<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


Övrig pressinformation
RACING 2020


202020-07-09 Dansk dynamit under midnattssolen!
Racingstjärnan Jan Magnussen gästar Skandinaviens ledande racingmästerskap. Den tidigare F1-föraren, ALMS och IMSA-mästaren utmanar Porsche-eliten på Drivecenter Arena i slutet av juli.
Porsche Carrera Cup Scandinavia kommer till Drivecenter Arena utanför Fällfors i Västerbotten den 29 juli. Förra året sågs deltävlingarna av hela 18 600 åskådare på den då nyinvigda anläggningen. Med anledning av corona-pandemin genomförs årets racingevent med tomma läktare.

TV-publiken kan se fram emot en mycket spännande tävlingskväll kryddad av äkta dansk racingdynamit. Racingstjärnan Jan Magnussen från Roskilde kommer till start som gästförare i den andra omgången av årets mästerskap.
– Det här kommer att bli kul! Porsche Carrera Cup Scandinavia har utvecklats mycket starkt de senaste fem åren, säger Jan Magnussen.

Jan Magnussen har tillhört världseliten i olika typer av racing sedan 90-talet. Efter tre VM-titlar i karting och en oöverträffad mästerskapsseger i brittiska Formel 3, med hela 14 racesegrar på en säsong, spenderade han fyra säsonger i Formel 1 med Stewart Grand Prix och McLaren.

Magnussen kommer senast från en 16 år lång sejour som fabriksförare för Corvette. Resultatlistan innehåller bland annat fyra klassegrar i Le Mans 24-timmars, fem klassegrar i 12-timmars på Sebring, en klasseger i Daytona 24-timmars samt dubbla mästerskapssegrar i både American Le Mans Series och IMSA SportsCar Championship.
– Drivecenter Arena är en snabb och teknisk bana som blir en spännande utmaning för mig, fortsätter Magnussen. Det här är mitt första race i 911 GT3 Cup och jag ser fram emot två intensiva race med ett starkt startfält under midnattssolens sken.

Jan Magnussen är den senaste av en lång rad internationellt meriterade racingstjärnor i Porsche Sveriges omfattande gästförarprogram.
– Vi är stolta att kunna addera ännu ett världsnamn till listan över gästförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Jan Magnussen är en äkta racer och har varit en av motorsportens snabbaste GT-förare under de senaste 20 åren. Det blir spännande att se vad han kan göra på Drivecenter Arena.

Samtliga deltävlingar i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2020 sänds live på V Sport Motor och streamingtjänsten Viaplay. I Danmark visas Skandinaviens ledande racingmästerskap på Viaplay.
20-07-09 Felix Rosenqvist siktar på snabb revansch i Road America-dubbel
Det är bråda tider i NTT INDYCAR SERIES just nu. Bara några dagar efter att målflaggan föll på Indianapolis Motor Speedway står nu nästa deltävling för dörren - och den här gången är det dubbelt upp för Felix Rosenqvist och hans rivaler när två stycken race ska köras på pittoreska Road America i Wisconsin.

Rosenqvist har haft en resultatmässigt tuff inledning på årets IndyCar-säsong, med en krasch när han låg tvåa i premiären i Texas och en icke-representativ 15:e plats i ett stökigt race på IMS road course i förra veckan.

Farten har dock funnits där för betydligt mer än den 19:e plats i mästerskapet där Chip Ganassi Racing-svensken för närvarande huserar, och inför REV Group Grand Prix på Road America - där fältet nu för första gången i år får tävla inför publik - är Rosenqvist fast besluten att vända blad.
- Jag är glad att vi har den här dubbelhelgen framför oss och att vi därmed får en ny chans att leverera ett bra resultat, dessutom inför publik vilket förstås är fantastiskt, säger Felix Rosenqvist. Jag gillar verkligen Road America. Det är den längsta banan på hela kalendern, över 6 km lång, och har en bra mix av kurvor. Jag tror att vi har en bra chans att vara med och slåss i toppen.

Rosenqvist slutade på sjätte plats på Road America i fjol (då endast ett race kördes på anläggningen), men på vägen dit stod Värnamo-sonen för en av sina bästa körningar under 2019. Efter ett misslyckat kval, där ingen av Ganassi-förarna lyckades slå sig in i topp tio, avancerade Rosenqvist furiöst i racet från 18:e plats på gridden.

Utgången på Road America i fjol speglar tämligen väl tendensen från inledningen av årets IndyCar-säsong, då just kvalet varit lite av en akilleshäl för Ganassi-bilarna - som sedan flugit fram i racetrim med två raka segrar för teamets femfaldige mästare Scott Dixon.
- Kvalen har inte gått som vi hade hoppats så här långt, men vi har jobbat hårt på det den senaste tiden och har en del intressanta saker på gång till den här helgen, fortsätter Felix Rosenqvist. Vi vet att vi har en väldigt effektiv bil över en racedistans, så målsättningen nu är att kombinera det med bättre fart i kvalen. I helgen har vi inte bara två race, utan också två kval, så vi kommer att kunna testa lite mer än vanligt. Det här kommer bli en väldigt intressant helg på flera plan.

REV Group Grand Prix är den första av tre tävlingshelger på årets coronareviderade IndyCar-säsong som inbegriper två stycken race.

Tävlingarna i Wisconsin inleds på lördag med ett 75 minuter långt träningspass - det enda för helgen - följt av det första kvalet och racet senare samma dag. Under söndagen går fältet rakt in i det andra tidskvalet, som formerar gridden till Race 2.

TIDSSCHEMA
REV Group Grand Prix | Road America
Alla angivelser avser svensk tid

Lördag 11 juli
Fri träning: 17.00-18.15
Kvalificering 1: 20.15-20.45
Race 1 (55 varv): 23.15

Söndag 12 juli
Kvalificering 2: 16.00-16.30
Race 2 (55 varv): 18.40

TV: V Sport Motor och Viaplay sänder kval och race LIVE
LIVE TIMING: https://racecontrol.indycar.com/
STARTLISTA: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/c534bcd2-b98e-4c4d-b657-09c81888e921/indycar_entrylist_road_america_r1.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 2/14 race
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 104 p.
2: Simon Pagenaud (FRA), Penske, 75 p.
3: Josef Newgarden (USA), Penske, 64 p.
4: Colton Herta (USA), Andretti, 58 p.
5: Graham Rahal (USA), RLL, 54 p.
---
19: Felix Rosenqvist (SWE), Ganassi, 25 p.

Komplett tabell: https://www.indycar.com/Drivers
20-07-05 Robin Friskopps vann första B-Zero Racingtävlingen någonsin i Norge
Racingentusiasten Bård Bergsjö har startat upp en ny racingserie som heter B-Zero Racing. Det är en racingklass som skall vara billig, enkel och således en bra instegsklass i racing. Konceptet kommer från England där man har kört i sex år med startfält uppåt 100 bilar! I första hand skall B-Zero Racing köras som långlopp, men i framtiden kan det även bli sprintrace. Årets serie körs med några 90-minutersrace med två obligatoriska depåstopp. Man får vara en, två eller tre förare som kör varje bil.

Det första racet någonsin i Norge för B-Zero Racing kördes i helgen på Rudskogen med åtta bilar på startlinjen. Daniel Störkersen och Håvard Kollen var med och körde en 24-timmarstävling i Belgien i höstas i denna klass och i helgen delade de bil igen och de var snabbast på tidsträningen. Robin Friskopps körde Formula Basic säsongen 2012. I helgen gjorde han comeback och han satte den näst snabbaste kvaltiden. Formula Basic-förarna Pål Snoen/Roger Iversen satte tredje bästa tid.

Starten gick bra och alla bilar tog sig igenom första kurvan utan problem. Ganska snart delade startfältet upp sig i två klungor. I tätklungan ledde Håvard Kollen före Friskopps och Håvard Hallerud. Den andra klungan anfördes av Mathias Sandell. Det var tät och spännande racing. Friskopps var den förste som gick i depå för att ta sitt första obligatoriska depåstopp. – Jag kände att jag var lite snabbare än Kollen, men kunde inte hitta någon lucka att köra om. Jag valde därför att göra mitt depåstopp tidigt för att få en bättre position på banan, sa Friskopps. Trean Hallerud resonerade likadant och han var den andre som kom in i depån. Några varv senare kom ledaren Kollen in i depån och lämnade över ratten till Störkersen. Nu var frågan vem som hade haft bäst taktik? Störkersen kom ut på banan bara någon meter före Friskopps, vilket innebar att läget var oförändrat.

Friskopps bidade sin tid och han studerade Störkersens körning. Efter en noga planerad attack övertog Friskopps ledningen och han kunde sedan dra ifrån Störkersen mer och mer. När Friskopps kom in för sitt andra depåstopp ledde han med 14 sekunder. Väl ute på banan igen fortsatte Friskopps sätta snabba tider, medan Störkersen och Hallerud tog i så det knakade för att försöka kämpa sig ikapp, men det var förgäves. Friskopps satte tävlingens snabbaste varv på näst sista varvet och han vann med 24 sekunder före Störkersen/Kollen. Hallerud kom trea, ytterligare 12 sekunder bakom.

Hur kunde då Friskopps vinna mot de väletablerade förarna Kollen och Störkersen, som har så mycket racingerfarenhet både från norsk och internationell racing? Och även mot toppföraren Hallerud från Formula Nordic? Friskopps hade ju inte suttit i en racerbil sedan 2012?!? Alla förare körde exakt likadana bilar med samma prestanda.

Svaret är att Friskopps tillhör framtidens racingförare som har anammat ett nytt sätt att köra och framförallt träna sig att köra racing. Friskopps har aldrig tävlat i gokart, men han vann en talangjakt i hyrkart, som Bård Bergsjö ordnade 2011 som hette Racing Star Challenge. Förstapriset i den talangjakten var en betald säsong i Formula Basic där Friskopps snart tillhörde toppförarna. Är då Friskopps en talang i världsklass? Troligen inte, men hemligheten ligger i att han har spenderat mer än tio år av sitt liv med att köra simulatorracing. Friskopps är ett levande bevis på att man kan lära sig köra racerbil i en simulator och sedan översätta denna kunskap på racerbanan. När han satte sig i en racerbil för första gången på åtta år var det som att sätta sig framför datorn.

Det är ingen slump att Bård Bergsjö håller på att bygga upp något speciellt i verkstaden i Vestby där Friskopps är en av hörnstenarna i en ny satsning som kommer att få se dagens ljus inom en snar framtid…
20-07-04 Tuff dag för Felix Rosenqvist i GMR Grand Prix
Felix Rosenqvist hade en dag att glömma när GMR Grand Prix, säsongens andra deltävling i NTT INDYCAR SERIES, avgjordes på Indianapolis Motor Speedways road course-slinga på lördagen.

Rosenqvist tog IndyCar-karriärens första pole position på just Indianapolis Motor Speedway förra säsongen, men fick nöja sig med en niondeplats i kvalet till årets upplaga och tappade sedan ytterligare mark ner till P15 under ett stökigt förstavarv.

Därefter fortsatte det att gå troll i Rosenqvists ambitioner. Chip Ganassi Racing-föraren avancerade förvisso till en position i topp tio knappt halvvägs genom loppet, men när halvsvensken Oliver Askew sedan kraschade sin Arrow McLaren SP-bil och tvingade ut säkerhetsbilen föll korten helt fel för Rosenqvists del.

Ett olyckligt timat depåstopp, precis i samband med Askews incident, innebar att Rosenqvist tappade nästan ett helt varv och förlorade kontakten med huvudklungan när omstarten gick.

Rosenqvist föll till en placering utanför topp 20, och spenderade sedan den sista halvan av racet i ett hopplöst läge utan rimlig möjlighet till större avancemang. Han tog till slut målflagg på 15:e plats efter en fartmässigt trots allt stark avslutning.
- Det här var helt enkelt inget bra race, säger Felix Rosenqvist. Man har sådana ibland, när allting mer eller mindre går fel. Det började stökigt redan på det första varvet och jag tappade en hel del placeringar, och vi hade inte riktigt farten för att hämta hem det under den första stinten. Sedan hade vi problem i ett av depåstoppen, fick motorstopp där, och tappade i praktiken ett varv bakom säkerhetsbilen. Det kändes som att ingenting gick vår väg idag.

Loppet i Indianapolis vanns av Chip Ganassi Racing-kollegan Scott Dixon, som därmed tagit hem båda de två inledande racen den här säsongen.
- Bilen är bra och farten finns där, framför allt i racetrim, fortsätter Felix Rosenqvist. Nu ska vi sätta oss ner och se över det här loppet, vad vi gjorde fel, och se till att vara tillbaka i toppen där vi hör hemma. Lyckligtvis får vi många chanser till revansch de närmaste veckorna, så det är bara att glömma det här och gå vidare.

Felix Rosenqvist och NTT INDYCAR SERIES är tillbaka på banan redan nästa helg (11-12 juli), då två stycken race är inplanerade på Road America-banan i Elkhart Lake, Wisconsin.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 2
GMR Grand Prix | Indianapolis Motor Speedway
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 80 varv
2: Graham Rahal (USA), RLL, +19.946s
3: Simon Pagenaud (FRA), Penske, +20.564s
4: Colton Herta (USA), Andretti, +25.088s
5: Rinus VeeKay (NED), ECR, +25.636s
---
15: Felix Rosenqvist (SWE), Ganassi, +56.688s

Se fullständiga resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/61ad4d3a-46b3-44e2-9f2b-80baa43c4159/indycar_race_results.15.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 2/14 race
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 104 p.
2: Simon Pagenaud (FRA), Penske, 75 p.
3: Josef Newgarden (USA), Penske, 64 p.
4: Colton Herta (USA), Andretti, 58 p.
5: Graham Rahal (USA), RLL, 54 p.
---
19: Felix Rosenqvist (SWE), Ganassi, 25 p.

Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers
20- 07- 02 Felix Rosenqvist redo för fullmatad IndyCar-period
Från ett rekordlångt uppehåll till en tävlingsfrekvens av historisk intensitet - säsongen 2020 är som ingen annan. Felix Rosenqvist och NTT INDYCAR SERIES står på tröskeln till den mest fullspäckade delen av årets mästerskap, med hela fem race inom loppet av bara två veckor.

Efter smygstarten i Texas för en månad sedan, där Rosenqvist låg tvåa när han tvingades bryta efter en krasch i samband med en varvning, väntar nu ett betydligt mer fullmatat schema utan chans till kontemplation. Faktum är att en dryg tredjedel av säsongens alla race kommer att avverkas mellan den 4-18 juli.

Bakgrunden till det rekordintensiva programmet är förstås effekterna av coronapandemin, som tvingat fram otaliga kalenderkorrigeringar i INDYCARs ambition att trots allt genomföra så många lopp som möjligt.

Först ut är GMR Grand Prix på road course-varianten av Indianapolis Motor Speedway nu till helgen; säsongens första tävling på en traditionell bana, och en plats förknippad med ljusa minnen för Felix Rosenqvist - som körde till sig IndyCar-karriärens första pole position just här för ett drygt år sedan.
- Jag tror att vi alla ser fram emot att dra igång igen, och med fem race på 15 dagar står vi inför någon form av rekord, säger Felix Rosenqvist. Efter premiären i Texas är alla mer uppe i varv och det är inte samma nervositet. Samtidigt är det här första loppet på en road course sedan Laguna Seca i september, så det blir spännande att se hur alla står sig. Den här typen av bana brukar vara mer talande för hur säsongen faktiskt kommer att se ut, så jag hoppas att vi får ett bra besked i helgen.

Rosenqvist tog starten från pole i fjolårets race på IMS road course och ledde sedan i 15 varv, innan en kombination av faktorer - inte minst en regnskur - förpassade honom till en slutlig åttondeplats i mål.

Efter helgens tävling i Indianapolis väntar dubbla race på Road America i nästa vecka (11-12 juli). Därefter följer ytterligare en dubbelhelg, med två race på Iowa Speedway-ovalen den 17-18 juli.

Ett riktigt mastodontprogram alltså, som dock underlättas något av att det inleds i just Indianapolis där både Rosenqvist och hans team Chip Ganassi Racing - liksom INDYCAR-serien själv - är baserade.
- Med tanke på allt som händer just nu känns det bra att köra i Indianapolis den här helgen, fortsätter Felix Rosenqvist. Det blir lättare för alla involverade eftersom de flesta av oss faktiskt bor här. Jag känner att jag har lite ouppklarade affärer i det här racet efter det som hände i fjol. Bilen var kanon i kvalet men jag lyckades inte få till ett bra lopp, så det är målsättningen i helgen. Jag är verkligen sugen på att komma igång!

GMR Grand Prix inleds med fri träning och kval i morgon fredag. Racet körs sedan över 80 varv med start kl. 18.00 svensk tid på lördag - sammanfallande med den amerikanska nationaldagen 4th of July.

TIDSSCHEMA
GMR Grand Prix | Indianapolis Motor Speedway
Alla angivelser avser svensk tid

Fredag 3 juli
Fri träning: 17.30-19.00
Kvalificering: 22.30-00.00

Lördag 4 juli
Warm-up: 15.00-15.30
Race (80 varv): 18.00
20-06-28 Linus Lundqvist fullbordar drömhelg i USA-debuten
Linus Lundqvist fullbordade en perfekt debut i den amerikanska formelbilsserien Formula Regional Americas när han följde upp sin seger i lördagens inledande race med en ny kraftfull triumf i det avslutande heatet på söndagskvällen svensk tid.

Lundqvist var i absolut storform när FR Americas inleddes på Mid-Ohio Sports Car Course under helgen, och lämnar premiären med ett smått osannolikt facit av två segrar, två pole positions och två snabbaste varv.

Tyresö-föraren ledde vartenda varv av helgens båda race, och tar en tidig ledning med 14 poängs marginal i mästerskapet - där en fullt finansierad styrning i INDYCAR-supportande Indy Lights till 2021 står på spel.
- Det har varit en helt fantastisk helg, en riktig drömstart på säsongen, säger Linus Lundqvist. Det är svårt att ta in det. Jag har varit här i USA i mindre än två veckor och att få med sig ett sådant här resultat direkt i premiären är otroligt. Stort tack till mitt team, Global Racing Group, som verkligen har välkomnat mig med öppna armar. Det här var ett teamarbete och vi visade verkligen att vi träffat rätt.

Lundqvist - som också toppade fredagens fria träning och noterade ett nytt varvrekord i kvalet - vann båda helgens race före amerikanen David Malukas. Trea i söndagens finalheat blev Malukas teamkamrat i HMD Motorsports, Santiago Urrutia.

Både Malukas och Urrutia var klara för Indy Lights den här säsongen innan serien tvingades till ett uppehåll på grund av coronapandemin. Urrutia har redan slutat tvåa totalt i Indy Lights två gånger.

- Naturligtvis har jag fått ta i för att vinna, men det har ändå varit väldigt mycket under kontroll och innanför marginalerna hela tiden, fortsätter Linus Lundqvist. Det kunde helt enkelt inte ha gått bättre, och det är ytterst sällan man kan säga så i motorsport. Samtidigt är jag säker på att våra rivaler inte kommer ligga på latsidan framöver, så det gäller att vi fortsätter utvecklas. Vi har inte råd att stå still - men just nu tänker jag njuta av det här ett tag!

Nästa deltävling för Formula Regional Americas är inplanerad till den 17-19 juli på Virginia International Raceway.

RESULTAT
Formula Regional Americas | Rd. 1
Mid-Ohio Sports Car Course (USA)

Race 1
1: Linus Lundqvist (SWE), 24 varv
2: David Malukas (USA), +3.407s
3: Victor Franzoni (BRA), +6.962s
4: Benjamin Pedersen (DEN), +8.891s
5: James Roe (IRL), +11.776s
Se fullständigt resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/f339150d-e675-452e-b8e6-c6eb798569a7/FR_Mid_Ohio_Round_1_Provisional_Race_Results.pdf

Race 2
1: Linus Lundqvist (SWE), 18 varv
2: David Malukas (USA), +1.418s
3: Santiago Urrutia (URY), +6.170s
4: Danial Frost (SGP), +6.425s
5: Joshua Car (AUS), +9.384s

Se fullständigt resultat https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/00dd2ae8-284c-45ab-b36b-674e65c0b14a/FR_Mid_Ohio_Round_2_Provisional_Race_Results.pdf

POÄNGSTÄLLNING
Formula Regional Americas | Topp 5
Efter 2/17 race
1: Linus Lundqvist (SWE), 50 p.
2: David Malukas (USA), 36 p.
3: Victor Franzoni (BRA), 19 p.
4: Danial Frost (SGP), 16 p.
5: Jacob Abel (USA), 16 p.
Se fullständig tabell https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/images/355f0331-3e1c-453d-8c63-680481f7d0ba.png
20-06-27 Succédebut för Linus Lundqvist - seger från pole i premiären
Linus Lundqvist presenterade sig med full kraft på den amerikanska formelbilsscenen när han direkt i sin debut slog till med pole position och en eftertrycklig seger vid helgens Formula Regional Americas-premiär.

Lundqvist startade lördagens premiärrace på Mid-Ohio Sports Car Course från pole efter att ha noterat ett nytt varvrekord i fredagens kval, och ledde sedan vartenda varv fram till målflagg på sin väg mot en tidig mästerskapsledning.

Lundqvist – som inför helgens tävlingar aldrig hade satt sin fot på den tekniska Mid-Ohio-banan – höll undan utan problem trots en sen säkerhetsbilssituation och vann till slut 3.4 sekunder före Indy Lights-meriterade David Malukas.
- Det här var ett i det närmaste perfekt race, kommenterar Linus Lundqvist. Mitt team gav mig en snabb bil som jag känt stort förtroende för hela helgen, så tack till Global Racing Group för det. Jag var lite orolig för starten eftersom jag knappt haft någon tid att öva på det momentet i den här bilen, men det gick bra och jag behövde inte försvara mig in i första kurvan. Därefter försökte jag bygga upp en lucka under de första tio varven, och sedan var det bara att ta bilen i mål.

Lundqvist - som också toppade fredagens fria träning - noterades på sin väg mot segern för racets klart snabbaste varv, närmare halvsekunden bättre än någon annan mäktade med. Det innebär att han också kommer att starta söndagens Race 2 från pole position.
- Allt som allt en fantastisk dag, och jag är så glad att jag fått komma hit till USA och vara en del av det här mästerskapet, fortsätter Lundqvist. Stort tack till alla som hjälpt till att göra det här möjligt, inte minst då mitt team och mina supportrar. Jag kan knappt vänta till det andra racet i morgon och målet är förstås att upprepa det här då.

Söndagens race, som avrundar premiärhelgen för Formula Regional Americas, körs kl. 18.05 svensk tid. Livestreaming finns att tillgå via www.linuslundqvistracing.se.
20-06-26 Skärås klar för Porsche Carrera Cup Italia
Stjärnföraren Emil Skärås är klar för Ombra Racing och serien Porsche Carrera Cup Italia. Målet är pallen i 911 Gt3 Cup med en blågul racer.

Efter fjolårets EM-guld i Karting och bronspengen i World Cup tar Emil Skärås nu steget fullt ut till banracing. Han tjuvstartade redan förra året med att köra en Lamborghini i GT Italian Championship. Det alldeles ypperligt, trots avsaknad av rutin. När säsongen summerades var han tvåa totalt!

Framgångarna gjorde att italienarna har haft ögonen på svensken och nu är det officiellt: Emil kör Porsche Carrera Cup i Italien i sommar.
– Efter det här långa uppehållet känns det underbart att få komma igång igen. Team Ombra Racing är välrenommerat och vi har goda chanser att göra bra resultat redan den här säsongen. Jag ser verkligen fram emot att få starta och målet är alltid att vinna, säger Emil.

Mästerskapet drar igång med ett officiellt test den 15 juli och strax efter är det premiär på Mugello-banan den 18-19 juli. Med totalt sex racehelger och två deltävlingar i varje, avslutas mästerskapet den 7-8 november på Monza.
Teammanager Davide Mazzoleni säger så här om att få Emil Skärås till Ombra Racing:
– Han gjorde imponerande resultat under fjolåret och har visat sådan potential och professionell framtoning att nu är det upp till oss att se till att han får rätt support och kan ta sig an 911 Gt3 Cup på bästa sätt. Vi är väldigt glada över det här samarbetet!

Med stöd av Torino Porsche Centre ska Emils Porsche förses med färgerna blått och gult, både för att symbolisera den svenske föraren och staden Piedmonteses.
– Vi har den största respekt för Corona-pandemin och lider med alla som drabbats. Samtidigt känns det underbart att efter det här långa uppehållet få komma igång igen med racing. Som jag har längtat, summerar Emil.
20-06-26 Internationell karriär i sikte med V8 Thunder Cars för Daniel Andersson
Daniel Andersson, 18 år, från byn Strandbaden utanför Höganäs i Skåne har siktet inställt på en professionell karriär som racerförare och vägen ut till den internationella arenan går via V8 Thunder Cars – redan i år kör Daniel final med V8 Thunder Cars som supportklass till NASCAR Whelen Euro Series på tyska Hockenheim och därefter väntar en testkörning i den europeiska versionen av den amerikanska NASCAR-serien.

Jag kommer att köra hela säsongen i V8 Thunder Cars och målet är att vinna juniormästerskapet vilket ger mig en testkörning i NASCAR, säger Daniel.

Hur det går i det riktiga mästerskapet, riksmästerskapet i V8 Thunder Cars, det är en annan fråga men även där är målsättningen hög.

Vi får se hur det går, jag vet inte hur bra de andra är och hur jag står mig mot dem men jag siktar så högt det går och hoppas på att åka hem med en pallplats från något race.

I fjol slutade Daniel tvåa totalt i Ginetta GT5 Challenge och vann juniorklassen med stor marginal under sin debutsäsong. Daniel är den tredje föraren i år, vid sidan av Sebastian Arenram och Dennis Strandberg, med bakgrund från Ginetta-klassen som har tagit steget till V8 Thunder Cars.

Både V8 Thunder Cars och Ginetta är väldigt bra klasser där resultaten inte beror på hur mycket pengar man lägger. I klasser med låg budget och hög prestanda hänger det mer på föraren och det ger tajtare racing som ger alla chansen.

För Daniel fanns det också ytterligare en faktor som spelade in i beslutet att köra V8 Thunder Cars - ambitionen är att bli stor på riktigt inom racingen och bli professionell racerförare.

Jag kommer inte att sluta förrän jag har lyckats med det. V8 Thunder Cars satsning på juniorer med möjlighet till provkörning av en NASCAR-bil har lockat och att också få köra internationellt med tävlingar i Finland och Tyskland för nästan samma peng som i Sverige.

Den 18-19 juli är det premiär för V8 Thunder Cars då Västkustloppet (publikfritt på grund av pandemirestriktioner) körs i Falkenberg.

Se även www.v8thundercars.com

20-06-25 Gör internationell racingkarriär med EuroNASCAR och V8 Thunder Cars
NASCAR Whelen Euro Series fortsätter sin expansion i Europa med en imponerande hastighet inför den stundande säsongspremiären den 12-13 september i Italien. För skandinaviska racingfans och deltagare är det spännande nyheter – EuroNASCAR välkomnar nämligen de bästa förarna från V8 Thunder Cars att delta i NWES Drivers Recruitment Programme och det svenska mästerskapet kommer också att köra sin final som supportklass till EuroNASCAR på American Fan Fest på tyska Hockenheim den 17- 18 oktober.

För V8 Thunder Cars blir det final på Hockenheim där mästarna i de olika klasserna kommer att krönas – och de platser som är tillgängliga för klassen i Drivers Recruitment Programme kommer att fördelas enligt följande: topp tre i riksmästerskapet, topp tre i juniormästerskapet samt topp tre i Super Star-klassen för förare äldre än 40 år.
- NASCAR Whelen Euro Series har fortsatt att växa sedan starten 2009. Idag är EuroNASCAR ett av de främsta standardbilsmästerskapen i Europa och attraherar förare från hela världen till några av de bästa banorna i Europa, säger Jerome Galpin, vd för NASCAR Whelen Euro Series.
- Intresset för NWES växer definitivt i Skandinavien och vi har sett alltfler förare från regionen som deltagare i NWES. De är duktiga och har god erfarenhet tack vare den utmärkta V8 Thunder Cars-serien! Därför välkomnar vi de bästa förarna från V8 Thunder Cars att delta i vårt förarutvecklingsprogram och även mästerskapet till vår final, American Fan Fest på Hockenheim, som supportklass. Tillsammans kan vi hjälpas åt att få NASCAR och den amerikanska racingkulturen att växa i Skandinavien med målet att kunna arrangera ett EuroNASCAR-evenemang där i framtiden som ett led i utvecklingen av NASCAR i Europa.

V8 Thunder Cars, som har sitt ursprung i rakt nedåtstigande led till Superstar-klassen som den hette vid premiären 1975, kör med V8-motorer på 450 hästkrafter och amerikanska muskelbilskarosser över ett rörramschassi. Kalendern 2020 omfattar fem tävlingar, tre i Sverige, en i Finland och slutligen finalen tillsammans med NASCAR Whelen Euro Series på tyska Hockenheim. 2016 års V8 Thunder Cars-mästare, Alexander Graff, tog steget till NASCAR Whelen Euro Series 2018 och slutade nia i mästerskapet under sin debutsäsong i EuroNASCAR Pro-klassen.
- Att få komma till Hockenheim tillsammans med NWES är en fantastisk möjlighet för alla skandinaviska förare att ta del av det som amerikansk racing erbjuder. Racingvärlden erbjuder idag få möjligheter att ta klivet vidare i racingkarriären utan att behöva lägga enorma pengar. Vi skapar nu en möjlighet genom att visa på V8 Thunder Cars som ett första steg på vägen för att kunna tävla i NASCAR i Europa, säger Richard Berggren, koordinator för V8 Thunder Cars, vars team Memphis Racing också är representerat med en Chevrolet Camaro i EuroNASCAR.
- NASCAR Whelen Euro Series erbjuder unika möjligheter för att utveckla en racingkarriär och vi ser fram emot att en gång få se en skandinavisk förare att gå hela vägen till NASCAR i USA.

Första tävlingen för V8 Thunder Cars sker i Falkenberg, på Västkustloppet den 18-19 juli. NASCAR Whelen Euro Series har sin premiär planerad till Vallelunga i Italien den 12-13 september. Den 3-4 oktober besöker man Zolder i Belgien för att därefter bege sig till Hockenheim och American Fan Fest den 17-18 oktober.
20-06-18 Porsche Sprint Challenge Scandinavia – premiär för ny instegsklass! Tryggar återväxten i skandinavisk motorsport
Säsongen 2021 har Porsche Sverige för avsikt att lansera en helt ny racingserie för ambitiösa talanger och avancerade trackday-förare med sikte på Porsche Carrera Cup Scandinavia. En omfattande satsning på skandinavisk motorsport.

Porsche Carrera Cup Scandinavia är Skandinaviens ledande racingmästerskap som körs på de största arenorna i Sverige och Norge. För att trygga återväxten inom motorsporten satsar arrangören Porsche Sverige på en helt ny racingserie, Porsche Sprint Challenge Scandinavia. Avsikten är att mästerskapet ska lanseras säsongen 2021 och riktar sig till ambitiösa racingtalanger och avancerade trackday-förare.

Ansvaret för serien har organisationen bakom Porsche Carrera Cup Scandinavia och det nya mästerskapet blir en officiell supportklass som körs på samma banor som Carrera Cup under 4 - 5 av huvudklassens tävlingshelger. Varje racinghelg består preliminärt av två stycken sprintrace på 20 minuter vardera. Med möjligheter till längre endurance-tävlingar vid utvalda specialevent från Porsche.

Klassen är öppen för 718 Cayman GT4 Clubsport och Cayman GT4 Clubsport (981) samt 911 GT3 Cup (997), samtliga fabriksbyggda tävlingsfordon från Porsche Motorsport. För att utjämna bilarnas olika prestandanivåer och skapa förutsättningar för tät och intensiv racing, med fokus på förarprestationen, används vikthandikapp s.k. balance of performance.
– Det har saknats en seriös instegsklass som kan fånga upp unga talanger och ge nytt blod till skandinavisk elitracing, säger Thomas Johansson, Sporting Director. Porsche Sprint Challenge Scandinavia är en omfattande satsning på återväxt inom motorsporten. Ett mästerskap för framtida racingstjärnor.

Det nära släktskapet till huvudklassen Carrera Cup och samarbetet med Porsche Motorsport ger mycket goda utvecklingsmöjligheter för den som siktar på en seriös karriär inom elitracing, nationellt eller internationellt. Enhetsdäck från Michelin och möjligheter till förmånliga logistiklösningar säkerställer dessutom att serien erbjuder högkvalitativ racing till hanterbara kostnader.
– Vi har en brinnande passion för racing och fortsätter att satsa hårt på svensk och skandinavisk motorsport, säger Raine Wermelin, Direktör, Porsche Sverige. Porsche Sprint Challenge Scandinavia är vår plantskola för nästa generation elitförare. Serien erbjuder samtidigt en spännande väg in i den seriösa racingvärlden för våra mest passionerade kunder.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia kommer att testköras redan under 2020. Den historiska första deltävlingen går på norska Rudskogen Motorsenter i samband med Porsche Carrera Cup Scandinavia 11-12 september.


20-06-15 Hyundai juniorsatsar på racingsyskonen Bäckman för andra året i rad
Andreas och Jessica Bäckman har för andra året i rad valts ut av Hyundai Motorsport Customer Racing till en del av deras Junior Driver-initiativ som stödjer unga racerförare.
- Det känns jättespännande att återigen vara en av de få utvalda förarna i Hyundai Motorsport juniorsatsning på unga förare. Vi är verkligen hedrade över att Hyundai Motorsport fortsätter att tro på oss, säger Andreas.

Hyundai Motorsport Customer Racing lanserar idag årets utvalda förare till sitt juniorprogram. De kommer under 2020 att stödja fyra unga begåvade förare, däribland de svenska racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman för andra året i rad. Varje utvald förare kommer att få ingenjörsstöd från Customer Racing-avdelningen på Hyundai såväl som att få mentorskap från de nuvarande WTCR-förarna för att hjälpa dem att förbättra sin prestanda på banan. Programmet inkluderar också support utanför banan, inklusive individuell feedback för att bygga en professionell profil som behövs för en övergång till en professionell framtida motorsportkarriär i FIA WTCR.

Andreas och Jessica Bäckman har för andra året i rad valts ut av Hyundai Motorsport Customer Racing till en del av deras Junior Driver-initiativ som stödjer unga racerförare.
- Det känns jättespännande att återigen vara en av de få utvalda förarna i Hyundai Motorsport juniorsatsning på unga förare. Vi är verkligen hedrade över att Hyundai Motorsport fortsätter att tro på oss, säger Andreas.

Hyundai Motorsport Customer Racing lanserar idag årets utvalda förare till sitt juniorprogram. De kommer under 2020 att stödja fyra unga begåvade förare, däribland de svenska racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman för andra året i rad. Varje utvald förare kommer att få ingenjörsstöd från Customer Racing-avdelningen på Hyundai såväl som att få mentorskap från de nuvarande WTCR-förarna för att hjälpa dem att förbättra sin prestanda på banan. Programmet inkluderar också support utanför banan, inklusive individuell feedback för att bygga en professionell profil som behövs för en övergång till en professionell framtida motorsportkarriär i FIA WTCR.

Racingsyskon med målet att vinna
Andreas och Jessica Bäckman kommer att köra varsin Hyundai i30 N TCR i den europeiska serien TCR Europe under säsongen 2020, återigen tillsammans med det framgångsrika italienska teamet Target Competition som blev teammästare i TCR Europe 2019. Syskonen som för i år även är med i Svenska Bilsport landslaget spås nu fortsätta klättra lika framgångsrikt som deras historia förtäljer. Andreas lyckades under 2019 med bedriften att nå en total fjärdeplats i TCR Europe-mästerskapet. Dessutom tog han en välförtjänt vinst på den klassiska F1-banan Circuit de Barcelona Catalunya i Spanien samt två pole positions och flertal pallplatser. Jessica hade också ett lyckat år då hon blev den första kvinnan genom tiderna att kliva upp på pallen i det prestigefyllda mästerskapet TCR Europe. Förutom det hade hon även två framgångsrika pallplatser i TCR Scandinavia och TCR Germany och blev slutligen utvald att representera Sverige i motorsportens OS, FIA Motorsport Games, där hon slutade på en fin sjätteplats totalt.
- Det känns jättespännande att återigen vara en av de få utvalda förarna i Hyundai Motorsports juniorsatsning. Vi är verkligen hedrade över att Hyundai Motorsport fortsätter att tro på oss och vi kommer att göra allt vi kan för att göra detta år till det bästa hittills, säger Andreas Bäckman.
- Denna möjlighet ger oss dessutom bästa möjliga förutsättningar att utvecklas som förare och så småningom nå vårt mål: att tävla i FIA WTCR mot de bästa touringcar-förarna i världen, säger Jessica Bäckman.

Racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman inledde sina respektive racingkarriärer som blott 9 och 7 år gamla. De har genom åren tävlat i stora förarmästerskap som STCC, Scandinavian Touring Car Championship, och den brittiska motsvarigheten TCR UK, med fantastiska framgångar som resultat. Under 2020 tävlar syskonen i prestigefyllda TCR Europe tillsammans med det flerfaldigt prisbelönta, italienska teamet Target Competition. Syskonens tävlingsbilar är varsin Hyundai i30 N TC
20-06-05 Indycar-premiär med två svenska rivaler
På lördagen inleds IndyCar Series, med teamkompisarna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist på startlinjen.
Viaplay och V Sport Motor direktsänder race, kval och träning från hypersnabba ovalbanan Texas Motor Speedway.
– Det är fördel Felix med tanke att han gör andra året i samma team, och de fina resultaten han gjorde i fjol. Marcus kan behöva lite tid att komma in i det nya teamet, säger NENT Groups racingexpert Rickard Rydell.

Det har äntligen blivit dags för den uppskjutna premiären av IndyCar Series.
Två svenskar kommer till start, och från och med i år kör de för samma team.
– Jag tycker det ser spännande ut, och Chip Ganassi är ett av de tre stora teamen, säger Rickard Rydell.
NENT Groups expert tror att båda svenskarna har chans att vinna race och vara med i toppen av mästerskapet.
– Felix var årets rookie förra året, och har imponerat jättestort så många kommer ha ögonen på honom i år. Marcus hade inte en lika bra säsong, men satt å andra sidan inte i en lika bra bil då. Så det är lite upp till bevis nu för Marcus, och visa att han också förtjänar att vara en av dem man pratar om.
Som förare har svenskarna olika egenskaper och spetskompetenser.
– Kvalmässigt så har Felix hittills varit bättre, medan Marcus starka sida har varit racen. Så var det även under hans tid i F1. Felix är starkare på vanliga banorna, medan Marcus visat sig skicklig på ovalerna vilket han visade när han vann ett av simulatorloppen under våren.
Men det är stor skillnad på simulatorlopp och riktiga race.
– Du håller visserligen tävlingsmomentet levande i simulatorer, men det går inte att jämföra med riktiga ovalbanor där man utsätts för upp till 6 i g-kraft i kurvorna.

Lagkompisar och fiender
På grund av restriktioner genomförs träning, kval och race på samma dag vilket även det innebär stora påfrestningar.
– Det blir tufft för förarna med så lite förberedelser bakom sig. Och det innebär en större risk att det sker misstag.
I svenskarnas team ingår femfaldige mästaren Scott Dixon.
– Dixon har otroligt mycket erfarenhet och de kan lära sig mycket av honom. Men i slutändan måste de även kunna slå honom. En lagkompis är på sätt och vis din värsta fiende. Det är inte alltid lätt. Men Felix och Marcus är så pass professionella att de kan skilja på rollerna på och utanför banan, säger Rydell.
Sammanlagt återfinns 15 race i årets säsongskalender med Indianapolis 500 den 23 augusti som den givna höjdpunkten.
– IndyCar har fått en renässans i Sverige då Ericssons och Rosenqvists framfart i Nordamerika har lyft sporten för den svenska idrottspubliken. Helgens premiär blir dessutom startskottet på en intensiv motorsommar. Formel 1-cirkusen drar igång med sitt mest intensiva schema om en månad och sedan tidigare visar vi Nascars comeback på Viaplay, säger Per Nunstedt, sportchef NENT Group Sverige.

Sändningstider IndyCar Series-premiären
Lördag den 6 juni:
18.00, Viaplay/V Sport Motor: Träning
23.00, Viaplay/V Sport Motor: Kval
02.00, Viaplay/V Sport Motor: Race

Kommentatorer: Janne Blomqvist, Robin Nilsson och Richard Göransson.
I studion: Janne Blomqvist och Richard Göransson.
20-05-23 Topp 3 race i INDYCAR: #2
Coronaviruspandemin har inte lämnat någon oberörd - men nu börjar världen sakta men säkert att öppna upp. Den 6 juni är det äntligen premiär för Felix Rosenqvist och resten av IndyCar-fältet på Texas Motor Speedway, och som ett led i uppladdningen väljer vi nu att blicka tillbaka i dagarna tre - på Felix egna tre höjdpunkter från fjolårets debutsäsong.

https://www.felixracing.se/en/top-3-indycar-races-2/
20-04-30 Skandinaviskt team i helgens F1 Virtual Dutch Grand Prix
Nu på söndag den 3 maj körs Formula 1 Virtual Grand Prix Tyskland, anordnat av Renault DP World F1 Team med en helt skandinavisk föraruppställning; Christian Lundgaard, Renault Sport Academy Driver från Danmark och norske rallystjärnan Petter Solberg.

Christian bygger vidare på sin imponerande debut i F1 Virtual GP efter en podieplacering i Vietnam-loppet tidigare i april. Christians teamförare är rallylegenden Petter Solberg som har stor motorsportserfarenhet som världsmästare 2003 i rally och 2014 och 2015 i rally cross.

Petter är gästförare i teamet (och det är hans första lopp i Formel 1 E-sports) genom sitt ambassadörskap åt sponsorn Castrol. Han har också en personlig relation till laget eftersom Pierre Genon som arbetar i Renault DP World F1 Team tidigare var Chief Rally Engineer åt norrmannen under 2003 när de vann.

45-åringen kommer att använda sin simulator hemma i Sverige för loppet som kommer att hållas på Interlagos, Brasilien på F1 2019 Codemasters-spelet, efter den officiella Formula 1-fan voteringen.

Det är inte första gången som en Lundgaard tävlar med en Solberg. Faktum är att Christians far, Henrik, den europeiska rallymästaren 2000, tävlade mot Petter i olika rallymästerskap, inklusive åtta världsrallytävlingar mellan 1999 och 2001.
20-04-29 Syskonen Bäckman klara för e-sport serie
Andreas och Jessica Bäckman klara för TCR Europe SIM Racing. Racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman väntar fortfarande på att deras racingsäsong ska dra igång. Som ett komplement till denna väntan har TCR Europe lanserat en ny e-sport serie, i vilken Andreas och Jessica idag presenterades som två av förarna.
– Vi känner oss laddade att få vara med och tävla i sim-racing. Det kommer att bli en ny utmaning att få tävla virtuellt, säger Jessica Bäckman.

Idag offentliggör syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden att de kommer att tävla i TCR Europe SIM Racing. Det är en serie där TCR Europe förarna från den verkliga racingen runt om i Europa kan tävla mot varandra i en tävlingskalender med sju deltävlingar i virtuell e-sport racing. Förarna kommer virtuellt att köra på samma banor som de kommer att tävla på senare i år när den riktiga tävlingssäsongen drar igång.
– E-sport och sim-racing har fått mycket uppmärksamhet och popularitet den senaste tiden, så det är kul att TCR Europe hoppar på sim-racing tåget. Både för fansen och förarna är det fin möjlighet att underhållas av lite racing i de svåra tiderna som är just nu runt om i världen, säger Andreas Bäckman.

Samma banor, samma bilar
Den första tävlingen av Sim Racing serien drar igång nu på lördag den 2:a maj på den virtuella Spa-Francorchamps banan i Belgien. Alla banlayouter kommer att vara identiska till det verkliga banorna. Banorna är noggrant skannade för att simulera alla detaljerna och göra dem så realistiska som möjligt.

När det kommer till bilarna, kommer alla nuvarande TCR Europe bilar att vara tillgängliga för förarna att välja mellan. Andreas och Jessica kommer att köra med samma bilar som de körde under fjolåret, Hyundai i30 N TCR-bilar, men nu med en ny design. Denna nya designen kommer även att användas ute på banorna senare i år när säsongen drar igång.
– En kul grej med sim-racing är att det är möjligt att designa bilarna så de blir väldigt realistiska och ser nästan identiska ut till de riktiga bilarna, säger Jessica Bäckman.

Följ eventet LIVE på sociala medier
Den första Sim-Racing tävlingen denna helg kommer att livestreamas på TCR:s sociala medier på Facebook, YouTube och Twitch, såväl som på TCR TV:s webbsida. Tävlingsformatet är uppbyggt likt det vanliga TCR Europe formatet, med ett kval och sedan två race, där Race 2 har omvänd startordning för de topp 10 placerade förarna från Race 1.

Här är tidsschemat för helgens premiärtävling lördag den 2:a maj:
18:55 Livesändningen startar
19:00 Kval
19:24 Race 1
19:58 Race 2
20:25 Intervjuer med förarna

Racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman inledde sina respektive racingkarriärer som blott 9 och 7 år gamla. De har genom åren tävlat i stora förarmästerskap som STCC, Scandinavian Touring Car Championship, och den brittiska motsvarigheten TCR UK, med fantastiska framgångar som resultat. Under 2019 tävlade syskonen i prestigefyllda TCR Europe tillsammans med det flerfaldigt prisbelönta, italienska teamet Target Competition. Syskonens tävlingsbilar är varsin Hyundai i30 N TCR.
20-04-28 Audi motorsport ställer om – lämnar DTM och fokuserar på Formel E
På vägen mot C02-neutral mobilitet ändrar Audi inriktning för märkets motorsportprogram: Märket med de fyra ringarna kommer inte förlänga engagemanget i det tyska standardvagnsmästerskapet DTM efter årets säsong. Ledningen för AUDI AG fattade beslutet även mot bakgrund av de ekonomiska utmaningarna till följd av corona-pandemin och meddelade beslutet till ITR e.V., paraplyorganisationen för DTM, under måndagen. Därmed står det framgångsrika engagemanget i Formel E och kundracing i centrum för Audis framtida motorsportaktiviteter. Märket har varit representerat i Formel E sedan starten av den eldrivna racingserien 2014. Med 41 pokaler är Audi Sport ABT Schaeffler det hittills mest framgångsrika teamet i Formel E.

Mattias Ekström i DTM på Nürburgring 2017
- Audi har format DTM och DTM har format Audi. Det visar vilken kraft det ligger i motorsporten – både tekniskt och emotionellt, säger Markus Duesmann, VD för AUDI AG. Med samma energi kommer vi att driva på vår omställning till en leverantör av sportig, hållbar och elektrisk mobilitet. Vi fokuserar oss därför även på racingbanan och tävlar för morgondagens ‘Vorsprung”. Formel E erbjuder en väldigt attraktiv plattform för detta. Samtidigt överväger vi andra progressiva motorsportformat för framtiden.

Audi kan se tillbaka på en extremt framgångsrik tid i DTM. Med 23 mästerskapstitlar, inklusive 11 förartitlar, 114 segrar, 345 pallplatser, 106 pole positions och 112 snabbaste varvtider, formade Audi DTM från 1990 till 1992 och från 2000 och framåt. Med tre av tre möjliga mästerskapstitlar, många pallplatser och andra rekord var 2019 så långt den mest framgångsrika DTM-säsongen i företagets historia.

Audi vill gärna fortsätta den framgångsrika säsongen 2020 och säga adjö till DTM fansen genom att försvara titeln i alla tre mästerskapet.
- Vi hoppas att den nuvarande svåra situationen kommer att förbättras snart och att vi fortfarande kommer att kunna tävla i några få DTM-race i år, säger utvecklingschefen Hans-Joachim Rothenpieler. Fansen förtjänar det, och även ITR, liksom våra förare, team och partners, som nu har en rimlig ledtid för att kunna planera för tiden efter 2020. Framgångsrik motorsport är – och kommer fortsatt att vara – en viktig del av Audi’s DNA.
20-04-28 Succéseger i första racet för FORS eSPORTS
FORS eSPORTS kopplar grepp om Europa genom att Tomas Andersson vinner det längsta racet i den största serien på iRacings simulatorplattform och placera samtliga ordinarie förare i topp tio.
– Jag har inte riktigt smält det ännu, men jag är extremt glad att jag levererade en vinst till FORS eSPORTS i teamets premiär, säger Tomas. Det gick inte helt smärtfritt men jag åkte på gränsen och levererade max, och det gick hela vägen denna gång. Jag är otroligt stolt över hela teamet och det resultat som vi kunde leverera som team.

Tomas hade under hela racet en duell med Dallas Pataska från Dynamic Racing, ett av toppteamen i eNASCAR Coca Cola iRacing Series, den högsta möjliga serien i simulatorracing överlag.
– Det är också en go känsla i kroppen just nu att jag hade farten för att slåss med Dallas [Pataska] som kör för Dynamic Racing, eNASCAR Coca-Cola iRacing Series-teamet.

Efter söndagkvällens race är Jonas Fors en rörd och stolt teamägare.
– Jag är tårögd, säger Jonas. Första stora ligaracet, det längsta i den största serien och Tomas tar vinsten. Jag visste att vi hade en stark laguppställning och tanken var att vi skulle kalibrera oss mot Europaeliten ikväll, inte att vi skulle bevisa oss att vara en del av den.

Tomas är den första svensken att vinna ett race i Majors Series och nu siktar FORS eSPORTS mot fler direktsända race och iRacings största serier.
– Vi går in i en ny fas i teamet nu när vi bekräftat oss i Europa, säger Jonas. Nu handlar det om att synas så mycket som möjligt och knyta till oss partners till varje bil. För varje framgång kan vi knyta till oss bättre supportfunktioner och fler riktigt snabba förare men också få mer resurser till att träna mer och underhålla fler.

Alexander Wegert kommer tillbaka efter ett längre uppehåll och tar sig efter en vågad omkörning på utsidan i sista kurvan i mål som femma.
– Jag är otroligt nöjd med hur min körning var under 400 varv, säger Alexander Wegert. Jag har varit borta ifrån racing i två månader och kommer tillbaka och visar att jag fortfarande är snabb och gör inga fel alls under ett så pressat race. Jag har tidigare haft problem med att hålla däcken vid liv men igår visar jag att min utveckling har blivit bättre när det gäller att ta hand om däcken.

Linus Broström kom tillbaka till en sjundeplats med en skadad bil efter krascher tidigt i racet.
– Bara ge aldrig upp förrän du går i mål var mottot för racet och det spelade ju ut sig ganska bra, tre skadade bilar slutar i topp 7 varav en tar hem vinsten, säger Linus. Lagprestationen och bara ge aldrig upp fungerade.

Linus riktar ett särskilt tack till teamet och alla närstående å teamets vägnar.
– Vi vill alla tacka Jonas, teamägaren och teamchefen för allt han satt ihop till oss och hela teamet, säger Linus. Alex, Tomas, Marcus allihop gör ett riktigt bra jobb. Jag vill också tacka min vackra fästmö som står ut med all racing vi gjort den här veckan såklart och jag tror alla andra i teamet vill tacka sina familjer också eftersom vi har lagt ner många många timmar och tusentals varv inför det här racet. Det är inte bara vi fyra förare som gör det här, det är alla som behöver stå ut med det eftersom vi kör så mycket.

Jonas Fors tog steget in i E-sportvärlden som förare för snart en månad sen och kvalar in till ett av simulator racingvärldens största race.
– Jag har bara kört andra bilar fram tills i början av förra veckan och det här var första racet i bilen som Alex tvingade mig att köra i sista sekund, säger Jonas. Jag lyckades ta mig upp 15 platser från en 33:e plats till 18:e och jag är förbannad på mig själv att jag inte kommer topp 10. Bara den känslan i mig förklarar nog ganska bra varför jag är där jag är, både i racingkarriären och i E-sportvärlden, det går alltid att bli bättre, hungern för mer är omättlig.

Jonas är osäker på om han kommer ställa upp i fler officiella race efter hans egna och teamets framgångar.
– Racet var en perfekt simulering av riktiga tävlingar men jag ska göra racingkarriär, inte E-sportkarriär, säger Jonas. Covid-19 har tagit den här säsongen ifrån oss och mina racingsponsorer tvingas att permittera personal och avsluta anställningar. Samtidig har de vi varit i framgångsrika förhandlingar med fryst dem till hösten så måste jag kämpa för att få ihop en bra plan B för ta ett steg närmare NASCAR Xfinity Series 2021. När det gäller E-sportlaget så måste jag i första hand vara en supportfunktion och finnas där för Tomas, Alex och Linus så vi kan skörda nya framgångar.

Mer om FORS eSPORTS: http://www.jonasfors.com/forsesports

Mer om Jonas Fors: http://www.jonasfors.com

20-04-27 Audi realigns its commitment in motorsport
Involvement in DTM touring car racing series not to be extended after 2020 season
Audi CEO Markus Duesmann: “Also focusing our efforts on the race track and systematically competing for tomorrow’s ‘Vorsprung’”
On its way to becoming a provider of premium mobility with a carbon-neutral footprint, Audi is realigning the brand’s motorsport program: The four rings will not extend their commitment in the DTM touring car racing series beyond the 2020 season. The management board of AUDI AG made this decision also in light of the economic challenges due to the corona pandemic and communicated it to ITR e.V., the DTM’s umbrella organization, this Monday. Consequently, the successful involvement in Formula E and in customer racing will be taking center stage in Audi’s future motorsport activities. The brand has been represented in Formula E ever since the popular fully electric racing series was started in 2014. With 41 trophies, Audi Sport ABT Schaeffler has been the most successful Formula E team over the years. Off the race track, Audi is planning to generate about 40 percent of its sales with electric cars and plug-in-hybrids by 2025.

“Audi has shaped the DTM and the DTM has shaped Audi. This demonstrates what power lies in motorsport – technologically and emotionally,” says Markus Duesmann, Chairman of the Board of Management of AUDI AG. “With this energy, we’re going to drive our transformation into a provider of sporty, sustainable electric mobility forward. That’s why we’re also focusing our efforts on the race track and systematically competing for tomorrow’s ‘Vorsprung.’” Formula E offers a very attractive platform for this. To complement it, we’re investigating other progressive motorsport formats for the future.”

Audi looks back on an extremely successful past in DTM. Having scored 23 championship titles, including eleven driver titles, plus 114 victories, 345 podium finishes, 106 pole positions and 112 fastest laps, Audi shaped the DTM from 1990 to 1992 and from 2000 onwards. With three of three possible championship titles, numerous podiums and many other records, 2019 has so far been the most successful DTM season in the company’s history.

Audi would like to continue these successes in the 2020 season and bid farewell to the DTM fans with a successful title defense in all three championships. “We’re hoping that this currently difficult situation will improve soon and that we’ll still be able to contest a few DTM races this year,” says Member of the Board for Development Hans-Joachim Rothenpieler. “The fans would deserve this, and so would the ITR, our drivers as well as our teams and partners, who will now have adequate advance notice to reposition themselves for the time after 2020. Successful motorsport is – and will continue to be – an important element of Audi’s DNA.”
20-04-26 Livesädning 18:00 ikväll: Jonas Fors möter E-sportproffsen i Majors Series
Se racet här

Samma dag som Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev klar för en ny säsong i STCC kom beskedet att serien skjuts tills vidare upp på grund av corona. Nu berättar stjärnan om sin nya vardag – och satsningen vid sidan av racingkarriären.
– När man tittar på extremsporter känns det generellt som att många tjejer kanske inte vågar. Det blir en naturlig koppling att inspirera andra kvinnor just för att de kan relatera till oss.

iRacing är en av de mest respekterade plattformarna för simulatorracing i världen. Banorna lasermäts för att varje grop ska bli korrekt simulerade i programmet och fysiken i programvaran uppdateras flera gånger varje månad för att komma så nära verkligheten som möjligt. Det gör det enklare för racerförare men mer utmanande för den som förväntar sig ett datorspel.
– Vi är på många sätt ledande i iRacing i Sverige, ikväll utmanar vi om ledningen i Europa, säger Jonas. Att jag lyckats kvala in till en tävling med det här motståndet är ofattbart, säger Jonas. Gör du en E-sportkarriär i simulatorracing så är att få köra i de livesända racen i Majors Series en av de sista milstenarna och här är jag och om några dagar var det en månad sen jag började med det här.

Jonas Fors har bara en månads erfarenhet av iRacing och kommer under kvällen göra sitt första race i NASCAR Cup-bilen som körs på den virituella Charlotte Motor Speedway.
– Jag kommer ge järnet, säger Jonas. Jag hoppade in här för att lära mig och kunna leda laget bättre, men jag hängde med bättre än väntat. Jag är snabbare än vad min kvaltid visar och jag hoppas jag överlever de här 400 varven utan att fastna i någon krasch, så det gäller att hålla huvudet kallt och högerfoten i golvet.

De ordinarie förarna i FORS eSPORTS startar i topp tio med Alexander Wegert på femteplats, Linus Broström på sjätteplats och Tomas Andersson på tiondeplats, medan Jonas efter missöden på kvalet utgår från 33:e plats.
– Jag är så oerhört stolt över teamet, säger Jonas. De är tre helt olika individer men har den sista veckan verkligen arbetat tillsammans för att hitta det sista lilla. Jag har förbjudit intern konkurrens det är bara skadligt för slutresultatet och kräver total transparens gällande inställningar och körteknik. De vet att jag vill se dem i topp 5 och vi får se hur långt upp i fältet jag själv kan navigera och hur mycket vi kan underhålla tittarna på vägen.

Racestart: 18:00
Rålänk till racet: https://www.youtube.com/watch?v=G5g-4YVpQUc&feature=youtu.be

Startpositioner FORS eSPORTS (Kvaltid):
Alexander Wegert: P5 (28.404)
Linus Broström: P6 (28.405)
Tomas Andersson: P10 (28.446)
Jonas Fors: P33 (28.659)
20-04-15 Porsche Carrera Cup Scandinavia: Säsongspremiären framflyttad
Ring Knutstorp stoppar förberedelserna inför den traditionsenliga premiärhelgen i Kågeröd. Arbete med reviderad tävlingskalender pågår. Årets första deltävlingar körs på Falkenbergs Motorbana.
Magnus Öhrström, vd, Ring Knutstorp: – Kvällsposten Newsrace med Carrera Cup är en klassiker på den svenska motorsportkalendern. Att vi tvingas ställa in årets premiär känns självklart ledsamt. Vi välkomnar tävlande och publik tillbaka till banan så snart hälsoläget tillåter.

Säsongsstarten i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Ring Knutstorp är en av höjdpunkterna under den svenska motorsportsäsongen som de senaste åren har lockat en stor publik till arenan. På grund av det rådande läget med corona-pandemin tvingas nu arrangören ställa in motortävlingen.
– Kvällsposten Newsrace med Carrera Cup är en klassiker på den svenska motorsportkalendern. Att vi tvingas ställa in årets premiär känns självklart ledsamt, säger Magnus Öhrström, vd, Ring
Knutstorp. Vi välkomnar tävlande och publik tillbaka till banan så snart hälsoläget tillåter.

Dagens besked berör ett stort antal människor och är smärtsamt för alla som har arbetat hårt med förberedelserna under vintern. Beslutet togs i samråd med Porsche Sverige och Svensk Bilsport.
– Vi följer myndigheternas rekommendationer, säger Raine Wermelin, direktör, Porsche Sverige. Säkerhet och hälsa för samhället i stort, våra tävlande, vår publik och vår personal kommer alltid i första rummet. Med respekt för rådande situation har det tyvärr blivit nödvändigt för Ring Knutstorp att ställa in säsongspremiären.
– Naturligtvis jättetråkigt att ännu en stor tävling måste skjutas på framtiden utifrån den tid vi befinner oss i. Vi ser det runt omkring oss i alla idrotter och stora evenemang. Att det nu också slår mot premiären av svensk racing är verkligen tråkigt. Jag kan bara hoppas att vi kommer igång med något som påminner om normal verksamhet så fort som möjligt, säger Anna Nordkvist, vd, Svensk Bilsport.

Dialog förs även med Drivecenter Arena om att senarelägga deltävlingarna i Fällfors. Fjolårets nypremiär för anrika Midnattssolsloppet på Drivecenter Arena blev en stor succé med närmare 19 000 åskådare. Enligt nuvarande planering flyttas Midnattssolsloppet en dryg månad och körs 24-25 juli. Sedan tidigare är deltävlingarna på norska Rudskogen Motorsenter 29-30 maj inställda. Säsongspremiären för Porsche Carrera Cup Scandinavia körs därmed på den nyligt uppgraderade Falkenbergs Motorbana 11-12 juli.

Porsche Carrera Cup Scandinavia berörs inte enbart av samhällsläget i Sverige. Omfattande och svårförutsägbara förändringar i schemaläggningen av Formel 1 och Porsche Mobil 1 Supercup påverkar seriens startfält och bemanningen av TV-sändningarna i Viasat/Viaplay.
– Det är en komplex situation med många berörda intressenter och omfattande restriktioner från samhället. Vi arbetar intensivt med en reviderad tävlingskalender där fokus självfallet ligger på att genomföra så många av årets deltävlingar som möjligt. Samtidigt måste vi vara anpassningsbara inför beslut och händelser utanför vår kontroll, avslutar Wermelin.

Preliminär tävlingskalender 2020
Mantorp Park (Roll Out) 30 juni
Falkenbergs Motorbana 11-12 juli
Drivecenter Arena 24-25 juli
Gelleråsen Arena 14-15 aug
Rudskogen Motorsenter 11-12 sep
Mantorp Park 2-3 okt
Ring Knutstorp TBD
20-04-11 ADAC GT Masters presenterar ny preliminär kalender - premiär i augusti
ADAC GT Masters har, som ett av de första racingmästerskapen i Europa, presenterat en ny preliminär kalender för årets säsong i spåren av den pågående coronaviruspandemin.

Nytt preliminärt premiärdatum är nu satt till den första helgen i augusti - över tre månader efter det att säsongen ursprungligen var tänkt att dra igång. Upptakten för Joel Eriksson och hans konkurrenter kommer nu att ske på tjeckiska Autodrom Most, med Lausitzring-banan i östra Tyskland som reservarena om de tjeckiska myndigheterna vid det laget fortsatt skulle tillämpa strikta restriktioner.

Därefter följer ytterligare två racehelger i augusti, på Nürburgring och den nyligen renoverade Zandvoort-banan i Nederländerna, innan fältet får ett månadslångt uppehåll fram till mitten av september.

Den avslutande delen av säsongen blir sedan högintensiv med hela fyra racehelger - Hockenheim, Sachsenring, Red Bull Ring och Oschersleben - under perioden 20 september till 25 oktober.

Den reviderade kalendern innebär att samtliga ursprungliga sju deltävlingar (totalt 14 race) fortsatt ligger kvar på agendan.

Joel Erikssons huvudsakliga tävlingsprogram under 2020 kretsar kring just ADAC GT Masters, där han ska köra en BMW M6 GT3 för Schubert Motorsport. Skåningen har även ett parallellt uppdrag som test- och reservförare i elbilsmästerskapet Formel E, som tills vidare lagt alla tävlingar på is.

LYSSNA: Så lever Joel Eriksson i coronatider http://radioactive.se/archive/joel-eriksson-racing/

KALENDER 2020 - ADAC GT MASTERS
UPPDATERAD OCH PRELIMINÄR
1-2 augusti: Autodrom Most (Tjeckien) alt. Lausitzring (Tyskland)
14-16 augusti: Nürburgring (Tyskland)
21-23 augusti: Zandvoort (Nederländerna)
18-20 september: Hockenheim (Tyskland)
2-4 oktober: Sachsenring (Tyskland)
16-18 oktober: Red Bull Ring (Österrike)
23-25 oktober: Oschersleben (Tyskland)
20-04-11 ADAC GT Masters presenterar ny kalender - premiär i augusti
ADAC GT Masters har, som ett av de första racingmästerskapen i Europa, presenterat en ny preliminär kalender för årets säsong i spåren av den pågående coronaviruspandemin.

Nytt preliminärt premiärdatum är nu satt till den första helgen i augusti - över tre månader efter det att säsongen ursprungligen var tänkt att dra igång. Upptakten för Jimmy Eriksson och hans konkurrenter kommer nu att ske på tjeckiska Autodrom Most, med Lausitzring-banan i östra Tyskland som reservarena om de tjeckiska myndigheterna vid det laget fortsatt skulle tillämpa strikta restriktioner.

Därefter följer ytterligare två racehelger i augusti, på Nürburgring och den nyligen renoverade Zandvoort-banan i Nederländerna, innan fältet får ett månadslångt uppehåll fram till mitten av september.

Den avslutande delen av säsongen blir sedan högintensiv med hela fyra racehelger - Hockenheim, Sachsenring, Red Bull Ring och Oschersleben - under perioden 20 september till 25 oktober.

Den reviderade kalendern innebär att samtliga ursprungliga sju deltävlingar (totalt 14 race) fortsatt ligger kvar på agendan.

Jimmy Eriksson står inför sin tredje raka säsong i ADAC GT Masters, och sin andra tillsammans med toppteamet Zakspeed BKK Mobil Oil Racing. Den 29-årige Tomelilla-pågen, som nyligen blev pappa, kommer att dela en Mercedes-AMG GT3 med tidigare mästaren Daniel Keilwitz i årets mästerskap.

KALENDER 2020 - ADAC GT MASTERS
KORRIGERAD OCH PRELIMINÄR
1-2 augusti: Autodrom Most (Tjeckien) alt. Lausitzring (Tyskland)
14-16 augusti: Nürburgring (Tyskland)
21-23 augusti: Zandvoort (Nederländerna)
18-20 september: Hockenheim (Tyskland)
2-4 oktober: Sachsenring (Tyskland)
16-18 oktober: Red Bull Ring (Österrike)
23-25 oktober: Oschersleben (Tyskland)

20-04-03 Porsche Mobil 1 Supercup Virtual Edition: Stjärnspäckad premiär med två svenska toppförare i startfältet
På lördag drar den första virtuella upplagan av det internationella entyps-racingmästerskapet från Porsche igång. 32 förare gör upp på Circuit de Barcelona-Catalunya.

Porsche Mobil 1 Supercup Virtual Edition är redo att starta sin första säsong någonsin med en imponerande line-up. Startfältet består av hela 32 bilar med flera internationella racingstjärnor som utmanar de officiella förarna från årets verkliga Porsche Mobil 1 Supercup. Serien drar igång nu på lördag (4:e april) med två race på en digital version av den spanska grand prix-banan Circuit de Barcelona-Catalunya.
– Supercup är spjutspetsen bland entyps-mästerskapen under Porsche Motorsport. Jag är otroligt glad att vi har lyckats skapa ett högkvalitativt alternativ under nuvarande omständigheter som tyvärr inte tillåter tävlingar inför publik, säger Oliver Schwab, projektledare, Porsche Mobil 1 Supercup. Vi har samlat ett suveränt startfält och jag är väldigt spänd att se vem av dem som är bäst i den virtuella miljön.

De 11 ordinarie Supercup-teamen deltar med 22 förare. Samtliga är specialister på entyps-racing och tillhör världseliten i racing med Porsche 911 GT3 Cup. Bland annat kommer de tre senaste årens Supercup-mästare Michael Ammermüller till start. På gridden återfinns även de två svenska elitförarna Robin Hansson och Pontus Fredricsson från Fragus Motorsport.
– Det här kommer att bli otroligt spännande och självklart är det en enorm utmaning med ett superstarkt startfält, säger Robin Hansson mästerskapstvåa och sjufaldig racevinnare i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019.

Robin har varit en tongivande förare i svensk racing de senaste åren och belönades ifjol med Fastest Lap Award för flest antal snabbaste racevarv i Carrera Cup. Frågan är hur snabbt han kan hitta farten i den virtuella racing-miljön.
– Som vanligt i entyps-racing blir kvalet otroligt viktigt. Förhoppningsvis kan man hitta en bra rytm och ett konkurrenskraftigt tempo relativt snabbt.

På lördag möter våra svenska elitförare kanske sitt tuffaste motstånd i karriären. Bland internationella racingstjärnor och fabriksförare för Porsche Motorsport märks bl.a. Le Mans-vinnaren och Formula E-föraren André Lotterer och Le Mans-vinnaren Nick Tandy.

Porsche Mobil 1 Supercup Virtual Edition består av fyra tävlingshelger med åtta race. Efter premiären på Circuit de Barcelona-Catalunya går serien vidare på tre klassiska grand prix-banor. Silverstone, Spa Francorchamps och Autodromo Nazionale di Monza. Mästerskapet genomförs med gaming-plattformen iRacing och kommenteras av Jan Seyffarth, expertkommentator från Eurosport och tidigare Supercup-förare. Helgens deltävlingar live-streamas från www.porsche.com/virtualPMSCBarcelona.

Tidschema livestream (4 april):
15.45-17.45
(Tider anges i CEST/svensk sommartid)
20-03-27 Framflyttad premiär för V8 Thunder Cars
Premiären för V8 Thunder Cars, som var planerad till den 1-2 maj på Mantorp Park har flyttats. Istället sker premiären i samband med den andra deltävlingen som enligt kalendern går av stapeln på nybyggda KymiRing i Finland. De två heat som skulle körts på Mantorp 1-2 maj flyttas till 5-6 Juni på KymiRing och till den redan inplanerade tävlingshelgen på Ljungbyhed den 15-16 augusti. Antalet heat/deltävlingar är därmed oförändrat men sprids ut på fem tävlingshelger istället för de ursprungliga sex.

Finns det risk att även den andra tävlingshelgen i Finland är i fara?
Det gör det, men alternativ för denna tävlingshelg finns redan i beredskap. I så fall flyttas tävlingen till senare och då blir det Västkustloppet i Falkenberg den 11-12 juli som blir premiärhelg för V8 Thunder Cars.

Kan hela säsongen ställas in?
Säsongen kan komprimeras ytterligare om det blir nödvändigt. Vi är, som alla, hoppfulla att världen får bukt med viruset och de konsekvenser det har medfört. Med sommaren i antågande hoppas vi alla på att varmare väder och ändrade beteendemönster ska hjälpa till i positiv riktning.

Det har talats om mindre tävlingsformat utan publik, varför är inte det ett alternativ för serien?
V8 Thunder Cars har, till skillnad från de flesta andra serier, deltagare från flera olika länder och ur ett sportsligt perspektiv måste vi ge alla likvärdiga förutsättningar att förbereda sig, något som är svårt i nuläget då varje land har infört sina egna restriktioner. Dessutom avråder Folkhälsomyndigheten i dagsläget från alla sammankomster, oaktat antal, som samlar personer från spridda geografiska delar. Med deltagare från fyra till fem olika länder är det något vi ser som vårt ansvar att respektera.

V8 Thunder Cars är en unik och inkluderande smältdegel av män och kvinnor från slott till koja som samlas under samma målsättning, att tävla mot varandra under likvärdiga sportsliga förutsättningar med god gemenskap i depån – inga beslut kommer att fattas som exkluderar någon från denna gemenskap.
20-03-26 Porsche Carrera Cup Scandinavia presenterar årets gästförare!
Supertalanger och etablerade stjärnor inom motorsporten utmanar det ordinarie startfältet i Skandinaviens ledande racingmästerskap. Ett av de mest uppskattade och omtalade inslagen inom svensk racing de senaste åren har varit gästförarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Internationellt meriterade förare som bjuds in till serien för att utmana det ordinarie startfältet. Såväl unga talanger som etablerade racingstjärnor och legendarer från motorsportens finrum har kört mästerskapets gästbil.

Porsche Sverige bekräftar idag att satsningen på gästförarprogrammet fortgår under säsongen 2020. Samtidigt passar man på att presentera tre av årets spännande gästförarnamn. Samtliga är högaktuella förare från den internationella elitracing-scenen.
– Det är med stolthet vi presenterar Rasmus Lindh, Tom Blomqvist och Dennis Hauger som gästförare i årets Porsche Carrera Cup Scandinavia, säger Raine Wermelin, direktör, Porsche Sverige. Samtliga tre har allt som krävs för att bjuda vår publik på racing av världsklass.

Rasmus Lindh från Kullavik har nyligen presenterats som förare i Indy Lights, juniorserien under Indycar, med det tidigare mästarteamet Belardi. Rasmus tippas bli näste svensk i Indycar efter Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson. 18-årigen gjorde ett bejublat inhopp i Carrera Cup-finalen ifjol. Comebacken i Porsche Sveriges gästbil sker denna gång på Drivecenter Arena helgen 12-13 juni.

Tom Blomqvist har tävlat framgångsrikt i europeiska Formel 3, DTM och Formula E. De senaste fem åren är han bl.a. racevinnare i DTM och har en fin seger i Spa 24-timmars. I februari tog han en imponerande andraplats i ett annat av världens mest utmanande långlopp, Bathurst 12-timmars. Tom dyker upp i Carrera Cup under Kanonloppet på Gelleråsen Arena 14-15 augusti.

Dennis Hauger är ett av Skandinaviens stora framtidslöften. Den 16-årige Aurskog-föraren kommer i år att köra FIA F3 med HiTech Grand Prix. Han är en av åtta förare i ett av världens mest framgångsrika förarutvecklingsprogram, Red Bull Junior Team. Som gästförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia kommer Dennis att visa vad han går för på norska Rudskogen Motorsenter 11-12 september.

Under säsongen 2020 väljs totalt fyra förare ut för att köra den välkända gästbilen, en Porsche 911 GT3 Cup med startnummer 911. Med andra ord ska ytterligare ett namn adderas till listan som presenteras av Porsche Sverige idag.
– Vi för dialog med några internationellt mycket framgångsrika motorsportprofiler, berättar Wermelin. Det är ett komplicerat pussel med de utvalda förarna. Dels ska det passa i tid med deras ordinarie mästerskap. Ofta blir det även en fråga om hur förarnas huvudsakliga uppdragsgivare ser på gästspel i ett starkt mästerskap drivet av (den konkurrerande) bilfabrikanten Porsche. Vi kommer att presentera mer information så snart den är tillgänglig, men det ser bra ut för ytterligare ett riktigt tungt namn i Porsche Carrera Cup Scandinavia innan året är slut.

Corona-pandemin har stor inverkan på alla typer av publika evenemang just nu. Porsche Sverige följer noggrant utvecklingen och kommer självklart vidta de åtgärder som situationen kräver med hänsyn till mästerskapets aktiva, dess personal och publiken.
– Målsättningen är att genomföra säsongspremiären i Skåne som planerat den 15-16 maj. Det blir ett komprimerat format utan publik och med ett minimum av personal på plats, fortsätter Wermelin. Man kan självklart följa premiären från första parkett ändå. All action i bägge deltävlingarna på Ring Knutstorp live-sänds på streamingplattformen Viaplay och på Viasat Motor.
20-03-17 ADAC GT Masters-premiären skjuts upp på grund av coronaviruset
ADAC GT Masters har beslutat att skjuta upp säsongspremiären på tyska Oschersleben och fortsätter att följa den rådande utvecklingen kring coronavirusets utbredning över Europa.

Premiären var ursprungligen inplanerad till den 24-26 april, men tävlingen på Oschersleben är nu senarelagd och avses istället äga rum den 23-25 oktober. Därmed blir Oschersleben ny finalarena istället för premiärort.

Enligt nu liggande plan drar säsongen istället igång på tjeckiska Autodrom Most den 15-17 maj, men mästerskapsarrangören ADAC poängterar att läget hela tiden utvärderas och att ytterligare omkastningar mycket väl kan komma att göras.

Joel Eriksson presenterade nyligen en satsning på ADAC GT Masters - ett av Europas främsta GT-mästerskap - inför säsongen 2020. Den 21-årige skåningen, som är fabriksförare för BMW, kommer att dela en BMW M6 GT3 med australiensaren Aidan Read för det tyska teamet Schubert Motorsport.
- Det är naturligtvis tråkigt att premiären inte blir av som det var tänkt, men det är ofrånkomligt just nu och jag har självklart full respekt för det beslutet, säger Joel Eriksson. Just nu finns det viktigare saker att tänka på. Jag hoppas att alla tar hand om sig själva och varandra den närmsta tiden, och sedan ser jag fram emot att dra igång den här säsongen när vi väl hamnar i det läget.

ADAC GT Masters meddelar också att det officiella försäsongstestet, som även det var tänkt att ske på Oschersleben (den 6-8 april), helt ställs in på grund av COVID-19.
20-03-06 Joel Eriksson fortsätter som fabriksförare för BMW - bäddat för brödrafight under 2020!
Joel Eriksson har förnyat sitt fabrikskontrakt med BMW och kommer att tävla för tidigare mästarna Schubert Motorsport i tyska ADAC GT Masters under 2020 - med bland andra storebror Jimmy som konkurrent i ett av Europas absolut tuffaste GT-mästerskap.

Joel Eriksson har placerats hos långtida BMW-partnern Schubert Motorsport inför vad som utgör skåningens debut i ADAC GT Masters, där 21-åringen kommer att dela en 585 hästkrafter stark BMW M6 GT3 (startnummer #9) med australiensaren Aidan Read.

Eriksson, som spenderat de två senaste åren som fabriksförare för BMW i DTM, kommer att kombinera sitt tävlande i ADAC GT Masters med den sedan tidigare bekräftade test- och reservförarrollen för GEOX DRAGON i elbilsserien Formel E.

Sitsen i ADAC GT Masters innebär att Joel Eriksson nu för första gången i karriären kommer att tävla mot sin egen storebror Jimmy, som också han återfinns i det stenhårda GT3-mästerskapet (för det rivaliserande Zakspeed-teamet) som regelbundet attraherar en bra bit över 30 bilar från flera olika tillverkare till start.
- Det här är ett ganska speciellt tillkännagivande för mig, säger Joel Eriksson. För det första är jag glad att få fortsätta jobba med BMW, som stöttat mig i min karriär under de senaste fyra åren. För det andra ser jag verkligen fram emot att, för första gången, få köra mot Jimmy. Det blir en prestigefylld kamp! Jag körde några race i M6:an i Kina och Macau i fjol, så jag har lite erfarenhet, men jag vet också hur tufft ADAC GT Masters verkligen är. Det blir kul att få mäta sig mot de bästa GT-förarna i världen i år.
Eriksson och nye teamkamraten Aidan Read kommer att dela en av de två BMW M6 GT3 som Schubert Motorsport mönstrar i ADAC GT Masters under 2020. Den andra bilen, med startnummer #10, kommer att rattas av Henric Skoog (SWE) i par med alternerande duon Nick Yelloly (GBR) och Erik Johansson (SWE) - vilket alltså ger tre svenskar i samma team den här säsongen.
- Det är häftigt att vi har fyra svenska förare i mästerskapet den här säsongen, och tre av oss i samma team, fortsätter Joel Eriksson. Det blir väl en hel del snack om köttbullar och Zlatan, skulle jag tro! Förhoppningsvis kan vi alla bidra till en bra säsong för Schubert Motorsport, särskilt eftersom teamet fyller 30 år i år. Jag ska i alla fall göra mitt bästa och målet är att matcha tempot i toppen varje gång jag sitter i bilen.

Schubert Motorsport är ett traditionsrikt team som länge samarbetat med just BMW. Stallet debuterade i ADAC GT Masters säsongen 2010 och har sedan dess vunnit tio race, tagit sex pole positions, och utropats till mästare i teammästerskapet 2015.

Årets upplaga av ADAC GT Masters inleds på tyska Oschersleben - ett stenkast från Schubert Motorsports lokaler - den 24-26 april. Mästerskapet utgörs av totalt sju deltävlingar runt om i Centraleuropa, med två timslånga race vid varje tillfälle. Förarna i respektive bil byts av i obligatoriska depåstopp halvvägs genom loppen.

Vid sidan av sitt engagemang i ADAC GT Masters kommer Joel Eriksson under 2020 också att köra ytterligare strategiskt utvalda tävlingar för BMW Motorsport.

KALENDER 2020 - ADAC GT MASTERS
24-26 april: Oschersleben (Tyskland)
15-17 maj: Autodrom Most (Tjeckien)
5-7 juni: Red Bull Ring (Österrike)
14-16 augusti: Nürburgring (Tyskland)
21-23 augusti: Zandvoort (Nederländerna)
18-20 september: Hockenheim (Tyskland)
2-4 oktober: Sachsenring (Tyskland)
20-02-23 Jessica Bäckman är Årets Bodensare 2020
Den 22 februari arrangerades Näringslivsgalan i Boden med syfte att hylla stadens handlingskraft. Flera priser delas ut, bland annat Årets Bodensare – där racingföraren Jessica Bäckman nu har blivit utsedd till Årets Bodensare.
– 2019 är ett år jag aldrig kommer glömma och att få fira mina framgångar med den här utmärkelsen känns stort, säger Jessica.

Varje år arrangeras Näringslivsgalan i Boden och i år gick festligheterna av stapeln den 22 februari. Galans syfte är att främja och hylla stadens handlingskraft och företagsamhet, inte minst genom en rad prestigefyllda utmärkelser. Bakom initiativet står Företagarna Boden i samverkan med Bodens kommun, och en av kvällens kategorier var Årets Bodensare. Fem personer var nominerade till årets pris, och efter att folket lagt sin röst står det klart att årets vinnare är ingen mindre än racingföraren Jessica Bäckman.

Juryn motivering gällde: Hon är Bodenföraren som med sina imponerande prestationer tagit sig upp till högsta eliten inom racingsporten. I år blev hon dessutom historisk som den första kvinnan genom tiderna att kliva upp på pallplats i det prestigefyllda mästerskapet TCR Europe. En sann förebild och inspiration för andra bodensare.
– Det känns obeskrivligt! När jag såg vilka som var nominerade trodde jag aldrig att jag skulle vinna. Jag är jätteglad och tacksam, speciellt eftersom det är folket som har röstat på just mig. Det är värt jättemycket, säger Jessica.

Fjolåret var minst sagt händelserikt för Boden-dottern då hon tog pallplatser i tre olika europeiska mästerskap. Jessica blev även uttagen till att representera Sverige i motorsportens OS, FIA Motorsport Games, i Rom – och stod dessutom som första kvinna genom tiderna på pallplats i TCR Europe.
– Jag vill rikta ett stort tack till alla som har röstat på mig! Nu ser jag extra mycket fram emot att starta en ny racingsäsong och att veta att jag har Bodens stöd med mig i bilen känns stort, säger Jessica Bäckman.

Racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman inledde sina respektive racingkarriärer som blott 9 och 7 år gamla. De har genom åren tävlat i stora förarmästerskap som STCC, Scandinavian Touring Car Championship, och den brittiska motsvarigheten TCR UK, med fantastiska framgångar som resultat. Under 2019 tävlar syskonen i prestigefyllda TCR Europe tillsammans med det flerfaldigt prisbelönta, italienska teamet Target Competition. Syskonens tävlingsbilar är varsin Hyundai i30 N TCR.
20-02-19 Joel Eriksson anlitas som reservförare i Formel E - kör officiellt test nästa vecka
Joel Eriksson har kontrakterats som test- och reservförare för det amerikanska teamet GEOX DRAGON i världens främsta mästerskap för elbilsracing, ABB FIA Formula E Championship (Formel E), och kommer att debutera bakom ratten i sin nya roll i ett officiellt test i Marrakesh redan nästa vecka.

Erikssons nya uppdrag inbegriper omfattande test- och simuleringsarbete vid sidan av GEOX DRAGONs ordinarie förare, Brendon Hartley (Nya Zeeland) och Nico Müller (Schweiz), under resten av den pågående Formel E-säsongen 2019-20.

21-årige Eriksson, som spenderat de två senaste åren som fabriksförare för BMW i tyska DTM, kommer att ta plats i GEOX DRAGONs Formel E-bil – Penske EV-4 – för första gången vid mästerskapets officiella rookietest i marockanska Marrakesh den 1 mars.

Testet i Nordafrika är exklusivt utformat för att utvärdera morgondagens Formel E-förare, och markerar Erikssons andra framträdande i den innovativa elektriska formelbilsserien. Skåningen deltog också i samma test för två år sedan. I och med dagens tillkännagivande blir han den blott andre svensken (efter Felix Rosenqvist) som haft ett förarkontrakt i Formel E.
- Jag är glad att få jobba med GEOX DRAGON i år, och jag ser verkligen fram emot att köra en Formel E-bil igen, säger Joel Eriksson. Teknologin i det här mästerskapet utvecklas oerhört fort och de nya Gen 2-bilarna är betydligt snabbare än sina föregångare, så jag förväntar mig en helt ny upplevelse på testet den här gången. Formel E växer och växer för varje dag som går och nivån har blivit enormt hög nu. Det är ett mästerskap som inte kunde vara mer aktuellt och jag är spänd på att få ta del av det från insidan.

Formel E är ett av världens absolut mest snabbväxande racingmästerskap, och utgör idag huvudpelaren inom motorsport för flera av bilindustrins största fabrikanter. Seriens explosiva genomslagskraft understryks av det faktum att internationella bilsportförbundet, FIA, under nästa säsong (2020-21) upphöjer Formel E till officiell världsmästerskapsstatus.

Loppen i Formel E körs företrädesvis på specialdesignade banor i hjärtat av ikoniska städer som Rom, Paris, Seoul, New York och London.

GEOX DRAGON grundades 2007 av amerikanen Jay Penske. Efter att initialt ha tävlat i den amerikanska IndyCar-serien blev teamet ett av de allra första att äntra Formel E under premiärsäsongen 2014, och har sedan dess varit en bestående del av startfältet.

Teamet är administrativt baserat i Los Angeles i USA, men driver racingsatsningen från brittiska Silverstone.
- Det är avgörande för oss att ha toppförare om vi ska kunna maximera de investeringar vi gör i forskning och utveckling, simulationsverktyg och personal både i LA och Silverstone, säger Jay Penske, ägare och teamchef för GEOX DRAGON. Jag är nöjd med det jobb som Joel redan gjort för oss så här långt; han är både bevisat snabb och dessutom en tekniskt kunnig ung förare. Jag ser fram emot hans test i Marrakesh och jag förväntar mig att han fortsätter leverera värdefull feedback gällande utvecklingen av vår bil den här säsongen.

Rookietestet i Marrakesh den 1 mars äger rum bara ett dygn efter säsongens femte Formel E-race, Marrakesh E-Prix, som avgörs den 29 februari på samma bana. Joel Eriksson kommer att vara på plats i Marocko även under racet.

Ytterligare tillkännagivanden beträffande Joel Erikssons åtaganden under 2020 kommer att följa inom kort.

20-02-14 Porsche Carrera Cup Scandinavia höjer temperaturen med teammästerskap och en prispott på 500 000 kr
Skandinaviens ledande racingserie inleder säsongen 2020 med spännande nytillskott i form av ett teammästerskap och en prispott på totalt en halv miljon svenska kronor. En långsiktig satsning på kvalitet och spets inom svensk elitracing.
Porsche Carrera Cup Scandinavia inleder säsongen 2020 med spännande nytillskott i form av ett teammästerskap och en prispott på totalt 500 000 svenska kronor. En långsiktig satsning på kvalitet och spets inom svensk elitracing.

När starten i Porsche Carrera Cup Scandinavia går i maj inleds jakten på en ny mästartitel i Skandinaviens ledande racingserie. Till säsongen 2020 adderas dessutom två nya element som både gynnar kampen om racesegrar och startfältets höga kvalitet. En långsiktig satsning på svensk elitracing.
– Under de senaste framgångsrika åren i Porsche Carrera Cup Scandinavia har det varit fokus på förarna, de stora startfälten och de tuffa fighterna i mästerskapet, säger Raine Wermelin, direktör på Porsche Sverige. Vad som lätt glöms bort är att det är seriens team som skapar den professionella miljön som våra elitförare tävlar i.

Porsche Carrera Cup Scandinavia har en mängd framgångsrika team vars verksamhet har bidragit till mästerskapets stabilitet, status och positiva utveckling. För att uppmärksamma det omfattande lagarbete som ligger bakom individuella prestationer på banorna etablerar Porsche Sverige ett teammästerskap jämte förarmästerskapet.
– Den höga kvaliteten i startfältet återspeglas bland annat av Fragus Motorsport. Ett av toppteamen i Carrera Cup som i år får chansen att köra Porsche Mobil 1 Supercup. Den internationella upplagan av entyps-mästerskapen under Porsche Motorsport. Satsningen sker samtidigt som de slåss om seger i förar- och teammästerskapen här på hemmaplan, fortsätter Wermelin.

För första gången i mästerskapets historia införs även en ansenlig pott med prispengar som förare och team tävlar om. Den segrande föraren i Porsche Carrera Cup Scandinavia får 200 000 kr, tvåan i mästerskapet får 100 000 kr och trean 50 000 kr. Till den prispotten på 350 000 kronor adderas 150 000 kr som är öronmärkta för seriens mest framgångsrika team.
– Porsche Carrera Cup Scandinavia erbjuder totalt 500 000 kr att köra om den här säsongen. En halv miljon kronor för att ytterligare spetsa till kampen i detta elitmästerskap på både kort och lång sikt, säger Porsche Sveriges direktör Raine Wermelin.

Jakten på årets mästerskapstitlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia inleds som vanligt med stor Porsche Festival vid säsongspremiären på Ring Knutstorp i Skåne 15-16 maj.
20-02-11 Skärås på lyckat test i Barcelona
Nytt år, nya utmaningar och en ny säsong på g. Landslagsföraren Emil Skärås från Västerås har precis premiärkött på Formel 1-banan utanför Barcelona. Säsongen är inte igång på allvar, men förberedelserna är det.
– Ännu så länge är det inte klart vad jag ska köra den här säsongen, men det är viktigt att komma igång med tester för att få kilometer i kroppen, säger Emil.
Circuit de Catalunya är den spanska Formel 1-banan norr om Barcelona, och fjolårets Europamästare i kartingens växlade klass KZ2 var där för första gången.
– Så allt gick mest ut på att lära sig den häftiga banan. Den föll mig verkligen i smaken!
Framför allt var västeråsaren stark i de tekniska partierna.
– I någon kurva har jag fortfarande förbättringspotential, men i stort var det ett mycket bra första test för säsongen, säger Emil.

För testet svarade toppteamet Antonelli Motorsport. Förra säsongen gjorde Emil inhopp i teamet för att köra i den italienska GT-serien. Då som nu i en Lamborghini Super Trofeo.
Målet för säsongen 2020 är att köra en komplett internationell GT-serie. De gånger han var med under fjolåret blev det segrar.
20-02-07 Porsche Carrera Cup Scandinavia: Driver Development Programme tar nästa steg
Förarutvecklingsprogrammet från Porsche inleder säsong två med kickoff i Åre. Unga skandinaviska förartalanger tar sikte på en internationell elitkarriär i racing. Förarna utbildas av ett team med professionella instruktörer inom fysisk träning och diet, körteknik, medieträning, personlig träning, teknisk feedback och dataanalys.

Porsche Carrera Cup Scandinavia är Skandinaviens ledande racingserie med 14 deltävlingar under sju tävlingshelger i Sverige och Norge varje år. Ett mästerskap för elitförare som erbjuder en naturlig språngbräda mot en internationell racingkarriär.

2019 grundade Porsche Sverige elitsatsningen Driver Development Programme. Ett omfattande förarutvecklingsprogram under Carrera Cup som coachar nästa generation toppförare. Ambitionen är att hitta unga talanger som har kapaciteten att vinna Porsche Motorsport Junior Programme Shoot–out. Samt kan gå vidare till en framgångsrik internationell karriär i Porsche Mobil1 Supercup.

Just nu pågår kickoff inför Driver Development Programme 2020 i Åre där Porsche Motorsport och ett team av professionella instruktörer möter årets förare. Under tre intensiva träningsdagar med avancerad bilkörning på is, e-learning, föreläsningar och längdskidåkning läggs grunden för det utvecklingsarbete som fortlöper hela den kommande racingsäsongen.
– Vi vill skapa professionella förare som håller internationell toppklass och då räcker det inte längre med att bara vara snabb på banan, säger Thomas Johansson, Sporting Director på Porsche Carrera Cup Scandinavia. Racing handlar om att optimera allt. Det är det som är kärnan i allt inom Driver Development Programme.

Förarna i Driver Development Programme tränas av välrenommerade coacher med mångårig erfarenhet och framgång inom respektive kompetensområde. Redan under programmets första säsong uppnåddes en av huvudmålsättningarna genom Robin Hansson och Pontus Fredricsson som i år kör Porsche Mobil 1 Supercup jämte satsningen på seger i Carrera Cup. Från säsongen 2021 har Thomas Johanssons DDP-team även seger i Porsche Motorsport Junior Programme Shoot-out som övergripande mål.
– Vi har byggt ett fantastiskt team som kommer att jobba hårt med våra utvalda förare under året. Målsättningen är tydlig och deltagarna coachas professionellt inom fysisk träning och diet, körteknik, medieträning, teknisk feedback och dataanalys samt personlig träning. Resten är upp till grabbarna!
20-02-02 Audi racing drivers thrill fans at GP Ice Race
Audi Sport RS 5 DTM #33 (Audi Sport Team Rosberg), René Rast
Daniel Abt, René Rast and Benoît Tréluyer put in a spectacular show in Zell am See
Audi e-tron FE06 and Audi RS 5 DTM sideways on ice and snow
Rally legend Stig Blomqvist drives historic Audi Sport quattro

Spectacular drifts on ice and snow: at the second running of the GP Ice Race in Austria’s Zell am See, Formula E driver Daniel Abt and DTM champion René Rast tackled slippery terrain with their Audi race cars. The 1984 World Rally Champion Stig Blomqvist and triple Le Mans winner Benoît Tréluyer joined the Audi show.

Hildegard Wortmann, member of the Board of Managament responsible for marketing and sales, was present and joined René Rast in the Audi RS 5 DTM as well as Stig Blomqvist in the Audi Sport quattro for several fast laps. “It was an impressive experience,” she said. “It was great to see the enthusiasm of the many fans at the circuit, they were treated to a tremendous show: a unique event that connects the history, the present and the future of motorsport.”

After the traditional ice race in Zell am See had celebrated a revival after 45 years last year, Audi racing drivers again treated spectators to an enthralling show. Daniel Abt turned several spectacular laps on snow with his Audi e-tron FE06 from the FIA Formula E and pulled the freestyle ski ace Benedikt Mayr on a rope, in traditional skijoring-style, behind his Formula E racer. “Bene is a professional skier, I drive race cars, so we had the idea to do something together here again,” said Abt. “Over time, this event with exciting racing cars from several marques and eras has turned into a hot spot of the motor racing scene. The drivers spend a great day together, there’s no competition pressure, and we give the fans a great show.”

In difficult conditions around freezing point, the two-time DTM champion René Rast shared driving duties in his Audi RS 5 DTM #33 with Frenchman Benoît Tréluyer. Because the DTM-Audi lacked the required traction last year on ice, the rims were now twelve centimeters narrower and significantly slimmer studded tires were fitted. “After we had adjusted the setup for the soft, deep surface and to the special tires, my run in the DTM-Audi over snow was huge fun for the fans,” reported Rast.

The spectacular display of the Audi brand was made perfect thanks to Stig Blomqvist. The former Audi factory driver, who won the World Rally Championship in 1984 in an Audi, piloted the historic Audi Sport quattro. Benoît Tréluyer drove another classic: in the skijoring event, the 2012 FIA World Endurance Champion towed the 1987 slalom World Champion Frank Wörndl with a historic DKW F91. Wörndl was on Willy Bogner’s original 1960 Olympic skis.
20-01-24 V8 Thunder Cars kör final med NASCAR Whelen Euro Series på Hockenheim
Det var många nyheter när V8 Thunder Cars säsong presenterades i Bromma i onsdags. Prispengar, sponsringsprogram för deltagare och nystart för reservdelshantering och administration av mästerskapet var bara några av de godsaker som presenterades. Den största nyheten var ändå att årets final körs den 17-18 oktober på Hockenheim tillsammans med NASCAR Whelen Euro Series.
– Det är en perfekt avslutning på säsongen för V8 Thunder Cars, släktskapet med NASCAR i de amerikanska bilarna finns där och vi delar också tanken om att racing ska vara kul och underhållande för både publik och deltagare, säger Richard Berggren som höll i presentationen för Performance Automotive AB.

Årets kalender för V8 Thunder Cars består av sex deltävlingar, varav en i Finland, på nybyggda KymiRing där V8 Thunder Cars är med och inviger banan, och finalen som körs i Tyskland som de två utländska inslagen. Det återstår en tävling att presentera, vilket sker kommande vecka, för att göra kalendern komplett. Då kommer även ytterligare nyheter om V8 Thunder Cars säsong 2020 att presenteras.

6-7 juni Kymiring, Finland
11-12 juli Västkustloppet – Falkenberg
7-8 augusti Ljungbyhed Drivers Club
2-3 oktober Mantorp Park
17-18 oktober Hockenheim, Tyskland – NASCAR Whelen Euro Series

20-01-24 Joel Eriksson fortsätter i racinglandslaget
Joel Eriksson har tagits ut till landslaget i racing även inför säsongen 2020. 21-årige Eriksson har varit en del av det svenska racinglandslaget under hela sin bilracingkarriär, och förblir en del av truppen även 2020.

Svenska Bilsportförbundet presenterade på fredagsförmiddagen en lista på totalt 12 namn som tagits ut till årets landslag. I truppen finns också bland andra Joels storebror Jimmy Eriksson.
- Jag är glad att förbundet fortsätter att tro på mig, och på Jimmy, säger Joel Eriksson. Det är förstås hedrande att bli uttagen till landslaget. Jag hoppas att jag kan leverera bra resultat ute på banorna i år och längtar efter att få presentera mitt tävlingsupplägg för säsongen väldigt snart.

20-01-24 Jimmy Eriksson tillbaka i racinglandslaget
Jimmy Eriksson har tagits ut till det svenska racinglandslaget och återinförs därmed i truppen inför säsongen 2020. Svenska Bilsportförbundet presenterade på fredagsförmiddagen en lista på totalt 12 namn som tagits ut till årets landslag i racing. Jimmy Eriksson är tillbaka i landslagstruppen, som nu leds av nye förbundskaptenen Pier Steffansson, efter ett års utevaro. Bland de övriga uttagna förarna i årets landslag finns också lillebror Joel Eriksson.
- Det är kul att vara tillbaka i landslaget inför den här säsongen, säger Jimmy Eriksson. Det är en samlande plattform som framför allt gör det möjligt att utbyta erfarenheter med de andra i truppen. Jag är glad att Pier och SBF ser potentialen i det arbete jag och vi lägger ner för att fortsätta representera Sverige på en hög nivå ute i Europa.

Jimmy Eriksson presenterade nyligen sitt tävlingsupplägg för årets racingsäsong, med en fortsatt satsning på GT-serien ADAC GT Masters där han förlängt sitt kontrakt med toppteamet Zakspeed BKK Mobil Oil Racing.

RACINGLANDSLAGET 2020
(I ALFABETISK ORDNING)

Viktor Andersson
Isac Blomqvist
Andreas Bäckman
Jessica Bäckman
Marcus Ericsson
Joel Eriksson
Jimmy Eriksson
Linus Lundqvist
Alfred Nilsson
Felix Rosenqvist
Emil Skärås
Mikaela Åhlin-Kottulinsky
20-01-24 Bäckmans uttagna till landslaget
Jessica och Andreas Bäckman klara för svenska bilsportlandslaget- Idag blev det klart att Andreas och Jessica Bäckman från Boden har valts ut som två av förarna som under 2020 kommer att vara med i svenska landslaget för bilsport. Förbundets huvudsyfte med landslaget är att utveckla förare inom bilsporten och ge dem så många verktyg som möjligt.
– Detta är en fantastisk möjlighet för oss att fortsätta vår utveckling inom bilsporten och vi är oerhört stolta att få vara med i landslaget, säger Andreas Bäckman.

Idag offentliggjorde Svensk Bilsport sina landslagsförare för 2020. Bland alla talangfulla förare från landet över så fanns syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden med bland namnen av de som valts ut.
– Detta är en fantastisk möjlighet för oss att fortsätta vår utveckling inom bilsporten och vi är oerhört stolta att få vara med i landslaget, säger Andreas Bäckman.

Första norrbottningarna i landslaget
Andreas och Jessica blir därmed de första norrbottningarna att komma med i Svensk Bilsports satsning på unga och lovande talanger. Andreas kommer att ingå i seniorlandslaget Sweden National Team och Jessica kommer att ingå i juniorlandslaget Sweden Junior Team.
– Det känns jättekul att få den här chansen, det är en viktig pusselbit för oss att kunna fortsätta vår väg mot att tävla i VM. Att vara med i landslaget kommer att kunna hjälpa oss att utvecklas som förare och allt som kommer med att vara racingförare på elitnivå, säger Jessica Bäckman.

Elitsatsning på bilsporttalanger
Den nyblivne landslagskapten Pier Steffansson ser framemot sin nya roll och att få jobba med Andreas och Jessica:
– Andreas och Jessica har visat att helheten finns för att komma långt i sina karriärer. Att få möjligheten att arbeta tillsammans med dem i landslaget säsongen 2020 är inspirerande och jag ser fram emot en utvecklande och framgångsrik säsong, säger Pier Steffansson.

Andreas och Jessica ser framemot att få utvecklas mer på alla plan under 2020 och hoppas på att kunna bli mer kompletta som förare med hjälp av den här satsningen:
– För att kunna vara en förare på elitnivå så krävs det mycket mer än att bara vara en snabb förare ute på banan, det kräver god fysik, bra kost, vara bra med media och mycket mer, säger Andreas Bäckman.

Racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman inledde sina respektive racingkarriärer som blott 9 och 7 år gamla. De har genom åren tävlat i stora förarmästerskap som STCC, Scandinavian Touring Car Championship, och den brittiska motsvarigheten TCR UK, med fantastiska framgångar som resultat. Under 2019 tävlar syskonen i prestigefyllda TCR Europe tillsammans med det flerfaldigt prisbelönta, italienska teamet Target Competition. Syskonens tävlingsbilar är varsin Hyundai i30 N TCR.
20-01-22 Rösta på motorsportaren - Jessica Bäckman kan bli Årets Bodensare 2020
Den 22 februari arrangeras Näringslivsgalan i Boden med syfte att hylla stadens handlingskraft. Flera priser delas ut, bland annat Årets Bodensare – där racingföraren Jessica Bäckman återfinns bland de nominerade.
– 2019 är ett år jag aldrig kommer glömma och att få fira mina framgångar med den här nomineringen känns stort, säger Jessica.

Varje år arrangeras Näringslivsgalan i Boden och i år går festligheterna av stapeln den 22 februari. Galans syfte är att främja och hylla stadens handlingskraft och företagsamhet, inte minst genom en rad prestigefyllda utmärkelser. Bakom initiativet står Företagarna Boden i samverkan med Bodens kommun, och en av kvällens kategorier är Årets Bodensare. Bland de nominerade hittas talanger som skidåkaren Kristoffer Jakobsen, hockeyspelaren Oskar Sundqvist – och racingföraren Jessica Bäckman. När Jessica tog emot beskedet var det med viss förvåning och en stor ära.
– Till en början blev jag chockad men samtidigt väldigt glad. Jag ser nomineringen som en enorm ära, inte minst sett till de som håller mig sällskap i kategorin. 2019 är ett år jag aldrig kommer glömma och att få fira mina framgångar med den här nomineringen känns stort, säger Jessica.

En sann vinnarskalle – i dubbel bemärkelse
Och fjolåret var minst sagt händelserikt för Boden-dottern. Inte enbart då hon för första gången anslöt till det framgångsrika, italienska teamet Target Competition (som avslutade året som teammästare!); Jessica blev uttagen till att representera Sverige i motorsportens OS, FIA Motorsport Games, i Rom – och stod dessutom som första kvinna genom tiderna på pallplats i TCR Europe. I höstas prisades Jessica för sitt imponerande driv, genom att få ta emot priset som Årets Vinnarskalle på Närhetsliv 2019; en gala som hyllar Bodens eldsjälar. Nu har alltså Bodens invånare valt att återigen nominera Jessica till ett ärofyllt pris och motiveringen lyder nu:
Hon är Bodenföraren som med sina imponerande prestationer tagit sig upp till högsta eliten inom racingsporten. I år blev hon dessutom historisk som den första kvinnan genom tiderna att kliva upp på pallplats i det prestigefyllda mästerskapet TCR Europe. En sann förebild och inspiration för andra bodensare.

Prisutdelningen sker på Näringslivsgalan i Boden den 22 februari.

För att rösta på Jessica, klicka här: http://www.axacoair.se/go?mSqTkMI5

20-01-21 PWR Racing i nytt samarbete med Cupra & Seat Sverige med sikte på eldrift och nya framgångar
PWR Racing har sedan 2016 representerat SEAT och sedermera CUPRA på de skandinaviska racingbanorna. Teamet grundades 2012 och har alltid tävlat mot den yppersta eliten i STCC, sedan samarbetet med SEAT, CUPRA och de svenska återförsäljarna inleddes har PWR Racing - SEAT Dealer Team tagit totalt fyra mästerskapstitlar och gjort fler än 50 event med SEAT-handlare runt om i landet. Nu fördjupar aktörerna partnerskapet och förlänger samarbetsavtalet kring tävlan i STCC ytterligare tre år.
- Vi på SEAT och CUPRA är ytterst glada över att kunna fortsätta vår resa ihop med PWR Racing. Satsningen sedan 2016 har starkt bidragit till den starka utvecklingen vi ser för SEAT och CUPRA i Sverige. Vi har ökat volymerna med över 100% under denna period. Nu startar vi nästa del av vår resa, mot en ny era med elektrifiering av bilbranschen och även motorsporten, där CUPRA och SEAT Dealer Team kommer att vara ledande, säger Per Brinkenberg, märkeschef på CUPRA och SEAT Sverige.

PWR Racing - SEAT Dealer Team har beställt det spanska varumärkets senaste TCR tävlingsbil, CUPRA Leon Competición. En helt nyutvecklad bil och efterträdaren till den framgångsrika CUPRA TCR som var mallen för hela TCR-reglementet.

Satsning på eldrivna bilar
PWR Racing, SEAT och CUPRA har förutom sin starka historik på tävlingsbanan flera gemensamma nämnare i form av tron på eldrift samt en mer jämställd bransch och sport. SEAT har flera hybrid- och elmodeller i sitt program och flera nyheter är på ingång. PWR Racing avtäckte redan 2018 en 100 procent eldriven tävlingsbil med över 600 hästkrafter och en tävlingsserie för helt eldrivna touring cars är inte långt borta.
- Vi har alltid varit mån om att försöka påverka och driva utveckling inom områden vi tycker är viktiga och intressanta. Tävling med elbilar är ett exempel. Därför känns det extra spännande och lovande att förlänga partnerskapet med två varumärken som pushar hårt för framtidens energikällor, säger Daniel Haglöf, VD och medgrundare på PWR Racing
20-01-20 Dubbla V8 Thunder Cars-mästaren Emil Persson kör STCC med Kågered Racing
Dubbla V8 Thunder Cars-mästaren Emil Persson tar steget till STCC TCR Scandinavia inför säsongen 2020 där han kommer att köra för Kågered Racing.
– Det här blir en helt ny utmaning då jag aldrig tidigare tävlat med en framhjulsdriven bil. Det ska bli väldigt kul och målet är topp tre, säger Emil Persson.

29-åringen testade teamets Volkswagen Golf GTI TCR för första gången under höstens STCC-testdag på Gelleråsen Arena.
– Golfen var väldigt givande att köra, riktigt bra väghållning. Men det gäller att testa ordentligt i vår så att vi kommer väl förberedda inför årets säsong, säger Persson.

Persson är den regerande dubbelmästaren i V8 Thunder Cars och har tidigare tävlat i såväl GT som Legends. Inför årets säsong har han satt målet högt.
– Självklart vill jag vinna, det kör man ju alltid för. Men sedan får man ju vara realistisk med tanke på det hårda motståndet i STCC. Målet är topp tre, jag tror absolut att vi har möjlighet till det, vi har ett riktigt bra team, säger Persson.

Kågered Racing har bekräftat tre bilar hittills till årets STCC-säsong, mer information kommer inom kort.

STCC 2020 startar på Ring Knutstorp i Skåne den 15-16 maj.

20-01-19 Jessica Bäckman 2019 års Anecto Racing-stipendiat
Sedan 18 år tillbaka utses årligen en stipendiat till Anecto Racing Minnesfond, vars syfte är att främja racingtalangers goda ambitioner och uppförande, med sikte på en karriär inom Formel 1. 2019 års stipendiat är Jessica Bäckman – som första kvinna någonsin.

Anecto Racing Minnesfond stiftades redan 2002, till minne av de nio medlemmar i kartteamet Anecto Racing som omkom i en flygolycka året dessförinnan. Fondens syfte är att ekonomiskt stimulera svenska racingtalanger och att bidra till en karriär inom Formel 1. Det är Anette Forsman, fru och mor till två av de omkomna, och en rad branschprofiler, så som Rickard Rydell, som årligen utser den stipendiat som bäst främjar fondens syfte och målsättning med sin ambition, talang och uppförande. Exempel på en tidigare stipendiat är den nu framgångsrika Indy Car-föraren Marcus Ericsson, som tidigare även tävlat i Formel 1. När 2020 års stipendium delades ut på Bilsportgalan i Sandviken lördagen den 18 januari är det historiskt; för första gången någonsin är nämligen mottagaren en kvinnlig förare.

Första kvinna på pallplats i TCR Europe
Jessica Bäckman är född och uppvuxen i Boden, och gav sig redan som 7-åring in i gokartens värld. 2006 debuterade hon i Norrlandscupen, för att sedan tävla i såväl Stockholm som i södra Sverige och internationellt. 2018 började Jessica tävla i Touringcar-bilar, för att 2019 satsa fullt ut i det europeiska mästerskapet TCR Europe med det framgångsrika italienska teamet Target Competition. Genom åren har Boden-dottern kammat hem otaliga prestigefyllda priser, så som en andraplats i TCR Germany – och dessutom titeln som den första kvinna någonsin att nå pallplats i TCR Europe.
– Jag är väldigt stolt över att få ta emot detta pris; det känns ärofyllt – inte minst att få ta emot det från Philip Forsman. Priset ger mig en boost av självförtroende till att göra årets racingsäsong till ett än bättre än fjolårets, säger Jessica.

Nominerad till Årets Bodensare 2020
Utöver det ärofyllda stipendiet från Anecto Racing Minnesfond är Jessica dessutom nominerad till att bli Årets Bodensare 2020. Vinnaren utses på Näringslivsgalan i Boden 22 februari, där den med mest röster tar hem priset och äran.

Racingsyskonen Andreas och Jessica Bäckman inledde sina respektive racingkarriärer som blott 9 och 7 år gamla. De har genom åren tävlat i stora förarmästerskap som STCC, Scandinavian Touring Car Championship, och den brittiska motsvarigheten TCR UK, med fantastiska framgångar som resultat. Under 2019 tävlar syskonen i prestigefyllda TCR Europe tillsammans med det flerfaldigt prisbelönta, italienska teamet Target Competition. Syskonens tävlingsbilar är varsin Hyundai i30 N TCR.
20-01-17 Prins Carl Philip kör Porsche Carrera Cup Scandinavia
Efter ett inspirerande inhopp 2019 genomför Prinsen en hel tävlingssäsong i Skandinaviens ledande racingmästerskap 2020.
– Vi är väldigt glada och stolta över att Prins Carl Philip kör Porsche Carrera Cup Scandinavia under säsongen 2020, säger Raine Wermelin, direktör på Porsche Sverige. Prinsen är en erfaren racerförare och racevinnare på elitnivå med stor passion för motorsport, som dessutom känner vår racingserie väl.

Prins Carl Philip tävlade senast en hel säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2011 och gjorde under 2019 ett mycket uppskattat inhopp som gästförare i Kanonloppet på Gelleråsen Arena.
– Prins Carl Philip är en fantastisk ambassadör för svensk motorsport och vi välkomnar honom tillbaka i det ordinarie startfältet under säsongen 2020, avslutar Wermelin.

Porsche Carrera Cup Scandinavia är Skandinaviens ledande racingmästerskap som avgörs på banor i Sverige och Norge under 7 racehelger med totalt 14 deltävlingar. Säsongen sträcker sig från premiären på Ring Knutstorp i maj till finalen på Mantorp Park i oktober.
20-01-16 Jimmy Eriksson förnyar med Zakspeed i ADAC GT Masters
Jimmy Eriksson har förnyat sitt kontrakt med Zakspeed BKK Mobil Oil Racing i Tysklands-baserade ADAC GT Masters, ett av Europas ledande mästerskap för GT-racing.

Eriksson kommer under 2020 att bilda par med tyske Daniel Keilwitz – 2013 års ADAC GT Masters-mästare – och återförenas därmed med den förare som han avslutade fjolårets säsong tillsammans med. Eriksson/Keilwitz nådde bland annat en andraplats i 2019 års säsongsfinal på Sachsenring, och kommer även i år att köra en av Zakspeed-teamets två Mercedes-AMG GT3.

Vilka två som kör Zakspeeds andrabil kommer att presenteras vid ett senare tillfälle.

28-årige Eriksson – som nyligen blev pappa för första gången – gör sin tredje säsong i ADAC GT Masters under 2020, och sin andra ihop med det anrika och Formel 1-meriterade Zakspeed-teamet.
- Det känns bra att förnya kontraktet med Zakspeed och ta vårt samarbete vidare ett år till, säger Jimmy Eriksson. Vi gjorde stora framsteg under förra säsongen, och med tanke på den nivå vi höll mot slutet av året tror jag absolut att vi kan vara med och slåss om mästerskapet den här gången. Det kommer naturligtvis inte bli enkelt – motståndet är stenhårt – men jag trivs verkligen tillsammans med Daniel och teamet. Vi bör ha ett paket som kan räcka långt.

2020 års ADAC GT Masters-kalender är snarlik fjolårets, med totalt 14 race fördelade över sju tävlingshelger på några av Europas främsta racerbanor. Varje race pågår i en timme, med obligatoriskt förarbyte i halvtid.

Säsongen drar igång på tyska Oschersleben den 24-26 april och avslutas på Sachsenring i början av oktober.

KALENDER - ADAC GT MASTERS 2020
24-26 april: Oschersleben (Tyskland)
15-17 maj: Autodrom Most (Tjeckien)
5-7 juni: Red Bull Ring (Österrike)
14-16 augusti: Nürburgring (Tyskland)
21-23 augusti: Zandvoort (Nederländerna)
18-20 september: Hockenheim (Tyskland)
2-4 oktober: Sachsenring (Tyskland)