<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


 

STCC 2009
Swedish Touring Car Championship

1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024

Information om STCC STCC officiella och Sportinfo

STCC direkt på Webben

STCC-kalendern 2009 STCC-kalendern 2010
1-2 maj, Mantorp Park
22-23 maj, Karlskoga
5-6 juni, Göteborg (Stadslopp)
26-27 juni, Ring Knutstorp
10-11 juli, Falkenberg
14-15 aug, Karlskoga
28-29 aug, Våler Norge
11-12 sept, Ring Knutstorp
25-26 sept, Mantorp
24-25 april: Jyllandsringen, Danmark (STCC + DTC)
7-8 maj: Ring Knutstorp
21-22 maj: Karlskoga
4-5 juni: Göteborg (STCC+DTC)
9-10 juli: Falkenberg
13-14 augusti: Karlskoga
4-5 september: Jyllandsring
17-18 september: Ring Knutstorp
1-2 oktober: Mantorp


09-12-22 Förstärkt Team Biogas satsar mot STCC-titeln
Team Biogas.se – STCC:s mest klimatsmarta racingteam – är nu i full gång med att arbeta fram ytterligare förbättringar för att kunna vara med och konkurrera om pallplatser i mästerskapet. En viktig nyhet är att Tommy Kristoffersson, som vunnit STCC med sitt team fem gånger, har utsetts till ny teamchef.

Nästan tre månader har gått sedan 2009 års STCC-säsong tog slut. Team Biogas – som tävlar i STCC med två biogasdrivna Scirocco – kunde se tillbaka på en lyckad debutsäsong. En pallplats och sex poängplatser blev facit för förarna Fredrik Ekblom och Patrik Olsson. Bakom satsningen står E.ON, Volkswagen och LRF och minst lika viktigt var att biogasen gjorde sitt intåg i den svenska motorsporten. Körning på biogas reducerar koldioxidutsläppen med cirka 85 procent jämfört med bensin.
- Vår ambition från Volkswagen med E.ON som partner är att vi nu definitivt ska bli ett vinnande team och stärka konkurrensen väsentligt i kampen om pallplatser och den åtråvärda mästerskapstiteln, säger Sten Forsberg, märkeschef Volkswagen Sverige.

Biogas-teamet har gjort stora insatser under debutsäsongen och lyckats med att sätta en unik racingsatsning på banan med ett för STCC helt nytt bränsle - biogas - i tanken. Nu kommer vidareutveckling och förbättringar att ske på teamets bilar, ett arbete som givetvis redan är påbörjat. Parallellt med detta stärks nu projektets struktur genom att Tommy Kristoffersson utsetts till ny teamchef.

Tommy Kristoffersson har lett sitt team KMS till fem STCC-titlar med Audi under åren och har den unika kompetens som krävs för att ta nästa steg. Inget annat team har hittills vunnit mästerskapet så många gånger.
- Tommy är en riktig vinnare och han har det som behövs för att utveckla teamet vidare till att nå det mål vi vill uppnå – att vinna STCC. Vi har jobbat tillsammans tidigare och jag ser fram emot att fortsätta det samarbetet, säger Fredrik Ekblom, som själv är trefaldig STCC-mästare med bland annat KMS-teamet.

Tommy Kristoffersson kommer att arbeta med teamets struktur och kommer där även att utnyttja kontaktytor och mekaniker från sina verksamhetsår med KMS. Han lägger samtidigt sina tidigare satsningar åt sidan för att lägga all sin tid på det nya projektet. Verksamheten kommer att skötas från Arvika, där Tommy sedan tidigare förfogar över ändamålsenliga lokaler.
- Jag är mycket glad över att ha fått detta förtroende. Biogas-teamet har stått för något nytt och spännande och är ett världsunikt projekt inom motorsporten. Nu siktar vi alla mot att ge Fredrik Ekblom och Patrik Olsson så bra förutsättningar så att de ska kunna vara med och ge konkurrenterna en match om titeln, säger Tommy Kristoffersson och tillägger:
- Det kommer inte att bli enkelt, vi har en hel del arbete framför oss och det finns starka konkurrerande team. Men det finns en bra grund att bygga vidare på och jag är övertygad om att vi kommer att lyckas.
09-12-22 KMS tar över biogas-projektet
Kristoffersson Motorsport (KMS) tar över ansvaret från Brovallen Motorsport för E.ON och Volkswagens biogasprojekt.
Satsningen fortsätter med biogasdrivna VW-Scirocco-bilarna med förarna Fredrik Ekblom och Patrik Olsson i STCC.
- Jag fick frågan att ta över och tackade ja, det handlar om att Volkswagen och E.ON vill stärka upp teamet och jag är jätteglad och oerhört stolt över att få det ansvaret, säger Tommy Kristoffersson.

E.ON klev för bra precis ett år sedan in i STCC i ett samarbete med Volkswagen. För första gången i världen kördes en hel serie med biogas som drivmedel och lotten föll på Brovallen Motorsport att driva projektet. Efter en säsong har nu projektansvaret övergått från E.ON till Volkswagen och man byter ut Brovallen mot KMS som har fem STCC-titlar på meritlistan. I den officiella pressreleasen som släpptes under tisdagen är man tydlig med att det handlar om ett gemensamt beslut.
- Nu kommer vidareutveckling och förbättringar att ske på teamets bilar, ett arbete som givetvis redan är påbörjat. Parallellt med detta stärks nu projektets struktur genom att Tommy Kristoffersson utsetts till ny teamchef, skriver biogas.se i ett pressmeddelande.

Tommy Kristoffersson tar över efter Tobias Johansson och uppdragsgivaren blir Volkswagen Sverige med fabriksstöd från Volkswagen Motorsport och E.ON som en stark partner i projektet.
- Det här upplägget passat mig perfekt. Om jag hade fått skissat på ett dream team i STCC hade det sett ut precis så här. Jag har Volkswagen-huset som jag jobbat med tidigare, kontaktpersoner som jag känner väl och Fredrik Ekblom som tagit en titel åt oss tidigare i en av bilarna, det kan inte bli bättre, säger Kristoffersson.

Tommy Kristoffersson har de två senaste åren drivit bilar i JTCC och stått utanför hetluften i STCC. Sedan fabriksstödet från Audi drogs in har han dock haft en viss konsulterande roll i biogasprojektet. I dagarna togs beslutet att lägga ansvaret för projektet på Kristofferssons team KMS.
- Jag har fått uppdraget att plocka ihop ett team som ska sköta det här och lyckas med den plan som Volkswagen och E.ON satt upp. Jag har en del kompetens i teamet och kan plocka in ytterligare. Jag tar jätteseriöst på uppgiften och jag vill ha de som har bäst kompetens för det kommer att krävas, säger han och avslutar:
- Jag ser verkligen fram emot att komma in och gå matchen mot Volvo, Flash Engineering och WestCoast Racing.

Teamet kommer fortfarande at gå under namnet biogas.se.
09-12-20 Mästarna i Radical tar steget till STCC!
Nu är det klart att Ebbesson Motorsport kommer att köra STCC år 2010. Efter SM-guldet i Radical storsatsar nu det skånska racingteamet som i dagarna fick klart med bil inför säsongsstarten.
Det nya året är på intågande och hos Ebbesson Motorsport kan man redan nu stolt presentera sin satsning för år 2010. Teamet kommer att ta steget ifrån Radical till STCCs Semcon Cup. Bilen som man kommer att köra med är den av "TOOLS" bilarna som Robin Rudholm har tävlat med under år 2009 för WestCoast Racing.
Med 12 vinster, ett SM-guld och utmärkelsen Årets Team i bagaget från år 2009 är det ett välmeriterat och starkt team som ställer sig på startlinjen i Sveriges tuffaste racingserie. Förare kommer att vara Andreas Ebbesson. Han har kört för teamet sedan start och som var den som vann i Radical 2009.

Sikte mot toppen
Steget till STCC är stort. Den ekonomiska aspekten är en mycket viktig del som måste fungera för att man ska lyckas. Ebbesson Motorsport arbetar just nu med flera samarbetspartner som ser fram emot ett händelserikt år, och målen är höga. Teamet ska göra sitt yttersta för att utmana Sveriges elit och med den senaste modellen av BMW i verkstaden finns alla möjligheter.
"Vi vill inte att begränsningarna ska sitta i bilen. Därför har vi sedan i höstas arbetat för att få tillgång till en av WestCoast Racings bilar som vi vet fungerar bra. Nu, när vi har det i hamn, är det helt upp till teamet, som i stor utsträckning kommer att se likadant ut som år 2009. Enligt mig, innehar personerna i EMS den kompetens som krävs för att göra denna satsning riktigt lyckad."
Andreas har dessutom erfarenhet från standardbil och hastigheten blir inget problem då Radical går fortare än en STCC-bil. - Inge Ebbesson, Teamchef.

Erfarenhet och tester - Ett måste!
I planerna inför år 2010 ligger ett intensivt testschema. Detta är en förutsättning för att Ebbesson Motorsport ska kunna bygga upp erfarenhet och en plattform att utgå ifrån. Samma sak genomfördes inför år 2009, då teamet körde en helt ny modell av Radical. Teamet gästade flera banor och gjorde grundläggande tester vilket gav Andreas det lilla försprång som behövdes. Teamets koordinator, Ted von Krusenstierna, som har varit med och byggt upp teamet från start har tidigare erfarenhet i STCC.
Då från Fords fabriksteam med bland annat Stig Blomqvist och Mattias Ekström.
"Bilen har annorlunda teknik än en Radical och därför är det mycket viktigt att vi får god tid på oss att arbeta med den. Med hjälp av utbildning och många tester får vi möjlighet att lära oss bilen och dess unika egenskaper vilket kan vara avgörande när sista deltävlingen körs nästa år."
- Peter Ebbesson, Teknisk Chef.

Som avslutning vill Ebbesson Motorsport säga att detta ska bli riktigt kul! Teamet, tillsammans med sina samarbetspartners, kommer att gå ett mycket spännande år tillmötes.

Vi i Ebbesson vill önska er en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR!

www.ebbessonmotorsport.com
09-12-18 Mästarna i Radical tar steget till STCC
Dominant i Radical under den gångna säsongen.
Nu tar Andreas Ebbesson upp kampen i svensk racings kungaklass.
- Det här ska bli riktigt spännande, säger 24-åringen som nästa säsong sitter i den BMW 320si som Robin Rudholm körde till sig en tredjeplats med i årets STCC.

12 segrar och en mästartitel med 126 poängs marginal i årets Radical-serie. Det är med ett stort självförtroende som Andreas Ebbesson ställer han upp i 2010 års upplaga av STCC:s Semcon Cup. Bakom sig har han ett starkt team i Ebbesson Motorsport som nyligen investerat i ett segervapen, WestCoast Racings bästa BMW-bil som kördes till en tredjeplats av Robin Rudholm i årets STCC-säsong.
- Vi vill inte att begränsningarna ska sitta i bilen. Därför har vi sedan i höstas arbetat för att få tillgång till en bil som vi vet fungerar bra, säger Teamchefen Inge Ebbesson i ett pressmeddelande. Nu är det helt upp till teamet och enligt mig har personerna i EMS den kompetens som krävs för att göra den här satsningen riktigt lyckad.

Teamet menar att steget till STCC är stort och att den ekonomiska aspekten är en mycket viktig del som måste fungera för att man ska lyckas. Ebbesson Motorsport arbetar med flera samarbetspartners som ser fram emot en händelserik säsong och målen är höga.
- Vi ska göra vårt yttersta för att utmana Sveriges elit och med den här bilen finns alla möjligheter, säger Andreas.
09-12-07 STCC-förare hyllas internationellt
Närmare en miljon kronor gick till Sverige när BMW hyllade sina bästa förare i världen i helgen.
Förarna från Flash Engineering och West Coast Racing stod i ett bonusregn när de rankades från tvåa till tia i världen.
- Jag är oerhört stolt över att STCC-förarna rankas så högt internationellt. Det är också ett väldigt högt betyg åt STCC i konkurrens med 28 länder, säger Bob Huzell på STCC AB.

198 förare från 28 länder slogs om at bli bästa förare i världen. Av dem gick 25 förare vidare till en final med 2,5 miljoner kronor i prispotten. Sverige hade fyra förare representerade och de kammade tillsammans hem närmare en miljon svenska kronor för sina insatser i den svenska standardbilsserien STCC.
- Det är ett tecken på att Sverige och STCC har hög status internationellt och jag känner en oerhörd stolthet över våra professionella förare, säger Huzell.

Richard Göransson slutade på andra plats och hyllades för framgångarna i STCC och VLN-serien. Thed Björk slutade trea Robin Rudholm sjua och Jan "Flash" Nilsson tia i den prestigefyllda galan i München. Bäste BMW-förare blev Colin Turkington som segrade i BTCC 2009.

BMW Sports Trophy hölls i år för 48:e året i rad i närheten av BMW:s huvudkontor med runt 500 inbjudna gäster och tävlingsförare från hela världen.

www.STCC.se
09-11-27 STCC-kalendern 2010 officiell
Nu släpper STCC AB sin officiella tävlingskalender för 2010.
Nio deltävlingar totalt, varav fyra tillsammans med danska DTC.
Premiären körs på Jyllandsringen i Danmark 24-25 april och finalen på Mantorp Park 1-2 oktober.

Den officiella tävlingskalendern för det svenska standardbilsmästerskapet STCC innehåller nio deltävlingar på sex olika banor. Premiärbanan Jyllandsringen är nygammal i STCC-sammanhang där två av de fyra skandinaviska cup-tävlingarna körs.
- STCC växer nästa år. Vi står kvar vid samma antal deltävlingar som 2009 men får en ny bana i kalendern och ett spännande upplägg med en skandinavisk cup på fyra av våra tävlingar, säger Bob Huzell på STCC AB.

Premiären körs på Jyllandsringen i Danmark den 24-25 april , det är också den första deltävlingen i den skandinaviska cupen. Därutöver fightas Sverige mot Danmark på Göteborg City Race 4-5 juni, ytterligare en gång på Jyllandsringen 4-5 september och den skandinaviska mästaren koras i den näst sista deltävlingen i STCC-kalendern, på Ring Knutstorp 17-18 september.
- Det blir med all säkerhet en prestigeladdad skandinavisk final på Knutstorp som också blir en prefinal på det svenska mästerskapet. STCC-finalen körs 1-2 oktober och går som sig bör på den klassiska finalbanan Mantorp Park som alltid ställer upp med en rejäl publikfest, säger Huzell och avslutar:
- Kalendern 2010 innehåller en stor variation i bankaraktär och vi hoppas få se många schyssta fighter under de här helgerna. Jag hoppas att alla bokar in våra tävlingsdatum redan nu och att vi ses ute på asfalten nästa sommar.

STCC, Tävlingskalender 2010:
24-25 april: Jyllandsringen, Danmark (STCC + DTC)
7-8 maj: Ring Knutstorp
21-22 maj: Karlskoga
4-5 juni: Göteborg (STCC+DTC)
9-10 juli: Falkenberg
13-14 augusti: Karlskoga
4-5 september: Jyllandsring
17-18 september: Ring Knutstorp
1-2 oktober: Mantorp
09-11-03 STCC blir skandinaviskt
Svensk racings kungaklass, STCC inleder de närmsta tre åren en offensiv satsning mot att expandera ytterligare. Serien kommer redan nästa år att kora inte bara en svensk mästare utan också en skandinavisk cup-mästare. Detta sker i ett samarbete med den danska serien DTC.
- Vi känner oss mogna för en offensiv satsning på en expansion och vi tror att samarbetet är rätt väg att gå, säger Bob Huzell, vd på STCC AB.

2010 körs tio deltävlingar i STCC. Fyra av dessa ingår i en skandinavisk cup med ett stort startfält från både STCC och DTC. Två av de skandinaviska tävlingarna körs i Sverige och två i Danmark.
- Vi ser en stor potential i skandinavisk racing och har arbetat med en plan att expandera över landsgränserna, säger STCC AB:s styrelseordförande Erik Olsson.
- Nästa säsong blir ett led i en trestegsraket för att öppna för en bredare marknad som gagnar både team och sponsorer. De fyra racen som körs tillsammans nästa år kommer att bjuda på stora startfält, mycket prestige och en hel del nerver i den klassiska landskampen mellan Sverige och Danmark.

De två mästerskapen, STCC och DTC kör redan idag enligt samma tekniska reglemente. På presskonferensen presenterades en treårsplan för att etablera ett starkt skandinaviskt mästerskap.
- Första året kör vi tillsammans i fyra deltävlingar, året därpå som ett renodlat skandinaviskt mästerskap och 2012 hoppas vi att vi har etablerade race i både Sverige, Danmark, Finland och Norge med team från respektive land och förhoppningsvis med en ny bil som är snabbare, fräckare och ännu bättre för miljön, säger Erik Olsson.

STCC har utvecklats stadigt under de fyra senaste åren, med en tydlig miljöprofil framgångsrika stadsrace och långsiktiga avtal med partners och lokala arrangörer. När nästa treårsplan presenteras görs det med stor optimism.
- Det skandinavisk racing behöver är stabilitet både när det gäller regler och organisation. Istället för att flera enskilda serier går åt olika håll skapar ett skandinaviskt mästerskap en bredare plattform för både team, sponsorer och publik. DTC-organisationen har gjort ett positivt intryck och det känns spännande att jobba tillsammans för att utveckla skandinavisk racing, avslutar Bob Huzell.

Datum och banor för de fyra skandinaviska racen 2010:
24.-25. april Jyllandsringen
4.-5. juni City Race Arena, Göteborg
3.-5. september Jyllandsringen
17.-18. september Ring Knutstorp
www.stcc.se
09-10-27 Rudholm kan släppas fri på förarmarknaden
Åtta pallplatser, två segrar och totalt trea i STCC 2009.
Med den aktuella meritlistan kan Robin Rudholm släppas fri på förarmarknaden från
den 31 december.
- Mitt avtal med WestCoast Racing löper ut, mer än så vet jag inte idag, säger Rudholm.

En av STCC:s tungviktare kan släppas fri för andra team från och med sista december i år. Hans team idag har en option att förlänga avtalet, men väljer det att inte utnyttja den kan Rudholm bli aktuell för andra team.
- Jag har kört för WestCoast i fyra år och har visat vart det arbetet har lett. Vi för en dialog om nästa år, men jag stänger inga dörrar, säger BMW-stjärnan.

Rudholm fick inför den gångna säsongen den regerande mästaren från 2008, Richard Göransson som teamkompis. Han slog honom, tog åtta pallplatser, två segrar och satte snabbaste varv fyra gånger. Han var också den ende förare som ställde sig i pole position när Volvo tvingats flytta ner. Det talar sitt tydliga språk och resulterade i en tredjeplats totalt efter nio deltävlingar.
- Jag anser att jag gjort ett bra jobb i år och framförallt gett Göransson en tuff intern match, jag vill fortsätta i STCC och åter igen sitta i ett vinnarekipage, säger Rudholm.

Att Rudholm går fri kan vara startskottet för årets silly season. Förra året lämnade Fredrik Ekblom WestCoast Racing för Team Biogas.se. Det förde med sig att WestCoast värvade Göransson och Flash Engineering Thed Björk.

Att Rudholms kontrakt löper ut kan spela de andra stora teamen i händerna. Flash Engineering har flaggat för att köra tre bilar nästa säsong, liksom Team Biogas.se. Vad Volvoteamet Polestar Racing gör är ännu oklart. De har en dubbeltitel att försvara från i år och en rad riktigt hungriga utmanare.

www.STCC.se
09-09-27 Tungt i finalen för Stureson
Det blev en tråkig avslutning för Johan Stureson i årets STCC. Skåningen tvingades bryta i båda racen, och blev slutligen nia totalt, åtta poäng från topp fem.

Det blev som Johan Stureson förespådde, att det skulle bli tufft att plocka poäng på Mantorp Park. Redan under kvalet såg det segt ut för Peugeotföraren som brottades med en motor som inte gav tillräckligt med effekt. Femtonde tid blev resultatet.
- Det gick tungt redan på morgonens test, vi hade betydligt sämre acceleration och fart än tidigare på Mantorp, suckar Stureson.

Problemen fortsatte i första racet med kraftiga vibrationer i bilen.
- Den inre drivknuten till drivaxeln havererade, fortsätter Stureson.

I årets sista race fick Stureson starta sist och efter en kaotisk start i de främre leden tändes ett litet hopp om att plocka de poäng som behövdes för att köra hem en total femteplats i mästerskapet.
- Något hände med bakvagnen så det gick inte att kontrollera bilen, utan det slutade i sandfållan.

Tommy Rustad blev mästare efter en stabil körning, medan Thed Björks gulddrömmar grusades efter en startkrasch. För Johan Stureson blev det ett tapp i tabellen, från sjätte till nionde.
- Det var ett riktigt bakslag och ett tråkigt slut på en annars hyfsad säsong, avslutar Johan Stureson.

STCC på TV:
28/9 SVT 2 22.30 ( Sammandrag )

Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se
09-09-26 Guldet blev till grus
BMW-teamen ledde båda mästerskapen inför finalheatet på Mantorp Park. Utgången blev två silvermedaljer efter en närmast typisk finalkrasch i starten av säsongens sista race.

I kvalet tog Robin Rudholm pole position. Han kvalade in tvåa men startade etta efter att Robert Dahlgren flyttats ner tio platser på gridden som straff från racet på Ring Knutstorp. Efter att ha varit snabb hela dagen var Robin hoppfull om att inleda dagen med seger. Bakom honom stod Tommy Rustad och Thed Björk som slogs om mästerskapet.

Heat 1:
Det första heatet blev en mycket spännande och ren historia. Tommy Rustad tog sig om Robin Rudholm på det första varvet och Rudholm jagade därefter norrmannen resten av racet. Mot slutet kom han riktigt nära och kunde börja attackera men varven räckte inte till. Robin slutade tvåa, bara en tiondel från sin tredje seger för säsongen.
- Jag hade behövt något varv till. Jag kunde inte börja attackera förrän mot slutet. Det här var ett ovanligt odramatiskt race för att vara finalrace men spännande. Nu kör vi mot teamguld, sa Robin efteråt.

Robins andraplats och Richard Göranssons tredjeplats innebar att WestCoast Racing nu var i ledning i teammästerskapet, fyra poäng före BMW-rivalerna Flash Engineering.
- Det blir nog intressant att jag och Robin ska fightas om tredjeplatsen i mästerskapet och samtidigt köra för teamguldet tillsammans, log Richard Göransson.

Hans race avgjordes av en fantastisk start där han tog sig upp på tredjeplats, en placering han sen kunde hålla de 14 varven.
- I början hade jag bra pace men sen gick mina däck varma, berättade Richard. Jag fick boxas lite mot Thed innan jag fick en lucka. För mig var det ett helt ok race och för teamet var det ett väldigt bra race.

Bakom Richard Göransson slutade Thed Björk på en fjärdeplats efter att ha kört ett odramatiskt race. Han inledde helgen med nio poängs försprång i mästerskapet men tappade fem av de poängen i det första heatet.
- Det fanns inte så mycket mer jag kunde göra, tyckte Thed. Jag var snabbare än Göransson men kunde inte ta mig förbi. Nu är jag redo för fight i det sista racet.

Hans teamkamrat Jan "Flash" Nilsson hade det tyngre. "Flash" låg länge sexa i racet men tappade mot slutet ner till en niondeplats och var besviken efteråt.
- Det var den sämsta bilen jag någonsin har kört, suckade "Flash". Något är fel med bilen och det får vi fixa till nästa race.

Heat 2:
Det brukar av tradition bli dramatiska race och starter i STCC-säsongernas finalrace. Detta var inget undantag och tre av fyra BMW-bilar försvann redan i starten.

Det första offret var "Flash" som startade nia med Thed Björks konkurrent om titeln, Tommy Rustad, snett framför sig. "Flash" satsade hårt på att ta sig förbi Rustad på ett eller annat sätt och åkte rakt av i första kurvan.
- Vi kämpade så hårt vi kunde men tyvärr slutade det så här, sa "Flash" kort efteråt. Nu finns det inget annat att göra än att jobba ännu hårdare till 2010.

Nästa offer i startkraschen var Richard Göransson. Han blev påkörd av Thed Björk som låg på hans insida och Göransson hamnade ute på gräset där han var passagerare. Han for rätt över gräset och tillbaka in på banan rakt in i Thed Björk. Richard fick bryta racet direkt.
- Det blev ett dramatiskt avslut på ett händelserikt år, sa Richard efteråt. Jag var bara en passagerare, jag vet inte vad Thed tänkte på men det blev lite snöpligt. Det är så här mitt år har sett ut. Jag vill gratulera Volvo och Tommy Rustad till mästerskapssegrarna.

Mästerskapsegrar blev det därför att även Thed Björk bröt i kraschen.
- Jag är besviken och nu är känslorna inte så kul, sa en besviken Thed. Jag vet verkligen inte vad som hände men upplevde att Robin var het på innern. Richard låg på yttern, det var trångt och banan tog slut. Jag är otroligt besviken efter att ha lett så länge i år, det har varit en bra säsong men just nu känns det inte så kul att bli tvåa. Kraschen på Knutstorp fick precis så stor betydelse som vi fruktade, avslutade Thed.

Robin Rudholms race tog mer eller mindre slut i samma startkrasch. Han träffades av Theds bil och for av tillsammans med Thed Björk och Richard Göransson. Robin lyckades dock ta sig upp på banan igen, sist och med en skadad bil. Han tog i och gjorde en enorm uppkörning till sjätteplats i ett försökt att rädda teammästerskapet åt WestCoast Racing. Det fattades en poäng när han gick i mål. Robin gav sin version av starten.
- Det här var en av de värsta starterna jag har sett, sa Robin. Jag ligger på Theds insida och ser samtidigt hur "Flash" klipper Rustad bakom. Jag bevakar bara innerspåret när Thed trycker av Richard och sen flyger Thed in i min sida. Det känns som att Flash-teamet bara fokuserade på den första kurvan.

Robin slutade nu på en tredjeplats i mästerskapet, hans bästa resultat i STCC. WestCoast Racing missade däremot teamguldet med en poäng.
- Jag är jätteglad att jag var bäst i teamet men det är surt att vi missade teamguldet. Vi hade säkrat det idag om vi bara hade klarat oss igenom första och andra kurvan, avslutade Robin.

Ett turbulent och händelserikt STCC-år är nu över. De senaste fem åren har det varit BMW-förare och BMW-team som tagit hem mästerskapssegrarna men i år blev det till slut tronskifte. WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson-Wigroth tycker att det var en typisk avslutning på året.
- Det känns som att Thed klantade sig idag och än en gång var det vi som drabbades. Det har bara varit ett sådant år, fyra av nio helger har vi blivit hjälpta av banan utan att ha kunnat göra något åt det. Vi har haft farten i år men det är svårt att vinna när det blir så här men vi kommer igen, sammanfattade Dick.

Resultat Mantorp Park, race 1:
1: Tommy Rustad, Volvo 14 varv
2: Robin Rudholm, BMW + 0,157
3: Richard Göransson, BMW + 4,958
4: Thed Björk, BMW + 6,729
5: Robert Dahlgren, Volvo + 7,303
6: Mattias Andersson, Alfa Romeo + 12,675
7: Pontus Mörth, Chevrolet + 14,319
8: Tomas Engström, Honda + 15,012
9: Jan Nilsson, BMW + 15,875
10: Fredrik Ekblom, Volkswagen + 16,001
11: Patrik Olsson + 19,257
12: Johan Kristoffersson, Audi + 20,293
13: Viktor Hallrup, BMW + 23,640 varv
14: Dick Sahlén, BMW + 26,950 varv
15: Tobias Tegelby, BMW + 2 varv
DNF:
Roger Eriksson, Johan Stureson, Viktor Huggare
DNS:
Claes Hoffsten, Ronnie Brandt

Resultat Mantorp Park, race 2:
1: Robert Dahlgren, Volvo 14 varv
2: Mattias Andersson, Alfa Romeo + 2,301
3: Tomas Engström, Honda + 3,329
4: Pontus Mörth, Chevrolet + 3,424
5: Tommy Rustad, Volvo + 4,103
6: Robin Rudholm, BMW + 5,103
7: Roger Eriksson, SEAT + 5,664
8: Fredrik Ekblom, Volkswagen + 5,872
9: Patrik Olsson, Volkswagen + 6,191
10: Johan Kristoffersson, Audi + 8,704
11: Viktor Hallrup, BMW + 9,300
12: Tobias Tegelby, BMW + 10,568
13: Dick Sahlén, BMW + 2 varv
14: Viktor Huggare, Opel + 3 varv

DNF:
Johan Sturesson, Richard Göransson, Thed Björk, Jan Nilsson
DNS:
Claes Hoffsten, Ronnie Brandt

Mästerskapsställning efter arton deltävlingar:
1: Tommy Rustad, Polestar Racing, 94
2: Thed Björk, Flash Engineering, 94
3: Robin Rudholm, WestCoast Racing, 80
4: Richard Göransson, WestCoast Racing, 75
5: Mattias Andersson, MA-GP/IPS 56
6: Jan Nilsson, Flash Engineering, 54
7: Robert Dahlgren, Polestar Racing, 52
8: Tomas Engström, Engström Motorsport, 50
9: Johan Stureson, MA-GP/IPS, 48
10: Roger Eriksson, CMS/NFA, 39
11: Pontus Mörth, CMS/NFA , 15
12: Patrik Olsson, Biogas.se, 14
13: Fredrik Ekblom, Biogas.se, 9
14: Thomas Schie, CMS/NFA, 7
15: Viktor Hallrup, Team CaWalli 2
16: Andreas Simonsen, KMS, 1

Teammästerskapet efter arton deltävlingar:
1: Polestar Racing, 156
2: West Coast Racing, 155
3: Flash Engineering, 148
4: MA:GP/IPS, 104
5: CMS/NFA, 60
6: Engström Motorsport, 50
7: Biogas.se 23
09-09-26 Biogas.se visar racingvärlden att motorsport kan vara klimatsmart
Nyyutvecklad bil, debutsäsong och världens mest klimatsmarta racingteam. Team Biogas.se har under sin premiärsäsong nått stora framgångar. När de båda biogasdrivna Volkswagen Scirocco-bilarna rullade över mållinjen i årets sista STCC-race skrevs historia. Bilarna är bevis på att det går att nå sportsliga framgångar med klimatsmart bränsle. Teamets två förare Fredrik Ekblom och Patrik Olsson har tillsammans tagit en pallplacering och flera poäng trots debutsäsong och helt nyutvecklade bilar.
– Tillsammans har vi gjort något unikt. Jag är stolt över att få driva projektet framåt och få se hela teamet utvecklas enormt under säsongen, säger teamchef Tobias Johansson.

De två bilarna byggdes på rekordtid inför säsongen och vid premiären låg teamet efter i testschemat. Men utvecklingen har gått snabbt och redan efter ett par tävlingar nåddes de första framgångarna.
– Det är en ära för mig att få vara med och skriva motorhistoria. Vi har på rekordtid tagit fram en ny bil och introducerat ett helt nytt bränsle i racingvärlden. Det är få förunnat och jag är stolt över hela teamet. Bilarna drabbats av några barnsjukdomar under säsongen, men sånt är svårt att undvika med en nyutvecklad bil, säger den trefaldige STCC-mästaren Fredrik Ekblom.

Årets sista tävlingar gick på Mantorp Park utanför Linköping. Ekblom satte åttonde bästa varvtid under kvalificeringen inför helgens första heat. Patrik Olsson hade startfältets tredje tyngsta bil efter framgångarna senast på Ring Knutstorp. I heatet placerade sig Ekblom och Olsson tätt efter varandra på tionde och elfte plats. Även i det andra heatet placerade sig de två förarna tillsammans. Ekblom på åttonde och Olsson tätt bakom på nionde.
– Jag är oerhört nöjd med min säsong. Jag har utvecklats otroligt mycket och med tanke på att det här var debutsäsong för mig i STCC är det svårt att vara missnöjd, avslutar Olsson.
09-09-26 Volvo vinner allt i första kurvan
Seger i första heatet, seger i andra. Volvo/Polestar Racing tar hem teammästerskapet och Tommy Rustad segrar i förarmästerskapet
Tommy Rustad plockade hem alla behövliga poäng i årets sista race för att vinna förarmästerskapet. Han startade från åttonde plats, fick en tryckare i startkraschen men klarade situationen och kunde fjorton varv senare köra i mål på femte plats. Det räckte för totalseger.
- Det känns helt underbart att få vinna det här. Jag är stolt över att få plocka hem segern i ett av Sveriges starkaste varumärken och samtidigt i en svenskutvecklad racingbil, berättar Rustad efter målgång.

Robert Dahlgren startade fyra och kunde snabbt avancera uppåt i startfältet. Väl i ledningen var hans etanoldrivna Volvo C30 överlägset snabbast på banan och byggde snabbt upp ett betryggande avstånd ner till resterande startfält.
- Det är skönt att få plocka hem dubbla segrar här i dag. Seger i heatet men framför allt att Polestar Racing tar hem teammästerskapet, säger Dahlgren.

Volvo/Polestar Racing har många gånger under säsongen visat att de båda etanoldrivna C30-bilarna är snabbast i STCC. Teamet har varit snabbast på samtliga kval där Dahlgren var snabbast på åtta av nio. Det nionde tog Rustad hand om.

Inledningen på säsongen har inneburit mycket tekniska problem för teamet. Under försäsongstesterna visade bilen hög tillförlitighet men redan under första tävlingshelgen började problemen. Samtidigt har båda bilarna varit snabbast runt banan i många tävlingar och kval.
- Vi har haft mycket stolpe ut under säsongen, men att vi har lyckats reda ut dessa och samtidigt öka bilarnas hastighet är bara bevis på ett imponerande arbete av hela teamet, berättar teamchefen Christian Dahl. Vi vann inte på jämnhet, men jag tycker det blev en rättvis seger till slut. Nu är jag bara otroligt stolt över oss alla som gjort ett fantastiskt jobb under hela säsongen.
09-09-26 Tommy Rustad STCC-mästare 2009
Det var en STCC-final där allt som kunde hända hände. Inför helgen behövde Rustad ta in nio poäng på Thed Björk i förarmästerskapet och teamet 15 poäng i Teammästerskapet. Och det gick, Volvoteamet Polestar Racing tog en sensationell dubbelseger i STCC-finalen på Mantorp Park.
- Ärligt talat så vet jag inte hur jag ska fira det här, jag var inte förberedd på att det här skulle hända, säger Rustad.

Mästerskapsrivalen Thed Björk föll i startkurvan, fick Richard Göransson som en torped i sidan och blev stående utanför banan.
- Jag känner mig helt tom och oerhört besviken. Jag upplevde det som att jag fick en liten tryck av Rustad, kommer för långt ut och tvingar Göransson av banan. När han kommer upp igen så gör han det i sidan på mig, säger Björk.

Även Göransson föll och Rudholm fick själv kämpa för att försvara teamets färger i Teammästerskapet. En sjätteplats räckte dock inte då Volvoföraren Robert Dahlgren vann det andra heatet före Mattias Andersson och Tomas Engström.
- Efter det första racet var trea det bästa jag kunde bli och det lyckades jag med. Det dock synd att vi inte räckte till för att ge alla duktiga grabbar och tjejer i teamet en seger, säger Rudholm.

Mest av allt njöt Rustad. Han hyllades med kungakrona och hissades av teamet. Dränktes av teamet i champagne och vrålade på norska.
- Jeg klarte det!
09-09-26 Volvo och Polestar Historiska
– Snabbast i samtliga kval i årets STCC
STCC’s finaltävling på Mantorp Park är i full gång. Volvoteamet har ett styvt jobb och satsar på att vinna både förar- och teammästerskapet. Med redan nu är det klart att Volvoteamet Polestar skriver historia. Robert Dahlgren var åter i topp på kvalet, hans åttonde för säsongen. Tillsammans med teamkompisens Tommy Rustads pole position från Falkenberg tidigare i år, där Dahlgren kvalade tvåa, har Volvoteamet Polestar tagit samtliga kval i årets i STCC. En bedrift som inget team lyckats med sedan STCC starten för fjorton år sedan, 1996.
09-09-24 Volvo and Polestar goes all in for the STCC finals
- Går för dubbelseger i båda heaten

Volvo och Polestar Racing befinner sig i stridens centrum inför avgörandet i STCC i helgen. Volvoföraren Tommy Rustad ligger på en andraplats i förarmästerskapet, nio poäng efter Thed Björk i BMW. Polestar och Volvo ligger även trea i teammästerskapet, 15 poäng efter ledande team.

Volvoteamet Polestar är därmed piskade till att leverera på topp men kapaciteten finns. Det råder inga tvivel om att de etanoldrivna Volvo C30 DRIVe-bilarna är snabbast i STCC med åtta av åtta pole position hittills och seger i sju av sexton heat.
– Vi kommer att ta i maximalt och vi har både bilarna och förarna att klara det. Vi går för dubbelseger i båda heaten och för att vinna förar- och teammästerskapet, säger Christian Dahl, teamchef för Volvoteamet Polestar Racing.

Ett annat mål är att ta hem ytterligare en pole position. Robert Dahlgren har tagit sju och Tommy Rustad har tagit en. En till pole position till skulle göra Volvo och Polestar historiska med att ta samtliga pole under en hel säsong.
– Att ta flest pole positions och flest segrar i heat ett har varit minst lika viktigt för oss. Ett av våra mål med vår C30 var att visa att vi kan utveckla världens bästa FIA Super 2000 bil med vår egen lokala organisation i Sverige. Oavsett vilken förare som lyfter på bucklan på lördag, så har vi lyckats med denna viktiga uppgift, säger Derek Crabb, Motorsportdirektör för Volvo Personvagnar AB.

Volvoteamet Polestar genomförde under onsdagen säsongens sista shake-down på Volvos interna provbana. Nu lastas bilarna för den korta transporten till Mantorp Park. Volvoförarna Robert Dahlgren och Tommy Rustad förbereder sig för årets sista framträdande på lördag 26 september.
– Det kommer säkert att bli mycket tufft på Mantorp Park och jag kommer behöva ge allt och vinna båda heaten. Men vi har kört för seger varje sekund och gett allt vi har för våra Volvofans hela säsongen. Så det handlar egentligen inte om någon skillnad i taktik utan att gör vad vi alltid gör en gång till, avslutar Tommy Rustad.

Förarmästerskapet
1. Thed Björk, Flash Engineering 89
2. Tommy Rustad, Polestar Racing 80
3. Richard Göransson, WestCoast Racing 69
4. Robin Rudholm, WestCoast Racing 69
5. Jan Nilsson, Flash Engineering 54
6. Johan Stureson, MA:GP/IPS 48
7. Mattias Andersson, MA:GP/IPS 45
8. Tomas Engström, Engström Motorsport 43
9. Robert Dahlgren, Polestar Racing 38*

Teammästerskapet
1. Flash Engineering 143
2. West Coast Racing 138
3. Volvo Polestar Racing 128
4. MA:GP/IPS 93
5. CMS/NFA 51
6. Engström Motorsport 43
7. Biogas.se 22

Poängställning inför finalen med två heat kvar att köra. Seger i varje heat belönas med 10 poäng. Därefter fallande skala 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1 poäng respektive från andra och ner till åttonde plats. Teammästerskapet utgörs av de sammanlagda poäng båda förarna kör in under en säsong. Poäng som dragits av en förare i förarmästerskapet räknas ändå in i teammästerskapet.

* Faktiska inkörda poäng: 48. Tio poäng avdragna ner till 38 genom bestraffning.
09-09-24 Läroåret ska avslutas i topp
Två helt nybyggda VW Scirocco, drivna av klimatsmart biogas.
Två förare, drivna av viljan att vinna.
Åtta körda tävlingshelger, en pallplats och ett relativt nöjt team, så ser matematiken ut när Team Biogas.se laddar inför STCC-finalen på Mantorp Park i helgen.

Team Biogas.se klev in som heta utmanare i STCC i våras. Två lysande röda VW Scirocco som skulle röra om i grytan med drivmedlet biogas och dessutom trefaldige mästaren Fredrik Ekblom bakom ratten i en av bilarna. En hotbild som fick konkurrenterna att vakna till.

Bilarna var dock nästintill otestade, försågs med höga tilläggsvikter för att anpassas till STCC:s reglemente, och framgångarna lät vänta på sig.
– Vi visste såklart inom teamet att det skulle dröja innan resultaten kom, det är inte alls enkelt att få allt att fungera felfritt under första säsongen, säger teamchefen Tobias Johansson.
– Nu har vi dock haft lite flyt i de sista racen, så om det håller i sig kan vi nog ta hem lite poäng i finalen också, fortsätter han.

Under sommaruppehållet fick Team Biogas.se möjlighet att arbeta ännu mer istället för att ta semester. Hårt arbete med bilarna ledde till förbättrad bakre hjulupphängning och en jämnare viktfördelning, något som gav resultat på Gelleråsen under tävlingshelg sex. Patrik Olsson knep åttondeplatsen i heat ett och startade i pole position i heat två, och kunde efter hård uppvaktning bakifrån gå över mållinjen på sjätte plats. I norska Våler gjorde Fredrik Ekblom en magisk uppkörning från sista startrutan till sjätte plats. Det började se ljusare ut för Team Biogas.se. Förra tävlingshelgen slog Patrik Olsson till med en andraplats på Ring Knutstorp, och Fredrik Ekblom körde återigen upp sig genom fältet från sista startrutan till femte plats.
– Jag ska villigt erkänna att vi hade lite stolpe in på Knutstorp, men det var vi värda efter alla stolpe ut som teamet haft under säsongen, säger Patrik Olsson som lycklig klev upp på pallen och tog emot Team Biogas.se:s första STCC-pokal. Men inte den sista.
– Vi får väl sikta på en ”favorit i repris” på Mantorp, bilen går ju fort på raksträckorna så det borde vi ha fördelar av där. Så många poäng som möjligt är vår målsättning, säger Olsson.

Teamets målsättning har varit ödmjuk inför det första läroåret i STCC. Teamchefen Tobias Johansson siktar dock högre för framtiden :
– Relativt nöjda får vi väl säga att vi är, men inte hundraprocentigt. Det nya drivmedlet biogas har fungerat felfritt, men vi har en del kvar att finslipa under vintern och våren inför nästa säsong. Men först ska vi köra finalen på Mantorp.

Fredrik Ekblom har sin målsättning klar:
– Nu gäller det bara att stöka undan finalen, plocka med oss de poäng vi kan därifrån och sen påbörja arbetet inför nästa säsong. Egentligen påbörjades det jobbet redan i mitten av den nuvarande säsongen, men på måndag börjar vårt arbete på allvar för framgångar i STCC 2010.
09-09-24 Alla STCC-team välkomnar biogas
Samtliga team i årets STCC tycker att det är bra att det har kommit in bilar som drivs med biogas i mästerskapet. Det visar en undersökning som Eon har gjort.
– Satsningen på Team Biogas.se är smart, positiv och intelligent, säger Jan ”Flash” Nilsson från Flash Engineering. Det är smart av Eon att använda sin produkt att tävla med, det är positivt för debatten om miljö i STCC och det var intelligent av Eon att knyta ihop punkt ett och två.

Världens första racingteam som tävlar med bilar som drivs med klimatsmart biogas har i år tävlat i STCC. Eon har gjort en rundringning till samtliga team (teamledare eller förare) som konkurrerar med Team Biogas.se och alla fjorton välkomnar konkurrensen från de biogasdrivna Volkswagen-bilarna.
– De har tillfört en grön flagga till motorsporten, det är positivt att få en grönare motorsport, säger Roger Eriksson, CMS/NFA-teamet och totaltia just nu, en placering före Team Biogas.se:s bilar.
På Ring Knutstorp förra tävlingshelgen gjorde Team Biogas.se sin bästa tävling hittills i årets STCC när Patrik Olsson blev tvåa och Fredrik Ekblom femma i sina VW Scirocco-bilar.
Vid sidan av topplaceringarna på Ring Knutstorp har det blivit ytterligare femton topp-10-placeringar.
– Sportsligt tycker jag att de har gjort ett lite bättre resultat än jag trodde, jag hade räknat med att de skulle vara runt tionde plats som bäst, säger Jan ”Flash” Nilsson, just nu totalfemma i STCC.

Redan nu, innan 2009 års säsong är slut, har Team Biogas.se börjat förberedelserna inför nästa säsong. De övriga teamens syn på biogasens framtid som bränsle i STCC går isär men en majoritet är övervägande positiva.
– Framtiden ser ljus ut för biogas, det är väl nästa generations bränsle överhuvudtaget, inte bara i tävlingssammanhang, säger Richard Göransson, Westcoast Racing och delad trea i STCC inför den sista tävlingen.
09-09-23 Grande Finale
Efter succé helgen på Ring Knutstorp har nu Johan Stureson laddat om inför Grande Finale på Mantorp Park.
- Det var riktigt skönt med en seger och just att vinna på sin hemmabana känns speciellt kul, och med de förutsättningar vi haft denna säsongen, kommenterar Johan Stureson.

Men nu är det Grande Finale på Mantorp Park som är i fokus, och det var länge sedan det var ett sådant stort intresse runt en STCC final.
- Folkfest och mästerskapet skall avgöras, då är racing som bäst, fortsätter den forne DTM mästaren Per Stureson.

Johan Stureson har mot alla odds fortfarande chansen på en total femteplats, vilket är imponerande.

Skåningen ligger på en sjätteplats och är sex poäng från årets målsättning, men förhoppningarna är sparsamma eftersom Mantorp inte är optimal för Peugeot 308.
- Det är väldigt tight i totalen, det gäller att leverera och allt kan hända i en final, menar Johan.

Till Mantorp har iPS Motorsport inte gjort några större förändringar på bilen, förutom justeringar på bromssystemet.
- Förhoppningsvis skall det förbättra vår prestanda, så vi kan kriga om de poäng som behövs, avslutar Johan Stureson.

STCC på TV:
26/9 Viasat Motor 10.20-16.00 ( Direkt )
28/9 SVT 2 22.30 ( Sammandrag )

Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se
För mer info om mästerskapet: www.stcc.se
09-09-22 Bättre och bättre för Team Biogas.se
En andra- och en femteplats förra tävlingshelgen och bilar som har fungerat bättre och bättre ju längre säsongen har gått. Den första STCC-säsongen för Team Biogas.se, världens första racingteam som kör på klimatsmart biogas, har inneburit framgångar men också krascher, tappade hjul och trasiga styrväxlar.
– I stort är vi mycket nöjda med säsongen. Vi har verkligen visat att det går att kombinera att vara klimatsmart med att köra racing i absolut toppklass, säger Anders Olsson, affärsområdeschef för E.ON Nordic.

Team Biogas.se började STCC-säsongen med nybyggda och nästan otestade VW Scirocco-bilar. När åtta av nio deltävlingar nu är avgjorda och säsongsavslutningen närmar sig kan teamet och dess samarbetspartners Volkswagen och LRF med Eon i spetsen, se tillbaka på en mycket händelserik säsong.
– Vi är först i världen med att köra toppracing på avfall så det är klart att det tar lite tid att få allt att fungera, men vi har närmat oss toppen steg för steg, säger Anders Olsson.

Vid förra tävlingshelgen tog teamet sin första pallplats när Patrik Olsson blev tvåa i andra heatet på Ring Knutstorp. Teamkompisen Fredrik Ekblom blev femma i samma heat efter en fantastisk uppkörning från startplats femton. Dessutom har det blivit femton topp-10-placeringar och trenden är klar. Ju längre säsongen har gått, desto mer konkurrenskraftiga har biogasbilarna blivit.
– Teamet har blivit mer samspelt och inte minst har bilarna förbättrats på en rad punkter, säger Anders Olsson.

För att förutsättningarna ska vara lika för bilar med olika typer av bränsle, exempelvis bensin- och biogasbilar tillåter STCCs reglemente biogasbilarna att ha turbo, men i gengäld finns andra restriktioner avseende varvtal, luftinsug och vikt. Eftersom det här är första säsongen och det funnits en del osäkerheter har vikttillägget varierat under säsongen från grundvikten 1 170 kg (plus 80 kilo som mest i början av säsongen till 0 kilo i säsongens näst sista deltävling).
– Det känns som om STCC har hittat en bra balans i regelverket. Våra förare och teamet har verkligen gjort ett jättejobb under säsongen och kämpat för att ta oss fram till ett resultat som vi kan vara nöjda med för ett förstasäsongsteam, något som är extra roligt är också att gastekniken fungerat mycket bra i samtliga race, säger Anders Olsson.

Team Biogas.se har inte bara agerat på banan under säsongen. Under Almedalsveckan på Gotland var teamet på plats och berättade om det klimatsmarta bränslet. Politiker och andra intresserade fick bland annat möjlighet prova att åka med i teamets bilar. Bland annat fick kommunminister Mats Odell (kd) åka med Fredrik Ekblom på en tur.
– Precis som STCC är Almedalsveckan ett utmärkt tillfälle för oss att visa att biogas är ett bränsle både för nutiden och för framtiden, säger Anders Olsson.

När nu STCC-säsongen 2009 går mot sitt slut har redan förberedelserna för nästa säsong startat. Team Biogas.se kommer att finnas på startlinjen även nästa år.
– Vi är nöjda med den här säsongen men till nästa säsong vill vi ännu mer. Då startar vi säsongen utifrån ett helt annat läge än vi gjorde i år och då ska vi ta ännu ett steg mot den absoluta STCC-toppen, säger Anders Olsson.
09-09-21 Saab kan STCC-debutera på finalen
För ett år sedan visades bilen upp för första gången.
Till helgen kan den stå klar för att tävla i STCC.
- Det är vår målsättning och mycket talar för att vi ställer upp för start i helgen, säger Jan-Olov Warnestad i Saab-teamet.

Turerna har varit många och det har spekulerats om när Saab-teamet i STCC ska tävlingsdebutera. Nu meddelar man att det kan ske i helgen.
- Vi har haft en ambition att köra de race som låg efter uppehållet, men så har det inte blivit då vi inte känt oss riktigt mogna för det än, säger Warnestad.

Nu är det dock bara tekniska detaljer som ska lösas innan en debut kan bli aktuell.
- Vi har testat fem gånger och senast gick ett stötdämparfäste sönder och det har tagit tid att få det åtgärdat. Det har med tillverkningen att göra, men vi hoppas kunna ha det löst till helgen.

Om allt faller på plats står en Saab 9-3 på startlinjen för första gången i STCC. Föraren uppges vara Jens Edman, ett nygammalt namn i STCC-sammanhang. Han kommer att ställas mot sin konkurrent från den danska serien Pontus Mörth och göra comeback i serien under säsongens viktigaste och hetaste race.
- Vi har inte tagit det slutgiltiga beslutet än, men mycket talar för att det blir en start, avslutar Warnestad.

www.STCC.se
09-09-20 E.ON:s koncernchef: "Satsningen på STCC har varit över förväntan"
Team Biogas.se tog sin första pallplats på Ring Knutstorp senast.
Nu pratar hjärnan bakom satsningen ut om den framgångsrika resan.
- STCC har varit en bättre marknadsplattform än vi trodde, säger Håkan Buskhe, koncernchef på E.ON Sverige.

Ingen har undgått E.ON:s satsning på biogas i STCC. En framgångssaga medialt men sportsligt har det varit en lång startsträcka. För lång enligt tävlingsmänniskan Håkan Buskhe, E.ON:s koncernchef i Sverige som för ett år sedan bestämde sig för att sätta Sveriges roligaste miljöbil på kartan. Men faktum är att det bara tog åtta deltävlingar för det nya Team Biogas.se att ta sin första pallplats via rookien Patrik Olsson på Ring Knutstorp senast.
- Man vill vinna och det ligger och tuggar i en hela tiden. Målsättningen i år var att vara med bland de åtta främsta och det har vi lyckats med, men jag är inte den typen av person som går runt och är nöjd på dagarna, vi vill ha mer, säger han.

I december förra året offentliggjorde E.ON sin treårssatsning på STCC. Två bilar med rutinerade Fredrik Ekblom och rookien Patrik Olsson som förare. Det unika i satsningen var att bilarna drivs på biogas vilket är en världsunik satsning i racingsammanhang.
- Vi fick mycket medvind i början av det faktum att det var ett världsunikt bränsle. Det gav oss mycket uppmärksamhet i början men vi ser också att intresset har hållit i sig vilket är väldigt roligt, säger han. Det har dock inte varit en helt problemfri resa att ta in ett helt nytt bränsle och vi är många som har skaffat oss nya erfarenheter. Hade jag vetat det jag vet nu är jag osäker på om jag vågat hoppa på det.
- Tittar man på de mediemässiga framgångarna har de varit över all förväntan, det har varit helt otroligt mycket skriverier och positiva sådana. Jag tror att bilden av E.ON har förbättrats, i ett så här stort bolag som har stor samhällspåverkan blir man ofta kritiskt granskad, vilket man också ska bli. Men i det här sammanhanget tror jag att många har fått upp ögonen för att vi gör mycket som också kommunicerar miljöförbättrande alternativ och är nytänkande.

På rekordtid har Volkswagen Motorsport byggt de bilar som Team Biogas.se tävlar i STCC med. Mot de övriga teamen i STCC låg man inför säsongen en bit efter när det gällde tester och utveckling för de svenska banorna men allteftersom har teamet jobbat sig upp i resultatlistan. Ett hårt jobb som belönades med en andraplats senast.
- Vi förstår situationen och att det är en hård konkurrens i STCC, men när man engagerar så här duktiga människor i det här projektet blir man lätt lite otålig på att få sportsliga framgångar. Det vi fokuserar på nu är att satsa vidare och ytterligare bidra till vår egen kunskap och att intresset för miljövänlig racing stärks.

Stärkt av de senaste framgångarna, vad vågar du hoppas på rent sportsligt inför finalen?
- Jag vågar inte sticka ut hakan och säga att vi ska komma på pallen igen, men bland de fem bästa i något race hoppas vi på. Sedan ska vi summera säsongen och satsa på nästa år, då vill vi vara med och slåss på allvar.
www.STCC.se
09-09-16 "Flash" fördömer spekulationerna
Den omdiskuterade händelsen på Ring Knutstorp får nytt ljus. Den förre Volvoföraren Jan "Flash" Nilsson ger nu sin syn på debatten
- Jag har förstått att det finns folk som tror att det gjordes med avsikt, men jag helt säker på att det inte fanns någon sådan strategi, säger han.

Jag "Flash" Nilsson tävlade för Volvo från 1996 till 2005 i STCC. Nu tar han ställning mot de spekulationer som florerar runt händelsen på Ring Knutstorp senast.
- Jag kan förstå att det dyker upp spekulationer när något sånt här händer i det här skedet i mästerskapet, men det hade kunnat hända vem som helst och lika gärna i början på mästerskapet, det får bara en annan plats i rampljuset nu och det får man ha förståelse för, säger "Flash".
- Jag har inte pratat med varken Robert Dahlgren eller Christian Dahl
(Teamchef), men jag vet så mycket om kulturen på Volvo att det absolut inte handlar om teamorder. Något sådant existerar inte i Volvos sportsliga tänk, säger han.

Christian Dahl var teamchef åt "Flash" under åren innan Dahl tog över driften för Volvostallet. Nu driver "Flash" sitt eget stall i STCC och även om teamen är hårda konkurrenter på banan råder sympati mellan lägren när det gäller att driva ett STCC-team.
- Verksamheten är sport och det går hett till, men det är ingen lek och det finns inte utrymme för att lägga strategier som går emot de värderingar som de samarbetspartners man jobbar med har eller som man själv står för. Vad jag kan förstå behandlar inte heller tävlingsledningen situationen utifrån om det var avsiktligt eller inte, jag vet att de som verkar på den här nivån, bland team, arrangör och tävlingsledning också delar den uppfattningen.

Nu ser "Flash" fram emot en final på Mantorp Park där bäste förare ska vinna. Och där slutar också sympatierna för motståndarna.
- Där finns det en vinnare, han heter Thed Björk och kör för Flash Engineering. Nu åker vi ner för att knyta ihop säcken för gott 2009, avslutar han.

Närmaste konkurrenten är Tommy Rustad och han kör för Volvoteamet Polestar Racing.

www.STCC.se
09-09-15 Tävlingsledningen redovisar beslutsunderlag
Volvoteamet straffades på Ring Knutstorp.
Nu offentliggörs materialet som understöder tävlingsledningens beslut.
- Vi har analyserat data från de inblandade bilarna och bilden har inte förändrats, säger STCC AB:s Race Director Johnny Haraldsson.

Tävlingsledningen väljer nu att göra något ovanligt. Den offentliggör TV-bilder och teknisk data som tankats ur och analyserats från de två inblandade bilarna i den uppmärksammade händelsen i STCC på Ring Knutstorp senast. Det handlar om Thed Björks BMW och Robert Dahlgrens Volvo och man ger nu en fullständig bild på hur man bedömt en specifik situation.
- Vi jobbar med sport och vi har full förståelse för att idrottsmännen inte sympatiserar med besluten, men det är en värld vi lever i och lever med, säger Haraldsson. Visst kan fel beslut tas i stridens hetta, men vi ser alltid till att samla så mycket beslutsunderlag som möjligt för att kunna göra en korrekt bedömning. I startsituationen samlade vi information från sju olika kameravinklar. I situationen med Dahlgren och Björk är ärendet solklart.

Det material som nu läggs fram är fakta utdragen från datalogging i Dahlgren och Björks bilar och den visar bland annat på följande skillnader:
- Vid omkörningsförsöket bromsar Dahlgren 14 meter senare än tidigare varv.
- Vid sammanstötningen har Björk en hastighet av 84 km/h, Dahlgren kör 92 km/h.
- På det aktuella varvet är skillnaden mellan Björk och Dahlgren 0,519 sekunder vilket vid aktuell hastighet på ca. 150 km/h. motsvarar ca. 21 meter.
- Vid bromspunkten når bilarna ca. 200 km/h och då motsvarar samma tidsdifferns ca. 27 meter förutsatt att bilarna gått lika fort fram till kurvan.
- Thed Björk bromsar på samma meter som tidigare varv.
- Dahlgren ligger varvet innan omkörningsförsöket 0,457 sekunder efter Björk.
- Varvet innan det skiljer det 0,607 och innan det 0,329 sekunder.

Haraldsson poängterar att dessa fakta inte varit beslutsgrundande vid händelsen. Det tävlingsledningen grundade sitt beslut på här liksom i många andra fall är TV-bilder och förhör med de inblandade förarna. Spekulationer om huruvida händelsen skulle påverka mästerskapsställningen är heller inget som värderats.
- Vi tar inte hänsyn till några övriga faktorer än den bevisbörda vi har på plats. Det är vittnesuppgifter, TV-bilder samt eventuella rapporter från posteringarna runt banan.

Nedan visar tävlingsledningen en filmsekvens som bland annat varit beslutsgrundande för det straff som Dahlgren fick.

Förutsättningar för att dessa fakta kan presenteras är att ärendet är avslutat. Inga vidare protester eller formella yttranden är inlämnade vilket innebär att det inte kan drivas vidare till högre instans.

www.STCC.se
09-09-15 "STCC AB misslyckas med sin uppgift"
Volvo fördömer helgens domslut på Ring Knutstorp
I helgen avgjordes näst sista deltävlingen i årets STCC på Ring Knutstorp. Det blev en stökig tillställning med flera krascher. Tommy Rustad bestraffades med trettio sekunders tidstillägg för att ha orsakat startkrashen i andra heatet. Robert Dahlgren bedömdes avsiktligt ha tvingat Thed Björk av banan i andra heatet för att på så vis gynna sin teamkamrat och bestraffades med tio platsers nedflyttning i finalen samt tio poängs avdrag.
– Vi är mycket upprörda över domsluten. Vi jobbar inte med sådana order till våra förare. Hjälpryttardebatten tillhör STCC AB:s mediastrategi och inte Volvos racingstrategi. Björk öppnar dörren och sedan när Dahlgren är jämsides försöker han stänga den. De kolliderar, Dahlgrens styrstag går sönder och han far fram och ut i sandfållan. Detta är en racingincident mellan en förare som slåss om poäng i förarmästerskapet och en annan som slåss om poäng i teammästerskapet. För oss är varje poäng i teammästerskapet minst lika värdefull att slåss för, säger Derek Crabb, motorsportdirektör på Volvo Personvagnar AB.

Irritationen hos Volvo har gradvis vuxit under säsongen. Helgens domslut och efterspel fick bägaren att rinna över men är bara ett par i raden av flera inkonsekventa ageranden och domslut från STCC AB:s tävlingsledning. Volvo kommer därför att ta ärendet vidare till Riksidrottsnämnden.
– STCC AB misslyckas med sin uppgift att förse oss deltagare med rättvisa och konsekventa domslut fattade på sportsliga grunder. STCC AB måste sluta gömma sig bakom Svenska Bilsportförbundet och istället garantera att STCC AB har domare som är kunniga, konsekventa och opartiska, säger Alexander Murdzevski Schedvin, kommersiell chef för Motorsport på Volvo Personvagnar AB, och fortsätter:
– Vi ser mycket allvarligt på detta. Inte bara för att vi tappar poäng utan framförallt för att konsekvenserna av detta felaktiga domslut är att vi utpekas som osportsliga. Men mest förargande är att STCC AB själva inte inser att dessa tvivelaktiga domslut skapar negativa effekter som påverkar folks entusiasm för serien samt sponsorers vilja att synas i den.

09-09-12 Sturesons härliga seger
Räkna aldrig bort Johan Stureson. Skåningen trotsade oddsen, satte storteamen på plats och vann på hemmabanan Ring Knutstorp.
- Helt helt underbart, jublar Johan Stureson.

Att den rutinerade Kristianstad föraren skulle ta emot hemmapublikens jubel fanns inte ens i fantasin efter en blygsam elfte plats på kvalet.
- Det funkade inte alls, problem med bromsar och problem med framvagnen, förklarar Stureson, som missade Q2 med sju hundradelar.

Men från sin elfte startruta i första racet började resan mot segerchampagnen. Han körde stabilt, hade flytet på sin sida och kunde avancera genom fältet och slutade på en imponerande sjätteplats.
- Hade inget bra tempo, men lyckades klättra genom fältet och kunde ta viktiga poäng, fortsätter Stureson.

Sen satte Stureson direkt Skånes färger på finalracet. Från sin tredje plats klippte han BMW föraren Viktor Hallrup för att varvet senare ta sig förbi Patrik Olsson i Biogas teamet.
- Det var planen, att så fort som möjligt ta mig upp i ledningen, och det lyckades jag med, myser Stureson.

Men bakom närmade sig mästerskaps ledaren Thed Björk, tätt följd av Robert Dahlgren med fyra varv kvar.
- När de kom ifatt hade jag inget att svara med, utan lät dem passera, fortsätter Johan.

Men på nästa varv stötte Björk och Dahlgren ihop och Stureson var åter igen i ledningen, vilken han sedan höll i mål och kunde ta hem sin andra STCC seger i karriären.
- Vilken känsla, helt fantastiskt, utbrister Stureson.

Och det blev dubbel seger glädje, då Sturesons team IPS Motorsport även tog hem teamsegern på 100.000kr tillsammans med Mattias Anderssons team MA/GP. Den andra för året.
- Det blir inget dyrt firande, de går rakt in i vår minimala budget, förklarade Stureson vidare, som även får spara lite av champagnen, då tredje barnet är på väg.

Tretton nya poäng innebär att Johan Stureson klättrar till sjätte plats i mästerskapet och är nu bara sex poäng från femteplatsen inför grande final på Mantorp Park.

STCC på TV:
14/9 SVT 2 22.30 ( Sammandrag )

Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se
För mer info om mästerskapet: www.stcc.se
09-09-12 BMW dominerar dramatisk helg på Ring Knutstorp
Status quo i mästerskapet efter att BMW dominerat första heatet på Ring Knutstorp med en trippelseger följt av ett skandalartat avslut av andra heatet.

Ring Knutstorp bjöd på ett fint sensommarväder när STCC-teamen gjorde sig redo för säsongens näst sista racinghelg. Volvo visade sig vara snabbast över ett varv med en lätt Robert Dahlgren i pole före BMW-utmanarna Thed Björk och Richard Göransson. Med Björks titelrival därefter följd av Björks teamkamrat Jan "Flash" Nilsson var det upplagt för ett spännande första heat, där BMW-bilarna såg ut att ha övertaget över en racestint.

Heat 1:
Lite oväntat blev heat 1 dock en ganska odramatisk historia. Richard Göransson tog snabbt över andraplatsen i starten och satte sen efter ledande Robert Dahlgren. När denne drabbades av växellådsproblem tog Göransson över ledningen, en ledning han enkelt behöll in i mål. Segern var efterlängtad efter nollpoängaren i Norge.
- Jag hade gärna haft en fight med Robert Dahlgren vilket jag tror hade blivit riktigt intressant, sa Richard. Nu blev det en ganska enkel seger och ett rätt tråkigt race, bilen var helt fantastisk och nu går jag för en dubbel, avslutade han.

Bakom honom gjorde Thed Björk ännu ett smart race och gick i mål som tvåa, ett mycket viktigt resultat för mästerskapet. Han erkände efteråt att han varit ganska nervös inför starten.
- Jag försökte vara lugn innan start men visst var det ganska nervöst, medgav Thed. Nu blev det ett väldigt skönt och avslappnat race, ingenting hände och det var härligt. Vilken kontrast mot Våler!

En förklaring till Theds lugna race var teamkamraten "Flash" som agerade målvakt bakom Björk och rutinerat täckte upp bakifrån. "Flash" var lite besviken att ha missat första startled i kvalet men körde sen ett mycket bra race.
- Mitt enda jobb var att hålla Tommy Rustad bakom mig och klämma mig in mellan honom och Thed, förklarade "Flash". Det fungerade riktigt bra men det blev lite körigt i starten. Robert gjorde en dålig start som bromsade Richard och jag fick trycka på dem och använda dem som extra motorer. Det hjälpte mig att klämma mig in före Tommy vilket var uppgiften.

Om de tre första BMW-förarna beskrev ganska lugna race var det desto mer händelserikt för Robin Rudholm. Han hade inte fått till kvalet och startade åtta, en plats som snabbt blev elfteplats efter en rörig start i mittfältet. Därefter fick Robin upp farten ordentligt och körde ett aggressivt race upp till femte plats.
- Jag fick verkligen ta i den här gången, konstaterade han. Starten blev fel, Mattias Andersson kom inte alls iväg och jag fastnade bakom honom. Därefter gav jag allt och körde upp mig. Jag är nöjd med körningen och går nu för seger i nästa race, avslutade Robin.

Heat 2:
Om det första heatet blev ganska händelselöst blev dagens andra heat på Ring Knutstorp desto mer händelserikt. Den första starten fick avbrytas efter att fältet var alltför oroligt och i den andra starten skedde allt på en gång. Det drabbade tre av fyra BMW-förare som fick sina race förstörda direkt. Värst drabbades segraren av första heatet, Richard Göransson, som fick bryta med trasig hjulupphängning efter att blivit påkörd från alla håll.
- Jag vet inte riktigt vad som hände, suckade han. Jag försökte bara hålla mig undan men någon vände Robin precis framför mig och jag hade ingenstans att ta vägen. Jag visste att vi kunde ha gjort ett riktigt bra race men det gick inte vår väg. Vi har bara ett sådant år i år.

Lika snabbt avslutades Jan Nilssons race som också drogs in i samma röra som Richard Göransson.
- Det var en riktigt kaotisk start och jag vet inte vad som hände. Jag såg en Volvo som tryckte av en BMW rätt in i sidan på mig och så var det slut, konstaterade "Flash".

Det tredje offret var Robin Rudholm som gjorde en riktigt bra start och kom igenom första kurvan med ett bra utgångsläge. Han blev därefter vänd av Tommy Rustad och fick bilen ordentligt skadad. Rudholm kunde fortsätta men med en svårkörd bil där ratten stod ordentligt snett.
- Allt var upplagt för ett bra race och seger idag men istället fick jag en ordentlig kyss, berättade Robin. Min bil var hopplös att köra efter det och jag fightades med Semcon-bilar. Det hade varit en seger idag som racet utvecklade sig.

WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson-Wigroth hade inför helgen trummat in ett besked i teamet, det är segrar som gäller. Dagen började bra men efter andra racet summerade Dick Jönsson-Wigroth en racedag fylld av både vin och vatten.
- Det här var en helt sjuk helg, sa Dick. Det var totalkaos i starten och våra förare var bara passagerare. Det summerar vårt år, vi gör det vi ska men får inte utdelning för det. Nu ska vi köra för segern i teammästerskapet.

Återstod gjorde en BMW-förare, mästerskapsledande Thed Björk som körde ännu ett smart race. Efter drygt halva racet hade han tagit över ledningen och såg ut att vara på väg mot sin första seger för säsongen och en rejäl ledning i mästerskapet inför finalen. Men med ett och ett halvt varv kvar satsade Robert Dahlgren på en minst sagt överoptimistisk manöver och körde rätt in i sidan på Björk. Båda flög av banan, Thed Björk kunde ta sig tillbaka upp på banan och linkade in på en tolfteplats. Han klev ur bilen sammanbiten och med en mörk blick.
- Idag försökte Volvostallet men jag kommer ändå ta titeln på Mantorp, sa Björk.

"Flash" fyllde på med sin synpunkt på det hela.
- Det är vad jag vet förbjudet i EU med avrättningar men det här var ju ganska nära, sa "Flash". Thed vann andra racet på Knutstorp idag men Dahlgren tog sikte på honom. Thed är besviken nu men det går över när han vinner STCC-guldet på Mantorp om två veckor.

Resultatet betyder att Thed Björk utökade sin ledning i mästerskapet med en poäng över Tommy Rustad. Han leder nu med sju poäng inför de två avslutande racen på Mantorp Park. En garanterat dramatisk säsongsavslutning kan väntas.
09-09-12 Första pallplatsen för Team Biogas.se
Det tog bara åtta tävlingshelger innan Team Biogas.se stod på pallen för första gången i Sveriges hårdaste racingserie, STCC.
Patrik Olsson blev tvåa på Ring Knutstorp.
– Äntligen, det här har vi kämpat för, säger teamchef Tobias Johansson.

Efter ett av säsongens hårdaste heat passerade STCC-debutanten Patrik Olsson målflaggan och ett jublande team som bil nummer två. Olsson startade heat två på Ring Knutstorp från pole position efter en åttondeplats i första heatet. Därefter följde 19 mycket röriga varv med många avåkningar och avåkningar från flera förare. Patrik Olsson kunde dock skickligt undvika alla incidenter och i stället dra nytta av dem och avancera i fältet. Med två varv kvar av det andra heatet såg Olsson ut att hamna på en fjärdeplats. Men en kollision mellan mästerskapsledaren Thed Björk och tvåan Robert Dahlgren gör att de båda hamnar i sandfållan och Olsson tar sig i stället upp på pallplacering.
– Det här är bland det roligaste jag har gjort. Det ska väl erkännas att jag har haft turen på min sida den här helgen, men hela teamet har kämpat på och gjort ett fantastiskt jobb, säger en lycklig Patrik Olsson efter prisutdelningen.

Fredrik Ekblom gjorde en otrolig insats i det andra heatet och gick i mål på femte plats. Han startade sist efter att ha tvingats bryta det första efter av en sammanstötning med Thomas Engström. Femteplatsen innebär att Ekblom tog sin biogasdrivna Volkswagen Scirocco 14 placeringar upp i fältet från start till mål.
– Bästa racehelgen hittills och självklart är det roligt för hela teamet med framgångarna. Det var ett extremt rörigt race. Lyckligtvis slapp jag alla incidenter och fick i stället några omkörningar gratis, säger Ekblom.

Teamchef Tobias Johansson var förstås också nöjd med hela teamets insats under helgen.
– Fantastiskt roligt, det var evigheter sen jag var så nervös som under det här heatet. Bästa placeringen i år och både Patrik och Fredrik placerade sig högt upp i resultatlistan. Alla har jobbat exemplariskt hela säsongen, och äntligen får vi lön för mödan, säger Johansson.

1. Johan Stureson Peugeot 308
2. Olsson VW Scirocco
3. Tomas Engström Honda Accord Euro R
4. nRoger Eriksson Seat Leon
5. Fredrik Ekblom VW Scirocco
6. Mattias Andersson Alfa Romeo 156
7. Tommy Rustad Volvo C30
8. Micke Ohlsson BMW 320i
9. Pontus Mörth Chevrolet Lacetti
10. Robin Rudholm BMW 320si
09-09-12 Björk förstör årets race för Dahlgren
Stökig STCC-helg på Ring Knutstorp
Årets näst sista STCC-tävling avgjordes i helgen på Ring Knutstorp. En tävling som enkelt kvalar in i topp som årets stökigaste. Volvoteamet Polestar och föraren Robert Dahlgren var ett varv ifrån att fullborda årets mest spektakulära insats - att vinna ett race från sista startposition. Sen kom Björk.

Dahlgren kvalade in i pole position men tvingades bryta heat ett i ledning med växellådshaveri. Han fick därför starta heat två från absolut sista startrutan. Från denna sista startposition lyckades Dahlgren bil efter bil arbeta sig upp 17 placeringar och upp bakom loppets ledare Thed Björk i BMW. Näst sista varvet inleder Dahlgren en omkörning på Björk i kurvan efter start och mål. Dahlgren har innern och är en halv billängd före i utgången när Thed Björk viker in mot och kör på Dahlgren. Dahlgren blir stående i sandfållan och Björk faller tillbaka och slutar nia.
- Fruktansvärt tråkigt och fult. Detta hade enkelt blivit mitt livs race. Jag förstår inte hur Björk och hans team resonerar. Jag körde om hela startfältet utan en incident men jag kan inte vara i närheten av en BMW från Flash Engineering utan att det blir problem. Kör dom inte på mig i starten så kör de på mig när jag försöker köra om dom, säger en besviken Robert Dahlgren.

Utöver denna incident blev även Tommy Rustad drabbad av krascher. Trots det lyckades Rustad bärga sju poäng och skuggar nu serieledande Thed Björk med sju poäng inför finalen. För Robert Dahlgren blev det dock noll poäng denna helg.
- Detta är mycket tråkigt. Tyvärr har teamen och förarna lärt sig att detta lönar sig. Efter påkörningen av Jan Nilsson på Robert Dahlgren på Gelleråsen, lämnade vi in en protest. Den avslogs och gick inte att överklaga. Nu blir Dahlgren påkörd igen och får ytterligare ett race förstört, säger Christian Dahl, Teamchef på Polestar Racing.

www.polestar.se
09-09-12 Sturesons hemmafest på Ring Knutstorp
Thed Björk såg ut att gå mot säsongens första seger. Då klev Tommy Rustads livvakt, Robert Dahlgren fram och bokstavligen grusade alla förhoppningar. Ett omkörningsförsök på sista varvet som slutade med Björk utanför poängplats.
- Det finns inte ord för vad jag känner just nu, jag visste att det skulle kunna hända, men jag trodde verkligen inte att det skulle bli så, säger Björk.

Ärendet är under utredning hos tävlingsledningen och Thed Björks team har även lämnat en protest. Mästerskapet lever nu i allra högsta grad, Björk har sju poängs försprång ner till Rustad inför finalen på Mantorp Park 26 september.

Bakom rökridån i mästerskapstoppen kunde istället Johan Stureson ta sin första seger på fyra år. Senast den kom var det just på hemmabanan Ring Knutstorp 2005.
- Det här hade jag inte vågat hoppas på. Jag startade trea i det andra racet och gjorde allt för att ta mig förbi Patrik Olsson och Viktor Hallrup framför mig. Jag lyckades men visste att det skulle dyka upp en Volvo och en BMW bakom mig. När de gjorde det satte jag inte emot utan lät dem passera. Sedan hade de ju en egen fight så det var bara att tacka och ta emot, säger Stureson som lämnar sin kommentar om incidenten mellan Göransson och Björk från första parkett.
- Björk bromsade väldigt sent och Dahlgren bromsade ännu senare. Jag såg hur det rykte från Volvons däck och det kändes som att det var en omkörning som gynnar mästerskapsställningen.

Bakom Stureson körde Patrik Olsson in på en historisk andraplats. Under sin debutsäsong i STCC och den första pallplatsen för årets nyhet på bilsidan i serien.
- Vi har haft en tung resa och jobbat stenhårt. Jag visste att pallplatsen skulle komma, men var väl inte beredd på att den skulle komma nu. Det känns riktigt roligt, säger Olsson som kör en biogasdriven Volkswagen Scirocco.

Tomas Engström hade en turbulent dag och var nöjd med sin tredjeplats.
- Det var väl rätt mycket tur får man säga. Jag startade 12:a fick en bra start där jag var uppe på femteplats. Sedan var det bara att hålla i, säger han.

Richard Göransson föll tillsammans med teamkompisen Robin Rudholm och Jan "Flash" Nilsson i en startincident. Tommy Rustad var också inblandad men kom upp på banan och körde i mål på en sjundeplats.
Resultat: www.stcc.se/876/?no_cache=1
09-09-11 Göteborg vs München avgör STCC
– Man mot man. Volvo mot BMW. Grön teknik mot tradition.

Avgörandet närmar sig i Swedish Touring Car Championship. Ring Knutstorp står värd i helgen för näst sista tävlingshelgen. Två bio-etanoldrivna Volvo C30 DRIVe slåss i tätstriden mot fyra BMW 320 Si.

Göteborg mot München
Volvos C30 DRIVe-bilar är utvecklade av Volvo tillsammans med Göteborgsbaserade teamet Polestar Racing. Det finns bara två i tävlingspreparerat skick. BMW:s tävlingsbilar massproduceras och utvecklas löpande med hjälp flera World Touring Car Championship och nationella team. I STCC svarar fyra av dessa bilar för det främsta motståndet.
– Vår målsättning var och är att bygga världens bästa Super 2000 tävlingsbil. Och att göra detta med lokal kompetens. Hittills i år har vi tagit samtliga pole positions och vunnit hälften av alla race i STCC. Även om BMW-motståndet i STCC representeras av lokala team så är det samma bilar här som i VM - WTCC. Dessutom är samma BMW-ingenjörer från WTCC ute och preparerar bilarna även i STCC. Publiken kanske ser Tommy Rustad och Thed Björk göra upp, men vår fight är mellan Göteborg och München, säger Derek Crabb, Motorsportdirektör på Volvo Personvagnar.
DRIVe-teknik, avgörande faktor
Utvecklingstiden av Volvo C30 DRIVe STCC var mycket kort, från första ritningen till första tävlingen i STCC 2008 var det endast sex månader. Tidigare tävlade Volvo och Polestar Racing framgångsrikt med etanoldrivna Volvo S60, först ut i STCC med det gröna bränslet bio-etanol E85. Hösten 2007 togs beslutet att bygga ny tävlingsbil baserad på Volvo C30, fortfarande etanoldriven och med gatmodellens gröna DRIVe-teknik Trots att man bara är inne på sin andra säsong så är man redan förbi i fart.
– Alla Super 2000 tävlingsbilar lever på grundmodellens karaktär och C30 bilen har redan i standardutförande mycket bra köregenskaper precis som BMW:s tre-serie. Skillnaden är att vår tävlingsbil dessutom har DRIVe-modellens aerodynamik, något vi har haft stor nytta av hela tiden och kommer även att ha det i striden om mästerskapsguldet, säger tekniskt ansvarige Jan Andersson på Polestar Racing.

Att köra för att vinna eller för att inte förlora
Inför näst sista tävlingen leder Thed Björk i BMW med sex poäng före Volvoföraren Tommy Rustad. Thed Björks team är även före Volvoteamet Polestar med samma marginal i teammästerskapet.
– Det kommer att bli jättetufft men jag har Volvo och Polestar bakom mig och den snabbaste bilen. Jag har vunnit fyra race och jag kör nu för att vinna mästerskapet. Thed Björk har inte vunnit ett enda och han kör för att inte förlora mästerskapet. Detta är en avgörande skillnad, avslutar Tommy Rustad.

Topp 5 i Förarmästerskapet efter sju av nio deltävlingar:
1) Thed Björk, 81
2) Tommy Rustad, 75
3) Robin Rudholm, 65
4) Richard Göransson, 59
5) Robert Dahlgren, 48

Topp 5 i Teammästerskapet efter sju av nio deltävlingar:
1) Flash Engineering, 129
2) West Coast Racing, 124
3) Volvo/Polestar, 123
4) MA:GP/IPS, 79
5) CMS/NFA, 46
09-09-11 Dahlgren mot historiskt kvalrekord i STCC
Jan "Flash" Nilsson har två rekord i STCC-historien.
Flest segrar (32) och flest pole positions (22).
- Jag tänker tangera rekordet i helgen, säger Robert Dahlgren som hittills i år tagit sex pole positions vilket redan är ett rekord under en och samma säsong.

Mr. STCC, Jan Flash Nilsson, får se upp. Richard Göransson har jagat segerrekordet sedan början på den här säsongen. Flash har dock kontrat, tagit två segrar och den regerande mästaren har aldrig kommit i kapp. Nu får BMW-föraren se upp för näste utmanare. Det handlar om årets absoluta kvalkung Robert Dahlgren och hans jakt på flest antal pole positions i STCC-historien. Han har sex av sju pole i år, 21 totalt och jagar Flash rekord på 22.
- Att vara kvalsnabbast är ett kvitto till teamet och föraren att man har kapaciteten. Mästerskapen är det största, men i all racing genom alla år har man alltid velat vara snabbast, säger Dahlgren som förklarar sin tjusning för kvalmomentet i en mening.
- Man har en, kanske två varv på sig att sätta sitt absolut snabbaste varv på hela helgen, det finns inga utrymmen för misstag.

Dahlgrens sikte är inställt på det historiska rekordet. Han är en från att tangera det vilket han tänker göra i helgen.
- Två försök att gå om och de tänker jag utnyttja, säger Dahlgren.

Så kommer det inte att bli om Flash får bestämma.
- Ska han lyckas får han köra nästa år också, säger han. Jag tror ärligt att jag kommer att ta pole på Knutstorp, jag är inne i ett flow och jag trodde att det skulle komma redan i Våler. Då ställde vädret till det, men nu kommer inte det att vara en faktor. Jag tippar mig själv i pole före Dahlgren och Richard Göransson. Det är inget jag skulle säga om jag trodde att jag skulle kvala tia, då blir det bara patetiskt.

Samma scenario spelade upp sig inför vårtävlingen på Ring Knutstorp. Då skulle Göransson slå Flash rekord på 30 segrar. Flash gick då ut och sa att han skulle bli tvåa även till 31. Vad hände? Flash tog sin första seger på länge och försvarade rekordet.
- Jag är mer säker på att ta pole i helgen än jag var på att ta segern senast på Knutstorp, säger Flash nu.

Det är dock inget som skrämmer Dahlgren.
- Jag vet vad jag kan, Flash är välkommen att försvara sig, men hade jag varit honom hade jag varit orolig, hälsar han inför helgens drabbning.

Flest pole positions i STCC-historien 1996-2009 (topp 5):
Jan "Flash" Nilsson: 22
Robert Dahlgren: 21
Tommy Rustad: 10
Richard Göransson: 9
Fredrik Ekblom: 8
09-09-10 Avgörandet närmar sig
Två deltävlingar återstår av årets stenhårda Swedish Touring Car Championship, och på lördag smäller det på Ring Knutstorp. Hemma föraren Johan Stureson har fortfarande chansen på en total femteplats som är årets målsättning, trots en lågbudget säsong.
- Det blir stentufft att nå en femteplats totalt, men än finns chansen och den skall jag ta, kommenterar Stureson.

Tretton poäng från femteplatsen är Skåningen, som senast på Våler banan i Norge blev femma och sjua, samt gjorde säsongens bästa kval med en tredje plats.
- Det är ett slitet uttryck, men kvalet blir avgörande på lördag, fortsätter Stureson.

Peugeot föraren har kvalat stabilt under hela säsongen, men sedan hinner den låga budgeten ifatt.
- Johan tillhör de absolut snabbaste förarna i mästerskapet, men utan testdagar når man inte ända fram. Så det känns frustrerande att inte kunna visa vad föraren och teamet skulle kunna prestera med rätt resurser, fortsätter stallchef Per Stureson.

Men teamet kommer med en del nya inställningar som skall testas på lördag morgon, och det är inget nytt att Stureson har kapacitet att slåss i toppen.
- Två deltävlingar kvar, mästerskapet skall avgöras, då trivs jag som bäst, avslutar en fokuserad Johan Stureson.

STCC på TV:
12/9 Viasat Motor 10.20-16.00 ( Live )
14/9 SVT 2 22.30 ( Sammandrag )

Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se
09-09-10 ”Vi ska bli stabilare”
Varsin sjätteplats för Fredrik Ekblom och Patrik Olsson är inte bra nog för Team Biogas.se.
Teamet vill mer.
– Vi måste bota barnsjukdomarna för att slåss i toppen, säger teamchefen Tobias Johansson.

För första gången i år tog sig Team Biogas.se till andra kvalificeringsomgången på norska Vålerbanen under förra tävlingshelgen i STCC. Fredrik Ekblom skulle starta från åttonde startruta men drabbades av växellåderas när han rullade ut ur depån. Mekanikerna gjorde ett fantastiskt arbete och bilen var klar för start i andra heatet. Men då från sista startrutan. Efter en otrolig uppkörning gick han i mål på sjätte plats. Patrik Olsson blev tionde man i första heatet och trettonde i andra efter att motorn överhettats och han tvingades rulla i mål.
– Första säsongen är alltid svår, med ny bil, nytt motorkoncept och nya förare som ska trimmas ihop till ett effektivt team. Det tar längre tid än man tror, säger Tobias Johansson.

Inför deltävling åtta på Ring Knutstorp satsar Team Biogas.se på att jobba vidare, hitta finjusteringarna i jakten på fler poäng.
– Vi har utvecklats med små steg under säsongen, det var kul att få göra uppkörningen genom fältet på Våler, men vi har ännu mycket kvar att jobba med innan vi är med och slåss i toppen, säger Fredrik Ekblom.

Ring Knutstorp är nästa anhalt i mästerskapet. En bana som inte passar Team Biogas.se:s VW Sciroccos.
– Våra bilar passar för snabba banor med långa svepande kurvor, Ring Knutstorp är raka motsatsen. Men det här är ett läroår och vi jobbar för att få med oss viktig information och bättre inställningar för framtiden, säger Tobias Johansson.

Patrik Olsson missade andra kvalificeringsomgången med en tiondels sekund på Våler, låg på sjunde plats i andra heatet när han blev inblandad i en incident och drabbades av överhettad motor. Olsson tvingades släppa fem bilar förbi sig och gick i mål på en trettonde plats. Nu satsar han på att ta ett kliv framåt på Ring Knutstorp.
– Jag är revanschsugen, förra gången tog jag en poäng på Ring Knutstorp. Jag siktar på att ta fler nu, säger han.
09-09-09 Richard Göransson - STCC:s Zlatan
Sveriges stora fixstjärna i fotboll, Zlatan Ibrahimovic, räddade spänningen i VM-kvalet på övertid mot Ungern.
Nu vill STCC:s regerande mästare göra detsamma på Ring Knutstorp.
- Jag får väl instämma med Zlatan, i avgörande lägen avgör man, säger Richard Göransson inför helgens deltävling på Ring Knutstorp.

Han har tappat tätkänningen. Tog sin första dubbelnolla sedan 2003 i ett avgörande läge på Våler i Norge senast och såg värste konkurrenten Thed Björk segla iväg i toppen. Nu slår Richard Göransson från underläge, 22 poäng bakom, på en fjärdeplats inför den näst sista deltävlingen i STCC 2009.
- Just nu lever jag på hoppet, jag kan inte köra mig till det här utan får förlita mig på andras misstag. Det är inget drömläge, men det har skett oväntade saker i sportens värld förut och jag lovar, jag kommer att göra allt för att rädda spänningen, säger han.

Förutsättningarna är goda. Teamet har testat sedan katastrofhelgen på Våler, Göransson kommer med en lätt bil till en bana som han vunnit mycket på. Och Göransson lever för en sak just nu, revansch.
- Jag har lagt Norge-historien bakom mig. Det är inte mycket att göra en analys på, jag blev påkörd och det har varit så flera gånger under den här säsongen. På Våler och i Göteborg och ett domarstraff på Karlskoga. Hade det inte inträffat hade det sett annorlunda ut. Tittar man på Björks record har det varit precis tvärtom, körde av på Våler och Karlskoga och i räcket i Göteborg utan att något hänt.

Och det är för närvarande Thed Björk som Göransson har korn på. I senaste deltävlingen på Ring Knutstorp vek varken han eller mästeskapsledaren en tum i en tät duell. Det kostade en bil för Björk och viktiga placeringar för Göransson. Om samma situation uppstår i helgen kommer WestCoast Racing-föraren att agera likadant.
- Det finns inte på kartan att jag viker. Thed gjorde det väldigt tydligt på Våler men jag är inte föraren som åker åt sidan och vinkar, då kan jag lika gärna stanna hemma. Thed har blivit omskriven som smart, och det är möjligt att det stämmer, men jag är här för att rejsa och det kommer att synas på Knutstorp.

För att nå toppstriden på allvar är taktiken solklar inför helgens tävling på Ring Knutstorp.
- Jag vinner första racet, Thed tar noll poäng, då återstår tolv poäng och tre race. Då ska jag plocka fyra poäng per race och det är absolut ingen omöjlighet. Jag är inte med för att bli tvåa, vad är det för målsättning? Då kan jag lika gärna bli sjua, det ger mig ingenting. Det kommer att köras om det här och jag tänker göra allt för att rädda spänningen. Om slutspurten i STCC är övertiden i kvalmatchen mot Ungern. Då är jag Zlatan.

www.STCC.se

09-09-09 Succé för Polestar Performance effektoptimering
Över 500 optimeringar sålda på två månader.
Polestar Performance är effektoptimering för Volvo. Produktutbudet är utvecklat i nära samarbete med Volvo Personvagnar och höjer effekt och vridmoment i Volvos bilmodeller. Först ut var de vanligaste Volvo-modellerna i Sverige - V70, XC70 och S80. Vecka 41 lanseras effektoptimeringen för XC60 D5 och XC90 D5, och med start i november följer flertalet av Volvos övriga modeller.
– En stor del av framgången för Polestar Performance ligger i ett tryggt ägande. Det här är inget fusk och inget som behöver döljas när bilen ska besiktas, säger vd Christian Dahl.

Att effektoptimera en bil innebär att motorns effekt och vridmoment ökas mot original. Med Polestar Performance kan detta göras både på nya bilar eller på en begagnad bil. Uppgraderingen görs hos den lokale Volvohandlaren och påverkar varken bilens nybilsgaranti eller framtida service, till skillnad från andra alternativ på marknaden. Polestar Performance registreringsbesiktigas enkelt med hjälp av Volvos intyg, vilket höjer bilens andrahandsvärde.

Polestar Performance är utvecklat av Polestar Racing, Volvos officiella racingteam i STCC, Swedish Touring Car Championship, som tävlar framgångsrikt med etanoldrivna Volvo C30 Drive.
– Vi såg tidigt under utvecklingen av våra tävlingsmotorer att det här är något vi kan erbjuda ägare av Volvo standardbilar. Efter lanseringen har det gått oerhört fort, mer än 500 effektoptimeringar sålda på två månader är mer än vi själva trodde, säger vd Christian Dahl.

Polestar Performance uppfyller samma certifieringar som originalbilen. Uppgraderingarna har inte för avsikt att maximera effekt och vridmoment utan sker inom rimliga nivåer. Genom detta kan kunden vara säker på ett problemfritt ägande.

Vid normal körning påverkas inte bilens certifierade bränsleförbrukning av uppgraderingen. Genom detta påverkas inte originalbilens bränslekostnader nämnvärt trots förbättrad prestanda. Även original certifierade utsläppsnivåer behålls.

Läs mer om Polestar Performance och Polestar Racing på www.polestar.se
09-09-09 Hubbe ger den osminkade sanningen om "hjälpryttarna"
Hubbe Bergh har inte gjort sig känd för att behandla förare med silkesvantar.Varken som förare i STCC mellan 1999-2001 eller som seriens expertkommentator på Viasat Motor.
Nu rankar han hjälpryttarna till de tre toppförarna inför årets mästerskapsavgörande.

Tabellen visar ett fenomen mer än något annat. De förare som på förhand ansetts köra som andrepilot i teamen har klivit fram i toppen, möjligen undantaget Thed Björk i ledning.

Vi lät Hubbe Bergh bedöma de tre toppförarnas hjälpryttare i serien, Richard Göransson, Robert Dahlgren och Janne "Flash" Nilsson. Tre förare som är vana att stå överst på pallen, men som nu kan bli tvungna att ta en ny roll i ett slutspel med start i helgen.

Bergh har följt säsongen mitt i smeten i egenskap av reporter och expertkommentator åt Viasat. Han känner förarnas styrkor, svagheter och hemligheter. Här ger han sin osminkade syn på sanningen bakom striden om STCC-guldet.

Hubbe om Jan "Flash" Nilsson:
- Det är den förare som jag helst skulle ha som hjälpryttare. Folk har dömt ut honom som bättre affärsman än förare, men gubben levererar, han tar segrar och han hjälper till att höja Björk. Han är den ende förare som tränar starter i fältet, han ligger aldrig mer än millimeter bakom bilen framför vid en start och jag lovar att alla är livrädda för vart han är och vad som händer runt honom. Han är en racer av den gamla skolan och han attackerar. Han hugger på alla utom på Thed, det hade jag trivts med om jag hette Björk och låg i vinnarhålet.

Hubbe om Richard Göransson:
- Han har inte anställts i WestCoast Racing för att hjälpa Rudholm och det kommer han heller inte att göra så länge han inte får order om det. Göranssons säsong har varit väldigt varierad, han inledde bra, men när han kommer i obalans så blir det väl mycket chansningar. Han kommer inte att vika sig för att Rudholm ska komma trea och han själv fyra, han vill inte bli slagen av Rudholm, så enkelt är det. En av Göranssons styrkor har han med sig från långloppen på Nürburgring. Han är van att köra om 400 bilar under ett race och han känner till svagheterna på en bil. Han vet hur man skadar en bil lite fint och det är egenskaper som är bra hos en hjälpryttare. Men som sagt, han kommer inte att plocka fram det så länge inte Dick (Jönsson Wigroth, Teamchef) ger order om det.

Hubbe om Robert Dahlgren:
- Dahlgren är vass och i det närmsta oslagbar. Att han ligger där han ligger är inte hans eget fel utan teamets. Volvo betalar Dahlgren mycket pengar och han har blivit Christian Dahls (Teamchef, Polestar) provrörsbarn. Man har hela tiden försökt krama ur det sista ur Dahlgrens bil och det har straffat sig. Rustad har kunnat gå som tåget i det tysta. Frågan är om Dahlgren kommer att hjälpa Rustad att vinna, blir Rustad mästare stärker det inte direkt Dahlgrens aktier i teamet. Dahlgrens ego och starka position i teamet kan hindra honom från att täcka skott åt Rustad.

Hur det går i toppstriden har Hubbe Bergh givetvis också en åsikt om.
- Jag tror att Rustad kan ta hem det om inte teamet gör bort sig. Thed Björk har visat att han inte är kåt på att stå överst på pallen, men jag tror att han innerst inne är det. Frågan är om någon kan provocera fram en chansning som fäller honom. Robin Rudholm är stabil men för snäll. Hans störste utmanare är teamkompisen Göransson och han kommer att få det tufft. Men han har visat sig vara smart och med stolpe in kan det räcka långt men jag tror inte hela vägen.

www.STCC.se
09-09-07 Inför STCC:s pre-final: "Vi har inte råd med ett offerlamm"
Thed Björk har Jan "Flash" Nilsson.
Tommy Rustad har Robert Dahlgren.
Men i det tredje toppteamet är fördelningen inte lika självklar.
- Vi är i ett läge där vi inte har en given hjälpryttare, vi har inte råd med ett offerlamm, säger WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson Wigroth.

WestCoast Racing har värvet den regerande mästaren Richard Göransson och sprängt in honom tillsammans med teamkompisen Robin Rudholm mellan toppduon och deras två teamkompisar. Onekligen ett tabelläge som öppnar för spekulationer.
- För Flash eller Volvo är det enkelt, de har sina förare däruppe att fokusera på och med sina andra avhängda. Våra ligger för nära varandra i tabellen oh fortfarande med en teoretisk chans, säger Jönsson Wigroth.

Han fick se hur Göransson tappade tätkänningen senast i Våler då han kammade noll poäng.
- Vad skulle han göra? Återigen är det samma bilmärke inblandat på Våler. Förra året var det Rustad på Ekblom, i år är det Dahlgren på Göransson. Det var en påkörning och hela bakpartiet på bilen trycktes in. När Richard kom in i depån så lät bilen som en blockflöjt, säger Dick och fortsätter:
- I det andra körs 33 procent av racet bakom säkerhetsbilen och när den väl släpper blir det tjurrusning, ett galet race och lite tid att göra något åt situationen. Jag kan inte känna en besvikelse över prestationen, bara en frustration över hur helgen blev förstörd.

Nu rustar teamet för de två sista deltävlingarna. WestCoast Racing är krigslystet, Rudholm har gått om Göransson i tabellen och när frågan kommer upp om taktik blir det ett standard-svar signerat Dick Jönsson Wigroth.
- Vi kommer att köra för fulla trumpeter. Visst kan man spekulera i taktik men vi kan inte göra så mycket annat än att ge järnet. Ska man försöka hålla en smart strategi finns det stor risk för att man blir för smart. Det finns de i fältet som har mer att vara oroliga över än vi, säger han och avslutar:
- Om Thed ska fortsätta ha sin tur så blir det svårt att slå honom, men vi kommer att ladda för fullt. Vi behöver stolpe in och det är dags nu.

www.STCC.se
09-08-30 BMW-teamen starka trots norsk dubbeltriumf i Norge
Efter en regnig fredag och lördag förmiddag kom äntligen värmen till Våler i tid för race två - och det blev ett av de bästa i år med BMW på andra och tredje plats.

Tommy Rustad vann för andra gången samma dag och är nu bara sex poäng efter ledande Thed Björk, och även i teammästerskapet har det hettat till. Robin Rudholm har tidigare inte lyckats i Norge, men den här gången gick det bättre med en sjätte och en andra plats. Men nöjdare ändå var Thed Björk, som med en andra och en tredje plats behöll sin ledning i mästerskapet. För Janne "Flash" Nilsson gick det sämre men han kunde i alla fall åka hem med två poäng, medan Richard Göranssons kammade noll.

Kval
Det började bra för Richard Göransson. Han kvalade in som tvåa och var då mycket nöjd:
- Det här var mitt bästa kval i år, konstaterade han nöjt, medan Robin Rudholm var mindre uppåt efter en sjätteplats på startgriden:
- Jag vet inte riktigt varför, kanske laddade jag lite för dåligt i vissa partier.
Thed Björk var snabbast i första kvalet men slutade fyra i Q2:
- Jag fick allt svårare att hitta greppet när det torkade upp, men vi har en bra inställning på bilen så jag är inte orolig.
För Janne "Flash" Nilsson gick det lite sämre, han missade Q2 och slutade nia i kvalet.
- Vi fick inte till det riktigt, det blir så ibland

Heat 1
Efter en orolig start som resulterade i omstart kom Richard Göransson i väg tätt i hälarna på Robert Dahlgren (som hade pole) och snart gick Richard förbi. Ett halvt varv senare råkade Dahlgren köra om på gulflagg, men han backade tillbaka och när omstarten gick igen var Richard på hugget men Dahlgren tätt i hälarna. Bara ett halvt varv senare försökte han köra om i chikanen, men Richard höll emot, båda åkte av - och Thed Björk tackade och tog emot förstaplatsen.
- Jag tog ett glädjeskutt inne i bilen, eller försökte i alla fall, man sitter ju ganska ordentligt fast i stolen, skrattar en nöjd Thed Björk efter målgång.
Hann vann visserligen inte, Tommy Rustad hängde på Björk efter de inledande incidenterna och började markera omkörning - och sedan dröjde det inte länge innan Thed släppt om honom.
- Jag kör för att vinna mästerskapet, hade jag satt emot hade jag riskerat en nollpoängare i stället för en åtta.
Richard kom igen, körde fort och nådde nionde plats, men missade åttonde och därmed pole position i race två.
Richards teamchef Dick Jönsson-Wigroth var inte heller särskilt glad:
- Men det var nog ingens fel. De är två vinnare som fightas och då händer sånt här.
Robin Rudholm kom sexa och var inte heller nöjd:
- Det var kämpigt. Vi har inte fått till balansen riktigt och bilen var tungkörd.
Janne "Flash" fick en tryckare av Mattias Andersson och kunde inte fullfölja:
-Jag är besviken, inga andra kommentarer.

Heat 2
Det andra heatet på Våler blev en av årets hittills bästa STCC-race med mängder av tuffa omkörningar och imponerande uppkörningar
Pontus Mörth hade pole och höll den placeringen de första varven med Robin Rudholm tätt i hälarna - och bakom honom gick det vilt till.
Tommy Rustad startade åtta men rusade upp genom fältet och bakom honom avancerade även Thed Björk och Richard Göransson.
Efter elva varv körde Robin Rudholm om Mörth och ett par varv senare hade Robin Rustad i bakhasorna, sedan jämsides och så var han förbi.
Bakom Robin hade Thed Björk jobbat sig upp genom fältet och på näst sista varvet tog han tredje plats och behåller därmed ledningen:
- Vilken tävling, jag bubblar av adrenalin! Det small överallt runt mig och på mig.
För Richard Göransson gick det åt skogen den här gången också. Efter en tuff uppkörning fick han olyckligtvis punktering efter en närkontakt med Thed Björk.
Janne "Flash" gjorde också en stark uppkörning från sjuttonde plats, klippte tio bilar och slutade sjua.
- Det är okej, men jag är inte helt nöjd. På Knutstorp ska jag ha revansch.

Nästa race är alltså på Ring Knutstorp om två veckor.
09-08-29 Stureson sjua och femma
Johan Stureson tog viktiga poäng i Norge efter en sjunde och en femteplats. Det var något stort på gång i Norge för Johan Stureson som ledde det första kvalet enda till sista minuten.
- Satte stabila varv, men Björk och Dahlgren slog till precis i slutet, förklarade Stureson.

Och i det avslutande kvalet var det Stureson och Göransson som turades om att vara snabbast. Till sist blev det Dahlgren före Göransson och Stureson. 66 tusendelar skiljde dem åt.
- Känns bra inför första racet, kommenterade Stureson.

Och där var Peugeot föraren på tå, pressade Thed Björk om ledningen, utmanade, men föll istället tillbaks till åttonde. Till slut blev det en sjundeplats i mål.
- Startar man trea skall man inte bli sjua, suckade Stureson.

I det andra startade Stureson tvåa och kom ut som det i starten efter Pontus Mörth. Fick släppa Robin Rudholm förbi sig, men sedan försvarade Stureson sin tredjeplats enda till sista varvet då både Björk och Dahlgren kunde passera
- Nöjd?, nej, avslutar Johan Stureson.

Trots allt blev det viktiga poäng för Stureson inför hemmatävlingen på Ring Knutstorp om fjorton dagar.

STCC på TV:
31/8 SVT 2 22.30 (Sammandrag)

Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se
För mer info om mästerskapet: www.stcc.se
09-08-29 Norsk dubbelseger i Norge
Volvoföraren Tommy Rustad lyckas med det näst intill omöjliga. Dubbelseger i STCC, på hemmaplan.
– En drömhelg, säger norrmannen.

Volvo/Polestar Racing åkte till Norge för att plocka poäng i jakten på mästerskapstiteln.
Helgen inleddes som brukligt med pole position av Robert Dahlgren. Det är sjunde helgen, av sju möjliga, som det står en etanoldriven Volvo C30 från Polestar Racing längst fram på griden inför det första heatet. Tommy Rustad var inte lika nöjd med sitt kval och fick i stället nöja sig med en sjundeplats.

I det första heatet förlorade Dahlgren ledningen redan under det första varvet och tog i stället upp jakten på ledningen tätt bakom Richard Göransson. Dahlgren var betydligt snabbare och gjorde en attack för omkörning. Trots att Dahlgren var jämsides och hade innerspår stängde Göransson och de båda bilarna krokade ihop och gled av banan. Dahlgren fick punktering och tvingades bryta.

I stället var det Rustad som såg sin chans att ge hemmapubliken en ordentlig uppvisning. Rustad var mycket snabb och avancerade snabbt upp i fältet, för att efter 20 körda varv vara första bilen över mållinjen.

På grund av omvänd startordning bland de åtta främsta bilarna startade Rustad från åttonde plats i heat två, men han tog sig snabbt uppåt i fältet och tog över ledningen från Robin Rudholm och kunde tryggt ta hem en dubbelseger.
– Fantastiskt roligt, det är inte ofta man får chansen att plocka dubbelseger. Men nu hade jag en blandning mellan tur och skicklighet. Extra roligt såklart att det är inför hemmapublik, berättade en glad Rustad.

Även Robert Dahlgren gjorde ett fantastiskt heat. Han tvingades starta sist efter att teamet medvetet brutit mot reglementet vid reparationerna av bilen. Men Dahlgren gjorde en makalös resa från sista, till fjärde plats, på 20 varv. Det betyder fem nya poäng för Dahlgren som nu ligger på femte plats i mästerskapstabellen.
– Det blev ju trots allt en bra helg det här. Jag var lite orolig efter att jag fick bryta i första heatet, men det var bara att köra snabbt i heat två så löste det sig fint, avslutar Dahlgren.

Tommy Rustad ligger nu tvåa i mästerskapstabellen, bara sex poäng bakom ledande Thed Björk. Nästa tävlingshelg går på Ring Knutstorp den 11-12 september.
09-08-29 Otrolig uppkörning av Ekblom
Fredrik Ekblom från sista till sjätte plats i Våler. Team Biogas.se plockar både placeringar och poäng i Norge.
– Skönt att visa att vi är med i toppen när grejorna håller, säger Ekblom.

Fredrik Ekblom hade högt tempo redan på lördagsmorgonens testpass med startfältets femte bästa varvtid. Teamets andre förare Patrik Olsson hade också bra fart och fick nionde bästa varvtid under tidsträningen.

Till förmiddagens kval var därför förhoppningarna höga, och Ekblom gjorde teamets bästa kval hittills när han tog sig till kvalificeringens andra omgång, där de åtta snabbaste förarna avgör startordningen i heat ett. Ekblom satte åttonde bästa tid och skulle därmed starta i fjärde startled i första heatet. Tyvärr drabbades den biogasdrivna VW Sciroccon av växellådsproblem under formationsvarvet och han hade ingen annan möjlighet än att bryta.

Teamet lyckades färdigställa bilen till heat två där Ekblom startade sist eftersom han inte fått någon placering från det första. Då började det roliga. Med otrolig körning hade Ekblom redan efter några varv avancerat tio placeringar innan fältet stoppades upp av safety car på banan och omkörningsförbud. Efter fem gulflaggade varv kunde Ekblom till slut fortsätta sin resa mot poängplats och körde över mållinjen som sjätte bil.
– Det känns skönt att äntligen få komma i mål. Det har ju varit en del tekniska strul hittills i år men när sakerna fungerar är vi faktiskt med och slåss bland de bästa, säger Fredrik Ekblom.

Även Patrik Olsson var nöjd med helgen, trots uteblivna poäng. Han slutade på tionde plats i det första heatet. I det andra hamnade han vid ett tillfälle utanför banan i en tät duell. På grund av det drabbades bilen av överhettningsproblem de sista varven innan målgång. Olsson valde därför att sakta rulla över mållinjen för att inte riskera något.
– Trots att jag inte plockade några poäng i helgen så är jag nöjd. Jag har haft bra fart och det märks tydligt att vi inte är lika långt efter konkurrenterna som innan. Det bådar gott inför de två sista tävlingshelgerna, avslutar Olsson.

www.volkswagen.se
09-08-29 Rustads fullträff på hemmabanan
Robin Rudholm har gjort det tidigare i år.
Nu var det Tommy Rustads tur.
Dubbelsegern inför hemmapubliken fick Rustad att gå på händer och göra frivolter.
- Det här är helt otroligt, jublar den norske Volvoföraren.

Tommy Rustad inledde med att splittra den omtalade toppduellen mellan Thed Björk och Richard Göransson i STCC. Han följde upp den med att på allvar visa vad han vill i år. En uppkörning från sjundeplats i det första racet och en åttonde i det andra talar sitt tydliga språk.
- Jag tänker vara med och göra upp om mästerskapet, säger Rustad.

Det andra racet vann Rustad före Robin Rudholm och Thed Björk. Han tar in sex poäng på mästerskapsledande Björk och skuggar honom med sex poäng inför de två avgörande deltävlingarna.
- Det var över förväntan, det här är min första seger på Vålerbanan och så blir det två. Jag kan bara tacka teamet för en fantastisk bil och njuta åt att vi presterar när det gäller, säger han.

WestCoast Racing har ett svart facit på Vålerbanan. Robin Rudholm tog en andraplats efter att han tvingats släppa förbi Rustad med sex varv kvar.
- Jag behövde poängen och Rustad var snabbare, jag körde för poängen och får vara nöjd med det här.

Thed Björk levererade men står fortfarande utan seger. I det andra racet var det dock nära enligt mästerskapsledaren själv.
- Jag är förbannad, adrenalinet pumpar fortfarande i kroppen. I det här racet kände jag att jag absolut hade kunnat ta en seger, jag hade en skitbra bil men var inblandad i allt som hände på banan.

Mästerskapsledningen har krympt för Björk från åtta poäng till sex. Nästa deltävling körs på Ring Knutstorp, 12 september, det är den näst sista deltävlingen och det är där det kommer att avgöras vilka som gör upp om titeln inför finalen på Mantorp Park.

STCC, deltävling 7 av 9, Vålerbanan (Norge)
Resultat, Race 1:
1) Tommy Rustad, Polestar Racing
2) Thed Björk, Flash Engineeirng
3) Tomas Engström, Engström Motorsport
4) Roger Eriksson, CMS/NFA
5) Mattias Andersson, MA:GP/IPS
6) Robin Rudholm, WestCoast Racing
7) Johan Stureson, MA:GP/IPS
8) Pontus Mörth, CMS/NFA

Race 2:
1) Tommy Rustad, Polestar Racing
2) Robin Rudholm, WestCoast Racing
3) Thed Björk, Flash Engineering
4) Robert Dahlgren, Polestar Racing
5) Johan Stureson, MA:GP/IPS
6) Fredrik Ekblom, Biogas.se
7) Jan Nilsson, Flash Engineering
8) Pontus Mörth, CMS/NFA

Totalt efter sju av nio deltävlingar (Topp 10):
1) Thed Björk, 81
2) Tommy Rustad, 75
3) Robin Rudholm, 65
4) Richard Göransson, 59
5) Robert Dahlgren, 48
6) jan Nilsson, 48
7) Mattias Andersson, 42
8) Tomas Engström, 37
9) Johan Stureson, 35
10) Roger Eriksson, 32
09-08-29 STCC Race 1, Våler: Rustad skakar toppduellen
Tommy Rustad kunde ta sin tredje seger i år och gå förbi Richard Göransson i tabellen på Vålerbanan i Norge. Han vann före Thed Björk och Tomas Engström efter att ha startat från sjunde startposition.
- Det känns helt underbart att få vinna här i Norge. Jag hade en jättebra bil precis som på Falkenberg och jag ville mycket, nu laddar vi för en repris i andra racet.

Thed Björk fick nöja sig med en andraplats efter att tydligt ha släppt Rustad förbi sig.
- Jag kör inte för segrar utan för mästerskapet. Jag förlorar hellre två poäng än riskerar åtta, säger Thed som förklarar sitt kyliga hanterande i ledning med att värste rivalen Richard Göransson då redan var uträknad.
- Rustad var snabbare, Göransson var borta och jag drygar ut ledningen. Jag kallar det inte för fegt utan för smart.

Göransson låg i ledning framför Robert Dahlgren. När Dahlgren laddar på en omkörning stänger Göransson, de båda går ihop åker av banan.
- Jag är så jävla besviken just nu så jag vet inte vad jag ska säga. Jag upplever det som att jag går in och stänger, Dahlgren försöker ändå och sedan finns det inte plats för båda in i svängen, säger Göransson.

Han tappar tätkänningen med Björk som drygar ut från åtta poängs försprång till tio. Nu har han en ny rival att slåss mot.
- Det här passar mig. Rustad var en värdig vinnare, jag vill inte uttala mig om Göranssons manöver. Så som jag såg det kändes det som att han blev för het, han borde ha släppt.

Göransson replikerar.
- Thed vill låta smart. Han hade gjort samma sak i mitt läge. Jag är inte här för att åka runt och leka.
09-08-16 Systrarna Kallur bytte friidrott mot STCC för en dag
Volkswagen och Team Biogas.se fick finbesök i depån. Jenny och Susanna Kallur besökte det klimatsmarta STCC-teamet på Karlskoga Motorstadion igår. – Det här är en helt ny värld för oss, jätteintressant att se.

STCC:s deltävling nummer sex sammanföll igår med friidrotts-VM:s första dag, och fick celebert besök av systrarna Kallur, som på grund av sina skador inte kan delta i VM.
– Vi har ju vetat länge att det det inte skulle bli något VM för oss, så det känns inte konstigt att vara här i stället för på tävlingarna, säger Jenny Kallur.

Likheterna mellan STCC och friidrott är inte många, men efter en snabb överläggning med STCC-förarna Fredrik Ekblom och Patrik Olsson hittade de en likhet.
– Farten, det går ju väldigt fort. Här också, säger Susanna Kallur.

Jenny och Susanna - som till vardags kör just Volkswagen - följde Team Biogas.se:s arbete i depån, och fick även provsitta trefaldige STCC-mästaren Fredrik Ekbloms biogasdrivna VW Scirocco. Några planer på att byta sport finns dock inte, trots att risken för stressfrakturer är minimal i STCC.
– Nej, men det finns väl en rätt stor risk att dra på sig andra sorters frakturer i den här sporten, säger de.

Besöket i depån förde tur med sig för årets nykomling i STCC, Team Biogas.se, som genom föraren Patrik Olsson gjorde årets bästa resultat med en sjätteplats. Efter en stark uppkörning i heat ett, från tolfte till åttonde plats, startade Olsson i pole position i heat två på grund av den omvända startordningen för topp-åtta. Olsson är debutant i årets STCC och höll undan bra från de rutinerade förarna som jagade honom.
– Otroligt skön känsla att leda så länge, äntligen börjar det lossna för oss, säger Olsson.
09-08-15 Tvingades bryta
Det blev en tung helg i Karlskoga för Johan Stureson som tvingades bryta på grund av motorfel redan efter fyra varv. Stureson fick först problem med bromsarna i det första kvalet och kunde endast genomföra ett försök till en snabb tid. Ändå lyckades skåningen ta sig vidare till kval två som sjunde man.
- Får vi bara ordning på bromsarna så har jag mer att ge, menade Johan.

Men redan i det andra kvalet började problemen med motorn och det blev bara en åttonde tid efter Robert Dahlgren som tog pole. Man analyserade problemet och beslutade att komma till start.

Det blev som det brukar i starten på Gelleråsen, trångt och många sammanstötningar. Stureson klarade sig igenom första sväng och kunde behålla sin åttondeplats, men redan på fjärde varvet var det färdigkört.
- Känns tungt, men vi skall försöka hinna byta motor till andra racet, suckar Johan.

Vann gjorde Jan Nilsson före Göransson och Björk.

IPS teamet satte genast igång att byta motor, men tyvärr var tiden för knapp så istället fick teamet och Johan själv följa det andra racet från depån.
- Trist, det är bara att ladda om, avslutar Johan Stureson.

Robert Dahlgren segrade före Mattias Andersson och Robin Rudholm. Nu väntar Vålerbanan i Norge om två veckor.

STCC på TV:
17/8 SVT 2 22.30 (Sammandrag)

Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se
09-08-15 Volvo/Polestar Racing fick sin revansch
- Äntligen, säger Robert Dahlgren efter sin revansch i helgens andra STCC-heat. Volvo/Polestar Racing plockar nya viktiga poäng och siktar på mästerskapsvinst.

Robert Dahlgren fortsätter att plocka pole positions. Han var tveklöst snabbast under både lördagsmorgonens testkörning och efterföljande kval. Inför det första heatet var det låga odds att Dahlgren skulle plocka hem segern. Tyvärr grusades alla förhoppningar när han blev påkörd i första kurvan efter start och föll längst ner i startfältet.
- En perfekt dag förstördes på en bråkdels sekund, säger Dahlgren. Allt har varit hur bra som helst i helgen och teamet har gett mig en perfekt bil, så det var skönt att trots allt få se målflaggan först av alla i det andra racet.

Efter påkörningen i första heatet gjorde Dahlgren en makalös uppkörning till sjätte plats. Taktiskt sett bra eftersom startordningen blir omvänd bland de åtta främsta bilarna och han då fick starta från tredje startruta. Redan efter ett par varv kunde Dahlgren passera ledarbilen och enkelt dryga ut luckan varje kvarvarande varv av heatet.
- Roligt för Dahlgren att äntligen få passera fyrverkerierna som förstabil i andra heatet, det har vi väntat på länge, berättade teamchef Christian Dahl. Synd bara att det var tungrott för Tommy, det förtar glädjen lite.

Tommy Rustad hade en tung bil svänga runt Karlskoga Motorstadion efter förra tävlingshelgens framgångar i Falkenberg. Hela 55 kilo mer jämfört med kollegan Dahlgrens. Det gjorde att Rustad hade betydligt svårare uppdrag framför sig men lyckades, trots det, sätta femte bästa varvtid på kvalet inför det första heatet. Tyvärr tvingades han bryta heatet på grund av tekniska problem, och teamets mekaniker hade inte möjlighet att färdigställa bilen inför det andra heatet. I stället fick Tommy Rustad betrakta från läkaren.
- Klart tråkigt att jag inte fick vara med att fightas som jag var sugen på efter sommaruppehållet. Men nu kommer vi i stället till Norge med lätt och fräsch bil, så det blir att plocka poängen in vi tappade här, avslutar Rustad.
09-08-15 STCC 2009: Många BMW-poäng i Karlskoga
För fjärde helgen i rad blev BMW-teamet WestCoast Racing teamsegrare. Jan "Flash" Nilsson vann helgens första race där det blev en BMW-trippel på pallen. Det blev en bra BMW-helg när STCC åter besökte Karlskoga.

I våras dominerade Robin Rudholm helgen i Karlskoga med en dubbelseger. Den här gången var konkurrensen dock tuffare. Alla fyra BMW-förarna gick vidare till andra kvalpasset och kvalade in i topp-8. Bäst kvalade "Flash" som tog en andraplats på gridden. Bakom honom på tredje plats stod Richard Göransson med Robin Rudholm på femteplats och mästerskapsledande Thed Björk på sjundeplats.

Heat 1:
I starten kunde "Flash" ta sig förbi Robert Dahlgren i första kurvan och han kunde därefter kontrollera de 17 varven och tog en ohotad seger strax före Richard Göransson och Robin Rudholm.
- Ett av de lättare racen jag har kört, jag vill inte låta alltför kaxig men det fungerade bra, sammanfattade han. Jag kunde köra mitt race och koncentrera mig på att inte göra några misstag. För en gångs skull ett enormt lätt race.

Richard Göransson låg på en andraplats hela racet och gjorde inga större försök att utmana om segern. En medveten vald taktik med det bästa för mästerskapet i tankarna förklarade regerande mästaren efteråt.
- Om man ligger tvåa före mästerskapsledaren och med hans teamkamrat framför sig måste man ta ett beslut. Jag valde att inte ta några risker, det är mästerskapet som är det viktiga. Det är kul att sporra Janne till att börja vinna igen också, log Richard.

Bakom honom tog teamkamraten Robin Rudholm ett liknande beslut och gick i mål nöjd med en tredjeplats och avancemang i mästerskapet även för hans del.
- Det var ett ganska tråkigt race, tyckte Robin. Det hände inte så mycket efter starten men en pallplats och nya friska poäng i mästerskapet känns bra.

Thed Björk fortsatte köra stabilt och fjärdeplatsen innebar att han fortfarande var i mästerskapsledning.
- En helt okej tävling och jag är nöjd med mina omkörningar, tyckte Thed

Heat 2:
Om helgens första race var ganska händelselöst var det desto mer händelserikt i dagens andra STCC-race. Starten blev ovanligt rörig och många menade att den borde ha flaggats av. Nu blev det inte så och ner mot kurva 1 och 2 var det alltför många bilar på alltför liten plats samtidigt. Efter att allt till slut klarats ut var det Robin Rudholm som blev bästa BMW-förare med ännu en tredjeplats. Han slog sig upp från en sjätteplats efter att blivit påkörd i starten.
- Det gick väl inte riktigt så bra som sist vi var här men jag är nöjd med två pallplatser, sa Robin efteråt. Det var ett väldigt händelserikt race, på något sätt lyckades "Flash" ta sig från åttonde till andraplats innan starten gått vilket helt förstörde min start. Efter det var det slakt och det känns som folkrace hade varit att föredra framför det här. Jag tog i alla fall in några poäng i mästerskapet, nu är det bara att fortsätta ta poäng och köra för att vinna.

Liksom Robin upprepade Thed Björk sitt resultat från heat 1, han tog en ny fjärdeplats och kunde med det avsluta ännu en helg med att vara i mästerskapsledning. Thed såg ett tag ut att ha slagläge på andraplatsen men åkte av i sista kurvan.
- Jag är missnöjd med att jag gjorde ett misstag men nöjd med att jag kunde ta mig upp igen och säkra viktiga poäng, tyckte Thed. Jag drygade ut ledningen i mästerskapet och det känns sporrande inför de tre avslutande helgerna.

Richard Göransson tyckte att hans första race var händelsefattigt men det kunde han inte påstå om helgens andra race. Han var ett av de stora offren i startkalabaliken och rasade ner till en 14:e plats med en mycket modifierad BMW. Därefter körde han ett suveränt race och tog sig upp till en femteplats, ett resultat som kan visa sig bli avgörande för mästerskapet.
- Totalt sett var det här en ok helg, vi tog in två poäng i mästerskapet. Det andra racet var rena kaoset, jag slog i med Thed i starten och fick jobba stenhårt för att ta mig upp från fjortonde plats upp till femteplats.

"Flash" såg ut att göra en riktigt bra start och låg tvåa ner mot första kurvan men det var en start som skulle visa sig vara för bra för att vara sann. Han fick ett drive-through för tjuvstart och kom ut utanför poängplatserna. "Flash" kunde rädda en poäng med en åttondeplats men var inte nöjd med straffet efteråt.
- De sa över radion att de inte var säkra på att jag gjort ett fel men de tog in mig för säkerhets skull. Det ska bli minst sagt kul att se repriserna från det här, jag håller definitivt inte med om beslutet, sa "Flash".

Resultaten innebär att WestCoast Racing för fjärde gången i år är teamsegrare och tog hem en segercheck på 100,000 kr.
- Det känns bra och det var en ok poängskörd den här helgen men starten i andra racet var under all kritik, tyckte Dick Jönsson-Wigroth. Det blev demolition derby av det hela vilket tog udden av det.

Nästa race är nu Våler i Norge om två veckor.
09-08-15 Dahlgren segrade - Björk rycker i mästerskapet
Robert Dahlgren blev först till tre segrar i STCC.
En revansch för Volvoföraren som vann det andra racet i Karlskoga före Mattias Andersson och Robin Rudholm.
- Det känns som ett äntligen, det var nära en perfekt helg för min del, säger Dahlgren som hade en del mer att önska efter helgen.

Robin Rudholm tog två tredjeplatser. Robert Dahlgren fick en revansch efter en startincident i första racet och Mattias Andersson tog sin bästa placering hittills i år med en andraplats. I vassen lurade Thed Björk som med två fjärdeplatser utökar sin mästerskapsledning från två poäng till åtta.

Den närmsta mästerskapskonkurrenten till Björk, Tommy Rustad drabbades av elproblem i första racet och kom aldrig ut till det andra. Därmed kunde Richard Göransson gå om i tabellen och nosar nu Björk åtta poäng efter. Segraren i det andra racet, Dahlgren led med teamkompisen Rustad och efter starten i första racet då han stod i pole position men knuffades av.
- För min del så förstörde Flash en perfekt helg för mig i första racet. Det var skönt att vi kunde knyta ihop det i det andra, men jag lider med Rustad. OM vi ska lyckas så måste vi vara två, konstaterar han.

Mattias Andersson noterade sin bästa placering för året i och med sin andraplats.
- Det kändes riktigt bra. Vi har gjort en del justeringar på bilen i sommar och det har visat sig bra. Senaste testet här på banan var bra och vi kom hit med gott självförtroende, säger han. Nu är det bara en seger som fattas, men den kommer snart.

Robin Rudholms två tredjeplatser grundlade WestCoast Racings seger i Teammästerskapet. De kammade in ytterligare 100.000 kronor och har nu kört in sammanlagt 400.000 kronor så här långt. De tar också upp kampen med Flash Engineering på allvar där de två teamen nu delar ledningen.
- Det kändes bra, vi vill vara med och kriga om det på allvar, säger han. För min egen del i dag så var det ett kaotiskt race och jag är glad över att jag tog mig igenom det så pass bra som jag gjorde. Två tredjeplatser får vi vara nöjda med här idag.

Resultat, race 1, sjätte deltävlingen Karlskoga:
1) Jan Nilsson, Flash Engineering
2) Richard Göransson, WestCoast Racing
3) Robin Rudholm, WestCoast Racing
4) Thed Björk, Flash Engineering
5) Mattias Andersson, MA:GP/IPS
6) Robert Dahlgren, Polestar Racing
7) Tomas Engström, Engström Motorsport
8) Patrik Olsson, Biogas.se

Race 2:
1) Robert Dahlgren, Polestar Racing
2) Mattias Andersson, MA:GP/IPS
3) Robin Rudholm, West Coast Racing
4) Thed Björk, Flash Engineering
5) Richard Göransson, WestCoast Racing
6) Patrik Olsson, Biogas.se
7) Pontus Mörth, CMS/NFA
8) Jan Nilsson, Flash Engineering

Mästerskapet efter sex av nio deltävlingar:
1) Thed Björk, Flash Engineering, 67
2) Richard Göransson, WestCoast Racing, 59
3) Tommy Rustad, Polestar Racing, 55
4) Robin Rudholm, WestCoast Racing, 54
5) Jan Nilsson, Flash Engineering, 46
6) Robert Dahlgren, Polestar Racing, 43
7) Mattias Andersson, MA:GP/IPS, 38
8) Tomas Engström, Engström Motorsport, 31
09-08-15 Flash andra seger i år - 32:a i STCC
Han höll sig till planen.
Kvala tvåa och seger i första racet på Karlskoga.
- Det här var riktigt skönt, jublar Flash som vann första racet före Richard Göransson och Robin Rudholm.

Första racet efter sommaruppehållet stod mellan de två stora BMW-teamen, Flash Engineering och WestCoast Racing. Volvoföraren Robert Dahlgren stod i pole position, men fick hjälp av banan i startsvängen. Närmast låg "Flash".
- Han bromsade tidigt, vilket han har all rätt att göra. Jag var på honom men bakom mig blev jag också tryckt. Det var synd, men sånt händer, säger han.

Efter starten kunde Nilsson sedan gå mot en säker seger. Han låg en halv sekund före Richard Göransson under hela racet och säkrade sin andra seger i år och sin 32:a i STCC-karriären när han skar mållinjen.
- Det var ett väldigt lätt race. Jag hade koll på Göransson bakom, när han kom ikapp så tog jag i lite mer och låg med ett konstant avstånd av och till. Det gick att kontrollera och det känns underbart, säger han.

Göransson valde en medveten taktik bakom Flash.
- Att köra om Flash när hans teamkompis leder mästerskapet är att skjuta sig i foten. Man kan köra för race eller för mästerskapet, den här gången valde jag att köra för mästerskapet, säger BMW-förare. Nu knappar jag in i mästerskapstabellen och det är viktigt när det nu drar ihop sig.

Robin Rudholm höll nämnde Björk bakom sig och jagade teamkompisen på andraplatsen. Senast vann han dubbelt på banan, nu fick han nöja sig med en viktig pallplats.
- Det var ett väldigt tråkigt race. Flash körde bra därframme och det fanns inte så mycket att göra. Det var viktiga poäng och vi får glädja oss åt det, säger Rudholm.

Resultat: www.stcc.se
09-08-13 Uppdaterade biogasbilar på startlinjen i STCC på Karlskoga
Finjusterade detaljer och laddade förare.
När STCC startar igen efter sommaruppehållet siktar Team Biogas.se på bättre resultat.
– Vi har utvecklat bilen ytterligare, så det ska bli intressant att se hur mycket det ger, säger Fredrik Ekblom.

Team Biogas.se har jagat tiondelar under sommaruppehållet, utvecklingsarbetet har fått gå före semestervila. Viktbalansen i teamets två biogasdrivna VW Sciroccos har förändrats och bakvagnen har förbättrats med fler justeringsmöjligheter.
– Vi har testat på Karskoga några gånger, och även gjort aerodynamiktester. Sommarens arbete borde återspeglas på våra varvtider, säger teamchef Tobias Johansson.

Team Biogas.se gjorde stor succé i Almedalen och på Gotland Ring när Sveriges politiker och medier fick chans att se och uppleva vad biogas är. Både i civilt bruk och racingsammanhag. Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell och näringsminister Maud Olofsson var på plats och Odell fick även åka med teamets förare Fredrik Ekblom runt tävlingsbanan Gotland Ring.
– Kanon! Duktig chaufför och väghållningen var ofattbar, var Odells kommentar efter några varv i Sciroccon med trefaldige STCC-mästaren Fredrik Ekblom.

Odell ställde sig också positiv till biogas som drivmedel och uttryckte regeringens ambition att minska utsläppen av koldioxid för att lösa miljöfrågan. Fredrik Ekblom tycker också att det var roligt att skjutsa politiker och delta i arbetet i Almedalen.
– Biogas är ju ett framtidsbränsle, och när vi är ute med teamet märker vi tydligt att projektet uppskattas, både av politiker och andra. Biogassatsningen är klimatsmart, skapar lokala jobb, och bränslet tillverkas ju av en så tråkig produkt som avfall. Att vi skapar nåt så roligt som toppklassig racing i STCC av avfall är ju fantastiskt, säger han.

På lördag är det dags för nästa deltävling i STCC, Karlskoga Motorstadion står som värd och Team Biogas.se satsar på bättre resultat än vid förra besöket.
– Bilarna är uppdaterade, väger 80 kg mindre och teamet har förstås också blivit mer samspelt under säsongen, så vi borde kunna prestera bättre. Det blir kul att komma igång igen efter upphållet, säger Fredrik Ekblom.

Patrik Olsson ser även han fram emot tävlingshelgen.
– Jag har utvecklats som förare under första delen av min första säsong i STCC. I maj var jag en sekund från pole position i kvalet på Karlskoga. Nu ska jag vara snabbare, säger han.

09-08-13 Tre chanser till mästerskapssegrar
Inga teamorder i Volvo/Polestar Racing.
Rustad tvåa totalt och Dahlgren jagar toppen.
– Vi satsar på framgångar med båda bilarna på Karlskoga, säger teamchefen Christian Dahl.

Volvo/Polestar Racing ligger bra till i årets STCC. Tommy Rustad nosar på mästerskapsledning endast två poäng bakom Thed Björk, Robert Dahlgren som förföljts av motorbekymmer under säsongen är nu 27 poäng från ledaren, men vägrar räkna bort sig själv. Han dödar spekulationerna om teamorder.
– Vi har tre chanser till mästerskapsseger, teammästerskapet, Rustad och jag själv, säger Dahlgren.

Efter hemkomsten från Brands Hatch där Volvo/Polestar Racing tävlade i WTCC har arbetet fokuserats på att hitta felkällan till motorbekymren. Många timmar i testbänk utan problem bådar gott inför de båda heaten under racehelg nummer sex på Karlskoga Motorstadion.
– Mitt jobb är att vinna, och det är förstås min målsättning, säger Tommy Rustad som kommer till start med en av fältets tyngsta bilar.

Robert Dahlgren har bra slagläge, på grund av att han bröt på Falkenberg är hans bil en av de lättaste.
– Det är klart att det är en fördel, men vi har varit snabba både på kval och i race oavsett vikt, så nu gäller det bara att plocka poäng, säger han.
09-08-11 Karlskoga nästa
Semestern är över och nu börjar jakten på nya framgångar för Johan Stureson. I helgen avgörs den sjätte deltävlingen av årets STCC på Gelleråsen i Karlskoga. I våras blev det en andraplats på Gelleråsen och det är mycket som talar för att Skåningen är med och slåss i toppen även på lördag.
- Banan passar oss ganska bra, så minst topp fem, menar Johan.

Inga större förändringar har utförts på bilen under uppehållet, men allt är noggrant kontrollerat inför omstarten. Johan Stureson har gjort en bra STCC säsong så här långt med tanke på budget och förberedelser. Peugeot föraren har kvalat sig vidare i fyra av fem kval, och tagit poäng i sju av tio race.
- Det är oerhört jämt i år, så missar man kvalet är det inte lätt att plocka poäng, menar Johan.

I sammandraget ligger Johan Stureson på en sjunde plats med 29 inkörda poäng. Målsättningen för säsongen är en total femteplats och upp dit är det endast sex poäng.
- Det är det som gäller och förhoppningsvis klättrar jag upp dit redan i helgen, avslutar Johan Stureson.

STCC på TV:
15/8 Viasat Motor 10.20-16.00 ( Direkt)
17/8 SVT 2 22.30 (Sammandrag)

Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se
För mer info om mästerskapet: www.stcc.se
09-07-11 Stureson fyra i Falkenberg
Johan Stureson revanscherade sig i Falkenberg med en imponerande fjärde plats och fem nya viktiga poäng. Därmed närmade han sig toppen i totalen.

En liknande poängskörd var väntad i det andra racet, men tyvärr blev han påkörd och tvingades senare bryta.
- Trist, men fjärdeplatsen i första var oerhört viktig, utbrister Johan.

Falkenbergs Motorbana är den bana som passar Johan Sturesons Peugeot 308 sämst, men den rutinerade Skåningen ville annat och skuggade länge de båda Volvobilarna som var snabbast i det första kvalet. Till slut blev det en imponerande femteplats och vidare avancemang till kval 2.

I finalkvalet fortsatte Stureson att åka fort, höll stabilt sin femteplats efter Tommy Rustad, Robert Dahlgren, Thed Björk och Richard Göransson.
- Kändes bra och det är inte helt fel att starta från innerspåret på denna bana, menade Johan.

Stureson höll sig på innerspår och lyckades behålla sin femteplats i starten med Rustad, Dahlgren, Björk och Göransson framför sig. Loppet blev sedan ganska odramatiskt där samtliga i toppen behöll sina positioner, förutom Dahlgren som tvingades bryta med ännu ett motorfel. Stureson höll tempot och hade inga större problem att köra i mål som fyra och därmed fem nya poäng.
- Det flöt på bra, säger Johan.

Det mesta talade för en ny topplacering i det andra racet då startpositionen var den samma och farten fanns där. Men det blev väldigt trångt i chikanen och Stureson fick sig en tryckare, hamnade utanför banan och kom ut som elva, men tvingades senare bryta.
- När jag åkte av fylldes antagligen generatorn med sand så den gav upp, suckar Johan.

Vann det andra racet gjorde Richard Göransson före Tommy Rustad och Thed Björk. Sturesons viktiga fempoängare i första racet gör att han endast har sex poäng upp till årets målsättning, topp fem totalt.

Nu väntar ett längre uppehåll, nästa tävling är på Gelleråsen i Karlskoga den 15 augusti.

STCC på TV:
13/7 SVT 2 22.30 (Sammandrag)

Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se
09-07-11 Närmast full pott för Rustad i Falkenberg
Snabbast på kvalet, seger i det första heatet och tvåa i det andra. Det blev resultatet när Tommy Rustad glänste överlägset på Falkenberg i sin Volvo C30 DRIVe.

Redan på fredagens första testpass var Volvo och Polestar Racing överlägsna. Teamets två förare Robert Dahlgren och Tommy Rustad tog hand om de snabbaste tiderna och hade överlägsen fart i de två etanoldrivna Volvo C30 DRIVe.

Det höga tempot fortsatte i lördagens kvalificering där Tommy Rustad var snabbast, tätt följd av Robert Dahlgren som bara var 15 hundradelar bakom. Volvo/Polestar Racing har därmed varit snabbast i alla kval hittills i år. Båda förarna förvaltade täten väl i det första heatet och kunde ohotade dra ifrån resten av startfältet och bygga upp en ordentlig lucka. Tommy Rustad kunde tryggt behålla ledningen i alla 25 varv och gå i mål som segrare. Det är Rustads andra vinst för säsongen.
- Det var ett riktigt drömscenario. Alltid lika härligt att få starta först och sen bara dra ifrån alla andra, sa en glad Rustad direkt efter målgång.

Inför det andra heatet startade Rustad åtta på grund av omvänd startordning bland de åtta främsta placeringarna men det hindrade inte norrmannens framfart. Redan i första kurvan efter starten plockade han fyra placeringar och kunde sen sikta på pallen. Rustad var klart snabbast på banan men på grund av de begränsade omkörningsmöjligheterna låg han länge bakom Roger Eriksson innan han avancerade upp på andraplatsen. Väl där drog han och ledande Richard Göransson ifrån och kunde lämna resterande bilar bakom sig och gå i mål som etta och tvåa.
- Jag gjorde en chansning på yttern i första svängen som slog väl ut. Sen blev det en ganska hård fight med Eriksson som trots att jag var betydligt snabbare hela tiden stängde. Men jag kämpade mig förbi och kunde till slut få en härlig andraplats, berättade Rustad.

Robert Dahlgren tvingades bryta det första heatet på grund av tekniska problem. Trots snabbt arbete av teamets mekaniker räckte inte tiden till och Dahlgren kom inte till start i heat två.
- Det är en racerförares mardröm att inte komma till start och i stället stå och se på när de andra kör, sa en besviken Dahlgren.

Tommy Rustads framgångar i helgen gav nya viktiga poäng. Han lämnar Falkenberg endast tre poäng bakom mästerskapsledande Thed Björk.

Trots att STCC tar sommaruppehåll fortsätter arbetet i Volvoteamet Polestar Racing mer intensivt än någonsin. Nästa helg den 17-18 juli ska teamet köra den brittiska deltävlingen av världsmästerskapet i banracing, WTCC, World Touring Car Championship, på legendariska Brands Hatch
09-07-11 BMW-seger i Falkenberg
Det blev en bra BMW-helg i Falkenberg. Thed Björk behöll mästerskapsledningen, Richard Göransson avslutade helgen med en seger och WestCoast Racing blev teamsegrare för tredje helgen i rad.

Ifjol blev det en BMW-trippel när STCC besökte Falkenberg men inför den här helgen pratades det mer om Volvos framfart på den snabba Västkustbanan. De hade visat korten redan på det officiella torsdagstestet och varit klart snabbast, en trend som höll i sig i kvalet där man lade beslag på första startled. WestCoast Racings Richard Göransson konstaterade att det handlade om att ta de chanser som dök upp och placera sig som bästa BMW.

Heat 1:
I heat 1 dök dessa chanser upp. Thed Björk och Richard Göransson startade trea och fyra och låg kvar på de platserna bakom de bortflyende Volvobilarna när en av dem parkerade vid sidan om banan. De båda BMW-förarna som varit jämnsnabba med varandra tackade och tog emot och säkrade pallplatser. Thed Björk var extra glad att återvända till pallen efter kraschen på Ring Knustorp.
- Det här var riktigt skönt, tyckte Thed. Jag gjorde en bra start och drog längsta strået mot Richard. Efter det kunde jag avvakta och bara ligga på och mosa. Vi är tillbaka på pallen och har kvar ledningen i mästerskapet, härligt!

Richard Göransson nådde varken pallen i Göteborg och Knutstorp men kunde nu återvända efter en disciplinerad körning. Han nådde inte runt Thed Björk i starten och låg därefter tätt bakom men utan några egentliga chanser till attack.
- Det här var ett ganska händelselöst race, jag och Thed var väldigt snälla mot varandra i starten och därefter hade vi samma fart, lika snabba bilar och lika snabba förare, konstaterade Richard. Det här var viktiga poäng, vi är tillbaka på pallen och nu blir det full attack i nästa race.

Hans teamkamrat Robin Rudholm förväntade sig en tyngre helg i Falkenberg med fältets näst tyngsta bil. Efter att ha brottats med att få till balansen i bilen missade han så när att gå vidare i kvalet och fick starta från niondeplats. Därifrån var hans strategi att ta sig upp en eller två platser och starta i första led i heat 2, en strategi som höll perfekt. Robin gick i mål som sjua.
- Vi höll oss till strategin och nu står vi i första startled, sammanfattade Robin. Det hände inte så mycket i racet utan det var bara att åka. Nu har vi en chans att göra något bra åt detta i nästa race.

Precis framför Robin gick Jan "Flash" Nilsson i mål på en sjätteplats. "Flash" kvalade in som åtta, kunde ta två platser i racet men var inte helt nöjd efteråt.
- Jag är inte så nöjd, däcken mattades av för snabbt efter drygt halva racet.

Heat 2:
Om det första heatet blev en ganska odramatisk affär så blev det betydligt mycket mer dramatik och spännande i heat 2. Med de första åtta från heat 1 omvända på startgridden till race 2 var det flera intressanta scenarion som kunde uppstå ner mot första kurvan. En BMW-förare drog mest nytta och tog en massa placeringar. Från sjätteplats på gridden kunde Richard Göransson nämligen tråckla sig förbi flera bilar på yttern och på varv 2 kunde han också ta sig upp på en andraplats. Richard låg därefter bakom Tomas Engströms Honda i 13 varv innan han på varv 14 kunde ta sig om och ta sin första seger sedan säsongsstarten på Mantorp Park.
- Det här är fantastiskt skönt, jublade Richard. Det visade sig bli ett betydligt tuffare race än det förra. Tomas Engström var inte lätt att köra om, han verkade ha bestämt sig för att bromsa sist av alla överallt idag. Jag visste att hans framdäck aldrig skulle klara det och bestämde mig för att vara kall och vänta ut honom. Det lyckades perfekt, efter 14 varv bromsade jag 5 meter senare i kurva 1 och körde om. Helt underbart!

Richard blev med detta näst bästa poängplockare i Falkenberg och WestCoast Racing blev också teamsegrare och 100,000 kr rikare för tredje gången i år.
- En fantastisk helg, 16 poäng och 100,000 kr rikare. Det känns perfekt att gå in i sommaruppehållet och sextimmars-race på Nürburgring för BMW nästa helg med en seger i ryggen, avslutade Richard som nästa helg kör 6-timmars race i en BMW M3 GTR på Nordschleife.

Thed Björk gjorde Richard sällskap på pallen med en tredjeplats i helgens andra race. Han fortsätter sin jämna svit av pallplatser och behåller sin mästerskapsledning över sommaruppehållet. Thed hade ett mycket händelserikt race där han säkrade sin pallplats genom att smart utnyttja fighten mellan Roger Eriksson och Tommy Rustad och smita förbi de båda på yttern nere i första kurvan.
- Det här var ett riktigt kul race, jag bestämde mig för att avvakta i början och se vad för chanser som dök upp och det fungerade ju perfekt, log Thed. En tredjeplats känns jätteskönt, jag har tagit bra med poäng och leder fortfarande mästerskapet.

Robin Rudholms andra race såg betydligt tuffare ut än de första, och Robin hade bra fart i hela racet och var med i kampen om pallplatserna. Hans race avgjordes dock i starten där han fastnade mitt i fältet ner mot första kurvan och tappade flera platser. Han slog bland annat ihop med "Flash" och tappade en del fart. Det blev en femteplats i mål för Robin som gladde sig åt viktiga poäng den här helgen.
- Vi visste inför den här helgen att det skulle bli tufft så jag är ändå nöjd att vi kunde samla poäng i båda racen, sa Robin. Det här var inte ett lättkört race men jag hade bra pace och kunde vara med och slåss den här gången. Totalt sett är jag nöjd med en bra poängskörd.

Lika nöjd var inte "Flash" som efter att ha krokat ihop med Robin i starten tappade mycket fart i en skadad bil och han gick i mål besviken med en tolfteplats.
- Precis som i Göteborg körde Robin på mig igen. Min bil lyfte, framvagnen slogs sönder och jag tappade massor med tid. Riktigt tråkigt, suckade "Flash".

Avsluta får WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson-Wigroth göra som var mycket nöjd med teamets tredje teamseger för året och fjärde raceseger.
- Den här helgen behövde vi jaga ikapp och nu är det fight igen, konstaterade Dick. Jag är otroligt nöjd med den här segern, nu vinner vi igen och det var på tiden. Efter lite sommarsemester kommer vi nu satsa hårt på att återvända till Karlskoga och repetera våra segrar där från förra gången.

STCC tar nu ett sommaruppehåll innan man återvänder till Karlskoga den 15 augusti. Inför de fyra avslutande STCC-helgerna har nu striden om årets titel börjat utkristallisera sig, och det är fyra BMW-förare med i fighten om årets titel som ser ut att stå mellan fem förare.

Resultat, race 1 Falkenberg
1: Tommy Rustad, Volvo 25 varv
2: Thed Björk, BMW + 3,224
3: Richard Göransson, BMW + 3,656
4: Johan Sturesson, Peugeot + 10,429
5: Roger Eriksson, SEAT + 11,856
6: Jan Nilsson, BMW + 16,113
7: Robin Rudholm, BMW + 16,735
8: Tomas Engström, Honda + 19,220
9: Fredrik Ekblom, Volkswagen + 20,352
10: Johan Kristoffersson, Audi + 21,526
11: Andreas Simonsen, Audi + 22,081
12: Pontus Mörth, Chevrolet + 24,592
13: Patrik Olsson, Volkswagen + 27,417
14: Viktro Hallrup, BMW + 28,922
15: Mikael Ohlsson, BMW + 29,179
16: Viktor Huggare, Opel + 33,619
17: Dick Sahlén, BMW + 1 varv
18: Claes Hoffsten, Alfa Romeo + 4 varv
19: Tony Johansson, Mercedes + 5 varv

DNF:
Mattias Andersson, Robert Dahlgren

Resultat, race 2 Falkenberg:
1: Richard Göransson, BMW 25 varv
2: Tommy Rustad, Volvo + 1,676
3: Thed Björk, BMW + 5,023
4: Tomas Engström, Honda + 7,530
5: Robin Rudholm, BMW + 8,167
6: Pontus Mörth, Chevrolet + 11,571
7: Mattias Andersson, Alfa Romeo + 13,944
8: Andreas Simonsen, Audi + 14,842
9: Patrik Olsson, Volkswagen + 20,095
10: Johan Kristoffersson, Audi + 25,546
11: Viktor Hallrup, BMW + 28,510
12: Jan Nilsson, BMW + 30,356
13: Roger Eriksson, SEAT + 32,948
14: Mikael Ohlsson, BMW + 35,222
15: Dick Sahlén, BMW + 47,843
16: Viktor Huggare, Opel + 48,072
17: Fredrik EKblom, Volkswagen + 1 varv
18: Claes Hoffsten, Alfa Romeo + 4 varv
19: Johan Sturesson, Peugeot + 6 varv

DNF:
Tony Johansson, Robert Dahlgren

Mästerskapsställning efter tio deltävlingar:
1: Thed Björk, Flash Engineering, 57
2: Tommy Rustad, Polestar Racing, 55
3: Richard Göransson, WestCoast Racing, 47
4: Robin Rudholm, WestCoast Racing, 42
5: Jan Nilsson, Flash Engineering, 35
6: Robert Dahlgren, Polestar Racing, 30
7: Johan Stureson, MA-GP/IPS, 29
8: Tomas Engström, Engström Motorsport, 29
9: Roger Eriksson, CMS/NFA, 27
10: Mattias Andersson, MA-GP/IPS 26
11: Thomas Schie, Chevrolet 7
12: Fredrik Ekblom, Volkswagen 1
13: Patrik Olsson, Volkswagen 1

09-07-11 Framgång trots uteblivna poäng för Team Biogas.se
Det blev framgångar för Team Biogas.se trots uteblivna poäng. De två biogasdrivna VW Scirocco hade bra fart under helgen men drogs med otur under Västkustloppet utanför Falkenberg.

Den trefaldige STCC-mästaren Fredrik Ekblom hade mycket bra fart i bilen och satte femte bästa tid under testerna inför helgen. Banan i Falkenberg är en av de snabbaste i Sverige med mycket begränsat antal omkörningstillfällen.
Trots det lyckades Patrik Olsson plocka totalt sju placeringar under helgens två heat. Han startade besviket från sextonde plats i det första heatet men kunde enkelt plocka flera placeringar och slutade som bil nummer tretton. Olsson fortsatte med samma höga fart även i heat två där han slutade som bil nummer nio. Endast en plats utanför poäng. Patrik Olsson är debutant i STCC och det var också första gången han körde sin klimatsmarta Volkswagen Scirocco på banan.
– Vi hade lite svårt med bilens inställningar på banan eftersom vi inte kört här tidigare. Trots det hade vi bra fart och jag var uppe och nosade på poängplaceringen, berättar Olsson.

Fredrik Ekblom imponerade stort när han under fredagens testpass satte femte bästa varvtid. I kvalet blev Ekblom nia och missade precis den andra kvalomgången dit de åtta snabbaste förarna går vidare. I heat ett hade Ekblom en bra fight om poängplaceringen men missade även där poängen med endast en placering. I det andra heatet blev Ekblom påkörd bakifrån med en punktering och depåstopp som följd. Han slutade på sjuttonde plats.
– Jag trodde inte vi skulle lida så mycket av bilarnas framtunghet på grund av ojämn viktfördelning här på banan, just eftersom den är så snabb. Men lite förvånad fick jag inse att framdäcken försvann oroväckande snabbt. Det var inte så mycket att göra och vi tvingades till en betydligt lägre kurvhastighet än många andra bilar, summerar Ekblom.

Trots att STCC-tävlingarna tar ett sommaruppehåll kommer arbetet bakom kulisserna i Team Biogas.se fortsätta lika intensivt som vanligt. Det är alltid mycket som behöver göras på bilarna mellan tävlingarna och teamet ska dessutom hinna köra flera testpass.
– Vi har ju inte kört här i Falkenberg tidigare och trots att vi har haft lite otur är jag mycket nöjd. Planen är att vi ska testa en hel del under sommaruppehållet och komma till nästa tävling med nyfunnen fart. Så någon semester är det inte tal om, säger teamchef Tobias Johansson.

Nästa tävling går på Karlskoga Motorstadion den 14-15 augusti.
09-07-11 Johan segrade på Falkernberg!
Vid årets femte STCC helg på anrika Falkenbergs Motorbana bärgade Johan Kristoffersson sin fjärde seger för säsongen för privatförare i Semcon Cup. Han gjorde det med besked och uppvaktade flera etablerade STCC förare under stora delar av loppet.
-Jag kan knappt beskriva hur skönt det var att vinna första loppet, jag visste att jag hade en bra bil och tempot som krävdes men första varvet är alltid chansartat, när jag sen såg att Andreas låg efter mig blev jag lite lugnare då jag visse att han inte skulle attackera ojust, berättar Johan på presskonferensen direkt efter målgång. Tätt efter Johan följde Andreas Simonsson som följde upp sin succéartade premiärvinst i Göteborgs stadslopp med en finfin andraplats nu i helgens första lopp.

I andra loppet för dagen blev det riktigt trångt i starten, Johan fick en rejäl tryckare bakifrån vilket gjorde att han körde på framförvarande bil med skador både fram och bak på sin Audi som resultat. I det läget låg faktiskt Johan uppe på en fin sjätteplats. Andreas klarade sig undan skador i startincidenten och kunde passera Johan och därefter få fritt framåt, väl där presterade han topptider och kunde klyva mållinjen som segrar tillika fixa en sensationell fin åttonde plats totalt. Med en tilltuffsad bil utan perfekt ballans hade Johan en svettig uppgift att hålla hårt uppvaktande BMW bilar med mästerskapsledande Victor Hallrup i spetsen bakom sig. Det lyckades till slut vilket betydde en andraplats för Johan. Något han får vara mycket nöjd med efter omständigheterna.

Summerar man tävlingshelgen ger det full pott i Semcon Cup för KMS och Audi.
Det var en mycket nöjd Andreas som mötte pressen efter sin seger i det andra loppet.
-Så gott jublade han när han klev ur bilen inför en stor supporterskara som passade på att se Andreas på hemmaplan. När det går så här bra vill jag köra fler lopp, de här var ju riktigt kul, strålade han.

Nu väntar några veckors sommaruppehåll med lite välbehövlig vila för hela KMS teamet, innan man tar sig an Gelleråsen som första tävling på höstsäsongen.
09-07-11 Rustad bäste poängplockare i STCC på Falkenberg
Seger för Richard Göransson.
Flest plockade poäng för Tommy Rustad.
Och fortsatt serieledning för Thed Björk.
Femte deltävlingen på Falkenberg handlade om samma trio.

Samma förare på pallen i båda racen. Tommy Rustad tog en seger och en andraplats, tog 18 poäng och knappar in på Thed Björk i mästerskapsledning. Nu väntar sommaruppehåll i STCC och tabellen har blivit riktigt tight. Björk med en andra- och tredjeplats ledde med sex poäng innan helgen men endast med två.

Andra racet handlade annars om Richard Göransson. Han startade sexa och körde snabbt upp sig till tvåa bakom Tomas Engström som stod i pole.
- Tomas hade bestämt sig för att hela tiden bromsa senast. Det visste jag skulle nöta på hans däck och till sist satte jag allt på ett kort och gjorde en attack. Det höll och det känns helt underbart, säger Göransson.

Rustad tog en seger och en andraplats, 18 av 20 möjliga poäng och han jublade på norska över hela Halland.
- Det kan nästan inte bli bättre än så här. Vi gör en jättebra helg och tar många viktiga poäng, Thed får äran att leda över sommaruppehållet men jag lovar att han inte kommer att få lugn och ro när vi är tillbaka, säger Rustad.

Björk startade på en sjundeplats, fick en bra start men låg länge bakom Tommy Rustad och Roger Eriksson. När Rustad gjorde en attack på Eriksson passade Thed på att smita förbi dem båda.
- Det öppnade sig en lucka i den duellen, men sen gjorde Rustad en herre-jösses-omkörning på utsidan och det var bara att kapitulera, säger Björk.

Rustads teamkompis Robert Dahlgren hade en svart helg. Motorproblem i första heatet som inte gick att reparera till det andra och han tvingades se racet från läktaren.

WestCoast Racing tar med Göranssons seger hem ytterligare en Teammästerskapet och har inkasserat totalt 300 000 kronor av den totala miljonen i potten.

Resultat, Race 1, Falkenberg:
1) Tommy Rustad, Polestar Racing
2) Thed Björk, Flash Engineering
3) Richard Göransson, WestCoast Racing
4) Johan Stureson, MA:GP/IPS
5) Roger Eriksson, CMS/NFA
6) Jan Nilsson, Flash Engineering
7) Robin Rudholm, WestCoast Racing
8) Tomas Engström, Engström Motorsport
9) Fredrik Ekblom, WestCoast Racing
10) Johan Kristoffersson, KMS

Resultat, Race 2, Falkenberg:
1) Richard Göransson, WestCoast Racng
2) Tommy Rustad, Polestar Racing
3) Thed Björk, Flash Engineering
4) Tomas Engström, Engström Motorsport
5) Robin Rudholm, WestCoast Racing
6) Pontus Mörth, CMS/NFA
7) Mattias Andersson, MA:GP/IPS
8) Andreas Simonsen, Team Cawalli
9) Patrik Olsson, Biogas.se
10) Johan Kristoffersson, KMS

Mästerskapet efter fem av nio deltävlingar:
1) Björk, 57
2) Rustad, 55
3) Göransson, 47
4) Rudholm, 42
5) Nilsson, 35
6) Dahlgren, 30
7) Stureson, 29
8) Engström, 29
9) Eriksson, 27
10) Andersson, 26
09-07-10 Ekblom testsnabb för Team Biogas.se
Fredrik Ekblom satte femte bästa tid under torsdagens officiella test på Falkenberg.
45,974 är sex tiondelar efter bästa tid.
– Nu gäller det att hålla fullt och se till att hänga kvar i övre skiktet i morgondagens kval och race, säger han.

Första testpasset under gårdagens test inleddes på blöt bana, men Ekblom och Olsson genomförde hårda testprogram i strikt regi med teamets två klimatsmarta biogasdrivna VW Scirocco.
– Eftersom vi inte har testat här tidigare så var det förstås väldigt mycket att göra under torsdagen. Men jag lyckades sätta några bra varv med nya däck i slutet av dagen. Det är förstås kul att synas i övre halvan av tabellen, men vi har lite kvar att jobba med för att vara snabba i race också, säger Fredrik Ekblom.

Patrik Olsson satte femtonde bästa tid undet testet.
– Vi testade olika set-ups under gårdagen, men jag är inte orolig, vi jobbar vidare och kommer att få till det. Man ser här hur otroligt hårt det är i STCC, det skiljer inte många tiondelar mellan bästa och tionde tid, säger han.

Tiderna, totalt, Officiellt STCC-test, Falkenberg:
1) Robert Dahlgren, Polestar Racing, 45,351
2) Tommy Rustad, Polestar Racing, 45,688
3) Richard Göransson, WestCoast Racing, 45,720
4) Thed Björk, Flash Engineering, 45,943
5) Fredrik Ekblom, Biogas.se, 45,974
6) Pontus Mörth, CMS/NFA, 46,039
7) Mattias Andersson, MA:GP/IPS, 46,102
8) Johan Kristoffersson, KMS, 46,125
9) Robin Rudholm, WestCoast Racing, 46,131
10) Andreas Simonsen, CaWalli, 46,161
11) Roger Eriksson, CMS/NFA, 46,163
12) Tomas Engström, Engström Motorsport, 46,187
13) Johan Stureson, MA:GP/IPS, 46,191
14) Jan Nilsson, Flash Engineering, 46,275
15) Patrik Olsson, Biogas.se, 46,503
16) Viktor Hallrup, Cawalli, 46,659
17) Dick Sahlén, Cawalli, 46,696
18) Viktor Huggare, Huggare Racing, 46,973
19) Tony Johansson, G-Rex Sweden, 47,359
20) Claes Hoffsten, Team Meca, 47,938
09-07-09 Team Biogas.se jagar poäng i Falkenberg
STCC går nu vidare till Falkenberg - en bana som passar Team Biogas.se:s klimatsmarta bilar.
– Vi siktar på att göra våra hittills bästa resultat nu i helgen, säger teamchef Tobias Johansson.

Team Biogas.se utvecklas i rätt riktning, teamet kom till start i årets upplaga av STCC med två helt nybyggda VW Scirocco, världsunika med klimatsmart biogasdrift. Nya racingbilar tar alltid tid att få hundraprocentiga, men något som satte ytterligare käppar i hjulen i inledningen av säsongen var att teamet kämpade med kraftig övervikt. Den har successivt tillåtits minska och nu väger Fredrik Ekbloms och Patrik Olssons bilar 1170 kg på startlinjen i heat 9 och 10 som avgörs på Falkenberg på lördag. Teamet har hunnit testa och utveckla bilarna mellan tävlingarna i sommar, men ännu inte på just Falkenberg.
– Vi har en officiell testdag på banan på torsdag, det känns mycket bra att få tid i bilen och även att få en chans att få upp farten, det är fem år sen jag körde här sist, säger teamets debutant Patrik Olsson.

När Fredrik Ekblom hade otur på Knutstorp för två veckor sedan klev Patrik Olsson fram och knep sin första och teamets andra poäng för året genom snygga omkörningar i slutet av heat två. Nu delas poängskörden broderligt av Olsson och Ekblom, men båda satsar förstås stenhårt på att plocka fler.
– Det gav mersmak att ta poäng, jag vet att vi har kapaciteten och att vi alla, både team och förare blir bättre för varje tävling, säger Olsson.

Falkenberg är den bana som har högst snitthastighet i STCC, långa svepande kurvor som passar Team Biogas.se:s VW Sciroccos.
– Banan gynnar oss, och vi ser även stark utveckling av Patrik Olsson, det är förstås viktigt för oss att båda förarna levererar poäng, och nu har Olsson börjat göra just det. Jag ser mycket fram emot helgen och tror på fler poäng för teamet, säger teamchef Tobias Johansson.

Trefaldige STCC-mästaren Fredrik Ekblom kommer till Falkenberg med stor revanschlust, otur i båda heaten i förra deltävlingen på Knutstorp gjorde honom poänglös där.
– Jag har analyserat förra racehelgen noggrant och kommit fram till att jag helt enkelt var på rätt ställe, men vid fel tidpunkt, inte mycket att göra åt det. Men Falkenberg passar mig, jag vann där i fjol. Banan är mycket snabb, och teoretiskt sett ska den passa våra bilar. Vi får jobba hårt på torsdagens test och se till att leverera bra resultat nu innan sommaruppehållet, avslutar Ekblom.

STCC deltävling fem, med heat nio och tio, avgörs på lördag 11 juni. Kvalet börjar klockan 10.20.
09-07-07 Stureson har laddat om
Johan Stureson har laddat om efter nollresultatet på hemmabanan Ring Knutstorp. I helgen väntar revansch på Falkenbergs Motorbana, och redan på torsdag anländer Peugeot föraren för ett officiellt test.
- Vi har en del inställningar vi skall prova inför helgen, berättar Johan Stureson.

Förutom oturshelgen på Knutstorp senast har Johan Stureson inlett årets säsong strålande, bland annat två andraplatser och 24 inkörda poäng.
- Fler skall det bli, ler Johan.

IPS teamet är fulla av revanschlust, men samtidigt vet de att banan i Falkenberg är inte den bästa för deras Peugeot.
- Falkenberg är den bana som har den högsta snitthastigheten samtidigt som vår Peugeot 308 har det högsta luftmotståndet vilket inte är den bästa kombinationen, fortsätter teamchef Per Stureson.

Men IPS teamet och Johan Stureson kan man aldrig räkna bort.
- Målsättningen är att ta sig vidare till kval två och därmed topp åtta inför första racet, då blir vi att räkna med, avslutar en koncentrerad Johan Stureson.

STCC på TV:
11/7 Viasat Motor 10.20-16.35 ( Direkt)
13/7 SVT 2 22.30 (Sammandrag)
Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se
09-06-28 Tung helg för Stureson
Det mesta talade för fortsatta framgångar för Johan Stureson på Ring Knutstorp. Trea i totalen, nyrenoverad motor, hemmabana och stöd från publiken. Istället blev det två brutna race och noll poäng.
- En helg man bara vill glömma, suckar Johan.

Det var som vanligt oerhört jämt och i första kvalet visade Stureson upp en kyla som bara en förare i hans kaliber klarar av. Precis i slutet satte han det varv han behövde för att kvala sig vidare.
- Har lite till att ge, menade Stureson.

Men med en extravikt på 35kg så fick Skåningen nöja sig med åttonde tid. Snabbast var Volvos Robert Dahlgren före BMW föraren Robin Rudholm.

I starten av första racet fick vi än en gång se Peugeot förarens skicklighet. En kanonstart på yttern fick endel av konkurrenterna att blekna
- Bara fortsatte att trycka på yttern och klippte tre förare och var femma iväg, berättar Stureson.

Skåningen var rejält på bettet inför hemmapubliken, men då snurrade Tommy Rustad i sin Volvo, vilket tvingade Stureson att köra hårt över ban markeringarna.
- Det small till, och det var oljetråget som slogs sönder, så det var bara att köra i depå, fortsätter en besviken Stureson.

Med förhandsfavoriten Stureson i depån så tog Robert Dahlgren hem segern före Robin Rudholm och Thed Björk.
- Tror att vi kan laga det provisoriskt till andra racet, menade chefsmekanikern Per Boström.

Teamet jobbade frenetiskt och fick ihop bilen, men chanserna till poäng från sista startrutan var minimala.
Race två inleddes med att regerande mästaren Richard Göransson gjorde bort sig ordentligt när han formligen körde av Thed Björk som kraschade hårt.

Stureson avancerade upp genom fältet, men sen kom nästa bakslag. Vattentempen sköt i höjden och race två var även det över.
- Riktigt surt, utbrister Stureson.

Jan Nilsson vann racet före Robin Rudholm och trean Robert Dahlgren.

I sammandraget leder fortfarande Thed Björk, medan Johan Stureson föll till sjunde plats, men har endast sju poäng upp till topp fem samt elva poäng upp till medalj plats.

Nästa tävling är Falkenberg om fjorton dagar.

STCC på TV: 29/6 SVT 2 22.30 (Sammandrag
Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se
För mer info om mästerskapet: www.stcc.se
09-06-27 Polestar plockar fler viktiga poäng
Ring Knutstorp och den fjärde tävlingshelgen i STCC innebar flera nya poäng för Volvo/Polestar Racing. Robert Dahlgren fortsatte sin pole-svit genom att ännu en gång sätta snabbaste varvtid under kvalet. Tommy Rustad som idag hade 60 kilo extravikt i bilen efter vinsten i Göteborg satte en imponerande tredje bästa tid.
- När jag rullade ut hade jag som målsättning att hamna i super pole bland de åtta främsta. Nu hamnade jag trea vilket jag självklart är supernöjd med, berättar Rustad.

I heat ett kunde Robert Dahlgren rutinerat försvara ledningen och plocka hem sin andra vinst för säsongen. Det trots intensiv uppvaktning från bilarna bakom. För Rustad gick det trögare. Han blev touchad redan i andra kurvan efter start och trillade flera placeringar bakåt i fältet och norrmannen slutade på sjätte plats.
- Äntligen börjar vinden blåsa åt vårt håll. Efter den ovanligt tröga starten på säsongen med motorproblem känns det extremt skönt att äntligen få ordning på allt och börja plocka hem viktiga poäng. Trots svåra förutsättningar lyckades teamet få bilen perfekt anpassad till banan, berättade Dahlgren efter segern.

I det andra heatet startade Dahlgren på åttonde plats och Rustad på tredje plats men även den här gången följde oturen med Rustad. Efter vissa sammanstötningar och fighter, men en mycket tapper körning av Rustad, slutade han på sjätte plats. Dahlgren hade bättre flyt i helgen och var på rätt plats vid rätt tillfälle för att kunna plocka placeringar. Han tog därmed sin andra pallplats för helgen och slutade trea.
- Jag är nöjd med helgen även om jag tycker att Tommy förtjänar bättre. Han hade det tufft men fick med sig många viktiga poäng trots allt. Det känns riktigt bra att vi faktiskt är med i matchen om mästerskapstiteln och taktiken är densamma för alla race; plocka maximalt med poäng, berättar teamchef Christian Dahl.
09-06-27 Rudholm bästa poängplockare på Knutstorp
Jan "Flash" Nilsson tog sin 31:a seger i karriären och sin första sedan Falkenberg 2004 och WestCoast Racing blev teamsegrare. Det var facit från en bra BMW-helg på Ring Knutstorp.

Den heta sommarvärmen ställde dock till med problem redan på fredagen. Ett 175 meter lång relativt nyasfalterad del av banan visade sig på fredagen ha svårt att klara av värmen. Arrangörerna tvingades ta beslutet att asfaltera om den biten natten till lördagen, något som gjorde banan hal under lördagen.

Den höga värmen talade till de bakhjulsdrivna BMW-bilarnas fördel och Robin Rudholm var en av dem som siktade på att ta revansch från en blek helg i Göteborg. Han inledde med att ta en andraplats i kvalet, bara 17 hundradelar från pole. Samtliga fyra BMW-förare tog sig vidare till Super Pole.

Heat 1:
Robin Rudholms plan inför racet var att bevaka andraplatsen i starten och efter fem-sex varv attackera för segern. Det var en bra plan men grusades lite av att han från ytterspår hade svårt att hålla andraplatsen. Han låg nu istället trea bakom teamkamraten Richard Göransson som gjort en kanonstart från femteplats. Robin, som sett snabbast ut av de två under kvalet och träningen, kunde ta sig om och ta tillbaka sin andraplats. Några varv senare gjorde han dock själv ett misstag och tappade en plats men i den täta striden om de fyra första platserna tog det inte lång tid förrän en annan förares misstag gett honom tillbaka andraplatsen. Nu hade tiden däremot nästan runnit ut för en attack på segern och han gick i mål som tvåa.
- Robert Dahlgren var för snabb rakt fram för att jag skulle kunna göra en ordentlig attack på segern, sa Robin. Starten var ganska tight och rörig men det redde ut sig och jag och Richard hade en bra teamkörning efter det. Tyvärr gjorde min miss att jag inte hade tillräckligt med tid för att kunna pressa Dahlgren, men det blev viktiga poäng.

Bakom Robin fortsatte Thed Björk sin imponerande körning med fältets tyngsta bil och han kunde sno åt sig en tredjeplats när Richard Göransson halkade utanför banan för en kort stund på olja spilld från en annan bil.
- Det var tufft i starten från ytterspår, tyckte Thed. Jag kunde ändå hålla min fjärdeplats och där låg jag och avvaktade lite. Mot slutet kunde jag sno åt mig tredjeplatsen och sen var det en tuff fight att försvara den mot Göransson men det gick. Jag är supernöjd.

Richard Göransson såg länge ut att ta en tredjeplats men fick nöja sig med fjärdeplatsen. Hans race var som så ofta väldigt tufft med fighter från start till mål.
- Det här blev ett händelserikt race, konstaterade Richard. Jag fick en grym start och låg tvåa och tänkte att det här nog blir riktigt bra. Tyvärr höll det inte ihop och jag blev fyra. Jag är inte helt nöjd men det är ändå redan mer poäng än vad det totalt blev i Karlskoga och Göteborg. Det är också ett bra utgångsläge för nästa race.

Jan "Flash" Nilsson låg i det första racet i lite av ett ingenmansland på en femteplats och kämpade både med en bil som inte kändes klockren och en maginfluensa han dragits med hela helgen. Han såg ändå fram emot det andra racet där han nu skulle starta fyra.

Heat 2:
Om det första racet blev händelserikt så var det inget mot vad dagens andra race på Ring Knutstorp utvecklade sig till. Redan på första varvet smällde det och det var två BMW-förare som stod i huvudrollen. Upp över Microkrönet på banans baksida gick Richard Göransson och Thed Björk jämsides och det var dåliga nyheter för Thed Björk som låg på yttern. Mästerskapsledaren gick av i hög fart och skrotade bilen. Som tur var klarade han sig själv utan skador men det här blev hans första nollpoängare för säsongen. Richard Göransson snurrade och hamnade sist i incidenten men bilen klarade sig och han kunde fortsätta.

Detta spelade "Flash" i händerna som nu låg tvåa bakom ledande Mattias Andersson. De två har haft sina duster tidigare men den här gången gjorde "Flash" en klockren omkörning några varv efter omstarten. Väl i ledning kunde han sen bygga upp en lucka som blev ointaglig och maginfluensa till trots gick han i mål som segrare för första gången sedan 2004. Det här var hans 31:a STCC-seger i karriären.
- Jag började dåligt den här helgen med ingen balans i bilen som var väldigt svårkörd, berättade Janne. Men vi lyckades förbättra den och till andra racet var den fantastisk. Jag har dragits med maginfluensa och kände mig osäker på om jag ens kunde köra men väl i bilen glömmer man sådant och jag bestämde mig för att köra ett aggressivt race. Alla segrar är roliga men den här känns extra rolig, de sista åtta varven var de mest nervösa i mitt liv. Jag var övertygad om att något skulle gå sönder men det höll. Enda smolket i glädjebägaren är Theds krasch, det är väl en halv miljon i extra kostnad, men det får vi ta sen. Nu längtar jag till Falkenberg, avslutade en lycklig rekordsegrare.

Bakom honom tog Robin Rudholm sin andra andraplats för helgen. Hans race från sjunde startruta var imponerande, Robin hade en bil han tyckte fungerade perfekt och som man behövt göra väldigt lite på under dagen. Det enda som hindrade honom från ännu en attack på segern var att han fastnade bakom Mattias Andersson i lite för många varv.
- Det var väldigt frustrerande bakom honom, medgav Robin efteråt. Jag har nog aldrig kört så nära räcket på start och mål här tidigare och han stängde lite väl mycket. Jag kunde ta mig förbi till slut men då hade Janne fått en för stor lucka. Jag är i alla fall nöjd, det var en bra uppkörning och bilen var kanon. 18 viktiga poäng den här helgen blev bra för mästerskapet, avslutade Robin som klättrade till en tredjeplats totalt.

Hans teamkamrat Richard Göransson stod också för en imponerande uppkörning. Från sista plats på varv två tog sig Richard upp hela vägen till en femteplats. Han konstaterade att han räddade vad som gick att räddas från ett race som förstördes i starten.
- Thed styrde in i mig uppe på krönet vilket tyvärr förstörde båda våras race, berättade Richard. Efter det körde jag grymt bra men jag var för långt bak. Nio poäng totalt i helgen är ändå en bra poängskörd och mästerskapet blev ännu mer intressant nu.

Thed var inte nöjd efter att ha fått sin första nolla för säsongen. Han leder fortfarande mästerskapet men var inte nöjd med hur hans andra race för dagen slutade.
- Det här gjorde ont på många sätt, sa Thed. Det kändes väldigt onödigt och jag upplevde det som att jag fick en knuff av Göransson.

WestCoast Racing blev teamsegrare för andra helgen i år och första team som lyckades med det, något teamchefen Dick Jönsson-Wigroth tyckte var välförtjänt.
- Det känns fantastiskt bra, Robin och Richard gjorde båda en superhelg den här helgen, sa Dick. I år känns det som att vår säsong är lite på gärsgården hela tiden och vi har inte haft ett enda rent race. Hela teamet kom därför hit beredda på att kämpa och det gjorde alla på ett fantastiskt sätt. Vår teamseger känns väldigt välförtjänt.

I mästerskapet blev det tightare, totalt det skiljer nu bara 13 poäng mellan de sex första förarna.

Nästa race är på Falkenberg om två veckor.
09-06-27 Fler poäng för Team Biogas.se trots otur
Årets poängskörd ökad med hundra procent plus personbästa för Patrik Olsson.
Det blev facit för Team Biogas.se på STCC-deltävlingen på Ring Knutstorp i helgen.
– Förutsättningarna var inte de bästa för oss, så vi får vara nöjda med poängen och fortsätta vårt utvecklingsarbete, säger Patrik Olsson.

Som värd för den fjärde tävlingshelgen av Swedish Touring Car Championship, STCC, stod Ring Knutstorp utanför Helsingborg. Banan är känd för sitt hårda slitage mot däcken, och speciellt på framhjulsdrivna bilar.

Patrik Olsson glänste tydligt i helgen. Redan i kvalet satte han nytt personbästa med elfte bästa tid med sin klimatsmarta biogasdrivna VW Scirocco. I det följande heatet förbättrade han det tidigare kvalresultatet med ett nytt personbästa och en tiondeplats. I det andra heatet lyckades Olsson undvika en stor startkrasch och med mycket imponerande körning de sista varven plockade han tre placeringar. Det betydde åttondeplats och årets första poäng för Olsson och säsongens andra poäng för teamet.
– Det känns förbannat skönt att äntligen få plocka poäng. Det har känts bra hela helgen och jag lyckades köra om tre bilar de sista varven. Nu är inte Ekblom ensam om att plocka hem poäng, säger en mycket glad Patrik Olsson.

Fredrik Ekblom hade en tung helg med mycket otur. I heat ett råkade han ut för konsekvenserna av en avåkning längre fram i fältet. Ett stort sandmoln flög in över banan och Ekblom kolliderade med en annan bil och tvingades några varv senare bryta med framvagnsproblem. I helgens andra heat fortsatte oturen. Thed Björks framhjul kom flygande över banan efter dennes kraftiga krasch med fjolårsmästaren Richard Göransson, och träffade Ekbloms bil i fronten. Ekblom tvingades ännu en gång in i depå men kunde den här gången fortsätta. Han gick till slut i mål på tionde plats efter en mycket stark avslutande körning med många omkörningar.
– Jag är väl inte helt nöjd med helgen, lite väl mycket otur. Först smällen i det första racet och sen plötsligt dyker det upp ett däck på banan i det andra. Men självklart är jag glad för Patriks skull, även om det betyder att jag måste plocka fler poäng själv, säger Ekblom.

Sommarschemat är hårt för Team Biogas.se. Inför nästa race på Falkenberg om två veckor ska teamet åka till Gotland för att visa upp sig under Almedalsveckan, där E.on och Volkswagen tillsammans ska presentera biogas som drivmedel. Ekblom och Olsson ska dessutom köra sina bilar på Gotland Ring för att visa upp klimatsmart motorsport.
09-06-27 Flash först till 31 segrar
Det krävdes ett ordkrig i STCC för att Jan "Flash" Nilsson skulle vakna.
Första segern sedan 2004 kom i helgen - den 31:a i karriären och ett nytt rekord.
- Det här är en av de skönaste segrarna i min karriär, pustar STCC-stjärnan.

Robert Dahlgren tog hand om segern i det första racet, en revansch för Volvoföraren efter fem race utan seger. Jan "Flash" Nilsson tog segern i det andra racet hans första på fyra år i STCC.
- Jag har väntat länge på den här segern, jag har nästa glömt hur det känns, säger han trots att det blivit 31 förstaplatser i STCC genom åren.

Det är ett rekord som den regerande mästaren Richard Göransson varit fast besluten på att slå. Han har 29 och hade slagläge inför helgens race på Ring Knutstorp men istället utökar Flash avståndet.
- Det är klart han kommer att slå det, någon gång. Men jag gick ut och sa att jag skulle ta en seger i helgen och det gjorde jag, kanske borde ha gjort det tidigare.

Flash startade fyra efter att ha kommit femma i första racet. Han tog sig förbi Tommy Rustad, Mattias Andersson och Roger Eriksson och skapade en lucka direkt till kampen om andraplatsen. Den vann Robin Rudholm som tog två andraplatser i helgen.
- Det känns riktigt bra, det är 16 poäng av 20 möjliga och en rejäl revansch från Göteborg. Jag trivs otroligt bra med bilen och känner mig lite mer säker. Det spelar en stor roll när man slåss om hundradelar, säger Rudholm.

Trea i andra heatet och segrare i det första var Robert Dahlgren som markerar en vändning för Volvoteamet, Polestar Racing.
- Det här var en oerhört viktig vändning. Det kändes som att det krävdes för att vi överhuvudtaget skulle vara med och slåss om mästerskapet, säger Dahlgren som innan helgen låg tia och hade plockat 2,3 poäng i snitt per deltävling.
- Det kanske är för tidigt att titta i tabellen riktigt än, det viktiga nu är att fortsätta så här, plocka mer än tio poäng per deltävling så kommer vi att vara med där vi hör hemma.

Segrande Flash teamkompis Thed Björk kraschade kraftigt på första varvet efter en sammanstötning med Richard Göransson. Björk tvingades bryta och var ordentligt omtumlad och en första undersökning visade en spricka i vänster skulderblad.
- Jag har riktigt ont, det tog hårt i vänster axel. Det kändes onödigt, jag upplevde det som att jag fick en knuff av Göransson och så vände jag rätt i räcket. Det gjorde riktigt ont, men jag är oerhört glad över min teamkompis seger i dag, säger Björk som behåller ledningen i förarmästerskapet.

Teammästerskapet togs hem av WestCoast Racing som också kammade hem 100 000 kronor i prispengar och tar in fem poäng på Flash Engineering.
09-06-25 Polestar har dubbelt slagläge på Knutstorp
Med Robert Dahlgrens bil lätt och Tommy Rustads bil tung har Volvo/Polestar Racing riktigt bra chans till poäng på Knutstorp.
– Jag vinner första och Tommy andra heatet, säger en taggad Robert Dahlgren.

Det kan tyckas att det är att sticka ut näsan lite väl långt, med tanke på de senaste heatens facit för Robert Dahlgren. Bara en poäng med sig hem från Göteborg City Race och tillbakaflyttad tio platser på startgriden de senaste två tävlingshelgerna på grund av motorbyten.
– Jo, men vi har slutat med strategin att köra våra extremt våldsamma kvalmotorer som bara går i en kvart, det blev för svårt att köra upp sig tio platser efter bestraffningen, nu ska vi köra mjukt och fint och samla poäng istället, skrattar Robert Dahlgren.

Robert tycker själv att han levererat för dåligt i inledningen av säsongen, och det är också därför han sticker ut näsan så långt som att lova seger. Volvo/Polestar Racings C30 var också snabbast på det officiella testet på Ring Knutstorp, trots att banan egentligen inte alls passar framhjulsdrivna bilar.
– Jag är otroligt taggad, och den här gången går ingenting snett, bilen är grymt bra och jag är grymt revanschsugen. Det blir många poäng för oss på Knutstorp.

Tommy Rustad kommer till Ring Knutstorp med näst tyngst bil i startfältet, bara Thed Björks bil är tyngre, tack vare seger på Volvos hemmabana i Göteborg.
– Det är klart att det blir svårare med en tung bil, men jag siktar på att hamna kring sjunde, åttonde plats i första heatet så jag får starta i pole position i andra, då kan vi plocka välbehövliga poäng, säger han.

Efter hittills sex körda race under tre tävlingshelger ligger Volvo/Polestar Racing på andra plats i teammästerskapet, Tommy Rustad på andra plats i förarmästerskapet och Robert Dahlgren på tionde plats.
– Det blir ändring på det nu, jag ska klättra ordentligt i tabellen, avslutar Robert Dahlgren.
09-06-25 Jakten på klimatsmarta STCC-poäng fortsätter på Knutstorp
Första poängen för Team Biogas.se togs i Göteborg.
I helgen jagar Fredrik Ekblom och Patrik Olsson fler.
– Vi kan öka vår poängskörd med flera hundra procent på Knutstorp, säger Ekblom med glimten i ögat.

STCC-säsongen har börjat med placeringar relativt långt bak i fältet för Sveriges klimatsmartaste racingteam, Team Biogas.se. Inför premiären andra maj hade teamet knappt hunnit testa bilarna, men i de tre race som körts har det gått bättre och bättre. Veckorna mellan tävlingshelgerna ägnas åt hårt utvecklingsarbete och hundratals testvarv på svenska tävlingsbanor. Anpassningar av bilen till STCC:s reglemente har gjorts och den tidigare oerhört höga extravikten har nu bantats så bilen väger 1180 kg inför race sju och åtta på Ring Knutstorp nu på lördag.
– Vi har gjort framsteg hela tiden, vilket förstås är det viktigaste när vi har en helt ny tävlingsbil med ett för STCC unikt motorkoncept. Nu har vi dessutom hunnit testa rätt mycket på Knutstorp, och hittat en del hjulinställningar som är bra. Men Knutstorp passar verkligen inte framhjulsdrivna bilar, så vi får vara glada om vi kniper några poäng här, säger teamchefen Tobias Johansson.

Den nya vikten på 1180 kg placerar teamets VW Sciroccos på femte plats i viktlistan inför Knutstorp, så teamet dras fortfarande med extravikt som inte bara försämrar accelerationen utan även sliter på däck och bromsar. Något som kräver mycket arbete av teamet för att hitta lösningar på. Debutanten Patrik Olsson är dock mycket nöjd med att teamet hunnit testa på Knutstorp inför den kommande tävlingshelgen.
– Banan är ganska ny för mig, jag har ju kört i Tyskland senast, och det är en helt ny grej att köra STCC-bil med högre effekt mot de bilar jag körde i Sverige. En helt annan körstil där jag kan gå på hårdare ut ur kurvorna, det tar en stund att vänja sig vid. Jag känner att jag lär mig mycket varje gång jag sätter mig i bilen, så varje testdag är guld värd.

Rutinerade trefaldige STCC-mästaren Fredrik Ekblom var under förra tävlingshelgen i Göteborg uppe och slogs där han är van, i toppen. Efter hans åttondeplats och teamets första plockade poäng startade han i pole position i andra heatet. Den lysande orangeröda VW Sciroccon gjorde sig bra i täten, och Ekblom lyckades länge hålla undan i toppen, trots bland annat en tät duell med fjolårsmästaren Richard Göransson.
– Det är riktigt kul att kriga i toppen med STCC:s klimatsmartaste tävlingsbil, tyvärr blev jag påkörd rätt ordentligt och kunde inte knipa fler poäng förra helgen, så det blir till att ta nya tag nu.
– Vi har ju en unik situation med Team Biogas.se, vi kan öka poängskörden med hundratals procent, målet är förstås att vinna så den höjs med tusen procent, men vi har en bit kvar i utvecklingen till dess. Det viktigaste är att vi gör bra ifrån, lär oss mer om bilen och framförallt visar världen att motorsport inte behöver nöta på miljön, avslutar Ekblom.
09-06-25 Biogas och racing i fokus för Volkswagen i Almedalen
När Volkswagen deltar i Almedalsveckan är det biogas som står i fokus. Biogasbilarna ökar kraftigt på marknaden och nyligen utsågs Passat TSI EcoFuel till Miljöbästa Bil 2009. Under Almedalsveckan gör Volkswagen gemensam sak med E.ON och LRF – som är samarbetspartners i racingmästerskapet STCC – när det gäller att ytterligare lyfta fram fördelarna med detta klimatsmarta bränsle.

Volkswagen finns med i två seminarier som kommer att handla om biogasens fördelar och möjligheter.

Måndagen den 29 juni deltar näringsminister Maud Olofsson i en debatt med E.ON:s koncernchef Håkan Buskhe, LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Pettersson samt Volkswagen-chefen Sten Forsberg. Platsen är Högskolan i Visby, kl. 13.00-14.30.

Dagen efter – tisdagen den 30 juni – deltar kommunminister Mats Odell i ett seminarium med samma konstellation från Volkswagen, E.ON och LRF. Då är platsen Gotland Ring och där finns även Team Biogas.se som tävlar i STCC med två biogasdrivna Scirocco.

Förarna Fredrik Ekblom och Patrik Olsson erbjuder gästerna skjuts runt den spektakulära racingbanan i sina tävlingsbilar. Tid: kl 09.00-12.45

Under hela veckan kan dessutom Almedalsbesökare få chansen att åka med i biogasbilar – bland annat Passat EcoFuel – från flygplatsen till Visby. Arrangör är Gasföreningen.
– Vi ser stora möjligheter för biogasbilarna nu och i framtiden. Volkswagen kommer att lansera fler gasbilar men det är viktigt att det finns en samsyn på biogasens framtid, inte minst från politiskt håll, säger Sten Forsberg, chef för Volkswagen i Sverige.
09-06-24 Nya poäng i sikte
Johan Stureson har inlett årets STCC säsong på ett imponerande sätt, två andraplatser, poäng i varje race och en tredjeplats totalt. I helgen skall Peugeotföraren fortsätta leverera inför hemmapubliken på Ring Knutstorp.

Perfektionism, rätt man på rätt plats, målfokusering och teamwork på högsta nivå. Så kan man nog förklara varför Johan Stureson och IPS Motorsport kan slå sig in bland fabriksteamen.
– Vi har bevisat åter igen att ett mindre privatteam med rätt förare och rätt personal kan matcha de stora proffsteamen, menar Per Stureson.

Men det finns en baksida också.
– Mycket slit och ideellt arbete, ännu vet vi inte om pengarna räcker hela säsongen, plus att vi inte kan testa och vidareutveckla bilen som vi vill, fortsätter Per.

Tredjeplatsen totalt för Johan Stureson är därmed än mer imponerande och förhoppningsvis fortsätter framgångarna på Ring Knutstorp. Men vikt lådan i Sturesons Peugeot är rejält tung efter andraplatsen i Göteborg.
– Det blir svårt att vara snabbast, det är så otroligt tätt i år, men ett bra kval och ett bra första race så kan allt hända, menar Johan.

Och på Ring Knutstorp är han van vid att fira triumfer, första STCC segern kom bland annat här 2005.
- Absolut den roligaste banan vi kör på i mästerskapet, och så inför hemmapublik, kan väl bara sluta bra, ler Johan.

Ni som missade intervjun med Johan Stureson på Radio Kristianstad den 23/6 kan ta del av den här:
Intervju Johan Sturesson STCC / Radio Kristianstad

STCC på TV:
27/6 Viasat Motor 10.20-16.10 (Direkt)
29/6 SVT 2 22.30 (Sammandrag)

Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se
09-06-24 Flash: "Göransson ska bli tvåa till 31 segrar också"
Ett ordkrig har startat mellan Jan "Flash" Nilsson och Richard Göransson. Den tidigare Flash Engineering-föraren, med 29 segrar, menar att han ska slå "Flash" segerrekord i STCC på 30 segrar.
- Göransson blir tvåa till 30 segrar och han kommer att bli tvåa till 31 segrar också, säger "Flash".

I helgen körs den sjunde och åttonde STCC-deltävlingen på Knutstorp, en bana som "Flash" trivs på och har plockat många segrar på.
- Jag trivs bra på Knutstorp och jag trivs ännu bättre där efter testet vi gjorde i förra veckan. Det kommer att gå undan, menar "Flash".

I ett pressmeddelande säger Göransson att "Flash" borde vara orolig över att åka till Knutstorp.
- Den dag Göransson gör mig orolig är inte kommen, det kan jag lova, säger "Flash".

Efter en strulig helg i Göteborg ligger "Flash" åtta i mästerskapet, men bara fyra poäng bakom Göransson.
- Jag ska klättra i mästerskapet efter Knutstorp! Göransson får ta i för att inte åka bakåt och det är inte bara mig han ska se upp för. Hittills i år har han ju inte ens lyckats vara snabbare än sin teamkompis Rudholm, säger "Flash".

Årets STCC har varit fylld av hård racing med mycket plåtkontakt, något som "Flash" tror kommer att fortsätta på Knutstorp.
- Det tror jag, Rudholm får se upp så han inte får teamkompis Göransson i sidan, som i Göteborg, säger "Flash" med ett leende.

Siktet för "Flash" till resten av säsongen är att återuppta stilen från de två första tävlingarna där han plockade två pallplatser.
- Jag åker till Knutstorp för att vinna, jag trodde jag skulle göra det i Göteborg men blev bortdömd och fick hela helgen förstörd. Det ska inte kunna hända två gånger, säger "Flash".
09-06-23 Göransson siktar på rekordslakt
Två segrar på banan förra året.
Och ett sug efter revansch som är omätbart.
Richard Göransson kommer till Skåne för att bli den meste segraren i STCC:s historia.
- Jag ska slakta det där rekordet och det ska ske i helgen, säger den regerande mästaren.

0-30 på 80 race. Det är målsättningen för Richard Göransson som i helgen har möjlighet att tangera och passera Jan "Flash" Nilssons rekord på 30 individuella STCC-segrar.
- Flash vet att hans rekord kommer att ryka i år, frågan är när. Hade jag varit honom hade jag varit orolig över att åka till Skåne, säger Göransson.

Revanschsuget går inte att dölja för 2008-års mästare. Efter en seger i premiären har det bara blivit sex poäng i de två senaste tävlingarna. Det är ett underbetyg för Göransson som nu ligger femma i tabellen, 15 poäng efter ledande Thed Björk.
- Det började skapligt och jag ledde mästerskapet efter premiären. Men efter de här två senaste katastrofala helgerna är det dags. Vi måste trycka in segrar för att vara med och göra upp om STCC i år, säger han.

Inför helgen pekar mycket på ett trendbrott för WestCoast Racing. Göransson vann de två tävlingarna som kördes på Ring Knutstorp förra året, han var tillsammans med sin teamkompis Robin Rudholm också snabb där under det senaste testet. Duon kommer också med lätta bilar efter fiaskot i Göteborg senast.
- Det är bara att åka ner och leverera. Många pratar om att det är viktigt att köra för att ta poäng, jag tycker det är viktigt att köra för att vinna, säger han.

Och vinna kan Göransson, det har han bevisat. Hittills i år har han kört 79 STCC-race i sin karriär. Han har vunnit 29 av dessa. En till så kliver han över det magiska 30-strecket, tangerar därmed Flash segerrekord och med tre titlar mot Flash två gör det honom störst i STCC.
- Det är en morot och hade markerat en psykologisk vändning på den här säsongen. Jag kommer att bli väldigt förvånad om vi inte lyckas med det i helgen, avslutar han
09-06-22 Saab allt närmare en STCC-start
96 varv test förra veckan.
Saab Performance börjar bli redo för start i STCC.
- Det är några bitar som ska falla på plats först, vi har som mål att tävla i år, men när vet vi inte, säger Teamägaren Jan Warnestad.

Jens Edman är tilltänkt förare i ett av STCC kanske mest omtalade men osynligaste projekt. Saab Performance har en bil S2000-bil byggd för STCC klar. Förra veckan genomfördes de första testerna och alla indikationer pekar på att det blir en start i något STCC-race i sommar.
- Ambitionen finns där, men än saknas det lite innan vi känner oss redo. Dels handlar det om att få budget på plats och dels måste vi testa mer så att vi är förberedda, säger Warnestad.

Förra veckan testade teamet på Gelleråsen utanför Karlskoga. 96 varv totalt spritt på tre dagar och rapporterna från teamet är positiva. Så här säger teamets tekniske chef Göran Olsson.
- Vi är nöjda, vi körde utan några större tekniska problem. Vi fick svar på en del frågor och har en lång lista över vad vi ska göra för att det ska gå ännu fortare.
- Vi har valt en strategi där vi kör på mycket originaldelar från Saab. Styrväxel är original och krängaren bak exempelivs. Det gör vi dels för att det ska bli billigare och dels för att sporra Saab att gå in på ett plan som passar i dagsläget. Det här gör dock att bilen blir lite tyngre, men vi jobbar på det och jag tror att får vi testa lite mer så är vi snart nere på tider där vi inte gör bort oss.

Enligt en inofficiell tidtagning satte Edman tider runt 1.08,5 som bäst. Det hade räckt till en 12:e plats i senaste STCC-kvalet på banan.
- Vi behöver komma ner några tiondelar till innan vi är redo, säger Edman som är positiv till köregenskaperna hos bilen.
- Nu har jag kört en shake down i Trollhättan, lite uppvisning på Mantorp och det här första riktiga testet med bilen och det känns ärligt som att det finns ordentlig potential i den. Skulle vi få fortsätta testa lite till och få en budget till projektet kan den här bilen absolut vara med och vinna race. Kanske inte i år, men med ett hårt jobb i vinter så till nästa år.

Frågan alla ställer sig nu är när Saab gör entré. Spekulationer säger efter sommaruppehållet, i teamet vill man inte varken bekräfta eller dementera.
09-06-17 Pontus Mörth tillbaka i STCC som förare hos Chevrolet
Det blir Pontus Mörth som tar över sitsen i Chevrolet efter Thomas Schie.
Han kommer att starta i nästa race på Ring Knutstorp 27 juni och köra för teamet resten av STCC-säsongen.
- Jag har velat komma tillbaka till STCC i några år då tävlandet i Danmark varit påfrestande, jag är otroligt glad över detta, säger värmlänningen Mörth.

Chevrolet Motorsport Sweden som tidigare i veckan bekräftade att man bröt samarbetet med föraren Thomas Schie har nu kontrakterat tidigare Chevrolet-föraren i danska serien DTC, Pontus Mörth. Han ska köra resterande del av STCC-säsongen för teamet. Pontus som under ett antal år tävlat med stor framgång i DTC som är Danska motsvarigheten till STCC kommer nu alltså tillbaka till STCC där han tidigare var med och krigade om topp placeringarna under 1998-2001 där han bland annat vann ett race och tog flera pallplaceringar.

Pontus tar nu plats bakom ratten i den blå Chevrolet Lacettin, samma bil som körts tidigare under årets säsong. Bilen har nått stor framgång i så väl WTCC, nationella mästerskap som DTC och BTCC där bilarna är identiska som den som det svenska teamet förfogar över. Pontus som tidigare kört Chevrolet Lacetti i Danmark under säsongen 2007 och där han även vann ett antal deltävlingar och slutade 5a i mästerskapet.

Pontus Mörth Chevrolet Förare: "Jag är otroligt glad över att Chevrolet teamet och jag har nått en överenskommelse för resterande del av årets säsong, jag har velat komma tillbaka till STCC under ett antal år nu då tävlandet i Danmark varit roligt men påfrestande med alla resor så när denna möjlighet dök upp så tvekade jag inte en sekund. Det kommer att bli tufft att vara i topp då det är många bra förare och team i STCC men jag vet att teamet arbetar hårt och materialet är bra så jag skall göra mitt allra bästa för att utmana de andra topp förarna. Jag tror även att min erfarenhet från bilen som jag har med mig från DTC tävlandet kommer att hjälpa mig att komma upp i fart relativt snabbt".

Nicklas Karlsson, Teamägare Chevrolet Motorsport Sweden: "Vi är mycket glada och stolta över att vi nu tecknat ett avtal med Pontus som förare hos oss. Pontus som är en riktigt snabb och professionell förare med ett gediget CV inom motorsporten kommer tillsammans med oss att göra allt vi kan för att nå bra resultat resterande del av årets STCC tävlingar.
Hela Chevrolet teamet och våra samarbetspartners välkomnar Pontus in i teamet och ser framemot resterande del av säsongen avslutar Nicklas Karlsson".
09-06-06 Stureson slog till igen - tvåa i Göteborg
Johan Stureson fortsätter att imponera i årets STCC. I Göteborg City Race blev det en ny andraplats och Skåningen klättrade till tredjeplats totalt i mästerskapet.

Ännu en gång satte Johan Stureson och IPS Motorsport storteamen på plats. Och denna gång sved det nog lite extra för fabriksteamen då IPS Motorsport även körde hem prischecken på 100.000kr.
- Riktigt skönt, en andraplats och pengar till fortsatt satsning, njuter Johan.

Stureson hade länge fortsatta problem med bromsarna, men fick det att fungera hyfsat under kvalet där han hade sjunde tid, snabbast var Robert Dahlgren.
- Kunde köra max tre varv sedan kokade bromsvätskan, sen fick jag köra i depå. Så man fick slå till i rätt läge, fortsätter Johan.

Richard Göransson, Robin Rudholm och Jan Nilsson hade alla för dåligt tempo och kvalade inte vidare. Stureson däremot förbättrade sig i Q2, till en sjätte tid medan Tommy Rustad tog pole.
- Bromsproblemen var kvar, så jag kunde inte få ut max, så efter omständigheterna så får man vara nöjd med startruta sex.

Det blev som väntat ett tätt och tufft första race, där Stureson kom iväg som sexa och hade under hela loppet ett bra tempo och kunde utan några problem behålla sin plats i mål.
- Det kändes bra, jag och Roger Eriksson var snabba, men blev lite blockerade bakom Schie, berättar Johan.

I det andra racet blev det en total dominans från Tomas Engström och Johan Stureson som båda ryckte från de övriga. Stureson pressade Engström vid ett flertal tillfälle under loppet och i slutet var det läge för attack.
- Hängde med bra hela tiden, men fick aldrig det perfekta slagläget och ville inte äventyra andraplatsen heller, säger Johan.

Andraplatsen för Johan Stureson betydde också att IPS Motorsport tillsammans med Mattias Andersson i MA/GP teamet tog hem prischecken på 100.000kr för bästa team denna helgen.
- De pengarna satt fint, nu kan vi ju lämna motorn på renovering, jublar teamchef Per Stureson.

Dessutom klättrade Johan Stureson till tredjeplats i tabellen och är bara tretton poäng efter ledande Thed Björk och sju poäng efter tvåan Tommy Rustad.
- Trevlig läsning, myser Johan.

Nu väntar hemmabanan Ring Knutstorp där Johan Stureson tänker förstärka sin position i toppen av årets STCC.
- Med tanke på årets budget så är topp fem vårt mål, att komma hem till Knutstorp och ligga trea är ju inte fel, avslutar Johan Stureson.

Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se
09-06-06 Polestar avancerar på hemmaplan
Göteborg City Race betyder hemmaplan för Polestar Racing, men det betyder också Sveriges enda stadslopp. Inför helgens tävlingar dominerade Volvoteamet Polestar Racing den avancerade banan på Bananpiren i Frihamnen.

Robert Dahlgren och Tommy Rustad var snabbast på alla test och kvalificeringar, men då teamet var tvunget att byta motor i Dahlgrens bil flyttades han ner tio placeringar på startgridden. Han startade därför på elfte plats efter att varit snabbast i kvalet. Pole position gick i stället till teamkollegan Tommy Rustad.

Rustad behöll sin placering genom hela racet och tog hand om segern tack vare en mycket stabil körning. Trots att säkerhetsbilen samlade ihop fältet under racet kunde Rustad fortsätta utan något direkt hot bakifrån.
- Det var ett riktigt drömscenario att få starta först och sen behålla placeringen. Jag fokuserade bara på att hålla undan och köra så effektivt som möjligt utan att riskera något. Extra härligt är det ju självklart att plocka en vinst här i Göteborg, berättar Rustad.

Överlägset snabbast under helgen var otvivelaktigt Robert Dahlgren. Han satte helgens snabbaste varvtid och i heat ett plockade han flera placeringar. Han avancerade stadigt upp i fältet när varje varv. Dahlgren var på väg om Richard Göransson men såg en gul flagga för sent och bilarna touchade ihop och Göransson snurrade. Tyvärr fick Dahlgren en bestraffning i form av drive through och föll längst ner i fältet.
- Det var en miss från min sida. När jag väl såg gulflaggen var det för sent och jag försökte göra det bästa av situationen, men det räckte inte riktigt till, säger Dahlgren.

Heat två blev mycket rörigt på den trånga banan. Det var flera hårda fighter och många bilar blev illa tilltyglade. Dahlgren en mycket imponerade uppkörning från sista till åttonde plats. Tommy Rustad som startade åtta tog två placeringar och slutade sexa.

Polestar Racing lämnar Göteborg City Race med en andraplats i teammästerskapet strax bakom Flash Engineering. Tommy Rustad avancerade också till andra plats i förarmästerskapet.
09-06-06 Thed Björk utökar mästerskapsledningen
Thed Björk stärkte sin mästerskapsledning i Göteborg under en tävlingshelg där flera av BMW-bilarna hade problem att utmana om tätplaceringarna. Thed Björk var undantaget.

Förväntningarna var stora inför årets Göteborg City Race som var förra säsongens stora succé. Även i år bjöds en stor publik på plats på mycket intensiv och tight racing mellan räckena och betongmurarna på Bananpiren. Det visade sig dock tidigt att detta var en helg som gynnade de framhjulsdrivna bilarna, och de två BMW-teamen la pannan i djupa veck för att hitta mer fart i bilarna.

Thed Björk visade i kvalet att han skulle bli bästa BMW-förare den här helgen med sin tredjeplats inför race 1. Hans teamkamrat Jan "Flash" Nilsson kvalade in 9:a, två platser bakom Richard Göransson på sjundeplats vars teamkamrat Robin Rudholm gick från pole och dominans i Karlskoga till en 10:e plats på gridden.

Heat 1:
Thed Björk gjorde en riktig kanonstart från sin tredjeplats och var tvåa in i första kurvan. Den placeringen kunde han sen hålla hela vägen in i mål. Han gjorde inga större försök att ta sig om Tommy Rustad som var något snabbare hela racet. Thed var strålande glad med andraplatsen som han tog med en av fältets tyngsta bilar, laddad med 55 kg extravikt.
- Det här känns som en seger, sa han direkt efteråt. Jag hade häng på Rustad i början men sedan nöjde jag mig med andraplatsen. Det här är otroligt viktiga poäng.

Thed Björk var enda BMW-förare som tog poäng i första heatet. Richard Göransson slutade nia och var näst bästa BMW-förare och han var besviken efteråt. Han låg sjua och såg fram emot en bra startposition i första startled till andra heatet när han blev vänd av Robert Dahlgren i sista kurvan där det var gulflaggat. Robert Dahlgren gick ett drive-trough straff men det hjälpte inte Richard som halkade ner till en niondeplats och utanför både poäng och framskjuten startplacering i andra heatet.
- Dahlgren förstörde mitt race helt och hållet, suckade Richard. Det gick enligt plan fram till dess, vi siktade på ett par poäng i första racet och en bra startposition högst upp till andra racet. Nu blir det svårt att vara med och fightas i toppen och vi får vara nöjda om vi kan ta några poäng.

Poänglösa blev även Robin Rudholm och "Flash" som slutade 10:a respektive 11:a. "Flash" var extra besviken efter att ha fått ett drive-through straff för gening som han inte riktigt förstod.
- Det där var väldigt surt men det struntar jag i nu. Jag tänker redan på nästa race, sa Janne.

Heat 2:
Även om det första heatet bjöd på mycket plåtkontakt och intensiv racing så var det ingenting mot vad vi bjöds på i heat 2. Där var det en annan BMW-förare som stod för en kanonstart, Richard Göransson tog sig från niondeplats upp till en fjärdeplats genom de första tre kurvorna. Med en pallplats hägrandes satsade han nu fullt och utmanade genast tredjeplacerade Fredrik Ekblom om tredjeplatsen. En överambitiös satsning som slutade med att Richard snurrade och hamnade sist i fältet. Därefter satsade han allt vad han hade och lite till och gjorde en uppkörning till sjunde plats och två mycket dyrbara poäng. Richard medgav efteråt att han var övertänd.
- Omkörningsförsöket mot Ekblom var mitt misstag som jag får ta på mig. Därefter körde jag så hårt det bara gick att köra och jag har nog aldrig satsat så här hårt i varenda kurva varje varv. Det brann i mig och jag körde otroligt fort men tyvärr blev det bara två poäng. Ingen helg som går till historieböckerna, konstaterade Richard.

Desto bättre gick det för Thed Björk som följde upp sin andraplats med en fjärdeplats i heat 2. Thed märkte också av de hårda takterna på banan i eftermiddagsheatet och gick i mål med en ordentligt tilltyfsad bil men mycket nöjd med fjärdeplatsen.
- Jag är fruktansvärt nöjd med den här helgen. Men vilken hård tävling det var, jag fick slita ordentligt, sa Thed. Jag var lite snabbare än Roger Eriksson men ville inte riskera något. Jag väntade på att han skulle göra ett misstag istället som aldrig kom och fick satsa på att ta viktiga poäng istället.

Liksom i det första heatet blev "Flash" och Robin Rudholm poänglösa även denna gång. "Flash" slogs om sjätteplatsen när han kraschade hårt i muren i slutet av racet.
- Bilen var överstyrd i slutet och när man ligger så nära muren finns det inte utrymme för misstag. Tyvärr slutade det i muren, jag bröt väl bröstkorgen och nacken men det läker till på måndag, sa han med glimten i ögat.

Robin Rudholm som dominerade förra tävlingshelgen med två segrar fick denna helg uppleva hur det kan svänga i motorsport. Robin avslutade helgen i Göteborg utan några insamlade poäng efter att aldrig hittat greppet och balansen i sin bil.
- Vi har haft problem från allra första början den här tävlingshelgen. Jag har inte haft något grepp och det har inte fungerat alls. Jag är självklart besviken, förra gången vann vi allt och den här gången blev det inte ett poäng. En otroligt tung helg att borsta av, men vi kommer igen i nästa race, sammanfattade Robin.

Resultat, race 1 Göteborg City Race:
1: Tommy Rustad, Volvo 24 varv
2: Thed Björk, BMW + 1,487
3: Mattias Andersson, Alfa Romeo + 4,093
4: Roger Eriksson, SEAT + 7,073
5: Thomas Schie, Chevrolet + 8,251
6: Johan Sturesson, Peugeot + 8,731
7: Tomas Engström, Honda + 8,844
8: Fredirk Ekblom, Volkswagen + 10,912
9: Richard Göransson, BMW + 11,192
10: Robin Rudholm, BMW + 12,251
11: Jan Nilsson, BMW + 14,041
12: Andreas Simonsen, Audi + 15,576
13: Viktor Hallrup, BMW + 17,215
14: Dick Sahlén, BMW + 20,048
15: Patrik Olsson, Volkswagen + 21,584
16: Viktor Huggare, Opel + 22,461
17: Robert Dahlgren, Volvo + 24,817
DNF:
Claes Hoffsten, Mikael Ohlsson, Tony Johansson, Johan Kristoffersson, Ronnie Brandt

Resultat, race 2 Göteborg City Race:
1: Tomas Engström, Honda 24 varv
2: Johan Sturesson, Peugeot + 0,524
3: Roger Eriksson, SEAT + 8,406
4: Thed Björk, BMW + 8,602
5: Mattias Andersson, Alfa Romeo + 13,386
6: Tommy Rustad, Volvo + 14,814
7: Richard Göransson, BMW + 15,825
8: Robert Dahlgren, Volvo + 17,118
9: Robin Rudholm, BMW + 18,132
10: Fredrik Ekblom, Volkswagen + 22,792
11: Patrik Olsson, Volkswagen + 29,780
12: Viktor Hallrup, BMW + 33,675
13: Dick Sahlén, BMW + 39,825
14: Andreas Simonsen, Audi + 40,374
15: Viktor Huggare, Peugeot + 1 varv
16: Jan Nilsson, BMW + 3 varv

DNF:
Mikael Ohlsson, Tony Johansson, Claes Hoffsten, Johan Kristoffersson, Ronnie Brandt, Thomas Schie

Mästerskapsställning efter sex deltävlingar:
1: Thed Björk, Flash Engineering, 37
2: Tommy Rustad, Polestar Racing, 31
3: Johan Stureson, MA-GP/IPS, 24
4: Tomas Engström, Engström Motorsport, 23
5: Richard Göransson, WestCoast Racing, 22
6: Robin Rudholm, WestCoast Racing, 20
7: Roger Eriksson, CMS/NFA, 20
8: Jan Nilsson, Flash Engineering, 18
9: Mattias Andersson, MA-GP/IPS 18
10: Robert Dahlgren, Polestar Racing, 14
11: Thomas Schie, Chevrolet 7
12: Fredrik Ekblom, Volkswagen 1

Teammästerskapet efter sex deltävlingar:
1: Flash Engineering, 55
2: Polestar Racing, 45
3: West Coast Racing, 42
4: MA:GP/IPS, 41
5: CMS/NFA, 27
6: Engström Motorsport, 23
7: Biogas.se 1
09-06-06 Första poängen plockad av Team Biogas.se
Det dröjde bara två tävlingshelger innan Team Biogas.se tog sin första poängplacering i STCC.
Fredrik Ekblom körde sin biogasdrivna VW Scirocco till världens första tävlingspoäng för en biogasdriven bil i publiksuccén Göteborg City Race.

Ekblom hade en hård fight med fjolårsmästaren Richard Göransson om poängplatsen men lyckades tack vare stor körskicklighet och rutin behålla sin åttondeplacering. Startordningen i heat två bestäms av att man vänder de åtta bäst placerade bilarna i det första heatet. Det placerade Fredrik Ekblom i bästa möjliga läge, pole position i heat två.
Det såg länge ut att bli en pallplats för Ekblom efter mycket bra körning under första halvan av racet. Men med mindre än tio varv kvar blev bakomvarande bil väl hårdhänt och Ekblom fick ta emot upprepade smällar tills han till slut tappade spåret och förlorade flera placeringar ner till en tiondeplats.
- Det såg länge ut att hålla för en pallplats, men när bilarna bakom börjar trycka på går det inte att göra så mycket. Men jag är absolut nöjd med helgen, och vi lyckades ju framför allt med vårt primära mål, att plocka poäng, säger Fredrik Ekblom.

För teamets andraförare Patrik Olsson var det mycket som var nytt. Det var första gången han körde ett stadslopp i Sverige. Han kunde inte fullfölja lördagens kval efter att ha touchat muren. I heat ett startade han på sextonde plats och tog en placering under racet. I heat nummer två gick det betydligt bättre, han tog flera placeringar under loppet och tog personbästa placering med en elfteplats.
– Vi är såklart väldigt glada över att ha kommit så här långt på så kort tid, bilen är helt ny för säsongen, och som de flesta vet vid det här laget är det första gången som någon tävlar med klimatsmart hundraprocentig biogas som drivmedel. Idag var vi med på riktigt och tog poäng, och dessutom med i toppstriden i heat två, säger teamchefen Tobias Johansson.

Team Biogas.se:s bilar har i inledningen av säsongen lidit av stor extravikt, men anpassningar har nu gjorts till STCC-reglementet och femtio kilo togs bort innan Göteborg City Race.
– Bilen är helt klart mer konkurrenskraftig nu, men man ska komma ihåg att vi fick mindre restriktor till bilens turbo, så lite av det vi vinner på att bilen är lättare har vi också förlorat i mindre motorstyrka. Men nu är vi med i STCC på riktigt, det kommer fler poäng, var så säkra, säger Fredrik Ekblom.
09-06-06 Engströms drömresa i Göteborg
Det började med ny motor och nedflyttning efter kvalet.
Det slutade med seger inför 21 200 personer i Göteborg.
- Det är egentligen overkligt att vi klarar att vinna här, säger Tomas Engström efter STCC-segern före Johan Stureson och Roger Eriksson.

Göteborg City Race är STCC-tävlingen alla vill vinna. Förra året klev Thed Björk som förste STCC-förare i historien överst. I år fanns två chanser i och med två race och dessa knep Tommy Rustad och Tomas Engström. Engström som körde med en ny motor i bilen och på grund av det flyttades ner i startposition inför det första racet.
- Vi var villiga att ta straffet, målet var att köra upp oss i det första racet, vara med när det vände och sedan vinna det andra. Allt lyckades och det tack vare allt stöd vi fått från JAS, Mugen och teamet. Det känns helt otroligt, säger han.

Det andra racet blev annars kaotiskt. Fredrik Ekblom stod i pole position efter en åttonde plats i första racet och biogasbilens första STCC-poäng. Tomas Engström och Johan Stureson tog sig förbi honom direkt. Tredjeplacerade Roger Eriksson blev hängande bakom och samlade på sig ett koppel av värstingförare bakom sig. Engström om starten:
- Det blev precis som jag ville ha det, jag gick på attack och ställde upp bilen lite och då tog jag mig förbi. Sedan var det bara att ladda och försöka hålla undan, säger Engström.

Stureson berättar:
- Jag kom förbi i starten och såg hur luckan bakåt växte, det är väldigt skönt att få sådana race där man bara kan blicka framåt. Underbart att få en pallplats här och 100 000 kronor till teammästerskapet. Vi delar det rakt av med MA:GP och de pengarna går rakt under huven till motorrenovering.

Roger Eriksson tog en efterlängtad pallplats.
- Den här pallplatsen känns som en seger för teamet. Det var tufft att ha hela fältet bakom sig i början och då blev man lite nervös.

Richard Göransson och Robin Rudholm hade en tung helg och det bäddade för en utökad serieledning för Thed Björk i och med sin andra- och fjärdeplats.
- Det kändes bra, jag tycker att vi gjorde ett bra race efter förutsättningarna. 13 poäng härifrån är bra och fortsatt serieledning. Fortsätter vi så här hela säsongen så vinner vi, säger Björk.

Robin Rudholm som vann dubbelt senast på Karlskoga hade en mörk helg och tog noll poäng den här gången.
- På den här banan måste man ha hundra procent confidence i bilen, annars går det inte. Det finns inga marginaler och då kan man inte ladda om man inte litar på det man har. Det känns tungt, men det är bara att bita ihop, det är många race kvar.
09-06-05 Volvo mot ny pole position
Dubbelt Volvo med Robert Dahlgren och Tommy Rustad i topp igen.
Nu siktar Göteborgsteamet på första startled i första racet i stadsracet i Göteborg i helgen.
- Vi har fått det vi behöver, en felfri bil, säger Robert Dahlgren.

Fem framhjulsdrivna bilar intog de första platserna när det sista STCC-testet inför Göteborg City Race kördes under fredagen. Etta och tvåa var Volvoförarna Robert Dahlgren och Tommy Rustad. Dahlgren som bytt motor innan helgens deltävling får dock förlita sig på teamkompisen då han på grund av ett motorbyte tvingas att flytta ner tio placeringar efter kvalet.
- Det är ett tungt utgångsläge men det är bara att försöka gå ut och göra jobbet, säger Dahlgren som tagit två av två pole positions i STCC i år.

Därmed seglar norske Tommy Rustad upp som favorit inför det första av två race på lördag.
- Det är synd om Robert, vi hade behövt vara två därframme. Men nu är det så och oavsett så ser det bra ut, vi har bra bilar och vill verkligen visa Göteborgspubliken vad hemmateamet går för, säger Rustad.

Tomas Engström satte testets tredje snabbaste tid med en ny Mugen-motor under huven. Teamet har två representanter från supertrimmaren Mugen på plats, vice VD:n och en motoringenjör.
- Det känns att vi har bra prestanda och jag ser fram emot att satsa på en ny Hondaseger på den här banan.

Han kommer, precis som Dahlgren, få kämpa. Tio platser ner kostar det även för Engström då han bytte Motor senast till andra heatet på Mantorp i premiären. En motor ska av ekonomiska skäl enligt reglerna hålla i två deltävlingar, men Engström är beredd att ta straffet.
- Det är värt det, det är jag säker på, säger han.

Test 1, STCC Göteborg City Race:
1) Robert Dahlgren, Polestar, 48,155
2) Tommy Rustad, Polestar, +0,366
3) Tomas Schie, CMS/NFA, +0,647
4) Richard Göransson, WestCoast Racing, +0,740
5) Robin Rudholm, WestCoast Racing, +0,848

Test 2:
1) Dahlgren, 47,490
2) Rustad, +0,242
3) Tomas Engström, Engström Motorsport, +0,604
4) Schie, +0,654
5) Roger Eriksson, CMS/NFA, +0,737

09-06-04 Lättare bil ger chans till poäng för Team Biogas.se
Nu blir Team Biogas.se tuffare i STCC med lättare bil anpassad till STCC-reglementet.
- Det ska bli riktigt kul att fightas högre upp i fältet, bland mina "vanliga" konkurrenter, säger Fredrik Ekblom.

Nykomlingen Team Biogas.se med två innovativa och klimatsmarta biogasdrivna VW Scirocco gick inför säsongen in i STCC med helt nybyggda bilar. Inför premiären fick teamet extravikt eftersom en del tekniska anpassningar inte var helt klara, vilket gjorde bilen i särklass tyngst i startfältet. Men nu har teamet och STCC AB kommit fram till en lösning som överensstämmer med reglementet.
- Det handlar om att ge och ta. Det var vissa data som behövde kontrolleras, nu är det gjort och en del av extravikten försvinner, nu finns det en verklig chans att leverera resultat, säger teamchefen Tobias Johansson.

På Sveriges nationaldag, lördag 6 juni, är det dags för andra upplagan av publiksuccén Göteborg City Race. På den gamla Bananpiren i centrala Göteborg finns nu en av Sveriges tuffaste racerbanor. Avsaknaden av avåkningszoner gör att ett enda misstag kan vara ödesdigert. Betongmurar omger den tajta banan där publiken kommer närmare händelsernas centrum än på någon annan racerbana.
- Göteborg City Race är höjdpunkten på året, fantastisk stämning, massor av människor och täta strider på banan. Blir intressant att se hur den nya Sciroccon trivs på banan, men tack vare att vi blivit av med en del av vikten så borde vi ha en stark poängchans, säger Fredrik Ekblom som i fjol tog tredjeplatsen i Göteborg.

Patrik Olsson är debutant i STCC och har aldrig tävlat i Göteborg, men han känner ingen oro för det.
- Jag har kört två tävlingar på Norisring under min tid i Tyskland, och den banan är också extremt trång. Dessutom är ju Göteborg min hemstad numera, så jag tänker kalla banan för "min hemmabana", säger han.

Första chansen att se Team Biogas.se:s VW Sciroccos i Göteborg är på fredag klockan 13.20 då det första testpasset börjar. Allvaret börjar klockan 10.20 på lördag förmiddag då kvalet avgörs. Heat ett börjar 13.00 på lördag och heat två 15.00. Missa inte världens första biogasdrivna tävlingsbilar i Sveriges hårdaste mästerskap.
09-06-03 Ny topplacering i sikte för Stureson
Efter den imponerande andraplatsen i Karlskoga anländer Johan Stureson till Göteborg med siktet inställt på ännu en skräll.
När premiären av Göteborg City Race gick av stapeln 2008 var Johan Stureson en av de snabbaste, och mycket talar för att Skåningen slåss i toppen även i årets tävling.
- Bilen passar på små knixiga banor som denna, så möjligheterna till topplaceringar är väldigt goda, menar teamchefen Per Stureson.

Trots halverad budget så har Johan Stureson mot alla odds inlett årets säsong på ett strålande sätt, och på lördag skiljs pojkarna från männen, vem vågar mest i 200km utan avåkningszoner och Peugeot föraren gillar banan på Frihamnspiren.
- En varierande bana, en ganska snabb raka, snabb chikan och en hårnålskurva som ger möjligheter till omkörningar, menar Johan.

Göteborg City Race är en av höjdpunkterna för både förare och team. Storpublik och en spektakulär bana som inte förlåter några misstag.
- Stadslopp är en speciell känsla, att hela tiden ligga på gränsen med räckena som granne, ler Johan.

I Karlskoga senast hade teamet lite problem med bromsarna som nu är åtgärdade och i helgens race kör man med straffvikt efter andraplatsen.
- Klart det blir tufft, ett realistiskt mål är topp fem i båda racen, men det kan bli trevligare än så, avslutar en taggad Johan Stureson.

www.goteborgcityrace.se
Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se
09-05-29 Dåtid möter nutid i Göteborg
Senast den kördes på en racerbana var 1972.
Då satt Ronnie Peterson bakom ratten - en av Sveriges absolut största racerförare.Den 6 juni är det dags igen, då gör legendarens March-bil en historisk comback.

City Race Arena är den nyaste racerbanan i Sverige. Den ligger på frihamnspiren i Göteborg och invigdes i samband med STCC förra året. Den 6 juni körs den andra racertävlingen på banan i modern tid och då passar man på att bjuda på en unik tillbakablick i svensk sporthistoria.

För första gången offentligt gör den Formel 1-bil som nästan på dagen för 37 år sedan, 4 juni 1972 kördes senast. Då av Sveriges störste racerförare Ronnie Peterson. Nu sitter ägaren till bilen, F1-fantasten Magnus Ahlqvist bakom ratten.
- Det är med väldigt stor respekt och ödmjukhet jag gör detta. Det är historiens vingslag och bara tanken på att den ende som kört den här bilen tidigare är Ronnie Peterson känns hisnande, säger Magnus.

Han köpte bilen, en March 721x från England för tre år sedan. Sedan dess har han jobbat med att sätta ihop den till originalskick och i samband med Göteborg City Race körs den för första gången.
- Senast bilen tävlingskördes var i Belgiens Grand Prix 1972. Ronnie tvingades bryta för den här bilen var väldigt svår. Man hade stora framgångar året innan och den här modellen byggdes för att Ronnie skulle vinna VM. Men det blev lite för avancerat med många nya påhitt så det blev aldrig några riktiga framgångar, berättar Ahlqvist.

Bilen är en gång i tiden konstruerad av March-designern Robin Herd och kördes fem race under 1972. På bilen sitter den mest klassiska av Formel 1-motorer, en 3-liters DFV Ford Cosworth som ger 470 hästkrafter vid 10 500 varv.
- Det är väldigt mekaniskt och det blir som att hänga på sig en V8 på ryggen. Det här var det absolut värsta som fanns då men om man jämför så är det stor skillnad mot idag. På den här bilen finns ingen elektronik, inga hjälpmedel och säkerheten är väl inte riktigt i linje med dagens krav. Det var riktigt tuffa killar som körde de här bilarna på den tiden , säger Ahlqvist.

Målet för Ahlqvist är att köra Monacos historiska Grand Prix nästa år. Tävlingen körs vartannat år en vecka innan den vanliga F1-tävlingen i Monaco.
- Jag ska se om jag kan få till en styrning med den här bilen där, och vad kan vara en bättre uppvärmning inför gatorna i Monaco med att köra på gatorna i Göteborg, säger Ahlqvist.

Missa inte den historiska comebacken!
Köp dina biljetter idag:
http://www.goteborgcityrace.se/main.htm

Fakta, 1972 March 721X
March 721X var en vidareutveckling av Marchstallets spektaktulära Formel 1-bil 711 från 1971, "tebrickan" kallad efter sin främre vinge som var placerad ovanpå bilens front.

Om föregångaren varit experimentell aerodynamiskt så var 721X det på det tekniska planet. Det mest uppseendeväckande var att växellådan var placerad framför bakaxeln för optimal balans. Inspirationen kom från Alfa Romeos sportbil 33 TT3 som Ronnie tävlat med 1971.

721X skulle dra fördelar av de nya reglementet för 1972 års Formel 1-säsong gällande däck - att alla stall skulle köra på likadana. När så inte blev fallet blev bilen en återvändsgränd och en ersättare, 721 G (G som i Guinness då den togs fram på rekordtid) tog vid efter bara tre VM-deltävlingar.
Detta är 721X med chassinummer 2 som Ronnie tävlade med i Spaniens, Monacos och Belgiens Grand Prix, samt under Gold Cup på Oulton Park i England - ett lopp utanför VM.

I denna bil promotade Ronnie också Sverige som nybliven Grand Prix-nation på Scandinavian Raceway, Anderstorp i juni 1972.

Fem race med den 1972, Monaco, Brands Hatch och Spaniens Grand Prix.
Magnus Ahlqvist hittade bilen i England och hittade den här bilen. Den hade
Den har inte ens varit ihopplockad sedan 1972.
09-05-28 Mattias Ekström kör i Göteborg
Han vann STCC 1999.
Efter det två titlar i ett av världens största racingmästerskap, DTM.
Den 6 juni kommer superstjärnan Mattias Ekström tillbaka till Sverige, med sin DTM-bil för att slå banrekord i Göteborg.

Sveriges snabbaste nationaldag blir ännu snabbare. Nu släpper arrangörerna till Göteborg City Race nyheten om att DTM-mästaren Mattias Ekström kommer hem till Sverige - för att slå banrekord. Med sig har han Red Bull-teamet från Tyskland och på startlinjen ställer han en DTM-Audi med över 460 hästkrafter.
- Mattias fick sitt genombrott i STCC som han vann 1999, men då fanns inte den här banan. Vi tycker att det är fair att ge honom en chans att komma hem och visa vad han kan, säger Thomas Lindskog på Göteborg City Race och summerar Ekströms uppdrag i en mening.
- Han ska piska sin DTM-bil några varv för att ge publiken ännu mer gåshud.

Ekström kör full säsong i DTM och beskedet om att han gästar Göteborg kommer sent.
- Jag har aldrig sett banan tidigare, men med rätt förutsättningar ska det gå att sätta en riktigt bra varvtid, säger han.
- Det ska bli kul att komma till Göteborg och se vad bilen går för, det är vad jag förstår en teknisk bana som inte tillåter några misstag, men jag tänker inte åka ut och söndagsåka. Förarna i STCC är inga duvungar så jag får ta i även med den här bilen.

Det handlar om en körning i fullt racetempo med en bil som gör 0-100 km/h på cirka 4 sekunder. DTM-bilen väger 1050 kilo och är till stora delar byggd i kolfiber. Under huven sitter en högvarvig V8:a på över 460 hästkrafter med ett ljud som kan frälsa även de mest inbitna F1-fansen.
- Det kommer att gå fort, lovar Ekström.

Vill du se Ekström utmana banrekordet med den extrema Red-Bull-Audin?
Köp dina biljetter idag!
http://www.goteborgcityrace.se/main.htm
09-05-23 Imponerande andraplats för Stureson
Johan Stureson satte storteamen på plats i Karlskoga. Skåningen imponerade och kunde kliva upp på podiet som tvåa.
- Helt underbart, utbrister Johan Stureson.

Skåningen började resan mot pallen på Gelleråsen i Karlskoga med att ha sjunde tid i Q1 där tretton förare var inom samma sekund. Därmed lyckades man med planen att ta sig vidare till Q2.
- Det var första delmålet att vara toppåtta och det lyckades vi med, berättar Johan Stureson.

Starten i första racet blev rörigt värre, men Stureson kom till slut iväg som sjua och det var stenhårt om de första tio platserna. Stureson lyckades bevaka sin sjundeplats i mål och plocka hem två nya poäng. Vann gjorde Robin Rudholm före Tomas Engström.
- Målet för helgen är toppfem och vi är en bra bit på vägen, fortsätter Johan.

Den omvända startordningen gjorde att Stureson startade tvåa jämte SEAT föraren Roger Eriksson. I andra ledet startade Robert Dahlgren och Tommy Rustad, båda Volvo.
- Fick en bra start där jag kunde hänga på Eriksson direkt, berättar Johan.

Robert Dahlgren försökte att få kontakt med Stureson, men fick aldrig chansen. Skåningen körde stabilt på sin andraplats och letade istället slagläge på Eriksson. Alla tre fick ge sig för Rudholm som tog sig förbi och upp i ledningen.
- När Rudholm kom var det inte mycket att sätta emot, men jag passade på att ta Eriksson som bromsade på sig och sen var andraplatsen klar, fortsätter Johan som hade en nöjd teamchef jämte sig.
- Aldrig fel att slå de stora fabriksteamen på fingrarna, ler Per Stureson.

Tio nya poäng innebär att Johan Stureson är sexa i sammandraget, med elva poäng upp till Thed Björk som är ny etta.

Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se
09-05-23 Team Biogas.se levererar trots extravikt
Strax utanför poängplats efter många täta dueller. Det blev facit för Team Biogas.se i STCC:s omgång två på Karlskoga Motorstadion.
– Extravikten sinkar oss förstås, utan den är vi med i toppen, säger Fredrik Ekblom.

Årets andra STCC-tävling kördes på lördagen på Karlskoga Motorstadion. Det var också den andra tävlingshelgen någonsin för Team Biogas.se och deras två biogasdrivna Volkswagen Scirocco. Den trefaldige STCC-mästaren Fredrik Ekblom fick problem under lördagens testpass och kunde därför inte köra tidskvalificeringen och startade därmed sist i lördagens första STCC-heat. Men Ekblom gjorde en otrolig uppkörning, tog hela nio placeringar och slutade tia, vilket också blev hans startposition i lördagens andra heat.
– Trots start sist på griden i första heatet blev det ett bra race med många omkörningar, och det är ju alltid roligt. Men vi lider fortfarande väldigt mycket av extravikten vi har i bilarna, sade Fredrik Ekblom efter det första heatet.

Team Biogas.se fick inför premiären för tre veckor sedan ytterligare 50 extra kilo i de två Volkswagen-bilarna på grund av att bilarna är turboförsedda för att uppväga biogasens lägre effekt. De klimatsmarta biogasbilarna väger därför cirka 80 kilo mer än en STCC-bil. Teamchef Tobias Johansson jobbar dock febrilt för en ändring.
– Vi för diskussioner med STCC AB om vikten, och förhoppningsvis har det blivit ändring på det inför nästa race. Men jag är mycket nöjd med helgen. Hela teamet har jobbat exemplariskt och speciellt förarna har bjudit på fantastisk körning, säger Johansson.

STCC-debutanten Patrik Olsson är också nöjd med helgen, trots placeringar utanför toppstriden. I det andra racet startade Olsson på tolfte plats. Han blev trängd i starten och för att undvika kollision med framförvarande var han tvungen att väja ut i gräset, på vilket han förlorade flera placeringar. Patrik Olsson slutade på sextonde plats i det första racet och på tolfte i det andra. Fredrik Ekblom gick i mål på nionde plats i heat nummer två efter många täta dueller. Samma placering som under premiären för tre veckor sedan.
– Självklart är det tråkigt att missa poängen med en enda placering ännu en gång, men vi kommer tillbaka och kör in dem i nästa race i Göteborg, avslutar Ekblom.
09-05-23 Robin Rudholms dominans i Karlskoga
Även racehelg 2 i årets STCC-säsong gick i BMW:s tecken. Robin Rudholm dominerade helgen på Gelleråsen utanför Karlskoga och tog en dubbelseger och WestCoast Racing blev teamsegrare. Därmed har båda BMW-teamen varsin teamseger från de två första racehelgerna.

Det var på förhand ett bra läge för Robin Rudholm som kom favorittippad till Karlskoga. Flera av toppkonkurrenterna hade extravikt efter framgångarna på Mantorp medan Robin Rudholm inte hade någon extra vikt efter de två nollpoängarna i säsongspremiären.

Heat 1:
Robin levde också upp till favorittrycket och var snabbast på morgonträningen för att sen knipa pole position inför det första racet. Där dominerade han från start till mål, ledde alla varv och satte racets bästa varvtid. Robin var helt ohotad och vann med nästan 11 sekunders marginal.
- Vilken känsla och så jäkla skönt, jublade Robin. Vi visste att vi hade chansen idag och jag kunde kontrollera det här från start precis som jag ville. Bilen var fantastisk och jag är så glad för killarna som jobbar på min bil, de är värda det här.

Sällskap på pallen hade Robin Rudholm av märkeskollegan Jan "Flash" Nilsson som inte lät en niondeplats i kvalet hindra honom från att ta sig upp på pallen - mycket hjälpt av en fantastisk start.
- Jag gjorde en bra start, kanske på gränsen, berättade Janne. Tävlingen flöt på bra och som jag sa innan behöver man hålla sig i topp fem för att vinna mästerskapet i år.

Det gjorde även hans teamkamrat Thed Björk som gick i mål som fyra. Thed tappade några platser i starten från femte startruta men kunde kämpa sig tillbaka och var precis bakom "Flash" över mållinjen.
- Det var en rörig start och jag tappade någon plats, sa Thed. Sen kunde jag komma ikapp de framför och med något varv till hade nog både jag och Janne kunnat ta oss förbi Engström också.

Richard Göransson var den stora BMW-vinnaren på Mantorp med en seger och en tredjeplats men på Gelleråsen gick det tyngre. Richard som hade 60 kg extra i sin bil den här helgen fick ta i rejält men låg i det första racet trea när han fick ett drive-through straff för att han låg fel positionerad i starten. Ett straff Richard inte förstod.
- Jag hade lätt kunnat bli tvåa i det här racet men än en gång fick jag ett straff jag inte förstår, konstaterade Richard besviket som gick i mål på elfteplats och utan poäng.

Heat 2:
Inför det andra racet med omvänd startordning startade Robin Rudholm åtta med bland annat två BMW-bilar bland de sju framför sig. Det hindrade dock inte en Rudholm i uppenbar toppform för att än en gång ta sikte på segern. Efter en bra start började han beta av bil efter bil och gjorde bland annat en tuff omkörning på Tommy Rustad. Med tre varv kvar var han i ledningen och kunde gå i mål som segrare igen, även denna gång med racets snabbaste varv.
- Jag kan inte beskriva hur skönt det här känns, jublade Robin efter sin andra seger för helgen. Jag sa efter Mantorp att jag skulle vända två nollor till två tior men jag trodde nog inte själv att det verkligen skulle bli så. Bilen var enorm, grabbarna i teamet gjorde det enkelt för mig och jag kunde bara köra och betala tillbaka med två segrar. Det här är en härlig boost för självförtroende och detta måste vi fira, det här var mitt livs racehelg!

Robin hade även den här gången sällskap av en BMW-kollega på pallen. Nu var det Thed Björk som från femte startruta kämpade till sig en pallplats med ett par tuffa fighter med Tommy Rustad och Roger Eriksson.
- Det här var ett väldigt tufft race och jag fick kämpa ordentligt. Jag hade korn på andraplatsen men blev hindrad av Eriksson som kastade sig upp på banan efter en avåkning. Ändå hur kul som helst, det här var en bra helg med viktiga poäng, summerade Björk som nu leder förarmästerskapet.

Richard Göransson gjorde i helgens andrarace också en riktig kämpainsats och lät sig inte hindras av vare sig 60 extra kg eller elfte startruta. Richard fightade sig upp till femteplats och kunde säkra fyra poäng som kan visa sig bli viktiga i mästerskapet. Totalt sett var han dock inte nöjd med helgen.
- Teamet hade en fantastisk helg men för mig blev det en riktig sophelg, sammanfattade Richard. Straffet i första racet förstörde allt. Nu väntar Göteborg och då ska de andra få åka, segerrekordet i STCC ryker den helgen!

Jan "Flash" Nilsson gick i mål som sjua i det andra racet, något han var lite besviken med efter ett tufft race där han slogs om femteplatsen med bland annat Richard Göransson.
- Jag är lite besviken. Farten fanns där men Göransson gav mig en tryckare och jag var nära att åka av, sa "Flash" med en släng åt sin forne teamkamrat.

Nästa race är nu Göteborg och stadsracet den sjätte juni. Inför den helgen är det fyra BMW-förare i topp i förarmästerskapet och två BMW-team i topp i teammästerskapet! Säsongen har så här långt inletts i BMW:s tecken.

Resultat, race 1 Gelleråsen:
1: Robin Rudholm, BMW 17 varv
2: Tomas Engström, Honda + 10,088
3: Jan Nilsson, BMW + 10,521
4: Thed Björk, BMW + 10,682
5: Tommy Rustad, Volvo + 12,792
6: Robert Dahlgren, Volvo + 13,672
7: Johan Sturesson, Peugeot + 16,862
8: Roger Eriksson, SEAT + 17,435
9: Thomas Schie, Chevrolet + 17,848
10: Fredrik Ekblom, Volkswagen + 22,690
11: Richard Göransson, BMW + 23,365
12: Johan Kristoffersson, Audi + 25,444
13: Dick Sahlén, BMW + 34,178
14: Viktor Hallrup, BMW + 35,728
15: Viktor Huggare, Opel + 39,230
16: Patrik Olsson, Volkswagen + 41,288
17: Claes Hoffsten, Alfa Romeo + 1:02.112
18: Mikael Ohlsson, Peugeot + 1 varv

DNF:
Mattias Andersson, Tony Johansson
09-05-23 Robin Rudholms dubbelseger i STCC
Robin Rudholm lyckades med det omöjliga.
Att ta en dubbelseger i STCC.
- Det finns inte ord på hur glad jag är, jublar West Coast-Racing-stjärnan som vann före Johan Stureson och Thed Björk inför 10 550 personer på Karlskoga.

Han har dominerat lördagen på Gelleråsen. Snabbast på test, startade i pole, seger i första racet och i det andra från åttonde plats säkrade han en dubbelseger. Han går från noll poäng i tabellen till total tvåa. En revansch efter premiärhelgen då han tog noll poäng.
- Det här rankar jag som min bästa racinghelg i hela min karriär. Det känns helt fantastiskt. Efter att vi hade vunnit första racet var målet att komma på pallen i det andra men vi visste att det skulle bli väldigt svårt. Men bilen kändes helt fantastisk och det var bara att gå för det, säger Rudholm.

Segern i det första racet kom före Tomas Engström och Jan "Flash" Nilsson. I det andra klev Johan Stureson upp på pallen före hemmasonen Thed Björk.
- Det här racet var som ett drömscenario för mig. Jag startade tvåa och fick bra häng på Roger Eriksson som stod i pole. Jag kunde hänga på i hans tempo, när Robin sedan kom var det inte mycket att be för. Han var nästan en sekund snababare per varv och det handlade om att inte tappa för mycket på den omkörningen, säger Stureson.

Roger Eriksson kom åtta i det första racet och startade etta i det andra. Han höll ett snabbt tempo men när han försökte hålla emot för Rudholm kom ett litet misstag och då kunde även Stureson och Thed Björk följa med upp,
- Kanske var det osmart av mig att försöka hålla positionen, Rudholm kom snabbt och jag kanske skulle ha släppt honom, säger Eriksson till Dalademokraten på plats.

Robert Dahlgren hade läge på tredjeplatsen men fick motorproblem och tvingades bryta det andra racet. Om två veckor är det deltävling i Göteborg där Dahlgren var framgångsrik förra året. Dock inte lika vass som Thed Björk, segrare i Göteborg förra året och trea under lördagen.
- Jag är nöjd, vi tog viktiga poäng och leder fortfarande Teammästerskapet, jag går upp i serieledning och har bra utgångsläge inför Göteborg där jag trivs bra. Nu är det bara att ladda om, säger Björk.

Boråssonen Rudholm kommer till Göteborg med självförtroendet i topp.
- Det blir lite lugnt firande hemma ikväll, sedan ska jag ladda allt jag kan inför Göteborg. Att upprepa det här då hade inte varit fel, avslutar helgens stora hjälte Robin Rudholm.

STCC, totalt efter två deltävlingar:
1) Thed Björk, Flash Engineering, 24
2) Robin Rudholm, WestCoast Racing, 20
4) Richard Göransson, WestCoast Racing, 20
3) Jan Nilsson, Flash Engineering, 18
4) Tommy Rustad, Polestar Racing, 18
5) Johan Stureson, MA:GP/IPS, 13
6) Robert Dahlgren, Polestar Racing, 13
7) Tomas Engström, Engström Motorsport, 11
8) Roger Eriksson, CMS/NFA, 9

Teammästerskapet, STCC:
1) Flash Engineering, 44
2) West Coast Racing, 40
3) Polestar Racing, 31
4) MA:GP/IPS, 20
5) Engström Motorsport, 11
6) CMS/NFA, 9
7) Biogas.se 0

Resultat, STCC-race 1:
1) Robin Rudholm, WestCoast Racing/BMW
2) Tomas Engström, Engström Motorsport
3) Jan Nilsson, Flash Engineering
4) Thed Björk, Flash Engineering
5) Tommy Rustad, Polestar Racing
6) Robert Dahlgren, Polestar
7) Johan Stureson, MA:GP / IPS
8) Roger Eriksson, CMS/NFA

Race 2:
1) Rudholm
2) Stureson
3) Björk
4) Eriksson
5) Göransson
6) Engström
09-05-20 Team Biogas.se siktar på framsteg
Till STCC-premiären på Mantorp kom Team Biogas.se med nybyggda och nästan otestade bilar. Fick extravikt i ett sent skede men kämpade sig ändå till en placering strax utanför poängplats.
– Vi var faktiskt rätt nöjda med premiären, men nu siktar vi högre, säger teamchef Tobias Johansson.

På lördag 23 maj är det dags för omgång två i STCC, Karlskoga Motorstadion står som värd. Team Biogas.se kommer att vara bättre förberedda den här gången.
– Innan premiären hade vi i stort sett bara hunnit funktionstesta bilarna, sett till så att allt fungerade. Nu har vi genomfört två testdagar, på Karlskoga och Mantorp, och kunnat finjustera hjulvinklar och stötdämparinställningar. Vi har kommit en bra bit på vägen med chassit, säger Fredrik Ekblom.

Patrik Olsson är mycket nöjd med uppladdningen inför Karlskoga, han körde 64 varv på banan i varierande väderlek under torsdagens test.
– Jag känner att vi börjar få fart på bilen, och siktar på ett stort kliv framåt till helgen, säger han.

De två VW Sciroccos som Team Biogas.se tävlar med är världens första tävlingsbilar som drivs av hundraprocentig biogas. En vanlig miljöbil får högst släppa ut 120 gram koldioxid per kilometer. Kör du på ren biogas släpper du bara ut mellan 8 och 15 gram. En klimatsmart tävlingsbil, helt enkelt. Biogas ger dock något lägre effekt än bensin och därför är Team Biogas .se:s STCC-bilar turbokonverterade för att få likvärdig effekt med övriga startfältet.
– Vi kan förstå att STCC väljer att ge oss viss extra startvikt då det är ett helt nytt motorkoncept, men vi är förvånande över att att de valde att ge en så hög tilläggsvikt, säger teamchef Tobias Johansson.

Vid premiären på Mantorp vägde biogasbilarna 106 kg mer än segraren Dahlgrens bil.
– Våra VW Sciroccos är tydligen de tyngsta någonsin som kört under det här reglementet, och det är mycket svårt att prestera toppresultat under de förutsättningarna. Men skulle vi få köra med den vikt som sades först, 1170 kg, så tror jag att vi kan ha goda poängchanser, säger Fredrik Ekblom

Trots förhandlingarna om vikt är det ett laddat Team Biogas.se som kommer till start i STCC:s andra omgång. Teamet siktar på så framskjutna placeringar som möjligt, och trefaldige mästaren Fredrik Ekblom har förstås ett ess i rockärmen.
– Jag ligger i hårdbantning nu, har inte ätit sen premiären faktiskt, men det är svårt att banta bort 80 kg när jag bara väger 78…
09-05-19 Karlskoga i fokus
Trots mindre resurser och en bana som inte passade Johan Sturesons Peugeot 308 så blev det tre poäng i premiären på Mantorp Park. Nu väntar Karlskoga och en topp fem placering är målet för den rutinerade skåningen.
- Gelleråsen passar oss bättre, så topp fem är inte helt omöjligt, menar Johan Stureson.

Under fjolåret byggde IPS teamet sin nya Peugeot 308 på mindre än fyra månader. Och det är den enda bilen förutom Opel i Semcon Cup som inte är utvecklad med fabriksstöd.

2008 räknades som ett utvecklingsår för den nya bilen, men trots det nådde man framgångar. 2009 var det kalkylerat för medalj, men med ändrad budget så är också målsättningen en annan.
- Vi har fått dragit ner på antalet testdagar, så vi har halkat efter i utvecklingsarbetet, men vi skall kämpa om poängen, menar teamchef Per Stureson.

Inför Karlskoga har man inte genomfört några större ändringar på bilen utan nu är det rutin och vilja man lutar sig emot i jakten på nya poäng.

Motståndet är stenhårt, det finns 10 bilar som på papperet borde vara snabbare och när VW fått fart på gasbilarna så blir det 12. Johan Stureson och IPS Motorsport ignorerar de enorma resurser som lagts ned på fabriksbilarna och krigar på.
- Och så har vi en av landets bästa förare också, menar raceingenjör Magnus Juhlin.
- Först och främst så är det topp åtta i Q1 som gäller, så man går vidare till Q2 och får slåss om en bra startposition i första racet. Sen kan vi mot alla odds mycket väl åka hem med två toppfem placeringar, avslutar Johan Stureson.

förarmästerskapet 2009
1. Richard Göransson, Flash Engineering 16
2. Thed Björk, Flash Engineering 13
3. Tommy Rustad, Polestar Racing 13
4. Jan Nilsson, Flash Engineering 10
5. Robert Dahlgren, Polestar Racing 10
6. Mattias Andersson, MA:GP/IPS 7
7. Johan Stureson, MA:GP/IPS 3
8. Thomas Schie, Chevrolet Motorsport 3
9.Roger Eriksson 3

Senaste nytt hittar Ni på: www.johanstureson.se
09-05-02 BMW-teamen kämpar sig upp i topp
Det var långt ifrån en självklarhet men BMW-teamen lämnade Mantorp som vinnare efter att ha kämpat till sig ledning i både förarmästerskapet och teammästerskapet.

Volvobilarna visade sig vara svåra att rå på i kvalet och de lade beslag på första startled och tog en dubbelseger i det första racet. Bakom de två var det dock en tät BMW-fight där Thed Björk var snabbast med tredje bästa tid, endast åtta tusendelar före Robin Rudholm. Richard Göransson kvalade in femma, inte helt nöjd med bilen och Jan ”Flash” Nilsson fick nöja sig med en sjundeplats på gridden.

Heat 1:
I det första heatet tog de båda Volvobilarna täten men bakom dem gjorde Richard Göransson en kanonstart och manövrerade sig upp till en tredjeplats. Bakom honom låg dock Thed Björk på hårt och såg ut att vara snabbare. Med några varv kvar tog han sig om men på det allra sista varvet kunde Richard finta Thed till ett misstag och ta en tredjeplats.
- Vilken fight det var! Det var tufft att hålla Thed bakom mig, jag satsade på att köra defensivt och få bra utgångar så jag kunde kontrollera honom men till sist hittade han en väg förbi. Rutinerad räv som jag är kunde jag finta honom av banan och ta tillbaka tredjeplatsen, log Richard.

Thed Björk höll med Göransson om att det var en stenhård fight, en fight som blev dyrbar för hans bakdäck.
- Jag var mycket snabbare än Richard, men när jag väl kom förbi var mina bakdäck totalslut, berättade Thed. Det var lite surt.

Jan ”Flash” Nilsson tog sig upp från sjunde startruta till en femteplats i loppet men var inte nöjd med bilen. Mest missnöjd med utgången av racet var dock Robin Rudholm som bröt redan på det första varvet när han körde av i chikanen och blev stående.
- Det var surt, framför allt för alla i teamet som gett mig en så snabb bil. Motorn misstände ut på rakan och med hela fältet jagandes bakom var det kört, suckade Robin.

Heat 2:
I det andra heatet vänder man på startordningen på de åtta första från heat 1. Det innebar att ”Flash” var första BMW på gridden på en fjärdeplats, precis före Thed Björk och Richard Göransson. Robin Rudholm startade på en 19:e plats efter att han bröt det första heatet. Även i det andra heatet gjorde Richard Göransson en riktig kanonstart och var uppe på en tredjeplats direkt. Det blev sen till en förstaplats när Mattias Andersson och ”Flash” touchade. Men något varv senare fyllde Thed Björk återigen Richards backspegel och det blev ännu en stenhård fight mellan de två, den här gången om ledningen. I 11 varv var de närmast oskiljaktiga men Richard kunde hålla undan och gå i mål som segrare.
- Vilken kämpaseger! Idag hade vi inte den bästa bilen men vi hade nog den hungrigaste föraren. Jag stod upp och körde och skulle bara vinna det här racet, jublade Richard.
Segern innebär att Richard lämnar Mantorp på samma sätt som han lämnade Mantorp i höstas – i mästerskapsledning.
- Det trodde jag aldrig innan den här helgen, men vi kämpade för det. Jag och Thed har haft en skön fight hela helgen där vi sladdat runt i våra BMW-bilar. Nu väntar mer vikt i nästa race och det blir tufft men vi har visat att vi kan kämpa.

Thed fick återigen sluta tätt bakom Richard men var ändå nöjd.
- Återigen var jag snabbare än Richard men jag ville inte riskera något onödigt nu, förklarade Thed. Idag blev heat 1 en lärdom om hur bilen fungerar och jag kunde pusha mer i det andra heatet.

”Flash” tog en tredjeplats och Flash Engineering leder nu också teammästerskapet.
- Det känns utmärkt, vi leder teammästerskapet och det är jag oerhört nöjd med. Vi hängde med fartmässigt idag, sa ”Flash”.

För Robin Rudholm blev det andra heatet jobbigt där han kämpade sig upp från en 19:e plats till en slutlig 11:e plats, inte ett resultat han hade förväntat sig inför den här helgen.
- Vi hade maximal otur i racen idag och det känns så synd för killarna i teamet som fixat en perfekt bil som är både snabb och lättkörd, sa Robin. I det andra racet kämpade jag upp mig när Engström körde på mig efter att jag passerat honom, och så var det bara att börja om. Det är tråkigt för alla, vi var med där uppe annars.

Richards seger idag innebär att han nu bara är två segrar ifrån segerrekordet i STCC på 30 segrar som just nu innehas av ”Flash”. Det rekordet kan slås redan i nästa race på Gelleråsen i Karlskoga.
09-05-02 Team Biogas.se nöjda med premiären i STCC
Årets första STCC-lopp (Swedish Touring Car Championship) på Mantorp Park är avgjorda.
Det var världspremiär för biogas i racing med de två Volkswagen Scirocco från Team Biogas.se.
– Jag är absolut nöjd med helgen, det har varit mycket lärorikt och vi visste att det skulle bli tufft, säger teamchef Tobias Johansson.

Team Biogas.se drabbades dock av tilläggsvikt av det större slaget. 80 kg mer än de andra bilarna i startfältet. Detta eftersom bilen är turbokonverterad.
– Jag är faktiskt förvånad över vikten. Men det är så det är och vi får anpassa oss till situationen. Vi ska köra ett par testpass innan Karlskoga. Då får både Ekblom och Olsson mer tid i bilarna och vi kan testa efter de nya förutsättningarna.

STCC 2009 har två race under lördagen. I det första racet startade trefaldige STCC-mästaren Fredrik Ekblom på tolfte plats och debutanten Patrik Olsson på artonde. Patrik Olsson avancerade fyra placeringar och körde i mål som bil nummer fjorton. Fredrik Ekblom tog en placering och körde över mållinjen på elfte plats.
Inför det andra loppet skulle Ekblom och Olsson därför starta från plats elva och 14, men Olsson fick problem. När Olsson kom iväg hade startfältet kört ut på uppvärmningsvarv och han blev tvungen att starta längst bak. Ekblom gjorde ett beundransvärt lopp och körde i mål som nionde bil. Olsson tog plats femton.

Fredrik Ekblom ser mycket positivt på hela teamets insats och är nöjd med helgen.
- Vi gjorde det här riktigt bra med tanke på våra förutsättningar. På grund av den extravikt vi fick i början av helgen har testresultaten från försäsongstesterna varit oanvändbara. Bilen beter sig helt annorlunda. Men jag är mycket nöjd, båda bilarna kom i mål i båda loppen och jag var uppe och slogs om poängplacering.

Nästa STCC-tävling är på Karlskoga Motorstadion 22-23 maj.
09-05-02 Dubbelseger för Volvo i premiärracet
Volvo tog hem det första racet av STCC 2009.
Robert Dahlgren etta följt av teamkompisen Tommy Rustad på en andraplats.
- Det här är grymt, säger Dahlgren.

Luften gick ur Robert Dahlgren sekunderna innan start i årets STCC-premiär. Luftdomkraften i bilen exploderad och instrumentbrädan och rutan lossnade inne i bilen. Snabba mekaniker åtgärdade problemet på startplattan och Dahlgren kunde köra hem sin tionde seger i STCC.
- Jag kände en stark tryckvåg inne i bilen och hörde bara en rejäl smäll. Det första jag gjorde var att titta så att benen var kvar, berättar Dahlgren.
- Rutan flög ur men de lykades få ordning på bilen och det känns helt fantastiskt att få inleda säsongen med en seger.

Bakom honom körde teamkompisen Tommy Rustad in på behaglig andraplats.
- Jag ville inte fram och ställa till något för Robban och bakom mig fightades två BMW-bilar så jag fick en bekväm lucka i mitten, säger han.

Racets stora fight skedde om tredjeplatsen. Thed Björk startade trea, men blev i starten omkörd av Göransson som startade femma.
- Jag tog mig upp i starten och låg trea, men jag bromsade på mig på ett ställe så att Thed kom förbi, sedan låg jag och högg på Thed i slutet på racet. I slutet gjorde jag en fint som fick honom av banan. Fantastiskt kul att få ta en pallplats i första racet med West Coast Racing, säger Göransson.

Thed Björk tappade bronsplatsen endast tre kurvor före mål.
- Jag låg och högg länge på Göransson och jag var tvungen att ta i för att ta mig förbi. När jag sedan kom om så var mina bakdäck helt slut, säger Björk.

I privatcupen, Semcon Cup var forne STCC-föraren Tommy Kristofferssons son, Johan snabbast. Direkt i debuten tog han en tionde plats och har presenterat sig med besed.
- Det är teamets förtjänst, de har utvecklat den här bilen till att gå riktigt bra och det är bara att tacka och ta emot.

Pappa Tommy har dock andra krav på sonen.
09-05-02 BMW:s revansch - Göranssons 29:e seger
Volvo dominerade första heatet.
Men när STCC-premiären summerades stod den regerande mästaren Richard Göransson som mästerskapsledare.
- Jag hade sån grym segervilja, vi hade inte den bästa bilen, men klarar ändå att åka från premiären som ledare, säger Göransson som vann andra heatet före Thed Björk och Janne "Flash" Nilsson.

Robert Dahlgren segrade i första heatet men föll på grund av ett motorhaveri efter fem varv i det andra. Det öppnade för Richard Göransson som följde upp tredjeplatsen i första heatet med en seger. Hans 29:e i STCC och Flash rekordet på 30 segrar hägrar.
- Det känns helt fantastiskt. Jag vill bli störst i STCC och det här var ett steg på väg, säger Göransson som också fick ta emot en exklusiv STCC-klocka från Jacques Lemans.
- Jag fick en bra start och hamnade bakom Flash och Mattias Andersson som låg och slogs. De stötte ihop och då fick jag en lucka, berättar Göransson.

Ledningen behöll han även om han i slutet var rejält uppvaktad av Thed Björk som enkelt släpptes förbi av teamkompisen Flash.
- Jag hade speeden och fick chansen att utmana. Det gick inte hela vägen, men så kommer det säkert att vara under fler race i sommar, säger Thed som ändå var nöjd med helgen.
- En fjärdeplats och andraplats och ledning i Teammästerskapet, tre poäng bakom Göransson som leder, det får man ändå klassa som godkänt.

Flash tog som teamägare emot prischecken på 100 000 kronor för Flash Engineering och bronsbucklan för tredjeplatsen i andra racet.
- Underbart att få stå på pallen tillsammans i vår första racehelg tillsammans med Thed. Vi har visat att vi är med fartmässigt och ledningen i Teammästerskapet är rättvis, säger Flash.

I Privatcupen Semcon Cup tog Johan Kristoffersson hem en dubbelseger i första och andra racet. En tionde- och tolfte plats totalt gör att han är och nosar på de åtta första poängplatserna.
- Det känns riktigt bra även om jag i det andra heatet fick det lite mer hett om öronen. Jag slogs med Viktor Hallrup precis bakom mig och det finns absolut motstånd i den här klassen i år, säger Kristoffersson som förra året körde JTCC.

Resultat, Heat 1, STCC, Mantorp Park:
1) Robert Dahlgren, Polestar Racing
2) Tommy Rustad, Polestar Racing
3) Richard Göransson, West Coast Racing
4) Thed Björk, Flash Engineering
5) Jan Nilsson, Flash Engineering
6) Mattias Andersson, MA:GP/IPS
7) Johan Stureson, MA:GP/IPS
8) Thomas Schie, Chevrolet Motorsport Sweden

Resultat, Heat 2, STCC, Mantorp Park:
1) Göransson
2) Björk
3) Nilsson
4) Rustad
5) Andersson
6) Roger Eriksson, Nordic Fine Art
7) Schie
8) Stureson

STCC-totalt efter 1 av 9 deltävlingar:
1) Göransson, 16
2) Thed Björk, 13
3) Tommy Rustad, 13
4) Jan Nilsson, 10
5) Robert Dahlgren, 10
6) Mattias Andersson, 7
7) Johan Stureson, 3
8) Thomas Schie, 3
9) Roger Eriksson, 3

09-05-01 Göransson utan overall
Här är strulet som grusar premiärförberedelserna för mästarteamet.
Göransson och Rudholms föraroveraller är i Italien.
- Jag landar i natt med overallerna, uppger teamets pressansvarige Ola Lennström från flygplatsen i Bergamo utanför Milano.

West Coast Racing har skakats av oroligheter inför årets STCC-premiär. Förarnas overaller har inte kommit i tid och sent i går kväll tvingades teamchefen Dick Jönsson Wigroth att skicka pressansvarige för att personligen hämta utrustningen i Milano.
- Dick ringde mig igår kväll och undrade om jag kunde åka till Italien för att hämta overallerna eftersom Sparco inte hade levererat vad de lovat. Audis DTM-team hade ett liknande problem inför en stor pressvisning för några år sedan och fick åka och hämta dem, säger Lennström.

Med en bag inköpt på en livsmedelsbutik reser nu Lennström till Sverige med de rätta overallerna. Han landar 23.30 ikväll och åker därifrån direkt till Mantorp Park.
- Jag var tvungen att köpa en billig bag för att få med mig overallerna som handbagage, inget får gå fel från och med nu, avslutar Lennström.

09-04-30 Världspremiär för biogas i STCC
Premiär för 2009 års STCC på Mantorp Park – och världspremiär för Team Biogas två VW Scirocco. Tävlingsbilarna körs på 100 procent förnybar biogas.
– Det är kul att vara med och skapa historia, säger trefaldige mästaren Fredrik Ekblom, förare i Team Biogas.

Vintern har inte varit vilsam i Team Biogas. Att bygga två nya tävlingsbilar som drivs av ett i racingvärlden otestat bränsle tar lång tid. Volkswagen Motorsport i Tyskland har byggt bilarna tillsammans med teamet. Under försäsongens tre officiella testdagar har Team Biogas förare Fredrik Ekblom och Patrik Olsson placerat sig i den nedre delen av resultatlistan.
– Vi är inte med i toppen ännu, allt handlar om att lära oss bilar, bränsle och körsätt. Och att bli samspelta i teamet med ingenjörer och mekaniker, säger Fredrik Ekblom.

Team Biogas två VW Scirocco kommer att väcka uppmärksamhet på Sveriges tävlingsbanor, inte bara för att de är världsnyheter tack vare bränslet, utan också för att de är vackra och att de faktiskt låter häftigt.
– Jag blev väldigt förvånad första gången jag körde bilen, den låter ju faktiskt som en racerbil fastän den går på biogas, säger Fredrik Ekblom.

Patrik Olsson är debutant i STCC och ser fram emot att mäta sina krafter mot de andra förarna. Han körde VW Polo Cup i Tyskland 2005-2006 och långlopp under fjolåret.
– Det går väldigt fort i STCC, men jag har börjat vänja mig vid farten. Det kommer att bli en spännande premiär, säger han.

E.ONs koncernchef Håkan Buskhe besökte teamet under testet på Knutstorp förra veckan.
– Med vår satsning på STCC vill vi visa att biogas är ett drivmedel för alla, säger han och tillägger att biogas är Sveriges klimatsmartaste drivmedel.

Fakta/VW Scirocco STCC
Prestanda: 0-100 km/h på ca 4,5 sek. Toppfart ca 240 km/h.
Motor: 4 cylindrar, 1998 cc, 4 ventiler/cylinder, turbomodifierad och anpassad för gasdrift.
Effekt: Ca 280 hk/310 Nm.
Transmission: Lütgemayer, 6-vxl sekventiell.
Vikt: 1200 kg inklusive förare, enligt STCC:s reglemente.

Fakta/Biogas
Biogas ger det lägsta utsläppet av koldioxid av samtliga bränslen – 8 till 15 gram per km. Inget annat miljöbränsle är i närheten av det.
Förutom koldioxid slipper miljön även utsläpp av tungmetaller, svaveloxid, kväve, stoft och sot när bilen drivs med biogas.
Biogas bildas när organiskt material bryts ned i syrefri miljö. Den produceras av bland annat gödsel, hushållsavfall eller slam i reningsverk.
E.ON är Sveriges ledande aktör på biogas och bygger löpande nya produktionsanläggningar och tankställen för biogas.
09-04-30 Engström kör premiären i ny bil
Aldrig tidigare har han haft så tight budget.
Och aldrig tidigare har han kört med så bra material.
Tomas Engström är motsättningarnas man på Mantorp Park.
Läs mer på: www.stcc.se
09-04-30 Claes Hoffsten kör med alkolås
Claes Hoffsten kör med alkolås Claes Hoffsten debuterar i STCC i år.
I världens första racerbil med alkolås.
- Vi tror att motorsporten kan spela en stark roll för ett stort samhällsproblem, säger Alfa Romeo-föraren.

Claes Hoffsten har med hjälp av sin huvudpartner Meca byggt upp en satsning för en start i årets privatcup i STCC, Semcon Cup. I helgen debuterar han i svensk racings kungaklass och han gör det med en Alfa Romeo 156 GTA.
- Vi hittade en bil som vi tror på och då var det bara att satsa. Vi ser premiären på Mantorp som ett testrace för att få mer kunskap om bilen och vår ambition är att ta oss i mål, säger Claes.
Läs mer på: www.stcc.se
09-04-30 Viasat Motor bjuder alla på STCC-premiären
Viasat Motor bjuder alla på STCC-premiären Viasat Motor gör en enorm satsning på frivisning av Viasat Motor under STCC:s premiärhelg.
För dig som inte kan uppleva STCC på plats och ännu inte hunnit skaffa Viasat Motor finns ingen anledning att missa Sveriges bästa racing i helgen.
Läs mer på: www.stcc.se
09-04-29 Jacques Lemans satsar på STCC
Jacques Lemans är officiell klockleverantör till Formel 1.
Nu slår de sig in i svensk racing genom ett samarbete med STCC.
Som "Official Timekeeper" och leverantör av en limiterad Race Winner Edition-klocka i STCC 2009.

Tid är allt inom racing. Det vet det Schweiziska klockmärket Jacques Lemans om någon. De samarbetar sedan några år tillbaka med Formel 1 och i år satsar de även på Swedish Touring Car Championship, STCC. De gör det som officiell tidtagarpartner och har även tagit fram en exklusiv klockmodell för segrarna i STCC.
- Det känns fantastiskt stimulerande, att kunna applicera vårt samarbete med F1 genom att gå in i fler racingserier och göra det med STCC som är ett av de bästa mästerskapet på nationell nivå, säger Christian Rådh på Jacques Lemans.

Den klocka som tas fram för STCC är en Genéve Tempora, speciellt designad för STCC. Den är maskulin och sportig men ändå klassisk.
- Bilden säger egentligen allt. Det är en klocka med safirglas och som sig bör i racing har den en helt Schweizisk kronograf, säger Rådh.

Klockan tas fram i enbart 100 exemplar och kommer i första hand att delas ut till race-vinnarna i STCC. Den är numrerad och 1-18 är vigd åt förarna som fightas på banan, där nummer ett delas ut till den förare som tar premiärsegern nu till helgen på Mantorp Park.

Resterande klockor kommer att säljas av STCC och några få butiker runt om i Sverige. Priset för en STCC Race Winner-edition ligger på 6 900 kronor.
- Klockor har historiskt sett tillhört racingsporten och dess stjärnor. För oss på STCC har ambitionen varit att hitta en bra klockpartner och det har vi gjort nu, säger Bob Huzell på STCC AB.
09-04-23 En vecka kvar...
Ring Knutstorp var platsen för det sista officiella testet inför STCC premiären nästa helg. Johan Stureson finslipade de sista detaljerna och är nu redo för årets säsong.
- Det kändes helt klart bättre än på förra testet, menade Johan.

Det lär bli trångt i toppen i år. Tolv förare var inom samma sekund och Johan Stureson låg länge på en stabil tredjeplats, men med minsta marginal blev det till slut en åttonde tid.
- Det är oerhört jämt, så det lär bli publikvänligt minst sagt, ler Johan.

Jämfört med fjolåret så har teamet hunnit med testerna enligt planen, och man har bra koll på vilka inställningar man skall åka med under säsongen.
- Vi har testat det mesta vi kan testa så vi är förberedda på ett helt annat sätt, fort­sätter Johan.

Tävlingsupplägget lär inte göra det mindre spännande. Två kval och två race krävs innan man har en segrare, och sist man använde detta upplägg blev det brons för Stureson.
- Vi får se hur långt det räcker, avslutar en fokuserad Johan Stureson.

Om Ni redan i helgen vill se Johan Sturesons Peugeot 308 så skall Ni bege Er till ”Den Stora Motorträffen” på Yllan i Kristianstad. Öppet både lördag och söndag.
www.johanstureson.se
09-04-22 Lyckat STCC genrep för Johan på Knutstorp
Johan Kristoffersson lyckades bra i det sista testet inför årets STCC premiär. På knixiga Ring Knutstorp presterade Johan i sin Audi A4 den snabbaste varvtiden bland deltagarna i privatcupen Semcon Cup.
-Jag lär mig för varje varv i bilen och känner att jag utvecklas. Jag ser fram emot premiären men skulle heller inte haft något emot ytterligare ett par testdagar, hälsar Johan så snart han tagit av sig hjälmen efter testpassets slut.

De flesta teamen fanns på plats. Snabbasta av alla var Robert Dahlgren Volvo som var 9 tiondelar snabbare än Johan.
-Teamet jobbar bra, de är sammansvetsade sen tidigare, Johan kör bra och har genomfört våra 3 testdagar på allra bästa sätt efter de förutsättningar vi har, summerar Tommy Kristoffersson från Knutstorp.

Nu väntar en veckas förberedelser inför premiären på Mantorp Park 1 maj.
09-04-23 Tusendelarnas fight på Ring Knutstorp
Volvo har blottat sig - snabbast i sista testet innan premiären på Ring Knutstorp under torsdagen. Därmed spräcktes BMW-sviten från tidigare test och det skapar oro bland toppkonkurrenterna.
- Jag tror att de har ännu mer att ge. Vi kommer att få slå oss blodiga på kvalet för att slå dem, men när det väl blir race så räcker inte bara snabba varvtider, säger den regerande mästaren Richard Göransson.

Han var näst snabbast totalt under dagen, före teamkompisen i WestCoast Racing, Robin Rudholm. Flash Engineering som var dubbelt snabbast senast på Karlskoga var avhängda med Thed på fjärde tid och Janne "Flash" Nilsson på sjunde. Teamets ingenjör Toby Philips menar dock att genrepet rätade ut många frågetecken.
- Vi ligger efter både Volvo och WestCoast Racing när det kommer till däcken. De är båda där de finjusterar, vi är inte riktigt där än, men har en teori om hur vi ska hitta mitt i prick, säger han.

Under eftermiddagen skiljde endast åtta tusendelar mellan de tre första. Robin Rudholm skuggade Dahlgren med åtta tusendelar.
- Jag har aldrig varit med om ett STCC som varit jämnare än så här. Det här är fjärde året med WestCoast Racing och det känns som att även om vi är mer harmoniska och välförberedda än någonsin så kommer det att bli stenhårt.

Volvoteamet Polestar Racing har beskyllts för att mörka under testdagarna hittills.
- Det är bara snack. Vädret ändras under testdagar, idag prickade vi en kvalsimulering när vädret var bra på förmiddagen och det räckte, säger Robert Dahlgren som var snabbast.
- Jag vet inte mer vad man kan göra. Det är smickrande att de tror att vi har mer att ge, men det är bara att titta på resultaten, det är inga långsamma tider och man har inte råd att ligga och maska i STCC. Nu skiljer det tusendelar, det kommer att bli en STCC-premiär värd namnet på Mantorp Park.

Test 3 av 3, Ring Knutstorp, totalt:
1) Robert Dahlgren, Polestar, 1.00,454
2) Richard Göransson, WestCoast Racing, 1.00,538
3) Robin Rudholm, WestCoast Racing, 1.00,637
4) Thed Björk, Flash Engineering, 1.00,638
5) Mattias Andersson, MA:GP/IPS Bilsport & MC, 1.00,851
6) Roger Eriksson, Nordic Fine Art, 1.00,968
7) Jan Nilsson, Flash Engineering, 1.00,979
8) Johan Stureson, MA:GP/IPS, 1.00,998
9) Tommy Rustad, Polestar, 1.01,198
10) Fredrik Ekblom, Biogas.se, 1.01,387
11) Johan Kristoffersson, KMS, 1.01,399
12) Dick Sahlén, Bilsport & MC by Cawalli, 1.01,672
13) Viktor Hallrup, Bilsport & MC by CaWalli, 1.01,746
14) Micke Ohlsson, Micke Ohlsson Motorsport, 1.02,419
15) Patrik Olsson, Biogas.se, 1.02,829

Test 3 av 3, Ring Knutstorp, förmiddag:
1) Robert Dahlgren, Polestar, 1.00,454
2) Richard Göransson, WestCoast Racing, 1.00,538
3) Robin Rudholm, WestCoast Racing, 1.00,663
4) Tommy Rustad, Polestar, 1.01,198
5) Thed Björk, Flash Engineering, 1.01,206
6) Johan Stureson, MA:GP/IPS, 1.01,273
7) Mattias Andersson, MA:GP/IPS Bilsport & MC, 1.01,339
8) Jan Nilsson, Flash Engineering, 1.01,395
9) Fredrik Ekblom, Biogas.se, 1.01,808
10) Roger Eriksson, Nordic Fine Art, 1.01,830
11) Viktor Hallrup, Bilsport & MC by CaWalli, 1.01,982
12) Dick Sahlén, Bilsport & MC by Cawalli, 1.02,019
13) Johan Kristoffersson, KMS, 1.02,089
14) Micke Ohlsson, Micke Ohlsson Motorsport, 1.02,419
15) Patrik Olsson, Biogas.se, 1.03,109

Test 3 av 3, Ring Knutstorp, eftermiddag:
1) Robert Dahlgren, Polestar, 1.00,630
2) Robin Rudholm, WestCoast Racing, 1.00,637
3) Thed Björk, Flash Engineering, 1.00,638
4) Richard Göransson, WestCoast Racing, 1.00653
5) Mattias Andersson, MA:GP/IPS Bilsport & MC, 1.00,851
6) Roger Eriksson, Nordic Fine Art, 1.00,968
7) Jan Nilsson, Flash Engineering, 1.00,979
8) Johan Stureson, MA:GP/IPS, 1.00,998
9) Tommy Rustad, Polestar, 1.01,245
10) Fredrik Ekblom, Biogas.se, 1.01,387
11) Johan Kristoffersson, KMS, 1.01,399
12) Dick Sahlén, Bilsport & MC by Cawalli, 1.01,672
13) Viktor Hallrup, Bilsport & MC by CaWalli, 1.01,746
14) Micke Ohlsson, Micke Ohlsson Motorsport, 1.02,419
15) Patrik Olsson, Biogas.se, 1.02,829

09-04-17 Uppladdningen fortsätter
Spänningen stiger inför premiären av årets STCC. Och den steg ytterligare efter de officiella testerna på Mantorp Park och Gelleråsen i Karlskoga. Johan Stureson fanns på plats och utmanade högbudget teamen i sin Peugeot 308.

Först väntade klassiska Mantorp Park under onsdagen och den rutinerade skåningen höll sig inom topp åtta under hela dagen, men var inte helt nöjd.
- Vi hade visserligen inga tekniska bekymmer, men vi fick inte till någon optimal set-up med de nya Yokohama däcken, men det kommer, berättar Johan.

Som väntat var det högbudget teamen som var i topp. Robin Rudholm var snabbast på förmiddagen medan mästaren Richard Göransson höll undan på eftermiddagen, båda i BMW.

STCC teamen drog vidare till Värmland och Karlskoga med solen i bagaget. Men lite moln fanns det över IPS teamet som fick bekymmer med bromsarna.
- Vi fick lägga lite för mycket tid på det, så testschemat blev inte riktigt fulländat, fortsätter Johan.

Det blev inte så många pass på Gelleråsbanan för Stureson som bara hann avancera upp till en tolfte plats. Men i slutet på dagen började teamet att hitta rätt vilket ger hopp inför kommande test på hemmabanan Ring Knutstorp.
- Det är många nya inställningar på grund av däcken, men det känns som vi är på rätt väg, avslutar Johan Stureson.

Snabbast i Karlskoga var Richard Göransson till en början, men Thed Björk avslutade i topp.
www.johanstureson.se
09-04-16 Flash Engineering snabbast på Karlskoga
150 varv och totalt etta och tvåa. Flash Engineering fick sin revansch på West Coast Racing från onsdagens test på Mantorp Park när STCC-teamen gästade Karlskoga. Thed Björk snabbast på hemmabanan före teamkompisen Jan "Flash" Nilsson.
- Det är jättekul att vi är snabbast! Vi har bra koll på grejerna och vi har många testdagar kvar att arbeta vidare på, säger "Flash".

Resultat, STCC-officiellt test, Karlskoga, eftermiddag:
1) Thed Björk, Flash Engineering, 1:07.206
2) Jan Nilsson, Flash Engineering, 1:07.252
3) Richard Göransson, West Coast Racing, 1:07.304
4) Robert Dahlgren, Polestar Racing, 1:07.534
5) Tomas Engström, Engström Motorsport, 1:07.542
6) Robin Rudholm, West Coast Racing, 1:07.543
7) Mattias Andersson, MA:GP/IPS, 1:07.833
8) Tommy Rustad, Polestar Racing, 1:07.873
9) Thomas Schie, Chevrolet Motorsport Sweden, 1:07.995
10) Roger Eriksson, Nordic Fine Art, 1:08.055
11) Johan Kristoffersson, KMS, 1:08.204
12) Johan Stureson, MA:GP/IPS, 1:08.215
13) Dick Sahlén, Bilsport & MC by CaWalli, 1:08.426
14) Fredrik Ekblom, Biogas.se, 1:08.696
15) Viktor Hallrup, Bilsport & MC by CaWalli, 1:09.101
16) Viktor Huggare, Huggare Racing, 1:09.114
17) Patrik Olsson, Biogas.se, 1:09.681

Resultat, STCC-officiellt test, Karlskoga, förmiddag:
1) Richard Göransson, West Coast Racing, 1.07,381
2) Jan "Flash" Nilsson, Flash Engineering, 1.07,446
3) Tommy Rustad, Polestar Racing, 1.07,457
4) Thed Björk, Flash Engineering, 1.07,483
5) Robin Rudholm, West Coast Racing, 1.07,490
6) Roger Eriksson, Nordic Fine Art, 1.07,731
7) Mattias Andersson, MA:GP/IPS, 1.07,873
8) Thomas Schie, Chevrolet Motorsport Sweden, 1.07,887
9) Robert Dahlgren, Polestar Racing, 1.08,077
10) Tomas Engström, Engström Motorsport, 1.08,125
11) Johan Stureson, MA:GP/IPS, 1.08,324
12) Johan Kristoffersson, KMS, 1.08,342
13) Viktor Huggare, Huggare Racing,1.08,898
14) Viktor Hallrup, Bilsport & MC by CaWalli, 1.08,906
15) Fredrik Ekblom, Biogas.se, 1.09,023
16) Dick Sahlén, Bilsport & MC by CaWalli, 1.09,078
17) Patrik Olsson, Biogas.se, 1.09,369
09-04-16 SVT fortsatta satsning på STCC
Tittarna guidas av radarparet Stefan Klemetz och Jonas Kruse som de senaste åren kommenterat rally-VM i SVT. Nu byter de gruset mot asfalt och högoktanig racing.
- Det är en spännande utmaning som väntar. Det är verkligen vårkänslor att få se och höra STCC-bilarna på nära håll, säger Jonas Kruse, dubbel svensk mästare i rally.
Att du kan köra rally vet vi, men vilka är dina racingmeriter?
- Jag vann ett 3-timmarsrace på Sturup Raceway i Volvo Original Cup i början av 90-talet. Inte illa va, säger Jonas med ett leende.

Värmlänningen från Grums lovar att komma väl förberedd till premiären på Mantorp 2 maj. Idag följde Jonas STCC-testet på Gelleråsen och kunde genast konstatera att årets mästerskap är en helt öppen och tuff historia.
- Det finns en handfull segeraspiranter. Richard Göransson är tillbaka i BMW-teamet West Coast Racing och har en riktigt bra chans att bli först till fyra STCC-titlar. Men han kommer få slita hårt och utmanas stenhårt av märkeskollegorna Thed Björk och Janne "Flash" Nilsson, Flash Engineering. Volvoföraren Robert Dahlgren i Polestar Racing, är mycket körskicklig och het. Kanske för het, analyserar Kruse.

SVT går in på sitt fjärde år i följd med bevakning från svensk racings elitserie.
- STCC fungerar väldigt bra i sammandragsform hos oss, det har vi sett tidigare. STCC är en viktig del i vår motorsportsatsning 2009, säger Albert Svanberg, chef för SVT Sporten.
Första STCC-programmet sänds 4 maj i SVT2 klockan 22.30. Missa inte det!
09-04-15 Lyckat STCC test på Mantorp för Johan Kristoffersson!
I strålande solsken genomfördes årets första officiella STCC test på Mantorp Park. Testet var också premiär för Johan Kristoffersson som växlat upp från JTCC till STCC i en av KMS stallets Audi A4:or.

För mer info gå in på www.kms-racing.com
09-04-15 Mästaren övertygar - snabbast på Mantorp
West Coast Racing satte sig i respekt hos konkurrenterna när det första officiella STCC-testet avverkades under onsdagen på Mantorp Park. På förmiddagen Robin Rudholm i topp, på eftermiddagen slagen av teamkompisen Richard Göransson.
- West Coast Racing blir farliga i år, konstaterar Göransson och fortsätter:
- Vi har testat här i två dagar nu och provat allt vi kan göra på bilarna. Framförallt har jag och Robin fått kläm på hur de nya Yokohama-däcken fungerar.
Teamkompisen Robin Rudholm gav sig med en timme och en kvart kvar av testdagen.
- Vi går inte ut på nya däck utan sparar oss tills imorgon, vi har fått ut det vi vill av dagen och det känns som att de nya däcken passar min körstil bra.

Tredje snabbast totalt var Jan "Flash" Nilsson. Han var nöjd och lovar nu en rejäl fight.
- Vi har kört två säsonger med ett generalfel på bilen. Nu har vi fixat det och det är en extremt stor skillnad, nu blir det fel när det är meningen att det ska bli fel och rätt när det ska bli rätt, säger han och tillägger om vad den förändringen kan innebära.
- Jag är inte revanschsugen, bara rejält tävlingssugen. Bara jag känner lukten av dem däruppe så ska de få åka. Jag vill slåss, det har varit för mesigt i STCC hittills.

Thomas Schie var fyra totalt och noterade bra tider med begangnade däck. Han har varit på Mantorp Park sedan i måndags och testat framtida WTCC-däck åt Yokohama.
- Det gav bra körträning och ett hum om hur däcken känns. Jag tror att vi kan vara med rätt bra, även om vi hade hoppats på att det skulle ge mer när vi satte på nya däck, nu gav det cirka två tiondelar, vi hade hoppats på i alla fall fyra.

Robert Dahlgren på femteplats var efter 12 testdagar i Spanien missvisande menade många av konkurrenterna. Dahlgren själv menar dock att han laddade allt vad han orkade.
- Jag körde allt vad vi orkade, vi kör med den vikt som vi ska ha, annars blir testerna helt värdelösa. Däremot var det inte fokus på att sätta bra tider för vår del idag. Vi har testat en del nyckeldelar för att få rätt referenser då det är annat väder, annan asfalt här än i Spanien, säger Dahlgren.

Biogas.se-teamet jobbade febrilt och fick dubbelt så många varv under eftermiddagen som förmiddagen. Ekblom som var snabbast i fjolårets försäsongstest på Mantorp Park var nu elva, 1,3 sekunder efter Göransson.
- Det är ljusår efter i STCC, men jag är ändå optimistisk. Jag tror att den här bilen är en oslipad diamant, men just nu har vi en lång väg att gå, säger Ekblom.

Resultat, STCC-officiellt test, Mantorp Park:
1) Richard Göransson, West Coast Racing, 1.20,905
2) Robin Rudholm, West Coast Racing, 1.20,959
3) Jan "Flash" Nilsson, Flash Engineering, 1.21,212
4) Thomas Schie, Chevrolet Motorsport Sweden, 1.21,214
5) Robert Dahlgren, Polestar Racing, 1.21,236
6) Mattias Andersson, MA:GP/IPS, 1.21,250
7) Thed Björk, Flash Engineering, 1.21,296
8) Johan Stureson, MA:GP/IPS, 1.21,472
9) Johan Kristoffersson, KMS, 1.21,534
10) Tommy Rustad, Polestar Racing, 1.21,777
11) Fredrik Ekblom, Biogas.se, 1.22,205
12) Roger Eriksson, Nordic Fine Art, 1.22,247
13) Mikael Ohlsson, Micke Ohlsson Motorsport, 1.22,705
14) Dick Sahlén, Bilsport & MC by CaWalli, 1.22,997
15) Viktor Hallrup, Bilsport & MC by CaWalli, 1.23,110
16) Viktor Huggare, Huggare Racing, 1.23,156
17) Patrik Olsson, Biogas.se, 1.23,636

Tiderna, förmiddag:
1) Robin Rudholm, West Coast Racing, 1.20,959
2) Richard Göransson, West Coast Racing, 1.21,044
3) Robert Dahlgren, Polestar Racing, 1.21,236
4) Thed Björk, Flash Engineering, 1.21,296
5) Tomas Schie, Chevrolet Motorsport Sweden, 1.21,451
6) Jan "Flash" Nilsson, Flash Engineering, 1.21,457
7) Johan Stureson, MA:GP/IPS, 1.21,472
8) Johan Kristoffersson, KMS, 1.21,534
9) Mattias Andersson, MA:GP/IPS, 1.21,778
10) Tommy Rustad, Polestar Racing, 1.21,820
11) Roger Eriksson, Nordic Fine Art, 1.22,641
12) Fredrik Ekblom, Biogas.se, 1.22,658
13) Dick Sahlén, Bilsport & MC by CaWalli, 1.22,997
14) Mikael Ohlsson, Micke Ohlsson Motorsport, 1.23,065
15) Viktor Hallrup, Bilsport & MC by CaWalli, 1.23,943
16) Patrik Olsson, Biogas.se, 1.25,519
17) Viktor Huggare, Huggare Racing, 1.37,245

Tiderna, eftermiddag:
1) Göransson, 1.20,905
2) Nilsson, 1.21,212
3) Schie, 1.21,214
4) Andersson, 1.21,250
5) Rudholm, 1.21,327
6) Björk, 1.21,396
7) Rustad, 1.21,777
8) Dahlgren, 1.21,777
9) Kristoffersson, 1.22,024
10) Stureson, 1.22,033
11) Ekblom, 1.22,205
12) Eriksson, 1.22,247
13) Ohlsson, 1.22,705
14) Hallrup, 1.23,110
15) Huggare, 1.23,156
16) Sahlén, 1.23,184
17) Olsson, 1.23,636
09-04-04 Skåningen Micke Ohlsson kör Peugeot i STCC 2009
Efter några år i vi-som-vill-upp klasser precis under STCC, tar den 24-årige skåningen Micke Ohlsson från Ängelholm steget från Carrera Cup Scandinavia till den svenska kungaklassen STCC i en Peugeot 407. Bilen har tidigare körts i serien av Johan Sturesson och kommer nu att delta i STCC:s privatklass Semcon Cup med Micke Ohlsson som förare. Micke Ohlsson som är Nordisk Mästare i karting och kört Formula Renault, Radical och nu senaste Porsche Carrera Cup Scandinavia 2008. I Carrera Cup Scandinavia presterade Mick! e toppteamet Danielsson Motorsports två bästa resultat 2008 med andraplatser i båda racen på Falkenberg.

Till STCC kommer Micke Ohlsson med sitt eget team Micke Ohlsson Motorsport som tidigare varit framgångrika i Formula Ford och Radical. Teamet kan även stolt och glädjande presentera att alla teamets huvudsponsorer och flera samarbetspartners trotsar finanskrisen och fortsätter sitt samarbete med Micke Ohlsson Motorsport i STCC 2009. Euro Finans är med för fjärde året. Industriföretaget från Landskrona, Hirvonen & Co och Ängelholmsbaserade Cernelle med varumärket Cernitol fortsätter samarbetet från 2008. Nya bland teamets huvudsponsorer är Woody Bygghandel. Som nyhet kan Micke Ohlsson Motorsport också presentera fd Formel 3-föraren Hans Nordén, som stallets teamchef. Hans har mer än 20-års erfarenhet inom racing som förare och teammanager.

STCC och Micke Ohlsson kör sin premiärtävling 2009 på Mantorp Park 1-2 Maj. Denna pressrelease i PDF, samt hög! upplösta bilder, finner ni på Micke Ohlsson Motorsport webbplats: www.mioh.net.
09-04-02 Teststart för två av toppteamen i STCC
Med knappt en månad till STCC-premiär börjar det mullra ute på banorna.
Några av teamen i STCC har nämligen startat sina vårtester.
West Coast Racing och Biogas.se rapporterar idagarna från Falkenberg och Nürburgring.

Biogas.se kör i dagarna sina första test med den nya biogasdrivna bilen. På plats på tyska Nürburgring finns Fredrik Ekblom som under onsdagen fick sina första varv i bilen.
- Det kändes väldigt kul att få testa bilen, det har jag väntat på länge, säger han. Det här är en helt ny bil för mig. Nu blev det väl inte så många varv men så här inledningsvis tycker jag att det kändes bra. Chassiet känns solitt, men självklart har vi en del detaljer att slipa på under den närmaste tiden.
- När det gäller motorn trodde jag att den skulle vara som en diesel i karaktären, men så var det inte alls, säger han i ett pressmeddelande.

Testet på Nürburgring är första delen i slutfasen av ett projekt som pågått sedan i höstas. Nu ser teamchefen Tobias Johansson fram emot att bilarna ska tävla i skarp miljö på banorna hemma i Sverige.
- Testet har gett oss de besked vi ville ha och nu kan vi gå vidare med våra förberedelser inför premiären. En bonuseffekt vi märkt med biogasdriften är att det inte känns irriterat i ögonen när man varmkör bilen i depåboxen, säger han med ett leende.

De båda racingbilarna kommer att levereras till Sverige före påsk. Nästa gång de ska ut på bana är under STCC:s officiella test på Mantorp den 15 april - samma plats där STCC-premiären går av stapeln den 2 maj.

På hemmaplan har även BMW-teamet West Coast Racing rullat ut på hemmabanan Falkenberg. Nyförvärvet och den regerande mästaren Richard Göransson fick en första smak av sin nya BMW.
- Det var en fantastiskt fin dag för ett shake-down och det känns skönt att den 1 april vara igång med testerna, sa Richard. Vi fick bra indikationer på de nya Yokohama-däcken och det blev mycket intryck på kort tid. Det är lite grann som att börja om från början när man kommer till ett nytt team men jag tycker allting kändes kanon från start.

För Robin Rudholm börjar det bli vana att inleda försäsongstesterna på Falkenberg. Det här var dock Robins första chans att pröva de nya Yokohamadäcken och han var nöjd med en ovanligt smidig första testdag.
- Normalt brukar det alltid vara något som behöver justeras efter vintern men idag var det inga konstigheter alls, tyckte Robin. Allting var perfekt från början och det var en väldigt bra shake-down dag. Det känns kul att vara igång igen.

Richard och Robin åker nu vidare till Tyskland där de på lördag ska köra sitt första race för i år. Det är fyra-timmars VLN-race på Nordschleife som väntar där de ska köra en BMW 320 diesel för Schubert Motorsport

09-04-02 Efterlängtat STCC-test för Team Biogas.se
Nu börjar allvaret för STCC:s nyaste team – Biogas.se. Idag körde teamets förare Fredrik Ekblom de första varven i ett test på legendariska Nürburgring i den nya biogasdrivna Sciroccon.

Det var i december som de båda företagen E.ON och Volkswagen tillkännagav att man tillsammans skulle ställa upp i STCC med två bilar. Bakom detta ligger E.ON:s satsning på att marknadsföra biogas – Sveriges klimatsmartaste bränsle.

De båda racingbilarna – Volkswagen Scirocco – har byggts av Volkswagen Motorsport i Hannover och nu har det första stora testet ägt rum på legendariska Nürburgring i Tyskland. På plats fanns Team Biogas.se med förarna Fredrik Ekblom och Patrik Olsson.

Det var första gången trefaldige STCC-mästaren Fredrik Ekblom körde en racingbil sedan STCC-finalen i höstas.
- Det kändes väldigt kul att få testa bilen, det har jag väntat på länge, säger han.

För Fredrik – som tidigare körde BMW – handlar det om att ställa om sig från bakhjulsdrift till att köra framhjulsdrivet. Känslan efter de första varven är positiv.
- Det här är en helt ny bil för mig. Nu blev det väl inte så många varv men så här inledningsvis tycker jag att det kändes bra. Chassiet känns solitt, men självklart har vi en del detaljer att slipa på under den närmaste tiden.
- När det gäller motorn trodde jag att den skulle vara som en diesel i karaktären, men så var det inte alls.

Testet på Nürburgring är första delen i slutfasen av ett projekt som pågått sedan i höstas. Nu ser teamchefen Tobias Johansson fram emot att bilarna ska tävla i skarp miljö på banorna hemma i Sverige.
- Testet har gett oss de besked vi ville ha och nu kan vi gå vidare med våra förberedelser inför premiären. En bonuseffekt vi märkt med biogasdriften är att det inte känns irriterat i ögonen när man varmkör bilen i depåboxen, säger han med ett leende.

De båda racingbilarna kommer att levereras till Sverige före påsk. Nästa gång de ska ut på bana är under STCC:s officiella test på Mantorp den 15 april – samma plats där STCC-premiären går av stapeln den 2 maj.

09-04-02 Rydell sista pusselbiten i STCC AB:s nya styrelse
Han leder VM-serien WTCC och går nu in i ett nytt dreamteam.
Som ledamot i STCC AB:s nya styrelse.
Rickard Rydell är en av Sveriges största racingprofiler och ger nu tillbaka till svensk racing.
Under de senaste veckorna har en ny styrelse tagit form för framtida satsningar på STCC, ett av Sveriges största sportevenemang. I tisdags presenterades Erik Olsson, fd. vd och koncernchef för Posten som styrelseordförande. Sedan tidigare har Stadiums vice vd Kalle Eklöf och Marika Wassberg Skärvik, vd för Hudson Nordic förstärkt STCC AB:s ledning. Nu har också VM-föraren Rickard Rydell tackat ja och gör därmed styrelsen komplett.
- Det är väldigt spännande med STCC, man har bestämt sig för att satsa och då är det roligt att få vara med. STCC har ett gott renommé också utomlands med många duktiga förare i toppen. Det är starkt idag, men går säkert att göra ännu bättre, säger Rydell.

Rydell tillfrågades i helgen av nya styrelseordföranden Erik Olsson. De har en bakgrund med styrelseuppdrag tillsammans i andra bolag och Rydell behövde inte lång tid på sig att tacka ja.
- Det ska bli jättekul. Jag tror att jag kan vara ett bra bollblank för de andra nya i styrelsen som kanske inte har samma inblick i motorsporten men som har andra styrkor. Jag har kört i England, Japan och VM-serien och kanske har andra synvinklar på saker och ting och det är ju meningen med styrelser att den består av personer med olika bakgrund, kompetenser och erfarenheter, säger Rydell.

Just nu leder han VM-serien WTCC som fabriksförare för Seat. Hans karriär i STCC sträcker sig till enstaka inhopp i några race, men han följer sporten med stort intresse.
- Tyvärr krockar en del tävlingar med VM-tävlingar så det var ett tag sedan jag besökte ett race, men jag följer STCC noggrant precis som med Formel 1.

Rydell blir den sista pusselbiten i en rustning för framtidens STCC för STCC AB:s ägare Rickard Pålsson.
- Vi har haft tre bra år med STCC och nu tar vi nästa steg. Vi har nu en styrelse med bred kompetens och olika bakgrund. Att Rydell kommer in med ett förarperspektiv och erfarenhet från framgångsrikt tävlande internationellt är en styrka och ger ytterligare ett perspektiv. Det känns oerhört roligt att ha det här teamet runt STCC AB, svensk racings kungaklass förtjänar det, säger Pålsson.
09-04-01 Erik Olsson blir ny styrelseordförande i STCC AB
Under åren som VD och koncernchef förvandlades Posten till ett lönsamt och offensivt företag.
Nu tillsätts Erik Olsson som styrelseordförande i STCC AB.
-Jag vill bidra till att STCC fortsätter att växa även utanför Sveriges gränser, säger han.

STCC AB stärker upp sin styrelse betydligt inför en tydlig offensiv på att lyfta ett av Sveriges största och mest populära sportevenemang ytterligare. Kalle Eklöf och Marika Wassberg Skärvik har tidigare presenterats som nya medlemmar i styrelsen, nu tillsätter bolagets ägare Rikard Pålsson även ordförandeposten som går till ett känt namn inom svenskt näringsliv, Erik Olsson.
- Erik har precis det engagemang för STCC och motorsport och den framgångsrika erfarenheten i ledande strategiska befattningar som vi behöver för utveckla STCC för framtiden, säger Pålsson.

Erik Olsson har under de senaste 20 åren haft ledande positioner inom verksamheter som utvecklats framgångsrikt, mellan 2003-2008 som koncernchef och vd för Posten AB. Nu blir han styrelseordförande i STCC AB och ambitionerna är redan innan han tillträtt höga.
- Jag har följt STCC på nära håll de senaste åren och vet vilket intresse som finns för motorsporten. Men det finns också stor utvecklingspotential i produkten STCC. En vision som ägaren har och som jag ser fram emot att driva vidare är att göra STCC större också utanför Sveriges gränser. Jag vet att många företag snuddat vid taken på att sponsra STCC men tyckt att det varit för geografiskt begränsande. Kan vi göra STCC skandinaviskt så öppnar sig ännu fler dörrar, säger Olsson.

Erik Olsson är uppväxt i Degerfors, några mil från Karlskoga Motorstadion där ett stort intresse för motorsport och racing föddes tidigt.
- Kanonloppet på Gelleråsen var årets stora höjdpunkt. Jag sprang där mycket som barn och samlade autografer och tog bilder så intresset för bilar och racing sitter djupt rotat hos mig, säger han.

Olsson har också på nära håll sett vad STCC kan skapa för ett företag som går in som sponsor.
- Inom Posten hade vi en ambition att med sponsorskapet i STCC ge personalen en upplevelse och ett mervärde. Förra året tog nästan 8000 medarbetare tillvara på möjligheten att besöka en deltävling och det var en fantastisk upplevelse att se vad en investering i STCC betyder för det interna engagemanget i ett företag.

Erik Olsson nämner också den offensiva miljösatsningen som en styrka i STCC. I fjol kördes ett fullt miljökompenserat race i centrala Göteborg och i år står världens första biogasdrivna bilar i en racerserie på startlinjen.
- Miljöfrågan inom motorsporten är oerhört viktig och där har STCC tagit pole position. Racing har under alla tider drivit teknik- och säkerhetsutvecklingen för bilindustrin. Nu driver racingen på utvecklingen för miljövänliga drivmedel och att få vara med på den resan känns utmanande och inspirerande.
09-03-30 Volkswagen blir "Official Car" i STCC
Två biogasbilar på tävlingsbanan är redan bekräftade.
Nu ökar Volkswagen sin närvaro i STCC.
Uppsättningen av Official Cars i STCC kommer 2009 och 2010 att vara bilar från Volkswagens modellprogram.

Volkswagen blir till och med 2010 Official Car i Sveriges största motorsportserie, STCC. Det innebär att sju bilar och fyra modeller ur Volkswagens program används på och omkring tävlingarna för de funktioner som krävs för att upprätthålla säkerheten för förare och publik.
- Official Car är en väldigt viktig tävlingsteknisk funktion och vi är glada över att Volkswagen som nu satsar på STCC går in i detta, säger Bob Huzell, vd på STCC AB.

Bilarna runt och i samband med tävlingarna används som bland annat räddningsbilar, bemannade med räddningspersonal och utrustning, medicinska bilar bemannade med sjukvårdspersonal. Utöver det finns bilar som fungerar som bärgningsfordon samt en bil som används som säkerhetsbil för att samla upp fältet om en tävlingsbil kört av på ett olämpligt ställe runt banan. Dessa bilar följer startfältet det första varvet under ett race och står sedan utplacerade runt banan för att snabbt kunna vara framme om något händer.

De bilmodeller Volkswagen valt till dessa ändamål är två Touareg-modeller, två Passat CC, två Passat Variant och en Volkswagen Scirocco som så kallad "Saftey Car".
- För oss är det här bra sätt att visa vårt stora spann av bilmodeller i en miljö med hög relevans. Vi har två tävlingsbilar på banan och med detta så ökar vi närvaron ytterligare. Att vi dessutom ser att våra bilar används för bra ändamål och underlättar arbetet med tävlingarna är positivt, säger Marcus Thomasfolk, Informationschef, Volkswagen Group Sverige AB.
09-03-27 Marika Wassberg Skärvik i STCC AB:s styrelse
Förra veckan presenterades Stadiums vice vd Kalle Eklöf som ny styrelseledamot i STCC AB.
Nu kommer nästa förstärkning.
Marika Wassberg Skärvik, vd för Hudson Nordic och tilldelades utmärkelsen "Årets chef" 2005.
- Jag gillar motorsport och det är en förmån att få sitta i en styrelse där man brinner för verksamheten, säger hon.

Marika Wassberg Skärvik är en av svenskt näringslivs tungviktare. Nu förstärker hon det team runt STCC som ska lyfta Sveriges största racingserie.
- När jag fick frågan om att gå in i STCC AB:s styrelse så var det inte mycket att tveka på. Jag älskar motorsport, jag har kört Formel Ford, haft motorcykel och besökt många STCC-evenemang i kundform och jag tycker att affärsidén runt STCC känns spännande.
Det är inte i alla styrelser där man får förmånen att tillgodose sina personliga intressen, det här blir helt klart ett undantag, säger hon.

Marika kliver in som första kvinnliga styrelsemedlemmen i STCC AB:s historia. Ett företag som driver den kanske mest mansdominerande av sporter.
- Det ser jag som en utmaning. Jag sitter i fler styrelser där jag är ensam kvinna och när jag startade i IT-branschen i slutet på 80-talet var det också en mansdominerad bransch, säger hon och fortsätter:
- Jag tror på mångfald i styrelser och där behöver det inte kretsa kring genusfrågan. Kvinnor är en målgrupp för STCC precis som många andra och jag ska med mina erfarenheter ge perspektiv på den frågan liksom andra delar av utvecklingen.

Marika Wassberg Skärvik är anlitad av såväl näringslivet som organisationer. Hon har bl.a. föreläst på Handelshögskolan, Ericsson, SIF och Finansinspektionen. Hon har deltagit i samtal kring ledarskap och utveckling för Kvinnokompetensen och Novare. Marika har även medverkat kring ledarskapsfrågor i bl.a. Affärsvärlden, Tidningen Chef, DI och SvD Näringsliv. Vad hon ser som sin styrka i sitt nya uppdrag för STCC AB är marknadsfokus, sponsring och på vilket sätt man ska använda media.
- Det jag bär med mig är marknadsperspektivet. Hur försäljning och marknad hänger ihop och hur man ska jobba med media och PR. Det som är viktigt är värdet för kunden i slutändan.

STCC AB:s ägare Rickard Pålsson ser Marika Wassberg Skärvik som ett starkt tillskott i den nya styrelsen.
- Vi har utgått från vart vi är idag och vi har en tydlig vision om vart vi vill ta STCC. Vi har drivit och utvecklat STCC under tre år och för att ta nästa steg krävs rätt kompetens i ledningen. Marika Skärvik har kompetensen och erfarenheten och passar in i det team som ska lyfta STCC ytterligare en nivå.

09-03-26 Första bilderna - biogasbilen på banan
Bara två grader varmt och snöblandat regn. Det var inga optimala testförhållanden när E-ON:s storsatsande STCC-team tog den biogasdrivna Volkswagen Scirocco från VW Motorsport i Hanover de 13 milen till testbanan Oschersleben.
- Det var inte optimalt på något sätt för att göra ett riktigt test, men det var heller inte avsikten. Vi ville här se så att allt fungerar som det ska, bromsar, hjulupphängningar och inte minst motor och växellåda, säger Johansson.

Bortsett från ett motorstopp på första varvet på grund av en icke aktiverad givare rapporterar teamet att det första testet gick bra. 20 varv avverkades med VW Motorsports testförare Peter Terting. Tobias Johansson fick också själv chansen att känna på bilen också han.
- Det lilla man kunde känna på det här underlaget så kändes det inte som att det skulle vara så stor skillnad på motorn jämfört med den vanliga bensinmotorn jag kört i STCC tidigare. Det kommer att gälla att hålla igång den här motorn rejält om det ska hända något, precis som med en vanlig bil, säger han och tillägger:
- Men något riktigt motortest var svårt att göra så vi får nästan vänta på förarnas feed back på vårt inplaneradetest 1-2 april.

Då ska bilen köras på Nürburgring och teamets ordinarie förare Fredrik Ekblom och Patrik Olsson ska få lägga sina första varv i sina tävlingsvapen för STCC 2009.
09-03-20 STCC växer och utvecklas allt snabbare
Nu förstärker STCC AB:s ägare styrelsen ytterligare.
Först i raden är Kalle Eklöf, 34, vice vd och försäljningschef på Stadium AB.
STCC står inför nästa stora utvecklingsfas som ett av Sveriges största idrottsevenemang. Bolagets ägare sedan tre år tillbaka, Rickard Pålsson väljer därför att nu förstärka STCC AB:s ledning ytterligare.
- Vi har haft tre år med en fin tillväxt på många håll. Vi har ett friskt mästerskap med många deltagare, ett attraktivt event. Vi har stadsrace mitt i Göteborg, världens första biogasdrivna bilar i en racingserie och en stark mediabevakning. Nu vill vi ta nästa steg och för att göra den resan vill vi stärka kompetensen i företaget ytterligare, säger Rickard Pålsson, STCC AB:s ägare.

Först i raden av intressanta namn står Kalle Eklöf som nu tillträder som styrelseledamot i STCC AB. Eklöf är vice vd och försäljningschef i Stadium AB.
- Det här ska bli otroligt roligt. Motorsport är en av mina stora passioner och att få vara med och utveckla Sveriges främsta racingmästerskap är en ära och en utmaning, säger Kalle Eklöf.

Eklöf har under en längre tid varit verksam och utvecklat Stadium AB till att bli Sveriges ledande kedja för sportkläder. Innan han för två år sedan klev in i rollen som vice vd och försäljningschef i bolaget var Kalle landschef och byggde upp Stadium Danmark under fem år.
- Jag brinner för att utveckla företag och jag när det gäller STCC tror jag framförallt att jag kan tillföra ett nytänkande och ett brett kontaktnät för att kanske främst utveckla STCC som evenemang. Att förpacka en produkt för marknaden och sälja den är nyckeln inom de flesta branscher. Jag hoppas att jag kan bidra till att öka intresset för mästerskapet och evenemanget ytterligare.

Eklöfs erfarenheter av motorsport och STCC är begränsade, vilket är en styrka enligt STCC AB:s ägare.
- Det finns risk inom all verksamhet att man låser sig i ett visst tankesätt. Att få in en duktig affärsman och marknadsförare med stort kontaktnät utifrån hjälper oss att se saker och ting i ett bredare perspektiv, säger Pålsson.

Namn: Kalle Eklöf.
Ålder: 34.
Yrke: Vice vd och försäljningschef, Stadium AB.
Aktuell: Ny styrelseledamot i STCC AB.

Stadium AB har 2500 anställda och 114 butiker i Norden.
2008 omsatte Stadium ca. 5 miljarder kronor.
Stadium AB ägs till 75 procent av familjen Eklöf och 25 procent av IKANO.

www.stcc.se
09-03-17 24 förare i STCC 2009
Tio bilmärken, 18 team och 24 förare.
Nu presenteras startlistan för årets STCC-säsong.
- Nio deltävlingar och 18 race med den här uppställningen, vi längtar till premiären på Mantorp Park 1-2 maj, säger Bob Huzell på STCC AB.

Världens första biogasdrivna bilar, stadsrace i Göteborg, en miljon kronor i prispotten och samtliga race livesända i Viasat Motor och eftersända i SVT. När startuppställningen för STCC presenteras inför årets säsong står 25 bilar på startlinjen, 18 team och totalt tio olika bilmärken.
- Vi har en drömsäsong framför oss. Vi är ett av de mästerskap med flest bilmärken i världen, vi har stadsrace och biogasdrivna bilar. På det en rad nyheter, en tung uppställning och de tyngsta stjärnorna spridda i olika toppteam. Årets STCC-säsong är någon som ingen får missa, säger Huzell.

Några av platserna är än så länge reserverade då förarna inte kommit in med en officiell anmälan men som meddelat att de ställer upp i hela serien. Utöver det räknar man med en del wildcards i vissa race.
- Vi vet vilken grund vi har i föraruppställningen och den ser ut som den bästa någonsin i STCC:s historia. Nu ser vi fram emot en säsong fullmatad med action, spänning och dramatik, avslutar Huzell.

Klass Nr. Förarnamn: Bilmärke: Team:
STCC 1 Richard Göransson BMW 320si WestCoast Racing
STCC 2 Fredrik Ekblom VW Scirocco Team Biogas.se
STCC 3 Thed Björk BMW 320si Flash Engineering
STCC 4 Robin Rudholm BMW 320si WestCoast Racing
STCC 5 Robert Dahlgren Volvo C30 Polestar
STCC 6 Jan Nilsson BMW 320si Flash Engineering
STCC 7 Thomas Schie Chevrolet Lacetti Chevrolet Motorsport Sweden
STCC 8 Tomas Engström Honda Accord Engström Motorsport
STCC 9 Roger Eriksson Seat Leon Nordic Fine Art
STCC 10 Tommy Rustad Volvo C30 Polestar
STCC 11 Patrik Olsson VW Scirocco Team Biogas.se
STCC 20 Mattias Andersson Alfa Romeo MA:GP / IPS
STCC 21 Johan Stureson Peugeot MA:GP / IPS
STCC 88 Viktor Hallrup BMW 320i Team CaWalli
STCC 91 Tony Johansson Mercedes G-Rex Sweden
STCC 90 Mikko Tiainen BMW 320si MJT Racing
STCC 92 Petter Granlund TBA TBA
STCC 93 Dick Sahlen BMW 320i TBA
STCC 94 Mikael Ohlsson Peugeot 407 Micke Ohlsson Motorsport
STCC 95 Tobias Tegelby BMW 320i TBA
STCC 96 Viktor Huggare Opel Astra Huggare Racing AB
STCC 97 Joakim Ahlberg BMW 320i BMS Event
STCC 98 Johan Kristoffersson Audi A4 Kristoffersson Motorsport
STCC 99 Ronnie Brandt Volvo S60 Mälarpower Motorsport

www.stcc.se
09-03-11 STCC AB i samarbete med Cancerfonden
Varje dag får 25 män i Sverige diagnosen prostatacancer, Sveriges vanligaste cancerform.
Nu tar STCC AB ställning och knyter ett samarbete med Cancerfonden.
- Vi har en målgrupp som till stor del är män och med detta samarbete finns möjlighet för oss att sprida kunskap och information för en god sak, säger Bob Huzell, VD på STCC AB.

STCC AB och Cancerfonden har nyligen kommit överens om ett samarbete i tre år. Det ger Cancerfonden en plattform med en tydlig manlig målgrupp och STCC AB ett ansvar att jobba med frågor och kampanjer som riktar sig mot denna grupp.
- Det går inte att blunda för frågan och vi vill bidra det vi kan inom vår organisation för att uppmärksamma detta, säger Huzell.

Samarbetet mellan STCC AB och Cancerfonden kommer främst att märkas under den så kallade ”Mustaschkampen”. Det är en informations- och insamlingskampanj under maj månad till förmån för kampen mot prostatacancer.
- Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform, men vi vet att män har svårt att prata om sjukdomen. Med hjälp av STCC får vi en bra arena att nå männen, något vi hoppas leder till att fler uppmärksammar sjukdomen så att vi kan öka överlevnaden, säger Ursula Tengelin, Cancerfondens generalsekreterare.

STCC är Sveriges största sportevenemang och en arena för Sveriges främsta racerförare. Säsongen drar igång 1-2 maj 2009 och sträcker sig fram till sista helgen i september.
- Förarna i STCC är förebilder för många svenska män och deras barn och med hjälp av deras engagemang kan vi nå ut med frågan. Vi är en liten kugge i det stora maskineriet och vill göra det vi kan. Men det behövs lite mer av många fler för att råda bot på ett problem som är så vanligt men som så få pratar om, avslutar Huzell.

Om prostatacancer
Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform
Varje dag får ca 25 män i Sverige prostatacancer
Det motsvarar en man i timmen och ca 9 000 män per år
Det är den cancerform bland män som orsakar flest dödsfall, ca 2 500 per år
Hälften är under 70 år när de får diagnosen men sjukdomen är ovanlig före 50-års ålder

Om Cancerfonden
Cancerfonden är en fristående ideell insamlingsorganisation verksam inom forskningsfinansiering, opinionsbildning samt informations- och kunskapsspridning.

Cancerfonden är den enskilt största finansiären av svensk cancerforskning. Varje år finansieras cirka 400 forskningsprojekt via Cancerfonden. Cancerfonden har inga statliga bidrag utan är helt beroende av testamenten och gåvor från privatpersoner och företag

www.stcc.se
09-02-18 Honda Racing blir Engström Motorsport igen
Honda tvingas dra tillbaka sitt stöd till STCC-teamet Engström Motorsport.
Men ambitionen är att fortsätta som ett av toppteamen i årets mästerskap.
- Det är synd att Honda drar sig ur och vi förstår deras situation. Beskedet innebär att vi får omdisponera en del saker men ambitionerna är att fortsätta vara ett av toppteamen i mästerskapet, säger Engström.

Engström Motorsport tog tre segrar i STCC ifjol och kom trea i Teammästerskapet. Man vann också STCC:s första stadsrace i Göteborg. Det gör teamet till ett av de starkaste i mästerskapet och inför kommande säsong går teamet som förra året hette Honda Racing återigen under namnet Engström Motorsport.
- Vi har byggt upp teamet till ett av de stora i STCC. Att Honda nu drar tillbaka sitt stöd sätter vår interna kompetens på prov, man kan välja att hänga läpp över beskedet eller att se det som en prövning. Vårt team är uppbyggt av tävlingsmänniskor och vi ser det som att utmaningen nu blivit ännu större, säger Engström.

Hondas skäl till att de drar tillbaka stödet är den rådande ekonomiska situationen i världen och bilindustrin.
- I det ekonomiska läge som marknaden befinner sig i väljer Honda Nordic AB att prioritera och koncentrera sina resurser på kärnverksamheten. Detta är också i linje med Honda Motor Co. Ltd. tidigare meddelade ansvarstagande för företagets affärsområden på global nivå. På den svenska marknaden har Honda i likhet med bilbranschen i övrigt noterat minskade volymer och dessutom har den svenska kronan haft en svag utveckling gentemot både Yen och Euro, säger Honda Nordic AB i ett pressmeddelande. Vi har jobbat in i det sista med fokus på en fortsatt kraftfull satsning på STCC, men med hänsyn till det rådande ekonomiska läget blev vi tvungna att fatta det svåra beslutet

Engström har förståelse för situationen men hoppas på en ljus framtid.
- Liknande situationer har uppstått i STCC tidigare. Volvo drog sig exempelvis ur STCC 2002, dåvarande teamet Flash Engineering fortsatte då i egen regi och 2004 var Volvo tillbaka igen. Man vet inte vad som händer i framtiden, vi har haft ett jättebra samarbete med Honda och hoppas naturligtvis att vi ska samarbeta igen i framtiden, säger Engström.

Konkurrensen inför årets säsong är stenhård med nya jokrar i leken. Volkswagen kommer in i serien med två biogasdrivna bilar och förberedelserna intensifieras.
- Det ser sportsligt tufft ut i år och den här situationen blir ett stålbad för teamet, men vi får bra stöd från övriga samarbetspartners och tänker i år göra allt för att försvara vår plats som ett av toppteamen i STCC.
09-02-17 STCC sänds i HDTV 2009
Nu blir STCC ännu bättre.
Kommande säsong TV-sänds svensk racings kungaklass i HDTV (High Definition Television).
- Årets säsong är värd att visas i bästa möjliga kvalitet, vi vill göra den här produktionen på riktigt, säger Thomas Ogander kanalchef på Viasat Motor.

Bland världens TV-sända motorsportserier har det hittills bara varit amerikanska Nascar som producerats och sänts i HDTV. Tills nu. Svensk Motorsport tar från och med i år steget mot framtidens TV-format.
- Att producera för HDTV är självklart kostsamt men vi vill göra allt vad vi kan för att lyfta STCC och svensk motorsport till en internationell nivå i TV produktionen, fortsätter Ogander.

Det nya beslutet ger också STCC ytterligare en kanal i det massiva TV-paketet för 2009. Förutom direktsändningen i Viasat Motor och eftersändningarna i SVT så sänds nu varje deltävling direkt i Viasat Sport HD.
- För STCC är det här ett steg framåt och vi är glada över att Viasat Motor levererar mot de höga ambitioner som vi vet att de har. Att se en TV-sändning i HDTV är riktigt häftigt och med detta kan vår TV-publik se fram emot en fantastik upplevelse i år, säger Bob Huzell, VD STCC AB.

Bland de TV-produktioner som görs i Sverige idag är det lätträknat antal HDTV-sändningar. Viasat Sport sänder Hockey-VM och landskamperna i fotboll i HDTV. Canal+ sänder fotboll och ishockey och SVT gjorde ifjol en handfull evenemang i HDTV.
- Det här är framtiden, STCC är långt fram när det gäller andra satsningar som exempelvis miljö och stadsrace, nu öppnar vi dörren på TV-sidan, avslutar Ogander.

Fakta, HDTV:
HDTV står för high-definition television, alltså högupplöst TV. Bilden på en HDTV är skarpare och mer detaljrik, eftersom upplösningen på en HDTV är betydligt högre jämfört med en vanligt TV. Ljudkvaliteten blir också bättre.

Det finns olika typer av HDTV. De vanligaste är LCD, plasma, projektor och bakprojektion. Gemensamt för alla HDTV är att de visar bredbild (widescreen).
HDTV beräknas ha ersatt dagens TV-system om 5-10 år. För att kunna se HDTV krävs en digital-tv-mottagare (HDTV-box) som klarar högupplösta signaler och ett HDTV-abonnemang.

www.stcc.se
09-02-12 DMS avvaktar STCC-start
DMS väntar med start i STCC (Swedish Touring Car Championship). Det ekonomiska klimatet gör det svårt att få till stånd de samarbetsinitiativ som ett deltagande i mästerskapet kräver, och trots att stora delar av projektet finns på plats läggs planerna tills vidare på is.
- Jag kan bekräfta att vi inte kommer att delta i det omfattande STCC-mästerskapet i år, säger DMS teamchef Jens Hellström. Den rådande konjunkturen slår hårt mot de flesta branscher, och även om det hade varit intressant att prova på STCC redan nu så är det inte livsviktigt för oss att göra det.

Det viktigaste för oss är att satsa på rätt sätt och med bra förutsättningar för att nå toppresultat. Tyvärr är det omöjligt med de villkor som råder i dagsläget. När ett mer lämpligt tillfälle dyker upp kommer vi att omvärdera situationen och ta ett nytt beslut.

DMS kommer liksom under 2008 att ställa upp i juniorserien JTCC samt Porsche Carrera Cup Scandinavia även i år, samtidigt som en mindre kostnadskrävande expandering av teamets verksamhet nu kan bli aktuell. Arbetet med STCC kommer att fortsätta under säsongen.

Danielsson Motorsport, http://www.dms.se
Alx, http://www.alx.nu

09-01-28 Doldis i rampljuset och så ska prispengarna fördelas i STCC
Nu finns en intervju med senaste stjärnskottet i STCC, Patrik Olsson.
En doldis som blir teamkompis med trefaldige mästaren Fredrik Ekblom kommande säsong i världens första racerbil på biogas.
Dessutom en intervju med STCC AB:s vd kring hur STCC-miljonen ska fördelas.

Patrik Olsson - doldisen i rampljuset
Idag är han kanske den mest okände föraren i STCC.
Snart riktas dock alla blickar mot Patrik Olsson.
20-åringen som sätts bredvid trefaldige mästaren Fredrik Ekblom i världens första racerbilar på biogas i STCC 2009.
Läs mer på: www.stcc.se

09-01-28 Därför införs prispengar i STCC
STCC AB har infört en miljon kronor i prispengar till kommande säsong.
Vi lät STCC AB:s vd Bob Huzell reda ut hur pengarna ska fördelas och varför man valt att lägga dem i Teammästerskapet.
Läs mer på: www.stcc.se
09-01-15 Reglementet klart - så blir STCC 2009
Tävlingsdagarna blir fredag och lördag.
Två race på vardera 20 minuter och en miljon kronor i prispengar i Teammästerskapet.
Här är de viktigaste ändringarna i årets STCC-reglemente.

STCC-reglementet för 2009 är nu fastslaget och publicerat. En rad förändringar har skett sedan förra året. När det gäller tävlingsformatet skiljer sig veckodagarna för tävlingarna, fler antal race och en annan kvalprocedur. Kommersiellt finns en prispott på en miljon kronor som fördelas på Teammästerskapet och tekniskt så öppnas möjligheten att tävla med bilar som drivs på biogas.
- I grunden står vi kvar vid det internationella reglementet som bygger på FIA:s Super 2000. Det finns modifieringar när det gäller tävlingsformat och en del punkter på den tekniska sidan för att möta en offensiv miljösatsning, förklarar Johnny Haraldsson, Teknisk chef på STCC AB.

Tävlingskalendern 2009 består av nio deltävlingar vilket är två färre än förra året. Sex klasser kommer att tävla på sex olika banor i samband med STCC-deltävlingarna. Tidigare kördes en STCC-helg över lördag och söndag, i år blir det istället fredag och lördag.

STCC kör dock endast under lördagen bortsett från en så kallad ”roll out” på fredagen. Det är ett 15 minuter långt pass där teamen får genomföra ett funktionstest av bilarna. Lördagarna inleds med test för STCC klockan 09.00. Klockan 10.20 inleds kvalet som är uppdelat på två pass. Först 20 minuter där alla deltar, sedan tio minuter för de åtta bästa förarna, de gör där upp om den interna startordningen bland de åtta främsta. Snabbast i ”topp 8-kvalet” starar i pole position i det första racet. I det andra racet bestäms startordningen av resultatet i första racet. De åtta främsta förarna i mål i första racet startar i omvänd startordning i det andra racet. Från plats nio och neråt startar man på den position man gick i mål på i det första racet.

Teammästerskapet kommer i år inte enbart att handla om prestige. En miljon kronor ligger i prispotten och fördelas med 100 000 kronor som förstapris per deltävling.

För mer detaljer om årets reglemente, läs här: http://www.stcc.se/reglementen/
Anmälan till årets serie görs här: http://anmalan.stcc.se
09-01-07 Honda Racings besked: ”Vi kör två bilar 2009”
Teamet tappade stjärnan Thed Björk till Flash Engineering.
Men Honda Racing kör två bilar i STCC 2009.
- Något annat är otänkbart, vi har några olika alternativ på förarsidan, uppger teamchefen Tomas Engström.

Fredrik Ekblom satte stenen i rullning bland toppförarna i STCC genom att gå från West Coast Racing till E.ON Biogas Racing. Följderna blev att mästaren Richard Göransson värvades till West Coast och Flash Engineering fyllde tomrummet efter honom med Thed Björk från Honda Racing som nu har stafettpinnen och blickarna riktade emot sig. STCC:s silly season påminner om det klassiska ”15-spelet”. Honda Racing har ett tomrum att fylla och under onsdagen lämnade Honda Racings teamchef ett glädjande besked.
- Vi kommer att köra med två bilar och följer den plan som vi satt upp inför 2008. Det är en treårsplan som innebär att Honda ska vinna STCC inom dessa tre år och för att lyckas med det krävs att man har ett bra team, bra förare, bra bilar och god uppbackning från sponsorer. Det krävs också att man kör två bilar som vi ser det, säger Engström.

Vem som tar plats bredvid Engström i tvåbilsteamet Honda Racing 2009 är ännu oklart. Det har ryktats om en utländsk förare, men Engström avslöjar nu att det även finns svenska alternativ.
- Just nu har vi sex namn på listan varav tre är svenskar. En av förarna på listan har vi kommit lite längre med i förhandlingarna, det som saknas är en underskrift och går det i lås så får vi en förare som håller en hög internationell nivå, det är väl så myket man kan säga i dagsläget.

Honda Racing räknar med att kunna presentera namnet på den förare som tar över Thed Björks plats inom de närmsta veckorna.

<< Tillbaka till Startsidan