<< Tillbaka till Startsidan

[Kenny Bräck] [Audi Sport] Polestar Racing] [Opel Team Sweden] [Carrera Cup] [Övrig pressinfo]
[Racing]
[SSK] [STCC] [S60+ETCC] [GTR+SLC]

 

 

 

Övrig pressinformation
RACING 2003

2003
           05-08-24 Kanonhelg på Kanonloppet - Seger!
I helgen körde Alx sitt andra inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia när man gästade Karlskogabanan Gelleråsen. Det blev en skrällseger i första loppet och såg länge ut att bli samma resultat i race två, där Alx tillslut blev tvåa. Alx berättar:

Mina vänner, jag tror jag har kommit på det här med att köra Porsche! Innan jag berättar om loppen vill jag dock tacka hela Dainer Motorsport. Teamcheferna Dainer och Romana, sonen Christian, Palle som kan allt, vår starke man Martin och inte minst vår hjärna Björn. Riktiga entusiaster som jobbar bara för nöjets skull. Vi slog storteamen, kanonkul!

Racingenhelgen så. Var lite bekymrade efter den fria träningen och den enda som var helt tvärsäker på att det skulle gå bra var Romana. Hon hade rätt. I kvalet hade vi mycket bra fart och länge snabbaste tid. Det gav ny fart till Fredrik Ros som lyckades knipa min rekordtid genom att sätta en ännu bättre tid, fast bara med minsta möjliga marginal 0,01s! En andra kvaltid för oss alltså. Vi var överlyckliga för vår nyfunna pace. Det var också mitt bästa kvalresultat på Karlskogabanan, som jag inte tävlat på fem år.

I första loppet fick jag en halvdålig start precis som Fredrik bredvid mig. Bakom gjorde Nicklas Karlsson en kanonstart och var på väg ikapp så jag fick ta defensivt spår på yttern. Jag var på den rena sidan av banan och såg min chans att ta hand om ledningen i första sväng. En mycket sen inbromsning senare hade jag inte bara ledningen, utan även en lucka till Ros på andra och Karlsson på tredje. Inledningsvis var vi mycket jämt matchade, men efter en liten miss av Ros drog jag upp tempot. Spurten på ett par varv slet hårt på bakdäcken och jag såg att Ros bakom nu fått upp farten. Han åkte ikapp luckan innan han i sin tur körde slut på sina framdäck. Efter det stabiliserades luckorna och jag kunde ta en säker seger. Fantastiskt!

En andra bästa varvtid, 0,07s från Ros, i första loppet gjorde att jag fick starta tvåa även i söndagens race. Med den snabbt startande Karlsson på tredje plats visste jag att starten var avgörande eftersom vi var så pass jämt matchade i loppet och omkörning inte skulle bli möjlig, om man inte körde på varandra förstås. Den här gången fick jag en kanonstart och sköt direkt upp i ledning. Efter ett par kurvor kunde jag se i backspegeln att Karlsson låg tvåa och jagade hårt. Game on!

Vi hade innan loppet gjort en liten ändring som skulle hjälpa mig att inte köra slut på bakdäcken så fort. Tyvärr blev det inte som vi tänkt oss, vi hade bara gjort bilen långsammare. Jag fick jobba hårt men kunde hålla upp tempot. Sen började påkörningarna. Karlsson hade bestämt sig för att han skulle vinna och tänkte inte ge sig. Först en smäll i kofångaren på högersidan. Den lade sig mot däcket och det blev kraftigt mycket rök. Jag hoppades att däcket skulle hålla men kände att det blev halare allt eftersom temperaturen blev högre i däcket. Nästa smäll kom på vänstersidan i kofångaren. Jag klarade mig utan att snurra och kände att jag skulle kunna ta hand om segern även i detta lopp. När tredje smällen kom var den ordentlig. Rakt in i bakskärmen och jag for nästan av banan. Det fungerade dock och Karlsson åkte förbi. Det var bara drygt tre varv kvar och jag kunde enkelt gå imål på andra plats. Jag fick andra varvtid även i detta race, 0,02s från Jimmy Jacobsson som var snabbast och slutade trea i loppet.

Nästa helg är det dags för Porsche igen, då i Danmarks Grand Prix på Jyllandsringen. Vi kommer vara där med en nyriktad "MetroXpress" -Porsche, eftersom Metro heter så där. Kommande måndag, 29/8, visas andra Porscheracet från Karlskoga i sammandrag på ZTV i programmet "STCC support".

Tills nästa gång:
"I drive, therefore I am!"
Alx03-12-24
Fredrik Ekblom bäst även i Närke
Örebroaren Fredrik Ekblom svarade för Närkes bästa idrottsprestation 2003. Det konstaterar tidningen Nerikes Allehanda som ger honom utmärkelsen Guldklockan.
- Fantastiskt roligt och smickrande! säger Fredrik Ekblom.
Fredrik Ekblom vann Sveriges främsta racing-serie STCC för Audi och KMS under året och juryns motivering är på pricken:
"Fredrik Ekblom - en svensk racingkung och gentleman. Vinnare av 2003 års STCC-mästerskap. Så skicklig att han hinner vara både sportslig och först i mål, bakom nästan vilken ratt som helst. Har allt utom bortförklaringar, i en bransch där mycket kan skyllas på andra."
"Där andra skriker, gapar och protesterar sig fram låter Fredrik Ekblom bara resultaten tala", skriver tidningens sportchef Anders Uddling i en kommentar.
Ekblom har inte bara tidningens stöd, utan också hemmafansens. Av 1500 personer som hört av sig till Nerikes Allehanda hade många Ekblom som favorit.
www.audisport.nu

03-12-16
Rydell testade Alfa Romeo i Valencia
Rickard Rydell var en av sex inbjudna förare att testa för Alfa Romeos fabriksteam Autodelta i spanska Valencia. Alfa har gjort en liknande förarutvärdering tidigare i höst inför den kommande säsongens större satsning med sex bilar fördelat på två eller tre team. Valencia är den andra tävlingen i ETCC nästa år och en av de nya banorna jämte Hockenheim, Imola och Dubai.
- Testet omfattade 15 varv med tidtagning och det gick mycket bra. Både bilen och banan var helt nya för mig, medan de flesta andra hade kört bilen eller kunde banan sen tidigare. Det visades dock inga tider mellan förarna så jag vet inte hur fort de andra körde.
- Det är absolut ingenting klart och vi fortsätter diskussionerna. Förutom ETCC med Alfa Romeo tittar jag även på andra alternativ. Självklart skulle det vara kul att köra för Alfa nästa år, men de har inte bestämt vilka förare som ska köra.
Läs mer på: www.rickardrydell.com

03-11-27
Audi hårdsatsar med fabriksteam i DTM
Förra året koncentrerade Audi sina motorsportresurser på att stötta kundteam och importörer. 2004 återvänder företaget till tävlingsbanorna med två fabriksteam och sex nya touringbilar baserade på Audi A4 för det tyska mästerskapet DTM. Mattias Ekström kommer att köra en av bilarna.
I och med satsningen fortsätter därmed en mycket framgångsrik tradition för Audi med ett antal mästerskapstitlar under 1990-talet i DTM. Från 2000 har Abt Sportsline-teamet tävlat i DTM med bilar baserade på Audi TT. Kundteamet säkrade också titeln 2002.
- DTM har utvecklats mycket starkt sedan comebacken för fyra år sen, säger chefen för Audi Sport, Dr Wolfgang Ullrich. Genom Abt Sportsline har Audi varit representerat sedan starten av det nya DTM. Vår nya satsning blir ett logiskt steg. Den tyska marknaden är mycket viktig för oss och DTM är en perfekt plattform över hela Europa.
Den nya Audi A4 DTM med ca 460 hk har utvecklats av Audi Sport i Ingolstadt och Neckarsulm. Team Abt Sportsline får status som fabriksteam och laddar med förare som Mattias Ekström, Christan Abt, Martin Tomczyk och nykomlingen Tom Kristensen. Dessutom kommer Reinhold Joests team att förstärka med två bilar som rattas av de trefaldiga Le Mans-vinnarna Frank Biela och Emanuele Pirro.
Förutom fabrikssatsningen på DTM kommer Audi att vara inblandad i sportvagnsracingen med den oerhört framgångsrika Audi R8. Audi kommer att stötta importörer och kundteam i Le Mans, American Le Mans Series (ALMS) och den nya Le Mans Endurance Series (LMES). Audi kommer atta låta sina fabriksförare, främst Le Mans-vinnaren Rinaldo Capello och titelförsvararen i ALMS Marco Werner köra för sportvagnsteamen Champion Racing (USA), Goh (Japan). Ny i Audi sportvagnsracing är tysken Pierre Kaffer, 27
www.audisport.nu

03-11-09
Audi vinner på Le Mans igen
Audi avslutade motorsportsäsongen med ytterligare en stor seger. Danske Tom Kristensen och japanske Seiji Ara vann på söndagen 1000 km-racet på Le Mans i sin Audi R8 för Audi Sport Japan Team Goh.
1000 km-segern innebär att teamet är kvalificerade för Le Mans 24-timmars nästa år. Det dansk-japanska paret startade från pole position och släppte ingen annan över bron. Förhållandena var svåra med kallt och regnigt väder i början men i takt med att banan torkade upp ökade de ledningen.
- Jag är väldigt glad för Le Mans betyder mycket för mig, sade en strålande Seiji Ara efter racet. Det var ett svårt race i det här vädret men bilen gick perfekt och Tom är en fantastisk teamkamrat. Mitt nästa mål är att vinna 24-timmars här!
Som flera gånger tidigare var bränsleekonomin i Audi R8 avgörande. Medan andraplacerade Courage-Peugeot var tvungen att gå i depå efter 34 varv på den korta banan körde Tom Kristensen 48 varv och drygt 20 mil innan han behövde gå in och tanka. Till slut gick Audi-teamet i mål med tre varvs marginal till tvåan, efter sex timmars körning.
Detta var den tionde segern i de 12 tävlingar som Audi R8 startat i, under 2003 års säsong i Europa och American Le Mans Series, ALMS.
Resultat
1 Ara/Kristensen (Audi R8) 208 varv på 5h 59m 53.245s, 2 Sarrazin/Lagorce/Bourdais (Courage-Peugeot) - 3 varv, 3 Lammers/Wallace (Dome-Judd) - 4 varv, 4 Rusinov/Eyckmans/Muscioni (Courage-JPX) - 11 varv, 5 Davies/Turner (Ferrari) - 13 varv, 6 Kox/Sugden (Ferrari) - 14 varv, 7 Field/Dayton/Connor (Lola-Judd) - 17 varv, 8 Bouchut/Vosse/Dumez (Chrysler) - 18 varv, 9 Andrews/Keen/Lavaggi (Lola-Judd) - 18 varv, 10 Montermini/Engelhorn/Peter (Ferrari) - 19 varv
www.audisport.nu

03-10-20
Säsongsfinal med nya segrar för MH Motorsport.
I helgen så avslutades årets tävlingsaktiviteter för MH Motorsport i och med finalen i SLC serien som kördes på Mantorp Park. Det var teamets långdistansbil, S40 förarna i JSM samt Börje Hansson med sin VW som var ute på banan.
I JSM klassen var det Marcus Larsson som var snabbast av teamets förare med en fin tredje plats i första heatet och en andra i heat nummer två. Teamkompisen Björn Johansson slutade precis bakom Marcus i båda heaten. För Björns del innebar resultaten att han slutar på en fjärde plats i JSM tabellen på samma poäng som trean medan Marcus tog klivet upp till en femte plats totalt. Hanna Johansson och Marcus Olsén hade ingen större lycka på ett kylslaget Mantorp Olsén försvann tidigt från det första heatet och slutade 12:a i heat två medan Hanna rattade in på en 12:e respektive 11 plats. Olsén slutar därmed på en 10:e plats i JSM tabellen och Hanna på en 14:e.
- " Det har varit två bra heat för mig i dag och jag är nöjd med min körning, " kommenterade Marcus Larsson.
- " Det känns lite snöpligt just nu. Att bli snuvad på JSM bronset var ju inte vad jag hoppats på. Jag trodde ett tag att jag skulle kunna ta Marcus i andra heatet men det räckte inte riktigt till. Dock var det två mycket kul heat där jag gav allr, " sa en något besviken Björn Johansson.
Börje Hansson fick inte riktigt snurr på sin VW i det första av helgens två heat i Toyo Beetle Cup utan flaggades av som tvåa. I det andra heatet såg det ut som om Börje skulle knipa segern men i sista kurvan smet hans värste konkurrent förbi.
- " Så grundlurad är det länge sedan jag blev. Jag tittade i backspegeln några kurvor tidigare och såg att jag hade en rejäl lucka men så kom plötsligt Bengt Holmgren upp jämsides ut ur sista svängen och jag hann inte ens reagera när han knep segern med knappast möjliga marginal, " berättade Börje.
För långloppsgänget såg det lite mörkt ut i inledningen efter en del småfel som fick rättas till i depån. Men ju längre tiden gick så arbetade man sig uppåt och när Jimmy Johansson hoppade in efter drygt nio timmars körning så kunde blev det avancemang till klassledning.
- " Det började regna och banan blev hal vilket jag gillar så då kunde jag ta många sekunder per varv på konkurrenterna och det räckte för att ge os klassegern efter 12 timmars körning så det är jag nöld med, " berättade Jimmy.
Det har varit en mycket lyckad säsong för ett av Sveriges mest framgångsrika motorsport team. MH Motorsort har deltagit i hela sex olika tävlingsklasser och har förare som återfinns långt fram i alla dessa klasser. En titt på resultat gör ett imponerande facit som sannolikt är mycket svårslaget.
Totalresultat 2003
Renault R 5 junior. - Patrik Olsson 2:a
Volvo S40 Challenge, JSM - Björn Johansson 3:a, Marcus Larsson 4:a
Volvo S60 Challenge - Jimmy Johansson 1:a
Volvo Original Cup Racing - Håkan Christiansson 3.a
Toyo Beetle Cup - Börje Hansson 2:a
SLC Endurance 3 tim - MH Motorsport klass 2:a
SLC Endurance 8 tim - MH Motorsport klass 1:a
SLC Endurance - MH Motorsport total 5:a
- " Det har varit en jobbig men mycket rolig säsong. Med så mycket nya förare och många bilar så har vi överträffat allt jag kunde tänka mig innan säsongsstarten. Förarna har gjort stora framsteg och inte minst personerna runt förarna har gjort det möjligt att nå detta. Föräldrar, syskon vänner och bekanta har snabbt kommit in i luffarlivet i depåerna och anpassat sig förvånansvärt snabbt. Denna sammanhållning parat med våra egna resurser ligger till grund för det lyckade resultatet." kommenterar teamchefen Mikael Hermansson.
Resultat och tabell om JSM finns på länken S40 Challenge JSM

03-10-19
Champion vann Petit Le Mans
Team ADT Champion Racing vann säsongsfinalen i American Le Mans Series på Road Atlanta. Stefan Lill-Lövis Johansson var beredd att hoppa in i teamets Audi R8 men JJ Lehto och Johnny Herbert klarade segern själva på nio och en halv timme.
- Efter att ha misslyckats med att vinna på Le Mans och Sebring i år så var det väldigt skönt att vinna den här tävlingen, sade Johnny Herbert efter tävlingen.
Champion Racing har tävlat lite i skuggan av konkurrenterna i Joest-teamet, som kunde säkra segern i årets serie genom att köra 70 procent av tävlingens 1000 miles. Otroligt nog spann Marco Werner av banan på precis det varv som motsvarade 70 procent - vid 69,8 procent närmare bestämt. Werner blev bogserad ut på banan, lyckades köra in i depå och blev därför mästare i depån.
Joest-teamet kunde också ha fått ett snöpligt slut på säsongen redan efter två timmar på Road Atlanta - när Frank Biela försökte undvika en GTS-bil träffade han muren och körde av banan. Bilens skador gick dock att reparera på tio minuter i depån.
Till slut var det ändå Frank Biela och Marco Werner som blev mästare, liksom deras team Infineon Joest som blev det för fjärde året i rad på American Le Mans Series. Audi var redan klara mästare som tillverkare av bägge teamens Audi R8-bilar.
- Att vinna mästerskapstitlarna för fjärde året i rad är mycket starkt av Team Joest och Frank och Marco kan vara stolta över säsongen, säger chefen för Audi Sport dr Wolfgang Ullrich.
Resultat Road Atlanta 1 Herbert/Lehto (Audi R8) 394 varv på 9h 31m 10.608s, 2 Beretta/Saelens/Papis (Panoz) - 8 varv, 3 Biela/Werner (Audi R8) - 9 varv, 4 Jeannette/Leuenberger/Maxwell (Panoz) - 15 varv, 5 Kox/Enge/Menu (Ferrari) - 19 varv, 6 Magnussen/Brabham/Davidson (Ferrari) - 19 varv, 7 Gavin/Collins/Pilgrim (Chevrolet) - 28 varv, 8 Bernhard/Bergmeister/Dumas (Porsche) - 34 varv, 9 Maassen/Luhr (Porsche) - 34 varv, 10 Lewis/Drissi/Patterson (R&S-Lincoln) - 34 varv
www.audisport.nu

03-10-13
Rydell och Radisich sjua i Bathurst
Rickard Rydell körde tillsammans med Paul Radisich i en Ford BA Falcon in på sjunde plats av 44 startande i Bathurst 1000. Tävlingen omfattade 161 varv under 6,5 timmar inför fullsatta läktare. Totalt var det 170.000 åskådare på fyra dagar.
Dessutom direktsändes tio timmar i tv på söndagen med 2,5 miljoner tittare. Bathurst 1000 är större än Formel 1 i Melbourne! Inte undra på när de 600 hk starka bilarna kör 300 km/h på raksträckorna.
- Efter 6,5 timmars körning var vi inte långt efter vinnarna. Körningen gick också bra med Paul och vi noterade jämna tider, säger Rickard som vann tävlingen 1998 med Volvo.
- Det är jättekul att få komma tillbaka till Bathurst. Kolliderar inte tävlingen med något annat i min kalender kör jag gärna nästa år också!
Tävlingen vanns av Holden-förarna Greg Murphy och Rick Kelly.
Läs mer på: www.rickardrydell.com

03-10-05
Mattias Ekström tvåa i DTM-finalen
DTM: Mattias Ekström avslutade den tyska mästerskapssäsongen med en meriterande andraplacering, bara två tiondelar efter Jean Alesi. Mattias blev därmed fyra i tabellen.
- Jag är inte helt nöjd med andraplatsen eftersom en seger var inom räckhåll, säger Mattias Ekström.
Mattias hade lyckats ta pole position och den första segern för säsongen verkade kunna bli möjlighet. Men den gamle F1-föraren Jean Alesi lyckades hålla undan ända in i mål, trots att Mattias närmade sig varv efter varv.
- Bilen var perfekt, teamarbetet var perfekt. Jag hade otur i första depåstoppet där jag blev hindrad och Alesi kom förbi.
- Han gjorde helt enkelt inga misstag, jag kunde inte köra om honom, sade Mattias Ekström som låg 0,2 sekunder efter Alesi i mål.
Mercedes har dominerat årets säsong från början till slut och Mattias teamkompis Laurent Aiello tvingas lämna över mästerskapstiteln till Bernd Schneider i Mercedes. Aiello kom femma i finalen och blev sexa i sammanställningen.
- Det är klart att jag skulle velat lämna över med en pallplats eller en seger, säger Laurent Aiello. Men efter att ha startat från 15:e plats så gjorde jag det bästa jag kunde. Det är bara att gratulera Bernd Schneider och Mercedes, det fanns ingen möjlighet att slå dom i år.
Resultat Hockenheim
1 Jean Alesi (Mercedes) 37 varv på 1h 00m 46.013s, 2 Mattias Ekström (Abt-Audi TT-R) + 0.213s, 3 Marcel Fässler (Mercedes) + 4.295s, 4 Peter Dumbreck (Mercedes) + 5.350s, 5 Laurent Aiello (Abt-Audi TT-R) + 7.303s, 6 Bernd Schneider (Mercedes) + 14.566s, 7 Timo Scheider (Opel) + 26.709s, 8 Peter Terting (Abt-Audi TT-R) + 32.935s, 9 Christian Abt (Abt-Audi TT-R) + 34.340s, 13 Martin Tomczyk (Abt-Audi TT-R) + 53.505s, 17 Karl Wendlinger (Abt-Audi TT-R) + 1m 24.829s
DTM 2003, förare
1 Bernd Schneider (Mercedes) 68, 2 Christijan Albers (Mercedes) 64, 3 Marcel Fässler (Mercedes) 57, 4 Mattias Ekström (Abt-Audi) 46, 5 Jean Alesi (Mercedes) 42, 6 Laurent Aiello (Abt-Audi) 41, 7 Peter Dumbreck (Opel) 31, 8 Timo Scheider (Opel) 12, 9 Alain Menu (Opel) 9, 10 Manuel Reuter (Opel) 5
Tillverkare:
1 Mercedes-Benz 237, 2 Audi 93, 3 Opel 60
TV-tider
SVT24
söndag 5 okt, 19-20
SVT2
onsdag 8 okt 19.30
lördag 11 okt 17.15
söndag 12 okt 23.50
www.audisport.nu

03-10-02
Mattias Ekström vill slå Aiello
DTM: Abt-Audi-teamet får abdikera från tronen i tyska mästerskapsserien i år men teamet vill ändå avsluta med flaggan i topp i Hockenheim i helgen. Och Mattias Ekström vill hålla sig före Laurent Aiello i tabellen.
- Det är klart att jag vill bli den bäst placerade föraren i teamet, säger Mattias. Det kan bli en spännande fajt mellan mig och Aiello.
Aiello har 37 poäng på femte plats och Mattias har en poäng mer på fjärde plats. Mattias har dock hela 13 poäng upp till pallen och Marcel Fässler i Mercedes. DTM-säsongen 2003 har dominerats av Mercedes och det blir en av deras förare, Christijan Albers eller Bernd Schneider, som kommer att vinna serien.
Abt-teamet har bara tagit en seger med Laurent Aiello på Nürburgring. Mattias Ekström har varit på pallen fyra gånger men inte tagit den där efterlängtade segern.
- Den här säsongen hade jag hoppats att vinna tävlingar och det har varit nära några gånger. Nu har jag bara en chans kvar! säger Mattias Ekström.
Till helgens final på Hockenheim kommer det att bli en folkfest, över 45000 biljetter har redan sålts.
TV-tider
SVT24
söndag 5 okt, 19-20
SVT2
onsdag 8 okt 19.30
lördag 11 okt 17.15
söndag 12 okt 23.50
Ställning inför finalen, förare
1. Bernd Schneider (Mercedes) 65, ,2. Christijan Albers (Mercedes) 64, ,3. Marcel Fässler (Mercedes) 51, ,4. Mattias Ekström (Abt-Audi) 38, ,5. Laurent Aiello (Abt-Audi) 37, ,6. Jean Alesi (Mercedes) 32, ,7. Peter Dumbreck (Opel) 26, ,8. Timo Scheider (Opel) 10, ,9. Alain Menu (Opel) 9, ,10. Manuel Reuter (Opel) 5, ,11. Gary Paffett (Mercedes) 4, ,12. Christian Abt (Abt-Audi TT-R) 3, ,13. Thomas Jäger (Mercedes) 2, ,14. Jeroen Bleekemolen (Opel) 2, ,15. Joachim Winkelhock (Opel) 1, ,16. Martin Tomczyk (Abt-Audi) 1, ,17. Karl Wendlinger (Abt-Audi) 1
Tillverkare:
1. Mercedes-Benz 218, ,2. Audi 80, ,3. Opel 53
www.audisport.nu

03-09-26
Pontus Mörth: Från F1 till DTC
I onsdags demonstrationskörde han en F1-bil på Anderstorp inför danska sponsorer, men nu är han åter i vardagens lunk med jobb i kombination med racing på helgerna.
Det har varit lite tyst om Kils-grabben Pontus Mörth under den senaste säsongen. Det kan förklaras med att han kör danska DTC för Volvo Danmark och hittills parkerat utanför prispallen.
- Det har stundtals handlat mer om att utveckla bilen än att tävla med den. Det kan förklaras med att S40:n var helt nybyggd inför säsongen, förklarar Pontus Mörth inför årets DTC-final på Jyllandsringen i helgen.
- Men jag tycker att allteftersom under säsongen har vi återvunnit en viss konkurrenskraft, och särskilt i regn.
- Därför ber jag om regn åtminstone inför kördagskvalet, fortsätter Pontus.
Der var efter två framgångsrika säsonger i den internationella racingserien VW News Beetle Cup som den talangfulle värmlänningen återvände hem till Sverige för att ratta Opel Team Swedens Opel Vectra i STCC 2001. Men den lätt ålderstigna bilen var långtifrån konkurrenskraftig trots att teamet kämpade med att förbättra både väghållning och för att öka effekten.
- Vi fick chansen att blixtra till vid ett par tillfällen, men vi var inte med i den direkta medaljstriden, berättar Pontus på väg till danska Silkeborg.
Fjolårets bjöd på ett par sporadiska inhopp i GT-racing, men inte mer.
- Inför säsongen hade vi jobbat på en internationell styrning. Både ETCC och Le Mans var på gång utan att vi lyckades att knyta ihop säcken.
Till årets säsong kom dock erbjudandet från Volvo; man behövde en rutinerad förare till sin satsning i danska DTC. Pontus nappade, samtidigt som han var införstådd med att teamet befann sig i ett uppstartningsskede.
- Allt är nytt för oss, vi har förbättrat oss hela tiden.
- Tyvärr, jag hade räknat med lite bättre resultat, skjuter han in.
Pontus tror att konkurrenskraften finns till nästa säsong. Årets 16 hittills körda DTC-heat har varit kombinerade race och fullfarttester.
- Teamet jobbar hela tiden på att förbättra bilen samtidigt som man får rätta sig efter de ekonomiska resurserna som danska Volvo och deras återförsäljarförening ställer upp med.
- I Danmark säljs varje år 90.000 bilar och Volvo är långtifrån störst. Jag tycker att det säger sitt om vilka resurser teamet har till sitt förfogande jämfört med i Sverige.
Om nästa säsong vill inte Pontus orda, men han har ett hopp om att få fortsatt representera Volvo på racerbanorna.
Göran Björklund

03-09-25
Gyllene år för MH Motorsport med guldchanser på Mantorp.
Verksamheten för Bohuslän baserade MH Motorsport går nu in i ett slutskede för säsongen. Teamet, som fram för allt satsar på att hjälpa fram ungdomar från väst Sverige, har så här långt haft en enastående framgång.
Den yngste av teamets föreare, 15-årige Lilla Edet killen Patrik Olsson, körde sitt sista race för säsongen på Gelleråsen i helgen som gick. Inför finalen så ledde Patrik Renault 5 Junior klassen i SSK serien och hade stora förväntningar på en totalseger.
- Det såg mycket bra ut inför helgen men ett hjullager gick sönder och förstörde mina chanser så jag fick nöja mig med en tredje plats i finalheatet och därmed blev jag passerad i sammandraget med fyra poäng och slutade tvåa totalt," berättar en något besviken Patrik som annars varit en klar sensation i klassen redan under debutantåret.
Håkan Christiansson, som annars är mekaniker i teamet och har ett förflutet inom rallycross, kör likaså i SSK serien men i Volvo Original Cup. Inför finalen låg Håkan på en andra plats i serien med god kontakt för att kunna ta hem mästerskapet trots att han inte kört alla deltävlingarna.
- Jag visste att jag hade en klar chans och satsade för seger. Dessvärre så slutade det hela på ett tråkigt sätt när jag blev torpederad av en medtävlande och tvingades bryta. Dessutom så blev inte denne bestraffad för sitt tilltag utan hela saken passerade vilket gjorde att jag föll ner till en tredje plats i Svenska Racingserien." kommenterade en arg Håkan efter tävlingen på Gelleråsen.
I JSM klassen Volvo S40 Challenge har teamet hela fyra förare som också var i elden under helgen på Anderstorp i den näst sista deltävlingen i SLC serien.
Bäst av dessa förare under säsongen har  Björn Johansson varit och han låg på en fjörde plats i mästerskapet inför helgens tävling. Björn bjöd också på en sagolik körning i båda heaten. I det första var han inblandad i en mycket tät fight med fyra förare som hade en intesiv kamp bakom heatsegrande Mikael Granberg som också toppar JSM tabellen inför finalen.
- Det var nog ett av de svettigaste heat jag kört. Vi skiftade platser ett flertal gånger och det var riktigt tätt men jag lyckades att komma först i klungan och kunde gå i mål som tvåa vilket jag är mycket nöjd med, " berättar Björn som sedan följde upp med en fjärde plats i det andra heatet för helgen, bara tre tiondels sekund från en ny pallplats.
16-årige Marcus Larsson visade också prov på en framtida racingstjärna genom att bli fyra respektive femma i de två heaten.
- Jag var inblandad i tät racing med flera bilar och de andra förarna har åkt betydligt längre än mig och har därmed mer rutin så jag får väl anse att resultaten är bra med de förutsättningarna. Men vid finalen på Mantorp så skall jag köra från dem alla," sa en självsäker Marcus Larsson som ligger på en fin femte.plats i sammandraget precis bakom sin teamkompis Björn i JSM sammandraget inför finalens två heat där han har goda chanser till ytterligare avancemang.
19-årige Marcus Olsén gör också sin första säsong i klassen. Helgen inleddes på sämsta möjliga vis för Olsén när han åkte av på första varvet under tidsträningen och fick ingen tid alls.
- Det var tungt att starta sist i första heatet men jag bestämde mig för att satsa allt och lyckades köra upp mig till en tionde plats i mål och fick en ganska bra varvtid så att jag hade en bättre startposition inför heat två." berättade Olsén som fortsatte att bjuda på aggressiv körning även under andra heatet där han slutade sexa bakom sina teamkompisar Björn och Marcus Larsson.
Förre karting tjejen Hanna Johansson från Lerum tog steget till S40 Challenge i år och har haft en del omställningsproblem. I helgens första heat körde Hanna mycket fint och flaggades av som elva i mål men bestraffade sedan med en minuts tidstillägg för ojust körning.
- Vad skall jag göra när de inte vill flytta sig. Föraren framför mig stängde under de sista varven och när jag attackerade i sista kurvan så vek han in framför mig så jag tog honom i sidan och skjöt honom framför mig en stund men det gillade ju inte dommarna." kommenterade Hanna lite surt efteråt.
I det andra heatet så blev det en kollission på första varvet precis framför Hanna så hon hade ingen stans att ta vägen utan blev stående mellan de två som åkt samman för att i momentet senare bli kraftigt påkörd bakifrån av en medtävlande som inte hann bromsa och så var den dagen förstörd för Hanna.
MH Motorsport tävlar också i SLC Endurance med en Volvo S 40 i klassen för standardbilar. Man åker både i tre timmars tävling och i åttatimmars tävling. Som förare i dessa sammanhang används teamets ordinarie förare men såväl mekaniker som teamchefen, Mikael Hermansson, finns även med i förarbesättningarna.
- Vi utnyttjar endurancracingen till att få nyttig körträning och skiftas om vid tävlingarna att köra. Det ger mycket tid på banan som man sedan har nytta av i sprintracingen, " säger Raymond Johansson i MH Motorsport.
Team MH Motorsport tillhör förgrundsteamen i både tre- och åttatimmarstävlingarna och har ett antal klassegrar i bagaget. Denna helg blev det två tredje platser sedan man haft problem med en trilskandes växellåda som gjorde att man tappade en hel del tid i depån.
I SLC sammanhang körs även Toyo Beetle Cup. Detta är en klass där man tävlar med kraftigt modifierade VW Typ 1 bilar, den så kallade "Bubblan". Börje Hansson finns med i klassen och representerar MH Motorsport. Denna helg resulterade i två andra platser för Börje tätt bakom hans värste antagonist om mästerskapet, Bengt Holmgren.
- Det var två mycket täta heat mellan mig och Bengt. Bengt var snabbare än mig på den långa flygrakan medan jag körde snabbare på övriga delar av banan där jag kom i kapp Bengt men han stängde mig hela tiden. " kommenterar Börje som kanske är alldeles för snäll i sin körning och för rädd för att bilen skall få lite bucklor.
Inför denna helg så lägger MH Motorsport all kraft på att hjälpa teamets två förare i S 60 Challenge till framgångar när man åker finalen i racingklassen i samband med STCC finalen på Mantorp.
Teamet representeras i klassen av 19 årige Jimmy Johansson samt 17 årige Alex Engblom. Inför finalen så är Jimmy i ledning i mästerskapet, knappt före veteranen Tommy Brink och Daniel Andersson medan Alex ligger på en delad 17:e plats.
- Det kommer att bli tufft. Vi skall räkna bort två resultat och sedan är det dubbla poäng i sista heatet så allt kan hända. Förra gången vi körde på Mantorp så blev jag trea i båda heaten men var före både Brink och Daniel. Det är så oerhört jämnt i klassen och alla bilar går lika fort så det gäller att hitta en optimal uppsättning på bilen samt lyckas få till det i tidskvalet, " säger Jimmy medan Alex har som målsättning att plocka så många poäng som möjligt och ta ett kliv uppåt i sluttabellen.
Teamchefen, Mikael Hermansson säger så här om säsongen hittills och inför finalen på Mantorp.
- Det har varit en fantastisk säsong. Samtliga förare har utvecklats enormt och presterat resultat som ligger långt över vad vi förväntat oss. Patrik var nära att ta hem juniorernas R 5 men föll på ett tekniskt fel. Det är sådant som händer dessvärre. Håkans blev brutalt avrättad i sin klass och det har jag lite svårare att smälta. Samtliga fyra förare i JSM klassen S40 har också överträffat de förväntningar vi hade och det kan mycket väl sluta i att någon av dem tar en JSM medalj när finalen körs i oktober på Mantorp. Vårt endurancteam fungerar också mycket bra och utgör en stor del i vår ambition att lära ungfomarna att tävla i banracing. Skulle sedan Jimmy vinna S60 Challenge, som är Sveriges tuffaste racingklass när det gäller täta heat och med massor av rutinerade förare, så vet jag knappt hur vi skall fira det. Det är ett så positivt gäng som jag jobbar med. Både förare, mekaniker och förarföräldrar ställer verkligen upp till max och är en av de viktigaste orsakerna till våra framgångar.

03-09-22
Mattias Ekström trea på Zandvoort
DTM: Mattias Ekström tog en meriterande tredjeplats på Zandvoort i näst sista omgången av DTM. Han är nu fyra i sammanställningen. Mattias Ekström gjorde en tuff uppkörning i söndagens DTM-race på Zandvoort. Mattias hamnade olyckligt i starten bakom teamkamraten Martin Tomczyk som fick motorstopp.
- Startrakan är väldigt trång och jag förlorade massor av platser när jag försökte ta mig förbi Martins bil, säger Mattias Ekström. Efter det trodde jag inte på en pallplats.
Mattias körde dock mycket bra och slutade på tredje plats, hans fjärde pallplats för säsongen.
- Det lyckades till slut, tack vare bra depåstopp och bra strategi i racet. Det blev en bra avslutning efter en dålig start, säger Mattias.
Christjan Albers tog ännu en seger för Mercedes och Bernd Schneider kom på andra plats. Laurent Aiello hade ingen lyckad dag. Aiello startade på 14:e plats och slutade nia.
- Grattis till Mercedes, sade den regerande mästaren Laurent Aiello efter racet. Dom har nu vunnit mästerskapet. Jag ska ge allt för att avsluta säsongen med en seger på Hockenheim.
Resultat: 1. Christijan Albers (Mercedes) 36 varv på 59:40.840 min. 2. Bernd Schneider (Mercedes) + 5.337 s. 3. Mattias Ekström (Abt-Audi TT-R) + 14.478 s. 4. Manuel Reuter (Opel) + 14.975 s. 5. Jean Alesi (Mercedes) + 15.368 s. 6. Marcel Fässler (Mercedes) + 24.230 s. 7. Jeroen Bleekemolen (Opel) + 27.899 s. 8. Karl Wendlinger (Abt-Audi TT-R) + 32.329 s. 9. Laurent Aiello (Abt-Audi TT-R) + 9.878 s.
TV-tider:
SVT24
Sön 21/9 kl 20-21
SVT 2
Ons 24/9 19.30
Lör 27/9 17.15
Sön 28/9 00.30
www.audisport.nu

03-09-18
Mattias Ekström vill vinna på Zandvoort igen
DTM: För ett år sen vann Mattias Ekström på Zandvoort och samtidigt säkrade teamkompisen Laurent Aiello totalsegern i DTM. I år är förutsättningarna annorlunda men Mattias vill vinna igen.
- När jag vann här förra året lovade jag mig själv att det inte skulle dröja länge till nästa seger så nu är det ju hög tid, säger Mattias som blev sjuk efter förra racet men räknar med att vara fit till helgens begivenhet.
Zandvoort anses vara en bana som passar Abt-Audi-teamets Audi TT-R bra. Banan har många medelsnabba och snabba kurvor. Mercedes har hittills i år dominerat allra mest på snabba banor med hög toppfart.
- Banan på Zandvoort är alltid en utmaning eftersom den är så hal, säger Mattias Ekström. Jag gillar det för man kan leka lite mer med bilen.
Laurent Aiello vann förra årets serie just på Zandvoort men kan inte räkna med någon serieseger i år, även om det fortfarande är teoretiskt möjligt. Det är 20 poäng upp till ledaren.
- Mitt mål nu är att komma topp tre i mästerskapet, säger Laurent Aiello. Det innebär att vi måste vinna de två återstående racen.
Serien avslutas på Hockenheimring den 5 oktober. Tills dess kommer teamet att kämpa för en snygg avslutning på säsongen.
- Det är klart att vi ska kämpa så länge vi har den minsta chans, säger teamchefen Hans-Jürgen Abt. Men det är också viktigt att bjuda på en riktig show och kanske en seger i något av racen.
Ställning DTM, förare, inför Zandvoort:
1. Bernd Schneider (Mercedes) 57, 2. Christijan Albers (Mercedes) 54, 3. Marcel Fässler (Mercedes) 48, 4. Laurent Aiello (Abt-Audi) 37, 5. Mattias Ekström (Abt-Audi) 32, 6. Jean Alesi (Mercedes) 28, 7. Peter Dumbreck (Opel) 26, 8. Timo Scheider (Opel) 10, 9. Alain Menu (Opel) 9, 10. Gary Paffett (Mercedes) 4, 11. Christian Abt (Abt-Audi TT-R) 3, 12. Thomas Jäger (Mercedes) 2, 13. Martin Tomczyk (Abt-Audi) 1, 14. Joachim Winkelhock (Opel) 1
www.audisport.nu

03-09-08
Audi redan klara segrare i ALMS
Frank Biela och Marco Werner körde på söndagen hem titeln i American Le Mans Series åt Audi på Laguna Seca i Kalifornien. Med två återstående tävlingar kan inget annat märke rå på Audi R8.
Frank Biela och Marco Werner startade från pole position och ledde under 115 av 120 varv. Det var bara efter första depåstoppet som James Weaver och Butch Leitzinger i sin MG Lola tillfälligt kunde ta ledningen.
- Det här har varit en perfekt helg, sade Frank Biela. Vi hade en superb bil och tävlingen gick perfekt! Det var skönt att kunna dra ifrån konkurrenterna.
Team Champions Audi R8 fick tekniska problem och slutade på fjärde plats. Därmed hamnade JJ Lehto 18 poäng efter rivalerna i Team Joest.
- Jag hörde nåt konstigt ljud från växellådan, förklarade Johnny Herbert. Teamet ville inte ta några risker och vi bestämde oss för att byta lådan.
Bytet tog åtta minuter och teamet föll till 24:e plats. Snabba varvtider därefter gjorde att Champion kunde ta sig upp till fjärde plats.
Det återstår två tävlingar i serien men ingen konkurrent kan komma om Audi i titeljakten. Det är därför redan klart att Audi vinner ALMS 2003 - för fjärde året i rad!
Laguna Seca (USA), 7 September, ALMS
1 Biela/Werner (Audi R8) varv på 2h 45m 30.373s, 2 Weaver/Leitzinger (MG Lola) + 1m 22.283s, 3 Beretta/Saelens (Panoz) - 2 varv, 4 Herbert/Lehto (Audi R8) - 5 varv, 5 Lewis/Drissi (R&S-Lincoln) - 7 varv
Tabellen:
1 Biela and Werner, 135 p, 3 Lehto, 117p, 4 Herbert, 114p, 5 Beretta, 92p
Nästa race: Miami (USA), 27 september
www.audisport.nu

03-09-07
Mattias Ekström femma på A1-ring
Mercedesförare fyllde prispallen på österrikiska A1-ring på söndagen. Abt-Audis mästare Laurent Aiello fick nöja sig med fjärde plats, följd av Mattias Ekström
Förutom de två Audi TT R-förarna fick även teamkamraten Martin Tomczyk poängplats, den första för säsongen för 21-åringen.
- Det var ett tufft race, sade Mattias Ekström efteråt. Jag kämpade till slutet men kunde inte göra mer. Då och då var min bil svårkörd så jag var nöjd med att jag inte hamnade i så många dueller.
Laurent Aiello har nu bara en teoretisk chans att försvara sin titel från förra året och han var inte nöjd med fjärdeplatsen.
- Tyvärr var inte min bil så bra under tävlingen som den var på uppvärmningen. Jag försökte med allt idag men mer än så här kunde jag inte.
Mercedes tog därmed ytterligare grepp om tronen i DTM. Vann gjorde Marcel Fässler, före Bernd Schneider och Christijan Albers. Det var sista framträdandet på A1-ring på ett tag. Banan ska byggas om de kommande åren och 60 000 åskådare såg racet på söndagen. Nästa race blir på holländska Zandvoort om 14 dagar.
- Jag ser fram emot det, säger Mattias Ekström. Den banan borde passa oss bättre. Då ska jag attackera igen!
Resultat:
1. Marcel Fässler (Mercedes) 40 varv på 1.02.53.685 h, 2. Bernd Schneider (Mercedes) + 0.683 s., 3. Christijan Albers (Mercedes) + 5.835 s., 4. Laurent Aiello (Abt-Audi TT-R) + 9.878 s., 5. Mattias Ekström (Abt-Audi TT-R) + 23.820 s., 6. Gary Paffett (Mercedes) + 30.042 s., 7. Alain Menu (Opel) + 35.852 s., 8. Martin Tomczyk (Abt-Audi TT-R) + 36.393 s., 13. Peter Terting (Abt-Audi TT-R) + 55.935 s., 16. Karl Wendlinger (Abt-Audi TT-R) + 1.04.413 min
Ställning DTM, förare, poäng efter 8 av 10 tävlingar:
1. Bernd Schneider (Mercedes) 57, 2. Christijan Albers (Mercedes) 54, 3. Marcel Fässler (Mercedes) 48, 4. Laurent Aiello (Abt-Audi) 37, 5. Mattias Ekström (Abt-Audi) 32, 6. Jean Alesi (Mercedes) 28, 7. Peter Dumbreck (Opel) 26, 8. Timo Scheider (Opel) 10, 9. Alain Menu (Opel) 9, 10. Gary Paffett (Mercedes) 4, 11. Christian Abt (Abt-Audi TT-R) 3, 12. Thomas Jäger (Mercedes) 2, 13. Martin Tomczyk (Abt-Audi) 1, 14. Joachim Winkelhock (Opel) 1
TV-tider:
SVT 24:
Sön 7 sep 22.30-23.30
SVT2:
Ons 10 sep 19.30
Lör 13 sep 17.15
Sön 14 sep 00.45
www.audisport.nu

03-09-04
Nürburgringsegern gav mersmak
DTM: Abt-Audi-teamets tunga säsong lyftes i senaste tävlingen när Laurent Aiello tog en efterlängtad seger och Mattias Ekström blev fyra. På söndag vill teamet ha mer, på A1-ring i Österrike.
Den regerande mästaren Lauren Aiello hade väntat länge på flytet när det till sist kom på Nürburgring. Nu har han fortfarande chansen att försvara titeln från förra året, även om det blir mycket tufft.
- Även om jag har 17 poäng upp kommer jag att försvara titeln till den sista kurvan i det sista loppet och försöka göra livet svårt för Mercedes-killarna.
Förra året hade Aiello matchboll för att vinna mästerskapet på A1-ring. Han ledde också en stor del av tävlingen, men fick ge sig i sista kurvan och han blev mästare först senare. Nu ligger Aiello på fjärde plats i DTM-serien.
Mattias Ekström blev fyra senast efter att ha startat i pole position. Han ligger på delad femteplats i tabellen.
- Jag tror det blir svårt för oss att vinna det här racet. Men jag har fortfarande en seger att utkräva - med lite tur kunde jag ha vunnit båda de senaste racen på Donington och Nürburgring, säger Mattias.
DTM, ställning förare, poäng
1. Bernd Schneider (Mercedes) 49, 2. Christijan Albers (Mercedes) 48, 3. Marcel Fässler (Mercedes) 38, 4. Laurent Aiello (Abt-Audi) 32, 5. Jean Alesi (Mercedes) 28, 5. Mattias Ekström (Abt-Audi) 28, 7. Peter Dumbreck (Opel) 26, 8. Timo Scheider (Opel) 10, 9. Alain Menu (Opel) 7, 10. Christian Abt (Abt-Audi TT-R) 3
www.audisport.nu

03-09-04
Audi vann 1000 km-racet på Spa
FIA Sportcars: Tom Kristensen och Sieji Ara vann i helgen det klassiska 1000 km-loppet på Spa-Francorchamps med sin Audi R8 från japanska Team Goh. Det var första gången sedan 1988 som racet kördes och Audi-teamet vann med fyra varv före fransmännen Stéphane Sarrazin och Franck Lagorce i en Courage-Peugeot.
Segern kom i Kristensens comeback i bilen som han vann ALMS med förra året. Det var första gången Seiji Ara rattade en R8 till seger.
www.audisport.nu

03-09-04 Audi-duellen fortsätter i ALMS
Elva poäng skiljer Audi R8-förarna i Team Joest och Champion Racing när sex av nio omgångar har körts. Till helgen är det dags igen, på Laguna Seca-banan i Kalifornien.
Champion Racings JJ Lehto och Johnny Herbert tog sin andra seger för säsongen senast på Road America-banan och hoppas kunna fortsätta knappa in på rivalerna Frank Biela och Marco Werner i Team Joest.
- Om vi vill vinna titeln måste vi vinna de återstående racen, konstaterar JJ Lehto.
Team Joest har vunnit tre raka på Laguna Seca i ALMS. Det lär bli en hård match.
www.audisport.nu

03-08-25
30:e Audi-segern i ALMS
JJ Lehto och Johnny Herbert vann på söndagen ALMS-tävlingen på Road America för sitt team Champion Racing. Konkurrenterna i Team Joest tvingades byta startmotor och kom trea i klassen.
- Det är klart att Joests problem gjorde det enklare för oss, sade Johnny Herbert efter tävlingen som kördes under två timmar och 45 minuter. Men vår bil var också väldigt bra idag. Vi gjorde några ändringar sedan Mosport och idag funkade allt perfekt. Det var viktigt för oss att vinna.
De två teamen som kör Audi R8 hade dock ingen promenadseger gentemot konkurrenterna. Dyson och Wallace i sin MG Lola och Beretta och Saelens i sin Panoz slutade bara ett varv efter Champion-teamets Audi R8. Och under starten var det de lättare LMP675-bilarna som hade ledningen.
Efter sju varv hade Marco Werner i Joests Audi R8 tagit över ledningen, men den försvann i första depåstoppet. Motorn gick inte att starta och det kostade teamet sju varv innan en ny startmotor var på plats.
- Vår bil hade potential att vinna idag. Tyvärr hade vi inte den nödvändiga turen, sade Frank Biela.
Resultatet innebar ingen förändring i seriens topp, där Joests förare leder före Champions. Nästa race: Laguna Seca (USA), 7 september.
Resultat Road America 1 Herbert/Lehto (Audi R8) 79 varv p 2h 46m 21.273s, 2 Dyson/Wallace (MG Lola) - 1 varv, 3 Beretta/Saelens (Panoz) - 1 varv, 4 Magnussen/Brabham (Ferrari) - 4 varv, 5 Fellows/OÇConnell (Chevrolet) - 4 varv, 6 Kox/Enge (Ferrari) - 5 varv, 7 Biela/Werner (Audi) - 6 varv, 8 Naspetti/Schiattarella (Ferrari) - 6 varv, 9 Gavin/Collins (Chevrolet) - 6 varv, 10. Jeanette/Leuenberger (Panoz) - 6 varv
ALMS-tabellen efter 6 av 9 omgångar: 1 Biela och Werner, 115p, 3 Lehto, 104p, 4 Herbert, 101p, 5 Beretta, 76p
www.audisport.nu

03-08-21 Nya race för Audi R8
Till helgen ska Audi-teamen i American Le Mans Series fortsätta kampen om vem som är snabbast i superbilen Audi R8 på amerikansk mark. Och i Europa har Tom Kristensen blivit klar för att köra en Audi R8 i 1000 km-racet på Spa i Belgien.
Det är Audi Team Goh for Belgium som gjort klart med den meriterade dansken och japanen Seiji Ara att köra en Audi R8 i tävlingen i slutet av augusti.
Seiji Ara körde det första testet på Spa-Francorchamps i slutet på juli. Regnet öste ner och det blev inte några mästartider direkt. Men det var första gången på den berömda banan, och han var ändå nöjd.
- Det kändes ganska bra att få lära känna banan. Bilen klarade regnet bra, men jag ser också fram emot att få köra i bättre väder så jag kan få ut allt som den här bilen har att ge.
Nu till helgen kör Champion Racing och Team Joest vidare i ALMS, på Road America 500 i Wisconsin. Team Joest har övertaget i serien, med fler segrar än konkurrenterna i Champion Racing.
www.audisport.nu

03-08-18 Team Joest vann i Kanada
Marco Werner och Frank Biela lyckades vinna även den andra kanadensiska deltävlingen i American Le Mans Series, på Mosport på söndagen. Det andra Audi-teamet, Champion Racing, slutade fyra i klassen.
De båda Audi R8-teamen startade från andra ledet på griden, efter att de lättare MG Lola-bilarna utnyttjat viktskillnaden och kvalat snabbare. Men ett domslut och ett tekniskt problem gjorde att MG Lola-bilarna åkte ner i fältet. Det öppnade för en hård kamp mellan rivalerna i Champion och Joest-teamen.
Med en halvtimme kvar skiljde det bara 34 hundradelar mellan bilarna när Johnny Herbert jagade Marco Werner. Tyvärr avgjordes fighten av att Herbert kolliderade med en långsammare GT-bil med 19 minuter kvar, tvingades i depå och Herbert kunde inte dölja sin besvikelse efter racet.
- Jag kan inte förstå hur en del av dom kör, sade Johnny Herbert. Jag hade lyckats minska avståndet till Marco och bilen gick bra men jag fastnade hela tiden i trafik. Den där Porschen bromsade tidigt och gled över banan, det fanns ingen möjlighet för mig att hålla mig undan.
Tyskarna i Joest-teamet ökade därmed sin ledning i serien till 18 poäng.
Resultat: 1 Biela/Werner (Audi R8) 116 varv på 2h 45m 44.079s, 2 Dyson/Wallace (MG Lola) - 2 varv, 3 Jeannette/Maxwell (Panoz) - 2 varv, 4 Fellows/O´Connell (Chevrolet) - 4 varv, 5 Kox/Enge (Ferrari) - 4 varv, 6 Magnussen/Brabham (Ferrari) - 5 varv, 7 Beretta/Saelens (Panoz) - 7 varv, 8 Naspetti/Schiattarella (Ferrari) - 10 varv, 9 Bernhard/Bergmeister (Porsche) - 10 varv, 10 Kelleners/Lazzaro (Ferrari) - 11 varv www.audisport.nu

03-08-17 Abt-Audi segrade på Nürburgring
Den regerande mästaren i Abt-Audi-teamet, Laurent Aiello, vann söndagens DTM-race på Nürburgring i stor stil. Teamkompisen Mattias Ekström startade från pole position men fick se fransmannen blåsa förbi i starten. Mattias blev fyra.
- Det känns nästan lite som min första seger i karriären, jag är överlycklig, sade Aiello efteråt.
Abt-teamet hade dominerat under helgen, nästan hela tiden satte förarna de snabbaste tiderna. Och på söndagen kom belöningen då Laurent Aiello tog sin första seger för säsongen, med en marginal på knappt 1,4 sekunder. Den regerande mästaren är nu fyra i mästerskapet.
Svenske Mattias Ekström såg annars ut att vara laddad för en seger. På lördagkvällen satte han ett felfritt varv i kvalet som direktsändes i tv inför en mästartitel i boxning, och hade pole position på söndagen. Under racet var han tvungen att släppa både Aiello och ett par förare förbi sig men med fjärdeplatsen så försvarade han i alla fall sin sjätteplats i mästerskapet.
- Min bil var perfekt hela helgen, sade Mattias. Tyvärr kunde jag inte hålla farten uppe efter mitt första depåstopp och förlorade några positioner. Det är så i DTM, när man tappar en procent ligger man redan på fjärdeplats.
Resultat: 1. Laurent Aiello (Abt-Audi TT-R) 41 varv på 1:00.10.575 h. 2. Christijan Albers (Mercedes) + 1.387 sec. 3. Bernd Schneider (Mercedes) + 6.238 sec. 4. Mattias Ekström (Abt-Audi TT-R) + 7.562 sec. 5. Marcel Fässler (Mercedes) + 15.239 sec. 6. Jean Alesi (Mercedes) + 34.468 sec. 7. Timo Scheider (Opel) + 36.174 sec. 8. Gary Paffett (Mercedes) + 36.756 sec.
TV-tider DTM Nürburgring
Söndag 17/8 19.00 SVT 24
Onsdag 20/8 19.30 SVT 2
Lördag 23/8 17.15 SVT 2
Söndag 24/8 23.30 SVT 2
www.audisport.nu

03-08-14 Het sommar för Audi i ALMS
De båda Audi-teamen i American Le Mans Series fortsätter sitt maratonprogram med ett race per helg de kommande två veckorna. På söndag är det dags för Mosport-banan nära Toronto och veckan därefter Road America 500 i Wisconsin.
De två banorna tillhör de snabbaste i ALMS-serien och det är Infineon Team Joest som vunnit där tidigare med sin Audi R8. Men teamet har ändå blandade minnen av den kanadensiska Mosport-banan. Joest har vunnit tre gånger i rad, men varje gång har deras andrabil kraschat.
- Det är väldigt svårt i trafiken på Mosport på grund av de höga farterna, säger Frank Biela som vann där 2001. Det finns nästan inget grepp alls utanför linjen.
Biela och hans teamkamrat Marco Werner kommer till Mosport med åtta poängs försprång före JJ Lehto i Champion Racing-teamet. Lehtos kamrat Johnny Herbert ligger ytterligare tre poäng längre ned. Det är hård konkurrens mellan Champion och Joest, och förutom Audi-teamen finns de lättare MG Lola som redan vunnit ett race i serien.
- Det blir definitivt en intressant kamp med Champions Audi R8 och MG Lola, säger Marco Werner.
www.audisport.nu

03-08-14 Mattias Ekström i startträning inför Nürburgring
Mattias Ekström är den bäste Abt-Audi-föraren i DTM-serien men han är inte nöjd med sjätteplaceringen. Inför helgens race har depåstoppen och starterna slipats ytterligare.
- Det var ingen höjdare senast, så det krävs att man går in och tränar lite extra, säger Mattias Ekström till AudiSport.nu.
Senast, det var i Donington och Mattias brände en möjlig seger på grund av en usel start. Han körde upp sig från femte till tredje plats i sin Audi TT-R, men han jagar segrar. Helst redan nu till helgen.
- Nürburgring är en av banorna vi har en bra chans på. Det är bara fyra race kvar så det är dags att köra för att vinna och ta chanser, säger Mattias som ligger sexa i serien på 23 poäng.
Ledande Bernd Schneider kör Mercedes och har 43 poäng. Regerande DTM-mästaren och teamkamraten med Mattias - Laurent Aiello - är sjua i serien, en poäng efter Mattias. Före Aiello och Ekström ligger hela fyra Mercedes-förare och en Opel-förare.
- Det har varit tufft i år, konstaterar Mattias. Bilen är inte lika bra jämfört med förra året. Vi har blivit bättre men dom andra har blivit ännu bättre. Det är bara att hoppas att vi kan hitta saker som kan göra oss ännu lite bättre de kvarvarande racen
DTM-helgen i Nürburgring bjuder på en del nyheter. Super-Polen kommer att köras på kvällstid i strålkastarljus. Och dessutom blir det en boxningsmatch mellan Markus Beyer och Danny Green.
TV-tider DTM Nürburgring
Söndag 17/8 19.00 SVT 24
Onsdag 20/8 19.30 SVT 2
Lördag 23/8 17.15 SVT 2
Söndag 24/8 23.30 SVT 2
www.audisport.nu

03-08-04 Audi-teamen slog tillbaka i ALMS
På söndagen stod ADT Champion Racing och Infineon Team Joest åter på de översta platserna på pallen i American Le Mans Series, ALMS, efter en imponerande uppvisning i kanadensiska Trois-RiviËres. En vecka tidigare hade de två teamen som kör Audi R8 för första gången blivit slagna av en MG Lola.
Det var Frank Biela och Marco Werner som tog förstaplatsen för Infineon Team Joest, före konkurrenterna Johnny Herbert och JJ Lehto i ADT Champion Racing. Racet kördes över tre timmar på gatorna i den kanadensiska staden Trois-RiviËres, och avgjordes av ett depåstopp efter en timme.
Marco Werner hade då dragit ifrån JJ Lehto, och lyckades göra det första depåstoppet under gulflagg. JJ Lehto hade gått i depå sex varv tidigare, och därmed var racet i princip avgjort. Team Joest vann ett helt varv, och lyckades hålla undan i två timmar till.
- Det depåstoppet var helt klart för tidigt, sade finländske Lehto, som körde nästan två timmar på samma uppsättning däck, och var helt utmattad när han klättrade ur bilen.
- Jag hade nästan ingen känsel i fingrarna de sista 20 minuterna.
I slutet kunde Team Joests Frank Biela hålla undan relativt enkelt i sin Audi R8, medan Lehtos teamkamrat Johnny Herbert kämpade för att göra det omöjliga. Han lyckades i alla fall köra om Biela i slutet, och därmed var Champion Racing mindre än ett varv efter i resultatlistan.
Biela korsade mållinjen som segrare, men det var inte helt riskfritt. Han stötte ihop med en varvad bil och skadade fronten på Audi R8:n. Och vid det sista depåstoppet fungerade inte startmotorn direkt.
- Jag är väldigt glad, sade Frank Biela. Det var en viktig seger för oss. Det kanske såg lätt ut från sidan, men det var det verkligen inte.
Resultat Trois-RiviËres, 3 Augusti, Round 4 American Le Mans-Series (ALMS)
1 Biela/Werner (Audi R8) 169 varv på 3h 00m 06.726s, 2 Herbert/Lehto (Audi R8) + 55.503s, 3 Beretta/Saelens (Panoz) - 5 varv, 4 Gavin/Collins (Chevrolet) - 7 varv, 5 Fellows/O¥Connell (Chevrolet) - 7 varv
Tabell efter 4 av 9 tävlingar:
1 Biela och Werner, 82 p, 3 Lehto, 74, 4 Herbert, 71, 5 Beretta, 47
www.audisport.nu

03-07-31 ALMS drar till Kanada
Med bara en veckas mellanrum mellan tävlingarna drar American Le Mans Series från Kalifornien till Kanada. Till helgen blir det racing på gatorna i Trois-Rivières. Och med den senaste MG Lola-segern är det upp till bevis för teamen som kör Audi R8.
- Vi kör inte för klass-segrar utan för totalsegrar, konstaterade Ralf Jüttner, teknisk chef på Infineon Team Joest efter den senaste tuffa tävlingen i Kalifornien i söndags.
Där lyckades för första gången en bil i den mindre LMP675-klassen spöa storebröderna i LMP900-klassen. Det var en MG Lola från Team Dyson som tryckte dit de som brukar stå överst på pallen - Infineon Team Joest och Team ADT Champion Racing som båda kör Audi R8. Men det skiljde i slutet bara 3,7 sekunder på den 2 timmar och 45 minuter långa tävlingen.
Tävlingen i Kanada är nummer fyra av åtta i American Le Mans Series och körs över tre timmar på banan som är 2433 meter lång.
ALMS är serien som startats för att ge ytterligare tävlingsmöjligheter för bilarna och teamen som satsar på det klassiska Le Mans 24-timmars i Frankrike. Svenske racingstjärnan Stefan Lill-Lövis Johansson kör under säsongen tre lopp för Team ADT Champion Racing - Sebring, Atlanta och Le Mans 24-timmars. Förra året körde Lill-Lövis även i Trois-Rivières och blev trea med Johnny Herbert, också det i en Audi R8, Stefans favoritbil.
ALMS, LMP900, Tabellen efter 3 av 9 tävlingar:
1 Biela och Werner, 62 p, 3 Lehto, 58, 4 Herbert, 55, 5 Theys, 36
www.audisport.nu

03-07-28 Två Audi R8 på pallen i ALMS
På söndagen fick publiken i American Le Mans Series, ALMS, för första gången se en bil i LMP675-klassen slå storebröderna i LMP900-bilarna. Team Dysons MG Lola petade ner Infineon Team Joests och Champion Racings Audi R8 till andra respektive tredje plats, på Infineon Raceway i Kalifornien.
Den lättare prototypen i 675-klassen drog nytta av viktskillnaden på 225 kilo på den kurviga banan i Sonoma Valley, nära San Francisco. Och även om poängen i ALMS bara delas ut i respektive klass så var Audi-teamen inte nöjda med att släppa topp-placeringen.
- Vi kör inte för klass-segrar utan för totalsegrar, konstaterade Ralf Jüttner, teknisk chef på Infineon Team Joest.
Team Dysons två MG Lola hade startplats ett och två på griden, men det dröjde bara till det sjunde varvet innan finländaren JJ Lehto kunde gå upp på andra plats i sin Champion Racing Audi R8. Och sedan följde en hård kamp mellan teamen och biltyperna. Frank Biela tog ledningen för Infineon Team Joest, men en punktering gjorde att teamet förlorade den.
Teamkamraten Marco Werner drog nytta av Audi R8:s bränsleinsprutning FSI, som tillät honom att göra ett stopp mindre än konkurrenterna, och var i ledningen tills 15 varv återstod av den 2:45 timmar långa tävlingen. Då lyckades James Weaver klämma sin MG Lola förbi Werner, och hålla undan till slutet. Bara 3,7 sekunder skiljde bilarna åt.
I och med segern i 900-klassen är Marco Werner och Frank Biela i toppen av ALMS-tabellen. JJ Lehto och Johnny Herbert ligger strax bakom. Nästa race sker redan om en vecka i Trois-Rivières i Kanada. Kanada.
Infineon Raceway (USA), 27 juli, omgång 3, American Le Mans-Series (ALMS)
1 Weaver/Leitzinger (MG Lola) 102 varv på 2h 45m 57.739s, 2 Biela/Werner (Audi R8) + 3.708s, 3 Herbert/Lehto (Audi R8) + 39.750s, 4 Auberlen/Theys (Dallara-MG) + 39.878s, 5 Beretta/Jeannette (Panoz) - 1 varv
Tabellen efter 3 av 9 tävlingar: 1 Biela och Werner, 62 p, 3 Lehto, 58, 4 Herbert, 55, 5 Theys, 36
www.audisport.nu

03-07-27 Mattias Ekström trea i Donington
Inför DTM-tävlingen i brittiska Donington berättade Mattias Ekström att han hade en skön känsla i kroppen. Det räckte till en efterlängtad plats på pallen!
Mattias startade från tredje plats på griden i sin Audi TT-R, men tappade i starten och föll tillbaks till femte plats. Därifrån kämpade han sig tillbaks till tredjeplatsen, tack vare vass körning och felfria depåstopp. I mål var han bara 1,8 sekunder efter vinnaren.
- Jag missade för mycket i starten. Jag ska be om en ny koppling och nya däck och öva på 100 starter hemma på vår Kempten-bas, sade Mattias efter tävlingen men han var inte alltför nedstämd.
- Killarna gjorde ett otroligt jobb i depån. Jag fick verkligen kämpa för att komma förbi Thomas Jäger, men jag är nöjd med resultatet.
Mercedes gamle Formel 1-stjärna Jean Alesi tog segern före teamkamraten Bernd Schneider, och Schneider övertog därmed ledningen i serien före Christijan Albers, också han Mercedes-förare.
För Mattias teamkamrater gick det sämre. Laurent Aiello och Christian Abt körde ihop med Opels Alain Menu och tvingades bryta. Junioren Martin Tomczyk smällde redan i första kurvan.
Mattias gick om sin teamkamrat Laurent Aiello i tabellen, men ligger ändå på en sjätteplats. Ekström blev trea förra säsongen och Aiello är regerande mästare i den tyska mästarserien.
- Ibland krävs det bara en kille för att rädda dagen, sade teamchefen Hans-Jürgen Abt. Mattias körde fantastiskt bra, och jag tror vi kan göra en bra insats i nästa tävling på Nürburgring den 17 augusti.
Resultat:
1 Jean Alesi, Mercedes, 36 varv 2 Bernd Schneider, Mercedes + 01.466s 3 Mattias Ekström, Abt-Audi + 01.841s 4 Marcel Fässler, Mercedes + 04.497 s 5 Christijan Albers, Mercedes + 05.459s , 6 Peter Dumbreck, Opel, + 24.430s, 7 Thomas Jäger, Mercedes + 41.669s
Ställning förare DTM
1 Bernd Schneider, Mercedes, 43p, 2 Christijan Albers, Mercedes, 40p, 3 Marcel Fässler, Mercedes, 34p, 4 Peter Dumbreck, Opel, 26p, 5 Jean Alesi, Mercedes, 25p, 6 Mattias Ekström, Audi, 23p, 7 Laurent Aiello, Audi, 22p
www.audisport.nu

03-07-24 Mattias Ekström sugen på framgång
I helgen börjar andra halvlek i tyska racingserien DTM - med en tävling i brittiska Donington. Och det svenska hoppet Mattias Ekström har en bra föraning inför racet.
- Jag har en bra känsla i kroppen, hoppas det betyder något! säger Mattias Ekström till AudiSport.nu
Mattias har i stort sett bara tagit det lugnt under sommaruppehållet. En segdragen virusinfektion har bearbetats med medicin och vila. Nästan ingen bilkörning, bara ett par dagars testande av Audi TT-R-bilarna i Italien. Mattias passade dessutom på att fylla 25 år den 14 juli.
- Så nu har man fyllt gubbe, konstaterar Mattias. Det var inget särskilt festande, det får bli längre fram. Hoppas det kan bli något att fira i helgen.
Efter fem tävlingar av tio ligger Mattias Ekström sexa i serien med 17 poäng. Teamkamraten i Abt Sportsline-stallet, regerande mästaren Laurent Aiello ligger femma på 22 poäng. I toppen ligger Mercedes-förarna på rad med Christijan Albers som etta, på 36 poäng. Och Mattias Ekström som var trea i förra årets serie är inte nöjd med resultatet efter halva säsongen.
- Det har självklart inte gått så bra som vi förväntat oss. Mercedes har varit väldigt bra. Dom har bra förare och teamet har inte gjort några misstag. Det blir svårt att ge dom en riktig match om mästerskapet, men det är bara att bita ihop.
Förra året var Donington-helgen en udda historia för Abt Sportsline. Nästan alla Audiförarna strulade till det i kvalet, men tog igen förlorad mark i racet. Christian Abt startade sist på griden men klättrade hela vägen till en andraplats. Mattias Ekström startade från bandepån och tog sig till prispallen och en tredjeplacering.
Se tävlingen från Donington på SVT, kanal 24 och i programmet Race på SVT2!
Tiderna är:
Kanal 24, 27 juli, kl 19.30
SVT 2, 30 juli, kl 19.30
SVT 2, 2 aug, kl 17.15
SVT 2, 3 aug, 23.25
www.audisport.nu

03-06-22 Mattias Ekström tvingades bryta i Nürnberg
Inför en publik på hela 128 000 tog Abt-Audi-förarna Laurent Aiello och Christian Abt sjätte och sjunde plats i söndagens race på Norisring. Mattias Ekström tvingades bryta efter att ha legat på tredje plats.
- Efter segern i förra årets race är man ju lite besviken på våra resultat, sade Mattias Ekström efter tävlingen. Jag är fortfarande rätt nöjd med min insats, jag gjorde inga misstag. Men på 18:e varvet började det komma en massa rök när jag gasade ut från en kurva.
Det var ett oljerör till styrservot som brast, och tävlingen var över för Mattias. Det sista DTM-racet inför sommarlovet på fem veckor blev en het affär. Termometern stod på 30 grader utomhus, och i bilarna var det dryga 60 grader. Omständigheterna hindrade inte Aiello och Abt från att ta värdefulla mästerskapspoäng på stadsbanan i Nürnberg. Men Mercedes tog de tre första placeringarna, och utökade ledningen i årets DTM-serie.
- Vi är inte tillräckligt snabba för tillfället, konstaterade förra årets DTM-mästare, Audi-föraren Laurent Aiello.
Resultat
1 Christijan Albers (Mercedes) 72 varv på 1h 0m 50.599s
2 Marcel Fässler (Mercedes) + 5.753s
3 Bernd Schneider (Mercedes) + 12.081s
4 Peter Dumbreck (Opel) + 19.332s
5 Jean Alesi (Mercedes) + 30.169s
6 Laurent Aiello (Abt-Audi TT-R) + 31.704s
7 Christian Abt (Abt-Audi TT-R) + 34.116s
8 Joachim Winkelhock (Opel) + 51.050s
11 Karl Wendlinger (Abt-Audi TT-R) - 1 varv
12 Peter Terting (Abt-Audi TT-R) - 1 varv
TV-tider DTM Norisring
Onsdagen den 25/6 19.30 SvT 2
Lördagen den 28/6 17.15 SvT 2
Söndagen den 29/6 23.40 SvT 2
www.audisport.nu

03-06-18 Mattias Ekströms midsommar på Norisring
Under midsommarhelgen drar den tyska DTM-serien till Norisring i Nürnberg, en stadsbana som Abt-Audi-teamet räknar som höjdpunkt på säsongen.
- Mercedes har varit före mig under säsongens första halva, men för mig börjar den andra halvan redan på Norisring, säger Mattias Ekström, den svenska Audi-stjärnan.
Inför helgen ligger Mattias på sjätteplats i DTM-serien, en poäng efter Peter Dumbreck i Opel och två poäng efter teamkompisen Laurent Aiello.
- Det är så tätt nu i DTM att det nästan är omöjligt att förutsäga något. Förra året hade jag pole position och sen fick jag följa duellen mellan Bernd Schneider och Laurent Aiello. Jag skulle inte ha något emot att ha huvudrollen den här gången, säger Mattias som blev trea i senaste DTM-racet för två veckor sen.
Förra årets race på Norisring blev till en tuff uppgörelse mellan Schneider, Mercedes, och Aiello, Audi TT-R. Aiello jagade Schneider runt hela racet och lyckades köra om i den absolut sista kurvan före mål. Det blev en viktig seger för teamet och för fransmannen som sedan gick vidare och vann serien.
- Jag tar gärna en sån fajt igen när som helst, men allra helst vill jag ha samma placering som då, säger Laurent Aiello.
Många tusen Abt-Audi-fans väntas till Nürnberg för att supporta teamet som huserar i Allgäu, 26 mil därifrån men ändå så nära att Abt-teamet räknar det som hemmaplan. Förra året såg nästan 130 000 åskådare tävlingen i stan. De två Audi TT-R som kraschade i träningen på Eurospeedway i Lausitz för två veckor sen har reparerats och är startklara för Laurent Aiello och Christian Abt. Juniorerna Martin Tomczyk och Peter Terting får därmed tillbaks sina silverfärgade bilar från de äldre team-kamraterna.
TV-tider DTM Norisring
Onsdagen den 25/6 19.30 SvT 2
Lördagen den 28/6 17.15 SvT 2
Söndagen den 29/6 23.40 SvT 2
Ställning DTM, förare, inför Norisring
1 Bernd Schneider (Mercedes) 29 p, 2 Christijan Albers (Mercedes) 26 p, 3 Marcel Fässler (Mercedes) 21 p, 4 Laurent Aiello (Abt-Audi TT-R) 19 p, 5 Peter Dumbreck (Opel) 18 p, 6 Mattias Ekström (Abt-Audi TT-R) 17 p, 7 Jean Alesi (Mercedes) 11 p, 8 Timo Scheider (Opel) 7 p, 8 Alain Menu (Opel) 7 p, 10 Christian Abt (Abt-Audi TT-R) 1 p
www.audisport.nu

03-06-15 Lill-Lövis trea i Le Mans
Stefan 'Lill-Lövis' Johansson och hans teamkamrater körde sin Audi R8 till en hedrande pallplacering i Le Mans 24-timmars i helgen. Men som väntat blev Bentley-bilarna för svåra, och tog de två första platserna.
- Det är bara att lyfta på hatten för Bentley, dom gör ett perfekt race, inte en tabbe överhuvudtaget, säger Stefan Johansson till AudiSport.nu efter tävlingen.
- Vi är inte missnöjda eftersom vi gjorde ett otroligt bra race själva, allt klaffade för oss, men Bentley var för snabba helt enkelt.
Stefan Johansson körde en Audi R8 för Team ADT Champion Racing tillsammans med Emanele Pirro och JJ Lehto. Åren 2000-2002 vann Audi tre raka Le Mans 24-timmarsegrar med just Audi R8. Trots att Champion-teamet klarade sig utan större problem blev Bentleys fabrikssatsning en för svår utmaning den här gången. 'Lill-Lövis' bil kom i mål fem varv efter den vinnande bilens 377, och tre varv efter Bentley nummer två.
- I princip blev racet som vi hade trott. Bentley-bilarna bara stack iväg och vi koncentrerade oss på att köra problemfritt, säger 'Lill-Lövis'. Vi hade bara två punkteringar och två batteribyten, tror jag, annars gick allt utan fel.
Stefans team klarade sig bäst av de tre teamen som körde Audi R8. Audi Team Japan Goh kom fyra, två varv efter Champion Racing. Det tredje Audi-teamet Audi Sport UK hade minst sagt oflyt - efter mindre än två timmars körning skulle Frank Biela in i depå för sitt andra stopp, men blev blockerad av en annan tävlande. Biela lyckades undvika en kollision men missade samtidigt depåinfarten. Bensinen tog slut på det följande varvet, och teamet tvingades bryta.
Lill-Lövis vann den franska klassikern 1997 och räknar med att komma tillbaka till Le Mans nästa år. På tisdag flyger han hem till USA där hans Cart-team har tävling nästa helg. Och så blir det vila.
- Man är ganska mör i hela kroppen. Det är en tuff utmaning för alla, den här tävlingen, säger Stefan Johansson.
Resultat Le Mans
1 Kristensen/Capello/Smith (Bentley) 377 varv, 2 Brabham/Herbert/Blundell (Bentley) - 3 varv, 3 Johansson/Lehto/Pirro (Audi R8) - 5 varv, 4 Ara/Magnussen/Werner (Audi R8) - 7 varv, 5 Beretta/Jeannette/Papis (Panoz) - 17 varv, 6 Lammers/Bosch/Wallace (Dome-Judd) - 17 varv, 7 Cochet/Gounon/Gregoire (Courage-Judd) - 17 varv, 8 Boullion/Lagorce/Sarrazin (Courage-Peugeot) - 21 varv, 9 Helary/Ayari/Minassian (Courage-Peugeot) - 25 varv, 10 Kox/Enge/Davies (Ferrari) - 41 varv
www.audisport.nu

03-06-13 Audi Nuvolari quattro på Le Mans
I samband med 24-timmarsloppet på Le Mans, som startar lördagen den 14 juni, kommer Audi att visa upp sin vision av "morgondagens GT-bil". Då kommer Michèle Mouton, den enda kvinna som hittills vunnit en deltävling i rally-VM, att sätta sig bakom ratten på Audi Nuvolari quattro. Hennes co-driver blir Walter de´Silva, chef för Audi Design och mannen bakom konceptbilen Nuvolari quattro.
Nuvolari quattro visades för första gången på Genève-salongen i mars och kombinerar högteknologi och köregenskaperna hos en GT-bil med design hos Audis framtida bilar. Nuvolari har en V10 biturbomotor som utvecklar 600 hk samt erbjuder ett vridmoment på 750 Nm. Aluminiumkaross, sexväxlad automatlåda med shift-by-wire-teknik och quattro är andra unika egenskaper i denna studie.
Utöver gästspelet på den legendariska Le Mans-banan, kommer Nuvolari också att delta i den förarparad som idag hålls i Le Mans stadskärna.
Inför 24-timmarsloppet, som Audi vann tre gånger i rad under åren 2000-2002, har de tre Audi-privatteamen skaffat sig bra positioner till starten, som går av stapeln kl. 16.00 i morgon lördag. Audi Sport UK, Audi Sport Japan Team Goh och Team ADT Champion Racing, med Stefan Lill-Lövis Johansson, har lagt beslag på tredje, femte respektive sjätte position i startledet.
ö Teamet har gjort en enorm insats, bättre än man kan vänta sig. Man kan spekulera och tippa, men ingen kan veta säkert hur racet kommer att bli. Vi har i alla fall gjort allt som står i vår makt när det handlar om förberedelser, säger Lill-Lövis.
Startpositioner på Le Mans:
1. Kristensen/Capello/Smith (Bentley)
2. Brabham/Herbert/Blundell (Bentley)
3. Biela/McCarthy/Salo (Audi)
4. Lammers/Bosch/Wallace (Dome-Judd)
5. Ara/Magnussen/Werner (Audi)
6. Lehto/Johansson/Pirro (Audi)
7. Goossens/Matthews/Tinseau (Riley & Scott)
8. Ortiz/Gabbiani/Gommendy (Dome-Judd)
9. Cochet/Gounon/Gregoire (Courage-Judd)
10. Beretta/Jeannette/Papis (Panoz)
www.audisport.nu

03-06-11 Avspänd Lill-Lövis på plats i Le Mans
Stefan 'Lill-Lövis' Johansson är tillbaka på Le Mans. På lördag startar 24 timmar-klassikern som Lill-Lövis vann 1997. Den här gången kör han en Audi R8, superbilen som vunnit de tre senaste åren.
- Det är 24 timmar, och det går jävligt fort hela tiden, säger Stefan Johansson som en förklaring till vad som gör Le Mans så unikt.
Ändå är han avspänd dagarna inför racet, som fylls av tekniska genomgångar och träningar på kvällarna under onsdagen och torsdagen.
- Man måste ta det lugnt och spara på krafterna inför racet eftersom det är så tufft. Sen är det bara att köra, säger Stefan Johansson till AudiSport.nu.
Stefan Johansson kör för ADT Champion Racing tillsammans med JJ Lehto och Emanuele Pirro - alla tre är rutinerade förare och har vunnit racet förut. Två andra team kör Audi R8, men sedan Audis fabrikssatsning på Le Mans avslutades förra året efter de tre raka segrarna, får nog ett annat märke gälla som favorit. Under pre-testet i maj klockades Bentley-bilar som etta och trea, medan de tre Audi R8 var tvåa, fyra och femma. Lill-Lövis bil hade den femte snabbaste tiden.
- Bentleyn har varit ungefär 1,5 sekunder snabbare per varv, säger Lill-Lövis. Men vi har bättre bensinförbrukning, vilket innebär att vi kan köra något varv mer på varje 'stint'. Däcksslitaget verkar också vara till vår fördel.
Just Audis FSI-teknik för bränsleinsprutning var avgörande för segrarna de tre senaste åren. Idag är tekniken redan införd i Audis 'vanliga' bilar, A2, A3 och A4.
- Det är osannolikt att man kan köra ett Le Mans utan problem, förklarar Stefan Johansson vidare. Det gäller att ha så små problem som möjligt, och att lösa dem på bästa sätt. Om Bentleyn tar lite längre tid på sig än oss med sina problem, så har vi en bra chans. Vi har en bra kombination av förare och en bil som vunnit tre gånger förr, därför har vi rätt så goda chanser.
Le Mans 24-timmars har körts sedan 1923 med vissa uppehåll, och är en av motorsportens största klassiker. Racet har genom åren förändrats en hel del, den klassiska Le Mans-starten där förarna sprang till sina bilar, försvann till exempel på 1970-talet. Och banan har hela tiden gjorts mer krokig för att sänka de ständigt ökande farterna.
Till 2003 har reglementet ändrats för att begränsa prestandan på bilarna - Audi R8 har nu 550 hästkrafter och når 315 km/h i toppfart på Hunadières-rakan - tio km/h lägre än 2002. Förra året körde den vinnande Audi R8:n 375 varv på den 13,65 km långa banan - med en snittfart på ca 213 km/h. Och Stefan Johansson gillar bilen han ska köra - skarpt.
- Det är nog den bästa bil jag kört. Den är så oerhört välbyggd och välkonstruerad, den är en dröm att köra.
TV-tider
Le Mans 24-timmars visas löpande i Eurosport under helgen. Racet startar på lördag, den 14 juni, kl 10.00
www.audisport.nu

03-06-08 Mattias Ekström trea i hett DTM-race
Mattias Ekström tog tredjeplatsen i söndagens DTM-tävling på Eurospeedway Lausitz. Racet var inte bara hett på banan, termometern visade 34 grader i skuggan vid starten.
- Jag är väldigt nöjd, sa Mattias Ekström efter racet. Jag tog viktiga poäng, och är fortfarande med i förarmästerskapet. Den här helgen var vi inte snabbast, men vi gjorde det mesta av omständigheterna. Jag är också glad för teamets skull, eftersom vi gjorde två mycket bra depåstopp.
Mattias var bäste förare i Abt Sportsline-teamet. Laurent Aiello tog en mästerskapspoäng på åttondeplats. Vann gjorde Mercedes Bernd Schneider.
Mattias Ekström hade ingen lätt färd mot pallen. Under första halvan av racet jagades han konstant av Opels Alain Menu. När Menu tappade efter en utflykt tog Opelföraren Timo Scheider över, och låg i Mattias rygg hela vägen till målgång. Till slut skilde det bara tiondelar dem emellan.
- Racet var mycket tufft, jag var hela tiden jagad och kunde inte tillåta mig några misstag, säger Mattias Ekström. Och så den fruktansvärda hettan! Jag är mer hemma i minus 23 grader i den svenska vintern!
Mattias team Abt Sportsline hade en tuff helg. Under fredagens testkörning skadades både Laurent Aiellos och Christian Abts bilar så att de inte kunde köras under kvalen. Teamet beslutade att de två skulle köra i juniorerna Peter Terting och Martin Tomczyks bilar i stället. Aiello och Abt lyckades trots det köra in på en åttonde respektive en niondeplats.
Resultat:
1 Bernd Schneider (Mercedes) 35 varv på 59m 49.631s
2 Peter Dumbreck (Opel) + 6.813s
3 Mattias Ekström (Abt-Audi TT-R) + 22.443s
4 Timo Scheider (Opel) + 22.978s
5 Jean Alesi (Mercedes) + 27.291s
6 Alain Menu (Opel) + 28.253s
7 Christijan Albers (Mercedes) + 28.470s
8 Laurent Aiello (Abt-Audi TT-R) + 36.866s
9 Christian Abt (Abt-Audi TT-R) + 41.586s
TV-tider
Följ DTM i SVT. Se racet från Eurospeedway Lausitz:
12/6 torsdag kl 23.30, SVT2
14/6 repris 17.00, SVT2
15/6 repris 23.20, SVT2
www.audisport.nu

03 06 05 Mattias Ekström i hetluften tredje helgen i rad
Efter två raka race-helger med DTM-lopp följt av 24-timmars på Nürburgring är Mattias Ekström hemma i Sverige, sover, äter och får massage innan det är dags att ge sig ner till Tyskland och tävla igen.
- Det är full gas, och det känns i kroppen att det ska bli skönt med ett break snart, säger han till AudiSport.nu. Men det är bara att åka ner och ladda om, och bita i igen.
Till helgen är det DTM-tävling på Eurospeedway Lausitz, den fjärde av tio tävlingar i DTM-serien. Mattias har hittills slutat 8-2-7 och ligger femma i serien, inte riktigt där han hade tänkt sig inför säsongen - i förra årets DTM blev han totaltrea och i år siktade han på seger.
- Jag tycker vi har varit värda bättre resultat, men så är det i idrott, säger Mattias. Om jag får bestämma vore det trevligt om vi kunde få marginalerna på vår sida nu.
I senaste DTM-tävlingen ledde Mattias de första tio varven, men två misslyckade depåstopp satte stopp för möjligheten att ta en fullpoängare. Och i helgens 24-timmars var det diverse tekniska problem som gjorde att Mattias och Frank Bielas Audi TT-R landade på en 29.e plats, medan teamkamraterna i Abt Sportsline tog andraplatsen, efter en Opel.
Det var andra gången Mattias Ekström körde 24-timmars på Nürburgring, och det liknar inte precis racen i DTM. Över 200 bilar var spridda över den 26 km långa banan.
- Det är helt annorlunda. Ett vanligt race kanske man kör om tio bilar totalt, i helgen körde man om tio bilar i halvminuten - flera timmar i sträck.
Med Mattias på femte plats i DTM finns det andra unga killar som tagit för sig, Mercedes 24-årige holländare Christijan Albers leder serien före såna namn som Bernd Schneider och Laurent Aiello.
- Jag tycker det är roligt, säger Mattias Ekström. Alla dom här gubbarna, eller ja, dom är över 30 i alla fall, har haft en tio år där det varit samma killar som vunnit. Det är kul om vi är några unga som kan ge dom en match.
Och på söndag, på Eurospeedway Lausitz, hoppas Mattias att det är en annan 24-åring som sätter veteranerna på plats.
- För två år sen blev jag trea i samma tävling, och i fjol blev jag tvåa. Det är en uppåtgående trend!
www.audisport.nu

03 06 04 Wirdheim förste förare ut i Bilsportförbundets landslagssatsning.
SMS Challenge (Swedish Motor Sport Challenge) är Bilsportförbundets satsning för att placera Sverige i eliten inom de båda kungaklasserna Formel 1 och Rally VM, med en svensk topp 3-förare i de båda disciplinerna senast 2006.
Från och med förra helgens race i Monaco ingår Björn Wirdheim som första förare i denna unika satsning. Samarbetet innebär att SMS Challenge genom finansiella resurser garanterar den resterande Formel 3000-säsongen för Björn, för att därigenom öka möjligheterna till en snar testkörning i Formel 1.
- Det är viktigt för mig personligen att ha SBF i ryggen. Stödet från SMS Challenge innebär att jag får en ovärderlig hjälp att säkra den resterande delen av säsongen, så att jag kan avsluta mitt år i F3000 med Arden-teamet." säger Björn Wirdheim.
2003 var tänkt som en startsträcka för projektet, men denna satsning på en enskild förare innebär att projektet ligger före den utsatta tidsplanen.
- Att vi redan nu väljer att plocka upp en förare i SMS Challenge beror på det unika läge Björn befinner sig i just nu, då han leder och dominerar Formel 3000-serien så stort" säger Kåge Schildt SMS Challenge-ansvarig inom SBF.
Efter 4 körda deltävlingar har Björn Wirdheim 34 poäng av 40 möjliga, med andraplaceringar som sämst, vilket är rekord i seriens snart tjugoåriga historia. Närmast efter honom ligger italienaren Giorgio Pantano med 16 poäng. Björn har därmed goda chanser att bli den förste svensk att vinna Formel 3000-serien. Bland tidigare vinnare kan nämnas etablerade F1-förare som Juan Pablo Montoya, Olivier Panis och Nick Heidfeld.
- Det är oerhört kul att få presentera första föraren i denna satsning. Särskilt i detta läge då Björn står på tröskeln till att slå igenom riktigt stort" säger Peter Gereben, nytillträdd vd för SMSC AB. "Det är just detta som SMS Challenge handlar om, att kunna ge en förare den sista knuffen till WRC eller F1.


03-06-01 Andraplats för Audi i Nürburgring 24-timmars
Efter 138 varv tog Abt Sportsline-teamet en andraplats i Nürburgring 24-timmars med en modifierad Audi TT-R i helgen. Mattias Ekströms bil fick däremot problem, och slutade på 29:e plats.
- Jag hade bara kört ett race förut på den här banan, och det var med en mycket långsammare bil. Alla omkörningar var därför nya för mig, och mycket spännande, säger Mattias Ekström. Jag är inte nöjd med resultatet, förstås, men vi har fått mycket erfarenhet från den här tävlingen som blir bra att ha framöver.
Vann gjorde en Opel Astra V8. Mattias Ekström körde sin Audi TT-R tillsammans med Frank Biela, Christian Abt och Karl Wendlinger. Abt och Wendlinger körde dessutom bilen som hamnade på podiet, tillsammans med Marco Werner och Kris Nissen.
- För min första helg i en DTM-bil var det här en perfekt start, säger Marco Werner som alltså blev tvåa i tävlingen. Det kändes rätt med en gång och jag trivdes med den professionella och avslappnade stämningen i teamet. Synd att vi fick komma in för en reparation under morgonen, annars hade vi definitivt slagits om totalsegern.
Nästan 200 000 åskådare fick se ett av de mest spännande racen under senare år. Förutom de två Abt-Audi TT-R, baserade på DTM-bilen, var de två Opel Astra V8 huvudaktörer. Touringbilarna med över 450 hästar jagade varandra runt banan under nästan hela tävlingen. På söndag morgon skilde det bara en tiondels sekund mellan teamen!
Som så ofta i långlopp är det tiden i depå som avgör skillnaden mellan seger och andraplats. Redan efter en och en halv timme tog Audi TT-R med startnummer åtta ledningen för första gången, och höll den till söndag morgon förutom vissa småförändringar. Förutom planerade däcksbyten och mindre reparationer gick bilen som en klocka och förarna lyckades bra med de otaliga svåra omkörningarna av långsammare bilar - hela 210 bilar ställde upp i tävlingen.
På morgonen fick dock den silverfärgade Audin betala priset för den grymma behandlingen, problem med kraftöverföringen följdes av problem med växellådan, vilket rapporterades via radio av Marco Werner. Teamet bestämde sig för att byta ut växellådan, vilket gjordes av mekanikerna på rekordtid. Efter ungefär 40 minuter, inklusive tankning och däcksbyte, var man ute på banan igen, men det var ett alltför långt tapp för att nå den ledande Opeln.
Mattias Ekströms bil, med startnummer sju, hade större otur. Problem med, och reparationer av, både växellåda och bromsar hindrade Mattias och kompani från att blanda sig i tätstriden. Efter att ha ramlat tillbaka till 140:e plats körde de upp sig till 29:e plats till slut. Båda Abt Sportslines Audi TT-R kom alltså i mål.
www.audisport.nu

03-05-28 Mattias Ekström vill ha revansch i 24-timmars
Mattias Ekström fick se sig besegrad av de egna depåstoppen i helgens DTM-race på Nürburgring, där han blev sjua. Nu till helgen kör han 24-timmars på långa banan - och det är bara en sak som gäller.
- Den här gången ska vi vara med och slåss om segern, säger Mattias Ekström som körde 24-timmars på Nürburgring år 2001 och blev sexa totalt.
Efter att Abt Sportslines Audi TT-R vann tyska DTM-serien förra året är 24-timmars i Nürburgring en ny utmaning för bilen. Med stöd av quattro Gmbh kommer två Abt-Audi TT-R att köras i racet - varav den ena ska köras av Mattias Ekström, hans teamkamrat Christian Abt och flerfaldige Le Mans-vinnaren Frank Biela. Båda Audi-bilarna har modifierats från DTM-versionen, och har genomgått uthållighetstester med hjälp av Audi Sport i Tyskland.
- Jag har blivit mycket imponerad av Audi TT-R under testerna, säger Frank Biela som gör comeback i touringbil under tävlingen.
Frank Biela kommer också att köra en Audi R8 på lördagen, under ett demonstrationsvarv före huvudtävlingen.
210 team kommer att starta i loppet klockan 15 på lördagen, och arrangörerna väntar mer än 150 000 åskådare. Banan är ungefär 26 km lång och anses som världens kanske svåraste bana. Startfältet är minst sagt konkurrenskraftigt. BMW och Opel har egna satsningar. Och som vanligt finns Porsche och Chrysler bland favoriterna, eftersom de har delat segrarna mellan sig de senaste fyra åren.
www.audisport.nu

03-05-25 Depåstoppen sänkte Mattias Ekströms segerchanser
Mattias Ekström startade från fjärde plats i söndagens DTM-tävling på Nürburgring - körde omedelbart upp till täten och såg ut att ha god chans att vinna. Men efter krångel i båda depåstoppen blev han bara sjua. Mercedes Christijan Albers tog sin andra seger för säsongen.
- För att kunna vinna i DTM måste man vara bäst i varje del - i kvalen, i racet på banan och i depåstoppen. Tyvärr så funkade inte den sista delen för oss idag, vilket kostade oss en pallplats eller till och med en seger. Självklart är jag besviken, men mitt team har hjälpt mig så många gånger förut så det finns ingen anledning att anklaga någon. Misstag inträffar, helt enkelt, sade Mattias Ekström efter racet.
Mattias Ekström, som kör en Audi TT-R för Abt Sportsline-teamet, kom iväg snabbast av alla i starten på Nürburgring och lyckades ta sig upp från fjärde startposition till att ligga etta och han hade en lucka till resten av fältet. Men det första depåstoppet efter tio varv tog nästan tio sekunder, några sekunder för långsamt för att vara riktigt i klass med körningen.
Ekström kom ut som femma efter depåstoppet, hamnade efter Bernd Schneider och Alain Menu och lyckades inte komma förbi varken Mercedesen eller Opeln under flera täta varv. I stället gick han in för sitt andra obligatoriska stopp - och fick ännu mer problem. Strul med ett däcksbyte följdes av ett motorstopp, och innan Mattias kom iväg hade han tappat många placeringar.
- På grund av den enorma spänningen under depåstoppen kan misstag inträffa, sade teamchefen Hans-Jürgen Abt efter racet. Laurent Aiellos depåstopp var perfekta idag, Mattias var det inte. Jag tycker verkligen synd om Mattias, för det kunde ha blivit hans stora dag.
Mattias kom ut som 14:e förare efter det katastrofala stoppet, och visade åter prov på sin teknik när han därefter körde upp sig till en sjundeplats, och tog med sig två poäng i mästerskapsserien.
Ekströms teamkamrat och regerande DTM-mästaren Laurent Aiello körde upp sig från en elfteplats i starten till en hedrande tredjeplats, samma pallplacering som för två veckor sen i Italien. Aiello, som fyllde 34 år i veckan, konstaterade att hans kvaltider måste bli bättre framöver.
- Strategin och depåstoppen funkade bra. Men om jag vill vinna titeln måste jag också bli bättre i kvalen, sade Aiello.
Högst upp på pallen stod Mercedes 24-årige holländare Christijan Albers som tog sin andra seger på tre tävlingar, tvåa blev Mercedes Marcel Fässler. Mercedes stjärna Bernd Schneider blev fyra efter att ha både ha kört om, och blivit omkörd av, Laurent Aiello.
Efter den tredje tävlingen ligger Mattias fortfarande femma i serien, men han har tappat oroväckande många poäng till de ledande Mercedes-bilarna.
Ett sammandrag av DTM på Nürburgring visas i SVT 2, onsdag den 4 juni, i programmet Race.
Resultat Nürburgring DTM
1 Christijan Albers, Mercedes 1:01:38.18, 2 Marcel Fässler, Mercedes + 07.954, 3 Laurent Aiello, Abt-Audi + 12.668, 4 Bernd Schneider, Mercedes + 15.400, 5 Peter Dumbreck, Opel, + 19.280, 6 Alain Menu, Opel + 34.671, 7 Mattias Ekström, Abt-Audi + 36.495, 8 Christian Abt, Abt-Audi + 37.356
Ställning DTM efter Nürburgring
Förare, poäng
1 Christijan Albers, Mercedes, 24, 2 Marcel Fässler, Mercedes, 21, 3 Bernd Schneider, Mercedes, 19, 4 Laurent Aiello, Audi, 18, 5 Mattias Ekström, Audi, 11, 6 Peter Dumbreck, Opel, 10, 7 Jean Alesi, Mercedes, 7, 8 Alain Menu, Opel, 4, 9 Timo Scheider, 2, 10 Christian Abt, Audi, 1
Märken, poäng 1 Mercedes 71, 2 Audi 30, 3 Opel 16
www.audisport.nu

03-05-22 Mattias Ekström till Nürburgring
Nu till helgen ska Mattias Ekström fortsätta den uppåtgående trenden när DTM-serien kommer till Nürburgring. En vecka senare kör han 24-timmars på samma plats, och veckan därpå är det race igen.
- Det är vanlig vardag på jobbet i min fina tjänstebil med 450 hästar som dricker 15 liter milen, säger Mattias Ekström till AudiSport.nu.
Efter två omgångar är DTM-serien öppen. Inför helgens tävling ligger regerande mästaren från Abt/Audi, Laurent Aiello, två poäng efter de ledande Mercedesbilarna med Albers och Schneider, och en poäng efter Marcel Fässler, även han i Mercedes. Mattias Ekström är femma, tre poäng efter Aiello. På Nürburgring har Laurent Aiello vunnit två av de tre senaste tävlingarna, och blivit tvåa en gång.
- Vi har alltid kört bra på Nürburgring med våra bilar, så det är bara att hoppas att vi kan fortsätta med det. Laurent Aiello är alltid bra, men det finns några snabba killar som kör Mercedes och Opel också, säger Mattias Ekström. Det är många halvsnabba svängar där, och det brukar passa oss bra, så jag ser fram emot helgen.
I förra tävlingen visade Mattias prov på aggressiv körning när han i slutet körde om både Fässler och Schneider - och Aiello kunde ta rygg på Mattias i båda fallen. Det belönades med andra och tredje plats och viktiga poäng i mästerskapet.
- Även om det inte var en seger så gav det teamet extra motivation och moral, säger teamchefen Hans-Jürgen Abt. Konkurrensen är väldigt, väldigt hård, inte bara inom DTM men också inom teamet.
För Abt-Sportsline är helgens tävling starten på ett motorsportmaraton - en vecka efter DTM på Nürburgring kör teamet två modifierade Audi TT-R i 24-timmarsracet på samma plats. Veckan därpå går den fjärde DTM-tävlingen på EuroSpeedway Lausitz.
I 24-timmars-tävlingen ska Mattias köra en av bilarna tillsammans med Christian Abt och flerfaldige Le Mans-mästaren Frank Biela. Mattias körde tävlingen 2001 och blev sexa totalt.
- Den här gången ska vi vara med och slåss om segern, säger Mattias.
Ställningen i DTM inför Nürburgring, förare, poäng:
1. Christijan Albers (Mercedes) 14 1. Bernd Schneider (Mercedes) 14 3. Marcel Fässler (Mercedes) 13 4. Laurent Aiello (Abt-Audi) 12 5. Mattias Ekström (Abt-Audi) 9 6. Jean Alesi (Mercedes) 7 7. Peter Dumbreck (Opel) 6 8. Timo Scheider (Opel) 2 9. Alain Menu (Opel) 1
Tillverkare: 1. Mercedes-Benz 48 2. Audi 21 3. Opel 9
Följ Mattias Ekström i svensk tv
DTM: SVT.s kanal 24 visar deltävlingen i DTM på Nürburgring i Tyskland. Kommentatorer är Audi-förarna i STCC, Fredrik Ekblom & Tommy Kristoffersson från KMS-teamet.
Tid: 17:03-17:50, SVT 24, på söndag.

www.audisport.nu

03-05-12 Krasch och vinster för MH Motorsport på Kinnekulle
Den andra deltävlingen i Svenska Långdistans Cupen, Toyo Beetle Cup samt JSM i Volvo S40 Challenge kördes i helgen på Kinnekulle Ring utanför Götene. MH Motorsport fanns naturligtvis på plats med hela sex bilar i de olika klasserna.
I S40 Challenge, JSM, fans teamets alla fyra förare på plats. Denna helg var det unge Marcus Larsson som på allvar befäste sin kapacitet som racingförare. Marcus gjorde två mycket stabila körningar som resulterade i två fjärde platser efter rutinerade trion Sebastian Malm, Robert Andersson och Mikael Granberg som alla har tävlat i klassen under tidigare säsonger. Marcus höll sig dock väl framme och släppte aldrig kontakten med de tre främsta i något av de två heat som kördes.
- Det fungerade fint. Jag hade några härliga fighter i båda heaten men om jag skall ha en chans på de tre som var före mig i dag så måste jag finnas med redan från starten, " säger Marcus som startade från en sjätte position i det första heatet och fjärde i det andra. Några få tävlingar till och lite mer erfarenhet i att åka fort över ett varv i kvalifikationerna så får de mer rutinerade se upp på allvar.
Björn Johansson var främste teamrepresentant vid premiären men fick nu nöja sig med en sjätte och en femte plats denna helg. Teamets enda kvinnliga förare, Hanna Johansson upprepade sina placeringar från premiären med en 11:e och en 12:e plats men det som är viktigt att tillägga är att Hanna var betydligt närmre täten denna gång och detta trots att hon aldrig tidigare kört på Kinnekulle Ring som är en av landets absolut svåraste bana.
- Jag var lite nervös inför dagen. Det är smalt, krokigt och mycket svårt att placera bilen rätt på denna banan, här måste man köra mycket innan det riktigt fort. Men körningen gick väl ändå ganska bra även om jag åkte med säkerhetsmarginal. Det måste bli mer gas och senare bromsning framöver så skall grabbarna få sig en match, analyserar Hanna
För teamets fjärde förare blev det en mycket kort racehelg. Det roliga tog slut redan efter 50 meter i första heatet när Marcus Olsén krokade samman med en annan medtävlande i starten och kraschade kraftigt in i ett skyddsräcke.
- Jag vet inte riktigt vad som hände. Plötsligt fick jag en törn snett bakifrån och snurrade ned stor kraft in i amcoräcket med fronten före så det tog fort slut, " sa Olsén som var lite öm i kroppen efter smällen men i övrigt oskadd. Dock klarade sig hans S40 inte riktigt lika bra utan det behövs en omfattande reparation för att få i ordning bilen igen.
I Beetle Cup hade inte Börje Hansson inte mycket att sätta emot Bengt Holmgren denna helg.
- Nej jag blev enkelt frånåkt så det blev ingen upprepning av premiärens dubbelseger. Nu får jag åka hem och fundera ut lite ombyggnationer för att förbättra väghållningen till nästa tävling som körs på Mantorp Park i juni för då har jag planer på att åter vara den snabbaste VW Beetlen på banan, " var Börjes kommentar efter racet där han slutade tvåa.
I helgen kördes även två stycken långlopp. Ett på lördagen över tre timmar och ett under söndagen på åtta timmar. Vid lördagens race så delade Jimmy Johansson , som normalt kör S60 Challenge för MH Motorsport, chaufförsjobbet med Expressens Bengt Bengtzon och den kombinationen blev helt oslagbar i klass 3 som omfattar bilar som är lätt modifierade standardbilar. Duon hann med hela 142 varv under de tre timmarna och tog en betryggande klasseger med hela nio varvs marginal till tvåan med sin helsvarta Volvo S 40.
Efter att noggrannt ha gått igenom bilen så ställde man även upp under söndagens åttatimmars race och även nu så kunde man ryck från det övriga fältet i klassen efter halva körtiden och vinna med fyra varvs mrginal till tvåan.
- Det har varit två helt felfria endurancerace. Bilen har gått som en klocka båda dagarna och allt har fungerat vid tankningar, däck- och förarbyten. Det gäller ju att låta bilen rulla på banan och inte tappa tid i depån för då hinner man inte med 391 varv som vi åkte under söndagen, " kommenterade teamchefen Mikael Hermansson som själv körde sista passet under söndagen och fick ta emot målflaggan.
Resultat och tabeller i JSM: Volvo S 40 Challenge. JSM

03-05-11 Mattias Ekström tvåa i Italien
Audi-förarna Mattias Ekström och Laurent Aiello svarade för mycket stark körning i slutet av söndagens DTM-tävling på Adria International Raceway i Italien. Mattias Ekström körde om Mercedes-förarna Bernd Schneider och Marcel Fässler på de sista varven, och Laurent Aiello kunde haka på i båda omkörningarna.
Strax dessförinnan hade Mattias Ekström dessutom passerat teamkamraten, och regerande DTM-mästaren, Aiello. Den tuffa körningen belönades med en andraplats för Ekström och en tredjeplats för Aiello, efter Mercedes unge holländare Christijan Albers.
- Frånsett min dåliga start var det ett toppen-race, sa Mattias Ekström efteråt. Jag var lite för försiktig i starten, och tappade direkt från tredje till sjunde plats. Då var jag inte nöjd med mig själv. Sen var det bara full gas. Bilen gick perfekt och jag körde om alla utom en.
Abt Sportslines teamchef Hans-Jürgen Abt var mycket nöjd med prestationen.
- Det var ett av de bästa racen jag sett, med mycket starkt teamarbete på banan, sade Abt. Sättet som Mattias och Laurent körde om de två Mercedesbilarna på, var sensationellt. Grattis till hela teamet!
I Sverige sändes racet på SVT:s kanal 24 på söndagskvällen, kommenterat av Audi/KMS-förarna Fredrik Ekblom och Tommy Kristoffersson, som nästa helg själva är i hetluften, i STCC-tävlingen på Mantorp. Och de var imponerade av Mattias körning i Italien.
- Sista halvan är det riktigt bra klass på körningen av Mattias, det bådar gott inför framtiden, konstaterade Fredrik Ekblom.
Resultat Adria International Raceway
1 Christijan Albers (Mercedes) 47 varv på 58m 0.584s, 2 Mattias Ekström (Abt-Audi TT-R) + 8.511s, 3 Laurent Aiello (Abt-Audi TT-R) + 9.106s, 4 Marcel Fässler (Mercedes) + 10.611s, 5 Bernd Schneider (Mercedes) + 11,253s, 6 Peter Dumbreck (Opel) + 26.233s, 7 Jean Alesi (Mercedes) + 27.732s, 8 Alain Menu (Opel) + 50.188s
www.audisport.nu

03-05-08 Svensk formelbilsracing skapar internationella stjärnor
Kenny Bräck i Indy Car, Björn Wirdheim i Formel 3000, Robert Dahlgren i Brittiska Formel 3, Thed Björk och Edward Sandström i Formel Renault V6, Alexander Storckenfeldt och Stefan Söderberg i Brittiska Formel Renault, Alx Danielsson i Brittiska Formel Ford Zetec.är några exempel på svenska förare som i dag är internationellt aktiva och som fått sin grundskolning inom Formel Ford klassen i Sverige. Till detta kan läggas i princip hela startfältet i årets STCC.
- Svensk racing håller mycket hög kvalitet med kompetenta team och ett väl utvecklat racingprogram. Formel Ford är en tuff klass med ett jämt vagnmaterial och de tävlingsbanor vi har i Sverige är tekniskt svåra och därmed också utvecklande vilket ger en god skolning för att möta internationell konkurrens. säger Björn Wirdheim om Formel Ford klassen.
Efter att ha varit inne i en generationsväxling där de främsta förarna försvann till internationella serier så är fjolårets ganska magra startfält nu i kraftigt växande. En stark bidragande orsak till detta är Formel Ford Föreningens grepp med att låta Peggen Andersson arbeta med rekrytering och utveckling av klassen inför årets säsong.
- Det finns så många talanger inom kartingen som vill utvecklas inom racingen och det enda naturliga steget är då Formel Ford som bjuder på en inte alltför tekniskt avancerad bil och som ger möjlighet att tävla med en budget som ligger inom rimliga gränser. Man behöver inte ha den allra senaste modellen utan det finns många exempel på förare som finns med i toppskiktet med bilar som är några år gamla. Nu har vi också lyckats med att fasa ihop serierna i Danmark, Finland och Sverige vilket innebär att det blir större startfält med tuffare konkurrens och därmed en snabbare utbildning. Från Formel Ford Föreningen finns det likaså med personal vid varje tävling som hjälper till med praktiska detaljer och råd för att lyfta kvaliteten hos både förare och team och det kommer att ge rewsultat, säger Peggen som såg ett startfält på hela 17 bilar vid årets SM premiär på Falkenbergsbanan i helgen som gick.
Det var ett intressant startfält som presenterades i Falkenberg med en blandning av förare som kört i serien tidigare och en hel del lovande nykomlingar. De båda heat som avverkades i helgen dominerades av två teamkompisar från Stig Blomqvist Motorsport, Västeråsaren Fredrik Ros och Mora sonen Sebastian Hohenthal, båda körde serien förra året och finns med bland de förhandsfavoriter som nämnts till SM guldet. Vid lördagens heat, som kördes i hällande regn segrade Sebastian före Fredrik med ordningen blev omvänd vid söndagens race som kördes på torr bana.
- Jag fick hjulspinn i starten i lördagens race och tappade medan det var Sebastian som missade lite i starten under söndagen och det var det som avgjorde. Vi är väldigt jämna så det blir oftast små misstag som fäller avgörandet oss emellan analyserade Fredrik Ros.
- Jag håller helt med Fredrik och tycker det är kul med så täta race. Man lär sig oerhört mycket och psyket stärks vid varje race när man måste vara koncentrerad på att inte göra misstag men ändå åka fort, " kontrar Hohenthal.
Bakom dessa två bjöds de 9000 åskådarna i Falkenberg på tuffa dueller. I det första heatet var det intensiv kamp mellan danskarna Peer Nörgaard och Tommy Nygaard om tredje platsen som gick till Tommy efter att Peer kommit lite väl långt ut i bankanten i en kurva. Max Nilsson var också inblandad i den duellen men efter en snurrning i det blöta unerlaget så föll han till en femte plats.
I söndagens heat kunde Peer Nörgaard ganska lätt ta hand om treje platsen och Max Nilsson fick likaså en bekväm resa till en fjärde plats i mål före danske Steffen Möller som bjöd på en bejublad uppkörning från sista till femte plats.
Bland de nya förarna i serien svarade Tim Lindborg för den bästa prestationen genom att bli sexa i de båda heaten efter en närmast felfri insats. Unge Jämtlänningen Fredric Magnusson körde förra året i den mindre Formel Ford klassen med 1600 cc motorer och gjorde sensation direkt genom att ta hem SSK cupen det första året han hade tävlingslicens. Nu har Fredric tagit steget upp till Zetecklassen och de mer kraftfulla 2000 cc motorerna och visade att han blir att räkna med efter att ha blivit sjua och åtta i de två heaten. Två unga skåningar som kommer direkt från kartingleden gjorde också debut denna helg. Daniel Ivarsson från Hjärnarp och Micke Olsson från Klippan kom undan debuten med hedern i behåll och kan säkert utveckals under säsongen. Nu är det inte enbart ungdommar som satsar på Formel Ford. Rutinerade Björn Gustavsson har flera säsonger bakom sig men den här helgen ville det sig inte. Björn tvingades bryta båda heaten men kommer säkert tillbaks. Från standardbilsracingen kommer Hälleforsaren Reine Bergström och han bjöd på friska takter i sin formelbilsdebut med omväxlande strålande omkörningar och fatala misstag men det kan bara bli bättre säger Reine som lärde sig massor denna helg.
Samlad information om Formel Ford samt förarinformation finns på webb site: Formel Ford Zetec

03-05-08 Abt/Audi jagar DTM-poäng i Italien
DTM: Det första gästspelet i Italien anses som en höjdpunkt på 2003 års DTM-kalender. Abt-förarna med mästaren Laurent Aiello i spetsen har sina mål klara inför helgens tävling på Adria-banan: att ge igen för Mercedes dubbelseger på Hockenheim senast.
För första gången på över ett år är det Abt-teamets tur att vara i den jagande rollen igen. I april 2002 tog Laurent Aiello ledningen i serien och släppte den aldrig ifrån sig. Nu är situationen annorlunda, med Bernd Schneiders seger för Mercedes, och Aiellos tredjeplats från premiären.
- Det är en roll vi kan leva mycket väl med, säger teamchefen Hans-Jürgen Abt. Vi kommer att sätta press på dem.
Några av Abt-förarna har redan testat den nya banan som ligger ungefär 70 km söder om Venedig. Med 2 702 meter är det den näst kortaste banan i DTM, och den består nästan helt och hållet av snäva kurvor. Det finns inga långa raksträckor där förarna kan koppla av, så de 47 varven kommer att bli tuffa för både bilar och förare. Men teamchefen är ändå lugn:
- Det oroar mig inte alls. Vår bil är pålitlig under alla förhållanden och förarna har förberett sig mycket väl, både individuellt och tillsammans med hela teamet, säger Hans-Jürgen Abt.
Med få möjligheter till omkörningar kommer träningstiderna och den följande super-polen att bli än viktigare. Vid premiären i Hockenheim kom fem Abt-förare bland de tio första i kvalet, och fick lov att delta i super-polen.
- Det starka resultatet av teamet gjorde mig mycket glad, eftersom det visade att vi tagit fram en bil som alla våra förare kan prestera bra i, säger Hans-Jürgen Abt.
Vid starten i Italien ligger mästaren Laurent Aiello på tredje plats i mästerskapet, och svenske teamkamraten Mattias Ekström är åtta.
Citat inför racet:
Laurent Aiello (#1):
- Jag har aldrig kört på Adria. Men jag har hört att banan till och med är smalare än i Oschersleben. Det tycker jag om eftersom banor som kräver mycket av förarna brukar passa mig. Naturligtvis betyder fitness också mycket. Men det är inget problem för mig, på Hockenheim hade jag kunnat köra 20 varv till. Mitt mål är definitivt en pallplacering, och kanske lite hämnd för premiären i Hockenheim.
Christian Abt (#2):
- Jag ser fram emot Adria-racet eftersom jag har fina minnen från Italien: i mitt senaste race där, 1999 i STW på Misano, hade jag en fin fight med Uwe Alzen, jag körde om honom på sista varvet och vann. Det var min hittills senaste seger i touringbilar, så det är dags att ändra på den serien nu.
Mattias Ekström (#5):
- Jag hade andra förväntningar på starten av säsongen. Jag vill verkligen komma till nästa tävling för att fylla på poängställningen, den enda pinnen jag tog på Hockenheim måste känna sig väldigt ensam. Tävlingen blir också en premiär för mig, jag har aldrig tävlat i Italien tidigare.
Karl Wendlinger (#6):
- Mina favoritbanor ser inte ut som Adria, men jag är säker på att det blir en het racinghelg. Bilarna kommer att ligga tätt och inte få många möjligheter till att köra om. Därför blir det mycket viktigt att nå super-polen, och bästa möjliga startposition.
Martin Tomczyk (#14):
- Jag ser fram emot Italien, kanske allra mest för klimatet och atmosfären. Trots allt passar smala banor mig inte så bra. Men jag ska försöka göra mitt bästa av fredagens två tester för att få kläm på banan. Och vem vet, kanske jag kan överraska mig själv och få lika bra flyt som på Hockenheim.
Peter Terting (#15):
- På Adria gjorde jag mitt första officiella test som DTM-förare så det är en av få banor som jag känner med min Audi TT-R. Eftersom det inte finns några snabba kurvor är acceleration och inbromsning speciellt viktiga, kanske det svåraste med en DTM-bil. Åskådarna kan verkligen se fram emot en riktig show.
www.audisport.nu

03-05-08 DTM i svensk TV
DTM: Andra deltävlingen i DTM Tyska touringmästerskapen sänds i SVT:s kanal 24 på söndag, mellan kl 1900-2000. Fredrik Ekblom och Tommy Kristoffersson kommenterar.
www.audisport.nu

03-05-08 Audi-förare väl förberedda för Le Mans
Audi-förarna är mycket väl förberedda inför 24-timmars på Le Mans den 14 och 15 juni. Alla tre Audi-kundteamen kom bland de fem första vid det traditionella testet på den 13,88 km långa banan i helgen. Jan Magnussen var snabbast och tog därmed den första ronden i den interna Audi-uppgörelsen för sitt team, Audi Sport Japan Team Goh. Det åtta timmar långa testet var det enda inför tävlingen i juni.
- Det var definitivt det bästa jag presterat i Le Mans, och jag tror faktiskt att vi kan bli bättre i racet, säger Magnussen vars tid var näst snabbast totalt.
Frank Biela i Audi Sport UK Audi R8 tog fjärde snabbaste tiden framför Team ADT Champion Racings Emanuele Pirro, Stefan Lill-Lövis Johanssons team-kamrat.
- Jag är nöjd med dagens arbete, sade Pirro. Vi hade inte något perfekt varv, men har samlat på oss mycket data inför tävlingen.
De tre Audi R8-bilarna skildes bara åt med åtta tiondelar.
Frank Biela körde av banan och in i barriären på grund av en oljefläck i Porschekurvorna.
- Varningsflaggorna visades först efter den platsen där jag körde av, vilket uppenbarligen var för sent, sade den trefaldige Le Mans-segraren. Jag är ok, men jag är ledsen att teamet har fått så mycket jobb med att reparera bilen.
Test Le Mans (F), 4 maj 1 Capello/Kristensen/Smith (Bentley) 3m 34.820s, 2 Ara/Magnussen/Werner (Audi R8) 3m 38.385s, 3 Blundell/Brabham/Herbert (Bentley) 3m 38.769s, 4 Biela/Salo/McCarthy (Audi R8) 3m 39.016s, 5 Johansson/Lehto/Pirro (Audi R8) 3m 39.077s, 6 Bosch/Lammers/Wallace (Dome-Judd) 3m 41.535s, 7 Goossens/Matthews/Tinseau (Riley Scott) 3m 41.856s, 8 Gabbiant/Gommendy/Ortitz (Dome-Judd) 3m 42.185s, 9 Ayari/Helary/Minassian (Courage-Peugeot) 3m 42.485s, 10 Cochet/Gregoire/Derichebourg (Courage-Judd) 3m 42.535s
www.audisport.nu

03-04-30 Tre Audi R8 i Le Mans-pre test
Le Mans: På söndag går förberedelserna inför Le Mans 24-timmars in en ny fas då pre-test körs inför klassikern. Team ADT Champion Racing med Stefan Lill-Lövis Johansson kommer att köra Audi R8 liksom två andra Audi-kundteam, Audi Sport Japan Team Goh och Audi Sport UK. De nio förarna är allesamman i tjänst på söndag.
Lill-Lövis kommer i Le Mans att köra för sin andra titel. Hans första seger kom 1997.
Audi vann Le Mans 24-timmars med Audi R8 åren 2000, 2001 och 2002 och det ger värdefull data till årets Audi-team.
-Vi kommer att starta med exakt samma inställningar som var så framgångsrika förra året, säger Frank Biela som siktar på sin fjärde raka Le Mans-seger, denna gång för Audi Sport UK.
www.audisport.nu

03-04-28 Fin säsongsstart för MH Motorsports racingförare
Efter en intensiv vinter med iordningställandet av tävlingsbilar, uppbyggnad av teamets organisation under racingsäsongen 2003 samt tester inför de olika seriernas premiärer så drog en del av tävlingsverksamheten för Orustbaserade MH Motorsport igång i helgen. Det var JSM klassen, Volvo S40 Challenge, Beetle Cup samt SLC Endurance som hade start på sina serier på Gellersåsbanan i Karlskoga.
- Jo det har varit en hård tid sedan säsongen avslutades i höstas. Det ekonomska läget i landet har dessutom gjort det svårt att finna sponsorer för väldigt många och vi har inte kunnat arbeta med den framförhållning som vi velat ha. Ända in i det sista har vi tagit in nya förare och kan nu presentera ett av landets absolut störtsa racingteam, berättar en lätt stressad teamchefen Mikael Hermanson timmarna innan de första bilarna skall ut på Gelleråsen.
Först ut på banan i tävlingssammanhang var är juniorklassen Volvo S 40 Challenge där teamet mönstra hela fyra förare och fyra racingpreparerade Volvo S 40 bilar. Kort före premiären blev det klart att Björn Johansson kunde fortsätta även i år i klassen och en bil införskaffades och iordningsställdes i all hast. Björn som avslutade förra året med att sensationellt slå teamkompisen och JSM vinnaren Alex Engblom i finalen var naturligtvis väldigt spännd inför uppgiften.
- Jag har inte lyckats att få ihop någon budget för årets säsong förrän i sista minuten och det fanns inget utrymme för tester så detta är första helgen sedan finalen i fjol som jag sitter i en tävlingsbil , " kommenterar Björn som siktar på att förbättra den femte plats han tog förra året.
- Jag är nöjd med helgen. Det blev en andra och en fjärde plats i de två race vi körde och jag ligger trea i sammandraget så det ser bra ut inför fortsättningen. Robert Andersson, som debbelsegrade, bjöd på imponerande körning i dag men jag känner att han inte är oslagbar bara jag får några race i kroppen, avrundar Björn Johansson.
Kvar i teamet är också blott 16 årige Marcus Larsson som förra året tävlade i juniorklassen R5 Junior med en tredje plats i serien som resultat.
- Jag är jättenöjd med båda mina heat i dag. Min målsättning var att hamna land topp tio och så blev jag fyra och femma. Teamet gav mig en bil som fungerade perfekt så det var bara att gasa och styra för glatta livet. " säger en lycklig Marcus Larsson som dessutom tilldelades priset till bästa nykommling i serien efter att ha åkt i från flera förare med stor rutin i klassen.
- Detta blev en jobbig helg. Jag är förkyld och har huvudvärk men det glömmer man ju när det är dags att åka ut på banan för det är ju så himmla roligt att köra bil, " menar teamets enda tjej, 21 åriga Hanna Johansson som senast var i rampljuset för två år sedan när hon åkte karting med framgång och som nu återkommer på tävlingsbanan i detta sammanhang. Hanna slutade på en 11:e plats i första heatet efter att ha varit av banan vid något tillfälle. - " jag satsade för fullt och fick lära mig hur fort det inte går att köra i vissa kurvor, " skrattar Hanna som sedan inledde heat två i något lugnare tempo. - " Jag fick order om att öppna lite mer försiktigt. Starten är svår och det gäller att vara vaken och undvika närkontakt i början när alla slåss om positionerna men sedan började jag dra på för fullt och det kändes underbart när man känner att man börjar behärska bilen " var Hannas kommentar efter det att hon flaggats av som 12:e förare i mål men betydligt närmre segraren än i första heatet. Hanna har nu en 13:e plats i seriesammandraget att börja sin klättring mot toppen från redan om två veckor när det är dags igen och då på Kinnekulle Ring.
Den fjärde föraren i teamet och likaså nykommling och hämtad från kartingleden är 19 årige Marcus Olsén.
- Jag är alldeles för oerfaren ännu för att våga ge mig in i några täta närstrider men jag är samtidigt jättenöjd med mina två åttonde platser här. Teamet har lärt mig mycket om taktisk körning som jag i fortsättningen skall praktisera så det kan ju bara bli bättre, var Marcus Olséns ord efter sista heatet.
Tävlingshelgen på Gelleråsen omfattade även Toyo Beetle Cup vilket är en klass där man tävlar med kraftigt modifierade VW "bubblor". Börje Hansson har varit en av dominanterna i denna klass under flera år och årets säsong kunde inte inedas på bättre sätt:
- Det blev två segrar och det är ju naturligtvis skönt inför fortsättningen. Jag hade dock en hel del tur då min värste konkurrent, Bengt Holmgren, fick problem med sin motor i första heatet och sedan fick starta sist i det andra. Bengt var annars mycket snabb och jag får nog ta mig en fundera på vad jag måste göra med bilen till nästa tävling om jag skall slå Bengt igen. kommenterade Börje som också bjöd publiken på en uppskattad fight i racet med en Ford Mustang. Tillsammans med Beetlarna så körde nämligen också HTCC vilket är Touring Car bilara från mitten på 60 talet och Bengt bjöd in till en härlig duell med sin lilla VW mot den betydligt motorstarkare V 8 försedda Mustangen.
Slutligen så ställde teamet även upp med en Volvo S 40 i två långlopp. Ett långlopp under lördagen som kördes över tre timmar där teamets båda S60 Challengeförare Jimmy Johansson samt Alex Engblom blev tvåa i klass 3 för standard bilar som en uppladdning inför nästa helgs seriestart i S60 Chaqllenge tillsammans med STCC i Falkenberg. Under söndagen fick en del av de andra teammedlemmarna chansen att köra i ett åttatimmars endurance där teamchefen själv inledde med att köra bilen till ledning i sin klass direkt och denna ledning förvaltades sedan av övriga förare till klassege. Racet avbröts i förtid på grund av usla väderförhållanden med regn och snö om vart annat
- Det har varit en helg som överträffat alla våra förväntningar. Björns stabila körning i JSM trots brist på förträning, Marcus Larsson respektlöshet mot betydligt mer rutinerade förare, Hanna och Marcus Olsén som båda gjorde fina resultat direkt och som har potential att utvecklas under året. Vidare är det trevligt att konstatera att ännu orkar gubben Hansson och hans Beetle VW och slutligen kan vi stoltsera med två pallplatser i den tuffaste enduranceracingen som finns på våra breddgrader. avrudar Raymond Johansson teamets framgångsrika verksamhet på Gelleråsen

03-04-28 Mattias Ekström åtta i DTM-premiären
57000 åskådare såg DTM-premiären på Hockenheim på söndagen och fick se den regerande mästaren Laurent Aiello ta en tredjeplats i sin Abt-Audi TT-R. Mattias Ekström kom åtta och tog en poäng, trots problem i starten av det regniga racet. Laurent Aiello var nöjd med resultatet.
- Mitt mål var att ta poäng vilket jag lyckades med, och därtill fick jag en pall-placering, säger Laurent Aiello. Vi lärde oss mycket den här helgen. Bilen är snabb och var jämn genom hela racet. Det ser bra ut för tävlingarna framöver. Förhållandena var mycket svåra idag, med regnet som kom under de första varven.
Audi-junioren Martin Tomczyk som startade i första ledet höll fjärdeplatsen länge och väl innan depåstopp hindrade honom från att nå topplaceringar. Hans teamkamrat Peter Terting - vid 19 års ålder den yngste DTM-föraren någonsin - tvingades bryta efter att ha snurrat på första varvet.
- Självklart hade jag tänkt mig en annorlunda debut, säger Terting. Jag är väldigt besviken, men jag har lärt mig mycket under helgen, mer än under alla tester.
- För oss var det viktigaste resultatet att vår nya bil var konkurrenskraftig och visade potential, säger teamchefen Hans-Jürgen Abt. Därför har teamets hårda arbete under vintern varit värt det. Innan tävlingen visste vi inte var vi stod. Målet var att komma på pallen, vilket vi lyckades med. Förhållandena kunde knappast ha varit svårare under den första tävlingen.
Abt-Audis Christian Abt tvingades bryta före målgång. Vann gjorde Bernd Schneider, Mercedes, före teamkamraten Marcel Fässler.
Resultat: 1 Bernd Schneider (Mercedes) 37 varv på 1h 11m 06.451s, 2 Marcel Fässler (Mercedes) + 28.002s, 3 Laurent Aiello (Abt-Audi TT-R) + 28.292s, 4 Jean Alesi (Mercedes) + 38.467s, 5 Christijan Albers (Mercedes) + 1m 01.237s, 6 Peter Dumbreck (Opel) + 1m 16.749s, 7 Timo Scheider (Opel) + 1m 19.342s, 8 Mattias Ekström (Abt-Audi TT-R) + 1m 22.578s www.audisport.nu

03-04-24 Kristoffersson och Ekblom kommenterar DTM i SVT
Audi/KMS-förarna Tommy Kristoffersson och Fredrik Ekblom kommer att kommentera DTM-premiären i Hockenheim för Sveriges Television nu på söndag. Ställ in SVT:s kanal 24 och tiden ? 19.00-20.00.
www.audisport.nu

03-04-24 Audi Abt Sportsline ska försvara titeln i DTM
På söndag, den 27 april, börjar Abt Sportsline försvaret av den DTM-titel som man så sensationellt vann förra året. Hela sex stycken blå-, röd- och silverfärgade Audi TT-R kommer att stå på startlinjen när den nya säsongen börjar på Hockenheim. De fem förarna från 2002 - Mattias Ekström, Laurent Aiello, Martin Tomczyk, Karl Wendlinger och Christian Abt - får sällskap av nytillskottet Peter Terting.
-Vi kommer självklart att anta utmaningen och det är ingen tvekan om att vårt mål är att försvara titeln, säger Hans-Jürgen Abt, teamchef. Våra motståndare kommer att göra allt för att ta titeln ifrån oss, men vi ska göra deras uppgift så svår som möjligt.
Förutom förarna så litar Abt Sportsline till välbeprövad teknik, grunden i den vinnande Audi TT-R har inte ändrats från 2002. Men under skalet har många förbättringar gjorts och varje detalj har finslipats under vintern. Och för att sköta hela sex tävlingsbilar så har man inlett ett samarbete med Team First Choice Racing, som kommer att köra två av bilarna denna säsong.
- Jag tror det här blir den mest spännande DTM-säsongen hittills. Strategiarbetet blir ännu viktigare med depåstopp för tankning, säger Hans-Jürgen Abt.
Teamet har inte lämnat något åt slumpen inför de tio racen. Depåstopp har tränats och tankningen slipats till perfektion. Dessutom har teamets förare varit på ett träningsläger för att vässa den fysiska formen. Team Abt Sportsline är redo för säsogen.
- Det är hög tid att DTM kommer igång igen, säger mästaren Laurent Aiello. Vi har kunnat testa och prova allt under de senaste månaderna. På lördag kommer vi att veta mer efter kvalkörningen, och det är alltid extremt intressant.
- Jag är redo, säger svenska hoppet Mattias Ekström. Självklart måste vi först se hur snabb vår bil är, men jag har en bra känsla och den har hittills inte svikit mig. De senaste veckorna har jag lekt med min nya hundvalp Moss. Han är bara tre månader men liknar mig redan - han förstår inget annat än full fart framåt!
www.audisport.nu

03-04-24 DTM-debut för rekordung Audi-förare
På söndag kl 14 startar den tyska racingsäsongen för touringbilar på Hockenheim. Och redan på startlinjen kommer Mattias Ekströms teamkamrat Peter Terting att slå rekord i sin Abt-Audi TT-R. Med sina 19 år, två månader och åtta dagar kommer han att vara den yngste föraren i DTM:s historia. Den tidigare rekordhållaren är teamkamraten Martin Tomczyk, som var 19 år, fyra månader och 15 dagar gammal när han debuterade i DTM 2001, också på Hockenheim.
- Framför allt atmosfären imponerade på mig då, minns Tomczyk. Till och med förarpresentationerna inför fulla läktare var en enorm upplevelse.
Peter Terting har ökat på sin dagliga träning inför debuten.
- Jag vill vara 100 procent i form när det blir allvar, säger 19-åringen från Bayern. Ju närmare tävlingen man kommer, desto lustigare blir känslan i magen. Och för Hockenheim har jag bara en målsättning - jag vill ta mig i mål.
www.audisport.nu

03-04-24 Paul Frère testar Audi R8
Han körde sitt första race i Le Mans 1953, han vann långdistansklassikern 1960, och sedan dess har han inte missat ett enda år av tävlingen som journalist - Paul Frère är en instititution i Le Mans. I år är det 80 år sedan tävlingen kördes första gången, och 50 år sedan Paul Frère debuterade i Le Mans. Det ger Audi ett tillfälle att fira jubilarerna - i Le Mans-testet den 4 maj kommer Paul Frère att få köra bilen som dominerat tävlingen de senaste åren - Audi R8.
Den 86-årige belgaren är en av världens mest framstående motorjournalister och arbetar idag bland annat för den amerikanska tidningen Road. Hans racingkarriär var på toppen under 1950- och 60-talen och Le Mans 24-timmars har varit särskilt fascinerande.
- Min seger 1960 var förstås en väldigt speciell upplevelse. Men även idag är Le Mans ett fantastiskt race, säger Frère.
- Det händer inte så ofta att vi låter en journalist köra en av våra sportbilar, säger Dr Wolfgang Ullrich, chef för Audi Sport i Tyskland. Vi är glada att kunna göra ett undantag för Paul Frére och hans jubileum. Det finns ingen som känner 24-timmars i Le Mans så väl som han. Han kommer att bli lika imponerad av Audi R8 som våra förare är.
Även om Audi inte själva ställer upp med någon bil i årets Le Mans, kommer tre Audi R8 att stå på startlinjen. Kundteamen Arena, Champion Racing (med Stefan Lill-Lövis Johansson) och Goh kommer att försvara Audis segrar från de tre senaste åren.
www.audisport.nu

03-04-17 Mattias, Tomczyk, Aiello snabbast i DTM-test
Audis DTM-team Abt Sportsline ser starka ut inför säsongen. När DTM-teamen samlades häromdagen för sista testkörningen inför säsongsstarten på Hockenheim den 27 april deltog alla sex bilar och förare.
Audi-Abts fjärde generation av DTM-vagnen TT-R imponerade stort i den hårda konkurrensen. Audijunioren Martin Tomczyk  var snabbast och följdes av Mattias Ekström och Laurent Aiello.
- Den nya TT-R känns riktigt bra, men vi det är inte förrän på kvalificeringen på Hockenheim som vi vet hur vi står mot de andra, då först visar de nog sina kort, sa Mattias och Aiello efter testen.
www.audisport.nu

03-04-17 Frank Biela kapten för Formel 3
Audis fabriksförare blir kapten för Tysklands formel 3-lag i nya Euroserien.
Biela, trefaldig LeMans-vinnare och DTM-mästare, har själv kört F3 och ska coacha den nya generationen racerförare.
- Jag är väldigt glad över min nya deltidsroll och hoppas kunna ge stöd och råd till de unga förarna, sa han.
www.audisport.nu

03-04-17 Abts Audi TT-R snabbast I LeMans-kval
Christian Abt inledde det tredje kvalet till 24-timmars LeMans med problem, först kvalade han inte in, därefter blev han elva med sin Abt TT-R, som han, Frank Biela och Mattias Ekström ska köra i LeMans.
Men sen slog han till med snabbaste tid i klassen. Men glädjen blev kort, han kolliderade med en varvad bil och fick bryta kvalet. Biela hann bara köra träningsvarv:
- Bilen är rolig att köra och uppträder fint. Men skillnaden mot sportvagn är stor och jag har svårt att hitta bilens gränser, sa han.

03-04-11 Audi ställer upp i Nürburgring 24 timmars
Abt Sportsline-teamet kommer att ställa upp i en av de största utmaningarna i tysk motorsport - Nürburgrings 24 timmars-race. Två modifierade Audi TT-R från DTM-teamet kommer att köras i tävlingen den 31 maj och 1 juni i samarbete med Audi-dotterbolaget quattro Gmbh.
Och flerfaldige Le Mans-mästaren Frank Biela kommer att köra i en av bilarna tillsammans med Mattias Ekström och Christian Abt.
- Självklart kommer jag att få lära känna touring-bilar igen efter så många tävlingar med sportvagnsprototyper, men jag tror jag kommer att vänja mig ganska snabbt vid ett tak över huvudet, säger Frank Biela som inte kört touringbil på fyra år och som inom en tvåveckorsperiod kommer att köra två 24 timmars-race - först Nürburgring med touringbilen Audi TT-R och sedan Le Mans med sportvagnsprototypen Audi R8.
www.audisport.nu

03-04-11 Mattias Ekström vass i DTM-test
I måndags och tisdags kördes de tyska mästerskapsbilarna för första gången mot varandra i år - i DTM-testet på Hockenheimring. Svenske Mattias Ekström visade god form i den nya Abt Sportsline Audi TT-R, med den tredje snabbaste tiden på måndagen och den näst snabbaste tiden dagen därpå.
Unge Audi-föraren Martin Tomczyk körde då bara knappt två hundradels sekunder snabbare än Ekström. I onsdags var det officiell DTM-presentation på Europa-park Rust. Den 27 april startar DTM-serien på just Hockenheimring.
www.audisport.nu

03-04-11 Stefan Lill-Lövis Johansson laddad inför Le Mans
Nedräkningen har börjat inför Le Mans 24-timmars, som går av stapeln 14 och 15 juni. För Stefan Lill-Lövis Johanssons team ADT Champion Racing innebär det att all utrustning kommer att skeppas från Jacksonville i Florida till Bremerhaven.
Audi R8:an kommer att vara kvar i staterna till mitten på april, då den flygs över Atlanten. Johansson kommer att dela körandet i klassikern med JJ Lehto och Emanuele Pirro, precis som i Sebring 12-timmars.
- Jag är övertygad om att vi kommer att vara väldigt konkurrenskraftiga i Le Mans. Vi har bra förare och en fantastisk bil. Det kommer att bli ett toppen-race, säger Stefan Lill-Lövis Johansson.
www.audisport.nu

03-04-10 Lyckad shake-down för Carl Rydquist
Carl Rydquist, en av förarna i årets Sportscar Challenge, körde shake-down på Falkenberg igår med den Radical han skall tävla i och var nöjd med resultatet.
- Vi fick kollat av bilen och jag fick börja jobba in lite av körkänslan för bilen. Det är helt klart en annorlunda upplevelse än att köra en standardbil, berättar Carl.
- Och det känns bra, riktigt bra, lägger han till i nästa andetag.
Inom ett par dagar skall Carl Rydquist iväg igen för att köra en hel dags träning med bilen, vilket kommer att stärka hans chanser inför premiären i Sportscar Challenge på Falkenberg.
- Om man jämför med de bilar jag har tävlat med innan så är detta något helt nytt. Bilen genererar en hel del downforce vilket i början gav en smått sensationell känsla i de snabba böjarna på Falkenberg, beskriver Carl med ett stort leende.
Carl Rydquist har annars vunnit med Porsche 911 i SLC och stått på pallen med Volvo S40 i JSM Volvo S40 Challenge och han har dessutom kört en del riktigt snabba tester med Volvo S60 Challenge-bilar. Men nu är det Radical i Sportscar Challenge som gäller och att vidareutvecklas som förare inför framtida mål.
- Ja, nu gäller det att hitta rätt i den nya bilen och att utvecklas vidare som förare. Detta är tveklöst ett steg framåt och jag ser fram emot nästa tillfälle, avslutar Carl Rydquist.

03-04-03 Audi Sverige utökar motorsportrapporteringen
I samband med Stockholms Bilsalong lanserar Audi Sverige två nyheter som rör motorsport. Audi Sport.nu - så heter den nya hemsida som kommer att presentera komplett information om Audis motorsportsatsningar. Samtidigt startas ett nyhetsbrev som ska ge täta rapporter om Audis framfart på racingbanorna världen över.
Audi Sport.nu riktar sig till motorsportintresserad allmänhet och innehåller detaljerad information om team, förare, bilar, banor inom STCC, DTM och Le Mans/ALMS. Utöver det svenska standardvagnsmästerskapet STCC, som Audi/KMS (Kristoffersson MotorSport) vunnit tre gånger, finns också stora svenskintressen inom de övriga mästerskapen. I den tyska DTM-serien har Mattias Ekström alla förutsättningar att hamna i topp i sin Abt Audi TT-R. Och i det legendariska 24-timmarsloppet på Le Mans tävlar välkände Stefan "Lill-Lövis" Johansson i en Audi R8.
Nyhetsbrevet, som kommer att skickas ut till allmänhet och media, kommer att innehålla rapporter inför och efter tävlingarna. Målsättningen är att det ska skickas ut direkt efter ett race och därmed kunna ge rykande färsk information. Registrering av nyhetsmail görs på Audi Sport.nu.
- Det här blir ett fantastiskt intressant år för Audi när det gäller motorsport. Snart visar vi den nya STCC-bilen som är ett resultat av ett unikt samarbete mellan KMS och Audi Sport i Tyskland. Och från Audi Sveriges sida satsar vi nu på att förse alla Audi- och motorsportintresserade med löpande nyheter, säger Claes Jerveland, märkeschef för Audi Sverige.
Audi Sport.nu nås via www.audisport.nu

03-03-31 Johan Svensson - JTS Racing - testade på Kinnkulle
Nu är det äntligen vår och man har fått smaka på fartens tjusning! Johan Svensson - JTS Racing - var på Kinnkulle Ring i lördags och testade för första gången i år! Det var otroligt kul efter denna långa vinter!
Det som är nytt på bilen sen i höstas är följande: Det elektriska så att jag når alla funktioner på en panel, vi har även monterat tre knappar i nackstödet som jag styr sex olika funktioner med. Armstöd som ger bättre stadga och känsla i styrnigen. Allting fungerade felfritt även denna gång förutom en krånglande koppling. Men det var inget som störde själva körningen, eftersom jag andvänder den endast vid start och stopp.
Vi justerade bara bromsarna på bilen sedan försökte jag mest köra så mycket som möjligt för att få lite mil i kroppen. Det sladdade friskt ibland så det är mycket att lära med alltifrån däcktryck till att hamna rätt i varje kurva för att få jämna tider. Så det är bara att träna på!
Ferrita teamet var på plats och testade sina S60 Challenge bilar, vilket var väldigt trevligt eftersom dom bjöd på middag. Men det som var mest kul var att hela Ferrita teamet tyckte att det gick så bra när jag körde att dom stod och gjorde vågen när jag passerade på start & målrakan. Uppskattat!!!
Tidningen Automobil var där och gjorde ett repotage om Ferrita teamet, dom blev väldigt intresserade, så dom ville göra ett repotage om mig och min bil men dom hade ont om tid så detta repotage kommer ske vid ett senare tillfälle. Så det ser bra ut inför säsongen!
Johan Svensson JTS Racing

03-03-24 Kör racing på riktigt
Nu har ni chansen! Bli racerförare på riktigt. Peggen Motorsport bjuder in er att köra i vår BMW M3 Grupp N i SLC.
Att köra racerbil på riktigt är en dröm för många som älskar bilar. Men det brukar oftast stanna vid en dröm. Men nu är det möjligt att prova på i ett riktigt race. Tack Vare Svenska Långdistanscupen, SLC, kan vi nu erbjuda körpass i en fabriksbyggd racerbil. Bilen, en BMW M3 3,2, är byggd av BMW motorsport och är en perfekt bil att åka just den här typen av tävlingar med.
Vi tar hand om licenstagning och test för er som inte redan har detta nödvändiga tillbehör.
För mer information om SLC www.slc.se. För mer information hör av er till Peggen Motorsport AB
Peggen Andersson 0346 717 444, 0704 200 980 P@peggen.com

03-03-17 Fjärde raka Audi-segern på Sebring
För fjärde gången i följd har Audi segrat på Sebrings 12-timmarslopp i USA, som gick av stapeln under helgen. Två Audi-team lade beslag på såväl första- som andraplatserna. I Team ADT Champion, som kom tvåa, fanns svenske Stefan "Lövis" Johansson. Det klassiska Sebring-loppet arrangerades för 51:a året i rad och ingår i ALMS-serien (American Le Mans Series).
Efter att ha varit i ledningen under stora delar av loppet, tappade Emanuele Pirro/JJ Lehto/Stefan Johansson, som körde en Audi R8 för ADT Team Champion, ledningen till Infineon Team Joests Audi R8.
När endast 90 minuter av loppet återstod ledde ADT Team Champion med tio sekunder. Då tvingades Emanuele Pirro in i depå efter att ha drabbats av kramp.
- Team Champion såg till att vi förare fick köra en fantastisk racingbil, helt kapabel att vinna. Vi var i ledningen under huvuddelen av racet och det hade varit en riktig triumf för grabbarna om vi hade vunnit vårt första ALMS-race i Florida, men tyvärr hade vi en ordentlig otur. Jag är väldigt besviken, säger Stefan Johansson.
Det segrande Audi-teamet, Infineon Team Joest, bestod av Frank Biela, Marco Werner och Phillip Peter.
Och med två Audi-bilar i topp kunde Dr. Wolfgang Ullrich, chef för Audi Sport, inte vara annat än nöjd:
- Ett fantastiskt resultat! De två R8-bilarna fightades i tolv timmar. Båda hade chansen att vinna, men Team Joest hade turen på sin sida.
Resultat Sebring:
1. Biela/Peter/Werner (Audi R8) 367 varv, 2. Johansson/Lehto/Pirro (Audi R8) 367 varv (+13,493 sek), 3. Herbert/Brabham/Blundell (Bentley) - 4 varv, 4. Kristensen/Capello/Smith (Bentley) - 5 varv, 5. Beretta/Jeannette/Papis (Panoz) - 15 varv, 6. Kane/McCarthy/Salo (Audi R8) - 16 varv, 7. Theys/Lienhard/van de Poele (Dallara-MG) - 31 varv, 8. Fellows/O'Connell/Freon (Chevrolet) - 35 varv, 9. Leuenberger/Graham/Maxwell (Panoz) - 43 varv, 10. Luhr/Maassen (Porsche) - 47 varv
www.audisport.nu

03-03-14 Pontus Mörth tävlar för Volvo i danska DTC
Kommande säsong kommer toppföraren Pontus Mörth åter att ratta en Volvo. Men inte i Sverige, utan i danska standardvagnsmästerskapet DTC. Bakom teamet står Volvo Personvagnar i Danmark.
25-årige Pontus Mörth är redan en veteran i racingkretsar. 1997 kom han trea i JTCC och året därefter vann han privatcupen i STCC. Han har dessutom framgångsrikt tävlat i tyska Beetle Cup och i STCC som fabriksförare för Opel.
Förra året skulle han ha kört anrika Le Mans i en Ferrari för Prodrive, men tyvärr gick planerna i stöpet när bilen inte kom till start. Därför är han extra revnschsugen inför kommande säsong:
- Det känns otroligt positivt och teamet gör en mycket seriös satsning. Sen är det extra roligt att få tävla för Volvo. Det är något de flesta förare drömmer om oavsett vilket mästerskap det gäller, säger Pontus Mörth.
- Pontus Mörth är en mycket duktig förare och dessutom en trevlig person. Vi har haft ögonen på honom sedan 1997, då han var en av stjärnorna i vår juniorserie JTCC. Vi är mycket glada för att ytterligare en förare från vår 'talangskola' nu kör Volvo i ett officiellt mästerskap, förklarar Alexander Murdzevski, motorsportchef på Volvo Personbilar Sverige.
Det danska teamet AutoForum Motorsport har via importören i Danmark köpt en Volvo S40 som utvecklats av Volvo Personvagnar i Göteborg. Bilen är en är byggd efter Super 2000-reglementet och har en femcylindrig motor på 2 liter och en sexväxlad sekventiell växellåda från Hewland. Samma motor och växellåda användes förövrigt av Volvos eget S60-team i europeiska ETCC-mästerskapet.
Teamet är redan i full gång med testerna inför säsongen. Premiären sker den 27 april på Jyllandsringen. Två deltävlingar kommer att köras i Sverige i samband med STCC. Hela DTC-säsongen sänds också live i dansk TV.

03-03-09 Carl Rydquist inför racingsäsongen 2003


Om bara några veckor är det dags dra på sig racingoverallen, handskarna, skorna och hjälmen för att lägga de första sköna varven på säsongen. I väntan på de första testerna tänkte jag passa på att berätta kort om vinterns arbete och årets plan.
För två år sedan när jag vann utmanartiteln i Eurosport Super Racing Weekend Challenge mot större delen av den svenska racingeliten sa jag att "Jag skulle vilja köra Radical". Ödet ville annorlunda och det blev en vinst med Porsche i SLC 2001 med Apex Racing och sedan två gästinhopp i Volvo S40 och JSM 2002 hos MH Motorsport med en 3:e-plats i min andra tävling där. Efter två år i bilar med tak är jag dock tillbaka i en öppen bil för att tävla i en av Sveriges absolut snabbaste klasser, Sportscar Challenge. Bilen är förstås en Radical, den engelskbyggda racersportvagnen med motorljud och prestanda som får håret på armarna att resas av något som liknar skräckblandad förtjusning (mest förtjusning). Ett optimalt redskap för utveckling som man kan vinna i med en sansad driftbudget.
Vintern har varit fylld med hårt arbete, men det är också första gången (men inte sista!) jag har kunnat vara ute i god tid med att skriva avtal med team och partners. Detta har gett mig en möjlighet att ha i princip all tung administration avklarad i relativt god tid före säsongsstart och koncentrationen inställd på träning och kommande test och tävlingar. Jag har dessutom haft den stora glädjen att få se ett positivt resultat av att jobba lyhört och dynamiskt med gamla och nya partners. Förutom en utökad partnerpool i år har det även gett ringar på vattnet som ger lite extra förhoppningar inför säsongen 2004 och framtiden.
Sportscar Challenge är en inbjudningsklass på STCC-racen och består av 12 heat uppdelade på sex deltävlingar. Valet att ta steget dit var lätt, sett på både kort och lång sikt, eftersom medverkan vid STCC blir ett stort lyft för både mig och mina partners samtidigt som jag får tillfälle att utvecklas vidare som förare både tekniskt och körmässigt. Sportscar Challenge är som sagt en av Sveriges absolut snabbaste klasser och DET SYNS och HÖRS att det går fort. Och det känns, jag lovar...
Alla förare som kör Radical-bilar i Sportscar Challenge kommer i år dessutom att poängberäknas separat för en egen enhetsklass, Radical Only Cup. Detta är mycket positivt eftersom Radical-bilarna är likadant byggda hos Radical Motorsport i England och följer ett strängt reglemente, bland annat är motorerna plomberade. Detta innebär att förarnas skicklighet blir avgörande snarare än materialskillnader.
Målet med vårens första tester är att jag och mina medhjälpare skall kunna jobba in känslan för bilen och lära oss hur känslig den är för olika ändringar i setupen, allt för att kunna vara med i matchen om en pallplats redan i första tävlingen vid STCC-premiären som går den 3-4 maj på Falkenbergsbanan.
Årets första bilder på mig och Radicalen finns nu att se på hemsidan (www.carlrydquist.com). Inom kort kommer fler bilder och dessutom en beskrivning av team-upplägget. Första testrapporten med bilder kommer i första veckan av april.

03-03-07 Nya regler öppnar för utmanare i Formel 1
Renault siktar på pallplatser under 2003!
Nu är hanen spänd! På söndag körs årets första GP i Formel 1, Australiens GP på Alberts Park i Melbourne! Med det inleds en säsong som på förhand ser ut att kunna bli mycket omtumlande p g a omfattande regeländringar. Det kan innebära att de två utmanande stallen som tillkom ifjol; Renault och Toyota, snabbare kan ta upp kampen med Ferrari, Mercedes-McLaren och BMW-Williams.
Alla är överens - team, förare, experter etc - allt talar för att mycket kommer att hända i, kring och under årets sexton Grand Prix i F1! Från det internationella förbundets sida har man medvetet strategiskt valt att vrida klockan tillbaka i ett försök att bromsa kostnaderna för stallen samt för att öka konkurrensen. De förändringar som genomförts inför årets säsongspremiär är såväl tävlingsmässiga som tekniska.
Följande har förändrats för att skapa jämnare tävlingar:
- Stallorder förbjuds
- Nytt poängfördelningssystem
- Kvalet blir viktigare
- Uppvärmningen flyttas
- Bruket av reservbil
- Fredagstester för att hålla nere testkostnader.
Inom teknik har förändringar skett inom följande områden för att bromsa kostnadsutvecklingen:
- Elektroniska förarhjälpmedel som antispinn förbjuds
- Telemetri för att styra bilens elektronik förbjuds
- Radiokommunikationen ska ske öppet
- Komponentgemenskap mellan team
- Däck
Sammantaget skapar detta helt nya förutsättningar för både förare och team. Vilket är syftet med det regelmässiga ingreppet.
Nya regler - en utmaning
För Renaults vidkommande är siktet inställt på podiets tre platser denna säsong. Men man poängterar att det är först 2004 som man åter ska vara med att slåss i toppen. Pat Symonds, Renault-stallets tekniske chef, är förväntansfull inför helgens säsongspremiär i Melbourne. Det är då som man får ett första kvitto på om vinterns och försäsongens utvecklingsarbete varit framgångsrikt nog, samtidigt är det första chansen att se hur de nya reglerna faller ut i verklighet.
- Först och främst måste vi säkerställa att ingenting går snett efter att ha gjort samma sak så många säsonger. Dessutom måste vi maximera vårt tävlingsmässiga övertag med de nya reglerna.
- Kärnfrågan blir racestrategin, menar Pat Symonds och tillägger att det är först nu som man får svart på vitt var Renault står konkurrensmässigt.
Svårt underlag
Banan i Melbourne är en intressant utmaning för det allt starkare Renault-stallet (tidigare Benetton) som vill göra en bra insats genom sina båda förare - den rutinerade italienaren Jarno Trulli, 28 år, och nykomlingen och tidigare testföraren för Renault, spanjoren Fernando Alonso, 22 år.
- Det är första gången som vi kör bilarna i varm väderlek och banbeläggningen i Alberts Park skiljer sig från dem som vi har kört på tidigare under vintertesterna.
- Vid tävlingshelgens inledning är banan väldigt hal, men greppet ökar hela tiden, förklarar Symonds och tillägger att det är sådant som påverkar däck, bromsar samt den nya bilens väghållning.
R23
Den nya bilen, R23, har en V10-motor med fyra ventiler per cylinder på tre liter som ger en effekt på över 800 hästkrafter vid 18.000 rpm. Vad som särskiljer Renaults motor, RS23, från övriga konstruktörers är att den är byggd i en extrem vinkel med nästan snedställda cylindrar. Sedan förra säsongen har motor och transmission förbättrats på en rad punkter som topplock och ventiler samt växellådans integration. Man håller konstruktionsmässigt fast vid att ge bilen och dess chassi en låg tyngdpunkt, som både ger stabilitet, aerodynamik samt ger större möjlighet att få ner motorns effekt direkt i banan.
Tidigt på söndag kommer en första indikation på om Renault F1 Team närmat sig fjolårets tättrio, Ferrari, McLaren och Williams. Därefter ska förhoppningsvis femton tuffa GP-race följa.
Under fredagen kval noterade Fernando Alonso sjunde tid, medan Jarno Trulli noterades som nia. Snabbast var Rubens Barrichello, Ferrari.
F1-säsongen 2003:
9 mars Australiens Grand Prix
Albert Park, Melbourne (5303 meter - 58 varv)
Segrare år 2002: Michael Schumacher, Ferrari

23 mars Malaysias Grand Prix
Sepang (5543 meter - 56 varv)
Segrare år 2002: Ralf Schumacher, Williams-BMW

6 april Brasiliens Grand Prix
Interlagos, Sao Paulo (4309 meter - 71 varv)
Segrare år 2002: Michael Schumacher, Ferrari

20 april San Marinos Grand Prix
Imola (4933 meter - 62 varv)
Segrare år 2002: Michael Schumacher, Ferrari

4 maj Spaniens Grand Prix
Barcelona (4730 meter - 65 varv)
Segrare år 2002: Michael Schumacher, Ferrari

18 maj Österrikes Grand Prix
A1-Ring, Spielberg (4326 meter - 71 varv)
Segrare år 2002: Michael Schumacher, Ferrari

1 juni Monacos Grand Prix
Monte-Carlo (3370 meter - 78 varv)
Segrare år 2002: David Coulthard, McLaren-Mercedes

15 juni Kanadas Grand Prix
Circuit Gilles Villeneuve, Montreal (4421 meter - 69 varv)
Segrare år 2002: Michael Schumacher, Ferrari

29 juni Europas Grand Prix
Nürburgring (5144 meter - 60 varv)
Segrare år 2002: Rubens Barrichello, Ferrari

6 juli Frankrikes Grand Prix
Magny-Cours (4251 meter - 72 varv)
Segrare år 2002: Michael Schumacher, Ferrari

20 juli Storbritanniens Grand Prix
Silverstone (5141 meter - 60 varv)
Segrare år 2002: Michael Schumacher, Ferrari

3 augusti Tysklands Grand Prix
Hockenheim (4574 meter - 67 varv)
Segrare år 2002: Michael Schumacher, Ferrari

24 augusti Ungerns Grand Prix
Hungaroring (3975 meter - 77 varv)
Segrare år 2002: Rubens Barrichello, Ferrari

14 september Italiens Grand Prix
Monza (5793 meter - 53 varv)
Segrare år 2002: Rubens Barrichello, Ferrari

28 september USA:s Grand Prix
Indianapolis (4192 meter - 73 varv)
Segrare år 2002: Rubens Barrichello, Ferrari

12 oktober Japans Grand Prix
Suzuka (5864 meter - 53 varv)
Segrare år 2002: Michael Schumacher, Ferrari

03-02-05 Inför Formel 1 säsongen 2003:
Renault klara för att utmana i F1-VM
Ny, förbättrad bil och motor. En ny, ung förare. En klart uttalad målsättning samt tekniska och ekonomiska resurser. Mild Seven Renault F1 Team ser fram mot säsongsstarten om drygt en månad med Australiens Grand Prix på banan i Albert Park i Melbourne.
Med bara fyra veckor kvar till att tävlingssäsongen startar är F1-teamen inne i ett tufft arbete med avslutande tester och finjusteringar av motorer och bilar. För två veckor sedan presenterade Renault sitt stall, Mild Seven Renault F1 Team, under Flavio Briatores ledning. Teamet köptes 2000 av Renault som sedan dess ansvarar för produktutveckling och chassikonstruktion.
100 procent Renault
Ifjol var det 25 år sedan som Renault äntrade F1-banan med en egen konstruktion rakt igenom. Under 90-talet tog man hela sex VM-titlar som konstruktör, dock ingen under helt eget namn. 1997 drog Renault sig ur F1 och det framgångsrika samarbetet med Frank Williams stall. Efter år av förberedelser gjorde man comeback ifjol med ett helt eget Renault-team.
Säsongen 2002 gick över förväntan (en fjärde placering i konstruktörs VM), och nu är siktet inställt på 2003 och inte minst 2004 då Renault anser sig mogen för att ta upp kampen om den prestigefyllda VM-titeln för konstruktörer.
- Idag är vi redo för att ta ett ytterligare steg. Det är vår önskan att kunna ge McLaren och Williams en match på banan. Vi ser också fram mot fyra pallplaceringar i år. Det är ambitiösa mål, men det är upp till oss själva att möta dem om vi har för avsikt att tävla bland de bästa från med 2004-års säsong, förklarar Patrick Fauer , styrelseordförande för Renault F1. Hans uttalande skedde i samband med teampresentationen på franska Paul Ricard-banan i slutet av januari i år.
R23
Den nya bilen, R23, är frukten av ett mycket framgångsrikt samarbete mellan teamets bas i Enstone, England och Renault Sport i Viry-Chåtillon, Frankrike där utveckling och produktion av motor sker. Man har även haft nytta av det stöd som man har fått från Renaults tekniska huvudkontor och utvecklingsavdelning, Technocentre, i Paris.
Motor och transmission har förbättrats på en rad punkter som topplock och ventiler samt växellådans integration. Man håller konstruktionsmässigt fast vid att ge bilen en låg tyngdpunkt, som både ger stabilitet, aerodynamik samt ger större möjlighet att få ner motorns effekt direkt i banan.
Alonso tar förarposition
Som förare mönstrar i år Mild Seven Renault F1 Team italienaren Jarno Trulli och nykomlingen och tidigare testföraren för Renault, spanjoren Fernando Alonso.
För 28-årige Jarno Trulli är det den sjunde säsongen i F1 och den andra med Renault F1 Team. Trulli har ett förflutet som mycket framgångsrik gokart-förare nationellt och internationellt med en VM-titel så sent som 1994. Bland hans medtävlare under denna tid fanns bl a svensken Johnny Mislijevic, sedermera världsmästare. 1995 debuterade Jarno som formelbilsförare, för att 1997 ta steget upp till F1. Han inledde premiäråret för Minardi men värvades över till Prost som ersättare för skadade Oliver Panis. Med en fjärdeplats i Tysklands GP tog han sina första VM-poäng.
Innan Jarno värvades till Renault F1 team 2002, hann han även med att köra för Jordan.
Ny i teamet är den 22-årige spanjoren Fernando Alonso. Redan som 19-åring debuterade han som Grand Prix-förare hos Minardi. Innan dess hade han hunnit med att bli både spansk mästare och världsmästare i gokart, samt kört olika klasser inom formelbilsracing, bl a F3000. Alonso har närmast varit engagerad som testförare åt Renault F1 Team.
- Med Jarno Trulli och Fernando Alonso sitter vi inne med en väl sammansvetsad och välbalanserad förarduo. Vi ser fram mot Melbourne, förklarar stallchefen Flavio Briatore.

<< Tillbaka till Startsidan