<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


KENNY BRÄCK 2004

 

Det här hände 1998
Det här hände 1999
Det här hände 2000
Det här hände 2001
Det här hände 2002
Det här hände 2003
Gästbok/Guestbook
Kenny Bräcks officiella hemsida


04-09-08 Bräck tillbaka på racerbanan!
12 oktober förra året kraschade Kenny Bräck våldsamt i den avslutande deltävlingen av amerikanska IRL serien och fick livshotande skador. Sedan dess har Kenny lagt ner ett enormt rehabiliterings arbete och glädjande nog för alla svenska fans kommer Bräck ratta en racerbil redan om drygt en vecka i CarreraCups Finalrace på Mantorp Park. -Jag fick en förfrågan av Porsche att tävla i Sverige igen, för första gången på 12 år, genom att köra deras "gästbil" under finalen i Mantorp Park, berättar Kenny. Efter lite funderande accepterade IRL stjärnan att bli ytterligare en i raden av namnkunniga gästförare. -Jag är fortfarande sjukskriven efter olyckan i Texas men tackade ja efter att jag fått mitt teams godkännande att delta, säger värmlänningen.

Bland racerförare anses det som något av det svåraste man kan ge sig in på när man hoppar in i en enhetsklass där konkurrenterna haft en hel säsong på sig att lära sig bilarna och dess inställningar.Att Bräck dessutom precis kommit ut från sjukhuset och kastat kryckorna gör inte saken lättare. Listan på förare som kört Porsche Sveriges VIP bil under Carrera Cup Scandinavias premiär säsong är minst sagt imponerande, av åtta förare har inte mindre än fyra Formel 1 erfarenhet.-Givetvis är jag nöjd med nivån på våra gästförare med storfräsare som Mika Häkkinen och Stefan "Lill-Lövis" Johansson för att nämna några. Att sedan kunna avsluta vår första säsong med Kennys come back är helt oslagbart, säger Tony Ring som ansvarar för Carrera Cup.-Jag ser fram emot att sitta bakom ratten igen, dessutom i Sverige. Detta blir min första tävling sen kraschen i oktober i fjol och det blir en utmaning att köra en helt annan typ av bil än jag normalt är van att tävla med. Jag tackar Porsche Sverige för möjligheten, avslutar Kenny. Carrera Cup Scandinavia har inför finalen på Mantorp Park genomfört sju tävlingshelger i Sverige, Finland och Danmark, mästerskapet leds av Robin Rudholm knappt före Fredrik Ros.


04-06-09 Fakta Kenny Bräck
2003 - Indy Racing League - Team Rahal
9th in Championship
One podium position finish (2nd)
5 "Top 5" finishes
13 "Top 10" starts
2002 - CART - Target Chip Ganassi Racing
Sixth in Championship
One race win (Mexico City)
One Pole (Rockingham, England)
Third in qualifying statistics
Third in laps led (268 laps)
6 top five finishes
10 top five start
2001 - CART - Team Rahal
Second in Championship
Four race wins
Six pole positions
Won most races, most poles and led most laps in the Championship
Best open wheel driver in IROC with a 3rd place in the Championship
2000 - CART - Team Rahal
Rookie Of The Year
Fourth in final Championship standings
Two seconds, two thirds
Recorded most Top-five finishes
Collected points in 15 of 20 races
1999 - Indy Racing League - AJ Foyt Power Team
Winner Indy 500
Runner up in IRL Championship
Best open wheel driver in IROC 1999 with a 6th place finish in championship
1998 - Indy Racing League - AJ Foyt Power Team
IRL Champion
Three consecutive victories
Winningest driver in series
Completed more laps than any other driver
Led Indy 500 three times for 23 laps
1997 - Indy Racing League - Galles Racing
Led 24 laps in debut at Phoenix 200
Best finish fifth at Charlotte and Loudon
1996 - International Formula 3000 - Super Nova Racing
Runner up in championship
Three victories, two seconds, two thirds
Winningest driver in series
Tested Arrows Formula 1 car
1995 - International Formula 3000 - Madgwick International
Third in the championship
One victory, three pole positions
1994 - International Formula 3000 - Madgwick International
11th in the championship
Podium finish in rain at Spa Francorchamps in Belgium
1993 - Barber Saab Pro Series
Champion with six victories
Winningest driver in series
Eurocup Renault Clio Elf Competed in four races, won two of them
Tested Williams Formula 1 car
1992 - Scandinavian Renault Clio Championship
Champion with nine victories in ten races
Winningest driver in series
1991 - International Formula Opel Lotus Championship
Three podium finishes
1990 - International Formula Opel Lotus Championship
One podium finish
1989 - British and Swedish Formula 3 Championships
Three victories
1988 - Swedish Formula 3 Championship
One victory and four podium finishes


04-06-09 Kenny Bräck Race Report The test
Finally I made my way back to the drivers seat. It's not as an easy thing as one might think. It was a lot of stuff that the team and myself had to do before a test could be executed.
For example we built a seat during the last week of the Indy 500 preparations. I also went through all the medical and physical tests and finally the insurance work so apart from being involved in the daily running on the track and playing a rock show on Carb Day, that week was pretty busy.
Läs mer04-04-12 Magi när "Flash" och Bräck rockade loss i Karlstad
Påskaftonen 2004 var en magisk afton. Världspremiär för Värmlands snabbaste duo - på scen. Jan "Flash" Nilsson höll sitt löfte och rockade loss med polaren Kenny Bräck tillsammans med Sven Ingvars så att hela Karlstad kokade.
Jublet i Löfbergs Lila Arena kvävdes när Färjestad förlorade mot HV71 på fredagen.
På lördagen förlöstes det med besked. Då fick den 5500 man starka publiken i den fullsatta arena bevittna en världspremiär av hög klass. Sven Ingvars på begäran med två storslagna gästartister, racingstjärnorna Jan "Flash" Nilsson och Kenny Bräck.
Kenny Bräck, hemma i Sverige för första gången sedan kraschen i oktober, rockade lös med sin svarta Fender, och bredvid sig på scenen hade han barndomsvännen Jan "Flash" Nilsson på sång. "Flash" sjöng en låt av Magnus Lindberg, "Röda läppar", allt på grund av ett löfte "Flash" gav när Kenny låg svårt skadad efter den uppmärksammade kraschen i oktober.
- Ett löfte är ett löfte och självklart var jag nervös när jag klev upp på scenen, men redan efter tio sekunder släppte det, säger "Flash" på efterfesten på innekrogen Plaza i Karlstad.
Det syntes att de båda racingstjärnorna trivdes på scenen, de stod tillsammans och bjöd på en show så pubilken i arenan stod upp och klappade händerna. Som final gick "Flash" ner i spagat på scen och sträckte upp mickstativet i luften.
- Lena Philipsson använde ju mickstativet mycket och det verkade ju vara ett vinnande koncept, eftersom vi har ungefär lika mycket sexapeal hon och jag så tyckte jag att det kunde vara en bra idé att ta efter.
Kenny Bräck skrattar och håller med.
- Vi skötte oss riktigt bra tycker jag, det är ju en enkel match att stå på scen och lira, man slår ju inte halvt ihjäl sig om man gör något fel i alla fall.
Kenny återvänder till USA den 15 april. "Flash" har startat uppladdningen för STCC-premiären den 1-2 maj.
- Med den här påsksmällen som start på våren och sommaren kan det inte bli annat än en fantastisk sommar. Vi testar på Falkenberg på tisdag, jag är helt fokuserad på det nu och med den här vitamininjektionen i kroppen vet jag att jag kommer att vara riktigt snabb där.

04-04-07 "Flash" löfte - att sjunga med Kenny Bräck
För knappt ett halvår sedan svävade racingstjärnan Kenny Bräck mellan liv och död. En hel värld höll andan. Nu är han tillbaka - och på lördag går han upp på scen i Karlstad tillsammans med barndomsvännen Jan "Flash" Nilsson och idolerna Sven Ingvars och Christer Sjögren. Allt enligt ett löfte "Flash" gav när han besökte Kenny i oktober.
Barndomsvännen Jan "Flash" Nilsson var den förste som besökte Kenny Bräck efter hans våldsamma krasch i Texas den 12 oktober. Kennys tillstånd var då ovisst och "Flash" gav ett löfte.
- Kenny låg där nyopererad med respirator, då sa jag att om du överlever det här och blir så frisk att du står på scen igen, då lovar jag att jag går upp och sjunger tillsammans med dig, berättar "Flash" och fortsätter:
- Det var ett löfte med hjärta eftersom både Kenny och jag vet att jag inte kan sjunga. Hade han bara dött så hade jag sluppit det här.
Kenny Bräck skrattar och kontrar:
- Han visste inte vilken målinriktat människa han hade att göra med.
Kenny tog sin barndomsvän på orden och han har nu återvänt till Sverige och Karlstad för att göra verklighet av löftet. På lördag kliver de båda racerstjärnorna upp på scen i Löfbergs Lila Arena inför över 5000 åskådare tillsammans med sina hjältar Sven Ingvars och Christer Sjögren.
- Jag är oerhört glad att vara tillbaka i Sverige och att få göra en sån här grej tillsammans med "Flash", Sven-Ingvars och Christer Sjögren känns otroligt stort, säger Kenny och fortsätter:
- Det kändes ganska avlägset för ett halvår sedan.
I veckan har de värmländska storheterna träffats och repeterat tillsammans. Kenny har ägnat mycket tid åt rehabilitering och gitarrspel under vintern och menar att han har utvecklats som gitarrist sedan han spelade i Sverige senast. "Flash" har börjat känna av nervositeten inför påskaftonens spelning.
- Jag är oerhört nervös. De flesta vet hur det är att sjunga i duschen, det här är samma sak fast man bjuder in 5000 åskådare i badrummet, säger han.
När "Flash", Kenny och Sven-Ingvars ställer upp för match på scenen i Löfbergs Lila Arena kan publiken räkna med en hel del rock´n´roll. Det blir en rik blandning av Elvis, ZZ Top och AC/DC. "Flash" kommer att framföra "Röda läppar", en låt av Magnus Lindberg från 1978 låt som han tillägnar sin fru René som han på påskdagen varit tillsammans med i 20 år.

04-01-19 Kenny Bräck Race Report: Driving again!
Dear friends,

First off I want to wish you a good continuation of the New Year.
Me, I checked out of the hospital the second of January, after having my gall bladder removed. That was an adventure. It hurt both internally and externally for several days after the surgery, and this is supposed to be an easy surgery (!). But the pain the gall bladder caused was terrible too and the last week before removing it I had pain for about 12-15 hours a day every other day. So I say it was well worth it.
Läs mer

04-01-01 Karma Bräck är född
Min hustru Anita födde på nyårsafton 12.31 svensk tid vår första dotter, Karma på Riverside Methodist Hospital i Columbus, Ohio.
Hon vägde 3.1 kg och var 45.7 cm lång. Blond och blå ögon. Allt gick bra utan komplikationer, förutom att jag inte kunde närvara vid förlossningen.
- Jag var på sjukhuset, men några våningar längre upp och återhämtade mig från ännu en operation. Den här gången avlägsnades gallan sedan jag haft ett flertal attacker efter olyckan i oktober.
Gott Nytt År
Kenny
Läs mer

<< Tillbaka till Startsidan