<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


 

STCC Scandinavia 2024

1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024

Information om STCC

24-04-15 Robert Dahlgren och Axel Bengtsson klara för CUPRA Sweden-PWR i STCC 2024
CUPRA Sweden-PWR har förnyat kontrakten med fyrfaldige STCC-mästaren Robert Dahlgren och senaste juniormästaren Axel Bengtsson inför 2024-säsongen.
- Med Robert och Axel har vi en formidabel föraruppställning för att försvara våra STCC-titlar i år, säger Marcus Ekström, teamchef för CUPRA Sweden-PWR.

Skellefteå-sonen Robert Dahlgren är den mest segerrika STCC-föraren någonsin och säkrade den senaste förartiteln 2022.
– Framför allt handlar denna säsongen om att alltid ta sig i mål plocka så många poäng som möjligt. Vi tävlar alltid för att vinna och nya elektriska STCC ändrar inte på det. Jag vet att det här kommer att bli en stor utmaning för mig själv och hela PWR, men vi kommer att arbeta som ett team för att uppnå våra mål, säger Robert Dahlgren.

Axel Bengtsson gjorde STCC-debut 2022 och säkrade juniortiteln på sitt första försök samt debutseger i 2022-finalen.
- Det känns helt fantastiskt att få chansen att fortsätta med det bästa teamet i STCC och jobba med väldigt duktiga människor, säger Axel Bengtsson.

Teamet kommer att driva tre nya 100% elektriska CUPRA Born i STCC 2024 och tredjeföraren kommer att avslöjas inom kort.

CUPRA Sweden-PWR har säkrat teamtiteln de senaste två säsongerna och kommer få hårt motstånd från bland annat Brink Motorsport, som säkrade silvermedaljen 2022, under årets säsong som inleds 8-9 juni i Göteborg.

23-03-29 Volkswagen ID.3 för STCC 2024 avslöjad på Elmia-mässan
Täcket drogs av den första färdigbyggda Volkswagen ID.3-tävlingsbilen för STCC-säsongen 2024 under öppningsdagen av Custom Motor Show på Elmiamässan i Jönköping.
– Nu har vi avslöjat samtliga fyra elektriska modeller inför STCC 2024 där Volkswagen ID.3 ansluter Tesla Model 3, CUPRA Born och BMW i4 i ett starkt och relevant startfält med de senaste elektriska bilmodellerna, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Volkswagen-modeller har tävlat framgångsrikt i STCC genom åren med totalt tre förartitlar och 38 tävlingssegrar. ID.3 är dessutom en av världens mest sålda elektriska bilmodeller och det ska bli mycket kul att se den på våra svenska banor under årets säsong.

Tre Volkswagen ID.3-tävlingsbilar, som är byggda av EPWR, kommer att stå på startlinjen i STCC 2024 och teamet samt förarna kommer att avslöjas under våren.

Bilen drivs av en elmotor som producerar 550 hästkrafter och kommer att laddas av Atlas Copcos klimatsmarta energilagringssystem ZenergiZe under STCC-säsongen, ett system som laddas med grön energi och arbetar helt utan generatorer, koldioxidutsläpp och buller.

Förutom nya Volkswagen ID.3 gör även den nya Göteborgsbanan digital premiär under Custom Motor Show som pågår under påsken på Elmiamässan (29/3-1/4).

STCC ställer ut sina simulatorer där alla besökare kan köra elektrisk STCC-bil digitalt på Göteborgsbanan och träffa STCC-förare. Läs mer om Custom Motorshow här: https://www.custommotorshow.se/

24-03-28 Biljettsläpp till årets andra STCC-tävling - Ljungbyhed Airport Race
Nu släpps biljetterna till årets andra STCC-tävling - Ljungbyhed Airport Race - som körs den 28-29 juni.
– Vi är väldigt glada över att vara tillbaka på Ljungbyheds Motorbana där vi kommer att bjuda publiken på fantastisk racing och ett späckat underhållningsprogram. Detta blir dessutom första gången som vi tävlar med våra nya elektriska tävlingsbilar på en permanent motorbana efter premiären i Göteborg, säger Micke Bern, vd för STCC.

STCC gjorde debut 2021 på den nära två kilometer långa banan i Ljungbyhed som tidigare fungerat som ett militärflygfält och tävlade där senast 2022.

Under tävlingshelgen, som körs fredag-lördag, kommer det att bjudas på ordentlig underhållning med bilutställning, stor driftingshow, körning med Formula Student-bilar och mycket annat för både familj och fans.

Förutom STCC kommer ett brett utbud av andra klasser att köras som Pro Superbike, Formula Nordic, Lamborghini GT Scandinavia, Yamaha R7 Cup, Aquila Formula 1000 och Radical Cup Scandinavia.

Publik som köper sina biljetter idag och fram till tionde juni kan ta del ett förköpserbjudande med ett lägre pris för båda dagarna. För den som vill unna sig något extra finns ett VIP-paket tillgängligt.

Läs mer om erbjudandet och boka dina biljetter här: https://secure.tickster.com/sv/m3e6yl9zfdhhhvu/products
24-03-21 Slutspurt för produktionen av 12 nya elektriska STCC-bilar till 2024-säsongen
Produktionen av de 12 nya elektriska tävlingsbilarna är inne i slutspurten inför 2024-säsongen som inleds mitt i centrala Göteborg den 8-9 juni.
– Vi har precis kommit hem från EPWR i Vikmanshyttan med en riktigt bra känsla efter att ha sett produktionen av de helt nya STCC-bilarna. Vi är på rätt spår och nu är det inte länge tills vi ska släppa lös dem på banorna och skriva ett helt nytt, klimatsmart kapitel för skandinavisk elitracing, säger Micke Bern, vd för STCC.

Just nu monteras tre Tesla Model 3, tre BMW i4, tre CUPRA Born och tre Volkswagen ID.3 samman inför leverans till teamen om strax över en månad.

Prenumeranter av STCC+ kan se en exklusiv förhandstitt redan idag från besöket hos EPWR här, filmen släpps på STCC:s YouTube-kanal på fredag.
– Produktionen går för högtryck och vi ser fram emot nästa stora steg, att leverera tävlingsbilarna till teamen inför säsongen - en nyckeldel i vårt arbete tillsammans med STCC att skapa en klimatsmart framtid för nationell motorsport, säger Micke Jansson, vd för EPWR.

STCC blir först i världen 2024 som nationellt mästerskap att elektrifieras med den nya generationen tävlingsbilar som byggs av EPWR, tävlingsbilar som kommer från en fusion av underhållning, sport, hållbarhet, innovation, teknik och ingenjörskunskap.

De nya STCC-bilarna är designade för att skapa tight, spektakulär och klimatsmart racing. Huvudingredienserna i detta är 550 hästkrafter, bakhjulsdrift, gemensamma delar, aerodynamik som skapar jämn racing och en total avsaknad av förarhjälpmedel som ABS eller stabilitetskontroll.

Under tävlingshelgerna laddas bilarna med det nya energilagringssystemet ZenergiZe från Atlas Copco, ett system som nyttjar litiumjonbatterier med hög energidensitet. Batterierna laddas med grön energi och fungerar helt utan generatorer, koldioxidutsläpp eller buller.

Tre av fyra modeller har hittills avslöjats och täcket kommer att dras av de återstående modellen - Volkswagen ID.3 - under Custom Motor Show på Elmiamässan den 29 april, läs mer här: https://www.custommotorshow.se/

24-03-15 Nu släpps biljetterna till elektriska STCC-premiären i Göteborg
I dag släpps biljetterna till världspremiären av elektriska STCC 2024 som kommer köras i hjärtat av Göteborg, precis utanför Ullevi, den 8-9 juni.
– Vi är stolta över att tillsammans med Göteborg & Co och Got Event kunna välkomna publiken till elektrisk elitracing på absolut högsta nivå mitt i centrala Göteborg, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Vi kommer att bjuda publiken på två dagars fullspäckat schema med dubbla tävlingsheat, ett underhållningsområde med gratis entré, simracing, utställningar och stuntshower. Vi skriver ett historiskt nytt kapitel för nationell motorsport och vi gör det på bästa tänkbara plats!

STCC kommer i samarbete med Göteborg & Co och Ramudden att bygga en 625 meter lång Head 2 Head-bana med tillhörande läktarplatser som ligger på eventområdet mellan Ullevi och Scandinavium.

Här kommer STCC-startfältet att göra upp i det nya explosiva Head 2 Head-formatet bakom ratten på de nya 100% elektriska STCC-bilarna på över 500 hästkrafter.

Publiken kommer att få uppleva två intensiva dagar under lördagen och söndagen där STCC-förarna kör två kompletta omgångar från kvalificering, åttondelsfinal, kvartsfinal, semifinal till final.

I evenemangsområdet och depån, som är öppen för allmänheten, kommer publik att kunna träffa förare och team, köra STCC ESPORTS och träffa många av STCC:s partners.

Inne på arenan kommer publiken bland annat att kunna uppleva FMX Show med MX-motorcyklar, kolla artistuppträdanden och utvalda gäster får åka hot laps runt banan med STCC-förarna.

Ett begränsat antal biljetter släpps i dag, läs mer och boka dina biljetter här: https://www.ticketmaster.se/artist/stcc-biljetter/956992
24-02-26 Nu avslöjas platsen för elektriska STCC-premiären 2024 i Göteborg
STCC gör comeback i Göteborg 2024 och i dag avslöjas platsen där säsongspremiären av världens första 100% elektriska nationella mästerskap kommer att hållas den 8-9 juni, på en Head 2 Head-bana som byggs upp vid sidan av Ullevi.
– Vi har hittat en perfekt plats för vår comeback mitt i epicentrum av Göteborg ihop med Göteborg & Co och Got Event där vi kommer att kunna bjuda på elektrifierad racing på högsta nivå i ett helt nytt och explosivt format, säger Micke Bern, vd för STCC.
– Vår expansion till städerna är en nyckeldel i vår hållbara nysatsning där vi kommer att kunna ta STCC till en publik som vanligtvis inte har möjlighet att se våra tävlingar. Göteborg är en stad med starkt sportintresse där STCC har tävlat framgångsrikt tidigare och vi ser fram emot att nystarta vår tradition här.

2024 blir första gången sedan 2014 som STCC tävlar i Göteborg, en comeback som möjliggörs av elektrifieringen av mästerskapet.
– Vi är glada över att tillsammans med STCC kunna ta klimatsmart racing till hjärtat av Sveriges, världens mest hållbara destination, säger Sara Brankell, Key Account Manager Sports på Göteborg & Co.

STCC kommer i samarbete med Göteborg & Co och Ramudden att bygga en 625 meter lång Head 2 Head-bana med tillhörande läktarplatser som ligger på eventområdet mellan Ullevi och Scandinavium.
– Vi ser hur de flexibla ytorna, Ullevis centrala läge och kända varumärke möjliggör en typ av evenemangsupplevelse som vi förhoppningsvis får se mer av i framtiden. STCC är tidiga att medverka i denna utveckling och vi ser fram emot ett spännande elektriskt racingmästerskap, säger Henrik Jutbring, evenemangschef på Got Event.

I det nya Head 2 Head-formatet tävlar två förare åt gången i ett Race of Champions-liknande upplägg. Efter inledande testpass börjar en stege med kval, kvartsfinal, semifinal och final för att kora en finalsegrare.

Detta upplägg körs två gånger i Göteborg - både under lördagen och söndagen!

Framför Ullevi byggs depå och utställnings/event-område upp där bland annat de nya elektriska 550-hästars STCC-bilarna kommer att laddas via Atlas Copcos klimatsmarta energilagringssystem ZenergiZe som varken kräver generator eller extern infrastruktur.

I evenemangsområdet och depån, som är öppen för allmänheten, kommer publik att kunna träffa förare och team, köra STCC ESPORTS och träffa många av STCC:s partners. Inne på arenan kommer publiken bland annat att kunna uppleva FMX Show med elektriska MX-motorcyklar, kolla artistuppträdanden och åka hot laps runt banan med STCC-förarna.

STCC-premiären den 8-9 juni är den första av totalt fem tävlingshelger från juni till september och biljetterna till Göteborg släpps i nästa vecka - se hela kalendern här!
Tryck här för mer info!

<< Tillbaka till Startsidan