STCC 2002
Swedish Touring Car Championship

2002

 


Resultat, STCC totalt (topp 5): 1) Roberto Colciago, Audi, 174, 2) Janne "Flash" Nilsson, Volvo, 162, 3) Nicklas Karlsson, Vauxhall, 148, 4) Edward Sandström, Volvo, 147, 5) Tomas Engström, 146.
Race 1, Mantorp 2002-09-15: 1) Roberto Colciago, Audi, 2) Tommy Kristoffersson, Audi, 3) Jan "Flash" Nilsson, Volvo, 4) Edward Sandström, Volvo, 5) Tomas Engström, Honda, 6) Marius Erlandsen, Audi, 7) Mattias Andersson, Opel, 8) Magnus Krokström, Volvo, 9) Tobias Tegelby, Audi.
Race 2: 1) Edward Sandström, Volvo, 2) Nicklas Karlsson, Vauxhall, 3) Roberto Colciago, Audi, 4) Jan Nilsson, Volvo, 5) Tobias Johansson, Audi, 6) Marius Erlandsen, Audi, 7) Tommy Kristofersson, Audi, 8) Mattias Andersson, Opel, 9) Anders Hammer, Audi, 10) Tobias Tegelby

02-09-16 Volvo tog säker seger i märkesmästerskapet STCC
När finalen avgjordes på Mantorp i helgen stod det klart att ingen kunde rå på Volvo i märkesmästerskapet. Volvo tog en säker seger med 206 poäng före Audi med 186 poäng.
- Detta genomfördes tack vare en stark teaminsats, säger Alexander Murdzevski, motorsportchef på Volvo i Sverige.
Volvos S40 var i år den äldsta bilen i STCC. Både Audi, Opel och Vauxhall byggdes senare och har utvecklats under en längre period. Detta innebär att de till i år hade starkare material rent maskinellt.
Till finalen tvingades den argaste konkurrenten holomogera in ytterligare nya komponenter i sin jakt på Volvo. Trots detta kunde ingen rå på Volvo i ren prestanda.
- Teamet har i alla lägen lyckats få ut maximalt av bilen och även visat hög moral och stark kämpaanda när de drabbats av tvivelaktiga beslut från tävlingsledning och tävlingsarrangör, säger Murdzevski och fortsätter:
- Vi på Volvo är glada över att ha ett samarbete med de mest professionella personerna inom svensk racing och vår SM-titel är en teaminsats.
Teamet växer med uppgiften
Flash Engineering grundades 1992 och tog över det tekniska ansvaret helt för S40 racing-projektet när Volvo avslutade samarbetet med TWR till 2001 års säsong.
- Efter en rad tekniska bekymmer med bilen under 2000 års säsong beslöt Volvo att ge oss i Flash Engineering ansvaret för motorer, chassi, ja i princip hela bilen, säger Christian Dahl, teamchef, Flash Engineering.
Ett beslut som anses riskabelt inom branschen visades snabbt vara ett smart drag. Till säsongen 2001 upphörde de tekniska bekymren med chassi och motorer helt och till i år, med den äldsta bilen, vinner Volvo märkesmästerskapet.
- Vi är glada att vi har fått förtroendet av Volvo att utvecklas som team. Vi är i dag det bästa teamet i Norden och vår målsättning är att bli ett av de fem bästa i Europa, säger Dahl och avslutar:
- Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete med Volvo.
Resultat, Märkesmästerskapet: 1) Volvo, 206, 2) Audi, 186, 3) Honda, 160, 4) Opel, 118.

02-09-16 Dramatik i mängd när Colciago blev mästare i STCC
Att denna helg skulle avslutas med sådan dramatik, hade nog ingen kunnat föreställa sig. Alla tänkbara scenarion hade ritats upp, diskuterats och förkastats.
Det första av dagens heat genomfördes dock utan den nämnda dramatiken. Roberto Colciago och Tommy Kristoffersson lyckades redan på det första varvet skaffa sig en lucka till de bakomvarande bilarna. Det enda orosmolnet som kunde förhindra en dubbelseger, dök upp redan på det andra varvet. Efter det att några bilar åkt av banan skickades en Safetycar-bil ut för att samla ihop fältet och samtidigt sänka farten.
När fältet åter släpptes iväg så drog Roberto omedelbart upp ett rasande tempo. Den enda som lyckades hänga med var Tommy Kristoffersson, samtidgt som han då kunde hålla ett vakande öga bakåt och bevaka de båda KMS-bilarnas placering.
- Jag gjorde ett bra race, Roberto en ännu bättre. Det kändes bra att kunna ligga bakom Roberto och bara se till att ingen kom ifatt oss, säger Tommy Kristoffersson.
Den stora dramatiken stod dagens andra heat för. Som sagt så hade, som man trodde, alla scenarior målats upp. När första varvet var avverkat så såg det riktigt nattsvart ut för KMS-teamet. Roberto fick redan i första kurvan en smäll bak på bilen så han snurrade av banan. Han lyckades ta sig upp igen och nu började klappjakten.
Läs mer

02-09-15 Tomas Engström en växellåda från SM guld i STCC.
Inför årets STCC final helg på Mantorp ledde Tomas Engström SM tabellen med 1 poäng och tillhörde en av de absoluta toppfavoriterna till SM guldet tillsammans med Roberto Colciagi i Audi och Jan Flash Nilsson i Volvo.
I det inledande kvalet till första heatet blev det genast motgång för Tomas som fick sina bästa varvtider strukna sedan det visat sig att hans frånt split var en halv millimeter för låg.
- Det började regna precis innan vi skulle börja kvala och vi hade bilen inställd för torrt väder och slicks men fick snabbt byta till mönstrade däck och dessa däck var begagnade och något nerslitna varför mätinstrumentet som de teknikska kontrollanterna använder tog i lite i ovankanten" sa en något bedrövad Tomas efter kvalet som innebar att han fick starta från 11:e startposition medan huvudkonkurrenterna stod i täten.
I det första heatet gjorde dock Tomas en mycket bra start och klarade sig oskadd genom de första kurvorna och kunde åka upp sig till en slutlig femte plats.
- Det fungerade perfekt i starten och hela vägen genom racet. Jag körde på säkerhet och ville inte riskera något. De som var före mig hade fått ett sådant försprång att det var omöjligt att hämta igen på detta korta race. Sedan var det inte helt fel att få starta huvudracet utan någon straffvikt i bilen. " förklarade Tomas.
Till det andra heatet, som både är dubbelt så långt och som dessutom omfattar ett obligatoriskt depåstopp där tvåhjul skall bytas, lade teamet upp en racestrategi som skulle leda till seger i heatet och kanske ett hägrande SM guld.
- Vår strategi visade sig vara helt korrekt och det såg mycket bra ut i inledningen," berättar Tomas som snabbt fick kontakt med täten och växlade om tredje platsen med Edward Sandström. Både Sandström och Tomas passerade sedan Tommy Kristoffersson och Tomas var nu uppe på en tredje plats efter de båda Volvobilarna där Jan Flash Nilsson låg först. Colciago hade snurrat på första varvet och fanns längre ned i kön. Teamet gjorde sedan ett fantastiskt snabbt depåstopp och Tomas kom ut precis bakom Flash men före Sandström.
- Depåstoppet var perfekt in i minsta detalj. Grabbarna överträffade sig själva och har aldrig bytt hjulm så snabbt. Jag plockade in på Flash hela tiden och kände att jag lätt skulle kunna passera honom på långa rakan där min Honda var snabbare då det hände som inte skulle hända. Växellådan gick i kras och jag hade bara ettans växel kvar med bara de sista varven kvar. Dessutom fick Flash en bestraffning där han fick köra genom depån för att ha åkt för fort i depån vid hjulbytet så jag hade ju kunnat defilera in som bade heatsegrare och SM vinnare." sa en bedrövad Tomas direkt efter att heatet flaggats av.
Efter en kort stunds funderande där Tomas konstaterade att det blev en femte plats i stället i sammandraget så kommenterade han säsongen så här.
- Det har varit ett fantastiskt år så egentligen är jag mycket nöjd. Vi var de enda som kom med en ny bil som ingen kört i Sverige tidigare. Vi hade ingenting att gå på och ändå var vi med och krigade i den absoluta toppen. Audi och Volvo har jätteorganisationer bakom sig medan vi är ett gäng kompisar som åker och har roligt och som förstärkts med en duktig ingenjör från JAS i Italien bara. Tittar man tillbaka på året så har vi tagit fler pole platser än någon annan gjort i STCC:s historia nämligen sju stycken, jag har varit på pallen i tio av de 18 heaten och fått vinna två gånger. Sluligen så var vi med och krigade in i det sista och det var ju bara en teknisk liten detalj som grusade den där sista pricken över i:et så jag tycker att hela temet har överraskat mer än vad någon kunnat förvänta sig.

02-09-15 "Flash" för snabb för att segra
Oddsen för att vinna SM-guld på Mantorp för Janne "Flash" Nilsson var höga. Seger för "Flash" och som bäst en tredjeplats för Roberto Colciago krävdes. Det var dock mycket nära, men då "Flash" noterade en för hög hastighet i depån tilldelades han ett avgörande "Drive-through"-straff. Det kostade honom SM-guldet.
Janne "Flash" Nilsson var sammanbiten när han klev ur bilen efter final-heatet på Mantorp. Han körde in som fyra och total mästerskapstvåa bakom Roberto Colciago. Men för de flesta i den drygt 26 000 man starka publiken körde han in som en vinnare. Han dominerade nämligen hela finalheatet från första kurvan efter att han gått vinnande ur en duell med Colciago som stod i pole position. Men efter depåstoppet kom dråpslaget. Domarna dömde "Flash" till ett "Drive-through"-straff då han kört för fort ur depån. Detta kostade honom ledningen och SM-guldet.
Läs mer

02-09-14 "Flash" drog vinstlott på blött kval - startar tvåa
Strax innan STCC-bilarna rullade ut till kval öppnade sig himlen över Mantorp Park. En rejäl regnskur gjorde banan blöt vilket gynnade Roberto Colciago i fyrhjulsdrivna Audi som lyckades ta pole position. Men vinstlotten, den drog Janne "Flash" Nilsson som blev tvåa.
Det viskades om "audiväder" när det lagom till STCC-kvalet började regna på Mantorp. Att Roberto Colciago kunde köra till sig pole position med sin fyrhjulsdrift på den fuktiga banan kom då heller inte som en överraskning. Men den som drog den stora vinstlotten på regnvädret var Janne "Flash" Nilsson som petade ned mästerskapsledande Tomas Engström till tredje startled och satte sig själv i det första. Vid en närmare granskning visade sig även att Engströms bil var för låg vilket gjorde att han nu startar från elfte position.
- Det kändes riktigt bra, skönt att ha Engström en bit bak, säger "Flash" som kvalade in som tvåa trots att han bar på 30 kilos tilläggsvikt från segern i Falkenberg.
- Visst känns det att man har extra vikt i bilen, Colciago har ingen extra vikt och fyrhjulsdrift som är gynnsamt på en fuktig bana så att kvala tvåa tycker jag är riktigt bra.
Läs mer

02-09-13 "Flash": - Jag lämnar hellre Mantorp i ambulans än som god tvåa"
Att slåss med Janne "Flash" Nilsson om STCC-guldet i år blir svårare än någonsin. Inför söndagens final på Mantorp lovar Volvoföraren kort:
- Jag lämnar hellre Mantorp i ambulans än som god tvåa.
Aldrig sedan STCC startades 1996 har mästerskapet varit jämnare inför en final. I täten handlar det om ledande Tomas Engström, Honda, (140) som endast ligger en poäng före Janne "Flash" Nilsson (139). Strax bakom honom lurar fjolårsmästaren Roberto Colciago, Audi. Alla har en sak gemensam och det är viljan att bli svensk mästare 2002. Colciago vann förra året, Engström har den bästa bilen men "Flash" mest rutin.
- Alla vi tre som ligger i toppen vill vinna, konstaterar ledande Engström.
Men det kommer att bli tufft för Hondaföraren att styra först över mållinjen på söndag. Mästerskapets mest segerrika förare, Janne "Flash" Nilsson, är nämligen oerhört sugen på att knipa ett tredje SM-tecken.
- Jag kör inte STCC för att bli tvåa och finalen på söndag kommer inte att bli något undantag.
"Flash" startar med 30 kilos tilläggsvikt i det första heatet, med den ska han också kvala till det andra. Engström och Colciago har ingen vikt alls i sina bilar, men det ska inte hindra "Flash".
Läs mer

02-09-13 Sista varven med Volvo S40 Racing
Söndagen den 15 september har Volvo god möjlighet att ta sin tredje titel i STCC och därmed även nytt rekord som meste vinnare av serien någonsin. Jan "Flash" Nilsson har med sin Volvo S40 139 poäng, och skuggar ledaren Tomas Engström i Honda på 140 poäng, och är endast en poäng före Roberto Colciago i Audi på 138 poäng.
- Teamet har gjort en kanoninsats i år, säger Alexander Murdzevski, motorsportchef på Volvo Personbilar Sverige AB och fortsätter, de Super Touring Volvo S40 vi använder idag är de sista någonsin byggda och konstruerades av TWR 1998 för -99 års säsong i BTCC.
- Mellan 1996 och 1998 konstruerade vi en helt ny Volvo S40 racingbil varje år, liksom våra konkurrenter, och för varje nykonstruerad årsmodell blev vi och andra ungefär en sekund snabbare per varv. Efter att vi drog oss ur BTCC efter 1999 års säsong avstannade denna utveckling och de sista bilarna togs till Sverige och STCC, fortsätter Alexander.
De bilar Volvo tävlar mot idag i STCC är främst de fyrhjulsdrivna Audi-bilarna, men även Vauxhall, Opel och Honda har vidareutvecklats ytterligare och är konstruerade mellan år 1999 och 2001. Att Volvo ändå kan kan bjuda på så starkt motstånd, mot dessa i grunden "snabbare" bilar i STCC, beror givetvis på duktiga chaufförer men framförallt på ett mycket samspelt och kompetent team som kan ta ut 100 procents prestanda ur bilen i alla lägen.
Men innan Volvo S40 Racing-teamet ens ställt upp sig för start denna söndag har Volvo Motorsport Sverige redan noterat ett annat rekord. Under 2002 kommer totalt drygt 7 300 Volvoinbjudna gäster ha besökt STCC-tävlingarna samt ETCC-tävlingen på Anderstorp. Ett nytt system med tre typer av kundarrangemang har hjälpt femdubbla antalet Volvogäster till tävlingarna år 2002 jämfört med år 2001.
Finalen i STCC 2002 körs på Mantorp Park nu på söndag den 15 september. Det blir en "Grande Finale" i dubbel bemärkelse. Förutom att en förare- och märkesmästare i STCC koras, är det sista gången Super Touring-bilar tävlar officiellt i Sverige. Det innebär att efter denna helg kommer Volvos populära silver-blå Volvo S40 racingbilar att pensioneras för gott. Volvo S40 Racing, eller "bilen med det arga ljudet", är Volvos genom tiderna mest vinstrika tävlingsbil efter totalt sju tävlingsår, två olika mästerskap, tre eller kanske fyra mästerskapstitlar och drygt ett varv runt jorden i fullt racetempo…

02-09-01 Tomas Engström toppar SM-tabellen i STCC inför finalen
Det var en mycket spännd och nervös Tomas Engström som klev in i sin Honda i dag på morgonen för att köra ett uppvärmningspass.
- Det pirrar rejält i magen. Jag har nog aldrig kännt mig så här inför en racedag förut men i dag är det en av de viktigaste dagarna i min racingkarriär. Skall vi vara med och slåss om SM guldet så måste det bli rejält med poäng i dag." sa Tomas innan han körde ut för att känna på bilen i det fria passet. Tomas var inte riktigt nöjd efter testet utan klagade på att han hade svårt att få grepp med bakhjulen.
När det var dags för dagens första heat som kördes över 22 varv så var Tomas tvåa efter Jan Flash Nilsson in i första kurvan.
- Starten gick bra och jag bevakade min position bakom Flash. Niklas Karlsson låg hårt på bakom mig och det märktes att jag hade de extra kilona i viktlådan som resultat av förra tävlingen." kommenterade Tomas inledningen. På det sjunde varvet kunde inte Tomas stå emot anstormningen från Niklas och hans Vauxhall utan tvingades att släppa förbi honom.
- Det gick bara inte att åka fortare i detta heat men jag är nöjd med både placering och poäng och laddar nu för nästa heat med en bil som är helt fri från skador. " berättade en nöjd Engström.
I det andra heatet startade Tomas från ruta tre som resultat av sin varvtid från första heatet och den positionen höll också Tomas tills det var dags för det obligatoriska depåstoppet med byte av två framhjul.
- Så långt gick allt väl. Jag hade Flash framför mig och Colciago en bit ner i fältet. Depåstoppet gick ganska bra men Lindblom var snabbare och jag var efter honom när alla hade varit inne men jag kände att jag kunde ta honom igen" kommenterade Tomas inledningen av heat två. Tyvärr visade det sig att Tomas åter fick problem med fästet bak.
- Jag hade absolut noll fäste bak efter bara ett varv efter depåstoppet så det utvecklade sig till ett av de mera jobbiga race jag kört. Sandström kom upp bakom mig på slutet och jag fick kämpa för allt vad jag var värd för att hålla honom bakom mig." sa Tomas som dock höll sin fjärde plats in i mål även om Edward Sandström bara var en decimeter bakom.
- Den här helgen blev ju kanonbra trots allt. Vår målsättning var två pallplatser och tätkontakt i SM tabellen men det blev ju totalledning och en bekväm viktlåda inför finalen i Mantorp" avrundade Tomas en stund efter racet när han kunde konstatera att han nu har 140 poäng och toppar SM tabellen med Flash en poäng efter sig och Colciago ytterligare en poäng bakom sedan han åkt av på näst sista varvet och blivit utan poäng i sista heatet.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-09-01 Janne Lindblom tillbaks på pallen i STCC på Falkenberg
Efter lördagens test och kval med ett snabbt motorbyte och därmed en bil som inte man hann att ställa in på rätt sätt inför tidskvalet och som ledde till att Lindblom fick starta en bit ner i fältet så var han riktigt laddad inför söndagens båda heat.
- Redan på morgonen testpass så kändes det bra och jag såg fram emot två tuffa heat" sa Janne strax innan start av det första heatet som inleddes med dramatik.
- Jag hamnade bakom Mattias Andersson som sprayade ner hela min bil med olja som läckte ut från hans Opel. Det var nära att jag åkte av också men efter att ha backat ner en bit så rensades däcken och jag kunde börja jaga igen" kommenterade Janne som var nere på sjunde plats inann han sakta men säkert började att få kontakt med täten. Det blev en smärre kollission med Mattias när Janne skulle köra förbi honom och Mattias vek in mitt framför. Janne klarade sig men Mattias åkte av.
Efter halva heatet var jag uppe på en fjärde plats men hade ingen chans att komma högre så jag är nöjd, inte minst med att ha presterat en varvtid som innebär att jag startar i andra ledet i nästa heat." sa Janne efter första heatet.
I det andra missade Janne lite i starten men behöll sin fjärde position efter första varvet och låg bakom Engström tills depåstoppet och hjulbytet.
- Åkningen stämde bra och teamet gjorde ett kanonjobb vid depåstoppet så jag kunde passera Engström och komma ut bakom Jan Flash Nilssons Volvo på tredje plats" kommenterade en nöjd Janne Lindblom som höll sin tredje plats ända tills målflaggan föll efter 38 varv. Janne fick aldrig någon riktig kontakt med Flash men var inte hellre hotad bakifrån av Engström
Sportinfo Lars G Nilsson

02-09-01 KMS STCC-rapport från Falkenberg
Första heatets karaktär blev som många förutspått. Den höga genomsnittshastigheten, tillsammans med banans sträckning, bidrar inte direkt till några "door to door" kamper. De tre i toppen ryckte åt sig en ledning tidigt i heatet och den stora fighten utspelades lite längre ner i fältet.
Mellan Magnus Krokström, Roberto Colciago och Tommy Kristoffersson utspelade det sig en kamp i den högre skolan loppet igenom. Roberto gjorde ideliga försök att stressa Magnus till ett misstag, något som aldrig hände.
- Jag försökte verkligen med alla knep, men Magnus hade lite bättre fart i bilen och mina straffkilo kändes verkligen tunga i det här heatet. Som tur är får jag kasta ur dom till nästa, säger Roberto.
Tommy låg hela tiden tätt bakom Roberto och fick på nära håll se deras kamp.
- Jag trodde en stund att Roberto skulle lyckas med sin omkörning. Då hade jag också kunnat sätta klorna i Krokström. Bilen gick mycket bra och det bevisar inte minst att jag hade femte bästa tid i heatet, analyserar Tommy.
Läs mer

02-09-01 "Flash" efter succéhelgen: "Det känns otroligt skönt"
Janne "Flash" Nilsson låg 22 poäng efter mästerskapsledande Roberto Colciago inför helgens race på Falkenberg. Efter en succéhelg med en seger och en andraplats har han dock gått förbi audiföraren och ligger nu en poäng efter Tomas Engström, Honda, som innan helgen hade ett försprång på elva poäng.
- Jag lovade innan helgen att jag skulle ta en seger och en andraplats och att vi lyckades med det känns otroligt skönt, säger en mycket glad "Flash".
Förutsättningnarna inför den näst sista deltävlingen i STCC på Falkenberg var givna. "Flash" låg 22 poäng efter ledande Roberto Colciago och elva efter Tomas Engström, Honda vilket innebar att han var tvungen att ta minst en seger och en andraplats för att själv kunna påverka finalen. Det lyckades han också med.
- Det är en sak att vilja och säga att man ska ta en seger och en andraplats och en helt annan sak att göra det, självklart är jag nöjd, säger "Flash".
Roberto Colciago som innan helgen hade 133 poäng lyckades bara skörda sex till efter att han slutat sexa i det första heatet och avslutat det andra i sandfållan på det sista varvet. Därmed har nu Janne "Flash" Nilsson och Tomas Engström gått om audfiföraren och det skiljer nu endast två poäng totalt mellan topptrion.
Läs mer

02-09-01 STCC-resultat, race 2 Falkenberg 2002-09-01: 1) Nicklas Karlsson, Vauxhall, 2) Janne "Flash" Nilsson, Volvo, 3) Janne Lindblom, Vauxhall, 4) Tomas Engström, Honda, 140, 5) Edward Sandström, Volvo, 6) Magnus Krokström, Volvo, 7) Mattias Andersson, Opel, 8) Marius Erlandsen, Audi, 9) Roberto Colciago, 10) Tobias Johansson, Audi. Brutit: Tommy Kristoffersson.
Race 1 Falkenberg 2002-09-01: 1) Janne "Flash" Nilsson, Volvo, 2) Nicklas Karlsson, Vauxhall, 3) Tomas Engström, Honda, 4) Jan Lindblom, Vauxhall, 5) Magnus Krokström, Volvo, 6) Roberto Colciago, Audi, 7) Tommy Kristoffersson, Audi, 8) Marius Erlandsen. Brutit: Edward Sandström, Volvo, Tobias Johansson, Audi, Mattias Andersson, Opel.
Mästerskapsställningen STCC:
1) Engström, 140, 2) "Flash", 139, 3) Colciago, 138, 4) Karlsson, 124, 5) Sandström, 109, 6) Jan Lindblom, 96, 7) Tommy Kristoffersson, 88, 8) Tobias Johansson, 72, 9) Mattias Andersson, 69, 10) Marius Erlandsen, 35, 11) Magnus Krokström, 32, 12) Anders Hammer, 20.

02-08-31 Ruskig avåking i STCC på Falkenberg.
Inför deltävling 15-16 i STCC mästerskapet skedde en avåkning i slutet av rakan i närmare 220 km i timmen. Jan Lindblom från Borlänge vann det senaste STCC racet i Falkenberg, idag är han glad att han över huvudtaget kvalade in till söndagens race som körs på Sveriges snabbaste bana.
Under testpasset strax innan kvalet slogs en kulbult i hjulupphängningen av. Lindblom STCC bil tog riktning mot muren i närmare 220 km i timmen, han lyckades dock väja och stannade 5cm bredvid en däcksmur helt oskadd. Jan Lindblom noterades dock för 3:e snabbaste tid på testpasset.
Avåkningen medförde dock ett rejält jobb för mekanikerna då motorn förstördes hel och hållet. Teamet genomförde dock ett enastående arbete då de bytte motor på mindre än en timme, de han dock inte ordna de ulitimata inställningar som behövs för att ta en pole position vilket medförde att Lindblom kvalade in som 6:a sprintracet.
- Jag vann här senast i rätt så överlägsen stil och tror fortfarande att jag har en bra chans att nå en pallplats i sprintracet (race 1) och sedan sätta en bra tid (kval under race snabbaste tid har pole position osv.)för feature racet. Mitt mål är lika klart som en stjärnklar himmel, jag kör för att vinna i featureracet; säger Janne
Team Picko Trober Racing har under hela säsongen tillsammans med Jan presterat extremt bra tider under depåstoppen, och det räknar med att fortsätta med det även här på Falkenberg.
- Jag får tacka teamets personal både för de suveräna depåstoppen precis som arbetet att få ut mig på kvalet idag, så jag slapp starta sist under första loppet, de var helt fantastiska, TV jagade mekanikerna inne i tältet, de hade aldrig någonsin sett ett så snabbt motorbyte; skrattar janne.
Lindblom är taggad till tusen och händelsen ser han som lite extra bensin i blodet för att öka takten till kommande race.
- Det krävs lite motvind för att lyfta en drake; avslutar Jan.

02-08-31 "Flash" tog Pole position
Janne "Flash" Nilsson håller vad han lovar. Under lördagen knep han nämligen pole position på Falkenberg.
- Jag trivs här, säger han kort.
Volvoföraren Janne "Flash" Nilsson är Falkenbergs stora gigant. Han visade tidigare i sommar att han trivs på banan genom att vinna två av fyra race. I helgen gjorde han det igen. Det hela började på förmiddagens fria träning. "Flash" väntade in i det sista innan han körde ut på banan, svepte av tre snabba varv och noterade en tid som inte var långt ifrån banrekord.
- Bilen går bra på den här banan och jag vet precis hur jag ska köra för att vara snabbast här, säger "Flash".
Han tog också helt planenligt pole position under söndagens kval. Tomas Engström hotade men lyckades inte rå på Blixtens tider.
Hondaföraren Tomas Engström startar tvåa i söndagens första race på Falkenberg och Nicklas Karlsson trea. Som andreman i andra startled hittar vi Edward Sandström.
- Kvalet gick inte så bra sist på Karlskoga, men nu tycker jag att det känns som det lossnat, säger Edward.
Kvaltiderna STCC, Falkenberg 2002-08-31: 1) Janne "Flash" Nilsson, Volvo, 40,626, 2) Tomas Engström, Honda. 40,811, 3) Nicklas Karlsson, Vauxhall, 40,813, 4) Edward Sandström, Volvo, 41,043, 5) Mattias Andersson, Opel, 41.111, 6) Jan Lindblom, Vauxhall, 41.140, 7) Magnus Krokström, Volvo, 41.284, 8) Roberto Colciago, Audi, 41.288, 9) Tommy Kristoffersson, do, 41.460, 10) Tobias Johansson, do, 41.522, 11) Marius Erlandsen, do, 42.001.

02-08-31 Colciago, Engström och "Flash" motiverar - därför vinner jag STCC
Vem vinner STCC 2002?


Den frågan tål att ställas inför helgens tävlingar på Falkenberg.
Det är nämligen den näst sista deltävlingen i mästerskapet och de främsta aspiranterna till SM-guldet är Roberto Colciago, Tomas Engström och Janne "Flash" Nilsson.
I STCC-tabellen har fjolårsmästaren och audiföraren Roberto Colciago skaffat sig ett försprång. 133 poäng är elva mer än tvåan Tomas Engström, Honda, och ytterligare elva före Volvoföraren Janne "Flash" Nilsson.
Men det återstår nu två race på Falkenberg på söndagen och ytterligare två på Mantorp den 15 september. Först efter det kan vinnaren koras. Vem det blir är ovisst, Colciago leder mästerskapet men trivs inte på Falkenberg. Engströms Honda går fort och det är en fördel i helgen men Janne "Flash" Nilsson är den mest rutinerade föraren och har ett psykologiskt övertag på Falkenberg där han är den mest segerrika föraren med sju STCC-segrar och elva pallplaceringar.
Alla kan vinna och för att få någon klarhet i spekulationerna fick topptrion själv motivera varför just de till sist vinner STCC.
Roberto Colciago, Audi, (133 poäng):
- Ska jag ha någon chans krävs att jag samlar mer poäng. Elva poäng är ingenting och allt kan hända, därför är det lite för tidigt att säga ännu. Men självklart ska jag göra allt för att vinna.
- I helgen kommer det att bli tufft. Jag har 40 kilo i bilen och at utmana "Flash" på den här banan med det blir svårt.
- För att jag tänker samla ihop fler poäng än alla andra (skratt).
Tomas Engström, Honda, (122 poäng):
- Jag är optimist inför helgens tävlingar på Falkenberg. Vi har en bra stämning i teamet och har också bra häng på Colciago.
- Min bil är snabb och jag siktar givetvis på att ta en till pole position nu. Hittills har vi tagit sju pole och det ska inte vara omöjligt att göra det igen.
- Det avgörs på Mantorp och där trivs vi väldigt bra.
Janne "Flash" Nilsson, Volvo, (111 poäng):
- För att jag får betalt för att göra det (skratt).
- De två heaten på Falkenberg nu kommer att avgöra. Får jag en första och en andraplats och har Colciago och Engström efter mig så kommer det att se lite bättre ut inför finalen och där tror jag att jag har bättre finalnerver än dem.
- Det har dessutom varit lite stolpe ut för min del den här säsongen och det är dags att det vänder och blir lite stolpe in nu. Det behöver man för att vinna ett mästerskap.
Hård kamp råder också i märkesmåsterskapet. Volvo och Audi ligger i topp och har 176 poäng vardera. Honda har 136 och Opel 108

02-08-29 Segrar krävs för Volvoteamet på Falkenberg till helgen
Janne "Flash" Nilsson har 22 poäng upp till ledande Roberto Colciago i STCC. 11 fattas till tvåan Tomas Engström, Honda när två deltävlingar och fyra heat återstår.
- Det krävs minst en seger och en andraplats för att vi ska kunna vara med att påverka vår egen utgången i mästerskapet, annars får vi förlita oss på tur och det är inte lika roligt, säger "Flash" inför helgens tävlingar på Falkenberg.
Finalen i STCC närmar sig med stormsteg och det är fjolårsmästaren Roberto Colciago som kopplat greppet. Fyra race återstår dock och poängförsprånget är inte ointagligt. Audiföraren leder med 11 poäng före Tomas Engström, Honda, som är favorit till årets SM-titel.
- Sköter han sitt jobb så vinner han, säger "Flash" kort.
Läs mer

02-08-18 Resultat/kommentarer STCC Karlskoga Motorstadion
Karlskoga Motorstadion badade i stekande sol och den 13 500 personer stora publiken bjöds på dunder och brak när deltävlingarna 13 och 14 avgjordes i STCC. I det första - korta sprintracet segrade SMK Hedemoras Tomas Engström nära två sekunder före klubbkompisen Tobias Johansson och drygt fem sekunder före hemmafavoriten Janne Flash Nilsson.
- Det gick bra den här gången, kommenterade Tomas efter racet. Innan racet hade vi tekniska problem med växellådan. Men vi fick tag i nya grejor och kunde åtgärda felet. Det var lite svettigt att hinna i tid. När vi väl fått bilen uppställd på startplattan hade vi en minut till godo…
Hemmaföraren och favoriten Jan Flash Nilsson som hade fjärde startspår - gjorde en perfekt start och lade sig på andra plats efter den första kurvan.
- Det var meningen att jag skulle köra om även Tomas - och vi låg också sida vid sida. Men jag lyckades aldrig komma förbi…
I stället blev han hårt uppvaktad av Tobias Johansson. Efter fyra varv kunde han inte stå emot utan blev tvungen att släppa förbi den snabbe dalmasen. Och visserligen blev han också - bara några varv senare - omkörd av Colciago. Men Colciago bromsade sig av banan och tappade massor av mark. Dessutom körde han om konkurrenter efter mål vilket inte är tillåtet. Han bestraffades med 30 extra sekunder.
I det andra, 22 varv långa så kallade Feature-racet tog Engström återigen hand om starten - den här gången före Colciago. Flash Nilsson upprepade sitt lyckosamma startsätt och körde upp sig från femte position till tredje. Men sen ville inte bilen gå riktigt bra utan han tappade undan för undan till sista plats. I den senare delen av racet kunde inte Engström hålla snabba Colciago bakom sig utan blev tvungen att släppa ifrån sig ledningen till italienaren.
- Jag försökte visserligen köra ikapp Colciago igen, men det gick inte erkände Engström efteråt. Bilen blev så annorlunda med de 40 kg extra som jag fick efter segern i det första racet.
Edward Sandström lyckade också betydligt bättre jämfört med i första racet. Han lade beslag på tredje plats - vilken han med lätthet lyckades hålla in i mål.
- Det var skönt att det fungerade den här gången, berättade han. Jag har så svårt med de nya däcken. Jag tar i för mycket - och då blir det fel.

Christer Lindholm segrade i Synsam Trophy 600
Motorcykelklassen Synsam Trophy 600 bjöd som vanligt på tuff racing och täta strider. Tuffast av alla var Christer Lindholm, Hägersten som inte gick att besegra den här helgen. Visserligen var det Jimmy Lindström, Linköpings MS som gick ut i hårdast tempo och tog hand om täten på en Suzuki. Men dessvärre körde han omkull och lämnade spåret öppet för Lindholm. Bakom Lindholm blev det betydligt hårdare. Norske fortåkaren Kai Börre Andersen - som klagade på att ingenting fungerade den här helgen - körde upp sig från femte position till andra direkt i starten.
Och efter en rad hårda dueller var det hemmaföraren Fredrik Jansson som slutade trea.
- Härligt, kommenterade Fredrik efter målgång. Det var min första pallplats för året - så det var perfekt att den kom här inför hemmapubliken

Resultat STCC deltävling 13 av 18: 1) Tomas Engström, SMK Hedemora, Honda, 14.41,900 min, 2) Tobias Johansson, SMK Hedemora, Audi, +1,9 sek, 3) Jan Nilsson, Munkfors MK, Volvo, +5,3, 4) Tommy Kristoffersson, Team Westom, Audi, +5,9, 5) Mattias Andersson, Åtvidabergs MK, Opel, +9,3, 6) Nicklas Karlsson, Katrineholms MK, Vauxhall, +12,0, 7) Jan Lindblom, KAK, d:o, +12,6, 8) Magnus Krokström, Skene MS, Volvo, +23,5, 9) Roberto Colciago, Italien, Audi, +42,8, 10) Marius Erlandsen, Norge, Audi, - 1 varv, 11) Edward Sandström, SMK Motala, Volvo, -1 varv.
Resultat STCC deltävling 14 av 18: 1) Roberto Colciago, 25.20,260 min, 2) Tomas Engström, +3,8 sek, 3) Edward Sandström, +11,3, 4) Mattias Andersson,, +22,4, 5) Marius Erlandsen, +29,0, 6) Tobias Johansson, +30,0, 7) Jan Lindblom, KAK, +37,3, 8) Jan Nilsson, +1.00,6, Magnus Krokström, brutit, Tommy Kristoffersson, brutit, Nicklas Karlsson, brutit.
Ställningen STCC totalt efter 14 av 18 deltävlingar: 1) Roberto Colciago 133 poäng, 2) Tomas Engström 121, 3) Jan Nilsson 111, 4) Edward Sandström 103, 5) Nicklas Karlsson 96, 6) Tommy Kristoffersson 84, 7) Jan Lindblom 78, 8) Tobias Johansson 66, 9) Mattias Andersson 65, 10) Marius Erlandsen 27, 11) Magnus Krokström 21, 12) Anders Hammer 20,
Resultat Synsam Trophy 600 deltävling 7 av 9 1) Christer Lindholm, LMS, Yamaha, 20.31,432 min, 2) Kai Börre Andersen, Norge, d:o, +4,1 sek, 3) Fredrik Jansson, Filipstads MS, d:o, +5,1, 4) Mikael Nilsson, Mixt MC, d:o, +7,8, 5) Lars Erik Landström, Haparanda MCC, d:o, +18,2, 6) Peter Lindén, Karlsborgs MK, Honda, +18,6, 7) Stefan Folkesson, Karlskoga MF, d:o, +18,8, 8) Lasse Carlbark, Örebro, Yamaha, +19,2, 9) Dag Steinar Sundby, Norge, d:o, +23,0, 10) Magnus Kotte Granqvist, Ludvika MS, Honda, +27,2, 11) Alexander Lundgren, Folkare MK, Yamaha, +33,2, 12) Henrik Stenberg, SHRA Kalix, Honda, +45,7.
Ställningen Synsam Trophy 600 totalt efter 7 deltävlingar av 9: 1) Christer Lindholm, 151p, 2) Kai Börre Andersen, 115, 3) Lars -Erik Landström, 98, 4) Jimmy Lindström, Linköpings MS, Suzuki, 78, 5) Stefan Folkesson, 70, 6) Lasse Carlbark, 59, 7) Peter Lindén, 57, 8) Fredrik Jansson, 53, 9) Mikael Nilsson, 43, 10) Dag Steinar Sundby, 43.
Resultat 10 i topp Volvo S60 Challenge deltävling 14 av 18: 1) Johan Landegren, Kolsva MS, 15.33,000 min, 2) Daniel Haglöf, Borlänge MK, +2,4 sek, 3) Tobias Klintheim, Kalmar MK, +2,6, 4) Daniel Andersson, Ludvika MS, +3,3, 5) Patrik Ernstsson, Falkenbergs MK, +5,1, 6) Peter Hallén, Skövde MK, +8,6, 7) Mårten Sahlström, Kalmar MK, +10,4, 8) Tommy Brink, Svehag, +10,6, 9) Marcus Ekström, Västerås MS, +11,3, 10) Göran Wikström, Växjö MS, +11,9.
Ställningen totalt S60 Challenge 10 i topp efter 14 deltävlingar: 1) Daniel Andersson, 133 p, 2) Mårten Sahlström, 132, 3) Daniel Haglöf, 132, 4) Patrik Ernstsson, 92, 5) Tobias Klintheim, 79, 6) Johan Landegren, 57, 7) Marcus Nyberg, Älmhults MK, 51, 8) Tommy Brink, 36, 9) Jimmy Johansson, Stenungsunds MS, 34, 10) Jens Hellström, Järfälla MK, 33.
Resultat 5 i topp Formel Ford Zetec: 1) Niklas Petersson, Borås MK, Van Diemen, 14.48,756 min, 2) Sebastian Hohenthal, Mora MK, d:o, +1,1 sekl, 3) Joakim Frid, SMK Örebro, d:o, +12,6, 4) Johan Stolt, Rasbo MK, Mygale, +14,1, 5) Max Nilsson, Nya Andserstorp RC, Van Diemen, +14,4.
Ställningen 7 i topp Formel Ford Zetec deltävling 12 av 16: 1) Niklas Petersson, 162 p, 2) Sebastian Hohenthal, 97, 3) Joakim Frid, 90, 4) Fredrik Roos, SMK Sundsvall, Van Diemen, 82, 5) Christoffer Häggström, Team Skogsåkarna, Vektor, 73, 6) Johan Stolt, 71, 7) Andreas Hansson, Kulling MS, Mygale, 65.
Resultat 5 i topp GT: 1) H Roos/ M Wallinder, Vara/Västerås, Viper GTS, 37.55,024 min, 2) Johan Stureson, Hyllinge MS, Porsche 911, +5,1 sek, 3) Anders Levin, Porsche Racing Club, Porsche, +41,4, 4) Tomas Nyström, MK Rimo, Porsche, +45,2, 5) Stefan Pettersson, Gestrike RT, BMW, - 1 varv.
Ställningen GT 10 i topp: 1) Magnus Wallinder, 132 p, 2) Henrik Roos, 132, 3) Johan Sturesson, 117, 4) Tomas Nyström, 86, 5) Ander Levin, 48, 6) Jocke Mangs, Södertälje, 46, 7) Stefan Pettersson, 38, 8) Bernard Löhr, Tyresö, 30, 9) Pontus Mörth, Kils MK, 25, 10) Djon Clausen, Hyllinge MS, 25.
Resultat Formel Ford Zetec deltävling 11 av 12: 1) Niklas Petersson, Borås MK, Van Diemen, 14.48,756 min, 2) Sebastian Hohenthal, Mora MK, d:o, +1,1 sek, 3) Joakim Frid, SMK Örebro, d:o, +12,6, 4) Johan Stolt, Rasbo MK, Mygale SJ 99, +14,1, 5) Max Nilsson, Nya Anderstorp RC, Van Diemen, +14,4, 6) Andreas Hansson, Kullings MS, Mygale, +20,6, 7) Stefan Olausson, Bergs MK, Ray 1800, +28,7. Fredrik Ros, SMK Sundsvall, Van Diemen, brutit, Stefan Karlsson, Växjö, d:o, d:o, Christoffer Häggstam, Team Skogsåkarna, Vector 00, d:o.
Totala ställningen Formel Ford Zetec 6 i topp: 1) Niklas Petersson, 147 p, 2) Sebastian Hohenthal, 85, 3) Fredrik Ros, 82, 4) Joakim Frid, 80, 5) Christoffer Häggstam, 73, 6) Johan Stolt, 63.
Resultat Camaro Cup 5 i topp: 1) Ole Martin Lindum, Norge, 14.min 55,093 sek, 2) Kristoffer Lundström, SSK,( Bor), +2,8 sek, 3) Jan Nilsson, Västerås MS, +7,9,4) Marcus Lundström, SSK, (Bor), +10,5, 5) Anders Brofalk, Kocktorps MK, +11,4
Totala ställningen Camaro Cup 10 i topp: 1 ) Ole Martin Lindum, 129 poäng, 2) Marcus Lundström 93, 3) Kristoffer Lundström, SSK (Bor), 83, 4) Göran Pettersson, Bålsta car club, 59, 5) Jonny Gustavsson, Borlänge MK, 47, 6) Göran Boström, Stockholms svk, 44, 7) Jan Nilsson, 44, 8) Peo Norén, Hyllinge, 42, 9) Anders Brofalk, 33, 10) Stig Andervagn, Stocksunds MK, 10

02-08-18 Kristoffersson Motorsport Racerapport Gelleråsen
Efter helgens drabbningar på tropiskt varma Gelleråsen, så toppas mästerskapstabellen fortfarande av Roberto Colciago.
Förutsättningarna inför helgens första race, det kortare sprintracet, var riktigt bra. Roberto hade kvalat till sig en position i tredje startruta och Tommy Kristoffersson den femte. Det betyder att innerspåret i första kurvan var vikt för deras del, bakom den hermelinsnabba Hondan med Tomas Engström vid ratten, som startade från poleposition.
Tomas drar upp ett högt tempo redan över startlinjen och när förtsa varvet är fullbordat så ligger Roberto på fjärde och Tommy på femte en plats. Roberto börjar omedelbart att attackera framförvarande Tobias Johansson i Audi och Tommy kan bara sitta på första parkett och avvakta.
Läs mer

02-08-18 Tobias Johansson tog teamets första pallplats på Gelleråsen
Efter lördagens fina körning och det lyckade kvalet där Tobias Johansson knep andra platsen till söndagens första heat så fortsatte Tobias att imponera med sin Audi redan på warm up passet som STCC körde på söndagsmorgonen. I det första racet fick Tobias släppa Jan Flash Nilsson förbi sig i ingången till första kurvan.
- Jag kom i väg ganska bra men kunde inte hålla Flash även om jag störde Engström som var först in i kurvan" kommenterar Tobias som sedan jagade Flash under några varv. Med nio varv kvar var han tätt bakom Flash i ingången till hårnålen.
- Det fanns en liten lucka som jag tryckte mig in i men Flash pressade mig tillbaka så jag fick backa tillbaks. Men varvet därpå så kom luckan tillbaks och då lyckades jag, " fortsatte Tobias som sedan fick en bekväm resa bakom segrande Engström. Det var en glad Tobias som fick kliva upp på den näst högsta prispallen och han blev ändå mer glad när det stod klart att han hade tredje bästa varvtid och startar bakom Engström i nästa heat.
I det andra heatet kom Tobias ut som fyra efter Flash Nilsson. På det fjärde varvet gjorde Tobias en fin omkörning av Flash efter intensiva närkamper där bland annat Tobias front och framskärmar skadades. Vid depå stoppet tappade Tobias tre platser sedan teamet försökt att rätta till de västa skadorn. I slutet av racet körde sedan Tobias upp sig igen och slutade på en sjätte plats.
- Jag får vara nöjd med helgen. Bilen blev svårkörd sedan jag skadat fronten och skärmarna låg på hjulen så det kunde lika lätt slutat med en punktering men nu blev det poäng i stället" kommenterade Tobias det avslutande heatet.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-08-18 Seger och andraplats för Tomas Engström i STCC
Det började struligt för Tomas Engström på söndagsmorgonens warm up när växellådan rasade och teamet fick arbeta stenhårt med att lyfta ut motorn och byta växellåda. För att behålla sin startposition var Tomas tvungen att köra ut på formationsvarvet till gridshowen.
- Det var nervösa minuter men mitt fantastiska team fick i ordning bilen och vi kunde rulla ut till line up med en minut kvar. " berättade Tomas som sedan gjorde en mycket bra start och kunde svänga in i första kurvan som ledare med Jan Flash Nilsson precis bakom.
- Det var en ganska bra start men tätt bakom och det tog några varv innan jag kunde få en lucka. när det blev fighter om platsen bakom mig. " fortsätter Tomas som ohotad kunde behålla ledningen ända in i mål och dessutom sätta det snabbaste varvet vilket innebär en ny poleplats i det andra racet.
I det andra heatet gjorde Tomas åter en bra start och var först i spåret efter de inledande kurvorna. Roberto Colciago låg dock tätt bakom och stressade under de sju första varven innan han kunde smita om.
- Jag hade 40 kg straffvikt från segern i första heatet och det märktes. När Roberto kom så kunde jag inte svara emot utan försökte hålla mig tätt bakom till det var dags för depåstopp och hjulbytet. " sa Tomas som gjorde depåstopp samtidigt som Colciago. Båda teamen var lika snabba och Colciago kom ut på banan bara någon meter före Tomas som försökte attackera men kom inte förbi.
- Jag valde att inte chansa utan bevakade i stället min andra plats och värdefulla poäng inför fortsättningen. Det har ju varit nästan jackpott med två poleplatser, en seger och en andra plats och jag ligger nu tvåa i SM tabellen inför Falkenberg där vi skall vara klart snabbare än Audibilarna så jag längtar redan dit. Mitt team har åter gjort ett kanonjobb och när det väl gäller så fungerar allt som det skall" avslutar en jublande Tomas Engström sin kanonhelg på Gelleråsen.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-08-18 Två pallplaceringar för Volvo på Karlskoga
Det blev två pallplaceringar för Volvo på Karlskoga i helgen. Janne "Flash" Nilsson tog en tredjeplacering i det första heatet och Edward Sandström svarade för en repris av det i det andra. Två tredje-, en åttonde- och en elfteplats blev facit för Volvoduon "Flash" och Sandström i det 13:e och 14:e heatet av 18 på Karlskoga i helgen. Pallplaceringarna gladde, men de övriga resultaten var frukten av tekniska problem.
- Vi tar inte så många poäng som vi hade hoppats på så vi är inte nöjda. Men två pallplaceringar var ett mål som vi uppnådde i alla fall, säger teamchef Christian Dahl.
"Flash" startade som femma i det första racet, svarade som vanligt för en mycket bra start och var uppe på en andraplats redan efter första kurvan. På grund av det däckslitage som drabbar tvåhjulsdrivna bilar i synnerhet valde han att inte köra för fullt.
Läs mer

02-08-17 Tomas Engström tog polen på Gelleråsen
Inledningen till helgens STCC tävlingar på Gelleråsen kunde börjat bättre för Tomas Engström. Under fredagskvällen upptäckte teamet att databoxen inte levererade någon information till displayen i bilen vilket innebär att Tomas inte får värdefull information om till exempel växlingstidpunkt eller motorns arbetstemperatur. Felet gick inte att åtgärda utan en ny databox flögs in från England under lördagen.
- Det kändes lite obehagligt och jag fick vara försiktig med speciellt växlingarna under dagens testpass. Dessutom fanns ju en oro att det fanns några följdeffekter av detta oförklarliga fenomen. Men den fria träningen gick bra och jag var snabbast på banan. " berättar Tomas som, precis som teamet i övrigt, var lättad efter träningen.
Dataenheten hade inte hunnit fram till tidskvalet så Tomas tvingades åka med samma handikapp igen. - " Det var inget att be för. Jaag åkte ut efter ca fem minuter och fick till ett bra varv och noterade en tid under 1.07.0 vilket jag visste skulle räcka ganska långt. " sa Tomas som sedan avvaktade en bra stund innan han gjorde ett nytt försök som han fick avbryta efter att ha bromsat bort sig i en kurva. Med bara fem minuter kvar av tidskvalet toppade Tomas fortfarande listan men gjorde ett sista försök.
- Vi beslutade att jag skulle gå ut i slutet på passet då normalt de bästa tiderna kommer. Det lvar inget undantag i dag utan jag fick till tre bra varv och säkrade min pol plats. Dessutom var mina andra två varv dessutom bättre än vad någon annan presterade så jag är mycket glad för inledningen av denna helg " avslutar en mycket nöjd Tomas som i kväll fått den nya dataenheten och som förhoppningsvis därmed får lite extra hjälp i morgondagens race. I och med denna SM-poäng rycker ifrån Edward Sandström med en poäng och är nu ensam trea med endast fyra poäng upp till Jan Flash Nilsson.

02-08-17 Tuffa fighter när STCC-helgen inleddes på Karlskoga Motorstadion
Publiken bjöds på en rad tuffa fighter - i alla klasser - när STCC-helgen inleddes på Karlskoga Motorstadion under lördagen. Förutom att förarna i kungaklassen STCC gjorde upp om startpositionerna till söndagens race, avgjordes också deltävlingar i Volvo S60 Challenge, Camaro Cup, Formel Ford Zetec samt i GT - klassen för häftiga sportbilar.
Tomas Engström snabbast
Tomas Engström, SMK Hedemora, Honda Accord lyckades bäst av de elva ekipage som ställde upp i STCC. Tiden 1.06,785 minuter var det ingen som kunde matcha. Och det var inte bara en varvtid som var bra. Innan kvaltiden var slut hade han åtminstone lyckats köra tre varv med tider som skulle ha räckt till pole position. Näst snabbast var Tobias Johansson, SMK Hedemora, Audi med tiden 1.06,924 före Roberto Colciago, Italien, även han i en Audi. Roberto tog 1.07,035 minuter på sig att köra ett varv.
Kvalificeringsresultat STCC inför deltävling 13: Tomas Engström, SMK Hedemora, Honda Accord, 1.06,785 min, Tobias Johansson, d:o, 1.06,924, Roberto Colciago, Italien, d:o, 1.07,035, Jan Nilsson, Munkfors MK, Volvo S40, 1.07,037, Tommy Kristoffersson, Team Westom, Audi, 1.07,277, Jan Lindblom, KAK, Vauxhall Vectra, 1.07,326, Mattias Andersson, Åtvidabergs MK, Opel Vectra, 1.07,522, Edward Sandström, SMK Motala, Volvo S40, 1.07,585, Magnus Krokström, Skene MS, d:o, 1.08,125, Marius Erlandsen, Norge, Audi, 1.08,281, Nicklas Karlsson, Katrineholms MK, Vauxhall Vectra, 1.10,083.
Resultat deltävling 13 av 16 Volvo S60 Challenge, 10 i topp: 1) Daniel Haglöf, Borlänge MK, 15.31.047, 2) Daniel Andersson, Ludvika MS, +0,4, 3) Patrik Ernstsson, Falkenbergs MK, +5,2, 4) Tobias Klintheim, Kalmar motor klubb, +5,9, 5) Marcus Nyberg, Älmhults MK, +10,0, 6) Marcus Ekström, Västerås MK, +10,8, 7) Jens Hellström, Järfälla MK, +11,2, 8) Peter Hallén, Skövde MK, +12,2, 9) Mårten Sahlström, Kalmar MK, +12,4, 10) Tommy Brink, Svehag, +13,6
Resultat deltävling 9 av 16 Camaro Cup 5 i topp: 1) Göran Boström, SSK, Bagarmossen, 14.53.995, 2) Kristoffer Lundström, SSK, Bor, +0,6, 3) Marcus Lundström, SSK, Bor, +1,4, 4) Göran Pettersson, Bålsta car club, +3,7, 5) Johnny Gustavsson, Borlänge MK, +6,0
Resultat deltävling 11 av 16 Formel Ford Zetec 5 i toppp: 1) Niklas Petersson, Borås MK, 14.49.093, 2) Sebastian Hohenthal, Mora MK, +0,9, 3)Fredrik Ros, SMK Sundsvall, +2,0, 4) Christoffer Häggstam, Team Skogsåkarna, Tranås, +2,2, 5) Joakim Frid, SMK Örebro.
Resultat GT 5 i topp: 1) H Roos/M Wallinder, Vara/Västerås, Viper GTS/R, 37.50,905 min, 2) Johan Stureson, Hyllinge MS, Porsche 911, +38,8 sek, 3) Tomas Nyström, MK Rimo, d:o, 1.01,0 min, 4) Anders Levin, Porsche Racing Club (Kungsör), -1 varv, 5) Stefan Pettersson, Gestrike RT, BMW M1, -1 varv.

02-08-17 Janne "Flash" Nilsson kvalade fyra på Karlskoga
- Att kvala mellan fyra och sexa är realistiskt med tanke på de här förhållandena, sa Janne "Flash" Nilsson inför lördagens STCC-kval på Karlskoga.
Det var också precis vad han gjorde - som fyra bakom Honda och två audibilar. Edward Sandström startar från åttonde plats i söndagens Sprint race. Tomas Engström i Honda körde återigen till sig pole position inför söndagens Sprint Race på Karlskoga. Bredvid honom kommer överraskande nog Tobias Johansson, Audi, att stå. Först i andra startled hittar vi sedan Roberto Colciago och jämte honom Volvoföraren Janne "Flash" Nilsson som endast var två tusendelar från audiföraren.
Läs mer

02-08-15 "Flash" ligger tvåa i STCC
Till helgen körs den sjätte deltävlingen av åtta i STCC och det 13:e av totalt 18 race. Serien toppas av Roberto Colciago och Janne "Flash" Nilsson. "Flash" ligger åtta poäng efter italienaren och fem före stallkompisen Edward Sandström.
På Karlskoga senast, den 9 juni, slutade "Flash" på en andra och femteplats, Edward på en tredje respektive sjundeplats. Inför helgens tävlingar är dock målsättningen att finnas med på pallen i båda racen.
- Säsongen går mot sitt slut och missar man viktiga poäng så minskar tillfällena att åtgärda det. Man har inte råd att tappa några poäng nu och som vanligt känner jag mig enormt taggad, säger "Flash" och fortsätter:
- Vinstvarning råder dock för Audi, Honda och Vauxhall på den här banan.
Edward Sandström har också han höjt sin målsättning. Han har laddat upp med vänner på en seglingssemester och känner sig utvilad och inspirerad.
- Det gäller att få bort den där sjundeplatsen, det duger inte. Helst ska man vara med bland de tre främsta i varje race och det siktet har jag också inför helgen, säger han och fortsätter:
- Jag känner mig utvilad och fokuserad inför uppgiften. Vi gjorde shake down i onsdags och det kändes bra.
"Flash" har laddat upp inför helgen genom att tillbringa några dagar i Spanien där han som skådespelare varit med och spelat in en reklamfilm åt Volvo.
- Det är otroligt intressant att se hur en professionell organisation arbetar, det var inspirerande, säger han.

02-08-15 Det blir bara en Toshiba Audi på Gelleråsen
Toshibateamet kommer endast att starta med en bil vid helgens tävling på Gelleråsen. Teamet fastställde sin budget efter de förutsättningar som STCC AB presenterade i sin inbjudan till årets serie. Inbjudan omfattade då även en privatförarcup där teamets båda Audibilar skulle kunna göra sig gällande.
I anslutning till årets premiärtävling stod det klart för teamet att STCC AB hade strukit privatförarcupen beroende på för lågt deltagarantal.
Toshiba Racing beslutade då att trots allt fortsätta i årets serie trots de merkostnader som detta innebar och acceptera de markant högre kostnader som detta medförde. Under seriens gång har både Anders Hammer och Tobias Johansson tvingats till dyra investeringar för att överhuvudtaget kunna vara konkurrenskraftiga vilket har medfört att teamets ekonomi har urholkats. För att rädda så mycket som möjligt av årets säsong har nu teamet beslutat att endast Tobias Johansson kör tävlingen på Gelleråsen medan Anders Hammer står över och laddar för nästa race.
- Den uppkomna situationen gör mig extra laddad att prestera fina resultat under helgen. Det långa uppehållet efter förra deltävlingen har gjort att jag är både åksugen och revanschhungrig så nu får de andra se upp" säger Tobias på väg till Karlskoga och Gelleråsen.

02-08-15 Nu gäller det poäng förTomas Engström på Gelleråsen
Efter 12 avverkade heat i årets STCC-serie har har dalmasen Tomas Engström kört sin Honda Accord till 93 poäng i SM tabellen och delar tredje platsen med Volvos Edward Sandström. Det är bara fem poäng upp till Volvos Jan Flash Nilsson och tjugoett till SM ledande Roberto Colciago som kör Audi för KMS teamet.
- Vi har ett bra utgångsläge inför de avslutande sex heaten" säger Tomas inför helgens tävling som körs på Gelleråsbanan i Karlskoga. Vid förra tävlingen på Gelleråsen var jag snabbast på tidskvalet och segrade i det första heatet medan det andra slutade vid sidan av banan efter sammanstötning med Colciago. Ett nytt lyckat tidskval och poleplats skulle passa förträffligt och sedan får jag akta mig för närkontakter under racen, då kan det se riktigt bra ut inför de avslutande tävlingarna på Falkenberg och finalen på Mantorp fortsätter Tomas som har ägnat tiden från förra tävlingen till att minutiöst gå igenom bilen.
Bland annat har man monterat en ny växellåda i stället för den som inte ville fungera riktigt på Knutstorp senast.
- Vi har testat bilen på ett flygfält och materiellt är allt hundraprocentigt. Nu har vi också en hel del data från förra tävlingen på banan och vi vet att det går att åka fortare. Det skall dessutom bli extra trevligt med många av Hondas återförsäljare på plats vilket sporrar mig extra så nu är jag så åksugen så det kliar konstant i gasfoten " avrundar Tomas.

02-08-13 Kristoffersson Motorsport på "Mammas gata"
Nu är vi åter tillbaka på "Mammas gata", Gelleråsbanan utanför Karlskoga. Vi har många härliga minnen från Gelleråsen under de gånga STCC-säsongerna, då inte minst de framskjutna placeringar som våra förare presterat.
Vi har faktiskt hittills sen säsongen 2000 varit på pallen inte mindre än 13 gånger på Gelleråsen. 5 segrar, 5 andraplatser och 3 tredjeplatser, ett mycket bra facit.
Inför kommande helgs tävlingar skall vi göra allt vi förmår, för att bättra på den statistiken ytterligare.
Tommy Kristoffersson:
- Visst har vi många härliga minnen från Gelleråsen, det är ju dom man kommer ihåg bäst. Men gräver man lite djupare i arkiven så har även vi drabbats av en del bakslag.
- I år har det varit lite konstiga domslut och tekniska problem, som hindrat oss från att plocka mer poäng än vi hittills lyckats med.
- Från i fjol minns vi väl alla hur säsongen kunde ha slutet tvärt för Robberto. Han blev ju utsatt både för stenkastning och hot om stryk, avslutar Tommy med ett leende på läpparna.

02-08-12 Karlskoga Motorstadion: Sprängfylld helg när STCC dundrar fram I Kanonloppet!
Publiken kommer att bjudas på ovanligt mycket örongodis när STCC angör anrika Kanonloppet på Karlskoga Motorstadion i helgen, dvs 17-18 aug.
Dels serveras som vanligt STCC och Synsam Trophy - det absolut värsta, snabbaste och mest högteknologiska startfält som svensk standardvagns- och roadracing har att erbjuda i dag. Dessutom fartfyllda Volvo S60 Challenge, Formel Ford Zetec och GT (klassen för sportbilar) plus häftigt mullrande Camaro-klassen.
Totalt ett startfält på drygt 110 ekipage. Som om inte detta vore nog bjuder arrangören publiken på aktiviteter långt över det vanliga. Eller vad sägs om att själv få en chans att testa en riktig - F1-bil! För resten av helgen rekommenderas öronproppar. Försvarsmaktens personal är beredda att dela ut 15.000 sådana. Öronpropparna behövs både under JAS-uppvisningen och när man laddar av en riktig haubits från arenan…

Roberto leder tuff tätstrid
Att årets upplaga av prestigefyllda STCC skulle bli en tuff uppgörelse har nog inte många betvivlat. Men att det skulle bli så tufft som det blivit… Italienska fullblodet Roberto Colciago leder visserligen serien - vilket i sig inte är någon sensation. Men gamle mästaren Janne Flash Nilsson har - tillsammans med suveräne rockien Edward Sandström - tagit revansch på sig själv och åter blandat sig i toppstriden.
Det var några år sedan värmländske Nilsson var mästare. Nu ligger han på en total andraplats, bara 18 poäng efter italienproffset. Janne har dessutom hemmabana, vilket betyder att han är farligare än på länge. Tätt bakom lurar Edward Sandström, på tredje plats (23 poäng efter) följd av Tomas Engström, SMK Hedemora, Honda Accord (på samma poäng). Förhoppningsvis har Tomas bättre lycka med sig den här gången. Sist slutade det i det gröna med trasig och knölig bil… På femte plats hittar vi Nicklas Karlsson, Katrineholms MK, Vauxhall Vectra, (25 efter). Sammanlagt kommer tretton bilar till start.

Lindholm toppar Synsam Trophy 600
Det dräller av snabba och skickliga förare även i motorcykelklassen Synsam Trophy 600. Christer Lindholm, Hägersten, norske fortåkaren Kai Börre Andersen och Lars Erik Landström från Haparanda MCC är bara några av dem. Att det kommer att gå fort på Karlskoga Motorstadion är det inget snack om. Kai Börre - som ligger på andraplats totalt, 31 poäng efter Christer Lindholm - kör EM-serien också. Och där leder han - med hela 43 poäng. Totalt kommer 30 imponerande ekipage att finnas på plats för att göra upp om placeringarna.
Ställningen Synsam Trophy fem i topp: 1) Christer Lindholm, LMS Hägersten, Yamaha, 126 p, 2) Kai Börre Andersen, NMK Oslo, d:o, 95 p, 3) Lars Erik Landström, Haparanda MCC, d:o, 87 p, 4) Jimmy Lindström, Linköpings MS, Suzuki, 78, 5) Stefan Folkesson, Karlskoga MF, Honda, 61.

Få chansen själv köra F1-bil!
Har du någonsin vågat drömma om att själv få köra en riktig F1-bil? Karlskoga Motorstadion ger dig chansen! Formel 1-föraren Johan Rajamäki finns på plats för att uppvisningsköra med en äkta F1-bil. I samband med uppvisningen - på söndag klockan 11.30 (ca) - anordnas ett lotteri innehållande 300 exklusiva lotter för det otroliga priset av 100 SEK. Drar du det rätta numret blir det du som får hoppa ner i sittbrunnen och testa hur det är köra en äkta F1-bil på Anderstorp Raceway.. Den som drar andrapriset får testa att köra en Formel Opel Lotus på samma bana. Tänk på att det är först till kvarn som räknas!
Men det kommer att hända mer spännande saker. Försvaret kommer som sagt att dela ut 15.000 hörselproppar! Varför? Jo - det handlar ju om anrika Kanonloppet- då måste det ju smälla ordentligt. Därför kommer man att avfyra en riktig Haubitskanon - och de smäller högt!
Som om inte det vore nog kommer ett JAS-plan att göra en överflygning och en stuntman ska gör brutala övningar på motorcykel.

Tidplan:
Fredag 16 augusti: Träning
11.30 - 11.55 Synsam Trophy 600, 12.10 - 12.35 Synsam Trophy 600, 12.55 - 13.15 Formel Ford, 13.25 - 13.45 S60 Challenge, 13.55 - 14.15 Camaro, 14.25 - 14.45 GT, 14.55 - 15.15 Formel Ford, 15.25 - 15.45 S60 Challenge, 15.55 - 16.15 Camaro, 16.25 - 16.45 GT.
Lördag 17 augusti:
09.00 kval 1 Synsam Trophy,
09.40 kval S60 Challenge,
10.10 kval Camaro,
10.40 kval Formel Ford,
11.10 kval GT,
12.00 Test STCC,
12.30 Test STCC,
13.30 kval 2 Synsam Trophy 600.
14.05 Tävling 1 S60 Challenge (12 varv), Tävling 1 Camaro (12 varv), Tävling 1 FF Zetec (13 varv).
15.30 Kval STCC
16.20 Tävling 1 GT (35 min + två varv)
Söndag 18 augusti:
09.30 Warm Up Synsam Trophy 600, 10.05 Warm Up STCC.
10.50 Tävling 2 GT (35 min + 2 varv)
12.00 Gridshow STCC/ Synsam Trophy 600.
13.00 Tävling 1 STCC (13 varv), tävling Synsam Trophy 600 (18 varv), tävling 2 Formel Ford Zetec (13 varv), tävling 2 S60 Challenge (12 varv).
15.20 Tävling 2 STCC (22 varv), tävling 2 Camaro (12 varv).

02-07-21 Tomas Engström tog två pallplatser i STCC på Knutstorp
Förväntningar på framskjutna placeringar var inte stora hos Tomas Engström och hans Honda Team då Ring Knutstorp är den bana som passar hans snabba bil sämts med sin knixa kurvor och ideliga inbromsningar och accelerationer.
- Vi hade hoppats på någon pallplats i bästa fall men hade också bestämt oss för att åka med säkerhetsmarginal för att undvika nya krascher" berättar Tomas som dock hade skruvat upp sina förväntningar efter gårdagens kval och start i första ledet i det första heatet för dagen.
Tomas gjorde en fin start och var före Colciago och i ledning efter de första kurvorna. Efter några varv så närmade sig Colciago och satte in en attack på Tomas.
- Första gången var jag beredd och såg att han siktade på mig så jag kunde parera när han tryckte in min vänsterdörr. Andra gången han kom så höll jag mig åt sidan och lät honom passera för att i stället inrikta mig på att hålla en andra plats vilket ju också lyckades" kommenterade en mycket nöjd Tomas det första heatet där han höll undan för Niklas Karlsson som skuggade bakom men som aldrig fick någon riktig närkontakt efter Tomas fina körning.
I andra heatet startade Tomas åter från andra startrutan men hade Tommy Kristoffersson i pole.
- Jag lyckades inte få någon lucka på Tommy utan kom långt ut i startkurvan och inriktade mig helt på att komma hel ur de första kurvorna varför hjag trillade ner till sjätte plats men med närkontakt med de där framme" sa Tomas som sedan avvaktade den strid om platserna framför som uppstod.
Efter ett tag kom det också en öppning sedan först Mattias Andersson blivit dömd att köra genom depån för att han kört på en annan bil och sedan Sandström och Niklas Karlsson stressat varandra till misstag.
- Det var bara att tacka och ta emot. Jag gissade att det skulle bli en sådan utveckling och jag fick rätt." berättade Tomas som var uppe på tredje plats när det obligatoriska depå stoppet och hjulbytet var avklarat och det återstod åtta varv av racet. Denna position höll sedan Tomas in i mål och en ny pallplats var bärgad bakom de båda Audiförarna Tommy Kristoffersson och Colciago.
- Det kändes underbart när målflaggan kom ut. Hela teamet har åter gjort ett jättejobb och hjälpt mig till denna oväntade framgång och vi har nu riktig tätkänning i SM tabellen och de banor som återstår att köra på är passande för min fina Honda, avrundar Tomas Engström denna härliga helg på Ring Knutstorp.
- Tomas är en mycket målmedveten och duktig förare som verkligen imponerar. Han tar ut ungefär 95 % av bilens kapacitet och åker med ett snabbt och förvånansvärt jämt tempo under hela heatet. Det är verkligen stimulerande att arbeta tillsammans med honom och teamet, berömmer Italienske JAS ingenjören Stefano Fini som har erfarenhet från många racingstorheter med vilka han arbetat i olika sammanhang.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-21 Tuff helg för Lindblom i STCC på Knutstorp
Med extra bly i viktlådan som Janne Lindblom tvingades ha efter segern på Falkenberg så blev det svårt att hitta den riktiga inställningen på bilen.
- Vi provade massor av olika saker på traäningar och tidskval men lyckades inte få till det hundraprocentigt hur vi än försökte." berättar Janne som kvalade in på en blygsam tionde plats inför helgens första heat.
- Det kändes lite frustrerande men så är det i den här branchen, ena dagen i topp och sedan är man nere igen. Det är så små marginaler. 30 kg extra vikt betyder ungefär tre tiondels sekund per varv på Knutstorp och det är oerhört mycket." fortsatte Janne.
I det första heatet gjorde Janne en mycket bra start och avancerade upp till sjätte plats men tvingades att släppa förbi Edward Sandström i slutet sedan däcken tagit mycket stryk och bilen började understyra.
- Det blev en åttonde plats och några SM poäng. Jag chansade lite för hårt i början och det straffade sig mot slutet" kommenterade Janne som sedan åter gjorde en kanonstart i det andra heatet där han var upp på en femte plats i första kurvan men fick en tryckare och kom längt ut på ytterspår och kunde inte komma ner i dealspåret utan föll tillbaks igen. Ett mycket bra depåstopp och hjulbyte gjorde att Janne fick kontakt med täten igen och var uppe på en sjunde plats innan han åter fick understyrningsbekymmer och kunde därför inte plocka fler placeringar.
- Jag vill ju vinna men denna helg var inte min. Vi chansade en del och det gick inte hem, Trots allt så är jag inte för besviken. Jag var snabb i andra heatet och noterade den femte snabbaste varvtiden men omständigheterna var inte på min sida i dag. Gissa om jag är revanchsugen till nästa tävling som körs på Gelleråsen, avslutar Lindblom.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-21 "Flash" poänglös på Knutstorp - trasig dörr förstörde festen
Femte STCC-deltävlingen på Knutstorp är redan ett minne blott för Volvoteamet. Janne "Flash" Nilsson gick poänglös ur de båda heaten på grund av en trasig bakdörr. Edward Sandström slutade på en, i hans ögon mätt, medioker sjunde respektive fjärdeplats. Dubbelsegern för Audi med Roberto Cociago och Tommy Kristoffersson var inte heller någon glädjespridare.
- Det här var ingen bra helg, konstaterar teamchef Christian Dahl.
Janne "Flash" Nilsson var duschad, ombytt och i bilen på väg hem mot Karlstad innan startfältet ens gått i mål på Knutstorp. Han lämnade bilen i vredesmod efter att han blivit avknuffad redan i utgången på första kurvan på Knutstorp. På telefon på väg hem säger han.
- När vi avslutat det här samtalet är den här helgen glömd.
- Det var sämsta tänkbara utgång på två race som såg ut att sluta rätt bra. Vi var inte på pallen i något av heaten och jag fick inte med mig ett enda poäng.
Läs mer

02-07-20 Strulig inledning slutade bra för Engström i STCC
När dagens fria träning inleddes med två korta testpass så hann inte Tomas Engström köra mer än några varv innan han kallades in av sina mekaniker sedan man upptäckt en svag oljedimma från bilen. En snabb undersökning gav vid handen att det pressades ut olja från den nya motorns oljetråg via små porer i torrsumpen. Teamet beslöt att omedelbart avbryta testerna och i stället inrikta sig på att få bilen fullt funktionsduglig till kvalet.
- Jag blev alldeles matt och tänkte att oturen inte tycktes vara slut" kommenterade Tomas direkt efter att man rullat in bilen i servicetältet.. Vi skulle behövt den tiden på banan för att finjustera bilens set up men nu fick vi förlita oss på information från förra besöket på Ring Knutstorp samt det lilla jag hann känna innan det var färdigkört" fortsatte Tomas.
Mekanikerna gjorde nu äter en fin insats och när det var dags för tidskval så fanns Tomas och hans Honda med från början.
- Jag hade lite svårt att koncentrera mig riktigt i början då tankarna lätt gick till problemet med oljespillet men efterhand så fick jag lugnande besked och så började tiderna bli riktigt bra" berättar Tomas om kvalet där han länge hade fjärde tid men beslutade sig för att göra en attack med knappa fem minuter kvar.
- Jag fick till ett bra varv trots smuts på banan och att bilen uppförde sig lite knepigt i en kurva men tiden jag satte, 1.00.343 visade sig räcka till andra tid och start i första ledet i morgondagens inledande race. Lite försmädligt bara att jag var endast 66 tusendels sekunder efter Colciago som tog polen. Men det får jag glömma och vara glad över att vi är med" avrundar Tomas som har en god chans att vara först in i första kurvan när starten väl går.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-20 Colciago kraschade - hindrade "Flash" från att ta pole
Med endast några minuter kvar av STCC-kvalet gick Janne "Flash" Nilsson ut med nya däck för att köra till sig pole position på Knutstorp.
Då sprängde Roberto Colciago ett bakdäck och gummi spreds ut på banan.
- Det var mycket skit på banan där han hade kört av och det tappade jag mycket tid på, säger "Flash" som till sist körde in på en fjärde bästa tid.
Pole position fanns inom räckhåll för Janne "Flash" Nilsson under lördagens STCC-kval. Vovloteamet hade vässat inställningarna på bilen så att femte kvaltiden skulle bli dagens bästa. Audis Roberto Colciago hade då den snabbaste tiden och med endast några minuter kvar av kvalet sprängde han ett däck och körde av banan. Gummirester från däcket spreds i en snäv kurva.
- Jag hade min chans med nya däck i slutet av kvalet, men när någon kört av och det ligger skit på banan så är det ganska svårt att optimera tiden, säger "Flash".
Läs mer

02-07-18 "Flash" och Colciago beväpnad inför omtalad duell
I fjol slogs de båda om mästerskapstiteln i STCC. I år är de självskrivna favoriter. Till helgen är det dags för den omtalade duellen mellan de två förarna som tillhör den yttersta europa-eliten. Nämligen mellan Janne "Flash" Nilsson och Roberto Colciago på Knutstorp. Räkna med att det inte sparas på krutet.
Nilsson och Roberto Colciago på Knutstorp. Räkna med att det inte sparas på krutet.
Förra året knep en outsider titeln som svensk mästare. STCC-profilen Janne "Flash" Nilsson fick till sist ge sig mot italienaren Roberto Colciago. Det skedde dock inte helt smärtfritt och i år törstar "Flash" efter revansch. Men mästerskapet är tätt och det har aldrig tidigare varit så svårt att bli svensk mästare som i år. Fjolårsmästaren Roberto Colciago är tillbaka som titelförsvarare men efter halva säsongen så är det "Flash" som kopplat greppet. Han leder nu mästerskapet med tio poäng före audiföraren.
Läs mer

02-07-07 Engström tvåa och lurad på pallen av safety car
Efter lördagens krasch för Tomas Engström i det andra heatet under STCC helgen på Falkenbergsbanan så genomförde teamets mekaniker ett fantastiskt arbete under lördagskvällen och natten för att få i ordning bilen till söndagens kval och två heat.
Söndagen inleddes med kraftiga regnskurar som fick till följd att tidskvalet ställdes in och genast blev Hondateamet gladare då lördagskvalet blev gällande som uppställning för dagens första race. Engström hade ju poleplatsen där och startade alltså i ruta ett.
- Det blev en extra belöning åt grabbarna som gjorde ett kanonjobb och fick ordning på bilen. De är ovärderliga,, kommenterade Tomas som dessutom var snabbast genom de första kurvorna men som sedan tvingades släppa förbi sig Volvoföraren Jan Flash Nilsson och var hårt uppvaktad av Niklas Karlsson i en Vauxhall bakifrån.
- Jag hade problem med min växellåda och när Janne körde så aggresivt så var det lika bra att avvakta och se till att komma i mål sa Tomas sedan han flaggats av som tvåa men fick bärgas in i depå sedan växellådan rasat totalt. Tomas hade noterat den snabbaste varvtiden och tog därmed helgens tredje pole plats och sin tredje bonuspoäng i SM.
I pausen försågs Hondan med ny växellåda och när starten för det andra heatet gick så var Tomas åter snabbast i väg och följdes nu av de två Vauxhallbilarna med Niklas Karlsson och Jan Lindblom. Karlsson satsade vilt och tog sig förbi Tomas för att i nästa stund köra av banan och tvingas bryta. Nu utvecklade sig racet till en duell mellan Tomas och Jan Flash Nilsson där Tomas hade ett bra grepp om händelserna. En safety car situation efter en olycka ställde dock till det. De bilar som varit inne för det obligatoriska depåstoppet kom automatiskt då i kapp Tomas och Flash som inte hunnit in. Både Tomas och Flash gick i depå så snart banan var öppen igen. Tomas och hans team gjorde ett formidabelt depåstopp och var klart före Volvo och Flash ut på banan igen. Tomas fick dock åter växellådsproblem och fick släppa Flash men dessa båda moraliska toppbilar hade då positionerna fem och sex vilket de höll in i mål.
- Ja det blev ett konstigt slut på det här heatet och det är inget att göra åt. Men jag är mycket nöjd med helgen. Vi har visat att vi tillhör de snabbaste bilarna och kan vara med och kriga om segrar. Dessutom har vi en synnerligen hög kompetens inom hela teamet vilket kommer att gynna oss i det långa loppet, avrundade Thomas som nu laddar batterierna för Ring Knutstorp om två veckor
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-07 Edward trea - "Flash" nöjd trots stor arrangörsmiss
Tre segrar och två tredjeplatser. Ett bra facit för Volvoteamet efter STCC-festivalen i Falkeneberg. Men "Flash" var inte riktigt nöjd trots allt.
- Arrangörerna snodde segern av oss i det andra racet, säger han.
Janne "Flash" Nilsson har också rätt. Det han syftar på är det sätt som arrangörerna flaggade för fara på banan efter att Magnus Krokström åkt av i första kurvan. Enligt reglementet ska då varningsflaggen komma ut på samma ställe som säkerhetsbilen och från det ska det flaggas eftersom i takt med att fältet samlas upp bakom bilen. Detta fenomen förekommer ofta i Cart och det ger förarna chans att gå in i depå på samma varv som olyckan skett. Så var inte fallet på Falkenberg i söndags. Där flaggades det på samtliga poster samtidigt och därmed förbjöds förarna att gå in i depå.
Läs mer

02-07-07 Stjärnan gjorde Lindblom till STCC segrare
Efter lördagens problem med bilen så kände Jan Lindblom trots allt att det fanns mycket att ge under söndagens två race på Falkenberg och att det borde vara dags för en första seger så Janne gick till en tatuerare och fick en stjärna på armbågen.
Söndagen inleddes med sprintracet över 22 varv och det såg ut som Lindbloms oflyt skulle fortsätta när bränslepumpen började krångla.
- Jag fick verkligen kämpa med bilen men tog mig i mål som femma vilket jag får vara nöjd med när allt inte fungerade sa Jan efter första heatet.
I det andra heatet så fick Jan en mycket bra start och var trea efter första varvet tätt efter Engström i Honda och teamkamraten Niklas Karlsson i Pickos Vauxhal team.
- När vi skulle ut på varv två så fick jag en tryckare av Sandström så jag kanade på tvären i 180 km / tim ut i sandfållan men hade turen att komma upp på banan igen, kommenterade Jan som direkt satte in en suverän jakt framåt från sista platsen.
Jan presterade nu de snabbaste varvtiderna på banan och när teamet sedan gjorde ett formidabelt depå stopp och hjulbyte på varv 14 och Jan hann ut precis före Safety Car, som kom ut på grund av att Krokström kört av, så var Jan uppe i ledningen.
- Äntligen kändes som om allt oflyt som vi tidigare drabbats av var borta och jag kunde köra hem min första seger, sa en lycklig Lindblom som nu startar uppladdningen för nästa deltävling som körs på Ring Knutstorp om två veckor.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-07 TV-bilder friade "Flash" från uteslutning
Volvoteamet överklagade domen om Janne "Flash" Nilssons diskvalificering i det andra racet på Falkenberg. På söndagsmorgonen styrkte TV-bilder "Flash" version och nu leder han mästerskapet igen.
- Det här känns enormt skönt, säger "Flash".
Motiveringen till domarjuryns beslut om att utesluta Jan Nilsson ur lördagens andra race var att Volvo-föraren framfört sitt fordon på ett osportsligt sätt efter målgång. Volvo-teamet var mycket tveksamma till beslutet och när domen kom att utesluta "Flash" ur tävlingen och frånta Volvo mästerskapspoäng så överklagade man genast.
- Jag visste att jag inte hade framfört mitt fordon osportsligt och jag var ganska säker på att det också fanns TV-bilder som styrkte detta, säger "Flash".
När domarjuryn på söndag morgon sammanträdde för att granska TV-bilderna fann de också "Flash" icke skyldig.
Läs mer

02-07-07 "Flash" utesluten efter tveksamt domslut
Jan "Flash" Nilsson ledde det andra racet på Falkenberg från start men blev i slutskedet påkörd. Konsekvensen blev uteslutning för "Flash" vilket Volvoteamet ställer sig ytterst tveksamma till.
- Jag blev påkörd av Nicklas Karlsson i 180km/h och tappade ledningen och en viktig seger. Efter racet blir jag inkallad och får höra att jag framfört min bil på ett osportsligt sätt efter målgång, säger "Flash".
Karlsson dömdes till uteslutning ganska omgåeende men i Volvoteamet är man tveksamma till domarbeslutet mot Jan Nilsson. Alexander Murdzevski, Volvos motorsportchef kommenterar:
Läs mer

02-07-07 Edward tog revansch - "Flash" påkörd
I lördagens Sprint Race blev Edward Sandström fråntagen sin tredjeplats. Men revanschen lät inte vänta på sig.
- Kändes bra att få komma igen och vinna, säger han efter den dramatiska segern på Falkenberg.
Volvo hade bra utgångsläge inför det andra racet på Falkenberg under lördagen. Janne "Flash" Nilsson stod i Pole och strax bakom honom som trea stod Edward Sandström. Bredvid "Flash" startade Nicklas Karlsson, en förare som kom att spela en central roll i slutskedet av racet. Karlsson körde nämligen in och stängde vägen för "Flash" i slutet av racet vilket resulterade i att "Flash" trycktes av banan och slutade sjua. Rutinerade Nilsson var givetvis upprörd efter att blivit snuvad på segern.
- Det är helt sanslöst att unga grabbar sätter sig i snabba bilar och tror att de är proffs. Han körde in i min sida två gånger innan han till sist knuffade mig av banan, säger "Flash" som var märkbart upprörd.
Läs mer

02-07-07 "Flash" en vinnare igen
Janne "Flash" Nilsson hade väntat på den sedan Knutstorp den 26 maj. Den kom efter hårt arbete på Falkenberg drygt en månad senare.
- Känns oerhört skönt at äntligen få ta första segern, säger "Flash" med ett stort leende.
Janne "Flash" Nilsson minns den 26 maj 2002 som i går. Han hade en trygg och överraskande ledning på Knutstorp när han gick in i depå för ett snabbt däckbyte. Där tappade han segern på grund av ett problem med en hjulmutter.
- Det var första gången på mycket länge som jag tagit ut en seger i förskott. Jag trodde verkligen att jag skulle vinna, men det gjorde jag ju inte, säger "Flash".
När "Flash" kvalade tvåa till lördagens Sprint Race på Falkenberg och det regnade under hela förmiddagen var det dock nog en del som tog ut en Volvoseger i förskott. För de som kan "Flash" racingkarriär vet att han trivs på Falkenberg och vet att hans rutin är ovärderlig när det är blött. Och "Flash" pallade också för pressen och klev upp, för sjätte gången, överst på Podiet på Falkenberg.
Läs mer

02-07-06 Pallplats och ny krasch för Engström i STCC
I sitt första race på regn med Hondan så tog Tomas Engström starten och ledde under de första varven före Jan Flash Nilsson och Niklas Karlsson.
- Jag fick en bra start men kände genast att vi fått bakvagnen lite väl hård i det strilande regnet så när Flash attackerade hade jag inget att sätta emot. Tyvärr gled jag ut något och fick släppa även Niklas Karlsson berättar Tomas som därefter såg ut att gå mot en säker tredje plats. Edward Sandström kom dock starkt med sin Volvo och med tre varv kvar var han i kapp Tomas.
- Edward kom upp nära mig men jag hade läget under kontroll ända tills ingången av sista kurvan då han gav mig en tryckare så att jag tappade fästet. Som tur var kunde jag hålla bilen på banan och ta mig i mål som fyra" sa en besviken Tomas som snabbt blev något gladare sedan det stod klart att Sandström bestraffades med ett tidstillägg på fem sekunder för ojust körning vilket innebar att Tomas fick tillbaks sin tredje plats.
- Det kändes skönt att domarna återställde ordningen" sa en lättad Tomas som trots allt var nöjd med sitt första heat på blöt bana.
Inför heat två hade regnet upphört och banan torkat upp vilket innebar att Tomas kunde åka ut med slicks.
- Det såg ljust ut för jag visste ju att jag var snabb på torr bana sedan kvalet då jag tog pole platsen. Starten gick bra och jag fick position för att attackera. Efter första kurvorna hade jag en position på banans högersida där det går rakt fram och då bara small det till i bakpartiet på min bil och jag snurrade ut i en däckvall." berättar en bedrövad Tomas efter kraschen.
- Nu hoppas jag bara att vi kan få ordning på bilen till morgondagens kval och att det då är torrt så jag kan ta en ny pole och slippa trängseln i starten. Det är mycket skador men som tur var så hade jag slagit av på farten och avvaktade en lucka för att just slippa bli inblandad i något sådant här igen. Det känns tungt att åter få uppleva detta men jag får försöka focusera på positiva saker i stället avrundar Tomas.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-05 "Flash" 18 tusendelar från Pole - Edward kvalade fyra
19 tusendelar. Så mycket fattades för att Janne "Flash" Nilsson skulle ta Pole position till lördagens race på Falkenberg.
- Visst hade det varit kul att ta Pole men att jag bara var 18 tusendelar efter Tomas Engström, Honda, är jag mycket nöjd med, säger "Flash".
Falkenberg är Europas snabbaste racingbana. Den är tio meter bred och snitthastigheten för STCC-bilarna ligger på drygt 163 km/h runt de 1833 meterna. Det innebär sladd in i de flesta kurvor i en hastighet på omkring 200 km/h och det kräver naturligtvis en järv förare bakom ratten för att klara detta. För rutinerade Janne "Flash" Nilsson är det bland det bästa som finns. Det visade han inte minst under fredagens kval då han med 30 kilos tilläggsvikt i bilen kvalade in som tvåa, endast 18 tusendelar efter Tomas Engström i Hondan, som var tom på vikt efter racet på Gelleråsen.
Läs mer

02-07-05 Poleplats för Engström i STCC.
Fredagen började med två testpass. Tomas åkte ut med en helt ny motor och allt verkade fungera perfekt.
- Allt började helt enligt våra planer. Vi gjorde lite småjusteringar och tester och det såg väldigt ljust ut trots att jag körde på gamla däck. Jag var snabbast på banan och den nya motorn kändes helt underbar. I andra avdelningen av testet så bara small det till i motorn och jag slog av direkt berättar Tomas som fick hjälp in av en bärgare.
Nu började den stora undersökningen och mungiporna åkte rakt ner när man konstaterade att en ventil gått sönder och förorsakat en hel del trassel i motorn. Det blev en kort sejour med den motorn.
- Ja det kändes mycket tungt just då. Vi hade en motor till med oss men den motorn satt i när jag fick bilen och dessutom har vi kört tester med den så den skall egentligen inte gå så mycket mer innan renivering. kommenterar Tomas. Teamet tog ett snabbt beslut att trots allt försöka byta motor till kvalet. Nu tog en hektisk period fart. Alla i teamet slet hårt för att Tomas skulle kumnna komma ut och med tio minuter kvar så kunde man starta upp och varmköra.
- Det kändes skönt. Motorn lät bra och vi bestämde att jag skulle satsa direkt för att få en bra tid. På mitt första pass noterade jag 40,6 sekunder och ledning. Det kändes som om jag var bra med sa Tomas när han direkt efter klev av bilen för att spara motorn. Med tio minuter kvar så noterade Jan Flash Nilsson en bättre tid och teamet bestämde genast att Tomas skulle göra ett försök till.
- Det kändes som om jag kunde pressa tiden ytterligare och när jag fick ett fritt varv så laddade jag lite extra utan att chansa och det lyckades sa en jublande glad Tomas Engström som därmed tog sin andra pole position för året.
- Detta är en seger för mitt fantastiska team som gjorde en jätteinsats avslutar Tomas.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-04 Engström siktar på pole position med ny motor
Denna helg blir en av de sv rettigasteacinghelger som Tomas Engström varit med om i sin karriär. Det började redan under gårdagen med en hel dags tester på Falkenbergs motorbana för STCC bilarna. Det fortsätter under fredagen med ytterligare ett testpass samt tikskvalifikation för det första av två heat på lördagen och avslutats på söndag med ytterligare ett tidskval samt två nya heat.
Gårdagens tester blev något fördröjda för Tomas sedan man upptäckt ett motorfel som tog en knapp timma att åtgärda. Väl på banan så gjorde teamet en hel del förplanerade tester för att hitta den maximala inställningen på Hondan. Motorn kördes dessutom på "övertid" inför en förbereredd renovering.
- Det var en nyttig dag för oss där vi fick möjlighet att prova olika inställningar, fjädringar och annat som påverkar bilens väghållning. Jag tror att vi har hittat ganska rätt, men svaret på det får vi först i morgon på den fria tessten. Det enda som orar lite är den skiftande väderleken med ömsom regn och ömsom sol men vi får vara förberedda på att ställa in bilen snabbt för att passa det underlag som bjuds när det är dags att åka ut." berättar Tomas.
Teamet har ägnat torsdagen till att montera i en ny motor samt att se över allt annat inför morgondagen.
- Det kändes underbart att höra ljudet av den nya motorn när vi startade upp och varmkörde nu i kväll. Allt verkar vara perfekt och jag ser fram emot morgondagen. Det hade varit trevligt att inleda helgen med att vara snabbast på tidskvalet och därmed också få helgens första SM poäng. Jag var bara någon tiondels sekund från Jan Flash Nilsson och hans Volvo, som var snabbast, i går på den fria träningen och då körde jag på gamla däck samt med en motor som var rejält trött efter sina insatser så här långt i serien avrundar Tomas.
Sportinfo Lars G Nilsson

02-07-04 "Flash": Jag vill leda mästerskapet efter Falkenberg
Janne "Flash" Nilsson har fem poäng upp till mästerskapsledning i STCC. Och till helgen väntar fyra race på favoritbanan Falkenberg.
- Ett drömscenario vore att leda mästerskapet efter helgen, säger "Flash".
Janne "Flash" Nilsson är den mest segerrika föraren i STCC. Till helgen körs STCC-festival på den bana som värmlänningen skördat flest av sina segrar sedan 1996.
- Falkenberg är favoritbanan, både för mig och för bilen, säger han lugnt.
"Flash" vann premiär-racet på Falkenberg 1996 och den senaste segern kom i första racet förra året. Totalt har han vunnit fem heat av 14 på banan och varit på pallen vid nio tillfällen. Ett ypperligt slagläge inför helgen alltså när det körs dubbeltävling med race både på lördagen och söndagen.
Läs mer

02-07-02 Engström och Hondan klara för STCC på Falkenberg
Tomas Engström och hans teampersonal har haft en slitsam period sedan kraschen på Gelleråsen.
- Direkt efter hemkomst så började mekanikerna att demontera hela bilen och vi konstaterade att chassiet klarat sig ganska bra trots den kraftiga smällen. berättar Tomas som satte sig i en skåpbil och körde ner till Milano för att hämta reservdelar.
- Vi fick byta hela bakpartiet, hela vänster sida och front när det gäller karossdelen. Mycket av hjulupphängningarna var trasigt liksom kylsystem och andra detaljer runt motorn. Själva motorn klarade sig dock liksom växellådan. Det blev mycket detaljer att hämta på lagret i Italien för jag passade också på att ta hem en hel del extra så vi är förberedda på nya incidenter. fortsätter Tomas.
Sent i går kväll var allt klart och bilen startades upp för varmkörning och en sista kontroll innan det bar i väg till Falkenberg och de tester som är inplanerade under onsdagen.
- Det skall bli roligt att få komma tillbaks på banan efter allt slit i verkstaden. Vi kommer att köra en shake down tidigt i morgon innan vi påbörjar ett digert testprogram som vår Italienske ingenjör lagt upp. Det är ju första gången som vi får en riktig testdag med bilen. berättar Tomas vidare och hoppas att det blir torrt och fint på banan så att man kan genomföra alla de olika moment som är inplanerade.
Det kommer att bli en tuff helg med totalt fyra heat på Falkenbergsbanan, två på lördag och två på söndag. Efter onsdagens tester kommer man att lägga i en helt ny motor som är väl preparerad och kanske till och med lite snabbare än den som Tomas kört med så här långt. Även om Gelleråskraschen grävde ett stort hål i budgeten, totalkostnade blev ca 350.000 kr, så ser Tomas och hela teamet fram mot den resterande säsongen med tillförsikt.
- Vi har lagt allt det negativa bakom oss och i stället fokuserat på det positiva med poleplats och heatsegern senast. Vi vet att det går att vinna med bilen och Falkenbergsbanan är ju den snabbaste vi kör på så nu får jag väl chansen att låta Hondan varva ut ordentligt och då skall de andra ha svårt att hänga med. avrundar Tomas med ett brett leende.
Vi kommer att informera kontinuerligt under helgen vi denna kanal samt via nedanstående webbsite.
Aktuell ställning inför helgen:
STCC 3
Sportinfo Lars G Nilsson

02-06-09 Historien upprepar sig för Kristoffersson Motorsport
Bra resultat i första heatet, konstiga domslut och tekniska problem som spolierar framskjutna placeringar i det andra.
- Det stämmer, säger en mycket upprörd Tommy Kristoffersson. Att grejorna kan gå sönder det vet vi och det får man leva med. Men när händelser på banan uppfattas och bedöms fel, då kan det kännas lite väl tungt.
Det första heatet genomfördes utan några större dramatiska händelser. Några platsbyten skedde dock under heatet, men startuppställningen stog sig i stort sett ända in i mål.
- Några fighter blev det allt och hade det bara varit några varv till, så hade jag tagit mig förbi Nicklas Karlsson och hamnat på pallen, säger Tommy.
Roberto låg i bakre kofångaren på Tomas Engström under de sista varven. I mål skiljde det endast 0,44 sekunder.
Läs mer

02-06-09 Spänningen på topp när Karlskoga Motorstadion arrangerade STCC
Helgens STCC-deltävlingar - som avgjordes i strålande sol på Karlskoga Motorstadion - lockade drygt 14.000 åskådare. Och som vanligt serverades bra tävlingar i samtliga klasser. I det kortare sprintracet tog Tomas Engström sin första STCC-seger före vilt jagande Roberto Colciago, Italien.
- Det kändes ganska bra, kommenterade Tomas efter målgång. Enda gången jag kände mig orolig var när det var grus på banan, då var Roberto lite för nära, fortsatte han.
I det andra racet - det 22 varv långa featureracet - där förarna måste byta däck i ett givet skede, tog Niklas Karlsson, Katrineholms MK sin första seger i en Vauxhall. Marginalen till de båda volvoförarna Janne Flash Nilsson, Munkfors MK och Edward Sandström, SMK Motala blev hela nio respektive 18 sekunder.
Tobias Johansson, SMK Hedemora, låg länge på andra plats - men däckbytet tog alldeles för lång tid och han tappade till sjunde. Dessbättre lyckades han genomföra ett par snygga omkörningar och slutade femma.
Landström segrade i täta Synsam Trophy 600
Efter 18 tuffa varv - fyllda av skickliga omkörningar - tog till slut Lars- Erik Landström, Haparanda MCC sin första seger i klassen före Jimmy Lindström, Linköpings MS, och Christer Lindblom, LMS.
Daniel segrade i helgens andra race för Volvo S60 Challenge
I populära Volvo S60 Challenge tog Daniel Andersson, Ludvika MS, sin första seger för säsongen före Mårten Sahlström, Kalmar MK och Tobias Klintheim, Kalmar MK. Och racet bjöd publiken på många dramatiska racingsituationer i form av avåkningar drive through-bestraffningar och snygga omkörningar.
Resultat, Karlskoga:
STCC, sprintrace:
1) Tomas Engström, SMK Hedemora, Honda, 14.43,2, 2) Roberto Colciago, Italien, Audi, +0,4 sek, 3) Nicklas Karlsson, Katrineholms MK, Vauxhall, +3,0, 4) Tommy Kristoffersson, Team Westom Arvika, Audi, +3,7, 5) Janne Flash Nilsson, Munkfors MK, Volvo, +6,7, 6) Tobias Johansson, SMK Hedemora, Audi, +7,1, 7) Jan Lindblom, KAK Borlänge, Vauxhall, +14,1, 8) Edward Sandström, SMK Motala, +19,2, 9) Mattias Andersson, Åtvidabergs MK, Opel, +21,9, 10) Anders Hammer, Tomelilla MK, Audi, +24,4
Feature Race: 1) Nicklas Karlsson, 34.10,0, 2) Janne Flash Nilsson, +9,0, 3) Edward Sandström, +18,8, 4) Jan Lindblom, +20,4, 5) Tobias Johansson, +36,6, 6) Magnus Krokström, Skene MS, Volvo, +37,2, 7) Marius Erlandsen, Norge, Audi, +38,1, 8) Anders Hammer, +43,1, 9) Tommy Kristoffersson, -1 v.
Sammanlagt efter 6 deltävlingar: 1) Roberto Colciago, 61 p, 2) Janne Flash Nilsson, 56, 3) Nicklas Karlsson, 55, 4) Edward Sandström, 43, 5) Tomas Engström, 40, 6) Tommy Kristoffersson, 35, 7) Jan Lindblom, 33, 8) Tobias Johansson, 24, 9) Mattias Andersson, 15, 10) Marius Erlandsen, 14.
Synsam Trophy: 1) Lars-Erik Landström, Haparanda MCC, Yamaha, 20.39,5 min, 2) Jimmy Lindström, Linköpings MS, Suzuki, +0,3 sek, 3) Christer Lindblom, LMS, Yamaha, +0,4, 4) Jan Hansson, Västra MK, Honda, +0,7, 5) Peter Engdahl, Falkenbergs MK, Yamaha, +1,5, 6) Dag-Steinar Sundby, NMK Oslo, d:o, +4,6, 7) Lasse Carlbark, Örebro MK, d:o, +6,3, 8) Magnus Kotte Granqvist, Lundvika MS, Honda, +8,5, 9) Peter Lindén, Karlsborgs MK, Honda, +12.0, 10) Stefan Folkesson, Karlskoga MF, d:o, +15,5, 11) Alexander Lundgren, Folkare MK, Yamaha, +33,2, 12) Michael Larsson, Kortedala MK, d:o, 33,6, 13) Mikael Nilsson, Mixt MC, d:o, +37,9
Ställningen totalt efter tre deltävlingar: 1) Christer Lindblom, 61 p, 2) Lars-Erik Landström, 61, 3) Jimmy Lindström, 36, 4) Stefan Folkesson, 29, 5) Lasse Carlbark, 29, 6) Kai Börre Andersen, Oslo, Yamaha, 25, 7) Dag-Steinar Sundby, 25, 8) Peter Engdahl, 24, 9) Jan Hansson, 24, 10) Peter Lindén, 23, 11) Magnus Kotte Granqvist, 18, 12) Mikael Nilsson, 14, 13) Alexander Lundgren, 14.
Resultat Volvo S60 deltävling sex: 1) Daniel Andersson, Ludvika MS, 18.49,8 min, 2) Mårten Sahlström, Kalmar MK, +1,5 sek, 3) Tobias Klintheim, Kalmar Motor Klubb, +2,4, 4) Jimmy Johansson, Stenungsunds MS, +4,3, 5) David Björk, Västerås MS, +5,0, 6) Helena Larsson, Linköpings MS, +8,8, 7) Racing Ernstsson, Falkenbergs MK, +9,9, 8) Peter Hallén, Skövde MK, +11,6, 9) Jens Hellström, Järfälla MK, +16,6, 10) Jens Edman, Tjust MK, (dieselbil, utom tävlan), + 16,8, 11) Marcus Nyberg, Älmhults MK, +18,2.
Ställningen totalt Volvo S60 efter sex deltävlingar: 1) Daniel Andersson, 66 p, 2) Haniel Haglöf, Borlänge MK, 62, 3) Mårten Sahlström, 62, 4) Tobias Klintheim, 38, 5) Tommy Brink, Svehag, 31, 6) Patrik Racing Erntsson, 29, 7) Jens Hellström, 25, 8) Jimmy Johansson, 19, 9) Johan Landegren, Kolsva MS, 12, 10) Marcus Nyberg, 10, 11) David Björk, 10.
Resultat GT deltävling , sex i topp:
1) H Roos, M Wallinder, Viper, 38.23,3 min, 2) Johan Sturesson, Hyllinge MS, Porsche, +4,7 sek, 3) Tomas Nyström, MK Rimbo, d:o, +23,8, 4) Stefan Eriksson, d:o, -1 varv, 5) Stefan Pettersson, Gestrike RT, BMW, -1 varv, 6) Djon Clausen, Hyllinge MS, Porsche, - 2 varv.
Ställningen totalt GT 10 i topp: 1) Johan Sturesson, 49 p, 2) Magnus Wallinder, 42, 3) Henrik Roos, 42, 4) Tomas Nyström, 30, 5) Pontus Mörth, Kils MK, Porsche, 25, 6) Anders Levin, PRC, d:o, 20, 7) Jocke Mangs, Södertälje, d:o, 18, 8) Stefan Pettersson, 17, 9) Arjan Zwaan, Hazelswoude, Viper, 15, 10) Rob Zwaan, d:o, d:o, d:o.
Resultat Formel Ford Zetec, sex i topp: 1) Niklas Petersson, Borås MK, Van Diemen, 14.45,2 min, 2) Johan Stolt, Rasbo MK, Mygale, +2,9 sek, 3) Sebastian Hohenthal, Mora MK, Van Diemen, +3,9, 4) Stefan Karlsson, Växjö, d:o, +4,4, 5) Joakim Frid, SMK Örebro, d:o, +7,8, 6) Andreas Hansson, Kullings MS, Mygale, +9,1.
Ställningen totalt sju i topp efter sex deltävlingar: 1) Niklas Petersson, 90 p, 2) Andreas Hansson, 49, 3) Kristoffer Häggström, 40, Team Skogsåkarna, Vector, 40, 4) Sebastian Hohenthal, 39, 5) Joakim Frid, 38, 6) Johan Stolt, 37, 7) Fredrik Roos, SMK Sundsvall, Van Diemen, 29.
Resultat Superkart, sex i topp: 1) Bobo Westman, Järfälla MK, PVP Original, 15.36,3 min, 2) Thomas Johansson, Storfors MK, Anderson, +10,2 sek, 3) Tomas Westerlund, Västerås MS, PVP Rotax, +10,7, 4) Thorbjörn Ljunglöf, MK Kopparberg, d:o, +36,8, 5) Dennis Schermn, GK RC-Team 13, d:o, +43,1, 6) Monica Stråth, Örebro BMCK, d:o, +58,0.

02-06-09 Lindblom sjua och fyra i STCC på Gelleråsen
I söndagens första heat i STCC tävlingen på Gelleråsen i Karlskoga kom Jan Lindblom ut som åtta efter de första kurvorna.
- Det var en tuff start och jag hade lite oflyt i början sedan gick det inte att jaga i kapp de där framme så jag fick nöja mig med en sjunde plats i första heatet och satsa allt i heat två sa Jan efter målgång.
I det andra gjorde Lindblom en bra start och låg på tredje plats efter tre varv sedan Colciago och Engström hade brakat samman.
- Det såg riktigt bra ut. Jag fick körningen att stämma och det obligatoriska däckbytet gick enormt bra så det var bäddat för en pall plats. kommenterade Janne och fortsatte
- Med två varv kvar så kom jag lite lå ngt ut i en kurva och fick mycket gummiskräp på däcket så jag gled ut i nästa kurva och då smet Sandström förbi med sin Volvo. Naturligtvis är jag enormt besviken över att ha missat pallplatsen men samtidigt så fungerar både bil och min körning bra så nu blir jag riktigt giftig på Falkenberg. Bli inte förvånad om jag gör som min teamkompis Niklas Karlsson gjorde här, det vill säga står överst på pallen. avrundade Jan Lindblom

02-06-09 Tobias Johansson en låssprint från första pallplats
Toshiba Racingteamet inledde söndagens verksamhet i STCC med ett warm up pass där både Anders Hammer och Tobias Johansson konstaterade att bilarna fungerade bra. I första heatet så blev Tobias instängd i starten och tappade sin tredje startposition till en sjätte plats ut efter första varvet. Anders Hammer avancerade en placering direkt efter en bra start. Tobias hamnade i ett ingenmansland mellan Jan Flash Nilsson i Volvo och med Jan Lindblom en bit bakom sig. Denna sjätte plats höll Tobias ända till mållinje.
- Jag är besviken över att jag missade i starten men så är det när alla vill fram annars får jag vara nöjd med femte platsen. kommenterade Tobias det första heatet.
Anders Hammer hade en tuff fight med Krokström och Erlandsen i inledningen av heatet. - Jag hade hoppats på en bättre placering men för väl vara nöjd med den SM poäng jag tog. Racetempot var annars ganska bra.
I andra heatet fick Tobias en bra start och var fyra ut efter första kurvan. Efter det att Colciago och Engström brakat samman så var Tobias uppe på en andra plats efter Niklas Karlsson i Vauxhall. Det såg väldigt bra ut och en första pallplats hägrade för Tobias när han gick in för det obligatoriska däcksbytet. Då råkade teamet ut för att en låssprint som säkrar centrumbulten fastnade och det tog 36 sekunder att skifta de två framhjulen så Tobias var i ett huj nere på sjunde plats. Nu jagade Tobias med ett enormt tempo och med skicklig körning så blev han slutligen femma i mål.
- Det var frustrerande att sitta och vänta när det strulade vid däckbytet. Naturligvis är jag oerhört besviken men samtidigt gläds jag åt min körning som stämde perfekt i dag. Nu blir det till att ta ett djupt tag i plånboken och investera i nya centrumbultar så att detta inte kan inträffa igen. sa Tobias efter racet.
Det var nära att Hammer inte kom till start i andra heatet sedan man upptäckt att en bromsskiva spruckit på ett framhjul och man inte hade någon ny. Nu löste teamet det med att ta en bakskiva som passar till Tobias bil och montera denna fram. Skivan är smalare så Anders fick lite ojämn bromsverkan men nöden har ingen lag.
- Jag fick ta det lite försiktigt men lyckades ta mig i mål på en åttonde plats vilket jag tycker är godkänt med de förutsättningar som jag hade. sa Hammer.
Resultat och tabeller finns på
http://www.sportinformation.com/Motor/Resultat/STCC3.htm

02-06-09 Podiet för Flash och Edward Sandström
En kaotisk start, krasch för de två ledarna och täta dueller både på banan och i depån. Det andra STCC-racet på Karlskoga hade allt. Inklusive två platser på podiet för Jan Flash Nilsson och Edward Sandström.
Andra racet på Karlskoga började med rejält tumult i första kurvan. Janne Flash Nilsson som startade som femma fick en knuff av Nicklas Karlsson, hamnade ute i gruset och kom in på banan igen strax före teamkompisen Edward Sandström som startade tia. Mästerskapsledaren Roberto Colciago gick förbi Tomas Engström som startat i Pole position redan i första kurvan och höll den platsen i ett och ett halvt varv. Sedan körde de två ledarna ihop. Colciago sköt motorn vilket gör att också växellådan går sönder och att hjulen låser sig på Audi. Hondaföraren Tomas Engström hann inte väja för italienaren och körde ihop så kraftigt med honom att Colciagos högra framhjul lossnade. De både följde varandra ut i gruset. Janne Flash Nilsson som då hade kört upp sig några placeringar såg incidenten.
Läs mer

02-06-09 Tomas Engström tog första STCC-segern
- Helt underbart. Detta har vi jobbat för i flera år, var det första som Tomas Engström sa när han klev ur sin Honda Accord efter segern i första STCC heatet på Gelleråsen i dag. Det blev stor kramfest innan det var dags för Tomas att ta plats högst uppe på prispallen.
- Jag fick en perfekt start och kunde gå igenom trösen som första bil utan att det blev någon närkontakt. Alla fotografer som fattat posto i trösenpartiet blev nog besvikna när hela fältet kom igenom utan problem. kommenterade Tomas och fortsatte Jag gjorde ett litet misstag mitt i heatet och genast var Colciago i ryggen på mig. Då blev det lite pirrigt innan jag på nytt kunde skapa en lucka som höll in till målflaggan. Vilken underbar känsla att som första bil få se flaggan. Direkt fick jag också besked över radion att jag hade snabbaste varv och startar alltså i pole även i andra racet. avrundade Tomas efter det första heatet innan det var dags för uppladdning inför heat två.
Det andra heatet började som det första med att Thomas tog starten men han fick släppa Colciago förbi sig redan efter halva varvet.
- Det låg väldigt mycket smuts i innerspåret genom de första kurvorna och ändå mer var det i hårnålen, Ejés kurva så när jag skulle bromsa så bara gled bilen och Colciago kunde lätt komma förbi. Jag satsade inte hellre på att täppa till utan visste att jag kunde ta honom senare i racet kommenterade Thomas inledningsvarvet
På varv två så rök det till rejält från Colciagos Audi på väg upp mot Ejés kurva och det kom ut olja på banan när motorn rasade.
- Jag såg vad som hände och försod att Colciago skulle gå till vänster och rakt fram i kurvan så jag gled upp till höger om honom. Döm om min förvåning när han plötsligt svänger in åt höger och rakt på min bil så att jag snurrar av banan och kraschar våldsamt när jag studsar över grästuvor för att hanma med bakpartiet i en däckvall. Det var rena avrättningen. Förmodligen är han rädd för mig efter det att jag tog honom i första racet och vi visat att vi vill vara med och slåss om SM medaljerna sa en mycket besviken Engström efter racet..
- Nu hoppas jag att det inte är för stora skador på bilen utan att vi kan få ordning på den till Falkenberg. Det är en snabb bana som passar mig perfekt och då skall jag åka från alla igen. Det gäller att glömma detta andra race och i stället tänka på det första där vi visade att vi kan. Totalt är jag ändå nöjd med helgen. Två pole platser och en seger visar att jag och min Honda Accord både vill och kan avslutar Thomas Engström.

02-06-09 STCC Race 1; Flash femma, Edward åtta
Utgångsläget inför Sprint racet på Karlskoga var inte gynnsamt för Volvoduon. Janne Flash Nilsson startade som sexa och Edward Sandström som åtta. Efter de tretton varven hade Flash avancerat till en femteplats, Edward låg kvar på åttonde efter några heta dueller.
Tankarna inför Sprint racet på Karlskoga var att förbättra förutsättningarna till Race 2. Det lyckades för Flash inte för Edward.
- Vi kan inte säga att vi är nöjda med det här, vi hade hoppats på något bättre resultat, sa teamchef Christian Dahl efter racet.
Janne Flash Nilsson inledde med att direkt i starten köra upp sig till en fjärdeplats, förbi Tobias Johansson och Tommy Kristoffersson, Audi.
- Jag fick en bra start och tog två bilar direkt, fick en liten smäll av Nicklas Karlsson men lyckades komma ut före Kristoffersson i första kurvan, säger Flash.
Den positionen lyckades han dock bara hålla i nio varv, sedan gick Kristoffersson förbi.
- Jag koncentrerade mig på att hålla undan för dom bakom mig, men det gick tyvärr inte hela racet, fortsätter Flash.
Fyra varv innan Kristoffersson tog sig förbi Flash blev Edward påkörd av Marius Erlandsen bakifrån. Han låg då kvar på sin åttondeplats.
- Jag tappade mycket i den smällen, men som tur var kom jag upp igen ganska snabbt före honom, berättar Edward.
Sandström lyckades dock bara sätta den tionde snabbaste tiden varför han i Race 2 också får starta från den positionen.
- Vad ska man säga. Nu får jag ingen tilläggsvikt till det andra racet i alla fall.
Vann det första racet gjorde Tomas Engström som försvarade Pole position också till det andra racet. Bakom honom jagade Roberto Colciago men han hann aldrig i kapp och slutade två före Nicklas Karlsson.
Race 2 startar klockan 15.20 på söndagen. Då är det 22 varv med depåstopp som gäller.
Resultat, Race1: 1) Tomas Engström, Honda, 2) Roberto Colciago, Audi, 3) Nicklas Karlsson, Vauxhall, 4) Tommy Kristoffersson, Audi., 5) Janne Flash Nilsson, Volvo, 6) Tobias Johansson, Audi, 7) Jan Lindblom, Vauxhall, 8) Edward Sandström, Volvo, 9) Mattias Andersson, Opel, 10) Anders Hammer, Audi, 11) Magnus Kroksröm, Volvo, 12) Marius Erlandsen, Audi, brutit.
Startuppställning Race 2: 1) Engström, 2) Colciago, 3) Karlsson, 4) Kristoffersson, 5) Flash, 6) Johansson, 7) Andersson, 8) Lindblom, 9) Krokström, 10) Sandström, 11) Hammer, 12) Erlandsen.

02-06-08 Tobias Johansson trea i morgondagens första grid
Det var Tobias Johanssons dag i Toshiba teamet i dag. Det började lite tveksamt för Tobias när den fria träningen inleddes i dag på Gelleråsen inför morgondagens två STCC heat. Men teamets idoga arbete med att hitta en bra inställning på Audibilen lyckades så småning om.
När det var bara fem minuter kvar av tidskvalet till morgondagens första heat så slog Tobias till med en tid på 1.06.636 vilket i det skedet var den näst snabbaste tiden. Dessvärre för Tobias kontrade Roberto Colciago direkt varvet efter och åkte två tiondels sekunder snabbare och förpassade Tobias till andra ledet och ruta tre i morgondagens sprintheat.
- Vi har jobbat hårt för att hitta rätt inställning på bilen till tidskvalet och vi lyckes i slutet av tidskvalet. Men det känns lite snöpligt att bara ha två och en halv tiondels sekund till pole platsen. Men så här är tätt är det i årets STCC sa en ganska nöjd Tobias efter kvalet.
Inför morgondagens race så är Tobias optimistisk. Man har en bra inställning av bilen och med den värme som för närvarande råder så kommer Audibilarna att ha en fördeö med sin fyrhjulsdrift som inte sliter så hårt på däcken.
Teamets andre förare Anders Hammer har dessvärre haft en tung dag.
- Vi har inte hittat riktigt rätt och i tidskvalet så blev bilen svårkörd och ormade sig på rakorna. Vi har hittat felet nu i efterhand men dessvärre får jag fightas från bakspår i morgon. Nu tror jag att det blir tufft och tätt så jag får väl lurpassa och smita framåt när de andra kubbas. kommenterade Anders dagen.

02-06-08 Tomas Engström tog poleplatsen i STCC
Tomas Engström infriade sin målsättning inför helgens STCC deltävling på Gelleråsen i Karlskoga genom att notera snabbaste varvtid vid tidskvalifikationen inför morgondagens första heat.
Det såg länge ut som om det skulle bli dubbelt Audi i topp med Roberto Colciago och Tommy Kristoffersson men med cirka tio minuter kvar körde Engström ut med nya däck och fick till två fria varv och en bästa varvtid på 1.06.402 vilket ingen annan lyckades straffa.
- Detta har jag jobbat hårt för i många år, sa Tomas direkt efter kvalet och fortsatte - Det är många som trott på mig och stöttat mig på vägen. Inte minst hela min familj så nu känns det härligt att jag också kan visa resultat.
Tomas Engström kör en Honda Accord som byggts och preparerats av Italienska JAS Motorsport som också hjälper Tomas på de Svenska tävlingsbanorna genom att ha en ingenjör på plats vid varje tävling.
- Det är en ovärderlig hjälp. Min ingenjör Andrea, läser banorna perfekt och ger mig en näst intill perfekt bil inför varje tävlingshelg. Jag har inte kört med Hondan en enda meter här på Gelleråsen innan dagens inledande testpass till skillnad från alla andra förare som tävlat här med sina bilar förra året. Vi behövde bara göra några smärre justeringar till kvalet för att bilen skulle gå perfekt. kommenterade Tomas.
Inför morgondagens race är Tomas full av självförtroende. Vid den fria träningen åkte han jämt på låga 1.07 tider och har en set up som skall passa för det första 13 varv långa heatet.
- Ja det känns bra. Vi har en perfekt grund att stå på inför morgondagen men det kommer att bli tufft. Jag har Colciago vid min sida och det gäller att vara före honom efter startrakan för att sedan kunna få en lucka. Sedan hoppas jag att kunna hålla undan även om den här värmen går betydligt hårdare åt däcken på min framhjulsdrivna bil än vad den gör på de fyrhjulsdrivna Audibilarna avslutar Tomas.

02-06-08 Tomas Engström snabbast på kvalet
I strålande sommarväder inleddes femte och sjätte deltävlingarna i STCC på Karlskoga Motorstadion. I det inledande tidkvalet - som avgör startpositionerna i söndagens finaler försökte Roberto Colciago, Italien med alla medel köra till sig en pole position. Men han lyckades inte. Tomas Engström, SMK Hedemora var ännu snabbare i sin Honda.
Daniel Haglöf vann femte deltävlingen i Volvo S60 Challenge
Det såg länge ut som att Daniel Andersson, Ludvika MS skulle segra när den femte deltävlingen avgjordes i populära Volvo S60 Challenge. Och Daniel ledde visserligen större delen av racet - men blev under racets gång ikappåkt av Daniel Haglöf, Borlänge MK. När Haglöf - bara några varv senare serverades en lucka - var han inte sen att utnyttja den.
Trea slutade Mårten Sahlström, Kalmar MK före Marcus Ekström, Västerås MS, Marcus Nyberg, Älmhults MK och Tommy Brink, från Svehag.
Kvaltider STCC inför söndagens tävlingar: Snabbast: Tomas Engström, SMK Hedemora, Honda, 1.06,402 följd av Roberto Colciago, Milano, Audi, 1.06,413, Tobias Johansson, SMK Hedemora, Audi, 1.06,636, Niklas Karlsson, Katrineholms MK, Vauxhall, 1.06,660, Tommy Kristoffersson, Team Westom, Audi, 1.06,782, Jan Nilsson, Munkfors MK, Volvo, 1.06,890, Jan Lindblom, KAK, Vuaxhall Vectra, 0.07,224, Edward Sandström, SMK Motala, Volvo, 1.07,539, Mattias Andersson, Åtvidabergs MK, Opel, 1.07,597, Magnus Krokström, Skene MS, Volvo, 1.07,698, Marius Erlandsen, NMK Rana, Audi, 1.08,588, Anders Hammer, Tomelilla MK, Audi, 1.08,590.
Resultat Volvo S60 Challenge, deltävling 5, sex i topp: 1) Daniel Haglöf, Borlänge MK, 15.33,4 min, 2) Daniel Andersson, Ludvika MS, +1,5, 3) Mårten Sahlström, Kalmar MK, +2,2, 4) Marcus Ekström, Västerås MS, +7,7, 5) Marcus Nyberg, Älmhult MK, +10,4, 6) Tommy Brink, Svehag, +10,5
Resultat Formel Ford, deltävling 5, Zetec,sex i topp: 1) Nicklas Petersson, Borås MK, Van Diemen, 14.50,100 min, 2) Andreas Hansson, Kullings MS, Mygale, +2,4, 3) Johan Stolt, Rasbo MK, Mygale, +4,5, 4) Christoffer Häggstam, Team Skogsåkarna, Vector, +6,3, 5) Fredrik Ros, SMK Sundsvall, Van Diemen, +10,8, 6) Max Nilsson, Nya Anderstorp RC, Van Diemen, +15,8
Tävling 1 Superkart, Karlskoga Motorstadion sex i topp: 1) Benjamin Ernryd, SSK, PVP Rotax, 13.19,2 min, 2) Thomas Johansson, Storfors MK, Anderson, +6,1 sek, 3) Börje Gustavsson, SSK, +6,4, 4) Ulf Lock, Järfälla MK, PVP Rotax, +7,1, 5) Tomas Westerlund, Västerås MS, d:o, +9,4, 6) Jonas Flädjemark, Falkenbergs MK, d:o, +13,1.

02-06-08 Sammanbitna miner i Volvoteamet efter kvalet
- Vi ser inte ut att kunna slå Honda och Audi på kvalen.
Orden tillhör Christian Dahl, teamchef på Flash Engineering efter STCC-kvalet på Karlskoga. Flash slutade sexa, Edward åtta.
Thomas Engström, Honda, gjorde under lördagens STCC-kval något som ska vara omöjligt att göra. Han satte den bästa tiden redan på det första varvet och förbättrade den ytterligare på det andra.
Läs mer

Testrapport: Audi i topp, Flash trea och Edward åtta
Janne Flash Nilsson sa innan racehelen på Karlskoga:
- Sköter Audi sitt jobb så tar dom topplaceringarna.
Under fredagens fria träning slog profetian in och Flash blev trea - strax bakom Kristoffersson och Colciago.
Vädret i Karlskoga är hett. Närmare 30 grader varmt på den stora asfaltsanläggningen gör att raceförhållandena blir extrema. Under lördagsförmiddagen kördes den fria träningen för STCC och inte helt oväntat var fyrhjulsdrivna Audi i topp.
- Min bil ställde om sig så att jag satte den tredje bästa tiden är väl lite överraskande. Man kanske kan undra vad dom andra höll på med, säger Flash och tillägger:
- Men jag vill inte säga att det var över förväntan, man kan inte ha några förväntningar på träning så här, vi får vänta till kvalet för att se.
Tommy Kristoffersson satte den snabbaste tiden, två tiondelar före stallkompisen Roberto Colciago som följdes av Volvoföraren Janne Flash Nilsson, två hundradelar bakom.
Edward Sandström får inte enbart stå ut med värmen. Efter segern i andra racet på Knutstorp kvalar och startar han också med 40 kilo i bilen. Detta hade också viss inverkan på träningen där Edward till sist slutade åtta.
- Det gick riktigt tungt, mycket på grund av den extra vikten. Men nu ställer vi om bilen lite grann och så får vi se hur långt det räcker i kvalet sedan, säger han.
Kvalet körs under lördagen 15:30.
Testresultat, STCC: 1) Tommy Kristoffersson, Audi, 01.06,518, 2) Roberto Colciago, Audi, 01.06,749, 3) Jan Flash Nilsson, Volvo, 01.06,762, 4) Tomas Engström, Honda, 01.07,094, 5) Tobias Johansson, Audi, 01.07,165, 6) Nicklas Karlsson, Vauxhall, 01.07,363, 7) Jan Lindblom, Vauxhall, 01.07,8) Edward Sandström, Volvo, 01.07,621, 9) Mattias Andersson, Opel, 01.07,621, 10) Marius Erlandsen, Audi, 01.07,898, 11) Anders Hammer, Audi, 01.08,169, 12) Magnus Krokström, Volvo, 01.08,508.

02-06-07
Rapport Gelleråsen; fredagens träningar
S60-CHALLENGE:
Under fredagen kördes fri träning för S60-Challenge. Jens Edman står med för första gången i år i Bosch Dieselbil och presenterade sig direkt med en fjärdeplats. För gästföraren Aaron Slight blev det andra träningspasset mest lyckat och han slutade med dagens sjunde bästa tid. Bästa tid satte Daniel Andersson i båda passen.
Hittills ar två racehelger körts i Volvos enhetsklass S60-Challenge. Dessa har gått på Mantorp och Knutstorp, två banor som förarna också fick testa på vid två tillfällen.
I helgen körs den tredje upplagan och platsen är Gelleråsen, Karlskoga. En bana som ser ut att passa totaltrean Daniel Andersson som handsken. Han var snabbast på båda träningspassen och skuggades närmast av Daniel Haglöf som ligger tvåa totalt.
Helgens race bjuder också på debutanter. Förutom helgens gästförare, Aaron Slight, så står också Jens Edman i startlistorna för första gången. Tanken var att Edman skulle starta redan vid premiären på Mantorp men tekniska problem tvingade honom att skjuta på debuten.
Nu var han dock på plats bakom ratten i den omtalade dieselbil som är resultatet av ett samarbete mellan Volvo och Bosch. Och den trogne Volvoföraren och forne STCC-profilen presenterade sig direkt. Redan i det första träningspasset noterade Edman den fjärde bästa tiden.
- Det kändes riktigt bra tycker jag. Nu börjar vi få ordning på allting och det ska verkligen bli spännande att se hur det går. Nu vet jag ungefär hur jag ligger till, säger han.
Två placeringar över Edman slutade helgens gästförare Aaron Slight Vauxhall-föraren som nyligen skolade om från roadracing till BTCC satte dagens sjunde bästa tid.
- Jag är mycket nöjd med det. Jag har som mål att ligga bland de tio främsta och det hoppas jag att vi ska lyckas med, säger han.
I morgon körs det första racet och då vet vi exakt hur de två debutanterna står sig i race-sammanhang mot Andersson och Haglöf.

SYNSAM TROPHY:
Nu är Magnus Kotte Granqvist med i Synsam Trophy klassen på allvar igen. Den nyrenoverade motorn har anlänt lagom till tredje deltävlingen på Gelleråsen. Kotte tackade genom att vara femma på fredagens fria träning.
- Nu har vi betydligt bättre förutsättningar, säger Kotte.
Efter premiären i Synsam Trophy på Mantorp för fyra veckor sedan tvingades Magnus Kotte Granqvist skicka sin motor på renovering till Holland. Ett motorproblem som skulle åtgärdas till den andra racehelgen på Knutstorp visade sig dock vara betydligt mer omfattande och Kotte tvingades köra de racen på en standardmotor.
Nu, två veckor senare har den nyrenoverade motorn anlänt och det gav resultat direkt.
- Det här känns jättebra, nu går motorcykeln som den ska och nu kan vi vara med och slåss på allvar, säger Kotte efter en femteplats på den fria träningen.
Under lördagen körs kvalen till söndagens race på Gelleråsen och Kottes förhoppningar är efter fredagens träning givetvis höga.
- Det här bådar gott och jag tror att vi kommer att ligga runt femteplats också på kval och race, säger Kotte.

02-06-05 Het kamp väntas på Gelleråsen till helgen
De två veckorna efter Knutstorp har varit stekheta. Att lufttemperaturen ser ut att hålla sig runt 25 grader även till helgens race på Gelleråsen är dock inget som oroar Volvoduon Janne Flash Nilsson och Edward Sandström.
- Jag hoppas att jag får betalt för min fysträning nu, säger Janne Flash Nilsson.
Läs mer

02-06-05 Kristoffersson Motorsport: Poängfattig helg på Knutstorp
En helg där teamet presterar ett näst intill felfritt arbete, bilarna ligger som strykjärn på banan som ringlar sig som en orm i den skånska myllan. Förarna är så taggade och fulla av självförtroende att Mike Tyson skulle framstå som en ängslig blekfis. Allt detta resulterar i en inte allt för diger poängskörd och det på Knutstorp, en bana som passar oss som handsken.
Allt började på absolut bästa sätt, snabba tider och med i toppskiktet vid varje tillfälle vi var på banan. Fina kvaltider och därmed framskjutna startpositioner.
Läs mer

02-06-05 Engström siktar på poleplatserna i Karlskoga
Efter racehelgen på Ring Knustorp, där Tomas Engström och hans Honda blev inblandad i ett par kollissioner, så laddar han nu för att vara snabbast på tidskvalet och att finnas i första ledet när starten går.
- Det är väl lika bra att smita i väg direkt så att man slipper trängsel, säger Tomas med ett leende.
Gelleråsbanan är en bana som borde passa hans snabba Honda Accord väl. Banan har en lång raksträcka och merparten av kurvorna är ganska mjuka där det går att få hög utgångshastighet.
- Utgången ur depåsvängen samt ur esset är oerhört viktiga för att få hög toppfart på de långa raka partierna där jag vet att jag är snabbast av alla. Sedan gäller det bara att hitta helt rätt i utväxlingen så att vridmomentet fungerar runt hela banan. En nackdel för mig är att jag inte kunnat köra något på banan med denna bilen medan övriga förare körde här förra året och har på så sätt ett försprång, kommenterar Tomas.
Teamet har beräknat vilken utväxling man kommer att använda i växellådan inför de två testpass som körs under lördagen innan tidskvalet börjar. Dessvärre är det bara tio minuters paus mellan testpassen vilket innebär att man inte hinner att byta utväxling om det skulle behövas utan detta får i sådant fall utföras efter testen.
Det har annars varit bråda dagar i det Engströmska garaget sedan sejouren på Ring Knutstorp. Mycket plast, kevlar och plåt har fått bytas efter den omilda behandlingen och hela bilen har genomgått sedvanlig fingranskning. Teamet har också pressat tiden för det obligatoriska hjulbytet genom flitigt övande i sommarvärmen.
- Vi är väl rustade till helgens tävling där jag bedömmer att vi har stora chanser att finnas med på prispallen igen. Teamet fungerar perfekt och den hjälp vi får från Italien har lyft oss alla markant, avrundar Tomas innan det är dags att börja lasta trailern för avfärd till Karlskoga som är lite av hemmabana för Säter teamet. Tomas ligger femma i mästerskapet så här långt med endast sex poäng till en tredje plats.

02-06-03 Risk för nerslag när Flash äntrar Karlskoga Motorstadion
Spänningen är på topp, när segerkandidaterna i prestigefyllda STCC möts på värmländska Karlskoga Motorstadion i helgen.
- Utgången är helt oförutsägbar, säger Mike Luff som är ansvarig för arrangemanget lördag-söndag den 8-9 juni.
Den här säsongen utgörs spänningen inte bara av ett antal chaufförer och bilar på toppnivå. Dels har arrangören delat in tävlingarna i ett kortare och ett längre race, dels har svårighetsgraden ökat väsentligt med hjälp av obligatoriska depåstopp. Och det är just depåstoppen som har visat sig helt avgörande i de inledande racen.
Veteranen Jan Flash Nilsson, Munkfors MK har hemmabana vilket gör honom - om möjligt - ännu farligare än normalt. Får Janne dessutom ordning på depåstoppen - då kan han smälla hur högt som helst. Det syntes vid den senaste finalen när Janne slarvde bort segern i depån.
Ett av de absolut största hoten till en Flashseger kommer från det egna volvoteamet. Nykomlingen Edward Sandström, SMK Motala, har fått en kanonstart på sin första säsong i elitserien - och har visat att han inte är att leka med.
Men det finns en italiensk blixt med i startfälet också- grymme audichauffören och regerande mästare Roberto Colciago från Milano. Roberto har vid det här laget lärt sig både bil och bana och kommer tillsammans med teamchefen - Tommy Kristoffersson, Team Westom - rustad till tänderna för att slå knock-out på de svenska fortåkarna.
Totalt kommer drygt 100 bilar till start för att göra upp om placeringarna åttonde och nionde juni och Mike Luff - som är ansvarig för tävlingarna - är mycket nöjd.
- Det ser väldigt bra ut. Är bara vädrets makter med oss ska vi bjuda publiken på förstaklassig racing.
En av de mest sevärda klasserna torde bli nya S60 Challenge, serien där alla förare tävlar i likadana bilar. Sammanlagt 26 ekipage är anmälda till tävlingen som innehåller alla förartyper - från unga, fräcka nykomlingar till gamla, ärrade racingveteraner.
Sevärd blir också Synsam Cup - roadracingåkarnas egen tävlingsklass. MC-killarna trivs på Karlskoga Motorstadion, vilket brukar resultera i spännande race.
Ställningen i STCC fem i topp: 1) Roberto Colciago, Italien, 49 p, 2) Jan Flash Nilsson, Munkfors MK, 38, 3) Niklas Karlsson, Katrineholms MK, 30p, 4) Edward Sandström, SMK Motala, 30, 5) Tomas Engström, SMK Hedemora, 24.
Ställningen i Synsam Trophy: 1) Christer Lindholm, LMS 45 p, 2) Lars-Erik Landström, Haparanda MCC, 36 p, 3) Kai Börre Andersen, Oslo, 4) Stefan Folkesson, Karlskoga MF, 23 p, 5) Lasse Carlbark, Örebro, MK 20 p.
Tidplan:
Fredag 7 juni: Träning
11.35 - 12.00 Synsam Trophy 600, 12.10 - 12.30 Superkart, 12.40 - 13.05 Synsam Trophy 600, 13.15 - 13.35 Superkart, 13.55 - 14.15 S60 Challenge, 14.25 - 14.45 FF Zetec, 14.55 - 15.15 GT, 15.25 - 15.45 S60 Challenge, 15.55 - 16.15 FF Zetec, 16.25 - 16.45 GT.
Lördag 8 juni:
09.00 - 09.25 tidkval 1 Synsam Trophy, 09.35 - 09.55 tidkval Superkart, 10.10 - 10.40 tidkval GT, 10.50 - 11.10 tidkval S60 Challenge, 11.20 - 11.50 tidkval FF Zetec, 12.00 - 12.20 test STCC, 12.30 - 12.50 test STCC. 12.50 - 13.30 Lunch 13.30 - 13.55 tidkval 2 Synsam Trophy 600, 14.05 tävling 1 Superkart (12 varv), tävling 1 S60 Challenge (12 varv), tävling 1 FF Zetec (13 varv), 15.30 - 16.10 tidkval STCC, 16.20 tävling 1 GT (35 min + 2 varv).
Söndag 9 juni:
09.30 - 09.45 Warm Up ST 600, 10.10 - 10.25 Warm Up STCC, 11.00 tävling 2 GT (35 min + 2 varv), 12.00 - 13.00 Gridshow STCC/ST 600, 13.00 Tävling 1 STCC (13 varv), tävling Synsam Trophy (18 varv), tävling 2 Superkart (15 varv), tävling 2 S60 Challenge (12 varv), 15.20 tävling 2 STCC (22 varv), tävling 2 FF Zetec (13 varv).

Racing
www.motorsportivarmland