<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


Övrig pressinformation
RACING 2018

2018
           

» Januari - september 2018

18-12-27 Mästerlige Marklund satsar vidare i Porsche Carrera Cup Scandinavia
2018 års mästare i Porsche Approved Cup, Anton Marklund, är klar för en ny säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Kombinerat med en fortsatt internationell satsning på rallycross kommer norrlänningen att göra så många starter det är möjligt 2019.
– Jag är minst sagt taggad på att fortsätta i mästerskapet. Med tuffa bilar och stort startfält är Porsche Carrera Cup Scandinavia helt klart stället man ska vara på om man ska köra racing i Sverige, säger 26-årigen från Boliden.

Anton Marklund gjorde en stark säsong i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2018. Framförallt var han framgångsrik i Porsche Approved Cup, mästerskapet i mästerskapet för den äldre generationen av Porsche 911 GT3 Cup, 991 I.
På sin väg mot titeln, som han säkrade i den näst sista deltävlingen, bokfördes Anton för sex racesegrar och elva pallplatser totalt.
– Jag drog nytta av den erfarenhet jag skaffade mig 2016 och 2017. Misstagen var få och jag var stabil på en högre nivå än tidigare. Dessutom utvecklades min kvalkörning. Jag lyckades klämma ut allt på det där avgörande varvet, precis vad som krävs för att skaffa sig en bra startposition i racen.

Kommande säsong blir det ny bil (991 II) för Anton. Hur högt han siktar med den återstår att se, men en liten fingervisning om hans kapacitet är att han i sin 991 I var bland de tio främsta totalt i nio race 2018. Bäst facit nådde han på Nürburgring i Tyskland där han var femma och sexa.
Anton avancerade till den andra kvalomgången, Q2 (åtta bästa från Q1), vid två tillfällen under säsongen.
– Det är svårt att redan nu prata om målsättning eftersom jag inte riktigt vet vilka förare som kommer till start, men med tanke på att vi under hela säsongen var och snuddade på Q2, och dessutom körde där två gånger, är målet att nå dit mer frekvent 2019. I racen vill jag självklart vara med och fightas så högt upp som möjligt, men innan jag har konkurrensbilden helt klar för mig kan jag inte riktigt säga vilken nivå jag vill ligga på.

Marklund Motorsport har en tydlig ambition att driva två bilar i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019. Förutom Antons nya 991 II vill man även se hans vinnarbil från 2018 på banan.
– Det är riktigt att vi jobbar på att få till ett tvåbilsteam. Tanken och förhoppningen är att sälja eller hyra ut bilen jag vann Porsche Approved Cup med och driva den åt någon annan förare.

Anton Marklunds fortsatta satsning på rallycross innebär med största säkerhet att han inte kommer att kunna köra alla deltävlingar i Porsche Carrera Cup Scandinavia, en situation han känner igen från säsongerna 2016 och 2017.
– Då kolliderade kalendrarna och det kommer de att göra även 2019, oavsett vilket rallycrossmästerskap jag kommer att köra. I dagsläget räknar jag med att starta i fyra tävlingar, de tre första och finalen på Mantorp Park.
Inte Midnattsolsloppet i Fällfors, tävlingen på den nya banan utanför Skellefteå som Antons pappa Jan är delägare i!
– En stor besvikelse givetvis. Den norska deltävlingen i rallycross-VM/EM har legat på en annan helg i juni de senaste säsongerna, men än nu flyttad till 15-16 juni. Det gör att den kolliderar med Carrera Cup-racet på min nya hemmabana. Tråkigt.

Mycket talar emellertid för att Antons 991 II ändå kommer att rulla i Skellefteå och i de andra tävlingarna norrlänningen inte kör. Marklund Motorsport har nämligen långt gångna planer på att ta in en annan förare vid de tillfällena. Förhandlingar pågår.
– Jag har samma inställning till min tävlingsverksamhet som tidigare. Mitt fokus ligger på rallycrossen och detaljerna i den satsningen hoppas jag kunna presentera i januari, säger Anton, som de två senaste åren erövrat såväl guld som silver i EM i Supercar.
– Men, tillägger han, Porsche-körningen har utvecklat mig även som rallycrossförare och därför har jag varit supersugen på att fortsätta i Carrera Cup. Det känns jäkligt kul att vi lyckats få till en lösning som gör det möjligt för mig att på Ring Knutstorp 3-4 maj inleda min fjärde säsong i mästerskapet.
18-12-22 God jul önskar Linus Lundqvist (...och lite Daytona-nytt)!
I glöggens och pepparkakans tid är det lätt att låta tankarna vandra iväg från racing - men för Linus Lundqvist kommer bjällerklang snart att bytas ut mot vrålande motorer. Redan första helgen i januari finns den brittiske F3-mästaren på plats i Daytona, USA, för tester inför det stora 24-timmarsloppet senare samma månad, och nu står det klart vilket team Sunoco Whelen Challenge-vinnaren kommer att representera.

Lundqvist kommer att ta plats hos Charlotte-baserade Precision Performance Motorsport (PPM), där han ska ratta en Lamborghini Huracán GT3 Evo i klassen GT Daytona. Det är ännu inte helt bestämt vilka övriga förare som ska ingå i uppställningen, men äventyret i Florida - som markerar Lundqvists första långlopp i karriären - kommer oavsett att bli något utöver det vanliga.

Du följer allt från Daytona på vår dedikerade hemsidesektion: www.linuslundqvistracing.se/daytona-24-timmars/. Där kan du också läsa mer om bland annat tävlingens historia, regler, Sunoco Whelen Challenge och hänga med på ett varv runt Daytona International Speedway.

"Årets Racingjunior"
Samtidigt som 2018 lider mot sitt slut kan vi också glädjande nog konstatera att Linus utsetts till Årets Racingjunior av tidningen Bilsport. I nästa steg kan nu allmänheten vara med och påverka vem av de grenspecifika segrarna (racing, rally, rallycross, dragracing och karting) som utses till Årets Junior alla kategorier. Du lägger din röst på www.bilsport.se/award.

Läs mer om utmärkelsen här: www.linuslundqvistracing.se/bilsport-award-linus-utsedd-till-arets-racingjunior/
18-12-21 Lyckat test på Sepang för Skärås
De tre testdagarna på Sepang international Circuit gav en flygande start på västeråsaren Emil Skärås racingkarriär. Sista dagen levererade han topp 3-tider.

Sexa på VM i kartingens värstingklass KZ2 och efterföljande SM-guldet ligger till grund för 20-årige Emil Skärås beslut att ta steget upp till internationell racing. Valet föll på Formel 4 SEA, South East Asia.
Första testet är avklarat: tre entimmars pass, tre dagar i sträck. Och det på Sepang International Circuit, söder om Kuala Lumpur i Malaysia. En Formel 1-bana på hela 5,56 km.
– Otroligt häftigt! Första dagen handlade mycket om att bara köra in sig på både bil och bana, säger Emil.

Efter att ha avslutat dag 1 med regnkörning fick Skärås sätta på nya däck till nästa dag.
– Skillnaden var enorm. För att vara första gången med nya däck var jag väldigt nöjd, fortsätter Skärås.

Västeråsaren var den ende på banan som aldrig tidigare kört en Formel 4-bil. Ändå var han bara några tiondelar efter den snabbaste.
– Men när vi kollade datan efteråt insåg vi att det fattades en hel del i min motorkraft jämfört med snabbaste. Då fick jag hoppa in i en annan bil för resten av testerna.

Med nya däck igen den tredje och sista dagen förbättrade han sig ytterligare, med nio tiondelar. Då började tiderna bli riktigt konkurrenskraftiga även i racesammanhang.
– Det räckte kanske inte till pole position, men för topp 3 och det är jag väldigt nöjd med. Vi har en del saker kvar att finslipa för att få till det där ”lilla sista” som gör skillnaden, så nu jobbar vi vidare för att få mer tid i bilen, avslutar Emil Skärås.

Fakta F4 SEA (South East Asia Championship)
10 racehelger (40 race totalt) fördelade över Malaysia, Thailand och Indien.
Upplägg 1xFri träning, 1xKvalkörning, 4xRace
Många möjligheter till test på Sepang International Circuit.
Motor på 160 HK
Bilens vikt med förare 625 Kg
Toppfart 205 km/h
Mästare 2018: Fransmannen Alessandro Ghiretti
18-12-21 Formula Nordic nystartar 2019
Det blir nystart för Formula Nordic 2019 då klassen lägger tillägget STCC bakom sig och satsar på fler tävlingshelger och mer körtid i det som fortsatt blir en SM-klass för juniorer.

Kalendern för den nystartande klassen omfattar åtta tävlingshelger i Sverige och Norge med totalt 20 tävlingsheat. Detta är två tävlingshelger och åtta tävlingsheat mer jämfört med 2018, vilket medför att teamen och förarna får dubbelt så mycket körtid. Bland många stopp under året kommer ett bli på den nya racingbanan i Skellefteå. Klassen kommer som tidigare att köras både som en Junior-SM-klass och som en klass inom FIA Nordeuropeiska Zonen NEZ. För teamen och förarna blir det inte bara fler tävlingar och mer körtid utan även en lägre startavgift. Vidare kommer också deltagande team få avsevärt utvidgad mediesupport.
- Racingutskottet har under gångna året konstaterat att vi måste finna former för något som påminner om en pånyttfödelse för denna formelbilsklass. Team har visat stort engagemang och där vi i våra diskussioner fångat upp många goda tankar och idéer om hur detta ska ske. Formula Nordic-klassen är oerhört viktig för ungdomar som vill klättra vidare på stegen mot sina drömmars mål inom racingvärlden. Gemensamt med teamen formar vi nystarten, en nystart som känns mycket positiv, säger Claes G Elofsson, ordförande i Racingutskottet.

En nystart för Formula Nordic har redan visat sig ge intresse i den kommersiella sfären och samarbeten med flera nya partners har inletts. Även centralt från Svenska Bilsportförbundet har ett fördjupat engagemang och samarbete inletts.
- Tittar man historiskt på vilka förare som klivit vidare ut i internationella och större nationella serier efter att har kört i Formula (STCC) Nordic-klassen så står det klart att detta är en klass som är viktig om du som förare vill ha en karriär inom racingen. Att vi som förbund nu kan gå in och med olika resurser stötta den här nystarten av Formula Nordic känns riktigt bra, säger Anna Nordkvist VD på Svensk Bilsport och fortsätter.
- Vi har otroligt bra med förare på hög nivå just nu, både inom Sverige och utomlands, men det är i supportklasserna som vi kommer hitta framtidens stora förare och då är det viktigt att vi tillsammans, team, förare, arrangörer och förbund gör vad vi kan för att vi i Sverige ska fortsätta ha svenska förare i världsklass, avslutar Nordkvist.
- Det här är ett viktigt initiativ för svensk formelbilsracing. Med en egen teamförening fullt fokuserad på att utveckla formelbilsracingen i Sverige finns goda möjligheter för en stark tillväxt. Genom åren har många STCC-förare kommit vägen via formelbilsklassen och genom detta initiativ tror vi på en sådan fortsättning, säger Karin Bååth, COO, STCC AB

I samband med Bilsportgalan i Linköping 26 januari kommer Formula Nordic bjuda in till ett informationsmöte om nystarten för 2019. Mer info kommer att publiceras på klassens Facebooksida.

Tävlingskalender Formula Nordic 2019:
4-5 maj Ring Knutstorp (2 heat)
18 maj Rudskogen (2 heat)
1-2 juni Anderstorp (2 heat)
15-16 juni Skellefteå (3 heat)
17-18 augusti Karlskoga (3 heat)
14-15 september Rudskogen (3 heat)
28 september Karlskoga (3 heat)
4-5 oktober Mantorp (2 heat)
18-12-20 GT4 Scandinavia – nytt GT-mästerskap för Porsche-förare
Räkna med många racingbilar från Porsche på banorna i sommar. Nu är det nämligen klart att ett helt nytt GT-mästerskap, GT4 Scandinavia, introduceras i svensk racing 2019.
Mästerskapet kommer att omfatta sex deltävlingar som helt följer kalendern för Porsche Carrera Cup Scandinavia.

GT-racingen växer så det knakar i Europa. Bakom ökningen och det stora intresset ligger bland annat GT4, en klass i vilken många av världens tillverkare har utvecklat produktionsbilar som anpassats för racerbanan. Under premiäråret av GT4 Scandinavia kommer publiken få se häftiga bilar från minst sju tillverkare, varav Porsche är en.
Porsche Cayman GT4, vars senaste generation, 718 Cayman GT4, lanseras i början på 2019, är internationellt homologerad för GT4. Nationellt, och i GT4 Scandinavia, kommer även Porsche 911 GT3 Cup (997) GT4 att tillåtas.

Samarbete med SRO
Inom GT-racingen använder man sig av Balance of Performance (BoP) vilket innebär att bilarnas prestanda jämnas ut genom att balansera exempelvis vikt, motorstyrka och ride height. Detta innebär att alla, oavsett bilmärke, i princip har lika stora möjligheter att vinna.
GT4 Scandinavia kommer att drivas i samarbete med SRO Motorsports Group, ett företag som specialiserat sig på att organisera, samordna och driva motorsportserier, främst inom GT-racingen, runt om i världen.
SRO är också världsomspännande ägare av den snabbt växande GT4-kategorin.
Alla GT4-mästerskap styrs av samma BoP och har Pirelli som gemensam däckleverantör. Att förutsättningarna i alla GT4-serier är de samma gör det möjligt för förare från exempelvis Sverige att tävla internationellt.

Två klasser och långa race
GT4 Scandinavia bygger på ett tvåförarkoncept som i grunden går ut på att en amatör och ett proffs delar bil och kör lika mycket i både kval och race. Förarkategorierna är emellertid tre: guld, silver och brons.
Det nya, skandinaviska GT-mästerskapet kommer att avgörs i två klasser, Pro/Am och Am/Am. I den förstnämnda får guld- och bronsförare, eller silver- och bronsförare dela bil. Inga andra kombinationer godkänns.
I Am/Am-klassen får endast två bronsförare dela bil.
GT4 Scandinavia kommer även att omfattas av ett teammästerskap.
Tävlingsformatet i GT4 Scandinavia följer andra mästerskap för samma kategori bilar, och är anpassat efter förarna och teamens önskemål.
En tävlingshelg inleds med ett timslångt testpass och följs därefter av kval (2×15 minuter). Racen är 60 respektive 50 minuter långa. Varje race innehåller ett obligatoriskt depåstopp för förarbyte.

Stort intresse
Intresset för GT4 Scandinavia, som ersätter Swedish GT, har varit stort och ända sedan säsongsavslutningen på Mantorp Park i september har Leif Lindström, efter önskemål från förarhåll, jobbat med att lägga grunden till det nya mästerskapet. Kontakter har bland annat tagits med SRO, Pirelli, banägare/arrangörer och Svenska Bilsportförbundet.
– Till min hjälp i det här arbetet har jag haft delar av den organisation som driver Porsche Carrera Cup. Personer ur den organisationen kommer också att ingå i den stab som, tillsammans med mig, ska hålla i GT4 Scandinavia, säger Lindström, promotor för det nya mästerskapet.

Sex tävlingar med Porsche Carrera Cup
Totalt kommer mästerskapet att omfatta sex deltävlingar, fem i Sverige och en i Norge. Samtliga körs tillsammans med Porsche Carrera Cup Scandinavia. Kalendern i sin helhet:
3-4 maj: Ring Knutstorp.
1-2 juni: Anderstorp.
14-15 juni: Skellefteå.
17-18 augusti: Karlskoga.
13-14 september: Rudskogen, Norge.
4-5 oktober: Mantorp Park.

– Vi tycker att vi fått ihop en bra kalender med tävlingar på banor som är väl anpassade för den här typen av bilar. Fem av arenorna är kända för de flesta förarna, men på den nybyggda anläggningen i Skellefteå har ingen tävlat tidigare, säger Lindström.

I anmälningslistan, som delvis kommer att offentliggöras efter årsskiftet, återfinns många förare med gedigen racingerfarenhet. Flera utav dem kan visa upp såväl internationella som nationella framgångar. Bland annat kommer publiken att få se en rad tidigare GT-mästare samt förare med meriter från STCC.
18-12-20 Ny utmaning för världsmästaren: Kristoffersson kör WTCR 2019 med Volkswagen-team
Tvåfaldige rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson byter bana. Under 2019 deltar han i det världsomspännande racingmästerskapet WTCR med teamet Sébastien Loeb Racing. Teamet ställer upp med fyra Volkswagen Golf GTI TCR.

Volkswagen utökar sitt partnerskap med Sébastien Loeb Racing (SLR). Ny i teamet är Johan Kristoffersson som har vunnit världsmästerskapet i rallycross två år i rad. Den 30-årige svensken fortsätter alltså inom Volkswagen-familjen men byter bil från rallycrossbilen Polo R Supercar till banracingbilen Golf GTI TCR.

Det blir första gången som Kristoffersson tävlar i FIA World Touring Car Cup (WTCR), men han har goda meriter med racingbilar från Volkswagen. Kristoffersson segrade i 2018-års skandinaviska mästerskap STCC i just en Golf GTI TCR. Det var Johans andra titel i STCC, år 2012 blev han totalsegrare med en biogasdriven Volkswagen Scirocco.

SLR-teamet har fyra Golf GTI TCR på startlinjen nästa år. Utöver Kristoffersson är det bekräftat att förarna Rob Huff (Storbritannien) och Mehdi Bennani (Marocko) fortsätter i teamet. Tidigare touring car-världsmästaren Huff gjorde förra säsongen sitt bästa resultat med vinster i Budapest och Suzuka, medan Marockos mest meriterade racingförare Bennani tog sin första WTCR-seger i Kina och kom tvåa i sin hemmatävling i Marrakech. Den fjärde föraren offentliggörs vid ett senare tillfälle.
- WTCR är en utmärkt plattform för Golf GTI att visa upp sina sportiga egenskaper till fans över hela världen, betonar Sven Smeets, chef Volkswagen Motorsport.
- Dessutom är mästerskapet tufft, och det är tillräckligt för att Volkswagen ska öka sitt engagemang. Jag är glad att vi har Rob Huff och Mehdi Bennani ombord även nästa år. Tillsammans med vår rallycrossmästare Johan Kristoffersson får vi en mycket stark uppställning.

Kristoffersson imponerade stort och slog flera nya rekord i 2018 års rallycross-VM. Elva vinster av tolv möjliga, varav nio i rad, talar sitt tydliga språk. Nu ställer Kristoffersson om till WTCR.
- Jag ser väldigt mycket fram emot WTCR. Efter fyra års rallycross blir det min första racingsäsong på internationell nivå sedan 2013. De flesta tävlingsbanorna är helt nya för mig och utgör därför en stor utmaning. Jag ser också fram emot att jobba med mina nya teamkompisar, speciellt touring car-världsmästaren Rob Huff. Dessutom är Sébastien Loeb Racing ett erfaret team och jag är glad att fortsätta inom Volkswagen-familjen, säger Kristoffersson.

Även Volkswagens Sverige-chef Sten Forsberg ser fram emot den nya motorsportsäsongen.
- Det ska bli kul och spännande! Satsningen i WTCR är ytterligare ett bevis på det framgångsrika samarbetet mellan Volkswagen Motorsport, Volkswagen Sverige, våra återförsäljare och Kristoffersson Motorsport. Vi matchar gärna fram till ytterligare ett svenskt VM-guld!

Nyligen stod det klart att Johan Kristoffersson och Kristoffersson Motorsport under 2019 även kommer att utmana i rallyskogen med en Polo GTI R5.

Kalender, 2019 FIA World Touring Car Cup (WTCR)
6-7 april, Marrakesh (Marocko)
27-28 april, Budapest (Ungern)
11-12 maj, Slovakiaring (Slovakien)
18-19 maj, Zandvoort (Nederländerna)
20-22 juni, Nürburgring (Tyskland)
6-7 juli, Vila Real (Portugal)
14-15 september, Ningbo (Kina)
26-27 oktober, Suzuka (Japan)
14-17 november, Macau (Kina)
t.b.a., Sepang (Malaysia)
18-12-15 Tekniska problem för Felix Rosenqvist i Saudiarabien
Felix Rosenqvist tvingades bryta i sin tillfälliga comeback till elbilsmästerskapet Formel E när 2018-19 års säsong inleddes i Ad Diriyah, Saudiarabien, under lördagen.

Rosenqvist - som nästa år inleder en satsning på amerikanska IndyCar - ställde upp i Formel E-premiären som temporär ersättare för Pascal Wehrlein hos sitt forna team Mahindra Racing, men hade ingen lyckad visit i öknen utanför Riyadh där han plågades av tekniska problem i både kval och race.

Tävlingsdagen inleddes på närmast ironiskt manér när den första fria träningen helt fick strykas på grund av intensivt regn i den annars så förtorkade miljön, och när vädrets makter fortsatte i samma anda tvingades arrangörerna också senarelägga och korta ner även träning två.

Det 22 man stora startfältet hade därmed minimalt med körtid i ryggen på den helt nya (och mycket tekniska) Ad Diriyah-banan inför kvalet; som för Rosenqvists del kom att sluta med en smäll.

Smålänningen såg ut att gå mot ett varv bra nog för topp fem, men i ingången till den allra sista kurvan brast en komponent i hans Mahindra M5Electro - och Rosenqvist frontalkraschade in i barriären.

Kraschen uppmättes till hela 21G.
Rosenqvist klarade sig undan skador, men fick - utan något fullföljt representativt kvalvarv - nöja sig med 17:e plats på gridden till eftermiddagens race.

Väl där avancerade svensken snabbt till 14:e redan på det första varvet, innan han därefter körde om regerande DTM-mästaren Gary Paffett samt tidigare Formel E-mästaren Nelson Piquet Jr. och lade beslag på 12:e plats på varv sex.

Två varv senare var det dock färdigkört för Rosenqvist, som drabbades av samma mekaniska fel som under kvalet och därmed tvingades parkera - den här gången i mindre dramatisk stil - vid sidan av banan.
- Tråkigt att avsluta året så här, särskilt i mitt sista Formel E-race på sannolikt ett bra tag, men det är tyvärr sådant som händer ibland, säger Felix Rosenqvist. Det var ett bra lopp så länge det varade; vi var definitivt bland de snabbaste på banan och jag tror att topp fem hade varit fullt möjligt så som racet sedan utvecklades. Jag hade i alla fall skoj där ute på en bana som jag måste säga var väldigt kul att köra. Det har varit ännu ett imponerande event från Formel E och den här banan var en av de bästa vi haft på kalendern hittills.

Även om Rosenqvists dag i Saudiarabien alltså mest präglades av problem fick Mahindra Racing ändå med sig ett bra resultat via belgaren Jérôme d'Ambrosio, som rattade teamets andra M5Electro till tredje plats och därmed gav det indiska stallet en positiv start på Formel E:s nya era.
- Det viktigaste är att M5Electro var snabb direkt ut ur depån den här helgen, fortsätter Rosenqvist. Jag var här i första hand för att hjälpa teamet och förhoppningsvis kan problemen som drabbade mig göra skillnad för dem senare under säsongen. Jag har spenderat två år med Mahindra Racing och upplevt några av de största stunderna i min karriär här - jag önskar dem verkligen all lycka i framtiden. Jag har haft en fantastisk tid i Formel E. Det har betytt mycket för mig att komma hit och jag har definitivt blivit en bättre förare tack vare den unika utmaning som det här mästerskapet innebär.

I och med helgens tävlingar har Felix Rosenqvist avverkat samtliga sina åtaganden under 2018. 27-åringen återvänder nu hem för ett välbehövligt uppehåll över jul- och nyårshelgerna, innan uppmärksamheten alltså riktas mot karriärens nästa stora utmaning: debuten i IndyCar med regerande mästarna Chip Ganassi Racing under 2019.
18-12-13 Skärås testar Formel 4 i Asien
Från kartingvärldens elit till racingvärldens topp! 20-årige västeråsaren Emil Skärås testar redan kommande vecka formelbil i Malaysia inför sin debut i F4 SEA.

Efter sjätteplatsen i VM, bäste svensk i oerhört tuff konkurrens, SM-guld och seger i Prins Carl Philips Pokal, tar Emil Skärås steget upp i öppen racingbil. Mästerskapet han siktar på är Formel 4, South East Asia Championship – allmänt förkortat F4 SEA. Första testerna äger rum redan på måndag till onsdag nästa vecka 17-19 december, på Formel 1-banan Sepang International Circuit i Malaysia.
– Oerhört spännande! Allt har gått väldigt fort och jag flyger i morgon fredag för att hinna acklimatisera mig lite. Det här är något jag sett fram emot länge så det ska bli sjukt roligt, säger Skärås.

F4 SEA ses som en språngbräda för unga talanger upp till Formel 3 och vidare till racingvärldens topp. En kurva som passar väl in i Emil Skärås framtidsplaner.
– Tanken är F4 i sommar, sedan Formel 3 och om tre år Porsche Carrera Cup i Tyskland!
Formel 4-bilar har 160 hästkrafter och väger med förare 625 kilo. Toppfarten ligger på 205 kilometer i timmen.
– Det är riktigt häftiga bilar, konstaterar Emil.
Mästerskapet F4 SEA omfattar 40 race totalt fördelade över tio helger, förutom inledande träning och kvalificering.
– Alla som kör F4 SEA har stora möjligheter till test på Sepang, och det är viktigt för att lära sig utnyttja bilens prestanda fullt ut. Marginalerna är mycket små, så det gäller att veta var man har hjulen, avslutar Emil Skärås
18-12-13 Rasmus Lindh vinner KAK Performance Prize 2018
2018 blev Rasmus Lindh totaltvå i sin debutsäsong i klassen USF2000. Hans första säsong i en formelbil. Men historien började i Kullavik 2007 när Rasmus var 6 år gammal.

Efter att ha testat att köra karting hemma på gården i Kullavik gjorde Rasmus sin första runda på kartingbanan i Torslanda 2007 och 2008 körde han sin första tävling. Ganska snart visade det sig att Rasmus körde ifrån de flesta av sina motståndare så familjen Lindh började titta på andra kartingserier utanför Sveriges gränser. Valet föll på Spanien där det fanns en klass som passade Rasmus. En spansk licens ordnades och Rasmus startade sitt första lopp i Spanien 2009 med en andraplats som resultat i sitt debutlopp.

Han gick vidare och körde även Winter Cup i USA där han tog hem titeln 2011. Spanien byttes mot Italien och som fabriksförare för Praga Racing. Ett antal vinster och pallplatser senare värvades han till Formel 1-stjärna Daniel Riccardos stall Riccardo Kart inför säsongen 2015. Rasmus blev 10:a i VM och Svensk Mästare 2016 med Riccardo Kart innan han gick vidare till Fusion Racing. 2017 tog han sitt bästa resultat i VM med en femteplats.

2018 gjorde Rasmus Lindh debut i den amerikanska serien USF2000 med Pabst Racing som körs ihop med IndyCar. Rasmus imponerade stort och tog inte mindre än 5 pallplatser, fyra pole position, fyra fastest lap och två banrekord under sin debutsäsong. Han slutade på en mycket fin andra plats i mästerskapet efter Kyle Kirkwood som gjorde sin fjärde säsong i serien.

Flera stall fick upp ögonen för Rasmus under 2018 som redan varit över i USA och testat nästa steg som är ProMazda med mycket bra resultat. Förhandlingar pågår men mycket talar för att han kör Pro Mazda i USA nästa år.

Redan 2009 blev Rasmus medlem i Kungliga Automobil Klubben och har sedan dess representerat klubben på sina tävlingar runt om i världen. KAK Performance Prize består av en statyett och ett stipendium på 10.000 kr.

Facebook/RasmusLindhRacing www.rasmuslindhracing.com

18-12-11 Ikväll: Gustav Malja gästar Musikhjälpen
Alla har rätt att funka olika.
Ikväll vid kl. 20.00 kommer racerföraren Gustav Malja till glasburen i Lund för att ge sitt bidrag till SVT:s Musikhjälpen.

Malja, från Malmö, har tillsammans med den skånska racerbanan Ring Knutstorp tagit fram en upplevelse som kommer att auktioneras ut till förmån för årets tema Alla har rätt att funka olika.

Maljas besök i buren direktsänds på SVT Play - glöm inte att buda för en god sak!

#mh18
Musikhjälpen är ett insamlingsevenemang som anordnas i samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT Play och Radiohjälpen, där en undangömd humanitär katastrof uppmärksammas. Årets tema är "Alla har rätt att funka olika." Människor med funktionsnedsättning är bland världens mest marginaliserade grupper och enligt uppskattningar går så många som 9 av 10 barn med funktionsnedsättning inte i skolan. Genom Musikhjälpen kan projekt stödjas som jobbar för inkluderande skola och vård och ökad kunskap i samhället.

Mer information finns på Musikhjälpens hemsida https://sverigesradio.se/musikhjalpen
18-12-08 Joel Eriksson förnyar DTM-kontrakt
Joel Eriksson är klar för en andra säsong i DTM - Deutsche Tourenwagen Masters - och kommer att fortsätta tävla som fabriksförare för BMW i det konkurrenskraftiga touring car-mästerskapet under 2019.

Eriksson får förnyat förtroende i DTM efter en debutsäsong då han bland annat lyckades vinna ett race, i italienska Misano, och därmed vid 20 års ålder blev den näst yngste segraren i mästerskapets historia.

BMW kommer, liksom 2018, att mönstra sex bilar i DTM under nästa säsong. Fem av förarna - Eriksson, Marco Wittmann (GER), Philipp Eng (AUT), Timo Glock (GER) och Bruno Spengler (CAN) - offentliggjordes i samband med BMW:s årliga julfest i München på fredagskvällen. Beslut om vem som ska köra den sjätte bilen tas nästa vecka.
- Jag är väldigt glad att få fortsätta representera BMW i DTM nästa säsong, säger Joel Eriksson. Jag har lärt mig otroligt mycket både på och utanför banan i år och man kan konstatera att konkurrensen i DTM är absolut stenhård. Det är extremt utvecklande och kräver att man lär sig från grunden. Med ett års erfarenhet i bagaget hoppas jag förstås att jag kan ta nästa steg och regelbundet vara med och utmana i toppen.

DTM går under 2019 in i en ny era, där bland annat nya tvåliters turbomotorer (620 hk) införs och en gemensam teknisk plattform byggs upp tillsammans med det snarlika japanska Super GT-mästerskapet. Planen är dessutom att genomföra två deltävlingar tillsammans med Super GT; en i Japan och en i Tyskland.

Det är också klart att Aston Martin kliver in i mästerskapet nästa år, som ersättare för Mercedes-Benz, medan Audi liksom BMW fortsätter precis som vanligt.

2019 års DTM-kalender omfattar totalt nio deltävlingar, med traditionsenlig premiär på Hockenheim-banan i södra Tyskland första helgen i maj.
18-11-30 Linus Lundqvist avslutar starkt GP3-test i topp tre
Brittiske F3-mästaren snabb i Abu Dhabi
Matchar mästartid till tusendelen
Två dagars tester ger värdefull erfarenhet inför framtiden

Brittiske Formel 3-mästaren Linus Lundqvist har avverkat två dagars mycket positiva tester i den närbesläktade formelbilsserien GP3 i Abu Dhabi, där Tyresö-föraren avslutade med tredje bästa tid och som snabbaste nykomling.

Lundqvist var i aktion på Abu Dhabis spektakulära Yas Marina Circuit under torsdagen och fredagen, när GP3 - en av supportklasserna till Formel 1 - genomförde sitt årliga vintertest i det arabiska emiratet.

Lundqvist spenderade båda dagarna tillsammans med det spanska Campos-teamet, och hittade snabbt tillrätta i sin första bekantskap med såväl bil som bana.

Lundqvist avslutade den första testdagen med sjunde bästa tid totalt, bara en tiondel bakom trefaldige GP3-segraren David Beckmann, och höjde sedan tempot ytterligare under fredagen då han avslutade det sista passet som trea bland 20 förare på plats - och som snabbaste rookie.

Lundqvist avrundade testet mindre än tre tiondelar bakom listtoppande indiern Jehan Daruvala, som tävlat i både Formel 3 och GP3 den här säsongen. Stockholmarens personbästa tid - 1m55.041s - var på tusendelen densamma som gav årets GP3-mästare Anthoine Hubert tredje plats i kvalet till säsongsfinalen i just Abu Dhabi för en vecka sedan.
- Det har varit ett väldigt bra test, säger Linus Lundqvist. GP3 skiljer sig en hel del från vad jag är van vid i brittiska F3; däcken, motoreffekten, DRS... Det har varit mycket nytt att ta in, men jag tycker att jag kom in i det väldigt snabbt. Mitt varv nu på eftermiddagen var bra men inte perfekt, så det fanns lite mer att hitta - men jag är nöjd. Det har varit lärorikt.

GP3 omvandlas 2019 till FIA:s nya internationella Formel 3-mästerskap, som är en av de serier Lundqvist tagit sikte på i arbetet inför nästa säsong. Testet i Abu Dhabi gav därför en värdefull möjlighet att stifta bekantskap med en biltyp som ligger nära den nya F3-kategorin i DNA.
- Det är ingenting klart ännu och test är alltid test, men jag tror att de här dagarna i Abu Dhabi har varit bra för mig på många sätt, avslutar Lundqvist. Jag har lärt mig Yas Marina-banan, jag har fått en första smak av Pirelli-däcken, och jag har kommit lite närmare den miljö som jag eventuellt kommer att tävla i nästa år. Vi får se hur det blir med den saken, men jag är optimistisk och har definitivt fått mersmak efter det här.

GP3-testet i Abu Dhabi avslutas på lördagen, men då utan Linus Lundqvist som alltså nu avverkat sina två inplanerade dagar.

Lundqvist kommer nu på måndag (den 3 december) formellt att tilldelas sin pokal för mästerskapstriumfen i BRDC British F3 Championship vid en tillställning arrangerad av BRDC - British Racing Drivers' Club - i London.

18-11-22 Micke Nyman klar för V8 Thunder Cars 2019 – kör för Memphis Racing
Legends Cup-mästaren 2017 Micke Nyman från Garphyttan är klar för V8 Thunder Cars 2019. I år gjorde han ett inhopp i Kanonloppet på Gelleråsen och gjorde succé med en tredjeplats i det första heatet – 2019 kommer Micke Nyman att köra full säsong i V8 Thunder Cars för Memphis Racing.
– Det ska bli extremt roligt och lärorikt, säger Micke. Memphis Racing är ett stort team med bra folk där det finns möjlighet för mig att utvecklas som förare.

Crew Chief, det vill säga ansvarig för Mickes bil blir Joakim Alsin som har stor rutin från V8 Thunder Cars. 2015 skruvade han på Mattias Lindbergs mästarbil i V8 Thunder Cars.
– Joakim har rutin och han har skruvat åt många olika förare vilket betyder att han har lärt sig bilen ordentligt. Det är en skön lirare och jag litar på att han ska kunna hitta rätt inställningar åt mig.

Sedan 2017 då Micke provade på V8 Thunder Cars under klassens officiella hösttest har tanken om att köra i klassen växt för varje dag.
– Jag fick upp ögonen för klassen på det officiella testet och i år såg jag till att få låna en bil för att göra ett inhopp på Gelleråsen. Jag ville få till ett bra resultat för att få in sponsorer till satsningen nästa år.

Och visst gick det bra. En tredjeplats i debuten imponerade och Micke har höga målsättningar för framtiden.
– En plats i topp tre är också mitt mål i mästerskapet, men jag får vara ödmjuk inför uppgiften, det är många bra förare med, säger Micke.

Att kompisen Emil Persson tog hem mästerskapstiteln i år, redan under sin debutsäsong har också inspirerat Micke att ta steget till V8 Thunder Cars.
– Det har det gjort, Emil har alltid varit snäppet före men med Memphis Racing och Jocke hoppas jag kunna komma ifatt och utmana honom nästa år.

V8 Thunder Cars-säsongen startar den 3-4 maj på Ring Knutstorp, sedan väntar fem deltävlingar till varav en i Finland innan säsongen avslutas på Mantorp Park den 4-5 oktober.
18-11-21 V8 Thunder Cars-kalendern för 2019 är klar!
V8 Thunder Cars-kalendern för 2019 är klar – och det blir sex deltävlingar, fem i Sverige och en i Finland, precis som det har sett ut de senaste åren. Säsongen inleds den 3-4 maj på Ring Knutstorp och avslutas den 4-5 oktober på Mantorp Park. Samtliga tävlingar i Sverige körs tillsammans med STCC.
– Vi är jättenöjda med kalendern och det känns väldigt bra att svensk racing återigen har en kalender som skapar kontinuitet för tävlande, arrangörer och publik, säger Tony Bryntesson, koordinator för V8 Thunder Cars i Sverige. Vi är också väldigt glada över att kunna fortsätta köra tillsammans med STCC och att vi tillsammans med övriga klasser kan erbjuda en stark plattform för svensk racing.

Premiären körs på Ring Knutstorp och Tony Bryntesson hoppas på ett rejält startfält i öppningsracet på säsongen.
– Vi har minst två nya förare klara till nästa år och intresset har varit stort bland deltagarna. Vi siktar på att fortsätta trenden från i fjol och växa med ytterliga ett par bilar. Vi hoppas också på att den positiva publiktrend vi såg i år får en fortsättning nästa säsong – då blir det en härlig racingpremiär på Ring Knutstorp.

Kalendern ser i övrigt ut som i år, med undantag för att utbytet med den finländska V8 Thunder-mästerskapet innebär ett byte av bana. I år var det Ahvenisto som besöktes, nästa år blir det Alastaro den 20-21 september.
– Vi har haft ett gott samarbete med det finländska mästerskapet under de senaste åren och det fortsätter vi med. Finländarna kommer till Kanonloppet på Gelleråsen den 17-18 augusti och vi hade två riktigt bra race tillsammans där i år och vi hoppas på lika bra racing 2019.

Innan säsongen traditionsenligt avslutas med Grande Finale på Mantorp Park i oktober så har V8 Thunder Cars även gästat två klassiska banor. Den 1-2 juni är det Anderstorp och för tredje året i rad bjuds publiken också på en härlig sportbilsfestival. Sommarens racinghöjdpunkt blir förstås Västkustloppet i Falkenberg den 13-14 juli.
– Vi har starka racingtraditioner från förr i tävlingar som Västkustloppet samtidigt som det byggs nya, som på Anderstorp, där Sportbilsfestivalen håller på att växa sig stark tillsammans med STCC. Det ser positivt ut för V8 Thunder Cars och svensk racing inför nästa säsong.

Kalender V8 Thunder Cars 2019
3-4 maj Ring Knutstorp
1-2 juni Anderstorp
13-14 juli Falkenberg
17-18 augusti Gelleråsen
20-21 september Alastaro
4-5 oktober Mantorp Park

18-11-19 Simon Larsson vinner race 2, World Final i Super Trofeo Pro-Am
I säsongens allra sista race, så tog den skandinaviska duon med Simon Larsson och Dennis Lind segern i Pro-Am klassen på Italienska Vallelunga utanför Rom i helgen. Segern var välförtjänt och väger tungt, då detta var World Final med alla de snabbaste förarna från alla världens Super Trofeo serier.

Segern kom efter en perfekt körning från både Dennis och Simon, båda var grymt snabba och körde mycket smart över de 50 minuterna som finalheatet varade. Detta var egentligen ett kvitto på hur snabba de båda är och duon är ganska ostoppbara i Pro Am klassen när allt går som det ska.

Race 2 gick på söndagen och var säsongens sista race och de två bästa resultaten från lördagens World Final räknades ihop för att kora världsmästare för Super Trofeo serien i de olika klasserna. I Race 1 gick tyvärr Dennis Lind av efter en sen inbromsning när det var 5 minuter kvar av race 1, i detta läget låg paret på andra plats och Dennis jagade första platsen. Det är små marginaler i racing...

För Simon väntar nu julledigt och sedan är det Super Trofeo Middle East som gäller i Februari, denna går över två race helger i Dubai och Abu Dhabi. Vi kan nu avslöja att det kommer bli ett helsvenskt par som ska köra bilen, vem Simons team kamrat blir håller vi hemligt ett tag till.

Stort Grattis önskar RaceLabs Larsson & Lind och tackar för säsongen 2018 som gav 6 pallplatser varav 3 heatsegrar på Nurburgring, Spa och Vallelunga.
18-11-18 VM-silver för Joel Eriksson i Macau
Joel Eriksson har tagit silver i FIA F3 World Cup, VM för Formel 3, vid det anrika gatloppet Macau Grand Prix i Kina. Eriksson utkämpade en lång och jämn kamp med Red Bull-supportade engelsmannen Dan Ticktum om segern i söndagens finalheat, och blev till slut tvåa - bara 1.2 sekunder från guld.

Eriksson och Ticktum säkrade därmed en eftertrycklig dubbelseger för det tyska stallet Team Motopark, med fransmannen Sacha Fenestraz (Carlin) som trea. Jake Hughes (Storbritannien/Hitech GP) och regerande europamästaren Mick Schumacher (Tyskland/Prema) avrundade topp fem.
- Jag kom ju hit med målet att vinna och med tanke på det är jag förstås lite besviken, men ibland får man nöja sig med vad man får, säger Joel Eriksson. Det är så det är i Macau; man måste ha alla pusselbitar på plats hela tiden, och det hade Dan (Ticktum) idag. Jag hade lite problem med balansen uppe i berget och han var helt enkelt lite för snabb där. Han fick en liten lucka som räckte för att hålla undan nere på rakan. Han gjorde ett bra jobb hela racet, så det är bara att gratulera. Jag är otroligt glad att ha kunnat bidra till den här dubbelsegern för Team Motopark.

Erikssons VM-silver i Formel 3 kommer anmärkningsvärt nog under ett år då svensken inte tävlat i den populära formelbilskategorin under den ordinarie säsongen. Eriksson, till vardags hemmahörande i tyska DTM, lyckades trots det alltså betvinga den stora majoriteten av världens samlade F3-experter i sitt första race i klassen på ett års tid.
- Jag kör alltid för att vinna, men när allting kommer omkring måste jag ändå vara nöjd med min insats här, fortsätter Eriksson. Jag har inte kört bilen på ett års tid och att sluta tvåa i VM under de omständigheterna är ändå inte så illa. Det känns OK, och nu får jag kanske en anledning att komma tillbaka igen nästa år...

Racet i Macau kunde genomföras först efter ett längre uppehåll, orsakat av en otäck olycka där tyskan Sophia Flörsch (Van Amersfoort Racing) kraschade våldsamt in i en funktionärspostering i loppets inledning. Totalt skadades fem personer (inklusive Flörsch) i kraschen - två förare, två fotografer och en funktionär - men arrangörerna låter meddela att samtliga klarat sig undan förhållandevis lindrigt.
- Jag har sett kraschen och den var väldigt, väldigt obehaglig, säger Joel Eriksson. Jag är glad att Sophia och de andra verkar ha klarat sig relativt väl - de hade nog änglavakt idag. Det hände på det snabbaste stället på banan och med en brutal kraft. Det som hände idag bevisar verkligen hur säkra de här bilarna och tävlingarna är. Vi ska vara tacksamma att det är på det sättet. Ibland tar man det för givet.

Joel Eriksson kommer formellt att ta emot sitt VM-silver vid en galamiddag i Macau på söndagskvällen. Tomelilla-pågens planer för racingsäsongen 2019 kommer att kommuniceras inom en inte alltför avlägsen framtid.
18- 11-17 Första startled för Joel Eriksson i Macau-finalen
Joel Eriksson stod för en kontrollerad insats när han tog målflagg som tvåa i Kvalificeringsracet vid Formel 3-VM i Macau och därmed – för andra året i rad – säkrade en plats i första startled till söndagens direkt avgörande final.

Eriksson startade kvalracet – som används för att formera startuppställningen till finalen – som fyra, men tog sig direkt förbi Carlin-föraren Sacha Fenestraz i slipstreamingen ner mot Mandarin-kinken.

Fransmannen lyckades dock ta tillbaka tredjeplatsen i trängseln ut ur den tighta Lisboa-högern, och Eriksson avslutade därmed det första varvet på samma position som han startat det.

Säkerhetsbilen kallades ut på det tredje varvet när en lös hund (!) tog sig in på banan vid Dona Maria-sektionen. Eriksson utnyttjade situationen till sin fördel genom att passera Fenestraz en gång för alla i samband med omstarten.

Ett varv senare satte skåningen in nästa stöt – denna gång på sin Macau-nemesis Callum Ilott (som i fjol körde av Eriksson i ledning i finalen). Carlin-britten stängde dock dörren aggressivt i 280 km/h i sitt försök att avvärja attacken ner mot Lisboa, men Eriksson lyckades med minsta möjliga marginal ändå klämma sig förbi och upp på andraplatsen.

Därefter fick Eriksson direkt en liten lucka, samtidigt som avståndet till ledande Motopark-kollegan Dan Ticktum stabiliserades vid tvåsekundersstrecket.

Ordningen förblev oförändrad in i mål, med Ticktum som vinnare 1.5 sekund före Eriksson – som i sin tur hade ett liknande avstånd ner till tredjeplacerade Ilott. Fenestraz blev fyra och Jake Hughes (Hitech GP) femma.
- Ett perfekt lopp för min del, säger Joel Eriksson. Jag ville vara i topp tre och jag blev tvåa, så det var helt enligt plan. Det var extremt tight med Ilott; jag gick för den lilla luckan som fanns, men han stängde ganska tufft och det var väldigt nära att han satte mig i muren i år igen. När jag väl var förbi honom pushade jag lite hårdare för att öppna upp en lucka, och jag märkte att jag fick någon sekund ganska lätt. Sedan slog jag av på farten och sparade på däcken. Vi har ett bra läge, bilen känns bra, farten finns där – jag ser fram emot finalen i morgon.

Söndagens final, där det alltså ska avgöras vem som tar hem den åtråvärda VM-titeln för Formel 3, startar kl. 08.30 svensk tid. Racet direktsänds på Viasat Motor och streamas också live på www.joelerikssonracing.com.

18-11-16 Bra utgångsläge för Joel Eriksson i Macau
Joel Eriksson har navigerat sig igenom två svårbemästrade och incidentfyllda tidskval inför Formel 3-VM i Macau och går in i nästa fas av den anrika asiatiska tävlingen med fortsatt slagläge på den åtråvärda segern.

Eriksson noterades för kvaldagarnas totalt fjärde bästa tid i det 28 man starka startfältet, och kommer därmed att starta i andra led i lördagens Kvalificeringsrace - som i sin tur formerar startuppställningen till söndagens direkt avgörande final.

De bästa kvaltiderna sattes som väntat i fredagens avslutande pass, där Eriksson länge var snabbast av alla runt den tekniska stadsbanan innan tre andra förare lyckades klämma sig förbi i ett stökigt slutskede.

Eriksson var själv på väg mot en kraftig förbättring på sitt sista flygande varv när han fick trafik i banans sista sektor - och sedan drogs in i en spektakulär krasch i sista kurvan när framförvarande Ukyo Sasahara (Japan, ThreeBond Racing) tappade kontrollen och tog Eriksson med sig i fallet.

Erikssons team, Motopark Academy, jobbar för närvarande med att reparera de skador som bilen åsamkades. Arbetet väntas sträcka sig långt in på natten.
Fjolårsvinnaren Dan Ticktum (Storbritannien, Motopark Academy) kommer att starta lördagens race från pole position, före landsmannen Callum Ilott (Carlin), Sacha Fenestraz (Frankrike, Carlin) och Joel Eriksson. Kinesiske Ferrari-adepten Guan Yu Zhou (SJM Theodore Racing by PREMA) avrundar topp fem.
- Fyra är ett helt perfekt utgångsläge inför i morgon, så jag är nöjd så här långt, kommenterar Joel Eriksson. Det var synd att jag inte fick fullfölja mitt sista varv i kvalet, för jag är säker på att det hade räckt till åtminstone andra plats - men det är sådant som händer här i Macau. Mitt stora mål är att stå överst på pallen på söndag och den möjligheten finns i allra högsta grad, så nu gäller det bara att ta sig igenom kvalracet. Vi har farten för att vinna det här och vi ska göra allt vi kan för att dra nytta av den saken.

Kvalificeringsracet i Macau körs över tio varv och drar igång kl. 02.00 svensk tid i natt (natten mot lördag). Såväl det loppet som söndagens final direktsänds på Viasat Motor och streamas live på www.joelerikssonracing.com.
18-11-16 Fullmatad kalender i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019
Redan under årets finalhelg på Mantorp Park presenterade Porsche Sverige en preliminär kalender för Porsche Carrera Cup Scandinavia 2019.
Nu är den definitiv – och officiell – och precis som 2018 kommer mästerskapet att omfatta sju tävlingshelger.

Den 22 september kunde Lukas Sundahl jubla över sin första titel i Porsche Carrera Cup Scandinavia. 22-åringen från Växjö vann båda finalracen på Mantorp Park och säkrade därmed förstaplatsen i mästerskapstabellen före Oscar Palm och Roar Lindland.
Nu tar Porsche Carrera Cup Scandinavia sats mot 2019 och presenterar en fullmatad och intressant kalender med flera nyheter. Skellefteå och den nybyggda banan i Fällfors blir nytt stopp för mästerskapet. Dessutom återkommer Masters Cup för de lite äldre förarna.
– Vi ser med tillförsikt fram emot 2019 och är nöjda med den kalender vi nu kan presentera. Vi inleder enligt tradition på Ring Knutstorp och avslutar på Mantorp Park och däremellan gör vi bland annat två besök i Norge, där intresset för Porsche Carrera Cup Scandinavia är fortsatt stort. Vi ser också mycket fram emot tävlingen på den nya banan i Skellefteå, säger Raine Wermelin, direktör Porsche Sverige.

Efter en officiell testdag på Gelleråsen Arena utanför Karlskoga den 13 april ser kalendern för 2019 ut enligt följande:
• 3-4 maj: Ring Knutstorp
• 18-19 maj: Rudskogen Motorsenter, Norge
• 1-2 juni: Scandinavian Raceway, Anderstorp
• 14-15 juni: Skellefteå
• 17-18 augusti: Gelleråsen Arena, Karlskoga
• 13-14 september: Rudskogen Motorsenter, Norge
• 4-5 oktober: Mantorp Park

Tävlingen 14-15 juni kommer att avgöras på den nya banan i Fällfors utanför Skellefteå där klassiska Midnattsolsloppet återuppstå efter 50 år. Med sina 4.225 meter är banan i Norrland Sveriges längsta.
18-11-15 Felix Rosenqvist tillbaka i Formel E- kör premiären i Saudiarabien
Felix Rosenqvist kommer att göra en tillfällig comeback i elbilsmästerskapet Formel E vid premiären av 2018-19 års säsong i Ad Diriyah, Saudiarabien, i december.

Rosenqvist har engagerats av Mahindra Racing, samma team som han tävlat för under två kompletta säsonger och för vilka han under samma period vunnit tre race, vid sidan av den ordinarie föraren Jérôme d'Ambrosio.

Rosenqvists inhopp i Ad Diriyahs E-Prix sammanfaller med premiären av den mest revolutionerande säsongen hittills i Formel E, då nya, snabbare bilar införs och då det tidigare bilbytet halvvägs genom racen försvinner.

Rosenqvist har under sommaren spelat en central roll i utvecklingen av Mahindra Racings nya tävlingsbil, M5Electro.
- Jag ser fram emot att återförenas med Mahindra-gänget och att göra det här loppet tillsammans med dem i Saudiarabien, säger Felix Rosenqvist. Det kommer att vara ett speciellt tillfälle för Formel E: just den här säsongen betyder väldigt mycket för hela mästerskapet. Jag var visserligen inte med på det officiella försäsongstestet i Valencia, men jag har kört den nya bilen en hel del under utvecklingsfasen i sommar och känner mig förberedd. Jag ska göra mitt bästa för att ge teamet en så bra start på säsongen som möjligt.

Rosenqvist, som skrivit kontrakt i amerikanska IndyCar för racingsäsongen 2019, kommer till start i Formel E-loppet i Saudiarabien innan Pascal Wehrlein ansluter till Mahindra Racing i januari 2019.

Rosenqvist har tagit samtliga Mahindra Racings tre segrar i Formel E.
- Vi är mycket glada att ha Felix tillbaka hos oss för tävlingen i Saudiarabien i december, säger Dilbagh Gill, teamchef Mahindra Racing. Felix har alltid varit, och fortsätter att vara, en stor tillgång för Mahindra Racing och en viktig medlem i familjen: han har givit oss alla våra segrar så här långt. Vi ser fram emot att nå nya framgångar tillsammans i Ad Diriyah. Felix är extremt motiverad, precis som vi, att ta hem bästa möjliga resultat åt teamet i vår viktiga inledning på en viktig säsong.

Ad Diriyahs E-Prix körs den 15 december.
18-11-13 Joel Eriksson redo för VM-batalj i Macau
I helgen smäller det: det stora VM-loppet för Formel 3 i Macau står för dörren. Joel Eriksson återvänder till den klassiska tävlingen i jakt på den seger som så snöpligt undgick honom i fjol - men den här gången är attacken på världens största juniorrace förknippad med en annan typ av utmaning än tidigare.

Eriksson har kommit till start i FIA F3 World Cup, som tävlingen i Macau officiellt heter, två gånger tidigare: 2016 och 2017. Fjolårets visit visade med all önskvärd (och icke önskvärd) tydlighet hur förrädiskt det komplexa gatloppet kan vara, då skåningens VM-drömmar ödelades i en blinkning när han blev påkörd av en konkurrent och tvingades bryta - i ledning.

Nu är Eriksson alltså tillbaka i Macau, på nytt med sitt gamla Formel 3-stall Team Motopark, för ett nytt försök.
- Macau är årets race och man känner redan den där unika vibben som bara finns just här, säger Joel Eriksson kort efter ankomst till Macau. Det känns bra att vara tillbaka. Jag har väntat på det här ett tag nu.

Den här gången är förutsättningarna dock lite annorlunda. Till skillnad mot tidigare år har Eriksson den här säsongen inte tävlat i Formel 3, utan istället avancerat till den tyska DTM-serien som fabriksförare för biljätten BMW. Det innebär att Eriksson denna gång ställs mot världens alla F3-specialister utan att själv ha kört ett enda race i bilen sedan Macau i fjol - något som förstås gör en redan massiv utmaning än större.
- Det blir lite annorlunda i år, det är helt klart, konstaterar Joel Eriksson. Jag har knappt suttit i bilen på ett år och mina konkurrenter har tävlat i F3 hela säsongen, men jag tycker ändå att jag är så väl förberedd man kan vara under omständigheterna. Jag var trots allt på pole här i fjol och jag har vuxit mycket som förare i DTM i år. Jag räknar med att behöva den första träningen till att återanpassa mig, men förhoppningsvis hittar jag tillbaka in i rytmen relativt snabbt och kan börja bygga upp det där självförtroendet man behöver på den här banan.

F3-VM avgörs på 6.2 km långa Guia Circuit, en stadsbana spektakulärt inramad av exklusiva casinon och hotell mitt i hjärtat av Macau. Banan utgörs helt av allmänna vägar och karaktäriseras av två distinkt olika sektioner: dels en ultrasnabb och bred passage i början av varvet, och dels ett tekniskt och trångt parti där minsta misstag obönhörligen fångas upp av de ökända barriärerna.

Totalt är 28 förare från 16 olika länder anmälda till årets upplaga av Formel 3-VM. Bland Joel Erikssons konkurrenter märks bland andra Mick Schumacher, son till sjufaldige F1-världsmästaren Michael Schumacher och regerande europamästare i Formel 3.

Tävlingarna i Macau inleds med träning och kval på torsdag och fredag, följt av det så kallade Kvalificeringsracet på lördag och den direkt avgörande finalen på söndag morgon svensk tid.

TIDSSCHEMA FIA F3 World Cup (Formel 3-VM) Macau (Kina)
Alla angivelser avser svensk tid
Torsdag 15 november
Fri träning 1: 02.55-03.35
Kval 1: 07.20-08.00

Fredag 16 november
Fri träning 2: 04.30-05.10
Kval 2: 08.10-08.50

Lördag 17 november
Kvalificeringsrace (10 varv): 02.00

Söndag 18 november
Finalrace (15 varv): 08.30
18-11-11 Felix Rosenqvist sexa i Super GT-finalen
Felix Rosenqvist och teamkamraten Kazuya Oshima slutade på sjätte plats i säsongens sista Super GT-lopp i Motegi, Japan, på söndagsmorgonen svensk tid.

Den svensk-japanska Lexus-duon kvalade in som tia i lördagens kval, men avancerade i början av söndagens 250 km långa race via en offensiv inledning av Rosenqvist.

Den nyss fyllde 27-åringen växlade sedan över till Oshima som femma på det 24:e av 53 varv, innan japanen så småningom alltså korsade mållinjen som sexa i teamets Lexus LC500.
- Vi har haft en del problem den senaste tiden, och mot bakgrund av det känns det här som ett OK resultat som avslutning på säsongen, säger Felix Rosenqvist. Vi hade självklart hoppats på lite mer, men vi gjorde ett felfritt race och maximerade det vi hade. Då måste vi också vara nöjda.

Rosenqvist och Oshimas bästa resultat den här säsongen - Rosenqvists första i Japans främsta racingmästerskap - är en andraplats. Team LeMans-duon har också tagit ytterligare två topp fem-placeringar på totalt åtta körda race.
- Det har verkligen varit en givande säsong här borta i år igen, fortsätter Rosenqvist (som slutade trea i japanska Super Formula förra året). Super GT är ett stenhårt mästerskap; det rör sig lite under radarn hemma i Europa, vilket är synd - det här är riktigt bra racing. Nivån är väldigt hög och av alla bilar jag kört är det denna som chockerat mig mest. Prestandan är otrolig för den här typen av bil. Jag vill tacka Team LeMans och Lexus för den här möjligheten - det har varit väldigt lärorik. Förhoppningsvis kan jag komma tillbaka i framtiden.

Super GT-titeln landade till slut hos ett välbekant namn: 2009 års Formel 1-världsmästare Jenson Button. Britten tog hem titeln i par med Honda-kollegan Naoki Yamamoto i en dramatisk final där Button precis höll undan för titelkonkurrenten Ryo Hirakawa (Lexus, i par med Nick Cassidy) under några intensiva slutvarv.

Rosenqvist/Oshima slutar tia totalt.
Finalracet i Motegi vanns av Tomoki Nojiri/Takuya Izawa, Honda.

RESULTAT (topp fem)
Super GT
Race 8/8 | Motegi
1: T.Nojiri (JPN)/T.Izawa (JPN), 53 varv
2: Y.Tachikawa (JPN)/H.Ishiura (JPN), +1.806s
3: N.Yamamoto (JPN)/J.Button (GBR), +8.096s
4: R.Hirakawa (JPN)/N.Cassidy (NZL), +9.672s
5: Y.Kunimoto (JPN)/K.Yamashita (JPN), +23.171s
---
6: F.Rosenqvist (SWE)/K.Oshima (JPN), +35.697s

Se fullständiga resultat https://supergt.net/results

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)
Super GT
Efter 8/8 race
1: N.Yamamoto (JPN)/J.Button (GBR), 78 p.
2: R.Hirakawa (JPN)/N.Cassidy (NZL), 75 p.
3: T.Nojiri (JPN)/T.Izawa (JPN), 71 p.
4: Y.Tachikawa (JPN)/H.Ishiura (JPN), 59 p.
5: Y.Sekiguchi (JPN), 55 p.
---
10: F.Rosenqvist (SWE)/K.Oshima (JPN), 41 p.

Se fullständig tabell https://supergt.net/results/driver_ranking
18-11-04 Racerföraren Erik Berger har avlidit
In memoriam – Erik Berger
Racerföraren och affärsmannen Erik Berger avled den 3:e november 2018.
Erik föddes den 18:e juli 1925. Föräldrarna hette Ester & Mårten. Pappan var plåtslagare och han startade butiken Bergers Plåtslageriaffär 1915. Erik var enda barnet. Erik slutade skolan i förtid och började jobba i familjeföretaget i stället. Mitt under andra världskriget dog Mårten hastigt i cancer och den blott 16-årige Erik fick ta över verksamheten!

Erik lyckades snabbt växa in i rollen som affärsinnehavare och han drev butiken + flera andra affärsrörelser aktivt ända till hans barn Anders och Marie var stora nog att ta över verksamheten. Erik gick dock aldrig i pension, han fortsatte att jobba i företaget ända tills han blev sjuk tidigare i år.

Erik hade massor med energi som han fick utlopp för som idrottsman. Han tävlade i orientering och skidåkning med framgång. Motorintresset väcktes när Erik gjorde lumpen vid A9 i Kristinehamn som motordonnans på motorcykel. 1947 körde Erik sin första biltävling, som han dessutom vann! De närmaste åren körde han mest bilorientering, eller OT som det kallades på den tiden. Sedan blev det rally, isracing och banracing.

1956 köpte Erik en Fiat 1100 TV. Det var den första bilen som han köpte enbart för att tävla med. Framgångarna lät inte vänta på sig. Första SM-medaljen tog han på is 1958, ett silver. Erik började även köra Volvo och 1960 blev det stora genombrottsåret. Klasseger i Midnattssolsrallyt och totalseger på Skarpnäck 12-timmars (slog bl a Jocke Bonnier). Erik fick NWT´s Guldmedalj för den största dalsländska idrottsbragden.

Erik fick fabrikskontrakt av SAAB där han hade några fantastiska år. Fem SM-medaljer på tre år på is och bana! Ford lockade över Erik att köra den nya Cortinan 1963 och sedan dess har vi alltid förknippat Erik med Ford. Det blev fler SM-medaljer i Cortina och Escort ända fram tills Erik slutade med banracing 1972. Totalt blev det 26 SM-medaljer varav 10 st guld!

Efter två mindre lyckade säsonger i Rallycross lade Erik hjälmen på hyllan 1974. Han satsade i stället på sina affärsrörelser och på sonen Anders skidkarriär.

1996 blev Erik inbjuden att göra ett reportage i Teknikens Värld där Erik skulle möta en ny ung stjärna. Reportaget gick ut på att möta gammalt och nytt, både när det gällde fordon och förare. Reportaget lästes av Rolf Linder i Molkom, som erbjöd sig att köpa en bil till Erik om han bara ville göra comeback i historisk racing? Erik nappade på erbjudandet och säsongen 1997 var Erik tillbaka i racingen igen. Det blev seger direkt och sedan fortsatte Erik att köra framgångsrikt i många år där snart sonen Anders hängde på och tillsammans bjöd de publiken på otaliga dueller. Erik vann den historiska racingcupen fyra gånger och det blev även sex silver och sex brons.

2015 fyllde Erik 90 år och han sade att han skulle köra sin sista racingsäsong. Hela säsongen blev som en Eriksgata där höjdpunkten var tävlingen i Karlskoga där Erik satte den snabbaste varvtiden i hela sitt liv i sitt sista framträdande på banan! Eriks födelsedag firades med stor pompa och ståt i Bengtsfors, tillsammans med lokaltidningen Dalslänningen, som är på dagen lika gammal som Erik själv! Bengtsfors MotorClub anordnade en rallysprint för motorkändisar och lokala förmågor och Erik bjöd på 100 m tårta! Drygt 3 000 personer deltog i firandet! Boken om Erik Bergers liv släpptes i samband med firandet.

Tyvärr avslutades tävlingsåret med en krasch i Falkenberg. Det var ingen värdig avslutning på en sådan lång och framgångsrik karriär. Erik valde därför att köra om sin sista tävling! Han körde alltså finalen även 2016 och då fick han avsluta genom att köra över mållinjen.

Erik fick diplom från Guiness rekordbok att han var den äldste racerföraren i världen! Trots att racingkarriären officiellt var över deltog Erik i ytterligare i några lokala småtävlingar och hans sista framträdande inom motorsporten var vid Drivers Open finalen i Bengtsfors den 2:a december 2017. Erik öppnade en utställning i källaren av affären i Bengtsfors där alla hans priser nu finns samlade. Nästa gång ni besöker butiken, be om att få ta en titt i källaren, det är väl värt ett besök!

På våren 2018 satt Erik utanför sin lägenhet och fikade tillsammans med sin fru May-Lis. Plötsligt kände Erik att han blev förlamad och han föll av stolen. På sjukhuset fann man att han hade fått en blödning i ryggmärgen som hade gjort honom förlamad från midjan och ned. När de undersökte Erik fann de att han hade värden som en normal 50-åring! De försökte därför att bota honom genom att ge honom kortisonsprutor i ryggen för att lösa upp blödningen. Det hade viss positiv verkan då Erik fick tillbaka lite av känseln. Erik är ju inte den som ger sig i första taget! Han körde hårt med sjukgymnastik med målet att kunna gå igen. Man kunde se små framsteg i hans träning.

När jag besökte Erik på hans 93:e födelsedag sa han till mig: - Jag har haft mycket tid att fundera på vad som har hänt. Direkt efter min olycka var jag mycket förtvivlad, men nu har jag tänkt efter. Jag har haft ett långt och framgångsrikt liv både som idrottsman och affärsman. Jag har fått vara frisk. Jag har en fantastisk familj och har inte haft mycket att klaga på. Jag har accepterat att livet nu har förändrats. Jag sitter inte och deppar längre, utan jag har accepterat mitt öde och nu får jag vara glad för varje dag som jag har kvar.

Det blev flera trevliga möten och långa samtal under sommaren, men så kom hösten och Erik började bli sämre. Han svarade dåligt på medicineringen och för varje ny medicin följde det en ny biverkan och läkarna tycktes aldrig riktigt komma tillrätta med problemet. Njurarna började krångla och sedan blev det bara sämre och sämre ända tills Erik till sist somnade in den 3:e november kl. 00.15.

Det är med stor sorg och saknad som jag skriver denna summering av Eriks liv. Förutom de utmärkelser som jag redan har nämnt så fick Erik även tidningen Bohuslänningens Guldmedalj 1966, Bilsportförbundets Guldmedalj och utmärkelsen Stor Grabb nummer 13-1967. 1971 fick Erik Dalslandsmedaljen (vilket han även fick 2015). 1998 fick Erik utmärkelsen ”Paul Harrys Fellow” av Rotary. 1991 fick Erik utmärkelsen årets företagare i Bengtsfors kommun. 2007 blev Erik framröstad till 1900-talets främste idrottare i Bengtsfors kommun. Erik var hedersmedlem i Svenska Cortinaklubben, Racinghistoriska klubben i Sverige och Norge samt Bengtsfors MotorClub. Han fick en Superlicens från Svenska Bilsportförbundet. Erik var drivande i Bengtsfors MotorClub och byggandet av racerbanan Dalsland Ring. Nu i höst fick Erik en egen plats uppkallade efter sig av Bengtsfors kommun. Det är utanför affären på Storgatan. (Tyvärr har denna plats inte hunnit invigas officiellt ännu.) Erik var troligen den främste ambassadören för Bengtsfors kommun som man någonsin har haft! Erik satte verkligen Bengtsfors på kartan. Vart han än körde så var han alltid noga med att säga att han kom från Bengtsfors.

Jag lärde känna Erik redan som barn, när jag köpte leksaker i hans affär. Jag hade sedan förmånen att få jobba som Eriks presschef från comebacken 1997 tills han lade hjälmen på hyllan 2017. Under dessa år utvecklade vi en mycket stor och djup vänskap.
Tack för att jag fick lära känna dig Erik!

/Erik Berger Racing´s Presschef:
Bengt-Åce Gustavsson
18-10-28 Topp tio för Malja i Supercup-finalen
Gustav Malja avslutade sin debutsäsong i Porsche Mobil 1 Supercup med en niondeplats som bästa resultat i helgens stora final vid Formel 1-evenemanget på Autódromo Hermanos Rodríguez i Mexico City.

Malja slutade nia i det första av finalhelgens två race på lördagen, och blev sedan klassificerad som 18:e efter en bestraffning i det avslutande heatet på söndagskvällen svensk tid.

Maljas niondeplats i Race 1 levererades trots en trasig kylare, som skadades när Malja stötte ihop med österrikaren Thomas Preining - som för en dryg månad sedan utropades till mästare i systerserien Porsche Carrera Cup Deutschland - i trängseln ner mot första kurvan. Malja var under en period i början av loppet uppe på sjätte plats, men tvingades sedan slå av på tempot med läckande kylarvatten.

I Race 2 startade Malja tia, men tappade fyra placeringar under ett stökigt förstavarv. Skåningen lyckades senare ta tillbaka två positioner, bland annat genom en bestämd omkörning på flerfaldige racesegraren Jaap van Lagen, och tog till slut målflagg som 12:a i säsongens sista heat.

Efter målgång tilldelades Malja dock tio sekunders tidstillägg för tjuvstart, vilket förpassade honom till 18:e plats i den slutgiltiga resultatlistan.
- Jag är nöjd med min prestation den här helgen, och det har varit väldigt kul att få komma hit till Mexiko och köra på den här banan för första gången, säger Gustav Malja. Det första racet var en stor utmaning, där jag var tvungen att försöka ta bilen i mål med läckande kylare och samtidigt försvara min position i topp tio. Jag är glad att jag lyckades med det. Race 2 dikterades tyvärr av första varvet och av bestraffningen efter målgång, men det är som det är. Det var ändå ett OK race för min del.

Mest nöjd är Malja dock med farten i lördagens kval, där han trots tidigare total avsaknad av bankännedom slog till med ett varv bara knappt fyra tiondelar från pole position - och endast en ynka tiondel från andra startled.
- Det var otroligt jämnt i kvalet, oväntat jämnt på en så här pass lång och teknisk bana, men jag är väldigt nöjd med den fart jag hade där, fortsätter Malja. Jag känner att jag har hittat vissa verktyg mot slutet av säsongen som har låst upp en hel del potential. Jag fick min första pallplats senast på Hockenheim i tyska cupen, och nu gjorde jag mitt bästa Supercup-kval och race här i Mexiko, så utvecklingen har varit mätbar. Tack till mitt team, Project 1, för en väldigt givande säsong. Inför i år hade jag bara tävlat i formelbil, men nu har jag fått upp ögonen för en helt annan typ av racing i en helt annan typ av bil. Det har varit utvecklande och definitivt väldigt kul!

Malja har under sin debutsäsong i sportbilsracing kört hem en pallplats, alltså inkasserad vid förra månadens Porsche Carrera Cup Deutschland-final på Hockenheim.

Årets Porsche Supercup-titel landar hos tyske Michael Ammermüller, som via en tredjeplats i söndagens final därmed försvarar sitt guld från 2017. Gustav Malja blir 14:e man i slutsammandraget.
18-10-24 Formelbilstest på Rudskogen
Nio förare tog chansen att få provköra Formula Renault på Rudskogen Motorcenter när Team Greenpower arrangerade en testdag. Det var förväntansfulla förare som dök upp på testdagen.

Denna vecka arrangerade det norska formelbilsteamet Team Greenpower Racing & Technology en testdag med Formula Renault på Rudskogen
Motorcenter för norska förare som vill ta steget över till formelbil. En av dem som överväger att satsa på denna klass är 20-årige Håvard Hallerud från NMK Sunnfjord. Han har kört gokart i 11 år, men nu fick han för första gången prova en formelbil på bana. – Det var otroligt kul att köra formelbilen, det gav verkligen mersmak, sa en mycket nöjd Hellerud efter testen. Hallerud har kört i klassen X30 de senaste åren och efter 11 år i gokart tycker han att det är dags att se sig om efter något annat att köra. – Jag började med gokart när jag var nio år och nu känner jag att jag har nått ett vägskäl. Jag har fyra alternativ som jag tittar på inför nästa säsong. Det mest drastiska alternativet är att lägga hjälmen på hyllan, men det har han ingen lust med. – Jag kan givetvis fortsätta i X30 i ett år till här hemma, eller göra en satsning mot Europa. Det sista alternativet är Formel Renault. Efter denna testdag vet han vilket alternativ han helst vill satsa på inför nästa säsong: - Just nu känns det som att det är Formel Renault som jag vill satsa på 2019, men som alltid hänger det på att sponsorerna vill vara med på satsningen, sa Hallerud med ett brett leende.

De tre förarna som hamnade på pallen i Racing NM i Formula Basic fick också chansen att provköra Formel Renault. Vinnaren hette Daniel Kroken. Kroken började med motorsport sent i livet då han hade hunnit fylla 28 år. Men han visade att han hade talang och lärde sig snabbt och efter bara två säsonger i Basic vann han NM-guldet. – Att få köra en Formel Renault är en dröm som går i uppfyllelse. Bilen har en helt annan kvalitet än Basicen. Bilen kändes neutral att köra, sa Kroken. – Den största skillnaden var hur mycket grepp man hade att jobba med, även i inbromsningen. Man får trycka hårt på bromsen i en Basic, men här fick man verkligen ta i! Det är helt vanvettigt hur sent man kan bromsa, när man får till det. Det är också mer hästkrafter som gör att du kommer iväg bättre ur kurvorna, sa Kroken. – Men ärligt talat så har jag tyvärr ingen möjlighet att byta klass inför 2019, men om jag kan få till en större satsning med mina sponsorer under nästa säsong så siktar jag på att ta steget över till säsongen 2020, sa Kroken.

Team Managern för Team Greenpower Racing & Technology, Marius Gjevik, var väldigt nöjd med testdagarna på Rudskogen. Nio förare fick köra Formula Renault och 13 st provade Formula Basic. – Detta var två fantastiska dagar där många har fått prova på att köra formelbil. Kanske får vi se några av dessa i formelbilar nästa år, hoppas Gjevik. – Jag vill också passa på att tacka Rudskogen Motorcenter för att hjälp vi har fått med att genomföra dessa testdagar. Det är roligt att se att Harald Huysman vill ge något tillbaka till norsk motorsport, sa Gjevik.
18-10-24 Gustav Malja till Mexiko för Porsche Supercup-final
Efter en högintensiv sommar har det varit lite lugnare för Gustav Malja den senaste månaden - men i helgen brakar det loss igen på högsta växeln när den stora Porsche Mobil 1 Supercup-finalen avgörs i en av världens största städer: Mexico City. Två race ska köras, ett på lördag och ett på söndag, och Malja hoppas kunna avrunda på topp - stärkt av sin pallplats i Carrera Cup Deutschland-avslutningen på Hockenheim i september.

Helgens tävlingar körs på Autódromo Hermanos Rodríguez, den högst belägna banan på kalendern med en altitud på 2200 meter över havet. Malja har aldrig tidigare tävlat på den tekniska anläggningen i hjärtat av den mexikanska huvudstaden, men är redo att axla den nya bekantskapen när säsongen nu når sitt klimax långt bort från den svenska höstkylan.

•VAD? Deltävling 9/9, Porsche Mobil 1 Supercup
•VAR? Autódromo Hermanos Rodríguez, Mexiko
•FÖLJS? Båda helgens race sänds live på Eurosport och Viasat Motor. Live timing på www.racecam.de. Löpande uppdateringar sker på Facebook.

"Nu har det varit uppehåll en månad och man har hunnit ladda om mer än väl. Det ska bli kul att komma tillbaka till Porschen i helgen, och dessutom på en ny, spännande bana. Det blir intressant att utforska den under den fria träningen och se var utmaningarna ligger. Den verkar ganska klurig, så det kan nog ta några varv innan man kommer in i det. Jag hade en bra Carrera Cup Deutschland-final på Hockenheim och självklart hoppas jag kunna bära med mig den formen till Mexico City. Detta är enda gången vi kör två race under en Supercup-helg, så det ligger extra mycket i potten. Jag känner mig redo!

TIDSSCHEMA
Porsche Mobil 1 Supercup
Deltävling 9 | Mexico City (Mexiko)

Fredag 26 oktober
Fri träning: 23.00-23.45

Lördag 27 oktober
Kval: 18.25-18.55
Race 1 (16 varv): 22.00-22.35
LIVE: Viasat Motor & Eurosport 1

Söndag 28 oktober
Race 2 (16 varv): 17.15-17.50
LIVE: Viasat Motor & Eurosport 1

18-10-22 WestCoast Racing avslutar en fullspäckad säsong med pallplats i Barcelona
En lång och späckad racingsäsong är nu över för WestCoast Racing som avslutade säsongen med en pallplats i finalen i TCR Europa i Barcelina i helgen.

Efter att ha säkrat förar- och teammästerskapet i TCR UK utöver en full säsong i STCC gjorde WestCoast Racing i helgen också ett inhopp i finalen i TCR Europa på Catalunyabanan utanför Barcelona. Teamets tre Volkswagen Golf GTI TCR kördes av Andreas och Jessica Bäckman samt 2017 års BTCC-mästare Ashley Sutton som gjorde ett inhopp för teamet den här helgen. Trots att detta var Suttons första TCR-race utanför Storbritannien, hans första racehelg på Catalunyabanan och i en Volkswagen Golf TCR kom han snabbt in i det och var med i toppen. En fjärdeplats i det första racet följds upp med en pallplats i helgens andra race.
– Jag tog det lite försiktigt i det första racet eftersom det här är ett nytt mästerskap för mig, säger Ashley. Vi ville bara se till att vi gick i mål men vi ändrade på taktiken till det andra racet och satsade mer. Trots att det var mitt första internationella race och vi både hade färre däck och en tyngre bil än de andra blev det en stark helg för oss. Jag är självklart väldigt nöjd med upplevelsen och hela helgen. Bilen var fantastisk och WestCoast fick mig att känna mig hemma så en väldigt bra helg.”

Dick Jönsson Wigroth ser nu tillbaka på en lång säsong för teamet där man tävlat både i STCC och TCR UK och avslutat det hela med ett inhopp i TCR Europa. Förutom Ashley Suttons tredjeplats och starka helg gjorde Andreas och Jessica Bäckman också starka insatser med en 12:e och 13:e plats respektive en 14:e och 15:e plats i de två racen.
– Det har varit en utmanande säsong för hela teamet med så många race men jag är väldigt glad över hur felfria de har varit, säger Dick. Det känns väldigt bra att vi kan avsluta säsongen med en pallplats här i Barcelona. Vi hade en bra helg i TCR Europa och fick många bra svar på frågor vi hade inför helgen och inför nästa år. Det var också väldigt bra att arbeta med Ashley, han kom snabbt in i teamet och var väldigt professionell vilket bidrog starkt till att vi fick ut så mycket som möjligt från den här helgen. Jag vill också passa på att nämna Andreas och Jessica. Det är lätt att glömma bort att det här faktiskt är deras första år i bilracing och de går från klarhet till klarhet och de utvecklade och tog steg framåt hela helgen. Det här blev ett bra avslut på en fullspäckad säsong. Nu börjar vi se på planerna för nästa år och var vi ska tävla 2019.

Resultat – TCR Europa, Barcelona: http://europe.tcr-series.com/index.php/events/item/circuit-de-barcelona-catalunya
18-10-21 Ingen topphelg för Felix Rosenqvist i Japan
Den senaste tidens svårigheter i det japanska Super GT-mästerskapet fortsatte för Felix Rosenqvist i säsongens näst sista deltävling, där smålänningen fick nöja sig med nionde plats tillsammans med teamkamraten Kazuya Oshima.

Helgens tävlingar på Autopolis-banan gav inte Rosenqvist och hans Team LeMans-stall de svar man sökte efter ett par tyngre race, och istället fick man för tredje loppet i rad finna sig i ett resultat utanför topp fem.

Ett felaktigt däckval i lördagens kval, där man som enda team valde att satsa på den mjukaste av de tillgängliga gummiblandningarna, innebar att Rosenqvist placerade sin Lexus-bil som nia på gridden till söndagens race.

Väl där tog Rosenqvist/Oshima sedan alltså målflagg på samma plats, bland annat efter en del missflyt i samband med depåstoppen.

Tävlingen på Autopolis vanns av Lexus-kollegorna Nick Cassidy/Ryo Hirakawa.
- Det här var tyvärr inte vad vi hade hoppats på, säger Felix Rosenqvist. Vi hade ett ganska positivt test inför den här tävlingen och hoppades kunna verifiera de resultaten i helgen, men vi saknar fortfarande lite fart. De senaste tre racen har varit tuffa. Samtidigt vet vi att vi har kapacitet: vi var på pallen i loppet dessförinnan, så vi måste försöka hitta tillbaka till den formen inför finalen om några veckor. Jag vill verkligen, verkligen avsluta den här säsongen på topp och vi har bara en chans kvar, så det är hårt arbete som gäller nu och förhoppningsvis ger det effekt.

I och med helgens resultat tappar Rosenqvist och Oshima nu till tionde plats i Super GT-sammandraget, när bara finalen på Twin Ring Motegi återstår. Säsongsavslutningen äger rum den 10-11 november.

RESULTAT (topp fem)
Super GT
Race 7/8 | Autopolis
1: R.Hirakawa (JPN)/N.Cassidy (NZL), 65 varv
2: K.Nakajima (JPN)/Y.Sekiguchi (JPN), +0.436s
3: Y.Kunimoto (JPN)/K.Yamashita (JPN), +12.614s
4: Y.Tachikawa (JPN)/H.Ishiura (JPN), +21.331s
5: N.Yamamoto (JPN)/J.Button (GBR), +21.628s
---
9: F.Rosenqvist (SWE)/K.Oshima (JPN), +48.517s

Se fullständiga resultat https://supergt.net/results

MÄSTERSKAPSSTÄLLNING (topp fem)
Super GT
Efter 7/8 race
1: N.Yamamoto (JPN)/J.Button (GBR), 67 p.
2: R.Hirakawa (JPN)/N.Cassidy (NZL), 67 p.
3: Y.Sekiguchi (JPN), 55 p.
4: T.Nojiri (JPN)/T.Izawa (JPN), 50 p.
5: K.Nakajima (JPN), 47 p.
---
10: F.Rosenqvist (SWE)/K.Oshima (JPN), 36 p.

Se fullständig tabell https://supergt.net/results/driver_ranking

18-10-18 Eriksson i F3-comeback vid VM i Macau
Joel Eriksson kommer att göra en tillfällig formelbilscomeback när han ställer upp i Formel 3-VM vid Macau Grand Prix, Kina, nästa månad – fylld av revanschlust ett år efter att ha tvingats bryta det berömda gatloppet från ledarposition.

Eriksson – till vardags fabriksförare för BMW i tyska DTM – återvänder till den beryktade stadsbanan i Macau efter två tidigare starter, och återförenas med sitt förra stall Team Motopark när 2018 års upplaga av världens största juniorrace äger rum den 15-18 november.
- Macau Grand Prix är helt enkelt det mest unika evenemanget i racing, och jag är extremt laddad inför den här chansen att komma tillbaka dit en tredje gång tillsammans med gänget i Team Motopark, säger Joel Eriksson. Det är den bästa banan i världen och att få attackera den fullt ut i en Formel 3-bil, och bokstavligt talat kasta sig fram mellan murarna, är obeskrivligt. Jag vill tacka teamet för den här möjligheten och även BMW för att de låter mig göra detta.

20-årige Eriksson kvalade in på pole position i den kinesiska casinometropolen förra året, och var också initialt i ledning i söndagens stora final när han frustrerande nog blev påkörd av en konkurrent och tvingades bryta.

Fjolårets race i Macau är alltjämt det senaste som Eriksson gjort i formelbilssammanhang. Tomelilla-sonen har under 2018 fokuserat uteslutande på sin debutsäsong i touring car-serien DTM, där han också lyckats vinna ett lopp – som den näst yngste genom tiderna.
- Jag har ouppklarade affärer i Macau och jag återvänder för att avsluta dem, fortsätter Eriksson. Bilen var fantastisk förra året och jag kände verkligen att vi skulle ha vunnit det racet på ren fart, men det är precis det som gör Macau så speciellt: det räcker inte alltid. Man måste ha turen på sin sida. Det blir lite annorlunda den här gången eftersom jag inte tävlat i Formel 3 under säsongen, och jag inser hur tufft det kommer bli. Jag hoppas ändå kunna slåss om segern och det blir underbart att komma tillbaka!

F3-tävlingen i Macau har arrangerats årligen sedan 1983 och attraherar alltid de bästa förarna från diverse olika internationella racingserier. Den stora majoriteten av dagens F1-förare - däribland Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Max Verstappen och Charles Leclerc – har tävlat i Macau.

Totalt är 28 bilar anmälda till årets sammandrabbning. Bland dem som kommer till start märks bland andra den nykrönte europamästaren i Formel 3, Mick Schumacher (son till Michael Schumacher, som vann i Macau 1990). F3-VM i Macau är helt fristående och ingår således inte i något ordinarie mästerskap; här är det vinna eller försvinna som gäller.

Team Motopark kommer att mönstra fem bilar i det VM-klassade loppet utanför Hong Kong, med Ferdinand Habsburg (AUT), Juri Vips (EST), Marino Sato (JPN) och fjolårsvinnaren Dan Ticktum (GBR) som stallkamrater till Eriksson.
- Vi är väldigt glada att ha Joel tillbaka hos oss i Macau, säger teamchefen Timo Rumpfkeil. Han var den snabbaste föraren på banan i fjol och vi är alla spända på att se hur han lyckas återanpassa sig till F3-bilen efter ett helt år på annat håll. Joel är dock inte vilken förare som helst och det är precis det som gör att vi trots förutsättningarna hyser stora förhoppningar om att slåss om segern. Joel är en del av Motopark-familjen och det är skönt att ha honom tillbaka.

Joel Eriksson tog silver i europamästerskapet för Formel 3 2017, vilket banade väg för hans efterföljande avancemang till DTM som BMW:s yngste fabriksanställda förare. Eriksson vann också klassiska Masters of F3 på holländska Zandvoort – liksom Macau ett mycket prestigefyllt storlopp – 2016.
18-10-16 WestCoast Racing kör finalen i TCR Europa med Ashley Sutton
WestCoast Racing gör ett inhopp i finalen av TCR Europa i helgen med 2017 års BTCC-mästare Ashley Sutton bakom ratten. Andreas och Jessica Bäckman gör också Sutton sällskap i finalen.

Finalen i TCR Europa körs i Barcelona i helgen och WestCoast Racing kommer att ställa upp med en bil för 2017 års BTCC-mästare Ashley Sutton utöver bilar för Andreas och Jessica Bäckman. Trots att teamet kört dubbla program i år med mästerskapssegrar i TCR UK och fullständig säsong i STCC blir det ytterligare tävlingar innan teamet avslutar årets säsong.
– Vi sonderar vilka möjligheter vi har för nästa år och det här är ett perfekt tillfälle att verkligen utvärdera ett eventuellt deltagande i TCR Europa, säger teamchef Dick Jönsson Wigroth. Det känns också extra motiverande att få chansen att arbeta med en så snabb och meriterad förare som Ashley. Det kommer ge oss en bra måttstock på vad vi skulle kunna göra i TCR Europa och en bra chans att avsluta året så bra som möjligt. Just nu är det här bara ett inhopp men TCR Europa är ett av många alternativ vi överväger för nästa år.

Ashley Sutton är en välbekant förare i Touringcarsammanhang med mästerskapstitlar i Renault Clio Cup UK och inte minst i BTCC 2017. I år slutade han fyra totalt i BTCC med sex segrar och han gjorde dessutom ett inhopp i TCR UK där han vann två race. Nu väntar ett inhopp för WestCoast Racing i TCR Europa-finalen i Barcelona.
– Jag ser fram emot att köra finalen i TCR Europa med WestCoast Racing, säger Ashley. Jag har haft ögonen på TCR länge och varit sugen på att prova på det. Jag hade möjlighet att hoppa in i TCR UK men har inte kört TCR internationellt så när WestCoast Racing kontaktade mig var det en perfekt möjlighet för båda parter. Jag ser fram emot att se vad helgen har att bjuda på. Jag har inte kört Volkswagen Golf GTI TCR än och bara gjort ett handfull antal varv på Catalunyabanan så det är mycket nytt som väntar. Teamet har precis avslutat TCR UK som mästare så de har en bra trend jag gärna är med och bidrar till i helgen.
18-10-14 Joel Eriksson avslutar debutsäsongen med nya poäng
Joel Eriksson avrundade sin debutsäsong i tyska DTM med en ny poängplats i helgens stora final på Hockenheim-banan utanför Heidelberg.

Eriksson fick en flygande start på helgen genom att toppa resultatlistan i den fria träningen på lördagsmorgonen, i ett pass som var signifikativt för DTM-seriens exceptionella konkurrenskraft: fem förare skildes åt av mindre än en tiondels sekund runt den 4.5 km långa banan, och topp tre av osannolika tre tusendelar...

I det efterföljande första kvalet för helgen såg saker och ting också initialt bra ut för Eriksson, som placerade sin BMW på andra plats efter de första försöken. En felaktig balanskorrigering innebar dock att skåningen inte lyckades förbättra sig på den andra uppsättningen nya däck, och istället föll till 11:e plats - fyra tiondelar från pole.

I det första av finalhelgens två race var Eriksson sedan på god väg mot en poänggivande topp tio-placering, innan han dessvärre trycktes av banan av en konkurrent i samband med en säkerhetsbilsomstart i loppets slutskede. Istället fick han nöja sig med 15:e plats.

I Race 2 på söndagen - säsongens allra sista heat - fick Eriksson dock viss revansch genom att korsa mållinjen som nia och inkassera två stycken mästerskapspoäng.

Båda finalhelgens två heat vanns av Audi-föraren René Rast, medan Mercedes-veteranen Gary Paffett tog hem titeln.
- Jag hade kanske hoppats på lite mer den här helgen, särskilt efter att ha toppat den fria träningen, men vi fick inte riktigt utdelning för vår fart den här gången, säger Joel Eriksson. Depåstoppen var lite för långsamma och timingen kanske inte helt perfekt, och i det här motståndet är det sådant som blir avgörande. Med det sagt så har det här varit en otroligt lärorik och positiv säsong för mig. Jag har utvecklats något enormt, och jag vill verkligen tacka BMW för den här möjligheten. Jag är nöjd med säsongen överlag och ser redan fram emot det som väntar framöver.


Eriksson har under sin debutsäsong i ett av världens tuffaste racingmästerskap lyckats slå sig in i vinnarcirkeln vid ett tillfälle, när han tog målflagg först av alla vid deltävlingen i italienska Misano i augusti och samtidigt blev den näst yngste någonsin att vinna ett DTM-race.

Eriksson är den ende nykomlingen som tagit sig upp överst på pallen under 2018, och har därutöver kört in på poängplats i ytterligare åtta av de 20 race som ägt rum. Han slutar på 14:e plats i förarmästerskapet.

DTM-säsongen 2018 är alltså nu till ända, men för Joel Eriksson väntar nya utmaningar runt hörnet. Mer information kommer att kommuniceras inom kort.

RESULTAT (topp fem)
DTM | Deltävling 10
Hockenheim (Tyskland)
Race 1
1: René Rast (GER), Audi, 34 varv
2: Robin Frijns (NED), Audi, +0.354s
3: Timo Glock (GER), BMW, +1.856s
4: Gary Paffett (GBR), Mercedes, +2.641s
5: Loic Duval (FRA), Audi, +5.136s
---
15: Joel Eriksson (SWE), BMW, +13.400s

Kompletta resultat https://www.dtm.com/de/ergebnisse-2018#tab2018-10-14-5

Race 2
1: René Rast (GER), Audi, 36 varv
2: Marco Wittmann (GER), BMW, +3.786s
3: Gary Paffett (GBR), Mercedes, +15.838s
4: Nico Müller (SUI), Audi, +17.241s
5: Robin Frijns (NED), Audi, +18.942s
---
9: Joel Eriksson (SWE), BMW, +28.683s
Kompletta resultat https://www.dtm.com/de/ergebnisse-2018#tab2018-10-14-1

MÄSTERSKAPSTABELL (topp fem)
DTM | Efter 20/20 race
1: Gary Paffett (GBR), Mercedes, 255 p.
2: René Rast (GER), Audi, 251 p.
3: Paul di Resta (GBR), Mercedes, 233 p.
4: Marco Wittmann (GER), BMW, 164 p.
5: Timo Glock (GER), BMW, 144 p.

14: Joel Eriksson (SWE), BMW, 72 p.

Se komplett tabell https://www.dtm.com/en/standings-2018
18-10-14 Dan Lloyd mästare i TCR UK i regnfylld säsongsfinal
Dan Lloyd är mästare i TCR UK efter att ha lett från start till mål i säsongens näst sista race på ett regndrabbat Donington Park.

Det var typiskt brittiskt väder över Donington Park när den första säsongen i TCR UK slutligen skulle avgöras. På grund av regnet sköts starten av det första av dagens två finalrace upp flera gånger men Dan Lloyd behöll kylan, och när det första racet väl gick av stapeln satte han av från pole position och ledde från start till mål. Därmed säkrade Dan också mästerskapssegern med ett race kvar. Han avslutade helgen med att som nykrönt mästare köra upp sig till en tredjeplats i det andra racet.
– Jag är överlycklig, säger Dan. Den här sommaren har känts så lång, vi hade en bra start på året men succevikt, straffpoäng och lite annat gjorde att det började gå åt fel håll men jag fortsatte vara positiv och fokuserad och fortsatte satsa allt. WestCoast Racing har varit felfria, det är tack vare dem det här är möjligt och jag hade inte haft den här möjligheten utan dem.

En dominant säsongsstart lade grunden och ett hårt arbete gjorde att WestCoast Racing kan lägga förartiteln till den redan vunna teamtiteln i första säsongen i TCR UK.
– Det här började bara som ett inhopp i ett race men vi har byggt vidare från det. Även om många sa att jag skulle vinna det här så var det inte enkelt och det är en annan slags press när det förväntas av dig att du ska vinna. Jag är väldigt nöjd med vad vi har gjort i år, det har gått både upp och ner men det har varit värt allt. Utan det här hade jag inte kört ett enda race i år, och det här har lett till fler möjligheter så jag vill tacka teamet och alla för all support, avslutar Dan.

Andreas Bäckman gjorde också en stark avslutning och slutade tvåa i det första racet. Tillsammans med en fjärdeplats i det andra räckte det till att säkra tredjeplatsen totalt i mästerskapet.
– Ett väldigt bra resultat för mig och ett bra race, säger Andreas. Jag fick en bra start i det första racet och det var väldigt intensivt i början. Jag är väldigt glad över vad vi har gjort i år och ett stort grattis till Dan för segern i mästerskapet.

Jessica Bäckman säkrade fjärdeplatsen totalt i mästerskapet och därmed är WestCoast Racing i topp i båda mästerskapet i årets TCR UK och 1,3 och 4:a totalt i förarmästerskapet.
– En fantastisk säsong är över i England, konstaterar teamchef Dick Jönsson Wigroth. Från början var det här bara tänkt som en satsning över något race men jag är väldigt glad att vi fick ihop till en fortsättning. Dan har varit ett fantastiskt tillskott i teamet och jag är väldigt glad att teamet kunde hjälpa honom att vinna mästerskapet och att se till att både Andreas och Jessica hade mycket starka säsonger. Det har varit en hård press på teamet i år att ta hand om tävlingsprogram i både Sverige och här i TCR UK och de här framgångarna är de väl värda!
18-10-14 Full pott för Linus Lundqvist - klar för Daytona
Nykrönte F3-mästaren tar hem Sunoco Whelen Challenge
Klar för start i klassiska Daytona 24-timmars
Finaldagen på Silverstone dränkt i regn

Linus Lundqvist fick maximal utdelning under finalhelgen för det brittiska Formel 3-mästerskapet när han följde upp lördagens titeltriumf med en ny stor skalp på söndagen, då han tog hem eftertraktade Sunoco Whelen Challenge och den styrning i klassiska Daytona 24-timmars som låg i potten.

Lundqvist blev den förste svensken på 38 år att vinna brittiska Formel 3 via en komfortabel seger i finalhelgens inledande race på lördagen, och fick alltså anledning att jubla igen 24 timmar senare när det stod klart att han också säkrat ett av motorvärldens mest värdefulla priser.

Sunoco Whelen Challenge, nu inne på sin tionde säsong, är ett initiativ lanserat av det amerikanska bränslebolaget Sunoco (via den europeiska importören Anglo American Oil Company) i samarbete med industriföretaget Whelen Engineering.

Formatet ger alla förare som tävlar i Sunoco-försedda mästerskap runt om i Europa chansen att, via ett finurligt poängsystem, slåss om en fullt finansierad styrning i amerikanska sportvagnsklassikern Rolex 24 At Daytona (Daytona 24-timmars) nästkommande år.

Med säsongen nu till ända står det alltså klart att Linus Lundqvist tar hem Sunoco Whelen Challenge 2018, med det bästa poängsnittet av samtliga de 68 förare som gjort upp om den eftertraktade Daytona-styrningen.

2019 års upplaga av Daytona 24-timmars avgörs den 26-27 januari. Tävlingen i Florida har tillhört sportvagnsracingens mest prestigefyllda sedan premiären 1962.
- Den här helgen blir bara bättre och bättre, och jag kan inte riktigt greppa att jag faktiskt kommer få tävla i Daytona om bara några månader, säger Linus Lundqvist. Först titeln igår, och nu det här... Det blir helt enkelt inte bättre. Det har verkligen varit en drömhelg med bästa tänkbara utgång och jag är otroligt glad att vi lyckades avsluta säsongen på det här sättet.

Finaldagen på Silverstone drabbades av hård nederbörd, med massiva mängder regn och mycket svårkörda förhållanden. Det första av dagens två race, där omvänd startordning tillämpades baserat på resultatet i lördagens Race 1, gick bara två varv bakom säkerhetsbil innan det stoppades och aldrig återupptogs.

Race 3, säsongens allra sista heat, fick sedan ställas in helt och hållet på grund av det tuffa vädret. Linus Lundqvist skulle ha startat det loppet i pole position.

Lundqvists slutliga facit i BRDC British F3 Championship 2018 blir sju segrar, 13 pallplatser, fyra pole positions och fyra snabbaste varv. Den 19-årige Double R Racing-föraren har därmed tagit flest segrar, pallplatser och pole positions av samtliga den här säsongen - hans allra första i Formel 3.
- Linus har gjort ett helt otroligt jobb hela året, säger Anthony "Boyo" Hieatt, teamchef Double R Racing. Han har varit i princip felfri, snabb och en stor moralinjektion i teamet. Jag kände på mig att det här kunde bli en tuff säsong i brittiska F3 och att vi behövde en väldigt bra förare för att ta hem det, och Linus har varit precis den jag hoppades på. Sättet han hanterade den här finalen på, med den pressen, visar att han har något speciellt. Vi är glada att ha fått jobba med honom och jag är säker på att han står inför en mycket ljus framtid.

Linus Lundqvist avslutar säsongen på sammantaget 531 inkörda poäng, 85 fler än silvermedaljören Nicolai Kjaergaard (Danmark). Trea i förarmästerskapet blir Kush Maini (Indien).
Linus Lundqvist: mästare i brittiska F3

RESULTAT (topp fem) BRDC British F3 Championship Deltävling 8 | Silverstone
Race 1
1: Linus Lundqvist, Double R, 10 varv
2: Tom Gamble, Fortec, +3.097s
3: Billy Monger, Carlin, +6.200s
4: Manuel Maldonado, Fortec, +7.793s
5: Ayrton Simmons, CDR, +9.305s

Klicka här för fullständiga resultat http://www.linuslundqvistracing.se/wp-content/uploads/2018/10/Sk%C3%A4rmavbild-2018-10-14-kl.-08.33.09.png

Race 2 (omvänd startordning)
Rödflaggat efter två varv
1: Josh Mason, Lanan, 2 varv
2: Ben Hurst, Hillspeed, +0.777s
3: Arvin Esmaeili, Douglas, +1.054s
4: Clement Novalak, Carlin, +2.615s
5: Sun Yue Yang, Carlin, +3.217s
---
16: Linus Lundqvist, Double R, +17.455s

Klicka här för fullständiga resultat
http://www.linuslundqvistracing.se/wp-content/uploads/2018/10/Sk%C3%A4rmavbild-2018-10-14-kl.-15.12.19.png
Race 3
Inställt

MÄSTERSKAPSTABELL (topp fem) BRDC British F3 Championship 2018
1: Linus Lundqvist, 531 p.
2: Nicolai Kjaergaard, 446 p.
3: Kush Maini, 366 p.
4: Krish Mahadik, 358 p.
5: Tom Gamble, 346 p.
För komplett tabell, klicka här http://www.britishf3.com/standings/2018-championship-standings/


18-10-14 Linus Lundqvist klar mästare i brittiska Formel 3!
Linus Lundqvist har utropats till mästare i det brittiska Formel 3-mästerskapet (BRDC British Formula 3 Championship), en av racingvärldens mest prestigefyllda juniorserier, och följer därmed i fotspåren efter några av motorsportens största namn genom tiderna.

19-årige Lundqvist tog hem den åtråvärda F3-titeln på anrika Silverstone på lördagseftermiddagen, där han via en komfortabel seger säkrade mästerskapet i förtid med två race kvar att köra.

Framgången är den största hittills i Lundqvists karriär, som på kort tid accelererat kraftigt mot den internationella racingtoppen, och kommer anmärkningsvärt nog under Tyresö-förarens debutsäsong i Formel 3.

Lundqvist har kontrollerat årets mästerskap med sju segrar och 13 pallplatser på 22 körda race så här långt.

Bland dem som tidigare vunnit den brittiska F3-titeln märks superstjärnor som Emerson Fittipaldi (1969), Ayrton Senna (1983) och Mika Häkkinen (1990), som samtliga passerade via det engelska mästerskapet på sin väg mot senare stordåd i Formel 1. Även nuvarande Red Bull Racing-föraren Daniel Ricciardo finns med på listan över tidigare mästare (2009) i brittiska Formel 3.

Linus Lundqvist är den blott tredje svensken genom tiderna som lyfter den brittiska F3-pokalen mot skyarna, efter de båda tidigare F1-förarna Gunnar Nilsson (1975) och Stefan "Lill-Lövis" Johansson (1980).
- Det här är en helt obeskrivlig känsla, fullständigt magiskt, utbrister en tagen Linus Lundqvist. Det här har varit mitt stora mål den här säsongen och jag är så otroligt glad att faktiskt ha lyckats uppnå det. Det här betyder otroligt mycket för mig och jag vill verkligen ta det här tillfället i akt att tacka mitt team, Double R Racing, för allt det jobb som har gjort detta möjligt. Det här är den största och utan jämförelse viktigaste dagen i min karriär så här långt. Helt, helt fantastiskt!

Lundqvist säkrade alltså titeln i det första av finalhelgens tre race på Silverstone, där han passande nog visade sann mästarklass genom en dominant uppvisning: pole position, seger och snabbaste varv.

De avslutande två heatet för säsongen körs i morgon (söndag).

Linus Lundqvist har nu vunnit två mästerskap på tre år; 2016 körde han hem guldet i svenska Formula STCC Nordic innan han inledde sin internationella karriär.
18-10-11 Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl kör Porsche Motorsport Shoot-out!
Växjö-föraren utvald av Porsche Motorsport. Kämpar mot internationellt motstånd om styrning i Porsche Supercup.

Årets mästare i Porsche Carrera Cup Scandinavia, Lukas Sundahl, har valts ut som den skandinaviska förarrepresentanten i Porsche Motorsport Junior Programme Shoot-out Event. En exklusiv säsongsavslutande tävling som samlar de snabbaste förarna från samtliga Carrera Cup på de största racingmarknaderna världen runt. Shoot-out-tävlingen körs i Frankrike 30 oktober – 1 november på en bana som av rättviseskäl ännu inte har offentliggjorts. Ingen av deltagarna ska kunna skaffa sig otillåtna konkurrensfördelar genom test- eller simulatorkörning. Förutom racing med Porsche 911 GT3 Cup kommer förarnas tekniska feedback och kommunikativa färdigheter att utvärderas för att vaska fram en så komplett segrare som möjligt.

Lukas Sundahl från Växjö blev mästare i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2018 efter en mycket dominant säsong. På 14 deltävlingar i Sverige, Norge och Tyskland tog han nio pole position, sex snabbaste varv och tolv pallplatser – med en tredjeplats, två andraplatser och hela nio vinster på sin väg mot mästerskapsseger.
– En fantastisk chans! Jag ser fram mot att mäta mig mot världens bästa Carrera

Cup-förare och samtidigt slåss om en möjlighet att förverkliga drömmen om en internationell styrning med Porsche Motorsport, säger Lukas Sundahl.

Shoot-out-deltagarna kämpar om en plats i Porsche Motorsport Junior-programmet och en exklusiv inbjudan till Porsche Mobil 1 Supercup. Det internationella entypsmästerskapet som körs ihop med Formel 1 under Grand Prix-helgerna. Vinnaren får även omfattande finansiell support till sin säsong i Porsche Mobil 1 Supercup.
– Lukas har genomfört en mycket imponerande säsong i Porsche Carrera Cup

Scandinavia. En härlig prestation som inte har gått Porsche Motorsport obemärkt förbi, säger Raine Wermelin, direktör Porsche Sverige.
– Porsche Motorsport Junior Programme Shoot-out Event är en otrolig chans för en ung talang som Sundahl att visa upp sig på den internationella arenan. Det här är en av de saker som främst lockar snabba förare till vårt mästerskap och Sundahl kommer nu att ställas mot stenhårt motstånd i Frankrike, avslutar Wermelin.

Tidigare skandinaviska deltagare i Porsche Motorsport Junior Programme Shoot-out
Event är dubbla världsmästaren i rallycross Johan Kristoffersson (2012-2013).
Mästerskapstvåan i årets Porsche Carrera Cup Scandinavia, Oscar Palm (2014).
Danske Supercup-föraren Mikkel Overgaard Pedersen (2015). Samt STCC-föraren Philip Morin (2016-2017).
18-10-10 Linus Lundqvist går för guld i rafflande F3-avgörande
Efter åtta månader, sju deltävlingar och 21 race är stunden nu kommen: det är dags för final i BRDC British Formula 3 Championship, det prestigefyllda brittiska mästerskapet för Formel 3. I potten ligger en av motorsportens mest klassiska racingtitlar - och ledande Linus Lundqvist går in i den dramatiska slutuppgörelsen på Silverstone med ett enda mål i sikte.
- Vi går in i den här finalen med en väldigt tydlig uppgift; det är titeln vi vill åt, säger Linus Lundqvist. Jag skulle ljuga om jag påstod något annat, så det är bara att gå in i det här med ett öppet sinne och ge järnet. Jag har sett fram emot den här helgen länge. Jag känner mig redo.

Finalfighten står mellan 19-årige Lundqvist - nykomling i Formel 3 den här säsongen - och dansken Nicolai Kjaergaard med två års erfarenhet av mästerskapet i bagaget. Lundqvist, som med sex segrar är den mest vinstrike föraren i fältet så här långt, bär med sig en ledning på 50 poäng över sin nordiske rival med 108 kvar att slåss om.

Betryggande kan tyckas - men dramatiken lär bli tät på Silverstone. Den minnesgode behöver bara blicka tillbaka på den allra senaste deltävlingen, den dystra helgen på Donington Park för tre veckor sedan, för att påminnas om hur snabbt vindarna kan vända i den här branschen: Lundqvist tappade den gången 61 poäng på Kjaergaard efter en helg präglad av tekniska problem.

Det är med andra ord bäddat för en skandinavisk titelmatch av stora mått i helgen, och Lundqvist själv är den siste som tar någonting för givet.
- Vi har jobbat hårt för att se till att problemen på Donington inte upprepar sig, fortsätter Lundqvist. Vi har gått igenom all information vi samlade på oss, och vi har också genomfört ett test för att sortera ut bilen ordentligt. Vi fick de svar vi sökte och jag känner mig trygg i att vi har en bra grund att stå på inför den här helgen. Jag förväntar mig en hård kamp med Nicolai, precis som det ska vara, men jag kommer göra precis allt för att den här titeln ska landa i Sverige istället för Danmark!

Redan nu står det klart att Linus Lundqvist, oavsett utgång i helgen, slutar som sämst tvåa i BRDC British F3 Championship 2018.

Finalen på Silverstone drar igång med fyra stycken testpass, vardera 45 minuter långt, på fredag. Kvalet och det första av helgens tre race körs på lördag, innan säsongen avslutas med ytterligare två heat på söndag.

Brittiska F3 har redan en gång tidigare i år gästat Silverstone. Den gången blev Lundqvist helgens främste poängplockare med en seger och ytterligare en pallplats.

Bara två svenskar - Gunnar Nilsson (1975) samt Stefan "Lill-Lövis" Johansson (1980) - har tidigare vunnit den klassiska brittiska F3-titeln.

TIDSSCHEMA BRDC British F3 Championship Deltävling 8 | Silverstone (GP)
Alla angivelser avser svensk tid
Fredag 12 oktober
Fri träning 1: 10.00-10.45
Fri träning 2: 11.40-12.25
Fri träning 3: 14.15-15.00
Fri träning 4: 15.55-16.40

Lördag 13 oktober
Kval: 11.10-11.30
Race 1: 15.10-15.30

Söndag 14 oktober
Race 2: 10.20-10.40
Race 3: 15.25-15.45
18-10-08 Porsche Sverige inleder strategiskt samarbete med IndyCar-stjärnan Felix Rosenqvist
Formelbilsföraren från Värnamo bidrar med racingkompetens vid viktiga motorsport- och PR-event.

Felix Rosenqvist har de senaste åren etablerat sig som en av världens snabbaste racingförare. På hans CV finns bland annat mästerskapsseger i Formula 3 European Championship. Dubbla segrar i Macau Grand Prix och F3 Masters i Holland. Samt framgångsrika säsonger i DTM, Super Formula, Super GT och Formula E.

Förra veckan tillkännagav Rosenqvist att han har tecknat ett avtal med Chip Ganassi Racing som är ett av de mest segerrika IndyCar-teamen genom alla tider. Där kommer han att köra tillsammans med den regerande mästaren Scott Dixon.

Porsche Sverige inleder nu ett strategiskt samarbete med Felix Rosenqvist.
– Motorsport är en central del i den 70-åriga historien om Porsche. Det finns en naturlig koppling mellan Felix Rosenqvist och vårt varumärke, säger Raine Wermelin, direktör Porsche Sverige. Vi är jätteglada att presentera ett samarbete där Felix kommer att finnas med vid utvalda kundevent kopplat till våra sju Porsche Center i Sverige, samt vid olika PR-aktiviteter.

2017 gjorde Rosenqvist inhopp som gästförare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Under premiärhelgen på Ring Knutstorp i Skåne bjöd han publiken på stor show genom att ta pole position och imponerande segrar i bägge deltävlingarna.
– Vi har haft den stora glädjen att ha med oss Felix under två helger i Porsche Carrera Cup Scandinavia, fortsätter Wermelin. Förutom en fantastisk insats på banan har Rosenqvist en expertis vad gäller bilar och bilkörning som är värdefull för vår kundkrets som följer hans karriär på racingbanor över hela världen.
– Jag ser fram emot att jobba vidare med Porsche, säger Felix Rosenqvist. Produkterna står i en klass för sig och den svenska organisationen genomför många ambitiösa event. Det känns kul och inspirerande att vara med i de här sammanhangen
18-09-29 Intervju: Felix Rosenqvist om IndyCar-satsningen
Felix Rosenqvist berättar om karriärens största händelse så här långt: sin kommande satsning på IndyCar tillsammans med flerfaldiga mästarna Chip Ganassi Racing.

Intervjun här: https://www.youtube.com/watch?v=PDAHqTNu_fU&feature=youtu.be
18-09-28 Felix Rosenqvist klar för toppstall i IndyCar
Felix Rosenqvist har skrivit på för Chip Ganassi Racing, ett av de mest framgångsrika teamen i amerikansk motorsport genom tiderna, och kommer att ta plats i stallets IndyCar-uppställning bredvid femfaldige och regerande mästaren Scott Dixon under 2019 års säsong.

26-årige Rosenqvist får chansen i IndyCar – ett av världens absolut främsta racingmästerskap – efter två lyckade tester med Chip Ganassi Racing under 2016 och 2017, och kommer att köra teamets bil med startnummer 10. Bilen sponsras av dataföretaget NTT DATA och motorn levereras av Honda.

Rosenqvist blir den förste svensken sedan Kenny Bräck (2005) att tävla i IndyCar, Amerikas största och mest prestigefyllda formelbilsserie. Bräck själv körde för Chip Ganassi Racing säsongen 2002.
- Det här är det största som har hänt mig hittills i min karriär och att påstå att jag är exalterad vore en underdrift, säger Felix Rosenqvist. Jag har fascinerats av IndyCar så länge jag kan minnas och att få den här chansen tillsammans med Chip Ganassi Racing är en dröm som går i uppfyllelse. Jag är enormt hedrad över att få representera ett av de absolut bästa teamen redan under min debutsäsong och jag kommer att göra allt för att återgälda det förtroendet.

Chip Ganassi Racing har vunnit IndyCar-titeln åtta gånger, mest nyligen så sent som i år när nya zeeländaren Scott Dixon – Rosenqvists blivande teamkamrat under 2019 – alltså körde hem sitt femte guld i mästerskapet.
- Jag är fullt medveten om att jag har massor att lära mig, men jag kunde inte ha bättre förutsättningar, fortsätter Felix Rosenqvist. Scott Dixon är den mest framgångsrika IndyCar-föraren i modern tid och att få göra det här med honom vid min sida blir både en enorm utmaning och en fantastisk möjlighet. Jag kommer att ta det steg för steg och jag ser väldigt mycket fram emot det som väntar.

Chip Ganassi Racing har varit en tongivande aktör inom amerikansk racing i 30 års tid. Bland de förare som tidigare kört för teamet märks mästare som Juan Pablo Montoya, Dario Franchitti, Alex Zanardi och Jimmy Vasser.
- Vi har blivit bekanta med Felix genom de tester han gjort för oss vid ett par tillfällen de senaste åren, säger Chip Ganassi, teamchef och ägare. Han har imponerat stort på våra ingenjörer och alla andra i teamet och det här är rätt tillfälle att ge honom chansen i vårt IndyCar-program. Jag tror att jag talar för väldigt många när jag säger att jag är spänd på att se vad Felix kan hitta på bakom ratten nästa säsong.

IndyCar-kalendern hör till racingvärldens mest diversifierade, med en intressant blandning av ovaler, stadsrace och traditionella banor. 2019 års säsong omfattar 17 lopp i USA och Kanada, med premiär i mars och final i september.

The Big One: Rosenqvist till start i Indy 500

Höjdpunkten på kalendern är den 103:e upplagan av Indy 500, det klassiska ovalloppet över 500 miles (805 km) som traditionsenligt körs på Indianapolis Motor Speedway i slutet av maj. Indy 500 räknas till motorsportens så kallade ”Triple Crown”, tillsammans med Monacos Grand Prix för Formel 1 och 24-timmarsloppet i franska Le Mans.

Chip Ganassi Racing har vunnit Indy 500 totalt fyra gånger.
- Att jag faktiskt ska köra Indy 500 nästa år har nog fortfarande inte sjunkit in, avslutar Felix Rosenqvist. Det kommer att bli en enorm upplevelse och att stå på startlinjen i ett av toppteamen i det racet känns nästan overkligt. Hela IndyCar-serien utvecklas överlag i en positiv riktning just nu och jag ser detta som precis rätt tillfälle att ta det här otroligt spännande steget.

Rosenqvist, som huvudsakligen tävlat i elbilsmästerskapet Formel E under de senaste två åren, har viss tidigare erfarenhet av den amerikanska racingscenen genom ett antal starter i Indy Lights – den främsta supportserien till IndyCar – säsongen 2016. Smålänningen vann då tre race på stadsbanorna i St. Petersburg (Florida) och Toronto, som båda finns med på IndyCar-kalendern nästa säsong.

Rosenqvists IndyCar-debut kommer att ske just i St. Petersburg den 10 mars.
18-09-28 Klartecken från Robin Hansson – kör Porsche Carrera Cup 2019
Robin Hansson gör comeback i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
Nästa år kör han en Porsche 911 GT3 Cup (991 II) för familjeägda teamet Fragus Motorsport.
– Jag har fått suget tillbaka. Det ska bli kul att tävla i mästerskapet igen, säger 21-åringen från Göteborg.

I Robin Hansson får Porsche Carrera Cup Scandinavia en lika välkommen som högklassig och intressant förstärkning. Robin har utan tvekan de fartmässiga resurser som krävs för att vara med och kriga om titeln. Det har han visat förr, även om det ”bara” blivit två fjärdeplatser i mästerskapstabellen de två hela säsonger han hittills kört, 2016 och 2017.
Fem segrar och totalt 15 pallplatser i Porsche Carrera Cup säger egentligen mer om hans kapacitet. Robin är en riktig racer vilket inte minst bevisas av att han exempelvis inte lyfter fram 2017 års dubbelseger i Finland som sin främsta prestation hittills i Porsche Carrera Cup Scandinavia.
– Nej, det tycker jag att min debut på Mantorp Park 2015 är. Då utmanade jag Johan Kristoffersson, säger han.
I ett mycket händelserikt race tog sig den då 18-årige Robin om och förbi både Kristoffersson och Jocke Mangs och var i ledning innan han tvingades bryta på grund av en punktering.
Bortsett från det tråkiga slutet var det ett heat helt i Robins smak.
– Jämfört med det var segrarna i Finland a walk in the park. Det ska vara fight, då trivs jag som bäst.

Efter 2017 års säsong valde Robin att kliva av Porsche Carrera Cup Scandinavia. Ändå har han varit synlig i depån under årets alla tävlingar. Han har nämligen ingått i den stab av människor i Fragus Motorsport som med framgång drivit Roar Lindlands och Porsche Performance Team Norways bil. Norrmannen blev till slut trea, slagen endast av Lukas Sundahl och Oscar Palm.
Tillsammans med Daniel Ros har Robin dessutom gjort några riktigt lyckade inhopp i Swedish GT i sin Porsche 911 GT3 Cup.
– Jag har haft en bra och lärorikt sabbatsår från Carrera Cup, men nu känner jag suget efter att få tävla fullt ut igen. För att göra resultat måste glädjen finnas där och den är tillbaka, hälsar Robin
18-09-27 Rasmus Lindh testar Pro Mazda på Indianapolis
Bara tre veckor efter att han avslutat sin rookiesäsong i USF2000 har den svenska talangen Rasmus Lindh redan provat nästa steg på vägen till Indy Car. Den gångna helgen testade 17-åringen en Pro Mazda för Juncos Racing på den berömda Indianapolis Motor Speedway. Lindh

Med fem podieplatser i sin rookiesäsong i USF2000 hann Rasmus knappt hem till Sverige innan det var dags att resa till USA igen. Denna gången för ett test i en Pro Mazda;
- Jag är väldigt nöjd med min första formelbilsäsong. Det var en brant inlärningskurva, men i slutet av året hittade vi verkligen hastigheten och vi tog några pallplatser. USF2000-bilen passade mig väldigt bra så jag kunde lära mig ganska snabbt; kommenterade Rasmus som slutade som vicemästare i sin debutsäsong i USF2000.

Rasmus ser redan fram emot 2019 och tittar på Pro Mazda Championship. I ett av sina första test i en Pro Mazda var Rasmus Lindh snabbast och var topp tre i samtliga sex testpass som ingår i Chris Griffis Open Test.
- Jag lärde mig mycket vad det gäller extra downforce, större däck och mer hästkrafter.Jag fortsatte att förbättra mig och gjorde ett stort framsteg den andra dagen. Jag gillar verkligen Pro Mazda-bilen och hoppas kunna ta nästa steg till IndyCar nästa år. Upplägget här i USA är riktigt bra så jag är laddad inför nästa år; sa Rasmus direkt efter testet.

Det är inte bara teamen i Pro Mazda som lagt märke till Rasmus Lindh i år utan även Formel 1, IndyCar och Le Mans-legenden Stefan Johansson har haft fortsatt koll på Rasmus.
- Jag har följt Rasmus sedan han slog mig i ett videospel när han var sju år gammal", säger Johansson, som också är manager åt IndyCar-föraren, Scott Dixon.
- Rasmus är en av de få förare som har slagit igenom med enbart talang och han har gjort ett fantastiskt jobb så här långt. Han har ett stort lugn, fantastisk beräkningsförmåga och jag ser honom som en stor förare i framtiden. Han är väl förberedd för vad som än kommer nästa år."

Rasmus Lindh kommer nu att fortsätta med fler tester i Pro Mazda. Meddelanden om Rasmus säsong 2019 kommer under hösten.
18-09-26 Silver och brons i Junior-SM – Ward WestCoast Racings juniorer summerar säsongen
Sebastian Persson och Alfred Nilsson var de två nya go-kart juniorerna som i år tog steget upp från go-kart till formelbilsracing i Formula STCC Nordic med Ward WestCoast Racing Junior Team. Resultatet blev silver respektive brons för de båda i junior-SM och en fjärde respektive femteplats totalt i mästerskapet.

Deras båda säsonger gick på många sätt lite tvärtemot varandra där den ena inledde säsongen starkt medan den andre avslutade starkt. Sebastian Persson kom efter en lite svagare inledning igång ordentligt och avslutade säsongen med dubbla pallplatser och snabbaste varv på finalen på Mantorp Park. Under säsongen blev det totalt fem pallplatser, en fjärdeplats totalt i mästerskapet och silver i Junior-SM.
– Jag har utvecklats väldigt mycket under året. Allting var nytt och det tar tid att komma in i skillnaderna mellan go-kart och formelbil och det började lite trögt men det gick bättre mot slutet, konstaterar Sebastian.

Det var bland annat skillnaden i hur man skulle köra som Sebastian menade tog lite tid att sätta sig in i.
– Från go-kart har jag lärt mig att köra mjukt och kunna köra fort med understyrning men de här bilarna måste man köra lite annorlunda och kunna gå mer på attack med överstyrning för att det ska gå fort och det tog lite tid. Men tillsammans med bra hjälp från teamet kunde jag jobba på det och vi kunde få till det.

Sebastian var inställd på att det skulle bli ett läroår och är nu när han haft några dagar på sig att se tillbaka på säsongen efter finalen i stort sett nöjd med säsongen.
– Jag grämer mig lite över att det inte blev en seger men jag har varit stabil hela säsongen vilket känns bra. Förhoppningen innan säsongen var att vara med i topp-3 och nu måste jag vara nöjd med hur det blev även om man alltid siktar högre. Vi tappade också en del poäng i några brutna race men överlag har det varit en bra första säsong i bil. Jag hade gärna sett lite fler bilar i klassen så det hade blivit mer racing, men jag är nöjd med min säsong, avslutar Sebastian.

Alfred Nilsson hade en på många sätt omvänd säsong jämfört med sin teamkamrat. Han inledde med dunder och brak på Knutstorp med en seger och en andraplats. Sen började det gå lite trögare och förutom en pallplats helgen efter blev det inga fler pallbesök för Alfred. Han sydde ändå ihop säsongen till sist och slutade femma totalt tätt bakom teamkamraten och med ett brons i Junior-SM.
– Det här blev helt klart ett läroår, summerar Alfred några dagar efter finalen. Det gick ju väldigt bra under försäsongstesterna och sen under första tävlingshelgen att det helt klart gav höga förhoppningar men jag visste att det här skulle bli ett läroår.

Efter succén i premiärhelgen och ytterligare en pallplats helgen efter i Norge blev resultaten sen lite sämre. Alfred nosade ändå på pallen flera gånger och pekar när han ser tillbaka på året att han tillsammans med teamet gjorde flera viktiga framsteg.
– Det är kanske inte något som syns i resultatlistan men teamet har jobbat stenhårt med mig och vi har gjort flera framsteg sedan säsongsstarten. Jag har nog sett väldigt frustrerad ut efter racen men nu när jag ser tillbaka på det ser jag hur mycket vi har utvecklats och vilka stora kliv vi har tagit. Visst hade jag önskat mig bättre resultat men vi har gjort väldigt mycket som kanske inte synts utåt.

Nu med lite distans till säsongsavslutningen tycker Alfred att det har varit ett bra år, och framför allt ett bra första år på den tvåårsplan han la upp inför den här säsongen.
– Jag måste vara nöjd med säsongen. Om jag ser tillbaka på var vi började och hur det sen blev hade jag varit nöjd med det här om du frågat mig innan säsongen startade att det var så här det skulle bli. Visst hade jag önskat mig fler starka resultat, framför allt efter den starka säsongsstarten som kanske gav oss lite för höga förväntningar. Det här var tänkt som ett läroår och jag är väldigt tacksam för allt som både teamet och mina samarbetspartners har gjort för mig i år. Vi startade detta som en tvåårsplan och det är fortfarande planen men nu väntar några hektiska månader med hårt arbete för att vi ska kunna fortsätta på den planen, avslutar Alfred.