2022-2023

2022
           

SM 2022 SM
28-29
maj SMK Arboga  
11-12
juni Likenäs  
6-7
aug Östmarks MFF  
3-4
sept Västerås MS  
24-25
sept Haninge MK  
www.sbf.se/Sportgrenar/Crosskart  
SM-veckan Vinter/Sommar
25
mars SM-veckan Piteå Bara Extreme
29
juni SM-veckan 650cc och Xtreme
www.sbf.se/Sportgrenar/Crosskart  
22-12-22 Jimmie Österberg blir fabriksförare för Life Live

Crosskartföraren Jimmie Österberg har glädjen att meddela att han kommer att köra för LifeLive under 2023 som officiell fabriksförare!
 
– Det här är ett stort steg i min karriär och jag otroligt glad över att få den här möjligheten som bara ett fåtal förare får i sin karriär, att gå från när man va en liten pojk som tittade på tävlingar med pappa till att äntligen få chansen som en förare som representerar en fabrik ger mig stor motovation, säger Jimmie.
 
LifeLive är en belgisk Crosscar-tillverkare. Teamet/Företaget Grundades 2016 med syftet att etablera sig inom motorsporten på ett seriöst och professionellt sätt.

LifeLive som är otroligt seriösa drivs av Yannick Neuville, med stöd av sin bror, Rally VM-föraren Thierry Neuville som har mångårig erfarenhet av motorsport på högsta nivå.
 
Vilken serie vi kommer köra offentliggörs senare.
22-06-27 Fin födelsedagspresent till Liam i Crosskart
I helgen fyller Liam Eriksson nio år. När Crosskart-SM avslutades i Haninge tog han sin första seger i Klass 1 och det förde honom upp till brons i cupen.

Åttaårige Liam Eriksson var sist av startplattan när de nio till A-final i Klass 1 drog iväg. Men två konkurrenter krokade ihop, heatet rödflaggades och det blev omstart.
Då var Gullabo-föraren riktigt på tå och for iväg som en avlöning. Sex varv senare passerade han mållinjen först av alla med sin 85-kubiks crosskart.

Efter att ha kört i uppvisningsklassen Mini har Liam den här säsongen gått över till Klass 1. I de första fyra deltävlingarna, som körs tillsammans med SM, placerade han sig som nia, fjortonde man och på det två sjätteplatser.
Därför var segern en skräll, även om han tidigare under helgen vunnit två av sina tre kvalheat på Högstabanan i Haninge.

Belöningen blev inte bara seger i sista deltävlingen, utan han klättrade från sjätteplats i tabellen till att knipa cup-bronset i Klass 1.
- Kul, var hans korta kommentar efteråt. Förmodligen för att leendet hade fastnat uppe vid öronen på den unge föraren. Och den stora lagerkransen släpade nästan i marken.
Kommande helg fyller Liam Eriksson, Gullabo RC, nio år.


22-09-27 Hammarqvist mästare efter stor dramatik
Stor dramatik in i det sista när SM i Crosskart avslutades i Haninge. Två mästare fick bärgas i mål och efter en stenhård fight gick guldet i Xtreme till Algot Hammarqvist från Åtvidaberg.

Högstabanan i Haninge var platsen dit alla tog sig, och publiken fick även uppleva att solen bröt igenom molnen. Totalt 123 startande fördelat på sju klasser. Mest långväga gäst var irländaren Conor Shaw i huvudklassen Xtreme.

SM Xtreme
Först i mål av Sebastian Enholm och Algot Hammarqvist skulle knipa guldet. Även om ”Sebbe” hade kniven på strupen, för han måste segra i A-finalen för att bli mästare.

Hyfsad säker bronspeng hade Jimmy Bergander, ändå tog han i från tårna i tredje kvalomgången och rullade brutalt på sin hemmabana efter att ha kommit lite utanför idealspåret. Det öppnade för Erik Eriksson, som kvalade in som etta i B-finalen och tack vare vinst där tog sig vidare till A.
– Ungdomarna håller ett ruskigt tempo, men jag ska försöka göra vad jag kan, sa Erik.
Från sista startspår lyckades han ratta in som sexa och lägga ytterligare nio poäng till de 93 han hade förut.
Det räckte dock inte. För alla startande får fem deltagarpoäng, och med dessa räknade Bergander ihop 105 totalt och lönades med SM-brons trots att han vilade ut på sjukhus efter kraschen.

Guldet då? Jo, med nio vinnaraspiranter var det trångt genom de första kurvorna, innan Elias Svensson och Algot Hammarqvist kopplade ett litet grepp om klassen. När sedan Elias gick in i alternativet tog Algot över ledningen. Men bara i ett varv, för sedan var det hans tur att ta jokerspåret - och han kom ut bredvid Sebbe Enholm.
– Jag såg inte att Linus Andersen kom och det blev en liten touch när vi var jämsides. Jag gled ut men kom ut på banan igen. Då var det nervöst en stund, säger Algot.

Elias vann före Linus och Algot. Sebbe fyra, och därmed stod sig den trepoängsskillnad som rådde innan start. Svensk mästare Algot Hammarqvist, hans första guld efter ett brons tidigare i JSM 125cc.
– Det går inte att beskriva känslan… helt fantastiskt!
Silver till Sebbe Enholm som avslutar säsongen först i december, då siktet är inställt på totalseger i Nitros-serien. De två finaltävlingarna körs nere i Saudiarabien och Fjugestaföraren leder Xtreme-klassen efter ett par segrar tidigare i år.

Xtreme från tävlingen
1 Elias Svensson, Östmarks MFF
2 Linus Andersen, Haninge MK
3 Algot Hammarqvist, Åtvidabergs MK

Preliminärt SM-resultat Xtreme
1 Algot Hammarqvist, Åtvidabergs MK
2 Sebastian Enholm, Teknis MC
3 Jimmy Bergander, Haninge MK

SM 650 cc
Arbogas Noel Eliasson säkrade guldet redan i Västerås efter att ha vunnit i princip allt under säsongen. Det enda han behövde göra i Haninge var att starta träningen för att få räkna sig som mästare.
Desto hårdare var det om övriga medaljer. 16-årige Erik Andersson, från Östmark, och 32-årige Fredrik Eriksson, från Arvika, hade båda 123 poäng. Först i mål skulle bli silvermedaljör.

Trion gick som väntat till A-final, men det var forne mästaren Markus Andersson som tog starten i sitt inhopp. Men redan innan första kurvan, var Noel om. Därefter var det inget snack, utan landslagsföraren drog ifrån stort i sitt sista framträdande i 650cc.

Bakom stångades Erik med Fredrik och hans klubbkompis Erik Stigsson. När både Noel, Erik och Stig tog alternativspåret på rad slog sig Fredrik in mellan Erik och Stig. Så blev ordningen i mål och även i SM: etta Noel, tvåa Erik och trea Fredrik.
– Ingen bra tävling för min del då jag missade jokerspåret i Q2 och fick från sista spåret i A-finalen. Så nu missade jag silvret med någon tiondel. Men nu har jag ett år på mig att trimma lite till, konstaterar Fredrik.

650 cc från tävlingen
1 Noel Eliasson, SMK Arboga
2 Erik Andersson, Östmarks MFF
3 Fredrik Eriksson, MK Team Westom

Preliminärt SM-resultat 650 cc
1 Noel Eliasson, SMK Arboga
2 Erik Andersson, Östmarks MFF
3 Fredrik Eriksson, MK Team Westom

SM Klass 3 (250 cc)
Riktigt glädjande var att fem förare kom till start i en annars mycket svag klass deltagarmässigt. Det gjorde att duktige Sebastian Ainerfors var helt i en klass för sig och guldmedaljör redan i Västerås. Nu kom han för att ta ännu en överlägsen seger före sina klubbkompisar.
– Kul med silver, säger Pontus Eklund som grejade det med två poäng mer än Alexander Jansson.

Klass 3 från tävlingen
1 Sebastian Ainerfors, Västerås MS
2 Pontus Eklund, Västerås MS
3 Alexander Jansson, Västerås MS

Preliminärt SM-resultat Klass 3 (250 cc)
1 Sebastian Ainerfors, Västerås MS
2 Pontus Eklund, Västerås MS
3 Alexander Jansson, Västerås MS

JSM Klass 2 (125 cc)
Tre förare hade på förhand medaljchans, då mästerskapet är öppet för deltagare med svensk eller nordisk/NEZ-licens. En chans som norrmannen Patrick Ruud tog fasta på. Han ledde finalen i flera varv, men fick mot slutet ge sig för redan klare mästaren Eivind Walfridsson Dahl och klassdebutanten Vilgot Wetter. Men ett silver blev det för Patrick. Och brons till Vilgot.
– Jag fortsätter i samma klass nästa år, säger Vilgot och Eivind i kör.
– Sedan hoppas jag på 650 eller Xtreme år 2024 och i framtiden rally, förklarar Eivind.

Utan medalj blev Alftas Hannes Jonsson, som inte riktigt hittade rätt spår i sitt första framträdande på Högstabanan. Gick in som sexa i finalen efter kvalresultaten 3-3-4. Körde ändå upp sig i finalen och slutade fyra.

Klass 2 från tävlingen
1 Eivind Walfridsson Dahl, MK Ratten
2 Vilgot Wetter, MK Ran Askersund
3 Patrick Ruud, NMK Gardermoen

Preliminärt Junior-SM-resultat Klass 2
1 Eivind Walfridsson Dahl, MK Ratten
2 Patrick Ruud, NMK Gardermoen
3 Vilgot Wetter, MK Ran Askersund

RM Xtreme Junior
Stentuff redan på första varvet och i velodromen blev det närkontakt varpå guldfighten mellan Emil Naessén och Loke Pettersson slutade i räcket. Charlie Rosmalm Sebom var inblandad han också, men kom vidare. Slutade fyra och det räckte inte för att knipa silvret av Loke, utan det blev brons för Charlie, silver till Loke och guld till Emil.

Vann sista racet gjorde Rasmus Persson. Munkfors snabba förare har ”bara” gjort inhopp i tre av årets fem deltävlingar – med tre segrar som resultat! Får han till en hel säsong nästa år blir han ett kort i jakten på medalj.

Debut i klassen gjorde Lukas Andersson, MK Team Westom. Också han ett framtidsnamn då han kvalade med maximala 30 poäng och slutade på andra plats.
Trea i mål i finaltävlingen blev Erik Nilsson. Han debuterade i Västerås och körde då in som tvåa.

Ut med bärgare åkte guld- och silvermedaljören. Emil är son till Marcus Naessén, framstående förare i både rally, rallycross och folkrace.
– Äsch honom åker jag redan ifrån nu, så det är lugnt, säger Emil som ”bara” kört ett år i 125cc och lite folkrace innan han började med Xtreme Junior där förarna är mellan 12 och 16 år.

Xtreme Junior från tävlingen
1 Rasmus Persson, Munkfors MK
2 Lukas Andersson, MK Team Westom
3 Erik Nilsson, Östmarks MFF

Preliminär JRM-resultat Xtreme Junior
1 Emil Naessén, SMK Nyköping
2 Loke Pettersson, Haninge MK
3 Charlie Rosmalm Sebom, Haninge MK

Klass 1 (85 cc)
Cupsegern skulle avgöras i Haninge och både Alfred Eriksson och Hampus Hagström hade två kvalsegrar i bagaget in i A-finalen. I Q2 fick Hampus in en sten i bakdrevet varpå det mesta gick sönder, men i Q3 vann han över Alfred.
Spännande värre när Alfred tog starten, med Hampus i hälarna. In i velodromen kom de sida vid sida.
Men där tog det stopp. Båda landade i räcket.
Hannes Hägg övertog ledningen och såg ut att gå mot seger när Rasmus Lidman for av bortanför björkdungen. Rödflagg och omstart.

En annan som kvalat bra var Liam Eriksson, med resultatet trea-etta-etta, och i omstarten kom han iväg bland de främsta. Klokt nog tog han också alternativet redan på tredje varvet, av sex. Det var tätt i tättrion, men Liam höll ställningarna när de andra tog sitt jokervarv.

Efter att ha lämnat Mini och klivit upp i Klass 1 till den här säsongen hade Liam tidigare slutat som bäst sexa i två deltävlingar. Nu blev det seger för 8-åringen som fyller nio kommande helg. Bara något större än lagerkransen.
– Bra, löd hans korta kommentarer till hur det kändes efter sitt livs första seger.

Trots att det krävdes bärgare för att komma från banan gick cupsegern till Alfred Eriksson. Olle Strömberg tog hand om bronset och närmade sig Hampus Hagström rejält poängmässigt, för Hampus uteslöts för påkörningen i velodromen. Då tvingades han räkna bort resultatet i Haninge, samt ytterligare ett resultat. Det räckte ändå till cupsilver.

Resultat för Klass 1
1 Liam Eriksson, Gullabo RC
2 Hannes Hägg, SMK Hälsinge
3 Wiktor Wallin, Östmark MFF

Preliminär cuptabell Klass 1
1. Alfred Eriksson, SMK Köping
2. Hampus Hagström, Likenäs MK
3 Liam Eriksson, Gullabo RC

Veteran 50+
Även i cupen för de äldre gentlemännen var det ultratufft innan start. Pulsen var så hög att i sista kvalomgången fick först Mats Sebom en smäll i sidan och for av. Rullade, och det upp över räcket och landade mellan räcket och vagnen med högtalaranläggning.
Ett halvt varv senare kom Daniel Ernstedt ur spår och rullade våldsamt nedför backen efter starten. Dessbättre gjorde ingen illa sig, och cockpit är byggt just för att klara tuffa smällar.
Arvikas Anders Martinsson hade käkat taggtråd efter den usla insatsen i Västerås, och nu for han iväg som en avlöning i A-finalen. Allt med kvalettan Lars Åke Wallin missade starten helt och kom iväg sist. Någonstans mitt i fältet låg Johan Eklund.
– Karten har stannat flera gånger den här helgen med elfel, så det är en dålig helg, sa Johan innan start.

Men helt plötsligt var det liv i den blågula karten och Johan körde in som trea i finalen.
Före sig hade han Hans-Erik Sjöberg och så blivande mästaren Anders Martinsson. Anders ledde när han gav sig ut i jokerspåret, och kom ut strax bakom Hans-Erik. Men när sedan han styrde ut åt vänster och in i alternativet återtog Anders täten och greja sin tredje cupseger.
– Idag gick det riktigt bra! Fint att få avsluta med seger när jag lyckades börja säsongen med två sådana, säger Anders.

Tack vare tredjeplatsen tog Johan Eklund hand om silverpengen i cupen, och petade därmed ner sin klubbkompis Lars Åke ”Kudden” Wallin till bronsplats. Kudden tog målflagg som fyra efter att ha kommit iväg som sjunde man från startplattan.

50+ (cup) från tävlingen
1 Anders Martinsson, MK Team Westom
2 Hans-Erik Sjöberg, SMK Eda
3 Johan Eklund, Västerås MS

Preliminärt cup-resultat 50+
1 Anders Martinsson, MK Team Westom
2 Johan Eklund, Västerås MS
3 Lars Åke Wallin, Västerås MS

Mini
Femton unga förare visade upp sig, varav fyra flickor. Stina Ydrefalk, från Laxå MK, kör något så unikt som en crosskart med elmotor.
I så unga år som 6 år eller något lite mer handlar det om uppvisning och alla får pris som vinnare. Inte för att någon prutar för det, utan det händer att det går på två hjul i kurvorna. Både Stina, William Näätänen och Herman Holth redde ut sådana situationer och belönades med applåder från den talrika publiken.

22-09-25 SM-finalen avgjordes i Haninge

SM-finalen i Crosskart avgjordes den 24-25 september på högstabanan strax utanför Stockholm i helgen.
Klass 2 • 125 cc • JSM
Förarna är mellan 12 och 16 år. Tävlar om Junior-SM.
Under hela finalen var det hårt mellan de tre förarna i ledningen. Eivind Walfridsson plockade till slut hem segern.

Resultat från tävlingen
1 Eivind Walfridsson Dahl MK Ratten
2 Vilgot Wetter MK Ran
3 Patrick Ruud NMK Gardermoen

Preliminärt Junior-SM-resultat
1 Eivind Walfridsson Dahl MK Ratten
2 Patrick Ruud NMK Gardermoen
2 Vilgot Wetter MK Ran

Klass 3 • 250 cc • SM
Förarna är över 15 år. Tävlar om SM.
Sebastian Ainerfors ledde stort i SM-tabellen före finalen och tar hem guldet i klassen. I finalen var han överlägsen och ohotad. Västerås MS har anledning att vara glada.

Resultat från tävlingen
1 Sebastian Ainerfors Västerås MS
2 Pontus Eklund Västerås MS
3 Alexander Jansson Västerås MS

Preliminärt SM-resultat
1 Sebastian Ainerfors Västerås MS
2 Pontus Eklund Västerås MS
3 Alexander Jansson Västerås MS

650 cc • SM
Förarna är över 16 år. Tävlar om SM.
Noel Eliasson ledde under hela finalen och ökade hela tiden på sitt försprång.

Resultat från tävlingen
1 Noel Eliasson SMK Arboga
2 Erik Andersson Östmarks MFF
3 Fredrik Eriksson MK Team Westom

Preliminärt SM-resultat
1 Noel Eliasson SMK Arboga
2 Erik Andersson Östmarks MFF
3 Fredrik Eriksson MK Team Westom

50+ Senior
Förarna är över 50 år.
Finalen bjöd på en spännande fight mellan Anders Martinsson och Hans-Erik Sjöberg.

Resultat från tävlingen
1 Anders Martinsson MK Team Westom
2 Hans-Erik Sjöberg SMK Eda
3 Johan Eklund Västerås MS

Xtreme • SM
Förarna är över 16 år. Tävlar om SM.
A-finalen bjöd på en snygg körning där det hela tiden var jämnt mellan de fyra i ledningen. Algot Hammarqvist, som ledde SM-tabellen före tävlingen, kom in på en tredjeplats.

Resultat från tävlingen
1 Elias Svensson Östmarks MFF
2 Linus Andersen Haninge MK
3 Algot Hammarqvist Åtvidabergs MK

Preliminärt SM-resultat
1 Algot Hammarqvist Åtvidabergs MK
2 Sebastian Enholm Teknis MC
3 Jimmy Bergander Haninge MK


www.haningemotorklubb.se

22-09-25 Julius Nilsson är Dansk mästare i Crosskart 2022
Tomelilla MKs Julius Nilsson säkrade sin första mästerskaps titel i helgen som var. På Korskro banan utan för Esbjer i Danmark. Julius har haft en strak form under hösten de visade inte minst helgens resultat. Då han vann samtliga kval heat i stor stil. I finalen visade han åter styrka då han var två efter starten men väntade ut konkurrenternas Joker Laps taktik för att sedan göra finalens två snabbaste var och därmed vinna tävlingen. i år har Julius tävlat i danska mästerskapet som går över 7 tävlingar där har han vunnit 3 och varit 2a i två deltävlingar. Han har även tävlat i NEZ cupen i Crosskart där han slutade trea. Vid rally Österlens back tävling i minnesberg gjorde han ett gästspel i en Crosskart extrem. Där vann Julius båda deltävlingarna. Julius tävlar i en Crosskart tillverkad av Crosskart pro och drivs med en 660cc KTM motor på ca 100hkr bilen ink förare väger ca 330kg vilket gör den fruktans värt explosiv.

Lillebror Caspian har i år tävlat i 85cc klassen för Crosskart där han varit yngsta deltagare. Han slutade danska mästerskapet som 7a och även Caspian har kört NEZ cupen där han slutade 11a och var bästa svensk.
22-09-21 En av Sveriges största crosskartklubbar arrangerar SM-final
Haninge Motorklubb satsade med hjälp av ett par eldsjälar tidigt på crosskart och är nu en av Sveriges största Crosskartklubbar. Det är därför med glädje som vi den 24–25 september arrangerar årets SM-final.

I tävlingen deltar klasserna Mini, Xtreme Junior, Klass 1 (85 cc), Klass 2 (125 cc), Klass 3 (250 cc), 650 cc, 50+ och Xtreme. Första start på lördagen är klockan 10.00, på söndagen 09.00. Den sista deltävlingen arrangerades av Västerås MS 3-4 september, här kommer SM-ställningen inför finalen. Alla förare utom två är anmälda till tävlingen.

Mini
Förarna är mellan 6 och 11 år. Det är en uppvisningsklass så man deltar inte i tävlingen.
15 tävlande är anmälda.

Xtreme Junior
Förarna är 12–16 år. Tävlar om JRM.
13 tävlande är anmälda varav 3 från Haninge MK.
Här blir det spännande, vi hejar såklart på våra egna förare.
1 Emil Naessen SMK Nyköping 125 poäng
2 Loke Pettersson Haninge MK 120 poäng
3 Charlie Rosmalm Sebom Haninge MK 102 poäng

Klass 1 • 85 cc
Förarna är mellan 9 och 13 år. Tävlar inte i något mästerskap. 24 tävlande är anmälda.
1 Alfred Eriksson SMK Köping 134 poäng
2 Hampus Hagström Likenäs MK 132 poäng
3 Olle Strömberg MK Ran Askersund 94 poäng

Klass 2 • 125 cc
Förarna är mellan 12 och 16 år. Tävlar om JSM. 8 tävlande är anmälda. Eivind är med sitt försprång klar för JSM-seger.
1 Eivind Walfridsson Dahl MK Ratten 124 poäng
2 Hannes Jonsson Woxnadalens MK 112 poäng
3 Patrick Ruud NMK Gardermoen 109 poäng

Klass 3 • 250 cc
Förarna är över 15 år. Tävlar om SM. 5 tävlande är anmälda. Med sitt stora försprång är Sebastian klar som SM-etta.
1 Sebastian Ainerfors Västerås MS 102 poäng
2 William Sätereie Finnskoga MK 35 poäng
3 Jon Arne Aass Weberg KAN Solør 35 poäng

650 cc
Förarna är över 16 år. Tävlar om SM. 13 tävlande är anmälda.
Noel är klar som etta i SM.
1 Noel Eliasson SMK Arboga 134 poäng
2 Erik Andersson Östmarks MFF 123 poäng
3 Fredrik Eriksson MK Team Westom 123 poäng

50+
Förarna är över 50 år. Tävlar inte i något mästerskap. 10 tävlande är anmälda.
1 Lars Åke Wallin Västerås MS 119 poäng
2 Johan Eklund Västerås MS 119 poäng
3 Anders Martinsson MK Team Westom 116 poäng

Xtreme
Förarna är över 16 år. Tävlar om SM.
31 tävlande är anmälda varav 14 från Haninge MK. Här kommer det att bli en hård strid om SM mellan Algot och Sebastian.
1 Algot Hammarqvist Åtvidabergs MK 132 poäng
2 Sebastian Enholm Teknis MC 129 poäng
3 Jimmy Bergander Haninge MK 100 poäng

Här finns ett fylligt reportage inför tävlingen: https://www.sbf.se/Nyheter/SvenskBilsport/tv-sandafinalernarcrosskart-smavslutas/
Resultat kommer fortlöpande att läggas ut på www.racead.se/resultat/
Mer information om Crosskart finns på www.sbf.se


Högstabanan
Så här hittar du till banan: Kör väg 73 (Nynäshamnsvägen) till avfart Dalarö.
Kör några kilometer mot Dalarö så visar en skylt vänster till Högstabanan.
Adressen till Högstabanan är Åvavägen 27, Haninge, sökbar på Google Maps.

Högstabanan • Haninge • www.haningemotorklubb.se

22-09-19 TV-sänd SM-final i Crosskart i helgen hos Haninge MK

Fyra mästare ska koras när Crosskart-SM avslutas i helgen på Högstabanan i Haninge. I huvudklassen Xtreme går guldet antingen till Algot Hammarqvist eller Sebastian Enholm. Tävlingen TV-sänds på svenskbilsporttv.se.

Högstabanan är bred och snabb, en kombo förarna gillar när svenskt mästerskap i Crosskart för 2022 ska avslutas. Fyra deltävlingar är körda och redan i Västerås säkrade några förare sina totalsegrar: Eivind Walfridsson Dahl, klass 1 (125 cc), Noel Eliasson 650cc och Sebastian Ainerfors klass 3 (250 cc). Där jagar ett koppel förare övriga medaljer.
I resterande klasser återstår en strid på kniven om guldet: Klass 1 (85cc), Xtreme Junior, veteranklassen 50+ samt i huvudklassen Xtreme.
Den spännande upplösningen TV-sänds på svenskbilsporttv.se med start lördag kl.10.00 och söndag kl. 09.00.

Xtreme
Den som vinner vinner. Så enkelt är det i huvudklassen.
Hela säsongen har det varit ultrajämnt mellan Sebastian ”Sebbe” Enholm, Fjugesta (mästare 2020, brons 2021) och utmanaren Algot Hammarqvist, Åtvidaberg. Nu skiljer det tre poäng, till Algots fördel.
Men tar Sebbe målflagg först i A-finalen i helgen hamnar han på samma poäng som Algot, och blir svensk mästare i kraft av att vara bäst placerad i sista deltävlingen.
– Seger är det enda som gäller, säger ”Sebbe”.
För annars går guldet till bästa kompisen/värsta konkurrenten Algot.
– Spännande är det och Högstabanan är en bra, lite större bana som passar Xtreme bra, säger Algot.
Åtvidabergaren var där tidigt i maj och körde en deltävling i Supercupen. Då fick han ge sig mot Jimmy Bergander, Haninge, och det är Jimmy som ligger bra till för att bli bronsmedaljör. Hotar gör Erik Eriksson, Toarp, och tar han segern i helgen måste Jimmy vara sämst trea i mål för att bärga bronspengen.
Arrangerande Haninge MK är en stark klubb i Crosskart, inte minst i Xtreme där 14 förare är anmälda med licens i HMK. Totalt är det 33 förväntansfulla som vill nå de nio platserna i Xtremes A-final.

SM 650cc
Vem tar hand om silvret, det är den stora frågan. Arbogas Noel Eliasson är redan klar mästare, men Östmarks Erik Andersson och Arvikas Fredrik Eriksson har båda 123 poäng inför upplösningen. Det de har att förbättra är fjärdeplatsen från Västerås (Erik) och Likenäs (Fredrik).
– Det vore fint med ett silver, har ju ett brons sen förut. Jag ska hålla mig före Erik, det är planen, säger Fredrik.
Han är 32 år, dubbelt så ”gammal” som Erik.
– Spännande blir det, fast jag har inte ätit taggtråd eller nåt. Är nog lite för lugn, fortsätter Fredrik.
Unge Erik är debutant i klassen. Har som bäst varit fyra totalt i 125cc.
– Det här har varit ett bra år och jag är glad över att få medalj. Hoppas förstås komma före Fredrik i mål, säger Erik.
Högstabanan gillar de båda två: snabb, bred och rolig.
Till 650cc är det 14 anmälda.

SM Klass 3 (250cc)
Glädjande är att fem förare anmält sig. Vilket i så fall blir rekord i antalet deltagare i år.
Västeråsaren Sebastian Ainerfors är redan klar mästare och två klubbkompisar gör upp om övriga medaljer: Pontus Eklund och Alexander Jansson.

JSM Klass 2 (125cc)
I Västerås tog Torsbys Eivind Walfridsson Dahl sin andra seger och nådde ointagliga 124 poäng. Därmed var hans första JSM-guld ett faktum.
Bakom är det hårt om silver och brons. Woxnadalens Hannes Jonsson (bor i Alfta) ligger bäst till med 112 poäng. 14-åringen gör sin första säsongen i klassen, efter att ha åkt två år i 85cc (Klass 1).
– Jag har aldrig kört på Haninge, så det blir spännande, säger Hannes.
Han måste i mål som femma eller bättre för att öka poängmässigt, medan norrmannen Patrick Ruud har en niondeplats från premiären han kan stryka i slutresultatet. Bakom lurar Vilgot Wetter, också han klassdebutant i 85cc.
Men allt hänger förstås på hur resultatet fördelar sig bland de främsta och vilken tävling som ska strykas till slut.
Åtta anmälda.

RM Xtreme Junior
Nyköpings Emil Naessén leder före jagande Loke Pettersson från arrangörsklubben. Emil vann premiären och har sedan stadigt kört in som trea. Det ger ett övertag med fem poäng, medan Loke har två andra- och två fjärdeplatser.
– Helst seger i Haninge, sa Loke redan tidigt på säsongen och skulle han lyckas med det hamnar han på samma poäng som Emil, förutsatt att han blir tvåa i mål. Guldet går då till Loke.
Om bronset är det också tufft. Mästaren från den nordeuropeiska serien, Charlie Rosmalm Sebom, Haninge, har 102 poäng, precis som Oliwer Lidman, Hallsberg.
Båda har varsin sjundeplats att förbättra för att nå medaljen.

Klass 1 (85cc)
Återigen är det först i mål som vinner, denna gång av Köpings Alfred Eriksson och Likenäs Hampus Hagström. Två poängs övertag har Alfred och hittills har de två segrar vardera. Alltså, den som vinner i helgen vinner cupen.
Olle Strömberg, Askersund, ligger på bronsplats. Den må han försvara i Haninge mot Oscar Fransson, Västerås, som bara är sex poäng bakom. Dessutom hade Oscar en mardrömshelg hemma nyligen då han slutade först på 16:e plats med motorproblem. Nu siktar han betydligt högre och kan därmed ta in så mycket som 27 poäng om han står som segrare i finaltävlingen.
Hack i häl med Oscar är Ebbe Strömberg, tvillingbror med Olle. Ebbe var fyra i Västerås och han har en dålig helg med sig från Östmark. Vilket gör att också han kan nå bronset.

50+
Efter två raka triumfer såg Arvikas Anders Martinsson ut att gå mot sin tredje cupseger i 50+. Men så kom Östmark där Lars Åke ”Kudden” Wallin stortrivdes och efter det Västerås där Johan Eklund briljerade (båda Västerås MS).
– Jag forskade lite i det här med att rulla, och det var inte bra för min slutseger. Västerås var en helg i moll, säger Anders.
Så värst många rullningar har han inte gjort under sin karriär, men motståndarna tackade och tog emot. Inför epilogen ligger nu Kudden och Johan i topp med 119 poäng. Anders skuggar, endast tre poäng efter. Som om inte det vore nog kan Peter Brunzell och Hans-Erik Sjöberg också blanda sig i slutstriden om de har en riktigt bra dag.
– Det blir spännande! Det tror jag, fortsätter Anders.
Tio veteraner tänker ta chansen att rycka åt sig så många poäng det bara går i Haninge.

Mini
Det unga gardet i Mini uppgår den här gången till 15 stycken. Pokal till alla eftersom alla är vinnare i Mini. Totalt har under säsongen 17 förare i åldern 6-11 år uppvisningskört under de fem SM-helgerna.
22-09-06 Crosskart i Munkfors nu i helgen!
Munkfors Motorclub kör sina första Crosskart-tävlingar någonsin nu till helgen i Munkfors. Det är delar av Svenska eliten i Crosskart som i helgen gästar Tomtfallets Motorstadion när Munkforsklubben bjuder in till finaltävling i både Svenska Cupen och sprintcupen i Crosskart.

Glädjande så är det 59 anmälda till Svenska Cupen och 44 förare som gör upp om klassegrarna i Sprintcupen. Extra kul är det att så många juniorförare kommer till Munkfors. Hela 38 av de 59 anmälda på lördagen har juniorlicens. Störta klassen är klass1 där man kör med 85cc-motorer och är mellan 9-13 år gammal.

På lördag är det vanliga heattävlingar i Svenska Cupen med upp till sex kartar i varje kvalheat och upp till nio kartar i final.

På söndagen kör man Sprintcupen - en och en mot klockan och snabbaste körtiden i ett av tre försök vinner.

På lördagsmorgonen mullrar det igång klockan 9:00 med fri träning och första start är klockan 10:00. Söndagens sprinttävling rullar i gång klockan 9:00. Hemmaklubben har två juniorförare med på startlinjen, rutinerade 14-årige Rasmus Persson med en Speedcar Wonder i klassen Xtreme Junior samt Pär Ekström i en IC-kart R4 som gör sin debutsäsong i JSM-klassen.

Vi hälsar er varmt välkommen till Munkfors och finalen i Svenska Cupen samt Sprintcupen!

Anmälningslista Svenska Cupen:
https://www.datapolen.se/anmalan/crosskart.asp?what=tidigare&open=yes&id=15&blankett=CK
Anmälningslista Sprintcupen:
https://www.datapolen.se/anmalan/crosskart.asp?what=tidigare&open=yes&id=16&blankett=CK


22-09-05 Tre mästare klara I Crosskart-SM
Tre mästare kunde koras när Crosskart-SM gästade Västerås. Arbogas Noel Eliasson försvarade sitt guld i 650cc, Torsbys Eivind Walfridsson Dahl vann JSM och hemmaåkaren Sebastian Ainerfors 250cc.

Helgen på Västerås Motorstadion var den fjärde av fem i svenskt mästerskap i Crosskart. Final blir det sista helgen i september på Högstabanan i Haninge. Spänningen är hög redan nu, för i samtliga klasser tätade det till i toppstriden och helt avgörande blir finalhelgen då det sämsta resultatet får räknas bort.
Västerås bjöd på en kylig lördag, men endast en handfull regnstänk. Söndagen var som gjord för shorts och t-shirt.

SM 650cc
Förra året stod Västerås som värd för finaltävlingen och då säkrade Noel Eliasson sitt första guld i klassen.
– Riktigt roligt att kunna göra det igen i just Västerås. Då hade jag ju debuterat i klassen och hade ingen press på mig alls. Lite mer nu så det är skönt att det är klart, säger Noel.
Han var etta in i A-finalen efter två heatsegrar och en andraplats. Näst bäst så långt Arvikas Fredrik Eriksson, men i finalen fick han ge sig för Karlstads Erik Andersson. I tabellen är det dock en annan Erik Andersson, från Östmarks MFF, som jagar en medalj, då arvikasonen bara kört ett par av deltävlingarna.
Noel var vassast när rödljuset slog om till grönt och han ledde samtliga sex varv från start till mål.
– Först guld i nordeuropeiska mästerskapet och så försvarar jag mitt SM-guld. Ett bra år helt enkelt, fortsätter Noel.
Som siktar på att köra någonting annat nästa år. I dagsläget dock oklart vad 18-åringen satsar på.

JSM Klass 2 (125cc)
Torsbys Eivind Walfridsson Dahl låg i slagläge inför start.
– De säger att jag kan bli mästare om jag vinner idag. Men jag har inte räknat på det utan kör som vanligt. Fast det vore kul om jag kunde ta min första medalj, sa Eivind innan han gick ut till tredje och sista kvalomgången. Då hade han startat lördagen med en andraplats och en seger.
Ny kvalseger i tredje omgången och han rullade fram till pole position. Något han förvaltade på bästa sätt – och det blev inte ”bara” medalj utan guld!
– Jätteroligt!
Vilgot Wetter tog sin andra raka andraplats, följd av Hannes Jonsson och norrmannen Patrick Ruud. Vilket gör att det blir en stenhård fight om medaljerna bakom Eivind i finaltävlingen.

SM Xtreme
I huvudklassen gick Sebastian ”Sebbe” Enholm obesegrad genom kvalet, då kompisen/värste konkurrenten Algot Hammarqvist ”bara” var tvåa i sista kvalet. Och riktigt hängde med huvudet inför finalen:
– Vi har växellådsproblem. Den är grymt svårväxlad och det blir bara värre och värre…
I bakgrunden skruvade Algots pappa Björn för brinnande livet för att få den ”gamla” växellådan att hålla distansen ut. I andra änden på tältet väntade Fredrik Enholm lugnt på att kunna rulla ut sonens kart till start.

Som väntat kom de två jämsides mot första böj efter att starten släppt fältet. Tätt tätt följda av resten.
Trea in i A-finalen var Jonatan Hoffman, en ny stjärna från Haninge MK, som bara kört lite hyrkart innan han för ett par år sedan började med Xtreme.
– I år har jag tävlat mycket och fått upp farten. Målet är att kvala in bredvid Sebbe, för han är min mentor, säger Jonatan.
Nu tappade han mark och slutade nia.

Sjua och åtta blev Elias Nilsson respektive Erik Eriksson. Hemmahoppet Rasmus Brunnkvist hade en motig start. Testade under fredagen i Strängnäs och sköt motorn. Fick låna grejer av Hoffman och Rasmus Roos, men spjällhuset lossnade i andra kvalet men via seger i sista blev det B-final. Vilken han vann, och från sista led slutade han sexa i A. Före sig hade han Haningetrion Jimmy Bergander, Linus Andersen och trean Charlie Agerheim.

Samt förstås Sebbe och Algot. Att det svänger fort fick de erfara.
– Jag fick växla typ tre gånger för att få i en annan växel, och det är många gånger vi växlar upp och ner på ett varv. Tappade massor på det, suckade Sebbe.
Medan Algots grejer höll hela vägen till seger. Därmed leder han nu med tre poäng. Bäste man i Haninge tar hem guldet.

SM Klass 3 (250cc)
Tre hemmaförare till start och när Pontus Eklund fick ge sig i finalen med tekniska bekymmer blev det en lätt resa för Sebastian Ainerfors. Pappa Micke blev visserligen tvåa i mål, men distanserad med ett halvt varv.

Då Sebastian är den ende som kört tre deltävlingar har han ett ointagligt försprång och kan titulera sig mästare oavsett utgången i Haninge. Kul för honom, men trist mästerskapsklass med få deltagare.

RM Xtreme Junior
Prio hade RallyX Nordic, men i Likenäs gjorde Joakim Lund Olander ett inhopp och slutade fyra. Nu återkom 14-åringen från Säffle, och det med besked. Seger före Erik Nilsson och Emil Naessén.
– Jättebra helg, konstaterar Joakim.
Han började med vinst i första kvalet. Blev sedan fyra i andra då banan var nyvattnad och han stod långt bak. På det seger i sista.

Snabbast ut i finalen var dock kvalettan Rasmus Persson, men Joakim hängde på i tre-fyra varv. Då flöt Rasmus ut i första kurvan och Joakim kom förbi på innern.
– Jag fick en ganska stor lucka, även om Erik tog in på slutet, säger Joakim, som gick direkt på Xtreme Junior för två år sedan.

För Rasmus, som tidigare aldrig varit i Västerås, blev det större problem.
– Efter hårnålen körde jag in i stenmuren och vänster fram gick sönder. Jag snurrade, men kunde ta mig i mål som sjua för det vara bara ett halvt varv kvar.
Bäst utgångsläge vad gäller RM hade Emil Naessén, 95 poäng innan start. Han kvalade in som trea och det blev också hans slutliga placering. Det gav 30 nya poäng och han behåller täten.
Erik Nilsson har tidigare kört 125cc och nu blev det ett byte med mersmak, för 14-åringen tog sig från sista startled upp till andra plats. Hade fart kanske för ännu mer, men en stoppsladd satte krokben för det.
– Fick teknisk flagg för en ruta som flög av i ett kval. I finalen blev jag lite överladdad och var nära att snurra bort mig, säger Erik.
Men det redde upp sig.

Klass 1 (85cc)
Leendet hos Hampus Hagström visste inga gränser sedan han lyckats hålla Alfred Eriksson bakom sig i finalen. Alfred tog starten men Hampus gick om i första böj och drog ifrån några kartlängder.

Alfred kom igen och det var inte många meter som skilde cup-kombatanterna när det var dags för målflagg.

Vilket gör att spänningen är högsta möjliga inför avslutet i Haninge. Alfred leder fortfarande, men nu bara med två poäng mot tidigare fem. Sämsta resultatet får de så småningom stryka.
Både Oscar Fransson och Eddie Persson Jonsson försvann med motorproblem och blev därmed omkörda i jakten på bronset av Olle Strömberg, femma nu i helgen. Tvillingbrorsan Ebbe körde i mål som fyra och stärkte därmed sina aktier i slutkampen om bronset.
En som i första hand stärkte självförtroendet var Hannes Hägg. Efter att karten gått för fort i premiären har han dalat, men nu blev det en helt igenom godkänd pallplats. Hannes var förstås själaglad.

50+
Räkningen tappade han för länge sedan, men drygt 200 tävlingar har han nog kört i crosskart. En sak var dock säker innan finalen drog igång:
– Här hemma i Västerås har det aldrig gått bra! Så alldeles säkert händer det någonting som gör att det kommer några bakifrån så jag inte hamnar på pallen nu heller, sa Johan Eklund.
Lite struligt var det när han drog iväg från pole och roll offen för glasögonen fastnade i kedjan.
– Först låg det så jag inte såg någonting!
Varpå Peter Brunzell kom som en kanonkula på yttern. Men när glasögonplasten fladdrade som en segerserpentin efter Eklund var det ett tidigt tecken på den kommande triumfen.
– Mot slutet tog jag det lite lugnare. Farligt att bjuda in de andra, men kul också, säger Eklund.
Även här är spänningen på topp, för Anders Martinsson hade en bottendag. Lars Åke Wallin var kvaltvåa, men i finalen fick inte karten tillräckligt med soppa så den hackade på rakorna. Slutade fyra efter Hans-Erik Sjöberg.
Summan blir att först i mål i Haninge har stor chans att bli cupmästare.

Mini
Fjorton unga förare, varav fyra tjejer. Fjorton vinnare med pokal och många segerrusiga efteråt av den Pommac de äldre delar med sig av. Både för att dricka och bli nedsprutad av. Fjorton stycken miniåkare, det är rekord hittills i år.

Söndagen inleddes med att både domare, biträdande tävlingsledare, funktionärer på en postering och ett tiotal förare alkoholtestades. Inte en enda gång gjorde mätaren utslag.
– Vi har gjort stickprov under hela säsongen och det är uppskattat. Vi har heller inte fällt en enda, säger utskottets ordförande Håkan Persson.

Nästa deltävling är SM-finalen på Högstabanan i Haninge. Den körs den 24-25 september.

22-08-30 Delad ledning i Xtreme när SM når Västerås

Mer spännande kan det inte bli! För inför näst sista deltävlingen i Crosskart-SM ligger Sebastian Enholm och Algot Hammarqvist lika i huvudklassen Xtreme.

Banan som står på tur är Västerås Motorstadion. Totalt är det 117 anmälda, varav huvudklassen Extreme är störst med 30 förare. Förutsatt att tabellettan vinner är det tre förare som kan säkra sina guld i helgen.

Xtreme. Exakt lika många poäng (97) mellan Sebastian Enholm och Algot Hammarqvist när det är dags för deltävling nummer fyra som körs i Västerås.
- Banan är bra, snabb och roligare sedan de byggde om den! Vi har hittat bra fart så jag ser fram emot helgen, säger Algot Hammarqvist.
Han vann senast i Östmark, medan Enholm vann premiären i Arboga. Däremellan knep Elias Svensson segern i Likenäs.
- Jag gillar också banan i Västerås. Den är stor och sträcker ut lite grann, passar våra lite större maskiner, säger Sebastian "Sebbe" Enholm.
Algot och Sebbe är bästa kompisar och delar tält i depån.
- Fast på banan gör vi båda vad vi kan för att vinna över den andra, säger Sebbe.
De leder SM för huvudklassen med 23 poäng mer än Jimmy Bergander. Guldstriden står mellan de två i topp, en kamp som lär avgöras först under finalhelgen i Haninge.
Hemmaföraren Rasmus Brunnkvist gick över till Xtreme precis innan säsongen drog igång. Redan i andra SM-tävlingen slutade han strax utanför pallen. Tyvärr blev han sedan sjuk i Östmark och tvingades åka hem. Nu kommer han taggad till tänderna, stärkt av andraplatsen senast i Svenska Cupen. Trots punktering de sista tre varven.
- Mina förväntningar är höga. Jag hoppas på vinst, men topp fem är mer rimligt, säger Rasmus.

SM 650cc. Det skiljer bara sex poäng mellan de tre främsta i tabellen. Ändå är det klar fördel Noel Eliasson, som också är regerande mästare och i ledning. Det nordeuropeiska mästerskapet (NEZ) avslutades nyligen och Noel tog då sin tredje raka seger. Som om inte det var nog vann han även samtliga sina kvalheat.
I SM har han så här långt bara en seger, precis som Erik Andersson och Fredrik Eriksson. Det är därför det är så jämnt.
- NEZ gav så klart självförtroendet en kick. Och det ska bli kul att komma tillbaka till Västerås. Där säkrade jag SM-guldet förra året, säger Noel. Ny seger i helgen och han försvarar sitt guld, tack vare att han också har två andraplatser.
Erik vann senast hemma i Östmark. Förra året var han på pallen i Västerås, fast då i 125cc-klassen.
- Det ska bli roligt med Västerås! Jag har varit där och tränat, säger Erik.
Fjorton förare ämnar kämpa om de 30 poäng en seger ger.

SM Klass 3 (250 cc). Här handlar det om KM i helgen, för de fyra som anmält sig har alla licens för Västerås MS. Sebastian Ainerfors toppar tabellen, Pontus Eklund vann klassen nyligen i Svenska Cupen i Gävle och Micke Ainerfors tänker ge sonen en match. Även Alexander Jansson kommer till start, fyra senast i Östmark.

JSM Klass 2 (125cc). För blivande 14-åringen Eivind Walfridsson Dahl gäller det att hänga i i helgen. Han vann premiären, men har sedan halkat ner utanför pallen. Leder junior-SM med sju poäng före Hannes Jonsson, som jagar första delsegern för året. Var tvåa den gångna helgen i Svenska Cupen.
Tabelltrea är norrmannen Patrick Ruud och efter framgången i Östmark kommer han också till Västerås, med målsättningen att få kliva högst upp på pallen igen. Det skiljer bara en poäng mellan Hannes och Patrick.
Däremot stannar Maximus Joge hemma. Han känner av kraschen i Östmark och är klok nog att låta hälsan gå först.
Det i sin tur bjuder så klart in fjolårets suverän i 85cc - Vilgot Wetter - att avancera uppåt från sin femteplats. I Östmark tog han sin första pallplats i Klass 1 då han blev tvåa efter Ruud.
Nio anmälda i Klass 2.

RM Xtreme Junior. Dussinet jämnt har anmält sig, där Emil Naessen ligger bäst till för att knipa det allra första RM-tecknet i klassen. Han vann premiären, men sedan har Rasmus Persson triumferat två gånger i rad. Nu hjälper inte det, för i slutänden måste alla räkna bort en deltävling och eftersom Rasmus inte startade i premiären "nollar" han därmed i två.
Istället är det Loke Pettersson som har häng på Emil. Han har som bäst två andraplatser så här långt.
- Jag ska försöka ge allt för att ta in lite poäng på Emil. Det är målet, säger Loke.
Trea är Charlie Rosmalm Sebom, men har tolv poäng upp till Loke. Istället får Charlie se upp så inte Oliwer Lidman krafsar för mycket i ryggen. Fyra poäng efter i skrivande stund.

Klass 1 (85cc). Förra året kördes finalen i Västerås, och redan då slog Alfred Eriksson fast att den här säsongen skulle han ta hem cupsegern. Nu kör Västerås den fjärde av fem deltävlingar, och Alfred toppar tabellen - fem poäng före Hampus Hagström.
- Vinner vi igen är Alfred klar mästare, men det är långt dit! Mycket som ska klaffa för att ta en seger, säger pappa Marcus.
Hampus hade inte rätta snurren i maskin i förra deltävlingen. Nu är det åtgärdat och endast seger är gott nog för att han ska kunna utmana om guldet när finalen körs i Haninge.
Trea är Oscar Fransson. Men han har hela 22 poäng upp till silverplats, så det blir till att försöka hålla Eddie Persson Jonsson och Olle Strömberg bakom sig. För de har bara sex respektive sju poäng upp till Oscar.
Både Alfred och Hampus har börjat testa Xteme Junior, så klassbyte står på schemat inför nästa år.

50+. Ny seger för Anders Martinsson och han vinner veterancupen.
Men om Lars Åke "Kudden" Wallin gör som i Östmark senast (plus överlägsen seger i Svenska Cupen i Gävle) är det fortsatt öppet.
- Det får gå som det går, för jag kan inte stressa fram resultat, säger Kudden.
Efter tjugo år i rallyskogen sadlade han om till crosskart 2018. Systersonen Rasmus Brunnkvist (se Xtreme) hade gjort honom småsugen.
- Jag köpte en gammal kart och provade, och det var hur roligt som allra helst!
Sedan dess har Kudden köpt nytt och med rejäl fart i grejerna har han nu hemmabana.
- Där har jag aldrig fått till det… en svår bana men rolig!
Trea bland veteranerna är en annan västeråsare, Johan Eklund. Han har hamnat i ett litet ingenmansland, sju poäng efter Kudden och sex före Patrik Eriksson. Johan har stora delar av släkten med till start: Sonen Sebastian kör i Klass 1, brorsan Christian i 650 och hans son Pontus i Klass 3!
Elva startande i 50+.

Mini. De framtida stjärnorna finns i uppvisningsklassen, där 14 stycken är anmälda till Västerås. Ingen tävlingshets och korta bana än övriga som kör fyra varv i kvalheaten och sex i finalerna.

Komplett anmälningslista finns här:

https://www.datapolen.se/anmalan/crosskart.asp?what=tidigare&open=yes&id=14&blankett=CK

Resultat redovisas här vartefter heaten körs:
https://www.racead.se/resultat/
22-08-09 Första segern i Xtreme till Algot Hammarqvist

Några befäste sin ledning, andra klättrade i tabellerna när tredje SM-deltävlingen i Crosskart genomfördes i Östmark. Totalt var det 133 förare till start. Huvudklassen vann Algot Hammarqvist, Åtvidaberg.

SM Xtreme. Algot Hammarqvist håller hettan uppe i Xtreme. Efter helgens seger har han tättat till i kampen om guldet i huvudklassen. Inför start toppade Sebastian Enholm SM-tabellen. Nu blev Sebbe tvåa och det gör att Algot gick ikapp, båda har
92 poäng. De har varit på pallen i samtliga deltävlingar så här långt, med varsin seger, varsin andraplats och varsin tredje!
- Jag hade lite mer fart än de andra och chansade på att ta alternativspåret tidigt. Var rädd att komma ut i trafik, men det gjorde jag inte utan det gick bra, säger Algot.
Marcus Agerheim, Sebbe och Algot var de enda med två kvalsegrar och en andraplats. Marcus vann sina sista två och fick då välja startspår först till finalen. Han tog det längst till höger för att kunna komma först till första kurvan (vilket han också gjorde). Sebbe valde startspåret längst till vänster och kvar i första led fanns då bara mittenluckan för Algot.
- Förra året blev jag klämd i starten, så trots att det gäller att vara med ordentligt tog jag det lite lugnt, fortsätter Algot.
Ett vinnande koncept för den snart 18-årige Åtvidabergaren.
Trea slutade Marcus Agerheim och fyra blev blev Marcus Hellman, femma Erik Eriksson (runner up från B) och sexa Martin Stigh. Elias Nilsson slutade sjua, Martin Hagen åtta och Jimmy Bergander nia.

JRM Xtreme Junior. Rasmus Persson högg det längsta strået och vann före Loke Pettersson. För Rasmus del var det andra raka triumfen! Synd han inte var med på premiären.
Att Loke knep andraplatsen före Emil Naessén innebär 32 nya poäng till Loke och 30 till Emil. Det gör att det bara skiljer tre poäng dem emellan inför nästa deltävling i Västerås. Med fördel då för Emil.
Fyra Oliwer Lidman och femma hemmaåkaren Gustav Atteblad.
Övriga i A-final var Charlie Rosmalm Sebom, Anton Söderholm, Pontus Oskarsson och Carl Svedlund.

SM 650 cc. En enda förare tog sig genom kvalet med idel segrar: hemmaåkaren Erik Andersson. Lika fin körning visade han upp i A-finalen och första segern för året var solklar. Förut har Erik två tredjeplatser i bagaget.
- Kul, för banan kan jag! Har nog kört de flesta fordon på den, säger Erik som bor i Ganterud, cirka en mil från Östmark.
Han tog starten och ledde fram till näst sista varvet, då han tog alternativspåret. Noel Eliasson övertog ledningen, men han skulle göra den lilla extra rundan varvet efter och då kom Erik som ett jehu.
- Jag är yngst i klassen och det är mitt första år i 650 så jag är supernöjd, säger 16-åringen.
Erik avancerade upp till silverplats i tabellen, fyra poäng bakom Noel. Trea är nu Fredrik Eriksson, som körde in som trea i Östmark.
Övriga i A-final var: Eric Bönström, Erik Stigsson, Christian Eklund, William Franzén, Johan Fransson och Mattias Franzén.

SM Klass 3. Förhoppningarna om en handfull norrmän till start grusades. Endast två dök upp och vinnare i 250 cc blev Jon Arne Aass Weberg före Sebastian Ainerfors. Svensken hade å sin sida mycket folk i sin depå innan det hela avgjordes. Karten gick illa och det var först sedan kusinen Johan Eklund konstaterat att det behövdes en ny, ren tank, som det blev åka av.
Trea den andra norrmannen, Troy Petersen.

JSM Klass 2. Av nio man till A-final körde fem på norsk licens. Men den som tog sig genom kvalet med full pott efter tre segrar där var fjolårets suverän i 85cc, Vilgot Wetter. Nu har han taggat upp till 125cc och efter avslutat race var första pallplatsen i hamn, som tvåa mellan norrmännen Patrick Ruud och Simen Rønning Billingsø.
Precis utanför pallen de svenska förarna Hannes Jonsson, Eivind Walfridsson Dahl och Erik Nilsson. A-finalen avslutades sedan med tre norrmän.
Maximus Joge, inför start på silverplats i JSM, hade en tung helg. Som bäst trea i ett kvalheat och det blev bara C-final. Den vann han visserligen men i B slutade han fyra.
Ny JSM-tvåa efter Eivind Walfridsson Dahl är Hannes Jonsson, precis snäppet före Patrick Ruud.

Klass 1. Unge Alfred Eriksson strålade ikapp med pappa Marcus efter säsongens andra seger. Innan start låg Alfred och Hampus Hagström på exakt lika många cup-poäng och efter de tre kvalen var de två de enda med full pott så långt.
Först att lämna startplattan i A-finalen var Hampus, men det visade sig raskt att konkurrenterna hade mera ork i maskin.
- Karten började mota och gick sämre och sämre. Jag tog alternativet direkt men kom ut i trafik och då tappade jag allt, suckar Hampus.
Han lyckades ändå hålla Olle Strömberg bakom sig och ta målflagg som trea efter Alfred och norrmannen Håkon Jakobsen Lund. Femma Jørgen Sørlie och sexa B-vinnaren Liam Eriksson. Till final tog sig också Oliver Fredriksen, Wiktor Wallin och Ole Kristian Spilling.
B-finalen blev en hård sådan. Redan på startrakan krokade Eddie Jonsson Persson och Emil H Larsson ihop och blev stående. När sedan Alvin Brøderyd och Oscar Fransson trängde sig in i alternativet samtidigt var det slutakt för Oscar. Även Oliwer Lundmark och Liam Hägg tvingades bryta den finalen.

Mini. Tolv Miniförare och samtliga genomförde sina fyra uppvisningsheat med bravur. Flest deltagare hade Karlstad MC Bil: Pontus Karlsson, Herman Holth och Viktor Falck.

50+. Dubbelt Västerås MS blev det när Lars Åke Wallin vann för andra året i rad i Östmark, och det före klubbkompisen Johan Eklund. Trea Hans-Erik Sjöberg och först på fjärdeplats cupledaren Anders Martinsson.
Det betyder att Lars Åke knappade in i kampen om den totala segern. Förut skilde det 14 poäng, nu bara sju. Även Johan Eklund avancerade, upp från delad fjärdeplats till att ensam trona på bronsplats inför fortsättningen. Och den sker på Lars Åkes och Johans hemmabanan - Västerås Motorstadion den 3-4 september.

22-08-04 Lilla Östmark är redan störst

Halvvägs in på SM-säsongen väntar årets största deltävling i lilla Östmark. Med närhet till Norge har 137 förare anmält sig. Allra flest i 85 cc med 33 förväntansfulla.
- Östmark gör väldigt bra tävlingar, så jag är inte förvånad. Sedan är det jätteroligt med så många 85:or. Det är ju vår framtid, säger utskottets ordförande Håkan Persson.

SM Extreme. I huvudklassen är Sebastian Enholm värst hittills med sina 65 poäng. Sedan förra deltävlingen har han gjort debut på legendariska Lydden Hill i Storbritannien under Nitro Rallycross. Där blev det dubbelt upp för syskonen: Sebbe vann före lillasyster Frida! När Nitros gästade Strängnäs tog Sebbe en ny seger.
Nu är det tätt i SM-toppen, för Algot Hammarqvist har 62 poäng, Linus Andersen 56 och Jimmy Bergander 54. Ingen lätt promenad i parken. Nu återkommer också
Marcus Agerheim, silvermedaljör förra året. Han kliver in i mästerskapet efter att ha tagit hand om guldet under SM-veckan i Linköping. Även om medaljchanserna är gruvligt små kan Marcus stjäla viktiga poäng från alla andra.
Hela 31 anmälda och åtminstone en tredjedel är kapabla att ta hem segern. Hemmaarenans färger försvaras av Maja Kärnqvist och Elias Svensson. Båda avstod premiären, men i Likenäs tog Elias hand om segern.

JSM Klass 2 toppar Eivind Walfridsson Dahl. Efter de två körda deltävlingarna har han en seger med sig från Arboga och en fjärdeplats i Likenäs. Skuggar gör Maximus Joge, som tog sin första pallplats i Likenäs då han låg tvåa från start till mål. Vann där gjorde norrmannen Timian Johan T. Hansen, och han är anmäld även till Östmark. Däremot stod han över premiären i Arboga.
Ytterligare sju unga norrmän är anmälda, alla sugna på att bjuda svenskarna tufft motstånd.
Förra året körde hemmaföraren Erik Nilsson tre deltävlingar, med sviten 2-3-1. Nu har han efteranmält sig, för att inte missa SM hemmavid.
Totalt är det 19 anmälda i Klass 2.

SM Klass 3. Sju anmälda. Kan låta lite, men med tanke på att klassen tidigare inte ens fått ihop deltagare nog för att fylla pallen är det en solklar förbättring! Fem norrmän tänker ta upp kampen med västeråsarna Sebastian Ainerfors och Alexander Jansson. Sebastian inledde SM-säsongen med en seger. Stod sedan över fortsättningen i Likenäs, då William Sätereie gjorde ett inhopp.

SM 650cc. Semestern har Noel Eliasson ägnat åt de två NEZ-tävlingarna och stärkt efter segrar både i Tomelilla och norska Melhus är självförtroendet på topp. Noel vann även SM-deltävlingen i Likenäs, men fick däng i premiären av Fredrik Eriksson. Fredrik var sedan fyra nu senast och håller silverplatsen inför fortsättningen.
På bronsplats återfinns Östmarks Erik Andersson. Efter två raka tredjeplatser vill han så klart upp högst på pallen i helgen. Hemmahopp är också Erik Bönström bland de 13 som anmält sig.

JRM Extreme Junior. Östmarks ungdomar Carl Svedlund och Gustav Atteblad har att sätta sig upp mot i första hand Emil Naessén, Loke Pettersson och Charlie Rosman Sebom. Rasmus Persson vann senast, och vill gärna upprepa den bedriften i helgen. Men Munkforsföraren var inte med i Arboga, så i totalen ligger han först på sjunde plats.
Totalt tio anmälda till den nya JRM-klassen.

50+. Efter två deltävlingar visar det sig att fjolårets silverman, Anders Martinsson, tänker ta sitt tredje guld. För cupen vann han både 2019 och 2020 och har nu två raka segrar.
Lars Åke Wallin är tabelltvåa efter två fjärdeplatser. Förra året vann han i Östmark och vad skulle sitta bättre än en ny triumf?
Bakom Wallin är det tätt. Peter Brunzell har två poäng mindre, och Johan Eklund och Patrik Eriksson skuggar med ytterligare två poäng mindre (52 totalt).
Dussinet jämnt är anmälda i 50+.

Klass 1. Populära 85 cc lockar så många som 33 anmälda till motorbanan i Östmark. Efter de två inledande deltävlingarna i cupen är det ultrajämt mellan Likenäs Hampus Hagström och Köpings Alfred Eriksson. Båda har en seger respektive en andraplats så här långt. Det ger 67 poäng mot de 58 Oscar Fransson har på sin tredjeplats. Arrangören hoppas förstås, liksom Eddie Jonsson Persson själv, att första pallplatsen ska komma nu på hemmabanan. Förut har han varit fyra och femma, vilket räcker till femteplats totalt inför kommande drabbning.

Trea senast var Ebbe Strömberg, och samma placering i premiären hade Oscar Fransson.

Mini. De allra yngsta får som vanligt visa upp sig, om än på en något förkortad bana. Här är det redan klart att det blir tolv segrare - för i Mini är alla vinnare!


22-06-08 Femtåbanan tar emot Crosskartåkarna i SM
Femta?banan i Ambjörby tar i helgen emot 100-talet crosskartförare för andra deltävlingen i SM. Sebastian Enholm och Emil Naessén vann premiären i Xtreme respektive Extreme Junior.
- Planen är ny seger i helgen, säger båda.

JRM Xtreme Junior. Den senaste i raden av klasser, för förare mellan 12 och 16 år, har fått JRM-status. När mästerskapet drog igång i Arboga var där sju förare, nu är elva anmälda. Vilket är den största ökningen.
I Arboga vann Emil Naessén, från Nyköping, efter att ha varit tvåa ut från start. Han tog sedan alternativet tidigt och det gjorde han rätt i. För när Jimi Ojala svängde in där gasade Emil förbi.
- Jag ska försöka ta en ny seger i helgen, säger Emil som började med 125 cc förra året.
- Ett lärorikt år!
Pappa Marcus Naessén är känd från både rally, rallycross och folkrace, så det finns gott om de rätta generna hos Emil.
- Efter Likenäs ska vi köra 2-dagars hemma i Nyköping (folkrace), säger den blivande 15-åringen.
Charlie Rosmalm Sebom och Loke Pettersson finns bland utmanarna.

SM Xtreme. Tre SM-guld har Sebastian Enholm sedan förut, men bara två i Xtreme (första 2018 i JSM 125 cc). Målet för året är ett tredje.
- Självklart går vi för seger även i Likenäs, säger Sebastian efter segern i premiären.
Karten hade han och pappa Fredrik startklar redan i början av veckan. För direkt efter Likenäs drar familjen vidare till Lydden Hill i England för att köra första deltävlingen i Nitro RX.
- De har Xtreme med i de tre första deltävlingarna (Sverige och Finland är de övriga), så vi ska köra SM och Nitros i år. Lydden Hill blir spännande, där har jag aldrig varit förut, fortsätter Sebastian.
Lillasyster Frida har gått från 125cc till Xtreme i år. Sjua i B-finalen i premiären. Även hon ska till Likenäs och Lydden Hill. Och SM-veckan på det om team Enholm hinner.
Utmanare då? Jodå, det finns ett helt gäng. Inte minst Jimmy Bergander och Algot Hammarqvist som var på pallen senast. Elias Nilsson var fyra i B-finalen i premiären, men nu har han hemmabana. Förra året tog han silver i JSM 125cc.

Klass 1. Likenäs MK har stora chanser till ny framskjuten placering i helgen i 85cc, för premiären vann Hampus Hagström. Men det är klart att det finns 25 konkurrenter som gärna tar sig om. Alfred Eriksson var tvåa i Arboga, Oscar Fransson trea och Eddie Jonsson Persson fyra. Kusinerna Liam och Hannes Hägg kommer, liksom tvillingarna Olle och Ebbe Strömberg.
Så nog är Klass 1 (85cc) ett getingbo med störst startfält och där vem som helst kan sticka upp.

JSM Klass 2. Rutinerade Eivind Walfridsson Dahl toppar tabellen efter premiären. Han gör sin tredje säsong i en 125:a efter att ha varit tia och åtta totalt föregående år. Före det körde blivande 14-åringen Klass 1, där han var femma 2019.
Siktet är medalj, ju ädlare desto bättre. Men tufft är det. Josefin Holmkvist och Pär Ekström har ocksårutin. Hannes Jonsson var tvåa senast. Vilgot Wetter sopade banan med övriga i Klass 1 förra året. Maximus Joge debuttestade 26 maj förra året och var fyra i Arboga.
För att nämna några av de nio till start.

SM Klass 3. Hur får vi fler förare till 250cc?
- Bra fråga. Jag vill gärna ha motstånd så kom och kör! Det blir mycket roligare om vi är flera, säger Sebastian Ainerfors.
Västeråsaren var fyra totalt förra året. Sedan dess har motståndarna gått över till andra klasser eller grenar. När detta skrivs är han den ende som anmält sig. Hans första start i Likenäs.
- Jag tycker 250 cc är bra för det är mycket billigare än högre klasser och går lika fort, för på sprinten i Hudik matchade jag 650 på varvtiderna. Dessutom är tvåtaktsmotorerna lättmekade, fortsätter Sebastian.

SM 650cc. Förra gången vann Fredrik Eriksson efter att ha varit i ledning från start till mål. I hasorna Noel Eliasson, som bromsade stopp men lyckades få igång karten igen och bli tvåa. Trea Erik Andersson.
Bland de tolv anmälda till Femtåbanan märks Markus Andersson. Kopparbergsföraren tog hand om guldet 2020 och lade sedan hjälmen på hyllan.
- Har tänkt mig en liten comeback. Planen är att åka SM-veckan, så jag kör nu för att få lite fart. Suget vaknade, det är svårt att hålla sig från adrenalinkicken som tävlandet ger, säger Markus.

50+. Cupen för lite äldre gentlemen samlar dussinet jämnt. Ett rutinerat gäng som har lika kul på som utanför banan. Segern vill alla ha och det betyder att Anders Martinsson alls inte ska känna sig säker bara för att han vann premiären. Förutom Anders kommer också Patrik Eriksson och Peter Brunzell från MK Team Westom. Även Västerås MS ställer upp med en trio: Alexander Jansson, Johan Eklund och Lars Åke Wallin. Vilket alls inte betyder att någon av nämnda herrar tar segern. Troligen blir det kamp in på mållinjen.

Mini. Träningen drar igång 08.30 på lördag och direkt efter den kör Mini sitt första heat. Tre varv och elva förare har anmält sig till start.
O?vriga klasser ko?r fyra varv i kval och sex varv i final.

22-05-30 Seger för Enholm på Kägleborg

Fyra SM-klasser, en RM, två cuper och en uppvisningsklass. Premiären i Crosskart arrangerades av SMK Arboga med strålande sol andra dagen.

SM Xtreme. Full pott i de tre omgångarna blev det för Sebastian "Sebbe" Enholm, Teknis MC. Han fortsatte med samma frenesi i A-finalen. Redan för några veckor sedan var enholmarna på Kägleborgsbanan för ett 2-dagars test. Framför allt jobbade de med upphängningen, något som bidrog till att mästaren från 2018, 2019 och 2020 segrade i årets SM-premiär. Lillasyster Frida slutade på fjortonde plats, en lyckad helg för teamet.
Tvåa en av Haninges fyra förare i A-final: Jimmy Bergander. Han gick till final med poängen 7-7-10.
Trea Algot Hammarqvist. Åtvidabergaren gör sin tredje säsong i Xtreme efter att ha tagit brons i 125 cc 2019. Förra året slutade han femma totalt i Xtreme.
Övriga som gick till final placerade sig som följer: Linus Andersen, Haninge MK, Erik Eriksson, Toarps MK, Jan Emil Wilsberg, Norge, Micke Göthesson, Jämtlands MK, Rikard Johansson, Haninge MK och nia Rasmus Roos, Haninge MK.
Andersen tog sig vidare upp till A från B-final genom att gå segrande ur den striden. Tvåa där var Wilsberg.
Västeråsaren Rasmus Brunnkvist körde sin första Xtreme-tävling, efter bara några timmars träning, och slutade tia - precis utanför målet som var en plats i A-final. Men en heatseger blev det och den kom i andra omgången.
20 startande var det i Xtreme.

JRM Xtreme Junior. Klassen har fått RM-status till i år och sju kom till start, varav fyra från Haninge MK. Men det var SMK Nyköpings Emil Naessen som var snabbast och den ende som vann samtliga sina inledande omgångar. Tidigare har han kört en hel del folkrace, framgångsrikt.
Näst bäst redan i omgångarna, med två segrar, var Jimi Ojala från Finland. Han tog också hand om andraplatsen i finalen före Haninges Charlie Rosmalm Sebom. Resterande i gänget placerade sig som så: Loke Pettersson, Oliwer Lidman, Alfred Åhlander och Kalle Björk. Lidman tävlar för Hallsbergs MK, övriga för Haninge MK.

SM 650 cc. Bara två av elva startande vann två av sina heat i inledningen. Det var landslagsföraren Noel Eliasson, SMK Arboga och Johan Fransson, MK Team Westom. Fransson hade också en sjupoängare, medan Eliasson var trea i heat nummer 37 bakom Erik Andersson, Östmarks MFF och Fredrik Eriksson, MK Team Westom.
Därmed lutade det starkt åt att slutkampen skulle stå mellan dessa fyra, och så blev det.
Kortaste strået drog Fransson när han blev stående på startplattan efter att växellådan rasat.
- Surt, för jag var bra med på ljuset och hade uppenbarligen bra grepp. Det gör ont! Hade varit så kul att få fajtas, säger Johan Fransson med tillägget:
- Jag får glädja mig åt att sonen Lukas gjorde väldigt fina körningar i Mini!
Fredrik ledde från start till mål med Noel i hasorna. Noel bromsade stopp, men lyckades få igång karten igen och bli tvåa.
- Nu ska vi hem och ladda om för Likenäs om 2 veckor, skriver Fredrik på FB.
Fjolårets suverän i veteran, Mattias Franzén från Kolsva, hade ingen lycka alls i 650-premiären utan tvingades bryta de inledande heaten. I tredje och sista fick han bara med sig fem poäng. Bättre då för sonen William som slutade fyra, för tredjeplatsen tog Erik Andersson hand om. Femma Elias Jonsson, som blev utan koppling på andra varvet, sexa Thomas Agerheim, sjua Felicia Grundtman och åtta Christian Eklund.

SM Klass 3. Endast två förare till start och det blev full pott för Sebastian Ainerfors, Västerås MS, före Daniel Bowenius, Haninge MK.

JSM Klass 2. Rutinerade Eivind Walfridsson Dahl, MK Ratten, var värst redan efter kvalet med två heatsegrar och en andraplats. Det följde den blivande 14-åringen upp med seger i A. Finske Joona Ojala tvåa med sin tvåtaktare före Hannes Jonsson, Woxnadalens MK. Övriga till final av de elva som deltog var placeringsmässigt Maximus Joge, Finspångs MS, Pär Engström, Munkfors MC, Devin Berryll, Haninge MK, Vilgot Wetter, MK Ran, Josefin Holmkvist, Gestrike RT och Patrick Ruud, Norge.
Efter att bara ha kört ett par tävlingar i 85cc förra året var Hannes Jonsson i ledning när han skulle in i alternativspåret. Då bromsade han stopp, men lyckades ändå bli trea.
Sämre då för fjolårets suverän i 85cc, Vilgot Wetter, som fick tekniska problem. Josefin Holmkvist nådde inte heller slutmålet och Patrick Ruud kvaddade sin bil i räcket, troligen efter gashäng.

Klass 1. Efter två SM-guld i rallycrossens Division 2 (2006 och 2007) är Niklas Hagström numera mekaniker till sonen Hampus, Likenäs MK. Med två tiopoängare och en diskvalifikation gick Hampus och vann B-finalen före Alfred Eriksson, SMK Köping. Alfred hade samma facit från kvalen, med den skillnaden att han blev diskad i tredje omgången. Hampus i den andra.
Med sämre startspår i A-finalen var det frestande att tro att killar som Oscar Fransson, Västerås MS med sviten 5-10-10 och bröderna Hägg från SMK Hälsinge samt rallynestorn Mats Jonssons barnbarn Eddie Jonsson Persson (Östmarks MFF) skulle dra längsta stråt. Men icke. Hampus tog en ny seger och det före Alfred.
- Hampus har varit mycket bättre och stabilare i år, fått självförtroende. Men efter DQ på lördagen var han besviken. Så jag peppade, säger pappa Niklas.
Varpå 11-årige sonen repade mod och bestämde sig för att vinna B-finalen. I A var han femma ut och kunde genast runda ett par stycken och så småningom ta en ny seger.
- Målet är att vinna cupen och jag ska försöka ge honom rätt förutsättningar, avrundar Niklas.
Alfred var egentligen trea i mål, men tre förare råkade ut för hastighetsöverträdelser när de dammade ner för nedförsbackarna. I 85cc är det max 80 km/h som gäller. Därför blev han tvåa istället.
Tredjeplatsen till Oscar Fransson, Eddie Jonsson Persson fyra, Liam Hägg femma och Männistö Iivari sexa. Hannes Hägg, Wiktor Wallin och Liam Eriksson fälldes för att ha kört lite för fort.
I Klass 1 startade 26 förare.

50+ Veteran. MK Team Westom i topp genom Anders Martinsson och Peter Brunzell. Peter var den som lämnade grundomgångarna med maximala 30 poäng, men i finalen var cupvinnaren från 2019 och 2020 först i mål - Anders Martinsson.
Två klubbkompisar från Västerås MS tog hand om nästa två placeringar, Alexander Jansson respektive Lars Åke Wallin.
Totalt var det 13 veteraner till start.

Mini. Det kom lite duggregn under senare delen av lördagen, men på söndagen var det kanonväder. Och som alltid var mungiporna i öronhöjd på de tretton förväntansfulla talanger som visade upp sig i Mini.

Nästa deltävling körs på Femtåbanan i Ambjörby hos Likenäs MK den 11-12 juni.

För resultat från Arboga se:
https://www.raceoffice.se/Home/Detaljer/SMK_Arboga-CrossKart_SM_Deltavling_1_2022-2022


22-05-26 Se premiären av Crosskart-SM live på svenskbilsporttv.se

Crosskart-SM drar i gång under Kristi Himmelsfärdshelgen. Över 100 medaljkandidater beger sig till Kägleborgsbanan utanför Arboga i jakten på poäng.

Totalt omfattar Svenskt Mästerskap i Crosskart fem tävlingshelger: Arboga, Likenäs, Östmark, Västerås och final i Haninge i september.

Du kan följa hela premiärhelgen live på svenskbilsporttv.se

Lördagen körs de två första kvalomgångarna. Söndag bjuder på kvarvarande kval och semifinaler och finaler.

Du hittar sändningarna här: https://www.svenskbilsporttv.se/livestream/70800

22-05-24 Crosskart-SM lockar över 100 till Arboga

Crosskart-SM drar igång under Kristi Himmelsfärdshelgen. Över 100 medaljkandidater beger sig till Kägleborgsbanan utanför Arboga i jakt på poäng.

Totalt omfattar Svenskt Mästerskap i Crosskart fem tävlingshelger: Arboga, Likenäs, Östmark, Västerås och final i Haninge i september.
SM är förstås ett vitt, blankt papper så här inför. Många har bytt klass, några har kommit till och mästare som Tommie Svärd har tagit paus.
- Det vi kan garantera är att det blir spännande, säger Håkan Persson, ordförande i crosskartutskottet.

Grenen är en plantskola för unga förare. 6-8-åringar uppvisningskör i Mini och de något äldre i Klass 1 har motorer på 85 cc. Fjorton respektive 26 förare har anmält sig till Arboga. När säsongen drog igång med en deltävling i Svenska Cupen hos SMK Hälsinge var fjolårets fyra, Oscar Fransson, Västerås, outstanding. Nu blir det tuffare motstånd, bland annat kommer Köpings Alfred Eriksson, tvåa totalt förra året.
- Nästa år bara ska jag vinna, sa Alfred då.
Inför premiären har arrangerande SMK Arboga ändrat bansträckningen för Klass 1.
- När de passerar längst uppifrån får de en lite annorlunda slinga. Nu får de styra mera, inte bara köra fullt hela vägen, säger Håkan Persson.

I klass 2, där 12-16-åringar tävlar om JSM med motorer på 125 cc, har många gått över till fyrtaktare. Segrade på Arena Hagmyren i Hudiksvall gjorde Vilgot Wetter, askersundsgrabben som tog full pott i den lägre klassen förra året. Bland utmanarna finns Josefin Holmkvist, Gestrike RT. Hon är regerande nordeuropeisk mästare.

Tiotalet startande.
Det byggs nya bilar till Klass 3, 250 cc. Vilket är ett måste om klassen ska få fortsatt SM-status. Endast två anmälda till Arboga, Sebastian Ainerfors, Västerås och Daniel Bowenius, Haninge.

För några år sedan var 650 cc en gles klass vad gällde antalet utövare, men det har rättat till sig. Dussinet jämnt till SM-premiären och Noel Eliasson förväntas göra bra ifrån sig. Arbogaföraren klev in i klassen förra året och körde direkt till sig guldet. Nu har han blivit uttagen till Svensk Bilsports landslag.
I Hudik vann rutinerade "veteranen" Thomas Agerheim, fyra förra året i det som då hette 40+. Nu är reglerna ändrade till att bara omfatta förare som är 50 år eller äldre, och Agerheim blev för ung för veteranklassen.

Samma sak för Mattias Franzén. Han vann veteran förra året, men kliver nu in i 650 cc och får bland annat tampas med sonen William. Liksom Elias Jonsson, Woxnadalen. Jonsson körde snabbt i Hudik men föll på målsnöret.

Xtreme är som vanligt störst både deltagarmässigt och motormässigt. Ett gäng bålgetingar där Sebastian Enholm, Teknis MC, alltid gör bra ifrån sig. Van vid framgångar, men det är över 20 konkurrenter som alla vill upp på pallen. Rutinerade Haningebröderna Charlie och Marcus Agerheim, till exempel. Silver till Marcus förra året. Östmarks Elias Svensson har kört bra i RX Nordic och Jämtlands Micke Göthesson testade hårt i Hudiksvall.

Efter tre år och lika många medaljer i 250 cc (en av varje valör) tar Rasmus Brunnkvist steget upp till Xtreme. Västeråsaren hämtade sin nya tävlingsmaskin så sent som i början av veckan.
- Vi hinner testa lite hemma på Malma Motorstadion, så målet är att ta en plats i A-finalen i SM-premiären, säger Brunnkvist.

Förare i ålder 12 till 16 år får starta i nya RM-klassen Xtreme Junior. Sju anmälda och en majoritet har kört andra klasser tidigare. Två som brukar hålla sig framme är Haninges Charlie Rosmalm Sebom och Loke Pettersson. Säkert vill de det nu också.

Sist men inte minst veteranklassen, 50+. Åldersgränsen har som redan nämnts höjts från 40 till 50 år.
- Det var förarna själva som önskade det, och 13 startande är lika stabilt som tidigare, säger Håkan Persson.
Anders Martinsson, Arvika och Hans-Erik Sjöberg, SMK Eda, var cup-medaljörer förra året. Säkert får de se upp med västeråsligan Alexander Jansson, Johan Eklund, Peter Nyman och Lars-Åke Wallin.

Tävlingen sänds på SBF:s nya tv-kanal, svenskbilsporttv.se.
Appen för svenskbilsporttv.se finns att ladda ner på Appstore och Google Play.
22-04-26 JC Raceteknik presenterar nya Juniorteamet: Lukas Andersson och Erik Nilsson

JC Raceteknik Juniorteam har fått två nya adepter: Lukas Andersson, 14, och Erik Nilsson, 13. Duon kommer tävla i Crosscar Junior, där de siktar på mästerskapsmedaljer i serien RallyX.
– Syftet är att skapa ett team där unga, lovande förare ska få chansen att utvecklas, både på banan och i depån, säger teamchef Joel Christoffersson.

2016 grundades JC Raceteknik Juniorteam, med syftet att hjälpa fram unga lovande förare inom motorsporten. De erbjuds teknisk support i depån och coachning inför körningen på banan. Dessutom är målet att utveckla juniorerna inom de viktiga delarna utanför banan, som till exempel mediahantering, sponsorsamarbeten och god sportslighet. Tidigare har JC Raceteknik Juniorteam utgjorts av Isak Reiersen och Alex Gustafsson, som under säsongen 2021 tog steget upp till JC Raceteknik. Nu tar två nya, lovande talanger över juniorteamets stafettpinne: Lukas Andersson och Erik Nilsson. Båda förarna kommer köra full säsong i RallyX klass Crosscar Junior.

14-årige Lukas Andersson, från Svanskog utanför Säffle, började sin crosskartkarriär som nioåring och vann då bland annat Svenska Cupen och Svenska Sprintcupen i klassen 85cc. 2020 tog han steget upp i Crosscar Junior och slutade femma under debutsäsongen i RallyX. 2021 hade han en hård fight med JCs Alex Gustafsson, där han lyckades knipa mästerskapsguldet med endast en poäng. Nu är MK Team Westom-förarens mål att försvara mästerskapstiteln.

13 år gamla Erik Nilsson, Sunne, har liksom Andersson ett gediget CV. Han började med crosskart redan som sjuåring och debuterade i fjol i Crosscar Junior med full säsong i RallyX. Efter en rafflande final i Arvika slutade han fyra i mästerskapet, med ynka en poäng upp till tredjeplatsen. I år kommer Östmarks MFF-föraren fortsätta kämpa om pallplatser i serien, med huvudmålet att knipa ett bra slutresultat i mästerskapet.

RallyX inleds 13-15 maj i Höljes, och består av totalt sju deltävlingar i Sverige, Finland och Lettland.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”När vi grundade JC Raceteknik Juniorteam 2016 var syftet att skapa ett team där unga, lovande förare ska få chansen att utvecklas – både på banan och i depån. Efter flera mästerskapsmedaljer med juniorteamet har både Isak [Reiersen] och Alex [Gustafsson] gått upp i de högre klasserna, och vi är därmed redo att välkomna två nya juniorer i teamet.

Lukas Andersson och Erik Nilsson är två förare som vi har haft ögonen på länge, och båda har gjort mycket goda resultat trots sina unga åldrar. Lukas var vår största konkurrent i fjol, i kampen om RallyX-guldet i Crosscar Junior. Så där kommer vi bygga vidare på det han presterat hittills, och satsa vidare så att han kan fortsätta nå höga resultat. Erik gör sin andra säsong i RallyX, och trots att han är väldigt ung imponerade han stort i fjol. Så även där vill vi ge honom rätt stöttning och support för att kunna kämpa om bra placeringar i mästerskapet. Vi ser verkligen fram emot den kommande säsongen för JC Raceteknik Juniorteam.”

Lukas Andersson, Crosscar Junior:
”Det känns riktigt bra att köra för JC Raceteknik Juniorteam i år. Innan har jag bara kört med min familj, så det är ett steg upp att få göra det här med ett stort och proffsigt team. Joel [Christoffersson] måste ha sett att jag har en jämn körning och kan prestera bra, det känns såklart kul att väljas in i juniorteamet. Att Erik är med i teamet är också skönt. Vi har varit kompisar sen första året i crosskart, så att jobba tillsammans som ett team kommer fungera bra.

Mitt mål är att försvara mästerskapstiteln och försöka vinna i år igen. Få det att fungera för mig som förare och göra det bästa jag kan helt enkelt. Så får JC hjälpa mig och ta över jobbet i depån. Konkurrensen i RallyX brukar vara stenhård, speciellt i fjol när det bara skilde en poäng om mästerskapsguldet. Så jag ser fram emot säsongen och premiären i Höljes.”

Erik Nilsson, Crosscar Junior:
”Jag är jätteglad över att vara med i JC Raceteknik Juniorteam. Jag ser det här som en bra utbildning, och kommer lära mig massor tillsammans med dem. Att vara i team med Lukas är såklart fantastiskt. Vi känner varandra sedan vi var mindre, och jag har alltid velat ha honom som teamkompis. Att Joel väljer oss båda är kul. Min stora dröm är att köra Supercar i framtiden. Så att köra med JC som har bilar i den klassen blir ett steg närmare det målet.

Crosscar Junior är en tuff klass med många duktiga förare och ett stort startfält. I år tror jag att det kan bli det tuffaste året hittills. Men jag siktar på en pallplats i mästerskapet och ska försöka vinna tävlingar. Sen kör jag ju såklart för att utvecklas, och för att det är kul. Höljes är min favoritbana, och det känns bra att börja säsongen på den.”

22-04-14 JC Racetekniks Alex Gustafsson växlar upp – kör Crosscar i RallyX Nordic
2020 vann han och 2021 kom han tvåa i RallyX Nordics klass Crosscar Junior. Nu tar 15-årige Alex Gustafsson klivet upp till klassen Crosscar tillsammans med teamet JC Raceteknik.
– Jag känner mig jättetaggad på den kommande säsongen och allt den har att erbjuda, säger Alex Gustafsson.

Trots sin unga ålder har JC Raceteknik-föraren Alex Gustafsson, Arvika, ett gediget CV inom motorsporten. 2019 blev han tvåa i finska mästarskapet i klassen Xtreme Junior, följt av guld och silver i RallyX Nordics Crosscar Junior. Han är sedan i fjol landslagsförare hos Svenska Bilsportförbundet, och gör sin sjätte säsong tillsammans med JC Raceteknik.

Under sin tionde säsong inom motorsporten växlar han upp ytterligare, och istället för Crosscar Junior tar han steget in i seniorklassen Crosscar. Där väntar en full säsong i den nordiska serien RallyX Nordic, som består av sju deltävlingar i Sverige, Finland och Lettland.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik:
”Det är otroligt häftigt att se vilken resa Alex har haft med oss sedan vi startade Juniorteamet 2017. Alex har haft tre bra år i juniorklassen, med två silvermedaljer och ett guld. Han har haft en stabil utvecklingskurva, så nu är det dags att ta ett steg upp. Även om vi är medvetna om att det är stenhård konkurrens så är målsättningen att fightas om pallplatser.

Med tanke på Alex prestationer i Crosscar Junior ska det bli spännande att se vad han går för i Crosscar. Det är ett steg i rätt riktning och kommer ge många bra lärdomar. Hela teamet är riktigt stolta över den resa Alex gjort tillsammans med oss i teamet, och vi ser fram emot att öppna upp platserna för nya lovande juniorer.”

Alex Gustafsson, Crosscar:
”Jag känner mig jättetaggad på den kommande säsongen och allt den har att erbjuda. Att växla upp till stora klassen Crosscar i RallyX Nordic, som faktiskt är den näst snabbaste klassen i serien, känns häftigt. Jämför man årets maskin med fjolårets så kan man säga att jag åkt med halvgas i tre säsonger, så nu kommer det gå undan. Det kommer innebära många nya erfarenheter och intryck att ta till sig. Banorna som är med i år har jag redan kört på tidigare, förutom VM-banan i Lettland.

I en proffsig serie som RallyX Nordic är startfältet tufft varje år, men jag kommer att ge allt jag kan för att prestera så bra som möjligt. Jag är väldigt tacksam över att ha fått den här chansen av Joel och JC Raceteknik, och kunna vara med på tåget i år igen. Jag vill också tacka mina fantastiska sponsorer och alla andra som på något sätt ställer upp i år för mig, utan er är detta inte möjligt.”