<< Till startsidan
 

OBS! Här publiceras era pressutskick eller nyhetsbrev. Ja, allt ni vill ska nå ut, vare sig det är klubbinfo, teaminfo eller något annat av intresse. Är det något du vill ha med så maila till: maria@motorsportivarmland.nu

MiV är ju sidan som förmedlar allt NI vill få ut och läsa! Så välkommen att maila in din rapport!

2016

             
16-04-30 Andraplats för Tidemand i Tjeckien
Pontus Tidemand tränar inför kommande VM-tävlingar och körde under helgen det tjeckiska mästerskapsrallyt Rally Sumava Klatovy. Efter drygt 150 km på tekniskt varierande asfaltvägar tog han hem andraplatsen och imponerade stort på de tjeckiska rallyfansen i sin SKODA Fabia R5.
Som bekant är förberedelser A och O när det kommer till ett gott resultat, så även inom rally. Därför satsar SKODA Motorsport på att ge Pontus Tidemand och co-drivern Jonas Andersson de bästa förutsättningarna för att kunna prestera nu när den intensivare delen av deras WRC 2-säsong bara är några veckor bort. Utöver tester på både grus och asfalt fick de nu chansen till en träningstävling för att kicka igång både rytm och adrenalin - och inte minst värdefulla kilometer på asfalt som kan komma att betyda mycket i VM.

Efter fredagskvällens fem sträckor, varav de sista i mörker, låg Pontus tvåa, 16.4 sekunder efter den erfarne tjecken och asfaltexperten Jan Kopecký. Trots att avståndet ökade något under lördagen, var Pontus ständigt där och flåsade honom i nacken och till och med slog honom på flera sträckor. När tävlingen avslutades, var tidsskillnaden 26 sekunder, något Pontus var nöjd med.
- Vi har haft en riktigt bra progression under rallyt och verkligen haft kul, säger Pontus. Det är ovärderligt att få en helg som den här för att komma igång och hitta tävlingsformen igen så det uppskattar vi. Det kändes som en boost att veta att vi var såpass nära Kopecký ändå och tappade mindre än tio sekunder på honom idag. Hans körning håller utan tvekan världsklass här.

Förutom det välförtjänta resultatet blev det också fyra sträcksegrar på de 12 sträckorna och Pontus blev alltså endast slagen av SKODAs andra fabriksförare Kopecký, som även vann det nationella mästerskapet förra året.
- Överlag var det här en tävling vi kan vara nöjda med. Jag trivs otroligt bra med Jonas i högerstolen och precis som resten av teamet gör han ett fantastiskt jobb. Stämningen har varit på topp hela helgen och den stora publiken bidrog med mycket. Den känslan tar vi med oss nu när vi jobbar vidare mot nästa tävling, avslutar Pontus.

De noggranna förberedelserna fortsätter kommande veckor innan EVEN Managements Pontus och Jonas är tillbaka i VM-cirkusen och Rally Portugal den 19-22 maj.

Rally Sumava Klatovy topp 5
1. Jan Kopecký 1:19:05.9
2. Pontus Tidemand +26.1
3. Pavel Valoušek +1:05.8
4. Jan Cerný +1:36.4
5. Václav Pech +1:47.
16-04-28 Dags för tredje deltävlingen I Brittiska Mästerskapet för Åhlin
Pirellirallyt är tredje deltävlingen i det Brittiska Rallymästerskapet som körs i Carlisle i de ökända Kielderskogarna.
"Jag har absolut ingen aning om vad som väntar mig men kommer självklart att titta på en hel del rallyfilmer från tidigare år för att kunna förbereda mig så som mycket som möjligt" säger Fredrik.

Teamchefen Martin Wilkinson berättar: "Fredrik har varit upp i ledningen i bägge de inledande rallyna i mästerskapet och jag är övertygad om att karaktären på grussträckorna kommer att passa hans körstil.

Pirelli Carlisle Rally bjuder upp till sju olika specialsträckor fördelat på 11 mil men det är hårda och utmanande sträckor som väntar deltagarna. Ett tufft tidsupplägg med få möjligheter till service under rallyt.
"Rallyt är speciellt viktigt för oss som team, dels för att det körs i våra hemmatrakter men självklart då Pirelli är en av teamets samarbetspartners" berättar teamchefen Martin.
"Jag och Morten Abrahamsen kommer att pusha som vanligt men självklart är målet att inte bara vara i ledningen utan se till att vi får hela paketet i mål detta rally. Jag har framförallt utvecklats på de mer tekniska och långsammare partierna och har med mig styrkan för de snabba sträckorna som vi är mer vana vid hemifrån" säger Fredrik.

Teamet kommer att börja testerna redan till veckan och tar med sig Fredriks set-up från Rally-VM i Finland,
"en bra början för att kunna finjustera och få till en både bra och snabb bil till helgens rally.
Vi siktar absolut på ännu en podiumplats" avslutar Fredrik.

Lördag 30 April
Start: Pirelli factory 12.30
SS1: The Shanks (8.73 miles) 13.51
SS2: The Forks (15.33 miles) 14.16
Remote Service A: Hawkhirst (15 minutes) 14.56
SS3: Roughside (7.16 miles) 16.00
SS4: Pundershaw (13.09 miles) 16.23
Service B: Carlisle (45 minutes) 18.01

Söndag 1 Maj
Service C: Carlisle (15 minutes) 08.00
SS5: Shepherdshield (6.51 miles) 09.18
SS6: Blackaburn (6.83 miles) 09.42
SS7: Chirdonhead (16.15 miles) 09.59
Service D: Carlisle (10 minutes) 08.00
Mål: Carlisle 11.42
16-04-27 Pirelli Carlisle Rally i Brittiska Mästerskapen till helgen
Vauxhall Motorsport Junior Rally Team föraren Mattias Adielsson från Göteborg tillsammans med kartläsaren Andreas Johansson från Kungsör är nu redo för start i den tredje deltävlingen av Brittiska Mästerskapen.
- Skönt att få komma till grusunderlag nu efter asfalten på Irland. Vi har kört lite grus hemma och kommer köra ett kortare test innan tävlingen för att hitta de rätta inställningarna på bilen, säger Mattias Adielsson.

Pirelli Carlisle Rally körs under helgen, det kommer avgöras över sex specialsträckor som tillsammans mäter 12 mil. Under lördag körs tre specialsträckor och lika många skall köras på söndagen innan målgången vid lunchtid. Hela 14 juniorer är anmälda till tävlingen.
- Vi har varit på pallen i de två första deltävlingarna och vi siktar inte lägre den här gången. Motståndet kommer att bli riktigt tufft även denna gång, så det kommer att bli full attack från första metern. Det är bra att vi har fått några mil i Mitsubishin och testat hög fart på grusvägar inför den här tävlingen. Det känns som att det nu är dags för oss att kliva fram och visa hur fort vi kan åka, avslutar Mattias Adielsson.

Mästerskapsställning
1. Robert Duggan - 31 poäng
2. Sindre Furuseth - 30 poäng
3. Gus Greensmith - 25 poäng
3. Mattias Adielsson - 25 poäng

Länkar:
Vauxhall Motorsport Junior Rally Team www.vauxhallmotorsport.co.uk
Engelska Mästerskapet i Rallywww.msabrc.com
16-04-27 Kröntes årets kung av VOC Mekonomen Rally redan i SilverKongen?
Kristianstad MK och Älmhults MK har slagit sina påsar samman och även i år arrangerat årets första sommartävling i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie och SommarSerie i form av SilverKongen. Tävlingen gick på klassiska vägar för arrangörerna och det borgade för att de ca 6,5 mil specialsträcka skulle utmana eliten i Sveriges största rallyklass ordentligt. Gemensamt för samtliga klasser var att serien fick notera toppoäng på nya namn även om namnet på allas läppar efter målgång var Elias Lundberg som med totalseger i klassen aspirerar på titeln "Kungen av VOC".

Att slå samman de traditionstunga tävlingarna Silverratten och Kong Christian Race har borgat för utmärkta förutsättningar för en rallyutmaning i den högre skolan. Tillgången till de bästa av sträckor och en kompetent stab av funktionärer borgar för att från början till slut erbjuda 6,5 mil specialsträckor i ett utmärkt arrangemang.

De två arrangörsklubbarna har verkligen bjudit på ett suveränt arrangemang för oss tävlande. Att knyta samman en så här stor tävling på det här sättet är långt ifrån lätt men de positiva miner som klassens tävlande bjöd på vid den långa dagens slut skvallrar om att betyget är högt. Att dessutom erbjuda så rakt igenom utmanande sträckor är i sig imponerande. Frågan är om inte SilverKongen är Sveriges tuffaste rallytävling, säger klassansvarig Roger Fransson.

Övertygande seger för Tom Thomasson i Elit A.
Med sträckseger bland A-förarna på sju av nio sträckor var det ingen som rådde på segrande Tom Thomasson från MK Ratten som gjorde comeback i klassen. Säkerligen har Toms körning i 4WD ingjutit ett högt tempo i kroppen på Tom. Lokala hoppet Kim Nilsson säkrade andraplatsen före Mattias Andersson som i år fick ta sin Volvo hela vägen över mållinjen.

Jag varnade för Tom Thomasson redan i uppsnacket och med tanke på hans seger i Lima tidigare i år så har han redan visat att han inte glömt hur man kör en Volvo i högsta möjliga fart trots att insteget i en 4WD har för en tid förflyttat värmlänningens fokus. Kim Nilsson hade helt säkert siktet inställt på årets första seger när klassen nu skulle köra på hemmavägar. Jag är dock övertygad om att det inte dröjer länge innan inkasseringen av seriens toppoäng är ett faktum för Herr Nilsson. Mattias Andersson fick förra året i Rally över gränsen kliva ur sin Volvo efter en ordentlig rullning och konstatera att det var dags för nybygge. Sedan dess har Mattias radat upp segrar. Jag är inte det minsta förvånad att vi ser Mattias på pallen den här helgen och jag är helt övertygad om att han kommer att stå där flera gånger, säkert högre upp också.

Robin Liljegren pressade favorittippade Nygren.
Elit B blev en spännande historia där lokale förmågan Robin Liljegren förvisso halkade efter favoriten André Nygren från start men under tävlingens gång sakta jobbade sig ikapp för att snuva André på segern på sista sträckan med bara sju tiondelars marginal. Efter de två kombattanterna kunde Daniel Torph med relativt god marginal säkra tredjeplatsen. Trots stor tidsdifferens mellan Liljegren/Nygren och Torph så är tiderna högst imponerande. Torphs tid hade räckt till en femteplats i det så starka Elit A-fältet och de två toppnamnen hade båda stått högst på pallen i högsta klassen.

Att tippa Nygren i topp i Elit B har känts så gott som kassaskåpssäkert hela säsongen efter förra årets imponerande uppvisning. Det torde vara så även i år men André har fått känna på motstånd under säsongen från lokala stjärnor och den här helgen var det Robin Liljegren som satte press på André. (Red.anm. Roger är noga med att poängtera att han hade varnat för Robin redan i uppsnacket.) Och som dessa två killar kör bil. De bjuder inte bara övriga dödliga på en osannolik tiondelsstrid, de gör det dessutom i ett tempo som med marginal hade räckt till seger i A. Dock inte totalseger men det återkommer vi till. Jag kan nästan känna lite för Daniel Torph m.fl. som kämpar hårt för att nå upp till detta tempo. Daniels tid borde i all rättvisas namn mer än väl räckt för att segra i B-klassen men tyvärr är inte rally rättvist, det tror jag vi alla känner till.

Historisk seger av Elias Lundberg i Cupklassen.
Thomasson, Nilsson, Liljegren, Nygren och alla andra får sina bedrifter till trots se sig själva stå i skuggan av klassens historiskt största bedrift. Det har sedan länge varit känt hur begåvad förare Elias Lundberg är men att med några veckors marginal nått myndig ålder och körkortsinnehavare totalsegra i en SverigeSerietävling är de facto historiskt. Ingen annan har lyckats med denna bedrift - att i första tävlingen som C-förare totalsegra. Frågan är om SilverKongen blev tävlingen där kröningen för klassens guldkung får börja förberedas. 18-årige Elias vinner inte bara klassen totalt utan kör in på en 13:e plats totalt i hela tävlingen, inget annat än enastående. (Klassen intar de facto 4 positioner i topp 20 i tävlingen)
40 sekunder bakom Elias tar Emil Andersson hem andraplatsen och för serien i stort kan nog denna position betraktas som segerpoäng då Elias sannolikt inte blir kvar i Cupklassen året ut. Emils tid är även den högst imponerande och talar för en imponerande framfart under resten av säsongen. Lukas Kindgren från Åtvidaberg tar hem tredjeplatsen tätt följd av Robin Bäckström.

Det händer inte ofta men jag är mållös. Jag får be alla läsare fundera fram alla relevanta positiva superlativ ni kan uppbringa i er vokabulär så kan vi möjligen gemensamt beskriva Elias bedrift i lördags. Nog kunde vi alla ana att Elias skulle toppa i C-klassen, det varnade jag sturskt också för men att han så övertygande skulle vara totalsnabbast det trodde faktiskt inte ens jag. Att gå ifrån ungdomsklassen till seniorklasserna genererar alltid ett frågetecken kring hur framförallt körning efter noter ska hanteras. Elias ler frågetecknet i ansiktet och med sitt spjuveraktiga leende får han det att räta ut i givakt till ett utropstecken. Jag törs inte ens spekulera i var detta kan sluta men Elias, jag kan lova att hela klassens aktiva, mig inkluderat, bugar så djupt våra leder tillåter oss och tilldelar dig all den respekt vi har att uppbringa. Återigen så känner jag dock för de förare som hamnar i skuggan av våra storstjärnor. Emil Andersson gör förmodligen sitt livs tävling. Han levererar under lördagen en körning som annars skulle fått oss att tappa hakan. All heder åt den prestationen liksom tredjeplacerade Lukas Kindgren som även han visar att tempot i Cupklassen även i år kommer vara jämförbart med de högre klasserna. Ni har alla min högsta respekt.

Gammal är tydligen äldst bland juniorerna
Isac Nordström satte ned foten ordentligt i juniorklassen och segrade med drygt en och en halv minuts marginal före serieledande Linus Leander ifrån Säffle. Linus andraplats var dock inget som delades ut lättvindigt. Viktor Hansen ifrån Hörby bjöd upp till riktig fight men fick nöja sig med tredjeplats denna gång. Faktum är att under de första fyra sträckorna skiljde det som mest 0,6 sekunder i sträcktid mellan de båda.

Isac kämpade tappert under 2015 mot Elias och vi kan nu se att det tempo som dessa fighter givit nu betalar sig. Även här har vi en person som kör bil på ett sätt som de flesta andra av oss bara drömmer om. Linus och Viktor förtjänar även de lite extra uppmärksamhet med den strid de bjuder oss på. Att två juniorer utan körkort kan vara så osannolikt jämna är inget annat än remarkabelt. Mindre än tre sekunder skiljde de båda åt efter ungefär 6,5 mils körning. Om min matematik inte sviker mig så handlar det om någonstans mellan 65 och 70 meter som skiljer de båda åt inför sista mållinjen, ett högst reguljärt avståndsmått två kurvor emellan på SilverKongens vindlande sträckor. Imponerande.

Med SilverKongen till handlingarna är nu VOC Mekonomen Rallys SommarSerie officiellt startad och SverigeSerie går in i sommarsäsong. Många spännande tävlingar på grus väntar under året. Hela klassen riktar ett stort tack till Kristianstad MK och Älmhults MK för ett fantastiskt arrangemang och vägar vi alla sent ska glömma.

SverigeSeriens nästa uppehåll blir Wäxjö MS traditionella Dackefejden. SommarSerien var planerad att gästa Götene för Götenerundan men tävlingen har tyvärr tvingats ställa in. I skrivande stund är förhandlingarna med ersättningstävling i avslutningsskede, vi återkommer med besked inom kort. Väl mött till dess.
16-04-27 Rådström Motorsport med basen i värmländska Torsby lägger i nästa växel
Det är Dennis Rådström Östmarks MFF tillsammans med co-drivern Filip Wernefur Skillingaryds MK som tar klivet ifrån ett kombinerat crosskart och rallyår 2015.

Teamet har köpt en Ford Fiesta ST och de första testerna gjordes i de värmländska skogarna under veckan. I helgen väntar äntligen första tävlingen i Forden för Dennis och Filip.

- På torsdag rullar vi till Norge och Kristiansand för att tävla i Rally Sörland, ett rally med hela Norska rally eliten och VM rutinerade Mads Östberg på startlinjen. Vi åker till Norge för att lära och ser det som ett bra test inför South Swedish rally som går 5-7 maj i Karlskrona och ingår i SM, säger en förväntansfull Dennis.

16-04-26 Jacob Jansson laddar upp i Norge inför South Swedish Rally
I helgen börjar Jacob Jansson och Co-driver Stefan Gustavsson ladda upp inför nästa SM-deltävling, South Swedish Rally i Landskrona, med att åka en deltävling i Norska mästerskapet. Tävlingen går i trakterna kring Kristiansand och är på 12,6 mil ss fördelat på 8 sträckor . Vi ser det som ett test inför SSR men vi kommer ändå försöka nå en framskjuten placering i tävlingen. En av dom startande är EM åkande Steve Rökland, så vi kommer få en bra värdemätare.
- Det är riktigt kul att grussäsongen äntligen drar igång. Rally Sörland bjöd på fina vägar förra året så det kommer nog att bli en kanontävling iår igen, säger Jacob
16-04-26 Tidemand kör på SKODAs hemmaplan
Sedan Rally Sweden i februari har Pontus Tidemand legat i hårdträning, testat och förberett för resten av säsongen. Och nu är det äntligen dags att hoppa in i tävlingsbilen igen - till helgen deltar han och kartläsaren Jonas Andersson i en tjeckisk mästerskapstävling som uppvärmning inför kommande VM-event.
- De senaste månaderna har jag verkligen sett fram emot att få tagga till och komma in i tävlingsrytmen igen, säger Pontus. Vi kör det här rallyt först och främst för att få träning på asfalt och få lite tempo i kroppen igen, men det är också både kul och viktigt att få tävla inför de tjeckiska fansen som supportar SKODA-teamet i alla mästerskap.

Rally Šumava Klatovy är den första deltävlingen av sex i det tjeckiska rallymästerskapet och är känt för att vara spektakulärt för åskådarna och utmanande för deltagarna. De 12 specialsträckorna på omkring 150 kilometer är tekniska och varierande i sin karaktär och kommer med all sannolikhet göra skäl för sitt rykte under fredagen och lördagen när tävlingen avgörs.

Det var faktiskt här som SKODA tävlingsdebuterade och vann med sin nya Fabia R5 förra året. Då kördes den av Jan Kopecký, som även han kommer till start under SKODAs flagg i helgen, i en likadan R5:a som Pontus. Tjeckien har många förare som är imponerande snabba på asfalt i hemlandet och Kopecký är förmodligen snabbast av dem alla.
- Han är enastående på den här typen av vägar så det blir riktigt spännande att få mäta sig mot honom utan att behöva tänka på resultat, samtidigt som det här blir ett bra test för oss inför de VM-tävlingar som väntar framöver, säger Pontus, som både han och Jonas är EVEN Management-förare.

Efter den tjeckiska tävlingen står nästa VM-runda på tur för den svenska duon. Då bär det av till södra Europa för Rally Portugal som körs mellan den 19 och 22 maj.
16-04-24 Tett kamp om NM-poengene i bakkeløp
Første del av NM i bakkeløp for biler ble avviklet i Vikersund i helga. Det ble tette kamper om poengene, men ingen ting er avgjort før de to siste løpene kjøres i Larvik til høsten.

Dermed er bakkeløpssesongen i gang, og over 70 deltakere konkurrerte i den 1250 meter lange traséen i Vikersundbakken i Modum der NMK Modum & Sigdal var arrangør. Fire av totalt seks klasser fikk NM-status i Vikersund. Dessverre ble det for få deltakere i klassen for supernasjonal t.o.m. 1600 ccm og i klassen for firehjulsdrevne biler.

Søndag ble det kjørt to innledende omganger hvor tidene ble slått sammen. De 8 beste gikk videre til finaleomgangen.
NM-poeng beregnes ut fra sluttplassering i løpet. I tillegg tildeles bonuspoeng til de tre beste førerne i hver innledende omgang.

I klassen for Supernasjonal til og med 1600 ccm var det enda tettere kamp i dag enn i går. Seieren gikk til Ole-Kristian Aamodt fra NMK Hamar i en Ford Fiesta. Han var seks hundredels sekund foran Asgeir Taraldsen fra NMK Melhus i en Renault Clio.

I klassen for biler til og med 2000 ccm var det ventet at fjorårsmester Johny Sandmo skulle slå hardt tilbake etter en syvendeplass i går, men Sandmo kom ikke til start i finalen i dag. Det gjorde derimot andremann fra i går, Fredrik Magnussen fra NMK Hønefoss. Han kjørte godt i sin Ford Fiesta og vant foran Erik Svartås fra NAF Øvre Østfold som kjører en Mazda RX7. Anders Bråten som også kjører for NMK Hønefoss, tok sin andre tredjeplass for helga i sin Ford Fiesta.

Med minst mulig margin kunne Fredrik Ågedal fra NMK Konsmo hente hjem seieren i klassen for supernasjonal til og med 2400 ccm i sin BMW M3. Kun fem hundredeler bak fulgte NMK Grenland-føreren Robin Slåttekjær i sin Ford Fiesta. Siste pallplass i klassen gikk til Andreas Tveter Nilsen fra NAF Motorsport Rakkestad og Sarpsborg i en BMW E30.

Nok en gang var det Stian Haugan fra KNA Telemark som var raskest i supernasjonal over 2400 ccm i sin Citroën. Dermed ble det dobbeltseier til den regjerende mesteren i Vikersund i helga. Herbjørn Haug fra KNA Solør Motorsport har fått fart på sin nybygde Ford Puma, og i dag ble han nummer to og klatret med det ett trinn høyere på pallen fra i går. Olav Fredriksen fra KNA Eiker kjørte seg opp på pallen i dag med sin Citroën etter en fjerdeplass i går.

I klassen for tohjulsdrevne rallybiler ble det i dag hjemmeseier til Tom Krisitan Lien i en VW fra arrangørklubben NMK Modum&Sigdal. Ståle Braset fra NMK Steinkjer tok en ny andreplass for helga i sin BMW M3. Gårsdagens vinner, Jarle Lippert fra NAF Motorsport Asker & Bærumble i dag nummer tre i sin BMW M3.

I klassen for de firehjulsdrevne bilene ble det som kjent ikke NM-status i helga. Morten Bermingrud fra KNA Eiker vant løpet i dag. Han kjører en Ford Fous og var drøyt sekundet foran Stian Hermansen fra NMK Gardermoen i mål. Hermansen kjører en Mitsubishi EVO. Anders Grøndal fra NAF Motorsport Asker & Bærum brøt i finalen.

RESULTATER 2. NM-runde i bakkeløp - søndag 24.april 2016
Klasse 1 - Supernasjonal t.o.m. 1600 ccm
1. Ole-Kristian Aamodt - NMK Hamar - Ford Fiesta 1.02,31
2. Asgeir Taraldsen - NMK Melhus - Renault Clio +0,06

Klasse 2 – Supernasjonal t.o.m. 2000 ccm
1. Fredrik Magnussen - NMK Hønefoss - Ford Fiesta 1.00,16
2. Erik Svartås - NAF Øvre Østfold - Mazda RX7 +0,24
3. Anders Bråten - NMK Hønefoss / TEAM ABRX - Ford Fiesta ST 0,43

Klasse 3 – Supernasjonal t.o.m. 2400 ccm
1. Fredrik Ågedal - NMK Konsmo - BMW M3 59,81
2. Robin Slåttekjær - NMK Grenland - Ford Fiesta +0,05
3. Andreas Tveter Nilsen – NAF M.sp. Rakkestad og Sarpsborg – BMW E30 +0,46

Klasse 4 – Supernasjonal over 2400 ccm
1. Stian Haugan - KNA Telemark - Citroen Xsara 58,83
2. Herbjørn Haug - NAF M.sp. Vålerbanen - Ford Puma +0,40
3. Olav Fredriksen - KNA Eiker - Citroën C4 +0,54

Klasse 5 Rallybiler 2wd
1. Tom Kristian Lien - NMK Modum & Sigdal - VW Golf IV Kitcar 1.01,00
2. Ståle Braset - NAF Steinkjer - BMW M3 +0,61
3. Jarle Lippert - NAF Motorsport Asker & Bærum - BMW M3 +0,67

Klasse 6 – Rallybiler gr.A 4wd, Supercars, gr.N 4wd, RC div1 og WRC-biler
1. Morten Bermingrud - KNA Eiker - Ford Focus 56,50
2. Stian Hermansen - NMK Gardermoen - Mitsubishi EVO +1,12
3. Anders Grøndal – NAF M.sp. Asker&Bærum – Ford Fiesta - brutt

RESULTATER 1. NM-runde i bakkeløp 2016 - lørdag 23.april 2016

Klasse 1 - Supernasjonal t.o.m. 1600 ccm
1. Asgeir Taraldsen - NMK Melhus - Renault Clio 1.02,81
2. Svein G Nielsen - KAK - Peugeot 106 Maxi +0,31
3. Ole-Kristian Aamodt - NMK Hamar - Ford Fiesta +0,35

Klasse 2 – Supernasjonal t.o.m. 2000 ccm
1. Ben-Philip Gundersen - KNA Solør Motorsport - Ford Fiesta 1.01,09
2. Fredrik Magnussen - NMK Hønefoss - Ford Fiesta +0,15
3. Anders Bråten - NMK Hønefoss / TEAM ABRX - Ford Fiesta ST +0,18

Klasse 3 – Supernasjonal t.o.m. 2400 ccm
1. Frode Leirhol - NMK Valdres - VW Wankel 1.00,57
2. Fredrik Ågedal - NMK Konsmo - BMW M3 +0,09
3. Robin Nyland - NMK Grenland - Ford Sierra rs 500 cosworth EVO +0,32

Klasse 4 – Supernasjonal over 2400 ccm
1. Stian Haugan - KNA Telemark - Citroen Xsara 0.58,45
2. Hans-Jøran Østreng - NMK Trøgstad - BMW E30 M3 +0,76
3. Herbjørn Haug - Naf M.sp. Vålerbanen - Ford Puma +1,04

Klasse 5 Rallybiler 2wd
1. Jarle Lippert - NAF M.sp. Asker & Bærum - BMW M3 1.01,62
2. Ståle Braset - NAF Steinkjer - BMW M3 +0,38
3. Tom Kristian Lien - NMK Modum & Sigdal - VW Golf IV Kitcar +0,53

Klasse 6 – Rallybiler gr.A 4wd, Supercars, gr.N 4wd, RC div1 og WRC-biler
1. Morten Bermingrud - KNA Eiker - Ford Focus 0.56,18
2. Anders Grøndal - NAF Motorsport – Ford Fiesta +0,22
3. Stian Hermansen - NMK Gardermoen - Mitsubishi EVO +0,96
For fullstendige resultater: http://www.vikersundbakken.no/

Neste NM-løp
1. oktober: NMK Larvik (runde 3)
2. oktober: NMK Larvik (runde 4)

UOFFISIELL NM-stilling etter 2 av 4 løp:
Klasse 2 – Supernasjonal t.o.m. 2000 ccm
1. Fredrik Magnussen - NMK Hønefoss - Ford Fiesta 40p
2. Ben-Philip Gundersen - KNA Solør Motorsport - Ford Fiesta 38p
3. Erik Svartås – NAF Øvre Østfold – Mazda RX7 36p
4. Anders Bråten - NMK Hønefoss / TEAM ABRX - Ford Fiesta ST 35 p
5. Kjetil Deinboll – NMK Kongsberg – Mazda RX2 32p
6. Johny Sandmo – NMK Trøgstad – Opel Kadett 23p

Klasse 3 – Supernasjonal t.o.m. 2400 ccm
1. Fredrik Ågedal - NMK Konsmo - BMW M3 52p
2. Frode Leirhol - NMK Valdres - VW Wankel 34p
3. Per A. Jørgensen – NAF Nordre Vestfold – BMW M3 29p
4. Andreas Tveter Nilsen – NAF M.sp. Sarpsborg og Rakkestad 27p
5. Robin Nyland - NMK Grenland - Ford Sierra rs 500 cosworth EVO 26p
6. Agnar Bakken – NMK Valdres – Volvo S40 24p

Klasse 4 – Supernasjonal over 2400 ccm
1. Stian Haugan - KNA Telemark - Citroen Xsara 54p
2. Herbjørn Haug - Naf M.sp. Vålerbanen - Ford Puma 38p
3. Hans-Jøran Østreng - NMK Trøgstad - BMW E30 M3 32p
3.Olav Fredriksen – KNA Eiker – Citroën 32p
5. Henrik Paulsen – NAF M.sp. Gjøvik – Citroën Xsara 25p
6. Ove Halvorsen – NMK Gardermoen – Volvo 242 23p

Klasse 5 Rallybiler 2wd
1. Tom Kristian Lien - NMK Modum & Sigdal - VW Golf IV Kitcar 50p
2. Jarle Lippert - NAF Motorsport Asker & Bærum - BMW M3 37p
3. Ståle Braset - NAF Steinkjer - BMW M3 34p
4. Magne Gjervan - NAF Motorsport Trøndelag - Ford Sierra RS Cosworth 29p
4.Anders Granheim - NMK Hadeland - Opel Astra 29p
6. Morten Storsveen - NAF Øvre Østfold - Renault Twingo R2 24p
Offisiell poengstilling i NM bakkeløp 2016 vil etter hvert finnes her:
https://bilsport.no/poengstilling-4/
16-04-22 Så följer du Rally Gotland via Rallyradion
I helgen körs Rally Gotland över två dagar med start på fredag kväll. Rally Live finns på plats på Gotland och direktsänder hela tävlingen via rallyradion på sbfplay.se och i den egna appen ”Rallyradion” till iPhone och Android.

Sändningen startar på fredag klockan 16.30 och i studion finns Per Johansson som tar förarna på pulsen inför starten samt rapporterar resultat under hela tävlingen. Ola Strömberg är flygande reporter på serviceplatsen och vid sträckmålen och pratar med förarna direkt efter målgång. På lördag startar sändningen 08.00

Lyssna även på Rally Lives uppsnack inför tävlingen där man bland annat pratar med Christoffer Jacobsson, hemmaförare och favorit i 2WD-klassen. Lyssna här: https://soundcloud.com/rallyradion/14-infor-rally-gotland-med-per-johansson-christoffer-jacobsson

Sändningstider Rally Gotland:
Fredag: 16.30-21.00
Lördag: 08.00-15.00

Lyssna via sbfplay.se, eller besök rallylive.se/lyssna för mer info om att lyssna på rallyradion under helgen.
16-04-21 Rallyradion snackar upp Rally Gotland 2016
I veckans avsnitt håller Rallyradion ett fullmatat uppsnack inför helgens Rally Gotland som direktsänds på sbfplay.se. Bland annat gästas programmet av den lokala favoriten Christoffer Jacobsson i 2WD.

https://soundcloud.com/rallyradion/14-infor-rally-gotland-med-per-johansson-christoffer-jacobsson

16-04-21 Sommaren i VOC Mekonomen Rally kickstar-tar med ett imponerande startfält i Rally SilverKongen
Nu drar sommar- och grussäsongen i VOC Mekonomen Rallys nationella serier igång. Arenan är Blekinges och Smålands utmanande rallyvägar och Rally SilverKongen, i år med start och mål i Kristianstad. Och klassen mönstrar ett imponerande startfält med hela 79 bilar anmälda till start.

Sverige är ett avlångt land. Samtidigt som snön nätt och jämt börjat smälta uppe i norr så är sommartävlingarna sedan sedan nästan en månad tillbaka i full fart nere i landets sydliga regioner.

I den planering vi gjort för VOC Mekonomen Rallys nationella serier, kronjuvelen SverigeSerien och vår SommarSerie, så har vi inlett serierna tidigt och inte kört final förrän i slutet av oktober. Långa härliga serier som rymmer massor av fint och utslagsgivande rally. I linje med detta så inleder vi även i år med SilverKongen. Och det blir i sanning en kickstart på sommarsäsongen, dels för att tävlingen i sig är ett riktigt mandomsprov, långt och med väldigt utmanande sträckor. Men också för att det är ett så stort startfält klassen mönstrar, berättar klassansvarig Roger Fransson.

Ska Kim Nilsson få efterlängtad seger i Elit A?
Efter vintersäsongen så överraskade tabellen i VOC Mekonomen Rally Elit A många.

Att det blev Per "Pålle" Pålsson som med nyfunnen speed toppade högsta elitklassen var väldigt välförtjänt men kanske ändå lite oväntat efter många år i klassen. Pålle älskar tekniska vägar men på de extremt svängiga och backiga vägarna nere i Blekinge tror jag han får tufft att hävda sig mot i första hand Kim Nilsson. Kim som hade alla jordens motigheter i fjol ligger, så skåning han är, på tredje plats i tabellen efter vinterns snö och is. Han blir ett stående hett tips nu när sommaren drar i gång.

Men det är många som vill ha ett ord med i leken
Vad tänker Kristoffer Karlsson hitta på? Kent-Ola Björklund som liksom Nibbe Nilsson är jättesnabb på grus men de båda kanske ändå föredrar lite snabbare vägtyp? Christer Westerdahl, vad gör han på lördag? Mattias Andersson är ett stekhett tips! Eller varför inte Tom Thomasson som gör comeback i klassen efter en session i 4WD, eller kanske Erik Karlström som gör ett återbesök. Eller varför inte Jim Nilsson som kör i kända jaktmarker.

Listan på heta segerkandidater kan göras nästa hur lång som helst.

Fortsatt favorittryck på André Nygren i Elit B
I lägre Elitklass så har André Nygren varit det hetaste namnet ända sedan han klassade upp.

Redan i fjol så visade han att han också till fullo behärskar de svåra vägarna nere landets sydligaste regioner. Då stoppade ett tekniskt fel hans framfart. I år tror jag det går hela vägen.

Men inte heller André kan känna sig det minsta lugn.
Det finns massor med utmanare även i den stora B klassen. Först i raden står Per Ström som redan i vintras visade att han är riktigt nära André. Lukas Andervang en kille med ett efternamn som förpliktigar, vad tänker han hitta på? Eller varför inte Oskar Larsson? Klassen eget svar på Robert Kubica, Andreas Liljeberg åker ju alltid antingen fort eller av, vad gör han på lördag i sin nyrenoverade 240? En som vi med säkerhet vet kommer att sälja sig dyrt är comebackande Rickard Gustafsson, för dagen i helt nybyggd bil. Eller kanske blir det Robin Liljegren som kör mer eller mindre på hemmaplan som slår till. Eller kanske Per Allo som också är tillbaka i serien. Extremt svårtippat.

Blir det Elias Lundberg i Cupklassen?
En intressant debut i VOC Mekonomen Rallys Cupklass gör Elias Lundberg.

Elias är en jättetalang och med alldeles färskt körkort så är det nu dags att åka på noter för första gången. Jag sträcker ut hakan och säger att det kan gå hela vägen även om jag vet att teamets egna ambitioner är att lära och skaffa erfarenhet.

En hel arme med värmlänningar står redo för att knäcka klassansvarigs ganska våghalsiga rookietips.

Hela toppseedade kvartetten Emil Andersson, Ola Wördin, Patrik Fredriksson och Emelie Axelsson har kapacitet att vinna. Men det finns fler. Vad tänker tex Oscar Ljung och Lukas Kindgren hitta på.

Allt vi vet med säkerhet är att det blir jättespännande på lördag. Och att det inte kommer att vara över förrän målflaggan faller tillsammans med lördagkvällens mörker.

Vem vinner bland juniorerna?
Om det är svårtippat i VOC Mekonomen Rally i allmänhet så är det svårtippat i synnerhet bland klassens superduktiga juniorer. Det här är, och har under lång tid varit drivhuset för svenska rallytalanger. Här händer oerhört mycket på kort tid, nya namn kommer och ut-vecklingskurvan för många är otroligt brant.

Trots detta så satsar jag på att klassen blir en uppgörelse mellan de två namn som toppar SverigeSerien efter vintersäsongen, två väldiga begåvningar Linus Leander och Isac Nordström. Men det finns frågetecken, unga talanger från södra regionen som jag, om jag ska vara helt ärlig, inte har riktigt koll på.

Välkomna till Kristianstad och till Rally SilverKongen. På lördag klockan 10.00 tar showen sin början på Metropol i Kristianstad.
16-04-17 1300 Rallycup, Dramatik direkt från början med ett lyckligt slut!
Lördagen den 16/4 var det gruspremiär för 1300 Rallycup. Tredje deltävlingen för året kördes i Nybro där Nybro RC i fint väder arrangerade Zabra-Rallyt på underbara smålandsvägar. Tävlingens längd var 41 km fördelat på fyra härliga sträckor. Rallyt kördes utan noter vilket innebar en liten annan typ av körning och utmaning för de tävlande.
Direkt på SS1 visade Jan-Erik Eriksson och hans co-driver Magnus Nilsson övriga i startfältet att de skulle bli svårslagna under dagen. Paret var 7,8 sekunder före MK Ramunders Joacim Rydin. Tredje tid satte lite överraskande Kenneth Rikardsen från Kolsva MS som i sin tur blev distanserad med 12,8 sekunder av Eriksson. SS1 blev dramatisk och skördade en del offer. Ola Strömberg bröt med motorras, för hans del så slutade dagen lyckligt i alla fall, mer om det lite längre ned i texten. Jimmy Kujanpää rullade och tappade dyrbar tid, han gav dock inte upp dagen utan fortsatte och tog sig till slutmålet. Mattias Lagström slog bort ett framhjul och så var hans dag förstörd. Frans Harrén-Söderbäck från Nyköping åkte av och tvingades bryta med en stukad framvagn.

På SS2 fotsatte Jan-Erik i sitt höga tempo och var sträcksnabbast igen bara 2,8 sekunder före Daniel "Fräsen" Eriksson från Eskilstuna med Pelle Wilén i högerstolen. Tredje tiden återigen till Rikardsen som var ytterligare 2 sekunder långsammare. Här fick duktige Hampus Böe tyvärr kasta in handuken då kopplingen rasade i starten på sträckan.

Dagens längsta sträcka SS3 som mätte 12,38 km vanns knappt av Jan-Erik endast 0,2 sekunder före Rydin och 1,1 sekund före junioren Robin Norling från SMK Nyköping. Robin börjar verkligen få upp tempot i sin orangefärgade Mk1:a. Christian Granfors fick här växellådsproblem dock fullföljde "Krille" tävlingen. Värre gick det för Linus Kasa som fick ett befarat motorras och även för ungdomsåkaren Pontus Florin där en drivaxel gav upp. Båda tvingades tyvärr att bryta.

Då skulle det avgöras på dagens sista sträcka SS4. Jan-Erik visad sig svårslagen och tog den fjärde sträcksegern för dagen. Tvåa på sträckan styrde "Fräsen" in slagen med 0,9 sekunder och trea Rydin 2,4 sekunder bakom Erikson. Bara att lyfta på hatten för paret Eriksson och Nilsson de visar verkligen hur suveräna, jämna och säkra de är i sin körning just nu. Jämnhet visar också Joacim Rydin som följer upp vinterns fina resultat med en total andra plats idag. En mycket bra prestation även av "Fräsen" som kniper tredjeplatsen och visar att grusunderlaget passar honom bra. Även en överaskande fin prestation av Kenneth Rikardsen som slutar femma idag och kommer att blir att räkna med framöver.

I juniorklassen så var tidigare nämnda Robin Norling i en klass för sig. Robin var snabbast på alla fyra sträckorna under dagen och var totalt 27,2 sekunder för årsdebuterande Markus Kujanpää från Södertälje KRC. Simon Pettersson som bytt sin MK1:a mot en MK2:a slutade trea 41,2 sekunder efter Norling.

Sammanfattningsvis så kan man konstatera att av de 22 startande ekipagen så tog sig 16 till slutmålet i Nybro. Det som är kul är att man kan se täta och spännande sekund fighter i hela resultatlistan och cupen lever verkligen upp till sitt motto "Mycket rally för pengarna". 1300 Rallycup är på god väg att bli populärare än någonsin. Om samtliga bilar som finns tillgängliga för cupen i Sveriges avlånga land skulle komma till start samtidigt kan startfältet hamna runt 30 bilar! Nästa deltävling är i Götene den 21/5 det ska bli spännande att se hur många bilar som kommer till start då.

Hur var det nu med Ola? Jo innan lördagens prisceremoni så överaskade han alla inklusive sin Brittmarie genom att paret gifte sig på scenen så om nu Ola inte kom i mål i den här deltävlingen så vann han i alla fall sin Brittmarie och det är ju större än störst. Stort Grattis!

Resultat deltävling 3: Totaltid:
1 Jan-Erik Eriksson 25:13,0
2 Joacim Rydin 25:28,8
3 Daniel Eriksson 25:34,4
4 Robin Norling 25:40,7 (1:a junior)
5 Kenneth Rikardsen 25:54,7
6 Joakim Hiljeström 26:00,9
7 Marcus Kujanpää 26:07,9 (2:a junior)
8 Simon Pettersson 26:21,9 (3:a junior)
9 Krister Morén 26:34,1
10 Andreas Abrahamsson 27:01,9
11 Magnus Westman 27:13,3
12 Christian Granfors 27:18,6
13 Jimmy Kujanpää 27:36,9
14 Juha Liimatainen 27:38,2
15 Anton Samuelsson 28:01,4
16 Vesa Kujanpää 28:40,5

Brutit
Ola Strömberg
Hampus Böe
Mattias Lagström
Frans Harrén-Söderbäck
Linus Kasa
Pontus Florin
16-04-14 RS-serien drar igång
RS-serien i rally drar nu igång i Östergötland. Först ut idenna serie som innehåller sex deltävlingar är Västra Östergötlands MK med sin anrika Skänningeknixen. I år innehåller den en sträcka som körs tre gånger och alla räknas i slutresultatet. Det blir lite ändring av den mot ifjol då starten är belagd nära startplatsen som är vid DK-produkter i Skänninge.

Pensionären Håkan Svensson, Fägre MK till åldern bemärkt men till sinnet i 30 -årsåldern för han har vunnit tävlingen ett antal och så i fjol. Nu återstår det om han kan försvara denna i sin Mitsubishi. Det finns en del aspiranter till att ge honom en match om segern.och det är Mikael Stark Tjust mk som var nära ifjol i sin Ford Escort och sedan Oskar Sundell ien potent BMW M3. Ett par andra friskusar när det gäller rallyspecial som ställa till det för dessa är Volvoförarna Göran Lillen Andersson,

Tjust MK, Daniel Damberg, Motala samt Mjölbys Daniel Wall som i Skåne för ett tag sedan
16-04-12 Nytt rally i Tranås i augusti!
När Team Skogsåkarna arrangerar RCMaskinrallyt är det en del av samarbetet med näringslivet och den lokala entreprenören RC Maskiner AB i Tranås. Christer Johansson, VD på RC Maskiner ser det som intressant att kunna hjälpa till och utveckla motorsporten i Tranåsregionen.
-Vi med våra produkter vänder ju oss till både de som bor utmed rallysträckorna, publiken och många av de tävlande jobbar med skog, lantbruk, entreprenad eller har trädgård, säger Christer som önskar Team Skogsåkarna lycka till med tävlingen.
RCMaskinrallyt kommer att köras lördagen den 20 augusti. Banan är klar, startplats blir klart i veckan och övriga arbetet med tävlingen flyter på bra.

Tävlingen ingår i den Cup i norra Småland där klubbar arrangerar en tävling vardera.

16-04-12 Åter en pallplats för Mattias Adielsson i BRC Junior
Vauxhall Motorsport Junior Rally Team föraren Mattias Adielsson från Göteborg tillsammans med kartläsaren Andreas Johansson från Kungsör tog en säker andra plats i junior klassen i den andra deltävlingen av de Brittiska mästerskapen i rally. En stabil körning på de tuffa och svåra asfaltsvägarna i rallyt Circuit of Ireland runt Belfast resulterade i en andra plats och nu ligger de på delad tredje plats i mästerskapet.
- Vi har laddat så mycket vi bara kunnat under helgen. Jag tror aldrig jag har kört i högre tempo under så lång tid. Vi vann fem sträckor men det räckte ändå inte till seger. Vår teamkamrat Robert Duggan blev för svår och var till slut 30 sekunder före oss, säger Mattias Adielsson.

Om bara tre veckor är det dags för nästa deltävling i Brittiska mästerskapen, då är det åter dags för grusunderlag. För att förbereda sig inför det kommer Adielsson att på lördag starta i Alesvängen som hans hemmaklubb är med och arrangerar.
- Just nu är det så man knappt hinner andas mellan tävlingarna, det går i ett hela tiden. Nu fokuserar vi på Pirelli Rally som är nästa deltävling. Den tävlingen går på grus och för att ställa om till det underlaget blir det tävling redan på lördag, avslutar Mattias Adielsson.

Resultat
1 Robert Duggan 2:06:36.6
2 Mattias Adielsson 2:07:04.3
3 Adam Bustard 2:50:14.4

Mästerskapsställning
1 Robert Duggan 6 25 - 31p
2 Sindre Furuseth 30J x – 30p
3 Gus Greensmith 25 x – 25p
4 Mattias Adielsson 10 15 – 25p

Vauxhall Motorsport Junior Rally Team www.vauxhallmotorsport.co.uk
Engelska Mästerskapet i Rally www.msabrc.com

16-04-11 Upp till bevis för hemmahoppen Robin och Sandra i Express-Specialen
I fjor vann SMK Hörbys 26-åring Robin Svensson med sambo Sandra Wybrands både sin DM-klass men även mer överraskande, tuffa rallyserien Asfaltcup. Då körde paret med en Volvo Original-bil som i vintras byttes till en riktig racermaskin specialbyggd för asfaltrally, en Peugeot 206 Super 1600. Ett byte som Robin och Sandra inte hade några besvär att hantera då det för en knapp månad sedan blev totalseger i DM-premiären på Sturup Raceway. Helt respektlöst satte Robin både regerande mästaren Mats Lundahl, Svedala och Hässleholms väldokumenterade fortåkare Rolf Grybb på plats och detta med stor marginal.

Till helgen väntar dock den riktiga utmaningen, RS-DM och Asfaltcup på hemmaplan då SMK Hörby arrangerar den 17:e upplagan av Express-Specialen. Här ska då paret mäta sin krafter inte bara mot de värsta konkurrenterna i premiären, utan nu även Asfaltkungen från Eslöv, Mats Andersson. Inte bara med seger i tävlingen 2015 utan med flera tidigare i "Expressen" plus nio raka DM-guld blir Mats en tuff nöt för de unga hemmahoppen att knäcka.
- Lär bli riktigt tufft på söndag, Mats Andersson är svårslagen men är där någon som ska lyckas tror jag på Robin och Sandra, menar tävlingsledaren Mia Nilsson.

Intresset har varit stort för årets upplaga av Express-Specialen med 65 anmälda vilket är tio bilar mer än i fjor. Dessutom dubbelt så många som var anmälda till DM-premiären på Sturup som kördes mer som "varvlopp"medan helgens tävling innehåller fem olika specialprov.
- Vet inte om förarna har blivit lite trötta på den typen och istället gillar vårt mera gammaldags upplägg bättre, säger Mia.
Nu kommer SMK Hörby att köra tre sträckor inne i Hörby, två på Industriområdet och det femte och avslutande på Hörby Lantmän. Däremellan körs prov två i Röslöv vid Häglinge och prov tre i Linderöd.
- Banan påminner en hel del om tidigare års bana vilket inte är så konstigt, menar Mia.
- I Hörby-trakten finns inte så mycket lämpliga asfaltytor att tillgå så vi är nöjda med att få låna det vi brukar använda!

Till Hörby i helgen kommer deltagare från så långt borta som Vara, Stenungsund, Vänersborg och Herrljunga men det stora flertalet är dock från Skåne med omnejd. En klass som kan kallas "superlokal" är A-förare R1a där samtliga förare tävlar för SMK Hörby och där Erik Andersson och Roland Brorsson förväntas göra upp om segern.

I B-förare R2 är det även där en hemmaförare som är favorit, Tommy Nilsson med en Honda. Tommy inleder nu sin andra säsong och i fjor vann allt han kunde vinna.
- Stämmer det för Tommy så kan han mycket väl vara med i inte bara fajten om klasseger utan även ännu högre upp, varnar Mia konkurrenterna.

Tävlingscentra med serviceplats är förlagt till Parktorget/Folkets Hus i Hörby och härifrån startar första tävlande klockan 10.00.
16-04-11 Lyckad comeback i premiärtävlingen efter höstens skrotning för Robert Scholander Motorsport!
Efter den våldsamma kraschen i höstens finaltävling så har teamet lagt över 1000 timmar i vinter på att bygga upp bilen igen. I början av mars så stod bilen klar och den såldes till Stockholms trakten.

I december så köpte Robert en ny rallybil under tiden han byggde upp Citroenen . Det blev en fyrhjusdriven Mitsubishi Lancer EVO 9 som köptes av rallyesset P-G Andersson ifrån Årjäng.
-Vi lät bilen stå tills Citroenen var färdigbyggd och Mitsubishin köpte vi nyrenoverad så det var väldigt skönt i dagsläget då det räckte med att bara ha en bil ned riven i molekyler; säger Robert

Men nu i månadsskiftet mellan mars och april så satt Robert första gången igen bakom ratten igen.
- Vi körde ett mindre test på ca 4 mil varav enbart en mil med turboresponssystemet aktiverat, ett system som gör att man har fullt tryck i turbon konstant och inte behöver vänta på att laddtrycket ska öka.
-Det var helt otroligt vilken kraftskillnad det är mellan denna och den gamla Citroenen, säger Robert med leende upp till öronen! Från citroenens 170nm är nu Mitsubishin på hela 650nm!!

Nu denna helgen så körde teamet första tävlingen på över ett halvår och enbart som sagt väldigt få kilometer med det nya kraftpaket till bil.
- Vi kom ner till tävlingen med inställningen att lära oss bilen och inse faktumet att vi får ta detta som lärotävling och få mil i kroppen. Och vi startade även ett nytt samarbete med en ny kartläsare; Magnus Hermansson.
-Första sträckorna gick bra, vi lärde oss mer och mer om bilen och fick in i en bra känsla mellan mig och Magnus.

Resterande tre sträckorna efter servicen så började vi testa och ta i mera. Bilen blev bara bättre ju mera man tog i och då fortsatte vi öka tempot.

På femte sträckan tar vi våran första totala sträckseger någonsin! Riktigt härligt känsla! På sjätte och avslutande sträckan så blev det en andraplats

Teamet slutar på en total andra plats i tävlingen och likaså i den fyrhjulsdrivna klassen går vi in på en andraplats bakom Markus Theorin som vinner tävlingen totalt!
- Otroligt härlig helg för teamet; sista vi gjorde i tävlingsbil var den värsta kraschen jag har gjort och är ändå på gång tillbaka så här bra; säger en lycklig Robert.

Nästa tävling för Robert Scholander Motorsport blir Silverkongen den 23 april nere i Kristianstad

16-04-11 Åhlin överraskade med högt tempo på Circuit of Irland
Fredrik Åhlin och Morten Abrahamsen satte upp ett överraskande snabbt tempo i den andra deltävlingen i det Brittiska Rally Mästerskapet (BRC), trots att det var fyra år sedan de kört på asfalt med en fyrhjulsdriven bil.

De ledde totalt i BRC efter de fyra första sträckorna och låg på en mycket hedrande fjärde plats totalt i det starka EM-starfältet.

"Första dagen kan sammanfattas som en dröm för Fredriks del men tyvärr kom dag två att bli som en mardröm istället" säger teamchefen Martin Wilkinson på CA1 Sport.

"Redan innan start visste vi att Circuit of Irland är ett otroligt tufft och utmanande rally med omväxlande väder och underlag. Dessutom med långa etapper mellan service, och det kom att bli precis som jag förutspådde" berättar Martin.

Det började med att Fredrik slog i en trottoarkant på fredagens sista publiksträcka.
"Jag drog handbromsen i en trång hårnål och det visade sig att asfalten var mycket halare än jag bedömt och vi slog i kanten och hjulupphängningen vänster bak gick sönder. Vi tappade 25 sekunder på det missödet men vi kunde fixa ihop bilen och ta oss till servicen" berättar Fredrik.

Rallyts andra etapp började riktigt bra och killarna satte direkt en tredje tid på den 7:e specialsträckan men på nästa sträcka började mardrömmen för Fredrik och Morten med en framhjulspunktering 3 km innan mål och dessutom hade de inget reservdäck till de två återstående sträckorna innan service.

"Jag blev stressad och tappade fokus, bromsade stopp i två vägbyten och på sträcka 10 efter ett lyft som jag missbedömt i noterna landade vi så hårt att vi slog sönder styrningen och kylaren, vilket kom att bli vårt eget Waterloo. Ett dumt och onödigt misstag som inte borde hänt, ibland är det bilen och tekniken som krånglar men detta var ett förarmisstag som jag får lära av" säger en besviken Fredrik.

"Fredrik har bevisat vilken förarbegåvning han är även på asfalt. Han är bevisligen en kandidat till mästartiteln i det Brittiska Rally Mästerskapet. Jag är övertygad om att Fredrik och Morten kommer tillbaka starkare än någonsin efter detta" summerar teamchefen Martin.

Den tredje deltävling i det Brittiska Mästerskapet är Pirelli Rally 30/4-1/5 som körs i hemmatrakterna för det Carlisle-baserade teamet, CA1 Sport.
13-04-11 1300 Rallycup i gruspremiär med rekorddeltagande igen!
Deltävling nr 3.
Lördag den 16:e april är det äntligen dags för 1300 Rallycup bilarna att få göra gruspremiär. Återigen så har den populära cupen lockat till sig ett rekorddeltagande. Hela 22 st ekipage är anmälda till deltävling nr.3 när Nybro Auto Club bjuder in till Zabra-Rallyt. Banans längd är total 139 km varav 41 km SS som är fördelat på 4 st sträckor av krävande smålandskaraktär.

Under uppehållet mellan vinter- och sommarsäsongen har 1300 teamen runt om i landet haft full fart i garagen för att se över sina tävlingsbilar och de lär därför komma till Nybro mycket väl förberedda, taggade och åksugna. De varvvilliga och "dekaltrimmade" 1300 bilarna går ut först i startfältet så publiken kommer direkt från början att bjudas på en häftig attack ute i skogen. Tävlingen körs utan noter vilket kommer att vara ovant och annorlunda samt mer krävande för både förare och co-driver. Det kan bli utslagsgivande denna gång.

Jan-Erik Eriksson leder totala 1300 cupen efter vinterns två deltävlingar före cupens general Ola Strömberg, därefter på en tredje plats hittar vi Joacim Rydin. Dessa tre herrar har varit snabba på is och snöunderlag men kommer nu att utmanas rejält av ett koppel snabba grusåkare som inget hellre vill än att knäppa trion i täten på näsan. Kanske är det dags för Daniel "Fräsen" Eriksson att utmana toppen efter en motig vintersäsong? Daniel har fått tillbaks Pelle Wilén i högerstolen vilket kommer att stärka honom.

Juniorklassen toppas av Marcus Morén tätt följda av Robin Norling och Simon Pettersson. Marcus är bortrest så här har Robin och Simon goda chanser att avancera. Jimmy Kujanpää kommer stärkt av sin mycket fina insats i Lima och vill med all säkerhet ha ett ord med i leken. Men ett varningens finger för Mattias Lagström som senast fick bryta med rasad motor. "Laggen" ska nog räknas som lite favorit om materialet håller ihop den här gången.

I ungdomsklassen är det unge och mycket lovande Pontus Florin från Eskilstuna MK som kämpar på. Just nu själv i den klassen men Pontus har under vinter visat tider som hade räckt till fina placeringar både bland juniorer och seniorer.

Det kommer alltså som vanligt att bli en otroligt spännande och händelserik tävling när 1300 bilarna släpps ut på "grönbete" i smålandsskogarna nu på lördag. Som alltid med mottot:
"Mycket rally för pengarna"
16-04-10 Oväntade segrare i Simrishamnsmixen
Äntligen startar grussäsongen och längst söder ut i vårt avlånga land kommer våren tidigt så redan den 9 april kördes premiären i Sydsvenska Rallycupen då 170 startande i Simrishamns- mixen gav sig ut på 6 SS om 41 km.

I väldigt många klasser var det detta år oväntade segrare vilket lovar gott inför kommande tävlingar i cupen. När Stoffe Nilsson, Hässleholm strax efter tio på lördagsförmiddagen gav sig ut från Autoseum i Simrishamn på en rundtur i Skåne och direkt satte upp farten med två sträcksegrar trodde nog de flesta att det skulle bli som vanligt. Men Markus Theorin, Skillingaryd bjöd upp till kamp och låg inför sträcka fyra bara två sekunder efter. När sedan Stoffe fick bryta med drivaxelhaveri så var kampen över och Markus och hans kartläsare Henrik Söderqvist kunde ta sin mest meriterande totalseger i karriären.
- Fantastiskt roligt med en seger i första grustävlingen, synd att Stoffe fick bryta så att kampen kom av sig. Vi hade en ruskig mängd tur i målsvängen på en sträcka då både jag och kartläsaren Henrik tappade koncentrationen men det ordnade sig, säger Marcus, en mycket glad segrare

Efter blott några få träningsmil i ny bil och ny klass gör Robert Scholander, Eksjö en överraskande bra insats med sin andra plats i klassen och också totalt.

I R3 2WD Elit startade Mattis Olsson, Gullabo med högsta tempo i sin come-back efter ett halvårs uppehåll men drabbas av tekniskt strul på SS 3 och så tar östgöten Daniel Wall, Motala över ledningen före Thomas Grönberg, Oskarshamn, en ledning som han inte släpper ifrån sig. Daniel är en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika folkraceförare och startade sitt rallytävlande förra året och har från start visat att han kommer att tillhöra eliten även där. Vilket han ju verkligen bevisade i Simrishamn. Hans störste utmanare denna dag blev segaren i Division1 Joacim Kristiansson, Hörby som bara var en halv sekund efter i mål. Joacim följdes i sin tur av segraren i Division 2 Jonas Sandgren, Falköping. Båda dessa kan säkert räkna med att avancera till Elitklassen om de har samma fart i nästa deltävling

I R2 klassen segrade Victor Karlsson, Vimmerby och det med sådan fart att han kom på tolfte plats totalt.

I R1a Grupp E A-förare tar Thobias Svensson, Hörby med sig farten från vinterns RM tävlingar och segrar ohotad före Andreas Olsson Kalmar som dock får se sig slagen av bäste B-föraren Magnus Sigvardsson, Hörby med två tiondelar. C-klassen vinns av Robin Håkansson, Gullabo

I C-förare R3 2WD vinner Lars Lindberg, Örkelljunga och får sin största framgång efter att debuterat så sent som förra året.

De tips som gavs för klass A-förare VOC R1b kom alla på skam. Där fick de vanligen så segerrika förarna från de södra distrikten ge sig för två östgötar. Fredrik Menck, Motala vinner före Mattias Andersson, V:a Östergötlands MK. Egentligen ingen överraskning då Fredrik tillhör landets mest meriterade Volvo-förare men också varit segerrik i både Renault Clio och BMW. Fredrik visar också att 240 fortfarande regerar i Volvoklassen. Kim Nilsson, Osby är bara 0,4 sekunder efter Mattias på tredje plats.

B-klassen vinns av Andreas Persson, Simrishamn och hemmaseger blir det också i C-klassen där Oscar Ljung segrar i sin allra första tävling. Skall bli spännande att följa hans fortsatta tävlande.

Nästa tävling i Sydsvenska Rallycupen är Silverkongen, ett samarrangemang mellan Kristianstads MK och Älmhults MK. Den 23 april ger sig förarna ut på 8 SS med en längd på mer än 70 km.

Möt oss också på facebook.com/sydsvenskarallycupen
16-04-08 Rally på Irland helgens uppgift för Adielsson
Under helgen avgörs den andra deltävlingen i Brittiska Mästerskapen för Vauxhall Motorsport Junior Rally Team föraren Mattias Adielsson från Göteborg. Circuit of Ireland startar, idag, fredag och avslutas under lördagen. Tävlingen har högkvarteret(HQ) i Belfast och specialsträckorna ligger runt staden. Circuit of Ireland innehåller 14 specialsträckor som tillsammans mäter 21 mil.

Under den gångna helgen körde Adielsson tillsammans med kartläsaren Andreas Johansson från Kungsör en tävling på asfalt som test. Tävlingen gick bra och de fick till riktigt bra inställningar på bilen.
- Vi kommer med stort självförtroende till Circuit of Ireland. Vi hade en riktigt bra tävling förra helgen och fick testa vår Vauxhall Adam R2 under 12 mils tävlingsfart. Jag körde den här tävlingen förra året och jag vet hur tufft det kommer att bli. Det gäller att hålla koncentrationen på topp under hela tävlingen och bara tänka framåt. Återigen kommer det att vara viktigt att ta sig i mål och få med så mycket poäng som möjligt, dock kommer vi inte bara köra runt tävlingen utan vi siktar på en pallplats, säger Mattias Adielsson.

Efter den första deltävlingen av Brittiska juniormästerskapen i rally ligger Adielsson på en fjärde plats.
:
Vauxhall Motorsport Junior Rally Team www.vauxhallmotorsport.co.uk
Engelska Mästerskapet i Rally www.msabrc.com
16-04-07 DA-Transportracet välkomnar ungdomar!
Grangärde RRC hälsar även Ungdomsrally välkomna till DA-Transportracet 23/4 -16. Endast 10 st platser för ungdomsrally finns, detta pga av tävlingen kör som begränsad distriktstävling så först till kvarn gäller.

Ungdom anmäler sig i klass 6 och startavg är 200kr.

Övrig info hittar du på grangarderrc.se
Varmt välkomna Grangärde RRC!
16-04-06 Rally Live Podcast #12: Summering och analys av Rally-SMs vintersäsong 2016
I denna veckas avsnitt får Sebastian besök av Per i studion och tillsammans summerar de och analyserar vintersäsongen i årets Rally-SM och blickar framåt South Swedish Rally om en dryg månad.

Länk till avsnittet: https://soundcloud.com/rallyradion/12-per-sebbe-analyserar-vintersasongen-2016
16-04-06 Asfalt väntar Åhlin på Circuit of Irland
Landslagsföraren Fredrik Åhlin fick tillsammans med sin kartläsare Morten Abrahamsen en drömstart i första deltävlingen i det Brittiska rallymästerskapet, Mid Wales Stages, och är nu tvåa totalt i mästerskapet. Nu väntar Circuit of Irland den 8-9 april på asfaltsvägar.

Det här blir första asfaltsrallyt med en fyrhjulsdriven bil för Fredrik Åhlin och nu väntar 14 miles rallysträckor på Irland.

"Det är fyra år sedan jag körde ett asfaltsrally så med tanke på det får vi helt enkelt se rallyt som en infasningstest för att få känsla och farten som krävs för att åka riktigt fort på det här underlaget, och förhoppningsvis kunna vara med och slåss om pallplatser på de kommande rallyna" säger Fredrik.

Circuit of Irland startar i Belfast där även FIA European Championship ingår. Sträckorna bjuder på totalt 20 mil SS, fördelat på 14 specialsträckor som körs på de utmanande smala vägarna uppe i norra Irland.

"Jag har tillbringat en hel del timmar med att kolla on-board videos från rallyt så jag tror mig vet vad som väntar oss, och det kommer inte vara några ledsna miner i början av rallyt om tempot inte räcker till, vi får göra vårt bästa för att utvecklas under rallyts gång" säger Fredrik.

Redan på torsdag tjuvstartar rallyt med en kvalsträcka, vilket innebär att de 15 snabbaste på sträckan får välja sina positioner till starten på fredagen.

"Kul koncept, vi ska ge järnet från start, räkna med det" avslutar Fredrik.

På fredag körs 6 specialsträckor och rallyt avslutas med 8 sträckor på lördag med målgång utanför det kända universitet Queen´s.

British Rally Championship 2016
8-9 April Circuit of Irland (Asfalt)
30/4-1/5 Pirelli Rally (Grus)
25 Juni RSAC Scottish Rally (Grus)
19-20 Aug Ulster Rally (Asfalt)
15-17 Sept Rally Isle of Man (Asfalt)
16-04-05 Midnattssolsrallyt 2016: Succé
Anmälan till årets KAK Midnattssolsrally har varit öppen drygt en vecka och redan nu lutar det åt succé med närmare 190 anmälda ekipage.
– Intresset har varit enormt, säger Lars Jonsson, KAK Midnattssolsrallyt.

Redan när anmälan öppnade i samband med Bilsport Performance & Custom Car Show på Elmia var det kö framför Midnattssolsrallyts monter och innan mässan stängde hade över 100 ekipage anmält sig.
– Vi hade många besökare och många trevliga samtal om rally i allmänhet och Midnattssolsrallyt i synnerhet, säger Lars Jonsson.

I helgen som gick visade Midnattssolsrallyt upp sig i Kungsträdgården i Stockholm och där fortsatte besökarna att strömma till, liksom intresserade tävlingsdeltagare.
– I år har intresset varit enormt och att vi nu kommer att köra i Småland verkar vara ett riktigt lyft för tävlingen.
I dag är 188 ekipage anmälda och antalet ökar stadigt via webben.
– Det lutar åt succé, även om många intresserade toppförare fortfarande inte har anmält sig.

Bland de redan anmälda finns exempelvis rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist, europamästaren i rallycross Anders Norstedt, Björn ”Nalle” Johansson, och Stig Andervang. Dessutom är topptrion från förra årets tävling med i listan: Arne Bäckström, Arne Rådström och Micke Wisti.

Även intresset för Regularityklassen är stort och i startlistan återfinns bland andra de tidigare segrarna Thorbjörn Bye, Patrick Carlsson och Kjell Gudim.
– Årets rally kommer att bli riktigt spännande, både för deltagare och för publik.

Anmälan till tävlingen stängs den 1 maj klockan 18.00.

midnattssolsrallyt.com
16-04-04 Nu startar Sydsvenska Rallycupen
Äntligen ser vi slutet på den korta men milda vintern. Tidigare års vånda med kvardröjande snö och is är hos alla arrangörer nu ett minne blott och grussäsongen kan börja med Simrishamnsmixen nu på lördag den 9 april. När anmälan stängde hade mer än 170 förare anmält sig.

Med Simrishamnsmixen inleds grundserien i Sydsvenska Rallycupen. De första åtta tävlingarna som leder fram till finalen ger förare i alla klasser möjligheten att komma bland de främsta i de så kallade prispottslistorna baserat på placeringen i den egna bil- och förarklassen. Bonusen efter det är förstås möjligheten att placera sig så bra att man är bland de som är kvalificerade till finalen i höst. Sammanlagt skall mer än 250.000:- fördelas till förarna under året.

Att redan innan tävlingen utse segrare är förstås omöjligt även om Stoffe Nilsson, Hässleholm får finna sig att vara favorit men med nya utmanare från smålandsklubbar då Markus Theorin, Skillingaryd och Robert Scholander, Eksjö bytt klass sen förra året. Även deltagare från klubbar lite längre norr ut kan blanda sig i toppstriden. Roligt att hela 16 ekipage är på plats i de fyrhjulsdrivna klasserna.

Som alltid är det verkliga getingboet i R3 2WD med hela 50 startande i de hopslagna A- och B-förarklasserna. Den för året införda seedningen av ekipagen skall ge fyra jämna klasser där Elitklassens favorit får vara tvåan i SM efter vintersäsongen Kristian Johansson, Kind men utmanas förstås av återvändande Mattis Olsson, Gullabo. I division 1 kan favoritskapet definitivt ligga på någon av de tre främsta från helgens rally i Anderslöv då David Pettersson, Asarum segrade före Joacim Kristiansson, Hörby och Janne Kristiansson, Wäxjö. I division 2 kan nyblivne B-föraren Tobias Pettersson, Gränna mycket väl fortsätta sitt segertåg från förra året och från Anderslöv.

Nytt för i år är också att alla förarklasser i R2 startar samlat direkt efter R3. Viktor Karlsson, Vimmerby är favorit bland dessa.

I R1b är nu Tom Kristensson, Hörby ute på tyska äventyr och då bör Kim Nilsson, Osby och Christer Westerdahl, Skillingaryd göra upp om segern om inte någon av de nyblivna B-förarna kan överraska.

R1a ser ut att ha en säker segrare i förra årets RM-segrare Thobias Svensson, Hörby men tre utmanare finns i form av Jesper och Hampus Larsson, Kristianstad samt förra helgens segrare Magnus Sigvardsson, Hörby.

Första start är klockan 10 på Autoseum i Simrishamn och SMHI förutspår lite sol och fyra plusgrader och då kan vinden från Simrishamnsbukten göra att det känns lika kallt som 30 minus på Svenska Rallyt. Så klä på er ordentligt när ni ger er ut på någon av sex sträckorna!

Helt uppdaterade regler, poängberäkningar och prispottslistorna finns publicerade på hemsidan www.ssrc.se samt på Facebook, sök på ssrc.

Varmt välkomna till Sydsvenska Rallycupen 2016.
16-03-31 Nu börjar en intensiv vecka för Mattias Adielsson
Till helgen är det dags för Vauxhall Motorsport Junior Rally Team föraren Mattias Adielsson från Göteborg att börja förberedelserna inför den andra deltävlingen i brittiska mästerskapen. Adielsson ska med sin kartläsare Andreas Johansson från Kungsör på söndag köra en tävling på Irland, tävlingen heter Circuit of Kerry och avgörs på 12 mil specialsträckor. Underlaget är samma som nästa helgs tävling asfalt.
- Det här kommer bli värdefull träning för oss. Vi kommer att helt fokusera på att få bilen att passa för dessa vägar och underlag. Vi kommer att åka med de däcken som är enhetsdäck i mästerskapet och mellan sträckorna ska vi skifta fram och bakdäck, allt för att få träna även på det under tidspress, säger Mattias Adielsson.

Nästa helg fortsätter Brittiska Mästerskapen med tävlingen Circuit of Ireland med start och mål i Belfast. Efter den första deltävlingen ligger Adielsson på en fjärde plats i mästerskapet. Tävlingen kommer att bli en riktig utmaning med ca 20 mil specialsträckor på svåra asfaltsvägar.

Resultat Ciruit of Kerrywww.ewrc-results.com/final.php?e=28915&s=§ion=
Vauxhall Motorsport Junior Rally Team www.vauxhallmotorsport.co.uk
Engelska Mästerskapet i Rally www.msabrc.com
16-03-31 Micro Åström ny notskrivare i rally
Rallyutskottet har beslutat godkänna en ny Notskrivare.

Det är Roland "Micro" Åström, och som i huvudsak kommer att hantera norra sveriges distriktstävlingar.

http://sbf.se/Nyheter/Officiellt/NyNotskrivareRally/

16-03-25 Kenneth först i kön till Midnattssolsrallyt
I dag, 25 mars, öppnade anmälan till KAK Midnattssolsrallyt 2016. Först i kön av intresserade vid Midnattssolsrallyts monter på Elmia var Kenneth Jonsson, Eskilstuna MK.
-Jag ser fram emot att få köra eftersom det är rallytävlingen med stort R, säger Kenneth.

KAK Midnattssolsrallyt har körts som historisk tävling sedan 2006 och i år kommer tävlingen att köras i Småland, med Vimmerby som centralort.

Anmälan öppnades under långfredagen både på webben och på Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia, Jönköping. Först i kön av åksugna deltagare var Kenneth Jonsson, Eskilstuna MK, som i och med sin anmälan tar upp sin rallykarriär igen efter 38 års uppehåll.
-Jag har drömt om att få köra Midnattssolsrallyt sedan nystarten 2006, eftersom den för mig är rallytävlingen med stort R, säger Kenneth som kommer att delta i en Saab 96 tvåtakt.

Årets tävling är kompaktare än de senaste åren, då transportsträckorna kunna göras kortare. Banans längd är ungefär 780 kilometer lång varav cirka 175 kilometer är fördelade på 19 specialsträckor under tre etapper med tre nattuppehåll.
Nytt för i år är att åldersgränsen för bilar höjts till 1990 och Midnattssolsrallyt är en av deltävlingarna i Riksmästerskapet (RM) för historiska rallybilar.

För utlandsregistrerade historiska rallybilar har det i år dessutom blivit betydligt enklare att delta. I korthet räcker det att bilen uppfyller det egna landets nationella regler för historiskt tävlande, till exempel ett engelskt MSA godkännande.
Midnattssolsrallyt körs traditionsenligt i två huvudklasser: Historic, där gäller det att köra så fort som möjligt från start till mål, och Regularity, där de tävlande ska köra sträckorna på en förutbestämd idealtid.

Anmälan till årets tävling är öppen till och med söndagen den 1 maj klockan 18.00.

Eller gå in på vår hemsida: www.midnattssolsrallyt.com

16-03-16 Svenska Rallycupen tar plats på Elmia i Påsk
Ford Sverige går in som partner till Svenska Rallycupen och tar plats på Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i Påsk.

Tiden närmar sig med rask takt inför Bilsport Performance & Custom Motor Show, och vi kan nu släppa nyheten att det blir Ford Sverige som tar med sin nya Fiesta R2T till årets monter.

Då är det även officiellt att Svenska Rallycupen får en ny stor partner för 2016, när Ford Sverige tar ett steg till i sin rallysatsning med sin nya Fiesta R2T att nå ut till den svenska rallysporten. Givetvis är SM fokus för Ford och deras Fiesta-satsning, men de kommer att åka mycket mera tävlingar och där är Svenska Rallycupens tävlingar ett bra komplement och skyltfönster.

Ytterligare som partner till cupen, har vi PPE/Yokohama som vi åter hälsar välkomna till Svenska Rallycupen och för 2016 års säsong.

Från cuporganisationen är vi klart positiva att knyta två seriösa och aktiva kända bilsportföretag till Svenska Rallycupen 2016.

Kom och träffa oss på Elmia i påsk, monter B02:66, kolla in Fords rally-Fiesta och prata svensk rallysport/Svenska Rallycupen.

Officiell webbsida: www.svenskarallycupen.se
Facebook: www.facebook.com/svenskarallycupen

16-03-15 Överlägsna vinnare i 1300 Rallycup
Årets andra deltävling i 1300 rallycup samt den tredje i den speciella 1300 Vintercupen var Lima MS klassiska LBC-ruschen. Nu firade man 40-årsjubileum.
Banan innehöll fem stycken specialsträckor om nära nio mil. Dessutom med ett alldeles perfekt underlag av salsgolvsslät isväg kantade av meterhöga snövallar. En absolut våt dröm för en rallyförare.

Som ledare i båda cuptabellerna gick cupens ambassadörpar Ola Strömberg/Brittmarie Ålund ut med fullt självförtroende efter vinterns framgångar. Därefter följde ett helt koppel likadana bilar i den ordning de låg i cuptabellen. Dessutom med några nytillkomna längst bak. Det unika är att den för sex-sju år sen nästan helt avsomnade cupen nu växt till rekordstorlek. Hela tjugo ekipage kom till start i detta mycket populära rally.

Vid Servicen efter SS1 så hade supersäkra paret Jan-Erik Eriksson/Magnus Nilsson tagit ledningen före juniorerna Marcus Morén/Robin Hallman. Var hade veteranen Strömberg tagit vägen då? Jo två! Rejäla avåkningar gjorde att han och co-driver Brittmarie både hade fått tagit hjälp av publiken samt senare använt snöskyfflarna i tjugotalet minuter. De dök så småningom upp vid servicen med snöfylld front på sin Urzula.

Tio i topp efter SS1:
Jan-Erik Eriksson 9:27,3
Marcus Morén - 8,6
Thobias Wahlström -14,6
Hampus Böe -15,4
Joakim Rydin -15,9
Daniel Eriksson -20,7
Mattias Lagström -21,6
Christian Granfors -26,1
Simon Pettersson -26,4
Joakim Hiljeström -38,6

Sedan var det dags för ytterligare två sträckor. 1300 rallycup har ett unikt poängsystem som gör att man blir motiverad av att fortsätta även efter ett missöde. Det finns nämligen alltid separata SS-poäng att köra om. Det samt de fantastiska vägarna avgjorde definitivt att paret Strömberg/Ålund valde att fortsätta ett annars hopplöst läge. De satte snabbaste tiden på båda sträckorna och samlade värdefulla poäng. Tre ekipage fick kasta in handduken på SS2 pga motorproblem. Det var Daniel Eriksson, Mattias Lagström och Johan Bengtsson med codrivers. Flera ekipage fick känna på snövallarna. Däribland snabba Marcus och Robin som förlorade halva timmen på SS3. Men självklart fortsatte även de i sin jakt på poäng.

Ställningen i topp efter tre körda sträckor var oförändrat Jan-Erik och ”Mange” i ledning. Nu följda av Rydin/Simensen.

Topp tio efter SS3:
Jan-Erik Eriksson 30:20,9
Joakim Rydin -26,4
Christian Granfors -29,6
Hampus Böe -38,2
Joakim Hiljeström -47,5
Jimmy Kujanpää -51,5
Thobias Wahlström -52,6
Kenneth Rikardsen -1:00,2
Simon Pettersson -1:12,1
Krister Morén -1:41,5

SS4 startade på mycket bred landsväg som vissa tävlande tycker är i snabbaste laget åtminstone i början. Men i cupen var det inte många klagomål. Troligen därför att de små bilarna inte orkar komma upp i några högre farter utan här gäller det verkligen att få med sig den fart man fått upp runt de snabba svängarna. En konst som är mycket lärorik. Ola och Brittmarie satte riktmärket och lika säkert var det JanE som var närmast efter. Placeringen efter Jan-Erik var det riktig huggsexa om. Ingen av teamen Rydin, Granfors, Böe, Hiljeström, Kujanpää och Wahlström tänkte ge sig.
När alla kommit ur skogen mer eller mindre omtumlade så ledde självklart Team JanE med 43,9 sekunder före Rydin, Granfors ytterligare 2,2 sek efter. Men det var inte över ännu. Efter sista servicen skulle så 2,5 mil långa SS5 avgöras.
Med hjälp av oanvända snövallar med sitt startnummer ett så kunde Team BlästerMäster ta sig igenom med ytterligare en sträckvinst, straxt följd av JanE/Magnus.Trea där blev starkt körande Jimmy Kujanpää som nu fått bort värsta rattrosten och hade satt allt på ett kort. Genom att Joakim Rydin skottade snö här tillsammans med ett gäng andra Sukkor i en ökänd högerkurva (Snövallen var kvar när Ola kom, men inte efter att han hade passerat). I Granfors fall var det ett trilskande växelreglage som orsakade tidstappet och placeringen. I övriga fall var det nog snödrivorna eller kanske avsaknaden av dessa.

Slutsegern alltså till teamet Eriksson/Nilsson med dryga minuten till Södertörns Kujanpää/Marions. På köpet blev det segerpokal i B-klassen för de sistnämnda.
”Vi körde tävlingen utan att vara nära snövallarna, dem är vi rädda för” sa Jan-Erik efter målgången.

Slutställning LBC-ruschen 1300 Rallycup:
Jan-Erik Eriksson/Magnus Nilsson 55:40,8
Jimmy Kujanpää/Anna Marions -1:17,5
Christian Granfors/Henrik Lund -1:27,8
Thobias Wahlström/Magnus Johansson -1:31,8
Joacim Rydin/Magnus Simensen -1:45,4
Hampus Böe/Markus Böe -2:01,3
Kenneth Rikardsen/Thomas Binbach -2:15,2
Joakim Hiljeström/Peter Wester -3:33,3
Simon Pettersson/Millan Kilman -3:35,8
Robin Norling/Mattias Sundström -4:04,9
Rolf Andersson/Göran Adolfsson -6:41,5
Krister Moren/Ronnie Maxe -8:52,7
Ola Strömberg/Brittmarie Ålund -19:26,3
Marcus Morén/Robin Hallman -24:20,5
Frans Harrén Söderbäck/Patrik Johansson

Bästa C-förare blev trots allt Krister Morén/Ronnie Maxe.
Bästa Junior Jimmy Kujanpää före Hampus Böe.
Vi fanns även representerade bland ungdomsrallyåkarna där Pontus Florin/Björn Andersson tog en fin tredjeplats med sin fina Mk1:a.

I totala 1300 rallycuptabellen gick nu Jan-Erik och Magnus upp till ledning före Strömberg/Ålund. I den ordningen kommer de alltså starta när första sommartävlingen tar vid nere i Zabrarallyt Nybro om bara drygt en månad.

Vintercupen vanns mycket knappt av Ola och Brittmarie före Jan-Erik och Magnus. Trea blev Christian Granfors/Henrik Lund. Det kan Ola tacka det unika poängsystemet för och att de lyckades ta de nödvändiga sträcksegrarna efter sina avåkningar.

Mer info och tabeller på: www.1300rallycup.se
16-03-12 Jari Saarinen vann 40:e LBC-Ruschen!
Då var den 40:e LBC-Ruschen som arrangerades av Lima MS avklarad! Tävlingen kördes på de mest lovordade vägarna någonsin och bjöd på höga snövallar och fin isbotten.

Jari Saarinen och Göran fornander, SMK Kvarnvingarna, vann med segernarginlen 19 före Mats Jonsson och Johnny Johansson, Forshaga MK. Trea blev SMK Hälsinges Niklas Hägg och Christer Carlsson, 35,8 sekunder bakom vinnaren.

Johan Kristoffersson och Patrik Barth slog till med snabbaste tid på SS1, sex sekunder före Mats Jonsson. Dessvärre snurrade de på SS2 och tappade två minuter och rasade därmed i totala resultatlistan. De Körde dock upp sig och slutade som segrare i klassen B-förare 2wd och på en sjundeplats totalt.

Vinanre i den tvåhjulsdrivna klassen blev Daniel Röjsen och Niklas Edvardsson, SMK Dala Falun, 5,8 sekunder före hemmaåkaren Andreas och Birgitta Levin. På tredje plats kom MK Rattens Andreas Persson med den inlånade och rutinerade kartläsaren Björn Nilsson.

Arne Rådström hade sin sponsor Henning Greek i högerstolen och de vann klassen A-förare Appendix K -81. B-Föraren i 2 wd, Stefan Olsson och Emelie Olsson Lima MS, blev tvåa i klassen.

I sammband med LBC-Ruschen delades stipendium ut i Allan Levi och Fredrik Hallessons Minnesfond. Det gick till Victor Jensen Algeblad och Viktor Thång!

Resultat: http://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=836
Mer info hittar du på Lima MS: http://www.limams.com/
16-03-11 Teamförstärkning med spetskompetens
Team Emil Bergkvist Motor förstärks nu ytterligare genom att Henrik Appelskog tar plats i teamet för att bidra med sin erfarenhet och expertis. Henrik Appelskog har mångårig erfarenhet som co-driver från framförallt SM-tävlingar med flertalet förare. Han har en personlighet och kompetens som kommer komma väl till pass för att ytterligare förstärka samarbetet i bilen mellan Emil och Joakim.
”Vi är mycket nöjda med att Henrik vill vara med i vårt team och jag ser mycket fram emot att få ta del av hans erfarenheter för att vi ska kunna stärka mitt och Emils samarbete i bilen.” uttrycker Joakim Sjöberg som vill klargöra att förstärkningen inte är en följd av något samarbetsproblem honom och Emil emellan. ”Samarbetet mellan mig och Emil har hittills fungerat jättebra men vi är båda medvetna om att vi måste ständigt förbättra oss för att nå våra mål.

Henrik ser även han fram emot att kliva in i ett team med stora framtidsutsikter. ”Jag blev mycket smickrad när jag fick frågan om att kliva in i Emils team då jag ser honom som Sveriges största löfte inom rallysporten. För egen del ser jag möjligheten att få vara med på en spännande resa och få vara med i en internationell satsning med allt vad det innebär. Det är det steget som saknats i min co-driverkarriär och det ska bli mycket intressant.”

Även Emil själv är glad över tillskottet och ser även andra fördelar med Henrik i teamet. ”Alla i vårt team arbetar hela tiden med att göra allt vi gör ständigt lite bättre. Ska vi bli bäst i världen måste vi göra så. Det duger inte att nöja sig med den förmåga vi besitter, den måste alltid utvecklas. Samma sak gäller samarbetet mellan mig och Joakim, det är kritisk för att kunna åka fort och vi har hittills utvecklat det genom att vi två arbetat tillsammans. Nu tar vi ytterligare hjälp för att nå ett steg högre. Vi lärde oss också en sak i Rally Sweden, vi behöver en dedikerad back-up för högerstolen och genom att Henrik alltid kommer finnas vid vår sida i vårt arbete känns det tryggt att veta att det finns ett alternativ om Joakim av någon anledning inte kan ta sin plats bredvid mig någon gång.”
16-03-10 Nytt samarbete mellan SSR och Sydsvenska Rallycupen SSRC
Då det blev känt att deltävling tre i Sydsvenska Rallycupen Ljungbys Midsommardansen ställs in blev det högsta prioritet för cupledningen med Anders Martinsson i spetsen att fylla ut det långa uppehållet mellan deltävling två SilverKongen och deltävling fyra Dackefejden.

Det kan nu med stor glädje göras känt att Sydsvenska Rallycupen kommer att delta under lördagsetappen av South Swedish Rally och då under det nygamla namnet Sydrallyt och blir då deltävling tre i SSRC 2016.
- Det känns rätt att hjälpa SSRC med en deltävling när nu Ljungbys tävling försvinner ur kalendern. SSR blir med detta en större tävling och befäster sin ställning som Sveriges största grusrally, enligt ordföranden Lars Mattsson.
- Det blir en fantastisk deltävling för cupen och det känns att vi erbjuds att få det utrymmet och den uppmärksamhet som vi vill ha i SSR, säger Anders Martinsson.
-Vi gör om poängräkningen i cupen för denna tävling. För de som kör cupen och vill prova en SM -tävling kommer det att finnas en valmöjlighet i det poängsystem som publiceras på hemsidan inom kort. Enda förutsättningen för att köra SSR och tillgodogöra sig poäng i SSRC är att man startat i någon av de två första tävlingarna i cupen, Simrishamsnmixen eller Silverkongen, avslutar Anders Martinsson

Helt uppdaterade regler, poängberäkningar och prispottslistorna finns publicerade på hemsidan www.ssrc.se samt på Facebook, sök på ssrc.

Varmt välkomna till Sydsvenska Rallycupen 2016.
16-03-10 Ang. Rally Grp H / Nat Spec & framtid
Officiellt meddelande från Rallyutskottet. Uppsägning av reglemente för Grp H och Nationell special Ovanstående reglementen upphör att gälla 1 januari 2018

Nytt nationellt reglemente för trimmade bilar.
Ett nytt reglemente/reglementen som ersätter Grp H och Nationell special skall gälla från 1 januari 2018.

RU tillsätter en projektgrupp bestående av Johan Garli, projektledare samt en representant ur Tekniska kommittén samt 2-3 SGA Rally.
Tidplanen nedan är preliminär förutom slutdatum 1 jan 2018.
Slutlig tidplan fastställs efter SGA mötet 19-20 mars 2016.
reliminär tidplan:

Första remissutgåva utsänds till distrikten 1 juni 2016.
Remissvar in från distrikten 1 sep 2016.
Remiss två utsänds till distrikten 1 nov 2016.

Remissvar in från distrikten 1 jan 2017.
Slutligt förslag föreläggs förbundsstyrelsen för beslut 1 mars 2017.
Fastställt reglemente publiceras på Officiella meddelanden 15 mars 2017.
Första år i treårsperioden är 2018.

Handlingsregler för projektgruppen:
1. Bilar som är klassade i nuvarande Grp H och Nationell special skall utan tvingande modifiering kunna fortsätta tävla i den eller de nationella klasser som gäller från och med 1 jan 2018.
2. Reglementet skall medge moderna bilar i bilklassen/bilklasserna.
3. Reglementet skall vara enklare.
4. Reglementet skall vara friare.
5. Reglementet skall inte vara medvetet kostnadsdrivande.
6. Reglementet skall kvalitetssäkras mot Transportstyrelsen.

http://sbf.se/Nyheter/Officiellt/AngRallyGrpHNatSpecframtid/
16-03-11 Svenska RallyCupen startar i Karlstad och syns på Elmia
Då är kalendern spikad, där det blir Karlstad och Rally Biltema som inleder 2016-års säsong för Svenska RallyCupen.

En lättare revidering av årets tävlingsschema blev det när Motala fick kasta in handduken. Nu blir det sex taggade arrangörer och fina arrangemang på årets rallymeny. En lättare förrätt är att cupen åter syns på Bilsport Performance & Custom Motor Show under påskhelgen den 25-28:e mars. En bilsportmässa som årligen lockar över 70.000 besökare under fyra intensiva dagar.

Lika som förra året kommer vi att få möjligheten att tävla ut entrébiljetter, så håll ögonen öppna på vår Facebook-sida inom kort.

Kanske kommer vi också behöva en utställningsbil till vår monter på mässan, även där - ha koll på vår Facebook-sida!

Väl mött på Elmia i Påsk och senare under året på en frän rallyväg nära dig!

Kalender Svenska RallyCupen 2016:
4 juni - Rally Biltema, Karlstad.
2 juli - Bilcenter/Gästabudstrofén, Nyköping.
30 juli - Kullingtrofén, Herrljunga.
27 Aug. - Gruvrundan, Åtvidaberg.
17 Sep. - Kolsvarundan, Kolsva.
29 Okt. - Elektrikerna/Marknadsnatta, Skänninge.

Officiell webbsida: www.svenskarallycupen.se
Facebook: www.facebook.com/svenskarallycupen
16-03-09 LBC-ruschen väntar för Rådström motorsport
Lördagen den 12 Mars klockan 10.00 går starten i årets LBC-ruschen som arrageras av Lima MS. Dennis Rådström med Co-driver Filip Wernefur satsar vidare och känner sig mer och mer bekväma tillsammans och med bilen! Efter en andraplats förra helgen i Norska mästerskapstävlingen Numedalsrallyt är juniorerna taggade för ännu en framgång i LBC-ruschen. De kommer till start i sin blå/gula Volvo 940 i klassen Volvo Original Cup.

Arne Rådström och Co-driver Thomas Nilsson imponerade stort i Vännäs Plåt Rallyt som gick för några veckor sen, där slutade de fyra totalt och som snabbaste tvåhjulsdrivna bil. De svävar lite på moln efter att ett spektakulärt filmklipp från tävlingen spridits på internet och setts av över en halvmiljon tittare. I helgens tävling byter Arne kartläsare, en samarbetspartner ska få ta plats bredvid Arne i hans Volvo 242. Som alltid siktar Arne att vara högst upp på pallen efter sista sträckan på lördag.

» Se klippet på FB

16-03-09 Fryksdalens MK har ny hemsideadress och hemsida
Fryksdalens MK har fått ny hemsida och ny webadress. Du hittar klubben på http://www.fryksdalensmk.se/
16-03-08 195 startande - Äntligen dags för det LBC-Ruschen i Lima!
Lördagen den 12 mars klockan 10.00 går starten av årets upplaga av LBC-Ruschen från Ungärdeskola. Då ska det 195-ekipage stora startfältet ta sig an fem sträckor för att sedan återvända till Ungärdeskolan för målgång cirka 14:27.

Som favoriter bland A-förarna i 4WD-gänget får man räkna Mats Jonsson, Forshaga MC, Martin Berglund, SMK Gävle och Jari Saarinen, MSK Kvarnvingarna. Men de kommer att få se upp med den nye B-föraren Johan Kristoffersson, MK Team Westom. Han har blivit varm i kläderna efter Rally Sweden och Numedalsrallyt i Norge.

I den tvåhjulsdrivna trimmade klassen för A-förare är det 26 deltagare som kommer att slåss om segern. Hemmahoppet Andreas Levin, Lima MS tillsammans med Daniel Röjsen, SMK Dala Falun Samt Pelle Wilén, Strängnäs AMS får nog stå för favoritskapet i klassen.

Anmälda: http://www.raceconsulting.se/lbc-rushen-123/
Mer info hittar du på Lima MS: http://www.limams.com/

16-03-08 Förändringar i Rallyutskottet
Redan efter några månader konstaterar förbundsstyrelsen att samarbetet och förtroendet i det nya utskottet inte fungerar. Ordförande Lars Servin har med omedelbar verkan avsagt sig uppdraget p.g.a interna samarbetssvårigheter inom utskottet. Förbundsstyrelsen har beslutat entlediga ledamöterna Jörgen Joons och Torbjörn Knutsson.

Förbundsstyrelsen uppdrog till Urban Wahlberg och Daniel Nyman (teknik) tillsvidare att leda det fortsatta utskottsarbetet tillsammans med ledamöter Johan Garli, Ida Lidebjer och Håkan Johansson (adj). Styrelsen och valberedningen har igångsatt arbetet att hitta nya kandidater till uppdragen i rallyutskottet.

http://iof1.idrottonline.se/SvenskaBilsportforbundet/Nyheter/Officiellt/AvseendeRallyutskottet/
16-03-08 Åhlin fick till en drömstart i Brittiska Rally Mästerskapet
Fredrik Åhlin slutade tvåa i första deltävlingen av det Brittiska rallymästerskapet 2016.
Fredrik Åhlin och hans kartläsare Morten Abrahamsen kom till premiären för det Brittiska rallymästerskapet med hög förväntan, men visste att de skulle möta hårt motstånd.

Teamet kom till start med ett starkt självförtroende efter framfarten i Rally Sweden, men hur skulle de stå sig mot konkurrenterna i premiärtävlingen Mid Wales Stages?
"Vi visste att Elfyn Evans, som vann Rally Sweden i sin klass och dessutom har mycket bilkörning med sig från en full säsong i stora kungaklassen WRC förra året, skulle komma att bli en tuff utmaning för oss, sen har man alltid de lokala matadorerna som man inte har en aning om" berättar Fredrik.

Första etappen startade på lördag kväll med två sträckor i mörker. Den första sträckan och rallyts längsta med 26 km kördes på klassiska Sweet Lamb.
"Vi visste att det skulle bli tufft att utmana Elfyn på hans bakgård där de flesta sträckorna kördes, och Sweet Lamb är dessutom hans favoritsträcka, så att bli tvåa bakom honom kändes ändå rätt okej" fortsätter Fredrik, som redan på nästa sträcka tog sin första sträckseger.
"Det kändes riktigt bra och jag kan lova att jag sov gott den natten" sa en belåten Fredrik efter första dagens tävlande.
Söndagen började också på ett strålande sätt. Fredrik och Morten vann de två första sträckorna och gick upp i totalledning inför lunchuppehållet.
"Vi är självklart jätteglada och mer än nöjda men vi är också realistiska, vi kör på Elfyns hemmaplan och på hans favoritsträcka igen direkt efter lunch och det kommer bli mer än tufft för oss" berättade Fredrik.

Det visade sig rätt, Elfyn tog i och satte bästa tid och med bara en sträcka kvar beslöt sig Fredrik och Morten sig för att bara bevaka sin andra plats i rallyt.

Fredrik och Elfyn stod i en klass för sig, trea totalt kom Tom Cave.
"Vi är självklart supernöjda men har man varit uppe i totalledningen så känns det ändå lite surt. Man vill ju vinna! Men vi tänker i första hand på hela mästerskapet och kommer att fortsätta köra med insidan av skallen och inte satsa allt på ett kort. Många sträckor återstår innan mästerskapet är över" avslutar Fredrik.

Nästa deltävling är Circuit of Irland den 8-9 april, årets första asfaltsrally - som blir nästa utmaning för team CA1 Sport och Fredrik och Morten.

Resultat Mid Wales Stages
1. Elfyn Evans / Parry Craig 1.08.14,3
2. Fredrik Åhlin / Morten Abrahamsen 1.08.31,4
3. Tom Cave / Morgan James 1.09.41,1
16-03-08 Swedish rally ace Emil Bergkvist and V&V Sport Management concluded management deal
21 year old up and coming Swedish rally sensation Emil Bergkvist has taken the next step in his career by signing a long term management contract with V&V Sport Management.

Emil Bergvist won the European Jr Rally Championship title last year and the Opel Adam Cup 2014. His winning rate from over 90 driven rallies is remarkable – way over 50%! 2016 Emil plans to drive the WRC2 championship with a Citroen DS3 R5 car. His debut rally with the Citroen DS3 R5 was in Rally Sweden where he finished 7th in WRC2 despite he and his co-driver Joakim Sjöberg being sick and having a fever.
''It feels great to be a part of V&V Sport Management. They are managing some big names and it feels great that I can now join the V&V stable. This is a step we has to take in order to follow our dream to the top of rallying world. I´m really looking forward to start the season and our partnership'', says Emil Bergkvist.
“We have watched Emil’s driving for a couple of years now. It goes without saying that Emil is one of the biggest future stars in the rallying world. His natural speed, consistent driving and attitude to work even harder is something that you find rarely in the same person. We are really happy to work with Emil and Joakim and are looking forward to making a great future together with them”, say V&V’s management partners Kim and Atte.

V&V Sport Management is a driver management agency acting at the highest level of motorsport. The two Vs in question being Kim Vatanen and Atte Varsta. V&V has worked over the years with several top level rally and rallycross drivers including Sebastien Ogier, Hayden Paddon, Toomas “Topi” Heikkinen, Craig Breen and many more.
16-03-07 1300 Rallycup, Populärare än någonsin!
Deltävling nr 3 final i vintercupen och deltävling 2 i den totala cupen.
På lördag den 12:e mars är det återigen tävlingsdags för 1300 Rallycup. Lima MS står som värd för vinterns sista deltävling i vintercupen samt totalcupens andra deltävling.

LBC-Ruschen kommer att bjuda på fantastiskt fina vinterväger och erbjuder deltagarna hela 90 km SS fördelat på 5 st sträckor. Förmodligen så har vi inte sett ett sånt här stort startfält på över 10 år i 1300 Rallycup. Hela 20 bilar är anmälda! En del nya namn har dykt upp i anmälningslistan. Det är bilar som bytt ägare men också någon eller några som har dammats av och ska få se dagens ljus igen. Kul!

De populära och snabba 1300 bilarna går ut först i tävlingen och kör som vanligt på enhetsdäck med 4,5 mm utstick. Detta för att det ska bli så lika villkor som möjligt för alla cup deltagarna ute i skogen men också för att hålla ned kostnaderna.

Ola Strömberg leder vintercupen före Jan-Erik Eriksson och på tredje plats hittar vi junioren Simon Pettersson. I startlistan finner vi några intressanta namn som kommer att bjuda ledartrion på en hård fight. Tillbaks igen från andra platsen i Skutskär är MK Ramunders snabba MK1 åkare, Joacim Rydin. Juniortrion, Mattias Lagström, Hampus Böe och Marcus Morén kommer också att vilja ha ett ord med i leken.

I den totala cupen så är Strömberg i topp före ovannämnda Rydin och Christian Granfors från Eskilstuna MK. Krille hade oturen att få bryta senast med en trasig kulbult, så han är säkert fulladdad med revanschlusta.

Med stor spännings så ser vi framemot lördagseftermiddagen då slutresultatet i Lima presenteras. Kommer Strömberg att klara av pressen från alla gasglada utmanare?
16-03-07 Åhlin gives CA1 Sport a magnificent British Rally Championship start with second on the Mid Wales Stages
Fredrik Åhlin got CA1 Sport’s MSA British Rally Championship campaign off to a magnificent start when he finished second on the Mid Wales Stages (March 5-6) in a Ford Fiesta R5.

Co-driven by Morton Abrahamsen, the 24-year old Swedish driver enjoyed a close head-to-head battle with Elfyn Evans for victory, as Åhlin and the local Welshman were the only drivers to record fastest stage times (three each) and lead the event. Åhlin, who eventually finished as top overseas pilot, never put a foot wrong as he set top three fastest times on all six gravel stages, eventually finishing just 17.1 seconds behind Evans after 68 miles of competition.

David Bogie finished fourth in his first major event in his new CA1 Sport- run ŠKODA Fabia R5. The changeable weather conditions, which included snow and ice on the Hafren, Sweet Lamb, Pike’s Peak and Myherin stages, made it a very tricky debut in a new car and with a new team. A time-consuming spin on SS3, where he had to make a 180 degree turn before continuing, cost the 28-year old Dumfries driver a podium position, although he and co-driver Kevin Rae responded with second fastest time on the next two stages as they increased their pace in the Oakbank Services-backed Fabia. Fourth might not have been the podium-finish Bogie was hoping for, but it was a strong points-scoring finish as the highest-placed Scottish driver gave the BRC as taste of what’s to come once he’s fully acclimatised to his Fabia R5.

Tarmac expert Alex Laffey was hoping a solid run on the Mid Wales Stages would give him valuable experience of driving on the loose. However, the 26-year old Carnoustie-born driver’s first gravel rally in five years ran into trouble when his Ford Fiesta R5 suffered a holed radiator on SS2. Unfortunately, damaged caused when the engine overheated prevented him and co-driver Andrew Roughead continuing any further.

Despite Laffey’s retirement, second and fourth with Åhlin and Bogie was a fantastic start to the Carlisle-based CA1 Sport’s BRC campaign – which is supported by Pirelli, Fuchs Oils and Speedline Corse.

Åhlin said: “We are very happy with second position, although of course you always want to win. We had a very clean run, with no moments whatsoever. We did not drive at one hundred per cent and we took no risks – we drove very smart and that paid dividends. For sure there is more speed to come. It was only myself and Elfyn [Evans] who had stage wins – we had three wins each, and the difference between us at the end was that he took a little bit more time out of me on his stage wins than I did on him. I think we exceeded people’s expectations and we have shown that if Elfyn wants to finish on the top step of the podium, then he will really have to fight for it!”

Bogie said: “If I can sum the Mid Wales Stages up in one word it would be challenging! It was a difficult start, with a sixteen mile stage in the dark, and with snow and ice on the road, and the event never got any easier after that, with changeable conditions throughout. We had a few spins on the ice that knocked our confidence a little, and fourth wasn’t the podium result that we were hoping for – but we still take away a lot of positives. We’ve learnt a lot about the Fabia R5 and we were able to increase our pace as the rally progressed, even in the tricky conditions. We know that next time we’ll be able to push the guys in front an awful lot more.”

Laffey said: “It was a very tough weekend for us. The first stage went very well, we went at our own pace and focused on getting through it cleanly as our goal was getting mileage under our belts. SS2 was closer to a full snow stage than a gravel stage, but it was going very well and the pace felt good. As we where going across the highest point of the stage we got caught out on a patch of snow, and the right side of the car slid into a soft snow pile. We continued as, at the time, it didn't seem like there was anything wrong. However, something in the snow must have poked a hole in the radiator and caused the car’s temperature to spike. We struggled back to service, stopping to fill the car up with water on multiple occasions, but the damage to the engine was already done and this meant we couldn’t continue. There were some positives to take away, as on the gravel sections I felt comfortable and was starting to get to grips with how the car moves around and the driving style you have to use on gravel; we just need more mileage. Looking ahead we have the first Tarmac round coming up and the Circuit of Ireland is an event I have wanted to do for a very long time. Tarmac has always been my preferred surface, so I’m looking forward to pushing on the surface I am familiar with and hopefully bring back a good result for myself and for the team.”

Martin Wilkinson, Head of CA1 Sport, said: “It’s been a very good start to our British Rally Championship campaign. A lot of people expected Elfyn Evans to walk away with the BRC this year, but Elfyn himself knows that Fredrik is very quick and the battles they’ve had together in WRC2 would continue in the BRC. Fredrik drove extremely well, never putting a foot wrong and has started his first BRC season with a big haul of points – plus he has his joker still to play. David also drove well and put up a good fight in his first major rally in a new car and with a new team. The changeable conditions, and the two stages in the dark, didn’t make learning a new car any easier, but his pace increased throughout and there are valuable points in the bag. All that bodes very well for the rest of the season. Alex was very unlucky to have retired so early, as the aim was to build up his gravel rally experience. He’ll bounce back stronger than ever when we’re on the Tarmac at the Circuit of Ireland.”

Round 2 of the MSA British Rally Championship is the Belfast-based Circuit of Ireland (April 8-9).
Mid Wales Stages - Top 10 finishers
1. Elfyn Evans/Craig Parry (Ford Fiesta R5)….1hr 08mins 14.3secs
2. Fredrik Åhlin/Morton Abrahamsen (Ford Fiesta R5)….+17.1s
3. Tom Cave/James Morgan (Ford Fiesta R5)….+1m26.8s
4. David Bogie/Kevin Rae (ŠKODA Fabia R5)….+1m42.8s
5. Euan Thorburn/Paul Beaton (Peugeot 208T16)….+2m43.0s
6. Josh Moffett/John Rowan(Ford Fiesta R5)….+3m32.5s
7. Matt Edwards/Will Rogers (Mitsubishi Lancer Evo IX)….+3m46.5s
8. Jonathan Greer/Kirsty Riddick (Citroën DS3 R5)….+4m00.4s
9. Keith Cronin/Mikie Galvin (Citroën DS3 R5)….+4m41.5s
10. Desi Henry/Liam Moynihan (ŠKODA Fabia R5)….+5m29.8s
16-03-06 Pallplats för Mattias Adielsson i Brittiska Juniormästerskapen
Vauxhall Motorsport Junior Rally Team föraren Mattias Adielsson från Göteborg tillsammans med kartläsaren Andreas Johansson från Kungsör tog tredjeplatsen i juniorklassen i den första deltävlingen av de Brittiska mästerskapen i rally. En säker körning på de mycket tuffa vägarna i rallyt Mid Wales Stages resulterade i en pallplats.
- Vägarna har varit mycket tuffa och krävande. Jag har inte upplevt så svåra vägar tidigare. Vi är mycket nöjda med att ta tredjeplatsen och att vi tog en sträckseger, säger Mattias Adielsson.

Tävlingen startade i lördags med två sträckor på kvällen. Adielsson började lite försiktigt men låg ändå på en fjärdeplats inför söndagen. På söndagen var det de fyra avslutande sträckorna på lika svåra vägar.
- Det kändes inte riktigt bra på de första sträckorna, jag hittade inte rätt med bilen och kunde inte riktigt lita på den. På servicen ändrade jag väldigt mycket inställningar och det gav resultat direkt då vi var snabbast på nästa sträcka. Sträcksegern följde vi upp med en andra plats på den sista sträckan så det känns riktigt skönt att kunna visa att vi har kapaciteten. Att komma på tredjeplats är bra, det här kommer att bli mycket bra under året, avslutar Mattias Adielsson.

Nästa tävling i Brittiska mästerskapen är första helgen i april då asfaltsrallyt Circuit of Ireland med start och mål i Belfast avgörs.

Resultat
1 Gus Greensmith 1:16:15.7
2 Sindre Furuseth 1:16:27.6
3 Mattias Adielsson 1:16:46.4

Vauxhall Motorsport Junior Rally Team www.vauxhallmotorsport.co.uk
Engelska Mästerskapet i Rally www.msabrc.com
16-03-03 Rally Live Podcast #9: Östersund Winter Rally 2016 & "Asfaltskungen" Mats Andersson
I denna veckas podcast ger vi dig ett fylligt sammandrag från helgens Östersund Winter Rally med segerintervjuer och analyser. Vi pratar även med "Asfaltskungen" Mats Andersson från Eslöv om sin nya satsning i en Opel Adam R2 mot Spanska WRC-Rallyt i höst.

https://soundcloud.com/rallyradion/9-ostersund-winter-rally-2016-mats-anderssons-opel-adam-r
16-03-02 Åhlin ser fram emot VM tempo i Brittiska Rally Mästerskapet
Fredrik Åhlin och kartläsaren Morten Abrahamsen ser med spänning fram emot årets satsning i det Brittiska Rally Mästerskapet (BRC) tillsammans med det välmeriterade teamet CA 1 Sport.
"Vi ser verkligen fram emot att få köra ett helt mästerskap och motståndet är verkligen på VM-nivå. Utmanande blir självklart de skiftande underlagen där asfalten kommer bli något att bita i" säger Fredrik med ett leende.

Rallylandslagsföraren Fredrik har fått fortsatt förtroende och support av Svenska Bilsportförbundet inför säsongen 2016.
"Det händer verkligen mycket positiva saker inom förbundet för oss aktiva, det senast landslagslägret i Spanien var verkligen ett lyft - riktigt roligt" berättar Fredrik.

Team CA 1 Sport drivs av Martin Wilkinson som tidigare var förste mekaniker på M-Sport till Colin McRae och självklart samlat på sig en gedigen erfarenhet med ett bra kontaktnät i England.
Martin Wilkinson säger om Fredrik; "Det finns inget tvivel om Fredriks kapacitet och fart - det bevisade han nu senast genom att tidigt ta ledningen i klassen WRC2 i Rally Sweden. Vi ser med spänning fram emot att få köra hela BRC tillsammans med Fredrik och Morten" avslutar Martin.
"Ett riktigt bra riktmärke för årets säsong i England kommer självklart Elfyn Evans att vara. Han körde hela förra årets VM-säsong i en fullblods-WRC. Jag vill ändå understryka en ödmjukhet i årets uppgift, vi har en stor utmaning men vi skall också ha kul" avslutar Fredrik, som startar första rallyt i det engelska mästerskapet, Mid Wales Stages, nu till helgen.

British Rally Championship 2016
5-6 Mars Mid Wales Stages (Grus)
8-9 April Circuit of Irland (Asfalt)
30/4-1/5 Pirelli Rally (Grus)
25 Juni RSAC Scottish Rally (Grus)
19-20 Aug Ulster Rally (Asfalt)
15-17 Sept Rally Isle of Man (Asfalt)

16-03-02 Första deltävlingen i Brittiska Mästerskapen för Mattias Adielsson
Till helgen är det dags för den första deltävlingen i Brittiska Mästerskapen för Vauxhall Motorsport Junior Rally Team föraren Mattias Adielsson från Göteborg. Mid Wales Stages startar på lördag kväll med två specialsträckor och avslutas under söndagen.
- Vi kör ett kortare test på torsdag för att bekanta oss med bilen och göra de sista inställningarna. Andreas och jag är mycket laddade och vi känner oss väl förberedda. Nu gäller det att bara släppa loss och fokusera på uppgiften, säger Mattias Adielsson.

Efter de inledande två sträckorna på lördagen skall sedan tävlingen avslutas på söndagen, då fyra specialsträckor står på programmet. Totalt kommer tävlingen avgöras på 11 mil specialsträckor. Underlaget är grus och vädret förväntas bli typiskt brittiskt med regn och dimma. Adielsson går ut som bil 28, först bland de 16 juniorer som är anmälda. Adielsson gjorde en imponerande avslutning i förra helgens deltävling av Rally-SM, på den sista sträckan var han snabbast och avgjorde klassen till sin fördel. Farten var rejält uppskruvad och nu gäller det att konservera formen.
- Jag vet inte hur högt tempot är i mästerskapet men jag tror säkert att vi måste ligga på samma nivå som i ERC för att kunna hänga med. Vi kör för att vinna mästerskapet, det är det som är vårt mål i år. Vi behöver inte vinna varje sträcka eller varje deltävling det viktiga är att vi i slutet på säsongen är överst i listan. Vi ska ta oss i mål och få med så mycket poäng som möjligt efter första deltävlingen, avslutar Mattias Adielsson.

Vauxhall Motorsport Junior Rally Team www.vauxhallmotorsport.co.uk
Engelska Mästerskapet i Rally www.msabrc.com
16-02-28 1300 Rallycup, Strömberg gick på knock direkt!
I lördags 27/2, körde 1300 Rallycup sin andra tävling för året. Den här gången var det Järbo Mk som var arrangör av Gestrikekannan.
Järbo MK hade gjort ett fantastiskt jobb och erbjöd de tävlande fina vintervägar med 3 st kanonsträckor. SS1/SS3 var samma sträcka och uppmätte hela 3mil.

Först ut i cupen på SS1 var Ola Strömberg och Brittmarie Ålund. De gjorde processen kort och utklassade de övriga ekipagen redan på första sträckan. Närmast var överraskande junioren Marcus Morén som tillsammans med Robin Hallman blev distanserad med 34 sekunder. Tyvärr så tvingades Marcus och Robin bryta efter SS1 med tekniskt fel på bilen. Tråkigt för grabbarna då de verkligen hade fått upp tempot. Tredje tid satt Jan-Erik Erikson/Magnus Nilsson 37 sekunder efter. Därefter följde juniorerna Hampus Böe och Mattias Lagström på exakt samma tid 51 sekunder bakom Ola.

När servicen var avklarad så rullade bilarna ut till SS2 som mätte drygt 1 mil. Det här var en mer krokig och teknisk sträcka mot den första. Jan-Erik var snabbast 15,4 sekunder före Böe som vaknat till ordentligt nu. Tredje tid av Ola ytterligare 6,4 efter. Här inne visade sig Ola & Bm lite mer mänskliga efter en sen inbromsning i ett vägbyte vänster där de blev fast i en snödriva, men med lite hjälp av några åskådare så löste det sig relativt snabbt. Fjärde tid till "Laggen" 26,7 upp till Jan-Erik.

Inför avslutande SS3 så hade det nu tajtat till sig i toppen. Nu skiljde det endast 15,2 sekunder mellan Jan-Erik och Ola och mellan juniorerna Böe och "Laggen" som fightades om tredje platsen var differensen 11.3 sekunder.

Efter fadäsen på SS2 så visade Ola igen att gammal är äldst. Han satte den snabbaste tiden på SS3, 12,4 sekunder före Jan-Erik. Med det så var toppstriden avgjord och återigen en triumf för Strömberg/Ålund. Vem skulle då ta tredjeplatsen efter dessa herrar? Juniorerna "Laggen" och Böe tog i så mycket de orkade och det skulle visa sig att "Laggen" var snabbast av de två på sista sträcken. Men nu hjälpte inte det då tidsskillnaden på sträckan endast var 2,4 sekunder till Laggens fördel. Totalt var Böe 8,7 sekunder före och tog en hand om den åtråvärda 3:e platsen. Riktigt kul att juniorerna tar för sig ordentligt i cupen.

I övrigt kan nämnas att unge Simon Petterson tillsammans med Millan Kilman hade en hård dust mot Krister Morén och Martin Morén om 5:e platsen, där till slut Simon drog det längsta strået med 7,0 sekunder tillgodo på Krister. Årsdebuterande Rolf Andersson med bisittare Göran Adolfsson slutade på en 7:e plats. Magnus Wessman och Naida Joelsson som är nya i cupen för i år tog sig även i mål denna deltävling och slutade 8:a.

Ulf Örnevik/Christer Berg fick tyvärr bryta med ett befarat växellådshaveri. Oturen grinade även riktigt illa åt Christian Granfors som tillsammans med sin co-driver Henrik Lund fick bryta redan på SS1 med en trasig kulbult. "Krille" och Henrik fick sedan vänta 7 timmar ute i skogen och i kylan innan de fick hjälp av sin service att komma därifrån. Tungt för Team Granfors som säkert hade tänkt försvara sin fina tredje plats från senaste deltävlingen i Skutskär.

Resultat: Totaltid:
1 Ola Strömberg 43:39,5
2 Jan-Erik Eriksson 44:07,1
3 Hampus Böe 44:48,8
4 Mattias Lagström 44:57,5
5 Simon Pettersson 46:48,3
6 Krister Morén 46:55,3
7 Rolf Andersson 49:33,8
8 Magnus Westman 50:33,2

Brutit
Marcus Morén
Ulf Örnevik
Christian Granfors

Nästa 1300 Rallycup tävling, 12/3 Lima MS.
16-02-28 Johan Kristoffersson tvåa i Numedalsrallyt
Rallycrossföraren Johan Kristoffersson fortsätter imponera även i rally. Ett par veckor efter debuten i Rally Sweden var han i helgen tillbaka i rallybilen för den norska mästerskapstävlingen Numedalsrallyt - där han slutade som stark tvåa totalt efter fyra av sju sträcksegrar.

I väntan på att World RX-säsongen ska starta passar 2015 års bronsmedaljör Johan Kristoffersson på att ladda upp med rallykörning som träning. Med flertalet pallplatser är det svårt att tro att han faktiskt gjorde sitt allra första rally för ett år sedan när han stod på Numedalsrallyts startlinje. Och under den gångna helgen var han tillbaka i det populära vinterrallyt som av många norska rallyentusiaster anses vara vinterns höjdpunkt. Precis som i Rally Sweden rattade Johan en Skoda Fabia Super 2000, nu med Veronica Engan i kartläsarstolen, och efter en imponerande insats i perfekta vinterförhållanden säkrade de andraplatsen - endast sju sekunder från segraren Anders Grøndal.
- En andraplats totalt var helt klart över förväntan och dessutom så nära seger! Nu när jag har gjort några tävlingar har jag märkt att noterna är a och o och i helgen skrev jag för första gången egna noter. Det funkade bra, men det går självklart att putsa på en hel del för att kunna åka ännu fortare. Fyra av sju möjliga sträcksegrar är jag också nöjd med så den känslan tar jag med mig framöver. Jag hoppas få till en start i Lima som avslutning och en sista chans att slipa formen innan rallycrossen drar igång, säger Johan.

LBC-Ruschen i Lima avgörs den 12 mars och VM-säsongen i rallycross börjar i maj, med första deltävlingen i Portugal.
16-02-25 Perfekta förhållanden i Vännäs till finalen i VOC Mekonomen Rallys VinterSerie
Vännäs Plåt Rallyt var åter med i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie och utgjorde också finaltävling i klassens VinterSerie. Omkring fem mil specialsträcka av absolut toppkvalitet utgjorde slagfältet som skulle släppa fram, för året, nya namn i toppen på resultatlistorna. I Elit A var det återigen Jämtland som tog hem segern nu i form av Mattias Nilsson. I den lägre Elitklassen, B-förarna, var det hemmaförare som visade vilket tempo som gällde medan Emil Andersson visade att segern i Torsby inte var en tillfällighet. 2015-års stora namn i juniorklassen, Elias Lundberg, besökte Vännäs och infriade alla förväntningar med en förtroendeingivande seger.

Vintern 2016 har inte skämt bort Rallysverige med perfekta förhållanden, men de tävlande i VOC Mekonomen Rallys serier skulle inte misströsta. Eventuellt långa resvägar betalades med en tävling där grus lyste med sin frånvaro ikapp med de gnistrande snövallarna. Med undantag för några km på större landsväg var till och med transportsträckorna en fröjd för vinterdäcken. Att Vännäs MK dessutom komponerat ihop en varierande och rolig tävling gjorde inte upplevelsen mindre angenäm

Det var verkligen de fantastiskt fina förhållandena som försnacket utlovade i Vännäs. Arrangörsstaben hade gjort ett otroligt arbete och jobbat fram ett rally som hade allt som finns av olika typer av väg i ett vinterrally. Allt från knixigt och svängigt över gupp och krön, till riktigt snabba sektioner på bred väg och varenda meter på fantastiskt bra och rättvist underlag. Eftersom arrangerande klubb den här gången är min egen hemmaklubb så vet jag också att lejonparten av detta otroliga jobb gjorts av en alldeles för liten grupp människor. Heder åt er, ingen nämnd - ingen glömd. Precis som överallt i landet så är tillgången på funktionärer en stor utmaning även i Vännäs MK, och en av rallysportens verkliga hot, säger klassansvarig Roger Fransson.

Mattias Nilsson snuvade förhandsfavoriter i A-klassen på segern
Segrande bland A-klassen och totalt i VOC Mekonomen Rally var Offerdals Mattias Nilsson. Det var dock ingen enkel resa från start till mål för Mattias då han utkämpade en sekundstrid med tvåan Pär Pålsson från Jämtlands MK. Med undantag från Kristoffer Karlsson från SMK Trollhättan var det norrländskt i topp fem och det skulle visa sig att de perfekta vinterförhållandena förmodligen gynnade de, med underlaget, mer erfarna förarna.

Tipset i högsta elitklassen sprack den här gången. Nibbe körde av ordentligt redan på sträcka tre, Kim Nilsson bemästrade inte fullt ut de riktiga vintervägarna i Vännäs, helt förståeligt och likaledes ursäktligt då det var första gången i livet som han provade på det här. Vägarna i Vännäs såg väsentligt annorlunda ut än de gjorde i Torsby där Kim gjorde sin vinterrallypremiär för bara en månad sedan. Pånyttfödde Per Pålsson levererade däremot fullt ut och slutade tvåa, likaså Kristoffer Karlsson på tredje plats. Ett av min wildcards Martin Eriksson skötte sig snyggt med en fjärde plats. Lasse Johansson förlorade treans växel tidigt i rallyt men fajtade sig ändå fram till en femteplats. Men, allra snabbast den här dagen var faktiskt en av de skrällar som jag varande för, Mattias Nilsson från Offerdal, en förare som klassansvarig inte riktigt hade koll på. Allt vinna i det här sällskapet är en bedrift och vi lyfter på kepsen (alt. Pälsmössan red.anm.) för Mattias härliga framfart.

Tävlingen tillåter också summering av klassens VinterSerie och det är Pär Pålsson som kommer få motta den största pokalen vid prisutdelningen i Örebro på höstkanten. Sällskap på scen gör Kristoffer Karlsson och Kim Nilsson som tar hem andra respektive tredjeplatsen i serien. En säker tröst för Kim som inte var helt nöjd med sin leverans i Vännäs.

Hemmadominans i Elit-B
Simon Olsson och Daniel Jonsson är inga okända namn distriktet Övre Norra där de båda huserar med Vännäs MK som hemmaklubb. Båda är erkänt snabba vinterförare och de visade med besked det övriga startfältet att de nu hade kommit till grabbarnas hemmaplan med en seger för Simon och en andraplats för Daniel. Förhandstippade André Nygren kom inte riktigt till sin fulla potential under dagen men får för ovanlighetens skull resa hem med en pokal märkt med en trea. Topptrion lämnade också ett gap på 28 sekunder till det övriga, ack så kompetenta, fältet.

Inte heller i Elit B var mitt förhandstips något att bli rik på. Spiken, André Nygren visade att även han har mänskliga drag, hittade inte tempot den här dagen och slutade trea. Per Ström ryckte växellådan och hankade sig fram till en tionde plats. En av varningarna, unge Simon Olsson var däremot obeveklig på hemmavägarna och inkasserade ytterligare en seger i såväl SverigeSerie som VinterSerie, sin första i Elit B. Ytterligare en hemmaförare, Daniel Jonsson, slutade tvåa. Jättesnabba Daniel hade jag inte med i försnacket och det borde jag självklart ha haft om jag gjort hemläxan ordentligt.

Vinterserien tas hem av André Nygren med tämligen säker marginal. Trots växellådsras i Vännäs lyckas Per Ström ta bilen i mål och säkra andraplatsen följd av Daniel Torph.

Värt att notera är att VOC Mekonomen Rallys egen "Kubica", Andreas Liljeberg rullade. Igen! När han stannar kvar på vägen så går det fort, däremellan går det inte alls, precis som nämnde polack i F1 och WRC. Men den här gången gjorde Andreas en rullning av den minst sagt mer unika slaget: rullade ett helt varv, på vägen, landar på hjulen, slänger i ettan och kör omedelbart vidare, och förlorar i sammanhanget ynka 18 sekunder till klassvinnaren Simon Olsson på sträckan. Unikt! Dessutom med bilen i det närmaste helt oskadad. Dubbelt unikt! Fråga mig inte hur det gick till? Rullningen finns dokumenterad på incarfilm på Andreas Liljebergs facebook- och hemsida för den som inte tror mig i denna extremt osannolika historia.

Emil Andersson följde upp Torsby med seger igen
Även i Cupklassen skulle växellådor spela en avgörande roll. De annars, i det närmaste, skottsäkra Volvolådorna visade sig inte från sin bästa sida i Vännäs då en av förhandsfavoriterna, Dennis Rådström, fick se sina segerchanser försvinna med en rasad låda. Emil Andersson höll däremot ihop både körning och material och ledde tävlingen från start till mål och knep därmed sin andra seger i rad. Jagandes bakifrån var Ola Wördin och Emelie Axelsson. De båda skildes åt med mindre än två sekunder och Emelie visar att när hon får hela tävlingen att stämma så är hon verkligen att räkna med.

I Cupklassen stämde däremot tipset otroligt bra. Mitt hetaste förhandstips, Dennis Rådström sprack förvisso men även detta beroende på en rasad växellåda. Vad är det med Volvoväxellådor och Vännäs Plåt Rally? Men i övrigt var mitt tips på hur pallen skulle fördelas klockrent: Emil Andersson före Ola Wördin. Emelie Axelsson in på tredje plats och Patrik Fredriksson på fjärde. Emils seger tämligen komfortabel med nästan 16 sekunder till godo, desto tajtare mellan de tre övriga. Det skiljde bara 3,2 sekunder mellan andra och fjärde plats.

Återigen är det tight i Cupklassen och i Vinterserien skiljs de tre toppförarna åt av bara fyra poäng. Längsta strået dras av Emil Andersson med 79 poäng följd av Ola Wördin och Patrik Fredriksson på 77 respektive 75 poäng.

Gammal är äldst bland juniorerna
Elias Lundberg dominerade juniorklassen 2015 och då flera av de tilltänkta tävlingarna på hemmaplan töade bort tog Elias pappa Robert i kragen och åkte till Vännäs för att köra rally. Måhända ett faktum som konstaterades med viss uppgivenhet för konkurrenterna men då Elias räknar med körkort till våren torde hotet mot serieresultat vara av akademisk art. Elias höll sig borta från snövallar och nyttjande av skyfflar och körde sin vana trogen in på en tid som imponerar. Vad Fru Fortuna bär i sitt sköte för denne unge man torde vara av högsta intresse för rallyvärlden. Bakom Elias säkrade Linus Leander ytterligare en andraplats följd av hemmaföraren Maja Rönnkvist.

Även i juniorklassen var mitt förhandstips helt klockrent. Elias Lundberg vann mycket komfortabelt med Linus Leander på andra plats i sin tur med Maja Rönnkvist på behörigt avstånd. Men, värt att notera är att Linus faktiskt tog en sträckseger av Elias på vägen. Så även om Elias nu lämnar ungdomsklassen med ytterligare en seger till sviten av segrar för att klättra vidare i förarklasserna så kan inte Isac Nordström, bröderna Karlqvist med flera av klassens kommande hjältar som valde att hoppa över Vännästävlingen luta sig tillbaka. Linus Leander har helt andra planer och tar nu en stabil ledning totalt i ungdomsklassen inför sommarsäsongen.

Med segern i Vännäs så säkrade Linus Leander också segern i VinterSeriens juniorklass. Isac Nordström slutar tvåa före Andreas Karlqvist på samma poäng som broder Marcus Karlqvist på fjärde plats.

VOC Mekonomen Rally lägger nu vintern 2016 till handlingarna och detta med ett djupt och välriktat bugande och tackande norrut till Vännäs MK. Perfekta förhållanden, fantastiskt mottagande och roliga sträckor är väl allt man kan önska sig från en arrangör av Sveriges tuffaste rallyserie!?

SverigeSerien övergår nu i sommarsäsong och med det inleds också VOC Mekonomen Rallys Sommarserie. 23:e april är datumet att lägga på minnet då klassen gästar av Kristianstads MK och Älmhults MK samarrangerade Silverkongen i landets motsatta ände. Väl mött tills dess.
16-02-25 Rally Live Podcast #8: Inför Östersund Winter Rally
I veckans avsnitt gör Sebastian och Per ett fullspäckat uppsnack inför helgens Östersund Winter Rally som sänds direkt i Rallyradion. De pratar även med Algot Öberg som gör sin första start för året i Otrimmat 4WD och Mattias Adielsson som kör tävlingen som uppladdning inför Brittiska Mästerskapet.

https://soundcloud.com/rallyradion/8-infor-ostersund-winter-rally-med-mattias-adielsson-algot-oberg
16-02-24 Tractive Winter Rally körs som planerat med vissa förändringar - förlängd anmälan!
SMK Dala avser att köra Tractive Winter Rally som planerat den 5 mars, med vissa förändringar. 1 SS på 14 km körs 2 gånger. För närvarande fin vinterväg med is i botten och snövallar.
Anmälningstiden förlängs till söndag kl. 18.00

/ SMK Dala Falun
16-02-23 1300 Rallycup, deltävling nr 2 i vintercupen
Nu på lördag den 27 februari så är det dags för 1300 Rallycup att köra sin andra vintercup deltävling, Gestrikekannan, som arrangeras av Järbo MK. Den milda vintern har ställt in flera av vintercupens tävlingar, men nu ser det äntligen ut som de varvvilliga 1300 bilarna och deras besättning skall få släppa loss.

Tävlingsledningen har löpande rapporterat med bilder på fina vintervägar och erbjuder de tävlande 65km SS fördelat på 3st sträckor.

Cupens egen ambassadör, Ola Strömberg, får titeln som förhandsfavorit efter att ha utklassat allt motstånd i den senaste cuptävlingen i Skutskär. Därefter har Ola och hans trogna bisittare, Brittmarie, tillbringat två helger i rad uppe i norr för att vässa formen ytterligare.

Det är troligtvis många som vill kriga ner Mr Strömberg. Fjolårets totalvinnare av 1300 cupen, Jan-Erik Eriksson, är en av utmanarna och han kommer att sälja sig dyrt har han utlovat. Även två friska juniorer, Mattias Lagström och Hampus Böe kommer inte att åka till Järbo för att "titta på" om vi fritt skall citera dessa duktiga unga rallytalanger.

Men det finns ett helt koppel av hungriga förare i 1300 cupen och som vanligt kommer de att ge järnet ute i skogen. Gästrikekannan blir en spännande tävling att se fram emot.

Totalt kommer 11 st Sukkor till start i Järbo.
16-02-19 Toppenbra vägar inför Råsjö race
6 mars körs Råsjö Race som arrangeras av SMK Hälsinge och man har åter fått fina vintervägar:
- "Vägarna är toppenbra med is i botten och riktiga snövallar inför Råsjö Race", säger Kjell, SMK Hälsinge.

Bilderna tagna 2016-02-19

Tryck för större bild! Tryck för större bild!
» Tryck för större bild! » Tryck för större bild!

16-02-18 Vännäs Plåt Rallyt final i VinterSerien i VOC Mekonomen Rally på fantastiskt fina vintervägar
Vännäs MK och Vännäs Plåt Rallyt är arenan för nästa deltävling i VOC Me-konomen Rallys SverigeSerie, en tävling som också är final i klassens Vin-terSerie. Förhållande kunde inte vara bättre. Vännäs MK, Roland "Mikro" Åström och hela staben kring honom har haft vädret helt på sin sida och har också gjort ett otroligt jobb med väghållningen. VOC Mekonomen Ral-lys tävlande bugar och tackar med att komma med hela 44 ekipage till start, en väldigt hög siffra för en vintertävling i Norra Norrland. Klassen utgör med detta faktiskt drygt 60% av hela startfältet. Fantastisk tävling och högklassig underhållning för publiken lovar vi redan nu.

Vinterrally och den märkliga vintern 2015/16 har varit en sorglig historia. Inställda tävlingar har varit en regel som fått alltför få undantag. Men, uppe i Övre Norra distriktet så har det snarare sett ut precis tvärtom. Förhållandena har varit i det närmaste perfekta för att skapa fina rallyvägar.

Det var så länge sedan som 2011 vi senast var på besök med vår SverigeSerie i Vännäs. Visserligen fanns Vännäs med i vårt seriesystem även i fjol men då bara som deltävling i VinterSerien, även då bjöd Vännäs på en riktigt fin tävling med isiga vägar och rejält med snö. Precis som vi vill ha det. I år blir det fullt pådrag från klassens sida. Tävlingen är både deltävling i SverigeSerie och final i VinterSerien, och vi kommer med sedvanligt stort startfält, berättar klassansvarige Roger Fransson.

Vem vinner Elit A?
Inför dubbeltävling i värmländska Torsby i januari så lyckades klassansvarig väldigt bra med sitt tips, trots att det var premiärtävling med flera uppklassade förare. Jag har nog rätt bra koll på klassen. Inför Torsby så lyfte jag Niklas "Nibbe" Nilsson, Kim Nilsson och garderade med Kent-Ola Björklund och Kristoffer Karlsson. Studerar vi slutligt resultat så var det mycket bra tips. Var egentligen bara Per "Pålle" Pålsson som jag inte hade med i resonemanget. Inför Vännäs så är det samma förare som är heta men jag vill komplettera kvartetten med Lasse "Pålacken" Johansson som har visat sin vanliga storform i DM-tävlingarna här uppe i norr.

Men det finns fler som vill och kan vara med i leken
Det blir intressant att se vad vildhjärnan Göran Ahlström tänker hitta på? Och hur snabb är Martin Eriksson från Stugun, ett namn som det var länge sedan vi såg i våra nationella serier. I startfältet finns också några namn som jag uppriktigt sagt inte har så god koll på, kan någon av dem skrälla?

Stenhårt favorittryck på André Nygren i Elit B
I den lägre Elitklassen så valde klassansvarig att spika André Nygren som vinnare i tipset inför Torsby, ett tips som gick hem fullt ut. Att André vann dubbelt på hemmaplan är nog ingen överraskning för någon, jag tror han vinner igen i Vännäs. Bakom André tippade jag Per Ström och det gick också hem till 100%, det tipset får också stå kvar. Faktiskt var Per Ström ännu närmare än jag hade trott, tog enskilda sträcksegrar, och han kommer att utmana igen i Vännäs.

Men det fanns även sådan som sprack i tipset inför Torsby
Det som jag sprack på senast var Andreas Liljeberg och detta av den enkla anledningen att han rullade redan första dagen i Torsby. Andreas kommer med lite andra förutsättningar, och målsättningar, till Vännäs. En planerad hårdsatsning med Jocke Sjöström, Emil Bergkvists CoDriver i högerstolen direkt från WRC2 i Rally Sweden sprack tyvärr. Jocke är fortfarande inte återhämtad från magåkomman som han drog på sig inför Svenska. Undrar om någon riktigt förstått vilken bragd Jocke (och Emil) gjorde i Rally Sweden, att notläsa samtidigt som man har värsta magsjukan, med en febersjuk Emil bakom ratton. Och sluta sjua i WRC2! Nu blir det en helt otränad storebror till Andreas som får hoppa in i Vännäs istället. Men det är fler som vill vara med och kriga även i Elit B.
Daniel Thorph har självklart inte tänkt att vika ner sig. Det blir också oerhört spännande att se vad unge Simon Olsson har tänkt att hitta på nu när han är på hemmaplan.

Toppseedade lågoddsare i Cupklassen
VOC Mekonomen Rallys C-förare är grogrunden för det framtida RallySverige, och har så varit i mer än 20 år. Den toppseedade trion Patrik Fredriksson, Ola Wördin och Emil Andersson är också heta tips för pallen i Vännäs Plåt Rallyt. Men, mitt hetaste tips blir ändå Dennis Rådström som vann första dagen hemma i Torsby men som sedan dråpligt krockade med en traktor på väg ut till andra dagens första sträcka. Jag tror han vinner i Vännäs.

Och några garderingar
Återigen vill jag utfärda en varning för klassens just nu klart snabbaste tjej, Emelie Axelsson. När hon håller sig på vägen så går det fort, riktigt fort. Det var min profetia inför Torsby och det är bara att konstatera att jag hade helt rätt i den förutsägelsen. Då gick det inte hela vägen, tara hon sig i mål i Vännäs så blir hon en tuff utmanare. En annan som ni ska hålla ögonen på är Robert Jacobsson, framemot slutet av rallyt i Torsby gick det riktigt fort för Robert.

Elias Lundberg storfavorit bland juniorerna
VOC Mekonomen Rallys juniorklass är en kristallkula för vem som blir framtidens svenska rallystjärnor. Klassledaren Linus Leander kommer att få det svettigt i Vännäs. Elias Lundberg kommer till start i en av sina sista tävlingar som junior, snart är det dags för körkort och då blir det Cupklassen och noter. Men det är på intet sätt avgjort på förhand. Linus imponerade nere i Torsby i januari. och kan absolut vinna även i Vännäs. Klasstvåan Isac Nordström kommer av okända skäl inte till start och med tunt startfält så är tredjeplatsen gjuten för hemmahoppet i juniorklassen Maja Rönnkvist, en tjej med rallypåbrå så det räcker och blir över.

Välkomna till Norrland, till Vännäs och till en riktig vinterrallytävling även ett år som 2016. På lördag klockan 11.00 rullar bilarna ut från start vid Medborgarhuset precis mitt i samhället.
16-02-18 Midnattssolsrallyt blir RM-deltävling
KAK Midnattssolsrallyt blir en av tre deltävlingar i årets Riksmästerskap för historiska rallybilar.
– En RM-status är positivt för rallyt, säger Lars Jonsson, Midnattssolsrallyt.

Riksmästerskapet för historiska rallybilar är så nära ett svenskt mästerskap man kan komma och i år blir Midnattssolsrallyt den andra av de tre deltävlingarna.
– Vi har länge arbetat med att höja statusen för Riksmästerskapet och att välja Midnattssolsrallyt är ett led i detta, säger Nils Bergquist, rallysamordnare i Historiska Utskottet på SBF.
– Från Midnattssolsrallyts sida ser vi enbart positivt på att tävlingen får RM-status i ett långsiktigt samarbete, säger Lars Jonsson.
Det innebär att alla svenska förare som kör Midnattssolsrallyt även deltar i RM för historiska rallybilar och får poäng efter RM:s poängtabell.

Deltävlingar i RM för historiska rallybilar 2016
Götenerundan 21/5
KAK Midnattssolsrallyt 29/6-2/7
Rally Uppsala 30/9-1/10

Mer om RM finns att läsa på SBF:s hemsida: http://web.sbf.se/regler/up/15/HRY_2016_RM_HRB.pdf

16-02-17 Voc Mekonomen Rally utvecklar sin hemsida för att ytterligare fördjupa sin kommunikation
Sedan några dagar tillbaka så har vi väckt liv i vår tämligen avsomnade BLOGG men nu med en förändrad funktionalitet. Från och med nu kommer bloggen att vara vårt notisfönster mot världen, referat från andra tävlingar där klassens tävlande deltagit men också annat matnyttigt kopplat till klassen. Just nu ligger tex flera bloggningar kopplade till individer med klassanknytning och deras espakader i Rally Sweden ute, liksom lite förhandsinformation om den serietävling vi kör till helgen och även en notis om Elias Lundberg, en av klasens framtida stjärnor och hans målvedvetna (och framgångsrika) satsning på simulatorträning.

Vi har samtidigt försett bloggen (dvs våra notiser) med en så kallad "feed", dvs en rullande rad med rubrikarna på de senaste bloggningarna på förstasidan under nyhetsrutorna. Där stoppar du rullningen på det man tycker verkar intressant med markören, och klicka för att komma in och läsa just denna notis.

I färdigutvecklad form kommer hela avdelningen NOTISER att kunna nås direkt från en egen knapp i navigationslisten högst upp på sidan.

http://www.vocmekonomenrally.com/

16-02-16 Mark och vägproblem för SMK Motala, Svenska RallyCupen den 14/5
SMK Motala som skulle inlett Svenska RallyCupen den 14:e maj får backa ur cupen 2016. T-Turen i Motala skulle inlett SRC 2016, nu blir det inte så då arrangören fått nej från militären att köra på Kvarns skjutfält som skulle varit stommen i deras tävling. Det skall nu vara militärverksamhet på fältet den helgen, så avslaget att köra är helt naturligt.

Arrangören har jobbat intensivt för att hitta flera alternativa vägar, och de flesta mark/väghållare är positiva, om det inte vore för det tidiga vårdatumet, där man nu inte ger sitt tillstånd.
SMK Motala tvingas därför backa ur som arrangör i SRC 2016. Från organisationen av Svenska RallyCupen skickar vi nu frågan till andra klubbar i mellansverige, är det någon som vill ta över datumet den 14 maj för en deltävling i SRC 2016?

Finns intresse så vill vi omgående ha in den intresseanmälan till info@svenskarallycupen.se

Kan vi inte hitta någon annan arrangör, kommer SRC 2016 att köras över 6 deltävlingar. Viss justering i cupregelverket kan då förekomma, där återkommer vi när ett definitivt beslut är taget.

Cup.org. Svenska RallyCupen
16-02-14 Rallytalangen från Uppland Pontus Åhman, nytt kontrakt i Tyskland samt uttagen till Juniorlandslaget Rally 2016
Upplands rallytalang Pontus Åhman har nu klart med AUDEX-teamet i Tyskland. Pontus har nu signerat kontraktet och kör 7 deltävlingar i Opel ADAM Cup. Pontus körde denna serie under 2015 och siktar på vinst 2016. Nytt för i år för Pontus del är att han representerar Svenska juniorlandslaget Rally i år.

Pontus förbereder sig nu med en testhelg den 20-21 februari för att känna på bilen och träffa teamet.

Opel Adam Cup är en enhetsserie i Tyskland som köres med enhetsbilar, en lite enklare version av Opel Adam R2. Samtliga bilar i denna klass är identiska med varandra vilket gör att samtliga förare deltar på samtliga villkor. Det är endast unga talanger som kör denna cup och ger den en massa erfarenhet.

Tävlingskalender för 2016;
04-05/03 Saarland-Pfalz Rallye. St. Wendel.
15-16/04 Hessen Rallye Vogelsberg. Schlitz.
06-07/05 Rallye Sulinger Land. Sulingen.
15-16/07 Thüringen Rallye. Pößneck.
19-21/08 Rally Deutschland. Tyskland.
30-01/09 Rallye Baden-Württemberg. Heidenheim.
21-22/10 3-Städte-Rallye. Kirchham.
16-02-11 Rally Live podcast #7: Inför Rally Sweden
I veckans avsnitt sammanfattar vi förra helgens Rally Bilmetro i Gävle. Vi ger dig också ett gediget uppsnack inför Rally Sweden och vi pratar med Fredrik Åhlin, segerkandidat i WRC2, vi pratar även med Fredrik Alsdal och Daniel Röjsel, som båda gör sin WRC-debut i helgen. Vi pratar även med Joakim Sjöberg, co-driver till Emil Bergkvist, som berättar mer om de rådande förhållandena efter reken.

https://soundcloud.com/rallyradion/7-infor-rally-sweden-med-fredrik-ahlin-daniel-rojsel-fredrik-alsdal-joakim-sjoberg
16-02-11 Bergslagsrallyt ställs in
Vädret tär hårt på våra rallyvägar. Även Bergslagsrallyt tvingas nu ställa in grund av väderleken.
16-02-10 Vännäs-Plåt Rallyt förlänger anmälan
Tävlingsledningen för Vännäs-Plåt Rallyt den 20 febr. har beslutat att förlänga anmälningstiden till söndag 14 febr. kl. 18
Anmälan till www.resultatservice.com
16-02-10 YA sprinten i Söderhamn ställs in
Tyvärr tvingas arrangören ställa in Rallysprinten den 21/2 p g av otjänlig väderlek. Banan består idag av grus, lera och asfalt som har tinat fram där det i lördags hade 1 dm isbana!
16-02-09 Dan Anderssons Minne tvingas ställa in
Blidvädret tar hårt på våra rallyvägar och Dan Anderssons Minne som skulle körts 20 februari tvingas nu kasta in handduken.
16-02-09 Rallyinfo KAK Midnattssolsrallyt 2016
Årets Midnattssolsrally bjuder på flera nyheter. Bland annat har årsmodellsgränsen för bilarna höjts till 1990 i Historic, och det kommer dessutom att finnas en öppen klass för utländska bilar.

Likt tidigare år har Midnattssolsrallyt både fullfartsklassen Historic och idealtidsklassen Regularity med klasserna Elite och Sport.
Midnattssolsrallyt körs den 29 juni till 2 juli och har Vimmerby som centralort.

midnattssolsrallyt.com

» MSR Rallyinfo pdf

16-02-08 Återbetalning Skogsrundan 2016
Ludvika MS - Skogsrundan 2016.
Återbetalning av startavgift.
För att kunna göra återbetalning av inbetald startavgift behöver du göra följande.
Skicka ett epostmeddelande till charles.rydberg@telia.com.

I detta meddelande anger du ditt namn och konto dit återbetalning skall göras och att det avser återbetalning för Skogsrundan 2016.

Alla frågor kring detta hänvisas till Ludvika MS.
http://www.ludvikams.com/
16-02-07 Råsjö Race tvingas ställa in
Ifredags fick vi in fina vinterbilder för Råsjö Race, men idag har tävlingsledningen tvingats ta beslut att ställa in tävlingen pga rådande väderlek.
16-02-05 Vinterfina vägar inför Råsjö Race
Här är ett smakprov på sträckorna inför SMK Hälsinges Råsjö Race som körs 13 februari i Hudiskvall.


Tryck för större bild! Tryck för större bild!
» Tryck för större bild! » Tryck för större bild!


16-02-04 Tekniska Regler Rally 2016
Tekniska Regler Rally 2016 är publicerade
http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_Tekniska_Regler_2016.pdf
16-02-04 Rally Live Podcast #6: Inför Rally Bilmetro med Tobias Söderqvist, Pelle Wilén & Emil Bergkvist m.fl
I veckans avsnitt ger vi dig ett fullspäckat avsnitt inför SM-Premiären. Rally Bilmetro. Vi pratar med den nyblivna Svenska Sprintmästaren Pelle Wilén om hans målsättningar inför helgen, vi pratar även med regerande mästarna Jacob Jansson i JSM Otrimmat och Tobias Söderqvist i Trimmat 2WD samt föråkaren Emil Bergkvist som berättar mer om sin WRC2 satsning. Vi tar även pulsen på tävlingsledaren Kalle Andersson.

https://soundcloud.com/rallyradion/6-infor-rally-bilmetro-med-tobias-soderqvist-pelle-wilen-emil-bergkvist-mf
16-02-02 Swedish star Åhlin to make MSA British Rally Championship debut in CA1 Sport Ford Fiesta R5
Swedish rally star Fredrik Åhlin will contest the MSA British Rally Championship for the first time in 2016, driving a CA1 Sport-prepared Ford Fiesta R5.

The 24-year old driver from Karlstad has only rallied twice in the UK, contesting Wales Rally GB in 2011 (driving a Fiesta R2) and in 2015 (Fiesta R5). He has however worked with the Carlisle-based CA1 Sport team for the last two years, driving on selected WRC events using a Fiesta R5 in the 2014 FIA World Rally Championship and a LeoVegas.com-backed Ford in the 2015 Swedish Rally Championship and WRC. Even though all the BRC events will be completely new to him, Åhlin will benefit greatly from the experience of the CA1 Sport squad, which is run by Colin McRae's former number one M-Sport mechanic, Martin Wilkinson.

Åhlin aims to contest all seven rounds of the 2016 BRC, as well as selected rounds of WRC2. His first rally of 2016 will be his home WRC2 round, Rally Sweden (12-14 February), before the car travels to the UK ahead of the opening round of the BRC, the Mid Wales Stages (5-6 March).

Åhlin's Fiesta R5 will be supported in the BRC by LeoVegas.com, Fuchs Oils and Pirelli.

Åhlin said: "I haven't done any rounds of the British Rally Championship before, but Martin [Wilkinson] has been telling me a lot about the events and I am really looking forward to it. I think there will be a lot of R5 cars starting the championship, and a lot of good competition. It's great that Elfyn Evans is coming back to do the BRC, because for sure that will be a very good benchmark for us and allow us to compare ourselves against a very good WRC driver.

"I hear that the Mid Wales Stages is near to where we did parts of Wales Rally GB last year, so it will be good to start a brand new championship on stages where at least the characteristics are a little familiar. I've always found the Welsh forest stages to have quite good grip, even when there is a lot of water on them, so it will be more or less flat out from the beginning! On Wales Rally GB last year we had some technical problems on the first day and had to superally, but after that we were setting some good times and fighting in WRC2 with the likes of Craig Breen, so hopefully we can take that momentum to the Mid Wales Stages and start the BRC season off well. It's going to be an exciting year contesting the BRC and selected WRC2 events. I want to go out and enjoy it, and of course I want to score some top results. For sure we have the car and team to do it."

Wilkinson said: "There's no doubting Fredrik's pace. He has proven he can run at the sharp end on WRC2 rounds, which are extremely competitive, and hopefully he can transfer that raw speed into solid points and podium finishes during this year's BRC. It's important to start quick out of the blocks on these mostly single day events and coming directly from Rally Sweden should help. We plan to do some testing prior to Mid Wales to help him re-adjust to gravel driving using Pirelli tyres. He also knows the car very well having used the Fiesta R5 on so many events to date. It's going to be an exciting year for all involved and we have more news to come regarding Fredrik's CA1 Sport team-mates. Personally I'd like to thank our partners Pirelli and Fuchs Oils for their trust in us and support for 2016."

2016 MSA British Rally Championship
March 5-6 Mid Wales Stages (Gravel)
April 8-9 Circuit of Ireland (Asphalt)
April 30-1 May Pirelli Rally (Gravel)
June 25 RSAC Scottish Rally (Gravel)
July 9-10 Nicky Grist Stages (Gravel/Asphalt)
August 19-20 Ulster Rally (Asphalt)
September 15-17 Rally Isle of Man (Asphalt)
16-02-01 Rally Live lanserar egna mobilappar
Lagom till årets SM-Premiär i Rally Bilmetro till helgen lanserar Rally Live helt egna mobilappar till iPhone och Android för att lyssna på Rallyradion genom.
- Vi har länge jobbat på en lösning för att underlätta för de som lyssnar via mobilen, och främst de som följer rallyna på plats i skogen. Och det är kul att vi inför SM-premiären kan presentera ett alternativ till vår ordinarie plattform SBFplay. Säger Sebastian Bourghardt, som har ansvarat för utvecklingen av apparna till iPhone och Android.

För att ladda ner apparna går man in på Appstore eller Google Play och söker på ”Rallyradion”, och självklart är apparna gratis att lada ner. Sen är det bara att klicka på play och njuta av rallyradion i din mobil.
- Sändningarna kommer som tidigare att primärt sändas via SBFplay.se, men för de som av olika anledningar har problem med sändningarna eller befinner sig i skogen är appen ett bra alternativ eftersom att den förbrukar mindre datatrafik, Avslutar Sebastian.

På hemsidan rallylive.se/lyssna finns mer information för dig som vill lyssna mobilt via surfplatta eller WindowsPhone. På fredag den 5/2 startar sändningen från Rally Bilmetro vid ca 16.00 på SBFplay och i nya appen ”Rallyradion”. Nedan finner du länkar för nedladdning av appen till iPhone och Android.

iPhone: https://itunes.apple.com/se/app/rallyradion/id1078920493?l=en&mt=8
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.wave.h8a5fb96&hl=sv
16-01-28 Rally Live Podcast #5: Inför SM-Sprinten Piteå med Pelle Wilén & Mattias Ledin
I veckans avsnitt ger vi dig ett kort sammandrag från helgens sändning i Skutskärsratten med höjdpunkter från den sista sträckan. Tillsammans med Per Johansson snackar vi upp inför helgen SM-sprint som körs under SM-Veckan i Piteå, och vi pratar med landslagsförarna Pelle Wilén och Mattias Ledin, två av medaljkandidaterna i 2WD-klassen.

https://soundcloud.com/rallyradion/5-infor-sm-sprinten-pitea-med-pelle-wilen-mattias-ledin
16-01-26 Skogsrundan tvingas ställa in
Skogsrundan den 30 januari tvingas att ställa in pga det extrema mildvädret.

Mera info kommer under kvällen.
16-01-24 Veteranseger i 1300 RallyCup
I går körde 1300 RallyCup sin första deltävling för året. Både vad gäller den "stora cupen" och den speciella vintercup som vi tävlar i. Hela 17 förväntansfulla och laddade ekipage stod på startlinjen uppe i vintriga Skutskär på Lördagsmorgonen. Samtliga supportade av entusistiska Michael LINDBERG, Janne SELLHOLM och Johan BENGTSSON. Vi blev även ledsagade av erfarne Gunnar BARTH då vi kör efter hans noter.

Alltid lika spännande ge sig ut på första fartsträckan för att kunna bedöma underlag och fäste för våra BR-däck. Vi kör alla på enhetsdäck som har ett lite kortare dubbutstick och vi har även lite färre antal dubb än vad som är tillåtet. I gengäld så har våran Leif B Andersson lyckats reducera priset till ungefär hälften av vad ett normalt rallydäck kostar. Det passar alldeles utmärkt in på vår slogan "Mycket Rally för Pengarna".

Startordningen skedde enligt den resultatlista som avslutade förra årets cup vilket alltså innebar att 2015 års mästare Jan-Erik Eriksson/Magnus Nilsson fick den otacksamma uppgiften att agera plogbil i det lite moddiga underlaget. Sedan fylldes startfältet på i den ordningen med de nya deltagarna startande sist i förarklassordning. Att "Jane" skulle få det svårt att hävda sig stod klart redan från början så det var oerhört svårt gissa vem som skulle ta hem segern denna gång.

Starkast öppnade lite överraskande paret Joacim Rydin/Magnus Simensen i sin gamla vita MK1:a. Daniel "Fräsen" Eriksson/Pelle Wilén var de som fick använda snöskyfflarna först. Med en tidsförlust på två och en halv minut var deras segerchanser redan borta men inte hoppet om poäng då vi i denna cup även kör om viktiga poäng på varje sträcka.

Tio i topp efter 7,6 km långa SS1:
1. Rydin/Simensen 4:32,0
1. Eriksson/Nilsson 4:32,8
1. Wahlström/Johansson 4:37,4
1. Norling/Sundström 4:37,5
1. Hiljeström/Wester 4:38,0
1. Granfors/Grundtman 4:38,2
1. Strömberg/Ålund 4:39,0
1. Carlsson/Abrahamsson 4:39,1
1. Morén/Hallman 4:40,5
1. Lagström/Forsell 4:42,6

SS2 var bara ca 5 km men ack så krokiga. Här var det ett annat par nykomlingar som var snabbast, nämligen Hiljeström/Wester. 2,2 sekunder före folkraceerfarne Christian Granfors med codriver Felicia Grundtman med Rydin/Wester ytterligare halvsekunden efter. Tyvärr fick snabba paret Böe bryta här med en bil som bara stannade på sträckan. Joakim Hiljeström/Peter Wester nu upp till en andraplats före Eriksson/Nilsson.

Tio i topp efter SS2
Rydin/Simensen 08:41,6
Hiljeström/Wester 08:44,9
Eriksson/Nilsson 08:45,5
Granfors/Grundtman 08:47,3
Strömberg/Ålund 08:48,8
Norling/Sundström 08:51,5
Lagström/Forsell 08:54,2
Carlsson/Abrahamsson 08:54,4
Moren/Hallman 08:56,6
Wahlström/Johansson 09:07,3

SS3 Var tämligen moddig och svårkörd. Här tappade spårande Eriksson/Nilsson mycket tid och några placeringar. Bäst återigen Rydin/Simensen före Ola Strömberg/Brittmarie Ålund. Hiljeström/Wester trea före starkt körande C-ekipaget Morén/Hallman tiondelen före Granfors/Grundtman. Här tappade Mattias Lagström/Rickard Forsell ca tre minuter på en trasig drivaxel. Rydin/Simensen i fortsatt ledning men ny tvåa var nu Strömberg/Ålund.

Här var det dags för service med tankning och i många fall däckbyte fram då särskilt tredje sträckan varit hårda mot dubbarna. Här utbyttes såklart tider och många ögonbryn höjdes.

Tio i topp vid servicen efter SS3
Rydin/Simensen 17:34,9
Strömberg/Ålund 17:46,5
Hiljeström/Wester 17:50,1
Granfors/Grundtman 17:55,5
Moren/Hallman 18:04,7
Eriksson/Nilsson 18:06,2
Norling/Sundström 18:15,6
Carlsson/Abrahamsson 18:16,6
Pettersson/Kilman 18:29,6
Wahlström/Johansson 18:43,2

Lagström kämpade på med sin drivaxel men blev sen till starten SS4. Sträckan var 14,5 km lång och väldigt snabb.

Här trivdes Ola och Brittmarie bäst och slog till med en kanontid hela 10 sekunder före starkt körande Jan-Erik/Magnus. Trea var överraskande Granfors/Grundtman som annars trivs bäst på krokiga sträckor. Hiljeström/Wester delade tredjeplatsen med oerhört starkt körande C-duon Marcus Morén/Robin Hallman. Här var det dags för Rydin att tappa värdefull tid bl.a. pga av att ha blivit aningen hindrad av en medtävlare. Lagström tog sig över sträckan med sitt drivaxelproblem men tvingades sedan kasta in handduken.

Ny ledare var nu Strömberg/Ålund med dryga 12 sekunder till Rydin/Simensen. Hiljeström/Wester höll tredjeplatsen med endast tre tiondels sekund till Granfors/Grundtman.

Strömberg/Ålund 26:34,8
Rydin/Simensen 26:47,3
Hiljeström/Wester 26:59,3
Granfors/Grundtman 26:59,6
Eriksson/Nilsson 27:05,2
Moren/Hallman 27:13,9
Carlsson/Abrahamsson 27:26,1
Norling/Sundström 27:41,0
Pettersson/Kilman 27:58,5
Wahlström/Johansson 27:59,5
Eriksson/Wilen 29:37,9
Moberg/Ström 29:42,5
Westman/Joelson 30:56,7
Lagström/Forsell 31:52,6
Jäder/Sällström 36:16,7

Nu skulle det avgöras på den över 16 kilometer långa sista sträckan.
Veteranen Ola Strömberg lotsad av sin Brittmarie hade tydligen till slut hittat vinnartempot och utklassade alla med en total 17:e placering på sträckan. Jan-Erik Eriksson/Magnus Nilsson kom in som tvåa bara fyra tiondelar före mycket imponerande Moren/Hallman. Granfors/Grundtman bara tiondelen före Rydin/Simensen men drygt 4 sekunder före Hiljeström/Wester vilket innebar att de bytte plats i slutresultatet. Segern alltså till Ola och Brittmarie före överraskningarna Rydin/Simensen, Granfors/Grundtman, Hiljeström/Wester. Alla nykomlingar i Cupen. Ska bli spännande se vad som händer i nästa deltävling i Mars i Lima då vi startar i den ordning som tabellen ser ut idag.

Den interna C-förarklassen vanns alltså överlägset av Marcus Morén/Robin Hallman och då de är under 25 år så vann de på köpet även juniorklassen. Sedan hade vi ju en Ungdomsåkare (utan körkort) som tyvärr startade sist (men inte minst) i Pontus Florin och pappa Björn Andersson som hade sin egen fight med andra ungdomsförare i andra bilar. Hans andraplats imponerar stort då den hade inneburit en 7:e placering bland övriga Cup-deltagare och då ska tilläggas att ungdomsåkarna kör utan noter! Han hade faktiskt hållit sig ibland de fem bästa på alla sträckor. Härligt imponerande med sådana påläggskalvar.

Slutresultat Skutskärsratten 2016.
Ola Strömberg/Brittmarie Ålund 36:51,2
Jan-Erik Eriksson/Magnus Nilsson 37:47,7
Marcus Moren/Robin Hallman 37:56,3
Christian Granfors/Felicia Grundtman 37:44,6
Joacim Rydin/Magnus Simensen 37:32,4
Joakim Hiljeström/Peter Wester 37:48,7
Simon Pettersson/Millan Kilman 38:54,4
Emil Carlsson/Tobias Abrahamsson 38:24,8
Robin Norling/Mattias Sundström 38:45,4
Tobias Wahlström/Magnus Johansson 39:07,2
Magnus Westman/Naida Joelson 43:46,3
Marcus Jäder/Patrik Sällström 48:34,4
Daniel Eriksson/Pelle Wilen 45:29,3

Ungdomsrally
Elias Lundberg/Robert Lundberg Volvo 940 37:10,0 !
Pontus Florin/Björn Andersson Suzuki Swift 37:59,4
16-01-24 Peter kung i Hällefors
- Vann för tredje gången sprint-rally där.
Det blev urladdning utan dess like, när Peter Hedström fullkomligt utklassade motståndet på Sångens Motorstadion i Hällefors under lördagen. Tempot från förra helgens Finnskogsvalsen var nyckeln till utklassnings-segern.

Rallysprint liknar i mångt och mycket rallycross. Peter Hedström tillsammans med codriver Patrik Westerberg, kom till Hällefors och tävlingen Midvintersprinten med tolv mils inkörning på sin Mitisubishi Lancer Evo X, något som skulle visa sig utslagsgivande.
- Jag fick till fint tempo och många träningsmil förra helgen i Finnskogsvalsen. Nu kunde jag ladda för fullt från första metern, säger Peter Hedström.

Midvintersprinten kördes på spolad is-sträcka på drygt två kilometer med blandat skogsväg och folkracebana. Sträckan kördes tre gånger med sammanslagen sluttid. Peter visade direkt i första körningen var skåpet skulle stå. Fem sekunders ledning utökades sedan till drygt det dubbla i andra. Segermarginalen skrevs efter tredje åket till över femton sekunder, en fullständig utklassning i sprintsammanhang.
- Ändå bjöd jag publiken på lite show i tredje och lade några sekunder på yviga sladdar runt folkracebanan, säger Peter Hedström.

Detta var ytterligare ett led i uppladdningen för ännu en EM-säsong i rallycross för Peter Hedström. Näst på agendan kommer att skjutsa sponsorer i samband med Svenska Rallyt i Mitsubishin, men Peter laddar också för ytterligare rallyträning.
- Vi kör nog Dan Anderssons Minne i Fredriksberg helgen efter Rally Sweden, som uppvärmning inför vår rallyfinal uppe i Lima med LBC-ruschen.

Christer Dahlman, Malungs MK, delade för övrigt bil med Peter Hedström i tävlingen och slutade efter en jämn och fin körning på sjunde plats i klassen, dock endast tre sekunder från tredje plats.
16-01-24 Lyckad tävlingsdebut för Ford Sveriges Ecoboost-Fiesta med en tredjeplats i bagaget!
Så var även tävlingsdebuten gjord med Ecoboost-Fiestan vilket resulterade i mycket nyttig info kring bilens köregenskaper och även en pokal!

Dagen efter att Daniel Röjsel Motorsport avtäckte designen på deras Ford Sverige-Fiesta hos Hedemora Bilforum blev det tävlingspremiär i rallyskogen. Tävlingen som skulle genomföras gick i Skutskär och var den första deltävlingen i förbundsmästerskapet (Rally FM) för det nedre norra bilsportförbundet. 100-talet startande ekipage var på plats och målsättningen för Daniel Röjsel och hans Co-driver Nicklas Edvardsson var först och främst att få ytterligare kunskap om bilens beteende samt inställningar och successivt bygga fart.
-Vi hade en plan att få mer mil kroppen och försöka lära mer om hur den nya bilen fungerar för att vara så väl förberedda som möjligt till SM-premiären i Gävle om knappt två veckor, säger Daniel.

Av totalt 6 mil uppdelat på fem olika sträckor var det en 7,6 km lång halvsnabb sträcka som fick sätta fart på tävlingen följt av en något kortare och krokigare sträcka två. Redan här infann sig farten för besättningen och inga bekymmer varken tekniskt eller körmässigt var i vägen för deras framfart.

Sträcka tre på över milen tog hårt på dubbdäcken med mycket grus i spåren och lägligt nog tilläts en service på bilen direkt efteråt. Nya Pirelli-däck lades på bilen, och för experimenterandets skull, även ett annat däcksmönster. Stötdämpare justerades också vilket bidrog till att det gick ännu fortare på de två annars odramatiska avslutande sträckorna på ungefär 1.5 mil vardera.

Vid målgång var planen för dagen fulländad och inte nog med det, de lyckades även bli trea i klassen och femma totalt i hela tävlingen!
-Vi är supernöjda. Bilen har fungerat suveränt hela dagen. Efter lite justeringar inställningsmässigt känns det nu som att jag kan lita mer och mer på bilens utomordentliga väghållning. Att vi blir trea i den tuffa klassen för tvåhjulsdrivna bilar och femma totalt är en bonus, en riktigt bra bonus, sa en nöjd Daniel vid slutmålet.

Det märks tydligt att satsningen från Ford Sverige tillsammans med Daniel Röjsel Motorsport lockar intresse. Allt fler fick upp ögonen för bilen under dagen och många visade stort intresse på sträckorna genom hejande samt bild och film som har flödat på sociala medier!

Nu står genomgång av bilen på agendan för att allt ska vara på topp inför den stundande SM-premiären i Gävle den 5-6 februari!

Kalender SM 2016
5-6/2 Vinterpokalen/Sandviken-Gävle
26-27/2 Östersund Winter Rally/Östersund
5-7/5 South Swedish Rally/Karlskrona
6-13/7* Sprint SM/Norrköping
19-20/8 AM-Snapphanerallyt/Hässleholm
9-10/9 East Swedish Rally/Linköping
30/9 – 1/10 Rally Uppsala/Uppsala

*Datum ej fastställt, men arrangeras under SM veckan 6-13/7.
16-01-23 Liveresultat skutskärsratten
Vi kör liveresultat med direkt inrapportering från sträckorna. Start ca 11:00, första tid ca 12:30.
http://live.tavlingsconsult.com/rally/
16-01-22 Så följer du Skutskärsratten via Rallyradion
Imorgon direktsänder Rally Live Skutskärsratten på sbfplay.se.

Sändningen startar 10.00 och håller på tills tävlingen är avslutad. Våra reportrar Per Johansson och Jonna Eson Brådhe ger dig all action direkt ifrån sträckmålen, och tillsammans med Sebastian Bourghardt i studion tar de dig genom tävlingen.

Sändningstider: 10.00 - ca.17.00

Lyssna även på vår uppsnacks-podcast inför tävlingen: https://soundcloud.com/rallyradion/4-infor-skutskarsratten-med-daniel-rojsel-ola-stromberg-per-johansson
16-01-21 Reinis Nitišs to race in Rally Liepja
FIA World Rallycross Championship driver Reinis Nitišs will once again compete in the FIA European Rally Championship round Rally Liep?ja, representing Sports Racing Technologies.

Rally Liep?ja will take place from February 5 to 7 in the Liep?ja and Kuld?ga regions, and is set to be the opening round of ERC this year, as well as the only one where studded tyres will be used. Nitišs will be driving an R2 car, like last year, but for this season the Ford Fiesta will be changed to a Peugeot 208, while his co-driver will be Andis Neikš?ns, the younger brother of his past-year's co-driver (and coach) M?ris Neikš?ns.

"During the rallycross offseason, it is important to keep improving and developing my driving skills. First, we chose to do the RallyX on Ice series in Sweden, but, thanks to Sports Racing Technologies, we will be able to compete here in Latvia.

The long racing distance of rally, as well as the varying road conditions and unexpected situations, will greatly help in my improvement and will be an important part of my preseason preparation for rallycross. Last year, as a beginner, I managed to post competitive times in multiple stages. This year we will try to improve on that, although the main goal is still to gain experience and do the full race distance," Nitišs is cautiously optimistic before the event.
In 2015, the role of Reinis' coach and co-driver was fulfilled by M?ris Neikš?ns, but this year he has chosen to get back in the driver's seat, so Nitišs' co-driver will be multiple time Latvian rally champion Andis Neikš?ns.

"In the very first pacenote practice, we quickly got into a good rhythm with Reinis. I don't have to teach him anything from the driving perspective, so we can completely focus on developing the way pacenotes are made and the collaboration between the driver and co-driver. There are still two weeks to go until the rally, and we will spend them doing some testing and working on the details," Andis Neikš?ns describes his new driver.
Sports Racing Technologies will prepare a Peugeot 208 R2 car for Reinis to use in Rally Liep?ja, just like the one SRT crew Ralfs. last year to finish second in the ERC Junior championship.
"I'm happy that, for the second year in a row, we can provide Reinis Nitišs with a car so that he can compete in Rally Liep?ja and prepare for the upcoming World RX season. We will soon do the first tests in the Peugeot, so Reinis can get up to speed with his co-driver, get used to the way the car handles and make the necessary setup changes," says Sports Racing Technologies team manager ?irts Kr?zmanis.

Video following Reinis Nitišs' start in Rally Liep?ja 2015 available here: https://www.youtube.com/watch?v=oItOlwMcZCM
Reinis Nitišs participation in the FIA European Rally Championship is possible thanks to the support by Ošukalns, Sonora, OK B?vmateri?li, city of J?kabpils, IF Apdrošin?šana. Reinis' car will be prepared by Latvian rally team and his winter development partner Sports Racing Technologies.
We would also like to remind you that news and other information about Reinis Nitišs can be found on his official website at www.reinisnitiss.com.
16-01-21 Rally Live podcast #4: Inför Skutskärsratten 2016
I denna veckas avsnitt pratar vi med Niklas Häggs co-driver Christer Carlsson om deras bilbyte till en Skoda Fabia S2000.

Vi ger er också ett matigt uppsnack inför Skutskärsratten som körs på lördag och där vi i Rally Live finns på plats och sänder. Vi snackar upp tillsammans med Kurt Eliasson från arrangörskluben, Daniel Röjsel som tävlar och även våra reportrar Per Johansson och Ola Strömberg. Tillsammans ger vi dig allt inför det stundande rallyt som du hör på lördag via sbfplay.se.

https://soundcloud.com/rallyradion/4-infor-skutskarsratten-med-daniel-rojsel-ola-stromberg-per-johansson

16-01-19 Nu är det inte många dagar kvar till tills säsongspremiären för 1300 Rallycup i Skutskär
Först ut i 1300rallycup är fjolårssegraren Jan Erik Eriksson. Tävlingssponsor denna tävling är http://www.lindbergsweden.se/
Vi har passat på att intervjua Jan E lite om rally!

Hur kom det sig att du började köra rally?
Jag är uppväxt med rally då min far skruvade åt Erik Eken Johansson. Så jag hade väl bensin i blodet från start och började tävla med en Saab V4 grupp A, Saab ligger fortfarande varmt om hjärta. Körde min första tävling 1990 sen dess har jag kört utan avbrott, ungefär 350-400 tävlingar skulle jag tro, slutade räkna vid 300. Ett år hann jag med 28st rallytävlingar!

Du vann cupen förra året, vad har du för plan detta år för att hålla första platsen?
Plan.. ha-ha. Vi ska göra vad vi kan men de huvudsakliga är att vi ska ha kul, jag hoppas att någon junior blommar ut ordentligt i år så vi gubbar inte vinner!

I cupen har vi valt att köra med enhetsdäck av märket Blackrocket, vad tycker du om det?
Tycker de är fantastiskt bra, då blir de lika villkor för alla. Däcket är både billigt och fungerar riktigt bra samt har väldigt god hållbarhet.

Några förändringar på bilen inför årets säsong?
Några små bara. Vill ha bilen lite mjukare på vintern så krängningshämmare tas bort då

Vad har du för tips till de som precis börjat köra rally?
Skaffa sig en billig rallybil som inte kostar så mycket att driva. Ha bra ordning och reda på bilen, köra mycket tävling utan noter. Då lär man sig känna hur bilen beter sig samt lära sig läsa vägen. När man sen vinner hela tiden köper man sig en bättre bil och börjar med noter. Allt hänger inte på materialet, inför dom 3 första tävlingarna förra året, så köpte jag 6st 12 år gamla Gullabodäck för att prova. Efter det köpte jag 4st nya Gullabodäck och åkte resten av säsongen på.
16-01-19 AD Bildelar Ludvika Skogsrundan körs som planerat!
Det går att efteranmäla sig fram till den 25 januari kl 18.00
Efteranmälning för ett rabatterat pris.

Nya priset är 100kr som betalas in samtidigt som tävlingsavgiften den 25 januari kl 18.00.

Alla annan info finns vid: www.resultatservice.com

Tävlingsledningen
Ludvika Motorsällskap
16-01-18 Nedräkningen har börjat för 1300 Rallycup
Nu har nedräkningen börjat inför året första rallytävling för 1300 Rallycup och 1300 Vinter Rallycup. Vi kommer att starta upp den 16 januari i Skutskärsratten med våra Suzukis med Lindberg Sweden dekaler monterade och deras toppluvor o varma vantar med i bilarna för säkerhets skull.

I "skruvade stund" är det 76st anmälda var av 15 stycken i 1300 Rallycup. Arrangören arbetar hårt för att kunna bjuda på 5 stycken fina specialsträckor på sammanlagt drygt 5 mil.

Senaste rapporten säger att det ser riktigt bra ut med is i botten. Det har snöat mycket under den senaste tiden, så det kommer att bjudas på fina snövallar. Nu hoppas vi vädergudarna är med oss till helg och vi får njuta av en fin vintertävling!

www.1300rallycup.se
16-01-17 Både seger och krock med traktor i Finnskogsvalsen för Rådström Motorsport!
Dennis Rådström och co-driver Filip Wernerfur, båda Torsbybor tävlande för Östmarks MFF och Skillingaryds MK, var åter igen på startlinjen i årets hemmatävling Finnskogsvalsen. Efter förra årets vinst var de åter sugna på seger.

De inledde årets tävling i samma anda och vann två av de inledande sträckorna och avslutade lördagens rally som segrare i VOC Mekonomen Cup, 16,2 sekunder före tvåan Ola Wördin.

Laddade inför lördagens tre sträckor begav de sig ut mot första sträckan då oturen var framme. En traktor med släp fick sladd och kom över på deras körbana och kollisionen var ett faktum!

Båda klarade sig utan personskador men bilen var inte längre i körbart skick så de fick bryta rallyt.

Trots detta ser de ljust på året och räknar med att vara tillbaka i en rallybil inom några veckor.
16-01-17 Hedström totalfemma
- Nydebuten gav blodad tand, Peter kör rally redan nästa helg igen.

Det blev nydebut med mersmak när Peter Hedström i helgen avverkade över tolv mil i fullfart tillsammans med kompisen Patrik Westerberg i en Mitsubishi Lancer Evo X.

Peter hade innan en stort sett obefintliga notkunskaper, men under rallytävlingen Finnskogsvalsen har de tillsammans börjat komma in i kommunikationen mellan förare och co-driver.
- Jag tog det nästan onödigt lugnt och höll på att köra av vägen på grund av det, men vi har nog kommit runt 20% på väg med notinlärningen, under milen som vi kört, säger Peter Hedström.

Första sträckan började med avåkning, men Peter tog sig loss och efter insats av Patrik kunde de fortsätta.
- Patrik fick ge sig ut och rensa bort snö i fronten, det immade igen kolossalt och vi tappade runt 1,5 minuter på detta, berättar Peter Hedström.

Efter avåkningen byggde de tillsammans upp tempot sträcka för sträcka och sista sträckan Lönnskogen, gick riktigt bra.
- Jag fick en riktigt fin känsla i bilen och lärde mig mer och mer av notläsningen och fick ett bra flyt i körningen mot slutet.

Total femteplats inspirerar till nya körningar och redan i väntan på att hämta bilen från Parc Ferme, så anmälde sig Peter till nästa helgs Midvintersprinten i Hällefors.
- Det känns härligt att vara i mål och få så många mil bakom ratten på en helg, nu ska vi köra Midvintersprint nästa helg, den tävlingen vann jag 2008 i en evo-femma, minns Peter.
16-01-17 Angående Skutskärsratten…
Rapport från banan, söndag 17/1:
Samtliga sträckor är nu plogade och ännu en gång packade med lastbil.
- Och nu ser det bättre ut nu än senast vi körde runt banan, för fyra dagar sedan. Finns mer is i botten än vad jag trodde, berättar biträdande tävlingsledaren Jörgen Joons.

Den senaste tidens intensiva snöande har gett höga snövallar.
- Jag tror det här blir en riktigt bra vintertävling, fortsätter Jörgen Joons.

Skutskärsratten ingår i RM, 1300-cup, Nedre Norras FM samt Upplands DM.

Sista anmälningsdag är idag, söndag 17/1, klockan 18.00.
16-01-17 Peugeot vann världens tuffaste ökenrally – Dakar 2016
Kraftfull, pålitlig och djuriskt aggressiv - med en lika slagkraftig som ändamålsenlig bil tog Peugeot hem segern i Dakarrallyt 2016. Under 1000 mil i svår terräng, bakom ratten i robusta tvåhjulsdrivna 2008 DKR, kämpade fransmännen Stéphane Peterhansel och Jean-Paul Cottret sig fram genom översvämningar, extrem hetta och sandstorm i 14 dagar i Sydamerika. Peterhansel cementerade sin plats i Dakarrallyts ”Hall of Fame” genom sin imponerande tolfte seger i ett av motorsportens mest krävande och utmanande rally.
- Det är en helt fantastisk känsla, sa en utmattad men mycket glad Peterhansel när teamets 2008 DKR var först över mållinjen idag. Vi kände en enorm vilja att ta oss i mål och vara med och skriva ett nytt kapitel i Peugeots historia.

Det var det 38:onde Dakarrallyt som avslutades i argentinska Rosario idag och ökenräven Peterhansel kunde lägga ytterligare en seger till sin imponerande Dakarkarriär. Antalet segrar på två och fyra hjul i det legendariska rallyt är nu hela tolv till antalet, sex gånger med motorcykel och sex gånger med bil och han har vunnit både i Afrika och Sydamerika.

För Peugeot var det femte segern i Dakarsammanhang och den första i Sydamerika efter bara ett tidigare försök. Märket segrade fyra år i rad i Dakarrallyt som kördes i Afrika mellan 1987 och 1990 och har en imponerande segerhistorik i flera olika motorsportsdiscipliner, bland annat Le Mans 24-timmars långlopp, Pikes Peak, rally-VM och rallycross-VM.

Tre av de fyra Peugeot-teamen med Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret, Sébastien Loeb/Daniel Elena och Cyril Despres/David Castera tog sig i mål medan Carlos Sainz/Lucas Cruz, som ledde rallyt för bara fyra dagar sedan, tvingades bryta.

Teamkollegan och rookien i Dakar, Sebastien Loeb, vann den sista, 180 km långa etappen av årets Dakarrally och ledde rallyt vid flera tillfällen ända till för några dagar sedan då han kraschade i ett hål. Den niofaldiga rallyvärldsmästaren och rekordhållaren i backtävlingen Pikes Peak slutade på plats nio totalt. Despres imponerade också stort och körde in på en sjunde plats.
-Det har varit många tuffa situationer i året Dakarrally, säger Bruno Famin, chef på Peugeot Sport med skyfallen och översvämningarna första dagen, den extrema hettan som fick både människor och maskiner att pressas hårt och inte minst sandstormen. Peugeot 2008 DKR visade verkligen att den är en riktig lejonkung som trivs i öknen. Vi vann nio delsträckor av tretton möjliga inklusive sju där vi var etta och tvåa och på två delsträckor slutade vi med tre bilar i topp. Vi är mycket nöjda!

Preliminärt slutresultat:
1. Stéphane Peterhansel (FRA)/Jean-Paul Cottret (FRA), PEUGEOT 2008 DKR, 45h22min10s
2.Nasser Al-Attiyah (QAT)/Matthieu Baumel (FRA), Mini, +34min58s
3. Giniel De Villiers (ZAF)/Dirk Von Zitzewitz (DEU), Toyota, +1h02min47s
4. Mikko Hirvonen (FIN)/Michel Perin (FRA), Mini, +1h05min18s
5. Leeroy Poulter (ZAF)/Robert Howie (ZAF), Toyota, +1h30min43s
7. Cyril Despres (FRA)/David Castera (FRA), PEUGEOT 2008 DKR, + 1h49min04s
9. Sébastien Loeb (FRA)/Daniel Elena (MC), PEUGEOT 2008 DKR, +2h22min09s

Den extrema tävlingsbilen, 2008 DKR, är frukten av ett samarbete mellan Peugeot, Total och Red Bull. Designen grundar sig på den mycket populära crossover-modellen 2008, men har fått mer imponerande proportioner, anpassade till tävlingsreglementet som dikteras av rallyts krävande terräng. De aggressiva formerna med eleganta inslag bryter mot rådande designideal i rallyvärlden. Bilen är ritad av ett litet team på fyra personer bestående av designers från Peugeot respektive Peugeot Sport. Ett beslut som hade stor inverkan på utseendet var frågan om bilen skulle driva på två eller fyra hjul.
-Vi vägde för och nackdelar och kom fram till att tvåhjulsdrivning passade oss bäst med tanke på terrängegenskaper och framkomlighet på sand, säger Jean-Christophe Pailler, projektledare på Peugeot Sport. Det gör att vi kan använda större hjul och dra nytta av längre fjädringsväg.

Dakarrallyt är ett av motorsportens mest krävande och utmanande rally i öknen med sanddynor, vattenhinder och klippblock och pågår under 14 dagar. Det är 9 583 kilometer långt och starten gick i Buenos Aires den 2 januari och avslutades lördagen den 16 januari i argentinska Rosario efter några sträckor genom grannlandet Bolivia.
16-01-15 Angående Skutskärsratten - Skutskärsratten genomförs som planerat!
Mötet på tisdagskvällen 13/1 beslutade att genomföra Skutskärsratten som planerat.

Status på banan: Fruset grus, med sporadiska partier av tunn is. Vägarna är släta och kantade med snövallar.
Vi har gjort vårt bästa vad gäller preparering, packat med lastbil, men det utlovade tövädret i början på innevarande vecka blev dessvärre en halvmesyr.

Tillsammans med markägarna gör vi bedömingen att vägarna kommer att hålla.

SS1 7,6 km
SS2 5,0 km
SS3 13,0 km
Service
SS4 14,5 km
SS5 15,7 km

Välj däck efter rådande förutsättningar.

Obs! Att vi kör en TUSS på Bilprovningen i Gävle på fredag 22/1 klockan 18.00 – 20.00. Inbjudan finns på nätet från och med idag.
16-01-15 Torsby och Safeexpolosives Finnskogsvalsen är premiär VOC Mekonomen Rallys nationella serier 2016
Framröstad till årets arrangör av de aktiva 2015 står MK Ratten återigen för säsongspremiären i VOC Mekonomen Rallys nationella serier, Sverige- och VinterSerien. Safeexplosives Finnskogsvalsen bjuder upp till dans med närmare 12,5 mil SS och 49 VOC ekipage har tagit emot den utsträckta handen. Vi törs redan nu utlova hetlevrade fighter och fränt bilåka som nog mer kommer påminna om en het latinsk tango.

Sverige- och VinterSerien inleds med en dubbeltävling i MK Rattens Finnskogsvalsen som återigen bjuder in till ett Värmland i vinterskrud. Så sent som några dagar före jul befann sig kung Bore i det närmaste på solsemester men ett rutinerat arrangörsgäng på MK Ratten var aldrig oroliga utan höll fast vid att det skulle bli tävling. Så här några dagar innan kan vi konstatera att temperaturerna sjunkit, snön har kommit och sträckorna ligger vita och inväntar årets startfält, berättar klassansvarige Roger Fransson.

Nya namn i högsta Elitklassen?
Många har sagt att vinna högsta klassen i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie är svårare än att vinna SM. Rätt eller fel kan en blick i tävlingens anmälningslista avslöja att 2016 kommer erbjuda hårda fighter.

VOC Mekonomen Rallys Elit A anno 2016 är extremt tuff, det kan jag säga bara genom att ha studerat startlistan. Det är i det närmaste omöjligt att tippa. Hårdsatsande Kim Nilsson som har som klar ambition att överta Skåneflaggan från fjolårets dominant i serien Tom Kristensson, Tom som förresten gör premiär i Torsby i framhjulsdrivet inför sin kommande Tysklandssatsning senare i år. Fjolårssegraren i Elit B Frederik Eckhardt som nu klassat upp. Niklas "Nibbe" Nilsson som alltid är snabb, särskilt på snö och is. Men ska jag ändå tvingas tippa en vinnare så blir tipset hemmaföraren Kent-Ola Björklund. I Torsby toppar Kent-Ola dessutom med Danne Rhodin i högerstolen, själv en förare i absolut toppklass. Jag vill dock gardera mig lite då vi föräras med ett återfall (tillfälligt?) till klassen i form av Kristoffer Karlsson, vad kan han hitta på?

Favorittryck i Elit B
Elit B har som sig bör förärats med uppklassade förare från Cupklassen och då i synnerhet en av dessa som kommer få starta bakom toppseedade Rasmus Lundh, nämligen André Nygren.

Elit B kommer att bli ett lika tufft getingbo som högsta elitklassen, nästan. Och det nästan tror jag den här säsongen kommer att utgöras av André Nygren. André valde inte som många trodde att söka dispens för att ta steget direkt till Elit A utan kör det här året i Elit B, här kommer han att dominera. Bakom André blir det desto tuffare. Rasmus Lundh, Per Ström och Andreas Liljeberg tror jag är de hetaste namnen. Men vi ska inte heller glömma Daniel Thorph och Lukas Andervang. Hela den här kvintetten är stekheta.

Nya stjärnskott i Cup?
Cupklassen i VOC Mekonomen Rally är grogrunden för framtida rallylöften i Sverige och gör det därmed i princip omöjligt att sia om resultaten så här i säsongens början. Förra året visade några förare upp sig särskilt mycket men nya namn lurar alltid i vassen.

Cupklassen är alltid allra mest svårtippad i början av säsongen, här är utvecklingen så snabb och det händer så otroligt mycket. Men inför Torsby så är det nog ändå toppseedade trion Emil Andersson, Ola Wördin och Linus Thorsson som får bära bördan av att vara lågoddsare. Men även här vill jag göra en gardering med Dennis Rådström som vi ser alltför sällan i SverigeSerien men som alltid är snabb då han visar sig. Eller varför inte en tjej, när Emelie Axelsson håller sig på vägen så går det fort, riktigt fort.

Storfavorit bland juniorerna kan utmanas
Vill man få en inblick i vad som komma skall för Svenskt rally är juniorklassen i VOC Mekonomen Rally som en kristallkula att blicka in i. Så här i inledningen av säsongen gör det dock klassen till i det närmaste omöjlig att tippa segrare i men föregående år har givit oss en mer än tydlig fingervisning.

I juniorklassen vågar jag mig på ett rent tips. I år kommer Isac Nordström att vara den som alla vill slå. I fjol gick Isac från klarheten till klarhet men fick ändå agera lite i skuggan av Elias Lundberg. I år klassar Elias upp och planerar därför sin kalender lite speciellt under årets första månader. Därför är 2016 Isacs år, det är mitt tips. Med det inte sagt att han kommer att få vara outmanad, allt annat än. I VOC Mekonomen Rallys juniorklass föds nya stjärnor hela tiden, det kommer att komma nya namn i år också och kända namn kommer att blomma ut.

Välkomna till Torsby och njut av VOC Mekonomen Rallys förare hetta upp kylan i årets första rallydans.

16-01-15 Rally Live #3: Mattias Adielsson i Vauxhall & Svenskarna som åker Rally-NM
I veckans avsnitt pratar vi med den nyblivna fabriksföraren för Vauxhall Motorsport, Mattias Adielsson. Vi pratar även med Miriam Walfridsson och Sebastian Johansson, som är två av Svenskarna som kör den Norska Mästerskaps-premiären i Sigdalsrallyt till helgen. Vi pratar också med Conny Nilsson från Finnskogsvalsen om förutsättningarna inför helgens tävling.

https://soundcloud.com/rallyradion/3-mattias-adielsson-i-vauxhall-svenskarna-som-aker-rally-nm
16-01-14 Mattias Adielsson fabriksförare för Vauxhall Motorsport 2016
Under torsdagen har rallyföraren Mattias Adielsson från Göteborg presenterats som ny fabriksförare för Vauxhall Motorsport Junior Rally Team. Adielsson kommer tävla med det engelska teamet i Brittiska Rally Mästerskapen med en Vauxhall Adam R2.
- En pojkdröm som går i uppfyllelse, fantastiskt roligt. Vi har arbetat för den här lösningen en tid och det är skönt att vi nu kommit i mål, säger Mattias Adielsson

Det var många rallyförare från hela världen som ansökte om att få en av de två åtråvärda platserna. Till den sista uttagningen blev sju förare kallade för att testa bilen och genomgå några andra tester. Mattias Adielsson var en av de två som lyckades bäst i uttagningen.
- Vi har alltid arbetat långsiktigt med allt vi har gjort. Jag har kört många tävlingar i hård konkurrens, på olika underlag och i olika länder. Det har gett mig en stor kunskap om vad som krävs av en rallyförare i toppen som jag har haft stor nytta av i den här uttagningen. Hela teamet runt mig har utvecklats och vi har känt att vi under många år varit på rätt väg. Nu ska vi göra något riktigt bra av den här chansen. Brittiska mästerskapet kommer i år att bli riktigt stort och ett bra resultat där kan öppna ytterligare dörrar i framtiden, säger Mattias Adielsson.

Vauxhall Motorsport Junior Rally Team består av förarna Mattias Adielsson och Irländaren Robert Duggan.

Vauxhall Motorsport Junior Rally Team www.vauxhallmotorsport.co.uk
Engelska Mästerskapet i Rally www.msabrc.com

16-01-14 SSRC:s regler för 2016
Sydsvenska Rallycupen går nu in på sin åttonde säsong och står inför 2016 för första delen av en omfattande omarbetning av regelverket. Allt för att förstärka spänningen för tävlande, publik och media.

2016-års kalender omfattar totalt tio tävlingar men det är åtta av dem som ingår i serien som leder fram till en SSRC-mästare i de olika klasserna. Dessa åtta är alla kära återseenden från tidigare år men alla arrangörer kommer på olika sätt att förnya sina koncept för året.

Finalen kommer som vanligt att köras som en naturlig avslutning på säsongen men även här planeras för nya upplägg, klart så här långt är förstås att en del av prispottens totala 250.000:-, en kvarts miljon, kommer att fördelas här. Helt nytt för året är dessutom en liten ”delfinal” halvvägs i form av en rallysprint men med en särskild prispott. Dit inbjuds de förare som visat framfötterna i klasserna R2, R3 och R4 under vårsäsongen till en publikfest en härlig augustikväll.

Nya SSRC
De tre klasserna R2, R3 och R4 går först ut i denna förändring men ambitionen är att övriga klasser kommer efter 2017. Cupen fortsätter visa att vi tror på R2 som en framtidsklass men för att tillsvidare skapa volym och konkurrens i klassen kommer vissa Grupp N och Grupp H bilar att köra i samma klass. Nytt är också att alla förarklasser i R2 startar tillsammans.

I R3 slås A- och B-förarklassen samman och i stället införs seedningsgrupper bestående av 15 till 20 ekipage. Först en Elit klass och sedan Division 1, Division 2 osv. Seedningen i första tävlingarna baseras på föregående säsong och kommer sedan att göras om efter varannan tävling. Detta upplägg gör att det för alla finns en grupp som prisbedöms var för sig och som passar den bil, ambition och förmåga man har för tillfället. Seedningslistan för de två första tävlingarna finns publicerad på hemsidan www.ssrc.se. Startordningen är sådan att Elitklassen kör först sedan följd av de andra.

SSRC
Klasserna R1a med huvudsakligen Grupp E bilar och R1b med Volvoklasserna som bas samt R3 C-förare lever 2016 kvar i samma koncept som tidigare. A/B-klasserna och C-förarna tävlar om en gemensam prispott och sedan går de bästa vidare till finalen i slutet av året. I finalen tävlar de två standardbilsklasserna om varsin prispott medan en extra satsning görs på C-förare R3 som får en egen prispott och behöver inte, som tidigare år, slåss om pengarna med A- och B-förare.

Ungdom
Nytt för 2016 är också att ungdomsklassen gör sitt intåg i SSRC och där får vara med och slåss om kvalificering till finalen och pengar i prispottslistan

Helt uppdaterade regler, poängberäkningar och prispottslistorna finns publicerade på hemsidan www.ssrc.se samt på Facebook, sök på ssrc.

Varmt välkomna till Sydsvenska Rallycupen 2016.
16-01-14 Stänkskydd Rallybilar
Justering/tillägg - RY-T 2 GENERELLA REGLER FÖR RALLYBILAR

- Stänkskydd:
Obligatoriskt enligt nedanstående regler. Får endast monteras vinkelrätt mot bilens längdriktning.
- Måste vara tillverkade av flexibelt material av hårdgummi på ca 5 mm tjock. (Typ lastbilsstänkskydd) Gäller alla 4 hjulen.
- Måste täcka hjulets bredd, men det måste vara en öppning på minst en tredjedel av bilens bredd mellan stänkskydden bakom resp. fram och bakaxel, (se Appendix J art. 253.7.7 skiss i 252-6).

- Det måste vara en öppning på minst 20 cm mellan vänster och höger stänkskydd framför bakaxel.
- Det får vara max 5 cm mellan stänkskyddens nederkant och marken vid stillastående bil och utan besättning.
- Stänkskyddens mått skall vara hjulhusets bred + 50 mm på utsidan av skärm och 100 mm in under bilen. Gäller från och med 2016-03-15

http://sbf.se/Nyheter/Officiellt/StankskyddRallybilar/
16-01-14 Mattias Adielsson kör British Rally Championship 2016 för Vauxhall Motorsport - Exklusiv intervju i rallyradion
Rally Lives allt i allo Stefan Sollenfelt var på plats på Autosport mässan i Birmingham där det tidigare under dagen presenterades att Mattias Adielsson är en av två fabriksförare i Vauxhall Motorsport under 2016. Lyssna på den första exklusiva intervjun direkt efter presentationen.

Hör mer om Adielsson styrning i morgondagens podcast.

https://soundcloud.com/rallyradion/mattias-adielsson-kor-british-rally-championship-2016-for-vauxhall-motorsport
16-01-14 Hedström i rallyskogen igen
- Ger värdefulla mil bakom ratten inför rallycross-säsongen!

Peter Hedström har siktet inställt på ännu en rallycross-säsong, men vägen dit går genom hård träning och rally! Siktet är inställt på att skapa de bästa förutsättningarna för rallycross någonsin, både fysiskt, mental och körmässigt.

Det är inte bara bakom ratten det går fort hos Hedströms Motorsport. Från ax till limpa på två dagar, var resultatet efter lite idéer om att testa rally igen.
- Det var meningen en grupp H-bil, men slutade med en Evo 10-Mitsubishi, säger Peter Hedström glatt.
Peter har bara kört ett enda rally i sitt liv tidigare, för tolv år sedan. Men nu på lördag är det dags igen, då han står på startlinjen i helgens stora motorbegivenhet i Värmland, Finnskogsvalsen, arrangerad av MK Ratten.

Hedström gör rallysatsningen lite som en kul grej, men också för att skaffa värdefulla fullfartsmil i kroppen inför kommande rallycross-säsong. Med sig vid sin sida har han rallyrutinerade Patrik Westerberg, en av Peters bästa vänner, som han växt upp tillsammans med uppe i Torsby.
- Det här ska bli riktigt kul! Och spännande! Patrik är superduktig bakom ratten och vunnit Sverigeserien i Volvo Original, men har aldrig suttit bredvid och läst noter förut, berättar Peter Hedström.
Vi kan räkna med att det blir en spännande tur bilen med många skratt.
- Jag har ju aldrig kört på noter heller, vi höll på att skratta ihjäl oss när vi testade lite i helgen, vi brukar inte kunna va riktigt seriösa tillsammans, skrattar Peter.

Hårdträningen för att komma i form fysiskt började Peter Hedström redan för ett år sedan, som ett nyårslöfte 2015.
- Jag sa 15 kilo, men gick ner 24,6 under året. Senaste två månaderna har jag kört 4 gym-pass i veckan för att bygga upp muskler.
Trots en tuff höst på det privata planet, känner sig nu Peter starkare än någonsin, även mentalt.
- Jag har fått självförtroendet tillbaka, det kom efter EM-finalen i Italien där jag kände att jag verkligen kan vara med och kriga i toppen igen.

Peter nämns också i förhandssnacket inför Finnskogsvalsen eftersom det väntas en rallycross-duell mellan honom och Sebastian Eriksson. Men Peter vill gärna passa på att tona ner förväntningarna på detta lite. I Mitsubishin ska nämligen Peter skjutsa runt 100 personer, vid i ett team-arrangemang i samband med Svenska Rallyt.
- Jag riskerar inte mitt åtagande mot alla de 100, men dyker Sebastian även upp i LBC-ruschens anmälningslista, så tar jag gärna upp kampen då.
Avslutningsvis riktar Peter Hedström ett stort tack till alla de lokala sponsorerna hemma i Torsby, som gjort den här rallysatsningen möjlig att genomföra.
16-01-13 Radio Fryksdalen bevakar Finnskogsvalsen/ SAFEEXPLOSIVES RALLYT i de djupa Torsbyskogarna
Under helgen som kommer 16-17 januari 2016 följer vi Finnskogsvalsen/ SAFEEXPLOSIVES RALLYT på våra frekvenser FM 100.6 MHz och 104.1 MHz. De kända radioprofilerna Christian Fryklund och Bengt "på Näs" Nilsson rapporterar senaste nytt om hur rallyt utvecklar sig. Resultat direkt från sträckorna och medarbetarna ute på fältet intervjuar rallyförarna vad de varit med om ute i den nordvärmländska skogen.

Sändningen startar lördag 16/1 klockan 13.00 och håller på till 18.00. Söndag startar sändningen klockan 0900 och håller på till 1400.

http://www.radiofryksdalen.se/
16-01-11 Sebastian Eriksson och Peter Hedström bjuder på rallycrosskamp i helgens Finnskogsvals/Safeexplosives där 97 ekipage gör upp!
I helgen körs den populära tävlingen Finnskogsvalsen/Safeexplosives och MK Ratten har haft vädergudarna på sin sida.
- "Snön har vräkt ner över norra Värmland under helgen, vi ser fram emot en riktigt fin vintertävling och välkomnar tävlande och publik till Torsby" säger tävlingsledare Sven Täppers.

Ordinarie anmälan gick ut i onsdags och hela 97 ekipage finns på anmälningslistan för att göra upp i Torsbyskogarna. Huvudklassen VOC Mekonomen Rally, som kör sina första deltävlingar 2016 i både Sverigeserien och Vinterserien, utger större delen av startfältet med över 40 anmälda ekipage. Även A-förarna i 2wd utger en stor del i startfältet, där ca 15 ekipage kommer att göra upp.
- "En hel del intressanta namn finns på listan" säger Sven Täppers. "Exempelvis i C-förar i 4wd där det kommer bli en riktig rallycrosskamp. De två anmälda är nämligen inga mindre än Sebastian Eriksson Hagfors MK och Peter Hedström,Finnskoga MK.

Första start på lördag är 11.00 vid Stjerneskolan Torsby. Strax efter rullar de tävlande över startrampen vid gamla torget i Torsby centrum. Fyra specialsträckor ska avverkas under lördagens etapp och tre på söndagens. Totalt handlar det om över 12 mil specialsträcka, en riktig tuff utmaning för både förare och kartläsare. Efter nattvilan så startar de tävlande åter vid skolan kl 09.00 på söndag.

Banan offentliggörs på onsdagkväll (efter ca 20.00) genom programbladsförsäljning på följande ställen; OK/Q8 i Sunne, Qstar/Bilisten i Torsby, OK/Q8 i Torsby, Toria i Torsby (i förbutiken) och Statoil i Vägsjöfors.

Anmälda: http://www.raceconsulting.se/finnskogsvalsen-16-171/
Mer info hittar du på http://www.mkratten.se
16-01-11 Rally live podcast #2: Dakar med Tina Thörner & Silly Season del 2
I denna veckas program pratar vi med rallydrottningen Tina Thörner om årets Dakarrally. I vårt segment "Silly Season" lägger vi fokus på svenskar som tävlar utomlands och i synnerhet det Brittiska mästerskapet, dit Robert Blomberg söker sig med sin nya Mitsubishi R5, vi pratar även med Jari Liiten som nästan blev fabriksförare hos Vauxhall Motorsport. Sist så pratar vi med Pontus Åhman, som 2015 kört Opel Adam Cup, om hans planer för 2016.

https://soundcloud.com/rallyradion/2-dakar-med-tina-thorner-silly-season-del-2
16-01-06 Alsdal och Carlsson rapporterar från Test hos Depå Grande
Då var det dags och ta premiär sladden på snö med Forden. Vi körde hela dan i går och halva i dag och fick ihop mycket nyttiga 12,5 mil fullfart. Bilen gick som en klocka trots de bistra vädret, idag var det minus 26 grader. Stort tack till Johan, Jimmy, Morgan och Hampus för Servicen under dagarna vi var här.

Tack till Pål och co för dom helt suveräna vägarna och maten som är i toppklass.

Tack för ordet.
/Christer Carlsson Codriver Fredrik Alsdal
16-01-04 Bra förhållanden inför Finnskogsvalsen/SAFEEXPLOSIVES Rallyt 2016!
Finnskogsvalsen/Safeexplosives Rallyt 2016 kommer att köras som planerat om inget oförutspått inträffar. Förhållandena ser i nuläget bra ut säger tävlingsledaren Sven Täppers:
- "Vi fick lite nysnö under nyårshelgen och prognoserna visar kallgrader fram till tävlingsveckan". I skrivande stund har strax över 60 ekipage anmält sig till tävlingen, och huvudklassen VOC Mekonomen Rally utgör större delen av startfältet. Men än är det inte försent att anmäla sig! Sista anmälningsdag är onsdag 6 januari kl 24.00.

Enormt arbete läggs ner varje år på denna tävling som körts till och från sedan mitten av 60-talet och är därmed klubben MK Rattens äldsta arrangemang. Tävlingsledaren Sven Täppers beräknar att ca 200 personer lägger ner sammanlagt ca 2000 ideella timmar på arrangemanget före, under och efter tävlingen.

Som ett litet tack till de som gör denna tävling till det den är, de tävlande med service och funktionärerna, så har Torsby Badhus hyrts (ett stenkast från HQ) under lördagskväll på tävlingshelgen. Där är det fritt fram att använda bassängerna, duschar och bastu mellan ca kl 18-21.

Första start är 11.00 på lördag och 09.00 på söndag.
Program och karta kommer att kunna köpas innan tävling på följande ställen: OK/Q8 i Sunne, Qstar/Bilisten i Torsby, OK/Q8 i Torsby, Toria i Torsby (i förbutiken) och Statoil i Vägsjöfors.

Som tidigare nämnt kommer RadioFryksdalen att sända under hela helgen med utgångspunkt ifrån HQ Stjerneskolan. På Stjerneskolan kommer det även att finnas servering under hela helgen där man kan komma in och värma kroppen med en kopp kaffe eller varm mat och samtidigt följa resultaten live via storbildsskärm!

MK Ratten hälsar publik och tävlande välkomna till Torsby!

Inbjudan samt anmälan hittar ni på http://www.raceconsulting.se/finnskogsvalsen-16-171/
16-01-02 Peugeot 2008 DKR kör för seger i Dakarrally
Idag går startskottet för det legendariska Dakarrallyt i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Team Peugeot Total är på plats och redo att attackera den utmanande terrängen med de fyra nyutvecklade 2008 DKR. Monsterbilarna, med 350 hästkrafter och 800 newtonmeter i maximalt vridmoment, kör för seger under den närmare 1000 mil långa expeditionen genom sand, floder och klippformationer i Argentina och Bolivia.

Nedräkningen har äntligen börjat. I början av veckan anlände de fyra bilarna och de 95 personerna som utgör Team Peugeot Total till Argentinas huvudstad.

Peugeots fyra ”dream team” är mycket väl förberedda inför starten av en av de största utmaningarna inom motorsporten. Teamen har kört ”shakedown” i Arawak, nordväst om huvudstaden, med de fyra Peugeot 2008 DKR, gjort de finala justeringarna och fått sina nummerlappar:
Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret (n°302 / gult luftintag)
Carlos Sainz/Lucas Cruz (n°303 / blått luftintag)
Sébastien Loeb/Daniel Elena (n°314 / vitt luftintag)
Cyril Despres/David Castera (n°321 / rött luftintag)

Från och med nu kommer det inte bli någon vila för den vridstarka V6-dieselmotorn i 2008 DKR. Efter den ceremoniella starten idag, lördag den 2 januari, går startskottet för den 11-kilometer långa prologsträckan. Förutom att det är en uppvärmning inför den svåra utmaningen bestäms startordningen inför den första riktiga sträckan som går av stapeln imorgon mellan Rosario och Villa Carlos Paz. I och med det har starten för det 38:onde Dakarrallyt gått av stapeln.

De tre teamen med förarna Peterhansel, Sainz och Despres har lång erfarenhet av att bemästra den eländiga terrängen i Dakarrallyt på två eller fyra hjul medan teamets rookie Sébastien Loeb (n°314) ger sig ut på en helt ny utmaning tillsammans med sin trogna co-pilot Daniel Elena. Sébastien Loeb, vår tids mest framgångsrika rallyförare, antog utmaningen att köra världens tuffaste ökenrally med Peugeots nya lejonkung 2008 DKR i höstas och sedan dess har den niofaldiga rallyvärldsmästaren och rekordhållaren i backtävlingen Pikes Peak genomfört ett antal tester och kört ”Rallye du Maroc” tillsammans med legenden Carlos Sainz i 2008 DKR under hösten.
- Jag är redo för denna spännande resa, säger Sébastien Loeb, men varken Daniel eller jag har någon erfarenhet av Dakar. Det kommer inte att bli lätt men jag får en bra känsla i bilen som verkligen är lättkörd och presterar på topp. Ser fram emot att köra sträckor som kan vara upp till 100 mil långa per dag, ibland i svår hetta, och övervinna de svåra hindren på vägen.

Dakarrally är ett av motorsportens mest krävande och utmanande rally i öknen med sanddynor, vattenhinder och klippblock och det pågår under 14 dagar. Det är 9 583 kilometer långt och starten går i Buenos Aires den 2 januari 2016. Rallyt går genom grannlandet Bolivia för att avslutas lördagen den 16 januari i argentinska Rosario.

Den extrema tävlingsbilen, Peugeot 2008 DKR, är frukten av ett fortsatt framgångsrikt samarbete mellan Peugeot, Total och Red Bull med det gemensamma målet att vinna Dakarrallyt 2016.
16-01-01 Rally Live Podcast #1: Silly Season med Rallyradion
I det första avsnittet av Rally Live Podcast pratar vi med Erik Telehagen, Fredrik Åhlin och Christer Carlsson, Co-driver till Niklas Hägg, om deras planer för säsongen 2016. Vi pratar även med Kalle Andersson, Tävlingsledare för SM-premiären Rally Bilmetro om förutsättningarna för den stundande tävlingen. Kalle berättar även mer om den spektakulära publiksträckan som kommer att köras på Gävle Travbana.

Länk till avsnittet: https://soundcloud.com/rallyradion/1-silly-season-med-rallyradion
16-01-01 Annie Seel redo för start som enda svensk i Dakarrallyt
Annie Seel är på plats i Buenos Aires och redo för sin åttonde start i Dakarrallyt. Hon är enda svenska förare på startlinjen i årets uppsättning av Dakarrallyt, som körs för 38:e gången den 2-16 januari i Argentina och Bolivia.
Förra året debuterade Annie Seel som förare, och blev därmed den första svenska kvinna någonsin att köra bil i Dakarrallyt. Då körde hon som tredjebil i engelska team RallyRaid. Nu i år kommer Annie Seel köra i samma team, men som högst rankade förare.

Efter fem genomförda Dakarrally på motorcykel där hon även vunnit damklassen, växlade hon över till bil 2014. Hon är även historisk som enda svenska förare någonsin som kört både bil och motorcykel i Dakarrallyt, oavsett kön.