Bengtsforsbördig racerförare "Down under"
Sydney - Reportage av Bengt-Åce Liljevind

Sveriges troligen ende racerförare i Australien heter Lars Johansson. Han är född och uppvuxen i Bengtsfors. Efter en jordenruntresa 1982 fastnade han för Australien. Lars emigrerade 1986 och provade på Formel Ford 1989. Han fortsatte i samma klass även 1990-91. 1992 flyttade han hem till Sverige och började med Formel 3. Han körde med 1990 Reynard chassie och Mugen motor. Lars låg ofta bland de 5-6 bästa i Nordiska Mästerskapet.
Han minns en avåkning på Kinnekulle Ring, som förstörde stor del av bakpartiet på bilen. Lars åkte då till
Hockenheimbanan i Tyskland och pratade med Willie Webers team. Efter lite förhandling fick han köpa loss delar av bakvagnen från Michael Schumachers gamla F3:a. 1993 flyttade Lars tillbaka till Australien, därefter till England 1994. Han startade samtidigt i enstaka F3 tävlingar i Sverige under 1994-95.
1996 började Lars köra Brittiska F2 serien, klassen under Formel 1. Han vann en tävling, på Donington Park. Innan årets slut var Lars åter tillbaka i Australien. Han körde då Supertouring i en Hyundai. Det var ingen raket precis. Han minns speciellt ett tillfälle då han lyckades slå Peter Brock, som är en av Australiens bästa förare. Peter Brock har bl a vunnit Bathurst 1000 inte mindre än nio gånger!
Lars köpte ett F3000 chassie i England 1997 för Formula Holden Racing i Australien 1998. Det är F 3000 bilar med Reynard chassie och Holden V6 motorer på 3 800 cc.
Lars startade i sex tävlingar och en åttondeplats var bästa resultat. Han körde samma bil 1999, men då hade konkurrenterna bättre bilar och Lars blev efter. Årets säsong började med att Lars skrev på för teamet Mantaracing.
Första tävlingen var på Philip Island. Han blev tia i det första loppet och bröt det andra. Teamet stod över andra tävlingshelgen på Eastern Creek. Lars bytte team till det mer erfarna Team Ralt Australia.
Den tredje racehelgen gick på den gamla GP-banan i Adelaïde. Tävlingen sågs av nästan 200 000 åskådare. Lars låg bland de tio bästa när han blev bryskt påkörd och fick bryta. I det andra loppet blev han tia. Han hoppas på mycket bättre resultat framöver. Det kommer att bli tillfälle att testköra inför tävlingarna. Det betyder mycket. Topp sex placeringar är ingen omöjlighet.
Lars har fått ett erbjudande att köra för Stefan "lill-lövis" Johanssons team. De kommer till Adelaïde och skall köra en deltävling i Amerikanska Le Mans serien. Innan dess kör Lars nästa tävling i Formula Holden på stadsbanan i huvudstaden Canberra.
www.motorsportivarmland.nu