<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


Övrig pressinformation
RACING 2019

2019


19-03-19 Rosenqvist siktar på nya framgångar efter stark premiär
Efter en uppmärksammad debut, där han länge var i ledning och till slut blev fyra på gatorna i St. Petersburg (Florida), återvänder Felix Rosenqvist i helgen till NTT IndyCar Series med förhoppningen om ett nytt framskjutet resultat i mästerskapets första race på Circuit of the Americas (COTA) i Austin, Texas.

Säsongsupptakten i St. Petersburg gav stark vind i seglen för Rosenqvist och Chip Ganassi Racing. Den nya konstellationen fick en flygande start när det svenska nyförvärvet sensationellt kvalade in som trea och sedan höll jämna steg med en trio tidigare mästare - Josef Newgarden, teamkamraten Scott Dixon och Will Power - på sin väg mot en eftertrycklig fjärdeplats.

Inför helgens tävlingar på COTA, kanske bäst känd som värd för USAs Grand Prix i Formel 1, hoppas Rosenqvist förstås kunna bygga vidare på den lyckade premiären - men 27-åringen är samtidigt väl medveten om att den högmoderna 5.5 km långa banan i Texas skiljer sig markant från de trånga gatorna i St. Petersburg.
- COTA blir en intressant tävling, säger Felix Rosenqvist. Banan är väldigt olik alla andra på IndyCar-kalendern, så det återstår att se hur det kommer att påverka racingen. Det är antagligen en av de tuffaste banorna för däcken och den som kräver flest kompromisser i inställningen av bilen. Det blir en utmaning för oss alla.

COTA gör i år debut på IndyCar-kalendern, men banan är trots det inte helt ny för förarna och teamen. Anläggningen arrangerade det officiella försäsongstestet för lite drygt en månad sedan, där Rosenqvist återfanns i topp fem under de båda dagar då fältet tog banan i besittning.
- Jag tror att alla ser fram emot det här nytillskottet på kalendern och vi hade ett bra test på COTA i förra månaden, fortsätter Rosenqvist. Vi fick onekligen väldigt positiva besked i premiären, men jag skulle säga att COTA är så pass annorlunda att det här blir lite som en nystart för alla. Jag tror att vi kan få se ganska stora omkastningar, men jag ska göra mitt bästa för att ta vid där vi slutade i St. Pete.

Helgens tävlingar inleds som vanligt med två träningpass på fredag. Kvalet körs på lördag, och det 60 varv långa racet kl. 18.30 svensk tid på söndag kväll. Det sänds LIVE på Viasat Motor och Viaplay.

GUIDE: IndyCar - information och regler https://www.felixracing.se/indycar-2/

TIDSSCHEMA
(alla angivelser avser svensk tid)
Fredag 22 mars
Fri träning 1: 16.15-17.00
Fri träning 2: 20.05-21.05

Lördag 23 mars
Fri träning 3: 16.00-16.45
Kvalificering: 20.00-21.15

Söndag 24 mars
Race (60 varv): 18.30 - LIVE på Viasat Motor/Viaplay

LIVE TIMING: http://racecontrol.indycar.com/

MÄSTERSKAPSTABELL (TOPP FEM)
Efter 1/17 race
1: Josef Newgarden (USA, Penske), 53 p.
2: Scott Dixon (NZL, Ganassi), 40 p.
3: Will Power (AUS, Penske), 37 p.
4: Felix Rosenqvist (SWE, Ganassi), 33 p.
5: Alexander Rossi (USA, Andretti), 31 p.

Se fullständig tabell https://www.indycar.com/Drivers
19-03-15 Memphis Racing sätter William Nilsson på asfalt
Multitalangen William Nilsson från Tomelilla gör i år racingdebut för Memphis Racing i Sveriges tuffaste mästerskap, V8 Thunder Cars. William har visat på exceptionell talang i rallycross och har trots sin ringa ålder, 19 år, bland annat hunnit ta SM-guld i RallyX Nordic Supercar Lites 2017 och han har även tilldelats ett flertal utmärkelser såsom Bilsport Award, Årets Junior & Bilsport Award Årets Rallycrossjunior.
– Det här blir något att bita i! V8 Thunder Cars är en stenhård serie som kommer att bli en riktigt rolig och lärorik erfarenhet. Jag har funderat länge på vilken väg in i racingen jag skulle välja och det här känns helrätt både när det gäller det sportsliga och responsen från mina samarbetspartners. Det är fantastiskt att få chansen i ett av Sveriges mest framgångsrika racingteam och i en omgivning med erfarna coacher i form av Alexander Graff och Freddie Magnusson-Hemborg samtidigt som jag har en ruggigt snabb teamkamrat i Micke Nyman, säger William Nilsson.

Jocke Johansson, förare och operativt ansvarig för Memphis Racing, ser fram emot att få ta hand om en ny talang.
– Hela teamet ser fram emot att arbeta med William som passar perfekt in med sin vinnarskalle och råtalang. Jag är övertygad om att allt fler juniorer kommer att få upp ögonen för en karriärväg som kan leda långt med hjälp av V8 Thunder Cars. Vi ser fram emot en grym sommar tillsammans, säger Jocke Johansson.

För att få hjälp med klivet från rallycross till racing har William två av V8 Thunder Cars mest erfarna förare att luta sig mot.
- William besitter en talang bakom ratten som naturligtvis är en grundförutsättning och har samtidigt en mental styrka som kommer att tjäna honom väl. Både jag och Fredde (Fredric Magnusson-Hemborg) ser fram emot att bidra med allt vi kan för att hjälpa honom att nå toppen, säger Alexander Graff, förare Memphis Racing.

Det åhusbaserade Memphis Racing har under vintern sökt efter den talang som teamet tror har bäst chans att ta sig hela vägen till den absoluta toppen. I fjol utökade teamet sin V8 Thunder Cars-satsning med tävlande i NASCAR Euroseries, en medveten satsning för att skapa en karriärväg ut till internationell racing för V8 Thunder Cars-förare.

Memphis Racing kommer att fortsätta den breda satsningen och målet är att få ut förare, inte bara i Europa, utan även vidare till USA. Grunden är en stark närvaro i V8 Thunder Cars, vilket har varit, och i framtiden, kommer att vara, teamets "hemmaplan". För William Nilsson är det här förhoppningsvis det första steget på en lång internationell förarkarriär.
19-03-15 PWR Racing presenterar årets WTCR-förare
PWR Racing satsar på ung talang och mångårig erfarenhet i WTCR - FIA World Touring Car Cup presenterad av Oscaro. De två förare som kommer att representera PWR och CUPRA Racing i WTCR är 22-årige spanjoren Mikel Azcona, regerande mästare i TCR Europe och Daniel Haglöf, flerfaldig mästerskapsvinnare och medgrundare av PWR Racing.

Daniel Haglöf
Daniel Haglöf har ett starkt CV som ung förare men bestämde sig 2012 för att bygga upp ett eget racingteam tillsammans med Peter "Poker" Wallenberg. Knappt sju år efter starten tar nu både PWR Racing och Daniel Haglöf chansen att visa vad de går för på världsscenen. Daniel har tävlat för PWR i olika former sedan starten 2012, med flera race- och mästerskapssegrar som resultat.

Innan starten av PWR har Daniel en lång bakgrund inom standardvagnsracing, med mästerskapssegrar i bland annat JTCC, Volvo S60 Challenge och Mini Challenge. 2018 slutade han trea i STCC med totalt sex pallplaceringar varav två racesegrar.
- Jag ser verkligen fram emot att återigen köra internationellt och triggas verkligen av att få chansen att tävla mot några av världens bästa förare. Att dessutom göra det med teamet som jag och Poker byggt från grunden känns riktigt stort! Min teamkamrat Mikel är en riktigt lovande förare som ligger helt i linje med PWRs målsättning att stötta unga talanger i deras racingkarriärer. Jag tror att vi båda kommer att bjuda på både bra racing och resultat i årets mästerskap, säger Daniel Haglöf, förare och VD på PWR Racing.

Mikel Azcona
Mikel Azcona har en lysande bakgrund inom standardvagnsracing med topp tre-placeringar i alla mästerskap han kört de senaste åren. Bland annat trea i SEAT Leon Eurocup 2015, tvåa i samma serie 2016, tvåa i Audi Sport TT Cup 2017 och segrare i TCR Europe 2018. PWR Racing är imponerade av den unge spanjorens framfart på banan kombinerat med ödmjukheten vid sidan av.

Nu tar Mikel steget upp till WTCR tillsammans med PWR och CUPRA Racing och blir en viktig pusselbit både i teamets vision att främja unga talanger och jakten på internationella framgångar.
- I feel super happy and proud to join PWR and CUPRA Racing in the WTCR. It's going to be an exciting season full of great challenges. I look forward to the hard work in front of me, to be competitive in this tough field full of world champions. Lastly I want to thank PWR and CUPRA Racing for believing in me as a driver, säger Mikel Azcona, förare på PWR Racing.
- Mikel is no longer only a promising driver. His performance last year at the TCR Europe Touring Car Series which resulted in the first championship victory of his career is a proof of his skills and personality. He has taken his youthfulness as an asset, and he has taken a good decision by pairing with a veteran driver like Daniel Haglöf. I expect the best from both Mikel, Daniel and the PWR Racing team this season in WTCR, säger Jaime Puig, Director and Head of CUPRA Racing.

WTCR 2019
Tillsammans med Daniel bildar Mikel en föraruppställning med mängder av rutin, erfarenhet, talang och hunger efter toppresultat. Alla dessa egenskaper blir viktiga nycklar för att nå framgång i årets mästerskap som är fyllt till bredden med världsmästare.

Säsongen startar med försäsongstester i Barcelona den 28 mars och premiär i Marocko en dryg vecka senare.
19-03-11 Från rink till race – Jocke Johansson rattar båset för Memphis Racing
Jocke Johansson, före detta sportchef i Kristianstad IK, debuterade som förare i V8 Thunder Cars i fjol. I år tar han över rodret i Memphis Racing som operativt ansvarig för den svenska delen av teamet samtidigt som han fortsätter som förare.
– Att samordna och koordinera är en roll som jag är van vid sedan hockeyn men racingen innebär nya utmaningar och jag ser fram emot årets säsong, säger Jocke. Som förare är jag fortfarande oerfaren, men flyttar jag fram mina positioner jämfört med i fjol är jag jättenöjd.

Sedan tidigare är det klart att Micke Nyman, som närmast kommer från Legends-klassen, tar plats i teamets andra bil och Jocke tror att Micke kan bli en utmanare i den absoluta V8 Thunder Cars-toppen i år.
– Micke Nyman är en förare i absolut toppklass, det visade han med sitt inhopp i fjol på Gelleråsen då han blev trea i det ena heatet. Min roll blir att se till att teamet fungerar så att Micke kan fokusera på att göra bra resultat.

Den stora utmaningen för Jocke Johansson börjar den 3-4 maj då V8 Thunder Cars-säsongen mullrar igång på Ring Knutstorp tillsammans med det danska DTC-mästerskapet. På plats är även Porsche Carrera Cup Scandinavia, TCR Scandinavia, GT4 Scandinavia och Formula Nordic för att bjuda publiken på bra racing.
19-03-11 Porsche Sverige inleder flerårigt samarbete med Gelleråsen Arena
Omfattande arena-branding och ett aktivitetsprogram med trackdays och stora motorsportevenemang på en av Sveriges mest klassiska och älskade racerbanor.

Under sin 70-åriga historia har Porsche varit synonymt med ohämmad körglädje och motorsport på högsta nivå. I Sverige har Porsche Carrera Cup Scandinavia utvecklats till en ledande racingserie och Porsche satsar intensivt på trackdays i samarbete med landets viktigaste motorsportanläggningar.

Porsche Sverige presenterar nu ett flerårigt samarbete med Gelleråsen Arena som innehåller arena-branding och omfattande aktivering på banan med ett brett utbud av körevent och en hög aktivitetsnivå tillsammans med det växande antalet Porsche Center i Sverige.
– Vi är glada att utvidga samarbetet med en av landets mest klassiska racinganläggningar, säger Sanna Strömbäck, marknadschef Porsche Sverige. Gelleråsen Arena bjuder såväl professionella förare som entusiaster och publik på motorunderhållning av yppersta klass. För Porsche Carrera Cup Scandinavia säkrar samarbetet dessutom deltagande i Kanonloppet för en lång period framåt.

Gelleråsen genomgår ett omfattande utvecklingsprogram för att framtidssäkra sin verksamhet. Hela testområdet, säkerheten på banan och miljöarbetet uppgraderas. Samtidigt genomförs nödvändiga investeringar i ladd-infrastruktur som krävs för att möta den allt snabbare omställningen till en elektrifierad vagnpark.
– Porsche lanserar inom kort sin första helelektriska sportbil Taycan. Gelleråsens framtidsfokus är därför en viktig del i att samarbetet nu utvecklas vidare, fortsätter Strömbäck. Anläggningen i Karlskoga blir en strategisk partner för oss inför framtida körevent med våra kommande eldrivna bilmodeller.

All verksamhet i anslutning till den klassiska banan utanför Karlskoga leds sedan 2018 av Richard Göransson, en av Sveriges mest meriterade racerförare genom tiderna och vd för Gelleråsen Arena.
– Gelleråsen ska bli framtidens motorarena. Det är avgörande för vår verksamhet att ett premium-varumärke som Porsche kopplas till verksamheten, säger Göransson. Samarbetet med Porsche Sverige ställer höga krav på oss och påskyndar vår utvecklingsprocess.

Som femfaldig svensk mästare i banracing ser Göransson fram mot att välkomna Porsche Carrera Cup Scandinavia till helgen för Kanonloppet den 17-18 augusti.
– Porsche Carrera Cup Scandinavia har jobbat långsiktigt med en tydlig strategi som har gjort serien till en mycket attraktiv tävlingsklass för såväl publik som team, förare och partners. Det är idag skandinavisk elit-racing på mycket hög nivå. Vi är mycket glada att kunna etablera det här samarbetet med Porsche Sverige och Carrera Cup.
19-03-11 Felix Rosenqvist nära pallen i IndyCar-debuten - ledde i 31 varv
Felix Rosenqvist körde i mål på en uppseendeväckande fjärdeplats i säsongens första IndyCar-race på gatorna i St. Petersburg, USA, på söndagskvällen svensk tid.

Rosenqvist, som debuterar i den amerikanska IndyCar-serien den här säsongen, presenterade sig direkt i sin nya miljö genom att länge finnas med i den absoluta segerdiskussionen i ett soldränkt Florida.

Den 27-årige Ganassi-debutanten drog ögonen till sig när han körde in som trea - före teamkamraten och femfaldige mästaren Scott Dixon - i lördagens kval, och fortsatte sedan att pressa sina betydligt mer rutinerade konkurrenter i söndagens race.

Rosenqvist tog sig direkt upp på andra plats efter en bra start, och var sedan sensationellt i ledning i totalt 31 av loppets 110 varv efter en spektakulär omkörning på Will Power i inledningen av loppet.
- Det här är bättre än vad vi hade kunnat förvänta oss, säger Felix Rosenqvist. Jag är förstås väldigt nöjd, men samtidigt känner jag att vi hade ännu mer kapacitet. Depåstoppen gick inte riktigt vår väg idag, men bilen var bra. Jag vill tacka mitt team – de har gjort ett kanonjobb. En väldigt bra start på säsongen.

Rosenqvists omkörning på Power kom i samband med en omstart efter en säkerhetsbilsperiod, och utfördes under spektakulära former med upplåsta bromsar och rykande däck.
- Jag kände att farten var väldigt bra i början av loppet, fortsätter Rosenqvist. Jag fick en bra omstart och gick för en attack. Det var väldigt smutsigt utanför racelinjen så det var svårt att få stopp på bilen, så det var en ganska dramatisk omkörning - men som tur var gick det bra! Det är kul att ha fått leda ett lopp redan nu. Det ger självförtroende.

Rosenqvist föll senare tillbaka till en slutlig fjärdeplats efter ett par inte helt optimala depåstopp, men är förstås ändå nöjd med säsongsupptakten och sin introduktion till den stenhårda IndyCar-världen. Loppet i St. Petersburg pågick i över två timmar, i 30 graders värme, och i bilar som saknar servostyrning.
- Det här är det tuffaste loppet jag har kört i hela min karriär, avslutar Rosenqvist. Jag är helt slut. Det här är en riktig fysisk utmaning och jag är glad att jag har ökat på träningen markant under vintern - annars hade det här inte varit möjligt. Dessutom klämde jag en nerv i högerarmen och fick köra de sista 40 varven med i princip bara en arm. Det var riktigt tufft, men jag är glad och stolt över att ha uppnått det här. Vi har en fantastisk plattform att bygga vidare på.

Loppet vanns till slut av Josef Newgarden (Team Penske) före Rosenqvists teamkamrat hos Chip Ganassi Racing, Scott Dixon. Power (Team Penske) blev trea. Rosenqvist hade därmed tre tidigare IndyCar-mästare framför sig i resultatlistan och var loppets klart bäste rookie.

Nästa IndyCar-race körs på Circuit of the Americas i Austin, Texas, om två veckor.

RESULTAT - ST. PETERSBURG (TOPP FEM)
1: Josef Newgarden (USA, Penske), 110 varv
2: Scott Dixon (NZL, Ganassi), +2.899s
3: Will Power (AUS, Penske), +12.744s
4: Felix Rosenqvist (SWE, Ganassi), +14.585s
5: Alexander Rossi (USA, Andretti), +18.361s

Se fullständiga resultat https://gallery.mailchimp.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/8d434133-36ad-497d-b791-bc5802cc2662/indycar_race_results_official.pdf

MÄSTERSKAPSTABELL (TOPP FEM)
1: Josef Newgarden (USA, Penske), 53 p.
2: Scott Dixon (NZL, Ganassi), 40 p.
3: Will Power (AUS, Penske), 37 p.
4: Felix Rosenqvist (SWE, Ganassi), 33 p.
5: Alexander Rossi (USA, Andretti), 31 p.
Se fullständig tabell https://www.indycar.com/Drivers
19-03-07 Svenska racingstjärnor i Intycar-premiär: Han har en guldsits
I helgen är det säsongspremiär för amerikanska IndyCar Series, med Sveriges två största racingstjärnor på startlinjen – Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist. Viaplay och Viasat Motor blir huvudkanaler för IndyCar, och direktsänder både söndagens race och lördagens kval från St Petersburgs gator i Florida.
– Felix sitter i en vinnarbil som kan vinna mästerskapet, det är en guldsits på det viset, säger NENT Groups nya racingexpert Fredrik Ekblom.

Efter fem säsonger tog Marcus Ericssons Formel 1-äventyr slut, för den här gången.
Nu tar 28-åringen ny fart i IndyCar Series, tillsammans med NASCAR Nordamerikas främsta racingserie. Ericsson som ska köra för Arrow Schmidt Peterson Motorsports får sällskap av ytterligare en svensk i Felix Rosenqvist, som närmast kommer från Formel E-mästerskapet. 27-åringen, som 2015 blev europamästare i F3, tar plats i Chip Ganassi Racing.
– Det klart att båda har mycket att lära, men testerna har sett bra ut, säger NENT Groups kommentator Janne Blomqvist och fortsätter:
– IndyCar-bilen är annorlunda mot allt de kört tidigare. Det är en stor, tung formelbil och betydligt mindre sofistikerad än F1 som Marcus kommer från. Felix beskrev det som en boxningsmatch, man både ger och får stryk av bilen.
Även racingen skiljer sig mot vad de tidigare upplevt med förutom traditionella banor även stadslopp och ovalbanor.
– Banorna är tajtare, trängre med kortare varv. Dessutom är tröskeln för att använda gulflagg betydligt lägre när fältet börjar bli utspritt. Och sedan har vi ovalbanorna som är något helt nytt för dem med toppfarter närmare 400 km/h, där du inte ska bromsa, säger Blomqvist.
Säsongens största lopp Indy 500 (26 maj), även kallat ”The Greatest Spectacle in Racing”. är ett av fem race som avgörs på ovalbana.
– Det absolut viktigaste är att man inte är farträdd. Det är mer risker inblandat i ovalloppen, och det är farligt för att det går så jäkla fort, säger Fredrik Ekblom som själv kört IndyCar (då CART) i en lång och framgångsrik racingkarriär.
– Sedan är trafiken tätare, så det är svårt att väja i 380 km/h när det händer någonting. Man kan försöka, men det går inte bara att vrida på ratten helt plötsligt. Det är en helt annan grej än en vanlig racerbana, men jag tyckte att det var jäkligt roligt, och jag tror Marcus och Felix kommer älska det.

Många med segerchans
Rosenqvist sitter på förhand i det bästa teamet av svenskarna, hans Chip Ganassi är regerande mästare. Marcus team Arrow Schmidt Peterson var en uppstickare i fjol, men är inte riktigt redo att utmana de tre stora ännu – Andretti Autosport, Team Penske och Chip Ganassi Racing.
– Men även om Felix har de bästa förutsättningarna så är mästerskapet fruktansvärt jämnt. Det är 12-14 förare som varje helg har chansen att vinna, betydligt fler än i till exempel F1, säger Blomqvist.
– Man ska komma ihåg att killen som Marcus ersätter, Robert Wickens, tog poleposition som rookie i St Petersburg i fjol. Har du och din ingenjör en bra dag kan du vinna, det är tjusningen med IndyCar, säger Ekblom som tillsammans med forne STCC-konkurrenten Richard Göransson blir expert i sändningarna.
Trots sin rookiestatus har de svenska förarna lagt ribban högt.
– Både Felix och Marcus har satt som personlig målsättning att vinna ett race, och båda två har ambitionen att vara topp-fem i mästerskapet. Det är en hög, rentav kaxig, målsättning, säger Blomqvist som delar kommentatorsuppdraget med Robin Nilsson.
Viasat Motor och Viaplay direktsänder både lördagens kval och söndagens race med programledaren Anders Krohn på plats i Florida.

Felix Rosenqvist inför premiären:
”Det är mycket förhoppningar och förväntningar, och jag känner mig väldigt förberedd, just för detta racet i alla fall. Försäsongen har varit väldigt lång med teamet och tester, och man har hunnit komma in i allting som man behöver kunna. Samtidig är det mycket nervositet så klart, framför allt kvalet som verkar vara ganska rörigt, med till exempel mycket bilar som stannar i sista sektorn på Q1. Sedan kommer det komma större utmaningar längre fram under säsongen. Nu är det bara köra helt enkelt, det finns inte så mycket kvar att dividera om, det är bara att gasa.”

Marcus Ericsson inför premiären:
”Det har varit en tuff vinter med mycket tester, ny serie, nytt team och nya banor. Det har varit mycket hårt jobb, men det känns som jag kommit in i det på ett bra sätt. Jag har haft några bra tester, framför allt nu på slutet. Jag körde sista testet i måndags på Sebring och finslipade inställningar, körning, depåstopp, så det känns som jag är redo. St Petersburg är en rolig bana nere i Florida med förhoppningsvis mycket folk på plats. Sedan hoppas jag så klart att det blir en riktigt bra premiär för min del, med bra kval och bra resultat i racet. Vi får se hur långt det räcker men jag har höga förväntningar och målsättningar.”

Helgens sändningstider
Lördag 9 mars:
20.30, Viasat Motor/Viaplay: IndyCar Series – kval
Söndag 10 mars:
18.10, Viasat Motor/Viaplay: IndyCar Series – race
19-03-07 V8 Thunder Cars och Bilsport Rally & Racing förlänger samarbete
V8 Thunder Cars och förlaget Albinsson & Sjöberg fortsätter det mediesamarbete som bland mycket annat innebär att V8 Thunder Cars tv-produktion för säsongen 2019 kommer att visas på Bilsport Play.
– Vi har sedan många år tillbaka ett mycket gott samarbete med förlaget Albinsson & Sjöberg, ett samarbete som vi ifjol fördjupade till att omfatta även våra tv-sändningar, säger Joakim Tärnström, kommunikationsansvarig för V8 Thunder Cars. Till i år kommer vi ytterligare att optimera vår tv-produktion för sociala medier, det är där vi tillsammans med visningar på Bilsport Play ser de största möjligheterna att öka vår exponering för klassen.

TV-produktionen, som precis som i fjol görs av Linder Media, ger Albinsson & Sjöberg ett tillskott till det digitala innehåll som i allt högre utsträckning utgör en del av tidningsbranschens framtid.
– Tidningsbranschen genomgår en förändringsprocess där print och digitalt innehåll måste förenas, säger Erika Mahrle, digital utvecklingschef på Albinsson & Sjöberg. Vi lanserar senare i år en helt ny digital plattform som knyter ihop våra olika tidningstitlar och event inom motorområdet till en unik mix. Med V8 Thunder Cars tv-produktion kan vi ge våra besökare ett spännande digitalt innehåll.

Samarbetet mellan V8 Thunder Cars och Albinsson & Sjöberg omfattar inte enbart Bilsport Play, det omfattar även det tidningsmagasin som i år fyller 10 år, V8 Thunder Cars Magazine. Magasinet har en upplaga på 15 000 exemplar, varav 7 000 går ut till tidningen Bilsport Rally & Racings läsare.
– För våra deltagare betyder det enormt mycket att få exponera V8 Thunder Cars gentemot Bilsport Rally & Racings läsekrets, en målgrupp som i högsta grad är vår, säger Joakim Tärnström. Det är ett magasin med högt läsvärde och kvalitet som vi hoppas ska ge Bilsport Rally & Racings läsare ett mervärde.

V8 Thunder Cars-säsongen 2019 startar den 3-4 maj på Ring Knutstorp, följande fredag publiceras det första avsnittet av V8 Thunder Cars tv-magasin på Bilsport Play – sedan följer ytterligare fem deltävlingar och avsnitt. Säsongen avslutas den 4-5 oktober på Mantorp Park.

19-03-06 Premiärdags för Felix Rosenqvist i IndyCar
För snart ett halvt år sedan skrev Felix Rosenqvist på för toppstallet Chip Ganassi Racing i amerikanska IndyCar. Sedan dess har den 27-årige smålänningen väntat tålmodigt på sin debut – men nu är den väntan äntligen över.

I helgen är det dags: säsongspremiären i Amerikas främsta formelbilsmästerskap är här. Med start på fredag ska det 24 man starka startfältet nu ställas öga mot öga på de spektakulära gatorna i St. Petersburg, Florida - och Rosenqvist är redo att ge sig in i matchen.
- Jag har väntat på den här helgen sedan i september, när det här blev klart, säger Felix Rosenqvist. Jag är grymt taggad, men också samlad. Man vet aldrig var man står när man kommer till ett nytt mästerskap, eller vad man kan förvänta sig. Det är klart att man har lite premiärnerver, men det tror jag är hälsosamt. Det ska bli otroligt kul att komma igång!

Rosenqvist går alltså in i sin debutsäsong i IndyCar som en av två förare hos anrika Chip Ganassi Racing – ett av mästerskapets mest framgångsrika team genom alla tider. Den svenske nykomlingen ställs sida vid sida med den femfaldige och regerande mästaren Scott Dixon (Nya Zeeland) i vad som bara kan beskrivas som en drömchans i en av motorvärldens mest eftertraktade sitsar.
- Ribban kunde inte vara högre lagd än vad den är, fortsätter Rosenqvist. Scott är den bästa IndyCar-föraren i modern tid och det är en stor ära att få förtroendet att vara hans teamkamrat. Jag har en stor chans att lära mig av honom och jag kommer att suga åt mig så mycket jag någonsin kan. Vi är ganska lika som personer och jag är säker på att vi kommer fungera bra ihop.

Helgens premiär äger alltså rum i St. Petersburg, Florida – en 2.9 km lång stadsbana vackert belägen utmed stadens palmbeklädda kust. Layouten präglas av en ovanligt bred start- och målraka, positionerad på en av landningsbanorna på den lokala flygplatsen, men är i övrigt av klassisk stadsbanekaraktär med åtskilliga 90-graderskurvor och oförlåtande betongmurar.

Felix Rosenqvist har tävlat – och vunnit – i St. Petersburg en gång tidigare; 2016 i IndyCar-seriens underdivision Indy Lights. Den gången ledde han från start till mål och vann från pole position under sin debuthelg i det mästerskapet.
- Jag har förstås bra minnen från St. Pete, och det är en skön känsla att bära med sig in i ett så stort sammanhang som ens IndyCar-debut, menar Rosenqvist. Jag gillar banan, men de flesta i fältet har trots allt tävlat här betydligt mer än jag. Vi får se. Jag kommer att ge allt. Försäsongen har varit positiv och jag tycker själv att jag kör bättre än någonsin just nu – hur långt det räcker visar sig i helgen!

Tävlingarna i St. Petersburg inleds med två träningspass, vardera 45 minuter långt, på fredag. Därefter väntar ytterligare en träning på lördag morgon lokal tid, innan fokus skiftar till säsongens första tidskval där det första riktiga formbeskedet kommer att levereras.

Racet, som sträcker sig över 110 varv, körs på söndag kväll kl. 18.30 svensk tid och sänds LIVE på Viasat Motor och Viaplay.

Felix Rosenqvist kör bil #10, sponsrad av NTT DATA och försedd med Honda-motor, i årets IndyCar-mästerskap. Han är en av fem nykomlingar under 2019, jämte landsmannen Marcus Ericsson (Schmidt Peterson Motorsports), britten Ben Hanley (DragonSpeed) och amerikanerna Colton Herta (Harding Steinbrenner Racing) och Santino Ferrucci (Dale Coyne).

TIDSSCHEMA
(alla angivelser avser svensk tid)
Fredag 8 mars
Fri träning 1: 16.45-17.30
Fri träning 2: 20.20-21.05

Lördag 9 mars
Fri träning 3: 16.25-17.10
Kvalificering: 20.30-21.45

Söndag 10 mars
Warm-up: 14.20-14.50
Race (110 varv): 18.30 - LIVE på Viasat Motor/Viaplay

LIVE TIMING: racecontrol.indycar.com
19-03-05 Lyckad kickoff för Porsches utvecklingsprogram för unga elitförare
Nu är den igång, Porsche Sveriges satsning på unga elitförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Helgens kickoff för Driver Development Programme var lyckad och inspirerande för både förare och instruktörer.
– Två fantastiska dagar under vilka den här unika satsningen verkligen fick en flygande start, konstaterar Thomas Johansson, sporting direktor för Porsche Carrera Cup Scandinavia och ”rektor” för verksamheten i den nya satsningen.

Porsche Driver Development Programme är ett omfattande utvecklingsprogram för talangfulla racingförare födda 1996 eller senare. Ambition och målsättning med satsningen är tydlig:
• Utveckla nästa generation skandinaviska toppförare och förbereda dem för en internationell karriär.
• Få fram en vinnare i Porsche Motorsports Shoot-out 2020 och att en till två förare ska tävla i Porsche Mobil1 Supercup 2021.
– Rimliga och realistiska mål sett till den potential det finns både i det här gänget och i andra unga, talangfulla förare som redan finns i vår verksamhet eller som är på väg in, lockade bland annat av just den här satsningen, säger Thomas Johansson.

Talangfull laguppställning
Till Driver Development Programme 2019 är följande sex förare uttagna.
• Lukas Sundahl, 22 år, från Växjö. Regerande mästare i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
• Pontus Fredricsson, 21 år, från Huddinge. Racevinnare och fyra totalt i PCCS 2018.
• Ole William Nærsnes, 23 år, från Horten i Norge. Tvåa i Porsche Approved Cup under sitt debutår 2018.
• Hugo Andersson, 17 år, från Täby. Yngst i mästerskapet 2018, bara en poäng från tredjeplatsen i Porsche Approved Cup.
• Robin Hansson, 22 år, från Göteborg. Tidigare racevinnare och toppförare som gör comeback i mästerskapet.
• Hugo Nerman, 19 år, från Rydebäck i Skåne. Landslagsman och tidigare formelbilsmästare som gör intressant debut i Porsche Carrera Cup.

Erfarenhet och kompetens
I Driver Development Programme kommer ovan nämnda förare att coachas inom många olika områden. Instruktörerna, som hade sitt första möte med de unga elitförarna under helgens kickoff, är ytterst välrenommerade med mångårig erfarenhet.
• Körteknik: Björn Wirdheim, tidigare F3000-mästare och testförare i Formel 1.
• Personlig träning: Thomas Fogdö, idrottspsykologisk rådgivare och före detta alpin skidåkare med bland annat en totalseger i världscupen i slalom på meritlistan.
• Teknik och dataanalys: Marcus Fasth, teamchef och ingenjör med erfarenhet från många klasser och mästerskap, både i Sverige och internationellt.
• Medieträning: Fredrik Huldt, motorjournalist och kommunikationskonsult med 25 års erfarenhet inom medier och kommunikation.
• Fysisk träning och diet: Johan Rothlind, Svensk Bilsports förbundskapten med bland annat egen ishockeykarriär (både som spelare och ledare) samt idrottsstudier på Bosön på sitt CV.

Imponerande bredd
Samtliga instruktörer presenterade sig själva, sitt område och sin plan för verksamheten inom Driver Development Programme på Porsche Center Stockholm under fredagen.
– Intressanta genomgångar. Extra kul var det att lyssna på Fogdö. Honom hade jag bara hört talas om innan, sa Pontus Fredricsson som också imponerades över bredden i utvecklingsprogrammet.
– Det spänner över så många bitar. Allt. Perfekt.

Racing i simulator
Dagen avslutades på Bosön, Riksidrottsförbundet utvecklingscentrum på Lidingö, och i det rum där Svenska Bilsportförbundet har sin simulator placerad. I en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) fick alla chansen på Nürburgrings GP-slinga där gruppen noterades för såväl snabba varvtider som frustrerande avåkningar.
– Sånt här tycker jag är jättekul och därför var det extra roligt att få prova på en så avancerad anläggning, sa Lukas Sundahl, som tillsammans med Marcus Fasth jobbade rätt intensivt med inställningarna för att få simulatorn att uppträda så snarlikt en riktig Porsche 911 GT3 Cup som möjligt.

Föreläsning gjorde intryck
Dag två på Bosön gick helt i fysikens tecken. Under ledning av Johan Rothlind fick förarna bland annat genomgå tester i uthållighet, rörlighet och styrka. ”Besiktningen” innehöll allt från Coopertest och kullerbytta till brutalbänk och marklyft. Alla resultat och värden bokfördes för att ha som jämförelsematerial vid nästa samling på Bosön.
– Man fick klart för sig vad man har för brister om man säger så, ler Lukas Sundahl.
Som avslutning på den första delen i utvecklingsprogrammet höll Rothlind en föreläsning om bland annat kostens betydelse för idrottsprestationer på elitnivå. Den gjorde intryck på samtliga.
– Den fick mig att se på olika typer av mat på ett nytt sätt och även inse mer hur mycket, vilken mat, mängden mat och när man äter, påverkar kroppen och prestationsförmågan, säger Hugo Nerman.
Hans namne, Hugo Andersson, konstaterar:
– Johan pratade mycket om hur man måste hantera kost och träning för att förbereda sig på bästa sätt för säsongen. Det var väldigt inspirerande att se vad det är man måste göra för att ligga på högsta nivå. Även om det är mycket man kanske måste ge upp för att bli en av de bästa så är det värt det när man får en sådan här chans.

Tummen upp från Norge
Efter två intensiva kickoffdagar vände deltagarna i Driver Development Programme hemåt fulla av intryck och förväntningar. Ende norrmannen i gänget, Ole William Nærsnes, sammanfattar helgen på ett bra sätt. Han konstaterar bland annat:
– Det här verkar otroligt bra. Möjligheterna som ställs till vårt förfogande är mycket bra och jag är imponerad över hur många människor det är som är involverade i satsningen. Dessutom var det riktigt roligt att lära känna de andra förarna lite bättre.
19-03-05 Morbidelli och Kangas är WestCoast Racings utmanare i TCR Europa
Efter ett lyckat ihopp i säsongsfinalen av TCR Europa förra året där britten Ashley Sutton slutade trea för WestCoast Racing har teamet från Halmstad beslutat sig för en satsning på TCR Europa för 2019.

WestCoast Racing kommer att köra hela säsongen i TCR Europa 2019 med två stycken Volkswagen Golf GTI TCR. Tidigare Formel 1-föraren och erfarna standvagnsföraren Gianni Morbidelli återvänder till WestCoast Racing med vilka han tävlade för i TCR International. Som teamkamrat får han den lovande finländaren Olli Kangas som tävlat i TCR i såväl Sverige som England, Tyskland och Europaserien.

WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson Wigroth är glad att ha ytterligare ett ambitiöst racingprogram för året klart. Sedan tidigare är det klart att teamet ställer upp i Porsche Carrera Cup Scandinavia med minst en bil.
– Ännu ett fullspäckat racingår väntar oss i teamet och jag är väldigt glad att vi fått till stånd en satsning med två bilar i TCR Europa, säger Dick. TCR Europa är ett av de mest konkurrenskraftiga TCR-mästerskap idag och det blir en inspirerande utmaning att mäta oss mot det motståndet. Vi hade ett bra inhopp i finalen ifjol och ser fram emot att nu köra en full säsong. Det känns väldigt tryggt att vi har Gianni Morbidelli tillbaka hos oss. Vi trivs väldigt bra med honom i teamet, det är ingen tvekan att han fortfarande är motiverad och hans erfarenhet är enorm. Vi är också väldigt glada att välkomna Olli Kangas till WestCoast Racing. Vi har sett honom på nära håll i flera TCR-serier och vi hoppas ge honom alla förutsättningar för en stark säsong i TCR Europa.

Gianni Morbidelli:
– Jag är självklart väldigt glad att återvända till WestCoast Racing. Jag körde för dem i tre år med väldigt bra minnen från den tiden. Det ska bli ett nöje att få köra Volkswagen Golf GTI i ett så konkurrenskraftigt mästerskap som TCR Europa. Jag är tacksam för möjligheten som jag fått av Dick Jönsson Wigroth och James Rogers Nixon. Det är alltid trevligt att arbeta med personer jag respekterar och anser vara väldigt goda vänner.

Olli Kangas:
– Efter några säsonger i STCC är jag väldigt glad att nu köra för WestCoast Racing i TCR Europa. Banorna i det här mästerskapet är väldigt annorlunda men det blir kul att lära mig dem. Jag ser fram emo tatt arbeta ihop med ett så bra team som WestCoast Racing och jag hoppas kunna lära mig mycket från min teamkamrat Gianni. Ingen av oss är med bara för att delta.

TCR Europa kommer 2019 avgöras över 7 tävlingshelger med start på Hungaroring i Ungern 27-28 april och med säsongsfinalen på Monza i Italien 12-13 oktober. Mer information på officiella hemsidan http://europe.tcr-series.com/.

Tävlingskalender – TCR Europa Series 2019
27-28 april – Hungaroring, Ungern
24-26 maj – Hockenheim, Tyskland
8-9 juni – Spa, Belgien
13-14 juli – Red Bull Ring, Österrike
3-4 augusti – Oschersleben, Tyskland
21-22 september – Barcelona, Spanien
12-13 oktober – Monza, Italien
19-03-04 PWR Racing startar WTCR-satsning
PWR Racing gör nu entré på världsscenen med support från CUPRA Racing. PWR kommer att tävla med två CUPRA TCR i WTCR, den absoluta toppen inom standardvagnsracing.

Startfältet i världsserien är det tuffaste på många år med totalt 14 VM-titlar bland de deltagande förarna. Mästerskapet avgörs under tio racehelger med totalt 30 race och är en ordentlig måttstock för alla deltagande team och förare.
- Utvecklingen har gått ofattbart fort sedan vi startade PWR Racing 2012 och nu står vi inför vår första internationella säsong. Det är en bra chans för oss att mäta vår kapacitet på den allra högsta nivån, något jag verkligen ser fram emot! Jag är tacksam för förtroendet vi fått från CUPRA Racing att representera deras varumärke i WTCR, säger Daniel Haglöf, medgrundare och VD på PWR Racing.

PWR Racing har sedan 2016 framgångsrikt representerat SEAT Sverige och CUPRA Racing i Skandinavien med tre mästerskapstitlar på tre säsonger i STCC. Teamet kommer fortsatt att tävla med två CUPRA TCR i den Skandinaviska serien för att försvara sina titlar.
- Det här är ett stort och viktigt steg för PWR Racing. Inför säsongen 2016 fick vi förtroendet att axla rollen som det officiella SEAT-teamet i Skandinavien. Att nu få samma möjlighet att representera SEATs systervarumärke CUPRA på den internationella scenen är ett starkt kvitto och en klapp på axeln till alla som arbetat med PWR Racing de senaste åren, säger Peter ”Poker” Wallenberg, medgrundare till PWR Racing.

Teamet har sedan starten 2012 lagt stort fokus vid att utveckla unga talanger inom racing. Föraruppställningen till WTCR speglar detta fokus och består av en mix av lång erfarenhet och ungdomlig talang. De två förarna utgör en spännande duo i jakten på internationella framgångar. Namnen aviseras inom kort, stay tuned!

- We are delighted that PWR Racing continues as part of the CUPRA Racing family at the WTCR. Our three-year collaboration in Sweden has proven to be successful, and I am sure that they will now line up a team which can achieve great results in its debut season in an international championship, säger Jaime Puig, Director and Head of CUPRA Racing.
19-02-28 Brink Motorsport i trebilssatsning på TCR Scandinavia – 16-årige Hannes Morin ansluter direkt från karting
Hannes Morin från norrländska Umeå kommer att ta ett oöverträffat karriärsteg när han vid blott 16 års ålder går direkt från karting till TCR Scandinavia, före detta STCC, tillsammans med Brink Motorsport under 2019.

Det nya samarbetet förenar två landsändar, där Morins västerbottniska rötter möter Brink Motorsports skånska DNA inom ramarna för nybildade Brink Motorsport Junior Team.

Brink Motorsport expanderar därmed från tidigare två bekräftade Audi RS 3 LMS TCR-bilar till tre. Identiteten på teamets två andra förare kommer att presenteras inom kort.

Hannes Morin är kusin till den tidigare STCC-föraren Philip Morin, som samtidigt ansluter till Brink Motorsport i rollen som Hannes förarcoach.
- Att få möjligheten att starta upp en juniorverksamhet och stötta en så lovande talang som Hannes har varit en långvarig ambition för oss, säger teamchef Ted Brink. Tack vare våra trogna partners har vi nu vuxit till en nivå där vi anser att detta äntligen är möjligt. Det här är ett enormt steg för Hannes, men vi ligger långt fram med vår satsning och tror att han har goda möjligheter att utvecklas på ett bra sätt tillsammans med oss. Vi vill hälsa både Hannes och Philip varmt välkomna till Brink Motorsport!

Hannes Morin kommer från en stor motorsportfamilj som förutom namnkunnige kusinen Philip också inkluderar pappa Martin och farbror Henrik, båda med en historia i bland annat rally och långloppsracing. Hannes Morin är yngst i en skara på fyra bröder som alla tävlat internationellt i karting, och till viss del i bilracing.

På CV:t finns en rad meriterande segrar, där Hannes under sina åtta år i kartingsporten bland annat blivit den yngste någonsin att 2018 vinna Europamästerskapen klassen Rotax Max Senior – där han senare också blev VM-fyra i Brasilien med ett startfält bestående av över 70 förare. Han är dessutom ensam om att ha vunnit Rotax Max Challenge Riksmästerskap tre år i rad (2016, 2017, 2018) i två olika klasser.
- Att gå direkt från karting till TCR Scandinavia kommer att vara något av det svåraste och största jag gör i mitt liv, men jag är grymt glad och redo att ge allt, säger Hannes Morin. Jag har ett stort förtroende för Brink Motorsport och utan deras professionella inställning hade vi inte vågat göra det här. Det känns också väldigt bra att ha Philip vid min sida som förarcoach. Han tävlade själv på den här nivån så sent som förra året och vet vad som krävs. Jag är säker på att vi alla tillsammans kommer att få ett fantastiskt år!

Hannes Morin kommer att genomföra sitt första test i Brink Motorsports Audi RS 3 LMS TCR, som utvecklar runt 340 hästkrafter, på Ljungbyhed Park i Skåne i början av april.
19-02-21 Händelserik Winter Cup för Emil Skärås
10:a på tidskvalet, 11:a efter kvalheaten elva och låg som bäst åtta. Det blev en händelserik säsongspremiär för Emil Skärås i Winter Cup i Italien.

Totalt samaldes 99 förare nere på banan i Lonato. Västerås landslagsförare Emil Skärås var riktigt snabb inför det viktiga tidskvalet.
– Varvet blev inte helt perfekt, men tillräckligt bra ändå för att bli fyra i min grupp, berättar Emil.
Tiden var den femte bästa av samtliga. Men de tre grupperna hade lottats, och många av de allra främsta återfanns i Emils grupp. Enligt de något annorlunda reglerna för Wintercupen saxades sedan ettan från varje grupp, tvåorna, och så vidare, vilket gjorde att Emil fick starta som trea och fyra i kvalheaten istället för etta och tvåa.
– Att starta från andra led istället för i första är en enorm skillnad, konstaterar Emil.
Kvalheaten gick ändå bra, för team Energy Corse hittade rätt fart i helgen. Som bäst var Emil trea i två av de fem kvalheaten.
– I tre hade jag snabbaste varv, så farten var riktigt, riktigt bra!

När det var dags för final fick Emil starta från ruta 11. Han körde raskt om flera stycken – på yttern – och var uppe på åttonde plats. Men redan i nästa kurva blev det för trångt och han tappade ända ner till 16:e. Efter att ha gjort ytterligare tre omkörningar kom han ifatt en konkurrent som fick problem. Slangklämman till kylarvattnet gick sönder.
– Asfalten blev snorhal av vattnet och jag åkte av! Men jämfört med den stora krasch som blev bakom mig klarade jag mig ändå rätt bra.

Arrangören tvingades köra större delen av det återstående racet under ”slow”, det vill säga de tävlande måste slå av på takten och omkörningar är inte tillåtna.
När det väl blev grönflagg igen återstod endast tre varv och Emil Skärås slutade på trettonde plats av de 99 som kom till start.
– Inte riktigt det flyt vi önskat när vi hade så otrolig fart. Men jag tar med mig att jag var en av de snabbaste på banan.

19-02-21 Sebastian Johansson till ADAC Rallye Cup, kontrakterad för tyskt team 2019
Rallyföraren Sebastian Johansson redo för nya utmaningar utomlands. Under 2019 kommer Sebastian köra för rallyteamet Schmack Motorsport i den tyska serien ADAC Rallye Cup. En väldigt populär cup som brukar locka många förare från hela världen. Cupen körs med framhjulsdrivna enhetsbilar där alla tävlar med likadana bilar och på samma däckmärke. Ekipaget kommer då köra med Schmack Motorsports bil där de står för hela servicen på och mellan alla tävlingar. Första tävlingen är redan om två veckor i St. Wendel i södra Tyskland. Sebastian med Co-driver Jesper Elfver kommer att flyga ned några dagar tidigare för att hinna med ett test i den nya bilen inför tävlingen.

Sebastian som bara har kört några få tävlingar på asfalt och ser detta som en stor möjlighet att utvecklas som förare och även köra för ett team utomlands. Denna cup har varit en språngbräda för många förare under flera år och det känns väldigt spännande att följa det spåret.

Samarbetet med JR Motorsport fortsätter som tidigare och Sebastian kommer att fortsätta tävla med sin Peugeot 208 R2 hemma i Sverige. Allt för att få så mycket mil som möjligt i rallybil och på olika underlag.
- Det hela började med att Manfred som är ägare av Schmack Motorsport kontaktade mig i höstas, han hade följt våran framfart under några år och ville ha med oss i teamet till 2019. Efter samtal med flera samarbetspartners med glädjande besked startar vi upp säsongen i Tyskland. Vi ser verkligen fram emot kommande tävlingar ihop med teamet och vill rikta ett stort tack till alla partners och iblandade i den här satsningen!
19-02-14 V8 Thunder Cars och Swedish Kart League i fortsatt samarbete
V8 Thunder Cars fortsätter sitt samarbete med svensk karting för att främja återväxten inom svensk banracing. Till i år övergår samarbetet till nystartade Swedish Kart League, en prestigetyngd serie för kartingens internationella klasser. Segraren i årets KZ2-mästerskap kommer att få en testkörning med en V8 Thunder Cars-bil.
– Det här blir tredje året vi jobbar tillsammans för svensk karting och banracing, säger Tony Bryntesson, samordnare för V8 Thunder Cars i Sverige.
– V8 Thunder Cars är en bra klass med rimliga driftkostnader och vi vill gärna visa att vi kan vara med och överbrygga gapet mellan karting och banracing.

Swedish Kart League är sedan i fjol en ny aktör på kartingscenen men bakom kulisserna är det bekanta namn sedan det tidigare samarbetet. Stefan Andersson, tidigare ordförande i Svenska Bilsportförbundets Kartingutskott, är CEO för Swedish Kart League.
– Vi ser verkligen fram emot att kunna fortsätta samarbetet med V8 Thunder Cars, säger Stefan. Det är oerhört viktigt att vi kan sporra våra kartingungdomar att ta steget vidare till banracing. Det gynnar inte bara banracingen, det gynnar förstås även kartingen att vi kan hjälpa kartingförare vidare i karriären.

De två tidigare säsongernas pristagare, Jessica Bäckman och Thomas Dam, vann varsin teststyrning i V8 Thunder Cars. Thomas ska genomföra sitt test i vår, medan Jessica gjorde sitt test 2017. Jessica tog steget vidare till banracingen och körde STCC 2018. I år kommer hon att köra internationellt i TCR Europe.
– Även om Jessica inte hamnade i V8 Thunder Cars, så visade hon att vårt samarbete med kartingen fungerar alldeles utmärkt, säger Tony. Om Jessica bara efter två år kan köra banracing på internationell nivå så är det viktigt att vi hjälper till att möjliggöra det för fler kartingförare som vill upp i karriären.

KZ2-mästerskapet kommer att köras över fem deltävlingar i Swedish Kart Leagues regi. Premiären körs i Malmö den 13-14 april och säsongen avslutas 31-01 september i Göteborg.
19-02-11 Emil Skärås dubblerar kör både karting och racing
Landslagsföraren Emil Skärås är redan inne i en hektisk säsong. Målet att slå sig in i Formel 4-mästerskapet i Asien består, samtidigt som italienska proffsteamet vill ha honom kvar i karting.

När tövädret försöker få bukt med vinterns snö här hemma är landslagsföraren Emil Skärås redan i full träning på asfalt. Antingen förbereder han sig för de inledande kartingtävlingarna nere i Italien, eller också för Formel 4 i Asien.
– Prio ett var tänkt att bli Formel 4-serien i Asien, men det italienska proffsteam jag körde för förra året vill att jag fortsätter så det blir en hel del karting också, säger Emil Skärås.

Hemma var han för landslagsuttagningar på Bosön, där han återigen valdes ut som en av tre att representera Svensk Bilsport i karting. En tur ner till Linköping och Bilsportgalan hann han också med, där han fick ett stipendium på 30.000 kronor ur Ronnie Petersons Minnesfond, utdelat av dottern Nina Kennedy.
– Jag är oerhört stolt! Att få tillhöra samma skara stipendiater som Felix Rosenqvist, Kenny Bräck, Mattias Ekström och andra stora förare är oerhört hedrande, fortsätter Emil.

Stärkt av framgångarna utanför banan reser nu Skärås till Italien för tester i stentuffa, växlade klassen KZ2. Han har redan hunnit testa under tre helger, varav en heldag i regn.
– Förutom all erfarenhet från förra säsongen hoppas jag att vi kan hitta det där allra sista för att vara med och slåss allra högst upp, säger Emil.
Troligen ska Emil Skärås också köra EM och VM senare på säsongen för Energy Corse.

Att få tävla på toppnivå i karting innan Formel 4 drar igång i Asien är bästa tänkbara uppladdning. Efter Wintercupen reser han direkt till Malaysia för att testa Formel 4 under tre intensiva dagar.
– Sedan stannar jag kvar och tittar på Asian Le Mans Series som går helgen efter.
Därefter flyger han hem till Västerås för en helg i lugn och ro innan nästa resa väntar. Den gången till forne storföraren Rob Wilson i England, där han ska körträna under två dagar.
19-02-10 Pallen för Linus Lundqvist i indiskt gästspel
Linus Lundqvist fick med sig en pallplats från sitt inhopp i formelbilsserien MRF Challenge i Chennai, Indien - men det kunde ha blivit betydligt mer än så under en långa stunder problemfylld helg.

Lundqvist visade sina intentioner med all önskvärd tydlighet direkt i fredagens fria träning, där han omedelbart - i sin första bekantskap med både bil och bana - tog plats högst upp i resultatlistan i båda de pass som kördes.

Farten under träningen lovade minst sagt gott inför det efterföljande tidskvalet, där Lundqvist också mycket riktigt fanns med i toppstriden. En tveksam strategi, där Lundqvist gick ut på nya däck i början av passet istället för i slutet, bidrog dock till att den regerande brittiska F3-mästaren fick nöja sig med en alltjämt stark tredjeplats, två tiondelar från pole.

Efter sig i kvalet hade Lundqvist bland andra båda de två titelaspiranterna, Jamie Chadwick och Max Defourny, som dominerat MRF-serien den här vintern.
- Vi fick en bra start på helgen och jag kände mig hemma i bilen ganska snabbt, säger Linus Lundqvist. Vi gjorde en liten taktisk miss i kvalet, men på det stora hela var vi bra med i matchen. Farten fanns där direkt, vilket var kul att se.

Dessvärre gick saker och ting inte riktigt lika planenligt för Lundqvist när det väl blev dags för race. Ett motorstopp i starten av det första loppet innebar att han föll till 14:e och sista plats, och sedan fick kämpa sig tillbaka upp genom fältet på den trånga Chennai-banan där omkörningar är erkänt svåra att genomföra.

När målflaggan föll hade Lundqvist i alla fall arbetat sig upp till åttonde plats, vilket också blev hans startposition i Race 2 där han sedan korsade mållinjen som sjua.

Helgens bästa resultat kom i Race 3, där Lundqvist blev trea - bara en sekund från segern - efter att ha jagat ledarduon från start till mål.

Tyresö-sonen såg sedan ut att gå mot nya framgångar i de sista två racen, men tvingades ledsamt nog att bryta båda heaten med tekniska problem när han låg på tredje respektive andra plats.
- Det var tråkigt att det slutade som det gjorde - jag hade gärna fått med mig ett par pokaler till hem till Sverige, fortsätter Linus Lundqvist. I Race 4 låg jag trea när växellådan gav upp, men jag hade ett ännu bättre läge i det sista racet där jag bevakade andraplatsen och visste att jag hade en bättre däcksituation än Jamie (Chadwick) i ledningen. Tyvärr lossnade en slang till oljekylaren, så det var bara att parkera vid sidan av där också.

Lundqvist är ändå totalt sett nöjd med erfarenheten i Indien.
- Resultaten blev inte alls bra, men farten har funnits där och vi har varit bland de snabbaste på banan mer eller mindre hela tiden, summerar Lundqvist. Bilen krävde en ganska speciell körstil och det var intressant att utmana sig själv i ett sådant här inhopp med noll förberedelser. Jag är glad att jag fick den här möjligheten och den har definitivt hjälpt mig att vässa formen lite extra inför säsongen som väntar.

Årets upplaga av MRF Challenge fick en historisk utgång när Jamie Chadwick - en av Lundqvists konkurrenter från brittiska F3 i fjol - som första kvinnliga förare genom tiderna avgick med mästerskapstiteln.

LL Motorsport AB hoppas inom kort kunna meddela hur Linus Lundqvists tävlingsprogram kommer att se ut under den kommande racingsäsongen.

19-02-07 Edvin Hellsten och Nova Racing växlar upp till Porsche Carrera Cup Scandinavia
– Jag har alltid haft en dröm om att få tävla i en Porsche och nu händer det!
Det säger Edvin Hellsten, den senaste i raden av nya förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
21-åringen med meriter från både V8 Thunder Cars och Volvo Cupen gör entré med familjeteamet Nova Racing.

Snacket har pågått ett tag. Nu är det officiellt. Nova Racing och Edvin Hellsten kör Porsche Carrera Cup Scandinavia i en 911 GT3 Cup (991 I) i år.
– Det här ska bli sjukt kul! En start i Porsche Carrera Cup Scandinavia såg jag inte riktigt komma för ett år sedan. Men nu är vi här, det är bra tryck i klassen och jag ser fram emot att åka ut på banan och gasa ur boxer-sexan, säger Edvin entusiastiskt.

Den unge göteborgaren är den sjunde nykomlingen – och fler är på gång – Porsche Carrera Cup Scandinavia presenterar inför 2019 års säsong. Jämte huvudklassen kommer han att vara med och kriga om framskjutna placeringar i Porsche Approved Cup, klassen i klassen för förare som tävlar med den första generationen av 991-modellen.
– Vi övervägde ett antal alternativ inför 2019 där Porsche stack ut genom att erbjuda ett attraktivt insteg till deras serie genom Approved Cup. Startfältet är starkt, över 20 bilar var bekräftade i januari och nu adderar vi med en till. Publiken kan räkna med att det blir åka av i år, säger teamchefen Axel Hellsten, äldre bror till Edvin.
I Nova Racing, som är ett riktigt familje- och kompisteam, har även Edvins pappa Magnus, mamma Carina och brodern Oskar framträdande roller.
– Vår ambition är att driva teamet själva så länge det går. Det finns en utmaning i det. Racingverksamheten är också ett sätt att hålla ihop familjen och kompisgänget. Vi samarbetar bra och har en fin gemenskap där alla ställer upp för att de tycker det är kul, säger Edvin.

Edvin Hellsten började sin motorsportkarriär med gokart 2005. Säsongen 2014 tog han klivet till stor bil och Volvo Cupen i SSK-serien. Efter en tolfteplats premiärsäsongen blev han fyra året därpå och 2016 kunde han titulera sig mästare.
Efter det väntade V8 Thunder Cars där Edvin inledde med en sjundeplats 2017. I fjol var han fyra, inte långt från pallen.
I år väntar nya utmaningar på Nova Racing och den 21-årige Chalmersstudenten. Förväntningarna är på topp inför vad som komma skall.
– Med tanke på att vi är nybörjare i klassen är det svårt och säga var man ska lägga ambitionsnivån. Jag har inte kört bilen en enda meter ännu, säger Edvin , funderar en stund och fortsätter:
– Men vi siktar givetvis på att ta så många poäng som möjligt i varje race – och ta en pallplats totalt i Approved Cup.

Porsche Carrera Cup Scandinavia omfattar sju deltävlingar. Nova Racing har tävlat på alla banor utom helt nya Skellefteå.
– Kalendern är utmanande med bra variation av bantyp. Skellefteå är ett coolt inslag. Sist vi tävlade i norra Sverige var när Axel körde Clio Cup och vi var i Östersund. Det var det mäktigaste vi sett – fullsatta läktare fram till klockan tio på kvällen. Det är något jag hoppas få uppleva igen, säger Edvin, som är en ganska lugn person och förare.
– Jag försöker hålla mig borta från de flesta fighterna. I depån i alla fall, skämtar han och tillägger mer allvarligt.
– Jag är seriös och brukar vara schyst på banan.

Även om Porsche Carrera Cup Scandinavia blir något helt nytt för Edvin Hellsten är han bekant med några av förarna. Robin Hansson och Edvin är goda vänner sedan gokarttiden och de bor bara någon minut ifrån varandra i Hovås.
– Lukas Sundahl lärde jag också känna när jag körde gokart och via Robin har jag blivit lite bekant med både Pontus Fredricsson och Oscar Palm. Dessutom känner jag såklart Christoffer Bergström som jag tävlat mot i V8 Thunder Cars de två senaste säsongerna.
19-02-07 Linus Lundqvist tävlar i Indien
Linus Lundqvist kommer att stå på startlinjen när den asiatiska vinterserien MRF Challenge avslutas i indiska Chennai i helgen. Syftet med Lundqvists inhopp - som sker i den sista av de tre deltävlingar som MRF-serien arrangerar den här vintern - är att motverka den värsta rattrosten under en period av året som annars präglas av förhållandevis lite körning.

MRF Challenge är ett formelbilsmästerskap med identiska bilar, samtliga centralt drivna av arrangören själv. Bilarna byggs av italienska Dallara och motorerna, som utvecklar drygt 210 hästkrafter, tillhandahålls av Renault. Prestandan är jämförbar med Formel Renault/Formel 4.

De två redan avgjorda deltävlingarna i MRF Challenge har arrangerats i Dubai respektive Bahrain. Helgens finaltävlingar körs alltså på Madras Motor Race Track utanför Chennai i Indien, det land där mästerskapet också är baserat.

Linus Lundqvist ställde nyligen upp i det stora 24-timmarsloppet i Daytona, USA, och är redan på plats i Indien för nästa exotiska utmaning.
- Det här är en värdefull chans för mig att få några extra mil i kroppen under vintern och slipa formen lite extra inför säsongen, säger Linus Lundqvist. Det blir mitt första besök i Indien och mitt första formelbilsrace sedan jag vann brittiska F3 på Silverstone i oktober. Huvudsyftet är att komma in i körningen igen, men som tävlingsmänniska vill man förstås alltid göra ett bra resultat. Vi får se hur det går, men jag ser fram emot det.

MRF Challenge är populärt bland europeiska förare just tack vare den möjlighet det ger att få värdefulla träningstävlingar i kroppen innan starten av den ordinarie säsongen. Bland de förare som tidigare tävlat i MRF-serien märks namn som Mick Schumacher, regerande europamästare i Formel 3 och son till den sjufaldige F1-världsmästaren Michael Schumacher.

Årets upplaga av MRF Challenge har så här långt dominerats av belgaren Max Defourny och brittiskan Jamie Chadwick - två av Linus Lundqvists konkurrenter från fjolårets brittiska F3-mästerskap. Ett 15-tal bilar väntas komma till start i finalen i Chennai.

Totalt ska fem race klaras av under helgen. Två av dessa körs på lördag, och tre på söndag.
19-02-04 Henning Enqvist - European Le Mans Series 2019
Henning Enqvist kör European Le Mans Series för Algarve Pro Racing säsongen 2019, detta i en ORECA 07 LMP2. Förartrion i den bilen blir, förstaförare snabba Henning Enqvist från Stockholm samt lovande unga James French från USA och Tacksung Kim från Sydkorea.

Henning tävlade i karting mellan 2008 och 2012 och gjorde sedan ett starkt intryck med en andraplats i sin debut i Radical Scandinavian Championship, som sedan resulterade i Radical European Masters.

Efter studierna - med universitetsexamen från Oxford Brookes University – gick Henning vidare till LMP3 racing 2017 i VdeV Endurance Series i Sydeuropa. Vilket resulterade i en seger på Paul Ricard och ytterligare två pallplatser. Samtidigt genomförde han ett omfattande förarutvecklingsprogram hos Campos Racing i Valencia.

Därefter följde under 2018 ytterligare ett mycket intensivt utvecklingsprogram över två kontinenter, Europa och Asien, tillsammans med Virage Racing i Valencia. Det inkluderade formelbilsserien MRF Challenge, China Endurance Series i LMP3, VdeV series LMP3. Samt en första säsong i European Le Mans Series, där första delen av säsongen kördes i LMP3 och sista delen av säsongen i LMP2 med Team G-Drive.

Nu är det dags för 24-åriga Henning att ta sig an sin första fulla säsong i extremt snabba och tekniskt avancerade LMP2, detta med mycket imponerade testresultat under hösten och vintern i ryggen. Den här säsongen blir grunden till ett treårs-program med mål att stå högst upp på prispallen i världsberömda Le Mans 24 timmars.


19-01-29 Robert och Alexandra redo för Bryntesson Motorsport och V8 Thunder Cars 2019
Nu är det klart att de två kollegorna på FordStore BilMånsson i Halland, Robert Paulsson och Alexandra Andersson, fortsätter V8 Thunder Cars-karriären tillsammans med Bryntesson Motorsport, Robert som förare och Alexandra som tekniker. Robert gjorde sin debutsäsong i klassen i fjol och slutade på en sammanlagd tiondeplats.
– Jag hade ett fint debutår och jag kände för att gå all-in igen, säger Robert. Jag vill bevisa för mig själv att jag kan prestera. Jag har gjort mina rookie-misstag och nu har jag förutsättningarna att lyckas ordentligt.

Förutsättningarna, de finns i form av ett väl sammansvetsat gäng i Bryntesson Motorsport. Precis som i fjol får Robert hjälp av Alexandra Andersson och Andreas Falkner som tekniker respektive chefstekniker på sin Ford Mustang.
– Det är väldigt gott att ha med Andreas i år igen och vi bygger vidare på där vi slutade förra året, säger Robert. Det känns också tryggt med Alexandra, hon är inspelad och vi känner varandra väl från både jobbet och racerbanan.

Alexandra Andersson och Andreas Falkner tar hand om Robert och hans bil.

Alexandra Andersson, 23 år från Halmstad, ser fram emot en fortsättning på fjolårets debut som racingtekniker.
– Det känns jättekul, säger hon, Nu har jag varit med en vända vet hur det fungerar. Jag får erfarenhet och får uppleva gemenskapen i depån och tävlingsmomentet. Robert och jag fungerar bra ihop och vi känner varandra bra.

För en dryg veckas sedan gjorde Bryntesson Motorsport klart med den regerande mästaren i V8 Thunder Cars, Emil Persson, och nu är det även klart med en förlängning för Robert Paulsson.
– Det känns väldigt bra att vi kan fortsätta samarbetet även med Robert, säger Tony. Det innebär stabilitet och kontinuitet för alla i teamet att vi kan fortsätta med de två förare vi hade i fjol. De jobbar bra ihop och bidrar båda till en god stämning och bra resultat för teamet.

För Robert Paulsson är målet förstås att förbättra sina resultat jämfört med rookie-säsongen 2018. Den 29-årige Båstad-föraren körde som bäst till sig en sjätteplats på den svårkörda Ahvenisto-banan i Finland.
– Målet är att vara med på den övre halvan av startfältet i år men jag måste vara ödmjuk, det brukar vara hårt motstånd och vi vet inte riktigt vilka vi kommer att ha emot oss ännu, säger Robert. Men det vore kul att kunna få med sig en pallplats från den här säsongen.

V8 Thunder Cars inleder säsongen på Ring Knutstorp den 3-4 maj. Till dess räknar teamchefen Tony Bryntesson med fler spännande nyheter.
– Absolut, vi har fler roliga nyheter att presentera för Bryntesson Motorsport och det kommer att bli ett spännande 2019 för oss och V8 Thunder Cars.
19-01-28 Linus Lundqvist snabb i heltäckande 24-timmarsdebut
Linus Lundqvist sattes på rejäla prov i sin långloppsdebut i en ytterst svårbemästrad upplaga av Daytona 24-timmars i USA, men behöll lugnet i ett regndränkt Florida och navigerade sig effektivt igenom ett brett spektrum av utmaningar.

Lundqvist, som kom till start i Daytona via sin seger i Sunoco Whelen Challenge under 2018, fick upprepade gånger flytta sina gränser i en typ av racing som skiljer sig markant från de sprintbetonade formelbilslopp som den regerande brittiska Formel 3-mästaren normalt deltar i.

19-årige Lundqvist representerade det amerikanska teamet Precision Performance Motorsports (PPM) i en Lamborghini Huracán GT3 (#47) som han delade med betydligt mer rutinerade Steve Dunn, Don Yount och förre GP2-föraren Milos Pavlovic i klassen GTD för GT-bilar. Lundqvist kom snabbt in i körningen, och noterade också ekipagets bästa varvtid för hela Daytona-vistelsen i samband med en stark stint i inledningen av det dygnslånga loppet.

Under samma stint uppvisade Lundqvist dessutom en imponerande jämnhet samtidigt som han hanterade den notoriska trafiken som alltid uppstår i långloppssammanhang. När Lundqvist till slut gick i depå hade han inte bara långa stunder varit snabbast av samtliga förare i GTD-klassen, utan dessutom tillryggalagt sitt överlägset längsta körpass dittills i karriären - nästan två timmar (en timme och 52 minuter) i farter på 280 km/h.
- Jag är nöjd med min egen insats här i Daytona och det har varit en mycket lärorik upplevelse, säger Linus Lundqvist. Jag var nyfiken på hur jag skulle hantera allt nytt - bilen, trafiken och de långa passen - men jag måste säga att det gick väldigt bra. Jag var lite sliten i axlarna efteråt, men det gick snabbt över och jag fick ett kvitto på att jag kan köra fort även i ett sådant här sammanhang.

Dessvärre hamnade PPM-gänget senare i problem efter att Pavlovic kolliderat med en Ferrari strax innan midnatt. Sammanstötningen föranledde ett tidskrävande, tre timmar långt reparationsarbete för byte av koppling, och #47 förpassades till en hopplös position i slutet av fältet.

Lundqvist återvände sedan till bilen en andra och sista gång i gryningen, samtidigt som ett kraftigt skyfall drog in över Daytona International Speedway och skapade stort kaos. Lundqvist lyckades med blotta förskräckelsen hålla bilen kvar på banan och undvika problem, men de intensiva vattenmassorna innebar till slut att loppet fick avbrytas två gånger - något som aldrig tidigare hänt i tävlingens 57-åriga historia.
- Det var helt galet där ute i regnet, fortsätter Lundqvist. Det var vattenplaning överallt, till och med bakom säkerhetsbilen, och man såg inte längre än fem meter fram. Jag är glad att jag ens lyckades genomföra det passet med en hel bil. Det var bland det absolut värsta jag varit med om, men också ännu en ny erfarenhet och något jag trots allt kan lära mig av.

PPM-ekipaget klassificerades till slut på 41:a plats totalt och som 20:e i GTD-klassen. Sammanlagt kom 47 bilar till start fördelade över fyra klasser. Även om resultatet uteblev den här gången ser Lundqvist ändå tillbaka på äventyret i Florida med övervägande positiva känslor.
- Vi kanske inte fick med oss något resultat, vilket förstås är tråkigt, men totalt sett har detta varit väldigt värdefullt för mig, avrundar han. Det har varit en heltäckande långloppsdebut där jag fått utmana mig själv på så många plan. Jag har fått köra på torrt, i regn - i massivt regn! - på dagen, på natten, och lärt mig väldigt mycket. Tack till teamet och till Sunoco för den här möjligheten!

Totalsegern i årets upplaga av Daytona 24-timmars gick till Wayne Taylor Racing (Cadillac DPi), med Renger van der Zande, Kamui Kobayashi, Jordan Taylor och den dubble Formel 1-världsmästaren Fernando Alonso i besättningen.
19-01-23 Linus Lundqvist laddad för långloppsdebut i Daytona
Så har det då äntligen blivit dags: i helgen står Linus Lundqvist på startlinjen i anrika Daytona 24-timmars i USA. Det klassiska racet på Floridas östra kust utgör traditionsenligt starten på den internationella motorsportsäsongen, och för Lundqvists del handlar det samtidigt om en efterlängtad debut i långloppssammanhang.
- Det är det här jag gått omkring och väntat på de senaste månaderna, och det känns fantastiskt häftigt att det nu äntligen har blivit dags, säger Linus Lundqvist. Jag är enormt laddad och vill verkligen göra det mesta av den här möjligheten. Det kommer att bli en stor upplevelse, det är jag övertygad om.

Lundqvist, som kommer till start i Daytona via sin seger i Sunoco Whelen Challenge förra året, kör för det amerikanska teamet Precision Performance Motorsports (PPM) i en Lamborghini Huracán GT3 Evo med startnummer 47. Han delar bilen med Steve Dunn (USA), Milos Pavlovic (Serbien) och Don Yount (USA).

Kvartetten fick nyligen en första chans att köra in sig på Daytona International Speedway vid det officiella så kallade Roar-testet som arrangerades i början av månaden. Lundqvist presterade då såväl konkurrenskraftiga som jämna varvtider och – kanske viktigast av allt – fick en försmak av de faktorer som gör långloppsracing i allmänhet, och Daytona 24-timmars i synnerhet, så speciellt.
- Roar var en bra uppladdning, även om det inte blev fullt så mycket körning som jag hade trott på förhand, fortsätter Lundqvist. Dagarna gick fort! Det var dock tillräckligt för att bilda sig en uppfattning om bilen, banan, förarbyten och teamet. Dessutom var det värdefullt att lära sig hantera trafiken och att ta instruktioner från vår spotter. Nu gäller det att omvandla alla de intrycken till en bra insats när det verkligen gäller. Jag är redo och det här ska bli väldigt, väldigt kul!

2019 års upplaga av Daytona 24-timmars inleds med träning och kval på torsdag och fredag. Själva loppet startar kl. 20.35 svensk tid på lördag, med målgång – förstås – precis ett dygn senare.

GTD-klassen, där Linus Lundqvist och hans team är anmälda, är den deltagarmässigt största av tävlingens fyra klasser och står för nära hälften (23) av totalt 47 registrerade ekipage. Med i startlistan finns också bland andra den dubble Formel 1-världsmästaren Fernando Alonso (som kör i snabbaste klassen, DPi).

Daytona 24-timmars streamas live på IMSA.tv.

Linus Lundqvist befordrad till seniorlandslaget i racing

I samband med den stora Idrottsgalan i Globen under måndagen meddelade Svenska Bilsportförbundet (SBF) hur 2019 års landslagskonstellationer kommer att se ut. Linus Lundqvist, som tidigare representerat juniorlandslaget, befordras i år till seniorlandslaget där han bildar en exklusiv grupp tillsammans med Marcus Ericsson, Felix Rosenqvist och Joel Eriksson.

Uppflyttningen sker i kölvattnet av Lundqvists titelseger i brittiska Formel 3 under 2018.
- Det är mycket hedrande att få förtroendet att representera svensk bilsport som en av förarna i seniorlandslaget, kommenterar Linus Lundqvist. Det är roligt att förbundet värderar min insats under förra säsongen på det här sättet och samtidigt tror på den riktning vi stakat ut inför framtiden. Det är ett fantastiskt erkännande som kommer stärka mina möjligheter att fortsätta utvecklas som förare tack vare de redskap som landslaget ger.

TIDSSCHEMA
Rolex 24 At Daytona (Daytona 24-timmars)
Torsdag 24 januari
Fri träning 1: 16.20-17.20
Fri träning 2: 19.30-20.25
Kval (GTD): 21.35-21.50
Fri träning 3: 01.00-02.30

Fredag 25 januari
Fri träning 4: 16.00-17.00

Lördag 26 januari
Race - start: 20.35

Söndag 27 januari
Race - målgång: 20.35

FÖLJ HELA TÄVLINGSHELGEN PÅ: www.linuslundqvistracing.se/daytona-24-timmars
19-01-22 Emil Persson försvarar V8TC-titeln för Bryntesson Motorsport 2019
Nu är det klart att Karlskoga-föraren Emil Persson återigen kommer att sitta bakom ratten på en av Bryntesson Motorsports Ford Mustanger i årets upplaga av V8 Thunder Cars. I fjol, under sitt debutår i klassen, tog Emil hem titeln – i år ska han som regerande mästare försvara den.
– Vi hade ett kanonår i fjol och jag tänker fortsätta årets säsong på samma vis, säger Emil. V8 Thunder Cars är en klass som passar mig utmärkt och Bryntesson Motorsport är ett starkt team – jag siktar självklart på att ta hem titeln i år igen.

Emil, som är trefaldig världsmästare i Legends-klassen, kommer att få hårt motstånd av en gammal kollega från tidigare säsonger, Micke Nyman, som kommer att köra för Memphis Racing.
– Jag tror att Micke och Memphis kommer att stå för det hårdaste motståndet i år men det finns alltid flera starka namn som är beredda att blanda sig i fajten, säger Emil. Det ska bli kul att möta Micke igen men han kommer inte att få någonting gratis.

Teamchefen Tony Bryntesson är förstås nöjd med att kunna behålla den regerande mästaren i sitt team.
– Emil gjorde ett jättejobb i fjol och han är en fantastisk förartalang. Han är ödmjuk vid sidan av banan men stenhård när han sitter bakom ratten – för teamet är han perfekt, säger Tony som också utlovar fler spännande nyheter inom de närmsta veckorna då fler förare ska presenteras.

Årets V8 Thunder Cars-säsong startar på Ring Knutstorp den 3-4 maj tillsammans med STCC, Porsche Carrera Cup, Ginetta, GT Scandinavia och Formel Nordic – missa inte Kvällsposten News Race på Ring Knutstorp!
19-01-18 Porsche Carrera Cup Scandinavia lanserar omfattande förarutvecklingsprogram
Driver Development Programme för skandinaviska förartalanger med sikte på internationell racingkarriär. Stjärnspäckat team av coacher ska forma nästa generation toppförare.

Porsche Carrera Cup Scandinavia är Skandinaviens mest framgångsrika entyps-racingserie som lockar förare och publik med högkvalitativ motorsport i ett format där alla förare kör Porsche 911 GT3 Cup. Talang, mod och racecraft är avgörande egenskaper för den som vill kämpa om seger i mästerskapet.

Förutom racing i Sverige och Norge erbjuder serien en naturlig språngbräda mot en internationell racingkarriär. Dels via den årliga Porsche Motorsport Shoot–out och dels genom Porsche Mobil1 Supercup. Racingserien som körs i nio länder i anslutning till Formel 1 och med likadana bilar som används i Carrera Cup.

För att ta vara på de unika möjligheterna som erbjuds genom Porsche Motorsport och för att vässa spetsen i svensk racing lanseras Driver Development Programme. Ett omfattande förarutvecklingsprogram under Porsche Carrera Cup Scandinavia, för talangfulla racingförare födda 1996 och senare.
– Om man vill köra professionellt på internationell toppnivå räcker det inte längre med att bara vara en snabb förare, säger Thomas Johansson, Sporting Director Porsche Carrera Cup Scandinavia. Förarna i Driver Development Programme kommer att tränas av välrenommerade coacher som alla har mångårig erfarenhet och framgång inom respektive kompetensområde.

Målsättningen med Driver Development Programme är tydlig. En elitsatsning för att utveckla nästa generation skandinaviska toppförare och förbereda dem för en internationell motorsportkarriär. Förare som kan vinna Porsche Motorsport Shoot–out från år 2020. Som har både ambitionen och kapaciteten att gå vidare till en internationell karriär och slåss om segrar i Porsche Mobil1 Supercup.
– Vi har byggt ett fantastiskt team som kommer att jobba intensivt med våra utvalda unga talanger i Driver Development Programme, fortsätter Johansson. Deltagarna kommer att coachas inom fysisk träning och diet, körteknik, medieträning, personlig träning, teknik och dataanalys.

Driver Development Programme: Instruktörer
Förarcoach: Björn Wirdheim. Personlig coach: Thomas Fogdö. Medieträning: Fredrik Huldt. Teknik och dataanalys: Marcus Fasth. Fysisk träning och diet: Johan Rothlind (SBF, Bosön).

Driver Development Programme: Förare 2019

Hugo Andersson, PWR. Hugo Nerman, WestCoast Racing. Lukas Sundahl, Sundahl Racing. Ole William Naersnes, Jaffa Racing. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport. Robin Hansson, Fragus Motorsport.
19-01-15 Hugo Nerman klar för WestCoast Racing i Porsche Carrera Cup Scandinavia
WestCoast Racing kliver 2019 in i Porsche Carrera Cup Scandinavia och teamets förare blir Hugo Nerman som återvänder till teamet med vilka han vann Formula STCC Scandinavia 2017.

WestCoast Racing deltog i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2010 med Martin Öhlin och teamet återvänder nu till mästerskapet för 2019. Satsningen sker i samarbete med Porsche Center Örebro och teamchef Dick Jönsson Wigroth ser fram emot satsningen och välkomnar också Hugo Nerman tillbaka till teamet.
– Det blir på många sätt en väldigt ny utmaning för oss som vi ser fram emot, säger Dick. Porsche Sverige gör en intressant satsning på Porsche Carrera Cup Scandinavia för 2019 och har aktivt arbetat med att utveckla mästerskapet ytterligare. Det som de har presenterat för 2019 ser väldigt intressant ut för oss som team och det gjorde att vi tog beslutet att satsa på Carrera Cup för 2019 tillsammans med Porsche Center i Örebro. Det känns också väldigt roligt att återuppta samarbetet med Hugo Nerman. Han och Philip Hall var våra två första förare i satsningen i Formula STCC som ledde till att Hugo vann mästerskapet 2017. Vi ser fram emot att nå nya framgångar tillsammans med Hugo i Carrera Cup.

Hugo Nerman återvänder nu till teamet med vilka han debuterade med i bilracing och 2017 vann mästerskapet i Formula STCC. Ifjol blev Hugo tvåa i JSM i STCC och nu väntar en ny utmaning i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Det här ska bli väldigt kul, säger Hugo. För mig är det här den bästa möjligheten att fortsätta utvecklas som förare. Bilen är utmanande att köra snabbt med och det är ett stort och bra startfält så det känns som rätt beslut för mig att ta. Det är också kul att vara tillbaka hos WestCoast Racing igen, vi körde ihop i två år och känner varandra väl vilket är en bra förutsättning för vår nästa utmaning tillsammans. Jag har inte hunnit tänka så mycket på vad jag kan förvänta mig resultatmässigt än. Jag vet att det kommer att bli en tuff utmaning som kommer utveckla mig som förare och det gör mig laddad och förväntansfull.

Porsche Carrera Cup Scandinavia inleder säsongen 2019 den 3-4 maj på Ring Knutstorp och består av sju tävlingshelger under 2019.
19-01-11 Fredricsson nysatsar med hög målsättning i Porsche Carrera Cup Scandinavia
2017 kom första pallplatsen. I fjol första segern.
Nu vill Pontus Fredricsson ta nästa steg i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Fjolårets tabellfyra byter team och siktar på att för första gången slå sig in bland de tre främsta i mästerskapet.
– Jag tror den här förändringen är det bästa för mig och min utveckling och jag ser verkligen fram emot säsongen, säger 21-åringen från Huddinge.

Pontus Fredricsson står på tröskeln till sin fjärde säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Sedan premiäråret 2016 har han stadigt förbättrat sig. Elfte man första säsongen, sexa andra och fyra i fjol. Nu hoppas han nå hela vägen till mästerskapspallen.
För att ta det steget har Pontus och hans pappa Peter bestämt att satsningen 2019 inte ska ske i familjeteamet Tornfrakt Racing. Pontus kommer att köra för Fragus Motorsport som han representerade redan 2017. Då drev Tornfrakt Racing bilen mellan racen, nu ska Fragus Motorsport ansvara för den på heltid.
– Att köra för Fragus igen blir en nytändning och innebär bland annat att jag får jobba vidare med ingenjören Andreas Douhan, som jag inledde ett samarbete med redan i fjol, och med min kompis Robin Hansson, säger Pontus.

Med sig in i den nya säsongen tar Pontus ett riktigt bra 2018. Förutom segern på Nürburgring i Tyskland nådde han ytterligare tre pallplatser. I de tolv race han fullföljde var han bland de fem främsta i elva!
– Framgången i fjol var viktig, den stärkte min självkänsla och självförtroende. Nu vet jag att jag kan, att det går och det känns riktigt bra, säger han.
Pontus kvalresultat var däremot inte lika bra som hans racefacit.
– Nej, kval är min svaga sida och det jag kommer att jobba mest med att förbättra i år. Man vill ju alltid går för seger i racen, men då gäller det också att starta långt fram. I den hårda konkurrens som är i Carrera Cup är det svårt att ta sig fram från en position längre bak i fältet.

I Fragus Motorsport får Pontus Fredricsson alltså jämngamle kompisen Robin Hansson som teamkollega igen. Hansson gör comeback i mästerskapet efter ett års uppehåll och göteborgaren räknas, precis som Pontus, till en av mästerskapets absoluta toppförare.

Hansson nåde stora raceframgångar i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2015, 2016 och 2017, men precis som Pontus är hans främsta placering i mästerskapet en fjärdeplats från 2017. Räkna därför med att det är två riktigt pallsugna unga förare Fragus Motorsport kommer till start med.
– Det kan du lita på. Självklart kommer det att uppstå en konkurrenssituation mellan oss, men vi får väl göra upp på banan. Det blir spännande och mycket action. Robin är inte den som ger sig, säger Pontus, skrattar och tillägger:
– Även om vi är rivaler får vi självklart försöka hjälpa varandra.
Konkurrenterna är förvarnade.
19-01-11 Inför Formula Nordic-säsongen
Viktor Andersson körde kart i sju år och de sista två åren tävlade han mera internationellt då han även deltog även i EM och VM. Två SM-brons blev främsta resultaten. 2018 tog han klivet upp till Formula Nordic som klassens yngste förare med sina 14 år. Viktor kommer från en riktig racingfamilj där pappa Mattias har kört flest STCC-tävlingar av alla och farfar Hans körde Volvo- och Golfcupen under det förra årtusendet.

Mantorp Park är hemmabanan och där körde Viktor så många testvarv han kunde under förra sommaren. När finalen kördes där var det Viktor som tog pole i båda racen! Han lyckades dock inte förvalta dessa fina positioner, men avrundade säsongen med två fina fjärdeplatser och en sjätteplats totalt.

Inför säsongen 2019 är målsättningen att förbättra sig ytterligare och därmed kämpa om pallplatser och närma sig toppen av tabellen. Tanken är att börja säsongen på den nivå han slutade i fjol. Viktor tävlar för familjeteamet MA:GP.
– Det skall bli kul att få inleda min andra säsong i Formula Nordic nu när jag har blivit lite varm i kläderna efter den första säsongen. Avslutningen på säsongen är jag mycket nöjd med och det är den känslan som jag har burit med mig under vintern. Det är kul att klassen har fått till 20 race på åtta helger 2019 och även få tävla på nya banor jämfört i fjol, sa Viktor.
19-01-10 Rantzow, Karlsson, Öhman – Mtechtrion intakt i Porsche Carrera Cup Scandinavia
Säsongen 2015 mönstrade Mtech Competition Lars-Bertil Rantzow, Thomas Karlsson och Magnus Öhman i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Trion är kvar än.
– Superbra människor, ambitiösa och snabba förare. De bästa partners vi kan ha, berömmer teamchefen Magnus Karlsson.

I fyra säsonger har Rantzow, Karlsson och Öhman kamperat ihop under Mtechs tälttak i Porsche Carrera Cup-depån. För dem har teamet med den ytterst rutinerade teamchefen varit ett självklart val. Så även i år. Magnus Karlsson och hans stab fortsätter driva förartrions tre Porsche 911 GT3 Cup (991 II).
– Magnus är vår hövding. Han är en av Sveriges främsta Porsche-mekaniker och har en strategisk tanke med allt han gör, säger Öhman som kom i kontakt med Karlsson första gången 2006.
Men den lugne norrlänningen har varit med i de här sammanhangen längre än så.
– När det gäller Porsche Carrera Cup Scandinavia är jag nog den ende som jobbat i serien i alla år sedan starten 2004, säger Magnus.
Då var han mekaniker på en av bilarna i Podium Racing. I dag basar han i Mtech Competition där hans stab på 15-17 person driver fyra bilar. Jämte Rantzows, Öhmans och Karlssons bilar sköter teamet dessutom Porsche Sveriges gästbil.
Magnus Karlssons företag Mtech Workshop AB är också Porsche Sveriges tekniska samarbetspartner i Porsche Carrera Cup Scandinavia med bland annat ansvar för reservdelar, besiktning och teknisk support.

Kvartett som trivs
Magnus Karlsson trivs med sina förare och de med honom – och med varandra.
– Vi har en härlig stämning i teamet och alla uppskattar Magnus som teamledare, intygar Rantzow.
Stockholmaren Magnus Öhman håller med.
– Både L-B och Thomas är fantastiska människor, ödmjuka och trevliga att umgås med. Ingen av oss är av den typen att vi tar plats, men på banan är det ingen som ger sig, säger han och ler.

Öhman utmanar
Med sina 59 år 2019 är Rantzow den äldste föraren i teamet.
Och snabbast. Åtminstone så här långt.
– Men i år har jag tänkt att han ska få stryk i Masters Cup, säger Öhman med pigg stämma.
Masters Cup är ett mästerskap i mästerskapet för förare övre 40 år – och den senaste generationen av Porsche 911 GT3 Cup, 991 II. Premiärupplagan, som kördes 2017, vanns av Rantzow före just Magnus Öhman och Thomas Karlsson. Tre gånger Mtech på pallen.
2018 hade inte Porsche Carrera Cup Scandinavia någon Masters-klass, men nu är den tillbaka igen.
– Att utmana L-B är absolut ett mål från min sida. Det är inte lätt att slå honom, men han ska få bekänna färg, säger Öhman som fick ett rejält lyft i mästerskapet 2018.
Jämte tredjeplatsen i det andra heatet på Nürburgring i Tyskland noterades han för ytterligare sju placeringar bland de fem främsta. Öhman var dessutom kvalsnabb, missade aldrig att slå sig in bland de åtta främsta i Q1 och avancera till Q2.
Vid säsongens slut var han femma i tabellen, hans bästa placering sedan 2014.

Rantzow försiktig
Rantzow blev sjunde man sedan han inlett säsongen i en 991 I, stått över två deltävlingar och avslutat mästerskapet i en ny 991 II på Rudskogen och på Mantorp Park. Det var också i finalen skåningen noterades för säsongen bästa resultat: trea och femma i kvalet, dubbelfyra i racen.
Fråga vem som helst i Porsche Carrera Cup Scandinavia och alla har mycket stor respekt för Rantzow och hans kapacitet bakom ratten. Speciellt på vått underlag.
Själv väljer han, sin vana trogen, att ligga lite lågt när det ska diskuteras placeringar i såväl race som tabeller.
– I Masters Cup tror och hoppas jag på en placering bland de tre främsta för min del, men det kommer säkert att bli tufft i toppen dit jag absolut räknar både Öhman och Karlsson. De har närmat sig mig i fart och jag är säker på att vi kommer att fightas på banan, säger Rantzow.
Christoffer Bergström, som liksom Öhman kör Porsche GT3 Cup Challenge Middle East under vinterhalvåret, är en annan förare Rantzow nämner som trolig toppkonkurrent.

När det gäller sin konkurrenskraft totalt i mästerskapet är Rantzow än mer förtegen. Ännu är han dessutom inte helt säker på att han kan starta i samtliga sju race.
– Jag kommer att delta i minst fem deltävlingar, kanske hela serien, och min ambition är att köra så mycket som möjligt på helgerna vilket innebär att min målsättning är att i varje tävling avancera till Q2 och därmed få starta bland de åtta främsta i varje race. Och kan jag hålla mig topp åtta är jag nöjd, säger han.

Stora förhoppningar
Vi bollar över frågan om vad Mtech-trion kan komma att prestera i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019 till Magnus Karlsson i stället.
– Om teamchefen får välja tror och hoppas jag på både L-B och Öhman i Q2. Ser man till slutplacering hoppas jag att de, på speed och rutin, ska slå sig in bland de fem främsta. Jag tror att det kan bli ganska jämnt mellan dem.
– Thomas Karlsons kvalstatistik ska vi också försöka förbättra så han får starta längre fram i racen. Lyckas vi med det tror jag absolut på en plats bland de tio främsta i sluttabellen. Jag hoppas till och med på topp sju för hans del, säger Karlsson, som självklart också vill se en önskerepris från 2017 – med tre förare från Mtech Competition överst i Masters Cup-tabellen efter finalen på Mantorp Park.
19-01-09 Klartecken från Sundahl – siktar på andra raka titeln i Porsche Carrera Cup Scandinavia
Lukas Sundahl har bestämt sig: mästaren fortsätter i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Tanken på att försöka försvara titeln lockar mig, speciellt som konkurrensen i mästerskapet ser ut att bli ännu tuffare 2019, säger 22-årigen från Växjö.

Lukas Sundahl och Sundahl Racing har dröjt med besked om sina planer för den kommande säsongen. Men nu är det alltså klart. Familjeteamet fortsätter sin satsning med Lukas Sundahl och finländaren Tom Nylund.
Lukas är den förste mästaren sedan 2015 som fortsätter i mästerskapet efter guldåret och sätter sin titel på spel.
– Det här är min första, riktiga titel. Visserligen vann jag JSM i Formula Renault 2014, men då totalvann jag inte klassen och dessutom flyttade jag över till Porsche Carrera Cup säsongen därpå. Som försvarande mästare kanske det är så att man får lite mer press på sig, men någon stor skillnad tror jag inte att det blir. Toppen på startfältet ser ut att bli bredare i år och det ska bli intressant och se vad de andra har för fart på försäsongstestet i mitten på april, säger alltid lika lugne Lukas.

Går för andra raka
Årets säsong av Porsche Carrera Cup Scandinavia blir den 16:e sedan starten 2004. Mellan säsongerna 2005 till 2013 lyckades fyra förare, Fredrik Ros (2005, 2006), Jocke Mangs (2008, 2009), Robin Rudholm (2010, 2011) och Johan Kristoffersson (2012, 2013), vinna två år i rad. Nu vill Sundahl kopiera den bedriften.
– Självklart är ambitionen att vinna igen och tar vi två titlar i rad kanske vi gör ett försök och bli först till tre. Rudholm och Kristoffersson har också tre titlar, men ännu så länge är det ingen som vunnit tre år i rad.

Värdig mästare
Lukas Sundahl inledde sitt tävlande i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2015. Säsongen 2017 blev Växjösonen tvåa bakom Jocke Mangs och i fjol stod han som värdig mästare efter finalen på Mantorp Park. På sin väg mot titeln imponerade han med bland annat nio racesegrar.
Framgångarna gjorde honom given som Carrera Cup Scandinavias representant i Porsche Motorsports shoot out på Paul Richard i Frankrike i månadsskiftet oktober-november.
– Det blev lite vakuum för oss efter finalen på Mantorp Park. Först inväntade vi Lukas´ medverkan i Porsches shoot out och sedan resultatet av den samma. Även om vi visste att chanserna att bli uttagen kanske inte var så stora ville vi inte gå ut och agera förrän vi fått svar, berättar pappa Per, teamchef i Sundahl Racing.

Internationell uppmärksamhet
Lukas gjorde bra ifrån sig på Paul Richard och även om Porsche inte valde honom till sitt juniorprogram 2019 väckte hans medverkan och insats en hel del uppmärksamhet.
– Team från såväl det tyska Carrera Cup-mästerskapet som Porsche Supercup hörde av sig. Jag har några offerter kvar på bordet framför mig, säger Per.
Tillsammans har far och son Sundahl gått igenom de erbjudanden de fått, tittat på och jämfört upplägg, funderat kring team, räknat på ekonomi och kommit fram till ett beslut.
– Vi blir kvar i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019. Det är ett bra mästerskap som vi trivs i och som kommande säsong ser ut att erbjuda oss ännu tuffare konkurrens än 2018. Det ser vi som en utmaning.
– Men, tillägger Per. Vi blickar fortfarande mot internationellt tävlande, men med den begränsade tid vi hade på oss inför den här säsongen insåg vi att vi inte hade möjlighet att få fram de pengar som krävs för att göra en satsning som skulle ge Lukas rätt möjligheter att göra riktigt bra resultat.

Fortsatt samarbete med Nylund
Lukas tar den internationella uppmärksamheten med ro.
– Det är väl roligt att det finns någon som vet vem man är, säger han och tillägger:
– Jag är inte alls besviken över att det blir tävlande på hemmaplan även 2019. Kanske är det lugnast att vänta ett år till, inte göra något förhastat utan samla på sig ännu mer erfarenhet. Dessutom är Porsche Carrera Cup Scandinavia ett riktigt bra mästerskap. Med tanke på Sveriges storlek och folkmängd är det egentligen sjukt att vi kan visa upp ett så stort och starkt startfält.
Exakt hur många bilar årets mästerskap kommer att innehålla är ännu inte klart. Klart är det däremot att även Tom Nylund kör vidare för Sundahl Racing. Finländaren, som inledde sitt samarbete med det Växjöbaserade teamet i fjol, tävlar vidare i Porsche Approved Cup, mästerskapet i mästerskapet för Porsche 911 GT3 Cup (991 I).
19-01-06 Lärorikt Roar-test för Linus Lundqvist i Daytona
Linus Lundqvist har genomfört det officiella testet Roar Before the Rolex 24 i Daytona, USA, och är nu redo att ta sig an det stora 24-timmarsloppet på samma plats den 26-27 januari.

Det så kallade Roar-testet markerar traditionsenligt uppladdningen inför Daytona 24-timmars, och gav Lundqvist en första chans att under två dagar bekanta sig med såväl Daytona International Speedway som den Lamborghini Huracán GT3 Evo han ska köra för Precision Performance Motorsports i GTD-klassen.

Lundqvist - som delar bilen med Steve Dunn, Brandon Gdovic, Milos Pavlovic och Don Yount - fick möjlighet att köra både i dagsljus och efter mörkrets intrång, och presterade konsekventa varvtider under ett övergripande positivt test i Florida.

Roar-testet fortsätter för samtliga klasser förutom GTD under söndagen, vilket alltså innebär att Lundqvist och Precision Performance Motorsports nu slutfört sina förberedelser - åtminstone på banan - inför tävlingen i slutet av månaden.
- Det har varit två värdefulla dagar för mig här i Daytona, säger Linus Lundqvist. Jag har fått prova på bilen och banan och kunnat bilda mig den där första, viktiga uppfattningen om vad som krävs. Banan är imponerande; kroppen trycks verkligen ihop i de doserade svängarna ute på ovalen, och det var jag inte beredd på i början! Det var en häftig känsla. Jag tycker att jag kom in i körningen mer eller mindre direkt och samarbetet med teamet har också fungerat bra.

En annan för Lundqvists del ny företeelse var inslaget av så kallade "spotters" - teampersonal som från taket av den gigantiska huvudläktaren, via radio, informerar om kringvarande trafik i det 47 bilar stora startfältet.
- Spotters var något helt nytt för mig, och en av de sakerna jag är glad att jag fick prova på före racet, fortsätter Lundqvist. Jag är inte van vid att någon pratar i öronen fem-sex gånger per varv, men efter ett tag förstod man att det faktiskt är värdefullt. Det är mycket trafik på banan och man kan vinna eller förlora mycket tid om man inte hanterar den på rätt sätt. Överlag har det varit två bra dagar här och jag ser verkligen fram emot racet om några veckor.

Linus Lundqvist kommer att vara på plats i Daytona i ytterligare några dagar innan han reser tillbaka till Europa, där han under nästa vecka bland annat kommer att närvara vid Autosport International-mässan i brittiska Birmingham för att berätta mer om sitt Daytona-äventyr.
19-01-03 Linus Lundqvist på plats i Florida för officiellt Daytona-test
Linus Lundqvist har inlett det nya året genom att resa till Florida, USA, där uppladdningen inför det stundande 24-timmarsloppet i Daytona (Rolex 24 At Daytona) inleds på allvar med tre dagars tester i helgen.

Lundqvist vann en fullt finansierad start i den berömda tävlingen när han via fjolårets titeltriumf i brittiska Formel 3 samtidigt tog hem Sunoco Whelen Challenge, och står nu därmed inför sitt livs första långlopp – som också sammanfaller med ett av världens mest prestigefyllda.

Racet körs den 26-27 januari, men redan nu till helgen samlas startfältet på Daytona International Speedway för det officiella testet Roar Before the Rolex 24. Lundqvist får därmed en första chans att bekanta sig med såväl banan som den Lamborghini Huracán Evo GT3 han ska ratta för Precision Performance Motorsports i GTD-klassen.

Lundqvist delar bilen med amerikanerna Steve Dunn, Brandon Gdovic och Don Yount.
- Det är stort att vara här, säger Linus Lundqvist efter ankomst till den berömda racingorten på Floridas östkust. Det är egentligen först nu det faktiskt börjar sjunka in att jag ska få köra det här loppet. Jag är extremt laddad och jag kan inte tänka mig en bättre start på 2019 än att äntligen få inleda det här äventyret.

Lundqvist har under torsdagen varit på plats på Daytona International Speedway och bildat sig en första uppfattning om den utmaning som väntar. Han har bland annat fått en personlig rundtur på anläggningens museum och fördjupat sig i banans nu 60-åriga historia.
- Jag har varit ute en första sväng till banan idag och träffat teamet, fortsätter Tyresö-sonen. Det känns bra så här långt, även om det förstås är väldigt många intryck att ta in just nu. Allt är nytt för mig; teamet, bilen, banan, tävlingsformatet, att köra på natten… Jag har aldrig delat bil med någon förut och det längsta jag har kört i ett svep är 20 minuter – här kommer vi göra stinter på ett par timmar. Testet i helgen kommer definitivt vara väldigt värdefullt.

De så kallade Roar-testerna omfattar totalt sju körpass fördelade över fredag, lördag och söndag. Under Roar-helgen körs också ett kortare tidskval som avgör vilka garageplatser de respektive teamen får i depån under tävlingshelgen.

Totalt är 47 ekipage, fördelade över fyra klasser, anmälda till Roar Before the Rolex 24. Hela 23 av dessa kommer till start i GTD-klassen där Lundqvist och Precision Performance Motorsports alltså tävlar (med startnummer 47).

För andra året i rad står även den tvåfaldige Formel 1-världsmästaren Fernando Alonso på startlinjen i Daytona; spanjoren rattar en Cadillac för Wayne Taylor Racing i tävlingens snabbaste klass (DPi) för specialbyggda sportvagnsprototyper.
- Allt det här är bara så häftigt, avslutar Linus Lundqvist. Jag längtar verkligen till första passet i morgon. Förhoppningsvis får jag mycket tid i bilen i helgen – Roar blir extra viktigt för mig som nykomling. Jag vill verkligen ta tillvara på den här chansen och göra ett bra jobb.

Uppdateringar, bilder och kommentarer från Daytona publiceras löpande på den dedikerade eventportalen www.linuslundqvistracing.se/daytona-24-timmars/ under både Roar-testet och själva tävlingshelgen.