Besök officiella hemsidan
2023

Rally-SM 2023
       

Traditionella Rally-SM 2023 Asfalt-SM 2023
4
febr Rally Lima Lima MS
18-20
maj South Swedish SSR
16-17
juni Skilling 500 Skillingaryds MK
18-19
aug Snapphanerallyt Hässleholms MK
15-16
sept Rally Arvika MK Team Westom
www.rallysm.se
16
april Bil Månsson RS SMK Hörby
22*
april Rollso Cityrace Älvbygdens MK
27
maj Asfaltsknixen Gullabo RC
1
juli Sturupsprinten Svedala MK
5
aug EMC-sprinten Enköpings MK
www.rallysm.se * Ej fastställt datum
   
Grus-SM 2023  
29
april Timmerhultsprinten Laholms MK
3
juni Hovdalasprinten Hässleholms MK
29
juli Mästarmötet Älmhults MK
27
aug Hårdingen Vara MK
23
sept Dackefejden GS Wäxjö MS
www.rallysm.se  
23-12-14 Regelförändringar i Rally-SM 2024
Mästerskapsreglerna för Rally-SM 2024 är nu klara och publicerade. Regelverket innehåller några förändringar mot tidigare år. Projektledare för Rally-SM, Jonas Kruse, förklarar varför förändringarna har gjorts.

En tvåhjulsdriven klass
Senaste åren har 2WD vart indelad i en nationell- och en internationell klass, där R2, Grupp N och Rally4 tävlat i den internationella klassen. Till säsongen 2024 slås dessa två klasser ihop och bildar en tvåhjulsdriven klass.
- Senaste åren har det vart förhållandevis få startande i den internationella klassen, men hög klass på de tävlande, där toppen har åkt jämnt och ibland snabbare än i Nationella 2WD. Nu blir det en ännu starkare och konkurrenskraftig klass, förklarar Jonas Kruse, projektledare för Rally-SM.

Två klasser i JSM
Junior-SM delas upp i två klasser, med JSM 2WD och JSM Standard. Där standardbilar tävlar om ett eget JSM, och samtliga 2WD-bilar om ett JSM. Förare äger rätt att tävla om JSM till och med kalenderåret man fyller 24 år.

Vindrutestreamern fri för de tävlande
Styrgruppen har beslutat att inte nyttja förbundets rätt till reklam i framrutan under SM-deltävlingarna, och även beslutat att den i stället fritt får nyttjas av den tävlande.

Tillbakagång till tidigare poängsystem
Poängsystemet som användes 2022 och tidigare kommer åter gälla i Rally-SM. Det innebär att segraren i respektive mästerskapsklass får 25 poäng och sedan 18, 15, 12, 10 och vidare i fallande skala. För Power Stage gäller fortsatt 5, 4, 3, 2, 1 poäng för de fem snabbaste i respektive mästerskapsklass.
- Detta premierar de som verkligen åker fort, och kommer i mål. Bryter man eller har problem i någon tävling är chansen större att plocka tillbaka poäng, då gapet är större i poängskalan. Det ska egentligen inte vara möjligt att få SM-poäng efter omstart, förutom på Power Stage. Det blir svårare att få SM-poäng, men samtidigt skapar det status när man väl klarar det, fortsätter Kruse.

Maximalt 7 mm dubbutstick på vintertävlingarna
Som tidigare kommunicerats av Rallyutskottet kommer det maximala tillåtna dubbutsticket på vinterdäcken vara 7 millimeter, med en tillverkningstolerans på upp till +0,4 mm. Kontrollmätningar kommer att ske i samband med vintertävlingarna i mästerskapet.

Ingen Parc Fermé
Det kommer inte vara obligatorisk Parc Fermé vid deltävlingarna i Rally-SM. Alla bilar som är uttagna för teknisk efterkontroll tas ut för detta senast vid TK slutmål. Eventuell protest måste ringas in till det angivna telefonnumret i innan den ifrågavarande bilen når TK vid slutmål.
- Det är idag få protester mot bilar. Denna regel underlättar för alla, som nu inte behöver stå och vänta på att få ut sina bilar. Metoden är provad på SM-sprintarna under året utan några kända bekymmer.

Ingen omstart vid endagarstävlingar
Det kommer inte vara möjligt att starta om mellan etapper under endagarstävlingar, utan enbart mellan två dagar.

- Förändringen gör det mer rättvist. Möjligheten till omstart om man fått problem under förmiddagen har påverkats av startnummer, där någon kunnat starta om på grund av ett tidigt startnummer men inte andra i samma klass.
- Under året har förutsättningar mellan tävlingarna vart olika. I en del tävlingar har man kunnat starta om flera gånger, och i andra tävlingar inte alls. Detta gör det mer rättvist, säger Kruse.

Seedning efter fart
Styrgruppen för Rally-SM ansvarar för seedningen av startfältet till tävlingarna. Seedningen baseras på fart och förväntad placering i tävlingen, och inte längre placering i mästerskapet. Detta ur säkerhetssynpunkt vid varje aktuellt tillfälle.
- För att undvika risken att en snabb förare, som stöter på problem under en eller flera tävlingar, ska starta bakom långsammare förare och därmed riskera snörök, damm eller hinder, har vi infört detta system. För publiksäkerheten är det också viktigt, då en snabbare bil inte riskerar köra in mycket tid på bilen framför, och därmed komma oväntat snabbt bakom framförvarande bil. Om välkända snabba förare gör inhopp i SM kommer de att tilldelas startpositioner baserade på förväntade resultat.

Möjlighet till regrouping och omseedning inför Power Stage
Vid regrouping inför Power Stage har Styrgruppen rätt att seeda och omvända startordning i
mästerskapsklasserna med eventuellt ändrat startmellanrum. Beroende på upplägg kan detta göras i en eller flera klasser. Detta kommer att göras i samråd med arrangören och meddelas i inbjudan. Detta görs för att optimera live-TV sändningen.
- Detta ska vi verkligen tänka till på, tillsammans med ovan nämnda, men också de tävlade. Det finns många aspekter i detta, men nu har vi friheten i reglementet att optimera tv-sändningarna. Men givetvis ska vi också väga in den sportsliga påverkan.

Hårdare bevakning av hastighet på rekognosering
Efterlevnad av regler och hastighetsbegränsning på rekognoseringen kommer bevakas hårdare och överträdelser kommer bestraffas. Första överträdelsen genererar en varning som följer med under resten av SM-säsongen, vid eventuella överträdelser efter varningen utdelas bestraffning enligt straffskala i reglementet.
- Här vill jag vara tydlig! Detta kommer följas upp, och det ses inte mellan fingrarna mer. Det handlar förstås om säkerhet, och att vi ska kunna få komma tillbaka och låna vägar igen när det är dags för tävling. Både transporten mellan sträckorna, och själva sträckorna kommer övervakas noga, avslutar Kruse.

Komplett reglemente för Rally-SM 2024 finns att ta del av här: https://www.rallysm.se/regler/23-12-11 Gästabudstrofén blir Rally Nyköping
Gästabudstrofén blir Rally Nyköping. När våran anrika klubb fyller 90 år så tycker vi detta blir ett bra namnbyte samt att vi får visa upp vår fina stad.

Vi anordnar första grus tävlingen i 2024 års Rally SM den 10-11 maj. Arbetet med tävlingen fortlöper det kommer bli en utslagsgivande tävling på ca 10 mil ss.
Med sträckor på både fredagskvällen och lördagen. Organisationen jobbar på med att ge alla en super fin tävling. Flera aktiviteter planeras för både deltagare och publik men ingen som går att avslöja i nuläget. Vi ses i Nyköping den 10-11maj.

Med vänliga hälsningar,
Rally kommitten i SMK Nyköping
23-12-10 Teammästerskapet öppnar anmälan för 2024
Nu har anmälan för Teammästerskapet i Rally-SM 2024, där landets bästa team gör upp om titeln. I mästerskapet tävlar team mot varandra med förare från någon av de fyra bilklasserna i Rally-SM. Teamen består av en till tre förare per tävling, där teamet som plockat mest poäng i slutet av säsongen blir mästare.

2023 tog BDS Eskilstuna Team Sweden hem titeln med bland annat Robert Andersson, Jonna Eson Brådhe och Kalle Gustafsson.
– Teammästerskapet fortsätter i samma tappning som tidigare. Till 2024 hoppas vi på att det kan bli ännu fler team som anmäler sig. Vi jobbar för att höja fokuset på Teammästerskapet och lyfta det medialt. Sen hoppas vi också att det blir lika tight som det var 2023, där det avgjordes i sista tävlingen, säger Patrik Persson från Rally-SM:s styrgrupp.

Regler och anmälan till Teammästerskapet 2024 finns här: https://www.rallysm.se/teammasterskapet/
23-12-07 Hallberg siktar på SM-guld 2024 med GK Door Team Sweden
Talangen Patrik Hallberg med co-driver John Stigh siktar mot SM guld i 2 WD ihop med GK Door Team Sweden.

Hur ser ni på säsongen 2024?
– Vi är riktigt laddade och ser verkligen fram emot att komma igång igen, kalendern ser suverän ut och det kommer bli kanonfina tävlingar.

Ni fortsätter i samma bil som förra året, en Ford Fiesta Rally 4?
– Ja det stämmer, vi känner oss inte riktigt klara med 2wd och vi ska vara med och utmana om guldet i klassen. Till 2024 kommer det enbart bli en 2wd klass i SM jämfört med tidigare år då det varit uppdelat på två klasser, så det kommer att bli supertufft!
23-12-04 Anmälan har öppnat till Vinterpokalen 2024
Anmälan till den andra deltävlingen i Rally-SM 2024, Vinterpokalen i Sandviken 3/2, har öppnat. Därmed har båda vintertävlingarna i nästa års Rally-SM släppt sina inbjudningar.
– Det blir lite av en jubileumstävling, då det är 20:e gången som vi arrangerar SM. Förutsättningarna ser riktigt bra ut just nu med 30-40 centimeter snö i skogen och riktiga vinterförhållanden, säger Kalle Andersson, tävlingsledare från Sandvikens MK.

Sandviken körde SM senast 2020, då som finaltävling på grus. Senast Vinterpokalen ingick i SM var 2016.

Inbjudan och anmälan till Vinterpokalen finns här: https://bit.ly/3sTze41
23-12-02 Inbjudan ute till Hälsingerallyt 2024
Inbjudan till säsongspremiären 2024, Hälsingerallyt i Hudiksvall 20/1, är ute. Efter hårt jobb av arrangören, Styrgruppen och alla inblandade i planeringen av SM-premiären, så öppnar anmälan 2/12 18:00 till den första tävlingen av Rally-SM i Svensk Bilsports regi.
– Otroligt skönt att äntligen få ut inbjudan. Det är en milstolpe i projektet med vår expresstävling, säger tävlingsledare Rickard Thulin.
– Det ställer stora krav på vår organisation och vi saknar fortfarande några personer, men det känns riktigt bra ändå. Vi har haft en bra dialog med både SBF och andra arrangörer för att få klar inbjudan så snabbt som möjligt. Nu rullar vi vidare i arbetet med utbildning av våra funktionärer och arbetet att få till alla logistikflöden som behövs till tävlingshelgen.

Se inbjudan och anmälan till Hälsingerallyt här: https://bit.ly/3R704gR

Inom kort kommer också inbjudan till deltävling två, Vinterpokalen i Sandviken.
23-12-01 SM-premiären ser lovande ut
Nu har Hudiksvall och SMK Hälsinge fått riktig vinter - det har kommit 3-5 dm mer snö på fyra dagar. Alla sträckor är plogade, bilden är från SS2.

Arrangören SMK Hälsinge jobbar på enligt plan massor av snö har fallit över tävlingsområdet.

Lite info om sträckorna:
SS1. Är 12km, en sträcka som inte körts på ca 15år, upp och ner över berget. Något snabbare mot mål.

SS2. Är 15km, sträckan har vilat i ca 10 år.
Snabb rytmisk lite snabbare mot mål.

SS3. Ca 10km, helt ny sträcka.

SS4. 18km klassisk sträcka dock aldrig i denna sammansättning.
SS5. 27km klassisk rallyväg en blandning av byväg och skogsväg, här finns allt.
SS6. Publiksträcka på Arena Hagmyren. Powerstage. Ca 2km lång.

Inbjudan till SMK Hälsinges Hälsingerallyt 20 januari kommer i morgon.
23-12-01 SM-premiären ser lovande ut
Nu har vi fått riktig vinter, det har kommit 3-5 dm mer snö på fyra dagar. Alla sträckor är plogade, bilden är från SS2.

Inbjudan till SMK Hälsinges Hälsingerallyt kommer i morgon.

23-11-28 Svenska Mästarna Patrik Flodin och Göran Bergsten är klara för en fortsättning med GK Door Team Sweden i Rally-SM 2024!
Teamets första säsong blev en succé, med hela 7 SM-medaljer!

Patrik Flodin:
- Vi ska försvara vårt SM guld! Med mer erfarenhet från bilen och alla tester vi gjort tillsammans är vi redan innan säsongen väl förberedda. Vi hittade bra grejer efter avslutad SM säsong, på de absolut sista testerna vi gjorde, så det är ett spännande år som väntar!

Han fortsätter:
- Det kommer bli grymt häftigt att få åka hemma i första SM tävlingen i vinter! Hoppas hela Hudiksvall kommer ut och tittar. Bättre start på året kan det inte bli.

Teamägare Chribbe Haglund säger:
Patrik och Göran kommer med stort självförtroende in i nästa säsong. Teamet gav dem bra förutsättningar med mycket test under året. Den investeringen har vi även nytta av i år. Med ytterligare en SM-gulds utmanare klar för GK Door Team Sweden, Dennis Rådström och Johan Johansson betyder det att teamet är ännu starkare! Dessa två besättningarna kan hjälpa och sporra varandra i utvecklingen av bilen och sig själva.

För Chribbe är målet solklart:
- Vi ska försvara SM guldet!

23-11-24 Förberedelserna pågår inför SM-premiären i Hudiksvall - Inbjudan kommer ut nästa vecka
Förberedelserna inför premiären av Rally-SM 2024 pågår för fullt i Hudiksvall, där SMK Hälsinge står värd för den första av totalt sex deltävlingar i SM-serien.

Arrangören jobbar på enligt plan, och över 30 centimeter snö har fallit över tävlingsområdet som sträcker sig från Hudiksvall upp till Hassela och Gnarp.
– Förberedelserna inför tävlingen går bra. Det har vart kort om tid, men allt har löpt på. Vi har alla tillstånd på plats, sponsoravtalen börjar slutas och vädret är med oss. Vi har haft snö, tö och sen har det frusit på. Så det är riktigt bra förutsättningar, säger Rickard Thulin, tävlingsledare för Hälsingerallyt.

Från och med säsongen 2024 kommer Rally-SM att drivas i Svensk Bilsports regi. Arbetet i den styrgrupp som leder arbetet med Rally-SM pågår intensivt, och man finslipar nu på de sista detaljerna i reglementen och manualer. Det arbetet är i sitt slutskede, och förhoppningen är att inbjudan till premiären i Hudiksvall ska komma ut i slutet av nästa vecka.
– Vi har jobbat intensivt i styrgruppen för att få ihop allt, och regler och manualer kommer ut i nästa vecka. Arrangörerna är nöjda och vi jobbar på tillsammans för att allt ska bli så bra som möjligt till nästa år. Nu är inbjudan till både Hudiksvall och Sandviken på gång och kommer ut inom kort, säger Patrik Persson från styrgruppen.

Fler nyheter kring Rally-SM 2024 kommer presenteras löpande på www.rallysm.se.
23-09-25 DRIVE VXO Motorsports juniorer tar hem SM-guldet i Rally-SM
DRIVE VXO Motorsports avslutar en framgångsrik säsong i Rally-SM med seger på hemmaplan. Dackefejden, arrangerad av Wäxjö Motorsällskap, blev den avslutande tävlingen där teamets juniorer Kalle Ingesson och Emma Fransson tog hem guldet i klass standard.

Säsongen började med stor spänning och förväntan när premiären ägde rum i vintriga Lima i Dalarna. Under de senaste månaderna har DRIVE VXO Motorsports tagit sig igenom riket, tävlat på olika platser och under alla möjliga förhållanden och.
- Teamets juniorförare, Kalle Ingesson tillsammans med Emma Fransson, har verkligen imponerat genom hela säsongen. Deras passion, dedikation och inställning har gett fantastiska resultat. Att ta hem guldet i klass standard är en bevis på deras hårda arbete och talang säger Andreas Sigfridsson, Teamkoordinator i DRIVE VXO Motorsport.

Emrik Smedberg & Emil Devell säkrade bronsmedaljen i Rally-SMs sprintserie där Kalle & Emma både premiären och finalen i Standardklassen.. Robin Adolfsson & Nicklas Jidflo har också haft en fin säsong med totalseger i tävlingar utanför SM, tyvärr har tekniska problem påverkat resultaten i SM. DRIVE VXO Motorsports har visat sin styrka och konkurrenskraft i rally-SM och slutar på fjärde plats i Teammästerkapet.
- Vi är otroligt stolta över våra juniorers prestationer under årets Rally-SM säsong. Att se dem utmärka sig och ta hem guldet i klass standard är en verklig framgång. Det är ett bevis på deras dedikation och TEAM VXO Motorsports starka support, säger Hans Bååth, Teamchef i DRIVE VXO Motorsports.

Ett stort stöd från publik och partners gör att teamet sporras att fortsätta satsa i en ekonomiskt tuff situation. DRIVE VXO Motorsports vill tacka Wäxjö Motorsällskap för att arrangera Dackefejden. Deras engagemang och professionella genomförande gjorde tävlingen till en höjdpunkt och ett perfekt avslut på en framgångsrik säsong för teamet.

Nästa steg för DRIVE VXO Motorsports är att avsluta 2023 på ett bra sätt, inleda arbetet med säsongen 2024 och fortsätta utveckla teamets nya BMW 1M 1,6t som används som testbänk för moderna bränslen, en satsning med målsättningen att säkra teamets och sportens framtid genom att använda moderna effektiva bränslen producerade med bra ingredienser ochunder goda förhållanden.

Rally SM
DRIVE VXO
23-09-24 Årets andra SM-guld i rally för Mattias Adielsson
Under lördagen bärgade Mattias Adielsson och Bosse Holmstrand sitt andra SM-guld i år. Denna gång var det i grussprint.
- Det här är helt galet. Vi tar dubbla guld första året i ny bil och ny klass, jag är så oerhört lycklig, säger Mattias Adielsson.

Dackefejden i Kosta kördes över en kort snabb specialsträcka i tre vändor. Adielsson var snabbast inför den sista vändan men då backade han av lite för det räckte att i stort sätt ta bilen i mål för att säkra guldet.
- Visst hade vi velat vinna tävlingen men guldet kändes viktigare. Backar man av det minsta i det här startfältet är man efter direkt. Bosse och jag är så nöjda över att kunna bjuda tillbaka med ytterligare ett SM-guld till teamet. De ställer alltid upp och alla har jobbat otroligt hårt i år då vi har åkt många tävlingar. Ett stort tack till alla som är med i den här satsningen utan er hade vi inte varit här idag, avslutar Mattias Adielsson.

Rally-SM Grussprint är en spännande tävlingsform inom Rally-SM som äger rum på grusvägar. Det är en kortare, intensivare och snabbare tävlingsform än traditionella Rally-SM. Här tävlar förarna vanligen på en sträcka, runt 3-5 kilometer, som körs flera gånger. Grussprinttävlingar genomförs vanligtvis på en enda dag och förarna tävlar mot klockan för att få den sammanlagt bästa tiden.

Slutgiltig poängtabell 2WD Rally-SM Grussprint 2023
1. Mattias Adielsson Göteborgs MF 119p
2. Daniel Röjsel Anderstorp Racing Club 108p
3. Emrik Smedberg Wäxjö MS 74p

23-09-22 Finaltävling i Rally-SM Grussprint för Mattias Adielsson
På lördag är det dags för finaltävlingen i årets Rally-SM grussprint. Mattias Adielsson och Bosse Holmstrand leder serien inför finalen, som avgörs i Kosta. Siktet är inställt på årets andra SM-guld.
- Helt fantastiskt att vi lyckades med att vinna i Arvika förra helgen. Nu gäller det dock att fokusera på nästa uppgift, säger Mattias Adielsson.

Dackefejden avgörs på en specialsträcka som mäter 6 kilometer, denna sträcka skall köras tre gånger och den sammanlagda tiden räknas. Adielsson leder inför sista tävlingen med 14 poäng, så utgångsläget är mycket bra.
- Vi fokuserar nu på att göra något riktigt bra på lördag. Det blir full attack från början, det brukar vara enklast att gå in med den inställningen. Även detta guld ska hem till Göteborg, avslutar Mattias Adielsson.

Rally-SM Grussprint är en spännande tävlingsform inom Rally-SM som äger rum på grusvägar. Det är en kortare, intensivare och snabbare tävlingsform än traditionella Rally-SM. Här tävlar förarna vanligen på en sträcka, runt 3-5 kilometer, som körs flera gånger. Grussprinttävlingar genomförs vanligtvis på en enda dag och förarna tävlar mot klockan för att få den sammanlagt bästa tiden.

23-09-21 Dackefejden Rally-SM final avgörs i Kosta på lördag
Med Destination Kosta som nav för tävlingen avslutar Dackefejden årets Rally-SM med en tävling som är enkel för publiken att följa.

På lördag arrangerar Wäxjö Motorsällskap den sista finalen i 2023 års SM i rally. Tävlingen ingår i Rally-SMs Grussprint oh avgörs på lördag den 23 september och utlovar spännande rally och underhållning för alla. Sprintformatet har visat sig innebära ett extra högt tävlingstempo då den avgörs på en och samma specialsträcka som körs tre gånger. Detta innebär att endast små tidsmarginaler avgör slutplaceringarna. Årets Dackefejd blir en SM-deltävling med stor dragningskraft för de tävlande då mästerskapet är öppet i samtliga klasser. Publiken kan förvänta sig att se flera av Sveriges främsta rallyförare göra upp om SM-medaljerna i Kosta.

Snabb och följsam specialsträcka som körs tre gånger: Tävlingen utgör finalen i Rally-SM Grussprint och består av en sex kilometer lång specialsträcka som körs tre gånger, där den sammanlagda tiden räknas. Sträckan är snabb och följsam och avslutas med ett utmanande asfaltparti och ett lurigt vägbyte. Längs vägen kommer besökare att kunna njuta av flera intressanta publikplatser och en adrenalinfylld atmosfär.

Kompakt format med möjligheter att besöka teamen: Tävlingen genomförs i ett kompakt format med en total längd på 60 km för de tävlande. Varje tävlande bil återvänder till serviceplatsen mellan varje specialsträcka, vilket skapar gott om möjligheter för besökare och journalister att träffa teamen och få en inblick i rallyvärlden. Drive VXO Motorsport finns på plats med tre bilar varav Kalle Ingesson och Emma Fransson är nyblivna mästare i Rally-SM och Emrik Smedberg tillsammans med Emil Devell jagar bronsmedaljen i största klassen trimmat 2WD.

Rallyts nav i Kosta: Rallyts centrum är den centrala serviceplatsen mitt i Kosta handelsområde, komplett med en storbildsskärm där tävlingen kan följas av den som inte ger sig ut i skogen. Här finns också ett brett utbud av restauranger, shopping och till och med spa i närheten, vilket gör Dackefejden till ett perfekt utflyktsmål för familjer och grupper, oavsett om de är rallyentusiaster eller inte.

Första start 12.00
Tävlingen inleds med besiktning av tävlingsbilarna och rekognoscering av sträckan för de tävlande. Som besökare kan man anlända under förmiddagen för att se bilar och träffa teamen. Första start är beräknad till 12.00 och sista bil bör vara i mål vid ca16.30.
- Årets Dackefejd blir en riktigt bra tävling med spänning, underhållning och en festlig atmosfär med lättillgänglig tävlingssträcka och service område. Vi ser fram emot att välkomna er alla till Kosta den 23 september för en oförglömlig rallyupplevelse, avslutar Erik Telehagen, ordförande i Wäxjö Motorsällskaps Rallykommittté.

Karta och program på Kosta Outlet: Karta och program finns att köpa på Kosta Outlet med service området på gångavstånd och specialströckan med publikplatser inom några minuters bilväg.

Besök vår hemsida för kontinuerliga uppdateringar om Dackefejden: https://waxjoms.se/rally/
Följ oss på Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100083416803510

23-09-17 Tom Kristensson med co-driver Andreas Johansson segrade i SM-finalen i Rally i Arvika
Trots att det var första tävlingen i en VW Polo GTI R5 vann Tom och Andreas SM-finalen i Rally, Rally Arvika.

Man hade en hård kamp med värmlänningen PG Andersson och inför sista sträckan, som var nästan 2 mil lång, skilde det 5,2 sekunder upp till PG och 11,8 ner till tredjeplacerade Fredrik Åhlin. Det blev dramatiskt, då både PG Andersson och Fredrik Åhlin åkte av och bröt. Tom höll huvudet kallt och tog hem totalsegern, 24,2 sekunder före Albin Nordh, Yrde MK och 29,5 sekunder till trean Jonas Åkesson Karlskrona AK
- Skönt att ta den första totalsegern för året, säger SMK Hörby föraren.
- Tufft att se både PG och Fredrik kvar inne på sista sträckan, men jag är otroligt glad för segern och väldigt nöjd med vår prestation.
- Trots att Polon har ett antal år på nacken är det fortfarande en väldigt konkurrenskraftig bil och det finns potential i den, om man lär sig utnyttja den på rätt sätt, säger Tom.- Summerat har det varit en mycket trevlig och lärorik helg, som gett fler detaljer till erfarenhetsbanken.
- En mycket fin tävling med roliga och utmanande sträckor, varav några var klassiska sträckor från Svenska Rallyt för ett antal år sedan.
- Jag vill tacka Hedström Motorsport för att man levererade en perfekt fungerande bil och framför allt Andreas för ett utmärkt jobb.
23-09-17 SM-Guld i rally till Mattias Adielsson
Rallyföraren Mattias Adielsson säkrade under lördagen SM-guld i rally tillsammans med hans kartläsare Bosse Holmstrand. Rally Arvika var finaltävlingen i årets serie och den vann paret efter en hård kamp in på de sista metrarna.
- Jag är så otroligt glad över vad vi har presterat. Vi backade tillbaka från fyrhjulsdrivet i år och visar att vi även är riktigt snabba i den tvåhjulsdrivna klassen, säger Mattias Adielsson.

Rally Arvika har avgjorts över två dagar på specialsträckor som har varit mycket utslagsgivande. Adielsson har hela tiden funnits med bland de bästa och gjorde en riktig urladdning på sista sträckan som också var powerstage, där extra SM-poäng delas ut. Här var de snabbast med hela 16 sekunder.
- Det gick verkligen hårt på sista sträckan, men jag tyckte det ändå kändes som Mattias hade kontroll på situationerna som blev. Vi är otroligt nöjda, säger Bosse Holmstrand.
- Vi uppfyller vårt mål med att ta guldet. Det är så många som jag skulle vilja tacka och så många som har del i vår framgång. Vi är ett fantastiskt gäng som alltid stöttar och pushar varandra till framgång. När man har så många bra människor runt sig är det roligt att kunna bjuda tillbaka med ett SM guld. Återigen stort tack, avslutar Mattias Adielsson.
23-09-16 Segerjakten för P-G Andersson tog stopp med en framåtvolt
P-G Andersson och Anders Fredriksson såg ut att gå mot seger i SM-finalen i Rally Arvika när säsongen istället avslutades med en framåtvolt.
– Jag är sjukt besviken på mig själv, men det har varit för många individuella misstag från min sida i år, säger P-G.

SM-finalen blev inte vad Per-Gunnar "P-G" Andersson och Anders Fredriksson (båda Årjängs MK) hade planerat. Trots deras två SM-segrar inför sista och avgörande deltävlingen i Rally Arvika i helgen var SM-guldet utom räckhåll att nå för egen del. Inledningsvis bröt de och tvingades till omstart i SM-premiären i Lima, vilket resulterade i en medioker nionde plats och dessutom har de en nollad tävling i bagaget.

Målet för finaltävlingen i Rally Arvika var att tillsammans med Team Skåab kamma hem segern och sen fick det räcka så långt det nu gick i mästerskapet. Det såg ut att gå vägen för deras del, men på sista sträckan, när de ledde rallyt med 5,2 sekunder, tog det tvärstopp.
– Jag touchade i ett betonglock och när jag kom in i nästa sväng hade jag en punktering utan att märka det. Jag höll fullt på femmans växel och det styrde inte alls. Vägen var nydikad och vi rullade ganska brutalt framlänges och det tog stopp, berättar P-G.

Därmed tvingades de kasta in handduken för den här gången och blev utan SM-medalj.
– Det har varit alldeles för många individuella misstag för mig i år och det fungerar inte med det här motståndet, säger P-G.

Resultat Internationella 4 WD
Rally Arvika
1. Tom Kristensson 47:37,8
2. Albin Nordh 48:02,0 +24,2
3. Jonas Åkesson 48:17,3 +39,5
4. Patrik Flodin 48:31,0 +53,2
5. Kalle Gustafsson 48:40,6 +1:02,8
6. Jari Liiten 49:15,9 +1:38,1
7. Christoffer Haglund 49:48,7 +2:10,9
8 Thomas Thunström 50:55,1 +3:17,3
9. Kenny Stavbom 51:30,6 +3:52,8
10. Christer Hedlund 53:54,0 +6:16,2
-. P-G Andersson, Bröt

Komplett resultat: https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1497

Mer info på www.pgandersson.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.
23-09-16 Patrik Flodin och Göran Bergsten Svenska Mästare i rally 2023! 
Patrik Flodin och Göran Bergsten körde för andra gången Rally-SM i den högsta klassen och även den här gången slutade det med SM-guld.
– Målet GK Door Team Sweden hade inför säsongen var att vi skulle vara med och slåss om SM-guldet, så det känns jävligt kul att kunna knyta ihop säcken på det här viset, säger Patrik.

Efter att ha dominerat rally-SM i den tvåhjulsdrivna klassen med en Volvo Grupp H fick i år Patrik Flodin, Ilso MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, chansen av det nybildade teamet GK Door team Sweden att ratta en VW Polo R5 i den högsta klassen (internationella fyrhjulsdrivna).  

Inför SM-finalen i Arvika som avslutades idag ledde de mästerskapet med 26 poäng. De har under Rally Arvikas tio sträckor hållt upp ett jämnt och stabilt tempo, vilket gjorde att de slutade fyra i tävlingen. Därmed kniper de SM-guldet med en marginal på 20 poäng.
– Det är konstigt nog otroligt svårt att köra ett rally bara för att ta sig i mål. Det är så lätt när man inte kör på 100% att göra små misstag som blir ödesdigra. Så inför tävlingen har jag varit jäkligt nervös. Men när vi väl startade igår försvann det mesta och vi har haft otroligt kul i skogen och kört på kanske 90% av vår kapacitet, säger Patrik.

Det här är andra året de tävlar i den högsta klassen, senast var 2019 och även då slutade det med SM-guld. 
– Jag är så otroligt tacksam att jag får fortsätta hålla på tillsammans med Patrik. Det här är femte SM-guldet av sex försök i två olika klasser och med fyra olika bilar. Vi har vunnit med Skoda, BMW, Volvo och nu en VW Polo, säger Göran.
Båda är otroligt tacksama för teamet som gav dem den här chansen i år:
–  Stort tack till GK Door Team Sweden och ett extra stort tack till l Christoffer "Chribbe" Haglund för lånet av bilen, avslutar de.Resultat Internationella 4 WD.

Rally Arvika
1. Tom Kristensson 47:37,8 
2. Albin Nordh 48:02,0 +24,2
3. Jonas Åkesson 48:17,3 +39,5
4. Patrik Flodin 48:31,0 +53,2
5. Kalle Gustafsson 48:40,6 +1:02,8
6. Jari Liiten 49:15,9 +1:38,1
7. Christoffer Haglund 49:48,7 +2:10,9
8 Thomas Thunström 50:55,1 +3:17,3
9. Kenny Stavbom 51:30,6 +3:52,8
10. Christer Hedlund 53:54,0 +6:16,2 

Rally-SM 2023, klass 1
1. Patrik Flodin, 116 p
2. Albin Nordh, 96 p
3. Jonas Åkesson, 91 p
4. Fredrik Åhlin, 76 p
5. Kalle Gustafsson, 72 p

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi följt rallyt rallyt sträcka för sträcka.
23-09-13 Mattias Adielsson jagar SM-Guld i Rally-SM
På fredag startar Rally Arvika som avslutar årets Rally-SM. Göteborgaren Mattias Adielsson och Bosse Holmstrand finns på startlinjen med sin Yokohama skodda Toyota Corolla och målsättningen är att vinna. Efter en lite trög inledning av säsongen har det mesta fallit på plats på slutet och nu finns chansen på SM-Guld.
- Det har verkligen blivit tajt på slutet, vi har hela tiden krympt avståndet till ledaren och nu saknas det bara tre poäng för oss. Nu gäller det att fokusera och göra sitt yttersta., säger Mattias Adielsson.

Rally Arvika kommer att avgöras över två tuffa dagar. Den första dagen (fredag) kommer tre specialsträckor köras och sedan på lördagen går de resterande sju sträckorna. Vägarna i Värmland brukar vara utslagsgivande men Adielsson har med sig en bra känsla från förra årets tävling då det gick mycket bra. Tävlingen avslutas på lördag när sista sträckans målgång är vid klockan 15.
- Vi kommer köra i vårt vanliga tempo, det vill säga full gas från start. Sedan får vi se hur långt det räcker, vi kommer dock göra vårt yttersta för att vinna. Målet är helt klart ett SM-guld, avslutar Mattias Adielsson.
23-09-12 Patrik Flodin har siktet inställt på SM-guld när finalen i rally-SM körs i Arvika
När Patrik Flodin och Göran Bergsten kommer till start i SM-finalen i rally Arvika på fredag har de en ledning på 26 poäng i den högsta klassen.
– Målet GK Door Team Sweden hade var att vi skulle vara med och slåss om SM-gudet i slutet av säsongen och här är vi nu, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilso MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, leder Rally-SM med 26 poäng när den femte och sista deltävlingen körs i Arvika i helgen.

Rally Arvika startar på fredag med tre sträckor och under lördagen körs de sju avgörande sträckorna. Det är 14 ekipage anmälda i den internationella fyrhjulsdrivna klassen.
– Allt kan hända i rally, men vi kör helt klart för SM-guldet och behöver i princip bara ta oss i mål. Rally Arvika var ett bra rally ifjol med fina Värmlandsvägar med en blandning av skogssträckor och byvägar. Jag ser fram emot att vara tillbaka, säger Patrik.

Tidsschema Rally Arvika
Fredag 15 september
16:30 Start Torget Arvika
17:04 SS1 Sandvika 4,28 km
17:27 SS2 Brunskogsfjället 4,67 km
18:00 SS3 Westom 1 1,75 km
18:20 Service 5,1 km

Lördag 16 sept
07:55 Service
08:57 SS4 Värmskog 14,46 km
09:47 SS5 Jonsbol 6,11 km
10:31 SS6 Humslid 8,57 km
11:12 Service
12:00 SS7 Westom 2 1,75 km
12:50 SS8 Hammarshöjden 8,29 km
13:58 SS9 Mangen 15,80 km
14:40 SS10 Stensjön 19,21 km
15:30 Målgång

Anmälda Internationella 4 WD
Kalle Gustafsson Haninge MK
Jari Liiten Sandvikens MK
Tom Kristensson SMK Hörby
Jonas Åkesson Karlskrona AK
Kenny Stavbom MK Speed
P-G Andersson Årjängs MK
Albin Nordh Ydre MK
Patrik Flodin Ilsbo MK
Christer Hedlund Lycksele MK
Christoffer Haglund SMK Nyköping
Martin Jakobsson Kolsva MS
Fredrik Åhlin Karlstad MC BIl
Thomas Thunström Ludvika MS
Hanna Jakobsson Kolsva MS

Komplett startlista: https://www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1497&urval=granskaddeltar
Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi kommer att följa rallyt sträcka för sträcka
23-09-11 Bara seger som gäller för P-G och Anders när SM-finalen körs i Arvika i helgen
På fredag drar SM-finalen i årets rally-SM igång där P-G Andersson och Anders Fredriksson kommer till start i Rally Arvika med SM-segern från Snapphanerallyt i ryggen.
– Vi kör för seger - det är det enda som gäller, säger P-G.

På fredag är det dags för den femte och sista SM-deltävlingen i årets rally-SM och det är MK Team Westom som står som arrangör när tävlingen körs i Arvika.

Per-Gunnar "P-G" Andersson och Anders Fredriksson (båda Årjängs MK), har haft en lite motig säsong där de tvingats bryta i Skilling 500 och en omstart i tävlingen i Lima gav en medioker niondeplats. De vann i South Swedish Rally och senaste deltävlingen i Snapphanerallyt. Det gör att de ligger på en delad andraplats (med Jonas Åkesson) i SM-tabellen med 26 poäng upp till SM-ledande Patrik Flodin.

I lördags var de föråkare i Strömkarlsrallyt i Trollhättan där de testade olika inställningar.
– Vi kommer till start med en seger i ryggen och är väl förberedda inför helgens final. Vi kör för seger - det är det enda som gäller, säger P-G.

Rally Arvika består av tio sträckor där de tre första körs på fredagskvällen och de övriga sju körs under lördagen. Sträckorna mäter tillsammans 84,89 km och med transporterna inräknade är den värmländska SM-finalen 346,59 km.
– Arvika bjöd på en bra tävling i fjol så jag ser fram emot att få köra hemma i Värmland igen, säger P-G.

Tidsschema Rally Arvika
Fredag 15 september
16:30 Start Torget Arvika
17:04 SS1 Sandvika 4,28 km
17:27 SS2 Brunskogsfjället 4,67 km
18:00 SS3 Westom 1 1,75 km
18:20 Service 5,1 km

Lördag 16 sept
07:55 Service
08:57 SS4 Värmskog 14,46 km
09:47 SS5 Jonsbol 6,11 km
10:31 SS6 Humslid 8,57 km
11:12 Service
12:00 SS7 Westom 2 1,75 km
12:50 SS8 Hammarshöjden 8,29 km
13:58 SS9 Mangen 15,80 km
14:40 SS10 Stensjön 19,21 km
15:30 Målgång

Anmälda Internationella 4 WD
Kalle Gustafsson Haninge MK
Jari Liiten Sandvikens MK
Tom Kristensson SMK Hörby
Jonas Åkesson Karlskrona AK
Kenny Stavbom MK Speed
P-G Andersson Årjängs MK
Albin Nordh Ydre MK
Patrik Flodin Ilsbo MK
Christer Hedlund Lycksele MK
Christoffer Haglund SMK Nyköping
Martin Jakobsson Kolsva MS
Fredrik Åhlin Karlstad MC BIl
Thomas Thunström Ludvika MS
Hanna Jakobsson Kolsva MS

Komplett startlista: https://www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1497&urval=granskaddeltar

Mer info på www.pgandersson.se där vi kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.
23-09-04 TV-Svängen med EM-fyra Hansen beredd på toppstrid
Tom Kristensson kommer till start i SM-finalen i rally i Arvika för nytt team och ny bil

Det är nu klart att Tom och co-driver Andreas Johansson kommer till start i SM-finalen i Arvika, arrangerad av MK Team Westom, den 15-16 september.
Det blir med en Volkswagen Polo GTI R5 från Värmlandsbaserade Hedström Motorsport. Det blir det tredje bilmärket som paret kommer att tävla med i år.
- Kanske inte helt optimalt att köra med olika bilar, men de skall bli intressant att testa Polon här, det har visat sig att det fortfarande är en konkurrenskraftig bil, säger Tom
- Det känns bra att vi har kunnat sy ihop detta med mina partners, det är en bra tävling på trevliga värmlandsvägar, så det kommer att bli både bra och roligt.
- För oss känns det riktigt kul att Tom kör och vi kommer att göra allt för att vara så bra förberedda det bara går, säger Anders Hedström på Hedström Motorsport.

Tävlingen avgörs 10 specialsträckor på sammanlagt 85 km, med tre sträckor på fredag kväll och resterande sju på lördagen.
23-08-27 Mattias Adielsson utökar sin ledning i Grus-SM i rally
Mattias Adielsson tillsammans med kartläsaren Bosse Holmstrand utökar sin ledning i Grus-SM efter dagens andra plats i Varas tävlingen Hårdingen.
- Passande namn på tävlingen, Hårdingen, för det blev riktigt hårt på slutet. Det fattades en tiondel för oss att komma etta. Det blev lite för passivt första vändan och en riktig push på andra vändan räckte inte riktigt den här gången, säger Mattias Adielsson.
- Vi är dock nöjda med dagen, bilen och däcken har fungerat perfekt och det viktiga är att vi utökar ledningen i serien inför den sista deltävlingen. Först är det dock fullt fokus på sista deltävlingen av Rally-SM om tre veckor. Vi ligger två där men siktet är inställt på guld även där, avslutar Mattias Adielsson.

Rally-SM Grussprint är en spännande tävlingsform inom Rally-SM som äger rum på grusvägar. Det är en kortare, intensivare och snabbare tävlingsform än traditionella Rally-SM. Här tävlar förarna vanligen på en sträcka, runt 3-5 kilometer, som körs flera gånger. Grussprinttävlingar genomförs vanligtvis på en enda dag och förarna tävlar mot klockan för att få den sammanlagt bästa tiden.

Resultat Hårdingen
1. Melvin Bengtsson Kullings MS 8:57,4
2. Mattias Adielsson Göteborgs MF +0,1s
3. Johan Lundqvist SMK Trollhättan +14,4s

Länk till komplett resultat

23-08-25 Mattias Adielsson går för seger i Vara
Göteborgaren Mattias Adielsson leder Grus-SM inför den kommande, näst sista, deltävlingen, Hårdingen i Vara. Adielsson har vunnit de inledande tre deltävlingarna och leder serien inför söndagens tävling.
- Nu känns det som vi har hittat rätt med både körningen och bilen. Vi går för seger igen det är helt klart, säger Mattias Adielsson.

Tävlingen Hårdingen i Vara kommer på söndag att avgöras över två specialsträckor som körs två gånger. Mattias Adielsson har imponerat stort under säsongen och hoppas på att bibehålla sin ledning i Grus-SM. Adielsson vann den senaste deltävlingen med i dessa sammanhang en god marginal på nästan tio sekunder.
- Tio sekunder kan låta mycket men det räcker med en stoppsladd så hade den marginalen varit borta. Det är häftigt med så här korta tävlingar, man måste köra sitt absolut bästa, men får inte göra något misstag för då är man borta. Ett vanligt rally har du oftast möjligheten att kunna köra i kapp mindre misstag du gör, avslutar Mattias Adielsson.

Rally-SM Grussprint är en spännande tävlingsform inom Rally-SM som äger rum på grusvägar. Det är en kortare, intensivare och snabbare tävlingsform än traditionella Rally-SM. Här tävlar förarna vanligen på en sträcka, runt 3-5 kilometer, som körs flera gånger. Grussprinttävlingar genomförs vanligtvis på en enda dag och förarna tävlar mot klockan för att få den sammanlagt bästa tiden.

Aktuell poängtabell 2WD Rally-SM Grussprint 2023
1. Mattias Adielsson Göteborgs MF 75p
2. Daniel Röjsel Anderstorp Racing Club 66p
3. Joacim Kristiansson SMK Hörby
23-08-17 Mattias Adielsson går för seger i EC Snapphanerally
EC Snapphanerally i Hässleholm startar imorgon, fredag, som den näst sista deltävlingen i årets Rally-SM. Göteborgaren Mattias Adielsson och Bosse Holmstrand finns på startlinjen med sin Yokohama skodda Toyota Corolla och målsättningen är att vinna.
- Det känns som vi har bra ordning på bilen och vi själva är mycket taggade och revanschsugna. Jag har alltid presterat bra i Hässleholm och trivs med vägarna och arrangemanget där. Vi behöver verkligen få till ett resultat i toppen så inte serien springer ifrån oss, säger Mattias Adielsson.

EC Snapphanerally startar på fredag med två sträckor på garnisonsområdet strax utanför centrala Hässleholm. De sträckorna körs på asfaltunderlag, vilket kan göra det mycket svårare. Under lördagen skall sedan ytterligare sex specialsträckor avgöras innan målgången vid klockan 16,00. Adielsson har en femte plats som bäst under säsongen, något som han nu vill förbättra.
- Vi ligger tvåa, tio poäng efter ledaren, så det här kommer bli tufft. Vi kommer köra för seger det finns inget annat i det här läget. Jag tycker att vi har börjat få ordning på bilen så att den passar min körstil på ett bra sätt nu, det känns som det nu är en riktig vinnarbil, avslutar Mattias Adielsson.

SM-tabell efter deltävling 3
1. Emil Karlsson Hällefors MK 69p
2. Mattias Adielsson Göteborgs MF 59p
3. Johan Lundqvist SMK Trollhättan 46p

23-08-16 Patrik Flodin inför Snapphanerallyt "Målet är att försöka behålla SM-ledningen"
Patrik Flodin och Göran Bergsten kommer till Hässleholm på fredag för att bevaka sin position i rally-SM när mästerskapets fjärde deltävling går av stapeln i Hässleholm.
– Målet är att försöka behålla SM-ledningen och hålla koll på Fredrik Åhlin - sen får de andra göra vad de vill, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilso MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, leder Rally-SM inför Snapphanerallyt som är näst sista deltävlingen i 2023-års mästerskap. De leder med åtta poäng före tvåan Fredrik Åhlin.
– Målet är att försöka behålla SM-ledningen och hålla koll på Åhlin -  sen får de andra göra vad de vill och vi får se hur långt det räcker, säger Patrik. 

Tillsammans med GK Door Team Sweden tävlar de i den fyrhjulsdrivna internationella klassen där totalt 16 ekipage är anmälda till rallyt. Snapphanerallyt består av åtta sträckor som tillsammans är 88,21 km. Det hela inleds på fredagskvällen med en asfaltssträcka som körs två gånger inne på Garnisonen. De sex avslutande grussträckorna körs sedan under lördagen.
– Vi kommer att göra vår grej och inte ta några onödiga risker. Placeringen är inte så viktigt den här gången, det är Fredrik Åhlin vi håller ögonen på och vill vara före, säger Patrik.

Snapphanerallyt
Fredag 18 augusti
16:50 Start Hässleholmsgården 
18:13 SS1 5,0 km
19:23 SS2 5,0 km
Service A 

Lördag 19 augusti 
08:45 Service B 
09:33 SS3 12,64 km
10:01 SS4 11,90 km
11:04 SS5 16,50 km
11:49 Service C 
13:52 SS6 11,90 km
14:15 SS7 78,77 km
14:53 SS8 16,50 km
15:53 Målgång 

Anmälda Internationella 4 WD
Jonas Åkesson Karlskrona AK 
Stig Andervang MK Rimo 
Jari Liiten Sandvikens MK 
Tom Kristensson SMK Hörby 
Kalle Gustafsson Haninge MK 
Fredrik Åhlin Karlstad MC Bil 
Patrik Sandell Jämtlands MK 
P-G Andersson Årjängs MK 
Patrik Flodin Ilsbo MK 
Christer Hedlund Lycksele MK 
Martin Jakobsson Kolsva MS 
Mattis Olsson Älmhults MK 
Albin Nordh Ydre MK 
Tomas Bergman SMK Hälsinge 
Thomas Thunström Ludvika MS 
Hanna Jakobsson Kolsva MS 
Anmälda 

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.

23-08-16 Premiär i Rally-SM för DRIVE VXOs testbänk för Moderna Bränslen
En spännande nyhet inom svensk motorsport: DRIVE VXO Motorsport tar nästa steg in på Rally-SM-scenen med sin senaste skapelse – en modern rallybil benämnd BMW 1M 1,6t. Efter samarbete med framstående svenska företag är teamet redo för tävlingen.

Den nya rallybilen är inte bara en konkurrenskraftig tävlingsbil utan fungerar även som testbänk för det nyskapande projektet "Moderna Bränslen". DRIVE VXO har engagerat sig i detta projekt med målet att parallellt med utvecklingen av elbilar, bidra till att fordon med förbränningsmotorer kan fortsätta användas genom hela sin förutsedda livscykel. Denna vision syftar till att säkerställa att älskade fordon med förbränningsmotorer kan fortsätta att köra även när dagens bränslen fasas ut.

Med en ödmjuk inställning till utmaningar och en stark passion för motorsport, har DRIVE VXO Motorsport investerat i sin BMW 1M 1,6t som en symbol för deras engagemang för hållbar utveckling inom branschen. Denna rallybil representerar en balans mellan teknik och prestanda samtidigt som den är en produkt av svensk ingenjörs- och bilbyggarkonst.
- Ett stort varmt tack till våra leverantörer TechPro som byggt bilen, Unic som levererat transmissionen, Däckproffsen för däck och kompetens och Even Engineering som står för motor, elektronik och styrsystem vilka är avgörande för att vi skall kunna arbeta med att utvärdera olika bränslen inom ramen för projektet, säger Hans Bååth, ägare av DRIVE GROUP VXO AB, det är oerhört inspirerande att kunna visa upp vad svenska ingenjörer och bilbyggare kan åstadkomma.

Teamet förbereder just nu bilen för dess debut i nästa deltävling Snapphanerallyt i Rally-SM 19-20/8 och ser fram emot att visa upp BMW 1M 1,6t på de svenska rallyvägarna. Bortom tävlingarnas spänning, strävar DRIVE VXO Motorsport efter att bidra till forma en hållbar framtid för motorsporten. Något som Hans Bååth varit djupt engagerad i via sitt tidigare engagemang i E-PWR och STCC som i höst blir det första nationella mästerskapet i världen som körs på 100% el.
23-08-15 P-G Andersson revanschsugen – går för seger med ny motor i Snapphanerallyt
P-G Andersson och Anders Fredriksson tvingades bryta förra SM-deltävlingen, men är nu tillbaka med ny motor rejält revanschsugna.
– Vi kör helt klart för seger - det finns inget annat. Nu jävlar ska det bli åka av, säger P-G.

På fredag startar den fjärde av årets fem SM-deltävlingar i Hässleholm. Efter att Per-Gunnar "P-G" Andersson och Anders Fredriksson (båda Årjängs MK), tvingades bryta förra SM-deltävlingen i Skillingaryd kommer de till start rejält revanschsugna med en ny motor från M-sport i Team Skåabs Ford Fiesta.
– Jag har inte känt igen bilen sedan South Swedish Rally och i Skilling 500 saknades ca 40 hästkrafter, vilket var otroligt frustrerande. Motorn är nu på service hos M-sport och vi har fått låna en annan motor av dem. Vi körde test med den i veckan och gjorde lite andra justeringar. Nu jävlar ska det bli åka av, säger P-G nöjt. 

Det är 16 ekipage anmälda till den fyrhjulsdrivna internationella klassen i Snapphanerallyt och rallyt består av åtta sträckor där en asfaltssträcka körs två gånger inne på Garnisionen under fredagkvällen. Därefter är det grus som gäller på sträckorna som tillsammans mäter 88,21 km.
– Vi kör helt klart för seger - det finns inget annat. Chansen till SM-guld är ju minimal nu och vi klarar inte av att komma ikapp av egen kraft. Men så länge det är tävlingar kvar, finns det hopp, säger P-G.

Snapphanerallyt
Fredag 18 augusti
16:50 Start Hässleholmsgården
18:13 SS1 5,0 km
19:23 SS2 5,0 km
Service A

Lördag 19 augusti
08:45 Service B
09:33 SS3 12,64 km
10:01 SS4 11,90 km
11:04 SS5 16,50 km
11:49 Service C
13:52 SS6 11,90 km
14:15 SS7 78,77 km
14:53 SS8 16,50 km
15:53 Målgång

Anmälda Internationella 4 WD
Jonas Åkesson Karlskrona AK
Stig Andervang MK Rimo
Jari Liiten Sandvikens MK
Tom Kristensson SMK Hörby
Kalle Gustafsson Haninge MK
Fredrik Åhlin Karlstad MC Bil
Patrik Sandell Jämtlands MK
P-G Andersson Årjängs MK
Patrik Flodin Ilsbo MK
Christer Hedlund Lycksele MK
Martin Jakobsson Kolsva MS
Mattis Olsson Älmhults MK
Albin Nordh Ydre MK
Tomas Bergman SMK Hälsinge
Thomas Thunström Ludvika MS
Hanna Jakobsson Kolsva MS
Anmälda

23-08-14 Tom ser fram emot att köra SM-tävlingen Snapphanerallyt på hemmaplan
Med startnummer 9 i kommer SMK Hörbys Tom Kristensson och co-driver Andreas Johansson att ge sig i kast med SM-tävlingen Snapphanerallyt i Hässleholm. De kommer att köra för Team Skåab i teamets Ford Fiesta R5 och har 16 konkurrenter i klassen Internationella 4 WD.
- Jag har inte kört någon av de tre tidigare deltävlingarna i SM, men det skall bli kul och viktigt att hålla i gång tävlandet efter avbrottet i EM-tävlandet, säger Tom
- Jag är väldigt tacksam för att jag fått den här möjligheten av Team Skåab, jag ser verkligen fram emot att få köra en tävling på hemmaplan för alla som följer och stöder mej.
- Det är hög klass på medtävlarna i klassen och främsta målet med tävlingen är att få en riktig genomkörare, men när man väl står på startlinjen så kommer tävlingsinstinkten fram.

Totalt är 80 ekipage anmälda i de olika SM-klasserna till Hässleholms MK:s traditionstyngda tävling, plus ytterligare 14 i olika Supportklasser. Tävlingen startar på fredag kväll då man kör en sträcka på asfaltunderlag två gånger på den s.k. Garnisonen. På lördag blir det ytterligare 6 sträckor på grusunderlag, totalt ca 9 mil specialsträckor.


23-07-30 Mattias Adielsson vinner BILAM Mästarmötet - Tredje deltävlingen i Rally-SM Grussprint
Redan på den första specialsträckan visade göteborgaren Mattias Adielsson tillsammans med kartläsaren Bosse Holmstrand att målet var att ta den tredje raka vinsten i Rally-SM Grussprint serien. Deras Yokohama försedda Toyota Corolla fungerade perfekt och de höll en god marginal mot tvåan genom hela tävlingen.
- Vi gjorde en bra satsning redan på första sträckan och kunde sedan behålla den underbara känsla vi fick direkt på den sträckan genom hela tävlingen. Vi hade som mål att vinna denna tredje deltävling, för att i slutet av säsongen vinna SM-Guld, säger Mattias Adielsson.
- Millebygden raceway passade otroligt bra till denna tävling, som blev kompakt och rolig, med en härlig inramning där det är nära till allt. Vi är väldigt nöjda med resultatet och kände att bilen med Yokohamadäcken gick precis som vi önskat oss. Detta var en bra uppstart efter semestern och nu laddar vi vidare mot höstens utmaningar, avslutar Mattias Adielsson.

Rally-SM Grussprint är en spännande tävlingsform inom Rally-SM som äger rum på grusvägar. Det är en kortare, intensivare och snabbare tävlingsform än traditionella Rally-SM. Här tävlar förarna vanligen på en sträcka, runt 3-5 kilometer, som körs flera gånger. Grussprinttävlingar genomförs vanligtvis på en enda dag och förarna tävlar mot klockan för att få den sammanlagt bästa tiden.

Resultat BILAM Mästarmötet
1. Mattias Adielsson Göteborgs MF 9:37,5
2. Daniel Röjsel Anderstorp Racing Club +8,9s
3. Robert Karlsson Ljungby MK +14,4s

Länk till komplett resultat

23-07-28 Mattias Adielsson jagar tredje raka segern i Rally-SM Grussprint
Göteborgaren Mattias Adielsson leder Rally-SM Grussprint inför den kommande rallytävlingen BILAM Mästarmötet i Älmhult. Det har avgjorts två deltävlingar av fem i denna serie och Adielsson har vunnit båda.
- En riktigt bra känsla och ett sug efter rally nu efter lite välbehövlig semester, säger Mattias Adielsson.

BILAM Mästarmötet i Älmhult kommer imorgon, lördag, att avgöras över två korta specialsträckor som körs två gånger. Mattias Adielsson har imponerat stort under säsongens inledning och hoppas på att bibehålla sin ledning i Rally-SM Grussprint. Senast det kördes en kort sprintsträcka i samma område som BILAM Mästarmötet avgörs inom var under South Swedish Rally, då var Adielsson riktigt snabb och satte den bästa tiden.
- Vi siktar på att ta den tredje raka segern på lördag, det är helt klart. Känslan från i våras när vi körde här sist är riktigt bra. Vi får dock vara lite smarta då alla deltävlingar räknas och vi vill stå som segrare i höst, avslutar Mattias Adielsson.

Rally-SM Grussprint är en spännande tävlingsform inom Rally-SM som äger rum på grusvägar. Det är en kortare, intensivare och snabbare tävlingsform än traditionella Rally-SM. Här tävlar förarna vanligen på en sträcka, runt 3-5 kilometer, som körs flera gånger. Grussprinttävlingar genomförs vanligtvis på en enda dag och förarna tävlar mot klockan för att få den sammanlagt bästa tiden.

Aktuell poängtabell 2WD Rally-SM Grussprint 2023
1. Mattias Adielsson Göteborgs MF 50p
2. Daniel Röjsel Anderstorp Racing Club 44p
3. Joacim Kristiansson SMK Hörby 36p

23-07-17 SS11 superstage - Boka avslutningsfesten för Rally-SM
Lördagen den 16 september ses vi på Olssons Brygga i Arvika för att tillsammans köra sista sträckan - avslutningfesten!

Boka din plats senast 3 september: https://secure.tickster.com/sv/thfp9azkbbufeek/products

Varmt välkommen till årets rallyfest.
23-06-27 Se rallysprinten i SM-veckan live i SVT
Onsdag 28 juni kliver bilsporten in i årets SM-vecka sommar i Umeå när rallysprinten avgörs vid Red Barn Arena-området. På promenadavstånd från centrum kommer publiken kunna ta del av rally på högsta nivå. Och för den som inte är på plats sänds hela tävlingen live av SVT.
– Sträckan runt Red Barn är en perfekt sprintsträcka, både utslagsgivande och med publikvänligt avslut. Därtill har vi ett riktigt bra startfält, så det kommer bli intressant att följa, säger Lars Jonsson, Svensk Bilsports sportgrenskoordinator för Rally.

Till start i klassen 4wd kommer bland annat SM-tvåan från senaste SM-veckan i Falköping, Patrik Flodin som så sent som i helgen tog hem segern Skilling 500. Flodin som i Falköping hade en kamp framåt mot flerfaldige SM-veckanvinnaren Pontus Tidemand jagades bakom av Patrik Sandell, som även han kommer till Umeå för en ny fight om medaljerna.

Guld i SM-veckan sedan tidigare har Jari Liiten som vann vintertävlingen i Piteå 2022. Efter en mindre lyckad insatts på sommarveckan 2022 och ingen start i vinterveckan i år, är Liiten nu tillbaka i SM-veckansamanhang.

Segrade i Skilling 500 gjorde även Patrik Hallberg som vann 2wd-klassen. Unge Hallberg ställs mot en hel del rutin i 2wd-klassen där bland annat Niklas Hägg är tillbaka i SM-veckan. Hägg har bland annat ett silver från SM-veckan 2018. Hallberg å sin sida har sedan tidigare ett guld från SM-veckan, men då i Crosskart. Nu är det rally som gäller och i kartläsarstolen får han hjälp av Umeås Innebandystjärna Emelie Wibron.
– Ska bli riktigt roligt att få komma till Umeå och SM-veckan. Sprint och upplägget med flera heat är alltid lite spännande med en möjlighet att finslipa körningen på sträckan. Känner att vi har bra fart i bilen nu efter senaste tävlingen, säger Patrik Hallberg.

Hela rallysprinten i SM-veckan sommar från Umeå kan ses på SVT-play och SVT onsdag den 28 juni.

Mer information om SVT:s sändningstider här.
Mer information om SM-veckan finns på, www.smveckan.se
23-06-18 Mattias Adielsson tvåa i Rally-SM efter Skilling 500
Det blev en tung tävling för Mattias Adielsson och Bosse Holmstrand, när den tredje deltävlingen av årets Rally-SM avgjordes i Skillingaryd.
- Vi fick aldrig riktigt det här flytet som man behöver ha den här helgen, säger Mattias Adielsson och fortsätter. Vi kom efter lite redan på fredagen och hade en bra plan till lördagen och kände att det inte var omöjligt. Tyvärr har varken bilen eller jag varit på topp under sista delen av tävlingen, därför orkade vi inte riktigt ge de andra en match. Jag måste säga att den här klassen är riktigt tuff, man får inte slappna av någonting under en tävling för då finns det ett gäng som genast åker ifrån dig, riktigt utmanande och utvecklande. Nu ar vi ett litet break och tittar över allt så vi får upp den rätta farten igen till nästa gång. Stort tack till hela vårt fantastiska team som alltid ställer upp på bästa sätt.

Nästa uppgift för teamet är en deltävling i serien som heter Grus-SM. Den 29 juli avgörs den deltävlingen i Älmhult, till dess lite välbehövlig semester från rally.

Resultat Skilling 500 2023
1. Victor Karlsson Vimmerby MS 1:04:20,4
2. Isak Arvidsson Gullabo RC +19,5s
3. Emil Karlsson Hällefors MK +24,6s
4. Patrik Dybeck SMK Gävle +30,2s
5. Mattias Adielsson Göteborgs MF +31,0s

Länk till kompletta resultat:

SM-tabell efter deltävling 3
1. Emil Karlsson Hällefors MK
2. Mattias Adielsson Göteborgs MF
3. Johan Lundqvist SMK Trollhättan

23-06-18 Äntligen föll allt på plats för Victor Karlsson
Äntligen föll allt på plats, Victor Karlsson och Jonas Magnér tog hem segern i SM-deltävlingen Skilling 500 Under stekheta förhållanden avgjordes SM-deltävlingen Skilling 500 i småländska Skillingaryd. Efter15 specialsträckor om ca 11 mil på snabba utmanande vägar under två dagar slutade Victor och Jonas äntligen som vinnare i klassen Nationella 2 WD. Med minnet från Skilling 500 2021 där sm-medaljerna avgjordes på sista sträckan färskt i minnet var taktiken att hålla ett jämt och högt tempo och ta revansch.
”Äntligen höll det hela vägen och vi kunde ta hem vår första vinst i en SM-deltävling. Denna dagen har vi väntat på, det har varit en hög av tredje- och andraplatser under SM-tävlingarna under året”, säger en superglad Victor, ”nu ska vi hem och fira, ge bilen lite kärlek och ladda om inför nästa deltävling där vi ska visa att detta inte var en engångsföreteelse.”, avslutar Victor.

Andraplatsen togs av Isak Arvidsson/ Victor Svensson och tredjeplatsen togs av paret Emil Karlsson/Jessica Larsson.

Nästa SM-deltävling är Snapphanerallyt 18-19 augusti i Hässleholm.
23-06-17 Patrik Flodin vinner Skilling 500
Morgonattacken gav resultat. Patrik Flodin tar säsongens första seger när han vinner den tredje SM-deltävlingen i Klevshult.

Gårdagskvällens inledande motorstopp gav Ilsboföraren blodad tand. Efter att ha legat 10,4 sekunder efter Fredrik Åhlin inför rallyts andra etapp inledde Flodin sin attack mot toppen under lördagsmorgonen. På sträcka 11 övertog Flodin ledningen och trots press från Karlstadschauffören släppte aldrig Ilsboföraren taget. När han passerade målet efter powerstagen stod det klart att Flodin inkasserat sin första SM-seger i internationella 4WD för året.
- Det har varit ett otroligt roligt rally med en sekundfight än en gång med Fredrik Åhlin. Stort tack för det, säger Ilsboföraren.

I nationella 4WD behöll Robert Andersson och kartläsaren Jesper Samuelsson tempot från fredagskvällens inledande etapp och lyckades vinna klassen, 36,8 sekunder framför Kim Nyden/Jonas Sandin. På tredje plats kom Jonna Eson Brådhe och Nicklas Edvardsson i sin Mitsubishi Mirage.

Fredagens spänning i internationella 2WD höll i sig under lördagen. Tekniskt problem kostade Melvin Bengtsson/Carl Eriksson segerchansen och fajten kom att stå mellan paren Patrik Hallberg/John Stigh och Isak Reiersen/Lucas Karlsson. Inför powerstagen ledde Reiersen med 0,8 sekunder, men Hallberg satsade friskt. Efter att ha passerat mållinjen stod klart att han slagit sin konkurrent med 7,9 sekunder på sträckan. Ett resultat som innebar att Hallberg vann klassen med 7,1 sekunders marginal.


I nationella 2WD tappade Patrik Dybeck och kartläsaren David Arhusiander mark under lördagen. I stället blev det Viktor Karlsson/Jonas Magnér som fick ta emot publikens jubel i Klevshult.

I standardklassen befäste Karljohan Ingesson och Emma Fransson ledningen från fredagsetappen under lördagen. BMW-duon korsade mållinjen i Klevshult som ohotad segrare, knappt 3 minuter för paret Rasmus Bengtsson och Torbjörn Ivarsson.

Som enda deltagare i Nordic Rally Championship fullföljde norrmännen Petter Fausko och Leif Arne Neset rallyt och fick
smaka på segerns sötma.

Resultat Skilling 500 2023
Internationella 4WD
1) Patrik Flodin/Göran Bergsten, GK Door Team Sweden, VW Polo, 59.33,8
2) Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg, Team Nybe, Skoda Fabia, 59.45,8 (+ 12)
3) Jonas Åkesson/Maja Bengtsson, Team Nybe, Skoda Fabia, 1.00.19,8 (+ 46)

Nationella 4WD
1) Robert Andersson/Jesper Samuelsson, BDS-Eskilstuna Team Sweden, Mitsubishi Lancer, 1.02.48,9
2) Kim Nyden/Jonas Sandin, Mitsubishi Mirage, 1.03.25,7 (+ 36,8)
3) Jonna Eson Brådhe/ Nicklas Edvardsson, Mitsubishi Mirage, 1.05.26,5 (+ 2.37,6)

Internationella 2WD
1) Patrik Hallberg/John Stigh, GK Door Team Sweden, Ford Fiesta, 1.04.19,4
2) Isak Reiersen/Lucas Karlsson, JC Raceteknik, Ford Fiesta, 1.04.26,5 (+ 7,1)
3) Liam Berg/Theo Bergsten, TCB Fastigheter, Ford Fiesta, 1.07.58,2 (+ 3.38,8)

Nationella 2WD
1) Viktor Karlsson/Jonas Magnér, Team Cowboy, Toyota Corolla, 1.04.20,4
2) Isak Arvidsson/Victor Svensson, Larssons Plåtslageri, Volvo 940, 1.04.39,9 (+ 19,5)
3) Emil Karlsson/Jessica Larsson, Ekmans Hedesunda AB, Volvo 940, 1.04.45 (+ 24,6)

Standard
1) Karljohan Ingesson/Emma Fransson, Drive VXO Motorsport, BMW 320i, 1.10.48,6
2) Rasmus Bengtsson/Torbjörn Ivarsson, Volvo 940, 1.13.41,2 (+ 2.52,6)
3) Jim Andersson/Håkan Andersson, Volvo 940, 1.15.01,9 (+ 4.13,3)

Junior-SM
1) Patrik Hallberg/John Stigh, GK Door Team Sweden, Ford Fiesta, 1.04.19,4
2) Isak Reiersen/Lucas Karlsson, JC Raceteknik, Ford Fiesta, 1.04.26,5 (+ 7,1)
3) Isak Arvidsson/Victor Svensson, Larssons Plåtslageri, Volvo 940, 1.04.39,9 (+ 20,5)

Appendix K Nordic Rally Championship Class 5 och 6
1) Petter Fausko/Leif Arne Neset, Asker og Bærum Motorsport, Opel Kadett, 1.25.52,9
23-06-17 Flodin och Bergsten vann rafflande sekundstrid i rally-SM 
Patrik Flodin och Göran Bergsten inledde den tredje deltävlingen med ett motorstopp, men lyckades efter en rafflande sekundstrid knyta ihop säcken och tog full pott i Skilling 500 och vann därmed sin första SM-deltävling för i år.
– Det har varit ett otroligt roligt rally med en sekundfight än en gång med Fredrik Åhlin - Stort tack för det.

Patrik Flodin, Ilso MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, kör den här säsongen hela rally-SM  i högsta klassen tillsammans med GK Door Team Sweden i teamets VW Polo GTI R5. 

De inledde den förra SM-deltävlingen med en kostsam punktering. Igår inleddes den tredje SM-deltävlingen som arrangerades av Skillingaryds MK i trakterna kring Vaggeryd och den här gången fick de motorstopp i starten på första sträckan och tappade 8,2 sekunder på SM-konkurrenten Fredrik Åhlin.
– Det är lite för många sekunder med tanke på att vi kört mer eller mindre sekundlika under de inledande två SM-deltävlingarna. Jag kände nästan att jag ville ge upp igår, att det var lite för mycket tid att ta igen på dem. Men jag valde att inte se framåt utan körde bara sträcka för sträcka och försökte göra vårt bästa, säger Patrik.

Det blev än en gång en tät kamp med Fredrik Åhlin, men på tionde sträckan, av rallyts totalt femton sträckor, övertog Patrik och Göran ledningen. Inför sista sträckan ledde de med 5,3 sekunder. Sista sträckan var även en så kallad powerstage där fem extrapoäng delas ut till sträcksegaren, fyra poäng till tvåan, etc.
– Jag tog verkligen i för kung och fosterland på sista sträckan. Jag har börjat känna den bilen riktig bra nu och vågade släppa på, säger Patrik.

De vann sträckan med 6,7 sekunder och fick fem extra SM-poäng.
–  De här extrapoängen kan komma och vara väldigt viktiga på slutet av säsongen, säger Patrik.

Både Patrik och Göran understryker hur kul det är att ha Fredrik Åhlin och hans co-driver Joakim Sjöberg att fightas med i år.
– Det har varit ett otroligt roligt rally med en sekundfight än en gång. Ett stort tack till Fredrik och Jocke för fighten än en gång, säger Patrik.
– Det här är något vi saknade när vi körde Volvo. Vi har verkligen längtat och sett fram emot att få ha sånna här fighter i skogen. Det har varit otroligt kul. Ett stort tack även till GK Door Team Sweden som har löst alla småproblem under resans gång, säger Göran.

De vann sin första SM-deltävling för säsongen med 12,0 sekunder och ligger i ensam SM-ledning med 75 poäng före Fredrik Åhlin på 67 poäng och trea är Albin Nordh, 53 poäng.

Nästa deltävling Rally-SM körs 18-19 augusti i Hässleholm.

Skilling 500
Internationella fyrhjulsdrivna klassen
1. Patrik Flodin 59:33,8 
2. Fredrik Åhlin 59:45,8 +12,0
3. Jonas Åkesson 1:00:19,8 +46,0
4. Albin Nordh 1:00:33,9 +1:00,1
5. William Binach 1:00:44,2 +1:10,4
6. Kalle Gustafsson 1:00:39,7 +1:05,9
7. Jari Liiten 1:00:42,3 +1:08,5
8. Martin Jakobsson 1:03:32,8 +3:59,0
9. Robin Adolfsson 1:03:49,1 +4:15,3
10. Arvid Johansson 1:04:26,0 +4:52,2 
Komplett resultat: https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1466

Mer info på www.patrikflodin.com där vi följt rallyt sträcka för sträcka.
23-04-16 Åhlin kopplar greppet i Skilling 500
Fredrik Åhlin går till nattvila som totalledare i SM-rallyt efter att ha vunnit två av fredagens fyra sträckor.

Förstasträckan blev händelserik i internationella 4WD när PG Andersson bröt tävlingen, efter att han missbedömde en bromspunkt i samband med en högersväng och krockade med ett träd. Kollissionen innebar en sönderslagen bärarm.
– Jag är grymt besviken och trött på mig själv, säger han själv om olyckan på sociala medier.

På samma sträcka fick Patrik Flodin motorstopp och var 8,2 sekunder efter Fredrik Åhlin som var snabbast. Därefter följde en tiondelssstrid mellan de två förarna. När nattvilan råder leder Fredrik Åhlin med 10,4 sekunder före Flodin inför morgondagens elva sträckor.

I nationella 4WD går Robert Andersson och kartläsaren Jesper Samuelsson till nattvila som ledare efter att ha varit snabbast på samtliga sträckor under fredagskvällen.

I internationella 2WD har en tvekamp utspelat sig under inledningen av Skilling 500 mellan Melvin Bengtsson/Carl Eriksson, Isak Reiersen/Lucas Karlsson och Patrik Hallberg/John Stigh. Efter fredagens sträckor skiljer endast fem sekunder mellan de tre ekipagen.

Även nationella 2WD ser ut att bli en nagelbitare med fem ekipage inom 5,1 sekunders marginal. Patrik Dybeck och kartläsaren David Arthusiander går till nattvila som klassledare, endast en tiondel före Kristian Johansson/Fredrik Livh.

I standardklassen står kampen mellan Karljohan Ingesson/Emma Fransson och Martin Lundqvist/Christian Segerström. Endast 7,5 sekunder skiljer paren åt efter kvällens fyra specialsträckor. Elliot Sjögren och Dennis Norén skuggar endast 5,5 sekunder bakom Lundqvist/Segerström.

Resultat Skilling 500 efter 4/15 sträckor:
Internationella 4WD:
1) Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg, Team Nybe, Skoda Fabia, 15.24,2
2) Patrik Flodin/Göran Bergsten, GK Door Team Sweden, VW Polo, 15.34,6 (+ 10,2)
3) Jonas Åkesson/Maja Bengtsson, Team Nybe, Skoda Fabia, 15.35,5 (+ 11,3)

Nationella 4WD:
1) Robert Andersson/Jesper Samuelsson, BDS-Eskilstuna Team Sweden, Mitsubishi Lancer, 16.18,8
2) Kim Nyden/Jonas Sandin, Mitsubishi Mirage, 16.39,0 (+ 20,2)
3) Jonna Eson Brådhe/ Nicklas Edvardsson, Mitsubishi Mirage, 17.02,9 (+ 44,1)

Internationella 2WD:
1) Melvin Bengtsson/Carl Eriksson, Skjutportsbeslag.se, Peugeot 208 RS, 17.07,3
2) Isak Reiersen/Lucas Karlsson, JC Raceteknik, Ford Fiesta, 17.10,1 (+ 2,8)
3) Patrik Hallberg/John Stigh, Ford Fiesta, 17.12,3 (+ 5,0)

Nationella 2WD:
1) Patrik Dybeck/David Arhusiander, Ekmans Hedesunda AB, Toyota Corolla, 17.10,5
2) Kristian Johansson/Fredrik Livh, KJM Service, Toyota Corolla, 17.10,6 (+ 0,1)
3) Mattias Adielsson/Bo Holmstrand, Yokohama Motorsport, Toyota Corolla, 17.13,1 (+ 2,6)

Standard:
1) Karljohan Ingesson/Emma Fransson, Drive VXO Motorsport, BMW 320i, 18.38,0
2) Martin Lundqvist/Christian Segerström, RaceOffice.se, Volvo S40, 18.45,5 (+ 7,5)
3) Elliot Sjögren och Dennis Norén, Volvo 940, 18.51,0 (+ 13)

23-06-14 Flodin och Bergsten revanschsugna inför Rally-SMs tredje deltävlingen
Patrik Flodin och Göran Bergsten kommer till start revanschsugna inför tredje deltävlingen i Rally-SM som körs i trakterna kring Vaggeryd.
– Vi kommer göra vårt bästa och försöka undvika misstag, så får vi se hur långt det räcker, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilso MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, fick en kostsam punktering redan på första sträckan under förra deltävlingen i rally-SM. Trots det plockade de tillräckligt med poäng och toppar SM-tabellen med lika många poäng som Fredrik Åhlin och en poäng ner till jagande P-G Andersson.
– Det är verkligen tufft motstånd i klassen, så det gäller att vara med från början och inte göra några misstag. Vi såg vad det genererade i under South Swedish Rally. Vi kommer göra vårt bästa och försöka undvika misstag, så får vi se hur långt det räcker, säger Patrik.

Patrik och Göran går som SM-ledare ut som första bil.
– Vi kommer att få sopa bort lösgruset, men i den här värmen och torkan kan vi ändå ha en liten fördel då vi slipper dammet, hoppas Patrik.

Skilling 500 arrangeras av Skillingaryds MK och det är 113,1 km sträckor (15 st) som körs i trakterna runt Vaggeryd.

Det är 17 bilar på startlinjen i den internationella fyrhjulsdrivna klassen.

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.

Skilling 500
Fredag 16 juni
18:00 Start Torget
18:28 SS1 8,3 km
19:11 SS2 5,1 km
20:29 SS3 8,3 km
21;12 SS4 5,1 km
21:32 Service

Lördag 17 juni
08:00 Service
08:28 SS5 8,54 km
08:51 SS6 16,3 km
09:21 SS7 6,3 km
09:54 Service
10:52 SS8 5,4 km
11:20 SS9 6,3 km
11:50 Service
13:48 SS10 4,2 km
14:11 SS11 7,9 km
14:44 SS12 11,2 km
15:19 SS13 16,17 km
16:40 SS14 7,9 km
17:13 SS15 11,2 km
17:48 Målgång

Anmälda Internationella 4 WD
1. Patrik Flodin Ilsbo MK
2. Fredrik Åhlin Karlstad MC BIl
3. P-G Andersson Årjängs MK
4. Albin Nordh Ydre MK
5. Kalle Gustafsson Haninge MK
6. Martin Jakobsson Kolsva MS
7. Jonas Åkesson Karlskrona AK
8. Mattis Olsson Älmhults MK
9. Jari Liiten Sandvikens MK
10. Robin Adolfsson Wäxjö MS
11. Lars Stugemo Gotlands MF BK
12. William Binach Kolsva MS
13. Arvid Johansson Lessebo MK
14. Kent Andersson Västerås MS
15, Tomas Bergman SMK Hälsinge
16. Christer Hedlund Lycksele MK
17. Hanna Jakobsson Kolsva MS

Komplett startlista: https://www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1466&urval=granskaddeltar
23-06-14 Mattias Adielsson jagar SM-ledning i Skillingaryd
Nu till helgen är det dags för den tredje deltävlingen av årets Rally-SM. Mattias Adielsson och Bosse Holmstrand kommer till start i tävlingen i Skillingaryd med ambitionen att vinna och avancera i SM-tabellen.
- Vi har ett härligt flyt just nu med segern i Hovdalasprinten senast och ett bra South Swedish Rally, så nu ska vi göra vad vi kan för att ta klassegern och klättra i tabellen, säger Mattias Adielsson.

Skilling 500 som tävlingen heter består av hela 15 specialsträckor. Starten sker med fyra specialsträckor under fredagskvällen och sedan är de resterande 11 sträckorna på lördag. Målgången beräknas till klockan 18,00. Det kommer att hända mycket på de krokiga vägarna så det gäller att ha ett högt tempo men passa sig för alla lurigheter. Adielsson har visat att han är en av de snabbaste så förhoppningarna finns om en lyckad tävling.
- Jag har börjat lära mig den här Toyota Corollan mer och mer, så jag känner mig riktigt hemma i den. Det är en fantastiskt lättkörd bil och det känns som man kan åka hur fort som helst i den. Jag blir även imponerad av Yokohamadäcken som vi åker i år, fantastiskt fäste både i acceleration och inbromsning. Vi har med oss bra minnen från 2021 när vi senast åkte här, vi blev då trea totalt i tävlingen efter två tidigare världsmästare, nu kommer vi inte vara med så bra totalt i tävlingen men vi ska vara i toppen av vår klass, avslutar Mattias Adielsson.

23-06-13 P-G och Anders ser fram mot SM-kampen i Skilling 500
P-G och Anders ser fram emot tredje SM-deltävlingen i rally som drar igång på fredag i Vaggeryd.
– Målet är självklart seger och jag är säker på att det kommer bli en minst lika hård och rolig kamp som sist i South Swedish Rally, säger P-G.

Per-Gunnar "P-G" Andersson och Anders Fredriksson (båda Årjängs MK), ser fram emot den tredje SM-deltävlingen i rally-SM, Skilling 500, som körs i helgen.Tävlingen arrangeras av Skillingaryds MK och körs i trakterna av Vaggeryd.
– Vägarna var kul 2021 så jag ser verkligen fram emot att få köra där igen. Målet är självklart seger och jag är säker på att det kommer bli en minst lika hård och rolig kamp som sist i South Swedish Rally, säger P-G.

Det är tätt i toppen i SM-tabellen. P-G och Anders ligger efter segern i South Swedish rally trea. Men det skiljer bara en poäng upp till förstaplatsen som delas av Patrik Flodin och Fredrik Åhlin. Det innebär att P-G och Anders startar som tredje bil.
– Startpositionen kan vara både en fördel och nackdel den här gången. Nu när det är så torrt är dammet något som kan ligga oss i fatet, säger P-G.

Rallyt består av 15 specialsträckor med start under fredagen då fyra sträckor körs. Skilling 500 är totalt 113,1 km långt och målgången är vid 18:00 under lördagkvällen. 17 ekipage är anmälda till den trimmade internationella fyrhjulsdrivna klassen.

Skilling 500
Fredag 16 juni
18:00 Start Torget
18:28 SS1 8,3 km
19:11 SS2 5,1 km
20:29 SS3 8,3 km
21;12 SS4 5,1 km
21:32 Service

Lördag 17 juni
08:00 Service
08:28 SS5 8,54 km
08:51 SS6 16,3 km
09:21 SS7 6,3 km
09:54 Service
10:52 SS8 5,4 km
11:20 SS9 6,3 km
11:50 Service
13:48 SS10 4,2 km
14:11 SS11 7,9 km
14:44 SS12 11,2 km
15:19 SS13 16,17 km
16:40 SS14 7,9 km
17:13 SS15 11,2 km
17:48 Målgång

Anmälda Internationella 4 WD
1. Patrik Flodin Ilsbo MK
2. Fredrik Åhlin Karlstad MC BIl
3. P-G Andersson Årjängs MK
4. Albin Nordh Ydre MK
5. Kalle Gustafsson Haninge MK
6. Martin Jakobsson Kolsva MS
7. Jonas Åkesson Karlskrona AK
8. Mattis Olsson Älmhults MK
9. Jari Liiten Sandvikens MK
10. Robin Adolfsson Wäxjö MS
11. Lars Stugemo Gotlands MF BK
12. William Binach Kolsva MS
13. Arvid Johansson Lessebo MK
14. Kent Andersson Västerås MS
15, Tomas Bergman SMK Hälsinge
16. Christer Hedlund Lycksele MK
17. Hanna Jakobsson Kolsva MS

Komplett startlista: https://www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1466&urval=granskaddeltar

Mer info på www.pgandersson.se där vi kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.
23-06-12 Klubben förbereder för SM-final genom att samla medlemmar från sex årtionden
Wäxjö Motorsällskap samlade över 100 medlemmar för en upptaktsträff hos DRIVE VXO inför finalen i Rally-SM Sprint som avgörs i Växjötrakten den 23 september i år. Det är första gången på över tre decennier som Wäxjö MS arrangerar en Rally-SM-tävling, vilket gör detta till en speciell händelse för klubben och dess medlemmar.
- Vi behöver hjälp av både erfarna och nya personer för att göra tävlingen till det vi vill", säger Rallysektionens ordförande Erik Telehagen. En final i Rally-SM är en stor sak och vi har bestämt oss för att göra en riktigt bra tävling för såväl de tävlande som för publiken och regionen. Tävlingsområdet är bestämt och kommer offentliggöras senare under året. Det är valt med omsorg för att ge bästa möjliga förutsättningar.

Omstart efter Corona-pandemin
Rallytskottets Björn Jonasson utvecklade vidare.
- Finalen i Rally-SM sprint är ingen engångsföreteelse utan vi har bestämt oss för att klubben skall växa i både antal medlemmar, aktiva funktionärer och tävlande samt egna arrangerade tävlingar. Corona-pandemin slog hårt mot rallysporten och så även mot oss i Wäxjö MS där vi tvingats ställa in tävlingen ett par år. Att arrangera SM-finalen ör ett första steg i denna återställning.

Wäxjö Motprsällskap med avtryck världen över
Wäxjö MS är en klubb med anor, bildad 1937 är den en av Växjös äldsta fortfarande aktiva föreningar. Klubben har en imponerande meritlista av nationella och internationella framgångar bland sina medlemmar. Under upptaktsträffen närvarade flera namnkunniga personer, vilket bidrog till den varma och positiva stämningen. Bland dessa fanns Roger Engström, ordförande i Svenska Bilsportförbundet, klubbens ordförande Anki Söderström, mångårige förbundsteknikern Gert-Owe Petersson, samt framgångsrika aktiva som Per-Ola "Pecka" Svensson med VM-meriter och ett flertal SM-medaljer. Kjell Appelgren fanns på plats och berättade entusiastiskt om tävlingen Sydney - London.

Christer Johansson - En av svensk motorsports stora möjliggörare
Dagen tillägnades även motorsportslegenden Christer Johansson, som delade med sig av sina erfarenheter och berättade om flera duktiga Wäxjö MS-medlemmar som nått stora framgångar världen över men som betonade klubbens betydelse.
- Det är fantastiskt att se så många medlemmar här idag. Det är tack vare samarbeten som detta som sporten fortsätter att utvecklas. Det är viktigt att vi ställer upp för varandra och klubben, sa Christer Johansson. Wäxjö MS har haft stora framgångar sedan 60-talet och framåt, och jag vädjar till er som samlats idag att fortsätta detta fina samarbete.

WMS-are i Sydney - London Rally, Pikes Peak Hill Climb och Rally-VM
Under lördagen bjöd Wäxjö Motorsällskap på en minnesvärd dag för alla rallyentusiaster. Gamla och nya rallyvänner samlades för att lyssna på intressanta berättelser, träffa gamla klubbkamrater och uppleva rally på DRIVE VXOs anläggning.

Hans Bååth, tidigare marknadschef och vd för Polestar, E-PWR och Cyan Cars, delade med sig av sina erfarenheter och avslöjade även DRIVE VXOs planer inom hållbar mobilitet framöver.

Kjell Appelgren tog åhörarna med på en spännande resa från Sydney till London Rally, en 2500-mils genom Australiens outback, Europeiska alpvägar och ständigt underhåll av bilen, en Volvo Amazon från slutet av sextiotalet.

Per-Ola "Pecka" Svensson bjöd in åhörarna att följa med uppför den legendariska Pikes Peak och delade med sig av erfarenheterna från högerstolen med några av rallyvärldens främsta förare.

Smyglansering av ny tävlingsbil
En av dagens höjdpunkt var den smyglansering av DRIVE VXOs nya rallybil, en BMW 1M GrHB 1,6t, byggd för att köra på moderna bränslen. Bilens prestanda och design väckte stort intresse bland deltagarna, och det är tydligt att klubben och dess partners fortsätter att satsa på teknisk utveckling och hållbarhet.

En vitamininjektion
Dagen avslutades på ett spektakulärt sätt när klubbens aktiva fick möjligheten att köra rally på DRIVE VXOs rally-testväg. De modigaste deltagarna fick även chansen att åka med och uppleva adrenalinkicken från förarsätet.
- Det här har verkligen varit en fantastisk dag där sanna rallyvänner har fått en rejäl vitamininjektion", summerar Erik Telehagen, ordförande i Wäxjö MS rallysektion. att samla medlemmar från sex årtionden och få höra inspirerande berättelser från framstående personer inom motorsporten har stärkt samhörigheten och entusiasmen inför SM-finalen. Vi är fast beslutna att göra detta till en oförglömlig tävling för alla inblandade.

Nya medlemmar välkomnas
Wäxjö Motorsällskap visar på att deras historia och erfarenhet är en värdefull tillgång, men de är också öppna för att välkomna nya medlemmar och samarbetspartners för att fortsätta utvecklas och driva framgång inom rallysporten. Med en stark gemenskap och en vilja att leverera en högkvalitativ tävling är förberedelserna i full gång inför den spännande SM-finalen i Rally-SM Sprint.
23-06-05 Mille Johansson femma i SM-debuten
Rallyföraren Mille Johansson, 18 år från Katrineholm, gjorde under lördagen debut i Rally-SM, när han och kartläsaren Johan Grönvall körde sprinttävlingen Hovdalasprinten i Hässleholm. Trots tuff konkurrens i den nästan 40 bilar stora klassen lyckades Mille och Johan sluta som femma.

Mille och Johan öppnade med en nionde tid på den första av totalt tre vändor på den sex kilometer långa sträckan. De ökade farten på sträcka två, och var femma bland de tvåhjulsdrivna bilarna i sin Ford Fiesta Rally4 från GN Motorsport. På den sista sträckan kunde de med 0,6 sekunders marginal avancera till en femteplats i den största klassen i Rally-SM.
– Vi har gjort vårt bästa, det är tufft att hänga med dom i toppen. Jag tycker vi har gjort det bra, det är bara vår andra tävling på grus i denna bilen, så vi får vara nöjda. Det var kul att få köra lite i Sverige igen, säger Mille.

Den tvåhjulsdrivna klassen vanns av SM-ledaren Mattias Adielsson från Göteborg, före Daniel Röjsel och Joacim Kristiansson.

Närmast väntar den andra deltävlingen i Junior-EM för Mille och Johan, som körs den 17-18 juni i Lettland. Där Mille och Johan tävlar för det slovenska teamet IKsport.

Resultat: https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/resultat.jsp?competition=1461&type=tavlingsklass43641
23-06-04 Tom Kristensson nöjd med Hovdala Sprinten trots punktering
Tom och co-driver Andreas Johansson är nöjda med sin totala fjärde plats i Hovdalasprinten, trots en punktering i det andra av de tre heaten som kördes.
- En touch med vänster fram som resulterade i en punktering i det andra heatet och ett stort tidstapp.
- I övrigt är vi nöjda med både bilen och körningen, det var första gången sen 2021 i en Ford Fiesta Rally 2, och vi matchade tiderna med de topplacerade i de två övriga heaten.
- Det blev en trevlig dag på Hovdala, alltid kul att tävla på hemmaplan, och vi är tacksamma för att GN Motorsport gav oss möjligheten att köra deras bil.

Hovdalasprinten arrangerades av Hässleholms MK och ingick i Rally-SM Grussprint. Tävlingen bestod av en fin sträcka, på Hovdalafältet utanför Hässleholm, på drygt 6 km och som kördes 3 gånger. Tävlingscentrum var i de natursköna omgivningarna vid Hovdala Slott, vilket gav en kompakt tävling.

Segrade totalt gjorde Fredrik Åhlin Karlstad MC Bil, 4,1 sekunder före Jonas Åkesson Karlskrona AK och på tredje plats, distanserad med ytterligare drygt 20 sekunder, kom Stig Andervang MK Rimo.
23-06-04 Mattias Adielsson vinner Hovdalasprinten - Andra deltävlingen i grus-SM
Göteborgaren Mattias Adielsson, tillsammans med kartläsaren Bosse Holmstrand, vinner 2wd i Hässleholm och Hovdalasprinten. Efter en avvaktande inledning på den första specialsträckan skruvades tempot sedan upp. Deras Yokohama försedda Toyota Corolla fungerade perfekt och de visade hur fort det går att köra den här bilen.
- Vi låg tvåa efter den första rundan och bestämde oss då för att vi inte åker härifrån som tvåa utan vi ska vinna. Vi har nu två raka segrar i den här serien och siktar självklart på att vinna SM-Guld, säger Mattias Adielsson.
- Just Hässleholm och Hovdala trivs jag mycket bra på så det skönt att traditionella SM också kommer till Hässleholm i augusti. Vi siktar på att ta en dubbel i år med både guld i grussprint och traditionella SM, det är dock fortfarande tidigt in i serierna och mycket kan hända men vi ska försöka. Vi har också börjat lära oss bilen på ett bra sätt, jag är imponerad över hur lättkörd den är, avslutar Mattias Adielsson.

Rally-SM Grussprint är en spännande tävlingsform inom Rally-SM som äger rum på grusvägar. Det är en kortare, intensivare och snabbare tävlingsform än traditionella Rally-SM. Här tävlar förarna på en kortare sträcka, vanligtvis runt 3-5 kilometer, som körs flera gånger. Grussprinttävlingar genomförs vanligtvis på en enda dag och förarna tävlar mot klockan för att få den sammanlagt bästa tiden.

Resultat Hovdalasprinten
1. Mattias Adielsson Göteborgs MF Toyota Corolla 9:20,6
2. Daniel Röjsel Anderstorp RC Opel Corsa +2,1s
3. Joacim Kristiansson SMK Hörby Toyota Corolla +7,9s

Aktuell poängtabell 2WD Rally-SM Grussprint 2023
1. Mattias Adielsson Göteborgs MF 50p
2. Daniel Röjsel Anderstorp Racing Club 44p
3. Joacim Kristiansson SMK Hörby 36p

23-06-02 Mattias Adielsson i täten inför Hovdalasprinten - Andra deltävlingen i Rally-SM Grussprint
Göteborgaren Mattias Adielsson leder Rally-SM Grussprint inför den kommande rallytävlingen Hovdalasprinten i Hässleholm. Hovdalasprinten kommer att vara den andra deltävlingen i mästerskapet och erbjuder en intensiv och spännande tävlingsmiljö för förare och fans.
- Vi vann första deltävlingen och självklart siktar vi på seger. Det ska bli roligt att få komma till Hässleholm och Hovdala igen. Det är alltid fina vägar och bra arrangemang, säger Mattias Adielsson.

Hovdalasprinten, som äger rum på lördag, startar klockan 12,00 och målgången är klockan 16. Tävlingen består av en specialsträcka som ska köras tre gånger och den bästa sammanlagda tiden utser vinnaren. Mattias Adielsson har imponerat stort under säsongens inledning och hoppas på att bibehålla sin ledande position i Rally-SM Grussprint
- Jag är otroligt taggad inför den här tävlingen. Hovdalasprinten är en riktig utmaning, och jag är fast besluten att ge allt jag har för att behålla min position i Rally-SM Grussprint. Jag vet att konkurrensen kommer att vara tuff, men vi är redo att visa vad vi kan göra, avslutar Mattias Adielsson.

Rally-SM Grussprint är en spännande tävlingsform inom Rally-SM som äger rum på grusvägar. Det är en kortare, intensivare och snabbare tävlingsform än traditionella Rally-SM. Här tävlar förarna på en kortare sträcka, vanligtvis runt 3-5 kilometer. Grussprinttävlingar genomförs vanligtvis på en enda dag och består av flera rundor på samma sträcka där förarna tävlar mot klockan för att få den sammanlagt bästa tiden.
23-06-01 Mille Johansson gör premiär i Rally-SM
Rallyföraren Mille Johansson, 18-år från Katrineholm, har kört en hel säsong i det Slovenska mästerskapet, och vunnit en sträcka i Rally-EM. Men han har tidigare aldrig tävlat i Rally-SM. Innan han och kartläsaren Johan Grönvall nu på lördag gör SM-debut i grussprint-SM i Hässleholm.

Tävlingen är den andra deltävlingen i sprint-SM på grus, och avgörs vid Hovdala slott utanför Hässleholm. En sträcka körs tre gånger, och Mille och Johan tävlar i den tvåhjulsdrivna klassen med teamet GN Motorsport i sin Ford Fiesta Rally4.
– Det ska bli kul att få köra i Sverige igen, och på en riktigt fin väg till skillnad från EM-rallyt i Polen som var min första tävling på grus i en Rally4-bil. Det blir även första tävlingen med körkort här i Sverige, vilket gör att jag nu får köra med den mer trimmade Rally4-bilen och med noter, vilket jag inte fått tidigare, säger Mille.

Motståndet i den tvåhjulsdrivna klassen är tufft, med 38 ekipage. Bland annat genom SM-ledande Mattias Adielsson från Göteborg, flerfaldige sprintmästaren Daniel Röjsel samt hemmaföraren Johan Green.
– Målet med helgen blir att hitta en bra grundsetup av bilen inför nästa EM-tävling i Lettland, avslutar Mille.

Sträckan, som passerar Hovdala slott, mäter 6 kilometer och körs tre gånger. I samma team, GN Motorsport, tävlar även Juniorvärldsmästaren Tom Kristensson i den fyrhjulsdrivna klassen.

Anmälningslista: www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/
Resultat: www.raceconsulting.com
Livesändning: rallysm.streamify.io

23-05-21 Femte plats i South Swedish Rally för Mattias Adielsson
Det blev till slut en femte plats i klassen nationella 2wd för Mattias Adielsson och Bosse Holmstrand i South Swedish Rally efter ett rally fyllt av olika problem. De avancerar dock till en tredje plats i SM-tabellen efter två deltävlingar.
- Tävlingen började lite trevande med 30 sekunders tapp redan på fredagen då växeln fastnade på femman. Inte den bästa start man kan tänka sig men vi bet ihop och mekanikerna fixade växeln. Vi kämpade sedan under lördagen för att jaga ikapp den förlorade tiden. På eftermiddagen la vi in en riktig stöt och hade häng på toppen. Tyvärr lossnade en kylarslang på näst sista sträckan och vi var tvungna att slå av på takten. Vi fixade det på transporten och gjorde en riktig satsning på power stagen som vi vann stort. Lite stolpe ut under helgen men vi fick med oss många värdefulla poäng i vår jakt mot ett SM-guld, säger Mattias Adielsson.

Resultat South Swedish Rally 2023
1. Emil Karlsson Hällefors MK 1:03:54,1
2. Kristian Johansson Borås MK +8,8s
3. Tim Liljegren Karlskrona AK +13,8s
4. Patrik Dybeck SMK Gävle +27,5s
5. Mattias Adielsson Göteborgs MF +34,9s

Länk till kompletta resultat

SM-tabell efter deltävling 2
1. Emil Karlsson Hällefors MK 48p
2. Oskar Sundell Sandvikens MK 44p
3. Mattias Adielsson Göteborgs MF 38p

23-05-20 P-G Andersson vann South Swedish Rally
Två fighter kännetecknade South Swedish Rally. P-G Andersson vann totalt trots att Fiestan ett tag gick på säkerhetsläge på sista sträckan.

Att Jonas Åkesson, Karlskrona, skulle kunna utmana var ett faktum. Att det skulle bli om totalsegern var en överraskning. Lotsad av Älmhults unga stjärnkartläsare Maja Bengtsson blev det en andra plats, slagen endast med 11,5 sekunder.
– Vi hade en tuff vinter då vi fick bryta, så det här känns jättebra, säger Bengtsson efter ett kramkalas utan motstycke.
– Du är helt omöjlig, hälsade Åkesson till PG Andersson.

Årjängsföraren tog kommandot redan under fredagskvällen tillsammans med Anders Fredriksson. Och trots att han tappade några sträcksegrar och fick problem med säkerhetsläget på bilen, vilket gör att den inte gick för fullt, vann han tävlingen. Hans tredje totalseger i SSR.
– Bra fighter och en fin mix. Åkesson var verkligen på hugget men vi kunde bita ifrån på slutet, säger Andersson som annars hunnit sätta tänderna i två hamburgare under dagen.
– Ingen fart utan mat!

Om tredjeplatsen slogs Fredrik Åhlin och Patrik Flodin. Inför avslutningen på Millebygden Arena, hade Flodin kört in de 10 sekunder han tappade till Åhlin på en tidig punktering. Skillnaden efter SS10 var att Flodin var före med 0,8 sekunder. I mål var det 0,1 sekunds marginal – till Åhlins fördel!
– Den här fina fighten saknade vi i fjol, så det har varit en rolig dag. Jag är nöjd även om jag förlorade med minsta möjliga, säger Flodin.
Åhlin sken ikapp med solen, inte minst med tanke på att han haft ett uppehåll.
– P-G har tjuvtränat i tre år, så jag är sjukt nöjd med att komma på pallen, säger Åhlin.

Sista sträckan bjöd på en riktig skräll. Där delas extra SM-poäng ut till de fem främsta. Snabbast var unge Albin Nordh, som tidigare under dagen rullat sin Skoda Fabia. Av 18 startande i huvudklassen slutade han på 13:e plats, sist av dem som tog sig till slutmålet. Sträcksegern på powerstage är hans största framgång i en R5:a och det gav fem extra poäng. Fyra till Åkesson, slagen med 0,8 sekunder och tre till Åhlin, två till Flodin och ett till P-G.
– Hade bilen fungerat klockrent på sista hade jag försökt norpa de allihop, avrundar PG med ett skratt.

Resultat totalt:
1) PG Andersson/Anders Fredriksson, Årjängs MK, Ford Fiesta, 58:15,4
2) Jonas Åkesson/Maja Bengtsson, Karlskrona AK/Älmhults MK, Skoda Fabia R5, 58:26,9
3) Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg, Karlstads MC Bil/Hofors MS, Skoda Fabia R5, 59:02,4
4) Patrik Flodin/Göran Bergsten, Ilsbo MK/Forshaga MC, VW Polo, 59:39,7
5) Kalle Gustafsson/Magnus Nilsson, Haninge MK/Katrineholms MK, Ford Fiesta Rally 2, 59:39,7.

Komplett resultat:
https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1463
23-05-20 P
23-05-20 Seger för P-G och Anders i South Swedish Rally
P-G Andersson och Anders Fredriksson kom till start i South Swedish Rally med målsättningen att vinna den andra deltävlingen i årets rally-SM. De lyckades med sin målsättning och vann rallyt med 11,5 sekunder och klättrar upp i SM-tabellen och har nu bara en poäng upp till förstaplatsen.
– Det har varit ett jäkligt kul rally med riktigt högt tempo, säger P-G
unktering stoppade segerjakten men Patrik och Göran är i SM-ledning efter South Swedish Rally
I helgen kördes den andra deltävlingen i årets rally-SM och Patrik Flodin och Göran Bergsten fick en ödesdiger punktering redan på rallyts första sträcka. Det stoppade deras chanser att vara med och slåss om segern i South Swedish Rally men deras starka körning lägger dem överst i SM-tabellen.
– Vi hade en otroligt roligt och tajt fight med Åhlin. De här täta kamperna är något jag saknat när jag körde Volvo och det fick oss att tagga till, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilso MK och Göran Bergsten, Forshaga MC, låg inför den andra deltävlingen i rally-SM på andra plats i SM-tabellen. När South Swedish rally kördes i helgen fanns de på startlinjen i GK Door Team Swedens VW Polo GTI R5 för att försöka utmana om segern.

Dessvärre drabbades de av en punktering redan under den första sträckan på fredagen.
– Ca 2 km från mål inne på Millebygden i en snabb vänster över ett krön, med ett lyft, flyger jag lite för mycket och skär ett hål i vänster framdäck när vi landar. En groda från min sida helt enkelt, säger Patrik.

De tappar en halv minut med sin punkteringen och lägger sig på en tionde plats.
– Det är lite för mycket tid att tappa i det här sällskapet, säger Patrik.

Men de arbetar sig upp i resultatlistan och siktar under lördagen in sig på att jaga tredje platsen som Fredrik Åhlin innehar.
– Vi hade en otroligt roligt och tajt fight med Åhlin. De här täta kamperna är något jag saknat när jag körde Volvo och det fick oss att tagga till rejält. Jag slet lite med att gå ut som första bil och hade det tungt i lösgruset - det var ett tag sen vi gjorde det sist. Men det är spelets regler och jag lyckades ändå vinna två sträcksegrar, säger Patrik.

Patrik och Göran tog på näst sista sträckan över tredjeplatsen, men under sista sträckan (den sk powerstagen som ger extra SM-poäng) fick de se sig slagna med en futtig tiondel.
– Självklart är det jävligt surt att förlora tredjeplatsen med bara en tiondel, men tempot och kampen vi har haft med Åhlin har varit så otroligt kul att jag verkligen ser fram emot nästa tävling då vi ska slå dem, säger Patrik med ett skratt.

Trots att de slutar på fjärde plats i South Swedish Rally, lägger dig sig överst i SM-tabellen där de delar poäng med Fredrik Åhlin.

Den tredje deltävlingen i rally-SM körs 16-17 juni i Skillingaryd.

South Swedish Rally
Internationell fyrhjulsdriven klass
1. P-G Andersson 58:15,4
2. Jonas Åkesson 58:26,9 +11,5
3. Fredrik Åhlin 59:02,4 +47,0
4. Patrik Flodin 59:02,5 +47,1
5. Kalle Gustafsson 59:39,7 +1:24,3
6. Jari Liiten 1:00:56,3 +2;40,9
7. Robin Adolfsson 1:02:44,3 +4:28,9
8. Lars Stugemo 1:03:11,8 +4:56,4
9. William Binbach 1:04:30,9 +6:15,5
10. Martin Jakobsson 1:04:34,9 +6:19,5

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt följt rallyt sträcka för sträcka
Per-Gunnar "P-G" Andersson och Anders Fredriksson (båda Årjängs MK), kom rejält revanschsugna till start i South Swedish Rally tillsammans med Team Skåab i teamets Ford Fiesta R5. Målsättningen var att vinna rallyt och avancera upp i SM-tabellen.

De tog ledningen redan på rallyts första sträcka under fredagkvällen och lyckades behålla den ända in över mållinjen idag.
– Jag är väldigt nöjd med helgen. Det har varit ett jäkligt kul rally med riktigt högt tempo och Jonas Åkesson har legat och flåsat oss i nacken hela tiden. Så vi har fått köra med fullt fokus och inte kunnat slappna av överhuvudtaget, säger P-G.

Rallyts sista sträcka var en powerstage där extra SM-poäng delas ut till de fem snabbaste förarna. Där fick P-G och Anders tyvärr problem med bilen och kunde därför inte ta hem sträcksegern.
– Sexhundra meter in på sträckan började en varningslampa lysa rött som varnar om hög temperatur i motorn. Bilen gick ner i säkerhetsläge och vi förlorade farten. Jag fick stampa ner kopplingen gång på gång för att försöka kringgå säkerheten men vi tappade sträcksegern och blev bara femma, säger P-G.

Med segern i tävlingen och en extrapoäng klättrar de upp och lägger sig på tredje plats i SM-tabellen, bara en poäng bakom Patrik Flodin och Fredrik Åhlin som toppar klassen med lika många poäng.
– Rent taktiskt är det väldigt bra att vi inte vann powerstagen. Med färre extrapoäng fick vi ett lite bättre startspår och slipper gå ut som första bil. Så med facit i hand var det här perfekt för oss, avslutar P-G.

Nästa deltävling körs 16-17 juli i Skillingaryd.

South Swedish Rally
Internationell fyrhjulsdriven klass
1. P-G Andersson 58:15,4
2. Jonas Åkesson 58:26,9 +11,5
3. Fredrik Åhlin 59:02,4 +47,0
4. Patrik Flodin 59:02,5 +47,1
5. Kalle Gustafsson 59:39,7 +1:24,3
6. Jari Liiten 1:00:56,3 +2;40,9
7. Robin Adolfsson 1:02:44,3 +4:28,9
8. Lars Stugemo 1:03:11,8 +4:56,4
9. William Binbach 1:04:30,9 +6:15,5
10. Martin Jakobsson 1:04:34,9 +6:19,5

Komplett resultat: https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1463

Mer info på www.pgandersson.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.
23-05-19 P-G Andersson i topp efter första etappen
Efter två sträckor i South Swedish Rally har P-G Andersson, Årjäng, tagit ledningen med knappa sex sekunder över Jonas Åkesson, Karlskrona.

105 förare gav sig ut på fredagsetappen. Efter 20,45 km körning var PG Andersson/Anders Fredriksson snabbast av alla, en i den på förhand segertippade trion Andersson, Patrik Flodin och Fredrik Åhlin.
Att det skulle bli tätt mellan dessa tre sattes på skam direkt. Andersson gjorde en grym inledning, medan Flodin körde punktering redan på första sträckan och tappade 25 sekunder. Åhlin hängde inte riktigt med i det höga tempot, utan återfinns först på åttonde plats.

Istället är det hemmahoppet Maja Bengtsson, Älmhults unga co-driver, som tillsammans med sin förare Jonas Åkesson skuggar P-G Andersson i huvudklassen. Åkesson tappade fem sekunder på första sträckan, och futtiga åtta tiondelar på kvällens andra sträcka. Därmed kunde Åkesson/Bengtsson gå till nattvila med en överraskande andraplats i bagaget.
Trea den unga talangen Albin Nordh, lotsad av Christoffer Bäck.

Tävlingen i Älmhult, med start, mål och servicedepåer förlagt till Millebygden, fortsätter i morgon lördag redan från 07.30. Då ska ytterligare 95 km köras på avlysta småvägar, innan det är dags att utse totalvinnaren av det 47:e South Swedish Rally.

Totalt omfattar det traditionella Rally-SM fem SM-klasser. Respektive ledare efter två körda sträckor (av elva):
Internationella 4 wd: PG Andersson/Anders Fredriksson, Årjängs MK, Ford Fiesta, 10.47,3.
Nationella 4 wd: Robert Andersson/Jesper Samuelsson, Eskilstuna MK/Storfors MK, Mitsubishi Lancer Evo IX, 11.32,3.
Internationella 2 wd: Melvin Bengtsson/Carl Eriksson, Kullings MK/Skillingaryds MK, Peugeot 208 R2, 12.04,3.
Nationella 2 wd: Linus Månsson/Martin Heggblad, Norrköpings MK, Toyota Corolla, 7.40,9.
Standard: Martin Lundqvist/Christian Segerström, Fagersta MK, Volvo S40, 12.35,5.

Komplett resultatlista: https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1463
Info om Rally-SM: rallysm.se
23-05-17 Patrik Flodin ser fram emot South Swedish Rally: "En av årets höjdpunkter"
I helgen är det dags för gruspremiär i årets rally-SM och SM-eliten kommer att göra upp i andra deltävlingen på de småländska vägarna runt Älmhult.
– South Swedish Rally är en av årets höjdpunkter med roliga vägar och bra arrangemang. Det kommer bli ett jäkla race och många som kommer vilja vara överst på pallen, säger Patrik.

På fredag är det dags för den andra SM-deltävlingen då Älmhult bjuder in till South Swedish Rally. Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, kommer till start tillsammans med GK Team Sweden i teamets VW Polo GTI R5 i "värstingklassen".

Grusrallyt består av elva sträckor som tillsammans är 48,85 km. Räknar vi in transportsträckorna är det småländska rallyt totalt 224,11 km.
– South Swedish Rally är en av årets höjdpunkter med roliga vägar och bra arrangemang, säger Patrik.

Det är 18 ekipage anmälda till den internationella fyrhjulsdrivna klassen med många heta namn.
– Det kommer bli ett jäkla race och många som kommer vilja vara överst på pallen, så det gäller att köra på och hålla upp farten i helgen, säger Patrik.

Rallyt startar med en shakedown på torsdagen och på fredag drar det hela igång klockan 17:38 med två sträckor. De övriga nio sträckorna körs sedan under lördagen.

Tidsschema South Swedish Rally
Fredag 19 maj
17:30 Start Millebygden Arena
17:38 SS1 12,90 km
18:03 Service
19:16 SS2 7,70 km

Lördag 20 maj
06:30 Service
07:33 SS3 8,94 km
08:01 SS4 14,15 km
08:56 Service
10:09 SS5 8,94 km
10:42 SS6 14,15 km
11:32 Service
13:35 SS7 11,91 km
14:18 SS8 9,21 km
15:13 Service
16:21 SS9 11,91 km
17:04 SS10 9,21 km
17:59 Service
18:22 SS11 H Powerstage 6,91 km

Anmälda Internationella 4 WD
Lars Stugemo Gotlands MF BK
Jari Liiten Sandvikens MK
Kalle Gustafsson Haninge MK
Jonas Åkesson Karlskrona AK
Patrik Flodin Ilsbo MK
Christer Hedlund Lycksele MK
Fredrik Åhlin Karlstad MC BIl
Martin Jakobsson Kolsva MS
Kent Andersson Västerås MS
Tomas Bergman SMK Hälsinge
Albin Nordh Ydre MK
Robin Adolfsson Wäxjö MS
P-G Andersson Årjängs MK
William Binach Kolsva MS
Thomas Thunström Ludvika MS
Mattis Olsson Älmhults MK
Arvid Johansson Lessebo MK

Komplett anmälningslista:
www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1463&urval=granskaddeltar

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.
23-05-17 Mattias Adielsson laddar för seger i South Swedish Rally
Under helgen är det dags för årets andra deltävling av Rally-SM. Mattias Adielsson tillsammans med kartläsaren Bosse Holmstrand siktar på seger med sin Toyota Corolla i 2 wd. Tävlingen South Swedish Rally avgörs i skogarna runt Älmhult i södra Småland.
- Vi siktar på seger, inget snack om det. Sedan är det ju som alltid hela säsongen räknas. Vi började med en sjätte plats i vintras och fick med oss värdefulla poäng där. Nu har vi kört två tävlingar under våren och vunnit båda, senaste segern i Laholm gör även att vi leder Rally-SM Grussprint, så vi kommer till Älmhult med stort självförtroende, säger Mattias Adielsson.

South Swedish Rally avgörs över 11 specialsträckor som tillsammans mäter ca 11 mil. Starten sker på fredag med två specialsträckor och under lördagen körs de resterande sträckorna. Rapporterna säger hårda torra vägar där dammet kan bli problem. Tävlingen avslutas med en superspecial på kvällen under lördagen där extra SM-poäng delas ut.
- Det gäller att vara med från början i den här tävlingen och sätta ett tempo som räcker. Vi behöver också ha lite flyt med vädret. Fortsätter det att vara torrt fram till tävlingen hoppas jag att det blåser lite så att dammet inte stör oss. Bilen är mycket lättkörd och går fantastiskt bra i motorn så vi har alla förutsättningar. Jag tycker det har fungerat riktigt bra i de tävlingar vi har åkt i år, kanske lite besviken på de två första tävlingarna i vintras men när vi sedan kom på grusunderlag tycker jag att vi har hittat rätt, avslutar Mattias Adielsson.

23-05-16 Experterna satsar på P-G Andersson
Tio experter har fått satsa 100 fiktiva kronor på helgens förväntade toppstrid i South Swedish Rally (SSR). P-G Andersson, regerande mästaren från Årjäng, fick lägst odds.

Med över hundra startande i första SM-deltävlingen på grus står en trio förare i en klass för sig. Åtminstone på pappret, innan allt som vanligt kan hända i den materialkrävande sporten rally. De tre ekipagen är: P-G Andersson/Anders Fredriksson, Patrik Flodin/Göran Bergsten och Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg. P-G tog sitt tredje raka guld i huvudklassen förra året:
– Men det är hårdare än någonsin! Aldrig haft sådant motstånd sedan min omstart för tre år sedan, säger P-G.

Experterna tror han klarar att hålla undan. Av 1000 fiktiva kronor fick P-G 545. Två av experterna var så säkra att de satte hela hundringen på Årjängsföraren. Säkert med segern nyligen i Laholm i färskt minne, samt andraplatsen i Norge dit P-G åkte bara för att få rejält med mil i kroppen inför SSR.

Som god tvåa kom Patrik Flodin. 245 kronor satsade, men ingen vågade sticka ut hakan och tro på Ilsboföraren till hundra procent. Trots att han varit outstanding i tvåhjulsdrivet, men nu driver det runt om och viss skillnad är det.

Fem av experterna garderade med totalt 110 kronor på Karlstads Fredrik Åhlin. Han har flera totalsegrar tidigare i SSR, men har hållit upp i några år. På pappret mindre rutin i den snabba R5:an, men han vann Silverratten för bara en månad sedan.
— Helt klart är det jättebra att folk tror på mig, och vi ska försöka göra allt för att ta en seger. Men inget är självskrivet och det finns fler som vill blanda sig i, menar P-G.
Och nog är det så. Älmhults stjärnkartläsare Maja Bengtsson lotsar Jonas Åkesson och en seger ”hemma” skulle sitta som ett smäck. De som är duktiga i matematik ser också att det saknas 100 kronor för att komma upp i jämna 1000 spänn. Dessa gick till Jari Liiten, Sandviken.
— Oj, vad förvånad jag blir! Och ärad! Vet att jag inte rår på Flodin, annat än på några sträckor, och har kört så oerhört mycket mindre med en R5:a än de favorittippade… men självfallet ska vi göra allt vi kan för att leva upp till förväntningen, säger en mycket glad Jari Liiten.

Bäste man må vinna, eller också blir det som experterna tippar: Etta P-G Andersson, tvåa Patrik Flodin och trea Fredrik Åhlin.

De tio rallyexperterna:
Fredrik Andersson, rallyfotograf och adjungerad i rallyutskottet
Janne Rydh, ordförande rallyutskottet
Jeremias Ericsson, emotorsport.se
Lasse Jonsson, sportgrenskoordinator
Maria Berglind, motorsportivarmland.nu
Mikael Johansson, Bilsport Rally&Racing
Sebastian Bourghardt, rallylive.se
Thomas Lindberg, pensionerad rallyskribent
Tom Kristensson, totalsegrare 2022
Tommy Svensson, Motorbloggen.nu

Fakta SSR:
South Swedish Rally är den första av fyra deltävlingar på grus i Rally-SM. Elva specialsträckor ska köras, två på fredag kväll och resterande under lördagen. Totalt handlar det om drygt elva mil SS. Start- och målområdet är förlagt till Millebygden Arena, strax utanför Älmhult.
Över 100 förare är anmälda, fördelade på fem klasser med SM-status. Huvudklass är Internationella 4 wd med moderna R5-bilar. Först ut i respektive klass går SM-ledarna: Robert Andersson, Eskilstuna i Nationella 4 wd, Isak Reiersen. Östmark, Internationella 2 wd, Oskar Sundell, Sandviken, Nationella 2 wd samt Martin Lundqvist, Fagersta, Standard.

Komplett anmälningslista:
https://www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1463&urval=granskaddeltar
Resultat kommer att redovisas fortlöpande hos: www.raceconsulting.com

23-05-16 Målet är seger i South Swedish Rally för revanschsugen P-G Andersson
P-G Andersson och Anders Fredriksson kommer till start rejält revanschsugna när andra deltävlingen av Rally-SM körs i Älmhult under fredagen och lördagen.
– Vi satsar på seger men konkurrensen är hård, säger P-G.

Per-Gunnar "P-G" Andersson och Anders Fredriksson (båda Årjängs MK), som i år kör rally-SM tillsammans med Team Skåab, kommer till start rejält revanschsugna när den andra deltävlingen i årets rally-SM körs i helgen i Älmhult.

I SM-premiären tvingades de bryta rallyt efter en snurrning och närkontakt med ett träd. Men de kunde starta om igen efter lunchuppehållet.
– Mekanikerna i Team SKÅAB räddade oss verkligen i Lima. Det såg mörkt ut när vi stod i skogen, men vi tappade ändå inte så mycket i SM-tabellen i slutändan, säger P-G.

Inför gruspremiären South Swedish Rally ligger de femma i SM-tabellen.
– Vi känner oss väl förberedda inför helgen och har farten uppe med två grustävlingar i ryggen. Vi satsar på seger men konkurrensen är hård, säger P-G.

P-G och Anders har som uppvärmning kört två grustävlingar. De vann Timmerhultssprinten (SM-grussprint) och i Rally Sørland (Norska Mästerskapet) slutade de tvåa efter Frank Tore Larsen.

På torsdag körs en shakedown med start klockan 19:00-21:00. Rallyt drar sedan igång 17:38 på fredagskvällen då två sträckor körs.

South Swedish Rally består av elva sträckor som tillsammans är 48,85 km. Med transporterna inräknade är det småländska grusrallyt totalt 224,11 km.
I P-G och Anders klass är det 18 startande.

Tidsschema South Swedish Rally
Fredag 19 maj
17:30 Start Millebygden Arena
17:38 SS1 12,90 km
18:03 Service
19:16 SS2 7,70 km

Lördag 20 maj
06:30 Service
07:33 SS3 8,94 km
08:01 SS4 14,15 km
08:56 Service
10:09 SS5 8,94 km
10:42 SS6 14,15 km
11:32 Service
13:35 SS7 11,91 km
14:18 SS8 9,21 km
15:13 Service
16:21 SS9 11,91 km
17:04 SS10 9,21 km
17:59 Service
18:22 SS11 H Powerstage 6,91 km

Anmälda Internationella 4 WD
Lars Stugemo Gotlands MF BK
Jari Liiten Sandvikens MK
Kalle Gustafsson Haninge MK
Jonas Åkesson Karlskrona AK
Patrik Flodin Ilsbo MK
Christer Hedlund Lycksele MK
Fredrik Åhlin Karlstad MC BIl
Martin Jakobsson Kolsva MS
Kent Andersson Västerås MS
Tomas Bergman SMK Hälsinge
Albin Nordh Ydre MK
Robin Adolfsson Wäxjö MS
P-G Andersson Årjängs MK
William Binach Kolsva MS
Thomas Thunström Ludvika MS
Mattis Olsson Älmhults MK
Arvid Johansson Lessebo MK

Komplett anmälningslista:
www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1463&urval=granskaddeltar

Mer info på www.pgandersson.se där vi kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.

23-05-15 Rallyfeber väntas i Älmhult - simulatorer i centrum och de tävlande passerar på lördag under South Swedish Rally
Simulatorer för provkörning och overaller att beundra. I Älmhult ökar rallyfebern och på lördag kör de tävlande genom Esplanaden.

Det är dags för det 47:e South Swedish Rally (SSR), och start, mål samt serviceområde har flyttat ut från centrala Älmhult på grund av stora byggprojekt. Istället blir Millebygden Arena knutpunkt i rallyt.
Ändå blir det rallyfeber i stan. Flera affärer skyltar med föraroveraller och det blir happy hour. Organisationen har hyrt en lokal där simulatorer ställs upp för gratis provkörning. Självklart laddade med rally.
– Vi har kommunen med oss och jag kände att vi ville göra något för centrum, när vi nu flyttat ut headquarter, säger Anders Martinsson, eventansvarig för SSR.

På lördag, den stora rallydagen, kör hela startfältet igenom Esplanaden. Där stannar de upp i femton minuter och intervjuas av den kända radiorösten Peje Johansson, från P4 Kronoberg. Till sin hjälp har han expertkommentatorn Joakim ”Jocke” Thörjesson från Ryd. De två kör igång högtalarna 11.00.
– Då har vi kommit halvvägs in i SM-deltävlingen, så publiken ska få känna på hetluften för vi tror det blir väldigt tight om tätstriden, fortsätter Martinsson.

Förra året var centerns starke man Gusten Mårtensson, vice ordf i kommunstyrelsen, ute på en specialsträcka och följde de tävlande.
– Det blir extra fräckt i år när organisationen involverat centrumhandlarna och att vi får en transportsträcka rakt genom stan. Hoppas det kan ge lite extra twist, för sedan har vi det klassiska tävlandet i skogen för dem som gillar det, säger Mårtensson.
Den egna planen består i att besöka Millebygden för de två inledande sträckorna på fredagen, och sedan ut i skogen på lördagen.
– Det är imponerande att organisationen orkar göra detta år efter år. Dessutom med Silverratten i närtid. Det ger oss marknadsföring lokalt, och ett högt värde när vi skapar en positiv bild av besöket, avrundas Martinsson.

Fakta:
South Swedish Rally är den första av fem deltävlingar på grus i Rally-SM. Elva specialsträckor ska köras, två på fredag kväll och resterande under lördagen. Totalt handlar det om nästan elva mil SS. Drygt 100 förare är anmälda, fördelade över fem klasser med SM-status. Huvudklass är Internationella 4 wd med moderna R5-bilar.
Start- och målområdet är förlagt till Millebygden Arena, strax utanför Älmhult.
23-05-02 SSR lockar stort över 100 anmälda
Maxtaket för antalet startande till South Swedish Rally (SSR) sprängdes redan med en timme kvar av anmälningstiden. Över 100 ekipage vill åka.

Fredrik ”Fritte” Johansson är ny på posten som tävlingsledare och har hela tiden haft sin målbild klar.
– Att vi skulle få fullt startfält var jag rätt säker på. SSR är en tradition som många vill köra. Det är mycket glädjande att vi i mina ögon får hit Sveriges bästa startfält!
Maxtaket var satt till 90 startande. När anmälningstiden stängde 18.00 på tisdagskvällen stannade fältet på 108 bilar.
– Som jag ser det kommer vi inte att gallra, för cirka 10 procent brukar lämna återbud. Många ska tävla i Götene innan vi kör Kristi Himmelsfärdshelgen, och med en materialsport som rally faller alltid några ifrån, fortsätter Johansson.

South Swedish Rally genomförs för 47:e gången, med Älmhult som säte för tävlingsledning och serviceplats. Totalt ingår elva specialsträckor, fördelade över två på fredagskvällen och resterande på lördagen. För att publiken enkelt ska kunna följa fartfesten körs fyra av lördagssträckorna två gånger, med möjlighet att stanna kvar i skogen under uppehållet. SSR avslutas sedan på Millebygden med ”powerstage”, där de fem snabbaste i varje klass får extra SM-poäng.
– För första gången har både mekaniker och tävlingsledning möjlighet att se upplösningen, då målgång är framför fötterna på samtliga, avrundar Johansson.

Rally-SM 2023 består av fem deltävlingar, där South Swedish Rally inleder grussäsongen efter premiären i Lima. Fem klasser har SM-status, där huvudklassen Internationella 4 wd underhåller publiken med 18 anmälda. De tre tyngsta namnen som förväntas göra upp om totalsegern är regerande mästaren P-G Andersson från Årjäng, utmanaren Patrik Flodin, Ilsbo och Fredrik Åhlin, Karlstad som gör comeback efter några års uppehåll.


Komplett förteckning över anmälda finns här:
https://www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1463&urval=granskaddeltar (startavgiften inbetald)

https://www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1463&urval=ejgranskaddeltar
23-04-29 P-G och Lexe vann premiären av Grus-SM i Laholm
P-G Andersson värmde tillsammans med Karl-Olof Lexe upp inför grussäsongen i rally med att ta hem segern i Timmerhultsprinten som var premiärtävling i grus-SM.
– Det var en riktigt bra genomkörare inför South Swedish Rally med en bra och representativ väg, säger P-G.

Per-Gunnar "P-G" Andersson (Årjängs MK) kom till start i premiären av grus-SM i Laholm som ett litet test inför South Swedish Rally (18-20 maj) som är gruspremiär i det traditionella rally-SM.

Eftersom Anders Fredriksson var upptagen med annat, satt co-driver Karl-Olof Lexe (Ryds MK) i högerstolen idag i Team Skåabs Ford Fiesta R5a som P-G har till sitt förfogande den här säsongen.

Timmerhultsprinten bestod av en ca 6,2 km lång sträcka som kördes tre gånger. De två första vändorna kammade P-G och Kalle hem segern men fick se sig slagna med 0,3 sekunder på sista vändan.
– Det var en riktigt bra genomkörare inför South Swedish Rally med en bra och representativ väg. Jag tog i lite mer på de två första varven, men tog inga onödiga risker i det sista åker. Då hade det kommit fram lite stenar så jag körde med full kontroll och undvek stenarna för att slippa punktering, säger P-G.

Redan nästa helg är det dags för en till "testtävling" för P-G och Team Skåabs del. Då kommer de till start i Rally Sørland som är den tredje deltävlingen i det norska mästerskapet och Anders är tillbaka som co-driver.

Resultat Timmerhultsprinten 4 wd
(Premiärtävling i Grus-SM)
1. P-G Andersson 11:26,8
2. Jonas Åkesson 11:29,8 +3,0
3. Stig Andervang 12:10,4 +43,6
4. Arvid Johansson 12:12,3 +45,5
5. Mattis Olsson 12:14,7 +47,9

Komplett resultat: https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1460

Mer info på www.pgandersson.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.
23-04-19 Martinssons vision ger nytt nav till SSR
Visionen för årets South Swedish Rally (SSR) är att göra Millebygden till centrum för både publik, tävlande och ledning.

Den 18-20 maj är det dags och serviceplatsen blir på Millebygden. Planen intill ”korsningen”, där de tävlande byter spår med varandra, utgör en del. Plus ytterligare en yta på andra sidan vägen. Totalt med plats för uppemot 90 team.
– De tävlande önskar sig asfalt i depån. Det kanske vi inte hinner få till, men hårt underlag blir det definitivt, säger Anders Martinsson och fortsätter:
– Mekanikerna kommer att se sina tävlande på bästa plats, och tävlingsledningen behöver bara blicka ut genom fönstret för att se sträckorna.

Entreprenören och företagsägaren Martinsson har hela sitt liv älskat rally; som tävlande, arrangör, eventmakare och notskrivare. Drömmen om att skapa en arena för rally hemma på Millebygden, utanför Älmhult, har vuxit sig allt starkare. I år har tre sträckor målgång där, plus navet med serviceplats och att tävlingsledningen flyttar in i den ombyggda ladan.
– Medlemmarna i klubben har gjort ett fantastiskt arbete för att få det här igång.

Av erfarenhet vet Martinsson att det måste till planering för att få event att fungera. Att lösa problemen innan, för att kunna ta hand om den publik på 10 000 personer han hoppas på.
– Vi måste stå på tå! Och bygga en organisation som klarar att ta hand om alla.
Därför blir det möjligt att parkera sin husbil på Millebygden och stanna där hela helgen. Följa de tävlande på fredagskvällen då stora delar av de inledande två sträckorna körs på området, och när de tävlande kommer in för service. SSR avslutas sedan mitt framför fötterna på publiken med powerstage, där de snabbaste förarna får extra SM-poäng.

Förra årets satsning på historiska bilar blev en flopp. Vad säger att 2023 blir en succé?
– Vår sport spänner brett och det är lite av tjusningen. Med dagens stora team är även serviceplatsen intressant, och istället för att bussa runt partners ger vi alla bästa möjliga plats för att se rally på ett och samma ställe. Vi får den arena rallysporten saknat, säger Martinsson.
Entrén till Millebygden är satt till 100 kronor per person, för båda dagarna. Möjlighet till förköp via Tickster. Kostnaden för att köpa till ett program är 200 kronor.
23-04-03 Dubbla SM-vinnaren jagar nytt guld på ”hemmaplan”
När SMK Hörbys Joacim Kristiansson börjar jakten på sitt tredje raka guld i Asfalt SM den 16 april så blir det verkligen på hans egen hemmaplan.
- Mer hemma än så här är omöjligt att komma, konstaterar ”Jocke”.

Han syftar på att banan i SM-premiären ”Bilmånsson Rallysprint” går rakt över hans egen tomt på Industriområdet i Hörby. Ett parti som är utmärkt som speciell ”publikplats” och dessutom ett av de ställen där tävlingen kan avgöras menar Jocke.
- Har man rätt flyt här finns tid att tjäna, men det är även ett av de ställe på banan där det är lätt att göra bort sig!

På tal om att göra bort sig så gjorde han själv detta första året tävlingen kördes och hans Opel Corsa fick närkontakt med ett banhinder.
- Första gången jag lyckades vinna klassen i Hörby var i fjol och nu hoppas jag att trenden fortsätter, men det kommer att bli väldigt tufft, siar dubble SM-vinnaren.

Som svåraste hinder i den 29 bilar stora 2WD-klassen rankar han i tur och ordning Eslövs Simon Andersson och pappa Mats Andersson samt sin egen klubbkompis Robin Svensson som gör comeback efter ett sabbatsår.
- Simon var väldigt snabb i fjol och nu med sin nya Renault Clio blir han absolut svåraste hindret. Men även Mats som slutade på lika många SM-poäng som mig -22 är alltid svår att rå på...

Robin Svensson med sambo Sandra Wybrands kommer till årets SM-säsong med en för honom helt ny bil, en riktig asfaltracer Renault Clio Grupp Hb hämtad från Danmark.
- Tror inte Robin behöver många meter med nya bilen för att sätta riktigt snabba tider, absolut ett stort hot mot min och Maya Ragntofts segerchanser, varnar Jocke.

Han vill även lyfta fram en av de få ”icke-skånska” anmälda, Grännas SM-trea Tobias Pettersson med sin Golf.
- Tobias är en outsider och avslutade fjolåret starkt, å andra sidan har han aldrig tidigare kört i Hörby vilket kan vara en nackdel.

En första fingervisning om hur toppstriden kan komma att se ut i Hörby, får man redan på Skärtorsdag när det körs asfaltrally i danska Avedøre. I det nästan 60 bilar stora startfältet återfinns flera svenskar som tar tävlingen som test inför SM- premiären. Bland dessa finns både Jocke och Simon.
- Blir spännande, men jag har en känsla av att Simon kommer att blixtra till redan där,
menar Jocke.

När anmälningstiden till Bilmånsson Rallysprint gick ut så blev det med ett hyfsat stort startfält, totalt 62 ekipage varav 12 kör i den separata ”DM-klassen.
- En bra siffra och faktiskt lite fler än vi kalkylerat med, plus att det är tio bilar fler än i fjol, säger tävlingssekreterare Bertil Gunnarsson.

Oväntat tunt är det i 4WD-klassen med sina åtta anmälda. Fjolårsvinnaren Rolf Grybb från Hässleholm med sonen Tobias som kartläsare får finna sig att vara favorit till totalsegern även i år. Tuffa utmanare är Tomelillas Stefan Kristensson och Mikael Jakobsson, Nyköping. Lite press på sig har Kristensson då hans vassa WRC-Fiesta bar Joachim Grahn till totalseger i tävlingen 2019
23-03-20 Två dumma vänstersvängar kan avgöra SMK Hörbys SM-premiär
I fjol bjöd Fredrik Nilsson Hörbys kommunalråd tillika gammal skolkamrat, Cecilia Bladh in Zito på en minst sagt uppskattad åktur som ”VIP-bil” i ”Bilmånsson Rallysprint”. I år kommer detta inte att upprepas då Fredrik istället axlat rollen som banchef i årets första deltävling i Asfalt SM den 16 april.
- Spännande på olika sätt, att köra själv är alltid kul men också intressant att försöka bjuda på en optimal SM-tävling, menar Fredrik.

På Industriområdet är det planerat för en bana som med tre varv och lika många heat ger en sammanlagd längd på knappt 20 kilometer. En bana som i det mesta är samma sedan första året den kördes 2018. Lite förändringar finns dock berättar Fredrik.
- Tävlingsområdet är inte statiskt och när vi använder en del inom företagsområden sker där förändringar. En container ställs till exempel upp eller flyttas från där vi tänkt köra, men till 90 procent kommer de förare att känna igen sig som kört hos oss tidigare.

En körtid per heat på strax under fem minuter visar att det bjuds på en knixig bana utan inslag av vrålsnabba partier.
- Är väl egentligen bara de sista hundra meterna mot mål som kan klassas som snabbt, menar Fredrik och fortsätter.
- Detta uppvägs av flera partier där det verkligen gäller att köra med insidan om man vill ha sekunderna med sig. Tänker speciellt kort efter start när vi korsar en tomt där det även finns lite grus som underlag...

En av publiken uppskattad del är den uppmärkta publikplatsen vid Mekonomen/ Hörby Bil. Här samlas alltid mycket folk då här även finns toaletter, korvgrillning och andra aktiviteter som bilutställning från Bilmånsson. Inte bara detta som drar publik utan här är även ett av banans viktigaste moment.
- Även om jag inte är någon asfaltåkare så vet jag att just här är det extra viktigt att ha perfekta linjer genom två ”dumma” vänstersvängar om inte sekunderna ska sticka iväg, förklarar Fredrik.

Banchef Nilsson får frågan vad han känner vara största utmaningen med att köra ”rally mitt i byn”, tar en stund innan han svarar.
- Det är nog att göra allting så säkert det bara går för såväl tävlande som publik. Det är därför oerhört viktigt att publiken lyder funktionärerna och inte minst de speciella publikvakterna samt respekterar våra uppsatta förbudsskyltar och avspärrningar, avslutar Fredrik.
23-03-07 Arvika byter datum
Årets finaltävling i Rally-SM byter datum från 8-9 september till 15-16 september.
– Dessvärre har det visat sig att tävlingen skulle krocka med ett annat stort evenemang i Arvika under den tilltänkta helgen, och att vi på den anledningen sett redan nu att hotellen i staden är fullbokade. Vi ser det som ytterst viktigt att kunna erbjuda de bästa tänkbara förutsättningarna för ett arrangemang av den här kalibern och då är möjlig hotellövernattning en viktig del i det hela, berättar tävlingsledningen i Rally Arvika och fortsätter:
– Det är beklagligt att den här ändringen kommer till efter att SM-kalendern har publicerats, men som arrangör behöver vi ta ett ansvar gentemot våra tävlande, sponsorer och samarbetspartners och då ser vi att den här ändringen är det enda rätta att göra. Vi hälsar er hjärtligt välkomna och ser fram emot att mötas vid Rally Arvika den 15-16 september.

Rally-SM
4 februari, Rally Lima, Lima MS
18 – 20 maj, South Swedish Rally, SSR
16 – 17 juni, Skilling 500, Skillingaryds MK
18 – 19 augusti, Snapphanerallyt, Hässleholms MK
15 – 16 september, Rally Arvika, MK Team Westom

Rally-SM Asfaltsprint
16 april, Bil Månsson Rally Sprint, SMK Hörby
13 maj, Rollsbo City Race, Älvbygdens MK
27 maj, Asfaltsknixen, Gullabo RC
1 juli, Sturupsprinten, Svedala MK
5 augusti, EMC-sprinten, Enköpings MK

Rally-SM Grussprint
29 april, Timmerhultsprinten, Laholms MK
3 juni, Hovdalasprinten, Hässleholms MK
29 juli, Mästarmötet, Älmhults MK
27 augusti, Hårdingen, Vara MK
23 september, Dackefejden Grus Sprint, Wäxjö MS

Biljettpris – se Rally-SM 2023 live via Rally Live och vår playkanal på rallysm.se
Samtliga sändningar 695 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM 395 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM Asfaltsprint 395 kronor
Alla tävlingar i Rally-SM Grussprint 395 kronor
Biljett för enskild tävling 99 kronor
23-03-01 Rutinerad tjejduo ansvarar för SM-premiären i Hörby
Om drygt sju veckor är det dags för comeback för SMK Hörby som SM- arrangör när klubben den 16 april inleder ”Asfalt SM” med ”Bilmånsson Rallysprint”. Senast det kördes en SM-tävling i Hörby var 1996 och då var årets tävlingsledare Mia Nilsson chef på en av specialsträckorna innan hon året efter debuterade som biträdande tävlingsledare. Detta för att några år senare bli tävlingsledare. Uppgifter som hon i helgen fick ta emot Södra Bilsportförbundet utmärkelse” Lennart Nilssons Hedersris”.
- Minns hur nervös jag var första gången men efter mer än 25 år med samma uppdrag känns det inte längre lika pirrigt, berättar Mia med ett skratt.

Vid sin sida har hon Eva-Marie Hasslöf eller ”Majsan” som är hennes mer kända namn i klubben och som Mia sedan några år lockat in i tävlingsledningen. Hon och Majsan alternerar som tävlingsledare eller biträdande tävlingsledare och nu är det Majsan som är biträdande.
- Känns väldigt tryggt för mig som är relativt ny i rollen att ha en så rutinerade kraft som Mia vid min sida dessutom kompletterar vi varandra väldigt bra, menar Majsan.
- Medan Mia är väldigt tydlig och klar med vad hon vill och också kan förmedla ut detta, så är jag bättre på att organisera upp saker vilket säkert hör ihop med mitt jobb som administratör på Bjuvs kommun, förklarar Majsan och Mia instämmer om än lite betänksamt.
- Kanske jag är lite väl tydlig ibland, men vi vill alla sjävklart bjuda på bästa möjliga tävling och med lite stresspåslag kan då tydlighet tyvärr misstolkas...

Att SMK Hörby accepterade SM-status på sin årliga RS-tävling som är den officiella beteckningen på ”Blmånsson Rallysprint”, var ingen självklarhet berättar Mia.
- Framförallt var det ökade kostnader för oss som arrangör som oroade men även en hel del praktiska frågor diskuterades. Till slut blev det ändå den spännande utmaningen att kunna bjuda på SM i Hörby som övervägde.

En sak som föll bort var att den tidigare omtyckta serviceplatsen i direkt anslutning till banan på Industriområdet, inte skulle fungera med SM.
-Lokalerna var både för små och knappast ändamålsenliga vilket gjorde att vi istället fastnade för Lågehallarna och använda parkeringen där precis som vid fjolårets TV-Svängen, förklarar Mia.

Beslutet väckte en del kritik då man tyckte att närheten mellan serviceplatsen och banan absolut borde behållas.
- Vi provade en del olika lösningar inom området men inga gick att genomföra. Dessutom har vi mätt sträckan från Lågehallarna till banan och det är cirka 800 meter, snudd på exakt samma avstånd som vid SM- finalen 2022 i Kristianstad och då var där ingen som upplevde detta som något problem.

Mycket nya saker att ta hänsyn till den 16 april som man normalt sett inte behöver tänka på, bland annat måste klubben skaka fram fler funktionärer menar Majsan.
- Framförallt behövs fler ”Publikvärdar” då vi förväntar oss en riktig folkfest och på de speciellt utmärkta publikplatserna fordras att där finns funktionärer som ser till att säkerheten upprätthålls.

Att hitta frivilliga krafter är hos SMK Hörby en lika stor utmaning som över allt annars i föreningslivet konstaterar hon.
- Det känns som att det efter pandemin blivit ännu svårare att få folk att jobba ideellt vilket så klart är jätte tråkigt, sådant engagemang ger mycket positivt tillbaka!

Anmälan till tävlingen har precis öppnat och att klubbens egen dubbla SM-vinnare Joacim Kristiansson/Maya Ragntoft hängde på låset var knappast förvånade. Att sia om hur många som gör paret sällskap den 16 april för att jaga inteckning i ”Glentons Vandringspris” är svårt att säga.
- Vi hoppas på runt 60 startande och bland dessa så klart även fjolårsvinnaren Rolf Grybb från Hässleholm. Han slutade två i SM:s 4WD-klass i fjol och har absolut kapacitet för guld och där första avstampet kan bli hos oss, hoppas Mia och Majsan.

SM-promotorn ser också gärna att tävlingarna blir ett event och för den sakens skull har SMK Hörby bildat en speciellt grupp.
- Tanken är att vi på lördagen före tävlingen ska använda Hörbys båda torg för bilutställning och lite annat som kan locka folk, men än är inte allt på plats så till detta får vi återkomma, berättar Mia.
- En sak är dock säker, ingen ska missa att det körs SM i Hörby!

23-02-07 DRIVE VXO Motorsport fyra i Teammästerskapet efter Rally-SM premiären
DRIVE VXO Motorsport fick en premiär med blandade resultat i Rally-SM i Lima den gångna helgen. Kalle Ingesson och Emma Fransson blev bästa poängplockare och tillsammans med Tomas Bergman och Ida Lidebjer Granberg samlade de poäng för att säkra en fjärdeplats i Teammästerskapet. Tyvärr tvingades Robin Adolfsson och Roger Dahlberg bryta tävlingen på grund av tekniska problem.

Kalle och Emma var nöjda med sin prestation. Med högt startnummer fick de utmanande vägar med djupa spår i de hårdfrusna vägarna..
- Trots tuffa vägar fick vi en jämn och hyfsat problemfri tävling och vi stolta över att sluta på femte plats bland standardbilarna", säger Kalle, tretton mil specialsträcka på vinterväg är tufft men samtidigt väldigt lärorikt.

Kalle och Emma ligger på sjunde plats i JSM efter premiären.
Tomas och Ida, slutade, trots utmaningar med sin nya Citroen R5, på trettonde plats i klassen för R5-bilar, internationella 4WD.
- Vägarna var fantastiska och vi är mycket nöjda med vårt samarbete i bilen", säger Tomas, vi får vara nöjda med vårt resultat med tanke på hur lite vi tävlat och testat med bilen, nu ser vi fram emot nästa tävling som är redan imorgon då vi åker till Falköping och kör Sprint SM.

Robin och Roger var mycket besvikna över att ha tvingats dra sig ur tävlingen.
- Vi har lagt mycket kraft på att förbereda oss inför den här tävlingen och årets SM-säsong och såg verkligen fram emot att tävla. Det är olyckligt att vi tvingades bryta på grund av tekniska problem", säger Robin, men vi kommer att fortsätta jobba hårt och se till att vi är redo för nästa tävling.
- Som Teamchef är jag stolt över Kalles, Emmas, Tomas och Idas insatser och resultat, säger Hans Bååth, detta är ingen enkel tävling. Att bara ta sig i mål är en prestation i sig. Att leverera så här bra resultat är verkligen starkt.
- Jag beklagar att Robin och Roger inte fick chansen att visa sin kapacitet. Jag tvivlar inte på att de skulle ha kunnat tävla om en stark placering i det tuffa startfältet.

Nästa tävling i mästerskapet i Rally-SM 2023 är South Swedish Rally, som körs på teamets hemmaplan i Småland. Med start och mål i Älmhult kommer South Swedish Rally att hållas 20-22 maj.
- Då är vi tillbaka på välbekanta vägar och hoppas kunna bygga vidare på framgångarna från Lima. Vi ligger fyra i teammästerskapet och med Robin och ordinarie co-driver Nicklas Jidflo tillbaka ska vi plocka ännu mer poäng i Älmhult avslutar Hans.

DRIVE VXO Motorsport
Förare: Robin Adolfsson
Codriver: Nicklas Jidflo / Roger Dahlberg
Bil: Ford Fiesta R5
Tävlingsklass: Internationella 4WD

Förare: Kalle Ingesson
Codriver: Emma Fransson
Bil: BMW 320i
Tävlingsklass: Standard

Förare: Tomas Bergman
Codriver: Ida Lidebjer Granberg
Bil: Citroen R5
Tävlingsklass: Internationella 4WD

Förare: Hans Bååth
Codriver: Andreas Sigfridsson
Bil: TBA
Tävlingsklass: Nationella 2WD

Förare: Emrik Smedberg
Codriver: Emil Devell
Bil: Citroen R3T
Tävlingsklass: Internationella 2WD

Förare: Tomas Söderberg
Codriver: Roger Dahlberg
Bil: Skoda R5
Tävlingsklass: Internationella 4WD

Förare: Lukas Hägg
Codriver: Daniel Borgqvist
Bil: Ford Fiesta Rally4
Tävlingsklass: Internationella 2WD

Mer information: www.drivevxo.se & www.facebook.com/drivevxomotorsport
Rally.SM: www.rallysm.se
23-02-06 Patrik Sandell och Staffan Parmander säkrade ett SM brons under SM-veckan i Skövde
Efter en stark körning lyckades Patrik och Staffan köra till en sig en bronsmedalj i årets vinter sprintrally SM under SM-veckan i Skövde. Men det var ingen lätt match för arrangören då den tilltänka vintertävlingen på Falköpings motorstadion i stället blev en sommartävling. Plusgraderna veckorna innan gjorde att arrangören fick tänka om, den arrangerad klubben gjorde dock ett fantastiskt jobb och lyckade få till en bra tävling där vinterdäcken fick bytas ut mot sommardäck och is och snö mot grus och lera.

Vi såg fram emot en härlig vintertävling men det blev en rolig och annorlunda sommartävling i stället, körning stämde bitvis riktig bra och lika så bilen, men tyvärr räckte det inte hela vägen till segern denna gång, säger ändå en nöjd Patrik Sandell.

Superkul var det att vara tillbaka i rallybilen, vi hittade ett bra flyt i både noter och körning och jag ser med tillförsikt fram emot sommarn och fler tävlingar tillsammans med Patrik, säger Staffan Parmander.

Resultat Rally SM, SM-veckan vinter 2023:
1a: Pontus Tidermand, SMK Eda Julia Thulin, SMK Hörby.
2a: Patrik Flodin, Ilsbo MK Göran Bergsten, Forshaga MC.
3a: Patrik Sandell, Jämtland MK Staffan Parmander, Jämtland MK.
23-02-05 Reiersen overcomes adversity to dominate Swedish Championship opener at Rally Lima
19-year-old Isak Reiersen and the JC Raceteknik team overcame adversity on the eve of the Swedish Rally Championship opener, Rally Lima, to drive to a dominant win.

Following a strong performance at Rally Elverum in Norway recently, Reiersen entered the snow and ice opener of the Swedish Rally series with good confidence, but on the eve of the rally, on Friday afternoon, ran into technical problems.

Fortunately, the team was able to borrow a similar Ford Fiesta Rally4 from fellow competitor Isac Nordstrom and Reiersen and co-driver Lucas Karlsson headed into the 138.02 km event with work to do.

30th fastest overall in the highly-competitive field on SS1, Hisavagen, critically Reiersen and Karlsson were fastest of both the International 2WD category runners, and the coveted Swedish Junior Rally Championship series.

Thereafter, for the remaining five stages, the JC Raceteknik crew were fastest in each but one encounter of both the International 2WD and Junior Rally series competitors throughout the day, setting fantastic pace, climbing to 23rd overall by the finish of the event.

Such was the quality of the performance that Reiersen and Karlsson won the International 2WD class by over 2 minutes, while second to fourth were separated by less than 30 seconds. In the Swedish Junior Championship, the victory margin was a staggering 2 minutes 17 seconds, with second to fourth covered by just 15 seconds.

Joel Christoffersson, JC Raceteknik Team Principal:
“It wasn’t the perfect start to the event for Iask, but he really showed his maturity by not letting things affect him at all, and once in the car on the way to the first stage, his focus was fantastic. His performance was very strong all day and in the end it was almost the perfect start to his Swedish season once out on the stages. We will build on this first result, and look ahead to the next round at the South Swedish Rally in May.”

Isak Reiersen (SWE):
"It was a good and consistent day. We were able to get a safe lead after two stages and managed the pace for the rest of the rally. Before the power stage, we wanted full points, so we increased the pace a little and it worked. This was a win by the mechanics. After the engine in my car broke on the way to scrutineering Friday, we had to get hold of another car to rent at the last moment. It was a lot of work to swap everything over and make it as similar to mine as possible, which required the guys to work all night. This victory is for the team. Many thanks also to Isac Nordström for being able to rent his car at such short notice, to my sponsors and of course Lucus, who was great this weekend.”

23-02-05 Flodin och Bergsten knep SM-silvret under SM-veckan i Falköping
Patrik Flodin och Göran Bergsten knep SM-silvret under SM-veckan i Falköping idag och gav därmed GK Door Team Sweden sin första SM-medalj. Trots att de förbättrade sin tid i andra åket, missade de SM-guldet med snöpliga 0,8 sekunder. 
– Det är jättekul att få ge GK Door Team Sweden sin första medalj, men samtidigt ska jag inte sticka under stol med att jag är lite besviken över att vi missade guldet.  Men jag hade några småmissar och det har man inte råd med i den här konkurrensen, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, slutade tvåa i Rally-SM i Lima igår och begav sig efter målgången raka vägen ner till Falköping för Vinterrally-sprinten under SM-veckan.

Rallysprinten bestod av två kvalåk där bästa tiden räknades och de åtta bästa ekipagen i den fyrhjulsdrivna klassen gick vidare till final. I finalen kördes två åk där tiderna räknades samman. 

Patrik och Göran kvalade in som andra ekipage till finalen, men där lyckades de inte riktigt hela vägen fram. De förbättrade sin tid med 2,5 sekunder i andra åket där de även hade snabbaste tid. 
– Jag måste lära mig att åka cleanare. Det sitter i de små detaljerna som vi måste finjustera. I första åket hade jag tre små missar och i det andra gjorde vi ett litet misstag. I den här konkurrensen har man inte råd med det. Vi gjorde vad vi kunde, men det räckte inte hela vägen idag. Men ett SM-silver är ju inte fy skam, säger Patrik med ett skratt.

Göran håller med om att ett SM-silver är en bra prestation i comebacken i den trimmade fyrhjulsdrivna klassen.
– Man vill ha tiondelarna på sin sida, men det gick inte idag. Vi kan inte påverka vad andra gör, bara kontrollera vad vi själva kan förbättra. Vi är inte så vana vid att åka rallysprint, det här är något helt annat än att nöta på i skogen. Här gäller det att ligga i och sätta varenda sväng under cirka tre minuter, säger Göran.

Nästa tävling för Patrik och Görans del är den andra SM-deltävlingen South Swedish Rally som körs 18-20 maj.
– Dit ska vi komma väl förberedda och vara med slåss om segern, säger Patrik. 

Rally-SM Vintersprint
1. Pontus Tidemand/Julia Thulin
2. Patrik Flodin/Göran Bergsten
3. Patrik Sandell/Staffan Parmander

Komplett Resultat:
 https://raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1443
Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt följt rallyt sträcka för sträcka. 
23-02-05 Norsk rallyseger i SM-premiären
Norrmannen Ole Christian Vejby vann Rally Lima med nästan en minut sedan PG Andersson fått stopp emot ett träd. Tvåa blev istället Patrik Flodin.

Internationella 4WD. En kvartett stod ut redan innan start i huvudklassen: VM-meriterade Ole Christian Veiby, KNA Kongsvinger, tillsammans med Torstein Eriksen, flerfaldige svenske mästaren PG Andersson/Anders Fredriksson samt återvändande Patrik Flodin/Göran Bergsten och Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg.

Vejby tog täten direkt, tätt följd av PG. Varpå svensken bestämde sig för att gå all in, for ut i snön och in i ett träd. Dessbättre inte värre än att han kunde ta sig till servicen, få bilen reparerad och starta om. Då han han fått avstå två sträckor och straffats med tio minuters tillägg. Därmed var hans dag förstörd.

Flodin försökte hänga på, och var den som tog andraplatsen. Åhlin, som inte tävlat på fyra år slutade trea.
– Vi var så nära en rullning på sista! Men får vi lite mer tid i den här bilen ska vi allt bjuda ännu större motstånd nästa gång, säger Åhlin.

PG körde strålande under andra etappen, slutade nia och vann prestigemötet på power stage och fick därmed fem extra SM-poäng.
, mötte svenska eliten när Rally-SM gjorde premiär i Rally Lima under lördagen. Med en totaltid, efter närmare 14 mil specialsträcka, på 1.09.37 var norske duon 57 sekunder före tävlingens totaltvå Patrik Flodin/Göran Bergsten.

Nationella 4WD. Efter endast en vecka med nya bilen, en Mitsubishi tog Robert Andersson, Eskilstuna MK, och Jesper Samuelsson, Storfors MK, hand segern.
– Jag trivs redan bättre i den här än jag någonsin gjort en en tvåhjulsdriven bil. Otroligt kul, säger Andersson.
45 sekunder bakom körde irländske duon William Crieghton och Liam Regan in på andra plats. För dem ett viktigt genrep inför Rally Sweden kommande helg.

Nationella 2WD. Snabbast var Oskar Sundell, Sandvikens MK och Joakim Söderqvist, AMF Årsunda i sin Nissan Sunny. ”Jocke” har runt tjoget SM-delsegrar förut i högerstolen bredvid sin bror Tobias, men för Sundell var det den första.
– Det trodde jag aldrig! En bra dag kanske vi skulle nå topp tre. Nu vann vi i stenhård konkurrens och det känns väldigt bra, säger Sundell.
Han var 52 sekunder före hemmaföraren Andreas Levin och Therese Levin, också de i en Nissan Sunny. Trea friskt gasande Emil Karlsson, som med sin stora Volvo bemästrade snön och spåren på bästa sätt.

Internationella 2WD. Forne crosskartföraren Isak Reiersen, Östmarks MFF höll för favoritskapet och vann tillsammans med Lucas Karlsson, SMK Nyköping. De råkade ut för motorhaveri dagen innan start och ringde genast Isak Nordström, som tvingats lämna återbud. Den forne konkurrenten i crosskart var inte sen att hyra ut sin bil. Med vilken Reiersen alltså vann.
– Så otroligt tacksam över att jag fick ta bilen och att det gick riktigt bra, för i morgon ska Nordström köra den under SM-veckan i Falköping, säger Reiersen.
Två minuter längre tid behövde tvåan Stefan Olsson och Eira Solberg, Lima MS, för att ta hand om andraplatsen.

Standard. När förarna själva fick namnge sina värsta konkurrenter ett par dagar innan start svarade samtliga tillfråga – direkt – Martin Lundqvist! Ingen dum gissning, för fagerstaföraren inte bara vann klassen, utan slutade på en imponerande 43:e plats totalt. I högerstolen, som alltid, Christian Segerström. De kom till Rally Lima med helt nybyggd Volvo S40. De hade visserligen testat lite, men då hamnat bredvid vägen.
– Det var lite spänt i morse. Det är första tävlingen i bilen och första sträckan var längre än vad vi hunnit testat med bilen… Vi är jättenöjda och planen är att fortsätta SM-säsongen, säger en nöjd Martin Lundqvist.

Topp tre Rally Lima
Internationella 4WD
Ole Christian Veiby/Torstein Eriksen 1.09.34.7
Patrik Flodin/Göran Bergsten 1.10.32.2
Fredrik Åhlin/Joakim Sjöberg 1.10.45.0

Nationella 4WD
Robert Andersson/Jesper Samuelsson 1.1717.9
William Creighton/Liam Regan 1.18.03.6
Robert Persson/Per Larsson 1.19.24.2

Internationella 2WD
Isak Reiersen/Lucas Karlsson 1.23.09.7
Stefan Olsson/Eira Solberg 1.25.15.5
Liam Berg/Theo Bergsten 1.25.34.0

Nationella 2WD
Oskar Sundell/Joakim Söderqvist 1.20.21.8
Andreas Levin/Therese Levin 1.21.14.6
Emil Karlsson/Jessica Larsson 1.21.34.5

Standard
Martin Lundqvist/Christian Segerström 1.26.23.0
Niklas Ledin/Jonna Olsson 1.28.52.5
Jan Johansson/Christian Olsson 1.28.53.3

Junior-SM
1. Isak Reiersen/Lucas Karlsson
2. Jacob Johannesson/Danny Holgersson
3. Liam Berg/Theo Bergsten
23-02-05 Levin och Olsson tvåa i sina respektive klasser
Allt medan norrmannen Ole Christian Vejby stormade fram i huvudklassen och till totalseger i Rally Lima knep arrangerande Lima MS två andraplatser. Andreas Levin tvåa i Nationella 2wd och Stefan Olsson i Internationella 2wd.

Lima Motorsällskap har för första gången stått värd för en komplett SM-deltävling i rally. Inget mindre än välkända, och av förarna älskade LBC-Ruschen, hade klivit upp i status. 118 förare kom till slut till start och innan dagen var över hade 45 ekipage fått ge upp tanken på vidare färd. Även en av huvudfavoriterna, PG Andersson från Årjäng, fick problem redan på stäcka 2. Han tappade fästet i lössnön, snurrade och åkte in i ett träd. Dessbättre kunde han ta sig till service och starta om till SS4.

Han vann sedan power stage och slutade femma i klassen när norrmannen Ole Christian Vejby segrade totalt med en VW Polo GTI R5. Marginalen skrevs till 55 sekunder före Patrik Flodin, Hudiksvall och trea Fredrik Åhlin, Karlstad.

Förutom allt beröm som förarna öste över Lima MS och banan som mätte över 12 mil fick klubben också sportsliga framgångar. I klassen för trimmade tvåhjulsdrivna bilar var Andreas Levin, tillsammans med lillasyster Therese, inte långt ifrån segern i sin Nissan Sunny.
– Det har varit en tuff dag och vi tävlar sällan, så vi är väldigt nöjda med andraplatsen, sa Andreas vid prisutdelningen.
Klassen vann Oscar Sundell, Sandviken. Även han i en Nissan Sunny.

Ytterligare en andraplats blev det för Stefan Olsson i klassen för internationellt klassade bilar med tvåhjulsdrift. TIllsammans med Eira Solberg nådde han inte riktigt upp till segrande Isak Reiersen, Östmark, tempo, men väl en andraplats blev det på hemmavägarna.
23-02-04 Lyckad SM-comeback för Dennis Rådström och Johan Johansson
Rallyföraren Dennis Rådström från Torsby tog en fjärdeplats i premiären av Rally-SM under lördagen i Lima i Dalarna. Tillsammans med sin kartläsaren Johan Johansson från Valdemarsvik hade de en stabil comeback i den högsta klassen, Internationella fyrhjulsdrivna, med sin Volkswagen Polo R5 med flera topptider i den tuffa konkurrensen.
– Det har vart grymt kul att vara tillbaka. En lång utmanande tävling med både ups and downs, och helt fantastiskt fina vägar. Vi gjorde två riktigt bra och konkurrenskraftiga tider, varvat med bromsproblem, säger Dennis.

Tävlingen var Dennis första bakom ratten efter ett och ett halvt år borta från sporten, och med ett bra resultat i premiären ser man framåt mot fortsättningen.
– Vi slutar på en stabil fjärdeplats. Finns en del att jobba på, både hos ekipage och bil. Nu ser vi framemot sommarkörningen och gruset. Stort tack till alla som gjorde vinterkörningen möjlig, avslutar Dennis.

Vann klassen och tävlingen totalt gjorde norske Ole Christian Veiby, som körde tävlingen som uppladdning inför nästa veckas VM-rally i Umeå. Tvåa blev Patrik Flodin före Fredrik Åhlin. Nästa deltävling i Rally-SM körs på grus i Älmhult i mitten av maj.
23-02-04 Veiby dansade fram till seger
Ole Christian Veiby och Torstein Eriksen fick ett perfekt genrep inför Rally Sweden. I SM-premiären i Lima blev det klar seger för Kristoffersson Motorsport-ekipaget efter en briljant uppvisning i dalaskogarna.
- Alltid gott att vinna. Det ger en bra feeling för fortsättningen, säger en nöjd Veiby.

Rally Lima bjöd på ett riktigt starkt startfält där Ole Christian fick tampas mot namn som P-G Andersson, Fredrik Åhlin och Patrik Flodin. En rejäl värdemätare för norrmannen, som ändå lyckades vinna med hela 57,5 sekunder ner till tvåan Flodin.
- Någon spännande fight blev det väl inte. Det gick helt enligt planen kan man säga, konstaterar Veiby som ju redan på förhand hade lovat att sätta alla de blågula på plats med den KMS-preparerade Volkswagen Polo GTI R5:an.

Veiby och nye co-drivern Torstein Eriksen satte tonen redan på första sträckan, där de var drygt fyra sekunder snabbare än tvåan P-G Andersson.
- Det började bra. Jag tror nog P-G var lite förvånad att vi var före där.

Samarbetet med Eriksen fungerade prickfritt direkt.
- Perfekt från första metern! Torstein har stålkoll på allt.

På SS2 utökade Veiby ledningen rejält, så långt drygt 40 sekunder före nya tvåan Patrik Flodin.
På tredje sträckan var inte KMS-duon snabbast, men det hade sin förklaring.
- Vi fick problem med värmen och imma på rutan, så vi såg inte så mycket.

Trots den klara segern var det inte ett problemfritt rally. Teamet fick jobba för lönen denna lördag.
- Det här visade att det är viktigt att ha bra folk med sig. Utan deras jobb hade vi inte klarat det här idag.

Två ytterligare sträcksegrar gjorde att avståndet neråt var betryggande inför avslutningen på SS6, där Veiby kunde kontrollera hem segern med en andratid.

Allt som allt var det en njutningsfylld dag på idealiska vintervägar.
- Helt rått och kul att få köra först på vägen. Det var bara till att dansa fram genom fantastiska vinterförhållanden. Det gick väldigt fort på en del sträckor och det finns en del såna vägar även i Umeå, så det var perfekt.

Teamchefen i Kristoffersson Motorsport, Tommy Kristoffersson, kunde konstatera att Rally Lima blev en perfekt uppladdning inför Rally Sweden.
- Det var inte helt smärtfritt, men problemen löstes på ett professionellt sätt, ett bra genrep för vårt crew och en nyttig genomkörare för hela teamet.

Efter stillsamt segerfirande och nattvila i Dalarna drar Kristoffersson Motorsport under söndagen upp till Umeå för att börja uppladdningen inför Rally Sweden, där Veiby/Eriksen kommer till start med stora segerförhoppningar.

23-02-04 P-G och Anders tvingades bryta – Efter lyckad omstart ligger de femma i Rally-SM
P-G Andersson och codriver Anders Fredriksson ligger femma i Rally-SM trots att de tvingades bryta några kurvor in på Rally Limas andra sträck.
– Mekanikerna i Team SKÅAB räddade oss verkligen. Stort tack till teamet som fixade bilen. Det är tur att jag kör för ett så bra team som fick till bilen så fort och sen bad mig gå ut och köra fullt igen, säger P-G.

Regerande svenska mästarna i den internationella fyrhjulsdrivna klassen, Per-Gunnar "P-G" Andersson,och Anders Fredriksson (båda Årjängs MK) kom till start i SM-premiären i Lima i Team SKÅABs splitter nya Ford Fiesta R2 från M-sport med målet att försvara sitt SM-guld.

De inledde rallyt med näst snabbaste tid efter norske VM-föraren Ole Christian Veiby, men bara fyra kurvor in på andra sträckan tog deras framfart abrupt stopp.
– Tyvärr föll jag på eget grepp på andra sträckan med lite för hård attack. Jag visste att det var spårigt och snöigt i början av den sträckan och blir lite irriterad på mig själv för att jag tog i för hårt. Det släppte i lössnön, vi snurrade och jag åkte in i ett träd. Som tur var slog vi inte sönder något som började läcka. Så vi kunde ta oss till service, säger P-G. 

Mekanikerna gjorde ett kanonjobb och på sträcka fyra stod de åter på startlinjen.Trots att de körde två sträckor mindre än konkurrenterna och fick över 10 minuter i tidstillägg, slutade de nia i rallyt. Och tack vara segern på rallyts sista sträcka plockade de hem fem extra SM-poäng. Det lägger dem på femteplats i SM-tabellen.
– Mekanikerna i Team SKÅAB räddade oss verkligen idag. Stort tack till teamet som fixade bilen. Det är tur att jag kör för ett så bra team som både fick till bilen så fort och sen bad mig gå ut och köra fullt igen.

Det såg mörkt ut när vi stod i skogen, men vi tappade ändå inte så mycket i SM-tabellen i slutändan. De sträckor jag fick köra idag har egentligen gått riktigt bra, säger P-G.

SM-tabellen 2023
1. Ole Christian Veiby , 29 p
2 Patrik Flodin Ilsbo MK 25 p
3 Fredrik Åhlin, 22 p
4 Dennis Rådström, 19 p
5 P-G Andersson, 18 p 

Rally Lima
1. Ole Christian Veiby 1:09:34,7 
2. Patrik Flodin 1:10:32,2 +57,7
3. Fredrik Åhlin 1:10:45,0 +1:10,3
4. Dennis Rådström 1:11:53,8 +2:19,1
5. Albin Nordh 1:12:06,2 +2:31,5
6. Thomas Thunström 1:13:01,5 +3:26,8
-
9. P-G Andersson, 1:19:39,2 +10:04,5 
Komplett resultat: https://raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1437

Mer info på www.pgandersson.se där vi följt rallyt sträcka för sträcka.
23-02-04 Flodin och Bergsten tvåa i SM-comebacken i högsta klassen i Rally-SM
Regerande svenska mästarna med den röda Volvo Grupp H-bilen gör i år comeback i den högsta klassen i Rally-SM, den internationella fyrhjulsdrivna. Där slutade de idag tvåa i GK Door Team Sweden VW Polo R5.
– Det här har verkligen varit superkul och jag är verkligen jättenöjd med rallyt. säger Patrik.

Vi är vana att se Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, hålla upp tempot rejält i en röd Volvo Grupp H, där de också är regerande svenska mästare (i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen).

Men idag var det dags för comeback i den internationella fyrhjulsdrivna klassen i rally-SM tillsammans med det nybildade GK Door Team Sweden.
– Det här har verkligen varit superkul, säger Patrik.

SM-premiären Rally Lima gick av stapeln idag och 118 ekipage stod på startlinjen för att göra upp om årets första SM-poäng. Patrik och Göran slutade tvåa i rallyt efter norske VM-föraren Ole Christian Veiby. De lyckades även knipa en sträckseger och fick tre extra poäng efter en tredjeplats på den avslutande powerstagen.
– Jag är verkligen jättenöjd med rallyt. Det här är lite av en läroprocess för oss där vi kommer lära oss allteftersom säsongen fortgår. Vi måste hitta 110% rätt i både inställningar och körning, innan kan vara med och matcha Ole Christian Veiby och P-G Anderssons tempo. På sista sträckan fick vi till inställningarna betydligt bättre och då växer självförtroendet direkt, säger Patrik.

Redan i morgon är det tävlingsdags för Patrik, Göran och GK Door Team Sweden. Då körs nämligen SM-veckan sin rallysprint i Skövde och där startar dem i den fyrhjulsdrivna klassen.

TV tablå, SM Veckan Skövde - rallysprint:
10:25 - 16:30 SM-Veckan Rallysprint på SVT Play
11:45 - 13:30 SM-Veckan Rallysprint på SVT1
14:30 - 16:30 SM-Veckan Rallysprint på SVT1

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt följt rallyt sträcka för sträcka.

SM-tabellen 2023
1. Ole Christian Veiby , 29 p
2 Patrik Flodin Ilsbo MK 25 p
3 Fredrik Åhlin, 22 p
4 Dennis Rådström, 19 p
5 P-G Andersson, 18 p 

Rally Lima
1. Ole Christian Veiby 1:09:34,7
2. Patrik Flodin 1:10:32,2 +57,7
3. Fredrik Åhlin 1:10:45,0 +1:10,3
4. Dennis Rådström 1:11:53,8 +2:19,1
5. Albin Nordh 1:12:06,2 +2:31,5
6. Thomas Thunström 1:13:01,5 +3:26,8
Komplett resultat: https://raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1437


Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt följt rallyt sträcka för sträcka. 
23-02-03 Siktet inställt på tredje raka under SM-veckan för Nordström/Borhammar!
Återigen dags för SM-Veckan och rallysprint. På söndag på Falköpings motorstadion går årets vintersprint. Denna gången kör Isac Nordström och Karl-Johan Borhammar vintersprinten på sommardäck.
- Vintern inte är så vintrig här nere numera. Det kommer att bli lika spännande och intressanta tävlingar som vanligt, det är ju lika för alla. Det gäller att vara på hugget direkt i denna disciplin. - Vi ska göra vad vi kan för att fortsätta vara med och slåss om de allra ädlaste medaljerna. Det ska bli kul att tävla igen då vi inte suttit i bilen sedan SM-finalen i Trollhättan i september, säger han, säger Isac.

De har gjort ett försök att få ihop ekonomi för att deltaga uppe i Lima och sedan direkt ner till Falköping.
- Men vi valde att avstå Lima då vi inte har de ekonomiska förutsättningarna. Vi önskar alla där uppe stort lycka till med tävlandet i helgen, säger Isac.

Följ dem via SVT på Söndag om ni inte kommer till Falköping.
- Och är ni i Falköping, kom gärna och säg hej!, avslutar han.

TV tablå, SM Veckan Skövde - rallysprint:
10:25 - 16:30 SM-Veckan Rallysprint på SVT Play
11:45 - 13:30 SM-Veckan Rallysprint på SVT1
14:30 - 16:30 SM-Veckan Rallysprint på SVT1
23-02-03 På söndag avgörs rallysprinten i SM-veckan – se det live i SVT
På söndag ”smäller det i kiosken” som SVT:s expertkommentator Kruse brukar säga.
Då avgörs rallysprinten i SM-veckan på Falköpings motorstadion.
Hela rallytävlingen den 5 februari kan ses live på SVT.
Här finns alla tider och information om SVT.s sändningar från SM-veckan: https://www.svt.se/sport/sm-veckan/sm-veckan-vinter-2023-sandningstider-och-alla-idrotter

Sedan tidigare har det presenterats intressanta namn i startlistan. Precis som i somras faller favoritskapet i 4wd på Pontus Tidemand även om namn som Sandell och Flodin kommer göra sitt för att Tidemand inte ska få göra som i Linköping i somras. Stå överst på pallen.

Men lagom till anmälningsdörren stängdes skrevs ett, för många i sammanhanget, ovanligt namn in sig i startlistan. Filip Martinsson. SM-guldmedaljören från 2150-klassen i rallycross och Back-SM sätter sig nu i en Skoda 4wd för att köra rally i SM-veckan.
– Rally påminner lite om backe och där har det gått bra. Men det här är mest en kul grej att prova, säger Filip Martinsson som kommer till start med stöd och stor support från Orust Schakt, säger Filip Martinsson och fortsätter.
– Jag har väl en mil i kroppen med bilen, men det här är ett kul format och jag har väl lobbat lite för att testa på rally med den här bilen, så jag ska ha så kul jag kan i helgen, avslutar Martinsson.

En som kört 4wd både nationellt och internationellt är Mattias Adielsson. Han vann SM-guldet i SM-veckan när det avgjordes i Skellefteå 2018. Men till säsongen 2023 är dock siktet inställt på SM-guld i 2wd-klassen där han kommer till start i en nybyggd Toyota Corolla.
– Bytte klass gjorde vi för att de kräver enorma ekonomiska resurser att driva runt en Rally 2 bil idag och i min livssituation som jag har nu som nybliven far och verksamhet som växer så hinner jag inte lägga de heltidsarbetet som krävs för att sy ihop sådana satsningar. Då passar detta jättebra, att få åka på lika hög nivå men med en annan bil och tillbaka till 2 hjulsdrivet, säger Mattias Adielsson.

Engagemanget som krävs för att ta ett SM guld är lika högt osom förr för Adielsson som är motiverad att starta upp säsongen.
– Allt detta tär verkligen tack vare Benny ”Pitan” Erixon som kom med en idé och där är vi nu, säger Adielsson och fortsätter.
– Just SM-sprinten ligger självklart varmt om hjärtat då vi har bra mediabevakningen, spännande fighter och intensiva sträckor. Jag har en del meriter från SM-veckan och hade svårt att släppa att köra den även om det nu blev samma helg som säsongens SM-start. Det blir som förr. Man åker rally på lördag och sen nästa tävling på söndag och vi kör för inget annat än guld, avslutar Mattias Adielsson.

Rallysprinten i SM-veckan körs söndag 5 februari på Falköpings motorstadion. Tävlingen sänds live i SVT.

Förutom tävlingarna på Falköpings motorbana avgörs finalen av SM Esport Touring Car i Arena Skövde under lördagen. I Arena Skövde kommer samtliga finalister tävla mot varandra i tolv uppställda simulatorer.

SVT är sändande bolag från SM-veckan och kommer sända live både från Rally-sprinten och E-sporten.

Mer information om rallysprinten finns här på arrangörens hemsida: https://falkopingsmk.nu/allt-om-sm-veckan-2023/
Mer information om SM-veckan finns här. www.smveckan.se
23-02-03 Nya utmaningar i Rally-SM för Mattias Adielsson
Nu är det dags för Rally-SM 2023 att köra premiärtävling. I år kommer göteborgaren Mattias Adielsson till start med ny bil, i en ny klass, men med en nygammal kartläsare. Nu är det en Toyota Corolla i den nationella 2 WD klassen som gäller för Adielsson och nygamle kartläsaren Bosse Holmstrand.
- Möjligheten att komma till start i Rally-SM med en ny bil dök upp under hösten och det kändes helt rätt. På något sätt kände jag att tiden inte riktigt finns för att driva en satsning med en Rally2 bil just nu, men det här ska bli riktigt roligt och det är en fantastisk bil vi ska köra. Roligt att Bosse Holmstrand vill vara med i år, vi har ju fina minnen från 2014 då vi tillsammans vann ett SM-Guld, säger Mattias Adielsson.

Rally Lima som har sin bas i det lilla samhället Lima utefter riksväg 56 på vägen mot Sälen. 13,5 mil uppdelat på sex specialsträckor skall köras under lördagen. Det blir en riktigt tuff inledning då de två första specialsträckorna är ca 3 mil styck. Avslutande powerstagen är också en utmaning där extra poäng delas ut, 18 kilometer häftig sträcka sent på eftermiddagen under lördagen. Tävlingens målgång beräknas till ca 16,00.
- Vi kommer att få det tufft, i den här klassen får man ingenting gratis. Det kommer krävas att vi presterar på topp för att kunna slåss om segern bland alla dessa snabba chaufförer. Det känns lite som att starta om karriären allt är lite enklare med en sådan här bil, nu kommer vi dock inte bara var med utan det är ett SM-guld i nationella 2WD som vi siktar på, avslutar Mattias Adielsson.
23-02-02 Patrik Sandell och Staffan Parmander redo att ta sig an den svenska rallyeliten
Efter många års tävlande utomlands gör Patrik Sandell Sverige comeback. Patrik och Staffan har siktet inställt på seger i rallysprinten i samband med SM-veckan i Skövde till helgen. Duon kommer till start i teamets Skoda Fabia R5, både i helgens tävling och i SM-veckan sommar i Umeå. Utöver dessa tävlingar kommer teamet köra utvalda tävlingar i SM serien under sommaren.

Det skall bli riktigt roligt att köra rally igen på hemmaplan, rallysporten kommer alltid ligga närmast mitt hjärta även fast jag körde rallycross under många år av den senare delen av min internationella karriär, säger Patrik Sandell.

Jag åkte med Patrik för några år sedan när jag gjorde en liten comeback, så det skall bli jätteroligt att sätta sig i högerstolen igen tillsammans med Patrik. Jag har haft många framgångar internationellt tillsammans med Kenneth Eriksson men jag har inget SM guld, så det är siktet inställt på den här säsongen, säger Staffan Parmander.

Jag tror våra chanser till att knipa ett SM guld i år är stora, jag lärde mig mycket under åren i rallycrossen som har gjort mig till en mer komplett förare, så med den kunskapen färskt i minnet är siktet självklart inställt på SM guld, avslutar Patrik.

Förutom de tävlingar som teamet har planerat att köra kommer bilen att synas i andra roliga sammanhang under året, mer info om det kommer längre fram.

TV tablå, SM Veckan Skövde - rallysprint:
» 10:25 - 16:30: SM-Veckan Rallysprint, (SVT Play)
» 11:45 - 13:30: SM-Veckan Rallysprint, (SVT1)
» 14:30 - 16:30: SM-Veckan Rallysprint, (SVT1)
23-02-02 P-G Andersson har testat Team Skåabs nya Ford Fiesta Rally2 från M-sport inför SM-premiären
P-G Andersson och codriver Anders Fredriksson har premiärkört Team Skåabs nylevererade Ford Fiesta Rally2 från M-sport under ett tvådagarstest. De kommer att ha bilen till sitt förfogande under årets Rally-SM där de kör för att försvara de senaste tre årens SM-guld.
– Testet gick förjävligt bra, rent ut sagt. Jag hade en bra känsla direkt i den nya bilen. Självklart är målet att köra för fjärde raka SM-guldet, säger P-G.

Regerande svenska mästarna i den internationella fyrhjulsdrivna klassen, Per-Gunnar "P-G" Andersson,och Anders Fredriksson (båda Årjängs MK) funderade på att trappa ner sin rallysatsning i år. Istället kommer de till start i en splitter ny Ford Fiesta Rally2 från M-sport tillsammans med Team Skåab.
– Jag är otroligt tacksam för den här chansen Stefan Kristensson ger oss och Team Skåabs otroliga engagemang. Det är länge sen jag var så här taggad inför en säsong. Självklart är målet att köra för fjärde raka SM-guldet, säger P-G.

P-G och Anders har tillsammans med Team Skåab genomfört ett tvådagarstest uppe i Anttila och åker nu mot Lima för att rekognosera sträckorna i morgon inför Rally Lima.
– Vi hann nog med drygt 12 mil första dagen och det gick förjävligt bra, rent ut sagt. Micke Gustafsson hade ställt in bilen innan testet och fått till riktigt bra inställningar, så jag hade en bra känsla direkt i den nya bilen. Under andra dagen gjorde vi bara lite finjusteringar av både bil och körning, säger P-G

På lördag samlas 124 ekipage för att göra upp på det 138,02 km långa rallyt som är uppdelat på sex sträckor. Räknar vi in transporterna är Limas populära vinterrally 260,66 km.

Den Internationella fyrhjulsdrivna klassen lockar inte mindre än 22 ekipage vilket bäddar för fina fighter. Bland de anmälda hittar vi Ole Christian Veiby, Fredrik Åhlin och Patrik Flodin.
– Jag kände mig riktigt snabb under testet, så nu ser jag verkligen fram emot helgens rallyåka, säger P-G.

Tidsschema Rally Lima 4 februari 
08:00 Start Folkets Park 
08:11 SS1 Comfort Simonssons Rör 29,53 km
09:21 Service
10:14 SS2 BSR Transport AB 31,85 km
10:57 SS3 R&SS 16,85 km
12:02 Service 
12:17 SS4 COOB 17,75 km
12:47 SS5 CUBIC 24,54 km
14:37 Service 
10:46 SS6 Lecab Lastbilar 18,00 km
15:25 Mål Folkets Park

Anmälda Internationella 4 WD 
1. P-G Andersson Årjängs MK 
2. Jonas Åkesson Karlskrona AK 
3. Jari Liiten Sandvikens MK 
4. Ole Christian Veiby KNA Kongsvinger 
5. William Binach Kolsva MS 
6. Thomas Thunström Ludvika MS 
7. Jonas Kruse Karlsta MC Bil 
8. Martin Jakobsson Kolsva MS 
9. Robert Blomberg SMK Trollhättan 
10. Robin Adolfsson Wäxjö MS 
11. Fredrik Åhlin Karlstad MC Bil 
12. Patrik Flodin Ilsbo MK 
13. Dennis Rådström Kak Motorsport 
14. Albin Nordh Ydre MK 
15. Jari Saarinen MSK Kvarnvingarna 
16. Tomas Bergman SMK Hälsinge 
17. Fredrik Grahn SMK Örebro 
18. Christer Hedlund Lycksele MK 
19. Martin Enlund Västerås MS 
21. Arvid Johansson Lessebo MK 
22. Kent Andersson Västerås MS 
24. Johan Ackesten Kolsva MS 
Startlista: https://www.rallysm.se/tavlingar/rally-lima/

Mer info hittar du på www.pgandersson.se där vi kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.

23-02-02 Så följer du Rally Lima via Rallyradion
Äntligen är det dags för Rally-SM 2023 att dra igång med Rally Lima i Dalarna. En mycket spännande och utmanande tävling väntar under lördagen, och givetvis är Rally Live på plats och bevakar hela tävlingen i Rallyradion®.
SM-säsongen 2023 är också den tionde raka som Rally Live ansvarar för sändningarna från det Svenska Mästerskapet i Rally.

Sändningarna inleds redan på fredagen med radiosändning direkt från shakedown, det sista fullfartsprovet innan tävlingen. Sändningen startar 16.00 på fredagen. I studion hittar vi Sebastian Bourghardt och målreporter är Erik Telehagen.

Under lördagen blir det en heldag med rallyradion, som startar 08.0 från huvudstarten i Lima. Sedan väntar 6 sträckor under dagen, där vi bevakar all action i radion med Per Johansson och Erik Telehagen i målen.
Avslutande sträckan, powerstage, tv-sänds med start 14:45

Sändningarna hittas via Streamify på: https://rallysm.streamify.io/play/collections/upcoming
23-02-02 Dennis Rådström och Johan Johansson laddade för rallycomebacken
Rallyföraren Dennis Rådström från Torsby gör i helgen comeback i rallysporten, ett och ett halvt år efter sin hårda krasch i SM-deltävlingen i Älmhult, när han och kartläsaren Johan Johansson från Valdemarsvik i helgen kör årets SM-premiär i Lima i Dalarna. Tillsammans med teamet Hedström Motorsport från Torsby kommer man till start i högsta klassen i en Volkswagen Polo R5.
– Det känns riktigt bra, det ser ut att vara fantastiska förhållanden i Lima. Nu är livet på topp, säger Dennis. Jag har haft en jättebra period under pausen, och det har nog vart en viktig period både för mig i livet och i rallykarriären att ta det här breaket. Jag tror vi kommer komma tillbaka mycket starkare och bättre på många sätt och vis.

Intresset för SM är stort i år, där Dennis och Johan har segrar och medaljer i Junior-VM sedan tidigare, och nu matchas mot regerande mästaren PG Andersson, VM-medaljören Patrik Flodin, Fredrik Åhlin och VM-aktuelle norrmannen Ole Christian Veiby för att nämna några.
– Jag tycker Rally-SM har en spännande utveckling med statusen på mästerskapet. Det är ett riktigt getingbo, som det ska vara. Det kommer bli riktigt kul och utvecklande.

Trots att Dennis och Johan tidigare utmanat på högsta nationella och internationella nivå, så är man ödmjuka inför sin comeback.
– Det gäller att vara ödmjuka. Vi får se hur snabbt känslan kommer tillbaka. Jag tvivlar inte på att vi kommer göra ett bra jobb i helgen, men vi ligger kanske lite efter jämfört med de andra. Men det tar vi igen fram till sommaren. Det ska bli kul att komma igång och möta detta startfältet, avslutar Dennis.

Rally Lima inleds på fredagen 3/2 med en shakedown, ett sista fullfartstest inför tävlingen. På lördag 4/2 startar rallyt klockan 08:00 från Folkets park i Lima. Sex sträckor på totalt 13 mil ska köras under lördagen. Dennis och Johan tävlar i den högsta klassen, Internationella 4WD, i konkurrens med 19 andra ekipage.

Följ tävlingen via radio och live-tv här: www.rallyradion.se
Följ resultat här: www.raceconsulting.com

23-02-02 Veiby utmanar de blågula i SM
Ole Christian Veiby gör sin tredje rallystart för säsongen i Rally Lima. Där ställs han mot Sverige-eliten i årets första SM-deltävling.
- Det skulle vara kul att sätta dit svenskarna, säger en hoppfull Veiby.

Ole Christian kommer som vanligt till start i Kristoffersson Motorsports Volkswagen Polo GTI R5 och han får ensam hålla den norska fanan högt i ett annars blågult startfält i R5-klassen.
- Jag har nog knappt kört någon SM-tävling i rally tidigare, men det är alltid hög nivå när det handlar om ett nationellt mästerskap.

Bland konkurrenterna finns kända namn som P-G Andersson, Patrik Flodin, Jonas Åkesson och Fredrik Åhlin.
- Det är förare som inte ställer upp i en tävling för att komma tvåa, men det gör inte jag heller.

En utmaning för Veiby är att det handlar om idel okända vägar för honom.
- Jag saknar en del lokalkunskap förstås. Allt blir nytt, men det är nog så för många av de andra också skulle jag tro.

Efter Rally Elverum har han genomfört ett gediget test i norska Vinstra.
- Det var ett test mest riktat mot vårt slutmål - Rally Sweden. Mycket bra dagar!

Till helgens tävling i Lima kommer Kongsvinger-föraren med en ny co-driver: Torstein Eriksen, som har en gedigen bakgrund tillsammans med framför allt Andreas Mikkelsen. Eriksen kommer också att ackompanjera Veiby i Rally Sweden.
- Vi har tävlat mot varandra många gånger, men har aldrig suttit i samma bil, säger Ole Christian, som inte tror på några inkörningsproblem:
- Torstein är så rutinerad att han sätter det här direkt. Han har stålkontroll på allt, även sådant som händer runt omkring tävlingen. Dessutom använder vi samma notsystem som Andreas, så det finns ingen anledning att det inte ska fungera.

Rally Lima är alltså generalrepetition inför rallysäsongens stora mål, Rally Sweden, dit Veiby och Eriksen åker direkt efter helgens tävling.
- Det är viktigt att få en bra sista genomgång inför VM-rallyt och vi ska förstås försöka vinna också.

Förberedelserna hos Kristoffersson Motorsport har varit minutiösa:
- Det har varit bråda dagar i garaget. Vi har verkligen gjort allt vi kan för att preparera bästa tänkbara bil till Lima med målet att göra ett bra genrep, säger KMS-chefen Tommy Kristoffersson.
23-02-01 Flodin och Bergsten växlar upp - klara med förberedelserna inför SM-premiären i Rally
Patrik Flodin och Göran blev svenska mästare i den trimmade tvåhulsdrivna klassen efter fyra raka segrar i fjol. I år får de genom GK Door Team Sweden chansen att än en gång klättra upp och köra i den högsta klassen, Internationell fyrhjulsdriven.
– Jag är otroligt tacksam att GK Door Team Sweden ger den här chansen. Konkurrensen kommer verkligen bli tuff i klassen, men jag ska göra vad jag kan för att bjuda upp till fight, säger Patrik. 

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, är regerande svenska mästare i den nationella tvåhjulsdrivna klassen. I år är de tillbaka i högsta klassen i Rally-SM tillsammans med GK Door Team Sweden i teamets VW Polo R5. Senast de körde R5-bil var 2019 och då knep de SM-guldet före Johan Kristoffersson. På lördag är det dags för SM-premiär i Lima.
– Jag känner mig bra förberedd inför rallyt. Vi har varit föråkare i Hälsingerallyt och haft bra testdagar i veckan, säger Patrik.

Patrik och Göran ställde om fort från Volvo Grupp H till R5 och nu ser de fram emot starten i helgen. 
– Det här ska bli jättekul! Jag och P-G har länge pratat om att få tävla mot varandra och jag vet att det kommer bli ett tufft motstånd av flera förare. Ole Christian Veiby, Fredrik Åhlin, Dennis Rådström och Jonas Åkesson kommer bland annat också garantarat vilja ha ett finger med i spelet. Men säsongen består av fem tävlingar och det gäller att plocka så många poäng som möjligt i varje tävling, säger Patrik. 

Det är 124 startande i Rally Lima och av dem är det 22 ekipage i den internationella fyrhjulsdrivna klassen. Rallyt består av sex sträckor som tillsammans mäter 138,02 km och med transporterna inräknat är rallyt som körs på isiga och fina vägar 260,66 km.

Tidsschema Rally Lima 4 februari 
08:00 Start Folkets Park 
08:11 SS1 Comfort Simonssons Rör 29,53 km
09:21 Service
10:14 SS2 BSR Transport AB 31,85 km
10:57 SS3 R&SS 16,85 km
12:02 Service 
12:17 SS4 COOB 17,75 km
12:47 SS5 CUBIC 24,54 km
14:37 Service 
10:46 SS6 Lecab Lastbilar 18,00 km
15:25 Mål Folkets Park

Anmälda Internationella 4 WD 
1. P-G Andersson Årjängs MK 
2. Jonas Åkesson Karlskrona AK 
3. Jari Liiten Sandvikens MK 
4. Ole Christian Veiby KNA Kongsvinger 
5. William Binach Kolsva MS 
6. Thomas Thunström Ludvika MS 
7. Jonas Kruse Karlsta MC Bil 
8. Martin Jakobsson Kolsva MS 
9. Robert Blomberg SMK Trollhättan 
10. Robin Adolfsson Wäxjö MS 
11. Fredrik Åhlin Karlstad MC Bil 
12. Patrik Flodin Ilsbo MK 
13. Dennis Rådström Kak Motorsport 
14. Albin Nordh Ydre MK 
15. Jari Saarinen MSK Kvarnvingarna 
16. Tomas Bergman SMK Hälsinge 
17. Fredrik Grahn SMK Örebro 
18. Christer Hedlund Lycksele MK 
19. Martin Enlund Västerås MS 
21. Arvid Johansson Lessebo MK 
22. Kent Andersson Västerås MS 
24. Johan Ackesten Kolsva MS 

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt kommer följa rallyt sträcka för sträcka. 
23-02-01 Fyra storfavoriter till segern i Lima
Vem vinner? Vem står för största motståndet? På lördag startar SM med Rally Lima. Några förare har fått svara på konkurrens och egen styrka.

Spänningen stiger och det är länge sedan Rally-SM startade med ett så starkt fält. Lördagens Rally Lima, tidigare LBC-Ruschen under 44 säsonger, lockar med fina vintervägar.
Några snabba förare ur de fem SM-klasserna har fått svara på följande frågor:

Vilka är dina tre vassaste konkurrenter?
Och egna segervapnet är…?

INTERNATIONELLA 4WD, huvudklass, 22 anmälda
P-G Andersson: ”Flodin, Vejby och Åhlin.”
Segervapen: Åker generellt fort på vintern, har vinnarinstinkten… fast det har ju fler. Jag tror ingen av oss kommer att vara hästlängder före någon annan.”

Patrik Flodin: ”PG, Åhlin och Vejby.”
Segervapen: ”Vunnit förut med R5:a, men vågar inte fundera på resultat den här gången. Får bli som det blir.”

Fredrik Åhlin: ”Vejby, Flodin och PG”
Segervapen: ”Inga just nu… har vilat mig i form under fyra år! Men är åksugen som bara den, och finns det lite tempo kvar från för fem år sedan så…”

Jonas Åkesson: ”Vejby, Flodin, Åhlin, PG - vem ska bort? Herregud!”
Segervapen: Åhlin har kommit in i teamet, tillfört mycket tips och trix som känns väldigt bra. Jag saknar rutin på snö och is, men viljan finns!”

NATIONELLA 4WD, 26 anmälda
Michael Wikström: ”Friberg, Jonna har höjt tempot och Jirvelius.”
Segervapen: ”Styrkan är att jag är född med snö, kan och gillar vinter. Men vi har gjort ett bilbyte, och hinner inte mer än ställa in nya motorn i gamla Focusen. Vi sliter för att komma till start för jag har hört så mycket bra om Lima.”

Albert ”Abbe” Friberg: ”Wikström, givetvis… Jirvelius och Robert Andersson.”
Segervapen: ”Ingen aning om hur jag står mig vintertid. En enda SM-start förut, i Östersund 2014. Fyra då, i 4WD-premiären.”

Jan-Erik Folkesson: ”Friberg, Wikström… och någon Mirageåkare. Har tävlat så lite mot dem att jag inte vet…”
Segervapen: ”Försöka tappert ska vi, men vi har hållit upp för länge. Topp fem gör mig lycklig.”

Robert Andersson: ”Wikström och Friberg. Inte så bekant med klassen att jag vet, men det blir tufft med Miragen…”
Segervapen: Min jämnhet och rutin. Men lätt blir det inte, har ju bara haft bilen i en vecka!”
Jonna Eson Brådhe: ”Wikström, Friberg… sen blir det svårare… Folkesson.”
Segervapen: ”God känsla i kroppen, kommer från Tyskland där jag lärde mig mycket och vann. Mer jävla anamma nu från början!”

INTERNATIONELLA 2WD, 10 anmälda
Patrik Hallberg: ”Reiersen och Nordström (forna konkurrenter i crosskart). Har ganska dålig koll på de andra…”
Segervapen: ”Ingen större erfarenhet av vare sig bil eller rally. Men vi kommer väl förberedda och ska ta chansen!”

Isak Reiersen: ”Nordström och Hallberg kommer att vara på g. Kan för lite om övriga."
Segervapen: ”Vi har kört så pass mycket nu, och fått till bra tester och notträning. Borde vara fullt förberedda. Tror det är en viktig del.”

Isac Nordström: ”Reiersen, Hallberg och Lukas Willman.”
Segervapen: ”Har allt iordning, utom det ekonomiska. Tveksamt om jag kommer till start, satsar nog på den billigare sprinten.”

Stefan Olsson: ”Hallberg, Nordström och Reiersen”
Segervapen: "Brukar åka konstant lika, lugnt och fint. SM-premiär nu. Jag har bott i Lima hela livet så lite hittar jag…”

Lucas Willman: ”Nordström, Reiersen och Hallberg.”
Segervapen: ”Lite strul med bilen, men nu verkar det lösa upp sig. Bekant med snö, testat här hemma. Men inte kört något söderöver än.”

NATIONELLA 2WD, 57 anmälda
Oskar Sundell: ”Levin, Dybeck och Hägg.”
”Segervapen: ”Tror inte jag vinner, hoppas på topp fem. Funkar allt svinbra kanske jag kan vara topp tre, med stolpe in.”

Victor Karlsson: ”Levin, Sundell och… Hägg är snabb på vintern.”
Segervapen: ”Blir tufft att vinna, ingen speciell vinteråkare, utan ödmjuk uppgiften. Vi vill gärna utmana och har kört test som kändes bra.”

Mattias Adielsson: "Levin, Dybeck och Hampus Jakobsson.”
Segervapen: ”En bra bil, vi har bra tempo i kroppen och jag känner mig tillfreds med allting. Aldrig åkt gr H, utan R2. Det här ska bli jäkligt skoj.”

Hampus Jakobsson: ”Levin, Dybeck och Sundell…”
Segervapen: ”Får se. Ingen hög målsättning… gå felfritt och komma i mål. Pallplats väldigt trevligt, men det kommer att hända mycket däruppe.”

Niklas Hägg: ”Adielsson, Levin och Emil Karlsson.”
Segervapen: ”Vi har bytt motorblock, nya motorn är ihopsatt på en vecka. Nu är allt som nytt och på lördag vänder oturen jag haft på sista tiden!”

Andreas Levin: ”Oj… Adielsson, Sundell… Hägg kanske…"
Segervapen: ”En bra dag körmässigt, där allt stämmer.”

Patrik Dybeck: ”Levin är farlig, Sundell, Israelsson. Så vet man inte hur Adielsson står sig. Så många bra!”
Segervapen: ”Brukar åka fort på alla sträckor, högt och jämt tempo. Brukar inte känna mig för på första utan åker fullt direkt.”

STANDARD, 11 anmälda
Martin Lundqvist: ”Oj… vet inte vilka som är med! Jan-Jan Johansson och Ledin är de enda jag känner till.”
Segervapen: ”Gammal rutin att plocka fram, men bara testat en mil och då åkte vi av. Ingen optimal uppladdning och mycket jobb i garaget. Tack Ledin som hjälpt oss rikta!”

Jan(-Jan) Johansson: ”Lundqvist, Sjöström och Ledin.”
Segervapen: ”Väl förberedd, testat mycket och provat en hel del däck. Måste köra Volvo 850, Sunnyns papper är inte klara.”

Oscar Karlsson: ”Lundqvist, och Jan Johansson de stora favoriterna.”
Segervapen: ”Ju fortare ju bättre, gillar snabba sträckor! Fast jag är helt ny på snö och i bilen som jag lånar.”

Erik Sjöström: ”Lundqvist, Jan-Jan och Reine Nyberg.”
Segervapen: "Utan att jag tänker på det själv så är jag väldigt van vid vinter, kör 10-15 tävlingar per säsong.”

Niklas Ledin: ”Lundqvist kommer ingen av oss att rå på, Jan-Jan och så tror jag Christer Holm slår ur underläge.”
Segervapen: ”Tycker om vinter, alltid bra på det!”

Norrmannen Ole Christian Vejby är den som först lämnar startrampen vid Folkets Park i Limedsforsen klockan 8.00 på lördagen. Tio minuter senare är han framme vid SS1 Comfort Erik Simonssons Rör Brännkölsvägen med sin fyrhjulsdrivna VW Polo GTI R5.
Om allt går enligt plan beräknas han nå slutmålet 15.25. Även det vid Folkets Park.
23-01-31 Klassisk serpentin avslutar Rally Lima
”Serpentinvägen” ned för Husomberget är en klassiker i LBC-Ruschen. Nu som Rally Lima är den specialsträcka 6 och power stage.

Förra året var PG Andersson snabbast. Då mätte sträckan 2,2 mil och inledde LBC-Ruschen. Den här gången startar den på samma ställe som SS1, från Limedsforsen och öster ut över Hisåsvägen och runt i krokar ner mot Husom. Något längre, 2,64 mil.
– Vi har bott här sedan 1998 och under de åren har sträckan varit med i alla fall, säger Gunnar Lundgren i den före detta skolan, ett stenkast från de två högerkurvorna precis innan målgång.

Några få gånger har serpentinvägen körts åt motsatt håll, milen upp till Husomberget.
– En gång var det en V4 som vippa så snart föraren fick i tvåans växel. Kom väl 20 meter innan han hamnade i diket, fortsätter Lundgren.
Men nu är det länge sedan sträckan gick uppför. Dagens däck sliter helt enkelt för mycket på underlaget. Utför är skonsammare mot istäcket.

Det är gott om ekvidistanser från mål och upp till Husomberget. Ekvidistansen är strecken på kartan som visar höjdskillnaden, och mellan varje linje är det fem meter. Alltså runt 75 meter på bara några hundra meter. För att underlätta för publiken – snövallarna kommer att vara höga! – har klubben tryckt skoterspår upp på höjden. Ett rejält motionspass för den som önskar gå upp till det kurvigaste partiet.
I år avslutas Rally Lima med serpentinvägen, som power stage. Det betyder att snabbaste ekipage i varje klass får fem extra SM-poäng, tvåan fyra och så vidare, vilket gör att farten vrids upp ytterligare.

För att kunna rymma all publik som väntas är varje ledig fläck runt målet upplogad. För det är många förare genom året som skottat där uppe. Ett snöskottande åskådarna gärna tar del av.
– Sträckan har skördat många offer! Förra året åkte Fredric Nordh, Albins pappa, av i en 99:a turbo, säger Lundgren.
Fru Christin Lundgren, administrativ chef för rallyt, vet att det även finns andra kvalitéer runt serpentinvägen:
– Vi brukar plocka hjortron där uppe!
23-01-30 21 tjejer ska läsa noter i Rally Lima
Två kvinnliga förare och så många som 21 kvinnliga kartläsare av de 126 ekipage som väntas till start i Rally Lima på lördag.

I kommande helgs SM-premiär ska kartläsaren leverera noter till sin förare, alltså korta kommandon som beskriver hur specialsträckan ser ut. Från nu och framåt. Ett evigt rabblande.
En syssla som historiskt sett varit starkt mansdominerad. Något som ändrats med tiden och till Rally Lima är det så många som 21 kvinnliga ”co-drivers”, viket är den korrekta benämningen när noter ska berättas i strid ström. Allra bäst representerat är Ludvika Motorsällskap med tre tjejer på co-driver-plats i högerstolen.

På förarsidan finns det ”bara” två kvinnor: Jonna Eson Brådhe och Hannah Jakobsson. Båda kör fyrhjulsdrivet, i den nationellt trimmade klassen. Brådhe en Mitsubishi Mirage och Jakobsson en Mitsubishi Lancer Evo VII. Nyligen var Brådhe på Bilsportgalan och hämtade ett välförtjänt SM-silver i rallysprint.
Både Brådhe och Jakobsson kommer till start den 4 februari med manlig kartläsare.
Totalt är det över 120 förare till start.

De kvinnliga kartläsarna är:
Emma Fransson Wäxjö MS
Jonna Olsson Katrineholms MK
Anette Johansson Idkerbergets MK
Emma Perttu NMS Boden
Emmy Flink Ludvika MS
Jessica Larsson Rasbo MK
Therese Levin Lima MS
Caroline Gassner MK Team Westom (Arvika)
Erika Ledin SMK Hörby
Eira Solberg SMK Eda
Rebecca Friberg Ludvika MS
Jonna Nyström Ludvika MS
Lotta Strand SMK Valdemarsvik
Amelie Jakobsson Kolsva MS
Monica Israelsson Borlänge MK
Elina Svensson Strängnäs AMS
Annette Åhman Almunge MK
Nellie Karlsson Skillingaryds MK
Madelene Buskas Gotlands MF Bil
Ida Lidebjer Granberg Asarums MS
Maja Bengtsson Älmhults MK

De två kvinnliga förarna med co-driver:
Jonna E-son Brådhe / Nicklas Edvardsson SMK Nyköping
Hannah Jakobsson / Niklas Solenö Kolsva MS/Katrineholms MK

23-01-30 SSR:s ledning har kickat igång
Banan är klar, ansökan till Länsstyrelsen inskickad. I helgen hade SSR:s organisation kick-off för att riktigt gå igenom allting.

Den 18-20 maj är det dags för South Swedish Rally, andra deltävlingen i 2023 års Rally-SM. ”Som vanligt” under Kristi Himmelsfärdshelgen och denna gång med Millebygden som nav.
Under den gångna helgen samlades tävlingsledningen för att gå igenom hela upplägget och få en rad stenar på plats.
– Vi har gjort så här förut och konstaterat att det är det ultimata, för alla är samlade på ett ställe och ingen kan lämna skeppet, konstaterar Kjell-Åke Jönsson, event- och sponsoransvarig tillsammans med Anders Martinsson.

Platsen för konferensen var färjan Nils Holgersson, som går mellan Trelleborg och Travemünde. Tio personer var med ombord sedan ett par tvingats lämna återbud på grund av sjukdom. Konferens under hela lördagen och framtida idéer diskuterades även kvällstid.
– Vi älskar ju alla rally och vill gärna fortsätta arrangera. Samtidigt önskar vi att publiken börjar inse att det måste få kosta att se och följa en SM-deltävling, säger Fredrik ”Fritte” Johansson, ny tävlingsledare för året.

Banan till SSR 2023 börjar traditionsenligt med shake down på torsdagen den 18 maj, fortsätter med ett par sträckor på fredagskvällen och ytterligare sju SS på lördagen. Ansökan till Länsstyrelsen är skickad.
23-01-30 Rally-SM i Lima – tack vare Sune
Tio år som tävlingsledare och Sune Rickardsson var den i Lima MS som ville satsa på SM istället för LBC-Ruschen. I helgen är det dags.

Många förare klassar rallytävlingen i Lima som vinterns bästa. Promotorn som driver SM i Rally ville gärna ha ett ja. Men det behövdes flera möten där de styrande i klubben diskuterade om framtiden var att fortsätta som förut… eller skulle man våga sig på SM?
– Till sist fick jag med mig de andra som sa okey, vi åker SM en gång så får vi se, säger Sune Rickardsson.
Vägar lämpliga för rally finns det gott om runt Lima. Liksom arbetsvilliga och kunniga medlemmar.
– Ja, det var rätt beslut att ta. Visst är det mycket jobb, men det får gå, fortsätter Rickardsson.

Själv körde han rally från 1990 till 2012. Då kraschade han illa med en folkracebil, spräckte en nackkota och doktorn satte stopp för vidare framfart.
Däremot kunde han fortsätta köra timmerbil i det åkeri han tog över efter sin far, tillsammans med sin bror. När sedan Per-Arne ”PA” Oskarsson hoppade av som tävlingsledare i Lima MS vändes blickarna mot Sune Rickardsson.
– Jag kände mig nästan handplockad. När ingen annan riktigt ville så blev det så.
Med stor erfarenhet från JSM och SM som förare, visste han hur allt fungerade. Vad förarna vill ha och vad han själv förväntade sig när han kom på tävling.
– Bara att överföra!

Sedan dess har det gått tio år. Åren då han vann sina tre första tävlingar med en Ascona A och kunde klassa upp sig till A-förare efter endast tio tävlingar, ligger en bit tillbaka i tiden. Men i garagen står förutom en handfull timmerbilar, grusbil, lastmaskin och grävmaskin också två rallybilar. Dels impulsköpet som bonussonen Linus Lindh ska köra, och dels en VW Polo under byggnation.
– Jag sålde en Nissan Sunny och då stod Linus utan rallybil. Han blev ledsen, jag ångrade mig och överraskade med att köpa en Corolla!
Polon står halvfärdig. Grejerna finns hemma, det som saknas är tid att montera.
– Den ska jag pröva i någon tävling, fast jag inte får!
Men är det så klokt?
– Ja jätteklokt! Som äldre har jag förstånd, så det kan inte hända mer nu.

Med kärlek till rallyvägarna är det Rickardsson som sköter dessa inför SM-premiären. Att det töar får honom att jubla, för det bygger is i botten på vägarna. Att det snöar ger fina plogvallar och när de vältar ner snön växer isen.
– Vi är en handfull som plogar och trampar vägarna, och jag är väldigt nöjd med banan! De tävlande kommer att få vara på hugget, inte slappna av.
– Olyckan förra året testade organisationen, vem som stressade upp sig och så. Det gäller att tänka ett steg till, vad händer om vi gör si. Eller så?
— Nu ska vi snart köra igen och se var vi landar med SM här i Lima. Det kanske blir fiasko…???

Succé är nog mera troligt. För SM i Lima har förarna önskat sig länge.

23-01-29 DRIVE VXO Motorsport till SM-premiären i Lima med två bilar i R5 och en i GrF
DRIVE VXO Motorsport kommer till Lima för Rally-SM premiären den 3-4 februari. Tävlar gör Robin Adolfsson och Roger Dahlberg i Ford Fiesta R5, Tomas Bergman och Ida Lidebjer Granberg i Citroen R5 och Kalle Ingesson och Emma Fransson i BMW 320 GrF.
- Vi laddar upp oss genom att testa i Antilla under torsdagen och vi känner oss väl förberedda i övrigt," säger Rabin. Trots att vi inte har kört något under vintern hittills hoppas vi få en stabil tävling som god grund inför kommande tävlingar i SM-säsongen.

Tomas Bergman, som precis har genomfört första testet med sin nyinköpta Citroen R5, säger: - Testet kördes i tävlingen Gestrikekannan och gav en bra genomkörning och vi har blottat några viktiga detaljer som vi ska förbättra inför Lima.

Kalle Ingesson, som körde Lima förra året, hoppas på en minst lika bra tävling i år.
- Fjolårets tävling var utmanande med tufft snöväder och många avåkta konkurrenter men vi kom i mål med många nyttiga mil som vi kommer ha nytta av i årets tävling. säger Kalle som tillsammans med Emma ser fram emot en SM-säsong som bygger vidare på duons fina fina utvecklingskurva från fjolåret.
- Vi lärde oss mycket under förra året och vi jobbar vidare på detta tillsammans säger Emma.

DRIVE VXOs Teamkoordinator Andreas Sigfridsson betonar:
- Vi åker till Lima som ett team där vi jobbar för att ge våra tävlande den bästa möjliga supporten.En vintertävling kan vara tuff och då är ett team med stabil markservice extra värdefullt.

Teamchefen Hans Bååth avslutar:
- Vi jobbar långsiktigt och värderar teamkänslan högt. Att tävla, stötta varandra och utvecklas tillsammans för att långsiktigt kunna göra det vi älskar är hög prioritet för oss, Särskilt i nuläget när omvärlden är skakig och den ekonomiska utvecklingen är svårförutsägbar är det viktigt att jobba för goda förutsättningar för våra tävlande, våra partners och rallysporten i sig.

Andreas och Hans avstår tävlingen i Lima då den nya bilen ännu inte är klar. Teamets övriga medlemmar Tomas Söderberg, Nicklas Jidflo, Emrik Smedberg/Emil Devell och Lukas Hägg/Daniel Borgqvist står också över tävlingen i Lima.

DRIVE VXO Motorsport
Förare: Robin Adolfsson
Codriver: Nicklas Jidflo / Roger Dahlberg
Bil: Ford Fiesta R5
Tävlingsklass: Internationella 4WD

Förare: Kalle Ingesson
Codriver: Emma Fransson
Bil: BMW 320i
Tävlingsklass: Standard

Förare: Tomas Bergman
Codriver: Ida Lidebjer Granberg
Bil: Citroen R5
Tävlingsklass: Internationella 4WD

Förare: Hans Bååth
Codriver: Andreas Sigfridsson
Bil: TBA
Tävlingsklass: Nationella 2WD

Förare: Emrik Smedberg
Codriver: Emil Devell
Bil: Citroen R3T
Tävlingsklass: Internationella 2WD

Förare: Tomas Söderberg
Codriver: Roger Dahlberg
Bil: Skoda R5
Tävlingsklass: Internationella 4WD

Förare: Lukas Hägg
Codriver: Daniel Borgqvist
Bil: Ford Fiesta Rally4
Tävlingsklass: Internationella 2WD

Mer information: www.drivevxo.se & www.facebook.com/drivevxomotorsport
Rally.SM: www.rallysm.se
23-01-29 Fyra timmar shakedown
En kort bit från Limedsforsen, väster om Västerdalälven, finns fredagens shakedown. Öppen mellan 16.00 och 20.00.

Shakedown tar sin början en bit in från starten på SS4 COOB/Mosätra. Rekognoseringen pågår fram till 18.00 så det kan vara många bilar i omlopp när shake down öppnar 16.00. Publiken uppmanas att se upp så allt flyter smidigt. INGEN parkering vid infarten till shakedown.

Arrangören lämnar det fritt för de tävlande att köra shake down så många gånger de vill och hinner fram till 20.00. Det är också fritt var gäller däck. Tidtagning kommer att ske.

Sträckan letar sig norrut och mäter drygt tre kilometer. Målgång utefter slutet på transporten från SS5 Cubic/Börberget. Där finns det parkering för publik utefter vägen tillbaka ner mot Ärnäs. Det går också att parkera på publikparkeringen vid starten på SS4, och få en ljuvlig vinterpromenad på ett par kilometer upp till shake down.

Sponsor till shakedown är Bolist Handelsgruppen, som bland annat finns i Sälen, Malung och Vansbro.
23-01-26 Limas stjärna Levin är ödmjuk inför SM
Ett antal klassegrar i LBC-Ruschen, det har Limas rallystjärna Andreas Levin. En tävling han aldrig missat och nu med SM är målet topp tre.

Han beskrivs som ”lite försiktig”. Vilket absolut inte gäller bakom ratten i en Nissan Sunny. Då är han en furie i tvåhjulsdrivet. Särskilt på snö och is.
– Vinterföre är favoriten! Och visst är jag bekväm med vägkaraktären i Lima. Lite utmanande är vad man får för startnummer, och om fästet är bra eller om det är två spår, funderar Levin och fortsätter:
– Sedan är det lite nya sträckbitar, som jag inte kört. Det blir också utmanande!

Pappa Jan Levin tävlade framgångsrikt på sin tid, och som bäst blev han svensk mästare1992, med Andreas mamma Birgitta i högerstolen.
– Jag får ofta höra att de minsann har ett SM-guld och inte jag. Men SM har alltid kolliderat med mitt jobb, så jag har aldrig satsat helhjärtat på det.
Men nu blir han med. Sedan 18-årsdagen och körkort har han alltid kört hemmatävlingen. Oftast med klassvinst. Förra året tvingades de bryta i ledning, med tekniska problem.
– Mamma åkte med mig när jag körde utbildningsrally, sen blev syrran sugen och hon har åkt med sedan dess.

Sin första Nissan Sunny köpte han 2014. Nu är han inne på sin andra, för en krasch i Arvika fem år senare krävde kostymbyte. Annars är det ytterst sällan Andreas Levin åker av i någon av det tiotal tävlingar han kör per år.
– Peppar, peppar… och det brukar gå hyfsat. Fast den här gången är hela Sverigeeliten med. Många bra! Men om allt funkar, håller och jag håller mig på vägen ska det inte vara några problem. Topp tre, så är jag rätt nöjd.
– Det behövs alltid lite stolpe in, det kommer man aldrig ifrån!

Det Levinska garaget finns i Malung. Morfar hade åkeri, och även om en vägg idag delar på privat- och rallybil är det gott om utrymme. Andreas har alltid tävlat för Lima MS och med minst 15 starter i LBC-Ruschen känner han till vägarna väl.
Det gör att tävlingsledare Sune Rickardsson har sin åsikt klar inför SM-premiären:
– I nationella klassen 2wd tror jag de andra får svårt med Andreas Levin. Får han inga tekniska problem är han snabbast.
Lite färgat kanske, för Rickardsson är kusin med Levins mamma Birgitta.
23-01-25 Dubbel mästare ska jaga i Lima
Mästaren i rallycross älskar snö och is, och rallytävlingen i Lima.
– Den känns som min hemmatävling, säger Andreas Israelsson.

Israelsson började med rally för 20 år sedan, och har gästat Lima åtminstone ett tiotal gånger. Efter fyra SM-guld i backe slog han förra året knock på allt motstånd och körde hem guld i både backe och rallycross.
– En magisk säsong som slår allt. Nu ska jag ge Andreas Levin (Limas egen storåkare) en riktig match. Målet är att slå honom, för då blir det också en bra placering, fortsätter Israelsson.
Garaget har han på tomten hemma i Nordanåker, strax utanför Dala-Järna. En bit på dryga åtta mil från Lima. Det, i kombination med att han älskar snö och is, bäddar för att bilsportaren Andreas Israelsson drar till SM-upptakten Rally Lima den 4 februari.
– Det är min favorittävling! Och den ligger närmast, inte geografiskt men närmast mitt hjärta.

Genom åren har Israelsson kört det mesta som driver på två hjul: Corolla, Golf, Volvo, Seat… Till Rally Lima kommer han i en nyinköpt och noga genomgången Nissan Sunny. Premiär med en sådan.
– Jag vill ha samma förutsättningar som Levin och jag tror ”Nissan-familjen” blir farlig!
Den tredje till start i en Sunny är Oskar Sundell, Sandviken.
– Synd att Patrik Flodin har bytt klass. Det hade varit roligt att mäta sig med honom.
Senast de möttes var under SM i Östersund 2018. Då gjorde Israelsson ett inhopp och var före Flodin på några sträckor. Slutade trea i nationella 2wd, Flodin fick bryta.
– Ännu så länge har jag inte kört en meter med bilen, men ska testa här hemma i skogen.
När det sedan är dags för start har han två ivriga påhejare med i form av döttrarna Holley och Nickey, drygt sju respektive fem år.
– En stor anledning till att jag gick över till rallycross var att det inte går att ha en bebis med ute i rallyskogen, speciellt inte när min sambo Angelica satt i högerstolen. Men nu är tjejerna stora nog att vara med på serviceplatsen och vi ska åtminstone ta en topp fem-placering i Rally Lima, avrundar Andreas Israelsson, regerande svensk mästare i backe och rallycross som i Rally Lima har Björn ”BJ” Johnsson i högerstolen.
23-01-24 Asfalt-SM inleder 2023 i Hörby
I år väljer SMK Hörby att sätta guldkant på sin traditionella asfalttävling ”Bilmånsson Rallysprint” genom att ha den som deltävling i ”Asfalt SM”. Ett förtroende som ordförande Lars Servin är både glad och stolt över.
- Absolut är det så och för klubben blir detta första SM-arrangemanget sedan 1996, fast då var det TV-Svängen det handlade om.

I år är det tredje året som SM-serien körs med sina fem deltävlingar där SMK Hörby är först ut söndagen den 16 april. Efter detta är det tävling i Kungälv och Gullabo innan serien återvänder till Skåne och då med Svedala MK som arrangör. Finalen körs i Enköping den 5 augusti.

I Hörby blir det som vanligt Industriområdet som kommer att användas under söndagen, med i stort sett samma upplägg som de senaste åren. I fjol var det en riktig publikmagnet när klubbens internationella stjärna Tom Kristensson visade upp sig själv och sitt polska team Kowax 2BRally. Servin som även är ”Event-ansvarig” tror stenhårt på att succén upprepas den 16 april.
- Vi kommer att använda Hörbys båda torg under lördagen för att skapa SM-stämning. Ännu är inga beslut tagna om vad som kommer att hända där men en sak är säker, ingen lär missa att det är SM-rally byn!

Extra bonus är att klubbens egen Joacim Kristiansson och Maya Ragntoft har vunnit 2WD-klassen de två första åren av Asfalt SM. Att man är sugna på att försvara de dubbla SM-gulden är självklart, men det kommer inte att bli enkelt, menar Servin.
- I fjol slutade ”Jocke” på samma poäng som Eslövs Mats Andersson och nu är den f.d ”Asfaltkungen” sugen på revansch. Det lär bli en tuff fajt mellan de här båda men sedan kommer där även till några nya spännande namn...

Även om SMK Hörby har rutin från över 20 år som arrangör av RS-tävlingar som är den officiella benämningen på ”Bilmånsson Rallysprint”, är där ändå stor skillnad nu när tävlingen har SM-status.
- Visst är det så men inga nya krav som vi menar är omöjliga, menar tävlingsledare Mia Nilsson som har Eva-Marie Hasslöf vid sin sida som biträdande tävlingsledare.
- Att det är en stor utmaning med att köra en SM-tävling istället för DM är självklart, men vi känner oss ändå trygga med all rutin och kunskap som finns i vår klubb!

En sak som skiljer från tidigare år är att tävlingens HQ och serviceplats blir på Lågehallen och parkeringen utanför.
- Det slog så väl ut i fjol på TV-Svängen så vi väljer att hålla kvar vid detta koncept även för Bilmånsson Rallysprint. Enda nackdelen är att det blir lite transportsträcka
för de tävlande mellan sina tre körningar på Industriområdet, men fördelarna uppväger detta, konstaterar Mia.

En som är mycket nöjd över att SMK Hörby nappade på att bli SM-arrangör är promotorn Svenska Rallymästerskapens VD Patrik Persson.
- Vi har försökt få med Hörby ända sedan vi drog i gång med SM på asfalt 2021, förklarar Patrik.
- För oss i SRM har det hela tiden varit nästan självklart att en av landets bästa tävlingar måste ingå i SM och nu blir det så, klart att vi är glada en dröm går i uppfyllelse!

SM-drömmen förverkligas på Industriområdet i Hörby den 16 april och då förhoppningsvis i ett strålande vårväder.
23-01-23 130 anmälda till Rally Lima
Anmälan till Rally Lima har stängt. Startlistan innehåller 130 ekipage fördelat på fem SM-klasser.
För nästan tjugo år sedan var antalet anmälda till LBC-Ruschen i Lima uppe i 239. Sedan dess har vi haft en pandemi och förra året var det som mest 89 startande i en av de fem SM-deltävlingarna. Till årets SM-premiär har kostnaderna skjutit i höjden.
När Lima Motorsällskap nu för första gången har SM-status på sin vintertävling har 130 förare anmält sig. Förutom svenska förare finns också representanter för Österrike, Norge och Irland i listan.

Huvudklassen har aldrig tidigare skådat så många likvärdiga bilar, så kallade R5:or, i händerna på de bästa förare Sverige kan ställa upp till start. 23 startande i Internationella 4WD.
Några fler, 28 förare, ska ge sig in i kampen om SM-medaljerna i Nationell 4WD.

Av de tre klasserna i tvåhjulsdrivet är som vanligt nationellt trimmade (Nationell 2WD) störst av alla. 57 bilar och en blandning av både etablerade fortåkare och yngre utmanare, från norr till söder.
Klasserna Standard och Internationell 2WD lockar båda elva förare till start.
Förare som fyller 24 år eller mindre i år och kör tvåhjulsdriven bil tävlar också om ett JSM-tecken, oavsett motorvolym.

Anmälningslista (förare som hunnit bli kontrollerade):
https://raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1437&urval=granskaddeltar

Anmälningslista (ännu en kontrollerade): https://raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1437&urval=ejgranskaddeltar
23-01-20 Folkets Park Limedsforsen - navet i Rally Lima
Nav i Rally Lima är Folkets Park i Limedsforsen, några kilometer söder om Lima. Inne vid dansbanan finns servering och infodisk, utanför staketet ligger serviceplatsen.

Förutom stora entrén finns en ingång från "baksidan", vid västra änden av fotbollsplan.

Den administrativa incheckningen ("anmälan") görs inne i Folkets park. Öppettiderna är torsdag kväll, 16.00 till 21.00 samt fredag 06.00 till 10.00.

Infodisk finns på dansbanan, öppen fredag från 12:00 och lördag från 06.00 på lördagen till tävlingens slut. Där kan du köpa karta&program och få svar på frågor om Rally Lima och omgivningarna.
Press/media hänvisas till infodisken.

Programmet släpps så snart startlistan är klar. Förutom vid infodisken säljs dessa även på Coop i Limedsforsen, Frendo Malung samt GA-Macken i Likenäs. Pris 100 kronor inklusive karta.

Servering finns, med allt från godis, fikabröd och smörgåsar till rallykorv, gulaschsoppa och Karelius pyttipanna (Karelius är Limas lokala charkuteri med pytt i världsklass).

Kiosk finns även längst norr ut på serviceplatsen. Där säljs rallykorv, hamburgare och dricka. Ännu en "korvkiosk" hittar du på lördagen vid målet på SS6, i Husom.

Toaletter och omklädningsrum finns inne i Folkets Park.

Startrampen står uppställd inne på parkområdet.

Serviceplatsen upptar alla tillgängliga ytor utanför Folkets Park.

Prisutdelningen sker efter tävlingen på scenen intill dansgolvet.

Fri entré till Folkets Park och serviceområdet.

Fri entré även till specialsträckorna. Lima MS vädjar dock till alla om ett frivilligt bidrag som lätt kan Swishas, för det kostar stora summor att ploga vägar och parkeringar. Även skoterspår finns "upptrampade" så publiken kan passera obehindrat förbi tidtagningsutrustningen vid start och mål på sträckorna.
Skoterspår finns också upp till Serpentinvägen, målet SS6 Lecab Lastbilar (power stage). Ett nätt motionspass för hugade rallyfans!

Förarvärdar: Johan "Lima-Johan" Eriksson och Johan Holmudd

Limas klubbhus är HQ, där tävlingsledning, domare, säkerhet och tidtagningspersonal kan jobba ostört. Utanför den skaran ska särskilda skäl finnas för att du släpps in.

Logi. Saknar du någonstans att sova över? Lista på uthyrare finns på limams.com
23-01-17 Målet för Thunström är en ny topplacering
Fjolårets segrare, Thomas Thunström från Ludvika, beskriver kommande startfält i Rally Lima som enastående. En topplacering är målet, trots ny bil och kartläsare.

Den fyrhjulsdrivna Skoda Fabia han ska köra har precis rullat ut ur garaget i Ludvika. Nybyggd och med de allra senaste uppdateringarna. Samma modell som den han hade förut, men sålde till en hugad spekulant. Därav blev den gångna SM-säsongen rumphuggen för Ludvika-föraren.
Men populära vintertävlingen LBC-Ruschen vann Thunström totalt då den kördes i mars. Kommande upplaga inleder SM i februari och har bytt namn till Rally Lima.
– Redan nu är anmälningslistan enastående! Och det blir garanterat publikrekord i skogarna, säger Thomas Thunström och fortsätter:
– Hoppas media tar tillvara på tillfället och skriver, för startfältet är nog det bästa någonsin. Rally Lima blir spännande!

Under nästan hela SM-karriären har Jörgen Lindahl levererat noterna från högerstolen. Men han har hoppat av och ny kartläsare till Thunström är Kevin Athley från Växjö.
– Det är Jörgens förtjänst, för han sammanförde oss och det fungerade så bra med Kevin att vi fortsätter, säger Thunström.
Årets upplaga av Rally Lima innehåller sex specialsträckor, mot fjolårets fyra.
– Då kom det en decimeter nysnö medan vi väntade på att få starta på sista sträckan och det vräkte ner medan vi körde de tre milen. Något svårare har jag aldrig upplevt som rallyförare!

Nu med SM startar huvudklassen först. Därmed får Thunström och alla andra med fyrhjulsdrivna bilar gå ut på nyplogade vägar.
– Det kan inte bli värre än förra året och hinner vi bara få de mil vi behöver i test innan tävlingen drar igång, är målet helt klart en topp fem-placering, avrundar Thunström.

23-01-15 Rallycrossmästaren Martin Jonsson kör rally-SM i Lima
Martin Jonsson, Woxnadalens MK, är regerande svensk mästare i rallycross. I fjol vinter tog han rallylicens och dagen efter debuterade han i rally med Mattias Svedberg, Bollnäs MK, i högerstolen under Supercupens tävling Hälsingerallyt. De slutade elva bland A, B och C-förarna i klassen. Det gav honom blodad tand och nu kommer han tillsammans med med co-driver Mattias till start i SM-premiären i Lima.
– Vi är redo för race! Efter rallydebuten i supercupen förra säsongen så gör jag och Mattias inhopp i en betydligt vassare och modernare VW Golf, säger Martin.

Efter rallypremiären körde Martin RallyX Nordic i klassen Supercar Lites där han slutade femma, vann SM-guld i samma klass. Under hösten körde han Svenska Sprintserien, Back-SM och Hälsingeserien vilket resulterade i tre segrar, en andraplats och en sjätteplats.

Han och Mattias kommer till start i den nationella tvåhjulsdrivna klassen som har 43 anmälda.
– Vi börjar med ett inledande test och påbörjar förberedelserna att möta Sverigeeliten i rally. Målet är att samla så mycket erfarenhet vi kan och lära oss så mycket som möjligt. Vi är bådär riktigt taggade inför den här nya och spännande satsningen, säger Martin.
23-01-14 Inför Rally Lima - kanonstartfält med tre veckor kvar till start ”Vi är helnöjda med startfältet”
Tre veckor kvar till Rally Lima, SM-premiären den 4 februari. Promotorn (SRM) är redan helnöjd med startfältet i huvudklassen.

Troligtvis har det aldrig tidigare varit ett så tufft startfält i huvudklassen. Klart är att regerande mästaren, Per-Gunnar ”PG” Andersson, siktar på att ta sin fjärde raka SM-titel med hem till Årjäng. Med ny bil och för nytt team. Regerande mästaren i Nationellt tvåhjulsdrivet, Patrik Flodin Hudiksvall, byter klass efter att ha varit outstanding under några år med sin Volvo. Nu ska han ratta en fyrhjulsdriven bil igen. Senast han gjorde det var 2019, då med SM-guld som resultat. Kan bli ett nytt i år.
Norges Ole Christian Vejby kör den VW Polo GTI R5 som världsmästarteamet Kristofferssons i Arvika förfogar över. Vilket mycket väl kan leda till att segern går till vårt grannland.

Comeback gör värmlänningarna Fredrik Åhlin och Dennis Rådström. Åhlin har tidigare flera delsegrar i SM, men också några års uppehåll. Rådström tappade suget efter sin ruggiga krasch i South Swedish Rally 2021, men före det var han framgångsrik i Junior-VM och utsedd till årets rookie. Nu är frågan hur mycket rattrost de två har att nöta bort?
Av de erfarna finns naturligtvis fjolårets segrare anmäld, Thomas Thunström från Ludvika.

Sandvikens Jari Liiten var nyligen uttagen att representera Sverige i FIA Motorsport Games i Frankrike i höstas och är det något talangen vill är det att etablera sig i medaljjakten i SM. En annan talang som inte räds de mer rutinerade är Albin Nordh, när han nu tar steget upp i huvudklassen.
Där har Jonas Åkesson redan sin givna plats och med stegrat tempo är siktet medalj av hög valör.
SvT:s expertkommentator Jonas Kruse är tillbaka, i ett nybildat team, och unge Martin Enlund – framgångsrik i både crosskart och rallycross – ska nu bevisa att andraplatsen totalt i rallyt Rikspokalen inte var någon tillfällighet. Inte heller fjärdeplatsen i SM-sprinten eller att han var trea totalt i Marknadsnatta. Vid sin sida i högerstolen har Martin co-drivern Christer Carlsson, som redan för 20 år sedan skötte samma uppgift åt Martins pappa Roger Enlund.

De nordliga rallyskogarna representeras i den fyrhjulsdrivna huvudklassen av Jan-Olov Renberg och Christer Hedlund, Piteå respektive Lycksele. Killar som garanterat är vana vid snö och is under dubbhjulen!
Totalt är det i skrivande stund 22 anmälda med Internationellt klassade fyrhjulsdrivna bilar. När hade svensk bilsport så många startande senast i huvudklassen?
— Det är en bra fråga! Det är väldigt länge sedan, om vi ens någonsin haft så många. Vi är helnöjda med startfältet, säger Patrik Persson, VD för Svenska Rallymästerskapen AB (SRM) som driver SM.
Omöjligt är det inte att ytterligare några förare kommer till start, för anmälningstiden går ut först den 22 januari klockan 18.00.

Sträcksponsor SS1: Comfort Simonssons Rör 
SS2: BSR Transport AB 
SS3: Rental & Sales Sverige AB
SS4: COOB
SS5: Cubic AB
SS6: Lecab Lastbilar
Shake down: Sveden Trä Bolist 

Anmälningslistan på ekipage som ännu inte betalt startavgiften till Rally Lima hittar du här:
https://raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1437&urval=ejgranskaddeltar
Komplett anmälningslista finns här: https://raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1437&urval=granskaddeltar
Inbjudan till Rally Lima finns här: https://media.rallysm.se/2022/11/Inbjudan-RALLY-SM-2023-221129.pdf
23-01-05 Pontus Tidemand blir en del av GN Motorsport
Med flera mästerskapsvinster på hög nivå i WRC2 2017, JWRC 2013, hela vägen ner till APRC 2015 välkomnar vi Pontus Tidemand till GN Motorsport som mentor till våra tävlande och juniorer.

Med sitt aktivt tävlande på hög nivå vet Pontus vad som behövs för att nå toppen, dit vi på GN Motorsport vill. Därav ser vi tillsammans detta som ett långsiktigt samarbete där vi kan ha användning av varandras kunskap.
– Det är alltid kul att kunna vara med och hjälpa juniorer som vill framåt. Där är många val som ska göras och ibland krävs det erfarenhet bakom för att kunna göra dessa val. Med mina erfarenheter ifrån mitt tävlande på hög nivå och på olika underlag tror jag att jag kan stötta deras val och hjälpa dom framåt mot deras mål, berättar Pontus.

Utöver Pontus mentorskap kommer han själv tävla tillsammans med GN Motorsport, första tävlingen kommer bli SM-veckan i Skövde redan nu i vinter.
23-01-03 Missa inte anmäla till SM-veckan – vinterns nationella tävlingsfest
SM-veckan vinter avgörs i Skövde från första till femte februari och för bilsporten även i Falköping där såväl rallycross och crosskart som rally kommer köras under veckan.

Nu finns anmälan ute till samtliga tävlingar som ska genomföras på Falköpings Motorstadion.

På motorklubbens anläggning utanför Falköping kommer rallycross och crosskart köras på torsdagen 2 februari och rallysprinten körs söndag 5 februari.
– Det här är en stor sak som vi inte gjort förut. När det ingår i SM-veckan är det så mycket mer än när vi kör vanliga tävlingar, men det ska bli riktigt roligt och jag tror det kan komma att bli ett jättelyft, både för oss i klubben, men även för kommunen, säger Jonas Sandgren, ordförande i Falköpings motorklubbs bilsektion.

Rallycrossen och crosskarten körs på den bana som finns på motorklubbens mark. Även rallysprinten genomförs innanför klubbens grindar. På området som klubben äger finns en fin kurvig och kuperad rallyslinga i ett skogsparti på cirka tre kilometer som erbjuder ett flertal olika alternativ som rallysprint.

SM-veckan kan ses i SVT som kommer sända från både rallycross och crosskart på torsdagen och rallyt på söndagen. SVT har varit på plats för att reka inför sändningarna och för bilsporten och rallyt specifikt kommer det bli den produktion med flest kameror som producerats hittills på en rallytävling i en SM-vecka.

Förutom tävlingarna på Falköpings motorbana avgörs finalen av SM Esport Touring Car i Arena Skövde under lördagen med sändning i SVT Play. I Arena Skövde kommer samtliga finalister tävla mot varandra i tolv uppställda simulatorer.

Anmälan till rallysprint finns här: https://www.raceconsulting.se/tavlingar/5-2-23-rallysprint-sm-veckan-vinter/
Anmälan till Rallycross och Crosskart finns här: https://www.raceconsulting.se/tavlingar/2-2-crosskart-rallycross-sm-veckan/

Mer information om SM-veckan vinter finns här på arrangörens hemsida: https://falkopingsmk.nu/