<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


 

STCC Scandinavia 2022

1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022

Information om STCC

22-11-24 17-årige Calle Bergman först till elektrifierade STCC 2023
Blott 17-årige Calle Bergman från Exion Racing är den första bekräftade föraren till säsongen 2023 när STCC blir först i världen som 100% elektriskt nationellt mästerskap.
– Jag har aldrig varit så laddad och redo för något i mitt liv som STCC 2023, premiären kan inte komma snart nog! säger Calle Bergman.
– Både jag och teamet har en lång väg kvar att vad gäller att bygga erfarenhet jämfört med våra konkurrenter. Men jag är förväntansfull inför 2023 och vidare när mästerskapet gör en nystart med elektrifieringen som gör att spelplanen förändras betydligt.

Värnamosonen gjorde STCC-debut i år med Exion Racing och har tidigare tävlat i gokart, Formel Nordic och Radical – bland annat blev han den förste svensken att ta pole position i OK-klassen av World Series of Karting.
– Calle är en nyckeldel i vår långsiktiga satsning om att kunna slåss om STCC-guldet och han tog stora steg framåt under förra säsongen trots begränsade förberedelser och erfarenhet, Daniel Aronsson, teamchef Exion Racing.
– Hos oss finns det ingen tvekan om att Calle har potentialen att bli en av Sveriges absolut snabbaste förare, han har rätt ålder och rätt inställning för att växa och vinna tillsammans med oss.

Exion Racing fortsätter sin storsatsning på STCC efter debutåret 2022 och kommer att tävla med tre BMW i4 nästa år. Calle Bergmans båda teamkompisar kommer att avslöjas under vintern.
– Vi jobbar långsiktigt och metodiskt framåt mot våra mål med stark support från våra partners som inte hade varit möjlig utan elektrifieringen av STCC, säger Daniel Aronsson.
– Sedan har vi på inga sätt förhoppningar om att få något gratis på banan som nykomlingar, men med det sagt kommer vi inte backa undan på något sätt utan sikta på att kunna slå oss in i topp fem under 2023.

Calle Bergman kommer att tävla bakom ratten på sin 550-hästars BMW i4 – de mest kraftfulla STCC-bilarna i mästerskapets historia – under säsongen 2023.
– De nya STCC-bilarna verkar oerhört spännande och utmanande att köra där jag tror att min erfarenhet från Radical, som också är kraftfulla bakhjulsdrivna tävlingsbilar, kommer att vara värdefull för mig, säger Calle Bergman.
– Det enda jobbiga är väntan på att få sätta tänderna i våra nya tävlingsbilar, men vi förbereder oss bäst möjligt under vintern med träning och simuleringar. Vi har tveklöst den häftigaste STCC-säsongen någonsin framför oss!

Läs mer om elektrifieringen av STCC 2023 här: https://www.stcc.se/stcc-2023/
22-11-16 Vilka kör STCC 2023? Silly season är här!
Inför 2023 genomgår STCC sitt största skifte sedan starten 1996 när mästerskapet elektrifieras. Men vilka förare och team kommer att tävla i mästerskapet nästa år? Silly season är i full gång, häng med när vi tittar närmare på vad vi vet i dagsläget.

Bilar
Två bilmodeller är hittills bekräftade till STCC 2023 i form av Tesla Model 3 och BMW i4.

Tesla Model 3 avslöjades under lanseringen i Helsingborg och var den första modellen som visades. Det är dock inte avslöjat ännu vilket team som kommer att tävla med den amerikanska modellen som just nu är den mest sålda elbilen i Sverige.

Under årets STCC-final på Mantorp Park avslöjades den andra modellen i form av BMW i4.

Ytterligare två bilmodeller är under byggnation inför 2023 och kommer att avslöjas under vintern.

Team
Hittills har två team bekräftat deltagande i STCC 2023:

Brink Motorsport
Skåne-teamet Brink Motorsport var först ut att bekräfta deltagande i elektriska STCC 2023, något som gjordes redan under Helsinborgs-lanseringen i juni.

Brink Motorsport har tävlat i STCC sedan 2017 och säkrade bronsmedaljen i årets teammästerskap samt silvermedaljen i förarmästerskapet med förare tillika teamdelägare Tobias Brink.

Exion Racing
Värnamo-teamet Exion Racing gjorde STCC-debut i år och slutade på en lovande femteplats totalt i teammästerskapet.

Under Grande Finale på Mantorp drog Exion Racing täcket av sin nya BMW i4 som de kommer att ha tre stycken av i sin storstatsning på mästerskapet till 2023.

Andra team
Ytterligare två team har klara platser i STCC 2023, men har ännu ej avslöjat sina satsningar.

Kommer mästarteamet PWR Racing? Fortsätter Lestrup Racing Team eller ligger all fokus på nya elektriska juniormästerskapet NXT Gen Cup? Fortsätter nykomlingarna Team Auto Lounge Racing sin storsatsning? Får vi se comeback av något tidigare STCC-mästarteam?

Förare
Ännu så länge har ingen förare avslöjats av något team inför STCC 2023, men flera har skrivit på kontrakt inför den kommande säsongen.

Och med det får vi bege oss in i silly season på allvar och spekulera om vilka förare vi kan förvänta oss i mästerskapet nästa år.

Regerande mästaren Robert Dahlgren har provkört prototyperna av de nya elbilarna och hyllat dem som ”helt hysteriska” att köra.

Skellefteå-sonen säkrade sin fjärde titel i år och blev historisk tidigare under säsongen som den mest segerrike STCC-föraren någonsin på 53.

Får vi se Dahlgren i STCC 2023 där han har möjligheten att tangera STCCs mest framgångsrika förare någonsin, Richard Göransson, med fem titlar?

Tobias Brink jagar fortfarande sin första STCC-titel och tog sin andra silvermedalj i år.
Kommer Brink Motorsport-föraren ta ett steg tillbaka som teamdelägare nästa år eller på allvar ge sig in i titelstriden under den nya eran?

Hugo Nerman ledde STCC 2022 tidigare under säsongen men tappade under slutskedet till en sjundeplats totalt.

Tiktok-esset har uttalat sig i media om att han längtar efter stadsracet i Helsingborg, men för vilket team?
Det har börjat gå rykten kring Emma Kimiläinen som tävlade för PWR Racing i STCC säsongerna 2014-2016 där hon bland annat säkrade tre pallplatser.

Finskan har tävlat i formelbilsserien W Series de senaste säsongerna, en serie som dock läggs ner inför 2023 och frigör Kimiläinen på förarmarknaden.

Dessutom uttalade Kimiläinen sig nyligen om STCC där hon sa ”varför inte” på frågan om hon kunde tänka sig att återvända till STCC nästa år.

En annan kvinnlig förare det ryktas om STCC-comeback kring är Mikaela Åhlin-Kottulinsky som agerat utvecklingsförare åt EPWR, företaget som utvecklar de nya STCC-bilarna, och tävlat i Extreme-E under 2022.

Åhlin-Kottulinsky, som är den första kvinnliga STCC-segraren, har tidigare sagt att hon har ett gemensamt mål med PWR Racing om att återuppta tävlandet till 2023.

Oliver Söderström inledde årets STCC-säsong mycket starkt med fem pallplatser från de första fem tävlingshelgerna.

Dessvärre gick andra hälften av säsongen desto tyngre, men han slutade ändå på en hedervärd femteplats totalt med Lestrup Racing Team.

Skåningens planer för 2023 är ännu ej bekräftade, men det har ryktats om ett eventuellt teambyte till det kommande året.

Kommer STCC-veteranen Mattias Andersson köra sin 23:e säsong nästa år?
Trots veteranstatusen var MA:GP-föraren med i titelstriden inför årets final och tangerade sin bästa totalplacering i mästerskapet med fjärdeplatsen.

Mattias Andersson har tävlat i samtliga STCC-reglementen; Super Touring, S2000, TTA och TCR. Kommer Linköpings-sonen vara med om ett femte reglemente nästa år?

Vad gäller förare som inte tidigare tävlat i STCC är en kandidat tidigare Formel E-föraren Joel Eriksson som körde uppvisning med STCC-prototypen PWR002 under Grande Finale på Mantorp Park i oktober.

24-åringen hyllade de nya elektriska tävlingsbilarna och säger att STCC är ”helt klart ett intressant alternativ”.

Det går även rykten kring en mästare från ett annat svenskt racingmästerskap som ska vara i diskussioner med ett existerande STCC-team.

Silly season är som ni märker i full gång och vi har en spännande vinter med flertalet avslöjande av såväl förare, team som bilmodeller.

Redan i nästa vecka väntas den första föraren till STCC 2023 avslöjas, häng med: https://www.stcc.se/stcc-2023/!

22-11-07 De bästa kvinnliga STCC-förarna
2018 skrev Mikaela Åhlin-Kottulinsky historia som den första kvinnliga STCC-segraren. Men hon var inte först i mästerskapet, häng med när vi tittar närmare på Sveriges snabbaste kvinnliga racingförare.

Först av alla var Elisabeth ”Bettan” Nilsson som körde den absolut första STCC-säsongen 1996. Och det tog bara tre tävlingar innan hon stod på pallen.

På Gelleråsen säkrade hon en stark andraplats bakom ratten på sin Ford Mondeo Super Touring.
– Det var kul, med mycket uppmärksamhet och jättemycket stöd från publiken. Det kändes verkligen som att man var med om något nytt i motorsporten, säger ”Bettan”.
– Jag är extremt stolt över min pallplats, jag förtjänade den! Allt satt perfekt och jag fick ett kvitto på att jag var snabb när allt fungerade. Det är inte många sporter som STCC där vi kan tävla på samma villkor mellan män och kvinnor, det gör mästerskapet unikt och extra roligt.

”Bettan” körde två säsonger i STCC och till 1998 tog Mona Anette ”Nettan” Lindgren Jansson över stafettpinnen.

Efter en stark karriär både nationellt och internationellt, bland annat blev hon den första kvinnliga segraren i brittiska motsvarigheten BTCC 1990, tävlade hon med en Peugeot 406 i STCC 1998 och 1999.

Dessvärre började hennes STCC-karriär tufft då hon var inblandad i en stor krasch under Mantorp-premiären, följt av många tekniska problem med sin franska tävlingsbil.

Sedan dröjde det hela 15 säsonger innan Emma Kimiläinen anslöt PWR Racing bakom ratten på en Saab 9-3.

Och med en snabb och spektakulär körstil var finskan snabbt uppe på pallen med en andraplats i Falkenberg, bara tre tiondelar från seger.
– Personligen var den första pallplatsen viktig och emotionell för mig då jag haft fyra års paus från racingen. Jag hade blivit mamma där emellan och allt var det innebar med ändringar i kroppen under graviditeten. Pallplatsen var på något sätt ett bevis för mig själv att talangen fortfarande finns och att jag kan det här, säger Emma Kimiläinen.
– Det var tufft men roligt och givande att tävla i STCC. Jag har märkt att racingvärlden har börjat att tänka på jämställdhet och mångfald mer och mer. Det är faktiskt en bra grej. PWR Racing var ett av de första teamen som hade den mentaliteten inom racing för åtta år sedan och jag hoppas det fortsätter i STCC framöver.

Kimiläinen körde tre säsonger för PWR Racing och slutade som bäst på sjunde plats i mästerskapet 2015 när hon säkrade två pallplatser.

Och 2015 var även första säsongen i mästerskapets historia där två kvinnliga förare tävlade samtidigt.

Emelie Liljeström körde utvalda tävlingar för Brovallen Design bakom ratten på en Kia Optima och säkrade poäng under sin debutsäsong trots begränsad racingerfarenhet.

Samtidigt som STCC bytte reglemente till TCR 2017 gjorde Mikaela Åhlin-Kottulinsky sin mästerskapsdebut med PWR Racing.

På Gelleråsen året därefter skrev hon historia som den första kvinnliga STCC-segraren någonsin samtidigt som Jessica Bäckman anslöt mästerskapet i den andra säsongen med två kvinnliga förare på startlinjen.

2019 var första säsongen med tre kvinnliga förare i mästerskapet då danska racingesset Louise Frost körde utvalda tävlingar med en Alfa Romeo Giulietta TCR jämsides Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Jessica Bäckman.

Och 2021 var det dags för ett nytt blad i historieböckerna när Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev första kvinnliga förare att sluta på medaljplats i förarmästerskapet med SM-silver efter totalt två segrar och hela elva pallplatser.

Till 2023 skrivs historieböckerna om igen när STCC elektrifieras och enligt depåryktena ser det ut som att vi precis som 2015, 2018 och 2019 får mer än en kvinnlig förare i mästerskapet.

På frågan om Kimiläinen kan tänka sig att göra STCC-comeback svarar finskan:
– Varför inte. STCC har en väldigt speciellt plats i mitt hjärta och jag tycker om elbilar. Jag var en test- och utvecklings-förare för en Electric GT Tesla projekt i 2018 och tidigare i år körde jag den elektriska rallycrossbilen i Race of Champions och tyckte att den var kanske den coolaste bil jag har någonsin kört! säger Emma Kimiläinen.

Kvinnliga förare i STCC
Elisabeth ”Bettan” Nilsson – 1996-97
Mona Anette ”Nettan” Lindgren Jansson – 1998-99
Emma Kimiläinen – 2014-16
Emelie Liljeström – 2015
Mikaela Åhlin-Kottulinsky – 2017-21
Jessica Bäckman – 2018-19, 21
Louise Frost – 2019
22-10-19 Två STCC-förare gör upp om guldet i FIA Motorsport Games 2022
Två STCC-förare kommer att stå på startlinjen i FIA Motorsport Games den 26-30 oktober på Paul Ricard i Frankrike i form av Andreas Bäckman och Didrik Esbjug.

Bäckman kommer att representera Sverige bakom ratten på en Audi RS 3 LMS, samma modell som han tog bronsmedaljen i STCC 2022 med.
– Målet är att ta hem guldmedaljen för Team Sweden, säger Bäckman.
– Paul Ricard är en bana som jag gillar mycket och har tävlat på tidigare. Det blir ett nytt team för mig med Comtoyou Racing, men det är samma bil som jag tävlat med i år, så omställningen blir inte jättestor.

Norska stjärnskottet Didrik Esbjug kommer att representera Norge och tävla med samma Honda Civic Type R TCR som han körde till tionde plats totalt i årets STCC.
– Det ska bli riktigt spännande och jag ser fram emot att representera Norge i FIA Motorsport Games 2022, säger Esbjug.

FIA Motorsport games kördes för första gången 2019 och gör comeback 2022 efter ett tvåårigt uppehåll på grund av corona.

Här tävlar förare och team från hela världen i olika kategorier som touring cars, formelbilar, drifting och mycket mer.

Mer information på: www.fiamotorsportgames.com
22-10-07 Formel E-stjärnan Joel Eriksson hyllar elektriska STCC-bilarna
Joel Eriksson, som tidigare tävlat framgångsrikt i Formel E, hyllar de nya elektriska STCC-bilarna efter att fått ett första smakprov under finalen på Mantorp Park.
– Den är riktigt cool att köra och väldigt utmanande, något som kommer göra det underhållande för både förare och publik nästa år, säger Joel Eriksson.

24-åringen körde uppvisning framför nära 10 000 åskådare under Grande Finale på Mantorp Park med prototypen PWR002, som under skalet är identisk med de bilar som kommer att tävla i STCC 2023 när mästerskapet blir först i världen som elektrifierat nationellt mästerskap.
– Bilen gör 0-100 km/h på under tre sekunder, så den är ordentligt snabb. Dessutom rör den sig en hel del som gör den utmanande att köra och helt annorlunda mot de bilarna STCC hade i år. Det var riktigt kul att få en första smak av de nya bilarna och dessutom att se så mycket folk som kom till finalen, säger Joel Eriksson.

De nya STCC-bilarna har en batteri på 45 kWh och drivs av en elmotor på 550 hästkrafter.

Brink Motorsport och Exion Racing är de första teamen som bekräftat start i STCC 2023. Och Exion Racing blev först under finalen med att avslöja modell till 2023 där de kommer att tävla med nya BMW i4.
– Vi har aldrig haft en så intensiv och spännande höst och vinter i STCCs historia där de nya bilarna kommer utvecklas och byggas, plus att vi har ett stort antal avslöjanden på gång med förare, team och banor, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Vi startar den 28:e STCC-säsongen 2023 med det största klivet framåt i mästerskapets historia och det är oerhört kul att höra Joel Erikssons kommentarer efter hans första test, en fingervisning om vilken spektakulär framtid vi är på väg till.

Joel Eriksson lämnar dörren öppen öppen för STCC 2023.
– Jag håller på att arbeta på upplägget för 2023 och STCC är helt klart ett intressant alternativ, säger Joel Eriksson.

22-10-04 STCC presenterar expanderad kalender med stadsrace för elektrifierade säsongen 2023
I dag avslöjas en expanderad kalender för säsongen 2023 när STCC tar största steget framåt sedan starten 1996 och blir först i världen som elektrifierat nationellt mästerskap.

Stadsracet i Helsingborg står värd för premiären
Falkenberg är tillbaka för första gången sedan 2019
Antalet tävlingshelger utökas till sju
– Vi har en stark och intensiv kalender med god geografisk täckning i Sverige där vi blandar ett helt nytt stadsrace med klassiska banor i ett upplägg som är helrätt för vår elektriska framtid, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Det är en styrka för samtliga involverade team, partners och fans att vi redan idag, drygt åtta månader innan premiären, kan avslöja kalendern – en viktig del i vårt långsiktiga arbete för återväxten av STCC.

Konstruktion och leverans av de helt nya 550-hästars elektriska STCC-bilarna innebär att säsongen startar i mitten av juni och fortsätter sedan ett intensivt schema till och med september.

Den helt nya stadsbanan i Helsingborg kommer att stå värd för premiären den 17 juni.

Västkustloppet, som firar 70 år 2023, är tillbaka i STCC-kalendern med årets andra tävlingshelg – något som gör att antalet tävlingshelger ökar från sex till sju 2023.

I augusti fortsätter mästerskapet med en tävling som avslöjas senare, följt av klassiska Kanonloppet på Gelleråsen Arena.

September blir intensiv med tre tävlingar på fyra veckor och inleds med Kvällsposten Newsrace på natursköna Ring Knutstorp i Skåne.

Näst sista tävlingen kommer avslöjas senare och precis som i år står Mantorp Park värd för Grande Finale där historiens första STCC-mästare under elektrifierat format kommer att krönas.

Upplägg för laddinfrastruktur och tävlingsformat för säsongen 2023 kommer att avslöjas under hösten.

Läs mer om STCC 2023 här: https://www.stcc.se/stcc-2023/

Kalender STCC 2023:
Datum – Plats – Tävling
17/6 – Helsingborg – City Race
08-09/7 – Falkenberg Motorbana – Västkustloppet
04-05/8 – TBA
18-19/8 – Gelleråsen Arena – Kanonloppet
01-02/9 – Ring Knutstorp – Kvällsposten Newsrace
08-09/9 – TBA
29-30/9 – Mantorp Park – Grande Finale
22-10-03 Andreas Bäckman trea i STCC 2022
Säsongsfinalen av STCC kördes föregående helg, 30 september–1 oktober, på Mantorp Park. Andreas Bäckman hade en tuff start på helgen men lyckades trots detta att säkra tredjeplatsen i förarmästerskapet.
– Det var verkligen en helg med både med- och motgångar, men skönt att få avsluta säsongen med bra race, säger Andreas Bäckman.

Förra helgen, den 30 september–1 oktober, var det dags för årets sjätte och sista deltävling av STCC (Scandinavian Touring Car Championship) på Mantorp Park i närheten av Linköping och landslagsföraren Andreas Bäckman stod på startlinjen, tävlandes i för Lestrup Racing Team i en Audi RS 3 LMS TCR-bil. Mantorp Park är en av Sveriges främsta motorsportanläggningar och här arrangeras varje år ett stort antal motorevenemang, varav några tillhör de största i Sverige och Europa.

Tufft kval, brutet race och stark avslutning
Helgen började med träningar och kval på fredagen. På träningarna var farten i bilen bra och Andreas var i toppen på träningarna och hade en bra känsla inför kvalet på fredagseftermiddagen.

I kvalet så gick det tyngre, då balansen i bilen under kvalvarven inte riktigt fanns där för att sätta de varvtider som han ville. Kvalresultatet blev till slut en 7:e plats i Q1 och en 8:e plats i Q2. Det innebar en 7:e startposition till lördagens första race och en 8:e startposition till lördagens andra race.
- Det var synd att vi inte riktigt kunde visa farten vi hade under kvalet, men det är små marginaler inom racing. Jag kände att vi hade farten så jag såg framemot racedagen och att ge allt för att köra upp mig och ta mig upp genom startfältet, säger Andreas Bäckman.

I det första racet, Race 1, på lördagsförmiddagen så gjorde Andreas en bra start och plockade placeringar redan in i första kurvan. När de väl kom in i kurva två så fick han en stor påkörning bakifrån som gjorde att den bakre hjulupphängningen gick sönder och det var färdigkört för detta race.
- Det var tråkigt att bli påkörd bakifrån på det sättet redan i starten och att racet var över direkt, speciellt i finaltävlingen av mästerskapet då varje räknas. Det förändrade utgångsläget och jag tappade från andraplatsen ner till tredjeplatsen i mästerskapet. Men jag gav inte upp och var bestämd att ta revansch för Race 2, säger Andreas Bäckman.

I Race 2 startade Andreas på 8:e startposition och var ut på en 8:e plats i starten. Han körde sedan upp sig till en slutlig 6:e plats i mål och hade en bra känsla i bilen.
- Race 2 gick mycket bra, jag hade bra fart och speciellt i slutet av racet började jag känna att jag hade bättre fart och kunde plocka placeringar, säger Andreas Bäckman.

Inför det avslutande racet för dagen, Race 3, så vänder man på resultatet från de åtta främsta förarna i Race 2, vilket innebar att Andreas startade på 3:e plats i Race 3. Där fick han en bra start och var redan uppe på andraplatsen in i första kurvan. Därefter handlade det om att jaga ledaren och samtidigt ta hand om däcken för att kunna attackera i slutet av racet. Andreas hade bra fart och satte även det snabbaste varvet i racet. Ungefär halvvägs genom loppet så kom säkerhetsbilen ut på banan, vilket innebar att racet neutraliserades och alla var tvungna att åka långsamt runt banan då det hade skett en incident som krävde bärgningsfordon på banan. Omstarten av racet skedde sedan med cirka två varv kvar och Andreas försökte utmana om segern men fick nöja sig men andraplatsen, vilket även innebar att han kunde säkra tredjeplatsen i förarmästerskapet.
- Jag är nöjd med det tredje racet och kul att kunna avsluta helgen med en bra placering. Mitt mål i Race 3 var att främst prioritera att säkra tredjeplatsen i mästerskapet och sedan försöka utmana om segern om tillfället gavs. Det kändes som att jag var på gång att börja utmana om ledningen just innan säkerhetsbilen kom ut, så jag tror jag hade haft möjligheterna att kunna vinna loppet om inte det hade hänt, säger Andreas Bäckman.
- Det var en tuff helg men det var skönt att få avsluta säsongen med en tredjeplats i förarmästerskapet trots alla omständigheter. Säsongen har varit en berg-och-dalbana med höga toppar med vinster, pole-positions, pallplatser och snabbaste varv, och, en del motgångar som har resulterat i brutna race. Men summerar man säsongen så är jag nöjd. Stort tack till mitt team Lestrup Racing Team för ett roligt år och till alla som har stöttat mig under årets säsong, säger Andreas Bäckman.

Andreas resultat:
Officiellt test (Test 1): 3:e plats
Fri träning 1 (Test 2): 3:e plats
Fri träning 2 (Test 3): 5:e plats
Tidskval (Q1): 7:e plats
Tidskval (Q2): 8:e plats
Race 1: Bröt
Race 2: 6:e plats
Race 3: 2:a plats

Mästerskapsställning:
STCC – TCR Scandinavia - Förarmästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 6 av 6 tävlingshelger)
1: Robert Dahlgren, 286 p.
2: Tobias Brink, 226 p.
3: Andreas Bäckman, 219 p.
Se fullständig tabell här: https://www.stcc.se/poang/stcc-2022/

STCC – TCR Scandinavia - Teammästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 6 av 6 tävlingshelger)
1: CUPRA Dealer Team - PWR Racing, 478 p.
2: Lestrup Racing Team, 421 p.
3: Brink Motorsport, 413 p.
Se fullständig tabell här: https://www.stcc.se/poang/stcc-make-2022/
22-10-01 Brink säkrar dubbla silver i STCC 2022
Brink säkrade både ett SM-silver och ett JSM-silver i STCC 2022. En fantastiskt STCC-final på Mantorp Park där Tobias Brink dominerade genom dubbla pole position, varvrekord och bästa poängplockare.

Tobias Brink, förare 71
- En fantastisk helg rakt igenom. Känns otroligt bra att studsa tillbaka efter ett par tuffa helger. Farten har varit galet bra, coolt att vara första STCC förare att vara under 1 minut 19 sek på Mantorp Park i en TCR-bil. Riktigt stolt över teamet som gjort en fantastisk insats under året.

Finalhelgen bjöd på fantastiskt väder och storpublik på plats.

Ted Brink, teamchef
- Riktigt kul att säkra två silver i STCC 2022 med Tobias i SM och Hugo Nerman i JSM. Med helt nya bilar inför säsongen där den andra anlände fem dagar innan premiären så får detta helt klart ses som godkänt. Stort tack till Mantorp Park och STCC för en riktigt bra finalhelg med en härlig atmosfär, mycket publik och bra event.

STCC-finalen 2022 innebär också slutet på en era, och staten på en ny. Till 2023 välkomnar vi elektrifieringen och ett nytt STCC med de kraftfullaste STCC-bilarna någonsin, stadsevent och bakhjulsdrift.

Se racen i efterhand på plus.stcc.se
För poängställning besök https://www.stcc.se/poang/
22-10-01 PWR Racing historiska STCC-trippelmästare
Robert Dahlgren säkrade sin fjärde titel i förarmästerskapet redan i race två, och skrev åter in sig i historieböckerna som en av bara tre förare med fler än tre titlar.
– Allt gick enligt plan idag, och vi kunde säkra alla tre titlar med PWR Racing. Det känns så grymt, och otroligt roligt att avrunda förbränningsmotorernas era och gå in i elektrifieringen med det här resultatet. Jag är så glad för hela teamet just nu. Axel gjorde ett fantastiskt jobb med att vinna det sista racet och säkra juniortiteln, säger Robert Dahlgren.

PWR Racing säkrade sitt fjärde guld i teammästerskapet på de senaste sex säsongerna, och är historiska som första team att vinna förarmästerskapet, såväl som team- och juniormästerskapet under samma säsong.
– Vi kom till Mantorp med högt ställda mål, och att avsluta säsongen som tredubbla mästare är helt fantastiskt. Det är en kämpainsats från Robert, Axel och hela teamet som gjort detta möjligt. Att PWR Racing nu står här med våra fjärde titlar i förar- och teammästerskapet plus juniorguldet är helt magiskt, säger Marcus Ekström, teamchef för PWR Racing.

Axel Bengtsson avslutade sin debutsäsong i STCC på allra bästa sätt när den unge talangen vann helgens tredje race från pole position – hans första STCC-seger någonsin - vilket räckte för att Bengtsson även skulle ta hem juniortiteln.
– Jag har svårt att finna ord just nu. Vi knöt ihop säcken ordentligt för hela säsongen, och att avsluta med min första seger och guld i juniormästerskapet är helt galet. Att få göra det här tillsammans med Robert och PWR Racing känns fantastiskt bra, säger Axel Bengtsson.

Resultat Mantorp Park: https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2022&rclass=318&rtrack=328
Slutgiltig poängställning: https://www.stcc.se/poang/
22-10-01 Robert Dahlgren STCC-mästare för fjärde gången efter Grande Finale på Mantorp
Robert Dahlgren skrev in sig i historieböckerna som STCC-mästare för fjärde gången när dammet lagt sig efter Grande Finale på Mantorp Park – den sista tävlingen med förbränningsmotorer i mästerskapet som elektrifieras till 2023.
Norrlänningen är nu en av bara tre förare som tagit fler än tre titlar jämsides Richard Göransson (5 st) och Thed Björk (4 st).
– Det känns så otroligt roligt med min fjärde titel på sex år med PWR Racing! Och dessutom säkrade vi alla tre titlarna i år, underbart! Att avrunda förbränningsmotorernas era med det här känns bara så rätt, säger Robert Dahlgren.

Axel Bengtsson skrällde i årets absolut sista tävling med debutseger och säkrade titeln i Junior-SM med elva poängs marginal över Hugo Nerman. Fjolårs-juniormästaren Oliver Söderström segrade i första tävlingen, men tvingades bryta den sista och tappade till tredje plats.
– Vi knöt ihop säcken riktigt ordentligt i sista tävlingen! Det är känns helt galet att ta min första STCC-seger. Ett enormt stort tack till alla i teamet som slitit så hårt för att vi skulle lyckas säkra tre titlar, säger Axel Bengtsson.

CUPRA-förarens seger innebar även att PWR Racing säkrade teamguldet för andra året i rad.
Tobias Brink plockade flest poäng av alla under finalhelgen med seger i andra tävlingen och tog hand om SM-silvermedaljen.
– Det har varit en fantastisk helg som började redan igår med dubbla pole och kvalvarvrekord. De två första tävlingarna var riktigt starka för mig och jag är sjukt nöjd med att ta min andra seger för året. Vi hoppades självklart på att kunnat utmana bättre om STCC-guldet, men meste poängplockare i finalen och en total pallplats får vi vara nöjda med, säger Tobias Brink.

Lestrup Racing Team-föraren Andreas Bäckman var närmaste utmanare till Robert Dahlgren inför finalen, men hade en tung inledning med noll poäng från såväl kvalet som första tävlingen.

Audi-föraren lyckades dock klättra till en andraplats i sista tävlingen som gav nog poäng för att han skulle säkra SM-bronset.
– Min målsättning var att utmana Dahlgren om guldet inför finalen. Men det blev ändå ett bra slut på året med en pallplats. Ett stort tack till teamet för ett riktigt bra år, speciellt avslutningen, och nu blickar vi framåt med spänning, säger Andreas Bäckman.

Det norska stjärnskottet Marius Solberg Hansen tog hand om privatförartiteln efter en imponerande debutsäsong i STCC där han lyckades säkra en pallplats.
– Vi har lärt oss otroligt mycket under vårt debutår med ett hårt mästerskap. Totalt sett är vi nöjda och hoppas att vi ses till nästa år, säger Marius Solberg Hansen.

STCC-finalen 2022 markerar även slutet på nuvarande TCR-reglementet då mästerskapet blir elektriskt till 2023 och gör sitt fjärde byte av reglemente sedan starten 1996.

2023 introduceras det elektriska reglementet EPWR och prototypen PWR002 visades upp för finalpubliken på Mantorp Park som kördes av Formula E-föraren Joel Eriksson.
– Vilken avslutning vi fick på den här eran! Vi har haft en konkurrenskraftig och spännande 2022-säsong där vi har krönt fyra värdiga mästare i form av Robert Dahlgren, PWR Racing, Axel Bengtsson och Marius Solberg Hansen. Nu blickar vi framåt mot den största förändringen för STCC sedan starten 1996 med elektrifieringen till 2023. Med det nya elektriska reglementet så skapar vi en klimatsmart form av racing som är högaktuell för den elektriska revolution som sker inom automotive-branschen och samtidigt sätter underhållningen för både publiken och förarna på banan i främsta rummet. Framtiden ser tveklöst både ljus och spännande ut för STCC, säger Micke Bern, vd för STCC.

STCC-reglementen sedan 1996
1996-2002 – Super Touring
2003-2012 – S2000
2013-2016 – TTA
2017-2022 – TCR
2023- EPWR

STCC Hall of Fame
1996 – Jan ”Flash” Nilsson
1997 – Jan ”Flash” Nilsson
1998 – Fredrik Ekblom
1999 – Mattias Ekström
2000 – Tommy Rustad
2001 – Roberto Colciago
2002 – Roberto Colciago
2003 – Fredrik Ekblom
2004 – Richard Göransson
2005 – Richard Göransson
2006 – Thed Björk
2007 – Fredrik Ekblom
2008 – Richard Göransson
2009 – Tommy Rustad
2010 – Richard Göransson
2011 – Rickard Rydell
2012 – Johan Kristoffersson
2013 – Thed Björk
2014 – Thed Björk
2015 – Thed Björk
2016 – Richard Göransson
2017 – Robert Dahlgren
2018 – Johan Kristoffersson
2019 – Robert Dahlgren
2020 – Rob Huff
2021 – Robert Dahlgren
2022 – Robert Dahlgren

Resultat Race 1
1. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, 10 varv
2. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +2.063
3. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +3.370
4. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +6.146
5. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +7.294
6. Isac Aronsson, Exion Racing, Audi, +17.623
7. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, +18.257
8. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +21.754
9. Marius Solberg Hansen, Asker Bärum Motorsport, Volkswagen, +31.897
10. Johan Lund, Team Auto Lounge Racing, Audi, +33.408
11. Didrik Esbjug, Esbjug Motorsport, Honda, +36.846
12. Rasmus Hedberg, FH Racing, Cupra, +41.401
13. Erik Olson Hermansson, Brovallen Design, Audi , +41.667
14. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +3 varv
15. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, DNF
16. Dennis Strandberg, Team Strandberg, Volkswagen, DNS

Resultat Race 2
1. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, 10 varv
2. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, +1.682
3. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +3.443
4. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +5.453
5. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +6.481
6. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, +9.097
7. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +9.319
8. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +10.009
9. Isac Aronsson, Exion Racing, Audi, +11.363
10. Didrik Esbjug, Esbjug Motorsport, Honda, +11.725
11. Erik Olson Hermansson, Brovallen Design, Audi , +30.753
12. Rasmus Hedberg, FH Racing, Cupra, +31.456
13. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, +1:01.237
14. Marius Solberg Hansen, Asker Bärum Motorsport, Volkswagen, +2 varv
15. Johan Lund, Team Auto Lounge Racing, Audi, DNF
16. Dennis Strandberg, Team Strandberg, Volkswagen, DNS

Resultat Race 3
1. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, 10 varv
2. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, +0.899
3. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +1.501
4. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +2.669
5. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +2.935
6. Isac Aronsson, Exion Racing, Audi, +3.732
7. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +3.898
8. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +4.177
9. Didrik Esbjug, Esbjug Motorsport, Honda, +4.545
10. Marius Solberg Hansen, Asker Bärum Motorsport, Volkswagen, +5.163
11. Rasmus Hedberg, FH Racing, Cupra, +6.259
12. Erik Olson Hermansson, Brovallen Design, Audi , +7.802
13. Johan Lund, Team Auto Lounge Racing, Audi, +9.772
14. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, DNF
15. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, DNF
16. Dennis Strandberg, Team Strandberg, Volkswagen, DSQ

Slutställning poäng: https://www.stcc.se/poang/

För mer information om elektrifieringen av STCC till 2023, klicka här: https://www.stcc.se/stcc-2023/
22-09-30 Tobias Brink slår varvrekord till dubbelpole i finalkvalet på Mantorp
Tobias Brink sänkte varvrekordet två gånger under kvalet för STCC Grande Finale på Mantorp Park och säkrade en stark dubbelpole inför morgondagens avgörande tävlingar.
– Ett riktigt, riktigt bra kval och skönt att studsa tillbaka efter en tuff tävling på Anderstorp. Jag behövde bara ett försök i första kvalet för att sätta varv och en stor tummen upp för nytt kvalvarvrekord, säger Tobias Brink.

Det nya kvalvarvrekordet lyder 1:18.892 och var 28 tusendelar snabbare än regerande mästare Robert Dahlgren som tog ytterligare ett steg mot sin fjärde STCC-titel med två andraplatser i kvalet.
– Två starter från första startled imorgon känns riktigt bra. Vi har bra fart i bilen och förutsättningarna för morgondagen är goda, jag ser verkligen fram emot avgörandet, säger Robert Dahlgren.

I och med beslutet från Svenska Bilsportförbundet (SBF) att återinföra Robert Dahlgrens seger från Skellefteå leder CUPRA Dealer Team – PWR Racing-föraren med 51 poäng över Andreas Bäckman som bara lyckades kvala sjua och åtta.

Det innebär att Lestrup Racing Team-föraren är den enda föraren som kan utmana Robert Dahlgren om titeln i morgon där det finns 60 poäng kvar att tävla om – förutsatt att SBFs senaste beslut kvarstår.
– Det var ett väldigt tufft kval för min del, vi hade problem med att få till balansen i bilen och jag är självklart besviken. Jag tror det finns mer fart i bilen. Det är nya tag i morgon som gäller, det är tre race kvar och jag kommer att ge allt, säger Andreas Bäckman.

Andreas Bäckmans teamkollega Oliver Söderström lyckades desto bättre i kvalet och kommer att starta trea i de två första tävlingarna.
– Efter de motgångarna vi har haft känns det här sjukt skönt. Det har inte varit lätt, vi har fått börja om från början och till kvalet stämde det äntligen. Sedan är det trist att det saknades några tiondelar till toppen, men vi kämpar på för att ta ikapp det till tävlingarna imorgon, säger Oliver Söderström.

Hugo Nerman var fyra i dagens båda kval medan hemmahoppet Mattias Andersson blev femma i det sista kvalet efter en åttondeplats i det första.
– Åtta var vi självklart inte nöjda med, femma känns helt ok. Vi har kämpat hela dagen att få till balansen. Vi får fundera i natt att hitta några tiondelar till och göra en bra bil till tävlingarna. Vi måste framåt och ta några positioner i tävlingarna, säger Mattias Andersson.

Finalhelgens första tävling av tre startar 10:35 på lördag och sänds LIVE på: plus.stcc.se

Tidsschema – Mantorp Park – STCC
Lördag 1/10
10:38 – STCC – Race 1
13:10 – STCC – Race 2
15:43 – STCC – Race 3

Se komplett schema här: https://www.stcc.se/race/mantorp/

Poängställning – Förare: https://www.stcc.se/poang/stcc-2022/
Poängställning – Team: https://www.stcc.se/poang/stcc-make-2022/
Poängställning – Privatförare: https://www.stcc.se/poang/stcc-privateer-2022/
Poängställning – Junior-SM: https://www.stcc.se/poang/stcc-junior-2022/
All statistik sedan 1996: https://www.stccdatabas.se/

Startlista – STCC TCR Scandinavia 2022
Nummer – Förare – Team – Bil
1 – Robert Dahlgren – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
7 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
13 – Christian Skaar – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS II
14 – Dennis Strandberg – Team Strandberg – Volkswagen Golf GTI TCR
16 – Calle Bergman – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
19 – Andreas Bäckman – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
20 – Mattias Andersson – MA:GP – Lynk & Co 03 TCR
23 – Didrik Esbjug – Esbjug Motorsport – Honda Civic Type R TCR
24 – Marius Solberg Hansen – MSH Motorsport – Volkswagen Golf GTI TCR
31 – Johan Lund – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS II
33 – Rasmus Hedberg – FH Racing – CUPRA TCR
55 – Axel Bengtsson – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
66 – Erik Olsson Hermansson – Brovallen Design – Audi RS 3 LMS
69 – Hugo Nerman – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II
70 – Isac Aronsson – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
71 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II

22-09-30 Startfältet växer till finalen – Erik Olsson Hermansson gör STCC-debut
STCC TCR Scandinavia-startfältet växer till Grande Finale på Mantorp Park där Erik Olsson Hermansson gör mästerskapsdebut med Brovallen Design i en Audi RS 3 LMS.
– Det ska bli jättekul och samtidigt en väldigt stor utmaning som jag har all respekt för då jag aldrig kört en STCC-bil tidigare, säger Olsson Hermansson.

21-åringen har kört V8 Thunder Cars tidigare och innan dess många år av gokart. Och finalhelgens inhopp kan bli en fortsättning nästa år.
– Jag har mycket kvar att hitta och helgens tävlingar handlar om att jaga tider. Förhoppningsvis kan man vara med och utmana om lite placeringar i tävlingarna, säger Olsson Hermansson.
– Vi får se hur den här helgen går vad gäller framtiden. Nu ska ju de nya elbilarna visas upp på Mantorp inför 2023 och det är spännande, helt klart något jag håller ett öga på.

Finalhelgen på Mantorp Park inleds på fredag med tre tester och kval. Det följs av årets tre sista tävlingar på lördag som samtliga sänds LIVE på: plus.stcc.se

22-07-29 Bäckman laddad inför STCC-final på Mantorp
Denna helg, 30 september-1 oktober, körs årets säsongsfinal av STCC på Mantorp Park. Andreas Bäckman är laddad och ligger tvåa i mästerskapet inför finalen.
– Mantorp är den banan jag har sett fram emot mest på årets kalender och som jag trivs bra på, så jag ser framemot att ge allt för att avsluta säsongen på bästa sätt, säger Andreas Bäckman.

STCC (Scandinavian Touring Car Championship) är Sveriges mest prestigefyllda motormästerskap och är idag den ledande klassen för standardbilsracing i Sverige. Bilarna är byggda enligt det globala TCR-reglementet, vilket innebär att det t.ex. är samma bilar som används i resterande TCR-mästerskap runt om i världen. Serien består av sex deltävlingar som körs på olika svenska banor och denna helg, den 30 september–1 oktober, körs mästerskapets sjätte och sista deltävling på Mantorp Park, som är belägen i närheten av Linköping. Mantorp Park är en av Sveriges främsta motorsportanläggningar och här arrangeras varje år ett stort antal motorevenemang, varav några tillhör de största i Sverige och Europa.

Andreas tävlar tillsammans med det Stockholms-baserade teamet Lestrup Racing Team i en Audi RS 3 LMS-bil i årets STCC-säsong och ligger på en andraplats i förarmästerskapet inför säsongsfinalen, 24 poäng bakom mästerskapsledaren Robert Dahlgren, med 65 poäng kvar att köra om i årets sista STCC-tävling.
- Mantorp är den banan jag har sett fram emot mest på årets kalender och jag hade bra fart där ifjol i mitt inhopp då jag även slog banrekordet i kvalet. Strategin inför helgen kommer inte att skilja sig något mot de senaste tävlingarna, även om det är final. Målet är att plocka så mycket poäng som möjligt, både i kvalet och i tävlingarna, så får vi se vart det tar oss. Jag kommer att ge allt för att avsluta säsongen på bästa sätt, säger Andreas Bäckman.

Tävlingshelgens uppbyggnad
På fredagen börjar helgen med träning, som inleds med ett officiellt träningspass som är en 30 minuter långt. Detta följs sedan med ytterligare två träningar och sedan på eftermiddagen körs tidskvalet. Tidskvalet består av två kvalsegmenten, Q1 (20 minuter) och Q2 (10 minuter), där det gäller att köra så snabbt som möjligt och varvtiderna räknas. De åtta snabbaste förarna i Q1 får köra vidare i Q2. Resultatet från Q1 avgör startpositionen för Race 1 och Q2 startpositionen för Race 2 för de åtta främsta förarna.

Lördagen är tävlingsdagen och består av tre race; Race 1, Race 2 och Race 3. Startpositionen för Race 3 baseras på resultatet från Race 2 men med omvänd startordning för de åtta främsta förarna från det racet.

Poäng tilldelas till topp fem i tidskvalen samt topp 15 i respektive race.

Tävlingen sänds LIVE på STCC+
STCC-helgen den 30 september-1 oktober på Mantorp Park sänds LIVE på: plus.stcc.se
Live-timing finns här:
raceresults.se
livetiming.getraceresults.com

Övrig information om STCC finns här: stcc.se

Information om tävlingen:
stcc.se/race/mantorp/
https://www.stcc.se/2022/09/28/fem-forare-gor-upp-om-stcc-titeln-i-klassisk-finalrysare-pa-mantorp-park/
https://www.stcc.se/2022/09/22/vilka-ar-utmanarna-om-stcc-titeln-2022/

Tidsschema för helgens tävling (STCC deltävling 6 – Mantorp):
(alla tidsangivelser avser svensk tid)
Fredag 30 september:
09:40 Officiellt test
11:55 Fri träning 1
13:30 Fri träning 2
16:15 Tidskval (Q1 och Q2)

Lördag 1 oktober:
10:38 Race 1 (Sänds LIVE på plus.stcc.se)
13:10 Race 2 (Sänds LIVE på plus.stcc.se)
15:43 Race 3 (Sänds LIVE på plus.stcc.se)

22-07-29 Chockbeskedet – Robert Dahlgren får tillbaka segern efter ej fullständig utredning
Dagen innan STCC TCR Scandinavia-finalen på Mantorp Park inleds kommer chockbeskedet från Svenska Bilsportförbundet (SBF) att Robert Dahlgren får tillbaka sin seger från Skellefteå på grund av en ej fullständig utredning.

Det är SBFs Juridiska nämnd som efter överklagan från PWR Racing beslutat att en ny handläggning och beslut kring bestraffningen ska göras då Robert Dahlgren aldrig hördes av Disciplinnämnden under utredningen.

Det innebär att Robert Dahlgren får tillbaka sin seger under tiden som Disciplinnämnden ska göra om utredningen, något som sker under finalhelgen på Mantorp Park där även ett nytt beslut väntas lämnas av SBF.

Norrlänningen diskvalificerades från första tävlingen i Skellefteå tidigare i år efter en protest från Lestrup Racing Team då hans bil varit för låg vid efterkontrollen, något som PWR Racing hävdat varit på grund av en skada under tävlingen – läs mer här.

Motiveringen från Juridiska nämnden lyder:
”Juridiska nämnden (JN) undanröjer Disciplinnämndens (DN) beslut, ärende 2022-06, och återförvisar ärendet till DN för förnyad prövning. Tills nytt beslut är fattat är Robert Dahlgren (RD) återinsatt i resultatlistan med det antal poäng som hans placering i Race 1 i Skellefteå föranleder. Avgiften för klagan ska återbetalas.”

”RD har via ombud överklagat till JN och yrkar att bli återplacerad i resultatlistan eftersom handläggningen av ärendet hos DN inte har följt reglerna och att han som berörd av beslutet inte har fått yttra sig eller fått ta del av handlingar.”

”JN har inhämtat handlingarna från DN innefattande bland annat den kommunikation som förevarit. Härutöver har JN tagit del av överklagandeskriften från RD. Av utredningen framgår att RD inte beretts tillfälle att yttra sig i ärendet.

Om det senaste beslutet kvarstår efter Disciplinnämndens nya utredning innebär det att Robert Dahlgren får tillbaka 20 poäng medan titelrival Andreas Bäckman (Lestrup Racing Team) tappar tre poäng.

I förarmästerskapet drar Robert Dahlgren i så fall ifrån med totalt 23 poäng, något som gör att han leder med 47 poäng över Andreas Bäckman istället för 24 poäng inför finalen där det finns 65 poäng kvar att köra om.

I teammästerskapet drar PWR Racing ifrån Lestrup Racing Team till en ledning på 47 poäng istället för 14 poäng.

22-09-29 Racingstjärnan Joel Eriksson kör elektrisk STCC-prototyp i finalen på Mantorp
Joel Eriksson, som framgångsrikt tävlat i både Formel E och DTM, kommer att köra uppvisning med den elektriska prototypen PWR002 under helgens final på Mantorp Park som en försmak av 2023 när STCC blir först i världen som 100% elektriskt nationellt touring car-mästerskap.
– Det ska bli oerhört spännande att köra PWR002, såväl för mig personligen som racingförare som att få visa upp STCC-framtiden för alla på plats under finalen, säger Joel Eriksson.

Prototypen har utvecklats av EPWR, företaget som står bakom det nya elektriska reglementet, och är utrustad den drivlina som samtliga bilar kommer tävla med nästa år.

Det innebär 550 hästkrafter, bakhjulsdrift, prestanda med 0-100 på under tre sekunder och underhållning för såväl publik som tävlade i främsta rummet på ett klimatsmart sätt.
– Det ska bli mycket kul att sätta min erfarenhet från Formel E ihop med STCC och EPWR, säger Joel Eriksson.
– De nya STCC-bilarna har samma grundkoncept som Formel E vad gäller elektrisk racing med oerhört direkt effekt och låg tyngdpunkt. Sedan skiljer de sig givetvis åt vad gäller vikt, samtidigt är det mycket mer effekt i STCC-bilarna. Det kommer tveklöst att ställa höga krav på förarna och samtidigt ge publiken spektakulär racing. Jag håller helt klart ett öga på STCC 2023 som förare.

Joel Eriksson kommer att köra PWR002 under lunchuppehållet på lördag med start 12:30 som sänds LIVE på: plus.stcc.se

Läs mer om STCC 2023 här: https://www.stcc.se/stcc-2023/ och EPWR här: https://epwr.se/
22-09-28 Nagelbitare när STCC ska avgöras på Mantorp Park
CUPRA Dealer Team - PWR Racing kommer till STCC TCR Scandinavia-finalen på Mantorp Park som ledare i förarmästerskapet, såväl som i team- och juniormästerskapet. Med ett tight läge i tabellen är det upplagt för en klassisk STCC-finalrysare.

Regerande mästare Robert Dahlgren leder mästerskapet inför finalen där han har möjlighet att bli historisk som en av bara tre förare i mästerskapets 26-åriga historia som tagit fler än tre STCC-titlar.
– Finalen är den absoluta höjdpunkten på säsongen, det är ju därför man tävlar. För mig är det ett drömläge att komma till finalen i titelkamp, och speciellt att vara den jagade, det är det bästa jag vet. Detta är det vi kämpar för, säger Robert Dahlgren.
– Årets titelkamp är speciell, tidigare har man tampats med en och samma förare i stort sett hela året. Men nu har vi flera förare i kamp om titeln. Med det sagt så kommer vi inte köra annorlunda för att det är final. Vi kör som alltid med full attack med sikte på pole och segrar.

Axel Bengtsson jagar juniorguldet och leder Junior-SM med knappa fem poäng över fjolårsmästaren Oliver Söderström, med Hugo Nerman 14 poäng bakom PWR Racing-föraren.
– Känslan är bra inför helgen, och vi kommer till en bana som vi har testat på och där jag känner mig hemma. Jag leder juniormästerskapet och ska göra mitt allra bästa för att ta titeln. Målsättningen är att vi kör hem alla tre gulden tillsammans, och vi har goda chanser till det, säger Axel Bengtsson.

Även i teammästerskapet är det jämnt i titelkampen, där PWR Racing efter en stark avslutning under förra tävlingshelgen Anderstorp gick upp i ledning.
– Vi står inför en av de tuffaste finalerna på många år där vi har möjlighet att ta hem tre mästerskapsguld. Det kommer att bli jämna och hårda fighter i helgen, och vi måste fortsätta leverera på vår absolut högsta nivå från första till sista pass i helgen. Nu står vi inför utmaningen som vi har jobbat för hela året och vi är redo, säger Marcus Ekström, teamchef för PWR Racing.

Finalhelgen på Mantorp Park inleds med tre testpass och kval under fredag, med tre tävlingar på lördag som sänds LIVE på: plus.stcc.se

Tidsschema Mantorp Park
Fredag 30/9
09:40 – STCC – Test
11:55 – STCC – Test 1
13:30 – STCC – Test 2
16:15 – STCC – Q1
16:40 – STCC – Q2

Lördag 1/10
10:38 – STCC – Race 1
13:10 – STCC – Race 2
15:43 – STCC – Race 3
22-09-28 Fem förare gör upp om STCC-titeln i klassisk finalrysare på Mantorp Park
Inte mindre än fem förare gör upp om STCC TCR Scandinavia-titeln 2022 i helgen med en klassisk finalrysare i Grande Finale på Mantorp Park.

Regerande mästare Robert Dahlgren är den jagade föraren som kan bli en av bara två förare i STCCs 26-åriga historia med fler än tre titlar tillsammans med Richard Göransson (5 st) och Thed Björk (4st).
– Att komma till finalen som den jagade föraren är det bästa jag vet, det är det vi kämpar för. Och det är en speciell titelkamp i år. Tidigare har man tampats med en och samma förare i stort sett hela året. Men nu har vi fyra förare i kamp om titeln. Med det sagt så kommer vi inte köra annorlunda för att det är final. Vi kör som alltid med full attack med sikte på pole och segrar, säger Robert Dahlgren.

Andreas Bäckman jagar närmast bakom Robert Dahlgren efter en stark dubbelseger på Anderstorp Motorbana för två veckor sedan, 24 poäng bakom med 65 poäng kvar att köra om.
– Mantorp är den banan jag har sett fram emot mest på årets kalender och jag hade bra fart där ifjol i mitt inhopp då jag även slog banrekordet i kvalet. Strategin inför helgen kommer inte att skilja sig något mot de senaste tävlingarna, även om det är final. Målet är att plocka så mycket poäng som möjligt, både i kvalet och i tävlingarna, så får vi se vart det tar oss, säger Andreas Bäckman.

På tredje plats jagar hemmahoppet och STCC-veteranen Mattias Andersson som aldrig tidigare haft ett så bra läge inför en final sedan han började tävla i mästerskapet för 22 år sedan.
– Det är absolut kul att komma till finalen med en teoretisk möjlighet att ta guld för första gången. Sedan ska vi vara ärliga med att det måste gå väldigt dåligt för Dahlgren för att vi ska kunna ta guldet. Silvermedaljen ligger däremot i våra egna händer och vi går för medalj i helgen. Mantorp är ju den banan jag kört absolut mest på genom livet, 10 000 varv räcker nog inte och traditionellt sett har det gått väldigt bra för oss här, så känslan är helt klart bra, säger Mattias Andersson.

På fjärde plats ligger Audi-föraren Tobias Brink som tog hand om senaste segern på Anderstorp, dock 42 poäng bakom med 65 poäng tillgängliga i helgen.
– Vi går in i finalen med inställningen att allt kan hända. Givetvis är det tungt att vi ligger efter i poängen, vi är inte där vi ska vara och vi har inte haft ett så dåligt utgångsläge inför finalen på fyra år efter många stolpar ut. Nu kan vi bara ge vårt allt i finalen och Mantorp är den bana jag är mest segerrik på, helt klart en bra bana för oss och det gör mig oerhört taggad, säger Tobias Brink.

Siste man med teoretisk chans på titeln är Oliver Söderström som haft en mycket tung sista hälft av säsongen. Lestrup Racing Team-föraren har varit snabb men tappat viktiga poäng på grund av incidenter och en diskning senast på Anderstorp.
– Jag tar finalen som en vanlig tävling, jag har inget att förlora och jag kommer att gå flat out för segrar. Bara tråkigt att jag inte kan fightas om mästerskapet på riktigt, även om jag har en matematisk chans. Jag har inga förhoppningar utan går för att maximera våra möjligheter och ta så bra resultat det bara går, säger Oliver Söderström.

Kampen om teamguldet är ännu jämnare där regerande mästarna CUPRA Dealer Team – PWR Racing leder med 14 poäng över Lestrup Racing Team och 47 poäng över Brink Motorsport.

Totalt tävlar teamen om 120 poäng under finalhelgen.
Men jämnast av alla mästerskap är Junior-SM där Axel Bengtsson leder med fem poäng över regerande juniormästaren Oliver Söderström och 14 poäng över Brink Motorsport-föraren Hugo Nerman.
– Jag leder juniormästerskapet och ska göra mitt allra bästa för att ta titeln. Känslan är bra inför helgen, och vi kommer till en bana som vi har testat på och där jag känner mig hemma. Målsättningen är att vi kör hem alla tre gulden tillsammans, säger Axel Bengtsson.

I privatförarmästerskapet STCC Däckteam Trophy leder norska stjärnskottet Marius Solberg Hansen med 37 poäng över FH Racing-föraren Rasmus Hedberg och 44 poäng över Volkswagen-föraren Dennis Strandberg med 65 poäng tillgängliga.

Finalhelgen på Mantorp Park inleds på fredag med tre tester och kval. Det följs av årets tre sista tävlingar på lördag som samtliga sänds LIVE på: plus.stcc.se

Köp dina biljetter till Grande Finale på Mantorp Park här: https://secure.tickster.com/sv/6x5z9y50uacxwru/selectevent

Läs om andra klassiska finalrysare här: https://www.stcc.se/2022/09/20/snart-stcc-grande-finale-har-ar-fem-kontroversiella-tidigare-stcc-finaler/

Tidsschema – Mantorp Park – STCC
Fredag 30/9
09:40 – STCC – Test
11:55 – STCC – Test 1
13:30 – STCC – Test 2
16:15 – STCC – Q1
16:40 – STCC – Q2

Lördag 1/10
10:38 – STCC – Race 1
13:10 – STCC – Race 2
15:43 – STCC – Race 3

Se komplett schema här: https://www.stcc.se/race/mantorp/

Startlista – STCC TCR Scandinavia 2022
Nummer – Förare – Team – Bil
1 – Robert Dahlgren – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
7 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
13 – Christian Skaar – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS II
14 – Dennis Strandberg – Team Strandberg – Volkswagen Golf GTI TCR
16 – Calle Bergman – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
19 – Andreas Bäckman – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
20 – Mattias Andersson – MA:GP – Lynk & Co 03 TCR
23 – Didrik Esbjug – Esbjug Motorsport – Honda Civic Type R TCR
24 – Marius Solberg Hansen – MSH Motorsport – Volkswagen Golf GTI TCR
31 – Johan Lund – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS II
33 – Rasmus Hedberg – FH Racing – CUPRA TCR
55 – Axel Bengtsson – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
69 – Hugo Nerman – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II
70 – Isac Aronsson – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
71 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II

22-09-23 Vilka är utmanarna om STCC-titeln 2022?
Fem förare har matematisk chans på STCC TCR Scandinavia-titeln 2022 som avgörs under Grande Finale på Mantorp Park nästa helg, men vilka är förarna och vad har de för förutsättningar?

Ett kval, tre tävlingsheat och totalt 65 poäng återstår att tävla om under den nervkittlande finalhelgen utanför Linköping där årets SM-mästare i banracing ska krönas.

Robert Dahlgren
1:a – 219 poäng
CUPRA Dealer Team – PWR Racing
CUPRA León Competición

Robert Dahlgren är den jagade föraren som alla vill slå, men också den med poängövertaget. Den regerande mästaren leder mästerskapet på 219 poäng, 24 poäng mer än närmsta utmanare.

CUPRA-föraren har alltså råd att förlora åtta poäng per tävling om man bortser från kvalets fem poäng för pole position, något som dock är svårt att bortse från med tanke på att norrlänningen är den föraren mest flest pole positions i mästerskapets historia. Dessutom presterar han på topp oavsett vikt och väder med sin CUPRA León Competición.

Så mycket talar för att Robert Dahlgren ska säkra sin fjärde titel och bli medlem i en exklusiv skara av bara tre förare som säkrat fler än tre titlar.

Men, jämfört med tidigare säsonger har 2022 varit betydligt tuffare för Robert Dahlgren.

Han har ”bara” tagit två poäng-givande pole positions i år och har sina konkurrenter betydligt närmare sig i poängen jämfört med exempelvis fjolåret när han säkrade titeln en tävlingshelg innan finalen.

Och tittar man på de senaste sex säsongerna så har PWR Racing-föraren varit mästare och tvåa vartannat år. Statistiskt sett borde han alltså bli tvåa 2022, kommer han att bryta trenden i år?

Andreas Bäckman
2:a – 195 poäng (-24)
Lestrup Racing Team
Audi RS 3 LMS

Andreas Bäckman har med rask takt i sista hälften av säsongen tagit sig upp och blivit den främsta utmanaren till Robert Dahlgren om årets STCC-titel.

Lestrup Racing Team-föraren gjorde en mycket stark helg senast på Anderstorp trots föränderliga väderförhållanden och säkrade en dubbelseger.

Audi-föraren kom dessutom 20 poäng närmare Robert Dahlgren efter att rivalen diskades från första tävlingen i Skellefteå.

Till skillnad från Anderstorp så kommer dock Andreas Bäckman med mer vikt till Mantorp Park och jämfört med sina närmsta titelrivaler saknar han erfarenhet. Och han måste dessutom hålla sig framför Robert Dahlgren med ett par bilar mellan i samtliga tävlingar för att ta nog med poäng för att ta sig förbi.

Men tittar man på formkurvan ser Andreas Bäckman stark ut inför finalen, han har tagit fem pallplatser från de senaste sju tävlingarna och inte varit sämre än sexa och Mantorp Park bör passa den nya Audi-modellen med sina långa raksträckor.

Mattias Andersson
3:a – 182 poäng (-37)
MA:GP
Lynk & Co 03 TCR

STCC-veteranen Mattias Andersson har aldrig haft ett så här starkt utgångsläge inför en STCC-final sedan han började tävla i mästerskapet år 2000.

Och MA:GP-föraren har kört oerhört jämnt och taktiskt i år med en seger och totalt fem pallplatser. Dessutom har han lika många poänggivande pole positions som Robert Dahlgren.

Det som talar emot honom är dock avståndet i poängen. Han måste ta in 37 poäng på Robert Dahlgren, 12 poäng per tävling om man bortser från kvalet.

Jämfört med fjolårssäsongen när han debuterade sin Lynk & Co 03 TCR har Linköpingssonen varit betydligt starkare, framför allt med mycket vikt i bilen. Senast på Anderstorp var han exempelvis 85 kilo tyngre än titelrival Andreas Bäckman men lyckades ändå ta två pallplatser.

Till finalen kommer han med lättare bil och historiskt sett har Mattias Andersson alltid tagit starka resultat på sin hemmabana Mantorp Park. Om förarna framför honom gör misstag kommer han tveklöst att ta chansen med båda händerna.

Tobias Brink
4:a – 177 poäng (-42)
Brink Motorsport
Audi RS 3 LMS

Tobias Brink jagar sin åtråvärda första STCC-titel efter att ha varit tvåa eller trea de senaste tre säsongerna.

Brink Motorsport-föraren har dock haft en lite tyngre andra hälft av säsongen där han varit utanför topp fem tre gånger och ligger 42 poäng bakom ledning.

Senast på Anderstorp hade Brink Motorsport-föraren svårt att hänga med i toppen, men lyckades hålla näsan ovanför vattenlinjen vad gäller titelfighten efter att han säkrade en viktig seger i sista tävlingen med omvänd startordning.

Precis som Mattias Andersson har skåningen historiskt sett tagit starka resultat på Mantorp Park och innehar dessutom varvrekordet för TCR. Trots poängavståndet går han inte att räkna bort, även om han måste förlita sig på misstag och incidenter framför för att kunna ta ikapp det stora avståndet i poängen.

Oliver Söderström
5:a – 164 poäng (-55)
Lestrup Racing Team
Audi RS 3 LMS

Oliver Söderström inledde årets STCC-säsong oerhört jämnt med fem pallplatser från de första fem tävlingarna och var tvåa i mästerskapet efter tävlingarna på Knutstorp.

Men efter sin premiärseger för 2022 på Gelleråsen har det gått utför där han både blivit påkörd av konkurrenter och blivit diskvalificerad.

Lestrup Racing Team-föraren såg ut att gå mot en viktig pallplats i sista tävlingen på Anderstorp när hans bil inte klarade kontrollen av markfrigång efter tävlingen.

Inför Mantorp ligger han 55 poäng bakom med 65 poäng kvar att köra om. Hans chanser är alltså högst teoretiska.

Men att Oliver Söderström kommer att kunna blanda sig in i toppstriden under finalen råder det inget tvivel om. Frågan är bara om han kommer hamna i situationen att hjälpa sin teamkollega Andreas Bäckman i kampen om årets titel?

Ur det perspektivet har Lestrup Racing Team ett övertag mot huvudkonkurrenterna och regerande mästarna PWR Racing där Söderström/Bäckman är en starkare duo förarmässigt jämfört med Dahlgren/Bengtsson när man kollar årets resultat.

Vem blir STCC-mästare 2022?
Vi står utan tvivel inför en nagelbitare till STCC-final i stil med klassiska avgöranden från tidigare säsonger.

Följ STCC-finalen den 30/9-1/10 på plats på Mantorp Park genom att köpa biljetter här – Early Bird-erbjudande gäller fram till och med söndag den här veckan.
22-09-12 Succéhelg för Andreas Bäckman med två segrar och pole-position
Årets femte STCC-tävling kördes föregående helg, 9–11 september, på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Andreas Bäckman slog till med pole-position i kvalet och på racedagen vann han de två första racen med stor marginal.
– Fantastiskt kul helg på Anderstorp. Farten fanns där i alla underlag under hela helgen och jättekul att få slå till med två segrar på racedagen, säger Andreas Bäckman.

Förra helgen, den 9–11 september, var det dags för årets femte och näst sista deltävling av STCC på Scandinavian Raceway och landslagsföraren Andreas Bäckman stod på startlinjen, tävlandes i för Lestrup Racing Team i en Audi RS 3 LMS TCR-bil. Den anrika banan är belägen i Anderstorp, som ligger i närheten av Gislaved, och invigdes 1968. Det är den enda banan i Norden med Formel 1-historik, där kända namn som Ronnie Peterson och Niki Lauda tidigare har tävlat.

Pole-position i kvalet
Helgen började med träning på fredagen, där det regnade under träningarna och det var blött underlag som kördes med regndäck, och Andreas hade bra fart i de regniga förhållandena. Även på lördagens träningar var det blöta förhållanden på banan.

Under tidskvalet på lördagseftermiddagen så höll sig regnet borta och det blev ett torrt kval, och därmed även första gången under helgen då förarna fick köra på däck för torrt underlag (slicks). I första kvalomgången, Q1, hittade Andreas direkt farten och slog till med näst bästa tid, vilket innebar andra startposition för söndagens första race. De åtta främsta förarna gick sedan vidare till den andra kvalomgången, Q2, för att göra upp om pole-position till det andra racet. I Q2 slog Andreas till med den snabbaste tiden med stor marginal och tog sin andra pole-position för säsongen, vilket innebar första startposition för Race 2 på söndagen och även fem extra poäng till mästerskapstabellen.
- Jättekul att få ta min andra pole-position för säsongen. Jag kände att jag hade farten genom hela kvalet och i slutet av Q2 fick jag till ett bra varv. Jättebra utgångsläge inför racedagen, säger Andreas Bäckman.

Dubbla segrar i racen
I det första racet på söndagen, Race 1, startade Andreas på andra startposition. Det var blöta förhållanden och en upptorkande bana där alla körde på regndäck. Han fick till en bra start och var ut som tvåa ur första kurvan. Sedan låg och jagade ledaren samtidigt som han var uppvaktad bakifrån. Efter några varv såg han en möjlighet och provade att köra om på utsidan in i kurva 6, en omkörning som lyckades, och han kunde sedan utöka med en ledning till 4,4 sekunder över mållinjen och tog en övertygande seger.

Till Race 2, hade banan blivit lite torrare, så de flesta förarna inklusive Andreas valde slicks. Andreas startade i pole-position och tog starten in i första kurvan. Därefter var han uppvaktad bakifrån men kunde sedan bygga upp en lucka och körde över mållinjen som segrare, även denna gång med 4,4 sekunders marginal till nästa bil.
- Otroligt kul att få slå till med två vinster på rad i de första två racen för dagen, jag trivs bra när det är utmanande förhållanden och bilen kändes jättebra, säger Andreas Bäckman.

Inför det avslutande racet för dagen, Race 3, så vänder man på resultatet från de åtta främsta förarna i Race 2, vilket innebar att Andreas startade åtta i Race 3. Race 3 visade sig bli ett tufft race då det kom en rejäl regnskur som höll i sig länge och gjorde förhållandena mycket utmanande för förarna då alla var ute på slicks. Andreas tog inga risker och tog sig i mål på en sjätteplats och tog viktiga poäng i mästerskapet.
- Jag ville inte riskera något i Race 3, då det var otroligt lätt att göra ett misstag som kan sluta med att man är av banan. Så med tanke på det är jag nöjd med resultatet även om jag givetvis ville klättra högre upp i racet, säger Andreas Bäckman.

Andreas plockade även mest poäng under helgen och vann därmed även priset Autocirc Weekend Winner-priset. Hans poängplockande under helgen innebar även att han avancerade från en femteplats till en andraplats med 24 poäng upp till ledaren inför säsongsfinalen om tre veckor på Mantorp Park, där det är 65 poäng kvar att köra om.
- Fantastisk helg här på Anderstorp. Pole-position, två segrar och en sjätteplats är jag nöjd med och det visar vilken fart vi har när allt stämmer. Ser redan framemot finalen på Mantorp Park. Det är en bana jag gillar och trivs bra på, så jag kommer att ge allt för att göra bra resultat ifrån mig där. Stort tack till mitt team Lestrup Racing Team för all support under helgen, säger Andreas Bäckman.

Härnäst för Andreas väntar finalen av STCC-mästerskapet om tre veckor, 29 september-1 oktober, på

Mantorp Park, som är belägen i närheten av Linköping.

Andreas resultat:
Officiellt test 1 (Test 1): 4:e plats
Officiellt test 2 (Test 2): 1:a plats
Fri träning 1 (Test 3): 3:e plats
Tidskval (Q1): 2:a plats
Tidskval (Q2): 1:a plats
Race 1: 1:a plats
Race 2: 1:a plats
Race 3: 6:e plats

Mästerskapsställning:
STCC – TCR Scandinavia - Förarmästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 5 av 6 tävlingshelger)
1: Robert Dahlgren, 219 p.
2: Andreas Bäckman, 195 p.
3: Mattias Andersson, 182 p.
Se fullständig tabell här: https://www.stcc.se/poang/stcc-2022/

STCC – TCR Scandinavia - Teammästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 5 av 6 tävlingshelger)
1: CUPRA Dealer Team - PWR Racing, 371 p.
2: Lestrup Racing Team, 359 p.
3: Brink Motorsport, 326 p.
Se fullständig tabell här: https://www.stcc.se/poang/stcc-make-2022/
22-09-11 Seger för Brink i Anderstorp
Brink segrade i sista racet under helgens STCC-tävling på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Det tillsammans med Hugo Nermans andraplats i andra heatet samt pole position under kvalet var helgens ljuspunkter.

Ted Brink, teamchef
- Efter att ha arbetat i motvind hela helgen så är detta ett godkänt betyg. Vi hade det tufft framförallt i det blötta men vi hittade rätt till slut och fick en seger och en andraplats med oss hem.

Helgen kantades också av lite väl tuffa tag från konkurrenter där framför allt Tobias blev avtryckt både i första och andra racet. I första så pass att han tappade från tredje till sista plats.

Tobias Brink, förare 71
- Riktigt glad över segern i sista racet! Det var ett spektakulärt race där alla gick ut på slicks på en halvtorr bana och sedan började det regna efter andra varvet. Helt galet. Jag tog mig upp i ledning direkt och höll det hela vägen in i mål. Givetvis tungt att tappa så mycket poäng efter att blivit avtryckt i både första och andra racet. De andra förarna fick givetvis bestraffningar men vad gör det när jag kommer upp sist.

Teamet visade att farten finns där genom Hugo Nermans pole position under kvalet där han var snabbast av alla. Nu laddar teamet om till STCC-final om tre veckor på Mantorp Park.

Se racen i efterhand på plus.stcc.se
För poängställning besök https://www.stcc.se/poang/
22-09-11 Robert Dahlgren säkrar tre STCC-pallplatser i tuff Anderstorp-helg
Robert Dahlgren trotsade tuffa förutsättningar i årets näst sista STCC TCR Scandinavia-helg på Anderstorp med ösregn och tung bil till tre pallplatser och en solid mästerskapsledning inför finalen.
– Det har varit en händelserik och bra helg med tre pallplatser av tre möjliga. Jag är speciellt nöjd med sista tävlingen där jag körde upp mig från sjätte till andra plats. Vi har en okej marginal inför finalen, men vi kommer att få kämpa hårt om titeln och det är vi utan tvekan redo för, säger Robert Dahlgren.

Axel Bengtsson imponerade med näst snabbaste tid i kvalet, trots att han aldrig tidigare kört på Anderstorp-banan, och följde upp det med tre topp fem-placeringar, något som gör att han nu leder Junior-SM.
- Vi lyckades ta bra resultat när det väl behövdes och jag är absolut nöjd med helgen på Anderstorp. Målsättningen var att ta över ledningen i juniormästerskapet och det har vi lyckats med. Nu är jag otroligt taggad inför min första STCC-final på Mantorp, säger Axel Bengtsson.

CUPRA Dealer Team - PWR Racing har tack vare helgens resultat tagit över ledningen i teammästerskapet inför STCC Grande Finale på Mantorp Park den första oktober.
- Vi har fått kämpa hårt för resultatet i helgen och Robert såväl som Axel har levererat på topp under tuffa förhållanden. Förutsättningarna inför finalen är bra och nu har vi ett hårt arbete att förbereda oss för vad som kommer att bli en av de tuffaste avslutningarna på många år, säger Marcus Ekström, teamchef PWR Racing.

Resultat Anderstorp: https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2022&rclass=318&rtrack=301
Poängställning: https://www.stcc.se/poang/

22-09-11 Andreas Bäckman dubbelsegrar i händelserik Anderstorp-helg
Andreas Bäckman säkrade två starka segrar i årets näst sista STCC TCR Scandinavia-tävlingshelg på Anderstorp Motorbana och tog in fyra poäng på mästerskapsledare Robert Dahlgren inför Grande Finale på Mantorp Park.

Lestrup Racing Team-föraren kämpade sig förbi Hugo Nerman till seger i första tävlingen och ledde andra tävlingen från start till mål.
– Helt underbart att ta två segrar på rad. Jag fick kämpa hårt i båda tävlingarna och teamet gav mig en riktigt bra bil, ett stort tack till alla som gjorde detta möjligt. Nu har vi tre tävlingar och 65 poäng kvar att köra om i Mantorp-finalen där jag kommer att ge allt, säger Andreas Bäckman.

CUPRA Dealer Team – PWR Racing-föraren Robert Dahlgren fick revansch efter ett tufft kval och stod på pallen i samtliga tre tävlingar med två andraplatser och en tredjeplats.
– Det har under omständigheterna varit en riktigt bra helg med tre pallplatser av tre möjliga. Jag är speciellt nöjd med sista tävlingen där jag körde upp mig från sjätte till andra plats. Vi har en okej marginal inför finalen, men det är på långa vägar avgjort och vi kommer att få kämpa stenhårt, säger Robert Dahlgren.

Den tredje och sista tävlingen bjöd på dramatik när himmeln öppnade sig efter ett par varv när samtliga förare startat på torrdäck.

Detta hindrade dock inte Tobias Brink som efter två tuffa inledande tävlingar la beslag på segern, hans första sedan Skellefteå 2021.
– Det har varit en sjukt tung helg och stökigt sista tävling med slicks och hällregn. Men sjukt skönt att kunna avsluta med en seger, ett stort tack till alla i teamet, säger Tobias Brink.

Lynk & Co-föraren Mattias Andersson gjorde en stabil insats trots tung bil på den snabba Anderstorp-banan med två tredjeplatser som gör att han fortsatt är i titelstriden på tredje plats, 37 poäng från ledning.
– Med tanke på förutsättningarna med en tung bil så har vi fått med oss ett bra resultat från helgen med två sköna pallplatser. Vi tappade tyvärr lite på Robban (Dahlgren) och Andreas (Bäckman) i poängen, men vi ligger trea inför finalen på hemmabanan där vi har en teoretisk chans på guldet, säger Mattias Andersson.

Desto värre gick det för Oliver Söderström som delade andraplatsen i mästerskapet inför helgens tävlingar. Lestrup Racing Team-föraren blev diskad från en andraplats i sista tävlingen då hans bil inte klarade kontrollen av markfrigång efter tävlingen.

Hans bästa resultat för helgen blev en fjärdeplats, något som gör att han tappar ledningen i juniormästerskapet och faller ned till femte plats i förarmästerskapet bakom Tobias Brink.

Ny ledare av junior-SM inför finalen är Axel Bengtsson som säkrade tre topp fem-placeringar i helgens tävlingar.

I teammästerskapet är det fortsatt jämnt där CUPRA Dealer Team – PWR Racing har tagit över ledningen med 12 poängs marginal över Lestrup Racing Team.

I privatförarmästerskapet STCC Däckteam Trophy leder Marius Solberg Hansen fortsatt, 39 poäng framför Rasmus Hedberg.

65 poäng återstår att tävla om och allt kommer att avgöras under STCC Grande Finale på Mantorp Park den 30 september till 1 oktober, läs mer här.

Resultat Race 1
1. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, 9 varv
2. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +4.440
3. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +10.237
4. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, +10.624
5. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +13.935
6. Isac Aronsson, Exion Racing, Audi, +14.774
7. Marius Solberg Hansen, Asker Bärum Motorsport, Volkswagen, +15.982
8. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +17.850
9. Dennis Strandberg, Team Strandberg, Volkswagen, +25.076
10. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +25.956
11. Rasmus Hedberg, FH Racing, Cupra, +34.019
12. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, +37.094
13. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +59.135
14. Didrik Esbjug, Esbjug Motorsport, Honda, +1 varv
15. Johan Lund, Team Auto Lounge Racing, Audi, DNF

Resultat Race 2
1. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, 9 varv
2. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +4.408
3. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +4.826
4. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +5.237
5. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +12.471
6. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, +12.664
7. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +13.715
8. Marius Solberg Hansen, Asker Bärum Motorsport, Volkswagen, +14.298
9. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, +19.073
10. Rasmus Hedberg, FH Racing, Cupra, +26.963
11. Johan Lund, Team Auto Lounge Racing, Audi, +39.675
12. Didrik Esbjug, Esbjug Motorsport, Honda, +1:04.290
13. Isac Aronsson, Exion Racing, Audi, +1 varv
14. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +1 varv
15. Dennis Strandberg, Team Strandberg, Volkswagen, +1 varv

Resultat Race 3
1. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, 9 varv
2. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +1.446
3. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +3.376
4. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +6.374
5. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +6.383
6. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, +7.405
7. Dennis Strandberg, Team Strandberg, Volkswagen, +8.120
8. Didrik Esbjug, Esbjug Motorsport, Honda, +10.536
9. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, +11.434
10. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +11.899
11. Rasmus Hedberg, FH Racing, Cupra, +1 varv
12. Isac Aronsson, Exion Racing, Audi, +1 varv
13. Marius Solberg Hansen, Asker Bärum Motorsport, Volkswagen, +1 varv
14. Johan Lund, Team Auto Lounge Racing, Audi, DNF
15. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, DSQ
22-09-10 Nerman går från krasch till pole på Anderstorp medan Bäckman närmar sig Dahlgren
Hugo Nerman kraschade i hög hastighet under sista testet på Anderstorp inför STCC TCR Scandinavia-kvalet men lyckades efter en heroisk insats av Brink Motorsport studsa tillbaka och säkra pole position till första tävlingen med 44 tusendelars marginal.

Andreas Bäckman slog till i andra kvalet där han tog en överlägsen pole position till andra tävlingen i morgon och säkrade fem viktiga poäng till mästerskapet där han närmar sig regerande mästaren Robert Dahlgren.

Tiderna var oerhört jämna i det första kvalpasset där topp tre förare – Nerman, Bäckman, Dahlgren – var inom 62 tusendelar.
– Det var ett riktigt kul kval med pole och en tredjeplats. Men framförallt, ett stort tack till teamet. Från en avåkning i sista testet så lyckades de reparera bilen så vi både kunde komma ut och köra riktigt snabbt. En stor eloge till teamet som gjorde hela jobbet, säger Hugo Nerman.

Exion Racing-föraren Calle Bergman imponerade i det första kvalet med fjärde plats, hans hittills bästa kvalresultat.

I andra kvalpasset dominerade Lestrup Racing Team-föraren Andreas Bäckman som tog pole med över tre tiondelars marginal och ligger nu 25 poäng bakom Robert Dahlgren i förarmästerskapet.
– Det var ett väldigt tuff kval då vi hade problem med balansen i bilen i första passet. Men allt satt riktigt bra på mitt sista varv i Q2 och det var riktigt kul att kunna leverera en pole position. Ett stort tack till teamet, de har gjort ett fantastiskt jobb med bilen, säger Andreas Bäckman.

STCC-nykomlingen Axel Bengtsson imponerade stort i andra kvalpasset med näst snabbaste tid på sitt absolut sista varv, detta trots att han missat i stort sett samtliga testpass på grund av tekniska problem och har dessutom aldrig kört på Anderstorp-banan tidigare.
– Ett helt klart godkänt resultat! Vi hade en hel del problem under testet som gjorde att jag tappade värdefull testtid. Jag vet inte vad jag ska säga, jag åkte ut och körde så fort jag kunde. Men att säkra en andraplats och en sjätteplats i mitt första kval på banan känns oerhört bra, säger Axel Bengtsson.

Robert Dahlgren var en missnöjd fyra i det sista kvalet efter att ha tappat mycket tid i en sektor.
– Med tanke på vår vikt så är resultatet ingen katastrof, men det är inte mer än så. Så sätt är jag inte nöjd. Jag tappade jättemycket tid på mitt andra försök på ett ställe och vi ska utreda det inför imorgon. Utgångsläget är ändå helt okej, det kommer att bli händelserika tävlingar imorgon, säger Robert Dahlgren.

Desto värre gick det för titelutmanaren Oliver Söderström som bara lyckades med nionde snabbaste tid, en placering han kommer att starta från i de två första tävlingarna.
– Det känns givetvis tufft, både personligen och för teamet. Tyvärr kändes bilen helt annorlunda mot hur den var i morse och vi måste analysera detta, om det var något med mig eller bilen. Vi får försöka kämpa oss upp imorgon, säger Oliver Söderström.

Desto bättre gick det för Christian Skaar, som tidigare tävlat i friidrott på elitnivå, som tog sig vidare till andra kvalpasset med åttonde snabbaste tid – hans hittills bästa kvalresultat.
– Q2 var målet och det var något jag har visualiserat länge. Att verkligen göra det är sjukt härligt, det är sanslöst! Vi har successivt byggt upp tempot och ambitionen för tävlingarna imorgon är att behålla placeringen, nu har vi med oss ett helt annat självförtroende då vi vet att det är möjligt, säger Christian Skaar.

Tobias Brink säkrade två femteplatser i kvalet medan Mattias Andersson, som även han utmanar om årets titel, säkrade en sjunde- och sjätte-plats.

Helgens första tävling startar 11:15 på söndag och sänds LIVE på: plus.stcc.se

Resultat Q1
1. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, 1:38.133
2. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, +0.044
3. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +0.062
4. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +0.286
5. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +0.347
6. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +0.371
7. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +0.407
8. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, +0.875
9. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, +0.913
10. Isac Aronsson, Exion Racing, Audi, +0.921
11. Didrik Esbjug, Esbjug Motorsport, Honda, +1.275
12. Marius Solberg Hansen, Asker Bärum Motorsport, Volkswagen, +1.409
13. Dennis Strandberg, Team Strandberg, Volkswagen, +1.772
14. Johan Lund, Team Auto Lounge Racing, Audi, +2.606
15. Rasmus Hedberg, FH Racing, Cupra, +3.061

Resultat Q2
1. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, 1:37.558
2. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +0.342
3. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +0.367
4. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +0.448
5. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +0.607
6. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +0.761
7. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +1.492
8. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, +2.449

Tidsschema – Anderstorp – STCC
Söndag 11/9
11:15 – STCC – Race 1
13:35 – STCC – Race 2
15:15 – STCC – Race 3

Startlista – STCC TCR Scandinavia 2022
Nummer – Förare – Team – Bil
1 – Robert Dahlgren – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
7 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
13 – Christian Skaar – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS II
14 – Dennis Strandberg – Team Strandberg – Volkswagen Golf GTI TCR
16 – Calle Bergman – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
19 – Andreas Bäckman – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
20 – Mattias Andersson – MA:GP – Lynk & Co 03 TCR
23 – Didrik Esbjug – Esbjug Motorsport – Honda Civic Type R TCR
24 – Marius Solberg Hansen – MSH Motorsport – Volkswagen Golf GTI TCR
31 – Johan Lund – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS II
33 – Rasmus Hedberg – FH Racing – CUPRA TCR
55 – Axel Bengtsson – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
69 – Hugo Nerman – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II
70 – Isac Aronsson – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
71 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II

22-09-10 STCC-segraren Linus Ohlsson förstärker Driver Advisors inför slutspurten
Erfarna racingföraren Linus Ohlsson förstärker STCC Driver Advisor-uppställningen inför den stenhårda avslutningen på STCC TCR Scandinavia-säsongen 2022.
– Det ska bli oerhört intressant och givande att ta sig an den här utmaningen från andra sidan, så att säga, med tävlingsledningen efter att ha tävlat själv under så många år, säger Linus Ohlsson.
– Då vi har hela fem förare inom 28 poäng i årets titelfight kommer kraven vara höga på samtliga involverade, såväl på oss Driver Advisors som tävlingsledningen och förarna.

Linus Ohlsson, som blev tvåa i TTA 2012 och har tagit tre STCC-segrar, ansluter existerande STCC Driver Advisors Andreas Ebbesson och Jimmy Eriksson i helgens tävlingar på Anderstorp.

Uppgiften för den erfarna trion är att assistera tävlingsledningen med att granska situationer på banan, bland annat med ombordkameror som verktyg. Detta skapar ett professionellt och effektivt arbetssätt som säkrar racing på en hög och säker nivå i STCC.
– Vi har fått bra respons från förarna och teamen i STCC och vi för en nära dialog med dem för att skapa förståelse om hur vi vill se actionfylld, rättvis och säker racing – där är Driver Advisors en nyckeldel, säger Micke Bern, vd för STCC.

STCC TCR Scandinavia tävlar på Anderstorp Motorbana i helgen, den 10-11 september, läs mer här: https://www.stcc.se/2022/09/07/anderstorp-vard-for-nast-sista-stcc-tavlingen-med-kvintett-i-jamn-titelkamp/
22-09-08 STCC-kampen hettar upp för PWR Racing på F1-banan Anderstorp
Tidigare Formel 1-banan Anderstorp i Småland står värd för årets näst sista STCC TCR Scandinavia-tävling i helgen där titelstriden hettar upp för CUPRA Dealer Team - PWR Racing.

Robert Dahlgren leder fortsatt mästerskapet, men har fyra förare inom 28 poäng bakom i kampen om STCC-guldet.

Jag förväntar mig två väldigt tuffa avslutande tävlingshelger där ingen kommer att ge något gratis. Men vi är redo för utmaningen. Anderstorp är en bana som vi historiskt sett plockat starka resultat på och jag vet att vi är snabba där oavsett torr eller blöt bana. Strategin är oförändrad inför helgen, vi går för pole och seger, säger Robert Dahlgren.

I teammästerskapet är det ännu jämnare där PWR Racing delar ledningen med Lestrup Racing Team efter ett tidigare domslut som teamet kommer att överklaga.
- Vi fortsätter enligt plan med att leverera på absolut topp under varenda meter som vi kör på banan, oavsett om det är test, kval eller tävling. Vi hade en stark helg på Anderstorp förra året och senast på Gelleråsen, något vi siktar på att fortsätta i helgen, säger Marcus Ekström, teamchef för PWR Racing.

Axel Bengtsson kämpar om juniorguldet där han ligger på andra plats inför Anderstorp, bara 11 poäng bakom ledning.
- Vi har tagit oss närmare och närmare ledningen hela tiden och siktet ligger helt klart på junior-guldet. Det blir första gången för mig på Anderstorp, men den ser verkligen häftig ut och jag ser fram emot helgens utmaningar. Målsättningen resultatmässigt är att fortsätta utmana om topp fem totalt, säger Axel Bengtsson.

Tävlingshelgen på Anderstorp Motorbana inleds med två testpass under fredagen, följt av kval på lördag och tre tävlingar på söndag som sänds LIVE på: plus.stcc.se

Tidsschema Anderstorp
Fredag 9/9
12:00 – STCC – Test
16:32 – STCC – Test

Lördag 10/9
09:00 – STCC – Test 1
13:35 – STCC – Test 2
17:05 – STCC – Q1
17:30 – STCC – Q2

Söndag 11/9
11:15 – STCC – Race 1
13:35 – STCC – Race 2
15:15 – STCC – Race 3

22-09-07 Anderstorp värd för näst sista STCC-tävlingen med kvintett i jämn titelkamp
Klassiska F1-banan Anderstorp står värd för årets näst sista STCC TCR Scandinavia tävling där fem förare med tre olika bilmärken – Audi, Cupra och Lynk & Co – är inom bara 28 poäng i SM-titelkampen.

Robert Dahlgrens ledning krympte från 47 poäng till 27 poäng efter att han tappade segern i första Skellefteå-tävlingen på grund av ett domslut från Svenska Bilsportförbundet.
– Jag förväntar mig tuffare tag i de två sista tävlingshelgerna, det kommer bli stenhårt och ingen som lägger några fingrar emellan. Men ändringen i poängen gör ingen skillnad för mig i strategin. Vi har historiskt sett varit starka på Anderstorp och vi kommer sikta att gå för pole och seger, det är det enklaste sättet att hantera situationen, säger Robert Dahlgren.

Tre (!) förare delar andraplatsen i mästerskapet i form av Mattias Andersson, Oliver Söderström och Tobias Brink.

Starkast helg senast på Gelleråsen hade Lynk & Co-föraren Mattias Andersson som tog lika många poäng som Robert dahlgren.
– Jag har aldrig tidigare haft ett så bra utgångsläge inför en STCC-avslutning och vi har visat bra fart de senaste tävlingarna, det är självklart kul. Men vi kommer vara väldigt tunga på Anderstorp, exempelvis kommer de nya Audi-bilarna vara mellan 85 och 110 kilo lättare än oss. Så det är svårt att säga hur konkurrenskraftiga vi kommer att vara i helgen, men vi är taggade oavsett och förbereder oss utefter de förutsättningar vi har, säger Mattias Andersson.

Lestrup Racing Team-föraren Oliver Söderström hade en blandad helg på Gelleråsen med såväl bruten tävling som sin första seger för säsongen.
– Det ska bli oerhört spännande i helgen, speciellt då Anderstorp är bana som brukar ge bra racing. Sedan tar vi det race för race vad gäller titelfighten, inget är avgjort än och vi kommer att göra så gott som vi kan för att ta hem det. Det gäller verkligen att köra smart i de avslutande tävlingarna och ta sig i mål då det är mycket som står på spel, säger Oliver Söderström.

Audi-föraren Tobias Brink har smugit ikapp titelfighten efter en tung inledning av säsongen och säkrade två pallplatser senast på Gelleråsen.
– Vi har haft för mycket missöden under första delen av säsongen. Men alla möjligheter finns fortfarande där och nu kommer vi till två banor som jag har många bra minnen från. Jag gillar att vara den som jagar och det kommer vi göra stenhårt i avslutningen, säger Tobias Brink.

Bara en poäng bakom trion om andraplatsen hittar vi Andreas Bäckman som säkrat sin första STCC-seger någonsin tack vare straffet för Robert Dahlgren i Skellefteå.
– Förhoppningsvis har vi en stark helg och kan fortsätta att bygga på det positiva från de senaste tävlingarna. Även om vi nu börjar närma oss slutskedet av säsongen med den näst sista tävlingshelgen så är målsättningen för denna helg ganska likt de tidigare deltävlingarna under säsongen. Målet är att försöka få ut så mycket som möjligt av bilen under kvalet, och att slåss om pallen i tävlingarna samt att plocka så många poäng som möjligt, säger Andreas Bäckman.

Ännu jämnare är kampen om teamguldet där CUPRA Dealer Team – PWR Racing och Lestrup Racing Team delar förstaplatsen på 281 poäng, 32 poäng framför Brink Motorsport på tredjeplatsen.

Uppgörelsen om junior-SM är också jämn inför avslutningen där Oliver Söderström leder med 11 poäng över Axel Bengtsson och 25 poäng över Hugo Nerman.
– För att vara min första STCC-säsong känns det helt klart motiverande att vara med i striden om junior-SM-titeln. Motståndet är riktigt hårt och såväl Anderstorp som Mantorp är nya för mig, så det blir en ordentlig utmaning. Men jag har ett starkt team bakom mig och jag kör för att kunna utmana om junior-guldet, säger Axel Bengtsson.

I privatförarmästerskapet STCC Däckteam Trophy leder norska talangen Marius Solberg Hansen, som tog en imponerande pallplats på Knutstorp, med 33 poäng över Rasmus Hedberg och 41 poäng över Dennis Strandberg.

Tävlingshelgen på Anderstorp inleds redan på fredag med ett första test 16:30. Det följs av test och kval på lördag, samt tre tävlingar på söndag som samtliga sänds LIVE på: plus.stcc.se

Tidsschema – Anderstorp – STCC
Fredag 9/9
16:32 – STCC – Test 0
Lördag 10/9
09:00 – STCC – Test 1
13:35 – STCC – Test 2
17:05 – STCC – Q1
17:30 – STCC – Q2

Söndag 11/9
11:15 – STCC – Race 1
13:35 – STCC – Race 2
15:15 – STCC – Race 3

Startlista – STCC TCR Scandinavia 2022
Nummer – Förare – Team – Bil
1 – Robert Dahlgren – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
7 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
13 – Christian Skaar – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS II
14 – Dennis Strandberg – Team Strandberg – Volkswagen Golf GTI TCR
16 – Calle Bergman – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
19 – Andreas Bäckman – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
20 – Mattias Andersson – MA:GP – Lynk & Co 03 TCR
23 – Didrik Esbjug – Esbjug Motorsport – Honda Civic Type R TCR
24 – Marius Solberg Hansen – MSH Motorsport – Volkswagen Golf GTI TCR
31 – Johan Lund – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS II
33 – Rasmus Hedberg – FH Racing – CUPRA TCR
55 – Axel Bengtsson – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
69 – Hugo Nerman – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II
70 – Isac Aronsson – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
71 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II
22-09-07 Andreas Bäckman laddad då STCC intar den klassiska F1-banan
Denna helg, 9-11 september, tävlar Andreas Bäckman i den näst sista STCC-deltävlingen för säsongen på den klassiska banan Scandinavian Raceway i Anderstorp, som arrangerade Formel 1-tävlingar under 70-talet.
– Ser framemot att får köra på Anderstorp igen, har goda minnen från senast jag körde här, säger Andreas Bäckman.

STCC (Scandinavian Touring Car Championship) är Sveriges mest prestigefyllda motormästerskap och är idag den ledande klassen för standardbilsracing i Sverige. Bilarna är byggda enligt det globala TCR-reglementet, vilket innebär att det t.ex. är samma bilar som används i resterande TCR-mästerskap runt om i världen. Serien består av sex deltävlingar som körs på olika svenska banor och denna helg, den 9–11 september, körs den femte och näst sista deltävlingen av mästerskapet, på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Den anrika banan är belägen i Anderstorp, som ligger i närheten av Gislaved, och invigdes 1968. Det är den enda banan i Norden med Formel 1-historik, där kända namn som Ronnie Peterson och Niki Lauda tidigare har tävlat.

Andreas tävlar tillsammans med det Stockholms-baserade teamet Lestrup Racing Team i en Audi RS 3 LMS-bil i årets STCC-säsong och ligger på en femteplats i förarmästerskapet efter de första fyra deltävlingarna av säsongen.
- Kul att komma tillbaka till den klassiska F1-banan Anderstorp, det är en bana som jag trivdes bra på och har goda minnen från när jag körde där under 2018 års säsong. Förhoppningsvis har vi en stark helg och kan fortsätta att bygga på det positiva från de senaste tävlingarna och fortsätta att förbättra oss ännu mer, säger Andreas Bäckman.

Tävlingshelgens uppbyggnad
Redan på fredagen börjar träningen med två officiella träningspass som är en timme långa vardera. Sedan på lördag förmiddag fortsätter tävlingshelgen med ytterligare två träningar, som följs av två tidskval på eftermiddagen. Tidskvalet består av två kvalsegmenten, Q1 (20 minuter) och Q2 (10 minuter), där det gäller att köra så snabbt som möjligt och varvtiderna räknas. De åtta snabbaste förarna i Q1 får köra vidare i Q2. Resultatet från Q1 avgör startpositionen för Race 1 och Q2 startpositionen för Race 2 för de åtta främsta förarna.

Söndagen är tävlingsdagen och består av tre race; Race 1, Race 2 och Race 3. Startpositionen för Race 3 baseras på resultatet från Race 2 men med omvänd startordning för de åtta främsta förarna från det racet.

Poäng tilldelas till topp fem i tidskvalen samt topp 15 i respektive race.

Tävlingen sänds LIVE på STCC+
STCC-helgen den 9-11 september på Scandinavian Raceway sänds LIVE på: plus.stcc.se

Live-timing finns här:
raceresults.se livetiming.getraceresults.com
Övrig information om STCC finns här: stcc.se
Information om tävlingen: stcc.se/race/anderstorp/

Tidsschema för helgens tävling (STCC deltävling 5 – Anderstorp):
(alla tidsangivelser avser svensk tid)
Fredag 9 september:
12:00 Officiellt test 1
16:32 Officiellt test 2

Lördag 10 september:
09:00 Fri träning 1
13:35 Fri träning 2
17:05 Tidskval (Q1 och Q2)

Söndag 11 september:
11:15 Race 1 (Sänds LIVE på plus.stcc.se)
13:35 Race 2 (Sänds LIVE på plus.stcc.se)
15:15 Race 3 (Sänds LIVE på plus.stcc.se)

Om banan (Scandinavian Raceway):
Plats: Anderstorp, Sverige
Längd: 4,025 km
Antal kurvor: 8
Racelängd: 9 varv (18 minuter + 1 varv)
Banrekord (TCR): 1min 37.126s

Mästerskapsställningen inför deltävling 5 av 6:
STCC – TCR Scandinavia - Förarmästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 4 av 6 tävlingshelger)
1: Robert Dahlgren, 168 p.
2: Mattias Andersson, 141 p.
3: Oliver Söderström, 141 p.

5: Andreas Bäckman, 140 p.
Se fullständig tabell här: https://www.stcc.se/poang/stcc-2022/

STCC – TCR Scandinavia - Teammästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 4 av 6 tävlingshelger)
1: CUPRA Dealer Team - PWR Racing, 281 p.
2: Lestrup Racing Team, 281 p.
3: Brink Motorsport, 249 p.
Se fullständig tabell här: https://www.stcc.se/poang/stcc-make-2022/
22-09-01 Robert Dahlgren diskas och Hugo Nerman får tillbaka straff från Skellefteå
Svenska Bilsportförbundets (SBF) Disciplinnämnd har beslutat att utesluta Robert Dahlgren från första tävlingen i Skellefteå tidigare i år och återinföra Hugo Nermans straff för tjuvstart i samma tävling.

Robert Dahlgrens bil gick inte igenom kontrollen av markfrigång efter första Skellefteå-tävlingen, något som dock släpptes med motivationen att bilens front-splitter var skadad.

Hugo Nerman fick först ett 20-sekundersstraff för tjuvstart då han rullade precis innan startlamporna släcktes. Beslutet överklagades dock på plats av Nermans team Brink Motorsport med motivationen att startproceduren inte genomförts korrekt.

Lestrup Racing Team lämnade in en protest på domsluten efter Skellefteå-helgen som sedan dess har utretts av SBFs Disciplinnämnd.

”Nämnden har efter genomgång av det inkomna materialet funnit, att det inte finns några rapporter om incidenter under heatet med inblandad bil. De repor som är synliga på splittern kan inte ha gjort att den är för låg, då dessa borde istället lyft den uppåt. Därför beslutar nämnden att bifalla överklagan, då man finner att bilen är för låg vid tekniska efterkontrollen. Berörd part ska därmed vara diskvalificerad i Race 1 enligt regel 2.16.10 och resultatlistan ändras därefter,” lyder motiveringen från Disciplinnämnden gällande bestraffningen för Dahlgren.

”Nämnden har läst igenom inkomna handlingar och då även beaktat domarordförandes utsaga. Otvivelaktigt är att startnummer 69:s bil rör sig när den är under startens kommando, vilket enligt reglerna ej är tillåtet. Övriga deltagare blir observerade på att bestraffning utdelat, vilket förmodligen har inverkan på körningen under finalen. Nämnden har efter diskussion beslutat att bifalla överklagan med hänvisning till ovan nämnda regler. Utdelat sekundtillägg ska återinföras i resultatlistan som därmed skall revideras,” lyder motiveringen från Disciplinnämnden gällande bestraffningen för Nerman.

Bestraffningen innebär att Andreas Bäckman får segern i första tävlingen i Skellefteå, hans första STCC-seger någonsin, och får sällskap på pallen av Oliver Söderström som ny tvåa och Tobias Brink som ny trea.

Hugo Nerman tappar ner från första plats till femte plats medan Robert Dahlgren är utesluten.

I mästerskapet innebär det att Robert Dahlgrens ledning krymper från 47 poäng till 27 poäng där Söderström, Brink och Mattias Andersson delar andraplatsen. Bäckman är femma, 28 poäng bakom.

I teammästerskapet tappar PWR Racing sin ledning på 25 poäng och delar istället förstaplatsen med Lestrup Racing Team medan Brink Motorsport är trea, 32 poäng bakom inför de två avslutande tävlingshelgerna.
– Vi är nöjda över att se att det korrekta resultatet äntligen är återställt. Vi föredrar precis som alla andra team att resultaten avgörs på banan och protesterna är inte lagda mot något specifikt team, utan att procedurerna måste följas. Medan det kortsiktiga utfallet från domslutet kanske inte är något alla är nöjda med, så är jag övertygad om att de långsiktiga effekterna är de bästa för samtliga involverade och nu har vi ett resultat som representerar de sportsliga värdena i STCC, säger Fredrik Lestrup, medgrundare av Lestrup Racing Team.
– Vi håller inte med om domslutet, men vi anser att STCC ska avgöras på plats under tävlingshelger. Därför väljer vi att respektera beslutet, säger Ted Brink, teamchef för Brink Motorsport.

Se uppdaterad poängställning här: https://www.stcc.se/poang/

STCC TCR Scandinavia fortsätter den 10-11 september på Anderstorps Motorbana, mer information här: https://www.stcc.se/race/anderstorp/

Uppdaterat resultat STCC Race 1 – Skellefteå
1. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, 8 varv
2. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, +7.920
3. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +8.452
4. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +11.152
5. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +13.456
6. Isac Aronsson, Exion Racing, Audi, +24.830
7. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +25.203
8. Marius Solberg Hansen, Asker Bärum Motorsport, Volkswagen, +26.086
9. Rasmus Hedberg, FH Racing, Cupra, +55.604
10. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, +2:02.433
11. Didrik Esbjug, Esbjug Motorsport, Honda, DNF
12. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, DNF
13. Dennis Strandberg, Team Strandberg, Volkswagen, DNF
14. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra – DQ

22-08-31 Tät trippel slåss om guldet i Junior-SM inför STCC-avslutningen
En tät trippel med förarna Oliver Söderström, Axel Bengtsson och Hugo Nerman slåss om SM-guldet i juniormästerskapet av STCC TCR Scandinavia inför årets två sista tävlingshelger på Anderstorp och Mantorp.

Regerande mästare och Lestrup Racing Team-föraren Oliver Söderström leder just nu efter fyra junior-segrar och en totalseger hittills i år.
– För min del är strategin enkel, och det är att försvara min juniortitel. Vi fick tyvärr en nollpoängare på Gelleråsen och avslutningen på säsongen kommer tveklöst bli riktigt tuff i såväl juniormästerskapet som totalmästerskapet. Men jag är redo för utmaningen, den saken är säker, säger Oliver Söderström.

Bara åtta poäng bakom lurar STCC-nykomlingen Axel Bengtsson som tävlar för CUPRA Dealer Team – PWR Racing och har plockat in stadiga poäng under de senaste två tävlingshelgerna.
– För att vara min första STCC-säsong känns det helt klart motiverande att vara med i striden om junior-SM-titeln. Motståndet är riktigt hårt och såväl Anderstorp som Mantorp är nya för mig, så det blir en ordentlig utmaning. Men jag har ett starkt team bakom mig och jag kör för att kunna utmana om junior-guldet, säger Axel Bengtsson.

Hugo Nerman, som slutade på andra plats i juniormästerskapet förra året, är 17 poäng bakom på tredjeplatsen med tre juniorsegrar hittills i år.
– I juniormästerskapet gäller det verkligen att hela tiden plocka poäng, tyvärr bröt vi på Knutstorp som gjorde att vi tappade stort här. Min huvudfokus är på individuella heatsegrar och totalmästerskapet, men självklart är min målsättning att komma till finalen med möjlighet att kunna ta juniorguldet också, säger Hugo Nerman.

Se komplett mästerskapsställning här: https://www.stcc.se/poang/stcc-junior-2022/
22-08-24 Fyra förare inom tre poäng om STCC-silvermedaljen
Kampen om andraplatsen i STCC TCR Scandinavia 2022 är jämnare än någonsin med fyra förare inom bara tre poäng med två tävlingshelger kvar.

Mattias Andersson har efter sin seger på Gelleråsen Arena senast tagit över andraplatsen, men bara en poäng bakom lurar juniormästaren Oliver Söderström på delad tredjeplats med Tobias Brink.
– Vi kommer att ha en del extravikt till nästa tävling, men förutsättningarna är ändå bättre än på många år inför avslutningen. I det här skedet av mästerskapet gäller det att köra smart och plocka stabila poäng. Och där tror jag definitivt vi kan leverera, säger Mattias Andersson.

Och Andreas Bäckman, som tog två starka pallplatser under Kanonloppet, är femma - ytterligare två poäng bakom på femteplatsen.
– Vi hade en stark helg på Gelleråsen med två pallplatser och mycket omkörningar. Det var kul att visa att farten finns där för kommande tävlingar, det kommer verkligen att behövas, säger Andreas Bäckman.

Men kampen om silvermedaljen kan snabbt bli kampen om guldmedaljen. Regerande mästare Robert Dahlgren leder med 47 poängs marginal över Mattias Andersson, men det finns fortfarande 130 poäng kvar att köra om.
– Jag har absolut inte gett upp. Vi bevisade senast på Gelleråsen att vi har farten för att vinna trots vikt i bilen. Och hade jag inte blivit avkörd i andra tävlingen så hade det sett annorlunda ut i ställningen. Vi jagar vidare för att ta in poäng i mästerskapet, det finns inget annat på radarn, säger Oliver Söderström.

Ett enda misstag under de kommande två tävlingshelgerna på Anderstorp och Mantorp kan snabbt reducera det avståndet, exempelvis tog Mattias Andersson hela 49 poäng på Gelleråsen – lika många poäng som Robert Dahlgren.

En av förarna som jagar sitt första STCC-guld är Tobias Brink efter att ha säkrat en silvermedalj och två bronsmedaljer under åren 2019 till 2021.
– Vi har haft för mycket missöden under första delen av säsongen. Men alla möjligheter finns fortfarande där och nu kommer vi till två banor som jag har många bra minnen från. Jag gillar att vara den som jagar och det kommer vi göra stenhårt i avslutningen, säger Tobias Brink.
22-08-22 Stark uppkörning av Andreas Bäckman på Gelleråsen Arena
Årets fjärde STCC-tävling kördes föregående helg, 18-20 augusti, på Gelleråsen Arena i Karlskoga. Efter ett struligt kval för Andreas Bäckman fick han revansch på racedagen och körde till sig två pallplatser.
– Bra racedag med två pallplatser, mycket omkörningar och kul att visa att farten finns där inför kommande tävlingar, säger Andreas Bäckman.

Förra helgen, den 18-20 augusti, var det dags för årets fjärde deltävling av STCC, Kanonloppet, på Gelleråsen Arena och landslagsföraren Andreas Bäckman stod på startlinjen, tävlandes i för Lestrup Racing Team i en Audi RS 3 LMS TCR-bil. Gelleråsen Arena är en utmanande bana som byggdes 1949 och ligger utanför Karlskoga i Värmland och är Sveriges äldsta permanenta racingbana.

Tufft kval för Andreas
Helgen började med träning på torsdagseftermiddagen och på fredag, där förhållandena växlade mellan torrt och blött underlag under passen.

Under tidskvalet på fredagseftermiddagen så höll sig regnet borta och det blev ett torrt kval. Andreas kvalade in som 5:a i Q1 och 6:a i Q2. Rätt känsla i bilen fanns inte riktigt under kvalet och han blev även hindrad på två av sina varv i Q1 av en annan förare. Kvalresultatet innebar 5:e startposition för Race 1 och 6:e startposition för Race 2 på lördagens racedag.
- Det var ett tufft kval där jag hade hoppats på bättre placeringar, men det kändes ändå bra inför de tre racen på lördag då jag kände att jag hade bra racefart i bilen, så jag såg framemot att försöka plocka placeringar under racen, säger Andreas Bäckman.

Bra uppkörning i racen
I det första racet gjorde Andreas en kanonstart och tog sig upp till en 3:e plats redan efter två kurvor. Sedan blev avståndet lite för långt fram för att kunna utmana de två främsta, men farten i bilen var bra och Andreas var snabbast på banan i slutet av racet.

I Race 2 startade han 6:a men med en överhettad koppling i starten fick han nästintill motorstopp i startögonblicket. Trots detta stod han för en bra uppkörning från att ha varit nästintill sist in i första kurvan till en slutlig 5:e plats i mål.

I det avslutande racet, Race 3, var det omvänd startordning för de åtta främsta förarna från Race 2, vilket innebar en fjärde startposition för Andreas.

Kopplingen fungerade inte lika bra längre efter race-starten i Race 2 och både teamet och Andreas var oroliga att han inte skulle komma iväg i starten överhuvudtaget. Med tanke på det blev starten mycket bra och han var ut som 4:a från starten och fem kurvor senare hade han kört upp sig till 2:a platsen. Därefter började han jaga ledaren som hade fått en rejäl lucka, men det räckte inte riktigt att köra ikapp, så han fick nöja sig med en andraplats i mål.
- Jag är nöjd med resultaten från racedagen. En 3:e plats, 5:e plats och en 2:a plats trots allt som hände visar att jag har bra racefart och jag tog möjligheterna direkt när jag fick möjligheten att köra om de framförvarande bilarna. Stort tack till Lestrup Racing Team för all support under helgen, ser redan framemot nästa tävling på Anderstorp, säger Andreas Bäckman.

Härnäst för Andreas väntar den femte deltävlingen av STCC-mästerskapet om tre veckor, 9-11 september, på Scandinavian Raceway i Anderstorp.

Andreas resultat:
Officiellt test (Test 1): 7:e plats
Fri träning 1 (Test 2): 3:e plats
Fri träning 2 (Test 3): 12:e plats
Tidskval (Q1): 5:e plats
Tidskval (Q2): 6:e plats
Race 1: 3:e plats
Race 2: 5:e plats
Race 3: 2:a plats

Mästerskapsställning:
STCC – TCR Scandinavia - Förarmästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 4 av 6 tävlingshelger)
1: Robert Dahlgren, 185 p.
2: Mattias Andersson, 138 p.
3: Oliver Söderström, 137 p.

5: Andreas Bäckman, 135 p.

Se fullständig tabell här: https://www.stcc.se/poang/stcc-2022/

STCC – TCR Scandinavia - Teammästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 4 av 6 tävlingshelger)
1: CUPRA Dealer Team - PWR Racing, 297 p.
2: Lestrup Racing Team, 272 p.
3: Brink Motorsport, 254 p.

Se fullständig tabell här: https://www.stcc.se/poang/stcc-make-2022/
22-08-20 Trippelpodium i Karlskoga för Brink Motorsport
Brink Motorsport tog hem tre pallplatser under helgens STCC-race i Karlskoga. Hugo Nerman stod för en andraplats och Tobias Brink stod för två tredjeplatser under tre händelserika race som kördes inför storpublik på klassiska kanonloppet.

Tobias Brink, förare #71
- Kvalet var tungt men med det i bagaget var det riktigt starkt med två tredjeplatser. Att vi kommer tillbaka och hittar rätt tar vi med oss, en riktigt stark insats av hela teamet. Jag är en poäng från andraplatsen i mästerskapet, det blir en spännande slutspurt av STCC 2022.

Helgens race var startskottet för andra halvlek av STCC som startade upp efter sommaruppehållet. Nästa race körs i Anderstorp om tre veckor och därefter är det final på Mantorp Park den 1 oktober.

Ted Brink, teamchef
- Det är ett stentufft mästerskap i år och vi hade ingen fläckfri helg. Trots det så är vi en poäng ifrån att vara det team som tog flest poäng under helgen. En riktigt stark insats av hela teamet som lyckas komma tillbaka och leverera. Farten vi hittade under dagens race tar vi med oss till Anderstorp, det kommer bli riktigt bra!

Femte deltävling av STCC avgörs på Scandinavian Raceway i Anderstorp den 11 september och blir avgörande i fighten om mästerskapen.

Se racen i efterhand på plus.stcc.se
För poängställning besök https://www.stcc.se/poang/
22-08-20 Tre segrare från tre händelserika STCC-tävlingar på Gelleråsen
Kanonloppet på Gelleråsen Arena bjöd på tre segrare från tre händelserika STCC TCR Scandinavia-tävlingar.
I Race 1 säkrade juniormästaren Oliver Söderström sin första seger sedan 2020.
I Race 2 tog STCC-veteranen Mattias Andersson sin 21:a seger.
I Race 3 stod regerande mästaren Robert Dahlgren överst på pallen.

Lestrup Racing Team-föraren Oliver Söderström startade från pole position i Race 1 och körde en fläckfri tävling till seger. Desto tyngre gick det i andra tävlingen där han blev avkörd i första kurvan och tappade viktiga poäng i titelfighten.
– Årets första pole och seger känns otroligt skönt, ett stort tack till hela teamet som gjort detta möjligt. Tyvärr blev vi avkörda i andra tävlingen, en idiotisk körning som gör mig otroligt besviken. Vi fick lite revansch med uppkörning från 15:e till sjätte plats i sista tävlingen. Vi tappade en del poäng, men jag har absolut inte gett upp och vi laddar om inför nästa tävling, säger Oliver Söderström.

Lynk & Co-föraren Mattias Andersson tog över taktpinnen i andra tävlingen där han ledde från start till mål och säkrade sin hittills bästa helg med två topp fem-placeringar i de andra två tävlingarna.
– Det har varit en bra helt totalt sett. Segern i andra tävlingen satt där den skulle och vi har fått med oss bra med poäng från den här helgen, säger Mattias Andersson.

Mästerskapsledare Robert Dahlgren hade en blandad helg med bestraffning för tjuvstart i andra tävlingen där han tappade en pallplats. Dock gjorde bestraffningen att han fick starta från pole i sista tävlingen där topp åtta förare från andra tävlingen vänds om.
– Tredje tävlingen var helt fantastisk, teamet gav mig en perfekt bil som gjorde att jag kunde kontrollera tävlingen från start till mål. Tyvärr hade jag problem i starten av andra tävlingen som gjorde att bilen rörde sig lite innan ljusen släcktes. Så är det i racing ibland och vi har trots det lyckats utöka ledningen i mästerskapet vilket var målsättningen för helgen, säger Robert Dahlgren.

Sista tävlingens utropstecken stod norska privatföraren Didrik Esbjug för med en stark fjärdeplats, hans hittills bästa STCC-resultat.
– Det har varit en väldigt kul helg för oss. Vi började helgen med en bil som jag inte var alls nöjd med och avslutade helgen med en bil som verkligen fungerar. Hela teamet har jobbat hårt och detta var ett välförtjänt resultat. Nu åker vi till nästa tävling stärkta av vårt hittills bästa resultat den här säsongen, säger Didrik Esbjug.

I förarmästerskapet har Robert Dahlgren utökat sin ledning till 47 poäng över Mattias Andersson som i sin tur är tätt följd av Tobias Brink och Oliver Söderström på delad tredjeplats, bara en poäng bakom. Tätt bakom på femteplatsen ligger Andreas Bäckman, ytterligare två poäng bakom.

CUPRA Dealer Team – PWR Racing har utökat ledningen i teammästerskapet något över Lestrup Racing Team, dock är det bara 25 poäng som skiljer dem åt.

Ännu jämnare är det i junior-SM där Oliver Söderström leder över Axel Bengtsson med bara åtta poängs marginal.

Marius Solberg Hansen, som hade en blandad helg på Gelleråsen, leder fortsatt privatförarmästerskapet med 33 poängs marginal till Rasmus Hedberg.

STCC TCR Scandinavia fortsätter den 10-11 september på tidigare F1-banan Anderstorp i Småland.
Resultat – Race 1
1. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, 14 varv
2. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +1.617
3. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, +2.802
4. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +7.238
5. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +11.012
6. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +15.587
7. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +32.099
8. Didrik Esbjug, Esbjug Motorsport, Honda, +33.806
9. Marius Solberg Hansen, Asker Bärum Motorsport, Volkswagen, +34.719
10. Rasmus Hedberg, FH Racing, Cupra, +38.180
11. Dennis Strandberg, Team Strandberg, Volkswagen, +44.812
12. Johan Lund, Team Auto Lounge Racing, Audi, +50.407
13. Isac Aronsson, Exion Racing, Audi, +51.340
14. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, DNF
15. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, DQ

Resultat – Race 2
1. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, 14 varv
2. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +1.980
3. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +2.927
4. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +9.898
5. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, +10.056
6. Dennis Strandberg, Team Strandberg, Volkswagen, +11.128
7. Didrik Esbjug, Esbjug Motorsport, Honda, +19.409
8. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +22.451
9. Isac Aronsson, Exion Racing, Audi, +25.023
10. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +26.258
11. Rasmus Hedberg, FH Racing, Cupra, +27.267
12. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, +45.841
13. Johan Lund, Team Auto Lounge Racing, Audi, DNF
14. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, DNF
15. Marius Solberg Hansen, Asker Bärum Motorsport, Volkswagen, DNF

Resultat – Race 3
1. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, 14 varv
2. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, +2.163
3. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +5.654
4. Didrik Esbjug, Esbjug Motorsport, Honda, +12.011
5. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +12.487
6. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, +13.063
7. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +14.342
8. Marius Solberg Hansen, Asker Bärum Motorsport, Volkswagen, +21.897
9. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +22.369
10. Isac Aronsson, Exion Racing, Audi, +26.314
11. Rasmus Hedberg, FH Racing, Cupra, +34.988
12. Johan Lund, Team Auto Lounge Racing, Audi, +52.274
13. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +1 varv
14. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, +4 varv
15. Dennis Strandberg, Team Strandberg, Volkswagen, DNF
22-08-19 Oliver Söderström och Mattias Andersson toppar tight STCC-kval på Gelleråsen
Den nya och gamla generationen STCC TCR Scandinavia-förare tog varsin pole position i kvalet inför Kanonloppet på Gelleråsen Arena. Juniormästaren Oliver Söderström var snabbast i första kvalet medan veteranen Mattias Andersson tog hand om pole i andra kvalpasset som ger poäng till mästerskapet.

Lestrup Racing Team-föraren Oliver Söderström slog Mattias Andersson med bara 83 tusendelars marginal i första Q1-passet.
– Det känns skönt att ta säsongens första pole, speciellt på den här banan som jag tycker är riktigt rolig att köra. Extra kul att ta pole då vi har lite extravikt i bilen. Tyvärr hade vi lite svårare i Q2 med lite sämre bakdäck, en kombination som inte riktigt gick. Men vi kör helt klart för seger i morgon, säger Oliver Söderström.

Regerande mästare Robert Dahlgren var tredje snabbast framför Audi-rivalerna Hugo Nerman och Andreas Bäckman.
– Jag hade hoppas på mycket mer, men två fjärdeplatser är ändå bra förutsättningar inför morgondagens tävlingar, säger Hugo Nerman.

I det andra kvalet slog Mattias Andersson, som kört överlägset flest STCC-tävlingar, till med pole position – en tiondel framför CUPRA-föraren Robert Dahlgren.
– Ett riktigt bra kval med pole och en andraplats. Jag fick till ett nästintill perfekt varv i Q2 och jag är riktigt nöjd. Vi har ett bra utgångsläge för båda tävlingarna där vi kommer kämpa för varje centimeter, säger Mattias Andersson.

Resultatet innebär fem poäng till Mattias Andersson och fyra poäng till Robert Dahlgren i förarmästerskapet.
– Trea och tvåa med en tung bil är något vi är riktigt glada över. Det ser ut som att vi kommer att få regn till i alla fall en av tävlingarna imorgon och det ser jag verkligen fram emot, säger Robert Dahlgren.

Oliver Söderström var tredje snabbast framför Brink Motorsport-duon Hugo Nerman och Tobias Brink vars varvtider var inom en tusendel från varandra.

Norska privatföraren Marius Solberg Hansen imponerade med att ta sig vidare till Q2-passet och kommer att starta från åttonde position i båda tävlingarna.

Morgondagens första tävling börjar 10:40 och sänds LIVE på: plus.stcc.se

Resultat – Q1
1. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, 1:06.301
2. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +0.083
3. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +0.134
4. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +0.170
5. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, +0.372
6. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +0.554
7. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +0.812
8. Marius Solberg Hansen, Asker Bärum Motorsport, Volkswagen, +1.266
9. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, +1.572
10. Isac Aronsson, Exion Racing, Audi, +1.655
11. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +1.792
12. Dennis Strandberg, Team Strandberg, Volkswagen, +1.902
13. Didrik Esbjug, Esbjug Motorsport, Honda, +2.361
14. Rasmus Hedberg, FH Racing, Cupra, +2.597
15. Johan Lund, Team Auto Lounge Racing, Audi, +2.682

Resultat – Q2
1. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, 1:06.079
2. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +0.120
3. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, +0.211
4. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +0.557
5. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +0.558
6. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, +0.909
7. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +1.132
8. Marius Solberg Hansen, Asker Bärum Motorsport, Volkswagen, +1.726

Komplett mästerskapsställning: https://www.stcc.se/poang/
All STCC-statistik sedan 1996: http://www.stccdatabas.se/

22-08-18 Sommarlovet är över – stenhård STCC-titelstrid fortsätter med Kanonloppet
Sommarlovet är över för stjärnförarna i STCC TCR Scandinavia som återupptar en stenhård titelstrid på Gelleråsen Arena med klassiska Kanonloppet.

Regerande mästaren Robert Dahlgren är den jagade föraren efter en historisk helg på Knutstorp förra månaden med trippelseger som förde upp honom i en ledning med 32 poängs marginal över Oliver Söderström.
– Nu börjar den roligaste delen på säsongen när mästerskapet ska sättas inför finalen. Tre helger återstår och nu är det bara att växla upp. Att kunna upprepa den magiska helgen senast på Knutstorp tror jag blir svårt, men vi ska göra ett ordentligt försök. Vi har en tyngre bil och kvalet på Gelleråsen brukar alltid vara väldigt tight – helt klart en nyckelfaktor till framgång i helgen där vi måste leverera, säger Robert Dahlgren.

Lestrup Racing Team-föraren Oliver Söderström är jämnheten själv hittills i år med fyra pallplatser av sju möjliga och en sjätteplats som sämsta resultat.

Dock har Audi-föraren inte segrat sedan 2020 och då tog han segern just på Gelleråsen Arena.
– Jag kör för seger i helgen, som alltid. Vi har en del vikt med oss på Gelleråsen, men vi jobbar hårt för att ta mest möjligt från situationen. Vi behöver fortsätta plocka poäng och jag kan knappt bärga mig inför helgens tävlingar efter sommaruppehållet, säger Oliver Söderström.

Tobias Brink har haft en blandad säsong hittills med ett par plumpar i protokollet och hela tre stycken andraplatser, fler än någon annan förare.
– Nu är det slutlekt, nu måste vi visa vad vi går för. Framförallt efter Knutstorp som var en stor besvikelse för oss, vi gjorde förarmissar som gjorde att vi inte fick med poängen vi skulle ha. Nu ska vi reparera skadan. Vi har inte testat med nya Audin på Gelleråsen, men vi känner oss ganska bekväma och har väldigt bra fart i bilarna, säger Tobias Brink.

Marius Solberg Hansen imponerade stort under förra tävlingen på Knutstorp där han plockade sin första STCC-pallplats med en stark tredjeplats i vätan.

Norrmannen har tagit över ledningen i privatförarmästerskapet och klättrat till åttonde plats totalt i mästerskapet.

Tävlingshelgen på Knutstorp inleds redan på torsdag med ett första test mellan 17:00 och 18:00. Det följs av test och kval på fredag, medan tre tävlingar körs på lördag och samtliga sänds LIVE på: plus.stcc.se

Tidsschema – Kanonloppet Gelleråsen Arena – STCC
Torsdag 18/8
17:00 – STCC – Test 0

Fredag 19/8
10:05 – STCC – Test 1
14:00 – STCC – Test 2
16:35 – STCC – Q1
17:00 – STCC – Q2

Lördag 20/8
10:40 – STCC – Race 1
14:10 – STCC – Race 2
16:40 – STCC – Race 3

Se komplett schema här: https://gellerasen.se/media/uploads/2022/08/04/tidsschema-kanonloppet-2022_v3.pdf

Poängställning – Förare: https://www.stcc.se/poang/stcc-2022/
Poängställning – Team: https://www.stcc.se/poang/stcc-make-2022/
Poängställning – Privatförare: https://www.stcc.se/poang/stcc-privateer-2022/
Poängställning – Junior-SM: https://www.stcc.se/poang/stcc-junior-2022/
All statistik sedan 1996: https://www.stccdatabas.se/

Startlista – STCC TCR Scandinavia 2022
Nummer – Förare – Team – Bil
1 – Robert Dahlgren – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
7 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
13 – Christian Skaar – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS II
14 – Dennis Strandberg – Team Strandberg – Volkswagen Golf GTI TCR
16 – Calle Bergman – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
19 – Andreas Bäckman – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
20 – Mattias Andersson – MA:GP – Lynk & Co 03 TCR
23 – Didrik Esbjug – Esbjug Motorsport – Honda Civic Type R TCR
24 – Marius Solberg Hansen – MSH Motorsport – Volkswagen Golf GTI TCR
31 – Johan Lund – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS II
33 – Rasmus Hedberg – FH Racing – CUPRA TCR
55 – Axel Bengtsson – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
69 – Hugo Nerman – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II
70 – Isac Aronsson – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
71 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II
77 – Dejan Dragicevic – Lights2Flag – Audi RS LMS
20-08-17 Pressen ökar på PWR Racing inför avslutande STCC-halvan
CUPRA Dealer Team - PWR Racing är tillbaka med STCC TCR Scandinavia-titeljakten i helgen när mästerskapet fortsätter med klassiska Kanonloppet på Gelleråsen Arena som inleder den sista och avgörande säsongshalvan.

Regerande mästaren Robert Dahlgren utökade sin mästerskapsledning under senaste tävlingshelg efter en historisk trippelseger på Knutstorp.
– Nu börjar den roligaste delen på säsongen när mästerskapet ska sättas inför finalen. Tre helger återstår och nu är det bara att växla upp. Att kunna upprepa den magiska helgen senast på Knutstorp tror jag blir svårt, men vi ska göra ett ordentligt försök. Vi har en tyngre bil och kvalet på Gelleråsen brukar alltid vara väldigt tight - helt klart en nyckelfaktor till framgång i helgen där vi måste leverera, säger Robert Dahlgren.

Teamkollega Axel Bengtsson hade också en stark helg på Knutstorp där han säkrade sin första STCC-pallplats.
- Jag visade på Knutstorp vart jag hör hemma och det är topp fem. Om allt går enligt plan i helgen så tycker jag absolut att farten borde finnas där för att hänga med igen. Det blir intressant att köra med extra vikt i bilen och det kommer bli en utmaning att komma in i rytmen snabbt. Men vi är ju här för utmaningar och jag känner mig stark inför helgen, säger Axel Bengtsson.

CUPRA Dealer Team - PWR Racing tog tillbaka ledningen i teammästerskapet efter succéhelgen senast på Knutstorp och leder med 21 poäng inför helgens tävlingar.
- Det är alldeles för tidigt att dra några växlar på att vi leder i det här läget. Det tar tid att bygga upp en ledning, men det går väldigt snabbt att tappa den. Samtliga i teamet jobbar för att leverera på topp i varje test, kval och tävling - Gelleråsen är inget undantag, säger Marcus Ekström, teamchef för CUPRA Dealer Team - PWR Racing.

Tävlingshelgen på Gelleråsen Arena inleds med test och kval på fredag, följt av tre tävlingar på lördag som samtliga sänds LIVE på: plus.stcc.se
22-08-04 STCC gästar Karting-SM i Kalmar med provkörning som priser
STCC kommer att gästa Karting-SM i Kalmar den 5-6 augusti där segrarna i seniorklasserna kommer att vinna provkörning av STCC-bil.
– Vi fortsätter vårt arbete kring tillväxten av svensk motorsport där gokart självklart är en nyckeldel, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Vi kommer att ställa ut bilar från STCC under helgen i Kalmar och dela ut priser för att erbjuda juniorerna en inblick i vårt mästerskap och visa vilka möjligheter som finns för framtiden vad gäller en professionell karriär inom motorsporten.

Värnamo-teamet Exion Racing kommer att ställa ut en av sina Audi RS 3 LMS II-tävlingsbilar under helgen i Kalmar.

Segrarna i seniorklasserna KZ2 och Senior 125 kommer att få delta i ett STCC-juniortest som pris, ett test som tidigare tagit fram flertalet nya STCC-talanger – exempelvis Axel Bengtsson som idag tävlar för CUPRA Dealer Team – PWR Racing.

Juniorklassen NXT Gen Cup, som tävlar jämsides helelektriska STCC från och med nästa år, kommer också vara på plats i Kalmar med sin nya tävlingsbil LRT NXT1 och dela ut priser till juniorklasserna.

Segrarna i juniorklassen OK kommer att få köra testdag med NXT Gen Cup senare i höst medan segrarna i klasserna OK Junior och 125 Junior får följa med under en STCC-helg 2023.
– NXT Gen Cup erbjuder juniorerna ett perfekt steg vidare från gokart där vi tillsammans med STCC skapar en spännande och hållbar karriärsstege från och med 2023, säger Fredrik Lestrup, medgrundare av NXT Gen Cup.
22-07-25 Andreas Bäckman nära första STCC-vinsten på Ring Knutstorp
Årets tredje STCC-tävling kördes denna helg, 21-23 juli, på Ring Knutstorp. Racen på lördagen gick lite upp och ner men till Race 3 stämde allt då han körde upp sig hela vägen till ledningen i regnet innan ett förarmisstag satte stopp för den första vinsten.
– Synd att misstaget kom där i slutet, vinsten var definitivt inom räckhåll och jag var snabbast på banan i racet, säger Andreas Bäckman.

Förra helgen, den 21-23 juli, så var det dags för den tredje deltävlingen av STCC, STCC Newsrace, på Ring Knutstorp, och landslagsföraren Andreas Bäckman stod på startlinjen, tävlandes i för Lestrup Racing Team i en Audi RS 3 LMS TCR-bil. Ring Knutstorp är en utmanande bana med anor från 1950-talet som ligger utanför Kågeröd i Skåne.

Helgen började bra och Andreas var med i toppen på träningspassen under torsdagen och fredagen. På kvalet på fredag eftermiddag slog han till med den andra snabbaste tiden i både Q1 och Q2 vilket innebar andra startposition för Race 1 och Race 2 på lördagen. Till racedagen på lördagen började det att regna vilket gjorde att det blev en omställning för både förare och team. I de första två racen slutade Andreas på fjärdeplats.
- I Race 1 och Race 2 tappade jag positioner i starterna och jag fick inte riktigt till känslan i bilen som jag ville ha. Tillsammans med teamet jobbade vi på under dagen och till Race 3 kändes både starterna och bilen bättre, säger Andreas Bäckman.

Bra uppkörning i Race 3
I Race 3 var det omvänd startordning för de åtta främsta förarna från Race 2, vilket innebar en femte startposition för Andreas. Denna gång blev starten mycket bättre och han tog sig direkt upp till en tredjeplats in i första kurvan, sedan körde han om en till förare sex kurvor senare så att han var uppe på en andraplats redan efter varv 1. Tre varv senare var han uppe i ledningen efter en hård fight om förstaplatsen och Andreas var snabbast på banan och började dra ifrån de bakomvarande förarna. Men tyvärr med några varv kvar gör han ett litet misstag och tappar ner till en fjärdeplats.
- Tyvärr kom misstaget som inte fick hända, det var tråkigt att tappa vinsten på det sättet då det kändes som att vi hade den här vinsten inom räckhåll. Är besviken och känner även för teamet som hade förtjänat den här vinsten. Jag har bara mig själv att skylla och det går inte att få det ogjort, så får lära mig av det här och blicka framåt, säger Andreas Bäckman.

Trots misstaget lyckas Andreas att ladda om och åker slutligen över mållinjen på en andraplats och kniper sin andra STCC-pallplats för säsongen.
Känslan i bilen var bra och jag tog möjligheterna när de kom, så jag är ändå nöjd med att jag lyckades att rädda andraplatsen i mål. Väldigt blandade känslor efter denna dag men med tanke på omständigheterna i Race 3 så är det mycket positivt att ta med sig till de kommande tävlingarna. Stort tack till mitt team Lestrup Racing Team, ser redan framemot nästa STCC-deltävling på Gelleråsen Arena om en månad, säger Andreas Bäckman.

Härnäst för Andreas väntar den fjärde deltävlingen av STCC-mästerskapet om fyra veckor, 18-20 augusti, på Gelleråsen Arena i närheten av Karlskoga.

Andreas resultat:
Officiellt test (Test 1): 4:e plats
Fri träning 1 (Test 2): 2:a plats
Fri träning 2 (Test 3): 1:a plats
Tidskval (Q1): 2:a plats
Tidskval (Q2): 2:a plats
Race 1: 4:e plats
Race 2: 4:e plats
Race 3: 2:a plats

22-07-25 Tuff helg för Brink Motorsport på Ring Knutstorp
Tredje deltävlingen avgjordes under helgen för Brink Motorsport på hemmabana Ring Knutstorp där teamet fick nöja sig med en pallplats i form av en andraplats i andra racet. I övrigt blev det en motig helg där det inte studsade teamets väg.

Ted Brink, teamchef
- Vi led av tekniska problem i kvalet och fick sämre startpositioner. Sedan blev det dels tuffa tag från konkurrenter och dels förarmisstag i de blötta förhållande vilket resulterade i en poängskörd som vi önskat vore betydligt bättre.

Teamet sattes på prov då vädret växlade mellan 32 grader och sol till 16 grader och regn.

Tobias Brink, förare #71
- Riktigt tung helg. Andra racet var helgens utropstecken där vi tog oss från femte startruta till andraplats i mål efter ett par fina omkörningar. Att jag missar starten i första racet och åker av på egen hand i tredje racet är för dåligt, riktigt tråkigt då vi kunde varit med och figthats om segern i tredje racet.Nu väntar ett sommaruppehåll innan STCC startar andra halvan av säsongen på Gelleråsen Arena den 20 augusti.

Med prenumeration kan alla våra race ses live på plus.stcc.se och självklart går det att se dem även i efterhand.
22-07-25 Robert Dahlgren historisk STCC-trippelsegrare
PWR Racing-föraren Robert Dahlgren studsade tillbaka efter en tyngre hemmatävling i Skellefteå för fem veckor sedan till kvalvarvrekord, dubbla pole positions och trippelseger på Ring Knutstorp i Skåne.
– Helgen har var helt magisk. Vi hade bra fart i det torra kvalet i fredags, men när regnet kom till racen hade vi en superbra bil. Allt har gått magiskt bra. Jag upprepar magiskt hela tiden, men så känns det att få vinna tre race, säger Robert Dahlgren.

I ett regnigt Skåne blev Robert Dahlgren historisk som den första förare i STCC-historien att ta över 50 segrar med sin seger i race två. Seger 51 kom senare under eftermiddagen.
– I race två kunde jag knyta ihop säcken och ta min 50:e seger i STCC. Det är en superbra bil och ett superbra team som gjort detta möjligt. Från seger 35 till nu har det gått väldigt fort, och det är tack vare PWR Racing som gett mig en fantastisk bil och ett fantastiskt team att jobba med, säger Robert Dahlgren.

Axel Bengtsson hade sin bästa STCC-helg hittills där han kvalade trea och kunde sedan omvandla det till sin första pallplats i race två med en tredjeplats.
– Det var min första pallplats i en bil någonsin, och även i STCC. Det känns väldigt, väldigt bra, speciellt att stå på pallen tillsammans med Robert. Överlag en väldigt solid helg med bra poäng, där vi gjort nästan allt enligt plan. Det känns väldigt bra inför kommande race, säger Axel Bengtsson.

Robert Dahlgren har kopplat greppet om ledningen i förarmästerskapet efter sin fullpoängare, med 32 poängs marginal till tvåan Oliver Söderström. Axel Bengtsson ligger sjua i tabellen och klättrar till andraplatsen i juniormästerskapet, 18 poäng bakom Söderström.

CUPRA Dealer Team - PWR Racing övertar också ledningen i teammästerskapet, 21 poäng före Lestrup Racing Team och 41 poäng före Brink Motorsport.
– En helt fantastisk helg för hela teamet, där vi levererar på absolut högsta nivå. Robert gör en historisk insats med tre raka segrar och visar verkligen sina mästartakter. Jättekul för Axel att få ta sin första pallplats, och han tagit ett klart steg framåt i helgen. Men denna tävling i ryggen tar vi nu sats för att fortsätta på den inslagna vägen på Gelleråsen, säger Marcus Ekström, teamchef.

Närmast väntar Kanonloppet på Gelleråsen Arena i Karlskoga den 19-20 augusti.

Resultat Knutstorp
Race 1:https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2022&rclass=318&rtrack=326&revent=380&rid=63692
Race 2: https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2022&rclass=318&rtrack=326&revent=381&rid=63715
Race 3: https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2022&rclass=318&rtrack=326&revent=382&rid=63728
Poängställning: https://www.stcc.se/poang/
22-07-22 Robert Dahlgren tillbaka i topp – tar dubbel STCC-pole på Knutstorp
Den regerande STCC TCR Scandinavia-mästaren Robert Dahlgren tog hem dubbla pole positions under fredagens kval på Ring Knutstorp. Andreas Bäckman utmanade, och startar tvåa bakom Dahlgren i lördagens två första race.

Efter ett tyngre kval på hemmaplan i Skellefteå var nu CUPRA Dealer Team – PWR Racing-föraren Robert Dahlgren tillbaka högst upp på tronen i kvalen till deltävling tre i STCC på Ring Knutstorp, med två raka pole positions.
– Avslutningen på den här dagen blev helt fantastisk där vi kvalade etta i Q1 och Q2. Men dagen började lite tuffare, och vi hade det jobbigt att få till bilen och körningen idag. Så de här snabba tiderna trodde jag inte vi hade, säger Robert Dahlgren.

Andreas Bäckman i sin Audi RS 3 LMS II satte hård press på mästerskapsledaren Dahlgren, och var första bil i kvalet under en minut runt Ring Knutstorp. Lestrup Racing Team-föraren räckte inte hela vägen fram, utan slutade tvåa i båda kvalen.
– Att starta tvåa i båda racen är väldigt bra, jag är nöjd med resultatet. Det var ett väldigt bra kval där det var tight mellan oss i toppen. Det var väldigt svårkört, för det är en teknisk bana att köra på. Allt känns väldigt bra just nu och vi kommer bättre och bättre förberedda hela tiden, säger Andreas Bäckman.

Lestrup Racing Teams andra bil med Oliver Söderström, som tävlar på hemmaplan i helgen, startar trea i race ett och fyra i race två. Med mer vikt i sin Audi var Söderström ändå nöjd med sitt kval.
– Det är ändå ett helt okej kval med tanke på vart vi var i träningen. Det är hemmabana och givetvis vill man vara etta, men vi vet också att vi har mer vikt i vår bil än vad många andra har. Det var ett bra kval både från mig och teamet, säger Oliver Söderström.

CUPRA Dealer Team – PWR Racings rookie Axel Bengtsson var på väg mot ett sensationellt resultat i Q2, där han öppnade med den snabbaste tiden på sitt första försök. Bengtsson gjorde två försök att förbättra sin tid, men lyckades inte och startar trea i race två.
– Fyra och trea i kvalen känns väldigt bra. Vi ser fram mot att starta där framme och visa vad vi går för, säger Axel Bengtsson.

Det ser ut att kunna bli en spännande race-lördag i Skåne där regn och temperaturer runt 15 grader väntas över Ring Knutstorp. En stor kontrast mot torsdagens test som kördes i över 30 graders värme.

Tävlingshelgen på Skåne fortsätter i morgon där första tävlingen startar 11:20 och sänds LIVE på: plus.stcc.se

Resultat Q1
1. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, 59.366
2. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, +0.157
3. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, +0.335
4. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +0.367
5. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +0.426
6. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +0.650
7. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +0.658
8. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +1.204
9. Marius Solberg Hansen, Asker Bärum Motorsport, Volkswagen, +1.223
10. Isac Aronsson, Exion Racing, Audi, +1.225
11. Dennis Strandberg, Team Strandberg, Volkswagen, +1.554
12. Didrik Esbjug, Esbjug Motorsport, Honda, +1.696
13. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, +2.111
14. Rasmus Hedberg, FH Racing, Cupra, +2.620
15. Johan Lund, Team Auto Lounge Racing, Audi, +2.644

Resultat Q2
1. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, 59.159
2. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, +0.164
3. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +0.284
4. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, +0.641
5. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +0.698
6. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +0.858
7. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +0.910
8. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +1.476

22-07-22 Racingstjärnan Jimmy Eriksson är STCC Driver Advisor på Knutstorp
Internationellt meriterade racingföraren Jimmy Eriksson kommer axla rollen som Drivers Advisor för STCC under helgens deltävling på Ring Knutstorp.

Driver Advisor i STCC fungerar som ett stöd till tävlingsledningen för att granska situationer, bland annat med ombordkameror som hjälp. Detta skapar ett professionellt och smidigt arbetssätt som säkrar racing på en hög och säker nivå i STCC.

Jimmy Eriksson har gedigen erfarenhet från internationell racing där han bland annat vunnit det tyska Formel 3-mästerskapet 2012, kört Formel Renault 2.0, F3, GP och även tävlat i GP2 – dåvarande serien precis under Formel 1.
– Detta är en spännande uppgift som jag ser fram emot att ta mig an. Med över tio års internationell erfarenhet i racing hoppas jag kunna bidra tävlingsledningen att hålla en hög konsekvent standard och vara en positiv länk mellan förare och domare, säger Jimmy Eriksson.

Tidigare privatförarmästaren Andreas Ebbesson har agerat Driver Advisor under de två inledande tävlingshelgerna på Ljungbyhed och Skellefteå. Jimmy Eriksson har rollen under helgens race på Ring Knutstorp, och vem som tar över ansvaret till Karlskoga avslöjas senare.

Följ helgens tävlingar på Knutstorp här: https://www.stcc.se/2022/07/21/har-foljer-du-stcc-pa-knutstorp/


22-07-20 PWR Racing når STCC-halvtid på Knutstorp
CUPRA Dealer Team - PWR Racing tävlar på klassiska Ring Knutstorp i helgen när STCC TCR Scandinavia-säsongen 2022 når halvtid.

Regerande mästare Robert Dahlgren leder mästerskapet med fem poängs marginal till Hugo Nerman efter säsongens inledande två tävlingshelger i Ljungbyhed och Skellefteå.
– Förutsättningarna ser bra ut, bättre än inför Skellefteå. Vi har fått till en del saker på bilen som kommer att gynna oss inför Knutstorp. Jag förväntar mig ett tight kval som kommer att vara väldigt viktigt då det är relativt svårt att köra om här. Jag siktar helt klart på åtminstone två segrar. Det är för tidigt att kolla på poängen, men målsättningen är självklart att förbättra förutsättningarna i mästerskapet i helgen. Allt annat är inte tillräckligt bra, säger Robert Dahlgren.

Teamkollega Axel Bengtsson, som går direkt från gokart till STCC som del av PWR Racings satsning på unga talanger, säkrade sin hittills bästa placering i Skellefteå med en fjärdeplats. I mästerskapet ligger 21-åringen på sjunde plats.
– Jag tycker absolut att vi ska kunna vara med i topp fem på Knutstorp, det tycker jag vi har bevisat de första två helgerna. En pallplats hade suttit riktigt fint, men realistiskt sett så är topp fem något som jag siktar på. Knutstorp är en riktigt rolig men samtidigt tekniskt svår bana att köra på och det ska bli sjukt kul att tävla igen, säger Axel Bengtsson.

I teammästerskapet ligger CUPRA Dealer Team - PWR Racing på andra plats, bara 15 poäng från Brink Motorsport.
– Vår målsättning för årets säsong ligger oförändrat på att försvara våra titlar. Knutstorp har historiskt sett varit en stark bana för oss, men mästerskapet är jämnare i år jämfört med 2021. Vi når halvtid i helgen, men det förändrar inte vår strategi då det hela tiden gäller att plocka starka poäng och det är precis vad vi kör för på Knutstorp, säger Marcus Ekström, teamchef CUPRA Dealer Team - PWR Racing.

Tävlingshelgen på Knutstorp inleds med ett första test på torsdag förmiddag, följt av kval på fredag och tre tävlingar på lördag som samtliga sänds LIVE på: plus.stcc.se

Tidsschema Ring Knutstorp
Fredag 22/7
09:30 – STCC – Test 1
13:15 – STCC – Test 2
16:25 – STCC – Q1
16:55 – STCC – Q2

Lördag 23/7
11:15 – STCC – Race 1
14:05 – STCC – Race 2
16:00 – STCC – Race 3

22-07-20 Ring Knutstorp näst på tur för Andreas Bäckman
Denna helg, 21-23 juli, tävlar Andreas Bäckman på Ring Knutstorp när det är dags för den tredje STCC-deltävlingen för säsongen. Förra deltävlingen i Skellefteå slog han till med pole-position och även banrekordet i kvalet, men fick inte samma utdelning i de tre racen.
– Jag känner mig revanschsugen och ser framemot att få tävla igen efter det långa uppehållet, säger Andreas Bäckman.

STCC (Scandinavian Touring Car Championship) är Sveriges mest prestigefyllda motormästerskap och är idag den ledande klassen för standardbilsracing i Sverige. Bilarna är byggda enligt det globala TCR-reglementet, vilket innebär att det t.ex. är samma bilar som används i resterande TCR-mästerskap runt om i världen. Serien består av sex deltävlingar som körs på olika svenska banor och denna helg, den 21–23 juli, körs den tredje deltävlingen av mästerskapet, STCC Newsrace, på Ring Knutstorp. Ring Knutstorp är en utmanande bana med anor från 1950-talet som ligger utanför Kågeröd i Skåne. Ring Knutstorp ligger placerad vid foten av den natursköna Söderåsen som även är ett av södra Sveriges största utflyktsmål. Banan är kuperad, blandar snabba och långsamma kurvor och ställer stora krav på förarna.

Andreas tävlar tillsammans med det Stockholms-baserade teamet Lestrup Racing Team i en Audi RS 3 LMS-bil i årets STCC-säsong och ligger på en sjätteplats i förarmästerskapet efter de första två deltävlingarna på Ljungbyheds Motorbana och Drivecenter Arena i Skellefteå i början av juni.
- Farten fanns där förra deltävlingen i Skellefteå och visade det med att ta pole-position och slå banrekordet. Tyvärr gav inte racen den utdelning som jag både jag och teamet hade hoppats, men jag känner mig revanschsugen och ser framemot att få tävla igen nu till helgen på Ring Knutstorp efter ett uppehållet på fem veckor sedan förra tävlingen. Ring Knutstorp är en mycket teknisk bana, med stora höjdskillnader och är en bana som kommer att kräva mycket av både förare och bil, säger Andreas Bäckman.
- Senast jag körde på Ring Knutstorp var för fyra år sedan, så jag har inte jättemånga varv på banan, men det ska bli intressant och se hur vi ligger till mot de andra teamen, säger Andreas Bäckman.

Tävlingshelgens uppbyggnad
Redan på torsdagsmorgonen börjar träningen med ett officiellt träningspass som är tre timmar långt. Sedan på fredag förmiddag fortsätter tävlingshelgen med ytterligare två träningar, som följs av två tidskval på eftermiddagen. Tidskvalet består av två kvalsegmenten, Q1 (20 minuter) och Q2 (10 minuter), där det gäller att köra så snabbt som möjligt och varvtiderna räknas. De åtta snabbaste förarna i Q1 får köra vidare i Q2. Resultatet från Q1 avgör startpositionen för Race 1 och Q2 startpositionen för Race 2 för de åtta främsta förarna.

Lördagen är tävlingsdagen och består av tre race; Race 1, Race 2 och Race 3. Startpositionen för Race 3 baseras på resultatet från Race 2 men med omvänd startordning för de åtta främsta förarna från det racet.

Poäng tilldelas till topp fem i tidskvalen samt topp 15 i respektive race.

Tidsschema för helgens tävling (STCC deltävling 3 – Knutstorp):
(alla tidsangivelser avser svensk tid)
Torsdag 21 juli:
09:00 Officiellt test

Fredag 22 juli:
09:30 Fri träning 1
13:15 Fri träning 2
16:25 Tidskval (Q1 och Q2)

Lördag 23 juli:
11:20 Race 1 (Sänds LIVE på plus.stcc.se)
14:00 Race 2 (Sänds LIVE på plus.stcc.se)
15:55 Race 3 (Sänds LIVE på plus.stcc.se)

22-07-19 Jämn STCC-titelstrid når halvtid på Ring Knutstorp
fter ett välbehövligt sommaruppehåll återstartar STCC TCR Scandinavia under helgen med klassiska Newsrace på Ring Knutstorp i nordvästra Skåne.

Audi-föraren Hugo Nerman tog två segrar under senaste deltävlingen i Skellefteå, och har kapat Robert Dahlgrens ledning i tabellen inför sitt och Brink Motorsports hemmarace på Ring Knutstorp.
– Det är alltid kul med hemmabana och många gäster samt partners som kommer. Knutstorp i sig är en banan som jag har många roliga erfarenheter från och som jag tycker mycket om, säger Hugo Nerman.
– Det kommer dock bli ganska svårt eftersom vi har tunga bilar från framgångarna i Skellefteå. Det brukar alltid bli tajt i kvalet på Knutstorp så det kommer bli en utmaning med extravikten. Som helhet så ser jag fram mot helgen och tror det kan bli riktigt tajta och roliga race.

Regerande mästaren Robert Dahlgren hade en tyngre tävlingshelg på sin hemmabana Drivecenter Arena i Skellefteå, och CUPRA Dealer Team – PWR Racing-föraren hoppas nu kunna studsa tillbaka när mästerskapet når halvtid.
– Förutsättningarna ser bra ut, bättre än inför Skellefteå. Vi har fått till en del saker som kommer att gynna oss inför Knutstorp. Det är en bana som det alltid är kul att komma till. Jag förväntar mig ett tight kval som kommer att vara väldigt viktigt då det är relativt svårt att köra om här, säger Robert Dahlgren.
– Jag siktar helt klart så åtminstone två segrar. Det är för tidigt att kolla på poängen, men målsättningen är självklart att förbättra förutsättningarna i mästerskapet i helgen. Allt annat är inte tillräckligt bra. Men jag förväntar mig sjukt hårt motstånd och bra med publik som jag ser fram emot.

Oliver Söderström har hittills fått med sig tre tredjeplatser under säsongen i Lestrup Racing Teams nya Audi RS 3 LMS, och jagar säsongens första seger.
– Det ska bli väldigt kul att köra på hemmamark. Det sätter alltid lite extra press, men samtidigt blir det extra spännande med den supporten jag har på Knutstorp och i Skåne, säger Oliver Söderström.
– Min målsättning är att vinna, men det är inte så lätt i STCC som är tufft som tusan. I slutändan handlar det om att ta poäng och fortsätta vara jämn som jag varit hittills i år. Jag har hittat lite trix i min träning som gör att jag kan fokusera bättre och må bättre i kroppen. Vi har inte kört nya Audin på Knutstorp tidigare, så det kommer att bli en utmaning. Men teamet har bra koll på det och vi har ett extra test på torsdag som kommer bli viktigt. Knutstorp är roligaste banan i kalendern, så det ska bli sjukt skoj i helgen.

Brink Motorsport fick två segrar med sig från senaste tävlingshelgen i Skellefteå genom Hugo Nerman, för Tobias Brink blev det en tyngre helg efter ett bra kval som räddades med en andraplats bakom Dahlgren i det avslutande race tre. Nu väntar Ring Knutstorp, bara några mil från teamets bas i Eslöv.
– Vi har äntligen fått en chans att pusta ut från en väldigt hektisk start på säsongen, efter att ha fått våra bilar väldigt sent. Batterierna är laddade och vi är redo att fortsätta jakten på titeln, säger Tobias Brink.

I teammästerskapet leder Brink Motorsport före CUPRA Dealer Team – PWR Racing med 15 poäng, medan Hugo Nerman och Oliver Söderström delar ledningen i juniormästerskapet på 74 poäng.

I privatförarmästerskapet leder Marius Solberg Hansen framför Rasmus Hedberg och Christian Skaar.

Tävlingshelgen på Knutstorp inleds redan på torsdag med ett första test mellan 09:00 och 12:00. Det följs av test och kval på fredag medan tre tävlingar körs på lördag och samtliga sänds LIVE på: plus.stcc.se

Tidsschema – Newsrace Ring Knutstorp – STCC
Torsdag 21/7
09:00 – STCC – Test 0

Fredag 22/7
09:30 – STCC – Test 1
13:15 – STCC – Test 2
16:25 – STCC – Q1
16:55 – STCC – Q2

Lördag 23/7
11:15 – STCC – Race 1
14:05 – STCC – Race 2
16:00 – STCC – Race 3

Se komplett schema här: https://www.stcc.se/race/knutstorp/

Startlista – STCC TCR Scandinavia 2022
Nummer – Förare – Team – Bil
1 – Robert Dahlgren – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
7 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
13 – Christian Skaar – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS II
14 – Dennis Strandberg – Team Strandberg – Volkswagen Golf GTI TCR
16 – Calle Bergman – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
19 – Andreas Bäckman – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
20 – Mattias Andersson – MA:GP – Lynk & Co 03 TCR
23 – Didrik Esbjug – Esbjug Motorsport – Honda Civic Type R TCR
24 – Marius Solberg Hansen – MSH Motorsport – Volkswagen Golf GTI TCR
31 – Johan Lund – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS II
33 – Rasmus Hedberg – FH Racing – CUPRA TCR
55 – Axel Bengtsson – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
69 – Hugo Nerman – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II
70 – Isac Aronsson – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
71 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II
77 – Dejan Dragicevic – Lights2Flag – Audi RS LMS
22-07-18 Fullspäckat showschema under STCC Newsrace på Knutstorp
STCC TCR Scandinavia drar igång igen efter sommaruppehållet med Newsrace på klassiska Ring Knutstorp i Skåne den 22-23/7 med ett fullspäckat showschema!

Patrik Sjöberg och Alfred Svensson, kända från SVT-serien Leif och Billy, är på plats under autografsigneringen 12:30 på lördag med STCC-förarna.

Rockklassiker kommer till Knutstorp med sin minibuss och spelar skön musik på lördagen med start 11:00.

Senare under dagen kommer Eric Nytomt och DJ Kevin Rome och spelar live på scenen i depån.

Sportbilsfestivalen är på plats igen och fyller Ring Knutstorp med exotiska sportbilar och kör kortege på banan under lunchuppehållet. Missa inte att du kan köpa en sportbilsbiljett till tävlingshelgen!

M Experience kommer köra medåkning under lördagen i de senaste prestandabilarna från BMW i förmån till Min Stora Dag, du kan köpa biljett till medåkningen här!

Sist men absolut inte minst så står Semler Premium för Skandinaviens häftigaste leading car under tävlingshelgen med supersportbilen Lamborghini Huracan STO, den lättaste och mest tävlingsinriktade modellen från Lamborghini hittills.

Det bästa av allt är att detta bara är hälften av underhållningen under helgen på Ring Knutstorp. På banan bjuder STCC TCR Scandinavia, Pro Superbike, Legends, V8 Thunder Cars och Radical på fantastisk racing – se komplett tidsschema här!

Läs mer och boka dina biljetter här: https://secure.tickster.com/sv/e65xz6n9l7e0rvu/selectproductgroup
22-07-07 Junior-SM i racing blir elektriskt 2023 med NXT Gen Cup
Junior-SM i racing blir från och med 2023 100% elektriskt med lanseringen av NXT Gen Cup som världens första elektrifierade junior touring car-mästerskap.

Mästerskapet kommer att tävla som supportklass till STCC som elektrifieras från och med 2023.
– Det är med stor glädje som vi välkomnar NXT Gen Cup till STCC-helgerna nästa år, en satsning som passar helrätt till vår elektrifiering av STCC 2023 och samtidigt skapar en relevant karriärstege för juniorer, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Med NXT Gen Cup kommer unga talanger att kunna bygga upp en robust erfarenhet av elektriska touring cars för att senare kunna ta steget vidare upp till STCC och andra liknande internationella mästerskap.

Juniorer i åldrarna 13 till 25 år kommer att tävla med en 230-hästars LRT NXT1 som är baserad på den elektriska gatbilen MINI Cooper SE.

Tävlingsbilen kommer att avtäckas under STCC-helgen på Ring Knutstorp i Skåne den 22-23 juli – en presentation som kommer att sändas LIVE på: plus.stcc.se
– Vi fyller ett oerhört viktigt utrymme i dagens motorsportvärld för unga talanger med NXT Gen Cup, där vi nyttjar klimatsmart elektrisk teknik för att hitta framtidens racingstjärnor, säger Fredrik Lestrup, medgrundare av NXT Gen Cup.

Förutom den officiella svenska SM-medaljen i juniorracing tävlar förarna om ett prispaket med finansiell support för att tävla i 100% elektriska STCC 2024, något som möjliggör en hållbar karriärstege som inte kräver extraordinära finansiella resurser.

För att vidare stärka karriärstegen kommer NXT Gen SimRacing Cup att lanseras i vinter där 2022-mästaren kommer att tävla virtuellt för en helt finansierad styrning i NXT Gen Cup 2023.
– NXT Gen Cup är inte bara racing på bana, det handlar också om att utbilda de unga talangerna i att skapa en professionell racingkarriär vad gäller media- och sponsor-relationer, ekonomi, inställning av bilar och mycket mer, säger Fredrik Lestrup.
– Jag har gjort precis samma resa genom juniorracingen själv och jag vet vilka utmaningar som dessa unga talanger kommer att gå igenom. NXT Gen Cup kommer att förse dem med gedigna verktyg för sina viktigaste steg framåt i karriären.

NXT Gen Cup kommer att sändas på TV och i sociala medier med engelska kommentatorer 2023, fler detaljer kommer att avslöjas senare i år.

Konstruktion av LRT NXT1-tävlingsbilen samt driften av NXT Gen Cup sköts av Lestrup Racing Team – STCC 2020-mästarna – i nära samarbete med ABB E-mobility, den officiella laddpartnern till juniormästerskapet.

Anmälan för NXT Gen Cup 2023 har öppnat och förare kan anmäla sitt intresse här: https://www.nxtgencup.com/signup

Mer information om NXT Gen Cup kommer att avslöjas löpande under resterande del av året, besök www.nxtgencup.com för mer information.
22-07-06 Nya team och städer i dialog med STCC inför elektrifieringen 2023
2023 tar STCC det största steget framåt sedan starten 1996 när mästerskapet inför helt nya 100% elektriska tävlingsbilar. Efter lanseringen i Helsingborg har flertalet nya team, företag och städer tagit kontakt med STCC.
– Intresset är tveklöst större än vad vi förväntade oss, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Utöver nya team och förare så kan vi bekräfta att flertalet städer tagit kontakt för dialog om framtida evenemang. Detta är något som stärker oss i vår storsatsning till 2023 och framåt där vi vill inspirera samhället till en hållbar omställning genom spektakulär elektrifierad racing.

Brink Motorsport och Exion Racing är de två första teamen som bekräftat start 2023. Fler team har signerat avtal för 2023 och kommer att avslöjas löpande senare under året.

STCC öppnar därför upp för ytterligare team att ställa sig i kö till kommande batch bilar.
– Vi dialog med flera nya team och förare inför STCC 2023, och de första 12 bilarna är tecknade och klara för start 2023, säger Micke Bern.
– Intresset är stort även bland team som tävlar i andra mästerskap, såväl i Sverige som utomlands och det är glädjande att se.

Företaget EPWR bygger just nu de helt nya elektriska STCC-bilarna som producerar 550 hästkrafter – siffror som innebär prestanda med 0-100 km/h på under tre sekunder.

Elektrifieringen möjliggör dessutom stadsevenemang i STCC-kalendern för första gången på över fem år och STCC har skrivit ett treårskontrakt med Helsingborgs stad där en helt ny stadsbana kommer att skapas i hamnen.

Läs mer här om STCC 2023: https://www.stcc.se/stcc-2023/

22-06-19 Pole-position, banrekord och första STCC-pallplatsen
Årets andra STCC tävling kördes denna helg, 18-19 juni, på Drivecenter Arena i Skellefteå. Andreas Bäckman visade bra fart och tog pole-position och slog även banrekordet för TCR-bilar på kvalet. Racedagen gick lite upp och ner, men han lämnar Skellefteå med sin första STCC-pallplats.
– Väldigt blandade känslor från denna helg men mycket positivt inför kommande tävlingar, säger Andreas Bäckman.
Denna helg, den 18-19 juni, så var det dags för den andra deltävlingen av STCC, Midnattssolsloppet, på Drivecenter Arena i närheten av Skellefteå, och landslagsföraren Andreas Bäckman stod på startlinjen, tävlandes i för Lestrup Racing Team i en Audi RS 3 LMS TCR-bil. Detta är den enda deltävlingen på årets STCC-kalender som körs i norra Sverige, så det innebar hemmaplan för Andreas Bäckman, även om det var hans första tävling på banan.

Starkt kval för Andreas
Helgen började med träningar under torsdagen och fredagen. Andreas lärde sig banan allt eftersom under torsdagens och fredagens träningspass, samt jobbade tillsammans med teamet att få till inställningarna på bilen så bra som möjligt. På den sista träningen innan tidskvalet började bilens balans kännas bra och då slog Andreas banrekordet för TCR-bilar och det var första gången som någon körde under en minut och 52 sekunder.

Därefter i kvalet på fredagskvällen följde han upp det med att köra in på pole-position i den första kvalomgången Q1 och även den gången körde han snabbare än det tidigare banrekordet. I den andra kvalomgången Q2 räckte det inte riktigt lika långt men han kvalade in på en fin andraplats.
- Det var ett stort steg framåt från premiären på Ljungbyhed, jag kände mig mycket mer hemma i bilen och det var väldigt kul att köra så fort på hemmaplan och slå till med både pole-position och banrekordet, säger Andreas Bäckman.

Bra race men dålig utdelning för Andreas
I det första racet på lördagen startade Andreas längst fram i pole-position i regnet på Drivecenter Arena. In mot första kurvan låg han först men bilen släppte tvärt och han tappade ledningen. Därefter hade låg han på en andraplats men hade inte riktigt rätt känsla i bilen och farten saknades. Han tappade ner till en tredjeplats i mål. Men under racets gång delades en 20 sekunders bestraffning ut till vinnaren för tjuvstart i början, så Andreas avancerade till tvåa i resultatlistan och fick kliva upp näst överst på prispallen. Dock några timmar efter racet drogs bestraffningen för tjuvstarten bort efter protest från den bestraffade förarens team och därmed tappade Andreas ner till en tredjeplats i det slutgiltiga resultatet.

I det andra racet startade Andreas tvåa. Regnet hade tilltagit ytterligare och tävlingsledningen beslutade att starta racet bakom safety-car. Andreas låg länge på en andraplats men när ett tillfälle kom mitt i racet så gick Andreas för en omkörning för ledningen som tyvärr inte gick hem och han tappade ner till sjätteplats som han sedan höll in till mål. Efter målgång delades en 5-sekunders bestraffning ut till en förare framför honom och han blev framflyttad till en slutlig femteplats.

Till Race 3 var det omvänd startordning för de åtta första förarna från Race 2, vilket innebar att han startade på en fjärdeplats. Andreas fick en bra start och behöll fjärdeplatsen in i första kurvan. Därefter togs jakten upp på täten och farten i bilen var bra. Några varv senare var han uppe på en tredjeplats och när det var två varv kvar var han i kamp om andraplatsen, men då hände det som inte fick hända då han drabbades av punktering och tvingades bryta loppet med ett varv kvar.
- Lite besviken över racedagen, det var lite av en berg- och dalbana med mycket som hände i de tre racen. Det var kul att ta min första pallplats i STCC men det fanns potential till fler pallplatser och vinst om allt hade stämt. Men jag är ändå väldigt nöjd över helgen, det gäller att se på det positiva och blicka framåt. Jag känner mig mer hemma i bilen och vi tog stora kliv denna helg. Stort tack till mitt team Lestrup Racing Team, säger Andreas Bäckman.

Härnäst för Andreas väntar den tredje deltävlingen av STCC-mästerskapet om fem veckor, 22-23 juli, på Ring Knutstorp i närheten av Helsingborg.

Andreas resultat:
Officiellt test 1 (Test 1): 4:e plats
Officiellt test 2 (Test 2): 3:e plats
Fri träning 1 (Test 3): 11:e plats
Fri träning 2 (Test 4): 1:a plats
Tidskval (Q1): 1:a plats
Tidskval (Q2): 2:a plats
Race 1: 3:e plats
Race 2: 5:e plats
Race 3: Bröt (Punktering)

Mästerskapsställning:
STCC – TCR Scandinavia - Förarmästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 2 av 6 tävlingshelger)
1: Robert Dahlgren, 71 p.
2: Hugo Nerman, 66 p.
3: Oliver Söderström, 64 p.

6: Andreas Bäckman, 45 p.

Se fullständig tabell här: https://www.stcc.se/poang/stcc-2022/

STCC – TCR Scandinavia - Teammästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 2 av 6 tävlingshelger)
1: Brink Motorsport, 125 p.
2: CUPRA Dealer Team - PWR Racing, 110 p.
3: Lestrup Racing Team, 109 p.

Se fullständig tabell här: https://www.stcc.se/poang/stcc-make-2022/
22-06-19 Nerman bäst i STCC i Skellefteå
Efter en magisk helg med två vinster och en femteplats tog Hugo Nerman flest poäng av alla i helgens STCC-tävling utanför Skellefteå. Alla tre racen kördes med regndäck och Hugo var den som var bäst på att parera de svåra förutsättningarna.
- Vi har haft riktigt bra fart hela helgen och två segrar känns superkul! Ett jättestort tack till teamet som gett mig en riktigt stark bil. Det ser lovande ut för resten av säsongen, vi har bra fart i båda bilarna på både blöt och torr bana, säger Hugo Nerman.

Tobias Brink tog en femte- och en sjätteplats i de två första racen men avslutade med att visa att farten var där genom en andraplats i sista racet.
- Andraplatsen i tredje tävlingen är lite plåster på såren efter en tung helg. Vi började bra med banrekord i torsdags, men sedan har inte tävlingarna gått som jag tänkt mig. Men farten finns där och det bygger vi vidare på inför kommande tävlingar, säger Tobias Brink.

Summerat så leder nu Brink Motorsport teammästerskapet, Hugo har delad ledning i juniormästerskapet och i förarmästerskapet är det väldigt jämnt med Hugo på andra plats och Tobias på fjärde.

Nu väntar lite välbehövlig vila för teamet efter en väldigt intensiv period sen första bilen anlände i början av maj och sen börjar vi ladda upp för nästa tävlingshelg som är på hemmabanan Ring Knutstorp den 22-23 juli.

Med prenumeration kan alla våra race ses live på plus.stcc.se och självklart går det att se dem även i efterhand

Se aktuell poängställning på stcc.se: https://www.stcc.se/
22-06-19 Robert Dahlgren kämpar till STCC-seger i tuff Skellefteå-helg
Robert Dahlgren fick kämpa för varje centimeter under STCC-helgen på hemmabanan Skellefteå Drive Center Arena och lyckades säkra en stark seger i helgens sista tävling.

Efter ett struligt kval startade den regerande mästaren sexa, men kämpade sig upp till en andraplats i första tävlingen. En fjärdeplats i andra tävlingen följdes upp med överlägsen seger i avslutande tävlingen.
– Vi har haft ett oerhört tufft kval och tuffa tävlingar. Vi var inte riktigt där vi ville med bilen inledningsvis. Men jag fick avsluta helgen med en seger i tredje tävlingen och farten i bilen var riktigt bra i det blöta. Nu laddar vi hårt för att vara tillbaka i toppen inför nästa tävling, säger Robert Dahlgren.

Teamkollega Axel Bengtsson fick kämpa hårt i de svåra förhållandena där kvaldagens varma och helt torra bana byttes mot hällregn och låga temperaturer under lördagens tre tävlingar.

I andra tävlingen säkrade 21-åringen sin hittills bästa placering med fjärde plats.
- Det har varit en ordentligt utmanande helg, speciellt då jag aldrig tävlat här tidigare. Det blev en del misstag tyvärr, men samtidigt också många positiva punkter att ta med oss till kommande tävling - speciellt fjärdeplatsen i andra tävlingen, säger Axel Bengtsson.

Robert Dahlgren leder fortsatt förarmästerskapet, fem poäng framför Hugo Nerman.

I teammästerskapet ligger CUPRA Dealer Team - PWR Racing på andra plats, 15 poäng bakom Brink Motorsport.
- Efter gårdagens kval var vi inte där vi ville vara. Men Robban, Axel och hela teamet har jobbat stenhårt och det såg vi frukten av under dagens tävlingar. Dock är totalresultatet inte det vi siktade på och vi laddar om för att komma tillbaka starkare på Knutstorp om lite drygt en månad, säger Marcus Ekström, teamchef.

STCC TCR Scandinavia fortsätter den 22-23 juli på Ring Knutstorp.

Resultat Skellefteå
Race 1: https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2022&rclass=318&rtrack=413&revent=380&rid=63385
Race 2: https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2022&rclass=318&rtrack=413&revent=381&rid=63409
Race 3: https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2022&rclass=318&rtrack=413&revent=382&rid=63426
Poängställning: https://www.stcc.se/poang/
22-06-17 Mattias Andersson skräller i Skellefteå-kvalet – första pole sedan 2010 medan Dahlgren kör av
Andreas Bäckman och Mattias Andersson la beslag på varsin pole position i ett dramatiskt STCC TCR Scandinavia-kval på Skellefteå Drive Center Arena.

STCC-veteranen Mattias Andersson tog sin första pole position på 12 år i andra kvalpasset som gav Lynk & Co-föraren fem friska poäng till mästerskapet.
– Det är ju inte varje dag man tar pole, men ibland är gammal äldst! Bilen kändes bra i båda kvalpassen och jag är väldigt glad för alla i hela teamet, vi har kämpat länge för detta och nu laddar vi för imorgon, säger Mattas Andersson, som kommer att starta först i andra tävlingen.

MA:GP-föraren slog Andreas Bäckman tre tiondelar i Q2 medan Lestrup Racing Team-föraren var snabbast i första kvalpasset som ger pole position till första tävlingen.
– Det har varit en riktigt bra dag! Jag har känt mig bekväm i bilen hela dagen, trots att det är en helt ny bana för mig där mina konkurrenter tävlat många år tidigare. Allt föll på plats idag helt enkelt, säger Andreas Bäckman.

Hugo Nerman var näst snabbast i första kvalpasset, bara 0.150 sekunder bakom Andreas Bäckman, men tvingades avbryta sitt försök i andra kvalpasset på grund av en brusten drivaxel.
– Kvalet började riktigt bra med andraplatsen i Q1. Tyvärr fick jag tekniska problem i sista kurvan på mitt snabbaste varv i Q2. Men totalt känns det bra, vi har farten i bilen, säger Hugo Nerman.

Calle Bergman, som är den yngsta föraren i STCC någonsin med sina 16 år, tog en sensationell tredjeplats i andra kvalpasset, fyra tiondelar från pole.
– Jag hade lite strul under Q1, men jag fick till det betydligt mycket bättre i Q2. Men med det sagt så finns det fortfarande mycket att förbättra och jag ser verkligen fram emot morgondagen. Tyvärr verkar det som att vi kommer få helt nya väderförhållanden då, säger Calle Bergman.

Regerande mästaren Robert Dahlgren hade ett nattsvart kval på hemmaplan där han körde av under Q1 och fick nöja sig med sjätte plats. I andra kvalpasset fortsatte strulet där han fick sin snabbaste tid struken då han kört utanför banmarkeringarna och slutade på sjätte plats igen.

Resultatet innebär att CUPRA-föraren missat att ta minst en pole position under en tävlingshelg för första gången sedan Mantorp Park 2020.
– Jag är konfunderad över vad som hände. Jag vet inte varför vi hade den speeden vi skulle ha. Vi har lite teorier, men vi måste gå igenom bilen mer i detalj inför morgondagen. Jag gjorde en chansning i Q1 när jag såg att det saknades tid och gick av banan. Däremot tror jag att morgondagens regn är väldigt bra för oss, vi har bra koll på våra regninställningar, säger Robert Dahlgren.

Dagens kvalresultat har tightat till förarmästerskapet där Robert Dahlgren nu bara leder med fyra poäng framför Tobias Brink och Oliver Söderström.

I teammästerskapet har Brink Motorsport och Lestrup Racing Team tagit över ledningen på 36 poäng, en poäng framför CUPRA Dealer Team – PWR Racing.

Tävlingshelgen i Skellefteå fortsätter i morgon där första tävlingen startar 12:55 och sänds LIVE på: plus.stcc.se

Som extra krydda ser det ut att bli ösregn under i stort sett hela dagen imorgon, något som ger teamen en stor omställning att arbeta på efter dagens helt torra kval.

Resultat – Q1
1. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, 1:51.699
2. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +0.150
3. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, +0.152
4. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +0.232
5. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, +0.252
6. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +0.327
7. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +0.962
8. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +1.210
9. Dennis Strandberg, Team Strandberg, Volkswagen, +1.389
10. Isac Aronsson, Exion Racing, Audi, +1.686
11. Rasmus Hedberg, FH Racing, Cupra, +2.475
12. Didrik Esbjug, Esbjug Motorsport, Honda, +3.852
13. Marius Solberg Hansen, MSH Motorsport, Volkswagen, no time
14. Christian Skaar, Team Auto Lounge Racing, Audi, no time

Resultat – Q2
1. Mattias Andersson, MA:GP, Lynk Co, 1:51.955
2. Andreas Bäckman, Lestrup Racing Team, Audi, +0.317
3. Calle Bergman, Exion Racing, Audi, +0.400
4. Oliver Söderström, Lestrup Racing Team, Audi, +0.529
5. Tobias Brink, Brink Motorsport, Audi, +0.561
6. Robert Dahlgren, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +0.905
7. Axel Bengtsson, Cupra Dealer Team – PWR Racing, Cupra, +1.711
8. Hugo Nerman, Brink Motorsport, Audi, +9.303

Se komplett mästerskapsställning här: https://www.stcc.se/poang/

22-06-16 Segerjakt i hemmatävlingen för PWR, Dahlgren och Skellefteå Kraft
Regerande STCC TCR Scandinavia-mästarna CUPRA Dealer Team - PWR Racing jagar nya segrar i helgens tävlingar som körs på såväl teamets som Robert Dahlgren hemmabana Skellefteå Drive Center Arena.

Tävlingen är även huvudpartnern Skellefteå Krafts hemmabana vars samarbete med PWR kretsar kring en hållbar omställning av transportsektorn och har resulterat i den 100% elektriska prototypen PWR001 som kommer att köras och ställas ut under tävlingshelgen.
– För mig är detta säsongens höjdpunkt, speciellt då jag även får skjutsa gäster i PWR001 tillsammans med Skellefteå Kraft som vi arbetar med för en spännande och hållbar framtid. Min målsättning för helgen är precis som under premiären, vi kör för pole och seger i alla lägen. Det kommer att bli en tuff uppgift dock då jag tror att Audi-bilarna kommer vara starka i helgen, säger Robert Dahlgren.

I teammästerskapet ligger CUPRA Dealer Team - PWR Racing i delad ledning med konkurrenterna Brink Motorsport efter succépremiären för två veckor sedan där Robert Dahlgren säkrade sin 47:e STCC-seger totalt.
- Hemmatävling innebär självklart extra press på teamet att leverera. Nu kommer vi även köra med mer vikt i bilarna efter premiärens framgångar och det gör utmaningen ännu större. Men vi vet att vi har ett starkt paket till att fortsatt kunna utmana om segrar och säkra viktiga poäng till mästerskapet - där ligger vår ambition solklart i helgen, säger Marcus Ekström, teamchef CUPRA Dealer Team - PWR Racing.

Axel Bengtsson gjorde en stark STCC-debut för teamet under premiären på Ljungbyhed där han säkrade sjätte plats i såväl kvalet som tävlingen bakom ratten på sin CUPRA León Competición.
- Vi hade en produktiv första tävlingshelg i Ljungbyhed och nu väntar ännu en ny utmaning för mig då jag aldrig tävlat i Skellefteå tidigare. Nu känns det dock lite lugnare då debuten är över och jag kan fokusera mer på att åka fort. Jag tror absolut att vi kan ta oss in i topp fem i helgen, kanske även en pallplats i tävlingen med omvänd startordning. Det ska bli extra kul att köra tre tävlingar i Skellefteå, det är ett nytt och intensivt format för mig som jag ser fram emot, säger Axel Bengtsson.

I helgen återvänder STCC till formatet med tre tävlingar som samtliga körs på lördag efter fredagens test och kval. Alla tre tävlingar sänds LIVE på: plus.stcc.se

Tidsschema Skellefteå
Fredag 17/6
11:00 - Test 1
16:00 - Test 2
19:45 - Kvalificering

Lördag 18/6
12:55 - Race 1
15:50 - Race 2
20:10 - Race 3
22-06-15 Hemmarace för Andreas Bäckman
Denna helg, 17-18 juni, tävlar Andreas Bäckman på Drivecenter Arena i närheten av Skellefteå i den andra STCC-deltävlingen för säsongen. Det kommer att även att bli hans hemmatävling på årets STCC-kalender.
– Alla andra tävlingar på säsongen går i södra Sverige, så det ska bli kul att få tävla på hemmaplan i Midnattssolsloppet på en norrländsk racingbana för första gången, säger Andreas Bäckman.

STCC (Scandinavian Touring Car Championship) är Sveriges mest prestigefyllda motormästerskap och är idag den ledande klassen för standardbilsracing i Sverige. Bilarna är byggda enligt det globala TCR-reglementet, vilket innebär att det t.ex. är samma bilar som används i resterande TCR-mästerskap runt om i världen. Serien består av sex deltävlingar som körs på olika svenska banor och denna helg, den 17–18 juni, körs den andra deltävlingen av mästerskapet, Midnattssolsloppet på Drivecenter Arena. Drivecenter Arena är den längsta banan på årets STCC-kalender och är belägen i Fällfors, som ligger i närheten av Skellefteå.

Andreas tävlar tillsammans med det Stockholms-baserade teamet Lestrup Racing Team i en Audi RS 3 LMS-bil i årets STCC-säsong och ligger på en femteplats i förarmästerskapet efter den första tävlingen på Ljungbyheds Motorbana för två veckor sedan.
- Jag kände att jag hade farten i premiären på Ljungbyhed men kvalet gick inte riktigt som jag hade hoppats, men det var ändå mycket positivt att ta med sig från racet med en bra uppkörning från tionde- till femteplats, säger Andreas Bäckman.
- Alla andra tävlingar på säsongen går i södra Sverige, så det ska bli kul att få tävla på hemmaplan i Midnattssolsloppet på norrländsk racingbana för första gången. Banan kommer att vara ny för mig och de flesta av mina konkurrenter har tävlat här flera gånger tidigare, så det kommer att vara viktigt för mig att lära mig banan och komma in i den snabbt, säger Andreas Bäckman.

Tävlingshelgens uppbyggnad
Redan på torsdagskvällen börjar träningen med två officiella träningspass som båda är en timme långa. Sedan på fredag förmiddag fortsätter tävlingshelgen med ytterligare två träningar, som följs av två tidskval på kvällen. Tidskvalet består av två kvalsegmenten, Q1 (20 minuter) och Q2 (10 minuter), där det gäller att köra så snabbt som möjligt och varvtiderna räknas. De åtta snabbaste förarna i Q1 får köra vidare i Q2. Resultatet från Q1 avgör startpositionen för Race 1 och Q2 startpositionen för Race 2 för de åtta främsta förarna.

Lördagen är tävlingsdagen och består av tre race; Race 1, Race 2 och Race 3. Startpositionen för Race 3 baseras på resultatet från Race 2 men med omvänd startordning för de åtta främsta förarna från det racet.

Poäng tilldelas till topp fem i tidskvalen samt topp 15 i respektive race.

Tävlingen sänds LIVE på STCC+
STCC-helgen den 17-18 juni på Drivecenter Arena i Skellefteå sänds LIVE på: plus.stcc.se
Live-timing finns här:
raceresults.se
livetiming.getraceresults.com
Övrig information om STCC finns här: stcc.se

Information om Midnattssolsloppet:
midnattssolsloppet.se
drivecenter.se
stcc.se/race/midnattsolsloppet-skelleftea/

Tidsschema för helgens tävling (STCC deltävling 2 – Skellefteå):
(alla tidsangivelser avser svensk tid)
Torsdag 16 juni:
18:00 Officiellt test
20:00 Officiellt test

Fredag 17 juni:
11:00 Fri träning 1
16:00 Fri träning 2
19:45 Tidskval (Q1 och Q2)

Lördag 18 juni:
12:55 Race 1 (Sänds LIVE på plus.stcc.se)
15:50 Race 2 (Sänds LIVE på plus.stcc.se)
20:10 Race 3 (Sänds LIVE på plus.stcc.se)
22-06-15 Midnattssolen väntar STCC TCR Scandinavia i Skellefteå
Midnattssolens sken väntar STCC TCR Scandinavia i helgens tävlingar på Skellefteå Drive Center Arena, hemmabanan för mästerskapsledaren och regerande mästaren Robert Dahlgren.
– Att tävla på hemmaplan känns sjukt kul, för mig är detta säsongens höjdpunkt, säger Robert Dahlgren.
– Nu kör vi dessutom tre tävlingar i helgen, det gör att man måste vara smart i sin körning för att säkra så mycket poäng som möjligt. Målsättningen är dock densamma, vi kör för pole och seger i alla lägen. Det kommer att bli en tuff uppgift då jag tror att Audi-bilarna kommer vara starka i helgen.

Audi-föraren Tobias Brink var närmst Robert Dahlgren under premiärhelgen i Ljungbyhed och jagar första STCC-segern för nya Audi RS 3 LMS-generationen.
– En pallplats i premiären med en helt ny bil är godkänt. Men vi jagar självklart högre än så, vi vill vara längst fram och allt arbete inför Skellefteå har kretsat kring just det. Vi har tveklöst tre spännande tävlingar framför oss och vi kommer inte ge en millimeter gratis, säger Tobias Brink.

En annan Audi-förare med sikte på revansch är Lestrup Racing Teams Oliver Söderström som kvalade tvåa i Ljungbyhed men som tappade ner till sista pallplats i tävlingen.
– Trea var en ok start på säsongen, men för att vara helt ärlig så är jag inte nöjd. Jag vill alltid vinna. Vi behöver förbättra vår pace i tävlingen, då tror jag att vi seriöst kan utmana om segrar i helgen. Vi kommer fortsätta jobba hårt och jag ser verkligen fram emot det, säger Oliver Söderström.

Exion Racing-föraren Isac Aronsson bjöd på en spektakulär show under premiären för två veckor sedan där han slogs om en topp fem-placering innan en alldeles för sen inbromsning innebar en utflykt på gräsmattan och tapp till nionde plats.
– Premiären var riktigt bra, både jag och teamet visade att vi hänger med i toppen. I helgen gäller det att köra smart och ta det positiva från Ljungbyhed med oss. Jag ser verkligen fram emot Skellefteå, det är en grymt utmanande och rolig bana. En pallplats hade inte varit fel i helgen och det är vad jag siktar på, säger Isac Aronsson.

Norrmannen Didrik Esbjug gjorde STCC-debut i Ljungbyhed och säkrade sina första poäng bakom ratten på sin Honda Civic Type R TCR.
– Premiären gick över alla mina förväntningar och jag var speciellt nöjd med niondeplatsen i kvalet. Vi gjorde bra framsteg hela helgen. Skellefteå verkar som en riktigt kul bana med många olika typer av asfalt och hög snittfart. Målsättningen för helgen är att fortsatt lära oss så mycket som möjligt och leverera stabila resultat, säger Didrik Esbjug.

I teammästerskapet delar Brink Motorsport och CUPRA Dealer Team – PWR Racing ledningen medan Oliver Söderström bara är tre respektive fem poäng framför Hugo Nerman och Axel Bengtsson i juniormästerskapet.

I privatförarmästerskapet leder Dennis Strandberg framför Dejan Dragicevic och Rasmus Hedberg. Se komplett ställning här.

Tävlingshelgen på Skellefteå Drive Center Arena körs nära polcirkeln som innebär att solen knappt går nedanför horisonten.

Fredagens test och kval följs av tre tävlingar på söndag, från sen eftermiddag till tidig kväll och samtliga sänds LIVE på: plus.stcc.se

Tidsschema – Midnatssolsloppet – STCC
Fredag 17/6
11:00 – STCC – Test 1
16:00 – STCC – Test 2
19:45 – STCC – Q1
20:10 – STCC – Q2

Lördag 18/6
12:55 – STCC – Race 1
15:50 – STCC – Race 2
20:10 – STCC – Race 3

Se komplett schema här: https://www.stcc.se/race/midnattsolsloppet-skelleftea/

Startlista – STCC TCR Scandinavia 2022
Nummer – Förare – Team – Bil
1 – Robert Dahlgren – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
7 – Oliver Söderström – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
13 – Christian Skaar – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS
14 – Dennis Strandberg – Team Strandberg – Volkswagen Golf GTI TCR
16 – Calle Bergman – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
19 – Andreas Bäckman – Lestrup Racing Team – Audi RS 3 LMS II
20 – Mattias Andersson – MA:GP – Lynk & Co 03 TCR
23 – Didrik Esbjug – Esbjug Motorsport – Honda Civic Type R TCR
24 – Marius Solberg Hansen – MSH Motorsport – Volkswagen Golf GTI TCR
31 – Johan Lund – Team Auto Lounge Racing – Audi RS 3 LMS
33 – Rasmus Hedberg – FH Racing – CUPRA TCR
55 – Axel Bengtsson – CUPRA Dealer Team – PWR Racing – CUPRA León Competición
69 – Hugo Nerman – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II
70 – Isac Aronsson – Exion Racing – Audi RS 3 LMS II
71 – Tobias Brink – Brink Motorsport – Audi RS 3 LMS II
77 – Dejan Dragicevic – Lights2Flag – Audi RS LMS

22-06-14 Svensk Bilsport hyllar lanseringen av elektrifierade STCC
Svenska Bilsportförbundets generalsekreterare Anna Nordkvist var på plats under lanseringen i Helsingborg där elektrifieringen av STCC och stadsrace till 2023 avslöjades.
– Fantastiskt roligt, dels att STCC och vi tillsammans med flera partners har kommit så här långt i utvecklingen att kunna köra racing på högsta nivå helt elektrifierat, säger Anna Nordkvist, Svensk Bilsports generalsekreterare.
– Det andra är att vi är tillbaka i en stadsmiljö och kan visa upp vår sport.

Omställningen innebär även att STCC blir först i världen som 100% elektrifierade nationella touring car-mästerskap.
– Vad jag vet är det inget annat förbund i hela världen som kör en nationell racingserie helt på el. Så jag tror att denna nyheten är större än vad vi kan föreställa oss, säger Anna Nordkvist.

Redan i dag är samtliga 12 bilar i första produktionsbatchen inför STCC 2023 tingade och mästarteamet Brink Motorsport samt nykomlingarna Exion Racing är två av teamen som satsar fullt. Fler team kommer att avslöjas löpande under året.

STCC har även skrivit ett treårskontrakt med Helsingborgs stad där en helt ny stadsbana kommer att skapas centralt i hamnen.
22-06-13 STCC blir världens första 100% elektriska nationella mästerskap 2023
TCC blir från och med 2023 världens första 100% elektriska nationella touring car-mästerskap samtidigt som stadsrace gör comeback i mästerskapets kalender.

Kraftfullaste STCC-bilarna någonsin med 550 hästkrafter
Stadsrace i Helsingborg fram till och med 2025
De första 12 nya tävlingsbilarna byggs just nu inför 2023
– Sedan STCC startades 1996 är elektrifieringen det enskilt viktigaste och största steget framåt för såväl STCC som skandinavisk motorsport – vi skriver historia i dag, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Vi har tillsammans med nyckelpartners arbetat hårt med detta under flera år och nu är förutsättningarna här för att genomföra det på ett hållbart sätt. Vår grundfilosofi är att inspirera samhället till en hållbar omställning genom spektakulär elektrifierad racing. Att vi dessutom tillsammans med Helsingborg kan ta steget tillbaka till stadsbanorna är ytterligare ett styrkebesked som den här satsningen möjliggör.

Företaget EPWR bygger just nu de helt nya elektriska STCC-bilarna som producerar 550 hästkrafter – siffror som innebär prestanda med 0-100 km/h på under tre sekunder och en topphastighet nära 300 km/h.

En första produktionsbatch av 12 helt nya STCC-bilar är redan i dag under produktion inför premiären 2023.
– Hela samhället genomgår just nu en elektrisk revolution och nu blir STCC en del av utvecklingen tillsammans med EPWR, säger Emil Axelsson, EPWR.
– Motorsport är en stark drivande kraft i teknisk utveckling för bilindustrin och med elektrifieringen av STCC med EPWR tar vi steget tillbaka i framkanten av utvecklingen. Responsen vi hittills fått kring de nya STCC-bilarna från såväl nya som existerande partners har varit enormt positiv och vi har tveklöst en spännande era framför oss.

Elektrifieringen möjliggör stadstävling i STCC-kalendern för första gången på över fem år.

STCC har skrivit ett treårskontrakt med Helsingborgs stad där en helt ny stadsbana kommer att skapas centralt i hamnen. Redan nu är datumet för 2023 klart: 16-17 juni
– Vi är oerhört glada över att kunna välkomna STCC till Helsingborg samtidigt som de gör ett historiskt steg till elektriska tävlingsbilar. Detta är grundförutsättning för att kunna genomföra tävlingen och något som passar väl överens med vårt arbete kring omställningen till ett klimatsmart samhälle, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.
– STCC har tidigare tävlat framgångsrikt i städer som Göteborg och Stockholm och vi är oerhört motiverade att axla rollen som värd för den första stadstävlingen i STCC sedan 2017. Förutsättningarna för en riktig folkfest är solklara och vi arbetar tätt med STCC för att skapa bästa möjliga förutsättningar.

Redan i dag är samtliga 12 bilar i första produktionsbatchen tingade och mästarteamet Brink Motorsport samt nykomlingarna Exion Racing är två av teamen som satsar fullt på STCC 2023. Fler team kommer att avslöjas löpande under året.
– Vi har väntat länge på den här dagen där vi startar ett helt nytt kapitel för skandinavisk motorsport. Elektrifieringen av STCC är helt avgörande för framtiden av vår verksamhet och det är med glädje som vi sätter tänderna i den stora omställning som vi har framför oss parallellt med vår nuvarande STCC-satsning, säger Ted Brink, teamchef för Brink Motorsport.

De nya STCC-bilarna baseras på de senaste elektriska produktionsbilarna som privatpersoner kan köpa och köra på vanlig väg. Bilarna modifieras sedan för tävling vad gäller säkerhetsutrustning, bromsar, stötdämpare, elmotorer och mycket mer.

Tävlingsbilarna drivs av en elmotor på 550 hästkrafter i kombination med ett 45 kWh-batteri på 800 volt.

Första modell att avslöjas är Tesla Model 3. Vilka team som kommer att tävla med respektive bil kommer att avslöjas senare i år.

STCC:s mest framgångsrika kvinnliga racingförare Mikaela Åhlin-Kottulinsky är officiell utvecklingsförare för EPWR och varit med sedan första prototypen stod färdig 2018.
– De nya STCC-bilarna är sjukt roliga och utmanande att köra, de är som natt och dag jämfört med dagens tävlingsbilar, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.
– Den höga effekten och den låga tyngdpunkten som batterierna ger gör att körkänslan är så nära formelbilar man kan komma, men med den fantastiska racingen som standardbilar ger kvar. Jag har länge trott på elektrisk racing och det är fantastiskt kul att vara med i utvecklingen sedan dag ett. Jag längtar verkligen till 2023!

De existerande, bensindrivna TCR-bilarna kommer att fortsätta tävla i samband med utvalda STCC-helger 2023 under namnet TCR Scandinavia och fungera som en plantskola till STCC med ett starkt fokus på juniorer och privatförare.
– TCR har fortsatt viktig roll i STCC-helgerna där både juniorer och privatförare med mindre resurser än de etablerade teamen kommer att ges goda möjligheter att kunna växa och ta steget upp till den elektrifierade huvudklassen STCC, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Det sker även en intressant utveckling för TCR-reglementet med införandet av hybrid inför 2023 som vi följer noggrant, det är något som absolut kan bli aktuellt för TCR Scandinavia och som passar väl överens med vårt arbete för en hållbar omställning.


Fler detaljer kring STCC 2023 kommer att avslöjas löpande under året samtidigt som STCC TCR Scandinavia 2022 tävlar vidare med nästa tävling på Skellefteå Drive Center Arena den 17-18 juni.

22-06-11 Robert Dahlgren om de nya elektriska STCC-bilarna: ”Helt hysterisk att köra”
Robert Dahlgren, STCC:s mest segerrike förare, har testat prototypen till de nya elektrifierade STCC-bilarna som lanseras till säsongen 2023 och är lyrisk.
– Bilen är helt hysterisk, jag kom in efter två varv med vidöppna ögon och världens största leende, samtidigt som jag var helt slut, säger Robert Dahlgren.

Den regerande STCC-mästaren har en gedigen erfarenhet av starka bakhjulsdrivna tävlingsbilar efter att ha tävlat i australiska V8 Supercars tidigare och STCC under de åren man körde med TTA-reglementet.
– Det kommer att krävas väldigt mycket från förarna att köra de här bilarna snabbt på gränsen, säger Robert Dahlgren.
– Nu har vi bilar med effekt på 550 hästkrafter och 600 Nm i vrid direkt från noll. Med en vikt på strax över 1400 kilo så tror jag de flesta förstår hur potenta bilar detta handlar om. Detta är siffror som man drömmer om som racingförare.

Men de nya STCC-bilarna är inte designade bara för att förarna ska få en häftig upplevelse, huvudfokus ligger på att skapa spektakulär racing och underhållning för publiken.
– Bilarna kommer att vara väldigt snabba, något som i kombination med låg aerodynamik kommer att ge långa bromssträckor och mycket omkörningar, säger Robert Dahlgren.
– Det kommer att ge en riktigt bra show för publiken. Skiftet till elektrifiering är något som EPWR och STCC arbetat på länge, så de har kunnat designa bilarna från grunden för att ge den racingen som de vill ha i framtiden. Vi tar inte bort något från racingen med elektrifieringen, utan vi lägger till något.
22-06-05 Stark upphämtning av Andreas Bäckman i STCC-premiären
Denna helg, 3-4 juni, var det dags för premiär av STCC på Ljungbyheds Motorbana. Andreas Bäckman, tävlandes för Lestrup Racing Team i sin nya Audi RS 3 LMS TCR-bil, hade ett motigt kval men stod för en stark uppkörning i racet.
– Kvalet gick inte som jag hade tänkt mig, men racet gick bra och farten finns där, så det känns lovande inför resten av säsongen, säger Andreas Bäckman.

STCC (Scandinavian Touring Car Championship) är Sveriges mest prestigefyllda motormästerskap och är idag den ledande klassen för standardbilsracing. Bilarna är byggda enligt det globala TCR-reglementet, vilket innebär att det t.ex. är samma bilar som används i resterande TCR-mästerskap runt om i världen. Serien består av sex deltävlingar som körs på olika svenska banor.

Denna helg, den 3-4 juni, så var det dags för premiären av STCC på Ljungbyheds Motorbana i närheten av Helsingborg, och landslagsföraren Andreas Bäckman stod på startlinjen, tävlandes i sin nya Audi RS 3 LMS TCR-bil för Lestrup Racing Team.

Tufft kval men en stark upphämtning i racet
Helgen började bra för Andreas med en andraplats på det första testet på torsdagen i den nya bilen som hade levererats bara några dagar innan premiären. Även fredagens tester lovade gott inför kvalet och racet på lördagen.
- Ljungbyhed-banan är en bana jag aldrig tävlat på tidigare men jag kom in i banan ganska snabbt och hade bra fart både i torrt och blött underlag under träningarna, säger Andreas Bäckman.

Lördagens kval var ett s.k. ”shoot-out kval" där varje förare fick endast ett varv på sig att sätta en varvtid, som avgjorde startpostionen för racet. Tyvärr startade Andreas varvet med att råka ut för en stor upplåsning av bromsarna in i kurva 1 på sitt enda kvalvarv och tappade mycket tid på detta och slutade på en 10:e plats.
- Det var synd med misstaget in mot första kurvan, det kom väldigt plötsligt och oväntat, men det är sådant som händer ibland i racing. Jag tror vi hade haft chans på att knipa pole-position utan det misstaget, säger Andreas Bäckman.

Det innebar att han fick starta på en 10:e plats i racet och en stor utmaning att försöka ta sig upp så långt som möjligt. Han fick bra start av racet och plockade flera placeringar, därefter var det en del hårda fighter om placeringarna, men han lyckades ta sig upp en femte plats halvvägs i racet. Dock var avståndet lite för långt fram till topp fyra så han fick nöja sig med en femteplats, men stod för dagens uppkörning.
- Det var en riktigt spännande tävling där jag lyckades kämpa mig från tionde till femte plats. Bilen fungerade bra och med tanke på hur svårt det är att köra om på Ljungbyhed-banan så är jag nöjd med resultatet. Tyvärr var det för långt fram till topp fyra, så efter det handlade om att ta bilen i mål. Helgen har varit tuff för mig då jag aldrig kört i Ljungbyhed, men premiären lovar gott inför kommande tävlingar, säger Andreas Bäckman.

Härnäst för Andreas väntar andra deltävlingen av STCC-mästerskapet om två veckor, 17-18 juni, på Drivecenter Arena i Fällfors i närheten av Skellefteå.

Andreas resultat:
Fri träning 1 (Test 1): 2:a plats
Fri träning 2 (Test 2): 4:e plats
Fri träning 3 (Test 3): 5:e plats
Shoot-out kval: 10:e plats
Race: 5:e plats

STCC – TCR Scandinavia - Förarmästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 1 av 6 tävlingshelger)
1: Robert Dahlgren, 25 p.
2: Tobias Brink, 20 p.
3: Oliver Söderström, 19 p.

5: Andreas Bäckman, 11 p.

TCC – TCR Scandinavia - Teammästerskap – Totalt (Topp tre)
STCC 2022 (Efter 1 av 6 tävlingshelger)
1: CUPRA Dealer Team - PWR Racing, 35 p.
2: Brink Motorsport, 35 p.
3: Lestrup Racing Team, 30 p.
22-06-05 Podium direkt med nya bilar för Brink Motorsport i STCC
Med fantastiskt väder och 6500 åskådare på plats startade Brink Motorsport sin jakt på gulden i STCC 2022. Tobias Brink säkrade en andraplats och Hugo Nerman passerade mållinjen som fyra. Med det resultatet är teamet nu i delad ledning i teammästereskapet och håller en andraplats i både förarmästerskapet och juniormästerskapet.

Teaemchef, Ted Brink
- En bra start, helt klart. Det är tidigt på säsongen och det finns mycket potential kvar i bilarna. Vi visade ännu mer fart under testerna vilket känns riktigt, riktigt bra.

Teamets nya Audi RS3 LMS bilar har varit försenade och de hämtade sin första bil för knappt en månad sedan och den andra så sent som för en vecka sedan. Det har en hektisk period för teamet där de varit på testbanor nästan var tredje dag.

Tobias Brink, #71
- Det fanns potential för segern idag men vi får vara nöjda med andraplatsen och ladda om inför Skellefteå om två veckor. Vi var snabbast på två av tre tester inför helgen, det tar vi med oss.

Det är fortsatt hektiskt schema för teamet då ekipagen påbörjan resan 140 mil norrut om en dryg vecka då STCC gästar Drive Center Arena i Fällfors, Skellefteå. Racet går den 18 juni.

Streaema racen i efterhand på plus.stcc.se
22-06-04 Robert Dahlgren säkrar pole, seger och varvrekord i STCC-premiären
CUPRA Dealer Team - PWR Racing-föraren Robert Dahlgren började STCC TCR Scandinavia-säsongen 2022 lika starkt som han avslutade fjolåret.

Den regerande mästaren tog hand om pole i kvalet, satte nytt varvrekord och säkrade segern samt mästerskapsledningen i helgens premiär på Ljungbyheds Motorbana.
- Vi fick en perfekt start på säsongen! Men jag fick kämpa hårt genom hela tävlingen för att hålla avståndet till Brink, det gick inte att slappna av på något sätt. Det kommer att bli en tuff säsong i år, men vi har fått maximal poängskörd med oss och det ska vi bygga vidare på inför hemmatävlingen i Skellefteå, säger Robert Dahlgren.

Axel Bengtsson, som gör STCC-debut i år direkt från gokart, fick kämpa hårt till en solid sjätteplats.
– Sexa i mål från sexa på startuppställningen känns helt okej. Jag fick försvara min placering genom nästan hela tävlingen, så jag tappade en del grepp när jag fick köra defensivt. Totalt sett så fanns det lite mer potential än vad vi visade, men för att vara min debuthelg i STCC så är det ett resultat vi får vara nöjda med, säger Axel Bengtsson.

I förarmästerskapet leder Robert Dahlgren med fem poäng över Tobias Brink medan Axel Bengtsson är sexa, 15 poäng från ledning.

I teammästerskapet delar PWR Racing ledningen med Brink Motorsport på 30 poäng, fem poäng framför Lestrup Racing Team.
– Vi har en lång säsong framför oss, men premiärens resultat är helt klart ett styrkebesked. Robert satte inte ett hjul fel på hela helgen och Axel gjorde en stabil insats direkt in i STCC-hetluften. Vi kämpar vidare och siktar tveklöst på att slåss om segrarna när vi kommer till Skellefteå härnäst, säger Marcus Ekström.

Härnäst väntar Midnattssolsloppet på Skellefteå Drivecenter Arena den 17-18 juni, hemmatävlingen för såväl teamet som huvudpartnern Skellefteå Kraft.
22-06-04 Robert Dahlgren öppnar segerkontot i händelserik STCC-premiär
Regerande mästaren Robert Dahlgren la beslag på både pole och seger i STCC TCR Scandinavia-premiären på Ljungbyheds Motorbana framför 6500 åskådare medan kampen bakom CUPRA-föraren var hård.

Robert Dahlgren slog varvrekordet på väg till sin 51:a pole position under förmiddagen och säkrade sin 47:e seger totalt i dagens tävling.
– En perfekt start på säsongen med pole och seger! Men jag fick kämpa hårt genom hela tävlingen för att hålla avståndet till Tobias, det gick inte att slappna av. Vi kommer att få kämpa i år, men vi har fått maximal poängskörd med oss och det ska vi bygga vidare på inför hemmatävlingen i Skellefteå, säger Robert Dahlgren.

PWR Racing-föraren skuggad av ärkerivalen Tobias Brink genom hela tävlingen. Brink Motorsport-föraren gjorde en stark start från tredje startruta där han plockade Oliver Söderström i första kurvan.
– Jag är framförallt nöjd med min start i tävlingen och klockrent att starta säsongen med en pallplats. Sedan var siktet satt på pole och seger, men vi får nöja oss med det idag. Vi vill vara längst fram och vi laddar om inför Skellefteå för att lyckas med det, säger Tobias Brink.

Med tredje plats totalt var Lestrup Racing Team-föraren Oliver Söderström även segrande juniorförare.
– Att kvala tvåa med en helt ny bil som vi fick för mindre än en månad sedan känns oerhört bra. Sedan tappade jag en plats i starten, det är aldrig kul. Jag var inte riktigt nöjd med balansen i bilen, men jag är väldigt nöjd med att säkra en pallplats och en stor eloge till teamet som jobbat dag och natt inför premiären, säger Oliver Söderström.

Medan topp fyra förare höll avståndet till varandra var kampen om femteplatsen stenhård mellan sex förare.

Axel Bengtsson, som tog steget direkt från gokart till STCC i år, höll femteplatsen inledningsvis och var hårt ansatt från bland annat Andreas Bäckman, Isac Aronsson och Mattias Andersson.

Exion Racing-föraren Isac Aronsson gjorde ett försök att ta sig förbi på det sjätte varvet, men bromsade för sent och tappade ner till nionde plats.

Andreas Bäckman lyckades däremot ta sig förbi och säkrade en stark femteplats medan Bengtsson fick kämpa hårt för att hålla sig framför Mattias Andersson som arbetade sig upp från 12:e plats till sjunde plats när målflaggan föll.
– Det var en riktigt spännande tävling där jag lyckades kämpa mig från tionde till femte plats. Tyvärr var det för långt fram till topp fyra, så efter det handlade om att ta bilen i mål. Helgen har varit tuff för mig då jag aldrig kört i Ljungbyhed, men premiären lovar gott inför kommande tävlingar, säger Andreas Bäckman.
– Sexa i mål från sexa på startuppställningen känns helt okej. Jag fick försvara min placering genom nästan hela tävlingen, så jag tappade en del grepp när jag fick köra defensivt. Totalt sett så fanns det lite mer potential än vad vi visade, men för att vara min debuthelg i STCC så är det ett resultat vi får vara nöjda med, säger Axel Bengtsson.

Dennis Strandberg tog hand om åttondeplatsen som bästa privatförare bakom ratten på sin Volkswagen Golf GTI TCR som Rob Huff körde till STCC-titeln 2020.
– Jag är absolut nöjd med premiären. Vårt mål är att ta hand om STCC Däckteam Trophy i år och so far so good! Vi har inte kört en hel tävlingsdistans under testerna inför säsongen och vi har tagit stora steg framåt som team under premiären. Känslan är bra och vi tar nya tag inför Skellefteå där vi ska steppa upp det ytterligare, säger Dennis Strandberg.

Robert Dahlgren leder förarmästerskapet på 25 poäng, fem poäng framför Tobias Brink och sex poäng framför Oliver Söderström.

I teammästerskapet delar CUPRA Dealer Team – PWR Racing och Brink Motorsport förstaplatsen på 30 poäng, fem poäng framför Lestrup Racing Team.

Oliver Söderström har tre poäng tillgodo på Hugo Nerman i juniormästerskapet och fem till Axel Bengtsson på tredjeplatsen.

Dennis Strandberg leder privatförarmästerskapet STCC Däckteam Trophy, fyra poäng framför Dejan Dragicevic.

STCC TCR Scandinavia fortsätter den 16-17 juni på Skellefteå Drive Center Arena, se komplett kalender här och om du missade helgens tävlingar i Ljungbyhed kan du se dem igen på STCC+!

Resultat
Kvalificering: https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2022&rclass=318&rtrack=416&revent
=277&rid=63074

Race 1: https://www.stcc.se/resultat/?ryear=2022&rclass=318&rtrack=
416&revent=380&rid=63106

Poängställning
Förarmästerskapet: https://www.stcc.se/poang/stcc-2022/
Teammästerskapet: https://www.stcc.se/poang/stcc-make-2022/
Juniormästerskapet: https://www.stcc.se/poang/stcc-junior-2022/
Privatförarmästerskapet: https://www.stcc.se/poang/stcc-privateer-2022/
22-06-03 Tidigare mästaren Andreas Ebbesson blir Drivers Advisor för STCC
Tidigare privatförarmästaren Andreas Ebbesson kommer att ta rollen som Drivers Advisor för STCC med start i helgens premiär på Ljungbyheds Motorbana.
– Jag tackade ja direkt när jag fick frågan och det känns oerhört motiverande att bli en del av att förbättra tävlingarna genom att vara länken mellan förare och tävlingsledare, säger Andreas Ebbesson.
– Mitt motorsportintresse är gediget och jag tror mig kunna bidra med ytterligare ett perspektiv till tävlingsledningen via min bakgrund som tävlingsförare, därigenom tillsammans säkra konsekventa och säkra domslut i känsliga situationer.

Rollen finns inom samtliga stora internationella racing-mästerskap, exempelvis i Formel 1 där tidigare stjärnförare som Tom Kristensen och Emanuele Pirro haft rollen.

Ebbesson tävlade i STCC under åren 2010 och 2011 där han säkrade privatförartiteln sista året och har även tagit hem Swedish Radical Championship-titeln två gånger.
– Andreas har en gedigen motorsportbakgrund som passar mycket väl till den roll han ska axla för STCC, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Han kommer att fungera som ett stöd till tävlingsledningen och granska situationer, bland annat med ombordkameror som hjälp. Detta kommer skapa ett professionellt och smidigt arbetssätt som ska säkra racing på en hög och säker nivå i STCC.

Ebbesson kommer att vara Drivers Advisor under tävlingarna i Ljungbyhed, Skellefteå och Karlskoga. Vem som kommer att ta över rollen i kvarstående tävlingar avslöjas under sommaren.

Följ helgens STCC-premiär på Ljungbyheds Motorbana här: https://www.stcc.se/slide/har-foljer-du-stcc-premiaren-2022/
22-06-01 Andreas Bäckman inleder STCC-säsongen i Ljungbyhed
Denna helg, 3-4 juni, är det dags för Andreas Bäckman inleda säsongen i STCC – i den helt nya Audi RS 3 LMS TCR-bilen för hans nya team Lestrup Racing Team.
– Jag ser framemot att tävla igen och extra roligt att vara tillbaka i STCC. Det blir en utmanande helg i en ny bil och även på Ljungbyhed-banan som jag aldrig har tävlat på innan, säger Andreas Bäckman.

STCC (Scandinavian Touring Car Championship) är Sveriges mest prestigefyllda motormästerskap och är idag den ledande klassen för standardbilsracing i Sverige. Bilarna är byggda enligt det globala TCR-reglementet, vilket innebär att det t.ex. är samma bilar som används i resterande TCR-mästerskap runt om i världen. Serien består av sex deltävlingar som körs på olika svenska banor och denna helg, den 3–4 juni, körs premiären av mästerskapet på Ljungbyheds Motorbana, som är belägen i närheten av Helsingborg.

Andreas har tillsammans med teamet Lestrup Racing Team laddat upp inför STCC-säsongen för tre veckor sedan med 12-timmars loppet Hankook 12h Hockenheimring på den klassiska Formel 1-banan Hockenheimring. 12-timmars loppet gav både teamet och förarna möjligheten att lära känna den nya Audi RS 3 LMS TCR-bilen inför STCC-premiären. Andreas delade bil i 12-timmars loppet tillsammans med Oliver Söderström, Emil Sällberg och Marcus Fluch och de slutade på en fin 3:e plats i både TCR- och TCE-klasserna.

STCC mästerskapets uppbyggnad
Säsongen 2022 i STCC kommer att bestå av sex deltävlingar runt om i Sverige, från Skellefteå i norr till Ring Knutstorp i söder. Säsongstarten kommer att gå i Ljungbyhed och kommer avslutas på den välkända Mantorp Park-banan i närheten av Linköping. Förutom Mantorp Park kommer även mästerskapet att besöka den välkända banan Anderstorp där Formel 1-tävlingar arrangerades på 70-talet. De övriga banorna på kalendern är Drivecenter Arena i Fällfors, som ligger närheten av Skellefteå, samt Gelleråsen Arena i närheten av Karlskoga och Ring Knutstorp i närheten av Helsingborg.

Första deltävlingen i Ljungbyhed är uppbyggd lite annorlunda mot de övriga deltävlingarna, då tävlingshelgen består av två testpass, ett shoot-out kval samt ett race. De övriga deltävlingarna under säsongen kommer att bestå av två testpass, två kvalsegment Q1 (20 minuter) och Q2 (10 minuter) samt tre race. Poäng tilldelas till topp fem i tidskvalen samt topp 15 i respektive race.

Shoot-out kvalet på premiären i Ljungbyhed skiljer sig åt mot de övriga deltävlingarna att varje förare får endast ett kvalvarv vardera, där varvtiden avgör startpositionerna för racet. Detta innebär att kvalet kommer att bli ännu mer avgörande, då ett minsta misstag på sitt enda försök kan göra att man måste starta längre bak i racet.
- Ser framemot att tävla igen och extra roligt att vara tillbaka i STCC. Det blir en utmanande helg i en ny bil som vi inte har kunnat testa så mycket ännu och även på Ljungbyhed-banan som jag aldrig har tävlat på innan, så det blir spännande att se under premiären hur vi ligger till mot konkurrenterna, säger Andreas Bäckman.

Tävlingen sänds LIVE på STCC+
STCC-helgen den 3-4 juni på Ljungbyheds Motorbana sänds LIVE på: plus.stcc.se

Live-timing finns här:raceresults.se
livetiming.getraceresults.com
Övrig information om STCC finns här: stcc.se

Tidsschema för helgens tävling (STCC deltävling 1 - Ljungbyhed):
(alla tidsangivelser avser svensk tid)
Fredag 3 juni:
14:10 Test 1
16:30 Test 2

Lördag 4 juni:
11:00 Shoot-out kval
14:30 Race (Sänds LIVE på plus.stcc.se)
22-06-01 Kampen om STCC-guldet startar i helgen i Ljungbyheds med växande startfält
I helgen inleds kampen om STCC-gulet under en späckad premiärhelg på STCC Campus Ljungbyhed Airport Race den 3-4 juni med ett starkt startfält som växer.
– Vi har det största startfältet på tre år och en laddad premiär med elitracing på absolut högsta nivå, underhållning med JAS-uppvisning och mycket mer. Vi ser fram emot att starta en stark STCC-säsong 2022 där vi fortsatt växer vårt mästerskap för en mycket spännande framtid, säger Micke Bern, vd för STCC.

Regerande mästaren Robert Dahlgren är föraren som alla vill slå efter en rekordsäsong 2021 där han blev den mest segerrike föraren någonsin på väg till sin tredje STCC-titel.
– Vi kommer att stöta på hårt motstånd i år med många nya förare, bilar och team – precis så STCC ska vara. Men jag känner mig stark, vi har haft bra försäsongstester och kommer väl förberedda. Min målsättning för premiären är absolut samma som förra året, att kvala etta och vinna tävlingen – något annat finns inte, säger Robert Dahlgren.

Unikt för STCC-premiären är ett nytt format med ett Super Pole-kval där förarna bara får ett enda varv på sig att sätta sin kvaltid och en huvudtävling där premiärens segrare koras.
– Jag gillar det nya upplägget för premiären, speciellt kvalformatet med ett enda avgörande varv för att sätta sin tid och en explosiv tävling där allt avgörs. Det gäller att plocka fram all rutin och inte göra några misstag, säger Robert Dahlgren.

En av de som vill slå regerande mästaren är Tobias Brink som säkrade bronsmedaljen förra året och fortfarande jagar sin första STCC-titel efter ett SM-silver och tre SM-brons.

Till STCC 2022 kommer Brink Motorsport-föraren med ett nytt segervapen – nya Audi RS 3 LMS II.
– Vi kör för guldet och om Robban tror att han kommer att få en enkel säsong så bör han tänka om, säger Tobias Brink.
– Vi har fortfarande mycket att lära kring våra nya bilar och det blir en tuff utmaning då vissa konkurrenter tävlat flera säsonger med sina bilar. Men med varvtiderna från testerna, framförallt från vårt test på Knutstorp igår, känner vi oss väldigt starka. Vi laddar för vår bästa STCC-säsong någonsin!

Ett annat team som också byter till nya Audin är 2020-mästarna Lestrup Racing Team som kommer till start med stjärnförarna Oliver Söderström och Andreas Bäckman.

Duon kommer stärkta efter en pallplats i Hockenheim 12-timmars där de gjorde en framgångsrik smygdebut med nya Audibilarna.
– Det ska bli sjukt spännande och i år är det all in som gäller, säger Oliver Söderström.
– Hockenheim var riktigt bra för att få varv i bilen och lära känna den, men vi har inte riktigt fått så mycket körning som vi hoppats på. Jag tror också att jag och Andreas kommer vara mycket jämna, det kommer att sporra oss båda framåt. Målet i år är att vinna och med nya Audin har vi riktigt bra förutsättningar.

STCC-veteranen Mattias Andersson kommer att starta sin 22:a säsong i mästerskapet i helgen, ingen annan förare har kört fler STCC-tävlingar än honom. Förra året tog han en seger i premiären i Ljungbyhed.

Däremot är det bara andra säsongen för 48-åringen bakom ratten på världsmästarbilen Lynk & Co 03 TCR där han hoppas på framsteg med en säsong i ryggen.
– Självklart har livet förändrats sedan min första STCC-säsong 2001, men jag är lika sugen på att lyckas nu som då, säger Mattias Andersson.
– Vi kan bilen bättre nu jämfört med när vi åkte till premiären i Ljungbyhed förra året med ett helt vitt papper. Vi har dessutom förstärkt med en ny ingenjör som jobbat med Lynk & Co-bilarna i VM. Det kommer bli tufft i år, men målsättningen är knipa vår första pallplats i mästerskapet totalt.

Nystartade teamet Exion Racing gör STCC-debut i helgen med en storsatsning där förarna Isac Aronsson och Calle Bergman kör varsin helt ny Audi RS 3 LMS II.
– STCC har alltid varit en dröm för mig att nå och nu är jag äntligen här tillsammans med Exion Racing. Det känns oerhört bra att debutera tillsammans med teamet då vi delar samma målbild för säsongen, säger Calle Bergman.
– Jag har aldrig tidigare tävlat med framhjulsdrivna bilar, men jag brukar kunna anpassa mig snabbt och jag kommer att jobba metodiskt med teamet för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att kunna utvecklas som förare.

Två norrmän gör även de sin STCC-debut i helgen där Didrik Esbjug återför japanska märket Honda till mästerskapet med Esbjug Motorsport och Marius Solberg Hansen kommer att tävla i Rob Huffs vinnarbil från 2020 för MSH Motorsport.

Dirdrik Esbjugs pappa Kim tävlade i STCC och säkrade privatförartiteln 1999.
– Jag känner mig sjukt motiverad inför att börja tävla i STCC TCR Scandinavia, ett väldigt tufft mästerskap som jag följt sedan jag var liten och där pappas framgångar har inspirerat mig stort, säger Didrik Esbjug.
– Jag hoppas att vi kan göra framsteg under året, men jag siktar inte på något speciellt resultat i år. Jag vill lära mig så mycket det bara går och utveckla mig som förare inför kommande säsonger.

Premiären på Ljungbyheds Motorbana inleds redan på torsdag och fredag med tester. På lördag körs Super Pole-kvalet och huvudtävlingen som båda sänds LIVE på: plus.stcc.se

Ett gediget underhållningsprogram väntar också på premiären med flyguppvisning av Försvarsmakten med JAS 39 Gripen, besök av YouTubern Marcus Dübois, uppvisning av Western Chaos FMX och drifting av Rasmus Möller.
22-06-01 I helgen börjar CUPRA Dealer Team - PWR Racings STCC-titelförsvar
I helgen börjar den intensiva kampen om STCC-guldet för CUPRA Dealer Team - PWR Racing på Ljungbyheds Motorbana.
- Vi står framför en av de tuffare säsongerna på länge och trycket ligger på oss som regerande mästare efter en rekordsäsong 2021. Men målsättningen för 2022 är oavsett glasklar, vi tävlar aldrig för något annat än att segra - STCC-guldet ska vara kvar hos CUPRA och PWR Racing, säger Marcus Ekström, teamchef CUPRA Dealer Team - PWR Racing.

Stjärnförarna Robert Dahlgren och Axel Bengtsson kommer möta hårt motstånd från ett växande STCC-startfält på 16 bilar fram till finalen i oktober.

Regerande mästaren Robert Dahlgren kommer stärkt efter en rekordsäsong 2021 med elva segrar och 15 pallplatser.
– Vi kommer att stöta på hårt motstånd i år med många nya förare, bilar och team - precis så STCC ska vara. Men jag känner mig stark, vi har haft bra försäsongstester och kommer väl förberedda. Min målsättning för premiären är absolut samma som förra året, att kvala etta och vinna tävlingen - något annat finns inte, säger Robert Dahlgren.

Gokart-talangen Axel Bengtsson gör sin STCC-debut med teamet i helgens premiärtävling.
- Jag är lite nervös men väldigt taggad inför premiären för att visa vad jag går för. Det finns mycket att förbättra för mig, men testerna har gått så pass bra att vi har kunnat börja fokusera på detaljer. För min del handlar premiären om att samla poäng och sätta alla grundmoment i en racehelg, och framförallt att ta bilen i mål, säger Axel Bengtsson.

Helgens premiärtävling innebär även ett nytt och unikt format med ett Super Pole-kval på fredag och en huvudtävling på lördag.
– Jag gillar det nya upplägget för premiären, speciellt kvalformatet med ett enda avgörande varv för att sätta sin tid och en explosiv tävling där allt avgörs. Det gäller att plocka fram all rutin och inte göra några misstag, säger Robert Dahlgren.

Helgens STCC TCR Scandinavia-premiär inleds med tester på torsdag och fredag, med kvalificering och en huvudtävling på lördag som sänds LIVE på: plus.stcc.se

Tidsschema STCC Campus Ljungbyhed Airport Race
Torsdag 2/6
09:00-12:30 - Test 1

Fredag 3/6
14:10 - Test 2
16:30 - Test 3

Lördag 4/6
11:00 - Shoot out
14:30 - Race

22-06-01 Bilsport går in som ny mediapartner till STCC
Bilsport, Sveriges populäraste motortidning för bilentusiaster i alla åldrar, går in som ny mediapartner till STCC som startar på Ljungbyheds Motorbana i helgen.
– Vi på Albinsson & Sjöberg tycker att det är väldigt spännande och roligt att återigen kliva in som partner till STCC, säger Marie Kristina Karlsson Bucht, marknadsansvarig på Albinsson & Sjöberg.
– STCC är ett välkänt varumärke och ett mästerskap där de främsta förarna gör upp om den mest prestigefyllda pokalen inom svensk racing. Partnerskapet går helt i linje med förlagets engagemang inom svensk racing och med de tidningar och event vi ger ut och producerar, i detta fall med fokus på Bilsport.

Samarbetet mellan Bilsport och STCC kommer att fokuseras kring bevakning av mästerskapet i tidningen där läsarna kommer att ges en unik inblick.
– Vi är mycket glada över att inleda ett samarbete med Bilsport som har en imponerande historik vad gäller att bevaka motorsport, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Bilsport är en av Sveriges absolut bästa kanaler för bilentusiaster som vi nu kommer att kunna erbjuda en unik inblick i STCC under årets säsong som kommer att bli en av de tuffaste på mycket länge.

I Bilsport möter du människorna bakom bilarna med reportage från bilträffar och mässor, köpråd, motorsportnyheter och landets mest rekommenderade begagnatmarknad för entusiastbilar. Utkommer med 17 nummer per år.
22-05-31 Dejan Dragicevic gör STCC-debut i premiären med Lights2Flag
Dejan Dragicevic och teamet Lights2Flag kommer att göra STCC-debut i helgens premiär på Ljungbyheds Motorbana.
– Jag är oerhört ödmjuk inför min STCC-debut som jag samtidigt ser fram emot, detta är tveklöst mitt livs största utmaning, säger Dejan.

Malmöbon kommer att tävla med den Audi RS 3 LMS som Tobias Brink körde till SM-bronset i fjol. Teamet planerar för att köra premiären och eventuellt ett par tävlingar till under 2022-säsongen.
– Det här blir en första ”doppa tån i vattnet” för oss där vi efter premiären får utvärdera och se hur vi lägger upp resten av säsongen, säger Dejan.

Dejan har tidigare tävlat i olika svenska mästerskap som BMW Cup och har en brant inlärningskurva framför sig.
– Vi har haft ett par bra testdagar där vi fått input från Brink Motorsport, de har varit oerhört hjälpsamma och Audin är tveklöst mycket mer potent än allt annat jag tävlat med tidigare, säger Dejan.
– Resultatmässigt har vi inga ambitioner, det handlar bara om att lära sig så mycket som möjligt med tanke på att vi beger oss in i det tuffaste racing mästerskapet i Skandinavien.

Audi-föraren kommer att tävla i privatförarmästerskapet STCC Däckteam Trophy och blir den 16:e hittills anmälda föraren till helgens STCC TCR Scandinavia-premiär som körs den 3-4 juni på Ljungbyheds Motorbana, läs mer och köp dina biljetter här: https://secure.tickster.com/sv/7ycu4ddgm8lf5fk/selectproductgroup!
22-05-26 PWR Racing satsar på unga talanen Axel Bengtsson i STCC
CUPRA Dealer Team – PWR Racing fortsätter att satsa på unga talanger och skriver kontrakt med den 21-åriga junioren Axel Bengtsson, som tillsammans med regerande mästaren Robert Dahlgren kommer köra teamets två CUPRA Léon Competición i STCC TCR Scandinavia 2022.
– Med Axel i teamet fortsätter PWR Racing att lyfta fram nya juniorer. Tillsammans med Robert Dahlgren har vi en mycket stark föraruppställning för att kunna försvara våra båda STCC-titlar i år, säger Marcus Ekström, teamchef för PWR Racing.

Axel Bengtsson kommer från kartingen där han de senaste säsongerna tävlat internationellt i KZ2-klassen för Leclerc by Lennox Racing i så väl EM som Italienska WSK-serien.

I slutet av 2021 var han en av sex juniorer som körde STCC Try Out på Ring Knutstorp, som mynnat ut i möjligheten med PWR Racing.
– Det känns helt fantastiskt få chansen med det bästa teamet i STCC, att direkt kunna sitta i bra material och jobba med väldigt bra människor, säger Axel Bengtsson.

När Axel tar steget in i standardbils-racing gör han det bredvid den mest segerrika STCC-föraren någonsin – Robert Dahlgren. Tillsammans bildar de en stark line-up med Roberts erfarenhet och rutin, i kombination med en ny, snabb, lovande talang i Axel.
– Jag tror nog inte man kan ha en bättre teamkamrat än Robert. Vi kompletterar varandra väl, och det finns nog få förare där ute som har den erfarenheten och de framgångar som han har. Vi har kommit väldigt bra överens på de tester vi gjort, och han har hjälpt mig mycket med att komma upp i fart direkt. Så det känns väldigt bra att få köra ihop med Robert, säger Axel Bengtsson.

När årets säsong i STCC TCR Scandinavia startar på Ljungbyheds Motorbana helgen den 3-4 juni vill Axel vara med och bidra med så mycket poäng som möjligt till både sig själv och CUPRA Dealer Team – PWR Racings titelförsvar i teammästerskapet.
– Framför allt handlar säsongen om att alltid komma mål och plocka upp så mycket information och data som möjligt för mig själv, och att göra alla grundmoment så bra jag bara kan. Sen att komma upp i bra fart och kunna hjälpa teamet och bidra med så mycket poäng som möjligt i mästerskapet, avslutar Axel Bengtsson.
22-05-25 Uppvisning med JAS 39 Gripen under fullspäckad STCC-premiär
Försvarsmakten kommer att bjuda på spektakulär uppvisning med JAS 39 Gripen under STCC-premiären 2022 på Ljungbyheds Motorbana första helgen i juni – en premiärhelg med ett späckat underhållningsprogram.

Förutom all action under helgens tävlingar med STCC TCR Scandinavia, Pro Superbike, Legends, Ginetta och Radical kommer YouTubern Marcus Dübois och signar autografer.

Dessutom kommer Western Chaos FMX och bjuder på en högtflygande show, denna gång både på två och fyra hjul.

Driftingkungen Rasmus Möller kommer att lägga en massiv ridå av däckrök under en spektakulär driftshow där besökare på plats kan vinna medåkning i hans 700-hästars Nissan!

Köp dina biljetter redan idag med ett Early Bird-erbjudande och läs mer här om underhållningen under premiärhelgen!

Tidsschema STCC-premiären 2022
Fredag 3/6
10.00 Pro Superbike Test
10.35 Legends Grupp 1 Test
11.00 Legends Grupp 2 Test
11.25 Radical Test
11.50 Ginetta Paytest
12.05 Lunch.
12.45 Pro Superbike Kval
13.20 Radical Test
13.45 Ginetta Test
14.10 STCC TCR Sca. TEST
14.50 Legends Grupp 1 Kval
15.15 Legends Grupp 2 Kval
15.40 Radical Kval
16.05 Ginetta Kval
16.30 STCC TCR Sca. TEST
17.10 Western Chaos Uppvisning
17.25 Pro Superbike Superpole race

Lördag 4/6
09.00 WELCOME!
09.10 Pro Superbike Race 1
09.45 Legends B-final Race 1
10.10 Legends A-final Race 1
11.00 STCC Shootout
11.30 Sportbilskortege
11.40 Driftingshow
12.00 FMX-Show
12.10 Autografsession STCC / Pro Superbike
12.20 JAS 39 Gripen
12.45 Pro Superbike Race 2
13.20 Ginetta Race 1
13.45 Radical Race 1
14.10 Gridshow STCC
14.30 STCC Feature Race
15.00 Legends B-final Race 2
15.25 Legends A-final Race 2
15.50 Ginetta Race 2
16.15 Radical Race 2
16.35 Medåkning
22-05-20 Juniormästaren Oliver Söderström har fått sitt pris hos Lamborghini
Oliver Söderström säkrade juniormästartiteln STCC Junior Cup accelerated by Lamborghini 2021 och har varit i Italien för att ta emot sitt pris, ett test med Lamborghini Squadra Corse.
– Först och främst tänkte man att, vilken galen möjlighet jag fått! Att få köra för Lamborghinis fabriksteam, bara det är en jättestor ära i sig, säger Oliver Söderström.

Lestrup Racing Team-föraren fick köra en 620-hästars Lamborghini Super Trofeo under testet i Italien tillsammans med ingenjörsteamet bakom Lamborghini Squadra Corse, Lamborghinis officiella motorsport-avdelning.
– Känslan i bilen var sjuk, första gången man accelererade var galen, säger Oliver Söderström.
– I och med det är mittmotor så är viktfördelningen mycket mer bakåt än i STCC-bilen vilket gör att den har en sjuk acceleration, den greppar på ett helt annat sätt. Så det man fick lära sig var att gå mycket mer attack in i kurvan för att få bilen att rotera i och med att bilen inte är så framtung.
– Jag körde för teamet Imperial Racing, de har en stark länk ihop med Lamborghini och är ett legendariskt team, något man verkligen märker när man är där och kör. Ingenjörerna var extremt kunniga och proffsiga.

Oliver Söderström imponerade under testet och var snabbast av de förare som deltog.
– Jag satte även bästa tiden någonsin med en Lamborghini Super Trofeo under testet och det känns självklart sjukt bra, säger Oliver Söderström.
– Referensen var Alberto Di Folco som är Lamborghini fabriksförare och den tiden slog jag. Sedan var jag också snabbare än Fredrik Schernoff, fabriksförare från Danmark, dock han hade säkert mer att ge. Men jag fick stå högst upp i listan, samtidigt så fick jag fick väldigt bra feedback från honom.
– Motorsportchefen för Lamborghini Europa var med under testet och var väldigt imponerad. Såklart går diskussionerna nu om att köra något race i Super Trofeo Europe, vi ska ha möte med dem i veckan så vi får se vad som händer.
22-05-17 STCC-mästaren är tillbaka: Robert Dahlgren förlänger med Cupra Dealer Team - PWR Racing
PWR Racing har förlängt samarbetet med regerande STCC-mästaren Robert Dahlgren efter fjolårets rekordsäsong.
– Roberts fjolårssäsong är en för historieböckerna och det fanns inga tvivel för oss om att fortsätta samarbetet med honom – nu är vi redo för en tuff STCC-säsong 2022, säger Marcus Ekström, teamchef för PWR Racing.

Robert Dahlgren blev den mest segerrike STCC-föraren någonsin med totalt 46 segrar – samtidigt som teamet tog hem såväl teammästerskapet som förarmästerskapet.

Norrlänningen säkrade elva segrar, 15 av 18 möjliga pallplatser och var aldrig sämre än femma under förra året, ett facit som ingen annan förare i mästerskapets historia kommit i närheten av.
– 2021 med PWR Racing var helt klart en av de bästa säsongerna i min karriär och att få fortsatt förtroende av dem känns givetvis oerhört kul, säger Robert Dahlgren.
– Men om någon tror att jag är mätt efter förra säsongen så kan de inte ha mer fel. Jag sätter aldrig min fot på en tävlingsbana utan målet att vinna och 2022 är inget undantag. Det kommer att bli tufft, speciellt då startfältet växer till i år, men förutsättningarna finns där och målsättningen är helt klart på titeln.
22-05-12 Lestrup Racing Team byter till Audi och smygstartar 2022 med långlopp
Stockholms-teamet Lestrup Racing Team byter märke inför STCC TCR Scandinavia 2022 och tävlar med två helt nya Audi RS 3 LMS efter att ha tävlat med Volkswagen sedan 2017.
– Detta är ett mycket viktigt byte för oss så vi fortsatt kan vara konkurrenskraftiga och nå våra mål om att slåss om båda STCC-titlarna, säger Fredrik Lestrup, delägare Lestrup Racing Team.
– Den nya Audin är en betydligt mer kompetent tävlingsbil med fler inställningsmöjligheter som gör att vi kan ställa in bilarna mycket bättre efter våra förares behov.

Teamet smygstartar årets racingsäsong med 12-timmars på Hockenheim i helgen där teamet kommer att tävla med en av sina nya Audi-bilar.

STCC-förarna Oliver Söderström och Andreas Bäckman kommer att dela en av de nya Audi-bilarna med Marcus Fluch och Emil Sällberg, medan teamets andra Audi ännu inte levererats från Audi Sport.
– Det ska bli sjukt kul att dra igång säsongen i helgen och göra debut i nya Audin som ser helt fantastisk ut, säger Oliver Söderström.
– Helgens tävling blir en perfekt möjlighet för oss att lära känna den nya bilen och förbereda oss inför STCC-säsongen med mycket körning. Och medan detta främst är en förberedelse så tror jag vi kan vara konkurrenskraftiga i helgen och utmana om en topplacering i TCR-klassen.

Senast Lestrup Racing Team körde långlopp var Dubai 24-tummars 2020 där de tog pole position och säkrade en pallplats i TCR-klassen.
22-05-11 Exion Racing premiärtestar på Anderstorp med nya Audin
Nybildade STCC-teamet Exion Racing har gjort testpremiär på klassiska Anderstorp Motorbana med sina båda nya Audi RS 3 LMS.

– Vi har haft två produktiva testdagar med många väldigt viktiga kilometer i våra nya Audi-bilar för såväl förarna som alla mekaniker och ingenjörer, säger Daniel Aronsson, teamägare Exion Racing.

Båda förarna Isac Aronsson och Calle Bergman var på plats under testet och klockade många kilometer bakom ratten på sina helt nya tävlingsredskap.
– Det var en helt underbar känsla att köra de första kilometrarna och den nya Audin är verkligen ett stort steg framåt jämfört med den gamla generationen som jag tävlat med tidigare, säger Isac Aronsson.
– Det var svårt att köra in i depå när teamet kallade in mig, jag ville bara fortsätta köra. Bilen är fantastiskt kul att köra och nu har vi massvis av data som vi ska arbeta vidare med, säger Calle Bergman.

Det Värnamobaserade teamet gör STCC-debut i år och planerar fler tester under våren inför STCC TCR Scandinavia-premiären på Ljungbyheds Motorbana den 3-4 juni, läs mer här: https://www.stcc.se/2022/03/31/nya-teamet-exion-racing-gor-stcc-debut-med-calle-bergman-och-isac-aronsson/

22-05-03 Autocirc fördjupar samarbetet kring hållbarhet med STCC
Autocirc – ett marknadsledande företag kring återanvändning inom bildelsbranschen – och STCC fördjupar sitt samarbete kring hållbarhet inför säsongen 2022.
– Autocircs uppdrag är att optimera återanvändning av bildelar och skapa förutsättningar för en cirkulär ekonomi och hållbar framtid, ett arbete som vi intensifierar med STCC inför säsongen 2022, säger Johan Livered, vd för Autocirc.
– Vi ser fram emot att kunna använda STCC som en stark plattform för att träffas och bygga relationer i vår framtida expansion.

Tillsammans jobbar STCC och Autocirc för en framtida cirkulär modell för skandinavisk elitracing, likväl för reservdelsindustrin för begagnade bilar, med fokus på elektrifiering av fordonsflottan.
– Vi är väldigt glada över att Autocirc utökar sitt samarbete med STCC, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Tillsammans med Autocirc har vi startat ett projekt för framtidens elitracing, där syftet är att minska vårt fossila avtryck. STCC har en stor ambition att bli så cirkulär som möjligt, och samarbetet med Autocirc är ett avgörande steg på vägen.

STCC TCR Scandinavia startar den 3-4 juni på Ljungbyheds Motorbana i Skåne, mer info här: https://www.stcc.se/2022/01/31/stcc-utokar-2022-kalendern-med-fler-tavlingar-och-ny-premiar/

22-04-07 Dubbla V8-mästaren Dennis Strandberg gör STCC-comeback med eget team
Regerande dubbla V8 Thunder Cars-mästaren Dennis Strandberg gör STCC-comeback i år med Team Strandberg som han driver själv.
– Vi har haft två fantastiska säsonger i V8 och nu känner vi att det är dags att ta nästa steg upp till STCC, säger Dennis Strandberg.

28-åringen gjorde STCC-debut 2017 för Lestrup Racing Team där han slutade på elfte plats totalt, trots att han missade två tävlingshelger.

I år kommer han att köra en Volkswagen Golf GTI TCR och siktar på guldmedaljen i privatförarmästerskapet STCC Däckteam Trophy.
– Vi vet att det inte bara är hoppa in och tro att man ska kunna slåss med de etablerade STCC-teamen, men samtidigt tror vi absolut att vi har förutsättningarna till att kunna vinna privatförarmästerskapet, säger Dennis Strandberg.
– Sedan hoppas jag också att vi ska kunna vara med och kunna knipa någon pallplats här och där. Det gäller att leverera hela tiden och vara med när väl chansen ges med omvänd startordning eller när de andra snubblar på sig själva.

Team Strandberg körde en första shakedown med bilen på Mantorp Park i förra veckan och har fler tester planerade under våren inför STCC TCR Scandinavia-premiären på Ljungbyheds Motorbana den 3-4 juni.
– Det kändes faktiskt bättre än vad jag väntade mig då jag inte kört framhjulsdrivet på bana sedan 2018, säger Dennis Strandberg.
– Vi ska försöka få in några fler tester under våren, men vi har mycket nytt framför oss i omställningen till STCC. Och det gäller även mig som förare då jag är med mer och styr i teamet jämfört med när jag tävlade 2017.
– Jag vill rikta ett stort tack till de som hjälpt till att göra detta möjligt. Det är en sjukt rolig utmaning och nu ser vi verkligen fram emot årets premiär.

Dennis Strandberg, som även tidigare gjort inhopp i brittiska motsvarigheten BTCC, kommer att stöta på hårt motstånd i kampen om STCC Däckteam Trophy-guldet 2022 från bland annat regerande mästaren Mattias Andersson, norska nykomlingarna Didrik Esbjug och Marius Solberg Hansen samt Rasmus Hedberg.

STCC Däckteam Trophy – Hall of Fame
1998 – Pontus Mörth
1999 – Kim Esbjug
2000 – Magnus Krokström
2001 – Tobias Johansson
2002 – Tobias Johansson
2004 – Johan Nilsson
2005 – Johan Nilsson
2006 – Joakim Fridh
2007 – Joakim Fridh
2008 – Tobias Johansson
2009 – Viktor Hallrup
2010 – Andreas Ebbesson
2011 – Joakim Ahlberg
2012 – Niclas Olsson
2021 – Mattias Andersson

22-03-31 Nya teamet Exion Racing gör STCC-debut med Calle Bergman och Isac Aronsson
Ett helt nytt team i form av Exion Racing gör STCC TCR Scandinavia-debut 2022 med de två unga talangerna Calle Bergman och Isac Aronsson.
– Det ligger mycket blod svett och tårar bakom det här projektet som vi är oerhört stolta över att sjösätta, säger Daniel Aronsson, teamledare Exion Racing.

Teamet kommer att ställa två helt nya Audi RS 3 LMS på startlinjen som ett första steg i en långsiktig plan.
– STCC har alltid varit huvudmålet för den här satsningen, speciellt eftersom vi redan doppat tån i vattnet med Isac Aronssons två säsonger i mästerskapet, säger Daniel Aronsson.
– Det finns inget tuffare mästerskap i Skandinavien och vi har en oerhört stor utmaning framför oss där vi börjar med ett i stort sett vitt papper. Men vi kommer att göra allt vad vi kan för att komma så väl förberedda som vi kan till premiären.

19-årige Isac Aronsson gjorde STCC-debut 2020 och säkrade silvermedaljen i privatförarmästerskapet förra året.
– Jag känner mig oerhört redo och motiverad inför årets säsong med Exion Racing storsatsning, säger Isac Aronsson.
– Självklart är jag ödmjuk inför uppgiften, men jag har aldrig haft så har bra förutsättningar i STCC tidigare och målsättningen är satt på att ta ett tydligt steg framåt i resultatlistorna.

Blott 16-årige Calle Bergman gör precis som teamet STCC-debut i år och kommer från två säsonger i Formula Nordic där han förra året slutade på sjätte plats med tre pallplatser, trots att han inte körde de två avslutande tävlingarna.
– STCC har alltid varit en dröm för mig att nå och nu är jag äntligen här tillsammans med Exion Racing. Det känns oerhört bra att debutera tillsammans med teamet då vi delar samma målbild för säsongen, säger Calle Bergman.
– Jag har aldrig tidigare tävlat med framhjulsdrivna bilar, men jag brukar kunna anpassa mig snabbt och jag kommer att jobba metodiskt med teamet för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att kunna utvecklas som förare. Jag kan knappt bärga mig inför det första testet med de nya bilarna, det ska bli sjukt kul.

Teamet är baserat i Värnamo och kommer bland annat att bedriva eventverksamhet samt paddel-hall som dessutom inkluderar racing- och golf-simulator.
– Vi har många järn i elden och vi ser fram emot att utveckla vår verksamhet starkt framåt vad gäller såväl paddel-verksamheten som racingen med STCC som plattform, säger Daniel Aronsson.
– Vi tror starkt på våra båda förare Isac och Calle som båda två är unga och talangfulla, något som tveklöst behövs i den hårda konkurrensen i STCC. Visst saknar såväl vi som team som våra båda förare STCC-erfarenhet, men vi har en långsiktig plan och vi jobbar målmedvetet mot vårt sikte om att längre fram kunna ge oss in i den absoluta toppstriden.
22-03-22 Nu släpps biljetterna till STCC-premiären Campus Ljungbyhed Airport Race
I dag släpps biljetterna till årets STCC-premiär den 3-4 juni som via ett nytt titelsamarbete med Ljungbyhed Park AB går under namnet Campus Ljungbyhed Airport Race.
– Vi är väldigt glada över att ha ett starkt evenemang som STCC till Campus Ljungbyhed Park över en längre tid, och att vi tillsammans tryggat detta, säger Gustav Eriksson, förvaltningschef Ljungbyhed Park AB.
– STCC arbetar starkt med hållbar fordonsindustri och vi vill vara en del av detta arbete framöver på vår gemensamma hemmaplan i Ljungbyhed.

Förutom STCC kommer även Pro Superbike, Radical, Ginetta och Legends att tävla under premiärhelgen i Ljungbyhed, där exempelvis Legends kommer med ett enormt startfält på över 80 bilar.
– Vi vill rikta ett stort tack vår fastighetsägare Ljungbyhed Park AB som vi skapat ett gediget och långsiktigt samarbetsupplägg med, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Biljettsläppet för premiären är ett härligt vårtecken och vi har ett gediget paket redo för såväl publik på plats som via STCC+. Vi kommer dessutom att avslöja fler spännande nyheter under våren vad gäller underhållning, gäster och uppträdanden på plats.

Publik som köper sina biljetter idag och fram till en vecka innan premiären kan ta del av ”Early Bird”-erbjudandet med ett lägre pris. För den som vill unna sig något extra finns även VIP-paket tillgängliga.

Läs mer om erbjudandet och boka dina biljetter här: https://secure.tickster.com/sv/7ycu4ddgm8lf5fk/sessiontimedout?autoredirect=2

22-03-17 Tobias Brink klar för femte STCC-säsongen - jagar första titeln med ny Audi
Tobias Brink är klar för sin femte STCC TCR Scandinavia-säsong och jagar sin första guldmedalj 2022 efter en silvermedalj och två bronsmedaljer de tre senare åren.
– Motivationen och hungern efter titeln är mycket stor. Nu är det dags att ta steget längst upp på pallen, säger Tobias Brink.

Skåningens trumfkort inför årets säsong är helt nya Audi RS 3 LMS-modellen som Brink Motorsport debuterar i STCC, en modell som skördade stora framgångar i VM för touring cars förra året.
– Givetvis har vi respekt för uppgiften att lära oss de nya bilarna, men vi har en gedigen erfarenhetsbank med oss in i detta, säger Ted Brink, teamchef för Brink Motorsport.
– Och kombinationen av Tobias erfarenhet och Hugo Nermans unga talang i vår föraruppställning kommer att ge oss mycket starka möjligheter till att slåss om såväl förarguldet som teamguldet i år.

Tobias Brink slutade på tredje plats 2021 och var den förare som var närmast att utmana mästarteamet PWR Racing.
– Vi har bra koll på vad vi saknade förra året jämfört med konkurrenterna och våra nya Audi-bilar är en nyckeldel i att kunna utmana om guldet på ett helt annat sätt än förra året, säger Tobias Brink.
– Vi har ett hektiskt schema framför oss då bilarna levereras sent, men vi är starkt motiverade inför vad som komma skall i STCC 2022 med tanke på resultatet vi lyckades säkra förra året med den gamla bilen.
22-03-08 Juniormästaren Oliver Söderström klar för STCC-guldjakt med Lestrup Racing Team
Regerande juniormästaren Oliver Söderström är tillbaka med Lestrup Racing Team och har satt siktet högt inför årets STCC TCR Scandinavia-säsong.
– Jag siktar på titeln, det är det logiska steget framåt för mig och teamet, säger Oliver Söderström.
– Vi hade en blandad säsong förra året, men det ser jag som något positivt då vi vet var vi behöver förbättra oss. Jag känner mig oerhört motiverad och jag vet att vi har pusselbitarna på plats för att utmana om titeln på en ny nivå.

23-åringen har stadigt klättrat i resultatlistorna efter en elfteplats i sin debutsäsong, femteplats 2020 och fjärde plats förra året.
– Oliver kröner vårt stärkta program för 2022-säsongen och hela teamet är precis lika taggade som honom i att ta oss an kampen om STCC-guldet i år, säger Fredrik Lestrup, delägare i Lestrup Racing Team.
– Vi är väldigt nöjda över vår line-up där Oliver ansluter Andreas Bäckman, och vi vet att vi har en av de starkaste uppställningarna i STCC 2022. Och det kommer att behövas då vi möter ett riktigt starkt startfält.

Oliver Söderström, som tog Formula Renault NEZ-titeln 2016, ansluter nya teamkollegan Andreas Bäckman och duon kommer att köra två helt nya TCR-bilar från en tillverkare som teamet ej avslöjat ännu.
– Den nya bilen är en riktigt boost för oss då vi hade det tufft på en del områden med vår gamla bil, säger Oliver Söderström.
– En ny bil innebär självklart nya utmaningar, men vi hade det tufft i kvalet och på raksträckorna förra året, något som vi inte borde ha i år. Jag ser verkligen fram emot när vi avslöjar den nya bilen.

STCC TCR Scandinavia-säsongen 2022 startar den 3-4 juni på Ljunghyheds Motorbana i Skåne, läs mer här: https://www.stcc.se/2022/01/31/stcc-utokar-2022-kalendern-med-fler-tavlingar-och-ny-premiar/
22-03-01 Team Auto Lounge Racing gör STCC-debut med Christian Skaar och Johan Lund
Nykomlingarna Team Auto Lounge Racing med förarna Christian Skaar och Johan Lund gör STCC TCR Scandinavia-debut i år med två helt nya Audi RS 3 LMS.
– Vi är mycket glada över att kliva in i STCC med den nya Audi-modellen som är en av de absolut bästa TCR-bilarna just nu, säger Christian Skaar, förare och vd för Auto Lounge, Skandinaviens största återförsäljare av Stellantis varumärken.

Duon gjorde racingdebut i det spanska mästerskapet CAVA Andalucian Touring Car Championship förra året och har en brant inlärningskurva framför sig.
– Vi är absolut ödmjuka inför uppgiften att börja tävla i det tuffaste racingmästerskapet i Skandinavien och mycket av årets satsning handlar om att bygga erfarenhet för kommande säsonger, säger Johan Lund, som jobbar med att utveckla tillväxtbolag till vardags.
– Jag växte upp med isracing och rally där bilarna var något helt annat jämfört med var vi kör idag. Men efter två säsonger med framhjulsdrift på asfalt börjar bitarna falla på plats. Vi kommer att tävla mot förare och team med betydligt mycket mer erfarenhet i STCC, men vi hoppas att kunna överraska och sakta men säkert ta kliv framåt i resultatlistan.

Christian Skaar har tidigare tävlat inom friidrott på elitnivå med framgångar i såväl höjdhopp som tresteg.
– Racing är ju självklart helt annorlunda mot friidrott, men jag tror definitivt att jag kan dra nytta av mina erfarenheter vad gäller själva tävlingsmomentet, säger Christian Skaar.
– Jag är fortfarande väldigt grön vad gäller racing, men har blivit hårt biten av sporten. Speciellt efter fjolårets tävlingar där resultaten har sporrat oss att ta steget vidare till STCC.

Det nystartade teamet väntar leverans av de båda Audi-bilarna som dessvärre är försenade på grund av den rådande komponentbristen kopplat till pandemin.
– Vi vet ännu inte om vi kommer att ha bilarna på plats innan premiären, men vi hoppas att förutsättningarna kommer att förbättras under våren och vi är i full gång med uppstarten av vårt team, säger Christian Skaar.
– Vi kommer att fortsätta tävla i CAVA-mästerskapet parallellt för att hålla oss aktiva och vi ser verkligen fram emot att kunna dra igång testerna inför vår STCC-debut med våra båda Audi-bilar.

STCC TCR Scandinavia-säsongen 2022 börjar den 3-4 juni på Ljungbyheds Motorbana i Skåne, läs mer här.
22-02-23 Generationsskiftet i STCC fortsätter – Didrik Esbjug gör debut med ny Honda
Norrmannen Didrik Esbjug, son till Kim Esbjug som vann privatförarmästerskapet 1999, kommer att göra STCC TCR Scandinavia-debut i år bakom ratten på en helt ny Honda med teamet Esbjug Motorsport.
– Jag känner mig sjukt motiverad inför att börja tävla i STCC TCR Scandinavia, ett väldigt tufft mästerskap som jag följt sedan jag var liten och där pappas framgångar har inspirerat mig stort, säger Didrik Esbjug.

20-åringen slutade på andra plats i norska banracingmästerskapet förra året och har en tuff uppgift framför sig i STCC.
– Vi har ett mycket spännande år framför oss att ta steget upp till STCC, speciellt då Didrik inte har kört TCR-bilen eller några svenska banor tidigare, säger Kim Esbjug.
– Så planen är att bygga erfarenhet och lära oss så mycket det bara går, sedan får resultaten komma därefter. STCC är ett av de tuffaste mästerskapen i Europa och ett perfekt steg för Didrik att ta i sin karriär.

Teamet väntar leverans av en helt ny Honda Civic Type R TCR i mars från JAS Motorsport som är Hondas officiella motorsportpartner i TCR.
– Jag längtar så tills vi kan börja testa med bilen och det kommer vara oerhört viktigt inför den kommande STCC-säsongen, säger Didrik Esbjug.
– Hondan skiljer sig stort från de bilar jag tävlat med hittills, med mycket mer effekt, grepp och inställningsmöjligheter. Jag siktar inte på något speciellt resultat i år, utan jag vill lära mig så mycket det bara går och utveckla mig som förare inför kommande säsonger.

Pappa Kim Esbjug körde två framgångsrika säsonger i STCC 1998-99 och tog hem privatförarmästerskapet 1999, en av de tuffaste säsongerna i mästerskapets historia, bakom ratten på en BMW 320i Super Touring.
– Jag har många goda minnen från STCC och det är riktigt kul att vara tillbaka, säger Kim Esbjug.
– Men det har gått många år sedan jag tävlade där och jag tror inte så mycket av mina erfarenheter går att översätta till bilen som Didrik ska tävla med. Det kommer tveklöst att bli en tuff men spännande säsong.

Premiären av STCC TCR Scandinavia 2022 körs den 3-4 juni på Ljungbyhed i Skåne, läs mer här.
22-02-17 Syskonen Bäckman kör två olika mästerskap 2022
Syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden presenterar idag sin storsatsning att de under 2022 kommer att köra i varsitt mästerskap, STCC och ADAC TCR Germany.
– Senast jag körde i Tyskland blev jag tvåa på Hockenheimring och nära min första vinst. Mitt mål med säsongen är att fajtas om topp placeringarna i mästerskapet och ta min första vinst i TCR, säger Jessica Bäckman.

Andreas och Jessica Bäckman har trots sin ringa ålder redan nått stora framgångar inom gokart, rallycross och racing. Under 2018 tävlade de båda i STCC och den brittiska motsvarigheten TCR UK, där Andreas bland annat tog sin allra första racingseger och slutade på en tredjeplats i mästerskapet. Jessica lyckades knipa en pallplats på Brands Hatch och blev därmed första kvinnan i TCR UK att ta en pallplats och slutade även fyra i mästerskapet. 2019 tog syskonen steget upp i Europa serien och tävlade även där 2020. Under åren har Andreas tagit flertal vinster och pole-positions i Europamästerskapet, medan Jessica har lyckats ta pallplatser i 4 olika TCR mästerskap. Hon skrev även historia som den första kvinnan någonsin att knipa en pallplats i TCR Europe 2019.

Satsningen mot mästerskapstitlarna i Sverige och Tyskland
Förra årets äventyr i VM för TCR-bilar, FIA WTCR, var ett tufft år för syskonen där teamet hade svårt att anpassa sig till en ny bil, och syskonen inte kunde visa sina potentialer som förare. Till årets säsong har istället syskonen gått en helt annan väg. De senaste fyra åren har Jessica och Andreas kört i samma mästerskap, men nu är det officiellt att i år kommer de inte tävla mot varandra utan i två olika länder och mästerskap. Andreas gör comeback i det svenska mästerskapet STCC (Scandinavian Touring Car Championship), där han senast gjorde full säsong 2018. Jessica gör sin första hela säsong i det tyska mästerskapet ADAC TCR Germany, där hon gjort flera framgångsrika inhopp tidigare och även tagit en pallplats.

Andreas kommer att tävla för mästerskapsvinnande teamet Lestrup Racing Team, och har tillsammans med teamet höga målsättningar inför 2022:
- Det känns spännande att vara tillbaka i STCC och svensk racing igen. Efter ett inhoppet i höstas i STCC på Mantorp så fick jag visa vad jag kan i en konkurrenskraftig bil, vilket väckt intresse hos flera team under vintern. Det blir en spännande satsning 2022 där vi siktar mot att ta hem mästerskapstiteln i STCC tillsammans med Lestrup Racing Team, säger Andreas Bäckman.

Jessica kommer att tävla i en Hyundai TCR-bil för ROJA Motorsport med målet att köra hem sin första vinst i TCR 2022:
- Det ska bli roligt att tävla i TCR Germany igen, jag gillar både tävlingsupplägget och banorna. Senast jag körde i Tyskland blev jag tvåa på Hockenheimring och nära min första vinst. Mitt mål med säsongen är att fajtas om topplaceringarna i mästerskapet och ta min första vinst i TCR, säger Jessica Bäckman.

ADAC TCR Germany seriens uppbyggnad
Säsongen 2022 i ADAC TCR Germany kommer att bestå av fem deltävlingar i Tyskland och två deltävlingar i Österrike. Serien är en av de tuffaste TCR-serierna i världen och har en hög status på förarna som kommer från flera olika länder runt om i Europa. Säsongstarten kommer att gå på Oschersleben banan i Tyskland och kommer avslutas på den välkända Formel 1 banan Hockenheimring. Förutom Hockenheimring kommer även de världskända Formel 1 banorna Nürburgring och Red Bull Ring finnas på kalendern 2022. Varje deltävling är uppbyggt på två träningspass, två tidskval samt två race. Poäng tilldelas till topp 10 i tidskvalen samt topp 15 i respektive race. Den föraren med mest poäng efter den sista deltävlingen på Hockenheimring kommer att ta hem förartiteln ”ADAC TCR Germany Drivers Title” i ADAC TCR Germany serien.

STCC mästerskapets uppbyggnad
STCC (Scandinavian Touring Car Championship), även kallad TCR Scandinavia, är Sveriges och Skandinaviens mest prestigefyllda racing mästerskap och är idag den ledande klassen för standardbilsracing. Bilarna är byggda enligt det globala TCR-reglementet, vilket innebär att det t.ex. är samma bilar och däck som används i resterande TCR-mästerskap runt om i världen. Serien består av sex deltävlingar som körs på de bästa banorna i Sverige, allt från välkända banor som Mantorp Park, och serien körs på banor från Ring Knutstorp nere i söder till Drivecenter Arena i Skellefteå uppe i norr. Varje deltävling är uppbyggt på två träningspass, ett tidskval bestående av två kvalomgångar samt tre race, där det tredje racet är med omvänd startordning för topp 8 från det andra racet. Poäng tilldelas till topp 5 i tidskvalen samt topp 15 i respektive race. Den föraren med mest poäng efter den sista deltävlingen på Mantorp kommer att ta hem förartiteln i STCC-mästerskapet och även SM-guldet.

Lestrup Racing Team är glada att ha Andreas ombord i teamet
- Jag tror att hela STCC-depån var imponerad av Andreas prestation på Mantorp Park förra året och vi är glada över att ha honom ombord i vårt mål att återta STCC-titlarna i år. Vi har haft ögonen på Andreas ett tag nu och han har tagit stora steg framåt under de senaste säsongerna. Vi har mycket arbete framför oss för att göra oss redo för vad som komma skall och jag tvivlar inte på att han kan leverera, säger Fredrik Lestrup, delägare i Lestrup Racing Team.

Teamchefen i ROJA Motorsport hälsar Jessica välkommen till teamet
– Vi är mycket stolta över att välkomna Jessica till vårt team för ADAC TCR Germany säsongen 2022. Jag känner och har följt Jessicas karriär ett bra tag och hon har redan gjort en gäststart i TCR Germany 2019 för mitt tidigare team Engstler Motorsport på Most banan i Tjeckien. Jag är helt övertygad på att Jessica kommer att uppnå fantastiska resultat i sin första hela säsong i ADAC TCR Germany-serien med hennes starka körförmåga och kämparglöd, säger Andreas Klinge, teamchef för ROJA Motorsport.

Andreas och Jessica Bäckman ser framemot att tävla i två olika mästerskap 2022, vilket de tror de kan dra nytta av genom att hjälpa varandra framåt. Det blir en tuff säsong där syskonen ska ge allt de har och fortsätta utvecklas som förare. Säsongstarten går av stapeln 22-24 april på Oschersleben i Tyskland för Jessica och 3-4 juni i Ljungbyhed för Andreas.

ADAC TCR Germany Kalender 2022:
22-24 April - Oschersleben, Tyskland
20-22 Maj - Red Bull Ring, Österrike
17-19 Juni - Salzburgring, Österrike
5-7 Augusti - Nürburgring, Tyskland
19-21 Augusti - Lausitzring, Tyskland
23-25 September - Sachsenring, Tyskland
21-23 Oktober - Hockenheim, Tyskland

STCC Kalender 2022:
3-4 Juni - Ljungbyhed, Sverige
17-18 Juni - Skellefteå, Sverige
22-23 Juli - Knutstorp, Sverige
19-20 Augusti - Gelleråsen, Sverige
10-11 September - Anderstorp, Sverige
30 September - 1 Oktober - Mantorp, Sverige
22-02-16 Andreas Bäckman jagar STCC-titeln med Lestrup Racing Team
Andreas Bäckman är klar för Lestrup Racing Team och har satt ett kaxigt mål om att ta hem STCC TCR Scandinavia-titeln 2022.
– Det känns klockrent att köra för Lestrup Racing Team, ett ungt och progressivt team, och mitt mål är att vinna mästerskapet med dem i år, säger Andreas Bäckman.

Andreas Bäckman återvänder till STCC för att köra sin första kompletta säsong sedan 2018 efter att ha kört tre år utomlands i TCR Europe och senast i världsmästerskapet WTCR.
– Jag tror att hela STCC-depån var imponerade av Andreas insats på Mantorp Park förra året och vi är mycket glada över att ha honom ombord i vår satsning på att återta STCC-titlarna i år, säger Fredrik Lestrup, delägare i Lestrup Racing Team.
– Vi har haft ögonen på Andreas ett tag nu och han har tagit stora steg framåt under de senaste säsongerna. Vi har mycket jobb framför oss i förberedelserna och jag tvekar inte på att han kan leverera.

26-åringen gjorde ett inhopp i STCC-tävlingarna på Mantorp Park förra året där han imponerade med att slå regerande mästaren Robert Dahlgren till pole position med ett nytt kvalvarvrekord.
– Den tävlingshelgen lämnade mig med smak för mer och vi hittade ett riktigt bra upplägg med Lestrup Racing Team där jag känner att jag har förutsättningarna för att kunna slåss om den absoluta toppen, säger Andreas Bäckman.
– Vi har satt målet högt, men jag vet att jag har farten och att teamet kan leverera. Det kommer självklart att bli tufft då vi möter många erfarna förare, men jag känner mig stark och längtar tills vi kan börja köra!

Lestrup Racing Team kommer att ställa två bilar på startlinjen i årets mästerskap och byter biltillverkare inför STCC 2022.
– Andreas är vår första pusselbit inför 2022-säsongen och vi kommer avslöja fler detaljer under de kommande veckorna, säger Fredrik Lestrup.
– Jag kan säga så mycket som att vi kommer ha ett mycket konkurrenskraftigt paket i år och vårt mål är fast satt på att ta tillbaka STCC-titlarna till Lestrup Racing Team.

STCC TCR Scandinavia-säsongen 2022 börjar den 3-4 juni på Ljungbyheds Motorbana i Skåne, läs mer här.
22-02-09 Mattias Andersson klar för nytt rekord – startar sin 22:a STCC-säsong i år
Ingen förare har kört så många STCC-tävlingar som Mattias Andersson och nu är Linköpings-sonen klar för sin 22:a säsong inför STCC TCR Scandinavia 2022.
– Jag har inte svårt att hitta motivation, tvärt om, jag är precis lika laddad inför den här säsongen som inför min första, säger Mattias Andersson.

Andersson har kört 282 STCC-tävlingar hittills, den förare med näst flest är Fredrik Ekblom på 239 tävlingar och Jan ”Flash” Nilsson med 231.

MA:GP-teamet kommer att fortsätta tävla med världsmästarbilen Lynk & Co 03 TCR som de debuterade förra året till seger i privatförarmästerskapet och femte plats totalt.
– Vi gratulerar Mattias och MA:GP till deras imponerande resa genom åren och önskar dem ett stort lycka till inför 2022, säger Ron Hartvelt, chef för Customer Racing på Geely Group Motorsport.
– Teamet gjorde imponerande framsteg förra året och vi ser fram emot att fortsätta stödja MA:GP i STCC 2022.

I år siktar 48-åringen på topp tre totalt.
– Vi hade en lovande första säsong med vår Lynk & Co och alla förutsättningar finns där för att ta ett tydligt steg framåt resultatmässigt i år, säger Mattias Andersson.
– Vi vet vilka områden som vi hade problem med, var vi var starka och med ett år av data i ryggen så sitter målsättningen helt klart på att kriga om topp tre i mästerskapet.

Andersson gjorde STCC-debut 2001 och har tävlat genom mästerskapets samtliga reglementen, Super Touring, S2000, TTA och TCR.

Från Vauxhall till Opel, BMW, Alfa Romeo, Saab, Dacia, Honda och nu senast Lynk & Co.
– Ja, vi har ju varit med ett tag och det ger oss helt klart en fördel där vi kan nyttja vår erfarenhet till att vara jämna och hela tiden plocka poäng. Det är avgörande i ett så tufft mästerskap som STCC, säger Mattias Andersson.
– Nu kommer det en hel del nya förare och bilmodeller i år, så det kommer inte bli lätt. Men vi tror starkt på vårt paket och ser verkligen fram emot att ta oss an utmaningen.

STCC TCR Scandinavia 2022 startar den 3-4 juni på Ljungbyheds Motorbana i Skåne, läs mer här.
22-02-03 17-årige norska multitalangen Marius Solberg Hansen gör STCC-debut 2022
17-årige multitalangen Marius Solberg Hansen kommer att göra STCC TCR Scandinavia-debut 2022 med norska teamet MSH Motorsport.
– Det ska bli oerhört spännande att ta mig an STCC, ett mästerskap med så hög nivå och historik. Jag känner mig extremt motiverad, säger Marius Solberg Hansen.

Norrmannen blev norsk mästare i såväl rallycross som racing förra året och körde samtidigt det europeiska rallycross-mästerskapet samt norsk hillclimb.

De imponerande resultaten gjorde att han blev tilldelad Petter Solberg Scholarship av den tidigare dubbla rallyvärldsmästaren.
– Marius har redan säkrat fantastiska resultat trots att han bara är 17, säger Petter Solberg.
– Hans mångsidighet är också imponerande och jämsides sin talang så har han ett bra nätverk runt sig, något som är viktigt för att kunna fokusera på körning och att utveckla sig själv. Jag är övertygad om att Marius kommer att lyckas internationellt också.

I STCC 2022 kommer 17-åringen att köra den Volkswagen Golf GTI TCR som Rob Huff körde till 2020-titeln med Lestrup Racing Team.
– STCC är helt rätt steg för Marius med tuff konkurrens och en stark plattform för att ta sig vidare till en internationell racingkarriär, säger teamchef Øivind Solberg Hansen.
– Vi kommer att köra utvalda rallycross-tävlingar jämsides racingen, men huvudfokus ligger på STCC där målsättningen för 2022 blir att bygga så mycket erfarenhet som möjligt.

17-åringen körde ett första test med teamets Volkswagen Golf GTI TCR på Rudskogen tillsammans med Lestrup Racing Team i Norge under hösten och har fler tester inplanerade under våren.
– Bilen var sjukt kul att köra, så mycket grepp och väldigt responsiv på de få ändringarna vi hann göra. Jag längtar efter att köra fler tester inför 2022-säsongen, säger Marius Solberg Hansen.
– Vi är självklart ödmjuka inför uppgiften, konkurrensen i STCC är stenhård och det är svårt att veta var vi kommer att stå. Men vi kommer att jobba målmedvetet framåt och hoppas att kunna slå oss in i topp tio.

Med på testet som mentor var norska föraren Stian Paulsen som har lång erfarenhet av TCR-bilar och tävlade senast i TCR Europe 2019.

STCC TCR Scandinavia 2022 startar den 3-4 juni på Ljungbyheds Motorbana i Skåne, läs mer här.
22-01-31 STCC utökar 2022-kalendern med fler tävlingar och ny premiär
STCC TCR Scandinavia-kalendern för säsongen 2022 har utökats från fem till sex tävlingshelger, inklusive en ny premiär med nytt format på Ljungbyheds Motorbana.
– Vi har optimerat kalendern med fler tävlingar i ett mer kompakt schema från juni till oktober, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Med ändringen får vi en bra spridning på tävlingarna, såväl geografiskt som timingmässigt, och kör totalt 16 intensiva tävlingsheat fördelat på sex helger.

Premiären körs första helgen i juni på Ljungbyheds Motorbana där ett nytt tävlingsformat introduceras med ett ”super pole-kval” och ett tävlingsheat.
– Försäsongstesterna kommer att köras dagarna innan säsongsstarten i Ljungbyhed och med ett mer kompakt tävlingsformat under premiärhelgen får vi en start på säsongen som passar teamen bättre, säger Micke Bern.
– Samtidigt ger vi publiken på plats och via STCC+ en ny och spännande upplevelse. Dessutom har vi ett starkt supportpaket, bland annat kommer Pro Superbike att köra sin premiär tillsammans med oss.

Övriga tävlingshelger kommer att köras enligt samma format som förra året med ett kval och tre intensiva tävlingsheat.

Premiären följs av ett nytt datum för Skellefteå Drivecenter Arena i den 17-18 juni.

Ring Knutstorp har flyttats till 22-23 juli och följs av klassiska Kanonlopppet på Gelleråsen Arena den 19-20 augusti.

Näst sista tävlingen på klassiska F1-banan Anderstorp i Småland har flyttats en vecka till 10-11 september.
– Vi är glada över att vi har hittat en bra lösning med nya datum tillsammans med arrangörerna för Skellefteå, Anderstorp och Knutstorp som passar samtliga inblandade bättre, säger Micke Bern.

Grande Finale körs som tidigare planerat första helgen i oktober på Mantorp Park utanför Linköping.

Kalender STCC TCR Scandinavia 2022
03-04/6 – Ljungbyheds Motorbana
17-18/6 – Skellefteå Drivecenter Arena
22-23/7 – Ring Knutstorp
19-20/8 – Gelleråsen Arena
10-11/9 – Anderstorp Motorbana
30-01/10 – Mantorp Park
22-01-10 Brink Motorsport kontrakterar talangen Hugo Nerman till STCC 2022
Brink Motorsport satsar stort inför STCC TCR Scandinavia 2022 och har kontrakterat talangen Hugo Nerman till att köra en av sina helt nya Audi RS 3 LMS-tävlingsbilar.
– Det känns motiverande och kul att välkomna Hugo till teamet, säger Ted Brink, teamchef för Brink Motorsport.
– Han är ung, lovande och visade verkligen framfötterna i STCC förra året. Med rätt förutsättningar tror vi att Hugo kan vara med längst fram och vi ser fram emot att arbeta tillsammans. Vår gemensamma målsättning är högt satt.

Nerman gjorde sin hittills bästa STCC-säsong förra året och säkrade silvermedaljen i juniormästerskapet samt sjätte plats totalt.
– Jag ser väldigt mycket fram mot denna säsong, säger Nerman.
– Som förare vill man alltid sitta i en position där man har förutsättningar att kunna vinna och det känner jag finns hos Brink Motorsport.

22-åringen säkrade en överlägsen Formula Nordic-titel 2017 och gjorde STCC-debut året därefter.
Efter två säsonger i Porsche gjorde han STCC-comeback förra året där han tog ett klart steg framåt med fyra pallplatser.

Till årets säsong siktar Nerman ännu högre.
– Det är aldrig en enkel uppgift såklart, men tillsammans med den stora erfarenhet som finns i Brink Motorsport, en helt ny tävlingsbil från Audi och för min del en andra sammanhängande säsong i STCC så tror jag vi kommer att kunna utmana om segrar, säger Nerman.
– Jag tror också på STCCs framtid och känner att jag som förare är rätt positionerad för framtiden och de förändringar som kommer.

Brink Motorsport kommer att debutera nya generationen Audi RS 3 LMS i STCC 2022 med en satsning som innefattar minst två bilar. Förra året slutade teamet på bronsmedalj i såväl förarmästerskapet som teammästerskapet, läs mer här.

STCC 2022 startar den 13-14 maj på Ring Knutstorp i Skåne, se komplett kalender här: https://www.stcc.se/kalender/

Tryck här för mer info!

<< Tillbaka till Startsidan