i samarbete med
KNA SOLØR MOTORSPORT
Svensk-Norskt Mästerskap Rallycross
Finnskogbanen Flisa 13-14 juli

Länk till Finnskogbanen
Anmälda förare
Heatindelning lördag
Resultat


Hansen, Hansen och Smerud - tre rallycrosskungar i Flisa
Kenneth Hansen, Magnus Hansen och Kjell-Arne Smerud. Så heter de tre klassegrarna i den tredje deltävlingen i Svensk-Norska Mästerskapet i rallycross. Guldtrion hade en gemensam nämnare i att de defilerade hem sina vinster på Finnskogbanen i norska Flisa.
Kenneth Hansen är just nu inne i en makalös formkurva. Han leder EM och Franska Mästerskapet. I Flisa tog han nu sin fjärde seger på lika många helger och avancerade till andra plats i den Svensk-Norska tabellen.
- Jag har tävlat fruktansvärt mycket och har väl farten uppe. Den här segern var oerhört skön, konstaterade Kenneth.
Svensk-Norska har hittills varit en plump i årsprotokollet. Men tack vare segern skapade han kontakt med totalledaren Per Eklund. Därmed lever drömmen om att vinna tre stora mästerskap samma säsong.
Triumfen i Flisa bärgades med eftertryck. Kenneth vann de två första omgångarna och unnade sig sedan lyxen att hoppa över det tredje heatet för att ladda för finalen. Det blev en lång vila. En halvtimmeslång palaver drog ut på avslutningen sedan tävlingsledning, förare och jury haft en lång överläggning om tillämpningen av tvåminutersregeln. Per Eklund och Ove Olofsson kom nämligen för sent till startplattan, diskades, men fick slutligen domen förklarad som ogiltig.
I finalen tog Eklund omedelbart rygg på Hansen men tappade mark undan för undan.
- Jag har haft lite strul i helgen och är mycket nöjd med andra plats. Dessutom fick jag ju behålla den gula startlappen för totalledningen, sa en belåten Eklund.
Kenneth Hansen krympte Pers försprång med två poäng. Nästa deltävling körs dock i form av en backtävling, och dä har Eklund de överlägset bästa meriterna.
- Vi får se hur det går där. Nu laddar jag först och främst för en ledig helg. Då blir det besök på Liseberg med familjen, berättade Kenneth.
I division 2 fick brorsonen Magnus en oväntat behaglig resa till prispallens topp. Magnus vann två kvalheat i utklassningsstil och lekte hem finalen drygt två sekunder före klubbkamraten Ronny Larsson.
- Det har gått oerhött bra. En sådan här helg finns det inget att klaga på!
Magnus leder nu med hela 12 poäng före Ronny Larsson, som är lika långt före trean Per Gustafsson. Ronnys andraplats var solklar efter mindre imponerande kvalomgångar.
- Jag vet inte vad som gick snett. Men när jag insåg att jag bara var sexa inför finalen låste jag in mig i bussen och koncentrerade mig. Sedan gick det bra, med undantag för att jag inte klarade av Magnus, sa Ronny.
Dagens mest imponerande insats gjordes dock av Kjell-Arne Smerud. Förra året blev han norsk mästare i den supernationella klassen och var ett hett namn inför Ârets Svensk-Norska premiär. De två första deltävlingarna gav inga poäng, och många trodde att norrmannen var en överreklamerad herre.
I Flisa gav han svar p tal. Smerud var överlägsen i kvalheaten och sopade hem finalen nära fyra sekunder före Urban Bergström.
- Det är bara tillfälligheter som stört mig tidigare. Idag var marginalerna på min sida. Det gick riktigt bra, även om jag kunde attackerat lite mer, sa Kjell-Arne anspråkslöst.
Eftersom de flesta toppnamnen körde bort sig på den snabba och nästan ovala banan i Flisa är Smerud med i slutresonemanget. Att nästa tävling körs i backe gör ingenting. Den blonde Volvo-föraren från Eiker är nämligen regerande norsk mästare i backe också!

Martin Schanche kjører for seier på Finnskogbanen
I dag innledes tredje runde i svensk/norsk mesterskap i rallycross på Finnskogbanen ved Flisa. Martin Schanche ligger på andreplass i mesterskapet etter at han vant forrige runde i Arvika, og Mr.Rallycross har ingen planer om å la konkurrentene få det lett når mesterskapet nå kommer til norsk jord.
-Det vil uten tvil bli harde tak i helgen. Per Eklund som leder, og Kenneth Hansen som foreløpig ikke har hatt like stor suksess i dette mesterskapet som EM vil begge bli knallharde konkurrenter. I tillegg har vi mine landsmenn Eivind Opland og Ludvig Hunsbedt, så her blir det ikke lett å komme først over mål i A-finalen, mener Martin Schanche som er en av de få toppførerne som har kjørt på den nye Finnskogbanen.
-Jeg kjørte åpningsløpet der i fjor, og det er klart det er en vanskelig bane der det ikke går veldig fort. Dessuten kan regnbyger komme til å spille en viktig faktor i helgens løp, sier 56-åringen som har vært med i Europatoppen i rallycross siden 1978 og som har vunnet hele 74 EM-runder siden den gang. Men fra neste år er det slutt med EM-satsingen, skal vi tro tanaværingen.
-Jeg orker rett og slett ikke mer. Jeg synes det er så mange episoder i sporten som gjør ting tilfeldige. Det er svake arrangører og dårlige juryer og mye krangling førere mellom. Dette har jeg kjempet mot i over 20 år, og nå får det holde. Heller ikke Birgit (kona) har lyst mer, så neste år kjører jeg de løpene jeg selv har lyst til, sier Martin Schanche som altså ikke vil gi seg helt for å for eksempel lage et team med en annen fører.
-Meg som teamsjef! Nei, det tror jeg ikke vil fungere. Da ville jeg også bli akkurat like mye engasjert som i dag, og måtte kjempe mot de samme problemene. Nei, jeg ser heller for meg å jobbe med det er jeg er god på. Tekniske løsninger spesielt når det gjelder girkasser, sier Martin som også i dag forsyner flere av sine konkurrenter med teknisk ekspertise.
Men foreløpig er han motivert som få etter sin beste sesong på lenge så langt. Han har vunnet en av de fem EM-rundene og ligger på 2.plass i EM-sammendraget bak Kenneth Hansen. Han har også vunnet en av to runder i svensk/norsk mesterskap og ligger på 2.plass også her, bak en annen svenske, Per Eklund. Nå i helgen er det akkurat dette mesterskapet det gjelder, og kanskje begynner det å haste om man skal se Martin Schanche i aksjon på norsk jord. Det er ikke sikkert det blir så mange muligheter til, men i ettermiddag er han klar for treningen på Finnskogbanen, og i morgen kjører han for nok en seier.

Svensk-Norska Mästerskapet i rallycross: Schanche blir favorit i Flisa
I helgen drar Svensk-Norska Mästerskapet i rallycross över gränsen. Värd för den tredje deltävlingen är Finnskogbanen i Flisa, strax väster om den svenska gränsen i norra Värmland. Och på hemmaplan är det meningen att norrmännen ska sopa rent!
Publiken i Flisa ska dock inte räkna med någon landskampsstämning. Svensk-Norska är en individuell tävling, och de svenska toppförarna Per Eklund och Kenneth Hansens tal om att hålla ihop mot norrmännen får ingen respons hos de andra i division 1.
- Ärligt talat skiter jag i vem som vinner ett race om det inte är jag själv, erkänner Eivind Opland.
Han är dubbelt aktuell efter EM-helgen i Flisa. Dels råkade han i fejd med landsmannen Martin Schanche. Dels stördes han av en mystisk sjukdom.
- Sedan sex år tillbaka får jag problem med händerna i juni. Jag har varit hos flera specialister, men inget vet riktigt vad det är. Vissa tror att det är ett utslag av stress, berättar Opland.
Sjukdomen gör att händerna fylls av blåsor som går sönder. I Höljes var det värre än någonsin, det rann blod och var från Eivinds händer. Men inför Flisa är läget bättre.
- Det går i alla fall åt rätt håll. Jag kommer att kunna köra i Flisa, lovar han.
En gulflagg att minnas
De största rubrikerna kom dock efter ett bråk i A-finalen. Martin Schanche protesterade mot att Opland kört om honom när det visades gulflagg. Opland hittade bildbevis på att han inte gjort något fel och överklagade till högsta instans. Den 18 juli kommer domen.
- Men jag surar inte på Martin. Jag är inte långsint av mig. Vi blir alla någon gång irriterade på varann, och det är redan glömt.
Opland vann den första deltävlingen i Strängnäs. Därefter körde han bra i Arvika men fick en svartflagg och placerades sist i A-finalen. I Flisa blir det full satsning igen.
- Ja, i Svensk-Norska finns ju guldchansen kvar. EM verkar redan kört, där är Kenneth Hansen så överlägsen att vi andra får slåss om silver och brons.
Finnskogbanen i Flisa är bara två år gammal. Eivind Opland har aldrig varit där och tror att Martin Schanche är favorit eftersom han är den ende av toppförarna som kört banan. Men Kenneth Hansen är i toppform efter EM-vinsten i Höljes och två raka segrar i franska mästerskapen. Per Eklund, som leder division I behöver vinna i Flisa för att behålla täten. Och när det håller hela vägen för klassförare som Michael Jernberg och Ludvig Hunsbedt är de givetvis också segeraspiranter.
Tre oslagbara svenskar?
I division 2 är Guttorm Lindefjell ett starkt norskt kort när det handlar om EM. Men i Svensk-Norska har han inte fått till det. Där ligger den svenska trion Maguns Hansen, Ronny Larsson och Per Gustafsson som en mycket effektiv propp i täten. I Flisa krävs det att Lindefjell eller Harald Sachweh slår hål på musketörernas sköld. I annat fall blir det svårt att hota deras slutliga pallplatser eftersom poäng räknas från samtliga deltävlingar.
Norskt genombrott i SN
Bilden har varit likartad i Super Nationell. De norska förarna har varit bleka och ligger långt ner i tabellen. Men under helgen i Höljes blev det plötsligt norsk propaganda. I en SM-deltävling (som inte ingår i Svensk-Norska) blev det tre norska flaggor i topp. Bäst gick det för Kjell-Arne Smerud.
- Jag tycker inte vi varit så svaga. För min del är det mest tillfälligheter som hindrat mig från en större poängskörd, säger Smerud.
Det ligger en del i det. I Strängnäs hade han näst bästa tiden i första omgången men körde sönder bilen i andra rundan. I Arvika var han på väg mot A-final, men tappade rytmen efter en svartflagg.
- Så egentligen har jag varit med hela tiden. Jag har också kört bra i norska serien. Där ligger jag en poäng efter Eivind Nevland efter tre deltävlingar, berättar Kjell-Arne.
- Jag tror inte att Svensk-Norska är körd för min del. Konkurrensen är så hård att även toppförarna kan bli poänglösa. Och jag ser fram mot backtävlingen i Järbo, skrattar Smedrud.
Det är inte så konstigt. Han är regerande norsk mästare i både rallycross och backe, och är sugen på att köra uppför om några veckor. Men först väntar alltså Flisa.
- Det är en bana som kräver mycket av föraren. Det går upp och ner och man måste växla tempo hela tiden. Jag tycker det är en jättefin bana även om det är i kortaste laget, bara 835 meter.
Ställningen i Svensk-Norska Mästerskapet i rallycross efter 2 av 5 deltävlingar:
Divsion 1: 1. Per Eklund, Westom, Saab 27 poäng, 2. Martin Schanche, Tana, Norge, Opel 25, 3. Eivind Opland, KNA, Norge, Mitsubishi 21, 4. Michael Jernberg, Skene, Ford 21, Kenneth Hansen, Götene, Citroën 16.
Division 2: 1. Magnus Hansen, Götene, Citroën 35 poäng, 2. Ronny Larsson, Götene, Peugeot 27, 3. Per Gustafsson, Vara, Peugeot 23, 4. Harald Sachweh, Aurskog, Norge, Opel 16, 5. Guttorm Lindefjell, Kvinesdal, Norge, Peugeot 12.
Super Nationell: 1. Mikael Stark, Västervik, Volvo 23 poäng, 2. Ingemar Bjöörn, Vännäs, Volvo 18, 3. Fredrik Tiger, Kalix, BMW 16, 4. Christer Johansson, Strängnäs, Volvo 14, 5. Per-Anders Johansson, Westom, Volvo 12.

Schanche og Opland møtes igjen
Martin Schanche og Eivind Opland er klare til ny dyst. For en drøy uke siden havnet de i et verbalt slagsmål etter den svenske EM-runden i rallycross. Opland kjørte inn til 3.plass. Schanche protesterte, fikk medhold, og overtok den siste plassen på seierspallen. Nå møtes de på norsk jord, i tredje runde i svensk/norsk mesterskap på Finnskogbanen ved Flisa.
-Det var ganske høy temperatur etter finalen i Höljes ja. Jeg kan selvfølgelig forstå at Martin på alle måter vil kjempe for å kunne ta EM-tittelen i år, men akkurat det løpet er allerede kjørt mener jeg. Ingen kan slå Kenneth Hansen i årets EM, mener Eivind Opland. Det Schanche reagerte og protesterte på i den svenske EM-runden var at Opland skulle ha kjørt forbi ham i en gul flaggsone. En såkalt faresone der forbikjøring ikke er tillatt.
-Reglene er klare. Når det er gult flagg skal man bremse ned, og i sonen er det forbikjøring forbudt. Dette har med vår egen sikkerhet å gjøre, og da jeg så gult flagg og ikke hva hindringen i banen bak bakketoppen var, er det klart jeg bremset. Da så Eivind muligheten til å kjøre forbi. Det beklagelige er at ikke juryen kan se slikt selv, men at vi førerne må drive med protester, sier Martin Schanche, som ligger på sølvplass i svensk/norsk mesterskap med sin Opel så langt.
-Jeg er overbevist om at vi ikke var innenfor sonen da forbikjøringen skjedde, men dette blir det opp til det svenske bilsportforbundets appelldomstol å avgjøre nå, sier Opland.
Saken skal opp til doms 18.juli. Opland ligger på en 3.plass i svensk/norsk mesterskap med sin Mitsubishi. Han er fire poeng bak Martin Schanche etter to runder. To runder der de to nordmennene har delt seirene seg i mellom. Allikevel er det svenske Per Eklund som leder.
-Det er nye muligheter på lørdag, og verken Martin eller jeg er langsinte så episoden fra Höljes har vi glemt, mener Eivind Opland.
I svensk/norsk mesterskap på Finnskogbanen på lørdag møter Schanche og Opland også EM-lederen Kenneth Hansen som ligger på en beskjeden 5.plass etter de to første rundene. Per Eklund leder så langt, og også han kommer il Norge til helgen. Han er kun to poeng foran Martin Schanche, som vant forrige runde i Arvika. Ludvig Hunsbedt, som kjørte inn til 2.plass i forrige EM-runde, ligger på en 7.plass i svensk/norsk mesterskap og har også mye å kjempe for på Finnskogbanen. I tillegg til divisjon 1 kjøres svensk/norsk mesterskap også i divisjon 2 og supernasjonal. Totalt er rundt 65 førere i aksjon under løpet som kjøres lørdag førstkommende på Finnskogbanen. På fredag ettermiddag kjøres det trening.

Schanche mot Hansen på Finnskogbanen
Neste lørdag (14.juli) braker rallycross-førerne sammen på nytt. Da møtes de til tredje runde i svensk/norsk mesterskap på Finnskogbanen ved Flisa. Martin Schanche, Ludvig Hunsbedt og Eivind Opland mot Kenneth Hansen, Per Eklund og Mikael Jernberg. Så langt har det nyinnstiftede svensk/norske mesterskapet vært en norsk suksess i "keiserklassen" divisjon 1. Eivind Opland vant første runde i Strängnes med sin Mitsubishi, mens Martin Schanche vant andre runde i Arvika med sin Opel. På norsk jord ville det være utilgivelig om de norske favorittene skulle gi bort seieren til en svenske.
Men det er Per Eklund som leder sammenlagt etter to runder med sin Saab. Han er to poeng foran Schanche, mens Opland ligger på bronseplass så langt. Mikael Jernberg er nede på 4.plass, mens EM-lederen Kenneth Hansen er helt nede på en 5.plass med sin Citroën. Men Kenneth Hansen har vunnet av fire av fem EM-runder i år og har mye å revansjere i svensk/norsk mesterskap. Ludvig Hunsbedt er nede på 7.plass, men med 2.plass i siste EM-runde har også han vist at han er en vinnerkandidat.
Med andre ord ligger det i lufta at det kommer til å bli knallharde oppgjør på den flotte Finnskogbanen. Arrangøren KNA Solør Motorsport er klar til å ta i mot et forventet stort publikum både fra norsk og svensk side av grensen. Dette er landskamp mot broderfolket på god gammeldags vis, både på banen og tribunen.
I tillegg til divisjon 1 inngår også divisjon 2 i mesterskapet, og der har Guttorm Lindefjell fra Kvinesdal utmerket seg positivt i det senere. Tre andreplasser på rad i EM har han tatt med sin Peugeot 306, men i svensk/norsk mesterskap er han foreløpig nede på en 5.plass. Kun seier vil være godt for Guttorm på Finnskogbanen om han skal holde kontakt med teten. Svenske Magnus Hansen leder så langt.
Den tredje klassen som inngår i mesterskapet er supernasjonal, og der har de norske førerne mye å forsvare etter sitt brutale vikingetokt i Sverige sist helg. Kjell Arne Smerud, Terje Morstad og Morten Bermingrud var frekke nok til å gjøre hele seierspallen i en runde i svensk mesterskap i Höljes helnorsk. Det vil nok flere svenske førere gjerne gjøre noe med når de kommer til Finnskogbanen.
Løpet, som altså er tredje runde i mesterskapet, kjøres i sin helhet på lørdag. Treningen kjøres fredag kveld. TV2 sender for øvrig en times opptak av alle rundene i mesterskapet dagen etter løpet kjøres.

www.motorsportivarmland.nu