Besök officiella hemsidan
2012

Rally-SM 2012
       

 
Kalender Rally-SM 2012
27-28
jan SMK Uppsala Rally Uppsala
17-18
febr Sandvikens MK Vinterpokalen
17-20
maj SSR South Swedish Rally
17-18
aug SMK Trollhättan Västrallyt
14-15
sept VÖMK East Sweden Rally
5-6
okt Kolsva MS Kolsvarundan
     
Reglemente 2012
Officiell hemsida
 

 

Aktuella SM-tabeller
Trimmat 4 wd

Otrimmat 4 wd

Trimmat 2 wd Otrimmat 2 wd
JSM
  Resultaten uppdaterade 12-10-0813-10-02 Ramona och Miriam klara för start i SM-finalen
Nu är det klart. Efter intensivt arbete de senaste veckorna, samt tack vare såväl nuvarande som nytillkomna samarbetspartners, är nu Ramona och Miriam klara för start inför helgens SM-final. Det har varit en tuff säsong med ekonomiska efterdyningar sedan bilbränder och andra oförutsedda händelser som hände ifjol. “Det har aldrig funnits något alternativ än att fortsätta satsa vidare, och nu känns det riktigt kul och skönt att kunna fokusera till 100% på SM-finalen” säger Ramona, som de senaste veckorna lagt ner all tid och kraft för att hitta samarbeten med såväl nya företag, som nuvarande sponsorer.

På fredag kväll kl. 18 går starten, och med målgång på lördag eftermiddag. Ramona och Miriam tillsammans med sitt team har gjort en mycket stabil och framgångsrik säsong i sin första säsong i Trimmat 4WD, och har inför finalen ett riktigt bra medaljläge. Med tre raka pallplatser de senaste SM-tävlingarna ligger Ramona och Miriam på en 2:a plats i Trimmat 4WD, före Ingemar Svensson och efter Eddie Hörbing, som är klar Svensk mästare. ”Det har varit en fantastisk säsong hittills. Vi har framför allt att tacka våra sponsorer, och min chefsmekaniker Mikael Gustafsson som varje tävling sett till att vi har en bil i topptrim. Att ligga 2:a i SM första året vi kör en WRC-bil känns grymt kul. Men det är långt ifrån avgjort. Vi har många snabba förare som ligger bakom och jagar oss, och det gäller att vara på tårna från start för att kunna behålla pallplatsen. Vi ser verkligen fram emot en spännade fight i helgen!” säger Ramona.

Mer information om tävlingen finns på denna länk.
12-12-26 Mattias Olsson kör full SM-säsong - Första VM-tävlingen också på gång för Mattias och Patrik
De sista pusselbitarna har nu fallit på plats. Mattias Olsson från Kil med co-driver Patrik Barth från Torsby kör full SM-säsong med den Ford Fiesta R2 som teamet införskaffat.
Mattias och Patrik kommer nu även försöka få till en VM-start på hemmaplan i Rally Sweden.
- Vi jobbar stenhårt på att få till en start i "Svenska", det är en bit kvar, men vi hoppas att det ska lösa sig, säger Mattias Olsson.

Ford Fiesta R2:an har nu plockats ner i minsta molekyl och renoverats upp till nyskick inför säsongen.
- Den är nu i toppskick inför SM-säsongen, garanterar Mattias.

I skrivande stund håller den sista detaljen på att renoveras, Fiestans växellåda. Sedan väntar ett flertal testkörningar i mellandagarna.
- Vi kör ett första test under nyårshelgen, meddelar Mattias.
Sedan ska teamet försöka hinna med ytterligare ett test före första tävlingen i Jämtland
- Första tävlingen blir Offerdalingen som vi kommer att köra som föråkare.
12-12-21 Ramona och Miriam kör WRC 2013
Ramona och Miriam gör en comeback som heter duga. Nu kliver de upp i rallyts värstingklass och kommer att köra en WRC-bil i Rally-SM 2013. ” Det känns helt fantastiskt. WRC har jag drömt om att få köra sedan jag var en liten tjej, och nu blir drömmen verklighet” säger Ramona som har lagt ner ett intensivt arbete på att få ihop denna satsningen. ”Jag har nog knappt förstått att det är sant ännu, jag är så glad att det inte går att beskriva. Detta är den bästa julklappen någonsin” ler Ramona

Årets VM-sastning i PWRC fick ett abrupt slut i Nya Zeeland. Ramona och Miriam var på väg mot en säker andraplats, men så tog bilen plötsligt eld under körning, och brann upp. Men tjejerna gav inte upp, utan tog istället ett ytterligare steg uppåt. Snart sitter de i en Skoda Fabia WRC, och kommer som första svenska kvinnor någonsin att göra en SM-satsning i en WRC-bil.

SM-premiären blir under SM-veckan i Falun 26 Januari. ”Jag har äran att få fortsätta att arbeta ihop med Mikael Gustafsson på Tech Pro i Kil, som kommer att hjälpa mig med chassieinställningar och tester, och som även att ha det tekniska ansvaret för bilen, säger Ramona. Övriga samarbetspartners kommer att presenteras i mitten av januari. Bland annat kommer en ny huvudsponsor att presenteras.

Vad händer nu? ”Just nu har vi precis hämtat hem rallybilen till verkstaden i Kil. När jag kommer hem ska jag försöka sova, för det har jag knappt gjort den senaste veckan” skrattar Ramona. I början av januari blir första testet. ”Vi vet att vi har en riktigt bra bil med bra material och teknisk backup. Det ska bli riktigt spännande att få lära sig den nya bilen, och vi ser verkligen fram emot första testet” säger Ramona och Miriam med tillförsikt.

Ett inslag om satsningen kommer att sändas i Sportnytt ikväll.
12-12-19 Tractive Winter Sprint snart här
Nu har rallyinslaget under SM-veckan i Falun tagit ytterligare ett steg mot verkligheten. Tävlingsinbjudan till Tractive Winter Sprint den 26 januari finns nu ute och anmälningarna har redan börjat trilla in. Medierepresentanter hälsas också välkomna att ackreditera sig.

Nu höjs temperaturen rejält i många verkstäder runt om i Sverige. Rally har tagit klivet in i SM-veckan och om bara en månad gäller det. Då ska två SM-guld i rallysprint delas ut.

Klockan elva den 26 januari 2013 startat första ekipaget i Tractive Winter Sprint. En rallyspecial med formen rallysprint som ingår i SM-veckan i Falun. En 6,5 kilometer lång sträcka körs tre gånger. Snabbaste tiden på SS1 alternativt SS2 avgör startordningen på SS3 som även är final. I finalen som är direkt avgörande för slutplaceringen startar snabbaste ekipaget sist.

Sammanlagt 40 tävlande
Tävlingens högkvarter samt start och mål och serviceplats kommer att vara förlagt till Lugnets skidstadion i Falun.

Tractive Winter Sprint är öppen för A- och B-förare med gällande licens för 2013. Antalet deltagare är bestämt till 40 stycken och det är rallyutskottet och SM-gruppen som ansvarar för eventuell gallring.

Bilarna delas upp i två bilklasser, 2WD och 4WD. SM-medaljer kommer att delas ut till ettan, tvåan och trean i respektive klass.

Tävlingssträckan kommer att offentliggöras tävlingsdagen klockan 07.00. Före starten klockan 11.01 kommer sträckan att rekognoseras av deltagarna.

Tävlingsarrangör är SMK Dala Falun och tävlingsledare är Fredrik Wikström.

Mer information om tävlingen finns i inbjudan som finns länkad här.
www.rallysm.se
12-12-18 Regler Rally-SM Sprint 2013
Regler för Rally-SM Sprint 2013, finns nu publicerade på: http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_2013_SM_SPRINT.pdf

12-12-17 Jirvelius gör comback i SM
Rallyföraren Mikael Jirvelius gör comeback i rally SM 2013 tillsammans med sin gamle vapendragare Anders Wallbom i högerstolen. Teamet kommer att åka i en Ford Fiesta Grupp N som är inköpt från P-A Strand i Karlstad. Planerna är att åka hela SM med Forden och andra mindre tävlingar i Opel Corsan som framgångsrikt användes under 2012. SM bilen sponsras bland annat av. T.ex Robert Wells, Panos Emporio, Mi Ridell samt Skyfilm. Andra sponsorer är accountit, sm bilar samt bildelsnetto. Bakom företaget Skyfilm står Mikael Engström från Stockholm och han kommer under året att sköta fotografering och filmning av bilen, filmningen kommer att ske från radiostyrd helikopter som då kommer att följa bilen under vissa sträckor.

För mer info är ni välkomna att besöka teamets hemsida www.storavad.se

12-11-30 RM för Historiska rallybilar kör med Rally-SM
Inför 2013 års tävlingssäsong vässas Riksmästerskapet för Historiska rallybilar (RM) ordentligt genom att ett samarbete mellan Historiska Utskottet och Rally Utskottet. Resultatet är att de historiska rallybilarna kommer att köra 4 av 7 deltävlingar tillsammans med SM-tävlingarna.
12-11-30 Rally-SM kryddas med historiska bilar
Då intresset för historisk bilsport ständigt växer hänger nu Rally-SM på trenden. Svenska Bilsportförbundets utskott för historisk bilsport kom med en förfrågan som nu ska realiseras. 2013 körs fyra deltävlingar i RM för historiska rallybilar i samband med Rally-SM.

Under fyra av SM-deltävlingarna 2013 kommer publiken bjudas på ett trevligt komplement till fortåkarna i SM. Gamla godingar från förr kommer att inleda tävlingarna. Det är Riksmästerskapet för Historiska rallybilar som nu vässas ordentligt genom ett samarbete mellan historiska utskottet och rallyutskottet. Ett samarbete som alltså resulterat i att de historiska rallybilarna kommer att köra fyra av sju RM-deltävlingar tillsammans med SM.

Idé från gästbok blir verklighet
– Idén kom från början från ett inlägg på en gästbok. Jag tyckte idén var bra och det tyckte även rallyutskottet och SM-organisationen så det gick väldigt snabbt och smidigt, säger Erik Uppsäll, ordförande i historiska utskottet.

Grunden till samarbetet är att ge både publik och media ett mervärde. Nu kan de se både de ”gamla” bilarna som tävlar om RM och modernare bilar med de snabbaste förarna som tävlar om SM.

Historiska bilar går ut före SM-fältet
– Det kommer att fungera så att en historisk grupp bilar kör före SM-fältet. När RM körs med SM kommer de historiska bilarna liksom det övriga startfältet ha tillgång till noter, men det är inget måste, säger Erik Uppsäll.

Antalet startande i RM kommer att begränsas till runt 30 bilar. För att undvika att SM-förarna kör ifatt de historiska bilarna kommer RM-fältet seedas så att de snabbaste går ut sist. Ett uppehåll mellan sista RM-bil och första SM-bil kan också bli aktuellt.
– 2013 är ett prövoår, skulle det inte locka startande så finns det inget underlag för det här, men det är jag ganska säker på att det finns, säger Uppsäll.

Från SM-organisationen ser man också positivt på samarbetet som kan innebära mycket, inte minst för tävlingsarrangörerna.
– Vi ser naturligtvis mycket positivt på att få in ett historiskt inslag som kompletterar SM på ett bra sätt. Variationen på bilarna, det stora publikstödet och den härliga känslan av bilarna från förr gör att vi tror att både publik och förare kommer att tycka om det här, säger SM-koordinator Mats Angland.

www.rallysm.se
12-11-19 Rallysprint under SM-veckan räddad
I slutet av förra veckan blev det klart att Rally åter finns med under SM-veckan i januari. Företaget Bergvik Skog går in och upplåter en ny vägsträcka som gör möjliggör tävlingen. Även SVT har fått anpassa tv-produktionen till de nya förutsättningarna.

Fortifikationsverket satte för ett tag sedan stopp för rallysprinten under SM-veckan i januari genom att inte låna ut en 5,4 kilometer lång vägsträcka intill Lugnets skidstadion som behövdes för att genomföra arrangemanget.

Nu är situationen löst. Skogsföretaget Bergvik Skog upplåter en av sina vägar som ligger runt en mil från skidstadion. Stadion blir fortfarande bas för sprint-SM i rally med både serviceplats och startramp.

Hårt arbete bakom ny chans
– Kul att vi fick en ny chans att delta under SM-veckan. Riksidrottsförbundet har verkligen jobbat hårt för att få med Svenska Bilsportförbundet och rallysporten i evenemanget. Ett stort problem att lösa är TV-produktionen som är omfattande när 19 idrotter ska samsas om de resurser som SVT har på plats. Nu finns det en öppning som möjliggör en utlokalisering av bansträckningen utanför Falun, berättar Olof Kånge, SM-koordinator.

Sju kilometer lång vägsträcka
Ännu återstår mycket förberedelser och planering innan allt är klart för tävling. Exakta tider är ännu inte satta men tävlingen kommer att avgöras 26-27 januari.

Den nya vägsträckan är en sju kilometer lång, mycket snabb och fin skogsbilväg väster om Falun. Sträckan har tidigare använts både i samband med Svenska Rallyt och lokala tävlingar. Preliminärt upplägg är att tiden från två åk räknas samman för att få till en helt avgörande final där en Svensk Mästare i Rallysprint vinter koras.
– Vi håller just nu på att sy ihop alla trådar igen och kommer inom kort återkomma med tävlingsdag och program för arrangemanget. En annan spännande lösning är att vi kommer underlätta för publiken genom att anordna transporter med bussar till och från sträckan, säger Maria Andersson Sportchef på Svenska Bilsportförbundet.

Tävlingsinbjudan med anpassning för media kommer, om allt klaffar, i början på december.
www.rallysm.se

12-10-31 97 miljoner skäl att ta en titt på Folkspels produkter!
Folkspel och Bilsportförbundet har ett långt och givande samarbete i ryggen. Genom att sälja Folkspels produkter, Bingolotter, Sverigelotter och Julkalendern, så har Bilsportförbundets klubbar tjänat 97 miljoner kronor sedan 1991.
Under 2011 tjänade klubbarna totalt 658 000 kronor och de som lyckades bäst var Laxå Motorklubb, Kristianstads Kartingklubb och Motorklubben Falcon. Tillsammans tjänade de fantastiska 197 000 kronor.

Nu har du chansen att bli prenumerant på Bingolotto och samtidigt stödja din klubb. Dessutom får du två Bingolotter utan extra kostnad om du svarar innan 9 nov. Klicka här!

På bilden ovan syns programledaren för Bingolotto, Janne Bylund, när han fick en åktur under finalhelgen i TTA med mästaren Fredrik Ekblom. Du kan även se filmklipp från det på www.sbfplay.se.
12-10-31 Svenska Bilsportförbundets Medaljutdelning 2012
Den 26 januari 2013 firar vi våra medaljörer för tävlingsåret 2012. De flesta utdelningarna kommer att ske under dagen på Stockholm Lifestyle Motorshow samt en del på den efterföljande middagen på Quality Hotel Globe. Medaljörer får inbjudan med posten och bjuds på mässan och middagen. Mer info kommer inom kort på www.sbf.se, där kommer även en länk till anmälan att finnas.
12-10-31 Skicka in resebidrag och reseräkningar
Vi ber alla er som har Reseräkningar och Resebidrag liggande kvar hemma att skicka in dem omgående. Vi ber er också att alltid använda den senast uppdaterade versionen av blanketterna som ni finner på vår hemsida.
www.sbf.se
12-10-31 Information från licensavdelningen
I början av oktober informerade vi att en del felaktiga fakturor gått ut när vi skickade ut en påminnelse till de som haft sin licens vilande i 5 år. De som blev berörda av felaktigt utskick är till största delen licensinnehavare födda 1994, 1995 och framåt. Den felaktiga fakturan kommer att makuleras i den ordinarie hanteringen med den nya licensen för 2013.
Är du berörd och har funderingar om den felaktiga fakturan är du välkommen att kontakta licensavdelningen, och då helst per e-post till licens@sbf.se för att få din felaktiga faktura åtgärdad.

Vi vill även informera att det under de kommande veckorna kommer att ske förberedelser för det årliga stora utskicket av inbetalningskort för 2013 års licenser. Detta gör att det vid vissa tider enstaka dagar kan medföra driftstörningar på licensavdelningen när olika testkörningar genomförs. Själva utskicket av inbetalningskort för 2013-års licenser är planerat till den första veckan i december.

Alla föreningar uppmanas att se över spärrningen av sina licensierade medlemmar i Bilsport Online så det är klart i god tid innan 2013 års licenser börjar skickas ut.

Alla föreningar uppmanas att se över spär www.sbf.se
12-10-31 Nya filmer på SBF-Play
Under oktober månad har två test med livesändningar skett på bilsportens egen webb-tv plattform www.sbfplay.se. Först ut var livesändningen från Rally-SM finalen i Köping, där det sändes från rallystudion, radioreportrarna samt från SS3 med kommentator. Därefter följde ett livetest från folkracetävlingen NGK-Masters i Karlstad under två dagar i mitten av oktober. Dessa tester har varit mycket positiva och dessa två live evenemang har tillsammans setts av omkring 25 000 tittare. Har du missat dem så kan du surfa in och se en del av sändningarna i efterhand och en rad andra filmklipp från bilsporten på www.sbfplay.se.
12-10-31 Rally-SM i TV4 Sport 2013
Rally-SM gör äntligen comeback i tv-rutan. SM-gruppen har slutit ett avtal med TV4 Sport för 2013 års SM-säsong. Avtalet innebär sex halvtimmes långa sammandrag från tävlingarna. www.sbf.se
12-10-23 Dags för den stora finalen, SM segraren Patrik Johansson utmanar Stoffe Nilsson
Det som skiljer Sydsvenska Rallycupen från andra serier och mästerskap är att både de som vinner grundserien och de som vinner slutspelet belönas rikligt.

För några veckor sedan slutkördes grundserien i och med tävlingen i Asarum. Då blev slutställningen i Prispottslistan klar och de första 147.000:- har fått sin mottagare. Första platsen och 25.000:- vann Stefan Ottosson, Vetlanda RRC som tack vare sin obrutna segerrad i Grupp E Elit tog full pott. Tvåa och 20.000:- rikare blev Victor Karlsson från Vimmerby som tog sina poäng i klass Volvo Original för C-förare och tre kom förra årets segrare Stoffe Nilsson från Hässleholm i 4WD som i år får nöja sig med 15.000:-

De fyrtio första förarna i den totala prispottslistan får kontanter, ett bidrag och en grund för nästa års tävlande som är välkommet i en sport där sådana vinster är ovanliga.

Digital rekognosering - först i Sverige.

Nu är vi så framme vid slutspelet, den stora finaldagen i Hovmantorp strax utanför Växjö. Två specialsträckor kommer att köras två gånger med en sammanlagd längd av 35 km. För att uppnå största möjliga rättvisa är det också möjligt att köra igenom sträckorna innan tävlingen för att lära känna vägtypen och läsa in sig på noterna.

För första gången i Sverige kommer också alla förare att få tillgång till incar filmer och noter över sträckorna veckan innan tävlingen. Detta blir ännu ett tillfälle att se och försöka förstå sträckornas och noternas natur och på så sätt skapa förutsättningar för en säker och rättvis tävling. Om detta, som är ett test, faller väl ut så kan det bli återkommande under 2013 års tävlingar.

Till finalen har 67 förare kvalificerat sig. Det är de bäst placerade i de olika bil- och förarklasserna. Dessa är sammanslagna så att det efter finalen skall koras ett podium med guld, silver och brons medaljörer för Volvo Original, Grupp E, 2- hjulsdrivna (2WD) och 4-hjulsdrivna (4WD). Guldmedaljen medför förutom äran 15.000:- i prispengar, silver ger 10.000:- och brons 5.000:-. I vissa fall har förarna valt att avstå och då plockas reserver in bland dem som finns längre ner i listorna.

Att utse favoriter i de fyra klasserna ärt alltid vanskligt men i de två standardbilsklasserna har två förare hela säsongen varit så överlägsna att det måste till att något anmärkningsvärt inträffar om inte Håkan Ståhl, Skillingaryd respektive Stefan Ottosson, Vetlanda skulle avgå med segern i sina klasser.

4 WD är relativt ovisst eftersom säsongens segrare i grundserien, Stoffe Nilsson, Hässleholm får konkurrens av svenske mästaren Patrik Johansson, Wäxjö MS och dennes klubbkamrat, segraren i sista SM-tävlingen, Anders Jonasson.

Det riktiga getingboet är dock 2WD där minst hälften av startfältet är kapabla att ta hem segern. Under året har flera av dem visat att de tillhör den svenska rallyeliten med topplaceringar bland annat i Sydsvenska Rallyt. Om vi nämner namn som Daniel Halldén, Skillingaryd, Kjell Fransson, Vimmerby, Mattis Olsson, Gullabo, Magnus Johansson, Älmhult, och inte minst de två B-förarna Robin Adolfsson, Växjö och Max Svensson, Gullabo så får ni läsare själva sätta ihop er topplista.

Finaltävlingen startar klockan tolv lördagen den 27 oktober i Hovmantorp.

Länk till anmälningslista: www.resultatservice.com/resserv/anml/ShowEntrants.jsp?RaceNbr=201230
12-10-23 Fortifikationsverket stoppar rallysprint under SM-veckan
Det blir ingen rallysprint under SM-veckan i Falun. Detta då Fortifikationsverket inte lånar ut en 5,4 kilometer lång vägsträcka som behövs för att kunna genomföra arrangemanget.
– Ett mycket tråkigt och förvånande besked, säger Olof Kånge SM-koordinator.

Intresset bland förare och sponsorer har varit stort för den rallysprint som skulle köras under SM-veckan i Falun 2013. Det skulle bli ett perfekt tillfälle att visa upp sig inför SM-säsongen som börjar i Sandviken helgen efter.

Planeringsarbetet och förberedelserna inför sprint-SM har nu fått ett abrupt slut. Fortifikationsverket vill inte låna ut den 5,4 kilometer långa vägsträckan som ligger i anslutning till Lugnet i Falun där mycket runt SM-veckan kretsar.

Förvånad SM-koordinator
– Ett mycket tråkigt och förvånande besked. På andra platser i Sverige lånar Fortifikationsverket ut sina vägar för rallytävlingar. Slitaget skulle dessutom bli obefintligt då det är vinterförhållanden vi pratar om, säger Olof Kånge

Vägsträckan skulle ha isbelagts och arrangörsklubben, SMK Dala Falun, har åtagit sig att som brukligt återställa vägsträckan till ursprungligt skick efter genomförd tävling.

Flytt är inte aktuell
Att flytta sträckan till en annan plats långt från Lugnet är inte aktuellt. Det skulle göra logistiken runt tv-sändningarna för komplicerad. Dessutom tappar man fördelarna med att finnas tillsammans med övriga grenar på en central plats vilket också skulle påverka publiktillströmningen negativt.

I avslaget skriver Fortifikationsverket följande: ”Avslagets grundas på att en sådan upplåtelse inte är av sådant värde för Förvarsmakten att en upplåtelse kan bli aktuell för verksamhet som innebär ökad miljöbelastning, risk för tredje man och potentiell skada på förvaltad egendom.”

Trots att flera inblandade aktörer, bland annat Riksidrottsförbundets generalsekreterare Erik Strand, skrivit omfattande brev till Fortifikationsverket där de påtalat vikten av att rally finns med under arrangemanget har verket hållit fast vid sitt beslut.

Förbundsordföranden föreslår översyn
– Det är väldigt beklagligt. Samarbetet med Fortifikationsverket måste ses över då det nu är mer eller mindre godtyckligt om man ska få bifall eller avslag på förfrågan om att låna vägar. SM är av den digniteten att man kunde önska större samarbetsvilja från deras sida, säger K-G Schildt, Svenska Bilsportförbundets ordförande.

Nu måste frågan lyftas högre upp menar Schildt.
– Det här kan inte fortsätta, vi måste komma till rätta med det här och ta tag i problemet på allvar. Detta drabbar inte bara oss utan även andra idrottsförbund. Frågan måste upp på ett högre plan i Försvarsmakten och även politiskt, avslutar Schildt.


12-10-18 Rally-SM i TV4 Sport 2013
Rally-SM gör äntligen comeback i tv-rutan. SM-gruppen har slutit ett avtal med TV4 Sport för 2013 års SM-säsong. Avtalet innebär sex halvtimmes långa sammandrag från tävlingarna.
– Det här känns riktigt bra, det är något vi har strävat efter hela året och förutom att vi nu tar Rally-SM till tv-sofforna kommer det också att underlätta vårt arbete med att finna samarbetspartners inför kommande säsong, säger Mats Jägerhult.

För att få SM-serien att lyfta ordentligt har tv mer eller mindre varit ett krav och efter hårt arbete under 2012 är SM-gruppen mycket glada över att kunna presentera ett tv-avtal för säsongen 2013.
– Vi har haft en del olika lösningar under 2012 för att visa webb-tv via SBF Play. Att vi nu kommer ut i TV4 Sport är ett rejält genombrott och skapar betydligt bättre förutsättningar båda för de tävlande samt för respektive tävlingsarrangör, säger Olof Kånge.

Programledare för de sex sammandragen blir Andreas Odén. En erkänt duktig journalist som har mångårig erfarenhet från sportjournalistiken. Han är även Exekutiv producent på produktionsbolaget Monday.
– Det var alldeles för länge sedan vi fick se Rally-SM på tv, så det känns väldigt roligt och inspirerande att få lyfta fram sporten igen. Intresset bland åskådarna finns där, det visar inte minst årets besökssiffror, och startfältet kommer hålla riktigt hög klass när det är dags att sparka igång serien februari, säger Andreas Odén.

Tittarna kan förvänta sig fullmatade program som kommer att innehålla mer än rena tävlingsreferat. Men rallysporten är klart i fokus och den kommer inte att skojas bort.
– Vi ska försöka komma nära sporten. Dels med analyser, specialstudier av förare, kartläsare och körteknik, men också med initierade reportage och porträtt av företeelser och förare. Det kommer att bli en skön mix mellan rallyaction i skogen, nedslag på serviceplatser och reportage inspelade i förväg. Reportage som når lite djupare och som tar sporten på allvar, säger Odén.

Andreas Odén kommer även ha en än expertkommentator vid sin sida, vem det blir är ännu inte helt klart. Klart är dock att samtliga avsnitt från SM-serien i rally kommer att repriseras minst två gånger. Rally-SM har tv-sänts tidigare under åren men det senaste uppehållet har varit långt. Det gör att satsningen tillsammans med TV4 Sport känns än mer inspirerande.
– Detta är en riktigt bra avstamp inför 2013 då Rally-SM inte varit i tablån sedan 2006, säger Mats Angland, nytillkommen medlem i SM-gruppen.

www.rallysm.se

Rally-SM 2013
1-2 februari, Vinterpokalen, Sandviken.
22-23 februari, Östersund Winter Rally, Östersund.
9-11 maj, South Swedish Rally, Tingsryd.
9-10 augusti, AM-Snapphanerallyt, Hässleholm.
6-7 september, East Sweden Rally, Linköping.
4-5 oktober, Rally Uppsala, Uppsala.
12-10-10 Tractive teammästare 2012
Tractive lyckades hålla undan och ta hem det för året nyinstiftade teammästerskapet. Avslutningen i Kolsvarundan var länge oviss då ställningen förändrades en hel del under tävlingens gång. Men Tractives andraplats räckte till mästerskapsseger.

I säsongens näst sista tävling, East Sweden Rally, var det Eljas Motorsport som dominerade. Med tre ekipage i samma klass, Otrimmat 4WD, visade laget där att det går bra att plocka gott om poäng trots att de kämpar i samma klass. Ändå var det Tractive som behöll ledningen i mästerskapet till Kolsvarundan. Men ställningen var tät och mästerskapet fortfarande öppet.

När Kolsvarundan avgjordes såg det också länge ut att bli en uppgörelse mellan just Tractive och Eljas Motorsport. Efter fredagens etapp ledde Eljas Motorsport före Tractive.
Under lördagens två etapper kom mycket att förändras då oväntat många förare försvann. Några bröt och startade om medan andra tvingades kasta in handuken. Bland annat drabbades Eljas av att Joakim Nyman bröt och att Jimmy Joge gjorde en omstart efter att ha slagit bort ett hjul. Det gjorde att poängen räckte till en fjärdeplats. Detta samtidigt som Tractive blev tvåa i tävlingen bakom Tätab som med Esapekka Lappi, Hasse Gustafsson och brutna Ingemar Svensson vann deltävlingen.

Fasta laguppställningar
En intressant iakttagelse är att båda topplagen har hållit fast vid sina laguppställningar hela säsongen. Eljas Motorsport har haft Jimmy Joge, Joakim Nyman och Robin Friberg i laget. Tractive har använt sig av Leif Peterson, Tobias Söderqvist och Per-Arne Ljung.

För Yokohama Motorsport Sweden som under säsongen fajtats med Tractive om segrarna blev även den sista deltävlingen en riktig missräkning då samtliga av lagets förare, Martin Berglund, Jimmy Olsson och Victor Henriksson, bröt tävlingen. Yokohama delade sistaplatsen i tävlingen med Bilam som också drabbades av de utslagsgivande vägarna. Även deras tre förare, Pelle Sääv, Mats Jonsson och Mikael Lindqvist, bröt.

På den medaljfest som hölls efter tävlingen i Köping hyllades Tractive och laget tilldelades förutom diplom även ett Teamtält, värt 30 000 kronor, som samarbetspartnern Frans August bidrog med. Priset överlämnades av Tomas Lindgren på Frans August Tält.

Ett lyckat test
Årets teammästerskap var ett test som föll väl ut. Flera team anslöt sig under säsongen och finalen bjöd på dramatik då samtliga team inte kom i mål. Finalen kryddades också med att Team Tätab ersatte Pontus Tidemand med Esapekka Lappi.
– Det är precis det vi vill med teammästerskapet och möjligheten att komplettera med en utländsk deltagare. Flera team har även utnyttjat möjligheten att stå gemensamt på serviceplatsen för att dela på markservicen. På det viset skapar vi även möjligheten till en snyggare och mer intressantare serviceplats. Årets samarbetspartner Frans August är med även nästa år och förhoppningsvis kan vi då även fylla på med ytterligare partners för att höja värdet av mästerskapet. Vi ser fram mot en ny säsong 2013, säger Mats Jägerhult, SM-koordinator.

Slutlig poängställning Teammästerskapet 2012, 6:6
1. Tractive, 73,5
2. Eljas Motorsport, 66
3. Yokohama Motorsport Sweden, 58
4. JRM Racing, 49
5. Team Bilam, 48,5
6. Rally For Fun, 46
7. Team Tätab, 42

www.rallysm.se
12-10-08 Rally-SM tackar för säsongen som gått
I helgens tävling i Köping avslutades Rally-SM 2012 och de sista mästarna korades. Organisationen runt Rally-SM vill passa på att tacka för året och samtidigt rikta blickarna mot kommande säsong. Kalendern för 2013 är nu fastställd.

2012 år SM-säsong i rally är nu över. Efter Kolsvarundan i Köping delades SM-medaljerna ut till de nykorade medaljörerna som fått kämpa hårt för att komma dit. Ser man tillbaka på säsongen har samtliga av årets SM-arrangemang fungerat väl och mästerskapet har fått en uppåtgående trend. En trend som gruppen runt SM arbetar hårt för att förstärka ytterligare till 2013. Grunden i det arbetet är tävlingarna. Redan i somras presenterades en preliminär kalender som nu med vissa förändringar fastställts.
– Det har tyvärr tagit längre tid än vi tänkt oss, men nu efter en lyckad säsong med sex bra arrangemang är vi väldigt glada över att kunna presentera en definitiv kalender för 2013. Fyra av årets arrangörer återkommer även nästa år och de kommer att höja ambitionsnivån ytterligare. Till det lägger vi Östersund och Hässleholm som båda gett oss många fina arrangemang genom åren. Vi har haft en bra och positiv dialog med arrangörerna och kommer att försöka ytterligare förbättra serviceplatser och tävlingsupplägg, säger Olof Kånge, SM-koordinator.

Olof Kånge och Mats Jägerhult, som tillsammans håller i Rally-SM, är glada över de steg mästerskapet har tagit under den gångna säsongen.
– Vi från SM-gruppen vill tacka för säsongen och för all positiv kritik vi fått för det arbete vi lagt ner. Nu hoppas vi att vi kan sy ihop påsen med ett TV-avtal och ännu bättre produktioner och mediekontakter, säger Kånge.

Något som kräver ytterligare hårt arbete för att nå. Det är de båda SM-generalerna fullt medvetna om.
– Årets SM-säsong utvecklade sig väl. Vi har tagit små steg i rätt riktning men fortfarande återstår ett hårt arbete för att ta Rally-SM till den nivån som vi önskar. Utan bra samarbete med arrangörer, samarbetspartners, medarbetare och tävlande hade årets säsong inte blivit vad den blev. Vi vill därför passa på att tacka alla som är inblandade i Rally-SM för en bra säsong. På återseende 2013, säger Mats Jägerhult.

www.rallysm.se

Rally-SM 2013
1-2 februari, Vinterpokalen, Sandviken.
22-23 februari, Östersund Winter Rally, Östersund.
9-11 maj, South Swedish Rally, Tingsryd.
9-10 augusti, AM-Snapphanerallyt, Hässleholm.
6-7 september, East Sweden Rally, Linköping.
4-5 oktober, Rally Uppsala, Uppsala.
12-10-08 Patriks Rallyteam - SM final i Köping
Patrik, Jesper och hela teamet kom taggade till Köping, det var seger som gällde. SS1 gick lite trögt - 2 sekunder tappade - men redan på SS2 hade tempot skruvats upp ett snäpp till. Efter nattvilan gick Patrik och Jesper ut som 12:e tävlingsekipage. Direkt på lördagmorgonen var Patrik på hugget och hade en kanontid, Robin Friberg måste ha flugit fram för han var totalsnabbast och 6 sekunder före Patrik som var klasstvåa efter ett tillbud när de tillfälligt hade alla fyra hjulen utanför vägen på fyrans växel. Just då var Patrik tvåa i klassen. Tyvärr hittade både Patrik och Robin samma sten på SS4 och punkterade. Inga synliga skador på däcket men det hade krupit av fälgen på insidan. Nog var det lite nervöst när det inte kom upp några mellantider på varkn Patrik och Jesper ller Robin och Stefan, dess bättre inga skador på bilarna. Hade Patrik varit lite våldsammare och genat hårdare i svängen hade han kanske undvikit den punkteringen men hans städade körning och Patrik och Jespers noggrannhet med noterna har sparat dem många punkteringar tidigare över åren. Ingen hade den stenen med i sina noter så gissningsvis var det många som laddade/genade hårt för Pirellidäcken är stenhårda i sidorna.

SS5 blev et Waterloo för många tävlande. Det var tyvärr rätt mycket totalskrot spritt längs hela sträckan enligt domaren som åkte sträckan efter de tävlande. Sträckan är krävande med mycket tempoväxlingar och olika vägkaraktärer, men ingen hördes klaga på sträckan eller tävlingen som helhet. Tempot höjs lite extra i en SM-final.

När man tittar på statistiken över brutna och ser att 35 av 76 startande i SM klassen och att totalt 48 av 116 startande bröt om vi räknar samman även Tjej-RM och Guttesnurren - 31 bröt med tekniska problem och 17 efter avåkning om man läser på www.resultatservice.com så inser man att det var tufft därute.

Kvällen avlutades i dur där först Jimmy Joge bjöd på (Norrlands) guld-öl och där sedan Patrik och Jesper fick ta emot första priset för andra året i rad i Mitsubishi Challenge Cup och till sist under stående ovationer fick sina så hett eftertraktade guldmedaljer. Nuåterstår finalen i SydSvenska RallyCupen 27 oktober och seda börjar jobbet med att förbereda sig för 2013 säsongen.

www.patriksrallyteam.com
12-10-08 Bromsproblem stoppade KJmotorsport
I helgens SM-final i rally fanns KJmotorsport på plats för att försöka återupprepa vinsten från senaste deltävlingen i Linköping. Rallyt började bra för teamet med en femte tid på den inledande sträckan på fredagskvällen.
-Vi öppnade i ett bra tempo i tävlingen men redan på den andra specialsträckan träffade vi en sten så hårt att vi körde punktering. Det visade sig sedan att en drivaxel också gått sönder vilket gjorde att vi fick bryta, säger Kristian.
Vi valde att starta om på lördagen men ett par sträckor in tappade vi bromsarna och fick återigen bryta. Detta var inte den avslutning vi tänkt oss men vi är ändå nöjda med slutet på säsongen och ser med tillförsikt framemot nästa år. Eventuellt kör vi någon mer tävling innan vi startar genomgången av bilen inför nästa års säsong avslutar Kristian.

www.kjmotorsport.se
12-10-08 SM-året avslutades på samma sätt som det började
Det blev en händelserik helg för Mikael Ericsson och Sollebrunn Racing när SM-säsongen skulle avslutas i Köping i helgen.
Incidenterna avlöste varandra och det började bli spännande redan på fredagens rekognosering.
- Jag och Conny var ute och sträckte lite på oss innan vi skulle reka den sista sträckan. Jag tog av mig glasögonen och la dem på biltaket. En klassiker, skrattar Micke.
Killarna upptäckte detta för sent och hann köra iväg. När glasögonen återfanns var de väldigt överkörda och mycket platta! Men en blixtvisit hos en optiker i Köping löste problemet.

Väl ute på fredagskvällens första specialsträcka skvallrade första mellantiden om att tempot från Linköping fanns kvar. Men strax innan mål tar det eld i ett relä på instrumentbrädan. Detta släcker man snabbt och förlorar endast 4 sekunder på snabbaste bil i klassen. Sista sträckan innan nattvilan kördes i mörker och här var killarna allt för försiktiga.
- Ja, jag kände det direkt när vi kom i mål att det här duger inte, säger Micke något besviket.

På lördag morgon var det dags för SS 3 och nu hade Micke och Conny bestämt sig för att sätta allt på ett kort. Men resan blev kort, och i en svag högerkurva tappade de fästet med bakvagnen. Farten uppskattades till 170 km/h och bilen gick på tvären över vägen länge innan den började gå ner längs diket.
- Vi gick all in och förlorade, men vi hade lite änglavakt då det inte blev mer skador än en bucklig tröskel, säger Mikael.
Bilen behövde bärgas ur diket.

Här tänkte duon ge upp, men en snabb undersökning av bilen visade att med en ny fälg och lite justering av hjulvinklar så skulle den vara ok för att köra igen.
- Vi hade lite folk ute i skogen för att titta på oss, och man vill ju inte gärna avsluta säsongen i ett dike, så det var bara att ge sig på det igen, skrattar Micke

Trots att de körde snabba SS 6 med god säkerhetsmarginal presterade de ändå en fjärdetid, endast 1.8 sekunder upp till andra plats på sträckan. SS 7 bjöd på dramatik igen, då de fick motorstopp i en hårnål. Dessutom blev det ytterligare en avåkning här.
- Det hade blivit en stor grop i vägen strax innan mål. Bilen sköt iväg som en katapult och kastades emot en jordvall, fortsätter Mikael.
Men tiden blev ändå bra och räckte till delad tredjetid på sträckan, med endast 3.1 sekunder upp till andra plats. Efter att ha bytt ytterligare ett trasigt hjul kördes också sista sträckan, och återigen en fjärdetid.

Nu ska bilen snyggas till för att ställas ut på Stockholmsmässan (Manufacturing & Automation Expo) den 23 till 26 oktober. Ni hittar oss i monter A27:20

Det står nu även klart att Sollebrunn Racing blev total 2a i Mega Rally Cup, vilket gläder och ger teamet tre fria starter nästa år.
12-10-08 Pallplats för Hasse och Mikael!
I helgen kördes årets sista deltävling i Rally SM med Köping som centralort. Tävlingen startade med två specialsträckor på fredagskvällen. Hasse och Mikael kände sig för på första sträckan men gjorde ändå en bra tid. Dock dömdes ekipaget för tjuvstart och fick 10 sekunder tillägg på tävlingstiden.

Andra specialsträckan kördes i mörker och ytterligare problem uppstod ”framförvarande bil hade punktering och vi hamnade i dammet så sikten var minimal och vi fick slå av på farten i slutet av sträckan” säger Hasse. Efter fredagens sträckor låg Hasse och Mikael på en 15e plats inför lördagen.

Tre specialsträckor kördes på lördagen innan service och lunchuppehåll. Nu stämde körningen bra och en riktigt bra tid på sträckan innan service resulterade i en klättring till en total 6:e plats.

Tre specialsträckor återstod på eftermiddagen. Stabil körning och några ändringar på stötdämparna resulterade i ytterligare avancemang. 3:e plats i klassen och 4:e totalt blev slutresultatet. ”vi är mycket nöjda med resultatet och det känns skönt att stå på pallen igen” säger Hasse.
12-10-07 SM-guld till Suzuki
Årets SM-final i rally gick av stapeln i den s k Kolsvarundan med start och mål i Köping. Tävlingen kördes i tre etapper, en på fredagen samt två på lördagen.

För Suzuki-teamet Holmberg Motorsport var förväntningarna höga efter en andraplacering i East Sweden Rally för ett par veckor sedan. Och nu hade guldvittring i klassen 2-hjulsdriva trimmade bilar innan tävlingen startade. Om värste konkurrenten skulle vinna tävlingen så räckte en 5-placering för att ta hem guldet.

Fredagen började med att man körde samma sträcka två gånger, en i dagsljus och en i mörker. Trots att man inte fick det där riktiga flytet var man ändå med skapligt.

Första sträckan på lördagen gick mycket bra och teamet låg på fjärde plats. Under andra sträckan hände det som inte får hända: vänster framhjul in i en sten och punktering. De återstående åtta kilometrarna till mål fick köras med punktering. Man tappade en dryg minut och åkte ned till tionde plats. Efter detta gick livet i moll och dialogen i bilen lämpade sig knappast för söndagsskolan.

Henrik och Johan började sinnesstämningen till trots att analysera läget och lade upp en taktik för hur man, trots allt, skulle kunna köra upp till en femteplats. Under de följande sträckorna körde teamet riktigt snyggt och klättrade upp till sjätte plats. Och stämningen i kupén förbättrades radikalt.

Nu började de tuffa vägarna ta ut sin rätt på materialet och flera ekipage tvingades bryta - och Holmberg Motorsport var upp på femteplats! Målet var nått. Under de två sista sträckorna körde man med största eftertanke för att undvika nya problem men tog ändå ytterligare en placering. När så ytterligare en konkurrent tvingades bryta landade man på en tredjeplats - och teamets första SM-guld var hemma.
- En helt underbar känsla att plocka hem vårt första SM-guld, säger en stolt Johan Holmberg flankerad av en glädjestrålande Henrik Appelskog.
- Vi på Suzuki Sverige glädjer oss åt guldmedaljen och tackar Johan och Henrik för suveräna körningar, säger Mattias Andersson, marknadschef i företaget.
12-10-07 LRS rapport från Kolsvarundan 5-6/10
Nu är SM året avslutat. I bästa tänkbara höstväder gästade rallycirkusen köping för final.
LRS Rallyteam var på plats och riktigt laddade för att avsluta året starkt. Vi var väl förberedda genom frekvent tävlande och många timmar i garaget. Allt började riktigt bra med en kanontid på första sträckan endast några sekunder efter den absoluta eliten. Nästa sträcka var i mörker och här hade vi lite problem både med ryckig körning och notmissar.

Vi gick till nattvila nöjda och superladdade för nästa etapp. Vägkaraktären på lördagen var snabbare och vägar som verkligen passar oss. Vi gick ut i ett riktigt bra tempo, kanske lite väl högt då vi efter ca tre kilometer gjorde en fullfartsnurrning. Efter det taggade jag av lite i körningen men upplevde ändå att bilen flöt oroligt på vägen. Vi var nära kanterna hela tiden och tillslut i en snabb högerkurva flöt vi ut och slog i en sten. Vi kom vidare med hjärtat i halsgropen men tyvärr tog stenen illa och skadade bakvagnen. Bilen blev efter det i princip okörbar i tävlingstempo och då det var två långa sträckor kvar innan service beslutade vi att bryta.

När vi summerar året kan det se aningens dystert ut med brutna race och mycket tekniskt strul. Nu väljer vi istället att plocka med oss ljuspunkter som 2a platsen i Sandviken, topptiderna i Uppsala och sättet vi utvecklats som team. Vi vet vad vi kan och måste nu hitta receptet på hur vi ska visa det.

Vi kommer börja med att plocka ner bilen till sista skruv. Totalgenomgång av elsystem blästring och målning av kaross, utveckling av både bromsar och transmission listan är lååång. Det här kommer både ta tid och kosta pengar, beroendes på var avtal och möten landar i höst med våra partners kan det förstnämnda variera. Det vi vet är att vi nästa gång på startlinjen i SM sammanhang kan säga att vi gjort absolut allt vi kan för att förbereda oss på bästa tänkbara sätt.

Med det sanslöst proffsiga gäng som kommer jobba med bilen under hösten/vintern
12-10-07 Mikael Lindqvist bröt finalen i Rally-SM
Nu är Rally-SM slut för året. Mikael Lindqvist från Norrköping har i år byggt en ny bil som han tävlar med i Rally-SM. Första året med en ny bil är alltid svårt. Lindqvist har hela tiden haft siktet inställt på att det är 2013 som allt ska fungera som det är tänkt.
- Det är inte lätt att börja med en ny bil. Den här Mitsubishin är t ex mycket tyngre än den Ford vi körde tidigare så nu gäller det att planera körningen på annat sätt. Jag tycker att vi har gjort framsteg i varje tävling vi har kört, säger Mikael Lindqvist.

I Kolsvarundan låg Lindqvist på fjärde plats efter fyra sträckor. Han hade hela tiden jobbat sig uppåt i resultatlistan. Tyvärr bröt de i slutet av den 22 kilometer långa femte sträckan.
- Jag missbedömde hastigheten in i en sväng och ett bakhjul slog i en sten som låg i diket. Tyvärr lossnade hjulet och vi blev stående inne på sträckan. Det känns riktigt tråkigt att behöva bryta, men nu kände jag att vi har hittat rätt med inställningarna på bilen och att vi hänger med de i toppen, säger Mikael Lindqvist.

Redan nu börjar förberedelserna inför 2013, så att allt ska vara på topp när Rally-SM börjar med sina vintertävlingar.

Följ oss på vår hemsida www.lindqvistmotorsport.se
12-10-07 Mikael och Miriam 2:a i händelserik SM-final
Inför Rally-SM:s avgörande finaltävling i Kolsva, förutspådde arrangörerna att det skulle bli en utslagsgivande tävling med tuffa vägar. Och de hade rätt. Det blev minst sagt ett händelserikt rally som krävde stort manfald, och med många ekipage som tvingades kasta in handduken. Mikael Gustafsson, som är Ramonas och Miriams ansvarige mekaniker, dammade inför helgen av tävlingshjälmen som mestadels legat på hyllan i år. Delvis har VM-turnen tagit mycket tid, och dessutom har Mikael nyligen startat upp sitt företag Tech Pro, där han tagit hand om den svenska generalargenturen för Reiger stötdämpare. Men nu fanns alltså en lucka i kalendern, så Mikael dammade av hjälmen och gav sig direkt in i SM-finalstriden, tillsammans med Miriam i högerstolen. Med första SM-starten i år, och en del ”rattrost” till trots, gav sig Mikaels rutin tillkänna och sånär som på en punktering under första dagen gjorde Mikael och Miriam en mycket stabil körning under rallyt, och kom i mål på en fin 2:a-plats i Gr.N 4WD och en 6:e-plats totalt. - ”Joachim Carlström låg före oss inför sista sträckan, men råkade ut för en punktering så vi kunde smita förbi”, säger Mikael. Detta var första gången Miriam åkte co-driver med Mikael, och uppenbarligen gick samarbetet riktigt bra. ”- Det kändes kanon. Mikael åker på beskrivande noter, till skillnad från mig och Ramona som åker med siffersystem. Det var egentligen den enda omställningen, men det fungerade jättebra utan problem. Vi är verkligen supernöjda med 2:a-platsen”, säger Miriam.

12-10-07 Silver i junior SM för Adielsson/Bäck
Under den sista deltävlingen i årets Rally-SM lyckades rallyföraren Mattias Adielsson från Göteborg och kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora bärga silvermedaljen i årets Junior-SM i rally.
- Det känns så fantastiskt att kunna vinna en silvermedalj. Det här har vi kämpat för hela året, säger en mycket glad Mattias Adielsson.

Det var med minsta möjliga marginal som Adielsson/Bäck vann silvret. De slutade på samma poäng som trean Jens Branteström från Rasbo men vid särskiljningen visade det sig att Adielsson/Bäck hade en tredjeplats i deltävlingarna mer än vad Branteström lyckats med.
- Vi hade ingen chans att nå guldet inför finalen så vi har samlat all vår kraft mot silvermedaljen. Vårt år har varit lite upp och ner och vi hade aldrig haft den här medaljen om vi inte hade fått så mycket stöd under året. Den här medaljen ska alla i teamet känna sig stolta över. För vi hade inte kommit så här långt utan Er. Med en silvermedalj runt halsen känns det nu mycket lättare att börja se fram mot nästa säsong. Tack alla som har hjälpt både Christoffer och mig under året, vi är otroligt glada att kunna bjuda tillbaka lite med den här framgången, säger Mattias Adielsson.

Information om Adielsson Motorsport finner du på www.adielssonmotorsport.com
12-10-06 Dramatisk avslutning av Rally-SM 2012
Kolsvarundan utvecklade sig till en minst sagt spännande SM-deltävling i rally. Arrangören lovade före tävlingen att vägarna skulle vara utslagsgivande. De fick rätt. Manfallet blev omfattande.

Det finska stjärnskottet Esapekka Lappi som gjorde ett inhopp i SM-serien i Pontus Tidemands ställe höll för favoritskapet. Trots en fullfartssnurrning under förmiddagen som kostade honom två placeringar kom han under eftermiddagen tillbaka och vann Kolsvarundan i överlägsen stil.
– Det var en fin tävling, jag gillade vägarna. Det var ett nöje att komma hit, säger Esapekka Lappi på målrampen.
Till trumpetfanfarer firade Lappi och co-drivern Janne Ferm segern genom att spruta Pommac över publik, teampersonal och publik.

Johan Holmberg och Jonas Olsson i trimmat respektive otrimmat 2WD var två mycket nöjda förare efter helgen. De säkrade nämligen ett guld var.
– Jag har kämpat för det här länge. Det här trodde jag inte i morse, jag fattar det inte riktigt ännu, säger Jonas Olsson.
Jonas var hårt ansatt av Mattias Jirvelius och Victor Henriksson som dock inte höll hela vägen. Jirvelius åkte av och Henriksson tvingades bryta med bromsproblem.

Johan Holmberg hade ett bra utgångsläge inför tävlingen men en punktering förändrade förutsättningarna drastiskt.
– Det blev lite onödigt spännande med punkteringen. Det var helt mitt eget fel, jag satte in hjulet för tufft i en sväng, säger Holmberg.
Men han kom tillbaka och kunde ta tredjeplatsen vilket gav honom guldet. Han har redan bestämt sig för att satsa vidare i SM 2013.
– Absolut, SM blir ju bara bättre och bättre, säger Suzukiföraren Johan Holmberg.

Redan före Kolsvarundan stod det klart att Mats Jonsson tog SM-guldet i Trimmat 4WD då Pontus Tidemand inte kom till start. Något som visade sig bli betydelsefullt. Jonsson tvingades bryta tävlingen på SS 8 på grund av tekniska problem. Hade Pontus vunnit tävlingen i det läget hade guldet varit hans.
Även Patrik Johansson i Otrimmat 4WD hade säkrat guldet innan tävlingen i Köping. Det hade även Johan Carlsson gjort i JSM.

2012 år Rally-SM kan sammanfattas som mycket lyckat. Känslan är att mästerskapet är på uppgång.
– Vi visste redan före säsongen att vi hade sex starka arrangemang med bra och erfarna arrangörer. Vi har tagit små steg framåt under året men det finns fortfarande mycket att göra speciellt med att förmedla rörliga bilder från tävlingarna, säger Olof Kånge SM-koordinator.

www.rallysm.se

Av 80 startande ekipage bröt 35.

Topp sex Kolsvarundan, SM 6:6, 5-6/10 2012.
1) Esapekka Lappi, Skoda, Pieksämäen UA, 1.03.26,7, 2) Eddie Hörbing, Ford, Laxå MK, 1.04.18,4, 3) Jari Saarinen, Ford, MSK Kvarnvingarna, 1.04.21,7, 4) Hasse Gustafsson, Ford, Vansbro MK, 1.05.39,2, 5) Anders Jonasson, Mitsubishi, Wäxjö MS, 1.05.48,0, 6) Mikael Gustafsson, Mitsubishi, Kils MK, 1.06.21,5.

Slutgiltig poängställning SM 2012:
Otrimmat 2WD
1) Jonas Olsson, Hässleholms MK, 118
2) David Pettersson, Falköpings MK, 103
3) Mattias Jirvelius, SMK Örebro, 102

Otrimmat 4WD
1) Patrik Johansson, Wäxjö MS, 64
2) Jimmy Joge, SMK Motala Bil, 52
3) Robin Friberg, Ludvika MS, 40

Trimmat 2WD
1) Johan Holmberg,Gotlands MF, 128
2) Johan Carlsson, Degerfors RC, 122
3) Tobias Söderqvist, AMF Årsunda, 111

Trimmat 4WD
1) Mats Jonsson, Forshaga MC, 134
2) Pontus Tidemand, SMK Eda, 117
3) Per-Arne Ljung, Hofors MS, 96

JSM
1) Johan Carlsson, Degerfors RC, 150
2) Mattias Adielsson, Göteborgs MF, 100
3) Jens Branteström, Rasbo MK, 100

12-10-09 Finsk stjärna i SM-ledning efter dag ett
Efter fredagens två sträckor av Kolsvarundan är det Esapekka Lappi som leder tävlingen 3,7 sekunder före Per-Arne Sääv. Robin Friberg i klassen Otrimmat 4WD ligger trea totalt.

Den finske rallyföraren Esapekka Lappi som kom till den sista deltävlingen i Rally-SM som en inhoppare för Pontus Tidemand visade sig direkt vara en värdig ersättare. Efter två sträckor leder han nu tävlingen 3,7 sekunder före Per-Arne Sääv. Efter första sträckan ledde Lappi med 2,5 sekunder före Mats Jonsson.
– Det var väldigt halt på grund av lösgrus. De sista kilometrarna var något bättre men det var fortfarande halt. Men det var en bra start. Jag trodde inte att jag skulle komma in i farten så snabbt men det gick faktiskt riktigt bra, säger Esapekka Lappi.

Pelle Sääv kom inte till start i den Skoda S2000 som han brukar köra då motorn varit på renovering. Han kom i stället i en Ford Focus WRC och han höll inte igen.
– Jag är jättenöjd. Det är helt annorlunda att köra en sådan här bil jämfört med en Super2000-bil. Det kändes jättebra men jag tror vi kan skruva lite till på stötdämpare och fjädrar så vi får till den lite till, säger Sääv.

I Trimmat 2WD är det Johan Holmberg som just nu har SM-guldet trots att han bara ligger femma i klassen. Leder tävlingen gör Leif Peterson 1,6 sekunder före Tobias Söderqvist. Trea ligger Johan Carlsson som i nuläget har SM-silvret i klassen.

I Otrimmat 2WD har Mattias Jirveluis just nu ett bra grepp om SM-guldet i klassen. Han ligger tvåa efter Victor Henriksson i tävlingen. Jonas Olsson som leder klassen inför tävlingen har inte fått upp farten alls och han ligger bara åtta i klassen efter fredagens två sträckor.

Totalt efter SS2:
1. Esapekka Lappi, 6.08,8
2. Per-Arne Sääv, +6,3
3. Robin Friberg, +8,4
4. Mats Jonsson, +9,9
5. Jocke Nyman, +11,3

www.rallysm.se
12-10-05 Miriam åker SM-finalen med chefsmekaniker Mikael
Ikväll går starten i finaltävlingen av årets Rally-SM. Mikael Gustafsson är inte enbart teamets chefsmekaniker utan även en snabb och rutinerad rallyförare – och gör i helgen ett inhopp i årets Rally-SM. I högerstolen har han med sig Miriam, och de har nyss kört igenom dagens rekognosering.
– Jätteroligt och en speciell känsla att få tävla på ”hemmaplan”, och i SM-finalen dessutom! säger Miriam, som gör sin första rallystart tillsammans med Mikael. Ikväll går första start, vi håller tummarna!

12-10-05 SM-Final på "hemmaplan"
I helgen körs den 6:e och sista deltävlingen i årets upplaga av RallySM. Eftersom Jocke har lämnat Östersund och bosatt sig utanför Arboga räknas helgens deltävling i Köping som "hemmatävling" för Jocke.

Teamet visade en grymt bra avslutning på ESR för några veckor sedan och för att göra en lång historia kort så känns det som att alla problem är bort sopade nu.

Det kommer att bli tufft för teamet att nå någon medalj, men viljan att vinna deltävlingen är stor.

Extra för denna tävling är att teamet ställer ut med Autoexpertens mäss-trailer. I trailern kommer det att bjudas på fika, samtidigt som man kan göra fina klipp på verktyg och oljor.

Den största grejen är nog ändå att teamet kommer sända live från rallybilen via nätverk. Detta innebär att man kan sitta hemma och åka med i bilen samtidigt som grabbarna kör.

För att kunna titta på detta ber vi er att klicka in på: www.jockenyman.com
12-10-04 Sista chansen i år för Sollebrunn Racing!
I helgen får Sollebrunn Racing sin sista chans till seger i en SM-deltävling 2012. Det är nämligen dags för final!
Starfältet är kanske säsongens bästa i årets SM-serie, och denna gång får teamet finna sig i att starta bakom det toppseedade fältet.
- Jo, det var väl väntat efter de uteblivna resultaten i SM, men jag tror det kan vara en fördel att starta några bilar längre bak, säger Mikael Ericsson och syftar på rådande väderleksprognos.

Teamet är riktigt taggade efter förra SM-tävlingens fina avslutning.
- Vi har utvecklats på de flesta områdena under säsongen, inte minst med finslipningen av noterna. Och kvittot förra tävlingen sporrar. Vi var snabbast under lördagen och vann fem av de åtta sträckorna, summerar Mikael.

Platsen för den sista duellen är Kolsva och tävlingen drar igång redan fredag kl. 16 på torget i Köping. En sträcka kommer att köras två gånger innan nattuppehållet. Under lördagen skall tre sträckor köras två gånger innan en segrare kan koras ett dygn efter start.

Teamet försöker liverapportera under helgen på www.facebook.com/sollebrunnracing där även länkar till resultat osv presenteras. Och äntligen har bilen blivit utrustad med videokamera igen
12-10-03 KJmotorsport siktar mot ny topplacering i Kolsvarundan
Till helgen avgörs årets sista SM deltävling i rally. KJmotorsport finns med på startlinjen och efter segern i förra deltävlingen siktar teamet nu återigen på att vara med och slåss om topplaceringarna i klassen.
- Vi har inte kört hela säsongen i denna klass vilket gör att vi inte kan nå några SM medaljer. Däremot siktar vi på att återigen tillhöra toppen i klassen och efter segern sist har vi givetvis stärkt vårat självförtroende. Vi vet nu att farten finns där och kommer försöka fortsätta i samma tempo som
vi hade sist säger Kristian.

Tävlingen startar på fredag eftermiddag och bilarna skall avverka cirka 10 mil specialsträckor innan slutmålet nås på lördag kväll. Motståndet är som vanligt tufft och till denna tävling är hela 27 team anmälda i klassen.
- Bilen och teamet är redo för helgens tävling och nu ser vi med tillförsikt fram emot en spännande tävling avslutar Kristian.
www.kjmotorsport.se

12-10-03 Mikael Lindqvist kör finalen i Rally-SM
När det nu är dags för den sista deltävlingen i årets Rally-SM gör Mikael Lindqvist från Norrköping sin fjärde start i Rally-SM med den nya bilen. Det har hela tiden gått bättre och bättre och nu i den förra deltävlingen kom Lindqvist på en femte plats.
- Vi har hela tiden tagit små steg framåt under året och jag tycker att vi börjar hitta rätt. Vi har fortfarande långt kvar innan vi kan köra i samma tempo som de bästa, men vi närmar oss. Vi var snabbast på sista sträckan i förra deltävlingen i Linköping och det var en skön bekräftelse på att farten finns där, säger Mikael Lindqvist.

Det är Köping och tävlingen Kolsvarundan som kommer att avsluta årets Rally-SM. Det blir en tävling som sträcker sig över två dagar. Starten sker med två sträckor på fredag och sedan en lång lördag med sex sträckor. Totalt kommer 11 mil specialsträckor att köras. Senast Kolsvarundan ingick i Rally-SM var 2009, då körde Mikael Lindqvist en Ford Focus WRC och kom tvåa i tävlingen endast slagen av VM-stjärnan PG Andersson.
- Jag tror inte vi kommer två i årets Kolsvarunda men vi siktar på att komma bland de tre bästa i otrimmat 4wd. Jag tycker det känns som en rimlig målsättning så här mot slutet av säsongen när vi har fått känna på bilen i några tävlingar, avslutar Mikael Lindqvist.

Hålltider
Fredag 5 oktober
16.00 Start Torget Köping
19.10 Första bil till service

Lördag 6 oktober
09.30 Start SS3
11.47 Första bil till service
16.17 Målgång Torget Köping

Följ oss på vår hemsida www.lindqvistmotorsport.se

12-10-03 Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge Sverige inför deltävling åtta (finalen)
Kolsvarundan 5-6 oktober 2012
Patrik Johansson blir mästare för andra gången i rad
12 team till start i finalen för 2012 Evo Challenge
Den här helgen svarar Köping och Kolsvarundan för finalen, tillika den åttonde deltävlingen, i 2012 års Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge. Eventet lockar 12 ekipage, vilket gör mästerskapet till ett av de mest populära serier i världen som backas upp av tillverkaren. Tävlingen avslutar den femte säsongen med Evolution Challenge i Sverige, och det är tolfte året i rad som cupen körs sedan starten 2001 i Storbritannien.

Redo att säkra segern är regerande mästarna Patrik Johansson/Jesper Johansson, som leder på totalt 54 poäng. De startade inte i Rally Sweden, men sedan har de radat upp första eller andraplatser i de följande tävlingarna. Eftersom alla deltagare måste räkna bort sina tre sämsta resultat är det redan klart att de hämtar titeln den här helgen.

De blir därmed första svenska team som lyckas med bedriften att ta hem två mästerskap. Sett över alla tolv åren är det bara en förare och en co-driver som lyckats vinna två gånger tidigare. Dessa är Brendan Cumiskey, som blev irländsk Evo Challenge Champion 2008 och 2010, och co-driver Martin Brady som segrade i den brittiska serien 2009 och 2010.

Slaget om andraplatsen står mellan Hans-Erik Weng/Stefan Ohlson och Jimmy Joge/John Stigh. Båda har två segrar den här säsongen och inför Kolsvarundan har Weng/Ohlson 45 poäng och Joge/Stigh 38.

Bakom dessa finns en kvartett som visat att de mycket väl kan nå en pallplats och tänker köra för att ta en. Hur långt det kan räcka beror till stor del på helgens resultat för Jocke Nyman/Bo Holmstrand, Martin Berglund/Joachim Gevert, Robin Friberg/Stefan Gustavsson och Mikael Lindqvist/Per Andersson.

Avsluta snyggt vill trion Joachim Carlström/Jörgen Norman, Mikael Gustafsson/Lars-Erik Kronberg och Niklas Hjerpe/Mattias Gårdman. Alla tre hade problem senast i East Sweden Rally: Carlström/Norman klippte en sten och slog hål på oljekylaren, Gustafsson/Kronbergs bil misstände hela tävlingen igenom och för Hjerpe/Gårdman gick fjädringen sönder.

Finalen i Evolution Challenge 2012 lockar tillbaka Anders Jonason/Henrik Hulterskog och Andreas Thelaus/Krister Gull som inte varit med på ett bra tag. Jonason/Hulterskog körde South Swedish Rally i maj, och Thelaus/Gull är med för första gången igen sedan Rally Sweden i februari. Nu kommer de för att röra om i grytan.

Tävlingen startar från Stora Torget i Köping på fredagseftermiddagen och två sträckor körs under kvällen. Egentligen är det en och samma sträcka, men den går två gånger. Efter omstart på lördagsmorgonen väntar ytterligare sex sträckor och totalt ska 110 km köras i tävlingstempo. Första tävlande beräknas rulla över målrampen på Stora Torget 16.15 på lördagen. Säsongen avslutas sedan med prisutdelning och rallymiddag på kvällen.

2012 års Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge Sweden sponsras av: Mitsubishi Motors Sweden, Drenth växellådor, Sunoco bränslen, Öhlins stötdämpare, Speedline Corse PPE hjul, Endless bromsbelägg, PIAA extraljus, Sparco racewear, MPart, RPM Promotions och Raceconsulting rally results service.

Startande i deltävling 8
8 Patrik Johansson (Växjö)/Jesper Johansson (Ryd)
9 Jimmy Joge (Tjällmo)/John Stigh (Skänninge)
10 Robin Friberg (Ludvika)/Stefan Gustavsson (Ludvika)
11 Jocke Nyman (Örebro)/Bo Holmstrand (Herrljunga)
12 Martin Berglund (Gävle)/Joakim Gevert (Västra Emtervik)
13 Mikael Lindqvist (Norrköping)/Per Andersson (Hässleholm)
15 Hans-Erik Weng (Säffle)/Stefan Ohlson (Borensberg)
27 Joachim Carlström (Rockneby)/Jörgen Norman (Torsås)
28 Anders Jonasson (Växjö)/Henrik Hulterskog (Stensjön)
29 Mikael Gustafsson (Ludvika)/ Lars-Erik Kronberg (Ludvika)
32 Andreas Thelaus (Karlstad)/Krister Gull (Karlstad)
53 Nicklas Hjerpe (Norrköping)/Mathias Gårdman (Norrköping)

Mästerskapsställning inför finalen
Förare
1 Patrik Johansson 54
2 Hans-Erik Weng 45
3 Jimmy Joge 38
4 Robin Friberg 32
5 Mikael Gustafsson 26
6 Martin Berglund 24
7 Jocke Nyman 23
8= Kristian Johansson 18
8= Joachim Carlström 18
10= Ferran Font 15
10= Eammon Boland 15
10= Mikael Lindqvist 15
13 Niklas Hägg 5
14 Jan-Erik Folkesson 3

Co-drivers
1 Jesper Johansson 54
2 Stefan Ohlson 45
3 John Stigh 38
4 Lars-Erik Kronberg 26
5 Bo Holmstrand 23
6= Fredrik Livh 18
6= Jörgen Norman 18
6= Stefan Gustavsson 18
9 Joakim Gervert 16
10= Oriol Julia 15
10= Mick Morrissey 15
10= Per Andersson 15
13 Thomas Nilsson 14
14 Häkan Palm 8
15 Emil Eklund 5
16 Fredrik Hildingsson 3

12-10-02 Upplagt för spännande SM-final i Köping
När 2012 års sjätte och sista SM-deltävling i rally avgörs 5-6 oktober runt Köping är det dags för medaljavgörandet. Den 21-årige finske mästaren Esapekka Lappi ger finalen extra krydda.

84 ekipage är anmälda till årets sista deltävling i Rally-SM som startar på fredag eftermiddag. Då går kampen om SM-medaljerna in i sitt slutliga skede.

Tävlingens första etapp körs på fredagen och innehåller en drygt fem kilometer lång sträcka som körs två gånger. Första gången i dagsljus och andra gången i mörker. Innan nattuppehållet ska de femton snabbaste förarna i de fyrhjulsdrivna klasserna och de fem snabbaste i de tvåhjulsdrivna klasserna välja startposition inför lördagens två etapper. Snabbaste ekipage på fredagen väljer startposition först.

Under lördagen körs tre sträckor två gånger vardera. En gång under förmiddagen och ytterligare en gång på eftermiddagen.

Intressant avslutning i 2WD
De båda tvåhjulsdrivna klasserna är högintressanta då flera förare i varje klass slåss om SM-segern. I Otrimmat 2WD står det mellan Jonas Olsson, Mattias Jirvelius och Victor Henriksson. Två norrmän som är anmälda i klassen kan göra poängfördelningen än mer intressant.

Victor Henriksson som gjorde en våldsam avåkning i Linköping har trots det inte gett upp hoppet.
– Nu känner jag mig pigg igen men jag var dålig ett tag. Jag blev rejält mörbultad i ryggen i kraschen. Jag har inte fått så mycket stryk i en smäll tidigare men nu är det bara till att ladda på igen, säger Victor.

I Trimmat 2WD är det Johan och Johan som fajtas i toppen. Holmberg i Suzuki har bäst läge när Carlsson i Toyota stryker ett av säsongens resultat. Bakom dem jagar Tobias Söderqvist och Leif Peterson.

Esapekka Lappi kryddar finalen
När det kommer till de fyrhjulsdrivna klasserna är Patrik Johansson klar mästare i Otrimmat 4WD. Även Mats Jonsson i Trimmat 4WD är klar mästare, för artonde gången i karriären. Detta då enda teoretiska titelutmanaren Pontus Tidemand inte kommer till start. Men den Skoda Fabia S2000 som Tidemand kör i SM kommer till Köping. I händerna på den finske mästaren Esapekka Lappi ska den fotsätta tampas i toppen. Lappi kör liksom Tidemand för det norska teamet Evenrally. Han rattar en Ford Fiesta S2000 i Finland.

21-årige Lappi har vunnit alla deltävlingar i årets finska mästerskap. Han har varit snabbast på 70 procent av mästerskapets samtliga sträckor.

Så sent som i helgen vann Esapekka Lappi Rajd Polski, den sista deltävlingen i årets rally-EM. Här körde Lappi för Skodas fabriksteam och han imponerade mycket på personalen på Skoda Motorsport. Han vann tio av 13 sträckor i tävlingen.

Lappi kommer även vara en av förarna som kör om Teammästerskapet. I Köping kommer han att representera Tätab som även har Ingemar Svensson och Hasse Gustafsson i laget. I mästerskapet är det Tractive som har greppet. Nominerade förare för Tractive i Köping är Leif Peterson, Tobias Söderqvist och Per-Arne Ljung.
De utmanas närmast av Eljas Motorsport som i finalen har nominerat Jimmy Joge, Joakim Nyman och Robin Friberg.

www.rallysm.se
12-10-01 Patrik och Jesper laddar för Köping i helgen
Här sprutar champagnen på målrampen i Linköping. Patrik och Jesper är klara guldmedaljörer innan sista deltävlingen i Köping. Efter en hård kamp med framför allt Jimmy Joge bärgades guldet efter en andraplats i Linköping. Thomas Thunström måste ha gjort sitt livs körning och var ett hot om andraplatsen ända in på mållinjen. Till Köping har Getingboet förstärkts med Carina Hermansson och Växjös Anders Jonasson. Robin Friberg och Jocke Nyman gjorde kanontider på slutet i Linköping. 2012 års svenske mästare i Otrimmat 4WD, Patrik Johansson, kan nog inte ligga på latsidan om han vill avsluta med ännu en podiumplacering. I så fall har han inte missat podiet i någon av årets sex SM-tävlingar, en prestation i sig.
Serviceteamet har som vanligt gått igenom bilen inför tävlingen och fått dit en ny skyddsplåt. Patrik och Jesper fick köra hela sista etappen i Linköping med en skyddsplåt som inte var helt frisk så det var försiktigt hoppande över backkrönen som gällde.

För mer detaljer om tävlingen logga in på www.rallysm.se. Resultat hittar ni på www.resultatservice.com. Naturligtvis skall vi försöka servera er resultat och kommentarer från Patrik och Jesper kontinuerligt på hemsidan www.patriksrallyteam.com , jag tar med pannlampan för fredagsetappen
12-09-28 Livesändningar från Rally-SM
Bilsportens egen tv-kanalwww.sbfplay.s har genomfört sin första livesändning, ett test från SS1 av East Sweden Rally fredagen den 14 september. Sändning sågs av nästa 2000 personer och var ett uppskattat inslag. Sbfplay.se utvecklas kontinuerligt och nya test av livesändningar kommer att ske redan från Rally-SM finalen i Köping och där kommer det vara du som tittare som väljer vad du vill se från olika kameror. Har du missat sändning från Linköping så går den att se i efterhand och det finns även många andra sevärda filmklipp från Bilsporten om du surfar in på www.sbfplay.se.
12-09-18 Det gick bra för team Holmberg Motorsport i helgen
I helgen gick East Sweden Rally i trakterna av Linköping. Holmberg Motorsport med herrar Johan Holmberg och Henrik Appelskog i sin Suzuki Swift S1600 trivdes bitvis riktigt bra under tävlingsdagarna. Så pass bra att man slutade på andra plats när det hela var över.

Efter förra SM-tävlingen, Västrallyt, där teamet tvingades bryta och därmed tappade sin SM-ledning, var det hundra procent fokus inför helgens tävling. Speciellt trevligt var det för Henrik, som fick visa upp sina färdigheter för hemmapubliken.

Det började bra redan på den första asfaltsträckan runt Cloetta Center, som var en publiksträcka där man var delat snabbast. När mörkret föll bar det ut i skogen och på andra sträckan gick bromsarna varma, vilket innebär dålig bromsverkan och därmed osäkrare körning. Man körde sedan fyra sträckor och därefter var det dags för serviceuppehåll och vila.

Lördagen startade med friska bromsar och på den första sträckan hade man näst snabbaste tid. På följande sträcka hade man hittat takten ordentligt och tog in 10 sekunder på SM-ledaren och passerade honom därmed.

Sedan följde en publiksträcka på asfalt och därefter var det återigen dags för service.
Efter service var det dags för finalen i tävlingen, som utgjordes av 5 specialsträckor utan service och då gäller det att undvika mer än en punktering - man har ju bara ett reservhjul i bilen.
De här sträckorna gick mycket bra och man knaprade sakteliga in sekund på sekund på de ledande ekipagen. Inför sista sträckan, som endast var 5,5 kilometer, låg man 3,5 sekunder efter SM-ledaren. Trots att det alltid är svårt att köra in tid på korta sträckor, bestämde sig Johan och Henrik för att satsa allt vad tygen höll, fick allt att stämma och tog in 5,5 sekunder på tvåan i tävlingen och gick därmed upp på andra plats!

Det här innebär att man med 103 poäng ackumulerat ligger tvåa i SM-tabellen efter ledande Johan Carlsson med 108 poäng. Men, eftersom alla enligt reglementet måste räkna bort sitt sämsta resultat när serien summeras, innebär detta att team Holmberg Motorsport har guldläge inför sista SM-tävlingen i Köping/Kolsva helgen den 5-6 oktober.

"Min stora dag"
Efter East Sweden Rally deltog teamet i en annan motorsportaktivitet - denna gång på Mantorp kallad "Min stora dag".

Tillsammans med ett antal motorsportkollegor och folk med sportiga bilar deltog man i aktiviteten som gick ut på att köra runt svårt sjuka barn och deras familjemedlemmar på en grusslinga utanför själva racerbanan. Där fanns olika typer av tävlingsbilar och även traditionella sportvagnar och det hela blev mycket uppskattat.
- Det var en jättehärlig känsla att få uppleva alla glada miner på både barnen och deras föräldrar, säger Henrik Appelskog. Ett speciellt kul minne var mamman som ganska omtumlad klev ut ur bilen och sade till oss: "grabbar, det här var onödigt kul" - en perfekt uppföljning på Suzukis nuvarande reklamkampanj med samma tema, avslutar Appelskog
12-09-17 Jimmy Joge tog sin andra raka seger i Evo Challenge
Patrik Johansson slutade tvåa och är kvar som serieledare. I SM räckte det till guld i klassen Otrimmat fyrhjulsdrivet.
Slaget om titeln i Evo Challenge fortsätter och avslutas först under finalen i Köping om tre veckor.
Jimmy Joge med co-driver John Stigh inkasserade sin andra triumf i Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge den gångna helgen, då de vann den sjunde deltävlingen East Sweden Rally i Linköping. Vid slutmålet var de 17,6 sekunder före Patrik Johansson/Jesper Johansson som därmed säkrade sitt första SM-guld trots att en deltävling återstår.

Trea bland de startande i Evolution Challenge var Robin Friberg/Stefan Gustavsson, som klarade att stå emot attackerna från Mikael Lindqvist/Per Andersson och Jocke Nyman/Bo Holmstrand. De slutade fyra respektive femma.

East Sweden Rally utgjorde den sjunde omgången i Evolution Challenge, och den femte deltävlingen i Rally-SM. Start, mål och serviceområdet var förlagt till Cloetta Center alldeles i utkanten av centrum. Efter en dag med mycket regn började molnen skingras lagom som de tävlande började varmköra sina motorer. Startrampen stod utanför hockeyarenans huvudentré och första specialsträckan startade runt husknuten. En 1,4 km lång publiksträcka på de asfalterade cykelbanorna i parken runt omkring.

Inte bara snabbaste Mitsubishi, utan totalt, var Friberg/Gustavsson! De överraskade alla, inklusive sig själva, med att leda rallyt när det var dags för kvällens fyra skogssträckor.
En helt annan start hade Martin Berglund/Joakim Gevert. Med maximal otur kom de inte längre än till andra kurvan på första sträckan. Där gick en drivaxel av och de var ute ur leken innan den egentligen börjat.

Den våta asfalten ställde till det även för Joge/Stigh. De gled med sidan före in i stora halmbalar som var utplacerade som säkerhetsbarriärer. Men de tog snart ifatt de sekunder de förlorade på det missödet, och efter fjärde sträckan var de i ledningen före Johansson/Johansson. Som i sin tur tog över täten från Friberg/Gustavsson redan på den andra sträckan.

Jocke Nyman/Bo Holmstrand drabbades återigen av otur och det redan på SS2. De klippte en vägskylt med ena bakhjulet och det gjorde att bilen uppträdde nervöst i kurvorna. För Joachim Carlström/Jörgen Norman var det kroppsliga smärtor som spökade. Joachim har nämligen ont i ryggen och fick koncentrera sig hårt för att inte det onda skulle ta över fokus. Smärta kände också Mikael Gustavsson/Lars-Erik Kronberg - fast av frustration. Deras motor gick inte som den skulle och de misstänkte att det var något elfel.

Hans-Erik Weng/Stefan Ohlson hade att acklimatisera sig till Carlströms gamla Evo VII sedan deras Evo X fått en ny ägare i Niklas Hjerpe/Matthias Gårdman. Som i sin tur hade att köra in sig på den nya bilen. Vana har däremot Mikael Lindqvist/Per Andersson skaffat sig i sin Evo X. De var nu fyra, bara 2,3 sekunder bakom Friberg/Gustavsson när alla återvände till Linköping och nattvila.

Med bara 2,2 sekunder mellan Joge/Stigh och Johansson/Johansson (exakt den tidsdifferens det var vid målgången i Västrallyt några veckor tidigare) var det uppenbart att fighten skulle fortsätta mellan de två ledarna i Evo-serien. Det var tätt, men Joge/Stigh utökade sin ledning till 6,8 sekunder under förmiddagens tre sträckor.

Medan Friberg/Gustavsson hade en perfekt etapp och konsoliderade sin tredjeplats, fortsatte Nyman/Holmstrands missflyt. De snurrade och förlorade tid innan de fick fronten åt rätt håll igen och kunde sätta fart. Rytmen var bruten och de tappade mot Lindqvist/Andersson som var riktigt nöjda med sin morgon. De hade attackerat så hårt att de faktiskt erkände att de kanske behövde slå av för att inte riskera något.

På SS7 tog det slut både för Carlström/Norman och Hjerpe/Gårdman. Båda klippte en sten och skadorna blev så stora att det inte gick att komma vidare. Weng/Ohlson försökte att få sin Evo VII att gå lika fort som deras forna Evo X, medan Gustafsson/Kronberg hade all möda med att få bilen att gå överhuvudtaget. Gårdagens elektriska problem fanns kvar.

Efter serviceuppehållet återstod fem sträckor och Joge/Stigh forsade på. Johansson/Johansson insåg att en andraplats skulle räcka för att ta SM-guld och i och med det valde de att slå av och köra säkert. En målsättning de klarade och därmed är de också klara mästare redan innan finalen.

Friberg/Gustavsson flög nu fram och satte ett par sträcktider i paritet med de två i ledningen. Samma gjorde Nyman/Holmstrand sedan deras mekaniker hittat och lagat en läckande stötdämpare. Nu med en bil som fungerade till 100 procent satte de snabbaste Mitsubishitiderna på tre av de fem sista sträckorna. Men bäst avslutade Lindqvist/Andersson på sista och därmed grejade de fjärdeplatsen bakom Friberg/Gustafsson. Bakom jagade Nyman/Holmstrand in som femma.

För de två främsta i Evolution Challenge var det idel glädje och leenden vid målet intill Cloetta Center. Joge/Stigh för att de efter en motig säsongsstart tog sin andra raka seger i serien. Dessutom var de tvåa totalt i East Sweden Rally.
Johansson/Johansson hade all anledning att vara nöjda över ett väl utfört jobb. De säkrade SM-guldet och är i fortsatt ledning i Evolution Challenge.
- "Jag är väldigt nöjd med vår körning idag och mycket glad över ännu en seger i Evolution Challenge. Dessutom tvåa totalt och snabbast i Grupp N", sa Joge.
"Sträckorna var fantastiska: snabba men med några riktigt tekniska kurvor. Torrt, men också fläckvis halka. East Sweden Rally innehöll allt och därför var det en toppentävling".

Helgens resultat innebär att regerande Evo Challenge-mästarna Johansson/Johansson måste sluta fyra eller högre i finalen för att behålla titeln. Serien avslutas med Kolsvarundan i Köping den 5-6 oktober.

2012 års Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge Sweden sponsras av: Mitsubishi Motors Sweden, Drenth växellådor, Sunoco bränslen, Öhlins stötdämpare, Speedline Corse PPE fälgar, Endless bromsbelägg, PIAA extraljus, Sparco racewear, MPart, RPM Promotions och Raceconsulting rally results service.

Resultat deltävling 7
1 Jimmy Joge (Tjällmo)/John Stigh (Skänninge) 55:06.6
2 Patrik Johansson (Växjö)/Jesper Johansson (Ryd) 55:24.2
3 Robin Friberg (Ludvika)/Stefan Gustavsson 55:43.0
4 Mikael Lindqvist (Norrköping)/Per Andersson (Hässleholm) 56:07.8
5 Jocke Nyman (Örebro)/Bo Holmstrand (Herrljunga) 56:14.1
6 Hans-Erik Weng (Säffle)/Stefan Ohlson (Borensberg) 57:20.8
7 Mikael Gustafsson (Ludvika)/Lars-Erik Kronberg (Ludvika) 1:02:15.0

Brutna
17 Markus Hällbo (Stora Skedvi)/TBC DNS
8 Martin Berglund (Gävle)/Joakim Gevert (Västra Emtervik) Drivaxel
18 Joachim Carlström (Rockneby)/Jörgen Norman (Torsås) Oljekylare
41 Nicklas Hjerpe (Norrköping)/Mathias Gårdman (Norrköping) Stötdämpare

Mästerskapsställning efter 7 deltävlingar
Förare
1 Patrik Johansson 54
2 Hans-Erik Weng 44
3 Jimmy Joge 38
4 Robin Friberg 32
5 Mikael Gustafsson 26
6 Martin Berglund 24
7 Jocke Nyman 23
8= Kristian Johansson 18
8= Joachim Carlström 18
10= Ferran Font 15
10= Eammon Boland 15
10= Mikael Lindqvist 15
13 Niklas Hägg 5
14 Jan-Erik Folkesson 3

Co-drivers
1 Jesper Johansson 54
2 Stefan Ohlson 44
3 John Stigh 38
4 Lars-Erik Kronberg 26
5 Bo Holmstrand 23
6= Fredrik Livh 18
6= Jörgen Norman 18
6= Stefan Gustavsson 18
9 Joakim Gervert 16
10= Oriol Julia 15
10= Mick Morrissey 15
10= Per Andersson 15
13 Thomas Nilsson 14
14 Häkan Palm 8
15 Emil Eklund 5
16 Fredrik Hildingsson 3
12-09-16 Både upp och ner för Pontus Tidemand East Sweden Rally
Efter en bra start av East Sweden Rally, där Pontus Tidemand som har uppbackning från Norska talangutvecklingsbolaget EVEN rally ledde totalt effter första dagen så grinade oturen i ansiktet på Pontus ännu en gång. Med en punktering och problem med bakvagnen så blev det till slut en andra plats efter Mats Jonsson.

Den femte deltävlingen i Rally-SM startade i Linköping under fredagen och direkt var Pontus Tidemand tillsammans med kartläsaren Stig-Rune Skjaermoen med i topp.

Efter de fem första specialsträckorna på fredagskvällen så ledde Pontus tävlingen totalt med 25,8 sekunder före värmlandsrivalen Mats Jonsson, trots en snurrning på specialsträcka tre som kostade över 10 sekunder.
- Jag är riktigt nöjd med körningen under fredagskvällen. Vi var snabbast på tre sträckor, tvåa på första och långt efter på sträcka 3, där vi helt enkelt kom för fort in i ett vägbyte och snurrade och sedan fick vi motorstopp, berättar Pontus

Under lördagen skulle tävlingen avgöras på de åtta återstående specialsträckorna som i huvudsak kördes söder om Linköping.

Pontus utökade ledningen mot Mats redan på första sträckan för dagen till 27,4 sekunder men på den efterföljande sträcka sju så tappade Pontus mycket tid.
- Jag fick en punktering höger bak ganska tidigt på sträckan så körde nästan 10 km med punkterat hjul och tappade 40 sekunder mot täten, berättar Pontus

Trots punkteringen så hade Pontus bara ca 13 sekunder upp till totalledning inför de avslutande fem sträckorna.
- Jag var helt besluten om att köra in avståndet, men redan på första sträckan kände jag att det var nått om inte stämde. Bilen sladdade ut i snabba svängar så litade inte alls på bilen , berättar Pontus

Pontus tappade tid på både sträcka nio, tio och elva innan han började finna problemet.
- Vi tror att bakdiffen hade fått en skada av punkteringen så jag mekade lite mellan sträckorna och vi kunde avsluta rallyt med lite bättre sträcktider, berättar Pontus

Med en sträckvinst och en andra tid på sista sträckorna så klarade Pontus att ta sig upp på en andra plats totalt.
- Jag har haft en del otur i år men det kändes ändå gött att vi har visat att vi är snabbast när allt stämmer nu i helgen,avslutar Pontus

Totalt East Sweden Rally 2012.
1) Mats Jonsson/Johnny Johansson, Forshaga MC/SMK Lindesberg, Ford Escort WRC, 54.37,5,
2) Pontus Tidemand/Stig Rune Skjærmoen, SMK Eda/NMK Elverum, Skoda Fabia S2000, 55.02,2,
3) Jimmy Joge/John Stigh, SMK Motala Bil/Västra Östergötlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, 55.06,6,
4) Ingemar Svensson/Nicklas Edvardsson, Flens MS/Taxinge MK, Ford Fiesta RS WRC, 55.09,2,
5) Patrik Johansson/Jesper Johansson, Wäxjö MS/Ryds MK, Mitsubishi Lancer Evo IX, 55.24,2,
12-09-16 East Sweden Rally 14-15/9
Långa uppehåll är både bra och dåliga. Bra därför att man blir så otroligt sugen på att köra, träffa rallyvänner och känna den där speciella atmosfären som det är på rally. Dåligt därför man tappar tempo och rutin.

Vi försökte lösa det sistnämnda med att åka en ”uppvärmningstävling” helgen innan i Askersund. Det gick bättre och bättre och mot slutet var känslan i bilen riktigt bra. Vi var nu redo för SM i Linköping. Vi åkte mot Linköping redan torsdag lunch för administrativ kontroll och notskrivning. Tävlingen började på fredagseftermiddagen med en sträcka i centrala Linköping.

På första ”riktiga sträckan” var det otroligt halt och jag hade svårt att få in ett bra flyt, tiden var helt ok men jag kände mig inte nöjd. Sträckan efter gick bättre och det var ett helt annat fäste. Tempot var godkänt men jag ville lite till så i starten på SS4 var jag ordentligt laddad.

Vi han knappt ur startgroparna innan bilen bara stannade. Efter lite snabb felsökning provade jag att tvångsköra bensinpumpen och då startade bilen. Vi åkte klart sträckan men bestämde oss för att bryta. Levererar pumpen inte rätt tryck riskerar man stora skador på motorn och det har vi helt enkelt inte råd med en gång till.

Efter det snöpliga slutet är vi i LRS Rallyteam mer laddade på framgång än nånsin, vi kommer nu åka frekvent och se till att bilen är i topptrim inför SM finalen i Köping första helgen i oktober.

Jag vill också passa på att välkomna Simon till LRS Rallyteam. Simon har erfarenhet av motorsport via folkrace och jobbar till vardags som lastbilsmekaniker. Simon kommer vara mekaniker i det starka service teamet.

Med vänliga rallyhälsningar
Daniel Lundberg
12-09-16 East Sweden Rally en framgång för Mikael Lindqvist
Det blev till slut en nionde plats i den femte deltävlingen av årets Rally SM för Mikael Lindqvist från Norrköping. East Sweden Rally avgjordes i helgen runt Linköping. Det blev en riktigt bra avslutning på tävlingen för Lindqvist.
- På rallyts sista sträcka drog vi till med att vara snabbast i klassen. Vi var pressade av bilar bakom så vi kände att vi ville prova att gå för fullt, säger Mikael Lindqvist.

Det har under helgen gott åt rätt håll för Lindqvist. Körningen har varit stabil och ju fler sträckor som har körts desto bättre har det gått. På fredagen var det lite oro i teamet då oljetrycket sjönk på den sista sträckan innan kvällsservicen. Teamet fixade det och under lördagen har bilen fungerat riktigt bra.
- Det krävs lite annorlunda körstil än vad jag är van vid med den här bilen. Jag vill sladda mer men nu måste jag tänka på att åka rakare in i svängarna, säger Lindqvist.

Nu blir det några veckors uppehåll innan den avslutande deltävlingen i Rally-SM avgörs i Köping första helgen i oktober.

Följ oss på vår hemsida www.lindqvistmotorsport.se

12-09-16 Mattias Adielsson tvåa i JSM
I helgen har East Sweden Rally avgjorts runt Linköping. Rallyföraren Mattias Adielsson från Göteborg med kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora kom i helgen på andra plats i junior klassen i Rally-SM. Det var den näst sista deltävlingen för året och Adielsson har nu avancerat till en tredje plats i SM tabellen.
- Vi är mycket nöjda med hur vi har genomfört den här tävlingen allt har fungerat perfekt. Det här var första tävlingen med vårt nya notsystem och vi är båda två väldigt nöjda med hur det har fungerat. Vi känner en trygghet i bilen och vi har höjt farten avsevärt, säger Mattias Adielsson.

Nu blir det några veckors vila till avslutningen av årets Rally-SM. Den 5 – 6 oktober är det dags för den avslutande deltävling som avgörs i Köping.
- Vi ligger på tredje plats i JSM efter East Sweden Rally och med ett riktigt bra resultat i Köping har vi chansen att ta silvret. Det är vad vi siktar på, avslutar Mattias Adielsson.

Mattias och Christoffers resultat i East Sweden Rally:
Totalt i tävlingen: 20
Junior-SM: 2
Trimmat 2wd: 5
12-09-16 SM Guld till Patrik och Jesper
Guldchampagnen flödar över målrampen i Linköping. Patrik och Jesper är de enda klara Svenska mästarna i Rally före sista deltävlingen, Kolsva MS tävling i Köping första helgen i oktober. Jimmy Joge gratulerade Patrik till SM guldet på rampen. Patrik och Jimmy är värsta konkurrenter och bästa kompisar ända sedan tiden i Ford Fiesta cupen.

Utgångsläget var att Jimmy måste vinna de två återstående tävlingarna och Patrik fick inte bli bättre än trea i någon av tävlingarna. Pressen var helt klart på Jimmys sida.

Jimmy började med att bromsa på sig på SS 1 – parksträckan – och tappade 9,4 sekunder men fick med sig lite småbucklor längs vänstersidan på bilen. Patrik, med sin raka snåla körstil, hade lite besvär med fästet i leran på fredagkvällen och Jimmy gick till nattvila med 2,2 sekunders ledning. På Jimmys oerhört snabba hemmasträcka - SS 6 - ryckte Jimmy inte oväntat till sig 4,4 sekunder. Patrik hade en medelhastighet på 112 km/h och toppade på 194 km/h på snabbaste partiet på SS 6 så det fegades inte där. Patrik tog sedan tillbaka den tiden på SS 7.

Med ”racingdäck” ryckte Jimmy till sig ytterligare 4 sekunder på parksträckan – SS 8. Mentalt hade nog Patrik redan börjat tänka på SM-guldet och gick mer inför att bevaka Thomas Thunström på tredjeplatsen. Gjorde Thomas sitt livs körning? Han presterade konsekvent jämna topptider på alla sträckorna. Vid sin sida hade han Jörgen Lindahl, Patriks tidigare kartläsare.

De fem sista sträckorna var taktisk körning från Patrik och Jespers sida med koll på Thomas Thunström som bara var 17 sekunder bakom – en evighet att köra ikapp men ett ögonblink att förlora. Ingen enkel sits att ”bara” köra för att bevaka positionen - speciellt som Thomas körde fort - men Patrik tränade ju på det redan i Tingsryd – SSR – efter att Jimmy tvingades kasta in handduken.

Vi vill alla veta vad Jocke Nyman fick till lunch på lördagen. Han presterade absoluta topptider hela eftermiddagen. Hade han fått den lunchen redan på fredagen hade han väl i varje fall vunnit klassen.

Mitt i den stora guldglädjen glömmer inte Patrik och Jesper det stora service teamet, familjerna och inte minst alla sponsorerna som gjort SM-guldet möjligt. Ett stort tack till alla.

”Live” reportage med mer detaljer finns på hemsidan www.patriksrallyteam.com
12-09-16 Sollebrunn Racing hade en lyckad lördag
East Sweden Rally började som ännu en SM-mardröm för teamet. Efter den inledande publiksträckan inne i centrala Linköping begav de sig ut till SS 2, den första riktiga grussträckan. Men halvvägs in på den tog det stopp.
- Vi hittade en fin rytm direkt från start, men i en långsammare kombination gick det lite för brett och vi tappade idealspåret, berättar Micke.
Duon hann inte få in bilen i spåret igen utan gled av vägen i följande sväng.
- Framhjulen hängde sig över dikeskanten och vi kunde inte backa loss av egen kraft. Tyvärr fanns ingen publik just här, men jag hittade tre starka och snälla herrar några hundra meter längre in på sträckan, fortsätter Micke. Med deras hjälp kunde de fortsätta sträckan, dock med cirka 20 minuter förlorad tid.

Man var nu långt ifrån tätstriden men bestämde sig för att fortsätta tävlingen. De fick nu starta längre ner i fältet och fredagskvällens resterande sträckor gick fint med tider som matchade toppen.

På lördag morgon var de rejält revanschsugna.
- Vi bestämde oss för att gå ”all in” och sätta bra sträcktider, både för att få upp tempo på dessa fina vägar, men också för all publik som stod och hejade.
För att spara däck till nästa SM-tävling valde de att köra på samma uppsättning hela tävlingen, men detta verkade inte spela så stor roll. Räknar man samman lördagens sträckor så var teamet snabbaste 2WD och vann fem av åtta sträckor!
- Riktigt roligt att få till det trots inledningen och vi hoppas publiken har uppskattat vår framfart, avslutar Micke
Teamet tar med sig det positiva till SM-finalen i Kolsva om tre veckor.
12-09-15 Gammal är äldst - Mats Jonsson vann ESR
Det blev tillslut Mäster Mats Jonsson som tog segern i East Sweden Rally. När Pontus Tidemand drabbades av punktering och efterföljande problem med diffarna var tävlingen inte längre i hans händer. Nu är Jonssons 18:e SM-guld mest en formalitet.

Pontus Tidemand kom till Linköping för att återupprepa fjolårets resultat i tävlingen. Då vann han tävlingen totalt och säkrade samtidigt SM-guldet. Det såg också länge ut att gå vägen. På SS 7 förändrades dock förutsättningarna snabbt när Tidemand punkterade ett däck. Ledningen förvandlades till en tredjeplats och när han även fick problem med differentialen bak var segerchanserna borta.
– Vi hade planer på att ta in tiden vi tappat och det kunde ha blivit riktigt spännande, säger Tidemand.

Mats Jonsson som vann och nu har mycket goda chanser till sitt 18:e SM-guld var desto nöjdare men också nervös in i det sista. Kopplingen som sagt upp sig kunde hindrat honom från att komma i mål.
– Det är nervöst ännu. Som bilmekaniker vet man vad som kan hända. Jag var faktiskt jäkligt spänd och nervös, säger Jonsson.
När rally-SM avgörs i Köping om tre veckor kan Jonsson alltså bärga SM-guldet. Kommer inte Tidemand till start där är guldet klart. Tidemand har nämligen en JVM-tävling samma helg som krockar.
– Jag tycker att han ska satsa på VM, säger Jonsson och ler.

Är det lika kul att vinna SM ännu?
– Det blir svårare hela tiden, det är skitkul att vinna SM.

I klassen Otrimmat 4WD vann hemmafavoriten Jimmy Joge tävlingen samtidigt som huvudkombattanten Patrik Johansson säkrade SM-guldet genom andraplatsen.
– Äntligen. Jag har drömt om det här sedan jag var liten. Fajten vi har haft med Joge hela säsongen gör att det känns extra skönt. Vi har inte fått det här på grund av andras misstag, säger Patrik Johansson.

Hur kommer ni fira det här?
– Vet inte, vi har inte vågat planera något, vi ville inte ta ut seger i förskott, säger Johansson.

Jimmy Joge som inledde tävlingen med ett besök bland halmbalarna på SS 1 revanscherade sig på bästa sätt.
– Det är alltid roligt att vinna på hemmaplan. Att det var fint väder och mycket folk gör det ännu bättre, säger Joge.

Johan Carlsson tog hem guldet i JSM i och med ytterligare en seger i JSM-klassen. Under säsongen är det ingen annan som kunnat hota honom.
– Det var skönt, vi har försökt två år tidigare och nu kom segern så det var kul, säger Johan Carlsson som inte planerat att fira guldet på något speciellt vis.

I Trimmat 2WD var Kristian Johansson i en Opel Corsa vassast. I klassen Otrimmat 2WD vann Mattias Jirvelius.

Topp sex East Sweden Rally 2012.
1) Mats Jonsson/Johnny Johansson, Forshaga MC/SMK Lindesberg, Ford Escort WRC, 54.37,5, 2) Pontus Tidemand/Stig Rune Skjærmoen, SMK Eda/NMK Elverum, Skoda Fabia S2000, 55.02,2, 3) Jimmy Joge/John Stigh, SMK Motala Bil/Västra Östergötlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, 55.06,6, 4) Ingemar Svensson/Nicklas Edvardsson, Flens MS/Taxinge MK, Ford Fiesta RS WRC, 55.09,2, 5) Patrik Johansson/Jesper Johansson, Wäxjö MS/Ryds MK, Mitsubishi Lancer Evo IX, 55.24,2, 6) Joachim Grahn/Rickard Nilsson, Simrishamns MK, Ford Focus WRC 05, 55.31,6.

Resultat, topp tre klassvis:
Otrimmat 2WD
1) Mattias Jirvelius/Emil Arvidsson, SMK Örebro/Teknis MC, Ford Fiesta ST, 1.00.06,1, 2) Jonas Olsson/Mikael Jönsson, Hässleholms MK/Asarums MS, d:o, 1.01.01,8, 3) Tobias Carneling/Johan Gustavsson, Katrineholms MK, Renault Clio Sport, 1.02.14,7.

Otrimmat 4WD
1) Jimmy Joge/John Stigh, SMK Motala Bil/Västra Östergötlands MK, Mitsubishi Lancer Evo X, 55.06,6, 2) Patrik Johansson/Jesper Johansson, Wäxjö MS/Ryds MK, Mitsubishi Lancer Evo IX, 55.24,2, 3) Thomas Thunström/Jörgen Lindahl, Ludvika MS/Växjö MS, Subaru Impreza N12b, 55.39,0.

Trimmat 2WD
1) Kristian Johansson/Fredrik Livh, Kinds MK/Laxå MK, Opel Corsa, 57.44,6, 2) Johan Holmberg/Henrik Appelskog, Gotlands MF/Östergyllen Rally Club, Suzuki Swift S1600, 57.48,5, 3) Johan Carlsson/Johan Lövgren, Degerfors RC, Toyota Corolla, 57.50,2.

Trimmat 4WD
1) Mats Jonsson/Johnny Johansson, Forshaga MC/SMK Lindesberg, Ford Escort WRC, 54.37,5, 2) Pontus Tidemand/Stig Rune Skjærmoen, SMK Eda/NMK Elverum, Skoda Fabia S2000, 55.02,2, 3) Ingemar Svensson/Nicklas Edvardsson, Flens MS/Taxinge MK, Ford Fiesta RS WRC, 55.09,2.

JSM
1) Johan Carlsson/Johan Lövgren, Degerfors RC, Toyota Corolla, 57.50,2, 2) Mattias Adielsson/Christoffer Bäck, Göteborgs MF/SMK Hedemora, Ford Fiesta R2, 58.51,4, 3) Jens Branteström/Per Christensen, Rasbo MK, Opel Corsa, 1.00.54,3.

www.rallysm.se
12-09-15 KJmotorsport vinner East Sweden Rally
I början av året körde teamet i den otrimmade fyrhjulsdrivna klassen men valde efter vinterns tävlingar att byta klass till den trimmade tvåhjulsdrivna klassen. De första tävlingarna i den nya bilen var lite motiga med både tekniska bekymmer och svårt att hitta flytet i körning. Under sommaren har teamet jobbat för att få upp farten i den nya bilen och det har efterhand gått bättre och bättre. Teamet valde därför att ställa upp i East Sweden Rally för att mäta sig mot SM-toppen.

Redan under fredagen visade teamet att man har farten för att vara med i toppen i SM men det saknades lite till de allra snabbaste i klassen. När fredagens sträckor var avklarade låg Kristian och Fredrik på en tredjeplats i klassen med nitton sekunder upp till ledande Johan Carlsson.

På lördagens första sträcka öppnade killarna i ett mycket högt tempo och tog direkt ett par sekunder på konkurrenterna närmast framför.
-Nu är det full attack och allt stämmer var Kristians kommentar till Rallyradion.

Attacken fortsatte under resterande del av lördagens sträckor och efter ss10 gick teamet upp i ledning vilken behölls ända in till mål.
-Äntligen fick vi allt att stämma igen. Vi är riktigt glada och nöjda med våran insats i helgen. Redan i morse kände vi oss på hugget och vi sa till varandra innan första sträckan att nu tar vi i allt vad vi har idag. Skönt att det höll hela vägen till mål. Det här gav verkligen mersmak för framtiden och skönt att visa att vi har farten som krävs för att vinna i SM sammanhang avslutar Kristian.

www.kjmotorsport.se
12-09-15 Pontus Tidemand i ledning efter första dagen av Rally-SM i Linköping
Nu under helgen körs den femte deltävlingen i Rally-SM 2012. Tävlingen som körs runt Linköping är East Sweden Rally och efter första dagen är 21-åringen Pontus Tidemand i totalledning.

Första sträckan avgjordes på asfalt i centrum av Linköping, där Pontus direkt var med i topp med en andra tid totalt.

Ekipagen åkte österut mot Norköping där kvällens fyra återstående sträckor skulle köras och direkt på 12 km långa sträcka två så sätte Pontus nivån för resten av kvällen. Med en sträckseger på hela 11,6 sekunder före Mats Jonsson så gick Pontus upp i ledningen totalt.
- ” Jag fick det att stämma direkt på första riktiga skogssträckan trots att det var riktigt halkigt bitvis, berättar Pontus

Denna ledning behöll Pontus hela kvällen , trots en snurrning med ett efterföljande motorstopp på sträcka tre där han tappade sju sekunder mot Värmlands-rivalen Jonsson

Efter sträckvinst på både sträcka fyra och fem utökade Pontus ledningen till 25,8 sekunder.
- ” Nu är det bara att fortsätta i samma tempo imorgon. Vi har kört med en liten säkerhetsmarginal hela dagen och tänker fortsätta så imorgon, avslutar Pontus”

Tidschema:
Lördag 15 september
08.10 Första bil startar från service.
09.05 Start på Lördagens första specialsträcka (SS 6)
11.20 Första bil till lunchservice.
16.35 Första bil kör över målramp vid Cloetta Center
12-09-13 Linköpings Joakim Längberg kör Rally-SM i helgen
Imorgon kväll startar den femte deltävlingen i årets Rally-SM. På hemmaplan i Linköping avgörs East Sweden Rally. ESR har start och mål i Cloetta Center, även den första publiksträckan startar bredvid bandyplan. Längberg är mycket laddad inför sin hemma tävling.
- Nu ska vi göra ett riktigt försök för att hänga med så bra vi kan. Bilen går fantastiskt bra och vi har hittat mer effekt i motorn, säger Joakim Längberg

East Sweden Rally har 13 specialsträckor som total mäter ca nio mil. Start och mål av East Sweden Rally kommer att vara i Linköping. HQ och presscenter är placerat i Cloetta Center och serviceplatsen blir på parkeringen i direkt anslutning till anläggningen.

Tävlingens första sträcka startar på fredagen utanför Cloetta Center. Det blir en riktig publiksträcka där arrangören förväntar sig mycket publik. Den sträckan körs ytterligare en gång under lördagen vid lunchtid.

Årets bana innehåller tre olika slingor av specialsträckor. Under fredagen körs fem sträckor och de två lördagsetapperna innehåller totalt åtta sträckor.

Nu under torsdagen är Längberg ute och rekar sträckorna. En genomkörning två gånger på varje sträcka för att göra noteringar om hur vägen svänger.
- Det gäller att vara noggrann vid reken. Missar vi något där så kan det bli spännande när vi kommer i tävlingsfart. Vi rekar sträckorna i max 50 km/h så det blir lite annorlunda när vi kommer i full fart.
- Riktigt roligt att få tävla på hemmaplan, jag hoppas det kommer väldigt mycket publik nu när rallyt kommer in i stan, avslutar Längberg.

Vår hemsida hittar ni på www.langbergmotorsport.se och där följer du teamet på nära håll.
12-09-12 ESR - Nyman i rally SM i Linköping
I helgen körs den 5:e deltävling av totalt 6 i årets upplaga av RallySM. Nyman/Holmstrand ligger på en 7:e plats i klassen vilket inte har varit som teamet tänkt sig. Men om man blickar tillbaka över de tidigare deltävlingarna med två brutna och en 2:a samt en 5:e plats så är det fullt förståligt.

Dock är inte medaljen helt omöjlig då teamet har endast 9 poäng upp till pallen.

Jocke har även tyckt att bilen verkat lite motorsvag på slutet vilket gjort att teamet lagt mycket fokus på detta inför helgen.
- "Vi har löst problemet och jag är helt övertygad att Vi kommer lyckas väl i helgen. Vi har inget att förlora och jag tror att både Jocke och Bosse är hungriga på en seger." säger Crille Claesson Mekaniker i temet.

ESR startar kl 17.00 på fredag kväll med 5st SS och avslutas på lördag med 8st SS.

Mer info kommer under helgen www.jockenyman.com
12-09-12 Sollebrunn Racing är redo för fight igen
På fredag eftermiddag går starten för årets femte SM deltävling i Linköping. Rallyt utgår från Cloetta Center där även tävlingens första sträcka är placerad.
- Bilen är fixad och genomgången igen efter problemen i Västrallyt, så vi ska bjuda upp, säger en taggad Mikael Ericsson.

Det blir både asfalt och mörkerkörning under fredagen och det spås även en del regn under den inledande dagen, så ekipagen sätts på prov från start. Fem sträckor ska avverkas innan det blir nattvila. Lördagen bjuder på ytterligare åtta sträckor innan en segrare koras utanför den välkända arenan vid 17-tiden.
- Vi har ju inte kört denna tävlingen tidigare, så det blir spännande att se vad arrangören har att bjuda på. Vad vi har hört blir det varierande och fina vägar, säger Micke.


Micke och Conny startar med nummer 27 på dörren, och går ut som femte bil i den 25 bilar stora och starka klassen trimmat 2WD. Det ska tydligen bjudas på både liveresultat, webbradio och TV-sändningar. Vi får återkomma om detta via teamets sociala kanal www.facebook.com/sollebrunnracing där vi också bjuder på liverapporter efter sträckorna.

www.sollebrunnracing.se
12-09-12 KJmotorsport utmanar i East Sweden Rally
Till helgen avgörs den femte deltävlingen i årets Rally-SM. KJmotorsport finns på plats för att mäta sig mot toppåkarna i 2wd klassen.

Efter bilbytet i våras har teamet varit frånvarande från SM-tävlingarna för att istället fokusera på de lite mindre tävlingarna och få upp farten i den nya bilen.
- Ny bil innebär alltid en del jobb, både körmässigt och materialmässigt. Vi tycker att vi har börjat komma in i bilen ordentligt nu och väljer därför att att åka i Linköping för att mäta oss mot SM-fältet.

Tävlingen startar under fredagen och först på lördag eftermiddag koras segraren i den 25 ekipage stora klassen. Ni kan som vanligt följa oss på www.kjmotorsport.se under helgen.
-Det kommer bli riktigt roligt att vara tillbaka i SM sammanhang, vi tror och hoppas att vi kan vara med och slåss i toppen avslutar Kristian.

www.kjmotorsport.se
12-09-12 Pontus Tidemand siktar på totalvinst i East Sweden Rally
På fredag startar den femte deltävlingen i 2012-års Rally-SM i Linköping. På plats finns den 21-åriga Pontus Tidemand som tillsammans med kartläsaren Stig-Rune Skjaermoen satsar mot en fjärde totalvinst av fem möjliga i 2012-års Rally-SM.
- Jag siktar mot en totalvinst igen, vi trivdes bra här förra året och då vann jag totalt så mitt mål är det samma nu, säger Pontus

Tävlingen i East Rally Sweden som har sin start-,mål- och service-plats utan för Cloetta Center i Linköping startar på fredagen med fem special sträckor, där den första är en publiksträcka i centrala Linköping.
- Det är alltid kul att börja tävlingen med en sådan sträcka och förra året när vi körde samma tävling så var det jättemycket publik på denna sträckan, berättar Pontus

På lördagen körs de avslutande åtta specialsträckorna uppdelat på två etapper som går både går norr och söder om Linköping innan första bil går över målrampen vid 16,30.
- Jag ser verkligen fram emot att köra denna tävlingen igen och det skall bli kul att vara tillbaka på grusunderlag efter min snöpliga sorti i VM-deltävlingen i Tyskland på asfalt, där jag bröt redan på första sträckan med tekniska problem, avslutar Pontus

Tidschema:
Fredag 14 september
17.30 Start SS1 vid Cloetta Center
21.20 Första bil till service efter etapp 1.

Lördag 15 september
08.10 Första bil startar från service.
09.05 Start på Lördagens första specialsträcka (SS 6)
11.20 Första bil till lunchservice.
16.35 Första bil kör över målramp vid Cloetta Center

www.gopontus.com
12-09-12 Evo Challenge till start i säsongens näst sista tävling
Patrik Johansson hoppas kunna utöka sin ledning
Jimmy Joge vann senast och försöker behålla den formen
I helgen körs den sjunde av årets åtta deltävlingar i Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge, East Sweden Rally. Linköping är navet, och tävlingen utgör också den femte omgången i Rally-SM.

Så många som 11 Mitsubishi kommer till start i serien – ett imponerande antal. Det bekräftar att serien behåller sitt grepp som världens mest populära mästerskap för en och samma klass och som backas upp av ett bilmärke!

Förra deltävlingen, Västrallyt i Trollhättan, blev en kamp av sällan skådat slag mellan 2010 års mästare Jimmy Joge/John Stigh och regerande mästarna Patrik Johansson/Jesper Johansson. I mål var det bara 2,2 sekunder mellan de två, till Joge/Stighs favör. Det var deras första seger för säsongen och tack vare den har de fortfarande möjlighet att vinna serien totalt. De ligger inför East Sweden Rally på tredje plats.

För Johansson/Johansson räckte andraplatsen i Trollhättan till att öka serieledningen till fem poäng. Nu siktar de på att bli mästare för andra året i rad, något som ingen mäktat med tidigare. Förra året var det de som segrade i Linköping, och de var också totalsnabbast I Grupp N.

De som trängt sig in mellan de två frontfigurerna i tabellen är Hans-Erik Weng/Stefan Ohlson, och de tänker göra allt för att hålla fast vid sin andraplats. Weng/Ohlson startar med ex-Joachim Carlström/Jörgen Normans Evo VII:a den här helgen, för deras Evo X är såld. Köpare är Niklas Hjerpe/Mathias Gårdman som kommer till start för första gången i serien nu i Linköping.

Ännu ett bevis på hur tätt det är i årets serie är det faktum att Robin Friberg och Martin Berglund delar fjärdeplatsen totalt. Stefan Gustavsson respective Joakim Gevert heter deras co-drivers. Sexa är Mikael Gustafsson som, precis som Weng/Ohlson, körde till sig mycket poäng under Rally Sweden i februari. Den här helgen kommer Gustafsson tillbaka igen för att röra om i grytan.

Tillbaka på startlinjen är också Markus Hällbo. Han har bara en start tidigare i år, i Vinterpokalen och då nådde han aldrig slutmålet. Det tänker han göra den här gången.

Högre och högre tempo hittar Joachim Carlström/Jörgen Norman för varje tävling de kör med sin nya Evo IX. De kan mycket väl ta en pallplats i Linköping, precis som Mikael Lindqvist/Per Andersson. De var trea i sin Mitsubishi-premiär, för att bli fast i ett dike i andra tävlingen. Nu är de ännu mer bekanta med Grupp N-bilen och har potential att finnas med i täten.

Andra med otur den här säsongen är Jocke Nyman/Bo Holmstrand. En rad tekniska problem har strulat till det, och får de bara det mekaniska att flyta på kan de ta ledningen i östgötaskogarna.

East Sweden Rally startar 17.30 på fredag från servicen utanför Cloetta Center. Direkt efter startrampen väntar en 1,3 km lång asfaltsrunda och därpå fyra grussträckor under kvällen.

Under lördagen körs ytterligare sju sträckor, varav publiksträckan vid Cloetta går en gång till vid lunchtid. Totalt ingår 12 sträckor på sammanlagt 106 km.

2012 års Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge Sweden sponsrar av: Mitsubishi Motors Sweden, Sunoco bränslen, Öhlins stötdämpare, Speedline Corse PPE fälgar, Endless bromsbelägg, PIAA extraljus, Sparco racewear, MPart, RPM Promotions och Raceconsulting rally results service.

Startande i Linköping
6 Patrik Johansson (Växjö)/Jesper Johansson (Ryd)
7 Jimmy Joge (Tjällmo)/John Stigh (Skänninge)
8 Martin Berglund (Gävle)/Joakim Gevert (Västra Emtervik)
9 Robin Friberg (Ludvika)/Stefan Gustavsson
10 Jocke Nyman (Örebro)/Bo Holmstrand (Herrljunga)
17 Markus Hällbo (Stora Skedvi)/Lars-Erik Kronberg (Ludvika)
18 Joachim Carlström (Rockneby)/Jörgen Norman (Torsås)
21 Hans-Erik Weng (Säffle)/Stefan Ohlson (Borensberg)
25 Mikael Lindqvist (Norrköping)/Per Andersson (Hässleholm)
37 Mikael Gustafsson (Ludvika)/TBC
41 Nicklas Hjerpe (Norrköping)/Mathias Gårdman (Norrköping)

Mästerskapsställning efter 6 deltävlingar
Förare
1 Patrik Johansson 44
2 Hans-Erik Weng 39
3 Jimmy Joge 26
4= Robin Friberg 24
4= Martin Berglund 24
6 Mikael Gustafsson 22
7= Kristian Johansson 18
7= Joachim Carlström 18
9 Jocke Nyman 17
10= Ferran Font 15
10= Eammon Boland 15
12 Mikael Lindqvist 8
13 Niklas Hägg 5
14 Jan-Erik Folkesson 3

Co-drivers
1 Jesper Johansson 44
2 Stefan Ohlson 33
3 John Stigh 26
4 Lars-Erik Kronberg 22
5= Fredrik Livh 18
5= Jörgen Norman 18
7 Bo Holmstrand 17
8 Joakim Gervert 16
9= Oriol Julia 15
9= Mick Morrissey 15
11 Thomas Nilsson 14
12 Stefan Gustavsson 10
13= Per Andersson 8
13= Häkan Palm 8
15 Emil Eklund 5
16 Fredrik Hildingsson 3
12-09-12 Avgörs SM-striden i Linköping?
14 – 15 september går East Sweden Rally av stapeln i Linköping. Även om det teoretiskt finns sex kandidater till SM-guldet i Otrimmat 4WD kommer nog striden att huvudsakligen stå mellan Jimmy Joge och Patrik Johansson där Patrik har det bättre utgångsläget.

I South Swedish Rally i Tingsryd hade Patrik och Jimmy en sekundstrid tills punkteringar avgjorde till Patriks fördel. I Västrallyt i Trollhättan varade sekundstriden hela tävlingen ut där Jimmy till slut vann med 2,2 sekunder efter nästan en timmes intensiv tävling på kalasfina vägar.

Patrik och hans team har haft en ordentlig genomgång av bilen för att inget skall fallera i tävlingen. Efter Trollhättan har Jesper laddat upp med att vinna två totalsegrar tillsammans med ”Stoffe” Nilsson - Vimmerby och TV-svängen.

Räkna med att Jimmy och John är minst lika laddade så vi kan se fram emot en knallhård duell mellan Patrik och Jimmy där också Jeppes och Johns noter kommer att vara betydelsefulla för utgången av tävlingen.

En andraplats för Patrik och Jeppe i Linköping eller Köping säkrar SM-guldet så det kommer säkert att satsas för fullt i Östgötaskogarna. Vi försöker hålla hemsidan uppdaterad under tävlingen, www.patriksrallyteam.com så besök gärna hemsidan fredag och lördag för att följa sekundstriden.

SM-ställningen efter 4 av 6 tävlingar, de 5 bästa räknas
Patrik Johansson 52
Jimmy Joge 32
Martin Berglund 29
Mats Thorzelius 28
Robin Friberg 27
Thomas Thunström 24

Mats Thorzelius är inte anmäld till ESR och är därmed borta från guldstriden.
12-09-12 East Sweden Rally på hemmaplan för Pelle Sääv
- Jag siktar högt i den här tävlingen, nu är det min tur att vinna, säger Pelle Sääv.

Rallytävlingen som Sääv vill vinna är den näst sista deltävlingen i årets Rally-SM. Han har under året visat att han har kapaciteten för att vinna en tävling i Rally-SM, två gånger har Sääv varit i ledning men båda gångerna har han fallit vid målsnöret.

East Sweden Rally har 13 specialsträckor som total mäter ca nio mil. Start och mål av East Sweden Rally kommer att vara i Linköping. HQ och presscenter är placerat i Cloetta Center och serviceplatsen blir på parkeringen i direkt anslutning till anläggningen.

Tävlingens första sträcka startar på fredagen utanför Cloetta Center. Det blir en riktig publiksträcka där arrangören förväntar sig mycket publik. Den sträckan körs ytterligare en gång under lördagen vid lunchtid.

Årets bana innehåller tre olika slingor av specialsträckor. Under fredagen körs fem sträckor och de två lördagsetapperna innehåller totalt åtta sträckor.

Pelle Sääv bröt efter en lätt avåkning den förra deltävlingen i Rally-SM som i mitten av augusti avgjordes i Trollhättan. Bilen har snabbt reparerats och är nu igen i nyskick.
- Jag har världens bästa mekaniker, redan på kvällen när vi kom hem från Trollhättan började grabbarna arbetet med att få bilen klar till ESR. Nu vill jag bjuda tillbaka med ett riktigt bra resultat i helgen, varför inte en seger, avslutar Sääv.

Hålltider
Fredag 14 september
17.30 Start SS1 vid Cloetta Center
21.20 Första bil till service vid Cloetta Center

Lördag 15 september
09.05 Start SS6
11.20 Första bil till service vid Cloetta Center
16.35 Målgång vid Cloetta Center

Följ oss på vår hemsida www.nhsuper2000.se
12-09-11 Team Maud Sahlin Motorsport - Bilbyte till Mitsubishi Evo inför East sweden rally
Teamet byter tävlingsbil inför East sweden rally den 14-15 september i Linköping - (Östgötaklasserna) från Toyota celican till Mitsubishi evo III-an som vi körde 2011 med bl.a 5st totalsegrar och som vi kommer köra under rallysäsongen 2013.

Bilen har genomgått en totalrenorvering under 2012 hos T.P bil & däckservice i malung.

www.teammaudsahlinmotorsport.se
12-09-11 Rally SM till helgen för Mikael Lindqvist
Mikael Lindqvist från Norrköping gör sig nu redo för att starta sin tredje deltävling i Rally-SM med nya bilen. Lindqvist körde nyligen en mindre tävling i Eskilstuna som uppvärmning och test inför East Sweden Rally.
- Det fungerar bättre och bättre ju fler tävlingar jag kör. Senast i Eskilstuna kom vi på fjärde plats så allt går åt rätt håll, säger Mikael Lindqvist.

East Sweden Rally avgörs under helgen runt Linköping. Banan har 13 specialsträckor som total mäter ca nio mil. Start och mål av East Sweden Rally kommer att vara i Linköping. HQ och presscenter är placerat i Cloetta Center och serviceplatsen blir på parkeringen i direkt anslutning till anläggningen.

Tävlingens första sträcka startar på fredagen utanför Cloetta Center. Det blir en riktig publiksträck där arrangören förväntar sig mycket publik. Den sträckan körs ytterligare en gång under lördagen vid lunchtid.

Årets bana innehåller tre olika slingor av specialsträckor. Under fredagen körs fem sträckor och lördagsetappen innehåller åtta sträckor.

I den förra deltävlingen av Rally-SM, som avgjordes i Trollhättan, fastnade Lindqvist i ett dike tidigt i tävlingen. Bilen tog ingen skada men tyvärr var det inga åskådare i närheten som kunde hjälpa till att få upp bilen på vägen så de fick tyvärr bryta tävlingen i ett tidigt skede.
- Det var synd att vi blev tvungna att bryta Västrallyt så tidigt. Vi behöver all körträning vi kan få i bilen. Det känns väldigt inspirerande att få köra på hemmaplan, när dessutom den första sträckan på fredagen direktsänds på tv och internet blir det extra kul, säger Mikael Lindqvist.

Hålltider
Fredag 14 september
17.30 Start SS1 vid Cloetta Center
21.20 Första bil till service vid Cloetta Center

Lördag 15 september
09.05 Start SS6
11.20 Första bil till service vid Cloetta Center
16.35 Målgång vid Cloetta Center

Följ oss på vår hemsida www.lindqvistmotorsport.se
12-09-10 Mattias Adielsson siktar på pallplats i JSM
Rallyföraren Mattias Adielsson från Göteborg och kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora kommer på fredag att starta i den femte deltävlingen i årets Rally-SM. Det är dags för East Sweden Rally som kommer att avgöras runt Linköping. Mattias och Christoffer ligger för närvarande på femte plats i junior SM.
- Vi hade otur i förra deltävlingen med att få problem med bränslepumpen på den sista sträckan. Vi låg då på tredje plats och förlorade två placeringar på den felande bränslepumpen, säger Mattias Adielsson

East Sweden Rally avgörs under helgen runt Linköping. Banan har 13 specialsträckor som total mäter ca nio mil. Start och mål av East Sweden Rally kommer att vara i Linköping. HQ och presscenter är placerat i Cloetta Center och serviceplatsen blir på parkeringen i direkt anslutning till anläggningen.

Tävlingens första sträcka startar på fredagen utanför Cloetta Center. Det blir en riktig publiksträcka där arrangören förväntar sig mycket publik. Den sträckan körs ytterligare en gång under lördagen vid lunchtid.

Årets bana innehåller tre olika slingor av specialsträckor. Under fredagen körs fem sträckor och lördagsetappen innehåller åtta sträckor.
- Förra året var jag trea i JSM här i Linköping. Jag trivs med arrangemanget och vägkaraktären så jag siktar högt i år också, avslutar Mattias Adielsson.

Hålltider
Fredag 14 september
17.30 Start SS1 vid Cloetta Center
21.20 Första bil till service vid Cloetta Center

Lördag 15 september
09.05 Start SS6
11.20 Första bil till service vid Cloetta Center
16.35 Målgång vid Cloetta Center

Information om Adielsson Motorsport finner du på www.adielssonmotorsport.com

12-09-10 Bara dagar kvar till East Sweden Rally 2012
På fredag, den 14 september, startar 2012 års East Sweden Rally utanför Cloetta Center i Linköping. Då ska 71 ekipage göra upp om segern i säsongens femte SM-rally på vägar runt om i Östergötland. Legendaren Björn ”Nalle” Johansson har sina favoriter till segern klara.

Det blev till slut hela 71 ekipage som kommer att göra upp om segern i årets East Sweden Rally. 18 av dem kommer från Östergötland. Den östgöte som i år började bäst i Rally-SM är Pelle Sääv från Linköping. På de tre första tävlingarna var Sääv tvåa två gånger och trea en gång. När sedan Sääv bröt i den förra deltävlingen visade Jimmy Joge att det finns fler Östgötar som kan vinna en deltävling i Rally-SM. Joge kom på andra plats i Västrallyt endast slagen av Sveriges nya stjärna i rally, 21-årige Pontus Tidemand från Charlottenberg i nordvästra Värmland.

Tidemand som vann East Sweden Rally i fjol och då även blev svensk mästare för första gången är sugen på nya framgångar i Östergötland.
– Vi vann East Sweden Rally förra året och jag kommer att gå för seger den här gången också. Jag trivdes i Linköping förra året och jag tror det kommer att bli en riktigt bra tävling och ett proffsigt arrangemang. Det är alltid inspirerande när en sträcka går så centralt som den första publiksträckan gör, säger Pontus Tidemand.
Publiksträckan som Tidemand längtar till startar fredagen den 14 september klockan 17.30 vid Cloetta Center.

Nalle tror på Mäster Mats
En av Östergötlands största rallystjärnor genom åren är Björn ”Nalle” Johansson som självklart har full koll på händelseutvecklingen i Rally-SM.
– Jag tror att det blir en väldigt fin tävling. Sträckorna är omväxlande med skiftande karaktär. Vissa delar är väldigt krokiga medan andra bitar är snabba. Det skiftar en del hela tiden. Även underlaget skiftar från delar med lite lösare underlag till riktigt stenhårt, säger Nalle.
Vad det gäller toppstriden i tävlingen tror han att Mats Jonsson kan utmana Pontus Tidemand om segern.
– Jag är övertygad om att vi kommer att få se en helt annan Mats Jonsson nu. Jonsson med alla SM-guld har en oerhörd rutin. Han kan åka utav sjutton också, han känner bilen väl och är duktig på att hålla i ordning materialet. Hans ork, kunnande och utförande är väldigt starkt, säger Nalle.

Nalle kommer även att vara expertkommentator i den direktsändning som görs från tävlingen under fredagen. I de båda lokala kanalerna 24Corren, 24NT och webbens SBF Play kommer en direktsändning från rallyts första sträcka att genomföras. Klockan 17.20 startar sändningen.

Hålltider under ESR
Fredag 14 september
16.00 Mingel med förarna vid startrampen utanför Cloetta Center
17.30 Start vid Cloetta Center
17.40 Start SS 1 Stångebro (vid Cloetta Center)
20.43 Första bil till service vid Cloetta Center

Lördag 15 september
08.00 Service ut Cloetta Center
09.14 Start SS6
10.40 Start SS8 Stångebro 2 (vid Cloetta Center)
10.50 Första bil till service vid Cloetta Center
15.35 Målgång vid Cloetta Center

Innan bilarna rullar över målrampen kan med fördel intervjuer genomföras i den mediazon som finns utmärkt där.
Mer information om tävlingen och ackrediteringsansökan till East Sweden Rally finns på www.rallysm.se.

Vi vill önska publik, förare och media hjärtligt välkomna till Linköping och East Sweden Rally!
12-09-04 East Sweden Rally femte deltävlingen i Rally-SM 14-15 september
Det blev till slut hela 71 ekipage som kommer att göra upp om segern i årets East Sweden Rally. Hela 18 förare från Östergötland tar chansen att mäta sina krafter mot den svenska eliten. Den östgöte som i år började bäst i Rally-SM är Pelle Sääv från Linköping. På de tre första tävlingarna var Sääv tvåa två gånger och trea en gång. När sedan Sääv bröt i den förra deltävlingen visade Tjällmos Jimmy Joge att det finns fler Östgötar som kan vinna en deltävling i Rally-SM. Joge kom på andra plats i Västrallyt endast slagen av Sveriges nya stjärna i rally, blott 21 årige Pontus Tidemand från Charlottenberg i nordvästra Värmland.

Det var ju Tidemand som inte bara vann East Sweden Rally förra året utan han blev även Svensk mästare för första gången.
- Vi vann East Sweden Rally förra året och jag kommer att gå för seger den här gången också. Jag trivdes i Linköping förra året och jag tror det kommer att bli en riktigt bra tävling och ett proffsigt arrangemang. Det är alltid inspirerande när en sträcka går så centralt som den första publiksträckan gör, säger Pontus Tidemand.

Publiksträckan som Tidemand längtar till startar fredagen den 14 september klockan 17.30 vid Cloetta Center
12-08-28 Regler Rally-SM 2013
Regler för Rally-SM 2013 finner du här: http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_2013_SM.pdf

12-08-28 ESR – Femte deltävlingen i Rally-SM 2012
I mitten av september, den 14-15 närmare bestämt, kommer den femte deltävlingen i årets Rally-SM att avgöras i Östergötland. Start och mål av East Sweden Rally kommer att vara i Linköping. HQ och presscenter är placerat i Cloetta Center och serviceplatsen blir på parkeringen i direkt anslutning till anläggningen.

Tävlingens första sträckan startar på fredagen utanför Cloetta Center. Den körs ytterligare en gång under lördagen.

Årets bana innehåller tre olika slingor av specialsträckor. Under fredagen körs fem sträckor och lördagsetappen innehåller sju sträckor.

Hålltider
Fredag 14 september
16.00 Mingel med förarna vid startrampen utanför Cloetta Center
17.30 Start SS1 vid Cloetta Center
20.40 Första bil till service vid Cloetta Center

Lördag 15 september
08.48 Start SS6
11.45 Första bil till service vid Cloetta Center
15.20 Målgång vid Cloetta Center

Mer information finns på www.rallysm.se.

12-08-23 Tillägg av däcksregler i East Sweden Rally
På kvällens arrangörsmöte har tävlingsledningen beslutat att på den parksträcka som kommer köras två gånger, SS1 och SS9, får grusdäck användas fritt från SBF’s däcklista. Däcken kommer inte märkas in till tävlingen och får endast användas på SS1 och SS9. Parksträckan har asfalt som underlag.
12-08-22 East Sweden Rally - Femte deltävlingen i Rally-SM
I mitten av nästa månad, 14-15 September, kommer den femte deltävlingen i årets Rally-SM att avgöras i Östergötland. Start och mål av East Sweden Rally kommer att vara i Linköping. HQ och presscenter kommer att vara i Cloetta Center. Serviceplatsen är på parkeringen utanför Cloetta Center.

Första sträckan startar på fredagen utanför Cloetta Center och på lördagen körs den sträckan yterliggare en gång.

Banan innehåller tre olika slingor av specialsträckor. Under fredagen körs fem sträckor och lördagsetappen innehåller sju sträckor.

Prell. Tidschema.
Fredag 14 september
16.00 Mingel med förarna vid startrampen utanför Cloetta Center
17.30 Start SS 1 vid Cloetta Center
20.40 Första bil till service vid Cloetta Center

Lördag 15 september
08.48 Start SS 6
11.45 Första bil till Service vid Cloetta Center
15.20 Målgång vid Cloetta Center

www.eastswedenrally.se
12-08-19 Comebacken i Rally-SM slutade tyvärr i moll!
Niklas Karlsson Värmdö MK och Andreas Johansson Eskilstuna MK körde i helgen Västrallyt som var 4:e deltävlingen i Rally-SM.

Efter fjolårets Junior-SM silver och en femte plats och bästa bakhjulsdrivna bil i klassen Trimmat2wd, har nu grabbarna bytt klass och åker nu Otrimmat 4wd med en Mitsubishi EVO IX.

Fredagens två korta publiksträckor på rallycrossbanan i Trollhättan slutar med en 14:e plats totalt vilket innebar att Niklas fick vara med och välja startposition inför lördagen. Han fick välja näst sist och hade att välja på att starta som etta eller tvåa. Han valde att starta först, vilket skulle visa sig vara bra i regnvädret på lördagsförmiddagen.

Lördagen i Västrallyt inleds nämligen med en kanontid på SS3 som gör att de är snabbast i klassen och tvåa totalt endast slagna av VM-åkaren Pontus Tidemand! Det följs upp av mycket gångbara tider på efterföljande sträckor. Efter ss5 ligger de 5:a i klassen och 6:a totalt före bl a sjuttonfaldiga svenska mästaren Mats Jonsson!

På SS6 hoppar grabbarna över ett krön och landar hårt så att bakre stötfångaren lossnar men vad värre är att en bromsslang kläms av och de blir bromslösa på resten av sträckan och tappar mycket tid. De lyckas dock ta sig in till servicen, och fixa till felet. På servicen får vi sedan reda på att ss6 stryks pga en olycka som dessbättre visar sig inte vara så allvarlig (nyckelbensbrott).

SS7 går bra och bromsarna funkar återigen perfekt. SS8, 7,5 km långa Holmevattnet, här tar allt slut! Halvägs in på sträckan i en lång vänsterkurva kommer Niklas för långt ut och höger bakhjul är nere i diket, precis när han är på väg upp hugger det tag i en sten, bilen vänder runt och gör ett varv i luften och landar på andra sidan diket med underredet mot ett träd.

Mycket tråkigt slut på en annars så bra helg vad gäller erfarenhet och ett kvitto på att Niklas och Andreas hänger med i toppen av SM.

Nu blir det ett kämpande med bilen för att eventuellt kunna hinna köra någon mer tävling i år!

Fortfarande är det stora målet SM 2013!
karlssonrally.com
12-08-19 Patrik Johanssons rapport från Västrallyt 17/18 augusti 2012
Inför tävlingen
På vägen upp till Trollhättan på torsdagen klarade man av en shake-down på en specialsträcka man fått tillgång till. Bilen fungerade perfekt och snart hade Patrik och Jesper fått bort tävlingsrosten efter ett två månader långt uppehåll. Det avslutades med att man hann skjutsa några entusiaster ett par snabba varv vilket uppskattades.

Rekognoseringen fredag
Som vanligt gjorde Patrik och Jesper en mycket proffesionell rekognosering av vägarna. Vägarna är hårda av varierande karaktär, snabba och ärliga men med mycket ytligt lösgrus utanför spåret.

Etapp 1 – två varv på folkracebanan – 1470 m
Efter SS2 delar Patrik andraplatsen med Weng 1,2 sekunder efter Jimmy Joge och 0,3 sekunder före Martin Berglund. Värste SM-konkurrenten – Mats Thorzelius – är 3,5 sekunder efter på åttondeplats i N4. Med lite förståndig körning över asfaltdelen konserverade Patrik däcken inför morgondagen. Nu gäller
det att få en natts god sömn och upp tidigt imorgon. Första sträckan imorgon är tuff med 11,7 km utmanande körning.

Etapp 2 – lördag morgon
SS 3 (11700 m) och SS 4 (15070 m)
SS3 inleddes med regn. I det besvärliga väglaget tog Patrik in 0,3 sekunder på Jimmy Joge och reducerade Jimmys ledning till 0,7sekunder. Janne Kristiansson råkade ut för en kraftig avåkning vilket blev slutet för den 940:n. Turligt nog undkom Janne och hans kartläsare utan skador tack vare dagens höga standard på säkerhetsutrustningen i dagens rallybilar.

Över 15 km på SS 4 skilde det 0,1 sekunder till Jimmys fördel som ökade ledningen till 0,8 sekunder.

Patrik var nöjd med vägarna, inte speciellt halt eller spårigt men givetvis svårkört, det krävs 110% koncentration för att stanna på vägen. Patrik har varit snäll mot däcken vilket bådar gott för resten av dagen. Jimmy och Patrik har satt upp ett högt tempo och lämnat resten av fältet bakom sig. Mats Thorzelius drabbades av 70 sekunder transportprick efter byte av slutväxel och är i praktiken borta från resultatlistan.

Etapp 3 - SS 5 och SS 6 (lika SS 3 och SS 4)
På SS 5 gjorde Patrik ett ryck och skaffade sig en ledning på 2,2 sekunder. Pelle Sääv blev kvar inne på sträckan efter rullning och Patrik avancerade till andraplatsen totalt och ledning i klassen.

SS 6 (lika SS 4)
En olycka på sträckan tvingade arrangörerna att stryka sträckan. Dess bättre inga personskador. Det betyder att inför SS 7 behåller Patrik sin ledning.

Etapp 4 – lördag eftermiddag
SS 7 (15900 m)
Efter ett 60 minuters serviceuppehåll återstod 4 sträckor. På SS 7 klämde Jimmy till med en kanontid och tog 3,2 sekunder på Patrik och ledde klassen med en hel sekund.

SS 8 (7540 m)
Ännu en kalasfin sträcka. Regnet hade slutat och vägarna var inte lika hala Patrik hade här utmaningen att ta in 1 sekund på Jimmy. Det blev 1,7 sekunder och åter i ledning med 0,7 sekunder. Snacka om en jämn kamp. I tankuppehållet fyllde vi på 10 l bränsle och var redo för de två sista avgörande sträckorna. Patrik och Jesper körde för segern fullt ut, ingen taktikkörning för SM-poäng. Resten av teamet bet på naglarna.

SS 9 (10940 m)
Ännu en kalassträcka med allt. Bilarna kom in i målet på sträckan med rykande bromsar, Robin Friberg hade punktering på höger fram. Både Patrik och Jimmy anlände rödmosiga i ansiktet men utan en synlig skråma på bilarna. Patrik hade klarat sträckan utan några tillbud men säkert utan marginaler. Kampen mellan Patrik och Jimmy var tävlingens höjdpunkt och det hördes också på rallyradion. Jimmy tog 3,4 sekunder och ledde med 2,7 sekunder inför klassiska Kabelvägen. Vi ville framför allt se bägge bilarna i mål på SS 10 efter vad som nog skulle bli en total urladdning från bägge två. Taktiken inför sista sträckan var säkert enkel – ” att stå upp och köra”

SS 10 (8900 m) Kabelvägen
Kenneth Bäcklund blev kvar inne på Kabelvägen. Det var inte noterna det var fel på utan Kenneth behöver träna skivstång för att orka ”ratta mot”. Dess bättre inga allvarliga skador på bilen och Kenneths leende var lika brett som vanligt efter tävlingen.

Patrik laddade 110% uppe på vägen, reportern på rallyradion var uppe i falsett när Patrik sladdade igenom målsvängen. Tyvärr missade vi det men tydligen var det spektakulärt och en fantastisk avslutning på tävlingen. Patrik vann sista sträckan med 0,5 sekunder och Jimmy tävlingen med 2,2 sekunder efter 52 minuters tvekamp. Som jämförelse motsvarar det att Usain Bolt vinner ett 100- meterslopp med 0,006 sekunder

Slutställning Västrallyt 2012
1. Jimmy Joge 52.16,9
2. Patrik Johansson 52.19,1
3. Martin Berglund 52.54,0.

Preliminär SM-Tabell efter 4:e deltävlingen Västrallyt
Patrik Johansson 52
Jimmy Joge 32
Martin Berglund 29
Mats Thorzelius 28
Robin Friberg 27
Thomas Tunström 24

Det finns en teoretisk möjlighet för Patrik att säkra SM-guldet i Linköping 14-15 september. Vi kan vänta oss ännu en stenhård kamp mellan Patrik och Jimmy som just nu tycks dominera stora Gr N och spänningen i hela Rally-SM.
12-08-19 Övertygande seger för Pontus Tidemand i Västrallyt
Pontus Tidemand tillsammans med kartläsaren Stig-Rune Skjaermoen tog en övertygande seger i den fjärde deltävlingen av 2012-års Rally-SM. Vid målgång på lördag kväll gick Pontus först över rampen före Jimmy Joge och säkrade därmed sin tredje totalseger av fyra möjliga i årets Rally-SM.

Västrallyt som kördes i trakterna runt Trollhättan startade redan på fredagen med två korta publiksträckor på rallycross-banan i Hedeäng. Pontus gick ut hårt och var snabbast på första sträckan, dock visade det sig att Pontus hade varit lite väl het i starten och bestraffades med en tjuvstart.
- Jag var nog lite het på gröten så släppte kopplingen lite tidigt, men körningen stämde bra iallafall.

Andra gången vi körde publiksträckan gjorde jag däremot en riktigt dålig start och var tvåa på sträckan, berättar Pontus Efter fredagens två korta sträckor så låg Pontus på en tjugoförsta plats totalt, efter att ha fått 10 sekunders bestraffning för tjuvstarten.

På lördag morgon strilade regnet ner och med en sen startposition så gjorde Pontus det “omöjliga” genom att vara snabbast på första sträckan för dagen.
- Normalt så är det bäst att starta så tidigt som möjligt när det regnar, men vi hade lagt upp en bra däckstrategi tillsammans med Michelin så vi hade den mjukaste gummiblandningen till första sträckorna och det lönade sig, förklarar Pontus.

Lördagen fortsatte med idel topplaceringar på förmiddags-sträckorna och vid lunchservicen så hade Pontus en totalledning med ca 21 sekunder, som krympte till ca 10 sekunder efter att sträcka sex hade blivit struken på grund av en olycka.
- Jag tyckte det funkade bra men det var väldigt halkigt bitvis, så man kunde inte åka med den attack jag brukar göra, berättar Pontus

Inför sista fyra sträckorna hade Pontus en klar strategi att köra på 90-95 procent och inte göra några misstag , något som brukar vara svårt när man drar ner på tempot för köra säkert.
- Man får inte slappna av för mycket, det är då misstagen kommer men jag tyckte vi hade ett bra flyt de sista sträckorna och vi lyckades faktiskt utöka totalledningen, berättar Pontus

Vid slutmålet skiljde det 17,6 sekunder till totaltvåan Jimmy Joge och hela 1 min 31 sekunder till klasstvåan Jerker Axelsson som hade haft flera problem under dagen och därmed kunde Pontus Tidemand säkra sin tredje totalvinst i Rally-SM 2012.
- Det kändes riktigt gött, först andra platsen i Junior-VM i Finland för några veckor sedan och nu denna vinsten. Nu börjar självförtroendet komma igen inför Rally-VM i Tyskland nästa helg efter den tunga perioden vi har haft under sommaren med brutna tävlingar, avslutar Pontus

Totalt Västrallyt 2012:
1. Pontus Tidemand, SMK Eda, Skoda Fabia S2000, 51.59,3
2. Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, +17,6
3. Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, +19,8

Trimmat 4WD:
1. Pontus Tidemand, SMK Eda, Skoda Fabia S2000, 51.59,3
2. Jerker Axelsson, SMK Trollhättan, Mitsubishi Lancer Evo WRC, +1.31,2
3. Mats Jonsson, Forshaga MC,Ford Escort WRC +1,38,5

www.gopontus.com
12-08-19 Stark comeback i Västrallyt
Den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM har under helgen avgjorts i Trollhättan. Mattias Adielsson från Göteborg tillsammans med kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora slutade på femte plats i junior SM.
- Inför den sista av de tio specialsträckorna låg vi trea men redan efter några hundra meter på den sista sträckan tappade bilen effekt och vi kunde inte försvara tredje platsen, säger Mattias Adielsson.

Västrallyt började i strålande solsken och perfekta förhållande på fredagen med en publiksträcka på rallycrossbanan i Trollhättan. På lördagen drog ett regnområde in över tävlingsbana och förhållandena blev riktigt tuffa.
- De första sträckorna på lördagen var mycket lösa och hala. Vi försökte att åka på höga växlar för att undvika hjulspinn och tappa fart. Under dagen slutade det regna och fästet blev bättre och bättre, då kunde vi åka på hårdare, säger Christoffer Bäck.
- Klart att jag är besviken på att vi tappade tredjeplatsen i JSM på sista sträckan, men jag är mycket glad över att vi har genomfört Västrallyt på ett så bra sätt. Det känns skönt att vara tillbaka efter mitt uppehåll på grund av hjärnskakningen jag fick tidigare i år, avslutar Mattias Adielsson.

Nästa deltävling i Rally-SM avgörs den 14-15 september i Linköping.
Information om Adielsson Motorsport finner du på www.adielssonmotorsport.com

12-08-19 Oturen forstätter i SM för Sollebrunn Racing
Västrallyt 2012 började bra för Sollebrunn Racing och man kunde stoltsera med en tredje plats efter fredagkvällens två sträckor. Men redan på lördagmorgonens första sträcka skulle det börja strula.
- Motorn började missa och gick bara på tre cylindrar delar av sträckan, och som inte det vore nog gick länkaget i torkarmekanismen sönder mot slutet av sträckan, meddelar Micke.

Micke och Conny hade ingen möjlighet att lösa detta innan sträcka fyra och fick åka 15 km långa sträckan "Vargfjället" med begränsad sikt. Båda problemen löstes under den 20 minuter långa service som följde, men de hade tappat en placering och låg nu fyra i det tuffa motståndet. SS 5 flöt på helt utan problem och nu satte man en tredje bästa tid igen.

Nu var det dags för "Vargfjället" en andra gång, och här började de stora problemen.
- Vi slog sönder ett växellådsfäste i en landning efter ett stort lyft i början av sträckan och motorn ramlade ner på hasplåten, säger Micke. Bilen blir väldigt svårväxlad, men vi försökte så gott vi kunde.

Det blev ändå en gångbar tid och man tappade endast 10 sekunder på täten, vilket inte spelade någon roll då sträckan senare blev struken efter en olycka.

Nu hade man lägligt nog helgens längsta service framför sig och hann med femton sekunders marginal ut till sträcka sju. Lösningen med lådan upphängd i spännband verkade fungera och ekipaget var ändå med i tätstriden med en fjärde tid på sträckan.

Slut på det roliga
Inför starten på SS 8 fick Conny och Micke fixat lite till med upphängningen och trodde på en möjlighet att fortsätta med den provisoriska lösningen. Men när de skulle fram till startlinjen rasade kopplingen, vilket omöjliggjorde vidare tävlande. Det var bara att kasta in handduken!

Teamet är ändå med några timmars distans inte helt nedstämda.
- Trots allt strul och då man har svårt att hålla fullt fokus på sträckorna, satte vi ändå konkurrenskraftiga tider vilket vi ändå tar med oss, avslutar Conny.

Nästa utmaning för teamet blir SM-rallyt i Linköping 14 - 15 september. Då kommer teamet laddat igen!
12-08-19 Ohotad Tidemand vann Västrallyt
Västrallyt blev en enmansshow för Pontus Tidemand när konkurrenterna föll bort efter hand. Under de sista sträckorna kunde han bevaka segern.
– SM vill jag fortsätta att åka, det är ju kul att vara kung i sitt eget land, säger Tidemand.

Pontus Tidemand körde till sig en övertygande seger på regnblöta vägar runt Trollhättan. När de värsta konkurrenterna, Pelle Sääv och Mats Jonsson försvann ur den absoluta toppstriden av olika anledningar kunde Tidemand bevaka segern in i mål. Något som kan vara svårt.
– Det var det faktiskt, man får inte slappna av för mycket heller, säger Tidemand.
SM-segern är viktig för den unge talangen.
– Det betyder mycket. Det är bra både för mitt självförtroende och för sponsorerna.

Jerker Axelsson gjorde ett inhopp i Rally-SM när serien kom till Trollhättan. Det utvecklade sig till en väldigt annorlunda tävling för honom. Efter fredagskvällen sträckor ledde han tävlingen för att sedan direkt på lördagen göra flera besök i spenaten. Lägg till detta diverse tekniska problem. Med en bil som mer såg ut som en folkracebil än en rallybil avslutade han riktigt bra och blev tvåa i Trimmat 4WD och åtta totalt.
– Om det inte varit för om hade vi varit med och krigat om vinsten men jag överskred gränsen några gånger för mycket, säger Axelsson efter målgång.
Klasstrea blev Mats Jonsson som aldrig hade riktig tätkänning.

Kampen om andraplatsen i tävlingen och klassegern i Otrimmat 4WD blev intensivare. Patrik Johansson och Jimmy Joge hade en sekundstrid hela vägen in i mål.
– Vi har fått kämpa hela dagen och det blev 2,2 sekunder till slut. Det är små marginaler och vi har varken gjort några större misstag eller fått punkteringar, så det känns jätteskönt, säger Joge.
Även Patrik Johansson är glad, trots att han fick se sig slagen.
– Det var surt men vi är jättenöjda ändå, det är häftigt att vara med där uppe och fajtas, säger Patrik Johansson.
Du verkar inte särskilt ledsen över att missa segern?
– Visst grämer man sig att vi inte hade tiden på vår sida denna gång.

I Trimmat 2WD kunde Leif Peterson ta segern efter en lång kamp med Johan Carlsson. Carlsson tappade tvåans växel och kunde därefter inte matcha Petersons tider.
– Nu öppnar vi upp kampen om SM så ur min synvinkel är det riktigt bra, säger vinnaren Peterson.

Victor Henriksson i Otrimmat 2WD har konserverat formen och farten från Sydsvenska Rallyt tidigare i år. Han var precis som tidigare helt överlägsen i klassen och var tredje snabbaste tvåhjulsdrivna bil.

I teammästerskapet var det Eljas Motorsport som tog hem segern vilket var deras första för säsongen. Team Tractive ledde fram till SS7 men när Tobias Söderqvist besökte diket förvandlades segern till en andraplats.

www.rallysm.se

ÖVRIG INFORMATION
Av 59 startande ekipage bröt 10.

Topp fem Västrallyt 2012. (Preliminärt)
1. Pontus Tidemand, SMK Eda, Skoda Fabia S2000, 51.59,3
2. Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, +17,6
3. Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, +19,8
4. Martin Berglund, SMK Gävle, Mitsubishi Lancer Evo IX, +54,7
5. Thomas Thunström, Ludvika MS, Subaru Impreza N12, +59,5

Preliminärt resultat, topp tre klassvis:
Otrimmat 2WD
1. Victor Henriksson, MK Speed, Ford Fiesta, 55.13,7
2. Mattias Jirvelius, SMK Örebro,Ford Fiesta, +1.09,9
3. Jonas Olsson, Hässleholms MK, Ford Fiesta, +2.16,9

Otrimmat 4WD
1. Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, 52.16,9
2. Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, +2,2
3. Martin Berglund, SMK Gävle, Mitsubishi Lancer Evo IX, +37,1

Trimmat 2WD
1. Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, 54.32,5
2. Johan Carlsson, Degerfors MS, Toyota Corolla, +20,6
3. Henrik Lennartsson, Skillingaryds MK, Volvo 940, +1.23,4

Trimmat 4WD
1. Pontus Tidemand, SMK Eda, Skoda Fabia S2000, 51.59,3
2. Jerker Axelsson, SMK Trollhättan, Mitsubishi Lancer Evo VI, +1.31,2
3. Mats Jonsson, Forshaga MC, +1,38,5

JSM
1. Johan Carlsson, Degerfors MS, Toyota Corolla, 54.53,1
2. Victor Henriksson, MK Speed, Ford Fiesta, +20,6
3. Patrik Åhman, Almunge MK, Opel Corsa A, +1.16,3
12-08-17 Jerker Axelsson fick välja startposition först
Hemmaföraren Jerker Axelsson leder Västrallyt efter två körda sträckor. I och med ledningen fick han också välja startposition till lördagen först. Valet av startposition föregicks av en hel del taktik bland förarna.

Jerker Axelsson inledde bäst när Västrallyt smygstartade med en superspecialsträcka som kördes två gånger. Efter de båda rundorna leder han 0,2 sekunder före Ingemar Svensson. Trea ligger Jimmy Joge.
– Planen var att leda efter första dagen och 0,2 sekunder räckte ju, säger Jerker Axelsson.
Eftersom han var snabbast fick han även välja startposition till lördagen först. Ett val som påverkades mycket av två andra förares taktik.
– Med tanke på Pelle Säävs och Mats Jonssons taktik tar jag nog ett högt nummer, säger Jerker Axelsson.
De valde nämligen att ta det väldigt lugnt för att få en ännu senare startposition. Detta då väderprognoserna lovar en del regn och då kan en sen startposition vara fördelaktig.

Jerker Axelsson som känner vägarna väl ska göra vad han kan för att pressa de övriga under morgondagen. Men någon segerfavorit känner han sig inte som.
– Nej, Pontus Tidemand är fortfarande favorit och han kommer att åka fort i morgon, säger Axelsson.

Tvåa ligger Ingemar Svensson som har startfältet häftigaste bil, en Ford Fiesta WRC. Tidigare under säsongen har han inte haft farten för att utmana men på fredagens superspecial visade han att den börjar komma.
– Jag har sagt att jag ska skynda långsamt, i slutet av året ska jag försöka hänga med. Här siktar jag på att vara med bland de tio främsta, säger Ingemar Svensson.

Förhandsfavoriten Pontus Tidemand tjuvstartade på första sträckan och fick därför tio sekunders tillägg. Han går ut som 23:e bil på lördagen.

Västrallyt, 17-18/8 2012, Trollhättan, Rally-SM 4:6

Efter två av tio sträckor:
1. Jerker Axelsson, SMK Trollhättan, Mitsubishi Lancer Evo 6,5, 1.18.44,0
2. Ingemar Svensson, Flens MS, Ford Fiesta WRC, +0,2
3. Jimmy Joge, SMK Motala, Mitsubishi Lancer Evo X, +1,0
4. Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, +2,2
4. Hans-Erik Weng, Säffle MC, Mitsubishi Lancer Evo X, +2,2

Besök www.rallysm.se för kompletta resultatlistor och mer information om tävlingen.

12-08-16 Tidemand taggad inför fjärde deltävlingen i Rally-SM
I helgen så körs den fjärde deltävlingen i 2012-års Rally-SM Västrally, som går av stapeln i Trollhättan.
Med två raka totalvinster för 21-åriga Pontus Tidemand i vinterns deltävlingar så gick det grus i maskineriet i den tredje deltävlingen South Swedish Rally.
- Vi ledde totalt efter första tre sträckorna men sedan så fick jag en dubbelpunktering och det var slutkört den dagen, men vi startade om nästa dag men då gick styrstaget av så det blev en nolla för mig i protokollet i South Swedish Rally, berättar Pontus

Tävlingen nu i helgen startar på fredagen med två publiksträckor där det skall avgöras vem som startar först på lördagen.
- Man har lånat lite idéer av Rally-VM, där startordningen väljs efter hur man kör på kvalificerings-sträckan. Nu kör vi två sträckor som ingår i tävlingen som vanligt på fredag kväll och efter dem får första 15 bilarna välja start position. Det kommer nog gynna oss då vi oftast har tidiga startnummer och får starta i lösgruset och nu kanske vi kan starta lite senare istället, förklarar Pontus

Under lördagen körs de återstående åtta specialsträckorna som har en totallängd på ca 97 km på varierande vägkaraktärer runt Trollhättan innan första bil går mål vid 18-tiden. I högerstolen i den Skoda Fabia S2000 som drivs och ägs av talangutvecklingsbolaget EVEN rally sitter Stig-Rune Skjaermoen som i senaste deltävlingen i Rally-SM.
- Vi körde denna tävling 2010 men då hade jag ett elproblem med centerdiffen i den bil jag körde då och bröt tidigt, men av vad jag kommer ihåg så var det riktigt fina vägar som var både snabba, krokiga och utslagsgivande, berättar Pontus,.

I klassen Trimmat 4WD som Pontus kör så är det 16 stycken ekipage anmälda och bland konkurrenterna märks bland annat Mats Jonsson, Pelle Sääv och hemmaföraren Jerker Axelsson som gör comeback i SM-sammanhang.
- Jag och Jerker känner varandra mycket väl och han har varit en stor del i min lyckade satsning senaste åren som Mentor/Coach men nu i helgen är vi konkurrenter och jag skall göra allt för att hålla han bakom mig, avslutar Pontus med ett skratt

Det körs även ett teammästerskap i Rally-SM där Pontus kommer ingå i Team TÄTAB tillsammans med Ingemar Svensson och Hasse Gustafsson i Västrallyt.
Direkt efter helgens tävling så åker Pontus vidare mot Tyskland och den fjärde deltävlingen i WRC Academy, som är VM-deltävlingen ADAC-Rally Deutschland som avgörs i Trier nästa helg.

Följ Pontus på www.facebook.com/PontusTidemand och www.twitter.com/PontusTidemand
Resultat: http://ww2.raceconsulting.com/rally/resultat/index.jsp?year=2012
Hemsida Rally-SM :http://www.rallysm.se/

Följ Pontus Tidemand på www.facebook.com/PontusTidemand , www.twitter.com/PontusTidemand och www.gopontus.com
12-08-15 Linköpings Joakim Längberg på väg till Rally-SM i Trollhättan
Nu till helgen avgörs den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM. Joakim Längberg från Linköping åker till Trollhättan och Västrallyt för att försöka ta ytterligare en pallplats i sin klass. När South Swedish Rally avgjordes i mitten av maj kom Längberg på tredje plats i sin klass efter en stabil körning.
- SSR var en lång tävling och vi försökte hålla ett jämnt tempo som visade sig räcka till en tredje plats. Många av våra konkurrenter gick ut hårt och fick problem med bland annat punkteringar, säger Joakim Längberg.

Senast Västrallyt kördes var 2010 och även då ingick det som en deltävling i Rally-SM. I år kommer Västrallyt att avgöras på 10 specialsträckor under två dagar. Den första dagen körs två korta sträckor och de resterande sträckorna körs under lördagen med målgång vid ca kl 17. Efter fredagens två korta sträckor har de bästa förarna möjlighet att välja sin startposition för lördagsetappen. Det är ett nytt grepp i Rally-SM som framgångsrikt har provats i WRC under den här säsongen.
- Västrallyt kommer att bli tufft, vägarna är riktigt utslagsgivande så det gäller att vara med till sista sträckan. Jag vann en mindre tävling i Kisa som kördes i slutet på juli så jag vet att farten finns, nu gäller det bara att få till allt i Trollhättan, säger Joakim Längberg.

Vår hemsida hittar ni på www.langbergmotorsport.se och där följer du teamet på nära håll.
12-08-15 Säsongens höjdpunkt för Sollebrunn Racing!
På fredag eftermiddag klockan 17.00 startar den fjärde deltävlingen i 2012 års Rally-SM. Denna gång på hemmaplan för det Sollebrunnbaserade teamet. Det är äntligen dags för Västrallyt!

Tävlingen inleds med två korta superspecialsträckor på motorområdet vid Hedeäng i Trollhättan. Denna typ av sträckor brukar sällan betyda så mycket för tävlingen som helhet, men här blir det annorlunda
- De fem främsta i vår klass efter de två första sträckorna får välja startposition för lördagen och den snabbaste väljer givetvis först, säger Mikael.
Detta system är nytt i SM men har testats i VM under året och ger en extra krydda till sprintsträckorna.
- Klart vi vill vara först att välja, även för prestigen såklart!

Tävlingen kommer att ha en central serviceplats vid N3 på Nohabgatan i Trollhättan och här kan ni träffa teamet vid 13-tiden på lördagen då de kommer in för en timmes service.

Under lördagen kommer nästan 10 mil specialsträckor köras fördelade på åtta sträckor. Det kommer att vara vägar av samma fina kvalitet som 2010, då det senast arrangerades SM i trakten.
- Den beryktade och klassiska "Kabelvägen" avslutar tävlingen, och vi var ju totalsnabbast på den sträckan ifjol. Vi ska inte pruta här i år heller, ler Micke.

Teamet ska återigen rapportera direkt efter varje sträcka på http://www.facebook.com/sollebrunnracing

Rallyt kan följas på rallyradio 90,6 MHz och för den som vill lyssna på webbradio finns även den möjligheten på www.radiotrollhattan.se. Sändningarna sker på fredag 16.00 – 21.00 och lördag 08.00 – 22.00.
Resultaten kommer att rapporteras live på http://ww2.raceconsulting.com/rally/resultat/index.jsp?year=2012

Mer information om tävlingen finner ni på http://www.rallysm.se/index.php/taevlingar/vaestrallyt

Programmen finns att köpa på:
- Statoil i Grästorp
- Nossans spel i Nossebro
- Expressbyrån i Sollebrunn
- Bilisten Åsaka
- Statoil i Älvängen
- Statoil i Lödöse
- Ulvesunds ost- och charkvagn, Ljungskile
- Shell Kuröd Uddevalla
- Shell Gärdhemsvägen Trollhättan
- Hotell Kung Oskar, Trollhättan
- Huvudkvarteret N3 Innovatum, Trollhättan
- Preem Ström, Lilla Edet
- Shell Gropbron, Vänersborg

12-08-14 Het duell i Rally-SM för Pelle Sääv från Linköping
Till helgen är det dags för den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM. Pelle Sääv från Linköping åker till Trollhättan och Västrallyt för att försvara sin andraplats i Rally-SM. Sääv har kommit tvåa, trea och tvåa i de deltävlingar som hittills har avgjorts i Rally-SM 2012.
- Nu siktar jag på att vinna en deltävling, Västrallyts vägar tror jag kommer passa både mig och Skodan perfekt, säger Pelle Sääv.

Senast Västrallyt kördes var 2010 och även då ingick det som en deltävling i Rally-SM. I år kommer Västrallyt att avgöras på 10 specialsträckor under två dagar. Den första dagen körs två korta sträckor och de resterande sträckorna körs under lördagen med målgång vid ca kl 16. Efter fredagens två korta sträckor har de bästa förarna möjlighet att välja sin startposition för lördagsetappen. Det är ett nytt grepp i Rally-SM som framgångsrikt har provats i WRC under den här säsongen.

Västrallyt 2010 blev ingen succé för Sääv. Han bröt tävlingen i början på lördags etappen efter en lättare avåkning. I år kommer han med stort självförtroende och siktar på att vinna tävlingen.
- Bilen går fantastiskt bra nu, vi har testat lite innan tävlingen och nu siktar vi på seger, säger Pelle Sääv

Ställning I Rally-SM trimmat 4wd
1, Mats Jonsson Forshaga 82 poäng
2, Pelle Sääv Linköping 73 poäng
3, Pontus Tidemand Charlottenberg 60 poäng
4, Per-Arne Ljung Hofors 58 poäng
5, Algot Öberg Eskilstuna 36 poäng

Följ oss på vår hemsida www.nhsuper2000.se

12-08-14 Rally SM i Trollhättan för Mattias Adielsson
Nu är det dags för den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM. Rallyföraren Mattias Adielsson från Göteborg och kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora ska försöka upprepa den tredjeplats i junior-SM som de tog i den förra deltävlingen i Rally-SM. Det blir första tävlingen sedan Mattias skadade sig vid en tävling i Götene i Maj.
- Uppladdningen har inte varit den bästa, jag är glad att vi kan starta. Jag fick en kraftig hjärnskakning i Götene och det har tagit lång tid att bli bra, säger Mattias Adielsson.

Senast Västrallyt kördes var 2010 och även då ingick det som en deltävling i Rally-SM. I år kommer Västrallyt att avgöras på 10 specialsträckor under två dagar. Den första dagen körs två korta sträckor och de resterande sträckorna körs under lördagen med målgång vid ca kl 17. Efter fredagens två korta sträckor har de bästa förarna möjlighet att välja sin startposition för lördagsetappen. Det är ett nytt grepp i Rally-SM som framgångsrikt har provats i WRC under den här säsongen.
- Under helgen har vi genomfört ett långt test och allt har känts bra. Vi testat olika inställningar på bilen och framförallt kört så nära tävlingstempo vi vågat. Tyvärr har uppehållet gjort att jag inte riktigt vet om jag hittar tillbaka till det höga tempot vi hade i South Swedish Rally. Det är en lång tävling och mycket kan hända. Vi är osäkra på vårt tempo efter uppehållet men det viktigaste blir att vara med över målrampen på lördagkväll, avsluta Mattias Adielsson.

Information om Adielsson Motorsport finner du på www.adielssonmotorsport.com
12-08-14 Mikael Lindqvist kör Rally-SM i Trollhättan
Nu är det dags för Mikael Lindqvist från Norrköping att göra sitt andra framträdande för året i Rally-SM. Lindqvist som under våren byggde en ny rallybil, en Mitsubishi EVO X, för den otrimmade 4wd klassen. I den första tävlingen med nya bilen South Swedish Rally slutade Lindqvist på en fjärde plats i sin klass.
- South Swedish Rally var vår första tävling med bilen och jag hade inte ens hunnit testa den innan, så vi tog den tävlingen som ett test. Vi kände att ju fler sträckor vi körde desto bättre gick det, säger Mikael Lindqvist.

Under sommaren har Lindqvist kört en tävling i Nyköping som uppladdning inför Västrallyt.
Senast Västrallyt kördes var 2010 och även då ingick det som en deltävling i Rally-SM. I år kommer Västrallyt att avgöras på 10 specialsträckor under två dagar. Den första dagen körs två korta sträckor och de resterande sträckorna körs under lördagen med målgång vid ca kl 16. Efter fredagens två korta sträckor har de bästa förarna möjlighet att välja sin startposition för lördagsetappen. Det är ett nytt grepp i Rally-SM som framgångsrikt har provats i WRC under den här säsongen.
- Jag trivs i Trollhättan och de vägar som de har där. 2010 ledde vi tävlingen efter den första etappen men drabbades av tekniska problem under andra etappen och bröt tyvärr tävlingen. I år kommer vi inte ha med segern i Västrallyt att göra men jag hoppas att vi kan vara med och slås om några sträcksegrar i vår nya klass, säger Mikael Lindqvist.

Västrallyt 17-18 augusti
17 augusti:
Start etapp 1 17.00
Mål etapp 1 19.15

18 augusti:
Start 08.00
Service 1 10.05
Service 2 12.40
Mål 16.15
Följ oss på vår hemsida www.lindqvistmotorsport.se
12-08-14 Evo Challenge är tillbaka efter 13 veckors uppehåll
Andra grustävlingen har potential att ruska om i ledarskiktet. Serieledande Patrik Johansson siktar på att ta säsongens tredje seger
Efter ett andra uppehåll på 13 veckor den här sommaren är det återigen dags för Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge, som har sex av åtta deltävlingar ihop med Rally-SM. Med två så långa uppehåll har det bara varit en tävling under de senaste sex månaderna! Därför har många av teamen startat i mindre tävlingar för att hålla tempot uppe.

Men nu är det dags att sätta focus på Västrallyt i Trollhättan kommande helg. Säsongens andra deltävling på grus efter premiären med South Swedish Rally i maj. De fyra första gick på snö, och inför sommaren var Hans-Erik Weng/Stefan Ohlson i mästerskapsledning.

Med grus såg Patrik Johansson/Jesper Johansson sin chans, segrade och gick upp i serieledning – om än med bara en poäng. Weng hängde på, men rullade med sin Evo X alldeles på slutet och fick bryta för första gången I år.

Jocke Nyman/Bo Holmstrand hade bromsproblem senast och det kostade mycket tid. Nu kommer de för att skaka oturen av sig och istället försöka ta årets första seger. Otur har också Jimmy Joge/John Stigh haft. Ena dagen är de oslagbara, andra går det på tok vad de än gör. Som senast när de fick en dubbelpunktering. Den här helgen är målet att ta årets första seger.

Fyra i serien är rookien Robin Friberg. Tillsammans med co-drivern Stefan Gustavsson slutade han femma senaste trots en avåkning och omstart enligt superrally-reglerna. En bra helg i Trollhättan och de har möjlighet att gå upp i ledning.

Efter en imponerande start i South Sweden visade Martin Berglund/Håkan Palm att de har potential att vinna. Hade det inte varit för diffproblemen i Tingsryd hade de säkert legat högre i tabellen än den sjätteplats de nu har. Nu jagar de revansch och även de kan mycket väl ta sin första seger den här helgen.

Efter fyra och ett halvt år i en Evolution VII har Joachim Carlström/Jörgen Norman bytt till en Evo IX. Efter en problemfri runda senaste blev de fyra. Den erfarenheten har de naturligtvis med sig till helgens event och kan omsätta i praktiken.

Även Mikael Lindqvist/Per Andersson skaffade sig viktig lärdom senast. De kom i en helt ny Evolution X efter att tidigare har tävlat i WRC-klassen. Det blev en imponerande tredjeplats och nu vill de gärna ha en ny pallplats.

Västrallyt startar klockan 17.00 på fredag i Trollhättan och innan nattvilan ska två sträckor köras. Ytterligare åtta väntar under lördagen och enligt schemat blir målgången i Trollhättan strax efter 16.00. Totalt ska de tävlande köra 102 km specialsträckor, och åtta ekipage startar i Evolution Challenge.

2012 års Mitsubishi Ralliart Evolution Challenge Sweden sponsras av: Mitsubishi Motors Sweden, Sunoco bränslen, Öhlins stötdämpare, Speedline Corse PPE fälgar, Endless bromsbelägg, PIAA extraljus, Sparco racekläder, MPart, RPM Promotions och Raceconsulting rally results service.

Startande I deltävling 6
Patrik Johansson (Växjö)/Jesper Johansson (Ryd)
Hans-Erik Weng (Säffle)/Stefan Ohlson (Borensberg)
Robin Friberg (Ludvika)/ Stefan Gustavsson
Martin Berglund (Gävle)/Joakim Gevert (Västra Emtervik)
Jimmy Joge (Tjällmo)/John Stigh (Skänninge)
Joachim Carlström (Rockneby)/Jörgen Norman (Torsås)
Jocke Nyman (Östersund)/Bo Holmstrand (Herrljunga)
Mikael Lindqvist (Norrköping)/Per Andersson (Hässleholm)

Mästerskapsställning efter fem deltävlingar
Förare
1 Patrik Johansson 34
2 Hans-Erik Weng 33
3 Mikael Gustafsson 22
4 Robin Friberg 20
5 Kristian Johansson 18
6 Martin Berglund 16
7= Ferran Font 15
7= Eammon Boland 15
9 Jimmy Joge 14
10 Joachim Carlström 13
11 Jocke Nyman 10
12 Mikael Lindqvist 8
13 Niklas Hägg 5
14 Jan-Erik Folkesson 3

Co-drivers
1 Jesper Johansson 34
2 Stefan Ohlson 33
3 Lars-Erik Kronberg 22
4 Fredrik Livh 18
5= Oriol Julia 15
5= Mick Morrissey 15
7= Thomas Nilsson 14
7= John Stigh 14
8 Jörgen Norman 13
9 Bo Holmstrand 10
10 Per Andersson 8
10= Joakim Gervert 8
10= Häkan Palm 8
12 Stefan Gustavsson 6
13 Emil Eklund 5
14 Fredrik Hildingsson 3

2012 Kalender
1 27-28 januari Rally Uppsala (Uppsala) Snö
2 9-11 februari Rally Sweden - SS 1 - 14 (Karlstad) Snö
3 11-12 februari Rally Sweden - SS 15 - 24 (Karlstad) Snö
4 17-18 februari Vinterpokalen (Sandviken) Snö
5 17-20 maj South Swedish Rally (Ljungby) Grus
6 17-18 augusti Västrallyt (Trollhättan) Grus
7 14-15 september East Sweden Rally (Linköping) Grus
8 5-6 oktober Kolsvarundan (Köping) Grus
12-08-10 En vecka kvar till Västrallyt
Nu går Rally-SM 2012 in i sitt avgörande skede. Säsongens andra halvlek börjar på fredag när Västrallyt startar i Trollhättan. Klassiska Kabelvägen befinner sig då återigen i händelsernas centrum.

Om en vecka är rallytemperaturen återigen hög i Trollhättan. Då ska fjärde deltävlingen i 2012 års Rally-SM avgöras på vägarna runt den Västsvenska staden.

Tävlingen börjar klockan fem på fredagskvällen med att två superspecialsträckor körs på Hedängsbanan, bara tio minuter från serviceplatsen. Där kommer det att finnas goda möjligheter för publiken att få en bra överblick på händelserna samt komma nära bilarna när de står uppställda mellan sträckorna.

En nyhet som arrangörerna lånat från VM-serien är att resultatet under fredagen ligger till grund för lördagens startordning. De främsta förarna på fredagen får välja startposition inför lördagen. Den förare som var snabbast under fredagen väljer startposition först, näst snabbaste väljer som tvåa och så vidare. De 15 första i 4WD får välja mellan startposition 1-15 och de fem snabbaste i 2WD får välja mellan startposition 16-20. Valet sker vid huvudkvarteret på N3 www.n3trollhattan.se klockan 21.00 på fredag.

Tävlingen kommer att ha en central serviceplats vid N3 på Nohabgatan i Trollhättan. Här kommer även start och mål, högkvarter, presservice samt anlagstavla att finnas. Ett samlat nav där mycket kommer att hända under de två tävlingsdagarna.

Det kommer att finnas möjlighet till omstart mellan fredagen och lördagen för de tävlande ekipagen. Västrallyt arrangeras av SMK Trollhättan i samarbete med Stenungsunds MS och Älvbygdens MK.

Västrallyt kan följas på rallyradio 90,6 MHz och för den som vill lyssna på webbradio finns även den möjligheten på www.radiotrollhattan.se. Sändningarna sker på fredag 16.00–21.00 och lördag 08.00–22.00.

www.rallysm.se

Poängställning i SM efter tre av sex deltävlingar
Trimmat 4WD
1. Mats Jonsson, 82
2. Per-Arne Sääv, 73
3. Pontus Tidemand, 60

Otrimmat 4WD
1. Patrik Johansson, 40
2. Mats Thorszelius, 24
3. Robin Friberg, 22

Trimmat 2WD
1. Johan Holmberg, 76
2. Johan Carlsson, 62
3. Tobias Söderqvist, 60

Otrimmat 2WD
1. Jonas Olsson, 68
2. David Pettersson, 62
3. Victor Henriksson, 60

JSM
1. Johan Carlsson, 84
2. Patrik Åhman, 58
3. Victor Henriksson, 54


12-07-05 East Sweden Rally femte deltävlingen i Rally-SM 14-15 september
I mitten av september kommer den femte deltävlingen i årets Rally-SM att avgöras i Östergötland. Start och mål av East Sweden Rally kommer att vara i Linköping. Tävlingens första etapp startar fredagen den 14 september och kommer att innehålla en sträcka som går väldigt centralt i Linköping, vid Cloetta Center. Dagen efter den 15 september körs en längre etapp och rallyts målgång sker vid Cloetta Center i centrala Linköping.

Förra året vann stjärnskottet Pontus Tidemand East Sweden Rally före hemmahoppet Pelle Sääv.

East Sweden Rally är ett samarrangemang mellan tio motorklubbar i Östergötland, Finspångs MS, MSK Kvarnvingarna, Västra Östergötlands MK, MK Ramunder, Linköpings MS, Norrköpings MK, Östergyllen RC, MK Scandia, SMK Motala bil och Östgöta BSF.

Besök den officiella hemsidan för Rally-SM, www.rallysm.se . Där kommer det att finnas mycket information inför tävlingen och de övriga deltävlingarna i Rally-SM.

12-05-23 Patrik Johansson visade snabbast i klassen
Återigen visar Patrik och Jeppe att de är bäst när det gäller. Denna gång när rally-Sm gästade Småland. Sträckorna gick i skogarna kring Tingsryd, en förflyttning från de senaste åren då tävlingen gått kring Ljungby. Förflyttningen resulterade i en mer krokigare karaktär av vägar, något som Patrik inte var helt nöjd med innan tävlingens start men efter torsdagen och fredagens reccognosering kunde teamet konstatera att det såg bättre ut än vad de trott, vägarna såg bra ut och nu kunde de börja ladda.

Ca 13 mil ss skulle avverkas innan målgång på lördagseftermiddagen. Tävlingen började med start från torget i Tingsryd på fredagseftermiddagen, 7ss väntade innan nattuppehållet. Efter de 3 inledande sträckorna låg Patrik och Jeppe på en 2a plats i klassen, 4a totalt. In på service innan de resterande 4ss för kvällen. Sista sträckan var en publiksträcka som kördes i centrala Tingsryd. Mycket folk på plats och killarna körde in på 3e bästa tid i klassen på sträckan. Nu gick teamet till nattvila som 2a bästa bil i klassen, hade 4,2 sek upp till Jimmy Joge som höll 1a platsen.

Lördag morgon och upplagt för en rejäl kamp med Joge. En kamp som inte blev långvarig. Efter de inledande 2ss fick teamet reda på att Joge brutit rallyt, vilket ledde till att Patrik och Jeppe nu låg 1a i klassen. Nu infann sig en annars press, att hålla undan för fortåkarna bakom och inte göra ödesdigra misstag. In för lunchuppehåll efter 4ss som 1a i klassen, 3a totalt. På rallyts sista 5ss efter lunch gällde det nu för Patrik och Jeppe att hålla huvudena kalla men samtidigt att inte släppa av för mycket på tempot så att Martin Berglund närmst på 2a platsen, 26,4 sek bakom, skulle kunna jaga ikapp.

Patrik: Ja det var väldigt tufft mentalt att köra när man har så pass stor ledning. Man får ju bara inte köra av vägen nu. Det var samma fyra sträckor som skulle köras igen och mycket sten hade kommit fram. Redan på första sträckan efter lunchen så slog Patrik i en sten som gjorde att däcket fick en bula.

Patrik: När vi slog i stenen så fick man en tanke ställare, att det inte behövs mycket innan försprånget kan vara uppätit.

Men Patrik och Jeppe gjorde ett kanon jobb och på dom resterande sträckorna och vann klassen med 28 sek före tvåan Jocke Nyman och blev dess utom trea totalt i tävlingen.

Patrik: Så jäkla skönt att vinna här. Det har varit mycket press här på hemma plan så det känns kanon att kunna leverera! Ett stort tack till alla fans ute i skogen som har hejat fram oss till vinsten. Och ett jätte tack till alla som hjälp oss under helgen med service och sponsor tält.

Jag vill också rikta ett extra tack till Lokstallet Alvesta som fixade kanon mat till tältet.

Topp tre i Sm efter tre tävlingar:
1 Patrik Johansson 40p
2 Mats Thorzelius 24p
3 Robin Friberg 22p
12-05-23 Fullspäckat jubileumsprogram i Hässleholms Motorklubb!
Firar både egna verksamheten och stans 100-årsjubileum
Årets upplaga av AM Snapphanerally, i regi av Hässleholms Motorklubb, får status av deltävling i DM för Södra Bilsportförbundet. Tävlingen går av stapeln den 11:e Augusti men redan nu pågår förberedelserna för HLMK:s stora jubileumsår 2013 och för 2014 då man samarbetar med Hässleholms kommun i firandet av stans 100-årsjubileum.
Bägge begivenheterna firas med SM-rallyn och "landets livaktigaste motorklubb" står därmed inför två år i rad med stora SM-arrangemang.
- Vi brukar ju i vanliga fall "ta igen oss" vartannat år, säger ordförande C G Wilke. Men eftersom klubben blir 60 år 2013, vår rallysprint Lille Mats fyller 50 år, Snapphanerallyt blir 45 år, och Bivarödsdriften 5 år, ställer vi till med ett prydligt 160-årsjubileum och arrangerar vår 15:e SM-tävling. När det sedan gäller 2014 har vi resonerat med Hässleholms Kommun och från båda håll tycker vi att det skulle "sitta fint" med ett SM-rally på toppen av alla andra festligheter.

I dagarna har SM-gruppen inom Svenska Bilsportförbundet presenterat kalendern för nästa års rally-SM. I ett uttalande gläder man sig åt att antalet ansökningar från klubbar som vill arrangera SM-deltävlingar ökat. HLMK har fått sig tilldelat 9-10 Augusti för AM Snapphanerally. För 2014 blir datumet den 8-9 Augusti.
- I bägge fallen passar det oss utmärkt, säger C G Wilke. I samband med festivalen i stan. - Kan knappast bli bättre! Det kommer att bli massor av arbete inför båda SM-tävlingarna och det är inte nog med det! Vi planerar också att fira Lille Mats med en "Jubileumssprint" över två dagar på Garnisonen, 27 - 28 April och extra festligheter runt "Jubileumsdriften" på Bivarödsbanan den 24 - 25 Augusti. - Lita på att det kommer att bli full fart i Hässleholms Motorklubb de närmaste åren!
12-05-23 Stabila tävlingar i Rally-SM 2013
2012 års upplaga av Rally-SM har kommit halvvägs och säsongen har utvecklat sig på ett bra sätt. För SM-gruppen har planeringen för nästkommande år pågått ett tag och de kan nu stolt presentera 2013 års kalender. Allt för att planeringen ska fungera bättre för alla inblandade parter.

Rally-SM har en positiv trend i antal startande och även medias intresse i mästerskapet. Det är därför extra roligt att också antalet ansökningar till att få arrangera Rally-SM ökar. Precis som brukligt kommer även säsongen 2013 inledas med två vintertävlingar.
– Avsaknaden av vinter vissa år gör att vi försöker hitta arrangörer som har goda förutsättningar för ett riktigt vinterrally, säger Olof Kånge.
Ur den synpunkten är Östersund Winter Rally, som körs 22-23 februari ett bra val. Säsongens första deltävling körs 1-2 februari, var den går är nu inte helt klart.
– Den första tänkta tävlingen i mästerskapet 2013 är under planering och då vi inte är riktigt säkra på det exakta genomförandet så får vi återkomma med startort, säger Olof Kånge.
Rally Uppsala är återigen med i kalendern 2013 men då inte som vintertävling. Samtliga arrangörer i kalendern är erfarna och alla tävlingarna har gott renommé.
– Några arrangörer vill ha ett årligt återkommande Rally-SM och andra vill pusta ut och köra vart annat år. Det här gör att vi får en bra mix och kan alternera bland de bästa arrangörerna i landet, säger Olof Kånge.

Rally-SM 2013
1-2 februari, TBA, (datum fastställt, tävling och ort meddelas senare)
22-23 februari, Östersund Winter Rally, Östersund
9–11 maj, South Swedish Rally, TBA
9-10 augusti, AM–Snapphanerallyt, Hässleholm
13-14 september, East Sweden Rally, Linköping
4-5 oktober, Rally Uppsala, Uppsala

Rally-SM 2012 Poängställning 3:6
Otrimmat 2WD
1. Jonas Olsson, 68
2. David Pettersson, 62
3. Victor Henriksson, 60

Otrimmat 4WD
1. Patrik Johansson, 40
2. Mats Thorszelius, 24
3. Robin Friberg, 22

Trimmat 2WD
1. Johan Holmberg, 76
2. Johan Carlsson, 62
3. Tobias Söderqvist, 60

Trimmat 4WD
1. Mats Jonsson, 82
2. Per-Arne Sääv, 73
3. Pontus Tidemand, 60

JSM
1. Johan Carlsson, 84
2. Patrik Åman, 58
3. Victor Henriksson, 54

12-05-23 Uppsala får SM-finalen i Rally 2013!
Tack vare ett gott samarbete mellan arrangörerna SMK Uppsala och Relation och partnerna Uppsala kommun, Destination Uppsala och Världsklass Uppsala i samband med Rally Uppsala 2012 har Uppsala än en gång tilldelats ett Rally SM. Likt 2012 kommer Rally SM att genomföras på sex orter och efter årets publiksuccé med 60 000 åskådare har Uppsala nu blivit tilldelade finalen 2013.

Datumen för finalen 2013 är satta till den 3 till 5 oktober. Målsättningen för arrangörerna är att Rally SM ska bli ett återkommande arrangemang i Uppsala.
12-05-22 Fortsatt tufft i SM för Sollebrunn Racing
För att summera den gångna helgens SM-deltävling kan man säga att teamet har det fortsatt tufft i just SM-tävlingarna.
Allt såg lovande ut innan start och Micke och Conny var rejält taggade.
- Jag tycker att vi satte ett högt men säkert tempo direkt från start på SS1, men drygt två km från mål kommer vi ändå lite för fort in i en höger 3, säger Micke och fortsätter;
- Vi glider ut i slutet på svängen och träffar en sten i diket som slår sönder vänster framfälg. Vi kommer ändå tillbaka på vägen och lyckas att ta oss till målet på sträckan.
Sedan blir de tvugna att åka de två resterande sträckorna utan reservhjul innan det finns möjlighet till service.
- Ja, man får ju köra lite mer safe då och vi hittade inte känslan riktigt igen.

Efter service var det dags att åka andra varvet på de första tre sträckorna, och direkt small återigen vänster framhjul sönder, denna gång på en sten i vägen vilken de inte hann väja för.

Besättningen valde nu att stanna på sträckan för att byta hjul och tappade därför drygt fem minuter.
- Även om vi satte några gångbara tider under resten av tävlingen hittade vi inte den riktiga känslan och farten vi tror oss ha, fortsätter Micke.

Nu avslutade de rallyt med flaggan i topp då det blev en klar sträckseger (och sjua totalt) på sista sträckan, en publiksträcka inne i centrala Tingsryd.
- Japp, det var skönt. Vi bestämmde oss för att göra en sista attack här och kastade ur allt som gick att vara utan, ställde på framdämparna och fällde ner ögonbrynen.

Till helgen är det nya utmaningar för teamet, då Götene bjuder in till kamp.
12-05-21 LRS tävlingsrapport från South Swedish Rally LRS
Det var en riktigt skön känsla att få komma tillbaks till Småland och förbereda sig för SSR igen. Sist vi åkte tävlingen var 2008 och detta blev 7e starten i tävlingen för team LRS. Vi har också många härliga minnen härifrån bland annat 3 bronsplatser i JSM från åren med Renault. Vi gick ut med ett tempo som kändes bekvämt men tyckte inte riktigt vi fick de tider som vi förväntar oss. Bilen började också bete sig underligt på höga varv.

På servicen upptäckte vi ett kontaktstycke i motorn som var sönderärgat. Efter det blev det bättre och även tiderna. Vi låg efter första etappen på en 5e plats i vår klass.

Dag2 började riktigt bra och vi var verkligen laddade! Vi jagade på och var efter 4 sträckor på lördagen uppe på en 3e plats i den trimmade klassen. Vi fick inte vara glada så länge då motorn gav upp på den nästkommande sträckan.

Förmodligen hade den tagit stryk under fredagen med den dåliga kontakten. Rally kan vara tufft ibland men vi i LRS Rallyteam är tuffare, nu väntar en lång sommar som vi ska förvalta på bästa sätt. Bilen ska få en ordentlig översyn, vi har även investerat i en ny modernare servicebil som ska byggas iordning. Däremellan ska vi också försöka träna och vila en smula. Nästa tävling går i Trollhättan 17-18 augusti.
12-05-20 Håkansson Motorsports tävlingsrapport från South Swedish Rally
Nu var det äntligen dags för teamets första tävling i Rally SM. Årets South Swedish Rally bjöd på ett riktigt tufft rally där många team och förare tvingades bryta. Inför SS4 hade Håkansson/Sundh bra fart i tävlingen. Teamet låg på en överraskande andra plats i tävlingen efter ledande Victor Henriksson.

Stefan intervjuades inför SS4.
Hur har det gått?
-" Jodå! Nu känns bilen väldigt bra. Vi startade rallyt försiktigt och sedan ökade vi nu när allt stämde". Tiderna ser godkända ut.

Hur är förhållanden på sträckorna?
-" Det är svårt att köra på grund av förändringar på sträckorna. Ibland är det väldigt hela vägar och man vågar hålla i och köra linjer, men på vissa partier så blir man lite obekväm för man vet aldrig hur underlaget ser ut då det kommer fram stora stenar och hål i vägen. Det gäller att hitta en balans och ett bra medeltempo i körningen, säger Håkansson".

Men på SS4 crashar Stefan och Marcus. Ett stort hål i vägen mitt i spåret gjorde att bilen studsade av vägen och det fanns inget att göra.
-" Vi var passagerare", säger en besviken codriver Marcus Sundh.

Teamchef Markus Nyberg beslutar att använda super rally regeln som gör det möjligt att starta om rallyt nästa dag. Detta innebär en lång natt för mekanikerna.
-" Det är viktigt att vi får dem här tävlingsmilen och att vi visar att vi inte ger upp!", säger Markus. Vi visste att det här skulle bli ett tufft rally och sånt här händer.

Serviceteamet gör en hjälteinsats och sliter hela natten och bilen var till slut ihoplappad kl: 07:30 lördag morgon, precis innan start. Alla förhoppningar om en framflyttad placering var borta men Håkanssons Motorsport var fortfarande med i tävlingen!

Bilen var dock okörbar i höga hastigheter vilket gjorde att Stefan fick köra på safe. Men effekten av att komma imål i den här långa tävlingen betalade sig väl.
- "Det är hedrande att se hur mycket mitt team tror på mig. Jag blev utkastad från depån sent på kvällen och mekanikerna tyckte att jag skulle sova istället. För om jag på grund av trötthet skulle crasha igen dagen efter så skulle jag aldrig kunna förlåta mig själv med tanke på allt jobb gubbarna lade ner hela natten". "Nu har vi fått med oss många tävlingsmil och vi vet att teamet har potential att lyckas på den här nivån", säger Stefan.

-"Teamwork makes dreamwork. Ja ni ser, allt man gör är en erfarenhet. Vi deppar inte ihop för detta. Nu får vi göra en översyn av bilen och ladda inför nya äventyr. Vi har visat att vi är med! Men jag måste faktiskt få säga med tanke på fredagens olyckliga slut..."här ligger vi inte bra Stefan!" Tack för den här helgen, säger Marcus Sundh.
12-05-20 Första tävlingen i nya bilen för Mikael Lindqvist
Rally-SM och den tredje deltävlingen blev premiären för Mikael Lindqvist med den nya Mitsubishi Evo X som han har byggt. Det var en mycket nervös Lindqvist som stod på startlinjen på den första sträckan i fredags. Han hade inte testat bilen i riktigt tävlingstempo tidigare.- Jag visste ju inte hur bilen skulle reagera när vi kom upp i tävlingstempo, så det är klart att jag var nervös vid starten, säger Lindqvist.


Tyvärr blev det lite bromsproblem på bilen under den första etappen och det gjorde att Lindqvist hade svårt att hitta rätt i bilen. Under andra etappen började körningen stämma bättre och Lindqvists tider närmade sig toppen. Bästa sträcktiden kom på den sista sträckan då Lindqvist hade tredje tid.
- Den här klassen är riktigt tuff och de som ligger längst fram kör otroligt fort, det här blir en riktig utmaning att försöka att hänga med i det tempot, väldigt inspirerande, säger Lindqvist.

Nu väntar en genomgång av bilen och sedan blir det test och kanske någon mindre tävling under sommaren. I mitten av augusti är det sedan dags för Rally-SM igen. Då är det Västrallyt i Trollhättan som avgörs.
- Det ska bli riktigt roligt att fortsätta i den här bilen och klassen. Vi satsar också på Mitsubishicupen det här året. Det är en cup som går tillsammans med deltävlingarna i Rally-SM. Vi fick teampriset i cupen denna gång. Det är roligt att vår satsning verkar uppskattad, avslutar Mikael Lindqvist.

Resultat för Lindqvist under South Swedish Rally.
Totalplacering: 10:a
Otrimmat 4WD: 4:a
Mitsubishi Evo Challenge: 3:a

Lindqvist Motorsport kommer i helt ny design och en ny hemsida har skapats för den här satsningen, besök oss på www.lindqvistmotorsport.se
12-05-20 Inget lyckat South Swedish Rally för Tidemand
Med klara ambitioner att ta tredje raka segern i årets Rally-SM så grusades de planerna för Pontus Tidemand redan på fredagens inledande etapp av South Swedish Rally, när han låg i ledning efter tre körda sträckor.
- Vi fick dubbelpunktering på sträcka fyra. Det var en sten som låg mitt i spåret och jag var inte ensam att köra på den utan det var ett flertal bilar som fick punktering av samma sten. Tyvärr så fick jag en punktering till efter någon kilometer och vi blev tvungna att stanna, då bilen inte gick att köra och det var bara att kasta in handduken, berättar Pontus

Det var inga skador på bilen och teamet gjorde sig redo för en omstart på lördagen för att kunna plocka viktiga poäng i mästerskapet, trots ett tidstillägg på 26 minuter för de missade sträckorna på fredagen.
Men redan på första sträckan på lördagen var oturen framme igen för Pontus som kör en Skoda Fabia S2000 i Rally-SM uppbackad av talangutvecklngsbolaget EVEN rally.
- Jag körde en punktering igen, men nu tog jag mig i mål och tappade bara ett par sekunder på sträckan. Men tyvärr så fick styrstaget sig en smäll och det kröktes, berättar Pontus.

Pontus tillsammans med kartläsaren Stig rune Skjaermoen reparerade styrstaget så gott de kunde innan start på nästa sträcka och skulle göra ett försök att ta sig runt sakta för att kunna komma till service och byta styrstaget.
- Vi kom bara ett par kilometer på nästa sträcka då styrstaget helt sonika gick av, som tur var så gick det inte alls fort utan vi bara åkte ner i kanten på vägen och där blev vi stående, berättar Pontus.

Med en bruten tävling så förlorade Pontus sin SM-ledning, men då fem av sex deltävlingar räknas för sammandraget så är Pontus med i toppen av årets mästerskap ändå.
- Det är bara att bryta ihop och komma ännu starkare till nästa deltävling i Trollhättan i Augusti, vi flyger redan idag ( läs söndag) till Grekland och börjar rekognoseringen för Akropolis-rallyt som ingår Junior-VM (WRC Academy) imorgon måndag, avslutar Pontus

12-05-20 Mattias Adielsson trea i JSM i Småland
Det blev ett tufft South Swedish Rally för Mattias Adielsson och Christoffer Bäck. Redan i inledningen på tävlingen blev det problem med bakbromsarna på bilen. Det blev många snurrningar och några lättare avåkningar.
- Det har inte varit lätt, ibland har bromsarna tagit och ibland inte. Jag har fått pumpa två-tre gånger för att bromsarna ska ta, säger Mattias Adielsson.

Bromsproblemen höll i sig in på sista dagen då teamet hittade felet och kunde åtgärda det. När felet var avhjälp blev det en helt annan fart på Adielsson. Mot slutet av tävlingen presterade han sträcktider bland de tre första i junior SM.
- När väl bilen fungerade hade vi riktigt bra fart och jag är mycket nöjd med avslutningen av tävlingen. Nu ser vi fram mot nästa deltävling i Rally SM som går på ”hemmaplan” i Trollhättan. Vi kommer att åka några mindre tävlingar under sommaren för att bevara farten till Trollhättan i mitten på august, säger Mattias Adielsson.

Mattias och Christoffer har nu två raka tredje placeringar i junior SM. Nästa deltävling i Rally SM, Västrallyt i Trollhättan avgörs den 14-15 augusti.

Resultat South Swedish Rally Junior-SM
1 Johan Carlsson Degerfors 1,22,05,7
2 Victor Henriksson MK Speed +2,5
3 Mattias Adielsson Göteborg +2,27,5

Mattias och Christoffer kom på nionde plats i klassen trimmat 2WD
Följ oss på www.adielssonmotorsport.com
12-05-20 Pelle Sääv tvåa i South Swedish Rally
Det blev tillslut en andra plats för Pelle Sääv i South Swedish Rally. Efter en gastkramade kamp om sekunder med Mats Jonsson avgjordes det på den 14:e av de 16 sträckorna. Pelle snurrade, fick motorstopp och tappade ett tio tal sekunder. Det var vad som räckte för att Jonsson skulle dra det längsta strået.
- Det är klart att det känns surt att återigen vara så nära en vinst i en SM-tävling. Ett misstag med en snurrning, det var det som avgjorde. Jonsson gör ju aldrig några misstag, säger Pelle Sääv.

Det har varit ett mycket tufft rally. Många av förarna i toppen har fått problem med speciellt punkteringar. Sääv har dock lyckats undvika alla vassa stenar.
- Ett av de tuffaste South Swedish Rallyn, så smalt och krokigt. Det har verkligen varit viktigt att ha hjulen på vägen för att undvika punkteringar, säger Sääv.

Pelle Sääv har ett strålande facit i Rally-SM så här långt i år. I de två vintertävlingarna som avgjorts har Sääv kommit tvåa och trea. Nu följer han upp det med ytterligare en andra plats. Rally-SM tar nu lite paus och nästa deltävling, Västrallyt, i Trollhättan avgörs den 14 -15 augusti.
- I Västrallyt är det min tur att vinna, då ska gubbarna få stå upp och köra om de ska vara före mig, avslutar Sääv.

Resultat South Swedish Rally
1 Mats Jonsson - Forshaga 1,18,20,6
2 Pelle Sääv - Linköping + 23,4
3 Patrik Johansson - Växjö + 53,3

Följ oss på vår hemsida www.nhsuper2000.se
12-05-19 Mats Jonsson tog nionde segern
Trots manfall blev avslutningen av South Swedish Rally rafflande. Kampen om segern mellan Per-Arne Sääv och Mats Jonsson blev intensiv. Men gammal visade dig vara äldst även den här gången.
– Det var väl 1983 jag vann tävlingen första gången, säger Mats Jonsson som nu har nio segrar i tävlingen.

Avslutningen av 2012 års SSR blev intensiv, vid lunchuppehållet skiljde det 8,4 sekunder mellan ledande Per-Arne Säävs och Mats Jonsson som jagade sin nionde seger i tävlingen. Då hade Sääv dessutom haft närkontakt med en björk på sträckan före uppehållet. Något som inte oroade Sääv alls.
– Hjulet sitter lite snett men det får vi lösa, säger han.
Han är mer bekymrad av de tuffa vägarna som formligen åt däck.
– Det är jättetufft nu med alla punkteringar men vad ska vi göra vi måste köra på, säger han.
Han och co-drivern Kalle Lexe resonerade om de skulle ta ett eller två reservhjul med sig till eftermiddagens sträckor. Det skulle dock inte bli det som avgjorde.
– Vi är borta nu, vi har snurrat här inne, säger Per-Arne Sääv vid målet på SS14.
Då hade ledningen förvandlats till en andraplats med 12,6 sekunder upp till Jonsson. I mål efter 16 körda sträckor var differensen uppe i 23,4 sekunder.
– Det har gått bättre för oss idag. Jag tycker om vägarna här, för min del kan det kan vara ännu krokigare till och med, jublade Mats Jonsson innan han rullade över målrampen.
Sääv var inte riktigt lika nöjd med att bli tvåa.
– Det är tre tävlingar kvar i SM, någon jävla gång ska jag ta dig, säger Sääv med ett skratt till Jonsson.
Då hade redan storfavoriten Pontus Tidemand försvunnit från slutstriden sedan länge. På fredagens etapp drabbades han också av de tuffa vägarna.
– Jag har inte haft en punktering på två år så får jag två på samma sträcka, säger Pontus.
Han startade om på lördagen men drabbades återigen av problem med punkteringar och bröt tävlingen.

Hemmafavoriten Patrik Johansson fick en enklare väg mot klassvinsten än väntat, när Jimmy Joge försvann tidigt på lördagens etapp. Punktering på två sträckor i rad gjorde att Joge fick kasta in handduken efter SS9.
– På SS8 punkterade vi ett bakhjul, jag gled ut något men märkte inget men vi fick en pyspunka. På SS9 körde jag på en sten och punkterade höger fram. Vi hade bara ett reservhjul så vi kunde inte fortsätta, säger en bedrövad Joge.
Patrik Johansson var mycket lättad vid målgången. Hans eftermiddag var påfrestande av andra anledningar.
– Det var tufft mentalt, jag tänkte jättemycket på målet. Vägarna är tuffa och mycket kan hända så det var tufft men jag försökte åka på.
Hur skönt känns det att komma i mål?
– Det är helt underbart, skitkul, jag är glad att jag ändå lyckades hantera pressen, säger Patrik Johansson.

I Trimmat 2WD tog Leif Peterson segern komfortabelt när värsta konkurrenten Tobias Söderqvist bröt redan på första sträckan.
– Vi har åkt fort men säkert, vi är helnöjda med tävlingen, säger Leif Peterson.

Victor Henriksson i Otrimmat 2WD var kanske den förare som imponerade allra mest. Han hanterade sin motorsvaga Ford Fiesta väldigt bra och körde jämnt med de flesta trimmade bilarna.
– Vi har haft en helt otrolig helg, det känns nästan konstigt att grejorna höll ihop också. Mekanikerna har gjort ett bra jobb, de har fått spänna en del skruvar som skakat loss. Det kunde inte gått bättre, säger Henriksson.

Av 84 startande ekipage bröt 30.
Topp fem South Swedish Rally. (Preliminärt)
1. Mats Jonsson, Forshaga, Ford Escort WRC, 1.18.44,0
2. Per-Arne Sääv, VÖMK , Skoda Fabia S2000, +23,4
3. Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, +53,3
4. Jocke Nyman, Jämtlands Motorklubb Mitsubishi Lancer Evo X, +1.21,6
5. Per-Arne Ljung, Hofors MS, Mitsubishi Lancer Evo V, +2.36,0

Preliminärt resultat, topp tre klassvis:
Otrimmat 2WD
1. Victor Henriksson, MK Speed, Ford Fiesta, 1.22.08,2
2. Mattias Jirvelius, SMK Örebro,Ford Fiesta, +3.04,8
3. David Pettersson, Falköpings MS, Ford Fiesta, +3.19,6

Otrimmat 4WD
1. Patrik Johansson, Wäxjö MS, Mitsubishi Lancer Evo IX, 1.19.13,9
2. Joakim Nyman, Jämtlands MK, Mitsubishi Evo X, +28,3
3. Thomas Thunström, Ludvika MS, Subaru Impreza, +1.43,3

Trimmat 2WD
1. Leif Peterson, Göteborgs MF, Toyota Corolla, 1.21.23,4
2. Johan Carlsson, Degerfors MS, Toyota Corolla, +42,3
3. Mattis Olsson, Lessebo MK, Toyota Corolla, +54,3

Trimmat 4WD
1. Mats Jonsson, Forshaga MS, Ford Escort WRC, 1.18.20,6
2. Per-Arne Sääv, VÖMK, Skoda Fiesta S2000, +23,4
3. Per-Arne Ljung, Hofors MS, Mitsubishi Evo V, +2.36,0

JSM
1. Johan Carlsson, Degerfors MS, Toyota Corolla, 1.22.05,7
2. Victor Henriksson, MK Speed, Ford Fiesta, +2,5
3. Mattias Adielsson, Göteborgs MF, Ford Fiesta R2, +2.27,5

12-05-19 Segerfavoriten föll efter dubbelpunktering
Pontus Tidemand såg ut att gå mot tredje SM-segern för säsongen när han på rallyts fjärde sträcka fick punktering, två gånger om.
– Jag har inte haft en punktering på två år så får jag två på samma sträcka, säger en besviken Pontus på serviceplatsen.

Storfavoriten till totalsegern i SSR 2012, Pontus Tidemand, försvann olyckligt från tätstriden redan på SS4. Detta efter att dubbelpunktering. Första punkteringen på vänster framhjul kom efter tre kilometers körning på sträckan och punktering två på höger framhjul ett par minuter längre in.
– Vi hade bara ett reservhjul med oss också. Jag har inte haft en punktering på två år så får jag två på samma sträcka, säger Pontus Tidemand.
När Tidemand försvann tog Per-Arne Sääv över ledningen i tävlingen med Mats Jonsson jagande i hälarna.
– Det har fungerat bra både bil och däck, visst vill jag vara i ledning men Sääv har åkt fort så det är inte lätt, säger Jonsson.

Trea totalt och i ledning i klassen Otrimmat 4WD ligger fjolårsvinnaren av SSR, Jimmy Joge. Han har 4,2 sekunder tillgodo ner till tvåan och hemmafavoriten Patrik Johansson.
– Det har varit fullt påslag men stabilt. Det har fungerat bra idag, säger Jimmy Joge.
Patrik Johansson var inte riktigt lika nöjd med att bara vara tvåa i klassen.
– Känslan i bilen är bra men vi är här för att vinna så vi måste ju köra ifrån dem. Med en god natts sömn så.
Men bakom Patrik jagar Jocke Nyman som haft en strulig säsong hittills. Något som gör att han kan ladda på extra mycket.
– Jag har inget att förlora i SM-tabellen och jag vill vinna så det blir full attack i morgon, säger han.

I Trimmat 2WD är Leif Peterson först efter första etappen. Huvudkonkurrenten Tobias Söderqvist försvann redan på SS1.
– Jag är helnöjd med dagen och det är alltid roligare att vara i ledning över nattuppehållet.
Johan sligger tvåa i klassen. Publikfavoriten Jimmy Olsson som med sin Volvo 940 bjuder publiken på mycket underhållning ligger trea i samma klass.

I Otrimmat 2WD har Victor Henriksson dragit ifrån rejält och ser ut att gå mot en komfortabel seger.

www.rallysm.se

12-05-18 Pontus Tidemand bröt i ledning i South Swedish Rally
Årets dominant i Rally-SM Pontus Tidemand startade bäst när den tredje deltävlingen i Rally-SM startade under fredag eftermiddag. Med sträcksegrar på både första och andra sträckan så var Pontus i ledning efter tre sträckor.
Men på fjärde specialsträckan så hände det som inte fick hända. Pontus fick bryta efter att fått en dubbelpunktering.
- Var en sten som låg mitt i spåret, jag var inte ensam att köra på den utan det var ett flertal bilar som fick punktering av samma sten. Tyvärr så fick jag en punktering till efter någon kilometer och var tvungen att stanna, då bilen inte gick att köra och det var bara att kasta in handduken, berättar Pontus

Det är inga skador på bilen så Pontus kommer starta om imorgon för att försöka plocka några poäng som kommer bli viktiga i slutet av året i mästerskapet.
- Det är bara att glömma och försöka göra det bästa av det imorgon, visst känns det väldigt tråkigt att bryta i ledning men så är rallysporten, avslutar Pontus

12-05-17 Pontus siktar mot tredje raka totalsegern
Efter en hektiskt vår så är det äntligen dags för första deltävlingen på barmark i Rally-SM för Charlottenbergs-sonen Pontus Tidemand. Tillsammans med norska kartläsaren Stig-Rune Skjaermoen så skall ekipaget tackla nya utmaningar i South Swedish Rally nu i helgen, som avgörs i trakterna runt Tingsryd.

Med två raka totalsegrar i Rally-SM så är 21-åriga Pontus Tidemand favorit i South Swedish Rally som startar på fredag eftermiddag med sju specialsträckor från start och målområdet vid Tingsryds travbana. Pontus kommer som vanligt i SM-sammanhang att köra med den Skoda Fabia S2000 som ägs och drivs av talangutvecklingsbolaget EVEN rally.
- Självklart går vi för en tredje vinst i årets Rally-SM. Jag har inga problem med att ha favoritskapet men tror det kan bli riktigt hårt om segern denna tävlingen, då bland annat Eddie Hörbing kommer med en nyare WRC-bil och det är ett flertal förare som är riktigt snabba på grus, säger Pontus

Under onsdagen genomfördes ett lyckat test i Växjö där Pontus finslipade de sista detaljerna och ett däcktest gjordes.
- Det funkade kanon och jag tror jag funnit en perfekt set-up på bilen och vi kom fram till vilken typ av däck jag skall använda, berättar Pontus

Efter fredagens inledande etapp så skall avslutande nio sträckor köras under lördagen på krokiga Smålands-vägar. Pontus har värmt upp med både VM-deltävling, NM-deltävling och nu i helgen WRC-test.
- Ja det var en grej som dök upp på kort varsel, jag fick möjligheten att köra en av Tommy Andersson´s nya Ford Fiesta WRC-bilar som Ingemar Svensson skall köra i SM. Jag fick testa både torsdagen och fredagen, sedan fick jag köra föråkare i halva Mälarrallyt på lördagen, berättar Pontus

Under helgen kommer även Pontus och Stig Rune köra för Team TÄTAB i Rally-SM´s teammästerskap, i samma team finns bland annat Ingemar Svensson i en Ford Fiesta WRC.
- Jag är mycket tacksam att jag fick möjligheten att testa WRC-bilen och självklart ställer jag upp och försöker hjälpa dem till en bra placering i teammästerskapet, avslutar Pontus

Direkt efter målgång av helgens tävling kommer Pontus åka till Köpenhamn för vidare transport med flyg mot Grekland där andra deltävlingen av Junior-VM går av stapeln nästa helg.

Här kan man följa South Swedish Rally:
- SSR kan följas på rallyradion som sänder på webben under hela tävlingen. www.raceradio.se
Sändningstider Fredag 18/5 14.30 till 21.00 Lördag 19/5 8.00-16.00

- På fredagskvällen 18/5 mellan 19.30 och 20.00 sänder Smålandsnytt live från Tingsryd på SVT Play.
Länk till sändningssidan: http://svtplay.se/v/2798610/direkt_fran_sydsvenska_rallyt
12-05-17 Spännande fortsättning i Rally-SM
I morgon startar South Swedish Rally i småländska Tingsryd. Nu ska den tredje deltävlingen i Rally-SM 2012 avgöras, säsongens första på grus. Ska fjolårsvinnaren Jimmy Joge kunna slåss om totalseger i år också eller blir det Pontus Tidemand som kommer att regera? Hemmahoppet Patrik Johansson vill också visa vad han kan.

Det är upplagt för en spännande SM-tävling när South Swedish Rally drar igång under fredagen. Eftersom Tingsryd som tävlingsplats är ny för året är sträckorna okända för de flesta och tävlingen blir oförutsägbar och intressant. Ska favoriterna hålla för trycket eller kan en outsider skrälla på de kurviga vägarna?
– Det är helt annan karaktär på vägarna än det var i Ljungby. Här behöver vi inte fundera på att vi kommer över någon maxgräns för medelhastighet. Det är krokigt, utmanande och det går inte för fort. Det innebär inte att det är lättare att köra, snarare tvärt om, säger tävlingsledaren Janne Rydh.

I Tingsryd har förberedelserna varit intensiva sedan man så sent som i januari fick ett samtal om att organisationen runt SSR ville flytta från Ljungby. Kommunstyrelsen behövde inte mycket betänketid och att nu blickarna riktas mot den lilla kommunen var en av förutsättningarna till att flytten blev av.
– Det betyder väldigt mycket. Vi fyller Tingsryd med boende under en helg och det blir väldigt mycket ätande och kanske drickande också, vad vet jag? Det kommer gynna handeln och annat runt om i kommunen. Det är grunden i allting, säger Arne Karlsson kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Tingsryd.

Patrik Johansson från Alvesta med co-drivern Jesper Johansson som tillsammans leder klassen Otrimmat 4WD har fått mycket lokal publicitet innan tävlingen. Ett faktum som inte stressar Patrik.
– Visst, vi leder och vi vill ju leda efter den här tävlingen också. Man får tänka att det är som vilken SM-tävling som helst. Det är en lång serie och man måste komma i mål på alla tävlingar också. Jag ser det bara som att det är kul.
Patriks klass är ett getingbo där många har potential att vinna. Fjolårsvinnaren Jimmy Joge blir bland andra en svår nöt för Patrik.
– Vi har en väldigt tuff klass och det finns fyra, fem förare som är kapabla att vinna. Jimmy Joge är en tuff konkurrent som vi brukar tampas med, han blir svår. Jocke Nyman och Martin Berglund som jagar i SM-tabellen blir också farliga. Det blir nog en jäkla fight, det tror jag.

I klassen Trimmat 2WD gör Mattis Olsson från Lessebo ett inhopp i SM. Ett inhopp som mycket väl kan ge eko. Själv vill han tona ner chanserna.
– Vill vara med, det vill man ju alltid annars tävlar man inte, men vi måste vara lite realister också. Tobias Söderqvist, Leif Peterson och Johan Holmberg, det är en tuff klass. Visst vill vi vara med och prestera så gott det går men vi får väl se. Vi får ta det lite som att det är kul också. Sedan tittar man på tiderna på slutet lik förbaskat.

Övrig information
SSR kan följas på rallyradion som sänder på webben under hela tävlingen. www.raceradio.se
Sändningstider
Fredag 18/5 14.30 till 21.00
Lördag 19/5 8.00-16.00

På fredagskvällen 18/5 mellan 19.30 och 20.00 sänder Smålandsnytt live från Tingsryd på SVT Play.
Länk till sändningssidan: http://svtplay.se/v/2798610/direkt_fran_sydsvenska_rallyt

Information om tävlingen, bilder och intervjuer kommer också hittas på www.rallysm.se samt på www.facebook.se/RallySm och på vår twitter.

Tidsschema South Swedish Rally 2012
Fredag 18 maj
Start Torget Tingsryd 14.30
SS1 Spjutaretorp 1 15.18
SS2 Buskahult 1 15.51
SS3 Jönsamåla 1 16.41
Service Tingsryd Travet 17.14
SS4 Spjutaretorp 2 18.22
SS5 Buskahult 2 18.55
SS6 Jönsamåla 2 19.18
SS7 Tingsryd 1 20.16

Lördag 19 maj
SS8 Stenfors 1 08.03
SS9 Kruskamåla 1 09.06
SS10 Vrångebo 1 09.39
SS11 Högahult 1 10.17
Service Tingsryd Travet 11.02
SS12 Stenfors 2 12.00
SS13 kruskamåla 2 13.03
SS14 Vrångebo 2 13.36
SS15 Högahult 2 14.14
SS16 Tingsryd 2 14.57
Mål Torget Tingsryd 15.12

12-05-16 Joakim Längberg kör South Swedish Rally
Det var osäkert in i det sista, men idag, på eftermiddagen, gav Joakim Längberg klartecken för start i årets tredje deltävling I Rally-SM. Bilen har försetts med ny växellåda och motorn har fått sig en genomgång.
- Det har varit mycket arbete in i det sista för att få växellådan på plats, men nu är allt klart och vi åker till Tingsryd ikväll (onsdag), säger Joakim Längberg.

South Swedish Rally är en av Längbergs favorittävlingar och han har kört den många gånger. Förra året krigade Längberg om tredjeplatsen i WRC klassen, tyvärr gick det på taket under sista dagen och han fick bryta. Årets tävling har start och mål i Tingsryd och sträckorna sägs vara mycket krokigare än tidigare år.
- Krokiga sträckor kommer att passa mig perfekt, avslutar Längberg.

Tidschema South Swedish Rally.
Fredag 18 maj
Start Torget Tingsryd 14:30
Etapp mål Tingsryd 21:16

Lördag 19 maj
Start etapp 2 07:30
Mål Torget Tingsryd 15:12

Vår hemsida hittar ni på www.langbergmotorsport.se och där följer du teamet på nära håll.
12-05-15 Pelle Sääv siktar högt i Rally-SM
Efter en mycket bra inledning på årets Rally-SM är det nu dags för NH Super 2000-föraren Pelle Sääv från Linköping för ännu en deltävling i Rally-SM. I de två deltävlingarna som körts i vinter har Pelle Sääv slutat tvåa och trea. Nu till helgen är det dags för Säävs favorittävling i Rally-SM, South Swedish Rally.
- Jag gillar South Swedish Rally. Det brukar vara bra arrangemang och fantastiska vägar. Vi har haft en riktigt bra vinterdel av Rally-SM, så jag är riktigt nöjd. Nu kommer ett underlag som jag trivs bättre på en på is och snö, säger Pelle Sääv.

På fredag den 18 maj klockan 14.30 startar 2012 års South Swedish Rally på torget i Tingsryd. Då väntar 16 tuffa specialsträckor på att bli forcerade av stora delar av den svenska rallyeliten.

På fredagens etapp körs sju specialsträckor och på lördagen nio. Målgång på torget sker cirka klockan 15 på lördagen den 19 maj. Då har drygt 13 mil specialsträcka och 36 mil transportsträcka tillryggalagts av ekipagen. Båda etapperna avslutas med en specialsträcka på ett industriområde i nära anslutning till torget i Tingsryd.

Årets sträckor är smala och kurviga med ett och annat krön. Samtliga sträckor ligger nära centralorten Tingsryd vilket gör att rallyt blir kompakt och lätt att följa. Central serviceplats och rallyhögkvarter är under tävlingen beläget på Tingsryd Travet.
- Jag tror att årets lite krokigare sträckor kommer att passa Skodan perfekt, så jag har stora förväntningar på tävlingen, avslutar Pelle Sääv.

Följ oss på vår hemsida www.nhsuper2000.se
12-05-14 Framtidens fordon visas upp på SSR
Under South Swedish Rally i Tingsryd kommer framtidens bilar att visas upp. Det blir en chans att se elbilar på nära håll och kanske få en åktur.
– El är definitivt ett av drivmedlen för framtiden, säger Torsten Nilsson som är mannen bakom utställningen.

Torsten Nilsson, ägare av Nelson Garden, brinner för bilar. Speciellt bilar som inte ger något utsläpp.
– Jag är av naturen intresserad av naturen, säger frö och lökgrossisten Nilsson.
Därför kom även intresset för miljöbilar av sig självt. Ett intresse som snart inriktade sig specifikt mot elbilar.
– När jag såg en Tesla i Amerika blev jag vansinnigt intresserad av bilar som går till 100 procent på el. Jag vill vara med och sprida kunskapen om elbilar. Folkets intresse ökar i takt med att bensinpriset stiger.

Rally-SM och South Swedish Rally i Tingsryd blev därför ett gyllene tillfälle att visa vad marknaden för elbilar har att erbjuda nu.
– Vi kommer ha nästan samtliga märken på elbilar som finns i Sverige representerade på utställningen. Jag vet att det kommer mycket tekniskt intresserat folk till tävlingen som säkert vill titta på bilarna och prata med experter på området.

Svenska Bilsportförbundet tycker att utställningen är helt rätt och de välkomnar alla liknande initiativ.
– Vi är väldigt intresserade av det här och vi var med och arrangerade ett elbilsrally så sent som i helgen som var, säger förbundsordförande Kåge Schildt.
Bilsportförbundet arbetar mycket aktivt med miljöfrågorna och Schildt tror att motorsporten kommer att se annorlunda ut i framtiden. Elbilar kan vara en framtidsutsikt.
– De måste in i sporten fortare än kvickt, sporten kommer förändras och det kommer inte låta och ryka om bilarna framöver, säger Schildt.

Ola Blomqvist som jobbar med miljöfrågorna på förbundets kansli håller med.
– Det är jättebra att den här typen av initiativ tas. Bilsporten kan även påskynda utvecklingen av tekniken genom tävlande. Det sporrar utvecklingen och man tar tekniksprång.
Ola betonar att Svenska Bilsportförbundet arbetar hårt med miljöaspekterna och att de tar ämnet på allvar.
– Det är kul att jobba på ett förbund där man verkar för att alla klubbar, tävlingar och anläggningar ska vara miljöcertifierade för att få arrangera tävlingar. Vi är mycket framgångsrika när det kommer till miljöcertifiering.

Elbilsutställningen pågår lördagen 19 maj 10.30 - 18.00
Var: Tingsryd, korsningen Lokgatan/Strömgatan (Utanför Hallabro El).
Provåknining: 10.30 - 13.30.
Uppvisning: Ca 14.30 kör elbilarna ett uppvisningsåk på specialsträckan på Tingsryds industriområde strax före rallybilarnas start på sträckan som är klockan 14.57
12-05-12 Rally-SM i Småland för Mattias Adielsson
Rallyföraren Mattias Adielsson från Göteborg och kartläsaren Christoffer Bäck från Hedemora kommer i helgen att köra den tredje deltävlingen i årets Rally-SM. South Swedish Rally har i år start och mål i Tingsryd. Förberedelserna inför tävlingen har varit de bästa. Mattias och Christoffer har under den tidiga våren varit i Portugal och tränat notskrivning vid Portugals VM-rally. De har även hunnit med både test och tävling.
- Vi kommer mycket väl förberedda inför tävlingen. Test och tävling har gått riktigt bra under våren. Det är en lång tävling så det gäller att hitta ett tempo som är högt med utan för mycket risker. Vi vill ju vara med på lördag eftermiddag och prisutdelningen, säger Mattias Adielsson.

På fredag den 18 maj klockan 14.30 startar 2012 års South Swedish Rally på torget i Tingsryd. Då väntar 16 tuffa specialsträckor på att bli forcerade av stora delar av den svenska rallyeliten.

På fredagens etapp körs sju specialsträckor och på lördagen nio. Målgång på torget sker cirka klockan 15 på lördagen den 19 maj. Då har drygt 13 mil specialsträcka och 36 mil transportsträcka tillryggalagts av ekipagen. Båda etapperna avslutas med en specialsträcka på ett industriområde i nära anslutning till torget i Tingsryd.

Årets sträckor är smala och kurviga med ett och annat krön. Samtliga sträckor ligger nära centralorten Tingsryd vilket gör att rallyt blir kompakt och lätt att följa. Central serviceplats och rallyhögkvarter är under tävlingen beläget på Tingsryd Travet. Rallyt kan följas på SVT Play då Smålandsnytt sänder direkt från Tingsryd på fredag mellan klockan 19.30 – 20.00.

Följ oss på www.adielssonmotorsport.com

12-05-14 Rally-SM fortsätter för Sollebrunn Racing
Under Kristi Himmelfärdshelgen är det äntligen dags för SM-deltävling #3! Och nu är underlaget bytt från is och snö till grus och krokiga småländska vägar.
- Vi har ju redan kört en test och två mindre tävlingar på grus under våren och tror att vi kommer väl förberedda till Tingsryd på fredag, säger Mikael Ericsson.

Innan dess skall besättningen rekognosera sträckorna och justera noterna. Detta görs under torsdagen och fredag morgon.
Rallyt sedan startar klockan 14.30 på fredag eftermiddag och det är sju sträckor om drygt 52 km som ska köras innan första bil når Tingsryd igen kl. 21.15 för nattvila.
- Det blir en tuff tävling med krävande och utslagsgivande vägar och vi är återigen seedade i första gruppen så det ska bli riktigt kul, fortsätter Micke.

På lördag morgon går man ut mot nio nya sträckor om nästan 80 km och första bil beräknas köra över målrampen på Torget i Tingsryd strax efter kl. 15.

Smålandsnytt sänder live på SVT Play 19.30-20.00 fredag 18/5.
Läs gärna mer och följ Sollebrunn Racing på www.sollebrunnracing.se och www.facebook.com/sollebrunnracing
12-05-12 Mikael Lindqvist gör Rally-SM comeback i ny rallybil
Nu är det dags för Mikael Lindqvist från Norrköping att åter tävla i Rally-SM. Lindqvist har under våren byggt en helt ny bil som han under året kommer att köra de resterande deltävlingarna med. Bilen är en Mitsubishi Evo X och går in i klassen otrimmat 4wd. Mikael Lindqvist körde sin senaste SM-tävling 2010 då han körde en Ford Focus i WRC klassen.
- Det ska bli riktigt roligt att få vara med i Rally-SM igen. Vi kommer nog inte att kunna hänga med i toppen i första tävlingen men jag räknar med att vi mot slutet av säsongen kan vara med och kriga om segrarna, säger Mikael Lindqvist.

På fredag den 18 maj klockan 14.30 startar 2012 års South Swedish Rally på torget i Tingsryd. Då väntar 16 tuffa specialsträckor på att bli forcerade av stora delar av den svenska rallyeliten.

På fredagens etapp körs sju specialsträckor och på lördagen nio. Målgång på torget sker cirka klockan 15 på lördagen den 19 maj. Då har drygt 13 mil specialsträcka och 36 mil transportsträcka tillryggalagts av ekipagen. Båda etapperna avslutas med en specialsträcka på ett industriområde i nära anslutning till torget i Tingsryd.

Årets sträckor är smala och kurviga med ett och annat krön. Samtliga sträckor ligger nära centralorten Tingsryd vilket gör att rallyt blir kompakt och lätt att följa. Central serviceplats och rallyhögkvarter är under tävlingen beläget på Tingsryd Travet.

Lindqvist Motorsport kommer i helt ny design och en ny hemsida har skapats för den här satsningen, besök oss på www.lindqvistmotorsport.se
12-05-10 SVT/Smålandsnytt sänder live från SSR
Om en vecka hettar det till i Tingsryd med omnejd. Då körs den tredje deltävlingen i Rally-SM, South Swedish Rally. Något som Sveriges television och Smålandsnytt vill uppmärksamma med en halvtimmes direktsändning på SVT Play.

När stora delar av den svenska rallyeliten samlas i Tingsryd för att göra upp om SM-poängen vill SVT vara med och rapportera. På redaktionen i Växjö vet man att svenska folket och smålänningarna i synnerhet är intresserade av rally.
– Vi gör det här för att vi vet att rally är en stor sport i Småland och vi vill bjuda rallyälskarna på något extra. Det är också ett bra tillfälle för oss att möta våra tittare på plats, säger Marie Askelöf, redaktör på SVT i Växjö.

För att få till den direktsända halvtimmen krävs det en hel del arbete. Redaktionen kommer att ha fem personer på plats.
– Det är ett förhållandevis enkelt arbete men samtidigt inget vi gör varje dag.

Under sändningen som sker live från serviceplatsen på travbanan i Tingsryd kommer även intervjuer och inslag från dagen att visas.
– Sändningen blir en blandning av rallynörderi och något för den allmänt sportintresserade, säger Marie Askelöf.

Smålandsnytt sänder live på SVT Play 19.30-20.00 fredag 18/5 Det kommer även visad inslag från SSR i Smålandsnytts ordinarie sändningar under helgen.

Länk till Smålandsnytt: www.svt.se/smalandsnytt
12-05-09 Lyckad kickoff inför sommarsäsongen
Organisationen runt rally-SM samlade idag samarbetspartners och press för en kickoff inför sommarsäsongen. Nästa deltävling i rally-SM är South Swedish Rally som körs om en vecka i småländska Tingsryd. Flera SM-förare fanns på plats för att dela sina tankar om sommarsäsongen.

Dagens träff med samarbetspartners och press vid Arlanda flygplats var ett lyckat initiativ. De nya satsningarna till 2013, SM-veckan och Stockholm Motorsport Weekend presenterades bland annat. Flera kända rallyprofiler fanns på plats för att skjutsa och tala med samarbetspartners och representanter från pressen. SM-ledande Pontus Tidemand hade inte bilen med sig idag då de sista förberedelserna inför South Swedish Rally görs på den.
– Motorn har varit en sväng i Frankrike på renovering och vi väntar på de sista grejorna nu. I början av nästa vecka ska vi köra test. Vi har bra koll på inställningarna och jag var i Norge och körde gångna helgen och i Portugal innan där så det känns bra, säger Pontus Tidemand.

SM-förarna Pelle Sääv, Mats Thorszelius och Johan Holmberg var också på plats. Även de finns med i toppstriden i SM i respektive klass.
– Nu är det fullt fokus på South Swedish Rally, det ska bli kul för tävlingen är en av höjdpunkterna varje år. Det känns bra att det blir lite krokigare vägar än tidigare för då hänger vi med WRC-bilarna bättre, säger Per-Arne Sääv som liksom Pontus Tidemand kör Skoda Fabia Super 2000.

Apropå WRC-bilar visade Ingemar Svensson upp den Ford Fiesta RS WRC som han ska köra i SM. Dagen till ära visades bilen med den nya design som tidigare bara visats på bild. En riktigt snygg bil.

VM-satsande Ramona Karlsson hade tagit sig till sträckan vid Arlanda för att berätta lite om sina senaste äventyr i Argentina. Ett äventyr som tyvärr blev ganska kort.

12-04-29 Hasse Gustafsson och Mikael Johansson kör Fiesta WRC i Rally SM!
Från och med South Swedish Rally kommer Hasse och Mikael att köra en Fiesta WRC som tidigare körts av Mikko Hirvonen i fem VM deltävlingar. Bilen har köpts in av Tommy ”sillefallarn” Andersson som även äger den Fiesta som Ingemar Svensson ska köra. ” Det ska bli fantastiskt kul att få köra en WRC bil ” säger Hasse som kommer att få bråda dagar för att komma till start i South Swedish Rally . Bilen ska hämtas på M-Sport om ungefär en vecka och sedan ska teamet hinna med ett par testdagar innan tävlingen. ” det är mycket nytt att lära om en WRC bil och vi ser 2012 som ett läroår” säger en ödmjuk Hasse. 2013 blir det full SM säsong samt Rally Sweden med Fiestan.

12-04-26 Rally-SM satsar på nya evenemang 2013
SM-veckan i Falun och Stockholm Motorsport Weekend är två stora evenemang som kommer beröra 2013 års rally-SM på olika sätt. Två tv-mässiga arrangemang som kommer föra ut rallysporten till en större publik.


2012 års rally-SM är i full gång och säsongen ser ut att bli mycket spännande. Men de ansvariga för rally-SM vilar inte för det. Planerna för 2013 har kommit långt och de arbetar hårt för att fortsätta utveckla Sveriges bästa rallyserie.

Rally-SM till SM-veckan vinter i Falun 2013
SM-veckan vinter är ett evenemang som snabbt blivit mycket populärt bland arrangörer, förbund och publik. Under vecka fyra 2013 avgörs SM-veckan vinter i Falun och rally kan vara en av de nya sporterna på programmet.

SM-veckan har på några få år etablerat sig som evenemang och blivit allt mer uppmärksammad. Evenemanget växer för varje år, när den första SM-veckan arrangerades i Sundsvall 2009 fanns fem idrotter på plats, i vinter kommer över 20 olika SM-tecken delas ut. Vinterveckan i Östersund 2012 sågs av 1,4 miljoner tittare och besöksnäringen i Östersund fick ett rejält tillskott av intäkter.

Motorsporten har funnits representerad av olika mc-sporter tidigare och nu har alltså rally-SM ansökt om att få delta på SM-veckan vinter i Falun 2013.
– Vi har därför ansökt om att utöka antalet SM-tecken till att även omfatta sprint. Regler och förutsättningar är nu under utredning. Alla sporterna tv-sänds och det här skulle vara ett ypperligt tillfälle för att visa upp sporten inför en stor publik, säger Olof Kånge.

SM-organisatören arbetar tillsammans med motorklubben SMK-Dala Falun för att få till ett bra arrangemang. SM-veckan är ett samarbetsprojekt mellan Riksidrottsförbundet och Sveriges television som genomförs i samarbete med berörda specialidrottsförbund och arrangerande stad.

Säsongsavslutning med rally på Globen City
Redan i slutet av januari blev det klart att bilsporten intar nya Stockholmsarenan så snart som 2013. Då blir det premiär för Stockholm Motor Weekend, ett motorarrangemang av stora mått. Rallysporten är naturligtvis en del av evenemanget.

Svenska Bilsportförbundet kommer i samarbete med Stockholm Globe Arenas arrangera en säsongsavslutning på nya Stockholmsarenan som ska stå klar sommaren 2013. Planering för helgen 8-9 november 2013 är redan i full gång.
– Rallyutskottet och SM-gruppen skissar på olika förslag över hur man kan genomföra någon typ av rallysträcka och vi får återkomma vartefter arbetet pågår. Vi hoppas på en unik möjlighet att visa upp sporten för en stor arenapublik i Stockholm, säger Olof Kånge.
12-04-19 Välkommen till Tingsryd och kurviga småländska vägar
Tredje deltävlingen i rally-SM 2012 kommer allt närmare. 18-19 maj körs den 37:e upplagan av South Swedish Rally, i år med småländska Tingsryd som centralort. Rally-SM och arrangören South Swedish Rally vill härmed bjuda in medierepresentanter att bevaka 2012 års tredje deltävling i rally-SM.

På fredagen den 18 maj klockan 14.30 startar 2012 års South Swedish Rally på torget i Tingsryd, mitt framför legendariska varuhuset Börjes. Då väntar 16 tuffa specialsträckor på att bli forcerade av stora delar av den svenska rallyeliten. Totalsegraren från i fjol, Jimmy Joge i klassen Otrimmat 4WD, kommer att göra allt för att försvara sin vinst men lär bli hårt utmanad av exempelvis Pontus Tidemand, Mats Jonsson, Per-Arne Sääv och Eddie Hörbing som alla tillhör klassen Trimmat 4WD.

På fredagens etapp körs sju specialsträckor och på lördagen nio. Målgång på torget sker cirka klockan 15.15 på lördagen den 19 maj. Då har drygt 13 mil specialsträcka och 36 mil transportsträcka tillryggalagts av ekipagen. Båda etapperna avslutas med en specialsträcka på ett industriområde i nära anslutning till torget i Tingsryd.

Årets sträckor är smala och kurviga med ett och annat krön. Att skära kurvorna är inte att rekommendera, för det gör man i så fall bara en gång. Samtliga sträckor ligger nära centralorten Tingsryd vilket gör att rallyt blir kompakt och att rekognoseringen går snabbt.

Central serviceplats, rallyhögkvarter och presscentra är under tävlingen beläget på Tingsryd Travet.

Väl mött i Tingsryd!

Rally SM 2012
27-28 januari Rally Uppsala, Uppsala
17-18 februari Vinterpokalen, Sandviken
17-19 maj South Swedish Rally, Tingsryd
17-18 augusti Väst Rallyt, Trollhättan
14-15 september East Sweden Rally, Linköping
5-6 oktober Kolsvarundan, Köping

12-04-10 Uppdaterade SM-regler
Uppdaterade regler för Rally-SM 2012 finns nu för nedladdning.
web.sbf.se/regler/up/2/RY_2012_SM.pdf

12-03-06 Rally Guide 1 för South Swedish Rally 2012
Rally Guide 1 för South Swedish Rally 2012 finns nu att hämta på hemsida www.southswdishrally.com
12-02-21 Motorproblemen utredda hos Nyman Rallying
Efter helgens andra SM-deltävling i Sandviken där Jocke Nyman & Bo Holmstrand åter igen fick bryta från en topp placering kan man nu konstatera med lättnad att det var ett ”enkelt fel”.

Duon fick bryta på SS3 då bilen lät riktigt illa av skrammel och oljud. De gjorde en snabb check efter målgång på sträcka tre för att försöka lokalisera problemet men dock utan resultat.

Nu några dagar efteråt kan teamet konstatera att det hela berodde på något helt annat än invändiga motorskador.
- "Vi började riva vid motorn och konstaterade att motoroljan såg fin ut, att tändstift och kolvtoppar såg bra ut och blev mer och mer brydd över vad som hänt. Tillslut rev vi bort värmeskölden över grenröret där vi såg att det var väldigt sotigt vilket visade sig vara en blåst packning mellan turbo och grenrör. Oljudet berodde på det avgastryck som kom ut i springan och slog emot den tunna värmeplåten. Det var självklart bra att avbryta rallyt för att inte skada något annat men väldigt tråkigt att ett så enkelt fel kan förstöra en hel tävling. Många tankar har gått runt i omgångar på hur vi ska gå vidare i Rally SM 2012 då möjligheten till SM Guld försvårats pga. två brutna rallyn. Men Jag känner att det enda vi kan göra är att fullfölja säsongen och göra så gott vi kan. Men en god kämparglöd kommer vi definitivt att göra allt för att försöka vinna de deltävlingarna som återstår i serien" Jocke.

Trendab i Södertälje som hjälper teamet med in-justering av motor och elektronik har även hjälpt teamet kontrollera så alla värden är bra vilket känns skönt inför kommande tävlingar.

Teamet har redan i helgen planerat att köra en lokal tvådagars tävling där dag ett körs i skogarna kring Östersund och dag två hos Pål Grande i Rissna. Då Bosse Holmstrand inte har möjlighet att delta i denna tävling kommer Jocke att ha Pär Almkvist vid sin sida som tidigare läst åt Jocke med goda resultat i bagaget.

Nästa deltävling i RallySM är South Swedish Rally i Småland den 17-20/5.
12-02-20 Äntligen funkar det hela vägen för LRS Rallyteam
Yes Yes Yes ! Äntligen funkar det hela vägen för LRS Rallyteam
Deltävling 2 i SM har i helgen körts uppe i skogarna runt Sandviken. Vi var riktigt taggade att göra bra resultat efter det snöpliga slutet i Uppsala. Grabbarna har jobbat stenhårt med bilen i verkstaden och nu skulle allt bara funka.

Tävlingen började på fredagskvällen utanför Göransson arena mitt i Sandviken med en publiksträcka. Riktigt häftig känsla då det var massor med åskådare utmedläktarna.

Allt började enligt plan och besättningen kunde gå till nattvila nöjda. Lördagen började också bra med jämna och fina sträcktider. På de längre sträckorna märkte vi att vi tappade lite onödig tid. Jag (Daniel) kände att jag hade svårt att hålla koncentrationen uppe hela vägen, förmodligen beror det på att jag dagarna innan tävling påbörjat en penicillinkur mot halsfluss. Efter lite service och matuppehåll laddade vi med extra kraft i form av red bull. Det var spännande och vi var hårt pressade ett tag men vi lyckades hålla undan och bärga en otroligt efterlängtad pallplats i SM. Vi blev 2a i trimmat fyrhjulsdrivet och 4a i den hopslagna klassen med super 2000.

Tack till alla som följt oss och stöttat oss fram till detta. Tack också hela Service
gänget som jobbat med bilen både på och mellan tävlingarna, utan Er skulle detta aldrig ha gått!

Nu vilar vi en liten stund innan SM fortsätter på vårt favoritunderlag GRUS.

www.LRSevent.se
12-02-19 Pontus tog andra raka totalsegern i Rally-SM
Efter vinsten i den första deltävlingen av Rally-SM i Uppsala och succén i Rally Sweden låg favoritskapet på den 21-åriga Pontus Tidemand inför helgens Rally-SM deltävling i Sandviken.

Redan på fredagskvällen startade tävlingen med en publiksträcka på isstadion i Sandviken, där Pontus inledde med att vara snabbast, 3 sekunder före klasstvåan Mats Jonsson.
Under lördagen skulle det köras hela 12 mil specialsträckor, fördelat på sju stycken sträckor. Första sträckan på lördagen var drygt milen lång och Pontus hade en tredje tid på sträckan, 6,4 sekunder efter snabbaste som var Eddie Hörbing.
- Vi tappade lite på första sträckan på lördagen, de andra gick ut med ett hårt tempo och jag var kanske lite passiv efter som jag startade först av bilarna i lössnön, men det var nog lika mycket lössnö för Pelle (Sääv) och Mats (Jonsson) också så det var inga stora bekymmer, berättar Pontus.

Men redan på andra sträckan under lördagen så tog Pontus tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson kommandot och vann två sträckor på raken innan första servicen.
- Jag fick det att det att stämma bättre och fick till två bra tider, men bestämde mig att sätta in ordentlig stöt på de två långa sträckorna efter servicen, berättar Pontus

Inför de två långa sträckorna på lördagseftermiddagen, som var både runt 20 km långa så hade Pontus en ledning på 5,6 sekunder före Mats Jonsson. Väl på långsträckorna så klarade ingen att hänga med Pontus när han satte in rena VM-tempot med den Skoda Fabia S2000 som ägs och drivs av EVEN rally.
- Det funkade kanon i bilen, samarbetet med Emil och inställningarna var helt perfekta. Är inte ofta jag slår min idol Mats Jonsson med 20 sekunder på en sträcka, berättar Pontus

Inför sista sträckan hade Pontus en behaglig ledning på 39,7 sekunder före ovan nämnda Jonsson och ca minuten till trean Pelle Sääv. Pontus gjorde inga misstag på sista sträckan och säkrade därmed sin andra raka totalseger i Rally-SM.
- Riktigt kul att vinna igen och vi kände att vi hade bra kontroll på tempot hela dagen. Jag har ju kört mycket bil senaste tiden och självklart så hjälper det till nu. Nu ser vi fram emot grus-säsongen där vi hoppas kunna köra en del tävlingar internationellt utöver satsningen på Rally-SM, avslutar Pontus

Topp fem Vinterpokalen, Sandviken MK
1. Pontus Tidemand SMK Eda 01:06:13,3
2. Mats Jonsson Forshaga MC 01:06:54,1 +40,8
3. Per-Arne Sääv VÖMK 01:07:17,0 +01:03,7
4. Patrik Johansson Wäxjö MS 01:08:06,2 +01:52,9
5. Jimmy Joge SMK Motala 01:08:21,2 +02:07,9

Tabell Rally-SM, Trimmat 4WD efter 2 av 6 deltävlingar:
1. Pontus Tidemand, SMK Eda, 60 p
2. Mats Jonsson, Forshaga MC, 52 p
3. Per-Arne Sääv, VÖMK, 46 p
12-02-19 Pelle Sääv på tredje plats i Rally-SM
NH Super 2000 föraren Pelle Sääv från Linköping kom på tredje plats i årets andra deltävling i Rally-SM. Under helgen avgjordes tävlingen Vinterpokalen i Sandviken i mycket fina vinterförhållanden. Huvudcenter för tävlingen var bandyhallen Göransson Arena. Serviceplatsen var inomhus i Göransson Arena och den första sträckan på fredagen gick inför fulla läktare på isen vid Jernvallen.
- Jag är mycket nöjd med min tredje plats, jag var orolig på slutet då vi drabbades av någon typ av motorproblem. Bilen gick inte riktigt som den brukar så jag är glad att vi har tagit oss i mål, säger Pelle Sääv.

Nu väntar ett lite längre uppehåll innan Rally-SM fortsätter med South Swedish Rally den 17 – 20 maj.
- South Swedish Rally är en av mina favoriter i Rally-SM. Jag brukar alltid göra bra resultat där. Första klassegern med Skodan kom för två år sedan i SSR. Jag trivs bättre på grus än på snö så att vi nu har ett så bra utgångsläge efter vintertävlingarna känns riktigt bra, avslutar Pelle Sääv.

Resultat Vinterpokalen 2012
Pontus Tidemand
Mats Jonsson
Pelle Sääv

Följ oss på vår hemsida www.nhsuper2000.se
12-02-18 Tidemands VM-tempo gav seger i Vinterpokalen
Det blev som många förväntade sig Pontus Tidemand som vann Vinterpokalen, andra deltävlingen i Rally-SM 2012. Varken Mats Jonsson eller Per-Arne Sääv kunde utmana 21-årige Tidemand som i år tagit ytterligare ett kliv i sin utveckling.

Pontus Tidemand gick ut först av alla startande vilket ofta är en nackdel då man får spåra. Men trots detta faktum visade han snart att tempot var det rätta. Redan på fredagskvällens korta publiksträcka var Tidemand 2,2 sekunder snabbare än tvåan. När rallyt gick vidare på allvar under lördagen pressades Pontus av den 17-faldige svenske mästaren Mats Jonsson. Trots det tappade inte Tidemand fattningen utan kunde istället öka tempot något. På SS 6 och SS 7 punkterade Pontus tävlingen helt med två sträcktider ingen annan i fältet kunde mäta sig med. Mats Jonsson var på SS 7 hela 20 sekunder efter Tidemand. Segermarginalen blev tillslut 40,8 sekunder.
- I Uppsala slog vi lite ur underläge, där ryckte vi på de två sista sträckorna. Nu har vi kört en hel del bil, mer än både Pelle (Sääv) och Mats (Jonsson) och jag känner mig ganska självsäker och har bra kontroll på tempot. Vi hade kul idag så det var riktigt bra, säger Tidemand.

Mats Jonsson har dock mängder av rutin och han vet att ett mästerskap är långt.
- Egentligen är det väl bara vinst som räknas men ska man kämpa om mästerskapet är ju en andraplats viktig också. Då får man med sig poängen i alla fall och fajten lever ju än så länge, säger han. Per-Arne Sääv som trillade ned en placering jämfört med Uppsala var nöjd med placeringen då han drabbades av motorproblem på slutet.
- Jag blev jätteorolig för motorn sista biten för jag kände att den inte gick som den skulle och då får man vara nöjd att komma i mål som trea. Pontus (Tidemand) åker fort och Mats (Jonsson) är en gammal räv så jag är nöjd, säger han.
12-02-18 KJmotorsport summerar Vinterpokalen
Årets andra deltävling i Rally SM avslutades under lördagseftermiddagen i ett vintrigt Sandviken. Efter dryga 12 mils specialsträckor i en mycket jämn klass slutade teamet på en sjätte plats i klassen och nia totalt.
Sträckorna var krävande för förarna och när det under lördagen började snöa blev det ibland svårt att se vart man skulle styra in i svängarna.
- Vi hade lite problem att hitta rätt flyt i morse men efter lite justeringar på bilen på servicen hittade vi tillbaka och kunde köra på för fullt. Vi är nöjda med vår insats i helgen. Klassen är mycket jämn och det är små detaljer som avgör om man hamnar på eller utanför pallen, säger Kristian.

Detta var den avslutande vintertävlingen i årets mästerskap. Nästa SM rally blir South Swedish Rally i maj, då på grusunderlag. Tills dess skall bilen få sig en översyn och anpassas för sommarens fighter.

www.kjmotorsport.se
12-02-17 Pontus Tidemand snabbast i inledningen av Vinterpokalen
Årets andra SM-deltävling i rally startades med en publiksträcka på fredagskvällen. Snabbast i inledningen var 21-åriga Pontus Tidemand med den Skoda Fabia S2000 som ägs och drivs av EVEN rally. Närmast bakom Pontus var Jocke Nyman som var 2,2 sekunder efter och på en tredje plats finner vi Mats Jonsson, 3 sekunder efter Pontus.
- En perfekt start på rallyt, är alltid kul att köra sådana här publiksträckor mitt i staden när det är jätte mycket folk som tittar. Men det är imorgon som det börjar på riktigt, berättar Pontus

Redan vid sju-tiden på lördagsmorgonen startar första bil från serviceplatsen som är lokaliserad i Göransson Arena. Under lördagen skall det köras sju sträckor på totalt ca 12 mil.
- Det skall bli riktigt kul att åka med Pontus imorgon . Förra helgen var vi konkurrenter i Rally Sweden då jag åkte med PG men nu skall jag försöka hjälpa fram Pontus till seger här i Sandviken, berättar kartläsaren Emil Axelsson.

Resultat Vinterpokalen ww2.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?tavling=540
12-02-16 Pontus Tidemand satsar mot en vinst i Sandviken
Pontus Tidemand som vann första deltävlingen i 2012-års SM-serie i Uppsala ser fram emot helgens Vinterpokalen som är deltävling nummer två i Rally-SM och avgörs i Sandviken.
- Självförtroendet är på topp efter förra deltävlingens vinst och Rally Sweden som gick riktigt bra, berättar Pontus

Just Rally Sweden som Pontus genomförde förra helgen har gett mycket positivt respons, där Pontus kom en meriterande tredjeplats i SWRC, trots ett stort tidstapp på fredagen.
- Var riktigt häftigt och kul. Bra att få ett kvitto på att man hänger med bra internationellt och även ett bra besked att Rally-SM håller en hög klass på tanke på sekund-striderna som vi har haft i SM, berättar Pontus

Tävlingen startar på fredag kväll med en publiksträcka utanför start och mål som är i Göransson Arena och fortsätter med sju sträckor på lördagen i trakterna runt Sandviken.
- Jag kör för vinst som alltid, men det kommer bli stenhårt med både Mats Jonsson, Pelle Sääv och Eddie Höbring på startlinjen, avslutar Pontus.
12-02-16 Upplagt för kamp i Vinterpokalen
På fredag går 2012 års Rally-SM vidare med tävlingen Vinterpokalen som avgörs på vintriga vägar runt Sandviken. Förutsättningarna för
tävlingen är goda och favoriten Pontus Tidemand är redo att leverera. Men det är hans motståndare också.

Vinterpokalen kommer att avgöras över åtta specialsträckor, en körs på fredagskvällen och resterande sju under lördagen. Tävlingens hjärta är Göransson Arena i Sandviken. Här finns start och mål, serviceplats, tävlingsledning, presscentra samt tävlingens första sträcka. Förutom fredagens sträcka i anslutning till Göransson Arena kommer även SS4 vara anpassad för att ta emot mycket publik då bilarna utnyttjar delar av en folkracebana. Här kommer även en speaker hålla publiken informerad om bilarnas framfart.

Kalle Andersson, tävlingsledare, har klart för sig var tävlingen kommer att avgöras.
- Det blir på någon av långsträckorna. SS3, SS6 och SS7 är över 2 mil långa och de är mest utslagsgivande. Kalle har även en given favorit till totalvinsten i Vinterpokalen.
- Naturligtvis är Pontus Tidemand storfavorit. Han har tempot i kroppen från Rally Sweden och tar han med det till Sandviken blir det vinst.

Efter en vinst i Rally Uppsala och en tredjeplats i SWRC-klassen i Rally Sweden kommer Pontus Tidemand med ett högt upptrissat tempo till Sandviken. Hans mål är tydligt.
- Vi ska attackera från första sträckan, målsättningen är att vinna i Sandviken också men samtidigt är jag medveten om att allt kan hända. Men allt känns bra och det ska bli kul, säger Pontus Tidemand. Per-Arne Sääv, tvåa i Uppsala är en som är redo att sätta käppar i Tidemands hjul.
- Jag ska fortsätta i det tempo jag hade i Uppsala. Jag är sugen på att göra ett bra vinterresultat till, säger han.

Även Eddie Hörbing känner sig tvungen att pressa Tidemand för att ta så mycket SM-poäng som möjligt.
- Det måste jag ha, det är inte så mycket att fundera över så förhoppningsvis finns farten där för att utmana men det blir inte lätt. Det visar sig ganska snart hur farten är, säger Hörbing.

Rallyt kan med fördel följas på rallyradion Radio Sandviken 89,9 MHz. Sändningarna går också att följa på webben samt mobilt. Cirkatider för sändningarna är fredag mellan 18.00 och 21.00 och på lördag mellan 08.00 och 17.00.
12-02-15 Nytt försök i Sandviken!
På fredag är det dags för ett nytt försök att ta SM poäng. Sollebrunn Racing startar årets andra SM-deltävling i rally med förhoppningen om ett bra resultat.
- Ja, vi har inte råd att kamma noll här också", menar Micke och syftar på första deltävlingen i Uppsala för tre veckor sedan. Men förutsättningarna verkar bra.
- Vi är seedade i första startgruppen även nu och vad jag har förstått så har det kommit en del snö senaste tiden", säger en laddad Micke.
Och tillägger:
- Håller bara arrangören vägarna plogade och det inte kommer allt för mycket nysnö under lördagen, så tror jag det kan bli en
kalastävling!

Tävlingen startar klockan 19 på fredagskvällen med en kortare publiksträcka i centrala Sandviken innan det är nattvila.
Totalt ska 12 mil köras fördelat på totalt åtta sträckor. Klockan 08.00 på lördag morgon startar första bilen på SS 2.
Serviceplatsen hålls i Göransson Arena.

Läs mer om Sollebrunn Racing på http://www.sollebrunnracing.se
Följ oss gärna även på Facebook: http://www.facebook.com/sollebrunnracing
12-02-15 Vinterpokalen nästa utmaning för KJmotorsport
Till helgen startar årets andra deltävling i Rally SM. KJmotorsport, som fick en bra start på årets säsong med andra platsen i Rally Uppsala, ser med tillförsikt fram emot helgens tävling.
- Känslan vi hade i Uppsala var mycket bra och den skall vi ta med oss till Sandviken. Vi ligger just nu på en andra plats i SM och den skall vi försöka förbättra säger Kristian.
Teamet åker under torsdagen upp till Sandviken för att genomföra ett test inför tävlingen och slipa till inställningarna på bilen. Tävlingen startar på fredag kväll med en kortare publiksträcka innan man på lördagen avverkar cirka 12 mil specialsträckor.

I klassen denna gång finns 16 deltagande team anmälda. F ölj oss på hemsidan www.kjmotorsport.se under helgen.

www.kjmotorsport.se
12-02-15 Nymans sikte är solklart inför SM i Sandviken
Efter SM premiärens "nollpoängare" då bilen stannade på specialsträcka 5 är nu team Nyman tillbaka med ett rejält revansch sug.

Teamet har fått rivit motorn och problemet var en bränslespridare som hade slutat fungera vilket resulterade i att en kolv brunnit upp. Bilen är nu startklar igen och i toppskick inför RallySM deltävling nr 2 i Sandviken 17-18 feb.

Rally SM 2012 består av 6 deltävlingar där man sen räknar bort det sämsta resultatet vilket öppnar möjligheterna bra för Nyman/Holmstrand i totalen.
- "Vi känner oss redo för att jaga ikapp viktiga poäng i helgens tävling och självklart siktar vi på seger. Innan vi bröt i Rally Uppsala så var vi med i toppen och slogs vilket ger oss en bra värdemätare innan start på fredag" Jocke

Tävlingen startar med en publik sträcka på fredag kväll och sedan avverkas sju sträckor under lördagen innan bilarna passerar målrampen. Jocke och Bosse har startnr 10.
12-02-15 Pelle Sääv ser fram mot Rally-SM i Sandviken
NH Super 2000 föraren Pelle Sääv från Linköping har till helgen siktet inställt på att försvara sin tredjeplats i årets Rally-SM. Sääv ligger efter den första deltävlingen i Rally-SM på en tredje plats i Rally-SM.

- Vi har startat året på bästa sätt, visst kändes det lite nedstämt direkt efter målgången i Rally Uppsala när vi bara var 1,5 sekunder från segern i tävlingen. Nu har vi fått lite distans till det och vi är mycket nöjda med vår insats, jag hade inte kört bilen många meter på flera månader, så jag trodde inte att vi skulle kunna hänga med så bra, säger Pelle Sääv.

Den andra deltävlingen i årets Rally-SM avgörs under fredag och lördag i Sandviken. Start och mål med serviceplats blir inomhus i Göransson Arena. På fredag kväll körs den första sträckan runt arenan och blir mycket publikvänlig. Under lördagen körs sedan de avslutande sju sträckorna. Lördagen blir tuff då sträckorna är riktigt långa förutom en kort publiksträcka. Specialsträckorna ligger både norr och söder om Sandviken. Tävlingsledaren Kalle Andersson är mycket nöjd med de sträckor bangruppen har hittat till årets tävling.
- Jag tror att de här sträckorna passar förarna mycket bättre än de vi hade med för två år sedan när vi senast hade Rally-SM i Sandviken, säger Kalle Andersson tävlingsledare för Vinterpokalen.

Pelle Sääv går ut med start nummer två. Att starta som andra bil kan ha sina problem om arrangören inte har plogat lös snö som kan ligga på vägbanan.
- Sandvikens MK är vana vid att köra vintertävlingar så jag är inte speciellt orolig för att det kommer att ligga lös snö på vägarna. När man startar så tidigt kan man ta lite tuffare spår än de som startar några bilar senare. Det är som om snön skyddar däcken från att bli punkterade om man genar lite för mycket och råkar köra över lite stenar, avslutar Pelle Sääv.

Följ oss på vår hemsida www.nhsuper2000.se
12-02-13 Mattias Adielsson siktar på revansch i Rally-SM
Det är en revanschsugen Mattias Adielsson från Göteborg som på fredag kommer att starta årets andra deltävling i Rally-SM, som utgår från Sandviken. Rally Uppsala blev inte som Adielsson hade planerat. Det gick för fort in i ett vägskäl redan på tävlingens andra specialsträcka och ett hjul slogs bort från bilen när de for av i vägskälet.
- Vi har haft några tuffa veckor efter Rally Uppsala. Det behövdes en ganska stor reparation av bilen efter vår avåkning på lördagens första sträcka, säger Mattias Adielsson.

Den andra deltävlingen i årets Rally-SM avgörs under fredag och lördag i Sandviken. Start och mål med serviceplats blir inomhus i Göransson Arena. På fredagkväll körs den första sträckan runt arenan och blir mycket publikvänlig. Under lördagen körs sedan de avslutande sju sträckorna. Lördagen blir tuff då sträckorna är riktigt långa förutom en kort publiksträcka. Specialsträckorna ligger både norr och söder om Sandviken. Tävlingsledaren Kalle Andersson är mycket nöjd med de sträckor bangruppen har hittat till årets tävling.
- Jag tror att de här sträckorna passar förarna mycket bättre än de vi hade med för två år sedan när vi senast hade Rally-SM i Sandviken, säger Kalle Andersson tävlingsledare för Vinterpokalen.

Mattias Adielsson var med i Vinterpokalen för två år sedan när tävlingen senast ingick i Rally-SM. Då körde han en otrimmad Ford Fiesta nu kommer han till start med sin trimmade Ford Fiesta R2B.
- Jag har bara goda minnen från Vinterpokalen. 2010 var det så otroligt mycket snö att det var svårt att se runt svängarna. Jag tror till och med att arrangören slet ut några plogbilar för att få bort all snö från tävlings sträckorna, avslutar Mattias Adielsson.

Korta fakta Vinterpokalen 2012
Längd: 32 mil var av 12 mil specialsträckor,
Antal Specialsträckor: 8 st,
Längsta Specialsträckan: SS 6 (27,60 km)
Kortaste Specialsträckan: SS 1 (1,47 km)
Antal anmälda: 85 st
12-02-01 Nu är säsongen igång för LRS Rallyteam
Vi anlände till Uppsala med ett otroligt laddat och fokuserat team. Tester inför vintern har löpt på bra och med lite ändringar på stötdämparinställningar har vi fått bättre balans i bilen.

Fredagen började med en kort publiksträcka mitt i Uppsala. Sträckan fungerade fint och det var härligt att se allt folk som tagit sig dit.

Lördagen började också bra, första sträckan var drygt två mil lång av snabbare karaktär. I målet fick vi ordentliga lovord från både tidbil och radioreportrar. Vi hade dragit till med en total 7e tid på sträckan 5 sekunder efter Pontus Tidemand som senare vann hela tävlingen. Sträckan efter började också bra men jag kände tidigt att något inte stämde riktigt, kopplingen slirade och det blev bara värre och värre. Tillslut var vi tvungna att stanna och tyvärr bryta tävlingen. Vi har analyserat vad som gått snett och beställt en kraftigare lösning. Nu blickar vi framåt mot Sandviken och är mer sugna en någonsin på att få slå igenom på allvar.

Polisen i Uppsala beräknar att ca 60 000 människor följt rallyt under helgen, BRA Jobbat SMK Uppsala !

Tack Sebbe och Fredde för kanonservice under helgen.

Ni kan följa vårt arbete mellan tävlingarna på : Facebook – LRS Rallyteam och på UNT.SE/Rallybloggen.
12-01-29 Tidemand vann premiären i Rally-SM efter en spurt-avslutning
Under helgen kördes den första av sex deltävlingar i årets Rally-SM i Uppsala.
Pontus Tidemand var på plats och skulle köra sin första tävling med den nya bilen för året, en Skoda Fabia S2000 som ägs och drivs av Evenrally.

På fredagskvällen kördes den första sträckan inne i centrala Uppsala och Pontus tillsammans med kartläsaren Jörgen Nordhagen öppnade snabbast av alla med sträckvinst.
Under lördagen skulle det köras sex stycken specialsträckor. På den långa första sträckan på lördagen så fick inte Pontus det att stämma och hade en blygsam femte tid, 17 sekunder efter Mats Jonsson.
- Då vi normalt har två genomkörningar av sträckorna när vi skriver noterna och denna helgen fick endast köra dem en gång så hade jag inte 100 procentiga noter. Men fick det att stämma lite bättre på de andra sträckorna men det var inte alls bra egentligen, inte i närheten av den kapacitet jag har, förklarar Pontus

Vid lunchservicen efter fem körda sträckor så låg på Pontus på tredje plats totalt, 16,5 sekunder efter ledaren Jonsson som endast hade 0,3 sekunder tillgodo på Pelle Sääv.

Under de sista två sträckorna så startade jakten på totalvinsten för Pontus och redan innan sista sträckan hade han krympt avståndet till Mats med 4 sekunder och Sääv med 9 sekunder.

Sista sträckan var nästan två mil där Tidemand drog upp rena VM-tempot och slog Mats Jonsson med 19 sekunder på sträckan och Pelle Sääv med 12 sekunder, vilken innebar att Pontus vann tävlingen med 1,5 sekunds marginal före Pelle Sävv på andra plats och Mats Jonsson på en tredje.
- Var riktigt hårdkörning på sista sträckorna, jag tog i så mycket som nästan gick. Kändes som ett riktigt bra kvitto att farten finns där nu när det börjar närma sig Rally Sweden, avslutar den 21 åriga talangen Pontus Tidemand

Under lördagskvällen i samband med Bilsports 50-års gala, så fick även Pontus sitt pris som Årets Rallyjunior av tidningen Bilsport. Pontus röstades även fram som Årets Junior inom Bilsport av tidningen Bilsports läsare.
12-01-29 Jämn kamp om teammästerskapet i Rally Uppsala
En nyhet i årets Rally SM är det nyinstiftade teammästerskapet. Till Rally Uppsala var fem team anmälda och precis som i förarmästerskapet var det även en hård kamp om teampoängen.

Det var faktiskt en så pass jämn kamp att det efter sista sträckan inte gick att skilja Team Tractive och Team Yokohama Motorsport Sweden åt. Efter idoga beräkningar fick de båda teamen dela på förstaplatsen. Under tävlingens gång skiftade dock placeringarna mellan de fyra första lagen flera gånger. Efter två körda sträckor var det JRM Racing som ledde före Eljas Motorsport men när de drabbades av problem var dörren öppen för Tractive och Yokohama. När en sträcka återstod hade Tractive ledningen men Pontus Tidemands sista sträcka för Yokohama gjorde att de båda lagen slutade lika.

Mer information om hur Teammästerskapet fungerar finns på www.rallysm.se. Det är fritt att anmäla nya lag under hela säsongen. De anmälda teamen får nominera nya förare till varje deltävling.

Aktuell poängställning efter Rally Uppsala 1:6
1. Yokohama Motorsport Sweden 24
1. Tractive 24
3. JRM Racing 15
4. Eljas Motorsport 13
5. Rally4Fun 4

Rally SM 2012
27-28 januari, Rally Uppsala, Uppsala
17-18 februari, Vinterpokalen, Sandviken
17-20 maj, South Swedish Rally, Tingsryd
17-18 augusti, Väst Rallyt, Trollhättan
14-15 september, East Sweden Rally, Linköping
5-6 oktober, Kolsvarundan, Köping
12-01-29 Nattsvart inledning på Rally-SM
Efter en stabil insats på den inledande publiksträckan i fredags fortsatte rallyt på sämsta tänkbara sätt. Redan på den första av lördagens sträckor kom Adielsson för fort in i ett vägskäl och knäckte ett framhjul mot en sten.
- Vi kom alldeles för fort in i det tvära vägskälet och for över en stor sten som tyvärr slog bort höger framhjul. Bilen var helt omöjlig att köra från platsen. Jag är dock väldigt lättad över att vi inte körde på någon i publiken eftersom de stod längre bort på vägen. Det måste till en klar förbättring av arrangörerna med publiksäkerheten, säger Mattias Adielsson.

Redan under söndagen börjar arbetet med att reparera bilen inför nästa deltävling i Rally-SM som avgörs i Sandviken den 17-18 februari.
- Nu är siktet inställt på att göra ett riktigt bra resultat i Sandviken, vi vill ha med oss så många poäng som möjligt från vintersäsongen. Vi får räkna bort resultatet från en av de sex deltävlingarna så vi är inte borta från Rally-SM utan nu gäller det att ta poäng i de återstående tävlingarna, avslutar Mattias Adielsson.

Följ oss på hemsidan där vi håller er uppdaterade www.adielssonmotorsport.com
12-01-28 Snabbt slut i första SM-deltävlingen
Det blev ett abrupt slut för Sollebrunn Racing i helgens SM-premiär. Teamet tvingades kasta in handduken när de låg på en andra plats efter en perfekt start på fredagskvällens superspecial.
- "Bilen vägrade starta efter nattuppehållet och felsökningen tog sex minuter för lång tid", säger Micke Ericsson.

Det visade sig att en kabelsko lossnat ur sin hållare. Kabeln gav strömförsörjning åt elektronikstyrningen av insprutningen till motorn och en gissning är att besättningen kommit åt kabeln när de trasslade sig ur bilen i Parc Fermé sent på fredagskvällen.
- "Det är givetvis fruktansvärt tråkigt att bryta p.g.a. en sådan här skitsak, men vi vet att sporten är sådan. Allt kan hända!" fortsätter Micke.
- "Det känns ändå skönt att vi fick göra en bra start på rallyt och visa att vi har farten."

Nu laddar teamet om för nästa SM-deltävling i Sandviken om knappt tre veckor.
- "Ja, det här är inget att tjura för. Man måste räkna bort en tävling och nu har vi dragit vår", tillägger en hoppfull Micke.

Följ Sollebrunn Racing på http://www.sollebrunnracing.se

12-01-28 Fantomsträcka av Pontus Tidemand räckte till seger i Rally Uppsala
Pontus Tidemand avslutade Rally Uppsala vasst, riktigt vasst. På SS8, tävlingens sista sträcka, slog han till med en riktig fantomsträcka där han var 19 sekunder snabbare än Mats Jonsson som hade ledningen före sträckan.

På serviceuppehållet vid lunch talade mycket för att Mäster Mats Jonsson främst skulle bli attackerad av Per-Arne Sääv som hållit ett högt tempo innan lunch. Bara 0,3 sekunder skiljde till Jonssons fördel. 16 sekunder bakom Sääv lurade Pontus Tidemand som skulle komma att bli huvudpersonen i dramat. Tidemand satsade rejält på de två sista sträckorna och det räckte hela vägen till seger.
– Det känns bra att jag har den kapaciteten att kunna öka farten när det behövs. Det var full attack, man måste ju underhålla publiken också, säger Pontus Tidemand efter målgång.

Att han nu tvingades ta i så hårt för att komma ifatt ser han som ren utbildning.
– Det är givetvis bra att motståndet är hårt det utvecklar mig som förare, säger Pontus som såg SMtävlingen som en bra genomkörare innan Svenska Rallyt.

Även Per-Arne Sääv höll ett högt tempo på slutet men fick nöja sig med en andraplats 1,5 sekunder efter Tidemand. Att slå Mats Jonsson gladde honom men att vara 1,5 sekunder från segern var naturligtvis surt.
– Det grämer mig lite men jag skäms inte för att vara tvåa efter Pontus Tidemand, säger Per-Arne Sääv.

Från första till tredje plats föll Mats Jonsson i ett nafs. Snabbheten från konkurrenterna var en förklaring till det och motorn en annan.
– Jag är faktiskt glad att jag är i mål, motorn läckte vatten så jag hade med mig lite för att fylla på vid starten, berättar Jonsson.

Rally Uppsala skördade även sina offer på grund av det luriga underlaget och brist på snövallar att luta sig emot. Av de 71 startande ekipagen bröt 28 stycken.

Poängställning Rally SM 2012 efter Rally Uppsala 1:6
Trimmat 4WD Otrimmat 4WD
1. Pontus Tidemand, 30 1. Mats Thorszelius, 15
2. Mats Jonsson, 25 2. Kristian Johansson, 12
3. Per-Arne Sääv, 24 3. Patrik Johansson, 10

Trimmat 2WD Otrimmat 2WD
1. Tobias Söderqvist, 30 1. Jonas Olsson, 30
2. Johan Holmberg, 27 2. David Pettersson, 24
3. Johan Carlsson, 22 3. Lars Fagerberg, 20

Junior SM
1. Johan Carlsson, 30
2. Patrik Åman, 24
3. Jens Branteström, 20

12-01-28 Lyckad start i SM för KJmotorsport
I helgen avgjordes första deltävlingen i årets Svenska Mästerskap i rally i trakterna kring Uppsala. Teamet som under föregående helg gjort ett lyckat test var laddade för att vara med och slåss om topplaceringarna. Tävlingen startade under fredagskvällen med en kortare sträcka med mycket vinklar och vägbyten.
-Vi fick till en bra sträcka och kände oss nöjda när vi kom i mål. Vi fick inte riktigt till alla vägbyten och tappade kanske lite tid där men överlag kändes det bra sa Kristian på kvällen.
Inför dag två låg man på en fjärdeplats i klassen där det var väldigt jämnt om placeringarna. Dagens första sträckor förlöpte utan problem, samtidigt som några av konkurrenterna fick problem och föll bort vilket resulterade i att teamet avancerade till en andra plats i klassen.
-Vi har kört på i ett högt tempo under dagen utan några större missar. Bilen och samarbetet i bilen känns bra så vi är nöjda sa Kristian vid middagsservicen.

De två sista sträckorna var kanske tävlingens mest krävande och sista sträckan var också den längsta så det var viktigt att få till dessa för att behålla sin placering. Kristian och Fredrik presterade bra tider på dessa sträckor och kunde vid målgång inkassera en andra plats i klassen och en femte placering totalt.
-Riktigt skönt att få en bra start på säsongen. Tävlingen har förlöt utan problem och vi har haft en mycket bra känsla i bilen. En andra plats är vi väldigt nöjda med och ser nu med tillförsikt framemot resten av säsongen, summerar Kristian vid målgång.

www.kjmotorsport.se

12-01-28 Rally-SM startade på bästa sätt
Den första deltävlingen i årets Rally-SM har under helgen avgjorts i Uppsala. NH Super 2000 föraren Pelle Sääv från Linköping slutade på en andra plats i tävlingen. Under Rally Uppsala har det varit väldigt tuffa förhållanden. Fruset grus blandat med is har gjort det hela mycket vanskligt.

Pelle Sääv hade chans på segern men på den näst sista sträckan lossnade ratten från sitt snabbfäste och Sääv tappade viktiga sekunder i jakten på segern.
- Jag är riktigt nöjd med vår prestation. Vi har haft både tur och otur i tävlingen och det kunde ha gått hur som helst. Det är skönt att bilen har fungerat så bra och det känns som om motorn går mycket bättre än förra säsongen, säger Pelle Sääv.

Det hela avgjordes på den sista sträckan då Pontus Tidemand satte allt på ett kort och lyckades pressa sig förbi Sääv med 1,5 sekunder.

Nästa deltävling i Rally-SM avgörs 17 – 18 februari i Sandviken.

Prel resultat.
1, Pontus Tidemand
2, Pelle Sääv
3, Mats Jonsson

Ni följer NH Super 2000 på hemsidan. www.nhsuper2000.se
12-01-27 Pontus Tidemand snabbast under fredagskvällen i Rally Uppsala
På fredagskvällen startade årets första deltävling i Rally-SM i Uppsala.
Från början var det två sträckor planerade på fredagens etapp men den långa sträcka ett ströks, så det 70-bilar stora startfältet fick kasta sig direkt ut på den korta publiksträckan som var sträcka två.
Publiksträckan hade samlat tusentals åskådare och det var den 21-åriga Pontus Tidemand som startade tävlingen bäst och satte den snabbaste tiden totalt.
- En bra start, men det är imorgon som det gäller. Var riktigt kul att köra inför så mycket publik och jag hoppas alla kommer ha en bra dag i skogen imorgon, säger Pontus Tidemand

12-01-27 Tingsryd ny huvudort för South Swedish Rally 2012
Vi kan meddela att idag fredagen den 27 januari har Tingsryd Kommun och South Swedish Rally AB träffat en överenskommelse att Tingsryd blir ny huvudort för 2012 års tävling. Vi har blivit mycket positivt bemötta av Tingsryds Kommun och flera näringsidkare som vi har träffat under dagen. Ryds MK kommer att vara ny värdklubb för SSR.
//Styrelsen South Swedish Rally AB

12-01-27 Följ Rally-SM på Webbradio och twitter
Senare under dagen startar Rally Uppsala som är den första deltävlingen i 2012 års SM-serie. Häftigaste sättet att följa tävlingarna är naturligtvis på plats ute i skogen men det går även att följa tävlingarna på andra sätt. Webbradio och twitter är två bra exempel.

Sveriges Radio P4 Uppland 102,5 MHz kommer att direktsända från rallyt under fredagen och lördagen. För att förstärka på radiosidan blev det igår klart med webbradiosändningar från Rally Uppsala. Det välkända radarparet Lasse Jonsson och Ola Strömberg kommer att jobba så svetten lackar för att ge alla lyssnarna den senaste informationen. För att lyssna på webbradion går man in på www.rallysm.se och trycker på den blå knappen för webbradio. På sajten kommer även löpande information om rallyts utveckling att finnas.

En nyhet är att det nu även går att följa Rally SM på Twitter. En ny kanal för Rally SM som kan ge en annorlunda dimension för den som vill. Här blandas högt som lågt. Gå in på www.rallysm.se och tryck på twitter för att följa.
12-01-26 SM-premiär för Pontus Tidemand i helgen
På fredag kväll startar den första av årets sex deltävlingar i 2012-års Rally-SM. Tävlingen som avgörs under två dagar går av stapeln i Uppsala och Pontus Tidemand tillsammans med kartläsaren Jörgen Nordhagen kommer till start med den Skoda Fabia S2000 som han skall köra under denna säsong.

Rally Uppsala är den första av två deltävlingar som avgörs på vinterunderlag medans resten av deltävlingarna avgörs på grus.
Just vintern har varit ett stort frågetecken innan tävlingen;
- Det kom ett beslut i fredags att tävlingen skall köras. Risken är ju att det inte är så mycket is och snö så det blir extremt viktigt att köra “smart” denna tävling och spara däcken så mycket som möjligt fall det är mycket grus på sträckorna, förklarar Pontus”

I år så har man även gjort om klassindelningen i Rally-SM så Pontus kommer tävla mot WRC-bilarna med den Skoda Fabia S2000 som drivs av Evenrally och kommer köras av den värmländske 21-åringen Pontus Tidemand.
- Självklart kommer det bli mycket hårdare motstånd i klassen, men jag var ju med uppe och krigade om totalvinsterna redan förra året så det är bara en bra morot att tävla mot de starkare WRC-bilarna, berättar Pontus

Tävlingen startar med två sträckor på fredagskvällen och fortsätter med sex stycken sträckor under lördagen och totala SS-längden är ca 10 mil.
- Det kommer bli riktigt kul att komma igång med säsongen på “riktigt” och detta är ju även en del av förberedelserna inför Rally Sweden. Det är viktiga fullfartsmil att få i kroppen innan vinters stora äventyr börjar i Rally Sweden, avslutar Pontus.

Tävlingen kommer kunna följas på www.gopontus.com och www.facebook.com/PontusTidemand där vi kommer lägga ut intervjuer med Pontus och kommentarer under helgen.
12-01-26 Guldjakten startar i Uppsala på fredag
Imorgon startar 2012-års jakt på Rally SM-guldet. Under två dagar kommer den svenska rallyeliten tampas på uppländska vägar när Rally Uppsala avgörs. Redan på fredagskvällen får publiken en unik chans att se förarnas talanger på Gränby sportfält i Uppsala.

Organisationen runt Rally Uppsala har arbetar hårt för att få till en så bra tävling som möjligt och tillslut satte Kung Bore sina tänder i Uppland . Tävlingsledningen har dock beslutat sig för att stryka första specialsträckan, annars genomförs tävlingen precis som planerat.
- Vi har inte behövt korta tävlingen mer än så, det har snöat mycket och vi har en bra isbotten under snön på sträckorna så det blir ett riktigt vinterrally. Jag känner mig jättetrygg, säger Anders Norstedt, tävlingsledare samt organisationskommitténs ordförande.

Tävlingens hjärta är centrala Vaksala torg där start och mål samt förarpresentation kommer att äga rum. Här kommer man även kunna bekanta sig med flera sponsorer under de båda tävlingsdagarna. Serviceplatsen vid Gränby Centrum är ett annat självklart besöksmål under tävlingen. På närliggande Gränby sportfält körs även rallyts första sträcka på fredagskvällen.

Till tävlingen i Uppsala kommer stora delar av den svenska rallyeliten. Intressanta namn ur ett lokalt perspektiv är Mats Thorszelius och Dick Wicksell. Två förare som inte tävlar på SM-nivå de senaste åren. Thorszelius startar precis som tidigare i klassen otrimmat 4WD, men nu i en Subaru.
- Det känns jätteroligt när det är här hemma, annars hade jag nog inte startat i SM. Vi kör de två första deltävlingarna sedan får vi se,
säger Thorszelius. Är bara resultaten tillräckligt bra kan det mycket väl bli en hel säsong för honom.

Regerande Svenska Mästaren i otrimmat 4WD, 21-åriga Pontus Tidemand får nu hårdare motstånd än under förra året. Efter en förändring i klassindelningen kör nu Super2000-bilarna tillsammans med WRC-bilarna. Redan i fjol slogs Pontus om totalvinsterna så nu återstår det att se om hans Skoda Fabia S2000 räcker hela vägen till vinst i värstingklassen.

Rallyt kan med fördel följas på rallyradion P4 Uppland 102,5 MHz på fredag mellan 16.00 och 20.00 och på lördag mellan 12.00 och 16.00. Ett perfekt sätt att hålla sig uppdaterad för både de som följer tävlingen i skogen och där hemma.

Rally SM 2012
27-28 januari, Rally Uppsala, Uppsala
17-18 februari, Vinterpokalen, Sandviken
17-20 maj, South Swedish Rally, TBA
17-18 augusti, Väst Rallyt, Trollhättan
14-15 september, East Sweden Rally, Linköping
5-6 oktober, Kolsvarundan, Köping

12-01-25 Rally-SM för Sollebrunn Racing
Till helgen är det dags för första deltävlingen i årets Rally-SM och bland de anmälda återfinns Micke Ericsson (SMK Trollhättan) och Sollebrunn Racing!
- "Vi har fått till ett bra samarbete med några härliga företag som gör det möjligt att satsa på full SM-säsong”, säger Micke.

Första tävlingen går alltså av stapeln redan nu till helgen den 27-28 januari på enligt uppgift snötäckta vägar runt Uppsala.
Första bil startar klockan 18.00 på fredagskvällen. Två sträckor körs i mörker på fredag kväll och den inledande specialsträckan är drygt 15 km lång. Därefter är det dags för ekipagen att ge sig i kast med en kortare publiksträcka vid Gränby sportfält. De resterande sex sträckorna (totalt alltså åtta sträckor) körs under lördagen med beräknad målgång för första bil klockan 16.00.
- "Trots att vi inte är några vinterspecialister hoppas vi ändå kunna ta med oss en del poäng från premiärtävlingen”, fortsätter Micke.
- "Vi är seedade i första gruppen och det sätter ju en del press på oss”, ler han.

Teamet var och testade sig själva och bilen helgen som gick. Då arrangerade nämligen MK Ratten traditionsenligt klassiska Finnskogsvalsen i de värmländska skogarna runt Torsby.
- "Vi fick några svar på testen i Torsby men också några nya frågor. Vi fick provat två däckstyper och några inställningar på stötdämparna men hittade aldrig farten vi hoppats på", menar en fundersam Micke.

En åttondeplats av de tjugo i klassen A-förare 2WD var självklart något av en besvikelse, även om många av SM-åkarna var där.
- "Men, det är väl bara att ladda ännu hårdare i Uppsala kommande helg!", tillägger en taggad och revanschsugen Micke Ericsson.

Läs gärna mer och följ Sollebrunn Racing på http://www.sollebrunnracing.se!
12-01-25 Rally-SM premiär i ny klass för Pelle Sääv
Nu till helgen är det dags för NH Super 2000 föraren Pelle Sääv från Linköping att göra årsdebut i rally. Pelle Sääv kommer i tävlingen att starta i en ny klass. Svenska Bilsportsförbundet har till denna säsong flytta Pelles bil till en annan klass. Nu får Sääv tävla mot WRC bilar vilket inte kommer att bli lätt.
- Vi kommer åter att slå ur underläge. Den nya klassindelningen gör att vi måste vara minst tre startande i vår klass för att få fulla poäng. Just nu finns det bara tre bilar i Sverige som går in i denna klass, så vi får verkligen hoppas att alla kommer till start. Annars får jag väl hyra en bil från Finland och anmäla en förare som bara kör över startrampen och sedan bryter, då kör vi om lika många poäng som de andra, säger Pelle Sääv.

Rally Uppsala är den första av sex deltävlingar i årets Rally-SM. Två deltävlingar kommer att köras i vinter och de resterande i sommar. Start och mål för Rally Uppsala sker på Vaksalatorg och rallyhögkvarteret blir i Uppsala Konsert & Kongress. På grund av rådande väderläge kommer det bara att köras en sträcka på fredag kväll, med första start klockan 18.00 och de resterande sex sträckorna körs under lördagen. Målgången på lördag är beräknad till klockan 16,00. Sträckan som körs på fredagen är en publiksträcka vid Gränby sportfält. Dit räknar arrangören att det ska komma publik i tusentals. Intill publiksträckan kommer den stora centrala serviceplatsen att vara.
- Jag är lite orolig för hur vägarna ser ut. Vintern har ju inte varit den bästa för oss som gilla vinterrally. Det kommer att bli en mycket tuff tävling och risken är att många kommer att slå sönder sina bilar när de halkar omkring på isfläckarna på vägarna, avslutar Pelle Sääv.

Följ oss på vår hemsida www.nhsuper2000.se
12-01-17 Axelsson och Rudengren blir talespersoner för de aktiva
Rally SM-gruppen har knutit till sig två erfarna namn. Co-drivern Emil Axelsson och föraren Johan Rudengren ska till Rally SM-organisationen ge sin och de aktivas syn på hur mästerskapet kan förbättras. - Jag känner mig tillfreds med uppgiften, det ska bli skoj. Jag har många tankar om hur man skulle kunna göra mästerskapet bättre. Jag tror också att jag har en rimligt objektiv bild av vad förarna i SM tycker, säger Johan Rudengren.

Att organisationen runt Rally SM tar råd från aktiva har gjorts tidigare och nu fortsätter man på samma väg då de aktivas röst är ovärderlig i arbetet med att forma ett starkt mästerskap. Axelsson och Rudengren har olika erfarenheter som aktiva och kan därför tillföra organisationen olika kunskaper.
- Mina idéer är ur ett affärsmässigt perspektiv inte utifrån en klass eller en enskild förares perspektiv. Om vi skapar ett mästerskap som är bra för publik, media och sponsorer blir det också ett bra mästerskap för de aktiva, säger Johan Rudengren. Emil Axelsson har många års erfarenhet från tävlande på VM-nivå och
kan därför bidra med kunskap om tävlingsstruktur och regelverk men han har även ett stort kontaktnät.
- Jag har ett internationellt perspektiv men jag kan också bidra med bra
kontakter med åkarna. Jag är även van att arbeta ur de tävlandes synpunkt när det gäller att få till marknadsmässiga krafter, säger Axelsson.

Emil Axelsson och Johan Rudengren kommer att fungera som ett bollplank för SM-gruppen och inte som en aktivt arbetande kraft ute på tävlingarna.
- Jag kommer finnas där som ett språkrör och en länk till de aktiva, säger Axelsson.

Att ta in synpunkter från de tävlande är en självklarhet för organisationen runt SM.
- Det känns mycket bra att vi kunde få med de här erfarna aktiva, och som jag uppfattar det två personer som de flesta tycker är sakliga och pålitliga. Tanken är ju att vi ska lyfta mästerskapet och jobba långsiktigt för att skapa bra förutsättningar för de aktiva. Då måste vi även ta med deras synpunkter, säger Olof Kånge från organisationskommittén.

Rally SM 2012
27-28 januari, Rally Uppsala
17-18 februari, Vinterpokalen, Sandviken
17-20 maj, South Swedish Rally, Ljungby
17-18 augusti, Väst Rallyt, Trollhättan
14-15 september, East Sweden Rally, Linköping
5-6 oktober, Kolsvarundan, Köping
12-01-10 Klart med ny arrangör för SM-finalen i Rally 2012
Sedan Katrineholms MK hoppade av SM-serien 2012 har ett intensivt arbete med att hitta en ny arrangör pågått. När frågan kom till Kolsva MS kom det jakande svaret snabbt.

Ny arrangör för SM-finalen i Rally är nu utsedd. Det blir Kolsva MS som ersätter Katrineholms MK som arrangör av SM-finalen 2012. Tidpunkt för tävlingen blir precis som tidigare 5 till 6 oktober. Start- och målplats blir det i Köping och tävlingscentrum kommer att lokaliseras på Best Wester Hotel Scheele.

Även prisutdelningen för 2012 års Rally SM kommer att hållas i samband med finaltävlingen i Köping.
- Vi är otroligt nöjda att vi fick fram en ny arrangör så snabbt efter det att Katrineholm MK valde att hoppa av. Kolsva MS har genomfört SM-finalen tidigare år och har en bra arrangörsstab att luta sig mot, säger Mats Jägerhult från Rally SM.

I Kolsva MS är man också nöjda över att man fått det ärofyllda uppdraget att bli finalarrangör.
- Vi behövde inte så lång stund på oss att tänka efter det att vi fick förfrågan. Att arrangera SM-finaler är ett hedervärt uppdrag och med det fina vägnätet vi har i området var det självklart att vi ställde upp, säger tävlingsledaren Göran Ljung.

RALLY SM 2012
27-28 januari Rally Uppsala
17-18 februari Vinterpokalen, Sandviken
17-20 maj South Swedish Rally, Ljungby
17-18 augusti Väst Rallyt, Trollhättan
14-15 september East Sweden Rally, Linköping
5-6 oktober Kolsvarundan, Köping
12-01-10 Rally-SM har ny hemsida
Rally-SM har öppnat upp en ny hemsida: www.rallysm.se/
12-01-08 Kolsva MS ny finalarrangör
SBF har utsett ny finaltävling. Det blir Kolsva MS som arrangerar årets SM final 5-6 oktober
web.sbf.se/regler/up/2/RY_2012_SM.pdf
12-01-05 Rättelse om Rally Uppsala
Efter artikeln i Uppsala Nya Tidning 2 januari måste ett tillrättaläggande göras.
Tävlingsledarens uttalande har misstolkats i den artikeln och tävlingen kommer INTE att köras på fruset grus. Kyla, is och snö är ett krav för att vi ska köra tävlingen! Massor av snö är inget absolut krav, däremot är isbelagda vägar ett krav då det annars blir däcksslakt och det ska vi inte ha!

Bangruppen Rally Uppsala