1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006

SM-vinnarna 2013
Klass 1 - Rallycrossbilar SN 2WD

1.

Jimmy Holmqvist, Gestrike GT
2. Henrik Flodin, SMK Hälsinge
3. Daniel Wall, MSK Kvarnvingarna
   
Klass 2 - Rallycrossbilar SN 2WD, 2400 cc
1. Peter Karlsson, Ljusdals MS
2. Mattias Olsson, Bollnäs MK
3. Håkan Holmkvist, Gestrike RT
   
Klass 3 - Rallybilar 2 wd
1. Mikael Lundberg, SMK Gävle
2. Oskar Sundell, Järbo MK
3. Johan Karlsson, Tjust MK
   
Klass 4 - Rallycrossbilar 2 wd, 2150 cc
1. Martin Jonsson, Woxnadalens MK
2. Tommy Johansson, Tjust MK
3. Mikael Nyrönen, Småbacka MK
   
Klass 4.2 - Racing/Isracingbilar
1. Anders Nyman, Åsele MS
2. Ove Salomonsson, Åsele MS
3. Janne Gullinder, SMK Sundsvall
   
Klass 4.4 - Rallybilar GrE + VOC
1. Jan Jansson ,Rättviks RK
2. Mattias Lindqvist, Oskarshamns RRC
3. Mikael Grahn, Ydre MK
   
RM i Backe
Klass 4
1. Martin Jonsson, Woxnadalens MK
2. Tommy Johansson, Tjust MK
3. Jan Jansson, Rättviks RK
   
» Se komplett resultat pdf

 HÄR HITTAR DU RESULTAT FRÅN TÄVLINGAR

Resultat Back-SM 2012 efter 4 deltävlingar

Officiell hemsida


23-11-30 Back & Sprintcupens tävlingsschema 2024 nu klart
Då så har vi lagt sista pusselbitarna inför 2024.
Rallyklassikerna har tagit beslutet att än en gång arrangera vår Back & Sprint cup, även om intresset och deltagandet var så där 2023. Dock så tror vi att många av oss vill ha en tävlingsform där vi kan vara med på ett lite enklare sätt. Inga långa tävlingar med servicepersonal, och där vi får tävla på budgetnivå. Det ska vara enkelt och billigt. Så vi kör ett år till.

Vi har valt tävlingar som tidigare har tagit emot bra och som i de flesta fall har en lång historia.

13 april kör vi första tävlingen, Aprilsprinten hos Eskilstuna MK. Det var 2023, den tävling där vi hade flest tävlande under hela året.

4 maj gästar vi Uddevallabacken och MK Thophys, Krutracet. En klassisk backtävling.

7 juni åker vi för första gången till Tjörns MF, och Fagerfjällsbanan. Där väntar en mix av både asfalt och grus. 2 olika sträckor.

24 augusti tar vi sikte på Arboga och det klasssika Röforsloppet. Det är få om någon tävling som har den historiska koppling och skimmer som denna backtävling har.

8 september avslutas serien med Tossebergsracet hos Frykdalens MK, i Värmland. Här bjuds det på en backtävling på asfalt.

Vi hoppas att ni tycker att detta schema är bra, och att ni vill tävla med oss även under 2024. Vi har försökt att få en bra spridning på datumen, men även olika typer av tävlingar och på olika underlag.

Vi har valt att räkna poäng från alla 5 tävlingarna i den sammanlagda tabellen. Som tidigare så ska medlemsavgiften hos Rallyklassikerna vara betald innan tävling för att få räkna poäng i densamma.

Avslutningsfest och prisutdelning sker i Uppsala 21 september, då tillsammans med vår Rallycup som då kör sin sista tävling i serien.

Väl mött 2024.
23-05-17 Hammarbacken tvingas ställa in
Här kommer ett trist besked från tävlingsledningen att Hammarbacken ställs in pga att man inte får tillstånd från länsstyrelsen och trafikverket.
Ragundadalens RC hoppas att ni vill komma tillbaka 2024.
22-09-19 En seger och en andra plats för Tom Kristensson i Back-SM i Minnesberg
Trelleborgs MK och Tomelilla MK arrangerade i helgen något så ovanligt som en deltävling, eller rättare sagt två deltävlingar, i Back-SM i Skåne i Minnesbergsbacken utanför Svedala. Tävlingen var öppen för både rallybilar, rallycrossbilar och crosscartbilar.

Tom gjorde ett inhopp i denna för honom ovanliga tävlingsform med en lånad Hyundai i20 R5 av William Binbach. Resultatet blev seger i 4WD klassen på lördagen före Stefan Kristensson, och svenske mästaren i rally, PG Andersson. På söndagen blev det en andra plats efter Stefan och PG på tredje plats.
- En trevlig och bra helg på många sätt, säger Tom
- Det är både viktigt och roligt att vara på plats på hemmaplan och vi hade en härlig gemenskap på det event som Stefan Kristensson arrangerat, kul att även han vann en deltävling.
- Trevligt att dessutom vinna deltävlingen på lördagen, även om det inte är årets viktigaste seger, och jag vill rikta ett stort tack till William för lånet av bilen, som fungerade perfekt båda dagarna.

22-09-14 P-G Andersson kör Back-SM i trelleborg i helgen!
P-G Andersson kommer till start i Back-SM i helgen i Trelleborg.
– Det är tack vare Stefan Kristensson som jag åker ner till Skåne och kör. Det är han som ville jag skulle komma och köra mot honom, så han ordnade det här. Stort tack till honom, säger P-G.


Per-Gunnar "P-G" Andersson, Årjängs MK, säkrade förra helgen sitt tredje raka SM-guld i den fyrhjulsdrivna internationella klassen i rally och kommer i helgen till start i den sjunde och åttonde deltävlingen i Back-SM som körs i Trelleborg.

Minnesbergabacken är en 1.460 meter lång asfaltsbacke som körs tre gånger, där en omgång är en obligatorisk träningsomgång och två tävlingsomgångar där tiden läggs ihop.

Det är totalt 20 anmälda till de båda tävlingsdagarna och i klassen Rallybilar 4 WD Turbo startar förutom P-G, Stefan Kristensson och Tom Kristensson.
– Det är tack vare Stefan Kristensson som jag åker ner till Skåne och kör. Det är han som ville jag skulle komma och köra mot honom, så han ordnade det här. Stort tack till honom, säger P-G.

Mer info på www.pgandersson.se där vi kommer rapportera efter avslutad tävlingsdag.
22-08-17 Himlaracet öppnar anmälan för Crosskart 650ccm Extreme och Extreme junior
Nu öppnar vi även upp för anmälan till supportklasserna Crosskart 650cc och Extreme i samma klass och Extreme junior i egen klass till Borås MK:s Himlaracet 27-28 augusti 2022.

Två deltävlingar i backe, den ena på lördagen och den andra på söndagen.
Båda tävlingarna ingår också i Nya Götalandscupen.
Ordinarie startavgifter för anmälan gäller för Crosskarten.

Gå in och anmäl er på: https://www.datapolen.se/anmalan/crosskart.asp
21-09-27 Rapport från efter Back-SMs tävling Mittsverigeknallen
Vår traditionella Backtävling, Söderknallen, flyttade i år in på Mittsverigebanan på grund av pandemin. Mittsverigeknallen som den heter i år ingick i SM/RM backe, deltävling 5-6, samt Rallycross-DM för MNBF och kördes som en sprintsträcka. Sträckningen var ca 1500 meter lång, underlaget asfalt och trots att den gick på racingbana blev det en hel del som gick uppför. Kort referat finns nedan för respektive klass:

SuperNationell
Med endast 2 deltagare och en bruten startande blev lördagen en enkel match för Johan Schilström Västerås MS i sin PV, och i söndagens deltävling startade han själv så även här fick han köra ensam i klassen.

Rallycross 2400
Med 7 startande i klassen blev det en hel del hårda fajter. Dock blev prispallen lika vid både lördagens och söndagens deltävling. På tredje plats körde Jocke Larsson Västerås MS in med sin Skoda Fabia RS. Tvåa kom Andreas Israelsson Finnskoga MK i sin BMW, och vinnare båda dagarna blev Peter Karlsson Ljusdals MS, Opel. Vinnarmarginalen blev 0,59 respektive 1,09 sekund.

Rallycross 2150
19 startande gav hårda fajter och lördagen gav följande prispall. 3:a Mattias Eising Jämtlands motorklubb, 2:a Erik Magnusson Krokoms MK och 1:a Jonas Skoglund Finnskoga MK. I söndagens tävling blev första och andra platsen desamma men 3:a blev Anders Lind Bollnäs MK (6:a på lördagen) och Mattias halkade ner till en 4:e plats.

Rallybilar 2WD
Även här blev resultattoppen rätt lika båda dagarna med några skiftningar. 16st startande i klassen, och många hårda fajter om placeringarna blev det under helgen. 3:a och 4:a delades mellan Johan Eriksson Ludvika MS, i sin Saab och Rikard Berglund SMK Gävle rattande en Volvo. Rikard blev 3:a på lördagens men Johan körde till sig den platsen på söndagen och Rikard fick överta 4:e platsen. 2:a båda dagarna blev Daniel Ullbors, Mora MK, i sin lilla Corsa. Vinnare i med gott tempo blev Mikael Lundberg SMK Gävle. Marginalen till 2:an blev en dryg sekund på lördagen och nästan 2 på söndagen.

Rallybilar grF & VOC
Även i denna klass blev resultatlistan identisk båda dagarna med samtliga fem startande på samma placering. Namnet Wallin verkade fungera bra då man bärgade 2 pallplatser. 3:a kom Mats Wallin Krokoms MK och två kom Björn Lidén Fagersta MK. Vinnare blev Jonas Wallin Krokoms MK, med en segermarginal på minsta möjliga. Lördagen skrevs den till en hundradel, och till söndagen ökade han ut den till hela två hundradelar! Tajt!

Rallybilar grE
Här var det endast en startande, så Jan Jonsson Mora MK kämpade på och bättrade sina tider under helgen.

Supercar lites
3 startande gjorde upp i denna klass, och Marcus Larsson Rasbo MK körde in på 3:e platsen båda dagarna. 2:a på lördagen blev Mattis Jansson Rasbo MK, och vann gjorde Emil Persson Finnskoga MK. I söndagens deltävling bytte ettan och tvåan plats, med Mattis som segrare.

Fria bilar
En inbjudningsklass med två startande fanns också. Håkan Johansson Umeå AK i sin PV vann båda dagarna före Ronny Hyrskylahti SMK Sundsvall.

Resultatlänk lördagens deltävling: https://datapolen.se/resultat/backsm21/resultatmeny.asp?open=yes&ID=197&blankett=S
Resultatlänk söndagens deltävling:https://datapolen.se/resultat/backsm21/resultatmeny.asp?open=yes&ID=198&blankett=S

SMK Sundsvall tackar alla tävlande, funktionärer samt publik för en trevlig helg på Mittsverigebanan. Tack!
21-02-19 Nyhet i Back-SM 2021
2021 har alla möjligheter att bli ett bra år för SM i Backe. Det finns massor med ackumulerad energi från ickesäsongen 2020 och det kommer en trevlig nyhet...

Nyheten är att de fyrhjulsdrivna bilarna som kör Rallycross i klassen Supercar Lites nu får möjlighet att även tävla i Backe.

Back-SM kommer att köras över 4 tävlingshelger med 2 tävlingar per helg. En tävling lördag, en tävling söndag.

Premiären körs i Ljusdal 5-6/6 och finalen i Ludvika 2-3/10. Däremellan körs Lima 7-8/8 och Sundsvall två veckor efter, 21-22/8. Det skapar möjlighet att köra både Back-SM och Superfinalen i Rallycross, vilket flera förare efterfrågat.

Faktum är, att 2021 finns det möjlighet att köra full säsong både i Back- och Rallycross-SM.

Utskottet för Rallycross och Backe hoppas på en överhörning mellan grenarna och att det blir två starka mästerskap där alla de bästa förarna i Sverige gör upp om SM-medaljerna, i båda grenarna.

19-08-07 Back-SM avslutas i Ludvika
Det är tätt mellan fighterna i Back-SM. Nyligen i Bydalen utanför Östersund och nu i helgen final i Ludvika dit 56 förare är anmälda.

SM Klass 3 för Rallybilar 2 WD är största klass, så också när Ludvika MS arrangerar final uppför de 1700 metrarna i Håksberg. Rutinerade Mikael Lundberg, SMK Gävle, leder övertygande och senast i Bydalen körde han sin 500:e backtävling! Och firade med dubbelseger. Nu laddar han om för att ta ännu ett SM-tecken med sin röda Golf.
Desto hårdare kamp är det om silver och brons då det bara skiljer ett poäng mellan Saab-åkarna Johan Eriksson, Ludvika MS och Magnus Karlsson, Norrköpings MK. Eriksson var tvåa båda dagarna i Bydalen och siktar högt på hemmaplan.
- Förra året var jag en ynka poäng från att ta medalj. Nu ser det bättre ut och det vore verkligen roligt med ett silver, säger Johan Eriksson.

Arrangören har lockat hela 21 förare till rallyklassen, vilket är rekord för året. Men så är Håksberg en välkänd sträcka från förr som nu åter kommit till heders, först som power stage i Bergslagsrallyt och nu som final i Back-SM. Tidigare deltävlingar har körts i Lima, Ljusdal och Bydalen, Östersund.
Totalt är 56 förare anmälda, fördelade på sju klasser. Som brukligt är i backe körs en deltävling på lördagen och en på söndagen.

Anmälningslista till Ludvika finns här: https://www.datapolen.se/anmalan/default.asp?what=tidigare&open=yes&id=14&blankett=S&info2=43

Aktuell SM-tabell finns här: https://datapolen.se/2019/backsm2019poeng.pdf

18-09-20 Back-SM avslutades i Lima
Lima MS avrundade Back-SM med två deltävlingar i Mattsåsbacken. Gulden gick till Fredrik Avelin, Henrik Flodin och Jimmy Holmkvist. RM i 2150cc vann Mikael Nyrönen.

Fyra helger med åtta deltävlingar är avklarade. Mellan de två sista delarna i Lima hölls ett förarmöte för att hämta in synpunkter de tävlande har, för det är önskvärt att det blir fler startande i framtiden.
- Back-SM har visat sig vara roligt bilåka för det är kamp om hundradelarna hela tiden och sällan jobb på bilen mellan åken. Jag fortsätter gärna, säger Fredrik Avelin.
Han hade återigen klockan på sin sida och vann första omgången med tolv hundradelar, därmed var guldet klart i Supernationell för Avelin. Andra omgången vann "otursgubben" Per-Erik Blomkvist, också han MSK Hammaren, som ofta hamnat efter med någon hundradel.
- Äntligen! Så himla härligt att få avsluta med en seger! Även om jag trivs i bilen är det ju första året i den så jag är jättenöjd med silver, säger Blomkvist.
Brons till Stefan Åeng. Lycksele MK.

Kampen i 2400cc stod mellan Daniel Bååth, Gestrike RT och Henrik Flodin, SMK Hälsinge. Bååth hade sina farhågor redan innan start, för Lima är inte hans favorit. Mycket riktigt fick han ge sig i båda deltävlingarna, och guldet gick till Flodin. Silver till Bååth och brons till Patrick Wiik, MSK Hammaren.
När lokalradion kontaktade Johan Eriksson i Ludvika inför finaldagen kaxade han till sig och sa att det skulle bli seger i rallybilar 2WD. Vilket det blev! På exakt samma bästatid som Jimmy Holmkvist, men vinst tack vare en bättre tid i första åket med nio hundradelar.
- Snygg avslutning på mitt läroår och skönt att vara tillbaka ordentligt, säger Eriksson.
Guld dock till Jimmy Holmkvist, silver till Mikael Lundberg, SMK Gävle och brons till Magnus Karlsson, Norrköpings MK.

Rallycrossbilar 2150cc har status av riksmästerskap och att Mikael Nyrönen, Småbacka MK skulle ta guld stod klart på ett tidigt stadium. Oavsett backe har han varit snabbast.
- Nu snickrar jag på en Renault Megane med Saab-motor. Får vi den klar blir det backe nästa år också i 2400 och alldeles säkert hårdare motstånd där, säger Nyrönen.
Silver till Robert Bergvik, Ljusdals MS och brons till Jesper Cardell, Säters MK.

18-09-10 Endagarstävling avslutar Back-SM
Med 43 anmälda till finalen i Back-SM blir det återigen en endagarstävling. Lima-Racet uppför Mattsåsbacken körs med sina två delar på lördag. Arrangerande Lima MS väljer att köra båda sina deltävlingar nu på lördag.
- Vi är glada för att vi kan genomföra vår tävling och vi får en fullspäckad dag, så det blir bra i alla fall. Kanske till och med ännu bättre för publiken som får allt på en gång, säger Ann-Christin Renhall, tävlingsledare.

Samtliga som har chans att ta medalj i de olika klasserna finns med i anmälningslistan. I Klass 1 Supernationell har Fredrik Avelin täten, men det har varit en strid om varenda hundradel så här långt vilket gör att både Per-Erik Blomkvist och Stefan Åeng hotar.
- Lima har en jätterolig bilåkarbacke, så det ska verkligen bli spännande. Det blir att stå på ordentligt och försöka utnyttja att jag kan backen, säger Blomkvist.

SM är det också för Klass 2 och 3. Daniel Bååth har bara två poäng mer än Henrik Flodin i 2400cc.
- Jag hade medaljchans förra året men tappade allt i Lima, så det var bittert. Nu gäller det att hitta rätt spår och ta revansch med guld, säger Bååth.
Patrick Wiik ser ut att gå mot sin andra raka bronspeng.
Med 17 anmälda är Klass 3 störst och giganten heter Jimmy Holmkvist. Han har 23 poäng försprång till Mikael Lundberg, som i sin tur är tio före Magnus Karlsson.
- Det ser ju bra ut så om inget händer med motorn ska det greja sig, säger Jimmy som tidigare har guld från SM-veckan.
Dalmasen Johan Eriksson från Ludvika kan med ett par riktigt bra åk ta sig upp på bronsplats.

Ännu mer överlägsen är blivande riksmästaren Mikael Nyrönen i Klass 4, 2150cc. Segermaskinen tänker förstås lägga två nya segrar till de sex han har förut. Större kamp är det mellan Roberg Bergvik och Jesper Cardell om silvret.
- Nyrönen är bara att bortse ifrån och istället lägga allt krut på silv
I Klass 5, en samlingsgrupp för rallybilar av olika slag, ser Katriina Hellström ut att gå mot riksmästartiteln.
18-09-06 Lima-Racet rustar för tredje raka SM-finalen i backe
För tredje året i rad rustar Lima MS till SM-final i backe tredje helgen i september.
Lämpligt nog är det uppför kurviga Mattsåsbacken till motorstadion som gäller.
- Vi vill jättegärna köra, men problemet är att deltagarantalet sviktat. Därför bestämmer vi först på söndag kväll om det blir en eller två tävlingsdagar, säger tävlingsledaren Ann-Christin Renhall.

Normalt är att Back-SM har en deltävling på lördagen, och en på söndagen.
- Får vi färre än 55 startande väljer vi att köra båda deltävlingarna på lördagen, för det hinner vi tidsmässigt med en del före lunch och så andra på eftermiddagen, fortsätter Renhall.

Två av hittills tre genomförda tävlingshelger i backe har körts på lördagen.
Annars är det som vanligt SM-final i Lima, och tävlingsarena är de 1266 metrarna uppför Mattsåsbacken. Med servicedepå på motorstadion. Tack vare den matarväg klubbens medlemmar byggde för flera år sedan kan de tävlande ta sig ner till starten utan att köra i själva backen.
- Det gör att vi tjänar in mycket tid och kan gå ner på en tävlingsdag för att spara på funktionärer och kostnader för tillstånd om så behövs, avslutar Renhall.

Idag på torsdagsmorgonen hade 34 förare anmält sig till finalen i Lima. Anmälningstiden går ut på söndag klockan 18.00 och första start är sedan 10.00 den 15 september.

18-09-03 Lima MS kör endagarstävling om det är mindre än 55 anmälda!
Lima MS har beslutat att köra båda deltävlingarna, 15-16 september, under lördagen om det blir mindre än 55 st anmälda.
16-05-16 Dubbelsegrar i Back-SM
Norrmannen Stefan Åeng och Ljusdals Peter Karlsson har skaffat sig bästa utgångsläget inför fortsättningen i Back-SM. Båda vann dubbelt i premiären i Järbo.

Kallt, regnigt och halt värre var det uppför den 1900 meter krokiga slalomvägen i alpina Kungsberget. Norrmannen Åeng har numera skaffat licens för Lycksele MK och med Dennis Bergströms forna Lexus Is200 i Super Car 2WD var det inget snack. Varken rutinerade Christer Nilsson eller återvändande Jocke Larsson kunde sätta emot. Över sekunden i marginal båda dagarna.

Lika överlägsen var Peter Karlsson i Klass 2, rallycrossbilar med 2,4 liters motorer. Ljusdalsföraren följdes båda dagarna av Henrik Flodin och Håkan Holmkvist. Fast Flodin har bytt ner sig en klass.
- Peter är outstanding på asfalt, så jag är väldigt nöjd med mitt resultat, säger Henrik.

Störst deltagarmässigt är Klass 3, rallybilar 2WD, med femton startande. Och en jakt på hundradelar! Gävles Mikael Lundberg dominerade i åtta år, men fick förra året ge sig för Oskar Sundell, Sandviken.
- Det grämer mig än, så det är verkligen revansch som gäller, säger "Micke".
Varpå han åkte av och fick punktering i första åket. Andra räckte bara till en sjätte plats.
Istället tog Oskar en ny seger, före Jimmy Holmkvist som byggt rallybil av en Volvo 940 under vintern. Trea Daniel Wall.

Men på söndagen fick alla ge sig mot Fredrik Andersson.
- Regn gillar jag inte! Att det sedan skulle gå så bra på torrt förvånar mig också, jag har ju inte hunnit köra in mig på bilen, säger Fredrik som köpt Lars Davidssons gamla Megane.

Ynka fem hundradelar bakom kom Mikael, i sin tur 36 före Oskar. Fyra Jimmy, ytterligare tretton efter. Medan Daniel Wall rullade efter en stunds tvåhjulande. Pontus Westman avslutade topp fem genom att vara exakt sekund efter Fredrik upp i backen.

För kompletta resultat: http://datapolen.se/resultat/backsm16
16-05-12 Back-SM lockar rallyåkare
Rallyklassen i back-SM ser på pappret ut att bli den tuffaste någonsin när mästerskapet drar igång i helgen med Kungsbergsjakten i Järbo.

1900 meter ska köras uppför på asfalt för tre SM-klasser och två med RM-status. Totalt är 63 förare anmälda. Två tunga namn, Jimmy Holmkvist Gestrike RT och Pontus Westman Films MK, har lämnat Klass 1 för att istället köra rallybil i Klass 3. Det hindrar inte att de går in som tänkbara medaljkandidater, men kanske än mer som jokrar just i premiären. För båda stortrivs i Kungsberget och gör alltid bra ifrån sig där. Jimmy kör en nybyggd Volvo 940, Pontus en 240.
Titelförsvarare är Oskar Sundell, Sandvikens MK, som efter att ha varit nära flera gången "äntligen" vann förra året. Då var det första gången på åtta år som Mikael Lundberg, SMK Gävle, inte tog silver.
- Det blir svårt att försvara guldet, för Lundberg vill ha revansch och Daniel Wall blir farlig med ny motor, säger Oskar.
I nästa andetag varnar han för Jimmy Holmkvist och Pontus Westman. Oskar är även nyfiken på vad Andreas Israelsson kan åstadkomma i sin Corolla.

I RM finns det möjlighet att tävla med både rallycros, rally- och isracingbilar i fem olika klasser. Var och en samlar poäng i sin klass, sedan mixas det samman och en vinnare koras. Förra året var Martin Jonsson, Woxnadalens MK, överlägsen i sin Opel Kadett och Pyret Öhrn vann Tjej-RM. Båda finns med i år också och får gälla som favoriter.

15-10-08 Historiska Sprint och Back Cupen
Historiska Sprint & Back Cupens första säsong är nyss avslutad. Succé är ett väldigt närliggande uttryck!

92 ekipage har startat i 2015 års Historiska Sprint o Back Cupens (HSBC) sju tävlingar. Tävlingarna har gått på klassisk mark i bl.a. Rörfors, Klevabacken och Tossebergsklätten. Men det kanske inte är volymen eller antalet som är det viktigaste, utan andan.

Tanken bakom HSBC var att det skulle vara okomplicerat att åka rallybil. Enbart ta vara på det positiva, det roliga. Lasta upp bilen, ta med ett reservdäck och ett fälgkors och dra till tävlingen. Inga stora serviceteam, verkstadsutrustningar, tält och tankzoner. Vara hemma igen till en sen lördagsmiddag, efter att spenderat en trivsam dag i glada gelikars sällskap omgiven av de omisskännliga dofterna av racingolja, varma motorer, overallsvett och brända grillkorvar. Allt till en rimlig och försvarbar kostnad! Egentligen ett destillat av första paragrafen i FIA Appendix K.

Det finns alltså minst 92 vinnare men också ett antal klassegrare, samt två totalsegrare i HSBC. De senare har korats bland Klassikerna, alltså bilar upp till och med 1965års modell, och Historikerna, upp till och med 1981 års modell.

Cupen har varit jämn och spännande och avgjordes inte förrän i sista deltävlingen i Årjäng. När krutröken och dammet lagt sig kunde Bosse Rönnbäck, på rekordtid, redovisa slutresultatet.

Ställningen i HSBC Klassikerna blev:
1. Hans Danielsson, Volvo Amazon, Västerås
2. Bo Rönnbäck, Ford Starliner, Östernärke
3. Fredrik Svensson, Volvo Amazon, Ydre

Ställningen i HSBC Historikerna blev:
1. Bror Danielsson, Ford Escort RS1800, Årjäng
2. Gunnar Fredriksson, SAAB 96 V4, Katrineholm
3. Joakim Nilsson, SAAB 99, Arboga

Kartläsare redovisas ej då vissa tävlingar kan ha åkts utan codriver, men en generös förare delar givetvis med sig av ära och belöningar.

Välkomna till 2016-års säsong
B & B
15-07-07 Teknis MS tvingas ställa in Ånnabodabacken
Teknis MS tvingas att ställa in sin backtävling i Ånnabodabacken till helgen pga för få anmälda
Med vänlig hälsning Kjell Teknis MC
15-07-06 Time för Hästkraft's helgen igen
För femte året på rad så är backtävling i Årjäng den 10 Juli. Ett arrangemang som under åren har kommit att bli ett race med landskamps känsla mellan Norge och Sverige. I år är de en kamp om vinstpengarna mellan P-G Andersson Mats Jonsson, Ingmar Svensson från svenska sidan mot Eyvind Brynildsen, Ole-Kristian Veiby från den norska sidan i den 4WD klassen

Och i den 2WD klassen så finns den glade göteborgaren Leif Pettersson, Sollebrunns Micke Eriksson och Degerforsåkande Johan Carlsson i sin R3 Citroen Från norska sidan kommer sladdvänlig Volvo åkaren Jan-Kåre Wilsberg och Jan -Ove Branes i sina 16 ventilanda Volvo 940.

Även Världsmästaren från -84 Stig Blomqvist kommer i en Ford Falcon som har en intern fajt mot Bror Danielsson i en Ford Escort BDA

1 Jan-Ove Branäs KNA Kongsvinger Volvo 940
2 Tommy Nilsson. Karlstad MC Bil Ford Escort
3 Stig Blomqvist. SMK Örebro. Ford Falcon
4 Bror Danielsson. Årjängs MK. FORD Escort BDA
5 Ingmar Svensson. Flens MC. Ford Fiesta WRC
6 Emil Kåberg. LaxåMK. Volvo 940 VOC
7Andreas Telaus. Karlstad MC Ford Fiesta S 1600
8 Mats Jonsson. Forshaga MC. Ford Escort WRC
9 Magnus Egelbrektsson. MK Team treske. Volvo 940
10 Leif Petersson. Göteborgs MF. Toyota Corolla
11 Börje Hermansson. Årjängs MK. Volvo 740
12 Ole-Christian Veiby. KNA Solør Motorsport Skoda S 2000
13 Hans-Åke Söderqvist. Norsbergs MC. BMC Coopers S
14 Jan-Kåre Wilsberg. KNA Kongsvinger. Volvo 240
15 Johan Carlsson. Degerfors RC. Citroen DS3
16 Eyvind Brynildsen. KNA Varna. Ford Fiesta RRC
17 Andres Levin. Lima MS. Nissan Sunny GTI
18 Tom Axelsson. Almunge MK. Ford Escort BDA
19 Stefan Åhsberg. MK Team Westom. Opel Astra
20 PG Andersson. Årjängs MK. TBA
21 Björn Larsson. Forshaga MC. Volvo 240
22 Folke Karlsson. Säffle MC. Volvo 940 VOC
23 Mikael Eriksson. SMK Trollhättan. VW Golf
24 Jo-Inge Bakken. KNA Kongsvinger. Mitsubishi
25 Niklas Karlsson. MK team Westom. Opel Kadett
26 Jan Johansson. Fryksdalen MK. Toyota Corolla
27 Björn Beck. Åmåls MK. Ford Escort
28 Kristian Svendsen. KNA indre østfold. Mitsubishi
29 Niklas Johansson. Årjängs MK. VW Golf
30 Patrik Adolfsson. Säffle MC. BMW
15-06-11 Påminnelse anmälan Rallysprint SM-veckan i Sundsvall
Sista anmälan närmar sig inför sommarens rallysprint under SM-veckan i Sundsvall. Ta chans att vara med när kampen om SM-medaljer i Rallysprint avgörs söndagen 5 juli på Bergsåkerstravet i Sundsvall.

Som tidigare år sänds tävlingen direkt i SVTPLAY och SVT, så ta möjligheten att visa upp dig i TV.

På söndag den 14 juni är sista anmälan, läs mer i inbjudan och anmäl dig på denna länk: http://www.resultatservice.se/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2015027

Här finns preliminära sändningstider från SVT: http://www.svt.se/sport/sandningstider-sm-veckan
15-01-21 Rapport från Historiska Sprint och Back Cupen Deltävling 1
"Vi Gillar Olika"
I vackert svenskt vårväder samlades Historiska Sprint o Back Cupens deltagare för Cup-premiär på Västerås Motorstadion på lördagen den 16 april.

De 23 ekipagen representerade inte mindre än 16 (!) olika bilmodeller. Vanligast förekommande var Ford BDG Escort RS1600/RS1800, men det fanns något att vila ögonen och öronen på för de flesta. Formatet var lyckat och Västerås MS gjorde en god insats för att Klassikerna skulle trivas. Och trivdes gjorde de! De flesta tävlade efter Kajsa Varg´s koncept, "man tager vad man haver", så vissa åkte på asfaltdäck, andra på grusdäck och somliga på en kombination. Några var två i bilen, medan andra var ensamma. Några hade +400 hästar, medan andra fick nöja sig med dryga 60, trotts omfattande trimning och ombyggnationer av avgassystem.

Alltsammans övervakades och kommenterades av en speaker som inte bara var ovanligt väl informerad om bilmodeller och förare, utan också kunde ge exakta prisuppgifter på tillknycklade spoilers och skärmar, till den månghövdade publikens förtjusning.

När röken blåst bort och dammet lagt sig kunde det koras segrare i två klasser, upp till 1965 och upp till 1981. Cupens poängberäkning kommer däremot att följa Klassikernas reglemente.

I "gammelbilsklassen" blev det hemmaseger genom Hasse Gustafsson, Västerås MS, Volvo Amazon 122S, men i "nybilsklassen" blev det en sensation!

Inte sedan Jean-Luc Terriers glansdagar har en Alpine framförts med sådan fäbless. Lars Davidsson, Enköping MK, var överlägset snabbast med sin Renault Alpine A310. Detta torde vara den första seger som bilmodellen överhuvudtaget erövrat på svensk mark i rallysammanhang.

Nästa tävlingstillfälle i Cupen är Kent Stigh´s Memorial och då både de som härdats i Västerås såväl som nya ekipage hälsas varmt välkomna!
Hälsningar
B O B

Film: www.youtube.com/watch?v=y38AmdKT5ss
15-04-16 På lördag smäller det i Västerås!
Historiska Sprint och Back Cupen har premiär med hela 28 bilar på startlinjen. Fältet är en utomordentligt vacker samling av historiska rallybilar som sträcker sig från tidiga 60-talet till 1981.

Minimal Austin Cooper S till gigantisk Ford Starliner, från smäcker Alpine A310 till fyrkantiga Volvo 140/240. Opel Ascona 400, såväl som de lite tamare småsyskonen i Ascona- och Kadettserien. Escorter, med massor av ventiler, SAAB, utan ventiler, och SAAB:ar med ventiler. VW Golf och klassik Bubbla, Porsche 924, Amazon och PV, allt verkar finnas. Dessutom en numera sällsynt Renault R8 Gordini.

Sällan har väl en svensk rallytävling samlat en sådan bredd i utbudet. Sammantaget 18 olika bilmodeller! När dammet har lagt sig hoppas vi att både åskådarna och de 28 ekipage känner sig som vinnare, även om bara en bil, i varje klass, kan koras som segrare.

Välkommen till Västerås!

Vägen dit hittar du här: http://kartor.eniro.se/m/aun8t

15-03-31 Ny utgåva SM-RM Backe 2015
Nu finns en ny utgåva av Mästerskapsregler SM/RM Backe publicerad.
Dessa är uppdaterade avseende utländskt deltagande i punkt 17.
http://web.sbf.se/regler/up/3/BA_SM-2015.pdf
15-03-10 Back-SM Sprint 2015
Nu finns regelverk för Back-SM Sprint (SM-veckan Sundsvall V.27) publicerade. http://web.sbf.se/regler/up/3/BO_SM_Sprint-2015.pdf
15-03-10 Regler Back-SM/RM 2015
Nu finns 2015-års Back-SM/RM regler publicerade. http://web.sbf.se/regler/up/3/BA_SM-2015.pdf
15-01-29 Historiska Sprint och Back Cupen
Då har äntligen tomten kommit tillbaka hem till Nordpolen, stallat upp renarna och även hans nyårsskumpa slutat bubbla! Alltså är det, som utlovat, dags att släppa mer information om en av säsongens höjdpunkter, den Historiska Sprint och Back Cupen. Arbetsgruppens enträgna arbete har burit frukt och i dagsläget är fem (5) av de sex (6) tänkta tävlingarna satta.

Följande fem tävlingar ligger i kalendern, inbjudningarna kommer i vanlig ordning att finnas i god tid före respektive tävling från respektive arrangör. Du anmäler dig dit som vanligt!

18 april Västerås MS
- Sprint på rallycrossbana, blandat grus och asfalt
- Mycket publikvänlig, 2 bilar samtidigt parallella banor

16 maj Finspångs MS, Kent Stighs Memorial
- En eller två SS, grus, som åks två gånger
- Körs i samband med den festliga Motordagen i Igelfors

4 juli Teknis MK, Ånnabodabacken
- Klassisk backtävling, grus start på asfalt
- Gick, bl.a. som ss11 i MSR 2007

15 augusti SMK Arboga, Rörforsbacken
- Klassisk backtävling, grus start på asfalt
- se www.roforsloppet.se (notera avser 2014)

22 augusti Tidaholm MK, Klevabacken
- Klassisk backtävling, grus start på asfalt
- Backen var bl.a. början på ss7 i MSR 2007

Avseende avslutningstävlingen i september/oktober avvaktar vi med beslut, men vi hoppas på något alldeles speciellt. Information kommer.

Prisutdelning hålls i samband med Klassikernas finaltävling, 17 oktober Rikspokalen, i Örebro där också avslutningsfest och årsmöte hålls. Priser kommer att delas ut i två klasser, Klassiker och Historiker. Dessutom kommer deltagarna i varje deltävling erhålla en styck lott vilken ger möjlighet att delta i det stora SBC-lotteriet vilket håller dragning på avslutningsfesten. Ju fler deltävlingar du deltagit i desto större chans att vinna. Spara undan lite medel, motsvarande ett par bakdäck, så du kan delta i festen!

Häsningar projektgruppen
BOB

SM-guld i backe för Johan Kristoffersson och Volkswagen Dealer Team KMS
Det blev guld för Johan Kristoffersson när back-SM avgjordes i jämtländska Höglekardalen 2-3 augusti. I sin Volkswagen Polo var han snabbast i Bydalsfjällen Up Hill Race både lördag och söndag.
– Det känns bra. Jag har aldrig tävlat i backe tidigare, men det var riktigt roligt, sa Kristoffersson efteråt.
Hans förarkollega i Volkswagen Dealer Team KMS, norrmannen Ole Christian Veiby, imponerade också och var tvåa efter den nye mästaren båda dagarna.

Volkswagen Dealer Team KMS satte färg på back-SM i Höglekardalen, en tävling arrangerad av MK VMT Jämtland i samarbete med Bydalsfjällen. Teamet gjorde resan norrut med båda sina rallycross-Polo och dominerade klass 5 som lockat åtta Supercar- och Supercar Lites-bilar.
I den tekniskt krävande backen med omväxlande grus och asfalt som underlag var Johan Kristoffersson snabbast i helgens samtliga fyra omgångar. Han noterades för 1.10,12 min i sin första bestigning av den 1.600 m långa backen med en stigning på 130 m. I den sista omgången på söndag eftermiddag klockades han för 1.06,72.
– Vi körde bort en del grus under helgen vilket bidrog till att det gick fortare. Men inför det sista åket bestämde jag mig för att satsa lite extra och jag fick till det riktigt bra, säger Johan och tillägger:
– Målsättningen var guld och jag hade varit besviken om jag inte lyckats med det, men samtidigt är det här med backtävling helt nytt för mig och vi fick bara ett enda träningsåk innan tävlingen och allvaret drog igång.

Ole Christian Veiby bjöd Kristoffersson hårt motstånd. Den 18-årige norrmannen satte inte ett hjul fel under hela helgen och var aldrig långt ifrån sin teamkamrat tidsmässigt. I tre av de fyra racen var han bara drygt sekunden bakom Kristoffersson.

Trots den fina insatsen får inte Veiby någon SM-medalj eftersom han tävlar på norsk licens.
Tommy Kristoffersson, chef i Volkswagen Dealer Team KMS, var självklart mycket nöjd med sina förares insatser i backtävlingen.
– Målsättningen var givetvis att vi skulle åka hit och erövra SM-guldet och det lyckades vi med. Både Johan och Ole Christian förbättrade sina tider under hela helgen utan att ta några onödiga risker. Backtävlingar är lite speciella med lång väntan mellan tävlingsåken och väl på plats i bilen får du en otrolig adrenalinkick. Under de förutsättningarna gäller det att både prestera och leverera och det lyckades båda med på ett imponerande sätt, säger han.


Volkswagen Dealer Team KMS fokuserar i första hand på rallycross-SM den här säsongen. Teamet har också tävlat i VM där det blev stor succé med en tredjeplats för Johan Kristoffersson i den senaste deltävlingen som avgjordes i Belgien.
– Men sedan Belgien har det varit ett längre uppehåll och det tyckte vi var lämpligt att fylla med en start i back-SM. Förutom SM-titeln, den första någonsin i backe för Kristoffersson Motorsport, fick förarna och hela teamet med sig mycket bra erfarenhet från Jämtland, säger Tommy Kristoffersson.
14-07-02 En vecka kvar till backtävlingen som körs under Hästkraftshelgen i Årjäng
För fjärde året i rad så kommer det köras en backtävling på Torsdagen under den stora travhelgen i Årjäng. Även årets tävling är en stor familjefest och har lockat ett meriterat och spännande startfält med en blandning av VM-förare i rally, kända hockeyspelare och inte minst järnmannen från Hagfors Anders Olsson.

Torsdag den 10 Juli så är det dags för den årliga backtävlingen i rally som körs i samband med Hästkrafts-helgen i Årjäng och som tidigare år så går banan uppför marknadsbacken mitt i centrala Årjäng.

Det är ju fjärde gången vi arrangerar detta nu och allt startade när Årjängs kommun ville att vi skulle hitta på nått mer evenemang i samband med den stora travhelgen i Juli. Det är sätt att bjuda tillbaka till invånarna i Årjäng, då vi har gratis entré, tävlingen körs centralt, det är en stor familjefest och det visar verkligen vilken bra kommun vi har som är så välvillig till motorsport, berättar Ingemar Nilsson, Ordförande i Årjängs MK

I startfältet märks bland annat PG Andersson och Juniorvärldsmästaren Pontus Tidemand som kommer köra en Skoda Fabia S2000, i samma bil kommer även en av de hetaste rallycrossåkarna att synas, nämligen Ole-Christian Veiby som nyss fyllt 18 år. Även förra årets segrare Eyvind Brynildsen är anmäld i en Ford Fiesta RRC och kommer säkert att försöka ta en andra raka vinst i tävlingen.

Men det är inte bara eliten inom rally och rallycross som kommer till tävlingen, utan som traditionen bjuder så är det en del hockeyspelare på plats där bland annat motorsport-tokiga Jörgen Jönsson kommer åka kartläsare och Emil Kåberg kommer köra sin Volvo i VOC-klassen och försöka förbättra sin tredjeplats från förra året.

Vi får inte glömma Anders Olsson heller, det är riktigt kul att han kan komma hit och jag rankar han som den största hjälten av dem som kommer va på plats , berättar Bror Danielsson som själv kommer göra premiär med sin nybygga Ford Escort MK2 BDG upp för backen på torsdagseftermiddagen.

Tävlingen körs som en backtävling där snabbaste tiden räknas av tre åk i två klasser (4WD och 2WD). Efter backtävlingen kommer de snabbaste förarna och hockeyspelarna göra upp i en gokarttävling utanför hotellet i Årjäng.

Under kvällen kommer det bjudas upp till rallyrock på Årjängs Folkets Park, där Stig Lindell med vänner spelar och Kenny Bräck är gästartist.

Fler anmälda förare är exempelvis:
Leif Pettersson, Per Björnsson, Jan-Egil Halland, Mattias Adolfsson och totalt kommer ca 30 st ekipage att köra tävlingen.

Tider:
Anmälan 10.00 – 12.00
Förarsammanträde 13.00
Första bil lämnar Service på Storgatan 13.45
Första start Sveavägen 14.00
Målgång sista bil ca 18.00
Gokartrace utanför Hotellet ca 18.30
14-07-01 Fyra nya mästare när bilsporten klev in i SM-veckan i Borås
Fyra nya svenska mästare korades när bilsporten under tisdagen tog plats i SM-veckan med SM i backe i klasserna Crosskart och Rallycross.

Avgörandet stod i Himlabacken i utkanten av Borås där arrangören Borås MK iordningställt en knixig och krävande backe som skördade sina tävlingsoffer i alla klasser. I crosskartklassen 250cc var det Viktor Johansson som var snabbast upp för backen.
- Det är underbart. Det är fint när man får flytt så jag är supernöjd. Här är det mer sekundstrid än annars när man kör flera i ett heat då kan man göra lite fler misstag utan att det märks, säger Viktor Johansson.
Högst upp på pallen i den tyngsta klassen i crosskart fick Peter Gillberg kliva.
- Lite svårt att känna att det är verkligt. Kändes bra efter kvalet, men det är alltid svårt att lyckas ända fram. Men det var en riktigt rolig backe idag och jag kunde köra på någorlunda säkerhet och då får man bra flyt, säger Gillberg.

Gladast under dagen och för segern var nog Andreas Israelsson som var snabbast i rallycrossklassen Supernationell 2400. Israelsson som tidigt körde till sig en bra tid fick stå och invänta bakomvarande förare. Men när väl segern var klar blev det segerjubel och glädjescener på biltaket.
- Det känns riktigt skönt och något jag kämpat hårt för. Hade lite flax idag och så ville jag mycket. Och bilen som krånglat hela året funkade nu. Och det var bra. Det är små marginaler här och man måste vara med hela tiden och det var nära att det gick åt skogen på slutet men det löste sig tillslut, säger Andreas Israelsson.

I den supernationella rallycrossklassen segrade Daniel Wall.

För fullständiga resultat, se http://datapolen.se/2014/sprintsmbacke2014.htm
14-06-30 Nu vill Walfridsson köra sig till ett SM-guld
Backe inleder bilsportens deltagande i SM-veckan i Borås när det under tisdagen körs med både rallycrossbilar och crosskarts i Himlabacken i utkanten av staden. En av förarna som kommer till start i den tyngsta crosskartklassen är Miriam Walfridsson. Miriam tog stegen in som förare i crosskarten så sent som i år, men hon har mångårig erfarenhet som kartläsare inom rally på högsta nivå. Och målet med SM-tävlingen på tisdag är klart.
- Ambitionen är att stå överst på pallen även om jag är ödmjuk inför uppgiften då det är många bra med, men målet är att vara bäst, säger Miriam Walfridsson.

Normalt körs crosskart i heat med flera ekipage på banan, men i backtävling är föraren ensam under hela sträckan. Precis som i rally och det är något som kan gynna Walfridsson som under flera år som kartläsare skrivit och läst mängder med noter.
- Ja, helt ärligt så gör jag mentala noter. Jag har kört en backtävling tidigare med crosskarten och då gjorde jag det också, avslutar Walfridsson.

SM-veckan som skapats av Riksidrottsförbundet och SVT tillsammans för att lyfta fram idrotter som inte alltid får mest rampljus i den vardagliga idrottslunken slår i år nytt rekord. Nästan 7000 aktiva idrottare kommer vara på plats. Och på söndagen körs den andra bilsportgrenen, rallysprint. Till start kommer hemmaföraren Kristian Johansson, men kanske inte i den rätta bilen.
- Nja. Jag körde sönder en drivaxel i veckan på min Skoda som är min asfaltsbil. Så nu hänger det på om jag får hem grejerna, annars blir det körning med den vanliga rallybilen, säger Johansson vid SM-veckans inledande presskonferens.
Rallysprinten körs sista dagen av SM-veckan som börjat idag måndag med regn. Men blött underlag på söndagen är inget som Kristian Johansson har något emot.
- Jag är mer en grusåkare så jag tror jag har en fördel av regn och blött underlag. Det skulle passa mig bättre, säger Johansson som även han målet att vara snabbast.
- Jag siktar alltid på en seger, men jag skulle vara riktigt nöjd om jag tar en medalj, men det kommer bli riktigt jämnt, avslutar Kristian Johansson.

Båda tävlingarna sänds av SVT som producerar över 60 timmar sport från SM-veckan.

Mer information om SM-veckan finns här. http://www.rf.se/Arbetsrum/SM-veckansommar/
SVT:s sändningstider hittar du här. http://www.svt.se/sport/sm-veckan/alla-sandningstider-under-sm-veckan
Startlista till Back-SM billar finns här. http://datapolen.se/anmalan/inbjudan/himlasprinten%202014%20STARTLISTA_Bilar.pdf
Startlista till Back-SM crosskart finns här //datapolen.se/anmalan/inbjudan/himlasprinten%202014%20STARTLISTA_crosskart.pdf
Startlista till Rallysprinten finns här. www.sbf.se/pdf/j/startlis1.pdf
14-03-18 Mästerskapsregler Backe-Sprint
Nu finns helt nya Mästerskapsregler SM Backe – Sprint 2014 publicerade.
http://web.sbf.se/regler/up/3/BA_SM-Sprint-2014.pdf

14-03-11 Ändring tävlingar Back-SM 2014
Rallycrossutskottet – Back-SM gruppen, meddelar att deltävling 1-2 2014-05-17/18 Fryksdalens MK, är inställd.
Back-SM serien 2014 körs därav över 6 deltävlingar, och att samtliga dessa räknas enligt reglementet, BA-SM 18.2.
14-01-13 SM/RM-regler Backe 2014
Nu finns SM/RM-regler för Backe 2014 publicerade. http://web.sbf.se/regler/up/3/BA_SM_2014.pdf

12-11-27 SM-regler Backe publicerade
SM-regler för Backe 2013 är nu publicerade. http://web.sbf.se/regler/up/3/BA_SM-2013.pdf

12-08-26 Patrik Ydrefalk svensk mästare i Backe
Patrik Ydrefalk Laxå MK vann årets Back-SM i 2400 klassen. I förra helgens två deltävlingar tog han ledningen efter seger på lördagen och en tredjeplats på söndagen. Dessa två deltävlingar kördes på grus uppför Vibergsbacken i Tjust. Eftersom man får räkna bort sitt sämsta resultat av de fyra deltävlingarna så kunde det bli stora omkastningar i resultatlistan.

I gårdagens tävling som kördes utanför Sundsvall så var det soligt och torrt uppför den branta asfaltsbacken. Här stog Patrik och Peter Karlsson i en klass för sej, de var etta respektive tvåa i var sitt åk men Patrik hade snabbast tid totalt och vann sin andra delseger.

Idag söndag har det kommit regnskurar under dagen och tiderna var ca sju sekunder långsammare. Återigen stog kampen mellan de två men Patrik var den snabbare och vann båda dagens åk. Med 79 poäng av maximala 81 så är det en mycket värdig segrare som har korats.

Nästa tävling för Vretstorpskillen blir SM-finalen i rallycross den åttonde september på Kinnekulle Ring i Götene.
12-06-05 Rättelse i Back-SM reglementet
RC-utskottet, ansvariga för Backe, vill rätt ett litet tryckfel gällande SM-reglementet för Backe.

I reglementet står det hänvisat för klass Super Nationell till reglemente 2010, men det årtalet är fel, och det är reglementet för SN 2009 som avses. Se ändring nedan:

9.1 Klass 1 SMRallycrossbilar, supernationell 2 WD enl. tekniskt reglemente 2010.
9.1 Klass 1 SM
Rallycrossbilar, supernationell 2 WD enl. tekniskt reglemente 2009.
12-05-15 Holmqvist snabbast i Uphill Cup i helgen
Tävlingarna ingick även i FM i Backe för Nedre Norra Bilsportförbundet.

Cupen riktar sig till Rallycross och Rallyåkare med 8 olika klasser:
Klass 1 - Supernationella RC bilar
Klass 2 - Supernationella RC bilar max 2400cc
Klass 3 - Rallybilar 2WD A, B och C förare
Klass 4 - Supernationella RC bilar max 2150cc
Klass 5 - Juniorer, max 23 år, Supernationella RC bilar max 2150cc
Klass 6 - Rallybilar 4WD A, B och C förare
Klass 7 - VOC, GrN<1600cc och GrE, A, B och C förare
Klass 8 - Fria bilar (typ Isbilar, gamla rally och rallycrossbilar etc.)

Lördagen kördes i delvis blött underlag efter flera dagars regnande, till söndagen torkade det upp och därmed vart det även snabbare tider.

Förarna bjöds på en utmanande bana med ca 60% asfalt och resten grus med både snabba partier och mer tekniskt krävande bitar.

Snabbast båda dagarna var Jimmy Holmkvist, Gestrike RT i sin Supernationella Volvo S40.

På söndagen förärades han även med ett vandringspris som delas ut varje år i Uphill Cup i en utvald deltävling där det ges till den snabbaste tiden totalt oavsett tävlingsklass. Detta var andra året i rad som Jimmy vann priset som är en stor Dalahäst.

För mer info om själva cupen besök gärna deras hemsida, www.uphillcup.se
12-05-07 Förlängd anmälan Open Uphill Cup Rallycross Battle 2012 deltävling 3&4
Tävlingsledningen har beslutat att förlänga anmälan för deltävling 3&4 i Open Uphill Cup Rallycross Battle 2012 tom onsdag 9/5 kl. 21.00.
Anmälan görs enklast via www.uphillcup.se eller direkt TP data på adressen: www.datapolen.se/anmalan/default.asp?what=visa&open=yes&ID=9&blankett=U

Inbjudan till tävlingen http://www.datapolen.se/anmalan/inbjudan/Inbjudan%20120512-13%20Uphillcup.pdf
12-05-07 Kamp om hundradelar i Krutracet
Det blev en kamp om hundradels sekunder när Krutracet i Dynamitbacken kördes med MK Trophy som arrangör. I år var det jämnare än på länge i många av klasserna. Totalt har det varit en tävling som Dalslänningen Bosse Sundin haft som sin favorittävling. Så blev det även i år, men med en hundradels sekund i segermarginal. När det första omgången var körd så hade Sundin en till synes ointaglig ledning 37 hundradels sekund före Tomas Norqvist som inte har åkt i Dynamitbacken på många år. I den andra och avgörande körningen förbittrade sig Sundin med ytterligare 3 tiondels sekund till 24.89. Norqvist startade två bilar efter Sundin och han fick till ett perfekt åk och klockan stannade på 24.90. En förarglig hundradel eller bara några centimeter när man kört 550 meter. Trea var ytterligare en Dalslänning, Jan Larsson, men han var distanserad med nästan en sekund. Alla tre körde i klassen H2 1976-81. I klass G2 1970-75 blev det också en seger med en hundradels sekund. Nu var det Uddevallaföraren och profilen Enar Viktorsson som hade turen på sin sida. Efter första körningen så ledde Berndt Bengtsson från SMK Trollhättan med sjutton hundradelar före Viktorsson. I andra körningen orkade inte Bengtsson förbättra sin första tid, medan Viktorsson förbättrade med arton hundradelar och ett nytt tidsdrama var färdigt. Den tredje klassen som det skilde en hundradel var klass F 1000-1300 cc. Lennart Andersson, Ludvika, hade turen på sin sida då han slog Hans-Åke Söderqvist, Norbergs MC. I övriga klasser skilde det över en tiondels sekund. I klass Volvo Original vann Tommy Möller, Säffle MC, för Tomas Sjöberg, Sotenäs MK, och Tommie Stjern från hemmaklubben. Dan Delin, Karlstads MK, vann grupp Ekonomi.
I klass Regularity skall man köra två tider som ligger så nära varandra som möjligt. Att köra snabbt är inte det viktigaste. Stellan Östling, Göteborgs SVK, kunde blivit den fjärde föraren att vinna med en hundradels sekund. Det blev istället två. Snabbaste tid var 27.79. Tvåa blev Bengt Holmgren Hallsbergs MK, följd av de båda hemmaförarna Klas-Göran Johansson och Lasse Johansson.
Göthe Johansson

11-01-19 Zamora Sprinten
Efter en ídeé från Göran "Zamora" Lind, så kommer Zamora Sprinten att köras, den 6 juli 2011 på Eriknäsbo Motorstadion.
I samband med Zamora Sprinten kommer vi att arrangera en Motorsportdag i Bollnäs centrum med omnejd.
Det kommer att vara utställningar och olika jippon inför tävlingen.
Även under tävlingskvällen kommer olika jippon att ordnas på Eriknäsbo Motorstadion.
10.000:- till Segraren i varje klass
Klass 1: Super Nationell
Klass 2: Super Nationell tom 2400cc
Körs 3 x 3 varv o bästa tid kommer att räknas
Tidtagning: TP-Data Kilafors
Speaker: Gunnar Fridlund
För vidare information titta på Bollnäs Motorklubbs hemsida: www.bollnasmk.nu
10-06-14 Närmare hundra anmälda till Flygstadenjakten
SMK Söderhamn som förra året var med och arrangerade en endagars deltävling i Open Up Hill Cup Rallycross Battle tillsammans med SMK Gävle som stort stöd när rally och rallycross bilar for fram på den nästan två kilometer långa slingan 2009.

Nu till i år har SMK Söderhamn tagit över hela arrangemanget själva och man kör dessutom i två dagar och man kommer att ändra körriktningen så att det går åt båda hållen ute på Flygstaden lördag den 19 och söndag den 20 juni. Nu är det inte riktigt på samma plats som när Rally Flygstaden kördes i början på 2000-talet då man for fram mellan byggnaderna inne på området.

Utan nu går det mer ute på själva flygfältet och vägarna där ute så att publiken lättare kan följa bilarna som kommer att rusa fram i sin jakt på fina tider när de närmare hundra deltagarna ska rasta sina snabba bilar under de två dagarna.

Förra året när det var premiär med Up Hill cup Rallycross Battle på Flygstaden området, så blev det en del övrigt att önska med hållbarheten på några ställen efter banan. Det har man nu från klubben och Flygstaden AB med hjälp av Yrkes Akademin och Bröderna Gräver som planerat vägarna i ett försökt åtgärda med hjälp av NCC som lagt asfalt på de mest utsatta partierna efter banan.

Flygstadenjakten är andra och tredje deltävlingen i en serie som har sju deltävlingar totalt i Open Up Hill Cup Rallycross Battle 2010.
10-05-06 Glöm inte anmälan till Back-SM premiären i Tidaholm
22 maj drar Back-SM säsongen igång med två deltävlingar i Klevracet i Tidaholm. Sista anmälningsdag är 7 maj.
Missa inte att göra din anmälan
Inbjudan
10-05-01 Inför Uphill Cup Örebro
Nu på söndag 2 maj drar Backtävlings säsongen igång för bilar i Ånnabodabacken utanför Örebro med första deltävlingen i Open Uphill Cup Rallycross Battle som körs för andra året i rad med 7 deltävlingar fördelat på fyra helger under året. Förutom denna tävling i Örebro är det SMK Söderhamn 19-20/6, Borlänge MK 17-18/7 och slutligen Järbo MK 21-22/8. Hela 104 förare är anmälda i 7 olika klasser, så det är upplagt för en lång och fartfylld dag när alla ska köra tre åk upp för den 900m långa grus backen.

Samtliga vinnare från förra årets total lista är anmälda utom i klass 7. Även klass 6 saknar sin fjolårs segrare men han har bara bytt bil och klass och står redo att visa att kan hantera lite vassare bil. I de stora startfältet finns även ett par nya namn som ska visa vad dom gör för i de rutinerad gänget. Så nu är det bara att hoppas att väder gudarna är på bättre humör än förra året och bjuder på riktig vår sol mot de mörka rengn målnen som följde serien hela förra året.

Klass1 Rallybilar 2WD ska ”hemmaföraren” Kenneth Olsson Hällefors MK som vann både i ånnaboda och hela cupen förra året att åter igen försöka hålla förare som Mikael Lundberg SMK Gävle, Lars Davidsson Enköpings MK, Ilpo Sällinen Sandvikens MK och Göran ”Lillen” Andersson Tjust MK bakom sej bland de 40 startande i klassen.

Klass 2 Rallycross SN får fjolårets cup segrare Oskar Sundell Järbo MK försöka hålla undan för regerande svenskamästaren Christer Nilsson Sandvikens MK, Silvermedaljören i både svenska och norska mästerskapen Olav Fredriksen KNA Eiker, Henrik Flodin SMK Hälsinge samt Jimmy och Håkan Holmkvist Gestrike RT.

Klass 3 Rallycross 2400cc segrade Joakim Larsson Västerås MS förra året och jagas nu av Niclas Norström MSK Hammaren, Göran ”Zamora” Lind Bollnäs MK som lär se upp med Järbo MK:s Magnus Olsson som efter fjolårets total seger i klassen sålde rally VOC:en i höstas och köpte en RC bil som han debuterade med i Back SM finalen i Sundsvall där motorn rasade så de var bara hem och renovera under vintern för en ny premiär i parallellracet i Strängnäs där första segernpokalen togs med hem,

Klass 4 Rallybilar 4WD Roger Enlund Västerås MS, Niklas Hägg SMK Hälsinge, Magnus Mellquist SMK Söderhamn, Jan-Erik Folkesson SMK Örebro och Jan Häggman.

Klass 5 Rallycross 2150cc Markus Jonsson Woxnadalens MK, Johan Gustafsson Hällefors MK, Magnus Bergström SMK Söderhamn och Leif ”gubben” Schelin Bollnäs MK.

Klass 6 Volvo original & Grp. N <1600 Daniel Larsson Järbo MK, Patrik Jonsson Nora MK, Dick Larsson Rasbo MK, Stefan & Robin Schelin SMK Söderhamn.

Klass 7 Grp. E är tyvär endast förra årets silver medaljör Jan Jansson anmäld.

Hela startlistan och övrig information finns på http://www.upphillcup.se/
10-01-26 Uppdaterade kalendrar för Back-SM och Uphillcup
SM Kalendern är:
22-23/5 Tidaholm MS
03-04/7 Överkalix MK
07-08/8 SMK Arboga
28-29/8 SMK Sundsvall. Nytt datum
04-05/9 Teknis MC

Har även flyttat om datumen i Uphillcupen:
02/05 Teknis MC
19-20/6 SMK Söderhamn
17-18/7 Borlänge MK. Nytt datum
21-22/8 Järbo MK. Nytt datum

Efter dessa flytter så är det inte några mera ändringar.
Nu är reglementet spikat både i Back SM och Uphillcupen.
09-11-07 Back-SM får egen hemsida
Back-SM kommer att få en egen oficiell hemsida, som redan har öppnats upp. Tanken är att hemsidan kommer fortlöpande att lägga ut alla resultat och totala poängen. Det kan även bli aktuell med kort på vinnarna efter varje deltävling etc.

www.backsm.se

09-08-20 Uphillcup Kungsberget
Nu börjar det dra ihop sej till final i den nya backcupen för rally och rallycrossbilar, Uphillcup. Det är Järbo Motorklubb som arrangerar den sista tävlingshelgen med två deltävlingar under helgen 22-23/8 uppe i den 1800m långa asfaltsbacken i Kungsberget. 4mil NV Gävle Det är 71 bilar anmälda i 7olika klasser som ska göra upp om väm som är snabbast upp för.

I klass1 Rallybilar 2WD kommer Kenneth Olsson Hällefors och ska försöka hålla Tomas ”Lången” Pettersson Ludvika MK, Göran ”Lillen” Andersson och Lars Davidsson Enköpings MK kvar bakom sej. Kennet som ju trivts i backen under tidigare års SM tävlingar har ju ryckt ifrån lite och med 108poäng före Lången som har 89p. Lillen och Lars har ju båda 71p. Sen jagar ju Ilpo Sällinen Sandvikens MK 68p. Kent Meden Jämtlands MK och Christer Hagström, båda på 58p.

I B-förarcupen i klassen är det Är det lite tätare med Tony Karlsson Taxinge MK 84p före Tommy Nilsson Karlstad MC Bil 80p. Nils Strömgren Fagersta MK 79p och Jonas Fyhr SMK Gävle 75p.

C-förar cupen leds Lola Olsson Hällefors MK 53p före Mickael Frisk Västerås MS och Robin Strömgren Fagersta MK båda på 44p

I Klass 2 Rallycross Supernat. Leder Oskar Sundell 81p före Christer Nilsson Sandvikens MK som ju vann SM tävlingen i lördags som jagar med 75p. Ingemar Thelander 62p och Hendrik Flodin 56p.
Klass 3 Rallycross 2400 Leds av Joakim Larsson Västerås MS 83p. Följt av Niklas Nordström MSK 80p. Göran ”Zamora” Lind 79p. Före Perra Andersson Strängnäs AMS och Mikael Fahlström Västerås MS båda på 67p
Klass 4 Rallybilar 4WD ser Roger Enlund Västerås MS ut att kunna ta hem segern efter att han leder med 50p och de närmaste konkurenterna Anders Wänn Borlänge MK 30p och Johan Eriksson Ludvika MS 16p inte är anmälda.
Klass 5 Rallycross 2150 leder Markus Jonsson Woxnadalens MK 88p före Johan Gustavsson Hällefors MK 53p och Björn Nordström Fredriksbergs MK49p
Klass 6 VOC & Gr. N <1600cc A-förare ser Magnus Olsson Järbo MK ut att kunna hålla konkurenterna bakom sej med 48p Markus Rurgerson Nora MK 28p Daniel Larsson Järbo MK 27p Peter Karlsson Ljusdals MS 16p
B-förare Kör Stig-Ola Hendriksson Järbo MK för seger med 48p Mot Micael Karlsson Teknis MCs 16p
C-förare slåss Erik Wigren Järbo MK 62p och Mattias Hendriksson Järbo MK 45p om slutsegern
Klass 7 Grp. E är det Stefan Schelin SMK Söderhamn 63p och Jan Jonsson Rättviks RC 44p som gör upp om cup segern www.upphillcup.se
09-08-18 2st 3e platser för Johan Oscarsson Rally i Back SM

Efter 2 års frånvaro från Rally körde vi 2st Back-SM tävlingar i Röfors utanför Arboga i helgen, i Sveriges äldsta backtävling.
Där testade vi även Sek.låda för första gången. Det var väldigt halt i 1a omgången som bl.a. SM-ledaren Niklas Hägg fick erfara som slog runt med sin Toyota .

Tävl 1på lördagen kändes lite ovant (v-låda) men var snabbast i 1a & 2a omgången, blev rätt förvånad men slutade på 3e plats 25/100sek efter Dick Larsson och 3/100sek efter Patrik Sjöberg.

Tider Lördag:
1. Dick Larsson 39.99 sek
2. P. Sjöberg 40.21
3. J. Oscarsson 40.24

Tävl 2 på söndagen kändes mer vant med lådan nu, men krökte en fälg styrstag i första omg. En fjärdeplats i första omgången en andraplats i andra omg. och en tredjeplats i tredje omg. Slutresultat vi blev 3a 8/100sek från segraren P. Sjöberg, 3/100sek från 2a plats.

Bilen känns kanon med Sekv. låda, grym potential i bilen, lite mindre rattrost så kan det bli riktigt bra. Det ger en riktig adrenalin kick att åka backe, jag hade lite stolpe ut Ang hundradelarna.

Tider Söndag:
1. P. Sjöberg 39.49 sek
2. J-O. Marklund 39.54
3. J. Oscarsson 39.57
09-08-14 Oscarsson premiärkör Seklåda i Röfors och visar RS Focus
Efter nästan 2års uppbehåll kör vi nu biltävling igen i Back SM i Röfors 15-16 aug. Nu med MPG Sek.Vlåda. Blir lite rattrost och tufft motstånd men riktigt kul ! Motorcentralen visar även nya vassa 305hk Focus RS intill Flexifuel Cosworthen. Välkommen till oss att kika
/Oscarsson Rally
09-08-01 Oskar Sundell omutlig i Flygstadenjakten
Oskar Sundell, Järbo MK var omutlig i rallycrossens Super Nationella klass när fjärde deltävlingen i Up Hill Cup för backtävlingar genomfördes på Flygstaden i Söderhamn 1 augusti.

Oskar var hårt uppvaktad av Jimmy Holmkvist, Gestrike Racing Team när han satte bästa tiden i sitt första åk av tre. Oskars 2.07.81 var den som satte de andra på plats och Jimmy var närmast med 2.09.19 som han även satte i första åket. Bakom jagade Ingemar Thelander, SMK Gävle mot en tredjeplats som han med en suverän körning satte i andra åket och han stoppade klockan på 2.09.73 i målet efter den 2,8 långa banan i lätt regn.

I Super Nationell 2400 Var det Joakim Larsson, Västerås MS som var den som satte bästa farten, men med nöd och näppe då Joakim körde in sin bästa tid på 2.12.79 och bakom jaga Sunnansjö MK; s Peter Eriksson friskt och var endast bråkdelen bakom med tiden 2.12.93 så marginalen kunde nog räknas till en tändsticksask på högkant vid mållinjen. Bakom kom även Niklas Nordström, MSK Hammaren som satte sin bästa tid i sista åket och klockan visade 2.13.55

I minsta rallycross klassen 2150 var det Markus Jonsson, Voxnadalens MK som satte ett fint åk i sitt andra åk och därmed klev högst på prispodiet efter en fin dag. Bakom jagade Johan Gustavsson, Hällefors MK som tog hand om andra platsen och trea körde Philip Söder, Västerås MS in.

För de tvåhjulsdrivna rallybilarna var det Lars Davidsson, Enköpings MK som var den vassaste och satte sin bästa tid i sista åket av tre. Bara 32 hundradelar bakom Lars kom nu Kenneth Olsson, Hällefors MK som hade sin bästa tid från första åket. Trean Tomas Lången Pettersson, Ludvika MK var inte långt efter då det var bara 85 hundradelar som skilde topp trion i 2 WD klassen.

Roger Englund, Västerås MS var den raskaste i 4 WD rallyklassen och Niklas Hägg, SMK Hälsinge fick se sig slagen denna gång och här var det Vännäs föraren Niclas Nyman som lade beslag på tredjeplatsen.

För Volvo Original blev det åter en seger för sporadiskt tävlande Peter Karlsson, Ljusdals MS som denna gång avstod från att delta i rallycrossens 2400 och tog och dammade av sin racing klenod till 240 i garagets gömmor och visade konkurrenterna hur man rattar en näst intill veteranbil. Nu var det Magnus Olsson, Järbo MK som var närmast bakom och tredjeplatsen denna gång får tillskrivas Marcus Rutgersson, Nora MK.

Gr E bjöd på en vinst för en återfalls förare då Mattias Svedberg, Bollnäs MK bestämt sig för en mindre comeback och visade att rattkunskaperna satt kvar i ryggmärjen. Tvåa i Gr E rattade SMK Söderhamns Stefan Schelin in på och trea denna gång kom Thomas Bäck, Mariestads MS.
09-06-23 Ånnaboda Veteranbilträff 6-7 juni
Ånnaboda är en väletablerad och stor veteranbilsträff med 25 år på nacken. I år var den förlagd till 6-7 juni. 6 juni passade i år extra bra eftersom MHRF slog ett slag på trumman för vår bilhobby den 6 juni. Och nog var det bilar som visade upp sig på Ånnaboda, det kom ca 1000 bilar och motorcyklar/mopeder.

Vädrets makter var inte på sitt allra bästa humör, ty det kom några riktigt rejäla regnskurar.
Det mesta var nog som vanligt: Campingveteranerna hade sitt sedvanliga årsmöte, en del klubbar ställde ut sina klubb-bilar, Classic motor hade ett intressant föredrag om vespan SVALAN,när man sett sig mätt på alla fina bilar, kunde man gå en sväng på marknaden. Där var det sedvanliga utbudet av bilprylar (från rostiga oigenkännliga delar till nytt i originalförpackning), nostalgiprylar till vår bilhobby och en del vanliga "loppisprylar".

Själv hittade jag bland annat två nya rostfria avgasrör till min SAAB.

Den här helgen är Lasse Lindström ett givet inslag. En bilspeaker (som även kan flygplan) som pratar nästan oavbrutet i två dagar om i stort sett alla bilar och modeller han ser i Ånnaboda.
(Hur kan han hålla isär allt ?)

På lördagkvällen var det musikunderhållning från 50-,60- och 70-talet i restaurangtältet (och ville man fanns där både mat och dryck)

Vi åkte dit i min gamla SAAB 96 från 1961, en standard 2-takt med lite nostalgiprylar monterat (barnstol, Ce-Ge Hammarlunds hjälm, nickehunden osv). (Den hade vi för övrigt som rallybil i regularityklassen i Midnattssolsrallyt 2008 och ska även köra med den i år)

Vi hade dukat upp med diverse attrialjer från 60-talet. Ett "Turisttält" från ABC-fabriken från sent 50-tal med gamla Trelleborgsluftmadrasser och gamla sovsäckar. Det går fortfarande utmärkt att sova i det, även om det var lite kulet under den här helgen. Verkar vara bra impregnering på den tiden, tältet blev inte blött.

Vi sitter vid det gamla Origo-bordet, lyssnar på den gamla AGA-radion, häller upp kaffet ur den flätade termosen i plastmuggarna tillhörande den gamla campingväskan. Klädda i kläder från den tiden.
(Ja, vi använder allt vårt "skådebröd" vi har med oss, funkar lika bra idag som på 60-talet.)

På Lördagen var det Concourse de Charm. Vi brukar inte ställa upp där, men gjorde ett försök i år. Det gav god skörd.. Vi vann bilklassen, det var oväntat men jätteroligt.

nwww.saabsidan.dinstudio.se
09-05-02 Delad seger i Krutracet
Det var snubblande nära att Bosse Sundins segerrad i Krutracet i Dynamitbacken skulle brytas. Han hade dock hundradelarna med sig. Han tog sig uppför den 530 meter långa backen på den fina tiden 24.97. Efter honom startade klubbkompisen från Dals MK Per-Åke Forsman i en BMW. Han prickar Sundins tid på hundradelen och därmed blev det dött dalslänningarna emellan. Sundin sade efteråt att han hade nog kunnat kört lite fortare om inte kopplingen på Volvon hade varit i lite bättre skick. Trea i denna klass, veteran, blev Roland Karlsson från Uddevalla som gjorde comeback efter några års uppehåll. Nu i en Saab 99. Dals MK fick ytterligare en segrare i Roger Karlén som vann klass Ekonomi före Johan Jansson, Stenungsund. Klass Volvo Original vanns av Urban Andersson, Stenungsund, före Jan Larsson från Dals MK. I klassen upp till 1150 cc hade Uno Johansson ett backrekord på 29.19. Det försvann med bred marginal när Anders Jensen från Borås åkte upp på tiden 26.84. Största klassen var Regularity där man skall köra två åk så nära varandra som möjligt i tid. Lennart Svensson från Örebro körde till sig en tidsskillnad på 0.05 sekunder. Nästan lika bra var Tomas Ahlberg, Kind, och Lasse Larsson från Hällevadsholm. Man kom upp på tiden 0.07 sekunder.
Göthe Johansson

09-05-01 Tävlingsavgiften sänkt med omedelbar verkan!
Rallycrossutskottet har med omedelbar verkan beslutat att sänka tävlingsavgiften i BackSM till 1500:- Detta kommer ut under SBFs officiella meddelanden på måndag.
09-03-23 4 wd får SM-värdighet i Backe
Back-SM har i år en nyhet att bjuda på. 4-wd har nämligen fått SM-värdighet från och med i år.
09-02-03 Mästarmötet i Järvsöbacken ställer in!
Sommarens stora motorsportevenemang, Mästarmötet 2009 i Järvsöbacken den 11-12 juli, kommer tyvärr inte att genomföras. Ljusdals Motorsällskap, som de senaste två åren med mycket meriterade startfält kört Mästarmötet i Järvsöbackens nya sträckning, har beslutat att ställa in sommarens planerade evenemang.

Orsaken till beslutet ligger på det ekonomiska planet. Effekterna av rådande lågkonjunktur riskerar att kraftigt reducera klubbens sponsorintäkter till Mästarmötet. En annan återverkan av krisen, är att startfälten kan komma att tunnas ut jämfört med tidigare år. För att vara ett publikdragande evenemang krävs det mycket snabba och spektakulära bilar i startfälten, vilket kan bli svårt att uppnå för närvarande.

Mästarmötet är ett kostnadskrävande arrangemang och innebär stort ekonomsikt risktagande för en liten klubb. När förutsättningarna för ett positivt ekonomiskt utfall av arrangemanget inte är tillfredsställande, har därför Ljusdals MS fattat beslutet att ställa in Mästarmötet 2009 och i stället sikta på att genomföra ett framgångsrikt Mästarmötet 2010.
08-07-13 Nytt rekord satt av Stefan Jansson, Rasbo MK
Stefan Jansson, Rasbo MK satte nytt backrekord med tiden 37,91 på Öjeberget och den 890 meter långa stigningen med sin Hyundai WRC i Järvsöbacken när Ljusdals MS arrangerade tävlingen för andra året. Stefan satte press på Hans Möller, Norrköpings MK redan på lördagen med en tid som kröp nära Möllers rekord på 38,57 från i fjol då han laddade upp på 39,18 i hyfsade förhållanden när backen var halvtorr. Nu drabbades även söndagen av regnskurar, men solen bröt fram i uppehållet vid lunch och man satte bra tider från alla i andra åket för dagen. Hans Möller var inte sämre alls då han satte nytt personbästa i sitt andra åk också den under förra rekordet med 38,50 sekunder.

I Div. 1 var det som sagt Stefan Jansson, Rasbo MK som dominerade och totalvann med sina två bästa åk som gav tiden 1,17,09. Hans Möller, Norrköpings MK pressade på hårt och tog hand om andra platsen med tiden 1,18,10 och SMK Hälsinges Leif Lindell rattade in på tredjeplatsen efter dessa två dagar på tiden 1,28,82.
Stefan plockade även hem en pris check på 15,000 kr och den summan återkommer även nästa år då förhoppningsvis rekordet putsas igen.

Den Supernationella rallycrossklassen bjöd på fina kamper, men var mer drabbade av regnskurarna under helgen och här var det Christer Nilsson, Sandvikens MK som hade flytet i sin Volvo S40 med tiderna och regnskurarna och han vann klassen på tiden 1,22,89 och tvåan Henrik Flodin, SMK Hälsinge var endast hundradel bakom på 1,22,90 med en Volvo S40, så det var tätt i toppen. På tredje platsen körde Jimmy Holmkvist, Gestrike RT i en S40 in på en tid som sammanlagt visade 1,23,06 vilket inte var mer än en skärmlängd ifrån segraren Christers tid.

Även supernationell 2400 bjöd på hundradels jakt och här var det Daniel Bååth, Gestrike RT med en Volvo 240som var vassast denna gång på de två bästa tiderna sammanlagt som visade 1,25,45. Hemmaföraren Peter Karlsson, Ljusdals MS med sin Opel Vectravar den som uppvaktade närmast och han körde in på tiden 1,25,86 så det var inte stor skillnad här i mellan dessa två herrar. Trea i klassen körde Per Engstrand in på med tiden 1,26,04 med sin BMW M3 så det var tätt värre här också.

I den fyrhjulsdrivna rallyklassen var det Niklas Hägg, SMK Hälsinge i sin Toyota Celica som visade vart skåpet skulle stå med bästa tider både lördag och söndag som sammanlagt visade tiden 1,21,05 och tvåa kom Uffe Eriksson, Östhammars MK i sin Toyota Corolla WRC med drygt sekunden bakom då med tiden 1,22,18. Trea kom John Karlsson, Taxinge MK som kämpade på fint och slutade med tiden 1,25,46 med sin Mitsubishi Evo VII.

Rallyklassen för de tvåhjulsdrivna vanns av Lars Davidsson, Enköpings MK med sin vassa Renault Megane. Lars plockade ihop två åk som gav tiden 1,24,46 och tvåan Kenneth Olsson, Hällefors MS styrde in på en tid som visade 1,25,15 med sin Ford Escort. Trean Mikael Lundberg, SMK Gävle med en VW Golf Kitcar drabbades av en rullning i gamla depåkurvan, men hade hunnit sätta en bra tid i första omgången innan han rullade i sin andra omgång söndagen.

I sista och minsta klassen under helgen var nostalgi/sportvagns bilar och här var det en Megabusa som vann på tiden 1,22,79 vilket gav en total tredjeplats i sammanhanget. Tvåa här kom Anders "Senior" Lindell, Örnsköldsviks MK på tiden 1,22,81 med sin MG-Metro 6R4. Trea i klassen kom Ljusdalsgrabben Tomas Eriksson med sin Porsche GT3.

Patrik Flodin, Ilsbo MK som kör i Rally VM passade på att gästa backen på söndagen och lånade Thomas Nilssons Supernationella Ford Focus och körd up på en bästa tid av tre på 40,88 viket var en bra tid med tanke på att det var första gången i en sådan bil.
08-07-13 Backrekordet 38,75 stod sig
Det blev inget nytt backrekord under lördagens tre åk på Mästarmötet i Järvsöbacken, men det var nära då Stefan Jansson, Rasbo MK satte en tid på 39,18 i vätan med sin Hyundai WRC. Vädret var mulet med regnskurar som gjorde det väldigt halt stundtals för alla de 58 startande och drygt 600 i publiken under dagen. Närmast bakom i tid körde förra årets rekordsättare Hans Möller, Norrköpings MK in ett åk som gav tiden 39,60 i sin Ford RS 200 och där båda tävlar i Div. 1 klassen. Tredje bästa tid höll Niklas Hägg, SMK Hälsinge i Rally klassen 4WD med sin Toyota Celica med 40,94.

I Rally klassen 4WD jagas Niklas Hägg närmast av Uffe Eriksson, Östhammars MK på tiden 41,75 och trea där har vi Björn Adolfsson, Stockholms BK.
I den tvåhjulsdrivna rallyklassen leder Micke Lundberg, SMK Gävle med tiden 42,02 och tvåa på tiden 42,50 ligger Kenneth Olsson, Hällefors MK, Trea i 2WD har vi Lars Davidsson, Enköpings MK på tiden 42,62.

Den Supernationella klassen bjöd på tuffa fajter då det var omväxlande torrt och blött och det var Lars Svensson, SMK Hälsinge fick till det bäst med 41,85. Men det blev betydligt tuffare om andra platsen som nu Mattias Olsson, Bollnäs MK tog hand om med tiden 42,39 och trea inför söndagens start ligger Pontus Westman, Films MK.

I Supernationell 2400 är det Daniel Bååth, Gestrike RT som var snabbast med 43,76 tätt jagad av hemmaföraren Peter Karlsson, Ljusdals MS bara tiondelarna bakom med 43,98. Trea i klassen ligger Bollnäs MK; s Göran "Zamora" Lind med 44,18 på sin klocka.
Inför söndagen kommer det celebert besök, och det med Patrik Flodin Ilsbo MK som lånar bil klubbkompisen Thomas Nilsson som låter Patrik ratta hans Ford Focus Supernationella bil i tre uppvisnings åk .

08-07-10 Ska backrekordet 38.57 stå sig?

I år laddar Ljusdals MS på med en prispott på 15.000 kronor för ett nytt backrekord i den 890 meter långa Järvsöbacken den 12 och 13 juli.
Efter den lyckade comebacken med rally/rallycross bilar uppför Järvsöbacken förra året med rekord stor publik kör man nu vidare och lockar nu även med prispengar till den som slår rekordtiden Hans Möller, Norrköpings MK satte på 38.57 sekunder med sin Ford RS200.

Så i år är Hans Möller tillbaka för att försvara sitt rekord och många av de som var med förra året återkommer för att ge honom och klockan en riktig kamp. Den som var giftigast och närmast Möllers fyrhjuls drivna Ford RS200 i fjol var SMK Hälsinges Henrik Flodin med sin tvåhjulsdrivna Supernationella Volvo S40 som körde upp som snabbast med tiden 39,72. Så det var bara drygt sekunden som var skillnaden mellan de 2 och 4 hjuls drivna bilarna.

Vi får inte glömma att snabbaste Div. 1 bil med Norges Frode Aalberg åter gästar backen med ett besök, och nu ska det vara ordning på hans Mitsubishi RS Evo så att den går rent uppför hela vägen. I fjol krånglade det något för Frode och bästa åket fick bara en missvisande tid på 41,43 sekunder och därmed även slagen av vinnaren i SN 2WD Henrik Flodin och tvåan i SN 2WD Christer Nilsson, Sandvikens MK.

Trean i Supernationella Per A Jörgensen från Norge kommer också tillbaka, och det med ny bil. Förra året rattade han en Volvo S40 som nu ersätts med en väldigt vass BMW E30 som han rastat duktigt på tävlingarna hemmavid och kan aspirera på förstaplatsen denna gång.

Men de är inte de ända som kan ställa till det för Hans Möller och hans rekord från förra året. Nu kommer det en nostalgibil i form av en giftig MG-Metro 6R4 som rattas av Anders "Senior" Nyman, Örnsköldsviks RK. Även en Porsche GT3 Clubsport som styrs av Ljusdals Tomas Eriksson ska göra sina svarta spå i asfalten uppför hela backen och det kan gå väldigt fort med denna vassa sportvagn som dessutom får konkurens av en Megabusa!

Ja Megabusan är ett Westfield bilbygge (Super Seven-kopia) som endast väger 495 kg och har en högvarvande GSXR1300R Suzuki Hayabusa Mc-maskin under den långa slanka motorhuven. Ja om inte annat så kommer den att varva friskt med ett härligt ljud i backen under lördagen och söndagen. Vi får inte glömma de nya för året i Div. 1 klassen med förarna Leif Lindell, SMK Hälsinge som kommer med en Ford RS Cosworth och Stefan Jansson, Rasbo MK i en Hyundai WRC som säkert vill stå stolta överst på prisutdelningen på söndagen.

Skulle nu ingen slå rekordet går potten vidare och växer till med lika mycket nästa år.

www.ljusdalsms.se/mastarmotet/master.htm
08-06-27 Anmälningstiden går snart ut för Mästarmötet
Anmälningstiden snart går ut för Mästarmöte (4 juli) i Järvsöbacken och att det finns några plats kvar, om dom vill ha chansen att åka så måste de anmäla sig snarast!
http://www.ljusdalsms.se/mastarmotet/master.htm (hemsidan)
http://www.ljusdalsms.se/mastarmotet/Inbjudan%20mastarmote.pdf (inbjudan)
http://tpd.space2u.com/anmalan/mastar.asp?what=visa&open=yes&id=38 (e-anmälan)
08-05-27 Ny SM-arrangör i Back-SM
Rallycrossutskottet har beslutat utse ny arrangör för deltävlingar i Back-SM 2008, Västerås MS den 26-27 juli Västerås Motorstadion. Överkalix MK och Morjärvs MS har meddelat att inte arrangera deltävlingar 2008.
www.sbf.se

08-05-25 Back-SM Tidaholm

Vi sitter här nere nu efter prisutdelningen och tar igen oss i väntan på morgondagens tävlingar å surfar runt lite på nätet men hittar inte mycke info härifrån i skymundan av Sydsvenska.

Deltävlingen gick bra för Lundberg s del med seger i rally klassen 0:36,90 före Kennet Olsson 0:36,94 och Per Uddesson 0:37,21.

Och i supernationella kom Christer Nilsson på en fjärde plats 0:36,22 efter två norrmän Olav Fredriksen etta 0:35,54 och Ola Fröshaug andra plats 0:36,04. Bäste svensk på tredje plats var Pontus Westman 0:36,05. Femte platsen la Hendrik Flodin beslag på som efter att fått problem med växellådan inför andra åket och inte lyckades få ihop den innan tredje åket utan fick nöja sej med tiden han fick i första åket i en ny backe. Han är säkert revanch sugen inför morgondagen och vill ta första platsen från den ende kvarvarande norsken. Den andre norsken Ola Fröshaug hadde sin buss brevid oss om nu mina språkkunskaper i norska är helt fel så var han så sugen på att åka att han åkt hela vägen bara för en dags tävlande för att senhinna hem till sin sons konfirmation på söndagen.

Benne From som ju ska köra Back SM i Oskar Sundells bil som jag åker med hit hadde då dagens jämnaste åk.

Mellan de tre åken skilde endast tre hundradelar med första åket som var de bästa med 0:36,74 andra 0:36,75 och tredje 0:36,76.

RC2400 vans utav Zamora 0:36,03 före Peter Karlsson 0:36,22 Robert Niemi 0:36,42. Daniel Bååth Gestrike kom på femte plats med 0:36,64

Rally 4WD vans av Björn Persson Huddinge MK 0:33,45 före den gammle rally räven Ingvar Carlsson SMK Nyköping 0:33,97 Dick Larsson Rasbo 0:34,23.

På Oskars hemsida www.sundellsrallycross.se har försökt hålla tiderna uppdaterade efter loppen så gott det går under dagen och om det inte blir för mycke skruva efter Bennes revans sug under morgondagen så ska jag försöka hålla den lika uppdaterad i morgon.

Kameran har jag ju också med men sladden för att få över dom i datorn ligger ju självfallet kvar 6timmar härifrån hemma i järbo så eventuella bilder lär du åtminstonde få vänta på till midnatt i morgon.


08-05-03 Bosse Sundins fjärde raka
Bosse Sundin i en Volvo 142 från Dals MK kom till Krutracet i Dynamitbacken som en favorit. Har man segrat de tre senaste åren, då har man favoritskapet på axlarna. Han gjorde ingen besviken och kunde ganska så lätt vinna i det fina vårvädret, Snabbaste tiden för Sundins del blev 24.59. Värsta motståndet kom från klubbkompisen Per-Åke Forsman, men han kom inte riktigt i närheten av Sundins tid. Det skilde en dryg halvsekund och det får anses som mycket i denna sport när det är hundradelarna som gäller. Ner till tredje platsen var det desto jämnare. Christer Nilsson från SMK Trollhättan var distanserad med 6 hundradelar. M:r MK Trophy själv, Uno Johansson, valde denna gång att lufta sin Renault Gordini. Detta gjorde han på allra bästa sätt och han var den ende under 30 sekunder i klass klassiska rallybilar upp till 1150 cc. Han landade på 29.47. Detta var dryga sekunden bättre än Hans Solberg i en Saab Sport. I klassen över 1600 cc vann Knaggen Backström från Ludvika på en mycket gångbar tid, 27.17. Bra körningar gjorde Jan-Erik Johansson, MK Ratten, och Tommy Möller, Säffle MC. Johansson vann klass ekonomi på tiden 27.00 och Möller Volvo Original på tiden 26.03. Största klassen var Regularity där det gäller att köra två på en tid som ligger så nära varandra som möjligt, oavsett hur lång körtiden är. Anders Jensen, Borås MK, och Gunnar Johansson, SMK Trollhättan hade bara 1 hundradels sekund i skillnad på sina två åk. Ingen tid för några missade växlar här. Trea blev Torleif Lind från MK Kopparberg. Han hade en skillnad på 15 hundradelar. Snabbaste körtid i klassen hade Stellan Östling från SVK Göteborg, 26.85. Hur det går med kommande tävlingar i Dynamitbacken vet MK Trophy inte. Kommunen har inte kommit till något beslut ännu om idrottshallen, säger Uno Johansson efter en lyckad tävling. -Vi planerar en tävling åt gången och så får vi se när den sista tävlingen blir kord.
/ Göthe Johansson
Uddevalla. Backtävling för bilar. Klass Regularity, snabbaste tider: 1) Stellan Östling, SVK Göteborg, 26.85, 2) Anders Jensen, Borås MK, 28.21, 3) Lasse Larsson, Hällevadsholms MK, 27.67.
Klass Regularity, minsta mellanskillnad: 1) Anders Jensen, Borås MK, 0.01 sek, 1) Gunnar Johansson, SMK Trollhättan, 0.01 sek. 3) Torleif Lind, MK Kopparberg, 0.15 sek.
Klassiska bilar upp till 1150 cc: 1) Uno Johansson, MK Trophy, 29.47, 2) Hans Sohlberg, SVK Göteborg, 30.56, 3) Bengt Jonsson, Ludvika MS, Saab Sport, 30.67.
Klassiska bilar 1150-1300 cc: 1) Kjell Svärd, Kristianstads MK, BMC Cooper, 30.42.
Klassiska bilar 1300-1600 cc: 1) Sam Bernhardsson, Säffle MC, VW 1500, 30.44.
Klassiska bilar över 1600 cc: 1) Knaggen Backström, Ludvika MS, Volvo 544, 27.17, 2) Lars-Olof Bryntesson, MK Team Westom, 30.33, 3) Håkan Persson, Ludvika MS, 32.08.
Klass Veteran: 1) Bosse Sundin, Dals MK, Volvo 142, 24.59, 2) Per-Åke Forsman, d:o, BMW 2002, 25.16, 3) Christer Nilsson, SMK Trollhättan, Opel A, 26.22, 4) Stefan Grönberg, Dals MK, 27.16, 5) Karl-Erik Grönberg, d:o, d:o, 27.24.
Klass Ekonomi: 1) John-Erik Johansson, Ford E, 27.00, 2) Tommy Andersson, Älvbygdens MK, 28.11, 3) Roger Karlen, Dals MK, 29.07.
Klass Volvo Original: 1) Tommy Möller, Säffle MC, Volvo 240, 26.03, 2) Jan Larsson, Älvbygdens MK, Volvo 244, 26.12, 3) Urban Andersson, Stenungsunds MS, Volvo 940, 26.48.
07-09-14 Radio från Back-SM-finalen
Här kan man under morgon dagen höra livesändning från förberedelserna inför back-SM! Någon gång mellan 15:00 och 16:00 startar sändningen… Intervjuer och lite ”åk-Radio” blir det!

På söndagen kommer det även göras lite andra reportage och inspelningar som kommer att sändas på radio västernorrland!

Du lyssnar på radion vi länken: www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=&id=
Mer info om back-SM, Söderknalen: http://backsm.lindstromrally.se
07-09-01 Back-SM Söderknallen har egen hemsida
All information som rör SMK Sundsvalls deltävling Söderknallen kommer du att hitta på en egen hemsida: http://backsm.lindstromrally.se

Där kommer all nödvändig info före, under och efter tävlingen att finnas! Välkommen till SMK Sundsvalls sida om Söderknallen, finalen i Back-SM!

07-08-11 Motorcentralen visar ny 507hk Mustang Shelby i Röfors
Motorcentralen visar en ny kompressormatad Mustang Shelby Cobra GT 500 i Röforsdepån. 507hk 650nm bilen är vit med klassiska mörkblåblå ränder. Bilen finns garanterat där under lördagen och eventuellt även söndagen .hos Motorcentralen/Oscarssonrally teamet där förarna Johan Oscarsson och Rickard Hellström har sin depå och sina tävlingsbilar. Johan har stora förhoppningar inför helgen
07-07-29 Mästarmötet i Järvsöbacken blev lyckat
Hasse Möller har back rekordet på 38.57
Ljusdals MS har lyckats fint med Mästarmötet i Järvsöbacken efter flera års uppehåll. Nu har man inte haft tävlingar på ett flertal år i backen som nu har en ny spännande serpentinliknande sträckning uppför med bra puklikplatser upp för hela branten. Här har man nu kört med rallycross och rallybilar i två dagar i ett trevigt väder som gick över i regn precis efter pris utdelningen på söndag eftermiddag. Det blev fem heat där bästa tiden från lördagens tre heat togs med till söndagen där man fick två heat att kämpa på för att sätta fina tider här var det kamp över alla klasser och det var väldigt tätt mellan deltagarna när klockorna stoppades för de 58 deltagarna. och de två bästa tiderna räknades ihop. Det kom ca. 3000 i publik som var på plats för att se all härlig bilåkning under hela helgen. Nu hämtar tävlingsledningen i Ljusdals MS andan och pustar ut, men man räknar på att återkomma 2008 med ett nytt arrangemang i Järvsöbacken.

Ljusdals MS tackar alla deltagare, funktionärer och publik för det väldigt lyckade mästarmötet.

Veteran har backrekord efter första dagen.
Första dagen på mästarmötet för rallycross och rallybilar i nya Järvsöbacken blev en lyckad tillställning för Ljusdals MS med ett väder som först lovade regnskurar som lyckligtvis uteblev helt. Här var det molnighet med lätt vind och ett all mer ökande solsken under dagen som slutade med blå himmel när man avslutade dagen med en uppvisning i Drifting av Mattias Österlund, Hedemora och Jimmy Berneholt, Söderhamn som lade tjock gummirök i hela den 890 meter långa backen med sina bilar.

Man körde tre omgångar uppför och bästa tiderna för dagen tas med till söndagen där det blir nya försök att sätta bra åk och här var det Hans Möller med en veteran Ford RS200 som satte nya backrekordet med tiden 39.44. Men rallycrossens supernationella var inte långt bakom då Norges Per A Jörgensen satte 39.73 med en Volvo S40.Här ligger SMK Hälsinges Henrik Flodin endast 3 hundradelar bakom.

Patrik Ydrefalk, Laxå MK satte bästa tiden i supernationell 2400 och det med 40.80 och hemmafavoriten Peter Karlsson sekunden drygt bakom. För de tvåhjulsdrivna rallybilarna leder nu Norrmanen Jacob Mathelson Holm på tiden 41.24 före Lars Davidsson, Enköpings MK på tiden 41.51.

I Rally 4 WD leder Niklas Hägg, SMK Hälsinge före Uffe Eriksson, Östhammars MK och trea i klassen är Patrik Sjöberg, Örnsköldsviks MK. Så i morgon söndag gäller det för grabbarna att ta nya tag med nya fina tider och härlig åkning och hoppas att vädret är lika som nu under lördagen.

http://www.ljusdalsms.se/mastarmotet/master.htm
07-07-03 Veteraner utmanas i Backe
Utanför Sundsvall finns en klassiskt blå Renault R8 - med vita ränder - som ska luftas i sommar. Tanken är att de gamla is-mästarna Göran "Sotarn" Olsson och Arne Hallberg ska turas om i den uppför SM-backarna i Järvsö och Sundsvall. De utmanar gärna fler som vill lufta gamla klenoder!

Bakgrunden är den att Ove Nilsson, ordförande i SMK Sundsvall, visste att Renault R8:an fanns och att både Sotarn och Arne var åksugna. Det blev ett inhopp redan förra året och nu tar trion steg fullt ut och erbjuder fler veteraner att vara med! De tävlingar det gäller är SM i Backe hos Ljusdals MS och SMK Sundsvall. Båda på asfalt.
- Det ligger närmast till hands om man är rädd om materialet, menar Sotarn.

Han fick sitt smeknamn redan som grabb, för hans trimmade moppe sotade så ordentligt eftersom han körde med risinolja.
- Jo, visst ville man vara först då med...
Sedan dess har han bland annat placerat fem guld i IS-SM i prishyllan: 1975, -78, -81, -84 och -85.
- Jag körde Stigs (Blomquist) värstingbilar när inte han hade de i VM, bland annat en Audi Quattro, berättar Sotarn.

Men nu är det Renault R8 som gäller, och om inte Arne Hallberg (guld på isen 1973-74) hinner få tag på något eget ska de dela bil.
- Jag petar in de in det heat där det är minst antal startande, så får de köra "på riktigt", säger Ove Nilsson, ordförande i SMK Sundsvall som arrangerar finaltävlingen.
De som vill vara med och utmana Sotarn och Arne kontaktar så fort som möjligt antingen Ove Nilsson eller Robert Johansson, Ljusdals MS.
- Det vore kul om vi kunde dra ihop några gamla uvar. Jag vet att Stig (Blomquist) är lite intresserad av att komma med sin Lotus Cortina. Men det gör inget om vi är några fler, avslutar Göran "Sotarn" Olsson.
Ljusdals MS arrangerar sin SM-deltävling den 28-29 juli och SMK Sundsvall sin den 15-16 september.
07-03-28 SM/RM reglerna för Backe justerade

Regler för SM/RM BACKE justeringar
5.7.2 Vikt och ljud: alternativt 95dB(A) vid 3500 rpm.
5.8.6 Parc fermé: Omedelbart efter tredje åk skall bilen o.sv.

06-11-24 Backtävling i Järvsöbacken återuppstår!
Det är nu fem år sedan man körde en tävling i Järvsöbacken, men 28-29 juli är det dags igen. Det hela har legat nere på grund av backens kvalité, men nu håller den som bäst på att återuppbyggas och därmed får backen en ny sträckning. Det kan komma att bli en av Sveriges bästa asfaltsbackar när den är klar! På serpentinvägar, med bred väg, brant stigning och tvära kurvor. Ljusdals MS kommer att arrangera ett "Mästarmöte" 28-29 juli då man hoppas att de som varit i backen förut och alla nya nyfikna kommer att dyka upp. Intressset för backen har varit stor och NU ÄNTLIGEN är det dags igen!

www.ljusdalsms.se/master.htm

06-09-17 Kenneth Olsson Hällefors MK återtog titeln svensk mästare i Backe
Rallyklassen 2006. Det avgjordes nu i helgen i Sundsvall med seger både lördag och söndag. Guld 2002-03-04 silver 05 Guld 2006.
www.hellefors.se/forening/svanvik/
06-09-11 Mindre än en vecka kvar nu….
…till SMK Sundsvalls finalhelg i Back-SM.
För närvarande är det 68st anmälda till tävlingarna och detta uppdelat på SM/RM:s fyra klasser.
Tävlingarna avgörs uppför Södra Stadsberget i centrala Sundsvall. Backen består av asfalt och är 950 meter lång.

Det är i år 25-års jubileum. Under dessa år har många hårda fighter utspelats. Vi hoppas att årets tävlingar inte blir något undantag.

Anmälan och besiktning startar under Fredagskvällen på Sundsvalls Gummiverkstad, från kl 17.00 till 21.00, och fortsätter i depån uppe i backen på lördag morgon. Första start på lördagen är kl 11.00, och på söndag kl 10.00.

SMK Sundsvall hälsar alla välkomna till årets finalhelg i Back SM/RM
06-07-31 Rörforsloppet jubilerar!
Nu är det dags för Sveriges anrikaste backtävling för bil och MC, Röforsloppet, som firar jubileum med sin 70:e tävling sedan premiäråret 1935. Precis som traditionen bjuder gäller det SM i backe för såväl bilar och motorcyklar. Dessutom firar arrangerande SMK Arboga sitt eget 60-årsjubileum genom att speciellt bjuda in ett drygt 20-tal jubileumsekipage, representerande Röforsloppets höjdpunkter i loppets historia.

Spännade jubileumsekipage:
Bland jubileumsekipagen återfinns i händerna på Per-Olof Håkansonn mycket fin Bugatti typ 37A, av den typ som tävlade i backen åren innan kriget tillfälligt stoppade tävlingsverksamheten. Det tidiga 50-talet representeras av bl.a. Peter Kumlin, Borlänge, som rattar en bil som tävlade i Röforsbacken redan 1949! En Effyh 500cc Midget, populärt kallad "halvpanna" syftande på den 500cc MC-motor som drev dessa
föregångare till senare tiders formel 3 bilar. Bilen lär t.o.m. ha samma startnummer som när det begav sig, även om originalchauffören då hette Sture Selander. Ett annat liknande Midget-ekipage i Röforsbakcen rattas av Lindesbergsföraren Frank Högman. Bland representanterna för 50 & 60-talets populära tävlingsbilar finner vi till exempel några 2-takts Saabar, bland annat med Arbogaföraren Göran Dahlén bakom ratten på en Saab 93 från 1959 komplett med "knidnappardörrar" och allt. En annan Arbogabo som också kör Saab är Hans Nilsson i en något senare V4. Bland de mer udda bilarna i backen får nog Valskogsbon Tord H. Elanders lilla NSU Prinz räknas, kanske mera känd som "tvålkoppen"? Dessutom kommer vi att få se Ford Anglia, Volvo PV, BMC Cooper "Hundkoja" och Porsche 911 bland jubileumsbilarna som redan på Fredagseftermiddagen den 4 Augusti inleder jubileumshelgen med en bil och MC utställning på stora torget och en ca 2 km lång paradkörning med de historiska ekipagen runt centrala Arboga.

Världskända jubilarer:
Det är inte bara Röforsloppet och klubben som firar jubileum. En av Sveriges mest framgångsrika och kända tävlingsförare genom tiderna, rallyvärldsmästaren från 1984 "Mäster" Stig Blomqvist firade sin 60-års dag någon vecka innan Röforsloppet. Vad passar då bättre än att fira ett jubileum i Röforsbacken, där Stig dessutom satt backrekord på 70-talet? Precis som då rattar Stig en Saab V4, bilen som för evigt förknippas med hans storhet som rallyförare. Till Röforsloppet har arrangörerna lyckats hitta Stigs fabriksbil från RAC-rallyt 1973, som renoverades till exakt utförande från tiden och sedan dess stått undanställd i 20 år, för att nu åter köras av sin originalchaufför!

Utöver Stig Blomqvist, kommer även andra kända namn från Röforsloppet historia. Rally-Harry Bengtsson, äldst i backen med sina 78 år rattar precis som när det begav sig en Porsche. En av hans medtävlare från tiden, Lennart Eliasson, Motala, utmanar med en BMW. Hans Möller, framgångsrik backförare från 80-talet kommer med sin Ford RS200, en mycket vass Grupp B racer och representerar en epok i motorsporten då bilarna nog till och med var vassare en många av dagens moderna tävlignsekipage.

Från dåtid till nutid - Back SM!
SMK Arboga kan glädjande nog konstatera att intresset för backtävlingar på allvar är på väg tillbaka. Antalet anmälda är större än på många år. SM-Striden i klass 1 (Rallybilar) tippas stå mellan hemmahoppet Joachim Nilsson, Arboga i en Opel och Hälleforsföraren Kenneth Olsson i en ford Escort. Säkert vill Patrik Sjöberg från Örnsköldsvik blanda sig i toppstriden med sin etanoldrivna VW Golf.

I klass 2 (Rallycrossbilar) delas favoritskapet mellan Henrik Flodin SMK Hälsinge och Håkan Holmqvist, Gestrike racing team. Bägge i Volvo S40, men Per-Anders "Perra" Johansson körandes frör MK Team Westom, Arvika vill säkert också ha ett ord med i laget. Kampen i klass 3 (Rallycrossbilar) tippas stå mellan Peter Carlsson, Ljusdal i Opel Vectra och Mikael Lundberg, Gävle i VW Golf. Om Göran "Zamora" Linds Citroen Xsara räcker till i backen kan säkert även "Zamora" med sin stora rutin vara värd att hålla ögonen på. Klass 4 med de vassa 4-hjulsdrivna rallybilarna blir också det en spännande och oviss uppgörelse mellan favoriterna Mats Johnsson, Forschaga i Ford Focus WRC, Dick Wicksell, Uppsala i en Subaru Impressa WRC och Dick Larsson, Rasbo, Toyota Celica. Dessutom ansluter en av landets mest lovande unga rallyförare och nykorade vinnaren av TV-sända Finnkampen Motor, Patrik Flodin från Ilsbo i en lånad Mitsubishi. Om bilen räcker till blir han mycket farlig för de övriga!

I de två MC klasserna, solo och sidovagnar tippas Arbogahoppet Johan Nilsson med sin burkslav Roger Nord ha stor chans till seger, liksom Skutskärsföraren Pär Sikberg och burkslaven Tomas Andersson bland sidovagsnekipagen. Knske även Anders Nilsson från Örebro med Mats Löf i sodovagnen kan blanda sig i toppstriden?

Bland solomaskinförarna utmanas segertippade Anders Jansson, Skutskär av främst Åke Jansson, körandes för Örebroklubben Teknis MC och Anders Olsson Årsunda. Det kommer dock att på sedvanligt sätt bli mycket jämna race med marignaler mätta i hundradelar i både bil och MC klasserna. SMK Arboga räknar med stor jubileumspublik i Röforsbacken under både Lördag och söndagens tävlingar.

Välkommen till Pressdagen Onsadag den 2 Augusti!
2/8 kl. 14.00 hälsar SMK Arboga och mångårige speakern "Klipp-Olle" Johansson medias representanter mycket varmt välkomna till pressvisningen i Röforsbacken (se karta för vägbeskrivning på www.smkarboga.se) Bland ett flertal intressanta ekipage på plats under pressdagen märks särskilt Rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist med sin Saab-fabriskbil från 1973.

Vi syns väl i Röforsbacken!?

Startlista pdf
Jubileumsuppvisning pdf
06-06-14 SM i backe: Satsning som gav resultat
- Förra året blev jättebra. Serien avgjordes inte förrän i finalen och det blev hur dramatiskt som helst! Förhoppningsvis blir det lika spännande i år. För ett år sedan satsade Svenska Bilsportförbundet stort på SM i backe. Resultatet blev en renässans för den klassiska tävlingsformen. Och inför premiären i årets serie ser det ut som historien kommer att upprepa sig. Det tror i alla fall Sune Rundborg, tävlingsledare i Kungsberget, 4,5 mil nordväst om Gävle där premiären körs nu till helgen den 17-18 juni.

Den 1.900 meter långa asfaltvägen uppför Kungsberget byggdes speciellt för backtävling för 10 år sedan. Men eftersom arrangerande Järbo MK stod över som arrangör ett år, så firar man inte 10-årsjubileum förrän nästa sommar.

Back-SM avgörs i fyra klasser - varav två med SM-status. SM-klasserna är en klass för 2-hjulsdrivna rallycrossbilar och en för 2-hjulsdrivna rallybilar. Övriga klasser - Rallycross 2400 och Rallybilar 4WD har RM-status (riksmästerskap). Man kör två deltävlingar varje helg - en under lördagen och en under söndagen.

Rallycrossklassen är premiärens mest spektakulära klass. Den har 20-talet anmälda - de flesta var med och slogs i absoluta toppen förra året. Titelförsvarare är backspecialisten Henrik Flodin från SMK Hälsinge. Förra årets tvåa - Per-Anders Perra Johansson, Arvika - är också anmäld. Men frågan är om han kommer till start, eftersom han kraschade sin bil i Rallycross-SM nu senast. Han har dock inte avanmält sig ännu - ryktet säger att den färgstarke värmlänningen är på jakt efter en bil att låna. Också förra årets bronsman - Håkan Holmquist, Gästrike RT - finns med i startlistan liksom regerande svenska isracingmästaren Per Ohlsson, Sundsvall och hans antagonist, silvermedaljören Sören Häggström, Örnsköldsvik. För att nu nämna några av de hetaste medaljaspiranterna.

Rallyklassen bjuder också på ett stort och intressant startfält.
I den här klassen är Mikael Lundberg, SMK Gävle regerande mästare och samtliga medaljörer från förra året är anmälda till start, Dvs Micke samt Hällefors-föraren Kenneth Olsson som tog silver och Arbogas Joachim Nilsson, som tog brons. Förmodligen kommer också rallyveteranen Gert Blomquist till start med sin se- och hörvärda bil, en Peugeot Kit Car, som stått oanvänd en längre tid:
- Vi jobar på det. Om allt faller på plats blir det start på lördag, säger Gert, som just nu förbereder start i Midnattssolsrallyt - men med en betydligt äldre bil.

RM-klassen för fyrhjulsdrivna bilar är tunn. Det var den även i förra årets premiär. Då är den andra klassen - Rallycrossbilar med max cylindervolym 2.400 cc - betydligt intressantare. Klasse var ny förra året men har utvecklats mycket positivt och bjuder i årets premiär på ett intressant startfält. Klassen vanns förra året av hemmaföraren Oskar Sundell före två andra gästrike-förare, Perra Andersson, Småbacka MK och Tommy Olsson, Gestrike RT. Men det finns flera intressanta utmanare som också vill vara med och slåss om medaljerna. T ex Robert Niemi, Boden, Lars Nygren, Hede, Peter Karlsson, Ljusdal och veteranen Göran Zamora Lind från Bollnäs. Zamora som gör come back i backen med en för honom helt ny bil.

SM i Backe, tävlingsprogram 2006:
Tävling 1: Järbo (Kundsberget) 17-18 juni.
Tävling 2: SMK Arboga 5-6 aug.
Tävling 3: Teknis MC (Örebro) 2-3 sept.
Tävling 4/Final: Sundsvall 16-17 sept.

Tryck här för mer info!