<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


Övrig pressinformation
RACING 2023


2023
             


 


23-03-29 Felix Rosenqvist söker efterlängtad revansch i Texas
Felix Rosenqvist beger sig till Texas Motor Speedway i helgen för INDYCAR-säsongens andra deltävling – och Arrow McLaren-föraren är på jakt efter upprättelse i The Lone Star State.

Den supersnabba ovalen utanför Dallas/Fort Worth har stått i centrum för några av Rosenqvists absolut bästa ovalinsatser så här långt i INDYCAR-karriären. Redan 2020 var smålänningen, efter att ha satt loppets snabbaste varv, på väg ikapp ledande Scott Dixon in på sluttampen - men kraschade i samband med en varvning.

2021 var det just här som Rosenqvist gjorde sin bästa ovaltävling för säsongen – samtidigt som teamkamraten Pato O’Ward tog sin första seger i karriären – och vid förra årets besök slog Värnamo-sonen till med en eftertrycklig pole position efter att ha presterat en snitthastighet på 355 km/h (221 mph) under kvalet.

Liksom 2020 slutade dock fjolårets race med besvikelse för Rosenqvist, som tvingades bryta med tekniska problem efter att inledningsvis ha slagits längst fram i fältet.

Efter en tuff säsongspremiär i St. Petersburg i början av mars, där han trycktes in i muren redan på det första varvet, är Rosenqvist nu fast besluten att äntligen få avkastning på Texas Motor Speedway.
- Jag har en speciell relation till Texas Motor Speedway, säger Felix Rosenqvist. Å ena sidan har jag gjort mina absolut bästa ovalinsatser där under åren, men å andra sidan har jag aldrig fått utdelning för det i racen. Självklart är målet i helgen att ändra på det. Vi har haft en väldigt bra bil där historiskt, så jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka och se hur vårt ovalpaket står sig i år.

Årets race på Texas Motor Speedway är formellt betitlat PPG 375, och körs över 250 varv (två fler än i fjol). Starten går kl. 18.10 svensk tid på söndag kväll. Både kval och race sänds som vanligt på V Sport Motor och Viaplay.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 2
PPG 375
Texas Motor Speedway

Lördag 1 april
Fri träning 1: 15.00-16.00
Kval: 18.15-19.15
Fri träning 2: 19.45-21.30

Söndag 2 april
Race (250 varv): 18.10

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: https://www.indycar.com/Drivers
BANAN: Layout och historik: https://www.indycar.com/Schedule/2023/IndyCar-Series/Texas
23-03-28 Linus Lundqvist tillbaka på banan – klar för INDYCAR-test med Rahal Letterman Lanigan Racing
Regerande Indy Lights-mästaren Linus Lundqvist kommer äntligen återvända till rampljuset när han genomför ett efterlängtat NTT INDYCAR SERIES-test med Rahal Letterman Lanigan Racing i nästa vecka.

Lundqvist kommer att testa för det anrika RLL-teamet på Texas Motor Speedway nu på måndag (3 april), dagen efter helgens INDYCAR-race på den ultrasnabba ovalen utanför Dallas.

Testet blir Lundqvists andra någonsin i INDYCAR – han testdebuterade 2021 för Andretti Autosport på road course-versionen av Indianapolis Motor Speedway – och hans första på en oval.
- Det är svårt att beskriva hur taggad jag är på det här testet, säger Linus Lundqvist. Det har tagit lite tid, men vi har jobbat så hårt hela vintern för att få till en sådan här möjlighet. Jag vill tacka Bobby Rahal och hans team för att jag nu får en dag i bilen, och en chans att visa vad jag kan. Jag ser också fram emot att äntligen få köra en IndyCar på en oval, och dessutom en av de absolut snabbaste på kalendern. Det kommer bli en magisk dag!

Lundqvist, som fyllde 24 år häromdagen, blev den förste svensken någonsin att ta hem INDYCAR-seriens främsta matarklass Indy Lights (sedermera omdöpt till Indy NXT) när han dominerade mästerskapet förra säsongen.

På det guldkantade CV:t finns också ytterligare tre formelbilstitlar: Formula STCC Nordic (2016), brittiska Formel 3 (2018) och Formula Regional Americas (2020). Ingen annan svensk har tagit fler segrar i internationell bilracing än Linus Lundqvist under de senaste fem åren.
- Vi är glada att ha Linus med oss i testet i Texas nästa vecka, säger RLL-grundaren Bobby Rahal. Hans CV talar för sig själv och han har definitivt förtjänat den här chansen efter sin seger i Indy Lights i fjol. Vi kommer att följa hans utveckling noggrant och se till att det här blir ett lyckat test för alla inblandade.

Linus Lundqvist kommer att vara på plats på Texas Motor Speedway med RLL under helgens PPG 375, säsongens andra INDYCAR-deltävling, som ett led i förberedelserna inför testet.

Länkar
NTT INDYCAR SERIES
Rahal Letterman Lanigan Racing
23-03-24 Bäckmans uttagna till svenska landslaget för fjärde året i rad
Idag blev det klart att syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden har blivit utvalda till svenska landslaget för Bilsport för fjärde året i rad.
- Detta är en fantastisk möjlighet för oss att fortsätta vår utveckling inom bilsporten och vi är oerhört stolta att återigen få vara med i landslaget denna säsong, säger Andreas Bäckman.

Idag offentliggjorde Svensk Bilsport sina landslagsförare för 2023. Bland alla talangfulla förare från landet över så fanns syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden med bland namnen av de som valts ut. Båda syskonen kommer att ingå i seniorlandslaget; Sweden National Team.
- Väldigt glad och tacksam att Svensk Bilsports landslag vill fortsätta att satsa på oss. Det är en viktig pusselbit för oss att kunna fortsätta vår resa framåt i karriären. Att vara med i landslaget kommer även att kunna hjälpa oss att utvecklas som förare och allt som kommer med att vara racingförare på elitnivå, säger Jessica Bäckman.

Förbundets huvudsyfte med landslaget är att utveckla förare inom bilsporten och ge dem så många verktyg som möjligt.
- Detta är en fantastisk möjlighet för oss att fortsätta vår utveckling inom bilsporten och vi är oerhört stolta att återigen få vara med i landslaget denna säsong, säger Andreas Bäckman.
23-03-24 Fyra talanger utvalda till Brink Junior Academy
Brink Motorsport har tagit ut de fyra talanger som får en plats i 2023 års upplaga av Brink Junior Academy! Med över 50 juniorer som sökt till programmet så har det varit stenhård konkurrens om platserna. De fyra förarna som är uttagna är Siri Hökfelt (16), Oscar Pedersen (16), Vendela Kördel (16) och Caspian Hagman (15).

Siri Hökfelt, Brink Junior Academy förare, kör NXT Gen Cup 2023
- Det är ett stort steg att gå från karting till elektrisk bilracing och jag har som mål att utvecklas som förare så mycket som möjligt. När Tobias Brink meddelade att jag var uttagen till Brink Junior Academy så blev jag otroligt glad! Brink Motorsport är ett av de allra bästa teamen med 20 säsonger i bagaget, så det ska bli otroligt kul att arbeta med dem.

Oscar Pedersen, Brink Junior Academy förare, kör Formula Nordic 2023
- Jag ser fram emot att arbeta med Brink Junior Academy, det är en fin möjlighet för mig som förare.

Vendela Kördel, Brink Junior Academy förare, kör gokart 2023
- Jag ser fram emot att ta del av all kunskap och erfarenhet som finns inom rink otorsport och jag är övertygad om att det kommer göra mig till en bättre förare och ge mig den hjälpen jag behöver för att ta nästa steg i min racingkarriär

Caspian Hagman, Brink Junior Academy förare, kör gokart 2023
- Det ska bli spännande och lärorikt att jobba tillsammans med Brink otorsport!

Brink Junior Academy är ett initiativ där Brink Motorsport med hjälp av den kunskap och erfarenhet de samlat på sig under åren ska hjälpa dessa talanger att nå sina mål inom racing. Det ultimata målet med satsningen är att hjälpa fler ungdomar framåt i sina karriärer oavsett om de kör för Brink Motorsport eller har planer på andra karriärvägar än de serier vi är engagerade i. Programmet kommer hjälpa talangerna med allt från förarcoaching, mentorskap i sponsorarbete och ingenjörsstöd.

Tobias Brink, projektledare:
- Vi har haft detta program i bakhuvudet en längre tid. Vi har varit aktiva i nuvarande form i över 20 år och vi känner att vi har mycket att ge tillbaka och detta känns helt rätt sätt att göra det på. Vi kommer forma det efter varje individ och vi kommer även forma det efter den framtid vi vill se. Vi utövar en sport där kvinnor och män kan tävla på lika villkor och detta vill vi se speglas i deltagandet. Därav tar vi in lika många killar som tjejer i programmet. Vi har nu fyra talanger vi tror på och det ska bli riktigt kul att sätta i gång!

23-03-23 Fullmatad premiär för Sveriges största långloppsserie på Ring Knutstorp
Sveriges största långloppsserie Race4Fun kör under helgen sin efterlängtade säsongspremiär på den Skånska banan Ring Knutstorp i Kågeröd, utanför Helsingborg. Premiärhelgen har lockat ett fullt startfält på närmare 80 team och över 300 förare som gör upp under 8 timmars racing över två dagar.

Den tre dagar långa racinghelgen som kickstartar den Svenska racingsäsongen inleds på fredagen 24 mars med en trackday, där team och förare får möjlighet att för första gången för året testa sina bilar på bana.

På lördag den 25 mars körs premiären av Race4Fun 8H Cup, den första av fem deltävlingar för säsongen. Här tävlar bilar enligt Klass 2-reglementet, med mindre tvåhjulsdrivna racingbilar, eller något trimmade standardbilar, som är minst 10 år. Här återfinns flera av landets bästa långloppsteam som fjolårsmästarna NJ Motorsport från Hovmantorp i sin ex JTCC Mini Cooper, 2020-mästarna MEJK Racing från Nässjö i en Renault Clio och flertalet lokala team från Skåne som ST-Auto/Veidec Racing från Hörby, One Tech Sweden från Lund, SNAAB Racing från Kristianstad och VMS Racing från Kågeröd.

På söndag 26 mars körs Svenska Skrotbilsklassikern, instegsklassen inom långloppsracing där man tävlar med standardbilar som är 20 år eller äldre. Klassen är pågrund av sin enkelhet och långa omkostnader den största klassen inom Svensk långloppsracing med över 40 team till start på Ring Knutstorp. Under fjolåret vann teamet Black Edition från Vara tre av fem tävlingar, och kommer till start med samma ekipage även 2023. Även fyra team från Danmark finns på plats i det stora startfält som öppnar säsongen.

Samtliga race startar klockan 09:00 med målgång åtta timmar senare, 17:00. Det team som kört flest varv under åtta timmar vinner tävlingen.
– Vi ser mycket fram mot att starta igång årets säsong traditionsenligt på Ring Knutstorp. Vi är överväldigade av det stora intresset att köra i Race4Fun, trots det tuffa ekonomiska läget i samhället mönstrar vi troligtvis det största och starkaste startfältet hittills. Vi tror på många hårda kamper och bra racing under helgen. Förra året vanns Klass 2-racet på Ring Knutstorp med endast 0,8 sekunder. Vi får se om det kan bli ännu tightare i år, säger Emil Svensson, promotor för Race4Fun.

Tävlingarna livesänds via Race4Funs Youtube-kanal tillsammans med produktionsbolaget Rally Live. Det bjuds på häftiga drönarbilder, livesända onboard-kameror i bilarna samt professionell kommentering och intervjuer i depån.

Länkar:
Livesändning Lördag: https://www.youtube.com/watch?v=XzKH2MKynmE
Livesändning Söndag: https://www.youtube.com/watch?v=zdU8zwMUp3M
Liveresultat: https://www.race4fun.se/livetidtagning
Hemsida: https://www.race4fun.se/
23-03-09 Syskonen Bäckman klara för ADAC GT4 Germany 2023
Syskonen Andreas och Jessica Bäckman från Boden presenterar idag sin storsatsning att de under 2023 kommer att dela bil och tävla tillsammans i ADAC GT4 Germany för PROsport Racing Team i en Aston Martin GT4-bil.
- Kul att till årets säsong prova på något helt annorlunda och tävla i GT4, och det känns spännande att få dela bil med Jessica, säger Andreas Bäckman.

Andreas och Jessica Bäckman har trots sin ringa ålder redan nått stora framgångar inom gokart, rallycross och racing. Under 2018 tävlade de båda i STCC och den brittiska motsvarigheten TCR UK, där Andreas bland annat tog sin allra första racingseger och slutade på en tredjeplats i mästerskapet. Jessica lyckades knipa en pallplats på Brands Hatch och blev därmed första kvinnan i TCR UK att ta en pallplats och slutade även fyra i mästerskapet. 2019 tog syskonen steget upp i Europa serien och tävlade även där 2020. Under åren har Andreas tagit flertal vinster och pole-positions i Europamästerskapet, medan Jessica har lyckats ta pallplatser i 4 olika TCR mästerskap. Hon skrev även historia som den första kvinnan någonsin att knipa en pallplats i TCR Europe 2019.

Under 2022 tävlade syskonen i varsitt mästerskap i två olika länder och de hade ett mycket framgångsrikt år.

Andreas tävlade i det svenska mästerskapet STCC och slutade på en tredjeplats totalt i mästerskapet med tre vinster, två pole-positions, sju pallplatser och tre snabbaste varv. Jessica tävlade i tyska mästerskapet ADAC TCR Germany, som är den tyska motsvarigheten till STCC, och slutade på en andraplats totalt i mästerskapet med fyra vinster, två pole-positions, tre snabbaste varv och nio pallplatser.

Nya satsningen inom GT-racing
Sedan syskonen tog steget till banracing för fem år sedan har de tävlat inom Touring Car Racing i TCR-bilar. Till årets säsong har nu syskonen istället valt att gå en helt annan väg och ge sig in i GT-racing i den tyska GT4 serien ADAC GT4 Germany. Serien körs på samma tävlingshelger och är en supportserie till både DTM och ADAC GT Masters, som är de största racingserierna i Tyskland. Båda dessa serier är ansedda som två av världens tuffaste GT-serier att vinna, och drar mycket publik under tävlingshelgerna.

Genom hela Andreas och Jessicas bilsportkarriär har de tävlat individuellt i varsin bil. Till årets säsong kommer de att dela bil med varandra och tävla tillsammans i en Aston Martin Vantage GT4-bil. Upplägget fungerar så att loppen är en timme långa, där ett obligatoriskt förarbyte sker halvvägs genom loppet, vilket kommer att vara något helt nytt för Jessica och Andreas att anpassa sig till.
- Kul att till årets säsong prova på något helt annorlunda och tävla i GT4, och det känns spännande att få dela bil med Jessica. Vi kommer att ha mycket att lära under årets säsong men vi siktar ändå högt och vill kunna utmana i toppen, säger Andreas Bäckman.

GT Winter Series gav mersmak för Jessica
Under hösten 2022 fick Jessica möjligheten att åka till Phoenix i USA på The Heart of Racings uttagning av förare. Där fick hon möjligheten att prova på en GT-bil för första gången och fick köra just en Aston Martin Vantage GT4 bil, en likadan bil som syskonen nu kommer att tävla med i årets säsong för det regerande mästarteamet PROsport Racing Team.

Att få testa på en GT-bil för första gången gav mersmak för Jessica och föregående helg gjorde hon tävlingsdebut i en Aston Martin GT4-bil på den spanska Navarra banan i GT Winter Series och imponerade på teamet i sin debuttävling där hon avslutade helgen med två andraplatser.
- Mycket kul att få denna möjlighet att få tävla för PROsport Racing Team som är regerande mästare i ADAC GT4 Germany. Att få ta steget till GT4 känns spännande och det kommer att bli en kul säsong att få dela bil med min bror. Det kommer bli häftigt att få tävla på samma helger som DTM och ADAC GT Masters, säger Jessica Bäckman.

ADAC GT4 Germany seriens uppbyggnad
Säsongen 2023 i ADAC GT4 Germany kommer att bestå av fem deltävlingar i Tyskland och en deltävling i Nederländerna. Serien är ansedd som en av de tuffaste GT4-serierna i världen och har en hög status på förarna som kommer från flera olika länder runt om i Europa. Säsongsstarten kommer att gå på Oschersleben banan i Tyskland och kommer avslutas på den välkända Formel 1 banan Hockenheimring. Förutom Hockenheimring kommer även de världskända Formel 1 banorna Nürburgring och Zandvoort att finnas på kalendern 2023. Varje deltävling är uppbyggt på två träningspass, två tidskval samt två race på 60 minuter där man byter förare efter halva loppet. Poäng tilldelas till bilarna topp 10 i tidskvalen samt topp 15 i respektive race. Förarna i bilen med mest poäng efter den sista deltävlingen på Hockenheimring kommer tillsammans att ta hem förartiteln ”ADAC GT4 Germany Drivers Title” i ADAC GT4 Germany serien.

PROsport Racing Team hälsar Jessica och Andreas välkomna till teamet
– Jag är stolt över vår teamuppställning för säsongen 2023 i ADAC GT4 Germany. Jessica gjorde ett bestående intryck på oss föregående helg på GT Winter Series i Navarra, Spanien. Jag är säker på att hon tillsammans med sin bror Andreas kommer att kunna slåss om toppresultaten i vår Aston Martin Vantage GT4 denna säsong, säger Christoph Esser, teamägare av PROsport Racing Team.

Andreas och Jessica Bäckman ser framemot att tävla tillsammans 2023, vilket de tror de kan dra nytta av genom att hjälpa varandra framåt. Det blir en tuff säsong där syskonen ska ge allt de har för att bemästra en helt ny bilmodell i nytt mästerskap. Säsongsstarten går av stapeln 26-28 maj på Oschersleben i Tyskland
23-03-07 Lyckad och lärorik GT4 debut för Jessica Bäckman
Föregående helg, 4–5 mars, kördes femte deltävlingen av GT Winter Series på Navarra-banan i norra Spanien. Jessica Bäckman stod på startlinjen för första gången 2023 i en ny bil; Aston Martin AMR Vantage GT4 och för ett nytt team; PROsport Racing Team. Jessica gjorde en imponerande GT4 debut där hon körde hem två andra platser i racen.
– Kul att vara i gång igen efter det långa vinteruppehållet, jag är nöjd med min säsongsinledning och har fått mycket värdefull körning i helgen. Extra kul att det räckte till två andra platser i racen, säger Jessica Bäckman.

GT Winter Series går in i sin tredje säsong, starkare än någonsin och med fler tävlingshelger på de vackraste racerbanorna i södra Europa. Från december till mars, med tävlingar i Spanien och Portugal, där varje deltävling består av två sprintlopp (sprintrace) på 25 minuter vardera och ett långlopp (endurance race) på 60 minuter där man gör ett förarbyte efter halva loppet. Förarna tävlar om poäng i sin klassificeringsklass och seger i den totala ställningen. Bilarna är byggda enligt det globala GT4-reglementet, vilket innebär att det till exempel är samma bilar som används i resterande GT4-mästerskap runt om i världen. Föregående helg, 4–5 mars, kördes mästerskapets femte deltävling på anrika Circuit de Navarra i Spanien där den unga, svenska stjärnskottet Jessica Bäckman gjorde debut i bakhjulsdrivna Aston Martin AMR Vantage GT4 bilen för PROsport Racing Team i tävlingssammanhang, vilket hon gjorde med bravur då hon körde hem två andra platser och flera erfarenheter rikare.

Kval
Söndag morgon började med kval på den kalla Navarra banan där Jessica för första gången skulle kvala in i GT4-sammanhang. Hon satte snabbt upp farten snabbt och var inte långt efter den snabbaste bilen, men fick tyvärr sina bästa varv strykta på grund av hon använde för mycket bana i vissa kurvor och kvalade därav in på tredje bästa tid.

Spint- & Endurance Race
Vid sin första start i GT-racing fick Jessica Bäckman en bra start och tog flera placeringar i de totala klassificeringarna och körde även upp sig till en andraplats i GT4-klassen. Jessica lyckades försvara andra platsen hela vägen till mål i det 25 minuter långa sprintracet och tog därav sin första pallplats i sitt allra första GT4-race någonsin.

På eftermiddagen var det dags för det 60 minuters långa Endurance Racet, där man delar bil efter halva loppet, och det var Jessicas teamkompis Gabriela Jílková som startade racet. Jílková hade en bra start och behöll andra platsen i klassen efter täta fajter, de tre bästa i klassen kämpade vid ett tillfälle åtskilda med ett par tiondelar. Efter halva loppet var det dags för depåstopp och förarbyte där Jessica Bäckman tog över ratten på Aston Martin AMR Vantage GT4 bilen på en tredje plats.

Svenskan satte sig in sin rytm och började jaga bilen framför, tillslut var Jessica ikapp systerbilen av PROsport och tillslut lyckades landslagsföraren även knipa sig förbi och in på en andra plats efter en lyckad omkörning. En andra plats som hon sedan höll hela vägen i mål i det 60 minuters långa racet. Jessica korsade mållinjen som 2:a i klassen och 13:e totalt tillsammans med teamkompisen Gabriela Jílková.

Under engångshelgen i Navarra tog Jessica två av två andra platser i racen, Bäckmans GT-racingdebut var med andra ord lyckad, då hon visade stor framgång och anpassningsförmåga till en helt ny bil.
– Jag är nöjd med min tävlingsdebut i GT4, GT Winter Series är ett perfekt sätt att lära sig alla tävlingsmomenten på effektivast sätt. Att få lära sig en helt ny bil i tävlingssammanhang och tävlingsformat är nyttigt för framtiden och väldigt glad att min debut räckte till två andra platser, bättre än vad jag kunde förvänta mig. Mycket att lära mig för att nå dit jag vill, men stora steg framåt i helgen, stort tack till PROsport Racing för en mycket lärorik helg, säger Jessica Bäckman.

Även om hennes säsongspremiär hade en bra start, har Jessicas fullständiga racingprogram för 2023 inte avslöjats ännu.

Jessica’s resultat:
Tidskval 2 (15 minuter): 3:e plats
Sprint Race 2 (25 minuter): 2:a plats
Endurance Race (60 minuter): 2:a plats – byter förare efter halv loppet
23-03-07 Joel Eriksson kör Porsche på Nürburgring med Falken Motorsports
Joel Erikssons tävlingsprogram under 2023 kommer att koncentreras kring mytomspunna Nürburgring Nordschleife, med fokus på det världsberömda 24-timmarsloppet i maj.

Eriksson har skrivit kontrakt med det tyska teamet Falken Motorsports, där han kommer att köra en Porsche 911 GT3 R både i 24-timmarsracet samt i långloppsserien Nürburgring Endurance Series (också känd som NLS – Nürburgring Langstrecken Serie).

Styrningen är ett resultat av ett framgångsrikt gästspel med teamet i slutet av förra säsongen, då 24-årige Eriksson hoppade in i två NLS-race och omedelbart vann båda två i par med tysken Sven Müller.

Müller och Eriksson kommer fortsätta att dela bil, Falken Motorsports Porsche med startnummer #3, även i år.
- Jag ser verkligen fram emot den här säsongen tillsammans med Falken Motorsports, säger Joel Eriksson. Vi började jobba ihop lite grann i fjol och det fungerade väldigt bra. Jag lyckades vinna i min debut på Nordschleife, och sedan fick vi med oss en seger till, så det kunde inte ha börjat bättre. I år satsar vi fullt ut på mästerskapet, men framför allt på 24-timmars som är det stora målet.

Nürburgrings ökända nordslinga – Nordschleife – är en av världens absolut mest beryktade racerbanor. Den gigantiska anläggningen, belägen i de tyska Eifelbergen, stod klar 1927 och har sedan dess nått legendarisk status. Med 170 kurvor och en längd på över 20 km betraktas den än idag som världens mest krävande bana, talande nog kallad ”det gröna helvetet”.

Joel Eriksson beger sig till Nürburgring redan nu till helgen för säsongens första tester. NLS-premiären äger sedan rum den 18 mars.

Nürburgring 24-timmars, ett av de mest prestigefyllda långloppen för GT-bilar, avgörs den 18-21 maj. Innan dess kvalar fältet in under två dagar, den 22-23 april. Tävlingen lockar årligen närmare 150 bilar. Eriksson och Falken Motorsports kör i den största och snabbaste klassen, i jakt på totalsegern.

Joel Eriksson är också test- och reservförare för Jaguar TCS Racing i Formel E.
23-03-06 Felix Rosenqvist borta ur INDYCAR-premiären efter murkontakt på första varvet
Felix Rosenqvist fick en tuff start på årets NTT INDYCAR SERIES-säsong när premiären Firestone Grand Prix of St. Petersburg spolierades efter en incident på det första varvet - men smålänningen tar ändå med sig en positiv känsla från Florida-upptakten.

Rosenqvist inledde starkt på stadsbanan vid Tampa Bay när han toppade den inledande delen av lördagens kval, och körde till slut till sig åttonde startposition inför söndagens premiär.

Dessvärre krossades alla chanser till ett bra resultat för Rosenqvist när han stötte ihop med sexfaldige mästaren Scott Dixon strax efter start, touchade muren, och tvingades parkera sin Arrow McLaren-bil i garaget med skador på vänster bak.
- Inte den premiär vi hade önskat oss, säger Felix Rosenqvist. Det blev trångt på första varvet och tyvärr fick jag en tryckare av Scott. Han sade själv att han inte såg mig och bad om ursäkt efteråt, så det var snyggt av honom.

Efter reparationer kunde Rosenqvist så småningom återansluta till loppet, men då 40 varv efter. Han klassificerades till slut på 19:e plats.
- Vi lyckades komma ut på banan igen lite senare och fullfölja loppet, vilket faktiskt var ganska viktigt, fortsätter Rosenqvist. Det gjorde att vi klättrade ett par placeringar i resultatlistan och tog några extra poäng. Det är sådant som kan bli avgörande i slutet på säsongen.

Loppet i Florida vanns, efter stort kaos, av Marcus Ericsson. Rosenqvists Arrow McLaren-kollega Pato O'Ward ledde racet in mot slutvarven men tappade ledningen med ett tillfälligt tekniskt problem - men det faktum att teamet var med i segerdiskussionen ger likväl skäl till optimism. Teamets tredje förare, nytillskottet Alexander Rossi, blev dessutom fyra.
- Vi har haft bra fart hela helgen, på alla tre bilar, avslutar Felix Rosenqvist. Det är det vi tar med oss härifrån - att vi är med i matchen på riktigt. Bilen kändes betydligt bättre här i St. Pete i år jämfört med förra året, så jag ser ljust på framtiden. Det är en lång säsong. Sist men inte minst; grattis Marcus!

Nästa INDYCAR-deltävling avgörs på Texas Motor Speedway den 2 april.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 1
Firestone Grand Prix of St. Petersburg
Streets of St. Petersburg (USA)
1: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, 100 varv
2: Pato O'Ward (MEX), Arrow McLaren, +2.411s
3: Scott Dixon (NZL), Ganassi, +2.925s
4: Alexander Rossi (USA), Arrow McLaren, +6.768s
5: Callum Ilott (GBR), Juncos Hollinger, +8.265s
---
19: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, +49 varv
Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/5640590e-f2ff-c74f-afdb-1b216231a296/indycar_race_results.34.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 1/17 race
1: Marcus Ericsson (SWE), Ganassi, 51 p.
2: Pato O'Ward (MEX), Arrow McLaren, 41 p.
3: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 36 p.
4: Alexander Rossi (USA), Arrow McLaren, 32 p.
5: Callum Ilott (GBR), Juncos Hollinger, 30 p.
---
19: Felix Rosenqvist (SWE), Arrow McLaren, 11 p.
Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers
23-03-03 Jessica Bäckman inleder säsongen i GT Winter Series med PROsport Racing Team
Jessica Bäckman från Boden presenterar idag att hon inleder säsongen 2023 med att göra ett inhopp i GT Winter Series på Navarra banan i Spanien. Det blir både en ny bil och nytt team för Jessica då hon kommer att köra en Aston Martin AMR Vantage GT4 bil tillsammans med PROsport Racing Team.
– Jag ser framemot att testa på något helt nytt för mig en Aston Martin AMR Vantage GT4 bil till helgen, jag fick testa på bilmodellen när jag blev inbjuden till ett shootout i USA slutet av förra året och kände direkt att det var en bil jag vill få mersmak av. Det kommer bli en stor utmaning som jag ser framemot, säger Jessica Bäckman.

GT Winter Series går in i sin tredje säsong, starkare än någonsin och med fler tävlingshelger på de vackraste racerbanorna i södra Europa. Från december till mars, med tävlingar i Spanien och Portugal, där varje deltävling består av två sprintlopp på 25 minuter vardera och ett långlopp på 60 minuter där man gör ett förarbyte efter halva loppet. Förarna tävlar om poäng i sin klassificeringsklass och seger i den totala ställningen. Bilarna är byggda enligt det globala GT4-reglementet, vilket innebär att det till exempel är samma bilar som används i resterande GT4-mästerskap runt om i världen. Nu till helgen, 4–5 mars, körs mästerskapets femte deltävling på anrika Circuit de Navarra i Spanien där den unga, svenska stjärnskottet Jessica Bäckman intar helgens deltävling och kör denna gång för första gången i hennes karriär i tävlingssammanhang en Aston Martin AMR Vantage GT4 bil för PROsport Racing Team där hon kommer dela bil med tjeckiska Gabriela Jílková.

PROsport Racing Team
PROsport Racing Team ett av de mest respekterade GT-teamen som för närvarande tävlar i Europa. Officiellt grundat som Christoph Esser som själv har tävlat på 1980-talet. Teamet ligger intill Nürburgring, belägen bara 5 km från Nürburgring-banan och har starka meriter såsom exempelvis; mer än 50 klassvinster i VLN, ytterligare 10 vinster i 24H-SERIEN och flera starka resultat i både ADAC TCR Germany, ADAC GT4 Germany och GT4 European Championship.

Ny bil, nytt mästerskap och nytt team
Jessica Bäckman tävlingsdebuterade 2006 i gokart som 8-åring och har sedan dess tävlat världen runt. 2018 debuterade Jessica i bil-racing och har under åren 4 vinster och 14 pallplatser i fem olika TCR mästerskap runt om i världen och har även fått representera Sverige i Motorsportens OS – FIA Motorsport Games. 2021 tog hon steget upp i VM serien FIA World Touring Car Cup där hon är den enda kvinnan som tagit poäng i serien. Förra året tog hon även silver i ADAC TCR Germany mästerskapet och rankas nu som den mest framgångsrika kvinnliga föraren i mästerskapets historia. Nu äntrar landslagsföraren från Boden GT Winter Series för första gången i en Aston Martin AMR Vantage GT4 bil för toppteamet PROsport Racing Team.
– Jag ser framemot att testa på något helt nytt för mig en Aston Martin AMR Vantage GT4 bil till helgen, jag fick testa på bilmodellen när jag blev inbjuden till ett shootout i USA slutet av förra året och kände direkt att det var en bil jag vill få mersmak av. Det kommer bli en stor utmaning som jag ser framemot, säger Jessica Bäckman.
– Jag är väldigt glad att Jessica ska göra sin debut för oss i Navarra. Förra året såg vi henne genom hennes vinster och pallplatser i ADAC TCR Tyskland och jag tycker att hon är en stor talang. Nu är vi glada över att hon kommer att göra sin debut i GT-racing med PROsport Racing, säger Christoph Esser, teamchef för PROsport Racing Team.

Fakta Aston Martin AMR Vantage GT4:
- Bakhjulsdriven
- 4,0 liter dubbel turbo V8-motor
- 475 hk
- 6-växlad paddelväxellåda
- Uppvärmd vindruta i polykarbonat
- ABS-system
- Traction Control

Tidsschema för helgens tävling (GT Winter Series deltävling 5):
(alla tidsangivelser avser svensk tid)
Lördag 4:e mars:
10:10 Fri träning 1 (40 min)
12:45 Fri träning 2 (40 min)
15:20 Fri träning 3 (40 min)
16:50 Fri träning 4 (40 min)

Söndag 5:e mars:
09:40 Q1 – Tidskval 1 (15 min)
10:00 Q2 - Tidskval 2 (15 min)
12:10 Sprint Race 1 (25 min)
14:25 Sprint Race 2 (25 min)
16:45 Endurance Race (60 min) – byter förare efter halv loppet

Om banan (Navarra):
Plats: Navarra, Spanien
Längd: 3,933 km
Antal kurvor: 15

GT Winter Series Kalender 2022/2023:
12-13 December - Portimao, Portugal
14-15 Januari - Estoril, Portugal
11-12 Februari - Jerez, Spanien
18-19 Februari - Valencia, Spanien
4-5 Mars - Navarra, Spanien
11-12 Mars - Barcelona, Spanien
23-03-01 Teamexpansion i fokus för Felix Rosenqvist när INDYCAR-säsongen 2023 drar igång
I helgen inleds årets NTT INDYCAR SERIES-säsong traditionsenligt med stadsloppet Firestone Grand Prix of St. Petersburg i Florida – och Felix Rosenqvist ställer siktet högt när Arrow McLaren expanderar både på och utanför banan.

Rosenqvist står på tröskeln till sin femte INDYCAR-säsong, och sin tredje med Arrow McLaren. Efter ett starkt 2022, där smålänningen slutade åtta totalt i förarmästerskapet med två pole positions och en pallplats, är förhoppningarna nu stora om att kunna ta ytterligare ett steg framåt under 2023.

En av de största källorna till optimism stavas klassisk tillväxt. Efter att tidigare ha utgjort ett tvåbilsteam tillsammans med mexikanen Pato O’Ward får Rosenqvist denna säsong också sällskap av amerikanen Alexander Rossi när Arrow McLaren-armadan växer från två bilar till tre (fyra på Indy 500).

Det innebär i sin tur 50 % mer data i varje pass ute på banan, en nyckelfaktor som nu tar teamet upp till samma numerära nivå som huvudkonkurrenterna längst fram på gridden. Som en följdeffekt har åtskilliga nya medarbetare anställts under vintern, samtidigt som teamet snart flyttar in i nya, dubbelt så stora lokaler utanför Indianapolis.
- Den stora grejen för oss i år är helt klart expansionen till tre bilar, säger Felix Rosenqvist. Det ger oss ett väldigt konkret, nytt, starkt kort att spela med. Det hjälper oss både med datainsamling och med strategiarbetet inför racen. Det känns positivt och Alex (Rossi) har kommit in i gänget på ett bra sätt. Rent sportsligt är detta det största som hänt oss under min tid i teamet, så det ska bli väldigt spännande att se hur den här säsongen utvecklas.

För Rosenqvists egen del innebär expansionen till tre bilar att han till den här säsongen bytt startnummer, från #7 till #6, samt ingenjör. Samspelet med nye vapendragaren Chris Lawrence har generalrepeterats vid tester i Kalifornien och Florida under vintern.
- Det har fungerat bra, säger Felix Rosenqvist. Vi har haft en OK försäsong, även om det är svårt att dra några riktiga slutsatser. Det var ganska mycket rödflagg på det gemensamma testet i Kalifornien, så vi kunde inte riktigt genomföra allt vi ville där. Ingen har testat över huvud taget på däcken vi ska använda i St. Pete.
- Jag tror att alla är precis lika spända på att se var man står i helgen. Det känns helt vidöppet, och det är precis det som är tjusningen med INDYCAR.

Firestone Grand Prix of St. Petersburg inleds med fri träning på fredag kväll svensk tid. Kvalet körs på lördag, innan säsongens första race – som sträcker sig över 100 varv – flaggas iväg kl. 18.20 på söndag kväll svensk tid.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid

NTT INDYCAR SERIES | Rd. 1
Firestone Grand Prix of St. Petersburg
Streets of St. Petersburg
Fredag 3 mars
Fri träning 1: 21.00-22.15

Lördag 4 mars
Fri träning 2: 16.00-17.00
Kval: 20.15-21.30

Söndag 5 mars
Warm-up: 15.00-15.30
Race (100 varv): 18.20

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: https://www.indycar.com/Drivers
BANAN: Layout och historik https://www.indycar.com/Schedule/2023/IndyCar-Series/St-Petersburg
23-03-01 Stor premiärhelg med F1 och Indycar: "Ännu bättre racing"
Världens bästa racing är tillbaka. I helgen är det stor premiär för både Formel 1 och IndyCar Series, och streamingtjänsten Viaplay totalbevakar årets samtliga Grand Prix-helger. På söndag öppnar Viaplay upp Formel 1-studion som ramar in varje race med analyser, intervjuer och exklusiva reportage.
– Årets F1-säsong kommer sannolikt att bjuda på ännu bättre racing med det jämnaste startfältet någonsin, säger Viaplays kommentator Janne Blomqvist.

Årets Formel 1-mästerskap inleds till helgen i Bahrain och går i mål i Abu Dhabi den 26 november, sammanlagt 23 Grand Prix-helger. Viaplay kommer direktsända samtliga träningar, kval och race med svensk kommentering på streamingtjänsten samt V sport motor. Kvalen direktsänds även på TV10 som också visar ett sammandrag från varje race.
– Intresset för racing och i synnerhet Formel 1 bara växer, och längtan efter premiären har varit stor, något som vi försökt stilla med en rad egenproducerade F1-titlar. Och i vår är det stor premiär för en helt ny exklusiv dokumentärserie med Max Verstappen i förarsätet, säger Lotta Folcker, sportchef Viaplay Group Sverige.

I Max Verstappen: Anatomy of A Champion, följer Viaplay med racingvärldens nya kung in bakom kulisserna under fjolårets säsong. Dokumentärteamet har fått exklusiv tillgång till Verstappen och tecknar i tre avsnitt ett närgånget porträtt av den unge superstjärnan då han ska försöka försvara sin VM-titel. Tittarna får följa Max hårda arbete på och utanför banan, och lära känna hans tajta och familjära team. Sällan har racingfans fått chansen att komma närmare en världsmästare.

Går som strykjärn
I helgen påbörjar Verstappen och Red Bull-teamet jakten på det tredje förarmästerskapet i följd.
– Alla pratar om honom som en typ av förare som bara kommer fram var 20:e år ungefär, och det känns om att vi är inne i en Verstappen-era. Red Bull bygger en bil som är snäppet vassare än konkurrenternas, men det är också han som gör det, säger Viaplays expert Rickard Rydell.
Men det saknas inte utmanare.
– Red Bull är bäst, följt av Ferrari. Det är nog alla helt eniga om. Sedan följer resten. Eventuellt kan Mercedes vara med där uppe, eller rentav outsidern Aston Martin som verkar träffat rätt, säger Janne Blomqvist som tror på betydligt jämnare racing i år.
Främst tack vare att det senaste F1-reglementet nu har ett år på nacken.
– Det var oerhört talande från helgens tester hur fint bilarna går, som strykjärn längs banorna. En enorm utveckling på bara ett år. Tillförlitligheten är helt otroligt bra.
Lewis Hamilton har fortfarande inte gett upp drömmen om att återvända till tronen och ta hem sin åttonde VM-titel. Men statistiken talar emot engelsmannen.
– Ingen F1-förare har någonsin vunnit ett race efter att ha kört över 300 GP-lopp, och Lewis var vinstlös i fjol. Någon gång tar det slut, men skulle Mercedes få fram en bil som utmanar kommer han att få vittring, säger Blomqvist.
Suzanne Sjögren programleder studiosändningarna.
— Jag längtar ihjäl mig efter att F1-säsongen ska köra igång, så att jag får träffa mina fantastiskt kompetenta kolleger igen och därmed få nörda ner mig i den sport jag verkligen brinner för, säger hon.

Största svenska löftet
Viaplaystudion kommer även punktmarkera Formel 3-säsongen där Sveriges största racingtalang Dino Beganovic gör en spännande start.
– Dino tillhör Ferrari Driver Academy och gör debut i F3 efter sin seger i Formula Regional European Championship. Det är sällsynt att svenska förare vinner internationella mästerskap och Dino är det största löftet vi fått fram sedan Marcus Ericsson, säger Blomqvist och fortsätter:
– Dino är redan en av de fem, sex snabbaste i F3 och har chans att ta såväl pole position som att vinna race.
Viaplay sänder samtliga F3-race med svensk kommentering och F1-studion kommer följa Beganovic framfart.

Kniven mot strupen
Svenskintresse finns även i IndyCar Series, Nordamerikas främsta racingmästerskap som även det har premiär i helgen. Fjolårets segrare i klassiska Indy500, Marcus Ericsson är tillbaka på startlinjen, liksom Felix Rosenqvist.
– Ericsson kommer få en något sämre säsongsavslutning och är revanschsugen. Rosenqvist däremot avslutade säsongen bra och vill bygga vidare på det. Felix kontrakt går ut efter den här säsongen och han kör lite grann med kniven på strupen. Jag tror att han behöver vara topp-sex i mästerskapet för att Arrow-McLaren ska satsa vidare på honom, säger Blomqvist.
Ericsson har inte heller något kontrakt efter 2023 så behöver enligt Blomqvist spinna vidare på Indy500-triumfen.
– Favoriter till titeln håller jag regerande mästaren Will Power, Josef Newgarden, och som vanligt Scott Dixon som jagar sin historiska sjunde titel. Marcus kör för Chip Ganassi-teamet och då är man per automatik en titelutmanare.

Sändningstider
Fredag 3 mars:
12.25, Viaplay/V sport motor: Formel 1, Bahrains GP – träning 1
13.55, Viaplay: Formel 3 Bahrains GP – kval
15.55, Viaplay/V sport motor: Formel 1, Bahrains GP – träning 2
17.25, Viaplay: Formel 2 Bahrains GP – kval
Lördag 4 mars
12.25, Viaplay/V sport motor: Formel 1, Bahrains GP – träning 3
14.10, Viaplay: Formel 2 Bahrains GP – sprintrace
15.45, Viaplay/V sport motor, TV10: Formel 1, Bahrains GP – kval
16.00, Viaplay: Indy Car, Firestone GP – träning
20.15, Viaplay/V sport motor: IndyCar, Firestone GP – kval
Söndag 5 mars:
09.45, Viaplay/V sport motor: Formel 3 Bahrains GP – race
11.15, Viaplay/V sport motor: Formel 2 Bahrains GP – race
15.00, Viaplay/V sport motor, TV10: Formel 1, Bahrains GP – race
18.00, Viaplay/V sport extra: IndyCar, Firestone GP – race
21.00, TV10: Formel 1, Bahrains GP – highlights
21.00, Viaplay/V sport motor: Nascar, Pennzoil 400 – race

Viaplays racingteam
Programledare: Suzanne Sjögren
Kommentatorer: Janne Blomqvist (F1, IndyCar), Robin Nilsson (IndyCar, F2, F3), Andreas Mårtensson (F2, F3).
Experter: Rickard Rydell, Björn Wirdheim, David Coulthard, Mika Häkkinen och Tom Kristensen (F1), Richard Göransson och Mattias Andersson (IndyCar).
23-02-18 Bakkerud segrar i Trötänga – Fredricsson tar hem mästerskapsguldet
Under den actionfyllda avslutningen av SxS Nordic i Trötänga lyckades rallycrossföraren Andreas Bakkerud ta segern. Samtidigt lyckades SxS Nordic-ledaren Pontus Fredricsson knipa tillräckligt med poäng för att säkra mästerskapets första guldmedalj.

Den tredje och sista deltävlingen av SxS Nordic kördes under lördagen i Härjedalens Trötänga, strax utanför Sveg. Det bjöds på perfekta väderförhållanden, då nattens snöfall möttes av solsken under dagen. De båda rallysträckorna – 5,8 kilometer och 8,4 kilometer – kördes två gånger vardera och levererade mycket action och tighta fighter.

Tidigare FIA ??World RX-silvermedaljören och nuvarande Nitro Rallycross-föraren Andreas Bakkerud anslöt sig till startfältet tillsammans med JC Raceteknik och visade snabbt sina färdigheter i Can-Am Maverick XRS-fordonet. Med snabbaste tid på den andra och tredje sträckan, samt bra placeringar på de två återstående etapperna, kunde han säkra segern i tävlingen. Bakkerud vann med 11,2 sekunders marginal till Philip Gehrman, JC Raceteknik, medan Tim Marklund slutade trea i tävlingen.

Redan under säsongens första deltävling i Hedemora kunde Pontus Fredricsson, Stockholm, ta kommandot i mästerskapet – och fortsätta ha ledningen inför den sista deltävlingen. Trots ett par expeditioner i snövallarna lyckades Fredricsson ta de återstående poängen och därmed säkra den första SxS Nordic-titeln. Även Tim Marklund har varit konsekvent med poängen under säsongen och slutade därmed tvåa i mästerskapet. Efter två deltävlingar låg David Ölund på andra plats, bara en poäng före Marklund, och genom att vinna dagens första sträcka visade han tydligt sin ambition. Dessvärre åkte Ölund av banan på sträcka tre, vilket kostade honom pallen, och Henrik Pettersen kunde istället kliva upp på tredjeplatsen.

SxS Nordic-serien grundades av svenska motorsportens tungviktare Mattias Ekström. Offroad-tävlingarna är designade för Can-Am Maveric XRS/XRC side-by-side-fordon, vilket ger de tävlande chansen att slåss på banan i lika maskiner och på rättvisa villkor. Under den första säsongen deltog totalt 46 förare i de olika tävlingarna.

Mattias Ekström, grundare av SxS Nordic:
”För det första vill jag tacka alla som trott på denna idé om en rolig, rättvis och prisvärd serie i motorsport. Självklart vill jag även ge Pontus Fredricsson stora applåder, som redan under första tävlingen visade sin talang. Jag är inte förvånad över att han tog titeln i år. SxS Nordic är så mycket mer än bara race, det är en gemenskap för offroad- och motorsportentusiaster. Den varma stämningen i depån har varit ett av våra huvudmål för säsongen, och jag är glad att den blev precis som vi föreställde oss. Allt handlar om att ha det trevligt med goda vänner och roliga bilar.”

Andreas Bakkerud, rallycrossförare och motorsportikon:
”Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig innan jag kom hit. Men jag älskade det, det var riktigt roligt. Du får inte se sträckorna innan du kör, så det gäller att vara snabb direkt men också hålla en säkerhetsmarginal. Jag hade riktigt roligt, och uppskattade verkligen konceptet. Det är exakt såhär jag tycker motorsport ska vara – alla har det bra tillsammans och njuter av tävlingen. Det här är bara början för SxS Nordic, som jag tror kommer växa och fortsätta utvecklas i framtiden.”

Pontus Fredricsson, mästerskapsvinnare:
”Det känns fantastiskt att avsluta som vinnare den här säsongen. Just den här tävlingen var väldigt tuff för mig, farten var högre och tiderna mellan oss förare mycket tightare. Jag har verkligen gillat den här serien. Den har bjudit på flera helt skilda upplevelser, och jag har haft så roligt när jag kört Can-Am-fordonet. Jag hoppas vi kan fortsätta med den här framgången i framtiden.”

Resultat Trötänga
Förare:
1. Andreas Bakkerud
2. Philip Gehrman / Victor Larsson
3. Tim Marklund / Oskar Andersson

Bästa team:
JC Raceteknik

Medaljörer SxS Nordic
Förare:
1. Pontus Fredricsson / Viking Lindström
2. Tim Marklund / Oskar Andersson
3. Henrik Pettersen / Conrad Danielsson

Team:
1. JC Raceteknik
2. Team Oktan
3. 606 Motorsport

Resultat för SxS Nordic finns här: https://ww3.raceconsulting.com/rally/resultat/tavling.jsp?competition=1454
23-02-15 SxS Nordic laddar upp för säsongsavslutning i Härjedalens Trötänga – Bakkerud till start
På lördag kommer säsongens sista deltävling av SxS Nordic gå av stapeln på Trötänga isbana i Herrö, strax utanför Sveg. Det blir ett rekordstort startfält med 34 tävlande, samtidigt som världsstjärnan Andreas Bakkerud ansluter för ett äventyr i offroad-tävlingen.

De två första deltävlingarna av SxS Nordic kördes på en kombination av rallycross- och motocrossbanor, med korta partier av skogsvägar. Trötänga kommer däremot bjuda på helt nya utmaning för förarna. Banan har flera likheter med klassiska rallysträckor, med inslag av långsammare och smala tekniska sektioner. Den skiftande rytmen kommer kräva stor koncentration från förarna och en hög tillit till sina co-drivers.

På startlinjen finns en av världens bästa rallycrossförare, norrmannen Andreas Bakkerud. Han gör inhoppet tillsammans med teamet JC Raceteknik, och kommer bjuda det ordinarie startfältet på hårt motstånd.

Tävlingen i Trötänga levererar ett rekordstort startfält med 23 Can-Am Maverick XRS-fordon – och eftersom mästerskapet tillåter delade bilar kommer totalt 34 förare till start. Pontus Fredricsson från Team Oktan leder mästerskapet, tätt följt av Tim Marklund på andra plats och David Ölund som trea.

Mattias Ekström, grundare av SxS Nordic:
”För varje tävling ser vi mer och mer intresse för den här racingserien och vi passerar redan 30-sträcket med antal deltagare. Folk är verkligen riktigt exalterade inför tävlingen och redo för ett adrenalinpumpande äventyr.”

Andreas Bakkerud, rallycrossförare och motorsportikon:
”Jag ser fram emot tävlingen, det kommer att vara bra träning vid sidan av min säsong i Nitro Rallycross. SxS Nordic är precis den typen av motorsport där du får träna på att anpassa dig till situationer utanför komfortzonen. Banorna har en grym kombination av allt – rallyetapper, hopp och mycket trixiga skogsvägar. Jag kommer att bli den första norrmannen som tävlar i SxS Nordic, så kanske öppnar det dörrarna för större intresse från mina landsmän? Förhoppningsvis får vi till och med se en tävling i Norge framöver.”
23-02-09 Vinterserien fortsätter i Portugal till helgen
I helgen är det dags för den andra deltävlingen i Porsche Sprint Challenge Southern Europe. Den här gången besöker serien Portimao i Portugal. Det innebär ännu en ny bana för WestCoast Racings förare Robin Knutsson som är körsugen efter den tre veckor långa uppehållet sedan premiären i Valencia:
- Det känns lite tråkigt här hemma med snö när det enda man vill är att sitta i en racerbil. Så att äntligen få åka ner till Portugal och köra igen är jag väldigt exalterad över!

Den unga Göteborgaren lyckades som bäst kvala 5:a och placera sig som 4:a i premiären. Fokus för helgen är att fortsätta arbetet med snabbt anpassa sig till nya banor:
- Målsättningen blir att försöka hitta rytmen på nya banan så snabbt som möjligt och sen försöka bli snabbare varje pass. Det gör vi bäst genom att hålla fokus på oss själva, då följer förhoppningsvis bra resultat. Avslutar Robin som senare i år kommer att köra hela Porsche Carrera Cup Scandinavia för WestCoast Racing.

Porsche Sprint Challenge Southern Europe är en till 2023 nystartad vinterserie med tre deltävlingar på tre av Sydeuropas största banor, Premiären gick i Valencia, Spanien 20-21 januari, deltävling två i Portimao, Portugal 11-12 februari samt finalen i Barcelona, Spanien 24-25 februari.

Mer om serien finns att läsa på www.sprintchallengesoutherneurope.com
23-01-29 Diriyah E-prix: A weekend of positive points and lessons to learn for DS Automobiles
The DS Automobiles were unable to score points in the third race of this year’s ABB FIA Formula E World Championship
Jean-Eric Vergne finished 16th in Diriyah on Saturday while Stoffel Vandoorne was 20th following a post-race penalty
There are several lessons to be learned ahead of the next round in India on February 11

The third race of this 2023 campaign, which took place in Diriyah (Saudi Arabia) did not result in DS Automobiles being able to add to its points tally in Season 9 of the ABB FIA Formula E Championship After Jean-Eric Vergne finished seventh on Friday, this time it was his team mate Stoffel Vandoorne who seemed set to make his mark after starting from eighth on the grid.

Unfortunately, a radio problem prevented the Belgian from applying his ideal strategy in a race that was once more extremely closely-fought. Lacking the information he needed to take the fight to his rivals, the Belgian was unable to make his way up the field. He crossed the finish line in 11th place but was penalised after the finish for not having activated ‘attack mode’ for a second time (as a result of the radio problem) which dropped him down to 20th in the final classification.

Jean-Eric Vergne could do no better than 16th in qualifying and so had a difficult race, especially following contact with his former team mate Antonio Félix Da Costa. Despite his best efforts, the only double champion in the history of Formula E ended up 16th at the finish.

While the results on paper bear little resemblance to the hopes the team harboured at the start of the year, the two Saudi Arabia races allowed the French premium manufacturer as well as the whole DS PENSKE team to take on board several useful lessons for the rest of the season. Within the offices and on the simulator back at base in Versailles, efforts are set to be redoubled. Following an intense start to the season, the clear goal will be to improve at the brand-new Hyderabad circuit in India, which will host the fourth race of Season 9. The ABB FIA Formula E championship resumes on 11 February.

Eugenio Franzetti, DS Performance director:
“It was a very educational weekend with some very positive things to retain and other more complicated experiences that nonetheless taught us a lot. The team is very motivated to make the most of all the lessons learned and we are now all fully concentrated on the next race in India!”

Jean-Éric Vergne, Formula E champion in 2018 and 2019:
“Today I just didn’t have the pace, neither in qualifying nor the race. We tried lots of things and we need to evolve the car in order to make progress. I’m very happy with the work the team has done all weekend and I think I drove well. However, we just weren’t fast enough, so I hope we can improve things in the near future.”

Stoffel Vandoorne, reigning Formula E champion:
“It was a complicated day. Nonetheless, we could have improved in qualifying because for the first time I was able to get through to the duels (which pit the top eight after qualifying against each other by group). This shows that we’re making progress, even though we've still got some work to do. I got underway from eighth on the grid and felt confident we could make up places, given the efficiency our car has shown since the start of the season. Unfortunately, I lost the steering wheel readout after four or five laps, and all radio communication with the team. So I didn’t have any information to manage my energy, and just to make things worse, I was penalised after the race for not having taken my second ‘attack mode’. You could say that luck isn’t on our side at the moment…”

Key figures since DS Automobiles entered Formula E:
92 races
4 championship titles
15 victories
44 podiums
21 pole positions
23-01-28 Pontus Fredricsson oslagbar i SxS Nordics första vintertävling
Den andra deltävlingen av SxS Nordic kördes idag i Piteå, med 30 förare till start. Tävlingen bjöd återigen på suverän körning och seger från Team Oktans Pontus Fredricsson och Viking Lindström. Tim Marklund och Oskar Andersson tog andraplatsen före seriens nykomlingar Jonas Söderholm och Åsa Jonasson.

Under lördagen nådde SxS Nordic, som gör sin första säsong, Piteå och Piteå MS. Tävlingsdagen började med ett överraskande besök av actionsportlegenden och Can-Am-entusiasten Travis Pastrana. Han tog en tur på banan tillsammans med SxS Nordics grundare Mattias Ekström och anslöt sedan förargenomgången. Där fick de tävlande tips på hur de kunde ta sig an hoppen på motocrossbanan, innan han önskade alla en spännande tävling.
– Det här är en riktigt rolig bana. Vi har massiva hopp, en hel endurosektion och en rallyetapp. Jag slår vad om att ni kommer att njuta, sa Travis Pastrana.

Och en spännande tävling blev det. Av 30 förare var det flera som direkt satsade på toppen och satte tider för resten av gänget att sträva efter. På några sträckor lyckades David Ölund och Anders Nyholm utmana segrarnas framgång, genom att sätta topp tre-tider på sträckan. Men i slutet av dagen stod Pontus Fredricsson och Viking Lindström som segrare. På pallen fick de sällskap av Tim Marklund och Oskar Andersson, samt Jonas Söderholm och Åsa Jonasson.

På tävlingsbanan i Piteå kombinerades motocross- och rallycrossbanan med en mycket smal och teknisk sträcka i skogen. De tävlande körde den 4,5 km långa etappen två gånger i vardera riktning och även om de flesta njöt av det roliga, var några för entusiastiska och hamnade i snövallarna.

Pontus Fredricsson och Viking Lindström, Team Oktan, leder mästerskapet på 64 poäng. Tim Marklund avancerar till andra plats medan David Ölund ligger på tredje plats inför säsongsavslutningen. Den går av stapeln 18 februari på Trötänga, Sveg, och planeras vara en vintertävling.

Pontus Fredricsson, första plats:
”Det blev en riktigt bra tävlingshelg för oss och vi lyckades vinna igen. Det är såklart här vi vill vara. Den här banan var riktigt tuff och utmanande. I skogen var det smalt, med träden tight inpå banan. Men jag lyckades hålla bilen på vägen och behålla farten. Jag älskar att köra den här bilen. Adrenalinet, hoppen, allt. Så jag är riktigt laddad inför finalen i Sveg.”

Tim Marklund, andra plats:
”En andraplats känns riktigt bra. Jag gjorde några misstag, som bland annat resulterade i tio sekunders straff efter en tjuvstart. Men i det stora hela är jag nöjd. Banan här i Piteå var riktigt rolig. Om vi jämför med Hedemora så var den en mer traditionell off road-bana, medan den här hade mycket mer action. Därför gillade jag den här mer.”

Jonas Söderholm, tredje plats:
”Det här var andra gången för mig i bilen, så en tredjeplats känns absolut bra. Vi testade i Sveg för två veckor sedan, och fick då fem kilometer bakom ratten. Så att kunna ha den här farten nu i Piteå känns riktigt bra. Inte minst med den här tuffa konkurrensen. De två första sträckorna passade mig bäst. Under de sista kämpade jag med att hitta rytmen, och fick bland annat backa tre gånger. Där tappade jag såklart viktig tid, helt på grund av egna misstag. Så jag kommer till Sveg för revansch. Där kör jag självklart för seger.”
23-01-27 Tuffa race i Valencia
- Vi hängde med bra och det här blir en nyttig sejour, sammanfattar WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson Wigroth efter den inledande tävlingen i Porsche Sprint Challenge Southern Europe i Valencia, Spanien.
Som en uppladdning inför Porsche Carrera Cup Scandinavia 2023 körde teamet den gångna helgen premiären i den nya vinterserien. Målet för deltagandet är att teamets förare Robin Knutsson ska samla på sig tävlingserfarenhet och lära sig nya banor.

Serien erbjuder även ovanligt mycket körning per tävlingstillfälle, totalt 7 timmar! Det är mer än det dubbla mot en ordinarie tävlingshelg, vilket Robin anser ger honom rätt förutsättningar:
- Det är en väldigt bra serie med tanke på hur mycket körning det är för oss förare. Det ger mig stora möjligheter att träna på det jag behöver bli bättre på.

Startfältet i serien är starkt där flera förare likt Robin är unga och vill samla på sig mer erfarenhet:
- I toppen är det bra motstånd och man får ge allt för att kunna utmana om pallplatser och vinster, det är dock något jag tror vi absolut är kapabla till, säger Robin om motståndet i serien.

Till Race 1 hade Robin kvalat till sig en 5:e startposition och slutade racet som 4:a:
- Race 1 var rätt lugnt, det var inte så många fighter och det handlade mest om att inte få track limits bestraffning.

Race 2 startade han 6:a och det blev dramatik från start till mål (där Robin klassificerades som 7:a):
- Andra racet blev lite mer händelserikt. Efter en kontakt i starten halkade jag ner i fältet men lyckades köra upp mig bra under racet. Dessvärre blev det ännu en incident mellan mig och en annan när vi fightades om tredjeplatsen. Trist slut men jag lärde mig mycket och är nöjd med min insats i helgen, avslutar Robin efter premiärhelgen i Porsche Sprint Cup Southern Europe.

Det återstår två deltävlingar i serien, 11-12 februari på Portimao i Portugal samt 24-25 februari i Barcelona i Spanien.

Resultat från helgen:
Race 1 (pdf): https://www.westcoastracing.se/wp-content/uploads/2023/01/03_Classification_Race1.pdf
Race 2 (pdf): https://www.westcoastracing.se/wp-content/uploads/2023/01/03_Classification_Race2.pdf
23-01-25 Superduo i Race of Champions
Johan Kristoffersson gör sin fjärde start i Race of Champions. I år kamperar han ihop med Mattias Ekström i nationstävlingen.
- Det blir ett starkt Team Sweden-lag. Jag har aldrig kört i lag med Mattias tidigare, så det ska bli skoj, säger Johan.

För andra året körs allroundtävlingen Race of Champions vid Pite havsbad, på is och snö. Startfältet är späckat av meriterade förare från olika kategorier inom motorsport. Förutom Kristoffersson och Ekström, tillsammans med totalt sex VM-titlar i rallycross, förgylls startlistan av till exempel rallylegenden och fjolårssegraren Sebastién Loeb samt formel 1-kvartetten Mika Häkkinen, Sebastian Vettel, David Coulthard och Valtteri Bottas. Lägg därtill att Petter och Oliver Solberg både ska tävla tillsammans och mot varandra, så förstår man att det blir en spektakulär tävling.
- Med ett sånt startfält finns inget utrymme för ens små misstag. Det är tuffa stegar upp mot final oavsett vilken halva man befinner sig på, konstaterar Kristoffersson.

Race of Champions har körts ända sedan 1988, men förra året var första gången i vintriga förhållanden.
- För oss är det ju betydligt närmare än att åka till Mexiko eller Saudiarabien och det är roligt med snö och is där man får åka runt och sladda.

Första året i Norrbotten blev dock en utmaning för arrangörerna. Storm och regn drog in natten före första tävlingsdagen, vilket komplicerade saker och ting.
- Det tryckte upp en halv meter vatten, så de fick stänga halva banan, men nu ser det ut att bli minusgrader och fina förhållanden, menar Johan.

2022 tävlade Johan Kristoffersson i Team Nordic tillsammans med danske Tom Kristensen, med vilken han vann sin hittills enda titel i RoC.
- Vi vann teamtävlingen i Mexiko 2019. Tom är en erfaren luring som behärskar många olika bilar.

I år möts istället Kristoffersson och Kristensen i första omgången av lördagens lagtävling. Kristensen kör tillsammans med IndyCar-föraren Felix Rosenqvist och ska försöka betvinga den starka svenska rallycrossduon.

På söndagen avslutas tävlingen med den prestigefyllda individuella tävlingen. Johan Kristoffersson är ute efter sin första titel i den här delen av arrangemanget.
- Det här är ju en jippotävling där man tycker det är en ära bara att bli inbjuden. Det är alltid mycket roligt som händer vid sidan av själva tävlingen, men när man väl tar på sig hjälmen är det klart man vill vinna och jag vill väldigt gärna ta den där individuella titeln.

Han har i första omgången lottats mot rallycrosskollegan Tanner Foust.
- En mångsidig chaufför. Han har kört både rallycross och Extreme E och behärskar även drifting, så det blir tufft.

Förarna tävlar i flera olika typer av bilar, såväl eldrivna som med förbränningsmotorer.
- Jag vet inte så mycket om bilarna än så länge, men det är två RX Lites-bilar, den ena med eldrift, säger Johan, som har laddat upp inför tävlingen med en förkylning.
- Inte optimalt, men så var det för Ekström ett år när han vann också, så det kanske är ett gott tecken.
23-01-24 SxS Nordic växlar upp för vintertävling i Piteå
Till helgen är det dags för SxS Nordic att inta norra Sverige. På den 4,5 kilometer specialbyggda banan ska trettio förare göra upp under seriens andra deltävlingen.
– Det här är mer än bara race. Det är äventyr, adrenalin och ett fantastiskt gäng likasinnade människor, säger SxS Nordics grundare Mattias Ekström.

Under hösten 2022 lanserades en helt ny racingserie för side-by-side-fordon, med motorsportikonen Mattias Ekström i spetsen. På lördag arrangeras seriens andra deltävling, som även blir den första av två vintertävlingar.

SxS Nordics allra första tävling gick av stapeln i Hedemora i oktober, med 24 förare i premiären. Inför den andra deltävlingen i Piteå kommer 21 Can-AM-fordon finnas på startlinjen och eftersom serien tillåter delade fordon kommer 30 förare till start.

Deltävlingen arrangeras lördag 28 januari tillsammans med Piteå Motorsällskap. De tävlande kommer köra på en 4,5 kilometer lång specialsträcka, två gånger åt vardera håll. Sträckan är en kombination av rallycross- och motocrossbana och smala skogsvägar.

SxS Nordic är en serie som välkomnar både hobbychaufförer och och professionella förare. Terrängserien är enbart öppen för Can-Am Maverick XRS/XRC side-by-side-fordon, som är utrustade med ett särskilt säkerhetskit. Det gör att alla tävlar på lika villkor under hela serien.

Mattias Ekström, grundare av SxS Nordic:
”Under vår första tävling såg vi stor entusiasm och glädje hos de tävlande. Det visade att det finns en hunger för en mer prisvärd och rolig motorsportserie i Sverige. Redan inför den andra deltävlingen har vi fler bilar på startlinjen, och jag känner verkligen att det finns en stark potential för att serien ska fortsätta växa i framtiden.

Den första tävlingen hade en ordentlig terrängbana med utmanande lera, grus och sten. Nu rör vi oss norrut för snö och is. Var och en av dessa deltävlingar levererar helt olika förutsättningar och utmaningar för förarna, och understryker hela andan som finns i SxS Nordic. Det här är mer än bara race. Det är äventyr, adrenalin och ett fantastiskt gäng likasinnade människor.”

23-01-22 NE1 medaljörerna prisades på Bilsportgalan
Under lördagen hölls den traditionsenliga Bilsportgalan i Jönköping, där framgångarna från bilsportåret 2022 prisades under festliga former. För första gången var Nordic Endurance 1 representerade som promotor för RM i långlopp, och under eftermiddagen fick medaljörerna från Riksmästerskapet i långloppsracing 2022 motta sina medaljer från Svenska Bilsportförbundet.
– Vi har kämpat ganska länge, i 25 år, för att nå hit. Det har vart värt allt slit, säger Team86, riksmästare i Klass C från scenen på Elmia i Jönköping.

Resultat NE1 2022:
Klass A:
1 - Rocco racing
2 - Team GAPET
3 - Pico Racing Team

Klass B:
1 - Citius Motorsport #8
2 - Flying Fellows
3 - Citius Motorsport #80

Klass C:
1 - Team86
2 - Dkracing #44
3- Team Curbs Fillebaxter #16

Nordic Endurance 1 2023 avgörs med fem deltävlingar på fem olika banor, med start 6 maj på Ring Knutstorp och final 7 oktober på Mantorp Park. Anmälan och reglemente för årets säsong finns ute på: www.ne1.se

Kalender 2023:
5-6 maj: Ring Knutstorp
11 juni: Falkenbergs Motorbana
5 augusti: Scandinavian Raceway, Anderstorp
17 september: Kinnekull Ring
7 oktoer: Mantorp Park, RM-Final

22-01-19 Race Of Champions Snow & Ice är tillbaka!
Helgen den 28-29 januari kommer Race Of Champions för andra gången någonsin att köras på snö och is. Missa inte årets mest fartfulla helg – Race Of Champions är en av världens största motorsporttävlingar med toppförare från olika serier som Formel 1, NASCAR, IndyCar, Le Mans, World Rally och Rallycross. Stjärnorna samlas under två intensiva tävlingsdagar för att köra head-to-head i identiska bilar för att se vem som är ”Mästarnas mästare” på det frusna havet utanför Pite Havsbad.

Exklusivt erbjudande till alla medlemmar i Svenska Bilsportförbundet
Med rabattkoden ”SBF2023” får alla medlemmar 20% rabatt på biljetter till Race Of Champions 2023. Erbjudandet gäller vid köp online och koden är giltig till och med tävlingen 28 & 29 januari.

Biljetter finns att köpa på tickster.se: https://secure.tickster.com/sv/xngzdz6xh7yhmhb/selectproductgroup

Fakta om Race Of Champions
Tävlingen har tidigare hållits på några av världens största arenor – inklusive Beijings Bird’s Nest Olympic Stadium, Stade de France i Paris, Wembley Stadium, Londons Olympiastadion, Mexico Citys Foro Sol plus ett brett utbud av exotiska platser över hela världen från Bangkok till Miami till Riyadh till Barbados. Tidigare i år i Sverige var det första gången någonsin som tävlingen hölls på snö och is på Pite Havsbad och nu är världsförarna tillbaka!

Läs mer: pitehavsbad.se/race-of-champions-snow-ice

Konfirmerade förare till Race Of Champions 2023:
Sebastian Vettel, 4x F1-världsmästare
Mick Schumacher, 1x F2-mästare
Mika Häkkinen, 2x F1-världsmästare
Tom Kristensen, 9x Le Mans 24 timmars-vinnare
David Coulthard, 13x F1 Grand Prix-vinnare
Valtteri Bottas, 10x F1 Grand Prix-vinnare
Johan Kristoffersson, 5x FIA-världsmästare i Rallycross, 1x Extreme E-vinnare
Petter Solberg, 2x världsmästare i Rallycross, 1x världsmästare i Rally
Oliver Solberg, 1x FIA ERC1 Junior mästare, WRC
Jamie Chadwick, 3x W Series-vinnare
Felix Rosenqvist, 1x europamästare i F3, NTT IndyCar Series
Felipe Drugovich, 2022 F2-mästare
Thierry Neuville, 17x WRC Rally-vinnare
Travis Pastrana, Regerande mästare i Nitro Rallycross och extremsportlegend
Tanner Foust, 3x amerikansk mästare i Rallycross
23-01-18 Säsongen 2023 startar till helgen i Valencia med ny Porsche serie
Efter en premiärsäsong som på slutet gick från klarhet till klarhet tar nu WestCoast Racing och Robin Knutsson nästa steg. I helgen börjar förberedelser inför Porsche Carrera Cup Scandinavia 2023 med deltagande i premiärsäsongen av Porsche Sprint Challenge Southern Europe.

I den nya serien kommer flera av Europas toppteam från de nationella Porsche serierna drabba samman på tre av Sydeuropas största banor. 
Premiären går nu kommande helg i Valencia, Spanien. Andra tävlingen går på Portimao i Portugal 11-12 feb och finalen i Barcelona i Spanien 24-25 feb.

WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson Wigroth ser fram emot den tidiga säsongsstarten:
- Vi bygger vidare på det vi startade med Robin Knutsson förra säsongen när vi deltog i finalen i Benelux mästerskapet på Hockenheim. Robin behöver tävlingserfarenhet och detta är ett ypperligt tillfälle att köra mer bil på banor som av annan karaktär än det vi kör på hemma.

Robin Knutsson ser fram emot att hålla igång under vintern och fortsätta köra på internationella banor:
- Jag är väldigt taggad att få dra igång säsongen tidigare än normalt. Efter ett bra sista race i Tyskland så är det viktigt att hålla momentet uppe. Ju längre paus desto längre tar det att komma igång igen. Att börja 2023 redan nu är absolut en fördel när ”riktiga” säsongen i Sverige drar igång.
- Min ambition är att bygga en framtida karriär utomlands. De här banorna och framför allt bantypen skiljer sig rätt mycket från svenska banor. De är snabbare, större och helt enkelt en annan utmaning.

Robins målsättning i vinterserien:
- Som förare vill jag såklart alltid vinna men den främsta målsättningen i vinterserien blir att lära sig så mycket som möjligt. Det är mycket körtid så jag har chansen här att jobba för att bli mer rutinerad i bilen. I och med detta kommer vi att vara bättre förberedda när Porsche Carrera Cup Scandinavia säsongen drar igång, avslutar Knutsson.

Mer om serien finns att läsa på www.sprintchallengesoutherneurope.com
23-01-12 Joel Eriksson ny test- och reservförare för Jaguar TCS Racing i Formel E
Joel Eriksson har skrivit på som test- och reservförare för Jaguar TCS Racing i ABB FIA Formula E World Championship (Formel E) – världsmästerskapet för elektrisk formelbilsracing – inför säsongen 2023.

Eriksson ansluter till det brittiska stallet samtidigt som Formel E fasar in den nya tekniska plattformen Gen3, med snabbare, lättare och mer kraftfulla bilar än någonsin förut.

Avtalet innebär en återkomst till Formel E-depån för 24-årige Eriksson, som körde åtta race för det amerikanska stallet Dragon Penske Autosport säsongen 2021. 

Eriksson kommer att dela på test- och reservförarrollen med fransmannen Tom Dillmann. Tillsammans ska duon understödja Jaguars ordinarie tävlingsförare Mitch Evans och Sam Bird under racehelgerna, samt driva utvecklingsarbetet av teamets helt nya tävlingsbil Jaguar I-TYPE 6 både på banan och i simulatorn.
 - Jag ser verkligen fram emot att jobba med Jaguar TCS Racing i den här rollen som test- och reservförare, säger Joel Eriksson. Jag har kört Jaguar I-TYPE 6 i simulatorn och det märks direkt hur stor skillnad det är mellan Gen2 och Gen3. Det är verkligen ett rejält steg framåt både teknologiskt och prestandamässigt. Teamet har gjort väldigt bra resultat de senaste två åren och jag hoppas att jag kan hjälpa Mitch, Sam och ingenjörerna till nya höjder den här säsongen. 
 
Jaguar TCS Racing slutade fyra i teammästerskapet i Formel E förra året, medan Evans blev tvåa i förar-VM.
  - Alla på Jaguar TCS Racing är glada att få välkomna Joel till teamet som en av våra test- och reservförare, säger James Barclay, teamchef Jaguar TCS Racing. Han har verkligen imponerat på oss så här långt med det jobb han gjort i simulatorn. Joel har dessutom flera stora framgångar på sitt CV och en stark juniorkarriär i ryggen, så det är fantastiskt att knyta honom till oss. Vi ser fram emot att jobba tätt tillsammans.
 
2023 års Formel E-säsong omfattar totalt 16 race fördelade över 11 tävlingshelger runt om i världen, med start nu på lördag (14 januari) i Mexico City. Kalendern innehåller bland annat fyra helt nya lopp i Hyderabad (Indien), Kapstaden (Sydafrika), São Paulo (Brasilien) och Portland (USA). 
 
Joel Eriksson kommer att närvara vid samtliga race inom ramarna för sitt nya uppdrag.