Tillbaka till startsidan2019
2019

19-10-07 Känner du ett barn som gillar att bygga om och mecka med fordon?
Hej!
Vi som jobbar på SVT Barn vill lära oss mer om barn som gillar att mecka och bygga om fordon av alla slag. Känner du ett eller kanske flera barn med stort intresse för detta och som kanske bygger om en bil, bygger en lådbil med motor, meckar med traktorn eller liknande?

Vi vill främst komma i kontakt med 10-11 åringar och det spelar ingen roll var i landet barnet/barnen bor.

Vi vill komma och hälsa på och lära oss mer om intresset och vad dessa barn tycker är spännande och roligt med sin hobby. Syftet är att vi vill kunna göra bättre program som motor-, meckar- och fixarintresserade barn skulle kunna gilla att titta på.

Maila gärna till mig på anna.gomez@svt.se så snart som möjligt om du känner ett eller flera sådana här barn eller om du har några frågor!
19-10-03 Pier Steffansson blir ny förbundskapten för Svensk Bilsport
Han har gedigen erfarenhet från tävlande inom bilsporten med meriter från både VM och EM. Nu blir västkustsonen Pier Steffansson ansvarig för Svensk Bilsports landlagssatsning.

Svensk Bilsport bedriver förnärvarande landslagsverksamhet inom fem av sportgrenar. Rally, rallycross, racing, crosskart och karting där det finns tre olika möjligheter att ingå i landslagsverksamheten. Utvecklingslandslaget, juniorlandslaget och seniorlandslaget. Då nuvarande förbundskaptenen under sensommaren valde att kliva vidare mot nya utmaningar har rekryteringsperioden pågått och under hösten. Nu står det klart att det blir Pier Steffansson som blir ny förbundskapten för Svensk Bilsport.
- Jag känner mig verkligen hedrad. Rollen som förbundskapten är ett stort ansvar som jag ser fram mot att axla och jag tar mig ann utmaningen full av motivation och kommer, som vanligt, göra mitt bästa för att Svenska Bilsport ska drivas framåt och att vi tillsammans ska nå de mål som finns, säger Pier Steffansson, Svensk Bilsports nya förbundskapten.


Steffansson har själv tävlat på hög nivå inom karting där han kört både VM och EM och gjorde efter det några år i Formel Ford, i både svenska- och nordiska mästerskapen. Efter det blev det karriär som egenföretagare inom bilförädlingsbranschen som senare utökades med serviceverkstad. Ett företag som Pier drev med sin syster under drygt 15 år innan det avyttrades förra sommaren. Ett mål har länge varit att driva ett eget elitteam inom bilsporten. Nu får han ta sig an hela landslagsatsningen.
- Landslaget och rollen som förbundskapten kommer helt rätt. I många år har gnistan att komma tillbaka till bilsporten funnits. Sedan en tid tillbaka har arbetet med att driva ett eget elitteam startat, den satsningen pausas såklart nu när jag får möjligheten att arbeta med hela landslagsutvecklingen, säger Steffansson och fortsätter.
- Jag känner att jag kommer till helt rätt miljö där jag vill och kan prestera. Och den stora förmånen att göra det med något jag brinner för känns riktigt utmanande, avslutar Pier Steffansson.

Pier Steffansson som under året arbetat inom förbundet med den stora rekryteringssatsningen Bilsport On Tour startar sin tjänst som förbundskapten idag. Under en kort övergångsperiod blir det lite dubbelarbete då Bilsport On Tour ska summeras och lämnas över till en kommande ny projektledare samtidigt som tjänsten som förbundskapten startar direkt.
- Vi är väldigt nöjda med den här lösningen där Pier med den kompetens han har inom vår idrott, med ett tidigare aktivt tävlande på hög nivå och med en inblick i hur vår sport fungerar, nu kan påbörja arbetet som förbundskapten. Vi hade flera intressanta kandidater, men när alla bitar fogats samman så var det Pier vi ville ha. Pier har axlat vårt första år med Bilsport-on-tour helt fantastiskt bra och nu ska vi istället hitta någon som kan följa hans fotspår, säger Anna Nordkvist, vd för Svensk Bilsport.

https://www.sbf.se/Nyheter/SvenskBilsport/piersteffanssonblirnyforbundskaptenforsvenskbilsport
19-08-06 MK Ratten 60 ÅR
Välkommen till Granevik på MK Rattens Motorsportsdag den 24/8 2019 Vi firar 60 år fyllda med motorsport. På dagen kl 11.00-15.00, då Sören Nilsson är konferencier.

Kom och träffa bland annat team som Peter Hedström, Lukas Walfridsson samt en kavalkad av fordon som speglar dessa 60 år.

Utställning av bilder, dokument och tävlingsresultat genom tiderna.
Vi kommer att få uppleva en motorsprängning.
MHF kommer att finnas på plats.

På kvällen äter vi en grillbuffeé från Valbergsängen, den är gratis för medlemmar och kostar 200:- för övriga.

Vi kommer att underhållas av trubadurer samt Dyess.

Varmt välkomna att tillbringa dagen tillsammans med oss!
19-06-25 Conny Nilsson har hastigt lämnat oss
Vännen och motorsportentusiasten Conny Nilsson har hastigt lämnat oss. Familj, vänner, utskottskollegor, förare - vi har förlorat en väldigt bra människa.

Conny hade definitivt övervägande bra egenskaper! Han var osjälvisk, saknade prestige, lyssnade på andras åsikter och var alltid rak och ärlig i sin kommunikation. Utöver det hade han mycket stor kunskap och ett gigantiskt hjärta. Tänk om alla människor var sådana!

I arbetet i Rallycrossutskottet hade vi en mycket god dialog. Ibland var vi oense, men aldrig osams. Vad är det bästa för Svensk Rallycross, var den ständiga frågan.

Vi är mycket ledsna för att du for i förtid Conny! Det fanns mycket kvar att göra tillsammans! Du får hålla ett öga på oss från ovan. Vår högste tävlingsledare!

Varma hälsningar,
Magnus Krokström, Christer Ekevad, Sune Rundborg.

https://www.sbf.se/Sportgrenar/Rallycross/NYHETER/CONNYNILSSON/?fbclid=IwAR3jP0PVCZ5HxLyUlwk_Y5-csIH_sLtC_6H847DSx7zJjytXw6ZqCWR_WlU

19-06-25 Mikaela Åhlin-Kottulinsky blir testförare för Continentals däck till Extreme E-serien
- Continental är medgrundare till den nya globala racingserien för el-SUV:ar.
- Racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky testar de nyutvecklade prestandadäck som tagits fram speciellt för den krävande serien.
Hannover, 25 juni, 2019. Den svenska racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky blir testförare för Continentals nya högprestanda-däck som utvecklas speciellt för den globala Extreme E-serien. Förra året blev hon första kvinna att vinna ett race i standardvagnsmästerskapet Scandinavian Touring Car Championship. I år har hon tagit pole position i årets första lopp och vunnit ett race för stallet PWR Racing.
"Det här är ett fantastiskt projekt. Jag är väldigt glad över möjligheten att få köra de eldrivna SUV-prototyperna och hoppas kunna vara med att hjälpa till att höja medvetenheten kring klimatförändringar", säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky. "Jag ser verkligen fram emot att få testa Continentals nya däck. Det går att följa varje enskilt steg i utvecklingsprocessen och testkörningarna över internet. Det kommer att bli en spännande resa fram till de första loppen i Extreme E-serien."

Däcktillverkaren Continental är officiell medgrundare till Extreme E-serien. Racen är endast öppna för el-SUV:ar och målsättningen är att öka medvetenheten kring klimatförändringarnas globala påverkan.

Mer information finns på www.EngineeredForTheExtreme.com.

19-06-18 Fin helg för Team Ramudden
Helgen började i moll då Martin Berglund och Joakim Gevert åkte av redan på Rally SM i Nyköpings allra första sträcka. Smällen tog så pass illa att omstart inte var möjlig. Lite snopet då duon nästan alltid är med i toppen. Rally Estonia och Rally Finland är i farozonen nu när bilen behöver vård.

Ida Lidebjer Granberg hade inte heller något flyt, fin fart men tyvärr så slutade det på SS7 där ekipaget blev stående.

Hemmaföraren Kristoffer Gustavsson hade inte bästa uppladdningen då hans ordinarie codriver Viktor Niemistö blev sjuk och fick ersättas av Elina Svensson. Paret gjorde en jättebra insats och slutade på en fin 3:e plats.

Pontus Lönnström och Jörgen Lindahl hade en jättefin placering på gång i SSR men fick tekniska bekymmer i slutet av rallyt. Denna gången gick det hela vägen. I den kanske tuffaste klassen tog paret sin första SM seger ihop. Riktigt kul.

Viktor Svensson gjorde i inhopp i Temahallen Rallysprint och tog en fin 2:a plats.

TCR Scandinavia hade debut på en alldeles förträfflig anläggning i Fällfors. En nybyggd arena som saknar motstycke i svensk racing. Fina resultat. Andreas Wernersson P1 och P3. Tobias Brink P5 och P5. Hannes Morin DNF och P6.

Porsche Carrera cup gjorde också premiär i Skellefteå. Paul Blomqvist körde in på P7 i race 1 men hade lite strul i race 2 och slutade 18:e. Stig Blomqvist körde in på P19 och P16.

Anton Marklund hade nog helst sett att kalendern hade synkat annorlunda då han hade velat köra både hemmapremiären i Fällfors och Norges VM deltävling Rallycross. Väl i Hell så gick det kanon! Körde in som segrare men fick ett straff för att bilen inte klarade efterkontrollen. Ett rör i fronten hade inte decimalerna på rätt sida. Riktigt fin prestation dock. P6.

Marcus Höglund hade också en lyckad helg i Hell. P4 och en fin fart lovar gott för framtiden.
19-05-16 115 år efter starten går tävlingsbilen i mål!
Inte mindre än 115 år efter starten går Sveriges äldsta bevarade tävlingsbil, en Vabis 1903, i mål på Stockholms Stadion.
Bilen tvingades bryta Sveriges första "Automobiltäfling" 12 juni 1904 men går nu äntligen i mål lördag 18 maj kl 13:00.

Vabis 1903 är Sveriges äldsta bevarade och körbara tävlingsbil och enda överlevande fordon från den första biltävlingen som arrangerades i Sverige. Bilen ägs av Surahammars kommun och har iordningställts av Aros Motorveteraner. Vabis 1903 var den fjärde bil som konstruerades av Surahammars Bruk och byggdes på dotterföretaget Vagnfabriks Aktiebolaget i Södertälje (Vabis) varefter den försågs med kaross från Paris. Bilen är numera körklar och deltog i höstas i det anrika uppvisningsloppet i Storbritannien London-Brighton Run, där bilen väckte sensation och belönades med flera hedersutmärkelser och priser.

Det var SAK - Svenska Automobil Klubben (1906 namnändrad till KAK, Kungliga Automobil Klubben), som den 12 juni 1904 arrangerade Sveriges första "Automobiltäfling". Startfältet samlade totalt 10 bilar och man startade vid dåvarande Idrottsparken (idag Stockholms Stadion). Tävlingssträckan var Stockholm-Uppsala ToR, och just denna Vabis tvingades bryta tävlingen söder om Uppsala med endast 7 mil kvar till mål pga en trasig drivaxel. Nu 115 år senare, med start kl 9:00 på morgonen, kommer bilen att köra den sista sträckan från Flottsund, söder om Uppsala, till Stockholm och äntligen gå i mål lördag 18 maj kl. 13.00 vid Stockholm Stadion (Södra entrén/Drottning Sofias Väg).

Vid målgången kommer ekipaget att flaggas in gemensamt av KAK (Kungliga Automobil Kubben) och MHRF (Motorhistoriska Riksförbundet). Vabis 1903 kommer dagen efter, söndag 19 maj, att delta i Gärdesloppet/Prins Bertil Memorial och startar den motorhistoriska kortegen kl 8:50 från Hagaparken och med målgång på Djurgården. Den står sedan uppställd vid MHRFs tält under hela Gärdesloppet och blir därmed en del av MHRF 50-års firande.

19-05-10 Så sänder Rallyradion från Götenerundan
På lördag drar Svenska Rallycupen 2019 igång med premiärtävlingen Götenerundan. En nyhet för i år är att Rally Live kommer medverka vid samtliga deltävlingar med både radiosändningar och ett webb-tv magasin som publiceras på SBFplay.se.

På plats i Götene är Sebastian Bourghardt, Per Johansson och Miriam Walfridsson, och sändningen startar 10.00 på SBFplay.se, i appen SBFPLAY Radio och på rallyradion.se.

https://sbfplay.solidtango.com/live/rallyradio-fran-gotenerundan-med-rally-live--2

19-05-02 Missa inte sprinten på Kalvholmen för rally, folkrace och crosskart 25 maj!
Du har väl inte missat att Karlstad MC Bil kör en sprint 25/5 på Kalvholmens kalvholmen motorstadio där rallybilar, folkracebilar och crosskarts är välkomna.

» Inbjudan och länk till anmälan hittar du här

19-04-25 KAK Racing Car Show
Under den årliga bilutställningen Tjolöholm Classic Motor den 19/5 återkommer Kungliga Automobil Klubben med sitt unika arrangemang KAK Racing Car Show där besökarna får en närmare inblick i ett antal klassiska racingbilar. Inför sittande publik startas bilen och körs två varv runt ladan. Publiken kommer även få en närmare titt på bilens motor, prestanda och bakgrund. På plats kommer även bilens ägare, mekaniker eller föraren av den aktuella bilen att intervjuas. I år visas följande bilar; Spice C1 Le Mans, Shelby Cobra Daytona, Fiat Abarth, Jaguar C-Type, Saab 93 GT 750, BMW 328 från 1936 m.fl.

Ladan på Tjolöholms slottsområde kommer att förvandlas till en klassisk racingdepå där man kan gå runt och titta på dessa bilar under hela dagen. För andra året i rad välkomnar vi Ticko Racing Shop som på plats kommer att sälja racingmerchendise från alla racingepoker. Vår konferencier är Olle Odsell från KAK Västra som under dagen kommer att visa upp alla dessa racingbilar mellan klockan 10.30-15. Hjärtligt välkommen till KAK Racing Car Show
19-03-26 Tjejkväll där Mikaela Ahlin Kottulinsky håller föredraget ”Våga vidga dina vyer”
Är du tjej och i Stockholmstrakten?
Passa då på att gå på tjejkvällen hos Olofsson Bil och lyssna på Mikaela Ahlin Kottulinsky berättar om sin passion för motorsporten och vad som får henne att våga ge allt i denna mansdominerade värld.

Årets kock står för mingelmaten, dansläraren Fideli lockar fram din inre glöd och racerföraren Mikaela Kottulinsky
Självklart får du provköra mängder av coola bilar och vill du, så tar fotografen Jini Sofia Lee ett nytt Linked in-foto åt dig. Välkommen på en helkväll!

Har du funderingar kring bilägande? Vår personal finns på plats hela kvällen redo att svara på dina frågor kring t.ex privatleasing, hjulbyte, verkstadsfrågor m.m.
Vi ser fram emot att få träffa dig - varmt välkommen!

Mer info: https://www.facebook.com/events/1112035275626584/

Idag kl. 17:00–20:30 hos Olofsson Bil Börjar, Albybergsringen 104, 136 44 Handen, Sverige
19-02-26 MSRX 2019 - Ny tävlingsserie för sex klasser
En ny tävlingsserie på grus/asfalt med 5 deltävlingar samt 6 olika klasser; Junior, Bilcross, Turbo/NA, Unlimited, 2150cc och #6.

Tävlingar MSRX 2019
12 Maj Strängnäs
15 Juni Sala
13 Juli MittSverigeBanan
24 Aug Strängnäs
6 Okt Tierp Arena

Utförande
Besiktning av tävlingsbil sker på av tävlingslednings anvisad plats innan förarmötet/tävlingsgenomgång, därefter träning 3 varv samtliga förare alla klasser.
Stillastående start med lampsystem, funktionär anvisar till startruta och har kontakt medförare, tumme upp ger klart för start från respektive förare. Ready to race skylt används. Start sker genom att rött ljus släcks.

Tävlingskörning på banan sker med Fear Racing det betyder att det absolut är förbjudet att köra på framförvarande bil. Kontakt samt lättare touchar är ok såvida inga skador på bil eller förare uppstår. Tävlingsledningen avgör svart flagg. Protest kostar 500:- och återfås vid bifall. Tävlingsleding avgör protest.
Kameror är tillåtet i tävlingsbilarna.

Tjuvstart 1 = Andra led. Tjuvstart 2= utesluten.
Tävlingsledningen bestämmer om omstart sker direkt eller
om nästa heat körs. Uppställning sker i 2-3 led framtill start.
Gulflagg= omkörningförbud. Grön flagg=banan klar.
Röd flagg=heatet avbrutet.

Budgivning
20 min efter avslutad tävling öppnar budgivningen.
Obegränsat antal anbud på en tävlingsbil.
Pris 20.000 kr per tävlingsbil 500:- i anbudsavgift.
Vid fler än ett bud på en och samma bil tillämpas lottning.
För att lägga anbud krävs 20000:- av köpare i kontanter och vid vunnet bud erläggs hela köpesumman på plats till säljaren.
Anbud sker på tävlingsledning anvisad plats och kostar 500:-, anbudslapp vilken består av 2 delar med lottnr samt ruta där sekretariatet fyller i önskat startnr på bil som budgivare önskar köpa. Obegränsade antal bud på egen bil.
Anbud fördelas enligt följande.
200:- till klubb, 200:- till bilägare, 100:- prispott.
Vid köp av tävlingsbil ingår inte: Stol, Bälte, med fästöglor
Ratt, fönsternät, kamera.

Läs mera på www.msrx.se
Vi celebrerar fram till första deltävlingen genom dela ut MSRX t-shirts. Sprid nyheten och ha chans vinna en Msrx t-shirt, genom att gilla och dela Msrx.se på Facebook. Vinnare presenteras på hemsidan. www.msrx.se

19-01-31 Missa inte bilsporten i SVT och sbfplay.se under SM-veckan
I veckan genomförs SM-veckan. Bilsporten finns på plats med fem grenar. Först ut på fredag är rallycross, rally och crosskart. Är du inte på plast i Sundsvall ser du det live i SVT.

På fredag den 1 februari kliver bilsporten in i handlingen när tre sportgrenar skall avgöras på och runt Bergsåkers travbana i Sundsvall. Rallysprinten kommer starta med en fartfylld och på sina håll riktigt lurig sträcka i skogen innan bilarna tar sig in och avslutar sträckan inne på travarenan. Där inne kör även crosskart och rallycross. Allt kommer att sändas live på SVT Play och finaler även i det traditionella TV-nätet.

Följ SM-veckan och bilsporten i SVT:s och sbfplay.se sändningarna.


Fredag – rally/rallycross/crosskart
Kval 08.00-16.00 SVT Play rally/rallycross/crosskart
Finaler 14.00-16.00 SVT1 och SVT Play rally/rallycross/crosskart.

Lördag - Virtuell bilsport
Kval och semifinaler 13:10 – 15:55 i sbfplay.se
Finaler 18:00 – 19:00 i SVT

Söndag - Radiostyrd bilsport
Kval och finaler 08:00 – 16:00

Den växande klassen Crosskart Xtreme som var med under sommarens SM-vecka i Helsingborg och även föregående vinter i Skellefteå gör åter upp om ett SM-guld. Och konceptet med en rallyslinga som avslutar på en arena har visat sig lyckat tidigare och även det kördes under både Helsingborg och i Skellefteå. Båda de tävlingarna vanns av Mattias Adielsson i den vassaste klassen. I Sundsvall får den regerande mästeren tuff konkurrens av några nya namn, bland annat Patrik Flodin och Johan Kristoffersson. Kristoffersson som i helgen vann SM-premiären i rally, före just Patrik Flodin.

För fjärde vintern i rad kommer rallycrossens Supercar lites att vara med i en SM-vecka vinter. Två gånger tidigare har Sebastian Eriksson kört hem guldet. Samtliga år har den snabbaste föraren kört för Olsberg MSE-teamet. Största hotet mot att den sviten bryts i år får Kevin Hansen anses vara. Hansen som kommer till start i en bil från Team Färén.

Under lördagen tävlas det för första gången i SM-veckans historia om SM-medaljer i en e-sport, då virtuell bilsport gör upp om medaljerna i Nordichallen. I samma hall kör sen radiostyrd bilsport när SM-veckan avslutas under söndagen.

Mer om SM-veckan i SVT här, www.svt.se/sport/sm-veckanTryck här för mer info!
Tillbaka till startsidan