<< Till startsidan
 

OBS! Här publiceras era pressutskick eller nyhetsbrev. Ja, allt ni vill ska nå ut, vare sig det är klubbinfo, teaminfo eller något annat av intresse. Är det något du vill ha med så maila till: maria@motorsportivarmland.nu

MiV är ju sidan som förmedlar allt NI vill få ut och läsa! Så välkommen att maila in din rapport!

2022

2021
                 

22-05-23 Tom och Andreas totalsegrade i polska mästerskapstävlingen Raid Podlaski
SMK Hörbys Tom Kristensson och co-driver Andreas Johansson tog totalsegern i första deltävlingen i Polska grusmästerskapet, Raid Podlaski, som avslutades på söndagseftermiddagen.
- Äntligen, min första totalseger i karriären, utropar Tom vid målgången.
- Ett stort tack till teamet Kaxa/2Brally för ett bra jobb med bilen, Andreas, mina samarbetspartners och alla som supportar mej, det känns verkligen skönt att få till det.
- Det är fortfarande en fantastisk känsla och jag är himla glad och tacksam, säger Tom på väg hem på måndagen.
- Det är en seger på många sätt, både att prestera och vinna tävlingen, men även en bekräftelse på att jag kämpar på rätt håll nu. Det ger mycket tillbaka och allt jobb går mycket lättare.

Tom och Andreas tog i sin Hyundai i20 R5 ledningen redan efter de tre inledande sträckorna på lördagseftermiddagen, trots 5 sekunders tidstollägg för att ha touchat en chikan, och behöll den sedan tävlingen ut.
- Det var snabba sträckor, men även ganska sandiga och lösa, en del regn på söndagen, men inget som ställde till några större problem, analyserar Tom.

Tävlingen ingick även i Litauiska mästerskapet och tvåa totalt blev litauern Dominykas Butvilas i en Skoda Fabia R5, slagen med 27,5 sekunder. På tredje plats kom segraren i första deltävlingen i Polska mästerskapet på asfalt, Kacper Wróblewski, Skoda Fabia Rally2, 50,6 sekunder efter.

Glädjen stod även högt i tak i Hyundai-teamet då merparten av bilarna i högsta klassen var Skoda Fabia Rally2.

Det blir ingen längre vila för Tom, Andreas och teamet, då man redan på torsdag skall vara på plats i Älmhult för SM-tävlingen South Swedish Rally. Starten på själva tävlingen är på fredag eftermiddag och avslutas framåt kväll på lördagen. Förutom i SM, ingår tävlingen i ett nyinstiftat Nordiskt Mästerskap, så förutom den svenska eliten blir det även några norrmän och finländare att kämpa emot.
- Skall bli jättekul att köra en tävling på grus på hemmaplan, och det blev ju ett bra genrep, avslutar Tom.
22-05-18 Ny tävling i Polen för Tom Kristensson och Andreas Johansson
Till helgen, med start på lördag eftermiddag och målgång på söndag eftermiddag, kommer Tom och Andreas att köra den andra deltävlingen i Polska Mästerskapet och den första i det speciella grusmästerskapet, Raid Podlaski.

Tävlingen centrum är Bialystok i nordöstra Polen, nära gränsen till Belarus, och består av 9 specialsträckor på ca 107 km totalt, alla på grus. Tävlingen ingår även i det Litauiska Mästerskapet, och hälften av de 88 anmälda ekipagen kommer från Litauen.
- Äntligen får vi köra vår första tävling på grus i den KoWax/2BRally-prepparerade Hyundai i20 R5 som vi kört 2 tävlingar på asfalt tidigare i år, säger Tom.
- Det lär vara snabba sträckor, det är samma karaktär som i EM-tävlingen Raid Polski, som vi skall köra andra helgen i juni, och som jag körde i Junior-EM 2018.
- Det blir en testdag före tävlingen för att känna på grusinställningarna på bilen, det blir även en bra genomkörare inför South Swedish Rally i Älmhult nästa helg, avslutar To
22-05-16 Sydsvenska cuper och mästerskap 2022
Under paraplyet Sydsvenska Rallycupen körs 2022 totalt tre cuper. Alla med olika inriktning och målgrupp. Regler och tävlingskalender för dessa tre finns nu publicerade på hemsidan www.ssrc.se.

Sydsvenska Rallycupen SSRC
Cupen är igång. Tre deltävlingar har körts i Simrishamn, Älmhult och Ljungby. Nu några veckors uppehåll innan Skillingaryds MK kör Skilling 500 söndagen den 5 juni med start- och målplats Värnamo

5 juni Skilling 500 Skillingaryds MK
10 sept TV- svängen SMK Hörby
1 oktober Rally Småland VetlandaRRC

Sydsvenska Mästerskapet SSM
En klassiker som kommit och gått genom åren. 2022 har det rollen att knyta ihop SM konkurrens med högsta distriktsnivå och ge möjlighet att testa sina vingar mot svåraste motstånd. Samtliga tävlingar kommer att erbjuda någon form av rekognosering och mästerskapet är öppet för SM-klasserna. Först ut är SSR och Sydrallyt under Kristi Himmelsfärdshelgen. Första omgången (SS3 till 8) av lördagssträckorna ingår i SSM. Anmälan till Sydrallyt går ut den 18 maj.

Efter SSR och Sydrallyt är det uppehåll några veckor till nästa deltävling som är Dackefejden i regi av Wäxjö MS den 18 juni. Tre sträckor skall köras två gånger och med en sammanlagd längd på 78 km.

29 maj Sydrallyt och SSR SSR
18 juni Dackefejden Wäxjö MS
20 augusti EC Snapphanerallyt Hässleholms MK
1 okt Rally Småland Vetlanda RRC

Sydsvenska Sprintcupen SSSC
En nykomling för året. De tre sprintar i regionen som ingår i Grus SM kompletteras med en sprint i Skåne. Endast öppen för förare med licens i Södra eller Smålands Bilsportförbund. Klasserna utanför SM och RM kommer att beredas plats som supportklasser.

9 juli Älmhult SM
30 juli Skillingaryd SM
13 augusti Örkelljunga
27 augusti Karlskrona SM

Följs oss på www.ssrc.se samt fb sydsvenska rallycupen
22-05-13 Hårt när SverigeSerien körde årets gruspremiär
Hårda och tajta fajter är ett adelsmärke för VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie. Årets sommar- och gruspremiär för serien i Midsommardansen var definitivt inget undantag. Ljungby MK bjöd som vanligt på en tävling som i alla avseenden är i absolut toppklass, stor eloge och stort tack från klassen för det.

Ljungby bjuder varje år på en fantastiskt rallyarrangemang på likaledes fantastiska småländska rallyvägar. Toppklass alla kategorier helt enkelt.
- Ljungby är en personlig favorit för mig men den här gången fick jag bita i det mycket sura äpplet och stå över. Sviterna efter en Corona gjorde att det inte fanns möjlighet till de helt nödvändiga förberedelser som två års rallypaus kräver, berättar klassansvarig Roger Fransson.

Christopher Zeijlon övetygade i högsta Elitklass
Klassansvarigs tips inför tävlingen var inte mycket värt. Zeijlon fanns inte ens med i förhandssnacket.
- Bara att buga, be om ursäkt och undra hur tusan jag tänkte. Självklart skulle Christopher med sitt gedigna förflutna i klassen ha varit med i segerresonamanget även om han haft en lång utflykt i annan klass. Zeijlon var förvisso ordentligt utmananad av såväl tvåan Patrik Fredriksson som trean Dennis Persson båda lyfta i mitt införsnack så alldeles borta var jag inte. Om tredjeplatsen var det för övrigt en fantastisk fajt mellan Dennis och Rickard Gustafsson, en fajt som inte avgjordes förrän på dagens allra sista sträcka. Raffinerat!

Märkligheter ägde rum i Elit A innan start.
- I inför snacket så fanns även Henrik Levin med. Han var korrekt anmäld och också seedad i VOC men väl till start så körde Henrik GrF. Det är riktigt märkligt! Henriks bil är utan tvekan enligt sin vagnbok en VOC och ska därför enligt RY 2.2 anmälas och tävlas i VOC och ingen annanstans. Bortplockade dekaler gör inte en VOC till en GrF eller vice versa. Jättekonstigt att tävlingen tillät honom att starta i fel klass. Jag har gjort förbundet uppmärksam på problemet och vi hoppas komma till rätta med detta inom kort. Måhända var Henrik sugen på att inkassera den överlägsna seger han tog i GrF-A istället för den tredjeplats som det skulle ha räckt till i VOC-A, men detta är inte skäl nog att bryta regler.

Magnus Lindqvist tog ytterligare favoritseger i Elit B
Om tipset i Elit A haltade så satt det desto bättre i lägre elitklass.
- Magnus Lindqvist tog planenligt ytterligare en seger i Ljungby. Men det primära hotet kom inte från förhandstippade Tim Palmqvist som slutade trea eller Daniel Jonsson som slutade fyra. Det kom istället från Jack Ernstson. Jag hade det på känn men inte så kraftigt att jag lyfte det i förhandstipset. Okej, ni kan avskriva detta som en ren efterhandskonstruktion men det är faktiskt helt sant. Jag såg det absolut komma för fjolårstvåan i C men trodde inte att det var riktigt än det skulle ske. Desto roligare att det gör det, grattis Jack!

Noah Grönkvist tog imponerande seger i Cupklassen
Även i Cupklassen så var klassansvarig helt på målet i förhandstipset.
- Visserligen hade jag dagens tvåa Linus Flodin som tippad vinnare men jag skrev samtidigt att han har farten men inte riktigt tryggheten. Så blev det också och SS3 blev Linus Waterloo. Jag skrev också att såväl dagens värdiga vinnare Noah Grönkvist som dagens tredjeplacerade Jonas Karlsson inte skulle ge sig utan kamp och kamp blev det mellan alla tre ända in på målsnöret. Jättekul att följa och vi på sidan om tackar för underhållningen.

Wille Gad imponerade stort i ungdomsklassen
I ungdomsklassen var klassansvarig helt på läktaren vad gäller tipset.
- Det är supersvårt att tippa ungdomsklassen eftersom att ynglingarnas utvecklingskurvor går stegvis och som helhet rakt upp mot himlen. Wille Gads framfart är så imponerande att man bara inte kan förstå. Utan körkort, utan noter och med begränsad erfarenhet av bilkörning (får man förmoda) så smäller han in på en totaltid som om jag inte räknat helt fel skulle ha räckt till att bli sexa i A, trea i B eller fyra i C. Helt enkelt ofattbart bra! Vilken talang och vad komma månde? Han vann också betryggande med nästan en minut före Johan Petterson och vinsttippade Gabriel Banger som kämpande med spöken efter sin avåkning i Eskilstuna sist han körde på grus på tredje plats ytterligare en dryg minut efter.

Med detta är SverigeSeriens sommarsäsong äntligen igång. Nästa anhalt är Nora den 11 juni. Väl mött!
22-05-11 Götenerundan blev utmanande för Robert Johansson
Svenska rallycupen och Mega rallycup körde i helgen Götenerundan. En utmanande tävling skulle det visa sig. Snabba vägar, strålande sol och stort startfält gjorde detta till en riktig härlig rallydag. Robert Johansson från Göteborg gjorde denna dagen rallypremiär "igen"
- Vi har inte kört något direkt rally under Corona. Så detta blev första tävlingen med noter på väldigt länge och dessutom med en ny kartläsare för dagen, Jonas Helgesson, säger Robert

Dagen började dramatiskt då förra helgens tävling slutade med en avåkning och trasig bil. Men teamchef och Grillmästare Leif fick iordning på bilen så teamet kunde köra vidare.
- Vi har haft en toppendag även om inte resultatet blev vad vi hoppades på. En snurr på SS2 och lite för försiktig körning, För mig gäller det att bygga tempo genom, och då måste man köra flera SS mil. Det finns nog två förare. Antingen flatout galen direkt. Eller bygga tempo över tid. Jag tillhör nog den senare, säger Robert.

Nu laddar teamet om för nästa tävling i Backasprinten, Skene.

Ta gärna en titt på våran rallyfilm från dagen: https://youtu.be/yRj3Hryc7VU

Rallyvloggen har nu 2600 följare på Youtube och har inspirerat många fler i rallysporten att börja "vlogga" det tycker jag är jätteroligt.

22-05-09 Norsk seger i Sydsvenska Rallycupen
I lördags kördes den tredje tävlingen i Sydsvenska Rallycupen då Ljungby MK arrangerade sin klassiska Midsommardans. Drygt100 startande bjöds på fem sträckor om sammanlagt 42 km.

För första gången i Sydsvenska Rallycupens långa historia vann ett norskt ekipage en deltävling. Inför sista sträckan ledde Mattis Olsson/Timmy Berntsson, Älmhult med 0,5 sekunder före Lars Martin och Mads Ola Stensböl, Kongsvinger. Men ett missat vägbyte med tillhörande motorstopp tog tid och norrmännen kunde segla förbi och ta segern med drygt 15sekunder.

Wille och Magnus Gad, Lessebo segrade sin vana trogen i Ungdomsklassen. Denna gång strax under minuten före Johan och Per-Ola Pettersson, Skillingaryd. Wille hade bara tolv enhjulsdrivna bilar framför sig totalt.

Efter Ljungbys tävling är det nu bara en förare som har full poäng i den totala Prispottslistan. Det är södra Sveriges dominant i A 2WD Victor Karlsson/Jonas Magnér, Vimmerby. Tre raka segrar och 11 av 15 sträcksegrar är tydliga besked. Än en gång är det en duo från Smålands östra delar som följer Victor genom Thomas Grönberg/Mikael Johansson, Oskarshamn och Per Eriksson/Tobias Gunnarsson, Kristdala. David Pettersson/Isa Kolmbäck, Asarum blev fyra och comebackande Anton och Pär Claesson, Grimslöv blev femma.

Joakim Blansch/Maja Bengtsson, Skillingaryd gjorde debut i B 2WD efter två raka segrar i C-klassen. Med ny kartläsare hade han till en början grepp om klassen men till slut blev Tobias Jönsson/Kenny Andersson, Hässleholm för svår och kunde vinna med drygt fem sekunder. Men det blev tionde och elfte plats totalt för dessa två. Bra gjort!

Bo Karlsson/Johan Fransson, Älmhult hade ju förhandstipset i C 2WD men årsdebuterande Linus Adolfsson/Anton Johansson, Gullabo blev efter en trög start allt snabbare och vann med knappt 18 sekunder för Bo och Johan.

Grupp E för C-förare hade Per-Arne Axelsson/Lars Gustafsson, Gullabo som favoriter men även i denna klass blev en årsdebuterande för svår. Simon Wernersson/Hans-Peter Picher, Skillingaryd tappade bara första sträckan till Per-Arne och vann med drygt 15 sekunder.

I Grupp E för A- och B-förare vann än en gång Jesper Larsson Odenmalm/Erika Ledin, Kristianstad men denna gång trängde sig klubbkamraten från Hässlehom Lars Svensson/Marcus Gadd in några sekunder före Lucas Ljungbäck/Emma Enarsson.

VOC Mekonomen och Grupp F körde denna gång i olika klasser men i cupen räknas de samman. A VOC grupp F hade denna gång Patrik Fredriksson/Per Wiksten, Fryksdalen tillbaka på startlinjen och med Henrik Levin/Stefan Pettersson på plats var det väl mellan dessa kampen skulle stå? Men inte alls!! Christopher Zeijlon/Christofer Svensson hade en annan plan för dagen och tog kommandot direkt och vann till slut med nästan fyra sekunder.

I B VOC Grupp F hade Emil Friman/Tom Törngren, Vetlanda vunnit dubbelt så här långt. I konkurrens från landets VOC Mekonomen elit räckte han inte riktigt till. Det blev en fjärde plats och några tappade placeringar i poänglistan. Klassen vanns av Magnus Lindqvist/Sara Ridde från Laxå. Även i C-klassen visade de tillresta gästerna klassen starka och segern gick till Noah Grönkvist/Lucas Ivarsson, Gestrike. Linus Johansson/Hugo Nilsson, Ryd tvingades bryta och Rasmus Bengtsson/Torbjörn Ivarsson, Älmhult vann Grupp F och blev fyra i den sammanlagda klassen.

Tyvärr bara en startande i Appendix K så Peter Dahlsund/Carina Larsson, Varberg räknar nog segern som en av de enklaste.

Cupen gör nu ett uppehåll till söndagen den 5 juni då Skilling 500 körs med centralort Värnamo. Men innan dess kommer en av årets höjdpunkter med SSR i Älmhult. Det är också första deltävlingen i Sydsvenska Mästerskapet där resultaten från några av lördagssträckorna räknas tillsammans med de som kör Sydrallyt.

För resultat och poängställningar gå in på www.ssrc.se22-05-08 Vinst i Midsommardansen för Victor Karlsson och Jonas Magnér
I Lördags var Victor och Jonas i Ljungby och körde den tredje deltävlingen i Sydsvenska Rallycupen samt i Smålands DM. Det bjöds på fina snabba vägar fördelat på fem sträckor om ca 41 km totalt i skogarna runt småländska Ljungby.

De inledde tävlingen med ett högt tempo och var sträcksnabbast. Detta skulle hålla i sig under hela tävlingen och de tog sin tredje raka vinst i cupen samt Smålands DM. Victor och Jonas slutade även 3:a totalt i tävlingen.
"Detta betyder att vi fortsätter toppa Sydsvenska Rallycupen och DM, säger Victor, vi hade planerat att vara Bilsport Galan i Norrköping och hämta vår bronsmedalj från Rally SM 2021, men suget att köra gjorde att vi ändrade planerna vilket visade sig vara rätt. Nu har vi farten igen och ser framemot SM i Älmhult.", avslutar en glad Victor

Nu ser teamet framemot att SM-grustävlingarna drar igång, först ut är South Swedish Rally 26-28 maj.
22-05-08 Full pott för Haglund i Götenerundan, premiär för Svenska RallyCupen 2022
150-talet tävlande och mycket publik runt specialsträckorna i Götenerundan, premiär för Svenska RallyCupen 2022. En kompakt tävlingsbana och snabbt genomfört arrangemang med fyra sträckor, fina vägar med en mix av allt en tävlande kan önska.

SMK Nyköpings Christoffer Haglund i Skoda Fabia R5 visade direkt att han var sugen på seger, över 13km långa Svenstorp-sträckan ryckte han och co-driver Nellie Karlsson åt sig 12,1 sekunder på tvåan Fredrik Grahn, stor marginal bakåt där 20 sekunder skiljde till Mattias Olsson och Stig Andervang. Haglund höll takten, testade motståndarna och tog sju sekunder på 8km långa ss2.

Service vid halvtid, ut på SS3, tävlingens längsta fortsatte Haglund hålla takten, missade i ett vägbyte men 3,8 sekunder till Grahn. Avslutningen gäller bonuspoäng, Christoffer nu hårt jagad av Andervang, tiondelen mellan dem. Till slutmålet vid Götene Folkets Park kom Haglund & Karlsson som solklara vinnare, 24,6 sekunder före Fredrik Grahn. Stig Andervang in som trea på pallen.

Fjärdeplats totalt för Mikael Jirvelius och Julia Thulin som kör hem den Nationella 4wd klassen med Mitsubishi Mirage, fin attack i skogen och 17,2 sekunder före Mats Jonsson. Samma marginal bakåt för trean Fredrik Eriksson.

Robert Andersson inledde snabbast i den Trimmade 2wd klassen, på ss2 var André Nygren kvickast. Efter service skruvade Emil Karlsson upp tempot, tog tillsammans med Jessica Larsson hem de avslutande sträcksegrarna. Genom dem är segern säkrad 5,6 sekunder före Robert, ett par tiondelar efter ses också Victor Bergsander. Västgöten Melvin Bengtsson startade rallyt med två raka sträcksegrar i B-klassen och höll ledning in till service. Sixten Westman avslutade med två sträcksegrar och tar tredjeplatsen i B-klassen. De var tre åkare inom 4,4 sekunder där Melvin och Carl Eriksson vinner 1,4 sekunder före Viktor Johansson. Dubbelt Östergötland i C-klassen, Joakim och Jimmy Wallin 14,6 sekunder före Kevin Möller, in som trea Rasmus Holm.

Värmländsk seger i Appendix K, Lars-Ove Olsson och Torbjörn Jönsson i Opel Ascona 400 visade fart, två sträcksegrar och jämnhet räckte till seger. Vinst 45 sekunder före Björn Ask, trea Roger Brenemark.

SMK Nyköpings unga grupp F löften Daniel Suvala och Andreas Hultström krigade i toppen av A/B-klassen. De åkte jämt på sträckorna, en urladdning av Suvala och Patrik Johansson gav slutligen segern på sista sträckan. 1,7 sekund före Hultström och full pott i cupen. Bakom följde snabbaste B-förarna, Niklas Berglund och som fyra Jesper Jonasson. Tätt även i C-klassen, 20-talet åkare där Alexander Zell med meriterade Joakim Sjöberg i högerstolen tog seger 3,5 sekunder före Willy Klarén. Tredjeplatsen för Andreas Magnusson.

Jonas och Erik Lindfors hade en hård kamp i grupp E för A/B-förare med Jimmy Alfredsson som plockade in tid på avslutningen, vid målgång 1,8 sekund mellan dem. Trea Håkan Johansson var bäste B-förare. Bruno Arvidsson och Fredrik Lans var snabbast på tre av fyra sträckor i C-förarklassen, segern närmare 42 sekunder före Anders Johansson som tappade hälften på prickar. Bredvid dem på prispallen Lars-Erik Rydqvist.

Ungdomsrally regerade Östgötarna, Elliot Sjögren i Volvo 940 var vassast i klassen, hade Liam Berg 22 sekunder bakom sig. 41 sekunder mot segern för Rasmus Hansén, in som fyra Ville Larsson.

Nästa deltävling i Svenska RallyCupen körs med start & mål i Vrena den 4:e juni, Gästabudstrofén med SMK Nyköping som arrangör.

22-05-06 Eskilstuna med EMK Kannan gör årets SverigeSerie komplett
Vi har länge haft ett hål i vår kalender sedan en mer eller mindre fast återkommande punkt i vår SverigeSerien, Kil med Rally Killingen beslutade sig för att inte arrangera något rally i år. Nu är vi stolta att kunna presentera att Eskilstuna med EMK Kannan 17 september fyller vårt tomrum.

Vi i klassledningen har under en längre tid jobbat med flera olika alternativ för att göra årets SverigeSerie komplett. Flera spännande alternativ har varit på tapeten.
- Nu vet vi att det blir en annan tävling som är mer eller mindre en institution i vår SverigeSerie som fyller tomrummet. Eskilstuna med EMK Kannan har under många år varit en extremt uppskattad tävling i vår kalender. Årets upplaga kommer inte att göra någon besviken enligt tävlingsledningen, säger klassansvarig Roger Fransson.

Tävlingen körs tillsammans med Svenska Rallycupen.
- Att vi kör tillsammans med SRC innebär att startordningen kommer att samordnas med dem. Det har vi gjort många gånger tidigare så det kommer inte att innebära några som helst problem.

Lite tajt avslutning på säsongen.
- Eskilstuna har varit på tapeten länge, det är ju en klubb som vi har ett långt förflutet med. Den enda anledningen till att vi hållit på beslutet är att säsongsavslutningen blir lite tajt i tid eftersom att Trollhättan tillsammans med SM och finalen i Örebro är klara sedan länge. Två tävlingar inom samma löningsperiod brukar vi försöka att undvika. Men till sist fick faktumet att vi nu har rakt igenom topptävlingar i serien ändå fälla avgörandet.

SverigeSerien 2022
Tävling 1 Torsby, 15 januari - MK Ratten, Finnskogsvalsen DAG
Tävling 2 Torsby, 15 januari - MK Ratten, Finnskogsvalsen KVÄLL
Tävling 3 Sandviken, 19 februari - Sandvikens MK, Vinterpokalen
Tävling 4 Ljungby, 7 maj - Ljungby MK, Midsommardansen
Tävling 5 Nora, 11 juni - Nora MK, Noratrofén
Tävling 6 Trollhättan, 3 september - SMK Trollhättan, Västrallyt (Tillsammans med SM!)
Tävling 7 Eskilstuna, 17 september - EMK Kannan
Tävling 8 Örebro, 1 oktober - SMK Örebro, Rikspokalen - FINAL SVERIGESERIEN
22-05-06 Grussäsongen i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie startar i Ljungby
Så var det äntligen dags för rally igen. VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie inleder sommar- och grussäsongen på fantastiska småländska rallyvägar i trakterna av Ljungby. Vägar med stolt förflutet i South Swedish Rally, ett rally som under många år hade sin hemvist just i Ljungby. SverigeSeriens elit möter ett gäng likasinnade fartfantomer från landets södra regioner. Bäddat för härliga fajter och underhållning i toppklass.

Det var några år sedan nu, 2019 närmare bestämt var året som vi senast gästade Ljungby och Rally Midsommardansen med VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie. Sedan kom Coronan och satte käppar i hjulet för både 2020 och 2021 års upplagor av tävlingen. Men nu är det dags igen.
- Midsommardansen är ett av mina personliga favoriter. Tyvärr missar jag själv årets upplaga eftersom att jag fortfarande är konvalescent efter en rejäl omgång Corona trots tre vaccindoser. Tråkigt nog ser jag att det är fler än jag som missar rallyt i år. Ljungby är seriens södra utpost och resekostnaderna då dieseln kostar över 24 kronor har utan tvivel krävt sin tribut. Sist Midsommardansen gick av stapeln så var det knappt 180 till start i tävlingen som helhet, nu är det bara styvt 100. Vi i VOC är också betydligt färre än vi brukar till start, inte helt ologiskt då SverigeSerien är en i sanning nationell serie med tävlingar spridda från norr till söder och där många därför har långa resor i synnerhet till de nordligaste och sydligaste tävlingarna, säger klassansvarig Roger Fransson.

Innebär inte färre deltagare en svagare konkurrens?
- Faktiskt innebär det betydligt mindre startfältet inte jättestor skillnad i konkurrens i toppen av fältet. Färre startande, absolut. Men då de allra flesta vrålsnabba finns på plats så är det ungefär lika supersvårt att vinna som det alltid är när VOC Mekonomen Rally kör SverigeSerie.

Vem vinner i Elit A?
Som alltid då vi kör Ljungby, Växjö eller annan tävling i södra landsänden så möter SverigeSeriens toppnamn också toppnamnen från söder, namn som annars ofta har ganska svårt att ta sig norrut för att tävla. Det gäller i såväl Elit A som i övriga förarklasser. Sett till historien så brukar det utfalla i hög grad till SverigeSerieförarnas fördel.
- Med hänvisning till ingressen och i Kristoffer Karlssons frånvaro så tippar jag att segerbataljen kommer att stå mellan Dennis Persson och Patrik Fredriksson. Men detta sagt så måste jag gardera med de båda söderåkarna Henrik Levin och Jim Nilsson. De har dessutom fördelen att ha hunnit få lite mer mil i kroppen så här tidigt på säsongen. Alla dessa fyra har definitivt kapacitet att vinna och det ska bli ett sant nöje att följa deras kamp även om jag tyvärr bara får göra det på avstånd via Resultatservice.

Och i lägre elitklass?
Måhända lite lättare att tippa resultatet i Elit B.
- I Elit B så tror jag att Magnus Lindqvist kommer att blir svårslagen. Linkan, som han kallas av alla gör en rejäl och seriös satsning i år så segern tror jag faktiskt är hans. Men han kommer inte att vara ohotad. Tim Palmqvist och Daniel Jonsson tror jag står först på tur av utmanarna nere i Ljungby. Och ingen av dem kommer att lägga sig frivilligt.

Men i Cupklassen då?
Just VOC C har ett ovanligt tunt startfält i Ljungby. Här, tidigt i karriären och då det mesta går på egna privata pengar är de dyra resorna extra kännbara. Trots det finns SverigeSeriens toppnamn på plats.
- Här överraskar jag nog många med att tippa Linus Flodin som segrare. Linus har visat att han är grymt snabb men att han ännu inte har den fulla tryggheten, dvs det är inte alltid det går hela vägen. Men, det tror jag att det gör i Ljungby. Kalla det gärna en känsla bara. Både Noah Grönkvist och Jonas Karlsson kommer definitivt inte att ge sig utan kamp och jag vet att både dessa också vill visa att klassansvarig har fel i sitt tips den här gången.

Äntligen i juniorklass med schysst antal startande
Om VOC C var lite av en besvikelse när det kommer till antal startande så var juniorklassen med glädjande, fem startande totalt varav tre är VOC Mekonomen Rallyungdomar.
- Äntligen får Gabriel Banger chansen att bekänna färg. Det är ett prov som jag tror att Gabbe kommer att bestå. Jag tror han plockar segern såväl i VOC Mekonomen Rally Junior Cup som totalt bland ungdomarna.

Välkomna till en ny spännande sommarsäsong i VOC Mekonomen Rally.
22-05-06 Uddevala öppnar sin inbjudningsklas för alla - förlängd anmälan utan kostnad
till att alla övriga kan vara med.
Alla övriga klasser som inte ingår i SM/RM är välkomna även standardrallybilar

Anmälan öppen utan xtra avgift fram till den 12/5 kl 18,00

» Inbjudan
22-05-05 Sydsvenska Rallycupen dansar vidare till Ljungby
På lördag körs tredje tävlingen i Sydsvenska Rallycupen då Ljungby MK arrangerar en lite tidig Midsommardans. Skall vi döma efter den senaste tidens väder i södra Sverige så är namnet inte helt klockrent, det är oftast ner mot nollan på nätterna. Men det utlovas ca 15 grader och blandat sol och moln under dagen. Drygt100 startande bjuds på fem sträckor om sammanlagt 42 km. Tävlingscentra inklusive serviceplats är på Svetruck i Ljungby och därifrån släpps startfältet kl 11.

Ungdomsklassen går ut först och det naturliga segertipset är dominanten från årets alla tävlingar i södra Sverige Wille och Magnus Gad, Lessebo.

I den sammanlagda Prispottslistan för SSRC är det efter två tävlingar fem förare som har full pott. Alla utom en är på plats för att öka på sin poängskörd. En som försämrat läget för sig lite är Joakim Blansch Skillingaryd som väljer att klassa upp sig från C till B. Resultaten hittills i år pekar ju på en plats bland de fem främsta i B. Bättre vägar och den så kallade Maja-effekten kan göra att det går ännu bättre. Maja-effekten heter Bengtsson i efternamn och hon tar tillfälligt? över codriver uppgiften från Anton Geijersson. I B-klassen slipper de tyvärr denna gång konkurrensen från en annan fullpoängare Isak Arvidsson, Gullabo.

Nästa fullpoängare på plats är Victor Karlsson/Jonas Magnér, Vimmerby. Än en gång är det Volvo som utmanar genom Thomas Grönberg/Mikael Johansson, Oskarshamn och Per Eriksson/Tobias Gunnarsson, Kristdala.

I B VOC Grupp F har Emil Friman/Tom Törgren, Vetlanda vunnit dubbelt så här långt. Denna gång får de konkurrens av VOC Mekonomens Sverigeserie så utmaningen blir större. Samma situation står Linus Johansson/Hugo Nilsson, Ryd inför i C-klassen där konkurrens tillkommer från hela landet.

A VOC grupp F har denna gång Patrik Fredriksson/Per Wiksten tillbaka på startlinjen. Enligt anmälningslistan skall Henrik Levin både köra Grupp F och inte ha Ida i högerstolen. Hur skall detta gå?

Bland de fyrhjulsdrivna gör Lars Martin och Mads Ola Stensböl, Kongsvinger en intressant start. Ser man på deras historik så är de oftast bland den fem främsta i norska tävlingar. Kan de utmana Mattis Olsson/Timmy Berntsson, Älmhult?

C 2WD har som ni läst blivit av med Joakim Blansch och då ligger väl vägen nyhylad och fin för Bo Karlsson/Johan Fransson, Älmhult att nå sin första klasseger sen Österlensprinten 2019.

Grupp E för C-förare får än en gång se Per-Arne Axelsson/Lars Gustafsson, Gullabo som favorit. Han kommer till start stärkt av en klasseger i Nybro förra helgen. I Grupp E för A- och B-förare står kampen än en gång mellan Jesper Larsson Odenmalm/Erika Ledin, Kristianstad och Lucas Ljungbäck/Emma Enarsson, Hässleholm.

Klockan elva på lördag går alltså första start från Svetruck i Ljungby. Vädret verkar bli lagom varmt och perfekt för alla inblandade. Försäljningsställen för program hittar ni på klubbens hemsida och fb, sök på Ljungby Motorklubb.

Varmt välkomna till Midsommardansen, tredje deltävlingen i Sydsvenska Rallycupen 2022

22-05-04 Förlängd anmälan för Sydrallyt
Sydrallyt förlänger anmälan till den 18/5 kl 20.00.

» Se inbjudan
22-05-04 Götenerundan efterlängtad premiär för Svenska RallyCupen!
Efter två inställda säsonger är Svenska RallyCupen tillbaka, precis som
2019 med Götene MK och populära Götenerundan som premiär. Lördagens rally innehåller fyra mil special på fyra sträckor runt Götene och drygt 150 ekipage är anmälda till premiären, första start redan 9:30. Väntan har varit stor både bland arrangörer, tävlande och publik för att komma igång med tävlandet - för Svenska RallyCupen finns ett prisbord på runt 200´000 kronor som ska fördelas vid säsongens slut.

2019 års mästare - Christoffer Haglund på plats.
20-talet åkare tävlar med fyrhjulsdriven bil, Christoffer Haglund, Stig Andervang och Mattias Olsson med vassa R5-bilar. Flerfaldige Svenske mästaren Mats Jonsson på startlinjen, lika så tidigare 2wd vinnaren Fredrik Eriksson. Bland B- och C-förarna ses två tjejer i förarstolen, Jonna Eson Brådhe och Hannah Jakobsson.

Stort intresse för Trimmat 2wd.
Närmare 70-talet Trimmade 2wd ekipage, Patrik Åkerman, Robert Andersson, Emil Karlsson och Linus Harling bland A-förarna. Flens MS Rasmus Pettersson inleder B-klassen - efter ses vassa R2-åkare som Lucas Carlsson och Melvin Bengtsson. Sebastian Lindholm och Rasmus Holm inleder C-klassen med 15 deltagare.

Häftiga historiska bilar.
Värmlänningen Lars-Ove "Biffen" Olsson i en Opel Ascona 400, Eddie Hörbing i Volvo 240, Kjell Fransson med VW 1303 är tre av förarna i klassen för de äldre bilarna, Appendix K.

Hultström segrade 2019 - startar först i klassen.
35 deltagare i grupp F/N & VOC-klassen, först ut tidigare cupvinnaren Andreas Hultström, vidare Daniel Suvala och Filip Sjögren genom första klassen med A/B-förare. 21 deltagare som C-förare där Carl-Magnus Zetterlund i en framhjulsdriven bil inleder, han i Volvo S70. Adam Martinsson, Jesper Sandgren och Pontus Westling bland förare från när och fjärran.

Otrimmat i Grupp E.
Grupp E inleder med Jonas Lindfors på startnummer strax över 100, möter bland andra Jimmy Alfredsson och Dan Brewitz i den gemensamma A/B-klassen. Sist ut C-förarna där Bruno Arvidsson och Adam Johansson är två av åkarna.

Ungdomsrally med högt tempo.
Nästa generation, klassen Ungdomsrally där de tävlande fortfarande "övningskör" ses med sex åkare, bland dem långväga Rasmus Hansén från NMS Boden. Elliot Sjögren och Liam Berg bland klasskamraterna.

Radio, Resultat och WebTV magasin.
Det sänds Rallyradio från Götenerundan under lördagen, där kan ni följa de tävlande in till målgång, det ihop med resultaten. Under efterföljande vecka kommer också ett rallymagasin från tävlingen!

Tävlingskalender 2022:
» 07/05-22: Götenerundan. Götene MK.
» 04/06-22: Gästabudstrofén. SMK Nyköping.
» 23/07-22: Bresontrofén. Tierp Arena / Rasbo MK.
» 06/08-22: Kullingstrofén. Kullings MS.
» 27/08-22: Laxå Rallyt. Laxå MK.
» 17/09-22: Finess EMK-kannan. Eskilstuna MK.
» 22/10-22: Marknadsnatta. Västra Östergötlands MK.

Följ Svenska RallyCupen:
Officiell hemsida: http://www.svenskarallycupen.se
Facebook: https://www.facebook.com/SvenskaRallycupen
Instagram: https://www.instagram.com/SvenskaRallycupen


22-05-03 ”Det är som att köra i Monte Carlo...”
Det är vad tävlingsledningen hälsar när vi undrar vad som väntar i andra deltävlingen i Rally-SM Asfaltsprint som arrangeras i Uddevalla lördagen den 14 maj.
– Filmen säger mer än ord. Vi har fantastiska förhållanden. Det är möjligt att efteranmäla sig fram till torsdagen den 5 maj klockan 24.00. Ingen efteranmälningsavgift kommer att tas ut fram tills dess, så varmt välkommen med din anmälan och upplev Uddevalla från sin absolut bästa sida, hälsar tävlingsledningen för Uddevalla City Race.

Första start klockan 11.00.
– Vi har Försvarsutbildarna, Sjöräddningen, Kustbevakningen, räddningstjänsten och polisen på plats för att visa upp sin verksamhet. Klara Hammarström från Melodifestivalen underhåller samt att det finns aktivitetstält för barnen och många övriga aktiviteter runt centrum där även serviceplatsen finns, så ta med dig familjen till tävlingsdagen, hälsar BMK Uddevalla.

Här finns all information om tävlingen: https://www.rallysm.se/tavlingar/14-5-22-uddevalla-city-race/

Anmälan görs via denna länk:
https://raceconsulting.com/rally/anmalan/1anmalan.jsp?competition=1344
Filmen från specialsträckan finns här: https://youtu.be/WIEIh6l3f28

Rally-SM Asfaltsprint
1 maj Hässleholms GP Hässleholms MK
14 maj Uddevalla City Race BMK Uddevalla
18 juni Seffle City Motor Challenge Säffle MC
24 juli Rally Kristianstad Kristianstad MK
22-05-03 Morgongåvasvängen först ut i 7-klubbarsserie!
Äntligen är det dags för premiär i årets 7 klubbarsserie, sedvanligt så är SMK Sala och Morgongåvasvängen först ut. Det är fullt startfält med ca. 120 ekipage som har Gårdsjö älgpark som start och mål och gemensam serviceplats. Det är den 9 km. långa specialsträckan öster om Morgongåva som skall köras två gånger.

Årets 7 klubbarsserie ser ut att bli mycket intressant eftersom det numera är fjorton serieklubbar, förra året välkomnande vi Katrineholms MK och SMK Nyköping och tills i år anslöt Eskilstuna MK. Detta kommer förhoppningsvis att innebära större startfält. Målsättningen är att bjuda på fina och utslagsgivande riktiga rallyvägar.

Har dessutom den stora äran att få presentera en ny huvudsponsor, BIGEM ett företag inom tävlingstillbehör beläget i Finland. Det finns i nuläget två återförsäljare i Sverige, Paaka Enginering AB samt Finess i Eskilstuna AB.

Tänkte att vi kollar igenom de olika klasserna inför lördagen och börjar med Ungdomsrally där har vi tre startande, Hugo och Stefan Carlberg Fagersta MK, William Bengtsson/ Micke
Lund Norbergs MC samt William och Robert Olsson SMK Sala. Klassen 4 WD innehåller 7 ekipage. Flitigt tävlande Mikael Holmgren/ Mikael Rosvall Gnesta MK får utmana bl.a. Joachim Borg Christian v. Lindberg Hofors MS och Pontus Florin/ Filip Ekvall Eskilstuna MK. A förare 2 WD blir rena getingboet med många snabba ekipage för att nämna någon så får det bli Elias Lundberg William Sjöström från hemmaklubben SMK Sala men det finns flera som kommer att vilja vara i topp. Det blir inte enklare att i klass B förare 2 WD tippa topp tre men Niklas Albinsson/ Kjell Hellqvist Fredriksbergs MK Magnus Alarik/ Danne Frisk Örsundsbro MK och Thomas Brönnemark/ Gro Brönnemark SMK Nyköping som bör vara med i täten. Det finns några C förare 2WD som sticker ut nämligen Gunnar och Markus Holstein MK Rimo och Mikael Högback/ Per Andersson Västerås MS och Thomas Achrèn/ Rickard Forsell Norbergs MC. Standardklassen för VOC,Gr. N 0-1400cc, Gr.F för A-B förare blir som alltid jämn flera ekipage från Sandvikens MK bl.a. Mattias Engvall/ Robin Engvall utmanas av Pär Johansson/Niklas Andersson Eskilstuna MK och Björn och Martin Lidèn Fagersta MK. Av C förarna i samma bilklass är det Kevin Lindberg Hull/ Max Åndberg SMK Nyköping och Daniel Hellström/ Jan-Erik Karlsson Eskilstuna MK samt Conny och Rasmus Palm Strängnäs ams är några snabba i klassen. Den sammanslagna Gr.E klassen ser Johan Karlsson/ Malvina Langentoft och Kenneth och Peo König som B förare från Katrineholms MK som tänkbara favoriter men de blir jagade av nio C förare.

Det blir en bra uppstart för de båda App.K klasserna och som kanske tänker åka Midnattssolsrallyt i början av Juli. Vi i 7 klubbars delar upp dessa i två klasser den första t.o.m. -74 bland dessa får vi se Erik Uppsäll Sigtuna MK Saab 96 V4 Anders OLsson/ Gunilla Carlqvist Olsson Vaxholms MK Volvo 164 Tom Silèn/ Jerry Nilsson Örsundsbro MK Opel Ascona A Nästa App.K. klass –75 – 90 där få vi se bl.a. Dick “Dicken” Larsson/ Tage Andersson Rasbo MK Volvo och Anders Frisk/ Joakim Hansson SMK Sala Volvo och Antti Johannesson/ Ola Bengtsson SMK Södermanland också i en Volvo.

Information till publiken är att program kommer att säljas i Järlåsa, Heby och Morgongåva från och med Torsdag kl. 10.00 Sedan som vanligt vid start och mål och serviceplatsen på tävlingsdagen.
22-05-03 Calle Carlberg snabbast på första testet i ADAC Opel E-rallycup
Under föregående helg kördes första testet i den helelektriska rallycupen nere i Tyskland. Calle Carlberg gjorde här sin internationella debut och tog vara på varje mil han fick. Teststräckan kördes på det tyska militärområdet IVG med en riktigt utmanande 7,5km sträcka.

Innan testet bestämde sig Carlberg att arbeta smart och sakta ta sig in i asfaltskörning och den nya bilen. Var han vid dagens slut inom 1s/km av toppen skulle han få vara nöjd. Men redan på första genomkörningen var Carlberg bara sekunden bakom tyske talangen Max Reiter som förra året var 2:a i cupen.

"Jag försöker tänka smart, men ibland kickar tävlingsdjävulen in... Rätt ofta faktiskt när jag tänker på det. Direkt när jag såg tiden bestämde jag mig för att vi skulle vara snabbast i slutet av dagen! Vi fortsatte utan att ta risker och ökade successivt. Jag tror det är bra att se även testet som en tävling. Då är man skärpt och utmanar sig själv hela tiden." kommenterar Calle

I slutet av dagen lyckades Calle sätta en 2,2s snabbare tid än någon annan i cupen. Han förbättrade även sin egna tid med 27s på en 7,5km sträcka.

"Det är sjukt när man tänker på hur fort det faktiskt går att åka. Än är jag inte där jag vill vara i körningen, men för att ha kört 50km i bilen får jag vara nöjd. Vi kommer fortsätta utvecklas under hela säsongen."

Redan på fredag drar säsongens första tävling igång i Rally Sulingen. 11mil ss ska avverkas. 3ss på fredagkvällen och 7ss på lördagen. Carlberg har en stor utmaning framför sig med talangfulla förare från Tyskland, Finland, Rumänien, Nederländerna och Österrike.

"Alla mina konkurrenter har stor erfarenhet av asfalt och många av dem körde cupen även förra året. Trots att vi var snabbast på testet så får vi se oss själva som en underdog. Test är en sak, men tävling en helt annan. Siktet är som alltid inställt på seger och för att komma dit måste vi vara smarta.

22-04-28 Ny extra tävling i Polen för Tom Kristensson
Tom och co-driver Andreas Johansson kommer att köra första deltävlingen i Polska grusmästerskapet, Rajd Podlaski den 21-22 maj som en förberedelse inför South Swedish Rally helgen efter och EM-tävlingen Rajd Polski i Polen den 9-12 juni.
- Då dessa tävlingar är på grusunderlag, är jag glad över att fått till stånd denna möjlighet utanför den ursprungliga planen, säger Tom.
- Vi har även tillsammans med teamet CoWax/2Brally beslutat att fortsätta säsongen med den Hyundai i20 R5 som vi kört de senaste tävlingarna i Tjeckien och Polen.
- Skillnaden mellan R5-bilen och den nyare Rally 2-bilen är inte jättestor, men R5-bilen är billigare i drift och det ger oss möjlighet att köra fler tävlingar inom samma budget. Det ser jag som positivt, eftersom jag vill köra så mycket som möjligt för att få erfarenhet av en 4-hjulsdriven bil på olika underlag.
- Det innebär att det kommer att bli en del förändringar i den planerade kalendern för året. Teamet har gjort ett fantastiskt jobb med att skapa möjligheter för fler tävlingar, och jag är även väldigt tacksam till mina partners som, trots en orolig tid både ekonomiskt och på andra sätt, gör det möjligt att fortsätta på en bra nivå.
22-04-27 Racepart Sweden 1300 Rallycup Inför Zabrarallyt 2022
Vår nästa deltävling i 1300 rallycup är Zabrarallyt nu på lördag den 30/4 som körs i Nybro. Det är även säsongens första grustävling. Totalt bjuds det på 126,8km varav 35,5km är fördelat på 4 st SS. Till start är det 10st gassugna sukkor varav en ungdom. Det är tre stycken A förare och sex stycken C förare till start.

Först ut går ungdomsåkaren Lovis Jansson och co-drivern Kenneth Jansson där det sedan är en mellanåkare tills de andra får starta. Där börjar vi med Joakim Rydin och co-drivern Magnus Simensen som idag ligger på en 3dje plats med 87,0 poäng, därefter startar Björn Norman med co-drivern Markus Theorin som ligger på en 6e plats med 66,75 poäng, sen har vi junior föraren Lucas Axelsson med co-drivern Alexander Lönnström som ligger strax efter på en 7e plats på 59,34 poäng, efter detta har vi en till junior förare Filip Carlström som denna tävling har pappa Joachim Carlström som co-driver de ligger på 12e plats med 28,25 poäng. Sedan har några förare som gör debut samt comeback i 1300 rallycup, där börjar vi med Per Henrik Ekholm och co-driver Håkan Ekholm som har haft ett uppehåll under vintern, Vesa Kujanpää och co-driver Gustav Alm , Niklas Jennersjö som står anmäld utan co-driver med det problemet får man väl hoppas att han löst tills tävlingen startar, sedan startar Tobias Bilfeldt med co-driver Joakim Bilfeldt och sist men inte minst Marcus Johnsen med co-driver Caroline Lindqvist. Det är kul att se så många nya förare anmälda och det ska bli kul att se hur dom kan prestera mot toppen!

Alla är väldigt taggade på grus och det kommer bli en mycket spännande tävling som kan gå åt många olika håll! Särskilt då den körs på "gammalt sätt" nämligen utan noter. Vem kommer egentligen att hantera det bäst återstår och se?
22-04-27 Nordiskt Mästerskap, NM
Ett Nordiskt Mästerskap är inget nytt, men har inte arrangerats i Rally på många år. Nu har de Skandinaviska Bilsportförbunden beslutat att det ska genomföras NM med start 2022.

NM kommer att genomföras som en del i FIA European Rally Trophy Scandinavia, ERT-S, (https:// www.facebook.com/ERTScandinavia) som är ett öppet mästerskap där alla tävlande från hela välden, i FIA homologerade bilar, kan delta.

NM är begränsat till deltagare från de fem skandinaviska länderna, och man kan även delta med nationellt homologerade bilar. Deltagare från Skandinavien deltar automatiskt i både NM och ERT-S.

Två tävlingar på grus (Sverige och Finland) och ett på asfalt (Danmark) gör att man utmanas på olika underlag för att bli Nordisk Mästare. Tävlingarna kommer att genomföras som internationella tävlingar med tillägg för nationella klasser. De nationella licenserna kommer att gälla i hemlandets tävling!

Har ni frågor, kontakta de förarkontaktmäns som finns. Det kommer inte enbart att hjälpa till med den egna tävlingen utan även förmedla kontakter och hjälpa de som vill tävla i de andra länderna. Alla tävlande ska inte behöva lösa alla frågor själv vad gäller resor och boende när man vill dit.

Reglemente pdf

22-04-27 MAS rallycup kör tredje deltävlingen på Rally Gotland
Till helgen så kommer MAS rallycup köra sin 3e deltävling på klassiska Rally Gotland. Ett vårtecken är när Rally Gotland kommer upp i kalendern då vet man att grus säsongen kickar igång och en intensiv vår börjar ta form. På fredagen är det rek för dem som vill skriva egna noter. 110 startande ser vi ute på ön som rullar från Kneippbyn vid klockan 9.00 på lördag morgon. I 4wd har vi ett riktigt starkt startfält där vi kommer se jämna fighter under helgen. Vem kommer gå segrande ur denna hårda klass? blir det Mascup ledaren Kalle Gustafsson eller ska hemmahoppet Sebastian Johansson visa vart skåpet ska stå eller kommer någon av följande visa att dem ska vara med och slåss om segern Chribbe Haglund, Jari Saarinen, Stig Andervang ska William Binbach kunna vara med i sin gruspremiär i sin Hyundai. 22st startande ser vi i 4wd klassen.

2wd klassen där har vi hela 63 startande 35 A-förare, 11 B-förare och 17 C-förare. Här har vi också ett riktigt starkt startfält där vi ser fjolårets SM vinnare Hampus Jakobsson och SM 2a Emil Karlsson. Först ut i klassen är ledaren i Mascupen Linus Månsson. Vi har även hemmahoppet Christoffer “Kicken” Jacobsson som slog om segern i höstas med Mattias Hallberg som då drog det längsta strået efter en urladdning på Tofta andra gången. Sedan får vi se vad Johannes Joons som var riktigt vass i Sandviken i vintras ska kunna bjuda på för motstånd en spännande start gör också Johan Holmberg hemma sonen som har haft ett litet uppehåll från rally men ses nu tillbaka i en 240. Så här är det helt öppet vem som står som slut segrare på lördag eftermiddag finna många fler som kommer vara med och slåss om topp tider under helgen. Bland B-föraren så blir det spännande och se den nybyggda Toyota Yarisen som Fredrik Alsdal kommer till start med. För att nämna några ur b-förare gänget där vi ser många snabb åkande Volvo förare så som Mathias Savela Som vann JSM premiären i Boden samt Rasmus Petersson som så sent som förra helgen vann klassen i Eskilstuna sprintcup. Claes Söderqvist i sin Corolla och Tim Hammarström kommer nog också vilja va med om segern.

Bland C-Förarna så ser vi en riktigt ung talang i Patrik Hallberg som vunnit crosskart SM i extrem och slutade 2a i FIA Rally Star uttagningen för Europa en annan crosskart kille som kommer till start är Robin Tietjens och Hampus Wretman . Vi ser även många hemmaförare i denna klass som är väldigt kul. Sedan syns även rallycross åkande Daniel Gillberg och Fredrik Larsson i listan så en helt öppen klass detta. I standardklassen så är Grupp E frånskilt från övriga standardbilar där det är 9 av 10 st kommer från öjn där Joakim Hederstedt få gälla som favorit med sin rutin. Sen är det ett getingbo där vi kan nämna några är Tom Phil, Jacob Ekström och Hugo Bruccesson.

I klassen med övriga standardbilar så är det 8 st startande. Där ser vi Jonas Segelsson som kört hela Mascupen sedan har vi en långväga gäst från Finnskoga MK Stein Frederic Akre. Lokala inslag här här bland annat Christian Buskas och Joakim Jakobsson Ungdomsrally där ser vi 4 startande och dessa är 2 från fastlandet som är Liam Berg och Rasmus Gårdman och från Gotland ser vi Linus Erixon och Alexander Nordahl.

Cup organisationen bakom MAS rallycup hoppas alla får en kanon helg ute på Gotland och vi får en spännande tävling att se framemot. Ska ni ut och titta så hittar ni program på följande ställen från klockan 12 den 29/4 Anmälan, ST1 Slitevägen, Visby och ST1 söderväg, Visby.

Ni som vill lyssna på rallyradion från klockan 9.00 på lördag morgon hittar den på https://www.svenskbilsporttv.se/

22-04-26 Svenska RallyCupen redo, prisbord värt 200´000 att tävla om
I förra veckan signerades ett gäng partners för Svenska RallyCupen 2022 som går in med en fin prispott.
- Vi har medvetet väntat in i det sista i år för att både vi och våra partners ska hinna se hur grussäsongen startar och var vi hamnar med startfält, säger Crister Nystrand i arrangörsgänget.

Trots tuffa år för företagen i motorsportbranschen har vi haft positiva svar från våra tilltänkta partners. Ett starkt prisbord till ett värde av drygt 200´000:- har de tävlande att köra om, vi har flera starka partners, både nya och gamla som går in i årets cup.

Nya in är bland annat Apex.se tillsammans med Pirelli som partners. J-tech och Motorsportshopen.se är andra intressanta nya partners som valt att synas ihop med oss. Kvar med oss är Tractive, Raceparts Sweden och Mocomp tillsammans med Hoosier. Patrik Barth och BMsport.se hänger också med på fortsatt satsning med er tävlande i Svenska RallyCupen.

Vi fortsätter också vårt samarbetet och stöttar #FkkCancer där de går in med Aktivera Stockholm och Rex Travel som partners för cupen 2022.

På onsdag kvällen stänger anmälan till årets premiär, Götenerundan hos Götene MK som körs den 7:e maj, passa på att släng in din anmälan innan onsdag kväll för att köra om de första poängen i årets säsong! Där väntar 42km special fördelat på fyra sträckor och noter av Patrik Barth på de tävlande!
22-04-26 Victor Karlsson och Jonas Sandberg snabbast i klassen och totaltrea i Silverratten
I Lördags var Victor och Jonas i Liatorp / Älmhult och körde den andra deltävlingen i Sydsvenska Rallycupen samt i Smålands DM. Det var en kort tävling som var fördelad på 6st korta specialsträckor på totalt 25km.

De inledde tävlingen bra direkt med att vara sträcksnabbast i klassen på de tre första sträckorna och hade en betryggande ledning på nästan 15 sekunder vid halvlek på tävlingen. På den andra specialsträckan var de även snabbast totalt före de 4wd bilarna. Det funkade bra även på sista delen av tävlingen och duon slutade som segrare i klassen A-förare 2WD 14,8 sekunder före Per Eriksson, Kristdala MK. Victor och Jonas slutade även 3:a totalt i tävlingen.
– Detta betyder att vi fortsätter toppa Sydsvenska Rallycupen och DM, säger Victor, tyvärr kommer vi inte till start i den tredje deltävlingen i Ljungby om två veckor, då vi ska på Bilsport Galan i Norrköping och hämta vår bronsmedalj från Rally SM 2021."

Nu ser teamet framemot att SM-grustävlingarna drar igång, först ut är South Swedish Rally 26-28 maj.
22-04-25 Favoriterna höll i Älmhult
I lördags kördes den andra tävlingen i Sydsvenska Rallycupen då Älmhults MK arrangerade Silverratten. Klubbens ungdomsgrupp med tävlingsledaren Albin Karlsson i spetsen hade ordnat sex specialsträckor runt Liatorp två mil nordost om Älmhult. Drygt 110 ekipage kom till start och de flesta favoriterna höll för trycket och tog klassegrar och då också fullpoängare i Sydsvenska Rallycupens Prispottslista. Måste erkänna att jag är väldigt nöjd med mina förhandstips som i de flesta fall slog in.

I ungdomsklassen vann förstås Wille Örum-Gad/Magnus Örum-Gad, Lessebo MK men för första gången släppte de en sträckseger då tvåan Johan och Per-Ola Pettersson, Skillingaryd vann sista sträckan. För första gången är Willes segermarginal nere under minuten då Johan vara 40 sekunder efter.

I Grupp E klassen kom inte de två främsta från Simrishamn till start så därför låg vägen öppen för Per-Arne Axelsson/Lars Gustafsson, Gullabo. De vann knappt 40 sekunder före Mattias Nilsson/Tobias Eriksson Karlskrona. I den sammanslagna klassen för A- och B-förare blev det som tippat en kamp mellan Jesper Odenmalm Larsson/Erika Ledin, Kristianstad och Lucas Ljungbäck/Emma Enarsson, Hässleholm. Jesper vann med cirka halvminuten.

Kunde då någon hota Henrik och Ida Levin bland VOC/Grupp F:s A-förare? Comebacken för snabbe 2WD föraren Christopher Zeijlon/Christofer Svensson, Skillingaryd gick över förväntan och han pressade Henrik och Ida men segermarginalen blev 9,4 sekunder som i denna klass är mycket. Bara 1,5 sekunder bakom kom trean Mattias Erelt/Åke Lundberg, Wäxjö. Det var bara Mattias och Stefan Håkansson/Havanna Forsell, Älmhult som lyckade lura Henrik och Ida på sträcksegrar denna dag.

I B-klassen lyckades inte Oscar och Nellie Karlsson, Skillingaryd få revansch på Emil Friman/ Tom Törngren, Vetlanda. Segermarginalen blev 11,5 sekunder och Emil vann alla sträckor utom en.

Linus Johansson/Hugo Nilsson, Ryd upprepade sin seger C-klassen från Simrishamn och hade drygt 26 sekunders till Rasmus Bengtsson/Torbjörn Ivarsson, Älmhult. Efter dessa kom två långväga gäster. Noah Grönkvist/Lucas Ivarsson Olsson, Gestrike blir trea och Jesper Sandgren/Johanna Hallqvist. Både Jesper och Johanna är exempel på att äpplet inte faller så långt från trädet. Papporna Jonas och Mattias är välkända motorsportprofiler i Västergötland.

"I 4WD får Mattis Olsson/Jesper Johansson, Älmhult tillmätas störst chanser men Lars Stugemo/Kalle Lexe, Gotlands MF kan utmana", så skrev jag inför tävlingen och även det stämde. Mattis och Jeppe vinner 9,3 sekunder före Lars och Kalle både klassen och totalt.

Som vanligt var det flest startande i A 2 WD. Segraren från Simrishamn Viktor Karlsson/Jonas Magnér, Vimmerby höll för favorittrycket. Tipsenligt följdes han av Per Eriksson/Tobias Gunnarsson, Kristdala och Thomas Grönberg/Mikael Johansson, Oskarshamn. Tidsskillnaden dem emellan är löjliga 0,1 sekunder efter sex specialsträckor. Om vi tänker oss att en bil förflyttar sig 2,5 meter på 0,1 sekund i 90 km/timme så tror jag att Thomas kan räkna upp ett antal ställen han tappade den lilla marginalen. Överraskande och roligt är att hitta David Pettersson/Isa Kolmbäck, Asarum på fjärde plats med sin häftiga Toyota Starlet. Med sviten olycka/mekaniskt/mekaniskt hittills 2022 så får detta resultat anses vara ett stort fall framåt

Bland B-förare 2WD fanns alla de främsta från Simrishamn på startlinjen. Isak Arvidsson/Victor Svensson, Gullabo infriade favoritskapet och vann före den tippade utmanaren Kullings Melvin Bengtsson/Carl Eriksson. Simon Andersson/Julia Thulin, Eslöv lyckades bra och blev trea.

I C-förare 2WD kunde ingen hota Joakim Blansch/Anton Geijersson, Skillingaryd. Segermarginalen blev mindre än vanligt efter ett tapp på sista sträckan till tvåan Bo Karlsson/Johan Fransson, Älmhult.

I AppK-klassen klarade Patrik Siljemark/Jörgen Samuelsson, Älmhult bytet från Skoda Fabia R5 till Ford Escort Mk2 på bästa sätt. De vann 45 sekunder före Peter Dahlsund/Carina Larsson, Varberg.

Nu är det två veckors uppehåll till den 7 maj då Ljungby MK bjuder upp till Midsommardans. Denna gång samsas SSRC och DM-serierna med VOC Mekonomens Sverigeserie
22-04-25 Tom och Andreas på podiet i Raid Swidnicki-KRAUSE i Polen
Tom Kristensson, SMK Hörby, med co-driver Andreas Johansson, Eskilstuna MK, tog en mycket fin tredjeplats i Hyundai i20 R5 för sitt polska team KoWax/2Brally i Raid Swidnicki-KRAUSE, ingående i polska mästerskapet.

De två första platserna kneps av hemmaförarna Kacper Wroblewski och Grzegorz Grzyp, som båda körde Skoda Fabia Rally2 evo. Upp till första platsen skilde det 36 sekunder efter ca 12 mil specialsträckor, 10 st. totalt, alla på asfaltunderlag.
- Vi är jättenöjda med tävlingen och även med placeringen, även om man naturligtvis vill komma högst upp på prispallen. Söndagens bestod av 3 olika SS som kördes två gånger, varav den längsta drygt 21 km, säger Tom.
- Efter den första rundan på sträckorna på söndagsförmiddagen låg vi trea, drygt två sekunder från första platsen. På andra rundan på eftermiddagen kom både regn och dimma, och då backade vi av lite, tog inga risker, utan bevakade tredjeplatsen, och hade till slut nästan en minut till fyran.
- De flesta hemmaförarna hade kört sträckorna flera gånger tidigare, då samma sträckor brukar ingå i tävlingen, och vi kände att de nog kunde satsa lite extra i dimman.
- Årets plan är att få så mycket körträning som möjligt på olika underlag, och så här långt kan man säga att vi hållit oss till planen. Det är även väldigt positivt att det fungerar så bra med både teamet och Andreas trots den korta tid vi varit tillsammans.
- Nästa planerade tävling blir på hemmaplan i South Swedish Rally sista helgen i maj. Jag ser verkligen fram emot att tävla nästan i hemtrakterna igen, avslutar Tom
22-04-23 Lilljumbon flyttar anmälan till besiktningen
Falköpings MK kommer att flytta även anmälan till Besikta Falköping på morgonen. Detta för att ni ska slippa lasta bilarna och behöva köra dem på släp ner till motorstadion. Är anmälan och besiktning gjord körs bilarna lagligt enligt regelverken på allmän väg ner till huvudstart.
Så ny adress för både anmälan och besiktning är:
Besikta Falköping
Nordmannagatan 6
52136 Falköping

Se PM2 pdf
22-04-20 Sydsvenska Rallycupen kör vidare till Liatorp
På lördag körs andra tävlingen i Sydsvenska Rallycupen då Älmhults MK arrangerar Silverratten. Det är klubbens ungdomsgrupp som har ansvaret för tävlingen med tävlingsledaren Albin Karlsson i spetsen. Sex sträckor skall köras med Liatorp två mil nordost om Älmhult som tävlingscentrum. Drygt 110 ekipage känner sig kallade och de flesta av de topplacerade från premiären i Simrishamn finns på startlinjen med första start kl 12.

I ungdomsklassen är förstås Wille Örum-Gad/Magnus Örum-Gad, Lessebo MK storfavoriter efter segrar i säsongens två första tävlingar.

I Grupp E klassen samlar C-klassen åtta ekipage. De två främsta från Simrishamn kommer inte till start så vägen borde ligga öppen för Per-Arne Axelsson/Lars Gustafsson, Gullabo. I den sammanslagna klassen för A- och B-förare saknas också toppnamnet Jonas Lindfors så kampen kan nu stå mellan Jesper Odenmalm Larsson/Erika Ledin, Kristianstad och Lucas Ljungbäck/Emma Enarsson, Hässleholm.

I de olika VOC/Grupp F klasserna saknas i skrivande stund Patrik Fredriksson, Fryksdalen bland A-förarna. Då är förstås frågan om någon kan hota Henrik och Ida Levin? Intressant start och come back men nu i VOC gör snabbe 2WD föraren Christopher Zeijlon/Christofer Svensson, Skillingaryd.

I B-klassen finns de tre främsta på startlinjen. Oscar och Nellie Karlsson, Skillingaryd vill säkert ha revansch efter punkteringen i Simrishamn och Jim Johansson/Samuel Elfstrand, Falköping vara bara 6,2 sekunder efter segraren Emil Friman/Tom Törngren. Ja, det är frågan hur det skall gå?

Linus Johansson/Hugo Nilsson, Ryd vann C-klassen i Simrishamn och med nästan 19 sekunders marginal den gången är det fullt rimligt att tro på en repris före Christian och Ellinor Tranström, Hörby som där hade en sekundstrid med Rasmus Bengtsson/Torbjörn Ivarsson, Älmhult.

I 4WD får Mattis Olsson/Jesper Johansson, Älmhult tillmätas störst chanser men Lars Stugemo/Kalle Lexe, Gotlands MF kan utmana. Lars och Kalle har en totalseger från EMK-kannan 2021 att hämta inspiration från.

Som vanligt är det flest startande i A 2 WD. Segraren från Simrishamn Viktor Karlsson/Jonas Magnér, Vimmerby bär favoritskapet. Inför förra tävlingen underskattade jag Volvo förarna men samtidigt är det krokigare vägar i Liatorpsskogarna. Tipset är nog ändå att Thomas Grönberg/Mikael Johansson, Oskarshamn och Per Eriksson/Tobias Gunnarsson, Kristdala blir högt placerade.

B-förare 2WD har alla de främsta från Simrishamn på startlinjen. Isak Arvidsson/Victor Svensson, Gullabo är segerfavorit men Tim Hammarström/Ditte Hammarström kanske kan ha fördel av hemmavägar. Simon Andersson, Eslöv lämnar denna gång pappa Mats hemma och sätter erfarna Julia Thulin i högerstolen. Störst utmanare är nog ändå Kullings Melvin Bengtsson/Carl Eriksson som tog flera klassegrar i B i slutet av 2021.

I C-förare 2WD är frågan om någon kan hota Joakim Blansch/Anton Geijersson, Skillingaryd. En seger på över minuten från förra tävlingen förpliktigar.

Sist och nästan minst är AppK-klassen. Fyra tävlande gör upp om segern. Spännande att se hur Patrik Siljemark/Jörgen Samuelsson, Älmhult hanterar bytet från Skoda Fabia R5 till Ford Escort Mk2.

Klockan 12 på lördag går alltså första start från Medborgarhuset i Liatorp. Vädret verkar bli lagom vårvarmt och perfekt för alla inblandade, inget regn i sikte. Älmhults MK gör också ett allvarligt försök att få betalt för underhållning av publiken. Skyltar med Swish-nummer och uppmaningen att betala minst 50:- kommer att finnas utmed tävlingsbanan. Följ uppmaningen och hjälp till att stödja rallysporten. Resultat hittar ni löpande på www.reallyrally.se

Varmt välkomna till Silverratten, andra deltävlingen i Sydsvenska Rallycupen 2022.

22-04-20 Tom Kristensson och Andreas Johansson kör andra deltävlingen i Polska mästerskapet
Kommande helg kommer Tom Kristensson och Andreas Johansson att köra andra deltävlingen i rally i Polska mästerskapet för sitt polska team koWax/2Brally. Man kommer med samma Hyundai i20 R5, som de körde i Tjeckien före påsk.
- Tävlingen fanns egentligen inte med i planen, men teamet ville gärna att jag skulle köra, och med lite pussel fick vi ihop det, säger Tom
- Jag både vill och behöver så mycket mil som möjligt med bilen, så jag är väldigt tacksam för att teamet ger oss den här möjligheten, plus att vi kommer att hinna med lite test innan, eftersom tävlingen går lördag/söndag.

Namnet på tävlingen är Raid Swidnicki-KRAUSE och har huvudort i Swidnica, sydväst om Wroclaw. 10 specialsträckor på totalt ca 12 mil skall avverkas, samtliga på asfaltunderlag.
- Vi skall dra nytta av de erfarenheter vi skaffade oss i Tjeckien och försöka få till ett bra tempo. I övrigt har jag inte någon tidigare kunskap om tävlingen, där motståndet består av enbart inhemska förare, en hel del i vassa Rally 2-bilar, avslutar Tom
22-04-19 Starkaste startfältet på många år för Hässleholms GP!
När anmälningstiden stängde i söndags kväll kl 1800, så kunde vi räkna in inte mindre än 71 anmälda, mer än vi hoppats på under den senaste veckan.

De största klasserna i SM är glädjande nog "Standardklassen" med 10 deltagare, där hemmaklubben har 4 egna ekipage samt "Nationella 2 WD" med inte mindre är 28 st, där fjolårssegraren Joacim Kristiansson går ut först. Alla de absolut snabbaste förarna i denna klassen finns med och med inslag från både Danmark och Norge.

De "häftigaste" bilarna finner vi i "Nationella 4 WD", med 2 st Ford Fiesta WRC 16 som körs av fjolårssegraren i denna SM-klassen Stefan Kristensson samt Norges främste deltagare i Hässleholms GP, Rune Danneborg som totalsegrade 2014.

Men det är nog med stor sannolikhet i klassen "Internationella 4 WD" som årets totalsegrare står att finna i form av Marco Gersager (fjolårsvinnaren i HGP) eller hemmaföraren Rolf Grybb som senast segrade i årets "öppningstävling" i Hörby.

DM klasserna har 19 anmälda, med största klassen "Standard A" med hela 11 anmälda.

Första start är kl 10.00 1 maj.
22-04-11 Simrishamnsmixen inledde Sydsvenska Rallycupen 2022
Äntligen startar grussäsongen och längst söder ut i vårt avlånga land kommer våren tidigt så redan den 9 april kördes premiären i Sydsvenska Rallycupen då 110 startande i Simrishamnsmixen gav sig ut på 5 SS om 38 km.

I Ungdomsklassen axlade Wille och Magnus Gad, Lessebo uppgiften att vara storfavoriter på bästa sätt. De följde upp sin seger från föregående helgs Rally Anderslöv med ännu en seger. De var också åttonde standardbil totalt. Mycket imponerade!!

En reda tunn appendix klass blev ännu tunnare när Kjell Fransson/Henrik Hulterskog, Vimmerby bröt med varm motor. Nisse Schön/Bengt Ronny Svensson, Tomelilla MK kunde i ensamt majestät ta hem segern.

Stig Andervang/Robin Eriksson, Rimo tog täten direkt i 4WD och med en jämn fart men inte alla sträcksegar blev marginalen drygt sju sekunder till tvåan Robin Adolfsson/ Nicklas Jidflo, Wäxjö. Placeringarna efter växlade ofta men Mattis Olsson/Jesper Johansson, Älmhult knep till sist tredje platsen efter en riktig kanontid på SS3. Stig och Robin blev också totalsegrerare.

A-förare 2WD var som vanligt det stora getingboet. Förhandstipset lyckades ju bra med förra årets SM-trea Victor Karlsson/Jonas Magnér, Vimmerby som segrare. Däremot var fingertoppskänslan helt borta när Volvo-profilerna Thomas Grönberg/Mikael Johansson, Oskarshamn och Per Eriksson/Tobias Gunnarsson, Kristdala inte betroddes någon chans. Per var upp och nosade på topplacering men föll tillbaka efter problem på SS5. Thomas och Mikael höll farten hela vägen och blev tvåa med föregående års JSM-trea Jacob Johannesson/Danny Holgersson, Gullabo som trea. Riktigt bra körde också fyran Mats Moberg/Thorbjörn Olofsson, Östergyllen med sin numera ovanliga Opel Ascona.

A och B-förare grupp E hade sin favorit i segraren från Anderslöv Johan och Erik Lindfors, Hässleholm och de gjorde det förväntade och vann drygt 13 sekunder före Jesper Larsson Odenmalm/Erika Ledin, Kristianstad.

A-förare VOC grupp F hade två av favoriterna längst fram i fältet. Patrik Fredriksson/Per Wiksten, Fryksdalen och Henrik och Ida Levin har haft många oförglömliga fighter genom åren och de gjorde oss inte besvikna denna helg heller. Patrik/Per vinner 12 sekunder före Henrik och Ida.

B-förare 2WD var svårtippat. Lägst odds hade ändå SM och JSM vinnaren från 2021 Isac Arvidsson/Victor Svensson, Gullabo. De gjorde ingen besviken utan vann med nästan minuten före Tim och Ditte Hammarström, Älmhult med junioren Simon och Mats Andersson, Eslöv som trea.

VOC grupp F för B-förare hade 2019-års Ungdomsmästare Emil Friman/Tom Thörngren, Vetlanda som en av favoriterna och de vann men bara 6,2 sekunder före Jim Johansson/ Samuel Elfstrand, Falköping. Oscar och Nellie Karlsson, Skillingaryd drabbades av punktering med kom ändå trea.

En av dagens större segermarginaler tog Joakim Blansch/Anton Geijersson, Skillingaryd i C 2WD med sin seger drygt minuten före hemmaekipaget André Olsson/Viktor Andersson.

I C-förare Grupp E körde Linus och Fredric Larsson, Arlöv snabbast men bara knappt nio sekunder snabbare än tvåan och klubbkamraten Oliver och Alexander Larsson. Trea segraren från Rally Anderslöv Per-Arne Axelsson/Lars Gustafsson Gullabo.

I VOC Grupp F blev det kopia av listan från Anderslöv med Linus Johansson/Hugo Nilsson, Ryd som segrare före Christian och Ellinor Tranström Hörby.

Nu ser vi fram mot nästa deltävling i Älmhult den 23 april. Välkomna dit!

Helt uppdaterade regler, poängberäkningar och prispottslistor finns eller kommer att bli publicerade på hemsidan www.ssrc.se samt på Facebook, sök på ssrc.

armt välkomna till Sydsvenska Rallycupen 2022.
22-04-11 Lyckad tävling för Tom Kristensson i Tjeckien i nya teamet
SMK Hörbys Tom Kristensson med co-driver Andreas Johansson, Eskilstuna MK, hade en lyckad tävling i tjeckiska KoWax Valasska Rally ValMez, då man körde in på en 5.e plats totalt en 4:e plats i Rally 2-klassen.

Vann gjorde hemmaföraren Vaclav Pech jun. i en Ford Focus WRC efter det att den tjeckiske stjärnan Jan Kopecky, som ledde tävlingen från start, tappade tid på sista specialsträckan, och föll till 3:e plats totalt.
Tävlingen var en 2-dagarstävling med målgång på söndagseftermiddagen och ingick i tjeckiska och slovakiska mästerskapet samt ERT Mitteuropa.

Eftersom det blev ett sent beslut att starta i tävlingen, körde Tom och Andreas KoWax teamets Hyundai R5 bil, och inte den nyare Hyundai Rally 2 bil, som Tom och teamet visade upp i hemmatävlingen förra helgen.
- Vi är jättenöjda med tävlingen, säger Tom. Målsättningen var att ta bilen i mål, att inte ta några onödiga risker, för att få mil med bilen Vi passade även på att testa olika däck och inställningar inför kommande tävlingar..
- Underlaget var väldigt skiftande, alltifrån bra till dålig asfalt, från snabbt till tekniskt och med mycket lera på vägen. Dessutom hade vi alla typer av väder, solsken, regn och snö, så det var inte så lättkört.
- Summeringen blir mycket positiv, en trevlig kompakt tävling med 15 mil specialsträckor, ett fantastiskt team, och att sammarbetet fungerade så bra direkt med Andreas trots, att det var den första tävlingen vi körde tillsammans med noter, avslutar Tom
22-04-10 Mille Johansson tar sträckseger i internationella rallydebuten
Den 16-årige rallyföraren Mille Johansson från Katrineholm imponerade i sin internationella debut, när han under lördagen tog en sträckseger i det Slovenska rallymästerskapet tillsammans med kartläsaren Julia Thulin från Hörby. Trots att man under hela tävlingen drogs med motorproblem.
– Det känns bra, säger Mille. Det har vart en lärorik helg.

Den 16-årige rallytalangen gör i år en satsning på Slovenska mästerskapet ihop med VM-meriterade teamet IK Sport, och tävlingen Rally Vipavska dolina var första av totalt sju deltävlingar. För Mille var det också första gången i en tävling på asfalt, första gången i en trimmad rallybil, och första gången med noter i en tävling. Sammantaget blev det en tävling som gav mycket bra erfarenheter inför den fortsatta satsningen.
– Det är skönt att ha premiären avklarad. Nu vet vi mer vad som väntar oss och hur vi ska fortsätta förbereda oss inför framtiden, fortsätter Mille.

Tävlingen fortlöpte inte utan strul för duon. Inför start på fredagens sträcka öppnade sig himlen, och Mille fick för första gången köra på blöt asfalt. Även under lördagen fortsatte vädret vara en faktor, där tre sträckor fick ställas in på grund av snö. Det största problemet skulle dock orsakas av att bilen, en Ford Fiesta Rally4, hela tävlingen drogs med motorproblem som gjorde den orkeslös och tappade mycket effekt. Teamet bytte nästan allt som gick att byta, men lyckades inte bota problemen helt och hållet. Trots detta kunde Mille och Julia på sträcka sex vara fyra bland bilarna i klassen, och på tävlingen sista sträcka var dom snabbast av alla i klassen - och dessutom fyra totalt bland alla bilar i Slovenska mästerskapet. Fast dom behövde backa en gång inne på sträckan.
– Vi körde bara på, säger Mille om sträcksegern. Jag lämnade servicen med en känsla av att vi skulle åka fort, och det lyckades väldigt bra. Vi behåll vårt fokus och hängde inte läpp trots problemen.
– Det var en utmanande helg där vi fick prova på det mesta, säger Julia. Väldigt utmanande med allt som hände, men som gav mycket viktiga lärdomar. Vi försökte hela tiden tänka framåt och göra det mesta med vad vi hade. Trots alla problem med bilen. Det var kul att få visa vad vi kunde med sträcksegern.

De initiala motorproblemen under lördagen gjorde att man tappade mycket tid mot de övriga i klassen. Men med en stark avslutning och en sträckseger kunde Mille och Julia gå i mål som åtta i klassen, och visa att man har stor potential ihop med teamet IK Sport.
– Sammantaget har helgen var jättebra. Teamet har vart super och gjort allt de kunnat. Tävlingen har vart fantastisk och vägarna riktigt roliga, säger Julia.

Nästa tävling för Mille och Julia i det Slovenska mästerskapet körs den 26-28 maj med tävlingen AMTK Rally Velenje i staden Velenje i nordöstra Slovenien.
– Vi fortsätter arbeta hårt för att komma så väl förberedda som möjligt till nästa tävling, avslutar Mille.

Resultat: https://www.ewrc-results.com/final/74573-withu-rally-vipavska-dolina-2022/?ct=145
22-04-09 Victor Karlsson och Jonas Magnér öppnar grussäsongen med vinst i Simrishamnsmixen
Klassiska Simrishamnsmixen anses vara säsongsstarten för grustävlingar i södra rally Sverige. Ett tag trodde många nog att det skulle bli vinteravslutningen istället då det låg snö under Fredagen på vägarna kring Simrishamn.

Victor och Jonas hade siktet inställt att upprepa 2019 års resultat, vinst i klassen 2WD, och öppnade starkt på den inledande sträckan med sträckvinst. Med ett högt och jämt tempo slutade duon överst på pallen.
- Det känns skönt att grussäsongen äntligen är här, säger en glad Victor, detta är underlaget som jag trivs som bäst på. Nu ser jag framemot SSR i slutet på maj i Älmhult.
22-04-08 Aprilsprinten är inställd och flyttad till 23/4!
På grund av rådande väderlek ser vi tyvärr inga förutsättningar för att kunna genomföra morgondagens tävling på ett bra sätt.
Därför har vi tvingats ta det tråkiga beslutet att ställa in Aprilsprinten imorgon den 9/4.

Nytt datum för tävlingens genomförande blir redan den 23/4, alltså om 2 veckor.

lla anmälda kommer att ligga kvar i anmälningslistan och redan inbetalda avgifter gäller för det nya datumet. Om ni inte har möjlighet delta den 23/4 så avanmäler ni er och får eran startavgift tillbaka.

Ny inbjudan finns på www.eskilstunamk.com

Vi beklagar detta mycket tråkiga beslut men välkomnar er tillbaka till en förhoppningsvis snöfri Ekebybana den 23e april!
/Tävlingsledningen i Eskilstuna Mk
22-04-05 Mille Johansson redo för sin internationella rallypremiär
Den 16-åriga rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm kör till helgen sin första internationella rallytävling, när han och kartläsaren Julia Thulin, Hörby, kör premiären av det Slovenska mästerskapet med tävlingen Rally Vipavska dolina.
– Det känns kul, vi är taggade, säger Mille inför sin första utlandsstart i rally.
– Det ska bli väldigt kul att komma igång, säger Julia. Jag tror mycket på Mille och ser en stark framtid i honom. Det gäller att träna och träna, så kan detta gå riktigt långt. Hela denna satsningen är ett stort steg framåt för mig och det ska bli kul att få växa tillsammans med Mille och teamet.

Mille och Julia kommer köra hela säsongen i det Slovenska mästerskapet för det VM-meriterade teamet IK Sport Racing i en Ford Fiesta Rally4, med totalt sju tävlingar fram till november. Målet med säsongen är att få bra erfarenhet av asfalt och internationellt tävlande för att om allt går som det ska ta steget upp till Junior-VM 2024. I Slovenien tillåts man att köra snabbare bilar, och använda sig av noter innan dess att föraren fyllt 18 år, vilket gjorde att man valt att satsa här.
– Detta blir första tävlingen med noter för mig. Så den stora utmaningen kommer bli att kunna lyssna på Julia, lita på noterna och kunna köra i fullt tempo, fortsätter Mille.

Tävlingen körs på asfalt och inleds på fredagen med en stadssträcka i staden Ajdovšcina, innan det på lördagen körs nio sträckor på totalt nio mil. Mille och Julia var för några veckor sedan nere och körde ett test i nära anslutning till tävlingsområdet, vilket gav dom nyttig erfarenhet av vad som väntar i premiären.
– Det är varierande vägar, med mycket kurvor och inte så mycket raksträckor. Jag hoppas på att det ska vara fina vägar med mycket grepp, säger Mille, som dock kanske inte bjuds på det grepp han önskar.
– Vi har fått se bilder från några sträckor där det vart snö. Om den ligger kvar blir det en helt ny utmaning med snö på asfalt, säger Julia.

I klassen är det totalt 17 tvåhjulsdrivna bilar, och även om Mille och Julia har högt uppsatta mål med sitt tävlande så har man ett tydligt fokus med helgens premiärtävling.
– Målsättningarna är att komma i mål och få så mycket erfarenhet som bara möjligt, säger Mille. Vi ska bara köra vårt egna race.
– Vi vill få ut så mycket som möjligt av tävlingen och lära oss allt som går. Allt annat är en bonus, avslutar Julia.

Följ tävlingen här: https://www.ewrc-results.com/results/74573-withu-rally-vipavska-dolina-2022/

Kalender 2022:
8-9/4: Rally Vipavska dolina
26-28/5: AMTK Rally Velenje
17-18/6: INA Delta Rally
19-20/8: Rally Železniki
22-24/9: MAHLE Rally Nova Gorica
14-15/10: Rally Soca Valley
12-13/11: Rally Idrija

22-04-05 Eskilstuna MK redo för Aprilsprinten - PM1
– Nu är vi redo för årets första deltävling i sprintcupen.
Lapp på luckan blev det och 123 st deltagare i startlistan. Pga brist på bemmaning av kansliet pga sjukdom klarar vi inte att mejla ut startlista samt pm1 till våra förare. Därför publicerar vi den på våran hemsida, http://www.eskilstunamk.com/main.php?menuId=256, hälsar Andreas Nilsson, Eskilstuna MK

» PM1 hittar du även här
22-04-04 Nu startar Sydsvenska Rallycupen 2022
Efter två säsongers påtvingat uppehåll startar vi upp SSRC igen. Äntligen ser vi slutet på pandemin och också den korta men milda vintern. Tidigare års vånda med kvardröjande snö och is är hos alla arrangörer nu ett minne blott. Grussäsongen kan börja med Simrishamnsmixen lördagen den 9 april. De drygt 110 ekipagen får ta sig an en bana med 38 km SS i klassisk sydostskånsk terräng.

Med Simrishamnsmixen inleds grundserien i Sydsvenska Rallycupen. De sex deltävlingarna som leder fram till finalen ger förare i alla klasser möjligheten att komma bland de främsta i den så kallade prispottslistan baserat på placeringen i den egna bil- och förarklassen. Bonusen efter det är förstås möjligheten att placera sig så bra att man är bland de som är kvalificerade till superfinalen i höst.

Vi ska kort gå igenom de olika klasserna och peka på profiler och möjliga framgångar.
I Ungdomsklassen får Wille och Magnus Gad, Lessebo finna sig att vara storfavoriter. Detta efter att de varit snabbaste standard bil i föregående helgs Rally Anderslöv. Vad ska det bli av denna talang?

En tunn appendix klass gör premiär som en del av SSRC och Kjell Fransson/Henrik Hulterskog, Vimmerby är favoriter om fransyskan vill.

En ovanligt stark 4WD klass mönstrar SM åkare som kör sin första grustest men också intressanta återvändare. Mattias Olsson/Erik Gustafsson, Stenungsund, SM vinnaren 2021 Joachim Carlström/Jörgen Norman, Gullabo, Stig Andervang/Robin Eriksson, Rimo och Jaari Saarinen/Jörgen Fornander, Mjölby får vara utmanare till distriktshoppen Mattis Olsson/Jesper Johansson, Älmhult och Robin Adolfsson/Nicklas Jidflo, Wäxjö.

A-förare 2WD är som vanligt det stora getingboet. Några har nästan inte kört alls på två år medan andra kört hela SM-serierna 2020 och 2021. En som rivstartat året är Joacim Kristiansson/Roger Clausson, Hörby som tog en totalseger en och klasseger på två dagar i helgen. Favorit är nog ändå förra årets SM-trea Victor Karlsson/Jonas Magnér, Vimmerby med Johan Green/Kevin Athley, Hässleholm som utmanare. Volvo-profilerna Thomas Grönberg/Mikael Johansson, Oskarshamn och Per Eriksson/Tobias Gunnarsson, Kristdala får varva upp från sitt långa uppehåll innan de är ikapp. Outsider är förstås föregående års JSM-trea Jacob Johannesson/Danny Holgersson, Gullabo.

A och B-förare grupp E har sin favorit i segraren från Anderslöv Johan och Erik Lindfors, Hässleholm men kanske kan klubbkamraten och E-sportaren Lucas Ljungbäck/Enna Enarsson överraska.

A-förare VOC grupp F har två av favoriterna längst fram i fältet. Patrik Fredriksson/Per Wiksten, Fryksdalen och Henrik och Ida Levin har haft många oförglömliga fighter genom åren och de gör oss inte besvikna i helgen.

B-förare 2WD är svårtippat. Johannes Haraldsson/Christoffer Svensson, Hässleholm har äntligen bestämt sig för att behålla bilen, Tim och Ditte Hammarström, Älmhult har bytt från Ford till Golf och Anders Åberg/Björn Johnsson gör come back i en Saab. Ja det är frågan, är det kanske inte alls nån av dessa som vinner? Lägst odds är det nog ändå på SM och JSM vinnaren från 2021 Isac Arvidsson/Victor Svensson, Gullabo.

VOC grupp F för B-förare få ha 2019-års SSRC vinnare Oscar och Nellie Karlsson, Skillingaryd som favorit med konkurrens av 2019-års Ungdomsmästare Emil Friman/Tom Thörngren, Vetlanda.

Även i C 2WD får Skillingaryds MK bära favoritskapet genom Joakim Blansch/Anton Geijersson.

Från resultatlistan i Anderslöv tar vi ettan och tvåan både i grupp E och VOC/grupp F och tror på framgångar för dem även denna lördag. Per-Arne Axelsson/Lars Gustafsson Gullabo och Patrik Lund/Jonas Frejd, Målilla i grupp E och Linus Johansson/Hugo Nilsson Ryd samt Christian och Ellinor Tranström Hörby i VOC/grupp F.

Som alla vet så finns det inte så många ställen som kan vara kallare än Simrishamn på våren men vi rekommenderar att ni klär på er ordentligt och ger er ut på fälten och följer dramat på plats. Första start kl 10 från Österlensgymnasiet i Simrishamn. Resultaten följer ni på www.resultatservice.com

Helt uppdaterade regler, poängberäkningar och prispottslistor finns eller kommer att bli publicerade på hemsidan www.ssrc.se samt på Facebook, sök på ssrc.

Varmt välkomna till Sydsvenska Rallycupen 2022.
22-04-01 Svenske mästaren i Opel E-Rally Cup
21-årige Calle Carlberg kommer nu tillsammans med Torbjörn Carlberg i högerstolen satsa på Opel E-Rally Cup 2022. Detta är världens första elektriska rallycup och ett perfekt tillfälle för unge Carlberg att ta sitt första steg ut i Europa. Carlberg har nu skrivit kontrakt med Tyska Schmack Motorsport.

Med 7 tävlingar i 4 länder, Tyskland, Frankrike, Österrike och Nederländerna, kommer familjeteamet anta denna svåra utmaning.
”Allt är nytt, utomlands, asfalt och elbilar. Det blir en jätteutmaning att lära sig allt på så kort tid, men jag ser verkligen fram mot allt! Vi var för några veckor sedan nere och träffade teamet. Där fick jag provköra bilen. Riktigt häftig” säger Calle.

Serien körs med identiska Opel Corsa-E som är fabriksbygd av Opel Motorsport. Det finns prispengar vid varje delseger och ett slutgiltigt totalpris i cupen på 150.000kr + en fabrikssits i Opel Motorsport 2023. Något som Carlberg siktar på.
”Vi ställer inte upp i cupen för att komma tvåa. Alltså är det vinst som gäller! Däremot vet jag hur tufft detta kommer bli då jag saknar både erfarenhet utomlands och på asfalt. Dessutom är det riktiga asfaltspecialister vi har som konkurrenter, men som Gunde Svan en gång sa.. Ingenting är omöjligt” kommenterar en taggad Carlberg.

Första tävlingen är Rally Sulingen 6:e Maj men redan en vecka innan kör teamet test.
Cupen består av 16 bilar som under året kommer tampas om segrarna. Bilarna är helt eldrivna och laddas på service direkt från elnätet. Alltså försöker man göra allt så miljövänligt det går. Detta var det som intresserade Carlberg

”Jag lyckades vinna SM-guld, men såg ingen väg framåt. Att skrapa ihop budget på miljontals kronor är inte lätt. Den geopolitiska situationen gör det heller inte lättare med krig i Europa, höga bränslepriser och en pandemi. Därför blev jag intresserad när jag hörde om Opel E-Rally Cup. Många kan tycka det är tråkigt med eldrift, vilket jag förstår. Men för mig handlar det om att kunna fortsätta min karriär. Det är inom hållbar motorsport företagen är intresserade och pengarna finns. Vi går mot ett grönare samhälle och då gäller det att haka på eller försvinna. Vi är ännu inte klara med budget utan kämpar varje dag. Troligtvis kommer vi även behöva fortsätta denna kamp hela året, men vi ger oss inte.
Jag väljer istället att se det fräna i allt detta. Vi har för första gången skrivit kontrakt med ett team och ska nu ut i Europa och tävla! Hur galet häftigt är inte det? Bilen är som en gokart att köra och väldigt välbyggd. Liknande en Rally 4-bil. Nu jäklar kör vi"
22-03-29 Tom Kristensson presenterar planen för 2022
Efter ett mycket utmanande fjorår i VM i WRC2, och med M-Sport World Rallyteam i England, har funderingarna varit många och utmanande över hur Tom Kristenssons vidare rallysatsning skulle utformas för att utvecklas på bästa sätt som rallyförare.
- Jag har varit bortskämd med framgångar under flera år tack vare mitt engagemang och planering. Det har så klart alltid dykt upp motgångar på vägen men det har aldrig fortsatt någon längre period. Förra året var ett ofattbart år, och steget från Junior-VM till VM-seriens näst högsta klass i ett fabriksteam, innebar mycket mer jobb och ansvar än vad jag kanske förutsåg, och tog en del fokus från själva tävlandet, säger Tom.
- Att jag skulle fortsätta på något sätt har varit självklart, jag älskar ju att köra rally, men på vilket sätt och vilket nivå har varit den stora frågan. Men huvudspåret har varit, för att fortsätta att utvecklas på ett bra sätt som förare, att köra en fyrhjulsdriven Rally 2 bil. Under de senaste 6 åren har nästa steg varit ganska givet, från Opel Adam Cup i Tyskland, via Junior EM för Opel, och Junior VM för M-Sport i Polen till VM í WRC2 förra året, men nu är det en ny situation, fortsätter Tom.

Efter diskussioner med olika team och olika tävlingsupplägg, har det nu landat i att köra ett antal tävlingar för det polska teamet Kowax/2Brally i en Hyundai I20 Rally 2 bil. Istället för att satsa på ett speciellt mästerskap är planen att mixa mellan VM-, EM- och SM-tävlingar.
- Jag tror att detta är de bästa vi kan göra av denna situation vi befinner oss i, och det känns otroligt bra att ha en så pass bra kalender att utgå ifrån. Samarbetet med nya teamet fungerar väldigt bra och de är mycket engagerade och hjälpsamma.
- Att köra olika tävlingar i olika mästerskap för att skaffa erfarenhet på olika sätt, samtidigt som jag kan lägga till och ta bort tävlingar i kalendern, känns som ett bra upplägg för mej, säger Tom
- Det som även gör det fördelaktigt är den budget jag kan få ihop kan styra uppläget. Oroligheterna i närområdet och de höga energi- och drivmedelspriserna påverkar alla, inte minst mina samarbetspartner. Jag är otroligt tacksam för, hur de trots detta, gör allt de kan för att stötta mej.

Kalender: Bilmånsson Rallysprint, Hörby, 3 april. Rally Valaska, Tjeckien. 8-10 april. South Swedish Rally, SM, Ålmhult, 27-28 maj. Rally Polski, EM, Polen, 10-12 juni. Rally Liepaja, EM, Lettland, 30 juni-2 juli.

Rally Finland, VM, Finland, 4-7 augusti. Barum Rally, EM, Tjeckien, 26-28 augusti. Västrallyt, SM, Trollhättan, 2-3 september.
- Att nu på söndag få visa upp teamet och bilen hemma i Hörby för supporters, partner, skall bli oerhört skoj.

Hela teamet kommer att finnas på serviceplatsen på Stjärneborg, där även en del av mina partner kommer att visa sin verksamhet. Alla är hjärtligt välkomna att besöka oss där.
- Det blir tufft motstånd i tävlingen då det är många skarpa asfaltåkare som deltar i vassa bilar, men vi skall göra vad vi kan avslutar Tom.

22-03-28 Återigen dags för ”rally mitt i byn” med Bilmånsson Rallysprint!
Efter två års uppehåll på grund av pandemin är det på söndag den 3 april åter dags för ”rally mitt i byn” när SMK Hörby arrangerar ”Bilmånsson Rallysprint”. Något som tävlingsledare Mia Nilsson ser framemot.
- Absolut är det så. Vi har har två tråkiga år bakom oss så nu känns det härligt att kunna bjuda både tävlande och publik på en fartfylld söndag, menar Mia.

Tävlingen är som tidigare år, premiär för rally på asfalt i RS-DM/Asfaltcup och i år för första gång med ett nytt intressant tillskott.
- Vi fick frågan om Rallyklassikerna kunde få lägga in oss i sin kalender för deras ”Sprint & Backcup” vilket vi tackade ja till. Detta betyder också att vinnaren 2018, Mats Myrsell från Falun kommer, avslöjar Mia.

Nu kommer dalmasen inte med den Porsche han vann med för fyra år sedan, utan med samma Porsche som han nått stora framgångar med i Historiska EM förklarar Mia.
- Även om bilen är en klassiker så blir jag inte förvånad om Mats och kartläsare Esko Junttila placerar sig högt i resultatlistan, varning utfärdas...

Annars är det två hemmaförare som lär få allra mest blickar på sig, regerande svenska mästaren i Asfalt-SM Joacim Kristiansson och Maya Rangtoft som med den segerrika röda Opel Corsan tillhör favoriterna. Samma sak för SMK Hörbys internationella stjärna Tom Kristensson som avfyrar startskottet för årets säsong på hemmaplan. Här delar han på en riktig VM-bil, en Hyundai i20 N Rally2 med Eslövs Mats Andersson och båda två lär även få dela på söndagens favoritskap tror Mia.
- Riktigt kul att Tom väljer att visa upp sitt nya team, polska Kowax 2BRally Hyundai Team inför hemmapublik och att han även samlat alla samarbetspartners vilket gör söndagen till ett riktigt rallyevent.

Nu lär Tom med kartläsare Andreas Johansson och Mats med, pappa Östen nyss fyllda 80 år i högerstolen, inte få någon lätt resa mot seger. Helt säkert vill även SM-vinnaren i 4WD- klassen Stefan Kristensson/Rickard Nilsson, Tomelilla MK med tävlingens vassaste bil en Ford Fiesta WRC ha ett ord med i laget. Samma sak för Hässleholmsfamiljen Rolf och Tobias Grybb med en Citroén R5.

Åres upplaga av Bilmånsson Rallysprint har lockat nästan exakt 60 deltagare och avgörs som vanligt på Industriområdet i form av ett varvlopp. En tävlingsform som blivit alltmer populär även om sviterna av pandemin gjort att det är något färre deltagare än 2019 konstaterar Mia.
- Svårt att se hur pass ett två år långt tävlingstopp drabbar sporten framöver, men vi är åtminstone helt nöjda med startfältet på söndag.

HQ är beläget hos auktionsfirman Stjärnehov och därifrån ger sig första tävlande i UngdomsklaseMelinda Tjäder från SMK Hörby sig iväg klockan 10.30. En speciell publikplats med speaker och publikaktiviteter finns intill Mekonomen.
- Bästa platsen för att få bra koll på tävlingen plus att det finns stor parkering alldeles intill, enklare kan det inte bli att kolla ”rally mitt i byn”, lovar Mia och lägger till.
- I år bjuder vi på publiken på tävlingsprogrammet i gengäld hoppas vi att man swishar en summa med hjälp av QR-koden på framsidan till hjälp för Ukraina!
22-03-23 Missa inte SM-veckan i SVT
I dag onsdag startar SM-veckan i Piteå. Bilsporten har fyra sportgrenar med, Rally, Rallycross och crosskart som alla avgör sina tävlingar på fredag den 25 mars där samtliga kör en sprintsträcka på tid. Men redan på torsdag 24 mars körs SM-virtuell bilsport racing. Allt sänds på SVT:s olika plattformar.

SVT sänder rån hela SM-veckan
Virtuell Bilsport torsdag 24 mars kl 16.30-17.30 – svtplay.se
Rally, Rallycross och Crosskart fredag 25 mars 11.00-18.00 - svtplay.se – 15.30-18.00 SVT 1

Mer information om tider och sändningar finns här, https://www.svt.se/sport/svt-sport/sa-sander-vi-den-har-veckan-28
22-03-21 ERC aces raring to go volcano rallying in the Azores
Portuguese mid-Atlantic island hosts FIA European Rally Championship
· Narrow gravel roads amid magnificent scenery leave no room for error
· Every special stage broadcast live on WRC+ platform

The FIA European Rally Championship will be back at the Azores Rallye – and back with a bang – this week (25 - 27 March) when the new-look series heads to the mid-Atlantic archipelago.

Ranked as one of the sport’s most spectacular events, its stages are characterised by their sandy surface and narrow and undulating nature, criss-crossing breathtaking scenery and lush countryside.

And because the timed tests are often no wider than the width of a car, there is no margin for error, particularly on Sete Cidades, which includes a high-speed section along the rim of a volcanic crater lake.

Changeable weather is also a factor with conditions typically switching from glorious sunshine to showers and fog.

Following Rally Serras de Fafe - Felgueiras - Cabreira e Boticas earlier this month, the Azores hosts round two of the revamped ERC, which first stopped off on the island of São Miguel as a fully-fledged round in 2013.

Portugal’s Armindo Araújo tops the 40-strong ERC entry followed by rising talents Alberto Battistolli (Italy) and Javier Pardo (Spain). All three drive Skoda’s Fabia Rally2 Evo.

Double Junior ERC champion Ken Torn (Estonia) continues his transition to Rally2 level in a Pirelli-equipped Ford Fiesta.

Norbert Herczig, Ricardo Moura and Simone Tempestini, multiple national champions from Hungary, Azores and Romania respectively, also appear on the entry along with Austrian hope Simon Wagner and Italians Rachele Somaschini and Simone Campedelli.

Pardo, Tempestini and Wagner have all enrolled in the ERC-Michelin Talent Factory incentive scheme for young stars in Rally2 cars.

Briton Jon Armstrong heads the ERC3 contingent in a Fiesta Rally3 while Andrea Mabellini (Renault Clio Rally4) is the first of 11 ERC4 drivers set to take part. Meanwhile, Martins Sesks will be aiming to make it back-to-back ERC Open wins.

Efrén Llarena, runner-up to Andreas Mikkelsen in the 2021 ERC standings, is searching for a big haul of points following a troubled start to his title challenge in Fafe. The Spaniard is a big admirer of the Azorean stages.

“It’s one of the most demanding rallies because the weather can change a lot but I love this rally, it’s magical,” said Llarena, who is the eighth seed for Team MRF Tyres.

“In three years we did second in Junior ERC, we won Junior ERC and last year we were third overall fighting with Mikkelsen and [Dani] Sordo.”

Bruno Magalhães is a three-time Azores winner and drives for Team Hyundai Portugal. “It’s always a pleasure to come back to Azores,” he said. “I have very good memories, I love the place. It’s a fantastic event for everybody.”

The event is also the first round of the 2022 Clio Trophy by Toksport WRT, an entry-level category for the Renault Clio Rally5.

The rally begins with the first of 14 stages covering 205.15km on Saturday morning. The 9.57km Ribeira Grand Power Stage brings the action to a close on Sunday afternoon.

Full coverage from the Azores Rallye will be available on WRC+ All Live at http://wrcplus.com, including every stage broadcast as it happens, as well as key interviews, features and expert analysis from the service park.

www.fiaerc.com.

Next rally: Azores Rallye, 25 - 27 March 2022
22-03-20 Totalseger i rally Jameel för svenskduon Annie Seel och Mikaela Åhlin-Kottulinsky i Saudiarabien
Annie Seel och Mikaela Åhlin-Kottulinsky som delade bil kliver högst upp på prispallen efter tre dagars navigering i den Saudiarabiska öknen.

Rally Jameel - är den första helkvinnliga offroad-tävlingen i Saudiarabien, bara för fyra år sedan var förbjudet att köra bil för kvinnor i landet.

Rally Jameel kördes den 16-19 mars, med deltagare från 15 länder där och team från Egypten, Algeriet, Syrien, USA, Spanien, England, Polen och Sverige.

En historisk vinst för svenskduon Annie och Mikaela
Ett utmanande navigationsrally för dom 34 helkvinnliga teamen där det inte handlade om fart utan mer att navigera rätt samt hålla den angivna snitthastigheten på sträckorna.

Mikaela Åhlin-Kottulinsky säger, "Så glad över att jag fick möjligheten att dela bil med Annie, har lärt mig massvis från hennes navigations och Dakar kunskaper. Det viktigaste med hela rallyt var ändå att inspirera alla kvinnliga generationer till att motorsport, köra bil är något vi alla kan och får göra!
Att vi även skriver vi historia som totalsegrare i det första helkvinnliga off-road rallyt är självklart ett plus i kanten" summerar Mikaela.
22-03-15 Superduon Annie Seel och Mikaela Åhlin-Kottulinsky kör Saudiarabiens första helkvinnliga rally - Rally Jameel
Annie Seel och Mikaela Åhlin-Kottulinsky a?r två av Sveriges mest framstående kvinnliga tävlingsförare. Nu ställer de tillsammans upp i Rally Jameel - den första helkvinnliga offroad-tävlingen i Saudiarabien.
Det unika är att de ska tävla i ett land där det för fyra år sedan var förbjudet att köra bil för kvinnor.

Rally Jameel som pågår 16-19 mars, ingår i ett projekt med syfte att lyfta kvinnor inom sporten. Deltagarna kommer från 14 länder där de flesta är från Saudiarabien som Jemen och Oman.
Team från Egypten, Algeriet, Syrien, USA, Spanien, England, Polen och Sverige.

Från körförbud till kvinnligt deltagarrekord i Saudiarabien.
Dakarveteranen Annie Seel vann damklassen i årets Dakarrally där det dessutom var kvinnligt deltagarrekord.
Den Saudiska rallyorganisationen bad Annie att ställa upp med ett svenskt team i Rally Jameel.
"För mig var det en självklarhet att vara med och främja denna utveckling" säger Annie.

Ett telefonsamtal från Annie till Mikaela och saken var klar - superduon står på startlinjen.

Annie Seel tävlar för internationella team inom ökenrally, och nu behövde hon en svensk andre förare till Rally Jameel.
Svenska Bilsportförbundet kopplade ihop Annie med Mikaela Åhlin-Kottulinsky.
Annies tankar om nya teamkompisen, "Jag har följt Mikaela i många år och tycker hon är en otroligt duktig förare så det är fantastiskt att vi nu ska åka ihop. Tror vi har mycket som vi kan lära av varandra."

Mikaela Åhlin-Kottulinsky säger, "Jag är glad att Annie hörde av sig och erbjöd mig att dela bil med henne. Att tävla i Saudiarabien i det första helkvinnliga rallyt tycker jag sänder ett viktigt budskap, när rätten för kvinnor att köra bil i landet infördes så sent som 2018.
Det ska det bli både lärorikt och kul att få dela bil med Annie!"

Rally Jameel är ett navigationsrally som handlar om precision i körning och kartläsning.
I tävlingen är det inte snabbheten som avgör, utan exakt navigation och körning i ökenlandskap. Under tre dagar och 900 km kommer teamet sätta sina kunskaper, körteknik och strategier till sin spets.
22-03-15 16-åriga rallytalangen Mille Johansson kör Slovenska mästerskapet
16-åriga rallytalangen Mille Johansson från Katrineholm kommer under säsongen 2022 göra sin internationella rallydebut, när han tillsammans med kartläsaren Julia Thulin gör en satsning på det Slovenska rallymästerskapet. Ihop med VM-meriterade proffsteamet IK Sport Racing kommer Mille och Julia köra totalt 7 tävlingar i en Ford Fiesta Rally4.
– Det känns jättekul att få kunna göra en sån här satsning redan i ung ålder, som gör att vi kommer ännu bättre förberedda inför framtiden. Vi ser fram mot att få mycket bra erfarenhet på asfalt, i att skriva egna noter och få köra stora tävlingar. Något som blir viktigt inför framtiden och målet vi har att köra Junior-VM 2024. IK Sport Racing är ett väldigt bra team, och vägarna i Slovenien är speciella där de bitvis är smala och dåliga men sedan riktigt snabba och fina. Det ska bli väldigt kul, säger Mille Johansson om satsningen.

Mille har trots sing unga ålder redan gedigen erfarenhet av motorsport. Han har tidigare tävlat inom gokart och kört racing i Aqulia Synergy Cup. Men målet har alltid vart inställt på rally, och under 2021 körde han 15 tävlingar i ungdomsklassen i Sverige. Med det långsiktiga målet att köra Junior-VM i rally 2024 tar man redan nu steget ut i europa, för att få köra snabbare bilar och använda sig av noter. Vilket inte är tillåtet i Sverige före föraren fyllt 18 år.

Satsningen på just det Slovenska mästerskapet föranleddes av att Milles mentor, juniorvärldsmästaren Tom Kristensson, satte honom i kontakt med teamet IK Sport Racing under fjolåret. Mille gjorde under hösten ett test för teamet i Kroatien på grus, där han presterade så pass bra att man fick möjligheten att tävla för teamet 2022.

Under testet förra året anslöt även kartläsaren Julia Thulin från Hörby, som de senaste åren tävlat på högsta nationella nivå och åkt SM med flera rutinerade förare. Julia kommer till teamet med mycket viktig erfarenhet för att tillsammans med Mille utveckla sina noter.
– Det ska bli jättekul att vara med i denna satsningen. IK Sport Racing kan verkligen sin sak, och det ska bli kul att få vara med och hjälpa en så ung förare som Mille. Jag hoppas kunna bidra till Milles utveckling med den erfarenhet jag har och hjälpa honom att börja tävla med noter. Det är väldigt speciellt att tävla på vägarna i Slovenien som skiljer sig enormt mot vad vi har i Sverige. För min egen del ska det bli fräckt att få göra en satsning utomlands, det är något jag kämpat för länge, säger Julia Thulin.
– Samarbetet mellan mig och Julia har fungerat riktigt bra, och jag är väldigt nöjd. Vi har långt geografiskt mellan varandra, så jag har hjälp av den rutinerade kartläsaren Christer Carlsson här i Katrineholm för att träna på noter en gång i veckan, fortsätter Mille.

Under den gångna helgen var Mille och Julia på plats i Slovenien för att göra sitt första test med bilen på asfalt. Under tre dagar testade dom på olika typer av vägar för att komma så förberedda som möjligt inför premiären som körs den 8-9 april med tävlingen Rally Vipavska dolina.
– Testerna kändes bra. Det var första gången för mig på asfalt i en rallybil, och det var lite ovant i början med greppet. Vi fick under helgen testa flera typer av vägar med både bra och dåligt grepp för att känna på hur olika asfalt har olika grepp. Inför premiären ska vi fortsätta förbereda oss genom fysisk träning, men även mentala övningar för att komma så väl förberedda som möjligt till premiären, avslutar Mille Johansson.

Kalender 2022:
8-9/4: Rally Vipavska dolina
26-28/5: AMTK Rally Velenje
17-18/6: INA Delta Rally
19-20/8: Rally Železniki
22-24/9: MAHLE Rally Nova Gorica
14-15/10: Rally Soca Valley
12-13/11: Rally Idrija

22-03-11 ERC’s exciting new era all set for lift-off in Portugal
This week’s Rally Serras de Fafe - Felgueiras - Cabreira e Boticas (11 - 13 March) marks the start of an exciting new era for the FIA European Rally Championship.

Revamped regulations, the inclusion of the bonus points-paying Power Stage and the chance for fans to watch every stage live on WRC Promoter’s WRC+ platform are just some of what’s in store in 2022.

Based in the rally-mad town of Fafe in northern Portugal, this week’s event is the first of eight rounds for a championship that began back in 1953 and maintains its position as the established feeder category to the FIA World Rally Championship.

Iain Campbell, the new-for-2022 ERC championship manager, is predicting another season of wide-open action as the latest batch of young drivers gain the experience they need for the next step of their careers following their graduation from national level.

“It’s an exciting time in the FIA European Rally Championship. We’re delighted the new season is about to begin on challenging stages and with a talented line-up of drivers in great cars prepared by their highly professional teams taking part,” said Campbell.

“While the start of WRC Promoter’s tenure as ERC promoter has already led to some key changes, such as a Power Stage on all events and live streaming of all stages, 2022 is actually the start of a year of transition when we will assess all that’s good about the ERC and start the process of making things even better for all stakeholders, competitors and fans.

“We’ll be sharing news of what’s being planned for 2023 later this season but, for now, we’re all set for the start of an exciting new chapter in the long and successful history of the ERC.”

Watch live coverage on WRC+
Full coverage from Rally Serras de Fafe - Felgueiras - Cabreira e Boticas is available on WRC+ All Live at http://wrcplus.com, including every stage broadcast as it happens as well as key interviews, features and expert analysis from the service park.

Rules refresher
The addition of the Power Stage means no more leg bonus points, while free practice and the qualifying stage are for drivers in Rally2 cars only. All other drivers will use shakedown for their final preparations.

At the end of leg one, the top 15 (rather than the top 10) are reseeded for leg two. To score ERC points, drivers must use tyres supplied by registered tyre companies Michelin, MRF Tyres and Pirelli.

ERC3 is for Rally3 cars, with ERC4 home for Rally4 and Rally5 machinery. The series’ junior structure moves away from the previous two-tier system and is replaced by Junior ERC for drivers under 27 on 1 January 2022 in Pirelli-equipped Rally4 and Rally5 cars.

ERC Open replaces ERC2 and is for Rally2 Kit, RGT and Group N4 cars. The Clio Trophy by Toksport WRT for the Renault Clio Rally5 begins on the Azores Rallye later this month.

All events take place from Friday-Sunday with the exception of May’s Rally Islas Canarias, which runs from Thursday - Saturday and also hosts the Junior ERC opener.

Calendar overview
Of the seven confirmed rounds, three are asphalt-based with four running on mainly gravel stages. Details of the eighth event planned as the season finale will be announced in due course.

Champions aplenty in action
National champions, European championship category winners, experienced campaigners and rising stars fill the list of registrations across the various categories. A reminder of who’s taking part on Rally Serras de Fafe - Felgueiras - Cabreira e Boticas is available here.

Tyre partners expand their involvement
The ERC’s official tyre partners, Michelin, MRF Tyres and Pirelli, are all actively involved in the championship this season.

Michelin is supporting the ERC-Michelin Talent Factory, an incentive scheme for drivers under 28 in Rally2 cars using Michelin tyres.

MRF Tyres is supporting a three-strong line-up under the Team MRF Tyres banner, while Pirelli is the official partner of the FIA Junior ERC and is supporting the prize package on offer to the champion.
22-03-10 Sydsvenska cuper och mästerskap 2022
Under paraplyet Sydsvenska Rallycupen körs 2022 totalt tre cuper. Alla med olika inriktning och målgrupp. Regler och tävlingskalender för dessa tre finns nu publicerade på hemsidan www.ssrc.se

Sydsvenska Rallycupen SSRC
En klassiker som med framgång arrangerats många år. Tävlingarna utgör också stommen i respektive distrikts DM. Inbjudningarna till de tre första vårtävlingarna är nu ute och anmälningar strömmar in. Simrishamnsmixen är en vårklassiker redan den 9 april. Älmhults Silverratten i klubbens ungdomars regi följer upp i slutet av månaden och två veckor senare, den 7 maj, Ljungbys Midsommardans.
Nytt för i år är att cupen också öppnar upp för Klassiker i två olika åldersklasser.

Sydsvenska Sprintcupen SSSC
En nykomling för året. De tre sprintar i regionen som ingår i Grus SM kompletteras med två sprintar från Skåne och Blekinge. Endast öppen för förare med licens i Södra eller Smålands Bilsportförbund. Klasserna utanför SM och RM kommer att beredas plats som supportklasser.

Sydsvenska Mästerskapet SSM
En klassiker som kommit och gått genom åren. 2022 har det rollen att knyta ihop SM konkurrens med högsta distriktsnivå och ge möjlighet att testa sina vingar mot svåraste motstånd. Samtliga tävlingar kommer att erbjuda rekognosering och mästerskapet är öppet för SM-klasserna.

Superfinalen
Den 22 oktober inbjuds de bästa i de tre cuperna till en superfinal med prisutdelningsfest på Folkets Hus i Hovmantorp. Dagen inleds med några korta specialsträckor och sedan satsar vi som vanligt på samvaro med god mat och många glada skratt. Precis som det brukade vara innan pandemin slog till.

Följs oss på www.ssrc.se samt fb sydsvenska rallycupen
22-03-09 ERC aces hoping fortune will favour them in Fafe opener
The 2022 FIA European Rally Championship title fight starts in northern Portugal this weekend (11 - 13 March) when the challenging gravel stages of Rally Serras de Fafe - Felgueiras - Cabreira e Boticas put 40 top drivers to the test.

Having first run in 1953, the ERC is the oldest rally series in the world. It’s recognised as the established feeder to the FIA World Rally Championship, with drivers using the series to build and then showcase their skills before they step up to the sport’s highest echelon.

Spaniard Efrén Llarena, whose co-driver Sara Fernández became the first woman to win the ERC co-drivers’ title last season, heads the entries.

A former Junior ERC champion, Llarena won a practice event in Spain last weekend and will be eager to avoid a repeat of the high-speed crash that he suffered in Fafe last season.

“We will be working 100 per cent to take victory but it will be tough for sure,” the 26-year-old said. “To be on the podium would be the best way to start with Team MRF Tyres in the ERC but there is a chance it will rain a lot and when we had conditions like this last year it was the most difficult rally of my life.

“The crash was very bad for me so this year we try to be more focused, more intelligent, push when we can but drive carefully when we need to,” added the Skoda Fabia driver.

Erik Cais, 22, was once a successful downhill mountain bike racer until injury halted his career. The Czech is now showing great promise in rallying and will join a host of drivers in trying to prevent Llarena from winning. He drives a Ford Fiesta.

Other frontrunners include four-time Hungarian champion Norbert Herczig, six-time Romanian title winner Simone Tempestini and Italy’s Simone Campedelli, all driving Fabias, and Spanish talent Nil Solans in a Volkswagen Polo GTI.

Several leading Portuguese drivers will also be bidding for victory on their home event, including defending national champion Ricardo Teodósio, who is driving a Hyundai i20 N for the first time this season for Team Hyundai Portugal.

Previous multiple champions Armindo Araújo, in a Fabia, and Bruno Magalhães, in another i20 N, are also entered.

The rally, the first of eight rounds, consists of 17 mainly all-gravel stages of which Lameirinha, complete with the iconic Pedra Sentada jump, is one not to be missed. It forms the ERC’s inaugural bonus points-paying Power Stage when it is run for a second time on Sunday.

The event starts in Fafe on Friday evening with a spectacular speed test through the town’s streets. It finishes there on Sunday afternoon after 196.21km of competition.

The series is newly managed by WRC Promoter, the same team behind the WRC, and it brings its highly successful WRC+ streaming platform to ERC for the first time. Every stage will be streamed live and on demand.

Full coverage from Rally Serras de Fafe - Felgueiras - Cabreira e Boticas is available on WRC+ All Live at http://wrcplus.com, including every stage broadcast as it happens as well as key interviews, features and expert analysis from the service park.

In addition, Friday evening’s opening Fafe super special stage (21.08 local) can also be watched on the ERC’s official Facebook page at https://www.facebook.com/FIAERC and the official YouTube channel at https://youtube.com/user/FIAERC.
22-03-08 Tom Kristensson gör säsongspremiär hemma i Hörby
Idag står det klart att Tom kommer ta hela Kowax/2BRally Hyundai Custom Team från Polen till Hörby och Bilmånsson Rallysprint den 3 april för att göra en helt unik händelse på hemmaplan.

Det är med stor glädje att vi kan genomföra detta och välkomnar alla till ett fantastiskt event och tävling i Hörby.
- Jag har länge velat visa alla här hemma, och även alla mina samarbetspartners, hur ett VM-team ser ut och hur man jobbar. Då dök det upp en möjlighet tillsammans med min hemmaklubb, SMK Hörby och Bilmånsson Rallysprint den 3 april, att genomföra detta, säger Tom.
- Det kommer vara en stor team-lastbil med både team manager, mekaniker och ingenjörer på plats för att få en så bra uppfattning som möjligt hur teamet fungerar. Det ska även bli VIP-tält, tält för allmän publik, flera montrar runt omkring med mina samarbetspartners som ska visa sig själva och sina produkter. Det kommer även att finnas en Tom Kristensson Motorsport shop på plats med nya färska produkter för rallyåret, fortsätter Tom
- Jag hoppas verkligen att det blir en riktig folkfest, att det kommer riktigt mycket glada och rallysugna människor, som vill komma ut efter pandemin och uppleva något riktigt häftigt.

Mer information om resterade del av säsongen kommer att presenteras inom kort. Det är en otroligt tuff tid just nu med sviterna från Corona, men framförallt också rådande oroligheter i närområdet, som i nuläget påverkar både teamet i Polen, partners och tävlingar, genom framför allt höga bränsle- och energipriser, och med en stor osäkerhet hur det kommer att utvecklas framöver.
- Jag är väldigt ledsen och bedrövad över hur situationen ser ut i framför allt Ukraina just nu. Detta påverkar oss så väldigt mycket och man känner verkligen hur energin sjunker hos oss alla och oron ökar, säger Tom
- Då känns det ändå bra att kunna göra något för att det ska hända något roligt, som kan vara till glädje för många och ge positiv energi, så vi ser fram emot en rallyfest i Hörby den 3 april, avslutar Tom

För mer information om Bilmånsson Rallysprint:
https://smkhorby.se/bilmanssonrallysprint/#page-content
www.smkhorby.se
Resultatservice: https://www.resultatservice.com/resserv/v2/tvlinfo/rally.jsp?tvlnr=2022064

22-04-03 Behovet stort - Katrineholms MK annordnar debutant-utbildning/tävling
Behovet av Deb-tävling / praktiska delen är nu enormt stort, för att de intresserade skall kunna komma igång när vårtävlingarna (i synnerhet sprintar) drar igång i April. Robban kommer även att ha fler utb.tillfällen i Mars och 3 april. Redan nu var det ett 10-tal som direkt behövde Deb.tävling från senaste kurshelgen.

Vi planerar därför att arrangera/genomföra en Deb-utbildning (Deb.tävling) praktiska delen, med alla delar den 3 April. Vi kommer även att ha en Tuss den 3/4 kl.11-14. Således är vår plan att ha en Deb.utbildning (Deb.tävling/praktiska momentet) den 3 April på em. (kl.15)

Vi kommer ha fullt ut ett normalt tävlingsupplägg: Anmälan, Bes, Deb.genomgång, Start, Trp, SS, Trp och Slutmål. Vi kommer ha större möjligheter att förklara alla moment med mindre nervösa deltagare, vi kommer kunna demonstrera en A-bes av riktigt tävlingsbil (då vi har vår A-bes/Tuss-verkstad redo).
- En Deb.genomgång där vi även lånat ned en Rescue/larmenhet från Raceconsultning som vi kan gå igenom.
- De får en roadbook, huvudstart och trp.tider till en SS med alla delar (Ank.TK, Start och mållinje och målbil) Ett tidkort såklart.
- Trp.tider till SS, och från SS till slutmål, så får de med även trp.tid från Start SS till nästa TK (Slutmålet).
- Självklart blir det pilat och normala skyltar på trp och SS. Vi räknar med att ha minst en normal nedräknade startklocka/display.
- Enbart rena standardbilar (ej std.rallybilar), inga hjälmar el dyl.
- Sträckan är EJ avlyst, de skall köra max 50km/h och förvänta sig att det finns mötande trafik.
- Vi använder Raceconsultings anmälningssystem, så blir det som att anmäla sig till tävling även där.

https://www.raceconsulting.se/tavlingar/3-4-22-debutant-utbildning/

På detta vis kan vi göra en bättre Deb.utbildning och samtidigt i viss mån lösa det utbildningsunderskott som finns på just den praktiska delen.
» Inbjudan
22-02-28 Racepart Sweden 1300 Rallycup i Gestrikekannan
Järbo MK var iskalla och väntade in i det sista. Och ser man på. Till slut dök det upp ett sextiotal tävlande som skulle ta sig an utmaningen att skriva helt egna noter (om man nu ville det). Alternativet var att köra på gammelviset helt onotat. Men då blir det svårt att konkurrera. Sex cupekipage hade anmält sig. Det låter lite men utgjorde ju tio procent av startfältet vilket ses som fullt normalt.
Cupledaren Ola Strömberg hade däck kvar sen Lima och hade ännu en gång lurat med sig ambitiöse Victor Johansson som tog tåget från Ryd.
Även Cupledaren i Juniortabellen Marcus Andersson var på plats med sin pappa Johnny i högerstolen. Det är de som åker Katt bland Sukkahermelinerna i sin nyare Toyota Yaris. Ny o ny… även den snart tjugo år gammal. Största hotet var på papperet veteranen Jonas Wigren. Denna gång ledsagad av självaste tävlingssponsorn Mathias Gårdman.
Ett oskrivet kort var nykomlingarna och "återfallarna" Mathias Pettersson från hemmaklubben ledsagad av Johnny Ågren.

Detta att skriva noter på ett blankt papper skulle visa sig knepigare än väntat. Vi är ju vana vid att köpa färdigskrivna av proffs.
Ola hade nog inte gjort det de senaste trettio åren men tack vare Victor som är van vid detta från sitt utlandstävlande gick det galant, trots att han nu fick skriva på det gamla beskrivande sättet. Stämmer sen noterna så kan man köra på rätt tryggt. Det gjorde det tydligen för dem och junioren Marcus med pappa Johnny. Det blev topptider direkt. Värre var det för Wigren. Han hade inte fått till konsekvent gradering på sina noter och kunde inte lita på dem. Vid det här laget så vet vi även att han hatar åka onotat men grejade trots det tredjeplatsen på SS1.

På SS2 var det ombytta roller med Marcus/Johnny före Ola/Victor. Den junioren imponerar verkligen.

Jimmy Karlsson ägnade sig åt snöskottning efter en alltför optimistisk notanteckning. Men de finurliga cuppoängen stimulerar till fortsättning så de skottade, reparerade och fortsatte. Bra fighting spirit.
På sista långa SS tre tog sig Ola samman. Lugnt ledsagad av Victor så säkrade de segern och sitt "hat tric".
Säkra tvåor och juniorsegrare alltså Marcus och Johnny Andersson.
Wigren/Gårdman kämpade till sig sista pallplatsen strax före Pettersson/Ågren.

Alla kom i mål trots snöskottning och punkteringar och alla fick några värdefulla poäng.

Vi tackar Gårdmans Transport AB, Järbo MK med dess funktionärer och tävlingsledning för en riktigt utmanande tävling på kanonfina isiga Gestrikevägar.

Nu vilar vi till sommarsäsongen drar igång. Då kommer det bli fler nyheter.

22-02-27 Skutskärsratten inställd
Rallyt Skutskärsratten inställd på grund av för få anmälda deltagare.
/Tävlingsledningen Skutskärs MS

22-02-23 Racepart Sweden 1300 Rallycup fortsätter sin intensiva vintersäsong
Vintersäsongen 2022 är intensiv med tre tävlingar i tät följd. På Lördag kör vi sista vinterdeltävlingen i Sukkacupen. Järbo MK arrangerar då sitt Gestrikerally mitt i WRC-yran. Det såg till en början magert ut med anmälda men efter att Sandviken körts har man säkert förstått vilka fina förhållanden det är i trakten så nu är det iallafall över 60 ekipage anmälda. Bara 6 st Sukkor denna gång men 10% av startfältet vilket är normalt. Vi tror de flesta tycker det är mycket påfrestande ekonomiskt med fler tävlingar på "samma avlöning". Men med billiga och enkla bilar, enhetsdäck med begränsat utstick och framförallt våra SPONSORER så håller vi ner kostnaderna så mycket det går. Cuptävlare betalar bara 1000kr till Cupkassan. (Juniorer 300 kr och ungdomsåkare INGET) vid de deltävlingar vi har en TÄVLINGSPONSOR. Resten fixar de, tillsammans med vår Cupsponsor. Till Gestrikerallyt är det Gårdmans Transport AB i Norrköping som kommer att exponeras på våra vindrutor och i programmen. Superviktigt för oss som kämpar för att hålla nere kostnaderna för oss aktiva.

WRC stuk blir det även i detta rally då deltagarna måste skriva sina egna noter om de vill ha några. Frågan är hur gammelmannen Ola Strömberg ska klara det. Men med codriver Victor Johansson från Ryd så tycker han det ska bli en kul utmaning. Victor är ju van vid att göra detta med sin ordinarie förare och namne Victor Hansen. Men nu gäller det inte siffror utan på det gamla beskrivande sättet. Det gör det nog extra knepigt för honom med pennan. En som kan detta är Jonas Wigren tillsammans med självaste tävlingssponsorn Mathias Gårdman. Få se om de får till det bättre och kan snuva Ola på en seger.

Bland juniorerna så är det ledarparet Marcus o Johnny Andersson som ska försvara ställningarna mot Lucas Axelsson/Alexander Lönnström. P.g.a. rekognoseringen så startar man inte förrän kl. 14:00. Hinner det månne bli mörkt innan målgång. Ytterligare en faktor ta med i ekvationen.22-02-23 Tajt och tufft i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie
Tuffa tag och hårda fajter på jättefina vintersträckor, det är den korta sammanfattningen när VOC Mekonomen Rally avslutade vinterdelen av årets SverigeSerie med SM-meriterade Vinterpokalen i Sandviken.

Om det var totaldebut för Vinterpokalen i SverigeSerie ska vi låta vara osagt. Men om klassen kört Sandviken tidigare så var det i alla händelser väldigt många år sedan sist. Arrangörsmässigt så hackade det en del, till exempel fick inte VOC gå som egen klass vilket ställer till det nu efteråt när det ska till att göras tabeller. Vi får väl tillskriva det kontot för att vara ny arrangör i SverigeSerien och samtidigt konstatera att Sandviken räddade de största problemen med att skilja ut VOC i resultatredovisningen. Men sträckorna, ojojoj. Dessa sammanfattar klassens förare bara med ett ord: WOW! Årets bästa sträckor och det i en svårflirtad klass som är vana vid Torsby och Vännäs vinterrallyvägar på allra högsta internationella nivå.
- Tack Sandviken för ert inträde i SverigeSerien. Lite tråkigt att inte ännu fler av våra förare fick uppleva era fantastiskt fina vinterrallyvägar. Om jag räknar rätt så blev vi till slut 23 bilar till start. Känner en generell oro för vinterrally där alla rallyn med undantag från Lima sett allmänt svaga startfält i år. Kanske är det ännu lite efterdyningar från Corona som vi känner av? Men i värsta fall är det höga däckspriser och osäkra vintrar på många håll i landet som är orsaken. Om det är det senare då går vinterrally en osäker framtid till mötes. Vi ska göra det bästa vi kan för att skapa klarhet hur det ser ut i vår klass inför nästa säsong.

Dennis Persson övertygade i VOC Elit A
I högsta elitklass så sprack klassansvarigs avtvingade huvudtips redan på dagens första sträcka.
- Kristoffer Karlsson ställde till det lite direkt på SS 1. Kom i mål men med en riktigt svag tid. Och med det i ryggsäcken så var det nog svårt att hitta den rätta motivationen till riktiga topptider resten av dagen. Men då gick en av förstahands garderingarna i förhandstipset istället rakt in. Dennis Persson var faktiskt lite i en klass för sig i Sandviken och kunde till slut kassera in en komfortabel seger med nästan en minut till likaledes garderade Patrik Fredrikssson, så rätt okej utfall på tipset ändå måste jag säga. I Kristoffers frånvaro så Dennis Askling in på tredje plats bara åtta sekunder bakom Patrik, berättar klassansvarig Roger Fransson.

Fler som åkte fort i Sandviken.
- Inledningsvis så hade Magnus Mellquist som också förutsåg riktigt hög fart. Men på sista sträckan tog det stopp, i en snövall förmodar jag. Även han tog sig igång igen men med 15 minuters handikapp så placerar han sig sist i klassen. Om all info stämmer så hade Magnus valt att fokusera MAS Klass 4 och därför valt att rekognosera sträckorna och därför får han inte några poäng i SverigeSerien. Måste också lyfta Frederick Eckhart som i vinterns sista skälvande timma fått fart på körningen och placerade sig som femma i klassen.

Magnus Lindqvist tog favoritseger i Elit B
I Elit B så satt klassansvarigs förhandstips som hand-i-handske.
- Magnus Lindqvist tog en väldigt övertygande seger och det enda som möjligen kan kritiseras från förhandstipset var hans övertygande dryga 40 sekunder ner till planenligt andrahandsplavcerade Tim Palmqvist. På tredje plats körde lika förhandstippat Simon Erlandsson in före i tur och ordning Magnus Westman och Daniel Jonsson. Kort sagt, exakt som förutspått. Det är sällan förhandstipset stämmer så bra som det gjorde i Elit B i Sandviken.

Och än mer favorittippade Linus Flodin vann Cupklassen
VOC Mekonomen Rallys C-förarklass som vi valt att kalla cupklassen vanns planenligt av Linus Flodin.
- Linus bröt förvisso första tävlingen i Torsby men hann med att imponera stort på mig innan. Och den andra deltävlingen i Värmland vann han. Lika planenligt fick han stiga högst upp på pallen även i Sandviken precis halvminuten före andraplatstippade Noah Grönkvist. Gällande Noah så blir jag inte riktigt klok på efternamnet, ömsom Wahlberg ömson Grönkvist men såvitt jag kan förstå samma person. Detta får vi utreda vid ett senare tillfälle. På tredje plats så hittade Jonas Karlsson den fart jag trodde vilket gjorde att han tog bronsplatsen före Tobias Pettersson Nordwall.

Med detta tar SverigeSerien ett tävlingsuppehåll fram till Ljungby 7 maj. Håll ändå ögonen här på nyhetssidan. Om allt går enligt planerna så kommer mycket trevlig info efterhand. Håll tummarna. Och väl mött!


22-02-22 Skutskärsratten info
Lördagen den 5 mars avgörs rallyt Skutskärratten. Två sträckor körs två varv. Ingår i Nedre Norras DM-serie. Totalt ca 75 km (står fel i tidigare inbjudan), varav 40 km specialsträckor (onotat).

Is på sträckorna fanns sedan tidigare, nu har vi snö till vallar också.

Anmälan öppen till söndag 27 februari 18.00. Obs! Anmäl er i tid!

» inbjudan

Hjärtligt välkomna till Skutskärsratten 2022!

Skutskärs MS, tävlingsledningen

PS! Om, mot förmodan, tävlingen ställs in – på grund av väder eller för få anmälda – så betalas startavgiften tillbaka i sin helhet.
22-02-20 Förlängd anmälan Gestrikekannan 26 februari
Järbo MK förlänger anmälningstiden till tisdag den 22/2-22 kl 18,00 ingen efteranmälningsavgift

» Inbjudan
22-02-18 VOC Mekonomen Rally intar Sandviken med årets SverigeSerie
Klart för nästa tävling i VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie. Flera gånger SM-meriterade Sandviken med ärevördiga Vinterpokalen är nästa anhalt när klassen ska avsluta vinterdelen av årets serie.

Sandviken är en rutinerad arrangör i rallysverige som nu gör debut som arrangör i VOC Mekonomens kronjuvel, SverigeSerien. Det kommer att bli en spännande helg på riktigt fina vintersträckor.
- Jag vill ändå inleda det här inför reportaget på ett annorlunda sätt, med att be om offentlig ursäkt till klassens tävlande och i synnerhet alla ni vinnare i Torsby senast för att efterreportage och dito pressinformation uteblev efter dubbeltävlingen i Torsby senast. Det vanliga livet för klassansvarig har varit stökigt en tid. En anhörigs tilltagande sjukdom, bortgång och begravning har gjort att väldigt lite gått sin normala gång. Kristoffer Karlsson, Dennis Persson, Tim Palmqvist, Noah Grönkvist, Magnus Lindqvist och Linus Flodin, stort grattis! Jag lovar att era bedrifter inte gått obemärkt förbi.

Åter till helgens tävling.
- Vintern i själva Sandviken är försiktig om vi väljer att använda ett snällt ord. Men det är inne i själva Sandviken där serviceplatsen också befinner sig prydligt på Göransson Arena där i vanliga fall den här delen av landets stora sport bandy regerar. Men ute på lite höjd där sträckorna befinner sig rapporteras om riktigt fina förutsättningar. Så det är ett fint och utslagsgivande rally som väntar hungriga VOC-fantomer.

Garanterat tuffa tag i VOC Elit A
VOC Mekonomens högsta elitklass är alltid stentuff. Inter minst blev det tydligt i Torsby där det var supertajt med olika vinnare i de två deltävlingarna.
- Jag tror att det kommer att vara samma namn som det står emellan även i Sandviken. Att däremot försöka skilja på Kristoffer Karlsson, Dennis Persson och Patrik Fredriksson det är minst sagt grannlaga. Tvingar ni mig att plocka en enda vinnare så säger jag trots allt Kristoffer Karlsson men alltså med helgardering på dessa tre. I fältet finns också ett par namn som inte visat sig i SverigeSerien särskilt ofta men som vistas hög klass i andra tävlingar därför blir det intressant att se vad ett namn som Magnus Mellquist tänker ställa till med.

Precis lika tufft i lägre elitklass
Om VOC Mekonomen Rally Elit A är tuff så är det inte ett dugg lugnare i Elit B. Även här slutade de båda Torsbytävlingarna med olika vinnare.
- Även i Elit B tror jag att lägst odds spelas på Tim Palmqvist och Magnus Lindqvist som vann var sin deltävling i Torsby. Men här är det väldigt många som kan vända allt upp-och-ned. Simon Erlandsson hade inte riktigt farten i Torsby men har visat superklass i senare tävlingar. Magnus Westman och Daniel Jonsson vet jag inte alls var nöjda med utfallet senast. Så väldigt öppet är nog ingen överdrift.

Nästan lika tufft är förvänta i Cupklassen
Precis som i Elit A och B så hade vi också olika vinnare i de båda deltävlingarna i C. Förväntan inför Sandviken är därför på topp även i Cupklassen.
- Här vågar jag dock mig på ett singeltips som bas. Jag tror att det blir Linus Flodin som får kliva längst upp på pallen på lördag. Linus bröt första deltävlingen men hann redan då visa hur snabb han är redan på första sträckan. Efter återstart så vann han deltävling två. Men han kommer absolut inte att vara ohotad. Både Noah Wahlberg och Tobias Petterson Nordwall vet jag har siktet inställt på seger. Väntar också på att Jonas Karlsson som är jättesnabb på grus också ska hitta känslan på snö och is.

Välkomna till en härlig rallydag i trakterna av Sandviken. På lördag klockan 13:00 går startskottet.
22-02-16 Efteranmälan öppen till 18 febr utan avgift för Utrikesrundan
Efteranmälan öppen till 18 februari utan avgift för Utrikesrundan
» Inbjudan

22-02-15 Racepart Sweden 1300 Rallycup i LBC Ruschen
Ola Strömberg/Victor Johansson vann ytterligare en gång i Racepart Sweden 1300 Rallycup som avgjordes i den klassiska LBC Ruschen, Lima.

Hela 15 deltagare kom till start i cupens andra deltävling för året som kördes uppe i fantastiska LBC Ruschen. Lima MS hade fixat en gemensam service plats för cupdeltagarna där alla ekipage stod tillsammans. Precis som i första deltävlingen så fick alla tävlande känna på ytterligare en riktig vinter med långa sträckor. Lima MS hade fått fram 10 mil SS och ett väldigt tufft rally i SM klass.

När klockan slog 10 gick starten. Där var alla cupdeltagare försedda med tävlingsponsorns dekaler som denna gång var Lindberg Sweden.

Rallyt började med en 2 milasträcka efter bara 7 kilometer transport. klassiska SS1, Brännköldsvägen. Det betydde full attack direkt. Några fick problem direkt framförallt i starten där många inte kom iväg på de kortdubbade däcken och fick backa och ta sats! Men en kanonfin väg med väldigt många olika tempoändringar och som sedan slutade med de klassiska serpentinerna vägen ner mot sträckmålet.

Jan Erik Eriksson med SM vinnaren Torbjörn Carlberg vid sin sida öppnade klart bäst. De utklassade Ola Strömberg med den rutinerade Viktor Johansson och Joachim Rydin/Magnus Simensen bara tre tiondelar efter.

Efter en snabb service var stod Nästan lika långa SS2 Mosätra på tur. Alla sukkaåkare körde sträckan utom Sebastian Karlsson/Kim Lindedahl som körde sönder en drivknut på SS1. Det var som vanligt en krokig och frän väg. Tyvärr ströks sträckan p.g.a. en olycka men i 1300 Rallycup har vi en överenskommelse med arrangören att om vi alla kört sträckan så räknar vi med den. Här överraskade nya katten bland hermelinerna, unge C-föraren Marcus Andersson/Johnny Andersson i deras Toyota Yaris ordentligt genom att vinna sträckan före alla medelålders gubbar. Men Cupens regler säger att har man justerbara stötdämpare så får man ett tidspåslag på en procent. Inte för att jäklas utan för att hålla nere kostnaderna för alla. Dessutom är det så tufft att om man väljer att reka när det finns arrangörsnoter så får man även där ett enprocentigt tidstillägg. Bistert för Marcus med pappa men de verkar ta det med god sportsmansanda. Prestationen är ändå anmärkningsvärd. Efter uträknat tidspåslag är de ändå trea före rutinerade Jan-Erik/Torbjörn. Utifrån det räknas alltså även sträckpoängen ut. Där kammade nu Strömberg/Johansson hem full pott före Rydin/Simensen. Efter två körda sträckor ledde nu Ola o Victor med Jan-Erik och Torbjörn sex tiondelar efter. Rydin/Simensen skuggade ytterligare 3,1 sekunder efter. Tätt som vanligt.

Så Blev det dags för SS3 Tallberget. Vägen var väldigt snabb där vi fick varva ut sukkorna rejält på en 3 mila sträcka. Strömberg/Johansson fick upp tempot och blev sträcksnabbast. Han påstod han aldrig åkt så långt och länge på femmans växel med en Suzuki tidigare. Tvåa var Eriksson/Carlberg därefter Rydin/Simensen som. Ola och Victor utökade nu ledningen. Sen var det dags för ännu en kort service.

Tio i topp efter 3 körda SS var:
1. Ola Strömberg / Victor Johansson 45:56,6
2. Jan-Erik Eriksson / Torbjörn Carlberg 46:03,7
3. Joakim Rydin / Magnus Simensen 46:17,2
4. Jonas Wigren / Jon Magnusson 47:45,5
5. Marcus Andersson / Johnny Andersson % 48:30,5
6. Björn Norman / Marcus Theorin 49:01,6
7. Magnus Hansson / Joacim Granath 49:42,4
8. Lucas Axelsson / Alexander Lönnström 50:41,4
9. Filip Carlström / Madelene Buskas 50:43,2
10. Jimmy Karlsson / Lars-Erik Nilsson 51:06,2

Bland Juniorerna ledde Andersson/Andersson trots procentjusteringen följda av Axelsson/Lönnström och Carlström/Buskas.

Sedan rullade man ut på sista specialsträckan Mattsågsvägen som avslutades med hela 3 mil som var en fantastiskt fin väg med olika tempoändringar och luriga krön. Här skulle tävlingen avgöras bland topp tre åkarna. Så vem var snabbast totalt i slutet av sträckan av Rydin/Simensen Eriksson/Carlberg och Strömberg/Johansson. 20 min senare fick vi reda på hur resultat blev. Ola strömberg utökar med ytterligare 11 sekunder till Jan-Erik, därefter kom Rydin/Simensen.

Så resultatet blev till slut när alla fyra SS hade räknats samman:
1. Ola Strömberg / Victor Johansson
2. Jan-Erik Eriksson / Torbjörn Carlberg
3. Joakim Rydin / Magnus Simensen
4. Jonas Wigren / Jon Magnusson
5. Marcus Andersson / Johnny Andersson
6. Björn Norman / Marcus Theorin
7. Magnus Hansson / Joacim Granath
8. Filip Karlström / Madelene Buskas
9. Lucas Axelsson / Alexander Lönnström
10. Jimmy Karlsson / Lars-Erik Nilsson
11. Ricardo Hillesjö / Petri Väätänen
12. Mattias Dahl / Linus Lundberg

Sen hade vi Lovis Jansson som körde i Ungdomsklassen och körde sin allra första rallytävling. Hon Slutade 3 totalt i ungdomsklassen med mycket svåra utmaningar med att starta sist i hela rallyt, köra i mörker samt i ett riktigt snöfall på 2 sista specialsträckorna. Mycket erfarenhet inhämtad bara i ett rally.

Stort TACK till Lindberg Sweden som prydde våra vindrutor denna gång och även till Lima MS för denna fantastiska rallytävling och dess funktionärer.
22-02-13 Kopparsvängen förlänger anmälan
Kopparbergs MK har förlängt anmälan till sin tävling Kopparsvängen-Vinter.
Anmälan förlängd till tisdag 15/2 kl 18.00
» Inbjudan
22-02-13 Utrikesrundan förlänger anmälningstiden
Förlänger anmälningstiden till onsdag den 16/2 kl 18.00
Ingen efteranmälningsavgift
» Inbjudan
22-02-11 Rådström Motorsport går för fullt i Lima
Under lördagen samlas Sveriges rallyelit i Lima utanför Sälen i Dalarna för att göra upp i landets kanske bästa rallytävling, LBC-Ruschen. Rådström Motorsport med sin Volvo 262 finns på plats för att finslipa detaljerna inför Rally Sweden Historic om två veckor.
– Detta blir superfränt. Jag ser verkligen fram mot att få köra på dessa vägarna och göra ett bra genrep inför Rally Sweden. Vi har funderat vilken taktik vi ska ha och, kommer köra för fullt för att få känna på hur det känns. Jag ser fram mot tävlingen, säger Arne Rådström, förare i teamet.
– Det ska bli jättekul. Vi har åkt igenom sträckorna, och de ser jättefina ut. Förmodligen Sveriges finaste vinterrally. Som det verkar går bilen riktigt bra och det ska bli kul att få en riktig genomkörare inför Rally Sweden, säger Thomas Nilsson, kartläsare i teamet.

LBC-Ruschen avgörs med 4 sträckor på cirka 10 mil, med start klockan 10.00

Följ tävlingen via rallyradion som sänder live på rallylive.se, och liveresultat hos raceconsulting.com
22-02-09 Två bilar till start i Lima - Peter Hedström gör Mattias Olsson sällskap i LBC-Ruschen
Mattias Olsson var redan klar för start sedan tidigare. Men Peter Hedström fick blodad tand i Finnskogsvalsen och kastade igår in en ”late entry” till hela rallysveriges vinterklassiker, LBC-ruschen i Lima, när en bil stod ledig. Nu på lördag brakar det loss i Limaskogen!

Stenungsundsbördige Mattias Olsson har det största fingret med i spelet kring Hedströms Motorsports rallysatsning. Han har nu sett till att det finns ytterligare en sprak ny vit Skoda Fabia R5 till förfogande. Lägligt tycker Peter Hedström.
- Då får jag en tävling till i vinter, Mattias bil var ju ledig så jag kunde ta den i Finnskogsvalsen, det ska bli kul att få prova nu igen!

Trots bara ett par kilometer i bilen innan, gjorde Peter en bra insats i säsongsdebuten och slutade som totaltrea i Finnskogsvalsen, tidigare i vinter.
- Det var svårt i början men gick fortare och fortare ju längre tävlingen gick, berättar Peter Hedström.
Under helgen som gick fick både Mattias och Peter en rejäl genomkörare vid teamets testparadis Antilla i norra Värmland. Rattrost putsades bort och de avverkade runt tio mil vardera under lördagen.
- Vi var uppe i Antilla i helgen, det kändes bra, vridet är bättre i den nya bilen, konstaterade Mattias Olsson efter testet.

Hela teamet är nu laddade och redo för avfärd mot Lima. Under fredagen erbjuds det rekognosering, något som Mattias och Peter nappar på.
- Jag har inte provat egna noter förut, men vi kör runt och putsar på arrangörsnoterna så de passar oss bättre, så får vi se hur det funkar, berättar Mattias.
Peter kommer i Lima att köra rallyt tillsammans med kompisen Patrik Westerberg. De har inte kört tillsammans sedan 2017, men är nu återförenade.
- Jag sliter lite med noterna, åker lite för mycket med hängslen och livrem in i långsammare svängar, men det kändes bättre nu efter testet i Antilla, konstaterar Peter Hedström.
Den klassiska tävlingen LBC-ruschen körs nu på lördag med start och mål, samt service vid Limedsforsens Idrottsplats. Första start är klockan 10:00 och tävlingen innehåller fyra specialsträckor på drygt tio mil totalt.
22-02-08 Nytt samarbete med Barth Motorsport ger vinnare gratis noter
VOC Mekonomen Rally är stolta att presentera ett samarbete med vår partner Barth Motorsport med nya former. Det innebär i korthet att vinnare i SverigeSeriedeltävling förarklass A, B och C får en uppsättning fria noter i nästföljande deltävling i serien.

Den uppmärksamme har säkert noterat att det inte anordnas någon P1 Cup i vår klass i år. P1 som bär en del av kostnaden för detta slickar sina sår efter Corona. Vi hoppas kunna komma tillbaka med det upplägg den cupen hade igen i framtiden.

Men, under tiden tills P1 Cup kan ta full fart igen så kan vi stolt presentera ett samarbete med Barth Motorsport. Samarbetet innebär att vinnare i SverigeSeriens alla förarklasser A, B och C får en uppsättning fria noter i nästföljande deltävling. Det enda ni behöver göra för att inkassera detta pris är att ange "Vinnare föregående tävling - fria noter" i anteckningar/övriga upplysningar i er anmälan till nästa tävling.

De fria noterna kan inte sparas till en senare deltävling utan gäller endast i den deltävling som följer direkt efter den deltävling ni vunnit.

Eftersom att säsongen inleddes med en dubbeltävling i Torsby så premieras alla vinnare i Torsby med fria noter i nästa tävling i Sandviken.

Skulle en tävling av någon anledning ställas in så flyttas däremot ert pris till nästa arrangerade tävling.

Grattis till alla er vinnare i Torsby. Ni har alla en uppsättning fria noter att kvittera ut i Sandviken.
22-02-07 Racepart Sweden 1300 Rallycup blommar redan i februari
Hela femton ettriga tretthonhundrakubikare är anmälda till vinterns rallyhöjdpunkt för oss aktiva hobbyåkare. Anrika och mycket populära LBC-ruschen uppe i skogarna runt Limedsforsen står på mångas önskelista. Här bjuds på fantastiska vintervägar med långa fartsträckor som "förr i tiden". Vi i Racepart Sweden 1300 Rallycup är oerhört tacksamma mot Lima MS och dess funktionärer att alltid varit välkomna där.

I Sukkacupen, som den populärt kallas, är detta den andra deltävlingen sedan Tierp tvingats ställa in pga snöbrist. Efter sista A-föraren i SuperCupens R1 klass kommer tretton Suzukis och en Toyota Yaris med Lindbergloggan i vindrutan att rulla ut i den ordning som de första ligger i årets cuptabell och med de nytillkomna därefter i förarklassordning.

Först ut i cupen går åldermannen Ola Strömberg. Snittåldern i ekipaget sänkt rejält med hjälp av unge codrivern Victor Johansson som normalt kamperar ihop med sin namne Hansen i SM och internationella tävlingar. Inte ens han kunde motstå frestelsen att känna på Limavägarna. Det blir mycket notläsande på det "gamla sättet" med beskrivande noter typ "Medium vänster nyper tvär". Rallyt börjar direkt med en tvåmilare (22 km) sedan en kort service innan ytterligare en sådan. Det blir lagom uppvärmning inför SS3 som är hela tre mil lång. Men det är inte nog. Efter en tredje tjugominutersservice så blir det ytterligare en tremilare innan vi rullar in till mål runt tretiden i Limas Folkets Park.

Då får vi svaret om Strömberg/Johansson kunnat hålla undan för Segerrika Rydin/Simensen eller eleganterna Eriksson/Carlberg. Sedan förväntar vi oss en högplacering av Svenska mästarna Wigren/Magnusson som ju fått ett återfall. Tar dock lite tid att anpassa körningen med motorsvagare bil med sämre väghållning och kort dubbutstick. Men det kommer, var så säkra. Bland övriga som gör premiär just nu är det svårt att spekulera. En dark horse är nog Magnus Hansson/Joacim Granath där Magnus visade grymt tempo fram till snöskottningen i Hälsingerallyt.

Femtonde och sista Sukka är ungdomsåkaren Lovis Jansson med Kenneth Jansson som instruktör som kommer få en tuff uppgift att starta bland de absolut sista i det c:a tvåhundra bilar stora startfältet. Det kommer bli en nyttig lärdom att köra långa SS och sannolikt en hel del i djupa spår. Ingen lätt uppgift med en smal Suzuki med korta dubb.

Så här ser tabellen ut före start:
Totalställning Racepart Sweden 1300 Rallycup 2022
Besättning 1 2 3 Summa Diff
1 Ola Strömberg / Ronnie Maxe 49,50 49,50
2 Joakim Rydin / Magnus Simensen 46,25 46,25 3,25
3 Jan-Erik Eriksson / Torbjörn Carlberg 43,00 43,00 3,25
4 Jonas Wigren / Jon Magnusson 35,50 35,50 7,50
5 Björn Norman / Marcus Theorin 33,25 33,25 2,25
6 Magnus Hansson / Mike Westerman 30,75 30,75 2,50
7 Ricardo Hillesjö / Petri Väätänen 30,50 30,50 0,25
8 Sebastian Karlsson / Kim Lindedahl 9,50 9,50 21,00
9 Andreas Stålehammar / Tobias Abrahamsson 8,00 8,00 1,50
22-02-07 LBC-Ruchen blir genrep inför Rally Sweden för P-G Andersson och Anders Fredriksson
Regerande svenska mästarna i rally, P-G Andersson och Anders Fredriksson, kommer med hjälp av svenska folket till start i Rally Sweden om drygt två veckor. På lördag blir det lite av ett genrep när duon tillsammans med GN Motorsport kör Limas tävling LBC-Ruchen.
– Jag är otroligt överväldigad av intresset och stödet som gör vår VM-start möjlig. LBC-Ruschen blir en viktigt genomkörare med SS-mil där vi kommer kunna slipa tävlingsmoment och noter, säger P-G.

Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-driver Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, vann SM-premiären i Boden i början av januari Deras överlägsna seger gjorde att rallyintresserade ville se dem till start i VM-rallyt på hemmaplan 24-27 februari i Umeå.

En insamling drog i gång och när anmälan till Rally Sweden gick ut, fanns P-G och Anders med i anmälningslistan i GN Motorsports Ford R5.
– Jag är otroligt överväldigad av intresset och stödet som gör vår VM-start möjlig. Utan den drivkraften hade vi aldrig kommit till start i rallyt. Ett stort varmt tack till er alla, säger P-G.

På lördag kommer de att köra en av Sveriges största vinterrallyn - LBC-Ruchen i Lima. Rallyt är 102,42 km uppdelat på fyra sträckor med totalt 195 anmälda ekipage. I P-G och Anders klass, 4 wd, startar 40 bilar.
– Planen är att hitta bra inställningar både för bilen och körmässigt så att vi kan hantera spåren under Svenska rallyt på bästa sätt. Det här blir en viktigt genomkörare med SS-mil där vi kommer kunna slipa tävlingsmoment och noter, säger P-G.

Mer info hittar du på www.pgandersson.se
Följ rallyt via rallyradion: https://rallylive.se/

Tidsschema LBC-Ruschen
Lördag 12 februari
10:00 Start Folkets Park
10:16 SS1 22,22 km
11:10 SS2 20,20 km
12:33 SS3 30,00 km
13:46 SS4 30,00 km
14:35 Målgång

Anmälda Klass 1 (4wd)
Robert Blomberg SMK Trollhättan
Mattias Adielsson Göteborgs MF
Lars Stugemo Gotlands MF BK
Joschua McElean Motorsport Ireland
William Creighton Donegal
Anders Wänn Borlänge MK
Mikael Gustafsson Ludvika MK
Peter Appelskog Östergyllen RC
Martin Jakobsson Kolsva MS
Robert Persson Munkfors MC
Kenth Östlund Hedeslunda MK
Joachim Borg Hofors MS
Mathias Gårdman Norrköpings MK
Martin Holmgren Films MK
Jari Saarinen MSK Kvarnvingarna
Johnny Eriksson Mälaröarnas MK
Christoffer Haglund SMK Nyköping
Glenn Ström Dals MK
Simon Andersson Bengtsfors MC
Göran Lindström Huddinge MK
Thomas Thunström Ludvika MS
Mattias Olsson Stenungsunds MK
Steen Skodborg Borlänge MK
Kenneth Tomasson MK Ratten
Ulf Pettersson Katrineholms MK
P-G Andersson Årjängs MK
Karl Rumpler
Jari Liiten Sandvikens MK
William Binach Kolsva MS
Stig-Olov Walfridson MK Ratten
Leif Persson Laxå MK
Mikael Hallqvist Finspångs MS
Ulf Backlund MK Rimo
Marcus Frändén SMK Sundsvall
Andreas Engberg Skutskärs MS
Jonna Eson Brådhe SMK Nyköping
Mikael Westling Hofors MS
Amund Skoglund MK Team Treske
Stefan Eliasson SMK Eda
Bengt Salåker Hedemora MK
22-01-30 Valöpokalen inställd
Östhamamrs MK har idag tagit beslut att ställa in årets tävling Valöpokalen pga rådande väderlek.
22-01-26 Tre Renault team klara för klassiska Monte Carlo Rallyt
Renault 5 firar sin 50-års dag genom att delta på den 24:e upplagan av klassiska Monte Carlo Rally.

Det legendariska rallyt äger rum från 27/1 till 2/2. Totalt kommer tre Renault-team att delta.

Det första laget är en Renault 5 Turbo från 1980 som körs av Alain Serpaggi, som blev fransk rallymästare i samma bil 1985.

Det andra och tredje laget kommer att starta i två Renault 5 Alpine. En från 1978 med Christian Chambord körning, och den andra från 1980 med Julien Saunier bakom ratten.

De tre Renault-teamen deltar i kategori IV, som är för bilar tillverkade mellan 1977 och 1982.
Renault vann Monte Carlo 1981 med R5 Turbo.
R5 Alpine slutade tvåa och trea 1978.
22-01-24 MAS-rallycup till Gällö Skog Rallyt
Efter samtal med Jämtlands MK har vi fått klartecken att MAS rallycup kommer ingå i deras tävling Gällö Skog Rallyt den 5/2 samma datum som Tierprundan skulle ha körts.
Så missa inte en super fin vinter tävling.

Inbjudan hittar ni här samt lite mer info om tävlingen: https://www.raceconsulting.se/tavlingar/5-2-22-gallo-skog-rallyt/

Nationell rallytävling med 3SS. Totalt 78 km med 52,5 km SS. Genomkörning med personbil max 2ggr fram till 11.30 då vägarna ska vara rensade. A-, B- och C-förare 2000:-. Ungdom och debutanter 500:-. Träningsnoter, signerad Dan Hoff , 300:- - Alla avgifter betalas in till BG 334-8463 eller Swish 123 196 2323 senast tävlingsdagen. Vid betalning anger du namn och klass. Efteranmälan fram till 3/2 kl 18:00 mot en tilläggsavgift på 300:-. Avgift för återbud efter anmälningstidens utgång är 300:-. Ingen återbetalning av avgift för beställda noter. Betalning av avgifter kontrolleras i efterhand. Den som inte betalt gällande avgifter före tävlingen, kommer att debiteras en administrationsavgift om 500:-.
22-01-23 Racepart Sweden 1300 Rallycup Deltävling #1
Strömberg/Maxe vann premiären i Racepart Sweden 1300 Rallycup men Rydin/Simensen toppar tabellen! Ja så kan det gå när Sukkacupens poängsystem bestämmer.

Men vi tar det från början.
Nio deltagare stämplade in till start i cupens första deltävling för året uppe i Hassela efter ett Covidåterbud. All verksamhet hölls föredömligt utomhus även om det var lite ovanligt för oss deltagare. Bäst av allt var att vi fick uppleva riktig vinter.

Redan klockan 10 gick starten så det var brådis fixa med de nya vindrutedekalerna från Gårdmans Transport och även göra justeringar i roadbook och noter.

Bara knappa fem kilometer på asfaltsväg ut till SS1. Alltså inga möjligheter att ”känna” på bilar och däck innan start. Pang på bara med en och en halv mil direkt.

Kanonfin mycket krokig och rytmisk väg den första halvmilen som gjorde att man fick känslan direkt. Sen blev det mera typiska vägar men då var nog de flesta ordentligt på gång.

Cupmästarna Rydin/Simensen öppnade inte oväntat bäst. Näst snabbast var Sebastian Karlsson/Kim Lindedahl följa av Strömberg/Maxe, Jan Erik Eriksson/Torbjörn Carlberg (jorå, Calles pappa). Som femma återfanns katten bland hermelinerna (eller kanske tvärtom) Andreas Stålehammar/Tobias Abrahamsson i sin Toyta Yaris 1300. Inte helt förberedda Jonas Wigren/Jon Magnusson tog hand om sjätteplatsen. Säkert ovana vid de här motorsvaga bilarna.

Ricki Hillesjö hade otur med en avhoppad gaswire men lyckades fixa den och ta sig i mål med ca tre minuters förlust. Ola och Jan Erik fick nöjet göra några omkörningar nu när sträckan var så lång med viss tidsförlust såklart. Tyvärr drabbas ju även den omkörde av det genom att tvingas stanna.

Nästan lika långa SS2 kom på nästan direkt och utan service emellan.

Här var Eriksson/Carlberg värst före Strömberg/Maxe. Rydin o Strömberg hade båda lite problem med is på vindrutorna. Går ej dra av på värmen när det är kallt och småregnar. Både Karlsson/Lindedahl och Stålehammar/Abrahamsson fick ägna sig åt snöskottning och kastade handskar.

Rydin/Simensen dock fortfarande i ledning.
Efter lång service skulle nu de första fräna fem kilometrarna av SS1 köras igen som SS3. Farhågorna om grusväg och ödelagda däck kom på skam. Vägen hade klarat sig jättebra.

Eriksson/Carlberg omutbara. Nu före Rydin/Simensen. Ledningen nu krympt till fyra sekunder för de sistnämnda.

Cupens ”hackkycklingar” Hillesjö/Väätänen hade spänt gaswiren bra och var femma på sträckan. Viktiga SS-poäng säkrade.

Efter en kort service där många passade på att skifta fram o bakdäck blev det dax för Sista SS4 som var hela och dryga tre mil lång. Här skulle det avgöras mellan Rydin/Simensen och Eriksson/Carlberg. 22 minuter senare fick de resultatet. Joacim och Magnus slog Jan Erik och Tobias Carlberg med en hel sekund och utökade därmed till fem sekunder.

Men… helt överraskande slog Strömberg/Maxe till med en kanontid som gjorde att de helt överraskande tog hand om segern. Kanske kom ”gubben” igång eller också var det förmågan att hålla tempot hela distansen.

Så resultatet blev till slut:
1. Strömberg/Maxe
2. Rydin/Simensen
3. Eriksson/Carlberg
4. Wigren/Magnusson
5. Norman/Theorin (Ja Den Marcus)
6. Hansson/Westerman
7. Hillesjö/Väätänen.

Men nu tillbaka till poängställningen.

Genom att lika många poäng som kan erhållas vid slutplaceringen (22 vid vinst) kan köras in på varje SS (fyra SS betyder 5,5 för varje vunnen) så finns där alltså 44 poäng att köra om.

Men vinner man inte alla SS så blir det alltså inte full pott. Som powerstage men på ALLA SS.

Så BÄST körde Rydin/Simensen tätt följda av Eriksson/Carlberg. Först därefter hamnar Strömberg/Maxe.

Vinner man ALLA SS och således tävlingen så kammar man in full och välförtjänt pott. Turas vi om att vinna SS så blir tabellen tätare vilket är självklart i vår cup.

Dessutom får alla som startar fem poäng. Det är för att uppmuntra till idogt tävlande även om man inte är snabbast. Dessa poäng behöver inte ens räknas bort.

Alla som kommer i mål oavsett placering får även de poäng då vi som tävlar i vår cup tycker att det alltid är en prestation att komma i mål.

Ett stort TACK till Mattias Gårdman som prydde våra vindrutor denna gång och även till SMK Hälsinge med hela deras trevliga för en välplogad och trevlig rallytävling.

22-01-23 Tierpsrundan ställs in
MK Tierp ställer in Tierpsrundan 5 februari. Vägarna är bara grus på öppna partier. Det är mycket is på skogen men ingen snö därför går det inte att genomföra en bra tävling.

Därmed ställs 2022-års Tierpsrunda in.
22-01-21 Rally Treskerundan 2022 är inställd
Tyvärr har vi i tävlingsledningen tvingats att ta det tråkiga beslutet att ställa in årets upplaga av Rally Treskerundan.

Vår ambition har hela tiden varit att erbjuda de tävlande ett riktigt underhållande vinterrally och med tanke på den senaste tidens mildväder så ser vi att det inte är genomförbart.

Vi har dessutom utmaningar emot oss med den just nu skenande smittspridningen av Covid-19 i samhället. Därför väljer vi att inte flytta tävlingen till ett nytt datum utan årets upplaga är dessvärre inställd.

Rallyt skulle ha gått av stapeln i trakterna runt Gunnarskog den 29 januari.

//Tävlingsledningen MK Team Treske

22-01-14 EKS etta och tvåa i Dakarrallyt – debutanten Sebastian Eriksson på andraplats
Svenska teamet EKS, i samarbete med South Racing, har uppnått otroliga resultat under 2022-års världskända Dakarrallyt. Där slutade de etta och tvåa i T3-klassen med förarna Francisco "Chaleco" López och Sebastian Eriksson.

I varsin Can-Am Maverick X3 side-by-side-bil i T3-klassen har rutinerade Dakar-föraren Francisco Lopez, Chile, och terrängrally-nykomlingen Sebastian Eriksson, Sverige, dominerat sin kategori redan från de tidiga sträckorna. Lopez, navigerad av Juan Pablo Latrach Vinagre, och Eriksson, navigerad av Wouter Rosegaar, har tävlat under den 14 dagar och över 8 000 kilometer långa tävlingen, med några individuella sträckor på över 400 kilometer.

Teamet inledde med en andraplats och en tredjeplats på den inledande sträckan av rallyt, genomförd i Saudiarabiens öken, och följde därefter upp med samma resultat på andra sträcka – vilket flyttade upp dem till en total första och andraplats i T3-klassen. Farten och inställningen följde med genom eventet, och medan ekipagen behövde genomgå mängder av utmaningar, för att hitta rätt väg i den utmanande terrängen, kunde teamet återvända till Jeddah som etta och tvåa vid tävlingens slut.

Dubbla Dakar UTV-klassvinnaren Lopez genomförde sitt tredje Dakarrally, och fick genom segern en lyckad premiär i T3-klassen. Eriksson, som tidigare vunnit deltävlingar i Fia World Rallycross Championship, stod för en av tävlingens starkaste prestationer genom att under sitt första Dakarrally, och andra tävling någonsin i terrängrally, sluta på en andraplats.

Både EKS teamchef Mattias Ekström och South Racing-grundare Scott Abraham är nöjda med teamets prestationer och den nya Maverick X3-bilen. Can-Am Maverick X3 är framtagen i ett samarbete mellan EKS och South Racing under 2021, som under Dakar 2022 fick utföra sitt ultimata test under riktigt svåra förhållanden. Bilen, som ingår i T3-klassen, tillåter ytterligare modifieringar från en standard side-by-side bil med bredare hjulbas, större restriktor för turbo, uppgraderade stötdämpare och en högre maxhastighet. Belöningen för teamets hårda arbete blev slutresultatet i Dakar.

Mattias Ekström, teamchef EKS:
”Vi kom till Dakarrallyt med målsättningen: Win & Learn. Så att ha fått en 1-2 i vårt första Dakar som EKS är helt fantastiskt. Att Checo är en vinnare visste vi redan, så att han direkt kunde visa ett sånt här resultat i T3-klassen är en skön känsla för hela teamet. Med debuterande Sebastian var planen inför Dakar att lära och komma in i körningen under terrängrally. Så att han kunde sluta tvåa i sitt allra första Dakar är helt otroligt, vilken prestation.”

Scott Abraham, grundare av South Racing:
”Jag tror inte vi hade kunnat önska oss en bättre debut för EKS South Racing. Vi har tävlat i T4-klassen länge nu, så att ta steget till T3-klassen och direkt ta de här resultaten känns riktigt bra. Chaleco visade snabbt farten och gjorde ett riktigt bra jobb i den nya bilen. Även Sebastian gjorde en fenomenal debuttävling. Förhoppningsvis är det här den perfekta starten på ett långt samarbete.”

Sebastian Eriksson, förare EKS:
”Det känns helt otroligt att sluta tvåa i mitt allra första Dakar. Att dessutom toppa det med en 1-2-placering för teamet är ett drömresultat för alla. Det har varit två tuffa veckor med över 800 mil sträckor, och jag har lärt mig otroligt mycket. Farten har hela tiden kunnat öka, och även min körning har förbättrats under dagarna i öknen.

Stort tack till teamet som gjorde ett fantastiskt jobb, och även till Can-Am som visade att det är en snabb och pålitlig bil även i den här klassen. Såklart tack till min kartläsare Wouter [Rosegaar] som hjälpt mig genom hela rallyt och gjorde ett grymt bra jobb med navigationen. Jag skulle älska att återvända till Dakar och se om vi har möjligheten att utmana om topplaceringen.”

Francisco "Chaleco" López, förare EKS:
”Jag är väldigt glad över den här segern. Vi har tävlat hårt under två veckor, och alla personer i både teamet och Can-Am har gett oss bästa möjliga stöttning. Vi har jobbat tillsammans, och resultatet blev en 1-2-placering för teamet.”

22-01-14 Premiär för VOC Mekonomen Rallys SverigeSerie 2022
Att VOC Mekonomen Rally inleder säsongen i såväl SverigeSerien som VinterSerien i Torsby med Rally Finnskogsvalsen är en kär tradition. Och självklart ska man inte inleda en säsong då nu äntligen Coronan i alla fall släppt det riktigt värsta greppet om vår sport annat än traditionsenligt. På lördag är det därför dags för VOC klassens fartfantomer att än en gång utmana Torsbyskogarnas fantastiska vintervägar. Och kampen kommer att blir tuffare än någonsin.

Torsby har bjudit VOC Mekonomen Rally på jättefina vinterrallyn i ett flertal år och har också blivit utsedd till årets arrangör av klassens deltagare flera gånger. Toppklass att förvänta alltså.
- Rallyt har blivit en tradition, nästan en institution i vår SverigeSerie-kalender. I år kommer vi precis som vi gjort tidigare att dela rallyt i två. De första sträckorna i dagsljus, en perfekt inledning på säsongen. Efter en lite förlängd service så kör vi ytterligare sträckor och som ett andra rally i mörker som för oss alltså räknas som deltävling två i årets SverigeSerie.

För de i klassen som eventuellt tvingats bryta på SS1 eller SS2 är det öppet att starta om i tävling två, det vill säga efter service, utan några tidstillägg bara man hinner till sin tid i TK ut från service.

Årets upplaga av VOC Elit A är som vanligt stentuff
År efter år så kan vi konstatera hur tuffa klasserna är i VOC. Den stora mängden tävlande i klassen och de precis jämna bilarna skapar en närmast mördande konkurrens.
- Vi är något färre till start i Torsby än vad vi varit tidigare men med alla kanoner på plats så påverkar det inte alls den tuffa konkurrensen.

Går det ens att förutspå en vinnare?
- Egentligen inte. Men om jag blir tvingad så tror jag ändå att Kristoffer Karlsson, som efter ett tungt år i fjol är lite lägre seedad ändå blir svårslagen. Men utmanarna är en hel kader förare: Patrik Fredriksson, Frederick Eckhardt, Dennis Askling eller Dennis Persson. Vem som helst av dessa kan stå som vinnare i både tävling ett och två på lördag.

Ett jättekul inslag i Elit A är att vi har en långväga gäst i form av Jochen Walter.

Inte mycket lugnare i lägre elitklass
Med flera fortåkare uppklassade så ser säsongspremiären att förutspå ett tufft år även i Elit B.
- Ett visst favorittryck måste vila på Magnus Lindqvist efter hans otroligt fina säsongsavslutning i fol. Men Magnus Westman och för den skull klassens tekniska guru Björn Kallin vill garanterat vara med och utmana. Lite bonus där till Westman som haft bättre förutsättningar för att förbereda sig i sina hemmatrakter, helt enkelt riktigt vinter som Lindqvist och Kallin inte haft hemma hos sig. Blir väldigt intressant att följa också vad uppklassade snabba Daniel Jonsson och Jack Ernstson har tänkt att ställa till med nu när de huserar i Elit B.

Tuffa fajter att vänta också i Cupklassen
Tippa vinnare i en klass där utvecklingskurvan för flera förare går rakt upp mot himlen är i det närmast omöjligt.
- I synnerhet tidigt på säsongen då jag inte har riktigt koll på vad som hänt sedan sist om uttrycket tillåts. Men jag känner ändå att Jonas Karlsson kommer att blir riktigt het. Jonas körde SverigeSerie sparsamt i fjol men hann ändå med att visa klass. Först i utmanarskaran tror jag Noah Grönkvist och Tobias Petterson Nordwall står.

Välkomna till VOC´s ny rafflande säsong i VOC Mekonomen Rally. Välkomna till Rally Finnskogsvalsen. Välkomna till en härlig rallydag där fajten (fajterna) kommer att ta episka proportioner.
22-01-12 Säsongsstart för Racepart Sweden 1300 Rallycup
Racepart Sweden 1300 Rallycup säsongstartar med Hälsingerallyt den 22:a Januari. En ny cupsponsor föranleder namnbytet. Ganska naturligt för chefen Roger Eriksson att engagera sig då han själv tävlat bl.a. i 1300 Rallycup.

Vintersäsongen blir intensiv med fyra tävlingar i tät följd. Detta är för de flesta mycket påfrestande ekonomiskt med fler tävlingar på "samma lön". Men med billiga och enkla bilar, enhetsdäck med begränsat utstick och framförallt våra SPONSORER (som ju ska kallas samarbetspartner) så håller vi ner kostnaderna så mycket det går. Cuptävlare betalar bara 1000kr till Cupkassan plus ev. noter till arrangören (Juniorer 300 kr och ungdomsåkare INGET) vid de deltävlingar vi har en TÄVLINGSPONSOR. Resten fixar de, tillsammans med vår Cupsponsor. Till Hälsingerallyt är det Gårdmans Transport AB i Norrköping som kommer att exponeras på våra vindrutor och i programmen. Superviktigt för oss som kämpar för att hålla ned kostnaderna för oss aktiva.

Fyra vintertävlingar på en månad är som sagt tufft. Men även det har vi tänkt på i Sukkacupen. Den som avstår vintern helt har ändå stor chans att vinna årets cup då det återstår sex tävlingar i sommar. Sju tävlingar är det man ska räkna ihop sina poäng ifrån på en säsong så bäst är det ju att ta med minst en fullpoängare med sig från vintern (Max två får man ta med).

Poäng får man i VARJE deltävling bara man tagit sig till start. Sen får man fler för VARJE SS man placerat sig på. En tuss extra för att man gått imål och sen naturligtvis en hög med poäng för slutplaceringen. Så det betyder ALDRIG ge upp. Gasa även om Du råkar leda med en halvtimme. Frågor på det?

Vilka team och namn tror vi ska göra bäst ifrån sig då?
Lägsta oddsen måste absolut gå till överlägsna paret Joacim Rydin/Magnus Simensen, De vann nämligen 2019. 2020 kördes bara en deltävling, som Team Rydin vann och 2021 Vann Jocke och Magnus återigen. De får bli riktmärket och dem alla får jaga. Vem ska jaga bäst då? Vi "insiders" tror nog på stilåkaren Jan-Erik Eriksson med Magnus Nilsson vid sin sida, åtminstone i Hälsingerallyt. Förra årets tvåa Ricardo Hillesjö är en säker poängplockare som återkommer. Dark horse gissar vi att nyanmälde Björn Norman från Grödinge MK blir. Codriver åt honom blir inte helt okände Marcus Theorin. Han är ytterligare en av oss äldre som valt att göra "återfallet" i en Sukka och ska man ha kul så tror vi de garanterat få det.

Ett oskrivet kort är väl "Gubben" Ola Strömberg som slutat tjura och tänker återigen delta i Cupen efter att ha haft ett uppehåll sedan han och fru Brittmarie slutade tvåa 2018 (Det var inte det han tjurade för). Han brukar ju köra bra på vintern där han kallar snövallarna för sina vänner. Men nu har nog rattrosten gjort sitt. Vi får se om det inte blivit gravrost. I Hälsinge ställer kompisen Ronnie Maxe upp som notläsare. Brittmarie är kvar i varma Spanien och tar hand om hundarna, så lite ledigt får hon ju.

Racepart Sweden 1300 Rallycup 2022:
Datum Tävling
VINTER 4st varav 2 får räknas
22-01-22 Hälsingerallyt
22-02-05 Tierpsrundan
22-02-12 LBC Ruschen
22-02-26 Gestrikekannan
SOMMAR 6st.
22-04-30 Zabra Rallyt
22-05-14 Flen
22-06-11 Noratrofén
22-07-16 Slottssprinten
22-09-10 Linköping
22-10-01 Sigtuna
22-01-06 Andreas Johansson blir Co-driver till Tom Kristensson
Andreas J. ny kartläsare till Tom K., nya WRC-bilarna premiärvisas i Salzburg, hur är det med boende i Umeå, nya problem för Ekström medan Eriksson ligger kvar som tvåa och nu brummar det i Boden!


Just nu pågår det ett stort arbete för Tom Kristensson med att få ihop årets säsong, inte minst med att få till en budget. Stora beslut skall fattas och strategin ska sättas. Det som är klart nu är att Andreas Johansson från Örnsköldsvik blir ny co-driver till Tom, efter det att David Arhusiander lämnat av personliga skäl.
- Det känns väldigt bra att få med Andreas på detta, jag ser honom som en väldigt ambitiös och duktig co-driver. Efter att Maja Bengtsson som åkt mycket test med mig börjar åka med Mattias Adielsson så blev det perfekt att Andreas kunde börja åka med mig, säger Tom.

Andreas kommer ifrån Kungsör, men bor nu mera i Örnsköldsvik med sin sambo. Han är 30 år gammal och har tidigare åkt flera år i både SM, EM, samt Svenska Rallyt med Mattias Adielsson från Göteborg.
- Det känns kul och motiverande att börja jobba med Tom då jag har sett honom som en stark och driven person, som lyckats väldigt bra med sina satsningar och på ett framgångsrikt sätt. Jag ser fram emot att dra igång säsongen och arbetet tillsammans med Tom, säger Andreas.

Det har inte varit helt självklart vad Tom ska göra för att få en så bra säsong som möjligt, efter en tung säsong förra året, men det börjar klarna något.
- Min dröm och mitt nu fokus är att kunna köra Rally Sweden i Umeå i slutet av februari, eftersom det är en viktig tävling för min del, och även bra för framtiden. Sen får vi se om vi kan få ihop en hel säsong på något vis efter det, säger Tom

22-01-06 Ny historisk rallyserie
Västras Historiska Cup 2022 är ny historisk rallyserie i västra Sverige. Körs om fem deltävlingar där alla deltävlingar körs på våren, sommaren och hösten nio klasser klasserna 1-10
Traditionellt Poängsystem med start poäng och målpoäng.

Tävlingsschema 2022
2022-05-01 Falköping MK
2022-06-18 Borås MK
2022-08-06 Kullings MS
2022-09-17 Dals MK
2022-10-03 SMK Trollhättan SM

Mer info: www.västrashistoriskarallycup.se

22-01-05 Sydsvenska cuper och mästerskap 2022
För rallyförare som vill förlägga sitt tävlande till den södra delen av Sverige kommer det under 2022 finnas flera cuper och mästerskap att välja på. Förutom de serier som arrangeras av respektive distrikt kommer det också att finnas tre gemensamma gränsöverskridande att välja på. Alla kommer att vara notade och ha sina roller i flödet från nybörjare till Elit, från liten plånbok till de som har mer resurser. I flera fall samarrangeras de med de SM tävlingar som körs i regionen.

Sydsvenska Rallycupen SSRC
En klassiker som med framgång arrangerats många år. Tävlingarna utgör också stommen i respektive distrikts DM

Tävlingskalender
9 april Simrishamn
23 april Älmhult
7 maj Ljungby
5 juni Skillingaryd
10 sept Hörby
1 oktober Rally Småland

Sydsvenska Sprintcupen SSSC
En nykomling för året. De tre sprintar i regionen som ingår i Grus SM kompletteras med två sprintar från Skåne och Blekinge.

Tävlingskalender
9 juli Älmhult SM
30 juli Skillingaryd SM
13 augusti Olofström
26 augusti Karlskrona SM
17 sept Örkelljunga

Sydsvenska Mästerskapet SSM
En klassiker som kommit och gått genom åren. 2022 har det rollen att knyta ihop SM konkurrens med högsta distriktsnivå och ge möjlighet att testa sina vingar mot svåraste motstånd. Samtliga tävlingar kommer att erbjuda rekognosering.

Tävlingskalender
29 maj Sydrallyt, körs som en del av SSR
18 juni Växjö
20 augusti Hässleholm
1 oktober Rally Småland

Datum är preliminära och fastställs samtidigt som regelverk publiceras på facebook SSRC.
22-01-04 Dennis Rådström tar en paus från rallytävlandet
Rallyföraren Dennis Rådström från Torsby kommer 2022 ta en paus från det professionella rallytävlandet. Efter ett par år i nationella klasser tog Dennis Rådström tillsammans med kartläsaren Johan Johansson 2017 klivet ut i Junior-VM i rally. Det blev tre framgångsrika säsonger där de tog flera VM-segrar, vann årets rookie och tog flera medaljer. Resan fortsatte till Junior-EM innan de förra året tog klivet upp i högsta klassen i SM. Där de utmanade i den absoluta toppen. Efter en tung, och alldeles för tidig, avslutning på säsongen 2021 så väljer nu Dennis att ta en paus från rallytävlandet på högsta nivån.
– Det är flera faktorer som ligger bakom beslutet. Men framförallt är inte motivationen där just nu att göra allt jobb som krävs för att driva runt en sån här satsning. Detta är inget besked om att jag ska lägga av med rally, men jag behöver en paus för att hitta ny energi och komma tillbaka, säger Dennis.

Dennis inledde 2017 ett framgångsrikt samarbete med kartläsaren Johan Johansson från Valdemarsvik. Johan vann 2018 Junior-VM för kartläsare och tillsammans med Dennis har de utvecklats på hög nivå med mycket rutin. Johan kommer i helgens SM-premiär i Boden åka tillsammans med junioren Isak Reiersen.
– Det är väldigt kul att Johan får åka med Isak. Vi har tillsammans byggt upp mycket erfarenhet och rutin, och det känns kul att han nu får åka med en ung talangfull förare i Boden, avslutar Dennis.

För Rådström Motorsport väntar nu närmast Rally Sweden Historic i Umeå under vecka 8, där teamet kommer till start med sin klassiska orangea Volvo 262 med Arne Rådström och Thomas Nilsson.

Tryck här för mer info!