S60 CHALLENGE - ETCC

S 60 Challenge - ETCC 2002


03-10-17 Rickard Rydell står över ETCC-finalen
Rickard Rydell kommer inte till start i FIA ETCC-finalen på Monza i helgen. Tillsammans med teamet Art Engineering fattades beslutet att stå över tävlingen. Motorraset på Estoril för två veckor sedan tvingar teamet att göra ett otillåtet motorbyte inför finalen. I kombination med att Monza är allmänt erkänd som en bana som premierar de motorstarkaste bilarna ansågs Rickards chanser att köra för poäng vara för små
- På Estoril gick motorn sönder så allvarligt att den måste bytas, tyvärr. Eftersom reglementet i ETCC säger att man måste köra två race i rad med samma motor hade det inneburit att jag hade fått starta sist på Monza, oavsett hur bra det hade gått i kvalet, förklarar Rickard. Vi hade påbörjat ett nytt sådant intervall när deltävlingarna på Estoril kördes för två veckor sedan, så det var egentligen sämsta tänkbara läge för ett motorras.
I och med racen på Monza är ETCC-säsongen 2003 över. Det är nu förarna ställer om fullt från race- till förhandlingsinställningar. Så även Rickard Rydell, och han har flera järn i elden.
- Just nu förhandlar jag med team i flera olika racingserier om en styrning för nästa år, säger han. Det är för tidigt att säga något mer exakt, men det handlar bland annat om team i ETCC och DTM.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

03-10-05 Ridå för Rydell på Estoril - revansch på Bathurst
ETCC-helgen började så bra på portugisiska Estoril. I lördags var Rickard Rydell sjunde snabbaste förare under fria träningens första session, med chans att avancera i den andra. Då skar bränslepumpen. På söndagen startade han från 16:e position. Efter fem varv hade han avancerat en placering. Då pajade motorn.
- Starten var okay. Jag lyckades köra upp mig ett par placeringar i början. Sedan tappade jag lite och låg på 15:e plats när det skramlade till i motorn. Troligen var det en ventil som gick, säger Rickard.
I och med motorraset var det slutkört. Fem varv in på race ett parkerades Volvon och Rickard fick se lopp två från depån.
- Ingen vidare bra helg alls, summerar han kort.
Av 2003 års säsong i ETCC återstår nu endast finalen, vilken körs på italienska Monza om två veckor. Innan dess ska Rickard dock hinna med ett återbesök i Australien och till V8 Supercar.
Den 15 september i år delade han bil med en gammal bekant från BTCC-tiden, Paul Radisch på Sandown Intenational Raceway. I helgen som kommer, 12 oktober, är det dags igen. Då i 1.000 kilometersloppet på Mount Panorama Bathurst!
- Det ska bli väldigt roligt att komma tillbaka till Australien, och just till Bathurst som är en väldigt rolig bana att köra. Jag vann ju världsfinalen i Supertouring här med Volvo 1998.
Den här gången handlar det dock om Ford Falcon, V8 och runt 600 hästkrafter som vill ut via bakhjulen.
- Bilarna är tekniskt enklare och går långsammare i kurvorna än en Supertouring-bil, men det går fort på rakorna. På Bathurst kommer vi upp i runt 300 km/h!
Läget inför Bathurst ser ljust ut. På Sandown låg teamet stadigt i topp fem från fredagens träningar till söndagens race. Paul Radisich satte snabbaste tid i kvalet, blev fyra i shoot out och i loppet låg han och Rickard trea.
Ett depåstopp för mycket innebar dock ett förlorat varv och sjundeplats i mål.
- Det är 36 bilar som startar på söndag. På 1.000 km kan vad som helst hända, men det är i topp fem vi ska röra oss, avslutar Rickard strax innan planet söderut lyfter.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

03-10-03 Poäng från Estoril i siktet för Rickard Rydell
I helgen körs den näst sista deltävlingen för säsongen i FIA ETCC. Rickard Rydell är på väg till Portugal och Estoril. I morgon lördag påbörjas den fria träningen och kvalet.
Förra året visade sig Estoril vara en bana som passade Volvon bättre än väntat.
- För Volvon är Estoril en bana på både gott och ont, menar Rickard. Den har en del snabba kurvor, men också en lång raksträcka, som är till vår nackdel.
Rickard tog pole position här 2002. På söndagen brottades han dock med understyrning orsakad av en trilskande diff. En diff som helt och hållet tackade för sig i race 2.
I år är målet att ta så många poäng som möjligt.
- I år har konkurrensen i ETCC blivit så hård att det är svårt att sikta mot något mer specifikt än poängplats. Givetvis kör jag för så många som möjligt, men det är väldigt svårt att på förhand gissa vilken placering man kommer att ha efter målgång.
Omgång 17 och 18 på Estoril utgör den näst sista racehelgen för säsongen i FIA ETCC. Finalen körs i år på Monza i Italien, 19 oktober.
Följ Rickard Rydell och ART Engineering Volvo S60 på TV i helgen. Eurosport sänder live från FIA ETCC med start redan från morgonens Warm-Up och återkommer under eftermiddagen med direktsändningar av de bägge loppen.
Söndag 5 oktober
09:00 - 10:00 FIA GT och ETCC Warm-Up
15:15 - 16-15 FIA ETCC race 1 och 2
Fredag 10 oktober
20:00 - 21:00 LG Super Racing Weekend med höjdpunkterna från racen på Estoril.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

03-09-28
Jimmy Johansson mästare i S60 Challenge
Jimmy Johansson, 18, från Orust. Mästare i S60 Challenge 2003. Det är knappt så han tror det själv.
- Det här är helt underbart, helt otroligt underbart, säger han och klättrar upp på bilen med händerna utsträckta mot publiken.
Jimmy Johansson har varit jämnheten själv i S60 Challenge under hela säsongen. På 16 race har han bara två placeringar utanför topp fem. Han har nio pallplaceringar och skrapade ihop hela 239 poäng före tvåan Tommy Brinks 218.
- Jag har haft en fantastisk säsong och en stor eloge till teamet och människorna runt omkring som gjort detta möjligt. Man klarar inte en hel säsong ensam som förare, säger Jimmy.
Vågade du tro att du skulle bli mästare när du gick och la dig i går kväll?
- Jag hade en känsla. Jag trodde att jag skulle ha svårt att sova, men jag sov riktigt bra faktiskt bredvid flickvännen som fyller år idag.
18-åringen har redan börjat drömma om att ta steget vidare.
- S60 Challenge har varit en oerhört lärorik plantskola och jag känner att det skulle vara roligt att ta ett steg vidare, säger han och fortsätter:
- Självklart drömmer man om STCC, det är inte bara Sveriges främsta racingklass för standardbilar, det är en av Europas bästa serier. Jag har fått en del frågor om formelbil, men jag jobbar vidare för att köra standardbil.
Jimmy Johanssons segerrace var en säker historia. Jimmy var kylig i den inledande dramatiken i racet, avancerade från sjunde startposition till en sjätte, strax bakom Tommy Brink, som slutade tvåa.
- Jag visste att om jag låg före honom så skulle jag ha full kontroll på läget och det gick att ta sig förbi och dra ifrån.
Mårten Sahlström klarade en tredjeplats i finalheatet och slutade därmed också på en total tredjeplats.
- Jag är nöjd med att vi uppnådde vårt mål. Men idag hade det kunnat gå bättre, vi hängde inte riktigt med rakt fram.
Mårten Sahlström tycker också att Jimmy Johansson är en värdig mästare.
- Han har varit oerhört jämn i år och det har lönat sig.
För Jimmy Johansson väntar nu en stunds vila och sedan drar arbetet igång igen.
Resultat, Race 2: 1) Sebastian Malm, 2) Peter Hallén, 3) Mårten Sahlström, 4) Daniel Andersson, 5) Jimmy Johansson, 6) Tommy Brink, 7) Marcus Nyberg, 8) Lasse Sundman, 9) Marcus Ekström, 10) Claes Hoffsten, 11) Cralle Lindholm, 12) Alex Engblom, 13) Simon Granlund, 14) Jake Welin, 15) Daniel Haglöf, 16) Helena Larsson, 17) Christoffer Graff, 18) Johan Nilsson, 19) Patrik "Budda" Andersson.

03-09-27
Haglöf segrar - Johansson drar ifrån i S60 Challenge
Daniel Haglöf vann det första heatet av två i S60 Challenge finalen i ensamt majestät.
Mästerskapsledaren Jimmy Johansson klarade dock av att bärga andraplatsen och utökar därmed mästerskapsledningen till söndagens andra finalheat.
Daniel Haglöf är den självskrivna Kungen av Mantorp. Han tog en imponerande dubbelseger i den senaste deltävlingen på banan och när det första finalracet av två avgjordes under lördagen tog han en överlägsen seger från pole position.
- Mantorp passar mig oerhört bra och vi har fått till bilen riktigt bra så att den passar banan perfekt, säger Haglöf.
Andraplatsen kneps av mästerskapsledaren Jimmy Johansson.
- Det här var det bästa tänkbara. Den enda som hade varit bättre hade varit att vinna. Men det här är jag riktigt nöjd med, säger Jimmy som hade en del problem i början av racet.
- Vi gjorde en liten chansning med lufttrycket och det visade sig vara ett litet misstag. Det tog nämligen lång tid innan jag fick upp temperaturen i däcken och jag var lite orolig över om Marcus Nyberg skulle komma ikapp.
Marcus Nyberg tog sin andra pallplats för säsongen. Han hade ett bra grepp under hela det blöta racet och kunde gå i mål som en nöjd trea.
- Jag hade full koll på läget under hela racet och kände att jag hade ett oerhört bra grepp. Jag var nära att utmana Jimmy men jag ville inte göra något överilat.
I mästerskapet innebär lördagens race att Jimmy förstärker sin position som mästerskapsledare. Han leder nu på 217 poäng, han är dock tätt skuggad av Tommy Brink (198) och Daniel Andersson (197). Om någon av dessa herrar vinner morgondagens race så måste Jimmy minst vara femma för att bli mästare.
Race 1, S60 Challenge: 1) Daniel Haglöf, 2) Jimmy Johansson, 3) Marcus Nyberg, 4) Tommy Brink, 5) Daniel Andersson, 6) Jens Hellström, 7) Mårten Sahlström, 8) Peter Hallén, 9) Sebastian Malm, 10) Marcus Ekström.
Mästerskapsställning: 1) Jimmy Johansson, 217, 2) Tommy Brink, 198, 3) Daniel Andersson, 197, 4) Mårten Sahlström, 182, 5) Daniel Haglöf, 186, 6) Mårten Sahlström, 182, 7) Peter Hallén, 148, 8) Marcus Nyberg, 143, 9) Cralle Lindholm, 141, 10) Marcus Ekström, 114.

03-09-24
Patrik "Budda" Andersson kör S60 Challenge på Mantorp
Patrik "Budda" Andersson, expertkommentator och enligt egen utsago cirkusdirektör gör comeback. Som förare i S60 Challenge i finalen på Mantorp.
- Jag är oerhört nervös, säger "Budda".
Team Ferrita-föraren David Björk, som ligger på en 14:e plats i S60 Challenge, kommer inte till start på Mantorp. Anledningen är rekommendationer från läkare efter en undersökning som gjordes efter Knutstorp.
- Han har bestämt sig för att avstå från finalen då han fick de rekommendationerna av läkare, men han mår annars bra och kommer att återhämta sig snart, förklarar Joakim Wiedersheim, teamchef i Ferrita.
Att Björk inte kommer till start är dock inget som hindrar teamet från att få bilen till start på Mantorp. Bakom ratten sitter istället en profil i motorsportsammanhang, Patrik "Budda" Andersson. Han jobbar som expertkommentator under tävlingar och på TV och har en aktiv karriär som förare bakom sig. Då dock på två hjul.
- Jag var bland de fem bästa i Super Sport 600 (nuvarande Veidec Trophy) i mitten på &endash;90-talet. Men det var på två hjul och det är något helt annat, dessutom är det gamla meriter och det kan man ju inte leva på, säger han.
Kan du köra bil överhuvudtaget?
- Ja, det kan jag. Men att köra racng är oerhört svårt. Jag har kört S60 vid två tillfällen tidigare och totalt kanske en timme och då har det gått hyfsat bra.
Har du någon uttalad målsättning?`
- En tiondeplats har jag sagt. Men det beror lite på hur det kommer att se ut. Jag ger mig självklart inte in i något som kan ställa till det för någon förare som jagar poäng. Men jag ska göra mitt bästa och försöka bjuda till.
"Budda" kommer troligtvis bara att delta under fredagen och lördagen på Mantorp.  

03-09-24
Tätare mästerskap än någonsin i S60 Challenge!
En mästerkapsledare och sex utmanare. S60 Challenge har aldrig varit tätare än inför finalen 2003. På Mantorp nu till helgen aspirerar sju förare på mästartiteln. Jimmy Johansson leder S60 Challenge med 15 poäng. Åtta när två race reglementsenligt räknas bort.
När den slutliga striden ska göras upp på Mantorp till helgen finns det 80 poäng att köra om. Det handlar om dubbla poäng i båda heaten vilket gör att inte mindre än sju förare har en teoretisk chans att bli mästare i det täta och tuffa mästerskapet.
- Mitt försprång är inte ett dugg värt när vi står på startplattan, men det är skönt att åka till Mantorp som mästerskapsledare, säger Jimmy Johansson, 18-årige Orustsonen som tillhört toppen av S60 Challenge under hela säsongen.
Johanson är närmast skuggad av Tommy Brink och Daniel Andersson. Brink som hade som målsättning att placera sig bland de tio främsta förarna i år och att minst kamma hem en pallplats. Nu ligger han tvåa i mästerskapet och har tagit hela sex segrar. Hittills.
- Självklart hoppas man på seger i finalen. Det har gått överraskande bra i år och det är riktigt roligt att vi kan vara med och slåss i toppen. Nu håller vi tummarna att det ska räcka hela vägen och att vi finns med i toppen också efter finalen, säger Brink.
Daniel Andersson trivs på Mantorp och den täta mästerskapstabellen talar för Ludvikaföraren.
- Jag blir bara mer taggad när jag vet att det gäller något. Det kommer att bli en grymt tuff och rolig finalhelg tror jag.
I kölvattnet bakom topptrion lurar formstarke Mårten Sahlström, mästaren på två hjul i Veidec Trophy, Cralle Lindholm, den regernade mästaren Daniel Haglöf samt Peter Hallén som det lossnat rejält för på slutet av säsongen.
Mellan dessa sju förare skiljer det 69 poäng och att finalen på Mantorp till helgen blir historiens tätaste och tuffaste går att garantera. Ska Johansson verkligen klara av att hålla undan för sex utmanare?
Mästerkapsställning: 1) Jimmy Johansson, 201, 2) Tommy Brink, 186, 3) Daniel Andersson, 180, 4) Mårten Sahlström, 170, 5) Cralle Lindholm, 150, 6) Daniel Haglöf, 146, 7) Peter Hallén, 132, 8) Marcus Nyberg, 116. 9) Marcus Ekström, 100, 10) Jens Hellström, 94, 11) Lasse Sundman, 58, 12) Claes Hoffsten, 52, 13) Petter Granlund, 51, 14) David Björk, 40, 15) Jake Welin, 35, 16) Sebastian Malm, 25, 17) Alex Engblom, 23, 18) Simon Granlund, 19, 19) Christoffer Graff, 20) Helena Larsson, 18, 21) Alec Arho Havrén, 18, 22) Johan Nilsson, 10.

03-09-21
Rickard Rydell utan poäng i Tyskland
Rickard Rydell lyckades inte ta några poäng i ETCC-racen på tyska Oschersleben. Felaktig inställning på bilen i det första heatet och punktering i det andra innebar tolfte och trettonde plats i den stenhårda konkurrensen.
- ETCC är otroligt jämnt i år. På Oschersleben var det jämnt mellan de femton främsta. Tyvärr var vi på fel sida den här gången, säger Rickard.
- Bilen överstyrde i första racet eftersom motorn läckte ut lite olja på bakdäcken. Till det andra fick vi till inställningarna lite bättre, men tyvärr fick jag punktering på det sista varvet, förklarar Rickard.
Om två veckor körs ETCC på Estoril i Portugal där Rickard Rydell hade pole position förra året.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

03-09-18
Rydell hoppas på fler poäng i Tyskland
Nyss hemkommen från en sjundeplats i tävlingen Sandown 500 i Australien kör Rickard Rydell åter ETCC till helgen. Serien besöker Oschersleben i Tyskland där Rydell var trea i fjolårets båda tävlingar.
- Jag delade bil med Paul Radisich i Sandown och vi låg länge trea, men tappade ner till sjunde på grund av felaktig strategi, berättar Rickard.
- På Oschersleben ska vi nog vara med och ta poäng i båda racen och kanske vara bland de fem främsta.
Eurosport sänder ETCC live Söndag 21 september Super Racing Weekend kl. 15.15.

03-09-16
Thomas Engström kör resterande säsong i ETCC
Den fina körning som Tomas Engström bjöd på vid ETCC i Anderstorp gav direkt genklang hos Honda som nu kontrakterar Tomas för att köra de tre återstående tävlingarna i EM serien.
- Jag var ju inte speciellt glad efter tidskvalet och den krånglande stötdämparen som gjorde att jag fick starta långt bak i fältet. Men när vi sedan kom till racen så fick vi både körningen och Honda Civic Typ-R bilen att fungera perfekt så det blev ju två ganska bra uppkörningar. säger en jublande Tomas som precis fått klartecken av Honda för att fortsätta i EM serien på Oschersleben den kommande helgen, Estoril den 4-5 oktober samt finalen på Monza den 19 oktober.
- Tydligen så blev min insats så godkänd att jag fick förtroendet att fortsätta säsongen ut. Det är ett underbart erkännande för både mig själv och inte minst för hela teamet som gjort ett fantastiskt arbete under denna säsong här på hemmaplan. fortsätter Tomas som siktat på att åka de två avslutande tävlingarna i ETCC i egen regi med den bil han åker STCC med.
- Nu slipper vi anstränga vår egen budget och det är ju skönt. Sedan har Italienska JAS, som bygger bilarna, fortsatt utvecklingen med bilen och tagit fram en del nyheter som förhoppningsvis kommer att göra Hondan än mer konkurrentsmässig så det kan bli en riktigt intressant avslutning. kommenterar Tomas.
På frågan om respekt för de stora etablerade teamen och förarna i EM serien så svarar Tomas:
- Visst känner jag respekt. Det vore väl konstigt annars. Min erfarenhet från Anderstorp är dock att det är tät och tuff racing men samtidigt är det renare racing än i STCC där det finns för mycket ojustheter i körningen.
- I och med att jag körde på Anderstorp och dessutom kommer att åka samtliga tre kvarvarande deltävlingar så slipper jag dessutom de 40 kilo extra vikt som drabbar förare som endast kör tre eller förre deltävlingar. Det gör att vi kan fightas på lika villkor och jag ser ingen förare som oslagbar, avrundar Tomas som åker till Tyskland under torsdagen för att ladda inför helgens race och sedan skyndar hem för att försöka ta en pallplats när den svenska STCC serien avslutas på Mantorp helgen efter.

03-09-07
Rickard Rydell + Flash Engineering = succé
Rickard Rydell och Flash Engineering gjorde succé på Anderstorp. En tredjeplats i det andra racet inför 22 000 svenska fans fick Rydell att dra på smilbanden rejält.
- Inställningarna på bilen var perfekta i det andra racet och jag är glad att jag kan lämna tillbaka Jan "Flash" Nilssons bilen utan en skråma, sa "The local hero" till den internationella presskåren efter bragden.
- Det har inte gått något vidare för Rickard Rydell i ETCC den här säsongen. Innan den sjunde deltävlingen hade han bara tagit poäng i två race. I helgen plockade han poäng i två race till &endash; på två försök. En sjundeplats i det första racet på Anderstorp och en sensationell tredjeplats i det andra. 22 000 svenska fans bar Rydell fram de sista varven och hyllningarna var oändliga efter målgång.
- Känns fantastiskt roligt att det gick så här bra på hemmaplan inför svensk publik, log han innan han gick upp på podiet bredvid mästerskapstvåan Nicola Larini och totaltrean Andy Priaulx.
- Att vi kan mäta oss med toppteamen i Europa är oerhört bra gjort med tanke på de små resurser vi har. Som privatteam är det mycket svårt att hävda sig på den här nivån och att vi nu lyckas i samarbete med Flash Egnieering är oerhört starkt.
Rydell rattade den Volvo S60 som vanligtvis körs av Jan "Flash" Nilsson i STCC och Rydell var glad över att han kunde lämna tillbaka bilen utan en skråma.
- Det känns bra. Skillnaden mellan min bil och "Flash" är generellt inte så stor. Flash Engineering har dock gjort några förbättringar som vi inte gjort i Art Engineering, det kändes på rakorna i det andra racet när vi hittade en mycket bra inställning, säger Rydell och fortsätter:
- Jag är mycket nöjd och samarbetet med Flash Engineering, ingenjör Jan Andersson och det svenska teamets mekaniker har bevisligen fungerat bra.
Jan "Flash" Nilsson fanns själv på plats på Anderstorp och var mycket glad när Rydell korkade upp skumpan på podiet.
- Det här är oerhört roligt. Fantastiskt roligt både för Rickard och för Flash Engineering. Om det fanns ett bragdguld för racerteam så skulle det utan tvekan gå till Flash Engineering efter en sån hr helg. Det här bådar mycket gott inför finalen på Mantorp.
Resultat, Race 1 ETCC Anderstorp: 1) Roberto Colciago, Alfa Romeo, 2) Antonio Garcia, BMW, 3) Dirk Muller, BMW, 4) Jorg Muller, BMW, 5) Duncan Huisman, Alfa Romeo, 6) Nicola Larini, Alfa Romeo, 7) Rickard Rydell, Volvo S60, 8) Andy Priaulx, BMW, 9) Paolo Ruberti, Alfa Romeo. Övrriga svenska placeringar: 14) Tomas Engström, Honda, 16) Johan Sturesson, Seat, 17) Mattias Andersson, Alfa Romeo, 19) Nicklas Karlsson, Alfa Romeo (tvingades bryta efter ett varv).
Race 2: 1) Larini, 2) Priaulx, 3) Rydell, 4) Muller, 5) Garcia, 6) Giovanardi, 7) Huisman, 8) Balzan, 9) Engström, 10) Coronel.

03-09-06
Rydells kval på Anderstorp - årets bästa resutlat
Rickard Rydells bästa kvalresultat i ETCC i år kom på hemmaplan. På Anderstorp tillsammans med det svenska toppteamet Flash Engineering. Rydell startar i tredje led i söndagens första race.
- Det här är vi mycket nöjda med, sa en glad Rickard efter kvalet.
Rickard Rydells bästa kvalplacering i år var innan Anderstorp en niondeplats, från Donington, nästan 1,2 sekunder efter pole position. På Anderstorp halverades den tiden. Det räckte till en sjätteplats.
- Samarbetet med Flash Engineering har fungerat mycket bra och vi är riktigt snabba där ute. Tyvärr hänger vi inte riktigt med fabriksalfaförna rakt fram, säger han och tillägger:
- Det här var mitt bästa kval hittills i år och det är vi mycket nöjda med.
Under lördagen kördes två träningspass och ett kval i ETCC på Anderstorp. Rydell var tvåa på båda träningarna som kördes på gamla däck. När det var dags för kval satte samtliga team på nya däck, vilket innebar tätare tider.
- Vi var med bra på träningarna då vi körde på gamla däck och det bådar gott inför racen. På kvalet så låg jag vid ett tillfälle bakom Nicola Larini (Alfa Romeo) och han drog ifrån på rakorna, säger Rydell.
I pole position står Nicola Larini och bredvid honom teamkompisen och mästerskapsledaren Gabriele Tarquini. Rydell står i tredje led och har tre fabriks-BMW-bilar bakom sig.
- BMW är mycket startsnabba på grund av deras bahjulsdrift så jag tror att starten kan bli tuff, men jag kommer att ge järnet, bilen känns bra och med några små justeringar tills imorgon så tror jag att vi kan vara med rätt bra, säger Rydell.
Samarbetet med Flash Engineering har alltså redan blivit en succé och att Rydell gör sina bästa resultat hittills i år på Anderstorp är ingen slump.
- Vi är mycket nöjda med samarbetet och jag vet att det kommer att gå ännu bättre imorgon. Då är det race och då kan allt hända.
Resultat, ETCC-kval Anderstorp: 1) Nicola Larini, Alfa Romeo, 1.39,064, 2) Gabriele Tarquini, Alfa Rome, +0,080, 3) Roberto Colciago, Alfa Romeo, +0.451, 4) Jorg Müller, BMW, +0,526, 5) Antonio Garcia, BMW, +0,590, 6) Rickard Rydell, Volvo S60, +0,620, 7) Duncan Huisman, BMW, +0,642, 8) Fabrizio Giovanardi, BMW, +0,665, 9) Dirk Müller, BMW, +0.917, 10) Andy Priaulx, +1,140. Övr. Svenska res: 16) Johan Sturesson, Seat, +1.974, 17) Nicklas Karlsson, Alfa Romeo, +1,978, 19) Tomas Engström, Honda, +2.116, 22) Mattias Andersson, Alfa Romeo, +2,667.
Rydells kvalfacit 2003, (tiderna inom parantes är differensen till pole position):
Barcelona, 5 april: 13:e plats ( +1.117)
Magny Cours: 17:e plats (+4.080)
Pergusa,10 maj: 17:e plats (+3.306)
Brno, 24 maj: 13:e plats (+1.668).
Donington, 28 juni: 9:e plats (+1.134).
SPA, 25 juli: 9:e plats (+2.184).
Anderstorp,7 september: 6:e plats (+0.620).

03-09-06
Rydell tvåa på fria träningen i ETCC
Redan under den fria träningen i ETCC på Anderstorp visade sig samarbetet mellan Flash Engineering och Art Engineering bära frukt. Rickard Rydell noterade näst bästa tid i den bil som vanligtvis körs av Jan "Flash" Nilsson i STCC.
- Men jag är inte riktigt nöjd, säger han.
Sju tiondelar från bästa tid som sattes av Nicola Larini, Alfa Romeo, och två tiondelar bättre än Roberto Colciago. Rickard Rydell slog sig in på en andraplats när den första fria träningen i ETCC kördes på Anderstorp under lördagen.
- Jag var ganska långt efter ettan, men också ganska långt före trean, säger Rydell som trots den fina placeringen inte var riktigt nöjd:
- Vi hade en del problem med balansen i bilen som vi nu jobbar på att åtgärda.
Mellan 13.00 och 13.30 körs det andra testpasset för ETCC. 16.00 är det dags för kval. Flash Enginering, som står med ingenjör och mekanikerstab, analyserar nu data och försöker hitta ytterligare förbättringar på bilen till i eftermiddag.
ETCC, fri träning Anderstorp: 1) Nicola Larini, Alfa Romeo, 1.39,918, 2) Rickard Rydell, Volvo S60, 1.40,619, 3) Roberto Colciago, Alfa Romeo, 1.40,828, 4) Dirk Müller, BMW, 1.40,948, 5) Jorg Müller, BMW, 1.40,977, 6) Andy Priaulx, BMW, 1.41,167, 7) Antonio Garcia, BMW, 1.41,201, 8) Gabriele Tarquini, Alfa Romeo, 1.41,335, 9) Duncan Huisman, BMW, 1.41,513, 10) Paolo Ruberti, Alfa Romeo, 1.41,571. SV. Placeringar: 12) Tomas Engström, Honda, 1.41,796, 15) Johan Sturesson, Seat, 1.41,812, 19) Nicklas Karlsson, Alfa Romeo, 1.42,595, 22) Mattias Andersson, Alfa Romeo, 1.43,123.

03-08-31
Jimmy Johansson behåller greppet i S 60 Challenge
Efter gårdagens fjärde plats så laddade Jimmy Johansson för en pallplats i söndagens heat. En försiktig start resulterade i en femte position efter första kurvan.
- Jag ville undvika närkontakt i inledningen för att säkra poäng så jag tog det medvetet lite lugnt i början," kommenterade Jimmy som sedan bjöd på en uppkörning till en andra plats efter Sahlström för att bli passerad av Daniel Andersson. Daniel gick sedan för fort in i kurvan efter start och målrakan och vattenplanade ut i sandfållan så att Jimmy kunde smita förbi och ta en säker andra plats.
- Det var chansartat i regnet så jag är nöjd med min andra plats. Sahlström kunde jag inte rå på i dag.
För MH Motorsports andre förare, Alex Engblom, blev det en fjortonde plats i dagens race
- Jag fick inte till det riktigt i dag men det blev ju poäng i alla fall, sa Alex.
- Båda förarna skötte sig utmärkt i dag och Jimmy fortsatte att infria sin målsättning med att plocka 30 poäng varje tävlingshelg och har ett bra grepp om mästerskapet, sa teamchefen Mikael Hermansson

03-08-31
Sahlström segrade i andra S60 racet på Knutstorp
Mårten Sahlström visade att han behärskar regnunderlag då han vann det andra racet i S60 Challenge på Knutstorp.
- Den här segern värderar jag mycket högt, säger han.
Det andra racet i S60 Challenge på Knutstorp blev inte fullt lika dramatiskt som det första. Här handlade det dock om regnföre och det visade sig att Team Cooper Eje´s var det team som behärskade regnunderlaget bäst. Mårten Sahlström gjorde en strålandeuppkörning och tog ledningen. Teamkompisen Daniel Andersson följde bokstavligt talat i Sahlströms hjulspår. Det blev också hans fall.
- Man kan säga att jag lurade Daniel, säger Mårten och fortsätter:
- Han åkte precis bakom mig och jag körde undan vatten för honom. Det innebar att han kunde bromsa senare än mig. När jag i slutet av racet såg att han kom nära mig så valde jag ett annat spår. Det innebar att han själv fick göra vattenfritt och då kunde han inte bromsa lika sent.
Detta innebar att Andersson åkte av banan och tappade sin andraplats. Han klarade dock att rädda en tredjeplats. Mästerskapsställningen är ännu inte officiell. Mästerskapet tätnar och Tommy Brink knappar in på Jimmy Johansson.
S60 Challenge, race 2: 1) Mårten Sahlström, 2) Jimmy Johansson, 3) Daniel Andersson, 4) Tommy Brink, 5) Daniel Haglöf, 6) Cralle Lindholm, 7) Jens Hellström, 8) Peter Hallén, 9) Marcus Nyberg, 10) Lasse Sundman, 11) Marcus Ekström, 12) Christoffers Graff, 13) Claes Hoffsten, 14) Alex Engblom, 15) Johan Nilsson, 16) Helena Larsson.

03-08-30
Årets mest dramatiska race i S60 Challenge
Det uppstod stor dramatik på finalvarvet i S60 Challenge första race på Knutstorp. Mästerskapsledaren Jimmy Johansson och förra årets totalsegrare Daniel Haglöf låg i en tät duell. Jimmy halkade ner från ledning till fjärdeplats. Haglöf drabbades av tidstillägg och slutade tolva. Segrade gjorde Tommy Brink.
- Det handlar om att ge och ta, säger Haglöf.
Det första racet i S60 Challenge på Knutstorp var det hittills mest dramatiska som utspelats i år. Först en rejäl batalj i kurvan efter start och målrakan där Jimmy Johansson lyckades ta sig upp i ledning från fjärde startposition. Den bevakade han sedan till synes tryggt. Men fjolårssegraren Daniel Haglöf som startade pole och blivit av med sin ledning hade andra planer.
- Jag knappade in på Jimmy och inför det sista varvet låg jag alldeles bakom honom, berätar Haglöf.
När det återstod drygt ett halvt varv av racet låg de båda jämsides. Tommy Brink låg då bakom och avvaktade.
- När de båda låg jämsides så förstod jag att det aldrig skulle gå. Till sist fick jag också en chans när de båda gick ihop i hårnålen så jag smet förbi, berättar Brink som vann racet.
Ur duellen klarade sig Haglöf kvar på en andraplats medan Jimmy tappade till en femte. Johansson uppfattade situationen som ojuste och även domarna som tilldömde Haglöf ett tidstillägg på 20 sekunder. Det innebar en tolfte plats istället för en andra.
- Jag tycker inte att jag har kört ojuste. Det handlar om att ge och ta, säger Haglöf.
Det är upplagt för ännu mer dramatik i det andra racet som avgörs på söndag på Ring Knutstorp. I pole position står då Jens Hellström. Brink står i fjärde startled och Johansson i tredje. Haglöf kommer att vara rejält revanschsugen från sin tolfte startposition.
Resultat, S60 Challenge, Race 1: 1) Tommy Brink, 2) Peter Hallén, 3) Daniel Andersson, 4) Jimmy Johansson, 5) Mårten Sahlström, 6) Cralle Lindholm, 7) Marcus Ekström, 8) Jens Hellström, 9) Alec Arho Havrén, 10) Jake Welin, 11) David Björk, 12) Daniel Haglöf, 13) Christoffer Graff, 14) Helena Larsson, 15) Johan Nilsson, 16) Marcus Nyberg, 17) Alex Engblom.

03-08-27
Det tätnar i S60 Challenge inför Knutstorp
Två deltävlingar kvar i S60 Challenge och tio aspiranter till mästartiteln. Aldrig har mästerskapet varit så öppet och tätt som nu. I toppen är det fortfarande Jimmy Johansson som har övertag, men inför Knutstorp flåsar hemmaföraren Tommy Brink och formstarke Daniel Andersson honom i nacken.
Under pågående säsong fattades ett beslut om att de två finalheat som körs i S60 Challenge på Mantorp den 27-28 september ska ge dubbla poäng. Detta innebär att mästerskapet har blivit osedvanligt öppet och jämnt. Det finns en teoretisk möjlighet att någon av de tio främsta förarna kan vinna mästerskapet.
- Mästerskapet kommer att avgöras på Mantorp. Men det känns skönt att vara med uppe i toppen så här i slutspurten, säger totaltvåan Tommy Brink.
Brink har fördel av hemmaban inför helgen och han hoppas kunna befästa sin plats i toppen. Han ligger 18 poäng efter ledande Jimmy Johansson som just nu har självförtroendet i topp.
- Min ledning har ingen betydelse mer än psykologisk. Det är riktigt gott att veta att man är i ledning när det drar ihop sig, säger han och fortsätter:
- Så länge jag och bilen håller så kommer vi att vara med och ta poäng.
På tredjeplats ligger för närvarande formstarke Daniel Andersson som med sina tre segrar i år är mästerskapets mest segerrika tillsammans med regerande mästaren och totalfemman Daniel Haglöf. Hans senaste facit är två segrar på tre race.
- Jag är inne i ett flyt och trivs som bäst när det börjar släppa. Men allt är öppet och jag ser på de två kvarstående tävlingarna med stor tillförsikt.
Bakom topptrion lurar en rad förare som också gör anspråk på mästartiteln. Mårten Sahlström, som liksom sin teamkompis Daniel Andersson är i mycket god form. Två andraplatser senast på Karlskoga talar sitt tydliga språk. Målsättningen för den regernade mästaren Daniel Haglöf är också solklar. Inget annat än totalseger gäller för honom.
Mästerskapsställning, S60 Challenge: 1) Jimmy Johansson, 171, 2) Tommy Brink, 153, 3) Daniel Andersson, 150, 4) Mårten Sahlström, 139, 5) Daniel Haglöf, 131, 6) Cralle Lindholm, 130, 7) Marcus Nyberg, 109, 8) Peter Hallén, 107, 9) Marcus Ekström, 86, 10) Jens Hellström, 77, 11) Lasse Sundman, 52, 12) Petter Granlund, 51, 13) Cleas Hoffsten, 49, 14) David Björk, 35, 15) Jake Welin, 29, 16) Seabstian Malm, 25, 17) Alex Engblom, 21, 18) Simon Granlund, 19, 19) Helena Larsson, 16) 20) Christoffer Graff, 11, 21) Johan Nilsson, 6, 22) Alec Ahro Havrén, 3.

03-08-16
Peter Hallén första S60 Challenge seger på Karlskoga
Peter Hallén tog sin livs första STCC-seger på Karlskoga, för BMW 2001. I söndags fick han uppleva ett till historiskt ögonblick. Då kom den första segern i S60 Challenge på samma bana.
- Det här var riktigt roligt, säger han.
Peter Hallén hade en omtumlande helg på Karlskoga när den sjätte deltävlingen av åtta i S60 Challenge genomfördes. I det första racet på lördagen körde han i räcket och kom ut på banan sist av alla. Hallén kunde dra nytta av att säkerhetsbilen tvingades ut på banan vid två tillfällen för att samla ihop fältet. Han knappade in och gjorde en mycket fin uppkörning till en sjunde plats.
- Det har lossnat lite hela tiden och jag känner att det går bättre och bättre, säger han.
Sjundeplatsen i race ett innebar startposition två i det andra racet då man vänder på startfältets åtta främsta förare till race två. Hallén fick en bra start och kunde gå förbi Jens Hellström som hade pole position. Han tryggade sedan ut sin ledning och kunde ta sin första seger i S60 Challenge med god marginal
- Det här är helt suveränt. Jag har hittills haft lite stolpe ut under säsongen, skönt att det börjar lossna nu.
Tvåa bakom Hallén blev Mårten Sahlström som har lagt om sin körstil och nu satsar på en mer aggresiv framtoning. Något han visade med besked i det andra racet på Karlskoga. Han bromsade sig förbi mästerskapsledaren Jimmy Johansson enligt regelboken.
- Jag har fått lite påtryckningar att tuffa till mig. Jag har tagit till mig det nu och jag hoppas att det ska räcka långt. Målsättningen är pallen.
Mästerskapsledaren Jimmy Johansson skördade 28 poäng under helgen med sin tredje och fjärdeplats. Han drygar därmed ut sin ledning före Daniel Andersson som tar in på Brink efter en seger och en femteplats.
- Det här är godkänt. Vi har som målsättning att ta 30 poäng per tävlingshelg och det har vi lyckats med i samtliga tävlingar utom här och på Falkenberg då vi tagit 28.
Resultat, S60 Challenge race 2: 1) Peter Hallén, 2) Mårten Sahlström, 3) Jimmy Johansson, 4) Cralle Lindholm, 5) Daniel Andersson, 6) Daniel Haglöf, 7) Marcus Nyberg, 8) Marcus Nyberg, 9) Tommy Brink, 10) Sebastian Malm, 11) Lasse Sundman, 12) Simon Granlund, 13) Cleas Hoffsten, 14) Alex Engblom, 16) Helena Larsson. Brutit: David Björk, Jens Hellström, Johan Nilsson, Alec Ahro Havrén, Christoffers Graff.
Resultat, S60 Challenge race 1: 1) Andersson, 2) Sahlström, 3) Brink, 4) Johansson, 5) Haglöf, 6) Linholm, 7) Hallén, 8) Hellström, 9) Nyberg, 10) Malm, 11) Granlund, 12) Björk, 13) Havrén, 14) Larsson.
Mästerskapet: 1) Johansson, 171, 2) Brink, 153, 3) Andersson, 150, 4) Sahlström, 139, 5) Haglöf, 131, 6) Cralle, 130, 7) Nyberg, 109 8) Hallén, 107, 9) Ekström, 86, 10) Hellström, 77.

03-08-16
Jimmy Johansson hade show i S60 Challenge
Jimmy Johansson helg i S60 Challenge på Gelleråsen i Karlskoga började problematiskt under tidskvalet med att Jimmy först bromsade bort sig och därefter så gick växelväljare i växellådan sönder varför Jimmy bara noterade 15:e kvaltid och startade lördagens race från den positionen.
- Det kändes lite tungt direkt efter kvalet men mekanikerna i MH Motorsport är skickliga så de han reparera till det var dags för race ett., berättar Jimmy.
Strax före start av heatet så kom en riktig regnskur och starten gick på blöt bana. Redan innan start var Jimmy riktigt hungrig och bjöd på en fantomstart där han avancerade fem platser redan på första varvet för att två varv senare avancera ytterligare två platser till en åttonde.
MH Motorsports andre förare, Alex Engblom gjorde ett misstag i slutet av den långa rakan och bromsade ut sig i sandfållan där han blev stående och förorsakade att säkerhetsbilen kom ut.
När fältet släpptes igen så började Jimmy attackera direkt och en närkontakt framför Jimmy öppnade en lucka och Jimmy högg direkt och körde upp sig till en femte plats innan det blev ett par varv till efter säkerhetsbilen efter en ny avkörning. Under de avslutande varven låg tätklungan tätt och en kamp om andra platsen så öppnades åter en lucka för Tommy Brink och där hakade Jimmy på igen och kunde passera Daniel Haglöf för att flaggas av som fyra.
- Det var ett svettigt race men jag fick flyt i min körning och lyckades i mina omkörningsförsök så jag är mycket nöjd med min placering i detta heat och har nu förutsättning för att nå en pallplats i morgon, avrundar Jimmy.

03-08-16
Daniel Andersson var snabbast i halkan på Gelleråsen
Minuterna innan det första racet i S60 Challenge på Karlskoga öppnade sig himlen. Regnet öste ner och banan blev blöt och oerhört hal. Den som bäst behärskade det hala underlaget visade sig vara Daniel Andersson.
Säkerhtesbilen tvingades komma ut två gånger under det första S60-Challenge racet på Karlskoga under lördagen. Det hala underlaget resulterade i att de sedvanligt täta duellerna vid tillfällen slutade i sandfållan. Daniel Andersson stod i pole position och var inte glad åt varven med säkerhetsbilen.
- Det är inget man vill se som ledare, säger han.
Han kopplade en säker ledning redan tidigt i racet före Daniel Haglöf och teamkompisen Mårten Sahlström. Haglöf fick problem i mitten av racet och dalade från en andra till en femteplats. Därmed kunde Sahlström klättra upp till andraplats och det blev till sist dubbelt team Cooper Eje´s överst på prispallen. Trots att Sahlström var hårt uppvaktad av Tommy Brink som slutade trea.
- Jag var upp och nosade på Sahlström och gjorde några attacker. Men han är skolad i racing och jag rally så han har bättre utgångar ur kurvorna än mig, säger han och fortsätter:
- Men det var skönt att ta en tredjeplats, det var ett ganska komfortabelt race för mig och jag tog det riktigt lugnt de sista varven.
Mästerskapsledaren Jimmy Johansson svarade för en strålande uppkörning från en 15:e plats till en slutlig fjärde. Han har räknat ut att om han klarar av att ta 30 poäng per deltävling så ska ingen kunna utmana titelstriden. På söndag körs det andra racet i S60 Challenge, Jimmy startar då i femte startposition, i pole position står Jens Hellström.
Resultat, S60 Challenge race 1: 1) Daniel Andersson, 2) Mårten Sahlström, 3) Tommy Brink, 4) Jimmy Johansson, 5) Daniel Haglöf, 6) Cralle Linholm, 7) Peter Hallén, 8) Jens Hellström, 9) Marcus Nyberg, 10) Sebastian Malm, 11) Simon Granlund, 12) David Björk, 13) Alec Ahro Havrén, 14) Helena Larsson.

03-08-13
Slutspurt i S60 Challenge &endash; då hettar det till i toppen
Det drar ihop sig till slutspurt i Volvo S60-Challenge. Och med tre deltävlingar kvar tätnar det rejält i toppen.
- Tolv poängs försprång är ingenting, säger mästerskapsledaren Jimmy Johansson inför helgens tävling på Karlskoga.
Göteborgssonen Jimmy Johansson leder S60-Challenge med tolv poäng före Tommy Brink. Jimmy är den enda föraren i mästerskapet som stått på pallen vid samtliga deltävlingar. Han har en seger som bästa placering i år, en åttonde som sämst. Segern tog han vid säsongens tredje deltävling på Gelleråsen, Karlskoga.
Där körs även helgens tävling.
- Karlskoga är nog den bana som jag trivs sämst på så det var egentligen konstigt att jag har min enda seger för säsongen på den banan, säger han.
Tvåan Tommy Brink ligger i slagläge bakom Johansson med tolv poäng upp till ledaren och lika många ner till trean Daniel Andersson.
- Slagläge vet jag inte om det är. Men det känns skönt att vara med uppe i toppen och vi hoppas givetvis på att stanna kvar där, säger Brink som däremot trivs mycket bra på Karlskoga.
- Karlskoga är en riktigt rolig bana att köra på och jag trivs nästan bäst på den banan. Jag ser verkligen fram emot helgen.
Tre deltävlingar återstår i Volvos enhetsklass S60-Challenge. Karlskoga, Knutstorp och Mantorp. Två race per tävlingstillfälle ger totalt sex race, slutspurt enligt många, men förarna hävdar bestämt att det ännu är långt kvar.
- Tolv poäng är ingenting. Det är bra för självförtroendet att ha ett psykologiskt övertag, men i det sista racet på Mantorp är det dubbla poäng och det innebär att seger ger 40 poäng så det går absolut inte att slappna av förrän man korsat mållinjen på Mantorp, säger Jimmy Johansson.
S60 Challenge, mästerskapstabell (topp tio): 1) Jimmy Johansson, 143, 2) Tommy Brink, 131, 3) Daniel Andersson, 119, 4) Daniel Haglöf, 110, 5) Cralle Lindholm, 107, 6) Mårten Sahlström, 105, 7) Marcus Nyberg, 93, 8) Marcus Ekström, 9) Peter Hallén, 78, 10) Jens Hellström, 69.

03-07-26    
Rickard Rydell missade poäng på Spa
Poäng låg inom räckhåll för Rickard Rydell i ETCC-loppen på Spa i Belgien. I det första heatet slutade han elva med sin Volvo S60. Men i den andra tävlingen var Rickard på poängplats när han tvingades bryta med motorproblem orsakade av en trasig luftbox.
- I andra racet startade jag elva och tog två placeringar direkt. Sedan hängde jag med första loppets vinnare Tarquini bra i kurvorna. Tyvärr gick luftboxen till motorn sönder när jag låg åtta. En sjätte- eller sjundeplats i mål hade inte varit omöjligt.
- Vi är med betydligt bättre nu och det känns att vi är på gång. Det fattas lite hästkrafter i motorn för att slåss om pallplatserna, men vi har eventuellt lite mer till nästa tävling som går hemma i Sverige på Anderstorp.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

03-07-25
Rickard Rydell hoppas på fler poäng
På Donington Park tog Rickard Rydell sina första poäng i ETCC för året. Den här helgen är det dags för tävlingarna på klassiska Spa Francorchamps.
Rickards Volvo S60 har fungerat mycket bra på banan under fredagens fria träningar.
- Vi har chans på att kvala in bland de fem främsta, om allt går som det ska. Spa passar bilen ganska bra eftersom det finns en del snabba kurvor, säger Rickard optimistiskt.
Tv-tiderna annorlunda den här gången eftersom ETCC går på lördagen på grund av FIA GT:s 24-timmarslopp.
Eurosport
Lördag 26 juli kl. 8.00 Super Racing Weekend, magasin med kvalificeringen.
Söndag 27 juli kl. 20.00 Super Racing Weekend, eftersändning av racen.
TV4 plus
Tisdag 5 augusti kl. 21.00 Mera motor: racing.
TV4
Onsdag 6 augusti kl. 23.05 Mera motor: racing.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

03-07-20
Dubbelser för Cooper Ejes i S60 Challenge på Knutstorp
Team Cooper Ejes drog vinstlotten i S60 Challenge i helgen. Två segrar efter hårt jobb.
- Teamet har gjort ett fantastiskt jobb så det känns oerhört roligt att vinna, säger Daniel Andersson efter att han vunnit det andra racet.
Daniel Andersson var först inbladad i kraschen på Falkenberg för två veckor sedan. Pågrund av detta missade han också en hel dags träning på Knutstorp på onsdagen då teamet jobbade febrilt med att få ordning på bilen igen. Detta lyckades man med till kvalet, då uppstod nästa problem då man fann en ventil på Anderssons bil som inte var godkänd, därmed diskvalifiserades han och många fler från kvalet. Det blev trots allt detta en åttonde plats i första racet på lördagen och en seger för teamkompisen Mårten Sahlström. Sedan kom den riktiga revanschen. En seger i race två.
- Det här kan bli en oerhört viktig vändning. Efter alla dessa krascher och diskvalificeringar var det oerhört skönt at få vinna. Särskillt också när teamet jobbatså hårt med att få ordning på bilen, säger han efter segern.
Andersson ledde loppet från start till mål. De första tre varven var han uppvaktad, sedan drog han ifrån och kunde lägga sig i ett lugnt och behagligt tempo.
Segern innebär att Daniel Andersson klättrar förbi Daniel Haglöf i mästerskapet och liger nu trea bakom Jimmy Johansson och Tommy Brink.
Resultat, race 2 S60 Chalenge: 1) Daniel Andersson, 2) Tommy Brink, 3) Marcus Nyberg, 5) Mårten Sahlström, 6) Cralle Lindholm, 7) Sebastian Malm, 8) Cleas Hoffsten, 9) Daniel Haglöf, 10) Jens Hellström, 11) Marcus Ekström, 12) Lasse Sundman, 13) David Björk, 14) Alex Engblom, 15) Peter Hallén, 16) Simon Granlund, 17) Helena Larsson, 18) Johan Nilsson.

03-07-19
Mårten Sahlström tog sin andra seger i S60 Challenge
Mårten Sahlström kunde ta en komfortabel seger under lördagens S60 Challenge race. En säker start lade grunden för hans andra seger för året.
Det har stormat kring S60 Challenge de senaste veckorna. En krash i förra deltävlingen på Falkenberg gjorde att många team fick meka in i det sista innan de kunde komma till start på Knutstorp nu i helgen. Allt har dock gått bra och samtliga team och förare kunde ställa upp på Knutstorp.
Jimmy Johansson har varit den hetaste föraren i mästerskapet den senaste tiden. Han var snabbast under onsdagens officiella test och tog även pole position till det första racet på lördagen. Han fick dock ge sig i startögonblicket mot Mårten Sahlström som kom som skjuten ur en kanon och tog ledningen redan innan första kurvan.
- Jag fick en mycket bra start och kunde ligga och kröa i mitt eget tempo och bevaka hela tiden, säger Sahström.
Jimmy Johansson hängde på bakom och kunde också han köra till sig en trygg placering. En andraplats innebär att han rycker i mästerskapet och leder nu serien.
Redan på söndag körs det andra racet och då vänder man på startordningen på de åtta främsta förarna. Det innebär att Sahlströms teamkompis Daniel Andersson statar i pole position. Han har haft lite motigt den senaste tiden och eftersom han var inblandad i kraschen på Falkenberg missade han onsdagens test.
- Det tog nio dagar att få ihop bilen igen. Men mekanikerna har gjort ett fantastiskt jobb med tanke på hur bilen såg ut på Falkenberg. Jag hoppas att vinden vänder nu och jag är riktigt sugen på att ta revansch nu.
Resutlat, S60-Challenge race 1: 1) Måten Sahlström, 2) Jimmy Johansson, 3) CralleLindholm, 4) Cleas Hoffsten, 5) Marcus Nyberg, 6) Tommy Brink, 7) Peter Hallén, 8) Daniel Andersson, 9) Marcus Ekström, 10) Lasse Sundman, 11) Jens Hellström, 12) Sebastian Malm, 13) Simon Granlund, 14) Helena Larsson, 15) Johan Nilsson, 16) Alex Engblom, 17) Daniel Haglöf.

03-07-17
Kraschen på Falkenberg glömd - nu ska Haglöf upp på S60 Challenge-tronen igen
På Falkenberg för två veckor sedan kraschade Daniel Haglöf i 155 km/h. Nu är han tillbaka för att slåss om mästerskapet igen. Men det finns minst två förare som har samma planer i helgens femte S60 Challenge deltävling på Knutstorp Daniel Haglöf klarade sig helskinnad från kraschen på Falkenberg för två veckor sedan.
Han hade precis påbörjat en omkörning när han för sent upptäckte den bil som Christoffer Graff olyckligt fått stopp på mitt i Haglöfs planerade omkörningsspår. Kraschen kom i 155 km/h. Bilen blev förstörd men Daniel Haglöf klarade sig helskinnad.
- Det är uppenbarligen bra säkerhet i S60:n, jag har aldrig varit med om en hårdare krasch tidigare, berättar han.
- På sjukhuset fick jag enbart positiva reaktioner och jag har inga direkta men efter kraschen.
Fjolårsmästarens team har efter Falkenberg haft bråda dagar med att bygga en helt ny bil. Denna blev klar på tisdagkväll, dagen innan en officiell testkörning på Knutstorp som också är platsen för den femte deltävlingen i S60 Challenge. Inför helgen ligger Daniel Haglöf trea i mästerskapet, ett poäng bakom hemmaföraren Tommy Brink. I täten har 18-årige göteborgssonen Jimmy Johansson kopplat greppet.
- Jag har ett oerhört bra självförtroende just nu och det kommer ingen att kunna rubba, säger Jimmy som också var snabbast under onsdagens test.
- Jag vet inte riktigt vad det beror på, allt bara stämmer för mig just nu. Jag var lite orolig för Knutstorp innan onsdagen. I fjol gick det inte så bra här, det blev två sjunde platser som bäst. Men när jag nu var snabbast och en halv sekund snabbare än det officiella banrekordet så kan jag ju knappast säga att jag inte trivs här längre.
Rutinerade Tommy Brink tänker också han vara med och slåss om mästerskapet i år. Och att nypa minst en seger på Knutstorp till helgen ligger högt på önskelistan.
- Knutstorp är min hemmabana. Jag är inte medlem och har heller inte kört på banan annat än när det varit tävling. Men självklart känns det lite extra roligt om det går bra inför hemmapublik. Jag bor ju bara drygt två mil från Knutstorp och till helgen kommer det 100 gäster och tittar, säger Brink.
Vem som kopplar greppet om mästerskapet efter Knutstorp återstår att se. Kvalet och det första racet körs på lördagen. Då kommer de tre toppförarna att vara rejält laddade, men det lurar också några riktigt hungriga förare i kölvattnet bakom trion.
Mästerskapsställning inför Knutstorp: 1) Jimmy Johansson, 113, 2) Tommy Brink, 104, 3) Daniel Haglöf, 103, 4) Daniel Andersson, 91, 5) Christer "Cralle" Lindholm, 82, 6) Mårten Sahlström, 74, 7) Peter Hallén, 68, 8) Marcus Nyberg, 67, 9) Marcus Ekström, 66, 10) Jens Hellström, 58.

03-07-06
Jimmy Johansson trea på Falkenberg trots växellådsproblem
Efter lördagens imponerande uppvisning av Jimmy Johanssom i S60 Challenge så var Jimmy laddad till max inför söndagens heat. När starten gick så tappade Jimmy lite och kom ut som tvåa efter första kurvan. Nu blev detta heat fort stoppat efter en masskrasch som MH Motorsports båda förare, Jimmy och Alex Engblom , klarade sig från. I omstarten visade Jimmy ingen pardon utan gick snabbt upp i ledning sedan han passerat Tommy Brink som knep starten.
- Jag gjorde två bedrövliga starter i dag men sedan flöt det på bra och jag hade en bekväm ledning innan växellådan började krångla. Jag fick inte i fyrans växel som är den viktigaste här på falkenberg så fältet kom snabbt i kapp mig och jag tvingades släppa Marcus Ekström och Tommy Brink förbi mig men grejorna höll till en tredje plats i mål, berättar Jimmy som trots allt inte var allt för missnöjd när han tittade i tabellsammandraget som han toppar på 113 poäng före Tommy Brink med 104 och fjolårssegraren Daniel haglöf med 103.
Alex Engblom gjorde ett stabilt race där han visade gott gry inför framtiden då han körde i mål på en elft plats.
I JSM klassen S40 Challenge så var Björn Johansson inbland i en härlig toppstrid med Sebastian Malm. Dessa två bjöd på mycket tät racing men dessvärre så slutade det med att det blev lite för tätt och båda försvann av banan och fick bryta. Nu blev det i stället Marcus Larsson som svarade för teamets främsta placering genom att flaggas av som femma medan Marcus Olsén blev åtta och Hanna Johansson slutade på tolfe plats.

03-07-06
Marcus Ekström första riktiga seger i S60 Challenge
Marcus Ekström tog sitt livs första seger i S60 Challenge i det andra racet på Falkenberg på söndagen. Efter ett dramatiskt lopp med många heta dueller.
- Det här känns underbart, säger han.
Efter en dramatisk inledning på det andra S60 Challenge racet på Falkenberg tvingades man till omstart. En kollision hade uppstått och några av mästerskapets toppnamn var ur leken så som Daniel Haglöf och Daniel Andersson.
Jimmy Johansson som startade i pole position var dock på hugget. Men han fick inte en fullt lika bra start som Tommy Brink. Han gick direkt ut i vänsterspår och var uppe i ledning redan innan första kurvan.
- Jag fick en mycket bra start men ett misstag kostade mig två placeringar. Sedan gav ju Jimmy tillbaka andraplatsen på grund av att hans växellåda gick sönder. Det var kanske lite tråkigt men racing handlar ju också om att det ska hålla ända till mål.
Marcus Ekström var en mycket glad segrare, hans andra seger i S60 men den första han räknar på riktigt.
- Jag har vunnit en gång tidigare men då blev det en massa strul och det strykningar. Det här är min första riktiga seger i år men förhoppningsvis inte min sista.
Jimmy Johansson gjorde ett mycket bra race. Hans växellåda gick sönder med sex varv kvar.
- Jag körde på fyrans växel de sex sista varven, det var lite synd att det inträffade men det gick ju rätt bra ändå, säger han.
Jimmy tappade bara en placering och går nu upp i mästerskapsledning före Tommy Brink och Daniel Haglöf. Om två veckor körs deltävling fem i S60 Challenge på Knutstorp. Det lär nog också bli hett och dramatiskt.
Resultat, S60 Challenge Race 2: 1) Marcus Eström, 2) Tommy Brink, 3) Jimmy Johansson, 4) Peter Hallén, 5) Mårten Sahlström, 6) Christer "Cralle" Lindholm, 7) Marcus Nyberg, 8) David Björk, 9) Jens Hellström, 10) Cleas Hoffsten, 11) Alex Enblom, 12) Lasse Sundman, 13) Simon Granlund, 14) Helena Larsson, 15) Johan Nilsson. Brutit: Christoffer Graff, Jake Welin, Petter Granlund, Daniel Andersson och Daniel Haglöf.
Mästerskapstabell S60 Challenge: 1) Jimmy Johansson, 113, 2) Tommy Brink, 104, 3) Daniel Haglöf, 103, 4) Daniel Andersson, 91, 5) Christer "Cralle" Lindholm, 82, 6) Mårten Sahlström, 74, 7) Peter Hallén, 68, 8) Marcus Nyberg, 67, 9) Marcus Ekström, 66, 10) Jens Hellström, 58.

03-07-06
Jimmy Johansson satte färg på S60 Challenge
Lördagen på Falkenberg började inte bra för MH Motorsports Jimmy Johansson som fick ett drivaxelbrott redan i början på tidskvalet innan han hann sätta någon kvaltid. Innan dagens första heat så fick teamets mekaniker göra ett snabbjobb med att byta både växellåda och drivaxlar.
Jimmy fick därför starta sist i lördagens heat. Redan innan första kurvan hade Jimmy avancerat från sin 20:e startposition till en 17:e plats. Jimmy gav sedan publiken en uppvisning i uppkörning när han avancerade till en 8:e plats i mål.
- Det var exakt den målsättning jag hade. En åttonde plats innebär att jag har pole position i morgondagens race. Jag tror inte jag varit så laddad inför en uppgift som i dag, sa en mycket nöjd Jimmy efter racet.
Teamets andre förare, Alex Engblom slutade på en 15:e plats.
I JSM klassen S40 Challenge har MH Motorsport hela fyra förare med. Den som lyckades bäst av dessa under lördagens heat var Björn Johansson som slutade fyra efter en tuff fight med Björn Carleflod. Marcus Larsson låg länge med i toppen men gjorde ett litet misstag ut på rakan i mitten av heatet och rasade ner till en slutlig åttonde plats. Marcus Olsén flaggades av som nia och Hanna Johansson blev till slut 13:e efter en mycket intensiv fight med Carolin Jansson som hon inte lyckades att passera.

03-07-05
Daniel Andersson: "Haglöf har aldrig varit snabbare"
Daniel Haglöf har aldrig varit snabbare än vad han var på Falkenberg i lördagens S60 Challenge race. I alla fall om man ska tro tvåan Daniel Andersson.
- Det var ett bra race, säger han själv när han tog över mästerskapstronen igen.
Mårten Sahlström tog pole position i förmiddagens kval. Bredvid honom stod teamkompisen Daniel Andersson och strax bakom namne Haglöf, den regerande mästaren.
- Jag fick en bra start, kommenterar Haglöf efter det första racet.
- På Karlskoga senast gjorde jag en dålig start och då tänkte jag, aldrig mer. Så jag har lagt en dag på Borlänge flygfält för att enbart träna starter.
Det betalade sig. Han gick förbi Daniel Andersson redan i starten och tog in på Sahlström i pole position som han gick förbi på andra varvet.
- Det flöt på bra, när jag tagit Sahlström så låg jag bara och paceade. Det var ett ganska lugnt race för min del, säger han.
Daniel Andersson klättrade så småningom också om teamkompisen Sahlström och säger så här om Haglöfs seger.
- Haglöf var ruskigt snabb idag, jag har aldrig sett honom så här snabb förut.
Mårten Sahlström slutade till sist på en tredjeplats.
- Jag är inte riktigt nöjd. Jag hade pole och skulle gärna ha stått överst på pallen. Men vi hade lite små problem med bilen och jag märkte att jag inte hann med Haglöf och Andersson så det var bara att släppa.
En stark prestation längre bak i fältet svarade Jimmy Johansson som hade problem på kvalet och startade sist i race ett. Från 20:e startposition tog han sig sedan upp till åttonde plats och säkrade därmed pole position i det andra racet på söndag.
Topptrion i första racet är imponerade.
- Det var riktigt bra gjort, det kommer att bli ruskigt svårt att ta sig förbi honom, säger Sahlström som startar på femteplats bakom Johansson, Marcus Ekström, David Björk, Tommy Brink och Marcus Nyberg.
Haglöf startar på åttonde plats.
- Det ska bli en utmaning.
Men om det är någon som vet hur man kör om på Falkenberg så är det Haglöf. I premiären hade han samma utgångsläge, då slutade han på en tredjeplats.
Resultat, race 1 S60 Challenge: 1) Daniel Haglöf, 2) Daniel Andersson, 3) Mårten Sahlström, 4) Marcus Nyberg, 5) Tommy Brink, 6) David Björk, 7) Marcus Ekström, 8) Jimmy Johansson, 9) Cralle Lindholm, 10) Jens Hellström, 11) Peter Hallén, 12) Lasse Sundman, 13) Petter Granlund, 14) Jake Welin, 15) Alex Engblom, 16) Cleas Hoffman, 17) Christoffer Graff, 18) Helena Larsson, 19) Johan Nilsson. Brutit: Simon Granlund.

03-07-05
S60 Challenge : Mårten Sahlström polekung igen
Mårten Sahlström står i pole position i det första S60 Challenge racet på Falkenberg. Bredvid honom står teamkompisen och strax bakom regerande mästaren Daniel Haglöf.
- Starten kommer att bli oerhört viktigt, säger han.
Mårten Sahlström jobbade till sig titeln "polekungen" i fjol. I går visade han varför. Han förbättrade pole position statistiken när han tog sin andra för året.
- Jag tog ju pole position på Karlskoga sist och då gick det ju bra. Vi får hoppas på en repris nu, säger han och tillägger:
- Det är ganska svårt att köra om på Falkenberg så det är skönt att stå i pole position.
Vid premiären på Falkenberg i våras visade Daniel Haglöf dock att omkörningar inte är någon omöjlighet. Efter att han vunnit det första racet startade han åtta i det andra. Från den startpositionen körde han sedan upp sig till en tredjeplats.
- Haglöf är lite oberäknelig och jag kommer verkligen att få hålla koll på honom i backspegeln, säger Sahlström och avslutar:
- Mycket hänger på att få en bra start.
Reultat, S60 Challenge kval Falkenberg: 1) Mårten Sahlström, 46,869, 2) Daniel Andersson, 46,975, 3) Daniel Haglöf, 47,093, 4) Marcus Ekström, 47,107, 5) Marcus Nyberg, 47,115, 6) Tommy Brink, 47,204 7) David Björk, 47,262, 8) Jens Hellström, 47,281, 9) Cleas Hoffsten, 47,297, 10) Peter Hallén, 47,308, 11) Petter Granlund, 47,424, 12) Jake Welin, 47,427, 13) Cralle Lindholm, 47,428, 14) Lasse Sundman, 47,482, 15) Alex Engblom, 47,643, 16) Christoffer Graff, 47,705, 17) Simon Granlund, 47,937, 18) Helena Larsson, 48,042, 19) Johan Nilsson, 48,936, 20) Jimmy Johansson, 55,674.

03-07-04
S60 Challenge: Tre förare slåss om två segrar
Inför den fjärde deltävlingen i S60 Challenge skiljer det endast tio poäng mellan de tre främsta förarna, mästerskapsledaren Jimmy Johansson, regerande mästaren Daniel Haglöf och premiärsegraren Daniel Andersson.
Till helgen slåss de tre om två segrar i S60-Challenge på Falkenberg.
När S60 Challenge till helgen går in på årets andra halvlek skiljer det endast tio poäng mellan de tre främsta förarna. Det är lite, men pratar man målsättning inför helgens två race på Falkenberg skiljer det ännu mindre.
- Det ska bli minst en seger, svara samtliga.
Årets säsong har visat sig bli oerhört spännande. I fjol blev det större marginaler mellan förarna tidigare. I år skiljer det bara tio poäng. Göteborgstalangen Jimmy Johansson hade en mycket lyckad helg på Karlskoga senast och tog över mästerskapsledningen från fjolårsmästaren Daniel Haglöf.
- Vi åker till Falkenberg med mästerskapsledning och tänker lämna Falkenberg med mästerskapsledning, något annat är oacceptabelt, säger 18-åringen som har fördel av hemmabana och hemmapublik.
- Det ska bli grymt roligt att köra på Falkenberg, sist stämde det bra hastighetsmässigt men inte riktigt lika bra placeringsmässigt.
Jimmy slog banrekord senast och knep en andra och fjärdeplats. Nu ska det bli minst en seger, men det finns minst två till i startfältet som gör anspråk på den. Såsom Daniel Andersson som ligger trea och som vann premiären på Falkenberg i våras.
- Jag älskar Falkenberg. Sist blev det en seger i första racet och en elfteplats i det andra så det var lite blandade känslor efter det. Men nu ska det gå bättre, och det målsättningen är att ta minst en seger, säger han.
Även regerande S60 Challenge mästaren Daniel Haglöf tänker vara med i toppstriden på Falkenberg. Senast blev det två pallplatser i form av en andra- och tredjeplacering. Det han saknade då var en seger, men det tänker han ta revansch för till helgen.
Helt klart upplagt för en het racinghelg på Falkenberg. Det körs två race och om två segrar. Men det är minst tre förare som slåss om dem. bra hastighetsmässigt men inte riktigt lika bra placeringsmässigt. Jimmy slog banrekord senast och knep en andra och fjärdeplats. Nu ska det bli minst en seger, men det finns minst två till i startfältet som gör anspråk på den. Såsom Daniel Andersson som ligger trea och som vann premiären på Falkenberg i våras.
- Jag älskar Falkenberg. Sist blev det en seger i första racet och en elfteplats i det andra så det var lite blandade känslor efter det. Men nu ska det gå bättre, och det målsättningen är att ta minst en seger, säger han.
Även regerande S60 Challenge mästaren Daniel Haglöf tänker vara med i toppstriden på Falkenberg. Senast blev det två pallplatser i form av en andra- och tredjeplacering. Det han saknade då var en seger, men det tänker han ta revansch för till helgen.
Helt klart upplagt för en het racinghelg på Falkenberg. Det körs två race och om två segrar. Men det är minst tre förare som slåss om dem.

03-06-09
Jimmys första seger i S60 Challenge
Efter sjätte platsen i söndagens S60 Challengerace på Gelleråsen i Karlskoga så blev det rådslag i MH Motorsport teamet vilket ledde fram till att man beslöt att byta växellåda i bilen samt ändra en del på hjulinställningarna inför dagens heat.
- Vi har sett en effektminskning i Jimmy Johanssons bil och gissade att det låg i växellådan varför vi beslöt att byta till en ny låda. Dessutom analyserade vi de överstyrningsproblem som Jimmy hade i går och provade en ny set up. Båda dessa åtgärder visade sig ju vara riktiga, kommenterade en glad Mikael Hermansson efter det att Jimmy tagit hem segern i dagens race.
Jimmy upprepade den fina start han gjorde i går och tog sig ganska lätt upp i ledning i inledningen av racet på den regnblöta banan i Karlskoga.
- Det stämde bra i inledningen och det kändes mycket skönt att vara först på banan. Jag kunde dock inte slappna av en tiondels sekund eftersom jag hade Peter Hallén precis bakom mig under två tredje delar av heatet innan jag kunde få till en liten lucka och hålla undan in i mål. Det känns helt underbart, berättar en överlycklig Jimmy direkt efter målgång.
Glädjen blev inte mindre hos Jimmy när han fått besked om att hans värste konkurrent om den sammanlagda serieledningen, Daniel Haglöf, tvingats att bryta vilket innebär att Jimmy nu leder i sammandraget med sina 90 poäng vilket är 7 mer än vad Haglöf har inför fortsättningen.
Teamets andre förare i klassen, unge Alex Engblom var illa ute i starten där han missade rejält och tappade ner till en 18:e plats. Alex kom dock igen och kunde köra upp sig till den 14:e plats han hade när han startade och som också hade i går.
- Körningen börjar stämma mer och mer men jag måste lära mig att vara mer alert i starterna för jag vill upp till topp tio platser under andra halvan av säsongen, " berättar Alex som ligger på en delad 15:e plats i serietabellen.
Resultat och tabell finns på länken
S 60 Challenge

03-06-08
S60 Challenge : Sahlström tog efterlängtad seger
Mårten Sahlström har hittat tillbaka till toppformen i S60 Challenge igen. Efter en tung inledning på säsongen tog han på Karlskoga äntligen en efterlängtad seger.
- Det här var verkligen skönt, säger han.
Det var dubbelt team Ejes i topp i det första S60 Challenge racet på Karlskoga under söndagen. Mårten Sahlström stod i pole position och bredvid honom teamkompisen Daniel Andersson. Trea startade Tommy Brink som fick en mycket bra start, gick förbi Andersson och slutade tvåa. Men Sahlström kunde han aldrig utmana ordentligt trots att han hade en del bekymmer.
- Bilen har inte gått bra och vi hittade felet på träningen i morse. Vi har lagt så mycket energi på att lokalisera det problemet att vår set up blivit lagd åt sidan, berättar han och fortsätter:
- Därför kände jag, redan på tredje varvet att bilen började understyra och jag fick ta det lugnt.
Sahlström hade dock en redan komfortabel ledning och kunde tryggt och säkert bärga hem sin första seger för året. En skön sits för fjolårstvåan som förra året tog hela sex pole position.
- Verkligen skönt att få starta där framme igen och det är dags nu om man ska ha någon chans i mästerskapet.
På måndagen körs det andra racet, då kommer Sahlström att starta från åttonde position i och med den omvända startordningen.
- Jag vet inte om jag gillar det men det är något man får acceptera. Och jag tänker göra allt för att det ta mig fram till toppen.
Mårten Sahlström har alltså börjat hitta formen igen och tänker nu ta upp kampen om S60 Challenge 2003 på allvar.
Resultat S60 Challenge, Race 1 Karlskoga: 1) Mårten Sahlström, 2) Tommy Brink, 3) Daniel Andersson, 4) Peter Hallén, 5) Daniel Haglöf, 6) Jimmy Johansson, 7) Jens Hellström, 8) Christer Lindholm, 9) Petter Granlund, 10) Marcus Nyberg, 11) Marcus Ekström, 12) Lasse Sundman, 13) Cleas Hoffsten, 14) Alex Engblom, 15) Helena Larsson, 16) Jake Welin, 17) Christoffer Graff, 18) Johan Nilsson, 19) Simon Granlund.

03-06-06
Jimmy Johansson utmanar mästaren på Karlskoga
Jimmy Johansson har öppnat S60 Challenge säsongen på ett imponerande sätt. Han ligger tvåa i mästerskapet men står nu inför sin största utmaning hittills. Att slå regerande mästaren Daniel Haglöf på Karlskoga.
- Han kommer att få en tuff helg, hälsar den 18-årige Göteborgstalangen.
Efter fyra tävlingar i S60 Challenge har Jimmy Johansson följande facit; fyra, tvåa, trea, trea. Placeringar som tagit honom till toppen, men inte förbi fjolårsmästaren Daniel Haglöf.
- Det fattas fortfarande 12 poäng till Haglöf och det är ganska mycket att ta igen, säger Johansson.
- Men jag ska göra allt för att jobba i kapp och försöka gå om honom, jag vet att det inte är omöjligt att hålla honom bakom sig om det blir så, det gick ju på Falkenberg, säger han och syftar på det andra racet när han slutade tvåa och Haglöf kört upp sig från åttonde startposition men stannade bakom Johansson på en tredjeplats.
Karlskoga är annars en bana som inte passar Jimmy optimalt. Ifjol hade han föga imponerande placeringar där.
- Karlskoga passar inte min körstil riktigt bra och det gick inte alls bra där i fjol, det blev någon placering runt tjugonde, minns han och fortsätter:
- Men så ska det inte bli i år. Ska man vinna ett mästerskap så får man se till att alla banor passar en.
Jimmy Johansson har talat, helgens stora utmanare har talat.
Mästerskapstabell S60 Challenge topp 10:
1. Daniel Haglöf S60 72 poäng, 2. Jimmy Johansson S60 60, 3. Daniel Andersson S60 48, 4. Tommy Brink S60 46, 5. Cralle Lindholm S60 42, 6. Marcus Nyberg S60 36, 7. Petter Granlund S60 32, 8. Jens Hellström S60 28, 9. Jake Welin S60 27, 10. Marcus Ekström, 22

03-05-26
Brno bäst hittills i år för Rickard Rydell
Efter den svåra inledningen av året var tävlingarna i tjeckiska Brno ett fall framåt för Rickard Rydell och ART Engineering. Rickard kvalade 13:e i sin Volvo S60, bröt första loppet med knäckt framvagn och slutade nia i det andra från sista startposition.
- Vi är fortfarande efter på raksträckorna men det känns ändå positivt. Colciago som har vunnit en tävling kvalade in precis framför i sin Alfa Romeo. Det visar hur jämnt ETCC är i år. Jag är jättenöd med kvalet efter omständigheterna, säger Rickard. - I första racet var jag ihop lätt med en Seat vilket resulterade i att en bärarm knäcktes och jag snurrade av banan och tvingades bryta. Eftersom det tog lång tid att få tillbaka bilen till depån funderade jag på att byta om, men teamet gjorde ett kanonjobb som lagade den på kort tid.
ETCC gör nu ett uppehåll till tävlingarna på Donington 28-29 juni. Till dess ska Rickard och ART försöka hitta mer fart i S60:n som går bra på den engelska banan.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

03-05-18
S60 Challenge: Daniels underbara dubbelseger
Daniel Haglöf gjorde det som många trodde var omöjligt i S60 Challenge. Han tog en dubbelseger på Mantorp - den omvända startordningen till trots.
- Det här är det bästa jag upplevt inom racing, säger Haglöf.
En dubbelseger i S60 Challenge, där man vänder på de åtta främsta. Låter för många som en omöjlighet. För Daniel Haglöf bara som en utmaning. Ett berg att besegra.
- Det ska väl inte gå egentligen, men det gick och jag kan inte annat än att njuta av det här nu, säger Haglöf när han står nedanför prispallen med två segergransar runt halsen, en halvfull pommac mellan fötterna och två pokaler modell störst i varsin hand.
Haglöf gjorde ett strålande race, särskilt med tanke på att andra förara klev fram och presterade sitt yttersta. Marcus Ekström till exempel som stod i pole position, gjorde en mycket bra start och slutade tvåa. Det var första gången på prispallen för Ekström.
- Det känns jättebra, synd bara att det inte blev den översta platsen, säger han och fortsätter:
- Men jag är jättenöjd och gjorde ett bra race, jag fick en bra start och det var synd att det blev saftey car på några varv så att de bakom kunde knappa in luckan.
Även Jens Hellström gjorde ett fantasiskt race och då särskilt i starten. Han startade från fyra var snabbt upp på en andraplats och slutade till sist trea. Därmed fick han också kliva upp på pallen för första gången i S60 Challenge. En pall som bestod av tre mycket lyckliga förare.
Daniel Haglöf kammade hem full pott så när som på en poäng för snabbaste varv som gick till Jimmy Johansson.
Resultat, S60-Challenge race 2: 1) Daniel Haglöf, 2) Marcus Ekström, 3) Jens Hellström, 4) Jimmy Johansson, 5) Daniel Andersson, 6) Tommy Brink, 7) Cralle Lindholm, 8) Petter Granlund, 9) Mårten Sahlström, 10) Marcus Nyberg, 11) Claes Hoffsten, 12) Jake Welin, 13) Simon Granlund, 14) Christoffer Graff, 15) Johan Nilsson.

03-05-17
S60 Challenge: Daniel Haglöf säker segrare
Daniel Haglöf tog en kassaskåpssäker seger i det första racet på Mantorp under lördagen. Från pole position behöll han ledningen i tio varv till mål. Den riktiga dramatiken utspelade sig istället längre ner i fältet.
S60-Challenge främste förare heter just nu Daniel Haglöf. Fjolårets mästare drog vinstlotten i premiären på Falkenberg då han kammade hem flest poäng genom en seger och en tredjeplats. Framgångarna fortsatte också i den andra deltävlingen på Mantorp. Snabbast på träning och med marginal i pole position. Det första racet blev sedan bara en tio varv lång transportsträcka.
Värre dramatik fick vi se längre ner i startfältet och då främst en uppvisning i omkörningens ädla konst av Christer "Cralle" Lindholm som körde upp sig från tionde startrutan och slutade på en fjärdeplats. Jimmy Johansson var också han på hugget och tog en tredjeplats från åttonde startposition. Fjolårstrean Mårten Sahlström var av banan på andra varvet och halkade ner från en fjärde startposition till tionde plats. Ett bra race med många omkörningar och heta dueller, precis som alltid i S60-Challenge.
I morgon söndag körs det andra racet och då man vänder på de åtta främsta förarna så startar Haglöf på åttonde plats och i pole position står Marcus Ekström.
Resultat, S60-Challenge race 1: 1) Daniel Haglöf, 2) Petter Granlund, 3) Jimmy Johansson, 4) Christer "Cralle" Lindholm, 5) Jens Hellström, 6) Daniel Andersson, 7) Peter Hallén, 8) Marcus Ekström, 9) Tommy Brink, 10) Mårten Sahlström, 11) Marcus Nyberg, 12) Jake Welin, 13) Cleas Hoffman, 14) Lasse Sundman, 15) Helena Larsson, 16) Simon Granlund, 17) Alex Engblom, 18) Johan Nilsson, 19) Christoffer Graff. 20) David Björk (brutit).
Resultat, S60 Challenge kval: 1) Haglöf, 1.29,373, 2) Granlund, 1.29,911, 3) Jens Hellström, 1.29,926, 4) Mårten Sahlström, 1.29,937, 5) Daniel Andersson, 1.29,976, 6) Hallén, 1.30,155, 7) Ekström, 1.30,262, 8) Johansson, 1.30,288, 9) Brink, 1.30,313, 10) Cralle, 1.30,362, 11) Björk, 1.30,405, 12) Granlund, 1.30,405, 13) Nyberg, 1.30,952, 14) Engblom, 1.31,057, 15) Welin, 1.31,122, 16) Sundman, 1.31,208, 17) Hoffsten, 1.31,380, 18) Larsson, 1.31,380, 19) Graff, 1.31,694, 20) Nilsson, 02.05,471.

03-05-12
Rydell blickar framåt efter problemfylld helg
ETCC-tävlingarna på Pergusa-banan på Sicilien lockade storpublik. Omkring 25.000 personer tog sig dit i den drygt 30-gradiga värmen. I tävlingarna hade dock Rickard Rydell problem att hänga med konkurrenterna i sin Volvo S60. Rickard körde in som fjortonde i det första loppet och det andra bröt han med vibrationer i ett framhjul.
- Vi visste sedan förra året att Pergusa skulle vara den sämsta banan för oss. Den här helgen hade vi problem med luftfiltret och värmen i motorn. På den längsta raksträckan var vi 15 km/h efter, berättar Rickard.
- Alla jobbar stenhårt för att lösa problemen och i de kommande tävlingarna på Brno och Donington ska vi vara med bättre. Men för att slåss om segrar krävs det mer effekt i motorn, säger Rickard realistiskt.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

03-05-04
Brink segrade i andra S60-Challenge racet
Det andra premiär-racet i Volvos enhetsklass S60-Challenge på Falkenberg hade det mesta. En strategi av Tommy Brink (åtta i det första racet) som bäddade för en säker seger. Och inte minst en fantastisk uppkörning av mästaren Daniel Haglöf som från sjundeplats körde upp sig och slutade trea.
Tommy Brink är en mycket rutinerad racerförare och efter en mindre lyckad lördag på Falkenberg tog han en härlig segerrevansch i det andra S60-Challenge racet under söndagen.
- Det var en fantastiskt skön seger, pustar han efter målgång.
- Jag hade ingen bra dag i går då jag fick en dålig start och ett tag var nere på en tolfte plats. Men jag bet ihop i går och siktade på en åttonde plats.
Detta lyckades han med och då det är omvänd startordning på de åtta främsta förarna från race ett så innebar det pole position för Brink.
- Jag visste att det skulle bli stenhårt att hålla första platsen, min strategi var att köra snålt och spara på däcken. Jag darrar fortfarande för det var lite nervöst, men det gick ju till slut och nu känns det underbart.
Tvåa blev Jimmy Johansson som startade från femte startposition.
- Det var de första två varven som var svettiga, sen blev det ganska lugnt, säger han.
Racets riktiga racer var Daniel Haglöf. Han slutade tvåa i gårdagens race och startade sjua. Han lyckades köra sig upp till en slutlig tredje plats trots att Falkenbergs banan är erkänt svår att köra om på.
- Det där gick riktigt bra, från sjunde till tredje, det kan man inte vara annat än nöjd med.
Gårdagens segrare Daniel Andersson svarade också för ett mycket bra race men efter en duell med Peter Hallén i sista kurvan på sista varvet hamnade han ute i sandfållan.

Falkenberg: 2003-05-04, S60-Challenge race 2:
1) Tommy Brink, 2) Jimmy Johansson, 3) Daniel Haglöf, 4)Marcus Nyberg, 5) Peter Hallén, 6) Marcus Ekström, 7) Lasse Sundman, 8) Jake Wallin, 9) Mårten Sahlström, 10) David Björk, 11) Daniel Andersson, 12) Cralle Lindholm, 13) Helena Larsson, 14) Alex Engblom, 15) Claes Hoffman, 16) Christoffer Graff, 17) Johan Nilsson.

03-05-03
Daniel Andersson vann S60-Challenge premiären
Fjolårets totaltrea Daniel Andersson vann årets första race i S60-Challenge. Därmed har han redan satt press på mästaren Daniel Haglöf som från tredje startposition slutade tvåa.
- Det kändes som ett lugnt race för min del, säger Andersson.
Det ser ut som om det blir en segerstrid mellan fjolårets topptrio i S60-Challenge. I alla fall om man tittar på årets premiär-race på Falkenberg. Daniel Andersson slutade tvåa i fjol och vann det första racet under lördagen, han var tätt skuggad av fjolårsmästaren Daniel Haglöf som några varv innan målgång bromsade sig förbi Peter Hallén som startat i pole position. Hallén tvingades bryta racet efter en duell med Jimmy Johansson.
Bröt gjorde också fjolårstvåan Mårten Sahlström som hittills inte haft någon lyckad helg. Han kolliderat med Lasse Sundman som åkt av banan men styrde upp på den igen framför Sahlström som trots hård bromsning inte kunde undvika en kollision.
Tredjeplatsen knep Christer "Cralle" Lindholm, mer känd inom MC-sammanhang då han i år är titelförsvarare i Veidec Trophy och som bara någon timme innan S60-Challenge racet kört ett krävande MC-kval på blött underlag.
I det andra racet på söndagen så vänder man på de åtta främsta förarna från det första racet, detta innebär då att Tommy Brink står i Pole position,
Falkenberg: 2003-05-03, S60-Challenge race 1: 1) Daniel Andersson, 2) Daniel Haglöf, 3) Cralle Lindholm, 4) Jimmy Johansson, 5) Marcus Nyberg, 6) Jake Wellin, 7) Lasse Sundman, 8) Tommy Brink, 9) Christoffer Graff, 10) Petter Granlund, 11) Alex Engblom, 12) Marcus Ekström, 13) Simon Grenlund, 14) Helena Larsson, 15) Johan Nilsson.
Peter Hallén, Jens Hellström, Mårten Sahlström, David Björk, Claes Hofman kom ej i mål.
Falkenberg: 2003-05-02, S60-Challenge, test: 1) Daniel Andersson, 00.46,708, 2) Jimmy Johansson, 00.46,919, 3) Daniel Haglöf, 00.46,926, 4) Tommy Brink, 00.46,980, 5) David Björk, 00.47,023, 6) Peter Hallén, 00.47,032, 7) Cralle Lindholm, 00.47,003, 8) Jens Hellström, 00.47,125, 9) Marcus Nyberg, 00.47,164, 10) Mårten Sahlström, 00.47,267, 11) Lasse Sundman, 00.47,294, 12) Jake Wallin, 00.47,349, 13) Petter Granlund, 00.47,355, 14) Claes Hoffsten, 00.47,429, 15) Marcus Engström, 00.47,582, 16) Helena Larsson, 00.47,858, 17) Alex Engblom, 00.47,866, 18) Christoffer Graff, 00.48,265, 19) Simon Granlund, 00.48,480, 20) Johan Nilsson, 00.48,705.

03-04-30
Säsongspremiär för S60-Challenge racingsuccén med en spännande mästarduell
Volvos framtidssatsning S60-Challenge rullar in på sitt andra år den 3-4 maj på Falkenberg. Kommande säsong ser ut att bli än mer spännande och innehåller alla ingredienser för en stor racingsuccé. Klassen har totalt 21 förare, en kvinnlig utmanare, ett reglemente som borgar för tät och spännande racing och framförallt en spännande mästarduell mellan fjolårssegraren och svenske juniormästaren.
Nu nalkas en ny och het racingsäsong. Volvos stora banracingsatsning för standardbilar, S60-Challenge rullar in på sitt andra år och körs liksom förra säsongen parallellt med STCC. Klassen riktar sig till allt från unga talanger, som vill använda klassen som en språngbräda mot en vidare karriär inom banracing, till äldre veteraner som än har mycket att ge.
Volvo/Castrol Challenge ger juniormästaren chansen
I år gör även Volvo, tillsammans med Castrol, ytterligare en satsning som ger fler unga, lovande förare möjligheten att ta steget vidare. Volvo/Castrol Racing Challenge ställer i år och nästa år en raceklar S60 till förfogande för regerande svenske juniormästaren i standardvagnsracing - S40 Challenge. Detta innebär att Alex Engblom som vann JTCC i fjol redan i år kan tävla i S60 Challenge.
- En fantastisk chans vidare i karriären, säger Alex Engblom. Jag hade redan börjat jobba för att kunna köra S60 nästa år och tack vare det här står jag på startlinjen redan i år, säger han.
Förra året blev S60-Challenge en stor succé, med över 20 anmälda förare och årets säsong ser ut att bli minst lika spännande. Fjolårsmästaren Daniel Haglöf är kvar som titelförsvarare och tänker kämpa för att hålla de 20 utmanarna bakom sig.
- Min målsättning är så klart att vinna, säger han och tillägger:
- Men det kommer att bli riktigt tufft i år, det är ett stort och starkt startfält och det ändrade reglementet gör det ännu svårare att vinna race.
En del förändringar har gjorts sedan förra året. Bilarna har fått nya växellådor, justeringsmöjligheterna har blivit bättre där man bland annat installerat bromsjusteringsventiler. Rent sportsligt bjuder årets säsonge med största sannolikhet på än mer tätare race då man vänder på startordningen på de åtta främsta förarna från första till andra race. Detta gör att de som är snabbast i första racet startar längre bak i fältet och lär bjuda på en del mer och en del mindre vackra omkörningar för att kamma hem en åtråvärd seger i den hårda och täta klassen S60-Challenge.
Ansvarig för S60-Challenge är Alexander Murdzevski som ser fram emot en spännande säsong.
- Det här är fjortonde säsongen med enhetsklasser för Volvos del och vi är jätteglada att vi får vara med att aktivt stötta svensk junioridrott, säger han och fortsätter avslutningsvis:
- Det har sprungit många racerstjärnor ur Volvos enhetsklasser och jag är övertygad om att några av de förare som står på startlinjen i S60-Challenge i år blir framtidens Janne "Flash" Nilsson och Rickard Rydell.

03-04-30
Jimmy och Alex klara för S 60 Challenge
Det såg länge ut som om Jimmy Johansson skulle bli MH Motorsports ende representant i den tuffa racingklassen Volvo S60 Challenge vilken körs som supportklass vid de stora STCC-arrangemangen. Alex Engblom, som förra året blev Svensk Juniormästare i S40 Challenge och som likaså tävlar för MH Motorsport, har ägnat vintern åt att få ihop en budget för att ta klivet upp till S60 klassen.
- Det är ett stort steg rent ekonomiskt och jag hade nästan beslutat mig för att ta ett sabbatsår när Castrol erbjöd mig att få låna den bil som man disponerar för sin ungdomssatsning. På så sätt blev finansieringen av säsongen klar och nu ser jag bara fram emot att få mäta mina krafter med alla de andra på Falkenbergsbanan i helgen, säger 17 årige Alex som har en målsättning att sluta på den övre halvan när årets serie är över.
- Jag vet att det blir tufft och att jag har mycket att lära men samtidigt är det också det som sporrar. avrundar Alex.
Jimmy Johansson, som nu är inne på sitt 19:e levnadsår, gör sin andra säsong i S 60 Challenge. Premiäråret resulterade i en åttonde plats totalt i serien efter att ha varit på poängplats i hela 10 av de 17 heat som avverkades.
- Så här i efterhand är jag nöjd med vad vi presterade under förra säsongen. Det var första året som klassen kördes och det fanns en hel del barnsjukdommar i bilarna men det var lika för alla så jag tror inte det spelade någon roll för slutställningen. I år är jag rejält laddad och siktar naturligtvis på att förbättra fjolårsresultatet. Topp fem vore inte helt fel. Jag tror dessutom att denna säsong blir roligare med den nya växellådan och lite annat som tillkommit så nu är det mer racerbil och trevligare att köra, kommenterar Jimmy.
Teamet har hunnit med några värdefulla testdagar för att dels bli vän med de förbättringar som gjorts på bilarna till denna säsong. Jimmy har ägnat sig åt att prova olika inställningar på bilen medan Alex i första hand har siktat på att få så många varv som möjligt för att lära känna hur den turbomatade och racingombyggda Volvo S60 bilen uppför sig i olika situationer.
- Testerna har gått över förväntan. Vid den senaste testen på Gelleråsen så var både Jimmy och Alex snabba. Jimmy är lugn och stabil i sitt racande och Alex har snabbt kommit in i körningen. Sedan är det en stor fördel att det råder så fin harmoni i teamet där Jimmy och Alex hjälper och sporrar varandra. Alex behöver några tävlingar för att smälta in i miljön innan vi förväntar oss resultat. Däremot tror jag att Jimmy blir en överraskning för många redan från start. Som ansvarig så kan jag konstatera att bilarna har fungerat bra så här långt. Det finns en viss oro för att motorfästena kan haverera men vi tror på en snar lösning av det problemet. Slutligen är det troligen en viss skillnad i diffarna. Jimmys bil bil vill gärna spinna på ett hjul medan det fenomenet inte uppstår på Alex bil. Vi jobbar på att även lösa detta för klassen är en enhetsklass och skall så vara och det blir inte rättvist om vissa bilar är försedda med handikapp, " säger teamchefen Mikael Hermansson.
Samlad information om teamet finns på:
www.sportinformation.com

03-04-27
Rickard Rydell poänglös på Magny-Cours
Rickard Rydell fick inte med sig några poäng från ETCC-tävlingarna på Magny-Cours i Frankrike.
Den blygsamma 17:e tiden i kvalet berodde på ett motorproblem som sänkte effekten med 20-30 hk.
I tävlingarna blev Rickard påkörd och tvingades bryta i båda heaten.
- Det här är den sämsta starten någonsin på en säsong i karriären, konstaterar Rickard som är utan poäng efter fyra tävlingar.
- I första racet körde jag upp från 17:e till elfte på två varv innan jag blev påkörd av Garcia. Och i andra startade jag sist och var uppe på nionde plats efter halva loppet när jag träffades av Diefenbacher. Efteråt blev vi uppkallade till domarna som gav både Garcia och Diefenbacher bestraffningar i form av tidstillägg.
En fjärdeplats på söndagens uppvärmning var en klen tröst i sammanhanget.
- Det finns mer potential i bilen och vi ska vara med i topp fem som vi visade på uppvärmningen där alla hade samma förutsättningar med nya däck.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

03-04-26
Magny-Cours nästa för Rickard Rydell
Under helgen kör Rickard Rydell årets andra deltävling i ETCC. Den här gången gästar serien Magny-Cours i Frankrike där Rickard tog två fjärdeplatser 2002.
- Magny-Cours har inte lika långa raksträckor som det var i Barcelona så det kommer passa oss bättre, säger Rickard hoppfullt. Vi var fyra i båda loppen förra året och det var S60:ns första tävlingar - imponerande för en helt ny tävlingsbil.
- Vi testade i Italien förra veckan och har gjort några förändringar för att få ner motortemperaturen. Det har också gjorts några förändringar i elektroniken och det har gett några hästkrafter till. Jag tycker det ser bra ut och tror på bättre framgång än i Barcelona, menar Rickard.
Följ Rickard Rydell i ETCC på tv!
Eurosport
Söndag 27 april kl. 15.15, Super Racing Weekend.
TV4 plus
Tisdag 29 april kl. 21.00, Mera motor racing.
TV4
Lördag 3 maj kl. 16.20, Ännu mera motor.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

03-04-14
Volvo och Castrol stöttar unga racingtalanger
Såväl Volvo som Castrol har under många år stöttat nästa generations motorstjärnor. Nu går de båda bolagen samman i ytterligare en satsning; Volvo/Castrol Racing Challenge. Detta innebär att 18-årige Alex Engblom, regerande svensk juniormästare, får chansen att tävla i S60 Challenge redan i år.
Volvo S60 Challenge startade förra året och klassen bjöd på många spännande dueller redan under första säsongen. Bland toppförarna fanns flera unga förare som gått via juniorklassen S40 Challenge, tidigare JTCC, och som ser S60 Challenge som språngbräda vidare i karriären.
Nu gör Volvo, tillsammans med Castrol, ytterligare en satsning som ger fler unga, lovande förare möjligheten att ta steget vidare. Volvo/Castrol Racing Challenge ställer i år och nästa år en raceklar S60 till förfogande för regerande svenske juniormästaren i standardvagnsracing - S40 Challenge.
Det innebär att Alex Engblom redan i år kan tävla i S60 Challenge.
- En fantastisk chans vidare i karriären, säger Alex Engblom. Jag hade redan börjat jobba för att kunna köra S60 nästa år och tack vare det här står jag på startlinjen redan i år.
Racingkarriären har gått fort för den unge Tjörn-sonen. Efter att ha tävlat i gokart i många år tog han klivet upp i S40 Challenge förra året. Tanken var att det skulle bli ett läroår, men det blev ett svenskt juniorguld direkt.
- I S60 Challenge är det naturligtvis ett helt annat motstånd, men min målsättning är att bli klassens bästa nykomling, berättar Alex.
Volvo/Castrol Racing Challenge löper år 2003-2004. Vinnaren i S40 Challenge och tillika svenska juniormästaren får låna en tävlingsklar bil, men får själv finansiera sin tävlingsbudget. Detta för att lära sig bearbeta sponsorer, ett moment som blir allt viktigare ju längre man kommer i karriären.
En av sponsorerna är Castrol som har ett långt engagemang i racing:
- Vi har jobbat med motorsport i många år och då framförallt med att stötta nya talanger, säger Holm Jacob Matheson, motorsportansvarig på Castrol Consumer Northern Area.
- I Norge står vi bakom landets största motorsportstipendie och i Sverige har vi nu valt att engagera oss i S60 Challenge. Det är oerhört stimulerande att jobba med unga, entusiastiska förare och dessutom får vi exponera oss mot en ung målgrupp, vilket är mycket viktigt.
Volvo S60 Challenge startar den 5 maj och omfattar åtta deltävlingar. Samtliga körs tillsammans med STCC och kommer att eftersändas i TV4 och TV4+

03-04-06
Värmeslagen ETCC-premiär för Rickard Rydell
ETCC-premiären 2003 blev poänglös för Rickard Rydell. I kvalet blev han 13:e man på gridden till första loppet. Ett lopp som han tvingades bryta efter kontakt med Duncan Huisman. Rickard hade då kört upp sig till nionde plats. I heat 2 slutade Rickard tia, efter att ha startat längst bak.
- Jag hade ingen chans att hänga med idag, sammanfattar Rickard ETCC-premiären i Barcelona.
I lördags morse såg allt helt annorlunda ut.
- På fria träningen var jag tredje snabbast, säger Rickard. När vi sedan kom till kvalet hade vi tappat sju tiondelar mot morgontiden.
Även de två andra Volvo-bilarna i fältet hade tappat lika mycket. Så fort det blev rakt drog de andra ifrån. Symptomet känns igen från 2002. Under fria träningen var det svalt ute. I samma takt som utetemperaturen steg under dagen tappade motorn effekt.
- Vi hade lite problem med diffen i bilarna också, men det allvarligaste är att de tappar effekt så fort det blev varmt ute. Vi är inte säkra på vad det är än, men teknikerna jobbar redan på att lösa problemet.
Med tanke på att det var teamets första tävlingshelg med Volvon och att motor och växellåda inte kom förrän veckan innan premiären menar Rickard att Art Engineering har gjort ett jättefint jobb med bilen. Den kommer att bli konkurrenskraftig.
- Målsättningen för i år är att vinna race, förklarar han. Såväl bilen som vi förare och teamet har betydligt mer potential än vi har visat idag. Det har både tester och inte minst resultatet på fria träningen visat.
Naturligtvis hade Rickard helst sett mer framskjutna placeringar i premiären. Ändå tycker han inte att helgen har varit misslyckad eller gått förlorad.
- Inte alls! Skillnaden mellan bilarna i tio i topp är mycket mindre i år än den var i fjol. Minsta lilla problem med bilen eller att du gör ett misstag på kvalet så startar du långt ner i fältet, förklarar han. Mästerskapet kommer att bli tajt. Mycket tajtare än förra året. Samtidigt kommer det att bli mer skoj. Både för publiken och oss som kör.
- Även om jag blev utan poäng idag så är jag ganska nöjd med heat 2, avslöjar han. Det var en härlig känsla att kunna starta sist och köra upp sig till tionde plats. Jo faktiskt! Det var ett väldigt kul race att köra.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

03-04-03
Rickard Rydell laddade upp med test inför helgens premiär
I helgen startar Rickard Rydell 2003 års tävlingssäsong i ETCC. Platsen är Catalunya-banan utanför Barcelona i Spanien. Under torsdagen gjorde Rickard och hans nya team ART Engineering en med Volvo S60:n som uppdaterats under vintern.
- Det var otroligt jämnt på testet. Jag var tionde man, men bara 0,5 sekunder efter den snabbaste, berättar Rickard som bara körde det andra passet.
- Till på lördag hoppas jag att vi kan hitta lite mer tid i bilen och 0,5 sekunder är väldigt lite på en sån här lång bana, menar Rickard hoppfullt.
Inför säsongen 2003 kan också Rickard presentera en ny spornsor - Start! - som ingår i Cerealia Foods.
- Det är jättekul att jobba med ett så stort och väletablerade företag som Cerealia, säger Rickard entusiastiskt. De finns i flera andra sporter och det är verkligen roligt att de valt att också gå in i motorsport.
Cerealia Foods är ett av Nordens ledande livsmedelsföretag med varumärken som Axa, Kungsörnen och Start!
Följ Rickard Rydell i ETCC på tv:
Eurosport Superracing Weekend söndag med start kl. 15.15.
TV4 plus och TV4 visar ett sammandrag av loppen i samband med sändningen från den andra deltävlingen på Magny Cours i Frankrike.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

03-03-10
Rickard Rydell testade på Circuit de Catalunya
På torsdagen och fredagen körde de stora teamen tester på Circuit de Catalunya utanför Barcelona samtidigt som media från hela Europa var inbjudna till presskonferens på banan.
Rickard Rydell var naturligtvis på plats med sitt nya team, italienska ART Engineering, för att prova Volvo S60-bilarna tillsammans med årets stallkamrat Sandro Sardelli.
- Redan nu har ART utvecklat bilen i mycket positiv riktning. Bland annat har vi kommit helt rätt med bilens väghållning genom nyutvecklade dämpare som vi testade på Barcelona, avslöjar Rickard.
- Italienarna är mycket ambitiösa och proffsiga. Det är kul att se hur målmedvetet de jobbar och de lyssnar väldigt noga på hur jag vill att bilen ska kännas och uppföra sig.
Trots att varken den nya 6-växlade sekventiella lådan eller den nyutvecklade motorn ännu är klar var Rickards tider inte långt från dom snabbaste.
Just nu håller det svenska företaget Motordesign Sweden AB som är beläget strax utanför Göteborg på att färdigställa motorerna.
- Vi vet att vi kommer ha mer effekt i motorn än i fjol och förhoppningsvis kommer det räcka till för att ge de båda Schnitzer-bilarna och fabriks-Alforna en match, berättar Rydell som lyser av självförtroende och lovordar ETCC som i år får mycket fin tv-tid.
Eurosport direktsänder liksom i fjol ETCC-loppen i sin helhet. Samtidigt är det hetare än någonsin med biltävlingar i svensk tv. Nya TV4 plus visar den europeiska serien på tisdagarna klockan 21.00 efter racehelgerna samt i TV4 riks på onsdagen eller lördagen (beroende på TV4:s tablåer) i ett program som blir mer utbyggt med intervjuer och reportage.
Startskottet för årets säsong går den 5-6 april på just spanska Circuit de Catalunya. Ett halvår senare, den 19 oktober på italienska Monza, efter 20 körda race på tio helger i nio olika länder vet vi vem som lyckades bäst. Håll utkik efter LG Super Racing Weekend!
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

03-01-10
Rydell fortsätter med Volvo i ETCC
Trots att Volvo dragit sig ur ETCC kommer Rickard Rydell även under 2003 köra en Volvo S60 i mästerskapet. Två under vintern uppdaterade bilar kommer drivas av det italienska teamet ART Engineering, som är baserat på klassisk motosportmark mellan Modena och Maranello. Rickards stallkamrat blir italienaren Sandro Sardelli.
- Självklart är det kul att fortsätta i ETCC som bara blir bättre och bättre, säger Rickard Rydell. Jag hoppas att de hittat mer hästkrafter i motorn sedan förra året. Just effekten var vårt största problem och är det löst kan vi vara med i toppen.
- Det är glädjande att våra S60-bilar kommer vara tillbaka på de europeiska banorna 2003, säger Volvos motorsportchef Olle Odsell. ETCC är ett framgångsrikt mästerskap med bra mediabevakning, och med Rickard och Sandro som förare tror jag att teamet kan ge både Alfa och BMW en match.
ETCC sänds i Eurosport, TV4 samt TV4 Plus.
Läs mer på:
www.rickardrydell.com

www.motorsportivarmland.nu