Besök officiella hemsidan
2024

Rally-SM 2024
       

Rally-SM 2024 Rally-SM 2025
19-20
jan Hälsingerallyt SMK Hälsinge
2-3
febr Vinterpokalen Sandvikens MK
10-11
maj Rally Nyköping SMK Nyköping
31-1
juni Rally Uppland MK Tierp
23-14
aug East Sweden Rally ESR
20-21 sept Västrallyt SMK Trollhättan
www.rallysm.se
7-8
febr Boden  
7-8
mars Lima  
1-3 maj Älmhult  
29-31 maj Tierp  
8-9 aug Hässleholm  
12-13 sept South Swedish Rally  
www.rallysm.se
 24-06-12 Rallylöftet Hugo Carlberg får chansen i SM-veckan
Fem sekunder. Max. Sedan har Hugo Carlberg fixat fikabord i garaget. Nästa rally för Fagerstas talang blir SM-veckan Sommar.

När anmälningarna till rallysprinten under SM-veckan den 27 juni i Västerås strömmade in blev det osäkert. Skulle Fagerstas 19-årige B-

– Bara så roligt att jag får bli med! Häftigt! Hugos verktyg är en röd 240:a. Volvon med vit, grå och mörkare grå rand, har reklam i alla hörn. Men så är Hugo i Söderbärke något utöver det vanliga i rally. Fast han började med hockey, ett intresse han ärvde av pappa Stefan. Spelade i Fagerstas juniorlag och i Smedjebacken. Så gick flyttlasset ut till Sörbo utanför Söderbärke, där familjen lät bygga ett hus 2020. Nästan hela släkten har varit bosatt där genom åren, och morfar driver ett sågverk med många maskiner och fordon.
– Motorer tycker jag om! Och klassiska Hemshyttan besökte jag när det var rally. Jag ville börja köra och tjatade på pappa. Men han tyckte rally var alldeles för dyrt!
Husbygget krävde också tid och pengar. Inledningsvis inget garage, eller verktyg för den delen.
– Pappa såg bara begränsningar!

Det fick bli moppe och EPA. Lite motocross.
– Jag mixtrade med min vita 240-EPA och gjorde någon sladd. Så fruktansvärt roligt. Han styrde EPA:n till Fagersta MK och blev genast med som funktionär. Fortsättningen blev lyckad tack vare rallyföraren Mikael Wisti.
– Han var ju en idol! Han undrade om jag filmat honom och det hade jag…
Debuten i högerstolen blev en klubbtävling hemma i Wistis Appendix K- Volvo 240. Första sträckan körde de ikapp bilen framför, på andra gick drivaxeln.
– Då lärde jag mig att så är det i den här sporten. Mycket skruva i garaget.
Nästan varje helg åkte han de knappa tre milen till Wisti. Ibland flera gånger i veckan.
– Ska man komma någonstans måste man ta i…

Hösten 2021 fick Hugo tips om en VOC:are till rimlig peng och han slog till. Med pappa som handledare fyller nu pokalerna alla lediga ytor i garaget.

I oktober 2023 rullade en ny 240 in, med stort stöd av Haanpää Racing. Värsta motorn, och växellådan.
– Märkte snabbt att det kostade pengar, för materialet har svikit mig. Vi bröt mycket i vintras.

Men i Rally Uppland nådde de slutmålet, och i Kolsvarundan var de tia totalt. Far och son Carlberg är onekligen på rätt väg.
– Rally är så häftigt! Och SM-veckan Sommar i Västerås… det blir hur häftigt som allra helst!

24-06-08 "Startlistan" klar till SM-veckan
De preliminära startlistorna är klara inför SM-veckan Sommar! Totalt 50 bilar i rally och 42 i crosskart.

På grund av det enorma intresset för Rallysprint har vi varit tvungna att gallra, trots att startfältet utökats med tio rallybilar. Därför har - tyvärr - några mottagit det trista beskedet att de inte får åka. Vi tackar dessa än en gång för visat intresse och hoppas vi ses i framtida arrangemang.
Sex står på reservlistan i 2wd och tre i 4wd.

I crosskart får samtliga 42 anmälda komma till start, 24 i 650cc och 18 i Xtreme.

» Startlista rally pdf
» Startlista crosskart pdf

24-06-02 Tom Kristensson hårsmån från seger i Rally Uppland
Med 1 sekund, efter ca 9 mils specialsträckor och 45 minuters körning i full fart, fick SMK Hörbys Tom Kristensson och Andreas Johanson, Eskilstuna MK, ge sig mot Patrik Flodin om totalsegern i den fjärde deltävlingen i Rally-SM, Rally Uppland, i Tierp. Paret körde, som i årets tidigare SM-tävlingar, en Skoda Fabia RS Rally 2 fån det tjeckiska teamet Keane Motorsport
- Jag är supernöjd även, om 1 sek är väldigt nära, men det visar att vi är med och slåss om det, säger Tom
- Två sträcksegrar och två andraplatser på den 9 sträckorna, och endast 0,2 sekunder från Fredrik Åhlin på den sista, Powerstage, och där vi lyckades ta in 4,4 sekunder på Patrik. Det gav dessutom fyra sköna bonuspoäng. Speciellt andra delen av tävlingen är vi nöjda med, då vi efter lite justering av noterna och en mental omladdning fick vi till det riktigt bra.
- Det var fantastiska sträckor, överlag hårda och snabba vägar, så det gick fort, och ibland på gränsen, men vi hade trots detta inte ett enda riktigt tillbud under tävlingen.

Totalsegrade gjorde alltså Patrik Flodin, Ilsbo MK, 1 sek före Tom och på tredje plats kom Isak Reiersen Östmarks MF ytterligare 5,9 sek efter.

Resultatet innebar att Tom avancerade en placering upp till andra plats i SM tabellen i klassen Internationella 4WD.

Ställningen efter 4 av 6 deltävlingar är nu att Patrik Flodin, Ilsbo MK, leder på 90 poäng, före Tom 75 poäng och Dennis Rådström, KAK Motorsport 72 poäng.
- Nu blir det lite välbehövlig paus till nästa deltävling som är East Sweden Rally i Linköping den 23-24 augusti, men det blir inte lugnt för det, en del event med partners, och jobb med att få ihop det ekonomiska, då det endast är knappt fyra veckor mellan de två sista tävlingarna, avslutar Tom.

24-06-01 Patrik Flodin tog tredje raka segern efter rafflande avslutning i Rally Uppland
När den fjärde deltävlingen av årets Rally-SM avgjordes med Rally Uppland i Tierp blev det seger för Patrik Flodin och Göran Bergsten. De regerande mästarna vann tävligen totalt och i klassen Internationella 4WD. I 2WD blev det en debutantsegrare - i en Volvo 240.

Det blev en rafflande avslutning i Internationella 4WD, där den tidigare juniorvärldsmästaren Tom Kristensson på den sista sträckan körde in hela avståndet till Flodin - Förutom en sekund. Isak Reiersen tog sin första pallplats i klassen med en tredjeplats.
– Det var en brutalt gastkramande tävling och en så jäkla skön seger. Jag måste verkligen få tacka det här starka motståndet till en otroligt rolig fight. Det var ett koppel av snabba förare bakom oss som gav ett gediget motstånd. Stort tack till er alla, säger Patrik Flodin.

Hudiksvalls-föraren Flodin leder nu SM med 18 poäng över teamkollegan Dennis Rådström från GK Door Team Sweden. Tom Kristensson närmar sig Rådström, nu bara en poäng bakom.

I den tvåhjulsdrivna klassen var det Youtube-profilen Tim Liljegren från Karlskrona som vann. Liljegren tog sin första seger i Rally-SM tillsammans med norska kartläsaren Sunniva Rudi. Tim vann tävlingen i en Volvo 240, 49 år efter att den ikoniska modellen lanserades.
– Detta trodde man inte. Jag är förvånad själv. Jag trodde det skulle vara tuffare, men allt klaffade i helgen. Alla i teamet lägger ner sin själ i detta, utan dom hade det inte vart möjligt. Vi är så jäkla nöjda, säger Tim Liljegren.

SM-ledaren P-G Andersson hade en tuffare tävling. Den dubbla juniorvärldsmästaren bröt redan på sträcka ett på fredagen, och försvann igen under lördagen efter en strulig tävling. Istället kunde junioren Patrik Hallberg från Haninge överta ledningen i SM, efter att ha slutat tvåa bakom Liljegren. Hallberg vann även JSM 2WD.

I Nationella 4WD tog Kim Nydén från Lindesberg ytterligare ett kliv mot ett potentiellt SM-guld. I sin Mitsubishi Mirage vann Nydén Rally Uppland före SM-utmanaren Oskar Sundell, som drogs med problem under avslutningen av rallyt.
– Det var ett skönt andetag efter mållinjen när man kände att det gått vägen. Vi har jobbat hårt för detta, och nu tog vi igen den helgen vi inte hade i Nyköping senast, säger Kim Nydén.

Filip Karlström från Gullabo tog sin första pallplats i Rally-SM genom en tredjeplats i Nationella 4WD.

Standardklassen togs hem av Andreas Hovind från Enköping. Volvo-föraren utmanades under rallyts gång, men kunde inkassera sin andra seger för säsongen och därmed fulla SM-poäng. Hovind och kartläsaren Catalina Floberg leder SM med 26 poäng efter Tierp.
– Jäklar vad skönt. Johan Pettersson bjöd på hård kamp i helgen, men tyvärr åkte han av på sträcka sex. Vi var med bättre den här gången, och allt har känts bra hela helgen, säger Andreas Hovind.

JSM Standard vanns av Jonatan Sund och Johan Uppman från hemmaklubben MK Tierp.

Rally Uppland, som hade bas på Tierp Arena, var den fjärde av totalt sex deltävlingar i årets Rally-SM. Nu tar SM-serien sommaruppehåll och återvänder den 23-24 augusti med East Sweden Rally i Linköping. Finalen avgörs sedan i Trollhättan med Västrallyt den 20-21 september.

Länkar:
Mästerskapstabell
Resultat
24-06-01 Flodin och Bergsten vann Rally Uppland med en sekund – tackar motståndet för fighten!
Fjärde SM-deltävlingen Rally Uppland gick av stapeln i dag och blev en gastkramande historia där Patrik Flodin och Göran Bergsten tillsammans med GK Door Team Sweden lyckades knyta ihop säcken med minsta möjliga marginal och utökar därmed sin SM-ledning.
– Det var en brutalt gastkramande tävling och en så jäkla skön seger. Jag måste verkligen få tacka det här starka motståndet till en otroligt rolig fight. Det var ett koppel av snabba förare bakom oss som gav ett gediget motstånd. Stort tack till er alla, säger Patrik.

Fjolårsvinnarna i rally-SM, Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, kör även i år mästerskapet tillsammans med GK Door Team Sweden i den högsta klassen (internationella fyrhjulsdrivna klassen). Inför fjärde deltävlingen i Rally Uppland ledde de mästerskapet med sju poäng och kom till start med målet bevaka sin position. Men de bjöds på rejält motstånd av konkurrenterna, minst sagt.

Rallyt inleddes med två sträckor under fredagkvällen och Patrik och Göran låg inför lördagens sträckor på tredje plats. De vann dagens första sträcka och gick upp i ledning, en ledning de behöll hela rallyt. Men de kunde inte slappna av eller köra på säkerhet förrän de flesta förarna i klassen kört över mållinjen.

På sista sträckan såg det ut som om de skulle tappa segern efter en lite passiv inledning.
– Vi körde ju med mjuka däck bak idag för att försöka hitta bättre fäste när vi gick ut som första bil i rallyt. Men på sista sträckan funkade det inte alls bra. Grusvägen var hård som asfalt med lösgrus och sen var det ett parti asfalt inne på dragracebanan i Tierp. Jag trodde att jag hade schabblat bort det totalt där, säger Patrik.

Men de kunde tillslut andas ut och segern var ett faktum när det stod klart att de vann - med en ynka sekund.
– Det var verkligen en brutalt gastkramande tävling och en så jäkla skön seger. Jag måste verkligen få tacka det här starka motståndet till en otroligt rolig fight! Det är ett koppel av snabba förare bakom oss som gav ett gediget motstånd. Stort tack till er alla! Det här var verkligen ett otroligt kul rally, säger Patrik.

Patrik och Göran lyckades inte bara med målet att bevaka sin SM-ledning, de utökade den och leder nu med 18 poäng ner till tvåan Dennis Rådström och 19 poäng ner till Tom Kristensson.
– Målet var att bevaka vår SM-ledning, så en seger känns extra skönt. Vi måste även få tacka teamet, GK Door Team Sweden för en väldigt bra bil och till alla sponsorer och vänner som gör det möjligt för oss att ha så här kul, säger Patrik och Göran med eftertryck.

Rally Uppland
Internationella 4wd-klassen
1. Patrik Flodin 45:23,4
2. Tom Kristensson 45:24,4 +1,0
3. Isak Reiersen 45:30,3 +6,9
4. Dennis Rådström 45:31,9 +8,5
5. Fredrik Åhlin 45:44,8 +21,4
6. Pontus Tidemand 46:09,8 +46,4
7. Jari Liiten 46:37,5 +1:14,1
8. Thomas Thunström 47:28,5 +2:05,1
Resultat: https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1535

Rally-SM 2024, klass 1
(preliminär efter deltävling 4)
1. Patrik Flodin, 90 p
2. Dennis Rådström, 72 p
3. Tom Kristensson, 71 p
4. Fredrik Åhlin, 40 p
5. Isak Reiersen, 53 p
Komplett tabell: https://scoreboard.rallysm.se/scoreboard/7

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt följt rallyt sträcka för sträcka.
24-05-31 Isak Reiersen leder Rally Uppland - Dött lopp i 2WD
Torsbysonen Isak Reiersen leder den fjärde deltävlingen av Rally-SM efter den första dagen av Rally Uppland i Tierp, både totalt och i klassen Internationella 4WD. I den tvåhjulsdrivna klassen är det två förare på exakt samma tid efter två sträckor

Isak Reiersen, som förra året vann JSM-guld, vann den första sträckan i sin Skoda i klassen Internationella 4WD. På den andra sträckan var Team Nybes Albin Nordh snabbast, och han är bara 0,4 sekunder bakom Reiersen inför morgondagen.
– Det känns fantastiskt. Jag känner att vi tagit ett stort steg inför denna tävling, vi har knäckt koden. Mest sladd är inte alltid effektivast, utan man får vara lite finkänslig på gasen. Det är inte varje dag man får leda en SM-tävling, så jag ser verkligen fram mot morgondagen, säger Isak Reiersen.

SM-ledare Patrik Flodin är trea, bara en tiondel före Tom Kristensson på fjärde.
Nationella 4WD leds av Kim Nydén från Lindesberg, han har 6,8 sekunder ner till Oskar Sundell. Båda i Mitsubishi Mirage.
– Vi är supernöjda. Vi har gjort lite förändringar med bilen som känns riktigt bra. Ingenting är avgjort, det är ett långt rally, säger Kim Nydén.

I 2WD försvann mästerskapsledaren P-G Andersson redan på sträcka ett. Istället var det publikfavoriten Tim Liljegren i sin Volvo 240 som tog ledningen. På SS2 visade junioren Wille Gad framfötterna, och slutar fredagen på exakt samma tid som Liljegren.
– Vi öppnade skitbra på sträcka ett, men var lite tama på SS2. Vi körde på lite väl höga växlar och låga varv, så vi får nog växla ner lite till imorgon. Nu visar vi att vi kan hänga med i toppen och hör hemma här, säger Tim Liljegren.

I Standard är Enköpingsföraren Andreas Hovind i topp, han har 7,5 sekunder ner till Johan Pettersson från Skillingaryd.

Tävlingen går att följa via rallyradio och Live-TV från avslutande Power Stage imorgon på: www.svenskbilsporttv.se

Resultat från fredagen: https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1535
24-05-31 Historiskt stort intresse för SM-veckan på Västerås Motorstadion
När anmälan igår stängde till rallysprinten som körs i SM-veckan den 27 juni summerades ett historiskt stort intresse på 92 bilar till de till SM-veckan totalt 50 startplatserna.

Bland de anmälda återfinns flertalet världsmästare och tidigare vinnare av SM-veckan.
– Extremt roligt. Det här var det nog ingen som hade räknat med det här intresset, säger tävlingsledaren, Niklas Fransson, Västerås MS.

SM-veckans rallysprint är en del av hela SM-veckan sommar som genomförs i Västerås under vecka 26, där SVT är sändande bolag.
TV-tiderna för Rallysprinten och Crosskarten är preliminärt satta till 10:00 – 19:30 den 27 juni. Det är ett trångt TV-fönster för att rymma alla anmälda.
– Rallysprintarna i SM-veckan körs efter det tävlingskoncept som tagits fram under åren för att passa i TV-produktionen och sändningarna i SVT. Att intresset för att köra SM-veckan är så stort är kul och visar att förarna sett värdet i att köra SM-veckan. Men att få med samtliga anmälda till tävlingen i sommar är tyvärr inte genomförbart utifrån det upplägg som vi ingår i under SM-veckan och den TV-produktion som görs, säger Sören Emmervall, Svensk Bilsports projektledare för SM-veckorna.

SM-veckans rallysprint körs med 50 ekipage fördelat på två klasser, 2wd och 4wd. Två kvalheat samlar totalt 20 bilar till finalkörningen där snabbaste totaltid över två körda omgångar avgör vem som blir mästare.

Klar startlista väntas presenteras under vecka 23.
24-05-31 Rally-SM presenterar 2025 års tävlingskalender och planer för 2026-27
Svensk Bilsports Rally-SM kommer 2025 att tävla på sex orter som täcker Sverige från norr till söder. Option för en sjunde deltävling finns. Intresset är också stort bland tävlingsarrangörer runt om i landet för att arrangera SM-deltävlingar kommande säsonger.

”Jag är glad och stolt över det stora engagemang och hårda arbete som lagts ner på kalendern för 2025 och framåt av alla inblandade. Vi vet av egen erfarenhet hur viktigt det är med tidiga besked för att klubbar och tävlande skall kunna förbereda sig och arbeta långsiktigt med sina partners. Därför satte vi målet att presentera en kalender i maj, och nu kan vi göra det,” säger Jonas Kruse, projektledare för Rally-SM.

SM-serien 2025 startar långt upp i Sverige och Boden den 7-9 februari, månaden senare är det Lima i Dalarna som arrangerar sin mycket uppskattade vintertävling.

Grussäsongen startar i maj i Älmhult, och under Kristi himmelsfärdshelgen står Tierp som värd för deltävling fyra. Hässleholm återvänder som SM-arrangör i början av augusti.

Finalen blir South Swedish Rally 12 till 13 september, som byter huvudort och dessutom lämnar sin traditionella helg på våren. South Swedish Rally kommer axla finaltävlingen kommande tre år.

”Vår vision är att ha start och mål i Kosta utanför Växjö 2025. Vi flyttar till hösten för att ha en och samma helg hela tiden. Vi blir fler klubbar nu som kan dela på ansvaret och fördela arbetsbördan, det blir också en större spridning på vägarna som används,” säger Gert Andersson, ordförande för South Swedish Rally.

Möjligheten finns att addera en sjunde tävling till kalendern. Sedan ett par veckor pågår diskussioner med en intressant arrangör.

”Denna sjunde deltävling skulle kunna lyfta Rally-SM på flera sätt men vi är mycket medvetna om att det också innebär stora kostnader för de tävlande. Därför kommer ett eventuellt beslut tas i samråd med Tävlanderådet när vi vet hur ett upplägg skulle kunna se ut,” säger Patrik Persson, arrangörsansvarig för Rally-SM.

”Jag vill tacka alla arrangörer för deras välvilja och positiva inställning i samarbetet med att få till en kalender för Rally-SM. Vi märker ett stort intresse bland arrangörerna runt om i landet att vara en del i SM,” avslutar Patrik Persson, arrangörsansvarig för Rally-SM.

Kalender Rally-SM 2025:
1. Boden, 7-8 februari
2. Lima, 7-8 mars
3. Älmhult, 1-3 maj
4. Tierp, 29-31 maj
5. Hässleholm, 8-9 augusti
6. South Swedish Rally, 12-13 september

Följande arrangörer har visat intresse att arrangera deltävlingar i Rally-SM 2026-27. Ambitionen är att ha sex deltävlingar per säsong. Kalendern för kommande år presenteras vid ett senare tillfälle.

2026:
• Vinter: Lima
• Vinter: Sandviken
• Vinter: Östersund
• Sommar: Nyköping
• Sommar: Skillingaryd
• Sommar: Vimmerby
• Sommar: East Sweden Rally
• Sommar: South Swedish Rally

2027:
• Vinter: Hudiksvall
• Vinter: Lima
• Vinter: Boden
• Sommar: Tierp
• Sommar: Hässleholm
• Sommar: Kil
• Sommar: Skillingaryd
• Sommar: South Swedish Rally

24-05-31 Idag börjar Rally-SM i Tierp på Svensk Bilsport TV!
Fjärde deltävlingen av Rally-SM går av stapeln i Tierp!
I helgen är det dags för den fjärde deltävlingen av Rally-SM. Denna gång är det Tierp som står för arrangemanget och vi ser fram emot en späckad bilsportshelg med både rallyradio och direktsändingar från tävlingarna!

Utöver Rally-SM så visas även Swedish Drift Championships, Gelleråsloppet och Rallycross-SM deltävling 2!

Du ser och hör du direktsändningarna givetvis på svenskbilsporttv.se

24-05-30 Mille Johansson EM-genrepar i Rally-SM
Till helgen avgörs den fjärde deltävlingen i Rally-SM med Rally Uppland i Tierp. EM-ledaren Mille Johansson från Katrineholm kör tävlingen som uppladdning inför nästa deltävling i Junior-EM som körs i Sverige om två veckor.

Mille och kartläsaren Johan Grönvall vann senaste EM-tävlingen på Kanarieöarna, och leder där med mästerskapet i juniorklassen.

I Rally Uppland väntar två dagar med utmanande grussträckor, och en perfekt chans för Mille, Johan och teamet att få en bra uppladdning inför BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia.

De kommer tävla i samma Opel Corsa Rally4 som de kör i EM, för teamet IKsport, och möta hårdast tänkbara motstånd med hela SM-eliten i 2WD: Dessutom ställs dom mot EM-konkurrenten Calle Carlberg i en likadan bil.
– Målet med tävlingen är att testa lite olika inställningar på bilen, och ha den som uppvärmning inför EM i Karlstad. Självklart hade det varit kul att köra för att vinna, men vi har inte de förutsättningarna. Så målet blir att stå sig bra mot Carlberg, som åker på likadana däck som oss, säger Mille.

Rally Uppland startar på fredag med två sträckor, och ytterligare sju på lördag. Tävlingen utgår från Tierp Arena, där också den avslutande sträckan körs på lördagseftermiddagen.
24-05-30 DRIVE VXO säkrar historisk seger i Rally-SM med BMW byggd för framtidssäkrade bränslen
DRIVE VXO Motorsport och tidigare världsmästaren P-G Andersson skrev historia i premiären i Rally SM och segrade direkt med teamets nybyggda BMW 1M som är utvecklad för att köras på bio- och syntetiska bränslen.

P-G Andersson med co-driver Anders Fredriksson toppar nu SM-tabellen i den tvåhjulsdrivna klassen.
- Vi skrev ett nytt kapitel för svensk motorsport under premiären i Rally-SM! Resultatet blev precis vad vi visste var möjligt, men som vi inte riktigt vågade drömma om innan, säger Hans Bååth, vd för DRIVE VXO.
- Detta var en viktig seger för teamet och en enorm boost för projektet som syftar till att skapa en framtidssäkrad rallybil utan att kompromissa med vare sig prestanda, hållbarhet eller underhållning - något vi hoppas kan skapa ett internationellt genomslag inom såväl motorsport som för prestandabilar för väg.

Ökad behov av beredskap och närproducerade bränslen
De senaste två årens ökade oro i världen, främst Rysk-ukrainska kriget, har ytterligare skärpt behovet av en övergång till bränslen som inte är beroende av råvaror från oroshärdar i världen. En ökad andel närproducerat bränsle i beredskapssyfte har ytterligare aktualiserat behovet och gör VXOFUELS satsning aktuell.
- Det huvudsakliga syftet med rallysatsningen är att testa bränslen under tuffast tänkbara förhållanden. Gemensamt för de bränslen vi använder är att de ska vara framtidssäkrade på så sätt att de produceras med hållbara råvaror, producenter och processer, säger Hans Bååth.
- Vi arbetar för att ska skapa både nationellt och internationellt genomslag inom såväl motorsport som prestandabilar för väg genom att förändra bilden av förbränningsmotorer som fått mycket negativ publicitet de senaste åren på grund av att de traditionellt körs på bränslen baserade på fossila råvaror.

BMW:n är DRIVE VXO Motorsports senaste projekt och fungerar som testbänk i en satsning på moderna högpresterande bränslen som är på väg att lanseras i nysatsningen VXOFUELS AB, läs mer på vxofuels.se.

Motor, styrsystem och bränslesystem i bilen har anpassats för att kunna köras på flera olika bränslen, ett projekt där flera svenska företag är involverade.

Motorsport - den ultimata testbänken för bränslen
Projektet initierades sommaren 2022 då DRIVE VXO:s vd Hans Bååth upplevde en efterfrågan på moderna alternativ till traditionella bränslen i samband med arbetet med Cyan Racings USA-lansering av Volvo P1800 Cyan, en modern tolkning av Volvos sextiotalsikon.
- Intresset för bilen var enormt trots prislappen på runt 7 miljoner kronor. Vi fick många frågor om vi kunde leverera en eldriven version av bilen vilket vi efterhand förstod som att kunderna ville ha den ikoniska bilen men samtidigt undvika att köra den på traditionella bränslen, säger Hans Bååth.
- Vi var inte sugna på att bygga en eldriven version av Volvo P1800 Cyan då den grundläggande idén var att bygga en modern version av sextiotalsikonen Volvo P1800. En sådan bil skall vara lätt, helst under 1000 kg, och har en temperamentsfull motor. Att göra den elektrisk skulle dels gjort den 50% tyngre och dessutom tagit bort mycket av karaktären.

Där och då föddes idén till det som blivit VXOFUELS AB, ett företag där målsättningen är att bekymmerslöst kunna fortsätta använda förbränningsmotorer även i framtiden - detta genom att erbjuda moderna, tillgängliga och effektiva bränslealternativ som säkerställer användandet av förbränningsmotorer smidigt i decennier framöver.

Moderna bränslen gör förbränningsmotorer relevanta
- Det finns en stor mängd fordon med liknande förutsättningar. Vårt fokus är i första hand på den högsta nivån i fordonshierarkin, bestående av motorsport, exklusiva-, prestanda- och klassiska fordon, säger Hans Bååth.
- Men behovet kommer ju att bli betydligt bredare än så med tanke på att våra vägar är fulla av bilar med förbränningsmotorer. De bilar som säljs idag skall ju leva till 2045, minst, vissa för alltid.

Med en bakgrund inom motorsport i företag som Polestar (som startades på racingbanorna), EPWR (som bygger nya elektriska tävlingsbilar till STCC), och Cyan Racing, var det naturligt för Hans Bååth och att knyta projektet dit även denna gång - därav satsningen på rally.

Som garant för att de produkter företaget erbjuder verkligen fungerar ingår tuffa tester i motorsport i utvärderingen av företagets produkter. Det som fungerar i extrema och krävande motorsportförhållanden, fungerar väl i andra situationer också.
- Rally är ur bränsleperspektivet den mest utmanande bilsporten. Rally körs året runt i olika miljöer från -40°C till +40°C, i regn, snö, stekande sol och över olika underlag som is, grus, asfalt och lera, säger Hans Bååth.

Tester i arktisk kyla
Teamet förbereder sig även för att återupprepa sitt arktiska äventyr från januari 2022 då man körde två tävlingar under extrema förutsättningar.
- Tuffast var det i Rally-SM premiären i Boden med minus 33 grader, då krävs det inte mycket för att något ska sluta fungera, säger teamkoordinator Andreas Sigfridsson.

Direkt från råkalla Boden åkte teamet till finska Rovaniemi för Arctic Lapland Rally där temperaturen var betydligt mer beskedlig med minus 10-15 grader. Det finska rallyt är dock en utmaning på andra sätt då det sträcker sig över 80 mil längs vägar norr om polcirkeln. Till den kommande vintern planerar teamet att upprepa de arktiska tävlingarna, denna gång med moderna fossiloberoende bränslen.
- Bilden av bränslen som E85, RME och HVO är ofta att de inte fungerar i kyla, vår erfarenhet visar att det många gånger beror på okunskap eller felaktig hantering. Det finns dock situationer som kräver nyutveckling, därför utsätter vi våra bränslen för detta och utvecklar de lösningar som krävs, säger Hans Bååth.

Nästa tävling Rally Uppland i högsommarvärme
Redan nu till helgen är det dags för Rally-SM på sommarväg i Rally Uppland, som avgörs i skogarna runt Tierp den 1-2 juni.

P-G Andersson och co-driver Anders Fredriksson kommer dit i SM-ledning och är nu de som jagas.
- Vi ser fram emot att bygga vidare på den framgångsrika premiären som definitivt överträffade våra förväntningar, säger P-G Andersson.
- Det var första gången vi tävlade med bilen i skarpt läge och nu kan vi bygga vidare på den data och de erfarenheter vi fick med oss därifrån. Meteorologerna utlovar dessutom högsommarvärme till den kommande tävlingen, vilket alltid är tufft för materialet och något som kommer ge oss gott om ny och värdefull data om hur bränsle och motor reagerar på det.

Nästa tävling: Rally Uppland, 31 maj - 1 juni.
24-05-29 Kampen om medaljerna hårdnar när Rally-SM kommer till Tierp
Rally-SM inleder andra halvan av årets mästerskap när Rally Uppland avgörs kommande helg med Tierp Arena som bas. I samtliga klasser är det stenhård kamp om medaljerna när Rally-SM gästar Uppland för första gången sedan 2016.

Rally-SM inleder andra halvan av årets mästerskap när Rally Uppland avgörs kommande helg med Tierp Arena som bas. I samtliga klasser är det stenhård kamp om medaljerna när Rally-SM gästar Uppland för första gången sedan 2016.

I klassen Internationella 4WD gick den regerande mästaren Patrik Flodin upp i SM-ledning efter att ha vunnit Rally Nyköping för tre veckor sedan. Med två raka totalsegrar i SM har Flodin från Hudiksvall åtta poängs marginal ner till teamkollegan Dennis Rådström, båda i VW Polo.
– Det är jättefina, snabba tempovägar, så det ska bli skitkul att vara tillbaka. Det kommer garanterat bli stenhård fight i vanlig ordning och den här gången är det jag som får gå ut först på vägen. Vi ska göra vårt bästa och så hoppas jag att det räcker till en topplacering, säger Patrik Flodin.

Den tidigare juniorvärldsmästaren Tom Kristensson avancerade till bronsplatsen i klassen efter en andraplats senast. Skodaföraren är ytterligare fyra poäng bakom Flodin i den jämna klassen.

Kim Nydén från Lindesberg går in i helgen som ledare i Nationella 4WD, men de två senaste tävlingarna har luckan bakåt till Sandvikens Oskar Sundell krympt och är nu 11 poäng när deltävling fyra av sex väntar i helgen.
– Det blir en fortsatt hård kamp med Kim. Sist var jag före honom, men lyckades inte ta in så många poäng eftersom vi hade en norrman framför oss. Jag måste tänka på mästerskapet och försöka vara före honom, men han tänker nog likadant. I Nyköping var han före mig på lika många sträckor som jag var före honom, så vi är riktigt jämna, säger Oskar Sundell.

2WD är tävlingens största klass med närmare 40 startande. Klassen får internationell krydda genom de svenska juniorerna Mille Johansson och Calle Carlberg, som kör tävlingen som uppladdning inför nästa EM-deltävling i Sverige om två veckor. Johansson leder Junior-EM efter att ha vunnit senaste tävlingen på Kanarieöarna.

Den dubbla juniorvärldsmästaren P-G Andersson från Årjäng återtog ledningen i SM-tabellen i Nyköping. PG och kartläsaren Anders Fredriksson kommer åter till start i den nybyggda BMW 1M från teamet Drive VXO Motorsport. Luckan i mästerskapet till Haningeföraren Patrik Hallberg är bara tre poäng inför helgen.
– Det här ska bli jättekul, nu får vi lite extra motstånd i form av juniorerna Calle Carlberg och Mille Johansson, och sen vet jag att Patrik Hallberg kommer att vara rejält revanschsugen. Sist kunde vi köra stabilt och säkert när Hallberg fick sina problem. Men nu har vi en tävling i bilen och jag ska försöka få upp farten mer, säger P-G Andersson.

Andreas Hovind från Enköping är ett jagat byte i toppen av Standardklassen. Efter två raka segrar har Johan Pettersson från Skillingaryd sett till att topp tre i mästerskapet separeras av endast 10 poäng.
– Jag är revanschsugen och laddad för att ge Johan och alla andra en kamp. Det var irriterande att inte knyta ihop det senast när vi ledde. Vi gjorde bort oss på en sträcka där vi tog det alldeles för lugnt på ett ställe, och det har man inte råd med. Vi går för segern i helgen, inget snack om det, säger Andreas Hovind.

Rally Uppland är den fjärde av totalt sex deltävlingar i årets Rally-SM. Tävlingen startar med två sträckor på fredagskvällen och ytterligare sju körs på lördag. Den avslutande Power Stage, som tv-sänds på Svensk Bilsport TV, avgörs inne på Tierp Arena – som också huserar serviceplats och HQ för rallyt.

Tävlingen går att följa gratis via rallyradion på www.svenskbilsporttv.se

Länkar:
Mästerskapstabell
Resultat
Startlista Rally Uppland
Radio & TV-sändningar
24-05-29 SM fortsätter för Tom Kristensson med fjärde deltävlingen i Uppland
- Det har varit tajt att få ihop det till den fjärde deltävlingen i årets SM-serie i Rally i Tierp till helgen, eftersom det endast är tre veckor sedan förra deltävlingen i Nyköping, men det lyckades, säger Tom

Tävlingen som har namnet Rally Uppland har sin centralort i Tierp, och mer exakt på motorsportanläggningen Tierp Arena.
Totalt skall 9 specialsträckor avverkas på total ca 9 mil, varav 2 stycken körs på fredag kväll och resterande på lördag.

Tom och bisittare Andreas Johansson kommer att, precis som de tidigare deltävlingarna i årets SM, köra en Skoda Fabia RS i klassen Internationella 4 WD från det tjeckiska teamet Keane Motorsport
- Jag har utvärderat en hel del från förra tävlingen, som var den första på grus med bilen, så det blir en del förändringar av inställningarna som jag hoppas skall göra den både snabbare och stabilare, säger Tom
- Rally Uppland är en ny tävling i SM-sammanhang, och trots att Uppland har en historia som en av Sveriges rallymetropoler, är det nog ganska oprövadmark för de flesta av deltagarna, antagligen lite snabbare än i Nyköping senast, men det får vi se när vi gör rekognoseringen på torsdag kväll och fredag, avslutar Tom

24-05-28 Flodin och Bergsten ser fram emot snabba tempovägar i Rally Uppland
Fjärde SM-deltävlingen Rally Uppland drar igång på fredag och Patrik och Göran kommer till start som SM-ledare tillsammans med GK Door Team Sweden
Det kommer garanterat bli stenhård fight i vanlig ordning. Vi ska göra vårt bästa och så hoppas jag att det räcker till en topplacing, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, klev efter tredje SM-deltävlingen i Nyköping högst upp i tabellen och leder inför fjärde SM-deltävlingen mästerskapet med sju poäng före teamkollegan i GK Door Team Sweden, Dennis Rådström.

Rally Uppland körs i trakterna runt Tierp och består av nio sträckor, där de två första körs på fredag. Återstående sju körs sedan under lördagen. Rallyt är är 87,55 km och med transporterna inräknat är det 254,40 km.
– Jag har kört i trakterna flera gånger tidigare, senast 2016 med BMW. Det jättefina snabba tempovägar, så det ska bli skitkul att vara tillbaka. Det kommer garanterat bli stenhård fight i vanlig ordning och den här gången är det jag som får gå ut först på vägen, säger Patrik.

Det är totalt 94 startande i tävlingen och i Patrik och Görans klass, internationell 4 wd, är åtta ekipage anmälda.
– Vi ska göra vårt bästa och så hoppas jag att det räcker till en topplacering, avslutar Patrik.

Rally Uppland
Fredag 31 maj
17:00 Tierp Arena
17:30 SS1 Bultbo 11,64 km
17:56 SS2 Fagerdal 7,60 km
19:13 Parc Ferme

Lördag 1 juni
09:43 SS3 Sätra 8,27 km
10:46 SS4 Esarby 14,66 km
11:23 SS5 Ralbo 9,08 km
12:58 Service
13:16 SS6 Frebro 11,54 km
13:45 SS7 Smeby 11,43 km
14:18 SS8 Ugglebo 6,32 km
15:28 Regrouping
15:48 SS9 Bredänge 7,01 km
15:55 Målgång Tierp Arena

Anmälda Internationella 4 WD
Isak Reiersen Östmarks MFF
Dennis Rådström KAK Motorsport
Jari Liiten Sandvikens MK
Fredrik Åhlin Karlstads MC Bil
Patrik Flodin Ilsbo MK
Tom Kristensson SMK Hörby
Albin Nordh Ydre MK
Thomas Thunström Ludvika MS
Anmälda: https://www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1535&urval=granskaddeltar

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.
24-05-20 Calle Carlberg tillbaka i Rally-SM!
Calle Carlberg tillsammans med Norske co-drivern Jørgen Eriksen kommer till start i Rally Uppland med fabriksteamets Opel Corsa Rally 4. Detta gör man som uppladdning inför ERC-deltävlingen Royal Rally som går på hemmaplan två veckor senare.

"Det ska bli jättekul att köra i Sverige igen. Jag har gjort några små inhopp, men sista riktiga tävlingen vi körde var SM-finalen i Skillingaryd 2021. Vi kommer ta tävlingen som ett test inför Royal Rally och köra på samma Hankookdäck som vi tävlar på i EM. Därför tror jag det blir svårt att utmana P-G och Hallberg om topplaceringarna, men såklart ska vi ge det ett försök. Jag är så tacksam för alla partners som gör detta möjligt. Vårat huvudfokus ligger såklart på EM, men att kunna göra denna start är både roligt och nyttigt. Vägarna ser ut att vara ganska lika Royal Rally om man tittar från föregående år och jag hoppas denna tävling kan ge oss möjligheten att hitta en bra setup inför Royal."

Carlberg & Eriksen tog i senaste ERC-deltävlingen sin första pallplats i EM, då under Rally Islas Canarias. Nu byts underlaget mot fint Svenskt grus och man siktar på att utmana om segern i Royal Rally. Därför är Rally Uppland en viktig del av de förberedelser som görs.
24-05-20 Bulletin 2 Rally Uppland - Med bla förlängd anmälan alla klasser utom SM
Förlängd annmälningstid till fredag 24/5 kl.18.00 Gäller alla klasser UTOM SM-klasserna.

Rekhastigheten är 70km med vissa 30km zoner.

Inbjudningsklass Öppna klassen (1wd,2wd,4wd) tillagd sen delas den på notatd och onotad
» PM 2
» Inbjudan
24-05-19 Internationellt meriterat startfält när Rally-SM kommer till Uppland
Den 31 maj till 1 juni körs den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM, när mästerskapet för första gången kommer till Tierp genom Rally Uppland. Närmare 80 bilar kommer till start i SM-klasserna, med stora internationella meriter.

Klassen Internationella 4WD leds av Hudiksvallsföraren Patrik Flodin, efter att ha vunnit de senaste två SM-deltävlingarna. Flodin och SM-tvåan Dennis Rådström står båda på startlinjen i Tierp för att fortsätta kampen om SM-guldet i varsin VW Polo R5. Båda har medaljer på VM-nivå sedan tidigare.

Den tidigare juniorvärldsmästaren Tom Kristensson är ny trea i klassen efter att ha slutat tvåa i Nyköping förra helgen. Fredrik Åhlin tappade pallplatsen till Kristensson efter sina tekniska problem i Nyköping och söker revansch i Uppland. Totalt ser vi 11 bilar på startlinjen i Internationella 4WD i Rally Uppland.

I den tvåhjulsdrivna klassen kommer två aktuella EM-förare till start i Tierp. Mille Johansson från Katrineholm leder Junior-EM efter att ha vunnit senaste deltävlingen på Kanarieöarna, och kör Rally Uppland som träning inför nästa EM-deltävling som körs i Värmland i mitten av juni. Samma sak gör Calle Carlberg från Nässjö, som slutade tvåa bakom Mille på Kanarieöarna.

Den dubbla juniorvärldsmästaren P-G Andersson vann senaste deltävlingen i 2WD i Nyköping och tog därmed ledningen i SM-tabellen. Han och kartläsaren Anders Fredriksson gör sin andra start för året i Drive VXO Motorsports nybyggda BMW 1M i Tierp. Här fortsätter även guldkampen med junioren Patrik Hallberg, som bröt i Nyköping.

39 bilar tävlar i klassen 2WD i Rally Uppland.
I Nationella 4WD fortsätter kampen om SM-guldet mellan Kim Nydén från Lindesberg och Oskar Sundell från
Sandviken. Båda har varsin seger så här långt i år. Av 15 bilar i klassen kommer tre från andra länder, med Österrike, Finland och Kroatien representerade.

Standardklassen mönstrar årets största startfält med över 10 bilar i Tierp. SM-ledare är Andreas Hovind från Enköping, men Johan Pettersson från Skillingaryd jagar bakom med två raka segrar.

Rally Uppland avgörs den 31 maj till 1 juni med bas på Tierp Arena. På fredagen körs två sträckor med ytterligare sju under lördagen. Sista sträckan, Power Stage, avgörs inne på arenan med goda möjligheter för publiken att se avslutningen.
”Förberedelserna rullar på perfekt, vi är i fas. Det ska bli fantastiskt att få ha en SM-deltävling här i norra Uppland. Jag skulle säga att det är världsklass på sträckorna, så förarna och kartläsarna har verkligen något att se fram emot,” säger tävlingsledaren Niklas Brodin.
24-05-16 TV: Se SM-Magasinet från Rally Nyköping
Den 10-11 maj avgjordes den tredje deltävlingen i årets Rally-SM med Rally Nyköping. Med över 110 startande från fem olika länder bjöds det på en spännande och utmanande tävling.

I magasinet från Rally Nyköping bjuds du på massor av action, intervjuer, incar, avåkningar och spektakulära drönarbilder från den första grustävlingen.

Magasinet kommenteras av Sebastian Bourghardt.

Du ser SM-Magasinet från Rally Nyköping utan kostnad via Youtube: https://youtu.be/n0a1qYXDrgg?si=P0anW4W9MQGzRpE7

24-05-12 Tom och Andreas två i Rally Nyköping efter en stark insats
I årets tredje deltävling i årets rally-SM tog SMK Hörbys Tom Kristensson med Andreas Johansson från Eskilstuna MK vid noterna en stark total andraplats i den tuffa konkurrensen, efter ca 10 mils specialsträckor under fredag kväll och lördag.

Det var endast den tredje tävlingen en Skoda Fabia RS från det tjeckiska teamet Keane Motorsport, och den första på grusunderlag. Resultatet innebar även att man avancerade upp till tredje plats i den totala SM-ställningen i klassen Internationella 4WD.
- Vi är väldigt nöjda med helgen och vad vi lyckades åstadkomma, säger Tom
- Det var en hård kamp om placeringarna även om Patrik Flodin från Ilsbo MK, som vann tävlingen är svår att rå på, men vi hade en sekundfight med Fredrik Åhlin om andra platsen. Tyvärr tvingades han att bryta på den 12 av de 15 sträckorna med trasig bränslepump.
- Det var lite svårt att hitta de rätta inställningarna på bilen på grund av rullgrusen på de hårda vägarna, så det blev några riktiga "Volvo-sladdar", säger Tom, men i övrigt fungerade bilen perfekt och det fungerar väldigt bra med teamet.
- Nu satsar vi på att även kunna köra den fjärde deltävlingen som går i Tierp den 31 maj till den 1 juni.

Slutställningen blev: 1. Patrik Flodin, Ilsbo MK. 2. Tom Kristensson, SMK Hörby, +12,6 sek. 3. Albin Nordh, Ydre MK, + 22,6 sek.

Ställningen i klassen Internationella 4WD efter tre av sex deltävlingar: Patrik Flodin 65 poäng, Dennis Rådström KAK Motorsport 57 poäng, Tom Kristensson 53 poäng.
24-05-12 Fantastiska resultat för DRIVE VXO Motorsport i helgen
DRIVE VXO Motorsport summerar en helg av intensivt rallytävlande där teamet tog hem dubbla segrar på två spännande tävlingar i två delar av Rally-Sverige. P-G Andersson och Anders Fredriksson säkrade segern i 2WD-klassen i Rally Nyköping, där de nu leder Rally-SM halvvägs genom säsongen trots att de endast deltagit i två av tre tävlingar.

P-G och Anders gjorde sin debut i DRIVE VXO Motorsports nyutvecklade BMW 1M 1,6t E-fuel och korsade mållinjen med dryga halvminuten till godo i den tvåhjulsdrivna klassen med hela 60 startande.
- Extra roligt att få vinna med ett nytt team som satsar på ett helt nytt koncept. Det här var jättekul. Inte för att jag kan säga att jag kan det här, men det går bättre och bättre. Alltid kul att få ta en ny skalp med SM-seger i både fyrhjuls-, framhjuls- och nu bakhjulsdriven bil, säger P-G.

Under samma helg avgjordes också SSR Weekend där Robin Adolfsson och Nicklas Jidflo tog hem totalsegern i den nya Skoda R5an efter seger i två av tre deltävlingar. Även Kalle Ingesson och Emma Adolfsson imponerade med seger i två av tre tävlingar i standardklassen med sin BMW. Emrik Smedberg och den hastigt inhoppade Nicklas Edvardsson kämpade sig till en 14:e-plats i den tuffa 2WD-klassen i Rally Nyköping.

Teamchefen Hans Bååth summerar:
- Det här var ett fantastiskt resultat för teamet både i Småland och Sörmland. Helgen erbjöd två attraktiva möjligheter med South Swedish Rally på teamets hemmaplan i Växjö och med Rally-SM i Nyköping. Med två bilar till respektive tävling lyckades vi ta med oss fantastiska resultat hem. Segern med P-G och Anders i teamets nya BMW för moderna bränslen, samt Robin & Nicklas formbesked i den nya bilen, lovar gott inför fortsättningen på säsongen. En bättre start på grussäsongen än så här vågade vi inte riktigt drömma om även om vi visste att vi hade möjligheten. Rally är en grym sport och det kan hänga på små detaljer. Alla i teamet har gjort fantastiska insatser, Rally är en lagsport.

Citat:
P-G Andersson: "Det var en otrolig känsla att ta hem segern i vår första tävling med DRIVE VXO Motorsports BMW. Jag är verkligen nöjd med vår insats och ser fram emot att fortsätta säsongen."

Robin Adolfsson: "Att vinna totalsegern i SSR Weekend är fantastiskt och ett bevis på teamets hårda arbete. Vi ser fram emot att bygga vidare på den här framgången."

Hans Bååth: "Helgens resultat visar att vårt team har vad som krävs för att vara konkurrenskraftiga. Vi är stolta över våra förare och ser fram emot att fortsätta att utvecklas och leverera framgångar."
Relaterade länkar
24-05-11 Patrik Flodin tog hem Rally-SM i Nyköping
Under helgen har den tredje deltävlingen i årets Rally-SM avgjorts i Nyköping. Årets första deltävling på grus drog storpublik till de Sörmländska skogarna i ett fantastiskt vårväder.

I den Internationella fyrhjulsdrivna klassen tog den regerande mästaren Patrik Flodin från Hudiksvall hem sin andra raka seger i Rally-SM tillsammans med kartläsaren Göran Bergsten. Med segern går Flodin nu upp i ledning i totala SM, åtta poäng före teamkollegan Dennis Rådström.
– Det var skönt. Jag var hårt pressad hela helgen. Vi har haft marginal i körningen, men vi kan inte öka mer för då börjar det bli farligt. Nu ser det bra ut i tabellen, säger Patrik Flodin.

Den tidigare juniorvärldsmästaren Tom Kristensson från Hörby slutade tvåa i klassen, sedan Fredrik Åhlin fallit bort på sträcka 12 av 15 med bränslepumpsproblem. På den sista sträckan gjorde Albin Nordh en kanontid och gick upp på tredjeplatsen före Isak Reiersen.
P-G Andersson och Anders Fredriksson tog sin andra seger för året i den Tvåhjulsdrivna klassen. Värmlänningarna sitt första framträdande i den nybyggda BMW 1M från Driva VXO Motorsport och vann direkt. Nu leder dom SM, trots att dom inte kom till start i förra deltävlingen i Sandviken.
– Jättekul. Nu har vi vunnit SM-deltävlingar i fram-, fyr- och bakhjulsdrivna bilar. Det var jättekul att få köra den här bilen för Drive VXO, och får vi bara bukt med några små problem kommer detta bli riktigt bra, säger PG Andersson.

Utmanare i 2WD-klassen var norske Christian Sagli. Den tidigare Norske Mästaren öppnade rallyt med en sträckseger på SS1, och var den främste utmanaren till PG under helgen. Sagli slutade 34,2 sekunder bakom i mål. Gotlands Sebastian Johansson tog hem tredjeplatsen.

Patrik Hallberg, som ledde SM i 2WD, bröt redan innan start med tekniska problem. Han startade om på lördagsmorgonen och tog fyra raka sträcksegrar.

I Nationella 4WD blev det norsk seger. Petter Sæves Waskaas vann klassen efter att hela helgen haft en jämn kamp med Oskar Sundell från Sandviken. Waskaas vann klassen med 14,1 sekunder. Kim Nydén från Lindesberg körde in som trea, och behåller ledningen i SM inför fortsättningen.
– Det har vart en helt fantastisk helg. Vi har vart både halvvägs av vägen och på vägen. Teamet har gjort ett grymt jobb och vi har bara njutit. En riktigt bra helg, säger Petter Sæves Waskaas.

Johan och Per-Ola Pettersson tog sin andra raka fullpoängare i Standardklassen efter att ha gått om den tidigare ledaren Andreas Hovind på den näst sista sträckan. Hovind är fortsatt ledare i SM-tabellen.
– Underbart. Vi har tagit i idag, och det känns riktigt bra att ta med oss 30 poäng härifrån, säger Johan Pettersson.

Melvin Bengtsson och Carl Eriksson vann JSM 2WD, och Standard-vinnaren Johan Pettersson säkrade även segern i JSM Standard.

Närmast väntar den fjärde av totalt sex deltävlingar i årets Rally-SM när Rally Uppland avgörs i Tierp helgen 31 maj till 1 juni.

Länkar:
Resultat Rally Nyköping
Mästerskapstabeller: https://scoreboard.rallysm.se/scoreboard/7

Resultat:
Internationella 4WD:
1. Patrik Flodin/Göran Bergsten, VW Polo, 52.26,9
2. Tom Kristensson/Andreas Johansson, Skoda Fabia, +12,6
3. Albin Nordh/Christoffer Bäck, Skoda Fabia, +22,6

Nationella 4WD:
1. Petter Sæves Waskaas/Henrik Ø. Johannessen, Subaru, 56:24,2
2. Oskar Sundell/Joakim Söderqvist, Mitsubishi Mirage,+ 14,1
3. Kim Nydén/Jonas Sandin, Mitsubishi Mirage, +37,3

2WD:
1. PG Andersson/Anders Fredriksson, BMW 1M, 57:17,7
2. Christian Sagli/Ole Martin Sagli, Volvo 240, +34,2
3. Sebastian Johansson/Jesper Elfver, Toyota Corolla,1:00,2

Standard:
1. Johan Pettersson/Per-Ola Pettersson, VW Golf, 1:02:16,8
2. Andreas Hovind/Catalina Floberg, Volvo 850, +5,9
3. Jan Johansson/Christian Olsson, Nissan Sunny, +48,4

JSM 2WD:
1. Melvin Bengtsson/Carl Eriksson, Peugeot 208, 58:33,8
2. Oskar Andersson/Christoffer Svensson, Volvo 940, +32,8
3. Hampus Karlsson/Edvin Söder, Toyota Corolla, +55,5

JSM Standard:
1. Johan Pettersson/Per-Ola Pettersson, VW Golf, 1:02:16,8
2. Madicken Swärdh/Karl Lundin, VW Golf, +8:43,3

Fullständiga resultat: https://www.rallysm.se/resultat/
24-05-11 P-G och Anders är nya SM-ledare efter segern i BMW-debuten i Rally Nyköping
P-G Andersson och Anders Fredriksson vann i dag Rally Nyköping i sin debut i BMW tillsammans med Drive VXO. I och med segern tar de över SM-ledningen – trots att de kört bara två av tre deltävlingar.
– Extra roligt att få vinna med ett nytt team som satsar på ett helt nytt koncept. Och alltid kul att få ta en ny skalp med SM-seger i både fyrhjuls-, framhjuls- och nu bakhjulsdriven bil, säger P-G.

Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-driver Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, gjorde i helgen SM-debut i en bakhjulsdriven BMW tillsammans med teamet Drive VXO. Inför tävlingen har P-G kört ett litet test hemma i Årjäng, men nu var det tävlingsdebut i teamets nybyggda BMW.
– Bilen är byggd av svenska leverantörer och med främst svenska komponenter och är utvecklad för att kunna köras på flera olika moderna bränslen, såsom e-fuel och biobränslen, säger teamchef Hans Bååth.

P-G och Anders inledde rallyt lite trevande, men efter rallyts tredje sträcka övertog de ledningen i den tvåhjulsdrivna nationella klassen och behöll den ända in över mållinjen. De kammade även hem fem viktiga extrapoäng efter segern på sista sträckans powerstage.
– Det här var jättekul. Inte för att jag kan säga att jag kan det här, men det går bättre och bättre. Stort tack till teamet för förtroendet att ratta den här bilen, säger P-G.

Rally Nyköping var tredje deltävlingen i årets Svenska Mästerskap. P-G och Anders vann premiären Hälsingerallyt, men körde inte den andra deltävlingen. Trots det har de tillräckligt med poäng för att överta SM-ledningen i klassen.

Rally Nyköping 2 wd nationell
1. P-G Andersson 57:17,7
2. Christian Sagli 57:51,9 +34,2
3. Sebastian Johansson 58:09,2 +51,5
4. Johan Wesslén 58:18,4 +1:00,7
5. Mattias Hallberg 58:35,1 +1:17,4
6. Emil Karlsson 58:37,9 +1:20,2
7. Victor Bergsander 58:39,7 +1:22,0
8. Kristian Johansson 59:02,6 +1:44,9
9. Oskar Andersson 59:06,6 +1:48,9
10. Hampus Karlsson 59:29,3 +2:11,6
» Komplett resultat

Mer info på www.pgandersson.se där vi som vanligt följt rallyt sträcka för sträcka

24-05-11 Flodin och Bergsten SM-ledare efter seger i Rally Nyköping
Det blev som väntat en hård sekundstrid om seger i den tredje deltävlingen i Rally-SM. Patrik och Göran lyckades knyta ihop säcken och övertar i och med segern SM-ledningen.
– Vi var under hård press hela helgen, men svarade bra när de höjde tempot bakom oss. Det här är jäkligt kul och extra roligt att vinna på GK Door Team Swedens hemmaplan, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilsbo MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, låg trea inför SM-deltävlingen i Nyköping tillsammans med GK Door Team Sweden i teamets VW Polo R5. Målet var att plocka så många poäng som möjligt för att avancera i tabellen.

Rallyt bjöd på riktiga sekundfighter där Patrik och Göran redan efter andra sträckan klev upp i ledning och bevakade den hela vägen in i mål. De vann åtta av rallyts femton sträckor och knöt därmed ihop säcken ihop säcken och tog hem segern.
– Vi var under hård press hela helgen, men svarade bra när de höjde tempot bakom oss. Tyvärr bröt Fredrik Åhlin som jagade oss och låg tvåa. Lite av av luften gick ur oss då. Vi vill ju vinna ute i skogen och han tvingades kasta in handduken pga tekniska problem. Men det fanns ingen möjlighet att slappna av eftersom fler förare jagade bakom oss. Både bil, team och körning har fungerat klockrent, säger Patrik.

De vann rallyt med 12,6 sekunder före Tom Kristensson och 22,6 sekunder före Albin Nordh.
– Det här är jäkligt kul och extra roligt att vinna på GK Door Team Swedens hemmaplan. En av sträckorna gick över teamchef Chribbe Haglunds gård där teamet hade 80 personer på ett event, säger Patrik.

Patrik och Göran klättrar upp från tredje plats i SM-tabellen i den fyrhjulsdrivna internationella klassen och leder nu med sju poäng ner till teamkollegan Dennis Rådström.

Nästa deltävling körs i Tierp 31 maj - 1 juni.

Rally Nyköping
Internationella fyrhjulsdrivna klassen
1. Patrik Flodin 52:26,9
2. Tom Kristensson 52:39,5 +12,6
3. Albin Nordh 52:49,5 +22,6
4. Isak Reiersen 52:53,3 +26,4
5. Dennis Rådström 53:00,9 +34,0
6. Pontus Tidemand 53:42,1 +1:15,2
7. Jari Liiten 54:50,3 +1:08,2
8 Jonas Åkesson 1:00:07,9 +7:41,0
Komplett resultatlista: www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1532

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt har följt rallyt sträcka för sträcka.
24-05-11 Missa inte tredje deltävlingen av Rally-SM idag!
Våren är här och ny deltävling i Rally-SM! Idag är det dags för Nyköping att husera Rally-SM och förstås ser och hör du direktsändningarna på svenskbilsporttv.se.

Rallyradion: 08:00, 11 MAJ
Power stage: 14:00, 11 MAJ

Alla deltävlingar av Rally-SM, de stora folkracefestivalerna samt hundratals andra sändningar ser du givetvis på Svensk Bilsport TV för bara 149kr/månaden.
TILL SÄNDNINGEN
Vad är Svensk Bilsport TV?

Se alla sändningar från Svensk Bilsport under året. Kostar 149kr/mån med en månads bindningstid.

Går att se via webb, mobilappar på iOS och Android samt via Chromecast och Apple TV.

Läs mer
24-05-09 Pontus Tidemand siktar högt - teamar upp med nystartade Motorsport Experience
Drömmen om ett nytt SM-guld lever i allra högsta grad för tidigare WRC 2- och juniorvärldsmästaren Pontus Tidemand. Ett nytt ambitiöst team tar form - Motorport Experience - och tillsammans förbereder de sig för att utmana om topplaceringar.
- Det känns väldigt kul att det blir en fortsättning på SM-säsongen och som tidigare gör vi det med ett brett leende. Vi får också mer tid till förberedelser inför kommande tävlingar så vi kan ge oss själva en ärlig chans. Utöver tävlingarna får jag även möjligheter att erbjuda mina samarbetspartners unika upplevelser på en helt ny nivå, säger Pontus.

Trots att Motorsport Experience är ett team som just ser dagens ljus, är Pontus långt ifrån den ende med gedigen erfarenhet. Bakom teamet står före detta rallyföraren Calle Ward som teamägare och bilen Pontus kör, en Volkswagen Polo GTI R5, kommer att driftas av ingen mindre än den 19-faldige svenske rallymästaren Mats Jonsson.
- Att få jobba med så drivna och framförallt kunniga människor är alltid fantastiskt, berättar Pontus. Helheten är på plats. Vi har samma tänk, visioner och ambitioner för resten av året och vi är alla extremt taggade på att ge oss ut och kriga i rallyskogen.

Planen är att fullfölja resten av SM-säsongen och vara med och utmana om toppresultat. På programmet finns även en förhoppning om start i sommarens höjdpunkt - det värmländska EM-rallyt Royal Rally of Scandinavia.
- Jag ska absolut inte säga att vi kommer ta SM-guld eller vinna EM-rundan, men jag ska heller inte sticka under stol med att det självklart är vad vi siktar på. Att vinna är alltid målet, annars är det ingen idé att ens starta, säger Pontus med ett leende.

Först ut är Rally-SM:s nästa deltävling, Rally Nyköping, som avgörs redan den 10-11 maj. Det blir en ny tävling för Pontus, men han är motiverad att göra sitt bästa när rallysäsongen tuffar igång igen.
- Det är alltid kul med en extra liten utmaning när man kör en tävling för första gången. Jag har hört att det ska vara fina vägar och med så mycket som 15 sträckor tror jag det blir en intensiv tävling. Jag ser verkligen fram emot att göra premiär med Motorsport Experience, se hur vi står oss i konkurrensen och vad vi ska lägga mer krut på framöver, avslutar Pontus, som får sällskap av kartläsaren Johan Grönvall i högerstolen.
24-05-07 Rally-SM inleder grussäsongen med spännande startfält i Rally Nyköping
Den 10-11 maj avgörs den tredje deltävlingen i årets Rally-SM i Nyköping, och den första för året på grus. Över 110 bilar står på startlinjen när Rally Nyköping är tillbaka i SM för första gången på fem år.

Rallyt inleds redan på fredagskvällen när bilarna går över rampen på torget i Nyköping klockan 17:00. Därefter följer fyra sträckor på fredagen. Tävlingen avslutas sedan med ytterligare elva sträckor på lördagen. Totalt 15 sträckor ska köras under helgen.

Dennis Rådström från Torsby toppar tabellen i Internationella 4WD efter vinterns två tävlingar. Han följs tätt i mästerskapet av sin teamkollega Patrik Flodin, Hälsingeföraren som vann senast i Sandviken.
– Vi går in i helgen med en grym känsla. Det har känts bra sedan första gången vi satte oss i GK Door Team Sweden:s VW Polo R5. Vi har jobbat på sedan i vintras, och hoppas kunna fortsätta matcha de stentuffa konkurrenterna även i Nyköping, säger Dennis Rådström.

15 bilar kommer till start i Internationella 4WD, där dom tidigare juniorvärldsmästarna Tom Kristensson och Pontus Tidemand utmanar.

Kim Nydén från Lindesberg kommer in i sommarsäsongen som ledare i Nationella 4WD med sin Mitsubishi Mirage. I en likadan Mitsubishi gör hemmaföraren Jonna Eson Brådhe årspremiär i SM. SMK Nyköpings hemmahopp tog en bronsmedalj i SM förra året.
– Äntligen är det SM på hemmaplan, som vi längtat efter denna helg. Målet är självklart att försöka hänga med i toppen och utmana. Jag tror hela Nävekvarn kommer gå på tårna på lördag eftermiddag när sträckorna går bara några kilometer hemifrån, säger Jonna Eson Brådhe.

Största klassen med råge i Rally Nyköping är 2WD, med över 60 bilar. SM-ledare är junioren Patrik Hallberg från Haninge, som vann senast i Sandviken.
– Det är klart att vi har stora förhoppningar inför Nyköping. Vi har ett bra utgångsläge i tabellen, så det gäller att ha den i bakhuvudet och tänka taktiskt. När vi kommer ut på gruset kommer dom bakhjulsdrivna bilarna bli snabba, så vi får se upp för dom, säger Patrik Hallberg.

En av dom bakhjulsdrivna bilarna körs av dubbla juniorvärldsmästaren P-G Andersson från Årjäng. P-G och kartläsaren vann SM-premiären i Hudiksvall i vintras, då i en framhjulsdriven Toyota Corolla. Nu sitter dom i en nybyggd BMW 1M från teamet Drive VXO Motorsport.
– Bilen känns riktigt bra, även om jag inte hade någon att jämföra mig med. Men spontant hade jag en bra känsla i bilen. Jag har aldrig kört i Nyköping men har hört att det är rätt luriga vägar - så det här ser jag verkligen fram emot, säger P-G Andersson.

Standardklassen mönstrar årets hittills största startfält, där Andreas Hovind från Enköping leder SM. Bara fyra poäng bakom jagar Värmländske Jan Johansson i en Nissan Sunny.
– Vi har inte hunnit testa eller köra någon tävling inför helgen, så vi får hoppas på gammal rutin. Jag tror det kommer bli en händelserik tävling, som det alltid är i Nyköping. Det är många lite kortare sträckor, vilket passar mig bra. Riktigt roligt med stort startfält i helgen, säger Jan Johansson.

Rally Nyköping är premiär för Nordiska Mästerskapet, med stort internationellt intresse. Nio ekipage från Norge, åtta från Finland, två från Danmark och ett från Österrike ställer upp i Rally Nyköping.

Tävlingen utgår från Skavsta Flygplats med HQ och serviceplats. Aktiviteter planeras både på flygplatsen och torget i Nyköping från det att teamen anländer torsdag den 9 maj.

Länkar:
Mästerskapstabell
Resultat
Startlista Rally Nyköping
Radio & TV-sändningar

24-05-07 Flodin och Bergsten redo för tuffa fighter i gruspremiären i rally-SM!
Patrik Flodin och Göran Bergsten ser fram emot en hård fight i Rally Nyköping i helgen.
– Det här kommer att bli en spännande och intressant tävling och jag lovar att v i ska göra vad vi kan för att ge oss in i den striden, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilsbo MK,  och Göran Bergsten, Forshaga MC, ser fram emot en hård fight i Rally Nyköping i helgen. På fredag drar den tredje av rally-SMs sex deltävlingar igång och de båda är redo att ratta GK Door Team Swedens VW Polo GTI R5 i teamets hemmarally.
– Det här kommer att bli en spännande och intressant tävling med en full hand förare som kommer vara med och slåss om segern, säger Patrik.

Rallyt är en tvådagarstävling som startar med fyra sträckor under fredagen och de övriga elva körs på lördagen. 94 ekipage är anmälda totalt och i den högsta klassen, trimmat fyrhjulsdrivet, är det 14 bilar som slåss om segern tillsammans med Patrik och Göran.
– Jag tror att det kommer visa sig vilka som vill vara med i tätstriden redan under fredagens sträckor och jag lovar att v i ska göra vad vi kan för att ge oss in i den striden, säger Patrik.

Patrik och Göran hade problem i SM-premiären efter en avåkning och fick bara med sig åtta SM-poäng. De vann sedan andra deltävlingen och klättrade därmed upp till tredjeplats i tabellen.
– För oss handlar det om att plocka så många poäng som möjligt och föröka klättra i SM-tabellen. Jag ser verkligen fram emot att sätta mig bakom ratten igen efter uppehållet, säger Patrik. 

Patrik och Göran var föråkare förra lördagen i Götenerundan, som en liten uppvärmning och test inför helgen. 
– Det kändes riktigt bra och var en skön genomkörare inför helgensfight, avlutar Patrik.

Tidsschema
Fredag 10 maj
17:00 Stora Torget 
17:28 SS1 
7,60 km
18:06 SS2 3,53 km
19:42 SS3 7,60 km
20:20 SS4 3,53 km
Lördag 11 maj
08:08 SS5 8,01 km
08:56 SS6 4,80 km
09:21 SS7 8,29 km
10:27 SS8 13,00 km
11:30 SS9 4,80 km
13:02 Service 
13:40 SS10 6,23 km
14:03 SS11 3,93 km
14:29 SS12 5,29 km
15:41 SS13 6,23 km
16:14 SS14 3,93 km
17:00 SS15 5,29 km
17:20 Målgång 

Anmälda Internationella 4 WD
Kalle Gustafsson Haninge MK 
Jari Liiten Sandvikens MK 
Isak Reiersen Östmarks MFF 
Patrik Flodin Ilsbo MK 
Dennis Rådström KAK Motorsport 
Fredrik Åhlin Karlstads MC Bil 
Albin Nordh Ydre MK 
Petri Reinikainen Tullua 
Kenny Stavbom MK Speed 
Thomas Thunström Ludvika MS 
Tom Kristensson SMK Hörby 
Pontus Tidemand SMK Eda 
Pontus Tidemand SMK Eda 
Kristiane Hvaal Engh NMK Krabyskogen 

Komplett startlista
https://www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?competition=1532&urval=granskaddeltar
Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.
24-05-07 Se Rally-SM i helgen på Svensk Bilsport TV!
Missa inte tredje deltävlingen av Rally-SM i helgen!

Våren är här och ny deltävling i Rally-SM! På fredag och lördag är det dags för Nyköping att husera Rally-SM och förstås ser och hör du direktsändningarna på svenskbilsporttv.se.

Rallyradion: 14:00, 10 MAJ & 08:00, 11 MAJ
Power stage: 14:00, 11 MAJ

Alla deltävlingar av Rally-SM, de stora folkracefestivalerna samt hundratals andra sändningar ser du givetvis på Svensk Bilsport TV för bara 149kr/månaden.

Till sändningen

24-05-03 Följ Rally-SM:s gruspremiär gratis – via Rallyadion och Youtube
Med hjälp av fantastiska samarbetspartners till Rally-SM och Svensk Bilsport kommer den direktsända Rallyradion och eftersända SM-Magasinet från nästa helgs Rally Nyköping, att sändas fritt utan kostnad för tittaren.

Under Rally Nyköping kommer alla kunna lyssna gratis på den populära Rallyradion, som precis som alltid sänder hela tävlingen. SM-Magasinet som sänds efter tävlingen blir nu åter fritt via Youtube.

Målet med satsningen är att Rally-SM ska nå ut till en ännu större publik via radio och TV-sändningar.
– För mig är detta en av nycklarna för att lyckas lyfta Rally-SM, att vi får upp det kommersiella värdet mer. Det är ett viktigt steg att få ut både radion och magasinet utanför betalvägg. Intresset för rally är stort, både ute i skogen och hemma i stugorna, säger Jonas Kruse, projektledare för Rally-SM.
– Jag vill tacka Sörmlands Gräv & Transport samt Nyköpings Bygg och Kakel för att dom investerar i Rally-SM. Dom ger oss möjligheten att släppa magasinet och radion fritt. Även ett stort tack till arrangören SMK Nyköping som också är med och gör detta möjligt.

Rallyradion kommer som tidigare att sändas via www.svenskbilsporttv.se. SM-Magasinet kommer också likt tidigare att publiceras på Svensk Bilsport TV, men framöver även tillhandahållas fritt på Youtube.

Avslutande Power Stage kommer fortsatt att sändas som Live-TV med en högkvalitativ produktion, och ingår i månadsabonnemanget på Svensk Bilsport TV för 149 kronor i månaden.

24-04-28 Över 110 bilar till Rally Nyköping
Den 10-11 maj avgörs den tredje deltävlingen i årets Rally-SM i Nyköping, när Rally Nyköping kommer tillbaka till SM efter fem års frånvaro. När anmälan stängde under söndagen var det med över 110 bilar i anmälningslistan.

Rally Nyköping är den fjärde deltävlingen av totalt sex i årets Rally-SM, och den första på grus. Dessutom är det premiärtävling i , Nordic Rally Championship, Nordiska Mästerskapet.

I den Internationella Fyrhjulsdrivna klassen kommer 15 bilar till start i Nyköping, där hela SM-eliten finns på plats. SM-ledaren Dennis Rådström kommer fortsatt utmanas av Fredrik Åhlin och Patrik Flodin, som följer närmast i tabellen. Två tidigare världsmästare kommer till Nyköping i Pontus Tidemand och Tom Kristensson.

Mer än halva startfältet utgörs av den Tvåhjulsdrivna klassen, med hela 62 bilar anmälda till Nyköping. Junioren Patrik Hallberg leder SM efter vintern, men tidigare Juniorvärldsmästaren P-G Andersson – som vann SM-premiären i Hudiksvall – återvänder till SM. Nu i en BMW för teamet Drive VXO Motorsport. Ett stort antal hemmaåkare från arrangerande SMK Nyköping återfinns i 2WD.

17 bilar i Nationella 4WD, där nästan 10 av dessa är svenskbyggda Mitsubishi Mirage. SM-ledare efter vintern är Kim Nydén från Lindesberg, tätt följda av Kevin Jirvelius och Oskar Sundell i tabellen. Hemmaföraren Jonna Eson Brådhe ansluter till SM efter att ha stått över vintertävlingarna.

Standardklassen har i Nyköping sitt största startfält för säsongen med 10 bilar. Andreas Hovind från Enköping toppar tabellen efter vintertävlingarna.

Med premiär för Nordiska Mästerskapet i Nyköping är det stort internationellt intresse för den Sörmländska SM-deltävlingen. Nio ekipage från Norge, åtta från Finland, två från Danmark och ett från Österrike ställer upp i Rally Nyköping.
– Det är riktigt kul att kolla på anmälningslistan och att vi når fem nationaliteter och över 100 bilar i SM, med hjälp av NRC, känns kanon. Förberedelserna inför tävlingen går bra. Det är mycket jobb, men det är ett gediget gäng som lägger ner mycket tid. Vi har en bra väderprognos och ser fram mot att bjuda de tävlande på riktigt fina vägar och ett professionellt arrangemang, säger tävlingsledare Hampus Juteryd från SMK Nyköping.

Rally Nyköping avgörs med totalt 15 specialstäckor på 9,4 mil i och omkring Nyköping den 10-11 maj. Tävlingen utgår från Skavsta Flygplats med HQ och serviceplats. Aktiviteter planeras både på flygplatsen och torget i Nyköping från det att teamen anländer torsdag den 9 maj.
24-04-26 Klart med strat för Tom Kristensson i nästa deltävling i Rally-SM
Nu är det klart att SMK Hörbys Tom Kristensson tillsammans med Andreas Johansson, tävlande för Eskilstuna MK, kommer till start i den tredje deltävlingen i Rally-SM, Rally Nyköping den 10-11 maj.

Paret kommer att tävla med en Skoda Fabia RS Rally2 från det tjeckiska teamet Keane Motorsport, som man även gjorde i de två första deltävlingarna i vintras.
- Riktigt kul att få till starten här och det skall bli spännande att köra Skodan på grusunderlag för första gången, och ett stort tack till alla som gjort det möjligt, säger Tom

Tävlingen innehåller 15 specialsträckor på totalt ca 10 mil och har lockat drygt 100 anmälda. I anmälningslistan finns även ett antal deltagare från de nordiska grannländerna, eftersom den, förutom SM, även ingår i det nyinstiftade Nordic Rally Championship. Hela den svenska eliten finns på plats, förutom Oliver Solberg, som satsar på VM i WRC 2-klassen.

Efter vinterns två tävlingar ligger Tom på fjärde plats i den Internationella 4WD-klassen på 41 poäng. Leder gör Dennis Rådström, 45, före Fredrik Åhlin, 40, och Patrik Flodin 37 poäng
24-04-25 Nyhet kring arrangörsnoter i Rally-SM
En av många viktiga frågor i arbetet med Rally-SM rör arrangörsnoter. Under 2024 har Styrgruppen beslutat utvärdera Jemba Inertia Notes System för framställning av arrangörsnoter. De fyra resterande tävlingarna i Rally-SM kommer skrivas med Jemba-systemet.

Användningen av Jemba-systemet i Rally-SM bedöms ge bättre ekonomi för både tävlande och arrangörer i form av minskade kostnader. Arrangörerna kommer inte ha någon direkt kostnad för framtagande av arrangörsnoter, och de som vill använda sig av arrangörsnoter betalar 750 kronor. Team som skriver egna noter kommer inte längre behöva köpa arrangörsnoter utan enbart betala en rekognoseringsavgift på 350 kronor, som tillfaller Svensk Bilsport.

Jemba är ett väl utprovat och fungerande alternativ för produktion av noter. Systemet är utvecklat av rutinerade co-drivern Arne Johansson, och har använts för att producera noter över hela världen sedan 90-talet. Såväl nationella tävlingar som VM-tävlingar har skrivits med Jemba-systemet de senaste 30 åren.

Då Jemba är ett helt datoriserat system för framtagning av noter blir bedömningen av varje sväng alltid likadan. Vilket säkerställer kontinuiteten, exaktheten och säkerheten i noterna.

Arne Johansson utbildar och godkänner notskrivare för användning av Jemba i Rally SM, och informerar Styrgruppen om godkända notskrivare i tid för deras engagemang i SM. Inledningsvis samarbetar Arne Johansson med Jörgen Joons för att skriva Rally-SM-noterna, med avsikt att överlåta ansvaret till Joons efter godkännande.

Systemet och noterna utvärderas löpande under säsongen 2024, och senare under året tas beslut för 2025 och framåt. Då Styrgruppen avser att ha en och samma notleverantör för hela SM-serien framöver.

Förklaring av Jemba Inertia Notes System finns här: https://jemba.se/Definiering_av_termer_Se.htm
24-04-24 VM-föraren P-G Andersson kör DRIVE VXOs E-fuel BMW i Rally-SMs gruspremiär
Tvåfaldige Juniorvärldsmästaren och flerfaldige Svenske Mästaren P-G Andersson kommer till start i Rally-SM:s gruspremiär den 10-11 maj i Nyköping. P-G kommer att tävla tillsammans med sin rutinerade codriver Anders Fredriksson i DRIVE VXOs BMW 1M i den tvåhjulsdrivna klassen.

Bilen, byggd av svenska leverantörer och med främst svenska komponenter, är utvecklad för att kunna köras på flera olika moderna bränslen, såsom e-fuel och biobränslen.
- Jag känner mig inspirerad av möjligheten att vara med och utveckla bilen och av att kunna vara en del av DRIVE VXOs arbete med moderna bränslen, säger P-G Andersson och fortsätter, vi vet inte så mycket om bilens potential ännu men den har känts bra i de få tester vi gjort. I Nyköping får vi känna på hur den står sig i konkurrensen.

Hans Bååth, teamchef för DRIVE VXO, ser fram emot att se P-G bakom ratten i den specialbyggda BMW:n.
- Vi ser verkligen fram emot att få in P-G och Anders i bilen. Vi har byggt den här bilen som en vitamininjektion i den tvåhjulsdrivna klassen för att visa upp vad svensk ingenjörskonst och svenska leverantörer kan åstadkomma. Det främsta syftet är dock att bana väg för moderna bränslen. Vi ser en nära framtid där det är viktigt att säkerställa att det finns högpresterande bränslen som möjliggör fortsatt utveckling och användning av förbränningsmotorer både inom och utanför motorsporten. Detta i en tid av internationell oro och när mycket av bilindustrins nuvarande fokus ligger på elbilar.

DRIVE VXO driver satsningen i samarbete med VXOFUELS vars affärsidé är att förse marknaden med högpresterande moderna bränslen.

Meritlista P-G och Anders:
P-G Andersson har en imponerande meritlista, inklusive två VM-titlar i Junior WRC och flera SM-guld. Anders Fredriksson har också omfattande erfarenhet som codriver med flera framstående placeringar i både nationella och internationella rallytävlingar. www.pgandersson.se

DRIVE VXO Motorsport har sedan 2018 tävlat i Rally-SM. 2023 vann teamets junior Kalle Ingesson och Emma Fransson klass Standard och Emrik Smedberg tillsammans med Emil Devell säkrade 3:e platsen i Rally-SMs grussprintmästerskap. Läs mer om teamet här: www.drivevxo.se/motorsport

DRIVEVXO AB är ett utbildnings- och utvecklingsföretag inom säker och hållbar trafik. Företaget driver Rally SM-teamet med syftet att utveckla kunskap inom både förarbeteende och teknikutveckling. www.drivevxo.se

VXOFUELS AB arbetar för att tillhandahålla högeffektiva bränslen för förbränningsmotorer. VXO FUELS målsättning är att vi bekymmerslöst ska kunna fortsätta använda förbränningsmotorer även i framtiden. www.vxofuels.com
24-04-23 Hallberg kör R5 i SM veckan
Till sommaren får ni se Patrik Hallberg i en R5 igen!
Denna gången blir det under SM-Veckan i Västerås där han fått chansen att köra Christer Hedlunds VW Polo GTI R5.

Detta innebär att vi får 3st GK Door Team Sweden Polos i Västerås i slutet av juni.
- Detta ska bli riktigt skoj! Jag har längtat sedan vi gick i mål på Gotland att få chansen igen och är otroligt tacksam för möjligheten, säger Patrik.
Jag är samtidigt ödmjuk inför uppgiften att köra SM-Veckan som ser ut att bli en av de det tuffaste på länge så det ska bli inspirerade och hoppas givetvis att jag kan utmana om ett topp-placering när vi sammanfattar dagen, avslutar Patrik.

Detta innebär att vi får 3st GK Door Team Sweden Polos i Västerås i slutet av juni.

24-04-05 Hälsingerallyt 2024 – En succé
Den 20 januari arrangerade SMK Hälsinge premiären av årets Rally-SM i Hudiksvall. Det var första gången sedan 80-talet som klubben stod arrangör för ett SM-rally, och trots temperaturer ner mot 30 minusgrader blev tävlingen en succé.

Rickard Thulin från SMK Hälsinge var tävlingsledare för Hälsingerallyt, och han ser med glädje tillbaka på årets rally.
– Som alltid när man vart i händelsernas centrum är man lite tom efteråt. Det hände mycket på kort tid. Personligen har det vart en stor uppoffring att vara med och rodda i detta, men det har vart stort och häftigt att vara en del av arrangemanget. Det var helt klart värt uppoffringarna, säger Richard Thulin.
– Det går inte komma från att SM-tävlingen satt positiva spår i föreningen. Det är många funktionärer som uttryckligen sagt att vi måste göra detta flera gånger.

Frågan att arrangera en deltävling i SM 2024 kom sent under 2023, och det beskrevs som en expresstävling med alla saker som behövde lösas för att rallyt skulle bli av. Givetvis fanns det utmaningar, men Thulin och SMK Hälsinge tar med sig övervägande positiva saker från Hälsingerallyt.
– Tävlingsmässigt funkade allt bra. Sträckorna var bra och utmanande, och vi fick framför allt se många tävlande som var glada över att vara i gång och tävla. Det är nått speciellt med SM, och det märktes tydligt att alla förare och kartläsare var laddade på att just få åka SM, säger Rickard och fortsätter:
– Sen finns det många utmaningar i att göra ett sådant här stort arrangemang. Att koordinera allt från kommunen, entreprenörer, sponsorer, tävlande och funktionärer och att få kommunikationen att fungera. Det är nog den största utmaningen, och något vi lärde oss mycket av.

Trots att temperaturen aldrig översteg 20 minusgrader under tävlingsdagen, så var det många som trotsade kylan och gav sig ut och kollade på rallyt. Både i skogarna kring Hassela, Gnarp och Bergsjö. Men framför allt på Arena Hagmyren där tävlingens sista sträcka avgjordes.
– Vi sålde nästan slut alla våra programblad. Jag är överraskad över hur mycket folk det var ute trots kylan. Vi hade närmare 1000 betalande som kom till Aren Hagmyren, och då gick barn och ungdomar in gratis. Restaurangen på arenan var väldigt nöjda med dagen.

Även för SMK Hälsinge ser Rally-SM ut att bli en ekonomisk framgång.
– Vi har inte fått in alla fakturor för tävlingen än. Men som budgeten ser ut just nu ser det också lovande ut.

Med en premiärtävling som hyllats av såväl förbund, tävlande, publik och partners är den stora frågan: När arrangerar SMK Hälsinge en deltävling i Rally-SM igen?
– Det pratas som sagt mycket om SM i klubben, och det finns redan en förväntan på nästa gång. Så vi pratar i termer om att det ska bli en gång till. I nuläget vet vi inte om det blir 2026 eller 2027 som vi siktar på. Men det finns redan ett förslag på en bansträckning, där Arena Hagmyren blir en mer naturlig utgångspunkt för ett ännu mer publikvänligt rally, avslutar Rickard Thulin.
24-03-23 Rally-SM i Tierp bjuder in App.K
Rally Uppland kommer även detta år bjuda in App-K åkarna likt 2023 då vi fick väldigt bra respons och åkarna var väldigt nöjda med tävlingen. Så boka in helgen V.22 i kalendern, 31/5 - 1/6.

Anmälan öppnar, Fredag 5/4 gallring efter datum så va på allerten. App-K åkarna kommer gå ut direkt efter SM fältet, 2 SS på fredagen och 7 SS på lördagen.

Första start från Tierp Arena på fredagen är 16.00 för SM fältet. Första bil i mål 18.40.
Första Start på lördagen är 9.00 med 3 SS. Åter på Arenan 11.30 för service och matuppehåll 60 min. Sen yttligare 4 SS efter lunch . Första bil i mål 15.30. Totalt 29 mil varav 8,1 mil SS fördelat på 9 sträckor. Startavgiften kommer att bli 6500 kr och noter 500 kr.

Klasserna kommer att va lika som 2023 med valmöjlighet att åka med eller utan noter, alla sträckor körs i år på skogen och är bara grus. Men all service och boende är på Tierp Arena, vi kommer att öppna tordagen 30/5 Kl.15.00 och stänga söndagen 2/6 Kl. 12.00.

De kommer att finnas mat och bar öppet.Trubadur på lördagskvällen. EL finns och depåcampingen kommer att va öppen. Info kommer senare för bokning.


Så välkommen att uppleva en väldigt fin tävling i upplandsskogen.
24-03-06 Kruses andra Krönika
Hej!
Nu är det äntligen dags för krönika nr. 2. Det känns viktigt att skriva, det händer mycket kring Rally-SM och vi är många som jobbar på för fullt men ibland känns det som om ingenting riktigt kommer fram… Så här kommer ett försök att dela med mig.

Sandviken
Sandvikens tävling kan sammanfattas med ett ord: Succé! Tävlingsledaren, legenden Kalle Andersson, tillsammans med de fantastiska funktionärerna och tävlingsledningen, genomförde en tuff, bra och betydelsefull tävling.

Banan, som utformats av Markku Kangas, var riktigt snabb. Det krävdes att man var morgonpigg… SS1 med en snitthastighet på 127 km/h, SS2 126 km/h och SS3 129 km/h. Detta noterades förstås i domarrapporten.

Rally ska vara snabbt, men också säkert. FIA inför en hastighetsspärr till nästa års Rally1-bilar, eftersom de anser att bilarna är för snabba helt enkelt. Min åsikt är att vi bör ha snabba deltävlingar, men på rätt sätt, inte bara långa raksträckor utan sträckor som är tekniska men ändå snabba, vilket var fallet i Sandviken.

Det är viktigt att ha en kombination av både snabba och tekniska sträckor, eftersom en SM-förare bör kunna bemästra alla typer av vägar.

Säkerhetsarbetet
Säkerheten i rally är något jag har varit inne på tidigare. Rally är inte en ofarlig sport, därför är det extremt viktigt att detta arbete ständigt drivs framåt. Målet är att ha en grupp som ansvarar för allt säkerhetsarbete på ett systematiskt och samordnat sätt så vi lär oss av det som sker och förebygger att olyckor sker. Det pågår ett ständigt säkerhetsarbete i VM och det ska vi dra nytta av i både SM och på lokal nivå men vi måste också jobba med våra egna frågor. Jag är otålig men tillsammans med Stygruppen och övriga inom förbundet ska vi stärka säkerhetsarbetet. Den som tävlar, är funktionär eller publik i rally i Sverige ska kunna veta att det sker på säkrast möjliga sätt.

Målbild och strategi för Rally-SM framåt
Styrgruppen under ledning av Hans Bååth har nyligen avslutat steg ett i vårt långsiktiga arbete för framtidens Rally-SM. Vad är målbilden för Rally-SM? Hans har intervjuat ett 30-tal personer som är i, har varit, eller är utanför sporten och sammanställt ett förslag som täcker in ett stort antal områden. Från antal SM-medaljer och tekniskt reglemente, till mediearbete och säkerhets-/hållbarhetsfrågor och mycket mer. Detta för att vi ska kunna bilda oss en uppfattning och skapa en bild av var Rally-SM bör vara om tre till fem år.. Detta har presenterats för förbundsstyrelsen som stöder denna målbild! Nu fortsätter arbetet med att prioritera, strukturera genomförandet och ta fram en budget.

Självklart kommer detta att skickas ut på remiss till Rally-SMs intressenter, bland annat genom det nybildade tävlanderådet och det blivande arrangörsrådet.

Tävlanderådet
Mikael Johansson blir den som kommer att leda arbetet i tävlanderådet. Han arbetar numera som rektor i Ludvika och har haft stora fackliga uppdrag. Många av oss vet att Micke har varit kartläsare åt flertalet förare i cirka 93 år… Han har tackat ja till uppdraget med en stor portion glädje och inspiration, vilket känns mycket bra! Han var en av flera som ni aktiva föreslog till uppdraget. Inom ramen för detta uppdrag kommer han också att bli medlem i styrgruppen för att kunna föra fram de tävlandes perspektiv. Micke har skissat på hur han vill forma tävlandegruppen och kommer redan inom några dagar att presentera detta för er aktiva tävlande i Rally-SM.

Arrangörsråd
Ett arrangörsråd börjar också som sagt att formas. Arbetet med rådet leds av Hampus ”Jutarn” Juteryd, tävlingsledare för Rally Nyköping, och Patrik Persson, tidigare SRM och nu i styrgruppen. De båda råden kommer att ha inflytande över besluten som fattas av styrgruppen, och känna att de kan påverka Rally-SM, få insikt i alla relevanta frågor, öppenhet, ni vet, tillsammans och ärlighet… Båda råden kommer att få viktiga frågor på bordet snart…

Däckekonomi
En av dessa är enhetsdäck för Rally-SM. En het fråga, jag vet. Men vi vill lyfta detta för att utvärdera om det är en bra väg att gå. Kanske redan till nästa säsong? Just kostnaden för däcken är kanske den hetaste debatten just nu. Däcken är för dyra helt enkelt. Därför vill se vad vi kan göra för att sänka kostnaderna. Jag har pratat med alla däckleverantörer som har vinter- och sommardäck. De har fått visionen och flera har återkopplat med hur de tycker att ett anbud/upphandling ska gå till. Vi håller precis nu på att utforma detta för utskick nästa vecka, och målet är beslut i mars.

Viktigast är att de tävlande får en bättre däckekonomi! Vi kommer väga in allt, pris, däckets andrahandsvärde, prestanda, hållbarhet, servicen osv. Vi kommer göra denna upphandling transparent. Pengarna som kommer in till Svensk Bilsport kommer att fördelas tillbaka till att stärka mästerskapet, ALLA ska tycka detta är bra! Kanske inte de leverantörer som inte får uppdraget, tyvärr.

Våra planer sträcker sig även till att ha en cup med samma enhetsdäck. Cuptävlingarna ska helst ligga ca. 2 veckor före varje SM-tävling, gärna med rekognosering och en dags tävlande för att fungera som test och uppvärmning inför SM. Kontakter har tagits med flera av de befintliga cuper som finns.

Juniorer
Ett område jag brinner starkt för för är juniorerna i SM. Vi måste hitta ett sätt att verkligen satsa på dem. Det står högt på min och Styrgruppens lista. Mer om detta och hur arbetet fortskrider kommer.

Även detta är en fråga kommer att hamna på tävlande- och arrangörsrådens respektive bord ganska snart, för att få deras syn på frågan.

Arrangörer och kalender
Avslutningsvis hade vi ett arrangörsmöte under förra veckan. Hela 21 arrangörer deltog i mötet, där förutsättningarna, framtiden för de som vill arrangera och vart vi vill med SM presenterades. De som vill arrangera SM kommer att träffa styrgruppen inom max tre veckor, för att börja planera en kalender för tre år framåt. Målet är att presentera den i maj. Många visade intresse innan mötet, hoppas de är det även efter… ??

En arrangör har med största tydlighet meddelat att den bestämt sig för att den SKA arrangera -26! Jag skulle säga en ny-gammal arrangör som senast gjorde en riktigt bra SM-tävling…

Samtidigt jobbas det vidare med regeländringar, små redan till sommartävlingarna, men framför allt inför framtiden.

Just nu
Vi jobbar också på en lösning där vårt arbete skall bli enkelt att följa och där det även ska vara enkelt att ställa frågor och lämna förslag. Detta för att vi blir så transparenta och lättillgängliga som möjligt.

En sammanställning och analys börjar bli klar efter vintern och sju-millimeters dubbens påverkan på allt och alla. Vi kommer att samlas för ett möte om någon vecka för att slutföra detta arbete. Rapport kommer!

Arbetet med att utveckla tv-sändningarna pågår. Ny teknik som kan ge nya möjligheter är på gång, naturligtvis intressant, men som vanligt styr pengarna. Jag kommer att jobba för att lösa så att de ekonomiska möjligheterna finns för att lägga ut magasin utanför betalväggen. Målet är att behålla samma leverantör som räddade oss till Sandviken, grymt duktiga, men även här handlar det om pengar.

Visst var det ett bra magasin efter Sandviken?
Peter Lindqvist, marknadschef på Svensk Bilsport, arbetar på en presentation av Rally Sweden och Rally SM för att erbjuda partners möjligheten att synas, agera och aktivera sig på båda våra starka rally-arenor. Vi arbetar med partners som redan är med men kommer också söka nya samarbetspartners som kan vara med och finansiera. Detta är för mig förstås ett viktigt och prioriterat arbete!

Nu tar jag lite ledigt och är i Idre. Absolut ingen skidåkning men kanske lite fjäll luft mellan ölen… ??
Ha det bäst!

Med vänliga hälsningar,

Jonas Kruse
Projektledare Rally-SM
24-03-02 Rally-RM Historic - Sveriges nya serie för Appendix K bilar
Välkomna till Rally-RM Historic, Sveriges nya serie för Appendix K bilar upp till och med 1975, eller ”Period H1” som det heter inom Historisk Bilsport.

Historiska utskottet har en målsättning att försöka öka intresset för Historiskt Rally och Historiska Rallybilar, speciellt dom äldre bilarna som tyvärr blir färre till förmån för nyare bilar, just därför har vi skapat Rally-RM Historic för att försöka spegla en tid när antalet tävlande i Sverige var väldigt stort och väldigt framgångsrikt. Hoppas du vill vara med på vårt försök återskapa det som fanns förr fast i en ny tappning.

Serien startar den 27/4 med deltävling 1 i södra Småland hos Ryds Motorklubb för att fortsätta med deltävling 2 i sydöstra Småland hos Nybro Auto Club den 18/5

Därefter blir det ett uppehåll till den 7/9 när deltävling 3 körs i Fagersta Motorklubbs regi med deltävling 4 som en sprakande final för Rally-RM Historic hos SMK Uppsala den 21/9.

Historiska Utskottet hittar du på sbf.se/hu

Hoppas vi ses på tävlingarna!

/ Historiska Utskottet

24-02-21 Varmt välkomna till Rally Nyköping!
SMK Nyköping ser framemot att kunna bjuda Svenska rallyeliten på ett super fint arrangemang. HQ är vid hotell Aiden Skavsta flygplats. Anmälan öppnar torsdag 9/5. Besiktning kan göras på torsdagen eller fredagen, mer exakta tider återkommer vi med. Servicen under helgen är ca 300 m ifrån HQ Vid hotell Aiden

Rally Nyköping har öppet för rekognosering från eftermiddagen på torsdagen den 9/5 samt under fredagen10/5. SMK Nyköping anordnar en expo/minimässa-utställning av sponsorer mfl som kommer att vara vid HQ under torsdag 9/5 Mycket för den bilintresserade mm utlovas!

Officiell start sker på torget i Nyköping kommer vara kl 17:00 på fredagen den 10/5. Där kommer vi ha startramp och en storbilds-TV samt rallyradio under tävlingen och livesändning på TV på powerstage.

Under fredagen väntar 4 sträckor. Det är 2 SS som körs 2 gånger på mycket fina o roliga byvägar. Första bil in till HQ/Service väntas straxt efter kl 20.

Start från HQ på lördag morgon. Förmiddagsetappen är 5 SS varav 2 SS körs 2 gånger. Ett kortare uppehåll för tankning görs efter 3 körda SS på annan plats än servicen. SS 5,8 är riktig Finlands väg som är väldigt snabb. Övriga sträckor på förmiddagen är krokiga o roliga byvägar av mycket god kvalité. Första bil in till 45 min service och lunchuppehåll väntas ca kl 12.

Lördagens eftermiddagsetapp är 6 SS där 3 sträckor körs 2 gånger. Efter de 3 Första SS är det en kort 15 min service. Sedan följer dessa SS på nytt. Återigen mycket fina sträckor på stenhårda fina byvägar. Första bil in till mål på torget i Nyköping väntas ca kl 17. Bansträckningen är ca 42 mil totalt, varav 10 mil är specialsträckor, fördelat på 15 SS.

Välkomna till RALLY NYKÖPING!
önskar organisationen SMK Nyköping.

24-04-07 Var är DRIVE VXO Motorsport?
För första gången sedan Teammästerskapet i Rally-SM introducerades har DRIVE VXO Motorsport saknats i startlistorna. Svaret på frågan i rubriken är att teamet fattat beslutet att avstå från vintersäsongen och deltagande i SM 2024 av flera olika skäl men att teamet är i full gång med förberedelser inom flera områden.

Robin Adolfsson bygger upp Fiestan baserat på en helt ny kaross från M-Sport efter den lätta rullningen i Hörby som tyvärr skadade buren vilken M-Sport vägrade rikta och där det enda alternativet var att köpa en helt ny kaross..
- Det är som det är, hade detta varit en bil med annorlunda homologering kunde vi riktat den med våra duktiga plåtslagare här hemma i Växjö men en sådan här bil följer helt andra regler. Så det blev en dyr smäll men å andra sidan har vi en i princip ny bil till våren och det i sig är en rejäl nytändning, summerar Robin.

Andreas Sigfridsson tog en ofrivillig time-out efter en stenhård landning med Arvid Johansson Skoda i tyska Lausitz Rallye i november.
- Ryggen tog stryk och jag har kört intensiv sjukgymnastik i tre månader. Det känns betydligt bättre nu och har taggat mig att öka träningsdosen för att förebygga besvär i framtiden. Rally är min sport och det ska inte vara kroppen som hindrar mig från att tävla.

Andreas har dock inte legat på latsidan vad gäller rally. Han har engagerat sig för MAS-cupen där han arbetat tillsammans med cup-organisationen med både tävlingsupplägg och reglemente. Dessutom är han en av eldsjälarna bakom den endagars licensutbildning som klubbarna i sydöstra Sverige kommer genomföra i början av mars.
- Det var när Ludvig Bååth, (son till Hans Bååth), tog sin rallylicens under 2023 som vi reagerade på hur otillgänglig sporten är. Du ska hitta en licenskurs, genomföra den och få klart med alla papper, därefter ska du leta upp en tävling och anmäla dig för att köra den. Väl på plats kanske du är ensam debutant och ska kontakta tävlingsledningen, hitta anmälan och besiktning. Och även om alla hos arrangören är välvilliga och engagerade så är deras fokus på att genomföra tävlingen. Det är svårt helt enkelt, har du inga relationer inom sporten så känns det nog svåröverkomligt för många, förklarar Andreas.

Därför har klubbarna i sydöstra Sverige gått samman för att genomföra en heldagsutbildning där man genomför samtliga moment inklusive debutantävlingen.
- Vi genomför detta på DRIVE VXOs anläggning där allt som behövs finns på plats, säger Peter Holgersson och fortsätter, i dagsläget har vi 50 anmälda deltagare, ett fantastiskt intresse där deltagarna kommer både från de arrangerande klubbarna men även mer långväga från flera håll runt om i landet.

Regerande mästaren i standardklassen Kalle Ingesson missar SM på grund av sitt nya jobb inom försvarsmakten.
- Jag är inne i en intensiv period under vintern och har inte möjlighet att köra några tävlingar vilket innebär att vi får stå över SM. Men vi kommer tillbaka till våren och siktar på SM 2025 istället, säger Kalle.

Liknande förutsättningar gäller för Lukas Hägg som har Forden ute till försäljning.
- Rally 4:an är ute till försäljning och jag har bestämt mig för att sälja bilen innan jag ger mig på nästa utmaning. Tankarna går kring att testa något fyrhjulsdrivet. Jag ser fram emot att se vilka möjligheter som finns när bilen är såld. Fram till dess blir det att hjälpa pappa (Magnus Hägg) och se till att han håller sig på vägen samt ge tillbaka lite av all den tid han har gett mig under min satsning i rally, säger Lukas.

Pappa Magnus har Fiesta R5:an på värmning och kommer satsa på asfaltstävlingar i Sverige, Danmark och Tyskland under 2024.
- Tyvärr försvann Rally-SM Asfaltsprint inför 2024 så utbudet för oss asfalts-entusiaster i Sverige blir betydligt mer begränsat, summerar Magnus.

SM-bronsmedaljören i Rally-SM Grussprint 2023 Emrik Smedberg blev pappa och köpte hus och flyttade hela rallyverksamheten under fjolåret.
- Detta innebär dels en ny fas i livet och dels massor av jobb så det krävdes prioriteringar. Inga vintertävlingar för oss i år men till våren skall jag och Emil lufta Citroenen igen. Mer om det längre fram, säger Emrik.

Hans Bååth låter motvilligt den nya BMWn stå över vintertävlingarna och SM 2024.
- Då jag engagerat mig i Styrgruppen för Rally-SM kände jag att det var bättre att fokusera på det och göra ett bra jobb där istället för att tävla själv. Vi jobbar stenhårt för att SM-säsongen 2024 skall bli så bra som möjligt trots en väldigt kort förberedelsetid. Men framförallt har mitt fokus i gruppen legat på att skapa ett underlag för Rally-SMs framtid i förbundets regi. Rally-SM är ett av världens starkaste nationella mästerskap men kan bli oerhört mycket bättre om vi samlar alla starka krafter runt om i Sverige, bestämmer för vad vi vill uppnå, och genomför det..

Därutöver har Hans och teamet fortsatt utveckla sin nya BMW 1M 1,6t..
- Vi jobbar vidare med att utveckla bilen både på chassi- och drivlinesidan. Det är inspirerande att se Emil Karlsson leverera i SM i Anders Karlssons systerbil. Det finns dock mycket potential kvar att utveckla i de här bilarna och den ska vi ta vara på fortsätter Hans, därutöver är vårt stora fokus att fortsätta testa de olika moderna bränslen som finns och är på gång ut på marknaden. Målsättningen är att komma tillbaka till SM 2025 med en välutvecklad bil driven av ett modernt bränsle.

Sammanfattningsvis har alltså DRIVE VXO Motorsport inte backat utan befinner sig istället i en tid av förberedelser.
- Den enda gången vi backar är när vi tar sats, avslutar Nicklas Jidflo.
24-02-04 Vintersäsongen i Rally-SM är avklarad för Mattias Adielsson
I lördags kördes den andra vinterdeltävlingen i Rally-SM, Vinterpokalen i skogarna runt Sandviken. Dagen bjöd på perfekta förhållande och ett underbart vinterväder. Mattias Adielsson, från Göteborg, och hans co-driver Bosse Holmstrand i deras Skoda Fabia Evo2 hade en ganska svår dag.
- Tempot är verkligen skyhögt i SM och vi hade behövt milen i Hudiksvall för två veckor sedan, men nu får vi se till att göra hemläxan ordentligt till grussäsongen. Det positiva från tävlingen är att vi hittade lite fart på sista sträcken, powerstage, men det allra viktigaste är att vi haft otroligt roligt i bilen och tillsammans med hela team Tisse Racing, säger Mattias Adielsson.

Resultatet för duon i Vinterpokalen blev en nionde plats och nu väntar ett uppehåll för Rally-SM till början på maj när sommarsäsongen drar igång.
24-02-04 Ny fin placering för Tom Kristensson i SM-tävlingen Vinterpokalen
Det blev en fin fjärde plats för SMK Hörby föraren Tom Kristensson med co-driver Andreas Johansson, Eskilstuna MK, i den andra deltävlingen i Rally-SM, Vinterpokalen i Sandviken.
- Som tävlingsmänniska hade jag önskat en högre placering, men ser jag realistiskt på det, så gör vi ännu en stark tävling helt utan misstag och problem, säger Tom
- Tempot är riktigt högt i toppen och det gäller att allt stämmer till 100 % för att inte tappa sekunder,
- Vintertävlingar är svårt, men samtidigt otroligt kul att köra, att svischa fram mellan höga snövallar är en fantastisk känsla och upplevelse, trots, eller kanske tack vare, att jag kommer från Skåne
- Förhållandena var lite olika här i Sandviken, eller nordväst om Sandviken, där de sex specialsträckorna på nästan 10 mil var förlagda. Mer is i vägbanan eftersom det varit lite tö och sedan frost.

Segrade gjorde den största förhandfavoriten Patrik Flodin, som fick revansch från Hälsingerallyt där han hamnade i snövallen och fick ägna tid åt snöskottning. Han hade 14,4 sekunder tillgodo till Dennis Rådström, som vann den tävlingen, och ytteliggare 4,6 sekunder till trean Fredrik Åhlin.
Tom har inte sekunderna på sin sida mot Fredrik, i Hälsingerallyt var skillnaden 2,8 sekunder mellan dem till Fredriks fördel mellan andra och tredje plats, och nu var skillnaden 1,4 sekunder.

På sista sträckan, den så kallade Power Stage, där extra poäng delas ut till de fem snabbaste, hände det unika att tre förare, Tom, Fredrik Åhlin och Patrik Flodin, hamnade på samma tiondels sekund på andra till fjärde sträck snabbast. Vann sträckan gjorde Pontus Tideman med 1,0 sekunder.

Efter de två vintertävlingarna ligger Tom och Andreas på fjärde plats i SM-tabellen för klassen Internationella 4WDpå 31 poäng. Nästa SM-deltävling är i Nyköping den 10-11 maj.
- Planen så här långt var att köra dessa två vintertävlingar, och nu skall vi sätta oss ner och se vad vi kan göra och få ihop framåt i år, men nästa tävling blir med största sannolikhet på grus, säger Tom
- Jag vill tacka Keane Motorsport så här långt för ett bra sammarbete och alla som på olika sätt har stöttat oss så att vi har kunnat genomföra dessa två tävlingar. Det har varit riktigt, riktigt kul och gett bra och värdefull erfarenhet, avslutar Tom.
24-02-04 Patrik Flodin körde hem Rally-SM i Sandviken
Under lördagen avgjordes den andra deltävlingen i årets Rally-SM, Vinterpokalen i Sandviken. På fantastiska vintervägar i Gästrikland tog Patrik Flodin hem sin första totalseger för säsongen.

Patrik Flodin och Göran Bergsten är regerande mästare i Internationella 4WD. I premiären i Hudiksvall fick dom skotta snö i åtta minuter, men i Sandvikens SM-rally studsade dom tillbaka och vann före Dennis Rådström och Johan Johansson. Rådström behåller SM-ledningen efter de två vintertävlingarna.
– Det var gött, lite revansch från senast med en seger idag. Det var synd på misstaget sist, men nu är vi på gång och kan jaga resten av säsongen. Det är extremt jämt, säger Patrik Flodin från Ilsbo.

Hemmaföraren Oskar Sundell vann Nationella 4WD med hela tre minuter. Kim Nydén från Lindesberg toppar fortsatt SM-tabellen, före Kevin Jirvelius som blev tvåa i Sandviken.

– Resultatet är superbra och bilen funkar kanon. Jag är inte helt nöjd med körningen ändå. Vi har gjort ändringar på bilen och den beter sig lite annorlunda. Jag behöver lite mer mil i bilen, så ska vi fortsätta utmana resten av året, säger Oskar Sundell.

Patrik Hallberg tog en övertygande seger i 2WD-klassen. Junioren från Haninge vann fem av sex sträckor i tävlingen, och leder nu SM med 15 poäng över Niklas Hägg.
– Det har vart en fantastisk start på säsongen, det känns helt fantastiskt, säger Patrik Hallberg,som även vann JSM 2WD.

Standardklassen vanns av Johan Pettersson från Skillingaryd.
– Äntligen gick det hela vägen, det är skönt att det är över nu. Vi har kört stabilt och hållit oss på vägen hela dagen, summerar Johan Pettersson, som också vann JSM Standard.

Efter två vintertävlingar i Hudiksvall och Sandviken tar nu Rally-SM ett uppehåll till den 10 maj, när den tredje av totalt sex deltävlingar avgörs. Då på grusunderlag i Nyköping.

Resultat:
Internationella 4WD:
1. Patrik Flodin/Göran Bergsten, VW Polo, 47.00,6
2. Dennis Rådström/Johan Johansson, VW Polo, +14,4
3. Fredrik Åhlin/Maja Bengtsson, Skoda Fabia, +19,0

Nationella 4WD:
1. Oskar Sundell/Joakim Söderqvist, MitsubishiMirage, 52:31,6
2. Kevin Jirvelius/Per Wiksten, Mitsubishi Mirage,+ 3:13,0
3. Peter Johansson/Jim Hjerpe, Mitsubishu EVO, +3:39,9

2WD:
1. Patrik Hallberg/John Stigh, Ford Fiesta, 52:14,8
2. Niklas Hägg/Toni Sundqvist, Toyota Corolla,+34,4
3. Patrik Dybeck/David Arhusiander, Toyota Corolla,1:00,2

Standard:
1. Johan Pettersson/Per-Ola Pettersson, VW Golf,58:25,8
2. Jan Johansson/Christian Olsson,Nissan Sunny, +1:40,4
3. Andreas Hovind/Catalina Floberg,Volvo 850, 2:36,0

JSM 2WD:
1. Patrik Hallberg/John Stigh, Ford Fiesta, 52:14,8
2. JacobJohannesson/Danny Holgersson, Volvo 940, +2:12,9
3. Hampus Karlsson/Edvin Söder, Toyota Corolla, +4:20,4

JSM Standard:
1. Johan Pettersson/Per-Ola Pettersson, VW Golf,58:25,8
2. Madicken Swärdh/Karl Lundin, VW Golf, +10:03,3

Länkar:
Resultat Vinterpokalen www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1520
Mästerskapstabeller coreboard.rallysm.se/scoreboard/7
24-02-04 Jakten har börjat för Flodin och Bergsten – från åttonde- till tredje plats i rally-SM efter segern i Vinterpokalen
Patrik och Göran kom revanschsugna till start för att påbörja jakten på placeringar i SM-tabellen. Det hela gick enligt plan och de klättrar upp från åttonde- till tredjeplats efter seger i Vinterpokalen idag.
– Det här var jäkligt gött. Skönt att vi fick till det nu och kan börja jaga. Det här har verkligen varit ett bra rally och jag har inte behövt tokladda - utan bara tryckt på, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilso MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, kom till start rejält revanschsugna när rally-SM körde sin andra tävling i år. De låg inför starten på delad åttonde plats i SM-tabellen.
– Synd att jag schabblade till det förra tävlingen, men jäkligt skönt att vi fick till det nu och kan börja jaga ordentligt. Det här har verkligen varit ett bra rally, vi har haft bra fart och jag har inte behövt tokladda - utan bara tryckt på, säger Patrik.

De inleder med näst snabbaste tid på första sträckan och ökar tempot lite och övertog på andra sträckan ledningen som de behöll ända in över mållinjen.
– Det här var jäkligt gött. Vi måste få tacka det här proffsiga teamet för en fantastisk bra bil! Vi har inte haft några som helst problem under rallyt. GK Door tänker verkligen på allt, från bil till mat under rekognoseringen med egen kock. De är verkligen helt suveräna, säger Patrik

Och Göran håller med:
– Jag håller helt med. Det är verkligen otroligt kul att få köra för ett så här bra och proffsigt team. Vi hade ett cleant rally där allt gick helt enligt plan, säger han.

Sista sträckan var en sk powerstage, där extrapoäng delas ut till de fem snabbaste ekipagen. För första gången i SM-historien delade tre förare på andraplatsen - alla tre var 1 sekund efter sträcksegraren.

Nästa deltävling i SM blir på grus 10-11 maj i Nyköping.

Vinterpokalen
1. Patrik Flodin 47:00,6
2. Dennis Rådström 47:15,0 +14,4
3. Fredrik Åhlin 47:19,6 +19,0
4. Tom Kristensson 47:21,0 +20,4
5. Isak Reiersen 47:40,6 +40,0
6. Kalle Gustafsson 48:11,1 +1:10,5
7. Jonas Åkesson 48:12,0 +1:11,4
8. Pontus Tidemand 48:17,6 +1:17,0
9. Mattias Adielsson 48:29,7 +1:29,1
10. Jari Liiten 49:11,0 +2:10,4
Komplett resultat:  https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1520

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi följt rallyt sträcka för sträcka

24-02-02 Se Vinterpokalen imorgon på Svensk Bilsport TV!
Dags för andra deltävlingen av Rally-SM imorgon!
Imorgon går andra deltävlingen av Rally-SM då klassiska Vinterpokalen avgörs i Sandviken, senast i Hälsingerallyt vann Dennis Rådström totalt, kan han upprepa bedriften?

Du ser livesändningen och kan lyssna på Rallyradio på Svensk Bilsport TV.

Alla deltävlingar av Rally-SM, de stora folkracefestivalerna samt hundratals andra sändningar ser du givetvis på Svensk Bilsport TV för bara 149kr/månaden.

Se Vinterpokalen: https://www.svenskbilsporttv.se/livestream
24-02-01 Tom Kristensson ser fram emot andra deltävlingen i Rally-SM
SMK Hörby Tom Kristensson och co-driver Andreas Johansson ser verkligen fram emot den andra deltävlingen i årets Rally-SM, Vinterpokalen i Sandviken som avgörs på lördag. Man kör samma bil som i Hälingerallyt, en Skoda Fabia RS Rally2 från det tjeckiska teamet Keane Motorsport.
- Ser enormt mycket fram emot ännu ett vinterrally, säger Tom
- Nu har vi en tävling i ryggen, både med bilen och med vinterväglag, efter Hälsingerallyt för 3 veckor sedan. Där tog vi en tredjeplats, och med bara en liten marginal upp till andra platsen, något vi var mycket nöjda med.
- Vi har idag dessutom haft möjligheten att köra lite test och både känslan och tempot känns bra, så på lördag blir det bara att gasa, men samtidigt undvika de förrädiska snövallarna.

I Toms klass, Internationella 4WD, där med all sannolikhet även totalsegraren återfinns, är det samma getingbo som i förra tävlingen. Både segraren Dennis Rådström och tvåan Fredrik Åhlin finns med i anmälningslistan plus ett helt koppel andra segeraspiranter. Den ende som saknas är VM-rutinerade Patrik Sandell, men i gengäld har erfarne Stig Andervang tillkommit

Tävlingen innehåller ca 10 mil specialsträckor fördelat på 6 olika, och avgörs helt på lördagen med start tidig morgon och målgång på eftermiddagen. Vägarna är perfekta vintervägar enligt arrangören Sandvikens MK. En del tö men frost på detta har gjort att det är en bra isskorpa. På lördag förväntas någon plusgrad på dagen i tävlingsområdet, så det är lite behagligare, framför allt för åskådare och servicepersonal, än den stränga kyla som var i Hälsingerallyt

24-02-01 Dags för nästa utmaning i Rally-SM för Mattias Adielsson
På lördag är det dags för den andra deltävlingen i årets Rally-SM, denna gång är det Vinterpokalen som ska köras i skogarna runt Sandviken. Anmäld till tävlingen är göteborgaren Mattias Adielsson med Bosse Holmstrand som co-driver. De kommer till start i teamet Tisse Racings Skoda Fabia Evo2.
- Sandviken brukar alltid arrangera väldigt bra tävlingar, där jag trivs med att köra. Det känns bra och bilen passar mig otroligt bra, säger Mattias Adielsson

Vinterpokalen körs på lördag, med start redan klockan 8 på morgonen och beräknad målgång klockan 16. Redan på fredag inleds dock tävlingen för de aktiva som då kommer rekognosera banan och ha möjlighet att skriva egna noter. Det är totalt sex specialsträckor som ska köras, med en total längd på ca 12 mil. I klassen internationell 4wd är det totalt 15 st ekipage anmälda.
- Det är ett tuffare startfält än på länge i vår klass i år, detta är helt klart något som gör att man taggas ytterligare för att kunna göra ett bra resultat och det viktigaste är att vi har riktigt kul, det fungerar så bra tillsammans med Tisse racing, avslutar Mattias Adielsson.

24-02-01 Kruses första Krönika
Till alla Rally-SM:s intressenter,
Hoppas detta brev når dig mitt i förberedelserna för nästa tävling, nästa säsong eller på annat sätt i nästa steg i ditt rallyengagemang.

Här kommer det första brevet i det jag döpt till Kruses Krönika, ett sätt för mig som projektledare för Rally-SM och som ordförande för Styrgruppen för Rally-SM att informera och reflektera över vad som har hänt, händer och ska hända.

Den första deltävlingen i Rally-SM 2024 är nu historia, nästa är runt hörnet och jag vill dela några tankar om vägen hit!

Det har varit månader av intensivt arbete, inte bara för mig utan för hela gruppen, från september fram till starten i Hudiksvall. Tack för er support och ert hårda jobb!

Vi har mött större och mindre utmaningar redan från början vilket är kul och inspirerande. Naturligtvis, det är inte alltid glass och ballonger när det kommer till kritik och negativa röster. Åsikter och frågor är viktiga, men låt oss hålla en balanserad och respektfull ton i våra diskussioner.

Svensk Bilsport tog efter säsongen 2023 över Rally-SM efter SRM som drivit det under tre säsonger. Mästerskapet hade i SRM:s regi i mångt och mycket varit på rätt väg trots de tuffa pandemiåren. Under våren 2023 var vi ett antal personer som tog kontakt med förbundet då vi såg att mer behövde göras för att dels säkerställa säsongen 2024 och dels på längre sikt utveckla mästerskapet i Svensk Bilsports regi. Så i stället för att nöja oss med att tycka, tänka eller bara sitta och kritisera bestämde vi oss för att vara konstruktiva och arbeta för att få till flera förändringar. Under sommaren fördes många intensiva dialoger med resultatet att Styrgruppen bildades. Som en följd av detta anställdes jag som ansvarig för mästerskapet av Svensk Bilsport och ordförande i gruppen.

Styrgruppens ledord är öppenhet, ärlighet och samarbete. Tveka inte att höra av er om ni har funderingar eller frågor. Vi börjar få ordning på arbetet och är nu redo att dela våra mötesprotokoll för att hålla er informerade om vad som pågår.

Styrgruppen styr SM och tar beslut i alla frågor som rör Rally-SM. Vi strävar efter samarbete snarare än att vara diktatoriska. Några nödvändiga regeländringar har implementerats med kort framförhållning men verkar ha mottagits positivt. I planen ligger dock att vara ute i god tid, förändringar med kort framförhållning är aldrig bra för någon.

Ett avsteg från reglerna som vi gjort var att godkänna efteranmälan till första SM-tävlingen. Beslutet var noga övervägt och gjordes för att göra mästerskapet ännu mer intressant och mot bakgrunden att planeringen av 2024 års säsong varit kort och sen.. Det kommer inte att ske igen i år men det gav ju faktiskt en extra krydda till SM!

Däckfrågan har ju annars varit den heta potatisen. Ganska länge faktiskt… Rallyutskottet har varit ansvariga för denna fråga och blivit rätt hårt ansatta.

Styrgruppen har stöttat och medlat i frågan. Jag tycker RU gjorde ett bra jobb i Hudiksvall med att vara på plats, prata med alla och hitta en lösning på problemet att ett av Pirellis däck låg över maxgränsen 7,4 mm och att max 4 dubb på däcket får sticka ut mer än det. Jag tror vi behöver utvärdera frågan efter vintern, hur beslutet påverkat vägslitaget, sportsliga aspekter osv.

Däckleverantörerna har ett stort ansvar i frågan och de enades att tillåta däcken efter att de haft ett bra snack. Förarna hade möjligheten att protestera mot beslutet, men ingen gjorde det. Till Sandviken är det glasklart vad som gäller och Rallyutskottet har kommunicerat det till däck ”Nissarna” och i ett officiellt meddelande - bra jobbat!

Live tv-sändningen var den största besvikelsen hittills för mig… Inte alls vad vi trodde den skulle bli och inte ens i närheten av nivån vi ska ligga på! Har ni sett magasinet? Bra tycker jag! Men ge mig feedback för vi kan alltid bli bättre!

Vi har nu på en vecka bytt produktionsbolag för liveproduktionen och nu kommer det bli riktigt bra!! Ett stenhårt jobb men det var nödvändigt. Rally-SM förtjänar så mycket bättre!

Så snälla, ge oss alla en chans till och kolla på livesända Powerstage i Sandviken och efterföljande magasin, det kommer lyfta nu!! (om inte någon j…. mast blåser ner eller någon kabel går av…??.png)

Arrangören i Hudiksvall har gjort ett heroiskt arbete med att få till en tävling på typ 4 månader, normalt vill man ha ett år.

Vilka underbara människor, Richard, Paulin, ja ni alla! Tack för vänligheten och mottagandet. Och förstås alla funktionärer som gör detta möjligt och stod därute i minus 31 grader!

Tävlingen blev kanonbra, vägarna och arrangemanget var perfekt. Det efterföljande Ris och Ros-möte vi infört i år där Styrgruppen, arrangör, domare med flera deltar genomfördes i tisdags och några förbättringspunkter kom så klart upp, till exempel de snåla transporttiderna. Detta är frågor vi direkt arbetar med att förbättra!

Vi har nyligen bjudit in alla arrangörer till ett informationsmöte om framtiden och att för att sätta kalendern, helst för 3 år framåt. Målet är att ha detta klart i maj!

Det ska också bildas ett Arrangörsråd för att stärka samverkan och för att lyfta fram arrangörsfrågor och synpunkter till oss i Styrgruppen.

Samma sak med det Förar/Teamråd som är på gång. (gäller förstås kartläsarna också!) Vi ska i nästa vecka på vårt Styrgruppsmöte gå igenom förslagen på namn som kommit in från er därute i Rally-Sverige.

Viktigt att få igång kommunikation och att ”vi” känner att vi gör detta tillsammans med er och att det går att komma med förslag och att det går att påverka besluten!

Avslutningsvis har ett stort arbete gjorts för att se vart vi ska med Rally-SM i framtiden, från 2025 och framåt. Det gedigna arbetet kommer gås igenom nästa vecka då Styrgruppen har sitt första fysiska möte. Där börjar vi forma framtiden och tillsammans med Rally-SM:s team-/förare-/arrangörsråd fortsätter det arbetet sedan.

Tillsammans, Ärliga och Öppna - följer vi det kommer vi lyckas!

Lägg till lite tålamod att låta oss alla tillåtas göra något misstag på vägen. Ha öppen kommunikation mellan oss alla, styrelsen, övriga förbundet och förare/team/arrangörsråd för att fortsätta det arbetet med input från er alla. Då kommer vår fantastiska sport att fortsätta vara bland de bästa mästerskapen på jordklotet!

Tack för ordet och håll tummarna för att vägarna ser likadana ut till helgen!
24-01-31 Rally-SM avrundar vintersäsongen i Sandviken
På lördag den 3 februari avgörs den andra deltävlingen i årets Rally-SM, klassiska Vinterpokalen i Sandviken. Över 70 av landets bästa ekipage ska ta sig an de perfekta vintervägarna när Sandvikens MK firar 20 år som SM-arrangör.

Dennis Rådström från Torsby totalvann den första deltävlingen i Hudiksvall för två veckor sedan i sin VW Polo R5. Tillsammans med kartläsaren Johan Johansson leder han SM i klassen Internationella 4WD inför Vinterpokalen.
– Vi går som på moln efter segern i Hudiksvall. Målsättningen i helgen är att fortsätta göra ett bra jobb. Det finns många detaljer att finslipa, men vi vet att vi har bra fart eftersom vi vann senast. Alla andra blir bättre hela tiden, det är ett otroligt motstånd i klassen, säger Dennis Rådström, som leder SM med fyra poäng över Fredrik Åhlin.

I Internationella 4WD kommer 15 bilar till start. Bland annat regerande svenska mästaren Patrik Flodin och Juniorvärldsmästarna Tom Kristensson och Pontus Tidemand.

Kim Nydén från Lindesberg vann Hälsingerallyt i klassen Nationella 4WD. Han utmanades då av Oskar Sundell från Sandviken, som senare körde fast i en snövall och fick bryta. På hemmaplan i Sandviken är Sundell och kartläsaren Joakim Söderqvist revanschlystna.
– Det är alltid kul att köra på hemmaplan. Jag är besviken på mig själv efter Hudiksvall, och vi är sugna på revansch. Vi är i behov av poäng i Sandviken och måste vara före Nydén. Självklart går vi in för att vinna i helgen, säger Oskar Sundell.

I klassen 2WD kommer inte SM-ledaren och den dubbla Juniorvärldsmästaren P-G Andersson till start i helgen. I stället är det junioren Patrik Hallberg från Haninge som går ut först i den 36 bilar stora klassen.
– Vi kommer till Sandviken med höga förväntningar. Vägarna ser fina ut, och vi hoppas kunna visa högt tempo. Målet är att överta mästerskapsledningen i 2WD samt behålla den i JSM, säger Patrik Hallberg.

Andreas Hovind från Enköping hade stora tekniska problem med sin Volvo i Hudiksvall, men lyckades ändå vinna Standard-klassen. I Sandviken hoppas SM-ledaren på en problemfri tävling.
– Vi hade en kämpig tävling i Hudiksvall med mycket tekniska problem. Vi har skruvat på det mesta i bilen inför Sandviken och hoppas att allt håller nu. Jag ser verkligen fram mot helgen och att få till en riktigt bra tävling, säger Andreas Hovind.

Vinterpokalen är den andra av totalt sex deltävlingar i årets Rally-SM, och den sista vintertävlingen från säsongen. Sex sträckor kring Järbo och Lumsheden ska avgöras under lördagen, där avslutande SS6 – Power Stage – TV-sänds och ger bonuspoäng i mästerskapet.

Länkar:
Mästerskapstabeller
Resultat Hälsingerallyt
Startlista Vinterpokalen
Radio & TV-sändningar
24-01-29 Patrik och Göran rejält revanschsugna inför Vinterpokalen
På lördag körs andra SM-deltävlingen i rally i trakterna kring Sandviken. Patrik Flodin och Göran Bergsten kommer till start rejält revanschsugna.
– Jag gillar ju att jaga - så det ska bli jäkligt kul att få fälla ner foten och jaga de andra på lördag. Det här ska bli riktigt kul, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilso MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, kommer till start i årets andra SM-deltävling rejält revanschsugna. Under premiären för två veckor sedan hamnade de i en snövall och tappade både tid och placeringar.
– Jag gillar ju att jaga - så det ska bli jäkligt kul att få fälla ner foten och jaga de andra på lördag. Vi kommer att köra ett litet shakedown på torsdagen och sen är det ut och reka som gäller på fredag. Det här ska bli riktigt kul och jag är verkligen revanschsugen, säger Patrik.

På lördag arrangerar Sandvikens MK Vinterpokalen som består av sex specialsträckor som tillsammans mäter 96,12 km.
– Det är generellt fina vägar i de här trakterna och den här gången verkar vi slippa kylan, avslutar Patrik.

Tidsschema Vinterpokalen 3 februari
08:00 Start
08:26 SS1 15,18 km
09:01 SS2 24,67 km
Service
10:29 SS3 9,84 km
11:07 SS4 27,93 km
Service
12:44 SS5 14,46 km
13:41 SS6 4:04 km
14:16 Målgång

Anmälda Internationella 4 WD
Isak Reiersen Östmarks MFF
Jari Liiten Sandvikens MK
Kalle Gustafsson Haninge MK
Mattias Adielsson Göteborgs MF
Albin Nordh Ydre MK
Fredrik Åhlin Karlstads MC Bil
Patrik Flodin Ilsbo MK
Dennis Rådström KAK Motorsport
Jonas Åkesson Karlskrona MS
Thomas Thunström Ludvika MS
Fredrik Grahn SMK Örebro
Tom Kristensson SMK Hörby
Stig Andervang MK Rimo *
Pontus Tidemand SMK Eda *
Arvid Johansson Lessebo MK *
* Ej godkända
Komplett startlista: https://www.raceconsulting.com/rally/anmalan/listor/lista.jsp?tavling=1520&urval=granskaddeltar

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt kommer att följa rallyt sträcka för sträcka.
24-01-29 Inbjudan till Rally-SM Arrangörsrådsmöten
Som ett viktigt steg i arbetet med att utveckla Rally-SM hälsar vi alla Sveriges rallyarrangörer välkomna till två möten angående arrangemang av tävlingar i Rally-SM säsongerna 2025 framåt. Det är med stor entusiasm och engagemang som vi inbjuder er att delta i två möten, där vi kommer att presentera Styrgruppens arbete och diskutera och planera för Rally-SM:s framtid.

1. Inledande Teams-möte:
Datum: 28 februari 2024
Plats: Microsoft Teams (online)
Tid: 19.00 - 21.00

Under detta digitala möte kommer Styrgruppen för Rally-SM att presentera nuläget i arbetet med Rally-SM:s framtid. Vi kommer att dela viktig information och inleda diskussioner om hur vi tillsammans kan stärka och utveckla Rally-SM.

2. Fysiskt möte för Arrangörsråd:
Datum: 13 mars 2024
Plats: [TBD, centralt i Sverige]
Tid: Preliminärt 10.00-18.00

Detta fysiska möte kommer att vara en möjlighet för intresserade klubbar att delta i djupare diskussioner och intresseanmälningar för att arrangera SM-deltävlingar de kommande säsongerna. Under mötet kommer vi även att verka för att ett Arrangörsråd bildas. Avsikten är att detta arrangörsråd ska ha en plats i Styrgruppen för Rally-SM. Denna plats kommer att möjliggöra att arrangörssidan representeras i diskussioner och beslut gällande Rally-SM.

Anmälan och frågor:
Vänligen anmäl ert deltagande, och ställ eventuella frågor, genom att kontakta Jonas Kruse via e-post: jonas.kruse@sbf.se.

Vi ser fram emot att träffa er och arbeta tillsammans för att göra Rally-SM ännu bättre.

Vänliga hälsningar,
Styrgruppen för Rally-SM
24-01-25 Dags för nästa deltävling av Rally-SM!
Efter att Hälsingerallyt och Hudiksvall stått som värdar för premiären av Rally-SM förra helgen så rullar det nu vidare mot Sandviken och Vinterpokalen den 3e februari! 2024 kommer bli ett kanonår för Svensk Bilsport TV och utöver Rally-SM så kommer givetvis alla stora folkracefestivaler och hundratals andra tävlingar att visas under året!

Passa på att teckna ett abonnemang på Svensk Bilsport TV senast den 31 januari och betala bara 99kr/månaden tillsvidare (tecknat abonnemang fr.o.m. 1 februari kostar 149kr/månaden).

Teckna abonnemang nu
24-01-21 Från en kall snödriva i Hudiksvall till festfylld bilsportsgala i Jönköping
Den första deltävlingen i årets Rally-SM inramades av ett fantastiskt vinterväder i Hudiksvall, med ca 20 grader kallt, klarblå himmel och en bra mängd med snö utmed sträckorna. För göteborgaren Mattias Adielsson och hans co-driver Bosse Holmstrand började säsongen inte bra, utan redan efter ca 2/3 av den första specialsträckan tog äventyret i Hälsingerallyt slut.
- Vi gjorde ett försök att sätta en bra tid på första sträckan, men det är stora risker och små marginaler och denna gång träffade vi en vall för mycket och blev stående, säger Mattias Adielsson.

På lördagen arrangerades även Bilsportsgalan 2024, på Elmia i Jönköping, bara drygt 60mil från Hudiksvall. Adielsson/Holmstrand var nominerade till årets rallyförare/co-driver och det aktuella priset skulle delas ut sent på lördagskvällen. Tack vare den sena utdelningen fanns det tid för herrarna att ta sig ner till den småländska staden.
- Det var en grym skillnad att stå i snön och frysa, till att komma fram till Jönköping och bli årets rallyförare 2023 och att ta emot Bilsport Award, ett oerhört stolt ögonblick i karriären, avslutar Mattias Adielsson.

24-01-21 Tom Kristensson och på tredje plats i Hälsingerallyt efter hård kamp om andra platsen
Tom med co-driver Andreas Johansson gjorde en mycket stark tävling i första deltävlingen i SM, Hälsingerallyt i Hudiksvall. Man körde in på tredje plats totalt efter en hård kamp om andraplatsen med värmlänningen Fredrik Åhlin

Efter nästan 9 mils specialsträckor skilde det 2,8 sekunder. Efter fyra sträckor hade Tom ett knappt försprång mot Fredrik. På fjärde sträckan spökade en pop off ventil så motorn tappade lite effekt, och 7,6 sekunder i kampen om andra platsen.
- På den femte sträckan fungerade allt igen och vi plockade tillbaka halva avståndet, men på den sista korta sträckan inne på Hagmyrens travbana fanns inte så mycket att göra, säger Tom

Segrade gjorde en annan värmlänning, Dennis Rådström, med 11,3 sekunder till Fredrik Åhlin. Kanske något överraskande, men Dennis är erkänt snabb på vinterunderlag.

Hemmaföraren Patrik Flodin var kanske den största förhandsfavoriten, men efter ett besök i en snövall på sträcka två, och 8 minuters snöskottning, var dagen förstörd för honom.
- En fantastiskt fin tävling, nog den roligaste tävling jag kört, härliga sträckor och rejäla snövallar och ett underlag som höll väldigt bra, det enda var att kylan gjorde att det låg kvar en del snörök på sträckorna, säger Tom
- Vi är väldigt nöjda med tävlingen, första gången på vinterunderlag i fyrhjulsdriven bil, ny bil och nytt team. Ett antal mil test på torsdagen var nyttigt och under tävlingen fungerade det överraskande bra. Vilket gör att vi tar med oss mycket erfarenhet och lärdom till nästa SM-tävling i Sandviken om 14 dagar.
- Det enda negativa var nog att det var lite kallt för en skåning, -27 på morgonen och ca -18 under dagen, men det var nog värre för åskådare och mekaniker än för oss som satt i bilen.
24 -01-20 Het Dennis Rådström vann kylig SM-premiär i Hudiksvall
Temperaturen låg stabilt under 20 minusgrader när Rally-SM avgjorde årspremiären med Hälsingerallyt i Hudiksvall. I ett av de mest meriterade startfälten i modern tid tog Dennis Rådström och Johan Johansson sin första totala SM-seger i karriären.

Hemmaföraren Patrik Flodin från Ilsbo är regerande mästare i klassen Internationella 4WD. Flodin, i par med Göran Bergsten, var snabbast på den första sträckan. Men tappade sedan närmare åtta minuter efter en avåkning på SS2. Rådström från Torsby, klev då fram och vann tävlingen med 11,3 sekunder före Fredrik Åhlin och Maja Bengtsson.
– Jag fick en kass start på sista sträckan, det kändes som jag stod still i fem år. Men segern väger upp det. En riktigt bra start på säsongen och tack till teamet som gjort ett riktigt grovjobb, säger Dennis Rådström.

Kim Nydén från Lindesberg vann klassen Nationella 4WD, efter att ha tagit ledningen på sträcka fyra. Nydén och Jonas Sandin körde hem SM-premiären med över minuten i segermarginal.

Den tvåhjulsdrivna klassen med närmare 40 startande bilar såg en hård kamp mellan rutinerade P-G Andersson, Årjäng, och junioren Patrik Hallberg från Haninge. Hallberg inledde tävlingen starkast, men efter en händelserik tävling kunde P-G Andersson och Anders Fredriksson ta hem segern med 43,5 sekunder. Kristian Johansson från Borås blev trea.
– Patrik Hallberg har vart snabb hela dagen, och har kanske haft övertaget. Han har haft lite otur och vi har rullat på här bakom och vann. Med lite mer jobb på den här bilen så man får mer fäste, då ska vi nog kunna göra ännu bättre tider, säger P-G Andersson.

Patrik Hallberg och John Stig vann också Junior-SM 2WD.

I standardklassen fick Andreas Hovind från Enköping en smakstart på säsongen när han tog fulla poäng i Hälsingerallyt. Madicken Swärdh vann JSM Standard.
– Det känns underbart. Vi har slitit oss igenom den här tävlingen. Det har vart en händelserik tävling, säger Andreas Hovind.

Nästa deltävling i Rally-SM körs redan om två veckor med klassiska Vinterpokalen i Sandviken. Sandvikens Motorklubb som 20-årsjubelerar som SM-arrangör.

Länkar:
Resultat Hälsingerallyt
Mästerskapstabeller

Resultat:
Internationella 4WD:
1. Dennis Rådström & Johan Johansson, VW Polo, 50:03,1
2. Fredrik Åhlin & Maja Bengtsson, Skoda Fabia, +11,3
3. Tom Kristensson & Andreas Johansson, Skoda Fabia, +14,1

Nationella 4WD:
1. Kim Nydén & Jonas Sandin, Mitsubishi Mirage, 55:00,1
2. Mattias Nyström & Jonna Nyström, Mitsubishi Mirage, +1:17,8
3. Tomas Bergman & Ida Lidebjer Granberg, Mitsubishi EVO, 2:25,7

2WD:
1. P-G Andersson & Anders Fredriksson, Toyota Corolla, 55:17,0
2. Patrik Hallberg & John Stigh, Ford Fiesta, +43,5
3. Kristian Johansson & Fredrik Livh, 1:29,5

Standard:
1. Andreas Hovind & Catalina Floberg, Volvo 850, 1:03:26,8
2. Jan Johansson & Christian Ohlsson, Nissan Sunny, +58,5
3. Madicken Svärdh & Maria Nyqvist, VW Golf, +8:10,9

JSM 2WD:
1. Patrik Hallberg & John Stigh, Ford Fiesta, 56:00,5
2. Wille Gad & Anton Johansson, Volvo 940, +4:33,0
3. Sixten Westman & Emil Persson, Skoda Fabia, 4:57,1

JSM Standard:
1. Madicken Swärdh & Maria Nykvist, VW Polo, 1:11:37,7
2. Gustaf Ekenved & Viktoria Johansson, Volvo 940, +9:21,6

Fullständiga resultat: https://www.rallysm.se/resultat/
24-01-20 Tung SM-inledning för Flodin och Bergsten i Hälsingerallyt
Patrik Flodin och Göran Bergsten fick en tung start på SM-säsongen i rally när premiären kördes i Hudiksvall idag.
– Jag är skitbesviken på mig själv. Men samtidigt så gillar jag ju att jaga - så det ska bli jäkligt kul att få fälla ner foten och jaga de andra nu, säger Patrik

Patrik Flodin, Ilso MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, kör även i år rally-SM tillsammans med GK Door Team Sweden. Målsättningen var att försöka ta hem segern i Hudiksvall, vilket är Patriks hemmaplan. Men planen gick inte alls vägen den här gången.

SMK Hälsinge bjöd på fina snöiga vägar med en temperatur ner emot 30 minusgrader. De vann den första av rallyts sex sträckor och gick mot en ny sträckseger på andra sträckan när de istället hamnade i en snövall.
– Det var helt mitt fel. Kylan gjorde att framrutan isade igen och jag såg inte vägen riktigt. Tyvärr missbedömde jag en svag sväng och det nöp så att vi hamnade bredvid i djupsnön.

Publiken som fanns på plats hjälpte till och fick till slut upp dem på vägen igen - men tyvärr hade de tappat åtta minuter och segerchanserna flög sin kos

De avancerade upp från fjortonde plats och slutade till slut elva i klassen.
– Jag är verkligen skitbesviken. Extra tråkigt när det är så många man känner som är ute och tittar. Men det var ett jäkligt fint rally och vi fick njuta av publiken som tog sig ut i den här kylan.. säger Patrik.

Men han är han inte allt för nedslagen:
– Vi hade ju kunnat få en bättre start på säsongen. Men samtidigt så gillar jag ju att jaga - så det ska bli jäkla kul att få fälla ner foten och jaga de andra nu. I Sandviken blir det åka av, lovar Patrik med ett skratt.

Nästa SM-deltävling körs i Sandviken om två veckor.

Hälsingerallyt Internationella 4 wd
1. Dennis Rådström 50:03,1
2. Fredrik Åhlin 50:14,4 +11,3
3. Tom Kristensson 50:17,2 +14,1
4. Pontus Tidemand 50:57,8 +54,7
5. Isak Reiersen 51:07,6 +1:04,5
6. Patrik Sandell 51:30,8 +1:27,7
7. Thomas Thunström 52:14,4 +2:11,3
8. Jari Liiten 53:00,5 +2:57,4
9 Fredrik Grahn 56:01,3 +5:58,2
10 Arvid Johansson 57:21,7 + 7:18,6
11. Patrik Flodin 57:47,0 7:43,9

Komplett resultat: https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/resultat.jsp?competition=1514&type=tavlingsklass45891

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt har följt rallyt sträcka för sträcka.
24-01-20 P-G vann SM-comebacken i den tvåhjulsdrivna klassen i Hälsingerallyt
P-G Andersson och co-driver Anders Fredriksson vann idag sin SM-comeback i den tvåhjulsdrivna klassen i rally.
– Det här var jättekul. Sist jag körde en Corolla i SM-sammanhang var 2006 - så stort tack Chribbe Haglund för den här chansen, säger P-G.

Per-Gunnar "P-G" Andersson och co-driver Anders Fredriksson, båda Årjängs MK, har inte kört rally-SM i tvåhjulsdrivet sedan 2006 då P-G hade en egen Toyota Corolla. Idag fick han åter chansen efter att GK Door Team Swedens teamchef Chribbe Haglund anmält honom i sista stund.
– Vi körde ett test veckan innan rallyt, men annars var det ett tag sen i en sån här bil, säger P-G.

De hittade snabbt in i rytmen och vann tre av dagens sex sträckor och det räckte för att de skulle få kliva upp överst på pallen.
– Det här var jättekul - så ett stort till Chribbe som gav mig den här oplanerade chansen, säger P-G.

Tvåa i klassen blev teamkompisen för dagen, Patrik Hallberg.
– Patrik var snabb hela dagen och var egentligen kanske lite vassare, men han hade otur med snörök och kom ifatt en bil på en sträcka. Jag hade lite problem med att få fäste i bilen idag. Lite mer justeringar så kommer farten därefter, säger P-G.

Hälsingerallyt
1. P-G Andersson 55:17,0
2. Patrik Hallberg 56:00,5 +43,5
3. Kristian Johansson 56:46,5 +1:29,5
4. Niklas Hägg 56:52,6 +1:35,6
5. Patrik Dybeck 57:18,1 +2:01,1
6. Linus Månsson 57:36,6 +2:19,6
7. Sebastian Johansson 57:42,5 +2:25,5
8. Emil Karlsson 58:25,3 +3:08,3
9. Isak Nordström 58:30,8 +3:13,8
10. Stefan Alenmalm 58:39,1 +3:22,1

Komplett resultat: https://www.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1514
24-01-20 Se Rally-SM idag på Svensk Bilsport TV!
Idag går första deltävlingen av Rally-SM av stapeln i Hälsingeskogarna! Du ser sändningen och kan lyssna på Rallyradio från deltävlingen på Svensk Bilsport TV. Utöver alla deltävlingar av Rally-SM så kommer det att visas otroligt mycket mer bilsport på kanalen under 2024, givetvis också de stora folkracefestivalerna!

Passa på att teckna ett abonnemang för bara 99 kr i månaden under januari och behåll det priset tillsvidare (fr.o.m. 1a februari 149kr/månaden).

Till Rally-SM
24-01-18 Tom och Andreas i ett getingbo i SM-premiären i rally i Hudiksvall
SMK Hälsinge arrangerar årets första deltävling i SM i rally på lördag i skogarna utanför Hudiksvall. Det ser ut att bli en riktig vintetävling med mycket snö och kallt för de tävlande. Man skall avverka sex specialsträckor på sammanlagt 88 km. Huvudkvarteret för tävlingen är Arena Hagmyren, som är mer känd för andra hästkrafter, och där även sista sträckan körs som en publiksträcka.

SMK Hörbys Tom Kristensson med som vanligt Andreas Johansson, Eskilstuna MK vid sin sida startar i klassen Internationella 4WD i en Skoda Fabia RS Rally 2 från det Tjeckiska teamet Keane Motorsport, för första gången i en Skoda och för första gången i en 4WD på vinterunderlag

Tom och Andreas klass är ett riktigt getingbo. Bland de 16 anmälda finns inte mindre än fem tidigare världsmästare i Junior-VM och WRC 2, det kunde varit sex, om inte den dubble juniorvärldsmästare PG Andersson valt att starta i klassen 2WD i en Toyota Corolla.

Störst favorit till seger i klassen och även totalt är regerande mästaren, och nästan
hemmaföraren, Patrik Flodin, Ilsbo MK. Andra starka kandidater är Pontus Tideman,
Dennis Rådström, Fredrik Åhlin, Mattias Adielsson, Patrik Sandell, Jonas Åkesson och Albin Nordh.
- Jag har inte kört någon vintertävling sedan Rally Sweden i Junior-VM 2020 och då i en 2WD-bil. Om man nu kan kalla det för vintertävling, då snön lyste med sin frånvaro, och sträckorna mest bestod av grus med isinslag. Därför är det är svårt att säga var jag står på riktiga vintervägar.
- Idag, torsdag, har vi dock genomfört en test en bit från Hudiksvall med bilen. Det blev ett antal mil på teststräckan, och det har gått väldigt mycket framåt under dagen, så jag är väldigt nöjd och ser med tillförsikt fram emot tävlingen, men det blir tufft, avslutar Tom.

24-01-18 Reiersen set for dream home WRC2 debut with JC Raceteknik
Swede Isak Reiersen will take the next leap in his growing rally career by joining the best names in the rallying world on the Rally Sweden entry list next month (15-18 February).

On the back of a successful Junior rallycross and rally career, Reiersen has stepped up to Rally2 machinery with a JC Raceteknik-run Skoda Fabia for 2024, as announced late last year. The 20-year-old will now line up against some of the best and most experienced drivers on the planet, both in the World Rally Championship’s top class, and head-to-head in the WRC2 field that supports the main category.

Co-driven by Lucas Karlsson, Reiersen finished second overall on the Finnskogvalsen rally in Sweden last week in his snow event preparation for the 18-stage, 300.10 km Rally Sweden event, which takes place at Umea in the north of the country.

Building on experience of having contested Rally Sweden in 2022 in the Ford Fiesta Rally4, Reiersen and Karlsson will also contest the Hälsingerallyt rally this weekend in the Fabia Rally2 to continue the learning process.

Joel Christoffersson, JC Raceteknik Team Principal:
”It’s great that we could get Isak and Lucas on the entry list for Rally Sweden, this has been in our plan from the start to be honest, when we started with the Rally4 car two years ago. It’s very good to go to that rally, especially for the experience as there is a lot of kilometers in one weekend. To be able to measure the speed also against some fantastic drivers will be good, as the pace will be very high in WRC2, it’s going to be a lot of fun.”

Isak Reiersen (SWE):
“I’m so happy to get this opportunity, to be able to drive in a World Championship round in a Rally2 car, in the WRC2 category, is something I´ve been dreaming about since I was a kid. Growing up, watching the cars in Rally Sweden when it was hosted in my hometown Torsby was the key to where I am today, where the dream of becoming a rally driver really started.

Doing the event in 2022 with the Fiesta Rally4 helps now, because we have been there, driven many of the stages and know what we are up for. But to do it in a Rally2 against some of the world´s best drivers is really something else. It’s a really good experience for the future and we will gather a lot of experience through this journey.

Words can´t describe how grateful I am in those people who believe in me and support my dream in becoming a full time WRC driver. Thank you to the sponsors, to Joel and the whole JC team and everyone involved. Let’s make it a great one!”

24-01-18 Mattias Adielsson åter i kungaklassen i Rally-SM 2024
Till helgen är det dags för årets första deltävling i Rally-SM, på startlinjen finns den dubbla guldmedaljören från förra året Mattias Adielsson från Göteborg med Bosse Holmstrand som co-driver. Till året har bilen bytts ut och nu är de båda tillbaka i kungaklassen, Internationella 4wd, med en Skoda Fabia Evo2 och detta tillsammans med teamet Tisse racing.
- Jag ser ödmjukt på satsningen, men det viktiga är att den andas samma glädje och härliga känsla som vi hittade tillbaka till förra året. Det är väldigt roligt att få vara med i detta otroligt seriösa team, som förberett bilen in i minsta detalj, säger Mattias Adielsson.

Hälsingerallyt är en tävling som avgörs under lördagen, med start 07:30. Under dagen ska sex specialsträckor köras, som totalt mäter nästan 9 mil. Hela tävlingen avslutas med en powerstage, som i år kommer sändas live från varje deltävling i en av Rally-SM.
- Det är klart att vi har som mål att komma på pallen, men samtidigt ska man komma ihåg att det för oss är både en ny bil och nytt team, samt att Rally-SM totalt sett inte avgörs på första tävlingen, vilket vi såg tydligt förra året, avslutar Mattias Adielsson.

24-01-17 Rally-SM startar spännande säsong i Hudiksvall
På lördag den 20 januari startar årets Rally-SM med Hälsingerallyt i Hudiksvall. Med ett av de starkaste startfälten i modern tid väntar fantastiska vintervägar när SM-serien avgör den första av sex deltävlingar för 2024.

16 ekipage kommer till start i klassen Internationella 4WD, där hemmaföraren och den regerande mästaren i klassen, Patrik Flodin och Göran Bergsten, bjuds på hårdast tänkbara motstånd. Tre tidigare juniorvärldsmästare finns på startlinjen i form av Pontus Tidemand, Patrik Sandell och Tom Kristensson. Fjolårets silver- och bronsmedaljörer Albin Nordh och Jonas Åkesson utmanar också för Team Nybe, tillsammans med många fler.
– Det kan komma att bli tuffa förhållanden att gå ut först på vägen. Och även konkurrensen är tuff. Men vårt mål är att ta så många poäng det går, även om seger självklart alltid är ett mål. Men att placera sig högt i resultatet under alla tävlingar kommer att bli viktigt eftersom varje poäng kommer vara avgörande i slutet av säsongen, säger Patrik Flodin.

Hemmaförare i Internationella 4WD är också Jari Liiten, vars föräldrarhem ligger på sträcka fem.

I Nationella 4WD går Kim Nydén från Lindesberg ut som första bil. Nydén tog silver i klassen under fjolåret. Oskar Sundell från Sandviken i en Mitsubishi Mirage är nytillskott i klassen, och visade god form genom att sluta tvåa i genrepet i Falun förra helgen. Hemmaförare i klassen är Tomas Bergman från hemmaklubben SMK Hälsinge ihop med Ida Lidebjer Granberg, Bergman som tidigare tagit flertalet pallplatser i SM.
– Det ska bli roligt, och bekvämt, att köra Rally-SM på hemmaplan. Många i Hudiksvall visar stort intresse för rallyt, och det går oftast bättre för mig när tävlingarna är nära hemmet. Lokalkännedomen ger lugn och möjlighet att fokusera på själva tävlingen, säger Tomas Bergman.

Den tvåhjulsdrivna klassen är den absolut största i SM, med närmare 40 startande i Hudiksvall till helgen. En överraskning i anmälningslistan var PG Andersson, tidigare juniorvärldsmästare, som sedan 2019 tävlat i Internationella 4WD. PG gör i Hälsingerallyt ett inhopp i en tvåhjulsdriven Toyota Corolla.

En av hemmafavoriterna i klassen är Niklas Hägg och Toni Sundqvist. Hägg en tidigare SM-vinnare, som har stora ambitioner i hemmatävlingen.
– Att köra Rally-SM hemma blir fantastiskt. Vi ser fram emot att starta Hälsingerally med en toppenbil. Jag har aldrig haft en bättre tvåhjulsdriven bil. Det ska bli spännande att se om vi har fördel på hemmaplan. Hoppas på mycket publik, säger Niklas Hägg.

Flertalet juniorer återfinns i klassen, bland annat Patrik Hallberg och John Stig som förra helgen vann klassen i Finnskogsvalsen.

Standardklassen bjuder på närmare 10 startande. Fjolårets silvermedaljör Jan Johansson finns på startlinjen, men kommer utmanas hårt av hemmaföraren Daniel Jonsson från SMK Hälsinge i par med Emma Hägg.

Hälsingerallyt avgörs med sex sträckor under lördagen den 20/1. Fem sträckor körs i Nordanstigs Kommun kring Hassela, Bergsjö och Gnarp. Avslutande Power Stage körs inne på travbanan Arena Hagmyren.

Hela tävlingen sänds live med radio och Live-TV från avslutande Power Stage på svenskbilsporttv.se.

Komplett anmälningslista finns här: https://www.rallysm.se/tavlingar/halsingerallyt-hudiksvall-19-20-januari/
24-01-16 Hemmaförarna laddar för Hälsingerallyt
SM-premiären Hälsingerallyt har lockat några av landet och världens bästa förare, kartläsare och team. Även intresset bland de lokala ekipagen är stort inför helgens Rally-SM.

Patrik Flodin från Ilsbo är kanske den mest namnkunnige hemmaföraren, som vunnit SM-guld fem av de senaste sex åren. Som regerande mästare i Internationella 4WD går också Patrik med kartläsaren Göran Bergsten ut med nummet ett på dörren. Även Jari Liiten i samma klass är att betrakta som hemmaförare, då han är uppväxt längs med sträcka fem.

I den Nationella fyrhjulsdrivna klassen startar bland annat Tomas Bergman i sin Mitsubishi, Bergman som bland annat ledde SM-finalen i Arvika i höstas innan han fick problem. En annan hemmaförare är Marcus Frändén, som tävlar i sin unika Nissan Sunny från 1991. Frändén, vars familj kommer från Hassela, har närmare hemifrån till sträckorna än från HQ i Hudiksvall.
– Det är kul att det blir SM här. Vi har lite familjeära att försvara, för pappa var trea när det senast var vinter-SM i Hudiksvall 1982. Vi åker mest för att det är kul. Jag har någorlunda koll på sträckorna som ska vara med, två och en halv sträcka har jag kört innan, säger Frändén.

Marcus, som tävlar i samma bil som hans pappa tidigare körde, har med sonen Simon som kartläsare.
– Det märks att det är ett stort intresse för rallyt här. Folk pratar om det från Sundsvall ner till Hudiksvall. För intresset för sporten här uppe är det väldigt stort att vi fått SM. Vi hoppas på mycket folk i skogen på lördag, och att det inte blir för kallt.

I den tvåhjulsdrivna klassen finns det många hemmahopp. Ett av dom är Niklas Hägg, som tidigare vunnit SM-guld. I Hälsingerallyt kommer han till start i en för honom ny Toyota Corolla.

Två yngre förare i klassen är Hampus Karlsson och Mikael Gullinder. Båda är tidigare medaljörer i Back-SM, som nu satsar på Rally-SM och får inleda säsongen på hemmaplan.
– Det bli mitt första Rally-SM, och få köra det på hemma plan är riktigt roligt. Jag hoppas på mycket folk ute i skogen. Vi ska försöka sätta några bra sträcktider, och siktar på topp tio i klassen, säger Mikael som har med sig kartläsaren Caroline Gassner.

– De ska bli grymt kul att få åka SM på hemmaplan. Vi är verkligen taggade, för vi vet hur fina sträckor det brukar vara runt Hudiksvall. Vi ska försöka hänga med i toppen i JSM, säger Hampus, som startar en bil före Gullinder.

För hemmaklubben SMK Hälsinge tävlar även Mats Jönsson och Lars Norin i 2WD. Medan Daniel Jonsson och Emma Hägg ställer upp i Standard-klasen.

Komplett anmälningslista finns här: https://www.rallysm.se/tavlingar/halsingerallyt-hudiksvall-19-20-januari/
24-01-16 Missa inte premiären av Rally-SM live på svenskbilsporttv.se
Lördag 20 januari är det premiär för Rally-SM 2024 och du kan följa det live på svenskbilsporttv.se.

Premiären bjuder på ett av världens starkaste startfält sett till ett nationellt mästerskap. Hela sex tidigare världsmästare med åtta VM-titlar tillsammans finns på startlinjen samt fyra EM-medaljörer. Att säsongen 2024 kommer bjuda på hårda fighter om medaljerna står klart redan innan start.

Och du kan vara med på hela resan med svenskbilsporttv.se

Rally-SM storsatsar på direktsänd TV från deltävlingarnas avslutande sträckor, Power Stage, där bonuspoäng delas ut till de fem snabbaste ekipagen. En flerkameraproduktion täcker in sträckan och kunniga kommentatorer och reportrar tar dig genom den rafflande avslutningen.

Efter varje tävling i Rally-SM släpps ett heltäckande sammandrag med höjdpunkter, intervjuer och resultat.

Hela tävlingen direktsänds även via rallyradion, som bevakar tävlingarna från start till mål med sträcktider, målintervjuer och analyser.

Du följer allt på svenskbilsporttv.se. I abonnemanget får du förutom Rally-SM även samtliga sändningar från bilsporten, året om.

Läs mer och teckna ditt abonnemang på svenskbilsporttv.se här.

Mer information om Rally-SM på www.rallysm.se

24-01-15 Patrik Flodin och Göran Bergsten vill försvara sitt SM-guld - redo för rally-premiären på hemmaplan
Patrik Flodin och Göran Bergsten kommer även i år till start tillsammans med GK Door Team Sweden och finns på startlinjen i årets rally-SM för att försvara fjolårets SM-guld i högsta klassen.
– Självklart vill vi försvara vårt SM-guld med teamet även i år, säger Patrik.

Patrik Flodin, Ilso MK, och Göran Bergsten, Forshaga MC, fick i fjol chansen av det då nybildade teamet GK Door team Sweden att ratta teamets VW Polo R5. Det blev ett lyckat samarbete vilket ledde till SM-guld och i år är de tillbaka för att köra om en ny mästerskapstitel.
– Självklart vill vi försvara vårt SM-guld med teamet även i år, säger Patrik.

Årets SM-premiär i rally arrangeras av SMK Hälsinge på lördag och körs i Hudiksvall, vilket är Patriks hemmaplan.
– Det snövarnas inför helgen och jag är medveten om att det kan komma att bli tuffa förhållanden att gå ut först på vägen. Och även konkurrensen är tuff. Men vårt mål är att ta så många poäng det går, även om seger självklart alltid är ett mål. Men att placera sig högt i resultatet under alla tävlingar kommer att bli viktigt eftersom varje poäng kommer vara avgörande i slutet av säsongen, säger Patrik.

Patrik och Göran har hunnit testa bilen på snöunderlag under Finnskogsvalsen förra lördagen, där de var föråkare.
– Det gick riktigt bra. Vi fick en bra genomgång av allt. Och även snöskyfflarna fungerade perfekt, säger Patrik med ett skratt.

Hälsingerallyt består av sex sträckor som är 85,40 km. Räknar vi in transportsträckorna är årets SM-premiär totalt 289,80 km. Det är 77 anmälda till rallyt och av dem kör 16 ekipage i den internationella 4-hjulsdrivna klassen där vi även hittar Patrik och Göran.

Mer info hittar du på www.patrikflodin.com där vi som vanligt kommer att följa rallyt sträcka för sträcka
24-01-14 Sex världsmästare på startlinjen i Hälsingerallyt
När Rally-SM startar säsongen 2024 med Hälsingerallyt i Hudiksvall lördag den 20 januari är det med ett av världens starkaste startfält sett till ett nationellt mästerskap. Hela sex tidigare världsmästare med åtta VM-titlar mellan sig finns på startlinjen, lägg där till fyra EM-medaljörer, så står Sverige ut som unika i världen med statusen på sitt mästerskap.

I jämförelse med grannländerna Norge och Finland, som också har premiär på sina mästerskap kommande helger, står Sverige ut rejält i både antal bilar i motsvarigheten till den Internationella 4WD-klassen och deltagarnas meriter genom hela startfältet.
– Tävlingsmässigt är SM riktigt starkt. Det gäller nu att höja mästerskapet medialt, mer synlighet och proffsiga arrangemang som lockar ännu mer publik och partners. Vi har på börjat ett långsiktigt arbete för att utveckla en redan bra produkt, att bli bäst i alla avseenden, säger Jonas Kruse, projektledare för Rally-SM.

Senast att anmäla sig till Hälsingerallyt var värmlänningen Pontus Tidemand, som under torsdagskvällen kompletterade startlistan till SM-premiären. Tidemand blev Juniorvärldsmästare 2012 och vann VM-titeln i WRC2 2017. Han kommer köra i klassen Internationella 4WD i en VW Polo R5 med kartläsaren Johan Grönvall.
– Det är alltid kul att köra SM. Förra året blev det inga SM-starter för mig, så det är riktigt kul att vara tillbaka. SM är riktigt häftigt just nu med många otroligt starka förare och team, säger Tidemand, som med 14 segrar i WRC2 är den mest segerrika föraren i VM-klassens historia.

Världsmästarna i Hälsingerallyt är (tävlingsklass i SM i parentes):
PG Andersson (Nationella 2WD), Juniorvärldsmästare 2004 & 2007
Patrik Sandell (Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2006
Pontus Tidemand (Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2012 & WRC2 2017
Johan Johansson (kartläsare, Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2018
Tom Kristensson (Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2020
Joakim Sjöberg (kartläsare, Internationella 4WD), Juniorvärldsmästare 2020

EM-medaljörer i Hälsingerallyt:
Joakim Sjöberg (kartläsare, Internationella 4WD), Mästare Junior-EM 2015
Tom Kristensson (Internationella 4WD), Silver Junior-EM 2018
Mattias Adielsson (Internationella 4WD), Brons Junior-EM 4WD 2019
Andreas Johansson (kartläsare, Internationella 4WD), Brons Junior-EM 4WD 2019

Komplett anmälningslista finns här: https://www.rallysm.se/tavlingar/halsingerallyt-hudiksvall-19-20-januari/
24-01-13 Tidemand åter i teamet - Anmälan i elfte timmen till SM av Pontus, till start i teamets VW Polo R5
När anmälningstiden förlängdes till årets SM-primär i rally, så passade Pontus Tidemand på att kasta in en anmälan kvart i stängningsdags. Backade av Hedströms Motorsport och H-Day vill han ge alla en match om segern.

Teamets vinnarmaskin i rally-SM sökte länge en värdig chaufför till rally-SM, och fick till slut fatt i rutinerade Pontus Tidemand. Hedströms Motorsport stod i startblocken, men saknade förare till vinnarvapnet i SM i form av den VW Polo R5 som teamet förfogar över. Senast det begav sig i Arvikas SM-deltävling förra året gav R5-Polon seger till Tom Kristensson. Nu i nästa helgs SM blir det Pontus Tidemands tur att tygla de vilda Wolfsburg-kusarna under huven.
- Bilen är ett vinnarämne i rätt händer och vad passar då bättre än att sätta Pontus i den, är det någon som ska lösa uppgiften och ta ännu en SM-seger så är det han, menar teamchef Peter Hedström.

Pontus själv har en lång relation bakåt med Hedströms Motorsport i Rallycross, där han tävlat åtskilligt i teamets Supercar. Men nu är det rally som gäller och där vill han ge övriga SM-eliten en match i nästa helgs premiärtävling i SM, Hälsingerallyt, med start och mål i Hudiksvall.
- Vi ska åka dit för att ge dem en ordentlig match, jag har jobbat mycket med Hedströms och testade Polon i Marknadsbacken i Årjäng, den gick riktigt bra då, säger Pontus Tidemand.
Som test före Hudiksvall kommer det bli körning i vinterparadiset Antilla denna helg, där Pontus ska vässa formen och köra in sig i bilen. Pontus co-driver i tävlingen blir Arvika-sonen Johan Grönvall, som förra året lotsade unge JEM-föraren Mille Johansson.

Tävlingen som lockat 77 anmälda ekipage, innehåller sex specialsträckor på totalt 88 kilometer och körs som endagstävling. Första bil rullar ut lördagen den 20 januari klockan 8 från Arena Hagmyren i Hudiksvall och beräknas i mål strax före 15:00. Peter Hedström ser verkligen fram mot att ge sig in i rally-SM igen med teamet.
- Det ska bli kul och vi kommer väl förberedda trots sen anmälan, det är ett rutinerat team vi har bakom Pontus och Johan som siktar på seger, säger Hedström.

Parallellt pågår förberedelser för fullt inför årets säsong i Rallycross och Hedströms Motorport planerar sätta fart mot Spanien redan i Februari för ett omfattande testprogram. Mer om detta kommer framöver då vi också kommer presentera teamets nya förare.

Bra länkar:
Hedströms Motorsport www.hedstromsmotorsport.se
Facebook: https://www.facebook.com/Hedstr%C3%B6ms-Motorsport-424427904242614/

24-01-09 Efteranmälan öppnad till SM-premiären i Hudiksvall
I söndags gick ordinarie anmälningstid ut till premiären av Rally-SM i Hudiksvall den 20 januari. Arbetet med årets SM-säsong har gått väldigt fort och det har vart kort om tid, samtidigt har förfrågan kommit om att öppna upp anmälan igen, då några team fått klart saker sent inför årets säsong. Därför har Styrgruppen för Rally-SM tillsammans med tävlingsledningen för Hälsingerallyt beslutat att öppna efteranmälan till premiärtävlingen.

Efteranmälan öppnar idag, tisdag den 9/1, klockan 15:00 och stänger på fredag 12/1 klockan 18:00.
De som väljer att efteranmäla sig till Hälsingerallyt kommer att betala dubbel startavgift, och inte få någon fördel vad gäller startposition.

Rally-SM väljer att göra detta då det är första tävlingen på säsongen, och man vill säkerställa att alla som vill och kan verkligen kommer till start i 2024 år Rally-SM.
Detta är en engångsföreteelse, och efteranmälan kommer inte vara möjlig på resterande tävlingar under säsongen.

Även anmälan till Teammästerskapet för Hälsingerallyt förlängs till och med fredag 18:00, till ordinarie anmälningsavgift.
24-01-08 Jubilerande Västerås MS en del i SM-veckan Sommar
Ett spännande år väntar Västerås Motorsällskap. Först ansvar för Crosskart och Rally under SM-veckan och på det 100-års jubileum.

Västerås är värdstad för SM-veckan sommar, det stora idrottsevenemang som Riksidrottsförbundet och Sveriges Television genomfört sedan 2009. När arrangemanget för första gången gästar Västerås är Motorsällskapet redo. Torsdagen den 27 juni körs både Crosskart och Rally Sprint ute vid Malma motorstadion.!
– Vi tackade genast ja när vi fick frågan. Vi har en omtyckt SM-bana för Crosskart och förlänger delar av den med en skogsslinga för rallybilarna, säger tävlingsledare Niklas Fransson.

Förberedelserna är igång sedan länge. Banan är förstås inbäddad i snö ett tag till, men mycket annat finns att göra.
– Oh ja! Tävlingsmomenten har vi rutin på, men behöver ta höjd för långt fler besökare än vi har normalt. Saker som parkering, entré och säkerhet måste fungera perfekt. All publik som kommer hit ska få bästa tänkbara bemötande, fortsätter Fransson.

Grenarna Crosskart och Rally Sprint har funnits med under många år i SM-veckan. Tävlingsdagen inleds med kval för de 20 som får starta i de fyra klasser som bjuds in: Xtreme och 650cc i Crosskart och två- respektive fyrhjulsdrivna bilar i Rally Sprint. De snabbaste gör sedan upp om medaljerna under semi- och därpå final. SvT sänder och bilsporten har runt 120 000 tittare under SM-veckan.! Sommarens andra, stora evenemang för de 530 medlemmarna i Västerås Motorsällskap (VMS) blir att samlas till jubileum. Föreningen bildades 1924 och den 31 augusti firas de 100 gångna åren.
24-01-08 P-G ny expertkommentator i SVT – sadlar samtidigt om och är tillbaka i en Toyota Corolla i Rally-SM
P-G Andersson blir ny SVT kommentator för Rally-VM och tänkte därmed lägga sin rallykörning på is i år.
– Det ska bli otroligt kul att få kliva in som expertkommentator hos SVT den här säsongen och eftersom det är rätt fullbokat hade jag planerat att lägga rallyt på is, säger han.

Per-Gunnar "P-G" Andersson, Årjängs MK, hoppade in under några tävlingar som expertkommentator under Rally-VM i fjol och har i år skrivit kontrakt som kommentator under hela säsongen för SVT.
– Det här ska bli otroligt kul och är något jag verkligen ser fram emot. Eftersom Team Skåab lägger sin satsning på is tills vidare kändes det som en bra övergång att få kliva in i TV-studion istället. Det känns spännande och motiverande och få äran i SVT att försöka göra ett bra program. Jonas Kruse har gjort ett superjobb tidigare, så det kommer nog ta en stund innan man blir bekväm i den här rollen, säger P-G.

Så när Christoffer ”Chribbe” Haglund, teamchef för GK Door Team Sweden ringde under söndagsmorgonen och erbjöd P-G en SM-start under premiären i Hälsingerallyt var svaret blankt nej.
– Okej. Men jag anmäler dig så får du avanmäla dig sen, svarade Chribbe Haglund.

Men allt eftersom timmarna gick tog rallysuget överhanden. Det GK Team Door Sweden erbjöd P-G, var en start med teamets nyinköpta 2-hjulsdrivna Toyota Corolla. P-G hade en egen Corolla 2006 som han framgångsrikt rattade och hade många tuffa fighter mot bland annat Robin Sandberg. 2007 vann han Junior-VM i den tvåhjulsdrivna klassen.
– Ja herregud, det är ju typ 100-år sen jag körde en sån bil sist. Har sedan 2007 bara gjort ett inhopp i en Ford Fiesta 2wd, säger P-G med ett skratt.

P-G kommer som vanligt att ha Anders Fredriksson i högerstolen med nothäftet i högsta hugg och de startar tillsammans med 35 andra i den 2-hjulsdrivna nationella klassen (2wd trimmat) i premiären av rally-SM i Hudiksvall.

Mer info på www.pgandersson.se.
24-01-07 Starkt startfält öppnar Rally-SM i Hälsingerallyt
Lördag den 20 januari står SMK Hälsinge värd för premiären i årets Rally-SM. Klubben har inte kört SM sedan 1987, och senaste vintertävlingen i SM var 1982. När Hudiksvall och Hälsingland åter gör intåg i Rally-SM är det med ett mycket starkt startfält på 73 bilar.

Internationella 4WD
I den högsta klassen, Internationella 4WD, ses 15 ekipage anmälda till premiären i Hälsingland. Regerande mästarna, och hemmaföraren, Patrik Flodin tillsammans Göran Bergsten återvänder för GK Door Team Sweden i sin VW Polo R5. I år får dom sällskap i klassen och teamet av tidigare JVM-vinnarna Dennis Rådström och Johan Johansson, även dom i VW Polo.
”Det ska bli sjukt häftigt. Jag hade aldrig trott att viskulle få en SM-tävling här. Jag har inte kört tävling på någon av sträckorna, men känner till vägarna och de är brutalt häftiga. Målsättningen är att försvara guldet i år, men det kommer bli svårt med extremt bra motstånd. Vi ska köra test och tävling i Torsby nästa vecka för att komma så bra förberedda som möjligt,” säger Patrik Flodin.

Samtliga tre medaljörer från fjolåret i klassen finns på plats när SM-serien inleds i Hudiksvall. Småländska Team Nybe mönstrar tre Skoda Fabia R5 med fjolårets silvermedaljörer Albin Nordh och Christoffer Bäck, Jonas Åkesson som tog brons förra året och Fredrik Åhlin med ny kartläsare i form av MajaBengtsson.

Juniorvärldsmästaren från 2020, Tom Kristensson, kommer tillbaka till Rally-SM efter att ha kört EM i fjol. Tom och kartläsaren Andreas Johansson sitter i en fabriksny Skoda Fabia RS Rally2. I en likadan bil kommer Isak Reiersen ochLukas Karlsson, som förra året tog SM-guld i Internationella 2WD och nu kliver upp i högsta klassen.

Mattias Adielsson och Bosse Holmstrand, som tog hem guldet i Nationella 2WD förra året, följer i Reiersens fotspår och återvänder till 4WD i en Skoda Fabia. Patrik Sandell, Juniorvärldsmästare 2006, gör SM-comeback tillsammans med legenden Staffan Parmander.

Hemmaförare i klassen är Jari Liiten, vars föräldrahem ligger längs en av sträckorna, som åker ihop med kartläsaren Mikael Johansson.
”Självklart ska det bli extra kul att få köra en SM-tävling på hemmavägarna, där man känner igen en hel del. Särskilt roligt ska det bli med sträcka fem som går förbi huset där jag vuxit upp. Jag är extremt taggad på 2024 med detta startfält i Internationella 4WD. Jag och Mikael har åkt in oss lite mer i bilen. Vi har kört en del tester och förbereder oss meden liten förtävling nästa helg i Skutskär. Vi känner oss mer än redo för årets SM-säsong,” säger Jari Liiten.

Nationella 4WD
I den Nationella klassen för fyrhjulsdrivna bilar saknas fjolårsmästaren Robert Andersson. Men med 14 bilar anmälda bjuder Hälsingerallyt på ett mycket konkurrenskraftigt startfält.

Kim Nydén och Jonas Sandin tog silver förra året, och är ett av flera ekipage ien Mitsubishi Mirage som har höga ambitioner. Likaså Sandvikens Oskar Sundell och Joakim Söderqvist, som gjorde en mycket stark debut i klassen i förra åretsSM-final.

Tävlingens enda internationella ekipage återfinns i Nationella 4WD genom österrikaren Karl Rumpler, ihop med danska kartläsaren Jeanette Kvick.

Hemmaförare i klassen är Tomas Bergman ihop med Ida Lidebjer Granberg, som har flera framskjutna placeringar i SM senaste åren.

”Det ska bli riktigt skoj, och dessutom ovanligt bekvämt, att köra ett Rally-SM på hemmaplan. Jag har senaste veckorna upplevt ett stort intresse i stan bland folk, som annars inte ofta pratar om rally. Många vill ta chansen och ta sig ut och titta. Av någon anledning brukar det också gå bättre för mig, ju närmare hemmet tävlingarna körs. Lokalkännedomen bidrar till ett mentalt lugn som gör att man kan koncentrera sig på att köra tävlingen på ett annat sätt, när man kan släppa lite fokus på allt runtomkring,” säger Tomas Bergman.

2WD
Den tvåhjulsdrivna klassen är den absolut största i Hälsingerallyt, med över 35 bilar på startlinjen den 20 januari. Med den regerande mästaren Mattias Adielsson i en fyrhjuldriven bil i år, kommer klassen att se en ny mästare.

Den dubbla Juniorvärldsmästaren P-G Andersson, tillsammans med Anders Fredriksson, har vunnit SM-guld i Internationella 4WD säsongerna2020 till och med 2022. Nu gör Årjängsduon en nysatsning i en tvåhjulsdriven Toyota Corolla.

Hemmaföraren Niklas Hägg vann SM-guld på SM-veckan i Umeå förra året. I en nybil ska nu Hägg i par med Östgöten Toni Sundkvist tackla hemmatävlingen i Hälsingland.

”Att få köra Rally-SM på hemmaplan kommer att bli en otroligt häftig upplevelse. Jag och Toni ser mycket fram emot att få startaHälsingerally, med en bil som känns helt kanon. Jag har nog aldrig haft en bättre tvåhjulsdriven bil. Det återstår att se om vi har någon fördel att starta sträckorna på hemmaplan. Nervositeten kanske kickar in. Vi hoppas på mycket publik ute på sträckorna”, säger Niklas Hägg.

Emil Karlsson från Hällefors har tagit tre raka SM-silver, och gör 2024 en nysatsning i en BMW 1M efter 12 säsonger i en Volvo 940. Kartläsare är sambon Jessica Larsson.

Den tvåhjulsdrivna klassen mönstrar många starka juniorer. Patrik Hallberg och John Stigh tog silver i JSM-förra året, och går för guld med start i Hudiksvall. Bronsmedalj i JSM förra året var Liam Berg, som fortsätter i sin Ford Fiesta i år. Hugo Carlberg från Fagersta tog körkort sent under fjolåret, och gör SM-debut i Hälsingerallyt. Elliot Sjögren och DennisNorén tar klivet upp i 2WD från Standardklassen.

Standard
I klasen för standardbilar kommer närmare 10 bilar till start i SM-premiären.

Hemmaföraren Daniel Jonsson med Emma Hägg blir starka utmanare i klassen, där de bland annat möter Jan Johansson som tog hem silvret under 2023.

”Det ska bli riktigt roligt att starta SM-säsongen här på hemmaplan. Vi gör det i en ny bil, och på riktigt fina vägar här i Hälsingland.Vi är förväntansfulla. Detta ska bli riktigt häftigt,” säger Daniel Jonsson.

Andreas Hovind från Enköping är tillbaka i Rally-SM efter två år i Backe-SM, som bland annat resulterade i ett SM-silver.

Tävlingens enda helkvinnliga ekipage återfinns i standardklassen genom Madicken Swärdh och Maria Nykvist från Katrineholm.

Stort intresse bland hemmaåkarna att köra Hälsingerallyt
Hela sex personer med hemvist i arrangörsklubben SMK Hälsinge kommer till start inför hemmapubliken i Hudiksvall. Därtill är det ett stort antal ekipage med hemvist i närområdet, som kör Hälsingerallyt.

Komplett anmälningslista finns här: https://www.rallysm.se/tavlingar/halsingerallyt-hudiksvall-19-20-januari/
24-01-06 Tom Kristensson och Andreas Johansson kommer till start i årets första SM-tävling
Nu är det klart att Tom och Andreas kommer att starta i årets första deltävling i Rally-SM, Hälsingerallyt i Hudiksvall, som körs om fjorton dagar. Paret kommer att körs en Skoda Fabia RS Rally2 för det tjeckiska teamet Keane Motorsport.
- Planen är att köra de två första vintertävlingarna, Hälsingerallyt och Vinterpokalen i Sandviken, och sedan får vi ta säsongen efter hand, säger Tom.
- Det har varit intensivt in i det sista för att sy ihop det, men att slutligen kunna presentera det känns oerhört kul och spännande.
- Ett stort tack till alla som gjort detta möjligt, avslutar Tom.

Detta blir det fjärde fabrikatet av R5/Rally2-bilar som Tom kommer att köra. Först var det Ford Fiesta R5 för M-Sport, sedan HyundaiR5/Rally2 för Kowax 2BRally, och förra året tre EM-tävlingar för Tagai Racing i en Citroen Rally 2, för att avsluta året med seger i finaltävlingen i SM i en VW Polo GTI R5 för Hedström Motorsport.

24-01-02 Fredrik och Maja fortsätter i Team Nybe i högsta klassen i Rally-SM
Fredrik Åhlin fortsätter för Team Nybe i högsta klassen i Rally-SM och tar under rallysäsongen 2024 med sig 19-åriga Maja Bengtsson i högerstolen!
- Det ska bli sjukt roligt att få chansen att köra en säsong till ihop med Team Nybe, och dessutom att få med Maja ska bli väldigt spännande! Vi har ganska lite förberedelser i ryggsäcken så vi får ta vintern lite som den kommer och ta den tiden det tar att köra ihop sig, säger en laddad Fredrik.

- Jag kan inte beskriva hur kul detta ska bli! Jag har åkt lite test med Fredrik under året vilket har varit SÅ utvecklande & lärorikt, så jag ser verkligen fram emot att under en hel säsong få ta del av all den erfarenheten han besitter. Förutom det så har vi galet roligt tillsammans och jag vet att vi kan göra något riktigt, riktigt bra ihop så detta ser jag verkligen fram emot, säger Maja.

- Att Fredrik fortsätter för oss är jag väldigt glad över då han tillför väldigt mycket till teamet, både med en ovärderlig kunskap och en go & glad stämning. Sedan är han givetvis en grym förare som jag vet kommer leverera fina insatser under året, säger Mathias Bengtsson och fortsätter.

- Det är kanon att Maja får erfarenhet av olika förare och just att få sitta jämte Fredrik som har så mycket erfarenhet av just det internationella. Det kommer betyda mycket för resan mot hennes egna mål.

Vi ses i Hudiksvall!

Tryck här för mer info!