<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


Övrig pressinformation
RACING 2024


2024
           


 


24-06-14 Kamperna fortsätter när Aquila Formula 1000 kommer till Falkenberg
Den tredje deltävlingen i Aquila Formula 1000 väntar i helgen när Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing gästar SSK-serien i Falkenberg.

I Seniormästerskapet hade Andreas Skatteboe en kanontävling för två helger sedan i Karlskoga, och knappade in på Kevin Suenson i mästerskapstabellen. Den regerande mästaren Suenson leder fortsatt, men avståndet bakåt har krympt till Skatteboe.
– Jag tror att denna helgen blir en gamble. Falkenberg har bara två riktiga bromszoner, det är svårt att veta om man är winner eller loser. Jag hoppas på så många poäng som möjligt och siktar mot toppen som alltid, säger Kevin Suenson.
– Falkenberg är en rolig bana som nästan alltid bjuder till hård racing. Ser riktigt fram emot helgen, och målet är att ta in så mycket poäng som möjligt mot Kevin, säger Andreas Skatteboe.

I Juniormästerskapet hade Richard Olsson en fantastisk helg på Gelleråsen, och kommer till Falkenberg som mästerskapsledare före Viktor Karlsson. Rookien Alex Gustafsson visade också framfötterna senast, och den tidigare NXT Gen Cup-föraren återvänder nu till en bana som han har erfarenhet på.

Utanför pallen i juniorklassen jagar Kevin Rydell och Oscar Mellstig, strax före Alexia Danielsson.

Fredrik Lindholm, Louise Larsson, Matthéo Bordes och Leonél Skaar har alla en uppåtgående formkurva i det alltid så jämna mästerskapet.
– Säsongen har verkligen börjat bra, och det är redan hård kamp i alla delar av startfältet. Det är särskilt kul att det även börjar gå undan för de förare som gjorde sin första tävling för bara några veckor sedan, säger Johan Varland från Aquila Formula 1000.
– Falkenberg är en fantastiskt fin bana som tvingar förarna att utmana sig själva för att få med sig farten över baksidan av kullen. Den som klarar det provet, och hänger med i klungan belönas med en slipstream-fest på startrakan där både en och två bilar kan passeras redan innan inbromsningen till chikanen. Som alltid i Falkenberg är vädret en joker och det enda vi vet säkert är att det blir underhållande racing.

Racehelgen på Falkenbergs Motorbana inleds under fredagen med ett Paytest. Tester, kval och det första racet avgörs på lördag, med de avslutande två racen på söndag.

Som vanligt sänds alla racen live på Aquila Formula 1000 vid Youtube och på svenskbilsporttv.se

Racen sänds live via Aquila Formula 1000 på Youtube och på svenskbilsporttv.se

Länkar:
Livesändning
Tidsschema
Resultat
Aquila Formula 1000 Hemsida


24-06-12 Härlig racing på Rudskogen
Årets andra deltävling i norska mästerskapen i racing kördes på Rudskogen. Sportvagnsmästerskapet var inbjudna och de körde också sin andra tävling för året. Närmare 200 förare deltog totalt och MX-5 Cup hade det största heatet med 28 förare!

Martin Ling tog pole före Thomas Ohlsson och David Malmberg. Maximilian Egfors imponerade stort när han tog den fjärde bästa tiden totalt då han kör i Standardklassen. Lagom till racen skulle starta efter lunch på lördagen öppnade sig himlen och det regnade kraftigt resten av dagen. Förarna bjöd som vanligt på bra racing genom hela fältet. I täten försvann tyvärr Malmberg redan på det femte varvet. Ling lyckades rycka åt sig en lucka och han vann med fem sekunder före Torkel Kristensson med Ohlsson tätt bakom. Kristensson hade problem på kvalet och startade sist. Egfors vann Standardklassen före Per Molin och Jonas Wenklo.

Söndagens race kördes på torr bana. Det blev nya fina fighter. Ohlsson vann med halvsekunden före Kristensson med Ling hack i häl. Egfors vann Standardklassen före Wenklo och Tommy Finell. I det tredje racet tvingades Kristensson parkera redan på det andra varvet med en kabelbrand. Ett par varv före mål tvingades Ling parkera, på samma ställe som Kristensson. Malmberg tog segern före Ohlsson och Christoffer Waern, som var överlycklig över sin premiärtur med sin nybyggda bil. Egfors tog sin tredje raka seger i Standardklassen före Wenklo och Finell.

Verktygsboden Modsport
Verktygsboden Modsports två snabbaste klasser fick köra tillsammans med de snabbaste norska GT-bilarna. Det var tyvärr stor klasskillnad mot norrmännen som hade betydligt brutalare maskiner! Svenskarna fick hålla till godo längst bak i fältet och tampas med varandra. I det första regnracet tog Robin Wärmlund täten i svenskgruppen före Jonas Jansson, men Jansson tog sig förbi och körde i mål först av svenskarna före Wärmlund, Bengt Johansson, Peter Andersson och Peter Andersson. Det andra racet kördes i torrt och då vann Jansson före Johansson, Andersson och Wärmlund. Andersson nummer två tvingades tyvärr bryta. I det tredje och avslutande racet var det bara tre svenskar som deltog. Wärmlund vann före Andersson och Johansson.

Roadsport A & B
Verktygsboden III körde tillsammans med Roadsport A & B + den norska klassen Porsche 944 Cup. Alexzander Kristiansson och Christopher Winroth tävlar normalt i Ginetta G40 Cup och de skall köra sin ordinarie tävling på Rudskogen i augusti, men eftersom ingen av dem kört på Rudskogen förut tog de chansen att få extra träning genom att köra denna tävling i Modsport III. Kristiansson var outstanding i regnet! Han vann det första racet med 24 sekunder före teamkompisen Winroth! Ludvig Eriksson körde sin första racingtävling någonsin med familjens Sylva J15 och han tog tredjeplatsen i klassen. Jerker Flink vann Roadsport A före Lars Macklin. Anders Stomberg vann Roadsport B före Torbjörn Linderson och Max Lindblom.

Andra racet var torrt och då kunde Flink sträcka ut sin Porsche 928 och använda alla hästkrafter. Han vann totalt före debutanten Eriksson i Sylvan med Kristiansson som trea. Macklin kom trea i Roadsport A. Eriksson och Kristiansson körde ju i Modsport III och där kom Winroth trea. Lindblom vann Roadsport B före Stomberg och Linderson.

I tredje racet var det stort manfall… Det var endast förarna i Modsport III som kom till start! Det började regna medan de stod i lineupen. Kristiansson chansade på slicks, men det var fel val. Winroth tog sin första racingseger någonsin före Eriksson och Kristiansson. Fältet rundades av med bröderna Anders och Fredrik Björnson.

Racersportvagnar
RS-bilarna var få och det fanns ingen Clubman… Tre Radicalförare körde i RS, varav två norrmän och de körde tillsammans med den norska klassen Shortcar. Erlend Juan Olsen tävlar normalt i den svenska Radical-serien, men nu passade han på att visa upp sig på hemmaplan. Han tog en enkel seger i första racet. Tvåa kom Robin Lysenvoll, men det måste ha känts som en seger för honom för nu fick han för första gången i sitt liv köra ett helt race! Bilen har ju krånglat i över ett år! Göran Håkansson kom trea. Det blev samma ordning på pallen även i andra racet.

Nästa tävling är Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp första helgen i juli.

För mer information besök gärna vår hemsida: http://www.spvm.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
24-06-10 Felix Rosenqvist 14:e man på Road America efter problemtyngd helg
Felix Rosenqvist slutade på 14:e plats i söndagens INDYCAR-race på Road America efter en turbulent helg i omväxlande väder i säsongens sjunde deltävling.

Rosenqvist startade loppet först som 22:a efter att ha kört av i ett regndrabbat kval på lördagen och missat vidare avancemang från de inledande gruppmomenten.

Väl i söndagens race sken solen igen, så även på Rosenqvist under öppningsvarven där Meyer Shank Racing-svensken effektivt tog sig igenom ett kaotiskt moln av incidenter och upp mot trakterna av topp 15.

Den lovande inledningen kom dock av sig när Rosenqvist blev påkörd av rivalen Sting Ray Robb på det sjätte varvet och föll tillbaka till 25:e plats. Robb bestraffades senare för kollisionen.

MSR-teamet valde efter incidenten att ta in Rosenqvist i depå för att göra sig av med de mjuka, känsligare däcken och ställa om mot en alternativ strategi. Den 32-årige svensken fick därefter fokusera på att spara bränsle för att undvika ett sista extra depåstopp, och lyckades genomföra tre långa stinter om vardera 15 varv i ett race där majoriteten av fältet bara behövde ligga ute 12-13 varv i taget.

Insatsen resulterade i en slutlig 14:e plats. Rosenqvist ledde också loppet i tre varv när han periodvis cirklade fram till täten, vilket belönas med en extra mästerskapspoäng.
- Inte vår helg. Chanserna försämrades rejält när jag blev påkörd i början av loppet, säger Felix Rosenqvist. Vi lade om strategin, vilket innebar massivt bränslesparande. Det var vår bästa chans och värt ett försök, men i slutändan var vi inte tillräckligt snabba för att ro det hela vägen i land.
- P14 är inte ett resultat vi drömmer om, men vi går vidare och ser redan fram emot nästa race på Laguna Seca. Jag tror att farten här på Road America egentligen var hyfsat bra, men det var helt enkelt inte vår dag.

Felix Rosenqvist är nu tia i den sammanlagda INDYCAR-tabellen.

Nästa race är Firestone Grand Prix of Monterey på Laguna Seca den 21-23 juni. Rosenqvist är dock tillbaka på banan redan nu på tisdag när INDYCAR arrangerar ett gemensamt test på Milwaukee-ovalen.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 7
XPEL Grand Prix at Road America
Road America (USA)
1: Will Power (AUS), Penske, 55 varv
2: Josef Newgarden (USA), Penske, +3.260s
3: Scott McLaughlin (NZL), Penske, +8.014s
4: Alex Palou (ESP), Ganassi, +16.711s
5: Kyle Kirkwood (USA), Andretti, +24.866s

14: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, +59.241s

Se fullständigt resultat

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 7/17 race
1: Will Power (AUS), Penske, 236 p.
2: Alex Palou (ESP), Ganassi, 231 p.
3: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 225 p.
4: Pato O'Ward (MEX), Arrow McLaren, 184 p.
5: Scott McLaughlin (NZL), Penske, 179 p.
---
10: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, 157 p.

Se fullständig tabell

24-06-09 Spännande race och tabellomkastningar när Aquila Formula 1000 körde på Gelleråsen
Den andra deltävlingen i årets Aquila Formula 1000, Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, avgjordes under helgen på Gelleråsen i Karlskoga. Det blev spännande race, som kastade om i tabellen.

I Seniormästerskapet var det Andreas Skatteboe som hade bäst fart runt Gelleråsen. Skatteboe vann det första racet totalt, en efterlängtad seger för Andreas som jagat den i två år. Kevin Suenson, som vann alla race i premiären på Mantorp, tog två pallplatser under helgen.
– Det var en riktigt rolig helg. Jag är extremt nöjd med race ett, där jag tog min första seger sen 2022. Jag har nog aldrig kört så bra som jag körde i race ett. Resten av racen gick sådär, en miss med däcktrycken i race två och sen tekniskt strul i race tre, men jag lyckades ändå bärga hem bra poäng för mästerskapet, säger Andreas Skatteboe, som plockade in två poäng på Suenson i tabellen.

I Juniormästerskapet lyckades Richard Olsson bygga vidare på sin fina fart från premiären. Olsson var snabbast i kvalet, vann race två och slutar helgen som bästa poängplockare i både junior- och rookietabellerna. Richard leder nu båda mästerskapen efter Gelleråsen.

Även Alex Gustafsson hade en riktigt bra helg. Den tidigare crosskartåkaren har hittat rätt i formelbil, och tog två pallplatser och var bästa junior i race ett.
– Vilken helg vi fick. Man kan nästan beskriva den som upp, ner och upp. Målet för helgen var att få med sig en pallplats och vi grejade två, nästan tre. Växellådsproblem i race två stoppade mina chanser för att slå till med tre pallplatser, men efter ett grymt växellådsbyte av mina grymma mekanikers så tog vi revansch i race tre med en andraplats, säger Alex Gustafsson.
– Jag ser verkligen fram mot Falkenberg, en bana som jag kört på innan och gillar väldigt mycket. Tack till allihopa för en trevlig helg på Gelleråsen, fortsätter Gustafsson.

Viktor Karlsson gick in i helgen som mästerskapsledare bland juniorerna, men fick inte med sig så mycket poäng som han hade hoppats på.

Starka insatser på Gelleråsen svarade bland annat Kevin Rydell för, som blev tredje bästa rookie över helgen. Oskar Mellstig gjorde sitt bästa kval i Aquila och Fredrik Lindholm och Leonel Skaar tog stora kliv framåt jämfört med premiären på Mantorp.

Aquila Formula 1000 är tillbaka redan nästa vecka, den 15-16 juni, när deltävling tre avgörs på Falkenbergs Motorbana.
24-06-06 Road America nästa för Felix Rosenqvist
Felix Rosenqvist beger sig till natursköna Road America i helgen för den sista sprinten i en högintensiv tävlingsperiod för NTT INDYCAR SERIES.

INDYCAR-cirkusen har varit ständigt aktiv under den senaste månaden. Först ut var Sonsio Grand Prix den 10-11 maj, följt av två veckors tävlande under Indy 500, och därefter det senaste loppet i Detroit i söndags där Rosenqvist körde i mål som åtta.

Det fullspäckade försommarschemat sträcker sig in även i den kommande helgen, då XPEL Grand Prix ska avgöras på Road America i Elkhart Lake, Wisconsin. Därefter får Rosenqvist och co. till slut andas ut lite grann, med två veckors uppehåll inför det efterföljande racet på Laguna Seca.

Med sina 6,5 km är Road America den längsta banan på hela INDYCAR-kalendern. Anläggningen nästlar sig fram i ett vackert kuperat skogslandskap och är också platsen för Felix Rosenqvists största framgång hittills i INDYCAR-karriären; smålänningen vann på Road America säsongen 2020.
- Det ska bli kul att komma tillbaka till Road America, som är en av de finaste, mest rytmiska banorna i världen, säger Felix Rosenqvist. Den har allt, från långsamma till riktigt snabba kurvor, några av de längsta rakorna på kalendern, blinda krön, långa svepande svängar... Det är en stor utmaning, både setupmässigt och som förare. Jag ser alltid fram emot att tävla där.

Rosenqvist och hans nya team Meyer Shank Racing har varit genomgående starka på den här typen av traditionella banor (kända som ”road courses” i USA) så här långt under 2024. Vid loppet på Barber Motorsports Park blev man sexa, men fanns med längst framme i täten till dess att en sen gulflaggssituation kullkastade strategin.

I Sonsio Grand Prix på IMS road course drogs Rosenqvist in i en incident i första kurvan och föll till sista plats, men nådde trots det ett slutligt topp tio-resultat efter en kraftfull uppkörning.

Rosenqvist tog sig också upp på pallen i det icke-poänggivande uppvisningsracet $1 Million Challenge på The Thermal Club i mars.
- Vi har varit snabba i alla road course-racen den här säsongen, men vi har också haft en del oflyt som jag hoppas att vi kan slippa den här helgen, avslutar Felix Rosenqvist. Vi får se hur det går. Vi måste bara fortsätta jobba på som vi gör och ta ett steg i taget.

Helgens tävlingar på Road America drar igång med en inledande träning på fredag kväll svensk tid. Lördagens agenda består av ytterligare en träning samt kval. Racet körs på söndag med start kl. 21.35 svensk tid och sträcker sig över 55 varv.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 7 XPEL Grand Prix at Road America
Road America (USA)
Fredag 7 juni
Fri träning 1: 22.00-23.15

Lördag 8 juni
Fri träning 2: 17.10-18.10
Kval: 21.25-22.55

Söndag 9 juni
Warm-up: 18.15-18.45
Race (55 varv): 21.35

TV: V Sport Motor / Viaplay / indycarlive.com
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
BANAN: Layout och historik
MÄSTERSKAPSSTÄLLNING: Klicka här
24-06-06 Dubbelseger och serieledning för Knutsson efter Gelleråsloppet
Säsongen som inte skulle bli av börjar likna en möjlig succé för Robin Knutsson. Den andra tävlingshelgen i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Gelleråsen Arena började dock inte helt enligt plan för Robin och WestCoast Racing:
- Det började med tuff inledning under träningarna där vi inte hade någon vidare fart men det lyckades vi vända på helt och hållet.

Robin lyckades sen bättre i kvalet och fick tredje startposition till båda racen.
I race 1 gjorde han en perfekt start och tog direkt ledningen i första kurvan. I ett intensivt race lyckades han bara få andrum genom att de bakomvarande fightades och tappade gentemot varandra. Segermarginalen i mål var bara bara knappt 4 tiondelar - men en seger är en seger och detta var Robins första i en Porsche och den första för WestCoast Racing i Porsche Carrera Cup Scandinavia sedan 2019 på Drivecenter Arena!

Även i det längre race 2 fick Robin en bra start, även om han nu fick behålla sin tredjeplats på första varvet. På varv 3 knep han andraplatsen och några varv senare tog han över den ledning som han lyckades hålla med en marginal till mål!
- En helt fantastisk helg, jublar Robin och berättar om sin kanske lite oväntade dubbelseger i Gelleråsloppet:
- En fantastisk insats av hela teamet där vi nu visat på senare tiden att vi kan slå om när det går tufft och göra det bästa av situationen. Från att vi hade tankar om ”damage control” efter träningarna så ledde det till slut till maxpoäng och serieledning! Vi har visat att vi fightas om mästerskapet och jag har verkligen inte kunnat drömma om en bättre start på säsongen!

Även teamchefen Dick Jönsson Wigroth är glad att se framgångar med Robin som nu gör sitt tredje år med teamet:
- Det är alltid kul att vinna! Detta visar också att trägen vinner. Det är mycket arbete som ligger bakom och vi har ett bra team. Detta är säsongen som inte skulle varit. På så sätt är det skoj och det är kul för Robin som slitit och att vi nu får betalt för det hårda jobbet.

Emma Wigroth hade en bättre helg i Porsche Sprint Challenge Scandinavia än i premiären på Anderstorp men det fanns utrymme för mer:
- Det har varit en okej helg. Jag visade att jag har farten och jag lärde mig mycket under helgen. Så trots att resultatet uteblev var det en okej helg. Det fanns fart för mer men det gick inte hem denna gången. Kvalet blev inte bra och därmed hade jag även en sämre utgångspunkt för racen.

Nästa race för de skandinaviska Porscheserierna i på Jyllandsringen 29-30 juni. Robin har race redan nu kommande helg på Zandvoort i Benelux serien.

Sändningarna från helgens race från båda serierna finns att se på Porsche Carrera Cup Scandinavias YouTube Kanal

24-06-06 Rekordstor tävling på Gelleråsen Arena
SM-deltävlingen Gelleråsloppet på Gelleråsen Arena blev en rekordstor tävling med 182 startande totalt! Legendsklassen var som vanligt störst med 66 startande.

Vi hade två förare från Bengtsfors MotorClub denna gång. Johan Sandin kvalade in som tia och Anders Berger på 18:e plats. Båda var därmed klara för A-finalerna.

I det första racet blev Anders påkörd och tvingades bryta. Johan körde i mål på 13:e plats. I det andra racet blev Johan indragen i en startkrasch och fick punktering. Han tog sig tillbaka till depån och de lyckades byta däcket och skicka ut Johan på banan igen innan säkerhetsbilen hann köra ett helt varv. Johan var därmed med i matchen igen, men klart sist i fältet. Anders var på väg upp genom fältet när han blev påkörd igen och hamnade sist i fältet. Det var för kort tid för att avancera varför Anders körde i mål på 26:e plats. Johan hann köra om några bilar och slutade på 21:a plats.

Efter det dråpliga racet tvingades Johan och Anders att starta långt bak i det tredje racet. Båda förarna bjöd på fina uppkörningar och Johan gick i mål på 12:e plats och Anders slutade 17:e.

Nästa tävling körs i Falkenberg under den stora sommartävlingen i juli som heter Västkustloppet.
24-06-04 Härlig racing på Gelleråsloppet när Formula Nordic körde tillsammans med Nordic 4
Årets andra deltävling var Gelleråsloppet i Karlskoga, som i år slog alla rekord i antal deltagare. Totalt var det 182 förare som deltog!

Formula Nordic körde tillsammans med danska Nordic 4 och i deras heat kom 23 bilar till start. Danskarnas bilar är lite snabbare än de svenska, men det hindrade inte att svenskarna blandade sig in i listan av danska bilar. Daniel Varverud var snabbaste Formula Nordic och han tog sjätte startrutan. Albin Stureson var näst snabbast, men han hade tyvärr en bestraffning från Anderstorp så han blev nedflyttad tre platser från nio till tolv. Robin Haftström var tredje snabbast och han passade på att fira sin födelsedag i depån.

En halvtimme innan första racet kom en rejäl regnskur med åska. Heatet som körde före formelbilarna hade det värst av alla. Det lugnade sig lite tills det var dags för formelbilarna, men det var ändå ett ihållande regn hela racet. Varverud gjorde en kanonstart och låg trea totalt när han tyvärr drabbades av ett tekniskt fel och tvingades bryta. Stureson övertog ledningen i Formula Nordic-klassen och han gick i mål som segrare för första gången i Formula Nordic före Hafström och debutanten Enzo Hallman.

Det andra racet kördes på torr bana. "Lexi" Danielsson ledde fältet ned mot första kurvan med Hafström som tvåa. Hafström ledde Formula Nordicklassen i två tredjedelar av loppet, men sedan tvingades han tyvärr bryta med ett mekaniskt fel. Stureson övertog ledningen och vann knappt före Varverud och Hallman.

Det blev ett trevligt tredje race där Stureson startade längst fram bland svenskarna, men Varverud hade bra fart och svepte förbi Stureson i kurva två efter ett par varv. Stureson kunde inte svara, utan förlorade i stället ytterligare en placering till Hafström. Varverud vann Formula Nordic-klassen och stärkte därmed sin ledning i tabellen före Hafström och Stureson.

Nästa tävling körs på flygfältsbanan i Ljungbyhed den sista helgen i juni.

För mer information besök gärna vår hemsida:https://www.formulanordic.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
24-06-03 Pallen igen för Håkan Ricknäs
Årets andra deltävling av Porsche Sprint Cup Scandinavia kördes på Gelleråsen Arena i Karlskoga. Det var ett jätteevent med närmare 200 bilar på startlinjen totalt under helgen.

Håkan Ricknäs kvalade in på fjärde plats i Porsche Sprint Cup Scandinavia GT4. I starten blev det tyvärr trångt och Ricknäs tappade många placeringar. Han körde i mål på sjunde plats. I andra racet gick det bättre och han körde i mål som trea och fick kliva upp på pallen! I tabellen ligger han på en delad tredjeplats. Nästa deltävling körs på Jyllandsringen i Danmark sista helgen i juni.

Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
24-06-03 Dubbelseger förde Robin Knutsson till ledning i Porsche Carrera Cup Scandinavia
Efter dubbla pallplatser i premiären bestämde sig göteborgaren Robin Knutsson för att fullfölja årets satsning i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Vilken tur. I den andra deltävlingen, som avgjordes i Karlskoga i helgen, slog han nämligen till med dubbla segrar, klättrade till ledning i mästerskapet och är nu en het titelkandidat inför fortsättningen.
– Jag är jättenöjd! Det här hade jag inte kunnat drömma om i går morse, sa Knutsson som hade Daniel Roos närmast efter sig i båda racen.

Tredjeplatserna delade Lukas Sundahl och Marcus Annervi på.
Robin Knutsson, dubbelsegrare i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Gelleråsen Arena. Foto: Armin Hadzic

Två tävlingar i Porsche Carrera Cup Scandinavia – premiären och finalen. Det var vad Robin Knutsson planerade för jämte sin internationella satsning i Porsche Carrera Cup Benelux den här säsongen.

Men så gick det så bra på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Han blev trea och tvåa och parkerade på en andraplats bakom Marcus Annervi i mästerskapstabellen. Då bestämde sig Knutsson för att satsa fullt ut även på mästerskapet här hemma 2024.

Men som någon vinnare såg han inte ut efter de inledande testerna på Gelleråsen Arena i Karlskoga. Ett lyckat kval, som gav startposition tre i söndagens båda race, gav emellertid hopp.

Och när lamporna släcktes visade 22-åringen mästarklass.
– Vi jobbade hårt på att försöka lösa problemen och det lyckades vi uppenbarligen med, säger han.

Bara början
I det första heatet gjorde Knutsson en kanonstart och avancerade till första plats redan i kurva ett. Låt vara att han efter det utmanades, men han höll likväl undan för jagande Roos, Sundahl och Annervi.

I det andra heatet tog det Knutsson bara fem varv att ta sig om Roos och Robert Dahlgren och styra mot en ny triumf.
– Väl i ledningen i det andra heatet såg jag att jag fick en lucka, men det var långa 25 minuter till målflagg.

Knutsson såg stabil ut.
– Jag känner mig mer och mer trygg för varje varv jag kör, säger han och skickar följande passning till konkurrenterna:
– Jag tror att det här bara är början på min utveckling med WestCoast Racing, bästa teamet.

Äntligen pallen
Bakom Robin Knutsson svarade Daniel Roos i Fragus Motorsport för helgens främsta insats med sina två pallplatser, hans första i mästerskapet sedan debuten förra säsongen. Roos var nära Knutsson i det första heatet. I det andra föll han på eget grepp.
– Jag tänkte att jag skulle köra lite taktiskt, vara lite passiv i början, men Robin drog i väg så luckan blev för stor för att köra i kapp, sa norrlänningen som självklart var nöjd med dubbla andraplatser och ett lyft till tredje position i tabellen.
– Vi har fått till en fantastisk bil så på Jyllandsringen blir det två segrar, säger han och ler.

I mål med pyspunka
En antydan till leende på läpparna hade även Lukas Sundahl efter tävlingshelgen i Karlskoga. Tredje och fjärde plats var ett helt okey resultat med tanke på att kvalet bara resulterade i startposition sex i båda racen.

I det första heatet svarade den femfaldige mästaren från Växjö för en remarkabel insats. De sista varven körde han nämligen med pyspunka på vänster bakdäck.

Skadan fick Sundahl i samband med att han tog sig om Marcus Annervi efter Ejes kurva. Kontakten mellan de båda ödelade ett styrstag på Annervis bil och mästerskapsledaren tvingades bryta.
– Ett varv till hade aldrig gått, då hade nog både Robert Dahlgren och Gustav Bergström tagit sig förbi mig, medgav Sundahl apropå punkteringen.

Tufft i Karlskoga
Marcus Annervi, som öppnade säsongen succéartat med två segrar i mästerskapsinledningen i Anderstorp, var inte lika lyckosam i Karlskoga. Han hade visserligen pole position i det första heatet, men hamnade i ett läge där han utmanades om andraplatsen bakom Knutsson och där racet alltså tog slut efter kontakten med Sundahl.

I race två tog han målflagg som trea.
– Skönt, den behövde vi efter första racet. Det satt hårt inne den här helgen. Vi får fortsätta jobba så vi kan vara ännu starkare nästa gång, sa föraren i M3G Motorsport innan han åkte hem till Halmstad.

Tacksam för möjligheten
Robert Dahlgren, känd bland annat för fyra STCC-titlar, gjorde ett gästspel i mästerskapet. På de förberedande testerna var han en bit efter de bästa, men regnet som kom under kvalet passade honom perfekt. Där slog nämligen den rutinerade 44-åringen från Skellefteå till med besked och körde till sig andra respektive första startposition i racen.
– Tacksam att jag fick möjligheten, sjukt lärorikt och jäkligt roligt, sa han i en snabb helgsummering.

Men vinnarskallen från Skellefteå var självklart inte helt nöjd. Med tanke på startpositionerna hade han givetvis hoppats på ett bättre placeringsfacit än fyra och fem i sin Porsche Carrera Cup-debut.
– Klart det är surt, medger han.

Wärnelöv i Pro Am-topp
I mästerskapets Pro Am-klass tog Kjelle Lejonkrans från Kumla målflagg som åttonde man i det första heatet. Det räckte med god marginal till årets första klasseger före teamkompisen i Micke Kågered Racing, Albin Wärnelöv.

I race två var det Wärnelövs tur att kliva upp över på pallen. Sedan både Lejonkrans och premiärhelgens dubbelsegrare, Oscar Löfquist, försvunnit i en startkrasch kunde han ta sin första seger någonsin i Porsche Carrera Cup. Helgens insats gav dessutom ledning totalt i klassen.

För Löfquist blev det en nattsvart helg i sommarvärmen. Inte heller från det första heatet fick han nämligen med sig några poäng. Det bröt han med tekniska bekymmer.

Första för Rustad
Supportklassen Porsche Sprint Challenge bjöd på två heatsegrare, båda från Fragus Motorsport. I det första racet tog Wilmer Wallenstam från Göteborg sin tredje seger för säsongen före västgöten Fredric Blank och norskan Isabell Rustad.

I det andra kontrade den unga norskan. Från sin första pole position i mästerskapet tog hon sin första seger, följd av Wallenstam och Blank.

I mästerskapets GT4-kategori blev det dubbla segrar för Theo Jernberg i Stenhaga Motorsport. Han leder nu mästerskapet totalt.

Nästa deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge avgörs på FDM Jyllandsringen i Danmark 28-29 juni.

Resultat
Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Gelleråsen Arena 2 juni.
Race 1.
1) Robin Knutsson, WestCoast Racing, 20 varv
2) Daniel Roos, Fragus Motorsport, + 0,397
3) Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, + 4,052
4) Robert Dahlgren, Porsche Experience Racing, + 4,386
5) Gustav Bergström, M3G Motorsport, + 4,739
6) William Siverholm, Fragus Motorsport, + 5,013
7) Gustav Krogh, Mtech Competition, + 8,324
8) Kjelle Lejonkrans (AM), Micke Kågered Racing, + 10,961
9) Axel Bengtsson, Mtech Competition, + 11,261
10) Elias Adestam, Mtech Competition, 11,752
11) Albin Wärnelöv (AM), Micke Kågered Racing, + 28,484
12) Jan Engelbrecht (AM), Mikkel O Pedersen Racing, + 54,991
13) Mattias Kjellin (AM), Kjellin Motorsports, + 55,485
Marcus Annervi, M3G Motorsport, bröt
Oscar Löfquist (AM), Kjellin Motorsports, bröt

Race 2.
1) Robin Knutsson, 29 varv
2) Daniel Roos, + 1,216
3) Marcus Annervi, + 2,705
4) Lukas Sundahl, + 3,277
5) Robert Dahlgren, + 7,632
6) Gustav Krogh, + 8,297
7) Axel Bengtsson, + 13,888
8) William Siverholm, + 20,158
9) Albin Wärnelöv (AM), + 22,763
10) Elias Adestam, + 28,313
11) Mattias Kjellin (AM), - 1 varv
12) Jan Engelbrecht (AM), - 1 varv
Gustav Bergström, bröt
Kjelle Lejonkrans (AM), bröt
Oscar Löfquist (AM), bröt

Mästerskapet efter 2 av 6 deltävlingar
1) Robin Knutsson, 89 poäng
2) Marcus Annervi, 69
3) Daniel Roos, 61
4) Lukas Sundahl, 59
5) William Siverholm, 50
6) Gustav Krogh, 42
7) Elias Adestam, 30
8) Gustav Bergström, 28
9) Kjelle Lejonkrans, 26
10) Albin Wärnelöv, 25

Pro Am.
1) Albin Wärnelöv, 75
2) Kjelle Lejonkrans, 68
3) Jan Engelbrecht, 63
4) Mattias Kjellin, 62
5) Oscar Löfquist, 54

Teammästerskapet.
1) Micke Kågered Racing, 148
2) Fragus Motorsport, 110
3) M3G Motorsport, 95
4) Kjellin Motorsports, 93
5) WestCoast racing, 87

För kompletta tabeller – se www.carreracup.se
24-06-03 Felix Rosenqvist tillbaka i topp tio i kaotiskt Detroit Grand Prix
Felix Rosenqvist tog sig fram från 22:a till åttonde plats i ett kaosartat Detroit Grand Prix som innehöll åtta gulflaggssituationer, en regnskur, otaliga kollisioner och kraftigt varierande strategier.

Söndagens INDYCAR-lopp i ”Motor City” präglades av incidenter, och kördes nästan till hälften (47/100 varv) under säkerhetsbil och gulflagg. Rosenqvist hade själv en allt annat än smärtfri resa, med bland annat en punktering och fem (!) depåstopp – varav ett för byte till regndäck när en plötslig skur drog in över den tighta stadsbanan en tredjedel in i racet.

Regnet tilltog dock aldrig riktigt, och Rosenqvist återvände till depån några varv senare för att byta tillbaka till torrdäck. Smålänningen kunde därefter hålla sig undan det värsta kaoset under resten av loppet och körde i mål som åtta.

Resultatet markerar Rosenqvists femte topp tio-placering på sex körda race i NTT INDYCAR SERIES så här långt under 2024. Det utgjorde också en stark comeback efter ett motigt kval på lördagen, där Rosenqvist fick sitt snabbaste varv struket för att ha orsakat en gulflagg och fick nöja sig med 22:a startposition.
- Det där var ett speciellt race! säger Felix Rosenqvist. Vi fick i princip allt kastat på oss idag: en punktering på första varvet, ett set mjuka däck som totalt smulade sönder, regn, en skadad bil… Allt som allt får vi nog vara nöjda med P8 idag, i ett race som kunde gå åt vilket håll som helst. Vi lyckades göra ett bra jobb med strategin och ta värdefulla poäng, särskilt med tanke på att vi startade 22:a. Jag tycker att vi gjorde vad vi kunde idag.

NTT INDYCAR SERIES är tillbaka i rampljuset redan om en vecka (7-9 juni) på Road America, där mästerskapet sätter punkt för en särskilt intensiv period med tre tävlingshelger i rad.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 6
Detroit Grand Prix
Streets of Detroit (USA)
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 100 varv
2: Marcus Ericsson (SWE), Andretti, +0.856s
3: Marcus Armstrong (NZL), Ganassi, +4.912s
4: Kyle Kirkwood (USA), Andretti, +6.124s
5: Alexander Rossi (USA), Arrow McLaren, +8.953s

8: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, +15.499s
Se fullständigt resultat

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 6/17 race
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 216 p.
2: Alex Palou (ESP), Ganassi, 198 p.
3: Will Power (AUS), Penske, 185 p.
4: Pato O'Ward (MEX), Arrow McLaren, 160 p.
5: Alexander Rossi (USA), Arrow McLaren, 150 p.
---
9: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, 140 p.

Se fullständig tabell
24-05-30 Både Emma och Robin till start i Gelleråsloppet
Mycket har hänt kring Robin Knutsson sedan framgångarna i premiären på Anderstorp. Redan helgen efter lämnade han premiären i Porsche Carrera Cup Benelux på Spa-Francorchamps i serieledning efter en andra och en tredjeplats.

Inför Gelleråsloppet nu kommande helg meddelar han att han även kommer att köra hela den skandinaviska serien för WestCoast Racing!
- Det ska bli jättekul att köra full säsong även här i Sverige. Det gick bra på Anderstorp så vi såg en möjlighet att försöka kriga i toppen hela säsongen. Kan vi vara med och fightas i toppen här så blir det också lättare att bygga upp ett intresse i Sverige när vi väl tävlar utomlands, säger Robin om beslutet att dubblera under 2024.

Tidigare har han sökt sig till snabbare banor men nu blir det Gelleråsen Arena, Jyllandsringen, Rudskogen och Mantorp Park.
- Knixiga banor är det här i Skandinavien men jag tror tekniken för att köra fort är ungefär densamma vilken bana vi än kör på även om det pirrar lite mer i kroppen när man tar kurvor som Eau Rouge.

Emma Wigroth har lämnat de mindre lyckosamma racen på Anderstorp bakom sig och ser nu fram emot Gelleråsloppet:
- Det ska bli kul att komma till Gelleråsen och se vad vi kan göra där då det är en bana jag har mer erfarenhet ifrån. Fokuset är på utveckling, detta kommer vara mitt andra race så det finns mycket att lära, speciellt på grund av den begränsade möjligheten till att testa som jag har.

Emma och WestCoast Racing har under uppehållet deltagit i en bandag med Porsche Center Örebro, mer från den dagen kan ni se på Emmas YouTube kanal!

Söndagens race, både i Porsche Sprint Challenge Scandinavia och Porsche Carrera Cup Scandinavia går att se LIVE på seriens YouTube kanal.

Tidsschema Söndag 2 Juni
09:55 Porsche Sprint Challenge Scandinavia Race 1
10:55 Porsche Carrera Cup Scandinavia Race 1
13:15 Porsche Sprint Challenge Scandinavia Race 2
14:30 Porsche Carrera Cup Scandinavia Race 2

Mer om Porsche Sprint Challenge Scandinavia finns att läsa på www.sprintchallenge.se
Mer om Porsche Carrera Cup Scandinavia finns att läsa på www.carreracup.se
24-05-30 Somrig RHK-premiär på Kinnekulle Ring
Riksmästerskapet för Historisk Racing hade sin årspremiär på Kinnekulle Ring med Stockholms Sportvagnsklubb som arrangör.

Det var ett härligt sommarväder hela helgen och de 115 förarna trivdes gott i solskenet.

1000cc Cupen
1000cc Cupen hade fått ihop ett bra startfält till premiären med 19 bilar på griden. Regerande mästaren Jonas E Pölda hade bevarat formen från i fjol och han vann första racet från pole utan problem. Per Ola Persson startade från andra rutan, men i racet fick han till sist ge sig för Roger Håkansson som tog andraplatsen före Persson. Pölda vann även det andra racet utan problem, men bakom honom blev det en ny fight mellan Persson och Håkansson. Persson tog i så att inte banan räckte till. Han tacklade en däckstrave och bucklade till hela sidan, men han lyckades ändå hålla sig kvar i fighten och till sist gå segrande ur den striden när han tog andraplatsen före Håkansson.

Äldre Standardvagnsheatet
Det äldre standardvagnsheatet, med bilar före 1965 fick slås ihop med de nyare standardvagnarna, upp till 1971 för dem som hade bilar under 1300cc. De flesta bilarna i heatet hade just 1300cc i sina motorer. Peo Norén tog starten från pole och ledde klart tills han drabbades av mekaniska problem och tvingades parkera efter halva racet. Anders Jensen hade en omvänd resa. Han startade från andra rutan, men hade svårt att hänga med i början på kalla däck. Han var bara sjua efter första varvet, men sedan började upphämtningen och han kunde korsa mållinjen först av alla med sin Ford Escort GT i 71-klassen. Han följdes närmast av tre kojor före 1965 där Per Skårner vann före Joakim Frid och Kevin Bengtsson. Det blev samma scenario i andra racet där Jensen återigen tappade i början, men avslutade med seger före en ny trio med gamla kojor där Bengtsson vann före Mikael Mattsson och Christer Folkesson.

Nyare Standardvagnsheatet
I det nyare standardvagnsheatet samsades Standard och GT-bilar mellan 1966-1971 över 1300cc med slicksbilarna från 1972-1990. Med sin slicksförsedda Opel Kadett GT/E hade Claes Andersson en ganska enkel resa till segern, men han jagades av sina tre söner samt Jari Konola och Conny Ljungfeldt. I det första racet vann Andersson före Konola och Josef Viktorsson och i andra vann han före Arvid Viktorsson och Konola.

GT-1965
I heatet för GT-bilar före 1965 tog Rolf ”Myggan” Nilsson pole knappt före Reine Bergström, men i racet blev rollerna omvända. Bergström vann båda racen före ”Myggan” och Palle Birkelund Pedersen, men i andra racet fick ”Myggan” ett tidstillägg och bytte då plats med Pedersen på pallen.

Formel Vee
Formel Vee har glatt oss med stora startfält de senaste åren, men tyvärr var det glesare än vanligt just i denna tävling. Men trots färre bilar var det ingen brist på spänning! B och C-klasserna körde i var sina heat.

Anders Bertilsson startade i pole i B-heatet, men Magnus Rugsveen var snabbast iväg och tog ledningen. Tyvärr fick Rugsveen problem med kopplingen och tappade fart. Bertilsson övertog ledningen, men han jagades av Fredrik Häger. Rasmus Bencsik hade startat sist, efter en dispyt om hans brandsläckare som löstes inför racen. Han jobbade sig upp genom fältet och vann med några meter tillgodo på klungan med Bertilsson, Häger och Rugsveen.

Rugsveen tog ledningen även i andra racet, men återigen föll han tillbaka med kopplingsproblem. Bencsik övertog ledningen, men han uppvaktades snart av Häger, Johan Piwell och Jari Korhonen. Dessa hade en gastkramande kamp där de bytte positioner. Det fick sin upplösning några varv från mål när Korhonen och Häger krokade ihop och flög av banan! Heatet rödflaggades och startades inte om, då tiden nästan var ute. Korhonen blev utesluten och Häger utropades som vinnare före Piwell och Bencsik. Det var Hägers första seger i Formel Vee.

C-klassen ville inte vara sämre och de bjöd på helgens bästa fighter. Pontus Bencsik startade från pole, men det var en stenhård kamp från start till mål mellan Bencsik, Jan Lindqvist, Johan Lund och Robert Lindholm. De bytte positioner hela tiden och det var omöjligt att förutse vem som skulle vinna. Racet avgjordes när Hans Hillebrink körde av banan och tvingade ut säkerhetsbilen. De hann inte bärga Hillebrink innan tiden var ute och slutresultatet blev därmed att Bencsik vann före Lindqvist, Lindholm och Lund.

Det andra racet var precis lika spännande. Det var samma kvartett som utkämpade en spännande kamp med många omkörningar. Bencsik ledde med några meter på sista varvet, men Lindqvist lyckades med en sista kraftansträngning ta sig förbi och vinna före Bencsik och Lindholm. Lund tog i lite för mycket och körde av några varv från mål, men han hade så stor marginal ned till nästa förare att han kom igång igen och tog fjärdeplatsen.

Formel Ford
Regerande RHK-mästaren Nicklas Nilsson tog pole i Formel Ford-heatet. Han vet att i år är det han som är jagad men han lovade att göra vad han kan för att försvara sin titel. Det började bra, för Nilsson tog ledningen och han ledde hela vägen till målet i första racet. Peter Carlsson kom tvåa och Anders Lofthammar trea. Nilsson höll undan och vann även det andra racet före Carlsson. Bengt Lofthammar kom trea. Det var lite revansch för honom då han tvingades bryta det första racet. Hans Hillebrink och Bo Paulson körde i klassen för Formel Vee med dubbelförgasare och de tog var sin seger.

Formula Slicks
Torgny Johansson var ensam om att köra i F2-klassen i heatet för Formula Slicks. Det blev en enkel resa till dubbelseger i båda racen. Då var det i stället kamp mellan F3-förarna. Thomas Rådmyr kom tvåa totalt och han vann F3-klassen före Peter ”Lill-Orsa” Bohlin och Björn Johansson. I andra racet vann Bohlin F3-klassen före Rådmyr och Björn Johansson.

Nästa tävling är Velodromloppet Historic GP som körs på Gelleråsen Arena den 15-16 juni.

För mer information besök gärna vår hemsida: http://www.rhkswe.org/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
24-05-30 Porsche Carrera Cup Scandinavia: Fyrfaldige STCC-mästaren Robert Dahlgren kryddar startfältet i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Gelleråsen Arena
Spänning, dramatik och tuffa dueller om heatsegrarna. Det bjöd premiären i Anderstorp på.
Vad väntar i rond två av Porsche Carrera Cup Scandinavia, som avgörs på Gelleråsen Arena kommande helg? Tät racing, fortsatt intensiv kamp om mästerskapspoängen och ett startfält kryddat med fyrfaldige STCC-mästaren Robert Dahlgren! Bland annat.
Marcus Annervi, här före Lukas Sundahl och Robin Knutsson, toppar Porsche Carrera Cup Scandinavia inför den andra deltävlingen där fyrfaldige STCC-mästaren Robert Dahlgren debuterar i mästerskapet. Foto: Jakke Röntynen

Till årets andra deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia kommer Marcus Annervi, 27 år, i mästerskapsledning. Hallänningen fick en drömstart med nya teamet M3G Motorsport i premiären på Scandinavian Raceway. Dubbla segrar – varav den andra efter stort drama på det sista varvet – gav 51 poäng och en klar ledning i tabellen.
– Ett nytt läge för mig, absolut. I den här positionen har jag inte varit på några år, säger Annervi och konstaterar samtidigt att läget i tabellen inte förändrar hans inställning till fortsättningen.
– Jag tittar inte på mästerskapsställningen i det här skedet. Det enda som räknas är att fortsätta samla så mycket poäng som möjligt.

Knutsson fullföljer
Närmast bakom sig i tabellen har Annervi göteborgaren Robin Knutsson, vars insats i Anderstorp – trea och tvåa – fått honom att ompröva sitt tidigare beslut att inte köra hela mästerskapet. Planen från början var premiären och finalen. Nu fullföljer Knutsson det skandinaviska mästerskapet i kombination med sin satsning i Porsche Carrera Cup Benelux.

Inför fortsättningen på hemmaplan säger Knutsson, som tävlar för Halmstads-baserade WestCoast Racing:
– Jag vill vara med där uppe och kriga och prestera minst lika bra, om inte bättre, som i Anderstorp.

På pallen direkt
Mästerskapstrea inför helgens besök i Karlskoga är unge nykomlingen William Siverholm, 18 år, från Gråbo. De två senaste säsongernas mästare i supportklassen Porsche Sprint Challenge övertygade nämligen med en femte- och en tredjeplats i sin Carrera Cup-debut. En välkommen framgång för Siverholm själv såklart, men också för hans team Fragus Motorsport.

25 poäng efter
Femfaldige Porsche Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl från Växjö inledde säsongen med en andraplats bakom Marcus Annervi i premiärhelgens första heat. I det andra såg han ut att vara på väg mot segern när Annervi uppvaktad honom på det sista varvet. Kontakt uppstod och Sundahl tvingades parkera med trasigt styrstag.

Fem poäng i stället för full pott innebär att Sundahl är 25 poäng efter Annervi inför Gelleråsloppet. Hans sämsta start i mästerskapet på åtta år.
– Det är klart att vi helst måste plocka in lite poäng på Annervi i Karlskoga, säger Sundahl utan att låta det minsta stressad.

Men nio säsonger bakom sig i Porsche Carrera Cup Scandinavia vet han att mycket kan hända och att tålamod är en lika nödvändig som positiv egenskap för att nå sina uppsatta mål.

STCC-stjärnor till start
Startfältet i årets andra deltävling innehåller, förutom de ordinarie Porsche Carrera Cup-förarna, två toppförare från STCC. Såväl Robert Dahlgren som Axel Bengtsson, teamkompisar i PWR Racing, gör nämligen debut i mästerskapet. För båda är starten på Gelleråsen Arena värdefull uppladdning inför STCC-premiären nästa helg.

Fyrfaldige STCC-mästaren Robert Dahlgren, 44 år, ser fram emot att få tävlingsdebutera i en Porsche 911 GT3 Cup (992).
– Det är en häftig bil, men också en helt annan biltyp jämfört med vad jag kört tidigare. Den kräver en väldigt specifik körstil, säger norrlänningen, som trots den tuffa utmaningen hoppas kunna ge de etablerade mästerskapsförarna en match.
– Jag önskar att jag kan hänga med i toppen någonstans, säger han.

Dubbla segrar för Löfquist
I mästerskapets Pro Am-klass fick Oscar Löfquist i Kjellin Motorsports en drömstart med dubbla segrar och maximala poäng i Anderstorp. Han var snabbast i sin klass i kvalet och följde upp det med två segrar. Totalt var han sjua i båda racen.

En stark prestation med tanke på att teamet hade teknikstrul dagen innan tävlingen och därför missade samtliga testpass.

Fjolårstvåan Kjelle Lejonkrans blev dubbeltvåa på Scandinavian Raceway, men eftersom Löfquist, förutom sina segrar, även tog alla bonuspoäng för pole position och snabbaste varv, är Lejonkrans 14 poäng efter.

Delad trea, ytterligare elva poäng bakom, är Albin Wärnelöv och dansken Jan Engelbrecht.

Mästarna i topp
Micke Kågered Racing, som har vunnit teammästerskapet två år i rad, försvarade sin titel över premiären i Anderstorp. Två andraplatser – Lukas Sundahl totalt och Kjelle Lejonkrans i Pro Am – i det inledande heatet gav 40 poäng. I det andra racet fick det Linköpingsbesegarde teamet nöja sig med 27 poäng då Sundahl tvingades bryta i ledning. Lejonkrans blev Pro Am-tvåa igen och bidrog med viktiga poäng gjorde även Albin Wärnelöv som blev nionde man totalt.

Det är emellertid tätt i toppen. Tvåa, bara tre poäng bakom, återfinns M3G Motorsport med Marcus Annervi och Gustav Bergström, som i sin tur skuggas av Kjellin Motorsports-duon Oscar Löfquist och Mattias Kjellin.

Drömstart av debutant
I supportklassen Porsche Sprint Challenge – för Porsche 911 GT3 Cup och Porsche 718 Cayman GT4 RS – fick göteborgaren Wilmer Wallenstam, Fragus Motorsport, en drömstart med dubbla segrar och maximala bonuspoäng för pole positions och snabbaste varv.

Wallenstam vann båda racen före teamkompisen Isabell Rustad och Stenhaga Motorsports Fredric Blank. Ingen av de är emellertid tvåa totalt i mästerskapet. På den placeringen återfinns en annan debutant, Theo Jernberg från Mariefred. Jernberg, som i likhet med Blank tävlar för Stenhaga Motorsport, var etta och tvåa i mästerskapets GT4-kategori. För det inkasserade han 49 poäng, fem färre än Wallenstam, men fyra fler än mästerskapstrean, västgöten Krister Andero som i sin Cayman GT4 RS nådde en första och andraplats i GT4.

Livestreaming på webben
Premiären i Anderstorp var debut för Porsche Sveriges fria livestreaming på www.carreracup.se. Söndag 2 juni är det dags igen – den här gången från Gelleråsen Arena i Karlskoga.

Robin Nilsson och Björn Wirdheim gör sig beredda att kommentera sändningarna från samtliga race i Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge.

Sändningstider enligt följande söndag 2 juni.
Kl 09.55: Race 1 Porsche Sprint Challenge (racestart kl 10.00)
Kl 10.55: Race 1 Porsche Carrera Cup (racestart kl 11.10)
Kl 13.10: Race 2 Porsche Sprint Challenge (racestart kl 13.15)
Kl 14.30: Race 2 Porsche Carrera Cup (racestart kl 14.50)

Tidsschema Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge
Gelleråsloppet, Gelleråsen Arena, Karlskoga, 31 maj-2 juni.
Fredag 31 maj
Kl 12.50-13.10: Test Porsche Sprint Challenge (20 min)
Kl 13.40-14.00: Test Porsche Carrera Cup (20 min)
Kl 15.40-16.00: Träning 1 Porsche Sprint Challenge (20 min)
Kl 16.50-17.20: Träning 1 Porsche Carrera Cup (30 min)

Lördag 1 juni
Kl 09.50-10.10: Träning 2 Porsche Sprint Challenge (20 min)
Kl 10.40-11.10: Träning 2 Porsche Carrera Cup (30 min)
Kl 14.45-15.05: Kval Porsche Sprint Challenge (20 min)
Kl 15.45-16.02: Kval, Q1, Porsche Carrera Cup (17 min)
Kl 16.07-16.15: Kval, Q2, Porsche Carrera Cup (8 min)

Söndag 2 juni
Kl 10.00-10.25: Race 1 Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)
Kl 11.10-11.35: Race 1 Porsche Carrera Cup (20 min + 1 varv)
Kl 13.15-13.40: Race 2 Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)
Kl 14.50-15.25: Race 2 Porsche Carrera Cup (30 min + 1 varv)

Övriga klasser i Gelleråsloppet är Formula Nordic, Ginetta GT5 Challenge, Valeryds Legends Cup, Aquila Formula 1000, V8 Thunder Cars, Radical Cup Scandinavia.

Topp 10 i mästerskapet efter 1 av 6 deltävlingar.
1) Marcus Annervi, M3G Motorsport, 51 poäng
2) Robin Knutsson, WestCoast Racing, 39
3) William Siverholm, Fragus Motorsport, 29
4) Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, 26
5) Daniel Roos, Fragus Motorsport, 20
6) Gustav Krogh, Mtech Competition, 20
7) Oscar Löfquist, Kjellin Motorsports, 20
8) Kjelle Lejonkrans, Micke Kågered Racing, 17
9) Elias Adestam, Mtech Competition, 16
10) Gustav Bergström, M3G Motorsport, 14
24-05-29 Jubilerande Vara MK bjöd bländande fortsättning på årets SverigeSerie
SverigeSeriens besök i Vara och Varvloppet blev precis på den toppnivå som det tillstår en tävling i SverigeSerien. Hatten av för hundraårsjubilerande Vara MK för ett kanonfint arrangemang i alla delar. Resultatmässigt så går det nära nog att återpublicera reportaget inför tävlingen då klassansvarig den här gången var klockren i sina förhandstips. Patrik Fredriksson med Per Wiksten i högerstolen är i en klass för sig just nu och var helt omutliga i A/B. Och Ville Larsson med pappa Ralf till höger om sig var precis lika omutlig i C samtidigt som han också helt enligt förhandstipset placerade sig väldigt högt i totallistan, faktiskt som totaltvåa. Imponerade av båda ekipagen.

Att SverigeSerien bara innehåller tävlingar av absolut högsta kvalitet är väl känt. Jubilerande Vara MK med Varvloppet föll väl in i den bilden och gjorde ingen, varken förare eller publik besvikna. Rakt igen ytterligare en kanontävling.
- Stort tack till Vara för ett jättefint arrangemang. Det sved ordentligt att vi inte hade möjlighet att delta själva men när jobbet begränsar tillgänglig tid så väljer jag och Lotta alltid att prioritera klassen framför vårt egna tävlande, så måste det vara för oss. Ska inte sticka under stolen med att vi ibland drömmer oss tillbaka till tiden då vi bara tävlade, säger klassansvarig Roger Fransson.

Tydliga vinnar i både A/B och C
VOC Mekonomen Rally bjöd som vanligt på god underhållning och tuffa fajter.
- Helt enligt förhandstipsen så kunde ingen betvinga Patrik Fredriksson och CoDriver Per Wiksten segern i elitklassen. Duon var faktiskt i en klass för sig. Inte ens en liten avåkning på en av dagens sena sträckor kunde hindra dem från att inkassera ännu en kassaskåpssäker seger. Stort grattis. Detta börjar luta kraftigt åt en tredje SverigeSerie-seger, en tredje slutlig inteckning i vår grymma vandringspokal instiftad och skänkt av mitt (klassansvarigs) huvudbolag K2.

Tajtare bakom segerekipaget.
- Bakom Patrik och Per var det bitvis tajtare. Återkommande Jonas Karlsson vägledd av Johan Svensson körde in som tydlig tvåa trots problem med elfläkten innan start ett problem som om jag förstår det rätt löstes på bästa VOC-vis, dvs att man fick låna av en medtävlare som hade rätt grejor med sig. På tredje pallplats åkte Lars Olsson med Johan Holm i högerstolen trots rejäla problem stavad skogskänningar på dagens sista sträcka så räckte det till pallplats.

Överlägsen seger också i C.
- Klassens nya stjärnskott Ville Larsson med pappa Ralf i högerstolen gjorde ingen besviken. Vann klassen i stor stil, faktiskt med nästan 50 sekunder. Med det åkte han återigen in på en för sin ålder och begränsade erfarenhet helt imponerande andra plats totalt oavsett förarklass. Vad månde bliva?

Tätare bakom Ville.
- Silverpengen i C tog ett annat Kullingsekipage Emil Ivarsson med Alice Widarson vid sin sida. Bara knappa sju sekunder efter dem knep Felix Nordenfors vägledd av Max Fredlund bronset.

Efterkontroller utan anmärkningar
Precis som i SSR så gjordes efterkontroller på VOC fältet. I SSR kollades bakaxlar så att ingen åkte med diff. I Vara kontrollerades luftburkar och luftfilter så att de inte var modifierande eller av otillåten sort.
- Allt var helt i sin ordning i SSR såväl som i Vara. Skönt att se att Sveriges mest kontrollerade klass håller stilen. I en klass av vår typ som bygger på ett tufft men tydligt reglemente där bilar näst intill är att se som enhetsbilar är det extra viktigt att kontrollera och säkra att reglerna följs. En klass regler är dess regler och dessa ska utan några som helst undantag följas i alla tävlingar må vara SverigeSerie, annan cuptävling eller liten lokal tävling. Ett reglemente är oantastligt och att det efterföljs är en rättvisefråga. Bra intiativ av både SSR och Vara MK, det tackar klassen för.

Nu tar SverigeSerien lite semester för att ge plats för såväl familj som andra fritidsintressens och annat tävlande. Nästa anhalt för serien är Laxå den 17 augusti. Väl mött.
24-05-29 Felix Rosenqvist laddar om med Detroit Grand Prix
Felix Rosenqvist tar sikte på snabb revansch efter motorhaveriet i Indy 500 i söndags när INDYCAR-säsongen fortsätter redan till helgen med Detroit Grand Prix.

INDYCAR-fältet lämnar nu ”The Greatest Spectacle in Racing” bakom sig, och vänder blicken från den ultrasnabba Indianapolis Motor Speedway-ovalen till en av säsongens tightaste stadsbanor.

Rosenqvist beger sig till Detroits gator med fina minnen från fjolårets race i ”Motor City”, där han tog sig upp på pallen, och har fått en bra start på samarbetet med sitt nya team Meyer Shank Racing under inledningen av 2024.

Bland höjdpunkterna så här långt märks bland annat pole position, MSR-stallets första någonsin i INDYCAR, i det senaste stadsloppet i Long Beach i förra månaden. Rosenqvist kvalade också in i första led vid säsongspremiären i St. Petersburg (Florida) i mars, även det ett gatlopp.
- Jag känner mig absolut redo att tävla igen, säger Felix Rosenqvist. Vårt race i Indianapolis i söndags blev inte så långt som vi hade tänkt, så jag har lite extra energi att släppa loss i Detroit! Jag hade ett bra race där förra året och var på pallen då, och vi har varit väldigt starka på de andra stadsbanorna hittills under säsongen. Vi har inte riktigt knutit ihop det i racen än av olika orsaker, men farten är där. Jag tror att vi har en bra chans den här helgen.

Detroit Grand Prix inleds med ett första träningspass på fredag. På lördag väntar en andra träning samt kval, följt av racet på söndag med start kl. 18.30 svensk tid.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 6
Detroit Grand Prix
Streets of Detroit (USA)
Fredag 31 maj
Fri träning 1: 21.00-22.15

Lördag 1 juni
Fri träning 2: 15.10-16.10
Kval: 18.15-19.45

Söndag 2 juni
Warm-up: 15.30-16.00
Race (100 varv): 18.30

TV: V Sport Motor / Viaplay / indycarlive.com
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
BANAN: Layout och historik
MÄSTERSKAPSSTÄLLNING: Klicka här
24-05-29 Fulla startfält och RM-premiär när Race4Fun och Nordic Endurance 1 kommer till Anderstorp
Det är dags för årets mest efterlängtade racehelg på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Helgen bjuder på två spännande dagar långloppsracing med både Nordic Endurance 1 och Race4Fun.

På lördag den 1 juni är det premiär för Nordic Endurance 1, Riksmästerskapet i långloppsracing. Det sex timmar långa racet samlar ett mycket starkt startfält, trots att fjolårets vinnare, Fyra 3 Racing, inte är på plats. Istället ligger fokus på fjolårets silvermedaljörer LMRacing och treorna DK Racing, som förväntas ta upp kampen om RM-guldet. Ett nytt team i årets serie är NH Motorsport från Danmark, som tävlar i en BMW. NH Motorsport vann förra året serien i Race4Fun och är redo att ta sig an den svenska eliten i Nordic Endurance 1.

På söndag den 2 juni är det dags för Race4Fun att köra sin andra deltävling för året. Race4Fun är Sveriges största långloppsserie och lockar hela 57 bilar till start.

I Klass 2 8H Cup är alla favoriter på plats, inklusive NH Motorsport, RC Racing, T2NT, MEJK Racing och ST-Auto/Veidec Racing och många fler. Dessutom gör NJ Motorsport, som vann Klass 2 år 2022, comeback med sin Mini Cooper.

I Klass 1 Svenska Skrotbilsklassikern är det som vanligt ett maxat startfält. Gokarcity.se har två raka segrar i klassen, och frågan är om de kan ta en tredje raka seger? Många team är sugna på att utmana och göra racet till en riktig nagelbitare.

Helgens tävlingar blir extra internationella då Race4Fun även är en deltävling i den danska Citroen C1 Cup. Många danska team är på plats, vilket höjer konkurrensen ytterligare.
Race4Fun avgörs med ett åtta timmar långt race, med start 09:00 och målgång 17:00.

Emil Svensson, promotor för Race4Fun och NE1, ser fram mot helgens tävlingar:
"Vi ser verkligen fram emot denna spännande helg och att äntligen få starta årets Nordic Endurance 1. Det är fantastiskt att se så många starka team och förare samlade här i Anderstorp. Vi är redo för en oförglömlig helg med mycket bra racing och hårda kamper på banan.”

Länkar:
Liveresultat
Livesändning
24-05-27 Felix Rosenqvist bryter Indy 500 med motorhaveri
Felix Rosenqvist tvingades bryta den 108:e upplagan av Indy 500 med motorhaveri efter att ha funnits med i topp tio under den första delen av den amerikanska ovalklassikern.

Det mytomspunna loppet på Indianapolis Motor Speedway försenades med fyra timmar på grund av regn, men kunde till slut genomföras på söndagseftermiddagen lokal tid efter att vädret så småningom förbättrats.

Rosenqvist inledde racet som nia, som bäst placerade Honda-förare bakom ratten på sin Meyer Shank Racing-bil #60, och låg stadigt med i topp tio genom den första rundan depåstopp.

Dessvärre gick drömmarna om en seger bokstavligen upp i rök på det 56:e av tävlingens 200 varv, när ett motorras satte punkt för dagen.
- Jag tappade effekt på start- och målrakan och tyvärr tvingades vi bryta, säger Felix Rosenqvist. Det var väldigt synd; jag hade en bil idag som var bättre än vad vi har haft på hela månaden. Det är en av de bästa jag har kört, kanske till och med den allra bästa, här på IMS (Indianapolis Motor Speedway).

Trots besvikelsen känner Rosenqvist också mer positiva känslor kopplat till insatsen i årets upplaga av Indy 500, världens enskilt största idrottsevenemang med 340 000 besökare på tävlingsdagen.
- Det är ett tråkigt slut på veckor av stenhårt jobb för hela teamet, men jag tycker också att vi måste vara stolta, avslutar Felix Rosenqvist, som anslöt till sitt nya team Meyer Shank Racing inför årets säsong. Det här var inte bara vårt första Indy 500 tillsammans, utan vår första ovaltävling över huvud taget. Det är inte lätt att gå upp mot de största teamen här, men vi lyckades kvala in som bästa Honda-bil och var med och högg där framme. Killarna och tjejerna på Meyer Shank Racing har gjort ett fantastiskt jobb.
- Tyvärr är sådant här en del av sporten, men nu lägger vi fokus på Detroit om några dagar och går vidare. Vi är extremt motiverade och jag är övertygad om att vi har många bra race framför oss.

INDYCAR-fältet är alltså tillbaka på banan redan kommande helg, då med stadsloppet i centrala Detroit.

Årets upplaga av Indy 500 vanns av Josef Newgarden (USA).

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 5
108:e Indianapolis 500
Indianapolis Motor Speedway (USA)
1: Josef Newgarden (USA), Penske, 200 varv
2: Pato O'Ward (MEX), Arrow McLaren, +0.341s
3: Scott Dixon (NZL), Ganassi, +0.909s
4: Alexander Rossi (USA), Arrow McLaren, +1.169s
5: Alex Palou (ESP), Ganassi, +1.507s

DNF: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, +145 varv

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/83df0e7a-da65-981d-1a25-3f0e49568363/indycar_race_results.52.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 5/17 race
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 183 p.
2: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 163 p.
3: Will Power (AUS), Penske, 157 p.
4: Pato O'Ward (MEX), Arrow McLaren, 134 p.
5: Colton Herta (USA), Andretti, 134 p.
---
9: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, 116 p.

Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers
24-05-20 Felix Rosenqvist snabbaste Honda-förare i kvalet till Indy 500
Felix Rosenqvist kommer att starta den 108:e upplagan av Indianapolis 500 från nionde plats, som främste Honda-förare i det 33 bilar stora startfältet.

Rosenqvist tog sig vidare från den inledande kvaldagen på lördagen och in i söndagens Top 12-segment, där han levererade ett fyravarvssnitt på 232.305 mph (373,8 km/h) runt Indianapolis Motor Speedway.

Försöket räckte inte för vidare avancemang till det avslutande Fast 6-avgörandet, men P9 ger likväl Rosenqvist ett gyllene utgångsläge i det stora ovalloppet nästa helg.

Insatsen innebär att Rosenqvist kommer att starta i topp tio i Indy 500 för tredje året i rad. Den förlänger också smålänningens obrutna svit av topp tio-resultat i samtliga kval så här långt under årets INDYCAR-säsong.
- Vilken helg, säger Felix Rosenqvist. Vi kom inte till Fast 6, men vi är P9 på gridden till Indy 500, bästa Honda, och det är i sig en väldigt stor prestation av hela teamet. Vi trodde att vi hade lite mer att ge idag, men banan gick i en riktning vi inte riktigt var med på och i efterhand kunde vi ha kört lite mindre downforce.
- Allt som allt dock en väldigt bra helg och ännu ett topp tio-kval för oss – den här gången i det största racet i världen. Jag är supernöjd och alla i Meyer Shank Racing har gjort ett fantastiskt jobb. Vi är redo för racet.

Indy 500-fältet är tillbaka på banan igen i morgon måndag för ett två timmar långt träningspass, när fokus nu skiftar från maximal kvalfart till uthållighet i racetrim.

Den 108:e upplagan av Indy 500 avgörs på söndag, den 26 maj.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 5
108:e Indianapolis 500
Indianapolis Motor Speedway (USA)
Kval - Dag 2
24-05-19 Felix Rosenqvist vidare till sista dagen av Indy 500-kvalet
Felix Rosenqvist har avancerat till den andra och avgörande dagen av helgens Indy 500-kval och är fortsatt med i kampen om pole position till det legendariska ovalloppet.

Rosenqvist nöjde sig med ett enda försök under den första kvaldagen på lördagen, där han noterades för en snitthastighet på 232.547 mph (374,2 km/h) runt de fyra varven som traditionsenligt genomförs i kvalformatet till Indy 500.

Insatsen räckte för att placera smålänningen som sjua bland 34 deltagare, trots ett ofördelaktigt utgångsläge som 24:e bil i den slumpmässigt lottade turordningen när banan hunnit stiga avsevärt i temperatur.

Därmed går Rosenqvist vidare till söndagens avgörande kvalmoment, dit de 12 snabbaste från den första kvaldagen avancerar. Meyer Shank Racing-svensken är en av tre Honda-försedda förare att klara gallringen.
- En bra dag, och jag är självklart glad att ta mig vidare till Fast 12 i morgon, säger Felix Rosenqvist. Balansen i bilen var som jag ville ha den och vi fick till fyra stabila varv. Teamet har gjort ett kanonjobb. Nu ska vi gå igenom all data under kvällen och försöka klämma ut ytterligare lite fart i morgon. Det blir spännande, och jag tror att vi är med och slåss om Fast 6, men oavsett hur det går har vi redan skaffat oss ett riktigt fint utgångsläge till racet nästa helg.

Söndagens avgörande kval körs i två segment. Först ut är Fast 12, varifrån de sex snabbaste går vidare till Fast 6 - där de två främsta startleden till världens största racingtävling ska formeras.

Kvalavgörandet, med Rosenqvist som ensam svensk i fighten om pole position, drar igång kl. 21.05 svensk tid och sänds live på Viaplay, V Sport Motor och streamingtjänsten INDYCAR Live.

RESULTAT NTT INDYCAR SERIES | Rd. 5
108:e Indianapolis 500
Indianapolis Motor Speedway (USA)
Kval - Dag 1
1: Will Power (AUS), Penske, 233.758 mph
2: Scott McLaughlin (NZL), Penske, 233.332 mph
3: Josef Newgarden (USA), Penske, 233.293 mph
4: Alexander Rossi (USA), Arrow McLaren, 233.069 mph
5: Kyle Kirkwood (USA), Andretti, 232.764 mph
---
7: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, 232.574 mph

Se fullständigt resultat

24-05-15 Suenson och Karlsson imponerade i Aquila Formula 1000-premiär
När Aquila Formula 1000, Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, hade premiär på Mantorp Park den 4-5 maj bjöds det på spännande race och starka insatser.

Danske Kevin Suenson tog hem titeln i Seniormästerskapet under fjolåret. Det var också Kevin som öppnade året bäst genom att vinna samtliga tre race totalt under premiärhelgen. Suenson utmanades hårt av Andreas Skatteboe, som i alla racen var tvåa bakom dansken – alltid inom en sekund efter i mål.
– Jag tycker det var en helt fantastisk start på denna säsong. Jag har två nya ungdomar att coacha i Embla Larsson och Matthéo Bordes, och även Oscar Mellstig som jag fortsätter coacha i år. Alla blev bättrade sin under helgen, och det gjorde även jag. En riktigt bra start med 3x 30 poäng i mästerskapet. Nu siktar vi på en bra säsong med mycket fighter och många ungdomar som försöker ta guldet från gamla räven, säger Kevin Suenson.

I Juniormästerskapet, i år med RM-status, var det Richard Olsson som började helgen bäst genom att kvala i pole position före nykomlingen Alex Gustafsson. I racen var det dock Viktor Karlsson som klev fram och tog tre raka segrar i klassen, dessutom tre totala tredjeplatser bakom Suenson och Skatteboe.
– Jag kände redan i första racet, där jag var med och slogs om segern, att det kommer bli en riktigt tuff säsong. Men jag trivdes riktigt bra i bilen och kunde köra hem segrarna, säger Viktor Karlsson.

Richard Olsson tog två andraplatser bakom Viktor Karlsson, och ligger tvåa i mästerskapet. Tre poäng bakom Karlsson. Richard toppar även Rookiemästerskapet efter premiärhelgen.
– En väldigt speciell helg med hela 19 startande på griden, med galet mycket juniorer och rookies.Förutom de som redan nämnts finns det massor att lyfta fram. Kevin Rydell har gått som en nyfödd raket hela helgen och ligger 3:a i Rookieligan, Oscar Mellstig och Kalle Svensson går från klarhet till klarhet. Nykomlingen Pete Norbäck levererade superstabilt, säger Michael Karpers, promotor för Aquila Formula 1000.
– Louise Larsson hade en sammanstötning i heat 2 och nollade tyvärr i heat tre, vilket ställde till hennes helg. Christian Lovén och Fredrik Lindholm hade problem med bilarna, men börjar absolut hitta farten igen.
– Sedan hade vi ett antal nykomlingar, som för första gången satt i en formelbil: Där var William Isaksson snabbast, följd av franske Matthéo Bordes, Embla Larsson och Leonel Skaar. Leonel och Embla hade tyvärr en hel del mekaniska problem under helgen, vilket tyvärr hindrade deras framfart, men farten finns där, avslutar Karpers.

Närmast väntar Gelleråsen i Karlskoga för Aquila Formula 1000 den 31 maj-2 juni, då tillsammans med bland annat Porsche Carrera Cup Scandinavia och V8 Thunder Cars.

Länkar:
Repris på sändningar från Mantorp
Mästerskapstabell
Aquila Formula 1000 Hemsida
24-05-13 Felix Rosenqvist redo för Indy 500 efter lovande säsongsstart
Felix Rosenqvist bär med sig fyra raka topp tio-resultat från den inledande delen av årets INDYCAR-säsong när siktet nu ställs om mot mytomspunna Indianapolis 500 den här veckan.

Indy 500 är den tveklösa höjdpunkten på INDYCAR-kalendern – och ett av världens största idrottsevenemang alla kategorier med över 300 000 besökare på tävlingsdagen.

Rosenqvist går in i det klassiska ovalloppet, känt som ”The Greatest Spectacle in Racing”, som femma i INDYCAR-tabellen efter en stark säsongsstart. På meritlistan så här långt under 2024 finns bland annat en pole position i Long Beach och en pallplats i det icke-poänggivande racet på The Thermal Club.

Smålänningen lyckades dessutom slå sig tillbaka från sista till tionde plats i lördagens Sonsio Grand Prix efter en påkörning i första kurvan, och har därmed fått en bra start på ”the Month of May” tillsammans med sitt nya team Meyer Shank Racing (MSR).

Indy 500 körs över 500 miles (motsvarande 800 km), och utspelar sig under 200 varv runt Indianapolis Motor Speedway där 33 förare gör upp om den prestigefyllda segern i farter på uppemot 400 km/h.

Årets upplaga, den 108:e i tävlingens historia, körs söndagen den 26 maj. Träningarna inleds redan i morgon, tisdag.
- Dags att svänga vänster! Jag ser verkligen, verkligen fram emot Indy 500 och att få dra igång träningen den här veckan, säger Felix Rosenqvist. Det är inte bara det största loppet för året, utan även den första ovalen på kalendern och min första ovaltävling med MSR. Det finns många frågetecken och mycket att göra, men vi får helt enkelt ta det ett pass i taget och se var vi står.
- Vi har varit starka i alla race så här långt i år, och om vi kan bibehålla den nivån även på ovalen vore det idealiskt för oss. Vi får ta det som det kommer och försöka njuta av de här kommande veckorna och allt runt omkring.

Rosenqvist kvalade in i första startled till Indy 500 förra året, och har en fjärdeplats som bästa resultat 2022. Meyer Shank Racings hittills enda INDYCAR-seger kom i just Indy 500 säsongen 2021, då Helio Castroneves tog hem loppet en rekordtangerande fjärde gång.

Castroneves kommer till start även 2024 i en extrainsatt tredje MSR-bil bredvid Rosenqvist och ordinarie teamkollegan Tom Blomqvist.

Träningarna inför Indy 500 inleds alltså i morgon tisdag, och fortgår resten av veckan in mot den stora kvalhelgen på lördag och söndag. Själva racet avgörs veckan därpå, söndagen den 26 maj.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 5
108:e Indianapolis 500
Indianapolis Motor Speedway (USA)

Tisdag 14 maj
Fri träning 1: 15.00-17.00
Fri träning 2: 19.00-00.00

Onsdag 15 maj
Fri träning 3: 18.00-00.00

Torsdag 16 maj
Fri träning 4: 18.00-00.00

Fredag 17 maj (Fast Friday)
Fri träning 5: 18.00-00.00

Lördag 18 maj
Fri träning 6: 14.30-15.30
Kval: 17.00-23.50

Söndag 19 maj
Fri träning 7: 18.00-20.00
Kval (Top 12): 21.05-22.05
Kval (Last Chance): 22.15-23.15
Kval (Fast 6): 23.25-23.55

Måndag 20 maj
Fri träning 8: 19.00-21.00

Fredag 24 maj (Carb Day)
Fri träning 9: 17.00-19.00

Söndag 26 maj
108:e Indianapolis 500 (200 varv): 18.45

TV: V Sport Motor / Viaplay / indycarlive.com
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
BANAN: Layout och historik
MÄSTERSKAPSSTÄLLNIN
G: Klicka här
24-05-12 Från sist till topp tio – Felix Rosenqvist i stor uppkörning i Indianapolis
Felix Rosenqvist fick en mardrömsstart på lördagens Sonsio Grand Prix men studsade tillbaka med besked och gick från sist i fältet till sitt fjärde raka topp tio-resultat för nya teamet Meyer Shank Racing.

Rosenqvist genomgick en berg-och-dalbana av känslor i INDYCAR-säsongens fjärde deltävling, som utspelade sig på road course-versionen av Indianapolis Motor Speedway och formellt fasade in ”the Month of May” i uppbyggnaden inför Indy 500.

Smålänningen inledde lördagens race som tia, men blev bryskt påkörd bakifrån i samband med starten och föll direkt till 27:e och sista plats redan på det första varvet.

Rosenqvist lyckades dock smått sensationellt slå sig tillbaka fram mot täten under resten av det 85 varv långa loppet, och tog till slut målflagg som tia - samma position han alltså startat på.- Det var ett intensivt race idag, säger Felix Rosenqvist. Jag blev mer eller mindre avrättad in i första sväng och tappade till sista plats. Vi bestämde oss för att gå i depå tidigt och göra oss av med de svarta (hårda) däcken, och sedan körde vi resten av racet på röda (mjuka däck). Vi blev tvungna att spara ganska mycket bränsle, men vi lyckades, och farten var grym.

Insatsen förlänger Rosenqvists obrutna svit av topp tio-resultat under inledningen av 2024 års INDYCAR-säsong, och cementerar svensken som femma i den sammanlagda poängställningen inför mästerskapets intensiva sommarperiod.
- Det hade varit väldigt intressant att se vad vi kunnat göra idag från vårt ursprungliga läge, avslutar Felix Rosenqvist. Jag tror att pallen var fullt möjlig. Nu har vi fyra topp tio-resultat i rad; det är en bra start. Vi har väldigt mycket positivt att bära med oss in i de nästkommande veckorna här i Indy.

NTT INDYCAR SERIES skiftar nu fokus mot ovalklassikern Indy 500 under resten av månaden. Träningarna inför det mytomspunna loppet drar igång på tisdag (14 maj). Kvalet körs nästa helg, och racet den 26 maj.

RESULTAT NTT INDYCAR SERIES | Rd. 4
Sonsio Grand Prix
Indianapolis Motor Speedway - road course (USA)
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 85 varv
2: Will Power (AUS), Penske, +6.610s
3: Christian Lundgaard (DEN), RLL, +8.090s
4: Scott Dixon (NZL), Ganassi, +13.426s
5: Marcus Armstrong (NZL), Ganassi, +13.897s

10: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, +26.342s
Se fullständigt resultat

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 4/17 race
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 152 p.
2: Will Power (AUS), Penske, 140 p.
3: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 127 p.
4: Colton Herta (USA), Andretti, 127 p.
5: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, 107 p.
Se fullständig tabell
24-05-08 Robin Knutsson nära seger i premiären i Prosche Carrera Cup Scandinavia
För Robin Knutsson skulle det bara vara ett inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia premiären på Anderstorp inför en säsong i Porsche Carrera Cup Benelux. Men efter att ha kvalat 3:a till race 1 och i pole till race 2 visade WestCoast Racing föraren att han tagit flera steg framåt till 2024 - och kunde i helgen, på riktigt, utmana om topplaceringarna:
- Jag visste att jag hade utvecklats och hoppades på att ha stark fart, men jag vågade inte förvänta mig för mycket. Efter träningarna så visste jag att vi kunde sikta på topp 3, om inte ännu mer.

I race 1 höll Robin sin tredjeplats från starten till mål och förväntningarna växte inför race 2 då han startade i pole position:
- Efter pallplatsen i första racet var det bara vinst som gällde. Efter inledningen fick jag en lucka bakåt och visste att jag var snabbast. Jag ville inte riskera för mycket och bromsade några meter tidigare i kurva 2, men tyvärr bromsade jag på ett gupp som gjorde bilen instabil och låste framdäcken.

Upplåsningen gjorde att Robin tappade ledningen ner till tredje plats. En position han höll till sista varvet då en incident framför lyfte upp honom till en andraplats i mål.
Men efter helgen ser han ändå en positiv utveckling:
- Jag är väldigt besviken för misstaget - men det säger ju också en del om min utveckling, en andraplats är ett resultat som jag förra säsongen hade gjort allt för.

Emma Wigroth hade en mer blandad premiärtävling i Porsche Sprint Challenge Scandinavia men nu har nu första racet bakom sig:
- Det var en tuff helg för mig men jag tar med mig nya lärdomar till Gelleråsen. Jag fick mycket körtid och kom in mer och mer i körstilen. Detta var även första gången jag körde med detta års startfält, så denna helg gällde det att analysera mina konkurrenter och det kommer troligen hjälpa mig i racen på Gelleråsen.

I båda racen startade hon 10:a. I race 1 blev hon 9:a (5:a i GT4 klassen). I race 2 blev hon 12:a (7:a i GT4).

Teamchefen Dick Jönsson Wigroth ser tillbaka på en helg som är starten på en resa med Emma men som även börjar visa resultatet av flera års arbete med Robin.
- Robin bevisar att den gamla klyschan - “Ju mer man tränar, desto bättre blir man” - stämmer!

Robin har race redan nu kommande helg på Spa-Franchorchamps i Benelux serien. WestCoast Racing och Emma har nästa tävling på Gelleråsen Arena 1-2 juni.

Helgens race finns att se på Porsche Carrera Cup Scandinavias YouTube Kanal

Mer om Porsche Sprint Challenge Scandinavia finns att läsa på www.sprintchallenge.se
Mer om Porsche Carrera Cup Scandinavia finns att läsa på www.carreracup.se

Följ WestCoast Racing i social medier:
Facebook: @westcoastracing
Instagram: @westcoast_racing

Följ Emma Wigroth i sociala medier:
Facebook: @racing4halmstad
Instagram: @ewigroth

Följ Robin Knutsson sociala medier:
Facebook: @RobinKnutssonRacing
Instagram: @robin.knutsson
24-05-08 Felix Rosenqvist inleder “Month of May” med Sonsio Grand Prix
Felix Rosenqvist fasar in årets mest efterlängtade månad i NTT INDYCAR SERIES när världens blickar vänds mot Indianapolis Motor Speedway under de kommande veckorna. Först ut är Sonsio Grand Prix nu till helgen.

Lördagens race körs på road course-versionen av IMS, och inleder traditionsenligt ”the Month of May” som kulminerar med den 108:e upplagan av Indy 500 den 26 maj.
- Det känns kanon att äntligen få dra igång Month of May, säger Felix Rosenqvist. När man bor här i Indianapolis märker man hur stan vaknar till liv så här års. Folk är redo. Det är en klassisk uppladdning som börjar nu och leder fram till ”500”. Jag känner mig laddad inför Indy GP. Vi gjorde ett bra race senast på Barber, vår första road course för säsongen, och om det är något att gå på bör vi ha en bra chans även i helgen.

Rosenqvist har ett bra facit på IMS road course, där han tog INDYCAR-karriärens allra första pole position under sin debutsäsong 2019. Smålänningen upprepade sedan samma bedrift 2022, då han än en gång var snabbast i kvalet, och har fem topp tio-resultat på banan på totalt tio starter.

Samtidigt har road course-versionen av Indianapolis Motor Speedway varit goda jaktmarker även för Meyer Shank Racing. Teamet har nått några av sina historiskt allra bästa resultat på banan – slumpmässigt nog sammanfallande med Rosenqvists pole position-år. Stallet inkasserade sin första pallplats i INDYCAR på IMS road course 2019 och återvände sedan till pallen även 2022.
- Vi har några bra race i ryggen och måste bara försöka bygga vidare på det, avslutar Felix Rosenqvist. Jag gillar Indy GP; jag har två pole positions där och det har varit en bra bana för mig överlag. Jag känner mig redo, och väldigt sugen på allt som väntar under de här kommande veckorna. Det blir kul!

Rosenqvist går in i helgens Sonsio Grand Prix som femma i INDYCAR-sammandraget efter en stark inledning på sin första säsong med Meyer Shank Racing. Värnamo-sonen har bland annat redan hunnit ge teamet dess första pole position någonsin i INDYCAR, och är den förste föraren i stallets historia att kvala in i topp fem i samtliga säsongens tre inledande deltävlingar.

Rosenqvist är en av bara fem förare i fältet som tagit målflagg i topp tio i samtliga race så här långt under säsongen.

Sonsio Grand Prix körs över ett kompakt tvådagarsformat, fredag-lördag. Träningar och kval genomförs på fredag, innan det 85 varv långa racet flaggas igång kl. 21.30 på lördag kväll svensk tid.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 4
Sonsio Grand Prix
Indianapolis Motor Speedway - road course (USA)
Fredag 10 maj
Fri träning 1: 15.30-16.45
Fri träning 2: 19.10-20.10
Kval: 22.20-23.50

Lördag 11 maj
Warm-up: 17.15-17.45
Race (85 varv): 21.30

TV: V Sport Motor / Viaplay / indycarlive.com
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
BANAN: Layout och historik
MÄSTERSKAPSSTÄLLNING: Klicka här
24-05-08 Tunna startfält i SPVM-premiären
SPVM inledde årets racingsäsong tillsammans med SSK på Kinnekulle Ring.

Det var tyvärr dålig uppslutning bland förarna. För första gången på många år kördes alla tre Roadsportklasser i samma heat! Förarna kämpade på som vanligt och bjöd på trevlig racing. Magnus Mårtenson vann överlägset i A-klassen. Torkel Kristensson vann C-klassen och kom tvåa totalt, hett uppvaktad av Thomas Ohlsson som kom tvåa i C. Anders Stomberg fick äntligen köra sin nybyggda MX-5:a och han vann B-klassen och kom fyra totalt. Anders Träff kom femma. Anders Björnson vann Verktygsboden Modsport III före brodern Fredrik.

Rasmus Eriksson bröt i första racet, men det andra vann han och han tävlar i Verktygsboden Modsport III. En bit ned i fältet kom Anders Björnson tvåa i klassen före brodern Fredrik. Gunnar Östlund kom tvåa totalt och han vann Roadsport A. Kristensson vann C-klassen igen före Ohlsson och Träff. Stomberg tog en ny seger i B.

Verktygsboden Modsport I & II körde tillsammans med SSK Klass 3 och Valvoline Trophy. Bengt Johansson var ensam i Modsport I och han tvingades tyvärr bryta båda racen. Joel Thorén lyckades vinna heatet knappt före Leif Andersson. Thorén körde i Modsport II och Andersson i SSK Klass 3C. Peter Andersson kom trea totalt och tvåa i Modsport II före en annan Peter Andersson! Det blev exakt samma placeringar i andra racet efter nya jämna kamper.

RS och Clubman hade ett ännu tunnare startfält. Svein Langholm var ensam i RS och han vann båda heaten. Daniel Holm Sipinen vann Clubmanklassen före Jan Berntsson och Fredrik Hanström, men den stora dramatiken kretsade kring Robin Wachmann. Det började med att han tappade fästet i Kvarnkurvan och ett par varv senare upptäckte funktionärerna att det brann i bilen. De höll upp en skylt och han svängde genast åt sidan och klev ur bilen. Tyvärr dröjde det tre minuter innan funktionärerna hade börjat släcka elden och då var det ganska bränt under karossen.
– Jag hade ingen aning om att det brann i bilen innan jag parkerade. Då först flammade lågorna upp och när jag stannade kom röken. Jag hade sinnesnärvaro att hålla andan så jag klarade mig undan helt oskadd, men tyvärr blir det mycket jobb med att reparera bilen, sa Wachmann.

Berndtsson vann det andra heatet före Hanström i Clubmanklassen.

Nästa tävling körs om en månad på Rudskogen. Det var en mycket uppskattad tävling i fjol så vi räknar med betydligt fler deltagare i sportvagnsklasserna då.

För mer information besök gärna vår hemsida: http://www.spvm.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
24-05-07 Bra premiär för Bengtsforsgrabbarna i Legends
Årets första tävling för Valeryd Legends Cup kördes på Mantorp Park under Vårracet.

62 bilar stod på startlinjen. Så många bilar får inte plats på banan på en gång, varför de delades upp i två lika stora heat. Efter kvalet hade Anders Berger 15:e bästa tid, Johan Sandin 20:e och Kristian Nilsson 55:e tid. Det innebar att Berger och Sandin fick köra A-final och Nilsson B-final. Nilsson hade stora mekaniska problem med sin bil hela helgen och kunde inte göra sig själv rättvisa. Han slutade på 24:e plats i första B-finalen och den andra tvingades han bryta.

Berger och Sandin hängde med bra i klungan i A-finalerna. I första racet fick Berger problem med motorn och han tappade många placeringar, men så fick han fart på motorn igen och kunde köra upp sig. Sandin körde i mål på 17:e plats och Berger slutade på 18:e. I andra racet blev Berger 15:e och Sandin 18:e. Berger fick pris för snabbaste Rookie i båda racen.
-Vi är mycket nöjda med helgen. Det var första gången som jag körde på Mantorp Park och min målsättning var endast att ta mig till A-final. Det är extra kul att vi kör i princip lika fort Anders och jag. Det bästa av allt är att vi åkte hem med hela bilar, sa Sandin.

´ästa tävling körs på Gelleråsen Arena i Karlskoga, första helgen i juni. Det är en bana som alla tre förarna har kört på mycket innan.
24-05-07 Tunna startfält i SPVM-premiären
SPVM inledde årets racingsäsong tillsammans med SSK på Kinnekulle Ring. Det var tyvärr dålig uppslutning bland förarna. För första gången på många år kördes alla tre Roadsportklasser i samma heat! Förarna kämpade på som vanligt och bjöd på trevlig racing. Magnus Mårtenson vann överlägset i A-klassen. Torkel Kristensson vann C-klassen och kom tvåa totalt, hett uppvaktad av Thomas Ohlsson som kom tvåa i C. Anders Stomberg fick äntligen köra sin nybyggda MX-5:a och han vann B-klassen och kom fyra totalt. Anders Träff kom femma. Anders Björnson vann Verktygsboden Modsport III före brodern Fredrik.

Rasmus Eriksson bröt i första racet, men det andra vann han och han tävlar i Verktygsboden Modsport III. En bit ned i fältet kom Anders Björnson tvåa i klassen före brodern Fredrik. Gunnar Östlund kom tvåa totalt och han vann Roadsport A. Kristensson vann C-klassen igen före Ohlsson och Träff. Stomberg tog en ny seger i B.

Verktygsboden Modsport I & II körde tillsammans med SSK Klass 3 och Valvoline Trophy. Bengt Johansson var ensam i Modsport I och han tvingades tyvärr bryta båda racen. Joel Thorén lyckades vinna heatet knappt före Leif Andersson. Thorén körde i Modsport II och Andersson i SSK Klass 3C. Peter Andersson kom trea totalt och tvåa i Modsport II före en annan Peter Andersson! Det blev exakt samma placeringar i andra racet efter nya jämna kamper.

RS och Clubman hade ett ännu tunnare startfält. Svein Langholm var ensam i RS och han vann båda heaten. Daniel Holm Sipinen vann Clubmanklassen före Jan Berntsson och Fredrik Hanström, men den stora dramatiken kretsade kring Robin Wachmann. Det började med att han tappade fästet i Kvarnkurvan och ett par varv senare upptäckte funktionärerna att det brann i bilen. De höll upp en skylt och han svängde genast åt sidan och klev ur bilen. Tyvärr dröjde det tre minuter innan funktionärerna hade börjat släcka elden och då var det ganska bränt under karossen.
– Jag hade ingen aning om att det brann i bilen innan jag parkerade. Då först flammade lågorna upp och när jag stannade kom röken. Jag hade sinnesnärvaro att hålla andan så jag klarade mig undan helt oskadd, men tyvärr blir det mycket jobb med att reparera bilen, sa Wachmann.

Berndtsson vann det andra heatet före Hanström i Clubmanklassen.

Nästa tävling körs om en månad på Rudskogen. Det var en mycket uppskattad tävling i fjol så vi räknar med betydligt fler deltagare i sportvagnsklasserna då.

För mer information besök gärna vår hemsida: http://www.spvm.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
24-05-05 Dubbelseger till Daniel Varverud efter en spännande premiär i Anderstorp
Formula Nordic körde årets första tävling på GP-banan Scandinavian Raceway i Anderstorp. Debutanten Albin Stureson tog pole med dryga sekunden före Daniel Varverud. Namnet Stureson är vida känt i racingkretsar då både hans far Johan och hans farfar Per har ett gediget förflutet inom racingen.

Stureson tog hand om ledningen och han ledde komfortabelt de första sju varven, men på det åttonde varvet tappade han ett hjul och tvingades parkera. Varverud övertog ledningen, men tyvärr tog det så lång tid att bärga bilen så att racet fick avslutas bakom säkerhetsbilen. Peder Saltvedt kom tvåa före Robin Hafström, Andreas Aichhorn, Joannis Matentzoglou och Viktor Molander.

Det var omvänd startordning i andra racet med Matentzoglou i pole före Aichhorn, Hafström och Saltvedt. Matentzoglou fick till en kanonstart och fick en rejäl lucka ned för den långa flygrakan. Men han blev lite för optimistisk och bromsade för sent och tappade hela fältet förbi sig innan han kom igång igen. Aichhorn övertog ledningen och han ledde i fem varv, medan det var otrolig tät kamp bakom honom. När tätklungan närmade sig Hansenkurvan, på det sjätte varvet, bromsade Stureson aningen för sent och stötte till Aichhorn, som snurrade av vägen och han drog med sig Stureson i fallet.

Ännu en gång tog bärgningen så lång tid att de tvingades avsluta racet bakom säkerhetsbilen. Varverud tog sin andra seger för dagen före Hafström, Saltvedt, Matentzoglou och Molander.

Nästa tävling körs första helgen i juni på Gelleråsen Arena. Då ansluter några nya förare i Formula Nordic plus att danska Nordic 4 kommer på besök. Precis som i fjol kommer vi att få se ett ordentligt stort startfält igen!

För mer information besök gärna vår hemsida:https://www.formulanordic.se/
Alla resultatlistor hittar ni på: www.svenskracing.se
24-05-04 Porsche Carrera Cup Scandinavia: Succéstart för Marcus Annervi i Porsche Carrera Cup Scandinavia
Egentligen skulle Marcus Annervi inte ha kört i år. Nu leder han Porsche Carrera Cup Scandinavia efter en succéartad premiär i Anderstorp.
27-åringen från Halmstad vann nämligen båda heaten på Scandinavian Raceway.

En perfekt start på samarbetet med nya teamet M3G Motorsport.
– Jag är så jäkla glad. Teamet har gjort ett kanonjobb hela helgen, jublade Annervi efter framgången i Småland.
Marcus Annervi vann båda racen i premiären i Anderstorp. Foto: Armin Hadzic

Marcus inledde lördagen med att vinna race ett från pole position före Lukas Sundahl och Robin Knutsson.
Det andra heatet startade han från ruta tre, en placering hade halvvägs in i loppet. Då låste ledande Robin Knutsson upp, hamnade utanför banan och tappade till tredje plats.

Femfaldige mästaren och ”kungen av Scandinavian Raceway”, Lukas Sundahl, tog över täten och såg ut att gå mot sin 13:e seger på banan. Då slog Annervi till tre kurvor från mål på det sista varvet. Han bromsade sent och dök på innern om Sundahl. Kontakt uppstod och medan Sundahl hamnade i sandfållan med trasigt styrstag kunde Annervi ta målflagg som segrare. Igen.

Situationen blev självklart omdiskuterad och rörde upp känslor i Sundahls team, Micke Kågered Racing. Tävlingsledningen studerade incidenten länge och väl och lämnade den till slut utan åtgärd.

Sa här sa Annervi själv om omkörningen direkt efter målgång:
– Det fanns ett läge och jag gick för det.

Tvåa trots avåkning
Med sin tredje och fjärde seger hittills i Porsche Carrera Cup Scandinavia ryckte Annervi åt sig en ledning i tabellen där Robin Knutsson, WestCoast Racing, är tvåa och debutanten William Siverholm trea.

Knutsson, som körde Anderstorp som uppladdning inför kommande helgs premiär i Porsche Carrera Cup Benelux, imponerade med en tredje- och en andraplats. Självklart hade han velat vara utan misstaget i det andra heatet, men han var ändå mycket nöjd efteråt.
– En bra helg. I det andra heatet åkte jag av men blev ändå tvåa, sa han och log.

Debutant på pallen
En stark insats svarade även dubble Porsche Sprint Challenge-mästaren William Siverholm, Fragus Motorsport, för. I sin mästerskapsdebut noterades han för en femteplats i det första heatet och en tredjeplats i det andra.

I det sistnämnda uppvaktade han Knutsson och utmanade om andraplatsen. Att han inte tog sig om bekom honom inte.
– Jag är jättenöjd med min tredjeplats och hela premiärhelgen, försäkrade han.

Bakom ovan nämnda svarade självklart många andra förare för starka prestationer. En var Simona de Silvestro, schweiziskan som gjorde ett gästspel i Porsche Experience Racing. Efter en sjätteplats i det första heatet slutade hon fyra i det andra.

Löfquist i Pro Am-topp
Oscar Löfquist i Kjellin Motorsports noterades för dubbla sjundeplatsen vilket gav två segrar i Pro Am-klassen. En stark insats med tanke på att teamet brottades med tekniska problem och inte kunde genomföra ett enda testpass under torsdagen.

Löfquist leder Pro Am före Kjelle Lejonkrans (klasstvåa i båda racen) från Micke Kågered Racing. Danske Jan Engelbrecht och Albin Wärnelöv delar tredjeplatsen inför nästa deltävling som avgörs på Gelleråsen Arena i Karlskoga 1-2 juni.

Dubbelseger för 16-åring
Supportklassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia hade också en dubbelsegrare. I sin debut i mästerskapet vann nämligen 16-årige Wilmer Wallenstam båda heaten för Fragus Motorsport. Hans teamkompis Isabell Rustad var tvåa i båda racen och Fredric Blank, Stenhaga Motorsport, trea. I mästerskapets GT4-kategori hette racevinnarna Theo Jernberg och Krister Andero.

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Scandinavian Raceway, Anderstorp, 4 maj
Race 1.
1) Marcus Annervi, M3G Motorsport, 15 varv
2) Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, + 1,204
3) Robin Knutsson, WestCoast Racing,+ 1,873
4) Daniel Roos, Fragus Motorsport, + 2,432
5) William Siverholm, Fragus Motorsport, + 3,310
6) Simona de Silvestro, Porsche Experience Racing, + 4,276
7) Oscar Löfquist (AM), Kjellin Motorsports, + 4,712
8) Kjelle Lejonkrans (AM), Micke Kågered Racing, + 5,329
9) Gustav Krogh, Mtech Competition, + 6,024
10) Elias Adestam, Mtech Competition, + 6,653
11) Jan Engelbrecht (AM), Mikkel O Pedersen Racing, + 7,508
12) Mattias Kjellin (AM), Kjellin Motorsports, + 9,891
13) Albin Wärnelöv (AM), Micke Kågered Racing, + 10,606
Gustav Bergström, M3G Motorsport, bröt
Mikaela Åhlin-Kottulinsky, Porsche Experience Racing, bröt

Race 2.
1) Marcus Annervi, 21 varv
2) Robin Knutsson, + 16,853
3) William Siverholm, + 17,440
4) Simona de Silvestro, + 19,147
5) Gustav Bergström, + 20,939
6) Gustav Krogh, 21,318
7) Oscar Löfquist (AM), + 23,764
8) Elias Adestam, + 24,930
9) Kjelle Lejonkrans (AM), + 35,248
10) Albin Wärnelöv (AM), + 40,663
11) Daniel Roos, + 51,765
12) Lukas Sundahl, - 1 varv
13) Mattias Kjellin (AM), - 1 varv
14) Jan Engelbrecht (AM), - 1 varv
15) Mikaela Åhlin-Kottulinsky, - 5 varv

Mästerskapet efter 1 av 6 deltävlingar
1) Marcus Annervi, 51 poäng
2) Robin Knutsson, 39
3) William Siverholm, 29
4) Lukas Sundahl, 26
5) Daniel Roos, 20
6) Gustav Krogh, 20
7) Oscar Löfquist, 20
8) Kjelle Lejonkrans, 17
9) Elias Adestam, 16
10) Gustav Bergström, 14
11) Albin Wärnelöv, 11
12) Jan Engelbrecht, 9
13) Mattias Kjellin, 9
24-05-02 Aquila Formula 1000 inleder spännande säsong på Mantorp Park
Aquila Formula 1000, Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, öppnar säsongen 2024 kommande helg (4-5 maj) med årspremiären under Vårracet på Mantorp Park.

Idén bakom Aquila Formula 1000 är att det skall vara ett konkurrenskraftigt steg upp från karting, vidare in i bilracing. Klassen, där man kan tävla från 13-års ålder, är därför ofta första kontakten med riktig racing för unga talanger. I säsongspremiären kommer hela 17 bilar till start.

En av nyheterna inför årets säsong är att Juniormästerskapet tilldelats RM-status av Svenska Bilsportförbundets Racingutskott. 14 av bilarna i premiären kör i just Juniormästerskapet.

Fjolårets Juniormästare Dante Johansson har efter mästerskapstiteln tagit klivet vidare till rally. 2023-års silvermedaljör Viktor Karlsson axlar därmed ett visst favoritskap inför säsongspremiären. Likaså gör Christian Lovén, Alexia Danielsson, Oscar Mellstig, Richard Olsson med flera, som utmanade i klassen förra året.

Nya in i Juniormästerskapet till säsongen är Alex Gustafsson och Louise Larsson, som förra året tävlade i helelektriska NXT Gen Cup men i år valt att satsa på Aquila Formula 1000.
– Känslan inför helgen är jättebra. Det ska bli spännande att få prova på något nytt, och att kunna få göra det på Mantorp Park ska bli kul. Testerna har gått bättre än förväntat, så jag ska såklart sikta så högt jag kan i helgen, säger Alex Gustafsson.
– Det känns jättekul att göra ett premiärår i Aquila Formula 1000. Det ska bli väldigt spännande att köra den här bilen i år, då de blir fösta gången för mig i en bakhjulsdriven bil. Det ska även bli en omställning att sitta i en singelsittsig bil, då det också blir första gången, säger Louise Larsson, som även körde ett race i Aquila under 2023.

Fler nya spännande namn in i Juniormästerskapet är Embla Larsson som kommer från karting, William Isaksson, Leonél Skaar och franske junioren Mathéo Bordes som alla gör premiär under helgen.

I Seniormästerskapet går danske Kevin Suenson in som regerande mästare efter en hård titelfight förra året med Elias Adestam. Elias som förra året även vann NXT Gen Cup och i år kör Porsche Carrera Cup. Suenson kommer i år utmanas av bland annat Johan Varland och Andreas Skatteboe, som tar klivet upp från Juniormästerskapet.

Den första av totalt åtta racehelger i Aquila Formula 1000 avgörs på Mantorp Park i helgen. På lördag körs test, kval och race ett. Med ytterligare två race på söndagen.
– Äntligen premiär, och vilket intressant år detta kommer att bli. Erfarna Aquila-piloter blandas med väldigt skickliga förare från andra serier, och som krydda ett stort antal nykomlingar som i princip är oskrivna blad inom bilracing, säger Michael Karpers, promotor för Aquila Formula 1000.
– Jag håller med om vilka som får dela på favoritskapet, men det finns ett antal som har gått väldigt bra på träningarna och som definitivt kommer blanda sig i. Så det kan hända mycket! Detta kommer bli otroligt spännande att följa!

Racen sänds live via Aquila Formula 1000 på Youtube och på svenskbilsporttv.se

Länkar:
Livesändning
Tidsschema
Aquila Formula 1000 Hemsida

24-05-02 Skandinavisk racepremiär för Emma och Robin i helgen
Till helgen är det premiär - Emma Wigroth gör sin tävlingsdebut i sportvagn i Porsche Sprint Challenge Scandinavia på Scandinavian Raceway i Anderstorp. Hon gjorde sina första varv på Gelleråsen Arena på Porsche-seriens roll-out för en vecka sedan:
- Rollouten på Gelleråsen blev mitt första test i bilen och det blev två väldigt lärorika dagar. Bilen är en väldigt rolig och potent racebil med mycket kraft. Motorn bidrar mycket till bilens karaktär och kräver lite mer av föraren. Det är en stor omväxling för mig körmässigt då bilen kräver en speciell körstil som är väldigt annorlunda från formelbil, säger Emma om sina första intryck av Porsche 718 Cayman GT4 RS Clubsport.
- Det ska bli kul att äntligen få starta säsongen och göra min debut i Sprint Challenge. Jag tror och hoppas på en bra och utvecklande premiärhelg. Detta blir första gången på Anderstorp med bilen så det kommer att bli en utmanande helg med många intryck och massa lärdomar att hämta. Detta är mitt läroår så jag har inte satt för höga mål men målsättningen denna helg är att för varje pass i bilen utvecklas och vara med i topp 5 i GT4 RS klassen, avslutar hon om sina förväntningar inte helgen i Anderstorp.

Även Robin Knutsson kör sin svenska premiär i helgen. WestCoast Racing och Robin hade en oturlig avslutning i Porsche Sprint Challenge Southern Europe där han blev påkörd i kvalet - och aldrig kom till start i finalen i Barcelona. I år kommer Robin att fokusera på Carrera Cup Benelux med annat team, men gör i Anderstorp ett gästinhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia med WestCoast Racing.

Lördagens race, både i Porsche Sprint Challenge Scandinavia och Porsche Carrera Cup Scandinavia går att se LIVE på seriens webbsida www.carreracup.se

Tidsschema Lördag 4 Maj
09:55 Porsche Sprint Challenge Scandinavia Race 1
11:20 Porsche Carrera Cup Scandinavia Race 1
13:35 Porsche Sprint Challenge Scandinavia Race 2
15:00 Porsche Carrera Cup Scandinavia Race 1

Mer om Porsche Sprint Challenge Scandinavia finns att läsa på www.sprintchallenge.se
Mer om Porsche Carrera Cup Scandinavia finns att läsa på www.carreracup.se
24-05-02 Ny eller nygammal mästare – nu börjar jakten på titel och SM-guld i Porsche Carrera Cup Scandinavia
Ny säsong och en ny mästare ska koras i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Eller blir det en nygammal? Lukas Sundahl vill gärna upp på tronen igen efter andraplatsen bakom Ola Nilsson 2023.
– Det vore trevligt att få tillbaka startnummer ett på bilen, men det kommer att bli en fight om det, säger den femfaldige mästaren inför premiären på Scandinavian Raceway i Anderstorp 3-4 maj.
Daniel Roos, Lukas Sundahl och Marcus Annervi – de tre hetaste titelkandidaterna framför resten av startfältet i Porsche Carrare Cup Scandinavia 2024. Foto: Armin Hadzic

I fjol bröt Ola Nilsson Lukas Sundahls unika segersvit och blev svensk mästare efter en dramatisk och spännande final på Mantorp Park. I år står Nilsson över till förmån för familj och arbete. Fritt fram för en ny mästare med andra ord. Eller en nygammal.

Det råder åtminstone ingen tvekan om vem som är favorit i första deltävlingen som avgörs i Anderstorp. På Scandinavian Raceway har nämligen Sundahl, som nyligen bytt klubb till just Anderstorp RC, ett svårslaget facit. Eller vad sägs om 12 segrar och sex andraplatser i de 19 senaste racen?! Magiska siffror.

Dessutom kommer Sundahl bättre förberedd än någonsin till en Porsche Carrera Cup-säsong. I en internationell GT3-satsning har Sundahl bland annat kört två 12-timmarsrace under våren.
– Därför var det roligt att få köra min Porsche 911 GT3 Cup (992) igen på roll-outen på Gelleråsen Arena förra veckan.

• Hur kändes det?
– Som vanligt, säger Sundahl och skrattar.

Enda skillnaden var väl startnumret – 2 i stället för 1 som varit smålänningens sedan 2019.

Siverholm snabb direkt
På genrepet i Karlskoga var Sundahl, som gör sin tionde säsong totalt i mästerskapet och tredje för Micke Kågered Racing, snabbast. Han skuggades närmast av Fragus Motorsport-duon Daniel Roos och William Siverholm vars samarbete fått en bra start.
– Daniel är snäll och delar med sig av sin erfarenhet och sitt kunnande. Det här kommer att bli riktigt bra, säger Siverholm som efter två raka titlar i supportklassen Porsche Sprint Challenge tagit klivet till Porsche Carrera Cup den här säsongen.

Fjärde bästa varvtid på Gelleråsen Arena noterades Marcus Annervi för. Han är ny i M3G Motorsport där han kommer att representera teamet tillsammans med Gustav Bergström. Precis som Sundahl och Roos är Annervi, med sin erfarenhet och snabbhet, en het titelkandidat.
– Spännande och kul med teambyte, men också mycket som är nytt. Nya färger, ny personal, nytt arbetssätt och lite annan filosofi när det gäller inställningen av bilen. Nyttigt, lärorikt och kul, säger en inspirerad Annervi.

Spännande säsong
Bakom ovan nämnda toppkvartett var det jämnt i resultatlistan på genrepet.
– De flesta förarna var inom sekunden från den snabbaste varvtiden. Nivån är hög så vi kan se fram emot en väldigt spännande säsong, säger Thomas Johansson, mästerskapets Sporting Director.

Och då manar han inte bara mästerskapet i stort. Han syftar även på Pro Am-klassen, för mästerskapets lite äldre förare. Där får fjolårstvåan Kjelle Lejonkrans gälla som favorit närmast före Oscar Löfquist och Albin Wärnelöv. I Pro Am ingår även prins Carl Philip, som dock inte har möjlighet att köra alla deltävlingar i mästerskapet.

Kvinnligt dreamteam
Premiärtävlingen bjuder på ett startfält med 16 bilar. Ett team sticker ut lite extra. Porsche Experience Racing ställer nämligen upp med en unik förarduo: värmländskan Mikaela Åhlin-Kottulinsky och Simona de Silvestro från Schweiz, båda med stor erfarenhet och framgång från andra mästerskap. Ett kvinnligt dreamteam helt enkelt.
– Simone är en häftig och cool förare med mycket erfarenhet och jag ser verkligen fram emot att jobba tillsammans med henne i helgen. Det ska bli jätteroligt, säger Åhlin-Kottulinsky.

Tillbaka i Danmark
I supportklassen Porsche Sprint Challenge, som delar kalender med Porsche Carrera Cup Scandinavia, ser det svårtippat ut med inte mindre än åtta nya förare jämfört med 2023. Många tror på unga norskan Isabell Rustad, andra tippar Fredric Blank, båda toppförare förra säsongen. I roll-outen i Karlskoga var det emellertid 16-årige nykomlingen Wilmer Wallenstam, teamkompis med Rustad i Fragus Motorsport, som var snabbast.

Kalendern för både Porsche Carrera Cup och Porsche Sprint Challenge omfattar sex deltävlingar och tolv race. Utöver de klassiska svenska banorna och det sedvanliga besöket på Rudskogen Motorsenter i Norge gör Porsche Carrera Cup comeback på FDM Jyllandsringen utanför Silkeborg i Danmark. Även Porsche Sprint Challenge tävlar i Danmark.

Livestreaming på carreracup.se
För de som inte har möjlighet att följa tävlingarna på plats står liksom tidigare år populära kommentatorduon Robin Nilsson/Björn Wirdheim redo att liverapportera från mästerskapet.

Nytt för i år är att sändningarna når bredare än tidigare då samtliga deltävlingar i båda mästerskapen livestreamas på www.carreracup.se.

En annan nyhet för säsongen är att de tävlande i såväl Porsche Carrera Cup som Porsche Sprint Challenge uteslutande kör på miljöanpassat bränsle från specialbränsletillverkaren Aspen. Det nyutvecklade högprestandabränslet, som är godkänt både för 911 GT3 Cup och 718 Cayman GT4 RS Clubsport, har en 33-procentig inblandning av fossilfria komponenter som bidrar till att de båda racingserierna reducerar sitt miljöavtryck utan effektförluster.

1,1 miljoner i prispotten
Nytt för 2024 är dessutom att Porsche Sverige höjer prissumman i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Totalt kommer det finnas 1,1 miljoner kronor att tävla om. På mästaren väntar hela 500.000 kr, tvåan får 250.000 kr och trean 100.000 kr.

Utöver ovan nämnda prissummor kommer mästaren i Pro Am att få 100.000 kr. Ytterligare 150.000 kr är öronmärkta för seriens mest framgångsrika team.

Fredag 3 maj
Kl 09.40-10.10: Träning 1, Porsche Carrera Cup
Kl 11.00-11.20: Träning 1, Porsche Sprint Challenge
Kl 12.10-12.40: Träning 2, Porsche Carrera Cup
Kl 12.50-13.10: Träning 2, Porsche Sprint Challenge
Kl 15.10-15.30: Kval, Porsche Sprint Challenge
Kl 16.20-16.37: Kval, Q1, Porsche Carrera Cup
Kl 16.42-16.50: Kval, Q2, Porsche Carrera Cup

Lördag 4 maj
Kl 09.50: Race 1, Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)
Kl 11.20: Race 1, Porsche Carrera Cup (20 min + 1 varv)
Kl 13.35: race 2, Porsche Sprint Challenge (18 min + 1 varv)
Kl 15.00: Race 2, Porsche Carrera Cup (30 min + 1 varv)
24-04-29 Felix Rosenqvist fin fyra på Barber Motorsports Park
Felix Rosenqvist levererade ännu en stark INDYCAR-helg för sig själv och Meyer Shank Racing när han tog målflagg som fyra i Children’s of Alabama Indy Grand Prix.

Rosenqvist drog nytta av en sen omstart för att köra om regerande mästaren Alex Palou på näst sista varvet av söndagens race på Barber Motorsports Park, och blev därmed den bäst placerade föraren av dem som genomförde loppet på en tvåstoppsstrategi.
- Jag tycker att vi ska vara väldigt nöjda med den här helgen, säger Felix Rosenqvist. Vi kom hit medvetna om att det här kunde vara en tuff bana för oss, men vi hittade mer och mer fart i bilen och P4 är ett riktigt bra resultat på Barber för vår del.

Rosenqvist såg länge ut att gå mot något ännu bättre i loppet i Alabama, men föll tillbaka lite grann under den sista tredjedelen när en gulflaggssituation öppnade upp för bilarna på den mer aggressiva trestoppsstrategin att komma ikapp.
- Vi höll fast vid vår plan, och även om det inte var den vinnande strategin idag var vi i alla fall bäst av tvåstopparna, fortsätter Rosenqvist. Det blev en gulflagg som tyvärr tvingade oss i depå några varv för tidigt i sista stoppet. Det gjorde att vi var tvungna att spara extremt mycket bränsle på sista stinten och det fanns ingenting att göra mot bilarna på tre stopp som kunde köra fullt.
- Det är lätt att låta sig stressas i det läget, men vi behöll kylan återigen och gjorde vår grej, och vi får med oss ännu ett bra resultat. Jag vill även passa på att gratulera Linus (Lundqvist) till hans första pallplats!

Rosenqvist hamnade i ett tufft läge tidigt under helgen när hans Meyer Shank Racing-bil drabbades av ett motorproblem under den andra fria träningen på lördagsmorgonen lokal tid. Smålänningen tvingades stå över största delen av träningen, och hamnade istället i en kamp emot klockan när det stod klart att ett motorbyte krävdes - med bara ett par timmar kvar till kval.

Meyer Shank Racing-mekanikerna stod dock för en heroisk insats när den skadade Honda-motorn byttes ut på bara en och en halv timme; en prestation som snabbt belönades när Rosenqvist, trots förutsättningarna, lyckades avancera hela vägen till Fast 6 och kvala in som femma till söndagens race.
- Det här var nog den bästa insatsen vi gjort som team hittills i år, avslutar Felix Rosenqvist. Mekanikerna gjorde ett helt fantastiskt jobb som bytte motorn på en och en halv timme, och att vi faktiskt tog oss hela vägen in i Fast 6 under de omständigheterna med en missad träning säger mycket. Sedan tycker jag att vi var ännu starkare i racet. Jag är väldigt stolt över teamet – vi blir bara bättre och bättre och är med där uppe med de stora grabbarna. Det är väldigt kul.

I och med helgens resultat avancerar Felix Rosenqvist till femte plats i INDYCAR-tabellen, nu bara 14 poäng från ledning. Nästa race i NTT INDYCAR SERIES är Sonsio Grand Prix på Indianapolis Motor Speedway road course den 10-11 maj.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 3
Children’s of Alabama Indy Grand Prix
Barber Motorsports Park (USA)
1: Scott McLaughlin (NZL), Penske, 90 varv
2: Will Power (AUS), Penske, +1.319s
3: Linus Lundqvist (SWE), Ganassi, +2.442s
4: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, +4.510s
5: Alex Palou (ESP), Ganassi, +5.369s

Se fullständigt resultat

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 3/17 race
1: Colton Herta (USA), Andretti, 101 p.
2: Will Power (AUS), Penske, 100 p.
3: Alex Palou (ESP), Ganassi, 98 p.
4: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 94 p.
5: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, 87 p.

Se fullständig tabell
24-04-24 Felix Rosenqvist jagar vidare i Alabama
Felix Rosenqvist bär med sig vind i seglen när NTT INDYCAR SERIES drar direkt vidare från gatorna i Long Beach till Barber Motorsports Park i Alabama den här helgen.

Rosenqvist visade återigen prov på mycket lovande fart när han slog till med pole position i Acura Grand Prix of Long Beach under den gångna helgen, och kan nu visa upp kvalraden 2-1-1 under inledningen av 2024.

Även om smålänningen föll tillbaka till nionde plats i racet med bromsproblem på sin Meyer Shank Racing-bil har upptakten av säsongen i stora drag varit övervägande positiv, med två topp tio-resultat i de första två deltävlingarna och en pallplats som grädde på moset i det inofficiella miljonracet på The Thermal Club.

Rosenqvist är för närvarande sjua i INDYCAR-sammandraget, men vet att utmaningarna fortsätter att vara många för den nya MSR/FRO-konstellationen och tar en försiktigt optimistisk approach in i helgens Children’s of Alabama Indy Grand Prix.
- Vi testade på Barber för några veckor sedan, vilket förstås är en hjälp, säger Felix Rosenqvist. Det blir värdefullt att ha det i ryggen inför helgen, vilket många av de andra teamen inte har. Det blir intressant att komma till en road course (traditionell bana) efter två stadslopp i början av säsongen – förhoppningsvis känns bilen bra där också.

Rosenqvists bästa resultat på Barber Motorsports Park är en niondeplats på fyra starter, inkasserad förra året. Meyer Shank Racing har aldrig vare sig startat eller gått i mål i topp tio på den kuperade banan på Alabamas landsbygd.
- Vi har ett öppet sinne inför den här helgen, fortsätter Felix Rosenqvist. Barber är en bana vi vet att vi behöver jobba på. Jag är inte säker på att vårt paket är lika starkt här som i St. Pete och Long Beach, men jag tycker att vi har en bra grund att utgå från. Vi förväntar oss egentligen ingenting den här helgen; det blir spännande att se var vi står.

Children’s of Alabama Indy Grand Prix körs över 90 varv på söndag med start kl. 19.30 svensk tid. Träningarna inleds på fredag, och kvalet körs i vanlig ordning på lördag.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 3
Children’s of Alabama Indy Grand Prix
Barber Motorsports Park (USA)

Fredag 26 april
Fri träning 1: 21.40-22.55

Lördag 27 april
Fri träning 2: 18.15-19.15
Kval: 21.30-23.00

Söndag 28 april
Warm-up: 16.15-16.45
Race (90 varv): 19.30

TV: V Sport Motor / Viaplay / indycarlive.com
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
BANAN: Layout och historik
MÄSTERSKAPSSTÄLLNING: Klicka här
24-04-23 Bengtsforstrio i Legends
Även i år kommer vi att få se tre förare i Sveriges största racingklass – Legends - från Bengtsfors MotorClub. Johan Sandin och Kristian Nilsson körde redan i fjol. Årets nytillskott är Anders Berger, som ju kört historisk racing i många år. Han sökte en ny utmaning och samtidigt få köra ihop med sin systerson Johan. I helgen var trion på Kinnekulle Ring och vässade formen inför premiären på Mantorp Park första helgen i maj. Det skall bli spännande att se hur snabbt Anders hittar tempot i klassen och hur teamet skall lyckas hjälpa varandra till framgång i tävlingarna.
24-04-23 Felix Rosenqvist faller tillbaka med bromsproblem i Long Beach
Felix Rosenqvist föll från pole position till nionde plats i Acura Grand Prix of Long Beach efter att ha tvingats hantera överhettande bromsar under det 85 varv långa stadsloppet i Kalifornien.

Rosenqvist inledde INDYCAR-säsongens andra deltävling storstilat med karriärens sjätte pole position i lördagens kval – den första någonsin för hans team Meyer Shank Racing – och gick in i söndagens race med förhoppningar om att kunna slåss om segern.

Den möjligheten försvann dock i praktiken när bakbromsarna på svenskens bil började överhetta kraftigt, ett problem som var särskilt kännbart under den första stinten där Rosenqvist tappade ett flertal placeringar.

Smålänningen fick sedan dras med bekymren även under resten av racet, men lyckades i alla fall rädda en niondeplats.
- Vi förlorade det här racet på den första stinten idag, säger Felix Rosenqvist. Bakbromsarna överhettade rejält, så jag blev tvungen att flytta fram bromsbalansen till en punkt som vi aldrig använder i normala fall. Vi hade väldigt dålig bromsprestanda och jag blev omkörd flera gånger i Kurva 1 på grund av det. Det blir omöjligt både att försvara och attackera när bromsarna inte tar som de ska.

Rosenqvist lägger söndagens niondeplats till en sjunde från premiären i St. Petersburg i förra månaden, och är kvar som sjua i INDYCAR-sammandraget.
- Det är förstås frustrerande att falla tillbaka på det här sättet, särskilt när man startar i pole, men vi får ta med oss det positiva, avslutar Felix Rosenqvist. Bilen är snabb, teamet har gjort ett bra jobb i depån idag, och vi behöll lugnet trots problemen vi hade. Vi fokuserar på den stora bilden och ett nytt topp tio-resultat är fortfarande bra för oss. Självklart ville vi mer idag, men vi har ändå fått en väldigt fin start på säsongen.

NTT INDYCAR SERIES är tillbaka på banan redan om en vecka med Alabama Indy Grand Prix på Barber Motorsports Park (26-28 april).

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 2
Acura Grand Prix of Long Beach
Streets of Long Beach (USA)
1: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 85 varv
2: Colton Herta (USA), Andretti, +0.979s
3: Alex Palou (ESP), Ganassi, +1.766s
4: Josef Newgarden (USA), Penske, +3.973s
5: Marcus Ericsson (SWE), Andretti, +4.376s

9: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, +18.815s

Se fullständigt resultat

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 2/17 race
1: Josef Newgarden (USA), Penske, 87 p.
2: Scott Dixon (NZL), Ganassi, 75 p.
3: Colton Herta (USA), Andretti, 72 p.
4: Alex Palou (ESP), Ganassi, 63 p.
5: Will Power (AUS), Penske, 61 p.

7: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, 50 p.
Se fullständig tabel
24-04-17 Felix Rosenqvist tillbaka på banan i Acura Grand Prix of Long Beach
Felix Rosenqvist hoppas bygga vidare på en stark säsongsinledning när NTT INDYCAR SERIES återupptas med Acura Grand Prix of Long Beach den här helgen.

Rosenqvist har fått en lovande start på samarbetet med sitt nya team Meyer Shank Racing, med en förtroendeingivande sjundeplats i premiären i St. Petersburg där smålänningen dessutom satte ett nytt banrekord.

Det följdes senare upp med en pole position – Meyer Shanks första någonsin i INDYCAR – och en pallplats i det efterföljande uppvisningsracet $1 Million Challenge på The Thermal Club i Kalifornien (där inga poäng emellertid delades ut).

I helgen återgår ordningen till det normala när INDYCAR:s ordinarie mästerskapssäsong återupptas på gatorna i Long Beach, och Rosenqvist hoppas förstås kunna bibehålla sin fina form på den berömda stadsbanan utanför Los Angeles.
- Hela teamet har gjort ett bra jobb så här långt, och vi har lärt oss mycket under inledningen av säsongen, säger Felix Rosenqvist. Nu är vi tillbaka i det ordinarie mästerskapet med ett vanligt tävlingsformat, och vi är mycket bättre förberedda nu än vi var för en månad sedan. Vi tror att vi har ett bra paket för Long Beach, en stadsbana precis som St. Pete, och goda chanser att fortsätta på den inslagna vägen.

Rosenqvist – som kvalat in i första startled i både St. Petersburg och Thermal – har visat bra fart även i Long Beach vid tidigare besök. Han har bland annat tagit sig vidare till det slutliga Fast 6-segmentet i kvalet två gånger under de senaste tre åren. Rosenqvist blev sjua i fjolårets race.

Acura Grand Prix of Long Beach markerar alltså INDYCAR-säsongens andra officiella, poänggivande mästerskapslopp. Tävlingen inleds på fredag natt svensk tid med den första fria träningen. På lördag körs ytterligare ett träningspass samt kval.

Racet sträcker sig över 85 varv och flaggas igång kl. 21.45 svensk tid på söndag kväll.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 2
Acura Grand Prix of Long Beach
Streets of Long Beach (USA)
Fredag 19 april
Fri träning 1: 23.50-01.05

Lördag 20 april
Fri träning 2: 17.25-18.25
Kval: 20.25-21.55

Söndag 21 april
Warm-up: 18.00-18.30
Race (85 varv): 21.45

TV: V Sport Motor / Viaplay / indycarlive.com
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
BANAN: Layout och historik
MÄSTERSKAPSSTÄLLNING: Klicka här
24-04-05 Maxat startfält gör upp i årets långloppspremiär på Mantorp Park
På söndag körs den första deltävlingen i Race4Fun, Sveriges största långloppsserie, på Mantorp Park i Östergötland. Hela 55 bilar står på startlinjen när årets säsong startar.

Mantorp Park har normalt sett en begränsning på 48 bilar. Men Race4Fun beviljades en dispens för att plocka in hela 55 startande team till söndagens premiär som avgörs med ett 8 timmar långt race.

I Klass 2, för enklare racingbilar som är 10 år eller äldre, kommer 24 bilar till start på söndag. Här finns hela toppen från fjolårets 8H Cup med till start, tillsammans med flera nya och nygamla team. NH Motorsport från Danmark, vann fjolårets cup, och utmanas återigen av ST-Auto/Veidec Racing från Hörby och BC Racing från Nässjö, som båda vart på pallen de senaste två åren. Comeback i Race4Fun gör T2N2 från Stockholm, som har bytt ut Peugeot mot VW Polo..

I Klass 1 Svenska Skrotbilsklassikern, för standardbilar som är 20 år eller äldre, kommer över 30 bilar till start. Även här är det en blandning mellan nya och gamla team. Tillbaka är erfarna team som SEMLA Racing och Valhalla, medan flera danska team fortsätter utmana dom svenska i form av Peanut Racing, SEQURE Motorsport, NH Motorsport med flera.

Den ursprungliga planen var att inleda premiärhelgen med en testdag under fredagen, följt av premiären av Nordic Endurane 1, RM-serien i långlopp, på lördagen. Men det kalla vädret och stora mängden snö som föll under veckan gjorde att dessa två dagar fick ställas in. På söndagen väntar temperaturer upp mot 17 grader, vilket gör att premiären i Race4Fun kan genomföras som planerat.
– Vi ser verkligen fram mot att inleda årets säsong på Mantorp Park. Tyvärr har inte vädret varit med oss i veckan, och lika tråkigt det var att behöva ställa in NE1-premiären på lördag. Lika roligt ska det bli att ha 55 bilar på startlinjen för Race4Fun. Vi ser med ett helt full startfält att det finns ett stort intresse för långloppsracing och en enklare typ av bilsport, säger Emil Svensson, promotor för Race4Fun och NE1.

Hela tävlingen sänds live via Race4Fun på Youtube och Svensk Bilsport TV. Sändningen startar 08:50 med Sebastian Bourghardt och Uffe Nimbe bakom mikrofonerna.

Tävlingen startar på söndag 09:00 med målgång 17:00. De team som kört flest varv i respektive klass vinner tävlingen.

Länkar:
Liveresultat
Livesändning

Kalender 2024:
7 april: Mantorp Park
2 juni: Scandinavian Raceway, Anderstorp
29 juni: Sturup Raceway, Malmö
25 augusti: Ring Knutstorp
15 september: Kinnekulle Ring
12-13 oktober: Mantorp Park 24H

24-03-31 Albin Sturesson och Enzo Hallman uttagna till Brink Junior Academy 2024
Med över 40 sökande har Albin Sturesson (16) och Enzo Hallman (16) blivit uttagna till Brink Junior Academy 2024. Initiativet är skapat av Brink motorsport och är ämnat för att hjälpa ungdomar i olika åldrar att nå sina mål inom racing.

Tobias Brink, initiativtagare Brink Junior Academy
Vi är riktigt glada över att välkomna Albin och Enzo till vårt program, två juniorer som vi ser har en väldigt spännande framtid framför sig. Efter att vi startade programmet ifjol har vi följt gokart-världen och juniorracing på närmre håll där vi bland annat haft ögonen på båda Enzo och Albin. Jag har också varit en ung racerförare en gång i tiden och jag vet hur svårt det är att navigera sig fram i den här sporten. Om vi kan hjälpa dessa två talanger lite på vägen, både på och utanför banan, blir ingen gladare än vi.

I programmet hjälper Brink Motorsport med allt från förarcoaching, mental träning, mentorskap i sponsorarbete och ingenjörsstöd. Det ultimata målet med satsningen är att hjälpa fler ungdomar framåt i sina karriärer oavsett om de kör för Brink Motorsport eller har planer på andra karriärvägar än de serier vi är engagerade i.

Enzo Hallman, 16 år, Jönköping
Det känns kul och hedrande att Brink Motorsport tror på mig och vill hjälpa mig framåt i karriären, säger Enzo Hallman. De har lång erfarenhet av racing på högsta nivå i Sverige och vet vilka misstag man ska se upp med och vilka möjligheter som finns. Det kommer bli ytterligare ett bra stöd att ha i min satsning framöver.

Albin Sturesson, 16 år, Kristianstad
Väldigt kul att bli uttagen till programmet. Det är väldigt bra timing då jag i år tar klivet från gokart till Formula Nordic vilket är något helt nytt för mig. Det finns mängder att lära sig, jag ser fram emot det.

Programmet är utsatt till ett program som varar i tre år där Enzo och Albin ansluter fjolårets årskull i form av Oscar Pedersen, Siri Hökfelt, Caspian Hagman och Vendela Kördel. Alla sex kommer vara en del av 2024 års program och därefter ämnar vi att ta in två nya kandidater varje år.

24-03-24 Felix Rosenqvist tar första pallplatsen med Meyer Shank Racing
Felix Rosenqvist fortsatte sin lovande inledning på årets INDYCAR-säsong med en tredjeplats i helgens $1 Million Challenge på The Thermal Club i Kalifornien, där smålänningen både inkasserade 250 000 dollar ur den rekordstora prispotten och samtidigt körde hem sin första pallplats med nya stallet Meyer Shank Racing.

Rosenqvist slog till med pole position – Meyer Shank Racings första någonsin – i tidskvalet på lördagskvällen lokal tid, och startade därmed det första av söndagens två heat-race från spets. Rosenqvist kontrollerade sitt heat från start till mål på sin väg mot seger, vilket gav enkelt avancemang till det avgörande, 20 varv långa finalracet en kort stund senare där totalt 12 förare gjorde upp.

Finalen avgjordes i ett unikt format över 10+10 varv, med en kort paus i halvtid. Rosenqvist, som startat tvåa, låg trea bakom Alex Palou och Scott McLaughlin när den första halvan var avverkad och behöll sedan samma position in i mål även i det avgörande segmentet.

Insatsen markerar första pallplatsen för den färska Rosenqvist/Meyer Shank Racing-konstellationen, och kommer redan i årets andra race. Det är också den första pallplatsen för MSR-teamet i INDYCAR sedan 2022.
- Det har varit en grym helg, säger Felix Rosenqvist. Vi har varit snabba från första varvet här, fokuserat på vår grej, och maximerat det vi hade. Vi tog pole i kvalet, vann vårt heat, och i finalen räckte det till en tredjeplats. Jag kunde inte hänga på Palou och McLaughlin, men jag är superglad för teamets skull och väldigt nöjd med vår första pallplats tillsammans.

Helgens race arrangerades utanför det ordinarie mästerskapet och gav inga poäng, men fyllde likväl en viktig funktion för Rosenqvist och MSR i ett tidigt skede för det nya samarbetet.
- Vi har lärt oss så mycket här, avslutar Felix Rosenqvist. Att få vara här i tre dagar, med så mycket körning, är otroligt värdefullt för oss. Vi är fortfarande väldigt nya tillsammans och har kunnat använda det här som ett avancerat test. Att faktiskt kunna sätta så här hård press på de bästa redan nu är väldigt positivt för oss.

Nästa anhalt på NTT INDYCAR SERIES-kalendern är Grand Prix of Long Beach den 19-21 april, då den ordinarie, poänggivande mästerskapssäsongen återupptas.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Fristående tävling
The Thermal Club $1 Million Challenge
The Thermal Club (USA)
1: Alex Palou (ESP), Ganassi, 20 varv
2: Scott McLaughlin (NZL), Penske, +5.792s
3: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, +9.758s
4: Colton Herta (USA), Andretti, +13.112s
5: Marcus Armstrong (NZL), Ganassi, +15.093s

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/b732b5de-3b4b-e312-67ae-1b51400f6832/indycar_race_results_allstar.pdf
24-03-24 Felix Rosenqvist levererar Meyer Shank Racings första INDYCAR-pole
Felix Rosenqvist kommer att starta längst fram i fältet i sitt heat vid söndagens $1 Million Challenge på The Thermal Club efter att ha slagit till med pole position – Meyer Shank Racings första i INDYCAR – i ett stenhårt tidskval (natten mot söndag svensk tid).

Rosenqvist och MSR-teamet studsade tillbaka efter ett problematiskt testpass tidigare under lördagen, där svenskens push-to-pass-system inte fungerade. Efter hårt slit och timmar av felsökning lyckades teamet dock komma till rätta med problemet precis i tid till kvalet – och Rosenqvist, med full effekt i sin Honda-motor, tackade på bästa sätt.

Med tiden 1m38.583s tog han plats högst upp i resultatlistan i den första av de två kvalgrupperna, 23 tusendelar före Penskes Scott McLaughlin, och kommer därmed att starta i pole position i det första av söndagens två heat-race som leder vidare in mot den avgörande finalen.

RESULTAT: Kvalgrupp/heat 1 | Kvalgrupp/heat 2
– Riktigt kul att vara på pole position här i Thermal, säger Felix Rosenqvist. Vi hade en ganska tuff dag innan dess med problemet på träningen som tog mycket fokus. Teamet gjorde ett kanonjobb som såg till att det löste sig, och att vi återigen hade en snabb bil under oss. De här två dagarna har varit väldigt värdefulla för oss som grupp; vi har lärt oss massor. Det är väldigt positivt att vi kvalat i första led både på en stadsbana (premiären i St. Petersburg) och nu på en road course. Vi har ett bra paket.

Närmast på tur i $1 Million Challenge står nu alltså två stycken heat. Båda körs över 10 varv, direkt efter varandra sent på söndagseftermiddagen svensk tid. Tilltaget markerar första gången sedan 2013 (Iowa Speedway) som en INDYCAR-tävling använder ett heat-upplägg.
– Det kommer vara ett aggressivt gäng i backspeglarna i morgon, men om vi kan göra en bra start borde vi kunna hålla undan, fortsätter Felix Rosenqvist. Det är inga poäng att förlora den här helgen, så alla kommer satsa fullt, men vi har det bästa möjliga utgångsläget.

De sex främsta från respektive heat går sedan vidare till den slutliga finalen, där alltså totalt 12 förare gör upp om den stora segerchecken. Finalen körs kl. 18.50 svensk tid över tio plus tio varv, med en kort paus i halvtid där bränslepåfyllning och mindre setup-förändringar tillåts.

Vinnaren av det sista 10-varvssegmentet tar hem $500,000 ur den sammanlagda prispotten. Tvåan belönas med $350,000 och trean med $250,000.

Hela söndagens $1 Million Challenge, INDYCAR-säsongens enda icke-poänggivande tävling, sänds live på Viaplay.
24-03-20 Höjda insatser: Felix Rosenqvist redo för INDYCAR:s $1 Million Challenge
Felix Rosenqvist är tillbaka på banan i helgen efter en stark säsongsupptakt i St. Petersburg för två veckor sedan – den här gången på jakt efter dollarsedlar istället för mästerskapspoäng i det unika INDYCAR-formatet $1 Million Challenge.

Helgens tävlingar äger rum på The Thermal Club utanför Palm Springs i Kalifornien, en privatägd anläggning som nu står värd för INDYCAR:s första fristående, icke-poänggivande race sedan 2008. På spel står istället över en miljon dollar i INDYCAR-seriens största prispott någonsin, undantaget Indy 500.

Tävlingen, som alltså inte ingår i det ordinarie mästerskapet, genomförs i ett särskilt utformat knockout-format som successivt leder fram till en avgörande 20-varvsfinal där endast 12 förare får delta.
- Det här blir lite av ett experiment, utanför mästerskapet men med en miljon dollar i potten, säger Felix Rosenqvist. Det är galet, men kul! Själva tävlingsformatet är också helt nytt, vilket betyder att den som anpassar sig snabbast antagligen kommer åka hem med pengarna. Det blir en väldigt annorlunda men intressant helg!

Evenemanget inleds med fyra stycken testpass under fredag och lördag. Därefter väntar kvalet, som körs under natten mot söndag svensk tid och som den här gången används för att formera gridden till två stycken heat. Båda heaten körs över 10 varv, direkt efter varandra på söndag eftermiddag. Tilltaget markerar första gången sedan 2013 (Iowa Speedway) som en INDYCAR-tävling använder ett heat-upplägg.

De sex främsta från respektive heat går sedan vidare till den slutliga finalen, där alltså 12 förare gör upp om den stora segerchecken. Finalen körs på söndag kväll svensk tid över tio plus tio varv, med en kort paus i halvtid där bränslepåfyllning och mindre setup-förändringar tillåts.

Vinnaren tar hem $500,000 ur den sammanlagda prispotten. Tvåan belönas med $350,000 och trean med $250,000.

LÄS MER: Regler och format – The Thermal Club $1 Million Challenge

Felix Rosenqvist beger sig till The Thermal Club, som arrangerade INDYCAR:s officiella försäsongstest under 2023, med optimism efter en stark debut för nya teamet Meyer Shank Racing vid säsongspremiären i St. Petersburg. Smålänningen satte bland annat ett nytt banrekord i kvalet, och inkasserade trots vissa problem en lovande sjundeplats i racet – stallets bästa resultat på nästan två år.

Rosenqvists MSR-bil kommer även den här helgen att prydas av logotyper från Bon Jovi Radio.
- Det ska bli intressant att tävla på Thermal för första gången, avslutar Felix Rosenqvist. Vi hade ju ett stort test där inför förra säsongen, så det är inte totalt nytt, men det är alltid en annan sak i race med omkörningar och allt annat man aldrig prövar i test. Jag är riktigt förväntansfull!

Testerna inför The Thermal Club $1 Million Challenge inleds på fredag, då med samtliga bilar på banan innan fältet alltså senare under helgen – genom lottning – delas in i två grupper för kval och heat.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Fristående tävling
The Thermal Club $1 Million Challenge
The Thermal Club (USA)

Fredag 22 mars
Test 1: 17.00-19.00
Test 2: 22.00-01.00

Lördag 23 mars
Test 3: 17.00-19.00
Test 4: 21.00-23.00

Söndag 24 mars
Kval: 01.00-01.40
Heat 1 (10 varv): 17.15-17.35
Heat 2 (10 varv): 17.45-18.05
Final (10+10 varv): 18.50

TV: V Sport Motor / Viaplay / indycarlive.com
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Klicka här
BANAN: Layout och historik
24-03-10 Felix Rosenqvist topp åtta i lovande INDYCAR-premiär - sätter nytt banrekord i kvalet
Felix Rosenqvist och Meyer Shank Racing visade att de blir att räkna med under 2024 års NTT INDYCAR SERIES-säsong när den nya konstellationen direkt slog till med ett nytt banrekord på gatorna i St. Petersburg, Florida, och kamperade framme i täten i en mycket lovande säsongspremiär.

Rosenqvist, som anslöt till MSR-stallet under vintern, fann sig snabbt tillrätta i sin nya miljö och drog omedelbart ögonen till sig genom att toppa fredagens inledande träning med en halv sekund.

Den formen höll i sig även på lördagen, då Rosenqvist ökade tempot ytterligare mellan murarna på den trånga stadsbanan. Efter att enkelt ha tagit sig vidare från den första delen av kvalet vred Rosenqvist ur ett varv på 59.270s i det efterföljande Top 12-segmentet – ett nytt banrekord.

Smålänningen missade förvisso pole position med ynka sex tusendelar av en sekund i det slutgiltiga Fast 6-avgörandet, men en plats i första startled var likväl ett mycket lovande besked i premiären.
- Teamet har gjort ett kanonjobb, säger Felix Rosenqvist. Bilen har varit en fröjd att köra hela helgen och det avspeglades i farten vi hade direkt från första passet. Ett väldigt skönt kvitto att få inför resten av säsongen.

I söndagens race fortsatte Rosenqvist att figurera i toppen, väl förankrad i palldiskussionen långt in i det 100 varv långa loppet där han till slut tog målflagg som sjua i en stark – men inte perfekt – debut för nya teamet.
- Jag känner mig nöjd med P7 idag – det är en stabil inledning på säsongen, fortsätter Felix Rosenqvist. Vi sade redan inför helgen att topp tio hade varit en bra start, och det klarade vi med lite marginal trots att vi inte gjorde ett perfekt race. Vi hade inte riktigt optimal strategi och vi förlorade några sekunder i sista depåstoppet, och dessutom hade jag problem med motorn nästan direkt från start.
- Det fanns lite mer i oss idag, och vi har lärt oss mycket här i helgen. Allt som allt, en väldigt positiv premiär.

På plats för att stötta Rosenqvist och Meyer Shank Racing under premiärhelgen i Florida fanns rockikonen Jon Bon Jovi, vars bands egen radiokanal Bon Jovi Radio prydde sidan av Rosenqvists INDYCAR-bil.
- Det var kul att ha Bon Jovi med oss i helgen och att få hänga lite med en riktig musikikon, avslutar Felix Rosenqvist. Det här är ett perfekt exempel på hur olika världar kan mötas och skapa nytta och nöje för alla. Det har varit en kanonhelg på alla plan – jag känner mig väldigt optimistisk inför resten av säsongen.

INDYCAR-fältet är tillbaka på banan igen den 22-24 mars, då för en speciell tävling - $1 Million Challenge i Thermal, Kalifornien - som inte ingår i mästerskapet. Nästa deltävling där officiella mästerskapspoäng står på spel äger rum i Long Beach den 19-21 april.

RESULTAT
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 1
Firestone Grand Prix of St. Petersburg
Streets of St. Petersburg (USA)
1: Josef Newgarden (USA), Penske, 100 varv
2: Pato O’Ward (MEX), Arrow McLaren, +7.912s
3: Scott McLaughlin (NZL), Penske, +8.457s
4: Will Power (AUS), Penske, +9.055s
5: Colton Herta (USA), Andretti, +10.257s

7: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, +14.404s

Se fullständigt resultat: https://mcusercontent.com/73c511cfcad65d2a124d92dea/files/69fd8780-fee9-5dcc-37a5-8480aa51f7a6/indycar_race_results.48.pdf

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING
NTT INDYCAR SERIES | Efter 1/17 race
1: Josef Newgarden (USA), Penske, 54 p.
2: Pato O’Ward (MEX), Arrow McLaren, 40 p.
3: Scott McLaughlin (NZL), Penske, 35 p.
4: Will Power (AUS), Penske, 32 p.
5: Colton Herta (USA), Andretti, 31 p.

7: Felix Rosenqvist (SWE), Meyer Shank Racing, 26 p.

Se fullständig tabell: https://www.indycar.com/Drivers
24-03-05 Felix Rosenqvist inleder nytt kapitel när INDYCAR-säsongen 2024 drar igång
Felix Rosenqvist står på tröskeln till ett nytt kapitel i karriären när han nu bara är dagar bort från den stora NTT INDYCAR SERIES-premiären i St. Petersburg, Florida, och sitt allra första race med Meyer Shank Racing.

Rosenqvist anslöt till det Ohio-baserade teamet under vintern, och bildar en helt ny föraruppställning för det hårdsatsande MSR-stallet bredvid nye teamkamraten Tom Blomqvist.

Försäsongens tester har varit kraftigt begränsade, med bara två dagar bakom ratten för Rosenqvists del. De initiala tecknen har likväl varit positiva för den nya konstellationen; Rosenqvist var snabbast av alla första gången i bilen, och slutade fyra totalt i INDYCAR:s officiella försäsongstest förra veckan på Sebring.

Rosenqvist har funnit sig snabbt tillrätta i sitt nya hem, och ser fram med spänning mot helgens premiär vid Firestone Grand Prix of St. Petersburg på Floridas solstekta gator.
- Äntligen dags för premiär, och jag kunde inte vara mer taggad, säger Felix Rosenqvist. Det har gått över förväntan att anpassa sig till bilen på testerna, och teamet i sig är fantastiskt att jobba med. Alla är så motiverade just nu och jag känner både ett stort lugn och väldigt mycket beslutsamhet på samma gång. Det är alltid spännande att dra igång en ny säsong, men kanske ännu mer än vanligt just i år – jag längtar verkligen.

INDYCAR-säsongen inleds alltså traditionsenligt med Firestone Grand Prix of St. Petersburg, det populära stadsloppet utanför Tampa i västra Florida. Det var också här som Rosenqvist gjorde sin INDYCAR-debut 2019, och smålänningen är redo för ännu en batalj på stadens pittoreska gator när årets startfält nu ska göra upp för första gången.
- INDYCAR är alltid stenhårt, och det är svårt att veta var alla egentligen står, avslutar Felix Rosenqvist. Jag tror att ingen i hela fältet känner sig riktigt säker – och det är det som är tjusningen med det här mästerskapet.
- För vår del går vi in med ett öppet sinne. Vi är nya tillsammans i den här konstellationen, och vissa saker kommer antagligen ta lite tid. Det är nya procedurer, nya relationer, men vi får se hur vi presterar i skarpt läge. Vi tar det ett steg i taget och lär oss på vägen. Förhoppningsvis kan vi göra ett stabilt första race som sätter grunden för resten av säsongen.

Firestone Grand Prix of St. Petersburg inleds med en första träning på fredag kväll svensk tid. Efter de första 20 minuterna av passet kommer INDYCAR att utvärdera ett nytt grepp genom att dela upp fältet i två grupper för resten av den första träningen.

På lördag väntar ytterligare en träning - nu utan gruppindelning - samt säsongens första kval, som avgörs kl. 20.00 svensk tid.

Noteras bör att Florida övergår till sommartid natten mellan lördag och söndag. Detta innebär att tidsskillnaden till St. Petersburg är sex timmar på fredag och lördag, men endast fem timmar på söndag. Racet på söndag startar kl. 17.15 svensk tid och körs över 100 varv.

NTT INDYCAR SERIES sänds även 2024 på Viaplay och V Sport Motor. Livestreaming finns också att tillgå via www.indycarlive.com (endast träningar och kval tillgängliga i Sverige).

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 1
Firestone Grand Prix of St. Petersburg
Streets of St. Petersburg (USA)
Fredag 8 mars
Fri träning 1: 20.45-22.00

Lördag 9 mars
Fri träning 2: 15.35-16.35
Kval: 20.00-21.30

Söndag 10 mars
Warm-up: 14.10-14.40
Race (100 varv): 17.15

TV (LIVE): V Sport Motor / Viaplay
TIMING: INDYCAR App / racecontrol.indycar.com
STARTLISTA: Klicka här
BANAN: Layout och historik

24-02-28 Felix Rosenqvist avrundar försäsongstesterna – musiklegendarer sätter tonen för premiären
Felix Rosenqvist kommer att mönstra en speciell bildesign i sina två första race för nya teamet Meyer Shank Racing, när Bon Jovi Radio kliver in som framträdande partner i den inledande delen av årets NTT INDYCAR SERIES-säsong.

Grammy Award-vinnande rockikonen Jon Bon Jovi kommer att gästa Meyer Shank Racing (MSR) vid den stora INDYCAR-premiären i St. Petersburg, Florida, nästa helg.

I samarbete med teamets sponsor SiriusXM kommer samtidigt Bon Jovi Radio, gruppens egen SiriusXM-kanal, att exponeras på sidan av Rosenqvists bil både i tävlingen i St. Petersburg och i det efterföljande loppet $1 Million Challenge i Thermal, Kalifornien (24 mars).

Med den nya INDYCAR-säsongen runt hörnet har Rosenqvist nu avslutat sina förberedelser ute på banan. Den sista av det fåtal testdagar som tillåts under vintern ägde rum igår tisdag, då smålänningen var på plats på Sebring-banan i Florida tillsammans med resten av det 27 bilar stora startfältet.

Rosenqvist avslutade testet som fjärde snabbast totalt, bara några hundradelar från förstaplatsen, och satte därmed punkt för en lovande försäsong där han tidigare toppat ett föregående test på Homestead-Miami Speedway.
- Jag tror att vi har anledning att vara optimistiska, säger Felix Rosenqvist. Vi får så lite tester i INDYCAR – jag har haft två dagar i bilen i vinter – och det är ännu tuffare när man dessutom har bytt team. Det är svårt att dra några stora växlar, men farten har sett bra ut både på Homestead och Sebring. Vi hade lite småproblem i början av testet igår, men det löste sig och efter det flöt det på bra.
- Jag har fått ett fint välkomnande av teamet och jag trivs väldigt bra. Jag ser verkligen fram emot premiären nästa vecka.

Säsongsinledande Firestone Grand Prix of St. Petersburg äger rum den 8-10 mars. Felix Rosenqvist påbörjar då sin totalt sjätte INDYCAR-säsong, och sin första för Meyer Shank Racing.
24-02-27 Fantastiska race slutade med krasch i Valencia för Knutsson
I den gångna helgen kördes den tredje tävlingshelgen i Porsche Sprint Challenge Southern Europe i Valencia, Spanien.

WestCoast Racings förare Robin Knutsson fick senast i Estoril i Portugal kliva upp på pallen och även den här helgen började med en positiv känsla.

Startpositionen till race 1 blev dock inte helt enligt plan då Robin körde av under kvalet. Han fick starta från 14:e plats. Men efter en kanonstart var han uppe på 7:e plats redan på första varvet. Resten av racet blev en ständig jakt på positioner och i mål slutade han 5:a.

Till race 2 hade han kvalat 8:a efter att snabbt repat sig efter avåkningen i det första kvalet. I tävlingens inledning avancerade han tidigt upp till en 5:e plats och en pallplacering låg återigen inom räckhåll. I ett försök att ta sig upp på 4:e plats spann Robin runt och blev tyvärr påkörd. Racet var därmed över för hans del. Men Robin ser ändå en del ljuspunkter från den gångna helgen:
- Trots avåkning i kvalet och ett surt slut i race 2 så finns det mycket positivt att ta med sig. Vi kapade gapet till toppen tidsmässigt och visade att vi kunde vara minst lika snabba och till och med snabbast. Jag har tagit stora framsteg i körningen och vet vad jag måste jobba på för att bli ännu snabbare. Därför blir Barcelona väldigt spännande där jag hoppas att hitta ännu mer fart, avslutar Robin.

Även teamchefen Dick Jönsson Wigroth är ändå imponerad över Robins utveckling de senaste racen:
- Nu får vi få ihop bilen och åka till Barcelona och behålla den goa känsla från racen i Valencia. Det är bättre att göra misstagen nu och ha rätt känsla när man kommer till de viktiga racen i sommar!

Tävlingarna från Valencia och de tidigare från Estoril och Portimao finns att se på Porsche Sprint Challenges YouTube kanal.

Där kommer även finalen att se. Den går redan nästa helg, 1-2 mars i Barcelona (E).

Resultat, serietabell och mer info om serien finns att läsa på: www.sprintchallengesoutherneurope.com
24-02-16 Emma tar klivet från formelbil till Porsches GT4 klass
Efter tre säsonger i formelbilsklassen Formula Nordic tar WestCoast Racings 19-åriga förare Emma Wigroth 2024 steget till sportvagnar och klassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

Hon blir därmed teamets första förare i serien i en satsning som även innebär fortsatt samarbete med Porsche Center Örebro och Porsche Center Uppsala.
- Att ta steget över till Sprint Challenge är en stor utmaning men jag har en positiv känsla. Det kommer att bli en väldigt rolig och spännande säsong med både en helt ny bil och nya konkurrenter för mig. Detta är mitt nästa steg i karriären och jag gör detta med ett fantastiskt team bakom mig, säger Emma om beslutet att köra Porsche Sprint Challenge 2024.

Emma ser satsningen på GT4 som ett treårigt projekt där målet är att fortsätta utvecklas med en annan typ av körning i en sportvagn:
- Det blir ju en stor omställning att komma från formelbil till GT, men jag tror att jag kan dra nytta av mycket av det som jag lärt mig från formelbilen. Porschen är en tyngre och större bil med mer kraft, dessutom med TC och ABS. Jag kommer behöva lära mig en ny körstil vilket jag tror kommer vara en av de största utmaningarna för mig.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia är den andra av Porsches tävlingsklasser vid sidan om Porsche Carrera Cup Scandinavia i norra Europa. I serien tävlar man sedan starten, för 3 år sedan, med Porsche 718 Cayman GT4. Till 2023 tilläts även de äldre, och lättare, Porsche Carrera Cup bilarna Porsche 911 GT3 Cup (991 II), som i Porsche Sprint Challenge försetts med ABS.

Bilen som Emma kommer att tävla med i den skandinaviska klassen är Porsche 718 Cayman GT4 RS Clubsport. Den har alla moderna system som ABS, stabilitetskontroll (ESC) och antispinn (TC). Detta gör biltypen till en bra förberedelse för internationell GT-racing med sportvagnar i GT4 och GT3 klasserna, där alla bilar använder systemen.
- Bilvalet med en GT4:a var inte helt självklart, Emma testade en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) redan förra året. Efter lite funderingar är GT4 vägen för oss att gå med tanke på systemen i bilen och framtiden i GT-racing, säger WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson Wigroth.
- För WestCoast Racings del känns det också bra att genom detta fortsätta samarbetet som vi haft i Porsche Carrera Cup Scandinavia med Porsche Center Örebro och Porsche Center Uppsala, tillägger Dick.

Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2024 delar tävlingskalender med Porsche Carrera Cup Scandinavia 2024 med race i Sverige, Danmark och Norge.

Roll-outen är på Gelleråsen Arena 18-19 april. Premiärtävlingen går två veckor senare i Anderstorp på Scandinavian Raceway 3-4 maj.

Tävlingarna streamas på seriens YouTube kanal.

Kalender Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2024:
Gelleråsen Arena (Roll-out) 18-19 april
Scandinavian Raceway 3-4 maj
Jyllandsringen 29-30 juni
Gelleråsen Arena 16-17 aug
Rudskogen Motorsenter 6-7 sep
Mantorp Park 20-21 sep
24-02-15 Aquila Formula 1000 får Riksmästerskapsstatus
Aquila Formula 1000, Nordens främsta instegsserie i formelbilsracing, har till 2024 tilldelats Riksmästerskapsstatus för sitt Juniormästerskap. Vilket innebär att förarna i klassen nu tävlar om en officiell Junior-RM titel.

Att Aquila Formula 1000 tilldelas JRM-status av Svenska Bilsportförbundets Racingutskott är en bekräftelse på det hårda arbete som lagts ner på serien, och dess betydelse för utvecklingen av nordiska racingungdomar.

Med ett Junior-RM förtydligas den roll som Aquila Formula 1000 har på racingstegen, i att verka som en länk och en plantskola från kartingen in i formelbilsracingen.

Alla förare i Juniormästerskapet tävlar om JRM-titeln 2024, och medaljerna delas ut på Bilsportgalan i början av 2025.
– Det är fantastiskt kul att vi fått detta erkännande av Bilsportförbundets Racingutskott. Avsikten med hela Aquila-serien är ju att leverera välutbildade racingtalanger vidare upp i seriesystemet, och JRM-statusen tycker jag visar att vi är på rätt väg och att vårt arbete uppskattas. Det känns väldigt bra inför framtiden, säger Michael Karpers, promotor för Aquila Formula 1000.

Länkar:
Kalender 2024
Aquila Formula 1000 Hemsida
Mästerskapstabell 2023

Kalender 2024:
4-5 maj: Race 1, Mantorp Park - Vårracet
31 maj-2 juni: Race 2, Gelleråsen Arena - Gelleråsloppet
14-16 juni: Race 3, Falkenbergs Motorbana
29-30 juni: Race 4, Ljungbyheds Motorbana
11-14 juli: Race 5, Falkenbergs Motorbana - Västkustloppet
9-11 augusti: Race 6, Gelleråsen Arena
30 augusti-1 september: Race 7, Kinnekulle Ring
13-14 september: Race 8, Ring Knutstorp - Newsrace
24-02-06 Pallen i Estroril efter ett wake-up call i premiären i Portimao
Med två inledande tävlingshelger efter varandra i Porsche Sprint Challenge Southern Europe knep Robin Knutsson till slut en sin första pallplats i det andra racet i Portugisiska Estroril.

Förra helgen kördes premiären i Portimao och det blev lite av ett misslyckande och ett wake-up call för WestCoast Racing och Knutsson som bara fick med sig en 12:e och en 13:e plats från seriens första tävlingshelg.
- I Portimao misslyckades jag tyvärr med kvalet och gjorde det väldigt svårt för mig. Sett till bara racen i Portimao så är jag nöjd, farten var bra och omkörningarna satt, det är bara synd att jag inte fick till kvalet, säger Robin om premiärtävlingarna.

I helgen på Estorilbanan gick saker mer Robins väg, även om farten i kvalen återigen inte var till belåtenhet. Hans startpositioner blev 8:e i race 1 och 10:e i race 2.

Till skillnad från i premiären fick Robin nu till starterna och avancerade direkt. Med precisa och aggressiva omkörningar var han på väg mot en möjlig pallplats redan i race 1. Tyvärr gjorde han ett misstag vid en omstart efter en gulflaggs-episod sent i racet, föll tillbaka och rullade in som 12:a i mål.

Det andra racet blev inledningsvis en kopia på det första. Robin gjorde en bra start och började avancera. Med en tredjedel kvar av racet var han uppe på en tredjeplats! Trots hård uppvaktning bakifrån lyckades Robin hålla pallplatsen i mål och tog äntligen sin första pallplats i Porsche Sprint Challenge Southern Europe:
- Jag gjorde ett dumt misstag som kostade mig dyrt när vi låg 4:a i race 1. Som tur var så fanns det ett race till där jag kunde få lite revansch. Jag kände mig säker på varenda omkörning, att jobba uppåt till 3:a från 10:e ruta kändes som ett väldigt bra sätt att avsluta helgen på. Jag blickar framåt nu mot Valencia! avslutar Robin efter helgens tävlingar.

De två återstående racen i serien går båda i Spanien helgerna efter varandra
23-24 februari Valencia (E)
1-2 mars Barcelona (E)

Racen går att se LIVE och i efterhand på seriens YouTube kanal.
Resultat, serietabell och mer info om serien finns att läsa på: www.sprintchallengesoutherneurope.com

24-01-28 Tidigt flyg hem för Felix Rosenqvist - United Autosports #22 bryter Daytona 24-timmars
Felix Rosenqvist fick lämna Florida utan att ha kört ett enda varv i helgens stora 24-timmarsrace i Daytona, efter att United Autosports-teamets bil #22 tvingats bryta i ett tidigt skede.

Rosenqvist och förarkollegorna i bil #22 – Paul di Resta, Bijoy Garg och Dan Goldburg – var anmälda i den 13 ekipage stora LMP2-klassen, men stötte på patrull redan under de inledande timmarna i två separata incidenter.

Det första bakslaget kom cirka 90 minuter in i loppet, när en avåkning föranledde omfattande reparationer i depån som i praktiken tog bilen bort ur segerdiskussionerna. Till slut kunde man dock återuppta tävlingen och köra vidare in i skymningen.

Dessvärre fortsatte motgångarna några timmar senare när kontakt uppstod med en långsammare GTD-bil. Skadorna gick inte att reparera på plats och ridån drogs därmed ner för gott ungefär en fjärdedel in i loppet. Rosenqvist hade då ännu inte kört sin första planerade stint.

Goldburg, som satt bakom ratten vid tidpunkten för incidenten, klarade sig utan personskador.
- Det blev inte ett särskilt långt långlopp för vår del, säger Felix Rosenqvist. Det är tufft för alla. Vi hade självklart siktat på målgång och ett bra resultat, men så här är det i racing ibland. Det är en del av det som gör Daytona så utmanande. Allt kan vara över på en sekund. Även om jag inte fick köra ett enda varv i racet har jag ändå haft kul ihop med United Autosports, med Dan, Bijoy och Paul här i Daytona. Vi är ett team och vi tävlar och misslyckas som ett team. Vem vet, kanske kommer vi tillbaka hit i framtiden och gör ett nytt försök.

LMP2-klassen i Daytona vanns till slut av Era Motorsport #18 körd av Dwight Merriman/Ryan Dalziel/Connor Zilisch/Christian Rasmussen.

Totalsegern gick till GTP-ekipaget Porsche Penske Motorsport #7 med Josef Newgarden/Felipe Nasr/Matt Campbell/Dane Cameron.

För Felix Rosenqvist väntar nu intensifierade förberedelser inför den stundande NTT INDYCAR SERIES-säsongen; smålänningens första med nya teamet Meyer Shank
Racing. INDYCAR-premiären äger rum i St. Petersburg, Florida, den 10 mars.

RESULTAT
Rolex 24 At Daytona Daytona International Speedway (USA)
24-01-25 Dags för racingpremiär i Portugal i helgen
Vintern har fortfarande sin fasta hand över stora delar av Sverige när Robin Knutsson och WestCoast Racing styr trailern söderut för att för andra året köra Porsche Sprint Challenge Southern Europe.

2023 körde Robin den sydeuropeiska seriens premiärsäsong över tre deltävlingar i Valencia, Portimao och Barcelona. Serien erbjuder mycket körning och är bra träning och förberedelse inför sommarens tävlingar för förarna i Porsche Carrera Cup i Porsche 911 GT3 Cup och Porsche Sprint Challenge i Porsche 718 GT4.
- Den här serien motsvarar körtiden under en hel svensk säsong, för både Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge. Det är mycket körtid, vilket är bra för både etablerade och de som är nya i klassen, säger WestCoast Racings teamchef Dick Jönsson Wigroth om Porsche Sprint Challenge Southern Europe.

Nu 2024 går premiären i helgen 27-28 januari i Portimao i Portugal. Därefter körs deltävling 2 helgen efter, 2-3 februari i Estoril, även den i Portugal. De två avslutande tävlingshelgerna körs i Spanien tre veckor senare. Valencia 23-24 februari och finalen i Barcelona 1-2 mars.

Nytt för i år är att tävlingarna kommer att streamas LIVE. Länk till sändningarna och sändningstider: www.sprintchallengesoutherneurope.com/live

Tävlingskalender Porsche Sprint Challenge Southern Europe:
27-28 januari Portimao (P)
2-3 februari Estoril (P)
23-24 februari Valencia (E)
1-2 mars Barcelona (E)
24-01-24 Felix Rosenqvist toppar första testet med nya teamet
Felix Rosenqvist fick en smakstart på samarbetet med sitt nya INDYCAR-team Meyer Shank Racing (MSR) när han toppade resultatlistan i ett lyckat första test med stallet i Florida på måndagen.

Rosenqvist tog plats i den Honda-försedda MSR-bilen under den första av tre testdagar på Homestead-Miami Speedway, där samtliga team finns representerade den här veckan när förberedelserna inför 2024 års INDYCAR-säsong inleds på allvar.

Rosenqvist fann sig omedelbart tillrätta i sin nya hemvist, och noterades med tiden 1m11.244s för dagens snabbaste varv - drygt två tiondelar före landsmannen Marcus Ericsson. Regerande mästaren Alex Palou (Spanien) var trea.
- Det har varit en riktigt bra dag, säger Felix Rosenqvist. Samarbetet med teamet har klaffat från start. Alla gillar verkligen att jobba tillsammans här i MSR. Det är ett sammansvetsat gäng. Den stora grejen idag var förstås att få en första känsla för bilen. Jag har aldrig kört den förut men jag måste säga att det är en bra start. Bilen är snabb och framför allt reagerar den som jag vill. Det känns super.

Teamkamraten Tom Blomqvist (Storbritannien) tar nu över Meyer Shank Racing-bilen under de avslutande två testdagarna på tisdag-onsdag.

Nästa stopp: Daytona 24-timmars
Felix Rosenqvist beger sig nu tillbaka norrut längs Floridas östkust, när fokus riktas om mot det klassiska sportvagnsloppet Rolex 24 At Daytona (Daytona 24-timmars) kommande helg.

Rosenqvist ställer upp i tävlingen för det brittisk-amerikanska teamet United Autosports, där han rattar bil #22 tillsammans med kollegorna Paul di Resta, Dan Goldburg och Bijay Garg i den 13 bilar stora LMP2-klassen.

Rosenqvist fanns på plats på Daytona International Speedway redan den gångna helgen när tävlingen traditionsenligt smygstartade med träningsdagarna "The Roar". Då avgjordes också kvalet, där Goldburg stod för körningen i bil #22 och gav ekipaget femte plats på gridden i LMP2-klassen.
- Vi hade några bra dagar på Roar, och jag tror absolut att vi är med och slåss om det, säger Felix Rosenqvist. Senaste gången jag körde Daytona var 2018, så det var ett tag sedan, men jag kom in i det fort och de sista två passen kändes väldigt lovande. Det är ett långt race och vad som helst kan hända på 24 timmar, men på ren fart tror jag att vi är där. Jag ser verkligen fram emot helgen.

Rolex 24 At Daytona flaggas iväg kl. 19.40 svensk tid på lördag kväll. Loppet sänds live på Viaplay och internationell streaming finns delvis tillgängligt via imsa.tv.

Innan start kommer fyra ytterligare träningspass att genomföras på torsdag och fredag.

TIDSSCHEMA
Alla angivelser avser svensk tid
Rolex 24 At Daytona
Daytona International Speedway (USA)
Torsdag 25 januari
Träning 1: 16.05-17.35
Träning 2: 20.10-21.55

Fredag 26 januari
Träning 3: 00.35-02.05
Träning 4: 17.20-18.20

Lördag 27 januari
Race - start: 19.40

Söndag 28 januari
Race - målgång: 19.40

TV (LIVE): Viaplay / imsa.tv
TIMING: imsa.com/scoring
STARTLISTA: klicka här
24-01-17 Från Mexiko till Australien - intensiv säsongsupptakt för Joel Eriksson
Joel Eriksson har förlängt sitt kontrakt som reservförare för Formel E-teamet Jaguar TCS Racing och är också klar för karriärens första start på den mytomspunna Bathurst-banan i Australien i ett av världens största långlopp.

25-årige Eriksson, från Tomelilla i Skåne, sparkar igång 2024 års racingsäsong på högsta växeln. Eriksson är nyss hemkommen från Mexico City där han närvarat vid säsongspremiären för Formel E, världsmästerskapet för elbilsracing där han för andra året i rad agerar test- och reservförare för toppteamet Jaguar TCS Racing.
- Jag är jätteglad att få fortsätta samarbeta med Jaguar i Formel E även den här säsongen, säger Joel Eriksson. Vi blev tvåa i teammästerskapet förra året och hade en helt OK premiär i Mexiko i helgen. Jag kommer att vara på plats på majoriteten av racen och göra mycket jobb i simulatorn i England. Det är naturligtvis inspirerande att få jobba så tight med ett team som är med och slåss om en officiell VM-titel i racing.

Årets Formel E-säsong utgörs av totalt 16 race i tio olika länder, med final i London i juli.

Klar för Bathurst 12-timmars
Samtidigt är Eriksson också klar för klassiska Bathurst 12 Hour, ett av världens mest prestigefyllda långlopp. Tävlingen körs på den beryktade Mount Panorama-banan i Bathurst, Australien, den 16-18 februari och attraherar flera av världens främsta GT-förare.

Eriksson kommer till start i en Porsche 911 GT3 R (992) för Phantom Global Racing, ett nybildat kinesiskt team stöttat av Porsche Motorsport Asia Pacific i partnerskap med Le Mans-vinnaren Timo Bernhards Team 75. Eriksson ingår i en stjärnspäckad förartrio som också inkluderar nyzeeländaren Jaxon Evans och danske Porsche Supercup-mästaren Bastian Buus.

Det klassiska 12-timmarsloppet kommer att markera Erikssons första tävling någonsin i Bathurst, och i Australien över huvud taget.
- Bathurst har varit en dröm för mig i många år, kommenterar Joel Eriksson. Mount Panorama räknas till de absolut häftigaste banorna i världen och det ska bli otroligt kul att äntligen få ta sig an den. Det känns fantastiskt att få göra det här loppet med Phantom Global Racing och med en så stark line-up. Det är en ny bana och ett nytt team för mig, men jag tror att vi har goda chanser att vara med och slåss om något riktigt, riktigt bra.

Utöver sina redan bekräftade engagemang fortsätter Joel Eriksson också att föra ett flertal diskussioner om ytterligare styrningar under 2024.

Mer information
Formel E: www.fiaformulae.com
Bathurst 12 Hour: www.bathurst12hour.com.au

24-01-14 Aquila Formula 1000 uppmärksammas i SBF:s medlemstidning Pole Positio
I Svenska Bilsportförbundets medlemstidning Pole Position uppmärksammas Aquila Formula 1000 i en artikel av Sebastian Bourghardt.

I en intervju med Michael Karpers och Joel Granfors kan du läsa mer om klassens betydelse i att fostra framtidens racingstjärnor.

Du hittar Pole Position här: https://www.sbf.se/download/18.27a55a3718c6320fb5a1c2f4/1702558368668/Pole%20position%202023.pdf
Förutom mängder med andra spännande artiklar om bilsporten, så hittar du texten om Aquila Formula 1000 på på sida 20.

Länkar:
Kalender 2024
Aquila Formula 1000 Hemsida
Mästerskapstabell 2023
24-01-13 Ginetta får ny partner och 250 000 kr i premier!
Gebhardt Nordic – en del av Gebhardt Intralogistics Group – går in som huvudsponsor till det skandinaviska Ginetta-mästerskapet 2024. Samtidigt byter klassen namn till Gebhardt Ginetta GT5 Championship.

Fem tävlingshelger med sammanlagt 12 deltävlingar är planerade och deltagarna har en hel del att köra om. Vinnaren erhåller en test i en Ginetta LMP3-bil, värd närmare 100 000 kr medan tvåan och tredjeplacerade föraren får möjlighet att prova Ginetta G56. Dessutom blir det prischeckar till de främsta i mästerskapet. Allt till ett totalt värde av ca 250 000 kr!

Vidare tävlar Ginetta-förarna om ett officiellt Riksmästerskap.
- Ginetta-klassen går in på sin 18:e säsong och det kan mycket väl bli den bästa hittills, säger klassens promotor Leif Lindström. Samarbetet med Ginetta Cars utvecklas och att dessutom få en stor internationell sponsor väger extra tungt.

Live streaming kommer att utvecklas med bland annat en egen Youtube-kanal och dessutom visas våra tävlingar också på Ginetta TV i England. Något som aldrig skett tidigare och är ytterligare en del i att lyfta mästerskapet till nästa nivå.

Gebhardt Nordic blir en ny, viktig partner för Ginetta-mästerskapet. Moderbolaget Gebhardt Intralogistics Group är en global koncern med över 1000 anställda och företaget är känt som en innovativ spelare inom intern logistik där man konstruerar och tillverkar automatiserade system.

Gebhardts historia inom racing är omfattande och sträcker sig mer än 50 år tillbaka i tiden.

Stanley Dickens – segrare i Le Mans 24-timmarslopp 1989 – har ett långvarigt samarbete med företaget och Gebhardt-teamet, och det är också han som är initiativtagare till det nya avtalet med Ginetta i Skandinavien.
- För Gebhardt är racing fortfarande lika aktuellt som under 80-talet när man tillverkade egna bilar och deltog i Sportvagns-VM. Motorsporten har präglat företaget redan från 60-talet och för mig personligen gav deras team mig chansen att köra och etablera mig i de sammanhang jag drömt om under hela min uppväxt. Eftersom Ginetta fungerar som en viktig inkörsport för många unga förare, kändes det naturligt att Gebhardt satsar på klassen, säger Stanley Dickens.

I England har åtskilliga unga förare börjat sina karriärer i Ginettas junior-program. Mest känd är McLarens F1-förare Lando Norris men även nationella brittiska proffs som Daniel Harper, Dino Zamparelli och Formula W-mästaren Jamie Chadwick startade i Ginetta G40 Junior.

Vår Ginetta-klass har också varit en betydelsefull plantskola med årets Porsche Carrera Cup-mästare Ola Nilsson som ett exempel. Bland andra Ginetta-förare som tagit sig vidare på karriärstegen kan nämnas Dennis Strandberg, Ted och Tobias Brink, Marcus Annervi samt Hampus Rydman.

En annan del av Ginettas framgångsrecept är klassens bredd. Från 15 år och uppåt med en speciell resultatlista för de som fyllt 50 år. Ginetta kan ge ambitiösa förare en viktig grund för att komma vidare i racing, men biltypen passar också de som vill tävla för det stora nöjets skull.

Gebhardt Ginetta GT5 Championship 2024
3 – 4 maj Anderstorp
1 – 2 juni Karlskoga
12 – 14 juli Falkenberg
10 – 11 augusti Rudskogen Norge
28 – 29 september Jyllandsringen Danmark