<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


 

F1 2009-2022
22-03-25 BWT Alpine F1 Team bryter ny mark - för första gången i Saudiarabien – kvinnliga förare i en F1-bil
För första gången har en F1-bil körts på Riyadhs gator med kvinnliga förare bakom ratten. Alpine visar med detta sitt engagemang för mångfald och inkludering inom motorsporten i samband med Saudi GP i helgen. Aseel Al Hamad och Abbi Pulling tar plats bakom ratten i Alpines V8-drivna E20-bil. Aktiviteten genomfördes i samarbete med Saudi Tourism Authority.

Inför Saudi GP visade BWT Alpine F1 Team upp en spektakulär demonstration med F1-bilen i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Bilen kördes av saudiske F1-föraren Aseel Al Hamad och Alpine Academy Affiliate-föraren, Abbi Pulling. Paret skrev historia när de blev de första kvinnorna som någonsin kört en F1-bil i Saudiarabien.

Aseel, som representerar Saudiarabien i FIA Women in Motorsport Commission och är styrelsemedlem i Saudi Automobile & Motorcycle Federation, leder utvecklingen av strategier och policyer för att främja kvinnor inom motorsport i Saudiarabien. Hon är också sedan tidigare en del av Alpine-familjen; redan 2018 framförde hon samma E20 bil på Paul Ricard banan i Frankrike.

Affiliate-föraren Abbi Pulling, som kommer att tävla i “W Series” i år, deltog också i uppvisningen. Abbi är en del av Alpine Affiliate-programmet, som är inkörsporten till Alpine Academy. Serien är en grogrund för unga racingtalanger som har potential att nå hela vägen fram till F1. Här erbjuds de vägledning, medieträning och rådgivning kring kost och psykologi.

Laurent Rossi, VD, Alpine: "Två kvinnor som kör en F1-bil genom Saudiarabiens huvudstad, förbi värdefulla historiska monument och in i stadens hjärta - det visar att alla som har tillräckligt med drivkraft kan följa sina drömmar inom motorsport. Aseel visar att kvinnor av alla bakgrunder är välkomna, medan Abbi är ett bevis på att det finns möjliga karriärvägar för kvinnor inom motorsport. Vi hoppas kunna visa möjligheterna och inspirera fler tjejer från den yngre generationen.”

“Visit Saudi”-logotyperna kommer att synas på Alpine A522-bilarna i helgen under Saudiarabiens Grand Prix
22-03-17 Mästarens exklusiva F1-guide – Kör banorna i simulator
I helgen är det stor och efterlängtad Formel 1-premiär. Men redan i dag kan Viaplays tittare få en exklusiv försmak av hela säsongen med hjälp av Max Verstappen. I den nya Viaplayproduktionen Verstappen – Master of the track, kör den regerande världsmästaren samtliga banor i en racingsimulator.
– Genom att se mig köra var och en av banorna kan tittarna skaffa sig ny kunskap och komma väl förberedda in i varje tävlingshelg, säger Verstappen.

I helgen inleds F1-säsongen i Bahrain, och Viaplay hårdbevakar världens mest prestigefyllda racingmästerskap. Streamingtjänsten direktsänder samtliga race, kval och träningar.

Men ett samarbete med Max Verstappen gör det även möjligt för Viaplays tittare att få en helt unik upplevelse och inblick. Med hjälp av en simulator bjuder sportens nya superstjärna på en exklusiv guide till mästerskapets samtliga grand prix-banor.
– Det var verkligen jätteroligt att köra simulatorn på Team Redlines huvudkontor, och jag hoppas tittarna kommer njuta av all häftig F1-action, säger Verstappen.
24-åringen från Nederländerna blev i fjol F1-mästare för första gången, sedan han passerat Lewis Hamilton på sista loppets sista varv och därmed även i VM-tabellen.

Samtliga episoder
Engelsmannen Hamilton siktar givetvis på revansch och sin åttonde VM-titel (!). Men ett helt nytt reglemente gör att han, Verstappen och övriga konkurrenter sitter i nya bilar, vilket kan öppna upp kampen om mästerskapet ytterligare. Även Ferraris Charles Leclerc och Carlos Sainz tippas av många kunna vara med och utmana.
– Jag är förväntansfull inför starten på den nya säsongen och hoppas vi kommer kunna försvara vår VM-titel. Jag tror att Viaplays tittare kan förvänta sig en väldigt spännande säsong, säger Verstappen.
Från och med i dag kommer samtliga episoder av Verstappen – Master of the track, finnas tillgängliga på streamingtjänsten.

Förutom att sända alla träningar, kval och race erbjuder Viaplay även möjligheten att följa F1-loppen med ombordkamera, förarnas positioner i realtid, alla varvtider, dessutom i ultra-HD.
– Det kommer bli årets titelfight mellan regerande världsmästaren Max Verstappen och Lewis Hamilton. Förväntningarna på årets säsong är skyhöga, dessutom har vi ett helt nytt tekniskt reglemente, vilket betyder nya bilar och nya förutsättningar, så allt kan verkligen hända, säger Lotta Folcker, sportchef NENT Group Sverige.

Sändningstider
Fredag 18 mars:
12.55, Viaplay/V sport motor: Träning 1, Bahrains GP
15.55, Viaplay/V sport motor: Träning 2, Bahrains GP

Lördag 19 mars:
12.55, Viaplay/V sport motor: Träning 3, Bahrains GP
15.30, Viaplay/V sport motor/TV10: Kval, Bahrains GP

Söndag 20 mars:
15.00, Viaplay/V sport motor: Race, Bahrains GP
21.00, TV10: Sammandrag, Bahrains GP
22-03-10 Viaplay hårdbevakar F1-säsongen – Börjar med testerna
Formel 1 är tillbaka, hetare än någonsin.
Nästa helg (18-20 mars) drar den nya säsongen i gång, men redan i dag inleder Viaplay bevakningen med att direktsända de högintressanta försäsongstesterna i Bahrain – sammanlagt 24 timmar de tre närmaste dygnen.
– Samtliga uppdateringar som teamen planerar att köra med under första racehelgen kommer vara på plats under testen, säger Viaplays F1-expert Björn Wirdheim.

Knappt har fansen hämtat andan efter tidernas mest dramatiska F1-avslutning, innan det är dags att varva upp igen. Och streamingtjänsten Viaplay intensifierar sin bevakning av världens bästa racingmästerskap. Förutom direktsändning av varje träning, kval och race kommer NENT Groups nya internationella experter – F1-legendarerna Mika Häkkinen och David Coulthard samt dansken Tom Christensen, bidra med analyser och intervjuer från banorna. Trion kan redan ses i Viaplayproduktionen F1 Talks, där de ger sin syn på F1 då och nu, samt blickar fram mot den nya säsongen.
En säsong som Viaplaystudions programledare Suzanne Sjögren har flera anledningar att se fram emot.
– För det första är F1 en av de absolut roligaste sporträttigheterna att jobba med. För det andra var den förra säsongen den bästa som åtminstone jag har upplevt. Och för det tredje är det ett nytt reglemente i år med nya bilar, och så har Mercedes Lewis Hamilton fått en ny wingman i George Russell, och den killen står inte med mössan i hand, säger Sjögren.
För analyserna i Viaplays F1-studio står experterna Rickard Rydell och Björn Wirdheim, som även alternerar att kommentera loppen tillsammans med erfarne Janne Blomqvist.

Accepterar inte motgång
Det nya F1-reglementet gör årets säsong extra oviss.
– Jag tror att ytterligare några team har möjlighet att ansluta till toppfajten, inte minst Ferrari som gjorde stora framsteg under fjolårssäsongen och sett bra ut enligt rapporterna, säger Wirdheim.
Det mesta förhandssnacket handlar ändå om Mercedes och den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton samt den regerande mästaren, Red Bulls superstjärna Max Verstappen.
– Mitt intryck av Hamilton är att han blir starkare när han hamnar i underläge, han är inte föraren som accepterar en motgång, säger Wirdheim.
Rivaliteten med antagonisten Verstappen lär intensifieras.
– Det klart att Verstappens självförtroende stärkts av att vinna det mästerskap han siktat på sedan han började köra gokart vid sex års ålder. Han lär inte bli enklare att handskas med nu.
På Viaplay finns chansen att lära känna mästaren lite närmare i nya exklusiva dokumentären Verstappen – Lion Unleashed.
Men Wirdheim varnar ändå för några spännande outsiders i förarmästerskapet.
– McLarens Lando Norris har blivit bättre på varje område och haft en förståelse för sina tillkortakommanden vilket är en viktig egenskap. Han borde vara i ett läge att börja utmana, liksom Charles Leclerc som både tagit polepositions och segrar. Leclercs teamkamrat Carlos Sainz fann sig till rätta snabbt i fjol och lyckades matcha Leclercs resultat, och tillsammans är de ett av de starkaste förarparen på gridden. Sedan blir det superintressant att hålla ett öga på Mercedes unge, hungrige George Russell och förhållandet mellan honom och Hamilton.

Innovativa fördelar
Från och med i dag kan vi få en första indikation på hur teamen ligger till i förhållande till varandra, när försäsongstesterna i Bahrain inleds på Viaplay.
– Jag hade förväntat mig att bilarna skulle se likadana ut, men i stället var det stor variation på designen vilket gör mig ännu mer nyfiken på om något team skaffat sig en innovativ fördel. Då kan det ta fem, sex race innan konkurrenterna klurat ut exakt vad och lyckas kopiera.
En av de stora utmaningarna i det nya reglementet är att man tillåter down force med så kallad ground effect.
– Det är enkelt förklarat tunnlar under bilen som ger snabbare luftströmmar och suger fast bilen på banan. Det blir kritiskt att komma underfund med för i Barcelona hade flera av teamen problem med så kallad porpoising där bilen studsade, säger Wirdheim.
Viaplay och V sport motor direktsänder samtliga träningar, kval och race från årets säsong.
Dessutom visar TV10 kvalen samt ett highlightsprogram från racen.

Sändningstider
Torsdag 10 mars:
07.55, Viaplay/V sport motor: Försäsongstest, Bahrain
12.55, Viaplay/V sport motor: Försäsongstest, Bahrain
Fredag 11 mars:
07.55, Viaplay/V sport motor: Försäsongstest, Bahrain
12.55, Viaplay/V sport motor: Försäsongstest, Bahrain
Lördag 12 mars:
07.55, Viaplay/V sport motor: Försäsongstest, Bahrain
12.55, Viaplay/V sport motor: Försäsongstest, Bahrain
Fredag 18 mars:
12.55, Viaplay/V sport motor: Träning 1, Bahrains GP
15.55, Bahrain Träning 2, Bahrains GP
Lördag 19 mars:
12.55, Viaplay/V sport motor: Träning 3, Bahrains GP
15.30, Viaplay/V sport motor/TV10: Kval, Bahrains GP
Söndag 20 mars:
15.00, Viaplay/V sport motor: Race, Bahrains GP
21.00, TV10: Sammandrag, Bahrains GP

Viaplays F1-team
Programledare: Suzanne Sjögren.
Kommentator: Janne Blomqvist.
Experter: Rickard Rydell, Björn Wirdheim, Mika Häkkinen, David Coulthard och Tom Christensen.
22-02-21 BWT Alpine F1 Team avslöjar nya bilen A522 inför ett nytt kapitel i Formel 1
BWT Alpine F1 Team avslöjade idag sin utmanare till 2022 FIA Formel 1 World Championship. Luca de Meo, VD Renault Group och Laurent Rossi, VD Alpine presenterar A522, i ny elegant färgkombination, inför den största regelförändringen i F1-historiens 72-åriga historia. På scen fanns även nye Formel 1-teamchefen Otmar Szafnauer tillsammans med tävlingsvinnaren Esteban Ocon och tvåfaldiga världsmästaren Feranando Alonso. Oscar Piastri är lagets reservförare 2022. BWT Alpine F1 Team lyfte fram det värdefulla stödet från sin titelpartner BWT och premiumpartners: bp Castrol, MAPFRE, Renault E-Tech och RCI Banque

BWT Alpine F1 Team presenterade officiellt sin nya Formel-1 bil A522 idag i Paris, vilket inledde en ny era för Alpine i det efterlängtade FIA Formel 1-världsmästerskap 2022. A522 behåller sin blåa färg, i år tillsammans med de rosa färgerna från BWT, lagets nyligen tillkännagivna titelpartner för 2022.

Presentationen av BWT Alpine F1 Teams andra Formel 1-bil någonsin leddes av Alpine CEO Laurent Rossi, CEO Renault Group, Luca de Meo, samt nyutnämnde teamchefen Otmar Szafnauer. Förarna Esteban Ocon och Fernando Alonso var också på plats för att avslöja den efterlängtade A522:an. Det nya teamet kommer att sikta på ytterligare utveckling 2022, efter att Alpine imponerade i debuten i Formel 1 förra året.

De tekniska teamen på Enstone kommer att fortsätta att ledas av den nyligen befordrade och erfarna duon Pat Fry, Chief Technical Officer, och Matt Harman, det nya teamets tekniska direktör. I franska Viry-Châtillon har teamet nyligen utsett Bruno Famin till verkställande direktör för Alpine Racing, med uppgift att maximera motorprestanda och integrering i chassit.

Personalen på båda fabrikerna har arbetat oavbrutet under de senaste 18 månaderna för att skapa A522 mot bakgrund av genomgripande regeländringar som infördes för 2022 år tävlingar. Teamet är stolta över att visa upp sin helt nya RE22-motor tillsammans med det nya chassit som markerar ännu ett kapitel i den franska biltillverkarens berömda arv i Formel 1.

Motorspecifikationen och paketeringen har gett teamet lite extra frihet i att forma resten av bilen för att bättre utnyttja de senaste tekniska reglerna och anpassa sig till den nya bränslespecifikationen, E10, som nästa steg mot hållbara bränslen i Formel 1.

BWT Alpine F1 Team fortsätter med samma föraruppställning som förra säsongen. Esteban – nu tävlingsvinnare i Formel 1 – går in på sitt tredje år med en Renault-motor, medan Fernando ger sig i kast med en imponerande tjugonde säsong i Formel 1.

Oscar Piastri är lagets officiella reservförare för 2022 efter examen från Alpine Academy förra året. Den australiensiska föraren är färsk efter att ha vunnit 2021 FIA Formel 2 förarmästerskap.

Esteban och Fernando kommer köra A522 vid lagets inspelningsdag imorgon på Circuit de Catalunya, innan de börjar testa försäsongen senare i veckan.

Laurent Rossi, VD, Alpine: "Det är med stor glädje vi har världspremiär av vår A522 idag, vilket markerar nästa kapitel i Alpines Formel 1-resa. Vi är stolta ledare som format grunden till Alpines racingarv och passion i denna nya generation av bilar. Vi har en tydlig plan och vision på plats för Alpine och vi har några av de bästa personerna i branschen som hjälper oss att driva oss framåt och förverkliga våra ambitioner. Vårt team är starkare nu och förhoppningsvis, framtidssäkert. Vår föraruppställning är det perfekta receptet för att leverera de resultat vi vill uppnå på banan. Under 2022 vill vi visa ständiga framsteg med omfattande utveckling på alla banor för att säkerställa att vi är utmanare om titeln i framtiden. Vi går i rätt riktning och vi vill fortsätta vår klättring till toppen."

Esteban Ocon, BWT Alpine F1 Team-förare: "Jag är naturligtvis väldigt exalterad inte bara över att se A522 för första gången utan också att köra den för första gången den här veckan. Det är alltid ett privilegium att köra en ny Formel 1-bil för första gången eftersom du känner till allt hårt arbete som har pågått bakom kulisserna på båda fabrikerna i Enstone och Viry av alla de många duktiga människorna som arbetar där. Den känslan och ansvaret är verkligen unik och väldigt speciell. Jag känner mig förberedd, jag känner mig redo fysiskt, så låt oss ge oss ut på banan och se vad vi har i våra händer i år!"

Fernando Alonso, BWT Alpine F1 Team-förare: "Det är bra att vara tillbaka och jag har jobbat hårt för att vara redo för den nya säsongen. Uppbyggnaden har pågått länge efter att regeländringen försenades på grund av pandemin. Bilen ser fantastisk ut med de nya bestämmelserna på plats och jag gillar den nya färgen. Vi har en ny motor och vi är övertygade om att vi hade en bra utveckling på plats för denna nya generation av bilar. Vi kommer inte att veta var alla står förrän Bahrain, men vi är glada över att ta bilen för sin första test i veckan. Jag hoppas att de nya reglerna har fungerat och att vi får mer spännande hjul-till-hjul-racing i år.”
22-01-10 Viaplay och Verstappen teknar exklusivt avtal
Den nyblivne Formel 1-mästaren Max Verstappen och streamingtjänsten Viaplay har tecknat ett flerårigt partnerskap. Avtalet kommer ge Viaplays tittare tillgång till exklusivt innehåll och unika dokumentärprogram med den regerande världsmästaren och superstjärnan.
– Jag ser verkligen fram emot detta spännande partnerskap med Viaplay, eftersom våra ambitioner att vara bäst på våra respektive områden matchar varandra, säger Max Verstappen.

I december skrev Max Verstappen historia genom att bli Nederländernas första Formel 1-mästare. 24-åringen säkrade VM-titeln på säsongens sista varv efter en högdramatisk kamp med Lewis Hamilton.
I mars inleder Verstappen jakten på att försvara sin titel, och Viaplay sänder samtliga race, kval och träningar från den kommande säsongen.

Det nya avtalet kommer även ge Viaplays F1-tittare i Norden, Nederländerna och Baltikum en unik möjlighet att följa den regerande mästaren i sin kamp med världens bästa förare på de tuffaste banorna, men även få en unik inblick i hans liv utanför tävlingsarenorna.
– Det kommer bli fantastiskt att arbeta med Viaplays reportrar på plats som David Coulthard, Mika Häkkinen och Tom Kristensen. Jag är säker på att deras erfarenhet som tidigare toppförare kommer att vara en stor tillgång för sändningarna. Viaplay är nytt för holländska tittare, men det är en erkänt beprövad internationell streamingtjänst. Det är fantastiskt att jag kommer kunna nå så många fans med det unika innehåll som vi ska skapa tillsammans, säger Max Verstappen vars far Jos Verstappen kommer bidra till Viaplays internationella analysteam.

Verstappen kommer även bli Viaplays ambassadör i Norden, Nederländerna och Baltikum.
– Max Verstappen och Viaplay passar perfekt ihop. Vi är världsledande inom sportstreaming där vi är på god väg att visa mer än 100 000 livetimmar varje år från en oöverträffad rättighetsportfölj, medan Max färdigheter har krönt honom till den 34:e världsmästaren i ordningen. Nu är vi båda redo att accelerera ytterligare. Vi ser fram emot ett nära samarbete med denna begåvade och karismatiska superstjärna, säger Anders Jensen, NENT Groups president och vd.
21-03-26 Racingfest på Viaplay med två VM-premiärer
Ny Formel 1-säsong.
I Viaplays nya superstudio.
Och ännu en VM-titel till fenomenet Lewis Hamilton?
– Ingen annan förare har hittills klarat av bedriften att vinna åtta VM-titlar, men jag gissar att Red Bull och främst Max Verstappen gärna sätter stopp för den sviten, säger Viaplays F1-kommentator Janne Blomqvist.

Helgen bjuder på inte mindre än två riktigt tunga VM-premiärer. Såväl Formel 1 som MotoGP inleder säsongen i Bahrain respektive Qatar, och sändningarna avlöser varandra på Viaplay och V Sport Motor hela helgen.
Viaplay och programledaren Szuanne Sjögren slår upp portarna till en helt ny F1-studion, och tar hjälp av den senaste Virtual Reality-tekniken för att serva tittarna.
– Studion kommer kunna rymma hela F1-gridden, det vill säga hela 20 bilar, säger Janne Blomqvist.
Mycket har hunnit att hända i F1 under det korta uppehållet.

Alonsos comeback
Hela åtta förare har antingen bytt stall eller är helt nya i Formel 1. Världsmästaren Fernando Alonso gör comeback och Sebastian Vettel har lämnat Ferrari för det nygamla stallet Aston Martin (fjolårets Racing Point).
Vettel fick sparken från Ferrari och ersattes av Carlos Sainz jr.
– Vettel har ett par tunga säsonger bakom sig och förhoppningen är att han får den nytändning ihop med Aston Martin vars satsning både är seriös och välfinansierad. Självklart är det också spännande med Fernando Alonsos comeback. Han tycker själv han är bäst och att han har mycket kvar att åstadkomma innan han överväger att lägga av, säger Blomqvist.
När det gäller fajten om årets VM-titlar så verkar det för första gången på länge som att Red Bull på allvar kan utmana Mercedes som dominerat den så kallade hybrideran, och tagit samtliga VM-titlar sedan turbo-/hybridmotorerna togs i bruk 2014.
– I år verkar det dock som att Red Bull har ett litet övertag efter att ha sett väldigt starka ut under försäsongstesterna. Mercedes är favoriter men kan för första gången på länge få rejält motstånd redan när säsongen drar igång vilket blir spännande att följa, säger Blomqvist och fortsätter:
– Det är en ovan situation för teamet att reagera på men också för Lewis Hamilton som jagar sin åttonde VM-titel, som han därmed skulle bi ensam om i F1-historien.

Schumacher debuterar
I dagsläget delar Hamilton rekordet på sju med Michael Schumacher, som la hjälmen på hyllan för nio år sedan. I år kommer dock den legendariska förkortningen MSC tillbaka i Formel 1 när hans som Mick Schumacher gör debut i Haas.
– Tyvärr kan vi inte ha några större förväntningar på framskjutna resultat då teamet Haas förväntas hamna i botten. Men ändå kul med namnet Schumacher tillbaka på Formel 1-gridden, säger Blomqvist.

Sändningstider
Fredag 26 mars:
12.25, Viaplay/V Sport Motor: Formel 1 – träning 1
13.30, Viaplay/V Sport Motor: MotoGP – träning 1
15.55, Viaplay/V Sport Motor: Formel 1 – träning 2
17.50, Viaplay/V Sport Motor: MotoGP – träning 2
Lördag 27 mars:
12.55, Viaplay/V Sport Motor: Formel 1 – träning 3
13.05, Viaplay/V Sport Motor: MotoGP – träning 3
15.55, Viaplay/V Sport Motor: Formel 1 – kval
17.15, Viaplay/V Sport Motor: MotoGP – träning 4
17.55, Viaplay/TV10: MotoGP – kval
Söndag 28 mars:
16.00, Viaplay/V Sport Motor: Formel 1 – race
18.25, Viaplay/V Sport Motor: MotoGP – race
21.00, TV10: Formel 1– Highlights

Viaplays F1-team
Programledare Suzanne Sjögren.
Kommentator: Janne Blomqvist.
Experter: Rickard Rydell och Björn Wirdheim.

Viaplays MotoGP-team
Kommentatorer: Tobias Lyon och Andreas Mårtensson
21-03-02 Alpine F1 Team presenterar sin F1 strategi för 2021
Alpine meddelade halvvägs in i förra säsongen (2020) sina planer på ett nytt omprofilerat 2021 Alpine F1 Team där fabriken i engelska Enstone tillverkar chassiet och fabriken i franska Viry tillverkar motorerna.

Luca De Meo, VD Groupe Renault: "Det är en sann glädje att se det starka, vibrerande namnet Alpine på en Formel 1-bil. Nya färger, ny ledningsgrupp, ambitiösa planer: det är en ny början som bygger på en 40-årig historia. Vi kombinerar Alpines värderingar av äkthet, elegans och djärvhet med vår egen teknik och chassi-expertis. Det är skönheten med racing - ett arbetslag i Formel 1.
Vi kommer att tävla mot de största namnen, för spektakulära biltävlingar som följs av jublande entusiaster. Nu får säsongen gärna börja, jag kan inte vänta längre. ”

Idag den 2 mars presenterade Alpine F1 Team sin strategi för sitt F1-engagemang, med början med FIA Formula 1 World Championship 2021
F1-bilen - A521 - har Alpines berömda och historiska racingfärger i blått, vitt och rött, vilket också representerar färgerna på de franska och brittiska flaggorna

F1 föraren Esteban Ocon presenterades i lagets färger för första gången
Vid sidan av Alpines VD Laurent Rossi och verkställande direktör Marcin Budkowski rekryterades Davide Brivio, racing director.
Guanyu Zhou behåller sin roll som lagets testförare 2021
Alpine F1 Team framhöll sitt uppskattade stöd från premiumpartners: bp Castrol, MAPFRE, DuPont, Microsoft, EURODATACAR, Bell & Ross, le coq sportif och RCI Banque samt dess portfölj av fördelaktiga tekniska partners och leverantörer

Alpine F1 Team inledde officiellt sin nya era idag genom att lansera sitt första inträde någonsin i FIA Formel 1-världsmästerskapet.

Årets konkurrent, A521, har färgerna blått, vitt och rött, vilket är synonymt med Alpines arv och stamtavla inom motorsport. Motorn är en Renault E-Tech 20B 1.6L V6-motor, designad och utvecklad i Viry-Châtillon, vilket markerar 45 års obruten F1-aktivitet för den franska biltillverkaren.

A521 är en utveckling av R.S.20, som tävlade i 2020-mästerskapet. I linje med de regel-ändringar gjordes förra året som svar på den globala pandemin, är de viktigaste strukturella elementen i A521 en överföring från förra säsongen. Vi har dock utvecklat och förbättrat alla delar som inte har godkänts, särskilt baksidan av bilen där ytterligare ändringar av de aerodynamiska reglerna infördes av FIA.

Alpine F1 Teams första utmanare kommer att överlämnas till förarna Esteban Ocon och Fernando Alonso. Fernando återvänder till Formel 1 efter en tvåårig paus och har med sina två Formel 1-världsmästerskap 2005 och 2006.

Esteban - som går in i sitt andra år med laget - kommer att bygga på en stark 2020 säsong där 24-åringen gjorde sitt första podium någonsin i Formel 1 vid Sakhir Grand Prix 2020. Han börjar sin fjärde hela säsong i sporten sedan han debuterade i augusti 2016.

Alpine F1 Team Press Pack är bifogat. Eng (52 sid). (A521 tekniska data, Förare, F1-kalender, Partners, Info om Alpine som varumärke etc)
20-11-02 Stor glädje över andra pallplatsen i år för Renault DP World F1 Team i Italienska Imola
Renault DP World F1 Team säkrade sin andra podieplats för året efter en stark prestation av Daniel Ricciardo. Det ger Renault en tredje plats i konstruktörsmästerskapet i Formel 1 med 4 tävlingar kvar att köra. Totalt har teamet 135 poäng.

Den italienska Imola-banan, som är totalt 4900 meter lång och där Grand Prix har körts sedan 1980, bildade i helgen ramen för det femte sista F1-loppet i år. Och vilken lopp! Daniel Ricciardo, som startade som nummer fem - slutade på tredje plats - och kan för andra gången av bara tre tävlingar njuta av en plats på pallen. Lagkamrat Esteban Ocon var inte så lycklig. Efter 28 varv var han tvungen att avbryta efter problem med växellådan.

"Jag skulle vilja börja med att be om ursäkt till Esteban, eftersom han återigen var tvungen att avbryta på grund av tekniska problem. Han började bra och var bland de tio bästa, säger Cyril Abiteboul Teamledare för Renault DP World F1 Team efter loppet, men fortsatte sedan:

”Återigen gick loppet vår väg. Det såg länge ut som om vi skulle hamna på en 5: e plats, men modiga beslut och bra körning av Daniel gav oss en pallplats. Vi är nu nummer tre i konstruktörsmästerskapet och vi fokuserar nu på de fyra återstående tävlingarna. Men samtidigt vill jag gratulera Mercedes till deras sjunde titel. Det är en fenomenal prestation som inspirerar resten av oss, avslutade Cyril Abiteboul.
20-07-03 F1-studio hela sommaren – med ny programledare
Formel 1 är tillbaka, och trycker gasen i botten
Helgens premiär i Österrike är det första av åtta race som ska avgöras på tio heta sommarveckor, och samtliga ramas in av Viaplay Sports Formel 1-studio.
– Det här är ett drömjobb, för F1 är en av de häftigaste rättigheterna som finns, säger nya programledaren Suzanne Sjögren.

Efter 217 dagar, det längsta uppehåller sedan 1962, är världens mest prestigefyllda racingmästerskap tillbaka.
I helgen inleder Lewis Hamilton jakten på att tangera Michael Schumachers rekord på sju VM-titlar.
Dessutom kan engelsmannen potentiellt gå om Schumacher i antal racesegrar (91), vilket skulle göra honom till världens genom tiderna bästa förare statistiskt.
– Om Hamilton klarar dessa milstolpar kan ingen ifrågasätta honom. Visst kan man hävda att han suttit i bästa bilen de senaste åren, men samtidigt har han hela tiden förbättrat sig, och har i dag inga svagheter kvar. Hamilton gör allting rätt, säger NENT Groups F1-expert Rickard Rydell.

Förutsättningarna för en sjunde titel är goda.
– Med tanke på att Hamilton och Mercedes har dominerat de senaste åren och ganska få regeländringar genomförts, så tror jag han kommer ta det. Men jag tror det blir en jämnare säsong i år, och att Red Bull och Max Verstappen kan utmana. Kom ihåg att man börjar med två race i Österrike, och där har Verstappen vunnit de två senaste åren.

Motorsport i blodet
Rydell tar tillsammans med expertkollegan Björn Wirdheim plats i Viaplays Formel 1-studio som leds av Suzanne Sjögren. Den nya programledaren har verkligen motorsport i blodet.
– Jag kommer från en motorfamilj, där mormor (Annika) och morfar (Gunnar) körde rally på 30- och 40-talet. Mormor var kartläsare, garanterat den enda kvinnliga på den tiden.

Per Nunstedt, sportchef NENT Group Sverige:
– Suzanne Sjögren har lett allt från stora fotbolls- och hockeymästerskap till morgonprogram och galor. Nu går hon in som en vass förstärkning i vår kompetenta Formel 1-redaktion och blir programledare för en i alla bemärkelser unik säsong.
Sjögren ska jobba med den mest intensiva perioden i Formel 1-historien.
– Det ska köras åtta race på tio veckor, så jag vet vad jag ska göra fram till september.

Åtta race är det minimumantal som krävs för att kora en mästare. Men F1, som i år fyller 70 år, siktar fortfarande på att genomföra minst 15 race denna jubileumssäsong.
– Viaplay visar den mest intensiva Formel 1-perioden i Sportens 70-åriga historia. Under premiärhelgen satsar vi med såväl en ny F1-studio i Stockholm som lokal närvaro på plats i Österrike. Och som vanligt är vår populära kommentator Janne Blomqvist referent till loppen, en röst som varit synonym med racen sedan 90-talet, säger Per Nunstedt.

Sändningstider
Fredag 3 juli:
10.55, Viaplay/V Sport Motor: Träning 1
14.55, Viaplay/V Sport Motor: Träning 2

Lördag 4 juli:
11.55, Viaplay/V Sport Motor: Träning 3
14.30, Viaplay/V Sport Motor: Kval

Söndag 5 juli:
14.15, Viaplay/V Sport Motor: Race

Programledare: Suzanne Sjögren
Experter: Rickard Rydell, Björn Wirdheim.
Kommentatorer: Janne Blomqvist, Rickard Rydell, Björn Wirdheim.
Reporter: Luna Christofi.
20-06-02 Grönt ljus för F1-säsongen – Viaplay sänder sommarens race
Formel 1 har fått grönt ljus att inleda säsongen.
Premiären är spikad till den 3-5 juli i Spielberg, Österrike, det första av åtta bekräftade race i Europa som samtliga direktsänds på Viaplay och V Sport Motor.
– Formel 1:s ambition är att genomföra 15 till 18 race men med det sagt så är just de åtta utannonserade tävlingarna precis vad som krävs för att man ska kunna kora en världsmästare enligt reglementet. Inledningen är dessutom den mest intensiva i F1-historien med sex race fördelat på sju veckor, säger Per Nunstedt, sportchef på Nordic Entertainment Group Sverige.

Efter uppskjutandet av mästerskapsstarten på grund av den globala covid 19-pandemin, tillkännager F1 i dag till att börja med åtta tävlingar i Europa, samtliga godkända av FIA (Internationella bilsportförbundet).
– Det är självklart fantastiskt kul att säsongen drar i gång, men också supernödvändigt för sporten som helhet. Precis som för alla annan idrott behöver den utövas för att generera intäkter, annars hamnar den i ett läge där det blir svårt att komma tillbaka. Man har jobbat stenhårt och länge för detta, och målsättningen är fortfarande att köra 15 till 18 race 2020. Men så här långt har vi i alla fall en Europadel, säger F1-kommentatorn Janne Blomqvist.

Sex race på sju veckor
Det blir inledningsvis sex race på sju veckor, något som aldrig gjorts i F1-sammanhang tidigare.
– Österrike är det bästa stället att inleda på. Man har hela infrastrukturen och banan ligger avlägset, det är förhållandevis lätt att stänga inne F1-depån och inte exponera människor i onödan. Sedan är det väldigt nära till Budapest där tredje racet ska köras, säger Blomqvist.
– Ambitionen är sedan att ge sig i väg ut österut, preliminärt att åka mot Baku, Sotji, Japan och Kina.
Sportsligt är det de stora teamen som lär komma bäst rustade till den försenade premiären.
– Det är en speciell situation, det har inte skett någon verksamhet på två månader vilket innebär att alla är ringrostiga. Den enda information teamen har att luta sig emot är testerna som genomfördes i Barcelona i mars, säger Blomqvist.
F1 har jobbat intensivt tillsammans med organisationens läkare för att hitta en hållbar metod för att hålla teamen isolerade och genomföra regelbundna tester.
– Det blir ett absolut minimum av personal kring bilarna, 60 personer och 80 totalt, säger Blomqvist.

Motorsportens kronjuvel
Precis som tidigare sänds samtliga träningar, kval och race från F1 på Viaplay och V Sport Motor.
– Formel 1 är motorsportens kronjuvel och den i särklass tyngsta rättigheten inom motorsporten. Det är en jubilerande 70-åring som går med höga ambitioner om att få till en omfattande tävlingssäsong och vår redaktion satsar med lika hög energi, Per Nunstedt och fortsätter:
– De som följt Viaplays F1-sändningar de senaste åren vet att vi vanligtvis är på plats på samtliga race runt om i världen med en mobil studio mitt i händelsernas centrum. Givet de nya omständigheterna så blir det ett annat sätt att bevaka sporten och analysera racen från vår motorstudio placerad i Stockholm där vi får ta in röster från världen på lite mer alternativa sätt. När vi ställt om under epidemin har vi bland annat använt Skype med flera av Formel 1-världens tungviktare från vår hemmastudio.
NENT säkrade tidigare i år ett nytt avtal med Formel 1, över säsongen 2024.
– Det är fem år med världens främsta motorsport, säger Nunstedt.
18-03-22 MTG Sport sänder allt från Formel 1-säsongen
I helgen är det stor Formel 1-premiär i Melbourne, Australien, och Viasat Motor/HD samt Viaplay direktsänder precis som under resten av säsongen race, kval och träningar. Årets mästerskap spås bli jämnare än på länge, dessutom finns en nyfödd optimism kring svensken Marcus Ericsson och hans team Sauber.
– Det ska bli kul med skarpt läge för att se var vi står, säger Ericsson.

Även om många tippar att fler team och förare kan blanda sig i striden om årets VM-titel, så är ändå Mercedes med regerande mästaren Lewis Hamilton stora favoriter.
– Mercedes är fortfarande väldigt starka, särskilt om vi ska tro försäsongstesterna. Sedan kan man egentligen aldrig säga något före första kvalet, säger MTG Sports nya F1-expert Björn Wirdheim som har en lång och framgångsrik racingkarriär bakom sig.

Även Nina Kennedy är ny i MTG Sports F1-team.
– Jag kommer intervjua människor som jag träffat under min uppväxt och inom Formel 1, det kommer inte handla om varvtider utan vara mer på ett personligt plan, säger Kennedy som är dotter till Sveriges största racingstjärna genom tiderna Ronnie Peterson.

Dagens främsta racingsvensk heter Marcus Ericsson, som hade ett tungt fjolår och kammade noll i fråga om poäng. Men ett nytt samarbete med Alfa Romeo har lyft optimismen i och kring hans team Sauber.
– Vi har haft en bra vinter där vi tagit fram den helt nya bilen, och tycker testerna var lovande även om det finns en hel del kvar att jobba på, säger Ericsson som anser att Albert Park i Melbourne är ett perfekt ställe att starta säsongen på.
– Det är ett häftigt race, med bra atmosfär, mycket fans och banan är rolig med mycket utmaningar. I fall vi gör ett bra jobb kan vi komma till Q2 och jobba därifrån.

Kommer närmare med F1-dedikerade kanaler
Men det finns bokstavligen mörka moln kring helgens tävlingar, med ostadiga väderprognoser.
– Det är typiskt Melbourne att det kan slå om på en dag, så vi får vänta och se. Men jag hade några bra varv både på blött och torrt i Barcelona, så känner mig komfortabel med bilen i alla väglag, säger Ericsson.

Säsongens samtliga träningar, kval och race sänds direkt på Viasat Motor/HD och Viaplay. Kvalen direktsänds även på TV10 som också erbjuder sammandrag från racen. Med Viasats och Viaplays F1-dedikerade extrakanaler kan tittaren komma ännu närmare dramatiken, och förutom en omfattande nyhetsbevakning erbjuder även viasatsport.se exklusiva F1-magasin med Janne Blomqvist och Eje Elgh inför och efter varje race.

Helgens sändningstider
Torsdag 22 mars:
01.55 (natten till fredag), Viasat Motor/HD, Viaplay: Träning 1

Fredag 23 mars:
05.55, Viasat Motor/HD, Viaplay: Träning 2
03.55 (natten till lördag), Viasat Motor/HD, Viaplay: Träning 3

Lördag 24 mars:
06.30, Viasat Motor/HD, Viaplay, TV10: Kval

Söndag 25 mars:
06.15, Viasat Motor/HD, Viaplay, Viasat Ultra HD: Race
21.00, TV10: Sammandrag

MTG Sports Formel 1-team 2018
Kommentator: Janne Blomqvist.
Experter: Eje Elgh, Rickard Rydell och Björn Wirdheim.
Reporter: Nina Kennedy.

17-11-26 Bottas leads silver arrow 1-2 at final 2017 Grand Prix
Valtteri Bottas earned his third win of the season at the Abu Dhabi Grand Prix this weekend, while Lewis Hamilton made it a Mercedes-AMG Petronas Motorsport Team 1-2 for the fourth time in 2017.

It was a faultless display by the Silver Arrows duo around the Yas Marina Circuit; giving the Brackley and Brixworth based team the ultimate finish to their record-breaking championship year; which has seen them clinch both the Drivers’ and Constructors' titles.

Despite having both championship titles firmly in the bag; Lewis and Valtteri pushed each other to the final chequered flag, with Lewis finishing almost 20 seconds ahead of Ferrari's Sebastian Vettel, who was third.

Valtteri, who scored wins in Austria and Russia earlier this year, was delighted to finish his championship campaign with a victory, after experiencing a difficult second half of the season.

Valtteri said: "It is a really important win for me after having a pretty difficult start to the second half of the season; working hard on all the issues and getting better and better with everything.

"This weekend, with pole position and the win; couldn't be a better way to end the season. Again, congrats to Lewis for the title and congrats to Sebastian for the second place in the championship. I was third this year, hopefully better next year!"

Lewis was quick to praise to Valtteri's performance, not only in Abu Dhabi, but also over the course of the entire season.

Lewis explained: "I gave it everything I could. Big, big congratulations to Valtteri, he did an amazing job today to hold me off. But it was a great race. I just gave it everything, every single lap.

"It's very, very hard to overtake here, so once you get to last sector I struggled, but I gave it everything. Valtteri did a great job this weekend, and also this year. To come into a new team is always difficult. It's always a challenge to acclimatise, to get used to new people, new ways of working, so I think he's done an exceptional job and to finish on a high is great.

"But, also for me, it feels like a win for all of us. It's a 1-2 for Mercedes, it's a very strong win against Ferrari this weekend and we mean to continue next year. Of course going into next season, it's back to business, but I'm excited for the challenge ahead."


17-11-13 Valteri podiums while Lewis charges to fourth
Lewis Hamilton produced the standout performance of the 2017 Brazilian Grand Prix after blasting his way from last to finish in fourth place. It was nothing short of a master class from the newly crowned Formula One world champion, who brought the race to life and ensured there was a thrilling climax, as he only narrowly missed out on a place on the podium.

It was a performance from the Mercedes-AMG Petronas Motorsport Team star that typified his excellent season, as he set about scything his way through the field.

It all started with a mistake and an accident during qualifying, which left him starting from the pit lane, Lewis's display at Interlagos brought the capacity crowd in Sao Paulo to their feet. The four-time world champion, who won this year’s Formula One world drivers' title at the previous Grand Prix in Mexico City, powered his way through the field before eventually running out of laps to pass third placed Kimi Raikkonen.

Lewis said: "It was fun. It felt reminiscent of my karting days when I always started at the back. I messed up yesterday and put myself in the worst possible position. I was quick enough to win the race from pole to the flag and I didn't do that so I made the job a lot harder. Waking up in the morning my goal was just to redeem myself after yesterday's mistake and really do the team proud and try and get the points back. I was trying to get back to third but I just ran out of tyres in the end but I enjoyed the race and I enjoyed the battle through the pack.

"Hopefully that continues to show to everyone that I still have a lot of fire in my heart, I'm still young at heart and there's still many, many more races to go. There's no room for mistakes when you're working to be the best, but of course it happens and it's part of the growing process. It's not what you work towards. I've had a very clean year, I've had no crashes and I've managed the car. Yesterday is behind me and today was positive. To get back to fourth I have to be very grateful and be happy with that. I gave it everything from my heart and the car."

Silver Arrows team mate Valtteri Bottas, who started on pole position, after an impressive display on Saturday and was unfortunately overtaken by eventual race-winner Sebastian Vettel at the start. Sadly for the Finn it was a mistake that ultimately cost the Finn a shot at the victory. Nevertheless the result marked Valtteri’s 12th podium with the Silver Arrows and best ever result at the legendary Autódromo José Carlos Pace Circuit.

Valtteri explained: "For me the issue was the initial wheelspin. As soon as I started to release the clutch I broke the traction. I had wheelspin and a poor getaway, I was trying to cover the inside, but looking in mirror I couldn't see Seb anywhere. I was guessing he would come inside, and he did. Our pace and our car was pretty similar today, there was not much pace difference. Being first out of turn one would have been quite a different race."

Full results from the 2017 Brazilian Grand Prix are available, here.

17-05-15 Spaniens Grand Prix 2017
Renaultföraren Nico Hulkenberg körde in ytterligare åtta poäng tack vare en sjätte-plats i Spaniens Grand Prix i Barcelona. Stallkamraten Jolyon Palmer kom på 15:e plats efter de 66 varven. Det var Renaults bästa placering sedan återkomsten till motorsportens tungviktsklass: Formel 1. Nico gjorde en fantastisk start och körde upp sig från 13:e startplats till 7:e och tack vare ett perfekt arbete i depån blev det ytterligare ett steg upp. Med de nya poängen klev Renault upp till sjunde plats i konstruktörs-VM
”Det ärett fantastiskt resultat för oss. Ok, jag hade turen att två bilar framför mig försvann. Vad som också var riktigt skoj var att vi tog vara på varje chans vi fick och tack vare ett perfekt andra stopp kom jag förbi en Sauber. Vi har utan tvekan gjort stora framsteg men har en del arbete kvar för att komma ifatt våra närmaste konkurrenter”, säger Nico Hulkenberg

För Jolyon Palmer valde Renault en aggressiv strategi efter att han hade kvalat in på 17:e plats.
”Tyvärr fick vi inte det resultat som vi hade hoppats på. Jag kunde inte köra så fort som jag planerade vid några tillfällen”, säger Jolyon.
Kvalet gick inte särskilt bra, så inte undra på att det var jubel i Renaults garage när målflaggan kom ut. De sista varven är alltid de mest nervösa. Inte bara för föraren utan också för alla i teamet.
”Ett perfekt bevis på att man aldrig ska ge uppoch att man skall maximera varje chans man får. Nico gjorde en helt otroligt perfekt start. Gänget som gör depå-stoppen gjorde ett fantastiskt arbete och det är inte så lätt eftersom ett bra stopp kan betyda mycket och ett dåligt en smärre katastrof. Pressen på dem i depån är enorm. Det finns några mekaniker i andra stall som håller med. De stod inte ut med trycket och bytte arbete inom teamet. Vi slog Haas, Sauber, Williams och Toro Rosso”, säger stallchefen Cyril Abiteoul.

Hos Red Bull hade man två ansikten. Ett glatt och ett ledset. Daniel Ricciardo tyckte att hans tredje plats var en gåva. Max Verstappen bröt redan på första varvet.
”Det fanns en läktare som var full av Maxs fan men när jag körde långsamt förbi efter loppet vinkade och skrek de åt mig. Det var riktigt skoj och det verkar som alla stöder alla förare och det är bara bra”, sa Daniel.

Det var Daniels första plats på pallen sedan Mexiko förra året.
”Man kan också säga att Valtteri Bottas otur var min tur”.

Finländarens motor gick sönder.
”Och den presenten tar jag gärna emot. Skönt att äntligen ha en flaska champagne i handen” berättar Daniel. Men han drack aldrig ur sin sko. Det gör han bara när han vinner.
”Jag blir lite avundsjuk när Sebastian och Lewis pratar om sin duell. Hade gärna varit med där. För sporten är det bara bra.Och förr eller senare kommer Max eller jag att vara med där”, fortsätter Daniel.

Hur såg du på kraschen mellan Max Verstappen, Valtteri Bottas och Kimi Räikkönen?
”Jag tror att alla tre försökte bromsa ut varandra men det gick snett. Max försökte på yttern, Kimi låg innanför och allra längst in kom Valtteri. Jag hade själv tur att klarade mig förbi utan skada”, säger Ricciardo.

Vad säger Max själv?
”Det kan man verkligen kalla för en oturlig start. Jag försökte köra om på yttern för där fanns det massor av plats. Och hade inte Valtteri knuffat till Kimi hade vi alla kommit genom kurvan. Det var inte Kimis fel att han körde på mig”, säger Max Verstappen.
De två Toro Rosso-förarna var minst sagt nöjda med dagen. Sjua och nia.
”Det var full attack hela tiden”, berättar spanjoren.
Gladast var nog Daniil Kvyat, Toro Rosso Renault.
”Det känns helt otroligt att få poäng när man kommer iväg sist och kör upp sig till nionde”, säger Daniil.
Nästa lopp är klassikern Monacos Grand Prix den 28/5.

RESULTAT
1) L. Hamilton, Mercedes, 1,35,56,497
2) S. Vettel, Ferrari, +3,490 sek
3) D. RICCIARDO, RED BULL RENAULT, +75,820
4) S. Perez, Force India, +1 varv
5) E. Ocon, Force India, +1
6) N. HULKENBERG, RENAULT, +1
7) C. SAINZ, TORO ROSSO RENAULT, +1
8) P. Wehrlein, Sauber, +1
9) D. KVYAT, TORO ROSSO RENAULT, +1
10) R. Grosjean, Haas,+1
11) M. Ericsson, Sauber, +2
12) F. Alonso, McLaren, +2
13) F. Massa, Williams, +2
14) K. Magnussen, Haas,+2
15) J. PALMER, RENAULT, +2
16) L. Stroll, Williams, +2
BRÖT

Varv 38 V. Bottas, Mercedes, motor
32 S. Vandoorne, McLaren, hjulupphägning
1 M. VERSTAPPEN, RED BULL RENAULT, KRASCH
0 K. Räikkönen, Ferrari, krasch
SNABBSTE VARV
L. Hamilton, Mercedes, 1,23,593200,471 km/tim
POLE POSITION
L. Hamilton, Mercedes, 1,19,149211,727 km/tim

FÖRAR VM
1) S. Vettel, Ferrari, 104 poäng
2) L. Hamilton, 98
3) V. Bottas, 63
4) K. Räikkönen, 49
5) D. RICCIARDO, 37
6) M. VERSTAPPEN, 35
7) S. Perez, 34
8) E. Ocon, 19
9) F. Massa, 18
10) C. SAINZ, 17
11) N. HULKENBERG, 14
12) R. Grosjean, 5
13) P. Wehrlein, 4
14) K. Magnussen, 4
15) D. KVYAT, 4
16) M. Ercisson, 0
17) L. Stroll, 0
18) F. Alonso, 0
19) A. Giovinazzi, 0
20) J. PALMER, 0
21) S.Vandoorne, 0

KONSTRUKTÖRS VM
1) Mercedes, 161 poäng
2) Ferrari, 153
3) RED BULL, 72
4) Force India, 53
5) TORO ROSSO, 21
6) Williams, 18
7) RENAULT, 14
8) Haas, 9
9) Sauber, 4
10) McLaren,
17-05-04 Rysslands Grand Prix
Formkurvan fortsätter att peka uppåt för Renaults F1 team. För andra loppet i rad tog Nico Hulkenberg poäng. Hulkenberg blev åtta i Rysslands Grand Prix som kördes på gatorna i Sotji.
Hans stallkamrat Jolyon Palmer blev påkörd av Romain Grosjean. Romain körde över kantstenen och fick ett kast på bilen och träffade Jolyon Palmer. Romain sa själv att han blev påkörd av Jolyon men den uppfattningen var han helt ensam om.
Red Bull Renault-föraren Max Verstappen blev femma och fick 10 poäng tack vare Renaultmotorn. Carlos Sainz, Toro Rosso, som har samma drivlina kom 10:a och ökade också på sin poängskörd. Däremot tvingades Daniel Ricciardo, Red Bull Renault, bryta på grund av problem med bromsarna.

Nico Hulkenberg hade kvalat in som åtta och körde inte mindre än 40 varv med de ultramjuka däcken, som han hade kvalat in med. Reglerna säger att de som är med i tredje kvalet måste starta med de däck som man kvalat in med. På de sista varven körde Nico en tuff duell mot Esteban Ocon och fransmannen kunde med nöd och näppe rädda sig i mål före Nico.
”Vi hade den rätta taktiken idag”, säger Nico.
”Det fanns inte mycket kvar av däcken i första delen av loppet, men trots allt uppnådde vi det vi sagt”.
Starten var inte den bästa och Nico förlorade platser, men när de som låg före honom kom in för att byta däck stannade han kvar ute och kunde ta tillbaka vad han förlorat.
”Det var bara att köra och bilen var riktigt bra och i loppet mycket bättre än i de senaste loppen.”
”Vi har tagit ett stort steg i rätt riktning.”

Jolyon var inte lika nöjd. Inte förvånande eftersom loppet tog slut för hans del redan i andra kurvan.
”En Sauber låg på utsidan när Romain var lite väl optimistisk när han försökte köra om på insidan. Han såg kanske inte Saubern men jag kunde inte bara försvinna. Romain körde över kantstenen och tappade kontrollen över bilen ett par sekunder men det räckte för att han skulle köra på mig”.

För teamchefen Cyril Abiteboul var Rysslands Grand Prix ett tecken på att teamet inte bara utan större besvär kan vara med i kvalet, utan också att man hänger med i loppet. Det var tidigare den underliga svaga sidan. Ingen kunde förstå varför man var snabb i kvalet men tappade fart under loppet.
”Vi ändrade taktiken för Nico och det var det rätta beslutet för vi kunde verkligen sätta Force India under press största delen av loppet, säger Abiteboul.
”De sista varven var Nico tvungen att ta det lite lugnare för att spara bensin så Esteban kunde behålla sin sjunde plats med ett par meter tillgodo”.
”Vad som dock gladde oss mest var att det blev poäng på en bana som vi visste inte passade vår bil särskilt bra. Och den vetskapen gör oss positivt inställda för de banor som vi tror passar oss bättre”, avslutar Cyril.

Det som gör att Renault tror att det kommer att bli fler poäng, är att i fabriken ligger man inte på latsidan utan det kommer uppdateringar.

Enligt Max Verstappen var starten mycket viktig, men också det enda spännande under alla 52 varven.
”Jag körde om Felipe Massa och Daniel. Sedan blev det ett ensamt lopp. Jag kunde se att de framför mig försvann och jag körde ifrån de bakom mig”.

På förmiddagen upptäckte man en vattenläcka i Verstappens bil. Mekanikerna slet och lyckades lösa problemet i tid så att Max kunde köra ut på gridden. Max blev aldrig nervös eller lät sig rubbas i sin koncentration.
”Nej. Bara att köra som vanligt”.

Till Barcelona, där nästa lopp körs, kommer Red Bull med uppdateringar.
”Och med dem hoppas jag att vi kan vara med och köra mot dem i toppen”.
”Jag ser verkligen fram mot det loppet för det var ju i Barcelona som jag vann mitt första F1 lopp förra året”.

Max blev då den yngste genom tiderna att vinna ett Grand Prix. 18 år och 228 dagar.

Daniel Ricciardo gjorde en bra start men blev sedan hindrad av de som låg före honom.
”Jag tappade rytmen”, förklarar australiensaren.

När säkerhetsbilen kom ut kollade han i backspegeln för att se var en Force India bil låg.
”Då såg jag att höger bakbroms brann så det fanns inget annat alternativ än att bryta”.
Carlos Sainz startade som 14:e och kom i mål på sista poängplats.

”Det var ett tufft lopp eftersom jag stod så långt bak. Men allt fungerade från början till slut. 10:e platsen var max”.
Rysslands GP vanns av Valtteri Bottas och det var finländarens första F1-seger med sitt 81:a lopp. Han fick sällskap på pallen av Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen.

Marcus Ericsson blev 15:e. Sauber kommer nästa år att byta motor. Från Ferrari till Honda.

Den 14 maj börjar Europa-säsongen med Spaniens Grand Prix.

RESULTAT
1) V. Bottas, Mercedes, 1,28,08,743
2) S. Vettel, Ferrari, +0,617 sek
3) K. Räikkönen, Ferrari, +11,0
4) L. Hamilton, Mercedes, +36,320
5) M. VERSTAPPEN, RED BULL RENAULT, +60,416
6) S. Perez, Force India, +86,788
7) E. Ocon, Force India, +95,004
8) N. HULKENBERG, RENAULT, +96,188
9) F. Massa, Williams, +1 varv
10) C. SAINZ, TORO ROSSO RENAULT, +1
11) L. Stroll, Williams, +1
12) D. KVYAT, TORO ROSSO RENAULT, +1
13) K. Magnussen, Haas, +1
14) S. Vandoorne, McLaren.+1
15) M.Ericsson, Sauber, +1
16) P. Wehrlein, Sauber, +1
BRÖT

Varv 5 D. RICCIARDO RED BULL RENAULT, bromsar
0 J. PALMER, RENAULT, KRASCH PÅKÖRD
0 R. Grosjean, Haas, krasch
0 F. Alonso, McLaren, motor kom ej till start

FÖRAR VM
1) S. Vettel, 86 poäng
2) L. Hamilton, 73
3) V. Bottas, 63
4) K. Räikkönen, 49
5) M. VERSTAPPEN, 35
6) D. RICCIARDO, 22
7) S. Perez, 22
8) F. Massa, 18
9) C. SAINZ, 11
10) E. Ocon, 9
11) N. HULKENBER, 6
12) R. Grosjean, 4,
13) K. Magnussen, 4
14) D. Kvyat, 2
15) P. Wehrlein, 0
16) L. Stroll, 0
17) A. Giovinazzi, 0
18) J. PALMER, 0
19) S. Vandorne, 0
20) F. Alonso, 0
21) M. Ericsson, 0

KONSTRUKTÖRS VM
1) Mercedes, 136 poäng
2) Ferrari, 135
3) RED BULL, 57
4) Force India, 31
5) Williams, 18
6) TORO ROSSO, 13
7) Haas, 8
8) RENAULT, 6
9) Sauber, 0
10) McLaren, 0
17-04-18 Rapport från Bahrains Grand Prix 2017
Jubel hos Renault. Äntligen. Det var bara glada miner i garaget efter loppet. Nico Hulkenberg blev nia i Bahrains F1 lopp och därmed fick det franska teamet sina första poäng den här säsongen.
”Det känns verkligen skönt att äntligen få poäng efter allt hårt arbete som alla lagt ner under vintern”. ”Inte var det lätt inte och jag fick kämpa hela loppet. Den här platsen var den bästa med tanke på den taktik som vi körde med”, säger Nico.

Nico kvalade in som sjua och han tyckte att den delen av tävlingen var lite bättre än själva loppet.
”Vi upptäckte lite här och där saker som vi måste förbättra”.

Alla teamen stannade kvar i Barhrain för att köra en två dagars test.
”Ett perfekt tillfälle att rätta till det som vi upptäckt och utveckla bilen ytterligare. Vi har redan ett par nya delar som jag hoppas kommer att ge oss bättre möjligheter i Sochi”.

Jolyon Palmer blev 13:e efter de 57 varven i ökenstaten.
”Ett tufft lopp och jag hade en bra fight med Fernando Alonso och Daniil Kvyats, som jag körde lätt ihop med ett par gånger”, säger Jolyon.
Engelsmannens däck slets också lite snabbare än vad man räknat med. Teamchefen Cyril Abiteboul kunde inte vara annat än nöjd.
”Nico körde ett riktigt bra lopp. Vi förlorade kanske en plats i relation till taktiken men den mest viktiga aspeketen är att vi nu förstår varför det är en sådan skilland i prestandan mellan kvalet och loppet”.

De nya reglerna tycks verka. Bahrains Grand Prix var spännande. Tuffa omkörningar och lika tufft försvar. Formel 1 har länge kritiserats och det med all rätt, att det ibland blir ganska långtråkigt. Nu är det tvärtom. För mig är det inte de nya bilarna som är det bästa som hänt, utan att FIA inte kan straffa någon så fort det sker något på banan. Förarna vågar satsa och det har vi ju sett i alla de tre första loppen. Men det innebär också att man kraschar. Som Lance Stroll och Carlos Sainz. Eller något går sönder som för Max Versstappen som körde av. Bakbromsarna fungerade inte.
”När jag trampade ner bromspedalen blev den lång och jag kunde inte bromsa. Verkligen synd, för jag är övertygad om att jag hade blivit tvåa, säger Verstappen.
”Att man tränger av varandra, det tillhör sporten och ser spektakulärt ut.

En förare fick dock ett straff i Bahrain. Lewis Hamilton körde helt onödigt lite för långsamt på väg in i depån och hindrade Daniel Ricciardo och det kostade honom fem sekunders tidsstraff.
”Jag ber alla i teamet om ursäkt, för det var mitt fel”, erkänner Hamilton.
Anledningen var att stallkamraten Valtteri Bottas stod i rutan och fick sina nya däck och i stället för att behöva vänta i depån drog han ner på tempot.

Ett par minuter trodde man att Marcus Ericsson kanske skulle spela huvudrollen i kampen om segern. Skulle säkerhetsbilen komma ut eller ej när han parkerade ute på banan? Det är också nytt att om bilen inte står direkt på ett farligt ställe så blir det bara gul flagg, vilket innebär att alla skall hålla sina platser och man får inte köra ifatt den framför.

Loppet hade en stor förlorare trots att han blev trea. Finländaren Valtteri Bottas. Hans team hade ett svårt val och tog ett beslut som drabbade honom.
”Att få en order om att han skall flytta på sig är det värsta en racerförar kan höra, säger Bottas.
”Men jag kör ju också för teamet, så jag förstår varför de gjorde det. Jag var inte tillräckligt snabb och teamet måste ta alla chanser för att försöka vinna.

Vad som också är en stor skillnad jämfört med de två tre sista åren är att även i mittfältet och till med i slutet av fältet är det trångt.

Nästa lopp är Rysslands Grand Prix den 30/4.

RESULTAT
1) S. Vettel, Ferrari, 1,33,53,374
2) L.Hamilton, Mercedes, +6,660 sek
3) V. Bottas, Mercedes, +20,397
4) K. Räikkönen, Ferrari, +22,475
5) D. RICCIARDO, RED BULL RENAULT, +39,346
6) F. Massa, Williams, 54.326
7) S. Perez, Force India, 62,606
8) R. Grosjean, Haas, +74,865
9) N. HULKENBERG, RENAULT, +80,188
10) E. Ocon, Force India, +95,711
11) P. Wehrlein, Sauber, +1 varv
12) D, KVYAT, TORO ROSSO RENAULT, +1
13) J. PALMER, RENAULT, +1
14) F. Alonso, McLaren, +1

BRÖT
Varv 50 M. Ericsson, Sauber, växellåda
12 C. SAINZ, TORO ROSSO RENAULT, krasch
12 L. Stroll, Williams, krasch
11 M. VERSTAPPEN, RED BULL RENAULT, BAKBROMSAR
8 K. Magnussen, Haas, elektronik
0 S. Vandoorne, McLaren, kom ej till start, kylning

SNABBASTE VARV
L.Hamilton, Mercedes, 1,32,798209,952 km/tim
POLE POSITION
V. Bottas, Mercedes, 1:28.769219.482 KPH

FÖRAR VM
1) S. Vettel, Ferrari, 68 poäng
2) L. Hamilton, 61
3) V. Bottas, 38
4) K. Räikkönen, 34
5) M. VERSTAPPEN, 25
6) D. RICCIARDO, 22
7) F. Massa, 16
8) S. Perez, 14
9) C. SAINZ, 10
10) R. Grosjean, 4
11) K. Magnussen, 4
12) E. Ocon, 3,
13) N. HULKENBERG, 2
14) D. Kvyat, 2
15) P. Wehrlein, 0
16) A. Giovinazzi, 0
17) J. PALMER, 0
18) S. Vandoorne, 0
19) F. Alonso, 0
20) M. Ericsson, 0

KONSTRUKTÖRS VM
1) Ferrari, 102 poäng
2) Mercedes, 99
3) RED BULL, 47
4) Force India, 17
5) Williams, 16
6) TORO ROSSO, 12
7) Haas, 8
8) RENAULT, 2
9) Sauber, 0
10) McLaren, 0
17-04-10 Rapport från Kina Grand Prix 2017
Kinas Grand Prix
Kinas Formel 1-lopp blev en frustrerande tävling för Renault. Nico Hulkenberg var inte på bästa humör efter tävlingen. Tysken hade begått ett fel som fick allvarliga konsekvenser. Kvalet gick perfekt och Nico startade från sjunde rutan. Men två gånger körde han om under gul flagg och domarna reagerade direkt. Först ett tidsstraff på fem sekunder för det första felet och sen tio sekunder för det andra och han förlorade därmed alla chanser att få poäng. Det slutade med 12:e plats för Nico.

En plats före stallkamraten Jolyon Palmer.
Det gick bättre för Renaults kundteam Red Bull och Toro Rosso. Max Verstappen bevisade återigen hur stora framsteg Renault gjort med motorn under vintern. Holländaren Max blev trea med sin Red Bull Renault före stallkamraten Daniel Ricciardo och Carlos Sainz jr sjua.
”Det här var verkligen ett speciellt lopp”, säger Max.
”När jag vaknade trodde jag aldrig att jag skulle stå på pallen”.

Max första varv visade vilken otrolig talang han är. På första varvet körde han om inte mindre än nio bilar. Banan var delvis våt efter en regnskur på morgonen och delvis torr.
”Det hjälpte mig att komma om så många så snabbt för det var viktigt. Jag visste nämligen att när hela banan skulle bli torr skulle det bli svårt att köra om”.

Att Max Verstappen gillar att köra när det är blött visade han i Brasilien förra året. Han drog förbi den ena efter den andre som om de stod still. Efter ett varv hade han kört upp sig från 16:e till sjunde plats. De sista varven jagades han av Daniel.
”Det var svårt att försvara min plats för däcken var slitna”.
Att Max blev vald till loppets förare av fansen via sociala medier kommer inte som någon överaskning.
”Han förtjänade det”, sa vinnaren Lewis Hamilton.
”Om du vill kan vi byta”, erbjöd Max.
”Nej. Jag tror inte det, blev svaret från Lewis”
Daniel Ricciardo försökte så hårt det gick att komma förbi Max men förgäves.
”I slutet av loppet såg jag att Max hade problem men trots att jag låg så nära att jag kunda använda DRS kom jag inte om. Vad som är intressant är att med de nya bredare och tyngre bilarna har DRS systemet inte samma effekt som i fjol”.

Hos Toro Rosso skakade man på huvudet innan loppet och trodde att Carlos Sainz hade blivit tokig. Han var den ende av de 20 förarna som valt att starta på de omönstrade slicksen. Det visade sig bli ett litet genidrag för spanjoren blev sjua.
”Wow. Vilket lopp. Vet inte riktigt hur jag skall beskriva det”, säger Carlos.
”När vi stod på gridden och alla tog bort täckena från däcken och vi såg att jag var ensam började jag själv tvivla. Mycket beror på dig. Kan du köra in poäng till teamet eller gör du hela gänget rejält besvikna för att du valt fel”.
”Jag visste att de fyra första kurvorna skulle bli svåra och jag fick rätt. Men efter kurva nr 6 var banan torr och då visste jag att jag hade satsat rätt”.
Innan säsongen diskuterades det mycket om att det skulle bli svårare att köra om. I Melbourne var det bara fem omkörningar. Kanske berorende på att det inte är en permanent bana. I Shanghai blev det några fler omkörningar och vad vi alla hoppats, mycket mer spektakulära. Låsta bromsar och rök från däcken. Vad som också är en stor skillnad från förra året är att föraren få byta linje vid en inbromsning när han försvarar sin plats. Som Max gjorde mot stallkompisen Daniel Ricciardo.

Lewis Hamilton vann före Sebastian Vettel.
Redan innan loppet var avflaggat hade mekanikerna börjat packa ihop. Det gällde att vara färdig på kvällen för måndag morgon gick transporten till Bahrain. Man har inte många dagar på sig att bygga upp allt igen eftersom nästa lopp körs i ökenstaten den 16/4.

RESULTAT
1)L. Hamilton, Mercedes, 1,37,36,158
2)S. Vettel, Ferrari, +6,250 sek
3)M. VERSTAPPEN, RED BULL RENAULT, +45,192
4)D. RICCIARDO, RED BULL RENAULT, +46,036
5)K. Räikkönen, Ferrari, +46,076
6)V. Bottas, Mercedes, +48,808
7)C. SAINZ, TORO ROSSO RENAULT, +72,893
8)K. Magnussen, Haas, +1 varv
9)S. Perez, Force India, +1
10)E. Ocon, Force India, +1
11)R. Grosjean, Haas, +1
12)N. HULKENBERG, RENAULT, +1
13)J. PALMER, RENAULT, +1
14)F. Massa, Williams, +1
15)M. Ericsson, Sauber, +1

BRÖT
Varv 33)F. Alonso, McLaren, drivaxel
18)D. KVYAT, TORO ROSSO RENAULT, hydraulik
17)S. Vandoorne, McLaren, bensintryck
3)A. Giovinazzi, Sauber, krasch
0)L. Stroll, Williams, avkörd

POLE POSITION
L. Hamilton, Mercedes, 1,31,678214,049 km/tim

SNABBASTE VARV
L. Hamilton, Mercedes, 1,35,378205,745 km/tim

FÖRAR VM
1)S. Vettel, Ferrari, 43 poäng
2)L. Hamilton, 43
3)M.VERSTAPPEN, 25
4)V. Bottas, 23
5)K. Räikkönen, 22
6)D. RICCIARDO, 12
7)C. SAINZ, 10
8)F. Massa, 8
9)S. Perez, 8
10)K. Magnussen, 4
11)D. KVYAT, 2
12)E. Ocon, 2,
13)N. HULKENBERG, 0
14)R. Grosjean, 0
15)A. Giovinazzi, 0
16)J. PALMER, 0
17)S. Vandoororne, 0
18)M. Ericsson, 0
19)F. Alonso, 0
20)L. Stroll, 0

KONSTRUKTÖRS VM
1)Mercedes 66 poäng
2)Ferrari, 65
3)RED BULL, 37
4)TORO ROSSO, 12
5)Force India, 10
6)Williams, 8
7)Haas, 4
8)RENAULT, 0
9)Sauber, 0
10)McLaren, 0

17-03-27 Rapport från Australiens Grand Prix 2017
Renaults eget betyg efter säsongens första F1-lopp är att man har potential och att man måste plocka ut max ur varje situation.

Nico Hulkenberg startade sin säsong med Renault med en 11:e plats i Australiens Grand Prix i Melbourne. Han stallkamrat Jolyon gjorde en kanonstart och körde om inte mindre än fyra bilar på första varvet, men tvingades senare bryta på grund av ett problem med bromsarna.
”Mitt intryck av mitt första lopp med Renault är att vi har placerat oss i toppen på mittfältet. Men att vi måste fortsätta att utveckla bilen”, säger Nico.

Det var trångt i starten och när Nico försökte köra om Daniil Kvyat trängde ryssen ut honom och Nico tappade en plats till Fernando Alonso.
”Senare hade jag en rolig duell med Fernando och Esteban Ocon”, säger Nico

Jolyon var också på väg mot en bra placering när problemet med bromsarna började.
”Bromsarna låste sig. Vi hoppades att det bara var tillfälligt, men tyvärr var det inte så och det fanns inget alternativ annat än att bryta”.

Teamchefen Cyril Abiteboul var helt ärlig efteråt. Till skillnad mot de flesta av sina kollegor pratade han klarspråk.
”Första loppet med de nya reglerna har lärt oss flera läxor”, säger fransmannen.
”Resultatet visade att vi var inte lika bra förberedda som våra motståndare och att vi inte kört lika många varv på testerna som de och det led vi av här. Vad vi bl.a. lärde oss är att allt måste utföras perfekt eftersom det är mycket svårt att tjäna något under loppet. Vi måste bli bättre i starten, i vår taktik, depåstoppen och hur bilen ställs in för att få den bästa balansen”.

Abiteboul var trots allt också positiv.
”Kombinationen förare och motor gör att vi hör hemma i den grupp som vi siktat in oss på och köra mot. Och få poäng i varje lopp”.

I år leverar Renault också motorer till Red Bull och Toro Rosso och bägge teamen visade att motorn är tillräckligt stark för att köra om topplatser.
Max Verstappen, Red Bull, blev femma och de bägge TR förarna Carlos Sainz, åtta, och Daniil Kvyat nia. Daniel Ricciardo, Red Bull, hade maximal otur. På paradvarvet fastnade växellådan i sexan och han fick starta från depån. Man bytte en sensor och hemmafavoriten kom ut två varv efter. Efter 25 var det dock slutkört när problem med bensintrycket tvingade honom att parkera ute på banan.
”Starten var riktigt bra”, berättar Max Verstappen.
”Ut ur första kurvan hamnade jag tyvärr i s.k. dirty air och det gjorde att Kimi Räikkönen kunde stanna kvar på utsidan och komma förbi igen”.

”Max blev förvånad över hur enkelt han kunde hänga med Ferrarin.
”En härlig överraskning och riktigt positivt när jag såg att vi inte var så långt efter Ferrari och Mercedes över en hel distans”

Spekulationerna innan säsongen började var att förarna skulle få kämpa mer för att bilen är tyngre; 728 kg, mot förra årets vikt 702 kg, inklusive förare med overall och hjälm och bensin och olja. Plus att hastigheten ökat dramatiskt i kurvorna som i sin tur utsätter kroppen och framförallt nacken för många g-krafter.
”Det stämmer att man får brottas lite mer med bilen i år, men jag hade inga problem. Hur underligt det kanske låter så känner jag mig bättre än förra året efter ett lopp. Vad som är svårt är att följa efter och köra nära bilen framför. Framförallt när man ligger ca två sekunder efter. Det märks och det är lätt att däcken förstörs”, fortsätter Verstappen.

Max Verstappen spelade också en avgörande roll när det gällde avgörandet om första platsen. Lewis Hamilton ledde de första varven men kom in tidigt för att byta däck. Sebastian Vettel tog över första platsen och kom ut efter sitt stopp ett par meter före Max, som hade Lewis bakom sig. Engelsmannen försökte köra om men lyckades inte. Sebastian vann loppet före Lewis och Valtteri Bottas.
”Jag tycker att Sebastian skall bjuda Max på en öl som tack för hjälpen att han kunde hålla Lewis bakom sig så att Seb kunde dra iväg”, säger Red Bulls teamchef Christian Horner.

Daniel Ricciardo vill helst glömma helgen och sa att han skulle gå ut med några goda vänner och dricka något.
”Det finns nog inget som känns mer taskigt som när allt går åt skogen på hemmaplan”, säger Daniel.

Det började med att han kraschade i kvalet, hans eget fel, och slutade efter bara 25 varv.
”Det är bara att lägga det här bakom mig och så snabbt som möjligt börja tänka och koncentrera mig på nästa lopp”, avslutar Ricciardo.

Både Carlos Sainz (Torro Rosso), åtta, och Daniil Kvyat, nia, fick poäng.
”Det var ett knepigt lopp”, tycker spanjoren.

”Med den nya generationens bilar visste jag inte direkt vad som väntade, så den här platsen är mer än godkänt. Synd bara att jag förlorade en plats efter däcksbytet. I slutet kom jag ifatt Sergio Perez och hade loppet bara varat ett par varv till hade jag kört om”.
”Hela den här helgen spädde verkligen på vår motivation”.

Daniil Kvyat verkar ha kommit tillbaka. Förra året startade med att han körde för Red Bull men efter några lopp flyttades han till juniorteamet och tappade delvis motivationen. Ryssen blev deppad men teamchefen Franz Tost har peppat upp honom.
”Härligt lopp”, berättar Daniil.
”Bara synd att jag var tvungen att göra ett extra stopp annars hade det blivit två platser bättre”.

Och vad såg vi i Melbourne? Lewis Hamilton är inte oslagbar.
Nästa duell är i Shanghai den 9 april.

RESULTAT
1) S. Vettel, Ferrari, 1,24,11,672
2) L. Hamilton, Mercedes, +9,975 sek
3) V. Bottas, Mercedes, +11,250
4) K. Räikkönen, Ferrari, +22,393
5) M. VERSTAPPEN, RED BULL RENAULT, +28,827
6) F. Massa, Williams, +83,386
7) S. Perez, Force India, +1 varv
8) C. SAINZ, TORO ROSSO, +1
9) D. KVYAT, TORO ROSSO, +1
10) E. Ocon, Force India, +1
11) N. HULKENBERG, RENAULT, +1
12) A. Giovinazzi, Sauber, +2
13) S. Vandoorme, McLaren, +2
BRÖT
Varv 50 F. Alonso, McLaren, bottenplatta
46 K. Magnussen, Haas, hjulupphägning
40 L. Stroll, Williams, bromsar
25 D. RICCIARDO, RED BULL RENAULT, bensintryck
21 M. Ercisson, Sauber, hydralik och följdskador efter krasch
15 J. PALMER, RENAULT, bromsar
13 R. Grosjean, Haas, motor

POLE POSITION
L. Hamilton, Mercedes, 1,22,188232,282 km/tim

SNABBASTE VARV
K. Räikkönen, Ferrari, 1,26,538220,605 km/tim

FÖRAR VM
1) S. Vettel, Ferrari, 25 poäng
2) L. Hamilton, 18
3) V. Bottas, 15
4) K. Räikkönen, 12
5) M. VERSTAPPEN, 10
6) F. Massa, 8
7) S. Perez, 6
8) C. SAINZ, 4
9) D. KVYAT, 2
10 )E. Ocon, 1
11) N. HULKENBERG, 0
12) A. Giovinazzi, 0,
13) S. Vandoorme, 0
14) F. Alonso, 0
15) R. Grosjean, 0
16) D. RICCIARDO, 0
17) K. Magnussen, 0
18) M. Ericsson, 0
19) J. PALMER, 0
20) L. Stroll, 0

KONSTRUKTÖRS VM
1) Ferrari, 37 poäng
2) Mercedes, 33
3) RED BULL, 10
4) Williams, 8
5) Force India, 7
6) Toro Rosso, 6
7) RENAULT, 0
8) Sauber, 0
9) McLaren, 0
10) Haas, 0
17-03-23 Formel 1-premiär
I helgen är det stor Formel 1-premiär.
Melbourne, Australien är skådeplatsen för årets första race, i en säsong som spås bli den snabbaste och jämnaste på många år. Och Viasat Motor HD och Viaplay fortsätter supersatsningen med direktsändningar från samtliga race, kval och träningar.
– Det är alltid som mest spännande inför första racet, och det är egentligen först på kvalet i Australien som vi får en riktig fingervisning om bilarnas styrkeförhållanden, säger MTG Sports Formel 1-expert Rickard Rydell.

Nya reglementen innebär att Formel 1 kommer vara snabbare än någonsin.
Och för att inte missa ett ögonblick erbjuder Viasat Motor och Viaplay en heltäckande bevakning. Samtliga GP-helger direktsänds och inleds med studiosändningar, på plats, inför både kval och race.
– Det var viktigt att man tog fram de nya tåligare däcken, nu kan man ligga på hårdare. Det tillsammans med det nya reglementet kommer ge oss bilar med mer down force, och de snabbaste bilarna i F1-historien oavsett om vi backar tillbaka till de ”golden years” i början av 00-talet, säger Janne Blomqvist som tillsammans med Eje Elgh, experten Rickard Rydell och reportern/programledaren Frida Nordstrand i olika konstellationer kommer vara på plats på varje race för att kunna ge de skarpaste analyserna och färskaste intervjuerna samt reportagen.
– Jag tror och hoppas att det blir en trekamp om VM-titeln. De senaste åren har vi sett en tydlig etta. Men i år tror jag det blir annorlunda, och att Mercedes kommer bli utmanade på riktigt allvar. Ferraris fart har varit uppmuntrande, nu gäller det att de backar upp det i race, säger Blomqvist som adderar Red Bull till toppteamen.

Svensken Marcus Ericsson gör sin fjärde F1-säsong, och den tredje i Sauber. Teamet fick nya ägare under fjolåret och kommer sannolikt gradvis bli starkare.
– Förhoppningsvis kan Marcus göra en bra säsong, även om Sauber måste leva med att de är i en uppbyggnadsfas ännu, säger Blomqvist.
På Viaplay kan man komma Ericsson och övriga förare ännu närmare genom fem extrakanaler – Onboard channel, Pit lane channel, GPS track map, Live timing och Rolling highlights.

Dessutom utökar viasatsport.se bevakningen med magasin både före och efter varje racehelg samtidigt som Viasat Motors F1-podd fortsätter att leverera nya avsnitt varje vecka.

Sändningstider
Torsdag 23 mars
01.55, Viasat Motor HD, Viaplay: Träning 1 (natten till fredag)

Fredag 24 mars:
05.55, Viasat Motor HD, Viaplay: Träning 2 (fredag morgon)
03.55, Viasat Motor HD, Viaplay: Träning 3 (natten till lördag)

Lördag 25 mars:
06.30, Viasat Motor HD, Viaplay, TV10: Kval (lördag morgon)

Söndag 26 mars:
06.15, Viasat Motor HD, Viaplay: Race (söndag morgon)
21.00, TV10: Sammandrag
Kommentatorer: Janne Blomqvist, Eje Elgh.
Programledare/reporter: Frida Nordstrand.
Expert: Rickard Rydell.

16-05-25 F1-experten inför Monacos GP: ”Det är ett helvete i paradiset”
Få idrottsevenemang är glamorösare. Monacos GP är lika mycket häftig stadsracing som lyx, flärd och filmstjärnor.
– Men det är ett helvete i paradiset, säger Viasat Motors Formel-expert Eje Elgh.

Det mytomspunna stadsloppet i Monaco har körts sedan 1929 och med tiden blivit ett av världens absolut mest prestigefyllda race.
– Det är den stora kronjuvelen, alla vill vinna och alla är här. Bättre än så här blir det inte. Och visst, det är underbart för de som lyckas. Men det går lika lätt åt helvete. Och det är allmänt bökigt, säger Eje Elgh och syftar inte minst på logistiken.
– Om vi håller oss till teamen så är det trångt, mycket att bära och bygger mycket på kompromisser. Och det gäller även för oss i media. Så om man skulle välja bort ett race utifrån det, så är det Monaco. Samtidigt är det ingen som vill göra det.

Det gäller helt enkelt att hantera omständigheterna bäst, och det gäller framförallt förarna som ska navigera sig fram på de trånga gatorna i Monte Carlo.
– Erfarenhet blir oerhört viktigt, sedan är det ju så att en bra bil är en bra bil överallt och där har Mercedes en klar fördel. Banan är trång och oerhört svår att köra om på, så kvalar du bäst har du stor chans att vinna, säger Elgh som är oerhört spänd på att se om hemmasonen och VM-ledaren Nico Rosberg kan ta sin fjärde seger i följd i Monaco.
– Det skulle vara enormt om han klarade av det. Det är bara Ayrton Senna som har fem raka segrar.

Men det finns orosmoln kring tysken.
– Max Verstappen vann senast, och Monaco är en bana där motorn inte är fullt så viktig. Så jag räknar med att Red Bull är starka här. Sedan går det inte att räkna bort Lewis Hamilton vars inledning varit katastrofal, och nu börjar det osa katt i tabellen. Så Rosberg lär inte få något gratis.
För Saubers svensk Marcus Ericsson är Monacos GP ett bra tillfälle att flytta fram positionerna.
– Marcus har en fin elfte plats här med en Caterham. Och det här är också en bana där det kan försvinna mycket bilar. Marcus har nog aldrig varit starkare, så det är bara hoppas att sakerna fungerar, säger Elgh.

Eje Elghs 3 favoriter i Monacos GP
1) Nico Rosberg, Mercedes
”Han är inne i ett ”flow” av sällan skådat slag.”
2) Daniel Ricciardo, Red Bull Racing
”Har varit stark här tidigare och känner sig nog lite förfördelad att Verstappen tog teamets första vinst för året.”
3) Lewis Hamilton, Mercedes
”Vinner Rosberg igen så börjar det se jobbigt ut för den regerande världsmästaren.”

Sändningstider
Torsdag 26 maj:
09.55, Viasat Motor/HD, Viaplay: Träning 1
13.55, Viasat Motor/HD, Viaplay: Träning 2
Lördag 28 maj:
10.55, Viasat Motor/HD, Viaplay: Träning 3
13.40, Viasat Motor/HD, Viaplay, TV10: Kval
Söndag 29 maj:
13.15, Viasat Motor/HD, Viaplay: Race
21.00, TV10: Highlights
16-04-05 Grand Prix F1 Bahrain
Daniel Ricciardo, Red Bull Tag Heuer Renault, blev fyra i Bahrains Grand Prix och hans stallkamrat Daniil Kvuat kom sjua.
Kevin Magnussen, Renault, blev 11:a efter en fin uppkörning. Dansken tvingades att starta från depån. Efter träningen missade han att väga bilen och straffet kom snabbt.
- Starten var intressant, säger Ricciardo.
- Jag har gjort bättre och jag såg att det skulle bli lite kaotiskt i förstra kurvan och jag försökte dra nytta av det men istället blev min framvinge skadad när Valtteri Bottas och jag krockade. Men inte värre än att jag kunde fortsätta. Jag kände mig lite ensam de sista varven men det absolut viktigaste var att vi fick poäng, fortsätter Ricciardo.

Fler blev det tack vare ryssens sjunde plats.
- Jag är nöjd. Det var svårt i början men resultatet blev mycket bra med tanke på var jag startade. Stor tack till de som skötte min taktik för de lyckades skicka ut mig efter däcksbytena utan att jag hamnade i en klunga, avslutar Daniel.

Kevin visste att det skulle bli ett svårt lopp när man kommer ut sist på banan.
- Så strategin blev därför viktigare än vanligt, förklarar dansken.
- Trots allt hade jag flera roliga dueller med de andra och var så nära att få poäng. Frustrerande att veta att det nog hade blivit poäng om jag inte fått det här straffet, säger Kevin.

Säsongens andra Formel 1-lopp blev nästan lika spännande som premiären. Lewis Hamilton gjorde en dålig start från pole position och blev påkörd i första kurvan. Han har turen att skadorna inte blev värre och att han snabbt lyckades få bilen under kontroll, så att han inte snurrade.

Boven i dramat? Valtteri Bottas, som gjorde en kanonstart från tredje ledet. Men han fick ett straff, att köra genom depån, för att domarna ansåg att det helt och hållet var finländarens skuld. Alla höll inte med och tyckte att straffet var alldeles för hårt. Bottenplattan och nosen blev lätt skadad på Mercedesen men inte värre än att Hamilton kunde fortsätta. Valtteri fick en ny framvinge vid depå-stoppet.

Nico Rosberg gjorde en mer eller mindre perfekt start och leder från mål till start. Kimi Räikkönen kom trea. I Australien gick Icemans motor sönder. Den här gången drabbade det Sebastian Vettel. Motorn gav upp sin sista suck på väg till starten. Så när det gäller pallen, ingen överraskning. Valtteri Bottas blev nia.

Den regerande mästaren startade en formidabel uppkörning och ändrade också sin taktik, men det hjälpte inte. Han kom aldrig så nära Kimi att han kunde attackera. Det kanske är fel att säga att Lewis gav upp de sista varven men avståndet till Kimi, som var snabbare, blev bara större och större och dessutom började däcken ta slut.

En fråga: Körde Nico max eller hade han en reserv? D.v.s. att han hade kunnat skruva upp effekten en bit till. Jag tror det. Och hade han blivit hotad av Icamen hade svaret kommit snabbt.

Längre bak i fältet var det tufft med flera dueller man mot man. Precis som det skall vara.

Renault har uppenbarligen löst sina problem för Kevin Magnussen blev 11:a trots att han startade från depån. Han gjorde ett fel efter andra träningen där han missade att väga bilen, så straffet blev hårt.

Om min vän, som håller reda på statistik har rätt, är Nico nu den förare som vunnit flest lopp, men inte titeln och det var dessutom femte vinnande loppet i rad. Och tittar man bakåt i historieböckerna så har alla som gjort det blivit världsmästare.

Hur tog Lewis nederlaget?
Delvis som en sportsman men man såg också på hans kroppspråk att det sved att återigen förlora mot stallkamraten. I vintras sa Mercedes stallchef Totto Wolff att det inte skulle bli någon stallorder, utan Nico och Lewis skulle få köra mot varandra och också med olika strategier. Det såg man i det här loppet.På 14:e varvet kom Nico in och bytte till mjuka däcken och Lewis, som kom in ett varv senare, bytte till mediumdäck. Engelsmannen kom förbi två och låg trea. Efter 25 varv hade Nico ett försprång på inte mindre än 13,6 sekunder på Kimi som i sin tur hade Lewis 21,9 bakom sig.Vid andra stoppet var det Lewis som kom in först och valde de supermjuka däcken. Kimi och Nico tog samma. D.v.s. alla reagerade på mästarens taktik.

Har Lewis problem med det nya startsystemet? Frågan måste bli ett ja. Medan Nico inte har det.
- Jag har arbetat mycket med den, säger han.
- Perfekt start trots att jag stod på den smutsiga delen av banan och sedan var det bara att kontrollera allt.

Taktiken?
-Jag valde den säkraste.
Att Kimi måste ha varit mer än nöjd med sin andra plats är helt klart även om man inte ser det. Hela hans kroppspråk är neutralt.
- Jag vet inte varför men jag gjorde en dålig startoch fick hjulspinn, erkänner Kimi.
- Körde om några bilar men efter ett par varv var jag en hel racksträcka efter Nico och det kör man inte in. Jag gjorde dock vad jag kunde så andra platsen är helt ok.

Vad som dock är lite oroande för Ferrari är att i två lopp har lika många motorer gått sönder.

Lewis sa att teamet hoppades på att säkerhetsbilen skulle komma ut de sista varven.
-Men inget hände. Min bil var ganska skadad efter smällen med Valtteri och jag fick kämpa hårt för att hålla den under kontroll. Det svåraste var bakvagnen, så jag kunde inte köra ifatt Kimi.
-Den som kom på insidan och körde på mig låg i min döda vinkel så jag såg honom aldrig.

Varken Lewis eller Valtteri var upprörda efter kraschen. Engelsmannen sa bara att det är sådant som händer. Däremot är Niki Lauda, som är Mercedes motorsportchef, lindrigt sagt urarg på finländaren.
-Han körde som en idiot, sa österrikaren.
-Han kom med blockerade däck och körde på någon som inte kunde se honom.

Det som är lite ironiskt är att en av Valtteris manager är Mercedes teamchef Totto Wolff.

Vad säger Valtteri?
- Jag svängde in i kurvan och på insida blev det trångt. Det blev för sent och jag försökte stanna kvar så långt ner det gick på insidan, men det var det smutstigt och greppet dåligt.
- Jag hade koncentrerat mig på om någon skulle attackera mig på yttern eller innern så därför bromsade jag för sent.Tyvärr.

Wolff säger att hans skyddsling nog var lite för optimistisk i första kurvan.
Fernando Alonso fick startförbud trots att McLaren chefen Ron Dennis gjorde allt för att försöka få Fia´s läkare att riva upp sitt beslut. Som att hugga i sten. Spanjoren knäckte ett revben i kraschen i Australien. Hans ersättare var teamets reservförare Stoffel Vandorne från Belgien. Han var i Japan och tvingades göra en lång nattflygning från Tokyo till Bahrain. Och kommer 10:a och får en poäng. Imponerande.

Vad har det nya teamet Haas gjort som ett par andra team missat?
Ingen aning. Romain Grosjean var för ett par år sedan kraschkungen och blev till och med spärrad för ett lopp. Han är idag en helt annan förare och det var ingen som trodde att det amerikanska teamet skulle ha kört in 18 poäng på två lopp.

Det nya kvalsystemet har med all rätt blivit häftigt kritiserat. FIA presidenten Jean Todt, Bernie Ecclestone och teamcheferna hade ett 1,5 timmar långt möte. Och vad kom man fram till? Att ha ett nytt några dagar senare. Finns egentligen bara ett ord. Ynkligt. Och vad som förvånar mig lite är när Jean Todt säger att FIA inte kan rätta sig efter vad fansen skriver på sociala media. Pratar man däremot med teamcheferna så säger de att man måste lyssna på vad de säger. Jean Todt sa att han inte gillar diktatorer och att det finns avtal som hindrar honom eller rättare sagt FIA från att riva upp de beslut man tagit. I affärslivet ändrar man snabbt en produkt om det är något fel på den eller den inte säljer.

Jag gillar inte heller diktatorer men just nu behöver F1 en, men jag är inte helt övertygad om att det skall vara någon av de styrande herrarna.

Från F1 journalisten och SVT reporter Fredrik af Petersens.
RESULTAT
1) N. Rosberg, Mercedes, 1,33,34,696
2) K. Räikkönen, Ferrari, +10,282 sek
3) L. Hamilton, Mercedes, +30,148
4) D. RICCIARDO, RED BULL TAG HEUER RENAULT, +62 494
5) R. Grosjean, Haas, +78,299
6) M. Verstappen, Toro Rosso, +80,929
7) D. KVYAT, RED BULL TAG HEUER RENAULT, +1 varv
8) F. Massa, Williams, +1 varv
9) V. Bottas, Williams, +1 varv
10) S. Vandoorne, McLaren, +1 var v
11) K. MAGBUSSEN, RENAULT, +1 varv
12) M. Ercisson, Sauber, +1 varv
13) P. Wehrlein, Manor, +1 varv
14) F. Nasr, Sauber, +1 varv
15) N. Hulkenberg, Force India, +1 varv
16) S. Perez, Force India, +1 varv
17) R. Haryanto, Manor, +1 varv

BRUTIT
Varv 29 C. Sainz, Toro Rosso, krasch
Varv 9 E. Gutierrez, Haas,
Varv 6 J. Button, McLaren, motor
Varv 0 S. Vettel, Ferrari, motor
Varv 0 J. Palmer RENAULT, hydralik

POLE POSITION
L. Hamilton, Mercedes, 1,29,493217,706 km/tim

FÖRAR VM
1) N. Rosberg, 50 poäng
2) L. Hamilton, 33
3) D. RICCIARDO, 24
4) K. Räikkönen, 18
5) R. Grosjean, 18
6) S. Vettel, 15
7) F. Massa, 14
8) M. Verstappen, 9
9) N. Hulkenberg, 6
10) D. KVYAT, 6
11) V. Bottas, 6
12) C. Sainz, 2
13) S. Vandoorne, 1
14) K. MAGNUSSEN, 0
15) J. PALMER, 0
16) M. Ericsson, 0
17) S. Perez, 0
18) P. Wehrlein, 0
19) F. Nasr, 0
20) J. Button, 0
21) R. Haryanto, 0
22) F. Alonso, 0

KONSTRUKTÖRS VM
1)Mercedes, 83 poäng
2)Ferrari, 33
3)RED BULL, 30
4)Williams, 20
5)Haas, 18
6)Toro Rosso, 11
7)Force India, 6
8)McLaren, 1
9)sauber, 0
16-03-21 Renault i 2016 Formula 1 Australian Grand Prix
Renault fick den start med sitt nya fabriksteam i Formel 1 som man hade hoppats på. Visserligen blev det inga poäng, men det hade man inte heller räknat med. Målet var att både Kevin Magnussen och Jolyon Palmer kom i mål.
– Vi fick reda på vad vi ville, säger Fredric Vasseur, som är teamets Racing Director.
– Det var en bra bas att fortsätta utveckla bilen på. Men vi måste bli bättre och snabbare i kvalet så att vi kan starta längre upp.

Bägge förarna får mer än godkänt och kanske hade Kevin kunnat få en poäng om inte oturen slagit till redan på första varvet.
– Jag har ingen aning om varför. Jag körde inte ihop med någon, säger dansken.

Vad som gjorde Bob Bell och hans ingenjörer mest nervösa innan starten var motorn. Förra året hade man ju diverse problem. Så inte i säsongens första lopp för säsongen. Tvärtom.
– Fortsätter det som det börjat kan det kanske snart bli de första poängen.

Red Bull föraren Daniel Ricciardo, som blev fyra, körde loppets snabbaste varv. Visserligen heter motorn TAG Heuer men det är en Renault och samma som fabriksteamet kör med.
– Skönt att säsongen börjat igen, säger australiensaren.

Att det inte blev en plats på pallen var att Daniel var tvungen att de sista varven ta det lite lugnare. Däcken var nämligen slitna och han tvingades in för att byta.
– Vad som verkligen överraskade mig så positivt var hur enkel motorn var att köra och hur mycket kraft en hade jämfört med förra året. Så det var inte svårt att köra om.

Jolyon låg länge på poängplats men som många andra tog däcken slut de sista varven och för att inte riskera en avåkning släppte han upp gasen och ett par bilar kom om.
– Självklart hade det varit fantastiskt om Jolyon fått poäng. Men som sagt. Målet var att komma i mål. Att köra tester är en sak. Ett lopp är något helt annat och vi klarade provet, sägerVasseur.

I första loppet den här säsongen blev det ingen större överraskning när det gällde de tre första förarna i mål. Nico Rosberg fortsatte där han slutade förra året och vann sitt 15 gp och det fjärde i rad. Han vann ju de tre sista förra året. Lewis Hamilton tvåa och Sebastian Vettel trea. Tysken hade kunnat vinna men teamet gjorde ett fel med däcksvalet och andra platsen försvann när Seb gled av banan. Varken Nico eller Lewis gjorde en bra start. Tvärtom. Sebastian Vettels däremot gjorde en helt perfekt start. Han körde mellan de bägge Mercorna och hade Kimi Räikkönen en meter bakom sig. Iceman fick tyvärr bryta när motorn började brinna. Resultatet är kanske en liten sned bild.

Vettel ledde överlägset och hade antagligen vunnit loppet om inte Fernando Alonso och Esteban Gutierrez, Haas, hade krockat. Spanjorens bil blev skrot men tack och lov klarade han sig helt oskadd. Vems fel? Skulle vilja säga att det är sådant som kan hända i motorsport. Det var fullt med vrakdelar på banan så man gjorde helt rätt när man avbröt loppet. Tyvärr blev det den faktor som gjorde att Seb förlorade. När bilarna står parkerade i depån får man nämligen byta däck och ändra taktiken och det var precis vad Mercedes gjorde. Förtvivlat jagade Seb Lewis de sista varven men var lite för ivrig och gled av. Han kom ifatt igen men flaggan kom ut innan han fick en ny chans.

Dramatiken började redan i starten. Både Lewis, som startade från pole position, och Nico, i andra rutan, stod still i jämförelse med Sebastian Vettel och Kimi Räikkönen.
I första kurvan krockade Nico och Lewis lätt.
– Inte bra, sa deras chef Toto Wolff

Men för åskådarna.
Regerande mästaren körde på Nico bakifrån och hans framvinge blev lätt skadad.
-Starten var inte det sämsta utan det var att Nico körde mig av banan. Där förlorade jag mest och trillade ner till sjunde plats, sa Lewis.

En kritik som många i depån ansåg var helt fel och man sa att engelsmannen var en dålig förlorare. I Japan och USA förra året var situationen tvärtom. I Suzuka släppte Nico upp gasen för att undvika en krock. I Austin körde Lewis på Nico lätt och tvingade honom av banan. Efter sista loppet i Brasilien sa Nico att han skulle inte ge sig för sin stallkamrat fler gånger. Visade i Melbourne att han menade vad han sagt. Kurvan var Nicos.
– Jag märkte inget och jag tittar inte bakåt, säger Nico.

Niki Lauda, Mercedes motorsportchef, förklarar vad som antagligen hände i starten.
– Det var ju första gången som de måste starta med ett finger. Iår är det bara tillåtet med en vipparm. Och då är det lätt att man gör ett misstag.

Den trefaldige mästaren är inte helt säker på att det hade blivit en dubbelseger om loppet inte hade stoppats.
– Nu vet vi att vi har fått en stenhård konkurrens.

En fråga fick alla svar på.

Varför Mercedes i testerna i Barcelona körde slut på 60 sett av de medelhårda däcken och varför man knappast testade de mjuka. Svaret är att de behövde inte det för att de på de medelhårda var snabbare än många andra med de mjuka.

Nico tjänade också på att Ferrari gjorde bort sig lite när det gällde taktiken med däcken.
– Jag var lite förvånad när jag såg vilka däck Ferrari valt när loppet startade igen. Blev lite fundersam och tvivlade på om jag skulle kunna hänga med de hårdare däcken. Tack och lov höll de perfekt.
– Det var en mycket viktig seger, sa Nico med ett brett leende.

Kanske framförallt för att han slog Lewis för fjärde gången i rad. Är det en ny och tuffare Nico Rosberg vi ser nu?

Engelsmannen fastnade i trafik och det tog många varv innan han började närma sig de främsta. Mest förlorade han bakom Max Verstappen och det var intressant. Inte bara för att holländaren kör för det i jämförelse med Mercedes lilla teamet Toro Rosso utan att Max kör med en fjolårs motor från Ferrari. Lewis kom bara om när Max kom in för att byta däck. Skänkte Ferrari Nico segern? Antagligen.

Sebastian ledde med mer än 25 sekunder, d.v.s. han kunde göra ett stopp och ändå komma ut som ledare, när olyckan inträffade. Många diskussioner när bilarna stod i depån. Man ändrade strategin och därmed däcksvalet.

Och där gjorde Ferrari bort sig så Vettel tvingades göra ytterligare ett stopp och kom ut igen bakom de två Silverpilarna.
– Det är helt fel att peka finger på någon. Vi är ett team och vi vinner och förlorar tillsammans, säger Seb.
– Vi trodde inte att de skulle fortsätta med samma däck och köra resten av loppet utan att byta igen.

Positiv överraskning.
Det nya amerikanska teamet Haas. Romain Grosjean blev nämligen sexa och sa efteråt att det kändes som en seger.Teamet har bara 130 anställda men man har förberett sig perfekt. Köpte en gammal Manor bil för att öva däcksbyten och man byggde upp en kopia av ett garage från banan i fabriken för att vänja alla att arbeta under stress i ganska trånga utrymmen.

Hos Toro Rosso var det lite av en komedi.
Kommandobryggan sa till Carlos Sainz att han skulle gasa annars skulle man kalla in honom.
-Det kommer jag inte ihåg, sa spanjoren.

Officiellt sa man att man kanske skulle byta däck om det inte gick fortare.
– Det var inget fel med dem, tyckte Carlos.

Sanningen är nog den att det var en uppmaning till Carlos för precis bakom låg stallkamraten Max Verstappen. Holländaren hade ljudligt klagat över att han var snabbare än stallkamraten men kom inte om och bad att man skulle säga till honom att flytta på sig. Han tyckte att det hela var ett skämt och andra mycket tydliga kommentarer. Tonåringen var mycket sur. Något svar fick han inte. Förbjudet enligt de nya reglerna.
– Jag kommer inte ihåg något. Måste ha varit en miss i kommunikationen. Mer kan jag inte säga.

Max är utan en stor talang men många råder honom att lugna ner sig.

Efter loppet reagerade teamet och förbjöd bägge förarna att prata med journalisterna. De höll på att ge de första intervjuerna när personal från teamet drog bort dem.

Det nya kvalet blev ett rejält fiasko och tack och lov har Fia ändrat det igen och till nästa lopp i Barhain kör man enligt det gamla. Ändringen var att det var ett ko system och att alla skulle tvingas att köra. Det blev bara spännande i det första när alla var ute. I det sista stannade de två Ferrari förarna Kimi och Sebastian kvar i garaget och Nico gav upp kampen mot Lewis så de sista fyra minuterna var det helt tomt på banan. Så inte undra på att kritiken var massiv från teamchefer och förare. Red Bulls Christian Horner gick så långt att han sa att Formel 1 skulle be alla åskådare om ursäkt. Vad man också ändrade, men som jag inte gillar är att man luckrat upp vad som är tillåtet i samtalen mellan föraren och hans raceingenjör. Jag tyckte och tycker att en förare på den här höga nivån själv ska kunna märka och sedan bestämma vad han skall göra. En Formel 1 förare får inte vara en fjärrstyrd marionett och att det är ingenjören som kanske i slutet teoretiskt är den som egentligen vinner loppet. Och inte föraren.
– Jag är verkligen glad att jag klarade mig helt oskadd och måste tacka Fia för att de arbetat så hårt för vår säkerhet, säger Fernando Alonso.

Spanjoren körde på Esteban Gutierrez bakifrån. Fernando hade inte en chans att kontrollera bilen, som lyfte först drog in i räcket, studsade ut på banan igen, voltade två gånger innan den landade i muren på andra sidan.
– Det var några skrämmande sekunder och en häftig smäll.

Alla höll andan och kunde bara hoppas på det bästa. Efter några sekunder kröp Fernando ur den skrothög som bara en minuter tidigare varit en vacker Formel 1 bil.

Fernando skyller inte på mexikanaren.
– Jag ville utnyttja draget bakom honom och det är möjligt att jag svängde ut lite för sent. Jag väntade extremt länge.

Problemet är att man ser bara bakvingen på bilen framför och inte hela banan. Det gör det hela svårt. Och det är inte heller lätt för den förare som ligger framför. Han vill försvara sin plats och vet aldrig vad den som ligger bakom gör.
– Vi hade bägge tur att vi inte blev skadade och det är absolut det viktigaste.

Esteban sprang snabbt fram till Fernando och frågade om allt var ok. Svaret blev ett lugnt ja.

Alla andra, förare och stallchefer, tyckte det var helt rätt att stoppa loppet. Det låg massor av vrakdelar på banan.
– I pausen såg jag olyckan på en videoskärm och det var kanske inte det bästa för koncentrationen, sa Nico.
– Som tur var kunde jag snabbt se att Fernando var helt ok och det bevisade hur starka våra bilar har blivit.

Sebastian Vettel sa vad många tänkte.
– I sådana ögonblick blir dina egna mål snabbt helt ointressanta och du kan inte slappna av förrän du ser att föraren är helt oskadad. Då kan du börja tänka på ditt eget lopp igen.

Var hybridmotorn skuld till den svåra kraschen mellan Fernando Alonso och Esteban Gutierrez plus att spanjoren riskerade för mycket? Mexikanaren bromsade inte för tidigt som man först spekulerade var orsaken. Data visar att han bromsade på samma ställe som ett varv tidigare. Faktum är dock att han plötsligt körde långsammare. På rakan försvann utan förvarning ca 150 hästkrafter för att elektroniken i uppladdningen slog om när batteriet inte hade mer laddning. När det händer blinkar en röd lampa i bakvagnen för att varna den förare som ligger bakom så Alonso måste ha sett den och förstått vad det betydde.
– Jag låg i suget och ville utnyttja så länge som möjligt och svängde ut i sista ögonblicket. Jag väntade extremt länge och det är möjligt att jag gjorde det för sent.

Enligt data var spanjorens hastighet 310 km/tim och Gutierrez tre km långsammare när olyckan inträffade.

Tur i oturen för Alonso var att mycket negativ energi försvann innan han slog i muren på andra sidan banan.

RESULTAT
1)N. Rosberg, Mercedes, 1,48,15,565, 2)L. Hamilton, Mercedes, +8,06 sek, 3)S. Vettel, Ferrari,+ 9,643 sek, 4)D. Ricciardo, Red Bull TAG HEUER RENAULT, 24,33 sek, 5)F. Massa, Williams, +58,979 sek, 6)R. Grosjean, Haas, +1,12,081, 7)N. Hulkenberg, Force India, +1,14,199, 8)V. Bottas, Williams, 1,15,153, 9)C. Sainz, Toro Rosso, 1,15,680, 10)M. Verstappen, Toro Rosso, 1,16,833, 11)J. Palmer, RENAULT, +1,23,399, 12)K. Magnussen, +1,25,606 13)S. Perez, Force India, 1,31,699, 14)J. Button, McLaren, 1 varv, 15)F. Nasr, Sauber, +1 varv, 16)P. Wehrlein, Manor, +1 varv

BRÖT
Varv 38 M. Ericsson, Sauber, drivaxel, varv 21 K. Räikkönen, Ferrari, motor, varv 17 R. Haryanto, Manor, drivaxel, varv 16 E. Gutierres, Haas, krock, varv 16 F. Alonso, McLaren, krock, varv 0 D.Kvyat. Red Bull, CU-H
POLE position: L. Hamilton, Mercedes 1:23.837227.713 km/tim
SNABBASTE VARV: D. RICCIARDO, RED BULL TAG HEUER RENAULT 1:28.997 214.510 km /tim

VM TABELL FÖRARE
1)N. Rosberg 25 poäng, 2)L. Hamilton 18, 3)S. Vettel 15, 4)D. RICCIARDO 12, 5)F. Massa 10, 6)R. Grosjean 8, 7)N. Hulkenberg, 6, 8)V. Bottas, 4, 9)C. Sainz. 2, 10)M. Verstappen, 1, 11)J. PALMER, 12)K. MAGNUSSEN, 13)S. Perez, 14)J. Button, 15)F. Nasr, 16)P. Wehrlein, 17)M. Ericsson, 18)K. Räikkönen, 19)R.Haryanto, 20)E. Gutierres, 21)F. Alonso, 22)D. KVYAT

VM TABELL KONSTRUKTÖRER
1)Mercedes 43 poäng, 2)Ferrari 15, 3)Williams 15 4)RED BULL 12, 5)Haas 8, 6)Force India 6, 7)Toro Rosso 3,
8)RENAULT 0, 9)McLaren 0, 10)Sauber 0, 11)Manor 0
16-03-17 F1-säsongen, premiär!
Torsdag 17 februari (natt mot fredag) kl. 02.25
STORSATSNING PÅ F1 – PÅ PLATS ALLA RACE
Utökad studio, nya analysverktyg och på plats varje race – nu drar Formel 1-säsongen igång och Viasat Motor och Viaplay växlar upp sin bevakning.
– Vi förlänger programtiden, spetsar analysverktygen, adderar en till expert, samt är på plats på alla 21 race, säger Viasats sportchef Per Nunstedt.

På fredag drar F1-säsongen 2016 igång med Australiens Grand Prix. Marcus Ericsson, 25, förbereder sig för sin tredje säsong i F1 och den andra som förare i Sauber. Racen kommer att ramas in av 45 minuter införstudio och 20 minuter inför kval. Dessutom kommer tittarna få ta del av nya vassa analysverktyg och F1-magasinet på viasatsport.se. Viasat Motor är på plats samtliga race. Tittarna följer som vanligt alla träningar, kval och race live på Viasat Motor och Viaplay samt kval och highlights på TV10. Med Viaplays extrakanaler kan du även följa vad som sker på banan närmare än någonsin.

Den forne racingstjärnan Rickard Rydell förstärker expertstallet i Formel 1-sändningarna. Han kommer även, tillsammans med Janne Blomqvist, kommentera underserien GP2 som drar igång i maj. Alla race sänds live på Viasat Motor och Viaplay och på gridden finns blågult hopp i form av Gustav Majla och förhoppningsvis även Jimmy Eriksson.

Rickard Rydell ser en ljus framtid för svensk racing.
– Gustav Majla har en grym talang för att köra bil. Jag tror att han kan gå långt. Alla behöver gå genom GP2 för att komma till Formel 1. Det här är ett läroår för Gustav. Kan han överraska nästa år och vara med och fajtas i toppen år tre är det grymt bra, säger Rydell och fortsätter:
– Marcus har banat väg för nya förare och det är inte bara Gustav som finns där, utan ett flertal är på väg bakom honom.

TV-tider
Torsdag 17 mars (natt mot fredag)
02.25, Viasat Motor/Viaplay: Australiens GP, träning 1
Fredag 18 mars
06.25, Viasat Motor/Viaplay: Australiens GP, träning 2
03.55 (natt mot lördag), Viasat Motor/Viaplay: Australiens GP, träning 3
Lördag 19 mars
06.40, Viasat Motor/Viaplay/TV10: Australiens GP, kval
Söndag 20 mars
05.15, Viasat Motor/Viaplay: Australiens GP, race
16-03-13 Renault i Formel 1 - inför säsongen 2016
I höstas balanserade Team Lotus på avgrundens brant. Efter sega förhandlingar med bl.a. Bernie Ecclestone bestämde sig Renault för att köpa stallet. Och det blev inte dyrt. Ett engelskt pund. Vad som hände med de gamla skulderna är lite mer oklart. Dock tog man inte över till 100 %. Bara till 90 %. Resten behöll den gamla ägaren Genii Capitals.

Den nya ledningen består av Cyril Abiteboul, Chef för Renault Sport, Frédéric Vasseur, Sportchef, Bob Bell, Teknisk chef och Rémi Taffin, Teknisk ledare för motorer. I teamets högkvarter i Enstone, England, finns 450 anställda och i slutet av 2017 hoppas man att det skall vara 650.
-När jag kom dit första gången arbetade alla för fullt men stämningen var tryckt, berättar Abiteboul.
-Går man igenom fabriken nu är det en otrolig skillnad. Alla arbetar för fullt men nu är alla dessutom optimister. Samma stämning i motorsmedjan i Viry-Châtillon.

Det är tredje gången som det franska märket finns med i Formel 1. Den första perionden var mellan 1977, då man var banbrytande och först med turbomotorn, och 1985. Andra gången med eget team var mellan 2002 och 2010. Man har en stolt tradition att leva upp till. Som fabriksteam har Renault vunnit två förar- och två konstruktörstitlar. Som motorleverantör ser det ännu bättre ut. Nio förar- och 10 konstruktörs-VM. Och det är också tredje gången som det klassiska namnet Lotus, som grundades av Colin Chapman, försvinner.

Eftersom allt blev klart så sent är årets bil en kompromiss.

Det var verkligen en utmaning att bli färdig i tid, säger Cyril Abiteboul.
Arkitekten bakom comebacken med eget fabriksteam är Renaults VD Carlos Ghosn. En synnerligen tuff herre, men till skillnad från andra teamchefer lovar han inga segrar den här säsongen. Tvärtom. Han tonar ner förväntningarna och säger att först om tre år skall man stå högst upp på pallen igen. Det skulle dock inte förvåna om det blir tidigare. Förra året gick det knackigt och diskussionerna mellan Red Bull och Renault var intensiva. Det där har Carlos Ghosn redan glömt och säger att man skriver nu ett helt nytt kapitel. Någon höjning av budgeten blir det inte heller. Samma som när Renault bara var motorleverantör. Resten skall täckas av sponsorer och andra inkomster. Som leverantör får man inget av vad sponsorerna betalar eller prispengarna från Bernie Ecclestone. Ställer man upp som team däremot är det tvärtom. Renault kommer också att leverera motor till Red Bull men den kallas då för Tag Heuer. Så samarbetet fortsätter, men bara när det gäller drivkällan. Renault vill koncentrera sig på sitt eget team.

Man har på ganska kort tid byggt upp en helt ny organisation. Många från Lotus hoppade av innan det blev klart med köpet. Några var nyckelfigurer men å andra sidan är det kanske en fördel att börja om med ett till stora delar helt nytt gäng som inte är fastkörda i gamla rutiner utan tänker i helt nya banor. Och två nya förare.

Romain Grosjean har flyttat till det nya stallet Haas och Pastor Maldonado fick inte stanna kvar. Kanske inte helt underligt. Även om han hade en givmild sponsor så kostade alla hans krascher en förmögenhet. Den givmilde sponsorn från Venezuela, ett oljebolag, var dock inte beredd att ställa upp i år eftersom priset sjunkit dramtiskt och det politiska läget i landet är mycket osäkert.

De två nya förarna heter Jolyon Palmer och Kevin Magnusen. Jolyon, som är debutant, är son till den gamle engelska Formel 1-föraren Jonathan Palmer, som vann Jim Clark Trophy 1987. Det var ett VM för de team som inte hade en turbomotor.

Förra året var Joyon Palmer test-och reservförare i teamet och körde den första 90 minuter långa träningen på fredagen 12 gånger.
-När jag kom till Renault förra året från GP2 där jag blev mästare 2014 underskattade jag nog det hela lite. Skillnaden var mycket störreoch det fanns mycket mer att lära än jag räknat med. Så att få köra så många träningspass förra året hjälpte mig och nu känner jag mig bra förberedd.
-2016 kommer inte att bli lätt men spännande. Potentialen för teamet är stort och jag kommet att göra mitt allra bästa för jag vill utvecklas som förare.

Någon prognos för hur det kommet att gå för honom vill han inte ge.

Kevin Magnusen, som kommer från Danmark, har kört tävlingar sedan han var sex. 2014 gjorde han debut i Formel 1 och körde 19 lopp för McLaren men fick flytta på sig året efter när Fernando Alonso kom. Istället blev han reserv- och testförare men av någon underlig anledning sa Ron Dennis upp det kontraktet på ett synnerligen brutalt sätt. Ett e-mail från sin sekreterare på Kevins födelsedag.
-Det stärkte min karaktär.

I sitt första lopp blev han tvåa i Australien. Han var egentligen trea men Daniel Ricciardo blev diskad. Det blev 19 lopp, 55 poäng och en 11:e plats i tabellen.

Det är en fantastisk skön känsla att vara tillbaka igen, säger 23 åringen.
-Och det är inte en sits i vilket team som helst utan en hos ett toppstall. Renault, som är med för att vinna, kommer i framtiden att köra om VM- titeln och då vill jag vara med.

En titel har dansken redan. 2013 vann han Formel Renault 3.5.
-Jag är otroligt motiverad efter ett års paus och vill visa alla vad jag kan.

I vintras ”körde” han i simulatorn och var själv förvånad hur snabbt det gick att ”komma tillbaka”. Pappa Jan körde 1997 och 1998 för Stewart. Vad förväntar sig Cyril Abiteboul av sina förare?
-Att de snabbt blir en central del av vårt nya projekt. Vi tror att bägge har en bra kapacitet att köra på gränsen och vara en drivande kraft för att motivera och inspirera alla i Enstone, Viry-Chatillon och de 150.000 anställda i Renault gruppen.

Man behövde inte överlägga länge innan valet föll på Kevin.
-När han vann Formel Renault 3.5 visade han vad han kan. Dessutom har han ju kört en F1 säsong. Och jag blev imponerad när han på sitt första F1 lopp slog sin stallkamrat Jenson Button, som vann VM-titeln 2009. Så vi vill ge honom en ny chans, som han verkligen förtjänar.

Abiteboul ställer dock ett krav.
-Kevin måste slå sin stallkamrat.

Den kanske dock viktigaste nykomlingen för Renault är Mario Illien. För de flesta en okänd man. För insiders mycket välkänd. Det finns de som säger att schweizaren är ett geni när det gäller att bygga motorer. Mario arbetade länge för Mercedes och McLaren men när det samarbetet tog slut drog han sig ur F1. Nu är han tillbaka och blir kanske den som vrider runt det hela och ser till att Renault kan mäta sig med Mercedes och Ferrari igen.

Med den inställning som man har har man kanske också en stor fördel om man tittar på framtiden.
-Mycket av det arbete som vi lägger ner på motorn i år är riktat mot säsongen 2017, säger den tekniska chefen Remi Taffin.
-Mario och hans grupp har lagt ett nytt koncept för förbränningen i motorn. Med Mario får vi också tillgång till hans expertis och stora erfarenhet.

Själv säger Illien att man kommer att se skillnaden redan i första loppet i Australien 20/3.

Hur kommer samarbetet mellan Mario och Renault gå till?
Motorerna kommer även i fortsättningen att byggas i Viry-Chatillon utanför Paris. Mario kommer att via sin firma var konsult, vilket innebär att Renault har hela tiden full kontroll över allt. Teamet har mest koncentrerat sig på förbränningsmotorn och turbon. När det gäller systemet att återvinna energin är man där man vill.
-Vårt samarbetet med Ilmor Engineering har varit mycket produktivt och kommer också att bli det i framtiden, säger Taffin.
-De kunde t.ex. lägga fram ett nytt förslag för förbränningen. Av olika anledningar så fick vi inte se hela resultatet av vårt samarbete förra året men nu står de under vår kontroll och vi vet nu hur vi skall gå framåt.

Bilen var egentligen byggd för en annan motor. Har det varit svårt att ändra det?
-Finns vissa saker som inte var svåra och andra som var det. Det finns något som man inte kan ändra. T.ex. storlek och vikt och det är något som vi måste acceptera.

Vad var de största problemen förra året?
-Hur motorn arbetade mellan 8.000 och 9.000 varv samt kolvarna, förklarar Taffin.
-Några delar ändrades vintern 2014 och de fick en negativ inverkan på körbarheten. Försöken att lösa det med ingrepp i hårdvaran misslyckades. Vi var väl lite för optimistiska.
-Vi har lärt av våra misstag och är mycket bättre förberedda för den här säsongen.

En svaghet förra året var nog också att samarbetet mellan Viry-Chatillon och Red Bulls chassi avdelning inte var den bästa.
-Det har definitivt ändrats. Alla har insett att ju mer vi arbetar tillsammans dessto fortare och mer effektivt kan vi tillsammans göra framsteg.
-Motoravdelningen och racing teamet måste bli och vara en enhet.

Vad säger Mario Illien?
-Jag räknar inte med något under eller mirakel men att man ändå kommer se en förbättring redan i första loppet, säger schweizaren.

Till Kanada skall det komma en rejäl uppdatering.

2014 körde Lotus med en Mercedes motor.

Har Renault kunna dra någon nytta av det?
- I allmänhet är det självklar alltid intressant att samla på sig sådan erfarenhet. Det gäller både för förare och tekniker, som ser hur en motor får plats i chassit.
- Men Lotus var en kund och hos Mercedes arbetar proffs och det är helt klart att de inte talar om alla siffror och data för en kund. Eller visar dem konstruktionsritningar.
- Så vi har inte lärt oss något.

För att inte skruva upp förväntingarna för 2016 för högt säger hela ledningen att säsongen blir ett övergångsår och målen sätter man inte alltför högt. Teamet vill komma i mål och under säsongen bli snabbare och snabbare. 2017 skall man kunna attackera. Till den säsongen kommer många nya regler och alla måste börja om från noll. Så därför kommer man heller inte att bygga en b-version av årets bil.

När det gäller årets bil, som byggdes av Lotus för en Mercedes motor, fick man ändra mycket för att få plats med motor eftersom beskedet kom så sent. Så det blev till slut en liten kompromiss.

Taffin säger att en av de tuffaste konkurrenterna kan Red Bull bli.
-Om vi har gjort de framsteg som vi tror måste man alltid räkna med dem för RB har alltid byggt bra bilar. Kommer att bli en intressant duell mellan oss.

Helmut Marko, som är motorsportchef hos Red Bull säger att han är helt nöjd med hur Renault arbetat under vintern. Och vad som gör det hela så spännande är att Renault och Red Bull kommer att köra med exakt samma material. Nackdelen för teamet är att många av de bästa ingenjörerna hoppade av Lotus innan köpet blev klart eftersom de ville ha en säker arbetsplats.

Poäng? Ja. Teknikerna är övertygade om att man löst problem med motorn från förra året.
16-02-04 Renault är tillbaka i Formel 1 med danske Kevin som en av förarna
Renault är tillbaka i Formel 1 och som ett av de första teamen visade man upp nya bilen och förarna igår i Paris för världspressen. Danske Kevin Magnussen är en av förarna i teamet.
Med det helt nya fabriksteamet Renault Sport Formula One Team är Renault på väg till toppen i en av motorsportens hetaste klasser; F1. Målet är att återigen nå toppen och vinna världsmästerskapet.

Redan 1977 introducerade Renault turbomotorn i Formel 1 och 1992 vann Renault tillsammans med Williams världsmästerskapet.
Renault har deltagit i mer än 600 Formel 1 lopp och totalt har Renault vunnit mästerskapet 12 gånger som motorkonstruktör, 11 förar-världsmästartitlar och totalt 168 Grand Prix-segrar. I över 40 år har Renault varit dedikerade till Formel 1.
”Vi är övertygade om att motorsporten ger en extra gnista och fascination till både motorsportsentusiaster och vardagsbilister. Formel 1 kommer öka uppmärksamheten och kännedomen kring Renault, speciellt på de marknader där Renault är nykomling. Vårt ökade engagemang och involvering i motorsporten kommer vara kärnan i varumärket Renault och i företagets strategi kring teknisk utveckling”, säger Carlos Ghosn på presskonferensen i Paris där hela Renaults ambitiösa motorsportsstrategi presenterades.
2016 blir året då Renault kommer tillbaka till F1 men också det år då satsningen skall byggas upp, vilket Carlos Ghosn var tydlig med. Renault har som mål att 2017 på allvar börja köra för att nå topplaceringarna.

Förutom danske Kevin Magnussen kommer brittiska Jolyon Palmer och tredjeföraren fransmannen Esteban Ocon att köra för teamet.
Återkomsten till F1 är en del i Renaults nya omfattande satsning inom motorsporten. Renault Sport kommer delas upp i två avdelningar; Renault Sport Racing och Renault Sport Cars.

Renault Sport Racing omfattar alla Renaults motorsportsaktiviteter inklusive Formel 1, Formel E Dams, Formel Renault 2.0, Renault R.S 01 Trophy samt en lång rad andra aktiviteter.
15-12-04 Renault tillbaka i Formel 1 nästa säsong
Koncernchefen Carlos Ghosn meddelar att Renault kommer tillbaka till Formel 1 med ett eget team inför 2016 års säsong.

Renault, som har 12 konstruktörsvärldsmästerskap och nästan 40 år inom sporten, är en ikon inom Formel 1 och har som mål att spela en aktiv roll för sportens utveckling.

Formel 1 är ett perfekt sätt att demonstrera teknikutveckling och skyndar på Renaults innovativa utveckling och utbudet av sportbilarna.

"Renault hade två val att göra - att komma tillbaka 100% eller lämna F1. Efter noggranna studier har jag bestämt att Renault kommer tillbaka till F1 med början 2016. Och med avgörande information från F1 största intressenter känner vi oss stärkta att acceptera denna nya utmaning. Målet är att vinna - även om det kan ta lite tid", säger Carlos Ghosn, koncernchef för Renault.

Just nu pågår arbetet med att färdigställa villkoren att ta över Lotus F1 Team så snabbt som möjligt. Huvudkontraktet skrevs den 3/12-2015. Renault och Lotus F1 har känt varandra i över 15 år och blev världsmästare tillsammans 2005 och 2006.

Renaults beslut att att fortsätta sitt engagemang i Formel 1 är ett bevis på att företaget ser motorsporten som en väsentlig del av varumärkets identitet. Formel 1 är den ultimata symbolen för passion för bilar vilket kommer igen i Renaults varumärkessignatur "Passion for Life".

I januari delges mer information om Renaults F1 program inför säsongsstarten i mars 2016!
15-03-13 Viasat Motor/HD storsatsar på nya Folmel 1-säsongen
Formel 1 är tillbaka, med svenske stjärnan Marcus Ericsson i nytt team. Viasat Motor/HD storsatsar på den nya säsongen som inleds i Australien, och tillsammans med Viaplay sänder kanalen samtliga race, kval och träningar under 2015. Och med hjälp av exklusiva extrakanaler ges dessutom chansen att komma ännu närmare världens bästa racingserie.

Men redan innan ett enda tävlingsvarv körts så har dramatiken inletts. Sauber förlorade en rättslig tvist mot före detta föraren Giedo van der Garde, vilket i teorin skulle ge denne rätt att köra för teamet redan i helgens premiär, i Australien, på Marcus Ericssons eller Felipe Nasrs bekostnad.
På grund av ”seatgate” fick Ericsson inte köra under den första träningen i Melbourne. När väl svensken skulle köra andra träningen fick han problem med bilen och tvingades avbryta. Tredje träningen körs natten till lördag.

Mercedes Lewis Hamilton är regerande världsmästare, men Viasat Motors expert Eje Elgh tippar att hans teamkamrat, tysken Nico Rosberg petar ned honom från tronen 2015.
– Hamilton är den snabbare av de två, men att vinna ett VM i Formel 1 handlar inte enbart om att köra bil snabbt, utan även hantera allt runt omkring. Jag är imponerad av Hamiltons sätt att komma tillbaka under fjolåret. Frågan är om han är lika stark i år, och hur mycket lärde sig Rosberg?

Elgh får däremot mothugg från Saubers team manager, Beat Zehnder:
– Mercedes vinner, men enligt mig har Lewis den ultimata killerinstinkten vilket krävs för att bli mästare.

Dock ställer sig Zehnder bakom Elghs tips som placerar Ericsson som tia i VM-sammandraget.
– Vi måste vara realistiska när vi slåss med team som Mercedes, Ferrari och Red Bull, men jag är ganska säker på att vi kommer att ta poäng till och från, säger Zehnder.

Och Ericsson var på förhand hoppfull:
– Det är alltid ovisst, men det ska bli superkul att komma till Melbourne och se var man står. Jag har haft en perfekt vinter och sett till att jag är 100 procent förberedd.

Följ Ericssons framfart på Viasat Motor/HD och Viaplay Race, som direktsänder samtliga race, kval och träningar. Viasat och Viaplay erbjuder dessutom upp till fem extrakanaler där man kan komma ännu närmare dramatiken med hjälp av livekameror inifrån bilarna, från depå och startgrid.

På viasatsmotor.se kan man dessutom ta del av exklusiva F1-magasin under GP-helgerna. På samma webbplats hittar man även Formel 1-podden där Janne Blomqvist i år får sällskap av en ny ”sidekick” i form av racingprofilen Rickard Rydell.

Sändningstider
Fredag 13 mars:
03.55, Viasat Motor/HD, Viaplay: Träning 3
Lördag 14 mars:
06.45, Viasat Motor/HD, TV10, Viaplay: Kval
Söndag 15 mars:
05.15, Viasat Motor HD, Viaplay: Race
19.00, TV10: Highlights

Programledare/reporter: Frida Nordstrand.
Kommentatorer: Janne Blomqvist och Eje Elgh.
Expert: Rickard Rydell.
Kvalen direktsänds även på TV10, som dessutom sänder sammandrag av samtliga race.
Viasats Extra-kanaler finns tillgängliga för kunder med Viasat som operatör.

14-09-11 Formel 1-succén fortsätter - MTG förlänger rättigheter
Modern Times Group MTG AB (publ.) tillkännagav i dag att den har förlängt sina exklusiva sändnings- och onlinerättigheter för Formel 1 till och med 2018.

MTG kommer därmed fortsätta att erbjuda sina tittare världens bästa motorserie i Sverige samt övriga Skandinavien och Baltikum, precis som man gjort sedan 2005.
– Vi har haft ett långt och framgångsrikt engagemang i Formel 1, så det känns fantastiskt att vi nu kunnat förlänga detta samarbete, säger Jørgen Madsen Lindemann, MTG:s VD.

Nu står det klart att Viaplay och Viasat Motor/HD kommer fortsätta att sända världens bästa motorserie – Formel 1. Det betyder direktsändning av träning, kval och race från samtliga Grand Prix-helger, med svenska kommentatorer.
– Det är en av våra populäraste rättigheter och det känns fenomentalt att fortsätta på den Formel 1-resan som vi inledde för tio år sedan, säger Viasats sportchef Per Nunstedt.

Viasats parabol- och bredbandskunder, samt Viaplayanvändare ges även möjlighet att komma ännu närmare sporten genom bland annat fler kanaler för intervjuer, ombordkameror och höjdpunkter.

2013 lockade Formel 1 en sammanlagd publik på 450 miljoner världen över, och är enormt populär i Norden och Baltikum med förare som svenske Marcus Ericsson och danske Kevin Magnussen.
– Formel 1 är en av världens mest spännande sporter, och är enormt populär hos vår publik.

Och vi behåller gärna våra sporträttigheter under en lång tid så att vi kan investera i varumärkena och hjälpa till att bygga intresset, säger Jørgen Madsen Lindemann, MTG:s VD och fortsätter:
– Vårt erbjudande av livesport är i dag klart marknadsledande, och vi är fast beslutna att ge våra tittare den allra bästa sportunderhållningen.

De nya rättigheterna involverar även Viasat Motor (Norge), TV3 + (Danmark) och Viasat Sport Motor (Estland, Lettland, Litauen).

Bernie Ecclestone, CEO för Formula One Group, kommenterade:
– Jag är glad att vi har kunnat fortsätta vårt framgångsrika samarbete och hoppas att vi tillsammans kan fortsätta att öka Formel 1:s fansskara.

För ytterligare information, besök www.mtg.se
14-05-23 Ericsson hedrar Petersons i Monaco
För 40 år sedan vann Ronnie Peterson Monacos GP. Nu ställer sig Marcus Ericsson på startlinjen, och han gör det i en hjälm som hyllar den avlidne svenske legenden.

Ronnie Peterson avled i sviterna av en krasch på Monzabanan i Italien i september 1978. Han är fortfarande Sveriges främste racerförare genom tiderna. En av karriärerens stora höjdpunkter var när han korsade mållinjen i Monacos GP som etta, 1974. Då var Marcus Ericsson inte ens född, men trots det är Petersson hans främsta förebild.

Dagen till ära kommer Ericsson till start med en specialdesignad hjälm som en hyllning till Petersons gamla tävlingshjälm. Under torsdagens träning var Marcus Ericsson cirka en halv sekund snabbare än sin teamkamrat Kamui Kobayashi. Förhoppningsvis kan svensken visa form i kvalet. Ingenstans är en bra startplats så viktig som i Monaco, där hårnålskurvorna och de smala passagerna gör omkörningar extremt svåra.

TV-tider
Lördag 24 maj
10.55, Viasat Motor/Viaplay: Formel 1: Monacos GP – träning 3
13.45, Viasat Motor/Viaplay/TV10: Formel 1: Monacos GP – kval

Söndag 25 maj
13.30, Viasat Motor/Viaplay: Formel 1: Monacos GP – race
Kommentatorer: Janne Blomqvist och Eje Elgh

För bilder och ytterligare information se Viasats presshemsida: http://se.press.viasat.tv
14-03-12 Formel 1-premiären med Marcus Ericsson
Natt mot fredag den 14/3 kl. 02.25
SÅ SÄNDS ERICSSONS DEBUTSÄSONG:

"SKA INTENSIFIERA OCH UPPGRADERA"
Marcus Ericsson är förste svensk i F1 på 23 år. Då växlar Viasat upp sin satsning. På viasatsport.se får tittarna dagsaktuella magasin inför träning samt efter kval och tävling. Förutom racen får nu även kvalsändningarna på Viasat Motor, Viaplay och TV10 införsnack.
– Nu när Marcus Ericsson har burnat in i cirkusen ska vi intensifiera och uppgradera vår omfattande F1-bevakning till ännu en nivå, säger Viasat Sports programchef Per Nunstedt.

På fredag inleds Marcus Ericssons karriär som Formel 1-förare. Viasat Motor har följt Marcus Ericsson under hans tid i underserien GP2, och nu växlar kanalen upp bevakningen.

Precis som vanligt sänds alla träningar, kval och race live. Men redan på torsdagar börjar laddningen från depån med dagsfärska nyheter i ett F1-magasin på viasatsport.se med Frida Nordstrand, Janne Blomqvist och Eje Elgh. Magasinet summerer sedan varje tävlingsdag och rundar av helgen på söndagen.
– Viasat Motor har sänt precis allt när vi hårdbevakat Formel 1 de senaste åren. Och vi känner behovet att bredda sporten ännu mer, med ett tv-program på viasatsport.se, finns för vår trogna publik, säger Per Nunstedt.

Ytterligare en nyhet för året är att även kvalet, som parallellsänds i TV10, kommer att få ett införprogram med de senaste snackisarna från depån. Tävlingarna inleds som vanligt med ett 30 minuter långt uppsnack. Tittarna kan även följa samtliga livesändningar från F1 på viaplay.se.

Xtra-sändningar
Onboard-kanalen: Följer förarna från cockpit
Highlight-kanalen: Alla höjdpunkter från loppet
Live timing-kanalen: Alla förares tider och statistik
Driver tracker: Följ förarnas position på banan via GPS
Pits and paddock: Följ det som händer i F1-depån
Xtra-kanalerna finns tillgängliga för Viasatkunder via parabol och hittas genom en vanlig kanalsökning. De finns även tillgängliga på Viaplay.

TV-tider, Australiens GP
Fredag 14 mars
02.25 (natt mot fredag), Viasat Motor/HD/Viaplay: Träning 1
06.25, Viasat Motor/HD/Viaplay: Träning 2

Lördag 15 mars
06.45, Viasat Motor/HD/TV10/Viaplay: Kval

Söndag 16 mars
06.30, Viasat Motor/HD/Viaplay: Race

Viasat Motors uppställning
Kommentator: Janne Blomqvist
Expert: Eje Elgh
Reporter: Frida Nordstrand

För bilder och ytterligare information se Viasats presshemsida: http://se.press.viasat.tv
14-01-21 Marcus Ericsson klar för Formel 1
ERICSSON KLAR FÖR FORMEL 1: "SÅ KLART OTROLIGT HÄFTIGT"
Som förste svensk på 23 år tar Marcus Ericsson, 23, klivet upp till Formel 1. Racingtalangen har de senaste åren kört i underserien GP2, där han upptäckts av det engelska stallet Caterham.
– Helt fantastiskt att vi lyckats få ihop det här. Det är på tiden. Det är många år sedan en svensk körde F1, och det är så klart otroligt häftigt att jag blir den näste, säger Marcus Ericsson till Viasat Motor.

Sverige har inte haft en Formel 1-förare på 23 år. Stefan "Lill-Lövis" Johansson gjorde sitt sista F1-race i juli 1991. Nu är det dags för näste svensk att kliva in i motorsportens absoluta finrum. Marcus Ericsson har skrivit på för Formel 1-stallet Caterham, och kommer att stå på gridden när F1-säsongen 2014 drar igång i Australien.
– Det har varit en rätt så lång process. Alla F1-team har bra koll på GP2, och det var väl där det började. Sen har folket runt mig haft kontakt med Caterham, medan jag har fokuserat på min körning. Men nu på slutet har jag ju märkt att det varit nära, säger Marcus Ericsson.

2007 vann Ericsson brittiska Formula BMW-mästerskapen, 2009 den japanska formel 3-serien och de fyra senaste säsongerna har han kört i GP2, serien närmast under Formel 1. Caterhams teamchef, Cyril Abiteboul, berättar att det varit en noggrann rekrytering där inget lämnats åt slumpen.
– Vi är väldigt glada över att Marcus kör för oss 2014. Det här är resultatet av en lång process, men det har varit värt all tid och ansträngning för det är viktigt för oss. Det här blir vårt femte år i F1, och vi måste börja röra oss upp för gridden. Där tror vi att Marcus kan spela en viktig roll, säger han och fortsätter:
– Nu tar han steget upp till den högsta nivån, med ett team som är bra på att hjälpa unga förare att anpassa sig till världens mest profilerade motorsportserie, och jag är säker på att hans lugna sätt, hans naturliga talang och hans erfarenhet kommer att borga för en lyckad övergång från GP2, särskilt med tanke på stödet han har från teamet.

Den andra huvudföraren i teamet blir Kamui Kobayashi. Reserver blir Robin Frijns och Alexander Rossi.

På viasatsport.se hittar ni längre videointervjuer med både Marcus Ericsson och Cyril Abiteboul.
Ericsson: www.viasatsport.se/videoklipp/motor/marcus-ericsson-till-formel-1-helt-fantastiskt/
Abiteboul: /www.viasatsport.se/videoklipp/motor/marcus-kommer-till-oss-i-precis-ratt-lage/

Följ Ericssons debutsäsong i Viasat Motor
– Vi har bevakat Marcus väldigt nära under de senaste åren och så sent som i Formel 1-avslutningen i Brasilien så arbetade Marcus extra för oss som expert på plats. Att han nu tar plats bland de allra största är en enorm kick för Viasat Motor och för våra tittare, säger Viasat Sports programchef Per Nunstedt, och fortsätter:
– Vi kommer att sända alla träningar, kvalrace och huvudtävlingar och kommer förstås intensifiera vår redaktionella kraft än mer under detta år. Vi, och den svenska Formel 1-publiken, har trots allt väntat på detta i 23 långa år.

Marcus Ericsson
Ålder: 23
Från: Kumla
Racing: Började tävla i gokart som nioåring. Blev nordisk mästare i gokart 2005. Vann sitt första GP2-race 2010 i Valencia. Slutade totalt sexa i årets GP2 efter en stark andra hälft på säsongen, med flera meriterande topplaceringar.

Caterham
Caterham är ett team med sin bas i England, som debuterade säsongen 2010. Stallet bytte namn från Team Lotus inför säsongen 2012.
13-10-24 Vettel mot fjärde raka titeln: "Han rankas högt historiskt"
I helgen kan Sebastian Vettel, 26, bli en av de största förarna i Formel 1-historien. Det räcker med en femteplats för att bli världsmästare för fjärde året i rad, en bedrift bara tre förare lyckats med tidigare.
– Med tanke på vad Vettel åstadkommit på kort tid rankas han väldigt högt historiskt, säger Viasat Motors Formel 1-expert Eje Elgh.

De övriga förarna som erövrat fyra världsmästartitlar eller fler är Juan Manuel Fangio, Alain Prost och Vettels landsman Michael Schumacher. Det är alltså en exklusiv skara tysken väntas ansluta till. Av de ovan nämnda har Schumacher och Fangio lyckats ta fyra titlar i rad.

Trots det är det bara en tidsfråga innan Vettels dominans bryts, tror Viasat Motors expert Eje Elgh.
– Det här flytet kan bli kortlivat. Med det nya tekniska reglementet börjar teamen om från scratch nästa säsong. Det ger de andra stora förutsättningar att komma ikapp, säger Elgh.

Vettels framgångar har väckt avsky bland F1-fans, och tysken har buats ut efter vinster.
– Vettel har gjort en och annan tabbe, bland annat i relation till teamkompisen Webber, men att bua ut någon som just vunnit ett race är fullständigt oacceptabelt. Fler och fler börjar dock inse hans storhet, säger Elgh, som också varit tveksam till tysken.
– Jag måste erkänna att jag velat se mer. Nu börjar han visa de kvaliteterna som utmärker en riktigt stor förare. Men han har en bit upp till Schumacher, Senna och Prost.

TV-tider
Fredag 25 oktober
06.25, Viasat Motor: Indiens GP, träning ett
10.25, Viasat Motor: Indiens GP, träning två

Lördag 26 oktober
07.25, Viasat Motor: Indiens GP, träning tre
10.25, Viasat Motor/TV10: Indiens GP, kval

Söndag 27 oktober
10.00, Viasat Motor: Indiens GP

Racen kan även ses på Viaplay
Kommentatorer: Janne Blomqvist/Eje Elgh
13-06-10 Renault Red Bull i ledningen i Kanada Grand Prix
Sebastian Vettel, Red Bull Renault, har ökat på sin ledning i VM-tabellen. Regerande mästaren har efter sju körda lopp 132 poäng. 36 mer än Fernando Alonso, Ferrari. Trea är Kimi Räikkönen, Lotus Renault.
Iceman blev tvåa i Spaniens Grand Prix medan Sebastian fick nöja sig med fjärdeplatsen. Däcken slets för snabbt.
I det klassiska loppet på Monacos trånga gator gick det bättre för Sebastian. En andra plats efter Nico Rosberg, Mercedes. Trea blev Mark Webber, som kör den andra Red Bull Renaultbilen.

Sebastian körde sin vana trogen och klockades för loppets snabbaste varv.
Kimi var lindrigt sagt förgrymmad. Han blev påkörd av mexikanaren Sergio Perez, McLaren, och tappade många platser och kunde med nöd och näppe klara 10:e platsen.
I Kanada firade Sebastien en stor triumf och utklassade nästan alla. Det var bara de fem första som körde alla 70 varven. Tre som bröt och alla andra minst ett varv efter. En maktdemonstration. Hur firade Sebastian? Först en liten fest med teamet och sedan en konsert med Rolling Stones.

Kimi Räikkönen skrev in sig i Formel 1 historiebok genom att för 24:e gången i rad köra in på en poängplats och delar nu det rekordet med Michael Schumacher. Men statistik har aldrig intresserat Iceman. Att han var sur över sin nionde plats såg man på långt håll. Mjuka bromsar och ett misslyckat depåstopp. Bilen trillade ner från hävstången. Tydligen hade experterna i teamet som lägger upp taktiken räknat lite fel för Kimi fick veta att det gick åt lite för mycket bensin och att han skulle spara. Det var inte en chans att attackera utan bara försvara sig. Inte undra på att han var sur och ännu mer tillknäppt än vanligt.

Den stora sensationen i kvalet var utan tvekan den finska debutanten Valtteri Bottas, som kör för Williams Renault. Det blev en tredje plats på gridden bakom Vettel och Lewis Hamilton. Teamet har vissa problem med den känsliga aerodynamiken som har gjort att Valtteri inte kunnat visa vad han kan. Under kvalet regnade det och då är det mer förarens talang och bilkontroll som är avgörande. Valtteri ville ha samma väder under loppet men istället sken solen. Och då gick det tyvärr som man befarat. Finländaren hade inte en chans. Trots att han försvarade sig tappert blev det till slut bara en 14:e plats.

Red Bulls teamchef Christian Horner är alltid nervös under loppen. Högerfoten åker upp och ner som en trimmad symaskin. Ännu snabbare under de två sista varven. Den tekniska chefen Adrian Newey tappar all färg i ansiktet samtidigt. Varför? Under de rundorna försöker nämligen Sebastian alltid köra loppets snabbaste varv. Trots skarpa tillsägelser. Men han kan helt enkelt inte låta bli. Det handlar om prestige. Han var på väg igen men blev lite hindrad av en långsammare bil som han skulle varva och istället var det stallkamraten Mark Webber som den här gången vann den interna kampen.

Formel 1 gör nu ett litet uppehåll på tre veckor och nästa lopp är Englands Grand Prix den 30 juni på flygfältet i Silverstone.

Renaultchefen Carlos Ghosn säger att Formel 1 är den perfekta scenen för märket men han vill däremot inte ha ett eget fabriksteam. 2009 drabbades världen av en finanskris och följden blev att BMW, Honda och Toyota drog sig tillbaka. Men i motsats till de andra bestämde man sig för att stanna kvar och koncentrera sina resurser som motorleverantör. Ett helt rätt beslut! Det året blev man tvåa i konstruktörs-VM tillsammans med Red Bull. Och sedan har det blivit tre raka titlar. Fabriksteamet sålde man och idag heter det Lotus. 2014 satsar man ännu hårdare. Man har nämligen tillsammans med andra leverantörer fått igenom sin vilja. En helt ny turbomotor med ny och mer miljövänlig teknik. Det gör också sporten mer attraktiv för en bilkoncern som Renault.

Carlos Ghosn säger att Renault kommer att vara med i F1 så länge det är skäligt och företaget profiterar. Han vill inte säga hur länge men räknar dock med många år.
Den här säsongen samarbetar man med Red Bull, Lotus, Williams och Caterham. 2014 ersätts Williams av Toro Rosso. Kanske blir det ett eller två team till enligt Ghosn.

Renault planerar däremot inte en comeback med ett eget fabriksteam.
– Finns ingen anledning, säger Carlos Ghosn.

Varför är man med i sportens kejsarklass?
– För att göra märket Renault mer känt. Andra bilföretag gör andra saker men jag är övertygad om att Formel 1 är den bästa marknadsplatsen. Som t.ex. i Kina som intresserar sig mycket för Formel 1. När vårt namn finns tillsammans med ett team som vinner och man ser förarna på prispallen då lönar det sig. Men inte om man arbetar ihop med ett team som aldrig vinner.

Men han tror inte på den gamla amerikanska slogan Vinn på söndag och sälj på måndag.
– Skillnaden mellan den bil som publiken ser på banan och den som säljs är enorm.

Enligt Carlos Ghosn tar man med den nya motorn, som kommer 2014, ett steg närmre serietillverkningen. Från 2,4 l V8 sugmotor till en 1,6 l V6 turbo.

F1 KANADA 9/6
1) S. Vettel, Red Bull Renault, 1,32,09,143
2) F. Alonso, Ferrari, +14,408 sek
3) L. Hamilton, Mercedes, +15,942
4) M. Webber, Red Bull Renault, +25,731
5) N. Rosberg, Mercedes, +79,725
6) J. Vergne, Toro Rosso, +1 varv
7) P. di Resta, Force India, +1 varv
8) F. Massa, Ferrari, +1 varv
9) K. Räikkönen, Lotus Renault, +1 varv
10) A. Sutil, Force India, +1 varv
11) S. Perez, McLaren, +1 varv
12) J. Button, McLaren, +1 varv
13) R. Grosjean, Lotus Renault, +1 varv
14) V. Bottas, Williams Renault, + 1 varv
15) D. Ricciardo, Toro Rosso, +2 varv
16) P. Maldonado, Williams Renault, +2 varv
17) J. Bianchi, Marussia, + 2 varv
18) C. Pic, Caterham Renault, +3 varv
19) M. Chilton. Marussia, +3 varv
20) E. Gutierrez, Sauber, +7 varv, ej i mål, av
Bröt: N. Hulkenberg, Sauber, (varv 45, punktering), G. Van Der Garde, Caterham Renault, (varv 43, krock)
Snabbaste varv: M. Webber, Red Bull Renault, 1,16,182,
Pole position: S. Vettel, Red Bull Renault, 1,25,425 (183,782 km/tim)

Förar-VM:
1) S. Vettel, 132 poäng
2) F. Alonso, 96
3) K. Räikkönen, 88
4) L. Hamilton, 77
5) M. Webber, 69
6) N. Rosberg, 57
7) F. Massa, 48
8) P. di Resta, 34
9) R. Grosjean, 26
10) J. Button, 25
11) A. Sutil, 17
12) J. Vergne, 13
13) S. Perez, 12
14) D. Ricciardo, 7
15) N. Hulkenberg, 5

Konstruktörs-VM:
1) Red Bull Renault, 201
2) Ferrari, 145
3) Mercedes, 134
4) Lotus Renault, 114
5) Force India, 51
6) McLaren, 37
7) Toro Rosso, 20
8) Sauber, 5
13-03-13 Hamilton hotar Vettels VM-svit
Stor F1-premiär i Australien i helgen. Alla ögon kommer att riktas mot den trefaldiga regerande mästaren, Sebastian Vettel som tippas få tufft motstånd av 2008 och 2009:s mästare, Lewis Hamilton.
– Mercedes och Lewis Hamilton har den starkaste förarkombinationen, de kommer att bli livsfarliga den här säsongen, säger Viasat Motors Formel 1 expert Eje Elgh.

Viasat Motor kan återigen presentera Nordens bästa bevakning av Formel 1. Precis som förra säsongen kommer samtliga träningar, kval och race sändas live och finnas tillgänglig i HD-kvalitet. För femte året i rad levereras kommentarer, analyser och intervjuer från Viasat Motors trio; Janne Blomqvist, Eje Elgh och Frida Nordstrand.

Tufft motstånd för Vettel
De tre senaste åren har Red Bulls Sebastian Vettel stått högst upp på pallen men många vill försöka att stå i vägen för en fjärde titel. Det nya samarbetet mellan Lewis Hamilton och Mercedes har skapat mycket förväntningar och Hamilton ser ut att kunna bli Vettels farligaste motståndare.
– Man kan alltid lita på att Redbull, McLaren och Ferrari kommer att vara med i toppen. Men man ska hålla ett extra öga på Lewis Hamilton som nu kör för Mercedes. De har förstärkt alla delar som går inför säsongen, som till exempelvis förarkombinationen och effektivisering av bilen. De har tagit det största klivet det här året, säger Eje Elgh.

Under säsongen kommer highlights att visas i TV10 på söndagkvällar.

Samtliga direktsändningar kommer även att finnas tillgängliga på Viaplay.se.

På Viasat Motors podcast kan man lyssna på Janne Blomqvist och Eje Elgh där de diskuterar aktuella händelser inom F1, nytt avsnitt sänds varje torsdag.

Schema för F1-säsongen 2013:
17 mars – Australiens GP
24 mars – Malaysias GP
14 april – Kinas GP
21 april – Bahrains GP
12 maj – Spaniens GP
26 maj – Monacos GP
9 juni – Kanadas GP
30 juni – Storbritanniens GP
7 juli – Tysklands GP
28 juli – Ungerns GP
25 augusti – Belgiens GP
8 september – Italiens GP
22 september – Singapores GP
6 oktober – Koreas GP
13 oktober – Japans GP
27 oktober – Indiens GP
3 november – Abu Dhabis GP
17 november – USA:s GP
24 november – Brasiliens GP

Tio senaste F1-mästarna:
2012 – Sebastian Vettel – Red Bull, Renault
2011 – Sebastian Vettel – Red Bull, Renault
2010 – Sebastian Vettel – Red Bull, Renault
2009 – Lewis Hamilton – McLaren, Mercedes
2008 – Lewis Hamilton – McLaren, Mercedes
2007 ­­­– Kimi Räikkönen – Ferrari, Ferrari
2006 – Fernando Alonso – Renault, Renault
2005 – Fernando Alonso – Renault, Renault
2004 – Michael Schumacher – Ferrari, Ferrari
2003 – Michael Schumacher – Ferrari, Ferrari

Sändningstider:
Torsdag 14 mars
02.25, Viasat Motor/HD: Formel 1, Australiens GP, Träning 1
Kommentator: Janne Blomqvist och Eje Elgh

Fredag 15 mars
06.25, Viasat Motor/HD: Formel 1, Australiens GP, Träning 2
Kommentator: Janne Blomqvist och Eje Elgh
03.55, Viasat Motor/HD: Formel 1, Australiens GP, Träning 3
Kommentator: Janne Blomqvist och Eje Elgh

Lördag 16 mars
06.55, Viasat Motor/HD: Formel 1, Australiens GP, Kval
Kommentator: Janne Blomqvist och Eje Elgh

Söndag 17 mars
06.30, Viasat Motor/HD: Formel 1, Australiens GP, Race
Kommentator: Janne Blomqvist och Eje Elgh
12-11-29 ”Den unge vilden” Gör F1-debut – ”Målsättningen är att ta poäng”
Han har redan dominerat Formel 2. Nu tar Erik Stark nästa steg. På fredag debuterar svensken i F1 Powerboat World Championship – live på Viasat Motor.
– Jag har drömt om det här hela livet. Målsättningen är att ta poäng, det vill säga en placering bland de tio främsta, säger Stark till Viasat Motor.

Han kallas ”den unge vilden” för sin tuffa körstil. Den har gett Erik Stark flera VM-titlar, senast i år när han körde hem Formel 2 i överlägsen stil. Nu fortsätter satsningen i Formel 1. Stark utmanar konkurrenterna och vågorna i säsongens två sista race, det första i Abu Dhabi.
– Det ska bli fantastiskt roligt. Jag har drömt om det här hela livet, säger han.
Vad blir den största skillnaden mot Formel 2?
– Först trodde jag inte att det skulle vara så stor skillnad, farten är ungefär densamma i både Formel 1 och Formel 2. Men nu när jag har testat så är allt mycket tuffare. Båten går hårdare på vattnet och får fler smällar. Dessutom är konkurrenterna bättre, svarar svensken.
Men oavsett resultaten i de två sista deltävlingarna har Stark inga planer på att lämna F2 än.
– Tanken är att köra hela säsongerna i både F1 och F2 nästa år. Om det är praktiskt möjligt? Ja, det tror vi. Men vi kommer veta definitivt när respektive schema släpps, säger Stark.
Viasat Motor sänder de två sista tävlingarna i F1 Powerboat live. Den första alltså redan i morgon (fredag) med Janne Blomqvist som kommentator.

Tv-tider
Fredag 30 november:
12.25, Viasat Motor/Viasat Motor HD: Abu Dhabi – Race
Kommentator: Janne Blomqvist.
För bilder och ytterligare information se Viasats presshemsida: http://se.press.viasat.tv
12-11-21 Vågar inte lova ny titel - Vettel: : ”Allt kan hända”
Två förare. I en sista duell om världsmästartiteln.
Nu gör Sebastian Vettel och Fernando Alonso upp en gång för alla – live på Viasat Motor HD. Men Red Bull-stjärnan vågar inte lova en tredje raka VM-titel.
– Allt kan hända. Vi har lärt oss att vinden kan ändra riktning när som helst. Det gäller både oss och våra motståndare, säger Vettel.

13 poäng skiljer med ett enda race kvar av säsongen – Brasiliens Grand Prix. Och det är regerande världsmästaren Sebastian Vettel som har försprånget. Nu ska favoriten försöka säkra ännu en VM-titel på klassiska Autódromo José Carlos Pace (även kallad Interlagos). En snabb och teknisk bana med goda förutsättningar för omkörningar. Med andra ord väntar ett dramatiskt avgörande.
– Jag gillar banan och den passar oss bra. Dessutom har vi gjort bra resultat där tidigare, säger Vettel till formula1.com.
Trots att Red Bull tidigare presterat väl i Brasilien vill Vettel inte ta ut något i förskott. Men han lovar att teamet, som redan säkrat konstruktörsmästerskapet, kommer ge allt för att vinna.
– Vi ska se till att få ut så mycket som möjligt av det här racet. Vi vet att bilen fungerar fint och det är en bra grund att bygga vidare på, konstaterar 25-åringen.
Samtidigt har Ferrari och Fernando Alonso inte gett upp hoppet än.
– Vi åker till Brasilien med viljan att vinna. Vi ska kämpa ända till slutet på Interlagos. Jag vet att det kommer bli tufft, men vi har fortfarande chansen, säger Ferraris president Luca di Montezemolo.
Viasat Motor-redaktionen storsatsar på avgörandet och har experten Eje Elgh på plats tillsammans med reportern Frida Nordstrand. Den sistnämnde kommer leverera intervjuer och nyheter från pitlane under både träningarna och race.

Så avgörs Formel 1-säsongen 2012
Vettel vinner VM...
…Om han slutar på en fjärdeplats eller bättre.
…Om han slutar på femte-, sjätte- eller sjundeplats samtidigt som Alonso inte vinner.
…Om han slutar på åttonde- eller niondeplats medan Alonso blir trea eller sämre.
…Om han slutar på tiondeplats samtidigt som Alonso missar pallplats.
Alonso vinner VM…
…Om han vinner medan Vettel slutar femma eller sämre.
…Om han slutar på andraplats samtidigt som Vettel blir åtta eller sämre.
…Om han slutar på tredjeplats medan Vettel blir tia eller sämre.

Tv-tider
Fredag 23 november:
12.55, Viasat Motor/Viasat Motor HD: Brasiliens GP – Träning 1.
16.55, Viasat Motor/Viasat Motor HD: Brasiliens GP – Träning 2.
Lördag 24 november:
13.55, Viasat Motor/Viasat Motor HD: Brasiliens GP – Träning 3.
16.55, TV10/Viasat Motor/Viasat Motor HD: Brasiliens GP – Kval.
Söndag 25 november:
16.30, Viasat Motor/Viasat Motor HD: Brasiliens GP – Race.
12-08-30 Experten säker inför nystart: "inget som talar emot Alonso"
Ingenting talar emot en fortsatt succé för VM-ledaren Fernando Alonso. Det konstaterar Eje Elgh inför Formel 1-säsongens nypremiär på klassiska Spa.
– Han har verkligen befäst sin styrka under året. Just nu finns det inget som talar emot att Alonso behåller sin förstaplats resten av säsongen, säger Elgh.

Ferraris Fernando Alonso har kopplat ett grepp om det som tidigare under året beskrivits som en av de jämnaste Formel 1-säsongerna någonsin. Med 40 poängs marginal ned till Mark Webber och andraplatsen har spanjoren till och med råd med att inte vinna, enligt Elgh.
– Han har tagit poäng i drygt 20 race i rad, fortsätter han med det så kommer det bli oerhört svårt för de andra förarna att göra något åt Alonso, han behöver inte ens vinna, säger experten.
Samtidigt saknas det knappast utmanare. Red Bull-förarna Mark Webber och Sebastian Vettel såväl som McLarens Lewis

Hamilton har inte gett upp hoppet om en VM-titel senare i höst.
– Framförallt är det Vettel som inte kastat in handduken än. Red Bull har inte lika överlägsna bilar i år som de senaste säsongerna, Vettel har dock en enorm vinnarskalle, säger Elgh.

Men först och främst är det alltså Belgiens Grand Prix som ska avgöras i helgen. Viasat Motors expert lyfter fram banan som en favorit bland förarna - och tror på en premiärseger.
– Det här är en älsklingsbana för nästan alla förare. En riktigt klassiker där varje beslut påverkar utgången av racet mer än någon annanstans. Dessutom brukar den uppskattas av publiken för sina tuffa passager och snabbhet, säger Elgh och fortsätter:
– Kimi Räikkönen och Michael Schumacher har båda vunnit här flera gånger. Och jag tror att just Kimi närmar sig årets första seger, han har bara blivit bättre och bättre under säsongen. Men sedan kommer säkert namn som Alonso, Vettel och Hamilton blanda sig i leken.

På plats i Belgien är både Janne Blomqvist och Eje Elgh som bevakar händelserna på Spa, från fredagens första träning till det avgörande racet på söndag.

Tv-tider
Fredag 31 augusti:
09.55, Viasat Motor/HD: Belgiens GP – Träning 1.
13.55, Viasat Motor/HD: Belgiens GP – Träning 2.
Lördag 1 september:
10.55, Viasat Motor/HD: Belgiens GP – Träning 3.
13.55, TV10/Viasat Motor/HD: Belgiens GP – Kval.
Söndag 2 september:
13.30, Viasat Motor/HD: Belgiens GP – Race.

Kommentator: Janne Blomqvist.
Expert: Eje Elgh.

12-06-20 Experten tror på trendbrott: "Hamilton har varit bra hela året"
Sju race. Sju olika segrare. Men Viasat Motors Eje Elgh tror på en scenförändring när Formel 1-säsongen gasar vidare i Europas GP.
– Hamilton var väldigt bra i Kanada senast, så det finns ingen anledning till att han inte skulle vara det även i helgen, säger Elgh till Viasat Motor.
Årets Formel 1-säsong har utvecklats till en thriller i världsklass. Med sju olika segrare på lika många race har ingen förare kopplat greppet om mästerskapet, som för tillfället leds av McLarens Lewis Hamilton. Elgh tror också att britten försvarar sin tätposition i helgen.
– Han har varit bra hela året, men haft en del missflyt i vissa race. Kanada kändes som en vändpunkt och Hamilton har definitivt kapaciteten att bli först med att vinna två race.
– Det har börjat sortera ut sig lite med Hamilton, Fernando Alonso och Sebastian Vettel som tagit ett litet grepp om händelserna. De är med i toppen hela tiden medan övriga förare är mer beroende av en perfekt helg för att göra bra resultat, konstaterar Viasat Motors expert.
Europas Grand Prix körs på en stadsbana vid hamnen i Valencia och har tidigare kritiserats för att vara svår att köra om på. Ett nytt däcksystem och DRS (Drag Reduction System), med en vinge som fälls ner på bilarna och ger extra fart, kan dock vara precis vad som behövs för att ta sig uppåt i fältet.
– Den nya däckleverantören har sett till att göra racen mer spännande, däcken slits annorlunda än tidigare och kräver mer planering hos teamen. DRS ökar också möjligheten för omkörningar, säger Elgh och fortsätter:
– Sedan är det framförallt inramningen som är fantastisk i Valencia. Ett stadslopp i hamnen med strålande sol och bra publik. Så på det hela taget är det en väldigt fin bana.

Ericsson i GP2
Även GP2 intar Valencia i helgen. Marcus Ericsson siktar på nya framgångar efter sin andraplats i Monacos första race senast. Elgh tror också att Örebrosonen har hittat formen.
– Det var i Valencia som han tog sin första seger i GP2 och han trivs bra här nere överhuvudtaget. Så det finns all anledning att till och med våga hoppas på ett bättre resultat än i Monaco, säger Elgh.

Tv-tider
Fredag 22 juni:
09.55, Viasat Motor/HD: Europas GP – Träning 1, Formel 1
13.55, Viasat Motor/HD: Europas GP – Träning 2, Formel 1
Lördag 23 juni:
10.55, Viasat Motor/HD: Europas GP – Träning 3, Formel 1
13.55, TV10/Viasat Motor/HD: Europas GP – Kval, Formel 1
15.35, Viasat Motor/HD: Europas GP – Race 1, GP2
Söndag 24 juni:
10.30, Viasat Motor/HD: Europas GP – Race 2, GP2
13.30, Viasat Motor/HD: Europas GP – Race, Formel 1
17.45, TV10: Europas GP - Highlights, Formel 1

För bilder och ytterligare information se Viasats presshemsida: http://se.press.viasat.tv
12-05-22 Experten tror på Räikkönen "Kan bli den sjätte vinanren"
Nu vänds världens blickar mot Monaco. Det är dags för det mest klassiska Formel 1-loppet av alla. Längs asfalten på stadens snirkliga gator kan minsta misstag bli ödesdigert.

Fjolårsvinnaren Sebastian Vettel vet hur man bemästrar vad många anser vara Formel 1-säsongens största utmaning.
– Asfalten är ojämn så att du skakar i bilen och det finns inget utrymme för misstag. Du måste pressa dig själv och bilen för att åka snabbt, du måste köra lika hårt som på andra banor, men det finns inget utrymme, säger den tvåfaldige mästaren till Formel 1:s hemsida.
– Man kan nästan känna när man precis missar väggen och tar sig förbi, men det är en fin känsla.

Lewis Hamilton ligger bara åtta poäng efter ledande Vettel.
– Även om Monaco har den lägsta genomsnittshastigheten känns det som det går otroligt fort. Accelerationen är så snabb och väggarna så nära, säger han.

I GP2-serien tävlar svenska racinglöftet Marcus Ericsson, vars säsong så här långt varit en besvikelse.
– Det har varit betydligt sämre än vad man räknat med, säger Viasat Motors expert Eje Elgh, som tror att Monacos GP är Marcus Ericssons sista chans att haka på toppstriden.
– Det är små marginaler. Marcus har tidigare visat sig ruskigt säker på de här stadsbanorna. Jag tycker nog han ska rikta in sig på enskilda segrar, det kan vara minst lika viktigt för att visa upp sig för F1-stallen som att komma högt i mästerskapet.

Viasat Motors expert Eje Elgh om Monacos GP
"Det har varit en unik säsong så här långt med fem olika vinnare på fem lopp. Blir det en sjätte? Att sätta någon favorit är omöjligt, men jag har sagt ett tag nu att Kimi Räikkönen snart kommer att vinna. Det skulle inte förvåna mig om det blir så. Omkörningar är i praktiken omöjligt så om han ska bli den sjätte vinnaren på lika många tävlingar gäller det att han presterar i kvalet".

Tv-tider Monacos GP
Torsdag 24 maj
09.55, Viasat Motor: Träning 1
13.55, Viasat Motor: Träning 2

Fredag 25 maj
10.25, Viasat Motor: GP2 race 1

Lördag 26 maj
10.55, Viasat Motor: Träning 3
13.55, Viasat Motor/TV10: Kval
16.05, Viasat Motor: GP2 race 2

Söndag 27 maj
13.30, Viasat Motor: Race
Kommentatorer: Janne Blomqvist och Eje Elgh
11-11-11 Ny formel 1-satsning i Viasat Motor - Tittarna får hänga med bakom ratten
Viasat Motor tar tittarna ännu närmare Formel 1-dramatiken. I helgen är det premiär för två nya sändningar på Viasat Sports Xtra-kanaler, som hänger med i förarsätet under hela racet samt ger en liveuppdaterad grafisk analys.

Onboard-sändningen låter tittarna hänga med i förarsätet och få första parkett till de tvära kurvorna, farten och adrenalinet.
– Det här tar tv-tittandet av Formel 1 till en helt ny nivå. Vi ser också det här som en del av sport-tv:s utveckling, där till exempel internet är ett komplement till tv:n, säger Viasats sportchef Per Tellander.

Overwiev-sändningen ger en total grafisk överblick, med ställning, bilarnas placering ute på banan samt kompletterande statistik och information som fart, växel och g-krafter.
– TV-tittarna får en större överblick och kommer nu att kunna följa sin favorit under ett helt race och dessutom få en inblick i intressant data från bilarna, säger Per Tellander.

Onboard och Overview kommer att sändas på Viasat Sport Xtra1 och 2 samt Viaplay, och sänds endast under race.

Söndagens race i Abu Dhabi blir premiär för Onboard och Overview. Xtra-kanalerna finns tillgängliga för Viasats parabolkunder och hittas genom en vanlig kanalsökning.

Tv-tider, Abu Dhabi race
Söndag 13 november
13.30, Viasat Motor: Race
Viasat Sport Xtra1: Onboard
Viasat Sport Xtra2: Overwiev

Racet och Xtrakanalerna går även att beställa på Viaplay
11-03-23 Viasat Motors expert inför F1: "Schumacher kan överraska"
Förväntningarna vibrerar efter förra årets historiska dramatik. I helgen mullrar en ny högoktanig Formel 1-säsong igång i Australien. Viasat Motor sänder live från alla race, kval och träningar.
– Jag tror att det blir lika bra som förra året, säger Viasat Motors expert Eje Elgh

Förra säsongen fick en dramatisk avslutning då Sebastian Vettel snuvade Fernando Alonso på VM-segern i årets sista lopp i Abu Dhabi. I vad som beskrivs som den bästa säsongen någonsin blev den då 23-årige Sebastian Vettel den yngste världsmästaren genom tiderna.
Nu kickar F1-cirkusen igång igen.
– För mig är dramatik när professionella idrottsmän gör upp ända in på mållinjen. Det mesta tyder på att det här året blir lika bra som förra, säger Viasat Motors expert Eje Elgh.
Nytt för den här säsongen är hårdare, mindre hållbara däck, en nysatsning på KERS-systemet och en justerbar bakvinge. Ingredienser som ska ge extra dimension till racen, med fler taktiska moment och omkörningar.
Under vintern har teamen och förarna vässat körning och justerat inställningar för att utnyttja de nya förutsättningarna på bästa sätt.
– Det har sett bra ut för Ferrari och Red Bull, säger Eje Elgh.
För andra har vintern avslöjat svagheter. De nya hårdare däcken kan missgynna förare med en agressiv körstil, bland andra Lewis Hamilton. I sista sekunden har hans McLaren tvingats genomföra några dramatiska förändringar på bilarna inför premiären.
Men nu är det upp till bevis. Australiens GP står värd för säsongstarten. Eje Elgh har en given favorit.
– Sebastian Vettel tappade segern i Melbourne förra året. I egenskap av nybliven världsmästare är han nog sugen på att markera, säger Viasat Motors expert.

Tv-tider
Fredag 25 mars
02.25, Viasat Motor/Viasat Motor HD: Australiens GP, träning 1
06.25, Viasat Motor/Viasat Motor HD: Australiens GP, träning 2
Lördag 26 mars
03.55, Viasat Motor/Viasat Motor HD: Australiens GP, träning 3
06.55, Viasat Motor/Viasat Motor HD/ TV10: Australiens GP, kval
Söndag 27 mars
07.30, Viasat Motor/Viasat Motor HD: Australiens GP, Race
Kommentatorer: Janne Blomqvist och Eje Elgh

Eje Elgh tippar säsongen
VM-tabell
1. Sebastian Vettel, Red Bull
2. Fernando Alonso, Ferrari
3. Mark Webber, Red Bull.

Segrare i Australiens GP
Sebastian Vettel.

Årets snackis
Alla kommer att fråga om Michael Schumacher. I elfte timmen verkar han ha hittat rätt med uppdateringarna på Mercedes-bilen och han kan bli en överraskning. Inte en chans att Schumacher blir världsmästare, men han har en del och bevisa och det går inte att bortse från hans enorma erfarenhet. Tysken vill vara med och slåss och är värd att hålla ett öga på.

Australiens GP
Melbourne Grand Prix Circuit i Albert Park, Melbourne.
Varv: 58.
Längd: 5.303 km.
Flest vinster: Michael Schumacher, 4.
Fjolårsvinnare: Jenson Button, McLaren.

Nyheter för säsongen
Däcken
Bridgestone lämnade F1 och har ersatts av Pirelli. Pirellis hårdare däck håller sämre än föregångarens och kommer att tvinga in förarna i depån oftare. En förare som Lewis Hamilton kommer att slita hårdare på däcken med sin agressiva körstil, medan en sån som Jenson Button hoppas få betalt för sin mjukare stil.

KERS (Kinectic Energy Recovery System).
KERS spetsar till startduellerna. Användes redan 2009 och gör nu comeback. En boost som ger 80 extra hästkrafter får användas i knappt sju sekunder varje varv. Energin kommer från inbromsningarna. Kommer att användas av alla team utom HRT, Team Lotus och Virgin.

Rörlig bakvinge
I år ska omkörningarna stimuleras. Därför får förarna justera den rörliga bakvingen. Den justerbara bakvingen tar bort cirka 15 procent av luftmotståndet och får bara användas om man är mindre än en sekund bakom framförvarande bil på förbestämda delar av banan. Aktiveras genom en knapp på ratten. Ger cirka 15km/h extra fart i slutet på raksträckorna.

Nytt inslag: Sladjan Osmanagic lista
Sladjan Osmanagic bollar normalt fakta i Viasat Fotboll. Den här säsongen kommer han även att bjuda motorfansen på kuriosa. På söndag listar han de tre värsta startkrascherna i Australiens GP.

Här är säsongens tävlingar
27 mars Australien
10 april Malaysien
17 april Kina
8 maj Turkiet
22 maj Spanien
29 maj Monaco
12 juni Kanada
26 juni Europa, Valencia
10 juli Storbrittanien
24 juli Tyskland
31 juli Ungern
28 augusti Belgien
11 september Italien
25 september Singapore
09 oktober Japan
16 oktober Korea
30 oktober Indien
13 november Abu Dhabi
27 november Brasilien

F1-premiären visas även på Viaplay.
10-03-12 Schumacher jagar sin åttonde VM-titeln: Har allt att förlora
VIASAT MOTOR: FORMEL 1, BAHRAINS GP – PREMIÄR
Söndag den 14/3 kl. 12.30
Legendaren Michael Schumacher gör i helgen uppseendeväckande Formel 1-comeback. Men Viasat Motors kommentator Janne Blomqvist tror inte ens den sjufaldige världsmästaren blir bäste tysk i VM-sammandraget.
– Jag tror Sebastian Vettel blir världsmästare.

Det är inte bara Michael Schumachers comeback som bidrar till att Formel 1 är intressantare än på länge.
–Aldrig någonsin i F1-historien har vi haft en en sådan jämn uppställning som i år. Så här några dagar innan premiären känns det som att fem-åtta förare kan vinna race, säger Viasat Motors erfarne F1-kommentator Janne Blomqvist.

Som dock har en favorit till VM-segern.
– Jag tror att det är dags för Sebastian Vettel. Han är snabb, har en stor vinnarskalle och har fördel av att vara kvar i samma team.

Red Bull-föraren utmanas främst av Ferraris Fernando Alonso och McLarens Lewis Hamilton.
– Om Alonso haft samma fördel, att sitta kvar i sitt gamla team, hade jag utan tvekan tippat spanjoren som mästare. Men det kommer att bli en omställning att komma till Ferrari. 2008 års mästare Hamilton är dock kvar i McLaren.
– Men jag tycker att han har svajat i avgörande lägen.

Hamilton kommer att få kämpa för att bli bäste förare i sitt eget team sedan 2009 års mästare, landsmannen Jenson Button, anslutit.
– Trots att Button blev världsmästare i fjol har han mycket att bevisa, anser Blomqvist. Han hade det överlägset bästa materialet. Hamilton är en bättre förare.

Blomqvist tror alltså inte att Schumacher tar sin åttonde VM-titel.
–Han har inget kvar att bevisa, snarare en hel del att förlora. Och han har inte kört bilarna under de nya reglementena några längre perioder.

Viasat Motor kommer att sända live från årets samtliga 19 Formel 1-tävlingar, inklusive träningar och kval. Och dessutom följa svenske supertalangen Marcus Ericssons debutsäsong i GP2.

Viasat Motors Janne Blomqvist om…
…vilka som är favoriter till konstruktörs-VM?
– McLaren. Med Ferrari och Mercedes som främsta utmanare.

…vem som blir största positiva överraskningen?
– Jag tror att det blir Sauber, hela teamet. Man kommer väl förberett. Dessvärre kommer de inte hänga med i utvecklingen under senare delen av säsongen, på grund av sämre resurser än de stora teamen.

… största floppvarningen?
– Jag sätter ingen större tilltro till de nya teamen, de kommer att floppa hårt. Men det är ingen som förväntar sig något annat heller. Av de etablerade teamen tror jag Renault får det svårt, trots att de har Robert Kubica som är en av de tre, fyra bästa förarna. Deras bil ser klumpig ut, och har inte imponerat på testerna.

… vilken regeländring som blir viktigast under 2010?
– Tankningsförbudet, vilket gör att bilarna har dubbla tankvolymen, 160 kilo, för att räcka hela loppet. Det innebär att förarna kommer att köra två hela olika bilar, en de börjar racen med, och en de avslutar med.

… hur det kommer gå för svenske GP2-föraren Marcus Ericsson?
– Marcus är ju en supertalang, som hamnat i det historiskt sett bästa teamet, även om man inte haft samma framgångar på senare år. De kommer vara med där framme. Det viktigaste för Marcus blir att kvala bra, toppfem, då har han bra möjlighet att ta poäng. Marcus är en av de snabbaste i världen, och om samarbetet med ingenjören klaffar kommer det gå bra. Han kommer behöva ett par år i GP2. Men 2012 sitter han i en av de fyra snabbaste F1-bilarna.

TV-tider, Formel 1-premiären/
Fredag 12 mars:
Viasat Motor, kl 07.55: Bahrains GP – Träning 1.
Viasat Motor, kl 11.55: Bahrains GP – Träning 2.

Lördag 13 mars:
Viasat Motor, kl 08.55: Bahrains GP – Träning 3.
Viasat Motor, 11.55: Bahrians GP – Kval.

Söndag 14 mars:
Viasat Motor, 12.30: Bahrains GP – Race.
TV6, 17.25: Bahrains GP – Highlights.
Kommentatorer: Janne Blomqvist och Eje Elgh.
Reporter: Frida Nordstrand.

Bahrains GP visas även live på Viasat On Demand.se
09-11-01 F1 2009: Mästerskapsavancemang i det sista racet
BMW avslutade de senaste 10 årens medverkan i F1 varav fyra som eget team med att ta poäng i säsongsfinalen på den nya och spektakulära Yas Marina Circuit i Abu Dhabi.

BMW Sauber visade från början den här helgen att man var konkurrenskraftiga. Båda förarna gick vidare till Q3 och kvalade där in som sjua och åtta i racet. Målet för det här racet var att avsluta med att ta sig om Williams i konstruktörsmästerskapet. Det krävdes poäng i loppet, och med Kubica på sjunde startplats och Heidfeld bredvid på åttonde plats var oddsen goda.

Nick Heidfeld lyckades bäst och kunde utnyttja både bilen och strategins fulla potential. Heidfeld höll jämna steg med bilarna i toppen trots en lång första stint. Det gjorde att han kunde klättra efter det försrta depåstoppet och han låg till sist på en femteplats. En känslosam Heidfeld, som kört för teamet i sammanlagt sju säsonger, berättade efteråt att det var svårt att hålla koncentrationen uppe de sista varven.
- Det är väldigt känslosamt just nu, avslöjade han. Jag hade svårt att koncentrera mig under de sista varven och fick verkligen ta mig samman för att hålla koncentrationen uppe till målgång.

Heidfeld var nöjd med femteplatsen som också innebär att BMW till slut tog sig om Williams i konstruktörsmästerskapet.
- Jag är mycket glad över femte plats idag. Det var ett bra race där jag kunde få ut max ur bilen vilket gav oss fyra viktiga poäng. Det räckte för att uppfylla vårt mål att ta oss om Williams i mästerskapet. Efter att ha haft lite otur de senaste racen kunde jag verkligen utnyttja allt idag. Jag kunde under en lång tid hålla jämna steg med Brawn. Vår strategi idag var att satsa på en lång första stint och det gav utdelning och i takt med att det blev mer däcksgummi i banan blev det ännu roligare att köra. Det här är ett bra avslut på vår sista säsong tillsammans i teamet, avslutade Heidfeld som nu jagar nytt kontrakt för nästa säsong. Heidfeld fick för övrigt en F1-bil av Peter Sauber som tack för totalt sju säsonger i teamet.

Liksom Nick Heidfeld var även Kubica snabb i racet och matchade Brawnbilarnas fart. Polacken, som nästa år kör för Renault, körde en bra första stint. Tyvärr tappade han fart i andrastinten och fick till sist nöja sig med en tiondeplats.
- Idag förlorade jag mitt race i den andra stinten där jag inte alls fick till farten, förklarade Kubica. Bilen fungerade väldigt bra i första stinten och vi höll ett bra tempo, men på nya däck efter depåstoppet försvann allt grepp. Banan blev snabbare men jag kunde inte komma i närheten av de andra förarnas fart, vilket var väldigt konstigt. Min fight med Buemi var tuff och ganska farlig, vi var nära att köra ihop i chikanen. Han blockerade mig sen flera gånger och tryckte mig av banan så jag snurrade. Han lämnade inget som helst utrymme. Jag vill avsluta med att tacka hela teamet för de senaste fyra åren, jag hoppas möta dem på gridden igen nästa år, avslutade Kubica.

Mario Theissen var nöjd med hur teamet avslutade en säsong som varit mycket tuff och passade på att tacka hela teamet för en bra insats.
- Än en gång en stark helg för vårt team när vi avslutade säsongen. Nick kunde från åttonde plats stadigt ta sig upp genom fältet tack vare en mycket bra prestation. Robert hade otur tre gånger under racet, efter varje depåstopp kom han ut bakom en långsammare bil och på grund av kollisionen med Buemi tappade han en plats. Desto viktigare är däremot att vi med dagens resultat tog ytterligare en placering i konstruktörsmästerskapet. Därmed avslutade vi en mycket tuff säsong med ett par starka resultat. Ett stort tack till hela teamet - både de här på banan idag och de i München och Hinwil, avslutade Theissen sin sista helg som chef för BMW Sauber F1.

BMW tackar avslutningsvis:
Teamets samtliga partners för deras stöd
Fansen för deras entusiastiska support
Motståndarna för deras respekt
Förarna för deras fokusering
Teamet för deras samlade insats samt media för deras opartiskhet.

BMW SauberF1 i F1:
Januari 2006: BMW SauberF1 visar i Valencia för första gången upp sig som nytt team. BMW SauberF1.06 körs på bana för första gången och teamets förare är Nick Heidfeld, Jacques Villeneuve och Robert Kubica som är test- och reservförare.
March 2006: BMW SauberF1 ställer sig på gridden i Bahrain för sitt första GP.
March 2006: Teamet tar sina första VM-poäng i säsongens andra race när Villeneuve slutar sjua I Malaysias GP.
April 2006: I säsongens tredje GP tar båda förarna poäng för första gången. Heidfeld slutar fyra och Villeneuve slutar sexa i Australien.
Augusti 2006: Heidfeld tar teamets första pallplats och Robert Kubica gör sin F1-debut i Ungerns GP.
Augusti 2006: Sebastian Vettel blir teamets fredagsförare.
Oktober 2006: Vindtunnel i Hinwil går over till tre skift. Ett år tidigare var den bara aktiv i ett skift om dagen.
Oktober 2006: BMW SauberF1 slutar femma i konstruktörsmästerskapet i sin första säsong.
Januari 2007: BMW Sauber F1.07 presenterades i Valencia. Heidfeld och Kubica fortsätter som teamets förare. Sebastian Vettel är reservförare och Timo Glock anställs som teamets andra testförare.

Juni 2007: I Kanada tar Heidfeld teamets första andraplats. I samma race klarar sig Kubica närmast utan skador efter en fruktansvärd olycka.
Juni 2007: Vettel ersätter Kubica i Indianapolis och tar sin första VM-poäng.
Oktober 2007: BMW SauberF1 avslutar sin andra säsong med 101 poäng och på tredje plats i mästerskapet, vilket blir en andraplats när McLaren-Mercedes diskas.
Slutet av 2007: Utbyggnaden av fabriken i Hinwil blir klar och personalstyrkan ökas med 150 personer.
Januari 2008: BMW Sauber F1.08 presenteras på BMW Welt i München. Kubica och Heidfeld fortsätter som teamets förare.
Februari 2008: Christian Klien och Marko Asmer bekräftas som reserv- och testförare.
Mars 2008: Heidfeld har snabbaste racevarv i Malaysia, första gången teamet noterar snabbaste varv i ett GP.
April 2008: Kubica tar i Bahrain teamets första pole position.
April 2008: Efter Bahrains GP - säsongs tredje race - leder teamet för första gången mästerskapet.
Juni 2008: Kubica går i mål som segrare för Heidfeld i Kanadas GP vilket är teamets första seger efter 42 GP. Kubica leder nu förarmästerskapet.

November 2008: Efter en blandad andra säsongshalva avslutar teamet mästerskapet med 136 poäng och totalt 11 pallplatser vilket räcker till en tredjeplats i mästerskapet. Förarna slutar fyra och sexa i förarmästerskapet.

Januari 2009: F1.09 presenteras i Valencia. Kubica, Heidfeld och Klien fortsätter som förare. Lågkonjunkturen märks av för första gången med genomgående mer blygsamma presentationer av teamen.

Juli 2009: BMW Group bekräftar att man lämnar F1 efter säsongens slut. Resurserna som frigörs ska istället gå till utveckling av ny teknologi och projekt som främjar miljön.

September 2009: BMW AG bekräftar att teamet säljs till Qadbak Investments Ltd.

November 2009: BMW SAuber F1 kör sitt 70:e och sista GP i Abu Dhabi Grand Prix.
Saubers bästa resultat som oberoende team mellan 1993 och 2005 var sex tredjeplatser.

Tillsammans med Brabham tog BMW sex segrar mellan 1982 och 1985. Den sista segern men den legendariska turbomotorn togs 1986 tillsammans med Benetton. Under Williamseran mellan 2000 och 2005 tog BMW totalt tio segrar.

1983 vann Nelson Piquet i en Brabham-BMW förarmästerskapet. Innan BMW SauberF1 debuterade i F1 hade BMW totalt 19 GP-segrar och 33 pole position i F1.

Resultat, Abu Dhabi Grand Prix 1/11:
1. Sebastian Vettel Red Bull-Renault 55 varv
2. Mark Webber Red Bull-Renault + 17.857
3. Jenson Button Brawn-Mercedes + 18.467
4. Rubens Barrichello Brawn-Mercedes + 22.735
5. Nick Heidfeld BMW Sauber + 26.253
6. Kamui Kobayashi Toyota + 28.343
7. Jarno Trulli Toyota + 34.366
8. Sebastian Buemi Toro Rosso-Ferrari + 41.294
9. Nico Rosberg Williams-Toyota + 45.941
10. Robert Kubica BMW Sauber + 48.180
11. Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes + 52.798
12. Kimi Räikkönen Ferrari + 54.317
13. Kazuki Nakajima Williams-Toyota + 59.839
14. Fernando Alonso Renault + 1:09.687
15. Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes + 1:34.450
16. Romain Grosjean Renault + 1 varv
17. Giancarlo Fisichella Ferrari + 1 varv
18. Adrian Sutil Force India-Mercedes + 1 varv

DNF:
Lewis Hamilton, Jaime Alguersuari

Förarmästerskapet efter race 17:
1 Jenson Button Brawn GP 95p
2 Sebastian Vettel Red Bull 84p
3 Rubens Barrichello Brawn GP 77p
4 Mark Webber Red Bull 69,5p
5 Lewis Hamilton McLaren 49p
6 Kimi Räikkönen Ferrari 48p
7 Nico Rosberg Williams 34,5p
8 Jarno Trulli Toyota 32,5p
9 Fernando Alonso Renault 26p
10 Timo Glock Toyota 24p
11 Heikki Kovalainen McLaren 22p
12 Felipe Massa Ferrari 22p
13 Nick Heidfeld BMW 19p
14 Robert Kubica BMW 17p
15 Giancarlo Fisichella Force India/Ferrari 8p
16 Sébastian Buemi Toro Rosso 6p
17 Adrian Sutil Force India 5p
18 Kamui Kobayashi 3p
19 Sébastian Bourdais Toro Rosso 2p

Konstruktörsmästerskapet efter race 17:
1 Brawn GP 172p
2 Red Bull 153,5p
3 Ferrari 70p
4 McLaren-Mercedes 71p
5 Toyota 59,5p
6 BMW-Sauber 36p
7 Williams 34,5p
8 Renault 26p
9 Force India 13p
10 Toro Rosso 8p
09-10-19 BMW tangerade säsongsbästa i Brasilien där Robert Kubica gjorde ett mycket starkt race och slutade tvåa
I kvalet blev det blandad kompott för teamet i ett rekordlångt kval på grund av regnoväder. Nick Heidfeld åkte ut redan i första kvalomgången efter att drabbats av kraftig vattenplaning på alla sina kvalförsök. Kubica lyckades navigera sig vidare och ta sig till sista kvalomgången där han säkrade åttondeplats på gridden - något han menade var det bästa möjliga för teamet.
- Jag vet inte riktigt vad folk väntade sig, om det var mirakel eller något, sa han inför loppet. Åttonde plats på gridden var långt över förväntningarna och ett fantastiskt resultat för oss.

Lika fantastiskt var det inte för Heidfeld vars dåliga kvaldag följdes upp av en minst lika dålig dag i racet. Den erfarne tysken kunde ta sig helskinnad genom en rörig start och ett par händelserika första varv. Därefter såg det ut som han kunde ta sig uppåt i fältet men i det första depåstoppet fungerade inte bränsleriggen. Resultatet blev bensinstopp ett par varv senare.
- Min start var inte den bästa men det var en hel del täta fighter och jag bestämde mig för att undvika problem, berättade Nick efteråt. Det var några som inte körde särskilt snyggt men jag klarade mig och det såg bra ut fram till depåstoppet. Efter det var jag lite förvånad över hur snabb bilen var men ganska snabbt berättade teamet att jag var tvungen att spara en massa bensin, men då var det redan försent. Jag fick bensinstopp i kurva 8.

Desto bättre dag hade Robert Kubica som trots att han tvingades spara på motorn redan efter några varv kunde köra upp sig från åttonde plats till en andra plats och hans första pallplats i år. Kubica hade också racets fjärde bästa tid och hade inga problem att skugga förarna i täten.
- Grunden för det här resultatet la vi igår när vi chansade på en set-up med lite downforce i kvalet, sa Kubica. Det var svårkört i kvalet men vi hade igen det idag. Vi hade en jämn och hög fart och jag var lite överraskad att jag så enkelt kunde följa efter Rubens Barrichello och Mark Webber, särskilt som jag redan på varv 15 var tvungen att sänka varvtalet och undvika slipstream från bilarna framför på grund av att vattentempen var för hög. Mark Webber kunde utöka sin ledning när jag fastnade bakom fyra andra bilar efter första depåstoppet men det här är ändå ett fantastiskt resultat. Det har varit en svår säsong och det här var ett välbehövligt resultat, avslutade Kubica.

Loppet vanns av Mark Webber men den stora nyheten i Brasilien var att Jenson Button säkrade världsmästartiteln och Brawn GP vann konstruktörsmästerskapet med ett race kvar att köra.
- Jag vill gratulera Jenson Button och Brawn GP till segern i båda mästerskapet idag, sa BMW:s motorsportchef Mario Theissen efter målgång. Vi har också skäl att vara glada idag, Robert gjorde en stark prestation utan ett enda misstag. Han var den enda som kunde hålla jämna steg med segraren idag över hela loppet. Hans andraplats är en välförtjänt belöning för allt det intensiva arbete vi har lagt ner de senaste veckorna och det vill jag tacka alla i teamet för. Nu klättrade vi en plats i mästerskapet och det hoppas vi kunna ta med oss till finalen i Abu Dhabi, avslutade Theissen.

Resultat, Brasiliens GP 18/10:
1. Mark Webber Red Bull-Renault 1.32:23.081
2. Robert Kubica BMW Sauber + 7.626
3. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes + 18.944
4. Sebastian Vettel Red Bull-Renault + 19.652
5. Jenson Button Brawn-Mercedes + 29.005
6. Kimi Räikkönen Ferrari + 33.340
7. Sebastien Buemi Toro Rosso-Ferrari + 35.991
8. Rubens Barrichello Brawn-Mercedes + 45.454
9. Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes + 48.499
10. Kamui Kobayashi Toyota + 1:03.324
11. Giancarlo Fisichella Ferrari + 1:10.665
12. Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes + 1:11.388
13. Romain Grosjean Renault + 1 varv
14. Jaime Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1 varv

DNF:
Kazumi Nakajima, Nico Rosberg, Nick Heidfeld, Adrian Sutil, Jarno Trulli, Fernando Alonso

Förarmästerskapet efter race 16:
1 Jenson Button Brawn GP 89p
2 Sebastian Vettel Red Bull 74p
3 Rubens Barrichello Brawn GP 72p
4 Mark Webber Red Bull 61,5p
5 Lewis Hamilton McLaren 49p
6 Kimi Räikkönen Ferrari 48p
7 Nico Rosberg Williams 34,5p
8 Jarno Trulli Toyota 30,5p
9 Fernando Alonso Renault 26p
10 Timo Glock Toyota 24p
11 Heikki Kovalainen McLaren 22p
12 Felipe Massa Ferrari 22p
13 Robert Kubica BMW 17p
14 Nick Heidfeld BMW 15p
15 Giancarlo Fisichella Force India/Ferrari 8p
16 Adrian Sutil Force India 5p
17 Sébastian Buemi Toro Rosso 5p
18 Sébastian Bourdais Toro Rosso 2p

Konstruktörsmästerskapet efter race 16:
1 Brawn GP 161p
2 Red Bull 135,5p
3 Ferrari 70p
4 McLaren-Mercedes 71p
5 Toyota 54,5p
6 Williams 34,5p
7 BMW-Sauber 32p
8 Renault 26p
9 Force India 13p
10 Toro Rosso 7p
09-10-05 Framsteg i Japan
Nya framsteg av BMW-Sauber som tog tre poäng i Japan vilket kunde ha varit betydligt fler.
BMW-Sauber fortsätter visa framsteg mot slutet av säsongen i takt med att bilen utvecklats stadigt under de senaste månaderna. Det visade sig på Suzukabanna i Japan där teamet hade ett av sina mest konkurrenskraftiga race.

Nick Heidfeld kvalade in sexa och startade fyra efter att flera bestraffningar delas ut efter kvalet. Robert Kubica var också snabb i kvalet men hade otur och hade gulflagg på sina potentiellt snabbaste varv. Till skillnad mot många andra slog Kubica av på takten under gulflagg. Därmed blev han inte bestraffad som många andra men en niondeplats var inte vad polacken hade hoppats på.

I racet startade Heidfeld bra och låg länge ensam på en fjärdeplats, och såg länge ut att vara på väg mot ett riktigt bra resultat. Depåstoppen satte dock stopp för Heidfeld, i det första stoppet fastnade en hjulmutter på bakhjulet och däcksbytet tog extra lång tid. I slutet av racet tappade Heidfeld ytterligare en plats när säkerhetsbilen kom ut precis när Rosberg på platsen bakom skulle in i depå.
- Vi hade inte tur idag, konstaterade Heidfeld. Jag är faktiskt väldigt besviken med det här resultatet. Vi kunde ha slutat fyra men flera saker gick inte vår väg. Framför allt i det andra depåstoppet när hjulmuttern fastnade. Jag vill inte klaga, det är sådant som händer och normalt har vi väldigt bra depåstopp. Den här gången tappade jag tyvärr en plats till Kimi på grund av det. Sen tappade jag ännu en plats när Nico hade tur att gå i depå precis när säkerhetsbilen kom ut.

Robert Kubica kände sig ännu mer otursförföljd och hans race avgjordes redan i kvalet. Hans varv där verkade tajmas nästa skrämmande illa med när det var gul- eller rödflaggat på banan. Från niondeplats på gridden kämpade Kubica så gott det gick men trafik och en tung bil i början satte stopp för Kubica. Sjunde bästa varvtid visade ändå att han hade kunnat fightas om poängplatserna om det hade gått lite mer hans väg under helgen.
- Hela den här helgen har varit otursförföljd för mig, sammanfattade Kubica. Det började redan igår i kvalet där alla mina snabbaste varv drabbades av att det var avflaggat för olyckor. I racet hamnade jag i trafik flera gånger och tappade också mycket tid i början med en tung bil som understyrde. När bilen blev lättare kunde jag köra fort och komma in i rytmen men det var för sent då. Dessutom hade jag otur i första depåstoppet då jag hamnade bakom Kimi och Nico som var klart långsammare vilket kostade mig tid. Mot slutet låg jag bakom Jenson som också var långsammare men jag kunde inte attackera då vi hade för låg toppfart idag. Det gick inte vår väg.

BMW:s motorsportchef Mario Theissen höll med sina förare och tyckte det var en besvikelse med tanke på vad som kunde ha varit möjligt.
- Vi presterade starkt men det blev en besvikelse i slutändan. Nick körde snabbt och var på väg mot en fjärdeplats när ett långt depåstopp och en period med säkerhetsbilen kostade honom två platser. Robert missade poängplats med en mycket liten marginal.

Det återstår nu bara två race av årets säsong.

Resultat, Japans Grand Prix 4/10:
1. Sebastian Vettel Red Bull-Renault 1.28:20.443
2. Jarno Trulli Toyota + 4.877
3. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes + 6.472
4. Kimi Räikkönen Ferrari + 7.940
5. Nico Rosberg Williams-Toyota + 8.793
6. Nick Heidfeld BMW Sauber + 9.509
7. Rubens Barrichello Brawn-Mercedes + 10.641
8. Jenson Button Brawn-Mercedes + 11.474
9. Robert Kubica BMW Sauber + 11.777
10. Fernando Alonso Renault + 13.065
11. Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes + 13.735
12. Giancarlo Fisichella Ferrari + 14.596
13. Adrian Sutil Force India-Mercedes + 14.959
14. Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes + 15.734
15. Kazumi Nakajima Williams-Toyota + 17.973
16. Romain Grosjean Renault + 1 varv
17. Mark Webber Red Bull-Renault + 2 varv

DNF:
Jaime Alguersuari, Sebastien Buemi, Timo Glock (DNS)

Förarmästerskapet efter race 15:
1 Jenson Button Brawn GP 85p
2 Rubens Barrichello Brawn GP 71p
3 Sebastian Vettel Red Bull 69p
4 Mark Webber Red Bull 51,5p
5 Kimi Räikkönen Ferrari 45p
6 Lewis Hamilton McLaren 43p
7 Nico Rosberg Williams 34,5p
8 Fernando Alonso Renault 26p
9 Timo Glock Toyota 24p
10 Jarno Trulli Toyota 30,5p
11 Felipe Massa Ferrari 22p
12 Heikki Kovalainen McLaren 22p
13 Nick Heidfeld BMW 15p
14 Robert Kubica BMW 9p
15 Giancarlo Fisichella Force India/Ferrari 8p
16 Adrian Sutil Force India 5p
17 Sébastian Buemi Toro Rosso 3p
18 Sébastian Bourdais Toro Rosso 2p

Konstruktörsmästerskapet efter race 15:
1 Brawn GP 156p
2 Red Bull 120,5p
3 Ferrari 67p
4 McLaren-Mercedes 65p
5 Toyota 54,5p
6 Williams 34,5p
7 Renault 26p
8 BMW-Sauber 24p
9 Force India 13p
10 Toro Rosso 5p
09-09-28 Heidfelds imponerande svit bruten
En imponerande svit av Nick Heidfeld bröts i Singapore där BMW-teamet ändå tog nya kliv framåt, denna gång i kvalet.
Rena i Valencia kunde man se tecken på att BMW nu är starka även på banor som kräver mycket downforce, och i Singapore var båda förarna bra med i fältet. De körde på konkurrenskraftiga tider på träningarna och hade inga problem att ta sig vidare till sista kvaldelen i kvalet. Där kunde de inte utnyttja de mjuka däcken och sätta en snabb kvaltid då kvalet avbröts på grund av att Rubens Barrichello kraschade. Ingen av BMW-förarna kunde använda de mjuka däcken och Nick Heidfeld kvalade in åtta med teamkamraten Robert Kubica på platsen bakom.

Åttondeplatsen kunde Heidfeld dock inte utnyttja efter att teamet upptäckt att bilen vägde för lite efter kvalet. Man rapporterade direkt till FIA att man hade problem med ballastvikterna, och då man ändå skulle flyttas ner på gridden passade teamet även på att byta motorn och växellådan i Heidfelds bil. Han startade från depån istället för på åttondeplatsen.

I racet fortsatte problemen för den rutinerade tysken. Han har inte brutit ett race på de senaste 34 racen och har klassificerats i resultatlistan de senaste 42 racen. Imponerande statistik som båda är rekord men idag bröts de. Nick Heidfeld kämpade sig tillbaka upp genom fältet med en fulltankad bil när Adrian Sutil efter att ha snurrat skulle räta upp bilen och körde rakt in i Heidfeld. Han fick bryta på en gång.
- För mig var det helt klart Adrian Sutils fel, sa Nick efteråt. Jag såg det så klart själv och även på TV-bilderna efteråt. Han hade snurrat av baklänges och körde sen bara ut på banan igen och rakt in i min bil. Det får man bara inte göra. Jag hade inte en chans att undvika den här olyckan.

Heidfeld var besviken att bryta racet även om han medgav att det hade varit svårt att göra något vidare bra resultat idag.
- Jag låg sist och hade mycket bränsle i bilen. Farten längst bak i fältet var låg och därför började jag tidigt spara bränsle eftersom det ändå var omöjligt att köra om. Visst var mina chanser små idag men det är ändå irriterande att inte kunna gå i mål på grund av en så dum olycka, avslutade en besviken Heidfeld.

Bättre gick det för Robert Kubica som från åttondeplats på gridden tog i rejält och slet sig till en poäng tack vare en åttondeplats. Den svåraste poängen i hans karriär enligt Kubica själv som hade otur med att gå i depå precis innan säkerhetsbilen kom ut på banan.
- Det här var ett väldigt tufft race, sa Kubica. Jag hade otur med säkerhetsbilen och tappade flera platser eftersom jag just hade varit i depå när den kom ut. Dessutom hade vi stora problem med däcksslitaget bak på min bil. Det gjorde att de sista tio till femton varven i varje stint var väldigt långsamma och framför allt i den sista stinten var jag tvungen att försvara mig extremt mycket. Jag måste säga att det här var den svåraste poängen jag har tagit i hela mitt liv, avslutade Kubica.

BMW:s motorsportchef Mario Theissen som tidigare kunnat presentera en ny köpare av teamet till nästa år höll med Kubica om att man fick slita hårt i kvällsracet i Singapore.
- Det var mycket hårt arbete för en enda poäng, tyckte Theissen. Eftersom Nick startade från depån visste vi att han skulle få det tufft att göra ett bra resultat. Tyvärr försvann han ur racet på grund av en olycka han var helt oskyldig till. Robert hade än en gång otur med att säkerhetsbilen kom ut precis efter hans depåstopp och han tappade många platser. Det vi tar med oss från den här helgen är att vi nu var klart snabbare i kvaltrim. Nu måste vi utnyttja bilens potential maximalt i de sista racen.

Resultat, Singapores GP 27/9:
1. Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 1 56:06.337
2. Timo Glock Toyota + 9.634
3. Fernando Alonso Renault + 16.624
4. Sebastian Vettel Red Bull-Renault + 20.261
5. Jenson Button Brawn-Mercedes + 30.015
6. Rubens Barrichello Brawn-Mercedes + 31.858
7. Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes + 36.157
8. Robert Kubica BMW Sauber + 55.054
9. Kazuki Nakajima Williams-Toyota + 56.054
10. Kimi Räikkönen Ferrari + 58.892
11. Nico Rosberg Williams-Toyota + 59.777
12. Jarno Trulli Toyota + 1:13.009
13. Giancarlo Fisichella Ferrari + 1:19.890
14. Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes + 1:33.502

DNF:
Jaime Alguersuari, Sebastien Buemi, Mark Webber, Adrian Sutil, Nick Heidfeld, Romain Grosjean

Förarmästerskapet efter race 14:
1 Jenson Button Brawn GP 84p
2 Rubens Barrichello Brawn GP 69p
3 Sebastian Vettel Red Bull 59p
4 Mark Webber Red Bull 51,5p
5 Kimi Räikkönen Ferrari 40p
6 Lewis Hamilton McLaren 37p
7 Nico Rosberg Williams 30,5p
8 Fernando Alonso Renault 26p
9 Timo Glock Toyota 24p
10 Jarno Trulli Toyota 22,5p
11 Felipe Massa Ferrari 22p
12 Heikki Kovalainen McLaren 22p
13 Nick Heidfeld BMW 12p
14 Robert Kubica BMW 9p
15 Giancarlo Fisichella Force India/Ferrari 8p
16 Adrian Sutil Force India 5p
17 Sébastian Buemi Toro Rosso 3p
18 Sébastian Bourdais Toro Rosso 2p

Konstruktörsmästerskapet efter race 14:
1 Brawn GP 153p
2 Red Bull 110,5p
3 Ferrari 62p
4 McLaren-Mercedes 59p
5 Toyota 46,5p
6 Williams 30,5p
7 Renault 26p
8 BMW-Sauber 21p
9 Force India 13p
10 Toro Rosso 5p
09-09-14 F1: Hög fart men få poäng
Två poäng var en mager utdelning i ett race där BMW:s motorstyrka än en gång visade sig vara i topp.
Liksom på Spa visade sig BMW-motorn tillhöra de starkaste i fältet och det drog de båda BMW-förarna nytta av under de fria träningarna där man var med i toppen. Det såg lovande ut inför kvalet men två motorhaverier satte ett tidigt stopp för Robert Kubica och Nick Heidfeld som kvalade in på en trettonde respektive femtonde plats. Utan motorproblemen trodde båda förarna att man hade kunnat ta framskjutna placeringar i topp 10.

Det gjorde att det såg tufft ut inför racet men med två nya motorer kunde BMW-förarna snabbt avancera. Nick Heidfeld kunde trots en dålig start ta flera placeringar tack vare båda omkörningar och bra depåstopp. Nick Heidfeld kunde ytterligare bevisa BMW-motorns styrka genom att köra om Fisichellas Ferrari trots att denne hade hjälp av KERS.
- Det låter kanske inte fantastiskt men en sjundeplats från femtonde plats på gridden är jag väldigt glad över, sa Heidfeld efteråt. Det var det bästa vi kunde hoppas på i racet idag från så långt ner i fältet. Min start var heller inte alls särskilt bra, jag tappade till och med ett par placeringar. Men i första kurvan lyckades jag köra runt en bil på utsidan och sen kunde jag snabbt också köra om Jarno Trulli. På det tredje varvet körde jag om Fisichella vilket jag inte trodde var möjligt att göra eftersom han har KERS på sin bil. Efter det låg jag bakom Sebastian Vettel och då sparade jag bensin och efter depåstoppet kunde jag passera honom och låg åtta som blev en sjundeplats och ytterligare en poäng när Hamilton kraschade. Ett bra resultat från där vi startade.

Robert Kubica gjorde en bra start på sitt race men tvingades till sist bryta racet efter femton varv. Då hade han redan tvingats i depå för att byta en skadad framvinge efter en kollission med Mark Webber i starten. Ett oljeläckage några varv senare avslutade Kubicas race.
- Min start var riktigt bra och jag hade en bra position, berättade Kubica. Jag låg till vänster om Mark Webber och jag antar att han inte såg mig alls. Han knuffade ut mig i gräset medan jag bromsade, och även om jag lyckades ta mig tillbaka på banan så hade vi kontakt i första kurvan. I Roggia låg han sen på utsidan något framför mig. När vi styrde in mot apex kunde jag tyvärr än en gång inte undvika honom. Min framvinge skadades och jag vet inte riktigt hur det gick till, om det var från min fight med Mark eller om jag körde över en curb. Jag kunde hur som helst fortsätta och trots den skadade framvingen köra om Sebastian Vettel. Men av säkerhetsskäl tvingades vi byta framvinge några varv senare och slutligen gjorde ett oljeläckage att jag tvingades bryta racet.

BMW:s motorsportchef Mario Theissen berömde Nicks insats från en dålig startposition och trodde också att Kubica hade gjort ett bra resultat om han inte tvingats bryta racet.
- Det här var ett hårt race som slutade dramatiskt med Lewis Hamiltons krasch, sa Theissen. Efter otur i kvalet gjorde Nick det bästa möjliga resultatet och klättrade upp till en sjundeplats. Robert var i början före Nick och kunde också haft ett bra resultat om hans framvinge inte skadats och han senare tvingades bryta med ett oljeläckage i växellådan. Nu har vi en problematisk motorsituation för resten av säsongen men vi ser fram emot nästa race i Singapore inför vilket vi kommer att genomföra ett stort utvecklingsprogram.

Till nästa race är det två veckor och då är det stadsracet i Singapore som väntar.

Resultat, Italiens GP 13/9:
1 Rubens Barrichello Brawn-Mercedes 1 16:21 706
2 Jenson Button Brawn-Mercedes + 2 866
3 Kimi Räikkönen Ferrari + 30 664
4 Adrian Sutil Force India-Mercedes + 31 131
5 Fernando Alonso Renault + 59 182
6 Heikki Kovalainen McLaren-Mercedes + 1:00 693
7 Nick Heidfeld BMW Sauber + 1:22 412
8 Sebastian Vettel Red Bull-Renault + 1:25 427
9 Giancarlo Fisichella Ferrari + 1:26 856
10 Kazuki Nakajima Williams-Toyota + 2:00 000
11 Timo Glock Toyota + 2:43 925
12 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes + 1 varv
13 Sebastien Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1 varv
14 Jarno Trulli Toyota + 1 varv
15 Romain Grosjean Renault + 1 varv
16 Nico Rosberg Williams-Toyota + 2 varv

DNF:
Vitantonio Liuzzi, Jaime Alquesari, Robert Kubica, Mark Webber

Snabbaste varv:
Adrian Sutil 1:24.739

Förarmästerskapet efter race 13:
1 Jenson Button Brawn GP 80p
2 Rubens Barrichello Brawn GP 66p
3 Sebastian Vettel Red Bull 54p
4 Mark Webber Red Bull 51,5p
5 Kimi Räikkönen Ferrari 40p
6 Nico Rosberg Williams 30,5p
7 Lewis Hamilton McLaren 27p
8 Jarno Trulli Toyota 22,5p
9 Felipe Massa Ferrari 22p
10 Heikki Kovalainen McLaren 20p
11 Fernando Alonso Renault 20p
12 Timo Glock Toyota 16p
13 Nick Heidfeld BMW 12p
14 Robert Kubica BMW 8p
15 Giancarlo Fisichella Force India 8p
16 Adrian Sutil Force India 5p
17 Sébastian Buemi Toro Rosso 3p
18 Sébastian Bourdais Toro Rosso 2p

Konstruktörsmästerskapet efter race 13:
1 Brawn GP 146p
2 Red Bull 105,5p
3 Ferrari 62p
4 McLaren-Mercedes 47p
5 Toyota 38,5p
6 Williams 30,5p
7 BMW-Sauber 20p
8 Renault 20p
9 Force India 13p
10 Toro Rosso 5p
09-08-30 BMW gör säsongsbästa på Spa
BMW Sauber F1 hade sitt mest konkurrenskraftiga race för säsongen med en fjärde och femteplats i Belgiens GP på Spa.
Det har arbetats hårt i teamets bas i Hinwil under hela säsongen, ett arbete som inte avtagit i styrka efter att BMW meddelade att man lämnar F1 efter den här säsongen. Nu börjar tecknen komma på att man fått till årets bil och i kvalet till Belgiens GP var båda BMW-förarna med till sista kvalomgången. Där kunde Nick Heidfeld säkra en tredjeplats, två platser före teamkamraten Robert Kubica på femteplatsen. Utsikterna för racet var bra för teamet som började hoppas på pallplatser igen.

Trots att det var Nick Heidfeld som kvalade in trea var det Robert Kubica som direkt i loppets början kunde lägga beslag på tredjeplatsen. Medan Heidfeld hamnade mitt i en rörig start där flera förare tvingades bryta lyckades Kubica smita förbi röran och sätta efter Kimi Räikkönen och helgens stora överraskning Giancarlo Fisichella som ledde från pole i en överraskande snabb Force India-bil.

Den röriga starten tvingade ut säkerhetsbilen och en omstart efter några varv, och Kubica kunde försvara sin tredjeplats i omstarten och börja bygga upp sitt eget race bakom Räikkönen och Fisichella som kunde skapa sig en lucka ned.
- Jag kunde göra en bra start och låg faktiskt tvåa efter första kurvan, berättade Kubica. Sen blev jag överraskad att se Kimi bredvid mig ner mot Eau Rouge. I kurva 5 bromsade han väldigt sent och åkte faktiskt av men körde ut igen precis framför mig. Jag valde att ta det säkra före det osäkra för vi har sett flera olyckor där under helgen.

Kubica låg nu länge trea i loppet till och med sitt sista depåstopp men tvingades sen ge sig vika för Sebastian Vettel som gjorde sitt sista depåstopp betydligt senare och kunde smita förbi upp på tredjeplatsen. Kubica slutade fyra, ett resultat han är väldigt nöjd med.
- Det här resultatet betyder mycket i form av poäng till teamet och det är bra. Tyvärr hade vi inte chansen att lyckas med ett bättre resultat idag men det här visar ändå att vi är ganska starka på de snabbare banorna vilket är positivt inför Monza. Nu måste vi bara förstå varför bilen var snabbare och mer konkurrenskraftig i kvalet igår än vad den var i racet, sammanfattade Kubica dagen.

Från tredjeplats på gridden hade Nick Heidfeld stora förhoppningar på ett bra resultat men hans race påverkades direkt av en rörig start. Heidfeld valde att starta racet på det hårdare däcket, något han trodde bidrog till en dålig start.
- Jag velade fram och tillbaka över vilka däck jag skulle välja för första stinten. Det hårdare däcket var snabbare men självklart inte lika lätt att få upp i rätt temperatur snabbt. Eftersom solen sken valde jag det hårdare däcket och det fick jag betala för. Jag försökte bromsa mig förbi Jarno Trulli i La Source men tappade istället placeringar för att däcken inte var tillräckligt varma. Sen var vi flera som var av i gruset i kurva 5 och jag tappade fler placeringar, förklarade Nick.

Nick Heidfeld kunde dock kämpa sig tillbaka efter det och var i slutet av racet snabbast på banan och hade också länge loppets bästa varvtid. Han kunde köra upp sig till en femteplats, tätt bakom sin teamkamrat och kände efteråt att det fanns fart till ett betydligt bättre resultat.
- Även om det här är ett bra resultat för teamet måste jag erkänna att jag är lite besviken, fortsatte Heidfeld efter racet. Jag förlorade mycket i början av racet idag. I slutet av racet var jag väldigt snabb och kunde köra ikapp Robert, men trots att jag var snabbare än honom kunde jag inte köra om. Så fort man är bakom en annan bil här tappar man lätt greppet och flera sekunder i den smutsiga luften. Det är ändå ett bra resultat för teamet, avslutade han.

Dagens resultat innebär att BMW dubblade sin poängskörd i mästerskapet och gick förbi Renault i sammandraget. Det gladde Mario Theissen som äntligen tycker att man kan börja se framsteg.
- Efter att vi gjort vårt bästa kval för året kunde vi också ordna vårt bästa resultat för säsongen, sa han efteråt. Vi var med en fjärde och en femteplats det enda teamet som fick in båda bilarna i topp åtta och vi tog nio poäng i mästerskapet tack vare det. Nick tappade chansen till en pallplats under ett spännande första varv och Robert skadade framvingen redan i början men kunde ändå fortsätta. Jag vill ge en stor komplimang till hela teamet för den här mycket starka prestationen.

BMW:s positiva insats på Spa i helgen lovar gott för Italiens GP på Monza om två veckor som liksom Spa är en bana som kräver låg downforce och högtoppfart. Förhoppningen är nu att teamet kan fortsätta bygga på den här starka trenden i säsongens avslutande race.

Resultat, Belgiens GP 30/8:
1. Kimi Räikkönen, Ferrari 1.23:50.995
2. Giancarlo Fisichella, Force India-Mercedes +0.939
3. Sebastian Vettel, Red Bull-Renault +3.875
4. Robert Kubica, BMW Sauber +9.966
5. Nick Heidfeld, BMW Sauber +11.276
6. Heikki Kovalainen, McLaren-Mercedes +32.763
7. Rubens Barrichello, Brawn-Mercedes +35.461
8. Nico Rosberg, Williams-Toyota +36.208
9. Mark Webber, Red Bull-Renault +36.959
10.Timo Glock, Toyota +41.490
11.Adrian Sutil, Force India-Mercedes +42.636
12.Sebastien Buemi, ToroRosso-Ferrari +46.106
13.Kazuki Nakajima, Williams-Toyota +54.241
14. Luca Badoer, Ferrari +1:38.177

DNF:
Fernando Alonso, Jarno Trulli, Jenson Button, Romain Grosjean, Lewis Hamilton, Jaime Alquesuari
Snabbaste varv:
Sebastian Vettel 1:47.263

Förarmästerskapet efter race 12:
1 Jenson Button Brawn GP 72p
2 Rubens Barrichello Brawn GP 56p
3 Sebastian Vettel Red Bull 53p
4 Mark Webber Red Bull 51,5p
5 Kimi Räikkönen Ferrari 34p
6 Nico Rosberg Williams 30,5p
7 Lewis Hamilton McLaren 27p
8 Jarno Trulli Toyota 22,5p
9 Felipe Massa Ferrari 22p
10 Heikki Kovalainen McLaren 17p
11 Timo Glock Toyota 16p
12 Fernando Alonso Renault 16p
13 Nick Heidfeld BMW 10p
14 Robert Kubica BMW 8p
15 Giancarlo Fisichella Force India 8p
16 Sébastian Buemi Toro Rosso 3p
17 Sébastian Bourdais Toro Rosso 2p

Konstruktörsmästerskapet efter race 12:
1 Brawn GP 128p
2 Red Bull 104,5p
3 Ferrari 56p
4 McLaren-Mercedes 44p
5 Toyota 38,5p
6 Williams 30,5p
7 BMW-Sauber 18p
8 Renault 16p
9 Force India 8p
10 Toro Rosso 5
09-08-23 Nya poäng i Valencia
BMW-Sauber tog en poäng i stadsloppet i Valencia efter ett långt och för BMW turbulent sommaruppehåll. Den 29 juli meddelade BMW att man inte fortsätter satsningen på F1 nästa år.

BMW lämnade ett för många överraskande besked bara några dagar efter Ungens GP när man hastigt tog beslutet att lämna F1 nästa säsong. Beslutet togs när det var dags att skriva på ett nytt avtal för de kommande tre åren i F1. BMW:s styrelseordförande Dr. Norbert Reithofer förklarade företagets beslut.
- Självklart var detta ett svårt beslut för oss. Men det är ett bestämt steg i vårt företags strategiska omgruppering. Vi utvärderar alltid våra projekt löpande för vad som är bäst för framtiden. Vårt projekt i Formel 1 är således ett mindre nyckelprojekt för oss än tidigare. Mario Theissen har varit ansvarig för vårt motorsportprogram sedan 1999. Vi har uppnått stora framgångar under den här perioden, inklusive en stor del i Formel 1. Jag vill passa på att framföra mitt stora tack till Mario Theissen och hans team för detta.

BMW meddelade vidare att man framöver kommer att fortsätta satsa på motorsport på central nivå och bland annat kommer fortsätta vara involverade i standardvagnsracing och i ett flertal andra områden. Man letar nu en ny köpare till teamet och ett flertal parter sägs vara intresserade att ta över verksamheten.

Under tiden har BMW fortsatt utvecklingen av årets bil och när teamet anlände till Valencia för säsongens andra stadslopp kunde Robert Kubica och Nick Heidfeld visa tecken på framsteg. Båda var bra med under de fria träningarna och kvalade sen in på 10:e respektive 11:e plats.

Båda förarna gjorde därefter ett bra race och Kubica kunde dra mest nytta av det och så småningom gå i mål på en åttondeplats. Det gav polacken en ny poäng och första gången sedan Ungerns GP som han är tillbaka på poängplats.
- Jag tvingades inleda racet i en dålig position eftersom jag var mitt i fältet och vi var alla nära varandra i de första kurvorna, berättade Kubica efteråt. Tyvärr kunde jag inte tjäna några placeringar I starten utan tappade till och med en plats till Nick. Under racet var däremot min fart bra och även om jag körde kortare stinter kunde jag passera Mark Webber i hans sista depåstopp vilket var väldigt bra.

Nick Heidfeld inledde sitt race bra men fastnade snabbt i trafik och hade svårt att avancera från sin elfteplats. Han gick i mål på samma position han startade.
- För mig är resultatet en besvikelse eftersom det inte visar vad jag hade möjlighet att uppnå idag, sa Heidfeld. Efter en bra start kunde jag köra lika fort som de framför mig, men jag lät Robert passera eftersom han hade mindre bränsle. Efter det tvingades jag försvara mig mot Adrian Sutil och tappade kontakten med dem framför. Det visade sig bli avgörande, för efter sitt depåstopp kom Heikki Kovalainen ut precis framför mig och jag kunde inte utnyttja farten i min lättare bil i det läget.

Teamchefen Mario Theissen tyckte att teamet hade presterat mycket bra och såg en hel del förbättringar i teamets konkurrenskraft.
- Trots att vi har hamnat i en svår situation efter att BMW beslutat att lämna sporten gjorde teamet ett riktigt bra jobb hela helgen, menade han. Redan att starta tia och elva på gridden var en stor förbättring mot de senaste racen. I racet kunde Robert sen ta sig upp i fältet och ta en poäng. Nick hade dessutom faktiskt bättre chanser att avancera från sin elfteplats tack vare strategin han kunde välja. Han fastnade dock i trafik och kunde därför inte visa vad han hade möjlighet till idag. Det här resultatet ger oss alla kraft för de kommande racen och utvecklingsstegen som vi har planerade för resten av säsongen.

Resultat, Europas GP 23/8:
1. Rubens Barrichello, Brawn-Mercedes 1.35:51.289
2. Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes + 2.358
3. Kimi Räikkönen, Ferrari + 15.994
4. Heikki Kovalainen, McLaren-Mercedes + 20.032
5. Nico Rosberg, Williams-Toyota + 20.870
6. Fernando Alonso, Renault + 27.744
7. Jenson Button, Brawn-Mercedes + 34.913
8. Robert Kubica, BMW Sauber + 36.667
9. Mark Webber, Red Bull-Renault + 44.910
10. Adrian Sutil, Force India-Mercedes + 47.935
11. Nick Heidfeld, BMW Sauber + 48.822
12. Giancarlo Fisichella, Force India-Mercedes + 1:03.614
13. Jarno Trulli, Toyota + 1:04.527
14. Timo Glock, Toyota + 1:26.519
15. Romain Grosjean, Renault + 1:31.774
16. Jaime Alguersuari, Toro Rosso-Ferrari + 1 varv
17. Luca Badoer, Ferrari + 1 varv
18. Kazuki Nakajima, Williams-Toyota + 3 varv

DNF:
Sebastien Buemi, Sebastian Vettel

Snabbaste varv:
Timo Glock, 1:38,683

Förarmästerskapet efter race 11:
1 Jenson Button Brawn GP 72p
2 Rubens Barrichello Brawn GP 54p
3 Mark Webber Red Bull 51,5p
4 Sebastian Vettel Red Bull 47p
5 Nico Rosberg Williams 29,5p
6 Lewis Hamilton McLaren 27p
7 Kimi Räikkönen Ferrari 24p
8 Jarno Trulli Toyota 22,5p
9 Felipe Massa Ferrari 22p
10 Timo Glock Toyota 16p
11 Fernando Alonso Renault 16p
12 Nick Heidfeld BMW 6p
13 Heikki Kovalainen McLaren 4p
14 Sébastian Buemi Toro Rosso 3p
15 Robert Kubica BMW 3p
16 Sébastian Bourdais Toro Rosso 2p

Konstruktörsmästerskapet efter race 11:
1 Brawn GP 126p
2 Red Bull 98,5p
3 Ferrari 46p
4 McLaren-Mercedes 41p
5 Toyota 38,5p
6 Williams 29,5p
7 Renault 16p
8 BMW-Sauber 9p
9 Toro Rosso 5p
10 Force India 0p
09-07-12 Oflyt stoppade poängchans
Felaktiga däckstryck, ett lite för långt depåstopp och långsam trafik stoppade BMW Saubers chanser till poäng på hemmaplan.

Det såg annars lovande ut för teamet den här helgen som ägnat de tre veckorna efter Storbritanniens GP åt omfattande utvecklingsarbete för att hitta mer fart. Efter den dåliga inledningen på säsongen har man tagit beslutet att fortsätta jobba med årets bil, förstå problemen med dem och därmed vara bättre rustade för nästa säsong.

Kvalet blev lite av ett lotteri med växlande regn och uppehåll och Nick Heidfeld såg ut att vara på väg mot en plats i Q3 och topp-10 när man chansade på fel däck inför det sista varvet i Q2. Nick fick nöja sig med en 11:e plats på gridden men trodde på poängchans till racet. Robert Kubicas problem fortsatte även i detta kval, hans drabbades av ett okänt balansproblem i sin bil man inte kom till botten med till kvalet. Han kunde därefter inte kvala in högre än 16:e plats.

På söndagen var det torrt men kallt på Nürburgring med regn hängades i luften men racet visade sig till slut bli förskonat för regnväder - även om Nick Heidfeld gärna hade sett ett regnrace. Båda BMW-förarna fick en bra start i racet och kunde ta flera platser. Nick Heidfeld såg ut att kunna smita upp på en poängplats redan genom de första kurvorna men bromsades av Sutil. Teamet hade valt en lång första stint och Nick låg länge kvar runt 11:e plats men efter det första depåstoppet hade han till slut klättrat till en åttondeplats. Tyvärr hamnade han bakom långsammare bilar i andra stinten och kunde aldrig utnyttja sin lättare bil. I det andra depåstoppet tvingades han sen vänta kvar när en annan bil passerade och Nick slutade till sist på en tiondeplats, övervägandes vad man kunde ha fått ut av det här racet med lite mer tur.
- Jag är väldigt besviken för idag hade vi farten för poängplatser vilket inte riktigt har varit fallet på sistone, sa Nick. Tyvärr gick flera saker helt enkelt fel. Jag gjorde en bra start och försökte ta några platser men Adrian Sutil försvarande sig väldigt tufft. Sen var det en lång svårkörd första stint med en tung bil innan jag i nästa stint kunde komma ikapp tills jag fastnade bakom några långsammare bilar inklusive Robert. För att avsluta det hela hade jag sen otur i sista depåstoppet också, jag var redo att köra när en Renault kom in och jag tvingades vänta. Det kändes som en evighet innan jag kunde skickas iväg.

Fyra platser längre bak på en fjortonde plats gick en besviken Robert Kubica i mål. Efter en bra start låg han bakom Nico Rosberg som så småningom gick i mål på en fjärdeplats. Kubica började ha förhoppningar om nya poäng när han efter det första depåstoppet upptäckte att däckstrycken i de hårdare däcken inte stämde alls. Därmed försvann hans fart och chans till poängplatser.
- Min start var väldigt bra och jag tog flera platser på det första varvet, berättade Robert. Trots ett högt däcksslitage var första stinten ganska bra. Nico Rosberg låg före mig och hade de hårdare däcken och han var riktigt snabb. Jag bytte till de hårdare däcken till andra stinten men märkte efter bara några varv att däckstrycken inte stämde. Tyvärr kostade det mig massor av tid och jag hade ytterligare 20 varv att köra på de däcken. Hela teamet arbetar väldigt hårt och vi gör framsteg varje helg men tyvärr är det en stor lucka upp till tätbilarna, konstaterade Kubica avslutningsvis.

BMW:s motorsportchef Mario Theissen beklagade förseningen i Heidfelds andra depåstopp som kostade teamet poäng idag.
- Racet reflekterade vår potential den här helgen, tyckte Theissen. För oss var det här inte ett särskilt speciellt race utöver det som hände i Nicks andra depåstopp. Efter att ha tankat och bytt däck tvingades han släppa förbi sig Nelson Piquet. På grund av det tappade han värdefull tid och chansen till åttondeplatsen och en poäng. Vi hade åtminstone inga tekniska problem, avslutade Theissen.

Nästa race är Ungerns GP om två veckor.

Resultat, Tysklands GP 12/7:
1. Mark Webber, Red Bull-Renault 1:36.43,310
2. Sebastian Vettel, Red Bull-Renault +9.252
3. Felipe Massa, Ferrari +15.906
4. Nico Rosberg, Williams-Toyota +21.099
5. Jenson Button, Brawn-Mercedes +23.609
6. Rubens Barrichello, Brawn-Mercedes +24.468
7. Fernando Alonso, Renault +24.888
8. Heikki Kovalainen, McLaren-Mercedes +58.692
9. Timo Glock, Toyota +1:01.457
10.Nick Heidfeld, BMW Sauber +1:01.925
11.Giancarlo Fisichella, Force India-Mercedes +1:02.327
12.Kazuki Nakajima, Williams-Toyota +1:02.876
13.Nelson Piquet, Renault +1:08.328
14.Robert Kubica, BMW Sauber +1:09.555
15.Adrian Sutil, Force India-Mercedes +1:11.941
16.Sébastien Buemi, Toro Rosso-Ferrari +1:30.225
17.Jarno Trulli, Toyota +1:30.970
18.Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes +1 varv

DNF:
Kimi Räikkönen, Sébastien Bourdais

Snabbaste varv:
Fernando Alonso 1:33,365

Förarmästerskapet efter race 9:
1 Jenson Button Brawn GP 68p
2 Rubens Barrichello Brawn GP 44p
3 Sebastian Vettel Red Bull 47p
4 Mark Webber Red Bull 45,5p
5 Jarno Trulli Toyota 21,5p
6 Felipe Massa Ferrari 22p
7 Nico Rosberg Williams 20,5p
8 Timo Glock Toyota 13p
9 Kimi Räikkönen Ferrari 10p
10 Fernando Alonso Renault 13p
11 Lewis Hamilton McLaren 9p
12 Nick Heidfeld BMW 6p
13 Heikki Kovalainen McLaren 5p
14 Sébastian Buemi Toro Rosso 3p
15 Sébastian Bourdais Toro Rosso 2p
16 Robert Kubica BMW 2p

Konstruktörsmästerskapet efter race 9:
1 Brawn GP 112p
2 Red Bull 92,5p
3 Toyota 34,5p
4 Ferrari 32p
5 Williams 20,5p
6 McLaren-Mercedes 14p
7 Renault 13p
8 BMW-Sauber 8p
9 Toro Rosso 5p
10: Force India 0p
09-06-21 Tuff helg på Silverstone
BMW-förarna Robert Kubica och Nick Heidfeld hade båda ett tufft race på Silverstone när Storbritanniens GP avgjordes. Det blev inga poäng för BMW denna helg.

Tävlingshelgen på Silverstone inleddes dock dramatiskt när teamens organisation FOTA meddelade att man nästa år lämnar F1 och istället startar en ny serie. Det var kulmen på flera månaders kamp mellan FOTA som består av åtta av de tio nuvarande teamen i F1 och internationella bilsportförbundet FIA över nästa års regler och hur F1 ska styras framöver.

FOTA-teamen som tidigare anmält sig för nästa års F1-VM under villkoret att årets regler gäller även för nästa säsong fick av FIA en ny deadline att ta bort sina villkor. Denna deadline sattes till på fredag och efter ett möte på torsdagskvällen meddelade FOTA att deras villkor står fast och att man istället väljer att lämna F1 och starta en konkurrerande serie till 2010.

BMW SauberF1 är en av de åtta medlemmarna i FOTA som också består av Ferrari, McLaren, Toyota, Red Bull, Toro Rosso, Brawn GP och Renault. BMW:s motorsportchef Mario Theissen förklarade BMW:s och FOTA:s ställningstagande i ett pressmeddelande på fredagen:

"FOTA-teamen försökte in i det allra sista att nå en överenskommelse med FIA men tyvärr vägrade de backa från sin rigida position att teamen först måste anmäla sig innan en förhandling om nästa års regler kan ske. Det är oacceptabelt för oss.

FOTA har därför inget annat alternativ än att fortsätta med förberedelserna av ett eget mästerskap. I serien som organiseras av FOTA kommer de bästa förarna och de bästa teamen tävla mot varandra. Det kommer att ske under ett stabilt regelverk och med en tydlig ledarskapsstruktur. Vi kommer också ta hänsyn till fansen som har gett oss stor support särskilt de senaste veckorna.

FOTA har sedan starten i september ifjol varit hängivna att sänka kostnaderna i Formel 1, öka dess popularitet och stödja oberoende team. Under den här korta tidsperioden har mer uppnåtts än någonsin tidigare i Formel 1:s historia."

Liknande uttalanden från de andra FOTA-teamen sände chockvågor genom F1-världen och gav GP-helgen på Silverstone en dramatisk start. Mer kommer att ske i den här frågan under året men på Silverstone tog ganska snart racingen vid.

För BMW blev det efter ett positivt steg framåt i Turkiet ett steg tillbaka i Storbritannien. Det kalla vädret påverkade flera team som hade svårt att få upp tempen i sina däck och BMW var ett av teamen med dessa problem. I kvalet blev det en 12:e plats för Robert Kubica och en 15:e plats för Nick Heidfeld.

Det gjorde att man i racet satsade på ett långa förstastinter för att försöka klättra under racet. Robert Kubica som gick i mål på en 13:e plats förklarade att det kalla vädret satte ytterligare hinder i den taktiken och polacken hade svårt att få upp tempen i sina däck.
- Det här var ett väldigt svårt race för mig, sammanfattade Kubica. Från en 12:e plats var det klart att vi skulle få svårt att göra något under normala förhållanden. Därför bestämde vi oss för att ta en risk och starta racet med mycket bränsle och på de hårdare däcken. Det gav tyvärr ingen utdelning eftersom jag hade stora problem att få upp värmen i däcken i början och jag tappade mark. Vi måste acceptera att en 13:e plats var vad som var möjligt för oss idag.

Nick Heidfeld hade liknande problem och de förvärrades också av att hans framvinge blev skadad i starten. Han hade en underhållande fight med Fernando Alonso i första stinten om 10:e plats men efter det första depåstoppet halkade Nick ner i fältet och gick i mål på en 15:e plats.
- Efter vårt dåliga kval kunde vi inte förvänta oss så mycket mer av racet, tyckte Nick. Det var inte mycket vi kunde göra. Jag riskerade mycket i starten när jag satsade på en ganska liten lucka. Jag skadade min framvinge men var glad att det inte var värre. Det påverkade så klart aerodynamiken men vi bestämde oss för att vänta med byte tills det planerade depåstoppet för att inte tappa mer tid. I den andra stinten hade jag det hårdare däcket och det var helt klart att de mjuka däcken var de bästa idag.

BMW:s motorsportchef sammanfattade en tuff tävlingsdag med att helgen tävlingsmässigt varit en besvikelse för teamet och att man nu tar nya tag med ny utveckling av bilen. BMW har bland annat tagit beslutet at skippa KERS-systemet och helt satsa på att utveckla bilens aerodynamik.
- Racet reflekterade vår prestation i kvalet igår, sa Theissen. Den här helgen var överlag en besvikelse för vårt team och nu kommer vi att utöka vårt utvecklingsprogram. Det enda utöver det ordinarie idag var när Nick på det första varvet körde ihop med en annan bil och skadade sin framvinge. Även om han kunde fortsätta fram till sitt ordinarie depåstopp så tappade han mycket tid i första stinten.

Nästa race är nu Tysklands GP om tre veckor.
Resultat, Storbritanniens GP 21/6:
1: Sebastian Vettel, Red Bull + 1:22.49,328
2: Mark Webber, Red Bull + 15,2
3: Rubens Barrichello, Brawn GP + 41,2
4: Felipe Massa, Ferrari + 45,1
5: Nico Rosberg, WilliamsF1 + 45,9
6: Jenson Button, Brawn GP + 46,3
7: Jarno Trulli, Toyota + 1,08.3
8: Kimi Räikkönen, Ferrari + 1,09.6
9: Timo Glock, Toyota + 1,09.8
10: Giancarlo Fisichella, Force India + 1,11.5
11: Kazuki Nakajima, WilliamsF1 + 1.14,0
12: Nelson Piquet, Renault + 1 varv
13: Robert Kubica, BMW + 1 varv
14: Fernando Alonso, Renault + 1 varv
15: Nick Heidfeld, BMW + 1 varv
16: Lewis Hamilton, McLaren + 1 varv
17: Adrian Sutil, Force India + 1 varv
18: Sébastien Buemi, Toro Rosso + 1 varv
DNF:
Heikki Kovalainen, Sébastien Bourdais,

Snabbaste varv:
Sebastian Vettel 1:20,735

Förarmästerskapet efter race 8:
1 Jenson Button Brawn GP 64p
2 Rubens Barrichello Brawn GP 41p
3 Sebastian Vettel Red Bull 39p
4 Mark Webber Red Bull 35,5p
5 Jarno Trulli Toyota 21,5p
6 Felipe Massa Ferrari 16p
7 Nico Rosberg Williams 15,5p
8 Timo Glock Toyota 13p
9 Kimi Räikkönen Ferrari 10p
10 Fernando Alonso Renault 11p
11 Lewis Hamilton McLaren 9p
12 Nick Heidfeld BMW 6p
13 Heikki Kovalainen McLaren 4p
14 Sébastian Buemi Toro Rosso 3p
15 Sébastian Bourdais Toro Rosso 2p
16 Robert Kubica BMW 2p

Konstruktörsmästerskapet efter race 8:
1 Brawn GP 105p
2 Red Bull 74,5p
3 Toyota 34,5p
4 Ferrari 26p
5 Williams 15,5p
6 McLaren-Mercedes 13p
7 Renault 11p
8 BMW-Sauber 8p
9 Toro Rosso 5p
10: Force India 0p
09-06-07 Kubica tar första poängen
BMW introducerade en ny diffuser i Turkiet och den visade sig motsvara förväntningarna. Man tog ett stort kliv framåt och i Turkiet tog man poäng och visade sig vara betydligt mer konkurrenskraftiga.
Besvikelsen var stor hos BMW SauberF1 efter Monaco där ingen av förarna hängde med och hamnade långt utanför poängen. Till helgens race var planen att införa en s.k. dubbeldäckardiffuser på båda bilarna, en diffuser som i början av säsongen användes av vissa stall och då orsakade stora kontroverser. Efter att ha förklarats tillåten av FIA har BMW varit ett av de teamen som arbetat hårt på att ta fram en ny diffuser och till Turkiet var man klar att tävla med den.

Efter att inledningsvis känt sig för under de första träningarna visade sig framför allt Robert Kubica vara riktigt snabb med topp-5 tider i både andra och tredje fria träningen. I kvalet gick båda förarna så när vidare till sista kvalomgången, Kubica klarade det och kvalade in tia medan Nick Heidfeld hamnade precis utanför topp-10 med en elfteplats på gridden.

I racet, som kördes i varmt och soligt väder, inledde Robert Kubica bra och trots hård uppvaktning hela racet kunde han ta sig upp till en slutlig sjundeplats och två mycket välkomna poäng.
- Det känns skönt att äntligen kunna ta poäng, sa Kubica som tog sina första poäng i år. Jag tycker att jag körde bra idag. Min fart var bra och jag gjorde inga misstag. Racet var väldigt hårt eftersom jag nästan hela tiden hade någon annan nära bakom mig och varje litet misstag skulle ha kostat en placering. Det var svårt att hålla farten uppe men en sjundeplats är ett klart steg framåt och nu måste vi behålla utvecklingstakten.

Nick Heidfeld hade också förhoppningar på poäng men han fick nöja sig med en elfteplats efter att fått problem redan i början av loppet.
- För mig var dagens race en besvikelse, tyckte Nick. Jag tappade chansen till en bra placering redan i början när jag fick problem med bilen. Redan på formationsvarvet märkte jag att bilen gick snett och vänster framdäck hade inget grepp alls. Det låste sig även när jag knappt rörde bromsen. Starten var i sig okay där jag kunde ta två placeringar men sen körde jag mer eller mindre rakt fram i de första kurvorna på grund av problemen med bilen och flera förare kunde passera mig. I den andra och tredje stinten gick det bättre men då var det för sent för att kunna slåss om poäng. Hur som helst är det positivt att bilen har förbättrats och att vi återigen kan ta poäng på egna meriter, förklarade Nick.

BMW:s motorsportchef Mario Theissen var inte nöjd efter Monacos GP men kunde lämna Turkiet betydligt mer nöjd med teamets fart.
- Det här var ett spännande race för oss från första början hela vägen till mål, konstaterade Theissen. Robert kunde från tiondeplats klättra till sjundeplats och förtjänar mer än väl två poäng för hans fantastiska inställning. Våra bilar var inte snabba nog i början för att utmana utan det var först i slutet av loppet de kunde sätta snabba varvtider. Nick tappade tyvärr flera platser redan i starten och kunde inte vara med och slåss om poängen idag. Totalt sett ser vi nu att vår bil är snabb nog för att ta poäng igen. Från den grunden kommer vi nu att förbereda nästa steg i utvecklingen, sammanfattade Theissen.

Det stora steget från det senaste racet är något teamet hade förväntat sig efter att ha utvecklat bilen mycket den senaste månaden. Chefsingenjör Willy Rampf och hans kollegor har fått arbeta hårt och han understryker att man måste fortsätta arbeta lika hårt för att ta igen förlorad mark.
- Dagens race var verkligen spännande för vårt team, sa han. Vår strategi visade sig vara den rätta och Robert kunde utnyttja bilens potential. Vi blev belönade med två poäng tack vare det. Nu har vi inga anledningar att slappna av, vi måste snabbt göra nya framsteg för att minska luckan till toppteamen. Men ikväll är vi glada över mästerskapspoängen, avslutade Rampf.

Nu återstår det två veckor till Storbritanniens GP, och BMW SauberF1 ser nu fram emot nästa race efter helgens framsteg.

Resultat, Turkiets GP 7/6:
1: Jenson Button, Brawn GP 1:40.44,822
2: Mark Webber, Red Bull + 6,7
3: Sebastian Vettel, Red Bull + 7,4
4: Jarno Trulli, Toyota + 27,8
5: Nico Rosberg, WilliamsF1 + 31,5
6: Felipe Massa, Ferrari + 39,9
7: Robert Kubica, BMW + 46,2
8: Timo Glock, Toyota + 46,9
9: Kimi Räikkönen, Ferrari + 50,2
10: Fernando Alonso, Renault + 62,4
11: Nick Heidfeld, BMW + 64,3
12: Kazuki Nakajima, WilliamsF1 + 66,3
13: Lewis Hamilton, McLaren + 80,4
14: Heikki Kovalainen, McLaren + 1 varv
15: Sébastien Buemi, Toro Rosso + 1 varv
16: Nelson Piquet, Renault + 1 varv
17: Adrian Sutil, Force India + 1 varv
18: Sébastien Bourdais, Toro Rosso + 1 varv

Snabbaste varv:
Jenson Button 1:27,579
DNF:
Rubens Barrichello, Giancarlo Fisichella

Förarmästerskapet efter race 7:
1 Jenson Button Brawn GP 61p
2 Rubens Barrichello Brawn GP 35p
3 Sebastian Vettel Red Bull 29p
4 Mark Webber Red Bull 27,5p
5 Jarno Trulli Toyota 19,5p
6 Timo Glock Toyota 13p
7 Nico Rosberg Williams 11,5p
8 Felipe Massa Ferrari 11p
9 Fernando Alonso Renault 11p
10 Lewis Hamilton McLaren 9p
11 Kimi Räikkönen Ferrari 9p
12 Nick Heidfeld BMW 6p
13 Heikki Kovalainen McLaren 4p
14 Sébastian Buemi Toro Rosso 3p
15 Sébastian Bourdais Toro Rosso 2p
16 Robert Kubica BMW 2p

Konstruktörsmästerskapet efter race 7:
1 Brawn GP 96p
2 Red Bull 56,5p
3 Toyota 32,5p
4 Ferrari 20p
5 McLaren-Mercedes 13p
6 Williams 11,5p
7 Renault 11p
8 BMW-Sauber 8p
9 Toro Rosso 5p
10: Force India 0p
09-05-24 09-05-24 Heidfeld sliter sig till ny målgång
Det blev ett mycket tufft race i furstendömet Monaco för BMW SauberF1 som fick lämna det lilla landet poänglöst. Nu ser man istället fram emot Turkiet och nästa Grand Prix om två veckor.

Årets F1-säsong har efter en ganska lovande inledning utvecklat sig till att bli en riktigt tuff utmaning för BMW SauberF1. Teamet ligger just nu efter och de nya uppdateringarna av årets bil har inte visat sig fungera som man hade hoppats. Därför var förväntningarna lågt satta inför helgens Monacoäventyr.

Det blev en 17:e plats för Nick Heidfeld och en 18:e plats för Robert Kubica i kvalet, mycket svåra startpositioner på den här trånga stadsbanan. För Robert Kubica inleddes racet i sämsta tänkbara stil när han fick en punktering efter bara ett varv och tvingades in i depån för nya däck. Teamet valde att tanka upp honom rejält och Kubica kunde därefter hålla ett bra tempo i ett försök att tjäna in placeringar när de andra började göra sina depåstopp. Det hela tog dock slut på det 29:e varvet när bromsproblem tvingade Kubica att parkera för dagen.
- Vi hade det svårt hela helgen den här gången, konstaterade han. Jag hade problem i starten och föll ner till sista plats och sen fick jag punktering på mitt högra bakdäck. Efter det kunde jag göra ganska bra tider med tanke på att bilen var så tung, men till sist tvingades jag bryta på grund av bromsproblem.

Nick Heidfeld kunde än en gång ta bilen i mål, det här är nu det 26:e racet i rad som Nick går i mål - ett rekord han slog redan efter Spaniens GP för två veckor sen. Till skillnad från den helgen blev det dock inga poäng för Heidfeld den här gången. Teamet hade valt en enstoppsstrategi för Nick som startade från 17:e plats. En riktig chansning då det innebar att Nick skulle tvingas köra en lång andrastint på det mjukaste av de två däckstyperna teamen var tvungna att använda den här helgen. Bridgestone hade till Monacos GP valt att ta med det mjuka och det supermjuka däcket och det sistnämnda visade sig slitas fort runt Monte Carlos gator. Nick kunde dock köra en lång sistastint och gick i mål på en 11:e plats.
- Jag försökte tjäna lite platser i starten och på det första varvet men det fungerade inte den här gången, berättade Nick. Det är för smalt för det på den här banan och jag fastnade bakom Adrian Sutil under ganska många varv. Han hade tydligen problem med däcken och en gång råkade jag till och med köra på honom. I första kurvan körde Lewis Hamilton sen på mig och jag var glad att jag kunde fortsätta efter den smällen. Vi hade valt en enstoppsstrategi och på det mjukare däcket hade jag problem med slitaget i den andra stinten. Vi satsade allt idag men var för långsamma här, summerade Nick.

Den sammanfattningen delades av BMW:s motorsportchef Mario Theissen som nu lägger upp planerna för ett ambitiöst utvecklingsprogram över de kommande veckorna.
- Ett bättre resultat var helt enkelt inte möjligt för oss den här helgen, konstaterade Mario Theissen. Vår bil var inte vid något tillfälle konkurrenskraftig och noll poäng är resultatet av det. Nu måste vi öka takten på vår utveckling för att motsvara våra egna förväntningar. Idag fick Robert punktering på varv två och drabbades senare av bromsproblem. Nick var den första föraren som bytte till det mjukare däcket efter en lång första stint. Ingen annan använde det mjukaste däcket under så många varv och däcken slets ner dramatiskt innan de mot slutet av racet kom tillbaka lite grann.

Nu väntar mycket utvecklingsarbete i teamets bas i Hinwil i Schweiz inför nästa GP som är Turkiets GP i Istanbul om två veckor - en snabb bana med många långa raksträckor och snabba kurvor som är helt annorlunda än stadsbanan i Monaco.

Resultat, Monacos GP 24/5:
1: Jenson Button Brawn GP 1:40.44,822
2: Rubens Barrichello Brawn GP + 7,666
3: Kimi Räikkönen Ferrari + 13,443
4: Felipe Massa Ferrari + 15,110
5: Mark Webber Red Bull + 15,730
6: Nico Rosberg WilliamsF1 + 33,586
7: Fernando Alonso Renault + 37,839
8: Sébastien Bourdais Toro Rosso + 1:03,142
9: Giancarlo Fisichella Force India + 1:05,040
10: Timo Glock Toyota + 1 varv
11: Nick Heidfeld BMW + 1 varv
12: Lewis Hamilton McLaren + 1 varv
13: Jarno Trulli Toyota + 1 varv
14: Adrian Sutil Force India + 1 varv
15: Kazuki Nakajima WilliamsF1 + 2 varv
Snabbaste varv: Felipe Massa, 1:15,154
DNF:
Heikki Kovalainen, Robert Kubica, Sebastian Vettel, Nelson Piquet, Sébastien Buemi

Förarmästerskapet efter race 6:
1 Jenson Button Brawn GP 51p
2 Rubens Barrichello Brawn GP 35p
3 Sebastian Vettel Red Bull 23p
4 Mark Webber Red Bull 19,5p
5 Jarno Trulli Toyota 14,5p
6 Timo Glock Toyota 12p
7 Fernando Alonso Renault 11p
8 Lewis Hamilton McLaren 9p
9 Kimi Räikkönen Ferrari 9p
10 Felipe Massa Ferrari 8p
11 Nico Rosberg Williams 7,5p
12 Nick Heidfeld BMW 6p
13 Heikki Kovalainen McLaren 4p
14 Sebastian Buemi Toro Rosso 3p
15 Sebastian Bourdais Toro Rosso 2p

Konstruktörsmästerskapet efter race 6:
1 Brawn GP 86p
2 Red Bull 42,5p
3 Toyota 26,5p
4 Ferrari 17p
5 McLaren-Mercedes 13p
6 Renault 11p
7 Williams 7,5p
8 BMW-Sauber 6p
9 Toro Rosso 5p
09-05-10 Ett spanskt kliv framåt
BMW SauberF1 tog ett kliv framåt när F1 inledde Europadelen av årets säsong med Spaniens GP i helgen där man tog nya poäng.

Efter besvikelsen i Bahrain kom BMW liksom flera andra team med uppdateringar av sina bilar till Barcelona. Det var framför allt ett nytt aerodynamiskt paket som BMW-teamet hade stora förhoppningar på, och redan under de första träningspassen och i kvalet visade sig bilen fungera betydligt bättre. Robert Kubica satte i andra kvalpasset en riktigt snabb tid redan på första försöket, en tid som var så bra att han kunde spara sina däck inför det avslutande tredje kvalpasset. Tyvärr ledde ett däcksproblem till att Kubica på sitt kvalförsök drabbades av kraftig understyrning och han fick nöja sig med tiondeplats på gridden. Nick Heidfeld som körde av på morgonträningen inför kvalet försökte jobba ikapp den förlorade tiden att få till en kvalinställning och gick så när vidare till Q3. I slutändan fick han nöja sig med en 13:e plats på gridden.

Nick Heidfeld kunde dock revanschera sig i racet där tysken körde ett av sina bättre race. Han fick aldrig en lugn stund och fick flera gånger försvara sig ner mot första kurvan mot bilar som hade KERS och kunde utmana bakifrån. BMW hade liksom flera andra team valt att köra utan KERS till detta race. En stor del av Nicks race avgjordes i starten där han kunde ta flera placeringar i en ovanligt rörig start i mittfältet. Därefter körde Nick ett defensivt tufft race och bra depåarbete av teamet i de två depåstoppen gjorde att han till sist gick i mål på sjunde plats med två nya poäng. Han hade också tionde bästa varvtid i racet och var nöjd med de förbättringar man gjort på bilen.
- Det var ett tufft race men antagligen ett av mina bättre, sa Nick efteråt. Jag hade hoppats på poäng idag som en födelsedagspresent men om jag ska vara ärlig trodde jag inte riktigt på det eftersom jag startade på 13:e plats. Men starten visade sig vara ett avgörande tillfälle där jag tog fyra placeringar. I första kurvan blev jag påkörd bakifrån men som tur var blev bilen inte skadad.

Nick hade sen en fight där Ferraris Kimi Räikkönen låg på hårt bakom och med hjälp av KERS på sin bil kunde komma mycket nära längs den långa start- och målrakan. Nick fick försvara innerspåret flera gånger in i kurva 1.
- Det var inte lätt att försvara mig mot Kimi Räikkönen senare i racet, förklarade Nick. Vår fight gjorde att jag tappade fart och tappade kontakten med dem framför. Vår depåpersonal gjorde ett fantastiskt arbete så jag kunde ta mig förbi Nico Rosberg i mitt andra depåstopp. Det här är ett bra resultat för oss och vår fart i racet visar att det nya aeropaketet är en klar förbättring vilket är väldigt positivt för resten av säsongen.

Robert Kubica siktade också på poäng i racet där han startade tia. Även för Kubica blev startenen avgörande tidspunkt i racet, men till skillnad från teamkamraten Heidfeld tyvärr mer negativt.
- Jag tappade flera platser i starten på grund av ett problem med kopplingen, berättade Kubica. Det var sen bara början på ett mycket svårt race. Efter perioden bakom säkerhetsbilen de första varven hade min bil inget grepp alls. Jag kunde inte satsa alls och bilen sladdade överallt. Jag förstår inte riktigt vad som hände. Fram till Q3 igår gick allting bra och bilen var snabb men idag fans det ingenting jag kunde göra. Vi får analysera vad som hände, avslutade en besviken Kubica som gick i mål på elfte plats.

BMW:s motorsportchef Mario Theissen var missnöjd efter det förra racet i Bahrain, ett race han då la bakom sig direkt och såg fram emot Barcelona och den uppdaterade bilen. Han sammanfattade teamets insats den här helgen som ett bra kliv framåt.
- Vi gjorde en comeback idag inför den europeiska delen av säsongen även om det inte såg så bra ut efter det första varvet idag, tyckte Theissen. Robert fastnade i trafik, tappade fem platser och kunde så när undvika kraschen i starten. Nick däremot låg på utsidan och kunde istället tjäna några placeringar. Under racet var det vår depåpersonal som stod för ett fantastiskt arbete som gjorde att Nick kunde passera en ny bil vid varje depåstopp. Två poäng för sjunde plats är inte ett fantastiskt resultat, men det visar att vår bil nu är bättre med de nya uppdateringarna. Det här är något vi kan bygga vidare på.

Nästa race är nu Monacos GP om två veckor. BMW SauberF1 har fler uppdateringar planerade för årets bil och siktar på nya kliv framåt. F1 är i år oerhört jämnt och väldigt lite tid skiljer mellan bästa och sämsta team i år vilket gör varje tiondel extra viktig. Den här helgen hittade BMW många tiondelar.

Resultat, Spaniens GP 10/5:
1. Button Brawn GP-Mercedes (B) 1h37:19.202
2. Barrichello Brawn GP-Mercedes (B) + 13.056
3. Webber Red Bull-Renault (B) + 13.924
4. Vettel Red Bull-Renault (B) + 18.941
5. Alonso Renault (B) + 43.166
6. Massa Ferrari (B) + 50.827
7. Heidfeld BMW Sauber (B) + 52.312
8. Rosberg Williams-Toyota (B) + 1:05.211
9. Hamilton McLaren-Mercedes (B) + 1 lap
10. Glock Toyota (B) + 1 lap
11. Kubica BMW Sauber (B) + 1 lap
12. Piquet Renault (B) + 1 lap
13. Nakajima Williams-Toyota (B) + 1 lap
14. Fisichella Force India-Mercedes (B) + 1 lap
Snabbaste varv: Barrichello, 1:22.762

DNF:
Raikkonen Ferrari (B) 18
Kovalainen McLaren-Mercedes (B) 8
Trulli Toyota (B) 1
Buemi Toro Rosso-Ferrari (B) 1
Bourdais Toro Rosso-Ferrari (B) 1
Sutil Force India-Mercedes (B) 1

Förarmästerskapet efter race 5:
1 Jenson Button Brawn GP 41p
2 Rubens Barrichello Brawn GP 27p
3 Sebastian Vettel Red Bull 23p
4 Mark Webber Red Bull 15,5p
5 Jarno Trulli Toyota 14,5p
6 Timo Glock Toyota 12p
7 Lewis Hamilton McLaren 9p
8 Fernando Alonso Renault 9p
9 Nick Heidfeld BMW 6p
10 Nico Rosberg Williams 4,5p
11 Heikki Kovalainen McLaren 4p
12 Sebastian Buemi Toro Rosso 3p
13 Kimi Räikkönen Ferrari 3p
14 Felipe Massa Ferrari 3p
15 Sebastian Bourdais Toro Rosso 1p

Konstruktörsmästerskapet efter race 5:
1 Brawn GP 68p
2 Red Bull 38,5p
3 Toyota 26,5p
4 McLaren-Mercedes 13p
5 Renault 9p
6 BMW-Sauber 6p
7 Ferrari 6p
8 Williams 4,5p
9 Toro Rosso 4p

Tävlingskalender F1 2009:
1 Australiens GP29/3
2 Malaysias GP5/4
3 Kinas GP19/4
4 Bahrains GP26/4
5 Spaniens GP10/5
6 Monacos GP24/5
7 Turkiets GP7/6
8 Storbritanniens GP21/6
9 Tysklands GP12/7
10 Ungerns GP26/7
11 Europas GP23/8
12 Belgiens GP30/8
13 Italiens GP13/9
14 Singapore GP27/9
15 Japans GP4/10
16 Brasiliens GP18/10
17 Abu Dhabi GP1/11
09-04-26 Tuff helg i Bahrain
Det blev en trist tillställning för BMW Sauber F1 i Bahrains GP. Teamet hade förväntat sig en tuff helg i Bahrain och det visade sig bli sant redan i kvalet. Robert Kubica och Nick Heidfeld gjorde vad de kunde vilket inte räckte längre än till en 13:e respektive 14:e plats på gridden.

Det innebar en start mitt i det konkurrenskraftiga F1-fältet, något som alltid är en extra risk. Det visade sig bli en sanning för båda förarna som blev indragna i incidenter som skadade framvingarna. Robert Kubica som slutade på en 18:e plats förklarade att den skadade framvingen följt av ett missförstånd med depån förstörde hans race redan de första två varven.
- Mitt race förstördes i kurva 1, berättade polacken efteråt. Jag låg mellan Nick och en annan bil, vi slog ihop och min framvinge förstördes. Efter det missförstod jag och depån varandra. Jag bad om att få komma in direkt men kunde komma in först efter det andra varvet för en ny framvinge. Efter det var racet väldigt svårkört eftersom jag hade en fulltankad bil och körde på de hårdare däcken. Vi var verkligen ingenstans med vår fart, och nu hoppas jag vi kan ta ett stort kliv framåt till Barcelona.

Nick Heidfeld hade ett lika besvärligt race som slutade på en nittondeplats, strax bakom teamkamraten.
- Resultatet är en katastrof även om vi hade otur med kollisionen i första kurvan, tyckte Nick. Först trodde jag att fjädringen var trasig men det var bara framvingen som jag kunde byta i depån och sen fortsätta racet. Första halvan av racet var sen väldigt svårt på de hårdare däcken, men när de mjuka däcken kom på blev det lite lättare. Men det är hur som helst ett race att glömma och vi hoppas alla i teamet på förbättringar till Barcelona.

Planen är att införa en uppdaterad version av nuvarande F1.09 till nästa race som är Spaniens GP i Barcelona. Mario Theissen ser fram emot den uppdaterade versionen och visste på förhand att detta skulle bli en tuff helg.
- Vi visste att det här skulle bli en svår helg och det är också klart att risken för krascher är högre desto längre ner i fältet man startar, summerade Theissen. Precis som vi befarade råkade våra förare ut får kollisioner i starten och sen var racet i praktiken över. Vi tankade upp bilarna rejält i depåstoppet och skickade ut dem på de hårda däcken eftersom vår enda chans att komma tillbaka i racet låg i att få en period bakom säkerhetsbilen. Men även om det hade hänt skulle det varit omöjligt att ta en poäng idag. Vi koncentrerar oss nu istället på Barcelona dit vi kommer att använda ett helt nytt aeropaket på bilarna.

Resultat Bahrains GP 26/4:
1. Jenson Button Brawn GP 1:31.48,182
2. Sebastian Vettel Red Bull +7.187
3. Jarno Trulli Toyota +9.170
4. Lewis Hamilton McLaren +22.096
5. Rubens Barrichello Brawn GP +37.779
6. Kimi Räikkönen Ferrari +42.057
7. Timo Glock Toyota +42.880
8. Fernando Alonso Renault +52.775
9. Nico Rosberg Williams +58.198
10. Nelson Piquet Jr Renault +1:05.149
11. Mark Webber Red Bull +1:07.641
12. Heikki Kovalainen McLaren +1:17.824
13. Sebastian Bourdais Toro Rosso +1:18.805
14. Felipe Massa Ferrari + 1 varv
15. Giancarlo Fisichella Force India + 1 varv
16. Adrian Sutil Force India + 1 varv
17. Sebastian Buemi Toro Rosso + 1 varv
18. Robert Kubica BMW + 1 varv
19. Nick Heidfeld BMW +1 varv
DNF: Nakajima Williams På varv 49
Snabbaste varv: Trulli 1:34.556

Förarmästerskapet efter race 4:
1 Jenson Button Brawn GP 31p
2 Rubens Barrichello Brawn GP 19p
3 Sebastian Vettel Red Bull 18p
4 Timo Glock Toyota 12p
5 Jarno Trulli Toyota 14,5p
6 Mark Webber Red Bull 9,5p
7 Lewis Hamilton McLaren 9p
8 Fernando Alonso Renault 5p
9 Nick Heidfeld BMW 4p
10 Heikki Kovalainen McLaren 4p
11 Nico Rosberg Williams 3,5p
12 Sebastian Buemi Toro Rosso 3p
13 Kimi Räikkönen Ferrari 3p
14 Sebastian Bourdais Toro Rosso 1p

Konstruktörsmästerskapet efter race 4:
1 Brawn GP 50p
2 Red Bull 27,5p
3 Toyota 26,5p
4 McLaren-Mercedes 13p
5 Renault 5p
6 Toro Rosso 4p
7 BMW-Sauber 4p
8 Williams 3,5p
9 Ferrari 3p

Tävlingskalender F1 2009:
1 Australiens GP29/3
2 Malaysias GP5/4
3 Kinas GP19/4
4 Bahrains GP26/4
5 Spaniens GP10/5
6 Monacos GP24/5
7 Turkiets GP7/6
8 Storbritanniens GP21/6
9 Tysklands GP12/7
10 Ungerns GP26/7
11 Europas GP23/8
12 Belgiens GP30/8
13 Italiens GP13/9
14 Singapore GP27/9
15 Japans GP4/10
16 Brasiliens GP18/10
17 Abu Dhabi GP1/11
09-04-06 Sent däcksbyte gav Heidfeld andraplats
I ett dramatiskt GP i Malaysia lyckades BMW Sauber F1:s Nick Heidfeld säkra andraplatsen efter ett sent beslut att byta till regndäck i exakt rätt tid. Loppet startade i torrt väder men efter drygt 20 varv började det regna, ett regn som sedan gick över till rena skyfallet och till slut regnade det så kraftigt att bilarna inte längre kunde hålla sig på banan i någon hastighet ens när säkerhetsbilen var ute. Arrangörerna tvingades rödflagga racet och efter att ha väntat ut vädret i en timme avbröts racet. I och med att mindre än 75 % av loppet var genomfört delades det ut halva poäng till det åtta första.

Nick Heidfeld kunde lyckades tajma sitt däcksbyte nästan perfekt och behövde bara göra ett depåstopp när de flesta andra gjorde tre och fyra depåstopp för däcksbyten i de svåra förhållandena. Heidfeld startade tia och gjorde som många andra och bytte till den extrema varianten av regndäck när den första skuren kom. Den blev dock inte så kraftig som väntat och många gick i depå för att byta till intermediatedäck. Heidfeld var också på väg in när han i sista sekund ändrade sig och stannade ute, ett beslut som visade sig bli perfekt när regnet lite senare tilltog och himlen öppnade sig. Det gjorde det möjligt för Nick att ta sig upp till andraplatsen, en plats han kunde behålla trots väldigt slitna regndäck bak.
- Jag är självklart väldigt glad att sluta tvåa efter att ha startat tia, sa Nick efteråt. Det var ett riktigt extremt och utmanande race idag. Jag gjorde en bra start men vi hade en tung bil vilket inte gjorde det lätt att kämpa om placeringarna. Jag gick i depå sju varv tidigare än planerat när det var klart att det skulle börja regna, och vi valde regndäcken. Men eftersom det dröjde innan det började regna så kraftigt som vi väntade oss slets däcken snabbt. Just då skulle intermediates ha varit det bättre valet, men det var omöjligt att veta. Teamet sa åt mig hela tiden ”stanna kvar ute, kraftigt regn förväntas” men däcken var nästan som att köra på slicks.

Heidfeld avslöjade också att han var väldigt nära att gå i depå för ett extra däcksbyte just då men valde att i sista stund att stanna kvar.
- Jag var nog inte mer än 200 meter från depåinfarten när jag sa ”nej, nej, jag blir kvar ute, det kommer att börja regna mer”. Det fungerade men det var väldigt svårkört., mina bakdäck var helt förstörda och när ösregnet kom blev det helt omöjligt att köra. Jag snurrade bakom säkerhetsbilen, inte bara på grund av att det blev vattenplaning på däcken utan hela bilen kanade över vattnet. Jag är glad att teamet fått med sig åtminstone ett bra resultat från de två första racen.

För teamkamraten Robert Kubica blev dagens race en mycket kortlivad historia. Han fick problem redan på formationsvarvet och tvingades bryta efter det första varvet med en trasig motor.
- När jag gick ut på formationsvarvet hörde jag konstiga ljud från motorn och det var väldigt lite kraft. Jag startade racet vilket inte var så lätt under de förhållandena och fortsatte köra. Jag frågade teamet vad jag skulle göra men innan de han svara så började bilen brinna och det var bara att stanna, berättade en besviken Kubica.

BMW:s motorsportchef Mario Theissen summerade teamets insats i Malaysia så här:
- Racet blev precis så kaotiskt som vi förväntade oss efter väderprognoserna. För Robert tog racet slut redan i starten eftersom motorn inte varade på gas. Enligt en första analys berodde det på ett läckage i hydrauliken. På grund av väderprognoserna tankade vi upp Nicks bil rejält. Det gjorde det möjligt för honom att stanna kvar ute tills regnet kom. Han bytte till regndäck i exakt rätt ögonblick och kunde gå i mål. Under extremt svåra förhållanden lyckades han med det bästa möjliga resultatet. Komplimanger till Nick och hela besättningen som inte gjorde några som helst misstag.

Det är nu två veckors uppehåll till nästa race som är Kinas GP, ett race som även det kan bjuda på dramatik och spänning på en bana inte helt olik Sepang-banan i Malaysia.

Resultat Malaysias GP 5/4:
1. Button Brawn GP (B) 55:30.622
2. Heidfeld BMW Sauber (B) + 22.722
3. Glock Toyota (B) + 23.513
4. Trulli Toyota (B) + 46.173
5. Barrichello Brawn GP (B) + 47.360
6. Webber Red Bull-Renault (B) + 52.333
7. Hamilton McLaren-Mercedes (B) + 60.733
8. Rosberg Williams-Toyota (B) + 71.576
9. Massa Ferrari (B) + 76.932
10. Bourdais Toro Rosso-Ferrari (B) + 102.164
11. Alonso Renault (B) + 109.422
12. Nakajima Williams-Toyota (B) + 116.130
13. Piquet Renault (B) + 116.731
14. Raikkonen Ferrari (B) + 142.841
15. Vettel Red Bull-Renault (B) + 1 lap
16. Buemi Toro Rosso-Ferrari (B) + 1 lap
17. Sutil Force India-Mercedes (B) + 1 lap
18. Fisichella Force India-Mercedes (B) + 2 lap

Bästa varv:
Button, 1:36.641

DNF:
Kubica BMW Sauber (B) 1
Kovalainen McLaren-Mercedes (B) 0

Förarmästerskapet efter race 2:
1 Jenson Button Brawn GP 15p
2 Rubens Barrichello Brawn GP 10p
3 Jarno Trulli Toyota 8,5p
4 Timo Glock Toyota 8p
5 Nick Heidfeld BMW 4p
6 Fernando Alonso Renault 4p
7 Nico Rosberg Williams 3,5p
8 Sebastian Buemi Toro Rosso 2p
9 Mark Webber Red Bull 1,5p
10 Lewis Hamilton McLaren 1p
11 Sebastian Bourdais Toro Rosso 1p

Konstruktörsmästerskapet efter race 2:
1 Brawn GP 25p
2 Toyota 16,5p
3 BMW-Sauber 4p
4 Renault 4p
5 Williams 3,5p
6 Toro Rosso 3p
7 Red Bull 1,5p
8 McLaren-Mercedes 1p

Tävlingskalender F1 2009:
1 Australiens GP29/3
2 Malaysias GP5/4
3 Kinas GP19/4
4 Bahrains GP26/4
5 Spaniens GP10/5
6 Monacos GP24/5
7 Turkiets GP7/6
8 Storbritanniens GP21/6
9 Tysklands GP12/7
10 Ungerns GP26/7
11 Europas GP23/8
12 Belgiens GP30/8
13 Italiens GP13/9
14 Singapore GP27/9
15 Japans GP4/10
16 Brasiliens GP18/10
17 Abu Dhabi GP1/11
09-03-29 Vinnande fart blev poänglöst resultat
Årets F1-säsong såg ut att starta riktigt bra för BMW Sauber F1 fram tills det återstod tre varv av Australiens GP.

De båda BMW-förarna Robert Kubica och Nick Heidfeld inledde helgen i Melbourne bra efter en svårkörd första träningsdag. I kvalet på lördagen kvalade Robert Kubica in som fyra bakom de två överraskande snabba Brawn GP-bilarna och Sebastian Vettels Red Bull.

Nick Heidfeld missade med en liten marginal att gå vidare till tredje och sista kvalomgången efter ett misstag på sitt sista kvalvarv och han fick nöja sig med en elfteplats. Den elfteplatsen skulle sen visa sig bli dyrbar direkt i loppets start när Nick Heidfeld blev påkörd i kurva 1. Den erfarne tysken tvingades till ett depåstopp för ny framvinge. Efter det var bilen svårkörd och han kunde inte göra mer än att ta den skadade bilen i mål på en elfteplats och var självklart besviken efteråt.
- Utgången av det här racet var självklart en stor besvikelse för mig, sa han efteråt. Jag gjorde en väldigt bra start och kunde direkt ta flera platser, och jag hade också en lovande strategi. Jag kände mig säker i inbromsningen till första kurvan eftersom jag inte hade någon bil bredvid mig. Jag låg mitt i banan när jag plötsligt fick en rejäl smäll. Vi tvingades gå i depå för nya däck och en ny framvinge, men skadorna på bilen var fler än så och den var hopplös att köra. Jag tror åtminstone att KERS-systemet hjälpte mig att försvara min position trots en mycket långsammare bil men vem bryr sig om man slutar 11:a eller 13:e?

Stallkamraten Robert Kubica hade ett desto starkare race. Från sin fjärde startposition valde Kubica att köra sin första stint på de extra mjuka däcken alla förare var tvungna att använda minst en gång under racet. De visade sig slitas hårt på banan i Albert Park och Kubica hade svårt att hänga med täten och tvingades till ett tidigare stopp än planerat. Därefter, nu på de hårdare däcken, kunde Kubica ta igen den mark han tappat i början. När det bara återstod några varv av loppet låg han trea, mindre än fyra sekunder efter ledande Jenson Button och andraplacerade Sebastian Vettel och snabbare än de båda. Tre varv från mål gjorde Kubica en attack på Vettel i kurva 2, en attack som slutade med att de båda krokade ihop och bröt racet.
- En sådan besvikelse! Jag hade en chans att vinna det här loppet eftersom både Sebastian Vettel och Jenson Button hade problem på de mjuka däcken, samtidigt som jag var på de hårdare däcken och kunde köra mycket snabbare, berättade Kubica. Sebastian gled ut i kurva 1 och bromsade sen tidigt för nästa kurva. Jag var redan före honom men han ville inte släppa mig, understyrde och körde på mig. Min framvinge gick av vilket gjorde att jag kraschade i kurva 5. Det var tre varv kvar av loppet och jag var klart snabbare så jag tycker Sebastian var lite för optimistisk att försvara sig på det sättet. Vi hade båda en bra helg i Melbourne fram till den punkten och att lämna utan några poäng är en stor besvikelse. Min bil var väldigt bra, särskilt i den andra stinten när jag satte de bästa varvtiderna. Sådan är racingen ibland, konstaterade Kubica.

Sebastian Vettel fick efter racet ett straff för incidenten med Kubica och får starta nästa race 10 platser längre ner på gridden. BMW:s motorsportchef Mario Theissen menade att utan Kubicas och Vettels incident hade Kubica kunnat vinna säsongens första race.
- Vi fick som så ofta ett race i Melbourne med mycket dramatik. Nicks race förstördes redan i första kurvan i en kollision som inte var hans fel. Robert körde ett suveränt race och hade alla chanser att vinna det här racet. Det positiva är att vi var väldigt snabba på de hårda däcken, summerade Theissen.

Det stora samtalsämnet efter säsongens första F1-race var den ovanligt underhållande racingen på en bana som inte är känd för att vara lätt att köra om på. Det ser ut som de nya reglerna i år har lyckats underlätta omkörningar precis som det var tänkt. Det andra stora samtalsämnet var också farten det nya stallet Brawn GP som lade beslag på första startled i kvalet och tog en överraskande dubbelseger visade upp.

Nästa race är nu Malaysias GP redan om en vecka.

Resultat Australiens GP 29/3:
1 J.Button Brawn GP-Mercedes B 1.34.15,784 58 varv
2 R.Barrichello Brawn GP-Mercedes B +0,807
3 L.Hamilton McLaren-Mercedes B +2,914
4 T.Glock Toyota B +4,435
5 F.Alonso Renault B +4,879
6 N.Rosberg Williams-Toyota B +5,722
7 S.Buemi Toro Rosso-Ferrari B +6,004
8 S.Bourdais Toro Rosso-Ferrari B +6,298
9 A.Sutil Force India-Mercedes B +6,335
10 N.Heidfeld BMW Sauber-BMW B +7,085
11 G.Fisichella Force India-Mercedes B +7,374
12 J.Trulli Toyota B +1,604 +25 sekunder
13 M.Webber Red Bull-Renault B +1 varv
14 S.Vettel Red Bull-Renault B +2 varv
15 R.Kubica BMW Sauber-BMW B +3 varv
16 K.Räikkönen Ferrari B +3 varv

Bästa varv:
Rosberg, 1:27.706

DNF:
Massa Ferrari (B) 46
Piquet Renault (B) 25
Nakajima Williams-Toyota (B) 18
Kovalainen McLaren-Mercedes (B) 1

Förarmästerskapet efter race 1:
1 Jenson Button Brawn GP 10p
2 Rubens Barrichello Brawn GP 8p
3 Lewis Hamilton McLaren 6P
4 Timo Glock Toyota 5p
5 Fernando Alonso Renault 4p
6 Nico Rosberg Williams 3p
7 Sebastian Buemi Toro Rosso 2p
8 Sebastian Bourdais Toro Rosso 1p

Konstruktörsmästerskapet efter race 1:
1 Brawn GP 18p
2 McLaren-Mercedes 6p
3 Toyota 5p
4 Renault 4p
5 Williams 3p
6 Toro Rosso 3p

Tävlingskalender F1 2009:
1 Australiens GP29/3
2 Malaysias GP5/4
3 Kinas GP19/4
4 Bahrains GP26/4
5 Spaniens GP10/5
6 Monacos GP24/5
7 Turkiets GP7/6
8 Storbritanniens GP21/6
9 Tysklands GP12/7
10 Ungerns GP26/7
11 Europas GP23/8
12 Belgiens GP30/8
13 Italiens GP13/9
14 Singapore GP27/9
15 Japans GP4/10
16 Brasiliens GP18/10
17 Abu Dhabi GP1/11
09-02-15 Sauber stannar i Bahrain
I fredags hade BMW Sauber F1 Team den första testdagen med perfekt väder på Bahrains F1-bana Sikhar. Bara lite dimma på morgonen, men den lyfte snabbt och vädret blev perfekt med solsken. Temperaturen höll sig mellan 16 och 21 grader i luften och 21 - 29 grader på banan.
Test- och reservföraren Christian Klien hade tagit över testet och koncentrerade sig på att jobba med inställningar och att prova olika gummiblandningar.
Christian Klien hann köra 125 varv på den 5,412km långa banan vilket innebar sammanlagt 677 testkilometer.
- På morgonen var banan lite våt eftersom man jobbat med att städa upp banan efter gårdagens sandstorm. På grund av detta tog det lite tid för oss att få det väggrepp vi väntat oss, berättar Klien.
- Men det gav mig möjlighet att bekanta mig ordentligt med den nya BMW Sauber F1.09 som jag körde för första gången. På eftermiddagen var banan mycket bättre och vi kunde fortsätta med vårt testprogram som planerat. Min bästa tid var 1.33,666.
Dagens bästa tid sattes av Kimi Räikkönen i Ferrari med 1.33,325.

Eftersom veckans testprogram blev punkterat av både dimma och sandstorm har BMW Sauber F1 Team beslutat stanna i Bahrain för ytterligare fyra dagars test på Sikharbanan. På måndag fortsätter Klien testerna och tisdag till och med torsdag tar Nick Heidfeld över.

INTERVJU MED ROBERT KUBICA.
- Hur har det gått med den nya bilen?
- Jag skulle vilja påstå att det hittills gåt riktigt bra. Valencia var en bra början för oss även om vi var det det enda teamet på banan. Därför var inte banan perfekt, för lite gummi på banan. Dessutom blåste det rätt rejält. I Bahrain hade vi verkligen otur med dimma och sandstorm! Men vi fick trots allt ett stort antal varv så att vi kunde köra igenom en del av vårt testprogram. Visserligen var vi bara tre bilar, Kimi Räikkönen i Ferrari, Jarno Trulli i Toyota och så jag.

- Hur fungerade de nya däcken?
- Mycket bra! Vi hade två olika compounds (gummiblandningar) och använde en som "standardutrustning." Om den blandningen var bäst är svårt att säga, men totalt sett har vi inte haft så många problem som vi hade i december för drygt ett år sen, så det är bra. Jag börjar känna bilen bättre och försöker hitta vilka områden vi måste förbättra och hur mycket vi måste förbättra liksom att som förare få en känsla för hur bilen ska kunna bli snabbare.

- Vad är det som skiljer den här nya bilen från fjolårets nivå när det gäller down-force?
- Det är faktiskt ganska stor skillnad. Det är en stor utmaning för ingenjörerna och konstruktörerna och också för förarna. Vi får hyggligt väggrepp via däcken, vilket är tur, annars skulle bilen bli väldigt orolig och hal. Totalt sett är den minskade nivån av aerodynamisk down-force mycket stor, det känns verkligen, därför är bilen helt annorlunda att köra. Slicksen ger bra grepp snabbt, särskilt framdäcken, därför sladdar bakvagnen en hel del. När banan är helt OK är bilen mycket överstyrd. Men det är nog för tidigt ännu att säga något definitivt, alla kommer att lära sig hur bilarna fungerar med slicks. Alltså bilens set-up, förarens körstil, sådana saker kommer att inverka. Vi får se...

- Är de nya bilarna roligare att köra än fjolårets?
- Jag vill inte säga så. En F1-bil är alltid rolig att köra. Det är roligt därför att den nu har slicks, vilket är ett stort steg framåt när det gäller körningen. Men från min sida sett skulle jag föredra att ha mer down-force. Men OK, det är fortfarande roligt att köra bilen...

- Hur är F1.09 i jämförelse med den "interim-bil" som BMW använde i december?
- Det är stor skillnad...

- Förbättring?
- Jag vet inte. Jag hoppas det. Jag skulle vilja påstå att den är lite annorlunda att köra, men vi gillade att köra "B-bilen" i december för att få veta vad som behövdes för att utveckla bilen i rätt riktning så att säga. Jag hoppas den bilen lönade sig och gav oss information som kunde överföras till 09-bilen. Vi lade ner en massa arbete under fjolåret på detta projekt, så vi får se.

- Skillnaden mellan teamen under testerna i spanska Jerez har varit ganska stora, medan här i Bahrain har det varit tätt. Har du fått någon känsla för hur ni ligger till när det gäller prestanda?
- Jag skulle tro, som alltid när det gäller tester, att det är mycket svårt att säga, särskilt i ett så här tidigt skede. Ingen vet vad de andra teamen gör, så jag vet inte. Till slut kommer vi att kunna få se potentialen och skillnaderna först när vi kommer till första tävlingen som körs i Australien. Först då vet vi var vi står. I har givetvis en aning om hur vi ligger till, men det handlar mer om gissningar än konkret information.

- Vad gissar du?
- Jag tror att vi ligger hyggligt till. Men att få till de resultat vi förväntar oss måste vi kunna utnyttja bilen maximala potential, förarnas potential, ja allting för att kunna slå de andra. Det kommer inte att bli enkelt, definitivt inte. För att kunna fightas med toppteamen måste allting gå 100% eller bättre! Om man vill vinna så måste man vara bättre. Jag tror vi arbetar och rätt håll, men som jag sade tidigare, det är svårt att säga var vi står.

- Har du någon superlicens för i år?
- Just nu vet jag inte!

- Vad kan du säga om GPDA:s brev till FIA för en dryg vecka sen? Vad tycker du om situationen?
- Allt stod att läsa i brevet, så jag kan inte gå in i fler detaljer. Så är situationen och vi kommer att försöka...förarna är öppna för en diskussion och vi hoppas kunna sitta ner och få ett slutgiltigt resultat.

- Om Max Mosley inte vill diskutera, finns det risk för en förarstrejk i Melbourne?
- Jag vet inte. Det är fortfarande lång tid kvar till det första racet.

- Om man tittar på tidningarnas nyheter har man sett att 30.000 människor blir av med jobbet hos Woolworths i England, folk blir av med jobben i stålföretag, Honda etc. Är det så smart av förarna, som tjänar miljontals Euro att klaga över sina licensavgifter, med tanka på dagens ekonomiska klimat?
- Jag vet inte.

- Man skulle kunna säga att förarna knappast vinner särskilt stora sympatier när så många människor blir av med sina jobb.
- Jag tror inte det. De flesta reagerar kanske så, men då glömmer man att förarna klagade redan under förra året och då visste vi inte att den här situationen skulle uppstå i världen.

- Men förarna var inte så högljudda då. Det verkar lite underligt att börja klaga om någonting 12 månader efter att det inträffat.
- Kanske det. Men allmänheten känner inte till hur saker och ting ligger till. Det är inte så att den här historien startade för en vecka sen...
09-02-11 BMW Sauber har övergett Europa!
Efter "roll-out" och därefter fyra dagars tester i spanska Valencia, har BMW Sauber F1 Team beslutat sig för att fortsätta sina tester på en betydligt varmare och väderpålitlig plats.
- Under dagarna i Valencia råkade vi ut för regn, hagel, storm med orkanstyrka och framförallt låga temperaturer, berättar BMW Motorsports chef, Dr.Mario Theissen.

Därför beslutade vi oss för att lämna Europa och fortsätta testerna i Bahrain inom kort. Det blir naturligtvis mycket dyrbarare än ursprungligen planerat. Men vad skall vi göra? Vi måste testa under realistiska förhållanden...

Under första dagen som var tisdag 10 februari drabbades teamet av två timmars försening.
- Helt otroligt! Banan i Bahrain var höljd i dimma och det var bara att vänta tills dess solen kunde tränga igenom, berättade Robert Kubica som kommer att testa även onsdag och torsdag. På fredag tar teamets test-och reservförare Christian Klien över.
- Dagens test var första gången jag kunde köra den nya bilen --- BMW Sauber F1.09-02/BMW 86/9 --- i varmt väder. Lufttemperaturen pendlade mellan 15 grader på morgonen och upp till 27 grader senare när solen gassade
på. Bantemperaturen låg mellan 17 och 35 grader.
- Jag jobbade mest med inställningar (set-up) och det gick bra. Strax efter lunch blev jag stående ute på banan på grund av ett mekaniskt fel. Efter att detta fixats i depån kunde jag köra ut igen,berättade Kubica.
- Totalt hann jag köra 95 varv (515km) runt den 5,412km långa banan. Vi fick ut en hel del av testet om hur bilen uppför sig så totalt sett är vi nöjda. Min bästa varvtid var 1.33,702
09-01-24 BMW Sauber F1.09 premiärvisad i Valencia
I tisdags visades den nya BMW Sauber F1.09 på GP-banan i Valencia.
När visningen var avklarad kröp därefter Robert Kubica ner i den blå/vita racern för att köra bilens första varv på den spanska banan. Kubica testade därefter under två dagar innan han avlöstes av teamkompisen Nick Heidfeld. Teamet går nu in i sin fjärde säsong med den ambitiösa målsättningen att vara med och fightas om VM-titeln.

BMW Motorsports VD, Mario Theissen, underströk teamets målsättning och sade:" Vi har bestämt oss för att ytterligare förbättra våra prestationer i förhållande till det övriga startfältet. Dubbelsegern i Kanada och totalen med elva pallplatser under 2008 har lagt ribban högt. I år ser vi fram emot att kunna fortsätta vår enastående driftsäkerhet samtidigt som vi hoppas kunna öka våra prestanda så att vi kan vara med i täten regelbundet. Vi vet att vår målsättning är extremt hög, det är det sista steget i vår utveckling och det är också vanligtvis det hårdaste steget att ta.

Att bygga den nya bilen var en stor utmaning. Fundamentala ändringar i F1-reglerna har i många fall skickat gamla erfarenheter till papperskorgen. Utvecklingsarbetet med vad som är en radikalt annorlunda bil kom igång tidigare än någonsin. Konceptfasen för BMW Sauber F1.09 började redan i februari i fjol. Årets bil är helt olik sina föregångare, nospartiet är högre och mycket bredare än tidigare. Den stora frontvingen består av tre element och är lika bred som bilen. Bakvingen å andra sidan, är betydligt smalare, som en följd av de nya reglerna, och sitter ovanligt högt upp i fartvinden. Intrikata aerodynamiska detaljer, som luft deflektorer och luftutsläpp har reducerats till ett minimum. En annan detalj som uppmärksammas direkt är de sk. sidepodsen som nu är högre i främre delen.

2009 är också året då de mönsterlösa däcken (slicks) återkommer i F1. Dessa kommer att ge ett förbättrat väggrepp för framvagnen vilket gör det möjligt att placera mer vikt i nosen vilket kan vara önskvärt. Detta motverkas dock av en nyutvecklad detalj som teamen har möjlighet att introducera under den kommande säsongen: KERS
(Kinetic Energy Recovery System). Komponenterna i detta tekniska system ökar vikten i bilen bakre del. Tillsammans med aerodynamik och den optimala användningen av slicks, har KERS varit en av huvudutmaningarna för konstruktörerna. Därför är framvagnen modifierad och bakvagnen har en helt ny design.

Willy Rampf är ansvarig för F1.09-konceptet och kommer att följa utvecklingen på racerbanorna från sin nya roll som Technical Coordinator. Verkställande direktören för BMW Sauber AG, Walter Riedl, kommer att leda den tekniska avdelningen i Hinwil i Schweiz och har ansvaret för bilens utveckling.

Medan chassit tillverkats i Hinwil, är KERS-teknologin utvecklad i München. Där har Markus Duesmann (Chef för drivlinan) och hans team också jobbet att anpassa BMW:s V8-motor för den extra körsträcka som stipuleras i de nya reglerna. Varje förare tilldelas åtta motorer för de 17 race som ingår i årets VM-serie.

Medan tekniken i bilarna är helt ny, är teamets förare desamma som i fjol. BMW Sauber F1 Team kommer åter att ställa upp med polacken Robert Kubica och tysken Nick Heidfeld. Den 26-årige österrikaren Christian Klien fortsätter också i teamet som test- och reservförare.

Teamets båda förare har demonstrerat imponerande driftsäkerhet under 2008. Kubica var den som körde in flest VM-poäng till teamet. Polacken skrev också in sig i boken om F1-vinnare i Kanada och körde hem teamets första pole position i Bahrain och körde in tre tredjeplatser under säsongen. Inför 2009 hoppas han "att vi liksom i fjol är starka i början av säsongen och att vi kan bibehålla den nivån ända till årets finalrace."

Kubicas teamkompis Nick Heidfeld tog fyra andraplatser i fjol och noterade sig för teamets två första snabbaste varv. Inför årets säsong säger Heidfeld:"Teamet startade tidigt med en lång rad förändringar. Jag är övertygad om att vi ligger bra till och jag ser fram emot det första racet, då vi får se om styrkebalansen har ändrat sig överhuvud taget."

BMW Sauber F1 Team har förberett sig intensivt inför 2009 för att kunna nå sin höga målsättning. Förberedelserna har omfattat tidiga tester med KERS och nya aerodynamiska detaljer.
- "Under de tre åren som gått sedan BMW Sauber F1 Team skapades, har vi alltid uppnått de mål vi ställt upp för oss och vi är säkra på att vi kan göra det igen den här säsongen," säger Theissen.

Men det spelar ingen roll hur motiverat teamet kan vara och hur mycket utvecklingsarbete som ligger bakom, att mäta deras framsteg i förhållande till konkurrenterna har aldrig varit så svårt - vilket Theissen känner till.
- "Man kan planera nivån på prestationsförmågan, men inte resultaten."
Besök Öhlins Auto Norden!
<< Tillbaka till Startsidan