<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


2004 2005 2006-2009

10-11-29 Femteplats i DTM för Mattias Ekström
Svenske Audistjärnan Mattias Ekström körde in som nia i årets DTM-final i Shanghai. Han slutar därmed på en total femteplats i mästerskapet och som näst bäste Audiförare. Mästare blev Mercedesföraren Paul Di Resta.

19 000 åskådare samlades i helgen för att se den avslutande tävlingen i årets Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) i Shanghai, Kina. Kvalet bjöd på dramatik och incidenter och i racet slutade Mattias Ekström utanför poängplats men säkrade en femteplats i mästerskapet.
- Loppet var lite tråkigt, tyvärr så var balansen inte så bra som under warm up vilket var frustrerande eftersom jag fick kämpa en hel del. Jag slutade på samma plats jag hade börjat från, men mer skulle definitivt ha varit möjligt, säger Ekström.

Bäste Audiförare blev Timo Scheider som gjorde en rejäl comeback efter att bilen skadats under kvalet. Audi tog även fjärde- och femteplatsen vilket gladde Audis motorsportchef Dr. Wolfgang Ulrich.
- Teamet har gjort ett fantastiskt jobb med att helt reparera Timo Scheiders bil och det är en anmärkningsvärd bedrift att köra in på en tredje plats efter det. Jag tycker att vi uppnått ett bra resultat, självklart skulle det ha varit trevligt med lite mer men det var tyvärr inte möjligt på grund av våra startpositioner. Trots svårigheterna har det här varit en värdig och intressant DTM-final. Grattis till Paul Di Resta som tog titeln, han var mycket stark i år.

För mer information och bilder logga in på www.audi-motorsport.info.
10-10-18 Ekström tappar titelchansen på Hockenheim
Audi placerade två förare på pallen i den tyska finalen av DTM på Hockenheim i helgen. En krasch på första varvet grusade chanserna för svenske Mattias Ekström att ta en ny titel. Med två deltävlingar kvar av säsongen kan det som bäst bli en tredjeplats för Audiförarna Ekström eller Timo Scheider.

Audi kunde fira fina framgångar på tyska Hockenheim i helgen. Inför imponerande 140.000 åskådare tog man två pallplatser med Timo Scheider på andra- och Mike Rockenfeller på tredjeplats. Hoppet om ännu en Audititel vilade dock i svenske Mattias Ekströms händer. Inför tävlingen låg han på fjärdeplats i tabellen. Med 30 poäng att köra om var gapet till ledande Paul Di Resta 19 poäng.

En storkrasch på första varvet fällde dock nio av startfältets 18 bilar och Ekström drabbades också han. Han kunde fortsätta köra sin skadade A4 DTM men tvingades bryta på varv åtta då höger bakhjulsupphängning brast. Ledande Di Resta vann och har störst chans att kamma hem titeln när det återstår ett race på italienska Adria samt finalen i Shanghai.
– Att ”Eki” blev indragen i trasslet på första varvet var naturligtvis olyckligt för oss och fansen. Titeln kommer nu att gå till en Mercedesförare för första gången sedan 2006. Grattis Stuttgart, säger chefen för Audi Motorsport Dr. Wolfgang Ullrich. Nivån i DTM är mycket hög och att tvingas kliva ner från tronen efter tre år är ingen skam för oss utan motiverar oss att få tillbaka samma gamla styrka till 2011 och ta tillbaka titeln till Ingolstadt och Neckarsulm – vilket vi också lyckats med på Le Mans 24-timmars i år. Om man ska vinna DTM måste allt fungera perfekt och det har det helt enkelt inte gjort för oss i år – den här helgen inräknat.

Audi har chans att ta bronset i årets DTM-mästerskap. Timo Scheider har gått om Ekström som bäste Audiförare och ligger fyra, två poäng före Ekström och tolv poäng efter trean Gary Paffet. Di Resta leder, tre poäng före märkeskollegan Bruno Spengler och 26 respektive 29 poäng före Audiförarna Scheider och Ekström.
10-09-20 Audi håller kampen om DTM-titeln levande
Efter att ha kört in på tredje plats i gårdagens DTM-lopp i Oschersleben är Mattias Ekström den ende Audiföraren som fortfarande har chans att vinna DTM-titeln.

Regerande DTM-mästaren Timo Scheider var på väg upp genom fältet med siktet inställt på en tredje rak seger på Oschersleben men en punktering på 34:e varvet förstörde inte bara Scheiders vinstchanser i loppet utan även chansen att ta hem titeln i år igen.

Mattias Ekström som körde sitt 101:a DTM-lopp kunde dra fördel av Scheiders otur och hålla bakomvarande bilar stången och körde in på en tredje plats. Därmed har Ekström fortfarande chansen att ta hem årets DTM-titel – i alla fall rent matematiskt.
– Jag tvivlar inte en sekund på att ”Eki” kommer att ge allt ända till slutet och vi kommer att ge honom all hjälp i världen, sa Dr. Wolfgang Ullrich, ansvarig för Audi Motorsport.

Nästa lopp äger rum 17 oktober på Hockenheim.
10-09-06 Ny pallplats för Timo Scheider i helgens DTM-race
Timo Scheider blev åter bäste Audiförare när han tog tredje platsen i helgens DTM-race på Brands Hatch. Den regerande DTM-mästaren upprepade därmed sin tredjeplats från Zandvoort och avancerade till fjärde plats totalt. För svenske Mattias Ekström blev det en ny besvikelse då han tvingades bryta loppet redan på det andra varvet efter att ha blivit påkörd.

Timo Scheider följde ettan i tabellen Bruno Spengler som en skugga i 60 varv men lyckades aldrig ta sig förbi. Istället fick han koncentrera sig på att säkra tredje platsen bakom Spengler och loppets vinnare Paul Di Resta.

För svenske Mattias Ekström gick det sämre. Efter en bra start blev han påkörd av Ralf Schumacher och tvingades avbryta loppet redan efter det andra varvet.

För Timo Scheiders del betydde tredjeplatsen på Brands Hatch att han nu gick om Mattias Ekström i tabellen. Mattias Ekström som tog fjärdeplatsen på Zandvoort för två veckor sedan blev alltså poänglös i helgens tävling och ligger därmed totalt på en femte plats. Med fyra tävlingar kvar av säsongen jagar nu både Timo Scheider och Mattias Ekström de tre förarna i toppen.

Nästa DTM-race går av stapeln i Oschersleben 19 september, en bana där Timo Scheider vunnit de två senaste tävlingarna.

DTM-tabellen
Bruno Spengler, 52 poäng
Paul di Resta, 43 poäng
Gary Paffet, 39 poäng
Timo Scheider, 29 poäng
Mattias Ekström, 28 poäng
10-08-08 Besvikelse för Audi på Nürburgring
För knappt ett år sedan firade Audi en stark trippelseger när DTM-serien besökte Nürburgring. Denna gång byttes istället glädje mot besvikelse när titelförsvararna Timo Scheider och Mattias Ekström fick nöja sig med fjärde respektive sjunde plats.
För första gången denna DTM-säsong blev Timo Scheider bäste Audiförare. Den regerande DTM-mästaren körde upp sig från åttonde till fjärde plats i loppet, medan Mattias Ekström, som startade från pole position efter imponerande körning på lördagen, tappade placeringar redan i starten och föll ned till sjunde plats.

Det ville sig inte riktigt heller för övriga Audiförare på Nürburgring. Bland annat slutade Mike Rockenfeller på nionde plats till slut medan Oliver Jarvis och Martin Tomczyk körde in på elfte respektive trettonde plats efter att Tomczyks A4 varit inblandad i två kollisioner i ett tidigt skede av loppet.
– I det stora hela var dagens resultat en stor besvikelse för Audi, sa Dr. Wolfgang Ullrich, chef för Audi Motorsport. Vi lyckades helt enkelt inte anpassa oss till banans skick som hade förändrats rejält efter morgonens kraftiga regnfall. Här gjorde våra rivaler ett bättre jobb än oss.

Auditeamet får en ny chans om fjorton dagar, 22 augusti, då nästa DTM-race äger rum på Zandvoort i Holland.
10-06-06 Rockenfeller bästa Audiförare i helgens DTM på EuroSpeedway
Mike Rockenfeller blev bästa Audiförare när han körde i mål som fjärde bil i säsongens tredje DTM-lopp på EuroSpeedway Lausitz.

Svenske Audiföraren Mattias Ekström hade ett mindre lyckosamt lopp. Efter vinsten i förra DTM-tävlingen i Valencia startade Ekström loppet från tredje startruta men blev påkörd bakifrån av Prémat kort därefter. Coulthard i bilen bakom lyckades inte undvika en kollision och Ekströms bil blev så hårt åtgången att han tvingades bryta.

Spengler stod som segrare på EuroSpeedway och leder därmed även mästerskapet medan Ekström tappade placeringar och ligger nu på fjärde plats med totalt 14 poäng. DTM-säsongen fortsätter på Norisring söndag 4 juli.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audi-motorsport.info
10-05-24 DTM-triumf för Audi och Mattias Ekström i Valencia
Efter besvikelsen vid säsongspremiären på Hockenheim tog Audi och Mattias Ekström revansch i söndagens DTM-lopp i Valencia, Spanien. Efter en närmast perfekt helg med pole position och snabbaste varvtid tog Ekström en efterlängtad seger. Dessutom tog Audi ytterligare fyra av topp-åtta-platserna och blev därmed det starkaste märket.

Ekström tog ledningen direkt från start och lyckades i enorm hetta öka avståndet till konkurrenterna och kontrollera loppet ända in i mål.
– När man inte har vunnit på så lång tid så känner man verkligen segerns sötma. I dag fungerade allt perfekt, sa Ekström efter att ha vunnit sin fjortonde DTM-seger – men också den första sedan loppet på Le Mans i oktober 2008.

Audiförarna Prémat, Scheider, Rockenfeller och Molina tog placeringarna tre, fyra, sex och åtta, medan Tomczyk som körde in över mållinjen som andra bil blev diskvalificerad efter loppet.

I förarmästerskapet ligger nu Ekström på andra plats med 13 poäng, tre poäng bakom Bruno Spengler. Nästa DTM-tävling körs om två veckor på EuroSpeedway Lausitz.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.
09-11-08 Mattias Ekström – mästarnas mästare igen
När det prestigefulla ”Race of Champions” avgjordes förra veckan i Peking visade Audis och Sveriges Mattias Ekström åter igen att han är en av världens bästa förare. Efter att ha besegrat både årets Formel 1-mästare Jenson Button och legenden Michael Schumacher körde Mattias hem segern för tredje gången.

Mattias Ekström, som för några veckor sedan avslutade en ganska tung och tuff DTM-säsong med en femte plats totalt, tog en ordentlig revansch i årets ”Race of Champions”: Seger över årets Formel 1-mästare Jenson Button i semifinalen innan han besegrade sjufaldige Formel 1-världsmästaren Michael Schumacher i den spännande finalen.
– Detta är en mycket speciell dag för mig, strålade Mattias Ekström efter triumfen på OS-stadion i Peking. Jag hade inte turen helt på min sida i årets DTM och att få avsluta säsongen med vinst över Michael Schumacher känns fantastiskt.

Mattias Ekström imponerade stort under årets race och segern innebar att han tog sin tredje seger totalt, efter att ha tagit hem titeln två gånger tidigare – 2006 i Paris och 2007 i London.
– Mattias har tidigare bevisat att han är en av de bästa i världen, både på bana och i rally, sa Dr. Wolfgang Ullrich, chef för Audi Motorsport. Detta är en mycket unik kombination inom motorsporten och vi är mycket glada över att Mattias kör för oss.

För mer information besök www.audi-motorsport.info.
09-10-25 Audi skriver historia efter tredje raka DTM-titeln
• Timo Scheider körde hem DTM-titeln för Audi i år igen
• Audi är första märket som vunnit DTM-titeln tre år i rad

Timo Scheider och Audi gjorde det: Förra årets segrare lyckades försvara sin DTM-titel även i år i sin Audi A4 DTM. Detta gör Audi till det första bilmärket i DTM’s historia att ta hem titeln tre år i rad. Triumfen kommer samma år som Audi firar 100 årsjubileum.

Segraren i fjolårets DTM-mästerskap, Audiföraren Timo Scheider, körde över mållinjen som andra bil i söndagens DTM-final på Hockenheim. Därmed tog Scheider även hem DTM-titeln för andra året i rad med god marginal till tvåan i mästerskapet, Gary Paffett, som vann finalracet.
– Jag är otroligt glad att vi lyckades ta hem titeln igen. Jag är hundraprocentigt nöjd med mitt team och min Audi A4, de har varit nyckeln till mina framgångar genom hela säsongen, sa Timo Scheider efter loppet.

Årets DTM-säsong har varit tuffare än någonsin. Svenske stjärnan Mattias Ekström som fram till näst sista tävling fortfarande hade chansen att ta hem ännu en titel för Audi slutade till sist på en femte plats totalt efter att han tvingats bryta finalloppet på Hockenheim.

Timo Scheider slutade som totalsegrare i DTM 2009 på 64 poäng. Mercedesförarna Gary Paffett och Paul di Resta slutade på andra respektive tredje plats med 59 respektive 45 poäng.

Läs mer på www.audi-motorsport.info.
09-10-11 Audiföraren Timo Scheider fortfarande favorit till totalsegern i årets DTM-mästerskap
Söndagens DTM-race i franska Dijon blev ett turbulent sådant där däcken kom att spela en stor roll för utgången. DTM-mästaren från i fjol, Audiföraren Timo Scheider, lyckades trots punktering köra in i mål som sjätte bil. Därmed leder Scheider med sju poäng inför årets final på Hockenheim 25 oktober.

Audiföraren Mattias Ekström som tog ledningen på det 22:a varvet fick punktering sju varv från mål och fick därmed se möjligheten att ta ännu en totalseger i DTM försvinna. DTM-mästaren 2008, Audiföraren Timo Scheider, körde upp sig från sextonde plats men drabbades också han av punktering. Trots detta lyckades han ändå korsa mållinjen som sjätte bil. Därmed tog Scheider även tre viktiga poäng inför DTM-finalen på Hockenheim 25 oktober. Försprånget till Gary Paffett (Mercedes), som vann söndagens race, är nu sju poäng. För att Scheider ska ta sin andra raka DTM-titel krävs att han blir sämst femma i finalen om Paffett skulle segra på Hockenheim.

Mattias Ekström körde till slut in på en nionde plats och passerades därmed av Paffett i sammandraget. Timo Scheider leder nu med 56 poäng framför Paffet på 49 poäng medan Ekström är trea på 41 poäng.

Missa inte säsongsfinalen på Hockenheimring 25 oktober.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.
09-09-20 Audi på väg mot ytterligare en DTM-titel
Med ännu en 1-2-3-seger drar Timo Scheider och Audi ifrån i sammandraget. Han har nu chansen att avgöra mästerskapet i DTM-seriens näst sista tävling på Dijon-Prenois i Frankrike den 10 oktober.

Audi lyckades återigen fylla hela prispallen med sina förare under helgens DTM-tävling på Circuit de Catalunya i Barcelona. Timo Scheider som startade från femte startruta fick en sensationellt bra start och gick genast upp i ledning, där han sedan kunde kontrollera loppet ända in i mål. Segern i Barcelona innebar Timo Scheiders andra seger för säsongen och den femte i hans DTM-karriär.
- Starten Timo Scheider fick till är väldigt ovanlig och händer nog bara en gång i en racerförares liv. Teamet fungerade felfritt under hela helgen utan några som helst misstag från varken förare eller mekaniker, sade Audis motorsportchef Dr. Wolfgang Ullrich.

Mattias Ekström startade från en sjätteplats och skadade några aerodynamikska delar på bilen under det inledningen av loppet. Han lyckades dock komma i mål på en sjätteplats och ta tre nya poäng, vilket innebär att han behåller andraplatsen i mästerskapet.

Inför de två avslutande racen på Dijon-Prenois den 10 oktober och Hockenheim den 25 oktober har Timo Scheider en 12-poängsledning över teamkamraten Mattias Ekström, vilket betyder att Scheider kan säkra mästerskapstiteln redan i nästa tävling.

Mästerskapsställning topp 5:
1.Timo Scheider Audi 53p
2.Mattias Ekström Audi 41p
3.Gary Paffet Mercedes 39p
4.Martin Tomczyk Audi 33p
5.Bruno Spengler Mercedes 33p

Läs mer om Audi Motorsport på www.audi-motorsport.info
09-09-06 Audi utökar ledningen i DTM
Under helgens tävling på Brands Hatch i Storbritannien tog Audi ytterligare ett steg mot målet att bli den första biltillverkare i världen att vinna DTM-mästerskapet tre år i rad. Med en andraplats på söndagens race drar nu Timo Scheider ifrån i täten. Mattias Ekström är kvar på en andraplats efter att han placerats sig femma i helgens tävling.
Efter ett väldigt händelserikt lopp med tuffa fighter, vågade omkörningar och flera kollisioner lyckades Audi knipa två pallplatser. Mästerskapsledaren Timo Scheider tog andraplatsen endast en sekund bakom vinnaren Paul Di Resta och förra tävlingens suverän Martin Tomczyk tog tredjeplatsen. Mattias Ekström som startade från sjunde plats, blev prejad av banan under första varvet. Han lyckades dock återhämta sig bra och slutade på femte plats.
- Jag fick en bra start, men blev utknuffad på gräset i början av loppet. Efter det hände det inte så mycket. Jag körde så fort jag kunde och bilen kändes väldigt bra. Det fanns tyvärr inte så mycket mer att göra och jag känner mig ändå nöjd med en femteplats idag med tanke på att jag låg åtta under det första varvet, sade Mattias Ekström.

Tre tävlingar återstår av säsongen och nästa avgörs den 20 september på Circuit de Catalunya i Barcelona.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audi-motorsport.info

09-08-16 Ännu en toppenhelg för Audi i DTM
Under helgens DTM-tävling på klassiska Nürburgring lyckades Audi ytterligare en gång ta alla tre pallplatser, precis som på tävlingen i Oschersleben för två veckor sedan. Även fjärdeplatsen var en Audi i kraft av Markus Winkelhock. Audi innehar nu både första- och andraplatsen i sammanställningen med Timo Scheider högst upp, en poäng före Mattias Ekström.

Helgens suverän var dock Martin Tomczyk som satte snabbast tider på den fria träningen, startade från pole position och även stod i en klass för sig under hela racet. Segern var den 27-årige tyskens andra triumf på Nürburgring och vinsten gör att han nu ligger på femte plats i sammanställningen. Nuvarande mästerskapsledaren Timo Scheider korsade mållinjen dryga sekunden senare med Mattias Ekström ca två sekunder bakom på en tredjeplats.

För Mattias Ekström som startade från tredje startplatta var resan till målflaggan inte riktigt lika bekväm som för Martin Tomczyk. Han körde ihop med Mercedesföraren Bruno Spengler på det första varvet vilket skadade fronten på hans bil. Han lyckades dock hålla ungefär samma varvtider som de framförvarande och hade en tuff fight med teamkamraten Timo Scheider.
- Efter krocken med Bruno Spengler tappade jag lite fart på rakorna, men bilen fungerade fortfarande bra och jag är glad över att komma i mål på en pallplats, sade Mattias Ekström efter tävlingen.

Med fyra tävlingar kvar på säsongen skiljer det endast en poäng mellan märkeskollegorna Mattias Ekström och Timo Scheider. Nästa tävling avgörs den 6 september på Brands Hatch i Storbritannien.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audi-motorsport.info
09-08-02 Audi tog en 1-2-3-seger i helgens DTM-race
Under helgens DTM-tävling i tyska Oschersleben lyckades Audi med bravaden att knipa alla tre pallplatser. Först i mål var Timo Scheider som följdes av Mattias Ekström och Martin Tomczyk. I och med andraplatsen i helgens tävling ligger nu Mattias Ekström på en delad förstaplats i mästerskapet.

Redan under kvalet visade sig Audis bilar fungera perfekt på Motorsport Arena i Oschersleben. De första fem bilarna på griden var alla Audi A4 DTM. Timo Scheider som startade från andra startruta, fick en perfekt start och tog ledningen in i första kurvan. Han behöll sedan ledningen hela vägen i mål och var egentligen aldrig hotad om segern.

Mattias Ekström startade från en fjärdeplats men kunde redan under andra varvet gå upp till en andraplats då hans märkeskollega Martin Tomczyk gjorde ett misstag och Tom Kristensen fick drive-through-straff på grund av att hans Audi A4 inte stått inom startrutan innan start.
- Timo Scheider, Mattias Ekström och Martin Tomczyk tillsammans med hela Auditeamet gjorde en perfekt insats under helgen vilket banade vägen för dominansen vi hade här. Jag är väldigt glad och stolt över vad vi lyckades åstadkomma på denna tävling, sade chefen för Audi Motorsport, Dr. Wolfgang Ullrich.

Med halva säsongen kvar delar nu Mattias Ekström ledningen i mästerskapet med Mercedesföraren Gary Paffet på 28 poäng. Tyvärr fick Mattias Ekström ett 5-sekundersstraff för team order i förra tävlingen på Zandvoort, vilket flyttade ner honom från andra till tredje plats i det racet. Han hade annars varit ensam ledare i sammanställningen. Nästa tävling i DTM-serien avgörs på den klassiska Nürburgring den 16 augsuti.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audi-motorsport.info
09-07-19 Stark upphämtning av Mattias Ekström gav en andra plats i dagens DTM-tävling på Zandvoort
Inför 38 000 åskådare under helgens tävlingar på Zandvoort visade Audiföraren Mattias Ekström varför han kallas ”Kungen av Zandvoort”. Efter imponerande körning där Mattias kämpade sig upp från en nionde plats körde han in som andra bil över mållinjen, endast en och en halv sekund från segern och sin fjärde Zandvoorttriumf.

Upphämtningen var resultatet av en perfekt strategi av Audi Sport Team Abt Sportsline där Mattias Ekström körde in för sitt andra däcksbyte som sista förare under varv 29. Därmed hade Mattias de fräschaste däcken under loppets sista fas och lyckades på bara några varv minska avståndet till första bil och sedermera loppets vinnare Gary Paffett. Under loppets sista tolv varv passerade Mattias bil efter bil för att till sist köra in på en stark andra plats, endast en och en halv sekund efter vinnaren Paffett och före Audikollegan Oliver Jarvis som tog en fin tredje plats.
- Trots att jag startade så långt bak hoppades jag på att kunna köra upp mig genom fältet vilket jag också lyckades med. Min bil var väldigt snabb i dag och trots att jag förlorade lite tid i första stinten och vid andra depåstoppet fungerade allt perfekt, jag körde verkligen hårt i dag, sa Mattias Ekström efter loppet.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audi-motorsport.info
09-06-28 Mattias Ekström på tredjeplats i helgens DTM-race
Audiföraren Mattias Ekström lyckades under söndagen köra till sig en tredjeplats i DTM-säsongens tredje deltävling som bjöd på mycket spänning.

Timo Scheider, Mattias Ekströms märkeskollega och ledaren av mästerskapet startade från pole position och ledde ända fram till slutet av racet. Med bara några få varv kvar lyckades Mercedesföraren Jamie Green trycka sig förbi Timo Scheider vilket gjorde att han föll ned till frjärde plats, då Bruno Spengler och Mattias Ekström också tog sig förbi tysken i samma situation.

Loppet vanns av Jamie Green och inom fyra sekunder hade 6 bilar till korsat mållinjen, vilket visar på den täta racing som DTM bjuder på.

Mattias Ekström var väldigt nöjd med bilen, men hade lite otur med säkerhetsbilar och timing av depåstopp.
- Om jag inte fastnat bakom Gary Paffet vid mitt första depåstopp, så hade jag vunnit idag, sa Mattias Ekström efter tävlingen.

Timo Scheider leder fortfarande mästerskapet och Mattias Ekström ligger på femte plats i sammanställningen. Nästa tävling går av stapeln i norra Holland på Circuit Park Zandvoort den 19 juli.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.
09-06-14 Audi på pallen i årets Le Mans 24-timmars
Audi fortsätter att imponera i 24-timmarsloppen på Le Mans. Efter söndagens tredjeplats har nu Audi 11 pallplatser på 11 starter. Audi Sport Team Joest fick efter tre raka segrar i loppet nöja sig med en tredjeplats i årets upplaga som avgjordes under helgen.

Le Mans-debuten för den nya högteknologiska Audi R15 TDI visade att det har blir svårare för varje år att vinna på Le Mans med en helt ny prototyp. I och med att den traditionella testdagen blev inställd och att den fria träningen gick i blött, fanns inte tillräckligt med tid för att ställa in den nya bilen för den krävande banan på Le Mans.

Två av de tre startande Audi R 15 TDI försvann tidigt från striden om segern. Lucas Luhr tappade kontrollen i en av Audi-bilarna och körde in i ett skyddsräcke vilket gjorde att de var tvungna att bryta. I en annan av Audi-bilarna gick bränslepumpen sönder och för mycket tid försvann vid bytet av denna.

Audi hade efter dessa incidenter endast en bil kvar i toppen med Dindo Capello, Tom Kristensen och Allan McNish bakom ratten. De låg bra till under större delen av loppet men var tvungna att byta en hjulupphängning under söndagen vilket innebar 4 tappade varv och fick efter detta bevaka tredjeplatsen in i mål.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.
09-06-11 Le Mans-debut för Audi R15 TDI – siktet inställt på fjärde raka segern för Audi
Lättviktskonstruktioner, downsizing, effektivitet och aerodynamik är något som diskuteras mycket i fordonsvärlden idag. Detta är även nyckelfrågorna inför det klassiska 24-timmarsloppet på Le Mans som går av stapeln för 77:e gången nu till helgen 13-14 juni.

I världens mest kända långloppstävling handlar det inte bara om fart – tillförlitlighet och effektivitet är minst lika viktiga delar av ekvationen. Audi har sedan 1999 använt tävlingen på Le Mans för att testa nya innovationer och därigenom lyckats skapa teknologier som sitter i många av dagens produktionsmodeller. 2006 vann för första gången en dieseldriven bil på Le Mans – Audi R10 TDI som sedan följde upp segrarna under 2007 och 2008.

Inför 2009 års tävling ersätter alltså Audi R15 TDI den fantastiska R10 TDI som bevisat att dieselteknologi är receptet för framgång under långlopp. Både Audi R8 och R10 TDI har vunnit sina debutlopp på Le Mans och Audi hoppas förstås fortsätta denna trend med nya R15 TDI under Audis 100-årsjubileum 2009.

Den nya Audi R15 TDI är fullpackad med tekniska innovationer. Bland annat en ny mer kompakt och effektivare V10-dieselmotor, ett nytt lättviktschassi och helt ny aerodynamik. Bilens strömförsörjning sker via ett litium ion-batteri som kommer att återfinnas i framtidens hybridbilar. Batteriet är mycket lättare än ett konventionellt batteri och ger 15,2 volt istället för 12, vilket gör att strömförbrukare som till exempel startmotorn kan göras mindre och lättare.

Starten av 24-timmarsloppet på Le Mans går klockan 15:00 på lördag 13 juni med målgång ett dygn senare; söndag 14 juni klockan 15:00.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.
09-05-31 Mattias Ekström på pallen i säsongens andra tävling
Efter ett turbulent race med många kollisioner i loppets inledande fas, lyckades Mattias Ekström ta sin Audi A4 DTM upp på pallen med en tredjeplats under söndagens tävling i den tyska DTM-serien.

Inför 76.000 åskådare på EuroSpeedway startade Mattias Ekström från pole position. Svensken satte omedelbart upp ett högt tempo och skapade en lucka på tre sekunder ner till andraplatsen. Tyvärr lyckades inte Mattias Ekström hålla Gary Paffett och Bruno Spengler, som slutade etta respektive tvåa, bakom sig.

Mästerskapsförsvararen och vinnaren av säsongens inledande tävling, Audiföraren Timo Scheider, låg länge på fjärde plats men fick problem med en hjulbult under ett depåstopp. På grund av detta tappade han sin placering och slutade som femma i tävlingen.

Efter två av tio körda tävlingar leder tysken Timo Scheider mästerskapet före dansken Tom Kristensen och britten Gary Paffet. Mattias Ekström ligger för närvarande på sjätte plats i sammanställningen.

Nästa tävling i DTM-mästerskapet går av stapeln den 28 juni på Norisring som är säsongens enda gatlopp. Banan byggs varje år upp enbart för att hålla DTM-loppet.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.
09-05-17 Audi dominerade säsongspremiären av DTM
Audi fick en lysande start på årets säsong genom att ta de fyra översta platserna i resultatlistan då premiären av DTM-mästerskapet avgjordes på Hockenheim under söndagen.

Mattias Ekström startade från pole position och ledde nästan hela loppet igenom. Svensken råkade dessvärre ut för en punktering på näst sista varvet vilket gjorde att han slutade sjua istället för överst på pallen. Vann gjorde istället dansken Tom Kristensen, följd av titelförsvararen, tysken Timo Scheider och Oliver Jarvis från Storbrittanien.

Segraren Tom Kristensen uttryckte sin empati för märkeskollegan efter tävlingen.
- Mattias förtjänade verkligen segern i det här loppet och jag förstår precis hur han känner sig just nu eftersom jag förlorade en tävling på ungefär samma sätt under 2006, sade Tom Kristensen.

Audis motorsportchef, Dr. Wolfgang Ullrich var väldigt nöjd med helgens insats.
- Som vi sett tidigare år har Audi A4 DTM visat sig vara väldigt snabb på Hockenheim och tillsammans med en otrolig laginsats är vi svårslagna.

Nästa tävling i DTM-mästerskapet avgörs på EuroSpeedway om två veckor. Tills dess kommer teamen ABT Sportsline och Phoenix Racing ställa upp i ett 24-timmarslopp på Nürburgring med fyra Audi R8 LMS. Mattias Ekström, Mike Rockenfeller och Timo Scheider är några av DTM-förarna som kommer finnas på startgriden.
09-03-11 Audi R15 TDI – andra generationens dieseldrivna tävlingsbil
Efter tre raka segrar i det klassiska 24-timmarsloppet på Le Mans ersätter nu Audi sin R10 TDI med andra generationens dieseldrivna tävlingsbil; Audi R15 TDI. Siktet är inställt på att återigen bevisa effektiviteten och den överlägsna teknologin i en dieselmotor.

Effektiva bilar är en nyckelfaktor i långloppstävlingar. Precis som vid produktion av en vanlig bil ligger stor fokus på lättviktskonstruktioner, aerodynamik och bränslesparande drivsystem. För att utvecklingen mot effektivare bilar ska fortgå tillåter reglerna i långloppstävlingar stor frihet när det kommer till denna typ av lösningar på bilarna. Audi Sport har tagit vara på detta och producerat en tävlingsbil som skiljer sig markant från andra tävlingsbilar som körs på dessa evenemang.

Motorn i nya R15 TDI är en nyutvecklad V10-diesel med över 600 hk och ett vridmoment på mer än 1050 Nm. Den nya motorn är mycket mindre och lättare än den V12 som satt i föregångaren R10 TDI. Bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen har också minskats och den nya motorn använder en ny generation av lättviktspartikelfilter.

De nya strålkastarna på Audi R15 TDI bygger på nästa generations LED-teknik som i framtiden kommer att återfinnas på Audis vanliga produktprogram. LED-ljusen förbrukar väldigt lite energi och har en lång livslängd.

Audi är den enda biltillverkare som har vunnit 24-timmarsloppet på Le Mans med en dieseldriven bil och lyckades med R10 TDI göra så 2006, 2007 och 2008. Audi R15 TDI debuterar i 12-timmarsloppet i Sebring den 21 mars och Audi planerar att delta med tre bilar i 24-timmarsloppet på Le Mans den 13-14 juni.
– Med nya R15 TDI har vi lagt grunden för att kunna ta segern på Le Mans ytterligare ett år till i rad, säger Dr. Wolfgang Ullrich, chef för Audi Motorsport.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.

08-10-27 Audi försvarar DTM-titeln 2008
• Audiföraren Timo Scheider tog sin första DTM-titel
• Mattias Ekström säkrade tredje platsen totalt
• DTM-titeln kröner Audi AG’s framgångsrika motorsportår

Efter triumferna i 24-timmarsloppet Le Mans och Le Mans-serierna i Nordamerika och Europa säkrade Audiföraren Timo Scheider i helgen även DTM-titeln 2008 för Audi. Svenske stjärnföraren Mattias Ekström körde in på en sjunde plats och tog därmed tredje platsen totalt i mästerskapet.

Inför en rekordpublik på 165 000 åskådare lyckades Audiföraren Timo Scheider hålla rivalerna bakom sig och körde efter ett prickfritt lopp in över mållinjen som segrare – inte bara i racet på Hockenheim utan även i DTM-mästerskapet 2008.

Segermarginalen i loppet blev 3,062 sekunder till tvåan Paul di Resta (Mercedes). Scheider som haft ledningen i DTM-mästerskapet ända sedan andra tävlingen har imponerat under säsongen med åtta pallplaceringar i de sammanlagt elva tävlingarna.

För Mattias Ekström blev det till slut en tredje plats i mästerskapet då han på Hockenheim körde in på en sjunde plats i sin Audi A4. Både Ekström och Scheider framhävde nya Audi A4 som under sitt debutår blev DTM-mästerskapets mest framgångsrika bil.

Resultat Hockenheim, 26 oktober, DTM lopp 11
1 Timo Scheider (GW:plus/Top Service Audi A4 DTM) 37 varv på 59m 01.290s
2 Paul di Resta (Mercedes) + 3.062s
3 Jamie Green (Mercedes) + 3.549s
......
5 Tom Kristensen (Audi A4 DTM) + 4.734s
7 Mattias Ekström (Red Bull Audi A4 DTM) + 19.839s

Slutresultat DTM-mästerskapet 2008
1 Scheider, 75 poäng
2 di Resta, 71
3 Ekström, 56

Läs mer om Audi på www.audi.se.
08-10-06 Mattias Ekström säkrar Audis femte seger för säsongen
På franska Le Mans kunde Mattias Ekström fira sin tredje seger för säsongen och sin trettonde raceseger totalt i DTM. Det skiftande vädret gjorde tävlingen till en av årets mest oförutsägbara och actionspäckade race.

Efter en perfekt start tog Timo Scheider ledningen på första varvet före Audi-kollegan Mattias Ekström. När Timo Scheider gick i depå under det elfte varvet kunde svensken ta över ledningen i loppet. Det oförutsägbara vädret gjorde dock att många av förarna var tvungna att gå i depå fler gånger än planerat, vilket även gällde även Mattias Ekström.

Mattias Ekström lyckades dock hålla undan hela vägen in i mål och vinna 4,2 sekunder före Mercedesföraren Paul di Resta. Svensken var synbart försvagad av en influensa under helgens race, men hade ändå tillräckligt med krafter för att ta hem segern och få ställa sig högst upp på pallen igen.
– Inte illa för en sjuk racerförare. Efter att ha varit frustrerad över en släng av influensa hela veckan, känns det nu fantastiskt att få ta hem segern. Racet var väldigt roligt och min Audi A4 fungerade perfekt hela vägen från start till mål. Jag hade inte kunnat önska mig något mer än detta just nu förutom att ha chansen att försvara titeln förstås, sade en trött men glad Mattias Ekström.

Nu återstår endast mästerskapsfinalen på Hockenheim som går av stapeln den 26 oktober. Inför finalen leder Timo Scheider, Audi med två poäng före Paul di Resta, Mercedes. Mattias Ekström ligger på en tredjeplats i mästerskapet, nio poäng efter Timo Scheider.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.
08-09-22 Audi vinner European Le Mans Series och försvarar ledningen i DTM
Efter segern i 24-timmarsloppet på Le Mans och mästerskapstiteln i den amerikanska Le Mans-serien lyckades Audi genom Alexandre Prémat och Mike Rockenfeller även vinna det europeiska Le Mans-mästerskapet.

Under den förra helgen inför 53.000 åskådare på Silverstone, tog Alexandre Prémat och Mike Rockenfeller hem förartiteln i den europeiska Le Mans-serien. I sin dieseldrivna, 650 hk starka Audi R10 TDI bärgade de samtidigt märkestiteln till Audi.

Det är inte bara inom Le Mans som Audi är framgångsrika, i den tyska DTM-serien lyckades Timo Scheider hålla undan i tabellen med en andraplats på helgens tävling i Barcelona. Andraplatsen för Timo Scheider innebar att han fick kliva upp på prispallen för sjätte gången denna säsong. Vann gjorde Mercedesföraren Paul di Resta. Med två återstående tävlingar leder han nu mästerskapet med 7 poäng före Paul di Resta.

Tyvärr gick det inte lika bra för den svenske titelförsvararen och Audiföraren Mattias Ekström. Efter en tuff duell med britten Jamie Green blev Mattias Ekström dessvärre diskvalificerad, medan Jamie Green slapp undan med ett tidstillägg på 30 sekunder. Mattias Ekströms chanser att ta hem mästerskapstiteln i årets DTM-mästerskap är i och med detta små.

DTM-mästerskapet kan du följa på TV4-Sport. Du hittar bilder från Audi motorsport i vår bilddatabas på www.audisport.nu
Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.
08-09-01 Framgångsrik motorsporthelg för Audi
Södertälje – Den gångna helgen var väldigt lyckosam för märket med de fyra ringarna genom en säkrad seger i amerikanska Le Mans-serien och en utökad ledning i DTM.

När DTM-mästerskapets åttonde deltävling avgjordes på brittiska Brands Hatch, tog Audi sin fjärde seger för säsongen. Audiföraren Timo Scheider startade från pole position och lyckades hålla ledningen hela vägen i mål. Titelförsvararen Mattias Ekström gjorde en fantastisk uppkörning från en sjundeplats och slutade till slut trea i det ostadiga vädret. När tre tävlingar återstår av mästerskapet leder Timo Scheider på 54 poäng. Mattias Ekström ligger på fjärde plats i sammanställningen med 44 poäng.

När två tävlingar återstår i den amerikanska Le Mans-serien har Audiförarna Lucas Luhr och Marco Werner redan säkrat segern i mästerskapet i sin dieseldrivna R10 TDI. Trots att de var tvungna att bryta det senaste loppet har de tillräckligt med poäng för att säkra titeln.

Efter det att Mattias Ekström vunnit Race of Champions två år i rad, senast i en väldigt spännande final mot flerfaldige Formel 1-världsmästaren Michael Schumacher, står nu resten av världens bästa racerförare redo att utmana honom. Tävlingen äger rum på Wembley Stadium i London den 14 december. Medan Mattias Ekström försvarar titeln i singelklassen kommer han i lagtävlingen att utgöra laget ”Team Scandinavia” tillsammans med Audiföraren och åttafaldige Le Mans-vinnaren Tom Kristensen från Danmark.

DTM-mästerskapet kan du följa på TV4-Sport. Du hittar bilder från Audi motorsport i vår bilddatabas på www.audisport.nu

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.

08-07-28 Audiföraren Timo Scheider försvarar ledningen i DTM
Södertälje – När den sjunde deltävlingen i DTM-mästerskapet avgjordes på Nürburgring, spelade vädret en stor roll under hela loppet. På grund av olyckliga däcksval slutade bästa Audi på en femteplats.

Som ofta är fallet när det tävlas på tyska Nürburgring hade vädret en stor betydelse för utgången av loppet också denna gång. Meteorologerna hade spått regn inför start vilket gjorde att de flesta Audiförarna körde ut på formationsvarvet med regndäck. Det visade sig dock vara ödesdigert. Mattias Ekström, Timo Scheider och Markus Winkelhock körde därför in i depå för att byta till slicks redan innan start och fick därmed starta från depån.

Under slutfasen av loppet kom dock regnet och det var ännu en gång väldigt svårt för teamen att välja rätt däck. Medan Mattias Ekström låg kvar ute på slicks, bytte Timo Scheider till regndäck och lyckades därför passera Mattias på sista varvet. Tävlingen vanns av Mercedesföraren Bernd Schneider. Timo Scheider och Mattias Ekström var bästa Audibilar och slutade femma respektive sexa. Det totala mästerskapet leds av Timo Scheider (Audi) tätt följd Jamie Green (Mercedes) och Mattias Ekström (Audi).

DTM-mästerskapet kan du följa på TV4-Sport.
www.audisport.nu
08-07-14 Mattias Ekström tar sin andra seger för säsongen
Dagen innan sin 30-årsdag firade Audiföraren Mattias Ekström sin andra seger för säsongen i den tyska DTM-serien. Audi dominerade den sjätte deltävlingen som avgjordes i holländska Zanvoort genom att ta första till och med fjärde plats.

Södertälje – Dagen innan sin 30-årsdag firade Audiföraren Mattias Ekström sin andra seger för säsongen i den tyska DTM-serien. Audi dominerade den sjätte deltävlingen som avgjordes i holländska Zanvoort genom att ta första till och med fjärde plats.

Mattias Ekström startade från pole position och lyckades förvalta den på bästa sätt, nämligen genom att vara först iväg från startgriden. Han höll sedan ledningen hela loppet och gick i mål 0,27 sekunder före sin stallkamrat Timo Scheider. Segern betyder att Mattias Ekström nu klättrar upp till en andra plats i mästerskapet, fem poäng efter stallkamraten Timo Scheider.

Podiet kompletterades av ännu en Audiförare, nämligen den åttafaldige LeMans-vinnaren Tom Kristensen som fick kliva upp på prispallen för tredje gången den här säsongen. Den vinnande Audikvartetten fullständigades av Martin Tomczyk som slutade på en fjärdeplats.
– Det där var fantastiskt! Detta var min tredje seger på den här banan och ett viktigt race för oss att vinna. Det känns väldigt bra att ligga högt upp i mästerskapet halvvägs genom mästerskapet. Min andraplats i sammandraget gör mig väldigt motiverad och jag ser verkligen fram emot nästa tävling, sade en väldigt glad Mattias Ekström efter tävlingen.

DTM-mästerskapet kan du följa på TV4-Sport.
Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu
08-07-10 Audi satsar på grön racing
Södertälje – Genom sin satsning i den amerikanska Le Mans-serien, förbereder Audi en dieseloffensiv på den amerikanska marknaden. Redan i år kommer Audi att lansera världens renaste diesel med extremt låga utsläpp i USA och Europa.

Den amerikanska Le Mans-serien fortsätter att lägga stor vikt på alternativa drivmedel och utvecklandet av effektivare, billigare och miljövänligare motorer. De har börjat samarbeta med energidepartementet och den amerikanska miljöskyddsbyrån, som har tagit fram kriterier för så kallad ”grön racing”. Användandet av biobränslen, energiregenereringssystem och minskade utsläpp är några av kriterierna.

Fördelarna med ”ren diesel” som Audi använder är många. I 24-timmarsloppet på Le Mans och i den amerikanska Le Mans-serien kör Audi på Shells syntetiska diesel som framställs av naturgas och biomassa. Bränslet reducerar bränsleförbrukningen, utsläppen och ger en väldigt ren förbränning.

Audi R10 TDI med sin dieseldrivna V12 på 650 hk förbrukar mindre bränsle än en jämförbar motor med tändstift. Förbränningsprocessen är extremt effektiv tack vare direktinsprutning med väldigt högt tryck på ca 2000 bar. Detta sänker bränsleförbrukningen och minskar utsläppen, dessutom är motorn väldigt tyst.

08-06-30 Audi behåller ledningen i DTM
Audi behåller ledningen i DTM efter att Timo Scheider slutade på en tredje plats i söndagens lopp på Norisring. Svenske titelförsvararen Mattias Ekström körde in som fjärde man i en tight slutstrid där endast 2,5 sekunder skilde mellan de fyra första bilarna.

Genom sin tredjeplats försvarade även Timo Scheider sin totala ledning i DTM och med fina resultat även från Audikollegorna Mattias Ekström och Tom Christensen, som körde in på en sjunde plats, behåller Audi ledningen i DTM-mästerskapet 2008.

Mattias Ekström, som under loppet körde upp sig från åttonde till fjärde plats, ligger för närvarande på en fjärdeplats i mästerskapet, sju poäng efter ledaren Timo Scheider. Nästa deltävling som är säsongens sjätte av elva, avgörs den 13 juli på Zandvoort i Holland.

DTM-mästerskapet kan du följa på TV4-Sport.
Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu
08-06-16 Audi gör sitt andra hat-trick på Le Mans
Södertälje – Audi R10 TDI förblir obesegrad i 24-timmarsloppet på franska Le Mans. För tredje året i rad vinner Audis dieseldrivna sportbilsprototyp den 76:e upplagan av långloppsklassikern. Efter ett mycket spännande lopp stod Dindo Capello (Italien), Tom Kristensen (Danmark) och Allan McNish (Skottland) som segrare i Audi R10 TDI nr 2.

Den efterlängtade kampen mellan Audi och Peugeot levde verkligen upp till förväntningarna. Inför den rekordstora publiken på 258.500 åskådare, tampades de båda biltillverkarnas dieselsportbilar ända in i mål där Audi slutligen stod som segrare med en marginal på 4 minuter och 31 sekunder.

Det skilde aldrig mer än ett varv mellan vinnar-Audin och den bästa Peugeot:n under hela loppet. Peugeot satte inledningsvis ett högt tempo, men tillförlitligheten och effektiviteten i Audi R10 TDI gjorde att Dindo Capello, Tom Kristensen och Allan McNish kunde ta sig upp i ledningen kl 05.17 på den regniga söndagsmorgonen och sedan hålla den hela vägen i mål.

Audi R10 TDI fungerade väldigt bra på det våta underlaget eftersom bilens set-up var en kompromiss mellan torr- och våtset-up. Det visade sig vara en perfekt strategi då vädret skiftade flera gånger under den senare hälften av loppet.

Till årets upplaga av tävlingen hade Audi tillsammans med sin samarbetspartner Shell vidareutvecklat det biobränsle som de kört på tidigare år. Bränslet är syntetisk diesel, kallat GTL (gas to liquid), men för första gången innehöll bränslet BTL (biomass to liquid). BTL framställs från biomassa, t ex. restprodukter av trä.

I och med segern upprepar Audi sin bragd att vinna tre år i rad: 2006, 2007 och 2008. Förra gången Audi gjorde ett hat-trick var 2002. Av de tio Le Manslopp Audi kört, har de vunnit åtta och Tom Kristensen i vinnarbilen utökar härmed sitt nuvarande rekord med en åttonde vinst. Audi R10 TDI nr 1 och 3 slutade sexa respektive fyra.
– Detta var verkligen en succé för teamet, förarna och effektiviteten i Audis TDI-teknologi. En triumf av tillförlitlighet, sade Rupert Stadler, chef för Audi AG som följde loppet från Audis depå.
08-06-02 Audi kör på biobränsle i 24-timmarsloppet på Le Mans
Södertälje – Under 2008 års upplaga av 24-timmarsloppet på franska Le Mans som avgörs den 14-15 juni, kommer Audis tre R10 TDI-prototyper köras på nästa generations biobränsle. Bränslet tillverkas av biomassa och har upp till 90 % lägre CO2-utsläpp jämfört med vanlig diesel.

För första gången inom motorsporten kommer dieseldrivna tävlingsbilar att köras på biobränsle. Audi Sport Team Joest har i år tre bilar på startlinjen. Alla är av modellen R10 TDI med en diesel-V12 på över 650 hk som drivkälla. Audi R10 TDI var den första dieseldrivna tävlingsbilen som ställde upp i 24-timmarsloppet på Le Mans och bilen har vunnit tävlingen de två senaste åren.

Inför årets start har Audi tillsammans med sin samarbetspartner Shell vidareutvecklat den V-Power-racingdiesel som de kört på tidigare år. Bränslet är syntetisk diesel, kallat GTL (gas to liquid), men för första gången har man nu tillsatt BTL (biomass to liquid). BTL framställs från biomassa, t ex. restprodukter av trä.

Trots att bränslet är tillverkat av råmaterial, är det praktiskt taget svavel- och luktfritt. Bränslet kombinerar kvalitet och effektiv förbränning med lägre avgasutsläpp. Audi ser tävlingen på Le Mans som ett tufft test för nya teknologier som senare kommer att finnas tillgängliga för kunderna på personbilsmarknaden.
08-05-19 Audi utökar ledningen i DTM
Audi och Timo Scheider lyckades igår utöka ledningen i DTM-mästerskapet efter en andraplats. Mattias Ekström hittade tillbaka till prispallen när han slutade på en tredjeplats i säsongens fjärde tävling på EuroSpeedway i Lausitz.

Både Timo Scheider och Mattias Ekström kunde efter felfria starter och perfekta depåstopp ta sig förbi Mercedsföraren Bruno Spengler och upp på en andra- och tredjeplats som de sedan höll ända in i mål. De lyckades dock aldrig komma ikapp Paul di Resta som vann loppet i sin Mercedes.

– En tredjeplats kändes väldigt bra att ta med sig från dagens tävling. Teamet har lyckats anpassa bilen ytterligare till min körstil vilket gör att jag ser fram emot nästa tävling med stor tillförsikt, säger Mattias Ekström.

Mattias Ekström ligger för närvarande på en fjärdeplats i mästerskapet, sex poäng efter ledaren Timo Scheider. Nästa deltävling som är säsongens femte av elva, avgörs den 29 juni på Norisring.

DTM-mästerskapet kan du följa på TV4-Sport.
Du hittar bilder från Audi motorsport i vår bilddatabas på www.audisport.nu
Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.
08-05-05 Audi behåller ledningen i DTM
Audiföraren Timo Scheider behåller den totala ledningen i DTM-serien trots att han inte fick med sig några poäng från Mugello i Italien.

När säsongens tredje deltävling avgjordes på italienska Mugello-banan, stod Audi i pole position för åttonde gången i rad. Tyvärr började Timo Scheiders bil rulla innan de röda ljusen slocknat vilket ledde till att han blev bestraffad för tjuvstart och slutade på en tionde plats.

Vår svenske titelförsvarare Mattias Ekström hade inte heller någon bra dag. Han startade från en fjärde plats men kom iväg dåligt och fastnade i mycket trafik. Teamet var tvunget att ändra strategin för depåstoppen och Mattias Ekström gick till slut i mål som sexa. Han ligger nu på tredje plats i mästerskapet


Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.
08-04-22 Ännu en triumf för Audi i DTM
En vecka efter trippelsegern vid säsongspremiären på Hockenheim tog Audi en dubbelseger när årets andra tävling avgjordes på Oschersleben i söndags.

Audi med Timo Scheider bakom ratten hade en lysande tävlingshelg. Den 29-årige tysken var snabbast på träning, tog sin andra raka pole position, satte racets snabbaste varv och vann sedan racet före Audiföraren Martin Tomczyk.

Det gick tyvärr inte lika bra för vår svenske titelförsvarare Mattias Ekström, som blev påkörd bakifrån i början av loppet, vilket gjorde att flera av bilens viktiga aerodynamiska hjälpmedel skadades.
– Jag hade en väldigt bra start, men sedan var det någon som körde på mig bakifrån. Det ledde till att jag inte hade någon downforce på bakaxeln. Jag fick kämpa väldigt mycket för att ta bilen i mål, men jag tog en poäng vilket var mer än jag hade väntat mig efter kollisionen, sade Mattias Ekström som slutade på en åttondeplats.

Nästa tävling går av stapeln den 4:e maj på Mugello i Italien. Följ dramatiken på TV4-sport som eftersänder loppet klockan 20.00 samma dag.

Följ Mattias Ekström och Audi under säsongen på TV4 Sport. Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.
08-04-14 Seger för Mattias Ekström i DTM-premiären
DTM-premiären på Hockenheim blev en succé för Mattias Ekström och Audi. Svensken som startade från en andraplats, var snabbast in i första kurvan och ledde sedan loppet hela vägen in i mål när Audi inledde säsongen med en trippelseger.

Det blev en toppenhelg för Mattias Ekström och Audi när DTM-säsongen drog igång på Hockenheim. Audi tog pole position i kvalet genom Mattias Ekströms teamkamrat Timo Scheider, men det var Ekström som var snabbast in i första kurvan från sin andra startruta och som sedan ledde nästan hela loppet in i mål. Han var endast tvungen att lämna ifrån sig ledningen vid depåstoppen där Audi/RedBull-teamet gjorde ett perfekt jobb med en bra strategi och tre otroligt snabba depåstopp.

Den fjärde generationens Audi A4-DTM som presenterades inför årets säsong har bland annat fått lägre vikt och ingenjörerna har jobbat mycket med aerodynamiken.

– Bilen var helt fantastisk. Jag vill tacka Audi Sport och alla i teamet som har varit med att ta fram en så bra bil. Förutsättningarna var perfekta för att lyckas och jag kunde verkligen njuta av racet eftersom bilen gjorde precis som jag ville. Det känns otroligt bra för teamet att ta en trippelseger på årets första race, sa Mattias Ekström efter segern.

Prispallen bestod uteslutande av Audiförare med Mattias Ekström högst upp, Timo Scheider tvåa och Tom Kristensen på en tredjeplats. Segern var den elfte i ordningen för Mattias Ekström, vilket gör honom till den mest framgångsrika Audiföraren i DTM-seriens historia.

Följ Mattias Ekström och Audi under säsongen på TV4 Sport. Läs mer om Audi Motorsport på

www.audisport.nu
08-04-09 DTM live även på "Das erste"
Man kan se DTM-mästerskapet live om man har astra-parbol, där sänder "Das erste", både kval och race direkt.
08-04-09 Följ årets DTM-mästerskap på svensk TV
Under 2008 kan du följa den svenske Audiföraren Mattias Ekström i det tyska standardvagnsmästerskapet, DTM, på TV4 Sport. Mattias Ekström som varit väldigt framgångsrik under sina sju år i serien har två mästerskapstitlar varav den senaste från säsongen 2007.

Mattias Ekström kraschade under träning för mindre än två veckor sedan, men säger att det inte har påverkat uppladdningen inför premiären.
– Allt känns bra och alla i teamet är väldigt fokuserade och ser fram emot säsongspremiären i helgen, säger Mattias Ekström.

Ekströms nya Audi A4 DTM pryds i år med nr 1 och det är med den han nu ska köra för att försvara mästerskapstiteln från i fjol. Bilen, som internt kallas för ”R14”, är den fjärde generationens A4 DTM från Audi. Inför årets säsong har mycket arbete lagts på aerodynamik och viktreducering. Den inre friktionen i motorn har sänkts ytterligare vilket gör att den har fått mer effekt och en ännu bättre vridmomentskurva.

Premiären av DTM-mästerskapet på Hockenheim ser du i TV4 Sport på söndag den 13 april klockan 22.30 eller tisdag den 15 april klockan 20.30. Du som har Canal+ Sport 2 kan även följa kvalen som går på lördagen. Sändningarna för resten av DTM-säsongen på TV4 Sport ser ut som följer (med reservation för ändringar):

Hockenheim, 13-apr, Eftersänd , 22:30
Oschersleben, 20-apr, Eftersänd , 22:30
Mugello, 04-maj, Eftersänd , 20:00
EuroSpeedway Lausitz, 18-maj, Eftersänd, 20:00
Norisingen, 29-jun, Direkt, 13:55
Zandvoort , 13-jul, Eftersänd , 17:00
Nürburgring, 27-jul, Direkt, 13:55
Brands Hatch, 31-aug, Direkt, Ej fastställt
Barcelona Circuit de Catalunya, 21-sep, Direkt, Ej fastställt
Le Mans, 05-okt, Direkt, Ej fastställt
Hockeheim (final), 26-okt, Direkt, Ej fastställt

Läs mer om Audi och motorsport på www.audi.se
08-03-13 Audiförarna laddade inför DTM-säsongen
Efter lyckade försäsongstester på Mugello i Italien 10-12 mars, där Audiförarna var bland de snabbaste i alla väderförhållanden, är förväntan stor inför säsongsstarten av DTM-mästerskapen som går av stapeln på Hockenheim i Tyskland den 13 april.

Den nya Audi A4 DTM fick för första gången bekänna färg mot konkurrenterna på Mugello i Italien. Testet är dock inte primärt tänkt för att sätta de snabbaste tiderna, viktigare är att förarna får chansen att lära känna den nya bilen ordentligt. DTM-mästaren Mattias Ekström var givetvis på plats i sin nya Audi A4 DTM som i år pryds med nr 1.
– Under testdagarna utsattes vi för alla typer av väder vilket var perfekt för det här testet då det ger oss möjlighet att pröva en hel del olika set-ups. Det bästa är dock att säsongspremiären kommer allt närmare och hela teamet är väldigt laddade inför tävlingen på Hockenheim, säger Mattias Ekström.

Den nya Audi A4 DTM som internt kallas för ”R14”, presenterades på Genèvesalongen och är den fjärde generationens A4 DTM från Audi. Inför årets säsong har mycket arbete lagts på aerodynamik och viktreducering. Den inre friktionen i motorn har ytterligare sänkts vilket gör att den har fått mer effekt och en bättre vridmomentskurva.

Innan tävlingsdebuten på Hockenheim, kommer den nya A4 DTM ha avverkat tusentals kilometers testande, varav flera uthållighetsprov. Nästa ITR-test äger rum i Oschersleben veckan innan DTM-presentationen i Düsseldorf den 6 april.
07-12-17 Mattias Ekström är världens bästa racingförare – igen
För andra året i rad tog den svenske racingstjärnan hem segern i den prestigefulla tävlingen Race of Champions. I finalen ställdes Audiföraren mot sjufaldige Formel 1-världsmästaren Michael Schumacher som fick se sig slagen av den mångsidige DTM-mästaren från Avesta.

På Wembley Stadium i London kunde 80.000 åskådare se den svenske multitalangen Mattias Ekström knäcka flera av racingvärldens tungviktare. I finalen mot Michael Schumacher vann svensken två av tre heat och den tyske Formel 1-legenden hade egentligen aldrig en chans mot Mattias. I förra årets upplaga av Race of Champions slog Mattias den fyrfaldige rallyvärldsmästaren Sebastien Leob på hemmaplan i Paris och är nu historisk genom att vara en av tre som lyckats ta segern två år i rad.
– För mig är Michael Schumacher en av världens genom tiderna största racingförare. Att besegra honom med samma förutsättningar är en ofattbar upplevelse som jag kommer att minnas länge, sa den 29-årige Audistjärnan efter finalen mot Formel 1-suveränen.

På vägen till finalen slog han i tur och ordning ut den sjufaldige Le Mans-vinnaren och teamkompisen i Audis DTM-team, Tom Kristensen, motocross- och rallyföraren Travis Pastrana och den trefaldige standardbilsvärldsmästaren Andy Priaulx.

2007 har varit ett riktigt drömår för Mattias. För två månader sedan tog han för andra gången hem mästerskapstiteln för Audi i det tyska DTM-mästerskapet och nu slog han alltså en av världens mest framgångsrika racingförare genom tiderna.

Under 2008 kommer Mattias att fortsätta köra för Audi i det tyska DTM-mästerskapet och målsättningen är förstås att ta hem mästerskapet en tredje gång.

Fakta om Mattias Ekström:
Född: 14 juli 1978 i Falun och uppväxt i Avesta
Bor: Salenstein, Schweiz
Familj: Flickvännen Tina Thörner (Rallykartläsare)
Tävlingsbil: Audi A4 DTM R13
Privat bil: Audi RS4, Audi R8

Höjdpunkter i Mattias karriär:
1996: 1:a i Svenska Renault 5-cupen
1997: 2:a i Svenska standardvagnsmästerskapet (STCC) – ”Årets rookie”
1999: 1:a i Svenska standardvagnsmästerskapet (STCC)
2001: 8:a i DTM (Mattias första säsong)
2002: 2:a i DTM
2004: 1:a i DTM, 1:a i Svenska och Katalanska rallyt Grupp N
2005: 2:a i DTM, 1:a i Nationsmästerskapet i Race of Champions
2006: 8:a i DTM, 1:a i Race of Champions
2007: 1:a I DTM, 1:a i Race of Champions
07-10-14 Mattias och Audi mästare i DTM igen
Mattias Ekström tog sin andra mästartitel i Europas mest populära racingmästerskap, DTM. Han körde sin Audi A4 till en tredjeplats i finaltävlingen på Hockenheimring, i hårdast tänkbara konkurrens med Mercedesföraren Bruno Spengler och stallkamraten i Audi Sport, Timo Scheider, och säkrade därmed titeln i årets DTM-serie.
- Det var tufft från början till slut, och det tar nog ett par timmar innan jag fattar att jag har blivit mästare igen, sa Audis Mattias Ekström efter loppet.Red Bull
- Ska man vinna titeln i DTM får man vara beredd att tackla svåra utmaningar. Det var Mattias torra kommentar inför årets säsong, som han inledde längre bak i fältet än vanligt. Men med en hårdare satsning på sin fysiska träning, sin mentala styrka, sina tekniska förberedelser med teamet och på en tuffare körning än han någonsin presterat lyckades Audiföraren från Krylbo, Mattias Ekström, uppnå sina drömmars mål: Att vinna sitt andra DTM-mästerskap.
- Bilen gick riktigt bra, så jag kunde hålla högt tempo. Men sex sju varv från mål började bilen överstyra och det blev bara värre och värre. Jag fick kämpa för varje meter att stanna kvar på banan. Därför känns det oerhört skönt att jag lyckades hålla Spengler bakom mig ändå in i mål, berättade Mattias Ekström.

Finalen på Hockenheim var ett spännande Touringbilsmästerskap av finaste märke från start till mål. Mattias Ekström kunde själv köra hem sin DTM-titel genom att bli trea i tävlingen. Hans teamkamrat Martin Tomczyk i Audi Sport Team Abt, hade också chans på titeln, med bara två poäng mindre inför finalen, men hade maximal otur och blev klämd mellan två Mercedesbilar redan i tredje kurvan och tappade därmed flera placeringar.
- Jag gratulerar Mattias, Audi och Abt. Hårdare och mer rättvist kan det inte bli. Jag kom bara fem poäng efter Mattias, och blev trea. Då kan man inte klaga, sa Martin Tomczyk.
- Både Mattias och Audi förtjänade den här framgången och är mycket värdiga mästare. Vi har alla jobbat hårt och jag tackar alla medarbetare i teamet som gjorde det möjligt, sa Audis motorsport Dr. Wolfgang Ullrich.

Mattias Ekström har kört för Audis kundteam Abt Sportsline i DTM-serien sedan 2001, och som fabriksförare för Audisport sedan 2004. Efter sin seger med Audi/KMS i STCC 1999, sin första DTM-titel 2004 och nu mästare i DTM för andra gången, är Mattias Ekström Audis mest framgångsrika förare. Ingen har vunnit fler mästerskap för de fyra ringarnas varumärke.

Resultat DTM-finalen Hockenheim 14/10 2007
1. Jamie Green (Mercedes), 37, 1:00.19,948 Std.
2. Scheider (GW:plus/Top Service Audi A4 DTM), + 3,696 Sek.
3. Mattias Ekström (Red Bull Audi A4 DTM), + 7,235 Sek.
4. Bruno Spengler (Mercedes), + 7,669 Sek.
5. Bernd Schneider (Mercedes), + 11,079 Sek
6. Tom Kristensen (Siemens Audi A4 DTM), + 19,658 Sek
9. Martin Tomczyk (Red Bull Audi A4 DTM), + 33,185 Sek
12. Lucas Luhr (Philips Audi A4 DTM), + 36,532 Sek
13. Markus Winkelhock (Audi A4 DTM), + 46,171 Sek
15. Christian Abt (Playboy Audi A4 DTM), + 57,407 Sek
16. Alexandre Prémat (Audi Bank Audi A4 DTM), + 57,832 Sek

DTM-Mästerskapet 2007
1. Mattias Ekström, Red Bull Audi A4 DTM, Audi Sport Team Abt Sportsline
07-09-22 DTM Barcelona: Audi lämnade banan i protest, Ekström i ledning
Det var så tufft och ojuste i DTM-tävlingen på Barcelonabanan att Audi drog in alla bilar i protest. Mattias Ekström blev brutalt avkörd av Daniel la Rosa och Mercedesförarna krockade Audiförarna av banan en efter en. Mattias Ekström leder fortfarande det tyska racingmästerskapet DTM, men kampen om titeln avgörs i sista tävlingen på Hockenheim 14 oktober.

Mattias Ekström kunde inte säkra DTM-titeln i helgens tävling i Barcelona. De 42 000 åskådarna blev vittnen till årets tuffaste och mest ojusta lopp, där Mercedesförarna på ett brutalt sätt såg till att fem Audi Sport-förare, fyra ur Team Abt Sportsline, bland annat Mattias Ekström och Martin Tomczyk, som båda har chans att bli DTM-mästare, avsiktligt kördes av banan.
- Jag fick en bra start och lyckades kämpa mig upp från tionde till en plats i täten. Jag hade en rätt hård fight med Daniel la Rosa när han missade och körde av, men han höll kvar gasen i botten och satsade på att köra rakt in i mig när han kom upp på banan igen, sa Mattias Ekström.
- DTM ska vara det bästa racingmästerskapet, men det här vara rena stockcar-tävlingen, menade Mattias som fick bryta loppet där.

Audi Abt team-föraren Martin Tomczyk var snabbast i kvalet och tog ledningen före Mika Häkkinen. Men på sjunde varvet körde Häkkinen rakt in i Tomczyks Audi A4 och tryckte honom av banan. Tomczyk tvingades bryta senare med trasig kylare.

Tidigare, på startvarvet, hade Mercedesföraren Gary Paffett kört in i Tom Kristensens Audi så att han snurrade av banan. När Audis Timo Schneider och Mike Rockenfeller, som då låg på tredje plats, också blev brutalt avkörda från banan av Mercedesförare fick Audi Sports chef Dr Wolfgang Ullrich, nog. Han hade en kort överläggning med Audis styrelseordförande Rupert Stadler, som var på banan, och beslöt därefter omedelbart att kalla in de sju kvarvarande Audibilarna och lämna banan i protest mot den ojusta körningen.
- Vi ville se ett tufft men juste touringbilslopp idag, men vi fick intrycket att Mercedes förare tog varje tillfälle att eliminera våra bilar från loppet. Det är inte vårt sätt att bedriva motorsport. Det var inget enkelt beslut eftersom vi förlorade poäng och kanske årets mästerskapstitel, men det enda möjliga var att dra tillbaka alla våra bilar. Vi vill sända ett tydligt budskap om juste motorsport, kommenterade Dr Ullrich.

Häkkinen och La Rosa blev avstängda från tävlingen, fick böta 20 000 respektive 10 000 Euro och får starta tio platser längre ner i finaltävlingen på Hockenheim.

Mattias Ekström leder fortfarande DTM-ställningen, med två poäng före Bruno Spengler, Mercedes.
- Nu blev det ännu tätare i toppen så det blir säkert ett tufft finalrace, men jag är mer motiverad än någonsin att vinna i en juste kamp för Audi, avslutade Mattias

Resultat: DTM, Barcelona, Spanien, 23 september, deltävling 9
1 Jamie Green (Mercedes) 58 laps in 1h 08m 21.523s
2 Bruno Spengler (Mercedes) + 11.549s
3 Paul di Resta (Mercedes) + 14.639s
4 Alexandros Margaritis (Mercedes) + 46.539s
5 Gary Paffett (Mercedes) + 49.596s
...
7 Mike Rockenfeller (S line Audi A4 DTM) - 9 laps
8 Lucas Luhr (Philips Audi A4 DTM ) - 9 laps
9 Tom Kristensen (Siemens Audi A4 DTM) - 9 laps
10 Alexandre Prémat (Audi Bank Audi A4 DTM) - 10 laps
11 Christian Abt (Playboy Audi A4 DTM) - 10 laps
12 Markus Winkelhock (Audi A4 DTM) - 11 laps
13 Vanina Ickx (Audi A4 DTM) - 11 laps

Ställning efter 9 av 10 deltävlingar:
1 Ekström, 44 p;
2 Spengler, 42;
3 Tomczyk, 40;
4 di Resta, 31;
5 Schneider, 27.5;
9 Scheider, 17;
11 Prémat, 13;
12 Rockenfeller, 11;
14 Kristensen, 6;
16 Abt, 4;
17 Luhr, 1.
Nästa race: Hockenheim (D), 14 oktober
07-09-02 DTM: Mattias Ekström i fortsatt mästerskapsledning
Mattias Ekström leder DTM inför de två sista deltävlingarna efter en stark tävling på Nürburgring. Efter en blygsam tiondeplats i kvalet körde han upp sig genom fältet och blev trea bakom teamkompisen Martin Tomczyk och Bruno Spengler.
– Bli trea efter att ha startat tia, då är jag givetvis nöjd, sa en glad Mattias Ekström.

Kampen om DTM-titeln ser ut att stå mellan två Audi-förare: Mattias Ekström och Martin Tomczyk. På Nürburgring tog Tomczyk sin andra seger för året och Ekström var trea. Mellan dem fanns Mercedes-föraren Bruno Spengler som är trea i mästerskapet.

Ekströms tredjeplats kom efter en riktig kämparinsats. Han startade från tionde rutan och körde säkert genom fältet. Pallplatsen tog han efter omkörningar av Jamie Green och Timo Scheider.
– Det var flera tuffa, men ärliga fighter i racet. Det var inte en lugn stund under loppets 43 varv, sa Mattias.

DTM-tabellen toppas av Mattias Ekström som är fyra poäng före Martin Tomczyk. Redan i nästa deltävling kan mästerskapet avgöras. Mattias Ekström har dock fokus på att Audi ska vinna mästerskapet före Mercedes.
– I Barcelona har jag chansen att avgöra mästerskapet. Det viktigaste är dock att Audi besegrar Mercedes och när det är klart kan vi göra upp inom teamet vem som blir mästare.

1. Martin Tomczyk, Audi A4, 43 varv
2. Bruno Spengler, Mercedes, + 6,217
3. Mattias Ekström, Audi A4, + 20,535
4. Timo Scheider, Audi A4, + 26,359
5. Jamie Green, Mercedes, + 26,968
6. Paul Di Resta, Mercedes, + 27,986
7. Bernd Schneider, Mercedes, + 30,673
8. Tom Kristensen, Audi A4, + 31,121

Ställning i DTM-serien efter Nürburgring (8 tävlingar)
1. Mattias Ekström, Audi, 44 poäng
2. Martin Tomczyk, Audi, 40
3. Bruno Spengler, Mercedes, 34
4. Bernd Schneider, Mercedes, 27,5
5. Paul Di Resta, Mercedes, 25
07-07-15 DTM: Mattias Ekström tog ledningen i DTM
Det var som upplagt för trippelseger för Audi i DTM-tävlingen på Mugello. Mattias Ekström var banans stjärna, snabbast på kvalet, Pole position, tog starten och ledde loppet före Audiförarna Tom Kristensen och Martin Tomczyk. Men i mål var det Mika Häkkinen som var först och Mattias tvåa.
- Men jag leder DTM, så jag får vara nöjd, sa en genomsvettig Mattias efter loppet.

Allt såg rysligt bra ut. Mattias Ekström hade en komfortabel ledning på över 15 sekunder och den svenska Audistjärnan i DTM hade varv efter varv utökat sin ledning före sina stallkamrater i Audisport på italienska Mugello-banan.

Då hände det plötsligt saker bakom ledartrion. Det gick rakt in i väggen för Mercedesföraren Margaritis och loppet gulflaggades. Safety Car körde ut på banan och det blev med ens väldigt trångt i depån, när alla ville göra sitt andra depåstopp. Även Mattias, Tom Kristensen och Martin Tomczyk gick in för däcksbyte.

Men Mika Häkkinen hade redan gjort sitt andra depåstopp och gick därför upp i ledningen, några meter före Mattias som hade gjort ett supersnabbt depåstopp och kom ut strax bakom finnen. Häkkinen ledde i tiotalet varv med bara 0,3-0,4 sekunder och Mattias gjorde flera tuffa framstötar för att ta sig förbi.
- Det var en riktigt kul fajt, men jag beslöt mig för att rädda mina 8 poäng i serien istället för att chansa på en omkörning, förklarade Mattias Ekström.

Efter 33 varv och 173 kilometers körning gick Häkkinen i mål som segrare och Ekström som tvåa. Men Mattias var också ny ledare i den oerhört hårda DTM-serien, 6,5 poäng före Bernd Schneider och 10 poäng före Bruno Spengler.
- Nu har vi en komfortabel sits inför Zandvoort. Vi har lättare bil, fler poäng och jag älskar Zandvoort, menade en nöjd Mattias Ekström.

För Audis Tom Kristensen och Martin Tomczyk gick loppet inte lika bra. Båda teamen gjorde misstag under kaoset i depån som kostade tid, och Tomczyk kostade också på sig att spinna av banan efter depåstoppet på 17e varvet. Kristensen slutade på åttonde plats, efter Audiförarna Mike Rockenfeller och Alexandre Prémat som blev sexa och sjua.

Resultat DTM Mugello
1. Häkkinen, Mercedes-Benz
2. Ekström, Audi A4, +0,371
3. DiResta, Mercedes, +3,198
6. Rockenfeller, Audi A4, +10,073
7. Prémat, Audi A4, +11,975
8. Kristensen, Audi A4, 12,251

Ställning (prel.) i DTM-serien efter Mugello (6 tävlingar)
1.Mattias Ekström, Audi, 32
2. Schneider, Mercedes, 25,5
3. Spengler, Mercedes, 22
DiResta, Mercedes, 22
07-06-24 DTM: Mattias Ekström trea på Norisring
Med 140.000 solgassande åskådare på Norisrings läktare var det Audiföraren Mattias Ekström som skapade spänningen på banan i årets femte DTM-tävling. Från sjunde plats i starten körde han upp sig till tredje plats och utmanade Bernd Schneider på andraplatsen. Kanadas Bruno Spengler tog sin första seger i år.
- Det fanns inte mer jag kunde göra, jag körde verkligen på max. Det är inte ett bra utgångsläge att starta sjua så jag får vara nöjd med att ta de här poängen med mig. Men nu kommer vi snart till mina favoritbanor, då…, sa Mattias Ekström efteråt.

Helt övertygande nöjd var inte Audis stjärna, som de sista 20 varven hade jagat Bernd Schneider och Bruno Spengler i täten och bjudit på den enda spännande uppvisningen i tävlingen.

När bara två varv var kvar gjorde Bernd Schneider ett förarmisstag som kostade honom tid, och hade då Mattias nästan klättrande på bakluckan när de skar mållinjen. Då skiljde knappt en halv sekund mellan Audiföraren och Spengler i Mercedes.
- Bromsarna överhettade i värmen, så det gick inte att göra några riktigt snabba varv i slutet. Det brukar de göra på Norisring, som väl aldrig varit vår favoritbana, menade Mattias som nu ligger kvar på andra plats i DTM-tabellen bara 1,5 poäng efter Schneider.
- Säsongen är bara halvvägs än, och nu börjar de roliga banorna, sa en optimistisk Mattias Ekström.

DTM Norisring
1. Bruno Spengler, Mercedes
2. Bernd Schneider, Mercedes
3. Mattias Ekström, Audi A4

DTM ställning efter sex av 11 lopp.
1. Bernd Schneider, Mercedes, 25,5
2. Mattias Ekström, Audi A4, 24
3. Martin Tomczyk, Audi A4, 20

DTM Teammästerskap
1. Audi Sport Team Abt Sportsline, 44
2. Originalteile DC Bank AMG Mercedes, 42,5
3. stern/Laureus AMG Mercedes, 24,5
07-05-21 DTM: Mattias Ekström poänglös i Lausitz
- Det här var inte vårt race, hela tävlingen var helt crazy.
Mattias Ekström lyckades inte plocka några poäng i den tredje deltävlingen i DTM på Eurospeedway. Efter en bestraffning för ett felaktigt depåstopp blev Mattias tia i loppet. Finländaren Mika Häkkinen vann.
- Det blev missförstånd i teamet på grund av att radion inte fungerade, berättade Mattias.
Missförstånden uppstod i samband med en Safety Car-situation efter en kollision på banan. Mattias passade på att göra sitt första depåstopp medan Safety-bilen var ute på banan. Här uppstod lätt kaosartade scener både i loppet och i teamet.

Tävlingsledningen skickade ut fler Safety Cars för att skapa rätt ordning på bilarna i loppet och radiokommunikationen mellan Mattias och teamet i depån fungerade dåligt. Mattias kallades därför in för tidigt till depån.

Tävlingsledningen delade ut ett straff till Mattias att göra ett tredje depåstopp. Detta ledde till att Mattias till slut hamnade på tionde plats.
- Självklart är jag besviken eftersom jag inte fick några poäng med mig. Men nu ser jag mest fram emot tävlingen på Brands Hatch. Det var den enda tävling jag vann förra året, så det ska jag försöka upprepa.

Mattias har fortfarande en plats i toppen på DTM-tabellen, han är nu tvåa med 12 poäng efter Paul die Resta med 20 poäng.

Resultat DTM Eurospeedway Lausitz
1. Mika Häkkinen, Mercedes, 48 varv
2. Paul di Resta, Mercedes, +1,679
3. Bruno Spengler, Mercedes, +4,175
4. Bernd Schneider, Mercedes, +8,714
5. Timo Scheider, Audi A4, +13,076
6. Jamie Green, Mercedes, +14,453
7. Mattias Lauda, Mercedes, +20,107
8. Gary Paffett, Mercedes, +23,161
9. Martin Tomczyk, Audi A4, +23,742
10. Mattias Ekström, Audi A4, 24,071

DTM-ställning efter 3 av 10 tävlingar
1. Paul di Resta Mercedes, 20
2. Mattias Ekström Red Bull Audi A4 DTM, 12
3. Gary Paffett Mercedes, 12
4. Martin Tomczyk Red Bull Audi A4 DTM, 12
5. Mika Häkkinen, Mercedes, 10
6. Bernd Schneider Mercedes, 10
7 Timo Scheider GW:plus/Top Service Audi A4 DTM, 9
8. Mike Rockenfeller S line Audi A4 DTM, 6

DTM i TV
DTM-loppet visas på Viasat Sport 20/5 kl. 17.00.
07-05-14 Två segrar för Thed i Tjeckien
Två segrar av tre möjliga. Det blev facit för Thed Björk i hans racingpremiär för det tjeckiska Auditeamet i tjeckiska mästerskapet. Men segrarna kom överraskande nog i en Audi Quattro Super Touringbil.

Thed Björk visade sina mästartakter direkt i tretimmarsloppet i Tjeckiska mästerskapet på Most-banan

Med sin DTM-Audi från 2004 tog han Pole position och körde därefter direkt upp i klar ledning på loppet. En Safety Car tryckte ihop fältet och Thed fick börja om igen men när han efter en timme gick i depå, hade han en ledning på 10 sekunder.
Problemen började på stallägaren Milans pass. En punktering och en trasig hjulupphängning ödelade dagen för Audi-teamets A4 DTM-bil.
Men Thed Björk hade imponerat på stallet och fick efter en halvtimmes paus sätta sig i teamets Audi A4 Quattro Super touringbil, som då låg på 18:e plats. På en timme hade han kört upp sig genom fältet till klasseger och femte plats totalt.
- BRT-stallet var väldigt nöjda och bad mig köra det andra Super Touringloppet som gick på söndagen, berättade Thed.

Thed gjorde ingen besviken då heller, utan tog sin andra seger av tre möjliga för helgen.
- Det var som att kliva tillbaka till 2001, då jag blev tvåa i STCC med en A4 Quattro. Det var en riktigt fin fabriksbil och jag var på åkhumör, så det gick bra, sa Thed Björk.
07-05-06 Mattias Ekström behåller ledningen i DTM
DTM Oschersleben 5/5
Audis Mattias Ekström var snabbast på tidsträningen, men för snabb i starten. Han tjuvstartade i tävlingen, men behåller ändå ledningen i DTM efter en sjundeplats på Oschersleben, där Gary Paffett, Mercedes vann. Audis nye stjärna Mike Rockenfeller imponerade med en tredjeplats.

Mattias Ekström var laddad för ny seger, kanske för laddad där han stod i andra startled på fjärde startplats. Ekström tjuvstartade och straffades med en ”drive-through”.
- Helt mitt fel. Det var min första tjuvstart på sju år i DTM, sa den lätt bedrövade svenska Audi-föraren.

Mattias var annars väldigt nöjd med bilen och men grämde sig för fadäsen inför teamet som hade valt en bra strategi och gjorde snabba depåstopp.
- Bilen hade bra fart och allt kändes fint, utom starten, berättade Mattias.
Mattias körde upp sig från en köplats i slutet till en sjundeplats.

Den stora överraskningen i DTM-tävlingen vara Audis unge och nye stjärna, Mike Rockenfeller, som dels stod i första startled och sedan tog tredjeplatsen i loppet före Mika Häkkinen efter en lång och hård duell, som slutade med en del plåtkontakt och att Häkkinen fick uppsöka depån tre varv från mål.
- Det var hårt men schysst, sa den finländske F1-världsmästaren.

Audi hade tre bilar bland de fem främsta, med Marc Scheider och Martin Tomczyk på fjärde och femte plats. Gary Paffett, Mercedes vann årets andra DTM-tävling.
1. Gary Paffett, Mercedes
2. Paul DiResta, Mercedes
3. Mike Rockenfeller, Audi 4
4. Timo Scheider, Audi A4
5. Martin Tomczyk, Audi A4
7. Mattias Ekström, Audi A4

Poängställning i DTM efter en deltävling
Mattias Ekström, Audi A4 DTM, 12 poäng
Paul di Resta, Mercedes, 12
Martin Tomczyk, Audi A4 DTM, 12

DTM i TV
DTM-loppet på Oschersleben 5/5 visas på Viasat Sport kl. 17.00.
07-05-03 Frank Stippler överraskar i STCC
Inför STCC Knutstorp 5/5:
Audis Frank Stippler är STCC-seriens stora överraskning. DTM-föraren från Audi Sport satte konkurrenterna på plats med bästa tid på kvalet och imponerande körning i STCC-premiären. I helgen väntar en ny bana för Frank, Ring Knutstorp i Skåne, och andra STCC-tävlingen i år:
- Den påminner om gamla Nürburgring, och det passar mig bra, kommenterar Frank Stippler.

För ett år sedan vann Audi en dubbelt i STCC-premiären på Knutstorp. Thed Björk etta, Fredrik Ekblom tvåa.
- Efter fadäsen på Sturup känns det som premiär på Knutstorp, tycker titelförsvararen Thed Björk som vunnit tävlingen där två år i rad.
- Det ska bli tredje gången gillt, jag är jätteladdad och det känns skönt att få komma dit. Vi är mer taggade än någonsin efter missarna på Sturup, jag har peppat mekanikerna och ingenjörerna, vi har en riktigt snabb bil – jag är nöjd, vi ligger bra till, förklarar Thed Björk.

Det är positiva tongångar i Auditeamet. På Sturup gjorde Thed Björk och Frank Stippler en fenomenal uppkörning från sista startposition till femte och sjunde plats, med Tommy Kristoffersson mellan sig, sedan teamet glömt fylla bensin i Franks Audi och satt på fel däck på Theds bil.
- Vi har snackat igenom händelserna på Sturup och fokuserat på det positiva. Vi kunde ha vunnit dubbelt, allt gick över förväntan, vi åkte fort, och Frank var absolut snabbast, han har överraskat varje gång från första testerna.
- Så vi har egentligen en rätt enkel uppgift på Knutstorp, skämtar Tommy, vi behöver bara tanka och sätta på rätt däck...

Audi/KMS-teamet, som inte gjorde ett enda misstag i fjol har satt sig i respekt hos konkurrenterna. Men nu är stallchefen Tommy Kristoffersson en aning bekymrad.
- Vi blottade oss, vi visade de andra att vi kunde göra fel och inte är oövervinneliga. Lita på att det har gett oss ny styrka. Det där vill vi inte vara med om igen, och vi känner oss trygga. Bra bilar, bra förare och ett bra team – nu skärper vi till oss.

Nykomlingen Frank Stippler hör till de stora överraskningarna i STCC. Han imponerade på Sturup, har testat på Knutstorp och är positivt inställd till banan:
- Den är backig, kurvig och tekniskt kluring som gamla delen på Nürburgring, och där trivs jag bra. De andra förarna har givetvis en fördel som kan banan, men jag lär mig snabbt, säger Frank.
Han är återhållsam med kommentarer om andra förare.
- Det är för tidigt att säga, jag har inte mött alla på banan än (Robin Rudholm och Richard Göransson kraschade på kvalet) men jag förväntar mig ett riktigt hårt race.
Frank Stippler tycker att hans depåteam, där teamingenjören André Philip och hälften av mekanikerna är nya för året, utvecklas åt rätt håll, och att de fungerar bra tillsammans.
- Jag är ju mekaniker och ingenjör i botten så vi förstår varandra bra, kommunikationen är bra i teamet, säger Frank Stippler.
- Vi får nu se vad BMW och Volvo har att ge, men jag och teamet är i god form inför helgen, avslutar Audis DTM- och nu också STCC-stjärnan Stippler.

Ställning STCC efter en deltävling:
1. Robert Dahlgren, Volvo, 10
2. Jan Nilsson, BMW, 8
3. Johan Stureson, Peugeot, 6
4. Tomas Engström, Honda, 5
5. Frank Stippler, Audi A4, 4
6. Tommy Kristoffersson, Audi A4, 3
7. Thed Björk, Audi A4, 2
8. David Björk, BMW, 1

Totalt körs 11 deltävlingar i STCC 2007. Premiär på Sturup Raceway 22 april.
Tävlingarna sänds i SVT2, Race, måndagar 22.30-23.00.

TÄVLINGSKALENDER 2007:
22 april, Sturup
5 maj, Ring Knutstorp
20 maj, Mantorp Park
3 juni, Karlskoga
17 juni, Anderstorp
30 juni, Våler
15 juli, Falkenberg
19 aug, Karlskoga
2 sep, Ring Knutstorp
16 sep, Sturup Raceway
30 sep, Mantorp Park
07-05-03 Audis strategi ska ge Mattias ny fullträff
Inför DTM Oschersleben 5/5:
Det blev en smakstart för Audi och Mattias Ekström med dubbelseger i årets DTM-premiär. Audi har två segrar på Oschersleben-banan sedan 2004, där helgens DTM-deltävling avgörs, men för Mattias har det inte varit någon turbana.
- Nu är det bara att spotta i händerna och köra hårt, säger Mattias Ekström

Mattias Ekström kommer till Oschersleben i ledningen för årets DTM-serie, efter sin seger på Hockenheim som blev Auditeamets 40:e seger i DTM.
- Det kändes skönt, det är alltid bra att börja ett nytt år med seger, det är ett kvitto på att man gör saker rätt, menar Mattias som givetvis är nöjd med sin egen insats och teamets strategi och arbete på Hockenheim.
- Jag har tränat lite mer inför det här året, men det är alltid svårt att veta var man står.
Inför Oschersleben står han på topp, men banan har aldrig gett någon pallplats för Mattias.
- Nej, där har jag ingen fullträff än, men det vore roligt med en pallplats i helgen, tycker Mattias Ekström som testat med stallet och gillar banans snabba karaktär med många och långa kurviga avsnitt och utmanande svårigheter för omkörningar.
- Här måste man ha en riktigt bra strategi för att vinna, och det har vi, det är hemligheten, förutom att kunna köra snabbt och bra, avslöjar Mattias.

Hittills har Audistallet lyckats bra på den här banan, två segrar av tre möjliga sedan 2004 har presterats och stallet har alltid legat i DTM-ledning efter denna deltävling. Tom Kristensen, som har stått för de segrarna, återhämtar sig fortfarande efter den svåra kraschen på Hockenheim och startar inte i helgen. Han ersätts av fyrfaldige LeMans-segraren Frank Biela, 42, som senast vann 12-timmarsloppet på Sebring i en Audi R10 TDI i år, men som också var DTM-mästare 1991.

Marco Werner, en annan av Audis LeMans-segrare, ersätter Alexandre Prémat, som också skadades vid olyckan på Hockenheim och nu går på rehabilitering.

Poängställning i DTM efter en deltävling
Mattias Ekström, Audi A4 DTM, 10 poäng
Martin Tomczyk, Audi A4 DTM, 8
Daniel la Rosa, Mercedes, 6
Alexandros Margaritis, Mercedes, 5
Paul di Resta, Mercedes, 4
Jamie Green, Mercedes, 3
Bernd Schneider, Mercedes, 2
Gary Paffett, Mercedes, 1

DTM i TV
DTM-loppet på Oschersleben 5/5 visas på Viasat Sport kl. 17.00.

07-04-22 DTM Hockenheim: Mattias Ekström vann premiären, dubbelseger för Audi
Audi tog en dubbelseger i DTM-premiären på Hockenheim. Mattias Ekström vann premiärtävlingen före teamkamraten Martyn Tomczyk.
- Otroligt skönt att börja säsongen med seger, sa Mattias Ekström som här vann sin tionde deltävling i DTM och som blev DTM-mästare 2004.

Mattias Ekström var snabbast på första testet och startade sedan tävlingen i andra startledet med fjärde bästa tid, gjorde tidigare och snabba depåstopp och körde i slutet av tävlingen om Bruno Spengler, Mercedes, som startade i pole position, och kom trea.

En svår krasch inträffade på första varvet. Efter en närkamp med Timo Scheider, Mercedes, spann Audis Tom Kristensen på banan upp mot Parabolkurvan och blev påkörd i hög fart av Alexandre Prémat, Audi, Susie Stoddart, M-B, och Adam Carroll, Audi. Kristensen och Prémat fördes till sjukhus men kunde senare återvända till teamet, oskadda.

Resultat, DTM Hockenheim 22/4
1. Mattias Ekström/SWE,, Red Bull Audi A4 DTM, 1:10:16.441
2. Martyn Tomczyk/GER, Red Bull Audi A4 DTM, 03,826
3. Bruno Spengler/CAN, Mercedes, 06,850

www.audisport.nu
07-02-10 Mattias Ekström provkörde Audi R10 TDI för LeMans
Mattias Ekström i vinnarbilen Audi R10 TDI 24-timmars på LeMans i år. Ja, det kan bli verklighet om Audi Sport beslutar sig för att starta en tredjebil i loppet 16-17 juni. Nyligen provkörde Mattias för första gången den obesegrade sportvagnen på Paul Ricard-banan och var lyrisk.
- Adrenalinet bara pumpade mer och mer genom venerna för varje varv jag körde, jag tror jag måste sova på den här upplevelsen några dagar för att kunna analysera vad som hände, det var helt otroligt, utbrast Mattias efter körningen.

V12-dieseln imponerade mycket på Mattias, som tidigare provkört föregångaren Audi R8:
- Jag kände mig direkt hemma i bilen, men jag behöver mer erfarenhet för att behålla lugnet. Kraften, vridmomentet och ”downforce” är helt fenomenal och skiljer sig totalt från min DTM-bil. Här hade jag bara kunnat hänga med i lågfartskurvorna.

Sveriges DTM-stjärna Mattias Ekström, som startar årets DTM-säsong i en ny Audi A4 på Hockenheim den 22 april, är nu också aktuell för att köra årets 24-timmarslopp på LeMans 16-17 juni i en tredje Audi R10 TDI tillsammans med DTM-förarna Lucas Luhr, Alexandre Prémat och Mike Rockefeller.
- Testet var positivt, alla fyra förarna hade förberett sig väl och nådde en exceptionellt hög nivå oerhört fort, vilket mer än väl uppfyllde mina förväntningar. De står först i kö om vi startar en tredje bil i LeMans, sa Audi Motorsports chef Dr Wolfgang Ullrich.

www.audisport.nu
07-02-05 Ekström och Kristensen toppar Audis DTM-stall
Mattias Ekström och Tom Kristensen toppar Audis föraruppställning i årets DTM-mästerskap. Med de två racingmästarna, fyra Audi-stall, tio bilar och tio förare har Audi siktet inställt på att återta DTM-titeln 2007. Tre nya förare har rekryterats till Audis fabriksstall.

Audi behåller sina fyra fabriksteam, Audi Sport Team Abt Sportsline, Phoenix och Rosberg, liksom kundteamet Kolles T.M.E., till årets DTM, en av de tuffaste och mest populära internationella racingserierna.

Audis senaste generation av avancerade touringracerbilar, Audi A4 DTM '07, körs i Audi Sport Team Abt Sportsline av 2004 års mästare Mattias Ekström, 28, och sjufaldige LeMans-segraren, dansken Tom Kristensen, 39, som gör sin åttonde säsong för Audi. Siktet är inställt på seger i DTM 2007. De två andra Abt-bilarna styrs av tysken Martin Tomczyk, 25, som tog sin första DTM-seger förra året, och Österrike-födde tysken Timo Scheider, 28.

Scheider var Audis bästa förare i de årsgamla Audi A4 DTM under 2006 och säkrade sin plats i den senaste generationens bil genom en konstant stark prestation hela året.

Audi Sport Team Rosberg har fått förstärkning 2007 av två nya tyska förare, Lucas Luhr, 27, och Mike Rockefeller, 23, som i år tänker försöka upprepa Scheiders bravad med fjolårsbilar.

Erfarne DTM-föraren Christian Abt, 39, får en ny kollega i Team Phoenix genom fransmannen Alexandre Prémat, 24, som skapade rubriker med sina framgångar i GP2 och A1 Grand Prix-serien. Men dessutom imponerade han när han testade för Audi i en A4 DTM. Audi Sport Team Phoenix startar med två år gamla A4 DTM-bilar.

Belgiskan Vanina Ickx, 32, bor i tyska Wiesbaden och har en av sitsarna i de två 2005 års Audi A4 DTM-bilar som körs i Audis kundstall, Team Kolles T.M.E. Den andra platsen ska tillsättas inom kort.
- Mixen av erfarna förare och hungriga talangfulla ungdomar är bra och vi har en utomordentlig uppställning av förare för 2007 års DTM-säsong, säger Dr Wolfgang Ullrich, chef för Audi Motorsport.

Säsongsöppningen sker med en officiell presentation i Düsseldorf. Första tävlingen går på Hockenheim en vecka senare.
06-12-18 Audis Mattias Ekström bäst i världen
Audiföraren Mattias Ekström kan nu titulera sig världens bästa racerförare. Audis DTM-stjärna vann Race of Champions i Paris i helgen – den stora finalen för världens bästa racing- och rallyförare. Mattias, som vann DTM-titeln 2004, visade återigen vilken enastående förare han är. Ekström tog finalsegern över den tredubbla rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb i hans egen bilmodell.

Bakom ratten på ett flertal olika bilar på väg mot finalen i Stade de France i Paris, eliminerade Mattias Ekström årets DTM-mästare Bernd Schneider, Tyskland, nya Formel 1-stjärnan Heikki Kovalainen, Finland, samt ChampCar-mästaren Sébastien Bourdais, Frankrike.
- Att vinna över Sébastien, speciellt i hans rallybil Xsara är helt otroligt. Sébastien är världens bästa rallyförare. Det betyder mycket för mig personligen att ha lyckats besegra honom. Det visar verkligen hur hög nivå DTM håller, jublade Mattias när segern i Race of Champions var ett faktum på lördagskvällen.

Mattias Ekström, vars DTM-kontrakt med Audi sträcker sig över 2008, är ansedd som en av världens bästa banracingförare, men han har också visat sina färdigheter i ett flertal VM-rallyn, bland annat Svenska rallyt.

Ekström vann Nations Cup tillsammans med lagkamraten Tom Kristensen, Danmark, vid förra årets Race of Champions. I år blev ”Team Scandinavia” utslaget i första omgången mot Finland, trots att Ekström slog finske VM-rallytvåan Marcus Grönholm.
- Nu ska jag ha en kort solsemester innan det är dags att ägna all min uppmärksamhet åt DTM 2007. Vi har nämligen ett och annat att reda ut med våra vänner (läs Mercedes-Benz) från Stuttgart…, menade Mattias, som tar med sig Race of Champions-titeln som ett vapen i jakten på revansch för sig och Audi i DTM 2007.
06-10-29 DTM Hockenheim: Brutet lopp för Ekström och Björk
Årets sista DTM-deltävling har avgjorts på Hockenheim i Tyskland. Klart sen förra tävlingen var att Bernd Schneider är mästare, för femte gången. Bakom honom stod kampen om andraplatsen mellan Audi-föraren Tom Kristensen och Mercedes-föraren Bruno Spengler med bara tre poäng dem emellan. Spengler drog det längsta strået, vann dagens tävling och säkrade därmed andraplatsen i mästerskapet.

Våra två svenskar Mattias Ekström och Thed Björk fick en betydligt tråkigare finaltävling då de båda tvingades bryta. STCC-mästaren Björk bröt då det bara var tio varv kvar på grund av problem med bromsarna.
- Det var bromsarna som inte fungerade riktigt, så det var bara att åka in i depån, säger Thed Björk

Ekström var tvungen att bryta ännu närmare loppets slut. Han hade kört upp sig till en sjunde plats och var precis bakom märkeskollegan Heinz-Harald Frentzen. Ekström försökte ta sig förbi, något som dessvärre slutade i en hård sammanstötning. Detta gjorde i sin tur att hela fronten på Ekströms Audi reste sig upp över vindrutan så att han knappt såg banan. En fortsättning av tävlingen var omöjlig och med bara två varv kvar fick Ekström parkera bilen i depån.
- Jag åkte väldigt fort och tog in på Frentzen hela tiden. Jag trodde att han öppnade dörren för mig då jag var klart snabbare än honom. Men det var en missuppfattning och jag kraschade rakt in i honom. Det är tråkigt att vi inte kunde korsa mållinjen i sista tävlingen för året, säger Ekström besviket.

Resultat Hockenheim final 2006
1. Bruno Spengler 37 varv
2. Jamie Green
3. Tom Kristensen
4. Bernd Schneider
5. Martin Tomczyk
6. Timo Scheider
7. Christian Abt
8. Jean Alesi
9. Susie Stoddart
10. Mathias Lauda
11. Vanina Ickx 1 varv
12. Mattias Ekström 2 varv
13. Alexandros Margaritis 3 varv
14. Heinz-Harald Frentzen 3 varv
15. Thed Björk 10 varv

Slutställning DTM 2006
1 Bernd Schneider 71 p
2 Bruno Spengler 63p
3 Tom Kristensen 56p
4 Martin Tomczyk 42p
5 Jamie Green 31p
6 Mika Häkkinen 25p
7 Heinz-Harald Frentzen 24p
8 Mattias Ekström 21p
9 Jean Alesi 15p
10 Timo Scheider 12p
11 Alexandros Margaritis 11p
12 Stefan Mücke 7p
13 Christian Abt 6p
14 Frank Stippler 3p
15 Daniel la Rosa 2p
16 Pierre Kaffer 1p
06-10-27 DTM Hockenheim: Audi-stjärnan Thed Björk hoppar in igen!
Thed Björk har fått chansen att ännu en gång hoppa in för den skadade Nicolas Kiesa. Efter en läkarundersökning igår fann läkarna att Kiesa ännu inte var redo för att köra tävling. Björk hoppade snabbt på flyget ner till Hockenheim där årets DTM-final körs i helgen.
- Det ska bli jättekul att få köra igen. Det gav mersmak i Le Mans, säger Björk.

Det första testet för dagen har körts och Björk var tolva medan Mattias Ekström var sjua. Imorgon, lördag, körs kvalificeringen medan tävlingen körs på söndag som vanligt och SVT 24 sänder loppet live med start klockan 13.50.
06-10-26 DTM inför Hockenheim: Ekström och Kristensen satsar på avancemang i finalen!
Det är dags för årets sista deltävling i DTM och som vanligt avslutas säsongen på Hockenheim, Tyskland. Mästerskapet avgjordes under förra tävlingen på Le Mans, Frankrike för två veckor sedan och Bernd Schneider kröntes mästare. Men det finns fortfarande en intressant batalj kvar – om andraplatsen i mästerskapet. Det står mellan Audi-stjärnan Tom Kristensen och Mercedes-nykomlingen Bruno Spengler, endast tre poäng skiljer dem åt i totalställningen.
- Det gäller att göra ett bra kval och ligga ett par placeringar framför Spengler för att jag ska kunna ta andraplatsen, säger Tom Kristensen.

Vår svenske chaufför Mattias Ekström har haft en motig säsong. Hans sikte är inställt på femte plats i mästerskapet. Om den placeringen slåss han mot de tidigare F1-förarna Heinz-Harald Frentzen och Mika Häkkinen, plus den unga och alltid snabba Jamie Green.
- Möjligheten att bli femma finns men jag kommer att fokusera på att avsluta säsongen så bra som möjligt, säger Ekström.

Det har varit en jämn och hård kamp mellan Audi och Mercedes under hela året. I antalet segrar står det 5-4 till Mercedes, något som Audi ha satt siktet på att ändra under helgens tävling.
- Vi kommer att försöka ha kul under helgen, ha en positiv atmosfär och förhoppningsvis gör det att vi kanske kan stå överst på pallen på söndag, säger Ekström.

Finalen lockar alltid storpublik och årets tävling är inget undantag. Det har varit ett stort tryck efter biljetter och man har redan sålt över 60 000 biljetter i förköp, publikfest är att vänta! För er som inte har möjlighet att se finalen på plats så kommer SVT24 sända live på söndag!

Mästerskapsställning inför finalen
1 Bernd Schneider 66 p (klar mästare)
2 Bruno Spengler 53 p
3 Tom Kristensen 50 p
4 Martin Tomczyk 38 p
5 Mika Häkkinen 25 p
6 Heinz-Harald Frentzen 24 p
7 Jamie Green 23 p
8 Mattias Ekström 21 p
9 Jean Alesi 14 p
10 Alexandros Margaritis 11 p

Se DTM på TV
Se DTM live på SVT24 på söndag kl. 13.50.
Nytt för i år är att SVT 24 direktsänder samtliga tävlingar!
Efterhandssändning med intervjuer sker i SVT2 måndag kl. 22.30 och tisdag kl. 15.05.
06-10-15 DTM Le Mans: Thed Björk bäste Audi-svensk, Ekström i startkrasch
Premiären i en DTM-bil blev lyckad för Thed Björk. Efter att ha kvalat på 16:e plats tog han sig i mål som 14:e förare efter en mycket bra körning på den klassiska banan i Le Mans. Mindre lyckosam var Mattias Ekström som var tvungen att bryta redan i de första kurvorna efter att ha varit inblandad i en kollision.
- När man kvalar dåligt kan man hamna i blåsväder och det gjorde jag. Det är nog det kortaste och hårdaste racet jag kört i karriären, säger Ekström.

Nyblivne STCC-mästaren Thed Björk fick däremot en bättre start i racet och kunde genomföra hela loppet utan att krascha, men det var nära en gång då Mercedesföraren Stefan Mücke touchade Theds bil och han snurrade. Men han kom tillbaks och höll ett bra tempo ända över mållinjen.

Svenske Audi-föraren och STCC-mästaren 2006 gjorde ett riktigt bra framträdande denna första gång i DTM med sin 14:e plats. I en Audi A4 DTM-bil från 2004, som inte är jämbördig de nyare 2006:orna, visade han att han var värdig att förtjäna denna chans.
- Det var riktigt kul att åka här nere, jag njöt av varje varv som jag körde. Nervositeten släppte ganska fort och eftersom jag inte var inblandad i startkraschen kunde jag köra på ganska smärtfritt, om man bortser från att Mücke körde på mig, säger Björk.

DTM-säsongen 2006 avgjordes här i Frankrike genom att Tom Kristen blev trea i loppet och inte fick de nödvändiga poängen som behövdes för att hålla liv i det annars så spännande mästerskapet. Bernd Schneider lyckades placera sig på en femteplats och kunde därmed säkra titeln för femte gången i karriären.

Men det blir ingen lugn körning i finalen på Hockenheim eftersom den åtråvärda andraplatsen står på spel. Audis Tom Kristensen och Mercedes Bruno Spengler får göra upp om den och det skiljer bara tre poäng, till Spenglers fördel. Ekström har en chans att knipa femteplatsen i mästerskapet och kommer att kämpa för att ta den, och samtidigt kunna hjälpa Tom Kristensen i hans kamp om andraplatsen.

Le Mans Resultat
1. Bruno Spengler, M-B
2. Mika Häkkinen, M-B
3. Tom Kristensen, Audi A4
4. Martin Tomczyk, Audi A4
5. Bernd Schneider, M-B
6. Jamie Green, M-B
7. Alexandros Margaritis
8. Timo Scheider, Audi A4
9. Christian Abt, Audi A4
10. Heinz-Harald Frentzen, Audi A4
11. Jean Alesi , M-B
12. Pierre Kaffer, Audi A4
13. Susie Stoddart, M-B
14. Thed Björk, Audi A4
15. Stefan Mücke, M-B,1 lap
16. Vanina Ickx, Audi A4. 2 laps
17. Daniel la Rosa, M-B, 32 laps
Mattias Ekström, Audi A4, 39 laps
Frank Stippler, Audi A4, 39 laps
Mathias Lauda 39 laps

Mästerskapsställning efter Le Mans
1 Bernd Schneider 66 p DTM-Mästare 2006
2 Bruno Spengler 53 p
3 Tom Kristensen 50 p
4 Martin Tomczyk 38 p
5 Mika Häkkinen 25 p
6 Heinz-Harald Frentzen 24 p
7 Jamie Green 23 p
8 Mattias Ekström 21 p
9 Jean Alesi 14 p
10 Alexandros Margaritis 11 p

Se DTM på TV
Se DTM live på SVT24 på söndag kl. 13.50.
Nytt för i år är att SVT 24 direktsänder samtliga tävlingar!
Efterhandssändning med intervjuer sker i SVT2 måndag kl. 22.30 och tisdag kl. 15.05.


06-10-14 DTM Le Mans: Thed Björk 16:e i kvalet
Thed Björk imponerar stort i sin debut i DTM, Europas tuffaste racingserie. I sin första körning någonsin i DTM-Audin var Björk trea på fredagens testkörning på Le Mans-banan oinför DTM-tävlingen på söndag. I kvalet blev han 16:e man och Mattias Ekström tia.

På lördagförmiddagens testkörning halkade han ner till 14:e tid medan Audis andre svensk, Mattias Ekström, bara var några hundradelar efter snabbaste Jamie Green.
Men under lördagens kvalificering till tävlingen hade varken Audis andre svensk, Mattias Ekström, som kör i Audis fabriksteam eller Thed Björk, som hastigt fått ersätta skadade italienaren Kiesa i privat-Auditeamet Futurecom TME:
- Det var ju inte direkt någon toppendag för min del men det är imorgon det gäller och då ges ingen pardon, säger Ekström efter kvalet.
- Thed och jag får ge järnet imorgon och visa vad svenskt stål är gjort utav, säger Ekström.
Thed Björk sög i sig allt han kunde av erfarenhet och kunskap i depån för att kunna åstadkomma en bra DTM-debut.
- Jag har haft så roligt och det är så häftigt att köra de här bilarna. Jag är så jäkla nöjd! Men det hade varit ännu roligare om man kunde varit med i toppen på kvalet, men det var inget jag räknade med eftersom jag är rookie här, skrattar Thed.
- Nu kommer jag ladda inför morgonens race och jag tänker inte vika en tum i racet utan det är max attack som gäller för att markera revir, sa Björk bestämt.

Kvalresultat
1. Bruno Spengler 1:30.486
2. Tom Kristensen, Audi A4, 0.032
3. Mika Häkkinen 0.367
4. Jamie Green 0.576
5. Christian Abt, Audi A4 0.603
6. Alexandros Margaritis 0.838
7. Pierre Kaffer, Audi A4, 0.890
8. Martin Tomczyk, Audi A4, 0.997
9. Bernd Schneider 0.182
10. Mattias Ekström, Audi A4, 0.421
11. Heinz-Harald Frentzen, Audi A4, 0.757
12. Frank Stippler, Audi A4, 0.894
13. Timo Scheider, Audi A4, 0.899
14. Daniel la Rosa 1.014
15. Stefan Mücke 1.083
16. Thed Björk, Audi A4 1.520
17. Jean Alesi 1.560
18. Susie Stoddart, 1.825
19. Mathias Lauda, 1.950
20. Vanina Ickx, Audi A4 2.326
06-10-13 STCC-segern stärker Audis varumärke
Thed Björk, Audi och KMS är de nya mästarna i racingens kungaklass STCC. En seger som inte bara kröner ett fantastiskt racingår utan även skapar värden för märket Audi och dess organisation.
– Segern i STCC betyder mycket för att stärka Audis anda och varumärke, säger Audis regionchef för norra Europa, Martin Sander, på plats i Sverige för att följa den rafflande finalen. I tillägg har den ett starkt symboliskt värde - att Audi är nummer ett bland premiummärkena.

Inför årets racingsäsong, med fyra STCC-segrar i bagaget och en betydligt hårdare konkurrens från nyutvecklade bilar och fabriksteam i STCC, stod KMS-teamet och Audi inför ett vägval.
Tillsammans med Audi AG och Audisport togs beslutet att satsa hårdare än någonsin. Resultatet blev ett trebilsteam där målsättningen var glasklar – att stå som segrare i STCC 2006.

Det svenska Audi/KMS-teamet fick tillgång till Audis senaste teknik på motor- och chassisidan, nya motorer med ökad effekt och hjulupphängningar som gav ännu bättre väghållning i de tre Audi A4-bilarna. Dessutom arbetade Audisports egna DTM-ingenjörer med Thed Björks och Fredrik Ekbloms bilar under säsongen. Tommy Kristoffersson och KMS vässade teamet ordentligt för att kunna ta hand om trebilssatsningen.
– Jag satte mitt huvud på ett fat, och det känns skönt att kunna leverera det jag lovade, kommenterar teamchefen och föraren Tommy Kristoffersson.

STCC-segern är viktig på den svenska marknaden, menar nye chefen för Audi Sverige, Jens Wetterfors:
– Mästerskapstiteln bidrar till att stärka Audis varumärke i Sverige och vi hoppas få se resultat i form av ökad försäljning. Dessutom kan vi kommunicera racingsegern och teamarbetet i våra servicemarknadsutbildningar.

I Audisport och Audi AG ses också STCC-satsningen som mycket framgångsrik:
– Vår investering har gett resultat genom hela säsongen, säger Martin Sander. Teamet har gjort ett fantastiskt jobb, liksom Audi Sverige och återförsäljarna.
– Framgångarna under den här säsongen har hjälpt oss att bygga Audi-andan ”Vi är ett vinnande team” i hela den svenska organisationen, säger Martin Sander som också betonar att motorsport är en viktig del av Audis strategi.
– Vi tog ledningen i rally med quattro, och i år har vi visat att vår dieselteknologi kan vinna stora racingmästerskap som Le Mans och ALMS. Det om något är ett bevis för vår devis Vorsprung durch Technik.
06-10-11 DTM inför Le Mans: Revanschsugen Ekström laddar fullt
Le Mans är ett namn som väcker spännande minnen hos motorsportfans runt om i världen. Banan är mest känd för 24-timmarsloppen som körs en gång varje år sedan 1923. I helgen är det dags för DTM att gästa banan. 39 varv ska köras runt den 4 180 kilometer långa Bugatti-slingan, som är en del utav den längre 24-timmarsslingan.

Att vinna Le Mans 24-timmars har ett högt värde hos racingförare och banan har skapat flertalet legender som med otroliga körningar skrivit in sig i historieböckerna. Audi-stjärnan Tom Kristensen är en utav legenderna då han har vunnit tävlingen sju gånger tillsammans med Audis extremt framgångsrika Le Mans-stall. Kristensen återvänder till van mark, medan det är första gången någonsin som vår supersvensk Mattias Ekström besöker banan.
- Jag ser verkligen fram emot att få köra på denna historiska tävlingsbana som är ny för mig i tävlingssammanhang. Tom Kristensen har däremot grym koll på banan så han får ge mig lite tips om hur man kommer runt på snabbast möjliga sätt, då jag är lite ”rookie” här, säger Ekström glatt.

Under förra DTM-tävlingen i Barcelona hade Ekström segervittring efter en stark uppkörning genom fältet. Men ett omtvistat domslut efter en incident med mästerskapsledaren Bernd Schneider gjorde att Ekströms segerchanser försvann. Efter ”drive through-straffet” fortsatte Ekström det höga tempot och körde upp sig till fjärde plats efter att ha grundlurat Bruno Spengler och passerat denna i en av årets snyggaste omkörningar.
- Det var ett tufft domslut i Barcelona och nu vill jag ta min revansch i Le Mans! Jag kommer att ladda fullt hela helgen, säger Ekström bestämt.

Bernd Schneider har en stor ledning i mästerskapet, men ännu är inget avgjort. Mercedes-föraren leder mästerskapet med 18 poäng framför Kristensen. Två tävlingar är kvar och maximalt 20 poäng finns att vinna. Kristensen har inte gett upp även om chanserna är små. Bakom honom jagar övriga förare som alla vill förbättra sina positioner i mästerskapet, däribland Ekström som haft en tung säsong. Svensken ligger för närvarande på sjätte plats i mästerskapet med åtta poäng upp till fjärde plats.
06-10-10 Sander, Audis regionchef för Norra Europa: Succén i STCC stärker Audis varumärke
Gratulerar! Audi är de nya mästarna i svenska racingserien STCC.
- Tack, och många tack till Thed Björk och KMS-teamet. Audi AG är mycket medveten om vilket fantastiskt jobb teamet har gjort för att åstadkomma de här resultaten. Det är en stor teaminsats, och jag vill också tacka den svenska Audi-organisationen, återförsäljarna och importören Audi Sverige, för deras fantastiska jobb under STCC-serien.

Kan du beskriva vad STCC-segern betyder för Audi AG?
- Före säsongen tog vi ett medvetet och väl övervägt beslut tillsammans med KMS och Audi Sverige att förbättra allt som var möjligt att förbättra för att få de resultat vi önskade, att vinna STCC. Det betalade sig redan innan segern i mästerskapet genom att stämningen i teamet steg och i en mer positiv attityd hos återförsäljarna och i hela organisationen. I Tyskland har det också varit ett stort intresse för STCC-teamet.
- Framgångarna under STCC-säsongen har hjälpt oss att bygga andan ”Vi i Audi är ett vinnande team”. Det ska vi använda i vår kommunikation av varumärket, i försäljningsarbetet och i våra service- och verkstadsutbildningar. Vi siktar alltid på att vara nummer ett, och vi bevisade att vi är det genom Theds och KMS/Audis seger i STCC-mästerskapet.

…och för Audi i Sverige?
- Audi har varit väldigt framgångsrika på den svenska marknaden de senaste åren och det här kommer att förbättra läget ännu mer. STCC är en bra plattform för att visa vår styrka i jämförelse med konkurrenterna.

Racinginvesteringen har betalat sig, kan du utveckla det lite?
- Det har varit en stark konkurrens under STCC-säsongen med otroligt hård och tät racing för alla tre förare i teamet. Thed har haft ledningen från första början, efter hans seger och andraplatsen för Fredrik i första tävlingen. Eftersom vinnaren får mest publicitet i medierna är det ju ett värdefullt resultat som ökar uppmärksamheten på det vinnande varumärket Audi.
- Ett annat resultat är att vår vision att vara nummer ett bland premiummärkena har ett symbolvärde för återförsäljarna. De har investerat i Audis varumärke genom att bland annat utveckla sina försäljningshallar och därför förväntar de sig att vi ska vara kapabla och framgångsrika i att bygga varumärket. Segern är därför mycket prestigefylld.

Audis marknadsandelar har ökat i Sverige, räknar ni med fortsatt ökning nu?
- Vi är nöjda med att ha fem procents marknadsandel, men med våra nya produkter de närmaste åren så har vi potential att öka till sex procent. Vi tittar på nya segment och nya kundgrupper. För närvarande saknar vi en Coupéversion och en mindre B-SUV, och vi överväger nu hur vi kan fylla de luckorna.

Audi har haft framgångar i motorsport en lång tid, hur förklarar du det?
- Motorsport är en vital del av Audis strategi och inspirationskällan ligger i vår devis Försprång Genom Teknik. När vi har framgångar i motorsport så är det bevis för att vi är avancerade på att bygga bilar och att vi ligger lite före våra konkurrenter. Resultatet märks i att vi har ett mycket starkt varumärke och säljer fler bilar.

I modern historia började Audis motorsportframgångar med Quattro-segrarna i rally, eller hur?
- Korrekt, Quattro var ett steg framåt. En ny teknisk lösning presenterades. Över en natt kom vi fram med ett vinnande koncept och ett bevis på Audis förmåga. Quattro har varit enormt viktig för att stärka Audis varumärke och idag är det ett starkt eget varumärke. Quattro har byggt upp ett stort arv, det är ett synligt märke och ger en signal om att man kan vänta sig någonting speciellt.

Är dieseln nästa genombrott för Audi i motorsport?
- Ja, vi kommer att fokusera mycket på diesel från och med nu. Vårt genombrott i år med R10 TDI i Le Mans och ALMS är bara början på våra framgångar med dieselmotorer. Det här är rätt tid att utveckla sportiga dieslar och vi ligger i täten genom att vi nu har vunnit viktiga racingmästerskap med dieselmotorn.

Hur mycket byggde beslutet på miljömässiga tankar?
- Miljödiskussionen var inte den primära orsaken när vi satsade på att utveckla dieselmotorer för racing, snarare ville vi visa hur dieseltekniken kan bli mer betydelsefull. Det handlade mer om att visa att Audi är starka på dieselteknologi, där vi alltid haft en ledande roll när det gäller att utveckla nya dieselmotorer. Vi har förvandlat dieselmotorn från en bullrig, smetig och slö maskin till en snabb och kraftfull, tyst och miljömässigt sund motor.
- Vi är det första bilmärke som vinner legendariska racertävlingar och stora mästerskap med dieselmotor, och det lyckades vi med redan första året, precis som vi gjorde med Quattro. Det är ett bevis för vår devis, Försprång Genom Teknik

Blir det några förändringar framöver i Audis sponsringstrategi?
- Det blir inga märkbara förändringar. Vi är framgångsrika i alpin skidåkning, golf och motorsport och vi planerar att fortsätta med de satsningarna, hellre än att öka inom andra områden.
- För att kunna förbättra oss själva måste vi begränsa antalet satsningar eftersom det kräver oerhört mycket personal, fokus och engagemang att gå in som sponsor i en sport. Det är ett otroligt hårt jobb att bli framgångsrik i sponsring, det handlar inte bara om att klistra på några logotyper. Nu ska vi bli bättre på att bygga personliga relationer tillsammans med våra sportteam, att använda varandras kundlistor och att inte spara några krafter när det gäller att bygga våra varumärkesvärden.

Är framgången i Audi/KMS-teamet ett exempel på detta?
- Ja, vi går i samma riktning, och det är vad framgång handlar om

Intervju: Lars-Ola Nordqvist, Redaktör Audisport.nu
06-09-24 DTM Catalunya: Mattias Ekström en besviken fyra
Helgens DTM-tävling i Spanien på Circuit de Catalunya vanns utav Audi-föraren Martin Tomczyk. Mattias Ekström körde in på fjärde plats efter att ha blivit bestraffad på grund av en sammanstötning med mästerskapsledaren Bernd Schneider. Mästerskapsutmanaren Tom Kristensen lyckades inte få med sig några poäng. Men totalt sett var helgen bra för Audi som redan under kvalificeringen visade var skåpet skulle stå och tog de tre första platserna av startuppställningen.

Martin Tomczyk behöll sin pole position när starten gick och tog kommandot direkt. Efter honom följde Heinz-Harald Frentzen, Tom Kristensen och Bernd Schneider. Mattias Ekström tappade en placering i starten och kom ut som sjunde bil efter första kurvan.
- Jag fick inte en klockren start, det var trångt in i första kurvan och jag tappade en placering, säger Ekström.

Ekström började sedan jaga framförvarande bilar och presterade bra varvtider, varv efter varv. Kört där efter var han uppe på fjärdeplats och kunde lite senare passera Tom Kristensen för att börja jaga Bernd Schneider. Mercedes-föraren hade under tiden lyckats avancera till andra plats efter en som vanligt stark inledning utav loppet. Ekströms mål var att komma ifatt och förbi Schneider för att rädda mästerskapspoäng åt Kristensen.
Mattias gav allt vad han och bilen hade, plockade in tiondel efter tiondel på Schneider. Paret hade en intressant duell och efter en snygg manöver kunde Ekström enkelt passera honom, upp på en andraplats bakom stallkollegan Martin Tomczyk.
- Bilen gick jättebra och jag gav allt jag hade för att komma ifatt Bernd. Jag visste att jag var tvungen att komma förbi honom för mästerskapets och min egen skull, förklarar Ekström.

Audi-stallet beslutade att ta in Ekström tidigt för sitt andra stopp och när han väl kom ut på banan igen var Schneider förbi. Men det tog inte lång tid innan Ekström kom ikapp Schneider igen. Audi-föraren hade konstant bättre varvtider och stressade honom hårt. I banans första kurva satte Ekström in attacken och efter lätt kontakt dem emellan tog han sig ännu en gång förbi Schneider, upp på andra plats. Siktet var nu inställt på förstaplatsen. Men på väg mot ledande Tomczyk beslutade tävlingsledningen att ge ett Ekström ett drive through-straff efter kontakten med Schneider. Detta gjorde att Ekström föll tillbaka till en femte plats bakom Bruno Spengler.
- Jag sköt Bernd Schneider framför mig då han var långsammare och fick ett straff för det, så det var bara att gå in i depå och ta det, säger Ekström.

I sin ilska över straffet körde Ekström raskt ikapp Spengler och tog sig förbi efter en utav årets snyggaste omkörningsmanövrar i DTM. När målflaggan föll var Ekström en besviken fyra.
- Körningen stämde så bra och jag ville verkligen vinna det här loppet, att man får ett straff gör att musten går ur en. Sen tappade vi mycket poäng i mästerskapet, nu finns det bara en teoretisk chans kvar för Tom Kristensen att vinna, suckade Ekström.

Kristensen ligger kvar på andra plats i mästerskapet med sina 44 poäng och har nu hela 18 poäng upp till ledaren Bernd Schneider. Med bara två tävlingar kvar och maximalt 20 poäng att vinna så är chanserna små för Kristensen att ta hem årets mästerskap. Ekström å andra sidan klättrade i mästerskapet och ligger sexa. Nästa tävling körs på legendariska banan Le Mans i Frankrike om tre veckor.

Resultat DTM Barcelona
1. Martin Tomczyk
2. Bernd Schneider
3. Heinz-Harald Frentzen
4. Mattias Ekström
5. Bruno Spengler
6. Frank Stippler
7. Daniel la Rosa
8. Alexandros Margaritis
9. Tom Kristensen
10. Christian Abt
11. Mika Häkkinen
12. Stefan Mücke
13. Mathias Lauda
14. Jean Alesi
15. Susie Stoddart

Mästerskapsställningen efter Barcelona
1 Bernd Schneider 62p
2 Tom Kristensen 44p
3 Bruno Spengler 43p
4 Martin Tomczyk 33p
5 Heinz-Harald Frentzen 23p
6 Mattias Ekström 21p
7 Jamie Green 20p
8 Mika Häkkinen 17p
9 Jean Alesi 14p
10 Alexandros Margaritis 9p
11 Timo Scheider 8p
12 Stefan Mücke 7p
13 Christian Abt 4p
14 Frank Stippler 3p
15 Daniel la Rosa 2p
16 Pierre Kaffer 1p

Se DTM på TV
Se DTM live på SVT24 på söndag kl. 13.50.
Nytt för i år är att SVT 24 direktsänder samtliga tävlingar!
Efterhandssändning med intervjuer sker i SVT2 måndag kl. 22.30 och tisdag kl. 15.05
06-09-20 DTM Catalunya: Mattias Ekström ska hjälpa Tom att vinna
Audis Mattias Ekström tänker inte spara på krutet i helgens DTM-tävling i Spanien. En seger för honom i mästerskapet är uteslutet, säsongen har inte varit tillräckligt framgångsrik för Mattias.
- Jag ska ge allt för att ta poäng från Bernd Schneider och hjälpa Tom Kristensen och Audi att ta ett steg närmare mästerskapstiteln i DTM, säger Mattias.

Circuit de Catalunya är platsen för den åttonde deltävlingen i DTM och ligger i Spanien, ett stenkast från den Katalanska metropolen Barcelona. Banan byggdes 1991 och är en av Europas modernaste banor. Förutom DTM så körs även Formel 1 och Moto GP på denna bana och är flitigt besökt av team året runt för sina gynnsamma förhållanden då det gäller väder, vind, säkerhetsstandard och den rymliga depån.
- Det ska bli väldigt kul att tävla på den här banan eftersom jag aldrig har kört här tidigare, den enda erfarenheten av tävling här i Spanien är när jag körde rally för två år sen, säger Ekström.

I mästerskapet leder Bernd Schneider med tio poäng före Audiföraren Tom Kristensen och den ledningen ska Audis team försöka reducera i helgen. Audiförarna står bakom honom och kommer att försöka plocka så många poäng som möjligt från den ledande föraren i mästerskapet.
- Vi ska försöka hjälpa Tom så mycket som möjligt så att han kan ta in några poäng på Schneider i mästerskapet, säger Ekström.

Mattias Ekström har haft mycket oflyt denna säsong men blickar ändå framåt och är lika positiv som vanligt.
- Ibland har man motgångar, men vi har lärt oss mycket av det. Jag ser fram emot ännu ett spännande race i DTM och jag kommer inte att spara på krutet då det gäller min körning, säger Mattias.

Den spanska banan har både snabba och långsamma partier med få tillfällen att köra om vilket medför att det blir ännu viktigare att ha en bra startposition. Banans yta är oftast lite sämre i början av helgen, det ligger normalt ett dammlager på banan då, men det blir bättre ju mer det körs under helgen och till söndagens race kommer bilarna att ha fullt grepp. Förarna kommer att köra den korta varianten av GP-banan som är 2,949 km lång och de ska avverka 58 varv i söndagens race.

Mästerskapsställningen inför Catalunya
1 Bernd Schneider 54p
2 Tom Kristensen 44p
3 Bruno Spengler 39p
4 Martin Tomczyk 23p
5 Jamie Green 20p
6 Heinz-Harald Frentzen 18p
7 Mika Häkkinen 17p
8 Mattias Ekström 16p
9 Jean Alesi 14p
10 Timo Scheider 8p
….Alexandros Margaritis 8p
12 Stefan Mücke 7p
13 Christian Abt 4p
14 Pierre Kaffer 1p

Teammästerskapet inför Cataluny
1 Vodafone/Salzgitter AMG-Mercedes 74 p
2 Audi Sport Team Abt 62 p
3 DaimlerChrysler Bank AMG-Mercedes 56 p
4 Audi Sport Team Abt Sportsline 39 p
5 Stern/Easy Rent AMG Mercedes 22 p
6 Audi Sport Team Rosberg 8 p
7 TV-Spielfilm/TrekStore AMG Mercedes 7 p
8 Audi Sport Team Phoenix 5 p

Se DTM på TV
Se DTM live på SVT24 på söndag kl. 13.50.
Nytt för i år är att SVT 24 direktsänder samtliga tävlingar!
Efterhandssändning med intervjuer sker i SVT2 måndag kl. 22.30 och tisdag kl. 15.05

www.audisport.nu

06-09-04 Audi tog historisk seger i American LeMans
Allan McNish och Dindo Capello tog en rafflande seger på Mosport-banan med Audis revolutionerande dieselsportvagn R10 TDI och vann därmed den stora LM-P1-klassen i den amerikanska LeMans-serien, när två tävlingar fortfarande återstår.
- Det amerikanska Audi-teamet har gjort en oerhörd bedrift som vunnit mästerskapet redan första året med en helt ny bil och teknik. Det är bara att gratulera, sa Audis motorsportchef Dr. Wolfgang Ullrich efter segern.

Audis sportvagnsprototyp med dieselmotor, R10 TDI är fortfarande obesegrad. Nu är den också historisk genom att Dindo Capello och Allan McNish i helgen tog hem mästerskapet i ALMS, American LeMans Series. Capello och McNish har vunnit fem raka segrar och när nu två tävlingar är kvar, Road Atlanta och Laguna Seca, har de skaffat sig ett ointagligt försprång. Frank Biela och Emanuele Pirro i den andra diesel-R10:an slutade fyra i tävlingen.

Ett störtregn gjorde att kvalificeringen fick ställas in, men Capello/McNish hade bästa träningstid på den 4,1 km långa och snabbaste ALMS-banan och startade i första led. Audin ledde sedan största delen av tävlingen, men fick kämpa hårt mot Lola-bilarna. Segern i den åttonde tävlingen kom med mycket knapp marginal, 2,79 sekunder efter 2,45 timmar, och efter en rafflande slutkamp mellan Allan McNish och Butch Leitzinger i hårdaste konkurrenten Dyson-Lola.
- Jag hade ett riktigt bra race med Butch efter att jag tog över i 73:e minuten från Dindo som hade ledningen. Jag kom sedan för långt ut i en kurva, tappade ledningen, men kunde strax efter ta tillbaka den igen. Dyson-Lola var väldigt snabba idag, och vi lyckades vinna mycket tack vare bra depåstrategi, menade Allan McNish.

Efter Audis överlägsna start på säsongen med den nya dieselsportvagnen, hade nya regler skapats som gav konkurrenterna fem liter större bränsletank och 65 kg lättare bilar än Audi R10 TDI.
- Jag är oerhört stolt över att få vinna ALMS-titeln efter ett så hårt race och skriva historia med den här dieseln tillsammans med Dindo, fortsatte McNish.

Sportvagnssegern i ALMS var Audis sjunde, efter sex segrar med den nu legendariska Audi R8, men det var första gången en racerbil eller sportvagnsprototyp med dieselmotor vinner ett stort internationellt mästerskap, vilket gör segern historisk. Tidigare i år har Audis nya dieselracer vunnit debuten på Sebrings 12-timmarslopp (Dindo Capello/Tom Kristensen och Allan McNish), 24-timmarsloppet

Resultat ALMS Mosport
1. Capello/McNish (Audi R10 TDI) 133 laps in 2h 45m 0,142s
2. Dyson/Smith (Lola-AER) + 2,794s
3. Weaver/Leitzinger/Dyson (Lola-AER) + 37,130s
4. Biela/Pirro (Audi R10 TDI) - 1 lap
5. Luhr/Dumas (Porsche) - 1 lap
6. Maassen/Bernhard (Porsche) - 2 laps


06-09-03 DTM Zandvoort: Audi vann, men Ekström stoppades av Mercedes
Tre Audi stod i täten och det var upplagt för en Audi-framgång i DTM-tävlingen på Zandvoort. Mattias Ekström hade siktet inställt på en pallplats. Men hans chanser grusades av engelsmannen Jamie Green som satt sin Mercedes i sidan På Mattias blå Audi A4. Men Audi tog segern, genom dansken Tom Kristensen.

Det började med en mycket bra start för Audis förare. Redan efter första kurvan tog Tom Kristensen täten före Martin Tomczyk, Mattias Ekström och Heinz-Harald Frentzen. Frentzen fick däremot ge sig för bakomvarande bil redan på andra varvet. Men topptrion med Audibilar tog täten och skapade ett tryggt avstånd till de det bakomvarande fältet.
- Vi gjorde en bra start allihop och kunde köra fritt i början utan att behöva tampas med några andra, säger Ekström, som kom ut som tredje man.

Detta scenario såg länge ut att hålla i sig då Audi efter första depåstoppet fortfarande höll positionerna ett, två och tre. Men Mattias Ekström tappade sin tredjeplacering efter sitt andra depåstopp då han kom ut på banan och fick två Mercedesförare framför sig, som stoppade upp honom så att han tappade flera sekunder och då kunde Bernd Schneider passera.
- Jag kom ut från depån och fick två långsammare bilar framför mig som jag skulle passera men de körde praktiskt taget i bredd för att jag inte skulle komma om. Jag tappade tredjeplatsen på det, berättar Ekström.

När Mattias Ekström lyckats ta sig förbi hade Bernd Schneider redan ryckt och dragit ifrån. Då var det dags för nästa utmaning, Jamie Green hade kommit ifatt och pressade Mattias under flera varv. Green gjorde sen en chansning för att komma förbi Ekström, men var inte tillräckligt snabb så istället rammade han Ekström i sidan.
- När jag blev påkörd var jag tvungen att gå in i depå igen och tappade därmed alla chanser att komma på poängplats, suckar Mattias Ekström som förpassades ner till 13:e plats.

Framme i toppen lyckades däremot Tom Kristensen dra ifrån och kunde bibehålla ledningen. Bakom honom hade Bernd Schneider kommit ifatt Martin Tomczyk och dessa två följdes sedan åt i flera varv. Då det återstod tre varv pressade sig Bernd Schneider förbi Tomczyk och lyckades hålla andraplatsen in i mål.

Genom sin seger ligger Tom Kristensen nu bara tio poäng efter Bernd Schneider i mästerskapet och det är 30 poäng kvar att tävla om. Till Zandvoort kom det 78 500 besökare för att se ett spännande och varierat race. Nästa tävling går i Barcelona, Spanien och räkna med att det kommer bli hård kamp märkena emellan igen.

Resultat DTM Zandvoort
1. Tom Kristensen
2. Bernd Schneider
3. Martin Tomczyk
4. Bruno Spengler
5. Heinz-Harald Frentzen
6. Timo Scheider
7. Stefan Mücke
8. Jamie Green
9. Pierre Kaffer
10. Daniel la Rosa
11. Mika Häkkinen
12. Susie Stoddart
13. Mattias Ekström
14. Frank Stippler
15. Mathias Lauda
16. Nicolas Kiesa

Mästerskapsställningen efter Zandvoort
1 Bernd Schneider 54p
2 Tom Kristensen 44p
3 Bruno Spengler 39p
4 Martin Tomczyk 23p
5 Jamie Green 20p
6 Heinz-Harald Frentzen 18p
7 Mika Häkkinen 17p
8 Mattias Ekström 16p
9 Jean Alesi 14p
10 Timo Scheider 8p
..Alexandros Margaritis 8p
12 Stefan Mücke 7p
13 Christian Abt 4p
14 Pierre Kaffer 1p

Teammästerskapet efter Zandvoort
1 Vodafone/Salzgitter AMG-Mercedes 74 p
2 Audi Sport Team Abt 62 p
3 DaimlerChrysler Bank AMG-Mercedes 56 p
4 Audi Sport Team Abt Sportsline 39 p
5 stern/Easy Rent AMG Mercedes 22 p
6 Audi Sport Team Rosberg 8 p
7 TV-Spielfilm/TrekStore AMG Mercedes 7 p
8 Audi Sport Team Phoenix 5 p

06-08-31 ALMS inför Mosport Park: Audi R10 TDI på väg bli historisk - igen
Audis nya dieselsportvagn R10 TDI blev historisk när den kom, och när den vann LeMans 24-timmarslopp i våras som världens första dieseldrivna racerbil. I helgens tävling på Mosport Park kan Dindo Capello och Alan McNish skapa mer historia för Audi-dieseln genom att ta hem den amerikanska mästerskapstiteln i ALMS, American LeMans Series. Arrangörerna gör dock allt för att stoppa detta, reglerna har ändrats till konkurrenternas fördel, men Audi R10 TDI fortfarande obesegrad.

Redan när Audi R10 TDI presenterades som uppföljare till den extremt framgångsrika sportvagnen R8, var den sensationell. En diesel på racerbanan har hittills varit otänkbar. Här lanserades en helt ny V12 dieselmotor med dubbelturbo, Audis framgångsrika insprutningsteknik TDI för dieslar, dubbla partikelfilter, en effekt på över 650 hk och ett vridmoment på 1 100 Nm.

Det skulle snabbt visa sig att Audi hade tagit fram ett nytt vinnarkoncept. Efter fem körda tävlingar under 2006 är den hittills obesegrad.

Det blev seger direkt i debuten på Sebring och historisk seger i sitt första 24-timmarslopp på legendariska LeMans. Senast har den tre segrar, varav två dubbelsegrar för Capello/McNish och Frank Biela/Emanuelle Pirro, i den amerikanska serien ALMS.

Där leder nu Dindo Capello och Alan McNish med 42 poäng, och det räcker att de bärgar sju poäng redan i nästa tävling på Mosport Park i helgen för att ta hem mästerskapet. Det skulle i så fall bli en ny "historisk", första gången någon vinner ett internationellt mästerskap i en dieseldriven racerbil.

Problemet verkar vara att Audi R10 TDI är för bra för konkurrenterna. Arrangören IMSA ändrade nämligen reglerna inför senaste tävlingen på Road America i Wisconsin så att de övriga teamen fick lätta sina bilar med 65 kg. Det gynnade givetvis den största konkurrenten till mästerskapet, Dyson Lola i klassen LM P1. Men det hjälpte inte.

Trots att Frank Biela och Emanuelle Pirro blev påkörda och förpassade ut i sandfållan i starten, fick åka in i depå för att byta alla fyra däck och köra
upp sig från sista plats i fältet så vann de den 2,45 timmar långa tävlingen. De var 0,4 sekunder före sina teamkamrater Capello/McNish som blev omkörda av Pirro i slutet av tävlingen efter en pace car-situation.

McNish hade dessförinnan tagit pole position och slagit varvrekordet på den 6,5 km långa banan med tiden 1.49,181 min.
- Den här banan passar oss bra, vi var obesegrade även med R8:an, och den extra tyngden berörde oss inte så mycket. Men vi fick arbeta hårt och teamen gjorde en fantastisk insats, sa Dr Wolfgang Ullrich.

Dubbelsegern och segersviten har inte lämnat övriga team och arrangören någon ro. Inför helgens tävling på Mosport Park i Kanada, där hela serien kan avgöras, har en ny anti-diesel-Audi-regel införts. Övriga team får nu ha fem liter större bränsletank än Audi R10 TDI.

Mosport är en mycket svår och oförutsägbara bana, med berg- och dalbaneliknande sträckning och olika väderförhållanden längs banan. Här har Dyson Lola vunnit de senaste två åren.
- Att vår R10 TDI väger 65 kilo mer än Dyson Lolan kommer att märkas mer här än på Road America. Dessutom har de fem liter större tank än vi. Det kommer att bli ännu tuffare, men vi har en chans att vinna mästerskapet redan nu och tänker satsa allt för att göra ytterligare ett bra resultat, kommenterar Dr Wolfgang Ullrich, Audis motorsportchef.

Efter Mosport Park är det två tävlingar kvar i ALMS, Road Atlanta den 30 september och Laguna Seca den 21 oktober.
- Jag tror den snabba Mosport-banan passar både oss och bilen, här har jag och McNish och jag och Kristensen vunnit med R8:an år 2000 och 2002, men det blir ett tufft race. Det är Dyson-land, menar Dindo Capello, som kan bli historisk med Audi R10 i helgen.

Fotnot: Det är inte första gången Audi vinner så mycket att arrangörerna ändrar reglerna. 1988-89 krossade Audi 200 Quattro allt motstånd i TransAm och IMSA-GTO-serien. Då förbjöds fyrhjulsdrift och andra motorer än V8. I svenska STCC vann Audi A4 Quattro så mycket att fyrhjulsdrift förbjöds även här.

Ställning i ALMS:
LM P1 Förare:
1 Dindo Capello (Audi R10 TDI) 135
1 Allan McNish (Audi R10 TDI) 135
2 James Weaver (Lola-AER) 93
2 Butch Leitzinger (Lola-AER) 93
3 Frank Biela (Audi R10 TDI) 56
3 Emanuele Pirro (Audi R10 TDI) 56
4 Andy Wallace (Lola-AER) 48
5 Chris Dyson (Lola-AER) 44
5 Guy Smith (Lola-AER) 44
6 Michael Lewis (Lola-AER) 41
6 Chris McMurry (Lola-AER) 41
7 Tom Kristensen (Audi R10 TDI) 26
7 Duncan Dayton (Lola-AER) 26
8 Bryan Willman (Lola-AER) 12

LM P1 Tillverkare:
1 Audi 146
2 Lola 112

LM P1 Motortillverkare:
1 Audi 146
2 AER 112

LM P1 Team:
1 Audi Sport North America 146
2 Dyson Racing Team 96
3 Autocon Motorsports 51
4 Highcroft Racing 31

Tiderna på Mosport
Fredag, 1 September
13:05 - 13:35 Test (LM GT1 / GT2)
13:35 - 14:35 Test (alla klasser)
14:35 - 15:05 Test (LM P1 / P2)

Lördag, 2 September
10:15 - 11:15 Fri träning
14:00 - 15:00 Fri träning
15:10 - 15:30 Kval (LM GT1 / GT2)
15:40 - 16:00 Kval (LM P1 / P2)

Söndag, 3 September
10:05 - 10:35 Warm-up
15:00 - 17:45 Race

Resultat Road America
1 Biela/Pirro (Audi R10 TDI) 76 varv på 2h 45m 32.115s
2 Capello/McNish (Audi R10 TDI) + 0.400s
3 Weaver/Leitzinger (Lola-AER) + 0.713s

Resultat Salt Lake City
1 Biela/Pirro (Audi R10 TDI) 65 varv på 2h 46m 0.377s
2 Maassen/Luhr (Porsche) + 0.318s
3 Weaver/Leitzinger (Lola-AER) + 45.183s
4 Capello/McNish (Audi R10 TDI) + 1m 10.503s

Resultat Portland
1 Capello/McNish (Audi R10 TDI) 142 varv på 2h 45m 08.847s
2 Biela/Pirro (Audi R10 TDI) +42,051s
3 Dyson/Smith (Lola-AER) - 2 varv

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.


06-08-30 DTM: Ekström inför Zandvoort: Jag ska stå på pallen
DTM-striden går in i sitt avgörande skede i helgens tävling på Zandvoort-banan. Bara fyra lopp återstår och det hastar för Audis Tom Kristensen att komma ikapp Bernd Schneider i Mercedes, som leder serien med 12 poäng före danskens 34 poäng. Mattias Ekström är sjua på 16 poäng.
- Det här är en av mina favoritbanor och jag ska stå på pallen i helgen, säger Mattias.

Audis motorsportchef Dr. Wolfgang Ullrich har också satt ett tydligt mål för den holländska deltävlingen.
- Audi ska slå tillbaka och få så många som möjligt på prispallen, så att vi kan förbättra vår ställning i mästerskapet. Tom Kristensen bröt på Brands Hatch och har sedan dess haft en rad femteplatser. För Mattias har säsongen inte alls varit lyckad, men på Zandvoort ska det vända, enligt honom själv.

DTM tar sig till Holland för den sjunde deltävlingen i årets serie. Zandvoort - eller kanske Sandfort - är en bana som ligger vid havet och har sandstränder bredvid sig. Dessa stränder och vinden från havet gör att banan får en speciell karaktär.
- Det är en väldigt hal bana när sanden dammar in på banan och man får inte riktigt fäste om man kommer för mycket utanför spåret, säger Mattias Ekström.

Mattias Ekström har ändå goda minnen från den här banan. Här tog han sin första vinst i DTM och han har efter det alltid placerat sig på pallen i den här tävlingen.
- Det är en bana som jag gillar för den är väldigt snabb, det finns många omkörningsmöjligheter och den är kuperad, så det går lite upp och ner, säger Ekström.

Sanden medför inte bara problem för förarna med en hal bana som sliter mycket däck. Den ställer också höga krav på teamet och dess strategi under tävlingen då de ska se till att deras förare har bästa tänkbara förutsättningar i racet.
- Det är otroligt viktigt att få in Mattias rätt när det gäller depåstoppen. Vi ska undvika trafik, se till så att han inte kör på dåliga däck och vi ska göra snabba depåstopp, säger Alex Stehlig, chefsingenjör på Mattias bil, och som också är en av chefsingenjörerna i svenska Audi/KMS STCC-team.

På söndag kommer förarna att köra 38 varv på den 4,307km långa banan som serien har gästspelat på sedan 2001. Målsättningen för Audi är att knappa in på ledande Bernd Schneider i mästerskapet och Mattias Ekströms personliga målsättning är att åter komma på pallen.
- Jag vill ha ett bra resultat i helgen så man får kliva upp på pallen och spruta lite Pommac igen, avslutar Ekström.

Mästerskapsställning DTM inför Zandvoort
1. Bernd Schneider 46p
2. Tom Kristensen 34p
2. Bruno Spengler 34p
4. Jamie Green 19p
5. Mika Häkkinen 17p
5. Martin Tomczyk 17p
7. Mattias Ekström 16p
8. Jean Alesi 14p
9. H-H Frentzen 14p
10. Alexandro Margaritis 8p

Se DTM på TV
Se DTM live på SVT24 på söndag kl. 13.50.
Nytt för i år är att SVT 24 direktsänder samtliga tävlingar!
Efterhandssändning med intervjuer sker i SVT2 måndag kl. 22.30 och tisdag kl. 15.05.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.
06-08-20 DTM Nürburgring: Nyckfullt väder och motorstopp för Ekström
Helgens DTM-tävling på klassiska Nürburgring blev inte riktigt vad Audi-stallet hade hoppats på. Tidigare mästerskapsledaren Tom Kristensen tog femte plats medan Mattias Ekström körde in på åttonde plats. Mercedes-föraren Bruno Spengler tog sin andra raka seger och delar andraplatsen i mästerskapet med Kristensen. För Ekströms del började strulet redan under kvalificeringen.

Mercedes-föraren Alexandros Margaritis hindrade Ekström under ett utav sina kvalvarv, något som han senare blev bestraffad för. Men trots detta tog sig Ekström vidare till den sista kvalomgången och satsade hårt. Ett riktigt snabbt varv var på gång, men dessvärre satsade Ekström lite för hårt i näst sista kurvan och tappade viktig tid. Ekström startade från femte plats på startuppställningen.
- Jag gjorde en urusel start, fick motorstopp direkt, berättade en besviken Ekström.

Trots fadäsen i startögonblicket kunde Ekström ta sig upp genom fältet. Stallet hade en bra strategi och bilen var väl inställd för det nyckfulla vädret. Alla bilar startade på regndäck, men allt eftersom torkade banan upp. Ekström reagerade snabbt och var en utav de första som gick in i depå. Kanske lite för snabb, stallet var inte redo när svensken brakade in i depå och viktiga sekunder förlorades.

Under tiden som Ekström kämpade i depå låg stallkollegan Tom Kristensen i täten, inte långt från en pallplacering. Dessvärre gjorde dansken ett misstag och låste upp bromsarna på det 36:e varvet som gjorde att han föll ner till femte plats. Medan Kristensen och Ekström hade problem tog en annan Audi-förare ett kliv framåt - Martin Tomczyk. Tysken gjorde ett stabilt lopp och plockade tredje plats.

Trots Ekströms blygsamma placering var han någorlunda nöjd.
- Jag är nöjd med vår strategi, vi visade att vi är med i matchen igen. Lite mer poäng hoppades jag på, men det känns bra inför nästa tävling då vi vet att vi hänger med i täten, sa Ekström.

I mästerskapet tappade Ekström en placering till Tomczyk och ligger nu sjua på sexton poäng. Men både Mika Häkkinen och Jamie Green blev utan poäng från dagens tävling och det är riktigt tätt om fjärdeplatsen i mästerskapet. Ekström har bara tre poäng upp till Green som ligger fyra. Tom Kristensen ligger fortfarande tvåa men delar platsen med dagens segrare Spengler på 34 poäng. Bernd Schneider leder fortfarande med 46 poäng. Men mästerskapet är långt ifrån avgjort, en seger ger 10 poäng och saker händer snabbt i DTM.

Om två veckor körs nästa tävling. Platsen för bataljen är Zandvoort i Nederländerna, en speciell bana som ligger ett stenkast från havet. Det gör att mycket sand drar in över banan och förvandlar däck till sandpapper. Men Ekström har många goda minnen från den klassiska banan.

- Jag vann här 2004 och 2002, det är en tekniskt krävande bana och det gillar jag. Jag ser fram emot tävlingen och kommer att ladda hårt inför, avslutar Ekström.

Resultat Nürburgring
1. Bruno Spengler
2. Bernd Schneider
3. Martin Tomczyk
4. Jean Alesi
5. Tom Kristensen
6. H-H Frentzen
7. Timo Scheider
8. Mattias Ekström

Mästerskapsställning
1. Bernd Schneider 46p
2. Tom Kristensen 34p
2. Bruno Spengler 34p
4. Jamie Green 19p
5. Mika Häkkinen 17p
5. Martin Tomczyk 17p
7. Mattias Ekström 16p
8. Jean Alesi 14p
9. H-H Frentzen 14p
10. Alexandro Margaritis 8p

Se DTM på TV
Se DTM live på SVT24 på söndag kl. 13.50.
Nytt för i år är att SVT 24 direktsänder samtliga tävlingar!
Efterhandssändning med intervjuer sker i SVT2 måndag kl. 22.30 och tisdag kl. 15.05.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.

06-08-17 DTM inför Nürburgring: Ekström är inställd på avancemang
DTM-serien är tillbaka till helgen efter nära en månads uppehåll. Serien har nått halvtid med fem av tio lopp körda. Platsen för helgens tävling är klassiska Nürburgring. Audistjärnan Mattias Ekström och de övriga 19 förarna i mästerskapet kommer köra 43 varv runt den 3.629 km långa banan. Banan är en utav Ekströms favoriter, mycket tack vare segern där förra året.
- Det är en kul bana som jag har goda minnen ifrån. Jag åker dit för att kunna fightas om en vinst igen, säger Ekström

Namnet Nürburgring är mest känt för den legendariska Nordslingan (Nordschleife) som mäter hela 24.4 kilometer. DTM-serien kör på den kortare och modernare GP-slingan som bjuder på bra variation i sin bansträckning med hårnålar, snabba raksträckor och svepande kurvor. Audi-stallet kommer väl förberedda till tävlingen med ett nyligen genomfört tredagars test på Oschersleben.
- Vi är redo och kommer till tävlingen för att ta igen poäng på Mercedes. Förhoppningsvis har vi avancerat i mästerskapsställningen när dammet lägger sig efter helgen, säger Ekström.

Under uppehållet som varit har Mattias Ekström inte legat på latsidan. Förra helgen deltog Ekström i det tyska VM-rallyt för Skodas officiella VM-stall. Ekström tog elfte plats totalt och plockade hem en poäng i märkesmästerskapet för Skoda. Ett imponerande resultat med tanke på att Ekström enbart har kört ett fåtal rallytävlingar tidigare.
- Jag har lärt mig mycket här och det har varit väldigt roligt. Rally är,
speciellt i detta föränderliga vädret, fantastiskt. Men nu är min fokus på DTM igen, sa Ekström.

I mästerskapet är Ekström nio poäng från tredje plats. Stallkollegan Tom Kristensen har åtta poäng upp till första plats och siktet är klart inställt för hela Audi-stallet att fortsätta kampen mot Mercedes. Förra tävlingen på Norisring nådde publikrekord och helgens tävling är också förväntad att dra storpublik. För er som inte är på plats så sänder SVT24 live på söndag.


Se DTM på TV:
Se DTM live på SVT24 på söndag kl. 13.50.
Efterhandssändning med intervjuer sker i SVT2 kl. 22.30 måndagen efter och på
tisdag kl. 15.05.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.

06-07-23 DTM Norisring: Ekström sexa efter en hård tävling
Dagens DTM-tävling på stadsbanan Norisring är avklarad och det har varit en händelserik helg. Det blev besöksrekord med 147 000 personer på plats och det har varit en värmebölja utan dess like. Helgen har haft det mesta, det enda som saknades var en vinst för Mattias Ekström i sin Audi A4 DTM.

Tävlingshelgen har fungerat bra då det gäller inställningar och tester, bland annat var Ekström snabbast på ett utav testerna. Förväntningarna var höga inför lördagens kvalificering och Ekström var laddad till tusen. Men kvalet blev en tuff omgång, det var med nöd och näppe Mattias Ekström tog sig vidare. Han var siste man att ta sig vidare i både första och andra kvalomgången, med tusendelarna på sin sida. I sista och avgörande omgången blev han bäste Audiförare med sjätte snabbaste tid.
- Det är väldigt tight på den här banan och små fel gör att man hamnar långt bak
i ledet, men jag lyckade få ett ganska bra kval och gick vidare. Så jag var nöjd för dagen, säger Ekström.

Planen för Ekström var att direkt ta upp kampen med de framförvarande bilarna och försöka avancera i resultatlistan. Men det var inte Mattias Ekströms dag i dag. Det började med att han inte kom iväg riktigt i starten, gjorde några misstag i samband med depåstoppen och fick en dålig omstart efter att säkerhetsbilen hade varit ute på banan.
- Jag fick ingen klockren start, sen fick jag två motorstopp i depån och tappade lite tid. Det gjorde inte saken lättare då man vill fightas med toppen, berättade en besviken Ekström efter målgång.


I och med sin sjätteplats i dagens tävling tappade Ekström en plats i mästerskapet till Mika Häkkinen. Ekström ligger sexa på femton poäng, dock bara fyra poäng från fjärdeplatsen och tio poäng från tredjeplatsen. Nu är det nya tag som gäller inför nästa tävling som körs på klassiska Nürburgring. Men innan dess har DTM-serien ett sommaruppehåll på nära en månad. Det blir dock ingen vila för vår super-svensk fram till dess. Ekström kommer att ställa upp i det tyska VM-rallyt för Red Bull Skoda. Den tävlingen körs mellan den 11:e och 13:e augusti.

Resultat Norisring
1. Bruno Spengler
2. Bernd Schneider
3. Mika Häkkinen
4. Stefan Mücke
5. Tom Kristensen
6. Mattias Ekström
7. Timo Scheider
8. Pierre Kaffer

Mästerskapsställning
1. Bernd Schneider 38p
2. Tom Kristensen 30p
3. Bruno Spengler 24p
4. Jamie Green 19p
5. Mika Häkkinen 17p
6. Mattias Ekström 15p
7. H-H Frentzen 11p
7. Martin Tomczyk 11p

Se DTM på TV
Se DTM live på SVT24 på söndag kl. 13.50. Nytt för i år är att SVT 24 direktsänder samtliga tävlingar! Efterhandssändning med intervjuer sker i SVT2 måndag kl. 22.30 och tisdag kl. 15.05.

Du hittar bilder från Audi motorsport i vår bilddatabas på www.audisport.nu

06-07-22 Ekström sexa i kvalet på Norisring
Mattias Ekström fick sjättebästa tid i tidskvlet i Norisring, vilket ger honom sjätte startspår i morgon. Snabbast var Jamie Green, som var 0,020 före Bernd Schneider och 0,133 före Spengler Bruno.

 Norisring 
1.Jamie Green
48.489
2.Bernd Schneider
48.509 +0.020
3.Bruno Spengler
48.509 +0.020
4.Jean Alesi
48.647 +0.158
5. Mika Häkkinen
48.655 +0.166
6. Mattias Ekström48.676 +0.187

http://www.mattiasekstrom.com

06-07-20 Jakten på pallplaceringar fortsätter för Ekström i sin Audi A4 DTM!
Mattias Ekström tog sin första vinst för året på Brands Hatch, England och klättrade därmed i resultatlistorna från 11 plats till femte i mästerskapet. Siktet är inställt på de två framförvarande Mercedes förarna och tredjeplatsen i mästerskapet.
- Mitt mål just nu är att ta så mycket poäng som möjligt i helgen och kunna plocka in poäng på Bruno Spengler och Jamie Green, säger Ekström beslutsamt.

Norisring är en temporär stadsbana som byggs upp enbart för DTM serien denna helg, gator spärras av och folk vallfärdar till tävlingen för att se rafflande dueller bilar emellan och mekaniker göra supersnabba depåstopp. Precis som Brands Hatch är denna bana väldigt kort, 2300 meter där förarna kommer att köra 74 varv och precis som i England kommer kval, strategi, förare och depåstopp avgöra vem som står som vinnare på söndag.
- Det är en väldigt krävande bana fysiskt och psykiskt så det gäller att förbereda sig väl inför detta, säger Ekström.

På Brands Hatch fick vi se vikten av att vara i rätt kondition, både fysiskt och psykiskt, Jamie Green tappade fokus för en hundradels sekund och fick då se sig passerad av Ekström. Norisring är inget undantag, där en solig dag gör att det blir som en finsk bastu i förarnas cockpit, de svettas 4-5 liter och koncentrationen försämras om man inte är tränad.
- Det är synd att vi inte har AC i bilen för det skulle behövas ibland, säger Mattias Ekström skämtsamt.

Förra årets tävling lockade 143 000 besökare och är vädret fint i helgen så kan vi nog räkna med lika bra uppslutning denna gång. Tävlingen kommer för ovanlighetens skull inte köras mitt på dagen utan man kommer att starta loppet halv sex på eftermiddagen.

Notis:
På fredag kväll kommer Audi-teamet att ha en båt tävling, förare emellan där fina priser utlottas till mekanikerna som byggt båtarna. Båtarna är för övrigt byggda i papper så räkna med en och en annan blöt racerförare.
www.mattiasekstrom.com

06-07-05 DTM Brands Hatch: Mattias Ekström vann på bra strategi
En bra och fungerande strategi, snabba mekaniker, bra körning och lite tur; Det är en mix man måste få att funka för att vinna en DTM tävling. Mattias Ekström har haft en hård inledning på säsongen och hade enbart skrapat ihop två poäng inför denna tävling. Men på Brands Hatch satt första segern för året i DTM.

För att inte ramla bort från mästerskapet var Mattias tvungen att ta poäng och gärna många på Brands Hatch i England. Mattias tester gick bra och bilen funkade utan problem. Han kvalade som fjärde förare, enbart 29 hundradelar från ettan Tom Kristensen.
- Vi har haft en bra helg, jag gjorde ett bra varv men det räckte inte ända fram till pole position, säger Ekström.

Då det gröna lyset tändes i tävlingen gjorde Mattias en bra start och lyckades ta sig förbi Heinz Harald Frentzen som startade som trea och satte genast upp jakten på framförvarande Jamie Green och Tom Kristensen. De körde mycket jämnt och distansen mellan dem förändrades inte så mycket. Men Mattias valde att göra ett mycket senare depåstopp än de andra så han fick fritt fram att köra och kunde på så viss sätta bra tider och knappa in tiden på Green.
- Vi hade valt att lägga depåstoppen så sent som möjligt för att få fritt fram att köra snabba varv och för att kunna ha bättre däck på slutet då de andras däck börjar "koka", säger Mattias.

Mattias båda depåstopp gick klockrent och med den strategin lyckades han ta in tid på framförvarande Jamie Green. Då det var 17 varv kvar fick ledande Tom Kristensen problem med framvagnen och var tvungen att köra åt sidan och bryta. Mattias hade då knappat in på Jamie Green så att det enbart skilde två sekunder dem emellan.
- Jag försökte köra jämnt och snabbt hela tiden och jag fick höra av min ingenjör att jag tog in på Jamie hela tiden så det gav mersmak, för jag ville ifatt och om honom, säger Ekström. Det var däremot väldigt tråkigt för Tom att han var tvungen att bryta då han ledde, tillägger han.

Med intensiv körning och 40 graders värme i bilen måste gäller det att inte tappa fokus, för då gör man misstag! Jamie Green gjorde detta och kom ut för långt i kanten med sin bil och åkte av på gräset men kunde styra upp bilen direkt igen. Men det lilla misstaget gjorde att Mattias kunde passera honom och gå upp i ledningen. Mattias ökade sedan sin ledning varv efter varv och höll den ända in i mål.
- Det var kanske inte den roligaste segern i karriären men det var däremot en vinst jag känner att jag förtjänade, avslutar Ekström.

Med en bra strategi och ett bra teamarbete lyckades Mattias Ekström åter igen ta sig upp på prispallens högsta plats. Han tog in några poäng på de övriga och är inte borträknad i mästerskapet. Nästa tävling går på Norisring, som också är en kort bana och bjuder på mycket action och snabba depåstopp.

Tävlingsresultat
1. Mattias Ekström 1:03:31.829
2. Jamie Green 1:03:37.786 +05.957
3. Bernd Schneider 1:03:45.666 +13.837
4. Martin Tomczyk 1:03:49.663 +17.834
5. Christian Abt 1:03:51.396 +19.567
6. Jean Alesi 1:03:53.587 +21.758
7. Bruno Spengler 1:03:57.842 +26.013
8. Alexandros Margaritis 1:04:07.012 +35.183
9. Pierre Kaffer 1:04:07.863 +36.034
10. Timo Scheider 1:04:08.101 +36.272

Mästerskapsställning
1 Bernd Schneider 30p
2 Tom Kristensen 26p
3 Jamie Green 19p
4 Bruno Spengler 14p
5 Mattias Ekström 12p
6 Heinz-Harald Frentzen 11p
Martin Tomczyk 11p
Mika Häkkinen 11p
9 Jean Alesi 9p
10 Alexandros Margaritis 8p
11 Christian Abt 4p
12 Timo Scheider 1p

Se DTM på TV
Se DTM live på SVT24 på söndag kl. 13.50.
Nytt för i år är att SVT 24 direktsänder samtliga tävlingar!
Efterhandssändning med intervjuer sker i SVT2 måndag kl. 22.30 och tisdag kl.
15.05.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.

06-06-28 DTM inför Brands Hatch: Inga misstag tillåts
Efter ett uppehåll i juni månad under Fotbolls-VM är det full fart i DTM igen. Fjärde deltävlingen går på den klassiska banan Brands Hatch i England, den kortaste men en av de mest krävande banorna för säsongen, enbart 1.973km lång. Audiförarna Mattias Ekström och DTM-ledaren Tom Kristensen och de övriga 18 förarna kommer att köra 82 varv på denna bana som inte ens tar en minut att köra. Men den tillåter inga misstag.

Sjufaldige LeMans-vinnaren, och trea i diesel-
Audin i år, Tom Kristensen, kommer till Englands som DTMs ledare, efter ett antal andraplatser och en seger på Oschersleben. I gott minne finns också banrekordet från testerna i våras, 41,587 sekunder runt Brands Hatch med hans Siemens Audi A4.

Här kommer tävlingen att handla om strategi, och kvalet om hundradels och tusendels sekunder.
- Det finns knappt en raka, den går upp och ner, och varje kurva är spännande. På Brands måste allt stämma för att man ska vinna, säger Tom Kristensen.

Vårt svenska hopp i DTM serien, Mattias Ekström, har inte haft samma lycka. Före Brands Hatch har Mattias enbart skrapat ihop två poäng efter en tuff start på säsongen med två brutna race och en sjundeplacering som bäst. Viljan att vara på toppen har dock inte svalnat och han kommer fulladdad till tävlingen.
- Jag är sugen till tusen att få sätta mig i bilen och tävla! Det kryper i kroppen då man inte får köra. Det är första gången jag kör här och på testerna hade vi bra fart i bilen och banan var rolig. Så jag ser fram emot det här och kommer att göra allt för att en Audi ska stå på toppen även efter detta race, säger Ekström glatt.

Han har passat på och njuta av den lilla ledigheten han haft med sambon Tina Thörner och hundarna Moss och Lou. Sen har han följt det Svenska fotbollslandslagets matcher i VM.
- Jag tycker att Sverige gjorde en bra insats i VM, men det räckte tyvärr inte denna gång, säger Mattias Ekström som.

Ett bra kval och rätt tajmade depåstopp blir avgörande i detta race som kommer att bjuda på många rafflande dueller och tuffa omkörningar. Vilken strategi kommer vara den vinnande och vem står överst på pallen, det vet vi på söndag eftermiddag. Glöm inte att se racet på TV. Och håll en tumme för Mattias.

Se DTM på TV
Se DTM live på SVT24 på söndag kl. 13.50.
Nytt för i år är att SVT 24 direktsänder samtliga tävlingar!
Efterhandssändning med intervjuer sker i SVT2 måndag kl. 22.30 och tisdag kl. 15.05.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.

06-06-27 Audis Le Mans-seger hjälper dieselutvecklingen på traven
Nu har det gått en dryg vecka sedan Audis historiska dieselseger på 24-timmarsloppet på Le Mans. För Audi betyder segern mer än stor ära - den leder också till en vidareutveckling av dieselmotorerna i de serietillverkade bilarna.

Audi firade den historiska händelsen - att som första tillverkare vinna Le Mans med en dieselbil - genom att göra ett antal uppvisningsvarv med den vinnande R10:an utanför produktionsanläggningen i Neckarsulm. Bakom ratten satt Marco
Werner, som ingick i det segrande teamet tillsammans med Frank Biela och Emanuele Pirro.

Tusentals Audi-medarbetare jublade när de fick se Marco Werner köra runt på fabriksområdet. Flera av dessa har direkt eller indirekt varit involverade i R10:ans framgångar på Le Mans. V12 TDI-motorn på 650 hk är utvecklad av Audi Sport i Sport och Specialmotor-enheten som är belägen i fabriken i Neckarsulm.
- För Audi är motorsport mer än enbart ett sätt att marknadsföra oss. Överföringen av teknik mellan motorsport och produktion är mycket viktig för oss. Segern på Le Mans är det senaste beviset på det, säger Dr. Wolfgang Ullrich, chef för Audi Motorsport.

Motorn i den segrande R10-bilen har ett vevhus byggt i aluminium - det är en design som mycket väl kan komma i massproduktion framgent. Racingmotorns bränsleinsprutningstryck ligger klart över de 1 600 bar som idag uppnås av produktionsmotorer. Kompressionsförhållandet når också värden som tidigare aldrig presterats av någon Audi-motor.

Dr. Ullrich är säker på att "denna motor kommer att utgöra basen från vilken nästa generationens TDI-motorer från Audi kommer att vidareutvecklas".

Under segerloppet på Le Mans samlade Audi in flera viktiga data från de två R10:orna. Detta gjordes via totalt 95 sensorer som hela tiden överförde chassi- och motorrelaterad data till depån via radiotelemetri. Varje gång bilen korsade start- och mållinjen överfördes högupplöst data från föregående varv genom WLAN via ett så kallat "Burst-System".

Här följer några fakta från Audis Le Mans-seger:
Antal varv för vinnarbilen: 380 (ett mer än det gamla rekordet från 2004)
Antal kilometer: 5 187 (nästan samma som samtliga Formel 1-lopp under en säsong)
Totalt antal varv (inkl kval och warm up): 469
Snitthastighet: 215,409 km/h
Bränsleförbrukning: 41 liter Shell V-Power Diesel per 100 km
Max antal varv på en tank: 16 (uppnått av Tom Kristensen som första förare hittills i Le Mans historia)
Antal depåstopp för vinnarbilen: 27
Total tid i depån för vinnarbilen: mindre än 30 minuter under hela racet
Snabbaste varv: Tom Kristensen under varv 65, med 3 min 31,211 sek.
Antal testkilometer med R10 TDI före Le Mans: 30 000
Antal timmar som Dr. Ullrich och hans kollegor var vakna i sträck under Le Mans: 34
Antal medarbetare från Audi Sport Team Joest under tävlingen: 97
- Om man tar hänsyn till förbrukning, miljövänlighet, förbränningsprocessen och annan ny teknologi förväntar vi oss ett enormt steg i framtiden under de närmaste åren, säger Ulrich Baretzky, chef för motorutveckling på Audi Sport och tillägger:
- Vi förväntar oss att se sådant vi har utvecklat specifikt för racing komma i serieproduktion i framtiden.

Läs mer om Audi Motorsport på www.audisport.nu.

06-04-30 Ekström tvåa, men tvingades bryta när två varv återstod
Oturen fortsätter följa Mattias Ekström. Han har i princip hela racet legat på en andra plats, men när två ynka varv återstår lägger bilen av pga soppatorsk...

 Lausiz 
1.Schneider1:03:35.042
2.Kristensen+01.428
3.Häkkinen+03.749
4.Green+03.889
5. Spengler+04.410

www.mattiasekstrom.se

06-04-29 Ekström trea i kvalet på Lausitz
- Ett hyfstat kval, men imorgon gäller det att ta sig förbi två i starten, säger Ekström.

 Kvalheat 
1.Green1:19.390
2.Häkkinen+00.240
3. Ekström+00.578
4.Schneider+01.550
5. Kristensen +02.006

www.mattiasekstrom.se

06-04-09 Ekström bröt premiären
Mattias Ekström låg på en femteplats när han fick rejäla problem med hjulupphängningen på höger fram. Det började ryka och slå upp gnistror så han tvingades bryta. Vann gjorde Schneider.
Mer info kommer

 Hockenheim 
1.Berndt Schneider59:51.850
2.Tom Kristiensen59:56.136
3.Heinz-Harald Frenzen59:58.129
4.Mika Häkkinen59:58.917
5. Alexandros Margaritis1:00:03.126
-Ekströmbröt

06-04-08 Ekström sexa i kvalet
(14:35) Kvalhetet vanns av Green, före Sneider och Spengler. Mattias Ekström fick sjätte bästa tid.
Det här betyder alltså att Green står i Poolposition imorgon och att Ekström får sjätte startspår, alltså i tredje led.

 Kvalheat 
1.Green1:33.476
2.Schneider+ 0,084
3.Spegnler+ 0,177
4.Tomczyk+ 0,284
5. Mückke+ 0,292
6.Ekström+ 0,496

www.mattiasekstrom.se

06-04-07 Ekström snabbast på den fria träningen
Mattias Ekström var snabbst på den fria träningen på Hockenheim idag. Efter lunch väntar kvalet, som ger placeringar inför morgondagens final.

 Fria träningen 
1.Ekström1:33.618
2.Tomczyk1:33.847 +0,229
3.Kristensen1:33.966 +0,348
4.Frenzen1:34.012 +0,394
5. Alesi1:34.241

www.mattiasekstrom.se

06-04-07 Testtiderna för Hockenheim
I morgon är det dags för kl:13:35 Shoot-out.
Nytt för i år är förresten att det är två tjejer med och kör, Susie Stoddart och Vanina Ickx. De placerade sig i första testet på 17:e respektive 19 plats. Och i det andra var Stoddart var de 17 resp 18 "man".

 Test 1 
1.Alesi1:34.857
2.Spengler1:35.004
3.Kaffer1:35.027
4.Ekström1:35.224
5. Frenzen1:35.239

 Test 2 
1.Spengler 1:34.898
2.Schneider1:34.966
3.Häkkinen1:35.012
4.Kristiansen1:35.021
5. Green 1:35.043
-  
11Ekström1:35.723

www.mattiasekstrom.se