<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


 

STCC/TCR Scandinavia 2019

1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023

Information om STCC
19-10-09 STCC-test lockade 13 nya förare på Gelleråsen Arena
Tretton nya förare deltog i STCC TCR Scandinavias testdag på Gelleråsen Arena som kördes med nykrönta mästaren Robert Dahlgrens Cupra TCR-tävlingsbil och Micke Kågered Racings Volkswagen Golf GTI TCR.
- Vi hade tretton oerhört talangfulla förare på plats under testdagen och av dem tre mästare från årets säsong, säger Micke Bern, vd för MOM Events AB som är ny promotor för STCC TCR Scandinavia.
- Det här är en viktig del i vår satsning för att säkra återväxten och ta skandinavisk elitracing framåt. Hela dagen kändes väldigt positiv och det finns en stor chans att vi har en mästerskapskandidat till STCC 2020 här.

Bland förarna som testade finner vi nykrönta mästarna Lukas Sundahl (Porsche Carrera Cup Scandinavia), Edward Woldseth (Formula Nordic) och Emil Persson (V8 Thundercars).
- TCR-bilen var riktigt rolig att köra, speciellt intressant då jag enbart tävlat med bakhjulsdrivna bilar tidigare. Jag tyckte att jag kom in i bilen fort, känslan var bra. Jag ser positivt på framtiden för STCC och tror att det kommer vara riktigt bra nästa år, säger Emil Persson.

STCC lanserar inför 2020 en ny juniorklass för förare som inte är äldre än 25 år och där bilar som är tre år eller äldre endast tillåts, detta för att hålla kostnaderna nere och skapa en attraktiv klass för en ny generation av förare.

STCC har genom året fört fram racingstjärnor som Mattias Ekström, Richard Göransson och Thed Björk.

Ett antal juniorer som tävlat i gokart och formelbilar under 2019 fick sin första smak av TCR-bilarna under testdagen, däribland norska Formula Nordic-föraren Magnus Gustavsen.
- Jag är väldigt nöjd med att ha få testat TCR-bilen, det är tveklöst en av de roligaste bilar jag kört någonsin och den var snabbare än jag förväntade mig. Testdagen var otroligt positiv för mig som förare då jag fick se mer av STCC:s planer om hur skandinavisk elitracing kommer se ut de kommande åren. Att de har en stark plan för att få fram oss juniorer är mycket viktigt och något som gör det intressant för mig som förare, säger Magnus Gustavsen.

STCC 2020 startar den 15-16 maj på Ring Knutstorp i Skåne.

Deltagande förare
Lukas Sundahl
Victor Bouveng
Alfred Nilsson
Thomas Faaras
Edward Woldseth
Magnus Gustavsen
Sebastian Arenram
Kevin Engman
Nicolaj Möller Madsen
Emil Persson
Erik Bertilsson
Isac Aronsson
Anton Bergström
19-10-09 STCC gör comeback till säsongen 2020
Det legendariska namnet STCC är tillbaka som en del i nya promotorn MOM Events arbete med att vidareutveckla skandinavisk elitracing. Mästerskapet kommer från och med säsongen 2020 att heta STCC TCR Scandinavia.
- STCC-varumärket är oerhört starkt i Skandinavien och för med sig en rik historik som vi ska göra allt för att utveckla vidare, säger Micke Bern, vd för MOM Events.

STCC startades 1996 och etablerade sig snabbt som det största racingmästerskapet i Skandinavien där stjärnor som Mattias Ekström, Richard Göransson och Thed Björk har växt fram med team som Flash Engineering, Kristoffersson Motorsport och Cyan Racing.
- Varumärket i sig är självklart inte ensamt räddningen för skandinavisk elitracing, men trovärdigheten och kännedomen hos gemene man spelar en mycket viktig roll, säger Micke Bern.

Arbetet med att attrahera fler startande till säsongen 2020 är i full gång och siktet ligger på mellan 18 till 24 bilar.
- Vi ser ett realistiskt underlag för 18 bilar nästa år och potentialen finns tveklöst för fler än det, vårt mål ligger på 24 bilar, säger Micke Bern.

Kalendern för säsongen 2020 presenterades i förra veckan, prispengar på 700 000 kronor och en ny juniorklass, läs mer här.

Kalender TCR Scandinavia 2020*
15-16/5 Knutstorp
12-13/6 Skellefteå
11-12/7 Falkenberg
01-02/8 TBA
15-16/8 Gelleråsen Arena
19-20/9 TBA
03-04/10 Mantorp Park
* = Preliminär

19-10-05 Dahlgren tar nytt SM-guld med PWR & CUPRA
Det blev en hård kamp ända fram till sista heatet i finalen på Mantorp Park. Men efter 14 körda race och 252 plockade poäng blev Robert Dahlgren svensk mästare för andra gången med PWR Racing och CUPRA.
- Det här är en oslagbar känsla, att vinna ett andra SM-guld tillsammans med det här teamet. Det är vår tredje säsong ihop och vi kämpar så hårt varje år för att nå de här framgångarna. Jag är oerhört tacksam för alla som gör detta möjligt, teampartners, supporters och alla inblandade. Ett extra stort tack till huvudpartnern på min CUPRA, Skellefteå Kraft. Det känns enormt stort att få vinna med ett företag från hemstaden i ryggen, säger Robert Dahlgren.
19-10-02 Haglöf kör helgens final av TCR Scandinavia
PWR Racings medgrundare Daniel Haglöf gör under TCR Scandinavia-finalen på Mantorp Park ett gästspel i den skandinaviska serien. Haglöf tävlar annars med PWR Racing i FIA WTCR, världscupen för standardvagnsracing. Han har hittills en tredjeplats på Hungaroring som bästa resultat. På hemmaplan har Haglöf inte missat en enda säsongsfinal med teamet sedan starten 2012 och bygger nu vidare på trenden.
- Vi har haft en stark säsong hittills, både internationellt i WTCR och på hemmaplan i TCR Scandinavia. En mästerskapsfinal är alltid speciell och jag ser fram emot att tävla i Sverige igen. Mantorp är en av mina absoluta favoritbanor, säger Daniel Haglöf.

Dahlgren på jakt efter ny mästerskapstitel med PWR Racing
Robert Dahlgren har för tredje säsongsfinalen i rad slagläge i jakten på mästerskapstiteln. Han leder förarmästerskapet med 21 poängs marginal till tvåan. Totalt fyra förare har chans på mästerskapssegern och helgens final blir en hård kamp om guldet.
- Det känns som att jag gått och väntat på den här helgen ända sedan vi lämnade förra deltävlingen i Danmark för drygt tre veckor sedan. Nu ska det bli härligt att få komma ut på banan och utkämpa den sista striden i jakten på årets mästerskapstitlar! Att Haglöf är tillbaka ute på banan känns skönt. Jag talar nog för både mig, Mikaela och alla i teamet när jag säger att vi saknat honom under årets säsong, säger Robert Dahlgren.

Kronan på verket tillsammans mec Cupra & Seat Sverige
Finalhelgen på Mantorp Park blir kronan på en framgångssaga tillsammans med SEAT & CUPRA Sverige. PWR Racing har sedan säsongen 2016 representerat de båda spanska tillverkarna med stor framgång. Under perioden har teamet tagit 63 pallplatser och 21 segrar på de snart fyra säsongerna. Framgångarna på banan har genererat tre mästerskapstitlar åt SEAT och CUPRA, som innan PWR Racing - SEAT Dealer Team bildades inte tagit några SM-titlar i racing (SM-titlar: förartitel 2017, team- och juniortitel 2018).
- De senaste åren med PWR Racing - SEAT Dealer Team kan inte benämnas som annat än en succé, både på och utanför banan. Förutom alla sportsliga framgångar har SEAT och systermärket CUPRA växt till sig ordentligt på den svenska marknaden. Teamet har varit en stark och viktig partner under den resan och det känns spännande att gå in i ytterligare en mästerskapsfinal med chans att plocka hem nya titlar, säger Per Brinkenberg, märkeschef på CUPRA och SEAT Sverige.
- Teamet, våra partners och alla inblandade har gjort en smått ofattbar resa sedan starten 2012. Vi har gått från en liten underdog till en av de större aktörerna inom svensk motorsport. SEAT och CUPRA har varit en oerhört viktig del i vårt bygge de senaste fyra åren och en stor faktor i framgångarna på banan, säger Daniel Haglöf.
19-10-01 Guldjakten närmar sig sitt avgörande för Brink
20 poäng är marginalen Brink Motorsport har ner till VM-teamet PWR Racing i teammästerskapet när finalen av årets racingsäsong avgörs på Mantorp Park till helgen. 21 poäng är marginalen fast i andra riktningen i förarmästerskapet där Robert Dahlgren leder framför Tobias Brink. Andreas Wernersson har också en teoretisk vinstchans på en fjärdeplats och teamets junior Hannes Morin återfinns på en åttonde plats.

Tobias Brink:
Jag är extremt laddad för final, ser verkligen fram emot slutspelsdramatik. Det är precis som det ska vara, ett läge jag gillar skarpt. Robert Dahlgren har en vana av att åka till final med vinstpotential och landa som tvåa i mästerskapet så vi ska göra allt vi kan för att han ska känna sig hemma även denna final, hälsar Tobias Brink.

Ted Brink:
Vi har haft en otroligt bra säsong så här långt och är riktigt taggade för att ta hem åtminstone en titel den kommande helgen. Bara att vi kan utmana PWR om båda titlarna inför sista helgen är något vi är mycket stolta över. Vi måste komma ihåg att detta bara är vårt tredje år i elitracing.

Test och kval avgörs på fredag och racen på lördag eftermiddag.

19-09-08 Dubbla pallplatser på Jyllandsringen
Stark teamprestation på Jyllandsringen, Dahlgren leder mästerskapet inför finalen. PWR Racing tog kommandot direkt från start när TCR Scandinavia gästade Jyllandsringen i Danmark. Mästerskapsledaren Robert Dahlgren var snabbast i alla testpass och tog på lördag eftermiddag pole position till söndagens huvudheat. Bedriften betydde Dahlgrens fjärde pole position för säsongen och utökad mästerskapsledning. Mikaela Åhlin-Kottulinsky tog sig vidare till Q2 men fick det inte riktigt att stämma på den 2,4 km långa danska banan. P7 blev slutresultatet.

Seger för Dahlgren i huvudheatet
Under söndagens första heat tog Dahlgren direkt kommandot från första startruta och byggde snabbt upp en lucka till de jagande förarna. När målflaggen föll skrevs Dahlgrens ledning till drygt åtta sekunder, en oerhört övertygande seger. Mikaela som startade heatet från ruta sju fick fightas om positionerna hela vägen in i mål. En tidig omkörning innebar att hon korsade mållinjen som sjätte bil.
- Vi hade inte riktigt pacen i kvalet för att slåss i toppen. Men under första heatet kändes bilen bättre och P6 var okej med tanke på förutsättningarna, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Dahlgren och Mikaela avsancerade genom fältet i andra heatet
Till heat två med omvänd startordning fick Dahlgren utgå från sjätte ruta. Därifrån jobbade han sig bestämt och metodiskt upp till en fjärdeplats. Där pressade han framförvarande bil hårt ända fram till sista varvet och lyckades till slut ta sig upp på en tredjeplats i mål. Mikaela visade prov på högre fart än under första heatet och tog sig upp från sjunde plats till femte vid målflagg.
- Vi har haft en nästintill perfekt helg. Jag är oerhört stolt över hela teamet och det vi presterat tillsammans på Jyllandsringen. Vi plockar med oss en massa viktiga poäng inför finalen på Mantorp Park i oktober, säger Robert Dahlgren.
- Det har varit en både kämpig och motig helg där ingenting kommit gratis. Men vi har jobbat hårt som ett team, lärt och förbättrat oss kontinuerligt hela tiden, det är jag både stolt och glad över, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Dahlgren leder fortsatt mästerskapet när teamet nu omgrupper inför finalen på Mantorp Park den 4-5 oktober.
19-08-18 Tre pallplatser på tre racehelger för Mikaela Åhlin-Kottulinsky
PWR Racing lämnar Gelleråsen med två pallplatser och utökad mästerskapsledning i förarmästerskapet. Teamet inledde helgen med ett starkt kval från framförallt Dahlgren som tog pole position i blöta förhållanden. Mikaela kvalade femma och fick därmed start från andra rutan i heatet med omvänd startordning, bra förutsättningar inför söndagens två tävlingsheat.

I det första tävlingsheatet tappade Dahlgren en bil direkt i starten och hade därifrån inte fart till annat än att bevaka sin andraplats. Mikaela lyckades istället ta en bil ner mot första kurvan och höll sedan sin fjärdeplats över mållinjen. I det här läget hade teamet tagit över ledningen i teammästerskapet och toppade därmed båda mästerskapstabellerna.
- I kvalet och första heatet var vi inte tillräckligt starka för att utmana i toppen, men till race två kände jag mig verkligen jättestark. Visst, jag tappade en bil i starten, men därifrån kändes pallplatsen solklar. Nu har vi tagit tre pallplatser de senaste tre racehelgerna och jag ser fram emot att tävla på Jyllandsringen med den bil vi fått till, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Heat två blev en stökig historia där två bilar fick bryta direkt i starten. Tyvärr blev Dahlgren indragen i kaoset med en trasig kylare och DNF som följd. Mikaela tappade en position i starten men lyckades sedan utan problem behålla sin tredjeplats in i mål. Det var Mikaelas tredje pallplats på tre racehelger. Tyvärr tappade teamet ändå ledningen i teammästerskapet som följd av Dahlgrens olyckliga DNF.
- Vi inledde helgen på topp med bra fart i både tester och kval. Under första heatet på söndagen kunde vi inte utmana fartmässigt och fick nöja oss med en andraplats. Redan under uppvärmningsvarven innan heat två kändes det som att vi fått bättre ordning på bilen, men tyvärr tog heatet slut redan i starten när jag blev offer för två andra bilars fight. Trasig kylare och brutet race, men vi får se positivt på utökad mästerskapsledning. Jag ser fram emot nästa race, Jyllandsringen är en bana jag gillar och har kört bra på förut, säger Robert Dahlgren.

Peter "Poker" Wallenberg tog en ny topp tio-placering i sin grönrutiga Racing for Charity-bil och har nu samlat ihop totalt 20 mästerskapspoäng under årets säsong.
- Det är kul att vara igång med tävlandet igen efter sommaruppehållet! Teamet gör ett grymt jobb i mästerskapet och nu fightas vi vidare för att ta hem både förar- och teamtiteln i TCR Scandinavia, säger Peter "Poker" Wallenberg.

Nästa tävlingshelg går av stapeln på Jyllandsringen i Danmark den 7-8 september.

19-08-12 Tobias Johansson firar 20 säsonger med comeback i Kanonloppet
Brovallen Design gör sin 20:e säsong i svensk elitracing. Det firas kommande helg med att grundaren och ägaren Tobias Johansson gör comeback i klassiska Kanonloppet på Gelleråsen Arena i Karlskoga.
– Gelleråsen är ju vår hemmabana och det är helt rätt ställe att fira vårt jubileum, säger Johansson inför tävlingarna i TCR Scandinavia.

Det var 1999 som Tobias Johansson debuterade i sitt eget team i dåvarande STCC. Två år senare blev Tobias den första privatföraren att vinna ett STCC-race, det var på Ring Knutstorp. Det var den period då konkurrensen kanske var som allra hårdast i STCC.
– Vi har varit med om alla eror sedan den inhemska racingen växte sig stor igen. Vi har tävlat med samtliga tekniska reglementen i STCC, TTA och nu TCR*, säger Johansson som självklart lyfter fram den egna heatsegern som en höjdpunkt. Men han vill också framhålla utvecklingen av tävlingarna som event.
– Solvalla, Göteborg och Östersund var fantastiskt roliga tävlingar där vi tog racingen till en ny publik.

På frågan vad som varit drivkraften alla dessa år, tvekar han inte över svaret.
– Det är alla trevliga och inspirerande människor jag fått lära känna genom åren. Jag ska erkänna att det har inte alltid känts jättekul att åka iväg till en tävling med vetskapen om allt arbete som väntar. Men när vi väl är på plats och allting är monterat och klart är det alltid värt jobbet, tack vare människorna inom svensk racing.

2011 var den sista (?) säsongen som Tobias Johansson tävlade på allvar, då som privatförare i STCC. Men nu ska han alltså återigen sätta på sig hjälmen, även om det enbart är för en tävling.
– Jag gör det här 99,9 procent för att det är roligt. Men visst, jag vet hur det är när jag väl sitter i bilen och väntar på starten, då kommer tävlingsinstinkten fram. Men jag har inga förhoppningar om någon framskjuten placering, säger han.

Till firandet i Karlskoga har teamet bjudit in personer som genom åren på olika sätt haft anknytning till verksamheten.
19-07-14 Mikaela Åhlin-Kottulinsky - ny pallplats i TCR
PWR Racing - SEAT Dealer Team och Robert Dahlgren lämnar den fjärde deltävlingen av TCR Scandinavia i fortsatt mästerskapsledning, 16 poäng före tvåan. Mikaela Åhlin-Kottulinsky tog sin tredje pallplats för året och utökade teamets skörd till åtta podiumplaceringar på åtta race. Fyra segrar, tre andraplatser och en tredjeplats.
- Det känns oerhört skönt att gå in i sommaruppehållet med utökad mästerskapsledning. Vi har varit starka hela helgen och det känns som att vi utvecklats i rätt riktning ända sedan säsongsstarten. Hela teamet gör ett fantastiskt starkt jobb och är verkligen värda de framgångar vi förare kan bidra med på banan. Nu laddar vi batterierna inför nästa race i slutet av augusti, säger Robert Dahlgren.

Helgen startade på bästa tänkbara sätt med Robert och Mikaela i topp under båda testpassen. I kvalet visade teamet fortsatt bra form när Robert tog pole position och Mikaela kvalade P3 i ett jämnt Q2. I huvudracet tog Dahlgren kommandot direkt i starten och tog därifrån en säker seger. Mikaela, som gjorde en bra start, tog sig inte riktigt förbi Brink på andraplatsen och fick nöja sig med att behålla sin tredjeplats i mål.

- Vi har verkligen haft en stark helg här i Falkenberg och plockat bra poäng i mästerskapet. Att ta min tredje pallplats för säsongen känns riktigt bra och jag hoppas att jag kan fortsätta klättra i mästerskapet efter sommaruppehållet. Loppet på Karlskoga förra året är en av de största, om inte den största, höjdpunkten i min karriär hittills. Jag ser verkligen fram emot att tävla där igen nästa tävlingshelg, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Dahlgren gjorde en stark uppkörning i det andra heatet när han från startruta sex halkade ner till åttonde plats starten, men lyckades sedan köra till sig en tredjeplats i mål. Med helgens starka prestation fortsätter teamet även att knapra in på ledningen i teammästerskapet, nu bara fem poäng bakom förstaplatsen.
- Jag är stolt över teamets prestation den här helgen, vi tar ständigt kliv framåt och med den här takten hoppas jag att vi kan ta hem både förar- och teammästerskapet den här säsongen, säger Emil Axelsson, teamchef på PWR Racing.

Det var inte bara SEAT Dealer Team som gjorde en bra insats under helgen. Peter "Poker" Wallenberg fightades hårt om tiondeplatsen i andra heatet och korsade mållinjen i sin Racing for Charity-rutiga CUPRA TCR på poängplats.
- Falkenberg är en väldigt speciell bana att köra på, den liknar inget annat i tävlingskalendern. Men jag trivs här och inramningen brukar alltid vara bra med mycket publik och fint väder, likaså detta år. Nu får alla i teamet en välbehövlig paus efter en tuff inledning med både TCR Scandinavia och WTCR på schemat. Alla involverade arbetar oerhört hårt för att PWR ska kunna nå den här nivån, både hemma i Skandinavien och internationellt, säger Peter "Poker" Wallenberg, förare och medgrundare i PWR Racing.

Nästa deltävling av TCR Scandinavia avgörs på Gelleråsen Arena i Karlskoga den 17-18 augusti. Tävlingskalender
19-06-17 Hemmaseger framför storpublik för Dahlgren
Robert Dahlgren gjorde succé på hemmaplan i Skellefteå. Dubbla pallplatser och överlägsen seger i andra heatet, från tredje plats på gridden. Bredvid på pallen slog teamkamraten Mikaela Åhlin-Kottulinsky in sig på P2, en oerhört stark prestation från sjätte startruta.
- Det här känns så obeskrivligt skönt. Jag saknar verkligen ord. Att vinna det avslutande heatet, framför hemmapubliken på Skellefteå Drivecenter, det saknar nästintill motstycke. Ett enormt tack till alla som besökt helgens tävlingar och tack till alla som arbetat extremt hårt för att få ihop den här arenan och arrangemanget. Tack till teamet och alla partners, framförallt Skellefteå Kraft, som gör en sån här seger möjlig. Jag kommer att sova gott ikväll, säger Robert Dahlgren.

Hemmaföraren Robert Dahlgren visade tidigt prov på mängder med fart. P1 med marginal i alla tre testpass på fredagen bådade gott inför kvällens kval. Där tog dock dominansen slut och Dahlgren fick nöja sig med P2 i solnedgången på Drivecenter Arena.

Första heatet på lördagen blev en rafflande historia där Dahlgren länge slogs om förstaplatsen inför den drygt 16.000 personer stora hemmapubliken. När de båda förarna korsade mållinjen skiljde endast 0.022 sekunder. En batalj över de sista varven som bjöd på inte bara en utan flera omkörningar. Mikaela Åhlin-Kottulinsky, som kvalat P6 på fredagen, gjorde en stabil insats och gick i mål som fyra.

I heat gjorde Mikaela precis som Robert ett så gott som felfritt race och tog sig från sjätte startruta till andraplats i mål. Robert och Mikaela tog där med säsongens andra 1-2 för teamet, ett styrkebesked inför nästa tävlingshelg i Falkenberg den 13-14 juli.
- Jag är superglad, både för egen del och för Robbans skull. Att få dela pallen med honom på hans hemmaplan känns fantastiskt! Jag är nöjd med mina två race, från P6 till P4 i första och ända upp till andraplats i andra heatet. Stort tack till hela teamet som har levererat en fantastisk den här helgen.
19-05-26 PWR Racing samlar styrkorna för nästa deltävling i TCR Scandinavia
Teamets två CUPRA TCR är lastade och på väg till klassisk racingmark, Anderstorp Raceway i Småland. Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev teamets bäste poängplockare i premiären på Ring Knutstorp när hon tog pole position och ledde huvudracet från start till mål framför teamkollegan Robert Dahlgren. Nu siktar teamet mot ytterligare triumfer.

Att ta pole position och vinna direkt i premiären var en drömstart på säsongen. Tyvärr gick andra heatet inte min väg, så nu gäller det att plocka fler poäng på Anderstorp för att avancera i mästerskapet. Jag ser fram emot en ny tävlingshelg, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

SEAT Dealer Team var dominanta under 2018 års upplaga av Anderstorp-racet och blev 1-2-3 i huvudracet. Men med nya förutsättningar 2019, bland annat i form av ny däckleverantör för serien, krävs hårt arbete för att nå liknande framgångar. Teamet är ödmjuka inför uppgiften. Att åka snabbt på den drygt fyra kilometer långa, forna F1-banan kräver mycket av både förare och team.

Jag har bra minnen från Anderstorp tillsammans med teamet. Vi var riktigt starka här med våra CUPRA TCR förra säsongen. Vi var snabba i årets premiär också men fick inte ut maximal poäng i relation till farten. Vi har maximalt fokus på att klättra i mästerskapstabellen under kommande helg, säger Robert Dahlgren.
19-05-06 Dubbelseger för SEAT Dealer Team – PWR Racing i säsongspremiären på Ring Knutstorp
SEAT Dealer Team - PWR Racing inledde säsongen på bästa tänkbara sätt med en en första och andraplats i premiärheatet på Ring Knutstorp. Mikaela Åhlin-Kottulinsky som tagit pole position i fredagens TCR Scandinavia-kval ledde det regntunga racet från start till mål i sin CUPRA TCR. Teamkamraten Robert Dahlgren gjorde en stark uppkörning från fjärde startruta till en andraplats i mål.
- Att först ta pole position och vinna direkt i premiären är verkligen en drömstart på säsongen. Jag är superglad och stolt över alla i teamet, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky, TCR Scandinavia-förare i SEAT Dealer Team.

I ett blött och stökigt andra tävlingsheat startade Dahlgren från tredje ruta och avancerade till P2. Han jagade sedan för seger och korsade mållinjen endast meter bakom ettan. I efterhand blev han dock bestraffad med tio sekunders tidstillägg för omkörningen till P2 och halkade därmed ner till femte plats i resultatlistan.
-Situationen i heat två var i mina ögon inget som borde ge en bestraffning, tanken slog mig inte ens och jag blev faktiskt förvånad när jag fick beskedet. Samtidigt får jag och teamet respektera domarnas beslut. Men jag är redan revanschsugen och ser fram emot nästa tävlingshelg. Stort grattis också till Mikaela och hela teamet som gjort ett grymt jobb både att ta pole och vinst i heat ett, säger Robert Dahlgren, TCR Scandinavia-förare i SEAT Dealer Team.

-En stark inledning på säsongen för SEAT Dealer Team och våra CUPRA TCR, även om det andra heatet blev lite stolpe ut. Stort grattis till segern Mikaela önskar alla på SEAT Sverige, avslutar Per Brinkenberg, märkeschef på SEAT Sverige.

Nästa deltävling går av stapeln på forna F1-banan i Anderstorp den 1-2 juni.
19-05-04 Premiärseger för Mikaela Åhlin-Kottulinsky
PWR Racing - SEAT Dealer Team inledde säsongen på bästa tänkbara sätt med seger och andraplats i premiärheatet. Mikaela Åhlin-Kottulinsky som tagit pole position i gårdagens TCR Scandinavia-kval ledde det regntunga racet från start till mål. Teamkamraten Robert Dahlgren gjorde en stark uppkörning från fjärde startruta till en andraplats i mål.
- Att först ta pole position och sedan vinna direkt i premiären är verkligen en drömstart på säsongen. Jag är superglad och stolt över alla i teamet, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Ett styrkebesked från Mikaela som tog sin första seger på den här nivån under fjolårets STCC-deltävling på Karlskoga Motorstadion.

Stökigt andra heat
I ett blött och stökigt andra tävlingsheat startade Dahlgren från tredje ruta och avancerade till P2. Han jagade sedan för seger men korsade mållinjen endast meter bakom ettan. I efterhand blev han dock bestraffad med tio sekunders tidstillägg för omkörningen till P2 och halkade därmed ner till femte plats i resultatlistan. Mikaela som startade sexa på grund av den omvända startordningen fightades om femteplats, en fight som slutade i sandfållan och resulterade i en DNF.
- Situationen i heat två var i mina ögon inget som borde ge en bestraffning, tanken slog mig inte ens och jag blev faktiskt förvånad när jag fick beskedet. Samtidigt får jag och teamet respektera domarnas beslut. Gällande tävlingshelgen i stort tycker jag att vi inte riktigt fått ut max med tanke på den fart vi haft i bilen. Men jag är redan revanschsugen och ser fram emot nästa tävlingshelg. Stort grattis också till Mikaela och hela teamet som gjort ett grymt jobb både att ta pole och vinst i heat ett, säger Robert Dahlgren.

Peter "Poker" Wallenberg slutade åtta och tog därmed säsongens första poäng. Ett starkt resultat direkt i premiären för Poker och hans Racing for Charity-rutiga CUPRA TCR.

19-05-03 Pole position för Mikaela Åhlin-Kottulinsky
Årets första kvalbatalj i TCR Scandinavia (ersättaren till STCC) är avklarad. PWR Racings Mikaela Åhlin-Kottulinsky var den förare som drog längsta strået och kvalade P1 med sin CUPRA TCR. Teamkamraten Robert Dahlgren var snabbast i Q1 men halkade sedan ner till P4 i Q2.
- Jag är så fruktansvärt glad! Jag trodde först inte att det var sant när teamet ropade P1 över radion. Det här är min första pole i karriären och att göra det i det här startfältet, så grymt! Teamet är så förtjänta av detta. Att säga att jag ser fram emot morgondagens race vore nog en underdrift, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky, TCR Scandinavia-förare hos PWR Racing.

Tuffa förhållanden under kvalet
Svåra förhållanden under kvalet med både sol och snöblandat regn gav en riktigt kvalrysare i säsongspremiären. Däckstrategierna var många och allt från slicks, till mixade däck och full wets användes under kvalet.
- Det var riktigt tufft där ute idag. Ingen visste riktigt vad som skulle hända med vädret och vi fick som alla andra chansa med däckvalet. Tyvärr missade vi denna gång, men P4 innebär bra slagläge i både huvudracet och racet med omvänd startordning. Stort grattis till Mikaela som gjorde ett grymt jobb ute på banan idag, säger Robert Dahlgren, TCR Scandinavia-förare hos PWR Racing.

Peter "Poker" Wallenberg som även i år tävlar med konceptet Racing for Charity i TCR Scandinavia kvalade P12 i Q1 och startar från tolfte ruta i båda morgondagens race.

Morgondagens två race körs med start 13:10 respektive 15:25 och livesänds på länken nedan.
19-05-02 CUPRA och PWR Racing siktar mot nya triumfer i premiären av TCR Scandinavia
Premiären av TCR Scandinavia, ersättaren till vad som tidigare gick under namnet STCC, går i helgen av stapeln på Ring Knutstorp.

PWR Racing - SEAT Dealer Team har tagit två mästerskapstitlar de senaste två åren och siktar mot nya triumfer denna säsong. Teamet som tävlar med CUPRA TCR, racingversionen av SEAT Leon CUPRA, har nått stora sportsliga framgångar både nationellt och internationellt. – PWR Racing - SEAT Dealer Team har tagit två mästerskapstitlar de senaste två åren och siktar mot nya triumfer denna säsong. Teamet som tävlar med CUPRA TCR, racingversionen av SEAT Leon CUPRA, har nått stora sportsliga framgångar både nationellt och internationellt.
- Den internationella tävlingssäsongen har redan dragit igång och vi har bland annat tagit pallplats redan i mästerskapspremiären av världscupen WTCR. Nu ser vi fram emot att komma igång med tävlandet även hemma i Sverige/Skandinavien, säger Daniel Haglöf, VD och WTCR-förare på PWR Racing.

I TCR Scandinavia tävlar 2017 års STCC-mästare Robert Dahlgren och Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Mikaela som under 2018 blev historisk som första och enda kvinna någonsin att vinna ett STCC-race.

- Det känns så kul att vara igång med en ny racingsäsong! Jag har längtat både efter mina teamkollegor och framförallt racingen i sig. Vinteruppehållet är bra, men det tar inte många veckor innan jag saknar känslan av att pressa min CUPRA TCR till max runt en racingbana. Målet med säsongen är såklart att nå fler pallplatser och ta nya segrar i elitklassen inom skandinavisk touring car racing, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky, förare på PWR Racing.

PWR Racing - SEAT Dealer Team har tagit 39 pallplatser varav 13 segrar under totalt 33 race sedan TCR-reglementet infördes i Skandinavien. 2017 års mästare Robert Dahlgren har varit en viktig kugge i framgångsreceptet.
- Det har varit en fantastisk resa sedan jag anslöt till PWR Racing - SEAT Dealer Team 2017. Hela teamet har gjort ett fantastiskt jobb med starkt stöd från SEAT Sverige. Att inleda med att ta titeln direkt under första säsongen och sedan vinna teammästeskapet 2018 är mer än en stark prestation. Speciellt med tanke på att många av de tävlande teamen har betydligt längre bakgrund och större erfarenhet än relativt unga PWR Racing (grundades 2012). Nu längtar jag efter att jaga efter ännu fler titlar med teamet, säger Robert Dahlgren, förare på PWR Racing.
- Vi ser med spänning fram emot ännu en framgångsrik säsong i TCR för CUPRA och SEAT. Med våra starka förare på PWR/SEAT Dealer Team i kombination med våra uthålliga och snabba Cupra bilar bör vi kunna nå mycket långt. Vi lovar att bjuda på underbar racing i år. Välkomna och heja på oss! säger Per Brinkenberg, märkeschef SEAT.
19-05-02 Nystart och livesändning när svensk racing har säsongspremiär på Knutstorp
Till helgen startar SM-serien i racing för Touringcarbilar. Och den gör det i en helt ny serie. Scandinavian Racing League. Först ut är Knutstorp och allt kommer kunna ses live.

När föregångaren STCC AB i vintras gick i konkurrs bildade arrangörerna tillsammans med bilklassen TCR och Svenska Bilsportförbundet en treklöver för att ta ett omtag inom svensk racing. Resultatet blev Scandinavian Racing League, SRL.
- På ett sätt är det ingen skillnad. Arrangörerna är de samma bortsett från att vi glädjande har premiär på den nya banan Fällfors utanför Skellefteå. Teamen och bilarna finns. Den stora skillnaden är att förbundet har en mycket mer aktiv roll i den nya konstellationen där vi nu gör en nysytart. Nu har vi fått fram en produkt som blir en början på något nytt för svensk racing. Målet är att utveckla svensk racing, säger Anna Nordkvist, vd för Svenska Bilsportförbundet.

Den nya serien SRL kommer även livesändas fritt på förbundets egen kanal, www.sbfplay.se
- Vi ser att vår playkanal växer i tittare och vi försöker fylla den med mer livesändningar. Sport berör och livesport ligger rätt i dagens samhälle där tekniken skapat ett helt nytt tittarmönster. Självklart finns det stora kanaler som vi siktar på, men med en racingserie av högsta klass i vår egen kanal bygger vi även för framtiden. I år sänder vi även live från SM i drifting och SM i den nationella rallycrossen och mer är på gång, säger Nordkvist och fortsätter.
- Det är en intressant utveckling nu inom idrotten där förbunden i Sverige nu ofta sitter som rättighetsägare till bra sportevent. Många som vi med en stark målgrupp, säger Nordkvist.

Premiären för Scandinavian Racing League körs i Knutstorp 3-4 maj. Därefter väntar ytterligare sex tävlingar. Efter varje tävling kommer det även att finnas ett efterhandsmagasin från SRL-tävlingarna.
- Vi för en dialog med att kunna få till ett samarbete för det magasinet på en extern TV- kanal som ett bra fönster att kunna visa upp SRL i en redan plattform, avslutar Anna Nordkvist.
19-04-30 Andre Kiil klar för Brovallen Design i TCR-premiären
Brovallen Design kommer till start i premiären av TCR Scandinavia. Estländaren Andre Kiil ska köra teamets Audi RS3 LMS.
– Vi har haft en dialog med Andre ända sedan finalen förra året och det är skönt att vi äntligen kan bekräfta medverkan på Ring Knutstorp, säger teamägaren Tobias Johansson.

Andre Kiil gjorde två inhopp i Brovallen Design under 2018, på Rudskogen och på Mantorp. Placeringsmässigt gick det bäst på Rudskogen med två fjortondeplatser men han visade att det fanns fart för bättre.
– Andree har alla förutsättningar att bli riktigt bra och det ska bli intressant att se vad han kan prestera i premiären, säger Johansson.

Sedan STCC:s konkurs har en ny paraplyorganisation skapats, Scandinavian Racing League (SRL). TCR Scandinavia ingår som en av klasserna i SRL.

Tidsschema
Fredag den 3 maj
10:40 11:10 TCR Scandinavia test 1
12:50 13:20 TCR Scandinavia test 2
16:20 16:40 TCR Scandinavia kval Q 1
16:45 16:55 TCR Scandinavia kval Q 2

Lördag den 4 maj
08:55 09:05 TCR Scandinavia warm Up
13:10 13:30 TCR Scandinavia heat 1
15:25 15:45 TCR Scandinavia heat 2
19-04-14 Ring Knutstorp först ut i kalendern i STCC uppföljaren TCR Scandinavia
Under gårdagen träffades den konstellation av arrangörer som kommer driva banracingen vidare efter att STCC för någon vecka sedan lämnat in sin konkurrsansökan. TCR Scandinavian Series AB tillsammans med Svenska Bilsportförbundet och de arrangerande racingbanorna träffades under tisdagen i Jönköping för nästa steg mot säsongen 2019 för SM i standardvagnsracing. Beslut togs om att det fortsatt blir TCR-reglementet som kommer gälla för SM-klassen och att namnet blir TCR-Scandinavia.
- Med det nya samarbetet för mästerskapet så tar vi tillsammans ett omtag för svensk racing och jag är övertygad om att vi kommer lyckas i år 2019, men framförallt att vi ska säkerställa och fortsätta utveckla svensk racing under kommande år, säger Greger Petersson, vd för TCR Scandinavian Series AB.

Med under mötet fanns även team från säsongen 2018 som fick ta del av den satta premiärtävlingen för säsongen 2019 som blir Kvp Newsrace, powered by Porsche Helsingborg, 3-4 Maj.
- Vi ser med tillförsikt på framtiden efter gårdagens möte. Vi har en stor passion för motorsport och det känns väldigt bra att vi nu kan lägga fullt fokus på att utveckla mästerskapet utefter den potential som finns inom svensk elitracing och i det TCR reglemente som nu råder. Vi kommer med full kraft och ger full gas in i mästerskapet 2019 säger Ted Brink, teamchef Brink Motorsport.

Parallellt med att säkerställa en fortsättning och framtid för TCR-klassen är arbetet redan igång med att bygga upp en ny organisation för att samla alla klasser och banor till en riktigt bra helhet.
- Våren är kort, men jag är glad och nöjd över att vi kommit så här långt redan och mötet i Jönköping var riktigt positivt med en framåtanda från samtliga parter. Tillsammans ska vi säkerställa att vi har ett starkt mästerskap för svensk racing under kommande år. Det finns så mycket kraft, kunskap och kärlek till sporten från team, sponsorer, banor, funktionärer, föreningar och fans och det vill fortsätta stärka, säger Anna Nordkvist, vd på Svensk Bilsport.

Kalender 2019.
16/4 – Ring Knutstorp – Press och test
03-04/5 – Ring Knutstorp – Kvällsposten Newsrace Powered by Porsche Helsingborg
01-02/6 – Anderstorp – Sportbilsfestivalen
14-15/6 – Drivecenter Arena Fällfors – Midnattssolsloppet
13-14/7 – Falkenberg – Västkustloppet
17-18/8 – Gelleråsen Arena – Kanonloppet
Tävlingen i Danmark TBA – TBA – TBA
04-05/10 – Mantorp Park – Grande Finale
19-02-06 STCC i konkurs – men Brovallen Design tror på en ljus framtid
I dag kom beskedet att STCC AB går i konkurs. Brovallen Design är ett av STCC:s mest erfarna team och ägaren Tobias Johansson beklagar det inträffade.
– Självklart är det oerhört tråkigt, säger han.

I samband med nyheten om STCC:s konkurs, kom också beskedet att svensk elitracing lever vidare 2019. En ny konstellation med Svenska Bilsportförbundet, TCR Scandinavia och banägare ska driva TCR-serien kommande säsong. TCR kallas biltypen som tävlat inom STCC de två senaste säsongerna.
– Nu ser vi framåt och det är professionella människor bakom det nya upplägget. Jag är helt säker på att det kommer att bli bra, säger Johansson.
19-02-06 STCC AB i konkurs – ny konstellation driver mästerskapet vidare
Aktiebolaget STCC har tvingats ansöka om konkurs och ett nytt samarbete har skapats mellan Svenska Bilsportförbundet (SBF), TCR Scandinavian Series AB och arrangörer för att säkra säsongen 2019 vad gäller SM i standardvagnsracing.

Bolaget lider fortfarande av de turbulenta åren efter finanskrisen. De stora satsningarna som gjordes där efter för att återuppbygga mästerskapet inbringade för lite. Trots en positiv trend finansiellt sett under 2018 har bolaget nått en punkt där det inte längre finns förutsättningar att driva verksamheten vidare, konstaterar bolagets styrelse.

Inför säsongen 2017 införde STCC det framgångsrika reglementet TCR och var under fjolåret det fjärde största TCR-mästerskapet i världen.
– För oss gäller det nu att fokusera framåt. Svensk racing håller världsklass och ska så fortsätta. Därför kommer Svenska Bilsportförbundet, TCR Scandinavian Series AB och racingbanorna att agera tillsammans, säger Anna Nordkvist, vd för SBF.
– Tillsammans ska vi säkerställa att vi har en mästerskapssäsong under 2019 samt fortsätta utveckla svensk racing under kommande år. Det finns så mycket kraft, kunskap och kärlek till sporten från team, sponsorer, banor, funktionärer, fans och det vill fortsätta stärka.

STCC AB grundades 1996 och har sedan dess drivit en av Europas största racingmästerskap där förartalanger som Mattias Ekström, Thed Björk, Fredrik Ekblom och Johan Kristoffersson växt fram i framgångsrika team som Kristoffersson Motorsport, Flash Engineering, WestCoast Racing och Cyan Racing.

Säsongspremiären i mästerskapet hålls som planerat på Ring Knutstorp den 3-4 maj och arrangörerna står väl förberedda.
– STCC har under en lång tid varit ett bra event för banorna. Med det nya TCR-reglementet och teamen, plus alla andra klasser som vuxit sig starka finns det definitivt en ljus framtid, säger Fredrik Sjöqvist, talesman för racingbanorna och vd för banan Mantorp Park.
– Rent praktiskt innebär detta inga större förändringar för oss arrangörer. Att det blir ett samarbete med en ny stark konstellation innebär också att det finns möjligheter att utveckla tävlingshelgerna ytterligare.

Fram till premiären väntar ett hårt arbete för den nya konstellationen mellan SBF, racingbanorna och TCR Scandinavian Series AB som tillsammans ska driva mästerskapet.
– Med det nya samarbetet för mästerskapet så tar vi tillsammans ett omtag för svensk racing och jag är övertygad om att vi kommer lyckas i år 2019, men framförallt att vi ska säkerställa och fortsätta utveckla svensk racing under kommande år, säger Greger Petersson, vd för TCR Scandinavian Series AB.
– Svensk banracing står sig bra i världen, vi har extremt duktiga team och arrangörer runt om i landet. SM i standardvagnsracing är svensk bilsports starkaste mästerskap och ska så förbli.
19-01-24 Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing
Under 2018 blev Mikaela Åhlin-Kottulinsky historisk som den första kvinna någonsin att vinna ett STCC-race tillsammans med PWR Racing och CUPRA. Nu förlänger Mikaela med teamet och gör därmed sin tredje säsong i STCC under 2019. Utöver det färska kontraktet med PWR har Mikaela nyligen blivit uttagen till det svenska landslaget i racing.
- Jag är väldigt glad över det fortsatta förtroendet både från PWR och teamets partners. Förra säsongen var en av de bästa, om inte den bästa, i min karriär. Både personligt och resultatmässigt. Jag hittade tillbaka till min glädje för racing, mycket tack vare PWR och den atmosfär som finns inom teamet. Jag ser verkligen fram emot en ny säsong i STCC, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Uttagen till landslaget
Mikaela som tidigare varit en del av det svenska utvecklingslandslaget får nu ta ett steg upp på stegen inför 2019. Ett fint kvitto på de framsteg hon gjort de senaste åren. Mikaela är fortfarande ensam kvinna i landslaget bland de som tävlar i racing, men hon hoppas att det ska se annorlunda ut i framtiden.
- Det är både kul och motiverande att få vara en del av det svenska landslaget. Speciellt med tanke på hur pass många talanger som finns inom svensk motorsport just nu. Sen hoppas jag verkligen att kunna inspirera fler tjejer att börja med motorsport, men kanske framförallt att fortsätta fightas med killarna högre upp i åldrarna. Inom en snar framtid ser jag gärna att jag har sällskap av många snabba tjejer både på banan och i landslaget.

PWR Racing har sedan 2014 haft en kvinna på startlinjen i STCC varje säsong. Det har alltid varit en vision och ett uttalat mål hos grundarna Daniel Haglöf och Peter "Poker" Wallenberg att öka andelen kvinnor i svensk racing.
- Det känns hedrande att Mikaela fortsätter att tävla med oss även 2019. Mikaela är en nyckelperson i PWR Racing, både på och utanför tävlingsbanan. Men framförallt är hon enormt viktig för svensk racing och det intresse vi hoppas kunna skapa bland unga tjejer. Både bland förare, mekaniker och ingenjörer, säger Daniel Haglöf, VD på PWR Racing.

Tillsammans med tidigare presenterade Robert Dahlgren kommer Mikaela att slåss om nya STCC-framgångar för PWR Racing - SEAT Dealer Team under 2019. Säsongen startar den 4 maj på Ring Knutstorp i Skåne, resterande kalender finner du nedan.

19-01-17 Brink Motorsport klara för STCC 2019 med två Audi RS3 LMS
Brink Motorsport kommer att stå på startlinjen i STCC 2019 med två Audi RS 3 LMS-tävlingsbilar och en högt satt målsättning i samarbete med huvudpartners Ramudden och ProMeister.
– Efter en stärkande säsong 2018 med såväl utmaningar som riktigt lovande framgångar är vi oerhört glada att kunna bekräfta en fortsatt och starkare satsning i STCC 2019 tillsammans med våra partners där vi nu med stolthet kommer ingå i Ramuddens idrottsteam Team Ramudden, säger teamchef Ted Brink.

Teamet säkrade två segrar under 2018 års upplaga av STCC och fick ett kvitto på att teamet närmar sig toppen av STCC. Med nyrenoverade lokaler och en stärkt organisation står teamet redo och välkomnar tillskotten i kalendern med tävlingar i både Skellefteå och i Danmark.
– Vi tog viktiga steg framåt under fjolåret och i år ska vi vara med i topp tre av mästerskapet. Vi kommer väl förberedda med ombyggda lokaler som är anpassade för STCC och stärkt organisation som ger oss kraft att vara konkurrenskraftiga redan från premiären. Vi ser positivt på att STCC tar sig norrut och gör det möjligt för oss att bjuda på bra racing i en än större del av vårt avlånga land, säger Ted Brink.

Identiteten på teamets båda förare kommer att avslöjas inom kort.

Brink Motorsport planerar att starta 2019 som de avslutade 2018!<< Tillbaka till Startsidan