Bilcross 2018-2021
   
     
   
Bilcross-SM 2021
13/5 Svampabanan Tomelilla
15/5 Svampabanan Tomelilla
5/6 Tabergsbanan Jönköping
7/8 Björshultsbanan Nyköping
4/9 Strägnäs Motorstadion Strängnäs
25/9 Tabergsbanan Jönköping
bilcross.se/
Bilcross-SM 2020
2/5 Svampabanan Tomelilla
23/5 Tabergsbanan Jönköping
13/6 Förlandabanan Fjärås
8/8 Björshultsbanan Nyköping
22/8 Förlandabanan Fjärås
26/9 Tabergsbanan Jönköping
bilcross.se/
BDS Masters
Kontakt Kennteh Karlsson, kenka47@outlook.com
MS RX
 
   
21-05-12 Redo för SM i BilCross? Se tävlingarna live på Solidsport
Under torsdag och lördag är det dags för Svenska Mästerskapen i BilCross. Två fullspäckade dagar som går att se live via Nitroz på solidsport.com/nitroz

Alla tittare har fri tillgång till torsdagens sändning medan lördagens sändning kostar 150 kr att låsa upp.

19-09-28 Folkracekungen Svärd också mästare i Bilcross
Landets i särklass bästa folkraceförare kan nu också titulera sig svensk mästare. I Bilcross. För Tobias ”Tobbe” Svärd var helt enkelt bäst när mästerskapet avgjordes i Jönköping.

En som verkligen hade en dålig dag var Uffe Eriksson, Oskarshamn. Med alla möjligheter att nå guldet sprängde han motorn redan i sitt första kvalheat.
– Att förlora är illa nog. Men jag hade åtminstone velat köra om det, suckar Uffe.

Utgångsläget blev därför det att bröderna Tobias och Marcus Svärd, Skebobruk respektive Askersund, slogs om att bli mästare. Båda hade 740 poäng innan start och måste räkna finalen.
Storebror ”Tobbe” glänste direkt och satte överlägsna tider i de två inledande kvalomgångarna. Därmed var han klar för superfinal.

Marcus hade det tuffare och körde sönder ett par drivaxlar. Tog sig ”bara” till semifinal. Skulle han kunna snuva sin sju år äldre bror på SM-guldet måste han vinna även C- och B-final för att kunna spöa brorsan i superfinalen. En i det närmaste omöjlig uppgift. Inte blev det lättare av det ösregn som gjorde banan svårbemästrad. Ändå grejade Mackan sig vidare!
– Synd så klart att inte kvalen gick bättre. Nu hade bilen gått så mycket att den var trött och varm, säger Marcus.

Med tretton segrar bara i år i folkrace, kunde Tobbe lätt räkna ut att efter sitt besök i alternativspåret skulle han vinna när konkurrenterna styrde in där.
– Då är det lätt att börja lyssna efter missljud, för i det läget får ingenting gå sönder på bilen, säger Tobbe.
Det gjorde det inte, utan han fortsatte glänsa genom att också vinna finalen och säkra SM-guldet med marginal.
– Så skönt! För när man går in för det så vill man ju så gärna vinna

Silver till lillebror Marcus och brons till Fredrik Köhler Vikbolandet, trea i superfinalen.
– Det är jag verkligen nöjd med, för motståndet har varit bästa tänkbara och jag ville gärna, men trodde nog ändå inte att det skulle bli medalj, säger Fredrik.
Bronset såg annars ut att kunna gå till Camilla Wernersson, som i ”vardagslag” ofta delar folkracebil med Tobias Svärd. I Bilcross är det omöjligt och hon körde en egen Saab, iordninggjord av Svärd.
– Klart att det hade varit kul med en medalj. Men jag siktade från början på att komma topp tio och var så nervös inför premiären för jag trodde inte jag skulle hänga med. Då är fyra helt okej, säger Camilla.

Tvåa i Superfinalen i Jönköping slutade 19-årige Emil Hultenius och trea Fredrik Köhler.
– Det har varit en fantastisk säsong med väldigt bra arrangörer. Nu ska vi avsluta med prisutdelning och fest och därefter fundera över hur vi ska kunna göra detta ännu bättre nästa år, avslutar Kenneth Karlsson, general och grundare av Bilcross.

19-09-25 Europamästare utmanar i SM-finalen i Bilcross
Vem vinner och vem försvinner? Tufft lär det bli när SM i Bilcross avslutas på lördag i Jönköping. Fyra favoriter, ett gäng utmanare och vassa inhoppare!

Kenneth Karlsson är promotor för mästerskapet och han har jobbat stenhårt för att få ett stjärnspäckat startfält till finaltävlingen. Robin Larsson, nykorad europamästaren ska köra, liksom Andreas Wernersson som vann tre STCC-lopp den här säsongen. Världens starkaste man och vinnare av Let´s Dance 2009, Magnus Samuelsson, gör också ett inhopp.
– Alla tre har kört mycket bil och Bilcross är inte så långt från rallycross så Robin Larsson blir farlig för konkurrenterna och kul att se för publiken, säger Kenneth Karlsson.

Den trion har inget med mästerskapet att göra. Det har främst de fyra i topp som vunnit varsin deltävling så här långt. Tobbe Svärd, landets vinstrikaste i folkrace, var så generös att han släppte fram Camilla Wernersson till seger senast i Nyköping.
– Kan vi hjälpa varann så gör vi det, men gentlemannafasonerna får nog stå tillbaka den här gången, för det blir stenhårt på lördag, säger Tobbe Svärd.
Förutom den Saab han ska köra har han också byggt en till Camillas bror Andreas, STCC-föraren.
– Han har kört mycket bil och kan snabbt ställa om. Jag tror definitivt Andreas kan utmana, säger Camilla Wernersson.
Själv ser hon finalen som vilken tävling som helst och då brukar det bli seger.
– När mästerskapet började siktade jag på topp tio. Men det är klart att nu när jag har chansen vill jag allt vinna…
Även pappa Tomas Andersson ska göra debut.
– Det kan bli rena släktträffen på banan, konstaterar Camilla Wernersson.

Tobbe Svärds yngre brorsa Marcus är också guldaspirant. Båda har 740 poäng.
– Roligt att det är så tufft! Det är inte katastrof om brorsan är före, men jag vill inte hamna i kö bakom några Volvo för det gäller att få bra kvaltider, säger Marcus Svärd.
Fjärde segeraspirant är Uffe Eriksson, ytterst segervan även han både från folkrace och rallycross. Snart ska han även prova crosskart, för en sådan har fått plats i garaget.
– Fast Bilcross är fränt! Bilarna går som spjut och förarmotståndet är bästa tänkbara, så det ska till både tur och skicklighet för att vinna på lördag, konstaterar Uffe.

Förste utmanare, och det i samma VW Bubbla som senast i Nyköping, är Fredrik Köhler.
– Den har fått ny motor och ny växellåda. Jag gillar Tabergsbanan och bilen har jag byggt om så den ska stämma bra där, säger han.
Köhler har Niklas Eriksson närmast bakom sig och Niklas hade en dålig premiärdag, men den får han räkna bort. Därför finns det mycket att hämta då segraren får 250 poäng.
– Det ökar spänningen och det är så det ska vara. I bilsport kan allt hända, och det gör att vi troligen får se någon som gör en raketklättring i tabellen på lördag, säger Kenneth Karlsson.

Totalt är det närmare 110 förare anmälda i likvärdiga bilar och i en och samma klass, oavsett kön eller ålder. Första start är klockan 09.00.

SM-ställning i Bilcross
1 Tobias Svärd, Skebobruk, 740
2 Marcus Svärd, Askersund, 740
3 Uffe Eriksson, Oskarshamn, 730
4 Camilla Wernersson, Linköping, 705
5 Fredrik Köhler, Vikbolandet, 680
6 Niklas Eriksson, Björklinge, 670
7 Alexander Jeppsson, Tomelilla, 548
8 Timmo Helgesson, Totebo, 531
9 Johan Ingmarsson, Veddige, 522
10 Rasmus Lundqvist, Fagersta, 515

Komplett SM-ställning finns här: http://bilcross.se/images/totalt.pdf

19-08-18 Bland alla killar så vann en tjej!
Klumpen i magen förvandlade Camilla Wernersson till seger när SM i bilcross gästade Nyköping. Hennes första, mitt framför näsan på den manliga eliten.

I folkrace är trebarnsmamman från Linköping så vinstrik att det är omöjligt att räkna upp alla troféer. Den här sommaren har hon vunnit både Semesterracet i Vimmerby och Festivalen i Motala. Då i delad bil med Tobbe Svärd, från Skebobruk, och han har vunnit seniorklassen.
Att Camilla Wernersson den här gången kände en klump i magen berodde bland annat på den grova rullningen senast i den tredje deltävlingen. Sedan dess har maken Mikael fått lägga mycket kärlek på bilen i garaget.
– Jag har bara åkt två gånger tidigare i Nyköping och det har inte stämt så bra. Därför hade jag gärna hoppat över den här deltävlingen…

Det började också precis som hon befarat: ingen bra träning och i första omgången saknade hon all fart i Saaben.
– Då blev jag lite förbannand på mig själv. Bättre kan jag allt, säger Camilla.
Varpå hon gick från 30:e plats till att sätta sjätte och tredje tid i kommande omgångar. Och var klar för superfinal, återigen som enda kvinna i den manliga dominansen. Om än med näst sämsta startspår att se fram emot, näst längst ut på startrakan.
– Så otroligt skönt! För det var ett måste med ett bra resultat när det gick så dåligt i Motala, säger Camilla.

Men först B-finalen, som redan den innehöll många färgstarka namn med bland annat hemmaåkaren Marcus Naessen i en Volvo. Han kom dock inte långt förrän motorn rasade, och Niklas Eriksson, Björklinge och Pontus Barfeld, Haninge rullade. Rödflagg och omstart. Då blev det desto mer odramatiskt med bara två bilar på startplattan och segern tog Rasmus Lundqvist.
Förutom Wernersson och Lundqvist, som runner up till superfinalen, fanns där också Tobbe Svärd, Uffe Eriksson, Timmo Helgesson och Johan Ingmarsson. Den som saknades var SM-ledande Marcus Svärd som hade en bedrövlig dag där den ena drivaxeln efter den andra gick. Med tanke på att en deltävling får räknas bort, dock inte finalen, var det ”rätt” deltävling för Marcus att misslyckas i.

Nyköping har en rätt besvärlig vänster efter startrakan, men alla i superfinalen kom igen den. Det var senare som Ingmarsson och Lundqvist blev stående. Timmo Helgesson, Totebo, var med där framme inledningsvis men saknade rätta fästet och halkade ner till fjärde plats. Även Eriksson tappade fart i jämförelse med Svärd och Wernersson som stormade mot mål.
– Tobbe var snäll när han släppte fram mig i sista, säger Camilla om sin omkörning av Svärd alldeles innan mål.
Nästa deltävling är finalen i Jönköping, och den som vinner där blir troligen svensk mästare i bilcross. Helt klart ligger de fyra med varsin delseger hittills bäst till: Tobbe Svärd, Marcus Svärd, Uffe Eriksson och Camilla Wernersson.
19-08-13 Nyköping nästa för SM i Bilcross
Landets vinstrikaste duo i folkrace har det tuffare i Bilcross. Bara en seger för Tobbe Svärd och ingen hittills för Camilla Wernersson. SM gästar Nyköping på lördag och frågan är om utmanarna återigen utmanar.

Tre deltävlingar är avklarade i den nya bilsportgrenen Bilcross. På lördag är det dags för den fjärde, då Björshultsbanan i Nyköping väntar på de 77 som anmält sig. Hela 250 poäng till vinnaren, så mycket står på spel. En deltävling räknas också bort, dock ej finalen, vilket gör att mycket kan ruska om dagens tabell. Den toppar Marcus Svärd, Askersund, med ynka tio poäng mer än Uffe Eriksson, Oskarshamn. Trea är Skebobruks Tobbe Svärd, storebror till Marcus.

Genom hela sommaren har duon Tobbe Svärd och Camilla Wernersson varit ytterst svårslagen. De har bland annat vunnit de två största folkracetävlingarna, Vimmerby och Motala i senior- respektive damklass. Då har de delat vinnarbil.

Bilcross är någonting annat. Visserligen platsar en folkracebil, men för att hänga med behövs en riktig värsting, för alla kör mot alla i en och samma klass. Att dela en potent ”festivalbil” är en omöjlighet. Lägg sedan till att det är grymt tuffa förare med som utmanar när SM-medaljer står på spel.

Premiären i Tomelilla vann Marcus Svärd, fortsättningen i Jönköping såg Uffe Eriksson passera mållinjen först. Senast i Motala gick bröderna Svärd nästan dörr i dörr genom målböjen, innan Tobbe lyckades sträcka fram sin Saab något före brorsan.
Vem vinner den här gången? De tre i topp kommer naturligtvis till Nyköping. Liksom fjärdeplacerade Fredrik Köhler, den enda i topp 20 som kör VW Bubbla. Camilla Wernersson är landets bästa kvinnliga förare och var nära en kanontid senast, men skar lite fel och rullade. Revansch önskas på lördag.
Niklas Eriksson, Björklinge är en annan fortåkare som ligger sexa totalt, precis före 17-årige junioren Alexander Jeppsson, Tomelilla.
En ny aktör, som alltid klarar att hålla ratten rätt, är Martin Lundqvist. Han körde finalen förra året, sedan har han ägnat sig åt byggprojekt hemma i Fagersta. Nu kommer han tillbaka för att ta en topplats.
För att inte tala om Marcus Naessen, Nyköpings ess som tävlar sparsamt. Men när han gör det är det alltid med material i världsklass och seger i blick!

Tävlingen börjar 10.00 med träning och grundomgångar. Fram på eftermiddagen är det dags för superfinal.
19-06-30 Marcus Svärd starkast i ledande Saab-trion
Superfinalen i Motala blev en tuff historia för bilcrossarna. Till slut vann storebror Tobias Svärd, men lillebror Marcus är kvar i SM-toppen.

Oskarshamns Uffe Eriksson såg ut att ha det hela i sin hand, efter att ha briljerat i kvalet. Med sin Saab 99:a var han den ende att köra ett heat under en och en halv minut. Men i en final kan dock hända, och det var precis vad som skedde.
Starten tog folkvagnarna hand om, det vill säga Fredrik Köhler och Andreas Svensson, Vikbolandet respektive Rimbo. Köhler valde i det läget att gå direkt in på det nybyggda alternativspåret. Ett koncept som visat sig vinnande tidigare under dagen.

Men nu var motståndet för svårt och Saabtrion Uffe Eriksson, Skedbobruks Tobias Svärd och Marcus Svärd, från Askersund, stormade förbi. Under tiden hade Niklas Eriksson, Björklinge, fått tekniska problem och linkade fram i sakta mak.
När så Uffe fått en tillräckligt stor lucka svängde han in på det obligatoriska alternativet, men råkade hamna bakom Niklas Eriksson, varpå bröderna Svärd tog sig förbi. Marcus genom att rätt burdust knuffa till storebror Tobias.
– Det är nog så att jag inte bara kunde ha fått svart flagg för det, jag borde ha fått det, säger Marcus.

Vilket han inte fick. Däremot fick Tobias det då domarna ansåg att han gick väl hårt på sin bror i absolut sista sväng innan upploppet och målflaggan, som Tobbe passerade först.
– Det köper jag inte, för jag var inte på honom!
En besviken Tobias Svärd eldade iväg till domarna och fick, efter att lillebror Marcus intygat att så var fallet, rätt och bestraffningen plockades bort. Segrare alltså Tobias, före Marcus och trea Uffe Eriksson. Fyra slutade Andreas Svensson och femma Fredrik Köhler. Även Niklas Eriksson nådde slutmålet, men då var hans Saab ganska trött på det hela.

Det gör att efter tre deltävlingar har bilcrossens publik sett lika många segrare. Fortsatt i SM-topp är Marcus Svärd, Uffe Eriksson och Tobias Svärd.
Däremot tappade Camilla Wernersson, Linköping, ner till femte plats totalt. Hon fullkomligt flög fram mot en kanontid i andra omgången, men in mot sista kurvan placerade hon sin Saab ett par centimeter fel och det blev en grov rullning.
– Tur att vi får räkna bort en deltävling! Det gör å andra sidan att nu måste jag lyckas i de två som återstår, konstaterar Camilla.

Blott 17-årige junioren Alexander Jeppsson, Tomelilla, debuterade på Dunteberget och det gick inte alls hans väg. Slutade på en blygsam 35:e plats och dalade till sjunde plats i tabellen. Omkörd av Niklas Eriksson, Björklinge.

19-06-26 Sex förare sticker ut inför bilcross i Motala
Sex namn sticker ut när SM i bilcross på lördag gästar Motala för sin tredje deltävling. För i täten fyra herrar, en junior och så Camilla Wernersson.

I helt nya SM i bilcross ingår fem deltävlingar, där förarna får räkna bort sitt sämsta resultat. Dock inte finalen på Tabergsbanan i Jönköping den 28 september.
– Ett resultat till så är jag ”hemma” poängmässigt. Men det är inte så bara det, utan det blir tufft i helgen, säger Marcus Svärd.
Askersundsföraren vann premiären och var tvåa efter det. Ändå leder han bara med fem poäng över Uffe Eriksson, Oskarshamn, som vann senast efter den inledande tredjeplatsen. Svärd var då värst i kvalet, men i superfinalen var Eriksson vassast.

Nu möts de igen, denna gång på klassiska Dunteberget där de allra flesta varit och kört Motalafestivalen i folkrace. Eriksson kommer i den Saab 99:a han vann bilcrossfinalen med förra året, dammade av och vann nyligen igen i Jönköping.
Svärd kör också Saab, men byter från 900 OG till en 99:a han också.
– Tanken är att spara på 900:an till finalen. 99:an är en före detta rallycrossbil så den är bra den också, fortsätter Svärd.

En som också varit i båda superfinalerna så här långt är Fredrik Köhler, Vikbolandet. En av få som kör bakhjulsdriven folkvagn.
– Min största utmaning är att få bilen att hålla. Men gör den det, och jag kommer iväg först och får åka själv kan det gå vägen, säger Köhler.
Hittills har han kvalat med bravur, men senast hamnade han i räcket tillsammans med Tobias Svärd, Marcus storebror från Skedobruk, och styrningen gick sönder. Det är nu fixat.
– Och så har jag bytt motor. För så här långt har det gått över förväntan, och det vore kul om det håller i sig, fortsätter Köhler.

Fyra i tabellen är Camilla Wernersson, tjejen från Linköping som samtliga seniorer vet är ultrasnabb. De två senaste åren har hon vunnit damklassen i Motalafestivalen. I bilcross kör alla mot alla, och av totalt 129 poängplockare ligger hon fyra med 455 poäng mot 495 som ledande Marcus Svärd har.
Bästa junior är 17-årige Alexander Jeppsson, Tomelilla. Två gånger i rad har han hamnat precis utanför superfinal.
– Jag har inte riktigt satt mina kvalrundor, men kommer närmare och närmare. Det vore väldigt roligt att gå hela vägen i Motala, säger Jeppsson, som tidigare aldrig kört på Dunteberget, och fortsätter:
– Många av dem som är med är legender som min pappa Andreas tävlade emot förut. Det gör det extra kul med bilcross, det är verkligen alla mot alla!

SM-ställning i bilcross
1 Marcus Svärd, Askersund, 495
2 Uffe Eriksson, Oskarshamn, 490
3 Tobias Svärd, Skebobruk, 475
4 Camilla Wernersson, Linköping, 455
5 Fredrik Köhler, Vikbolandet, 450
6 Alexander Jeppsson, Tomelilla, 435
7 Jerry Svensson, Hässleholm, 375
8 Victor Johansson, Falkenberg, 365
9 Niklas Eriksson, Björklinge, 337
10 Petri Häggman, Svenljunga, 321

Komplett SM-ställning finns här: http://bilcross.se/images/totalt.pdf

19-06-17 Vinnarbilen från i fjol tog Eriksson till seger
Fjolårets vinnarbil levererade igen för Uffe Eriksson, Oskarshamn, när SM i bilcross gästade Jönköping. Men tabellen toppar Marcus Svärd, Askersund. SM-premiären för nya bilsportsuccén bilcross ägde rum i Tomelilla och där vann Marcus Svärd, före sin vinstrika storebror Tobias.
Den här gången var Marcus kvaletta, men i finalen var det Uffe Eriksson som fick den bästa starten av Saabförarna. När sedan Fredrik Köhler,
Vikbolandet, gled ut med sin VW Bubbla kunde Eriksson smita förbi. Likadant gjorde han när Petri Häggman, Svenljunga, tog sin VW in i det alternativspår som alla måste köra en gång under varje heat.
– Då var det fritt fram för mig. Marcus tog in lite på första varvet men sedan tappade han någon meter hela tiden, säger Uffe Eriksson.

När Svärd tog alternativet väntade Eriksson ytterligare ett varv innan han gjorde samma sak.
– Allt var under kontroll och det kändes väldigt bra i finalen, fortsätter Eriksson.
Han hade samma Saab 99:a som han segrade med i finalen förra året, i bilcrossens första säsong och det just på Tabergsbanan utanför Jönköping.
– Extra kul att vinnarbilen levererade en gång till och det var bara egna bud så den är med hem igen. Kanske att jag tar den till nästa deltävling också, säger Eriksson.

85 förare kom till start till den andra av fem deltävlingar i SM för bilcross. En ny gren som påminner om folkrace, men med dyrare, snabbare och mer välbyggda bilar som efteråt är till salu för 20 000 kronor. Inför fortsättningen är det Marcus Svärd som toppar tabellen med 495 poäng, före Uffe Eriksson på 490.

Jämnt så det förslår, och extra spännande då varje deltagare får räkna bort sin sämsta tävling när SM ska summeras. Det gör alla ännu så länge till potentiella vinnare.

Bästa tjej bland alla herrar blev som väntat Camilla Wernersson, Linköping. I premiären slutade hon fyra, nu i Jönköping blev hon sjua. I juniorligan lyckades Tomelillas Alexander Jeppsson bäst med att bli åtta.

Resultat från Jönköping finns här.

SM-ställning i bilcross (preliminär)
1 Marcus Svärd, Askersund, 495
2 Uffe Eriksson, Oskarshamn, 490
3 Tobias Svärd, Skebobruk, 475
4 Camilla Wernersson, Linköping, 455
5 Fredrik Köhler, Vikbolandet, 450
6 Alexander Jeppsson, Tomelilla, 435
7 Jerry Svensson, Hässleholm, 375
8 Victor Johansson, Falkenberg, 365
9 Niklas Eriksson, Björklinge, 337
10 Petri Häggman, Svenljunga, 321
19-06-12 Tuff tjej tippas vinna när SM i bilcross fortsätter
Många snabba herrar och så en riktigt vass dam. När SM drog igång i bilcross var Camilla Wernersson fyra i Superfinalen. Hon kan bli första dam att vinna i helgen i Jönköping.

Själv vill hon tona ner både segerchanserna och att hon är lika snabb som herrarna.
– När vi sitter där på startlinjen i våra bilar är vi alla lika fokuserade på att vinna. Den som har det rätta flytet segrar, säger Camilla.
Startsnabb och oftast lugn är hennes starka sidor. Tidigare var hon rätt het, men har lärt sig att backa av.
– Det är inte bara att sticka in nosen, utan ofta tjänar du på att avvakta och göra ett klokt alternativspår. Jag har lärt mig det.

Trebarnsmamman från Linköping kör samma Saab 900 som i premiären i Tomelilla. Då slutade hon fyra bland 100 startande.
– Det blir lika många till start nu och jag tror att Camilla har stora chanser att ta sin första delseger på lördag i Jönköping. Jag vet att hon har varit där och testat, säger Kenneth Karlsson, bilcrossens fader.
Bilcross introducerades förra året, då med två deltävlingar på Tabergsbanan söder om Jönköping. Nu är det dags igen, och med SM-status har intresset ökat lavinartat. Alla kör välbyggda och potenta bilar, lite som folkrace fast mycket bättre vagnspark.

Premiären på skånska Svampabanan vann Askersunds Marcus Svärd före sin storebror Tobias Svärd, landets i särklass vinstrikaste folkraceförare. ”Tobbe” delar ofta bil med Camilla Wernersson, men inte i bilcross där båda kör i samma klass. Alla mot alla, juniorer såväl som damer och herrar.
– Det gör att det är ett fantastiskt motstånd. Du måste verkligen ha koll på din bil och en bra dag för att vinna. I Tomelilla var jag så nervös att jag nästa svalde mina spyor, för jag trodde inte jag skulle hinna med och så började det regna också, säger Camilla och fortsätter:
– Jag hoppas verkligen på torrt väder i helgen, för det vill jag ha!

Självklart skulle en seger sitta fint. Hennes första i så fall i bilcross, efter mängder med vinster i folkrace. Bland konkurrenterna märks förutom bröderna Svärd segervana Uffe Eriksson, Oskarshamn, Johan ”Ingo” Ingmarsson, Veddige och Viktor Johansson, Falkenberg. Junioren Alexander Jeppsson slutade sjua, precis utanför Superfinalen hemma i Tomelilla, medan klubbkompisen Emil Bondesson hade tekniska bekymmer redan från början. Nu är det revansch som gäller.
19-05-04 Lillebror vann över storebror när SM i Bilcross inleddes
Marcus Svärd vann premiären när SM i Bilcross drog igång på Svampabanan i Tomelilla. Tvåa blev storebror Tobias, som dagen till ära fyllde år.

Prick jämna 100 förare kom till start till den första av fem deltävlingar i SM för Bilcross. En ny gren som påminner om folkrace, men med dyrare, snabbare och mer välbyggda bilar som efteråt är till salu för 20 000 kronor.

Efter de tre kvalomgångarna fick födelsedagsbarnet Tobias Svärd, Skebobruk, välja startspår först då han var snabbast av alla. Men i starten blev han omkörd av lillebror Marcus, kvaltvåan från Askersund.
– Han har redan vunnit så mycket, och jag fick en otroligt bra start och lyckades hålla undan, summerar Marcus Svärd.

Trots en och annan regnskur över Tomelilla kantades Svampabanan av närmare 1500 personer. Dessa fick se B-finalens vinnare Uffe Eriksson, Oskarshamn, ta tredjeplatsen i Superfinalen, efter bröderna Svärd.Fyra blev Camilla Wernersson, Linköping.
– Hon är sjukt duktig, och jag trodde inte min Astra skulle räcka till, så andraplatsen är jag nöjd med, säger Tobias Svärd som i folkrace ofta delar bil med Wernersson.

Nöjd var också Kenneth Karlsson, ansvarig för nya klassen Bilcross.
– Allt flöt på enligt plan och banan fick beröm av förarna, så nu ser vi fram emot fortsättningen i Jönköping, säger Karlsson.

Resultat Bilcross Tomelilla
Superfinal: 1) Marcus Svärd, Askersund, Saab 900 OG, 2) Tobias Svärd, Skebobruk, Opel Astra, 3) Ulf Eriksson, Oskarshamn, Saab 9000, 4) Camilla Wernersson, Linköping, Saab 900 OG, 5) Jonas Wunderrow Dahl Ar, Danmark, Opel Astra, 6) Fredrik Köhler, Vikbolandet, VW Bubbla.
B-final: 1) Ulf Eriksson, Oskarshamn, 2) Alexander Jeppsson, Tomelilla, 3) Victor Johansson, Falkenberg, 4) Erno Antikainen, Berghem, 5) Timmo Helgesson, Totebo, 6) Johan Ingemarsson, Veddige.
C-final: 1) Victor Johansson, Falkenberg, 2) Emil Hultenius, Jönköping, Volvo, 3) Martin Larsson, Tomelilla, Opel, 4) Jerry Svensson, Hässleholm, 5) Mathias Keisu, Uppsala, 6) Jimmy Svedberg, Vallentuna.

Kalender SM i Bilcross 2019
4/5 Tomelilla
15/6 Jönköping
29/6 Motala
17/8 Nyköping
28/9 Jönköping
19-05-01 Motorsoffan sänder Bilcross, BDS Masters från Tomelilla
Äntligen är sommaren igång och vi startar upp säsongens sändningar med en rivstart från Tomelilla.
Vi kommer sända hela dagen från Svampabanan, när premiären i BDS Masters och SM i Bilcross går av stapeln.

Ni ser oss på www.nitrozplay.se och sändningen kostar 100:-

Mycket nöje nu på lördag den 4/5 med start direkt på morgonen!
19-04-18 Bilcross gör skånsk premiär
För första gången får folkraceförarna köra om SM-medaljer i Bilcross med påkostade festivalbilar. Vilket gör att många forna mästare i rallycross finns på startlinjen den 4 maj på Svampabanan, utmanade av det bästa Skåne kan erbjuda och inte minst de segervana tjejerna Camilla Wernersson och Hanna Petersson.

Det blir premiär för bilcross i Skåne. En ny företeelse som gick från ingenstans till att locka 64 förare till fjolårets final – i en och samma tävlingsklass.

Nu väntas 140 (!) förare till Svampabanan i Tomelilla den 4 maj. Bilcross är något skåningarna längtat efter!

Korta fakta om SM i Bilcross 2019
Premiärkördes 2018
180 startnummer är tecknade för kommande säsong
Drygt 140 anmälda till Tomelilla
100 potentiella vinnare i startfältet
Fritt reglemente med bilar á la värvningarnas värstingar. Till salu efteråt för 20.000 kronor/styck.
Fem deltävlingar
Premiär i Tomelilla 4 maj, första gången Bilcross gästar Skåne.
Första start 09.00
18-10-23 Bilcross - Sveriges nya motorsportfluga
Sveriges nya fluga inom motorsport heter Bilcross. På bara några timmar är 75 startnummer redan uttagna för 2019.

Bilcross startades i år för första gången med tävlingar i Småland, Kungsbacka och Falköping. Det blev direkt ett jätteintresse från förare från alla håll i landet. Serien heter BDS Masters och under den sista deltävlingen i Jönköping fick inte alla som ville köra plats.
- Nu stundar planeringen för 2019 och intresset är enormt, säger Kenneth Karlsson som startade klassen för några år sedan.

Till att börja med finns det 125 platser.
- Just nu har 75 förare tagit ut startnummer för 2019, och snart är det fullt, säger Kenneth Karlsson.

Bilcross körs på kombinerade Folkrace- och Rallycrossbanor. Bilcross är till exempel festivalbilar i Folkrace, fast med högre pris på bilarna, 20.000 kr. Förarna får dela på halva anbudsavgiften som är 500 kr, vilket gör att intresset stiger.

Tävlingarna 2019 kommer att köras i Småland och Mälardalen.

Du som är intresserad att veta mer, maila Kenneth Karlsson på kenka47@outlook.com


Tryck här för mer info!