<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan
SSK 2007-2010


www.sskracing.com

1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006-201010-04-19 Givande testhelg på Kinnekulle Ring med SSK
Stockholms Sportvagnsklubb (SSK) arrangerade sin sedvanliga testhelg på Kinnekulle Ring. Denna är öppen för alla racerförare. En hel del förare från många olika klasser tog chansen att få kontrollera att bilen var i ordning inför säsongen samt att man fick bort lite rattrost. Det var bilar från STCC, Porsche Carrera Cup, nya och gamla Camaro Cup-bilar, JTCC, Radical, Shortcar, Ginetta Cup, Roadsport, olika långloppsbilar samt självklart alla SSK´s egna klasser. SSK´s egen plantskola, Renault Junior Cup, har fungerat som inkörsport i standardbilsracing i många år nu och i år är intresset större än på väldigt länge. 15 bilar skall köra årets säsong och de flesta av dessa fanns på plats i helgen. I samband med denna testhelg kördes även en licenskurs. 27 förare fick sin nya licens. Två av dessa deltagare körde sina första varv på Kinnekulle i helgen i just Renault Junior Cup och det var Hanna Tolstrup och Emelie Mattsson. Dessa två tjejer har kört kart innan, men detta var första gången de körde standardbil. En annan klass inom SSK som är på stark frammars i år är Volvo Original Cup. I fjol blev det klart att man numera även får köra med 850-modellen och fyra nya bilar fanns med i helgen. Tre av dem visade tyvärr upp vissa barnsjukdomar, men det skall bli spännande att se hur väl de står sig mot de andra modellerna när det kommer till tävling. Nytt för i år i SSK-serien är Porsche-klassen för gamla Carrera Cup-bilar. En del förare kommer dessutom dubblera och köra både i STCC och i SSK. Vi fick se en ny Porscheförare i helgen som tog chansen att lära sig banan. Det ser väldigt ljust ut för SSK inför årets racingsäsong som i år startar i Karlskoga första helgen i maj. Det är dessutom 30 årsjubileum för SSK-serien i år.

För mera information, besök gärna SSK´s hemsida: www.sskracing.com
09-10-13 Mekanikerhelgen avrundar SSK-säsongen
Till helgen är det dags för den traditionella Mekanikerhelgen på Kinnekulle Ring. Det är säsongens sista arrangemang för Stockholms Sportvagnsklubb. Det ges tillfälle för mekaniker och spekulanter att provköra bilar samt att man passar på att ge sina sponsorer en rejäl åktur runt banan. Vi kommer att få se idel leenden från dem som med stapplande ben kravlar sig ur tävlingsbilarna efter åkturen. Det brukar komma bilar från när och fjärran från många olika klasser för att ta chansen att delta på denna annorlunda racehelg. Det är även licenskurser under helgen. Här skolas morgondagens racerstjärnor och de får sina första racevarv på Kinnekulle Ring.

För mera information, besök SSK´s hemsida: www.sskracing.com
09-10-05 SSK-Final
Årets SSK-final kördes på Kinnekulle Ring under ganska kalla och blöta förhållanden. Fredagen ägnades åt friträning och den avslutades med ett race för den norska klassen Seven Racing. Det racet skulle ha körts på Rudskogen för en månad sedan, men efter diverse trubbel hanns det inte med den gången. Daniel Björk Nordgaard vann racet med tre sekunder före Ådne Halstenrud och Torbjörn Lunden Bjerke.

Lördagen inleddes med kval. Superkart körde sedan första racet. Emil Gustavsson hade tagit pole. Hans överlägsenhet var häpnadsväckande. Hans poletid var sju sekunder bättre än tvåans!!! Förklaringen låg i att han var den ende som körde på regndäck på den våta banan. Vädret var dagens snackis, för det pendlade mellan fuktigt och kallt till blött och kallt. Det var osäkert in i det sista vilka däck man skulle välja. Starten gick och racet dominerades stort av Michael Johansson. Det blev stora tidsdifferenser. Han vann racet med 27 sekunder före Orvar Bergqvist och ytterligare åtta sekunder före Emil Gustavsson. Detta innebar att det var första gången som en SuperVkart vann totalt! SuperVkarten lanserades för ett par år sedan. Den har tagits fram av Lennart Landström och den är ett billigare och mera driftsäkert alternativ till de vanliga superkartarna. Skillnaden ligger i en lite snällare motor samt variatordrift. På torrt väglag har den varit någon sekund långsammare än de traditionella superkartarna, men nu kom alltså första segern. Nu hade däcken en stor betydelse i det här racet. Johansson och Bergqvist var de enda som körde på slicks. I det andra racet var det ingen tvekan om däckvalet längre, nu var det riktigt blött. Tomas Roosemark tog hand om kommandot och han ledde från start till mål. Stefan Malm startade sist, men han körde upp sig till andra plats och var bara 0.8 sekunder efter i mål. Veteranen Börje Gustavsson kom trea. I SSK´s Superkartserie blev det Emil Gustavsson som vann. Han har verkligen blommat ut som förare i år. Vid SM-finalen på Gotland vann han sista racet tidigare i år. Orvar Bergqvist tog hand om andraplatsen, endast en poäng efter. Stefan Malm kom trea slagen med ytterligare två poäng. Malm hade segern som i en ask, men en avåkning i första racet gjorde att han ”bara” mäktade med tredjeplats i år.

I Seven Racing stod Thomas Faraas i pole. Serieledande Torbjörn Lunden Bjerke fick inte till det i kvalet så han startade först från nionde rutan. Faraas tog starten och han drog iväg som en avlöning. På det femte varvet när gick ut på rakan, såg han något orange i backspegeln, men han reflekterade inte så mycket på det. När han passerade depån tyckte han att det började kännas lite varmt. När han tittade i backspegeln igen var det något stort och orange, bilen hade tagit eld. Han slog på full broms och kastade sig ur bilen. Han klarade sig oskadd, förutom en stukning av ena foten. Bilen brann intensivt och det krävdes en massiv insats av SSK´s duktiga funktionärer för att få stopp på elden. Det visade sig att bränsleledningen hade gått sönder och bensinen rann ut på avgasröret. Racet avslutades bakom säkerhetsbilen och Ronny Vestengen vann före Daniel Björk Nordgaard och Oscar André Sandberg. Serieledaren Bjerke bröt racet med en trasig vattenslang.

I andra racet vänder man på de sex första. Nu var det riktigt blött. Polemannen Ådne Halstenrud var den ende som hade fri sikt. När startfältet körde på två led under bron körde Nils-Henrik Henningstad på innern, där det var en stor vattensamling. Han fick vattenplaning och drog upp ett stort moln av vatten. De bakomvarande hade absolut ingen aning om vad som hände framför dem. Flera bilar snurrade och körde på varandra. Alla kom dock iväg igen, utom Stine Julie Winås som fick motorhaveri (det hade inte med startincidenten att göra). Halstenrud ledde racet före Sandberg, som fick vattenplaning och snurrade av. Samma öde drabbade Vestengen som gick baklänges i räcket under bron. Mitt i allt kaos gjorde Heidi Frydenhaug sitt livs race. Hon startade från tolfte rutan, men hon lyckades smyga sig upp genom fältet och hon körde i mål på andra plats bakom Halstenrud. Nordgaard slutade trea. – Det var absolut ingen sikt på banan idag. Jag provade att öppna visiret, men det var lika grått ändå, sa Nordgaard efteråt. Torbjörn Lunden Bjerke tog sig i mål på femte plats, och det räckte för att han skulle vinna Scandinavian Master i Seven Racing före Daniel Björk Nordgaard och Ådne Halstenrud. Årets Bestefarvinnare blev Göte Lundblad.

Formula Basic hade även sin säsongsfinal i Factor-X Cup på Kinnekulle. Inför finalen stod det klart att endast Anders G Lindstad och Olav Opås kunde vinna cupen. Opås dök tyvärr aldrig upp, så man kan säga att Lindstad vann på WO. Han behövde inte ens köra racen. Christopher Seander stod i pole, men det var Thomas Guttormsen som tog hand om ledningen i första racet. Han utmanades hårt av Marcus Larsson, Seander och årets stjärnskott; 13-årige Elling Sebastian Aarvik. Larsson var den som attackerade hårdast till att börja med, men han tappade på slutet då motorn började misstända. Både Aarvik och Seander tog sig förbi Guttormsen. Seander lyckades pressa sig förbi Aarvik, men fick vattenplaning och hamnade i gruset. Aarvik vann före Guttormsen och Aleksander T Schjerpen. Larsson hann i alla fall sätta snabbaste tid och han startade därför i pole i andra. Det var dock Aarvik som tog starten. Larsson pressade så mycket han orkade hela racet igenom, men han lyckades aldrig ta sig förbi. Aarvik höll undan och vann före Larsson och Seander. Lindstad vann Factor-X Cup före Opås och Aarvik. I SSK-serien av Formula Basic vann Lindstad före André Andersson och Marcus Larsson.

I Renault Junior Cup hade Gustav Rickhamre en ganska stabil ledning inför finalen, men han hade absolut inte råd med att bryta. Rickard Hansson har varit höstens stora stjärna och han stod i pole. Rickhamre gjorde som vanligt en bra start och han var först under bron. Hansson kontrade redan på andra varvet och lyckades pressa sig förbi Rickhamre genom Kvarnkurvan, men det var inte många millimetrar mellan bilarna. Hansson drog ifrån och vann med 7.8 sekunder före Rickhamre och Kim Andersson. Rickhamre hade ingen anledning att utmana och han tog därmed hand om seriesegern. Andersson slutade tvåa och Hansson trea, endast en poäng efter Andersson. Hanssons fina avslutning på säsongen med tre raka segrar gör att han nu får finna sig att vara favorit till titeln nästa år. – Vi hade motorproblem på Raceweek och renoverade den efter det. Vi fick aldrig samma fart som innan. Hela hösten har varit nervös om det skulle räcka eller inte, sa Rickhamre. – Årets säsong har gått långt över förväntan. Richard har aldrig tävlat i gokart och vi hade därför inte räknat med att vara med i toppen. Årets målsättning var att om möjligt ta en pallplats, sa Richards mamma Kicki. Tim Svenssons föräldrar Kenneth och Anette fick ett specialpris från alla juniorer för att de alltid ställer upp och fixar med allt möjligt.

I heatet för Volvo Original Cup, SSK Klass 1, Beetle Cup och Standard Production stod Erik Jonsson i pole med sin Volvo. De fem första platserna togs av Volvoförare. Jonsson tog starten före Jan Johansson, Jimmy Eriksson och debutanten Ida Ericsson som körde ”Långens” Volvo 850. På femte varvet satte Eriksson in en stöt på Johansson, som snurrade runt. Han träffades i sidan ännu en gång av Eriksson, så att motorfästena gick av och han tvingades bryta. Eriksson bedömdes skyldig till påkörningen och diskades efter racet. Ida Ericsson chockerade både sig själv och alla andra med att köra i mål på andra plats, tillika den bästa placeringen någonsin för en 850 i Volvo Original Cup. Zandy Meurling kom trea. Marcus Söderqvist brukar vara med och utmana i toppen med sin Beetle, men den här gången stämde det inte i regnet och han slutade femma i racet före Jonas Lövstad som var ensam i Standard Production. Jonny Andersson debuterade i Klass 1 med en helt nybyggd Citroën C4. Han vann klassen med en sekund före veteranen Kjell Holgersson. Fredrik Ring tog det lugnt och blev trea, det räckte för honom för att vinna serien i år. Sören Åkesson hade en liten chans att ta guldet, men det försvann helt när han snurrade på första varvet. Han slutade i alla fall tvåa i serien före Ove Ring. I Volvo Original Cup var Erik Jonsson klar mästare redan innan finalen. Jimmy Eriksson slutade tvåa och Jan Johansson blev trea. I Beetle Cup fick vi tyvärr bara se två entusiaster i år. Marcus Söderqvist vann samtliga race före pappa Bosse

Det avslutande racet innehöll klasserna Yokohama Cup, SSK Classic och SSK Klass 2. Jörgen Adlén lyckades ta pole med sin Classicbil före Eric Persson, Yokohama Cup. Det var en prestation i sig. I det regniga racet kunde dock inte Adlén hålla emot Persson som är en väldokumenterad regnspecialist. – Jag hade inga regndäck med mig, så jag tänkte inte ens starta racet, men frugan tyckte att är du ändå här så är det väl klart att du skall köra, sa Adlén. Persson ryckte ifrån de andra, men Martin Sventén kom smygande. Hans bil gick bara fortare och fortare. Han hade inga problem att ta sig förbi Persson. Även veteranen Ulf Andersson tog sig förbi Persson på slutet. Andersson firar 40 år som racerförare i år! Det blev trassel med tidtagningen på slutet och det tog tid innan resultatlistan blev rätt, men till sist enades man om följande resultat: I Classic vann Ulf Andersson före Jörgen Adlén och Claes Hanström. Hasse Grönlund kom aldrig till start då svänghjulet lossnade på träningen. Grönlund kunde ändå ta på sig kavajen redan innan racet då ingen kunde hota hans seger i alla fall. Han vann serien före Bengt Nordin och Claes Hanström. Reine Bergström hade inga problem att vinna racet i Klass 2 före Roger Ekman och Ingvar Nilsson. I serien blev det nästan samma ordning. Bergström vann före Nilsson och Ekman. Yokohama Cup 1 vann Eric Persson racet före Lars Brandström och Bengt Nordin. De slutade på samma placeringar i serien. I Yokohama Cup 2 vann Sventén före Jan-Eric Lindgren och Kjell Frykås. Även här slutade de på samma sätt i serien. I klass 3 vann Stefan Jacobsson racet före Camarodebutanten Maggan Hagman och ytterligare en debutant; Leif Andersson som kom till start med den mycket ovanliga bilen Sunbeam Rapier. Han har hållit på och bygga på den här bilen sedan 1982! Nu var det alltså premiär. Som väntat var det en del barnsjukdomar. Värst var en obalans i kardanstången som blev värre i farter över 170 km/h. Andersson kommer tillbaka nästa år med en bil som är helt i ordning, lita på det! Björn Davidsson kom inte till start då hans växellåda gav upp redan i kvalet. Han vann ändå serien före Stefan Jacobsson och Stefan Inerud. – Yokohama Cup är perfekt för Camaro Cup-bilar. Bilen passar rakt in i SSK´s reglemente som handen i handsken. Nästa år när den nya Camaron kommer så kommer det att bli många gamla bilar över. En del väljer säkert att flytta över drivlinan till den nya bilen. Jag skulle tippa att man kan köpa en gammal Camaro utan drivlina för 20-30 000 kronor. Sedan kan man t ex köpa en Corvettedrivlina för ca 30 000 kr och vips har du en bil som är perfekt och billig för Yokohama Cup, tipsade Stefan Jacobsson om.

Kvällen avslutades med middag och prisutdelning i alla klasser. Årets SSK-mästare skulle naturligtvis koras och titeln togs i år av Gustav Rickhamre, Renault Junior Cup. Anders Dahlgren delade ut priser i förbundsmästerskapet i racing där Kim Andersson vann före Reine Bergström och Marcus Larsson. Anette Blomqvist fick ett specialpris för att hon alltid förser alla med underbart god mat vid alla tävlingar. Funktionärernas specialpris till årets funktionär gick till SSK´s egna Papparazzifotografer Bengt-Åce Gustavsson (Papparozzi) och Hannele Björemo (Mammarizza). SSK´s ordförande Micke Carlsson uppmärksammades också då han efter två år kommer att lämna klubban vidare vid nästa årsmöte. Han tackade alla för allt i år. Det började tufft, men allt blev bättre under året och med hjälp av krafttag från alla inblandade står SSK väl rustade inför framtiden. Man ser med tillförsikt fram emot nästa säsong som kommer att inledas på Karlskoga Motorstadion. Det som redan är klart för nästa år är en ny klass för gamla Porsche Carrera Cup-bilar samt att den nya Ginetta G50-modellen kommer att köras i Yokohama Cup. Kvällen fortsatte med dans till levande musik till långt in på småtimmarna. Även norrmännen hade fullt ös i eget tält och de trivs bra med SSK. De kommer mer än gärna tillbaka nästa år.

För mera info, gå in på SSK´s hemsida: www.sskracing.com

09-09-22 Final för Sportvagnsmästerskapet i Falkenberg
Sportvagnsförarna i Sportvagnsmästerskapet körde sina finaltävlingar på Falkenbergs snabba racerbana.
Roadsport har varit den största klassen i år och Roadsport A har varit störst klass i klassen. Joakim Granfors kom in som en frisk fläkt i årets mästerskap. Han började året med att köra Modsport, men när man kom till andra deltävlingen i Karlskoga var Modsportklassen inställd pga för få anmälda. Då konverterade Granfors till Roadsport istället. Klassbytet behövde han inte ångra, för åtta tävlingar och åtta segrar senare kan han numera titulera sig mästare i Roadsport A. Christer Almqvist kom tvåa och Lars Macklin trea. I Roadsport B har Malin och Anders Eriksson varit bäst i år, ända till finalen där Max Lindblom istället tog en dubbelseger. Malin och Anders vann i alla fall klassen före Lindblom. I Roadsport C har Fredrik Westin dominerat i år med sin Lotus Elise bland alla Miator. Han kom aldrig till Falkenberg, men vann ändå klassen. Fredrik Henriksson fick äntligen kliva överst på pallen och han passade på att göra detta i båda racen. Han tog därmed hand om andraplatsen i klassen. Niklas Falk hade samma slutpoäng, men slutade trea.

Jaan Tolli var bäst i Modsport I. Han vann båda racen i Falkenberg, trots att han snurrade i båda racen! Han vann även klassen, trots att han inte var med i Anderstorp. Ingvar Sand kom tvåa och John-Erik Öberg kom trea. I Modsport II vann Peter Eriksson båda finalracen och även klassen. Douglas Wichers kom tvåa och Bo Johansson trea.

Clubmanklassen växte till sig mer och mer under säsongen. Fjolårsmästaren Stewart Stjernholm vann det ena racet i premiären i år och nykomlingen Henrik Andersen vann det andra. Säsongen fortsatte med att Stefan Mumm och Petter Berger också tog segrar och Mumm var den som till sist knöt ihop säcken och vann serien före Andersen och Berger.

För mera information, besök vår hemsida: www.spvm.se


09-07-20 Dags för sommarens höjdpunkt på Kinnekulle Ring
Nu är det dags för sommarens höjdpunkt för alla racingentusiaster, nämligen Raceweek på Kinnekulle Ring. Stockholms Sportvagnsklubb kör SSK-Serien sedan 1971 och Raceweek är årets höjdpunkt. Årets tävling ser ut att bli något i hästväg. Över 170 bilar är anmälda och man kör i fyra dagar för att hinna med allting. Flera stora gästklasser förgyller tävlingen eller vad sägs om SM i Superkart, JSM för Ginetta G20 Cup samt RM i Radical. Dessutom får vi se de norska klasserna GT, Formula Basic, Shortcar och Standard Production. SSK kör dessutom sina egna åtta klasser. Det kommer med andra ord bli en riktig folkfest! Som vanligt är det en massa kringarrangemang den här helgen som t ex tipspromenad, grillfest, karaoke och dans till levande musik. Det är en fartfylld helg för hela familjen där både gamla och nya förare möts. Detta är en helg som går i kärlekens tecken, både till bilar och till människor!

För mera information, besök vår hemsida: www.sskracing.com
09-07-20 Radical på ny bana
STCC har tagit semester, men inte Radicalförarna... De passar istället på att köra en deltävling ihop med SSK-serien på Kinnekulle Ring under deras stora sommarfestival Raceweek. Det är en stortävling med över 170 bilar där även flera norska klasser är inbjudna. Det är första gången Radicalserien kör på Kinnekulle Ring, men däremot har några Radicalbilar gått på banan tillsammans med Sportvagnsserien någon gång. Banan blir en ny bekantskap för flera av förarna. Den är en riktig förarutmaning. Det svänger hela tiden och det gäller att hitta det rätta flytet, man kan aldrig slappna av. Kinnekulle är många förares favoritbana. Förutom att det är en stor racertävling är det en festival för hela familjen med många kringaktiviteter som t ex tipspromenad, grillfest med karaoke och dans.

För mera info, besök SSK´s hemsida: www.sskracing.com
09-06-29 Het Racing på Kinnekulle Ring
Stockholms Sportvagnsklubb körde årets tredje deltävling i SSK-Serien. Racen kördes på hemmabanan Kinnekulle Ring i stekande högsommarvärme! Förutom SSK´s egna klasser kördes norska/danska Seven Racing och ERCup. I förra veckan släppte man en nyhet för Volvo Original Cup som från och med nu har en ny klass för alla som kör Volvo Original i rally. Det hann dock inte komma några till start till det här racet. Dels var det väldigt kort varsel och dels kördes en stor tävling i Växjö samtidigt, men intresset verkar stort för denna nya klass. Mikael ”Lången” Pettersson har varit nedringd av intresserade förare som ville veta mera om klassen. Till Raceweek, som körs i slutet av juli, kommer det säkert att bli en hel del förare som kör. Den andra nyheten var att man får tävla med både Volvo 850 och 855 (kombin) och detta har också väckt en hel del intresse. Till nästa år räknar man med ett stort startfält i Volvo Original Cup.

I helgens första heatet körde Volvo Original Cup, SSK klass 1 och Beetle Cup. Fredrik Ring (Klass 1) stod i pole, men det var Eric Jonsson (VOC) som tog starten. På tredje varvet skulle Ring bromsa sig förbi Sören Åkesson, men han missbedömde bromspunkten och kanade in i bakhjulet på Jonsson som snurrade. Jonsson kom igång igen som sista bil, men han är som bäst när han blir tvungen att kämpa. Han bet ihop och gjorde en makalös upphämtning och han lyckades vinna sin klass trots allt. Värmen tog ut sin rätt för han var helt slut efter racet. Jimmy Eriksson kom tvåa och Zandy Meurling kom trea. Åkessons motorhuv fladdrade lite oroväckande och plötsligt slets den loss helt och hållet. Åkesson vann Klass 1, men han fick oväntat hårt motstånd av Ingela Holgersson som skuggade honom hela racet igenom. Hon utvecklas hela tiden och hennes glädje går inte att ta miste på då hon ler med hela ansiktet efter varje körpass. Magnus Carlsson kom trea. I Beetle Cup vann Marcus Söderqvist före pappa Bosse.

Andra racet blev inte lika dramatiskt. Ring och Söderqvist ryckte ifrån det övriga fältet, det var lite jämnare en bit ned. Marcus Söderkvist vann även andra heatet och Beetle Cup med pappa Bosse som tvåa. Ring vann klass 1 före Åkesson och Holgersson. Jonsson tog sin sjätte seger i år i Volvo Original Cup före Eriksson och Erik Halvorsen.

I andra heatet körde SSK Classic och Klass 2. Hasse Grönlund (Classic) tog ledningen före Reine Bergström (Klass 2). Bergström hängde med bra, men tyvärr fick han återigen problem med motorn och tvingades bryta. Grönlund vann Classic Reine Bergström vann före Kjell Jansson och Claes Frolund. I klass 2 vann Roger Ekman före Ingvar Nilsson och Bergström.

I andra racet var Nordin snabbast iväg. Han pressades av Grönlund, som blev lite för ivrig så att han snurrade. Han kom snabbt igång igen och slutade ändå tvåa. Hanström kom trea. I klass två vann Ekman återigen före Nilsson och Björn Eklund.

I Renault Junior Cup var det som vanligt jämnt mellan förarna. Kim Andersson tog pole före Richard Edberg, Charlie Ahlberg och mästerskapsledande Gustav Rickhamre, som hade problem med bromsarna. I starten blev det omkastningar i leden, men alla tog sig igenom första svängen utan plåtkontakt. Andersson tog ledningen före Rickhamre och Richard Hansson. Edberg var den som missade mest i starten, men han kom igen och körde upp sig till tredje plats. Andersson lyckades hålla undan i täten och vinna sitt första race före Rickhamre som hade en elak hackspätt under motorhuven. Det var ett vevlager som hade tackat för sig, men motorn höll i alla fall ända till mål. Edberg slutade trea. Andra racet ledde Andersson åter från start till mål. Rickhamre låg tvåa till att börja med, men hans motor var inte helt kurant, trots nya lager. Han tvingades ge upp andraplatsen till Edberg, men han lyckades behålla tredjeplatsen i mål.

SSK har ett specialpris som heter Helgens prestation och det kan vara i princip vad som helst. Alla kan komma med förslag till SSK om vem som skall ha detta och sedan gör man en bedömning och delar ut ett pris. Denna gång gick priset till juniorföraren Richard Hansson som inför tävlingen hade byggt en mycket snygg och funktionell ställning för brandsläckaren.

I SSK Standard fick vi se årets första startande. Det var Carin Stenlund som kom till start i en gammal Lady Corsa Cup-bil. Hon har erfarenhet av långlopp, som hon har kört på Mittsverigebanan, men hon hade aldrig varit på Kinnekulle tidigare. Kinnekulle tar några varv att lära sig, men hon visade att hon snart hittade runt. Hon körde tillsammans med juniorerna och i andra racet låg hon på en total tredjeplats när hon förivrade sig lite under bron och fick ett jättekast. Hon redde ut situationen och satte dessutom ett nytt banrekord för klassen som numera lyder: 1:05.513.

Klassen Seven Racing körs i Norge och i Danmark, men av någon anledning har den aldrig hittat till Sverige!??! Man köper en kitcar i byggsats, som ser ut som den klassiska Lotus Super Seven, sedan hänger man i en drivlina från en bil eller motorcykel. Bilarna viktas så att det skall bli så jämnt som möjligt. Det brukar alltid vara sevärda race med många fighter. Daniel Björk Nordgaard stod i pole, men det var Ådne Halstenrud som tog starten från fjärde rutan. Dessa två hade en härlig fight med Ronny Vestengen, Torbjörn Lunden Bjerke och Oskar André Sandberg om ledningen hela vägen till målet. Vestengen vann före Halstenrud och Bjerke. För Vestengen var det en härlig revansch för i kvalet körde han av och knycklade till fronten så teamet hade en hel del jobb innan racet. I andra racet vände man på topp sex. Det innebar att Stine Julie Winås stod i pole. Det var hennes första pole någonsin. Kanske var det för nervpressande för hon misslyckades totalt i starten och blev omkörd av nästan hela fältet. Det var samma kvartett som hade en sevärd kamp om topplaceringarna även i andra racet som till slut vanns av Bjerke före Nordgaard och Sandberg. Nordgaard satte nytt banrekord med tiden: 57.284. För alla er som gillade vad ni såg kan jag meddela att Seven-gänget kommer tillbaka och kör sin final tillsammans med oss i höst.

Närmast på programmet för SSK är årets höjdpunkt, dvs Raceweekend på Kinnekulle Ring den 23-26 juli. Det kommer att bli större än någonsin med många gästklasser såsom: SM i Superkart, JSM för Ginetta G20, Riksmästerskap i Radical, Norska mästerskapen i Formula Basic, Shortcar, Standard Production och GT. Naturligtvis är alla SSK-klasser med också och nu får vi återse värstingbilarna i Yokohama Cup för andra gången i år.

För mera information, gå in på SSK´s hemsida: www.sskracing.com
09-06-23 SSK öppnar för nygammal racingklass i Volvo Original Cup
Stockholms Sportvagnsklubb kommer med en nyhet mitt under säsongen; man skapar en ny klass för Volvo Original Cup, men den är inte helt ny utan ett kliv ”back to basic”. Den nya klassen heter Volvo Original Classic och bygger på ursprungsreglementet. För några år sedan körde man Volvo Original på alla underlag. Snö, is, grus, bana och backe, men under årens gång har bilarna specialiserats alltmer på sin ”egen” disciplin och det gränsöverskridande tävlandet ebbade ut. Rallybilarna skiljer sig en hel del från racingbilarna idag. Tanken med den nya klassen är att få rallyförarna tillbaka till racerbanan igen. - Volvo Original på bana var en mycket stor klass för några år sedan, men nu är det bara en handfull kvar. Vi vet att det finns rallyförare som är sugna på att prova och i och med denna nya klass ges de en bra möjlighet att komma tillbaka, säger SSK´s ordförande Mikael Carlsson.

Det som skiljer sig i det nya reglementet är bl a att man måste köra på 15”-hjul med 50, 55 eller 60 profil. Däcksmärket är fritt, men däcket måste vara DOT-märkt och ej regummerat. Bilen, måste precis som i rally, vara registreringsbesiktad. Förarna som innehar rallylicens får gå en kort racingutbildning hos SSK för att få racinglicens. Den nya klassen introduceras redan till helgens tävling på Kinnekulle Ring, men det är nog mest troligt att förarna hinner komma med i större skala till nästa tävling som är Raceweekend på Kinnekulle i slutet av juli.

En annan nyhet som också släpps den här veckan är att Volvo 855 Estate, alltså kombin släpps in i racingreglementet – 25 år efter den introducerades i BTCC.

De kända Volvoprofilerna Mikael ”Lången” Pettersson och Carleric Johansson ligger bakom arbetet med förändringarna i reglementet. – Jag hoppas att SSK får ett trevligt tillskott av nya förare i och med den nya klassen och jag hoppas att vi inom en snar framtid får återse Volvo All Championships i SSK´s regi, säger Carleric Johansson.

För mera information besök SSK´s hemsida: www.sskracing.com eller Volvo Originals hemsida: www.volvooriginal.com
09-06-22 SSK återvänder till Kullen
Stockholms Sportvagnsklubb kör årets tredje deltävling i SSK-serien till helgen. Platsen är hemmabanan Kinnekulle Ring. Efter årets två första tävlingar har Erik Jonsson, Volvo Original Cup, och Erik Rickhamre, Renault Junior Cup, vunnit samtliga race. Erik ser i dagsläget ut att gå mot en enkel seger i år, men många race återstår ännu. Gustav kommer troligen att få kämpa mer för sina kommande segrar. Han har bekymmer med att de han slagits mot är nykomlingar och dessa blir bara bättre för varje race. Frågan är hur länge han orkar hålla undan? Det är framför allt Kim Andersson som är nära sin första seger. I SSK Klass 1 hade fjolårsmästaren Fredrik Ring en bra fight om segrarna med Sören Åkesson i premiären. Trots detta är det Ove Ring som leder klassen efter fyra race!!! Detta beror på att både Fredrik och Sören missade förra racet. Frågan är vem som kommer att leda efter den kommande helgen? I Klass 2 har Roger Ekman tagit ledningen trots att han ”bara” vunnit ett race hittills i år. Han kommer säkert att få hårt motstånd av Reine Bergström, som körde väldigt fort på Gelleråsen senast, bara bilen fick tillräckligt med bensin. Till helgens race ser vi tillökning av bilar i både klass 1 och 2 och dessutom kommer årets första tävlande i SSK Standard. Den norska klassen Seven Racing är gästklass. Det är 17 gasglada norrmän som alltid vill bjuda publiken på härliga race. Alla klasser kör två race under lördagen den 27:e juni, utom Seven Racing och Renault Junior Cup som kör sitt andra race under söndagen. På söndag är det dessutom ERCup som kör sin tredje deltävling för året. De kör race i sex timmar. 20 bilar kommer till start. ERCup är Sveriges största och snabbaste långloppsserie. Vid förra deltävlingen, som också kördes på Kinnekulle, vann Surprise Racing i en BMW med 329 varv. Med andra ord hann de köra 68 mil på sex timmar. Under denna tid hann de dessutom stoppa fem gånger för att tanka, byta förare och däck…

För mera information om tävlingshelgen, gå in på: www.sskracing.com
09-06-15 Sportvagnar på Velodromloppet
Det 12:e Velodromloppet i modern tid kördes i helgen på Gelleråsbanan i Karlskoga. Totalt deltog 230 bilar, men flertalet körde i den Historiska RacingCupen. Sportvagnsklasserna Roadsport och Clubman deltog (med ett par RS-bilar). Modsport tvingades tyvärr utgå då det var för få deltagare.

Ett tjugotal Roadsportbilar bjöd publiken på fin underhållning. Rutinerade Christer Almqvist har fått oväntat hårt motstånd i år. Han satte den snabbaste tiden i kvalet. I starten försökte han bromsa väldigt sent för att behålla sin ledning, men det blev för sent och han tvingades ta escaperoaden i Trösen. Debutanten Niklas Libell tog något överraskande hand om ledningen, men han pressades av Joakim Granfors. Almqvist jobbade sig upp genom fältet och lade sig i tätstriden. Libell hakade i hans huvlås och fick punktering. Detta gav Granfors en lucka och han kunde vinna racet. Granfors började året med att köra Modsport, men när klassen blev inställd hoppade han över till Roadsport istället. Almqvist kom tvåa, slagen med 15 sekunder. Anders Mårtensson kom trea. I Roadsport B ville inte Anders Eriksson vara sämre än sin flickvän Malin, som vann på Kinnekulle senast. Han förvaltade uppgiften och vann före Max Lindblom och Heikki Särg. I Roadsport C har nykomlingen Andreas Halbig redan haft flera fina dueller med fjolårsmästaren Niklas Falk, så även denna gång, men segern gick till Fredrik Westin före Falk och Halbig.

I andra racet var det samma trio i topp, men den här gången tog Granfors hand om racet redan från början. Han ledde från start till mål. Nykomlingen Libell tog andraplatsen före rutinerade Almqvist. I B lyckades Eriksson och Lindblom bli etta och tvåa igen. I C vann återigen Westin, nu före Halbig och Falk.

I Clubmanheatet tog Emil Löveryd pole, men han kom aldrig till start… Flemming Bendixen avslutade kvalet med att tappa hela nospartiet på sin bil, men han var med till start efter lite tejpande. Stefan Mumm kunde rycka ifrån övriga fältet och vinna övertygande före Bendixen och Svein Langholm som debuterade med sin helt nybyggda Bodin MK12. I RS klassen vann Sode Pedersen före Bjarne Mumm.

I andra racet snurrade Langholm i andra kurvan och blev hängande på kerbsen. Snopet fick han stå vid sidan och se racet. Bjarne Mumm tog ledningen före brodern Stefan, men i mål var det omvänd ordning. Bjarne var ensam RS-förare i andra racet. Stefan vann före Bendixen och Mikael Aagaard. Frågan är hur vanligt det är att två bröder vinner var sin klass i samma heat?

Nästa deltävling för Sportvagnarna är Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp. Det brukar vara ett eldorado för sportvagnsälskarna. Många förare kör bara just den tävlingen varje år. För dem är det sommarens höjdpunkt.

För mera information, gå in på hemsidan: www.spvm.se
09-06-01 Årets andra deltävling för SSK tillsammans med norska klasser i Karlskoga
Det har blivit dags för andra deltävlingen i SSK-serien. Denna gång kör man på Gelleråsbanan i Karlskoga. Tävlingen körs i samarbete med Karlskoga Motor Förening, som har sin egen långloppsserie NSHC (Nordic Six Hours Cup). Tävlingarna körs den 6-7 juni och det kommer att bli ett kompakt schema för att hinna med allt. Sprintklasserna inleder lördagen med kval direkt på morgonen och följer sedan upp med race direkt efter lunch. På eftermiddagen tar långloppet över och kör tre timmar (mot normala sex timmar). På söndagen blir det ungefär samma upplägg. Det som är lite speciellt den här gången är att samarbetet mellan SSK och KMF går längre än bara delad bantid; samtliga förare har fått en förfrågan om de vill dubbla med att köra både långlopp och sprint. Det återstår att se hur många som tar chansen till detta. – Alla känner av kristiderna och vi måste alla hitta nya vägar och kan man samarbeta så kanske vi kan hitta en bra lösning, säger KMF´s ordförande Tony Jacobsson. NSHC är Sveriges äldsta långloppsserie. Bilarna som kör är i stort sett i Grupp-N utförande. Man har en speciell regel, som är lite unik, och det är att man bara får använda en begränsad mängd bensin i varje race. Sedan några år tillbaka finns det även en klass med fri bensinförbrukning.

Vi kommer också att få se tre norska klasser i helgen: Formula Basic som är en plantskola för framtida Formel 1-förare. Här ser vi förare från 14 år som är framtiden inom nordisk racing. Av de ca 20 förarna som kommer till start är fördelningen mellan svenskar och norskar ungefär 50/50. Standard Production är Norges Grupp-N klass och slutligen har vi GT som kommer att köras ihop med SSK´s Yokohama Cup. Det är SSK-seriens motsvarighet till STCC, de riktigt snabba bilarna som kör på slicks. Närmare 30 bilar kommer till start och här kommer det att mullra riktigt ordentligt! En av förarna som gör comeback i SSK är Andreas Boström från Hässleholm. Han började köra Renault 5 i SSK-serien för snart 20 år sedan. Han växlade sedan över till Formel Ford och körde sin senaste SSK-tävling för 10 år sedan. De tio senaste åren har han kört långlopp i fram för allt SLC. – Det skall bli jättekul att komma tillbaka till SSK och köra sprintrace igen, säger Boström som inte sticker under stolen med att han är med för att vinna.

Bland SSK´s egna klasser är ungdomarna i Renault Junior Cup det största glädjeämnet. Det är många nya förare i år och de bjuder alltid på täta och spännande race.

För mera info, besök SSK´s hemsida: www.sskracing.com
09-06-01 Säsongspremiär för Andreas Boström som återvänder till SSK-Serien efter 10 år
Hässleholmssonen Andreas Boström rullar ut sin BMW för årets första tävling. Andreas har mest kört långlopp de tio senaste åren, men under nittiotalet var han en duktig sprintförare i Formel Ford. Han brukade då slå förare som Björn Wirdheim, Richard Göransson och Robert Dahlgren. Nu är det dags för comeback i sprintsammanhang. Andreas kommer att köra i SSK-seriens snabbaste klass; Yokohama Cup. Det är SSK´s motsvarighet till STCC. Han kommer att köra med samma BMW som han har kört långlopp med de senaste åren och han sätter ribban högt. – Det är ingen hemlighet att min målsättning är att vinna klassen i år, säger Andreas som tävlar för familjeteamet BRS Motorsport. Årets tävlingspremiär kommer att köras på Gelleråsbanan i Karlskoga den 6-7 juni.

För mera info om Andreas, besök hans hemsida: www.andreasbostrom.se
09-05-25 Årspremiär för Sportvagnsmästerskapet på Kinnekulle Ring
Som så många gånger förut kördes årspremiären för Sportvagnsmästerskapet (SPVM) på Kinnekulle Ring. Roadsport var största klassen denna gång med en handfull debutanter. Det är framförallt i Roadsport C, där man kör en klass i klassen som heter MX5 Cup, som det var många nya ansikten. SPVM körde inte tillsammans med den historiska racingcupen denna gång, varför schemat var mycket kompakt, men i gengälld erbjöd mycket körning. Fem pass hade man chansen att köra på en enda dag. I Roadsportracet var det kamp om förstaplatsen mellan Christer Almqvist och fjolårsmästaren Lars Macklin. Almqvist lyckades vinna med 1.5 sekund. Strax bakom skuggade fjolårsdebutanten Stefan Hasselgren. I Roadsport B var det en tjej som satte ”gubbarna” på plats. Malin Eriksson vann före Max Lindblom och Fredrik All. I C vann fjolårsmästaren Niklas Falk före Fredrik Westin och debutanten Andreas Halbig. I MX5 Cup vann Falk före Halbig och Per Hammarsjö.

I andra racet tvingades Almqvist bryta efter 2/3 av racet. Lars Macklin tog hand om ledningen, men han pressades hårt av Stefan Hasselgren som hade slagläge flera gånger. Macklin kunde dock hålla undan och vinna före Hasselgren och debutanten Anders Mårtensson. I B såg pallen ut exakt som i första racet. I C fick Falk bryta. Racet vanns av Westin före Halbig och Dennis Kullman. I MX5 Cup vann Halbig före Kullman och Fredrik Henriksson.

I Modsport försvann flera bilar redan under kvalet. I racet tog Kenneth Nilsson en rejäl ledning, men han åkte av och hamnade i räcket. Fjolårsmästaren Jaan Tolli vann före John-Erik Öberg som har fått i en 830-hästars Nascarmotor i sin BMW M1 i år. Fjolårssäsongen blev fullständigt förstörd av otaliga oljeläckage. Öberg tyckte att det var lite pirrigt att se om allt kunde hålla den här gången. – Jag blev faktiskt inkallad under kvalet för att min bil läckte olja en gång och jag tänkte att det är inte sant… Det visade sig dock vara en mindre läcka som berodde på att nivåpluggen till växellådan hade trillat bort, sa Öberg. Veteranen Sören Trygg blev trea i Modsport 1. I klass två vann Peter Eriksson före Joakim Granfors. I race 2 tog Öberg hand om ledningen. Han körde fort och började bygga upp en lucka till resten av fältet. När han kom ur kvarnkurvan på femte varvet hade han aningen för hög hastighet så att vänster hjulpar kom ut på gräset. Han försökte förtvivlat styra tillbaka på banan så mjukt som möjligt, men när han kom ut på asfalten igen fick han sladd på bilen. Han bromsade upp allt han kunde, men det räckte inte. Han gick med bakändan före i räcket och i tumultet snurrade även Tolli. Både bilen och Öberg klarade sig ok, men han fick bryta racet som avbröts tillfälligt så att man kunde bärga bilen. Vid omstarten var det Peter Eriksson som ledde fältet. Så fort säkerhetsbilen lämnade banan gav han full gas och fick på så vis en rejäl lucka direkt. Han fick varningsflagg för sitt tilltag, men han missuppfattade detta och gick i depå. Eftersom det bara var en varning fick han köra ut på banan igen utan åtgärd, men han hade då tappat till sista plats i racet. Under tiden hade nykomlingen Granfors övertagit ledningen. Tolli, som varit nere på sista plats efter sin snurrning, jagade i kapp ledande Granfors. De hade en härlig fight och växlade i ledning några gånger. Detta var dagens bästa duell. Tollis rutin och starkare motor fällde avgörandet och han vann racet. Granfors kom tvåa och vann klass 2 före trean Eriksson. Trygg kom fyra i mål och tvåa i klass 1.

Clubman är ett gemytligt gäng förare från Norge, Danmark och Sverige. Henrik Andersen är ny i klassen i år. Han har tidigare kört Formel Opel-Lotus med stor framgång i historisk racing så det var ingen överraskning att han skulle vara med i täten redan från början. Han tog ledningen direkt och han vann redan i sitt debutrace! Bakom honom hade veteranen Stefan Mumm en hård fight med fjolårsmästaren Stewart Stjernholm. Stjernholm snurrade av banan, men lyckades ändå kämpa sig tillbaka till tredjeplats i racet. Etta Danmark, tvåa Sverige och trea Norge. I andra racet tog Stjernholm ledningen direkt från pole. Nu visade han sina mästartakter och han vann överlägset före Mumm och Flemming Bendixen. Andersen tvingades bryta med trasig gaswire.

Nästa race är Velodromloppet i Karlskoga den 13-14:e juni.
09-05-18 Sportvagnspremiär till helgen på Kinnekulle Ring
Efter en lång vinter i garagen är så äntligen årets säsong i gång för förarna i Sportvagnsserien. Första tävlingen körs på Kinnekulle Ring i samarbete med Stockholms Sportvagnsklubb. 50 bilar är anmälda till tävlingen så det ser riktigt ljust ut inför årets säsong. Klasserna som ingår i Sportvagnsserien är Clubman, Modsport, Roadsport och RS. Både Roadsport och Modsport har tre underklasser beroende på vikteffekt. Dessutom körs Mazda Miata Cup som en del av Roadsport.

Entusiasten Jan Nordgren kommer till start i Clubman med en helt nykonstruerad bil. – Jag skall köra några varv på Sturup på onsdag kväll så vi får se om allt fungerar, säger Nordgren. Han började bygga ungefär samtidigt som Kjell Bodin och Svein Langholm, men de har inte hunnit klart med sitt bygge ännu. Henrik Andersen är ny i Clubman, men han har kört mycket formelbil innan så han lär snart hitta farten även här.

En som lämnat Clubman är Johan Westerberg som söker nya utmaningar i Roadsport med en Opel Speedster. – Jag hade hoppats på att få köra i Roadsport B, men det blev A till sist. Tyvärr hänger jag inte med de snabbaste där, men vi får se vad jag kan hitta på, säger Westerberg. Miatorna blir bara fler och fler i Roadsport, till premiären är 10 st anmälda. De är snart lika många som under sin glansperiod för 20 år sedan. En av sjuttiotalets racingprofiler kommer till start i helgen. Det är Jonny Green som gör comeback.

I Modsport kommer John-Erik Öberg till start med en ännu värre motor i sin BMW M1:a. I år lovar han att han inte skall pinka olja hela tiden när han kör.

På söndag körs både kval och två race på Kinnekulle Ring.

För mera info, gå in på Sportvagnsmästerskapets hemsida: www.spvm.se
Det finns info om själva tävlingen på SSK´s hemsida: www.sskracing.com

09-05-11 Ny racingtalang?
Förra årets Rm vinnare i crosscart 125cc Kim Andersson från Säffle MC,körde sin första tävling i Renault junior cup. Och det gjorde han med bravur. På lördagen kvalade han in på andra bästa tid.I race ett på lördagen slutade han på andra plats efter rutinerade Gustav Rickhamre, och i sin iver att komma ikapp slog han nytt banrekord i klassen.

I race två på söndagen startade Kim i pole position tack vare snabbast tid i race ett. Men Rickhamre tog åter starten och Kim jagade honom i hasorna och letade efter luckor att komma förbi. Men lyckades inte och slutade på andra plats igen. Han sänkte sitt banrekord ytterliggare.Med en sån premiär var Kim mer än nöjd.

Kim som satsar på crosscart RM även i år, startar i första deltävlingen i Katrineholm 23 maj.
09-05-11 SSK-Premiär på Kinnekulle Ring
Stockholms Sportvagnsklubb drog igång ännu en säsong av den anrika SSK-serien, den äldsta racingserien i Sverige, som startade redan 1971. Tyvärr var det lite tunt med bilar, men de som var med kämpade bra och hade roligt. Det mest positiva i helgen var ungdomsklassen Renault Junior Cup. Sex nya förare gjorde sin tävlingsdebut i helgen och ett par till ryktas vara på väg in i serien. De visade stor kamratanda då en förare fick problem. Han insåg att han inte skulle hinna reparera bilen i tid till racet. Han undrade då om de kunde senarelägga juniorernas heat så att han skulle ha en chans att få vara med. Det var ingen som motsade sig detta utan vi fick se fullt startfält. Gustav Rickhamre är den förare som låg högst upp i tabellen i fjol av de förare som är kvar och han har därför ett visst favorittryck på sig i år. Han inledde säsongen med att ta pole och han tog ledningen direkt i första heatet. Han höll ledningen från start till mål, men strax bakom honom hängde debutanten Kim Andersson med utan problem. Rickhamre vann med 2.5 sekunders marginal, men det var Andersson som satte den snabbaste tiden och inte nog med det, han satte nytt banrekord för klassen!

I andra heatet tog Rickhamre starten och kunde sedan hålla tätt bakåt ända till mål, men Andersson låg närmare honom den här gången och var beredd på en lucka hela tiden. Luckan kom aldrig och Rickhamre vann med 0.4 sekunder före Andersson som passade på att putsa sitt banrekord ytterligare till 1: 05.336. Andersson har kört Crosskart tidigare och bl a vunnit SM

Superkartarna var snabbast på banan och som vanligt användes de som väckarklockor i depån, eftersom de alltid kör första passet varje dag! SM-tvåan från i fjol, Stefan Malm, fanns på plats för att vässa formen inför årets SM-säsong. Han kvalade dock ”bara” in som tvåa då Mikael Hjalmarsson var snabbast. I racet var Hjalmarsson snabbast iväg, men redan efter drygt ett varv började hans däck att överhetta. Han kämpade och slet hela racet igenom men det blev bara halkigare och halkigare. Malm vann före Emil Gustavsson och Magnus Andersson. – Jag provade ett nytt däck och det var ju snabbt till att börja med, men det tog slut redan efter drygt ett varv, sedan var det som att köra på is, sa Hjalmarsson. I andra racet gav Malms motor upp redan på första varvet. Unge Emil Gustavsson tog hand om ledningen före Hjalmarsson, men Gustavsson tvingades bryta när två varv återstod. Hjalmarsson vann före Orvar Bergqvist och Magnus Andersson.

Hasse Grönlund var ensam förare i SSK Classic denna gång. Han fick i alla fall glädjen av att slå alla Klass 2-bilar som han körde tillsammans med.

I Klass 2 var regerande mästaren Roger Ekman snabbast på kvalet, men i racet fick han ge sig mot Ingvar Nilsson. Kjell Jansson kom trea. I andra racet ledde han återigen, men fick bryta några varv från mål. Nilsson tog sin andra seger för helgen, nu före Kenneth Svensson och hans dotter Malin Hellman Johansson.

Klasserna Volvo Original Cup, SSK 1 och Beetle Cup körde tillsammans. Fredrik Ring stod i pole, men det var Sören Åkesson som tog ledningen. Åkesson köpte Kjell Holgerssons BMW efter förra säsongen och han har klarat övergången till bakhjulsdrift galant. Efter några varv missade han en växling efter långa rakan och han krokade ihop med Ring. De tappade många placeringar och fick börja kämpa sig upp genom fältet igen. Ring lyckades ta sig hela vägen och korsade mållinjen först av alla och han vann Klass 1 före Åkesson och pappa Ove Ring. I Volvo Original Cup kunde Erik Jonsson vinna på ett övertygande sätt. Fajten var istället hård om platserna närmast bakom. Erik Halvorsen kom tvåa före Jan Johansson och Zandy Meurling. I Beetle Cup vann Marcus Söderqvist före pappa Bosse.

I andra racet tog Åkesson ledningen igen, men han lyckades snurra ännu en gång. Pallen blev densamma som i första racet. I Volvo-klassen var det samma scenario. Jonsson vann övertygande, medan det var hård fight om placeringarna bakom. Jimmy Eriksson tog andraplatsen före Jan Johansson och Erik Halvorsen. Beetlarna upprepade sitt resultat. Debutanten Oscar Johnsson var ensam förare i Volvo 240 Classic.

Helgens specialpris gick till förarna i Renault Junior Cup samt familjen Ahlberg, dels för att förarna visade stor sportmannaanda för att de flyttade sitt heat och dels till familjen Ahlberg som voltade sin bil på testhelgen för ett par veckor sedan, men som ändå fått ihop bilen till premiären.

SSK anordnade, i samarbete med Bengtsfors MotorClub, en tävling i Drivers Open. Denna relativt okända bilsportgren är stor i Bengtsfors som har kört tävlingar de senaste tre åren med stora startfält. Tyvärr var det inte så många som hade möjlighet att på kort varsel köra tävlingen på Kinnekulle, men 13 förare kom i alla fall till start varav några från Falköpings Motorklubb, som också har börjat köra Drivers Open. Bengtsforsarnas större rutin gav dock utslag. Lucas Ernstsson dödade all spänning genom att sätta en kanontid redan i första åket, som ingen kunde matcha. I de resterande tre åken var han i princip lika snabb (man räknade de tre bästa åken av fyra). Totalt vann han med 18 sekunder före pappa Morgan som körde samma bil, en Peugeot 205 Junior. Bengt-Åce Gustavsson kom trea i en Opel Corsa. Några förare hade lite problem med att hitta rätt på den knixiga banan. Trots relativt få startande tyckte SSK om idén och det är inte omöjligt att det kommer att köras ytterligare någon tävling redan i år.

Nästa tävling körs i Karlskoga den 6-7 juni. Då kommer flera norska klasser på besök samt att Karlskogas egen långloppsserie kommer att köras. Det kommer att bli en helg med gränsöverskridande verksamhet då långloppsbilarna är inbjudna att köra sprintrace och sprintbilarna är inbjudna att köra långlopp.

För mera information och resultatlistor, gå in på SSK´s hemsida: www.sskracing.com
09-05-05 Dags för SSK-premiär
Den anrika SSK-Serien som sedan 1971 anordnas av Stockholms Sportvagnsklubb kör årets premiär på hemmabanan Kinnekulle Ring den 9-10 maj.
Racingåret inleddes redan för några veckor sedan med en testhelg på Kinnekulle som var mycket välbesökt. Många passade på att gasa bort rattrosten. Till helgen kan vi se fram emot sju standardbilsklasser, en formelbilsklass, Superkart och Drivers Open. SSK´s juniorer, som kör Renault Clio, har fått ett tillskott på sex unga och hungriga förare och ytterligare någon lär vara på väg in i serien. Till premiärracet är det tio juniorer anmälda. Det finns med andra ord hopp om framtiden för svensk racing! Det är nykomlingar i princip alla klasser och det kommer att bli spännande att se vad dessa kan uträtta mot de gamla rutinerade förarna under året. Superkart kör även i år två serier i Sverige, dels SM och dels SSK-serien. En SM-tävling kommer att köras ihop med SSK senare i sommar och nu till premiären är det 14 förare föranmälda. Classic Formula är gästklass i helgen och det är historiska formelbilar. Det är en salig blandning med allt från Formel Vee, Formel Ford till F3.

En nyhet denna helg är Drivers Open. Det är en av SBF´s rekryteringsklasser. Man kör med helt vanliga gatbilar eller ”Svensson-bilar” om man så vill. Kravet på bilen är att den skall vara helt standard samt besiktad, skattad och försäkrad. Kravet på föraren är att han/hon har körkort och hjälm. Man får faktiskt köra från det år man fyller 16 år, under förutsättning att man har en juniorlicens. Man kör ett specialprov eller en specialsträcka, precis som i rally, men topphastigheten får inte överskrida 80 km/h. Man skulle kunna kalla Drivers Open för rallysportens motsvarighet till Folkrace! Helgens tävling körs i samarbete med Bengtsfors MotorClub som troligen har mest erfarenhet av Drivers Open i Sverige. De har arrangerat tävlingar sedan 2007 och de kör i snitt en tävling per månad. Intresset för denna sport har ökat lavinartat i Bengtsfors och vid den senaste tävlingen kom 68 förare till start. – Det är framför allt enkelheten som har varit nyckeln, du tar den bil du har och sedan är det bara att köra, säger Bengtsfors MC´s ordförande Sören Tolldin. – Att startavgiften bara är 200 kr är nog också en bidragande faktor i dessa tider, fortsätter han. Drivers Open kommer att köras på söndag förmiddag på Kinnekulle Ring.

I år kommer SSK-serien att köras vid sex tillfällen. Fyra gånger på Kinnekulle Ring samt en gång i Karlskoga och Falkenberg. Klasserna kommer att variera under året. Vi kommer att få se flera norska gästklasser som t ex Formel Basic, Seven Racing, Standard Production, GT och Shortcar. Vi kommer att få se långlopp i form av NSHC och ERCup samt sprintklasserna Radical och Ginetta Cup.

Välkomna till ännu ett härligt år med SSK-serien.
För mera info om SSK, gå in på: www.sskracing.com
För mera info om Bengtsfors MC och Drivers Open, gå in på: www.bengtsforsmc.se
09-04-20 Testhelg på Kinnekulle Ring
Stockholms Sportvagnsklubb inledde som vanligt säsongen med en testhelg på Kinnekulle Ring. Alla Sveriges raceklasser var inbjudna och vi fick se en härlig blandning av bilar.

Av de som kör ihop med STCC var det Camaro, Radical och JTCC som var på plats. Marcus Larsson och Fredric Magnusson gjorde sina första körpass i Camaro och de var båda lyriska efteråt. – Det är så mycket kraft att man häpnar. När jag körde Volvo var det antingen full gas eller full broms, här gäller det att tänka sig för och hushålla med hästkrafterna, sa Marcus. Fredric laddade om möjlig ännu mera och hann med ett par snurrningar under helgen. Även Jonas Nilsson, Niklas Johansson och Jan Nilsson var med och testkörde.

I JTCC var Picko Trobergs team representerat med alla fyra förare och de fick riktigt många varv i bilen. ABG-Persson hade sina två Golfar på plats. Christoffer Graff är ny förare i teamet och han har tagit över sitsen från sin bror. – Vi kör på de nya slicksen och det går någon sekund fortare. Vi har inte hittat de optimala inställningarna ännu, men det kommer, lovade Christoffer. Pappa John Graff var mycket hemlighetsfull om vad JTCC-mästaren Alexander skall köra i år. – Det blev klart häromdagen, men det är ännu så länge inte officiellt, sa han med ett stort leende. Vi kommer att få se ett helt nytt märke i JTCC i år och bilen hade premiär i helgen. Det är en Hyundai och den skall köras av Santosh Berggren. – Det är den största och tyngsta bilen i klassen, men vikt/effektmässigt skall jag vara någonstans mitt i fältet. Jag räknar med att bilens bredd skall ge den bättre väghållning gentemot de andra, sa Santosh som tidigare har kört rallycross med stor framgång.

Familjen Nordenström har kört racing i många år med stor framgång i framförallt SSK-serien. I år kör yngste sonen Marcus den nya Radical P6:an och ny i teamet är Robert Helling som blev Norsk Mästare i Formel Basic i fjol. Robert hann med många varv på banan och tiderna blev bättre och bättre. Ytterligare två killar tog klivet från Formel Basic till Radical och det är Jesper Westerholm och Johan Ryberg. Fjolårstvåan Andreas Ebbesson var också på plats liksom Per Staaf Jr.

Succéklassen Ginetta G20 Cup kom från ingenstans och blommade ut redan första året klassen kördes 2007. I dag finns det ett trettiotal bilar i landet och en av nykomlingarna är SSK-bekante Anders Gustavsson som vann Fyndbörsen Cup för några år sedan. Han kommer närmast från Porsche Carrera Cup. – Allt kostar en bråkdel i den här klassen jämfört med Porschen. Tittar man i reservdelslistan så kan man ta bort en nolla på slutet och ibland två när man jämför Porsche med Ginetta. Visst var Porschen snabbare, men det här är också en enhetsklass och det gäller att ta ut det som går ur bilen, sa Anders. Gunnar Rantzow har varit med sedan starten 2007 och hans målsättning är att vinna 50+ klassen. – Jag vann ju veteranklassen första året, men ifjol fick jag stryk. Jag tänkte vinna i år så kan jag lägga hjälmen på hyllan sedan, sa Gunnar.

Sveriges största långloppsserie, ERCup, skall köra tre deltävlingar ihop med SSK i år och några team passade på att bekanta sig med Kinnekulle Ring lite extra. Team Surprise vann finalen här för två år sedan och de skall göra allt för att upprepa den bragden i år. – Vi har gjort lite uppdateringar här och där och nu provar vi lite olika inställningar under helgen så att vi kommer att vara väl förberedda till racet här i maj. Det kommer inte att bli någon promenadseger. Primus Racing fanns också på plats och körde allt vad bilen tålde och lite till. De ledde Kinnekulleracet stort i fjol innan de fick problem. I år kommer de att vara bättre förberedda. TNT´s gamla BMW har hamnat i Falköping och det nya teamet fick chansen att bekanta sig med bilen. De har kört rallycross tidigare så de räds inte att hamna i sandfållan om det går lite för fort!

Några bilar från Sportvagnsserien och den Historiska Racingcupen var också med och testade. Sportvagnsserien kör sin premiärtävling här på Kullen i maj medan de historiska bilarna har valt att köra på Sturup istället för Kullen i år.

Några norska vänner var också med och körde. För första gången på svensk mark fick vi se klassen Shortcar. Namnet beskriver precis hur de ser ut. En liten rörramsbil med plastkaross. Bilen är lika lång som den är bred och den går lika fort framåt som på tvären!!! Med en motorcykelmotor på drygt 200 hästar och en vikt under 500 kg samt en stel bakaxel så är det spännande att både köra och se en shortcar. Toppfarten är 250 km/h, men då skulle då inte jag våga sitta bakom ratten! Ett tiotal bilar mötte upp och testkörde i helgen. Dessa små fartvidunder kommer att köra en deltävling på Kinnekulle i sommar under Raceweek sista helgen i juli.

Familjen Brynildsen tillsammans med Bjarne Nordal var på plats med två st Peugeoter som de skall köra Nürnburg Ring 24-timmars med i sommar. Björn Vidar Brynildsen kör dessutom i JTCC.

Formel Basic är den största formelbilsklassen i Norden. Klassen introducerades i Norge av norrmannen Bård Bergsjö för några år sedan och sedan två år tillbaka körs även några deltävlingar ihop med SSK-serien. Thomas Guttormsen vann Factor-X cupen i fjol och han satsar på att upprepa detta i år. Thomas började sin karriär med att köra Volvo Original Cup i SSK. Ytterligare några förare var med och körde i helgen, bl a debutanterna Simon Hultén och Rickard Norborg. – Jag tog hem ytterligare några bilar från England i vintras så nu står det 20 st hemma i garaget som man kan hyra eller köpa för ett bra pris, sa Bård Bergsjö.

15 personer passade på att ta licens i helgen och några av dessa kommer vi att få se i våra SSK-klasser under året.

Som alltid är det glädjande att se nya ungdomar i Renault Junior Cup som har varit SSK´s plantskola under många år. Det var nio bilar med under helgen varav fem var debutanter. Gustav Rickhamre är förhandsfavorit till årets seger men själv vill han tona ned detta en aning. – Jag hade ett läroår i fjol och jag var på vippen att vinna näst sista tävlingen. Visst kör jag för seger i år men jag har även som mål att sno banrekorden som Jesper Nilsson satte i fjol. Jag tror inte att det kommer att bli några promenadsegrar. Jag kommer säkert att få tufft motstånd av de andra, sa Gustav.

I Volvo Original Cup kom Jimmy Nilsson och Erik Halvorsen i var sin S40 och de körde bra under helgen. Erik Jonsson har varit tvåa två år i rad och han vill verkligen vinna i år. Volvo 850-modellen är tillåten i år och några bilar ryktas vara på väg in i serien. Marcus Larsson gamla vinnarbil har fått en ny ägare. Klassen kommer att bli bra i år, var så säker.

I klass 1 var regerande mästaren Fredrik Ring på plats tillsammans med pappa Ove. De kör samma bilar som i fjol. Sören Åkesson har köpt Kjell Holgerssons BMW och nu får han lära om från framhjulsdrift till bakhjulsdrift. Hans gamla bil kommer till start och vi såg även några andra gamla bilar som kommer att göra comeback.

Klass 3 har en egen arbetsgrupp som har lyckats vaska fram en hel del gamla och nya förare. De kommer att mjukstarta i år med att ”bara” köra fyra av sex deltävlingar i SSK-serien. Det är ännu oklart exakt hur många som kommer att köra men klasspappan Håkan Malmborg är optimistisk och tror på ett femtontal. Den ende som tog tillfället i akt att köra denna helg var regerande mästaren Martin Sventén som har tagit konkurrensen på allvar. Han lade många snabba varv i helgen för att vara väl förberedd inför säsongen.

Superkartarna var få och det verkar bli få under årets säsong. Problemet för dem är att de har så många tävlingar att välja på. Det finns flera serier nere i Europa och här hemma kan man köra både SM och SSK. Det finns egentligen väldigt många förare här i Sverige, men det är svårt att få alla att köra på samma gång samtidigt.

Klass 2 och Classic var inte representerade på banan denna gång. I dessa klasser kör de verkliga veteranerna och de behöver kanske ingen träning inför årets säsong?

Lite drygt hundra förare var med och körde i helgen. Testpassen flöt på bra och det var väldigt få incidenter. Vädret var soligt och fint, om än lite kallt i vinden.

SSK kör igång årets tävlingsserie den 9-10 maj.
För mera information, gå in på SSK´s hemsida: www.sskracing.com
09-04-15 Framtida racerstjärna från Osby
André Andersson från Osby kör andra året i den Skandinaviska racerserien Formel Basic. André har ett förflutet som kartingförare och i fjol debuterade han i Formelbil. Han lärde sig snabbt och han tog sin första pole redan efter halva säsongen. Några besök på pallen blev det, men förstaplatsen väntar fortfarande. Han är 16 år och han har framtiden för sig. André siktar på en topplacering i årets serie, som innefattar ett femtontal race både i Sverige och Norge. Målsättningen för nästa år är att köra Formel Renault. André tävlar för det Skånska teamet Team X3M-Racing som är baserat i Kristianstad. I teamet ingår två andra Formel Basic-förare, Superkart samt Camaro Cup.

I helgen körde André en intensiv testdag på Kinnekulle Ring och sorterade ut bilen inför årets säsong. – Bilen kändes bra och jag känner mig redo för årets säsong, sa André. Säsongen inleds 9-10 maj på Vålerbanen i Norge.
09-04-15 Dags att sparka loss!
Stockholms Sportvagnsklubb kör sin sedvanliga avrostningshelg på Kinnekulle Ring den 18-19 april. Alla klasser är välkomna att testköra för en billig slant. Standardbilarna kör både lördag och söndag medan Superkart endast kör lördag och Formelbilarna endast söndag. Närmare hundra förare är föranmälda, och det går fortfarande att anmäla sig om man vill vara med. Det är många nya namn bland de föranmälda och det är framför allt ungdomar. SSK´s egen ungdomsklass; Renault Clio Cup, kommer att få ett uppsving i år med ett flertal nya namn. Det finns fortfarande någon bil till salu så det kan komma till ytterligare någon förare i år. I supportklassen Formel Basic fick vi se många ungdomar i fjol och till årets säsong finns det ännu fler bilar att köpa eller hyra.

Bland bilarna som är föranmälda till helgens test ser vi många från Camaro Cup, JTCC, Sportvagnar, Historiska Racerbilar samt naturligtvis SSK´s alla egna klasser. Förutom testkörning håller man licenskurs också i helgen.

SSK-Serien kör igång årets serie på Kinnekulle Ring den 9-10 maj. Årets säsong innefattar sex racehelger där fyra körs på hemmabanan Kinnekulle och de två andra i Karlskoga och Falkenberg.

För mera info, gå in på SSK´s hemsida: www.sskracing.com
08-09-23 SSK-finalen i Karlskoga
SSK-finalen i Karlskoga inleddes med fria tester under fredagen. Då var det mestadels regnigt och kallt. Under lördagen, när alla kval och finaler kördes, var det uppehåll.

Det var stor spänning för det var långt ifrån avgjort. I stort sett alla klasser ”levde” inför finalen.
I Volvo Original Cup var det tre förare som var titelkandidater. Fredric Magnusson kom till finalen som ledare och han inledde med att vara snabbast i kvalet. Men i slutet av kvalet gick han i depå med kraftig blårök från bilen. Frågan var om han ens skulle komma till start i finalen? Erik Jonsson misslyckades helt i kvalet och han hade bara sjätte tid. Linus Westman slog sin teamkamrat Marcus Larsson och han startade från andra rutan. I racet stod Magnusson i pole, det var tydligen inget allvarligt med hans bil. Han tog starten och sedan var i princip spänningen slut… Marcus Larsson tog sig snart förbi Westman, men bakifrån i fältet kom Jonsson smygande. Hans jakt räckte ända till andra plats, men segern och cupen gick till Magnusson som hade en hel hejarklack med sig från Jämtland.

Volvos 850 var med och körde utom tävlan ännu en gång med lyckat resultat. Det skall bli spännande att se om vi får se några sådana i mästerskapet nästa år. Pier Steffansson har i alla fall visat att bilen har potential att vara med och slåss om pallplatserna redan från början.

I Renault Junior Cup fanns det möjlighet för ett par förare att sticka upp, men ledaren Jesper Nilsson var säkerheten själv. Han gjorde en felfri helg och vann racet och serien. Årets utropstecken är utan tvekan Gustav Rickhamre som haft en stigande formkurva ända sedan premiären. Han avslutade året med tre raka andraplatser. I finalen var han endast 1.8 sekunder efter Nilsson i mål, men då blev faktiskt deras heat avkortat med två varv på grund av tidsbrist. Rickhamre får gälla som favorit till nästa års serie.

Tvekampen om SSK klass 1 blev precis den nagelbitaren som alla hade hoppats på. Fredrik Ring och Kjell Holgersson har delat broderligt på segrarna i år och i finalen var det först i mål som gällde för att bli mästare. Holgerssons största fara var om det skulle bli regn. Men det höll sig torrt och han tog pole i kvalet. Han tog ledningen i racet med Ring flåsande i nacken. Efter några varv bromsade Holgersson aningen för sent och fick sladd in i nya Tröskurvan. Ring dök på innern, men blev rammad av Holgersson som kom farande på tvären över banan. Ring hade tur, för inga vitala delar skadades på bilen. Ring övertog ledningen. Holgersson kom i gång igen och inledde jakten på Ring. Han tog in hela tiden och jobbade sig upp till andra plats, men till sist fattades det i alla fall 10 sekunder… Ring blev alltså mästare och Holgersson blev snuvad på guldet ännu en gång…

Beetle Cup hade en märklig final. Först körde Bosse ”Röfärgar´n” Söderkvist sönder sin nyinköpta bil redan på testet. Claes Lindblom brände en kolv och Stina Sjöman hade också problem. Alla utom Stina kom till start i finalen där endast Marcus Söderkvist tog sig i mål. Marcus har varit genomgående bäst i år och han vann titeln

I SSK Standard har Christina Lundberg fört en ensam tillvaro i år. Vid 70-års ålder vann hon sin klass och nu meddelade hon att hon lägger hjälmen på hyllan för gott…

I SSK Klass 2 ledde Roger Ekman inför finalen, men han körde sönder sin bil under kvalet. Räddningen var inte långt borta då han fick låna Patrik Mohlins bil istället. Fjolårsmästaren Anders Svensson var tillbaka och vann direkt i comebacken före Micael ”Laban” Eriksson och Ingvar Nilsson, men Ekman körde in som fyra och vann cupen. Ekman passade på att framhålla den fina stämningen som råder inom SSK. Tack vare den så kunde han köra racet med lånad bil när han fick problem.

SSK Classic var också en helt öppen affär där fyra förare hade möjligheten att vinna serien. Men två saknades i finalen. Både Benny Pettersson och Hasse Grönlund har fått motorras under säsongen och hann inte reparera i tid. Göran Boström gjorde comeback med sin fina Lipton-Camaro. Starten av racet blev en hård kamp mellan Staffan Olars och Ulf Andersson. Olars kom fel in i Trösen och tappade några platser. Ett par varv senare fick han tyvärr bryta med bakaxelras. Boström hade kvalat illa, men kom smygande upp genom fältet och vann före Andersson och Jörgen Adlén. Andersson vann cupen.

Yokohama Cup var lite magert till antalet men Lars Brandström var bäst och han avslutade sitt 31:a år som racerförare med att vinna klass 1 i Yokohama Cup. I klass 2 vann Martin Sventén, trots att han inte ens körde finalen. I klass 3 vann debutanten Niklas Thorell. Just Yokohama Cup, eller SSK Klass 3 som den också heter, har tappat många bilar på senare år. Håkan Malmborg har startat en ”krisgrupp” som skall försöka få fram fler bilar och förare till nästa år. Det skall bli mycket intressant att följa hur det går. Malmborg själv är positiv och han har redan fått fram flera namn.

I Superkart var det väldigt spännande på papperet innan start. Tre förare inom två poäng och två race i finalen. Men det blev ingen spänning till sist. Thomas Johansson fullkomligt utklassade de andra och han tog en enkel dubbelseger och vinst i serien före Ingvar Bjerge och Martin Zackrisson.

Formel Basic körde sin säsongsfinal i Factor X-Cup. Ledaren Stein Fredric Akre inledde med att ta pole i kvalet före Alexander Schjerpen och Robert Helling. Men i racet kom Thomas Guttormsen smygande från sin sjätte startruta och vann första racet före Markus Larsson och Jesper Westholm. Guttormsen vann även det andra racet och därmed blev han Skandinavisk mästare i Formel Basic. Det var inget dåligt pris han vann heller. Han får en hel testdag i Formel Renault ihop med Bohlin Racing i Karlskoga om några veckor.

När alla poängen hade sammanställts visade det sig att årets SSK-mästare blev Fredric Magnusson i Volvo Original Cup. Det var han som hade lyckats skrapa ihop flest poäng av alla kategorier.

Nå återstår bara mekanikerracet och sponsordagen på Kinnekulle Ring den 11-12 oktober.

För resultat och mera info, gå in på SSK´s hemsida: www.sskracing.com

08-09-22 Freddie är en mästare
Så var det sista racet avklarat, och vilken final det blev!
Jag kunde inte avslutat på bättre sätt, tog femte raka segern, vann även den totala volvocupen och jag tog hem även SSK-titeln som den mest framgångsrikaste föraren under säsongen!!! Dessuton nytt varvrekord för Volvo original på Gelleråsen!

Men det var lite bekymmersamt på fredagens fria träning, det var blött och vi fick inte till bilens inställningar perfekt, jag såg att jag inte hängde med varken Marcus Larsson eller Erik Jonsson som jag ville. Men på eftermidagen så torkade det upp och jag fick till riktigt bra varvtider. Lillebror Simon fick verkligen kämpa då han hade stora problem med dåligt fäste, men han lyckades till slut också hitta rätt inställning och var nöjd med sina tider.

På lördagsmorgonen körde vi vårat första kval, vi körde det på en blöt bana och det så länge ut som om vi skulle vara dubbelt Magnusson i täten, jag var snabbast och Simon kämpade mycket bra i det längsta, han låg länge på andra plats men fick till slut ge sig och slutade som femma i första kvalet.
Men jag fick ett stort problem på kvalet, min växellåda började läcka olja, oljan skvätte ut på avgasröret och det blev stora rökmoln så fort jag svängde i en vänsterkurva. Det var inte bra då det såg ut som om min motor höll på att gå sönder och tävlingens tekninker var nära på att inte tillåta mig att fortsätta racet.
Men tack vare mina otroligt duktiga mekaniker så löste vi det tillfälligt till nästa kval.
Till det andra kvalet hade det torkat upp och vi hade riktigt torr setup på bilen och det visade sig fungera alldeles utmärkt, jag var hela 0.7 sekunder före Linus Westman, Marcus Larsson trea och lillebror Simon på en fantastisk fjärdeplats!!!
Svåratste konkurrenten Erik Jonsson hade svårt att få till ett bra kval och kvalade bara in som femma.

På lördagseftermiddagen var vädret stabilt och det var torrt och fint inför finalen.
Jag kände mig ganska nervös, men jag visste att jag hade bra varvtider och kom jag bara i väg bra i starten så kanske det skulle gå vägen.

Och jag fick en mycket bra start, redan efter första kurvan hade jag en liten lucka till Marcus och skulle bara focusera på min körning och försöka hålla min ledning och helst försöka dryga ut den. Såg i backspegeln att Marcus och Erik hade en tät körning där Erik var snabbast och kom upp på andraplats, såg också att Erik närmade sig mig de första varven men sen ökade jag farten lite och därefter tappade Erik allt mer och jag kände mig ganska säker på en vinst. Men på slutet av racet så började min bil ryka ordenligt i vänstersvängarna och jag blev riktigt nervös på att tekninkerna skulle plocka in mig för tekniskt fel, men dom visste om vilket fel det var och jag kunde till slut vinna ganska klart. Simon slutade på en fin femteplats, en stark bedrift eftersom det var andra gången han körde denna bil! Med den här seger tog jag hem även totalsegern i Volvo Original Cup och även titeln som den mest segerika föraren i SSK-serien 2008, dvs. SSK-MÄSTARE.

Efter den här säsongen så siktar vi vidare på något nytt, jag kommer att åka ner till STCC-finalen som körs på Mantorp nästa helg och vi får se om jag hittar något nytt spännande att satsa på att köra!

www.freddie.se

08-09-16 Finaldags i SSK-serien
Till helgen körs årets final i SSK-serien. Tävlingen körs på Gelleråsbanan i Karlskoga. Det är fria träningar hela fredagen (09.00-17.20). På lördag körs två kval och ett finalheat med dubbla poäng. (Utom Superkart som kör två race med vanlig poängräkning.)

De flesta klasser ”lever” och kommer att skapa mycket spänning i helgen. I Volvo Original Cup har det varit en trekamp i år mellan Fredric Magnusson, Erik Jonsson och den ständige tvåan Marcus Larsson. Magnusson och Jonsson har fyra segrar var medan Larsson har sju andraplatser! Innan årets säsong skall summeras skall alla räkna bort sina två sämsta resultat. Magnusson leder på 66 poäng och han har 12 poäng som skall bort, om han kommer på pallen i finalen. Jonsson har 62 p och kan räkna bort 9 p. Larsson har 61 p och får räkna bort 13 p. Om alla räknar bort sina poäng inför finalen så ser det ut så här: Magnusson 54 p, Jonsson 53 p och Larsson 48 p. Det är alltså inte avgjort ännu…

I Renault Junior Cup leder Jesper Nilsson på 57 p och han skall inför finalen räkna bort 5 p. Marcus Palnér, som tog sina första segrar senast, har 54 p, men måste räkna bort 11 p. Jesper Ojala har 44 p och har 7 p att räkna bort.

Superkart är också intressant. Nyblivne Svenske Mästaren Thomas Johansson vann dubbelt på Raceweekend och han har 42 p. Ingvar Bjerge vann dubbelt i årets första race, samt att han blev trea på Raceweekend. Han har också 42 p. Eftersom Johansson inte var med vid premiären får han räkna båda sina finalresultat. Bjerge har brutit ett race och måste således räkna bort ett race till. Om antalet startande blir samma som de som har anmält sig så kommer segraren att få 11 poäng i varje race. Det kan alltså sluta hur som helst… Skulle både Johansson och Bjerge bryta båda racen så ligger debutanten Martin Zackrisson bra till. Han har 41 p inför finalen, men han har kört alla årets fyra race och måste därför räkna bort två. Han har en 7:a och en 10:a från premiären, så han behöver således i princip ta en dubbelseger för att kunna hota. Spännande och sevärt kommer det hur som helst att bli!

Årets tvekamp har varit mellan Kjell Holgersson och Fredrik Ring i SSK klass 1. Ända fram till förra racet i Falkenberg hade de delat broderligt på segrarna. I Falkenberg var dock Ring starkast då han tog en dubbelseger. Efter poängavdraget leder Ring med två ynka poäng inför finalen. Det är alltså först i mål som gäller! Båda hade samma chans i fjol, men då gick segern dem ur händerna båda två eftersom Martin Hedin snuvade dem båda på guldet rakt framför ögonen på dem. I år är det ingen som kan blanda sig i tvekampen. Må bäste man vinna!

SSK Classic blir också en nagelbitare. Alla har missat två race var i år, så ingen behöver räkna bort några poäng. Ulf Andersson leder med 14 p före Claes Hanström 13 p, Benny Pettersson 12 p och Staffan Olars 10 p. Snacka om rafflande final. Först i mål blir mästare!

I SSK Klass 2 har Roger Ekman tagit ett fast grepp om tabellen med sina sex raka segrar. Han leder betryggande före Ingvar Nilsson och Micael ”Laban” Ericsson, men han har inte råd att bryta finalen!

I Beetle Cup leder Marcus Söderqvist före Claes Lindblom och Bosse ”Röfärgar´n” Söderqvist, men även här är det så att Marcus måste ta sig i mål.

I SSK Standard kämpar Christina Lundberg vidare i ensamt majestät.
I Yokohama Scandinavia Cup har det varit väldigt spridda skurar när det gäller deltagarantal. Till finalen verkar det i alla fall komma sju bilar till start. Ledaren i de tre olika klasserna är: Klass 1: Lars Brandström, Klass 2: Martin Sventén och Klass 3: Niclas Thorell. Yokohama Cup är samma som gamla klass 3. En ny arbetsgrupp har tagits fram under ledning av Håkan Malmborg med syfte att få upp antalet deltagare i klassen till nästa år.

Den största klassen på finalen är den norsk/svenska formelbilsklassen Formel Basic med 16 bilar till start. Detta är den enda rekryteringsklassen i Sverige för formelbilsförare. 10 svenska gokartförare tog i år steget över till formelbilsracingen via denna klass. Förarna brukar bjuda på tighta och sevärda race.

Sist men inte minst skall årets SSK-mästare koras. Det är alltså den förare som tagit flest poäng oavsett klass. Det mesta talar för att föraren kör en Volvo, men det kan även vara en junior som kör en Renault Clio. På lördag vet vi…

Eftersom Bilsportmässan blev inställd kommer SSK att dela ut alla årspriser under middagen på lördag kväll.
08-08-26 SSK i Falkenberg
Årets fjärde tävlingshelg i SSK-serien kördes på den snabba Falkenbergsbanan. Vädret skulle visa sig vara mycket nyckfullt denna helg med strålande sol på fredag och söndag medan lördagen mest regnade bort. Tyvärr var det glest i startfälten, men vi fick se en världsnyhet! Det var premiärracet för en Volvo 850 i Volvo Original Cup. Bilen kördes av Pier Steffansson och han körde utom tävlan bara som ett test för att se hur bilen står sig mot de andra bilarna. Bilen han körde är inte helt obekant. Den kördes i SSK Klass 1 säsongerna 1997-1998 av Nicklas Bengtsson med stor framgång.

Volvo Original Cup har dominerats stort av Erik Jonsson som började säsongen med fyra raka segrar. På Raceweekend senast var det dock Fredric Magnusson som fått fart på sin bil och han tog en dubbelseger. Fredric inledde bäst i Falkenberg med att vara snabbast på kvalet. Med i fältet för första gången fick vi se hans lillebror Simon. Simon körde R5 i fjol, men nu var det alltså premiär i en Volvo S40.

När bilarna rullade ut till start ville inte Linus Westmans bil starta. Mekanikerna jobbade febrilt, men lyckads inte hitta felet i tid. Linus fick därför finna sig i att vara åskådare. Till sist upptäckte man att det var tändspolen som hade brunnit upp. In i första sväng fick Erik Jonsson en tryckare och hamnade i sandfållan. Han lyckades inte ta sig upp för egen maskin ur den blöta sanden. Funktionärerna hjälpte honom och han anslöt sist i fältet bakom säkerhetsbilen, men ett helt varv efter de andra. När fältet släpptes igen körde han i ett ursinnigt tempo och plockade placeringar och gick över mållinjen som andra bil, men fortfarande ett varv efter alla de andra. Fredric Magnusson vann racet före Marcus Larsson och lillebror Simon. Vilken debut! Volvo 850 debuten blev också lyckad. Pier körde i mål på tredje plats, men som sagt utom tävlan. I 240 Classic blev det tyvärr en tråkig avslutning. Erik Halvorsen hade gjort en kanonstart och låg långt upp i fältet, men de andra plockade in på honom. Tyvärr bromsade Truls Egil Saevre på sig och rammade Halvorsen. Bilen blev mycket illa demolerad och i samma veva drogs även den tredje norrmannen in och tvingades bryta. Jimmy Eriksson blev ensam kvar i klassen.

Erik Jonsson körde till sig andra bästa tid i första racet och stod bredvid Fredric Magnusson i andra racet. Marcus Larsson låg tätt inpå Magnusson på innern och lyckades ta andraplatsen i in i första kurvan. Magnusson lyckades få en lucka medan Larsson hade fullt upp med att freda sig från Jonsson som gjorde attack på attack hela racet igenom. Ställningen hölls sig i mål med Magnusson före Larsson och Jonsson. Steffansson i Volvo 850 körde i mål som fyra. Nu har Magnusson utjämnat med fyra segrar han också och han övertog även ledningen i cupen.

Under helgen meddelades det att det blivit klart att Volvo 850 från och med nästa år kommer att köra i Volvo Original Cup. Bilen kommer att delta även vid finalen i Karlskoga också då utom tävlan. – Vi har fått en väldigt fin respons under helgen och jag har redan pratat med några som är riktigt intresserade av att bygga bilar, sa Mikael Pettersson från Volvo.

I Renault Junior Cup har PNO-teamet varit klart bäst under säsongens inledande race. Men det har jämnat ut sig mer och mer och ingen kan längre vara säker på hur det skall sluta i racen. Serieledaren Jesper Nilsson tog pole, men det var Marcus Palnér som var snabbast i starten. I chikanen på andra varvet gjorde Jesper Ojala en kamikazedykning på innern som inte lyckades. Han träffade i dörren på Nilsson och båda förarna fick börja om sist i kön. Palnér ledde före Gustav Rickhamre och Anders Berglund, som bara blir snabbare för varje race. Jesper Ojala var snabb i regnet och jobbade sig upp genom fältet. Han tog sig ända upp till andra plats, men så förivrade han sig och fick sladd i Ginstkurvan. Rickhamre var vaken och körde om på yttern. Palnér lyckades hålla undan och ta sitt livs första seger i Renault Clio före Rickhamre som tog sin första andraplats. Ojala blev trea.

I andra racet tog Palnér starten, men bakom honom kom fyra bilar i bredd med Rickhamre, Nilsson, Ojala och Berglund. Alla lyckades ta sig igenom chikanen. Palnér ledde före Rickhamre och Ojala. Nilsson var inte nöjd med detta. Han jobbades sig upp och utmanade Palnér om ledningen. I en omdiskuterad manöver körde de båda ihop in i första kurvan. Palnér hade lite tur och lyckades komma i gång igen utan att tappa för mycket fart. Nilsson stod stilla en kort stund åt fel håll och Rickhamre kunde sicksacka sig förbi. Han tog så när Palnér ut ur chikanen, men han få upp momentet i tid. Men Rickhamre var het och försökte bromsa sig förbi efter långa rakan. Tyvärr klev han på bromsen alldeles för sent och fick ta vägen över sandfållan. Han anslöt igen som tvåa med Nilsson tätt i ryggen. De lyckades behålla sina positioner och de fyra första förarna gick i mål inom två sekunder.

I heatet för Klass 1, Beetle och Standard var Fredrik Ring snabbast iväg. Regnet tilltog och detta visade sig passa Beetlarna alldeles förträffligt. Claes Lindblom övertog ledningen från Ring, men han passerades i sin tur av årets suverän; Marcus Söderqvist. Även Stina Sjöman körde väldigt bra i regnet och hon låg längre på tredje plats i Beetle Cupen, men fick till sist ge sig för Bosse ”Röfärgar´n” Söderqvist. Fredrik Ring kunde köra lugnt och bevaka sin ledning i Klass 1. Han vann enkelt före Kjell Holgersson. Sören ”Handväskan” Åkesson kom trea. Christina Lundberg var ensam förare i Standard. – Jag visste att jag inte hade en chans i regnet, men det gör inget, vi skall ju ändå räkna bort två race i år. Jag hoppas att det blir torrt i finalen för då blir det verkligen en spännande uppgörelse, sa Kjell Holgersson.

Andra racet blev torrt. Fredrik Ring kunde för första gången i år ta en dubbelseger före Holgersson. De har ju hittills delat broderligt på segrarna. En bit ned i fältet gjorde Ingela Holgersson sitt livs race då hon körde i mål på tredje plats. I Beetle Cup fick vi se samma trio på pallen som i första racet.

I sista heatet körde SSK Klass 2, Yokohama Cup och SSK Classic. Yokohamaföraren Martin Sventén hade snurrat av i regnet på kvalet och fick arbeta en hel del för att komma till start. Han fick modifiera framvagnen och bl a så kapade han en bit av en pallbock och svetsade fast för att allt skulle bli helt!

I racet var han som vanligt helt överlägsen, men dock ensam i sin klass. Bilen ville inte gå rent. – Jag har inte mappat den för att köra på halvgas. Den var lurig i regnet och den missade på en cylinder hela tiden. Jag får titta över detta, sa Sventén. Micael Ericsson var kvalsnabbast i Klass 2, men han fick problem med igenimmad bil. Roger Ekman vann före Kenneth Svensson och Ericsson. Det blev samma trio på pallen även i andra racet och nu tog Ekman sin sjätte seger på raken. Ericsson och Svensson bytte plats.

I Classic kom Ulf Andersson till start med sin nya motor, men han blev besviken direkt, för den var inte ett dugg bättre än den gamla. Han fick även problem med vibrationer. Han plockade bort hela frontspoilern, då han misstänkte att det var den som var boven. Han kunde i alla fall vinna båda racen före Claes Hanström och Jan Nilsson.

SSK stod även som arrangör för ERCup som körde sitt sextimmarsrace under söndagen. Mer om detta i ett separat pressmeddelande.

Nu återstår bara finalen i årets SSK-serie. Den körs på Gelleråsbanan i Karlskoga den 20:e september.

För resultat och annan övrig info, gå in på SSK´s hemsida: www.sskracing.com
08-08-18 SSK intar Falkenberg med en nyhet i bakfickan
Kommande helg kör SSK-serien årets fjärde deltävling. Hittills i år har man bara kört på Kinnekulle, men nu är det dags för den snabba Falkenbergsbanan. Många förare ser fram emot detta då de känner att de kan Kinnekulle ganska bra nu. Det blir en speciell premiär i helgen. För första gången någonsin kommer det att köras en Volvo 850 i Volvo Original Cup. Bilen i sig är inte helt obekant. Niklas Bengtsson körde bilen i SSK klass 1 säsongerna 1997-1998 med stor framgång. Nu har den stått och dammat länge nog och i dag ägs den av Volvo. Volvoteknikern Mikael Pettersson har gått igenom bilen och förare till helgen är före detta Formel Ford och Volvo Original Cup föraren Pier Steffansson. Han kommer att köra utom tävlan, men om detta visar sig fungera är inte Volvo främmande för tanken att låta 850-modellen ingå i klassen i framtiden.

I helgen kör SSK med samtliga sina ordinarie klasser med två kval och ett race på lördag och ytterligare ett race på söndag förmiddag. Sedan tar ERCup vid och kör sitt sextimmarsrace.
08-08-07 Angående SSK klass 3
Under senvåren så har det förts diskussioner om vad man skulle kunna göra för att öka deltagarantalet och intresset för SSK Klass 3, Yokohama Scandinavia Cup (tidigare ETAB Data Cup).
De personer som har varit inblandande är Håkan Malmborg, Eric Persson och Anders Weglin. Under Race Week så bildade vi på eget initiativ en arbetsgrupp för att möjliggöra ett fortsatt undersökande av detta i samarbete med SSK.
Gruppen har haft ett kortare möte med SSK:s styrelse där ett antal förslag som skulle kunna utgöra grunden för det fortsatta arbetet presenterades. Inom kort kommer vi även att lägga ut mer information om detta arbete på SSK:s forum.
08-07-29 Norska GT-förare på besök på Kinnekulle Ring
Stockholms Sportvagnsklubb anordnade sin traditionella stora sommartävling ”Raceweekend”. Tävlingen pågick i dagarna fyra från 24:e till 27:e juli. 150 förare körde i 14 olika klasser. Det var SM i Superkart, RM i Drifting, GT, Seven Racing, Standard Production, Formel Basic samt alla SSK´s egna klasser. Tävlingarna besöktes av ca 1600 personer.

Den nya norska klassen GT har ett friare reglemente än Special Saloon och tillsammans med just Special Saloon och Roadsport kör man i år gemensamt under namnet GT. Man körde ett kort race över sju varv och ett längre över 30 varv med obligatoriskt depåstopp. I kvalet var Svein Kr. Kristiansen överlägset snabbast med tiden 55.595. Det var den snabbaste tiden under hela helgen av alla bilar (förutom Superkart). Svein kör en karamellgrön Ford Anglia med en turboladdad Fordmotor på 593 hk. Svein är mycket noggrann och varenda liten skruv genomsyras av 100% proffsighet. – Jag har byggt på den här bilen under många år, men jag har haft några uppehåll också. Jag blev klar i fjol höst och har kört den i år för första gången. Jag tycker att den är lite för tung, annars är jag nöjd, sa Svein Kristiansen. Bilen verkar lite svårkörd med ett väldigt kort effektregister. Så fort han nuddade gasen var det dags för nästa växel. På Kinnekulles kurviga partier gick den som en gokart. Svein hade inga problem att vinna det korta racet över sju varv. Segermarginalen till Roger Hermansen var 2.4 sekunder. Roger kör en Porsche 911 RSR. Frode Alhaug kom trea med sin Corvette Stingray.

I det längre racet drog Svein ifrån de andra på direkten. Frode Alhaug låg tvåa, tätt skuggad av Roger Hermansen. Alla skulle göra ett obligatoriskt depåstopp mellan varv 5 och 25. Förarna droppade in en efter en, det blev aldrig någon trängsel i depån. Man måste kliva ur, rycka bort en tejp och sedan sätta sig i och köra igen. Alla passade på att dricka lite vatten också, eftersom det var rena tropikhettan med ca 30 grader i det starka solskenet. Inne i bilarna kan det säkert ha varit det dubbla! Efter drygt halva racet kom ledaren Svein in. Han var den ende som behövde tanka, och detta tog minst en minut extra tid. Han anslöt igen på fjärde plats, men långt efter ledande Frode Alhaug. Frode gjorde det absolut snabbaste depåstoppet, och det brukar vara nyckeln till framgång i den här typen av tävlingar. Frode var snabbast på banan andra halvan av racet och vann med 15 sekunder före Roger Hermansen. Simen Övretveit kom trea, ett varv efter. Bakom honom kom en vilt spurtande Svein Kristiansen.

Ett team hade satsat hårt inför den här tävlingen, men de fick tyvärr bryta redan under det första racet. Det var Tor H Brynjelsen och Frode Lie. Tor började köra racing redan 1989 med en Audi 50. Efter ett mellanspel i en Scirocco har han varit Audi troget i alla år. Tor var med och startade klassen Special Saloon i Norge. – Jag har lagt mycket tid på att övertyga Norska Bilsportförbundet om förnyelse och nytänkande samt att försöka ändra klasser osv i Norge. Jag har fått hjälp med reglementen och tekniska frågor av SSK´s tekniske chef Erik Emanuelsson som varit mycket tillmötesgående. Det har dock tyvärr varit svårt att sedan få gehör för detta ändå. Jag är mycket kritisk till förbundet och deras sätt att arbeta. Nu har jag klivit av som ordförande för Special Saloon och ägnar mig åt racing istället och låter andra sköta pappersarbetet, sa Tor H Brynjelsen. Bilen han kom till start med är en Audi RS4 från 2007. Den är byggd i Haugesund och han har fått till ett bra avtal med den lokale Audiverkstaden som bl a ställer upp med gratis mekaniker under racehelgerna. Tor har även ett samarbete med STCC-teamet KMS där de har fått möjlighet att komma åt bra racingtillbehör. Bilen har en V8 på 4.2 liter som är i standardutförande. Chassi med fjädrar, stötdämpare och bromsar är dock av fullgod racingstandard. Teamet har kört i Norge, Sverige, Danmark och Tyskland. – Målet är att köra Nürnburgring 24-timmars 2010, sa Brynjelsen.

Frode Alhaug, som vann andra racet, är med i racingutskottet i Norska Bilsportförbundet och han sa: - Jag är medveten om att det finns kritik mot hur saker och ting sköts inom förbundet. Man kan säga att det är tre grupperingar: Först har vi förbundet, sedan har vi racingarrangörer (racerbanor) och till sist har vi alla förare med förarföreningar. Alla har olika idéer och det har varit svårt att samla alla för att skapa ett gemensamt mål att sträva efter. Eftersom jag både är förare och med i förbundet står jag med ett ben i varje läger. Jag önskar att jag kan bidra till att på sikt ena krafterna och förhoppningsvis åstadkomma en bättre framtid för racingen i Norge. Det kommer inte att ske över en natt utan måste ske över en längre tid. Alla måste ha tålamod. Min personliga åsikt är att 2008 har varit ett bra år där vi har varit mera överens än på flera år. Jag hoppas att den trenden håller i sig.

Här är resultaten från de båda racen:
Kinnekulle 26 juli 2008, Race 1 - 7 varv
1) Svein Kr. Kristiansen, Ford Anglia, 2) Roger Hermansen, Porsche 911 RSR +2.442, 3) Frode Alhaug, Corvette Stingray +8.089, 4) Sverre Isaksen, Subaru Impreza +10.740, 5) Simen Övretveit, Volvo 242 Special +11.559, 6) Björn Olaf Wiik, BMW M3 +24.186, 7) Per Christian Wiencke, Porsche 993 +24.551, 8) Lars Brandström, Ford Sierra +25.411, 9) Lars Molvig, BMW M3 DTM +37.058, 10) Frode Lie, Audi RS4 +1 varv

Kinnekulle 27 juli 2008, Race 2 – 30 varv:
1) Frode Alhaug, Corvette Stingray, 2) Roger Hermansen, Porsche 911 RSR +15.614, 3) Simen Övretveit, Volvo 242 Special +1 varv, 4) Svein Kr. Kristiansen, Ford Anglia +9.017, 5) Björn Olaf Wiik, BMW M3 +40.446, 6) Sverre Isaksen, Subaru Impreza +2 varv, 7) Lars Brandström, Ford Sierra +31.770, 8) Lars Molvig, BMW M3 DTM +44.442, 9) Lars Faale, Porsche 944 +3 varv, 10) Per Christian Wiencke, Porsche 993 +7 varv
08-07-29 Raceweekend på Kinnekulle
Årets höjdpunkt för Stockholms Sportvagnsklubb är sommartävlingen Raceweekend på Kinnekulle Ring. Och vilken tävling det blev! 150 bilar kom till start och det var strålande högsommarvärme i dagarna fyra! Depån var full och ca 1600 personer stod på läktaren.

Huvudnumret för helgen var SM i Superkart med 24 deltagare. SM-ledande Thomas Johansson var genomgående snabbast under hela helgen och han inledde med att ta pole i kvalet. I första racet var det Johansson, Stefan Malm och Peo Ogeborn som drog ifrån resten av fältet. Ingvar Bjerge hamnad i ett ingenmansland och sedan följde en stor klunga anförd av Marcus Nyberg. Finländaren Vesa Lehtinen fick punktering och for ut i räcket på TV-krönet. – Jag tror att jag körde på något på banan, plötsligt small det bara och det blev ett stort hål i däcket, sa Lehtinen. Säkerhetsbilen samlade ihop fältet medan Lehtinen bärgades. När fältet släpptes igen hade Ogeborn brutit med överhettad motor. Johansson och Malm behöll sina positioner. Nyberg var kvickare än Bjerge i omstarten och tog hand om tredjeplatsen. Bjerge kunde kontra och tog tillbaka tredjeplatsen. Johansson vann före Malm och Bjerge, som för första gången tog en pallplats i SM. – Det är helt otroligt, vi är ett litet team som bara har kört i tre säsonger. Att komma på pallen i SM är riktigt stort, sa Bjerge.

I andra racet var det åter Johansson och Malm som tog hand om täten. Malm var förbi en gång, men det var Johansson som tog segern till sist. Bjerge var snabb och utmanade Ogeborn om tredjeplatsen. De krokade ihop när båda körde fullt på sjätte växeln. Båda fick bryta, men klarade sig oskadda. Tredjeplatsen togs därför av Marcus Nyberg.

SSK´s arrangerade för första gången en tävling i Drifting. Denna nya motorsportgren är motorsportens svar på konståkning. Det gäller att sladda på ett kontrollerat och snyggt sätt och detta bedöms av en domarjury. Av någon anledning kom endast fyra bilar till start + en SSK-förare. Christian Gustavsson vann före Johan Peres, Rikard Ahl, Tobias Gunnarsson och Claes Lindblom. – Vi i SSK hade hoppats på att få bjuda publiken på en riktigt häftig show, men av någon anledning dök det bara upp några få förare. Vi beklagar djupt om ni i publiken blev besvikna för att det var så lite bilar. Ingen skugga skall dock falla på dem som kom, de gjorde verkligen allt för att bjuda på sig själva. Några bilar gick sönder, men med gemensamma krafter kom de snart igång igen, sa SSK´s ordförande Mikael Carlsson.

Formel Basic är det stora utropstecknet i år, där många unga förare har tagit klivet från gokart. Eftersom både Formel Ford och Formel Renault har lagts ned i Sverige återstod bara Formel Basic. 9 svenska ungdomar slogs mot 14 norrmän. Kvalet var så oerhört jämnt att de 12 första förarna fanns inom en sekund! I det första racet var det en kvartett som bröt sig loss från det övriga fältet och hade en härlig kamp ända till målet. Stein Frederic Akre vann före Tommy Östgaard, Thomas Guttormsen och André Andersson. De gick i mål inom 0.6 sekunder. Andersson hade satt det snabbaste varvet och startade därför i pole i andra racet. Men hans lycka blev kort, då han fick bryta redan efter första varvet efter en sammanstötning. Akre vann igen före Robert Helling och Kim Carlsson. Det är heta ungdomar i den här klassen och det var också här de flesta avåkningarna och krascherna skedde, dock utan att någon skadade sig.

GT är en ny norsk klass som är friare än Special Saloon. De kör sina race ihop med just Special Saloon och Roadsport. De kör ett kort lopp och ett lite längre med depåstopp. Svein Kr. Kristiansen är en välrenommerad bil- och motorbyggare i Norge. Han har efter många år byggt färdigt sin Ford Anglia med en turbomotor på 593 hästar! Med väghållning som en gokart och duktigt med kraft rakt fram satte han helgens snabbaste tid alla kategorier (utom Superkart) i kvalet med tiden: 55.595. Han hade inga problem att vinna det korta racet över sju varv. Segermarginalen till Roger Hermansen var 2.4 sekunder. Roger kör en Porsche 911 RSR. Frode Alhaug kom trea med sin Corvette Stingray.

I det längre racet, över 30 varv, drog Svein ifrån de andra på direkten. Frode Alhaug låg tvåa, tätt skuggad av Roger Hermansen. Alla skulle göra ett obligatoriskt depåstopp mellan varv 5 och 25. Förarna droppade in en efter en, det blev aldrig någon trängsel i depån. Man måste kliva ur, rycka bort en tejp och sedan sätta sig i och köra igen. Alla passade på att dricka lite vatten. Efter drygt halva racet kom ledaren Svein in. Han var den ende som behövde tanka, och detta tog minst en minut extra tid. Han anslöt igen på fjärde plats. Alhaug gjorde det absolut snabbaste depåstoppet, och det brukar vara nyckeln till framgång i den här typen av tävlingar. Alhaug var snabbast på banan andra halvan av racet och vann med 15 sekunder före Roger Hermansen. Simen Övretveit kom trea, ett varv efter. Bakom honom kom en vilt spurtande Svein Kristiansen.

Några förare dubblade med att köra i Yokohama Cup också. Där var det Martin Sventén som var snabbast. Han vann båda racen med mycket stor marginal. I första racet kom Lars Brandström tvåa och Lars Molvig trea. I det andra kom Simen Övretveit tvåa och Brandström trea. Vi fick se en debutant i Niclas Thorell. Han körde en Fiat Tipo. Han körde in på fjärde plats totalt i första racet, men fick tyvärr bryta redan på första varvet i andra efter en avåkning. – Det har varit en lång och lärorik helg. Jag har hela tiden sänkt mina varvtider och jag lär mig mer och mer. Jag har haft jättekul, sa Thorell.

I SSK Classic började helgen illa för regerande mästaren Staffan Olars. Han rasade kopplingen redan i sitt första körpass på torsdagen. Han satte då sina slicks på Kenneth Svenssons bil och i nästa pass brände han en ventil i motorn för Kenneth. Då tyckte Staffan att det räckte med oflyt och han hjälpte istället Kenneth att få ihop hans motor igen. Kenneth åkte hem till Tranås för att hämta en ny ventil, men han hittade ingen! Då åkte han till Köhler i Ullared och hämtade en topp istället. Han hade bröllopsdag också, varför Staffan tog hand om skruvandet så att han fick fira lite. Hasse Grönlund fick bryta förra racet med en brusten ventilfjäder och under den fria träningen lyckades han bryta av en till. Han fick ihop motorn igen, men i nästa pass gick troligen vevaxeln av och då fick han kasta in handduken. Benny Pettersson gjorde comeback och vann före Claes Hanström och Jan Nilsson. Ordningen blev den samma även i andra racet.

SSK Klass 2 kördes tillsammans med den norska klassen Standard Production. SSK bilarna hade varit snabba i kvalet, men under racet kom norrmännen mer och mer. Det blev sevärda race för publiken. I SSK 2 vann Roger Ekman före Micael Ericsson och Ingvar Nilsson. I Standard Production vann Stian Dyvå Ormholt före Marius Erlandsen och Inge Hjelkrem.

I andra racet vände man på startordningen på de sex första totalt. Det blev därför Reine Bergström som stod i pole. Tyvärr fick han bryta redan efter fyra varv. Ericsson var i ledning i början av racet, men sedan kom Ekman och ångade förbi. Han vann före Ingvar Nilsson och Ericsson. I Standard Production vann Erlandsen före Ormholt och Joakim Ottesen.

Volvo Original Cup körde i samma heat som SSK Klass 1 och Beetle Cup denna gång. Det blev tydligare än någonsin att det finns två nivåer i Klass 1. Fredrik Ring och Kjell Holgersson tampades om ledningen i Klass 1 längst fram i fältet, sedan följde ett koppel Volvo-bilar och i slutet av fältet var det lite blandat. Ring ledde från start till mål, men han hade Holgersson i ryggen hela tiden. Fredric Magnusson hade äntligen fått sina nya stötdämpare och då blev han svårstoppad. Han hade en hård kamp om ledningen med Erik Jonsson halva första varvet. De låg sida vid sida tillbaka under bron. Magnusson kom ut med ena hjulparet på gräset och gick på sladd över Mohlinsknäppen. Det gick sämre för Jonsson som fick ta ett varv i sandfållan. Han anslöt igen långt bak i fältet och körde i ett ursinnigt tempo och jagade ända upp till femte plats. Magnusson vann före årets ständige tvåa Marcus Larsson och Linus Westman. Sören ”Handväskan” Åkesson körde i mål som trea i Klass 1. Vid prisutdelningen fick han ett litet specialpaket som innehöll en rosa handväska!

I andra racet var det Holgersson som tog hand om ledningen före Ring. De höll denna ordning ända till målet och de har nu vunnit varannan gång hela året. Det kommer att bli en spännande upplösning i klass 1 i år också! Magnusson tog ledningen igen i Volvo Original Cup. Han fick en liten lucka som sakta växte racet igenom ned till Jonsson och Larsson. Men Jonsson körde taktiskt och sparade sina däck. Ett par varv före slutet startade han spurten. Han tog in meter för meter och Magnusson orkade inte svara. I ingången till sista kurvan var Jonsson ikapp. Det blev ett dragrace ända till mållinjen där Magnusson vann med endast 12 tusendelar av en sekund! I Volvo 240 Classic vann Erik Halvorsen båda racen före Jimmy Eriksson.

I Beetle Cup vann Claes Lindblom första racet före Marcus och Bosse Söderqvist. I andra vann Marcus före pappa Bosse med Stina Sjöman på tredje plats.

I Renault Junior Cup gjorde både Richard Trange och Rickard Javanainen ett gästspel. Jesper Nilsson hade en jobbig helg då han var allmänt dåsig och hade feber i kroppen. Han försökte vila så mycket som möjligt. Han lyckades ändå ta pole i kvalet. I första racet tappade han först ledningen till Marcus Palnér. Men Nilsson kontrade och vann. En bit ned i fältet hade Anders Berglund och Karl Wikander en härlig fight. Den slutade tyvärr med att Berglund fick en stoppsladd i kvarnkurvan. Wikander låg tätt bakom och kunde inte undvika att köra på Berglund. Båda fick bryta. Under tiden passerade Trange Palnér upp till andraplatsen. Men detta skedde under gulflagg, varför han fick tidstillägg i efterhand. Palnér fick andraplatsen och Gustav Rickhamre kunde kliva upp på pallen för första gången.

I andra racet krokade Trange ihop med Jesper Ojala på första varvet och Ojala tappade många placeringar. Han kunde köra upp sig till sjätte plats. Nilsson vann racet före Trange och Palnér. Tävlingsledningen ansåg dock att Trange kört ojuste mot Ojala på första varvet, varför han flyttades ned bakom Ojala i resultatlistan. Därmed fick Rickhamre kliva upp på pallen ännu en gång.

Seven Racing är också en norsk klass. Det är Super Seven kopior där man kör med antingen bil eller motorcykelmotorer. Effekten är ca 200 hk. I år har man tagit fram ett body-kit, som gör att de får ett helt annat utseende. Detta har dock inte förändrat varvtiderna nämnvärt, varför en del förare valt att köra vidare med det ursprungliga utseendet. André Falkenhaug stod i pole. Den här klassen var den enda som körde med stående start under helgen. Oskar André Sandberg gjorde en kraftig tjuvstart. Den bästa starten gjorde Tore Christensen som från tredje ledet lyckades klämma sig in först redan under bron. En mycket hårig omkörning! Förhandsfavoriten Falkenhaug hamnade i sandfållan redan under första varvet. Han kom i gång igen och körde upp sig från sista till fjärde plats. Racet vanns av Daniel Björk Nordgaard före Öyvind Kristiansen och Knut Harald Henriksen. Till andra racet vände man på de sex första. Nordgaard vann igen före Falkenhaug och Kristiansen.

Det var lite andra aktiviteter också förutom racingen. Tipspromenad, pistolskytte, kast med vevaxel, bollkastning, karaoke, dans och grillfest. Allt för att alla skulle trivas.

I tipspromenaden för barn hade flera 13 rätt. Utslagsfrågan med att gissa längden på ett snöre i en flaska blev avgörande. Robin Pettersson och Harley Karlsson vann före Gustav Wikander, Julia Tennö och Robin Jademyr.

Vuxenfrågorna vanns av Urban Trange 12 rätt före Richard Trange, 12 rätt och Per Birkefall 11 rätt.

SSK´s specialpris för helgens prestation gick till Robin Svensson som varit på plats hela veckan och jobbat oförtröttligt från morgon till kväll varje dag. Det var nästan omöjligt att få stopp på honom!

Nästa tävling i SSK-Serien körs på Falkenbergs Motorbana den 23:e augusti.
08-07-28 Pole för André Andersson
Stockholms Sportvagnsklubbs stora sommartävling Raceweekend kördes sedvanligt på Kinnekulle Ring i helgen. Det var en stortävling med flera norska gästklasser, SM i Superkart, drifting och alla ordinarie SSK-klasser med sammanlagt närmare 150 förare. I Formel Basic körde André Andersson från Osby. André kör första året och han har tidigare kört gokart. Han kör för teamet X3M-Racing. I kvalet körde han till sig sjätte tid av de 23 förarna som var med. Kvalet var oerhört jämt och de 12 första förarna låg inom en sekund. Det var lika jämnt i race ett. André lyckades köra upp sig två placeringar och körde i mål på fjärde plats. Det var så jämnt att han var ca sex meter bakom segraren! Han hade satt den snabbaste tiden så i andra racet startade han i pole. Men tyvärr blev det ett kort andra race. Det blev en sammanstötning redan på första varvet och André tvingades bryta. Han har i alla fall visat att han definitivt tillhör toppen efter helgens körningar.
08-07-19 Raceweekend på Kinnekulle Ring
Nu är det dags för årets största fartfest på Kinnekulle Ring. Vi pratar naturligtvis om Raceweekend, årets största tävling i SSK-Serien. I år satsar man extra hårt med RM i Drifting och SM för Superkart där hela 25 st är anmälda hittills. Det är dessutom de norska klasserna GT, Formel Basic, Super Production och Seven Racing. Till detta kommer naturligtvis alla de ordinarie SSK-klasserna. Sammanlagt är det över 150 förare som kommer att köra i dagarna fyra med start torsdagen den 24:e juli. Som traditionen bjuder kommer det att finnas ett stort danstält med levande musik samt karaoke för dem som vill prova sin egen stämma. Den traditionella tipspromenaden är naturligtvis med. Kort sagt ser vi alla fram emot sommarens största händelse.

Välkomna till SSK
08-06-30 Årets andra deltävling i SSK-serien på Kinnekulle Ring
Årets andra deltävling i SSK-serien kördes även den på Kinnekulle Ring. Vid vårens banbesiktning fick SSK klartecken att använda båda banslingorna på Kinnekulle. Den kortare banslingan användes för många år sedan för juniorerna i Renault 5. Det var tänkt att man åter skulle köra denna slinga vid helgens tävlingar. Detta under förutsättningar att man gjorde vissa justeringar av bl a däcksbarriärer. Våra tappra funktionärer har gjort en stor ansiktslyftning av banan under våren och lagt närmare 5000 ideella arbetstimmar på banan. 600 meter balk har flyttats. Men man föll på själva målsnöret. De sista däcksbarriärerna hanns helt enkelt inte med och nu skjuter man på dessa planer till nästa år. Nästa tävling är Raceweek och den körs redan om en månad och sedan kör vi inte mer på Kinnekulle i år.

Formel Basic var inbjudningsklass denna gång och de ersatte Superkart som återkommer med en SM-deltävling vid nästa tävling istället. Formel Basic är en norrmans verk. Han heter Bård Bergsjö och han besökte Silverstonebanan i England för några år sedan. Där fick han se en massa skolbilar som kallades Formel First. Han köpte drygt 30 st och startade klassen Formel Basic i Norge. Nu är serien inne på sitt tredje år och i år skall tre deltävlingar köras med SSK. De tre svenska tävlingarna ingår i den Skandinaviska serien Factor-X-Cup, medan bara Raceweek ingår i den norska serien. Därför var det merparten svenska förare denna helg. SSK brukar normalt fyllas på av ca 10 nya ungdomar i Renault Junior Cup varje år, men i år blev det bara en. En förklaring är att 10 svenska ungdomar valt att köra Formel Basic istället.

Den ende Formel Basic-föraren som har ordentligt med erfarenhet av Kinnekulle Ring är Thomas Guttormsen, som har kört Volvo Original Cup i flera år. I år satsar han på formelbil och under fredagens tester var han den ende som var under minuten. I kvalet var det fyra förare under minuten och Guttormsen fick se sig slagen av den unge Robert Helling med endast 18 hundradelar. Det första racet blev jämt och hårt. Guttormsen såg ut att gå mot segern, när han plötsligt tappade fart på rakan. Han hade fått problem med förgasaren. Helling vann med mindre än sekunden före Tommy Östgaard och Anders Gram Lindstad. Guttormsen slutade fyra. Östgaard satte nytt banrekord för klassen till: 59.293.

I andra racet startade Lindstad i pole och han tog ledningen. Men Guttormsen och Helling tog sig förbi. Dessa hade en hård kamp som varade ända till sista kurvan där Helling snurrade bort sig. André Andersson kom tvåa och Lindstad, som också hunnit med en snurrning, kom trea.

Efter den spännande premiärtävlingen var många blickar riktade mot Volvo Original Cup. Volvo S40 kör sin tredje säsong i Original Cupen och de hade ett visst övertag när de kom med. Nu har 940 kommit ikapp utvecklingen och Erik Jonsson inledde året med dubbelseger före regerande mästaren Marcus Larsson. Dessa båda förare stod åter i rampljuset denna helg. Larsson inledde bäst på kvalet och höll länge poletiden. Men Jonsson kontrade i slutet och slog till med en kanontid som var halvsekunden bättre än Larssons. I första racet var Larsson snabbast i starten, men Jonsson övertog ledningen efter redan ett varv. Han kunde ta sin tredje seger för året före Larsson och Fredric Magnusson, som hade problem med dåliga stötdämpare.

I andra racet startade Larsson först och han tog ledningen igen. Han lyckades bygga upp en liten lucka, men när däcken hade mattats efter drygt halva racet kom Jonsson och körde om. Ordningen i mål blev densamma som i första racet.

I Renault Junior Cup var PNO-teamet överlägset bäst under första tävlingshelgen. De inledde denna helg på samma sätt och efter kvalet stod Marcus Palnér i pole före Jesper Ojala och Jesper Nilsson. Årets ende nykomling, Gustav Rickhamre, lär sig dock snabbt och nu kvalade han fyra. I racet var Ojala bäst och vann före Nilsson och Palnér. Johnny Nilsson, pappa till Jesper gjorde följande analys: - Det var precis samma under karttiden. Palnér brukade vara bäst i kvalet för att sedan tappa i racet. För min son Jesper brukade det vara tvärt om.

För att om möjligt få till jämnare race tog PNO-teamet och hjälpte Karl Wikander, Anders Berglund och Ida Ericsson med deras inställningar. Detta gav effekt, för alla tre körde mycket fortare efteråt. Karl Wikanders pappa var mycket glad och han tyckte att detta var ett mycket sportsligt och fint initiativ av PNO-teamet.

Inför andra racet stod Nilsson i pole före Palnér, Rickhamre och Ojala. Rickhamres inlärningskurva går brant uppåt! Nilsson tog starten och ledde från start till mål, men han hade hela tiden Palnér en billängd bakom. Ojala tog sig förbi Rickhamre i starten, men Rickhamre svarade och låg på pallplats mer än halva racet. Ojala lyckades dock återta pallplatsen till sist. Rickhamre har visat att han blir att räkna med i fortsättningen!

En ny ungdomssatsning i SSK´s regi är att ungdomar på 15-16 år får chansen att prova på en Renault 5 i juniorklassen gratis. En lyckligt lottad person får köra vid varje tävlingshelg. Den förste som fick köra var 15-årige Oscar Nilsson från Malmö. Han har kört kart i sju år, men detta var första gången han körde standardbil. Han sken som en sol i kapp med sin stolte far och det gick jättebra på banan. Han körde fortare för varje pass och nu har han verkligen fått blodad tand.

Även i SSK klass 1 har vi en hård tvekamp mellan Fredrik Ring och Kjell Holgersson. På kvalet låg Ring länge på poleplats, men Holgersson lyckades klämma sig förbi på slutet med 37 hundradelar. I racet var det dock Ring som var vassast. Vid prisutdelningen var det dock Holgersson som uppmärksammades mest, då han fyllde år denna dag. Martin Svensson kom trea.

I andra racet ledde Ring från start, men Holgersson hittade en lucka och vann före Ring och Svensson.

I Beetle Cup var Marcus Söderkvist överlägset snabbast i kvalet. Han såg ut att gå mot en säker seger, när plötsligt ett ventilsäte sade upp sig och han tvingades bryta. Claes Lindblom hade haft problem med oljeläckage och missat kvalet. Han startade sist och körde upp sig till ledningen, men ett däck låg emot skärmen. Han fick teknisk flagg och tvingades bryta. Bosse ”Röfärgar´n” Söderkvist missuppfattade den tekniska flaggan. Han trodde att den var ämnad åt honom och därför gick även han i depån. För en kort stund var därför Stina Sjöman ensam bubbla på banan. Hon kunde ha tagit segern, trots att hennes motor inte gick över 4000 varv och hon bara bluddrade runt för att ta poäng. ”Röfärgar´n” var dock inte långvarig i depån. Han var snart i gång igen och det blev istället han som tog sin första seger någonsin.

I andra racet hade Lindblom ordning på sin bubbla och han vann före ”Röfärgar´n” och Sjöman.
I den nya och hittills tunna klassen SSK Standard, som i år i alla fall haft två deltagare, fick vi bara se en tävlande. Ingela Holgersson har köpt Leif Blybergs gamla vinnarmaskin och gått upp i klass 1. Christina Lundberg blev ensam kvar och det kändes naturligtvis inte så kul för henne, men hon kontrade med att anmäla sig även i klass 1. Till nästa tävling kommer hon bara att köra i klass 1, i en Suzuki Swift. Christina passade på att putsa sitt eget banrekord till 1:08.140.

I SSK Classic har vi i år sett en kamp mellan tre förare: Hasse Grönlund, Ulf Andersson och Staffan Olárs. Grönlund stod i pole och fältet var uppblandat med klass 2 och Yokohama Cup. Olárs jobbade sig upp till ledning. Grönlund gjorde flera försök att bromsa sig förbi, men Olárs var snabbare rakt fram och därför kom Grönlund aldrig förbi. Olárs vann före Grönlund och Jörgen Adlén.

Grönlund kom dock inte till start i andra racet då han fått motorproblem. Olárs såg ut att ta en lätt seger, men han mattades mot slutet och segermarginalen till Adlén var bara 0.3 sekunder. Andersson bröt med framvagnsproblem, men klassades ändå som trea i racet

I Klass 2 stod Micael ”Laban” Ericsson i första ledet tillsammans med Grönlund i första racet. Men Ericsson led av att Klass 2 bilarna kör på mönstrade däck och Classicbilarna på slicks. Detta gör att bilarna går olika fort på olika ställen på banan. Ericsson kom ur rytmen och tappade segern till Roger Ekman. Reine Bergström kom trea, men han hade problem med smörjningen av motorn och han kom inte till start i andra.

Ekman vann även andra racet före Ericsson nu med Kenneth Svensson på tredjeplats. Kenneth hade en tuff helg där han först fick skruva med dottern Malins framvagn till en bit in på småtimmarna på fredag för att sedan laga bärarmar en bit in på natten på sin egen bil på lördag. Som grädde på moset började hans växellåda läcka olja under racet. Oljedimman irriterade hans ögon i slutet av racet och han fick verkligen bita ihop för att orka till mål.

Den ende som mekade ännu mer var John-Erik Öberg. Han kom till start med sin BMW M1. Han har byggt bilen de senaste 12 åren. Han har kört med den till och från, men nu var det ett par år sedan sist. Då hade han en turbomotor, men nu satt det en 6-liters V8 under huven. Bilen var dock inte riktigt klar för race. Han brottades med flera oljeläckage och banan fick i princip saneras efter varje gång han hade varit ute och kört. Till råga på allt missade han en nedväxling en gång och körde sönder fronten. Fläktremmen hoppade av och generatorn var överhettad. Men han gav aldrig upp. Han missade visserligen race 1, men han lyckades köra några varv i andra kvalet. Men då fick han avbryta efter ännu ett oljeläckage. Då hade SSK börjat tröttna på allt hans oljespill. Han kom till start på nåder och efter löften om att alla läckor var tätade. Öberg fick sin revansch, för bilen höll utan att läcka och han vann andra racet. Han var visserligen ensam i Yokohama Cup klass 3, men snabbast i heatet.

Även Lars Brandström körde Yokohama Cup, men i klass 1.
Nu stundar årets stora händelse för SSK; Sista helgen i juli körs den traditionella tävlingen Raceweek som i år har bytt namn till Raceweekend. Då utökas programmet med SM i Superkart och RM i Drifting som största dragplåster. Från Norge kommer Formel Basic, Special Saloon, Super Production och Seven Racing. Räkna med en helhelg av festligheter och mycket härlig racing. Det kommer naturligtvis vara grillfest med karaoke, dans och tipspromenad.

För mera info, gå in på SSK´s hemsida: www.sskracing.com
08-05-26 Sportvagnsmeeting på Kinnekulle Ring
130 bilar kom till start på ett soligt Kinnekulle Ring när SSK anordnade årets Sportvagnsmeeting. Det var ingen fredagsträning denna gång utan tävlingshelgen inleddes direkt med kval på lördag morgon. I klassen för Standardbilar före 1965 upp till 1150cc blev det tyvärr en tragisk situation. Precis när kvalet var avslutat samlades, som vanligt, alla bilar i Parc Fermé. Rolf Jensen mådde inte bra och banans ambulanspersonal tillkallades. Hans tillstånd försämrades varför man kallade in extra ambulanser från länssjukhuset. Rolf fördes till länssjukhuset i Skövde. Strax efter ankomsten blev han dödförklarad. Orsaken var hjärtstillestånd. Rolf Jensen blev 58 år. Tävlingarna avbröts under ca en timma och återupptogs igen efter att ambulanserna hade lämnat banan. Under dagen hölls en tyst minut och de svenska flaggorna vajade på halv stång. Man samlade alla förare för att meddela den tragiska händelsen. Tävlingsläkaren Rune Rehn förklarade vördnadsfullt vad som hade inträffat och hur arbetet hade gått till väga. Bilen gicks igenom av de tekniska kontrollanterna och befanns vara i ett exemplariskt gott skick (Det fanns därför igen anledning att tro att t ex avgaser hade gått in i bilen).

Finalracen kördes efter lunch och Roadsport var först ut. Fjolårsmästaren Christer Almqvist tog hand om ledningen från pole, men han hade ett helt koppel förare som flåsade honom i nacken. Mot slutet drogs fältet ut en aning, men det var kul att följa kampen. Christer vann före Jesper Markusson, Lars Macklin, Kent Hellqvist och Tommy Falck. Sedan var det ett gap ned till bästa nykomlingen som hette Stefan Hasselgren. Stefan är en Lotusfantast och han har byggt sin egen Super 7 kopia. Han har kört några banträffar, men det här var hans första tävling. Han har haft god hjälp av sin mentor Sören Trygg. De träffade varandra när Sören hade en bensinmack i Täby för några år sedan

I Roadsport B tog rutinerade Krister Andersson en lätt seger före Anders Eriksson och Fredrik All. I Roadsport C fick vi se en del nya ansikten som kör Mazda Miata MX-5. De kör dessutom en egen cup. Niklas Falk vann före Per Hammarsjö och Fredrik Westin.

I andra racet fick vi anledning att höja på ögonbrynen då Tommy Falck tog ledningen och höll den ett par varv. Det är inte ofta Christer Almqvist blir slagen, skulle vi få se en sensation? Lyckan varade dock bara några varv, för Christer vann till sist före Tommy och Lars Macklin.

Krister vann återigen B utan att förta sig. Denna gången före Malin Eriksson och Max Lindblom. I C vann Niklas Falk före Fredrik Westin och Per Hammarsjö.

Formel Ford 1600cc och Formel Vee körde tillsammans. Niklas Jonsson gjorde comeback i fjol och visade sin snabbhet direkt. I årets första tävling var det heller inget snack om vem som var snabbast. Ingen kunde hänga på. Pelle Svensson var åtta sekunder efter i mål och han följdes tätt av Björn Otterberg och Henrik Hansson.

Formel Vee fajten var mitt Formel Ford fältet. Thomas Marklund lyckades hålla Lars ”Vegas” Johansson bakom sig över mållinjen. Regerande mästaren Christer Ericson kom trea. I klassen för de äldre Formel Vee bilarna tog Ronny Bogen-Jensen sin första seger någonsin. Äldsta bilen i fältet kördes av Rickard With och det var en Effyh-F3 från 50-talet.

Andra racets start blev kaotisk. Fältet var väldigt utdraget och man borde inte ha släppt starten. En del förare trodde att starten gick, andra inte, varför det blev oreda in i första sväng. Ronny Bogen-Jensen var den som förlorade mest på detta. – Det blev en konstig start. När jag kom ned till mot första kurvan hade bilarna framför mig slagit av, varför jag fick väja ut i sandfållan, sa Ronny efteråt. Även Niklas Jonsson hade varit ute i sanden och vänt. Det blev Henrik Hansson som vann racet före Pelle Svensson och Björn Otterberg. Niklas Jonsson spurtade från sista till sjätte plats. Lars ”Vegas” Johansson vann Formel Vee-klassen före Christer Ericson och Thomas Marklund.

I heatet för de nyare formelbilarna var det en kamp mellan Formel Opel Lotus och F3 samt även en kamp mellan svenskar och danskar. Henrik Andersen vann i stor stil med sin Opel Lotus. Lennart Pihlqvist blev tvåa i sitt debutrace med F3. Gamle rutinerade Ole Vejlund kom trea med en Formel Ford 2000. Även det andra racet slutade på samma sätt.

GT/GTS och Standard Äldre före 1965 över 1150cc körde i samma heat. Duellen mellan Sveriges snabbaste GT-förare, Rolf ”Myggan” Nilsson och Sveriges snabbaste Standardbilsförare, Tomas Gustavsson, blev inte mycket till duell. ”Myggan” vann med nästan 12 sekunder före Tomas. Lars-Göran Andersson och Erling Larsson kom tvåa och trea i GT-klassen och Lars Bergström och Yngve Gustavsson kom tvåa och trea i Standard.

I andra racet blev placeringarna i GT desamma, men i Standard vann Tomas före Yngve och Roger Andersson.
I klassen Standard före 1965 upp till 1150 cc, eller 1000cc-cupen vann Magnus Rehbinder från pole före Lennart Nilsson och Krister Wigren. – Jag har kört i fyra säsonger och detta var min första seger, sa Magnus efteråt.

I det andra racet ledde Magnus, men han snurrade och fick börja om från början. När han hade kört upp sig till femte plats stannade Dan Henningsson på ett olämpligt ställe på banan, varför safetycar gick ut och samlade ihop fältet så att man kunde bogsera undan Dans strandade Opel. Detta gav Magnus chansen att få kontakt med täten igen. När safetycar släppte fältet fortsatte han sin jakt. Han lyckades ta sig ända upp till andra plats. Lennart Nilsson var först över mållinjen, men det visade sig att han hade kört om på gulflagg och fick därför 30 sekunders tidstillägg. Magnus tog därför sin andra raka seger före Krister Wigren och Hans Eklund.

I Standard Ny var Anders Berger snabbast på kvalet, men han rasade kopplingen och kom inte till start i första racet. Tomas Hall tog hand om ledningen före Jürg Bächi. Men Jürg tog i för hårt på kalla däck och snurrade efter Molinsknäppen. Bilarna bakom honom kom kanande med låsta hjul. Alla lyckades väja för Jürg, men Mikael Södergren körde på Uno Svensson i stället. Tack vare denna incident hade Tomas fått en mycket stor lucka till de andra. Han kunde defilera i mål före Erik Berger och Magnus Paulsson.

Anders Berger åkte till en närbelägen verkstad och bytte sin koppling och startade sist i andra racet. Pappa Erik tog starten före Tomas. Anders var klart snabbast på banan och han var snart uppe på tredjeplats och minskade avståndet till tätduon för varje varv. När det återstod några få varv fick han kontakt, men Tomas körde rutinerat och stängde effektivt varje försök till omkörning. Erik vann således före Tomas och Anders.

Klassen för Racersportvagnar domineras sedan ett par år tillbaka av Sports 2000-bilar. Denna gång var samtliga bilar från klassen Sports 2000. Lars ”Vegas” Johansson ledde från start till mål och vann sin första seger någonsin i klassen. Kåre Minnbergh kom tvåa och Joakim Bergman trea. I det andra racet laddade ”Vegas” för hårt och planterade sin bil utanför banan efter Molinsknäppen. Joakim Bergman vann före Pelle Svensson och Kåre Minnbergh.

I Modsport fick vi se en Sverigepremiär för den nya bilen Saker GT. Det är en sportbil som byggs i Holland. Saker är en japansk jaktfalk och det är symbolen för bilmärket. Bilen har en motor från Subaru Impreza. Föraren Arto Rajankangas är även generalagent för märket i Sverige. I racet var Villy Zielinski snabbast och de andra hade svårt att hänga med i hans tempo. Ingvar Sand sköt en kolv och lade olja runt hela banan. Sören Trygg bröt av en led i växellänkaget. Säkerhetsbilen gick ut och samlade ihop fältet medan banan sanerades och bilarna bogserades. Villy körde dock om säkerhetsbilen och hamnade på så vis sist i fältet, fast ett varv före de andra. Han fick en stop-and-go som straff men körde sedan upp sig till tredje plats i mål. Jaan Tolli vann före Kenneth Nilsson. I det andra racet gjorde Villy inga misstag utan vann i stor stil med hela 27 sekunder före Sören Trygg och Mats Hildingsson. Mats kör i Modsport III, men hans stora förarskicklighet förde honom ända upp till pallen i heatet. I Modsport II vann Arne Parnheden båda racen före Jesper Markusson.

Clubmangänget rundade av helgen. De var färre än vanligt. De brukar annars vara de mest pålitliga förarna som alltid kommer till alla race. Men det var bröllop, konfirmationer, bilbyten och andra tävlingar som ställde till det denna gång. Flemming Bendixen hade en fantastisk helg där han var snabbast i kvalet och seger i båda racen. Trots att han hade växellådsproblem och fick skruva en del i sitt depåtält. I det första racet kom Sören P Christensen tvåa och Johan Westerberg trea. I det andra racet kom Johan tvåa före Jens Storm-Nielsen.

Om vi tittar på förarna som tävlar för SSK så återfanns de allra flesta i Sportvagnsklasserna. Här är de som hamnade på pallen: Krister Andersson vann båda racen i Roadsport B. Jesper Markusson tog en andraplats i Roadsport A och två andraplatser i Modsport II. Lennart Pihlqvist tog två andraplatser i historisk F3. Sören Trygg tog en andraplats i Modsport I. Johan Westerberg kom tvåa och trea i Clubman. Lars Macklin tog två tredjeplatser i Roadsport A och Fredrik All tog en tredjeplats i Roadsport B.

För mera info, gå in på: www.sskracing.com
Eller: www.rhkswe.org eller www.spvm.se
08-05-24 Extra Pressrelease
Vid tävlingarna på Kinnekulle Ring den 24:e maj blev en förare dålig efter sitt körpass. Banans ambulanspersonal tillkallades. Hans tillstånd försämrades varför man kallade på landstingets ambulans. Han fördes till Skövdes länssjukhus. Strax efter ankomsten dödförklarades han.

Dödsorsaken var hjärtstillestånd. Den avlidne hette Rolf Jensen, 58 från Olsfors. Tävlingarna stoppades omedelbart, men återupptogs efter ca en timma, efter att ambulanserna lämnat banan och var på väg till sjukhuset.
08-05-19 Nu stundar den årliga Sportvagnshelgen på Kinnekulle Ring
Helgen den 24-25 maj är vikt till Sportvagnarna och de Historiska Racerbilarna. Det är årets första deltävling för båda serierna och SSK står som arrangör på Kinnekulle. Sportvagnsserien och den Historiska Racingcupen brukar vara de största tävlingsarrangemangen inom svensk racing varje år, men som vanligt kommer alltid våren för snabbt och alla har inte hunnit skruva färdigt i sina garage ännu. Det är i vilket fall ett imponerande startfält med 45 sportvagnar och 83 historiska bilar. Den största klassen bland sportvagnarna är Roadsport, den här gången med 23 bilar. Här samsas så olika bilmärken som t ex Alfa Romeo, Porsche, Mazda, Lotus och Triumph.

Bland de historiska bilarna är klassen med Formel Ford 1600cc och Formel Vee störst med 20 startande. Det är en brokig skara bilar från 50-talet till 80-talet, både med och utan tak samt sportvagnar och sportvagnsprototyper. De flesta bilar har en lång och gedigen tävlingshistoria, liksom sina förare. Sveriges äldste racerförare finns fortfarande med i gänget. Vi talar naturligtvis om Erik Berger som fyller 83 i år. Men han har inga planer på att sluta sin racingkarriär ännu, tvärt om. Motor och växellåda har varit på översyn i vinter liksom karossen. Erik själv tränar med långpromenader och längdskidor, när tillfälle ges. Han är pigg som en ekorre och han kan knappt bärga sig till säsongen drar i gång.

För mera info: gå in på SSK´s hemsida: www.sskracing.com
Serierna som tävlar i helgen har följande hemsidor:
Historiska Racing Cupen – www.rhkswe.org
Sportvagnsserien – www.spvm.se
07-09-25 SSK-Final
Stockholms Sportvagnsklubb körde sin final på Gelleråsbanan i Karlskoga. Närmare 100 förare kom för att göra upp om segrarna i de 11 klasserna. Det var mer eller mindre spännande, i de flesta klasserna var det en öppen historia om vem som skulle vinna. Årets SSK-mästare skulle med stor sannolikhet för första gången bli en junior.

Superkartarna var som vanligt morgonpiggast och deras högvarviga motorer fungerar som en bra väckarklocka till alla sjusovande förare i depån. Anders Littorin ledde serien inför finalen och han tog även pole i kvalet. Det var en nervös Anders som aldrig har vunnit ett race, men eftersom mästerskapet var mycket jämnt var han i princip piskad att vinna för att ta hem serien. Bakom honom flåsande i nacken var Ingvar Bjerge och Tony Johansson. När de skulle köra ut till start hade Anders svårt att få start på sin Superkart. Det var med en hårsmån han kom ut i tid. Bjerge tog starten före Johansson och Littorin. Från nionde startrutan kom Markus Nyberg upp genom fältet. Han plockade förare efter förare. När det var mindre än en tredjedel kvar av racet gjorde han en fantom-sen inbromsning efter långa rakan för att ta ledningen. Men manövern misslyckades och han hamnade utanför banan. – Jag hade missuppfattat vilket varv vi var på. Jag trodde att det var sista varvet och att det därför var sista chansen att ta ledningen, sa Nyberg. Kampen i täten fortsatte och Bjerge tog sitt livs första seger före Johansson och Littorin. - Luftfuktigheten hade ökat med tre procent och temperaturen hade gått upp tre grader. Mer behövdes inte för att bestyckningen skulle bli fel, sa Littorin som hela racet igenom brottades med en kart som gick för fett och dränkte sig hela tiden. I och med Bjerges seger hamnade han på samma slutpoäng som Littorin, men eftersom finalens resultat är utslagsgivande blev Bjerge årets Superkartmästare. Superkart var faktiskt den SSK-klass som lockade flest deltagare totalt under hela året med 25 startande. Men många förare körde bara några sporadiska race.

Fyndbörsen Cup blev en nervkittlande historia. Kjell Holgersson ledde serien före Fredrig Ring och Martin Hedin inför finalen. Efter kvalet stod Ring i pole före Nina Dahlin, Hedin och Holgersson. Men det var dramatik i depån. Ring hade rasat kopplingen och Holgersson hade motorproblem. Det mekades friskt på båda hållen och båda kom till start. Det visade sig snart att Holgersson hade något allvarligt fel som inte var löst då han inte alls hängde med. Ring, å andra sidan, ledde komfortabelt när han plötsligt vek åt sidan och parkerade. Hedin tog över ledningen, men han bromsade på sig och fick ta till escaperoaden efter Eje-svängen. Dahlin övertog ledningen och såg ut att gå mot en säker seger då även hon plötsligt parkerade, alldeles bredvid Ring! Hedins bil höll i alla fall och han vann racet och även cupen. Holgersson var självklart besviken, han tog sig i mål på fjärde plats, slagen i serien med en futtig poäng…

Teknikens Värld var på plats med sin Mazda Miata igen. De hade lottat ut två starter till bilen. Den första segraren körde i Falkenberg och nu var det dags för den andre. Bengt Asplund hette den lycklige vinnaren som fick inleda helgen med att ta racinglicens. Hans motivering för att vinna styrningen var ungefär att han ville se om en man på 56 år kunde sätta ungdomarna på plats. Hans debut var fullt godkänd; 5:e plats ett varv efter segraren.

I Beetle Cup tog Claes Lindblom sin sjätte seger i år och säkrade Cupsegern före Bengt Holmgren och Bosse Söderqvist.

SSK´s nyaste klass, Standard, fick äntligen en ny deltagare. Det var Christina Lundberg som gjorde comeback. Denna stålkvinna fyller 70 år nästa år. Hon kom med en nybyggd Opel Corsa och vann racet före Ingela Holgersson, men Ingela vann serien. – Klassen är enkel och mycket billig. Det är inga problem att bygga en bil för 30 000 kr. Ingela har kört hela säsongen på samma uppsättning däck, och de var inte ens nya när vi började. Bromsbeläggen är också samma, sa Kjell Holgersson som har byggt Ingelas bil. Man får i princip bara byta fjädrar och stötdämpare samt ta ur en del av inredningen. Inga ställbara stötdämpare är tillåtna. Motorn får endast renoveras, absolut ingen trimning är tillåten, inte ens borrning till överdimension eller planing av topplock. – Jag håller själv på att bygga en bil. Inköp av bil samt störtbåge har kostat mig 13 000 kr. Fjädrar och stötdämpare kostar 5 000 kr. Bälten och stol saknas, men det kommer att hamna under 30 000 kr även för mig, säger John Graff.

Volvoklassen var i princip avgjord redan innan finalen. Marcus Larsson har varit stor dominant i år men bakom honom var det tätt. Marcus gjorde en snygg sorti och vann sin sjätte seger i år. Fredric Magnusson fick lämna in redan under kvalet då en vevstake hittade ut genom blocket. Erik Jonsson, Karl Jensen, Thomas Guttormsen och Sven-Inge Sjödin hade världens kamp bakom Larsson. Det blev bucklor både här och där. Sjödin vände på Guttormsen som fick bryta med brusten bakvagn. Sjödin blev diskad för tilltaget. Jonsson tog andraplatsen före Jensen och Daniel Frykmo. I serien vann som sagt Larsson före Jonsson och Jensen.

I den nyinstiftade Volvo 240 Classic gjorde Jan Johansson comeback och vann. Frank A Dahl hade sålt sin bil till Truls-Egil Sävre som tog sin racinglicens under helgen. Han imponerade stort då han blev 10:a totalt och tvåa i 240 Classic. Dennis Berglind kom trea i mål, men vann cupen före Johansson och Sävre.

I Yokohama Cup kom tre bilar till start. Eric Persson tog pole och ledde från start till mål och vann enkelt. Undra hur många segrar han har tagit egentligen? Lars Brandström kom tvåa i klass 1. Johan Weglin kör normalt i Nordic Supercar, men gjorde här ett gästspel och vann klass 3 och var tvåa totalt. Persson vann serien i klass 1 före Brandström, Christer Gislerud vann klass 2 före Martin Sventén och Espen Lövstad. Håkan Johansson vann klass 3 före Weglin. Tyvärr kördes den norska finalen för Special Saloon samtidigt som SSK-finalen, varför vi tyvärr inte fick se några norrmän.

I SSK Classic kom Jörgen Adlén till start med en lånad rallycrossmotor på 2.4 liter. Han hade inga däck till att börja med, men fick låna en uppsättning. Erik Berger ville avsluta året med en seger och gjorde ett mycket kort gästspel. Det blev kort för han körde bara fyra varv på kvalet innan kopplingen gick sönder. Han hade ingen i reserv så det var bara att packa och åka hem. Adlén startade i pole före Staffan Olars och Hasse Grönlund. Racet vanns av Adlén före Grönlund och Olars som hade tagit en extrasväng på escaperoaden vid ett tillfälle. Serien vanns i stor stil av Olars före Adlén och Grönlund.

I Qwinsta Trophy var Anders Svensson klar mästare redan innan start. Tur var väl det för han fick bryta racet som vanns av Reine Bergström som var hårt uppvaktad av Kenneth Ekström. Bergström tog andraplatsen i serien före Ingvar Nilsson som även var trea i racet.

I Renault Junior Cup var det som vanligt tät och spännande racing. Mästerskapet stod och vägde mellan Rickard Javanainen, Johan Eriksson och Algot Öberg. Det var dock fler som ville blanda sig i slutstriden. Startuppställningen blev följande: Jesper Nilsson, Jesper Ojala, Erik Gelotte, Johan Eriksson, Algot Öberg, Marcus Palnér och Rickard Javanainen. Javanainen hade legat sjuk en hel vecka med hög feber och han hade svårt att göra sig själv rättvisa. Nilsson tog starten och ledde från start till mål. Bakom honom var det vild kubbning och det byttes positioner ideligen. Efter halva racet fick Öberg kasta in handduken sedan en spindelled brustit. Nilsson vann racet före Ojala och Eriksson med Javanainen på sjätte plats. Efter första sammanräkningen stod ändå Javanainen som segrare i Juniorcupen och tillika årets SSK-mästare. Detta var första gången i SSK´s historia som totalsegern gick till en junior. Men glädjen blev kortvarig, för på den tekniska efterkontrollen visade det sig att Nilsson inte hade någon dörrinsida, varför han diskades. Detta innebar att Johan Eriksson istället blev Junior- och SSK-mästare. – Jag satsar högt och mitt mål är att köra i WTCC en dag. Nästa år vill jag köra STCC, Porsche Carrera Cup eller JTCC. Valet kommer att göras utifrån vilken budget jag kan skrapa ihop, sa Johan Eriksson. Javanainen skall köra JTCC och eftersom han ingår i Tomas Engströms team är det väl ingen vild gissning att det blir en Honda han kommer att köra. Merparten av juniorerna var nya för i år och kommer att köra även nästa säsong.

Juniorcupen är en mycket bra instegsklass för alla racingintresserade ungdomar. För de som tvekar på om racing med standardbil är deras grej kan man köpa en Renault 5 för ca 10 000 kr. För den som har bestämt sig köper man en Clio för 70-80 000 kr. – Det är billigare att bygga bilen själv. Jag byggde en bil för under 50 000 kr. ”Laban” Eriksson håller på att bygga en bil åt sin dotter Ida och även den kommer att klara sig med 50 000 kr, sa John Graff.

Nu återstår endast en helg på SSK-programmet; Den 6:e oktober arrangerar man en sextimmarstävling åt ERCup på Kinnekulle och söndagen den 7:e oktober körs mekanikerracet.

Resultat från SSK-Finalen på Gelleråsbanan i Karlskoga 070922:
Superkart: 1) Ingvar Bjerge 18 varv, 2) Tony Johansson +0.676, 3) Anders Littorin +1.280, 4) Lars-Åke Björk +4.434, 5) Anders Öberg +48.132, 6) Margaretha Jansson-Hagman +1 varv

Fyndbörsen Cup: 1) Martin Hedin 18 varv, 2) Felix Körling +14.743, 3) Martin Svensson +33.015, 4) Kjell Holgersson +1 varv, 5) Bengt Asplund + 1 varv

Beetle Cup: 1) Claes Lindblom, 2) Marcus Söderqvist, 3) Stina Sjöman
SSK Standard: 1) Christina Lundberg, 2) Ingela Holgersson

Volvo Original Cup: 1) Marcus Larsson 18 varv, 2) Erik Jonsson +8.386, 3) Karl Jensen +8.909, 4) Daniel Frykmo +15.178, 5) Linus Westman +16.473, 6) Pier Steffansson +28.07

Volvo 240 Classic: 1) Jan Johansson, 2) Truls-Egil Sävre, 3) Dennis Berglind, 4) Martin Johansson, 5) Erik Halvorsson

Yokohama Cup klass 1: 1) Eric Persson, 2) Lars Brandström
Yokohama Cup klass 3: 1) Johan Weglin

SSK Classic: 1) Jörgen Adlén, 2) Hasse Grönlund, 3) Staffan Olars, 4) Ulf Andersson, 5) Claes Hanström, 6) Bengt-Åke Wendelin

Qwinsta Trophy: 1) Reine Bergström, 2) Kenneth Ekström, 3) Ingvar Nilsson, 4) Roger Ekman, 5) Frank Steen

Renault Junior Cup: 1) Jesper Ojala, 2) Johan Eriksson, 3) Marcus Palnér, 4) Erik Gelotte, 5) Rickard Javanainen, 6) Karl Wikander

För mera info, gå in på: www.sskracing.com
07-09-23 Seger i årets sista tävling för Johan Weglin
Johan Weglin körde SSK-finalen i klassen Yokohama Cup. Det blev en fin säsongsavslutning då han tog hem segern i klass 3. Bilen gick som en klocka. – Det var skönt att få avsluta året med en seger. Vi har haft en del småproblem under säsongen, men nu fungerade allt, sa Weglin. Nu väntar vintersäsongen i garaget med översyn, lättning och förhoppningsvis en snabbare bil nästa år.
07-09-23 Grand Finale
Då var det dags för avgörandet i SSK / Volvo Original Cup Finaltävlingen körs på Gelleråsen Karlskoga och började med fri träning hela fredagen Träningen avlöpte utan några problem , Teamet känner att man fått till bra sättningar på bilen.

Lördag morgon, finaldag . Förutsättningarna är att första platsen i serien redan är säkrad av Markus Larsson , Bohus Racing men därefter är det stentufft mellan tvåan till femman där alla har chans på pallplats.
Finalen är en enkeltävling med dubbla poäng. Erik Jonsson ligger på andraplats i tabellen men i verkligheten har han en 3:e plats pga av man måste räkna bort en tävlingshelg i serien. Lördagen börjar med ett tidskval . Erik har svårt att få till fria varv och har ca 1 sek upp till 1:an han slutar 6:a i kvalet. En av konkurenterna Fredrik Magnusson från Lit i Jämtland får en vevstake genom blocket på sin S40 och tvingas ge upp kampen om pallplatserna , han hade en 2:a tid i kvalet , tråkigt för Freddie.

Dags för start i racet , här står serieledaren Marcus Larsson i pole med Karl Jensen, Örebro i sin 940 i tredje rutan, 2:a startruta tom pga Magnussons haveri. Norska Guttormsen S40 4:a och Linus Westman S 40 , Bohus Racing i 5:e rutan därefter kommer Erik Jonsson i sin 940. Erik vet att han måste förbi Guttormsen och Jensen för att hamna på pallen. Starten går Erik får en bra start och går förbi Westman men Sven Inge Sjödin " Swinge " från Kramfors tar sig förbi Erik. Nu startar en batalj som man sent skall glömma Erik ligger tätt tätt bakom Swingen varv efter varv , Erik har bättre fart i bilen men Swingen ( fd Isracingmästare i Volvo Original )släpper inte en tum . Domaren har fått ögonen på Erik och ger honom en varning för tuff körning . Jakten fortsätter och snart är dom båda i kapp Guttormsen och Jensen . Swingen och Erik ligger tätt bakom Guttormsen i slutet på rakan och när Swingen försöker gå förbi får han ett kast på bakvagnen som träffar Guttormsen som åker av ut i sandfållan. Mycket tråkigt för Norrmannen som tvingas bryta.
Det återstår nu ca 6 av dom 18 varv som skall köras , Markus Larsson leder och har en bra lucka till 2:an Jensen.

Swinge och Erik tar nu upp jakten på Jensen. Dom 3 ligger snart på ett pärlband och då händer det som inte får hända för Jensen efter rakan missar han en nerväxling och direkt är Swingen och Erik förbi. Dom sista varven är gastkramande för teamet . Erik har om han behåller sin placering nu en 2:a plats i serien , men främre stötfångaren hänger snart nere i asfalten pga kampen med swingen. Det är mycket tätt och Jensen är uppe och nästan förbi flera gånger men Erik svarar och kör både taktiskt och snabbt och lyckas hålla undan för Jensen, samtidigt slår Erik till med tävlingens snabbaste varv. Mycket snyggt kört, Stötfångaren hänger kvar och Erik går i mål på en 3:e plats. Direkt efter racet blir Swingen uppkallad till domaren och får beskedet att han är diskad pga ojuste körning mot Guttormsen .Tråkigt men domaren dömer. Detta innebär att resultatet blir Marcus Larsson 1:a med Erik på en 2.a plats och Jensen på 3:e.

Detta innebär följande slutresultat i SSK / Volvo Original Cup 2007
1:a Marcus Larsson / Bohus Racing
2:a Erik Jonsson / SMK Trollhättan
3:a Karl Jensen / Örebro Racing Club
Dagens 2:a plats innebär även att Erik blir DM mästare I Västra bilsportförbundets Volvo Original Racingserie före Karl Jensen på 2:a plats.

Prisutdelning i SSK/ Volvo Original Cup sker i samband med Bilsportmässan Älvsjö i November

Teamet gratulerar Erik till en mycket fin insats
Under Söndagen arrangerar SSK så kallad sponsor körning och Erik kör ca 50 varv runt banan med sina samarbetspartners . Alltid lika uppskattat. Teamet återvänder nöjda hem till Trollhättan och återkommer snart med fler nyheter.

Team Jonsson Motorsport / SMK Trollhättan

07-09-21 Dags för SSK-Final
Nu är det dags för SSK-serien att avgöras. Finalen körs på Gelleråsbanan i Karlskoga. Närmare 100 förare kommer att köra finalen. Som vanligt är det bara ett race med dubbel poäng. Innan serien räknas samman skall årets sämsta resultathelg räknas bort. Även i år bjuder SSK på fri startavgift för de förare som inte har kört någon tävling tidigare i år. Det är dessutom fri entré för publiken. När alla race är klara blir det fest i cafeterian. Under söndagen är det sponsorkörning på banan.

De förare som ligger bäst till inför finalen är följande: Qwinsta Trophy – Anders Svenssson. Anders är den förare som kan ta det lugnast av alla. Han har ett hälsosamt försprång i tabellen och behöver i princip bara ta sig i mål för att vinna. I år är det prispengar att vänta i Qwinsta Trophy. SSK Classic – Staffan Olars. Även Staffan har ett mycket hälsosamt försprång i tabellen. I Fyndbörsen Cup är det en trio som gör upp om medaljerna; Kjell Holgersson, Fredrik Ring och Martin Hedin. Bland Juniorerna, som kör Renault Clio, är det också en trio som gör upp; Rickard Javanainen, Johan Eriksson och Algot Öberg. I Volvo Original Cup har Marcus Larsson ett hälsosamt övertag, men man vet aldrig... I SSK´s nyaste klass, Standard, skall äntligen Ingela Holgersson få lite motstånd. Gamla SSK-bekantingen Christina Lundberg gör comeback i helgen. I Yokohama Cup ser det inte ut att bli så stora förändringar. Tyvärr kör Norska Super Saloon sin final på Våler samtidigt med SSK-finalen. Många av deltagarna i Yokohama Cup är just norrmän, varför manfallet är stort i den här klassen. SM-finalen i Formel Ford skulle ha körts, men en allvarlig planeringsmiss innebar att finalen för Nordeuropeiska Mästerskapet i Formel Ford Zetec (NEZ) körs även den på Våler i helgen, varför SM-finalen är struken.
07-09-20 Årets sista SSK-race
Då var det dags för nionde och årets sista race i SSK-serien, Vi kör på anrika Gelleråsen i Karlskoga. Vi börjar på fredagen med träning, sedan följer kval på lördag förmiddag och senare på dagen kör vi finalen.

Trots att det gått hyfsat denna säsong så har jag inte så stor chans att vinna den totala cupen.
Inför i år har SSK gjort om poängberäkningen på så sätt att en hel helgs tävlingar (två st race) ska räknas bort i stället för två valfria tävlingar som det alltid varit förut. och jag har varvat brutna tävlingar med toppresultat och då har inte jag gynnats direkt.
Men jag siktar i allafall på seger denna helg och ska väl kunna klättra några placeringar i den totala listan. Just nu ligger jag på en femteplats.
Nytt för denna tävling är att ni kan följa mig direkt på min hemsida då vi ska rapportera efter varje gång vi är ute på banan denna helg. Ni hittar rapportena på min hemsida www.freddie.se och klicka vidare på “senaste nytt”.

07-08-27 Team Jonsson Motorsports Racerapport från Falkenberg 25-26/8-07
SSK Racing / Volvo Original Cup
Efter lite välbehövlig semester ställer teamet kosan mot Falkenberg, här väntar Sveriges kanske Europas snabbaste racingbana. Under hela fredagen är det fri träning. När kvällen kommer och gummi oset lagts sig känner vi oss ganska nöjda. Vi tror oss fått till bra inställningar på bilen och allt fungerar klockrent. Lördag morgon upp med tuppen och igång med 2 träningspass på förmiddagen allt fungerar bra och nu väntar vi bara på det viktiga tidskvalet efter lunchen. Tidskvalet blir en stentuff tillställning, alla laddar max på den snabba banan. När kvalet är över har vi dom fyra första inom 5 hundradels sekund, med Erik på en fin 3:e plats.

Allt tyder på att Söndagens race blir tuffa.
Söndag morgon, race 1 Erik står i andra led på plats 3.
Starten går och det blir som väntat en del plåtkontakt i första kurvan men alla kommer igenom. Fredrik Magnusson från Lit i Jämtland stod i pool och lyckas hålla sin placering genom hela loppet efter en fin körning. Karl Jensen, Örebro har en hård fight med Linus Westman, Bohus om 2:a platsen som Jensen till slut får släppa till Linus. Erik har en stentuff duell med Serieledande Markus Larsson, Bohus om 4:e platsen under 4-5 varv. Men på sista varvet får Erik en liten sladd i chikanen och Larsson smiter direkt förbi och kniper 4: e platsen.

Dags för Race 2, Erik står i 3:e led på plats 6.
Starten går bra i detta race , men det blir en händelserik tävling. Norske Guttormsen misslyckas med en omkörning av Värmländske f.d rallyåkaren Frykemo i Chikanen och båda blir stående i sandfållan och då blir det Safety Car under tiden som bilarna bärgas. Efter omstarten lyckas Erik ta sig förbi Emilsson och startar jakten på f.d formula Ford föraren Pier Stefansson. Erik kommer i kapp och går ett försök att ta sig förbi men misslyckas. Strax därefter börjar växellådan krångla och Erik får inte in 4:ans växel . Han får lirka med spaken och tillslut hoppar fyran i. Han försöker därefter bevaka sin 5:e plats vilket han lyckas med. Vinnaren av Race 1 Magnusson får också problem, han bryter av växelspaken i sin S40 och tvingas bryta. Vinner racet gör Serieledaren Marcus Larsson. 2:a efter mycket fin körning blir en strålande glad Karl Jensen 3:a slutar Linus Westman som har Pier Steffansson strax efter sig. Erik som sagt på en 5:e plats.

När vi summerar resultaten från helgen i Falkenberg ser vi att Erik gått upp på 2:a plats i serietabellen .
Men inför Finalracet på Gelleråsen gäller att alla förarna skall räkna bort en racehelg och alla måste räkna resultatet från finalracet som ger dubbla poäng.
Detta innebär att i praktiken är det öppet om chansen till totalseger och pallplatser. Dom 5 första i tabellen har väl störst chans

Samtidigt ser vi att Karl Jensen, Örebro och Erik Jonsson ligger efter 2 deltävlingen i Västra Bilsportförbundets Racingserie på samma poäng.

Det kommer att bli en spännande avslutning på racingsäsongen den 22/9 på Gelleråsen, Karlskoga. Teamet håller just nu på att förbereda 940:an för sponsorutställning hos Tools Sjögren, Trollhättan Onsdag 29/8. Där kommer även TOOLS Sponsrade BMW / West Coast Racing med förarna Ekblom och Rudholm att medverka.

Ha det bra ! Vi hörs / Hälsningar Team Jonsson Motorsport
07-08-27 SSK´s Västkustlopp Falkenberg
SSK besökte solstaden Falkenberg, i alla fall kändes det så på fredagen. Helgen i övrigt var blåsig med växlande molnighet, men ytterst lite regn. Förarna bjöd på underhållande racing där samtliga race kördes på söndagen.

Superkartarna var morgonpiggast och 15 förare gav sig ut på den morgonblöta banan. Tomas Roosemark drog iväg från pole. Den ende som lyckades hänga med något så när var unge Tony Johansson. Han låg hela tiden några meter bakom och marginalen vid målgång blev 4 sekunder. Bakom dessa två kämpade Tony Ahlgren och Ingvar Bjerge. Vad de inte hade räknat med var att Anders Littorin smög sig förbi båda och tog tredjeplatsen.

Lennart Landström har i år introducerat en klass i klassen. Det är en nyutvecklad kart med 600cc fyrtaktsmotor och variatordrift. Han kallar den Super V-Kart. Idén kommer från hur en snöskoter är konstruerad. Tanken är att den skall vara billig och driftsäker. Lennart har byggt och sålt en handfull kartar i år. Tävlingen i Falkenberg vanns av hemmaföraren Thomas Neretnieks, som endast körde sin andra tävling, före Jonas Karlsson och Börje Gustafsson.

I andra racet tog unge talangen Tony Johansson ledningen före Roosemark. Ordningen var dock återställd redan efter tre varv. Rutinerade Roosemark tog sin andra raka seger före Tony Johansson och Ingvar Bjerge. Bland Super V-Kartarna vann debutanten Jonas Karlsson före Börje Gustafsson.

Kvalet till Volvo Original Cup gick till historien. Eller vad sägs om följande tidsdifferenser bland de fyra första: Pole Fredric Magnusson 54.802, 2:a Karl Jenssen +0.021, 3:a Erik Jonsson +0.027 & 4:a Marcus Larsson +0.047. Alltså fyra förare inom 5 hundradelar av en sekund! Efterföljande tre förare var inom en halv sekund.

Marcus Larssons koppling rasade redan efter tre varv, varför han var mest taggad inför racet. Frågan, om S40 modellen eller 940 modellen är bäst, var här svår att svara på. Ettan och fyran kör S40, tvåan och trean kör 940.

Det var alltså bäddat för en hård uppgörelse i racet. Fredric Magnusson lyckades hålla första platsen genom chikanen med Karl Jensen tätt bakom. Erik Jonsson gled ut lite i första svängen och hade Marcus Larsson på utsidan, sedan vände han på Thomas Guttormsen, som ställde sig mitt i chikanen. Alla fick köra omvägar i sanden för att komma förbi. Den som tjänade mest på detta var Linus Westman, som lyckades snirkla sig igenom röran bäst. Fredric Magnusson fick en liten lucka och kunde vinna racet. Linus Westman fortsatte sitt avancemang och tog sig ända upp till andra plats. Karl Jensen blev trea.

I andra racet startade Linus Westman från pole före teamkompisen Marcus Larsson. Marcus tog starten, men Linus hängde med fint. Fredric Magnusson blandade sig i tätstriden, men fick bryta med avbruten växelspak! Karl Jensen tog andraplatsen före Westman. Detta var den bästa tävlingshelgen någonsin för både Westman och Jensen.

I den nyinstiftade Volvo 240 cup gjorde Frank A Dahl comeback och vann dubbelt.
16 juniorer kom till start i Renault Junior Cup, samt Ingela Holgersson som fortfarande är ensam förare i den nya klassen SSK Standard. Fartmässigt hängde hon med bättre här och hon kvalade in mitt i fältet. – Det var jättekul att köra med juniorerna. Nu kunde jag få några att kämpa med och inte bara titta i backspegeln, sa Ingela Holgersson.

Den fria träningen fick tyvärr en tråkig start. Redan på utvarvet fick Tanja Rindeström en knuff, som resulterade i en voltning och skrotad bil. Pappa Peter är dock en luttrad man, som inte lät sig nedslås; - Vi byter kaross och kommer igen i finalen i Karlskoga. Det är vad jag kallar sann SSK-anda!

Rickard Javanainen startade från pole. Han hade en tuff kamp med Jesper Nilsson och de bytte ledarposition några gånger under racet. Algot Öberg och Jesper Ojala vände bort varandra och fick börja jaga från slutet. Jesper Nilsson drog det längsta strået och vann med en halv sekund före Rickard Javanainen och en dryg sekund före Johan Eriksson. Jesper Ojalas och Algot Öbergs uppkörning genom fältet hann inte ge dem några bra placeringar, men tiderna räckte för att placera dem i första startled i andra racet.

Det blev två klungor i andra racet med Öberg, Javanainen och Eriksson i den första och Palnér, Ojala och Gelotte i den andra. Mot slutet av racet blev det för trångt och Palnér och Eriksson krokade ihop och bröt. Rickard Javanainen vann före Öberg och Ojala.

Yokohama/Qwinsta/Classic körde ihop. Tyvärr såg vi inga norrmän i Yokohama denna gång, på grund av att de körde en deltävling samtidigt på Rudskogen. Gamle Fyndbörsbekantingen Håkan Johansson kom ensam till start med sin BMW. Han har hunnit köra både STCC med Diesel motor samt BWM Cup med bilen. Nu var han alltså tillbaka i SSK med en 3.2 liters M3 motor under huven med drygt 300 hästkrafter. Ingen tvivlade väl på att han skulle vara snabbast i detta samlingsheatet. Men Håkan gjorde det mera spännande än nödvändigt då han chansade på regndäck, då banan var blöt vid start. – Jag kände redan på andra varvet att det torkade upp så snabbt att slicks hade varit det rätta valet, sa Håkan, som i alla fall lyckades hålla undan och vinna heatet om än knappt! Reine Bergström vann Qwinstaklassen med fem sekunders marginal före Anders Svensson och Roger Ekman. I Classic hade Ulf Andersson varit snabbast på kvalet, men i racet fick han ge sig för Staffan Olars. Enar Viktorsson kom trea.

I det upptorkande första racet hade Håkan Johansson med sina halkiga regndäck inte satt någon bra varvtid även om han vann heatet, varför han återfanns en bra bit ned i fältet inför det andra racet. Han tog det lugnt ett par varv för att racet skulle komma igång ordentligt. När han väl fått upp önskad däckstemperatur gavs ingen mera pardon. Han plockade snabbt placeringar och kunde vinna heatet med drygt en halv minut före Qwinstasegraren Reine Bergström. Reine vann sin första seger med sin nuvarande bil här i Falkenberg för precis ett år sedan, då i regn. Nu har han visat att han kan vara snabb även när det är torrt. Bakom honom hade Anders Svensson och Roger Ekman ett verkligen tight race, men Anders lyckades hålla undan med en halv billängd.

I Classic hade Hasse Grönlund pole (pole för hela heaet förresten!), men i racet fick han se sig slagen av Staffan Olars. Claes Hanström kom trea.

I Fyndbörsen Cup hoppades Kjell Holgersson på torrt före. Han trodde det skulle vara omöjligt att vinna annars. Han fick som han ville och i första racet ledde han komfortabelt när motorn plötsligt började misstända. Det blev så illa ett par kurvor före mål att han tappade all fart. Fredrik Ring som snabbt kom ikapp i sista kurvan blev så förvånad över Kjells låga hastighet, att han inte vågade köra om. Segern gick därför till en minst lika förvånad Kjell med Martin Hedin på tredje plats. – När jag såg att Kjell körde så sakta trodde jag att det var gulflagg eller något, sa Fredrik Ring efteråt, om varför han inte körde om.

I andra racet bildade samma tre förare tättrion. Holgersson vann återigen, nu före Hedin och Ring. Felix Körling kom fyra. – Jag blev vänd av Nina Dahlin i första racet, men nu var det kul att få komma så högt upp i listan. Jag skall tydligen bara ha ett bra resultat i varannan tävling i år, sa Körling.

Christoffer Graff körde brodern Alxeanders JTCC-Fiesta och kom femma i båda racen. – Vi var här för att testa och utvärdera bilen som haft ett mystiskt motorproblem en längre tid. Motorn går bra i tre-fyra varv sedan tappar den orken. Jag kan bara konstatera samma sak som Alexander och till veckan skall vi köra motorn i bänk för att felsöka ordentligt, sa Christoffer Graff.

Teknikens Värld var på plats med en Mazda Miata som kördes av Joakim Winkler. Han hade vunnit styrningen via en utlottning i tidningen. Detta var hans tävlingsdebut. Det blev inga framskjutna placeringar, men Teknikens värld var nöjd och Joakim Winkler var nöjd. Han fick blodad tand så var inte förvånade om han dyker upp igen.

Beetle Cup körde ihop med Fyndbörsen och här var Bengt Holmgren den store dominanten trots problem med bromsarna i första racet. Claes Lindblom var lika säker tvåa i båda samt Marcus Söderqvist, som trea i båda racen.

Volvo S60 Challenge är bara en spillra av sitt forna jag. De senaste två tävlingarna har det bara varit tre deltagare. Nu i Falkenberg var de i alla fall fem. Johnny Saikali gjorde comeback samt en kille från Holland, som hette Dennis Hafkamp i en ex Saikali/Brink bil. – Jag har kört och vunnit en Holländsk serie för bara Volvo 360 bilar. Jag ville ha något snabbare och då gärna en Volvo. Jag hittade Saikalis bil på blocket.se. Jag flög upp till Stockholm och kollade på bilen. Vi kom snart överens varvid jag flög hem, tog bil med släp och körde Amsterdam-Stockholm och hem igen, en resa på 300 mil. I Holland kör jag en blandklass, typ Super Saloon, men då med slicks. Detta var första gången jag körde bilen med mönstrade däck och det kändes väldigt halkigt, sa Hafkamp.

Jonas Nilsson har kommit igång ordentligt och tog pole inför första racet. I starten missbedömde Tobias Brink bromspunkten fullständigt varför han nästan flög över sandfållan. Han blev därför tvingad att vänta in Jonas Nilson och brodern Ted för att slippa straff. Tobias och Ted gjorde en taktisk teamkörning för att finta undan Jonas Nilsson. Det var nästan en kopia av vad Eddie Irvine och Michael Schumacher gjorde i Suzukas GP 1999. Det blev en del stångande och Jonas tvingades bryta med brusten hjulupphängning. Jonas var rasande och lämnade in en protest, som dock avslogs. Tobias vann racet före Ted och Johnny Saikali. I andra racet fick Jonas starta sist eftersom han bröt. Det var dock väldigt tätt in i chikanen och Tobias fick en knuff av Holländaren Hafkamp. Tobias lyckades få en lucka till Ted och Jonas, som hade en hård batalj. Jonas var förbi i chikanen men blev tvingad att gena över sanden, varför han fick ge upp sin placering för att slippa straff. Han tappade lite, men jagade ikapp igen och försökte ideligen att hitta en lucka de sista varven igen. Tobias vann före Ted och Jonas och nu står det klart att mästerskapet kommer att hamna i Brinkfamiljen efter finalen i Sturup. Tobias har bäst utgångsläge, men även Ted har chansen att vinna.

Snabbanalys av läget inför SSK-finalen i Karlskoga:
Med reservation av att vi kanske har räknat fel i all hast att göra en snabbanalys, så har jag följande att säga när vi har räknat bort en tävlingshelg inför finalen:

Renault Junior Cup: Rickard Javanainen leder då med en poäng före Johan Eriksson sedan följer Algot Öberg, Marcus Palner och Erik Gelotte. Javanainen och Gelotte fick räknat bort sin premiärhelg medan de övriga tre hade Falkenberg som sämsta tävling.

Volvo Original Cup: Marcus Larsson leder med 12 poäng före Thomas Guttormsen sedan följer Erik Jonsson, Karl Jensen och Fredric Magnusson. Larsson, Jonsson och Jensen räknar bort Raceweek, Guttormsen Falkenberg samt Magnusson premiären. Magnusson har förlorat mest på systemet med att räkna bort en hel tävlingshelg, då han har blandat bra och dåliga resultat varje helg. I Volvo 240 Cup leder Dennis Berglind före Martin Johansson och Frank A Dahl.

Fyndbörsen Cup: Kjell Holgersson leder med endast en poäng före Fredrik Ring och fyra före Martin Hedin. Holgersson och Ring räknar bort Race 2, trots att de tog var sin seger där. Hedins sämsta tävling var årets första.

Qwinsta Trophy: Anders Svensson har ett hälsosamt, men inte ointagligt försprång på 12 poäng före Ingvar Nilsson. Reine Bergström ligger 13 poäng efter. Svensson och Nilssson räknar bort Falkenberg och Reine hade en dubbelnolla från Raceweek

SSS Classic: Staffan Olars är nästan klar mästare. Han leder med 15 poäng före Enar Viktorsson med Hasse Grönlund och Ulf Andersson som delad trea. Samtliga fyra plockar bort premiärtävlingen.

Yokohama Cup: De senaste två åren har det varit en invasion av norrmän till finalen, men det blir troligen inte så i år. De kör nämligen sin final på Vålerbanan samtidigt som vår final i Karlskoga. I klass 1 leder Eric Persson tillsammans med Lars Brandström, båda på sex poäng. I klass 2 leder Christer Gislerud på 13 poäng före Martin Sventén på nio och Espen Lövstad sex. Om det kommer för få bilar så räcker det inte ens med en seger för Sventén för att vinna… I klass 3 är Håkan Johansson ensam liksom Ingela Holgersson i SSK Standard.

I kampen om totalsegern och tillika årets SSK-mästare ser det ut som om vi för första gången skall få en segrare från Renault Junior Cup. Rickard Javanainen har 86 poäng inför finalen. I Volvo Original Cup har Marcus Larsson 77…

Resultat:
SSK-Serien Falkenberg 070826, fjärde deltävlingen:
Superkart:
Race 1: 1) Tomas Roosemark 15 varv, 2) Tony Johansson +4.341, 3) Anders Littorin +8.778, 4) Tony Ahlgren +17.951, 5) Ingvar Bjerge +20.713, 6) Magnus Jonasson +34.974

Race 2: 1) Tomas Roosemark 15 varv, 2) Tony Johansson +10.099, 3) Ingvar Bjerge +12.187, 4) Anders Littorin +19.592, 5) Lars-Magnus Hed +1 varv, 6) Tony Ahlgren +1 varv

Volvo Original Cup:
Race 1: 1) Fredric Magnusson 15 varv, 2) Linus Westman +3.032, 3) Karl Jensen +4.737, 4) Marcus Larsson +8.270, 5) Erik Jonsson +9.082, 6) Pier Steffansson +13.465
Race 2: 1) Marcus Larsson 15 varv, 2) Karl Jensen +1.967, 3) Linus Westman +2.312, 4) Pier Steffansson +4.093, 5) Erik Jonsson +4.709, 6) Bengt Emilsson +7.882

Renault Junior Cup:
Race 1: 1) Jesper Nilsson 15 varv, 2) Rickard Javanainen +0.555, 3) Johan Eriksson +1.150, 4) Marcus Palnér +5.036, 5) Erik Gelotte +5.185, 6) Rickard Trange +6.206
Race 2: 1) Rickard Javanainen 15 varv, 2) Algot Öberg +0.229, 3) Jesper Ojala +5.822, 4) Erik Gelotte +7.319, 5) Karl Wikander +26.259, 6) Rickard Trange +26.527

Yokohama Cup:
Race 1 & 2: 1) Håkan Johansson 15 varv

Qwinsta Trophy:
Race 1: 1) Reine Bergström, 2) Anders Svensson, 3) Roger Ekman, 4) Ingvar Nilsson, 5) Kenneth Svensson, 6) Micael Eriksson

Race 2: 1) Reine Bergström, 2) Anders Svensson, 3) Roger Ekman, 4) Ingvar Nilsson, 5) Kenneth Svensson

SSK Classic:
Race 1: 1) Staffan Olars, 2) Ulf Andersson, 3) Enar Viktorsson, 4) Hasse Grönlund, 5) Claes Hanström
Race 2: 1) Staffan Olars, 2) Hasse Grönlund, 3) Claes Hanström

Fyndbörsen Cup:
Race 1: 1) Kjell Holgersson 15 varv, 2) Fredrik Ring +0.385, 3) Martin Hedin +0.911, 4) Nina Dahlin +11.240, 5) Christoffer Graff +19.530, 6) Sören Åkesson +36.363
Race 2: 1) Kjell Holgersson 15 varv, 2) Martin Hedin +2.051, 3) Fredrik Ring +2.337, 4) Felix Körling +12.606, 5) Christoffer Graff +17.849, 6) Nina Dahlin +18.376

Beetle Cup:
Race 1: 1) Bengt Holmgren, 2) Claes Lindblom, 3) Marcus Söderqvist, 4) Bosse ”Röfärgarn” Söderqvist, 5) Stina Sjöman
Race 2: 1) Bengt Holmgren, 2) Claes Lindblom, 3) Marcus Söderqvist, 4) Bosse “Röfärgarn” Söderqvist, 5) Stina Sjöman

Volvo S60 Challenge:
Race 1: 1) Tobias Brink 15 varv, 2) Ted Brink +5.626, 3) Johny Saikali +8.791, 4) Dennis Hafkamp +8.984
Race 2: 1) Tobias Brink 15 varv, 2) Ted Brink +3.238, 3) Jonas Nilsson +3.535, 4) Dennis Hafkamp +13.128, 5) Johnny Saikali +1 varv
07-08-22 Dags för SSK´s Västkustlopp
SSK-Serien kör årets fjärde tävlingshelg. Den här gången på Falkenbergs snabba motorbana. Det är tredje året i rad som SSK har förlagt en tävling här. Falkenberg är Sveriges snabbaste bana och faktiskt en av Europas snabbaste. Detta trots att man har sänkt medelhastigheten med den nya chikanen. SSK kör med alla sina egna klasser plus att Volvo S60 Challenge är gästklass. Det börjar hårdna i toppen på de flesta klasserna. Efter Falkenberg återstår endast finalen i Karlskoga med sina dubbla poäng, så det gäller att skaffa sig ett bra utgångsläge.

Den intressantaste nyheten inför helgen står Teknikens Värld för. De köpte förra sommaren en Mazda Miata-90 från Tyskland. Under vintern har bilen tävlingspreparerats av STCC-teamet Flash Engineering. Från början var bilen röd och kallades Rödtjut, men efter omlackering heter den numera Vittjut… I år har Teknikens Värld utlyst en tävling där två lyckliga prenumeranter av Teknikens Värld ska få köra var sitt race med Miatan. Till SSK-tävlingen i Falkenberg vann Joakim Winkler från Karlskrona. Han hade redan licens och skall köra med Fyndbörsen Cup. Hans motivering som gav segern var att han själv har en Miata-91 och vill se om det är dags att bygga om även den till tävlingsbil. Tävlingen lockade över 100 deltagare. Den andra styrningen var för personer utan tävlingslicens. Där ingick i priset att man får gå en licenskurs innan själva tävlingen. Detta sker vid ett senare tillfälle.

Det är gratis inträde under hela helgen och alla finaler körs under söndagen.

För mera information om tider, tabeller osv gå in på: www.sskracing.com
07-07-31 Raceweek på Kinnekulle
I helgen arrangerade SSK sin traditionella Raceweek. Bilarna började anlända redan under onsdagen och träningarna kördes under torsdag och fredag med race på lördag och söndag. Över hundra förare fördelat på 13 klasser deltog. Det var förare från Sverige, Norge och Finland. Formel Ford Zetec körde årets tredje SM-deltävling. Johan Karlsson var snabbast i kvalet och han tog också starten i första racet. Han höll ledningen i två varv, sedan flög Tobias Hedström förbi. Hedström drog upp ett tempo som ingen kunde följa på den upptorkande banan. Men säg den lycka som varar… Den ständigt otursförföljde Hedström fick återigen ett elfel redan efter fem varv och tvingades bryta. Mika Vähämäki övertog ledningen. Han vann före Johan Karlsson och Tobias Alriksson. I andra heatet stod bröderna Vähämäki i första startled. Johan Karlsson startade från fjärde rutan. Han var snabb, men hade svårt att komma förbi. Till sist hade han jobbat sig upp till andra plats och fick fri väg att jaga ikapp ledande Mika Vähämäki, men varven räckte inte till utan Mika vann före Johan och Marko Vähämäki.

Formula Basic är en ny raceklass från Norge. Norges svar på Bernie Eccelstone, Bård Bergsjö, var på besök på Silverstone där fick han se dessa små formelbilar som används som skolbilar. Det är en Van Diemen från åttiotalet som modifierats med en tvärställd Fiesta XR2 motor bakom föraren. De ser lite lustiga ut, men det har visat sig vara en populär klass i Norge där det har varit täta och publikfriande race. Bård köpte med sig 5 st och introducerade klassen i Norge. I fjol startade första serien och då hade han köpt ytterligare 16 bilar. För att få snurr på det hela hyrde han ut bilarna för 5000 kr för hela 2006 års säsong. Det blev snabbt populärt och till hösten skall han åka över till England och hämta ytterligare 25 bilar. Till nästa år räknar han med att hyra ut bilarna för 20 000 kr för en hel säsong, men ännu hellre vill han sälja bilarna som då kommer att kosta ca 50 000 kr/st. Det är absolut ett billigt och bra alternativ att börja sin racingkarriär. Förhoppningen är att det skall bli en Norsk/Svensk serie nästa år med 40 bilar på startlinjen!

I kvalet hade Rolf Arne Gulliksen bästa tiden före Aleksander Istad. Aleksander var snabbast iväg. Han ledde från start till mål, men han hade Olav Opås flåsande i nacken. I mål skiljde det endast 0.8 sekunder. Vidar Grini kom trea. I andra racet vann Aleksander återigen medan de två andra på pallen bytte plats. Detta var Aleksanders första segrar i klassen. Han har kört gokart i många år, men debuterade i år i racing. Som lite kul kuriosa var det roligt att få träffa Aleksander för mig. Jag körde Dressmann Cup mot hans far och farfar i Karlskoga för 15 år sedan och då var han bara en liten gutt som sprang omkring i depån.

Volvo Original Cup har i år blivit ett trekejsarslag mellan Marcus Larsson, Fredric Magnusson och Thomas Guttormsen. De har i princip tagit alla pallplatser i år. Efter kvalet stod Marcus i pole och bredvid honom stod Daniel Frykmo. Daniel är årsdebutant som har kört rally innan, men det här var hans bästa kvalplacering någonsin. I racet tog Marcus starten före Daniel och Thomas. Efter ett par varv missade Linus Westman en växling och kom utanför spåret i Kvarnkurvan. Han sladdade av banan och hamnade på taket. Det blev Safetycar några varv innan man hade vält rätt honom. Han var ok, men självklart irriterad över situationen. När racet återupptogs kom de båda 940 bilarna med Pier Steffansson och Karl Jensen smygande upp genom fältet. Tyvärr fick Pier motorproblem och föll bakåt igen. Karl blev dagens överraskning när han körde i mål som tvåa bakom Marcus. Thomas blev trea. Linda Johansson, som är årsdebutant i klassen, gjorde sitt livs race och blev sexa. Andra racet blev även det jämt och hårt. Thomas och Karl utmanade varandra under bron. Båda höll stumt och vek inte en tum. Karl, som hade ytterspåret hamnade utanför banan och kom sladdande tillbaka in på banan och rammade Linus Westman som rullade sin bil för andra gången denna helg. Det blev en hård kamp om segern där Fredric vann med 0.4 sekunder före Marcus med Thomas på tredje plats.

Johan Eriksson var helgens man i Renault Junior Cup. Han ledde första racet från pole och vann. Rickard Javanainen kom tvåa, men som trea fick vi se ett nytt ansikte på pallen. Erik Gelotte kör sin andra säsong och nu klippte han till med sin bästa placering någonsin. Andra racet startade Rickard från pole, men Johan vann igen före Rickard nu med Jesper Ojala som trea.

Volvo S60 Challenge och den norska klassen Standard Production körde tillsammans. Tyvärr kom det bara tre S60 till start; bröderna Brink och Jonas Nilsson. Det var ett kärt återseende för dessa tre att komma tillbaka till Kinnekulle och SSK eftersom alla tre startat sin racekarriär just här. Ted Brink startade från pole och kunde hålla undan ända till mål och ta sin första seger någonsin i klassen. Bakom honom hade Tobias och Jonas en tuff fight. Det började regna under racet och de norska bilarna körde på slicks. Det blev rena blankisen för dem. Ole Thomas Feet ledde från start till mål före Olav Opås och Herman Tank Nielsen. På näst sista varvet vattenplanade en bil in i räcket före bron och racet flaggades av. Jonas Nilsson körde i mål som tvåa i S60. Men det visade sig att han hade kört om Tobias under gulflagg varför han fick tidstillägg och blev trea istället. Det andra racet kördes på torr bana och då hade Jonas bestämt sig att ge bröderna Brink en riktig match. Han började med att utmana Tobias i kvarnkurvan där han via en tuff omkörning på yttern tog sig förbi. Sedan stressade han Ted att missa spåret i samma kurva och han tog ledningen. Jonas körde i mål som segrare för första gången i S60. –Det var väldigt kul att få vinna här på Kinnekulle igen. Jag har aldrig kört så fort i hela mitt liv på den här banan som idag, sa Jonas. I den norska klassen vann återigen Ole Thomas Feet före Olav Opås och Kristoffer Ödegården.

I Fyndbörsen gjorde Leif Blyberg comeback, men han missade kvalet så han fick starta sist. Kjell Holgersson startade från pole, men Fredrik Ring var först under bron. Det gick tyvärr lite för fort för Fredrik som kanade av på den regnvåta banan. Han surfade över gräset och kom upp på banan igen nere i Kvarnkurvan. Där träffade han Lennart Björk i sidan som spann runt och blev frontad av Robin Åkesson. Lennart fick bryta på fläcken medan de andra kom iväg igen. Nina Dahlin var den som behärskade det våta underlaget bäst. Hon övertog ledningen och vann övertygande med 15 sekunder före Fredrik Ring som jobbat sig upp genom fältet. Martin Hedin blev trea. Leif Blyberg körde i mål som femma. – Jag hade som målsättning att köra om allihopa och vinna idag, men efter som det regnade hade jag inte en chans, sa Leif. I det andra racet var det tuffare för Nina som snurrade ett par gånger och till sist bröt. Fredrik Ring tog kommandot, men Leif Blyberg visade sina gamla mästartakter och körde om på 11:e varvet. Han vann med 0.6 sekunder före Fredrik. Martin Hedin blev trea återigen.

Ingela Holgersson är fortfarande ensam förare i den nya klassen SSK Standard, men hon har pratat med ett par förare som säger att de är på gång

Beetle Cup körde tillsammans med Fyndbörsen. Claes Lindblom vann båda racen före Bosse ”Röfärgar´n” Söderqvist och Stina Sjöman.

I det gemensamma heatet för Qwinsta Trophy och SSK Classic startade Staffan Olars före Micael Eriksson. Micael chockade alla inklusive sig själv då han tog ledningen och dominerade racet i inledningen. Tyvärr gjorde ett par snurrningar att hans resultat blev lite mera blygsamt till sist. Anders Svensson kunde vinna överlägset före Kenneth Svensson och Ingvar Nilsson. Reine Bergström försvann i ett rökmoln av olja. Anders vann även det andra racet och har nu skaffat sig en komfortabel ledning i mästerskapet. Ingvar blev tvåa och Micael trea.

Bland Classikerna tog Ulf Andersson en rejäl ledning som dock minskade drastiskt mot slutet. På sista varvet var Enar Viktorsson och Staffan Olars ikapp och det blev en klappjakt mot mållinjen. Ulf lyckades hålla undan och vinna med 0.6 sekunder före Enar och 0.8 sekunder före Staffan. – Mina däck tog fullständigt slut så jag är jätteglad att jag lyckades hålla undan ända till mål, sa Ulf. Jörgen Adlén var tillbaka efter sitt diskbråck. Han fick en ordentlig resa under kvalet. När han gick under bron i maxfart brast en oljeslang. Oljan sprutade på alla däcken och han vände tvärt och for baklänges över gräsmattan och for över banan och fick stopp i sandfållan. – Jag har drömt mardrömmar om att gå av just under bron och i dag blev det så. Jag hade en fruktansvärd tur att det gick bra. Inget gick sönder, bara att sanera bilen och byta oljeslang och köra igen, sa Jörgen. Andra racet vanns av Staffan före Enar och Ulf.

Yokohama Cup Scandinavia hade ett bra startfält denna gång med några trevliga norrmänn som var med. Det norska underbarnet Christer Gislerud lekte hem två segrar med sin Porsche 996. Men han höll på att ställa till det för sig själv. Han kom upp på kerbsen efter bron och gjorde en ”360”. Han redde ut situationen utan att ens tappa ledningen. Så kör en blivande storstjärna, sanna mina ord! Martin Sventén och Espen Lövstad fick ordentligt med pisk, men tog hand om pallplatserna. I andra racet blev Torbjörn Hovland tvåa före Martin Sventén. Henry Rorgemoen hade en tuff helg. Han fick bromsplattor på sina däck och var av banan vid flera tillfällen. Men det var inga sura miner för det. Efter lite skruvande var han ”på´t igen”. Helgen slutade tyvärr under uppvärmningsvarvet till andra racet då han snurrade in i ett räcke när han skulle värma däck. Yokohama Cup körs med två olika klasser. Erik Persson gjorde comeback med sin gamla Mercedes och vann båda racen före Steffen Gislerud och Simen Övertveit. I det andra racet var det riktigt tight då segermarginalen endast var 0.3 sekunder.

Olle Karlson hade sin traditionella tipspromenad för 15:e året i följd. För första gången sedan premiäråret fick vi se en rad med 13 rätt. Vinnaren var Eva Åkesson, tvåa kom maken Sören Åkesson. Johan Erikssons mekaniker Ola Gerlström kom trea. Det var fina priser i år eller vad sägs om: 1:a pris: en fri start, 2:a pris: en fri träning och 3:e pris: en helg med fri El. Bland barnfrågorna var det som vanligt många med alla rätt. Skiljefrågan fick avgöra. Det var ett snöre i en burk som man skulle gissa längden på. Rätt svar var 365 cm. Tomas Röjder kom närmast.

Fredagskvällen avslutades med Schnitzel och Kareokee och lördagskvällen med grillafton och dans till levande musik.

Nästa race körs i Falkenberg den 25-26 augusti.

www.sskracing.com
07-07-30 Resultat från SSK Raceweek Kinnekulle 28-29 juli 2007, tredje deltävlingen
SM Formel Ford Zetec:
Race 1: 1) Mika Vähämäki 15 varv, 2) Johan Karlsson +16.947, 3) Tobias Alriksson +17.939, 4) Marko Vähämäki +17.942, 5) Milton Lundström +33.710, 6) Robert Myrsäter +48.038, 7) Nathalie Abrahamsson +1:01.306, 8) Tomas Berg +1 varv, 9) Tobias Hedström +8 varv
Race 2: 1) Mika Vähämäki 15 varv, 2) Johan Karlsson +10.650, 3) Marko Vähämäki +11.962, 4) Tobias Alriksson +18.243, 5) Nathalie Abrahamsson +18.351, 6) Tomas Berg +1 varv, 7) Milton Lundström +10 varv, 8) Robert Myrsäter +11 varv

Formel Basic:
Race 1: 1) Aleksander Istad 15 varv, 2) Olav Opås +0.874, 3) Vidar Grini +6.055, 4) Rolf Arne Gulliksen +8.223, 5) Thomas Bendiktsen +26.789, 6) Raymond Hadeland +31.188
Race 2) 1) Aleksander Istad 15 varv, 2) Vidar Grini +8.761, 3) Olav Opås +8.877, 4) Rolf Arne Gulliksen +9.519, 5) Thomas Bendiktsen +37.742, 6) Aleksander Schjerpen +41.428

Volvo Original Cup:
Race 1: 1) Marcus Larsson 15 varv, 2) Karl Jensen +2.516, 3) Thomas Guttormsen +3.839, 4) Erik Jonsson +4.201, 5) Daniel Frykemo +5.998, 6) Linda Johansson +15.586

Race 2: 1) Fredric Magnusson +15 varv, 2) Marcus Larsson +0.412, 3) Thomas Guttormsen +2.710, 4) Erik Jonsson +2.713, 5) Daniel Frykemo +2.939, 6) Linda Johansson +4.444

Renault Junior Cup:
Race 1: 1) Johan Eriksson 15 varv, 2) Rickard Javanainen +5.582, 3) Erik Gelotte +6.821, 4) Algot Öberg +13.964, 5) Marcus Palnér +19.056, 6) Richard Trange +19.370
Race 2: 1) Johan Eriksson 15 varv, 2) Rickard Javanainen +0.912, 3) Jesper Ojala +1.222, 4) Marcus Palnér +1.432, 5) Algot Öberg +1.829, 6) Erik Gelotte +2.460

Standard Produktion:
Race 1: 1) Ole Thomas Feet 12 varv, 2) Olav Opås +10.898, 3) Herman Tank Nielsen +16.265, 4) Kristoffer Ödegården +17.134, 5) Joakim Ottersen +35.962, 6) Gustav Jebsen +49.058
Race 2: 1) Ole Thomas Feet 15 varv, 2) Olav Opås +16.522, 3) Kristoffer Ödegården +17.929, 4) Herman Tank Nielsen +23.004, 5) Joakim Ottersen +23.121, 6) Svein H Kaasin +24.167

Volvo S60 Challenge:
Race 1: 1) Ted Brink 12 varv, 2) Tobias Brink +0.792, 3) Jonas Nilsson +10.494
Race 2: 1) Jonas Nilsson 15 varv, 2) Tobias Brink +4.656, 3) Ted Brink +6.594

Fyndbörsen Cup:
Race 1: 1) Nina Dahlin 15 varv, 2) Fredrik Ring +15.555, 3) Martin Hedin +16.715, 4) Kjell Holgersson +17.144, 5) Leif Blyberg +55.735, 6) Robin Åkesson +56.697
Race 2: 1) Leif Blyberg 15 varv, 2) Fredrik Ring +0.653, 3) Martin Hedin +7.954, 4) Kjell Holgersson +8.951, 5) Felix Körling +25.054, 6) Robin Åkesson +26.433

SSK Standard:
Race 1 & 2 1:a Ingela Holgersson 13 varv.
Beetle Cup:
Race 1: 1) Claes Lindblom 15 varv, 2) Bo Söderqvist +50.430, 3) Stina Sjöman +54.398
Race 2: 1) Claes Lindblom 15 varv, 2) Bo Söderqvist +13.228, 3) Stina Sjöman +6 varv

Qwinsta Trophy:
Race 1: 1) Anders Svensson 15 varv, 2) Kenneth Svensson +23.526, 3) Ingvar Nilsson +23.710, 4) Micael Eriksson +27.706, 5) Frank Steen +59.388, 6) Bjarne Nordahl +1 varv
Race 2: 1) Anders Svensson 15 varv, 2) Ingvar Nilsson +8.289, 3) Micael Eriksson +8.374, 4) Malin Hellman Johansson +1 varv, 5) Kenneth Svensson +1 varv, 6) Frank Steen +1 varv

SSK Classic:
Race 1: 1) Ulf Andersson 15 varv, 2) Enar Viktorsson +0.664, 3) Staffan Olars +0.822, 4) Jörgen Adlén +40.293, 5) Claes Hanström +54.766, 6) Hasse Grönlund +7 varv
Race 2: 1) Staffan Olars 15 varv, 2) Enar Viktorsson +8.792, 3) Ulf Andersson +10.602, 4) Hasse Grönlund +16.977, 5) Claes Hanström +1 varv, 6) Jörgen Adlen +4 varv

Yokohama Scandinavia Cup 1:
Race 1: 1) Eric Persson 15 varv, 2) Steffen Gislerud +29.774
Race 2: 1) Eric Persson 15 varv, 2) Steffen Gislerud +0.359, 3) Simen Övretveit +17.502

Yokohama Scandinavia Cup 2:
Race 1: 1) Christer Gislerud 15 varv, 2) Marin Sventén +23.618, 3) Espen Lövstad +58.886, 4) Torbjörn Hovland +1 varv, 5) Henry Rorgemoen +1 varv
Race 2: 1) Christer Gislerud 15 varv, 2) Torbjörn Hovland +8.656, 3) Martin Sventén +28.480, 4) Espen Lövstad +47.722
07-07-03 Korthelg på Kinnekulle med SSK
Årets andra deltävling i SSK-serien kördes på Kinnekulle Ring. Den här gången kördes ingen fredagsträning varför tidschemat var lite annorlunda. Lördagen ägnades enbart åt träning och kval. Båda racen kördes under söndagen. Närmare 100 bilar tävlade denna gång. Förutom SSK´s vanliga klasser kördes en Norsk/Dansk inbjudningsklass; Seven Racing. Det är små snabba Super Sevenkopior. André Falkenhaug var helgens dominant då han vann båda racen före Knut Harald Henriksen. Trea i första racet kom Hans Ryser och trea i andra racet blev Daniel Nordgård.

I Superkart vädrade Anders Littorin morgonluft då han tog sin första pole någonsin. Storfavoriten och regerande mästaren Lars-Åke Björk hade en krångelfylld lördag med idel skruvande. Han avbröt kvalet för att fortsätta sitt skruvande. Han blev då upplyst om att han måste stå i parc fermé, men han valde att hellre strunta i det och starta sist för att få tid att skruva istället. Det visade sig vara ett riktigt val. I racet gjorde han en kanonstart och tog ledningen nästa direkt. Han kontrollerade sedan racet utan att anstränga sig och vann före Anders Littorin och Fredrik Elgh. Inför andra racet lovade Littorin att ta i ännu mer och han satsade på seger. Lars-Åke Björk gjorde en misstänkt bra start, men det gick vägen och han dominerade racet ännu en gång och vann före Littorin och Elgh. Magnus Jonasson hamnade i räcket så att glasfibern flög, men själv klarade han sig ok.

Fyndbörsen, Beetle och Standard körde i gemensamt heat. Kjell Holgersson tog planenligt hand om ledningen i Fyndbörsen, men plötsligt började han tappa fart då han fick problem med bränsletillförseln. Felix Körling övertog ledningen. – Jag trodde att jag skulle få ta min första seger i Fyndbörsen, men då fick jag en liten knuff från Martin Hedin. Det var mycket oväntat för han brukar alltid köra juste. Han kom och bad om ursäkt efteråt i alla fall, sa Körling. Det blev istället Hedin som vann racet. Det var hans första seger i SSK. Fyndbörsdebuterande Nina Dahlin körde in på andra plats. Redan i regnet på lördagsträningen visade hon att hon blir att räkna med då hon var snabbast. Årsdebutanten Sören Åkesson blev trea. Det var hans första pallplats.

I andra racet var ordningen återställd, Kjell Holgersson vann före Fredrik Ring och Martin Hedin. Holgersson hade fått ordning på motorn och Ring hade också haft motorproblem i första, men fixat det.

Ingela Holgersson har tyvärr inte fått någon motståndare i Standardklassen ännu, men det utlovas motstånd till Raceweek! –Det är så kul att köra och den här gången vågade jag gasa lite mer och då blev det ännu roligare, sa Ingela.

Beetle Cup blandade sig i tätstriden i Fyndbörsen och i första racet vann Bengt Holmgren före Claes Lindblom och Stina Sjöman. I andra blev det en riktigt tight affär. Lindblom ledde men Holmgren fick till en bättre utgång ur sista kurvan och det blev ett riktigt dragrace ända till mållinjen. Holmgren närmade sig mer och mer och det krävdes målfoto för att skilja dem åt. Segern gick till Lindblom med åtta hundradelars marginal. – Jag visste inte vem som hade vunnit av oss, men jag hade tydligen behövt några meter till för att ta honom, sa en slagen Holmgren efteråt. Bo Söderqvist tog tredjeplatsen.

Nästa gemensamma heat var Yokohama Cup, Qwinsta Trophy och SSK Classic. Tyvärr saknades Tor Gullberg i Yokohama. Han satte sin BMW hårt i ett räcke, men lovar att vara tillbaka till Raceweek. Martin Sventén kunde köra hem racet utan att förta sig med sin Volvo 240 turbo. Espen Lövstad kom tvåa. De kör i Yokohama klass 2. I klass 1 körde Lars Brandström solo. Starten i andra heatet blev lite rörig och fick göras om. Det var Sventén som inte höll sitt spår som han skulle utan han drev ut till vänster. Vid andra startförsöket gjorde han likadant. Starten släpptes, men han fick ett drive-thrue-straff för sin körning. Han kom ut som sista bil i fältet men efter en snygg uppkörning vann han i alla fall före Lövstad. Efteråt bad han alla om ursäkt och förklarade att i de serier som han har kört tidigare hade man inte varit så noga med startproceduren.

Vinnare för första gången i SSK Classic blev Staffan Olars. Nästan lika glad tvåa blev Hasse Grönlund. Trea kom Enar Viktorsson med sin nyinskaffade Escort. Pallen i andra racet blev den samma.

I Qwinsta vann Anders Svensson före Roger Ekman och Ingvar Nilsson. Reine Bergström fick bryta då växellänkaget gick sönder. Han kom tillbaka med besked i andra racet som han vann före Svensson och Ekman.

Största klassen ännu en gång var Renault Juniorerna. I år är det väldigt jämt och hårt i toppen. Johan Eriksson tog pole, men fem förare fanns inom en sekund bakom honom. I första racet lyckades Eriksson hålla ledningen från start till mål, men bakom honom låg bilarna som på ett snöre. Det var jämn och fin racing, helt enligt skolboken. De sex första gick i mål inom sju sekunder. Rickard Javanainen blev tvåa och Algot Öberg trea.

I andra racet stod Öberg i pole, men Eriksson tog starten. Dessa två öppnade upp en liten lucka till övriga fältet. Efter halva racet satte Öberg in sin attack och han övertog ledningen. Klungan närmade sig bakifrån och på näst sista varvet blev det för trångt in i Kvarnkurvan. Några bilar krokade ihop och ut ur kurvan hade flera bytt placeringar. Öberg klarade sig ur situationen med ledningen i behåll och han körde i mål som vinnare. Javanainen blev tvåa igen och som trea fick vi se Marcus Palnér som tog sin första pallplats. I depån svallade känslorna efteråt och smockan hängde i luften mellan förarna och framförallt deras föräldrar (läs pappor).

Volvo Original Cup avrundade helgen. En topptrio utmärkte sig i första racet. Thomas Guttormsen startade i pole, men Marcus Larsson tog hand om ledningen. Guttormsen och Fredric Magnusson flåsade honom i nacken racet igenom, men de gick i mål i den ordningen. I andra racet tog Magnusson sin första seger i en Volvo. Guttormsen blev tvåa och Larsson trea. Larsson hade sina speglar fulla av Erik Jonsson som pressade på hårt mot slutet. Karl Jensen gjorde ett bra race och var med i klungan även han.

SSK införde en ny klass denna gång; Volvo 240 Classic. Detta för att inte gammelbilsförarna skall tappa sugen. Premiärsegern gick till Dennis Berglind som vann båda racen före Martin Johansson. Det var bara två bilar med den här gången, men kanske den nya klassen kan locka fram någon mer gammal 240 till nästa race?

Nu väntar SSK-årets stora höjdpunkt; Raceweek. Den pågår mellan 26-29 juli. Det blir hela 13 klasser som skall köra. Det blir som vanligt dans och festligheter hela helgen och naturligtvis Olle Karlssons obligatoriska tipspromenad.

För mera info, gå in på: www.sskracing.com
07-07-03 Dags för SSK igen
Efter ett långt uppehåll är det äntligen dags för andra tävlingshelgen i SSK-serien. Även denna tävling körs på SSK´s hemmabana Kinnekulle Ring. Denna långa tid har förhoppningsvis varit produktiv uti mången garage kan man hoppas, så att det dyker upp nya och gamla fartmonster på banan till helgen. I SSK´s nya klass för året, Standard, hoppas Ingela Holgersson på lite motstånd. Vi vet att det är flera nya bilar på gång. Vem hinner först ut på banan?

Klasserna som körs nu i helgen är följande: Standard, Fyndbörsen Cup, Qwinsta Trophy, Yokohama Cup, Beetle Cup, Volvo Original Cup, Superkart, Renault Junior Cup och SSK Classic. Dessutom är det en Norsk/Dansk inbjudningsklass som heter Seven Racing. De kör med Lotus Super Seven kopior så det står härliga till.

Det är ingen fredagsträning den här gången. Alla träningar och kval körs under lördagen och alla kör två tävlingsheat på söndagen.

För mera info, gå in på SSK´s hemsida: www.sskracing.com
07-05-28 Resultat från SSK`s Sportvagnsmeeting på Kinnekulle Ring den 26-27 maj 2007
Sportvagnsserien
Ginetta Cup:
Race 1: 1) Johan Lindbrandt 10 varv, 2) Jenna Brorsson +10.263, 3) Rikard Bengtsson +10.684, 4) Jakob Ekdahl +18.491, 5) Henrik Gustafsson +25.186, 6) Gunnar Rantzow +27.976

Race 2: 1) Johan Lindbrandt 12 varv, 2) Rikard Bengtsson +0.519, 3) Jenna Brorsson +9.079, 4) Felix Hindemo +12.793, 5) Anders Ekdahl +13.407, 6) Hampus Rydman +14.777

Clubman:
Race 1: 1) Petter Berger, 2) Svein Langholm, 3) Sören P Christensen, 4) Stewart Stjernholm Laursen, 5) Johan Westerberg, 6) Erik Lundkvist

Race 2: 1) Petter Berger, 2) Svein Langholm, 3) Stewart Stjernholm Laursen, 4) Johan Westerberg, 5) Sören P Christensen, 6) Mats Lundkvist

Roadsport A:
Race 1: 1) Christer Almqvist 12 varv, 2) Bo Johansson +10.938, 3) Jesper Markusson +17.098
Race 2: 1) Christer Almqvist 12 varv, 2) Bo Johansson +9.970, 3) Jesper Markusson +16.989

Roadsport B:
Race 1: 1) Mikael Wiklund, 2) Svante Andersson, 3) Krister Andersson, 4) Anders Eriksson, 5) Max Lindblom, 6) Rune Jansson
Race 2: 1) Mikael Wiklund, 2) Svante Andersson, 3) Krister Andersson, 4) Anders Eriksson, 5) Max Lindblom

Roadsport C:
Race 1: 1) Magnus Dahlin, 2) Niklas Falk, 3) Per Hammarsjö, 4) Leif Perbeck
Race 2: 1) Magnus Dahlin, 2) Niklas Falk, 3) Per Hammarsjö

Modsport I:
Race 1: 1) Kenneth Nilsson 12 varv, 2) Peter Gustafsson +12.174, 3) Alexander Pfister +43.713, 4) Lennart Pihlqvist +2 varv, 5) Kenneth Winkler +3 varv

Race 2: 1) Stefan Pfister 12 varv, 2) Kenneth Nilsson +1.277, 3) Peter Gustafsson +38.485

Modsport II:
Race 1: 1) Peter Eriksson, 2) Bo Johansson
Race 2: 1) Peter Eriksson, 2) Bo Johansson

Modsport III:
Race 1: 1) Mats Hildingsson, 2) Lars Rosenblad
Race 2: 1) Mats Hildingsson, 2) Lars Rosenblad, 3) Marie Carlsson

RS:
Race 1: 1) Anders Berger, 2) Thomas Mullin, 3) Hans Karinen 4) Thomas Nilsson
Race 2: 1) Thomas Nilsson, 2) Anders Berger, 3) Thomas Mullin, 4) Hans Karinen

Historiska RacingCupen:
Historisk RS:
Race 1: 1) Niklas Johansson 12 varv, 2) Jan Hellberg +15.633, 3) Pähr Svensson +17.196, 4) Kåre Minnbergh +18.242, 5) Lars-Göran Itskowitz +19.354, 6) Johan Andersson +31.235

Race 2: 1) Niklas Johansson 12 varv, 2) Pähr Svensson +6.557, 3) Kåre Minnbergh 10.626, 4) Lars ”Vegas” Johansson +11.906, 5) Johan Andersson +29.939, 6) Lars-Göran Itskowitz +1:03.254

Formel Ford 1600:
Race 1: 1) Pähr Svensson 9 varv, 2) Henry Andersson +3.004, 3) Henrik Hansson +4.899, 4) Björn Otterberg +6.097, 5) Bert Lundgren +16.494, 6) Aslak Heldal +17.168

Race 2: 1) Björn Otterberg 11 varv, 2) Pähr Svensson +0.907, 3) Henry Andersson +1.684, 4) Henrik Hansson +4.696, 5) Håkan Lindevret +12.060, 6) Bert Lundgren +12.732

Formel Vee:
Race 1: 1) Christer Ericsson, 2) Sven-Åke Svensson, 3) Lars Jonsson, 4) Axel Madsen, 5) Frank Högman, 6) Christian Sörensen

Race 2: 1) Lars Jonsson, 2) Christer Ericsson, 3) Lars ”Vegas” Johansson, 4) Sven-Åke Svensson, 5) Thomas Marklund, 6) Christian Sörensen

Formel Äldre:
Race 1: 1) Magnus Ahlqvist, 2) Per Gustafsson, 3) Per-Olof Håkansson
Race 2: 1) Magnus Ahlqvist, 2) Per-Olof Håkansson

Standard före 1965:
Race 1: 1) Johan Högman 12 varv, 2) Lars-Åke Nilsson +3.986, 3) Yngve Gustavsson +4.679, 4) Johnny Aldosson +1:02.070, 5) Dick Gärder +1:02.646, 6) Lars Källberg +1 varv

Race 2: 1) Johan Högman 10 varv, 2) Lars-Åke Nilsson +12.021, 3) Yngve Gustavsson +13.383, 4) Johnny Aldosson +1:04.382, 5) Dick Gärder +1:05.012, 6) Lars Källberg +1:08.643

Classic Formula:
Race 1: 1) Joacim Broström 12 varv, 2) Seved Lundberg +5.844, 3) Ole Vejlund +6.982, 4) Henrik Andersen +7.805, 5) Bruno Hvid Nielsen +8.108, 6) Johnny Hansen +8 varv

Race 2: 1) Joacim Broström 12 varv, 2) Ole Vejlund +11.684, 3) Henrik Andersen +11.902, 4) Bruno Hvid Nielsen +20.209, 5) Johnny Nielsen +32.852, 6) Francis Horn +1 varv

GT/GTS:
Race 1: 1) Roger Adamsson 12 varv, 2) Anders Lotsengård +9.885, 3) Erling Larsson +11.142, 4) Frank Högman +23.272, 5) Rolf Nilsson +26.292, 6) Lars-Göran Hagman +3 varv

Race 2: 1) Roger Adamsson 12 varv, 2) Lars-Göran Hagman +42.679, 3) Erling Larsson +55.773, 4) Lennart Henjer +1 varv, 5) Frank Högman +2 varv

Standard Ny:
Race 1: 1) Erik Berger 12 varv, 2) Göran Boström +3.280, 3) Anders Berger +4.126, 4) Tomas Hall +21.179, 5) Mikael Mattsson +40.953, 6) Rikard Hasselblad +52.406

Race 2: 1) Erik Berger 12 varv, 2) Tomas Hall +1.880, 3) Rikard Hasselblad +20.861. 4) Anders Dahlgren +31.376, 5) Lennart Bengtsson +35.821, 6) Sture Danielsson +52.214

För mera info besök följande hemsidor: www.sskracing.com www.rhkswe.org www.spvm.se

07-05-23 Dags för Sportvagnsmeeting på Kinnekulle Ring
150 förare är anmälda till helgens race som inleder säsongen för den Historiska Racingcupen och Sportvagnsserien. Vi kommer att få se ett antal trevliga gamla klenoder och även snabba sportvagnar. En del bilar är minutiöst renoverade och andra är sanslöst trimmade. Det finns något för alla att titta på helt enkelt.

Leif Lindström är initiativtagare till en helt ny klass som gör sin premiär nu i helgen. Det är en enhetsklass som heter Ginetta Cup. Bilarna man kör med heter Ginetta G20 och det är lätt sportbil med plastkaross som är byggd av fram för allt Fordkomponenter. Motorn är en Ford Zetec, samma som används i Formel Ford Zetec. Bilen har 150 hästkrafter, väger 680 kg och kostar 180 000 kr. Klassen har blivit mycket populär, redan innan det ens har körts en enda tävling! 21 bilar är levererade inför säsongsstarten och ytterligare några har beställts. –Jag är mycket nöjd. Det har gått över all förväntan. I England tog det tre år för klassen att få så här många startande som vi har redan från början, säger Leif Lindström. Engelsmännen tar också denna satsning på allvar då de kommer att ha fyra mekaniker och en Van fylld med reservdelar på plats på Kinnekulle.

De historiska racingklasserna är uppdelade på sex olika heat och sportvagnarna på fyra. Vi kommer alltså att få se tio rafflande heat på lördag och på söndag. Många kända namn, men även en hel del debutanter. Pelle Svensson från Kungsbacka måste ha legat i hårdträning i vinter då han är anmäld i tre klasser! Frank Högman är rena magikern, han är också anmäld i tre klasser, men två av dessa klasser kör i samma heat! Skall bli intressant att se om kloningen har börjat i Kopparberg… Anders Berger kör dubbla klasser liksom Lars ”Vegas” Johansson.

Helgen inleds med fria träningar mellan 13-17. På lördag är det kval på förmiddagen och sedan är det race från 13.50. På söndagen är det warm up på förmiddagen och race från kl. 13.00

För mera info, gå in på www.sskracing.com
07-04-30 Solig SSK Premiär med 90 bilar på startlinjen
SSK-Serien startade årets säsong traditionsenligt på Kinnekulle Ring. Det var som vanligt SSK-väder; det vill säga strålande sol. Med 90 förare på startlinjen känns det i år som vindarna har vänt i SSK. Speciellt kul var det att se fem debutanter i Renault Junior Cup som för dagen var näst största klass med sina 15 bilar på startlinjen. Algot Öberg var snabbast i kvalet före Johan Eriksson och bäste debutanten Rickard Javanainen. Algot och Johan körde R5 i fjol men i år kör de Clio. I första racet tog Algot starten och han följdes närmast av Rickard, Johan och Jesper Ojala. Dessa fyra förare låg som klistrade hela racet igenom. Trots sin ungdomliga iver körde de ett rent race utan att ge varandra en massa bucklor. Det var bästa tänkbara propaganda för racing. Ett par varv före mål satte Rickard in en attack på Algot, men efter en lätt sammanstötning kunde Johan och Jesper istället smita förbi. Johan vann racet men alla fyra förarna gick i mål inom två sekunder. Tittar man på deras varvtider ser man ännu tydligare hur jämnt det var. Johans bästa varvtid var 45 tusendelar före Rickard som i sin tur var 3 tusendelar snabbare än Jesper.

Johan var överlycklig precis som resten av familjen. Han debuterade i fjol i en R5 och i vinter har Johan tillsammans med pappa Kjell byggt en helt ny Clio. –Vi har lagt ned över 1000 timmar på att bygga den här bilen och den blev klar i fredags kl. 9.30. Vi hade inga förväntningar inför tävlingen, bilen hade inte gått en enda meter innan vi kom hit, berättar pappa Kjell som själv har ett förflutet inom racing då han bland annat vann Renault 5 Cup 1978.

I det andra racet var Rickard snabbast iväg före Algot och Johan. Efter några varv kunde Algot ta ledningen och få en liten lucka. Rickard, Johan och Jesper hängde ihop lika jämnt som i första racet. Johan tog sig upp till andra plats, men Rickard kontrade precis före slutet och tog en fin andraplats i sin tävlingspremiär. –Jag var den ende av oss fyra i toppen som lade på nya däck till andra racet och det gav mig det lilla övertaget i början av racet. Jag fick snabbt en lucka på tre sekunder, men sedan körde vi precis lika jämnt som i första, sa Algot efter sin första seger någonsin i racing.

För en 15-åring som vill prova på racing är en Renault 5 det absolut billigaste alternativet i Sverige idag. Man får en begagnad tävlingsbil för 10 000 kr!

SM Formel Ford
Årets första SM-deltävling i Formel Ford Zetec kördes tillsammans med SSK-Serien på Kinnekulle. Johan Karlsson hade pole före Johnny Öberg och Tobias Hedström. In i första kurvan blev det trångt och Johan och Johnny snurrade. Tobias tog kommandot och ledde från start till mål. Tobias fick hela fjolårssäsongen spolierad på grund av ett mystiskt elfel som visade sig vara ett kabelbrott. Nu gick bilen som en klocka och han kunde ta sitt livs första seger. -Jag hade gett upp flera gånger i fjol, men när vi äntligen hittade felet ville jag köra en tävling för att se vad jag duger till och då vann jag. Nu vet jag inte riktigt vad jag skall göra. Jag hade egentligen bestämt mig för att sälja bilen, men när det går så här bra så…., sa en lycklig Tobias efter segern. Tvåa kom finnen Mika Vähämäki som aldrig kört på Kinnekulle förut. Han tyckte att det var en svår men rolig bana. Johan Karlsson stod för en god kämpainsats då han körde upp sig från sista till tredje plats.

I det andra racet stod Tobias i pole, men lyckan blev kortvarig. Han kom inte iväg i starten och Johan Karlsson, som startade bakom Tobias, hann inte väja utan körde rakt in i Tobias. Efter omstart tog Johnny Öberg kommandot och han släppte aldrig ledningen ifrån sig under hela racet. Han vann före Mika och Tobias Alriksson.

Volvo Original Cup
När Volvo tog handen från Volvo Original Cup i höstas var SSK inte sen att ta hand om klassen. -De har kört med oss i SSK i många år så det var ett naturligt beslut att ta, sa SSK´s ordförande John Graff. För att göra klassen jämnare har man tagit bort ABS-bromsarna på S40-bilarna i år. Volvoklassen var den största av alla den här gången och vi fick se spännande och jämna race. Här var det också flera debutanter. Med fjolårets etta och tvåa borta är det helt nya förutsättningar i år. Marcus Larsson köpte vinnarbilen från i fjol och han började med att sätta pole direkt. I racet var det Thomas Guttormsen som tog starten, men Marcus fintade honom och tog sig förbi och vann. –Jag skall inte gå på en sådan fint en gång till, sa Thomas som lovade vinst i andra racet. Trea kom Erik Jonsson i sin nybyggda 940.

I andra racet tog Marcus kommandot direkt och hur Thomas än försökte fick han inte slagläge någongång. Erik Jonsson fastnade bakom Jan Sundkvist och när han väl kom förbi var han hopplöst långt efter ledarduon.

En sista minuten anmälning kom från Fredrik Magnusson som köpte en S40 i veckan innan racet. Han hade stora problem med fram för allt växellådan och fick inte köra många varv under helgen. I söndagens race startade han sist men lyckads ändå köra upp sig till sjätte plats. Han kommer att bli farlig, bara han får ordning på bilen.

SSK Standard
SSK införde en ny racingklass i år. Klassen heter Standard och det är en bra beskrivning vad som menas. Bilarna får inte modifieras alls, bara förses med normal säkerhetsutrustning samt att all inredning skall plockas bort förutom förarens dörrsida, instrumentbräda och mittkonsol. –Det var egentligen så här Fyndbörsen var tänkt från början, sa Ingela Holgersson som var den förste att bli färdig med en bil till klassen. Ingela gjorde dessutom tävlingsdebut. –Jag är så stolt, det har varit en jätterolig helg, men nu är jag helt slut i kroppen, sa Ingela som nu hoppas på fler motståndare i fortsättningen.

Beetle Cup
Beetle Cup är också en ny SSK-klass för gamla klassiska ”Bubblor”. Klassen skapades av Karl-Peter Pettersson från Växjö 1996. Som bäst har de varit ett tjugotal bilar som har kört, men tyvärr har klassen minskat på senare år. Under årens gång har man kört med bl a SLC och BMW-klubben, men i år har man förlagt sina race till SSK-Serien. Till premiären kom tre bilar. Claes Lindblom vann båda racen före Bosse ”Röfärgarn” Söderqvist och Stina Sjöman. De räknar med att bli 7-8 förare som kör under året.

Fyndbörsen Cup
Tidningen Fyndbörsen fortsätter att sponsra klassen Fyndbörsen Cup. Fyndbörsens store regent Leif Blyberg saknades i premiären. Fjolårstvåan Kjell Holgersson såg sin chans och satte poletiden nästan sekunden snabbare än tvåan Fredrik Ring. I starten snurrade han dock och fick börja om. Det blev istället en härlig kamp mellan Fredrik Ring och Claes Lindblom som kör i Beetle-klassen. Fredrik kunde till sist vinna totalt, men Claes hängde i kofångaren hela racet igenom. Kjell körde upp sig och blev trea i mål men tvåa i klassen. Felix Körling blev trea. Sin vana trogen showade han lite för publiken med en snurrning under racet. I det andra racet tog Kjell kommandot direkt. Fredrik Ring fick en riktig resa över gräsmattan men lyckades ändå behålla sin andraplats. Claes var försiktig och gav honom plats när kan kom farande in på banan igen, en mycket snygg och sportslig manöver. Claes körde i mål som trea men trea i Fyndbörsen blev Martin Hedin.

Yokohama Cup
Var är alla Yokohamaförare? Tyvärr är det glest i leden för värstingklassen Yokohama Cup. Några tappra norrmän dök i alla fall upp jämte ett par svenskar. Den unge norrmannen Christer Gislerud, som inte ens fyllt 18 år, gav de andra en lektion de sent skall glömma. Han vann första racet före Tor Gullberg med hela 35 sekunder! Christer gjorde sig känd som världens yngste supertouringförare när han körde NTCC innan han ens fyllt 16 år. Vad månne det bliva av denne supertalang. Trea i mål var Espen Lövstad med sin urfräcka Mazda RX7:a med det grymma wankelljudet.

Christers lektion tog slut redan på lördagen efter att växellådan gett upp. Tor Gullberg kunde därför vinna andra racet. Tor har köpt en BMW Z3 som gått långlopp innan och detta var första racet med bilen. Han vann före Espen och Lars Brandström.

Qwinsta Trophy
Klassponsorn Johan Kangro från Qwinsta Events har i år skänkt 15 000 kr i prispengar som skall fördelas till de tre första platserna efter årets säsong. Det var en trevlig överraskning för förarna. Ingvar Nilsson inledde bäst med sin bredsladdande Kadett då han vann första racet före Roger Ekman och Anders Svensson. Det var Ingvars första seger någonsin på bana. Anders fick bättre fart på sin Ascona till andra racet som han vann före Roger och Reine Bergström

SSK Classic
Jörgen Adlén satsar på att ta en trippel. Han har vunnit serien de två senaste åren och nu inledde han med två vinster direkt. I det första fick han sällskap på pallen av Staffan Olars och Claes Hanström och i det andra fick Claes kliva ned och ge plats till Hasse Grönlund istället.

Superkart
Thomas Johansson inledde årets säsong med pole. I racet ledde först PeO Ogeborn, men han tappade fart efter halva racet och Thomas kunde vinna före Peo och Dennis Scherman. Anders Littorin och Börje Gustafsson var också med i pallstriden, men fick båda bryta. Thomas hade inte tid att köra det andra racet varför Peo fick en ganska lugn resa mot segern. Anders Littorin gjorde sitt livs race och var bra med redan från start. Han vågade inte riktigt utmana Peo under bron, men hängde sedan med relativt enkelt och tog sitt livs första andraplats. –Jag har varit trea en gång tidigare men det här kändes underbart, sa Anders. Dennis körde in på tredjeplats. Maggan Jansson-Hagman gjorde också sitt livs race och körde in på fjärde plats.

Nu blir det ett långt uppehåll för SSK-Serien som kör sin andra deltävling sista helgen i juni också på Kinnekulle Ring.

Resultat:
SSK-Serien Deltävling 1 Kinnekulle Ring 28-29 april 2007:
SM Formel Ford
Race 1: 1) Tobias Hedström 15 varv, 2) Mika Vähämäki +4.400, 3) Johan Karlsson +7.996, 4) Nathalie Abrahamsson +10.415, 5) Tobias Alriksson +14.903, 6) Marko Vähämäki +15.369, 7) Robert Myrsäter +22.346, 8) Johnny Öberg +4varv, 9) Martin Orler +6varv
Race 2: 1) Johnny Öberg 15 varv, 2) Mika Vähämäki +1.023, 3) Tobias Alriksson +1.919, 4) Nathalie Abrahamsson +2.653, 5) Robert Myrsäter +2.967, 6) Martin Orler +3.604

Superkart
Race 1: 1) Thomas Johansson 15 varv, 2) Per-Olov Ogeborn +2.732, 3) Dennis Scherman +18.584, 4) Magnus Johansson +42.423, 5) Lars-Magnus Hed +1varv, 6) Tony Johansson +2varv

Race 2: 1) Per-Olov Ogeborn 15 varv, 2) Anders Littorin +3.873, 3) Dennis Scherman +6.471, 4) Margaretha Jansson-Hagman +21.595, 5) Börje Gustafsson +22.342, 6) Magnus Johansson +1varv

Yokohama Cup
Race 1: 1) Christer Gislerud 15 varv, 2) Tor Gullberg +35.668, 3) Espen Lövstad +38.175, 4) Lars Brandström +53.179
Race 2: 1) Tor Gullberg 15 varv, 2) Espen Lövstad +9.587, 3) Lars Brandström +13.453, 4) Lars Molvig +58.785

Qwinsta Trophy
Race 1: 1) Ingvar Nilsson, 2) Roger Ekman, 3) Anders Svensson, 4) Micael Ericsson, 5) Bengt Nordin, 6) Richard Eriksson
Race 2: 1) Anders Svensson, 2) Roger Ekman, 3) Reine Bergström, 4) Ingvar Nilsson, 5) Micael Eriksson, 6) Bengt Nordin, 7) Richard Eriksson

SSK Classic
Race 1: 1) Jörgen Adlén, 2) Staffan Olars, 3) Claes Hanström, 4) Hasse Grönlund
Race 2: 1) Jörgen Adlén, 2) Staffan Olars, 3) Hasse Grönlund, 4) Claes Hanström

SSK Standard
Race 1 & 2: 1) Ingela Holgersson

Fyndbörsen
Race 1: 1) Fredrik Ring 15 varv, 2) Kjell Holgersson +6.694, 3) Felix Körling +33.323, 4) Robin Åkesson +41.526, 5) Martin Svensson +52.034

Race 2: 1) Kjell Holgersson 15 varv, 2) Fredrik Ring +11.103, 3) Martin Hedin +13.350, 4) Felix Körling +13.883, 5) Sören Åkesson +43.213, 6) Robin Åkesson +6varv

VW Beetle Cup
Race 1: 1) Claes Lindblom, 2) Bosse ”Röfärgarn” Söderqvist, 3) Stina Sjöman
Race 2: 1) Claes Lindblom, 2) Bosse ”Röfärgarn” Söderqvist, 3) Stina Sjöman

Renault Junior Cup
Race 1: 1) Johan Eriksson 15 varv, 2) Jesper Ojala +0.877, 3) Algot Öberg +1.027, 4) Rickard Javanainen +1.920, 5) Tanja Rindeström +6.643, 6) Erik Gelotte +7.266

Race 2: 1) Algot Öberg 15 varv, 2) Rickard Javanainen +2.938, 3) Johan Eriksson +3.134, 4) Marcus Palnér +8.965, 5) Tanja Rindeström +14.599, 6) Jesper Ojala +14.980

Volvo Original Cup
Race 1: 1) Marcus Larsson 15 varv, 2) Thomas Guttormsen +1.826, 3) Erik Jonsson +2.310, 4) Jan Sundkvist +7.326, 5) Sven-Inge Sjödin +18.933, 6) Karl Jensen +19.168

Race 2: 1) Marcus Larsson 15 varv, 2) Thomas Guttormsen +4.970, 3) Erik Jonsson +10.541, 4) Jan Sundkvist +11.785, 5) Sven-Inge Sjödin +18.059, 6) Fredric Magnusson +18.108
07-04-25 90 förare på startlinjen vid årets SSK-Premiär
Till helgen drar SSK-serien igång som så många gånger förr på Kinnekulle Ring. Efter förra årets låga deltagarantal vädrar nu SSK morgonluft. Redan till premiären är det 90 förare som har anmält sig. -Det är 36 st fler än vid premiären i fjol, påpekar SSK´s ordförande John Graff.

Det kanske mest glädjande är att juniorerna som kör Renault Clio eller Renault 5 är den största klassen. Fem debutanter och 18 förare totalt. SSK fortsätter därmed att fostra nya talanger till svensk racing.

Volvo tog sin hand från Volvo Original Cup i vintras, men klassen lever kvar under SSK´s regi. Det ser ut att bli en bra klass i år. 16 förare är anmälda till premiären och flera är på gång till kommande tävlingshelger. I SSK´s nya standardklass är det lite tunt ännu, men det skruvas friskt ute i landet och fler bilar ansluter efter hand under säsongen.

SSK sköter även däckshanteringen och det lär bli en svettig uppgift till helgen då över 100 nya däck skall monteras.

Tidningen Fyndbörsen fortsätter samarbetet med SSK och den populära klassen Fyndbörsen Cup. –Vi är mycket glada över att vi fått fortsatt förtroende, säger John Graff.

Tävlingshelgen drar igång redan klockan 13.00 på fredag med fria träningar hela eftermiddagen. –Vi lovade att dra ned på fredagsverksamheten i år för att folk skulle slippa ta ledigt från sina jobb, men nu vid premiären tyckte vi ändå att det var nödvändigt för förarna att få testa. Vi kommer endast att tillämpa fredagskörning vid två tillfällen till i år och det är vid Raceweek och finalen, avslutar John Graff.

Världens bästa plantskola för Formel 1 förare; Formel Ford Zetec, kör sin SM-premiär ihop med SSK i helgen. Ett par vassa finska förare ställer upp mot en handfull svenskar.

Övriga klasser som körs vid premiären förutom ovan nämnda är: Superkart, Qwinsta Trophy, SSK Classic och Yokohama Cup.
06-10-03 Enar och Jonas DM-vinnare
Båda guldmedaljerna i bilracingens Distriktsmästerskap gick i år till Bohuslän-Dal. Enar Viktorsson från Uddevalla, Stenungsunds MS, vann klass 1 för Västra Bilsportförbundet. Ett distrikt som är större än hela Västra Götalandsregionen. Tävlingarna har körts i samband med Stockholms Sportvagnsklubbs tävlingar i Sverige. Viktorsson var en poäng ifrån att vinna hela SSK-serien med sin BMW M3 med Volvo-motor. Nu fick han en bra kompensation med DM-vinsten. Även Jonas Nilsson från Bäckefors, Dals MK, var tvåa i SSK-seriens totala Volvo Originalserie. Han får nu göra Viktorsson sällskap till prisutdelningen och hämta en guldmedalj.
Göthe Johansson
06-09-24 SSK-Final på Kinnekulle Ring
Stockholms Sportvagnsklubb körde årets Final på Kinnekulle Ring. Till allas glädje var det stora startfält i alla klasser. Superkartarna, som i år kör om ett Riksmästerskap, hade också sina finalrace ihop med SSK.

23 Superkartar fanns på plats för att göra upp om medaljerna. Tomas Roosemark ledde serien och han behövde ”bara” vara med bland de första för att säkra seriesegern. Men det började illa för Tomas som gjorde ett dåligt kval. Michael Wärn var snabbast i kvalet före Lars Hektor och Lars-Åke Björk. På fjärde plats var det en intressant förare; Mats Österberg gjorde comeback efter åtta år med en imponerande fart. Några förare som inte var nöjda med kvalet var Roosemark 8:a, Marcus Nyberg 9:a och Per-Olov Ogeborn 10:a.

I det första racet var det en stenhård kamp mellan Lars-Åke Björk och Mickael Wärn. Wärn ledde till att börja med, men Lars-Åke lyckades ta sig förbi och vinna. I en klunga strax bakom kom Lars Hektor, Jonas Flädjemark och Tomas Roosemark.

I det andra startade Mickael Wärn åter i pole, men det var Lars Hektor som tog kommandot i racet. Några varv mitt i racet fick säkerhetsbilen gå ut sedan flera kartar hade parkerat illa bredvid banan. När det var ett och ett halvt varv kvar gav Hektors motor upp och Lars-Åke Björk kunde vinna igen. Lars-Åke blev därmed den första Riksmästaren i Superkart. Nu är det upp till brodern Thed att vinna sitt mästerskap nästa helg…

I Fyndbörsen var Fredric Magnusson tillbaka igen och tog pole. Leif Blyberg stod tvåa och Christoffer Graff trea. Det blev en häftig fight mellan Leif och Fredric. Leif tog starten men när Fredric segat sig förbi efter en krånglig manöver trodde nog alla att det var klart. Men Leif bet ihop och lyckades återta ledningen och vinna racet. Efter en fantastisk säsong med nio segrar vann Leif Fyndbörsen för tredje året i rad. Trots denna bravad räckte det inte till att försvara titeln årets SSK-förare. Det var helt enkelt för få förare i klassen.

Renault Juniorerna hade den jämnaste tabellen inför finalen där det fanns fyra tänkbara vinnare. Mårten Hansen hade bästa utgångsläget och han tog dessutom pole. I racet försökte Jesper Ojala utmana, men det var egentligen aldrig något snack om vem som skulle vinna. Kampen om tredjeplatsen var hårdare. Nina Dahlin jagade Daniel Kressin och försökte hela tiden hitta en lucka. Hennes slit gav utdelning, hon kom förbi till sist. Efter racet lämnade Kressin in en protest mot hålen i Mårtens stötfångare. Stötfångaren inspekterades av teknikerna och befanns regelvidrig varvid Mårten diskades. Mårten ogillade beslutet och bad att få överklaga domslutet vilket innebär att ärendet tas upp på Distriktsförbundet. Därför kunde det inte koras någon vinnare i racet och resultatlistan förblir preliminär tills förbundet har sagt sitt och det samma gäller mästerskapet.

I Qwinsta Trophy tappade Jörgen Hansson mycket av sitt försprång när han bröt en ventil förra racehelgen. Han hade plockat ihop en motor av gamla delar hemma i garaget. Den gick, men inte alls som den gamla motorn. Kenneth Ekström tog pole och drog sedan iväg i racet i ett tempo som ingen kunde följa. Bakom honom tampades en vild kvartett bestående av Enar Viktorsson, Ingvar Nilsson, Anders Svensson och Jörgen Hansson. Fast de låg mycket nära varandra hela racet igenom tog de sig alla i mål i ovanstående ordning. För Jörgen räckte det till mästerskapsvinst med en ynka poäng före Enar Viktorsson…

Yokohama Cup och SSK Classic körde tillsammans. Det har varit mycket glest i dessa klasser tidigare i år, men nu var det plötsligt 17 st. Några norrmän fyllde på i Yokohama. Kyrre Nilsen vann från pole, men han hade Henrik Rosengren i hasorna hela racet. Jörgen Adlén kom trea och vann Classic före Erik Berger som lånat sonen Anders bil och fick för första gången i år se målflaggan. Kyrre vann Yokohama Cup trots att han endast körde finalen. Jörgen Adlén försvarade sin titel i Classic.

I Volvoklassen dök det upp bilar från alla håll. 17 st kom till start. Årets suverän Niclas Olsson tog pole, men Thomas Guttormsen var inte långt efter. Jonas Nilsson var trea före Jan Sundkvist som var tillbaka. I racet ledde Niclas, men Thomas hängde på bra, tills hans bil gav upp. Niclas ledde stort med Jonas Nilsson som närmaste man. Jan Sundkvist snurrade av i Kvarnkurvan. Efter en incident mellan John Graff och Karl Jensen kom de båda ut på gräset. Karl försökte svänga tillbaka mot banan men farten var för hög och dessutom kom han in på rallycrossbanan och bilen slog runt. Resten av racet kördes bakom safetycar. Efter racet blev Niclas diskad eftersom han hade varvat en bil under gulflagg. Jonas Nilsson tog därför sin andra seger i rad. Niclas vann i vilket fall både Volvo Cupen och RHK-titeln och får köra med nollan på dörren nästa år, om han blir kvar i SSK vill säga.

Nu är det bara ett evenemang kvar för SSK i år och det är mekanikerracet som körs på Kinnekulle Ring den sjunde oktober. Då anordnas dessutom en licenskurs.

För mera info, gå in på: www.sskracing.com

06-09-17 Dags för SSK-Final
Den 23 september körs SSK-Finalerna på Kinnekulle Ring. Bara en klass är avgjord så vi kommer att få se rafflande race, var så säker! Leif Blyberg har i praktiken redan vunnit Fyndbörsen Cup eftersom han leder med 26 poäng över Kjell Holgersson, men skulle det dyka upp ett helg gäng bilar så… Christoffer Graff är trea, men bakom honom skuggar Reinhold Daubner och Martin Hedin så allt kan hända. Niclas Olsson leder Volvo Original Cup. Tvåa där är Jan Sundkvist före Jonas Nilsson. Dessa tre har varit stadiga abonnenter på pallen i år. Niclas leder även SSK´s totala mästerskap.

Den jämnaste klassen är Renault Junior Cup. Mårten Hansen leder före Daniel Kressin och Andreas Ahlberg. Nina Dahlin skuggar på en fjärde plats. I Qwinsta Trophy kammade Jörgen Hanson noll senast, men han leder cupen ändå. Enar Viktorsson ligger tvåa med Roger Ekman på tredje. Reine Bergström började mitt i säsongen och har vunnit de fyra senaste racen. Vinner han nu igen kan han kanske klättra lite till...

I SSK Classic har det varit magert med bilar i år liksom i Yokohama Cup, men Ulf Andersson var i Falkenberg på RHK-finalen och försökte värva historiska bilar att köra finalen. Vi får se om hans arbete bär frukt. Erik Berger har i alla fall aviserat att han kommer.

Sist men inte minst, jo förresten de är minst, kör Superkart sin final i Riksmästerskapet. Där leder Tomas Roosemark före Lars-Åke Björk och Michael Wärn. Det kan alltså bli så att familjen Björk kan kamma hem två guld i år. Brodern Thed leder ju STCC inför deras final.

Finaldagen avrundas med prisutdelningar, middag och pubafton.

Välkomna

För mera info, gå in på SSK´s hemsida: www.sskracing.com


06-09-03 En dag på Racerbanan
SSK anordnade evenemanget ”En dag på Racerbanan” för elfte gången tillsammans med tidningen Bilsport. Drygt 4 000 personer kom för att se på alla fina bilar. Det ställdes ut i olika märkesklasser och man hade tävlingar i styling och ljud. Närmare 100 bilar passade på att prova sin bil på racerbanan. Tillsammans med en erfaren förare från SSK fick de köra fyra varv åt gången. Årets nyhet var att om man gick en kurs fick man köra fem varv i stöten på eftermiddagen utan instruktör vid sidan om. Nästan hälften av förarna gick denna kurs.

SSK passade på att köra ett eget tävlingsheat också. Fyndbörsen och Volvo Original Cup körde tillsammans. Eftersom det endast var Fyndbörsen som ingick i mästerskapet fick de starta före Volvo bilarna oavsett kvaltid. SSK har bjudit in alla gamla förare som inte kört tidigare i år att köra gratis de två sista tävlingshelgerna i år. Några förare nappade på erbjudandet. Fredric Magnusson var en av dem och han startade i pole.

Fredric och Leif Blyberg gick sida vid sida under bron när racet startade. Fredric hade fel på sin bromsservo och lyckades inte få stopp på sin Opel Astra i tid utan sladdade ut i gruset och tappade tio placeringar innan han kunde återförenas med fältet. Leif fick en lucka till Kjell Holgersson och kände sig trygg i ledningen. Men Fredric var på hugget och plockade placering efter placering. Plötsligt fick Leif se något vitt i backspegeln. Då var det så dags att börja gasa. Leif lyckades öka tempot, men inte tillräckligt. Fredric tog sig lätt förbi och kunde vinna i sin comeback. Fredric har satsat på JTCC i år i en Peugeot, men eftersom han inte fått sålt Opeln ännu passade han på att köra den här tävlingen. Kjell Holgersson kom trea.

Bland Volvokillarna hade egentligen Jonas Nilsson tagit polen för racet, men de fick som sagt starta efter Fyndbörskillarna. Jonas gjorde en bra start och började genast plocka Fyndbörsbilar. Han tog sig ända upp till sjätteplats totalt och han tog alltså sitt livs första seger i racing. Victor Andersson kom tvåa slagen med nio sekunder. Trean var en annan intressant comeback, nämligen ordföranden själv John Graff som lånat en S40 av Janne Sundkvist. –Det var så kul att jag kommer att köra både Fyndbörsen och Volvo Original i finalen, sa John.

Per-Erik Jonsson och hans son Erik kör i Volvoklassen. Per-Erik har nu bestämt sig för att hans karriär går mot sitt slut och han valde från och med den här tävlingen att satsa det mesta krutet på sonen. Det innebar att de bytte bilar med varandra. Erik får köra 940 i fortsättningen och Per-Erik går tillbaka till 240.

Nu återstår endast en tävlingshelg för SSK. Finalen för alla klasserna körs lördagen den 23 september på Kinnekulle Ring.

För mera info, gå in på SSK´s hemsida: www.sskracing.com


06-08-28 Åter dags för ”En dag på Racerbanan” på Kinnekulle Ring
SSK´s största publika arrangemang körs för elfte gången den andra september. Det är dags för allmänheten att få lufta sina bilar och känna sig som racerförare för en dag. Drygt 5 000 personer brukar närvara.

Årets nyhet är att de som vill köra lite extra utan instruktör kan få chansen till detta om man går en kurs med SSK under dagen. De som vill ta steget fullt ut kan stanna kvar till på söndagen och ta racinglicens.

SSK bjuder på racing med klasserna Fyndbörsen Cup och Volvo Original Cup. I Fyndbörsen har Leif Blyberg varit oslagbar i år, ända tills man körde på Falkenberg förra tävlingen då Christoffer Graff tog en dubbelseger. Räkna med en revanschsugen Blyberg på Kullen till helgen.

I Volvo Original Cup har Niclas Olsson varit lika framgångsrik som Leif. Jonas Nilsson gjorde sin bästa tävling någonsin förra gången och blev tvåa. Kanske han kan utmana Niclas den här gången? Vi får se en intressant comeback i Volvo Originalklassen; SSK´s ordförande John Graff kommer till start i en S40, som han fått låna av Jan Sundkvist. –Det var ett tag sedan jag körde senast, så det kommer bli jättekul att få sätta sig bakom ratten igen, säger Graff.

Volvoförarna kör tillsammans med Fyndbörsen, men för Volvo ingår inte tävlingen i mästerskapet. Istället kommer det att delas ut prispengar från Volvo.

Tidningen Bilsport är medarrangör och anordnar en massa olika jippon och tävlingar under dagen.

Välkomna till en oförglömlig dag på racerbanan!
06-08-21 Rafflande Regnrace i Falkenberg
Årets femte SSK-helg kördes på Falkenbergs snabba motorbana. För första gången i år fick SSK-förarna köra i regn. Sportvagnsserien var också med liksom Riksmästerskapet för Superkart.

Superkart var det största heatet med 18 deltagare. Lars-Åke Björk var snabbast i kvalet och den ende som körde varvet under 50 sekunder. Per-Olov Ogeborn var tvåa och Michael Wärn trea. I racet var Michael Wärn snabbast. Han skapade en lucka som bara växte. Per-Olov, Lars-Åke och Marcus Nyberg hade en härlig fight och bytte platser med varandra hela racet igenom. Lars-Åke tog andraplatsen, åtta sekunder bakom Michael. Marcus blev trea och Per-Olov fick punktering och fick bryta. –Jag hade ingen aning om att de var så långt efter, sa Michael. –Jag tittade inte bakåt förrän jag passerade mållinjen och då fanns det ingen där, fortsatte Michael. I Div 2 vann Helge Skjeveland före Anders Öberg.

I andra racet missade Michael Wärn starten och kom iväg sist. Tomas Roosemark var bäst i regnet och han vann med tre sekunder före Per-Olov. Det var hård kubbning om tredjeplatsen mellan Lars-Åke och Marcus där Lars-Åke drog längsta strået. I Div 2 vann Anders Öberg före Helge Skjeveland.

Fyndbörsen Cup bjöd på en sensation. Christoffer Graff tog pole. Han har övergett Clion och kör istället vidare med Ford Puman som han lånade senast. Leif Blyberg var tvåa. En kul jämförelse var att Leifs tid bara hade räckt till femte startposition bland Renaultjuniorerna…

Men Christoffer hade bekymmer. Han hade bara trean och fyrans växlar. Det fanns ingen möjlighet att laga på plats. I starten var Leif något före in i chikanen på yttern. Christoffer lyckades inte hålla sin bil utan gled in i sidan på Leif som fick ta vägen över sandfållan. Christoffer tog hand om ledningen med Leif tätt bakom. Banan började torka upp men fästet var förrädiskt. Leif bromsade på en blöt fläck och kanade in i Christoffers bil. Båda kunde fortsätta, men Leif tappade fart. Martin Svensson, som debuterade i förra tävlingen, tog sig upp på andra plats. Leif tog sig i mål som trea, men parkerade strax efter målgång. –Kylaren är mosad, det blir inget andra race idag, konstaterade Leif som inte missat en start sedan 1999. På 93 starter hade han bara brutit tre innan dagens tävling.

I det andra racet var Martin tuffast i starten och tog ledningen. Men Christoffer var snart förbi och sedan var det inget snack om vem som skulle bli etta och tvåa. Kjell Holgersson höll tredjeplatsen, men var uppvaktad av Reinhold Daubner. Bakom dessa två kom Felix Körling smygande. I sista kurvan försökte han köra om Reinhold på yttern. Reinhold lyckades inte hålla in sin bil ytan kanade mot Felix som hamnade på sidan i sandfållan. –Jag gör allt för publiken, sa Felix som redan hunnit med tre snurrningar under helgen. –Jag borde väl ha fått flest stilpoäng i helgen i alla fall, sa en munter Felix.

I Volvolägret var det upprörda känslor. Årets nyhet är ju att även S40 modellen ingår i Originalconceptet. Något som skapat huvudbry för att få till en så jämn serie som möjligt. I Falkenberg var det klar fördel S40 som kvalade in på första(Niclas Olsson), andra(Thomas Guttormsen) och fjärde plats(Gustav Rantzow). I starten var Niclas Olsson snabbast iväg från sin poleplats. Men han förivrade sig i chikanen och snurrade. Från sista plats jagade han sig upp genom fältet och lyckades ta segern från Thomas Guttormsen i sista kurvan. Jan Sundkvist blev trea. Efter Niclas uppvisning var debatten igång igen. Även i andra racet tog Niclas hand om ledningen, men bakom honom blev det en startkrasch. Säkerhetsbilen fick komma ut så att man kunde bärga en bil i sandfållan. Gustav Rantzow gick i depå för att rensa bort sand ur fälgarna och anslöt fältet på sista plats. När fältet släpptes igen kunde Niclas enkelt kontrollera fältet före Jonas Nilsson och Per-Erik Jonsson. Gustav kom ångande från sin sistaplats och körde upp sig ända till tredjeplatsen. Thomas Guttormsen kunde trots punktering köra i mål på femte plats. Efter detta race väntar säkert nya diskussioner hos Volvo.

Bland Renault Juniorerna var Nina Dahlin tillbaka efter sin rullning senast. Hon gick runt och bjöd hela depån på rulltårta! Det var inte så lätt för henne att köra bilen igen, men hon kämpade på och lyckades genomföra hela helgen, bra kämpat Nina! Mårten Hansen var snabbast i kvalet före Jesper Ojala och Andreas Ahlberg. Det regnade när starten gick för första race och Andreas Ahlberg gnuggade sina händer. Alla tre förarna kom i bredd mot första kurvan. Mårten bromsade sist och tog ledningen före Andreas och Jesper. På andra varvet övertog Andreas ledningen, men det varade inte länge, Mårten var snart förbi igen. Andreas började tappa lite och fick släppa såväl Jesper som Daniel Kressin förbi sig. Mårten vann med 0.3 sekunder före Jesper. Daniel hade halkat av så Andreas tog tredjeplatsen. –Nu blir pappa glad, sa Jesper efteråt. I andra racet var det inget snack, Jesper ledde från start till mål. Mårten Hansen kom tvåa och Daniel Kressin trea.

I Qwinsta Trophy tog Jörgen Hansson pole, men det var ingen munter Jörgen. En ventil brast och han åkte hem för att sätta i reservmotorn. Tyvärr fungerade inte reservmotorn som den skulle så det blev inga race för Jörgen. Detta var röda mattan för Enar Viktorsson som hade världens chans att koppla greppet i tabellen. Men det blev inte Enars helg heller. I första racet försvann bromsarna fram men han lyckades ändå hanka sig i mål på tredje plats. I regnet klev gamle mästaren Reine Bergström fram och vann före Anders Svensson. Jörgen debuterade med sin nybyggda bil på Raceweek senast och medgav att vädret hjälpte honom till seger den här gången. Av bara farten vann han även det andra racet före Anders med Kenneth Ekström på tredje plats.

SSK Classic fick en ny deltagare. Claes Hanström har kört en Alfa Romeo i Modsport i många år och hade nu bestämt sig för att byta klass. I båda racen vann Jörgen Adlén före Ulf Andersson och Claes Hanström.

Sportvagnsserien bjöd på tre spännande race.
I Modsport var det kamp mellan Stefan Pfister och Jaan Tolli. Efter ett tag började Ingvar Sand få upp värmen i däcken en bit ned i fältet och han började sin klättring mot toppen. Han övertog ledningen och gick först i mål. Vid den tekniska efterkontrollen visade det sig dock att hans bakvinge satt högre än taket på bilen varvid han diskades. Samma sak blev det för Kenneth Nilsson. Segern gick därför till Jaan Tolli före Stefan Pfister och Villy Zielinski.

I Roadsport hade Christer Almqvist tagit pole, men i racet var det Jan Brolund som var bäst. Christer blev tvåa före Lars Macklin. Dessa tre körde Roadsport A. I B vann som vanligt Mikael Wiklund. Emil Löveryd kom tvåa och Anders Eriksson trea. Ingen körde i C.

RS och Clubman körde ihop. Det var bara två RS-bilar med. Den ena tog pole och det var Tomas Nilsson. Svein Langholm fick problem med växellådan. Han åkte till Malmö och lagade lådan på natten och den var monterad i bilen igen kl 04.00 på söndag morgon. Han körde aldrig kvalet varför han fick starta sist. I racet var Tomas klart snabbast och han byggde upp en betryggande lucka ned till övriga fältet. Mats Lundkvist bröt ett styrstag och parkerade illa varför säkerhetsbilen fick gå ut. Detta gynnade naturligtvis Svein Langholm som redan hade hunnit upp till fjärde plats i Clubmanklassen. När fältet släpptes igen tog åter Tomas kommandot och vann RS och totalsegern. Petter Berger kom tvåa och vann Clubmanklassen före Stewart Stjernholm och Svein Langholm. I Clubmanmästerskapet delar nu Petter och Svein på ledningen. Finalen som körs i Anderstorp den 16:e september blir helt avgörande.

Nästa race för SSK-Serien är ”En dag på racerbanan” som körs den 2:a september. Då får allmänheten lufta sina bilar och dessutom kör Fyndbörsen Cup ett race tillsammans med Volvo Original Cup.
06-08-14 SSK i Falkenberg
Nu är det dags för årets femte tävlingshelg i SSK-Serien. Det börjar dra ihop sig och det gäller att ta vara på alla poäng. Förra tävlingen, Raceweek på Kinnekulle, blev en succé med över hundra bilar och mer än 2 000 betalande åskådare. Tävlingen nu till helgen i Falkenberg körs återigen tillsammans med Sportvagnsserien, men med den viktiga skillnaden att nu är det gratis inträde. SSK räknar åter med över 100 bilar på startlinjen. Formel Ford är inte med den här gången, men istället får vi se de snabba Superkartarna.

Så här är läget inför racet i de olika klasserna:
I Renault Junior Cup övertog Daniel Kressin ledningen när både Nina Dahlin och Mårten Hansen nollade senast. Mårten ligger tvåa och Nina trea. Det är någon av dessa tre som kommer att vinna i år.

Volvo Original Cup har dominerats av Niclas Olsson i år. Jan Sundkvist har varit tvåa i alla race utom ett och han har inte gett upp hoppet om att vinna serien. Jonas Nilsson har plockat flest tredjeplatser i år och blir hela tiden snabbare.

I Fyndbörsen Cup har Leif Blyberg slagit knock på sina konkurrenter i år och vunnit samtliga race. Vi har sett enstaka försök att utmana Leif, men han verkar totalt oslagbar i år. Martin Hedin har varit närmast, men han har tyvärr klivit av serien resten av året efter ett motorras förra tävlingen. Kjell Holgersson ligger närmast, men är ändå hopplöst långt efter.

I Qwinsta Trophy har Jörgen Hansson och Enar Viktorson delat på segrarna i år. Jörgen har vunnit flest gånger och har ett ganska bra grepp i tabellen. Men man skall aldrig räkna bort Enar, han kan fortfarande komma i kapp.

SSK-Classic har varit glest hittills i år. Ulf Andersson leder med alla sina ”flitpoäng”, men fjolårsmästaren Jörgen Adlén tog in rejält med sin dubbelseger senast och ligger nu tvåa.
Yokohama Cup har varit ännu glesare och där leder Eric Persson.
Superkartarna kör både med SSK och STCC i en RM-serie i år. Tomas Roosemark leder före Lars Hektor och Jonas Flädjemark. De har varit många i klassen i år, oftast mer än 20 st i varje race.

Sportvagnsserien har haft ett bra år i år med många nya förare. Så här ligger det till i deras klasser:
Roadsport A
Här har Jan Brolund tagit hand om täten. Jan har gått den långa vägen och kört i såväl C som B innan han i år tog klivet upp i A. Lars Macklin ligger tvåa före Kent Hellqvist.

Roadsport B
Här dök det upp ett nytt team med ett gäng Porsche Boxter under ledning av den gamle Porschespecialisten Krister Andersson. Fjolårsmästaren Mikael Wiklund leder dock före Emil Löveryd och just Krister Andersson

Roadsport C
Här har det varit glest i år. Många förare som har bilar som klassar in här har valt att köra ”sydsvenskan” istället. Leif & Richard Perbeck är de enda som har kört i år.

Modsport har ökat i år igen och i Modsport I leder Stefan Pfister före Pekka Nyström och Jaan Tolli. I den lilla klassen har det varit lite glesare och här leder Claes Hanström före Lars Rosenblad.

Det glada clubmangänget leds i år av norrmannen Svein Langholm men Svein får se upp. Nykomlingen Petter Berger vann dubbelt senast och närmar sig snabbt. Flemmig Bendixen ligger trea.

I RS har Thomas Nilsson och Fredrik Sigbjörnsson samma poäng med Peter Eriksson strax efter.

Visst kommer det att bli en härlig racehelg i Falkenberg med alla dessa förare från Sverige, Norge och Danmark.

Mer information om tider och startlistor med mera finns på SSK´s hemsida: www.sskracing.com

www.racefoto.se
06-07-24 SSK Racing: Niklas gör som Menck!
Racingföraren Niclas Olsson från Göta är lika svårslagen i Volvo Original på asfalt som Motalas Fredrik Menck är i Volvo Original på grus. Exakt samtidigt som Menck vann i Herrljunga vann nämligen S40-föraren helgens första Volvo Racing-final på Kinnekulle Ring. Och dagen efter upprepade den blonde junioren sin seger i den andra Volvo-finalen under SSK Raceweek 2006.

Intresset innan start var stort: Skulle Niclas vinna igen med sin snygga S40 - eller skulle isracingveteranen och 940-föraren Janne Sundkvist ta sin första efterlängtad asfaltseger för säsongen? Norrlänningen var nära i förra deltävlingen, men då missade han starten och hade i praktiken ingen chans att komma tillbaka. Första kvalet tydde dock på att Niklas skulle fortsätta dominera. S40-föraren satte snabbaste tiden medan "Sunkan" bara blev trea. Andra tid togs i stället av ex-rallyföraren Per-Erik Jonsson som inte riktigt visste hur han bar sig åt för att köra bara 28 tusendelar långsammare än S40-föraren.

Men - när racet gick blev det som vanligt - Niklas tog starten och drog ifrån. Och när Janne Sundkvist väl tagit sig upp på andraplatsen hade det redan blivit en lucka. En lucka som förvandlades till en segermarginal på sju sekunder efter 15 varv eftersom Janne dessutom tvingades hålla tätt bakåt för en intensivt attackerande Jonas Nilsson, som dessförinnan hade en intensiv fight med Kramfors-föraren Sven-Inge Sjödin - de två lyckades med konststycket att åka sida vid sida under ett helt varv. Jonas blev alltså trea medan Sven-Inge knep fjärdeplatsen och Gustav Rantzow - den andra av startfältets två S40-förare - knep femteplatsen före en för dagen ovanligt blek Frank A Dahl i en 240.

Per Erik Jonsson då - var tog han vägen?
Jo, han hade missat att dra en undre bult i ett fjäderben. Så plötsligt lossnade ett framhjul. Nu skedde det på "rätt ställe" så trollhätteföraren kunde med hjälp av all sin skicklighet reda ut problemet och få stopp på bilen utan skador. Men något resultat - det blev det förstås inte.

Söndagens race såg ungefär lika ut - med den skillnaden att Janne Sundkvist nu startade bredvid Niclas i första startled. Janne var bra med i starten och ett tag såg det ut som han skulle ta ledningen. men Niclas var för tuff och vred in i idealspår. Och så fick Janne jaga igen. Niklas fick en liten lucka men den här gången hakade Sunkan på och mer än 2,5 sekunder blev det aldrig. Trots att Niclas verkligen fick ta i - flera gånger var han av banan i sina försök att dryga ut avståndet. Inte förrän i slutet av racet kunde han ta det lite lugnare - då hade Janne Sunkan mer eller mindre givit upp och nöjde sig med ännu en andraplats.

Bakom de här två stod övriga förare för dagens underhållning. Inblandade i första gruppen var 940-trion Per-Erik Jonsson, Jonas Nilsson, Sven-Inge Svinge Sjödin samt 240-föraren Frank A Dahl, som piggnat till igen och som körde som gamla dagar och S40-föraren Gustav Rantzow som inte kom loss i starten och som sedan fastnade bakom sina breda kolleger, Per Erik såg länge ut att bli trea i mål - men icke!
Den här gången var det bränslet som spökade - han hade helt enkelt startat med för lite soppa och bilen började missa. Vilket fick trollhätteföraren att chansa lite väl mycket - med en våldsam avåkning som följd på sista varvet. Men återigen klarade trollhätteföraren situationen. Visserligen tappade han bronspokalen till en glatt överraskad Jonas Nilsson. Men kan blev i alla fall fyra medan Svinge klarade femte före Frank som slutade sexa medan Gustav Rantzow körde in som sjua.

Kul fight båda dagarna mellan ungtupparna Erik Jonsson, Trollhättan och Karl Jensen, Örebro. De två 240-juniorerna var inte många centimeter från varandra under hela helgen. På lördagen vann Karl det interna mötet med 3 tondelar före Erik och på söndagen var det 0,8 sekunder mellan de två.

Resultat, SSK Racing, Volvo Original, SSK Raceweek, Kinnekulle Ring:
Final 1: Niclas Olsson, Bohus Racing, Volvo S40, 16.14,8, 2) Janne Sundkvist, Krokoms MK, 940, +7,0 sek, 3) Jonas Nilsson, Dals MK, d:o, +7,7, 4) Sven-Inge Sjödin, Sollefteå RRC, d:o, +13,7, 5) Gustav Rantzow, SSK Huddinge, S40, +17,6, 6) Frank A Dahl, NAF Hallingdal Norge, 240, +25,7, 7) Karl Jensen, Örebro RC, d:o, +31,1, 8) Erik Jonsson, SMK Trollhättan, d:o, +31,4, 9) Jan Johansson, d:o, d:o, +41,4, 10) Per-Erik Jonsson, d:o, 940, -6 v.
Final 2: 1) Niclas Olsson, 16.09,5, 2) Jan Sundkvist, +2,5 sek, 3) Nilsson, +3,2, 4) Per-Erik Jonsson, +11,8, 5) Sjödin, +11,9, 6) Dahl, +12,3, 7) Rantzow, +13,8, 8) Jensen, +32,0, 9) Erik Jonsson, +32,9, 10) Johansson, +39,8.
06-07-18 Raceweek på Kinnekulle
Nu äntligen är det dags för sommarens höjdpunkt för alla SSK´are; Raceweek på Kinnekulle. Sportvagnsserien samkör med SSK i helgen och det ger ett härligt tillskott av bilar. Några norrmän har också anmält sig och i dagsläget är redan 124 bilar anmälda till racet.

Precis som traditionen bjuder kommer gamle presschefen Olle Karlsson att hålla i sin årliga tipspromenad. Det blir också grillfest med levande musik och dans på lördagskvällen ända till midnatt.

Om vi tar ett titt på mästerskapet efter halva säsongen så ser det ut så här:

Renault Junior Cup
SSK´s stolthet, Renaultjuniorerna, har varit årets glädjeämne nummer ett. Många nya förare och rafflande race. Veteranerna, om man får säga så, Mårten Hansen och Daniel Kressin ligger etta och trea. De kör sina sista år i serien innan de faller för åldersstrecket 18 år. På andra plats har vi årets stjärnskott Nina Dahlin. Hon debuterade efter halva säsongen i fjol med en Renault 5. I år köpte hon Ted Brinks vinnarbil från i fjol och hon har hunnit med en seger och två andraplatser hittills i år. Innan hon började med racing körde hon skidor alpint och hon blev känd i hela Sverige när hon blev tvåa i Småstjärnorna i TV. Årets stjärnskott nummer två är Algot Öberg. Han kör den gamla R5 modellen och ligger fyra i mästerskapet. Han är årsdebutant och har hela säsongen legat precis utanför topp tre. På Rudskogen senast tog han äntligen sin första pallplats.

Volvo Original Cup har fått ett nytillskott i år då S 40 modellen togs med i Originalprogrammet. Det var många som oroade sig för att fartskillnaden skulle bli för stor mot de bakhjulsdrivna modellerna, men det har blivit jämna och hårda race, även om alla segrar har tagits av S40 modellen hittills i år. Viktor Andersson inledde med dubbelseger och sedan har Niclas Olsson tagit fyra segrar. Niclas leder serien, men gamle isräven Jan Sundkvist ligger tvåa med sin 940 och Jonas Nilsson ligger trea, också 940.

Fyndbörsen har tyvärr tappat många förare i år. Leif Blyberg har varit ruskigt effektiv och tagit sex segrar. Men det känns ändå som om första förlusten närmar sig för Leif. Ungtupparna Martin Hedin och Christoffer Graff har visat snabbhet och får de bara ordning på sina bromsar får Leif det hett om öronen. Kjell Holgersson är också ute efter årets första seger. Räkna med hård kamp mellan dessa fyra förare i helgen.

SSK Classic är en ganska ny klass som skapades för att få fram gamla SSK-klenoder på banorna igen. Tyvärr har inte de gamla förarna nappat på idén, men några tappra förare brukar alltid dyka upp. Göteborgaren Ulf Andersson är den ende som satsar helhjärtat på klassen med sin Grupp 5 Volvo 140. Ulf var med redan på sextiotalet och körde då den uppmärksammade Speedman PV´n. Dagens 140 är lackerad med samma design som PV´n på sextiotalet.

I Qwinsta Trophy är det fyra förare som slåss i täten. Jörgen Hansson leder före Ingvar Nilsson och Enar Viktorsson som har samma poäng. Anders Svensson missade förra racet, men blir att räkna med i helgen. En gammal mästare dyker upp igen. Reine Bergström dammar av sin gamla Peugeot en gång om året lagom till Raceweek. I fjol räckte det till seger.

Formel Ford kör ännu en SM-tävling med SSK. På Rudskogen senast kom det bara åtta förare. Formel Ford har tyvärr tappat mycket från i fjol då de var största Formel Fordklassen i världen. I dagsläget är det bara åtta förare anmälda, samtliga svenskar. Finnarna som har dominerat i serien i år verkar prioritera Nordiska mästerskapet före SM, trots att SM är öppet även för dem. Pierre Selander vann dubbelt i Rudskogen och leder även SM totalt.

Sportvagnsserien kommer att bli det stora utropstecknet till helgen. De har haft ett par tuffa år, men i år har de ökat markant i antal vilket är glädjande för alla sportvagnsälskare.

I Modsport har Pekka Nyström köpt ett riktigt monster från Kanada. Det är en Greenwood Corvette med nedtrimmad Nascarmotor på över 700 hästar. Bara ljudet får en att rysa långt in i märgen. Pekka brukar bjuda publiken på härliga bredställ. Michael Karpers kommer också med en vild Corvette. Bli inte förvånade om ni ser polisonger och Gällivarehäng på läktarna! Willy Zielinsky gör comeback i helgen. Han har byggt en ny lättviktskaross till sin bil som är lättare och snabbare än någonsin. Han har inte kört något race tidigare i år så vi vet inte hur snabb han är ännu.

Roadsport kommer med hela 30 förare. Här kan det bli riktigt spännande race. Frode Alhaug kommer med sin mycket speciella och snabba Corvette Stingray tillsammans med några andra norrmän och sätter lite extra krydda på tillvaron. Jan Brolund har gått den långa vägen och kört sin Catherham i både Roadsport C och B och nu har han hamnat i A-klassen. Bilen har modifierats efterhand och nu är den snabbare än någonsin. Han vann senaste racet på Ring Knutstorp. Frågan är om han räcker till mot Frode? Vi har även de snabba Porscheförarna Arne Parnheden och Per Christian Wenche samt Lotus Super Seven förarna Christer Almqvist och Kent Hellqvist. Frågan är, vem är snabbast på Kinnekulle?

I Roadsport B är det en ständig kamp mellan Torbjörn Svensson och Mikael Wiklund, men gamle Porscheesset Krister Andersson har gjort comeback tillsammans med sin kusin Svante och några kompisar med ett helt gäng Porsche Boxter som säkert kan ställa till en hel del oreda i fältet.

RS och Clubman brukar köra ihop. RS är snabbast, men har bara några få bilar. Clubman är jämnast och vi lär få se en fortsättning på det spännande racet på Knutstorp senast. Svein Langholm har dragit det längsta strået hittills i år, men han har fått hård konkurrens av nykomlingen Petter Berger samt veteranerna Flemming Bendixen och Sören P Christensen. Stewart Langholm debuterade i fjol och har börjat få upp ångan rejält.

SSK bjuder in alla till ett Raceweek ni sent kommer att glömma. En totalupplevelse för alla sinnen och för hela familjen.

Välkomna till Kinnekulle 21-23 juli

För mer info gå in på SSK´s hemsida: www.sskracing.com
06-07-13 Svenskt Sportvagnsmeeting – Sveriges största racertävling
Svenskt Sportvagnsmeeting befäster sin position som Sveriges största racertävling. 210 racerbilar, 150 deltagare i familjerallyt och 4000 personer på läktarna. Tävlingen har av tradition varit sportvagnarnas Mecka, men på senare år har de historiska bilarna tagit överhanden. De historiska klasserna körde dubbeltävling, ett heat på sju varv och ett på 12 varv. Sportvagnarna körde endast ett tävlingsheat över 12 varv.

Niklas Johansson hade pole i heatet för Historiska Racersportvagnar. Lars-Gunnar Johansson stod tvåa. I starten i första racet missade Lars-Gunnar grovt och kom bara iväg som femma. Niklas vann före Jan Hellberg och Lars-Gunnar som spurtade upp sig till tredje plats. I det andra blev det samma trio på pallen igen efter att Lars-Gunnar gjort ännu en dålig start…

Bland de minsta standardvagnarna, upp till 1150cc, går Lennart Thurn från klarhet till klarhet. Poletiden var sekunden före Johan Solman i sin E-bil. I första racet var det ändå Johan som tog starten. Men Lennarts lilla vassare hundkoja var snabbare och han vann första heatet före Johan och Lars Byström. Det andra heatet började likadant, men racet tog slut i sandlådan för Johan. Bo Severinsson fick fälghaveri på sin Gordini. Lennart vann enkelt före Lars Byström och Nils-Olof Jonsson.

I Formel Vee tändes ett visst hopp sedan klassens suverän, Roger Johansson stod först på tredje plats på gridden. Lars-Göran Johansson stod först och Sven-Åke Svensson tvåa. Lars-Göran tog starten, men redan på andra varvet var ordningen återställd. Roger vann före Sven-Åke och Lars-Gunnar. I det andra heatet varade spänningen i flera varv innan Roger tog sig förbi Lars-Gunnar som hade ledningen från start. Sven-Åke fick teknisk flagg för oljeläckage och tvingades bryta. Catharina Hansen tog hand om tredjeplatsen.

I heatet för de äldsta formelbilarna fick vi som vanligt se en härlig mix av bilar från 1930-talet till mitten av sextiotalet. Magnus Ahlqvist kunde vinna båda heaten mycket enkelt med sin Cooper T71-F2. Glenn Andersson var bästa F3-midget, Jörgen Witting var bästa förkrigsbil medan segrarna i Formel Junior delades mellan Mogen Christensen och Göran Anderberg.

Standard Ny var det största heatet med 25 bilar. Greger Pettersson hade förberett sig på bästa sätt. Han har i år köpt en Ford Escort MKII från det tyska fabriksstallet Zakspeed. En riktig best med 270 hästkrafter. Han hade dessutom hyrt Knutstorp i veckan och tillsammans med Jens Edman hade de optimerat bilen efter konstens alla regler. Det gav utdelning redan på tidsträningen då han var snabbast i regnet. I första racet hade det torkat upp. Han tog starten men var hela racet hårt uppvaktad bakifrån av Anders Berger. Greger kunde rutinerat hålla undan och vinna racet före Anders och K-G Almström.

I det andra racet var Greger snabbast iväg, men Anders tog sig förbi efter ett par varv. Anders uppvisning sedan var rena rama utklassningen. Segermarginalen till Greger över de 12 varven var nästan 17 sekunder! Greger måste ha känt sig förtvivlad där han satt i sin värstingbil och blev fullständigt förnedrad av Anders med sitt hemsnickrade ”skrot”. Anders bästa varvtid var halvsekunden bättre än Jens Edmans tid i veckan innan. Tomas Hall körde in som trea.

I heatet för Historisk Standard över 1150cc hade Andreas Eriksson pole före Tommy Jagerwall och Lars Esselius. Lars var snabbast i starten och övertog ledningen redan innan första kurvan. Andreas och Tommy kämpade om andraplatsen, medan Lars drog ifrån i täten. Lars vann före Andreas, Tommy och Engelskmannen John Millbank. John hade startat långt ned i fältet, men arbetat sig upp. Han körde även Roadsport och Modsport under helgen och fick på så vis mycket tid att lära sig banan. I det andra heatet blev starten en kopia av den första, men nu lyckades John ännu bättre och jobbade sig ända upp till andra plats före Andreas och Tommy. Detta var en härlig revansch för Lars som alltså vann båda heaten. Lars började året med att gaswiren hoppade av i Mantorp och att gasen hängde sig i Karlskoga.

Rolf ”Myggan” Nilssons kvalöverlägsenhet i GT/GTS saknar nästan motstycke inom svensk racing. Han var drygt fem sekunder snabbare än Tord Ekegren….. I första racet var det lite jämnare. Han vann ”bara” med 11 sekunder före Roger Adamsson och Lars Bondesson… Det blev samma topptrio i det andra racet också.

En mycket intressant bil återfanns i GT/GTS-klassen. Per Roxlin körde en MG Midget som han körde redan för 35 år sedan. En av ägarna före Pers tid var ingen mindre än Reine Wisell… I händerna på Per gick den mycket fort och han blev åtta och sjua totalt.

Bland de nyare formelbilarna var det klar dansk dominans i toppen. Efter kvalet var John Rasmussen snabbast före Thomas Mullin. Det var danskt även på 4:e, 6:e, 7:e och 10:e plats också. I racet blev nationsfördelningen lite bättre, ur svensk synvinkel. John Rasmussen vann före Ole Vejlund och Peter Gustafson. I det andra vann Thomas Mullin före Ole Vejlund och Daniel Sprinchorn.

Nu blir det ett långt uppehåll för RHK. Finalen körs i Falkenberg 9 september, men innan dess körs de andra deltävlingarna i Nordiska Cupen: Sturup 19-20 augusti, Hämeenlinna 26-27 augusti och Våler 2-3 september.

www.racefoto.se
06-07-05 Racing i Norge utan norrmän
SSK´s tredje tävlingshelg för året kördes på den fina lilla banan Rudskogen i Norge. För tredje tävlingen i rad visade sig vädret från sin allra bästa sida. Det som skulle bli en härlig tävling norskar och svenskar emellan kom av sig då endast fyra norrmän dök upp. Den norska tävlingsledarinnan bad offentligt om ursäkt på förarmötet och förklarade att det skett en miss och att annonseringen hade uteblivit.

Det största heatet denna gång var Volvo Original Cup med 14 bilar. Jan Sundkvist tog pole före Niclas Olsson och hemmaföraren Frank A Dahl. Det var upplagt för en riktig holmgång då de nio första förarna fanns inom en sekund. I starten missade Jan Sundkvist en växel och han föll tillbaka i fältet. Niclas Olsson tog hand om ledningen. Thomas Guttormsen gjorde en fantomstart från femte rutan och var tvåa in första svängen. Jonas Nilsson höll tredjeplatsen i hård konkurrens med Sven-Inge Sjödin. Thomas har köpt Victor Anderssons bil och skulle egentligen bara testa bilen lite på den fria träningen, men övertalades att ställa upp i racen.

Niclas kunde dra ifrån övriga fältet en smula och vinna med sju sekunder. Thomas hade dock sina speglar fulla av Jonas Nilsson som ideligen försökte komma förbi. Thomas kunde hålla undan med en tiondel i mål.

I det andra racet ledde Niclas från start till mål, men Jan Sundkvist låg hela tiden och pressade. Ju längre racet kördes desto hårdare press från Janne. Niclas lyckades freda sig och vann med 0.6 sekunder, hans andra dubbelseger i rad. Per-Erik Jonsson kom trea.

De vilda Renault juniorerna gjorde ingen besviken den här gången heller. På den fria träningen fick Mårten Hansen oljeläckage. Fyra varv var allt han körde under fredagen. De fick plocka ned hela framvagnsbryggan för att täta oljetråget. Daniel Kressin körde hela fredagen med ett felvänt bromsbelägg, men trots det satte han skapliga tider. Det stora utropstecknet var Andreas Ahlberg som satte en kanontid som var nästan två sekunder före de andra.

I kvalet inledde Mårten med att sätta sin bil i sandfållan redan på det första varvet med rödflaggning som följd. Vid omstarten anförde Daniel Kressin fältet tätt följd av Algot Öberg som inte verkade ha några problem att följa med i Daniels tempo. Nina Dahlin var fast i trafiken hela passet och hon fick bara ett enda fritt varv, det sista på hela kvalet och tog med det pole! Mårten Hansen hade skakat av sig sanden och var tvåa. Daniel Kressin var trea.

Race 1 blev otroligt spännande. Mårten Hansen var först in i första kurvan, men hans fart var för hög och han fick ta en långt spår ut i sanden. Nina och Daniel tvekade lite. Tanja Rindeström tog chansen och övertog ledningen. Efter första varvet var ordningen: Tanja, Nina, Andreas, Mårten och Daniel. På tredje varvet fick Nina problem med växlarna och tappade många placeringar. Mårten jagade sig ända upp till ledning och Algot Öberg blandade sig också in i tätklungan.

Daniel jagade ikapp andraplacerade Tanja. De krokade ihop i depåsvängen. Tanja blev stillastående. Nina som låg precis bakom Andreas såg inte Tanja och när Andreas vejde hann inte Nina med utan frontade Tanja. Den här gången var det Nina som blev värst drabbad och hennes race var över. Daniel och Tanja kunde fortsätta. Mårten Hansen vann racet före Andreas och Daniel.

I det andra racet tog Daniel ledningen från pole före Nina, Mårten och Tanja. Nina och Mårten kämpade hårt om andraplatsen, men Mårtens oljetråg började läcka igen och han fick utgå på teknisk flagg efter halva racet. Nina jagade snabbt ikapp Daniel och började sätta press på honom. Den snabbaste i racet var dock Andreas Ahlberg som missade grovt i starten och kom iväg sist. Han plöjde sig fram upp genom fältet och satte racet snabbaste tid. Daniel höll undan i toppen och vann före Nina och Algot Öberg. Algot som hela säsongen legat strax utanför pallen fick nu äntligen kliva upp på densamma. Andreas forcering räckte till fjärde plats

Efter dessa två gastkramande klassers race bleknade de andra klasserna i det starka solljuset. I Fyndbörsen tog Leif Blyberg ännu en övertygande dubbelseger. I det första racet kom Martin Hedin tvåa och Kjell Holgersson trea. I det andra racet var ordningen den omvända. I det andra racet fick Martin en släng av ”Clio-sjukan”, dvs krånglande bromsar. Christoffer Graff hade återigen bromsproblem, men nu verkar det som han är felet på spåret. När han jämförde gamla belägg med nya fick han se att de gamla var nedslipade i kanterna. Troligen expanderar beläggen av värmen och fastnar i oken. Det skall bli mycket intressant att se nästa gång om dessa båda gossar kommer med ny fart.

Formel Ford var gästklass och deras tävling ingick i SM. I fjol var den svenska Formel Ford serien den största i världen, men i år har det varit massflykt igen. Det som spökar i år är ett nytt reglemente i England med nya motorer. Det velades länge innan beslutet togs om huruvida Sverige skulle anamma det nya eller gamla reglementet. I mellantiden flydde förarna till andra serier. Det beslutades i alla fall att köra vidare med det gamla reglementet.

Endast åtta bilar kom till Rudskogen. Tobias Hedström fick kabelbrand och fick packa ihop redan på fredagen. Den snabbe finnen Mika Vähämäki tappade en vattenslang under kvalet och pajade motorn. Sex tappra förare fanns på startlinjen till första racet. Efter problem med startapparaturen fick starten göras om. In i första svängen vek David Olsson in framför Tobias Augustsson. Tobias krökte en framhjulsupphängning och fick parkera.

Pierre Selander vann racet före Dennis Sinzenhauser. David Olsson jagade sig upp från sista till tredje plats. I det andra racet vann Pierre före David och Dennis.

Den sammanslagna klassen med Yokohama Cup, Qwinsta Trophy och SSK Classic som förväntades bli den största klassen den här gången, blev istället den minsta eftersom norrmännen inte kom. I det första racet vann Eric Persson (Yokohama) före Enar Viktorsson och Jörgen Hansson (Qwinsta). I det andra vann Eric före Lars Brandström (Yokohama) och Jörgen Hansson (Qwinsta).

Woodstar Cup skulle ha körts, men blev inställd pga för få anmälda.

Nästa race är det klassiska Raceweek på Kinnekulle Ring 21-23 juli. Då kommer det garanterat fler bilar eftersom även Sportvagnsserien är med. Deras klasser heter: Modsport, Roadsport, RS och Clubman.

Väl mött då med förhoppningsvis lika fint väder ännu en gång.

www.racefoto.se
06-07-05 Årets första seger för Daniel Kressin
Daniel Kressin som tävlar för Västerås Motorsällskap körde årets tredje deltävling i Renault Junior Cup i SSK-Serien. Tävlingen kördes i Norge på Rudskogen. Daniel var hela tiden med i topptrion under fredagens fria träningar. På kvällen upptäcktes dock ett felvänt bromsbelägg. Trots detta kunde Daniel sätta bra tider.

Efter kvalet hade Daniel tredje bästa tid. I starten av första racet tvingades Daniel slå av på gasen i första svängen då en medtävlare kom utanför banan. Genast tappade Daniel många placeringar. På sin väg upp genom fältet krokade han ihop med en medtävlare och fick börja om igen. Efter fortsatt kämpande tog han sig i mål på tredje plats. Eftersom han satte racets snabbaste varvtid stod han först i andra racet. Nu blev det inga fler misstag av Daniel som ledde från start till mål.

Daniel ligger nu på andra plats i serien när knappt halva säsongen körts.
Nästa race är Raceweek på Kinnekulle 21-23 juli.

www.racefoto.se
06-06-23 SSK på tur till Norge
Till helgen kör SSK-Serien årets tredje deltävling. Det blir i Norge och Rudskogen mellan Rakkestad och Sarpsborg. Det är en underhållande, liten, trång och teknikkrävande bana med ganska kraftiga höjdskillnader.

Banan har funnits sedan 1990 och har uppgraderats lite efter hand. Nu står större förändringar för dörren. Den kände Formel 1 arkitekten Herman Tilke har tagit fram ett förslag på utbyggnad och självaste Michael Schumacher är numera delägare i banan. Ni kan läsa mera om detta på deras hemsida: www.rudskogen.no

SSK har ett lite annorlunda upplägg på tävlingen denna gång. All fri träning sker på fredagen den 30:e juni. Kval samt båda race körs på lördagen den 1:a juli. Anledning till att man har skippat söndagen är för att det råder ”Heiligdagsfrid”. Det innebär att all motortrafik är förbjuden fram till kl. 12.00. Istället för att ha söndag förmiddag som dödtid avslutas all verksamhet på lördag kväll.

Klasserna som kör denna gång är: Formel Ford SM, SSK Classic, Qwinsta Tropy, Yokohama Cup/Special Saloon Nordisk Cup, Fyndbörsen Cup, Renault Junior Cup, Volvo Original Cup och Woodstar Cup.

Formel Ford ingår i SM som i år verkar bli en helfinsk affär. Mika Vähämäki leder före Juha-Pekka Wikman och Aki Sandberg. Bästa svensk är Pierre Selander på sjunde plats.

SSK Classic har bara kört en tävling tidigare i år och då var det bara tre bilar med. Det väntas bli betydligt fler den här gången. Erik Berger kommer till start med sin potenta Escort och några norrmän finns också på startlinjen.

Qwinsta Trophy handlar i år om fyra förare. Jörgen Hansson leder serien före Ingvar Nilsson, Anders Svensson & Enar Viktorsson. Enar har börjat året med lite blandade resultat. Räkna med att han är taggad till 1000. Han kommer inte att ge bort några poäng i onödan den här gången.

I Yokohama Cup har det varit katastrofalt dåligt med bilar hittills i år. Nu lär det bli förbättring som heter duga. Klassen körs tillsammans med Special Saloon och tävlingen ingår i Nordiska Cupen. Det kommer en hel del bilar från både Norge och Danmark

I Fyndbörsen har Leif Blyberg haft lekstuga och vunnit samtliga fyra heat i år. Här vill jag höja ett varningens finger att det kan bli maktskifte på tronen. I fjol hade Leif problem på Rudskogen och skulle det bli regn, då är det en helt öppen affär. Vi har sett två unga förare som är beredda att ge Leif en match om titeln i år, Martin Hedin och Christoffer Graff. Vi kommer även att få ett gott tillskott av förare från norska Natjonal Racing Klasse 1 som i år har samma reglemente som Fyndbörsen.

Sveriges framtid hittar vi i Renault Junior Cup. Här tävlar de allra yngsta förarna. De brukar bjuda på rafflande race så att det heter duga. En trio har utmärk sig speciellt i år: Mårten Hansen, Nina Dahlin och Daniel Kressin

Volvo Original Cup är alltid pålitliga när det gäller spännande race. Årets nyhet är att även Volvo S40 Challengebilarna ingår i Originalconceptet. Hittills i år har alla segrarna tagits av S40-modellen, men det har inte saknats spänning. Årets stjärnskott är Niclas Olsson som tog sitt livs första seger förra tävlingen i Anderstorp. Den gamle norrländske räven Jan Sundkvist lurar alltid i vassen och Jonas Nilsson i Bylunds fjolårsbil är starka utmanare. Hemmaföraren Frank A Dahl blir också att räkna med.

Woodstar Cup är en klass för specialbyggda fordon som alla körs av förare med rörelsehinder. Woodstarbilarna utvecklas och byggs i Arvika av Tommy Andersson. Det är ett fantastiskt hjälpmedel som i första hand byggs för att man skall kunna ta sig ut i naturen på egen hand. Att köra racing är bara ett roligt sidospår än så länge.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se
06-06-12 Strålande sol men få deltagare i Anderstorp
När SSK besökte den legendariska Formel 1 mossen i mörkaste småland var det allt annat än mörkt. Solen stekte från en klarblå himmel. Tyvärr sken även många av förarna med sin frånvaro, men de som var där fick uppleva den gamla klassiska banan. Depåområdet liknade mest en byggarbetsplats. Lagom till STCC skall köra i augusti skall 30 depåboxar stå klara. Det blir nog en fantastiskt fin anläggning när den blir klar.

De största klasserna denna gång var Renault Juniorerna och Volvo Original med 12 bilar vardera. Det var också i dessa två klasser som det hände mest. Redan på den fria träningen krokade de båda Renault Juniorerna Tanja Rindeström och Nina Dahlin ihop och hamnade i lecakulorna. Det var mycket upprörda känslor mellan de båda i depån efteråt, men de lugnade sig efter en stund.

I det första racet startade Daniel Kressin från pole. Han höll ledningen i fyra varv sedan satte Mårten Hansen in en stöt och övertog ledningen. Daniel försökte svara, men fick problem med växellådan och fick nöja sig med andraplatsen. Nina Dahlin kom trea. –Jag sa till mamma och pappa att jag skulle sätta in stöten på fjärde varvet och sedan vinna loppet. Pappa skrattade, men jag fick rätt, sa Mårten Hansen.

I det andra racet ledde Mårten från start till mål. Det blev dramatik mellan Tanja och Nina återigen. Tanja låg trea i racet, men missade i sista kurvan och kom långt ut. Nina försökte utnyttja missen och gå på innern, men de krokade ihop och Tanja for rakt in i depåräcket och så var hennes dag förstörd. Daniel Kressin fick återigen problem med växellådan och tappade flera platser. Nina tog andraplatsen och Daniel kämpade sig tillbaka till tredjeplats till sist.

I Volvo Original Cup var den stora frågan om S 40 modellen skulle få stora fördelar med sin bättre aerodynamik på en så snabb bana som Anderstorp. Efter kvalet visade det sig att det inte var någon stor skillnad. Niclas Olsson hade pole med sin S40, men bara två tiondelar före Jan Sundkvist i en 940. Näst bästa S40 var Gustav Rantzow på femte plats.

I första racet satte Niclas upp maxtempo från start och skapade en lucka som han sedan höll hela racet. Niclas vann sitt livs första seger i standardbil. Jan Sundkvist försökte förtvivlat hänga på och närmade sig lite på slutet, men blev ändå sju sekunder efter i mål. Gustav Rantzow smög sig upp på tredje plats. Jonas Nilsson tappade laddningen och ramlade bakåt i fältet.

I det andra racet ledde Niclas från start till mål återigen, men marginalen var mindre den här gången. Jan Sundkvist var bara tre sekunder efter. Jonas Nilsson kämpade sig upp till tredje plats. –Jag var så arg efter generatorhaveriet i första racet, så nu körde jag på ren ilska. Hade jag fått några varv till så hade inte ”Sunkan” klarat andraplatsen, sa Jonas efteråt.

I Fyndbörsen var frågan om någon kunde rå på den omöjlige Leif Blyberg. Kjell Holgersson vädrade morgonluft när han var snabbast på en av de fria träningspassen. Efter kvalet var allt som vanligt igen. Leif var först före Kjell och Alexander Graff i sin JTCC Fiesta. –Jag kommer ändå att starta sist i racet, jag är inte här för att tävla, bara för att få ett ordentligt test med bilen, sa Alexander.

I första racet tog Leif hand om ledningen direkt och släppte den aldrig ifrån sig. Bakom sig hade han Kjell Holgersson och Martin Hedin. Det var ett odramatiskt race när dessa tre paradkörde, men det som var imponerande var deras jämnhet. Alla tre hade sina bästa tider inom en tiondels sekund! Den snabbaste av de tre var Martin Hedin. Martin körde i Renault Junior Cupen i fjol och köpte Egelands Clio till den här säsongen.

I det andra racet tog Martin starten och höll ledningen i nästan två varv. Leif Blyberg var nere på tredje plats innan han på andra varvet övertog ledningen och sedan var det roliga över för resten av fältet. Martin kämpade på bra och tog andraplatsen bara 1.2 sekunder efter Leif. Kjell Holgersson kom trea.

I Qwinsta Trophy var det irritation. SSK hade gått ut med information till klassen att det skulle vara en chikan på flygrakan för deras klass eftersom de inte var drevade för en så lång raksträcka. När SSK väl kom till Anderstorp visade det sig att banan inte var besiktad för en sådan lösning. För att inte någon skulle få för mycket fördel mot någon annan valde SSK att köra med gulflagg i slutet av rakan så att ingen skulle missa sin placering på grund av drevningen.

Jörgen Hansson kunde vinna första racet före Enar Viktorsson och Roger Ekman. Jörgen vann även race två. Enar fick Enar utgå när tändboxen gav upp på sista varvet. Roger Ekmans hjulupphängning säckade ihop. Tvåa i racet kom Ingvar Nilsson och trea nykomlingen Michael Eriksson.

I SSK Classic var det ordentligt tunnsått. Tre bilar körde kvalet, men bara två kom till start. Ulf Andersson med sin ytterligare modifierade Volvo 140 Grupp 5 vann båda racen före Johan Sundin.

Yokohama Cup fanns också med på programmet, men ingen behagade komma…

Den hemliga elitklassen som SSK pratade om inför helgen var JTCC som också var inbjudna. Men det var bara Alexander Graff och Jimmy Joge som kom. Jimmy körde dessutom bara de fria träningarna under lördagen. –Jag begriper ingenting. Här får JTCC-förarna chansen att bekanta sig med banan under fem körpass för 1500 kr och bara två nappar. Varför är inte fler intresserade av ett sådant här test, undrade SSK´s ordförande John Graff.

Nästa tävling körs på den kurviga och roliga banan Rudskogen i Norge första helgen i juli. Då kommer även en del norska bilar med och förhoppningsvis många fler svenska.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se


06-06-12 Växellådsproblem förstörde helgen för Kressin
SSK-serien körde årets andra tävlingshelg på den klassiska Formel 1 banan i Anderstorp. Det är elva år sedan SSK senast besökte banan. Daniel Kressin hade stora förhoppningar att göra bra resultat och det började också på bästa sätt med snabbaste tid på kvalet.

I första racet tog han ledningen och höll den i fyra varv. Tyvärr började växellådan krångla. Treans växel hoppade ur och han tappade fart. Han lyckades i alla fall bärga andraplatsen.
-Vi har en renoverad låda, men tyvärr ligger den kvar hemma i Västerås, sa en uppgiven pappa Gert.

Daniel fick göra det bästa av situationen. I andra racet blev problemen ännu värre och Daniel var ända nere på femte plats på näst sista varvet. Men han bet ihop och lyckades ta sig upp till tredje plats på sista varvet.

Nästa race går på den trixiga banan Rudskogen i Norge första helgen i juli.

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

06-06-02 SSK besöker legendarisk mosse…
När SSK-Serien skall köra sin andra tävlingshelg för året sker det på klassisk mark. Det är på Scandinavian Raceway i Anderstorp 9-10 juni. Det var länge sedan Formel 1 motorerna tystnade på mossen, men banan är sig lik från de gyllene åren på sjuttiotalet. Det har skett ett ägarbyte av banan och nu investeras det som aldrig förr. Depåområdet liknar mer en byggarbetsplats än en racerbana. Depåområdet är stort i Anderstorp så det är ingen fara att alla bilar inte skall på plats trots byggnationen.

Klasserna som körs den här gången är: Fyndbörsen Cup, Renault Junior Cup, Qwinsta Trophy, Yokohama Cup, Volvo Original Cup och SSK Classic som gör sin årspremiär. Dessutom väntar troligen en överraskning. SSK är inne i slutförhandlingen med en elitklass som är intresserade av att få köra en deltävling med SSK. Eftersom det inte är spikat ännu så hemlighåller SSK vilken klass det gäller.

För många av SSK-förarna blir detta första gången som de kör på banan i Anderstorp. Banan skiljer sig markant från t ex Kinnekulle och det skulle inte förvåna om vi får se helt andra segrare i loppen än vad vi är vana med. Frågan är vilka bilar som passar bäst på den här långa snabba banan och vilka förare som bäst klarar av att anpassa sina bilar där efter…

Tittar vi i backspegeln så har SSK tävlat i Anderstorp förr, men vi får gå så långt tillbaka som till 1:a juli 1995. Då kördes 4-timmarsloppet Kärcher Global Endurance GT-Series och SSK hade tre supportklasser med plus Camaro Cup. (Camaro Cup körde ihop med SSK på den tiden, men ingick inte i den ”äkta” SSK-serien. De tre klasserna var Castrol Cup som idag motsvarar Yokohama Cup, Yokohama Cup som i dag motsvarar Qwinsta Trophy, samt Formel Superkupp som var en sammanslagning av Formel 4, Formel SuperVee och Formel Ford 2000. Vinnarna från det racet var ”Peggen” Andersson Castrol, Ronnie Hermansson Yokohama, Jimmy Bohlin Formel samt Tomas Engström Camaro.

Förare som var med den gången och som fortfarande tävlar idag är t ex Tomas Engström, Göran Boström, Tomas Nyström, Håkan Malmborg, Jimmy Bohlin och Gunnar Olars. Gunnar körde samma Vauxhall som han har kvar än i dag. Yokohama Cup var Sveriges största standardvagnsklass på den tiden. Just vid tävlingen i Anderstorp var 46 bilar anmälda, men bara 36 bilar fick köra racet. 10 förare fick alltså snällt sätta sig på läktaren…

Tack Olle Karlsson för den historiska informationen. Olle var SSK´s presschef på den tiden.

Det finns mer information om SSK på hemsidan: www.sskracing.com

Bengt-Åce Gustavsson - www.racefoto.se

<< Tillbaka till Startsidan