2004

2004

HÄR HITTAR DU RESULTAT FRÅN TÄVLINGAR

04-08-10 Crosskartpremiär i Västerås
Lördagen och Söndagen den 14-15 augusti 2004 så är det Crosskartpremiär i Västerås på Västerås Motorstadion.
Ja, vad är egentligen crosskart?
Jag ska här lite kort, försöka beskriva vad det handlar om. Det är väl lika bra att börja från början. Om du inte förstått det redan så är crosskart en motorsport. Det var Erland Andersson som kom på idén med crosskart. Det tog ett tag innan han fick gehör för sin idé. Tre test tävlingar genomfördes 1986, och sen des har det bara rullat på. Man började köra en serie, Svenska cupen. 1992 fick man ett Riksmästerskap och 1998 fick crosskart äntligen SM status.
Så nu går vi över till kartarna och de tre olika klasserna. Det finns alltså tre olika klasser. 125cc tvåtakt, (kubik centimeter) 250cc tvåtakt och 500cc fyrtakt. I 250 och 500cc klassen ska motorn härstamma från en serietillverkad crosscyckel. Där är fri trimning tillåten så när som på överladdning. 125cc klassen är en junior klass. Där får man börja köra från och med det år man fyller 12 år. I senior klassen (250 och 500cc) får man börja köra från och med det år man fyller 16. Kartarna är uppbyggda av stålrör, karossen är gjord av glasfiber eller plåt. Bakaxeln ska vara stel och ingen differential är tillåten, broms får endast finnas på bakhjulen (!).
Nu till hur tävlingarna går till. Tävlingarna körs på rallycross eller bättre folkrace banor. Det förekommer även backtävlingar och sprintrace. Varje förare börjar med att köra tre kvalheat. I kvalen startar man i tre led med tre förare i varje. Varje förare får starta en gång från vardera led. I finalen är det fyra led. De tolv bästa förarna i varje klass går vidare till final. Den som kommer först i mål i finalen vinner.
Avslutningsvis kan man säga att corsskart är en billig motorsport. Kartarna är väldigt snabba, varvtiderna är i klass med de snabbaste rallycrossbilarna. Den kraftiga skyddsburen gör kartarna mycket säkra, speciellt med tanke på kartarnas låga vikt.
Start fältet i Västerås är imponerande totalt 61st.
I 125cc så är det årets suveräne Kalle Andersson Laxå MK som får vara förhands favorit, tätt följd av Sofia Ydrefalk Laxå MK. Länsförare är Alexander Ström Kolsva MS och Joakim Frisk SMK Sala. Antalet anmälda är 14st.
250cc
Santosh Berggren Falköpings MK, Andreas Thornadtsson MSK Hammaren och Peter Gillberg SMK Arboga får stå för favorit skapet.
Hemma åkare som kan slå till är Mikael Pettersson, Jörgen Pettersson samt Carina Sällström som alla kör för Västerås MS.
Länsåkare Gustav Carlsson SMK Arboga, Peter Fredriksson Fagersta MK
500cc
Torbjörn Widmark Degerfors RC, Patrik Ydrefalk Laxå MK samt Jocke Cedergren Strängnäs AMS. Kan hemma åkarna slå till med en seger? Mattias Eriksson och Patrik Sällström Båda kör för Västerås MS.
Länsförarna är Erik Aldén, Anna Aldén, Per Aldén samtliga SMK Sala, Börje Boström Fagersta MK och Daniel Gillberg SMK Arboga.
MS.
Varmt välkomna första start lördag 11.00 söndag 10.00

04-07-19 Poängställning SM Crosskart i Piteå 19 juli pdf

04-07-15 SM en måndag kväll ?
Jo i Piteå kör vi en SM deltävling i Crosskart med första start 16.00 där alla tävlande har minst 70 mil till tävlingen. Det kan man kalla intresse för sporten.

04-06-20 SM-deltävling två Crosskart i Laxå
Det regnade under hela tävlingen och många hade svårt att få motorerna att gå rent. Regnet gjorde att många fick problem med glasögonen och ett flertal tekniska flaggor delades ut. Det var 79 startande ekipage och 11 heat per omgång. I 125-klassens A-final tog Kalle Andersson, Laxå starten före Pontus Tidemand, Eda och Dennis Fagergren, Laxå. Kalle drog till sig en lucka och såg ut att åka mot en enkel seger. Men något hände och Kalle fick stopp. Pontus tog över ledningen och vann före Dennis och Teodor Gjerde, Norge. Richard Olsson tävlande för Fryksdalens MK slutade på 22:a plats. I 250 tog Andreas Thornadtsson, MSK Hammaren ledningen före Gustav Carlsson, Arboga och Kim Borgedahl, Falköping. Gustav jagade och syntes närma sig något i kurvorna medan Andreas drog ifrån på rakorna. Andreas behöll dock placeringen in i mål och Gustav och Kim blev tvåa respektive trea. Peter Henriksson, Finnskoga blev tia och Jenny Stålhammar, Väse elva. Jenny bröt efter andra omgången med motorproblem. Mattias Olsson, Fryksdalen blev tolva och Alexander Cruse, Kil slutade på 21:a plats. Patrik Ydrefalk, Laxå tog starten före Peter Andersson, Falköping och Per Aldén, Sala i A-finalen 500cc. Ställningen stod sig in i mål. Torbjörn Widmark, Degerfors blev tia. Per Bergström, Karlstad slutade på 16:e och Kim Lövstrand, Degerfors på 26:e plats.

04-05-31 Crosskart i Vimmerby
På pingstdagen kördes tredje deltävlingen i svenska cupen i crosskart i Vimmerby.
Regnet höll sig borta under kvalomgångarna men lagom till finalerna kom en kraftig åskknall och himlen öppnade sig. Flertalet motorer hade ont av vattnet och banan som enbart innehåller asfalterade kurvor var såphal.
I 125-klassen vann Robin Jonsson på sin hemmabana före Kalle Andersson, Laxå och Alexander Ström, Kolsva.
I 250-klassens A-final tog Peter Gillberg, Arboga kommandot direkt, drog till sig en lucka och höll sin placering in i mål. För Philip Andersson, Tomelilla, som haft problem med växellådan tidigare under året, stämde det mesta och han tog andraplatsen. Trea blev Morgan Gustavsson, Laxå. Peter har även han vunnit samtliga tävlingar i år. Jenny Stålhammar, Väse hade motorkrångel i finalen på grund av regnet och tvingades bryta. Hon slutade nia. Brorsan Björn lånade ut sin kart till mekanikern pappa Roland som här gjorde sin debut. Roland fullföljde de tre kvalheaten utan missöden men fick inte ihop tillräckligt många poäng för A-final. Han slutade på 14:e plats.
I 500-klassens A-final tog Patrik Ydrefalk, Laxå starten och drog sedan ifrån. Luckan till tvåan Jocke Cedergren, Strängnäs växte betydligt när denne fick en stoppsladd. Patrik kunde ohotad passera mållinjen som vinnare följd av Jocke och Mikael Stark, Västervik. Patrik har kört suveränt hela året och vunnit alla tävlingar hittills. Kim Lövstrand, Degerfors körde in som åtta.