<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


 

STCC Scandinavia 2023

1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023

Information om STCC

23-03-03 STCC-juniormästaren Oliver Söderström säkrar Lamborghini-styrning
STCC-stjärnan Oliver Söderström har säkrat en styrning i Lamborghini Super Trofeo 2023 efter sitt test med den italienska supersportbilstillverkaren förra året. Testet var en del av priset för skåningens juniortitel i STCC 2021.
– Detta är ett spännande och nytt kapitel i min karriär och jag är mycket tacksam för alla som gjort denna dröm verklighet, säger Oliver Söderström.

24-åringen kommer att köra en Lamborghini ST EVO 2 för erfarna teamet Target Racing i år, efter att ha slutat på femte plats totalt i STCC 2022 för Lestrup Racing Team med två segrar och totalt åtta pallplatser.

Och Oliver Söderström har inte stängt dörren för en fortsättning i STCC 2023, året när STCC blir först i världen som 100% elektriskt nationellt touring car-mästerskap.
– Just nu är fokus på Lamborghini, men jag har inte stängt dörren för STCC som ser oerhört spännande ut med elektrifieringen, säger Oliver Söderström.
– De nya elektriska bilarna ser sjukt utmanande ut att köra, något som jag tror passar mig och som jag gärna sätter tänderna i. Jag för dialog med ett par team, men kan inte avslöja mer än så just nu.

STCC-säsongen smygstartar med officiellt försäsongstest på Ljungbyheds Motorbana den 8 juni, följt av premiärtävlingen i Falkenberg med Västkustloppet den 8-9 juli. Läs mer här: https://www.stcc.se/2023/01/11/stcc-lanserar-nytt-ev-event-med-skelleftea-och-knutstorp-i-uppdaterad-2023-kalender/

23-02-18 Dragracing-stjärnan Ida Zetterström ny depåreporter för STCC
Dragracing-stjärnan Ida Zetterström blir ny depåreporter för streamingplattformen STCC+ under historiska säsongen 2023 när STCC blir först i världen som 100% elektriskt nationellt mästerskap.
– Det ska bli väldigt spännande och jag ser fram emot att börja jobba med alla i STCC-depån när historia skrivs 2023, säger Ida Zetterström.
– Jag är själv uppväxt inom motorsporten och har varit på olika banor sedan jag var tre veckor gammal. STCC är nytt för mig och det känns inspirerande att ansluta mästerskapet när det blir elektriskt, speciellt då jag själv jobbat en del med laddstationer i min bakgrund som elektriker.

28-åringen har tävlat inom såväl motorcyklar som bilar vad gäller dragracing och kör för ett norskt team i Top Fuel EM under 2023 jämsides hennes STCC-uppdrag.

Ida Zetterström utsågs till ”Årets kvinnliga idrottare” under Idrottsgalan på Åland 2020 och har varit sommarpratare i finska YLE.
– Vi är oerhört glada över att välkomna Ida till STCC-familjen och hon blir en viktig del i vår satsning på STCC+ till säsongen 2023, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Hennes bakgrund inom såväl motorsport som media passar mycket väl för hennes uppdrag med STCC+ där vi till i år kommer att ge tittarna en unik inblick i den största förändringen i mästerskapets historia.

STCC-säsongen 2023 börjar den 8-9 juli med klassiska Västkustloppet på Falkenbergs Motorbana och kommer att sändas LIVE via STCC+, läs mer här.
23-02-13 Robert Reijers ny kommersiell chef för STCC AB
Robert Reijers, som tidigare jobbat inom elbranschen och Pro Superbike, är ny kommersiell chef och partneransvarig för STCC AB från och med första februari.
– Jag ser verkligen fram mot att börja arbeta med STCC. Hela mästerskapet befinner sig i ett mycket spännande skede i och med omställningen till att bli 100% elektriskt, säger Robert Reijers.
– Jag kommer senast från elbranschen där jag bland annat jobbat med elbilsladdning. Jag är övertygad om att framtiden är elektrisk och det känns kul att få vara med på resan att forma STCC:s fossilfria framtid!

Robert Reijers har en fot i såväl elektrifieringsvärlden som motorsportvärlden.

Senaste projekten han arbetade med var fokuserat kring produkter och lösningar inom elektrifiering i Norden med Ensto Building Systems och positionen som Sports Director för motorcykelklassen Pro Superbike som tävlar tillsammans med STCC under utvalda tävlingshelger.
– Vi är mycket glada över att kunna välkomna Robert till STCC-familjen, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Hans gedigna erfarenhet av såväl motorsport som elbranschen är helrätt för hans position med oss och han kommer tveklöst vara en nyckeldel i vår historiska elektrifiering av STCC från och med 2023!

Robert Reijers arbetsuppgifter kommer vara fokuserade kring försäljning och utveckling av samarbetspartners till STCC.
– Det är ju verkligen inte ofta en bransch står inför ett teknikskifte av det här slaget. STCC är en oerhört stark marknadsplats med action i centrum som jag ser fram emot att utveckla tillsammans med de övriga i företaget, säger Robert Reijers.
23-02-08 Tiktok-stjärnan Hugo Nerman först att köraTesla i STCC med Brink Motorsport
iktok-stjärnan Hugo Nerman är först ut att köra Tesla Model 3 för Brink
Motorsport säsongen 2023, året då STCC blir först i världen som 100%
elektriskt nationellt mästerskap.
- Jag är superglad över att köra tillsammans med Brink Motorsport ännu en säsong. Jag trivdes mycket bra med dem förra året och vi har stora gemensamma målsättningar för det nya elektriska STCC, säger Hugo Nerman.

23-åringen, som har över 230 000 följare på Tiktok, körde en stark STCC-säsong 2022 med en seger och totalt tre pallplatser för Brink Motorsport. Till 2023 kommer han sitta bakom ratten på en 550-hästars Tesla Model 3 som är de mest kraftfulla STCC-bilarna någonsin.
– Jag kan inte vänta tills jag får sitta i vår nya Tesla Model 3 som nu är under produktion, säger Hugo Nerman.
– Den ser riktigt vass ut och utmanande att köra med mycket effekt, något som kommer att ge publiken en häftig upplevelse. Att sedan vi skall köra ett stadslopp i min egen hemstad Helsingborg kommer bli riktigt magiskt!

Den tidigare Formel Nordic-mästaren gjorde STCC-debut 2018 och anslöt Brink Motorsport förra året, säsongen då han tog sin första seger i mästerskapet.
– Hugo tog stora steg framåt med oss 2022 och det fanns ingen tvekan kring att fortsätta samarbetet in i den nya elektriska eran av STCC, säger Ted Brink, teamchef för Brink Motorsport.
- Det är mycket som är nytt till 2023, men Hugo har tydligt visat att han anpassar sig snabbt och har framgångar från många olika motorsportkategorier. Vi har en gemensam hög målsättning resultatmässigt för 2023 som vi känner oss trygga i. Vem som kommer köra Brink Motorsports återstående två Tesla Model 3 kommer att avslöjas under de kommande månaderna.

STCC-säsongen smygstartar med officiellt försäsongstest på Ljungbyheds Motorbana den 8–10 juni, följt av premiärtävlingen i Falkenberg med Västkustloppet den 8-9 juli.
23-01-31 Isac Aronsson kör BMW i4 för Exion Racing i STCC 2023
Isac Aronsson är klar för fortsättning med Exion Racing och kommer att köra en av teamets 550-hästars elektriska BMW i4 säsongen 2023, året då STCC blir först i världen som 100% elektriskt nationellt mästerskap.
– Både jag och teamet står inför vår största utmaning någonsin, en utmaning som jag absolut känner mig redo för och jag vet att teamet skapar rätt förutsättningar för en stark säsong, säger Isac Aronsson.

20-åringen gjorde STCC-debut 2020 och har stadigt klättrat upp i resultatlistorna med 14:e plats under debutsäsongen, tiondeplats 2021 och åttondeplats förra året.
– Isac har växt oerhört som förare bara under förra säsongen med oss och vi är redo att ta nästa kliv framåt tillsammans samtidigt som STCC går in i en oerhört intressant elektrisk era, säger Daniel Aronsson, teamchef för Exion Racing.
– Vi står tveklöst inför många utmaningar med helt nya kraftfulla tävlingsbilar som kommer ställa högra krav både på oss som team och på förarna. Men vi jobbar målmedvetet mot att etablera oss i den absoluta toppen för att kunna utmana om guldmedaljerna. Och där är Isac tillsammans med Calle Bergman en nyckeldel.

Isac Aronsson anslöt Exion Racing inför fjolårets säsong med Calle Bergman som teamkollega och duon kommer att fortsätta tillsammans 2023 med en tredje teamkompis som avslöjas senare.
– Samarbetet med Calle fungerar väldigt bra, vi kompletterar varandra väl och kan dra nytta av varandras input, något som kommer bli väldigt viktigt 2023 med de nya bilarna, säger Isac Aronsson.
– Jag längtar oerhört mycket till första testet med våra nya BMW-bilar och det kommer bli en stenhård försäsong med begränsad testtid. Men det är utmaningar som dessa som gör att man brinner för racing, jag har aldrig sett fram emot en säsong så mycket som nu!

STCC-säsongen smygstartar med officiellt försäsongstest på Ljungbyheds Motorbana den 8 juni, följt av premiärtävlingen i Falkenberg med Västkustloppet den 8-9 juli. Läs mer här!

Vad är STCC?
STCC är Skandinaviens ledande racing-mästerskap som grundades 1996. Mästerskapet tävlar med kraftigt modifierade standardbilar i ett explosivt, kort och adrenalinfyllt tävlingsformat på de bästa racingbanorna i Sverige. Från och med 2023 elektrifieras mästerskapet med helt nya tävlingsbilar på nära 550 hästkrafter, de kraftfullaste bilarna i STCC:s historia. STCC sänds LIVE via streamingplattformen STCC+.

Vad är EPWR?
EPWR är R&D-divisionen av PWR Group, pionjärer inom elektrisk racing. Företaget presenterade den första elektriska touring car bilen redan 2018. EPWR har skapat en hållbar elektrisk racing-plattform för att tillhandahålla den bästa och mest prisvärda racingen för team, förare, åskådare, media och promotorer runt om i världen. Med gatbilar som grund konverterar och anpassar vi modeller från alla tillverkare för elektrisk racing, för en klimatsmart och hållbar framtid. Besök epwr.se för mer information.

23-01-25 Brink Motorsport ska hjälpa unga racingtalanger med Junior Academy
Brink Motorsport, som kommer att tävla med Tesla Model 3 i STCC 2023, har lanserat Brink Motorsport Junior Academy, ett initiativ för att hjälpa ungdomar att nå sina mål inom racing.
– Vi söker yngre förare med höga ambitioner inom racing med en ålder mellan 15 och 23 år, säger Tobias Brink, förare och delägare av Brink Motorsport.

I programmet får ungdomarna hjälp av Brink Motorsport med allt från förarcoaching till mentorskap i sponsorarbete och ingenjörsstöd.

Målet med satsningen är att hjälpa fler ungdomar framåt i sina karriärer oavsett om de kör för Brink Motorsport eller har planer på andra karriärvägar än de serier teamet tävlar i.
– Vi ser en sport där kvinnor och män kan tävla på samma villkor, men att den jämställdheten inte finns inom elitracingen idag. Vi ser gärna fler tjejer inom racingen och välkomnar både tjejer och killar att söka! säger Tobias Brink.

Deadline för anmälan är 28 februari, läs mer och anmäl dig här: https://www.brinkmotorsport.se/junioracademy
23-01-11 STCC lanserar nytt EV-event med Skellefteå och Knutstorp i uppdaterad 2023-kalender
Skellefteå Drivecenter Arena är tillbaka i STCC-kalendern som årets andra tävling med ett unikt EV-event, medan stadstävlingen i Helsingborg flyttas till augusti och Falkenberg tar över premiären i en uppdaterad 2023-kalender.

Såväl tävlingen i Skellefteå som Knutstorp kommer att ha ett starkt elektrifieringsfokus där de senaste EV-modellerna (bil och lastbil) kommer att ställas ut och finnas tillgängliga för provkörning.
– Vi skapar ett starkt koncept tillsammans med våra samarbetspartners där vi erbjuder såväl företagsbesökare som racingfans en unik upplevelse som är fokuserad kring elektrifieringen av Sveriges fordonsflotta och motorsporten, säger Micke Bern, vd för STCC AB.
– Här kombinerar vi adrenalinfyllda STCC-tävlingar med fokus på den senaste EV-tekniken, provkörningar av nya modeller, medåkning och spektakulär underhållning. Planen är att vi ska utöka med fler av dessa event från 2024 och vidare.

Tävlingarna i Skellefteå och Knutstorp kommer att hållas över en dag, fredagar, den fjärde augusti och första september respektive.
– Vi har en stark tradition av motorsport i Norrland och likaså en kraftigt växande industri kring elektrifieringen av vårt samhälle, därför är detta upplägg med STCC rätt för oss. Vi har redan idag ett stort intresse från olika partners inom energi- och fordons-branschen och vi kommer avslöja mer detaljer inom kort, säger Jessica Karlsson, Marknad och Event, Drivecenter Arena AB.
– Det fanns ingen tvekan från vår sida att hoppa på det här projektet ihop med STCC. Att kombinera elektrifierad motorsport, satsning på ungdomar och ny EV-teknik är en ”perfect match” för oss. Vi ser fram emot att sjösätta och vidareutveckla det här konceptet tillsammans med STCC och våra företagspartners från och med 2023, säger Magnus Öhrström, vd och anläggningsansvarig för Ring Knutstorp.

Introduktionen av EV-eventen är en del av ett par nyckeländringar för STCC-kalendern 2023 där Falkenberg med klassiska Västkustloppet tar över premiären den 8-9 juli samtidigt som stadstävlingen STCC Head 2 Head Helsingborg flyttas till den 26 augusti.
– Vi har ett nytt datum för Helsingborg för att undvika en krock med Håkan Hellström-konserten där vi i stället får ett exklusivt datum i augusti som kommer ge oss mycket goda förutsättningar för publikfest, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Ändringen ger dessutom oss och teamen bättre förutsättningar att sjösätta den största förändringen av STCC sedan starten 1996 med konstruktionen av ett komplett startfält av helt nya elektriska tävlingsbilar.

En annan nyhet är att Ljungbyheds Motorbana kommer inleda 2023-säsongen med ett tredagars officiellt försäsongstest den 8-10 juni. Testet blir första gången som de nya elektriska 550-hästars STCC-tävlingsbilarna kommer köras publikt.

Första dagen (8/6) kommer vara öppen för media och publik, där bland annat över 1000 elever kommer att delta under en framtidsmässa tillsammans med STCC.
– Vi har inlett ett samarbete med skolor i Skåneregionen där vi kommer att ha över 1000 elever på plats för att få en insikt i elektrifieringen av såväl STCC som Sveriges fordonsflotta och vad det innebär för framtida karriärmöjligheter tillsammans med våra företagspartners, säger Ted Johansson, STCC.
– Det här programmet går hand i hand med vår satsning på återväxten i STCC, bland annat i samarbete med elektriska Junior SM-serien NXT Gen Cup. Vi jobbar hårt för att ta fram nya unga talanger vad gäller såväl förare som ingenjörer och mekaniker.

Totalt arrangerar STCC sju event och sex tävlingshelger från juni till september 2023.

Läs mer om STCC 2023 här: https://www.stcc.se/stcc-2023/

Kalender STCC 2023
Datum – Plats – Tävling
08-10/6 – Ljungbyheds Motorbana – Officiellt test
08-09/7 – Falkenberg Motorbana – Västkustloppet
04/8 – Skellefteå Drivecenter Arena
18-19/8 – Gelleråsen Arena – Kanonloppet
26/8 – Helsingborg – Head 2 Head
01/9 – Ring Knutstorp – Kvällsposten Newsrace
22-23/9 – Mantorp Park – Grande Finale
Tryck här för mer info!

<< Tillbaka till Startsidan