BILINFO 2012
Pressbrev från biltillverkarna

2005 2006 2007-2009 2012

 


12-05-24 Audi startar biltillverkning i Mexico
Som ett led i den fortsatta internationaliseringen samt för att stärka konkurrenskraften ytterligare, har Audi beslutat att starta tillverkning i Mexico. Produktionen i den nya fabriken ska starta år 2016 men exakt etableringsplats är ej bestämd ännu.

Audis ledning har nu tagit beslut om att fullfölja planerna på att etablera tillverkning i Nordamerika, närmare bestämt i Mexico. Fabriken ska tillverka en SUV-modell med start 2016.
– Eftersom Mexico är ett av världens tio största biltillverkningsländer erbjuder landet en utmärkt ekonomisk bas för produktion även av Audibilar, säger Rupert Stadler, chef Audi AG.
– Bra infrastruktur, konkurrenskraftig kostnadsnivå och frihandelsavtal har varit avgörande i valet av land, säger Stadler.

Den nya fabriken blir en fullvärdig medlem av Audis produktionsnätverk och ska införa den absolut senaste standarden för produktionseffektivitet och resursutnyttjande.

Under året kommer nu Audi att utvärdera på vilken ort och plats som etableringen skall ske. Eftersom Audi står för kvalitet och premium ur alla aspekter, blir inte bara fastighets- och logistikfrågor viktiga, utan även ortens livskvalitet - allt för att kunna säkra tillgång till välutbildad arbetskraft.

Genom att starta tillverkning i Mexico stärker Audi sin konkurrenskraft ytterligare, vilket är en viktig del för att uppnå det långsiktiga målet om en försäljningsnivå på två miljoner bilar år 2020.

12-05-22 Nya sportiga modeller från Volkswagen på GTI-träffen vid Wörthersee
I mer än 30 år har GTI-träffen i Reifnitz vid sjön Wörthersee i Österrike haft en särskild plats i kalendern för många Volkswagen-anhängare. Denna legendariska träff brukar bjuda på flera sportiga koncept och nyheter – så även i årets upplaga som gick av stapeln 16-19 maj.

Golf GTI Cabriolet: Nya Golf GTI Cabriolet hade världspremiär på Genève-salongen i mars och var naturligtvis en av höjdpunkterna vid Wörthersee. Den stora publiken kunde på nära håll uppleva den öppna 4-sitsiga sportbilen från Wolfsburg, där motorn på 211 hästkrafter gör den till den mest kraftfulla Golf-cabben någonsin.

Men GTI står inte bara för kraft utan också för sportig look, såväl utvändigt som invändigt, liksom för ett precist avstämt chassi. Golf GTI Cabriolet är som standard försedd med den dynamiska differentialbromsen XDS. Även vid full acceleration ut ur kurvor, säkerställer XDS (som är integrerat i antisladdsystemet) optimalt grepp och stabila vägegenskaper samtidigt som körglädjen ökar.

Även cabrioletmodellen har givetvis de typiska GTI-kännetecknen. Utvändigt består de av en röd inramning upptill och nedtill på kylargrillen (som i sig har bikakestruktur och pryds av ett GTI-märke), GTI-stötfångaren fram med sitt stora luftintagsgaller (också det bikakeformat), de typiska vertikala dimljusen, en ny diffusor bak och kromade ändrör på höger och vänster sida under stötfångaren.

Interiören matchar den i klassiska GTI. Den är också utrustad med sportstolar klädda i det tidlösa, skotskrutiga tyget Jacky. Naturligtvis är Golf GTI Cabriolet försedd med pedaler i borstat rostfritt stål, en unik GTI-växelspak i aluminiumoptik och en läderratt med skulpterat grepp och ett GTI-emblem.

För att komplettera bilden av en sportig bil är cabrioleten utrustad med 17-tums aluminiumfälgar av typen "Denver" (18-tumsfälgarna "Detroit" är tillval). Som tillval erbjuds också Volkswagens sportiga och innovativa dubbelkopplingslåda DSG.

På svenska marknaden blir Golf GTI Cabriolet beställningsbar preliminärt runt midsommar och de första exemplaren av Golf GTI Cabriolet rullar in i Sverige lagom för att man ska kunna njuta av sensommarvärmen. Priser och specifikationer är ännu ej fastställda.

Polo R-WRC: Från och med 2013 kommer Volkswagen att delta i rally-VM (WRC) med en helt nyutvecklad Polo R WRC. På Wörthersee-träffen presenterade Volkswagen Motorsport en prototyp av rallybilen som av Volkswagen-koncernens utvecklingschef Ulrich Hackenberg har kallats den ”hetaste Polo någonsin". Prototypen kommer att turnera runt om i världen från och med 2013 i samband med ett flertal WRC-tävlingar. Hjärtat av denna rallybil består av en 1,6-liters TSI-motor med cirka 300 hästkrafter, vilket ger en imponerande acceleration från 0 till 100 km/h på endast 4,1 sekunder.

Polo WRC Street: Från rallyvägar till vanliga vägar är mottot för konceptbilen Polo WRC Street. Vid Wörthersee presenterade Volkswagen för första gången en förhandsvisning av en sportig gatversion som kommer att lanseras i slutet av 2013 i en mycket begränsad upplaga. Polo WRC Street har en unik och distinkt design, med bland annat en speciell bakre spoiler, diffusor, sportchassi och ”R-WRC”-logotyper. En kraftfull tvåliters TSI-motor på 220 hk ger liknande prestanda som rallybilen.

GTI Black Dynamic: Svart som natten – med en svart-röd interiör, en 360 hästkrafter stark TSI-motor och sänkt sportchassi, gjorde konceptet "GTI Black Dynamic" entré på Wörthersee-träffen. Sedan oktober förra året har nio lärlingar inom Volkswagen – fyra kvinnor och fem män i åldern 18-23 år – arbetat på deras "Apprentice Golf GTI 2012". Uppgiften har varit att med design, styling, motor och detaljer förmedla sin tolkning av en klassisk sportbil. Elegansen, enkelheten och de många speciella detaljerna gör Black Dynamic till en riktig ”huvudvridare”. Den har även en 1 800 watts ljudanläggning med nio högtalare, som tar upp hela bagageutrymmet.

Golf GTI ”White Concept": Den attraktiva designen på Golf GTI ”White Concept” kännetecknas av lacken ”Oryx White matt”. Kupén ger en spännande svart-röd kontrast och interiören kännetecknas av sportstolar i nappaläder, röda kontrasterande sömmar som pryder exempelvis ratt, handbromsspak och dörrarmstödet. Instegslister med GTI-logotypen och bikaksmönster i White matt och aluminium gör det unika utseendet komplett.

12-05-15 Porsches supersportbil 918 Spyder klar att testköras
Porsche 918 Spyder är på väg. De första prototyperna är färdiga och redo att testköras. Som planerat kommer 918 Spyder att börja tillverkas i slutet av september 2013 och de första kunderna får sina bilar före årets slut.
-Det vi gör med 918 Spyder är omdefiniera körglädje, effektivitet och prestanda, säger Wolfgang Hatz, ledamot i styrelsen för forskning och utveckling i Porsche AG.

Med prototyperna, kamouflerade så att de påminner om de historiska tävlingsmodellerna Porsche 917, börjar den sista finslipningen av 918 Spyder. I fokus står samspelet mellan de sofistikerade drivsystemen. Kombinationen av en förbränningsmotor och två separata elmotorer - en vid framaxeln och en som driver bakaxeln - ställer helt nya krav på utvecklingen av framdrivningsstrategier.
-De är därför kritiska komponenter i den här bilen, fylld med all vårt kunnande och all vår kapacitet för innovation, säger Wolfgang Hatz.

Drivningsstrategierna och utvecklingen av mjukvaran till dem är Porsches kärnkompetens. Båda har avgörande betydelse för den extrema körglädje som 918 Spyder kan erbjuda och gör det möjligt att kombinera minimal bränsleförbrukning med maximala prestanda. De första resultaten av testkörningarna visar att de högt ställda förväntningarna på 918 Spyder infriats.

Den här supersportbilen är konstruerad som en plug-in hybrid och kombinerar en högpresterande förbränningsmotor med det nyaste inom elmotortekniken. Det ger extraordinära prestanda, å ena sidan köregenskaper som en racerbil med mer än 770 hk, å andra sidan extremt låg bränsleförbrukning, i närheten av tre liter per 100 kilometer.

Dessutom bryter Porsche ny mark med spektakulära tekniska lösningar som att monoqoquen och motorupphängningen är helt tillverkad i kolfiberförstärkt plast (CFRP), att aerodynamiken är helt justerbar, att bakaxeln har adaptiv styrning och att avgassystemet mynnar uppåt, på ömse sidor om bakrutan.

Därmed ger 918 Spyder en glimt av vad "Porsche Intelligent Performance" förmår i framtiden.
12-05-15 Sveriges miljösmartaste bilanläggning öppnar i Halmstad
Den 19 maj kl 10.00 inviger Ford-handlaren BilMånsson sin nya bilhall vid Flygstaden i Halmstad. Den 4300 kvadratmeter stora bilhallen kommer sätta den nya anläggningen på kartan som Sveriges miljösmartaste bilanläggning.

Göteborg, 15 Maj 2012 - Med öppnandet av BilMånsson nya bilanläggning vid Flygstaden i Halmstad får kunderna tillgång till den mest moderna och miljövänliga bilanläggningen i Sverige.
”Jag ville bygga Sveriges mest moderna bilanläggning. Att tänka modernt innebär att tänka miljö och låg energiförbrukning”, säger Clas O Månsson, VD och ägare till BilMånsson i Halmstad AB.

Första spadtaget till den nya anläggningen togs i april 2011, och sedan dess har en supermodern bilanläggning av senaste snittet vuxit fram där man inte sparat på krutet för att säkerställa att anläggningen är på par med Fords mest effektiva miljöbilar.
”Det är otroligt kul och stimulerande att se att miljötänket går hela vägen som en röd tråd från utveckling och produktion, till försäljning och service av bilen som nu BilMånsson bevisar med sin nya anläggning”, säger Anna Müller, VD för Ford Motor Company AB, i en kommentar.

I sin strävan att bygga Sveriges miljösmartaste bilanläggning har Clas O Månsson satsat på både på konventionell miljöteknik, men också mycket nytänkande. Som exempel, placerade Halmstad Energi och Miljö AB (HEM) solceller på BilMånssons tak. Solcellerna använder solens strålar för att generera el som i sin tur används till att ladda elbilar via laddstolparna som placerats ut intill byggnaden. De dagar då solens strålar inte räcker till levererar HEM ursprungsmärkt el från vattenkraft i Nissan och Lagan. Inne i bilhallen sitter en panel som ständigt presenterar den aktuella mängd energi som solen genererar och hur långt detta räcker till i energibalansen.
”Att utnyttja sol och vatten för att driva laddstolparna intill byggnaden var givet i vår vision om att bygga Sveriges miljösmartaste bilanläggning”, fortsätter Clas O Månsson.

Elen är dock bara en liten del i BilMånssons energibehov. Den nya bilanläggningen är också ansluten till fjärrvärmenätet. Fjärrvärmen värmer således varmvattnet och hela byggnaden. Den nya lackugnen, som ställer mycket höga leveranskrav vad gäller temperaturer, drivs också av fjärrvärme. Detta ger ett mycket gott resultat ur inte minst ekonomisk synpunkt.

”Med BilMånssons nya anläggning på plats är vi övertygande om att Clas och hans personal kommer ta Ford till nya framgångar i Halmstad med omnejd. Sedan starten 2008 har BilMånsson tredubblat Fords marknadsandel på den lokala marknaden, och fått Fords finaste utmärkelse för återförsäljare - Ford Chairman’s Award, för sin goda kundservice. Utmärkelsen baseras på kundernas egna bedömningar av sin återförsäljare”, säger Anna Müller.

Sveriges miljösmartaste bilanläggning består bland annat av:
Dubbla ventilationaggregat för olika körtider i lokalen (A-klassade pumpar).
LED belysning.
6 st laddstolpar för elbilar.
Elbilsverkstad samt miljöservice med Castrols energisnåla oljor.
Energisnåla A+++ hushållsmaskiner.
Energisnåla datorer (utan hårddiskar som kräver fläktar som drar onödig energi) och skrivare.
Svanenmärkt biltvätt med låg vattenförbrukning. Senaste reningstekniken med 90 % vattenåtervinning.
Fördröjd dagvattenhantering via vattenmagasin på tomten.
Totalenergi från Halmstad Energi och Miljö AB med fjärrvärme och golvvärme i hela byggnaden, förberedelse för fjärrkyla, energivisualisering både internt och mot kund, fjärrenergioptimering direkt från Halmstad Energi och Miljö AB.
Miljökompenserande tak motsvarande 17.000 mils körning/år koldioxidutsläpp från en normal personbil.
Solcellspaneler för elproduktion motsvarande 22 000 kWh på ett år. Detta motsvarar c:a 15 000 mils bilkörning med elbil.
Slussystem till de flesta frekventa fasadportar. Portstyroptimering via sensorer.
Lackbox med senaste energisnåla ABB ventilationen uppvärmd med fjärrvärme.
Modern källsortering på varje arbetsplats.

Miljöavdelning där vi presenterar hela vårt miljötänk från A till Ö med visualisering via väggskärmar som presenterar hela vårt miljökoncept samt energivisualisering (husets färddator).

12-05-15 Audi e-bike: elcykel med sensationellt sportiga prestanda
Audi presenterar konceptet ’Audi e-bike Wörthersee’ – en elcykel med extrema prestanda avsedd för sportig cykling och trickcykling.
Kombinerar en elmotor på 3,1 hk med förarens muskelkraft.
Tack vare omfattande användning av kolfiber väger cykeln, utan elkomponenter, endast 11 kg.
Toppfart 80 km/h och räckvidd på 50-70 kilometer.

Under den internationella bilträffen vid Wörthersee 2012 presenterar Audi ett konceptfordon av en helt ny typ: Elcykeln ’Audi e-bike Wörthersee’. Cykeln är speciellt avsedd för sportig cykling och trickcykling, och innehåller en mängd teknik som Audi tagit delvis från motorsporten, delvis från dagens och morgondagens produktionsbilar. Lättviktstekniken Audi ultra har använts under konstruktionen av cykelns ram och hjul, båda tillverkade i kolfiber. Men även kommunikationstekniken inom ramen för Audi connect kommer till användning: Cykeln är genom en WLAN-länk sömlöst integrerad med cyklistens smartphone och hjälmkameran. Detta gör det exempelvis möjligt att i realtid lägga ut trickfilmer på internet, på avstånd övervaka batteriets laddstatus, med mera. Men allra viktigast är förstås applikationen av Audis e-tronteknik, där cykelns kompakta litiumjonbatteri driver en elmotor på 2,3 kW (3,1 hk). Batteriet är integrerat i ramen och kan laddas fullt på bara 2,5 timmar. Vid längre turer kan man enkelt byta ut ett urladdat batteri mot ett nytt fulladdat. Cykeln har tre körlägen, ett med 100% eldrift, en variant med kombinerad pedal och eldrift, och slutligen ett läge med endast pedaldrift. Vid kombinerad pedal- och eldrift är hastigheter runt 80 km/h möjliga.

Audi e-bike Wörthersee erbjuder också en unik funktion för trickintresserade som gillar att köra på bakhjulet: Systemet känner av cyklistens kroppsposition och ställer in drivkraften därefter, vilket i praktiken innebär att cyklisten får cykeln att gå framåt om han lutar sig framåt, och stanna upp om han lutar sig bakåt.

Audi e-bike är ett konceptfordon avsett att visa vilken körglädje och användbarhet som en kombination av Audis ultra, connect och e-tron teknologier kan erbjuda, även i ett lättare fordon. Ingen serieproduktion är för närvarande planerad.
12-05-15 ElCaddys för Hannover
• Startskott för tvåårigt praktisk test
• Volkswagen Commercial Vehicles överlämnar eldrivna transportbilar till förbundslandshuvudstaden Hannover och till sina samarbetspartner

Hannover, Tyskland den 2 december 2011: Förbundslandshuvudstaden Hannover, elbolaget Stadtwerke Hannover AG (enercity), mässarrangören Deutsche Messe AG och bostadföretaget Gesellschaft für Bauen und Wohnen Hannover mbH (GBH) är de fyra partner som under de kommande två åren kommer att testa eldrivna stadstransportbilar i samarbete med Volkswagen Commercial Vehicles. Samarbetspartnernas fordonsparker kommer att utökas med totalt sju eldrivna Caddys.

”Eldrivna stadstransportfordon kan mycket snart vara en praktisk komplettering för leverans- och tjänstetrafiken i städer”, förklarar dr Wolfgang Schreiber, talesperson för styrelsen på Volkswagen Commercial Vehicals, under dagens överlämning av fordonen framför Hannovers rådhus. ”Eldrivna fordon erbjuder såväl miljömässiga som ekonomiska fördelar när det gäller leveranstrafik på korta sträckor i städer, framför allt minimerade CO2-utsläpp och betydligt lägre driftkostnader.”

”I år har vi inom Volkswagen-koncernen startat olika flottaktiviteter med elfordon, dock med fokus på mobilitet för personer. Den här flottan av elCaddys kommer att ge oss viktiga kunskaper även i fråga om elmobilitet på det kommersiella området. Inom detta segment spelar nämligen inte bara de ekonomiska aspekterna en viktig roll, utan det blir allt viktigare att skapa en hållbar företagsimage”, kommenterade dr Rudolf Krebs, chef för Volkswagens elbilsprogram.

Långtidstestet av elfordon i den dagliga verksamheten ska ge Volkswagen Commercial Vehicals viktiga insikter för vidareutvecklingen av elCaddys för kommersiellt bruk. Särskilt intressant i detta sammanhang är fordonens olika användningsområden på dagligen växlande körrutter. En sak som alla elCaddys har gemensamt är att de på kvällen laddas genom ett uttag med grön el från Enercity.

De två Caddybilarna i Hannover ska användas som transportfordon för utbildningsprogrammet inom miljö och stadsplantering och som servicefordon inom styrning, personal och centrala tjänster. ”Vi är glada över att idag, tillsammans med våra samarbetspartner, kunna inleda testperioden med elCaddys i flottorna i den traditionella bilstaden Hannover. För att kunna hålla jämna steg med de stora förändringar som skett för en utsläppsfri trafik krävs innovationer. Genom att testa fordonen i den dagliga verksamheten tar sig bilindustrin i Hannover an framtidens utmaning om en CO2-fri trafik och bevisar att elmobiliteten aktivt för utvecklingen framåt”, betonade borgmästare Stephan Weil.

Enercity införlivar tre elCaddys i sin flotta vilka under dagen ska användas för olika uppdrag över hela staden. Detta gäller hantering av elmätare, drift av strömnätet samt inom företaget ”Gasspeicher Hannover GmbH” i Ronnenberg- Empelde. Härifrån kör man dagligen mellan gasreservoaren och huvudkontoret i Enercitys säte i Ricklingen. ”Ett viktigt användningsområde för elfordon är inom transportrafiken i städer, som kännetecknas av många korta sträckor och relativt stora CO2-utsläpp.

Av denna anledning deltar vi med stort intresse i det tvååriga testet av elCaddybilarna. Vi kommer att skaffa oss viktiga insikter om elbilarnas dagliga drift, till exempel hur elmotorn och batterierna kommer att klara den kommande vintern”, säger Michael G. Feist, styrelseordförande på Stadtwerke Hannover AG (Enercity).

På Deutsche Messe används en Caddy som leverans- och budbil. ”Vi hoppas att detta test där Deutsche Messe AG aktivt deltar kommer att ge viktiga insikter vad gäller utsläppsfri bilkörning i stadstrafik – en fråga som vi tar upp bland annat inom ramen för Hannovermässan. För Deutsche Messe AG utgör samarbetet på plats en viktig del av verksamhetens avgörande roll för utformningen av bilstaden Hannover. Vi bidrar gärna till att staden Hannover ligger på topp på nationell nivå vad gäller användning och testning av hållbara gröna tekniker”, sade Ernst Raue, styrelseledamot i Deutsche Messe AG.

Även Gesellschaft für Bauen und Wohnen Hannover mbH (GBH) kommer att köra en elCaddy i framtiden. ”Som kommunalt bostadsföretag är GBH den perfekta partnern för projektet eftersom företaget äger bostäder över hela staden. Övergången från fossila bränslen till el från förnybara energikällor är en konsekvent vidareutveckling av vår företagsfilosofi om hållbarhet och miljövänlighet. GBH får hela sin strömförsörjning från grön el från Enercity. Att minska CO2-utsläppen är en ständig uppgift som vi tar oss an varje dag”, underströk Dieter Cordes, VD för Gesellschaft für Bauen und Wohnen Hannover mbH (GBH).

ElCaddybilarna från Volkswagen Commercial Vehicles drivs av en motor på 85 kW och har en maxhastighet på120 km/h. Tack vare litiumjonbatterierna har fordonen en räckvidd på upp till110 km, vilket räcker fullständigt för användning inom stadens gränser. ElCaddyns nyttolast är500 kgtrots de inbyggda batterierna, och lastvolymen på ca fyra kubikmeter har förblivit oförändrad.

12-04-25 Mångsidiga Audi Q5 – nu i uppgraderad form
Sportig, rymlig, bekväm och funktionell – populära Audi Q5 har en mångsidig och vinnande karaktär. Nu har modellen uppdaterats och blivit ännu mer attraktiv och sportig – samtidigt som förbrukningen reducerats med upp till 17 procent.

Motorhuven och bakluckan är av aluminium medan en stor del av bilens strukturella element består av ultrahållfasta stålkvaliteter som sänker vikten och förbättrar kollisionssäkerheten.

Uppdaterade Audi Q5 lanseras med fem olika motoralternativ: tre TDI- och två TFSI-motorer. Samtliga kombinerar direktinsprutning med överladdning och är som standard utrustade med ett start-stopp-system. Trots att flertalet av dem erbjuder förbättrad prestanda, har bränsleförbrukningen sänkts med upp till 17 procent.

Den mest effektiva motorn är 2.0 TDI som finns tillgänglig i två versioner. Den första med 143 hk, ett vridmoment på 320 Nm och en förbrukning på 5,3 liter diesel per 100 km (med manuell växellåda). Det motsvarar ett CO2-utsläpp på 139 gram per km. Med en tankvolym på 75 liter blir räckvidden upp till 1 400 km. Den andra har en uteffekt på 177 hk, ett vridmoment på 380 Nm (med S tronic och quattro), och en bränsleförbrukning på 6,0 liter per 100 km.

3.0 TDI levererar 245 hk och ett vridmoment på 580 Nm. V6 dieseln – nu av en ny avancerad konstruktion och alltid kombinerad med en 7-stegad S tronic och quattro – accelererar från 0 till 100 km/h på 6,5 sekunder och ger bilen en topphastighet på 225 km/h. Snittförbrukningen vid blandad körning är endast 6,4 liter per 100 km.

Även bensinmotorerna står för det senaste inom avancerad teknik. Den nya fyrcylindriga 2-litersmotorn bjuder på otaliga innovationer, exempelvis vad gäller styrningen av ventilerna och deras öppning, den innovativa temperaturhanteringen, insprutningssystemet, turboladdaren och integreringen av grenröret i topplocket.

Nya 2.0 TFSI levererar 225 hk och ett vridmoment på 350 Nm. Bränsleförbrukningen ligger på 7,6 liter per 100 km med manuell växellåda. Ännu högre effekt utvecklar nya 3.0 TFSI – en överladdad 3-liters V6:a som ersätter 3,2-litersmotorn, är 272 hk stark och har ett vridmoment på 400 Nm. Viktiga motordata: 0 till 100 km/h på 5,9 sekunder. Topphastighet: 234 km/h. Bränsleförbrukning vid blandad körning: 8,5 liter/100 km.

Ytterligare ett spännande motoralternativ är Q5 hybrid quattro som är konstruerad som en högeffektiv parallellhybrid. För drivkraften svarar en 211 hk stark 2.0 TFSI-motor, som levererar ett vridmoment på 350 Nm, samt en elmotor med en toppeffekt på 54 hk och ett maximalt vridmoment på 210 Nm. Tillsammans ger dessa båda drivkällor en korttidseffekt på 245 hk och ett systemvridmoment på 480 Nm. I el-läget kan bilen tillryggalägga upp till 3 km vid en konstant hastighet av 60 km/h och topphastigheten på ren eldrift är 100 km/h. Bränsleförbrukningen vid blandad körning ligger på endast 6,9 liter/100 km.

Växellådor
De fyrcylindriga motorerna är som standard kopplade till en sexväxlad manuell växellåda. Den lätthanterliga, 8-stegade tiptronicväxellådan kan fås som tillval för 2.0 TFSI på 225 hk och är standard för 3.0 TFSI. Sportiga, 7-stegade S tronic är standard för 3.0 TDI och finns som tillval för 2.0 TDI på 177 hk.

Växellådorna ingår i de fyrcylindriga motorernas innovativa temperaturhanteringssystem. Detta gör att uppvärmningsfasen efter en kallstart förkortas avsevärt. quattro permanent fyrhjulsdrift är standard för alla motoralternativ.

Chassi
Med sin femlänkade framaxel och sina trapetslänkar bak ger hjulupphängningen på Audi Q5 fjädringen, stötdämparna och krängningshämmarna en ännu mer förfinad karakteristik och komfort. Med sin mer direkta utväxling ger den nya elektromekaniska servostyrningen föraren en bättre känsla för vägen. Systemet, som anpassar styrningshjälpen efter bilens hastighet, drar ingen energi när man kör rakt fram. Detta sänker bränsleförbrukningen med ca 0,2 liter per 100 km.

Q5 rullar fram på 17"-aluminiumfälgar skodda med däck av dimensionen 235/65 (V6-motorerna är utrustade med 18"-fälgar).
Med hjälp av Audi drive select (tillval) kan föraren ändra gaspedalskarakteristiken, automatväxellådans växlingspunkter, servostyrningskraften och den automatiska luftkonditioneringens karaktär via fyra lägen, däribland ett effektivitetsläge. Beställer man ett Audi navigationssystem får man dessutom tillgång till ett femte läge som användaren själv kan programmera till stora delar. Ytterligare tre komponenter kan integreras i Audi drive select: adaptiv farthållare, chassi med dämpningskontroll samt dynamisk styrning där styrningsutväxlingen ändras i förhållande till bilens hastighet via ett progressivt, harmoniskt drivsystem.

Även i oländig terräng presterar Audi Q5 utmärkt. Den maximala stigningsvinkeln är 31 grader. Bilens främre och bakre frigångsvinkel är 25 grader och rampvinkeln ligger på 17 grader. Markfrigången är 20 centimeter.

Utvändiga former
Audi Q5 är progressiv och sportig, rymlig och funktionell. Formerna, med en coupéliknande taklinje och en bred baklucka, skvallrar om dessa egenskaper, och har nu kompletterats med nya karakteristiska detaljer. Strålkastarhusen har fått en ny design, Xenon plus-strålkastarnas (tillval) LED-varselljus är utformade som ljusband som löper runt strålkastarna. Beställer man Xenon plus-strålkastare, har även bakljusen en motsvarande utformning och är av LED-typ. Diffusorinsatsen och ändrören har fått ny design – i två utföranden, beroende på motor. Takreling och lastbågar är standard.

Uppdaterade Audi Q5 mäter 463 cm i längd, är 190 cm bred och 165 cm hög. Den har en luftmotståndskoefficient på 0,33 och frontytan är 2,65 m2. Tjänstevikten för grundversionen ligger på 1 755 kg.

Interiör
Interiören i Audi Q5 har tagit ytterligare ett kliv när det gäller förfinad look. Ergonomin och reglagen har finjusterats och modifierats varsamt med bland annat detaljer i krom och rattvarianter i den nya Q-stilen. För Audi är kompromisslöst hög kvalitet på utförandet en hederssak. Utbudet har uppdaterats med tre nya interiörfärger, tre tyger och tre läderklädslar och totalt 35 olika kombinationsmöjligheter garanterar stor frihet för att själv anpassa bilen som man vill ha den.

Audi Q5 är en bil som är mycket flexibel och praktisk när det gäller fritidsaktiviteter och familjeliv. Med sin långa hjulbas på 281 cm bjuder den på generöst med plats invändigt. I baksätet kan man justera lutningen på ryggstöden. Dessa är mycket enkla att fälla ner via en fjärrutlösningsmekanism – lastkapaciteten ökar då från 540 till 1 560 liter. Som tillval finns även ett skensystem för lastutrymmet, elmanövrerad baklucka, nedfällbart passagerarsäte fram liksom ett baksäte som kan justeras 10 cm i längdled och är försedd med en genomlastningsanordning. Dessutom kan Audi Q5 dra upp till 2,4 ton beroende på motor och lutning.

Förarhjälpsystem
Förarinformationssystem med pauspåminnare är standard. Om detta system ser tecken på att förarens uppmärksamhet börjar avta – baserat på rattrörelserna och andra parametrar – rekommenderar det föraren att ta en liten paus.

Den adaptiva farthållaren spelar en central roll bland de förarhjälpmedel som finns som tillval. Detta radarbaserade system mäter avståndet till framförvarande fordon och kan i hastigheter under 30 km/h själv bromsa in bilen starkt om det bedömer att det finns risk för en kollision. Audi active lane assist kan med hjälp av små ingrepp i styrningen hjälpa föraren att hålla bilen i sitt körfält. Audi side assist övervakar området bakom bilen som hjälp för föraren vid filbyte.

Infotainmentsystem och Audi connect
Audi erbjuder ett brett urval av infotainmentsystem med bland annat Bang & Olufsen sound system och MMI navigation plus med hårddisk, sju tums färgskärm, 3D-grafik och DVD-spelare.

Bluetooth biltelefon online kompletterar MMI navigation plus på ett perfekt sätt. Tack vare en integrerad WLAN-hotspot kan passagerarna surfa på Internet och sköta sin e-post via sina mobila enheter. För föraren ger Audi connect tillgång till olika specialanpassade Auditjänster i bilen, som t.ex. röststyrd Google sökning på intressanta ställen (POI), navigation med hjälp av Google Earth bilder och Google Street View. Audi traffic information online, en tjänst som ingår i Audi connect, tillhandahåller exakt och minutfärsk information om trafiken längs den valda färdvägen.


En annan nyhet är smartphoneappen Audi music stream. Med hjälp av denna kan Q5-föraren ta emot fler än 5 000 Internetradiostationer, och spara favoriterna i sin mobiltelefon. Valt program skickas till MMI navigation plus via WLAN:et, och ljudet leds ut i ljudanläggningens högtalare. Webradion styrs också den från bilens manöverpanel.
12-04-25 SEAT Ibiza CUPRA Concept – körglädje på hög nivå
Ny kraftfull design. Suveräna prestanda och innovativ teknik. Kommer till Sverige sent i höst

Kina är den senaste i raden av nya marknader där SEAT etablerar sig. Så det är ingen tillfällighet att SEAT väljer att visa en nyhet på Beijing International Motor Show som öppnar i dagarna. SEAT Ibiza CUPRA Concept är nära produktionsstart och kommer ut på marknaden i slutet av 2012.

Första generationen Ibiza CUPRA debuterade 1996. Ibiza CUPRA Concept visar hur nästa modellen i raden kommer att se ut. Under huven finns en 1,4 TSI med turbo och kompressor som utvecklar 132 kW / 180 hk med ett maximalt vrid på 250 Nm. För snabba och sportiga växlingar är bilen utrustad med en 7-stegad DSG växellåda.

Den elektroniska diffbromsen XDS är standard liksom uppdaterade bromsar. I utrustningslistan finns SEAT Portable System, ett infotainmentsystem med en rad funktioner som du kan ta med dig och använda även utanför bilen.

12-04-24 Nya, dynamiska Ford Transit Custom – en transportbil med mer elegans och funktionalitet
Nya Transit Custom gör idag sin världsdebut på transportbilsmässan Birmingham CV Show innan den börjar säljas i Europa och andra delar av världen senare under året. Fordonet är ett viktigt steg i Fords satsning på att förstärka sitt utbud av transportbilar fram till år 2014.
Transit Custom representerar en helt ny generation transportfordon i 1-tonsklassen som erbjuder företag en oslagbar kombination av elegans, körglädje och klassens bästa funktionalitet. Den nya modellen – med en snygg och modern exteriör, småbilsliknande interiör och enastående vägegenskaper – är utformad för att locka nya kunder till Transit-märket.
Bilen har överlägsen funktionalitet med klassledande lastkapacitet, legendarisk Transit-hållbarhet och låga driftskostnader med klassens bästa bränsleekonomi.
– Den nya modellen Ford Transit Custom gör sin världsdebut idag på transportbilmässan i Birmingham och erbjuder 1-tonsmarknaden för transportbilar helt nya nivåer vad gäller stil, körglädje och funktionalitet.

Transit Custom representerar en helt ny generation transportfordon i 1-tonsklassen från Ford och är ett viktigt steg i bilföretagets satsning på att förstärka sitt utbud av transportbilar fram till år 2014.

Med sin djärva nya design, småbilsliknande interiör och enastående köregenskaper vänder sig Ford Transit Custom till ett utökat kundsegment; bilen förväntas tilltala en bred grupp yrkesutövare, hantverkare och småföretagare.

Den nya modellen har den robusthet och det höga värde som Transit brukar förknippas med tillsammans med klassens ledande lastkapacitet, imponerande hållbarhet och låga driftskostnader bland annat tack vare klassens bästa bränsleekonomi.
”Transit Custom är en helt ny typ av 1-tonsfordon från Ford”, säger Jesus Alonso, Ford Europas chef för marknadsföring, försäljning och service av transportbilar. ”Det är en snygg och modern van som kunderna med stolthet kommer att parkera utanför bostaden – samtidigt som den har kvar den tuffa attityden som man förväntar sig av en Transit.
”Lanseringen av den nya modellserien blir startskottet för Ford förändringar av det globala transportbilsutbudet. Eftersom fler nya modeller kommer att lanseras de kommande månaderna lovar 2012 att bli ett spännande år vad gäller transportbilar.”
Den nya, dynamiska Transit Custom – i en fullständig serie med skåpbil, kombi och skåpbil med dubbel hytt – kommer att börja säljas senare i år både i Europa och på andra marknader. Den kommer däremot inte att säljas i Nordamerika.

Djärvt, nytt yttre
Nya Transit Custom gör direkt intryck med sina djärva exteriör, som har fått samma dynamiska formspråk som Fords småbilar – det som brukar kallas kinetic design.
”Kunderna vill ha en bil som ger ett modern och professionellt intryck och Transit Custom kommer inte att göra någon besviken på den punkten”, intygar Paul Campbell, designchef på Ford Europa. ”Vi har gett bilen ett snyggt och modernt utseende som kommer att uppskattas på både stora och små företag.
”Det är fortfarande en Transit, så givetvis är bilen superpraktisk med stor lastkapacitet, men den har fått en sportigare och mer muskulös framtoning med en djärvt stigande axellinje.”

De välbekanta designegenskaperna från Kinetic Design bidrar till att ge Transit Custom dess unika karaktär, inklusive den djärva trapetsformade grillen, den kraftfulla axellinjen och de betonade hjulhuskanterna.

Redan från lanseringen kan Transit Custom-kunderna välja mellan kort hjulbas (4,97 meter; SWB) och lång hjulbas (5,34 meter; LWB), så att de får det lastutrymme som passar verksamheten bäst.

Klassens bästa lastkapacitet
Innanför den eleganta utsidan följer den nya modellen den klassiska Transit-traditionen genom att erbjuda klassledande lastkapacitet, inklusive ett antal innovativa nya lastfunktioner.

Förutom att bilen har en största lastvolym som slår de närmaste konkurrenterna (6 kubikmeter SAE med hel mellanvägg) har lastutrymmet i Transit Custom optimerats för att erbjuda mer utrymme och större bekvämlighet än rivalerna. Bland de viktigaste funktionerna och innovationerna finns:

Optimerad design av mellanvägg och lastutrymme gör att SWB-modellen kan frakta tre stycken Euro-pallar lastade minst en meter högt
Lastgenomföring i mellanväggen gör att laster på upp till tre meters längd, t.ex. rör och stegar, kan fraktas säkert inuti fordonet
Klassledande bredd mellan hjulhusen gör så att bred last, till exempel skivor på 2440 x 1220 mm, kan fraktas liggande (eller, vid behov, ställas på sidan)
Klassledande höjd och bredd på skjutdörrarna underlättar lastning och lossning
Takräcken inbyggda i taket – kan vid behov tas bort. När de inte används kan tvärstagen enkelt vikas ned, så att man minskar luftmotstånd och bränsleförbrukning samt håller höjden under två meter (gäller inte 330-serien)
Krokar och fästpunkter har fått en ny placering på sidorna, så att golvet lämnas fritt – ger enklare lastning/lossning och rengöring
Golvbeläggning i lastutrymmet som har längre hållbarhet och är lättare att rengöra
För att passa olika kundbehov med en lastkapacitet från 600 till 1400 kg kommer Transit Custom att finnas i flera olika bruttoviktsalternativ.
”Det här är inte bara en snyggare Transit utan också en mer funktionell”, säger Barry Gale, teknikchef för transportfordon på Ford Europa. ”De nya praktiska funktionerna som vi byggt in i lastutrymmet gör vardagen enklare för kunderna.”

Oslagbar förarglädje
Med ny, snygg interiör, avancerade funktioner och enastående körglädje lockar Transit Custom med egenskaper som utmärker vanliga personbilar.

Den moderna cockpitliknande förarplatsen har fått en skulpterad instrumentpanel som inte bara är snygg att se på utan också har smarta förvaringsutrymmen för flaskor, mobiltelefoner och dokument. Förarsätet är extra flexibelt så att man får en körställning som passar – inklusive en möjlighet att skjuta sätet 30 mm längre bakåt, vilket uppskattas mycket av långa personer – och rattstången kan justeras i höjd- och längdled.

När föraren väl sitter bakom ratten kan han eller hon dra nytta av de många förarassistensfunktioner som på sistone lanserats på Fords personbilar, till exempel följande:
Det röstaktiverade kommunikationssystemet SYNC – gör att mobiltelefoner och musikspelare kan anslutas till bilen och styras med röstkommandon.
Nödhjälpsassistans – en prisbelönt ny funktion, som ingår som en del av SYNC, och som hjälper förare eller passagerare att kontakta larmtjänst vid en eventuell olycka och automatiskt förmedlar information om fordonets position.
Bakåtriktad kamera – med display inbyggd i backspegeln.
Filkörningsassistans och Driver Alert – två nya funktioner som slår larm dels när bilen av misstag är på väg att lämna sin fil, dels om föraren visar tecken på trötthet.
Något annat som gör Transit Custom attraktiv för förare är de förbättrade vägegenskaper och prestanda som finjusterats för att få fram samma naturliga och lättkörda känsla som kunderna uppskattar i Fords vanliga bilar.

Teknikerna har utvecklat Fords nya 1-tonsplattform, som används för Transit Custom, så att den blivit mycket stelare (med en vridstyvhet som ökats med hela 37 procent) och starkare, vilket ger bättre vägegenskaper och lägre buller.

En omsorgsfull trimning av komponenterna i hjulupphängning och styrning har gjort bilen bekvämare samtidigt som styrningen blivit exaktare och smidigare. Precis som nya Focus har Transit Custom utrustats med den senaste elektroniska stabilitetstekniken med vridmomentsfördelning för bättre väggrepp och stabilitet.

Den stelare karossen har, tillsammans med ett rigoröst arbete med att minska buller och vibrationer i hela fordonet, lett fram till en tystare förarmiljö. Möjligheten att uppfatta samtal har ökats med nio procent i hytten.

För att ge ett så bra krockskydd som möjligt har Custom fått en optimerad kaross med inslag av ultrahöghållfast stål, vilket är första gången i en Transit. Sammanlagt hela 40 procent av karossen är tillverkad av höghållfast eller ultrahöghållfast stål, viket resulterat i en stark men ändå lätt kaross som ger ett effektivt krockskydd.

Kunderna har möjlighet att välja till krockgardiner fram förutom krockkuddar för förare och passagerare samt sätesmonterade krockkuddar i brösthöjd. Precis som på Fords senaste passagerarmodeller har den nya bilen fått en rattstång med horisontell deformering, vilket minskar belastningen på förarens huvud och bröstkorg vid en frontalkrock i hög hastighet.

Samma robusthet och låga ägandekostnad som alltid
Precis som alla Transit-fordon har nya Transit Custom utvecklats för låga ägandekostnader och hög tillförlitlighet. Låga driftskostnader uppnår man bl.a. med hjälp av klassens bästa bränsleekonomi tack vare en förbättrad version av Fords 2,2-liters Duratorq TDCi-dieselmotor. Denna sportiga och följsamma motor finns med 100, 125 och 155 hästkrafter och har nu start-/stoppsystem som standard på Stage V-modellerna. Det ger en bränsleförbrukning vid blandad körning på 6,6 l/100 km och koldioxidutsläpp på 174 g/km, en minskning på upp till 8 procent jämfört med närmast motsvarande Transit-modell i dag.

Att minska den övergripande ägandekostnaden var en viktig prioritering under utvecklingsarbetet; här ingår bland annat kortare underhålls- och reparationstider, 12 års garanti mot genomrostning samt klassens längsta serviceintervall med två år/50 000 km.

För att se till att nykomlingen uppfyller Transit-kraven på robusthet har nya Transit genomgått Fords extremt tuffa testprogram för transportfordon.

Före säljstart har den nya modellen körts motsvarande fem miljoner km, varav minst 400 000 km med Transit-kunder! Nyckelkomponenter och -system har testats minst sagt ordentligt: dörrarna har till exempel stängts och öppnats cirka 250 000 gånger, vilket är tre gånger mer än vad Fords passagerarbilar tvingas utstå inför en lansering.

Den nya generationen skåpbilar från Ford
Lanseringen av Transit Custom blir startskottet för Fords omfattande förändring av sitt globala transportbilsutbud fram till år 2014.

Ford kommer att presentera större Transit-modeller med högre lastkapacitet senare under 2012. De här modellerna kommer att säljas globalt, även i Nordamerika, och kommer också att finnas med bakhjulsdrift.

Produktionen av Transit Custom kommer att inledas i mitten av 2012 på Fords fabrik i turkiska Kocaeli, och försäljningsstarten blir under årets andra hälft.

12-04-18 Undvik fortkörningsböter med Fords fartbegränsare
Med hjälp av smart teknik kan föraren ställa in en högsta hastighet för bilen: funktionen har blivit det populäraste förarstödet i Fords utbud.
Mer än 220 000 Ford-bilar som såldes i Europa förra året var utrustade med fartbegränsningssystems. Andelen var 86 procent för Mondeo, 85 procent för S-MAX och 83 procent för Kuga. Anpassningsbar fartbegränsare hjälper föraren att hålla hastighetsgränserna och undvika dryga böter – en högsta hastighet mellan 15 och 170 km/h kan ställas in och systemet kan tillfälligt åsidosättas med ett kraftigt tryck på gaspedalen. Göteborg, den 18 April 2012 – Man kan tro att det är motoreffekt, exakt styrning eller avancerad miljöteknik som väcker bilkundernas habegär, men i stället är det den anpassningsbara fartbegränsaren som seglat upp som storfavorit. Det är troligen det växande antalet fartkameror ute på vägarna som ligger bakom utvecklingen.

Fords anpassningsbara fartbegränsare låter föraren ställa in en högsta hastighet för att undvika böter eller andra påföljder på grund av fortkörning. Förra året såldes mer än 220 000 Ford-bilar med anpassningsbar fartbegränsare, vilket är en högre siffra än för någon anna förarstödsfunktion. Andelen var 86 procent för Mondeo, 85 procent för S-MAX och 83 procent för Kuga.
- ”Den här busenkla funktionen hjälper dig att hålla hastighetsgränserna ”, säger Torsten Wey, teknisk specialist på Ford Europa. ”Det räcker ju att man tappar skärpan en kort sekund för att man ska komma upp i för hög hastighet; med den här funktionen slipper föraren att oroa sig för det.”

Den anpassningsbara fartbegränsaren introducerades år 2010 och innebär att föraren kan ställa in en högsta hastighet mellan 15 och 170 km/h. Om man överskrider den förinställda hastigheten minskas bränsletillförseln automatiskt vilket resulterar i att bilen går långsammare.

Det finns idag cirka 35 000 fartkameror i Europa. Var femte bilist i Storbritannien har fått fortkörningsböter pga. kameraregistrering; under 2008 och 2009 drog de brittiska kamerorna in sammanlagt omkring 900 miljoner konor i böter.
- ”Anpassningsbar fartbegränsare finns nu på de flesta av våra modeller, och vi ser på efterfrågan att funktionen är uppskattad”, säger Wey. ”Om man ställer in en högsta hastighet slipper man titta på hastighetsmätaren hela tiden.”

Andra Ford-modeller med anpassningsbar fartbegränsare är Galaxy, Focus, C-MAX och Grand C-MAX.

Anpassningsbar fartbegränsare – så här funkar det
Funktionen aktiveras med reglage till vänster på ratten
Fartgränsen kan höjas och sänkas i steg om 5 km/h
Systemet stryper mjukt bränsletillförseln när bilen når upp till den förinställda hastigheten
Om farten stiger på grund av en kraftig nedförsbacke varnas föraren med ljud- och ljussignaler
Om föraren behöver köra om kan systemet tillfälligt åsidosättas med ett kraftigt tryck på gaspedalen

12-04-18 Audi RS Q3 concept visas på bilsalongen i Peking
Vid årets upplaga av den internationella bilmässan i Peking presenterar Audi en konceptbil baserad på den kompakta crossovern Audi Q3 – ”RS Q3 concept”. Med en kraftfull femcylindrig turboladdad bensinmotor och 360 hk tolkar den crossoverns karaktär på ett mycket speciellt och dynamiskt sätt.

Lackerad i blått är Audi RS Q3 concept en bil som spelar på temat nervkittlande dynamisk prestanda. Motorn, en 2.5 TFSI på 360 hk, och karossen – sänkt med ca 25 mm och breddad med tuffa detaljer – utforskar den fulla potentialen för modellserien Q3 på ett nytt sätt.

Dekor i borstad och högglanspolerad aluminium ramar in single frame-grillen på Audi RS Q3 concept. De svarta inläggen i grillen med ny geometri ger en utpräglad 3D-effekt. Strålkastarna är lätt mörktonade och invändigt är vissa av kromdetaljerna mörka medan andra täcks av paneler av kolfiberarmerad plast (CFRP).

Stötfångarna har fått en ny design där de yttre luftintagen nu är indelade i två delar: en inre med ett bikakemönstrat galler och en yttre, tillverkad i CFRP, med en mjuk, tunnelliknande utformning. Även frontspoilern är tillverkad i CFRP.

Kombinationen av svarta och blåtonade ytor går igen på sidorna av Audi RS Q3 concept, både på dekorlisterna på dörrarna och trösklarna och på påbyggnadsdelarna på hjulhusen. Ytterbackspeglarnas kåpor är tillverkade i svart CFRP, medan lister i matt aluminium inramar sidorutorna. Takspoilern sträcker sig långt bakåt och är lackerad i ”Ordos Blue” – en mattblå färg med en svagt gul nyans.

Den bakre stötfångaren har fått en vinklad, sportig design där diffusorinsatsen har flyttats långt upp. Även här har formgivarna på Audi valt en kombination av blå klarlack och svart CFRP. Baklysena och extraljusen i stötfångaren är av antracit-tonat klarglas.

Interiör i blått och svart
Interiören i Audi RS Q3 concept, som är mycket ljus tack vare ett soltak av glas, domineras av färgsättningen ”cool black”. Mörkblå
Alcantara används som kontrasterande accent i sätesklädseln.
Den kontrasterande blå färgen används på ett innovativt sätt på dekorpanelerna av CFRP – i panelmaterialet har man vävt in klarblå, självlysande glasfibertrådar. Ratten är försedd med 2 stora spakar tillverkade i CFRP och omgivna av aluminiumdekor. Det mesta av ratten täcks av svart Velvet – ett läder som ger ett gott grepp och också är mycket smutsavvisande. Vissa dörrpanelssektioner är klädda i blå Alcantara.

De invändiga dörrhandtagen är av en perforerad lättviktskonstruktion, precis som i alla RS-modeller. Kinesiska tecken ersätter de vanliga arabiska siffrorna på varvräknaren.

Stylingen i motorrummet är också den extremt sportig. En dekorpanel av laminerad kolfiber täcker området runt den 5-cylindriga motorn som själv har en rödlackerad ventilkåpa. Genom de bägge ventilationsgallren på sidorna får motorn sin luft. Precis som brukligt i racing, är cylindernumren uppmärkta på tändhattarna.

Kraftfull – drivlinan
Den extremt kraftfulla 2.5 TFSI-motorn i RS Q3 concept kombinerar två klassiska Auditeknologier: direktinsprutning och turboladdning. Ur en cylindervolym på
2 480 cc får den ut en effekt på 360 hk. Från 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder och den imponerande drivkraften ger en topphastighet på 265 km/h.

En 7-stegad S tronic-växellåda förmedlar kraften från den välljudande 2.5 TFSI-motorn vidare till quattro permanent fyrhjulsdrift.

Aluminiumfälgarna på Audi RS Q3 concept har storleken 8.5 J x 20. Frontytorna är högglanspolerade medan sidorna är sandblästrade. Däcken är av dimension 255/30 – inte precis typiskt för en SUV, men definitivt för en RS-modell.

12-04-16 Ford och Dow utvecklar lätta och kostnadseffektiva kolfiberkompositer för framtidens fordon
En viktreduktion på upp till 300 kilo är en förutsättning för att Fords kommande fordon ska kunna nå sina mål gällande reducerad bränsleförbrukning och ökad räckvidd för elbilar. Tekniker och forskare på Ford och Dow samarbetar för att utveckla kostnadseffektiva kolfibermaterial och tillverkningsprocesser på komponentnivå.

Göteborg, den 16 april 2012 – En viktig del i Fords strategi för högre bränsleeffektivitet är att minska fordonets vikt med upp till 300 kilo före årtiondets slut. För att kunna uppnå målet samarbetar Ford med Dow Automotive Systems, ett företag inom kemikoncernen Dow, för att ta fram avancerade kolfiberkompositer som kan användas i biltillverkning.
- ”Det finns två sätt att minska energiförbrukningen i en bil: man kan dels förbättra omvandlingseffektiviteten i motorn och dels kan man också minska det arbete som motorn måste utföra,” säger Paul Mascarenas, som är Fords tekniska chef inom forskning och innovation. - ”Idag förbättrar Ford omvandlingseffektiviteten med hjälp av kompakta motorer som EcoBoost® och eldrift. För att minska motorns arbete behöver man ta fram fordon med lägre vikt och förbättrade aerodynamiska egenskaper.”

Ford undersöker en rad olika nya material och ser över utvecklingsprocesser och tillverkningsmetoder för att kunna ta fram ett fordon som väger mindre men ändå uppfyller kraven på säkerhet och kvalitet.
- ”På Dow Automotive Systems har vi länge arbetat med att minska vikten på kundernas fordon med hjälp av genomtänkt design och fokus på materialvalet”, berättar Florian Schattenmann som är FoU-ansvarig på Dow Automotive Systems. “Vårt partnerskap med Ford när det gäller kolfiberkompositer är en naturlig utveckling av vårt tidigare samarbete kring höghållfasta polymerer och nya sammanfogningsmetoder.”

Kolfiberkompositer har använts i flygplan och tävlingsbilar i årtionden på grund av den unika kombinationen av hög styrka och låg vikt. Fram tills nyligen har dessa material dock varit alldeles för dyra för att man ska kunna använda dem i tillverkningen av vanliga bilar.

Dow Automotive Systems och Ford har tecknat ett samarbetsavtal som innebär att forskare från de båda företagen arbetar på flera fronter. Utvecklingsteamen kommer att fokusera dels på hur man framställer kolfiber för bilindustrin på ett kostnadseffektivt sätt, dels på vilka arbetsmetoder som ska användas i tillverkningen av fordonskomponenter.

I partnerskapet kombineras Fords erfarenheter av att utveckla och masstillverka bilar med Dow Automotives kompetens inom FoU, materialvetenskap och polymerhantering.
- ”En lägre vikt ger energibesparingar för alla Fords fordon,” tillägger Mascarenas. ”Men viktminskningen är allra viktigast för att vi ska kunna öka räckvidden för laddhybrider och batteridrivna elbilar.”

Partnerskapet innebär också att Ford kan dra nytta av det utvecklingsarbete som Dow Chemical har inlett med den turkiska kolfibertillverkaren AKSA och det amerikanska energidepartementets laboratorium Oak Ridge.

Om arbetet blir framgångsrikt kan kolfiberkomponenter dyka upp i nya Ford-modeller under andra halvan av 2010-talet till följd av att produktutvecklarna försöker uppfylla strängare krav på bränsleeffektivitet och ge laddhybdridbilarna en större räckvidd.

12-04-11 Porsche Cayenne GTS en förklädd sportbil
Porsches sportigaste SUV kommer nu i sin andra generation. Nya Cayenne GTS har världspremiär på bilutställningen Auto China i Beijing, 27 april - 2 maj. Kraftfullare motor, fastare fjädring, sänkt kaross och sportigare utrustning ger Cayenne GTS en alldeles egen position mellan Cayenne S och Cayenne Turbo.

Under huven huserar en uppgraderad V8 med 420 hk (309 kW), baserad på motorn i Cayenne S. Kraftöverföringen sker medelst en åttastegad Tiptronic S automatlåda med integrerad start och stop-funktion. Motor och växellåda har trimmats för att ytterligare förstärka den påtagligt sportiga karaktären. Cayenne GTS når nu 100 km i timmen på 5,7 sekunder och 160 km/tim på 13,3 sekunder. Toppfarten är 261 km/tim och bränsleförbrukningen enligt körcykeln NECD 10,7 liter per 100 km.

Chassit är fastare och utrustat med Porsche Active Suspension Management (PASM) som sänker karossen med 24 mm jämfört med Cayenne S. Resultatet är att Cayenne GTS greppar vägen ännu bättre och rör sig med en sportbils kontroll och snabba reaktioner.

Utseendemässigt framhävs den sportiga karaktären hos Cayenne GTS. Hela fronten har lånats från Cayenne Turbo, sidokjolar, breddade hjulhus och en takspoiler med dubbla vingar förstärker intrycket. Det gör även inredningen med läder- och Alcantara-klädda säten, justerbara i åtta riktningar, som standard.

Nya Cayenne GTS börjar säljas i juli 2012.

12-04-10 Volkswagen up! är ”Årets bil i världen 2012”
Volkswagen up! har tilldelats ännu en prestigefylld utmärkelse. En internationell jury har utsett den nya citybilen till ”Årets bil i världen 2012”.

34 nya modeller från hela världen var från början med på listan över bilar som hade chans att vinna titeln ”World Car of the Year 2012”. Till slut återstod tre finalister och bland dessa röstade juryn, bestående av 66 journalister från 25 länder, med en majoritet på up! som därmed utsågs till vinnare. Detta var Volkswagens tredje vinst i ”World Car of the Year” på fyra år. 2009 gick titeln till Golf och 2010 till Polo.

Den prestigefyllda utmärkelsen delades ut på Skärtorsdagen i samband med New York International Auto Show.
– Utmärkelsen visar återigen att våra designers och ingenjörer har utvecklat en bil som är genomtänkt in i minsta detalj. En bil som sätter ny standard i sin klass för effektiv användning av utrymme, säkerhet, körglädje och miljöeffektivitet, kommenterar Martin Winterkorn, koncernchef Volkswagen AG.

Detta är en i raden fina utmärkelser som har tilldelats up! sedan lanseringen i december förra året. I Tyskland lade den omedelbart beslag på förstaplatsen i sin klass när det gäller nyregistrerade bilar och vid ungefär samma tidpunkt fick up! toppbetyg, fem stjärnor, i Euro NCAP:s säkerhetstester.

Euro NCAP värdesatte framförallt att såväl bältespåminnare på alla platser som ESP (elektroniskt stabiliseringssystem) är standard. I allt högre utsträckning bedömer Euro NCAP också den aktiva säkerhetsutrustningen i en bil. Det här resulterade i att up!, förutom sina fem stjärnor, även tilldelades ”Advanced Award” för sin laserbaserade autobromsfunktion ”City Emergency Brake”. Det här gör att Volkswagens minsta bil tar täten framför sina konkurrenter – ingen bil i klassen har tidigare fått fem stjärnor i kombination med Advanced Award. City Emergency Brake är standard för up! på den svenska marknaden.

Välrenommerade iF Design Institute gav i sin tur utmärkelsen "IF design award in Gold" till up!.

up! har också vunnit ”2011 Goldene Lenkrad" (Gyllene Ratten) i Tyskland och tre utmärkelser från den brittiska motortidningen ”What Car?": "Car of the Year", "City Car 2012"och "Safety Award".

På ett minimalt fotavtryck (3,54 x 1,64 meter) ger up! maximalt utrymme för fyra personer, plus mycket effektiva drivlinor. En ny generation trecylindriga 1,0-liters bensinmotorer ger en effekt på 60 hk respektive 75 hk. Bränsleförbrukningen är 4,5 l/100 km (105 g CO2 per km) respektive 4,7 l/100 km (108 g CO2 per km).

2-dörrarsversionen av up! hade svensk premiär i februari. Till sommaren blir 4-dörrarsversionen beställningsbar och i slutet av året lanseras den gasdrivna versionen ”eco up!”. Under 2013 planeras det dessutom för en helt eldriven version.

12-04-02 En studie visar att nästan hälften av alla bilförare i Europa använder SMS framför ratten
– Ford presenterar ny mobil teknik för text-till-tal
Enligt en ny undersökning uppger 48 procent av alla bilförare i Europa att de har läst SMS framför ratten. Studien gjordes på uppdrag av Ford Europa i samband med att företaget förbereder introduktionen av sitt bilkommunikationssystem SYNC, som kan läsa upp SMS med hjälp av en teknik som omvandlar text till tal.
Undersökningen – som omfattar bilister i Tyskland, Spanien, Frankrike, Storbritannien, Italien och Ryssland – avslöjar att italienska bilförare syndar mest; hela 61 procent erkänner att de har läst SMS medan de kör.
SYNC-systemet, som innehåller en funktion för omvandling av text till tal, lanseras senare i år i den nya modellen Ford B-MAX och kommer också att dyka upp i bland annat Focus och Kuga.
Göteborg, 2 april 2012 Enligt en ny studie säger hälften av alla bilförare i Europa att de läst SMS framför ratten, en dålig vana som man vet kan bidra till fler olyckor i trafiken.

Den här studien i trafiksäkerhet gjordes på uppdrag av Ford för att ta fram underlag i samband med att företaget förbereder introduktionen av sitt bilkommunikationssystem SYNC, som kan läsa upp SMS med hjälp av en teknik som omvandlar text till tal. Dessutom gör SYNC att föraren med röstkommandon kan välja mellan olika förprogrammerade SMS-svar.

48 procent av tillfrågade bilförare i Tyskland, Spanien, Frankrike, Storbritannien, Italien och Ryssland uppger att de har kontrollerat sina SMS medan de kör. I Italien var andelen 61 procent, i Ryssland 55 procent, i Frankrike och Tyskland 49 procent, i Spanien 40 procent och i Storbritannien 33 procent.

Trots att den dåliga vanan att läsa SMS framför ratten är så utbredd, tycker de flesta förare i undersökningen att beteendet är farligt. Hela nittiofem procent av förarna i de sex länderna håller med om att SMS-andet påverkar körförmåga och säkerhet. Ungefär hälften tror att förarna reagerar 50 procent långsammare när de kontrollerar sina SMS.
”Smarta telefoner har snabbt blivit en viktig del av mångas vardag”, säger Christof Kellerwessel, som är chefstekniker med ansvar för el och elektronik på Ford Europa. ”SMS kan dock distrahera förarna, så ett system som innebär att en röst läser upp meddelandena är förstås en stor fördel.”

Ford SYNC presenteras nu i sommar i nya B-MAX och kommer sedan snabbt till andra modeller, såsom Focus och Kuga. Text-till-tal-funktionen på SYNC, som utvecklats av Microsoft, innebär att meddelanden kan hämtas med enkla röstkommandon (från kompatibla Bluetooth-anslutna telefoner).

SYNC gör också att förare kan välja ett av flera förprogrammerade svar, så att de kan fokusera på sin körning men samtidigt hantera sin mobil på ett säkrare sätt. Bland de färdiga svaren finns: ”Jag älskar dig”, ”Skicka vägbeskrivning” och ”Vi ses om 10 minuter”.

Undersökningen, som omfattar 5 500 personer, visar att förare i Tyskland, Spanien, Frankrike, Storbritannien och Italien är mest benägna att svara på SMS om de kommer från deras partner. För ryska förare är det viktigare att läsa SMS från en annan familjemedlem än hustrun/maken.

SMS från vänner får minst uppmärksamhet, med undantag för Tyskland och Frankrike där det är arbetsrelaterade meddelanden som får lägst prioritering.

Text-till-tal-funktionen i SYNC är kompatibel med ett växande antal smarta mobiler, tack vare MAP-standarden (Message Access Profile) för Bluetooth-anslutningar. Standarden används redan av ledande mobiltillverkare som Research In Motion (RIM), företaget bakom Blackberry.

”RIM planerar att införa MAP på sina BlackBerry-mobiler. Vi är glad över samarbetet med Ford och hoppas uppnå en standardisering i bilbranschen”, säger Andrew Bocking som ansvarar för programvaran i handhållen utrustning på Research In Motion.

Mer än 4 miljoner Ford-fordon i USA har redan SYNC och Ford räknar med att 3,5 miljoner nya bilar i Europa kommer att vara utrustade med SYNC senast år 2015.

12-03-14 Ford och Upplands Motor levererar Sveriges första elektriska transportbilar till YIT Sverige AB
YIT Sverige AB tar idag leverans av 5 st Ford Transit Connect Electric - Sveriges första elektriska transportbil
Upplands Motor är exklusiv distributör av Ford Transit Connect Electric
Ford Transit Connect Electric lastar 500 kg och har en lastvolym på hela 3,7 kubikmeter. Räckvidd 130 km på en full laddning
Ford Transit Connect Electric är den första av fem elfordon (batteri, hybrid och laddhybrid) som ingår i Fords elbilsstrategi
Media är välkomna att närvara hos Upplands Motor, Akalla den 14 Mars, kl 14.00
Stockholm, 14 mars 2012 – Med Transit Connect Electric är Ford och Upplands Motor i samarbete med Azure Dynamics först ut på den svenska marknaden att leverera en transportbil som drivs fullt ut på el via ett lithium-ion-batteripaket på 28 kWh. De första 5 bilarna levereras idag till YIT Sverige AB av Upplands Motor.
- ”Det är väldigt kul att vara först med att leverera den första transportbilen som enbart drivs av el”, säger Per Rosén, VD för Upplands Motor. Det är viktigt att komma ihåg att det handlar om ett helt nytt bilkoncept, men kunderna har varit snabba att inse fördelarna med en elektrisk transportbil.

Vår erfarenhet visar att det redan nu finns kunder som tar miljöfrågorna på allvar, bland annat genom att välja en elektrisk bil när de förnyar sin fordonsflotta. Lika viktigt som det är för många köpare av transporttjänster att välja en partner som kör på el.
- ”Vår målsättning är att föra ut detta koncept till andra YIT-enheter efter den första lanseringen. Vi har uppsatta mål för att minimera miljöpåverkan från våra fordon och samarbetar med utvalda leverantörer i olika energibesparande projekt”, säger Tommy Kvarsell, inköpsansvarig för transportbilar på YIT.

Vad Per Rosén tycker är särskilt positivt är att många kunder väljer en elbil trots att en dieseldriven version är billigare i inköp. Detta vägs upp av att de månatliga driftskostnaderna för en elektrisk transportbil är betydligt lägre.

En fullastad Ford Transit Connect Electric med två personer har en räckvidd på c:a 130 km och laddas fullt i ett vanligt 220-voltsuttag på 6 till 8 timmar.

Ford Transit Connect Electric kan lasta 500 kg och har en lastvolym på hela 3,7 kubikmeter (längd 176 cm, bredd 136 cm och höjd 149 cm). Till standardutrustningen hör bland annat luftkonditionering, uppvärmd vindruta (Ford QuickClear) och backspeglar, stolsvärme, radio/CD med Bluetooth, ABS- bromsar samt antisladdsystem.
- ”Elektriska fordon är ett viktigt fokus för Ford Motor Company, och först ut på den svenska marknaden är Ford Transit Connect Electric. Fram till och med 2013 kommer vi lansera ytterligare fyra stycken elbilar och hybridbilar på den europeiska marknaden, säger Anna Müller, VD för Ford Sverige AB.

Media är välkomna att närvara hos Upplands Motor i Akalla den 14 Mars, kl 14.00. Representanter från YIT, Upplands Motor, Azure Dynamics Corporation och Ford Motor Company AB är på plats för att svara på eventuella frågor.

12-03-09 Kompromisslöst annorlunda - Nya BMW X6
Nytt lyft för BMW X6 gör succémodellen ännu mer åtråvärd. Förutom nya heta designdetaljer som att njurarna fått ett tredimensionellt utseende, låter BMW strålkastarna kasta ett nytt LED-ljus.
– Fronten har verkligen moderniserats. Både hel- och halvljusen är helt LED-baserade och väldigt speciella i både design och energieffektivitet jämfört med konventionella strålkastare. LED-strålkastarna är dessutom adaptiva vilket ger detta tillval en ljusbild som anpassas efter vägen framför. Dessutom ger den tredimensionella designen av njurarna en extremt dynamisk attityd som passar denna kraftfulla modell perfekt, säger Jani Eriksson, produktchef BMW Group Sverige.

När BMW lanserade denna klass för tre år sedan fanns det de som trodde att nischen för en sådan här praktfull och dynamisk muskelmaskin, var smal. De hade fel. BMW X6 har blivit en försäljningssuccé världen över och denna SAV (Sporty Activity Coupé) har sålts i över 150 000 exemplar och är även i Sverige en ytterst åtråvärd modell.

BMW X6 xDrive30d med 245 hk gör 0-100 på 7,5 och drar 0,74 l/mil, BMW xDrive40d med 306 hk och 0-100 på 6,5 sekunder drar 0,75 l/mil, BMW X6 xDrive35i med 306 hk gör 0-100 på 6,7 sekunder och drar i snitt 1,01 l/mil, BMW xDrive50i gör 0-100 på 5,4 sekunder och har 407 hk (samt BMW X6 M som gör 0-100 på 4,7 sekunder och har 555 hk)

Till stor glädje för de riktigt prestandaälskande presenteras nu även BMW X6 M50d med trippelturbo.
– Det är en modell som ligger precis mitt emellan den tidigare topp-maskinen BMW X6 50i och BMW X6 M. Den har tagits fram i ett nära samarbete mellan BMW AG och BMW M och strålar lite extra med sina 0-100 på 5,3 sekunder och 381 hästkrafter. Vad som är anmärkningsvärt är att denna modell trots sin ytterst kraftfulla prestanda endast drar 0,77 l/mil, berättar Jani Eriksson.

Även de andra nya BMW X6-modellerna bjuder givetvis på toppteknik som BMW TwinPower Turbo-teknologi, den intelligenta fyrhjulsdriften BMW xDrive där Dynamic Performance Control (DPC) ingår. Vilket ger en helt fantastisk körkänsla! Har du en gång kört med denna teknik glömmer det du aldrig.

Dimljus med designdetaljer i matt krom är standard och spännande LED-teknologi på bakljusen ger en harmonisk helhet och accentuerar bilens bredd och dynamik. Nya 19 tums och 20 tums hjul förstärker tydligt den dynamiska känslan och de nya färgvalen är en dröm i sig; Marrakeshbrun metallic, Orionsilver metallic och Midnattsblå metallic.

12-03-06 Vibeke Skofterud får en bil för rekordprestationen
Efter de senaste dagarnas diskussioner om segerpremier i Vasaloppet kliver Volkswagen nu in och skjuter till ytterligare en extra bil till Vibeke Skofterud, vinnare av damklassen i Vasaloppet.

Det var i samband med att norskan Vibeke Skofterud gick i mål efter att ha klarat den tuffa Vasaloppsbanan på rekordtid som diskussionerna om segerpremierna satte igång. Många uppfattade det som orättvist att endast vasaloppsvinnaren Jörgen Brink och vinnaren av Tjejvasan - som avgjordes helgen innan det stora loppet - skulle belönas med en bil.
– Beslutet hur bilarna skulle fördelas är ytterst en fråga för arrangören. Men att nu skjuta till ytterligare en segerpremie i form av en bil till även vinnaren av stora Vasaloppets damklass blev ju helt självklart efter de diskussioner som varit, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Sverige.
– Vi är mycket, mycket glada över att Volkswagens tar detta initiativ, säger Vasaloppets VD Jonas Bauer.

Volkswagen tycker att den uppmärksamhet som frågan fått i grund och botten är bra. Och faktiskt helt förståelig i en tid då även organisationer och företag förväntas ta ett större ansvar för samhällsutvecklingen.
– Frågan om hur även företag kan ta ett större socialt ansvarstagande är ju mycket aktuell och därför hoppas jag att vårt initiativ även kan sporra andra organisationer att tänka bredare. Även om det ju faktiskt är lite ovanligt för en samarbetspartner att i efterhand lägga sig i vem som faktiskt får del av priserna i en idrottstävling så inser vi att det finns en stark förväntan på oss och andra företag att vi i alla lägen gör det som är rätt. Även om vi spelar en mindre roll i sammanhanget, säger Marcus Thomasfolk.

Överlämnandet av bilarna är planerat att ske i samband med den så kallade Slottssprinten som avgörs i Stockholm under nästa vecka.

12-03-06 Polo BlueGT – den första Volkswagen-modellen med cylinderavstängning
Sportig och sparsam – trots 140 hk under huven och en topphastighet på 210 km/h förbrukar Polo BlueGT endast 4,7 liter bensin per 100 km. Volkswagen är först ut bland alla biltillverkare att lansera cylinderavstängning som en bränslebesparande teknik för mindre motorer.

Genom att kombinera dynamisk prestanda med extremt låg bränsleförbrukning skiljer nya Polo BlueGT sig från mängden. En verklig teknisk finess hos denna progressiva kompaktbil är ett system för cylinderavstängning (även kallat ”aktiv cylinderstyrning” eller ”ACT”) som Volkswagen nu använder sig av för första gången.

Det här systemet lanseras tillsammans med den helt nyutvecklade 1,4-liters TSI-motorn för Polo BlueGT. Motorn tillhör EA211-serien av bensinmotorer. Dessa, tillsammans med EA288-serien dieselmotorer som även den är nyutvecklad, utgör de tekniska grundstenarna i den kommande plattformen Modular Transverse Matrix (MQB). En egenskap som dessa motorer har gemensamt är dess placering i bilen, oavsett bilstorlek eller modell.

Polo BlueGT utvecklar 140 hk – trots detta förbrukar den vid blandad körning endast 4,7 l/100 km/h (motsvarande 108 g CO2/km). Beställer man sin Polo BlueGT med en 7-stegad DSG-växellåda med dubbla kopplingar (tillval), blir bränsleförbrukningen ännu lägre: 4,5 l/100 km respektive 105 g CO2/km – och då talar vi alltså om en bensinmotor, inte en diesel! Toppfarten är imponerande 210 km/h, och sprinten från 0 till 100 km/h klaras på snabba 7,9 sekunder. Kombinationen av hög bränsleeffektivitet och dynamisk prestanda åstadkoms genom ett innovativt samspel mellan cylinderavstängning, downsizing (minskad cylindervolym plus direktinsprutning och överladdning) och BlueMotion Technology (Start-stopp system samt Bromsenergiåtervinning). Polo BlueGT fyller luckan mellan Polo 1,2 TSI (105 hk) och Polo GTI (180 hk). Modellen släpps på den svenska marknaden redan i sommar.

Cylinderavstängning spar bränsle. Volkswagen är först ut bland alla biltillverkare att lansera aktiv cylinderstyrning som en bränslebesparande teknik för mindre motorer – tidigare har denna innovation endast används för större, 8- eller 12-cylindriga motorer. Genom att koppla bort den andra och tredje cylindern då motorn har låg eller medelhög belastning, sänks bränsleförbrukningen med cirka 0,4 l/100 km (EU-körcykeln). Vid en konstant hastighet av 50 km/h på 3:ans eller 4:ans växel, uppgår bränslebesparingen till så mycket som 1 l/100 km. Och även när man kör i 70 km/h på 5:ans växel, sänks förbrukningen med hela 0,7 l/100 km.

Så fungerar det. Cylinderavstängningen är aktiv i varvtalsområdet 1 250 till 4 000 v/min och vid vridmoment mellan 25 till cirka 100 Nm. Så snart föraren trampar lite hårdare på gaspedalen, aktiveras de båda cylindrarna igen. Allt sker helt obemärkt.
Motorns jämna gång försämras inte på något sätt av den höga effektiviteten: även på två cylindrar går den perfekt balanserade 1,4 TSI-motorn i Polo BlueGT lika tyst och vibrationsfritt som den gör när alla fyra cylindrarna är aktiva. In- och urkoppling sker inom ett halvt kamaxelvarv, vilket i tid räknat endast tar 13 till 36 millisekunder, beroende på varvtalet. Övergångarna jämnas ut med hjälp av ingrepp i tändningen och gasspjället. Tack vare en gaspedalslägesgivare och smart programvara, kan systemet också känna av olikartade körprofiler – som till exempel när man kör i stadstrafik eller kör på ett sportigt sätt på landsväg. I sådana lägen stängs cylinderavstängningssystemet av. I färddatorn, mellan hastighetsmätaren och varvräknaren, kan föraren se om motorn för tillfället går på två eller fyra cylindrar.

ACT – variabla kamtider. För att ytterligare minska utsläppen och bränsleförbrukningen samt för att höja vridmomentet i det lägre varvtalsområdet, är insugningskamaxeln hos alla EA211-motorer justerbar inom ett område på 50 vevaxelgrader; i 1,4 TSI till Polo BlueGT har även avgaskamaxeln variabla tider, vilket säkerställer snabbare respons från låga varvtal samtidigt som det höjer vridmomentet på högre varvtal.

Polo BlueGT exteriört. Att denna nya Volkswagen är något alldeles extra framgår tydligt, både in- och utvändigt. Exteriören på Polo BlueGT karakteriseras av de nya 17"-lättmetallfälgarna, GT-märken fram och bak (plus ett BLUEMOTION-emblem bak) och av de nya avgasändrören. Mycket av detaljerna har hämtats från Polo GTI och Polo BlueMotion. GTI-detaljer är till exempel bakspoilern, stötfångare med diffusor bak, stötfångare fram och dimljus med integrerat varselljus. Till BlueMotion-detaljerna hör trösklarna liksom A-stolparnas vattenfånglister vid vindrutan. Polo BlueGT har också uppdaterats med svartlackerad kylargrill, R-Line ventilationsgaller i stötfångaren och svarta sidobackspeglar. Det faktum att Polo BlueGT ligger 15 mm närmare vägbanan och att underredet har en speciell inklädnad inverkar positivt på aerodynamiken.

Polo BlueGT interiört. Invändigt består uppgraderingarna av utökad funktionalitet för färddatorn (information om cylinderavstängning och däckstryckskontroll), GTI-instrument, farthållare och svart innertak i GTI-stil, make-upspegel- och kupébelysning, läderratt med BlueGT-emblem, sportstolar fram klädda i ett BlueGT specifikt tyg med nytt mönster, samt diverse kromapplikationer.

Alla data om bränsleekonomi, CO2-utsläpp och körprestanda är prognostiserade värden från februari 2012.

12-03-06 Elegant design med en sportig profil
Studie av en sedan i mellanklassen som närmar sig produktion
Sportiga prestanda och låg förbrukning
Generösa utrymmen i en kompakt kaross
Stor baklucka för maximal bekvämlighet

Vid Bilsalongen i Geneve presenterar SEAT nästa steg i sin modelloffensiv – Toledo Concept är en designstudie som är väldigt nära den slutgiltiga produkten. Den har proportionerna hos en klassisk sedan i mellanklassen och en sportig, närmast coupelik design

Nästa generation SEAT Toledo är en kombination av elegant formgivning med SEAT’s nya design DNA och hög funktionalitet. En totallängd på 448 cm och hjulbas på 260 cm erbjuder generöst utrymme för 5 personer. Bagageutrymmet är på hela 500 liter och med en extra stor baklucka i kombination med fällbart baksäte blir Toledo en riktig laståsna.

Toledo Concept ger en bra bild av den Toledo som börjar byggas under hösten och har premiär i Sverige i början av 2013. Första generationen Toledo var förövrigt den första modellen som SEAT tog in i Sverige vid starten 1992. Även den modellen hade ett väldigt generöst lastutrymme och blev omtyckt av svenska bilköpare.
- SEAT Toledo Concept ger en bra bild av nästa steg i vårt allt bredare modellprogram. Fyra nya modeller under en period av 12 månader ger oss perfekta förutsättningar för att växa i Sverige, säger Åke Lundberg, Märkeschef för SEAT Sverige. Den första generationen Toledo var mycket populär i Sverige och var basen i våra framgångar då. Nya Toledo har alla förutsättningar att spela en lika viktig roll i vår tillväxtstrategi. Bilen kommer att leverera väldigt mycket värde för pengarna och innehåller den senaste tekniken från Volkswagen Group som hypereffektiva TSI- och TDI-motorer.

12-03-06 Nya Audi A3 – innovation genom avancerad teknik
Nya A3, som premiärvisas på årets upplaga av den internationella bilsalongen i Genève, bjuder på innovationer inom en rad områden. Audi ultra sänker vikten med hela 80 kg och Audi connect gör det möjligt att interagera med bilen och omvärlden på helt nya sätt. Miljögodkända versioner som 1.6 TDI med ett utsläpp på 99 g CO2/km samt versioner med hybriddrivning och alternativa drivsystem, som t.ex. biogas och Audi e-gas lanseras under kommande år. Och utbudet av förarhjälpsystem och infotainmentutrustning sätter ny standard i premiumkompaktklassen.

Nya Audi A3 kännetecknas av skarpa linjer och kompakta mått. Längden (4.237 mm) och höjden (1.421 mm) är i stort sett samma som på förra generationens Audi A3. Ändå är proportionerna sportigare än någonsin: Hjulbasen har förlängts med 23 mm till 2.601 mm, överhänget fram är kortare, och på bredden har bilen vuxit 12 mm till totalt 1.777 mm.

Som tillval kan Audi leverera xenon plus-strålkastare med band av LED-lampor i varselljuset som ger A3 ett karaktäristiskt utseende, framför allt vid mörker.

På sidorna ger den tydligt konturerade tornadolinjen, en klassisk detalj i Audis design, struktur åt området under rutorna. Ovanför trösklarna viker denna dynamiska linje av uppåt.

Designen bak, med spoiler och diffusor, framhäver bilens ökade bredd. Beroende på motoralternativ är nya A3 försedd med ett eller två avgasrör på vänster sida i diffusorinsatsen.

Audi ultra lättviktskonstruktion
Lättviktskonstruktionsprincipen Audi ultra har mottot: ”Rätt material på rätt plats för optimal funktion.” I överensstämmelse med detta har konstruktörerna tagit fram en flermaterialskaross för nya A3. Komponenter tillverkade i formhärdat och varmbearbetat stål bildar en stark struktur i underredet, A- och B-stolparna samt takbågen. På många andra ställen används höghållfasta stålkvaliteter i karossen. Motorhuven och skärmarna är tillverkade i aluminium vilket ger en viktbesparing på 9 kg.

Lättviktskarossen, tillsammans med motorer som utvecklats enligt downsizing-principen, har stor inverkan på bilens vikt. A3 1.4 TFSI har en tjänstevikt på endast 1.175 kg, cirka 80 kg mindre än den förra modellen, och skapar på så sätt en ny norm i premiumkompaktklassen.

Men karossen på Audi A3 är inte bara lätt, utan erbjuder dessutom högsta kollisionssäkerhet och komfort. En ljudisolerande vindruta är standard och flera andra åtgärder har vidtagits för att ljudnivån invändigt ska bli så låg som möjligt, även i höga hastigheter.

Aerodynamisk finslipning, däribland ett plant underrede och täckt motorutrymme, har resulterat i en luftmotståndskoefficient (cW) på låga 0,31.

Interiör och utrustning
Audi levererar interiören i de diskreta färgerna svart och titangrått. Som alternativ erbjuds pashminabeige, kastanjebrunt och capriorange. Dessutom kan sätesklädslar i flera olika läderkvaliteter samt även en variant i läder/Alcantara, levereras. Utöver det erbjuds S-line sportpaket med många exklusiva detaljer som ger en svart look i hela kupén.

Bagageutrymmet i nya Audi A3 har en grundkapacitet på 365 liter. Fälls det delade baksätet ned, utökas lastutrymmet till 1.100 liter. Lastgolvet kan placeras på 2 nivåer – en för att få maximal volym, en för få ett platt golv.

Drivlina
Instegsmotorn 1.4 TFSI utvecklar 122 hk, och ett maximalt vridmoment på 200 Nm, vilket finns tillgängligt redan från 1.500 r/min. Med denna motor under huven accelererar Audi A3 från 0 till 100 km/h på 9,3 sekunder.

Topphastigheten ligger på 203 km/h. Bränsleförbrukningen vid blandad körning inskränker sig till 5,2 liter per 100 km motsvarande CO2-utsläpp på 120 gram per km. Nästa bensinmotoralternativ är 1.8 TFSI som ger 180 hk och har ett vridmoment på 250 Nm i varvtalsområdet 1.250 - 5.000 v/min. Denna motor kombinerar direktinsprutning med tilläggsinsprutning i insugningsröret, varierar ventillyften beroende på belastningen med hjälp av Audi valvelift system samt använder sig av ett mycket avancerat temperaturstyrningssystem för att snabbt få upp motorn i arbetstemperatur efter en kallstart. Motorn tar A3 från 0 till 100 km/h på 7,2 sekunder och en topphastighet på 232 km/h. Bränsleförbrukningen vid blandad körning är 5,6 liter/100 km, motsvarande 130 g CO2/km.

På dieselsidan erbjuds inledningsvis nya 2.0 TDI, även den ett med nytt, avancerat temperaturstyrningssystem. Dessutom har de bägge balansaxlarna flyttats från oljetråget till vevhuset, vilket gjort motorns gång märkbart jämnare. Motorn ger nu 150 hk och ett maximalt vridmoment på 320 Nm, vilket ger en acceleration från 0 till 100 km/h på 8,6 sekunder. Topphastigheten ligger på 216 km/h. Vid blandad körning nöjer sig 2.0TDI med 4,1 liter bränsle/100 km, motsvarande CO2-utsläpp på för prestandan sensationellt låga 106 g/km.

En version med en extremt effektiv 1,6-liters TDI-motor under huven kommer att lanseras senare i år – förbrukningen ligger på endast 3,8 liter per 100 km, vilket motsvarar 99 g CO2/km. Med försäljningsstart i höst kommer även en ny S-modell. Under utveckling är också nya versioner med hybrid- och e-gas/biogasdrift.

Chassi
Chassit på nya Audi A3 är en central del i den sportiga körupplevelsen. Framhjulsupphängningen är av McPherson-typ, kombinerat med en multilänkaxel bak. Den elektromekaniska servostyrningen är känslig och högeffektiv, när man kör rakt fram förbrukar den ingen energi alls, vilket bidrar till Audi A3:s låga förbrukningssiffror.

Nya Audi A3 rullar på 16-, 17- eller 18-tumsfälgar. Bakom fälgarna sitter högeffektiva bromsar, där bromsskivorna fram är ventilerade. Det elektroniska stabiliseringsprogrammet ESP innehåller som standard den avancerade elektroniska differentialbromsen XDS. Med hjälp av minimala bromsingrepp minskar denna understyrningen och ökar drivkraften, vilken både ökar säkerhet och körglädje när man kör nära väggreppets gräns i en kurva.

Infotainment
Den moduluppbyggda infotainmentplattformen, som gör sin debut i A3, representerar ett stort steg framåt inom mobil kommunikationsteknik. När man slår på systemet, fälls MMI-manöversystemets (MMI=Multi Media Interface) display ut elektriskt ur instrumentpanelen. Beroende på version mäter skärmen endera 5,8” eller 7” diagonalt.

MMI kan kompletteras med anslutningspaketet som innehåller Audi music interface för integrering av bärbara spelare samt Bluetooth-gränssnitt och förberedelse för navigationssystem. Om A3-kunden senare köper ett SD-kort med navigationsdata eller beställer navigationspaketet tillsammans med bilen, blir MMI radio också ett fullfjädrat navigationssystem.

MMI navigation plus med MMI touch, den mest avancerade versionen av MMI, är ett mediacenter med en lagringskapacitet på 60 GB. Det innehåller en DVD-spelare, röststyrningsfunktion, en högupplöst 7"-display och ett integrerat Bluetooth-gränssnitt där mobiltelefoner och mediaspelare kan anslutas.

Lanseringen av nya A3 innebär också premiär för Audi phone box, ett telefonförvaringsutrymme under armstödet som upprättar en trådlös koppling från telefonen till bilens takantenn för bättre mottagning, har en USB-utgång för laddning och integrerar telefonen i bilens infotainmentsystem.

Som alternativ till Audi sound system finns tillvalet Bang & Olufsen Sound System vars 705 Watt starka 12-kanalsförstärkare levererar 5.1-ljud genom 14 högtalare.

Audi connect
Audi connect sammanför all infotainmentutrustning och sätter via nätverk bilägaren i förbindelse med Internet, trafikinfrastruktur och andra fordon. Den centrala komponenten här är ”Bluetooth biltelefon online” som är ett tillägg till MMI navigation plus. Denna ger tillgång till Internet via sin UMTS-modul. Det här gör att passagerarna smidigt kan surfa på nätet och sköta sin e-post – upp till 8 mobila enheter kan anslutas via systemets integrerade WLAN-hotspot.

För föraren erbjuder Bluetooth biltelefon online tillgång till specialanpassade Internettjänster. Med hjälp av dessa kan man t.ex. använda bilder från Google Earth för navigeringen, lyssna på webradio via den nya funktionen Audi music stream, med röststyrning söka på intressanta ställen (POI) och ha tillgång till Google Street View.

Förarassistenssystem
Också när det gäller förarassistenssystem lägger Audi A3 ribban på en ny nivå i premiumkompaktklassen. Det viktigaste av dessa system är Audi adaptiv farthållare som genom att bromsa eller accelerera den egna bilen håller önskat avstånd till fordonet framför. Systemet kan användas i hastigheter upp till 150 km/h.

Om det skulle föreligga risk för en kollision med bilen framför, varnar ACC-systemet föraren stegvis. Om så skulle krävas, kan systemet påbörja en inbromsning för att minska bilens hastighet vid kollisionen.

Om en kollision skulle inträffa, aktiveras Audi multi collision brake, ett system som förhindrar okontrollerade sekundära rörelser för bilen efter den inledande kollisionen. Om Bluetooth biltelefon installerats, rings automatiskt ett samtal till räddningstjänsten. Vid aktivering i hastigheter under 30 km/h, applicerar systemet full bromskraft i en nödsituation. I många fall kan detta förhindra sekundära kollisioner med fotgängare.

Till förarhjälpsystemen hör också andra lösningar. Audi side assist, som med hjälp av radar övervakar området bakom den egna bilen och gör det enklare för föraren att byta fil, medan Audi active lane assist med hjälp av små korrigerande ingrepp i styrningen vid behov hjälper till att hålla bilen i sitt körfält. Systemets kamera används även för ett annat system som läser av trafikskyltarna och kan visa hastighetsbegränsningar och annan information på displayen till MMI navigation plus. Pauspåminnaren känner av om föraren håller på att bli trött och ger då en varning.

Säkerhetssystemet Audi pre sense basic är ett annat intressant tillval. Om detta system via sensorerna i det elektroniska stabiliseringsprogrammet ESP detekterar att bilen hamnat i ett instabilt körtillstånd, spänner det säkerhetsbältena i framsätet med hjälp av elmotorer samtidigt som det stänger soltaket och sidorutorna.

Nya A3 – tredje generationen av en framgångssaga
A3 är en hittills 16 år lång framgånghistoria för Audi. Den första generationen av denna modellserie, som lanserades 1996 som 3-dörrarsmodell, gav upphov till ett helt nytt segment på marknaden – premiumkompaktklassen. Med sin sportiga karaktär, sitt högklassiga utförande och tillgången till quattro fyrhjulsdrift som tillval, blev Audi A3 till en ny norm. 1999 kompletterades modellutbudet med en 5-dörrarsversion och med sportiga S3. Audi sålde ca 880.000 exemplar ur denna första modellserie.

Den andra generationen, som följde 2003, blev ännu mer framgångsrik och plussade på den totala försäljningssiffran till ca 1,8 miljoner. Trots att ny konkurrens uppstod, fortsatte Audi A3 att dominera premiumkompaktsegmentet. Med mångsidiga Sportback (2004), dynamiska S3 (2006), öppna Cabriolet (2008) och den ultimata sportmodellen RS 3 (2011) breddades modellutbudet kraftigt. Till dags dato har modellserien A3 under sin produktionstid svarat för mer än en femtedel av företagets totala försäljning och därigenom etablerat sig som en av Audis viktigaste modeller.

Highlights nya Audi A3
80 kg lättare. Audi ultra flermaterialskonstruktion med stål och aluminium sänker vikten med hela 80 kg gentemot föregångaren, vilket minskar bränsleförbrukningen och ökar körglädjen.
99g/km. Det snålaste motoralternativet, 1.6 TDI, drar endast 3,8 l/100 km, motsvarande 99 g CO2/km.
Lanseras med TDI- och TFSI-motorer med en uteffekt på 122 - 180 hk och utsläppsnivåer på mellan 106 och 130g/km. Två miljöbilar erbjuds vid säljstart: 1.4TFSI med 122 hk och 120g/km, samt 2.0TDI med 150 hk och 106g.
Manuell eller automat - quattro senare. Två växellådor erbjuds, manuell eller S-tronic med dubbelkopplingsteknik. Vid lanseringen finns endast framhjulsdrivna varianter, men quattro permanent 4-hjulsdrift kommer att kunna erbjudas inom kort. Hybrid- och gasversioner kommer. Versioner med alternativa drivsystem som t.ex. hybrid och biogas är under utveckling.

Sportigt elegant styling med coupéliknande linjer och lång hjulbas.
Mycket avancerade förarhjälpsystem som tillval, t.ex. Audi adaptiv farthållare, vidareutvecklad parkeringshjälp och Audi pre sense. Brett utbud av infotainmentutrustning, ljudsystem från Bang & Olufsen, Audi phone box och tjänster från Audi connect.
Den svenska lanseringen av nya Audi A3 är planerad till september månad. Förförsäljningen startar dock redan i maj månad och priserna börjar på 203.500 kronor för en A3 3-dörrars 1.2 TFSI, 105 hk

12-03-05 Världspremiärer från Ford på 2012 års bilmässa i Genève
Ford Motor Company AB - 2012-03-05 19:01
Ford Motor Companys koncernchef Alan Mulally och Ford Europas styrelseordförande och koncernchef Stephen Odell kallar till Ford-presskonferens 09:00 den 6 mars
Ford presenterar produktionsfärdiga B-MAX, en av de mest tekniskt avancerade småbilarna i Europa med SYNC-anslutningssystem, klassens bästa bränsleekonomi och det innovativa Ford Easy Access-dörrsystemet
Global förhandsvisning av efterlängtade produktionsfärdiga Ford Fiesta ST
Nästa generations Ford Kuga får världspremiär, snyggare, rymligare och mer ansluten än någonsin
Nya konceptbilen Tourneo Custom gör sin världsdebut. Den här helt nya familjebilen med personbilsegenskaper utgör starten på en helt ny serie fordon som presenteras under 2012
Ford understryker dessutom sitt engagemang för en mer hållbar framtid för bilindustrin med Focus Electric och hyllade nya Focus 1,0-liters EcoBoost
Genève, 5 mars 2012 – Fords koncernchef Alan Mulally och Ford Europas styrelseordförande och koncernchef Stephen Odell presenterar nya B-MAX på Fords presskonferens klockan 09:00 den 6 mars i Hall 5.

Ford kommer dessutom att premiärvisa nya produktionsfärdiga Fiesta ST, den första prestandaversionen av Fords småbil, nya Kuga – smartare, snyggare och rymligare än den enormt framgångsrika modell den ersätter samt konceptbilen Tourneo Custom, det första i en helt ny serie entons-fordon.

Ford visar upp två viktiga nya Focus-modeller som understryker företagets engagemang för en hållbar framtid för bilindustrin – Focus Electric och Focus 1,0-liters EcoBoost, med Fords mest bränsleeffektiva bensinmotor någonsin.
- ”Vi uppfyller verkligen vårt åtagande att Fords produktutbud ska vara det modernaste i branschen”, sade Odell. ”Nya Ford B-MAX utmanar verkligen det traditionella sättet att tänka med sin unika teknik som inga andra tillverkare har försökt använda.
- ”Nya Fiesta ST, Kuga och konceptbilen Tourneo Custom är tre mycket olika produkter, med en gemensam kundbaserad inriktning”, tillade han. ”Focus Electric och Focus 1,0-liters EcoBoost är ett resultat av vårt engagemang för en hållbar framtid för bilindustrin.”

B-MAX – öppnar dörrarna för ett nytt småbilstänkande
Fords Easy Access-dörrsystem är både snyggt och oöverträffat praktiskt. Det är enkelt att kliva in och ut ur bilen genom de gångjärnsupphängda framdörrarna och bakre skjutdörrarna som integrerar bilens B-stolpar. B-MAX har bäst bränsleekonomi och lägst koldioxidutsläpp i klassen.

B-MAX innebär också debuten för SYNC, Fords röstaktiverade anslutningssystem, som i Europa även innehåller en nödhjälpsfunktion som hjälper passagerarna att ringa direkt till SOS Alarm i händelse av en olycka. B-MAX är dessutom den första bilen i klassen med Fords system för att motverka kollisioner i låga hastigheter, Active City Stop.

Fiesta ST – världspremiär för en ny prestanda-Ford
Nya Fiesta ST är 20 procent mer kraftfull än sin föregångare. 1,6-liters EcoBoost-motorn på 180 hk beräknas accelerera från 0–100 km/h på under sju sekunder och ha en toppfart på mer än 220 km/h.

Dessutom uppnås stora förbättringar genom ett specialinställt chassi som är 15 mm lägre än på vanliga Fiesta, Fords förbättrade system för vridmomentfördelning (eTVC) och tre elektroniska stabilitetskontrollägen, som alla har testats under mer än 5 000 km körning på Nürburgring Nordschleife i Tyskland.

Ford Kuga – smartare, snyggare och rymligare
Ford har tagit formeln för nuvarande framgångsrika Kuga och förbättrat den med bland annat handsfree-teknik för bakluckan som gör att den går att öppna och stänga genom att föra foten under den bakre stötfångaren, extra bagageutrymme på 82 liter och baksäten som kan fällas ned helt med en knapptryckning.

Ford förbättrar dessutom kördynamiken, förstärker fyrhjulsdriften, lägger till en 1,6-liters EcoBoost-motor som alternativ och förser SYNC med en nödhjälpfunktion.

Konceptbilen Tourneo Custom presenteras
Konceptbilen Ford Tourneo Custom förebådar ankomsten av en helt ny serie fordon. Konceptbilen Tourneo Custom bygger på samma designprinciper som har använts för Fords senaste personbilar. Detta ger ett dynamiskt och mycket modernt utseende som kommer att locka en helt ny generation kunder. Dessutom är den försedd med de senaste förarassistansteknikerna och ett SYNC-system med nödhjälpsfunktion.

Focus – två versioner för en grönare framtid
Två spännande Focus-modeller, 1,0-liters EcoBoost och den bränslefria Focus Electric visar vägen mot en mer hållbar framtid för bilindustrin. De ansluter sig till det växande utbudet av energieffektiva fordon försedda med ECOnetic Technology-märket som är ledande eller ligger i täten inom sitt segment vad gäller bränsleeffektivitet.
12-03-05 Volkswagen Cross Coupé förbrukar endast 1,8 l/100 km
SUV-koncept med diesel-plugin-hybrid ger låga CO2-utsläpp på 46 g/km
306 hk starka Cross Coupé har eldriven bakaxel
Presenteras på Genèvesalongen

I december 2011 visade Cross Coupé – en konceptbil från Volkswagen – med sin bränsleförbrukning på endast 2,7 l/100 km (motsvarande 62 g CO2/km) på en teknisk SUV-lösning som klarar att vara extremt bränslesnål – trots sin höga prestanda och trots sin drivning på alla fyra hjulen. Detta plugin-hybrid-koncept drevs av två elmotorer och en bensinmotor med turboladdare och direktinsprutning (TSI).
Nu har Volkswagen tagit fram en ännu bränsleeffektivare konceptversion av Cross Coupé. För drivningen svarar en direktinsprutad turbodieselmotor (TDI) och två elmotorer. Bränsleförbrukningen vid blandad körning ligger enligt körcykeln NEDC (New European Driving Cycle) på sensationellt låga 1,8 l/100 km. Detta motsvarar CO2-utsläpp på endast 46 g/km. Noteras ska att Cross Coupé är en kraftfull SUV med en topphastighet på 220 km/h och en effekt på 306 hk (225 kW). Tjänstevikten ligger på 1 858 kg.
Världspremiären för detta Volkswagen-koncept med TDI plugin-hybrid sker på den internationella bilsalongen i Genève (8-18 mars 2012).

Effektivitet och körglädje
Högteknologiskt samarbete. Rent tekniskt är denna SUV baserad på nya Modular Transverse Matrix (MQB) från Volkswagen AG. Inom MQB är vissa konstruktionsparametrar standardiserade tvärs över modellserier och märken – som till exempel avståndet mellan gaspedalen och framaxeln eller de olika motorernas placering. Det finns också variabla parametrar som gör det möjligt att optimera och individuellt utveckla ett stort antal skiftande modeller. Till dessa parametrar hör till exempel hjulbasen, spårvidden och fälgstorleken.
Med nya Cross Coupé visar Volkswagen hur MQB-plattformen kan utgöra basen för framtida SUV-generationer. I detta fall hjulupphängningen fram och bak, motorn TDI 190 och den 6-stegade DSG-växellådan. Dessa kombineras med elkomponenter som också de är tillverkade av Volkswagen. Hit hör litiumjonbatteriet i mittunneln, den 40 kW starka elmotorn fram liksom elmotorn bak på 85 kW.

Massor av varianter. Cross Coupé visar också på ett imponerande sätt hur stora variationsmöjligheterna är med MQB. Värt att notera är att det modulsystem som använts för konceptbilen rent teoretiskt lika gärna kunde ha använts för att ta fram en fullhybrid (utan externt gränssnitt) eller en bil med endast en förbränningsmotor eller elmotor istället för den plugin-hybrid (batteri med externt gränssnitt för laddning) den konstruerats som.

Effektivitet och dynamisk prestanda. Effektiv drivteknik kan erbjuda dynamisk prestanda på hög nivå. Det här är något som Cross Coupé bevisar med all önskvärd tydlighet. Kombinationen extrem bränslesnålhet och enastående dynamisk prestanda visar att man här lyckats skapa en sportig allroundbil.
Den Cross Coupé som presenteras i Genève klarar accelerationen från 0 till 100 km/h på snabba 6,5 sekunder och dess TDI-motor utvecklar ett vridmoment på upp till 400 Nm redan från mycket låga varvtal (ca 1 600 v/min). Med en enkel knapptryckning kan de båda elmotorerna leverera 180 Nm fram och 270 Nm bak. Vid så kallad boosting – då både bensinmotorn och elmotorerna används samtidigt – kan drivsystemet leverera ett vridmoment på 700 Nm. Denna prestanda placerar Volkswagens konceptbil mitt ibland dagens högprestanda-sportbilar – ändå drar den mindre bränsle än en småbil!

Intelligent utnyttjande av drivsystemen
Utsläppsfri tack vare elmotorer. När den drivs helt på elektricitet – hastigheten är då begränsad till 120 km/h – har konceptbilen en räckvidd på upp till 45 km. Det här är tillräckligt mycket för att de allra flesta pendlare runt om i världen ska kunna ta sig till och från jobbet helt utsläppsfritt. I E-läget, då bilen går enbart på el, kan föraren välja om det är räckvidden på eldrift eller den dynamiska prestandan som ska prioriteras. Det som gör detta möjligt är att E-läget kan kombineras med ett CITY-läge respektive ett SPORT-läge. I det räckviddsoptimerade E-läget (”CITY”), är det elmotorn på bakaxeln som svarar för drivningen av bilen. I det dynamiska E-läget (”SPORT”), är bägge hjulaxlarna eldrivna. När man kör på el, kopplas dieselmotorn bort från drivlinan via kopplingen och stängs av. Kopplingen på växellådssidan är fortsatt anbringad, och den 6-stegade DSG-växellådan inkopplad.
E-läget aktiveras genom att man trycker på EV-knappen (Electric Vehicle) bredvid växelväljaren. Cross Coupé fungerar då som en helt eldriven bil. Inte ens i höga hastigheter kopplas förbränningsmotorn in (förutsatt att batteriet har tillräcklig laddning). Så snart TDI-motorns drivkraft behövs igen, endera på grund av batteriets laddningsnivå eller någon annan parameter, kopplas den – helt ryckfritt – in på drivlinan igen på bråkdelar av en sekund.Batteri i mittunneln. Vid eldrift får elmotorerna i Cross Coupé sin energi från ett litiumjonbatteri bestående av åtta moduler. Batteriet har en kapacitet på 9,8 kWh och sitter placerat i bilens mittunnel. Kraftelektroniken arbetar med en spänning på ca 370 Volt och sitter integrerad i det främre motorutrymmet. Det är denna elektronik som sköter flödet av högspänningsenergi till och från batteriet och elmotorerna. Samtidigt får ett 12-voltssystem sin energi från en DC/DC-konverter. Det elektriska drivsystemet inkräktar inte alls på utrymmet i kupén. Batteriet kan laddas endera med en extern kraftkälla (230-voltsuttag) eller när man kör.

Ett enkelt tryck på knappen är allt som behövs för laddning. Föraren kan välja att koppla in laddningsläget ”CHARGE” (genom att trycka på en annan knapp placerad bredvid växelväljaren) för att ladda batteriet med hjälp av TDI-motorn under färd. Det här läget passar till exempel om föraren behöver ladda batteriet för att kunna köra i vissa miljözoner som kan vara biltullsbefriade för utsläppsfria elbilar.
Den aktuella räckvidden på eldrift liksom den totala räckvidden för Cross Coupé kan när som helst avläsas på instrumentinsatsen. En motorreglering styr kontinuerligt det övergripande energi- och drivningshanteringssystemet baserat på den specifika belastning som föraren begär. Föraren kan välja mellan totalt fem körlägen: CITY (ett miljöläge med minimal bränsleförbrukning), SPORT (för hög dynamisk prestanda), OFFROAD (permanent fyrhjulsdrift), E-läge (två rena eldriftslägen: CITY eller SPORT) samt laddningsläget CHARGE (via TDI-motorn). Dessutom använder Cross Coupé sig av olika driftslägen där TDI-motorn/elmotorerna och drivaxlarna kopplas in eller ut beroende på behovet:

”Segla” fram utsläppsfritt. Så snart förare lyfter foten från gaspedalen, stängs både elmotorerna och TDI-motorn av och kopplas bort från drivlinan (förutsatt att batteriet är tillräckligt laddat). Detta här kallas att ”segla” fram. Även i detta fall kör man utsläppsfritt.

Utsläppsfritt i energiåtervinningsläge. Om föraren lyfter foten från gaspedalen eller trampar på bromspedalen och batteriet inte är tillräckligt laddat, används de bägge elmotorerna som generatorer som återvinner bromsenergi och lagrar denna i form av elektricitet i litiumjonbatteriet. I detta läge stängs TDI-motorn av och kopplas bort från drivlinan.

Boosting. När man vill köra riktigt sportigt, samarbetar de bägge elmotorerna med TDI-motorn. Med hybrid-termer kallas detta lagarbete för ”boosting”. I detta läge drivs Cross Coupé på alla fyra hjulen.

Offroad med ”elektrisk kardanaxel”. Så snart föraren kopplar in OFFROAD-läget, drivs Cross Coupé på alla fyra hjulen. I detta läge är dock den främre elmotorn, som nu får sin energi från TDI-motorn, den enda strömkällan för sin motpart på bakaxeln. Eftersom energin till den bakre elmotorn överförs per kabel och inte mekaniskt, talar man här om en ”elektrisk kardanaxel”. Eftersom TDI-motorn i OFFROAD-läget förser den bakre elmotorn med energi via den främre elmotorn, är fyrhjulssystemet i full drift, även när batteriet har låg laddningsnivå.

Körning med TDI-motorn. När TDI-motorn ensamt svarar för drivningen, är Cross Coupé framhjulsdriven. I körlägen där högre bränsleeffektivitet kan uppnås med hjälp av boosting, fungerar elmotorerna som generatorer för laddning av batteriet. När alla energireserver ombord utnyttjas, förbrukar Cross Coupé 1,8 l/100 km vid blandad körning. Bilens tankrymd om 55 liter räcker då för en teoretisk räckvidd på 1 287 km.

Nya TDI-motorer
Motorer till MQB. Som tidigare nämnts, är den TDI som används i Cross Coupé en motor som utvecklats speciellt för Modular Transverse Matrix (MQB). En viktig detalj hos MQB är att monteringsläget är detsamma för samtliga motorer. Därför har Volkswagen tagit fram två nya motorserier – EA288-serien för dieslar respektive EA211-serien för de nya bensinmotorerna. Kombinerade med MQB, gör dessa två motorserier tillsammans med tillämpliga elmotorer det möjligt att använda alla klassiska, alternativa och hybridbaserade drivsystem.

Turbodieslarnas räckvidd. För den konceptbil som visas i Genève kommer de nya TDI-motorerna till MQB att finnas i versioner med en cylindervolym på 1,6 respektive 2.0 liter och en effekt på mellan 90 och 190 hk.
Förutom att dieselmotorerna har extremt låga utsläppsvärden, är exceptionellt bränslesnåla och vridmomentstarka, är de dessutom mycket förfinade och har en verkligt jämn gång. Ta till exempel 2.0 TDI för Cross Coupé som använder sig av två balansaxlar. Dessa eliminerar de tröghetskrafter som helt naturligt uppstår i en kolvmotor. Placeringen av kuggremmen till olje- och vacuumpumpen i oljesumpen och det faktum att insprutningsmunstyckena är inkapslade, bidrar också det till att motorn har tyst gång.

SUV-stil och dynamiska coupé-drag i förening
Mer strömlinjeformad än andra SUV:ar. Med sin längd på 4 357 mm är Cross Coupé längre än en Golf och kortare än en Tiguan. Även bredden (1 868 mm) och höjden (1 523 mm) placerar in sig mellan dessa båda storsäljare. Konceptbilens hjulbas på 2 630 mm är betydligt längre i förhållande till den totala längden (52 mm längre än på Golf, 26 mm längre än på Tiguan). Det här gör att överhängen är korta (855 mm fram, 860 mm bak), och samspelet mellan de olika dimensionerna ger bilen attraktiva proportioner.

Bilens breda spårvidd, hela 1 585 mm fram och 1 613 mm bak, förstärker den kraftfulla utstrålningen ytterligare. Av större betydelse för körning i terrängen är parametrar som till exempel främre och bakre sluttningsvinkel, liksom rampvinkeln. Sluttningsvinkeln fram ligger på 24,2 grader, och den bak på 32,5 grader – perfekt för terrängkörning. Rampvinkeln, som är viktig för bilens förmåga att ta sig över ett krön, är 15 grader.

Noggrant utformad coupé-silhuett. Utmärkande för Cross Coupé är den långa motorhuven, den nya designen fram och bak, passagerarutrymmets bakåtskjutna placering och de mycket strömlinjeformade rutorna jämfört med en konventionell SUV. Formgivarna har också begåvat Cross Coupé med mycket muskulösa, atletiska och renskurna linjer. Helt i linje med sin kraftfulla look, har Cross Coupé försetts med 20”-lättmetallfälgar med däck av dimensionen 265/45. Bak reser sig en voluminös, coupé-liknande C-stolpe över hjulhusen.

Ny front. De karakteristiska horisontella linjerna i fronten blir till en länk mellan dagens och morgondagens Cross Coupé. Jämfört med dagens modeller, har formgivarna rent fysiskt förbundit de dubbla xenonstrålkastarna med kylargrillen – de smälter samman med två överliggande kromlister. Vingformade kromlister, som är vinklade uppåt ut mot skärmarna, förstärker bilens bredd och är en ingående detalj i det nya belysningskonceptet – den undre av kromvingarna innehåller varselljuset och den övre innehåller blinkern. LED-dimljusen sitter monterade i stötfångarnas undre del.

Bakpartiet på en SUV-coupé. Även bakpartiet karakteriseras av sidorutornas strömlinjeform. Typiskt för en coupé är bakrutan som har en låg lutning. Längst upp löper bakluckan ut i en spoiler som får taket att se större ut samtidigt som den optimerar aerodynamiken bak. Baklysena är smala. Typiskt för en SUV är å andra sidan den stora stötfångaren bak, komplett med ett integrerat avgasrör längst ut på var sida.

Sportig och robust kupé
Det bästa av två världar. Cross Coupé är en spännande kombination av coupé och SUV. Alla designdetaljerna i kupén på denna fyrsitsiga bil är därför mycket sportigare än i en konventionell SUV. Instrumenten har samma dynamiskt exakta linjer som på en coupé men sitter högt placerade, precis som i en SUV. Instrumentytorna är konstruerade för att vara mycket stryktåliga. Samma sak gäller reglagen, handtagen och andra invändiga detaljer rent allmänt. Ta till exempel mittkonsolen. De båda visartavlorna i aluminium gör det snabbt och enkelt att använda drivlinan och klimatanläggningen. Mellan dessa båda mätare sitter knappen till den elektroniska parkeringsbromsen, och framför denna sitter växelspaksknoppen, också den av aluminium, till den 6-stegade DSG-växellådan. Integrerad framför växelspaksknoppen sitter startknappen till drivsystemet. Till höger och vänster om växelspaken sitter robusta handtag, och på höger sida sitter knapparna till eldrift och aktiv batteriladdning. Längre upp sitter en pekskärm som visar navigationskartor för väg och terräng och all annan relevant information om bilen och ljudsystemet.

Programmerbara instrument. Bakom den treekrade ratten sitter en programmerbar display. Med hjälp av en manöverratt till vänster om växelspaken kan man dynamiskt växla mellan visningsinnehållet för lägena ”SPORT”, ”CITY” och ”OFFROAD”. De olika lägena visar olika funktioner och aktiveras beroende på detta val – i läget OFFROAD visas till exempel en gyrometer, en kompass och en topografisk karta. De tre lägena har olika layout, och även färgsättningen skiljer sig åt mellan dem. Mellan de bägge runda instrumenten sitter ytterligare en multifunktionsfärgdisplay. Här visas fordonsinformation, telefonmenyn, ljudanläggningsinfo och övriga navigationsdata samt en offroadvy i 3D.

Härligt ergonomisk för långfärd. Cross Coupé är utrustad med fyra separata säten utformade som skal med ett permanent integrerat nackskydd. Dessa säten har mycket välavstämda ergonomiska egenskaper. Det finns generöst med utrymme såväl framför, ovanför som till sidan av de fyra personerna i bilen. Ryggstöden bak och på passagerarsätet fram kan fällas fram helt – praktiskt när man till exempel vill lasta in surfingbrädor, flygskärmar eller annan skrymmande utrustning.
Praktiska detaljer: de bakre ryggstöden har ett plastskal – fäller man ner dem får man en slitstark lastyta. Lastutrymmet bakom baksätet har en volym på 380 liter (räknat upp till rutorna). Fäller man ner baksätet, lastar fram till framsätenas ryggstöd och upp till taket blir lastkapaciteten hela 1 230 liter – massor med utrymme för en bil som drar endast 1,8 l/100 km!

12-03-01 VW Crafter innehållande 17 kubikmeter heavymetal - HammerFall gör turnépremiär i Kalmar
I morgon fredag startar HammerFalls ”Swedish Outbreak Tour” med spelning i Kalmar. Därefter står Ljungby på tur. Turnén omfattar totalt 11 spelningar på klubbar i södra och mellersta Sverige. Avslutningen sker 24 mars i Gävle. När nu bandet packar in sig och sin utrustning får bandets specialanpassade turnébilar börja bekänna färg

Volkswagen har anlitat HammerFall för att testa sin Crafter-modell under bandets Sverigeturné. Parollen är ”Byggd för det hårda livet på vägarna”.
Nu är det upp till bevis när bandet förbereder sin turnépremiär, och drar iväg från Göteborg med band och utrustning.
- ”Det ska bli jättekul att komma tillbaka till de lite mindre scenerna och platserna igen, säger Joacim Cans, sångare i HammerFall. ”Vi lovar att vi ska ge allt för att det ska bli riktigt drag på konserterna. Samtidigt blir det en lite speciell turné genom samarbetet med Volkswagen och de tester vi ska göra med bilarna.”

HammerFall kommer under sina resor att utvärdera bilarna. Första testet handlar naturligt nog om lastförmåga, eftersom ett heavymetal-band på turné är utrymmeskrävande. Därefter kommer bandet att utföra andra tester på sitt eget lite speciella sätt.
- ”Som en del av samarbetet med HammerFall gör vi det möjligt för alla att följa bandet och bilarna på en speciell kampanjsida på Internet, via facebook och twitter, säger Lisbeth Hansson, marknadschef på VW Transportbilar.”Jag kan redan nu lova spektakulära och annorlunda tester av bilarna. Något som vi tror att både HammerFall-fans och Crafter-spekulanter kommer att gilla.”

De två Crafterbilarna är speciellt utvalda för uppgiften. Den ena är en Crafter skåpbil i det allra största utförandet med 17 kubikmeters lastutrymme, för all utrusting bandet har med sig.

Den andra är en specialinredd bussversion med 15 passagerarplatser, extra bekväma sittplatser och en ljud- och bildanläggning i toppklass. Båda bilarna har den starkaste motorn i Crafterns nya miljöorienterade motorprogram, med2 litersvolym,163 hk och bränsleförbrukning på bara 0,79 l/mil.

12-03-01 Golf GTI Cabriolet – en kraftfull glidare
Nya Golf GTI Cabriolet är den mest kraftfulla Golf Cabriolet som någonsin tillverkats. Med sina 211 hk skänker den ny dynamik till cabrioleterna. Bränsleförbrukningen för den 237 km/h snabba cabben ligger på endast 7,6 l/100 km. Bilen har premiär på Genèvesalongen, som har öppet för allmänheten 8-18 mars.

För precis ett år sedan presenterade Volkswagen nya Golf Cabriolet på den internationella bilsalongen i Genève. Vid samma tillställning i år gör nu toppversionen av denna storsäljare sin debut: Golf-historiens första GTI Cabriolet! GTI-motorn kröner denna öppna 4-sitsiga modell med en motor på 211 hk vilket gör den till den mest kraftfulla Golf-cabben någonsin. GTI står inte bara för kraft utan också för sportig look, både utvändigt och invändigt, liksom för ett precist avstämt chassi. De första exemplaren av Golf GTI Cabriolet rullar in i Sverige lagom för att man ska kunna njuta av sensommarvärmen. På svenska marknaden blir Golf GTI Cabriolet beställningsbar preliminärt i maj. Priser och specifikationer är ännu ej fastställda.

XDS är standard, DSG tillval. Vid lanseringen kan kunderna välja mellan en 6-växlad manuell växellåda eller en 6-stegad DSG-växellåda med dubbla kopplingar. Båda dessa levererar kraften från den turboladdade, direktinsprutade bensinmotorn till framhjulen. Redan vid låga 1 700 v/min utvecklar denna motor sitt maximala vridmoment på 280 Nm, och detta ligger sedan konstant upp till hela 5 300 v/min. För att omvandla motorkraften till framdrivningen, är bilen inte bara utrustad med elektronisk differentialspärr (EDS) integrerat i antisladdsystemet– GTI Cabriolet är som standard även försedd med den dynamiska differentialbromsen XDS. Även vid full acceleration ut ur kurvor, säkerställer XDS (också det integrerat i antisladdsystemet) optimalt grepp och stabila vägegenskaper samtidigt som körglädjen ökar.

Kraftfull cruiser. Golf GTI Cabriolet gör 0-100 km/h på 7,3 sekunder, oberoende av om man valt manuell växellåda eller DSG. Med taket uppe har bilen en topphastighet på 237 km/h (DSG: 235 km/h). Detta står i skarp kontrast till bränsleförbrukningen som ligger på låga 7,6 l/100 km vid blandad körning, motsvarande ett CO2-utsläpp på 177 g/km (DSG: 7,7 l/100 km och 180 g/km CO2). Ett ännu bättre skäl för cabrioletkunden att välja GTI är det faktum att den 2,0 liter stora 4-cylindriga 16-ventilsmotorn tack vare sin imponerande vridmomentskarakteristik passar perfekt för cruising. Även när man kör på låga varvtal med hög växel har Golf GTI Cabriolet massor av moment i reserv för kraftfull acceleration.

Utvändiga GTI-kännetecken. Även cabrioletmodellen har givetvis de typiska GTI-kännetecknen. Utvändigt består de av en röd inramning upptill och nedtill på kylargrillen, som i sig har bikakestruktur och pryds av ett GTI-märke, GTI-stötfångaren fram med sitt stora luftintagsgaller (också det bikakeformat), de typiska vertikala dimljusen, en ny diffusor bak och kromade ändrör på höger och vänster sida under stötfångaren. Precis som vanliga GTI har också denna modell mörkröda LED-bakljus och LED-nummerskyltsbelysning samt tröskelbreddare. De klassiska fälgarna på GTI är de 17 tum stora, standardmonterade ”Denver”-aluminiumfälgarna med sina fem stora öppningar – med däck i dimensionen 225/45. I samma stil, men med maskinpolerad yta och kontrasterande svarta innerytor, går de 18 tum stora lättmetallfälgarna ”Detroit” (tillval), med däck i dimensionen 225/40.

Styling invändigt i GTI. Interiören matchar den i klassiska GTI (med undantag av det speciella baksätet och att vindrutan lutar mer). Den är också utrustad med sportstolar klädda i det klassiska, tidlösa, skotskrutiga tyget Jacky. Läderklädsel (”Vienna”) finns som tillval. Sätena är försedda med reglerbara svankstöd. Naturligtvis är GTI Cabriolet försedd med pedaler i borstat rostfritt stål, en unik GTI-växelspak i aluminiumoptik och självklart med läderratt med skulpterat grepp och ett GTI-emblem.
Lika självklart pryds lädret på ratten, växelspaksdamasken och handbromsspak av röda dekorsömmar. Innertaket i suffletten är svart, precis som stolpkåporna. Allt det här är typiskt för en GTI. Även dekorinläggen i dörrarna och instrumentpanelen är unika för GTI: i ”Black Stripe” – svarta, högblanka detaljer i metallic-look. Standard är även 2-zons klimatanläggning, Climatronic, kromapplikationer (t.ex. runt reglagen till belysningen, de elektriska fönsterhissarna, backspeglarna) liksom radio/RCD med CD-spelare och AUX-ingång.

Sommar på 9,5 sekunder. Tygsuffletten på GTI-versionen är motsvarande den på vanliga Golf Cabriolet och är konstruerad för höga hastigheter. Den manövreras elektrohydrauliskt och tar endast 9,5 sekunder att fälla ned och 11 sekunder att stänga. Suffletten kan öppnas under färd – upp till 30 km/h. Med suffletten uppe är den en av de absolut tystaste cabrioleterna på marknaden.
Golf GTI Cabriolet uppvisar också en hög nivå på säkerhetsutrustningen: en automatiskt utfällbar störtbåge placerad bakom baksätet, krockkuddar fram, sidoskyddsgardiner för huvud/bål samt knäkrockkudde på förarsidan – allt är standard. Sist men inte minst erbjuder Golf GTI Cabriolet den rymligaste kupén i sin klass liksom ett fullt användbart bagageutrymme (250 liter) även med suffletten nedfälld.