Kenneth Hansen - Årets Rallycrossförare
Kenneth Hansens bästa säsong någonsin gav honom det 10:de EM-guldet och 10:de SM-guldet i rallycross. Det redan så framgångsrika året förgylldes med extra guldkant när Kenneth fick ta emot Bilsport Award 2002 som årets bästa rallycrossförare.
Vid en galamiddag i den 40-årsjubilerande tidningen Bilsports högkvarter i Karlskrona korades i fredagskväll en lång rad pristagare i 12 olika kategorier för framstående prestationer inom svensk bilsport.
Med motiveringen " För att med målmedvetenhet, skicklighet och hög ambitionsnivå än en gång bevisat sin särställning i rallycrossporten." vann Kenneth utmärkelsen.
- Bilsport är ju en erkänt välgjord tidning med stor kunskap om motorsport. Därför känns ett sådant här pris extra värdefullt eftersom man vet att de har full koll på vem som har presterat vad och hur det gick till, säger Kenneth med stolthet.
Kenneth firade "Bilsport Award" tillsammans med bl.a. Mattias Ekström, som vann Årets Racingförare, och Mats Jonsson, Årets Rallyförare.


Högfartskrasch stoppade Kenneth Hansen i Croft Grand Prix
Kenneth Hansen hade siktet inställt på en fight om segern i finalen av Croft Rallycross Grand Prix. Efter en perfekt start från tredje startruta kom Kenneth ut som tvåa efter första sväng. När han i 150 km/tim jagade ledaren John Haffey (GB) blev han påkörd bakifrån av den brittiske mästaren Pat Doran och åkte av banan rakt in i avbärarräcket och kraschade bilen rejält.
- Jag kan bara inte fatta att han gjorde så, säger Kenneth besviket. Vi kunde ha haft en härlig fight, men OK ibland händer det saker i stridens hetta, men detta var så onödigt gjort.
Domarjuryn gav Pat Doran licensstraff i 12 månader för olyckan.
John Haffey vann Grand Prix med Per Eklund tvåa efter att ha kört upp sig från sjätte startspår. Mikael Jernberg blev trea.
Trots olyckan i finalen tyckte Kenneth att det var bra att vara tillbaka och tävla i England. Banan och tävlingen har potential att kunna bli en trevlig tradition som avslutar rallycrossäsongen.
- Jag hoppas att vi kan komma tillbaka igen nästa år, säger Kenneth, och då förhoppningsvis kunna vinna racet.
Tävlingen sänds på den engelska kanalen Channel 4 den 7/12 kl.08:30 CET. Då kan ni se vad programledaren Vicki Butler-Henderson tyckte om att åka med Kenneth i hans Citroen Xsara runt Croft-banan.
Final results after the Croft Rallycross Grand Prix
1 John HAFFEY GB Ford Escort, 2 Per EKLUND S Saab 93, 3 Mikael JERNBERG S Ford Focus, 4 John McCLUSKEY GB Peugeot 306, 5 Lawrence GIBSON GB MG Metro, 6 Will GOLLOP GB Ford Focus, 7 Pat DORAN GB Ford RS200, 8 Kenneth HANSEN S Citroen Xsara

Info från www.hansen-motorsport.se

Kenneth Hansens chansning slutade med femte plats i Tyskland
Kenneth Hansen avslutade en fantastisk säsong med en femte plats i den sista deltävlingen i Rallycross-EM i Tyskland. Nu klev istället Per Eklund fram och tog en enkel seger före norrmannen Sverre Isachsen och en annan svensk på tredje plats, Mikael Jernberg.
Den nyblivne Europamästaren, Kenneth Hansen fick problem redan i kvalen och startade nere på fjärde spår i A-finalen. Efter en bra start i finalen såg han till slut en segerchans när han jämsides med Eklund närmade sig första sväng.
- Antingen kunde jag ha vikt mig och lagt mig bakom Eklund eller så kunde jag hålla fullt på yttern och kanske ta ledningen, berättar Kenneth. Jag valde att försöka på första platsen.
En frisk satsning på utsidan av Eklund kunde ha lyckats för Kenneth om inte Per hade blivit på körd och i sin tur studsat in i Hansens bil, som for av banan.
När Kenneth väl kom tillbaka låg han bara femma. Eklund hade klarat smällen och låg i täten, följd av Isachsen och Jernberg. På fjärde plats låg den hårt uppvaktade tjecken Pavel Koutny. Kenneth försökte både högt och lågt, men med den tuffa uppgörelsen i Polen förra helgen i färskt minne, var tjecken iskall och gjorde inte tillstymmelse till misstag. Kenneth fick nöja sig med femte platsen.
- Min chansning gick inte hem, säger Kenneth. Men jag kände jag ville försöka vinna.
Kenneth Hansen säkrade EM-titeln redan förra tävlingen med 152 poäng. Per Eklund, 126 poäng slutade tvåa i EM. EM-trea blev Pavel Koutny.
Innan rallycrossens vinteruppehåll ska Kenneth köra ett Croft Grand Prix i England den 26-27 oktober.

Kenneth Hansen krönte 10:de EM-titeln med seger i Polen!
Kenneth Hansen tog sin 10:de EM-titeln på bästa tänkbara sätt. Med seger i polska deltävlingen i rallycross-EM visade den nykorade mästaren än en gång bevis på årets suveränitet.
- Känslan just nu påminner stark om den champagne jag snart ska fira med, skrattar Kenneth. Det bara bubblar inuti. Härligt, kittlande, berusande! Det är bara så fantastiskt härligt!
Även om det skulle bli svårt att stoppa Hansen när han nu var så snubblande nära ett nytt EM-guld har han trots allt känt av pressen rejält. Han fick bara inte missa nu. Därför var det med stor lättnad Kenneth efter seger i andra kvalomgången kunde konstatera att han hade tagit en plats i A-finalen och därmed säkrat mästerskapet.
Så till A-finalen fick han snabbt försöka ladda om. Med pole position såg det onekligen bra ut för Hansen. Men redan in i första kurvan small han och ärkerivalen Per Eklund ihop. Kenneths bil tvåhjulade och Eklund försvann ut i sandfållan. Hansen kunde fortsätta i ledning, men då gjorde han ett av sina få misstag. Citroënen tappade fästet in i en hårnål och vips var Audi-åkaren Lasse Larsson förbi.
- Då tänkte jag: Nu skärper du dig Hansen, berättar Kenneth. Så när Lasse gjorde en blunder ut på startrakan satsade jag allt tog jag tillbaka ledningen.
Tjecken Pavel Koutny gick också förbi Larsson och hade nu sikte på Hansen. Med en motor som höll på att överhettas och därmed tappade massor av hästkrafter tvingades Götene-föraren visa vad han gick för. Koutny var inte nådig i sin iver att försöka ta sig förbi Hansen. Kenneth fick ta emot många smällar, så när målflaggan äntligen kom var det med stor lättnad Hansen-teamet kunde börja firandet för både seger och titel.
Holländaren Jos Kuypers blev fyra. Per Eklund, som till slut kom tillbaka upp på banan efter startsmällen, blev femma, men först efter att ha kört förbi Mikael Jernbergs Ford som fått tekniska problem.
Den tionde och sista EM-tävlingen körs redan nästa helg i Tyskland.

Kenneth Hansen svensk mästare och segrare på Kinnekulle Ring
Det var Kenneth Hansens dag. Både seger och SM-guld. Det tionde! Äntligen fick Kenneth den hett efterlängtade segern på hemmabanan Kinnekulle Ring där SM-finalen i rallycross avgjordes. I en dramatisk final lyckades Götene-sonen bryta sin 8 år långa segertorka på hemmaplan och få motta publikens jubel över både segern och SM-titeln.
- Segern här hemma känns lika stort som att ha vunnit SM-guld, säger Hansen strålande glad efter den tuffa A-finalen.
Genom att bara ha tagit sig till A-finalen hade Kenneth säkrat SM-guldet. Så med titeln bärgad var den svårfångade segern på hemmaarenan Hansens nästa mål. Hansen hade pole position i A-finalen. En final som till en början såg ut att bli en enkel resa för Kenneth. Efter en pangstart fick Kenneth ledningen direkt. Lasse Larsson kom ut som tvåa följd av Stekka Walfridsson. Medan Hansen ryckte åt sig en allt större ledning fick Larsson problem med Stekka, som lyckades ta sig förbi till slut.
När Kenneth redan på näst sista varvet valde att gå in i alternativspåret drog publiken andan. Ett val som kunde ha kostat honom segern. Kenneth hann inte ut på banan igen före Stekka, som nu övertog finalledningen istället. Kenneth som så innerligt ville ha hemmasegern tog första bästa chans och dök in bredvid Stekka och lyckades klämma sig förbi. Vid omkörningen fick Hansens Citroën en smäll på bakhjulet, som lossnade.
- Jag var verkligen rädd sista varvet att jag inte skulle ta mig i mål, nu när jag var så nära att få vinna, berättar Kenneth. Så när jag fick se målflaggan visste glädjen inga gränser. Den bästa segern i år!
Tvåa blev Per Eklund som kämpat sig upp från femte plats efter en kärv dag. En värdefull andraplats eftersom den gav honom SM-bronset. Lasse Larsson blev trea och SM-silvret var i säkerhet för hans del.
Nästa tävling för Hansen blir EM-deltävlingen i Polen redan nästa helg. Och då kan EM-guldet också gå till Kenneth. Två poäng, en fjärde plats i C-final, är vad som behövs och efter dagens styrkebesked på Kinnekulle och hela den fantastiska säsongen så förefaller han svårslagen just nu. Kanske kan han då få kröna sin 20:de rallycrossäsong med både ett 10:de SM-guld och ett 10:de EM-guld. Nästa helg vet vi.

Kenneth Hansen sugen på svårfångad seger
Kenneth Hansen har hittills haft sin bästa säsong någonsin. Och den kan bli bättre. Redan på lördag till och med. Då avgörs SM-finalen i Götene. Kenneth har då chans att bryta den 8 år långa segertorkan på hemmaarenan Kinnekulle Ring, men också chans att ta ett historiskt 10:de SM-guld.
Tittar man på statistiken med segrar och pallplatser är Kenneth faktiskt den bäste rallycrossföraren genom tiderna. I sin 20-åriga rallycross karriär (ja, han firar 20 år i rallycross i år) har han från mediokra nybörjarresultat gått till att i år vara mycket nära både ett 10:de EM-guld och SM-guld.
Nu på lördag, den 14 september, körs finalen i Rallycross SuperLigan på Kinnekulle Ring. Ja, men då borde han väl ha titeln såsom i en liten ask, kan man tänka. NjaÉ, så lätt var det visst inte.
Faktum är att Götenesonen inte vunnit på Ringen sedan 1994! Förra året var det strykande nära, men han fick ge upp A-finalledningen med tekniska problem och SM-guldet förvandlades till brons.
I år behöver Kenneth inte vinna finalen för att bli Svensk Mästare. Det räcker faktiskt att han "bara" tar sig till A-final. Men tittar man i startlistan så inser man snart att det nog inte är så "bara". SM-finalen är värd dubbla poäng och prestigen att göra bra resultat i sista tävlingen är viktig för vinterns sponsorjakt. Varken svenskarna Lasse Larsson, Per Eklund, Mikael Jernberg, S-O Walfridsson, Marko Jokinen, Ola Stenvall eller norrmännen Morten Bermingrud (i Hansens EM-vinnarbil från i fjol), Ludvig Hunsbedt eller Eivind Opland hade tänkt att ge Hansen någon lätt match.
- Vi har gjort allt man kan tänka sig för att vara så förberedd som möjligt, säger Kenneth. Vi har till och med varit till optikern och köpt ett stort förstoringsglas. Varenda kugg, varenda drev, varenda axel i bilen är synad. Lyckas vi inte på Kinnekulle nu, så är det nog inte meningen.
Troligen är det inte noggrannheten med bilen som kommer att bli den avgörande faktorn utan den mänskliga. Det är många som vill ha en pratstund med Kenneth på hemmabanan och däri ligger risken. Risken är att han inte hinner få de där viktiga tysta stunderna då han funderar och fokuserar.
- Då är det skönt att så sätta på sig hjälmen och krypa in i Citroënen, ler Kenneth. Det är där jag trivs bäst.
Det märks. Med ännu ett SM-guld i sikte vill han gärna få visa den trogna hemmapubliken att han är bäst.
Info från
www.hansen-motorsport.se

Kenneth Hansen vann i Norge
Kenneth Hansen gav sig inte. Efter en rafflande duell i A-finalen med Ludvig Hunsbedt (N) lyckades Kenneth på det sista varvet ta sig förbi norrmannen och vinna den åttonde EM-deltävlingen. Nu är han en hårsmån från den 10:de EM-titeln.
I A-finalen bjöd Hansen och Hunsbedt på storslagen underhållning. Rallycross när det är som bäst. De två stod i första ledet. Hunsbedt var startsnabbast och Kenneth hängde på som en skugga. Än försökte Hansen till höger om norrmannen än till vänster. Ludvig körde fort men defensivt och stängde rutinerat för Kenneth så fort han stack in nosen. När de gick ut på det sjätte och sista finalvarvet stängde Ludvig kanske en aning för mycket och skar kurvan för hårt. I samma veva var Hunsbedt tvungen att släppa ratten för att start kylfläktarna till en motor som höll på att överhettas. Det resulterade i att Ludvigs bil slog upp på två hjul. Hansen som låg bara några decimeter bakom reagerade nästan instinktivt, styrde blixtsnabb ut på utsidan av Hunsbedt och lyckades pressa sig förbi upp i ledning.
- Det var verkligen sååå kul att köra, säger en Kenneth med ett stort leende. Riktig bilåka, fort, tätt men juste. Vi hade faktiskt en liknande fight redan i ett kvalheat och då var Ludvig före. Ett toppen race!
Per Eklund, Hansens närmste konkurrent om titlen, fick se sig slagen. Han blev trea, men verkade inte speciellt ledsen för det. Han hade gjort vad han kunde och var framme gratulerade Kenneth till segern. På fjärde plats kom en annan norrman, Morten Bermingrud, i Hansens fjolårs-Citroen. Ola Stenvall, den tredje svensken i A-final, blev femma. Den tredje norrmannen, Glenn Voie, tvingades bryta den här svensk-norska finalen. Den outalade, men mycket prestigeladdade, landskampen som gör EM:et på Lyngås till en folkfest.
Kenneth leder nu EM-tabellen på 132 poäng och är ytterst när det 10:de EM-guldet. Bara två poäng fattas. Blir Kenneth fyra i C-final (14:de) nästa gång så är titeln säkrad. Så det ser bra ut för Kenneth som inte ens har missat prispallen en enda gång denna fantastiska säsong.
Såsom en trogen Leksands supporter blev Kenneth extra glad för den fina match tröjan med Hansen och nr.1 på ryggen, som han fick efter målgång.
Nästa deltävling går i Polen den 21-22 september.

Kenneth Hansens första matchboll om EM-titeln
När den norska EM-deltävlingen på Lyngås står på tur den här helgen stiger spänningen för Kenneth Hansen. Hansen som leder serien har den första "matchbollen" om årets EM-guld, vilket också skulle bli hans tionde totalt.
För att säkra titeln redan i Norge, när ytterligare två deltävlingar återstår, krävs att Kenneth drygar ut sin ledning med ytterligare några poäng. Så skulle Kenneth vinna och närmaste konkurrenten Per Eklund inte når en pallplats är mästerskapet i hamn för Hansen.
- Jag åker till Norge med samma inställning som jag brukar ha till alla tävlingar, säger Kenneth. Att försöka vinna. Jag tycker det är enklare att fokusera om jag inte tänker på poängen fram och tillbaka.
Rallycross-EM på Lyngås är en folkfest. Här råder en härlig stämning där rallycrossens fana vajar högt. Och norrmännen, med Ludvig Hunsbedt i spetsen, lär inte ge svenskarna en lätt match. Så förutom kampen mellan Hansen och Eklund kommer ett av de starkaste startfälten hittills i EM-serien borga för bästa tänkbara valuta för entrépengarna. Holländaren Jos Kuypers måste försvara sin tredjeplats från tjecken Pavel Koutny. Och de andra svenskarna, däribland Lasse Larsson, Michael Jernberg, Marko Jokinen och Ola Stenvall tänker inte vika sig för hemmaåkarna Morten Bermingrud och Sverre Isachsen.
- Det är den här fighten mellan Sverige och Norge som bidrar till den speciella spänningen som ligger i luften, tror Kenneth. Det är mycket prestige och mycket känslor. Det är den nerven som sporrar mig inför helgens tävling.
På söndag vet vi om Hansen har haft den rätta taktiken och tagit sig segrande ur striden mot bland annat norrmän och svenskar och vunnit matchbollen om EM-titeln, den tionde.
Info från
www.hansen-motorsport.se

Kenneth Hansen nöjd tvåa i Holland
Kenneth Hansen, en van vinnare, var idag lika glad för sin andraplats som för en seger. Fransmannen Jean-Luc Pailler vann den sjunde deltävlingen i Rallycross-EM i Holland före en tappert kämpande Hansen.
Kenneth Hansens problem började i första starten av A-finalen när norrmannen Ludvig Hunsbedt körde in i högra bakhjulet på Citroenen. I omstarten visste Kenneth att det skulle bli mycket svårt att köra med det skadade hjulet om han inte till och med skulle tvingas bryta A-finalen.
Pailler hade därför en ganska lugn resa när Hansen kom ut som tvåa. Istället för att försöka jaga fransosen hade Kenneth fullt upp att försöka överleva de sex finalvarven med en ivrigt huggande Hunsbedt i hasorna.
- Det var otroligt långa varv, men det gick vägen, pustar Kenneth nöjt efter målgång.
Kenneth Hansen drygade trots allt ut sin EM-ledning med sju poäng eftersom hårdaste konkurrenten om titeln, Per Eklund, inte tog sig till A-final utan avslutade dagen i besvikelse med bara en andraplats i B-finalen. Hansen leder på 112 poäng mot Eklunds 89.
Den holländska hemmaåkaren Jos Kuypers blev fyra efter ett tufft race med nykomlingen Sverre Isachsen från Norge, som blev femma. Jos ligger trea i sammandraget med 75 poäng. På A-finalens sjätte och sista plats kom tjecken Pavel Koutny.
Nästa deltävling körs på anrika Lyngås-banan utanför Oslo i Norge den 6 september.
Resultat denna tävling
1 Jean-Luc PAILLER F Peugeot 206 20, 2 Kenneth HANSEN S Citroen Xsara 17, 3 Ludvig HUNSBEDT , N, Ford Focus, 15, 4 Jos KUYPERS, NL, Ford Focus, 13, 5 Sverre ISACHSEN, N, Ford Focus, 12, 6 Pavel KOUTNY CZ, Ford Focus, 11
Totalställningen efter 7 av totalt 10 deltävlingar
1 Kenneth Hansen Citroen Xsara 112, 2 Per Eklund Saab 93 89, 3 Jos Kuypers Ford Focus 75, 4 Pavel Koutny Ford Focus 73, 5 Lars Larsson Audi A4 65
Info från
www.hansen-motorsport.se

02-08-11
Kenneth Hansen trea i Belgien
Kenneth Hansen som haft en strålande säsong hittills i Rallycross-EM fick inte till det riktigt i den sjätte deltävlingen i Belgien. Kenneth blev "bara" trea efter segrande landsmannen Per Eklund och tvåan fransmannen Jean-Luc Pailler.
- Det var ett tufft race, berättar en svettig och andfådd Kenneth direkt efter målgång. Jag kom ju ut som siste man i A-finalen, men visste att jag kunde åka betydligt fortare än de framför. Så det vara bara att sätta igång och jaga.
Först tog Kenneth holländaren Jos Kuypers, som tvingades bryta. När Lasse Larsson gled aningen för långt ut i en kurva var Hansen inte sen att smita förbi även där. På tredje varvet av sex var Kenneth ikapp Ludvig Hunsbedt. Hansen var på hugget direkt när norrmannen blottade en lucka och så var Kenneth uppe på tredje plats.
Jean-Luc Pailler stängde rutinerat för Kenneth när han de sista två varven ihärdigt försökte klättra ytterligare en placering.
Per Eklund gick först över mållinjen med Pailler och Hansen hack i häl. Kenneth Hansen leder fortfarande med stor marginal på 95 poäng. Per Eklund stärkte sin andraplats i EM-tabellen med segern och har nu 79. Lars Larsson är trea på 70.
Hansen fortsätter sin jakt på det tionde EM-guldet redan nästa helg i Holland.
Info från
www.hansen-motorsport.se

02-07-27
Kenneth Hansen toppade i Järbo-backen
Det var ingen som kunde rå på Kenneth Hansens tid i det avgörande finalåket uppför Kungsberget i Järbo där den tredje SM-deltävlingen i rallycross gick. Som siste man uppför backen gjorde Kenneth en kanonkörning och satte inte bara dagens snabbaste tid utan satte också nytt backrekord. Med 0.81 sekunder putsade han det gamla till 1.09.76. Till och med backspecialisten och Hansens ärkerival Per Eklund var framme och grattade till segern.
- Jag är själv en aning förvånad över att tiden blev så bra, ler Kenneth. Jag har gett allt idag, för egentligen är inte backtävlingar min starka sida, så den här segern smakade extra bra.
Per Eklund, som blev tvåa, låg bara 0.09 sekunder bakom Kenneth inför andra och sista körningen. Ett par missar i den oförlåtliga branta backen gjorde att Per istället för att förbättra sin tid tappade dyrbara tiondelar.
Lasse Larsson hade en motig början men avslutade starkt och fick till dagens näst snabbaste tid, vilket såg till att han knep den prestigefyllda sista pallplatsen.
Med ynka 0.03 sekunder fick Morten Bermingrud se sig slagen och hamnade på fjärde plats. Morten i Kenneths fjolårsbil är en duktig backåkare och var en av anledningarna till att Hansen lyckades hitta det vinnande åket.
Nu återstår bara finaltävlingen av årets Rallycross-SM, som körs på Kinnekulle Ring lördagen den 14 september. Kenneth Hansen som leder serien på maximala 60 poäng har det bästa läge till SM-guld han haft på många år. Kanske kan det bli ett tionde för Hansen?
Info från
www.hansen-motorsport.se

02-07-07
Kenneth Hansen triumferade i Höljes!
Det var Kenneth Hansens dag helt enkelt. 17.000 åskådare fick se bevis på Hansens oslagbara körstil när han ledde A-finalen från start till mål i den svenska EM-deltävlingen i nordvärmländska Höljes.
- Det satt perfekt, jublar Kenneth som därmed också är halvvägs mot ett tionde EM-guld.
Kenneth dominerade redan i kvalet och hade pole position säkrad efter två omgångar. Ludvig Hunsbedt från Norge, som stod bredvid Hansen i starten, tog rygg på EM-ledaren direkt efter första sväng, men hade svårt att hänga med i tempot. Citroenföraren drog ifrån sakta men säkert och kunde ohotad ta sin fjärde EM-seger i år.
Bakom Kenneth och Ludvig hade Morten Bermingrud (N), i Hansens vinnarbil från i fjol, en tät uppgörelse med Per Eklund. Per var inte speciellt nöjd att ligga bakom den norska nykomlingen utan gjorde allt och lite till för att försöka komma förbi. Men det gick inte. Morten körde taktiskt och lyckades stå emot den intensivt uppvaktande Per. Bermingrud firade sin tredje plats i sin första EM-tävling som en vinnare. Jos Kuypers (NL) blev femma och en annan nykomling Sverre Isachsen blev sexa.
Nu när första halvleken av EM-serien är avverkad leder Hansen på maximala 80 poäng före Per Eklund på 59 och Lasse Larsson på 58.
Nästa EM-tävling blir efter sommaruppehållet igen den 10-11 augusti i Belgien. Dessförinnan körs nästa SM-tävling i Järbo 29 juli.
Info från
www.hansen-motorsport.se

02-07-03
Kenneth Hansen redo för årets höjdpunkt i rallycross-Sverige!
Kenneth Hansens start på EM-säsongen i rallycross är den bästa han någonsin gjort. Han har öppnat med 3 segrar, i Portugal, Frankrike och Tjeckien och 1 andraplats i Österrike. Med det leder han EM-serien på 77 poäng.
Nu står den kanske svåraste utmaningen i år för dörren. Den svenska EM-deltävlingen i nordvärmländska Höljes 6-7 juli. Med ett mycket starkt startfält och ett stort favorittryck kommer det bli allt annat än lätt för Kenneth. Men han är redo.
- Sedan vi kom hem från SM-deltävlingen i Kalix förra helgen har vi inte legat i hängmattan, säger Kenneth. Vi har gjort en större översyn av bilen. Växellåda, motor, drivlina och hjulupphängning, allt har gåtts igenom. För jag vet att om jag kan vinna i Höljes ser chanserna till ett nytt EM-guld lovande ut redan nu.
Kenneths främste konkurrent är inte helt oväntat Per Eklund. Per ligger på delad andraplats i EM-tabellen med Lars Larsson. Från svenskt håll får Kenneth även se upp med Mikael Jernberg och Ola Stenvall, båda med stor kapacitet. Från Norge kommer en hel drös snabba åkare, Ludvig Hunsbedt, Morten Bermingrud och Eivind Opland.
Tjecken Pavel Koutny vill nog jaga Kenneth lika hårt som i den senaste EM-tävlingen i Tjeckien där Pavel var på vippen att ta segern för Hansen. Och holländaren Jos Kuypers kan göra blixtrande körningar när han sätter den sidan till.
Kenneth vann här förra året och har alltid gillat den krävande Höljesbanan.
- Här kan man ladda allt man har, säger Kenneth. Banan är av den karaktären att man verkligen kan ge järnet med våra krutpaket till bilar. Det är inte alltid man kan det. Ibland får vi sitta och hålla igen för att banorna är för trånga för det vi rattar. Så är det inte i Höljes, här har man hittat en bra blandning av hög hastighet och tekniskt svåra svängar.
EM:et avgörs på totalt tio tävlingar. Dessa är uppdelade i två halvlekar om 5 race i varje halva. EM:et i Höljes är den sista tävlingen i den första halvleken och därmed sista chansen för förarna att bättra på poängsamlingen. Så räkna med att det blir trångt i första svängÉ. Det är ingen söndagspromenad som Hansen har framför sig.
Info från
www.hansen-motorsport.se

02-06-29 Kenneth Hansen vann rallycross SM i Kalix
Kenneth Hansens toppform håller i sig. Citroenföraren tog sin andra raka SM-seger i Kalix och har nu vunnit fem av sex tävlingar denna säsong. Med dagens seger rycker Hansen nu ännu närmare sitt eftertraktade tionde SM-guld.
- Det har funkat perfekt hela dagen, ler Kenneth. Fastän det är första gången här på Kalixbanan så lyckades jag hitta en vinnande rytm direkt. Den spektakulära velodrom kurvan var lite knepig att komma underfund med i början, men efter några åk flöt även den bra. Det var bara i finalen jag höll på att fälla krokben på mig själv när jag kom fel just i velodromen och jag fick några rejäla kast på bilen innan jag lyckades reda upp situationen igen. Då fick jag hjärtat i halsgropen ett ögonblick.
Bakom Kenneth Hansen, som kontrollerade A-finalen från start till mål, hade Lasse Larsson och Morgan Antonsson en tuff fight. Med ett smart taktiskt drag i alternativsvängen lyckades Larsson finta sig förbi Antonsson.
Ola Stenvall hade ingen nytta av andra startspåret i A-finalen för redan i första sväng krokade han ihop med Mikael Jernberg. De blev stående en kort stund innan Jernberg till slut tråcklade sig loss, men han var då hjälplöst efter och fick nöja sig med en femte plats. Stenvalls otur fortsatte när även växellådan gav upp och han smög i mål som sjätte och siste man.
Morten Bermingrud, i Hansens vinnarbil från i fjol, missade starten men lyckades trots allt bli fjärde man idag.
Nästa tävling blir den svenska EM-deltävlingen i Höljes kommande helg, 6-7 juli. Efter det blir det ett par veckors uppehåll innan nästa SM-tävling som blir backtävlingen i Järbo 27 juli.
Info från
www.hansen-motorsport.se

02-06-16 Kenneth Hansen vann spännande final i Tjeckien!
Kenneth Hansen vann den fjärde EM-deltävlingen på Sosnovabanan i Tjeckien. Men det blev en riktig rysarfinal för Hansen.
- Underbar skönt att jag lyckades hålla undan hela finalen. Jag hade valt fel däck och ju längre finalen gick desto mer svårkört blev det, berättar Kenneth.
Hansen hade pole position i A-finalen och tog starten utan större svårigheter. I tre varv hade Kenneth en betryggande ledning. Sedan tog däcken slut. De avslutande varven fick Hansen bekänna färg när han hade hemmaåkaren Pavel Koutny tätt i hasorna. Vilt påhejad av publiken utmanade Koutny, som åkte på bättre däck, Hansens ledning flera gånger.
- När jag förstod att jag inte skulle kunna åka ifrån honom, förklarar Kenneth, fick jag byta taktik och istället försöka åka smart och få Pavel ur rytmen när han gjorde sina omkörningsförsök. Som tur var lyckades det.
På tredje plats kom Hollands Jos Kuypers, som var näst snabbast i kvalheaten, men som blev omåkt på andra varvet i A-finalen av Pavel Koutny.
Per Eklund hade liksom Kenneth valt fel däck på grund av den lilla bedrägliga regnskuren som föll just när förarna skulle åka ut till A-finalen. Per blev bara fyra, men avancerade upp till delad andraplats i EM-tabellen på 58 poäng. Eklund delar andraplatsen med Lasse Larsson. Larsson blev sist i finalen när han redan tidigt i loppet tvingades bryta med tekniska problem. Kenneth Hansen drygade idag ut sin ledning till 77 poäng.
Nu återstår bara en deltävling i EM-seriens första halvlek. Näst på tur står Rallycross-EM i Höljes första helgen i juli. En given höjdpunkt i motorsport-Sverige. Men innan dess ska svenskarna göra upp igen med norrmännen i den andra SM-deltävlingen i Kalix den 29 juni.
Info från
www.hansen-motorsport.se

02-06-09 Helsvenskt på pallen i Österrikes EM-tävling i Rallycross
Per Eklund vann, Kenneth Hansen tvåa och Lars Larsson trea. Det var helsvenskt på prispallen i den tredje EM-deltävlingen i rallycross i Österrike.
Något oväntat tog Per Eklund hem segern före ärkerivalen Kenneth Hansen. Hansen hade nämligen dominerat kvalomgångarna fullständigt och säkrat pole position i A-finalen i ett tidigt skede. Men strax före finalen började regnet ösa ner och det förändrade förhållandena på banan totalt. Per gjorde en mycket bättre start än Kenneth och tog ledningen direkt. Sedan kunde Per bara köra lugnt och försiktigt längst fram medan resterande förare hade fullt upp att överhuvudtaget se banan.
- Jag hade hoppats på seger, eftersom det gått så bra tidigare under dagen, berättar Kenneth. Men jag kunde inte attackera på Per hur än gärna jag hade velat, för jag såg absolut ingenting. Det öste upp så mycket grus på framrutan att jag inte ens såg Per framför mig även om jag låg bara metern bakom. Och när spolningen la av på andra varvet visste jag att loppet var förlorat.
Finalen såg odramatisk ut från åskådarplats, men förarna hade det värre än någonsin.
- Pulsen är hög när man kommer på högsta växel i närmare 160 km/tim och man inte har en aning om var banan går, förklarar Kenneth. Man ser ut lite genom sidorutorna och hoppas att torkarna ska skrapa upp en liten strimma på framrutan så man vet om det är dags att bromsa eller inte.
Det här är det värsta vädret som finns att tävla i, man tar otroligt stora risker.
Per var en mycket nöjd segrare som kunde slå Kenneth trots att han verkat oslagbar tidigare under dagen. Efter den svenska topptrion kom ungraren Tibor Rabocsi, tjecken Pavel Koutny och så sista holländaren Jos Kuypers.
Lasse Larsson, som slutade trea idag, ligger fortfarande kvar på andra plats i sammandraget i EM:et på 47 poäng efter ledande Kenneth Hansen på 57. Eklunds seger innebar att han nu närmade sig och ligger trea totalt, bara två poäng efter Larsson.
Nästa tävling går redan kommande helg och då i Tjeckien.
Info från
www.hansen-motorsport.se

www.motorsportivarmland.nu