Pressinformation Peugeot 2005

Besök hemsidan!

2000

2005
2006


Peugeot Original Cup

Nyhetsbrev 2, 2005>>
Nyhetsbrev 1, 2005 >>
Nyhetsbrev 4, 2005 >>
Nyhetsbrev 6, 2005>>


05-11-23 Peugeot fortsätter med Joge bakom ratten
- Vi fortsätter att satsa på SM i rally och precis som i år kommer Jimmy Joge att köra vår 206 WRC.
- Jimmy gjorde en väldigt bra insats under året som gick. SM-silver är bra, inte minst med tanke på att Jimmy fortfarande bara har kört fem tävlingar med WRC-bilen.
- Målet för 2006 är att ta SM-guld - och att sätta stopp för gubb-dominansen i sporten. Det berättar Per Brinkenberg på Peugeot Sverige inför Svenska Bilsportmässan, som öppnar i Älvsjö nu på fredag 25 nov.

Teamchefen för Peugeot Sport Sverige Gert Blomquist jobbar just nu med de sista pusselbitarna i Peugeots svenska tävlingsprogram 2006:
- Vi ska i första hand köra hela SM-serien i rally. Vi kommer också att starta i Svenska Rallyt. Fast om det blir med WRC-bilen eller med vår 206 Super 1600 är ännu inte bestämt. Det beror på att vi fortfarande skissar på en start i Junior-VM, eller i en del tävlingar som ingår i VM-serien, berättar Gert.

Jimmy Joge ser fram mot sin andra säsong med Peugeots turboladdade, fyrhjulsdrivna rallyracer:
-Ja, det gör jag verkligen. Nu vet jag vad som väntar och är förberedd på ett helt annat sätt än inför debuten för snart ett år sedan. Då var det pirrigt, ler den 26-årige östgöten. Som om han får välja föredrar att köra - vintertävling!
- Jag älskar att köra rally på vintern. Framför allt om vägarna är isiga och snövallarna höga är det en underbar känsla.
- Fast egentligen trivs jag på alla underlag. Jag gillar grus och jag har inget emot asfalt heller, för den delen.

Gert Blomquist är nöjd med teamets insats under årets säsong:
- Vårt mål inför 2005 var att skapa ett väl fungerande team och att ta bilen i mål utan avåkningar och skador. Dessutom skulle vi hålla ett tempo som garanterade en bra slutplacering i SM-serien. Och det gjorde vi.
- Nu, när alla blivit varma i kläderna, väljer vi att skruva upp tempot.

Jimmy Joge fortsätter bakom ratten i Peugeots
206 WRC när Peugeot Sport Sverige väljer att
satsa vidare i Rally-SM

05-11-02 Mangs JTCC-mästare
Jocke Mangs säsong har varit rena de.leringen, från början till slut. Jocke och hans Peugeot 206 har gjort en klockren säsong och han hoppas nu på en STCC-sits till nästa säsong.
Som en del av totalvinsten i JTCC .ck Jocke tillfälle att prova Richard Göranssons ETCC-bil dagen efter JTCC-.nalen och Jocke imponerade även här.
– Riktigt häftigt, jag hade en rolig dag igår och en ny rolig dag idag, sa Jocke Mangs efter testet.
– Jag tog det medvetet lugnt, försökte göra ett gott intryck, sa Jocke.
Förutom teststyrningen i STCC ger JTCC-segern honom en säck med pengar. Totalt har den 23-årige Södertäljeföraren kört in 150.000 kronor i år. Men någon seger i söndagens .nal på Mantorp blev det inte.”Bara” en sjunde plats.
– Bilen var inte helt 100 så jag beslöt mig för att säkra mästerskapet och inget annat.
Han hade bekymmer med bromsarna.
– Det gick hyfsat i början, men så ville alla vara med där framme och jag beslöt mig släppa.
En sjunde plats räckte gott. Jocke Mangs Peugeot har gott perfekt hela säsongen ända fram till den norska tävlingen i Våler senast där han nollade. Detta skapade nerv i mäster-skapet inför .nalen
Tvåa i mästerskapet blev Daniel Andersson, Citroën från Ludvika som vann söndagens lopp:
- Nöjd, ja med racet, men inte mästerska-pet.
Trea i mästerskapet Roger Eriksson i VW Golf som var fyra i söndagens lopp där Micke Jansson var tvåa och Jimmy Joge trea.

Jimmy sjua
Jimmy Joge klev för första gången i sin karriär in i en banracingbil i årets andra JTCC-race på Gelleråsen i Karlskoga och visade direkt att hans talang inte bara omfattar rally. Jimmy plockade hem poäng redan i sin första bantäv-ling och på Anderstop helgen efter stod han på prispallen!
Men Jimmys huvudmål var rally-SM i sin WRC-bil och några JTCC-tävlingar var teamet tvungna att stå över, så när den sista JTCC-deltävlingen avslutades på Mantorp Park tog Jimmy Joge hem en hedrande sjundeplats!
Foto Micke Fransson
Två framgångsrika 206:or hack-i-häl under .nalen på Mantorp Park. Den silverfärgade körs av Jocke Mangs som vann den nya succéklass-sen JTCC. I den röda 206:an sitter Jimmy Joge som med övertygelse visade att hans talang sträcker sig utanför grusvägarna. Jimmy slutade som totalsjua.

05-11-02 Dubbla SM-Silver!
– Visst. Om jag tänker efter är jag ganska nöjd. Det var ju första året för båda förarna. Och det slutade med två silvermedaljer. Å andra sidan hade det lika gärna kunnat sluta med guld!
Teamchefen Gert Blomquist summerar Peugeotstallets insats i Rally-SM 2005: Silver för Jimmy Joge i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen. Och silver i SM-seriens största klass – trimmat 2WD – för Robin Sandberg, efter en dramatisk särskiljning i .nalen.
– Ärligt talat trodde jag Robin skulle vinna. Men vi hade inte turen på vår sida, utan föll efter särskiljning.
SM-.nalen i rally – Kolsva-Rundan i Kö-ping – började bra för Peugeotförarna. Jimmy Joge startade strålande och slogs med veteranen.
Mats Jonsson om ledningen totalt. Men en punktering i ett relativt tidigt skede satte stopp för medaljvittringen. Å andra sidan började det lukta silver strax efteråt, när Uppsalaföraren Dick Wicksell också punkterade...
Jimmy Joge fortsatte att köra .nt båda dagarna. Men efteråt var det egentligen bara en sak som teamet verkligen kunde minnas. Det var den otroliga 2-hjulsuppvisningen på en av specialsträckorna: Jimmy halkade ned i diket i en vänsterkurva, men .ck upp bilen på vägen igen. På två hjul!
Balansakten fortsatte länge innan Jimmy lyckades styra med den röda Peugeot-racern på grusvägen igen:
– Det var lite svettigt en stund. Men det blev rätt bra bilder, eftersom TV stod just där och .lmade allt, log den populäre östgöten efter målgång. ROBIN SANDBERG SÄKER SM-TVÅA
Robin Sandberg gjorde också en bra insats. Smålänningen kör teamets Grupp N-bil – en 2-hjulsdriven Peugeot 206 RC – i den otrimmade klassen. Men han .ck hårt motstånd av duktige Peter Zachrisson från Säf.e och tappade segern med 17 sekunder. Och då hjälpte det inte att serieledande Patrik Sandell slutade betydligt längre ned i resultatlistan. De två stannade på
samma poäng, men Sandell hade särskilj-ningsreglerna på sin sida och knep SM-guldet i klassen.
– Jag får trösta mig med att vi i alla fall vann Peugeotcupen, skämtar Gert.
Peugeot Original Cup-momentet i SM-.
len vanns av Johan Kindvall, Norrköping MK före Anders Abrahamsson, Katrineholms MK och Pär Karlsson, Lidköpings MK.

Final SM i Rally 20005:
Trimmat 4WD, slutställning:
1) Mats Jonsson 56 p.
2) Jimmy Joge 45 p.
3) Dick Wicksell 42 p.
Otrimmat 2WD, slutställning:
1) Patrik Sandell 69 p.
2) Robin Sandberg 69 p.
3) Peter Zachrisson 63 p.

05-11-02 Storartat Sturesson!
Många jagade den åtråvärda bronsmedaljen i årets STCC-.nal på Mantorp Park, men det var Johan Stureson och hans för året nya Peugeot 407 som knep den efter en suverän körning inför 21.000 åskådare på läktarna. Johan körde prickfritt och bilen gick klockrent!
– Helt otroligt skönt det här, utbrast Johan efter att ha kört i mål som tvåa på .naldagen.
Sturesons rutin och hans stabila Peugeot var avgörande för resultatet. Han körde upp sig till fjärde plats från sjunde startruta redan i första kvalracet.
Det blev Volvoföraren Edward Sandström som utgjorde största hotet om bronset.
– Kom iväg bra och lyckades undvika smäl-larna i starten. Sedan var det tät och .n racing mellan mig och Sandström, förklarar Johan.
I andra kvalracet fortsatte kampen mellan Stureson och Sandström och Johan Stureson tog sig förbi, drog ifrån och kunde lägga beslag på tredjeplatsen. Resultatet var åtta nya poäng så inför .nalen hade Johan klar vittring på bronsmedaljen.
– Inför .nalen visste jag precis vad som krävdes för att bärga bronset, så det var bara att försöka fullfölja planen, ler Johan.
De enda som var snabbare än Stureson under helgen var Richard Göransson och Thed Björk. De båda stod i första startledet och körde om guldet medan Stureson och Sandström i an-dra ledet gjorde upp om bronsmedaljen. I star-ten pressades Stureson hårt av Tommy Rustad, men lyckades behålla tredjeplatsen. Det blev en lucka ner till Sandström som aldrig lyckades koppla grepp om skåningen, som i sin tur inte kunde utmana Göransson. Men Björk bromsade på sig varpå Stureson direkt attackerade och tog sig fram till andraplatsen.
– Bilen har varit helt kanon hela helgen, myser Johan.
Richard Göransson avlutade säsongen med en seger och försvarade sålunda sin titel medan Johan Stureson knep andraplatsen och framfö-rallt en bronsmedalj.
Peugeot blev dessutom silvermedaljörer i märkesmästerskapet – en prestation med bara en medverkande bil i STCC!
– Känns helt fantastiskt att vi kommit så här långt redan första säsongen med Peugeot 407 modellen och vi kan de.nitivt bli ännu bättre. Jag vill tacka Peugeot, sponsorer, teamet och släkt och vänner som stöttat mig under säsongen, VI har vunnit ett brons tillsammans, avslutar en överlycklig Johan Stureson.

SVT SÄNDER STCC 2006
Sveriges Television återupptar sändningarna av STCC från och med 2006.
– TV sändningarna är otroligt viktigt för STCC. Genom bytet från ZTV till SVT når vi ut till en betydligt bredare publik och det känns väldigt bra, kommenterar Johan Stureson.
Programmet Race bevakade STCC mellan 1998 och 2003. Sedan dess har programmet visat Mattias Ekströms internationella genombrott i DTM, mästerskapet som Johan Sturesons pappa Per Stureson vann 1985. Programmet Race har också följt Kenny Bräcks framgångar i den amerikanska Cart-serien.
– Det har varit roligt att följa och bevaka våra svenska racingstjärnors framgångar utom-lands. Det visar kvalitén på svensk motorsport. Att vi nu tar upp sändningarna från STCC och följer den svenska eliten på hemmaplan gör nog kommande säsong av Race bättre än någonsin. Nu är det dags för oss att hitta nästa interna-tionella stjärnor, säger programledaren Johan Torén.

Sturesson tvingades bryta EM-finalen
När ETCC (FIA European Touring Car Cup) avgjordes på Italienska Vallelungabanan 14-16 oktober stod inte längre turen på Johan Sture-sons sida. Johan blev påkörd två gånger redan i första .nalen och tvingades bryta.
EM-.nalen samlade alla europeiska topp-förare och avgjordes under perfekta förhållan-den. Johan Stureson var tillräckligt konkur-renskraftig för att .ghtas om en framskjuten placering med sin Peugeot 407.
– Kvali.ceringen var hyfsad från min sida, det var otroligt jämt mellan oss, kommenterade Johan.
Det var dags för den första .nalen där Stureson inte gjorde någon särskilt bra start.
Redan i kurva tre var det slutkört för Stureson som blev påkörd av italienaren Andrea Larini som träffade Stureson så hårt att hjul-upphängningen blev skrot.
– Det var en rejäl smäll, så det var bara att kliva av, berättar Johan.
Johan Stureson tvingades inta läktarplats och kunde se hur Richard Göranssons tog två andraplatser vilket räckte till totalsegern i årets FIA European Touring Car Cup före Jason Plato och Alessandro Zanardi. Thed Björk blev sexa och Jens Edman åtta. Johan Stureson får ta revansch nästa år istället.
Foto FIA ETCC
Johan hann känna några varv på italienska Vallelungabanan innan han blev påkörd och tvingades bryta.

05-11-02 Dramatisk upplösning i Peugeot Cup
Det blev en ovanligt dramatisk upplösning på Peugeot Rally Cup 2005. När .nalen avgjor-des i Örebro tvingades arrangörerna tillgripa särskiljning för att få fram en slutsegrare. Detta efter att Andreas Abrahamsson, Katrineholms MK och Pär Karlsson, Lidköpings MSF, båda kört på sekunden lika fort över de fem special-sträckorna!
Normalt särskiljer man efter resultatet på första sträckan. Men även där var de två på sek-under lika snabba. Så i stället .ck SS 2 avgöra.
Och just där hade Andreas Abrahamsson kört två sekunder snabbare än Pär. Vilket alltså gjor-de att både .nalsegern och slutsegern 2005 gick till Andreas Abrahamsson från Katrineholm!
Egentligen var det ytterligare en förare som kunde ha vunnit serien; Stefan Malmquist, Mälaröarnas MK. Stefan inledde starkt på SS 1 och 2 för att sedan tappa 10-12 sekunder på SS 3. Därmed - skulle det visa sig - försvann också chansen till att vinna Peugeot Original Cup 2005. Stefan slutade nämligen trea, bara fyra sekunder bakom de två i toppen...
Annars var det Johan Kindahl som inledde bäst. Satsningen slutade dock med en rullning i målsvängen på SS 3. Johan .ck trösta sig så gott det gick med att han trots allt tog hem segern i Peugeots Juniorcupen 2005.
Andreas Abrahamsson tog hand om ledningen efter SS 3 men skuggades hela tiden av Pär Karlsson. Efter SS 4 ledde Andreas med 4 sekunder - men Pär ökade och tog tillbaka de fyra sekunderna på ss 5. Så det blev alltså särskiljning som avgjorde Peugeot Cup 2005.
Stefan Malmqvist – som var tvingad att vara sämst tvåa i .nalen med både Pär och An-dreas efter sig – slutade på tredje plats i cupen. Mattias Lindberg gjorde en stark insats och fyra totalt medan Johan Andersson slutade sexa i sammandraget - trots att han den här helgen försvann redan på SS1 efter ha försökt .ytta på hindren i en chikan 50 meter före mål...
Lars Lindholm avslutade .nalen med en rullning på SS 5 medan Thobias Wahlström slu-tade på femte plats i rallyt och Jonas Johansson på sjätteplats, detta efter att han dragit på sig transportprick.
Nykomlingen Tommie Lindberg tog sjunde-platsen efter en stabil körning.

Robin Sandberg säker SM-tvåa
Robin Sandberg gjorde också en bra insats. Smålänningen kör teamets Grupp N-bil – en 2-hjulsdriven Peugeot 206 RC – i den otrimmade klassen. Men han .ck hårt motstånd av duktige Peter Zachrisson från Säf.e och tappade segern med 17 sekunder. Och då hjälpte det inte att serieledande Patrik Sandell slutade betydligt längre ned i resultatlistan. De två stannade på
samma poäng, men Sandell hade särskilj-ningsreglerna på sin sida och knep SM-guldet i klassen.
– Jag får trösta mig med att vi i alla fall vann Peugeotcupen, skämtar Gert.
Peugeot Original Cup-momentet i SM-.na-len vanns av Johan Kindvall, Norrköping MK före Anders Abrahamsson, Katrineholms MK och Pär Karlsson, Lidköpings MK.
Rally SM forts. från föregående sida.

Final SM i Rally 20005:
Trimmat 4WD, slutställning:
1) Mats Jonsson 56 p.
2) Jimmy Joge 45 p.
3) Dick Wicksell 42 p.
Otrimmat 2WD, slutställning:
1) Patrik Sandell 69 p.
2) Robin Sandberg 69 p.
3) Peter Zachrisson 63 p.

Gruset sprutar när Robin Sandberg och kartläsaren Ronnie Kindvall slåss mot tiden för att vinna SM. Dessvärre räckte det inte – men en glänsande silverpokal belv det dock.
Peugeot Cup forts. från sidan 1

Slutställning Peugeot Cup 2005:
1) Andreas Abrahamsson, Katrineholms MK, 51 p.
2) Pär Karlsson, Lidköpings MK, 48 p.
3) Stefan Malmquist, Mälaröarnas MK, 46 p.
4) Mattias Lindberg, Vänersborgs MK, 38 p.
5) Johan Kindahl, Norköpings MK, 28 p.
6) Johan Andersson, Norrrköpings MK, 22,
7) Danne Lundh, Östergyllen RC, 13 p.
8) Anders Nyberg, MK Orion, 13 p.
9) Karl Andersson, Linköpings MS, 9 p.
10) Jonas Olsson, Hässleholms MK, 7 p.
11) Thobias Wahström, Katrineholms MK, 6 p.
12) Lars Lindholm, Skepptuna MK, 6 p.
13) Jörgen Stjernström,SMK Östgöta, 6 p.
14) Morgan Bengtsson, Grimslövs MS, 5 p.
15) Jonas Johansson, MK Ran, 5 p.
16) Mattias Wennman, Rasbo MK, 5 p.
17) Tommie Lindberg, Hällefors MK, 4 p.
18) Robert Nygård, KNA Kongsvinger, 3 p.

Slutställning Peugeot Junior Cup 2005:

1) Johan Kindahl, 28 p.
2) Johan Andersson, 22 p.
3) Danne Lundh, 13 p.
4) Anders Nyberg, 13 p.
5) Karl Andersson, 9 p.
6) Thobias Wahlström, 6 p.
7) Jonas Johansson och
Morgan Bengtsson, vardera 5 p.
9) Mattias Wennman, 5 p.
10) Tommie Lindberg, 4 p.
Pär Karlsson tvåa i Peugeot Cup 2005.

05-11-02 Daniel Carlsson kör Peugeot i Australien
Peugeot Sport meddelar att Daniel Carlsson och Mattias Andersson nominerats att köra teamets andrabil i Telstra Rally Australia, den 10-13 november!
Det blir svenskarnas första start i det australiska rallyt som är årets avslutande del-tävling i rally-VM och går på grus runt huvud-orten Perth i västra Australien. Det är dessutom det sista rallyt som Peugeots fabriksteam deltar i för den här gången.
Detta är en jättechans för Daniel Carlsson, och hans glädje är inte att ta miste på.
– Det är otroligt kul och inspirerande! Jag ska göra mitt absolut bästa och har ägnat de senaste veckorna åt att förbereda mig inför tävlingen. Den fysiska träningen har jag ökat markant – och även mentalt förbereder jag mig maximalt, skrattar Daniel.
– Det känns verkligen speciellt att få förtroendet att köra Peugeots sista tävling i rally-VM tillsammans med Marcus Grönholm som är ett så stort namn i Peugeot-teamet och hela rallyvärlden. Jag är otroligt taggad!
Daniel är mycket uppskattad hos Peugeot-teamet och teamchefen Jean Pierre Nicholas.

Dödsolycka skakar rallyvärlden
Under VM-rallyt i Wales inträffade det som inte får inträffa. Markko Märtins 307 gick av vägen och träffade ett träd med högersidan där hans codriver sedan fem år, Michael Park satt. Smäl-len blev så våldsam att Park avled.
Märtin har efter den tragiska olyckan i Wales beslutat ta en paus i VM-tävlandet. Rallyvärlden är skakad och efter rallyt samlades alla deltagande till en tyst minut för att hedra sin vän och kollega.
I rallyt efter, Japans VM-rally, kördes Märtins bil av Daniel Carlsson, som slutade åtta och därmed lade till ett märkespoäng till Peugeot-stallet. Vann gjorde Marcus Grönholm i Peugeot.
– Att kunna sluta rallyt med en VM-poäng var skönt – och med den poängen vill jag hedra våra stallkamrater Michael ”Beef” Park och Markko Märtin, sa Daniel efter rallyt.
I de två efterförljande asfaltstävlingarna på Korsika och i spanska Barcelona kördes Märtins 307 WRC av franske föraren Nicolas Bernardi och hans codriver Jean Marc Fortin.

05-10-23 Joge trea i dansk final
- Jag är nöjd. Speciellt med tanke på att det inte började särskilt bra... Östgöten Jimmy Joge ställde upp i den danska rallyfinalen i helgen. Resultatet blev en niondeplats totalt och en tredjeplats i Super 1600-klassen.
-Jag hade kalkylerat med en andraplats i klassen, men vi tappade för mycket på de inledande sträckorna. Det hade regnat hela natten och asfalten var blöt och svårkörd. Sedan torkade det upp och tiderna blev mycket bättre. Men då var det så dags...

Jimmy Joge var ensam svensk i helgens danska rallyfinal, som kördes på smala, snabba och tuffa asfaltvägar runt Vejle på södra Jylland. Östgöten testade teamets Super 1600-bil, en Peugeot 206 RC med 1600 cc-motor. Målet var att om möjligt utmana klassens danske dominant - Martin Johansen:
- Men det hade nog inte gått, ens om det varit torrt och fint. Han var kusligt snabb på asfalten, summerar Joge. Som dessutom fick ge sig för märkeskollegan Søren Hjelm Pedersen:
- Det skriver vi helt på halkans konto. Vi tappade i stort sett allt på de två första sträckorna...

Den danska finalen samlade 80-talet startande. Vann totalt gjorde veteranen Karl-Åge Jensen i en fyrhjulsdriven Grupp N-bil medan Ib Kragh i en 2-hjulsdriven 2-liters Kit Car gick i mål som tvåa totalt. Trea - bara nio sekunder bakom totalsegraren - slutade Super 1600-segraren Martin Johansen.

Jimmy körde hela tävlingen på regndäck:
- Konkurrenterna bytte till torrdäck efter halva tävlingen, men jag ville inte chansa utan fortsatte med regndäck, eftersom de är lite snällare. Halkan på de första sträckorna gjorde mig osäker och jag ville inte chansa, kommenterar Jimmy. Som ändå är nöjd med resultatet:
- Ja, det är jag. Vi har uppdaterat bilen till det senaste som reglementet
tillåter och ville se var vi står. Jag tycker att vi fick de svar vi förväntade oss, säger Jimmy.

Resultat BCA Rally, Vejle, Danmark.
Totalt: 1) K-Å Jensen, Danmark, Subaru Gr N, 37.20. 2) Ib Kragh, d:o,Renault Maxi Kit Car 2,0, +7 sek, 3) Martin Johansen, d:o, Opel Corsa Super 1600, +9 sek.
Super 1600: 1) Johansen, 37.29, 2) Søren Hjelm Pedersen, Danmark, Peugeot Super 1600, +53 sek, 3) Jimmy Joge, Sverige, d:o, +1.17.

05-10-18 Joge kör dansk final
- Jag gillar rally på asfalt. Framför allt när jag får köra den här bilen -
den går som en raket!
Östgöten Jimmy Joge ställer upp i den danska rally-finalen - BCA Rally 2005
- nu på lördag 22 okt. Men han ska inte köra den Peugeot 206 WRC, som han körde till en silverplats i Rally-SM. I stället kommer han till start i en 2-hjulsdriven Peugeot 206 Super 1600.

Jimmy Joge och codrivern Mikael Johansson är de enda svenska deltagarna i tävlingen, som körs med start och mål i Vejle på Jylland. Sammanlagt 9 specialsträckor ska man köra - samtliga på asfalt.
- Vi har redan varit nere och tränat. Vi kommer att köra en sträcka som körs en gång och fyra sträckor av varvloppstyp, där var och en körs två gånger. Sammanlagt handlar det om 7,5 ss-mil, berättar Jimmy.

Jimmys tävlingsbil är den Grupp A-trimmade Peugeot 206 Super 1600 som östgöten testade i ett par VM-tävlingar förra året. Bilen - som är uppdaterad enligt årets VM-reglemente - ägs av Blomquist Svensk Bilsport. Givetvis finns teamchefen Gert Blomquist på plats för att coacha de två svenskarna.

Gert berättar att i Danmark är den här biltypen mycket vanligare än i Sverige
- Det beror på att danskarna tävlar på asfalt. Då passar relativt små, tvåhjulsdrivna bilar betydligt bättre än på svenska grusvägar. I Sverige ska man helst ha fyrhjulsdrift för att hänga med, berättar Gert. Som ser tävlingen som ett andra prov:
- Det första gjorde vi i Halmstad för snart två veckor sedan. Allt fungerade perfekt och Jimmy vann totalt.
- Men nu blir det tuffare, betydligt tuffare. Dels finns det betydligt fler
bilar av den här typen, dels är de danska förarna otroligt duktiga på asfalt.

Beslutet att starta i den danska finalen togs bara för några dagar sedan av Gert Blomquist och Per Brinkenberg på Peugeot Sverige.
- Finalen i Vejle är ett ypperligt tillfälle att låta Jimmy testa om 206:an är konkurrenskraftig inför Junior-VM nästa år.

05-10-13 Stureson och Peugeot redo för EM-finalen!
Nu är det äntligen dags för den stora EM-finalen på Vallelungabanan utanför Rom. Tjugosex förare från åtta olika serier runt om i Europa kommer att göra upp om medaljerna i FIA European Touring Car Cup kommande helg. Bronsmedaljören i STCC, Johan Stureson, är en av fem svenskar som kommer att utmana den övriga Europaeliten. På fredag börjar testerna och då finns både den snabba skåningen och hans Peugeot 407 på plats.

EM-finalen i Italien blir något alldeles extra för Peugeot då man kommer till start med två bilar. Förutom Johan Sturesons bronsbil från STCC finns även WTCC-bilen på plats.
– Det är första gången som det är två Peugeot 407 i samma tävling. Fördelen med att köra två identiska bilar är att vi kan utbyta erfarenheter med varandra under testerna, säger Johan Stureson.

Den 4,1 km långa Vallelunga banan är ingen ny erfarenhet för den rutinerade Johan Stureson.
– Vallelunga är en snabb bana med ett par långsamma hårnålskurvor, där det finns många omkörningsmöjligheter. Jag har kört på banan två gånger tidigare i 6-timmars långlopp säsongerna 2001-2002, berättar Johan.

Under uppladdningen inför tävlingen har bilen testats i Danmark bland annat, men inga större förändringar har skett på bilen inför resan till Italien.
– Nej, bilen fungerade bra på finalen i Mantorp. Men naturligtvis har allt fått en genomgång för att det ska vara i topptrim under tävlingen, säger Johan.

Tävlingsprogrammet är fullspäckat för Peugeot-teamet som har två testpass på fredagen, två testpass på lördagen samt ett på söndagen. Därefter är det trettiominuters kval innan det är dags för två finalrace senare på söndagen. Motståndet är stenhårt med bland annat före detta Formel 1- och Indy-föraren Alessandro Zanardi.
– Det skall bli riktigt intressant att se hur vi kan hävda oss mot eliten i de övriga åtta nationella serierna i Europa, avslutar Johan Stureson.

Senaste nytt under helgen hittar Ni på: www.johanstureson.se
Mer information om EM-finalen hittar Ni på: www.fiaetcc.com


05-10-09 Jimmy Joge vann sprint i Halmstad
- Det gick som på räls. Dessutom var det väldigt kul att få just köra den
här bilen igen. Den är underbart skoj på asfalt! Rallyföraren Jimmy Joge dök upp som efteranmäld i Halmstads Rallysprint på asfalt i helgen. Östgöten kom till start med Peugeot-teamets Junior VM-bil, en Peugeot 206 Super 1600.
Och trots att asfaltspecialisterna Anders Bergqvist från Dals MK och Klas-Göran Ryrlén från Vänersborg fanns med i startlistan blev det en klar Joge-seger:
- Jag började lite kantigt i första omgången och fick 10 straffsekunder för en påkörd banmarkering. Men sedan gick det perfekt, säger Jimmy. Som kört det mesta i Peugeot-väg de senaste säsongerna:
- Ja, jag har kört den fyrhjulsdrivna WRC-bilen i Rally-SM och så har jag kört banracing med en tvåhjulsdriven JTCC-bil, en standardbetonad Peugeot 206 med 1,6-liters motor.
- Däremot har jag inte kört just den här bilen på ett bra tag. Inte sedan vi körde Junior-VM förra året. Men det gick ju bra det också, menade Jimmy.

Resultat, Halmstads Rallysprint
1) Jimmy Joge, SMK Motala, Peugeot 206 Super 1600, 22 min 06,5 sek, 2) Anders Bergqvist, Dals MK, Mitsubishi 4WD, 22.15,6, 3) Klas-Göran Ryrlén, Vänersborgs MK, Ford Escort, 22.33,5.

05-09-19 Joge på pallen - Mangs vann SM
- Det blev väldigt trångt i första kurvan. Jag fick en kanonstart, men hakade ihop med en konkurrent. Och i andra kurvan fick jag en tryckare så jag höll på att åka av banan!

Jimmy Joge skrattar och torkar svetten ur pannan. Peugeot-föraren har just kört årets sista final i nya succéklassen JTCC och trots alla problem under första varvet slutade det på pallen:
- Ja, jag blev trea i sista racet. Totalt slutade jag visst sjua. Men det är ointressant eftersom jag inte kört alla race. Jag har t ex tvingats avstå de tävlingar som krockat med SM-serien i rally, berättar Joge. Som för en dryg vecka sedan tog SM-silver i Rally-SM.

En förare som däremot kört alla race i JTCC är Joges Peugeot-kollegan Jocke
Mangs. Jocke ledde sammanlagt inför finalhelgen på Mantorp och inledde bra i första racet. Det blev en tredjeplats. Men sedan höll det på att gå illa:
- I andra racet fick jag problem med bromsarna. Då bestämde jag mig för att köra på säkerhet. Satsningen lyckades - Jocke slutade sjua, vilket innebar att han med fyra poängs marginal förpassade utmanaren Daniel Andersson till andraplatsen.

Båda de två finalerna bjöd på många bilar och täta, händelserika race. Så att klassen - man tävlar med små, moderna bilar med 1,6-liters standardmotorer - kommit för att stanna är alla överens om. Jimmy Joge blev den förste i klassen som körde sin bil på mijöbränslet E85. Vilket fick en del av konkurrenterna att en del av framgångarna berodde på det nya bränslet.
- Därför ändrade vi till finalpasset och tankade vanlig bensin i stället. Och det gick ju precis lika bra, kommenterade Jimmy efter finalerna som följdes av 21.000 åskådare.

I huvudklassen - STCC - tog Richard Göransson hand om guldet före Thed Björk. Trea slutade Peugeot-föraren Johan Stuesson.

JTCC, final.
Race 1: 1) Mikael Jansson, Ford Fiesta, 16,29,9, 2) Marcus Ekström, d:o, +2,5 sek, 3) Jocke Mangs, Peugeot 206, +2,8, 4) Jimmy Joge, d:o, +3,2, 5) Daniel Andersson, Citroën C2, +3,8, 6) Roger Eriksson, VW golf, +4,4 Race 2: 1) Andersson, 16,27,1, 2) Jansson, +0,0, 3) Joge, +3,1, 4) Eriksson, +3.5, 5) Johan Persson, Ford Fiesta, +3,6, 6) Marcus Ekström, +4,3

Slutställning: 1) Mangs, 238 p, 2) Andersson, 234, 3) Eriksson, 205, 4) Ekström, 188, 5) Persson, 166, Jansson, 126, 7) Joge, 126, 8) Ahlberg, 123, 9) Erik Helgerud, Norge, Ford Fiesta, 74, 19) Mårten Sahlström, Suzuki Ignis, 70.

05-09-19 Suveränt Johan Stureson!
-Bronsmedalj STCC 2005-
Johan Stureson avslutade årets STCC mästerskap på ett suveränt sätt då han erövrade bronsmedaljen på Mantorp Park inför 21.000 åskådare. Det var många som hade chansen att knipa den sista medaljen, men den som var starkast när det gällde var Peugeot föraren som körde felfritt under hela finaldagen som slutade med en andraplats.
- Helt otroligt skönt det här, utbrister Johan efter målgång.

Stureson höll nerverna under kontroll och visade att hans rutin vägde tungt inför avgörandet. Redan i första kvalracet körde han stabilt då han slutade fyra efter att kört upp sig från sjunde startruta. Honda föraren Tomas Engström som låg trea inför sista deltävlingen förivrade sig och körde bort sig direkt, liksom Fredrik Ekblom i sin Audi.

Istället blev det Volvoföraren Edward Sandström som kom att bli det största hotet om bronset.
- Kom iväg bra och lyckades undvika smällarna i starten, och sen var det tät och fin racing mellan mig och Sandström, förklarar Johan.

I andra kvalracet fortsatte kampen mellan Stureson och Sandström, men Stureson tog sig förbi, drog ifrån och kunde ta tredjeplatsen. Det innebar åtta nya poäng och inför finalen hade Stureson kopplat greppet om bronsmedaljen.
- Inför finalen visste jag precis vad som krävdes för att bärga bronset, så det var bara att försöka fullfölja planen, ler Johan.

De enda som var snabbare än Stureson under helgen var Richard Göransson och Thed Björk. De båda stod i första startledet och körde om guldet medan Stureson och Sandström i andra ledet gjorde upp om bronsmedaljen. I starten pressades Stureson hårt av Tommy Rustad, men lyckades behålla tredjeplatsen. Det blev en lucka ner till Sandström som aldrig lyckades koppla grepp om Skåningen, som i sin tur inte kunde utmana Göransson. Men Björk bromsade på sig och direkt attackerade Stureson som smet upp på andraplatsen.
- Bilen har varit helt kanon hela helgen, myser Johan.

Richard Göransson avlutade säsongen med en seger och försvarade värdigt sin titel medan Johan Stureson knep andraplatsen och framförallt en BRONSMEDALJ och detta mitt framför ögonen på storsatsande Volvo och Audi.
- Känns helt fantastiskt att vi kommit så här långt redan första säsongen med Peugeot 407 modellen och vi kan definitivt bli ännu bättre. Jag vill tacka Peugeot, sponsorer, teamet och släkt och vänner som stöttat mig under säsongen, VI har vunnit ett brons tillsammans, avslutar en överlycklig Johan Stureson.

GRATTIS JOHAN STURESON!
Av: Staffan Börjesson

STCC på TV: Måndag 19/9 Klockan 22.00 ZTV

www.johanstureson.se

FÖRARMÄSTERSKAPET STCC 2005
1. Richard Göransson BMW 169
2. Thed Björk BMW 141
3. Johan Stureson Peugeot 117
4. Edward Sandström Volvo 97
5. Tomas Engström Honda 87
6. Fredrik Ekblom Audi 73


05-09-15 Stureson och Peugeot siktar på medalj!
Nu skall det avgöras, årets Swedish Touring Car Championship, och platsen är klassiska Mantorp Park. Enligt många har årets mästerskap varit det bästa genom tiderna med tät och tuff racing på högsta nivå. En som bidragit till många fina fighter under året är Peugeotföraren Johan Stureson och han tänker vara med och slåss om medaljerna med sin Peugeot 407. Totalfyran Stureson inleder sin resa mot prispallen redan på fredagen.
– Det blir vår första testdag på Mantorp den här säsongen. Det skall bli spännande, säger Johan Stureson.

Skåningen dominerade senast i Norge, där han hade en betryggande ledning ända tills missödet inträffade när två kurvor återstod. Tjugo säkra poäng blev istället ett svidande nederlag.
– Klart jag var besviken, men man lär sig med åren att snabbt glömma och ladda om. Racing är en sport där mycket kan inträffa innan man når mållinjen, fortsätter Johan.

Nu är felet hittat, analyserat och åtgärdat. På fredagstestet finns det dessutom en hel del nya förändringar på bilen att testa.
– Ja, både på motor och chassi. På chassit har vi gjort förändringar i framvagnen som förhoppningsvis ska resultera i att vi får en mer välbalanserad bil, förklarar Johan.

Noggrannhet är något som kännetecknar Johan Stureson som med sin förartalang och duktiga medarbetare har gjort Peugeot 407 till en riktig utmanare redan första säsongen. Och fortfarande finns guldchansen kvar.
– Teoretiskt ja, men Göransson har god poängmarginal så det blir inte lätt, säger Johan.

Men med dubbla poäng att köra om och en revanschsugen Johan Stureson så talar allt för att målet kan förverkligas, nämligen medalj.
– Mantor
p är en bana som inbjuder till kamp med många omkörningsmöjligheter så allt talar för att vi kan lyckas, avslutar en fokuserad Johan Stureson.

Sista ronden i årets tungviktsfight inom svensk racing blir säkerligen något utöver det vanliga. Johan Stureson, Richard Göransson, Thed Björk, Tomas Engström, Fredrik Ekblom och Edward Sandström kan alla vinna. Och Robert Dahlgren, Tommy Rustad, Jan Nilsson, Tommy Kristoffersson och Daniel Haglöf kan ta medalj.

STCC på TV:
Söndag 18/9 Klockan 12.45 Live Viasat Sport 3
Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se

05-09-15 Joge laddar inför helgens JTCC-final
Förra helgen satt Jimmy Joge i en av landets snabbaste rallybilar - en fyrhjulsdriven, turbomatad Peugeot 206 WRC. Nu är det dags igen. Men till helgens tävlingar på Mantorp Park byter östgöten till en vanlig, tvåhjulsdriven standardbil - en Peugeot 206 med 1,6 liters motor.
- I rallyfinalen förra helgen körde vi två sträckor på asfalt. Jag var totalsnabbast på båda. Och det tackar jag den här bilen för, ler Jimmy och klappar den betydligt beskedligare 2-hjulsdrivna racingbilen på huven. Skillnaderna mellan bilarna är enorma. Rallybilen är ett rent specialbygge med acceleration som en Formel 1-bil. Prislappen ska vi inte ens tala om. JTCC-bilen är betydligt beskedligare.
- Men egentligen är den lika rolig att köra. Tävlingsmomenten och kampen finns där. Och prismässigt är den nästan gratis om man jämför med WRC-bilen.

I helgen är Jimmy inte med och slåss om SM-medaljerna. Han har bara kört hälften av tävlingarna i serien. Men det har gått bra, han har varit på pallen och ligger sjua sammanlagt inför helgens två avslutande finalrace.
- Givetvis siktar vi på pallen igen. För givetvis vill vi vinna, även om vi varit med och kört mest för att lära oss racingsporten, förklarar Jimmy. Som får medhåll av teamchefen, Gert Blomquist:
- Vi har lärt oss massor. Bland annat introducerade vi miljöbränslet E85 i den här sporten, ler Gert. Som tagit med hela Peugeot-stallet till finalen på Mantorp:
- Ja, vi vill gärna visa bredden på vårt tävlande. Från JTCC-racing som är en rent privat satsning till Peugeot Sport Sveriges satsning på landets fräschaste WRC-bil, som vi också har tagit med oss till Mantorp.

JTCC visar upp sig vid tre tillfällen under helgen. Man kör kval på lördag kl 11.05-11.25 medan de två finalracen börjar kl 15.40 på lördag och 14.35 på söndag.

JTCC, Ställningen inför finalen, Topp 10: 1) Jocke Mangs, Peugeot 206, 204 p, 2) Daniel Andersson, Citroën C2, 181, 3) Roger Eriksson, VW Golf, 174, 4) Marcus Ekström, Ford Fiesta, 149, 5) Johan Persson, d:o, 138, 6) Joakim Ahlberg, Citroën C2, 123, 7) Jimmy Joge, Peugeot 206, 81, 8) Erik Helgerud, Ford Fiesta, 71, 9) Mårten Sahlström, Suzuki Ignis, 68, 10) Mikael Jansson, Ford Fiesta, 60

05-09-12 Gert nöjd med två SM-silver
- Visst. Om jag tänker efter är jag ganska nöjd. Det var ju första året för
båda förarna. Och det slutade med två silvermedaljer.
- Å andra sidan hade det lika gärna slutat med guld!

Gert Blomquist summerar det svenska Peugeot-stallets insats i Rally-SM 2005: Silver för Jimmy Joge i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen. Och silver i SM-seriens största klass ­ trimmat 2WD ­ för Robin Sandberg efter en dramatisk särskiljning i finalen.
- Ärligt talat trodde jag Robin skulle vinna. Men vi hade inte turen på vår sida, utan föll efter särskiljning.

Helgens SM-final i rally ­ Kolsva-Rundan i Köping - började bra för Peugeot-förarna. Jimmy Joge startade strålande och slogs med veteranen Mats Jonsson om ledningen totalt. Men en punktering i ett relativt tidigt skede satte stopp för medaljvittringen. Å andra sidan började det lukta silver strax efteråt, när uppsala-föraren Dick Wicksell också punkteradeS

Jimmy Joge fortsatte att köra fint båda dagarna. Men efteråt var det egentligen bara en sak som teamet verkligen kunde minnas. Det var den otroliga 2-hjulsuppvisningen på en av specialsträckorna: Jimmy halkade ned i diket i en vänsterkurva, men fick upp bilen på vägen igen.

På två hjul! Balansakten fortsatte länge innan Jimmy lyckades styra med den röda Peugeot-racern på grusvägen igen:
- Det var lite svettigt en stund. Men det blev rätt bra bilder, eftersom TV stod just där och filmade allt, log den populäre östgöten efter målgång.

Robin Sandberg gjorde också en bra insats. Smålänningen kör teamets Grupp
N-bil ­ en 2-hjulsdriven Peugeot 206 RC ­ i den otrimmade klassen. Men han
fick hårt motstånd av duktige Peter Zachrisson från Säffle och tappade
segern med 17 selunder. Och då hjälpte det inte att serieledande Patrik
Sandell slutade betydligt längre ned i resultatlistan. De två stannade på
samma poäng, men östersundsföraren hade särskiljningsreglerna på sin sida
och knep SM-guldet i klassen.
- Jag får trösta mig att vi all alla fall vann Peugeot-Cupen, skämtar Gert.
Peugeot Original Cup-momentet i SM-finalen vanns av Johan Kindvall, Norrköping MK före Anders Abrahamsson, Katrineholms MK och Pär Karlsson, Lidköpings MK. Men den serien är till skillnad från SM inte avgjord ännu, så där får vi återkomma innan medaljörerna kan koras.

Resultat. Final SM i Rally 20005:
Trimmat 4WD, slutställning: 1) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford WRC, 56 p, 2) Jimmy Joge, SMK Motala, Peugeot WRC, 45, 3) Dick Wicksell, SMK Uppsala, Subaru WRC, 42

Otrimmat 2WD: 1) Patrik Sandell, Jämtlands MK, Renault Clio, 69 p, 2) Robin Sandberg, Ryds MK, Peugeot 206 RC, 69, 3) Peter Zachrisson, Säffle MC, Renault Clio, 63.

05-09-07 Peugeot kör för dubbla SM-guld
- Joge kan avgöra - Robin behöver hjälp!

- Jimmy Joge har avgörandet i sin hand. Vinner Jimmy - båda dagarna - tar vi guld i WRC-klassen. Men Mats Jonsson är inte lätt att slå. Och vi ska inte heller räkna bort Dick Wicksell, som också har chans att vinna.
- Robin Sandberg däremot måste ha hjälp för att vinna sin SM-klass (otrimmat 2WD). Om Robin vinner båda dagarna och någon av konkurrenterna petar ned Patrik Sandell till en tredjeplats - ja, då är det Robin som tar guld!

Gert Blomquist är teamchef för Peugeot Sport Sverige. Teamet som i år har satsat stenhårt på SM-serien i rally. Och det har gått bra. Inför helgens final i Köping ska det avgöras om det blir guld eller inte. Peugeot-teamets båda förare ligger tvåa i respektive SM-klass och båda har chans att vinna. Men allt måste klaffa för att det ska gå vägen!

SM-finalen i rally körs under två dagar - första etappen bjuder på tre specialsträckor som körs två gånger med start på fredag 9 sept kl 15.30. Starten sker från Stora Torget i Köping. På lördagen fortsätter man med start redan kl 8 på morgonen - och så kör man ytterligare sex sträckor. En av sträckorna är specialgjord för publik - en sträcka på asfalt inne i Köping. Även den sträckan körs två gånger. Även serviceplatsen ligger centralt och är ett givet besöksmål för alla rallyintresserade.

Trots att SM-tävlingen är en enda tävling får de tävlande poäng för respektive dag. Detta främst för publikens skull - en förare som bryter första dagen har chans att reparera och komma tillbaka dag två. Poäng båda dagarna - plus att förarna får byta ut sina två sämsta resultat från tävlingarna tidigare i år - gör att SM-serien är långt ifrån avgjord.

I SM-seriens värstingklass - för supertrimmade fyrhjulsdrivna turbo-bilar - toppar veteranen Mats Jonsson tabellen. Men unge Jimmy Joge - som gör sitt första år i en WRC-bil - jagar och ligger i praktiken bättre till än tabellen antyder:
- Det beror på att Jimmy kan ersätta två 5-poängare, medan Mats har två 6-poängare att byta ut, förklarar Gert. Det ger 4 poängs skillnad. Så om Jimmy slår Mats med en placering båda dagarna kan det räcka för SM-guld. Problemet är att rallyveteranen Thomas Rådström helt plötsligt ger sig in i leken. Thomas är extremt snabb och även om han är ringrostig kan han ställa till det rejält både för Mats och Jimmy...
Vilket också Dick Wicksell kan göra. Uppsala-föraren ligger trea i tabellen men har två brutna - han behöver alltså inte räkna bort några poäng över huvud taget och har i praktiken nästan lika bra utgångsläge som Mats Jonsson!

- Men det är så det ska vara - ovisst in i det sista, kommenterar Gert. Som tillägger:
- Dessutom sitter förarna i olika bilmärken. Jimmy kör Peugeot, Mats Ford och Dick Subaru...

Rally-SM körs i fyra seniorklasser och i en JSM-klass. Den absolut största klassen är den för 2-hjulsdrivna standardbilar. I startlistan kallas de otrimmade - vilket är en sanning med modifikation. I själva verket handlar det om små, häftiga rallyracers med 2-litersmotorer och 200 hästar under huven.

Här leder vinterspecialisten, jämtlänningen Patrik Sandell, medan Peugeot-teamets Robin Sandberg i en 206 RC är den store utmanaren. I tabellen skiljer bara två poäng mellan de två. I själva verket - eftersom två tävlingar ska strykas - är skillnaden större till Patriks fördel.
- Om vi utgår från att Robin vinner båda dagarna - vilket han mycket väl kan göra - räcker det för Patrik att vara tvåa - båda dagarna. Vilket å andra sidan är osannolikt eftersom startlistan innehåller en hel rad otroligt snabba grusförare. T ex Peter Zachrisson, Säffle, hemmaföraren Jonas Ericsson, Kolsva MS, snabbe hälsingen Lars Sjöström och f d road racing-föraren Jerker Axelsson, Trollhättan, för att nu nämna några, summerar Gert. Som kommer att vara rejält nervös innan start:
- Ja, det blir en pers. Vi har chans att köra hem två SM-guld i helgen. Men då måste allt stämma - för båda teamen båda dagarna...

SM-ställningen inför helgens rallyfinal i Köping:
Otrimmat 2WD: 1) Patrik Sandell, Jämtlands MK, Renault Clio, 57 p, 2) Robin Sandberg, Ryds MK, Peugeot 206 RC, 55, 3) Jonas Ericsson, Kolsva MS, Honda, 37, 4) Peter Zachrisson, Säffle MC, Renault, 36, 5) Lars Sjöström, SMK Hälsinge, d:o och Anders Karlsson, Säffle MC, d:o, vardera 24.

Trimmat 4WD: 1) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford WRC, 50 p, 2) Jimmy Joge, SMK Motala, Peugeot WRC, 44, 3) Dick Wicksell, SMK Uppsala, Subaru WRC, 37, 4) S-O Walfridson, MK Ratten Torsby, Mitsubishi WRC, 23.

05-09-06 Joge och Sandberg allt närmare guld
Jimmy Joge var mycket nöjd med sin insats i årets näst sista SM-deltävling i rally, Rally Ös-terlen. Jimmy slutade tvåa, knappt 14 sekunder efter Dick Wicksell.
SM-ledande Mats Jonsson .ck nöja sig med tredjeplatsen vilket innebar att avståndet mellan de två minskade ytterligare. Mats leder – men avståndet till Jimmy på andraplatsen är bara sex poäng. Och i SM-.nalen i Köping den 9-10 september slåss förarna om dubbla poäng.
Men – det var nära att det inte skulle bli några poäng över huvud taget för Joge. Vid tes-terna innan start .ck man nämligen problem. Turbon slutade att fungera.
– I sista sekund .ck vi upp en ny med .yg från Frankrike. Och då fungerade bilen äntli-gen perfekt igen.
SM-tävlingen på det sommarfagra Österlen drabbades av en svår olycka. Fyra åskådare ska-dades i samband med att en bil körde in i och knäckte ett träd. En av de skadade avled senare på kvällen på sjukhuset. Men när detta hände
hade Jimmy och hans konkurrenter i WRC-klas-sen redan nått slutmålet.
Sportsligt sett blev tävlingen med sina många och intensiva specialsträckor en stor framgång. Flera förare turades om i ledningen men på slutet tog Dick Wicksell över och vann.

SM-ställning 4WD trimmat
1. Mats Jonsson Ford 50 p.
2. Jimmy Joge Peugeot 44 p.
3. Dick Wicksell Subaru 37 p.
4. S-O Walfridson Mitsubishi 23 p.
5. Thomas Schie Toyota 11 p.

Lika för Robin
Bröt gjorde också den andra Peugeotföraren i teamet, Robin Sandberg som kör teamets 206 RC i den otrimmade klassen för tvåhjulsdrivna bi-lar. Det var en drivaxel som gick redan på första sträckan. Men eftersom SM-ledande Patrik San-dell också .ck problem och hamnade långt ned i resultatlistan är ställningen oförändrad inför .nalen – Sandell toppar tabellen två poäng före Sandberg. Och även i den här klassen handlar det om dubbla poäng i .nalen så mycket kan hända.
Pär vann Cupracet
Rally Österlen ingick också som en deltävling i Peugeot Original Cup. Att tävlingen kördes på tuffa och svåra vägar innebar ett stort manfall, och endast fem av elva startande tog sig i mål.
I Cupen var det Mattias Wennman, Rasbo MK som tog kommandot, tätt följd av Mattias Lindberg, Vänersborgs MK och Andreas Abra-hamsson, Katrineholms MK. Men för Mattias Wennman tog det roliga slut på SS 4.
Danne Lundh, Östergyllen RC tog över ledningen på SS2 men .ck släppa den till Johan Kindahl, Norrköpings MK på SS 3. Danne Lundh .ck kasta in handduken på SS 5 då ett motorfäste gav upp.
I stället .ck Johan Kindahl strida med Johan Andersson, Norrköpings MK, fram t.o.m SS 12, men då tvingades Kindahl bryta.
Samtidigt smög Pär Karlsson, Lidköpings MSF och knep segern före Johan Andersson medan Stefan Malmquist, Mälaröarnas MK tog hand om tredje platsen.
Men det hände mer – mycket mer. T ex knäckte Mattias Lindberg både en drivaxel och oljetråget och Lars Lindholm, Skepptuna MK slog sönder oljetråget och .ck styra av vägen och se på när de andra for förbi. Ännu sämre slutade det för Kalle Andersson, Linköpings MS som träffade en stenmur och rullade på SS 12.
Efter deltävlingen i Köping är det två del-tävlingar kvar i Peugeot Original Cup, så inget är ännu avgjort här.
Robin Sandberg ligger endast 2 poäng efter ledande Patrik Sandell.

SM-ställning Grupp N
2WD otrimmat
1. Patrik Sandell Renault 57 p.
2. Robin Sandberg Peugeot 55 p.
3. Jonas Ericsson Honda 37 p.
4. Peter Zachrisson Renult 36 p.
5. Lars Sjöström Renault 24 p.

Topp 10 i Peugeot Original Cup – just nu:

1. Stefan Malmquist, 38 p
2. Pär Karlsson, 28 p
3. Andreas Andersson, 26 p
4. Mattias Lindberg, 18 p
5. Johan Andersson, 14 p
6. Anders Nyberg, 13 p
7. Danne Lundh, 10 p
8. Kalle Andersson, 9 p
9. Jonas Olsson, 7 p
10. Morgan Bengtsson och Mattias Wennman, vardera 5 p

Återstående tävlingar Peugeot Original Cup
17 sept. Eskilstuna
1 okt. Nora MK, Reime Rallyt

05-09-06 Finaldags! Nu är det guldvittring för flera Peugeotförare i både rally och racing!
Det drar ihop sig till motorsport.naler och .era duktiga Peugeotförare ligger riktigt bra till i både grusspår och på asfaltsbana. Närmast är det Rally-SM-.nalen Kolsvarundan i Köping som står på tur, där Jimmy Joge har siktet inställt på att ta sig förbi Mats Jonsson, som f.n. leder med 6 poäng före Jimmy. Robin Sandberg jagar vid samma tillfälle guldet i Grupp N, endast två poäng efter ledande Patrik Sandell. I Köping körs dessutom Peugeot Original Cup där Stefan Malmquist ska bevaka sin ledning (38p) före Pär Karlsson (28p). Läs mer på sid. 2.
Helgen efter är det grande .nale i STCC och JTCC på Mantorp Park. Peugeot 407-föraren Johan Stureson har goda utsikter att ta sig in på pallplats i serieuppgörelsen. I nya succéklassen JTCC leder Peugeotföraren Jocke Mangs som har chans att vinna årets mästerskap. Till JTCC:s

andra deltävling kom även Peugeot Sport Sveri-ges rallyförare Jimmy Joge till start – helt novis inom racing. Men han slog alla med häpnad när han helt otippad visade att hans talang sträcker sig utanför grusvägarna. I hans andra tävling vann han dessutom och ligger f.n. sjua i serien. Jimmy har dock kört några färre tävlingar än övriga, då bl a rallyserien tidsmässigt krockat några gånger. Läs mer på sid. 4.

Foto Micke
Johan Stureson .ck känna på den norska myllan, men körde sedan upp sig till täten …
Stureson föll på mållinjen!
Under sjätte deltävlingen var SSTCC-gänget till-baka på Gelleråsen i Karlskoga. Här blev det en tuff .ght och raqcing på hög nivå.
För Johan Stureson började det bra.
– Det kändes bra hela helgen, vi var absolut konkurrenskraftiga för ännu en topplacering, berättade Johan.
Han kom ut bra som fyra och hängde med tätklungan bra. Ända tills att Janne "Flash" Nils-son gjorde en ful omkörning, som bokstavligt knuffade Johan av banan.
I helgen som gick hade Johan Stureson chansen att säkra några viktiga poäng till. Hans tredjeplats var verkligen redan den en presta-tion med tanke på att det är första året 407 rul-lar på racerbana. Johan drog iväg till norska Vå-lerbanan där årets näst sista STCC-tävling skulle avgöras.
– Hade riktigt bra fart i bilen, hängde med lätt i tempot, fortsätter Johan.
På varv elva passerades Göransson, som inte hade något att sätta emot Peugeotföraren. Re-dan efter två varv passerades enkelt Tomas Eng-ström.
– Var inga problem alls, varken att passera eller dra ifrån, sa Johan.
Stureson var helt överlägsen och hade en-dast en kurva kvar då bilen plötsligt stannade och Johan .ck uppleva en racingförares värsta mardröm.
– Trodde inte det var sant alltså, detta kan bara inte hända, suckade en tagen Johan.
Istället .ck totalledaren Richard Göransson en gratisseger före sin teamkompis Thed Björk. Båda drar nu ifrån i toppen av tabellen, med Stureson som fyra. Men det är en Johan Sture-son som åter igen visat sin höga klass.
– Det är tungt, mycket tungt nu, men än är det inte avgjort, avslutade Johan som till .nal-helgen på Mantorp har god chans att kliva upp på pallen. Forts. JTCC nästa sida

Förarmästerskapet totalt efter 7 deltävlingar av 8
1. Richard Göransson BMW 117 p.
2. Thed Björk BMW 103 p.
3. Tomas Engström Honda 77 p.
4. Johan Stureson Peugeot 75 p.
4. Fredrik Ekblom Audi 73 p.
6. Edward Sandström Volvo 69 p.
STCC-/JTCC-program 2005
17-18 sept Final Mantorp Park

05-09-06 Grönholm längtar till grus
Hittills, under detta Peugeots sista VM-rallyår för den här gången, har Marcus Grönholm och Markko Märtin hållit en säker position i top-pen, bara några poäng efter ledande Loeb. Dock är VM fortfarande en öppen fråga och inget är sålunda avgjort när det återstår fem VM-deltäv-lingar i rally.
I senaste rallydeltävlingen i Tyskland gick Peugeotbilarna bra och var snabbast men nådde inte riktigt ända fram till vinst. Båda 307:orna fullföljde rallyt med Grön-holm på tredje och Märtin på fjärde plats.
Det innebär att Marcus Grönholm fort-farande ligger tvåa i sammanhanget och att Markko Märtin knappar in på Petter Solbergs tredjeplats.
– Jag måste vara nöjd med min tredjeplats eftersom det var det bästa vi kunde åstadkom-ma här, sa Marcus efter rallyt.
– Ingen kunde hota Citroënbilarna, som

stod i en klass för sig även om Peugeotbilarna fungerade perfekt och att vi körde snabbare än alla konkurrenter. Det räckte tyvärr inte, säger Marcus.
– Nu ser jag fram mot att få köra på grus igen där jag tror vi har större chans att vinna, avslutar Marcus Grönholm.
Markko Märtin hade problem med ett däck som krängde av fälgen första dagen. Han körde dessbättre upp sig igen.

Förar-VM totalt:
1. Loeb 93 p.
2. Grönholm 61 p.
3. Solberg 55 p.
4. Märtin 53 p.
5. Gardemeister 47 p.
6. Rovanperä 22 p.
Konstruktörs-VM totalt:
1. Citroën 123 p.
2. Peugeot 117 p.
3. Ford 72 p.
4. Subaru 62 p.
– Jag förlorade tid första dagen när däcket krängde av fälgen, men i slutet av dagen var jag tillbaka på fjärde plats, säger Markko.
Teamchefen Jean Pierre Nicolas var nöjd med att bilarna fungerade och insåg snart att de torra asfaltsvägarna passade Citroën bättre än Peugeot och att 307-förarna främst skulle bevaka sina placeringar.
– Vi är nu sex poäng från titeln i kontruk-törs-VM och när nästa VM-rally körs i Wales, Storbritannien, är vi där för att vinna, säger Jean Pierre.
Rally-VM 2005:

Återstående tävlingar:

16 - 18 sep Storbritannien
30 sep - 2 okt Japan
21 - 23 okt Frankrike
28 - 30 okt Spanien
11 - 13 nov Australien

05-09-06 Dubbla pallplatser för Jens Edman i DTC
Även DTC – den danska motsvarigheten till vårt STCC – lider mot säsongs.nal. Och även i DTC är serien fortfarande en öppen fråga.
Den viktiga dubbelhelgen på Jyllands-Ringen blev en rysare som började i moll men dessbättre slutade i dur för Jens Edman. Två nollpoängare och två pallplaster blev svenskens facit.

Kvalet till lördagens två race kördes på torr bana och Jens var tvåa. Men när det var dags för super pole-kval regnade det och Jens noterade fjärde tid.
– Jag kände med en gång att vi var snabba, berättar Jens. Trots att jag .ck starta från andra startled hade jag förhoppningar om en framskjuten placering i racet. Men efter närkontakt med Henrik Lundgard .ck jag bryta det första racet med en trasig drivaxel. Teamet han reparera men i andra racet hände det igen. Denna gången var det Jens Möller som stod för närkontakten.
– Det var inga märkvärdiga smällar och jag blev verkligen förvånad att det tog så hårt, förklarar Jens. Det kändes otroligt frustrerande att bryta bägge racen på lördagen. Jag ramlade från andra ner till femte plats i mästerskapet och det var inte lätt att somna på lördagskvällen.
På söndagsmorgonen försökte Jens glömma lördagens händelser. Han kvalade snabbast och var tvåa i super pole-kvalet.

– Jag var trea ut ur första kurvan i det första racet och var snabbast på banan. Jag fastnade bakom Henrik Lundgard men kom till slut förbi och jagade ikapp Jan Magnussen. Tyvärr räckte inte varven till men det kändes som om jag var snabbast på banan.
I det andra racet körde Jens upp sig från femte till andra utan några större problem men .ck nöja sig med ännu en andraplats.
– Jag tappar mark mot de andra som kör för mästerskapstiteln men det känns ändå bra att vi varit så snabba. Det bådar gott inför .nalen som även den körs på JyllandsRingen men tyvärr är jag nu långt efter täten, avslutar Jens.
Nästa deltävling körs den 18 september på Padborg Park.

DTC-program 2005

18 sep Padborg Park
2 okt Jyllands-Ringen
Förarmästerskapet
1. Casper Elgaard, 202p
2. Jan Magnussen, 192p
3. Jens Edman, 164p
4. Henrik Lundgaard, 161p

05-09-01 Joge avstår JTCC i Norge
Det blir ingen start på norska Våler-banan för Peugeot-föraren Jimmy Joge. Teamet har tagit tillbaka sin anmälan till helgens racingtävling, sedan det blivit bråk i organisationen om det bränsle - miljöbränslet E85 - som teamet har använt.
- En vecka innan start fick vi besked att vi - av säkerhetsskäl - inte skulle få använda E85 längre. Och eftersom vi inte hade tid att bygga om bilen till bensindrift, bestämde vi oss för att hoppa av.
Det berättar teamchefen Gert Blomquist.
- Sedan ändrade man sig igen! Nu går det helt plötsligt väldigt bra att köra på E85....
- Men nu är det för sent för vår del. Vi har redan lagt om all planering en gång, och kan inte ändra igen.

Att Gert Blomquist är irriterad går inte att ta miste på. Och det är inte första gången, när det handlar om racing:
- JTCC är en bra klass som idé betraktat. Jag kan till och med ha en viss förståelse för att ett nytt reglemente måste få tid att sätta sig. Men någon form av framförhållning och klara regler måste vi som deltar ändå ha rätt att förvänta oss!

Året i JTCC är Gerts första som teamchef i svensk racing. Vanligtvis håller man till i rally-SM, där han ansvarar för Peugeots svenska rallyverksamhet.
- Vi har sagt att vi ska vara med ett år för att se och lära oss hur svensk racing fungerar. Mest för att jag och mitt folk ska kunna supporta Peugeot-förarna i JTCC.
- Men det har minsann inte varit lätt att försöka anpassa sig. Jag hoppas de som tar över STCC-organisationen efter den här säsongen har bättre förståelse för teamens och förarnas behov.

Efter helgens tävlingar i Norge återstår bara en tävling i JTCC-serien. Det är finalen på Mantorp Park den 17-18 sept.
- Då ska vi i alla fall komma till start, säger Gert, som orsakade stor uppståndelse i racingvärlden, när han lät anpassa teamets Peugeot 206 1600 cc till etanoldrift.
- E85 är en blandning av etanol och bensin och fungerar perfekt i en modern personbil. Vi var först med E85 men konkurrenterna i klassen var snabba att ta efter. Tyvärr verkar det som folket i STCC:s organisation blev tagna på sängen....

05-08-31 Jakten fortsätter för Stureson i Norge!
Johan Stureson är redo för näst sista tävlingen i årets STCC. Stureson i Peugeot 407 är med och slåss om mästerskapssegern trots att poängskörden blev mager senast i Karlskoga. Teamet drar till Norge och Vålerbanan redan på torsdagen för att acklimatisera sig och åter igen slåss om pallplatserna. Och att det är en ny bana att lära känna på så kort tid är inga problem för den rutinerade skåningen.
-Absolut inte, det är alltid lika roligt med nya banor och man lär sig ganska snabbt hur man skall bemästra en ny bana på bästa sätt, menar Johan

Totaltrean Stureson, som har sällskap av Audiföraren Fredrik Ekblom på samma poäng i mästerskapet, ser chanserna att lyckas i grannlandet som stora trots att de inte har någon setup för bilen sedan tidigare på just denna bana.
-Det är mycket jobb när man kommer till en ny bana men min duktiga racingingenjör, Magnus Juhlin, har redan nu räknat ut en stor del när det gäller optimala inställningar. Dessutom testar vi både på torsdag, fredag samt lördag, fortsätter Johan.

Med i bagaget till Norge finns även ett par förändringar på bilen som skall testas. Den låga poängskörden från Karlskoga innebär också att ingen extravikt finns i bilen, så allt talar för att man blir ännu snabbare i helgen.
-Vi får väl se vad det kan göra, ler Johan.

På den 2,3 km långa banan kommer det att bli rena slagsmålet om de åtråvärda poängen inför den stora finalen på Mantorp Park, där ingen straffvikt finns och dubbla poäng delas ut. Vem som helst bland de sex främsta kan vinna årets mästerskap. Thed Björk och Richard Göransson i BMW har tänkt sig att avvakta hem segern, vilket säkert de välmeriterade och rutinerade total-treorna Stureson och Audis Fredrik Ekblom kan komma att utnyttja. Tomas Engström i Honda kommer säkert att blixtra till minst en gång till, liksom Volvoföraren Edward Sandström. Släpande är Robert Dahlgren, Volvo, som säkert vill köra hem en del poäng till innan det är över.

STCC på TV: Söndag 4/9 Live Viasat Sport 3 Klockan 13.15-16.15
Glöm inte heller att besöka: www.johanstureson.se

RESULTAT DELTÄVLING 6 KARLSKOGA 2005-08-21
1. Thed Björk BMW
2. Richard Göransson BMW
3. Fredrik Ekblom Audi
4. Tomas Engström Honda
5. Tommy Rustad Opel
6. Jan Nilsson BMW
9. Johan Stureson Peugeot

FÖRARMÄSTERSKAPET TOTALT EFTER 6 DELTÄVLINGAR AV 8
1. Richard Göransson BMW 92
2. Thed Björk BMW 86
3. Johan Stureson Peugeot 70
4. Fredrik Ekblom Audi 70
5. Tomas Engström Honda 68
6. Edward Sandström Volvo 68

MÄRKESMÄSTERSKAPET TOTALT EFTER 6 DELTÄVLINGAR AV 8
1. BMW 99
2. Volvo 92
3. Honda 79
4. Peugeot 75
5. Audi 73
6. Alfa 50

RACEPROGRAM STCC 2005
3-4 September
Våler Banen (NO)

17-18 September
Mantorp Park

05-08-21 SM-striden avgörs i finalen
JOGE ALLT NÄRMAREFINALEN AVGÖRANDE
Med tanke på hur det började så är resultatet mer än godkänt. Jimmy Joge var mycket nöjd med sin insats i årets näst sista SM-deltävling i rally, Rally Österlen. Peugeot-föraren slutade tvåa, knappt 14 sekunder efter slutsegraren Dick Wicksell från Uppsala. Att SM-ledande Mats Jonsson den här gången fick nöja sig med tredjeplatsen innebar att avståndet mellan de två minskade ytterligare. Mats leder ­ men avståndet till Jimmy på andraplatsen är bara sex poäng. Och i SM-finalen i Köping den 9-10 september slåss förarna om dubbla poäng.

Men - det var nära att det inte skulle bli några poäng över huvud taget för Östgöten. Vid testerna innan start fick man nämligen problem. Turbon slutade att fungera.
- Vi har ju inte kört bilen sedan i South Swedish Rally medan konkurrenterna tävlat snart sagt varje helg. Så vi skulle ägna en hel dag åt att köra in oss före start. Men av det blev det bara en kilometers körning och en massa mekande. Den turbo vi monterade dit fungerade inte heller. Men i sista sekund fick vi upp en ny med flyg från Frankrike. Och då fungerade bilen äntligen perfekt igen.

SM-tävlingen på det sommarfagra Österlen drabbades av en svår olycka. Fyra åskådare skadades i samband med att en bil körde in i och knäckte ett träd. En av de skadade avled senare på kvällen på sjukhuset. Men när detta hände hade Jimmy och hans konkurrenter i WRC-klassen redan nått slutmålet.

Sportsligt sett blev tävlingen med sina många och intensiva specialsträckor en stor framgång med många och täta dueller. Flera förare turades om i ledningen men på slutet tog uppsala-föraren Dick Wicksell över och vann före Jimmy och Mats. En annan av toppförarna ­ värmlänningen Stig Olov Walfridson ­ tvingades bryta.

LIKA FÖR ROBIN
Bröt gjorde också den andra Peugeot-föraren i teamet, Robin Sandberg som kör teamets 206 RC i den otrimmade klassen för tvåhjulsdrivna bilar. Det var en drivaxel som gick redan på första sträckan. Men eftersom SM-ledande Patrik Sandell också fick problem och hamnade långt ned i resultatlistan är ställningen oförändrad inför finalen ­ Sandell toppar tabellen två poängföre Peugeot-föraren. Och även i den här klassen handlar det om dubbla poäng i finalen så mycket kan hända. Med både Sandberg och Sandell borta vanns klassen av Peter Zachrisson från Säffle.

PÄR VANN CUPRACET
Rally Österlen ingick också som en deltävling i Peugeot Original Cup. Att tävlingen kördes på tuffa och svåra vägar innebar ett stort manfall, både i klassen och bland Peugeot-förarna där endast fem av de elva startande tog sig till slutmålet.

I Cupen var det Mattias Wennman, Rasbo MK som tog kommandot, tätt följd av Mattias Lindberg, Vänersborgs MK och Andreas Abrahamsson, Katrineholms MK. Men för Mattias Wennman tog det roliga slut på SS 4. Danne Lundh, Östergyllen RC tog över ledningen på SS2 men fick släppa den till Johan Kindahl, Norrköpings MK på SS 3. Danne Lundh fick kasta in handduken på SS 5 då ett motorfäste gav upp.

I stället fick Johan Kindahl strida med Johan Andersson, Norrköpings MK. Striden pågick fram t.o.m SS 12, men då fick Kindahl problem med växelföraren efter ett hopp och tvingades bryta. Samtidigt smög Pär Karlsson, Lidköpings MSF och knep segern före Johan Andersson medan Stefan Malmquist, Mälaröarnas MK tog hand om tredje platsen.

Men det hände mer ­ mycket mer. T ex knäckte Mattias Lindberg både en drivaxel och oljetråget och fick alltså agera åskådare. Även Lars Lindholm, Skepptuna MK slog sönder oljetråget och fick styra av vägen och se på när de andra for förbi. Ännu sämre slutade det för Kalle Andersson, Linköpings MS som träffade en stenmur och rullade på SS 12.

Resultat, SM i Rally, Rally Österlen:
WRC-klassen: 1) Dick Wicksell, SMK Uppsala, Subaru WRC, 55.31,5, 2) Jimmy Joge, SMK Motala, Peugeot 206 WRC, +13,9 sek, 3) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford WRC, +23,9. Sammanlagt inför finalen: 1) Jonsson, 50 p, 2) Joge, 44, 3) Wicksell, 37.

Peugeot Original Cup, Rally Österlen: 1) Pär Karlsson, Lidköpings MK, Peugeot 306, 1.03.48,4, 2) Johan Andersson, Norrköpings MK, d:o, 1.04.13,2, 3) Stefan Malmquist, Mälaröarnas MK d:o, 1.04.33,5, 4) Andreas Abrahamsson,Katrineholms MK, d:o, 1.05.38,1, 5) Jonas Olsson, Hässleholms MK, 206 RC, 1.06.28,1.

Ställningen i Cupen ­ Topp 10 - just nu:
1) Stefan Malmquist, 38 p, 2) Pär Karlsson, 28, 3) Andreas Andersson, 26 , 4) Mattias Lindberg, Vänersborgs MK, 306, 18, 5) Johan Andersson, 14, 6) Anders Nyberg, 13, 7) Danne Lundh, Östergyllen RC, 206, 10, 8) Kalle Andersson, Linköpings MS, 306, 9, 9) Jonas Olsson, 7, 10) Morgan Bengtsson Grimslövs MS, 306 och Mattias Wennman, Rasbo MK, d:o, vardera 5 .

05-08-18 Stureson och Peugeot laddar för ny seger
Johan Sturesons redan imponerande meritlista är nu uppdaterad efter den fenomenala segern för två veckor sedan på Ring Knutstorp. Under hela segerhelgen var Peugeot-föraren supersnabb och marginalerna till konkurrenterna var imponerande. Men framgången var inte helt oväntad.
– Segern på Knutstorp var efterlängtad av hela teamet. Jag tror att det är resultatet av en målmedveten satsning som alla har jobbat för under en längre tid. Trots att vi är ett litet team har vi nu bevisat att man med små resurser men med rätt kunskaper kan slåss om segrarna i STCC, säger Johan Stureson.

Segern var ett resultat av hårt och noggrant arbete av alla i teamet. Mekanikerna ställde in bilen optimalt och Johan valde helt rätt strategi.
– Bilen gick otroligt bra och vi var ganska överlägsna och det känns ju mycket inspirerande inför helgens uppgift, fortsätter Johan.

Senast Johan Stureson rattade sin Peugeot 407 på Gelleråsen i Karlskoga var i våras då det blev en stabil andraplats.
– Karlskoga är en varierad bana med en snabb raka, långsamma hårnålar och även långa snabba kurvor. En bana som påminner mycket om Knutstorp men som är snabbare, säger Johan.

Och det är en Johan Stureson med stärkt självförtroende som installerar sig i Värmland och siktet är högt inställt:
– På Knutstorp hittade vi mer grepp i bilen, vilket gav högre hastighet ut ur kurvorna. Och detta tror jag kommer att ge utdelning även i Karlskoga så därför är vi väldigt optimistiska om ett bra resultat, säger Johan.

Johan Stureson ligger nu trea totalt i sin Peugeot 407, med fem poäng upp till ledande BMW-föraren och regerande mästaren Richard Göransson.
– Det är otroligt jämnt fortfarande och det finns många poäng kvar att köra om så antagligen kommer tävlingen inte att avgöras före finalen på Mantorp Park i september där det delas ut dubbla poäng. Så att lyckas på super polen är otroligt viktigt framöver - senast var det vi tre som var snabbast på super pole som också var först i finalen, avslutar Johan.

05-08-17 Jimmy Optimist - Robin favorit
- Jag får ta det lite försiktigt på första sträckan, eftersom jag inte kört 206:an sedan South Swedish Rally i maj. Och det är ju ganska länge sedan... Jimmy Joge är stjärna i det svenska Peugeot-teamet. Inför näst sista deltävlingen i SM-serien - Rally Österlen i skånska Tomelilla nu på lördag 20 augusti - ligger Jimmy tvåa sammanlagt i värsting-klassen i Rally-SM (Trimmat 4WD). Upp till veteranen och flerfaldige svenske mästaren Mats Jonsson fattas bara 8 poäng. Men det är inte bara Jimmy Joge som ingår i det svenska Peugeot-teamet. I största SM-klassen - 2WD Otrimmat - heter favoriten Robin Sandberg. Robin kör teamets Peugeot 206 RC. Även han ligger tvåa i sin SM-klass.

Den 26-årige östgöten Jimmy Joge kör en av landets absolut häftigaste rallybilar - en Peugeot 206 WRC. I sommar har Jimmy dessutom gjort racingsuccé i teamchefen Gert Blomquists egen Peugeot 206 1,6 JTCC - så rallybilen har fått stå stilla:
- Jag tror inte att det är någon nackdel, att jag kört racing. Även om Mats Jonsson, Dick Wicksell och de andra konkurrenterna i Rally-SM har kört åtskilliga rallytävlingar under samma tid, säger Jimmy.
- Racingen är kort och explosiv - precis som specialsträckorna i Skåne på lördag. Det gäller bara att så snabbt som möjligt hitta tempot från i våras. Gör vi det så tror jag att vi ska kunna bjuda bra motstånd.

Jimmy Joge har en kort och intensiv karriär bakom sig. Han debuterade som rallyförare 1999. Bara två år senare - 2001 - vann han guld i Junior-SM med en Peugeot Grupp N. Guldet ledde till en plats i Peugeot Sport Sverige och SM-silver två år i rad - 2003 och 2004. - Jag fick köra Peugeot-teamets Super 1600-bil och tampades bl a mot PG Andersson. Men inför den här säsongen tyckte både Gert och Pelle Brinkenberg på Peugeot Sverige att jag skulle ta hand om ratten i teamets nya 206 WRC, berättar Jimmy.
- Och det hade jag inget emot, förstås, säger Jimmy. Som trivs både i rallyskogen och på racingbanorna:
- Racing är faktiskt kul. Betydligt trevligare än jag trodde. Men det är rally som är sporten nummer ett.

SM-ställningen, 4WD Trimmat:
1) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford WRC, 44 p, 2) Jimmy Joge, SMK Motala, Peugeot 206 WRC, 36, 3) Dick Wicksell, SMK Uppsala, Subaru WRC, 27, 4) Stig Olov Walfridson, MK Ratten Torsby, Mitsubishi WRC, 23.

SANDBERG UTMANAR
I Lilla Grupp N (Otrimmat 2WD) återfinns Peugeot-teamets andre förare - smålänningen Robin Sandberg. Robin kör teamets 206 RC med 2-litersmotor. Inför Rally Österlen ligger ekipaget tvåa i den stora, otrimmade 2-hjulsdrivna klassen, bara två poäng bakom ledande jämtlänningen Patrik Sandell. Robin Sandberg kom med i teamet så sent som i vintras. Det gick bra redan under vintersäsongen, men det är på sommarväg som smålänningen trivs som allra bäst. Utan tvekan är han favorit i Skåne på lördag.

SM-tävlingen 2WD, Otrimmat:
1) Patrik Sandell, Jämtlands MK, Renault, 57 p, 2) Robin Sandberg, Ryds MK, Peugeot 206 RC, 55, 3) Jonas Ericsson, Kolsva MS, Honda, 24, 4) Anders Karlsson, Säffle MC, Renault, 24.

TRE OLIKA SEGRARE
Sammanlagt startar närmare 50 bilar i SM-serien på lördag. Den dominerande klassen är 2WD Otrimmat. Där utgör Peugeot-bilarna ett markant inslag, eftersom tävlingen ingår i Peugeot Original Cup - Peugeot-förarnas egen rallyserie, där man slåss både om ära och om rejäla prispengar. Tre deltävlingar har körts hittills - och varje gång har olika förare segrat:
- Mattias Lindberg, Vänersborgs MK, vann första deltävlingen.
- I andra segrade Stefan Malmqvist från Mälaröarnas MK - efter en underbar fight med östgöten Danne Lundh.
- I tredje deltävlingen var det Katrineholms-föraren Andreas Abrahamsson som var snabbast.

Rent logiskt borde vinnaren i den här tävlingen bli östgöten Daniel Danne Lundh. Östergyllen-föraren har varit nära i samtliga deltävlingar, men han har sannerligen inte haft turen på sin sida. I South Swedish Rally fick han problem med framvagnen och överskred maxtiden, i andra deltävlingen fick han stryk med 0,7 sekunder. Och i tredje deltävlingen ledde han när han slog av en bränsleledning - och bilen fattade eld!

Favoriten Robin Sandberg får dock inte vara med och slåss i Cupen:
- Robin kör Peugeot-teamets egen bil och deltar inte i Cupen. Han får nöja sig med att slåss om SM-medalj, ler Folke Matrosow, informatör för gänget som kör Peugeot Original Cup.

Peugeot Original Cup. Topp 10 efter 3 deltävlingar:
1) Stefan Malmqvist, Mälaröarnas MK, 306, 30 p, 2) Andreas Abrahamsson, Katrineholms MK, d:o, 19, 3) Pär Karlsson, Lidköpings MSF, d:o och Mattias Lindberg, Vänersborgs MK, 206 RC, vardera 13, 5) Anders Nyberg, MK Orion, 306, 13, 6) Danne Lundh, Östergyllen RC, 206 RC, 10) 7) Karl Andersson, Linköpings MS, 306, 9, 8) Mattias Wennman, Rasbo MK, d:o, och Morgan Bengtsson, Grimslövs MS, d:o, vardera 5, 10) Johan Kindahl, Norrköpings MK, d:o, 4.

05-08-09 Marcus Grönholm – Kungen av Finland!
Det var femte gången Marcus Grönholm vann .nska VM-rallyt i Jyväskylä. En oerhört viktig seger som innebär att Grönholm kliver upp till andraplatsen i förar-VM och i och med att stallkompisen Markko Märtin dessutom körde sig till tredjeplatsen återtar Peugeot ledning-en i märkes-VM.
Marcus körde snabbt och säkert från start till mål. Under tredje dagen upptäcktes dock ett oljeläckage i styrningen och mekanikerna var tvungna att byta hela styrinrättningen på mindre än 10 minu-ter!
Marcus säkrade sin 17:e VM-seger och sa efter tävlingen: "Det var ett perfekt rally för oss. Vi anade redan från början att vi kunde vinna men visste inte säkert förrän vid sista nattuppehållet, när vi ledde med 1 minut, att vi skulle ta hem segern. Det var inget lätt rally – vi körde hela tiden fullt och jag var lite orolig för Timos (Marcus codri-ver) ryggskada varför jag tog det lite försiktigt över de värsta hoppen, vilket kostade oss tid. Hursomhelst var det fantastiskt att vinna här!"
Även Markko Märtin var nöjd efter täv-lingen: "Jag var inte helt nöjd med en tredjeplats men desto mer med det faktum att jag för första gången kände mig helt tillfreds med bilen. Fort-sätter det så här är jag säker på att vi kommer att visa .er goda resultat."
Teamchefen Jean-Pierre Nicolas var lika glad: "Rallyt slutade perfekt med en fantastisk seger för Marcus. Finaldagen blev med vår led-ning mer av en formalitet."

Förar-VM totalt:
1. Loeb 83 p.
2. Grönholm 55 p.
3. Solberg 53 p.
4. Märtin 48 p.
5. Gardemeister 47 p.
6. Rovanperä 22 p.
Konstruktörs-VM totalt:
1. Peugeot 106 p.
2. Citroën 105 p.
3. Ford 69 p.
4. Subaru 59 p.

Rally-VM 2005:
Återstående tävlingar:
26 - 28 aug Tyskland
16 - 18 sep Storbritannien
30 sep - 2 okt Japan
21 - 23 okt Frankrike
28 - 30 okt Spanien
11 - 13 nov Australien

Jens Edman bara två poäng från ledning
Peugeot är ett märke att räkna med även i DTC – Danmarks motsvarighet till STCC. Det har Peugeots svenske förare Jens Edman bevisat un-der .era säsonger, och inte minst under årets tävlingar där hans framgångar duggar tätt.
Efter den senaste och femte deltävlingen på Ring Djursland ligger Jens tvåa totalt, bara två poäng efter ledande Casper Elgaard.
På den kuperade och tekniskt svåra banan Ring Djursland var det Peugeot som stod för underhållningen och spänningen. De bägge Peugeotförarna Jens Edman och Martin Jensen levererade dagens fräckaste och mest nervpir-rande köring.
Men det blev en motig helg, Jens noterade en femte och en sjätte plats, men tack vare att resultaten i övrigt gick Jens väg är han nu bara två poäng från mästerskapsledningen. Jens berättar:
– Hela helgen var lite motig och jag .ck arbeta hårt för att hänga med. Vi var snabba på testerna i våras så vi trodde till en början att vi hade läget under kontroll inför helgen, men det skulle det visa sig att vi hade fel. Vi justerade bilens inställningar inför varje pass och det blev bättre och bättre hela tiden. Men inte tillräck-ligt.
– I superpole-kvalet .ck jag det inte att fungera, men det kändes ganska bra. Tiden var dock långt ifrån godkänd och jag slutade på en 8:e plats.
I det första racet .ck Jens en dålig start och hans snabba Peugeot 307 var nia ut ur första kurvan.
– Vi hade ändrat bilen en hel del inför lop-pet och det kändes till en början bra. Målet var att försöka bli femma eftersom jag då skulle få starta det andra racet från pole och det lyckades nästan. Jag lyckades bromsa mig förbi Mikael Nykjaer i sista kurvan innan mål men han sva-rade och lyckades få bättre fart ut ur svängen.
– Mikael knep femteplatsen och jag .ck se mig slagen med några ynka tusendelar, berättar Jens.
En start längst fram blev det istället en start från sjätte rutan.
från sjätte rutan.
– I andra loppet .ck jag en bättre start och lyckades passera Jan Magnussen. Sen blev det 15 varv med näst intill oförändrad ordning. De fem första åkte ungefär lika fort så det var omöjligt att passera någon. Jag försökte stressa Henrik Lundgaard som jag hade framför mig till ett misstag, men han gjorde ett felfritt lopp och jag .ck nöja mig med femte plats.
En sjätte och en femte plats var inte vad Jens hade räknat med när han åkte till Ring Djursland, men efter ett hårt arbete av både honom och teamet är han ändå nöjd.
Casper Elgaard hade en dålig helg vilket gjord att Jens knappade in på honom i det totala mästerskapet. Jens ligger fortfarande på andra plats men nu bara två poäng efter Casper.
Jens börjar nu ladda för nästa tävling som går på Jyllandsringen den 27-28 augusti.
– Det är en dubbelhelg, vilket innebär att vi kommer att köra två tävlingar på lördagen och två på söndagen. En mycket viktig helg alltså. Det är fortfarande många poäng kvar att köra om, men i och med att alla loppen skall räknas i mästerskapet är det viktigt att hela tiden ta sig i mål och ta poäng, avslutar Jens Edman.

DTC-mästerskapsställning:
1. Casper Elgaard 132 p.
2. Jens Edman 130 p.
3. Jan Magnussen 126 p.
4. John Neilsen 121 p.
5. Henrik Lundgaard 105 p.
6. Martin Jensen 91 p.
DTC forts. från sidan 1

Jens Edman närmar sig ledande Casper Elgaard i danska DTC.
DTC-program 2005
27 aug Jyllands-Ringen
28 aug Jyllands-Ringen
18 sep Padborg Park
2 okt Jyllands-Ringen

Se Peugeots hela nyhets brev, nr 4 med fina bilder>>


05-08-09 Joge kvalsnabb - Mangs toppar
Det började väldigt bra när JTCC - årets succéklass i svensk banracing - fortsatte med dubbeltävlingar på Ring Knutstorp den 6-7 augusti. Rallyföraren Jimmy Joge körde som aldrig förr med sin Peugeot 206 XS och knep andra kvalplatsen, bara 0,1 sekunder efter ledaren. I racet gick det inte lika bra. Jimmy gick i och för sig upp till ledning i helgens första final, men fick problem i regnet och föll bakåt. Jimmy gick till slut i mål på en för teamet blygsam tiondeplats. I den andra finalen gick det inledningsvis bättre. Jimmy startade från 10:e rutan, var ett tag upp på femte plats. Men inte heller den här gången fungerade det ända fram och Motala-föraren fick till slut finna sig att bli avflaggad som sjua.
- Bilen gick jättebra under kvalet. I racet - som kördes i ösregn - gick den inledningsvis fint, men motorn började misstända varje gång vi kom in i chikanen, vilket gjorde att konkurrenterna kunde attackera och ta sig förbi.

Den andra Peugeot-föraren i racet - Jocke Mangs från Södertälje - lyckades bättre och var den som fick försvara Peugeots färger på den skånskaracebanan. En tredjeplats i första och en femteplats i andra racet innebär att södertäljeföraren fortfarande håller ledningen sammanlagt.

Nästa deltävling i serien körs på Karlskoga Motorstadion den 20-21 aug. Jocke Mangs fortsätter att köra i serien medan Jimmy Joge väljer att stå över. Anledningen är att karlskogatävlingen kolliderar med nästa deltävling i SM i rally, Rally Österlen. Där ligger Jimmy tvåa i värstingklassen med Peugeot-teamets fyrhjulsdrivna, turboladdade 206 WRC.

Helgens JTCC-resultat, Topp 10.
Kval: 1) Marcus Ekström, Ford Fiesta, 1.12,4, 2) Jimmy Joge, Peugeot 206 XS, +0,1 sek, 3) Roger Eriksson, VW Golf, +0,3, 4) Daniel Andersson, Citroen C2, +0,5, 5) Jocke Mangs, Peugeot 206 XS, +0,6, 6) Johan Persson, Ford Fiesta, +0,9, 7) Fredrik Lestrup, Mini Cooper S, +0,9, 8) Joakim Ahlberg, Citroen C2, +0,9, 9) Mårten Sahlström, Suzuki Ignis, +1,0, 10) Rickard Johansson, Ford Fiesta, +1,2.

Race 1: 1) Ekström, 15.17,3, 2) Andersson, +1,7, 3) Jocke Mangs, Peugeot, +2,3, 4) Mikael Jansson, Ford Fiesta, +2,7, 5) Persson, +3,4, 6) Lestrup, 4,6, 7) Ahlberg, +11,6, 8) Sahlström, +12,3, 9) Eriksson, +14,2, 10) Jimmy Joge, Peugeot, +15,3.
Race 2: 1) Andersson, 17.06,4, 2) Lestrup, +1,5, 3) Jansson, +2,0, 4) Ekström, +3,2, 5) Jocke Mangs, Peugeot +8,2, 6) Johansson, +14,1, 7) Jimmy Joge, Peugeot, +16,4, 8) Eriksson, 18,3, 9) Persson, 18,4, 10) Victor Henriksson, Ford Fiesta, +18,7.

Sammanlagt efter 10 deltävlingar:
1) Jocke Mangs, Peugeot, 166 p, 2) Daniel Andersson, Citroen, 159, 3) Roger Eriksson, VW,118, 4) Joakim Ahlberg, Citroen, 105, 5) Marcus Ekström, Ford, 93, 6) Jimmy Joge, Peugeot, 81, 7) Johan Persson, Ford, 63, 8) Mårten Sahlström, 52, 9) Mikael Jansson, Ford, 48, 10) Fredrik Lestrup, Mini Cooper S, 29.

05-08-05 Stureson hopfull inför helgen på hemmabanan!
Johan Stureson var mycket nöjd efter torsdagens test på Ring Knutstorp inför femte deltävlingen av årets STCC. Efter att genomfört de flesta passen på torrt underlag presterade han konkurrenskraftiga tider under hela dagen.

-Det känns mycket bra, vi var en halv sekund snabbare än tidigare här på Ring Knutstorp så det är bara positiva vibbar vi fått inför helgens drabbning, säger Johan.

Stureson hann med ett 70-tal varv på hemmabanan med sin Peugeot 407 och låg och kämpade om förstaplatsen med bland annat totaltvåan, snabbe Volvoföraren Edward Sandström, som inledde dagen med ett par snabba varv. Även Sandströms teamkollega Robert Dahlgren, som ligger på en total sjundeplats, var med och fightades med Stureson i toppen.
-Det har känts bra hela dagen och sen hittade vi ett par saker som troligtvis kommer att göra oss ännu farligare i helgen, myser Johan.

Fjolårsmästaren och BMW-föraren Richard Göransson fanns också på plats och visade prov på gammal god form i allra sista stund och blev den som noterades för dagens snabbaste tid. Totalledaren så här långt, Thed Björk, rattade in sin BMW på den femte snabbaste tiden.
-Bra att jag fick mäta sig med dessa snabba konkurrenter, nu vet jag att jag är med i matchen inför racen, fortsätter Johan.

Det var många kommentarer om super polens återkomst i depåområdet och det var enbart positiva sådana, så på allra sista passet för dagen arrangerades ett fingerat super pole där samtliga lade på nya däck utom hemmasonen Johan Stureson, som efter dagens tester noterades för fjärde snabbaste tid.
-Kul det här, avslutar en hemlighetsfull Johan Stureson.


05-08-03 Irritaion i JTCC: Vikterna ändras!
Rallyföraren Jimmy Joge ligger på femte plats i nya racingklassen JTCC. Detta trots att östgöten i sin röda Peugeot har kört två deltävlingar mindre än konkurrenterna, som ligger före i sammandraget.

Till helgen är det dags igen.
Då handlar det om Ring Knutstorp i Skåne och årets femte dubbeltävling.
- Nu börjar jag komma in i sporten. Förra tävlingen upptäckte jag t ex att stolen var så stor att jag inte satt ordentligt. Fram till dess var jag så koncentrerad på allt som skedde runt omkring att jag missade hur jag skulle sitta, ler Jimmy. Som innan den här säsongen enbart sysslat med rally.

JTCC är årets succéklass i svensk racing. Här har Jimmy plötsligt blivit en av de nya stjärnförarna. Framgångarna innebär dock inte att allt är frid och fröjd. Jimmys bil ägs av rallyveteranen Gert Blomquist, som till vardags basar för Peugeots svenska rallyverksamhet. Gert valde att anpassa Peugeoten till etanoldrift, vilket orsakade stor uppståndelse i klassen:
- E85 är en blandning av etanol och bensin och fungerar perfekt i en modern
personbil. Vi var först med E85 - nu följer konkurrenterna tydligen efter, ler Gert.

Men - leendet försvinner snabbt:
- Nu har arrangörerna helt plötsligt skrivit om reglerna. I helgen ska Peugeot 206:an helt plötsligt bli tyngre. Vi och ytterligare ett antal team i andra bilmodeller ska tydligen bestraffas för att vi har blivit för duktiga, dundrar Gert och tillägger:
- Jimmy ligger ju femma och en annan Peugeot-förare - Jocke Mangs från Södertälje - leder serien sammanlagt.

Jimmy Joge kommenterar inte regelverket. Han kör i stället:
- Min uppgift är att göra så bra resultat som möjligt under året och teamet ska utveckla bilen för förare som vill köra Peugeot i JTCC nästa år.
- Jag tycker enbart att det ska bli kul att köra på Knutstorp - banan ser intressant ut.

Racinghelgen för Jimmys del startar med kval på lördag kl 11.35 medan helgens första race startar 15.50. På söndag kör man ytterligare ett race. Den tävlingen startar 14.25.

Ställningen i JTCC inför helgens tävlingar på Ring Knutstorp:
1) Jocke Mangs, Södertälje, Peugeot 306, 141 p, 2) Daniel Andersson,Ludvika, Citroen C2, 119, 3) Roger Eriksson, Dala Järna, VW Golf, 109, 4) Joakim Ahlberg, Krylbo, Citroen C2, 100, 5) Jimmy Joge, Tjällmo, Peugeot 206, 70, 6) Marcus Ekström, Avesta, Ford Fiesta, 56, 7) Johan Persson, Köping, d:o, 51, 8) Mårten Sahlström, Kalmar, Suzuki Ignis, 49, 9) Erik Helgerud, Norge, Ford Fiesta, 28, 10) Mikael Jansson, Uppsala, d:o, 23.

05-08-03 Äntligen är superpole tillbaks!
När STCC går in den avslutande delen av mästerskapet så är superpole systemet tillbaks. Äntligen tycker de flesta förare och deras team, eftersom nu är det prestationen i kvalet som avgör startordningen i första snabbracet och inte lottning. Det som gäller är alltså att föraren har ett enda kvalvarv på sig för att sätta en så snabb tid som möjligt, och Johan Stureson och Peugeot är mycket positiva till superpolens återkomst.
-Mycket bra, för nu är det upp till mig att leverera ett riktigt snabbt varv för att få en bra startposition, menar Johan. Det avgör sedan startordningen i första kvalracet, medan man sedan vänder på de sex främsta till andra kvalracet. Sen är det som tidigare att resultaten från de båda kvalracen avgör startuppställningen i finalen, fortsätter Johan.

Att det sedan är på Sturesons hemmabana Ring Knutstorp gör ju inte det hela sämre, 2003 blev det pole i en Seat och ifjol tog han pole i en Peugeot 307.
-Det stämmer! Historiskt sett har vi varit snabba här på Ring Knutstorp, så varför skulle vi inte vara det denna gången också, förklarar Johan.

Och den snabbheten skall man prova fram redan på torsdagen, då man genomför en testdag på Ring Knutstorp.
-Det skall bli riktigt roligt att få komma igång igen efter uppehållet och ställa in grejorna så optimalt som möjligt inför helgens race, berättar Johan. Vi har under säsongen fått fram en del positiva förändringar som vi vill testa även här på Knutstorp och se om det gör att vi bli än mer konkurrenskraftiga, förklarar Johan.

Och nu när det forna snabbvarvet är tillbaks så tror också Stureson att det blir de som ligger i toppen av mästerskapet som också kommer att dominera på kvalet.
-Det bör bli så, men sedan räcker det att man gör ett litet misstag för att hamna långt ner på gridden, men det är det som är tjusningen med detta kvalsystem. Du kan inte skylla på någon, utan det är upp till dig själv och teamet att vara så snabba som möjligt och göra ett så perfekt varv som möjligt. Det är så racing skall vara att man själv avgör sin startposition, avslutar Johan.

Newsracet på Ring Knutstorp är alltså den femte deltävlingen av årets STCC och nu får vi se hur mycket nerverna påverkas av det traditionella kvalet på ledande Thed Björk, BMW och totaltvåan Edward Sandström, Volvo och trean Tomas Engström, Honda. De jagas hårt av Richard Göransson, BMW samt Johan Stureson, Peugeot.

På återseende!

Glöm inte heller att besöka:
www.johanstureson.se

RESULTAT DELTÄVLING 4 FALKENBERG 2005-07-10
1. Robert Dahlgren Volvo
2. Richard Göransson BMW
3. Tomas Engström Honda
4. Edward Sandström Volvo
5. Thed Björk BMW
6. Jan Nilsson BMW
11. Johan Stureson Peugeot

FÖRARMÄSTERSKAPET TOTALT EFTER 4 DELTÄVLINGAR AV 8
1. Thed Björk BMW 61
2. Edward Sandström Volvo 58
3. Tomas Engström Honda 55
4. Richard Göransson BMW 52
5. Johan Stureson Peugeot 44
6. Fredrik Ekblom Audi 35

KONSTRUKTÖRSMÄSTERSKAPET TOTALT EFTER 4 DELTÄVLINGAR AV 8
1. Volvo 66
2. BMW 65
3. Honda 56
4. Peugeot 48
5. Audi 45
6. Alfa 32

RACEPROGRAM STCC 2005
6-7 Augusti
Ring Knutstorp

20-21 Augusti
Gelleråsen Karlskoga

3-4 September
Våler Banen (NO)

17-18 September
Mantorp Park

05-07-08 Stureson etta!
Johan Stureson fortsätter att imponera i årets STCC med sin Peugeot 407. Testet på Falkenbergs Motorbana på torsdagen resulterade i snabbaste tid före Opelföraren Tommy Rustad och Janne ”Flash” Nilsson i sin BMW.
– Det kändes bra! Det var tätt men vi var snabbast, ler Johan Stureson.

Det var uppehållsväder på förmiddagen medan det regnade på eftermiddagspassen, så Peugeot-teamet hann inte testa riktigt så mycket som planerat.
– Det stämmer! Vi hade gärna testat mer, men vi är ändå nöjda med de resultat vi presterade, fortsätter Johan.

Den nya delen av Falkenbergsbanan vållade inga större problem för totaltrean Stureson.
– Den nya passagen efter start och mål fungerade bra och de ändringarna vi gjorde var absolut i rätt riktning, säger Johan.

Peugeot var snabba på Falkenbergsbanan och samtidigt testades det för fullt på Franska Magny Cour och det testet avlutas ikväll med ett pass mellan klockan 19.00 och 23.15.

Innan racen i helgen drar STCC ut på stan i Falkenberg under fredagen. Klockan 12.15 startar man på järnvägsstationen och kör till det vackra torget där allmänheten kan se ekipagen fram till klockan 14.00. Därefter drar Stureson vidare med sin Peugeot 407 till Färgtema i Falkenberg där han kan spanas in mellan klockan 15.00 och 17.00.

STCC på TV!
10/7 12.30-1600 Viasat Sport 3 / Direkt
10/7 22.00-23.00 Viasat Sport 1 / Sammandrag
11/7 22.00-23.00 ZTV

05-07-08 Stureson finslipar formen!
Tre tuffa deltävlingar av årets STCC är avgjorda och nu drar cirkusen vidare till västkusten och Falkenberg till helgen. Topptrion Thed Björk, BMW, Edward Sandström, Volvo och Johan Stureson, Peugeot hade samtliga en lyckad helg senast på Anderstorp. Och Stureson laddar lite extra med en testdag redan på torsdagen.
– Efter de tre inledande racen har vi kommit fram till en hel del förändringar och justeringar i bilen som vi nu vill testa för att avgöra om de kan ge oss ytterligare fart. Bilen har stor potential och det gäller att utnyttja testdagarna maximalt för att fortsätta utveckla bilen, förklarar Johan Stureson.

Och det är inte bara på Falkenbergs Motorbana som det rullar en snabb Peugeot 407, utan också på franska Magny Cour. Där testar nämligen Peugeot Sport Engineering en 407-modell med inriktning på WTCC. Tester som kan ge resultat som sen kan komma att användas i Johan Sturesons fortsatta kamp i STCC.
– Det finns lite nya grejor som kanske kan ge oss fördelar här hemma i framtiden, ler Johan.

Men redan inför fjärde rundan av årets mästerskap har det skruvats hemma i IPS Motorsportsverkstad.
– Under denna treveckorspaus sedan Anderstorp har vi haft tid att gå igenom bilen grundligt och efter en del förbättringar är både bilen och jag i topptrim inför helgen, säger Johan.

Och det lär behövas i den stenhårda kampen om topplaceringarna och de viktiga poängen på den för året ombyggda banan i Falkenberg.
– Det är en mycket snabb bana och den nya kurvkombinationen efter start och mål ger ju lite extra krydda till det hela. Den långsamma och trånga passagen kommer säkerligen att leda till både fler omkörningar och kollisioner. Men banan passar både mig och bilen så det skall bli spännande att se vad vi kan prestera, fortsätter Johan.

Det är tätt i toppen med Thed Björk som imponerat stort med sin jämnhet på förstaplatsen, men han uppvaktas hårt av de allt snabbare Johan Stureson / Peugeot och Edward Sandström / Volvo som bara är åtta poäng efter i sammandraget. Tomas Engström / Honda är med i leken på sin fjärde plats medan fjolårsmästaren Richard Göransson / BMW haltar lite på femte plats, men honom kan man aldrig räkna bort liksom Fredrik Ekblom, Tommy Kristoffersson / Audi och Norges stolthet Tommy Rustad / Opel.


05-06-17 Rond tre i STCC: Anderstorp passar Peugot 407!
Till helgen drar STCC-cirkusen vidare till klassiska Anderstorp för årets tredje deltävling. Johan Stureson fightade till sig 18 nya poäng efter en strålande andraplats i Karlskoga senast.
– Det kändes mycket bra att åka hem med så många poäng efter en riktigt stökig tävling under skiftande väderförhållande, förklarar Johan.

I och med den stora poängskörden i Värmland ligger nu Johan Stureson och Peugeot riktigt bra till i sammandraget. Med sina 21 poäng efter två deltävlingar har man totalt en femteplats som utgångsläge inför helgen och det är inte långt till topp-tre placeringarna för skåningen.
– Det är rejält tätt mellan de åtta första i sammandraget, det är bara Thed Björk på första platsen som dragit ifrån en del. Annars kan man klättra ordentligt efter en bra helg men också ramla ner efter en dålig så det gäller att vara fokuserad till 110 procent, menar Johan.

Det var väl knappt någon som trodde att Johan Stureson skulle erövra en andraplats i Karlskoga med tanke på hur bilen såg ut efter sammanstötningen med Tomas Engström. Men trots att i stort sett hela fronten var intryckt lyckades Stureson kämpa till sig en pallplats
– Det var mest yttre skador på bilen och det såg värre ut än vad det var. Krockbalkarna gjorde sitt jobb så krocken påverkade inte bilens köregenskaper särskilt mycket, säger Johan.

Nu är det den 4,025 km långa banan Scandinavian Raceway som gäller och nya poäng skall åkas hem på den anrika slingan som Sven "Smokey" Åsberg startade redan 1968. Man kan nästan känna historiens vingslag när man vandrar i depåområdet och kanske blir Johan Stureson och Peugeot 407 en ny del i historien efter helgens uppgörelse.
– Det är en bana som håller internationell klass och karaktären finner man på banor utomlands, med höghastighetskurvor och långa rakor, och jag är övertygad om att 407:an passar utmärkt här, säger Johan.

Äntligen får vi se STCC-kampen göra sitt intågande på Anderstorp igen och favoriterna är som vanligt många i förhandssnacket.

Topplaceringar från Anderstorp finns redan på meritlistan hemma hos familjen Stureson. 1987 blev pappa Per Stureson trea i World Touring Car Championship och 1995 vann Johan Stureson Swedish Super Cup.

Vi avslutar med ett litet axplock från historieböckerna. För nästan exakt trettio år sedan avgjordes ett av många spännande Formel 1 lopp på Anderstorp och den gången vanns tävlingen av Niki Lauda / Ferrari före Carlos Reutemann / Brabham och tredjeplacerade Clay Regazzoni / Ferrari. Vår störste racingförare genom tiderna , Ronnie Peterson , slet hårt längre bak i fältet och slutade till slut på nionde plats.


05-06-08 Joge kör racing även i Anderstorp
Jocke Mangs fortsätter att överraska i nya succéklassen JTCC.
Att regnet öste ned över Karlskoga passade tydligen serieledaren och hans Peugeot 206 lika bra som solskenet under premiärhelgen för några veckor sedan. Seger i söndagens deltävling gjorde att avståndet till konkurrenterna ökade ytterligare.

Men Jocke Mangs i all ära.
Den som stal showen i den här klassen var rallyföraren Jimmy Joge, som rattade teamchefen Gert Blomquists egen Peugeot 206 XSi.
- Imponerande. Jimmy borde allvarligt fundera över att byta till racing,
berömde speakern Thomas Nilsson. Som inte alls hade räknat med att rallyföraren från Östergötland skulle hantera asfalt lika elegant som han hanterar grus på skogsvägar. Visserligen blev det ingen pallplats för Jimmy. Men väl två niondeplatser i två mycket täta race.
- Kul var det i alla fall. Nu fortsätter jag ett tag till. Och nu har vi bestämt att jag kör även på Scandinavian Raceway i Anderstorp den 18-19 juni, berättar Jimmy.

I JTCC används uteslutande standardbilar med 1600 cc-motorer. Modellutbudet är stort - Peugeot, Citroën, VW, Ford, Suzuki, MG, Mini Cooper och Chevrolet Lacetti. Och hittills har racen varit både täta och spännande.
Trots att helgens tävlingar på Karlskoga Motorstadion till största delen kördes i regn besökte inte mindre än 10.000 personer den välkända motoranläggningen.

JTCC, Ställningen i toppen efter fyra deltävlingar:
1) Jocke Mangs, Peugeot 206 XSi, 74 p, 2) Daniel Andersson, Citroën C2, 62, 3) Roger Eriksson, VW Golf, 59, 4) Joakim Ahlberg, Citroen C2, 48, 5) Marcus Ekström, Ford Fiesta, 37, 6) Mårten Sahlström, Suzuki Ignis, 32... 12) Jimmy Joge, Peugeot 206 XSi, 4.

05-06-02 Revansch i sikte!
Johan Stureson är ordentligt revanschsugen efter STCC-premiären på Knutstorp. Premiärhelgen är raderad, nu är det rond nummer två och revansch som gäller för Johan i sin Peugeot 407. Platsen är Gelleråsbanan i Karlskoga där Peugeotföraren knep en femte och en sjunde plats förra säsongen. I år är det pallplats som gäller och ingenting annat. Och potentialen finns! Det bevisade Johan på premiären i Knutstorp när han var på väg mot en topplacering.
- Allt såg jättebra ut under hela premiärhelgen fram tills incidenten med Ekblom, sen var allt hopp om en topplacering borta. Det positiva i loppet var att jag fick upp farten och kände att bilen har potential att slåss om topplaceringarna, säger Johan .
- På Knutstorp lärde vi oss mycket om vår nya Peugeot 407. Det är viktiga erfarenheter som vi har med oss till Karlskoga. Under racet i Knutstorp såg vi var vi var snabba och var vi tappade tid i förhållande till konkurrenterna. De svaga bitarna har vi jobbat stenhårt på för att bli ännu snabbare, försäkrar Johan.

Och det råder ingen tvekan om att den nya bilen kommer att göra bra ifrån sig på Gelleråsen.
-Karlskoga tror jag är en bana som passar Peugeot 407 bra. Det är en lite större och snabbare bana än Knutstorp. Här testade vi själva i våras och de varvtider vi presterade var mycket bättre än fjolårets, så jag tror absolut att vi är tillräckligt konkurrenskraftiga, säger en mycket revanschsugen Johan Stureson.

Sveriges nationaldag och andra omgången av Swedish Touring Car Championship med en laddad Johan Stureson på samma dag, vilken fest det kan bli!

SENASTE RESULTATET / RING KNUTSTORP 2005-05-22
1. Thed Björk BMW
2. Richard Göransson BMW
3. Tommy Rustad Opel
4. Edward Sandström Volvo
5. Fredrik Ekblom Audi
6. Tommy Kristoffersson Audi
10.Johan Stureson Peugeot

FÖRARMÄSTERSKAPET TOTALT EFTER 1 DELTÄVLING AV 8
1. Thed Björk
BMW / 24p
2. Tommy Rustad
Opel / 20
3. Richard Göransson
BMW / 18
4. Edward Sandström
Volvo / 16
5. Fredrik Ekblom
Audi / 12
6. Tommy Kristoffersson
Audi / 7
8. Johan Stureson
Peugeot / 3

KONSTRUKTÖRSMÄSTERSKAPET TOTALT EFTER 1 DELTÄVLING AV 8
1. BMW 20p
2. Volvo 17
3. Audi 14
4. Honda 11
5. Alfa 9
6. Peugeot 7

Maria Lantz
PR/Informationschef / Public Relations Manager


05-05-27 Joge debuterar som förare i JTCC Racing
- Det ska bli riktigt kul. Tror jag i alla fall!
Jimmy Joge har knappt hunnit ställa undan sin Peugeot 206 WRC - en av landets häftigaste rallybilar med prestanda i Formel 1-klass - efter framgången i South Swedish Rally förrän han ska tävla igen. Men - nu är det racing det handlar om. Och den supertrimmade 4-hjulsdrivna rallyracern byts mot en betydligt beskedligare standardbil - en otrimmad Peugeot 206 med 1600-motor. En bil byggd för nya succéklassen JTCC!
- När Gert frågade om jag ville köra hans bil i Karlskoga den 5-6 juni, sa jag ja direkt. Jag har faktiskt tagit racinglicens. Och jag har alltid gillat att tävla på asfalt.
- Fast det är klart. Karlskoga Motorstadion med 25 konkurrenter i samma race är kanske inte riktigt som att köra asfaltsträckorna i San Remo...

Jimmy Joge har på senare år etablerat sig i den absoluta rallytoppen. Först via det svenska Peugeot -teamets tvåhjulsdrivna Kit Car-bil, en specialbyggd fullblodsracer. Det blev silver i SM förra året. Och i år satsar teamet på värstingklassen med en 4-hjulsdriven, turbomatad 206 WRC. Och framgångarna fortsätter. Just nu liggen Joge och teamet tvåa i SM-serien efter ledande, flerfaldige SM-vinnaren Mats Jonsson.

Men nu är det slut på effektjakten. Nu får Jimmy nöja sig med en aldleles vanlig växellåda och en alldeles vanlig standardmotor på 1600 cc när han tar över ratten i Blomquist Svensk Bilsports Peugeot 206, byggd för nya succéklassen JTCC. Klassen premiärkördes på Ring Knutstorp förra veckan och blev både tät och spännande.
Då kördes bilen av motorjournalisten Linus Pröjtz.
- Vi vill inte ha någon fast förare i bilen det här året, utan går in för att vi ska lära oss sporten så effektivt som möjligt. Där passade Linus bra
- han är en duktig bil- och däcktestare.
- Nu sätter vi Jimmy bakom ratten. Jimmy är en strålande chaufför som bör
klara av den stora omställningen från en supertrimmad bil till standardbil utan problem, kommenterar Gert.

Tidplanen för Jimmy Joges och JTCC-klassens tävlande på Karlskoga
Motorstadion den 4-6 juni är följande:

Lördag 4 juni
Kl 11.55. Test.
Söndag 5 juni
Kl 10.50-11.25 Kval
Kl 16.25-16.40 Final 1
Måndag 6 juni:
Kl 14.25-14.40 Final 2

05-05-25 Robin suverän i Grupp N
Peugeot-teamet har också en bil i SM-seriens största klass - Lilla Grupp N. Bilen är en 206 RC och förare är smålänningen Robin Sandberg, som klev in i teamet inför den här säsongen.

Precis som Jimmy Joge har Robin gjort mycket bra ifrån sig ochförväntningarna var stora inför gruspremiären i Växjö:
- Det gick bra. Vi dominerade klassen totalt och tog in rejält på serieledande Patrik Sandell. Nu har Renault-föraren bara två futtiga poängs ledning, kommenterar Robin med ett leende. Robins tider med 206:an fick många rutinerade förare i större och starkare bilar att dra efter andan.
- Det var många som inte hängde med. Bilen gick som en raket på de småländska grusvägarna, skrattar Robin som var överlycklig över sin första seger i en SM-deltävling:
- Det här har jag drömt om ända sedan jag var liten pojke...

Teamchefen Gert Blomqvist är givetvis också nöjd:
- Det ska mycket till om vi inte ska ta guld i lilla Grupp N. 206 RC är klassens bästa bil är när man dessutom sätter den bäste chauffören bakom ratten måste det helt enkelt sluta bra!

SM-ställningen, Topp 6, Lilla Grupp N:
1) Patrik Sandell, Jämtlands MK, Renault Clio, 57 p, 2) Robin Sandberg, Ryd MK, Peugeot 206 RC, 55, 3) Jonas Ericsson, Kolsva MS, Honda, 28, 4) Anders Karlsson, Säffle MC, Renault Clio, 24, 5) Peter Zachrisson, Säffle MC, d:o, 21, 6) Tommy Vestlund, Borlänge MK, d:o, 19.

05-05-25 Joge stal showen i SSR
- Naturligtvis hade vi stora förväntningar innan start, men att äntligen ta full pott i en SM-tävling känns helt enkelt underbart. Jimmy Joge formligen strålade efter sin triumf i andra etappen av årets South Swedish Rally. Han hade slagit alla - framför allt gamle idolen och flerfaldige svenske
mästaren Mats Jonsson.
- Vi hade bestämt att vi skulle öppna hårt. Men inte hårdare än att vi kunde öka om det behövdes. Och taktiken fungerade. Mats slog oss under den
inledande etappen, men när vi skruvade upp tempot var det vi som tog kommandot!

Poängmässigt leder Mats fortfarande SM-serien.
Den rutinerade värmlänningen har 44 poäng mot Joges 36. Men konkurrenterna - som innan SSR flåsade Jimmy i nacken - har halkat efter.

South Swedish Rally har en 30-årig historia och körs sedan några år med Växjö som centralort. Tävlingen är tuff - tre tävlingsdagar och inte mindre än 20 specialsträckor ställer extrema krav på både bilar och förare.

Peugeot-teamet har förberett sig noga. Jimmy har testkört olika grusinställningar och dessutom testat som föråkare i en av vårens stora grustävlingar, Kong Christian Race.
- Vi har hittat rätt inställningar för grus, den saken är klar.Och så har vi förberett oss mentalt, vilket är lika viktigt.

Nu återstår två SM-deltävlingar. Det är Rally Österlen som körs i Skåne i augusti och SM-finalen, som körs i Köping i mitten av september.

SM-ställningen, WRC-klassen:
1) Mats Jonsson, Ford WRC, 44 p, 2) Jimmy Joge, Peugeot 206 WRC, 36, 3) Dick Wicksell, Subaru WRC, 27, 4) S-O Walfridson, Mitsubishi WRC, 24, 5) Thomas Schie, Toyota WRC, 11, 6) Eddie Hörbing, d:o, samt Per Johansson, Ford WRC, vardera 10.

05-05-18 Gruspremiär i Rally-SM: Joge lover öppna hårt!!
- Vi ska öppna hårt redan från start. Sedan får vi se hur vi står oss jämfört med konkurrenterna. Om det behövs får vi väl försöka öka... Jimmy Joge funderar på taktiken inför sin första riktiga grus-tävling med Peugeot-teamets WRC-bil, South Swedish Rally med start och mål i Växjö i helgen. Tävlingen startar redan på fredag och tar tre hela dagar i anspråk:
- Det ska bli jättekul att komma igång igen.

Det gick bra för Jimmy i vintras.
Efter de inledande tävlingarna i serien ligger han tvåa i SM-seriens tungviktsklass - WRC-klassen - efter ledande veteranen Mats Jonsson, som kör en WRC-Ford. Men det är ingen säker andraplats - bara två poäng bakom finns både Stig-Olov Walfridson, Mitsubishi och Dick Wicksell, Subaru som delar tredjeplatsen inför de avgörande sommartävlingarna.
- Spännande alltså. Och extra intressant att vi alla fyra alltså kör olika bilmärken...

Peugeot-teamet har föreberett sig noga. Jimmy har testkört olika grusinställningar och ställde dessutom upp som föråkare i en av vårens stora grustävlingar, Kong Christian Race.
- Vi har absolut hittat rätt inställningar på bilen. Och så har vi förberett oss mentalt, vilket är lika viktigt. Så just nu känner jag mig mest förväntansfull...

Peugeoteamet har också en bil i SM-seriens största klass - Grupp N 2WD. Även där är utgångsläget likadant: Robin Sandberg i en Peugeot 206 RC jagar ledaren, som i det här fallet är jämtlänningen och Renault-föraren Patrik Sandell. Robin klev in i Peugeot-teamets bil inför den här säsongen och gjorde precis som Jimmy Joge mycket bra ifrån sig. Att man nu övergår från snö och is till grus ser inte smålänningen som någon nackdel... En annan likhet mellan de två förarna i Peugeot-teamet är att även Robin jagas av bakifrån. Titelförsvararen i klassen - Anders Karlsson, renaultförare från Säffle - ligger bara en poäng bakom. Men det finns fler förare som kan sticka upp. Peter Zackrisson från Säffle, Tommy Westerlund, Borlänge och Jerker Axelsson, Trollhättan är några av sammanlagt 25 startande i klassen.

SM-ställningen Topp 3, WRC-klassen:
1) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford WRC, 26 p, 2) Jimmy Joge, SMK Motala, Peugeot WRC, 18, 3) S-O Walfridson, MK Ratten Torsby, Mitsubishi WRC och Dick Wicksell, SMK Uppsala, Subaru WRC, vardera 16 p.

SM-ställningen, Topp 3, Grupp N 2WD:
1) Patrik Sandell, Jämtlands MK, Renault Clio, 45 p, 2) Robin Sandberg, Ryd MK, Peugeot 206 RC, 25, 3) Anders Karlsson, Säffle MC, Renault Clio, 24.

05-05-18 Robin får inte vara med när Peugeot Cup drar igång!
- Robin Sandberg får inte vara med i Cupen. I de här sammanhangen är han att betrakta som fabriksförare! Folke Matrosow från Eskilstuna är den som håller ihop Peugeot Original Rally Cup, som drar igång i och med helgens South Swedish Rally. Förarna i Cupen utgör ett stort och viktigt inslag i Grupp N 2WD:
- Det har hänt en hel del från förra året. Några toppförare har antagit nya utmaningar och en del nya har tillkommit. Så det är svårt att gissa vem som ska vinna, kommenterar Folke.

I South Swedish Rally - som är en extremt dyr tävling för förarna med inte mindre än tre tävlingsdagar - är antalet startande begränsat.
- Räknar vi bort Robin Sandberg, som är en av de stora favoriterna i SM-klassen, så har vi främst Jonas Johansson, MK Ran, Mattias Lindberg, Vänersborgs MK, Jonas Olsson, Hässleholms MK och Danne Lundh, Linköpings MS.
- Samtliga fyra satsar stenhårt och kommer alla till start i likadana bilar som Robin, dvs nya Peugeot 206 RC.
- Dessutom kommer Stefan Malmquist, Mälaröarnas MK och Anders Nyberg, MK Orion till start. Stefan och Anders kommer med bilar från den förra generationen Grupp N-bilar, dvs 306 GTI.

Efter SSR ansluter ytterligare ett antal förare till Cupen, som lockar med en rejäl prispott - något som svenska rallyförare minsann inte är bortskämda med.

2004 vann hälsingeföraren Lars Sjöström Peugeot-Cupen efter en dramatisk avslutning. Bland annat rullade Andreas Hovind bort sina chanser att vinna. Rullningen gjorde att Enköpings-föraren slutade tvåa i sammandraget. Kvar i Cupen från förra året finns bronsmedaljören, Askersunds-föraren Jonas Johansson, Jonas avslutade förra året med seger i finalen och får finna sig i ett visst favoritskap den här säsongen. Om man räknar bort Robin Sandberg alltså. Robin får nöja sig med att vara en av favoriterna till SM-guldet...

05-05-18 Hektisk helg för Peugeot:
BÅDE RALLY-SM OCH BANRACINGPREMIÄR!
- Normalt pratar man bara om förarna och deras prestationer. Men den här gången är det mekanikerna som ska hyllas - oavsett hur det går i helgen! Gert Blomquist och hans Peugeot-team har bråda dagar. Tävlingsmekanikerna Mattias Aronsson och Christian Svensson förbereder teamets två rallybilar - Jimmy Joges Peugeot WRC och Robin Sandbergs 206 RC Grupp N - för start i helgens South Swedish Rally. Samtidigt lägger man sista handen vid den egna, nya banracingbilen - en Peugeot XS 1600, som ska debutera i JTCC-premiären på Ring Knutstorp samma helg!
- Mattias och Christian är fantastiska. Jag ska erkänna att det funnits stunder då jag tvivlat på att vi skulle hinna med. Men det ser bra ut.

JTCC är den nya supportklassen till STCC. Bilarna är baserade på vanliga gatbilar och reglerna är väldigt tuffa. Motorer - max 1600 cc - och växellådor får över huvud taget inte röras!- I år är vi i första hand med för att utveckla och testa, berättar Gert. Som valt att sätta motorjournalisten Linus Pröjtz från Bromma som förare under premiärhelgen:
- Därför tänker vi inte ha någon fast pilot utan väljer i första hand att låta unga, lovande racingförare få en chans. Men inte förrän vi kört första tävlingen.
- Linus har kört en hel del racing och framför allt jobbar han med däcktester på Teknikens Värld, så han passar perfekt som förare i debuten.

JTCC har lockat många olika bilmärken och förare och Lars Svensson på Ring Knutstorp räknar med att 18-19 förare ska komma till pemiären den 21-22 maj. Det är inte bara Blomquist-teamet som tycker att Peugeot 206 XC passar på racerbanan. En av klassens många intressanta förare är Jocke Mangs från Södertälje. Jocke - en gång i tiden juniorvärldsmästare i motocross - bytte till racing efter en ryggskada och har gjort bra resultat i både "gamla"JTCC och i GT-serien. Dessutom kommer välkände racingföraren Peggen Andersson med två förare i ett eget Peugeot-team.

Helgens STCC-premiär på Ring Knutstorp inleds redan på lördagsmorgonen med kval i de olika klasserna. 13.30 kör man första finalomgången. På söndagen startar finalomgångarna redan på förmiddagen, men JTCC väntar till 14.25 innan man kommer ut för helgens andra final.

Inför säsongspremiären har den skånska racerbanan fått en rejäl ansiktslyftning. Bland annat har man byggt en ny, stor depå och rejäla serviceanläggningar. Även banan har justerats. Bland annat har en del gamla, ökända skyddsmurar tagits bort.

05-05-18 Äntligen STCC-premiär!
Den långa väntan är över, äntligen är det premiär för årets Swedish Touring Car Championship och tittar man på försäsongstesterna så lär det bli ett otroligt tufft mästerskap.

Förra året kom Johan Stureson till start i premiären i allra sista stund, men knep trots det en imponerande pallplats. I år kommer han inte bara väl förberedd utan också i en helt ny Peugeot 407. Så allt talar för en lyckad säsong för den rutinerade 31-åringen från Kristianstad, som är laddad till tusen:
– Det känns bra och man är riktigt sugen på att köra tävling igen, det har varit en lång vinter. Under testerna har jag hunnit köra bort all rattrost så nu ska det fightas, säger Johan.

Testerna med den nya bilen har gått över förväntan och Johan har tillhört de snabbaste, trots att man inte haft allt för mycket inställningsdata att jobba med. Den nya 407:an har visat sig vara klart snabbare än fjolårsbilen, Peugeot 307, så allt är bara positivt inför premiären på hemmabanan Ring Knutstorp.
– På försäsongstesterna har bilen fungerat bra, inga tekniska missöden. Det är ju en helt nykonstruerad bil men allting kändes bra från början. Den 3 maj körde vi test på Knutstorp och bilen visade sig vara mycket potent där, fortsätter Johan. Förra året minns Johan Stureson bäst pallplatsen i premiären, de båda andraplatserna på Mantorp Park, den hårda uppgörelsen med Rikard Rydell samt Pole position på Ring Knutstorp. Och det är en fokuserad

Peugeot-förare som äntrar scenen i helgen.
– Vi hoppas självklart på fler pallbesök. Årets upplägg med två kval-race och ett huvud-race kommer säkert att bjuda på en del överraskningar. En realistisk målsättning är topp tre med någon racevinst. Men vi kommer att få kämpa för det, det är många om det i år, avslutar Johan.

Årets STCC innehåller åtta deltävlingar, med klassiska Anderstorp och Vålerbanan i Norge som nya på programmet. Det ser ut att bli det jämnaste mästerskapet någonsin, och nyheten med flygande start lär ju inte göra det mindre spännande i första kurvan.

RACEPROGRAM STCC 2005
21-22 Maj
Ring Knutstorp

5-6 Juni
Gelleråsen Karlskoga

18-19 Juni
Anderstorp Racing Club

9-10 Juli
Falkenbergs Motorbana

6-7 Augusti
Ring Knutstorp

20-21 Augusti
Gelleråsen Karlskoga

3-4 September
Våler Banen (NO)

17-18 September
Mantorp Park


05-05-11 Jämt även i Falkenberg!
Falkenbergs Motorbana var nästa depåstopp för de hårt testande STCC-stallen innan premiären den 22 maj. Ett test som innehöll det mesta, både jämna tider och rejäla avåkningar. Snabbast var Tommy Kristoffersson i Audi och avåkningarna stod Richard Göransson samt Edward Sandström för. Johan Stureson i Peugeot 407 höll sig dock rutinerat på banan, men nöjd var han inte med resultatet, trots att man bara var tre tiondelar efter.
-Nej! Vi är inte nöjda, även om vi inte var allt för långt efter, men vi fick inte riktigt till det på den nya delen av banan, förklarar Johan Stureson.

Man har byggt ett långsammare parti efter start- och målrakan, och just där tappade Peugeot-teamet lite mycket för att vara helt nöjda. Men på de övriga partierna hade de inga större problem att konkurrera med de övriga teamen, som denna gång också innehöll de båda Volvoförarna Edward Sandström och Robert Dahlgren.
-Tyvärr räckte det inte riktigt till idag, men vi har en del tid på oss innan vi tävlar här på Falkenberg så det skall nog fixa sig, förklarar Johan.

Och tittar man på varvtiderna så är det som vanligt denna säsong mycket jämt, och i topp-åtta-listan idag så kan vem som helst vinna. Man skall inte heller glömma att dagens test var det första på Falkenbergsbanan med nya Peugeot 407, så teamet hade inte mycket inställningsmöjligheter att jobba med.
-Nej, det stämmer och vi har en hel del detaljer som är under produktion som vi inte hann få tills idag, och förhoppningsvis kan det förbättra tiderna även på denna bana, fortsätter Johan.

Testturnén har annars gått över förväntan, den nya 407-modellen har övertygat på samtliga banor man testat på, så det ser onekligen bra ut för Johan Stureson inför den spännande premiären den 22 maj på hemmabanan Ring Knutstorp.

Och innan premiären i Skåne så återstår det ytterliggare ett test, och det genomförs på Norska Vålerbanan. En bana som är ny på STCC programmet för i år.

TESTRESULTAT FALKENBERG 050510
1.Tommy Kristoffersson Audi 46.280
2.Robert Dahlgren Volvo 46.310
3.Thed Björk BMW 46.336
4.Edward Sandström Volvo 46.442
5.Tomas Engström Honda 46.458
6.Mattias Andersson Alfa Romeo 46.548
7.Richard Göransson BMW 46.612
8.Johan Stureson Peugeot 46.636

Peugeot 407 STCC
MOTOR
Placering: Frontmonterad, tvärställd
Antal cylindrar: 4
Slagvolym: 1997 cm3
Maxeffekt: 280 hk vid 8500 vpm
Topp: Aluminium
Ventiler: 4 per cylinder
Cylinderblock: Aluminium
Motorstyrning: EFI

KRAFTÖVERFÖRING
Koppling: Sachs kolfiber
Växellåda: Hewland 6-växlad sekventiell

HJULUPPHÄNGNING
Fram: Dubbla bärarmar
Bak: Multilänk
Stötdämpare: Öhlins
Hjul: 9x17 tum

BROMSAR
Fram: 332 mm ventilerade skivor, 4-kolvs
Vikt: 1150 kg inklusive förare

Förare 407 STCC
Johan Stureson
Född: 3 Augusti 1973
Bor: Kristianstad
Yrke: Kalkylator
Tävlat i racing: 13 år
Racing karriär: Startade i karting 1983-91, svensk mästare 90.
1992-94 tyska Formel BMW-mästerskapet, tvåa totalt 94.
1995-96 Tyska Formel 3b-mästerskapet, mästare 96.
1997-98 tyska Formel 3-mästerskapet.
1999-00 Europeiska Truck Mästerskapet o int GT race.
2001-2002 svenska GT-mästerskapet, SM-guld 02.
Övrigt: pappa Per DTM-mästare 1985.
STCC karriär: Debuterade i STCC 2003 för Seat / Podium. Slutade 11.
2004 Planerade han för ett nytt år hos Seat. När de i sista stund hoppade av startade
Johan och människorna runt honom på rekordtid ett Peugeot-team. Slutade sjua i
mästerskapet och uppmärksammades bl. a för en tuff segerfight med Rickard Rydell
på Mantorp.

05-05-10 Snygg debut för 206 WRC
– och starskottet för Peugeot rallycup har gått:
Nu är den på "banan", Peugeot Sport Sveriges skarpladdade 206 WRC. Debuten skedde redan i Vinterpokalen där Jimmy Joge och codrivern Mikael Johansson körde och knep en hedrande andraplats.
Efter fyra specialsträckor och samman-lagt drygt 24 mil var Jimmy och Micke nöjda med sin andraplats trots att man var utanför vägen vid något tillfälle och en del av fronten sedan låg kvar i skogen.
Sedan dess har Jimmy, Micke och teamet med stor framgång tränat på grusunderlag i Växjötrakten och man agerade sedan föråkare under lördagen i Kong Christian Race i Kristi-anstad och även där kunde man justera lite.
Jimmy Joge och codrivern Mikael Johansson körde första rallyt med teamets nya rallyracer, 206 WRC i Vinterpokalen i Sandviken.
Efter fyra specialsträckor och samman-lagt drygt 24 mil var Jimmy och Micke nöjda med sin andraplats trots att man var utanför vägen vid något tillfälle och en del av fronten sedan låg kvar i skogen.
Sedan dess har Jimmy, Micke och teamet med stor framgång tränat på grusunderlag och man har agerat föråkare i Kong Christian Race i Kristianstad. Självklart passade man även där på att justera lite.
Dock återstår många testpass och juste-ringar innan man är klara. Den 21 maj är det dock dags för Sydsvenska rallyt.
2. på att justera lite. Dock återstår många testpass och juste-ringar innan man är klara. Den 21 maj är det dock dags för Sydsvenska rallyt.


Bilfakta Peugeot 206 WRC
Motor: 4-cyl. 1997 cc / Maxeffekt: 300 hk
Växellåda: Xtrac 5-vxl sekventiell
Motorstyrning: Magnetti Marelli
Turbo: Garret Hjulupphängning: Öhlin
Stolar: Sparco / Bälten: Sparco
Fälgar: OZ Racing / Däck: Michelin
Vikt: 1230 kg

05-05-10 Gert sålde rallybilen och bygger ny bil för banracing
Nu sladdar Peugeot 206 ut på racerbanorna i juniorsats-ning med Peugeot 206 JTCC.
– Man blir aldrig för gammal för nya utma-ningar!
Nu satsar rallyveteranen och chefen för Peugeot Sport Sverige, Gert Blomquist, på ett nytt projekt. Han har sålt en av sina rallybi-lar – en Peugeot 106 Kit Car – till en förare i Grekland och istället har Gerts privata team –
Blomquist/Svensk Bilsport – byggt en bil för den nya svenska racingklassen JTCC!
– Meningen är att bilen ska vara klar till premiären i maj. Men faktum är att jag inte vet vem som ska köra den ännu. Men det är ju .era veckor kvar till premiären, säger Gert optimis-tiskt.
– Men unga, duktiga racingförare lär det ju .nnas gott om, så det ska väl lösa sig...
Teamet bestämde sig ganska sent för att delta och har därför inget kontrakt med någon förare. Det innebär att det kan bli olika förare vid alla race. I första racet, på Ring Knutstorp, kommer dock Linus Pröjtz, till vardags reporter på Teknikens Värld, att köra den ombyggda Peugeot 206:an.
Målet med banracingbygget – som är baseras på en Peugeot 206 16 XS – är att hjälpa de privatförare som väljer att satsa på Peugeot i den nya klassen att testa och ta fram rätt delar.
– Vi har mycket god hjälp av Peugeot Sport Frankrike, som har stor erfarenhet av banracing.
Men Gert har inte bara egna bilar. Till-sammans med Peugeot Sport Sverige förfogar han över en imponerande bil- och förarpark:
Östgöten Jimmy Joge kör teamets dyrgrip,
fyrhjulsdriven Peugeot 206 WRC (se föregå-ende sida).
Smålänningen Robin Sandberg kör teamets Grupp N-bil, en tvåhjulsdriven 206 RC.
Och så bygger man alltså en Peugeot 206 1600 för nya racingklassen JTCC.
arna som körs i samband med årets STCC.

Förutom de här bilarna förfogar teamet över en publikvänlig Peugeot 206 Kit Car – den 2-hjulsdrivna Grupp A-bil som Jimmy Joge tog SM-silver med förra året i vilken Gert och Lena ska försöka komma till start i någon av årets tävlingar.
Peugeot satsar på ung-domar i Peugeot Cup
Planeringen inför sommaren är med andra ord intensiv.
– Ja, vi ska testa lite grus både med WRC-bilen och med Grupp N-bilen innan SM drar igång igen med South Swedish Rally den 20-22 maj.
– Samtidigt sparkar vi igång Peugeot Ori-ginal Cup 2005 – serien för de privatförare som tävlar med Peugeots Grupp N-bilar. Samman-lagt ingår sju deltävlingar varav en ska köras på asfalt i Danmark.
Peugeots rallycup är en Cup med rejäla prispengar. I varje deltävling går 10.000 kr till segraren och förstapriset till den som vinner to-talt är 75.000 kr. Övriga blir heller inte lottlösa – tvåan totalt får 50.000 kr, trean 35.000 kr osv ned till tiondeplatsen som belönas med 5.000 kr.

– Dessutom lägger vi på en extra prispott till juniorer. Det är 25.000 kr till ettan, 15.000 till tvåan och 7.500 till trean.
– Så om en junior vinner kan han alltså kamma hem 100.000 kr enbart i slutpremier!

Peugeot Original Cup 2005:
20-22 maj South Swedish Rally (SM)
11 juni L-E T Memorial, Säf.e
2 juli Slagelse, Danmark (asfalt)
20 aug Rally Österlen (SM)
3 sept Linköpings MS
9-10 sept Kolsva MS (SM)
Final: Datum och tävling meddelas senare.
Se hela utskicket med bilder i PDF (565 kb)>>

05-05-04 Tätt i toppen på Ring Knutstorp
STCC testet på Skånska Ring Knutstorp genomfördes under perfekta väderförhållanden och en av de gladaste var nog hemmasonen Johan Stureson i sin nya Peugeot 407. Trots att Johan Stureson fortfarande inte testat med nya däck så blev han trea, hack i häl på fjolårsmästaren Richard Göransson som var snabbast före Thed Björk, båda i BMW.

-Måste ju spara något till senare, skämtade Johan.

Efter testet på Anderstorp har man gjort en hel del ändringar på den nya 407:an och trots att bilen är större än fjolårsmodellen fungerade det utmärkt även på en knixig bana som Ring Knutstorp.
-Bilen känns smidig och vi har hittat en bra balans, så det är bara att fortsätta på det spåret, fortsätter Johan.

De enda som fattades på dagens test var Volvo och Mercedes, men trots deras frånvaro var det tillräckligt tätt i toppen för att förstå att årets mästerskap kommer att bli rysligt spännande, kanske det bästa någonsin. De sex främsta Richard Göransson BMW, Thed Björk BMW, Johan Stureson PEUGEOT, Tomas Engström HONDA, Tommy Kristoffersson AUDI, Fredrik Ekblom AUDI är kapabla vinnare allihopa.

Och inte långt efter med en uppåtgående formkurva finner vi Jan ”Flash” Nilsson BMW, Mattias Andersson ALFA ROMEO samt Jens Hellström HONDA.

Nu drar testturnén vidare till Falkenbergs Motorbana den 10 maj och det är en optimistisk Johan Stureson som åker hem och laddar om.
-Det skall bli roligt och spännande att se vad vi kan göra där, avslutar en leende Johan Stureson.

TESTRESULTAT RING KNUTSTORP 050503
1.Richard Göransson BMW 1.02.558
2.Thed Björk BMW 1.02.640
3.Johan Stureson PEUGEOT 1.02.697
4.Tomas Engström HONDA 1.02.753
5.Tommy Kristoffersson AUDI 1.02.864
6.Fredrik Ekblom AUDI 1.02.865
7.Jan Nilsson BMW 1.03.124
8.Mattias Andersson A ROMEO 1.03.267
9.Jens Hellström HONDA 1.04.119

RACEPROGRAM STCC 2005
21-22 Maj
Ring Knutstorp

5-6 Juni
Gelleråsen Karlskoga

18-19 Juni
Anderstorp Racing Club

9-10 Juli
Falkenbergs Motorbana

6-7 Augusti
Ring Knutstorp

20-21 Augusti
Gelleråsen Karlskoga

3-4 September
Våler Banen (NO)

17-18 September
Mantorp Park

Maria Lantz
PR/Informationschef / Public Relations Manager


05-04-08 Gert sålde rallybilen - bygger nytt för racing
- Man blir aldrig för gammal för nya utmaningar!
Nu satsar rallyveteranen Gert Blomquist på ett nytt projekt. För några dagar sedan sålde han en av sina rallybilar - en Peugeot 106 Kit
Car - till en förare i Grekland. Så nu har Gerts privata team - Blomquist/Svensk Bilsport - en bil för nya, svenska racingklassen JTCC!
- Meningen är att bilen ska vara klar till premiären i maj. Men faktum är att jag inte vet vem som ska köra den ännu. Men - det är ju flera veckor kvar till premiären, säger Gert optimistiskt.
- Vi funderade på att sätta rallyföraren Jimmy Joge att köra racingbilen. Men tyvärr krockar STCC (där nya JTCC ska köras) och SM-serien i rally, så det går inte.
- Men unga, duktiga racingförare lär det ju finnas gott om, så det ska väl lösa sig...

Målet med banracingbygget - som naturligtvis baseras på en Peugeot 206 - är att hjälpa de privatförare som väljer att satsa på Peugeot i den nya klassen att testa och ta fram rätt delar.
- Intresset från privatförarna är stort vad gäller JTCC och för vår del är det naturligt att hjälpa till, eftersom vi jobbar med Peugeot till vardags. Vi kom in i bilden väldigt sent, så vi får väl ta 2005 som ett testår att utveckla och ta fram rätt delar för asfalt och bana.
- Vi har mycket god hjälp av Peugeot Sport Frankrike, som har stor erfarenhet av banracing.

Men Gert har inte bara egna bilar. Tillsammans med Peugeot Sport Sverige förfogar han över en imponerande bil- och förarpark just nu: Östgöten Jimmy Joge kör teamets dyrgrip, en fyrhjulsdriven Peugeot 206 WRC. Smålänningen Robin Sandberg kör teamets Grupp N-bil, en tvåhjulsdriven 206 RC.
Och så bygger man alltså en Peugeot 206 1600 för nya, svenska racingklassen JTCC.

Förutom de här bilarna förfogar teamet över en publikvänlig Peugeot 206 Kit Car - den 2-hjulsdrivna Grupp A-bil som Jimmy Joge tog SM-silver med förra året.
- Den planerar jag faktiskt att köra lite själv. Jag är mycket förtjust i Hässleholms asfalttävling den 1 maj, så där ska jag definitivt vara med.
- Det blir faktiskt första gången som jag själv ska tävla med den bilen så det blir lite extra spännande. Dessutom ska jag försöka få med mig Lena (Lindberg - sambo och codriver) i högerstolen. Även om hon är lika ringrostig som jag.

Tester - och en Cup
Planeringen inför sommaren är med andra ord intensiv.
- Ja, vi ska testa lite grus både med WRC-bilen och med Grupp N-bilen innan SM drar igång igen med South Swedish Rally den 20-22 maj.
- Samtidigt sparkar vi igång Peugeot Original Cup 2005 - serien för de privatförare som tävlar med Peugeots Grupp N-bilar. Sammanlagt ingår sju deltävlingar varav en ska köras på asfalt i Danmark.

Peugeots rallycup är en Cup med rejäla prispengar.
I varje deltävling går 10.000 kr till segraren och förstapriset till den som vinner totalt är 75.000 kr. Övriga blir heller inte lottlösa - tvåan totalt får 50.000 kr, trean 35.000 kr osv ned till tiondeplatsen som belönas med 5.000 kr.
- Dessutom lägger vi på en extra prispott till juniorer. Det är 25.000 kr till ettan, 15.000 till tvåan och 7.500 till trean.
- Så om en junior vinner kan han alltså kamma hem 100.000 kr enbart i slutpremier!

Tävlingsprogrammet i Peugeot Original Cup 2005:
T1: 20-22 maj, South Swedish Rally (SM)
T2: 11 juni, L-E T Memorial, Säffle
T3: 2 juli, Slagelse, Danmark (asfalt)
T4: 20 aug, Rally Österlen, Trelleborgs MK (SM)
T5: 3 sept, Linköpings MS
T6: 9-10 sept, Kolsva MS (SM)
Final: Datum och tävling meddelas senare.

05-03-02 Gert nöjd med starten: - Peugeot har bra utgångsläge inför sommaren!
Gert Blomquist - teamchef för smålandsbaserade Peugeot Sport Sverige - är en krävande herre. Sällan nöjd - ständigt spanande efter tänkbara problem... Men när det gäller vintersäsongen i årets SM-serie i rally är han faktisktriktigt positiv.
- Säger du det? Ja, faktiskt. Just nu känner jag mig lika nöjd som 1999, då jag och Lena körde hem Peugeots första SM-guld i Grupp N, 2WD...

Gert har två anledningar att känna sig nöjd:

För det första:

Jimmy Joge med Peugeot-teamets häftiga 206 WRC ligger tvåa i 4-hjulsdrivna
värstingklassen. Framför sig har den unge östgöten - som gör sin första
säsong i en WRC-bil - bara veteranen och flerfaldige mästaren Mats Jonsson.

För det andra:
Nye teammedlemmen Robin Sandberg ligger tvåa i SM Grupp N 2WD med teamets Peugeot 206 RC. RC:n är den modell som teamet började testa och utveckla förra året. Nu när tävlandet inletts på allvar har det alltså börjat strålande. Bara vinterspecialisten Patrik Sandell har fler SM-poäng än Robin och Peugeot-teamet.
- Det har gått över förväntan med tanke på att förarna är nya i sina
respektive bilar. Dessutom är ingen av dem speciellt rutinerad på vinterväg. Men de har skött sig utomordentligt.
- I Sandviken fick Jimmy order att öka farten, vilket han gjorde. Tiderna på sträckorna var mycket bra.
- Robin hade order att ta sig i mål på en bra placering. Vilket han gjorde.

Närmast väntar sommarsäsongen som inleds med EM-tävling, South Swedish Rally. Gert är - inte överraskande - lite orolig:
- Stormens härjningar i Smålands-regionen är väl kända och vi vet att specialsträckorna ligger i områden där massor av röjning återstår. Men oavsett vad som händer med sträckorna planerar teamet att starta med båda bilarna i en lämplig tävling innan sommardebuten:
- Båda förarna behöver testa bilarna på grus. Delvis för att vi justerar om från vinter till sommarsättning på fjädrar och dämpare. Men framför allt för att ingen av dem har kört sina bilar på grus tidigare.
- Men det är ett senare problem.
- Just nu gläds hela teamet över att båda ekipagen har ett bra utgångsläge inför kommande SM-tävlingar.

South Swedish Rally körs den 20-22 maj och följs av skånska Rally Österlen den 20 augusti samt SM-finalen i Köping den 9-10 september. I South Swedish och i SM-finalen kör man om dubbla poäng, så poängmässigt är det långt kvar innan serien är avgjord.

SM-ställningen inför sommarsäsongen:
WRC: 1) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford WRC, 26 p, 2) Jimmy Joge, SMK Motala, Peugeot WRC, 18, 3) Stig Olov Walfridson, MK Ratten Torsby, Mitsubishi WRC, 16.
Gr N, 2WD: 1) Patrik Sandell, Jämtlands MK, Renault Clio, 45 p, 2) Robin Sandberg, Ryds MK, Peugeot 206 RC, 25, 3) Anders Karlsson, Säffle MK, Renault Clio, 24.

05-02-23 Robin satsar fullt: Kör för att vinna!
- Det kändes bra i Östersund. Sista dagen kunde jag åka med full attack. Sågivetvis åker jag till Sandviken för att vinna på lördag. Robin Sandberg är nykomling i SM-seriens 2-hjulsdrivna Grupp N-klass. Han kör svenska Peugeot-teamets bil, en Peugeot 206 RC:
- I debuten i Östersund kändes det lite ovant och jag hade problem att hitta bromspunkterna. Det gjorde att körningen blev lite ojämn.
- Men andra dagen började det stämma och sista dagen kunde vi köra med full attack. Då gick det att åka en växel högre genom kurvorna.

SM-deltävlingen i Östersund för några veckor sedan var lång och krävande. I Sandviken handlar det om en helt annan typ av tävling:
- Ja, det är två rejäla, långa sträckor som körs två gånger var. Så det kommer att kännas sprintbetonat och alla kommer att ladda maximalt.
- Ändå blir det ganska långt - sammanlagt 11,2 tävlingsmil.

I premiärtävlingen i Östersund triumferade hemmafavoriten Patrik Sandell efter en mycket fin körning som imponerade på alla - inklusive Robin. Som förresten ger många av konkurrenterna med beröm godkänt.
- Det är väldigt hög klass på förarna. Så den som vill vinna i Sandviken får
inte göra ett enda misstag. Då kommer någon av konkurrenterna att ta över...

Totalt ställer närmare 50 ekipage upp till start i Sandviken. Sammanlagt kommer 20-talet ekipage till start i den 2-hjulsdrivna Grupp N-klassen. Bland annat ledande Pontus Sandell och titelförsvararen Anders Karlsson, Säffle och Tommy Vestlund, borlängeföraren som delar tredjeplatsen i SM-tabellen med Anders Karlsson. En annan förare att se upp med är nye Peter Zachrisson från Säffle. Robin Sandberg är tvåa i tabellen.

SM-ställningen, Gr N, 2WD inför Sandvikens tävling på lördag: 1) Patrik Sandell, Jämtlands MK, Renault Clio, 30 p, 2) Robin Sandberg, Ryds MK, Peugeot 206 RC, 16, 3) Tommy Vestlund, Borlänge MK, Renault Clio och Anders

05-02-23 SM i Sandviken: Jimmy tänker höja tempot
- Målet är att höja tempot ett snäpp. Mats Jonsson är givetvis storfavorit, men de övriga ska vi försöka ge en rejäl match. Östgöten Jimmy Joge sitter i år i en riktig WRC-bil - en Peugeot 206 WRC. Efter debuten i Östersund för några veckor sedan delar Jimmy tredjeplatsen i SM-tabellen med en annan nykomling i klassen, Per Johansson. Framför sig har han uppsalaföraren Dick Wicksell plus ledande veteranen och flerfaldige svenske mästaren Mats Jonsson.

- Jag är nöjd med att det gick så pass bra i Östersund. Bilen är i och för sig lättkörd, men det gäller att våga. Och jag tycker väl inte att jag fick till det riktigt som jag ville förrän på de allra sista sträckorna, funderar Jimmy.
- Då kändes det att vi började hitta bromspunkterna och att vi kunde gå in iv kurvorna på ett annat sätt.

Jimmy har marscherat raskt genom klasserna.
Steget från debuten 1999 i en standard-Volvo till årets säsong i det Svenska Peugeot-teamets rallyracer 206 WRC - med acceleration värre än en Formel 1-bil - har varit stort:
- Klart man känner stundens allvar och att vara en av killarna som slåss i WRC-toppen. Det gäller att skaka av sig respekten så att man kan fokusera sig på körningen, ler Jimmy.

Sammanlagt är 10 ekipage anmälda till SM-seriens värstingklass, WRC-klassen.
- Mats Jonsson är favorit förstås. Och att både Dick Wicksell och Per Johansson kan åka fort, det såg vi i Östersund.
- Dessutom ska vi inte glömma Eddie Hörbing och Stig Olov Walfridsson, som båda har kapacitet att vinna, säger Jimmy Joge. Som mellan SM-tävlingarna ²kopplade av² med att köra Svenska Rallyt i Peugeot-teamets 2-hjulsdrivna Grupp A-bil:
- Jag tror inte att det är någon nackdel att skifta mellan klasserna. Det är potenta bilar båda två och det handlar framför allt om att få mil i kroppen.

SM-ställningen, WRC-klassen inför Sandvikens tävling på lördag: 1) Mats Jonsson, Forshaga MC, Ford WRC, 20 p, 2) Dick Wicksell, SMK Uppsala, Subaru WRC, 16, 3) Jimmy Joge, SMK Motala, Peugeot 206 WRC och Per Johansson, Ford WRC, vardera 10


05-02-08 Efter framgången i Östersund. Nu skiftar Jimmy till Svenska och 2wd
- Det var kul - otroligt kul!
Jimmy Joge sken som en sol efter sin tredjeplats i Jämt-Rallyt. Leendet satt i hela vägen till Hagfors - för direkt efter målgång inleder teamet träningen inför Svenska Rallyt, som startar i Karlstad på torsdag.
- Vi tränar två dagar - tisdag och onsdag. Sedan rullar det igång på allvar fredag morgon. Samtidigt skiftar den unge östgöten bil - från 4-hjulsdrivet till den betydligt mindre, 2-hjulsdrivna Peugeot 206 1600, som han och codrivern Micke Johansson ska köra i den svenska VM-tävlingen.
- Visst hade det varit skoj att köra WRC-bilen även i Svenska Rallyt. Men tiden mellan tävlingarna är alldeles för knapp. Därför blir det 1600-klassen för vår del. Men motståndet är bra, så det känns enbart inspirerande säger Jimmy.

Några omställningsproblem räknar inte Jimmy med att bilbytet ska medföra:
- Absolut inte. Jag har ju kört 1600:an ett par år nu, så jag räknar med att satsa fullt från första metern.
I Östersund däremot - där hade Jimmy stränga order att ta det försiktigt:
- Det var ganska skönt egentligen, för det var rätt tufft i mörkret första kvällen. Men det gick bra, vi gjorde inga misstag. Och en del sträcktider är jag riktigt nöjd med!
- Fast visst var det ovant med en så otroligt potent bil. Kurvorna överfaller en hela tiden och det är besvärligt att hitta rätt bromspunkter.
- Å andra sidan är WRC-bilen fantastisk att köra. Den är otroligt stark och man kan välja spår på ett helt annat sätt än med en 2-hjulsdriven.

1600-klassen har inte VM-värdighet i Svenska Rallyt, så Jimmy och hans konkurrenter går ut ganska långt bak i fältet . Själv har han fått startnummer 71. Minuten framför sig har han regerande världsmästaren i klassen, PG Andersson. Och bakom sig duktige engelsmannen Guy Wilks plus nya svensklöftet Peter Zachrisson, Säffle.
- Totalt sett är det är ett väldigt bra startfält - många bilar och ovanligt många svenskar, säger Jimmy. Som ser fram mot starten i Svenska Rallyt med förtjust förväntan:
- Livet är väldigt trevligt just nu. WRC-debuten i Jämtland var inspirerande!

Också stallchefen Gert Blomquist går mest omkring och myser:
- Ja, det gick ju dessutom bra för Robin Sandberg, som debuterade i vår 206 RC Grupp N uppe i Östersund. Robin slutade tvåa totalt i klassen. Mer kan man inte begära.

Det blev en lyckad WRC-debut i Jämt-Rallyt för Peugeot-föraren Jimmy Joge
(bilden). I Svenska Rallyt till helgen får dock WRC-bilen vila - då är det
2WD och Peugeot 206 1600 som gäller.


05-01-25
Robin Sandberg kör Peugeot i Snow Rally!
- Det blir väldigt spännande. Ska försöka öppna lite försiktigt, så jag hinner lära mig bilen. Målsättningen är att vi ska ta oss i mål. Sedan får vi se hur långt det räcker...

Den 4-5 februari debuterar 32-årige Robin Sandberg från Växjö i Peugeot-teamets 206 RC. Det sker i årets första SM-rally - Snow Rally i Östersund. Där tar smålänningen för första gången upp kampen med sina nya motståndarna i N3, SM-klassen för tvåhjulsdrivna Grupp N-bilar.
- Robin är en mycket duktig förare, som jag följt under flera år. Det känns rätt att ge honom chansen. Det säger Gert Blomquist, teamchef för Peugeot Sport Sverige. Gert är själv mycket nöjd med den nya modellen, som teamet utvecklade under förra året, och som nu ska SM-debutera på allvar:
- De tester som vi gjorde med Jimmy Joge som chaufför förra året lovar gott. Bilen är mycket konkurrenskraftig!
Robin Sandberg är en erfaren och rutinerad tävlingsförare - i stort sett har han tävlat i hela sitt liv.
- Jag var 6 år när jag började med motocross. Men när jag var 19 blev det byte till fyra hjul och kaross. Tyckte det var bättre att bilen och inte kroppen fick ta smällarna. Framgångarna kom rätt snabbt. Men riktigt uppmärksammad blev smålänningen då han i början av 2000-talet gjorde come back efter ett års bortavaro och ledde den nationella delen av South Swedish Rally med en minut. Tyvärr höll satsningen inte hela vägen - han for av och skrotade riktigt ordentligt när han skulle väja för en sten på innern:
- Jag var rädd för punktering så jag höll ut men hamnade i det lösa. Det fanns inte en chans att hålla bilen kvar på vägen.
- Numer väjer jag inte för hinder...
Året efter bytte han till en udda bil - en turboladdad, tvåhjulsdriven Saab, och började tävla i den 4-hjulsdrivna WRC-klassen. Vilket gjorde att han fick slå ur underläge. Det gillar publiken - så helt plötsligt blev smålänningen en av de stora publikfavoriterna. Saaben behåller han för andra tävlingar. Men i SM tar han alltså klivet över till N3 (Grupp N med 2-litersmotorer) där han tävlar på samma villkor som alla andra:
- Det blir kul, eftersom alla har i stort sett samma förutsättningar.

Gert Blomquist och Per Brinkenberg, Peugeot Sverige lovade i höstas att teamet under 2005 skulle satsa på tre klasser. Nu är målet nått:
- Jimmy Joge kör hela SM-serien med teamets "värstingbil" - en turbomatad, 4- hjulsdriven Peugeot 206 WRC. Dessutom kommer vi - med Jimmy som chaufför - till start i Svenska Rallyt med vår tvåhjulsdrivna 206:a i 1600-klassen. Och så kör Robin Sandberg vår 206 RC i N3-klassen. Tro bara inte att Gert och hans mekaniker hinner pusta ut och ta igen sig:
- Ånej, vi ansvarar för föråkarbilarna i Svenska Rallyt och ska hinna med det också. Föråkarna - bl a Mats Jonsson och Björn Waldegård - kommer också att köra var sin 206 RC N3