Tillbaka till startsidan2019
2019
19-05-16 115 år efter starten går tävlingsbilen i mål!
Inte mindre än 115 år efter starten går Sveriges äldsta bevarade tävlingsbil, en Vabis 1903, i mål på Stockholms Stadion.
Bilen tvingades bryta Sveriges första "Automobiltäfling" 12 juni 1904 men går nu äntligen i mål lördag 18 maj kl 13:00.

Vabis 1903 är Sveriges äldsta bevarade och körbara tävlingsbil och enda överlevande fordon från den första biltävlingen som arrangerades i Sverige. Bilen ägs av Surahammars kommun och har iordningställts av Aros Motorveteraner. Vabis 1903 var den fjärde bil som konstruerades av Surahammars Bruk och byggdes på dotterföretaget Vagnfabriks Aktiebolaget i Södertälje (Vabis) varefter den försågs med kaross från Paris. Bilen är numera körklar och deltog i höstas i det anrika uppvisningsloppet i Storbritannien London-Brighton Run, där bilen väckte sensation och belönades med flera hedersutmärkelser och priser.

Det var SAK - Svenska Automobil Klubben (1906 namnändrad till KAK, Kungliga Automobil Klubben), som den 12 juni 1904 arrangerade Sveriges första "Automobiltäfling". Startfältet samlade totalt 10 bilar och man startade vid dåvarande Idrottsparken (idag Stockholms Stadion). Tävlingssträckan var Stockholm-Uppsala ToR, och just denna Vabis tvingades bryta tävlingen söder om Uppsala med endast 7 mil kvar till mål pga en trasig drivaxel. Nu 115 år senare, med start kl 9:00 på morgonen, kommer bilen att köra den sista sträckan från Flottsund, söder om Uppsala, till Stockholm och äntligen gå i mål lördag 18 maj kl. 13.00 vid Stockholm Stadion (Södra entrén/Drottning Sofias Väg).

Vid målgången kommer ekipaget att flaggas in gemensamt av KAK (Kungliga Automobil Kubben) och MHRF (Motorhistoriska Riksförbundet). Vabis 1903 kommer dagen efter, söndag 19 maj, att delta i Gärdesloppet/Prins Bertil Memorial och startar den motorhistoriska kortegen kl 8:50 från Hagaparken och med målgång på Djurgården. Den står sedan uppställd vid MHRFs tält under hela Gärdesloppet och blir därmed en del av MHRF 50-års firande.

19-05-10 Så sänder Rallyradion från Götenerundan
På lördag drar Svenska Rallycupen 2019 igång med premiärtävlingen Götenerundan. En nyhet för i år är att Rally Live kommer medverka vid samtliga deltävlingar med både radiosändningar och ett webb-tv magasin som publiceras på SBFplay.se.

På plats i Götene är Sebastian Bourghardt, Per Johansson och Miriam Walfridsson, och sändningen startar 10.00 på SBFplay.se, i appen SBFPLAY Radio och på rallyradion.se.

https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-gotenerundan-med-rally-live--2

19-05-02 Missa inte sprinten på Kalvholmen för rally, folkrace och crosskart 25 maj!
Du har väl inte missat att Karlstad MC Bil kör en sprint 25/5 på Kalvholmens kalvholmen motorstadio där rallybilar, folkracebilar och crosskarts är välkomna.

» Inbjudan och länk till anmälan hittar du här

19-04-25 KAK Racing Car Show
Under den årliga bilutställningen Tjolöholm Classic Motor den 19/5 återkommer Kungliga Automobil Klubben med sitt unika arrangemang KAK Racing Car Show där besökarna får en närmare inblick i ett antal klassiska racingbilar. Inför sittande publik startas bilen och körs två varv runt ladan. Publiken kommer även få en närmare titt på bilens motor, prestanda och bakgrund. På plats kommer även bilens ägare, mekaniker eller föraren av den aktuella bilen att intervjuas. I år visas följande bilar; Spice C1 Le Mans, Shelby Cobra Daytona, Fiat Abarth, Jaguar C-Type, Saab 93 GT 750, BMW 328 från 1936 m.fl.

Ladan på Tjolöholms slottsområde kommer att förvandlas till en klassisk racingdepå där man kan gå runt och titta på dessa bilar under hela dagen. För andra året i rad välkomnar vi Ticko Racing Shop som på plats kommer att sälja racingmerchendise från alla racingepoker. Vår konferencier är Olle Odsell från KAK Västra som under dagen kommer att visa upp alla dessa racingbilar mellan klockan 10.30-15. Hjärtligt välkommen till KAK Racing Car Show
19-03-26 Tjejkväll där Mikaela Ahlin Kottulinsky håller föredraget ”Våga vidga dina vyer”
Är du tjej och i Stockholmstrakten?
Passa då på att gå på tjejkvällen hos Olofsson Bil och lyssna på Mikaela Ahlin Kottulinsky berättar om sin passion för motorsporten och vad som får henne att våga ge allt i denna mansdominerade värld.

Årets kock står för mingelmaten, dansläraren Fideli lockar fram din inre glöd och racerföraren Mikaela Kottulinsky
Självklart får du provköra mängder av coola bilar och vill du, så tar fotografen Jini Sofia Lee ett nytt Linked in-foto åt dig. Välkommen på en helkväll!

Har du funderingar kring bilägande? Vår personal finns på plats hela kvällen redo att svara på dina frågor kring t.ex privatleasing, hjulbyte, verkstadsfrågor m.m.
Vi ser fram emot att få träffa dig - varmt välkommen!

Mer info: https://www.facebook.com/events/1112035275626584/

Idag kl. 17:00–20:30 hos Olofsson Bil Börjar, Albybergsringen 104, 136 44 Handen, Sverige
19-02-26 MSRX 2019 - Ny tävlingsserie för sex klasser
En ny tävlingsserie på grus/asfalt med 5 deltävlingar samt 6 olika klasser; Junior, Bilcross, Turbo/NA, Unlimited, 2150cc och #6.

Tävlingar MSRX 2019
12 Maj Strängnäs
15 Juni Sala
13 Juli MittSverigeBanan
24 Aug Strängnäs
6 Okt Tierp Arena

Utförande
Besiktning av tävlingsbil sker på av tävlingslednings anvisad plats innan förarmötet/tävlingsgenomgång, därefter träning 3 varv samtliga förare alla klasser.
Stillastående start med lampsystem, funktionär anvisar till startruta och har kontakt medförare, tumme upp ger klart för start från respektive förare. Ready to race skylt används. Start sker genom att rött ljus släcks.

Tävlingskörning på banan sker med Fear Racing det betyder att det absolut är förbjudet att köra på framförvarande bil. Kontakt samt lättare touchar är ok såvida inga skador på bil eller förare uppstår. Tävlingsledningen avgör svart flagg. Protest kostar 500:- och återfås vid bifall. Tävlingsleding avgör protest.
Kameror är tillåtet i tävlingsbilarna.

Tjuvstart 1 = Andra led. Tjuvstart 2= utesluten.
Tävlingsledningen bestämmer om omstart sker direkt eller
om nästa heat körs. Uppställning sker i 2-3 led framtill start.
Gulflagg= omkörningförbud. Grön flagg=banan klar.
Röd flagg=heatet avbrutet.

Budgivning
20 min efter avslutad tävling öppnar budgivningen.
Obegränsat antal anbud på en tävlingsbil.
Pris 20.000 kr per tävlingsbil 500:- i anbudsavgift.
Vid fler än ett bud på en och samma bil tillämpas lottning.
För att lägga anbud krävs 20000:- av köpare i kontanter och vid vunnet bud erläggs hela köpesumman på plats till säljaren.
Anbud sker på tävlingsledning anvisad plats och kostar 500:-, anbudslapp vilken består av 2 delar med lottnr samt ruta där sekretariatet fyller i önskat startnr på bil som budgivare önskar köpa. Obegränsade antal bud på egen bil.
Anbud fördelas enligt följande.
200:- till klubb, 200:- till bilägare, 100:- prispott.
Vid köp av tävlingsbil ingår inte: Stol, Bälte, med fästöglor
Ratt, fönsternät, kamera.

Läs mera på www.msrx.se
Vi celebrerar fram till första deltävlingen genom dela ut MSRX t-shirts. Sprid nyheten och ha chans vinna en Msrx t-shirt, genom att gilla och dela Msrx.se på Facebook. Vinnare presenteras på hemsidan. www.msrx.se

19-01-31 Missa inte bilsporten i SVT och sbfplay.se under SM-veckan
I veckan genomförs SM-veckan. Bilsporten finns på plats med fem grenar. Först ut på fredag är rallycross, rally och crosskart. Är du inte på plast i Sundsvall ser du det live i SVT.

På fredag den 1 februari kliver bilsporten in i handlingen när tre sportgrenar skall avgöras på och runt Bergsåkers travbana i Sundsvall. Rallysprinten kommer starta med en fartfylld och på sina håll riktigt lurig sträcka i skogen innan bilarna tar sig in och avslutar sträckan inne på travarenan. Där inne kör även crosskart och rallycross. Allt kommer att sändas live på SVT Play och finaler även i det traditionella TV-nätet.

Följ SM-veckan och bilsporten i SVT:s och sbfplay.se sändningarna.


Fredag – rally/rallycross/crosskart
Kval 08.00-16.00 SVT Play rally/rallycross/crosskart
Finaler 14.00-16.00 SVT1 och SVT Play rally/rallycross/crosskart.

Lördag - Virtuell bilsport
Kval och semifinaler 13:10 – 15:55 i sbfplay.se
Finaler 18:00 – 19:00 i SVT

Söndag - Radiostyrd bilsport
Kval och finaler 08:00 – 16:00

Den växande klassen Crosskart Xtreme som var med under sommarens SM-vecka i Helsingborg och även föregående vinter i Skellefteå gör åter upp om ett SM-guld. Och konceptet med en rallyslinga som avslutar på en arena har visat sig lyckat tidigare och även det kördes under både Helsingborg och i Skellefteå. Båda de tävlingarna vanns av Mattias Adielsson i den vassaste klassen. I Sundsvall får den regerande mästeren tuff konkurrens av några nya namn, bland annat Patrik Flodin och Johan Kristoffersson. Kristoffersson som i helgen vann SM-premiären i rally, före just Patrik Flodin.

För fjärde vintern i rad kommer rallycrossens Supercar lites att vara med i en SM-vecka vinter. Två gånger tidigare har Sebastian Eriksson kört hem guldet. Samtliga år har den snabbaste föraren kört för Olsberg MSE-teamet. Största hotet mot att den sviten bryts i år får Kevin Hansen anses vara. Hansen som kommer till start i en bil från Team Färén.

Under lördagen tävlas det för första gången i SM-veckans historia om SM-medaljer i en e-sport, då virtuell bilsport gör upp om medaljerna i Nordichallen. I samma hall kör sen radiostyrd bilsport när SM-veckan avslutas under söndagen.

Mer om SM-veckan i SVT här, www.svt.se/sport/sm-veckanTryck här för mer info!
Tillbaka till startsidan