<< Till Racing
<< Tillbaka till Startsidan


Övrig pressinformation
RACING 2010

               10-05-30 Rosenqvist bröt från ledning på Hockenheim
Felix Rosenqvist förföljdes av problem när det tyska Formel 3-mästerskapet ATS Formula 3 Cup gästade Grand Prixbanan
i Hockenheim i helgen. 18-åringen ledde det första av helgens två lopp när han i en dramatisk incident blev påkörd av Daniel Abt och tvingades bryta, innan en bestraffning förpassade Performance Racing-föraren från tredje till åttonde plats i Race 2. Rosenqvist toppade testerna inför tävlingen, och kvalade in som tvåa respektive trea till de båda loppen.
– Just nu är jag naturligtvis besviken, säger Felix Rosenqvist. Allt har gått emot mig resultatmässigt här på Hockenheim, men det är ingenting man kan påverka och det är bara att blicka framåt. Vi har trots allt haft riktigt bra fart hela helgen, och jag var på väg mot Pole Position i kvalet när jag fick trafik i slutet av mina snabbaste varv. Att bryta ett race i ledning är förstås aldrig kul, men det är sådant som händer och Daniel var väldigt ledsen efteråt. Vi får helt enkelt försöka komma tillbaka ännu starkare nästa gång!

Rosenqvist tog ledningen direkt i starten av helgens första race, men jagades av Abt som försökte sig på en omkörning i mitten av tävlingen. Van Amersfoort Racing-föraren körde in i Felix, som i sin tur kraschade in i muren på banans utsida och tvingades bryta. I Race 2 såg Rosenqvist länge ut att gå mot en pallplats, innan han bestraffades med en drive-through för att ha korsat den vita linjen i utgången av kurva ett. Efter att ha tagit sitt straff kom Felix ut på banan igen som åtta - en placering han höll in i mål och som åtminstone gav honom en mästerskapspoäng.
– Även om jag bara har kommit i mål två gånger hittills i år och ligger långt bak i mästerskapet tycker jag att inledningen på säsongen har givit många positiva svar, avslutar Rosenqvist. Jag är mer motiverad än jag någonsin har varit och trivs bra i teamet, så om vi bara slipper allt strul kommer förhoppningsvis resultaten förr eller senare. En av helgens mekaniker i Performance Racing var Mattias Aronsson från Gislaved, som hjälpte Felix på olika plan i början av hans karriär. Aronsson jobbar i normala fall med rally, och arbetade på Alon Days bil på Hockenheim.

Nästa deltävling i det tyska Formel 3-mästerskapet körs i Assen, Nederländerna, den 17-18 juli.

Felix Rosenqvist: www.felixracing.se Tyska Formel 3: www.formel3.de Performance Racing: www.performance-racing.se
10-05-30 Jimmy Johansson blev poänglös när GT Masters gästade Hockenheim
Jimmy Johansson och hans tyske förarkollega Heiko Hammel, som tävlar med en Audi R8 LMS i ADAC GT Masters, var förväntansfulla inför helgens två heat på Hockenheim men de fick lämna banan utan mästerskapspoäng efter ett brutet race och en nionde plats.

Det femte och sjätte racet i ADAC GT Masters kördes i helgen på Hockenheim och det var en förväntansfull Jimmy Johansson som kom till banan.
- Både jag och min förarkollega Heiko Hammel hade stora förhoppningar inför helgen. Vi gillar båda banan och har tävlat här många gånger. Dessutom tyckte vi att vi började känna den Audi R8 LMS som vi tävlar med. Vi hade farten senast och såg fram emot att ta poäng i båda racen, berättade Jimmy Johansson innan man åkte ut på den inledande fria träningen för att upptäcka att bilen inte alls fungerade tillfredsställande.
- Det blev inte många träningsvarv vilket vi hade hoppats på för att optimera inställningarna. I stället fick teamet byta växellåda och diffar inför kvalet då vi misstänkte att felet hade att göra med någon av dessa komponenter, sa Jimmy besviket inför kvalet som visade sig inte alls fungera så som man hoppats.
- Direkt när jag kom ut så kände jag att felet fanns kvar så det var bara att bita ihop och kämpa med bilen, berättar Jimmy som fick till en tionde bästa tid i sitt kval.

Heiko Hammel körde bilen i det andra kvalet och noterade också en topp tio tid men fick sitt snabbaste varv stryket på grund av att han genat i en chikan.

Inför det första racet bytte teamet hela bakvagnen och det var en något nervös Jimmy Johansson som körde ut till start i det inledande heatet.
- Jag hade inte en aning om hur bilen skulle fungera efter bakvagnsbytet så det var lite spännande inför starten. Tyvärr blev racet kort för vår del. I kurva tre snurrade först en bil en bit framför mig och sedan kraschade flera bilar in i den och jag hade ingen chans att få stopp på vår bil utan slog i fronten så illa att kylaren sprack och det var bara till att parkera, kommenterade en uppgiven Jimmy Johansson.

Inför söndagens heat var Audin återställd och Heiko Hammel inledde racet från en 18:e startruta. Det blev en strulig inledning även på detta race som innebar att Heiko tappade positioner och mark till täten men han klarade sig från närkontakt med andra bilar och kunde avancera upp i fältet. Dock tappade han ytterligare mark till täten när han kom i kapp några långsammare bilar som det tog lite tid att köra om. Direkt när depåfönstret öppnade för det obligatoriska förarbytet kom Heiko in och lämnade över till Jimmy.
- Heiko hade kört upp sig till en 13.e plats när han kom in och jag fick ta över därifrån. Det blev ett bra stint för min del. Jag fick kämpa en del med några bilar innan jag kom om men sedan gick det riktigt fort och jag kunde ta mig till en nionde plats med häng på bilen framför när däcken började ta slut. Heiko hade tvingats att attackera hårt för att ta sig fram och jag var också tvungen att köra aggressivt och fort vilket innebar att jag hade för dåligt fäste för att göra någon riktig attack upp till åttonde platsen och sista poängen så det blev en helg i moll för vår del som vi nu lägger bakom oss och laddar för nästa deltävling som körs på Assen i Holland om sju veckor. Då skall vi vara på pallen, avrundar Jimmy Johansson som nu ligger på en tolfte plats i förarmästerskapet.
10-05-30 Svart helg för Haglöf
Det blev en svart helg för Daniel Haglöf när deltävling 6 och 7 i Mini CHallenge avverkades.
Motorproblemet som gäckat teamet gjorde sig verkligen påmint denna helg.
- "Första träningen hängde vi med bra men då regnade det lite, men i övtigt var det bara skit.." Berättar Daniel

I desperat försök att få ordning på Daniels bil byttes både motor och växellåda inför Race 2.
Tyvärr blev det ingen större skillnad men ett nytt fel uppkom bilen lade av i snabba kurvor och Daniel tvingades i depå och bröt loppet.

Bilens felkoder avlästes och det var en knacksensor på den nya motor som var trasig.

Practice
It was! raining a little bit during our practice but I had a good feeling and position 2 with 50kg is great!
1. Hari Proczyk 2:01.008
2. Daniel Haglöf 2:01.050
3. Fredrik Lestrup 2:01.070
4. Hendrik Vieth 2:01.149
5. Steve Kirsch 2:01.477

Qualifying
I had the same good feeling as in the practice but unfortunatly I was not fast enough.. I loose all time in sector 2 on this sector its alot of straights. I think its the same problem we have the first race.. And for sure the 50kgs are not helping.
1. Hendrik Vieth 1:59.995
2. Stefan Landmann 2:00.211
3. Hari Proczyk 2:00.257
4. Jürgen Schmarl 2:00.510
5. Fredrik Lestrup 2:00.631
7. Daniel Haglöf 2:00.775

Race 1
I got a good start from 7th and I was up to 5th. I loose alot on the straights and go back to finish 8th. The team will change engine and gearbox for tomorrow.
1. Hendrik Vieth 30:30.839
2. Fredrik! Lestrup +5.281
3. Jürgen Schmarl +6.657
4. Hari Proczyk +7.408
5. Thomas Tekaat +7.898
8. Daniel Haglöf +18.845

Race 2
The team change my engine and gearbox to try and find the problem with my car. I started in position 8 and I was 7th in the first lap. Out of the mercedes corner my engine started to misfire and I go in the pits. The car was in safe mode cause of a electronic problem. So i did not finish. Needless to say Iam extremly disapointed and now a loose alot of positions in the championship.
1. Hendrik Vieth 30.
2. Thomas Tekaat +
3. Nico Bastian +
4. Stefan Landmann +
5. Jürgen Schmarl +
18. Daniel Haglöf DNF
10-05-28 Följ Felix live från Hockenheim - kvalificering 1
Följ Felix Rosenqvists framfart i tyska Formel 3 direkt från banan i Hockenheim via Felix Racings livekommentering på www.felixracing.se. Kommenteringen drar igång kl. 13.45 i eftermiddag - tio minuter innan helgens första kval är planerat att starta.
10-05-27 Engström trivs med racinglivet
Några dagar har gått efter Tomas Engströms succé i Karlskoga och han njuter fortfarande av dubbelsegern.
– Just nu är racinglivet riktigt bra. Vi hade en lyckad helg med fint väder, mycket publik och många gäster, säger han.

Från tolfte till andra plats i tabellen.
Engström åkte hiss åt rätt håll, något han behövde efter den poängmässigt tunga premiären på Knutstorp.
– Att vinna båda heaten var riktigt skönt. Allting fungerade precis så som vi ville och speciellt roligt är det att båda bilarna i teamet går så bra.
Engströms teamkamrat Alexander Graff var trea i första heatet och han var på väg mot en topplacering även i det andra heatet. Men tyvärr blev han bestraffad på grund av felaktig omstart.

En nyhet är att teamet omorganiseras. Brings Racing (som äger bilarna) avbryter samarbetet med WRS Tekniksupport. I stället ska bilarna i fortsättningen drivas av Tomas Engström i Säter. Bror Danielsson, som varit teamkoordinator under många år i Engström Motorsport, får nu samma roll i Brings Racing/Engström Motorsport.
– Med tanke på flytet i Karlskoga hade jag helst av allt velat tävla igen så fort som möjligt. Men med den här hastiga förändringen är det bra att Camaro Cup har ett uppehåll till 9-10 juli, säger Engström.

Men Engström har inget uppehåll från tävlandet. Nästa helg väntar Göteborg City Race och då ska han återigen tampas med STCC-förarna och de danska DTC-förarna när andra tävlingshelgen i skandinaviska cupen ska avgöras. Från bakhjulsdriven Camaro till framhjulsdriven Honda. Från 450 till 280 hästkrafter. Från bra till ännu bättre väghållning.

Trots att effekten är såpass mycket lägre i STCC/DTC-bilarna, har de bättre varvtider än Camaro Cup-bilarna. Väghållningen är den stora skillnaden. Och Honda Accord har visat sig vara en bil som passar alldeles utmärkt på den trånga stadsbanan i centrala Göteborg. 2008 var första året det gick tävlingar på banan och då körde Thed Björk tillsammans med Engström i Honda-teamet. Björk vann och Engström var fyra (då kördes ett race per helg). Förra året vann Engström ett av de två racen på banan.
– I Göteborg har vi fina resultat att försvara. Jag gillar banan och den verkar passa både mig och bilen bra.
Han har en teori om varför Hondan funkar så bra i Göteborg.
– Banans karaktär kräver att bilen har en stabil bakvagn och det har Hondan.

Göteborgsbanan kräver mycket av chauffören. Det finns inga avåkningszoner, bara stabila stålräcken som är obarmhärtiga om någon gör ett misstag.
– Snabbaste spåret är också närmast räcket, säger Engström.

I Karlskoga hade Engström Motorsport cirka 80 gäster från flera av teamets samarbetspartners. Seco, Bergvik, Hintze, Kyl och Värmeteknik, Dellner, Henningsons El och Gulf var representerade.
Även i Göteborg kommer ett stort antal gäster att finnas på plats för att heja fram Tomas Engström i hans kamp mot den nordiska racingeliten.

Webb: www.engstrommotorsport.com
10-05-27 Porsche GT3 Challenge intar Kinnekulle Ring
-Matte Karlsson, "Bygglovs-Matte", får nog bära favorittrycket i Porsche GT3 Challenge den här helgen. Det menar SSK:s ordförande Mikael "Laban" Eriksson som ser fram emot deltävling två i SSK-serien.

För dryga tre veckor sedan gästade serien Karlskoga Motorstadion i premiären och nu är det alltså dags för hemmabanan utanför Götene i Skaraborg. Förutom Porsche-klassen, deltar de sedvanliga SSK-klasserna samt både Formel Basic och Seven Racing från Norge.
-Vi har ett bra samarbete med norrmännen och det är kul med de ständigt återkommande klasserna därifrån, säger Eriksson.

SSK fortsätter sitt gedigna arbete med att förbättra Kinnekulle Ring som racingarena. Säkerhetsarbetet har fortgått i samarbete med SBF, Svenska Bilsportförbundet och banans sträckning har begåvats med fler och bredare avåkningszoner.
-Våra funktionärer lägger ner ett enormt arbete på förbättringar och snart är vi i samma nivå som övriga svenska racingbanor, menar "Laban" Eriksson som tog över ordförandeklubban vid senaste årsmötet.
-I övrigt pågår ett ständigt arbete runt banan för att göra det till en välkomnande och trevlig bana. Vi som håller på med racing, gör det ju för att ha kul och trevligt och därför är det viktigt att det känns välkomnande, antingen du är förare, mekaniker eller funktionär, menar SSK-ordföranden.

Helgen består av ett hundratal tävlande i tio olika klasser och det är upplagt till dramatik i samtliga. Leder serien gör just nu:

Renault Junior Cup Richard Hansson. Härryda Renault Clio
SSK Classic Reine Carlsson, Rabbalshede Volvo 142
SSK Klass 1 Jonny Andersson, Uddevalla Citroên C4
SSK Klass 2 Ingvar Nilsson, Hällefors Opel Kadett
Yokohama Cup A Roger Ekman, Gråbo Opel manta
Yokohama Cup B Anders Gustafsson, Norrköping Ginetta G50
Yokohama Cup C Björn Davidsson, Huddinge Pontiac Trans AM
Volvo original Cup Eric Halvorssen, Norge Volvo S40
Porsche GT3 Challenge Roar Kindland, Norge Porsche 996 GT3
Radical RM Marcus Nordenström, Gnosjö Radical

Helgen börjar med fri träning fredag. Lördag tidsträning samt race 1. Warm up och Race 2 söndag.

Följ tävlingarna och resultat på www.sskracing.com
10-05-27 Camaro Cup lanserar ljudbegränsat avgassystem
Tillsammans med företaget Ferrita, som är specialister på avgassystem, har Camaro Cup klassen utvecklat ett tystare avgassystem för test dagar. Systemet är anpassat till den nya Gen 5-Camaron och ska användas på alla dessa bilar under bullerbegränsade test dagar.
– Banägare och arrangörer jobbar väldigt hårt för att klara de ljudregler som länsstyrelse och hälsovårdsmyndighet sätter upp, och de strävar efter minimal påverkan på människor som bor nära banorna. Därför har vi tillsammans med Ferrita jobbat för att få fram ett avgassystem som med marginal ska tillmötesgå de krav som ställs. Vi vill att vår klass ska vara en föregångare i alla miljöperspektiv och att förarna ska kunna använda sina bilar även när det ställs högre krav på ljudbegränsning, säger Camaro Cups ordförande Anders Brofalk.

Magnus Öhrström VD Ring Knutstorp.
På alla banor i Sverige jobbas det intensivt med att kontrollera ljudemissioner från källan, bilen. För att lyckas måste vi, Motorbanorna, få förståelse från teamen. Idag är ljud och buller det största problemet för branschen. Det är ett stort steg i rätt riktning när en förarförening tar tag i denna fråga.

Vi ser väldigt positivt på vad Camaro Cup förare förening har gjort. Man har tagit fram en lösning tillsammans med ett av Sveriges ledande företag inom avgassystem och ljuddämpning av tävlingsfordon.

Detta har man gjort utan inverkan från förbund och reglementen. Det innebär att man ligger i framkant i utveckling av tekniska lösningar vad gäller ljudemissionsproblemen runt Sveriges racerbanor. Detta kommer i förlängningen att innebära att vi kan hålla på med det vi tycker är det roligaste som finns, motorsport. Tack Camaro Cup, vi hoppas era förarföreningskollegor läser detta och förstår allvaret i problemet! Magnus Öhrström, VD Ring Knutstorp.
10-05-26 Inför: Hockenheim
Det tyska Formel 3-mästerskapet ATS Formula 3 Cup intar i helgen klassisk motormark; anrika Hockenheim. Banan har stått värd för Tysklands Grand Prix i Formel 1 från och till sedan 1970, och många minns med skräckblandad förtjusning den ursprungliga versionen vars kilometerlånga raksträckor bjöd både fans och förare på spektakulär - men emellanåt också farlig - racing i de sydtyska skogarna utanför Heidelberg. Sedan 2002 är banan avkortad och anpassad till mer moderna förhållanden, men stämningen i det oförändrade stadionkomplexet - Motodromen - fortsätter att lämna spår i minnet hos alla som varit där. Felix Rosenqvist kommer till årets tredje deltävling med sin första F3-pallplats från Sachsenring i bagaget, och stärkt av vetskapen om att ha varit snabbast av alla vid försäsongstesterna på just Hockenheim...

Läs mer om förutsättningarna inför årets tredje racehelg i ATS Formula 3 Cup på http://www.felixracing.se/nyheter/infor-hockenheim
10-05-25 Till helgen körs deltävling 6 och 7 i Mini Challenge
Tävlingen går på Daniel "Maverick" Haglöfs favoritbana Hockenheim och körs i samband med GT masters.
- Vi får se vilken speed vi har under helgen, jag kommer att ha 50kg straffvikt vilket är max.
- Historiskt har Hockenheim varit relativt ok att köra med vikt på då banan inte är så kuperad. Berättar Daniel

Mästerskapet efter 5 deltävlingar
1.Daniel Haglöf 107
2.Hendrick Vieth 104
3.Stefan Landmann 94
4.Steve Kirsch 93
5.Harald Proczyk 89
6.Jürgen Schmarl 87

Tidsschema:
Fredag, 28. Maj
Fri Träning 15.05 – 15.35
Kval 17.25 – 17.55

Lördag, 29. Maj
Race 1 16.35 – 17.05

Söndag, 30. Maj
Race 2 09.40 – 10.10
10-05-25 DMS och Rasmus Mårthen tar dubbelseger i JTCC!
I helgen som var kördes andra omgången i JTCC 2010 och DMS var på plats med sina förare Kim Andersson och Rasmus Mårthen. Medan Kim återigen hade lite stolpe ut i Race 1 så hade Rasmus det hela under full kontroll.

DMS teamchef Daniel Edlund är oavkortat positiv till förarnas insatser.
-Nu börjar det bli riktigt spännande! Rasmus och Kim gjorde bra tider hela helgen vilket inte minst kvalet vittnade om där de båda kvalade 1:a respektive 4:a. Att Kim sedan blev vänd i starten och hamnade sist var mycket tråkigt. Dock gläds vi ju alla åt Rasmus kämparanda då han verkligen fick jobba hårt för segrarna. Kims uppkörning i Race 2 är också värt en gratulation, inte minst att han endast var en dryg tiondel från helgens snabbaste varv som sattes av Rasmus.

Kim blev under helgen gästad av ett stort gäng sponsorer, bland annat Dibo Tält och MekoPartner, som kunde bevittna 15-årings framfart.
-Jag fick en bra start från min fjärde ruta i Race 1, tyvärr blev jag snurrad ut ur första kurvan och fick hjulen packade fulla med lera och annat. Det blev en otrolig obalans så till slut fick jag uppsöka depån för att få det åtgärdat. Desto bättre gick det i Race 2 när mina sponsorer var på plats. Det var ett kul lopp för mig med många omkörningar och jag känner att det har lossnat lite nu. Varvtiden jag satte under loppet var en mycket positiv överraskning! Jag ser verkligen fram till nästa lopp på Falkenberg, synd bara att det är om hela fem veckor.

Rasmus gick från klarhet till klarhet under helgen och även om han fick slåss hårt under loppen för att slutligen segra så var Dalkar´n hela tiden lugn och metodisk i sin körning.
-Vilken toppenhelg! Förra året så vann jag i JTCC på den här banan också så jag visste att vi hade goda möjligheter men en dubbelseger är väldigt sällan man får med sig hem i bagaget. I Race 2 fick jag starta från tredje ruta så det var fullt ben hela loppet igenom för att kunna ta hem det här. En av mina närmsta konkurrenter fick punktering i ett tidigt skede vilket naturligtvis hjälpte till lite med det var en hård fajt hela vägen in i mål!

Nu är det långt uppehåll tills nästa tävling som går under semestern på Falkenbergs Motorstadion den 9-10/7.

För mer info om Danielsson Motorsport, besök gärna: www.dms.se

Alx, www.alx.nu
10-05-23 Kevin Engman dubbeltrea i JTCC
Kevin Engman kom trea i båda JTCC-heaten i Karlskoga och han ligger fyra totalt i mästerskapet – bäst av de tre JTCC-förarna i Mattias Ekström Junior Team.
– Jag är nöjd med resultatet i Karlskoga, inte minst med tanke på att jag missade träningen på grund av tekniska problem, säger han. Kvalet till första racet gick inte helt enligt planerna. Kevin Engman var bäst i teamet med en femteplats. Rickard Javanainen var nia och Gustav Rickhamre var elva.

I racet gick det desto bättre, alla tre körde upp sig flera placeringar och Engman slutade alltså trea, Javanainen fyra och Rickhamre sexa. I andra racet körde Engman och Rickhamre in på samma placeringar som i första. Däremot tvingades Rickard Javanainen bryta.
– Kevin gjorde ett superjobb med sina två tredjeplatser. Våra bilar har bra racefart men precis som med STCC-bilarna behöver vi bli bättre i kvalen, sade teamchefen Tobias Johansson.

Debutanten Gustav Rickhamre fortsätter att ta framskjutna placeringar och han har plockat poäng i alla lopp så här långt. Rickard Javanainen är snabb när han kommer i mål.

Nu gör JTCC ett sju veckor långt uppehåll, nästa tävling är i Falkenberg.

Resultat JTCC Karlskoga:
Tävling 1: 1) Rasmus Mårthen, 2) Johan Eriksson, +1.265, 3) Kevin Engman, +6.538, 4) Rickard Javanainen, +7.684, 6) Gustav Rickhamre, +13.348.

Tävling 2: 1) Mårthen, 2) Joakim Forsell, +0.339, 3) Engman, +4.422, 6) Rickhamre, +11.785. Totalt efter två tävlingshelger: 1) Forsell, 72 poäng, 2) Mårthen, 67, 3) Engman, 54, 5) Rickhamre, 40, 7) Javanainen, 22.
10-05-23 Dubbla pallplatser för Jonas Nilsson
Jonas Nilsson skördade sina främsta framgångar i Camaro Cup någonsin vid helgens tävlingar som kördes på Gelleråsbanan i Karlskoga. Jonas kör vidare med sin "generation-4 bil". Han kvalade in som trea och den platsen hade han även när han gick i mål. Andra racet gick ännu bättre då han slutade på andra plats. Det var en rörd Jonas som tog emot bucklorna på pallen. - Det är så mycket känslor i dag. Jag är glad att jag överhuvudtaget kunde komma hit och köra efter allt strul och familjetragedin i år och allting, sa Jonas efteråt. Nästa tävling kör han i Falkenberg den 9-10 juli.
10-05-23 Fortsatta framgångar i Camaro Cup för Orange Performance
Det blev nya framgångar för Orange Performance när Camaro Cup körde sin andra deltävling i Karlskoga på Gelleråsbanan. Tommie Eliasson från Kristianstad kvalade som 17:e och körde i mål på 15:e plats i race 1. Race 2 gick ännu bättre, då kom han 12:a. - Jag hade problem med för hårt ställd diff i första racet. Mekanikerna ställde om den till andra racet. Bilen gick bättre, men blev annorlunda att köra. Det är mycket kvar att lära om den här nya bilen, men det är jättekul, sa Eliasson. André Andersson från Osby startade långt bak i första racet. Han började köra upp sig, men plötsligt small det till i bakaxeln och han tvingades bryta. Något gick sönder och sköt ett hål i bakaxeln! Han startade sist i andra racet och körde upp sig till 23:e plats totalt av 35 bilar och femte plats bland generation fyra-bilarna. Nästa tävling är Västkustloppet i Falkenberg i början av juli.

För mera info, besök gärna vår hemsida: www.orangeperformance.se
10-05-23 Oscar Palm avancerar i mästerskapet trots svårkörd bil i Karlskoga
Oscar Palm fick med sig värdefulla poäng från årets tredje deltävling av Porsche Carrera CupScandinavia i Karlskoga i helgen. Palm brottades med en svårkontrollerad bil redan från det förstaträningspasset, men kunde problemen till trots ändå avancera från sjätte till fjärde plats totalt i mästerskapet. Jönköpingsföraren nådde sitt bästa resultat för helgen i det andra av de två lopp som kördes, när han slutade femma efter en batalj med Lars-Bertil Rantzow och prins Carl Philip Bernadotte.
– Vi hade inte samma speed som på Ring Knutstorp senast, och med tanke på hur konstigt bilen betedde sig får jag vara tacksam över att ändå ha tagit en hel del poäng, säger Oscar Palm. Vi gjordevad vi kunde för att hitta källan till problemen, men kom aldrig riktigt till botten med det – jag fickinte något förtroende för bilen. Förra året skulle jag ha varit jättenöjd med en femteplats, men jag fick smak för pallen nere på Knutstorp och vill upp dit igen. Det gäller att jobba hårt – men jag kommer tillbaka!

Inför helgens första lopp öppnade sig skyarna och regnet formligen vräkte ned över Karlskoga Motorstadion. Efter ett kaotiskt race tog sig Palm till slut i mål som nia, vilket betydde 12 mästerskapspoäng . Race 2 kördes, som kontrast, i strålande solsken och Oscar var inblandad i en kamp om fjärdeplatsen med Lars-Bertil Rantzow och prins Carl Philip Bernadotte, som gjorde sin bästa tävling hittills i karriären. Palm gick i mål precis bakom Rantzow, men före Bernadotte.
– Regnet i Race 1 var obeskrivligt, avrundar Palm. Vindrutan immade igen något fruktansvärt och man såg i princip ingenting! Vi trodde att banan skulle torka upp snabbare än den gjorde och gick ut på regndäck av förra årets modell, men regnet höll i sig och vi hängde inte med dem som satsat på den nya sorten. Race 2 handlade om att inte göra några misstag, och jag är nöjd med hur vi disponerade loppet. Jag hade mycket grepp kvar i slutet, men ville inte göra något dumt mot Lars-Bertil utan bestämde mig för att samla poäng. Nu ser jag fram emot årets motorhändelse – Göteborg City Race – om två veckor!

Nästa deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs på Frihamnspiren i Göteborg den 4-5 juni.

10-05-22 Engström tabelltvåa efter ny seger
Målet var mellan 40 och 50 poäng. Det blev 60.
Tomas Engström vann även lördagsracet i Karlskoga och nu är han delad tvåa i Camaro Cup-tabellen.
- Så jäkla roligt. Det var länge sedan jag hade så här kul på banan, sade Engström.

Fredagsracet ledde Engström från start till mål. I lördagsracet stod han i ruta fyra, i ytterspåret. Något som kan vara vanskligt men Engström gjorde en riktigt bra start.
- Min plan var att ligga på yttern och försöka komma ner på innern. Nu kom jag upp bredvid min teamkompis Alexander (Graff) och då kändes det tryggt med han på innern och jag på yttern, sade Engström.
Graff och Engström kom ur första svängen som etta och tvåa. Efter något varv tog sig Engström upp i ledningen och sedan var det ingen som kunde hota honom.
- Allt vi gjort har fungerat till hundra procent den här helgen, sade Engström och han fortsätter att hylla det nya Camarokonceptet.
- Det blir roligare och roligare för varje race att köra bilen. Jag har inte kört bakhjulsdrivet på tolv år och det är en viss omställning.
Och Engström säger att det kommer att gå ännu snabbare senare under säsongen.
- Det känns som att vi kan hitta mer fart. Minsta förändring vi gör på inställningarna märks direkt i bilen.

Nu när Engström bärgat både första och andra segern i en nygamla klassen, medger han att han känt en viss press.
- Det är vanskligt att gå tillbaka till en klass som jag tidigare vunnit så mycket i. Det var en otroligt skönt att ta första segern i fredags, jag var jäkligt nervös de sista varven.
Cirka 10 000 personer sökte sig till Karlskoga under fredag lördag, merparten självklart på lördagen. Engström Motorsport hade ett 80-tal gäster på plats.
- Mycket folk på läktaren, vi hade många gäster, fint väder i dag och två segrar. Racinglivet kan inte bli så mycket bättre, konstaterade Tomas Engström.

Nu gör Camaro Cup ett sex veckor långt uppehåll, nästa gång bilarna står på startlinjen är i Falkenberg 9-10 juli. Men innan dess ska Engström köra nästa race i Skandinaviska Cupen. Den tävlingen går 5 juni i Göteborg och då sitter han återigen i en Honda Accord.

Resultat: 1) Tomas Engström, 2) Fredrik Ros, +0.803, 3) Marcus Palnér, +4.764.

10-05-22 Team BS Motorsport infriade förväntningarna på hemmaplan i Karlskoga
Team BS Motorsport är fortsatt obesegrade i Formel Renault 2.0 Sverige och North European Zone efter att ha tagit två nya segrar på hemmaplan i Karlskoga i helgen. Daniel Roos vann dubbelt än en gång, men utmanades på allvar av Mattias Lindberg som var på väg mot sin första seger i Formel Renault-karriären i Race 2 innan växellådan i hans bil sade upp sig. Som ett litet plåster på såren tilldelades Lindberg helgens delpris av Ronnie Peterson Trophy som ett bevis på hans snabbhet, samtidigt som John Bryant-Meisner fick kliva upp på pallen för första gången i karriären när han blev trea på lördagen.
– Riktigt kul att få vinna på hemmaplan, säger teamchefen Lennart Bohlin. Man måste tycka synd om Mattias som körde så bra den här helgen, och det är grymt att förlora ett race på det sättet som han gjorde – men det kommer bara att göra honom ännu mer motiverad. Om vi är ledsna för Mattias skull är vi lika glada över Johns första pallplats, som visar att teamet bara blir bättre och bättre – snart får vi sikta på att lägga beslag på alla tre platser på podiet!

Lindberg inledde helgen starkast genom att kvala in på Pole Position, endast sex tusendelar före Roos. Duon bytte sina inbördes placeringar i det första racet, men Lindberg noterade tävlingens snabbaste varv och startade återigen främst i Race 2. Efter att problemen med växellådan förpassat honom till sjunde plats i mål var det Bryant-Meisners tur att göra Roos sällskap på pallen – en imponerande bedrift i vad som bara var stockholmarens sjätte formelbilstävling.
– Vi lyckades uppnå vårt mål och vinna båda racen här på hemmaplan, vilket naturligtvis känns bra, säger Jan Stråth (sponsoransvarig, Team BS Motorsport). Vi drabbades av en del tekniska bekymmer den här helgen och ska se till att komma till rätta med dem inför nästa tävling, men just nu får vi kosta på oss att njuta av de här framgångarna!

Nästa deltävling i Formel Renault 2.0 Sverige och North European Zone körs i Alastaro (Finland) den 11-12 juni.

Daniel Roos
Kval: 2:a
Race 1: 1:a
Race 2: 1:a
Övrigt: Snabbaste varv i Race 2, drygar ut sin ledning i mästerskapet
– Jag är självklart väldigt nöjd med helgen, men jag lider samtidigt med Mattias som körde riktigt, riktigt bra här. Jag vet hur det känns att förlora ett lopp på det sättet, och det är inte kul. Jag slogs mot instabilitet i bakvagnen i början av helgen och fick det inte riktigt att fungera, men teamet hittade problemet i tid till Race 2 och bilen kändes som vanligt igen. Roligt att vi kunde vara så starka på teamets hemmaplan.

Mattias Lindberg
Kval: 1:a
Race 1: 2:a
Race 2: 7:a
Övrigt: Tog sin första Pole Position, snabbaste varv i Race 1
– Det här var en sådan där helg när farten fanns där för att vinna men där det mesta ändå gick fel i slutändan. Jag var faktiskt ännu mer besviken efter det första loppet, när jag kände att jag hade missat segern på grund av ett eget misstag i starten. När bilen går sönder finns det inget att göra, och jag har redan lagt det bakom mig. Grattis till Daniel som fortsätter att rada upp segrar – jag jobbar vidare mot min första och är mer motiverad än någonsin!

John Bryant-Meisner
Kval: 4:a
Race 1: 4:a
Race 2: 3:a
Övrigt: Fick kliva upp på pallen för första gången i karriären
– Roligt att kunna lämna Karlskoga med min första pallplats för säsongen. Jag hade lite problem i kvalet när en vajer till växellådan gick av, vilket innebar att jag inte kunde få till ett så bra varv som jag hade velat. I Race 1 gjorde jag en dålig start och tappade två platser ner mot första kurvan, men som tur var kunde jag ta tillbaka dem. Race 2 var en lång jakt på Kevin Kleveros, men jag kom inte riktigt tillräckligt nära för att köra om.

Totalställning, Formel Renault North European Zone 2010:
1: Daniel Roos, Team BS Motorsport 157 p.
2: Kevin Kleveros, Trackstar Racing 94 p.
3: Mattias Lindberg, Team BS Motorsport 92 p.
4: John Bryant-Meisner, Team BS Motorsport 59 p.
Totalställning, Formel Renault 2.0 Sverige 2010:
1: Daniel Roos, Team BS Motorsport 157 p.
2: Kevin Kleveros, Trackstar Racing 94 p.
3: Mattias Lindberg, Team BS Motorsport 92 p.
4: John Bryant-Meisner, Team BS Motorsport 59 p.
10-05-21 Engström från start till mål
Tomas Engström svarade upp mot favoritskapet och vann helgens första Camaro Cup-race.
Engström ledde från start till mål.
- Bilen var jättebra i dag och det är riktigt roligt att köra, sade segraren efteråt.
Engström var snabbast i kvalet och i kraft av sin pole position tog han också ledningen, före mästerskapsledaren Magnus Krokström.
- Jag hoppades få en lucka i början och det fick jag också.
Samtidigt vågade han inte pressa sin bil alltför mycket.
- Det var ju första hela racet på torrt underlag och jag visste inte hur länge däcken skulle hålla.
Bakom Engström hände en hel del. Krokström föll tillbaka och istället var det Fredrik Ros som utmanade Engström i slutet av loppet.
- Jag såg att Ros kom närmare men jag tror han brände däcken. Samtidigt blev det lite oroligt när vi började varva långsammare bilar. Men två varv från mål var jag säker på att jag skulle vinna.
Det enda negativa var att Engström bara hade fjärde varvtid i loppet vilket gör att han startar på ruta fyra i lördagstävlingen.
- Det var inte riktigt enligt planen. Men målsättningen jag hade inför helgen med 40-50 poäng ligger kvar.
I och med segern rasslade det in 30 sköna poäng till Engström och i ett slag gick han upp på delad fjärdeplats.
33 bilar kom till start i första racet. En mäktig syn.
- Det var länge sedan det var så här roligt att köra. Och bilen var fantastiskt bra, teamet har gjort ett riktigt bra jobb, sade Tomas Engström.

Resultat: 1) Tomas Engström, 2) Fredrik Ros, +0.287, 3) Alexander Graff, +2.098.

Tidsschema för Camaro Cup 21-22 maj
Fredag:
12.30-12.50 Test
14.30-14.50 Kval
17.50-18.05 Tävling 1

Lördag:
11.35-11.50 Tävling 2

www.engstrommotorsport.com uppdateras med senaste nytt både fredag och lördag.
10-05-21 ”Vi har bra koll på läget”
– Vi ska fortsätta det vi påbörjade senast. Det känns som vi har bra koll på läget. Det säger teamchefen Tobias Johansson inför STCC:s tredje tävlingshelg för säsongen. Skådeplatsen är Gelleråsen, Karlskoga.

Efter den hektiska våren börjar det bli arbetsro i Mattias Ekström Junior Team. Och att teamet är på rätt väg syntes tydligt senast på Knutstorp. Både Roger Eriksson och Dick Sahlén hade bra fart i sina Seat Leon och placeringar i den absoluta toppen fanns inom räckhåll.
– Det bästa beskedet vi fick på Knutstorp var att vi visade att vi har fart i bilarna. Och kan vi prestera lika bra på Karlskoga men utan missöden ska det kunna bli en rolig helg, säger Roger Eriksson.

Under 2008 och 2009 körde Roger Eriksson i ett enbilsteam. Nu har han en teamkamrat i Dick Sahlén och det gör utvecklingsarbetet enklare.
– Teammässigt har det funkat riktigt bra. Jag och Dick har olika körstilar och det gör att arbetet blir effektivt, säger han.

Dick Sahlén har tagit sig i mål och plockat poäng i samtliga fyra heat som körts i år. Ett mer än godkänt resultat med tanke på att det är första året han på allvar slåss med toppförarna i STCC. Och respekten för de mer namnkunniga konkurrenterna börjar avta.
– Vi vet att om vi får till det är vi med däruppe.

Karlskoga är hemmabana för halva STCC-fältet. Dick Sahlén har dock ingen bana han betraktar som mer hemma än någon annan.
– Jag gillar kanske Knutstorp bäst. Men Karlskoga är också en trevlig bana, den är ganska enkel utan krusiduller. Han hoppas på uppehåll under helgen.
– Får jag önska något så är det torrt väder. Jag känner att jag kört bilen för lite i regn, jag skulle behöva några fler testvarv på blött underlag, säger han.

Tobias Johansson tycker det finns fog för en viss optimism inför Karlskoga.
– Vi börjar komma såpass långt att det är rimligt att höja kraven.

Om jag ska vara riktigt nöjd efter helgen ska vi har tagit minst en pallplats, säger han.

Tidsschema STCC 22 maj:
9.00-9.45 Test
10.20-10.40 Grundkval
10.45-10.55 Slutkval
13.30-13.55 Tävling 1
15.30-15.55 Tävling 2

Ställningen i STCC inför Karlskoga:
1) Robert Dahlgren, 76 poäng, 2) Richard Göransson, 64, 3) Mattias Andersson, 39... 8) Dick Sahlén, 28, 10) Roger Eriksson, 18.
10-05-20 "Vi ska ha pokaler med hem"
Att samla pokaler är en kul hobby. Mattias Ekström Junior Team bärgade en buckla på Knutstorp. På Karlskoga ska teamets JTCC-förare plocka några till.
– Vi ska ha pokaler med hem, säger teamchefen Tobias Johansson. För teamet som helhet började premiärhelgen på Knutstorp både bra och dåligt. Rickard Javanainen och Kevin Engman tvingades båda bryta första racet medan Gustav Rickhamre gjorde en utmärkt insats och blev fyra.

I andra racet gick det desto bättre för alla tre. Engman trea, Rickhamre återigen fyra och Javanainen femma.
– Grabbarna gjorde ett bra jobb senast. Kevin hade bra fart men hade otur med bilen i första racet. Rickard visade att han ska vara med därframme och Gustav gjorde en otroligt bra debut med två fjärdeplatser och en tredjeplats totalt i mästerskapet, säger Tobias Johansson. Gustav Rickhamres debut i JTCC imponerade.
– För mig var det en succé, säger han och han hoppas på en minst lika bra insats i Karlskoga.
– Men det kommer att bli tuffare, jag får ju en massa straffvikt i bilen och viktsystemet är helt nytt för mig. Jag vet inte hur bilen kommer att förändras, säger han.

Rickard Javanainen hamnade bredvid banan i första racet i premiären. I andra körde han upp sig till en godkänd femteplats.
– Jag är ganska nöjd med premiären. Nu har vi fixat en del med bilen för att få bättre fart i kurvorna, säger Javanainen som jagar sin första JTCC-seger.
– Jag måste vara optimistisk inför Karlskoga. Jag har inte så mycket straffvikt i bilen och jag åker till tävlingarna med bra självförtroende.

Kevin Engman hade otur och råkade ut för ett motorproblem i första racet på Knutstorp. I andra racet gick det mycket bättre och han slutade trea.
– Det bästa med premiären var att vi hade bra fart. Inför Karlskoga har vi åtgärdat en del problem med bilen och jag är hoppfull. Klarar vi oss bara från regn blir jag ännu mer hoppfull, säger Kevin Engman.

Tabellen inför Karlskoga:
1) Joakim Forsell, 50 poäng, 2) Johan Eriksson, 36, 3) Gustav Rickhamre, 24, 6) Kevin Engman, 15, 8) Rickard Javanainen, 10.

Tidsschema JTCC 21-22 maj:
Fredag:
13.30-13.50 Test
15.30-15.50 Kval
18.40-18.55 Race 1

Lördag:
12.00-12.20 Race 2
10-05-20 Poängjakt på favoritbanan
Minst 40 - helst 50 poäng. Det vill Tomas Engström ha med sig hem från Karlskoga på lördag kväll.
- När det blev som det blev på Knutstorp har jag hamnat i läget att jag måste jaga, säger Engström inför Camaro Cup-helgen på Gelleråsen i Karlskoga.

I premiären på Knutstorp visade Tomas Engström att Camarotakterna sitter i.
I första racet blev han avknuffad men i andra körde han upp sig från 22 till 6 plats och hade dessutom bästa varvtid.
Men nollpoängaren i första racet var inte vad han räknat med och när seger ger hela 30 poäng blir det snabbt stora avstånd i tabellen. Inför Karlskoga är Engström 39 poäng efter ledande Magnus Krokström.
- Jag behöver minst 40, helst 50 poäng på de två racen i Karlskoga, säger Engström.
En hög men realistisk målsättning. Under STCC-åren har Karlskoga varit Engströms klart bästa bana och under testet på onsdagen gick det riktigt fort. Det fanns ingen officiell tidtagning, men däremot en inofficiell.
- Vi låg bra till på testet, säger Engström med stora flinet. Dock utan att avslöja något mera.
På Knutstorp kom 30 bilar till start och på Karlskoga tillkommer ytterligare några. Kanske står det 35 Camaro på startlinjen när det drar ihop sig till första racet fredag eftermiddag.
En imponerande syn men även ett bekymmer, inte minst i kvalet. Prestandamässigt skiljer det ganska mycket mellan de nya generation 5-bilarna och de äldre generation 4-bilarna. På Knutstorp klagade många förare över att det var svårt att få fria varv på kvalet och det kommer inte att bli enklare i Karlskoga.
- Med så många bilar är kvalet otroligt viktigt och det gäller att ha flyt och få något fritt varv, säger Engström som samtidigt tycker det är kul med ett sådant enormt startfält.
- För publiken blir det riktigt häftigt, säger han.
Tomas Engström kommer att ha en stor supporterskara i Karlskoga. Cirka 80 gäster från olika samarbetspartners finns på plats för att heja fram Camarokungen från Säter.

Tidsschema för Camaro Cup 21-22 maj
Fredag:
12.30-12.50 Test
14.30-14.50 Kval
17.50-18.05 Tävling 1

Lördag:
11.35-11.50 Tävling 2
www.engstrommotorsport.com uppdateras med senaste nytt både fredag och lördag.
10-05-20 Tufft race för Jimmy Johansson i 24 timmars på Nürburgring
Efter tre raka klassegrar i 24 timmars på Nürburgring siktade Jimmy Johansson och hans tre förarkolleger mot en fjärde titel med den biogasdrivna VW Scirocco som man tävlar med. Dessvärre blev det en problematisk helg och utebliven triumf.

Efter tre raka segrar i SP3T klassen med en VW Golf GTI 2007 och därefter VW Scirocco GT24 åren därefter fanns Jimmy Johansson på plats på Nürburgring för att tävla i klassiska 24 timmars racet.

I år hade Volkswagen byggt en VW Scirocco GT24-CNG som drivs med biogas åt Volkswagens ungdomsteam med Jimmy Johansson, tyskarna Peter Terting och Florian Gruber samt Nicki Thiim från Danmark.

Jimmy och hans förarkolleger inledde stark och efter fyra timmars körning var man uppe på en total 17:e plats.
- Det gick osannolikt snabbt i inledningen med vår betydligt motorsvagare bil så skall vi inte vara så högt uppe i startfältet. Dessvärre halkade vi ner rejält strax efter. Jag hade tagit över körningen och plötsligt så small det bara till och det visade sig att en drivaxel gått av. Det tog 45 minuter med bärgning till depån och jobbet med att byta drivaxel, berättar Jimmy som därefter snabbt avancerade uppåt i fältet igen.

Strax efter att mörkret lagt sig över Nürburgring satt Florian Gruber i bilen och när han kom i kapp en betydligt långsammare bil blev det en sammanstötning som innebar att Gruber snurrade och slog i bakvagnen i ett skyddsräcke.
- Hela bakvagnen var kass och fick bytas så där tappade vi en hel timma. Mitt i natten fortsatte sedan eländet med en trasig packning i ett bromsok som gjorde att blev utan bromsverkan och i gryningen gick åter en drivaxel sönder men vi kämpade på och tog bilen i mål efter 24 timmars hårt arbete. Under de tre senaste åren har vi kört utan tekniska problem men i år kom allt i stället. Det kan ha berott på att det var en torr banan under alla 24 timmarna och då blir påfrestningarna större. Normalt brukat det alltid regna en del under denna tävlingen. Det var också osedvanligt många bilar som råkade ut för tekniska problem och andra incidenter i år. Till viss del är det också en tjusning med att kunna fixa till problem snabbt under ett 24-timmars race. Nu får vi hoppas att vi kan köra utan problem under de kommande tre åren i stället och rada upp nya klassegrar, säger Jimmy som är hemma i Sverige några dagar innan det är dags att återvända till Nürburgring och ett event under måndag till och med tisdag för att därefter bege sig till direkt till Hockenheim för att köra det tyska ADAC GT Masters nästa helg tillsammans med tyske Heiko Hammel.
- Ja det är fullt upp. I GT serien är det dags för den tredje deltävlingen med vår vassa Audi R8 LMS. Vi ligger på en tredje plats i det mästerskapet efter en inledande tävling där vi inte riktigt hade farten medan vi på Sachsenring senast hade farten men gjorde några misstag. Det har tagit dessa två tävlingar att lära känna bilen så nu siktar vi på vår första pallplats när vi kommer till Hockenheim som är en bana som både jag och Heiko gillar, berättar Jimmy.
10-05-19 Camaro Cup på Gelleråsen - Kampen fortsätter
Peggen Andersson: Saknade mycket effekt i motorn i comebacken på Knutstorp senast, men imponerade ändå! Till Gelleråsen kommer han med full kraft i maskinen och med stort självförtroende.

Tomas Engström: Orden Tomas använde innan han fick av sig hjälmen, efter sammanstötningen med Fredrik Ros, bör inte publiceras. Bryta i ledning var inte kul. Revansch är det som gäller i helgen!

Fredrik Ros: Såg närmast oberörd ut efter incidenten med Tomas Engström och var blixtrande snabb hela premiärhelgen. Efter många testmil på Gelleråsen lär han bli att räkna med i helgen!

Alexander Graff: Det var som grabben bara flöt fram, och som han gjorde det! Graff imponerade stort och är utropstecknet efter premiären. Ung och hungrig, en vinnarkandidat i år!?

Magnus ”Kroken” Krokström: Vem behöver träna! Utan ett enda träningsvarv med den nya bilen lämnade den goa gubben premiärhelgen som serieledare. Blir Kroken, med sin fanklubb och rutin, en titelkandidat i år?

Camaro Cupmästarna: Anders Brofalk och Ole-Martin Lindum är ordentligt revanschsugna efter en usel premiärhelg. Brofalk laddade så hårt på kvalet att han flyttade hela banräcket på Ring Knutstorp. Ole-Martin hade en bakaxel som inte ville fungera. Räkna inte bort de gamla rävarna…

Glöm inte heller de nya unga, duktiga förarna Andreas Ahlberg och bröderna Brink. De visade fin form direkt i premiären och kommer starka till Gelleråsen!

Camaro Cup racetider Gelleråsen, Karlskoga.
Fredag 21 maj
12.30–12.50 Test
14.30–14.50 Kval
17.50–18.05 Heat 1

Lördag 22 maj
11.35–11.50 Heat 2

För mer info, tabeller m.m. www.camarocup.com
10-05-19 BMW-succé i 24-timmars
BMW hade stora framgångar i Nürburgrings klassiska 24-timmarslopp på Nordschleife i helgen, även svenska sådana.
24-timmarsloppet på Nürburgrings Nordschleife är en av de stora motorsportklassiskerna. Banan är den beryktade och svåra Nordschleife, nästan 24 kilometer lång som i 24-timmarsracet också inkluderar GP-banan. De snabbaste bilarna kör varvet på drygt 8 minuter, och startfältet bestod i år av närmare 200 bilar.

Inför över 250,000 åskådare var BMW ett av de bilmärken som gjorde storsatsningar på årets race. BMW Motorsport kom till start med två BMW M3 GT2 i kampen om totalsegern. Det är de bilar man framgångsrikt tävlar med i amerikanska ALMS-serien och som man nu arbetar med att få godkända i Europa. 24-timmarsloppet i helgen var det sista stora testet inför ett planerat deltagande i Le Mans 24-timmarsrace senare i år.

Förarbesättningen man valt för de två bilarna var några av de starkaste i fältet. I den ena bilen, # 25, körde WTCC-förarna Jörg Müller och Augusto Farfus tillsammans med Nordschleifeexperterna Uwe Alzen och tidigare F1-föraren Pedro Lamy som bland annat vunnit det här racet fyra gånger tidigare.

I bil # 26 körde tidigare WTCC-föraren och nuvarande ALMS-föraren Dirk Muller tillsammans med flerfaldiga WTCC-mästaren Andy Priaulx och Nordschleifeexperterna Dirk Werner och Dirk Adorf.

Det fanns också stora svenskintressen hos BMW i startfältet. Tyska Need for Speed Schubert Motorsport ställde upp med två helt nya BMW Z4 GT3. Toppbilen kördes av svenska Ringenexperten och trefaldiga STCC-mästaren Richard Göransson tillsammans med Claudia Hürtgen, Jörg Viebahn och Stian Sörlie. En förarbesättning som kört flera race på Nordschleife tillsammans och känner varandra väl. I den andra bilen var det hela tre svenska förare anmälda, Carrera Cup-föraren Martin Öhlin gjorde sin 24-timmarsdebut tillsammans med Edward Sandström och Patrick Söderlund som kör för teamet i FIA GT3 samt Marko Hartung som kört många race på Nordschleife för BMW-teamet Schubert Motorsport.

Det var alltså fyra BMW-bilar som på förhand kunde slåss i toppen vilket var välbehövligt då detta var det på kanske tuffaste och mest konkurrenskraftiga 24-timmarsracet på många år.

Svårkört kval
De två kvalomgångarna under torsdagen och fredagen som också inkluderade kvällsträning visade sig bli svårkörda. Nürburgring bjöd under helgen på mycket ostadigt och kallt väder och under kvalet var det endast ett par plusgrader och regnigt. Det ställde till det för BMW-teamen som hade svårt att få till regndäcken och de fick kämpa för att komma ner i tiderna. Under fredagen torkade det upp och samtliga BMW-team kunde kvala in i topp-20 i det 200 bilar starka startfältet. För toppbilarna är det extra viktigt att kvala in i topp 20 då de 20 snabbaste bilarna i kvalet får en blå lampa i vindrutan som varnar andra bilar för att en snabb bil ligger bakom. Något som är mycket värdefullt för att bemästra den intensiva trafiken med långsammare bilar under racet.

Bästa BMW efter kvalet blev BMW M3 GT2 # 25 som kvalade in på en åttondeplats, tre platser före systerbilen # 26. Richard Göransson och teamkamraterna i BMW Z4 GT3 # 77 kvalade in på en 15:e plats, och svenskbilen # 76 lyckades precis ta sig in i topp 20 med tjugonde plats på gridden. Delmål 1 var därmed klart för BMW:s toppbilar som alla tagit sig in i topp 20 och fått den viktiga blå lampan.

Tuff start i racet
Redan i starten av de 24 timmar långa racet visade det sig att detta skulle bli ett av de tuffaste 24-timmarsracen hittills. Lagom till racestarten 15:00 på lördagen dök solen upp och med ytterligare ett par plusgrader i luften och en torr bana blev tempot högt. Det dröjde inte länge innan det höga tempot krävde de första offren. Tyvärr var BMW-teamen några av dem. Dirk Werner i bil # 26 kom ikapp två bilar som han skulle varva på ett av banans snabbaste partier - Schwedenkreuz. Han tvingades väja för att undvika dem, tappade kontrollen och körde in i räcket. Bilen kom så småningom tillbaka till depån där det tog teamet över en timme att reparera den och komma ut på banan igen.
- Vårt race startade på värsta tänkbara sätt, sa Dirk Werner efteråt. Vi var nästan sist redan i början. Jag kännsr mig inte alls bra eftersom det var jag som körde bilen när det hände och jag gav mitt team den värsta tänkbara starten.

Två timmar in i racet drabbades nästa BMW och tyvärr påverkade det en av de svenska förarna. Richard Göransson var vid 17-tiden redo att hoppa in i bilen och förberedde sig för sin första stint i bil # 77. De låg då i topp 10 efter en säker start och Jörg Viebahn var i slutet av sin stint. Han låg bakom systerbilen i teamet när de två kom ikapp en varvad bil i Karusellen. Systerbilen # 76 kunde ta sig förbi efter Karusellen men när Jörg Viebahn försökte följa efter körde han ihop med den långsammare bilen med fruktansvärda konsekvenser. Hans bil flög upp i luften, över räcket och tillbaka in på banan igen. Farten var närmare 180 km/t och skadorna var så stora att teamet tvingades bryta. Richard Göransson var mycket besviken och konstaterade att han denna gång inte fått köra en meter i racet.
- Just nu känns det bara tomt, suckade Richard. Jag fick inte köra ett enda pass och det är självklart väldigt trist. Det är aldrig enkelt att få bilen i mål i ett 24-timmars race och den här gången fick jag inte köra en meter i racet. Vi låg bra till när det hände och hade börjat avancera, 24-timmarsracet på Nordschleife kan vara grymt ibland och det var det idag.

Jörg Viebahn klarade sig utan skador men var mycket besviken och ledsen för sitt team.
- Jag är väldigt ledsen för mina teamkamraters och hela teamets skull. Vi hade fått en bra start och låg bra till. Jag kom ikapp en varvad bil tillsammans med vår andra bil och när jag försökte följa efter förbi honom måste han ha missat att jag låg bredvid. Vi touchade och jag flög upp över räcket, förklarade en nedstämd Viebahn.

En BMW var borta redan i starten och en annan var långt ner i fältet efter tidsödande reparationer bara två timmar in i racet. Hoppet stod nu till de två kvarvarande bilarna.

Säkert och snabbt upp i toppen
De två kvarvarande bilarna, BMW Motorsports BMW M3 GT2 # 25 och Need for Speed Schubert Motorsports BMW Z4 GT2 # 76 avancerade stadigt i fältet. De körde snabbt och säkert och utan större missöden och vid midnatt låg de på en andraplats respektive en sjätteplats totalt. Senare under nattimmarna kunde de avancera vidare och under söndagsmorgonen hade de klättrat ytterligare. Bil # 25 hade nu tagit över ledningen med fem timmar kvar och såg ut att gå mot en seger. Överraskande hade Martin Öhlin, Edward Sandström, Patrick Söderlund och Marko Hartung under natten också avancerat stadigt och med några timmar kvar av racet inledde de söndagsmorgonen på en imponerande fjärdeplats totalt.

Under natten hade Martin Öhlin i sitt första 24-timmarsrace någonsin inte satt en fot fel och både han och Patrick Söderlund körde flera starka nattstinter.
- Nattpassen var faktiskt som roligast, berättade Martin efteråt. Trafiken med de varvade bilarna flöt bättre än när det var ljust och upplevelsen med publiken runt banan var fantastisk. Det var en unik upplevelse med all publik som festade och grillade längs banan under natten.

Med bara en timme kvar låg de BMW:s # 25 i en vad som såg ut att vara säker ledning med svenskteamets BMW Z4 GT3 på en fjärdeplats. Båda teamen fick dock uppleva att mycket kan hända i ett 24-timmarsrace. I Jörg Mullers sista stint på morgonen tappade han fjärde växeln och allt fler växlar försvann och i det sista depåstoppet tog bilen eld när bensin droppade ner på de varma bromsskivorna. Teamet lyckades dock släcka elden snabbt och de kunde köra ut på den sista stinten och med en lättnadens suck säkra en fantastisk seger åt BMW Motorsport.
- Jag tappade fjärde växeln i min sista stint och det problemet förvärrades hela tiden, berättade Jörg Müller. Första prioritet blev att ta bilen i mål och säkra segern och det gick vägen. Det här är en fantastisk seger för hela teamet, vi har arbetat extremt hårt de senaste månaderna för det här och segern tillhör alla i teamet. Vi körde jämnt hela racet och kan man det i ett 24-timmarsrace är man med i toppen.

För Augusto Farfus var det här första segern i ett 24-timmarsrace och han var efteråt väldigt glad över en seger han rankade bland de största in sin karriär.
- Att vinna mitt första 24-timmars race någonsin just här på Nordschleife är en unik upplevelse, sa han efteråt. Jag måste tacka BMW och Charly Lamm för det förtroende de har visat mig. Jag har lärt mig massor här, särskilt från Nordschleifeveteranerna i teamet. Vi visste att första prioritet var att gå i mål för att ha en chans och vår tillförlitlighet var det som gav oss den här segern.

En som vunnit desto fler gånger är Pedro Lamy som i och med den här segern nu har vunnit totalt fem gånger i 24-timmars på Nordschleife. Han tyckte att årets seger var extra speciell med tanke på det hårda motståndet i toppen.
- Varje seger här är unik men det här är definitivt min bästa seger här på Nordschleife, menade den förre F1-föraren. Alla mina fem segrar här är speciella på sitt sätt men sättet vi vann på den här gången är unikt. Det var ett väldigt svårt race och kanske hade vi den där lilla extra turen andra inte hade och som man måste ha här. Det här är ett race där man kan skapa sig sin egen tur och det här är en seger alla i det här teamet förtjänar. Jag är väldigt glad, självklart för BMW och hela teamet men givetvis också för mig själv, avslutade Lamy som med sina fem segrar här nu är en av endast två förare som lyckats med den bedriften.

På fjärdeplats återfanns en av loppets stora överraskningar. Martin Öhlin, Edward Sandström, Patrick Söderlund och Marko Hartung överraskade både sig själva, teamet och många andra genom att sluta fyra totalt. Liksom segrarna i BMW Motorsport var det tack vare en felfri och jämn körning under loppets alla 24 timmar som gjorde att de kunde säkra en topplacering. Fjärdeplatsen var dock långt ifrån självklar och det var först på de sista 300 metrarna som till slut var klar.

Martin Öhlin fick förtroendet att köra den sista stinten och i slutet på det sista varvet såg fjärdeplatsen totalt och andraplatsen i klassen ut att vara säker när ett bakdäck exploderade på banans snabbaste parti. För att inte tappa fjärdeplatsen var han tvungen att hålla den femteplacerade Audin bakom ledarbilen så Auditeamet inte fick chans till ett varv till vilket hade gett dem fjärdeplatsen. Martin Öhlin tvingades trixa sig mellan ledarbilen och Audin på femteplats för att säkra placeringen och lyckades trots ett punkterat bakdäck.
- Det gick väl i över 200 km/t när däcket exploderade och samtidigt ropade teamet till mig över radion att jag måste hålla Audin bakom mig och ledarna för att inte tvingas köra ett varv till, berättade Martin. Det blev lite tjuv och rackarspel mellan oss de sista 300 meterna men det redde ju ut sig till slut.

Martin körde totalt sex stinter, flest av alla i teamet under racet, och det var först långt senare han kunde sammanfatta sina känslor över att kommit fyra i 24-timmarsracet på den här mycket snabba och krävande banan.
- Det är väl egentligen först nu som jag inser hur fruktansvärt bra det här är och vad det är för förare som vi har slagit. Det känns helt fantastiskt. Vi fyra var ett klockrent team ihop, vi hade ingen intern prestige och alla var glada när de såg en annan i teamet köra fort på sina stinter, Det här var en riktig laginsats där alla fokuserade på totalresultatet.

BMW Motorsports andra bil som fick problem redan i starten av racet stod för en fantastisk uppkörning. Efter att ha legat sist mindre än en timme in i racet och efter över en timme i depån där teamet bytte ut vänster framvagnsupphängning, kylaren och vänster fjädringsupphängning och stötdämpare kämpade de sig tillbaka in i racet. De fyra förarna satte upp ett högt tempo och kunde till sist klättra från 182:a plats upp till en imponerande sjundeplats totalt.
- Självklart är jag lite besviken att vi inte slutade högre upp men vi visade upp en fantastisk kämpanda i hela teamet, sa Dirk Müller. Efter kraschen såg bilen riktigt illa ut men teamet kunde helt otroligt laga den. Seger och sjundeplats är ett fantastiskt resultat för BMW Motorsport.

Andy Priaulx höll med Dirk Müller och framhöll hur hela teamet kämpade sig tillbaka från besvikelsen i inledningen.
- Jag är väldigt glad, vårt team vann vilket är fantastiskt för BMW. Vi hade hoppats på ett ännu bättre resultat för vår bil men vi gick i mål efter en magnifik comeback. Jag kan helt enkelt inte ranka mina teamkamrater högre, ingen gav upp och det är en kämpaglöd vi tar med oss härifrån, sa Priaulx.

En totalseger, en fjärdeplats och en sjundeplats samt en andraplats i den konkurrensstarka SP9 GT3-klassen var några av BMW-framgångarna i helgens 24-timmarsrace. Av totalt 198 bilar var 63 stycken BMW och de olika BMW-teamen säkrade tillsammans 10 klassegrar i helgens race. Det gör att BMW stärker sin position som det mest framgångsrika märket någonsin i Nürburgrings 24-timmarsrace och BMW:s motorsportchef Mario Theissen sammanfattade en fantastisk helg för BMW.
- Det här var en otrolig återkomst för oss i 24-timmarsracet här på Nordschleife, sa han. Den här segern påminner mig om triumfen i Le Mans 1999. Jag har aldrig upplevt en sådan spänning som jag upplevde här i helgen. Efter att några av våra närmaste konkurrenter föll bort hängde även vår seger på en skör tråd. Omkring kl 12:00 fick vår ledarbil ett växellådsproblem som resulterade i att vi tappade en växel. En timme senare gav växlarna upp en efter en. Det var mästerligt det sättet Jörg Müller och Uwe Alzen tog bilen i mål på en förstaplats. Spänningen var enorm för oss alla så lättnaden var desto större när de äntligen gick i mål. Jag måste säga ett stort tack till varje enskild medlem i teamet, alla arbetade perfekt tillsammans. Även ett stort tack till våra lojala fans som tog oss till deras hjärtan efter att vi inte varit med här de senaste fem åren och som gav oss ett sådant fantastiskt stöd, avslutade en rörd Theissen.

Resultat Nürburgring 24-timmars topp 10:?
1: BMW Motorsport, BMW M3 GT2 154 varv
?2: Hankook Team Farnbacher, Ferrari F 430 GTC + 3:54.191
?3: Phoenix Racing, Audi R8 LMS + 1 varv?
4: Need for Speed by Schubert Motorsport, BMW Z4 GT3 + 2 varv
?5: Black Falcon, Audi R8 LMS + 2 varv?
6: H & R Sepzialfedern, Porsche GT3 Cup S + 3 varv
?7: BMW Motorsport, BMW M3 GT2 + 4 varv
?8: Team Rowe Motorsport, Porsche GT3 Cup S + 5 varv
?9: Dörr Motorsport, BMW Z4 GT3 + 5 varv?
10: Scuderia Offenbach, Porsche 997 GT3 Cup + 6 varv

Kompletta resultat finns på http://adac.24h-rennen.de/Ergebnislisten.3846.0.htm


10-05-18 Jakten på guldet fortsätter för Larsson
Gelleråsen i Karlskoga är platsen där Fredrik Larsson skall återta ledningen i mästerskapet och formen har finslipats med ännu en seger. Dubbelseger i premiären följdes upp med en tredje raka på Knutstorp, men segern försvann i domartornet. Istället körde Falkenbergsonen hem en ny på den klassiska mossen i Anderstorp.
-Tillsammans med Ingvar Mattsson körde jag hem en seger i Swedish GT, berättar Larsson.

Med 23 sekunders marginal vann duon före bland annat Tony Rickardsson efter 25 tuffa varv på den historiska F1 banan
-Perfekt uppladdning inför fighten i Värmland, fortsätter Larsson.

Självförtroendet är på topp och allt är noggrant förberett inför den fortsatta jakten på guldet.
-Suget att få åka på den lite speciella Gelleråsbanan är stort, så det blir svettigt för konkurrenterna, menar Larsson.

Och det finns bara ett mål i fokus.
-Det är att ta tillbaka mästerskapsledningen och ta minst en seger, avslutar Fredrik Larsson.

Senaste nytt från Fredrik Larssons framfart på Gelleråsen hittar Ni på www.movitlarsson.se

Lördag 22 maj
14.40 Race 2 LIVE
10-05-18 Pole, krasch och podium för Haegermark och Ohlsson
Micke Ohlsson Motorsport hade en minst sagt händelserik debut i Swedish GT Series, på anrika Anderstorp. Utan någon som helst test på Pirelli, som är officiell däcksleverantör, skulle det visa sig bli en tuff helg. För motståndet stod bland andra Fredrik Larsson och Tony Rickardsson.

Kvalet, som kördes av Haegermark, var dock en succé, där teamet lyckades köra till sig pole position, bland Porschar och Ferrari-bilar med betydligt mer effekt.

Haegermark, som startade i race 1, gjorde en hyfsad start men fick se sig passerad av de båda 997 Porscharna på den långa flygrakan. En krasch kallade ut säkerhetsbilen på varv 8, och då passade många på att göra det obligatoriska depåstoppet. Efter stoppet kom teamet ut på en femteplats trots ett i stort sett perfekt stopp. I omstarten blev det trångt och Ohlsson kolliderade med Fredrik Larsson. Ohlsson lyckades undvika räcket med några decimeters marginal men skadorna innebar punktering och ett brutet premiärrace.

Race 2 blev mindre händelserikt och en bra start gjorde att Haegermark tog bilen upp till en andra plats. Redan efter 6 varv av 25, började framdäcken att ta slut och Haegermark var tvungen att ta ner farten i kurvorna för att inte köra slut på däcken för tidigt. Efter depåstoppet på varv 10 tog Ohlsson över. Däcken var då mer eller mindre färdiga och det gick inte sätta emot när Larsson kom ångandes bakifrån mot segern. Micke lyckades ändå ta bilen i mål på en stark tredjeplats.
– Jag är mycket nöjd med vår insats. Vi har ett oerhört sammansvetsat team och killarna gjorde ett superbra jobb efter kraschen. Vi har dock en del att utvärdera. Framförallt måste vi testa fram en setup som gör att Pirelli-däcken håller längre än halva racedistansen, säger Micke Ohlsson
– Att vi tog pole kändes underbart. Det var riktigt synd att vi fick bryta det första racet. Tack vare att säkerhetsbilen kom ut och raderade Rickardssons försprång hade vi en teoretisk chans på andraplatsen om man tittar på varvtiderna, avslutar Alexander Haegermark
Micke Ohlsson
Alexander Haegermark
Swedish GT
10-05-17 Andreas Simonsen segrade när SEAT León Supercopa körde på Nordschleife
Andreas Simonsen körde sitt första race på Nürburgrings Nordschleife i kombination med GP banan i helgen och det slutade med seger i SEAT León Supercopa och avancemang till andra platsen i sammandraget.

I anslutning till klassiska 24 timmars på Nürburgring så körde också SEAT León Supercopa sitt tredje race för säsongen.
20-årige Andreas Simonsen från Partille kör i år sin andra säsong i SEAT León Supercopa, som är en enhetsklass där man kör med turboladdade SEAT León bilar som påminner mycket om de STCC bilar vi ser här hemma. Normalt körs serien tillsammans med DTM.

Efter premiärtävlingen på Hockenheim, där Andreas slutade sjua respektive trea så var siktet inställt på en topplats trots att han aldrig tävlat på banan.
- Jag har tävlat på Nürburgring tidigare men aldrig kört GP-slingan tillsamman med den långa och tuffa Nordschleife så det var en ny upplevelse för mig. Dock fungerade allt bra och i kvalet kunde jag knipa en andra plats, berättar Andreas.

Väderutsikterna inför tävlingen visade på att det kunde bli våt men upptorkande bana varför seriearrangören tagit fram ett intermediadäck som kmplement till regndäck just för denna tävling.
- Det var halvblött strax före start så alla utom en bil hade valt de nya däcken. Jag fick en bra start och kunde snabbt ta mig upp i ledning. Under de tre inledande varven var banan fuktig men upptorkande så förutsättningarna var bra och jag kunde kontrollera racet och hade en fin ledning när vi gick ut på slutvarvet. Då hade det torkat upp en hel del så däcken började snabbt bli överhettade varför det gällde att leta fuktiga partier på banan för att kyla dem vilket jag lyckades och kunde vinna racet vilket var en underbar känsla. Banan var teknisk och bitvis svår men oerhört rolig att köra men absolut en av de roligaste att tävla på, berättar en nöjd Andreas Simonsen som i och med segern klättrar till en andra plats i serien med sina 40 poäng, 12poäng bakom ledande polacken Damian Sawicki men 7 poäng före sydafrikanen Shane Williams.

Nästa deltävling körs på Eurospeedway Lausitz den 5-6 juni.
10-05-17 Många bilar på Sveriges snabbaste mosse när Historiska Racingcupen drog i gång årets säsong
160 bilar kom till start i helgens tävling på racerbanan i Anderstorp. Det var en bra start på årets säsong för den historiska racingcupen. Det fanns historiska racerbilar i alla de former med en åldersspridning från femtiotalet och framåt. De som aldrig har sett en tävling i historisk racing tror kanske att det är uppvisningskörning, glöm det... När hjälmen kommer på är det fullt race som gäller, men på ett snyggt sätt. Här ser man inga fula påkörningar, även om viss plåtkontakt någon gång inträffar.

En av de klasser som har ökat mest i popularitet är den minsta standardvagnsklassen som kallas 1000cc cupen. För tio år sedan höll de små standardvagnar på att dö ut till förmån för större standardvagnar. De som körde de små bilarna tröttnade på att lilla sist och bli varvade hela tiden. Då startades en egen klass för dessa småbilar och förarna kom tillbaka. I helgen kom det 18 bilar till start. Fjolårets RHK-mästare, Tommy Jagerwall i en Cooper, tog pole men Anders Jensen i en Saab var snabbast iväg i starten. De låg sida vid sida på rakan och i inbromsningen gick Jagerwall upp i ledningen. Nils-Olov Jonsson låg på tredje plats. På andra varvet tog han i lite för mycket i sista kurvan. Bilen gick upp på två hjul. Jonsson fick ned bilen på hjulen, men fick en kraftig retursladd och bilen hamnade på taket. Saaben som Jonsson kör blev visserligen bucklig, men Jonsson själv var oskadd och störtbågen och bilens stabila kaross hade klarat smällen bra. Man kunde bygga bilar även på sextiotalet. - Jag byggde bilen för historisk racing 1986 och när jag började bygga så såg den ungefär ut som nu för då hade några ungar hoppat på taket på den. Jag har ett reservtak hemma, jag får se om jag hinner få den färdig tills nästa tävling, sa Jonsson. Racet startades om och nu var det Stefan Runius som tog ledningen i början av racet, men Jagerwall övertog snart ledningen och vann racet före Runius och Krister Wigren. I det andra racet vann Jagerwall återigen, nu före Jensen och Runius. Jagerwall kommer att bli svårstoppad även i år i RHK.

Classic Formula kallar sig de som kör nyare formelbilar och med nyare pratar vi om dem som är tillverkade efter 1965. I det snabbaste heatet hittar vi gamla F3:or, Formel Opel Lotus och Formel Ford 2000 i första hand. Denna klass har också ökat på senare år. Bilarna har ofta en intressant historia. Lennart Pihlqvist tog pole med sin Ralt F3 före John Fredriksen i en Opel Lotus och Lars Clasen i en Reynard Formel Ford 2000. I racet fick Pihlqvist problem med misständningar och han tvingades uppsöka depån för att byta tändstift. Fredriksen tog hand om ledningen, men han uppvaktades hela tiden av RHK´s ordförande Pelle Svensson i en Ralt F3 (ex Ulf Svensson). Fredriksens Lotusmotor var lite vassare på rakorna så Svensson fick aldrig riktigt slagläge att bromsa sig förbi. Fredriksen vann racet före Svensson och Ole Vejlund. Svensson satte snabbaste varvtid och fick därmed starta först i andra racet. Detta förvaltade han väl då han ledde från start till mål före Fredriksen och Vejlund. Svensson startade sin säsong för ett par veckor sedan då han deltog med samma bil i Monacos historiska GP.

Det kördes ytterligare åtta dubbelheat under helgen för de andra historiska klasserna samt Ginetta G20 Cup och den nya klassen Swedish GT.

Nästa tävling är Velodromloppet och den körs i Karlskoga den 19-20 juni.
10-05-16 Klasseger för Audi R8 LMS på Nürburgring
Audi R8 LMS korsade mållinjen som första bil i GT3-klassen när 24-timmarsloppet på Nürburgring-Nordschleife avgjordes på söndagseftermiddagen. Det betydde även tredje plats totalt i tävlingen.

Något otippat blev det Phoenix Racing’s Audi R8 LMS med startnummer 97 och förarna Bronzel, Ludwig, Rostek och Winkelhock som lyckades allra bäst av de totalt sju Audi R8 LMS som kom till start. Med få tekniska problem längs vägen tog teamet hem segern i GT3-klassen och därmed även tredje platsen totalt.

Mycket glädjande tog även Audi R8 LMS hem tredje platsen i klassen samt femte bästa placeringen totalt genom Black Falcon teamet och förarna Breslin, Jöns, Heyer och Stuck.

För de övriga fem Audi R8 LMS som deltog gick det mindre bra där flera av favoriterna drabbades av olyckor och problem och tvingades bryta loppet. Svenske Mattias Ekström som körde tillsammans med Jarvis, Scheider och Werner i Audi R8 LMS med startnummer 100 hörde till de snabbaste på banan totalt innan de tvingades avbryta redan på lördagskvällen.

Läs mer på www.audi-motorsport.info
10-05-15 Nya segrar för Team BS Motorsport
Efter att ha vunnit båda tävlingarna i premiären på Ring Knutstorp blev det en ny dubbelseger för Team BS Motorsport och Daniel Roos när Formel Renault 2.0 Sverige och North European Zone gästade finländska Kemora i helgen. Roos, som även noterade snabbaste varv i båda loppen och tog hand om Pole Position i kvalet, drygar därmed ut sin ledning i toppen av mästerskapstabellen och är fortsatt obesegrad under årets säsong. Mattias Lindberg körde återigen in på en andra- respektive tredjeplats, medan John Bryant-Meisner lämnar Finland med två lovande fjärdeplatser i bagaget efter inspirerad körning hela helgen.
– Jag trodde faktiskt inte att vi skulle vara så här starka just här, säger teamchefen Lennart Bohlin. Finnarna hittar alltid några extra tiondelar på hemmaplan, men nu kunde vi slå dem med alla våra bilar i båda loppen - vilket är en mycket positiv skalp. Daniel kontrollerade helgen, men Mattias har närmat sig och ser till att hålla den interna konkurrensen i teamet på en nödvändig och sund nivå. John visade att han trots sin extremt låga ålder (15 år) har förmågan att slåss hjul-mot-hjul när han kämpade sig tillbaka upp genom fältet efter en dålig start i Race 1, och han blir att räkna med under resten av säsongen. Ett kanonresultat!

Precis som på Ring Knutstorp lyckades Team BS Motorsport ockupera de tre bästa startpositionerna till helgens första race, efter ett dramatiskt kval där Roos kom tillbaka efter en avåkning i passets inledning. Medan Roos och Lindberg kunde behålla sina placeringar tävlingen igenom tvingades Bryant-Meisner efter en miss i starten att köra om både finländaren Miika Kunranta och Antti Rammo, Estland, på sin väg mot fjärdeplatsen. Race 2 var mindre tillspetsat och gav Roos hans fjärde seger, och Lindberg hans fjärde pallplats, för säsongen.
– Att tävla i formelbilsracing i Finland är tuffare än man kanske först tror, säger Jan Stråth (delägare, Team BS Motorsport). Att vi kan lämna Kemora med två segrar och fyra pallplatser är fantastiskt, och ett bevis på att teamet håller en hög skandinavisk nivå. Närmast väntar vår hemmabana i Karlskoga där vi vann samtliga fyra race förra säsongen – och om det är någonstans vi verkligen vill vara först över mållinjen så är det där…
Nästa deltävling för Formel Renault 2.0 Sverige och North European Zone avgörs redan nästa helg (21-22 maj).

Daniel Roos
Kval: 1:a
Race 1: 1:a
Race 2: 1:a
Övrigt: Snabbast i samtliga pass under helgen
– Ett perfekt sätt att följa upp premiären på! Bortsett från en liten avåkning när jag körde ut på torrdäck i regnet i början av kvalet hade jag inga problem över huvudtaget den här helgen, och jag kan inte vara annat än helnöjd. Jag ser redan fram emot fortsättningen av säsongen!

Mattias Lindberg
Kval: 2:a
Race 1: 2:a
Race 2: 3:a
Övrigt: Tillsammans med Roos den ende föraren som varit på pallen i alla årets fyra race
– Faktum är att jag fick precis samma resultat här som på Ring Knutstorp för en vecka sedan; tvåa på kvalet, tvåa i Race 1 och trea i Race 2. Jag gjorde en sämre start än Kevin Kleveros i det andra loppet och tappade en placering på grund av det, men var på väg ikapp igen i slutet och är riktigt nöjd med min fart den här helgen. Det känns som om det blir mer och mer realistiskt att sikta på första segern inom en inte allt för avlägsen framtid! John Bryant-Meisner

Kval: 3:a
Race 1: 4:a
Race 2: 4:a
Övrigt: Övertar fjärdeplatsen i mästerskapstabellen
– Ett av målen den här helgen var att få mer rutin i startmomentet, och det har varit värdefull träning för mig här i Kemora. Även om jag kom iväg dåligt igen i Race 1 var starten i det avslutande loppet betydligt bättre, och två fjärdeplatser är ungefär vad jag hade kunnat hoppas på inför helgen. Jag har lärt mig mycket och fortsätter att jobba på för att förhoppningsvis kunna närma mig toppen i slutet av säsongen.

Totalställning, Formel Renault North European Zone 2010:
1: Daniel Roos, Team BS Motorsport 106 p.
2: Mattias Lindberg, Team BS Motorsport 66 p.
3: Kevin Kleveros, Trackstar Racing 61 p.
4: John Bryant-Meisner, Team BS Motorsport 32 p.
Totalställning, Formel Renault 2.0 Sverige 2010:
1: Daniel Roos, Team BS Motorsport 106 p.
2: Mattias Lindberg, Team BS Motorsport 66 p.
3: Kevin Kleveros, Trackstar Racing 61 p.
4: John Bryant-Meisner, Team BS Motorsport 32 p.
10-05-15 Daniel "Maverick" Haglöf med ytterligare en pallplats!
Daniel gjorde ett mycket bra lopp på den svårkörda nordslingan och tog en fin 3:e plats.
Med en 6:e tid på kvalet fanns en del jobb att göra och Daniel körde fint och lyckades ta placeringar under hela loppet.
-Jag är jäkligt nöjd med dagen det var svåra förhållanden med regn och upptorkande bana. Trots detta kunde jag attackera och göra ett mycket bra resultat. Berättar Daniel

Efter helgen leder fortfarande Daniel Mästerskapet men nu före sin teamkompis Hendrik Vieth.

Practice
Very difficult conditions today with slick tires on a half wet track. My first 3 laps was yellow flag due to accidents and my last lap I went off a little bit c! ause it started to rain a little bit more. I am happy with my position but for sure I can improve alot for tomorrow.
1. Hendrik Vieth 10:11.268
2. Nico Bastian +6.128
3. Steve Kirsch +10.729
4. Hari Proczyk +10.921
5. Stefan Landmann +12.952
6. Daniel Haglöf +19.868

Qualifying
I had much better feeling today and I was able to push a little bit more I was fastest but the track was more wet than yesterday so the times from first qualifying will count so I start position 6 tomorrow.
1. Daniel Haglöf 11:03.720
2. Hendrik Vieth +5.512
3. Henry Littig +21.521
4. Steve Kirsch +21.765
5. Stefan Landmann +22.365

Race
I very good race today and I adavanced from startposition 6 to finish 3rd. Excellent result and best of the heavy cars again!
1. Hendrik Vieth 44:04.045
2. Stefan Landmann +5.630
3. Daniel Haglöf +6.267
4. Hari ! Proczyk +6.577
5. Steve KIrsch +6.876
10-05-14 Micke Ohlsson och Alexander Haegermark kör Swedish GT på Anderstorp
I helgen körs den första tävlingen någonsin i nystartade Swedish GT Series. Ferrari, Porsche och Ginetta är de tre bilmärkena som gör upp om segern. Micke Ohlsson Motorsport kommer finnas på startlinjen på Anderstorp Raceway med teamets Porsche 996 GT3 Cup och i den sitter Micke Ohlsson och Alexander Haegermark.

Första shake-down med bilen gjordes på Ljungbyhed Park för ca två veckor sedan och både Micke och Alexander var positiva. Sedan dess har teamet gått igenom bilen noggrant och allting ska vara förberett för race i helgen. Teamet körde också ett test i onsdags på Ring Knutstorp innan de begav sig av mot Småland och Anderstorp Raceway. Träning körs på fredag, kval på lördag och två race med obligatoriskt depåstopp på söndag. Det kommer att bli en mycket spännande premiär nu när Sveriges nya GT-mästerskap inleds.
– Det var riktigt kul att köra Porsche igen och jag ser fram emot att tävla på Anderstorp i helgen, säger Alexander som gjorde inhopp i Carrera Cup 2008. Micke och jag har varit konkurrenter på banan under många år men nu samarbetar vi för första gången. Jag tror att vi kan dra stor nytta av varandras erfarenhet, menar Alexander.
– Efter en trög säsong i STCC i fjol känns det skönt att vara tillbaka i en Porsche. Det ska bli roligt att komma till mossen i Småland igen och tävla. Sist jag var där stod jag överst på pallen och det ska bli intressant att se vad vi kan åstadkomma med vår Porsche. Det kommer garanterat bli tufft att slåss om pallplatserna med tanke på att vi tävlar mot betydligt motorstarkare bilar, men det betyder inte att vi ger oss i första taget, snarare tvärtom, avslutar Micke.

Till start i Swedish GT kommer också ett par riktigt starka namn. Tony Rickardsson kommer att köra tillsammans med Poker Wallenberg Racing, medan Carrera Cup-esset Fredrik Larsson, hoppar in i Ingvar Mattssons Porsche.

Kalender Swedish GT
15-16 maj – Anderstorp
4-5 juni – Mantorp Park
19-20 juni – Karlskoga
27-28 augusti – Ring Knutstorp
1-3 oktober – Mantorp Park

Mer info:
Micke Ohlsson
Alexander Haegermark
Swedish GT
10-05-13 Jimmy Johansson chockade besiktningsmännen i 24 timmars på Nürburgring
Den fria träningen inför helgens 24 timmars på Nürburgring kördes i dag och då slog Jimmy Johansson till med en tionde tid totalt vilket fick besiktningsmännen att göra en extra kontroll av den biogasdrivna VW Scirocco som Jimmy är en av fyra förare i.

Efter tre raka segrar i SP3T klassen med en VW Golf GTI 2007 och därefter VW Scirocco GT24 åren därefter är Jimmy Johansson på plats på Nürburgring för att tävla i klassiska 24 timmars racet.

I år kommer Volkswagen till start med en VW Scirocco GT24-CNG som drivs med biogas och den bilen körs av Volkswagens ungdomsteam med Jimmy Johansson, tyskarna Peter Terting och Florian Gruber samt Nicki Thiim från Danmark.

Förarna har genomfört en träning i dag och noterade då en tionde bästa tid i det stora startfältet.
- Det gick riktigt fort. Banan var upptorkande efter regn och det var ett förhållande som vår bil fungerar i. Vi var bara 13 sekunder efter den snabbaste bilen på varvet och det fick folk att reagera så när vi kom in efter testen så stod besiktningsmännen beredda att gå igenom bilen igen för att se om något inte stod rätt till. Naturligtvis visade det sig att vår vassa Scirocco uppfyller alla tekniska krav för klassen. När det gäller racet, som startar på lördag, så kommer vi inte att kunna vara så här högt uppe men vi har helt klart fart för att försvara vår seger i klassen från förra året, berättar Jimmy Johansson.
10-05-13 Fredrik Larsson tävlar på klassisk mark
I helgen intar Carrera Cup favoriten Fredrik Larsson klassisk mark när han tävlar på Anderstorp Raceway.
GT-bilarna är tillbaka på svenska banor! I helgen startar Swedish GT Series och det sker lämpligt nog på Sveriges enda Grand Prix-bana – Anderstorp Raceway. Och med på startlinjen finns Fredrik Larsson.
-Det skall bli hur kul som helst att få sträcka ut ordentligt, ler Fredrik.

Bilen han skall manövrera på den 4km långa historiska banan är en likadan Porsche som han vanligtvis tävlar med. Ägaren är välkände Ingvar Mattsson från Anderstorp som sedan många år är en racingentusiast och långt ifrån en ovan förare.
-Ingvar ställde frågan och det kan man ju inte säga nej till, fortsätter Fredrik.

Fredrik Larsson och Ingvar Mattsson kommer att dela på körningen och det kommer att bjudas på hårt motstånd från bland annat Ferrari 460 och Ferrari 360, Aston Martin, Maserati, Corvette, Viper, BMW M3 och BMW Z4 ekipage.
-Det lär bli en spännande och rolig helg på ”mossen” och en bra uppladdning inför Karlskoga, avslutar Fredrik Larsson.

Mer info om Swedish GT Series hittar Ni på: www.lindstrom-motorsport.se/gt_index.php
10-05-12 Nürburgring nästa för Haglöf
Bara en vecka efter Daniels succéhelg på Sachsenring fortsätter Mini Challenge. Banan är den legendariska Nürburgring Nordschleife där ett varv tar runt 10 minuter!
-Vi får se vad vi kan lyckas med, banan är exremt snabb med stora nivåskillnader och med tyngst bil i startfältet så kan det bli svettigt. menar Daniel

Tidsschema:
Thursday, 13. May
Qualifying 1 14.45 – 15.45
Friday, 14. May
Qualifying 2 09.55 – 10.55
Saturday, 15. May
Race 10.15 – 11.15 (Mini kör endast ett race denna helg)
10-05-11 Memphis Racing slog till direkt!
Premiärhelgen för Camaro Cup på Knutstorp den gångna helgen blev en klang och jubelföreställning för Memphis Racing – En seger direkt och en 1:a och en 3:e plats i mästerskapet efter första helgen!

I fredagens Race slutade #48 Magnus Krokström 2:a och #77 Michael Wärn 3:a. I lördagens race följdes framgångarna upp med 1:a plats för #48 och 4:e plats för #77. Memphis Racings övriga 3 bilar kom även de till start men med mer blygsamma placeringar. Stora framsteg gjordes dock i ömsom bilar och förare som bådar gott inför nästa race
som är mindre än 2 veckor bort!

Om man någonsin ska använda det slitna uttrycket ”TEAMSEGER” så är det nu. Så många har jobbat så hårt, så länge, för framgången. Till exempel blev #48 klar för race så sent som natten innan första racet.

#77 Michael Wärn var med in i det sista i byggnationen och försämrade sina egna chanser till förmån för teamet, med sin offrade nattsömn.

Teamet har ett samarbete med Motorsportsgymnasiet på Knutstorp där deras duktiga elever haft en central roll i teamet de gångna veckorna. Dessutom upplät de deras lokaler under helgen till våra bilar, otroligt generöst. Några nämnda med inga glömda! Jag är mycket rörd över allas insats och de otroliga framgångarna i helgen, säger Richard Berggren, Team Owner, Memphis Racing

See God-then brake!
Glöm inte att joina oss på FACEBOOK! www.facebook.com/pages/MEMPHIS-RACING/111988972175147?ref=mf
10-05-11 Lovande premiärhelg för DMS i JTCC och Pro SBK!
I helgen som var kördes de första två deltävlingarna i JTCC 2010 och likt de två föregående säsongerna var DMS på plats med sina båda SEAT Leon. Bra fart av såväl förarna Kim Andersson och Rasmus Mårthen som bilarna gav utdelning på banan, även om helgen också kantades av en del oflyt.

DMS teamchef Daniel Edlund reflekterar över säsongsöppningen.
-Det är kul att se att våra två unga förare hittat rätt i bilarna så fort! En som verkligen satte sin prägel på helgen genom att vara hela en sekund snabbare på varvet än resten av fältet var Rasmus. Kim visade även ett rejält styrkebesked genom att sätta snabbare varvtid än andra loppets tvåa. Spännande för fortsättningen!

I race 1 var det bara Rasmus som representerade teamet på banan. Kim råkade ut för en böjd axel i växellådan och fick se loppet från sidan av banan.
-Det var en himla otur. Jag hade siktat in mig på en stark helg och den fick en rejäl törn men å andra sidan blev jag mer laddad på ett starkt race 2, berättar Kim. Det tog ett par varv att komma in körningen på den upptorkande banan men i slutet av loppet var jag inne i flytet. Riktigt kul att jag kunde hålla jämna steg med täten, nästa gång hoppas jag att jag är med i den. Nu är jag riktigt laddad för nästa racehelg på Karlskoga!

Allt såg länge ut att gå Rasmus väg under hela helgen. Från första startrutan i race 2 var han på väg mot seger när han blev tilldömd en "drive through" för tjuvstart.
-Det var ett tråkigt beslut som på sätt och vis förstörde vad som såg ut att vara en nära perfekt helg. I race 1 lade jag och Alx upp en strategi och setup som skulle tillåta mig att vara snabb i inledningen av racet. Det fungerade bra och jag kunde till och med sätta nytt varvrekord för JTCC! I slutet av loppet blev det halt så jag fick bevaka min tredjeplats in i mål. Detta gjorde att jag startade från pole i race 2 och gjorde en perfekt start när de bakom stod och spann på den regnblöta banan. För bra tyckte startdomarna som gav mig straff för tjuvstart. Mycket tråkigt, speciellt eftersom jag var påväg mot ett toppresultat. Skönt med den fantastiska pace vi hade som får vara någon form av plåster på såren.

Teamet och förarna laddar nu om inför nästa racehelg som hålls på Karlskoga den 21-22/5.

För mer info om Danielsson Motorsport, besök gärna: www.dms.se
10-05-11 Årspremiär för historisk racing på GP-banan i Anderstorp
I skuggan av STCC huserar den historiska racingcupen. I drygt 30 år har man tävlat med historiska racerbilar. Det är allt från gamla godingar från 20-talet till 80-tals Formel Ford. Det körs alla möjliga olika slags bilar och de skall vara i samma trim som när bilarna byggdes. Det tekniska reglementet är strikt och inga nymodigheter tillåts (utom vissa säkerhetsdetaljer). I dag är den historiska racingcupen den största racingserien i Sverige med ca 200 aktivt tävlande. Bilarna är gamla klassiker. Många av dem har kvar både original lack och dekaler, eller så är de renoverade och återställda till originalskick. Även många av förarna är lika klassiska. Flerfaldige Europamästaren Tommy Brorsson, det gamla rallycrossesset Rolf "Myggan" Nilsson, 10-faldige svenske mästaren Erik Berger som i år fyller 85 år för att nämna några av de mer namnkunniga. I historisk racing är det inte bara segrar som räknas. Den sociala samvaron, historiens vingslag och mångfalden av bilar är bara några av de attribut som tilltalar både de tävlande och publiken. Det har blivit starka traditioner kring tävlingarna och de är numera grundmurade i alla svenska racinghjärtan. Den första helgen i juli varje år kör man Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp. Ihop med Sportvagnsmästerskapet brukar det vara nästan 300 bilar på startlinjen! Detta är Sveriges i särklass största racingtävling varje år! Helgen före midsommar körs alltid Velodromloppet i Karlskoga och den tävlingen är nästan lika stor. Årets premiär körs nu i Kristihimmelfärdshelgen på GP-banan i Anderstorp. Drygt 160 bilar är anmälda och de största heaten är dem för nyare formelbilar (F3, Formel Opel-Lotus & FF2000) samt det minsta standardvagnsheatet den så kallade 1000cc-cupen. Vi får även se sportvagnar i form av Ginetta G20 Cup samt den nystartade klassen Swedish GT. Under helgen är det fri träning hela fredagen följt av kval och race på lördagen. Under söndagen kör man hela 13 raceheat! För publiken finns det förutom alla race möjlighet att ströva runt i depån och se alla klenoder på nära håll och prata med förarna. Här är det inga stängda dörrar eller fördragna skynken, alla har möjlighet att prata med alla. Missa inte chansen att få se dessa gamla klassiker, vem vet hur länge till de finns kvar att beskåda?

Årets tävlingskalender ser ut som följer: Anderstorp 14-16 maj, Karlskoga 18-20 juni, Knutstorp 2-4 juli, Våler 27-29 augusti och finalen i Falkenberg 24-26 september.

www.rhkswe.org
10-05-10 Tufft för Ebbesson på Ring Knutstorp
I helgen kördes den svenska STCC-premiären på Ring Knutstorp. För Ebbesson Motorsport blev det inte den helg de hade hoppats på. Den började mycket bra med en superpole-tid, men slutade bredvid banan med en brusten drivaxel.

Vädret var kallt med regn hängande i luften hela tiden. För Ebbesson Motorsport började det lysande med en snabb träningstid och en kvaltid som räckte till en 8: e plats. Dessutom första gången i bilen med regndäck. Race 1 gick dock fel. Alla startade på torrdäck men efter en startkrasch började det småregna och teamet valde att gå i depå för att byta till regndäck. Väl ute på banan igen konstaterade man att regnet inte ökade och därmed var möjligheterna över. Det resulterade i en besviken 13: e plats.

I race 2 gjorde Andreas en bra start och avancerade till en 9:e plats innan en drivaxel brast och racet var över.

Andreas efter racet:
”Just nu känns det tråkigt. Vi började dagen mycket bra och var jätteglada att kunna kvala in till Superpole, vilka endast de 8 första gör. Sen gick det fel. I race 1 tog vi beslutet att byta till regndäck. Ett beslut som fattades på sekunden innan infarten till depån. Den väderinformation som gällde aviserade mer regn och hade det blivit så hade det varit ett lyckat beslut. Nu blev det inte så och därmed uteblev fördelen med regndäck. Andra racet kunde vi inte göra något åt. Vi hade bra fart och var på väg upp i fältet när en drivaxel gick av. Det känns mycket trist, men vi vet att vi har farten och kommer definitivt igen.”

För Lars-Bertil Rantzow i Porsche blev inte heller helgen som man hade hoppats på. Även hans tävling började bra med en 8: e plats i kvalet. I race 1 snurrade en konkurrent framför honom och backade rakt in i Lars-Bertils sida. Med ett punkterat däck och bucklad bil var Lars-Bertil tvungen att besöka depån innan han fortsatte. Resultatet blev därefter.

I race 2 gjorde dock han en mycket stark insats då han körde upp sig till en slutlig sjätteplats.
- ”Jag vet inte hur vi ska summera helgen. Vi har haft mycket otur med regn/torrt och brusten drivaxel etc, men samtidigt har vi visat våra konkurrenter vad vi kan prestera. Vår tid i kvalet och Lars-Bertils uppkörning visar verkligen att vi är ett team att räkna med. Nu ska vi hem och summera och dra lärdom för att komma igen till Karlskoga som är om två veckor. Då ska vi vara med!”
– Inge Ebbesson

Marcus Jönsson, som kör Radical för Ebbesson Motorsport, körde inte denna helg då inte klassen deltog. Hans nästa tävling är först om tre veckor uppe på Kinnekulle Ring.

www.ebbessonmotorsport.com
10-05-10 Kraftlös motor höll tillbaka Philip Forsman i debuten
Helgens deltävlingar i det tyska Formel 3-mästerskapet ATS Formula 3 Cup på Sachsenring utanför Chemnitz blev fruktlösa för debuterande Philip Forsman. Mercedes-motorn i 21-åringens Racing Experience-bil var inte uppdaterad till senaste specifikation och Forsman hade stora svårigheter att hänga med sina konkurrenter på banans många raksträckor, men lyckades trots förutsättningarna kämpa sig till en niondeplats i kvalet till helgens första av två race. Det blev till slut en 12:e och en 13:e plats för Forsman i säsongsdebuten.
– Det är klart att man alltid vill vara med och slåss längst fram, och även om jag är en stor motståndare till alla bortförklaringar inom motorsport kan man konstatera att motorn faktiskt inte gav mig chansen här, säger Forsman. Vår data visade att jag förlorade runt en halv sekund per raksträcka i jämförelse med min teamkamrat som hade en nyare version av Mercedes F3-motor, och vi behöverkomma till rätta med effekten inför nästa race. Om vi lyckas med det är jag säker på att vi kan utmana högre upp i resultatlistorna, särskilt i takt med att jag får mer och mer rutin.

Forsman kastades rakt in i hetluften på Sachsenring efter att ha missat mästerskapspremiären på Oschersleben förra månaden, men kunde trots det kvala in som nia i sitt första kval – bara en tiondel bakom Kevin Magnussen, som ledde mästerskapet inför helgen.
– Jag är helt klart nöjd med min körning i helgen, men samtidigt är det självklart att jag kan lyfta mig ytterligare ett par steg, avrundar Forsman. Mästerskapet är oerhört konkurrenskraftigt – det är ingen överdrift – och flera av killarna i toppen har kört i många år. Att som debutant kvala in i topp tio var en trevlig bonus, men jag siktar högre än så. Teamet har gjort ett bra jobb med det material som stod till vårt förfogande, och det känns härligt att vara tillbaka i en formelbil igen. Nu är det framåt och uppåt som gäller!

Vid sidan av Forsman finns även landslagskollegorna Felix Rosenqvist och Jimmy Eriksson med i startfältet i ATS Formula 3 Cup. Rosenqvist klev upp på pallen som tvåa i det första loppet men bröt det andra, medan Eriksson istället fick parkera i det första och tog sig i mål som sexa i Race 2.

Nästa tävlingshelg i mästerskapet avgörs på F1-banan i Hockenheim den 29-30 maj.
10-05-09 Nytt Camaroteam från Kristianstad
Det nybildade racerteamet Orange Performance från Kristianstad körde sitt första race i Camaro Cup i samband med STCC-tävlingarna på Ring Knutstorp. Camaro Cup är årets nyhet i racingsverige med den helt nya enhetsbilen. Det är ett röramsbygge med plastkaross och alla bilar är identiska. Det är då föraren verkligen kommer till sin rätt! Camaro Cup har funnits i Sverige sedan i början av sjuttiotalet och många förarprofiler har passerat revy under årens gång. Årets nya bil är den femte generationen i Camaro Cup. Tommie Eliasson från Kristianstad har kört två säsonger tidigare i Camaro Cup och han tog klivet upp till den nya bilen till i år. Den andre föraren i teamet heter André Andersson och han bor i Osby. Han övertog Tommies generation-4 bil som Tommie körde i fjol. För André var det premiär i Camaro Cup. Till årets premiär kom det hela 31 bilar. Det var både nya och gamla bilar med i startfältet. Tommie fick inte till det riktigt på kvalet så i racet startade han på 24:e plats. Han gjorde en fin uppkörning och körde i mål på 13:e plats. André körde i mål på femte plats av de äldre bilarna. Det regnade i andra racet. Ingen hade kört med de nya bilarna i regn, men det oroade inte Tommie som trivs när det är blött. Det blev trångt och halkigt på banan. Bilar åkte av och positionerna växlade i fältet. Tommy slutade på 15:e plats och André tog ytterligare en femteplats. Båda förarna var mycket nöjda med sin debut. De ser redan fram emot nästa race som körs i Karlskoga om två veckor.
www.orangeperformance.se
10-05-09 En sjätte och en sjunde plats för Jimmy Johansson när tyska GT Mästerskapet körde på Sachsenring
Andra racehelgen för tyska GT mästerskapet, ADAC GT Masters kördes på Sachsenring, med svenske 24-åringen Jimmy Johansson i startfältet bakom ratten i en AUDI R8 LMS som han delar med tyske Heiko Hammel i racen som körs över en timma med förarbyte. Det blev en sjätte och en sjunde plats för Jimmy och Heiko efter lite problem i båda heaten.

Det var första gången som Jimmy Johansson var på tyska Sachsenring och det blev en intressant upplevelse.
- Banan kallas för lilla Nürburgring och det finns ju en del likheter. Jag har aldrig kört på en så kuperad banan med stora höjdskillnader och tuffa krön. Det var verkligen en utmanande bana som det tog en stund att lära sig. Men efter fria träningar och kval så var jag beredd att åka fort och jaga poäng i mästerskapet, sa Jimmy inför lördagens inledande heat där han körde det sista passet.
- Vi gjorde ett bra race och jag var på väg att ta mig upp på en fjärde plats när plötsligt bakbromsarna låste sig och jag snurrade av banan i över 200 km/tim. Jag lyckades dock ta mig upp på asfalten igen och kunde ta bilen i mål på en sjätte plats. Det visade sig efteråt att det kommit in smuts mellan ena bakbromsen och fälgen som gjorde att allt låste sig och det kunde slutat värre så vi var glada över att vi kunde ta oss i mål och plocka poäng, berättar Jimmy.

Det andra racet för helgen kördes under söndagen och Jimmy inledde som förare för att sedan lämna över bilen till sin teamkompis i Pole Promotion teamet, Heiko Hammel.
- Vi startade från fjärde startrutan och den positionen höll jag och vi spekulerade i att ta den första pallplatsen för vi visste att ett av teamen framför oss hade en betydligt långsammare förare efter förarbytet. Mot slutet av mitt pass kom jag tyvärr för långt upp på kerbsen i en kurva och snurrade i 200 km/tim. Dessutom så dog motorn i den piruetten så det tog en stund innan jag fick igång bilen och kom ut på banan igen som 13:e bil. Jag tog mig upp några placeringar och kunde lämna över till Heiko. Tyvärr var vi 6 tiondels sekund för snabba vid förarbytet, depåstoppet med förarbyte måsta vara minst 70 sekunder från vi kör in tills bilen åter kör ut ur depån av säkerhetsskäl, så vi blev bestraffade med en drive through. Min piruett och vår bestraffning kostade minst 40 sekunder så hade vi sluppit detta så hade vi varit på pallen men det får vi fixa nästa deltävling, avrundar Jimmy som beger sig direkt till Nürburgring och nästa helgs stora 24 timmars race där han skall försvara sin klasseger från förra året i en VW Scirocco som i år körs på biogas. Träningarna inleds på torsdag innan det är dags för kval och racestart under lördagen.
10-05-09 Första pallplatsen för Felix Rosenqvist i Formel 3
Felix Rosenqvist fick kliva upp på pallen för första gången i sin korta Formel 3-karriär när han slutade tvåa bakom rutinerade fransmannen Tom Dillmann i det inledande loppet vid helgens tävlingar för tyska Formel 3 på Sachsenring. 18-åringen kunde hålla en hårt jagande Stef Dusseldorp bakom sig och försvara sin andraplats in i mål, och pallplatsen innebär att Performance Racing-föraren nu tagit sina första poäng i mästerskapet efter en problematisk säsongspremiär på Oschersleben. Felix var med i toppen av resultatlistorna hela helgen och kvalade in som tvåa respektive trea till de två race som kördes.
– Riktigt kul att få kliva upp på pallen och visa att vi är konkurrenskraftiga i det här tuffa mästerskapet, säger Felix.

Helgen började faktiskt inte helt perfekt - jag missade lite träningstid, men vi kunde komma tillbaka stärkta i kvalet och slog oss in i första startled. Race 1 var nog det tuffaste jag någonsin har kört. Jag visste att ett enda misstag var allt som behövdes för att Dusseldorp skulle ta sig förbi, och jag fick ta till alla knep jag hade för att hålla honom bakom mig. Som tur var kunde jag behålla andraplatsen och samtidigt ta mina första poäng för året, så nu känns det som om vi är på banan igen!

Helgens andra race blev mindre lyckosamt för Rosenqvist, som från den tredje startposition han kört till sig i kvalet kom iväg dåligt från linjen och blev omkörd av flera konkurrenter ner mot kurva ett. Halvvägs runt det första varvet, i det snabbaste partiet på banan där farten överstiger 220 km/h, fick Felix sedan bryta tävlingen efter att ha kört av i turbulensen från en framförvarande bil.
– Vi har fortfarande inte haft en perfekt helg, och i det andra loppet tappade jag all downforce och körde av när jag låg för nära en annan bil in i en snabb vänster, fortsätter Felix. Det är sådant som händer, och precis som i Oschersleben var vi tillräckligt snabba för att slåss om pallen - men jag är fortfarande väldigt ny i mästerskapet och har mycket kvar att lära mig. Nu ser jag fram emot nästa race på Hockenheim, en bana jag tycker om och som vi var snabba på under vintertesterna.

Totalt tävlade hela sju svenskar i olika klasser under helgen på Sachsenring, varav tre - Felix, Jimmy Eriksson och Philip Forsman - deltog i ATS Formula 3 Cup. Eriksson bröt det första loppet och blev sexa i det andra, medan Forsman slutade på 12:e respektive 13:e plats. Nästa tävlingshelg i det tyska Formel 3-mästerskapet avgörs på klassiska Hockenheim den 29-30 maj.

Felix Rosenqvist: www.felixracing.se Tyska Formel 3: www.formel3.de Performance Racing: www.performance-racing.se
10-05-09 Årspremiär i BMW-Cup
Det var växlande väder när BMW-klubben mönstrade till årets första tävlingshelg. På morgonen var det kallt, men torrt. På eftermiddagen blev det regn när racen kördes. 33 förare kom till start. Årets reglemente har gjort det jämnare mellan klasserna och regnvädret bidrog även det till att det blev ett jämnt race. Pallen bestod av tre förare från den snabbaste klassen Special; Anders Holmberg vann före Marcus Stålheim och Marcus Lindkvist. De som utmärkte sig lite extra var bröderna Martin & Patrik Skoog samt Joakim Ahlberg. Denna trio kör i klassen Standard, men körde ändå i mål på totalplatserna 5, 6 & 7. Trots det stora startfältet och regnväder uteblev de riktiga fighterna. De flesta höll sina positioner från kvalet. I klassen Modifierad vann Sven Berg före Mikael Lundvall och Lars Randau.

Det andra racet påminde starkt om det första; tät och fin racing, men inte så många omkörningar. Anders Holmberg vann racet före Anton Gruffman och Marcus Lindkvist. I klassen Standard vann Martin och Patrik Skoog före Tobias Biörs och i Modifierad var det samma palltrio som i första racet. - Vi är mycket nöjda med premiären. Många bilar varav fem nykomlingar. Det bästa av allt är att vi vet att det kommer ännu fler bilar till nästa tävling som körs i Karlskoga den 13:e juni, sa Olof Johansson som är ordförande i BMW klubben.

För mera information, besök vår hemsida: www.bmwsc.com
10-05-09 Kanonhelg för Daniel "Maverick" Haglöf!
Med en 2:a och en 4:e plats leder nu Haglöf Mästerskapet.
- Vi hade en riktigt bra helg fastän vi hade tyngsta bilen berättar en mycket nöjd Haglöf.

Övriga bilarna med mycket vikt placerade sig inte bättre än 6-11 plats så teamet var mycket nöjda med borlängesonens prestation.
-Japp nu leder jag mästerskapet och det är ju där vi ska vara! Avslutar Daniel

Practice
First practice and it seems like the engine power finally is ok. So this feels great! I was not driving 100% perfect today and our setup was not so good. We make some setup changes and I have a very good feeling for tomorrow.
1. Fredrik Lestrup 1:36.295
2. Stefan Landmann 1:36.364
3. Hari Proczyk 1:36.453
4. Steve Kirsch 1:36.604
5. Hendrik Vieth 1:36.700
6. Daniel Haglöf 1:36.783

Qualifying
The car feels alot better than yesterday, but we are still struggeling with understeering. All the cars with penalty-weight seems to be struggeling but we try to do the best for the race.
1. Fredrik Lestrup 1:35.592
2. Steve Kirsch 1:35.702
3. Hari Proczyk 1:35.809
4. Stefan Landmann 1:35.937
5. Jürgen Schmarl 1:36.137
7. Daniel Haglöf 1:36.192

Race 1
I made a very good start and I took two positions. I felt that my race pace was alot better than my quali speed and I advanced to p4. In the last laps I was side by side with Lestrup and challenging for third. But I was not able to make the pass. Anyhow I am happy that I am fastest of the cars with extra weight and now I am leading the championship!
1. Steve Kirsch 30:40,076
2. Hari Proczyk +3.950
3. Fredrik Lestrup +4.467
4. Daniel Haglöf +4.858
5. Jürgen Schmarl +5.433

Race 2
I got a very good start and I took 2nd postion directly. I tried to go easy on my tires the first laps and my rythm was pretty good. Jürgen was behind me and he was very fast. He overtook me and then he catched up to Landmann who was leading. I tried to follow to be close and be able to go past Landman together with Schamrl. This worked and I also got through when Schmarl go in the lead. Jürgen was to fast and I couldn´t attack him and I concentrated on keeping my second place. So a very good result for me as the other cars with weight only finish 6 and 7. So extendeed lead in the championship!

1. Jürgen Schmarl 30:36.062
2. Daniel Haglöf +1.039
3. Fredrik Lestrup +2.028
4. Stefan Landmann +4.756
5. Hari Proczyk +5.861
10-05-09 Succé i race 2 - Daniel Ivarsson fyra
Andra racet på Ring Knutstorp kördes igår på ett regnigt Ring Knutstorp, Daniel gjorde en kanonstark uppkörning från 8:a till 4:a.

Igår (lördag) kördes finalracen på Ring Knutstorp, Daniel startade på en 8:e plats och lyckades ta två placeringar innan första kurvan. Efter bara några varv blev det safetycar pga att en bil bakom Daniel åkt av banan, när starten gick på nytt avancerade Daniel från 6:e till en 4:e plats och därefter blev det ännu en safetycar situation. Saftycar höll fältet sedan de resterande varven till målgång.
- Jag är jättenöjd med min 4:e plats, jag hade bra flyt i körningen och hängde på täten riktigt bra. Extra kul är det att få lyckas på hemmaplan efter förra årets snörpliga avslut. Berättar Daniel.

Tävlingen var både en SM och NM deltävling och hade förare från Sverige, Finland och Estland, tre svenska förare lyckades placera sig framför Daniel och samtliga utländska förare låg bakom Daniel.
10-05-09 Timmy Hansen tog ny andraplats i Spanien
Timmy Hansen gjorde ännu en snygg körning och tog en ny andraplats i Formel BMW i Barcelonas Grand Prix.
- Härligt att få med sig två toppresultat från Spanien, ler Timmy stort.
- Idag var jag med och kunde utmana om segern. Jag var snabbare än ledande holländaren Robin Frijns, men kämpade med dåligt fäste ur svängarna och därför orkade jag inte om i slutet av rakan.

Hansen var het redan från startsignalen och gjorde en smart körning. Timmys start var perfekt och han avancerade från femte ruta upp till tredje direkt ner mot första sväng.
- Att ligga trea är en av de svåraste platserna eftersom jag måste tänka både på hur jag ska komma om tvåan men ändå hålla kontakten med ledaren, berättar Timmy som gjorde ett par fina omkörningar och även stressade ledande Frijns ända in på mållinjen.

Trea idag blev engelsmannen Jack Harvey, argentinaren Facu Regalia fyra och spanjoren Javier Tarancon femma.

1. Robin Frijns (NL)
2. Timmy Hansen (SE)
3. Jack Harvey (GB)
4. Facu Regalia (ARG)
5. Javier Tarancon (ES)
6. Carlos Sainz Jr. (ES)
7. Georges Katsinis (GRE)
8. M. Lewis (USA)
9. Come Ledogar (FR)
10. Danil Kvyat (RUS)
10-05-09 Magnus "Kroken" Krokström och Alexander Graff dominerade premiären i Hansen Racing Camaro Cup
Två helt olika, men fantastiska, raceheat inledde Camaro Cupsäsongen på ett kylslaget Ring Knutstorp. De som trotsat väderleken och tagit sig ut till tävlingarna blev inte besvikna. Camaroförarna bjöd på bra underhållning och hård men juste racing.

Krokström åker hem med ledning i Camaro Cup och lär inte vara besviken. Bilen han körde färdigställdes nämligen natten till premiären och Magnus och teamet Memphis Racing hade inga höga förhoppningar för helgen!
– Jag hade en vision om att topp 5 hade varit väldigt bra, så det här överträffar mina vildaste förväntningar, säger Kroken.

Alexander Graff har visat god fart på försäsongstesterna och fortsatte i samma anda. Alexander har hittat rätt i den nya bilen och imponerar stort! Han ligger nu tvåa totalt i Riksmästerskapet Hansen Racing Camaro Cup och leder Aspen Junior Cup!
10-05-09 Oscar Palm på pallen i Sverigepremiären av Porsche Carrera Cup Scandinavia
När Porsche Carrera Cup Scandinavia hade Sverigepremiär på Ring Knutstorp i helgen visade Oscar Palm att farten från Jyllandsringen för två veckor sedan inte var en slump. Jönköpingsföraren tog sin första pallplats för säsongen i helgens inledande race, där han slutade tvåa bakom segrande Edward Sandström. Palm satte dessutom snabbaste varv i lördagstävlingen och avancerar nu till femte plats i mästerskapet när två tävlingshelger har körts.
– Jag är riktigt nöjd med helgen och framför allt med att kunna kliva upp på pallen i Race 1, säger Oscar Palm. Startproblemen från Jyllandsringen var som bortblåsta, vilket också bidrog till att jag kunde hålla Edward bakom mig under en stor del av racet. Till slut satte han in en attack och tog sig förbi, men andra plats är ändå precis vad jag kan önska mig just nu. Jag njöt verkligen i bilen här på Ring Knutstorp och det känns som om vi har tagit ytterligare ett steg mot toppen.

Palm förbättrade på nytt sitt personliga kvalrekord från säsongspremiären när han noterade den näst bästa tiden, bara några hundradelar bakom Robin Rudholm, på fredagens kval. Efter andraplatsen i Race 1 började regnet falla lagom till helgens avslutande lopp, vilket föranledde vilda chansningar från teamen och förarna i valet av däck. MPS Motorsport, som Palm tävlar för, valde i sista stund att liksom de flesta starta på regndäck – ett sekundbeslut som visade sig vara underhållande, men fel.
– Jag kände ganska tidigt att det fanns ett torrt spår att köra i och att regndäcken snart skulle börja överhetta, säger Palm. Jag bestämde mig för att gå in i depå och byta till slicks, men depåstopp är extremt sällsynta i Carrera Cup och teamet var inte riktigt redo. När jag kom ut på banan igen satte jag tävlingens snabbaste varv och kunde göra omkörningar som jag bara har drömt om tidigare, men tyvärr var jag för långt efter för att kunna utmana längst fram. Allt som allt ändå en riktigt bra helg!

Nästa deltävling i Porsche Carrera Cup Scandinavia körs på Gelleråsen, Karlskoga, den 21-22 maj.

10-05-08 Larsson fyra och femma
Tredje raka segern för säsongen, sedan straffad och nerflyttad till fyra. Pole och i säker ledning i race två, då tog däcken slut och femma i mål. Det var en omdiskuterad helg för Fredrik Larsson på Ring Knutstorp.
-Nöjd är man ju naturligtvis inte, utbrister Fredrik Larsson.

Kvalet var stenhårt, där Larsson satte fjärde snabbaste tid, en ynka tiondel bakom ettan Robin Rudholm.

Men iPS föraren återställde ordningen när han först klippte två placeringar i starten, åkte in avståndet till Rudholm, pressade Boråsföraren och sen var jakten över. Larsson hade slagläge, slog till och tog över ledningen, men Rudholm hamnade i sandfållan.

Larsson imponerade alltså igen och körde hem sin tredje raka seger för säsongen, men tydligen var det för bra. Domarna ansåg nämligen att Falkenbergsföraren var för tuff i omkörningen och skickade Larsson ner till fjärde plats istället. Ett märkligt beslut.
-Där var en lucka och jag tog den helt enkelt, säger en besviken Larsson.

Rutinerade Larsson borstade av sig besvikelsen och kunde trösta sig med att starta från pole i det andra racet eftersom ingen kunde konkurrera med hans tid i race 1. Och ingen orkade hänga med i Larssons tempo och luckan växte i det lömska vädret där vissa satsade på regndäck och vissa på slicks.

Fredrik Larsson med mönstrade däck fick det slitsamt när föret torkade upp, men med stor skicklighet lyckades han behålla ledningen ändå.
-Däcken mattades rekordsnabbt, förklarar Larsson.

Till slut gick det inte längre och det blev en femteplats i mål.
-Det var en chansning, men denna gången höll det inte hela vägen. Trots en strulig helg och konstiga domslut plockar jag 42 viktiga poäng. Vi ses på podiet i Karlskoga, avslutar Fredrik Larsson.
10-05-08 Drömstart på säsongen för Team BS Motorsport
Regerande mästarna Team BS Motorsport inledde årets säsong i Formel Renault 2.0 Sverige och North European Zone med att vinna båda helgens tävlingar vid premiären på Ring Knutstorp i Skåne. Daniel Roos var först över mållinjen både i lördagens och söndagens race, och visade klass genom att även ta Pole Position på kvalet och sätta tävlingens snabbaste varv i såväl Race 1 som Race 2. Mattias Lindberg och John Bryant-Meisner
– som är nya i Team BS Motorsports föraruppställning 2010 – stod också för stabila insatser, och Lindberg kunde göra Roos sällskap på pallen i båda tävlingarna efter att ha kört in som tvåa respektive trea i debuten med sitt nya team.
– En fantastisk start på säsongen, säger teamchefen Lennart Bohlin. Daniels två segrar etablerar honom i toppen av både Formel Renault 2.0 Sverige och North European Zone, och det är ingen hemlighet att han är här för att vinna mästerskapen i år. Mattias andraplats i Race 1 gav oss också årets första dubbelseger, vilket skapar ett bra självförtroende inför resten av säsongen. Dessutom har John imponerat på mig genom att kvala in som trea till sin första biltävling, så jag är oerhört nöjd med teamets insats som helhet den här helgen!

Fredagens kvalificering, där Team BS Motorsport lade beslag på de tre första platserna med Roos före Lindberg och Bryant-Meisner, följdes av ett intressant första race som Roos relativt enkelt kunde kontrollera. Lindberg gjorde en lika säker körning till andra plats bakom sin teamkamrat, men Bryant-Meisner missade chansen att klättra upp på pallen efter att ha kommit iväg dåligt i starten. I ett regndrabbat Race 2 på lördagen kunde Roos på nytt ta hand om segern, den här gången före Kevin Kleveros och Lindberg på tredje plats.
– Helt enkelt en drömstart, säger Jan Stråth (delägare, Team BS Motorsport). Förra året hade vi två starka förare i Daniel och Felix Rosenqvist, och i år har vi utökat vår satsning på ett sätt som uppenbarligen ger fortsatta resultat – men det kommer att krävas mycket hårt jobb för att hålla konkurrenterna bakom oss. Vi ser fram emot resten av säsongen och ska göra vårt bästa för att försvara titlarna från 2009.

Årets andra tävlingshelg för Formel Renault 2.0 Sverige och North European körs i Kemora, Finland, redan kommande helg (13-15 maj).

Daniel Roos
Kval: 1:a
Race 1: 1:a
Race 2: 1:a
Övrigt: Snabbast i samtliga pass under helgen
– Skönt att inleda säsongen så här. Det är lite som i Estland förra året, där jag också var snabbast på alla pass och hade riktigt bra fart. Nu är det bara att jobba vidare på samma sätt och hoppas att det går lika bra i Kemora nästa helg. Jag vet inte så mycket om banan och har aldrig varit där, men det är alltid roligt med utmaningar och jag ser fram emot att komma dit.

Mattias Lindberg
Kval: 2:a
Race 1: 2:a
Race 2: 3:a
Övrigt: Tog sina första pallplatser i formelbilskarriären
– Jag är jättenöjd med att ha tagit mina två första pallplatser här på Knutstorp, som dessutom är min hemmabana! Det fanns inget att göra emot Daniel den här helgen, men jag känner att jag hänger med resten av fältet mer än väl och har verkligen förtroende för bilen. Tack till teamet för ett fantastiskt jobb!

John Bryant-Meisner
Kval: 3:a
Race 1: 7:a
Race 2: 9:a
Övrigt: Bäste Rookie på kvalet
– Tyvärr fick jag lite för mycket hjulspinn i starten av båda racen och tappade många placeringar på grund av det. I det andra loppet blev det lite tight vid ett tillfälle och jag tappade runt 20 sekunder på en snurrning, men det är sådant som händer. Kvalet gick bra och jag tycker att farten har varit hyfsad, så allt som allt är jag nöjd medpremiären.

Totalställning, Formel Renault North European Zone 2010:
1: Daniel Roos, Team BS Motorsport 50 p.
2: Mattias Lindberg, Team BS Motorsport 36 p.
3: Kevin Kleveros, Trackstar Racing 32 p.
Totalställning, Formel Renault 2.0 Sverige 2010:
1: Daniel Roos, Team BS Motorsport 50 p.
2: Mattias Lindberg, Team BS Motorsport 36 p.
3: Kevin Kleveros, Trackstar Racing 32 p.
10-05-08 Fantomuppkörning av Engström
Tomas Engström startade på ruta 22 i andra Camaro-racet. I mål var han sexa.
- Känns bra med tanke med det som hände i går, sade han efteråt. Engström plockade bil efter bil under racet och han hade hugg även på femteplatsen.
- Med tre varv kvar kände jag att bakdäcken började ta slut och jag sänkte tempot, sade han. Engström hade snabbaste varvtid i loppet. Tomas Engström hade en startposition långt bak i fältet på grund av att han inte hann sätta någon bra varvtid i fredagsracet. Men han var ändå förhoppningsfull inför lördagstävlingen.
- Jag hade som mål att bli femma, sade han.

Men Camarokungen från Säter fick ingen bra start, han fastnade bakom långsammare bilar i början.
- Jag hade räknat med att ta några bilar i starten men så blev inte.

Men snart började upphämtningen och efter bara något varv var han uppe bland de åtta bästa. Och sedan var han sjua, sexa och nästan femma.
Men då började däcken ta slut och istället för att chansa valde han att säkra sjätteplatsen.
Och trots den trista fredagstävlingen blev det en ganska bra helg för Engström.
- Det känns bra. Jäkligt skönt att visa att jag är snabb även i den nya Camaro-bilen, sade han.
Engström är smått lyrisk över Camaro Cup generation 5.
- Otroligt rolig bil att köra, den har ett enormt vridmoment.

Något som ställer krav på förarna. Engström har kört framhjulsdrivna STCC-bilar de tolv senaste säsongerna.
- Camaron måste köras på ett helt annat sätt än STCC-bilarna. Med en STCC-bil kan man gå tajtare in i kurvorna, med Camaron måste man utnyttja farten på ett annat sätt. Dessutom har man bra fäste direkt i en STCC-bil, med Camaron tar det några varv innan temperaturen är optimal i däcken.

21-22 maj är det dag för nästa tävlingshelg. Då står Karlskoga på programmet med Camaro-race fredag och lördag.

Resultat, tävling 2: 1) Magnus Krokström, 2) Andreas Ahlberg, +2.166, 3) Alexander Graff, +2.705... 6) Tomas Engström, +4.485.

www.engstrommotorpsort.com
10-05-08 Stark andraplats för Timmy Hansen i Barcelona
Timmy Hansen startade racingsäsongen med en stark andraplats i Formel BMW i Barcelonas Grand Prix.
- Jag är nöjd med dagens lopp och det känns skönt att jag kunde avancera så pass många placeringar, berättar Timmy med podiumchampagnen i handen.

Efter gårdagens punktering under tidskvalet startade Timmy nere på femte ruta. Timmy gjorde en kanonstart och tog hand om andraplatsen redan efter första sväng.
- Det var riktigt svåra förutsättningar på banan eftersom det var upptorkande regn, förklarar Hansen. Under de inledande varven hade jag en tuff fight med spanjoren Javier Tarancon. Efter ett kort besök på tredjeplatsen tog Timmy tillbaka andraplatsen och ryckte till sig en betryggande lucka.

Engelsmannen Jack Harvey fick en lugn resa från pole position och vann årets första race. Trea blev till slut Carlos Sainz Jr efter att ha lyckats ta sig förbi sin landsman under sista delen av loppet.

I morgon körs Race 2 och återigen startar Timmy Hansen från femte ruta eftersom även hans andratid i kvalet bara räckte så långt.
- Jag siktar på att ta mig upp på pallen och förhoppningsvis kunna utmana för seger om jag och bilen finner det där speciella flytet, säger Timmy avslutningsvis.

Mer info på www.timmyhansen.se
10-05-07 Daniel Ivarsson åtta i premiären
Idag körde Daniel årets första race, Daniel placerade sig på en 8:e plats. Imorgon väntas ännu ett lopp och då förhoppningsvis på blött underlag.
- Jag är hyfsat nöjd med dagens lopp, inte med placeringen utan på farten jag hade i bilen. Knutstorp är extremt svår att köra om på, hade jag kvalat bättre hade jag lätt hängt med de 3 främsta, så farten hade jag. säger Daniel.

Imorgon väntar ett nytt lopp, Daniel hoppas på regn, för då är det lättare att köra om och avancera upp i fältet!

TV4 Nyheterna sände en intervju idag 18.30 från Ring Knutstorp, ifall Ni missat denna kommer vi inom kort lägga upp en videolänk.

Imorgon väntar race 2, här kommer en bild från dagens intervju.
10-05-07 Engström avtryckt i ledningen
Tomas Engström tog starten i Camaro Cup-racet och ledde i två varv. På tredje varvet blev han avkörd av Fredrik Roos.
- Fruktansvärt onödigt, var Engströms kommentar till incidenten.

Tomas Engström gjorde en kanonstart och tog ledningen framför Ros. De båda gjorde ett ryck i toppen och det såg ut att bli en fajt mellan de två förhandsfavoriterna. Men fajten tog snabbt slut.
- Han var på mig redan i kurvan före och sedan gjorde han ett omkörningsförsök där det inte går att köra om, sade Engström.

I kollisionen gick en bärarm sönder på Engströms bil och loppet var över.
- Tyvärr hann jag inte sätta någon bra tid så jag startar långt bak i morgon, sade Engström som i brist på egen framgång fick glädja sig åt att teamkamraten Alexander Graff vann racet.

Resultat, tävling 1:
1) Alexander Graff, SSK, 2) Magnus Krokström, Skene MS, +1.298, 3) Michael Wärn, Karlskoga MF, +3,239.
10-05-07 Formula Offroad NEZ Cup deltävling
SMK Uppsala kommer i år att stå värd för Formula Offroad NEZ Cup deltävling #7 och #8 den 4 och 5 September i Dalboda grustäkt 3,5 mil norr om Uppsala.
Detta NEZ körs i Nordens alla länder med första start på Island nu i Maj.
NEZ #1/2, Iceland, May 22nd and 23rd
NEZ #3/4, Denmark, June 12th and 13th
NEZ #5/6, Finland, August 7th and 8th
NEZ #7/8, Sweden, September 4th and 5th
NEZ #9/10, Norway, September 18th and 19th

Mer information om tävlingarna finns på http://formulaoffroad.smkuppsala.com/
Det som är nytt för året är att cupen har klassats upp till NEZ (North European Zone). www.fia-nez.eu/pdf/organisation/nez_statutes.pdf

Den 16 Maj så kommer vi i SMK Uppsala att hålla en Funktionärsövning i Dalboda Grustäkt då finns det möjlighet att få en del bra bilder på nära håll.
10-05-06 Bra fart inför start!
Idag körde Daniel Ivarsson testdagen inför deltävling #1 på Ring Knutstorp,
Daniel hade riktigt bra fart och fick till ett nytt personbästa.
Idag avverkades 60 minuters test, detta för att förbereda inför morgondagens kval och race. Testet gick väldigt bra och Daniel fick till en varvtid på 56.5 sek, vilket är nytt personbästa och endast 0,6 sek från banrekordet.
- Dagens test kändes jättebra, bilen kändes rätt och jag var på hugget. Nu laddar vi för fullt inför morgondagens lopp. berättar Daniel.

Till imorgon kommer Daniel dessutom ha sin nya hjälm, hjämen är designad utav Kricka Swall (Free Hand): www.freehand.se Den nya hjämen kommer såklart ge Daniel ytterligare ett par tiondelar snabbare varvtider =). Bilder på den nya hjälmen kommer senare under helgen!

Nedan följer helgens tidsschema, och för våra VIP gäster kan vi tipsa om att vårt tält är baserat på innerplan, i närheten utav restaurangen, välkomna!

FREDAG:
Pro Superbike 9.00-9.20 Test
Formel Renault 9.30-9.50 Test
Camaro 10.00-10.20 Test
JTCC 10.30-10.50 Test
Porsche 11.00-11.20 Test
Formel Renault 11.30-11.50 Kval
Camaro 12.00-12.20 Kval
JTCC 12.30-12.50 Kval
Lunch 12.50-13.45
Pro Superbike 13.45-14.05 Kval
Porsche 14.15-14.40 Kval
Formel Renault 14.50-15.05 Heat 1, 14 varv
Camaro 15.15-15.30 Heat 1, 12 varv
JTCC 15.40-15.55 Heat 1, 11 varv
Pro Superbike 16.15-16.30 Heat 1, 13 varv
Porsche 16.40-17.00 Heat 1, 19 varv

LÖRDAG:
STCC 9.00-9.45 Test
Pro Superbike 9.55-10.10 Warm-up
STCC 10.20-10.40 Kval, Del 1
STCC 10.45-10.55 Kval, Del 2
Formel Renault 11.10-11.25 Heat 2, 14 varv
Camaro 11.35-11.50 Heat 2, 12 varv
JTCC 12.00-12.20 Heat 2, 15 varv
Gridshow/Lunch 12.20-13.15
STCC 13.15-13.20 Utfart Heat 1
STCC 13.30-13.55 Heat 1, 19 varv
Pro Superbike 14.15-14.35 Heat 2, 19 varv
Porsche 14.45-15.05 Heat 2, 19 varv
STCC 15.20-15.25 Utfart Heat 2
STCC 15.30-15.55 Heat 2, 19 varv
10-06-05 Högintressant Camaro-säsong startar
På testerna har Tomas Engström ständigt varit bland de snabbaste förarna. Men test är test och nu är det tävling som gäller. Camaro Cup 2010 sparkar igång på Ring Knutstorp, med Engström som en av förhandsfavoriterna. På 1990-talet var Tomas Engström Sveriges Camaro-kung med seger i serien fem år i rad (1994-1998).

När han nu gör comeback i serien efter elva år i i STCC - är det med en helt ny biltyp och ett stort startfält.
- Det senaste jag hörde var att det är 38 bilar anmälda. Nu kanske inte alla kommer till start men säkerligen blir det cirka 30 bilar i premiären, säger Engström.
Och bilen, Camaro Cup generation 5, som den kallas, är en riktigt racerbil, säger han.
- Otroligt fin balans i bilen.

Tomas Engström är en av förhandsfavoriterna i serien. Men han får tufft motstånd av bland andra unge Andreas Ahlberg, rutinerade Per-Gunnar "Peggen" Andersson och Porsche-mästaren Fredrik Ros. Den sistnämnde gör comeback på allvar efter några års uppehåll.
- Testerna har gått väldigt bra och jag har gjort bra varvtider. Men samtidigt är det svårt att veta var de andra står, säger Engström.

Kvalificeringen är alltid en avgörande faktor i banracing men med så många bilar på banan samtidigt blir kvalet en extra viktig faktor.
- Väldigt viktigt att komma ut vid rätt tillfälle för att få fria varv, konstaterar Tomas Engström.

Hålltider för Camaro Cup på Knutstorp
Fredag 7 maj:
10.00-10.20, test
12.00-12.20, kval
15.15-15.30, tävling 1

Lördag 8 maj:
11.35-11.50, tävling 2
www.engstrommotorpsort.com
10-05-05 Dags för race 3 och 4 i Mini Challenge
Till helgen kör Mini Challenge på Sachsenring, med Borlänges egen Daniel "Maverick" Haglöf på startlinjen. Gigamot Racing har jobbat hårt med bilen efter motorproblemen under första helgen. Två körningar i bromsbänk och ett antal timmar med felsökning så har man äntligen hittat de 10 hästkrafter som saknades i Daniels bil.
-Det ska bli otroligt skoj att få testa bilen nu och med tanke på att jag hade bra resultat trots problemen så ska det här kunna bli riktigt bra. menar en nöjd Daniel

Haglöf ligger 2:a i mästerskapet endast 2 poäng efter inför helgens tävlingar.

Tidsschema:
Friday, 07. May
Training 15.00 – 15.30
Saturday, 08. May
Qualifying 13.30 – 14.00
Race 1 16.55 – 17.25
Sunday, 09. May
Race 2 09.50 – 10.20
10-05-05 Timmy Hansen på väg till premiären i Barcelona
Samtidigt som F1 kommer till Europa drar Formel BMW Europe–serien igång.
Timmy Hansen, som är ende svensk i startfältet, känner sig redo inför premiären. Efter månader av förberedelser tycker Timmy att det ska bli skönt att äntligen få komma igång med tävlandet.
- Jag längtar efter att få komma ut i hetluften på tävlingsbanan efter allt tränande och kämpande i vinter, säger Timmy, som siktar på att vara första bil att ta målflaggan.

Det är en av de tuffaste och mest prestigefyllda racingserierna i världen för unga förare och de är många som har kapacitet att vinna.
- Jag hoppas att det är jag som kliver högst upp på pallen både på lördag och söndag i Barcelona, ler Timmy och fortsätter packar klart väskan med hjälm och overall inför kvällens flygning till Spanien.

Viasat Motor sänder loppen på söndag den 9 maj kl 08:25-09:05. Första loppet från lördagen sänds i sammandrag medan söndagens race sänds live!

Mer info på www.timmyhansen.se
10-05-05 Inför: Sachsenring
Det har gått nästan en månad sedan premiären av det tyska Formel 3-mästerskapet, ATS Formula 3 Cup, på Oschersleben - en premiär som lämnade mer att önska för en otursförföljd Felix Rosenqvist. I helgen gästar mästerskapet tekniska Sachsenring utanför Leipzig, och det är dags att ta reda på hur maktbalansen egentligen ser ut...

Läs mer om förutsättningarna inför årets andra racehelg i ATS Formula 3 Cup på www.felixracing.se/nyheter/infor-sachsenring/
10-05-05 Oförutsägbart Hansen Racing Carmor Cup 2010
Årets upplaga av Hansen Racing Camaro Cup gör premiär på Ring Knutstorp i helgen, den 7-8 maj. Första tävlingen är oerhört intressant eftersom 24 bilar av den nya amerikabyggda generation-5, jämte 11 generation-4-bilar, är anmälda! Vidare är det fler segeraspiranter än någonsin! Det finns nya men erfarna förare, nya unga och hungriga förare och sen finns fjolårets tätmän kvar! En fantastisk mix av förare!

Till tävlingarna på Ring Knutstorp är det svårt att sia om utgången. Tomas Engström (STCC) och Alexander Graff (ungt löfte) i teamet WRS Tekniksupport har testat flitigt och presterat bra varvtider. Fredrik Ros (Carrera Cupmästare) och Emerén Racing har också kört mycket och blir att räkna med. Lägger man till rutinerade fjolårsmästaren Ole-Martin Lindum och de andra tätförarna från förra året så är det inte lätt att säga vem som ska vinna. Däremot kan man säga att det är upplagt för täta race!

Nya bilen skiljer sig från den gamla i det att den är byggd från grunden för att vara racerbil. Det är alltså ingen standardbil som modifierats. Förarna som kört bilen vittnar om att det är ett rejält steg upp och varvtiderna verifierar detta.
– Jag hade möjlighet att provköra en bil och trots att jag var förberedd på att den skulle vara oerhört direkt så blev jag överraskad, säger Magnus ”Kroken” Krokström. Den svarade otroligt bra på minsta manöver från mig. Detta är en riktig racerbil!

Hansen Racing Camaro Cup har länge varit en klass som publiken tycker om. Förarna och teamen bjuder på sig själva, både på banan och i depån.
– Publiken är våra och våra sponsorers kunder, säger Anders Brofalk ordförande i Camaro Cups förarförening. Klart att vi vill bjuda till! Vi tar ett historiskt steg i helgen och jag hoppas vi får en jättepublik!

Se även www.camarocup.com, www.stcc.se, www.ringknutstorp.com
10-05-04 Ny dubbelseger i sikte
Fredrik Larsson har laddat om efter den totala utskåpningen av konkurrenterna i premiären av Porsche Carrera Cup. Dubbelseger nummer två skall komma på Ring Knutstorp i helgen.
-Det var en väldigt trevlig helg i Danmark, ler Fredrik Larsson.

Helgen på Jyllandsringen handlade bara om iPS Motorsport föraren som var snabbast på träningen, kvalet och överlägsen i de båda racen, plus nytt varvrekord. Nu väntar den svenska motsvarigheten till Jyllandsringen.
-Klart det blir svårt att överträffa en sådan fullträff, men jag åker inte till Skåne för att bli tvåa, fortsätter Larsson.

Den kvalsnabbe Falkenbergsföraren hade två jämna fighter med den regerande mästaren Jocke Mangs på Ring Knutstorp ifjol och kvalet blir det första delmålet i jakten på säsongens andra dubbelseger.
-Kvalet blir viktigt på Knutstorp, det såg vi förra året, det är nästan omöjligt att köra om utan kontakt. Den stora skillnaden från ifjol är att jag vill ha två segrar istället för två andraplatser med mig hem på lördag kväll, avslutar Fredrik Larsson.

Kvalet avgörs på fredag klockan 14.15 och på www.movitlarsson.se hittar Ni kontinuerliga rapporter samt videoklipp från Ring Knutstorp både fredag och lördag.

Lördag 8/5 13.00-16.30
10-05-04 Årspremiär för BMW-Cup
Årets första deltävling i BMW-Cup kommer att köras på Mantorp Park lördagen den 8:e maj. Det är 35 förare anmälda, vilket är rekord för en säsongspremiär i cupen. Till andra deltävlingen väntas ytterligare en handfull förare som ännu inte är klara med sina bilar. Det är ett nytt reglemente i år. De största förändringarna är att klasserna har närmat sig varandra. De långsammare bilarna har fått lite friare tyglar, medan de snabbare bilarna har fått begränsningar. De allra snabbaste får inte ens vara med! Detta tror man kommer att göra att det blir tätare och jämnare på banan. Som vanligt samkörs dagen med gatbilsåkare som får testa sina och sin bils gränser under kontrollerade former. Detta brukar generera framtida förare som här får sin första smak av banåkning.

För mera info, gå in på BMW-Cups hemsida: www.bmwsc.com
10-05-04 Fords rallystjärna Jari-Matti Latvala tävlar på klassiska Nürburgring med en Fokus RS
VM-stjärnan byter ut sin Focus RS WRC-bil mot en specialbyggd Focus RS banracer
Latvala leder ett team med fyra erfarna förare i årets 24-timmarslopp på Nürburgring
Göteborg, 4 maj 2010 - Fords rallyförare i WRC, Jari-Matti Latvala, kommer att delta i årets 24-timmarstävling på Nürburgring den 15 och 16 maj. Latvala, som kör för BP Ford Abu Dhabi World Rally Team och hittills har tagit hem två VM-guld, kommer att köra en specialversion av Ford Focus RS framtagen av Team FH Köln Motorsport (studenter från Kölns universitet).

25-årige Latvala fick ett smakprov på vad den tuffa banan kräver när han för några veckor sedan deltog i den andra omgången av VLN (Veranstaltergemeinschaft Langstreckenpokal Nürburgring) Endurance Championship på Nürburgring. Efter tävlingen har han bara gott att säga om den bana som en gång kallades "det gröna helvetet" - och om tävlingsbilen.
- "Jag hade förstås skyhöga förväntningar. Nordschleife har rykte om sig att vara extremt krävande och efter att ha tagit mig igenom alla kurvor förstår jag verkligen varför. Det är en bana som är värd största respekt, men jag tyckte också att det var spännande att köra där. Det kommer att bli en riktigt tuff tävling. Men det är ju sådant jag gillar. Jag ser verkligen fram mot att delta", säger Latvala.
- "Bilen imponerade stort. Jag är van vid fyrhjulsdriften i min Ford Focus RS WRC-bil men blev positivt överraskad av dragkraften i den framhjulsdrivna Focus RS", lägger han till.

Det här blir det första 24-timmarsloppet för den unge finländaren från Tuuri. Faktum är att han aldrig tävlat på en sluten bana före lördagens testlopp.

Däremot har Latvala hunnit skaffat sig många års erfarenhet av att tävla i snabba Ford-bilar. Redan som åttaåring körde han en Escort Mk1 på grusvägarna hemma i Finland! När han var 16 började han tävla i rallysprint och ett år senare debuterade han i det brittiska rallyt.

2002 körde Latvala sin första VM-tävling och säsongen därpå var det dags att testköra en Ford Focus RS WRC-bil som en privatperson ställde upp med. Sedan 2008 kör han för BP Ford Abu Dhabi Team i rally-VM.

För Latvala, som tycker bäst om att köra på snö och grus, blir 24-timmarsloppet ett utmärkt tillfälle att förbereda sig inför de fyra tävlingarna på asfalt senare under säsongen, nämligen Bulgarien, Tyskland, Frankrike och Spanien. "Med varje kilometer på Nordschleife växer Jari-Mattis erfarenheter av den här typen av underlag", säger Ford Europas motorsportschef Gerard Quinn. "De här timmarna på asfalt kan vara till stor nytta för honom under kommande deltävlingar i rally-VM."

På Nürnburgring får Latvala hjälp av tre erfarna tävlingsförare: Anja Wassertheurer, Daniela Schmid och Stefan Schlesack.

Den Ford Focus RS-bil som Latvala ska tävla med har tagits fram av 20 studenter på Kölns universitet för tillämpad vetenskap.

10-05-03 Prins Carl Philip tog sin första pallplats
I sin Porsche 997 körde Prins Carl Philip in som tvåa i lördagens Porsche-race i förbindelse med SSK-premiären på Karlskoga Motorstadion.
-Jag är oerhört glad och det känns som ett kvitto på flera års tränande, sade Carl Philip direkt efter målgång.

Hertigen av Värmland tog sina första varv i en racerbil just på Karlskoga Motorstadion. 2004 debuterade han under stort hysch-hysch i en Volvo S60, just tillsammans med SSK, Stockholm Sportvagnsklubb.
-Ja, inte kunde jag tro att jag skulle stå på pallen hos samma arrangör sex år senare, skrattade Carl Philip innan han skuttade upp på pallen, flankerad av teamkompisen Roar Lindland från Norge och trean Peter Jervemyr.

I tilltagande regn, var det några besvärliga Porsche-varv på Gelleråsen men duon från Flash Engeneering tog det osäkra för det säkra och slog av på takten de sista varven.
-Jo, det var lite halkigt på slutet men jag ville så gärna upp på pallen, så det fick gå lite långsammare in mot målflaggan, menade prinsen som nu åker till Ring Knutstorp för fortsatta tävlingar i Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Arrangemanget på Gelleråsen var också premiär för SSK-serien och ett tiotal klasser gjorde upp om de första poängen för säsongen. Lördagen bjöd på besvärliga förhållanden med blåst, väta och framförallt kyla.
-Svårt att få någon temp i däcken, var det allmänna intrycket efter dagen.

Arrangören, SSK Stockholm Sportvagnsklubb, arbetar hårt för att tillhandahålla racing på ett kostnadseffektivt sätt. Allt från juniorracing från det att man fyllt 14 år till seniorer och veteraner.
-Efter en vinter med massor arbete har vi fått en serie som växer i alla klasser och en mycket positiv arbetsanda i föreningen. Det våras bokstavligen för SSK just nu, menar klubbens ordförande Mikael "Laban" Ericsson.
-Just helgens deltagarantal på nära 100 bilar är ok för en premiär men vi vet att många är på väg ut till nästa deltävling. Våren kommer ju alltid som en överraskning för oss racerförare, skrattar "Laban" avslutningsvis.

Resultat och tabeller; www.skkracing.com samt www.carreracup.se
10-04-29 Philip Forsman kör Formel 3 i Tyskland
Philip Forsman är klar för det tyska Formel 3-mästerskapet ATS Formula 3 Cup. 21-åringen har skrivit på för Racing Experience från Luxemburg och kommer att delta i den resterande delen av årets säsong med start direkt vid nästa tävlingshelg på Sachsenring. Racing Experience använder sig av chassin från Dallara och motorer från Mercedes, och Forsman kommer att bli teamkamrat med Gary Hauser (också han från Luxemburg).
– Det här är precis vad vi har jobbat mot under de senaste månaderna, så det känns kanon att allt äntligen är klart, säger Philip Forsman. Jag och min manager Peter Birath har varit noggranna i valet av team och Racing Experience har, precis som namnet passande nog antyder, stor erfarenhet av Formel 3. Jag kommer att genomföra några dagars tester med teamet innan tävlingen på Sachsenring och ser verkligen fram emot att tampas i vad som just nu är ett av världens starkaste F3-mästerskap.

Vid sidan av Forsman tävlar även två andra svenskar, Felix Rosenqvist och Jimmy Eriksson, i ATS Formula 3 Cup under 2010. Samtliga tre förare ingår i svenska bilsportförbundets racinglandslag, vilket gör mästerskapet till ett av de allra mest intressanta ur svensk synvinkel på många år. Samtidigt är den internationella konkurrensen stenhård med deltagare från 13 olika länder och förare med uppbackning hela vägen från Formel 1-team som McLaren.
– Tyska Formel 3 blir verkligen en riktig utmaning, precis som jag vill ha det, avrundar Forsman. Det behövs tid för att hitta rätt bland alla inställningar, och för att nå toppen i F3 brukar det krävas åtminstone ett tvåårsprojekt. Att både Felix, Jimmy och jag tävlar i samma mästerskap tror jag kommer att motivera oss alla, och förhoppningsvis är det många hemifrån som följer oss under säsongen. Självklart kommer jag att göra allt för att bli bäste svensk, och jag har en känsla av att det kan räcka ganska långt.

ATS Formula 3 Cup avgörs över nio tävlingshelger i Tyskland och Nederländerna, och Forsman kommer att ställa upp i de åtta som kvarstår efter att ha fått stå över premiären på Oschersleben i mitten av april. Segeltorpsföraren debuterar därmed i mästerskapet på Sachsenring den 8-9 maj.
10-04-29 Stockholm Sportvagnsklubb och Karlskoga Motorförening samarrangerar
Denna helg är det säsongsdebut av både SSKs racingserie och Karlskoga MF’s Nordic Six Hours Cup på Karlskoga Motorstadion.
NSHC långlopp har under de senaste åren slagits med ganska små startfält, ett problem som nu verkar ha övervunnits. NSHC mönstrar för första gången på länge 25 bilar som anmält sig till alla deltävlingar. Ytterligare flera bilar kommer att köra några race under säsongen. Serien startade redan för drygt 20 år sedan och har under alla år haft inriktningen att hålla kostnaderna nere. Så här i kristidens kölvatten är det extra viktigt och teamen verkar ha anammat detta.

Lokala team som sticker ut i år är bland annat Anders Perssons 3 bils-satsning med Proplate Spjutet, Blixten och Raketen. Team Opel Race med Lars Sandin i spetsen är självklart till start, också Jan Erik Sundlöfs Högfors Racing. Även Per Gustavssons Nydrätt racing som i år bytt bort sin Opel Kadett mot en BMW ställer upp. Från Kristinehamn kommer Trackart Racing samt Team Malmbergs. Och från Örebro Team 59 med Jocke Walfridsson och Team 42 Compose IT med teamchef Johan Fröberg. Naturligtvis finns också den regerade mästaren och veteranen Roy Stubberud på plats i sitt Team 33. Roy som har kört allting som finns på 4 hjul bor i Haraker där han driver sin firma Harakers Maskinservice. 10 000 kronorsfrågan är: Vem skall kunna ta seriepokalen från honom?

SSK Racing har under massor med år kört sin populära racingserie. För några år sedan tappade man ganska många tävlande, men man vinner dem nu tillbaks. Serien växer från år till år och den satsningen man gjort på en riktig juniorklass för Renault Clio har slagit så väl ut att det inte finns några fler bilar att tillgå! SSK har också premiär för sin serie denna helg. Man öppnar med Porsche GT 3 Challenge som huvudklass tillsammans med SM för superkart. Övriga heat som körs innehåller: Renault Junior, Volvo Original Cup, SSK klass 1 och klass 2, SSK Classic samt Yokohama Scandinavia Cup. Under söndagen är det också dags för ett nytt grepp hos SSK i år. Porsche Challenge har skapats möjlighet att köra långlopp på en timme. De har ett obligatoriskt depåstop där de måste in i depån och antingen byta förare, eller springa ett varv runt bilen.

Alla klasser har friträning på lördag 09.00 – 11.00, sen är det kvar för alla klasser 11.00 – 12.30. Under lunchen har NSHC friträning och direkt kl 13.00 kör sprintklasserna sitt första race för helgen. NSHC startar sitt 3 timmars långlopp kl 15.00 och går då i mål 18.00.

Söndagen startar direkt 09.00 med tävling då alla SSK klasser kör sina andra race för helgen. På söndagsförmiddagen kl 10.30 – 11.t00 testar de Porscheförarna som skall köra långlopp. När alla sprintrace är klara så startar 12.30 ett kombinerat långlopp med NSHC och Porsche Challenge. När en timme har gått kommer målflaggan ut för Porschegänget och NSHC teamen fortsätter då sitt långlopp som avslutas kl 18.00.
10-04-29 Namnkunnigt startfält i premiären
- Det våras för SSK, skrattar nye ordföranden Mikael "Laban" Eriksson och antyder både medvind och isfri bana.
- Efter en vinter med massor arbete har vi fått en serie som växer i alla klasser och en mycket positiv arbetsanda i föreningen. Det våras bokstavligen för SSK just nu.

I helgens premiär på Karlskoga Motorstadion, startar även den nya publikfavoriten, Porsche GT3 Cup Challenge, en klass för lite äldre Porsche 997. Flera av de som kör Porsche Scandinavia Cup inom STCC-arrangemanget, har även valt att starta i SSK-seriens GT3 Challenge Cup.
- Det är ju otroligt roligt att vi får hit Prins Carl Philip och "Bygglovs-Matte" Karlsson. Ett i övrigt namnkunnigt startfält bäddar för hård fight i klassen, menar "Laban" Eriksson.

Volvo Original Cup har växt till att även omfatta Volvo 850, en bil med racinganor efter Rickard Rydells framfart i BTCC. Från och med i år kan man alltså tävla med allt från klassiska 240, till den betydligt mer moderna, framhjulsdrivna och femcylindriga 850-modellen.
- Det är GLT-versionen med sugmotor som är tillåten och jag tror att vi efter förra årets tester, har fått fram ett rättvist reglemente. Det kommer att ge förare och publik jämna varvtider. Det bäddar för en "enhetsklass", fast det är blandat fram- och bakhjulsdrivna bilar, säger Ordförande Eriksson.

SSK fortsätter sitt idoga arbete med att fostra juniorer och klassen mönstrar varje år ett antal nya förare. Två tjejer mönstrar på, Emelie Mattson från Sandviken och Hanna Tolstrup från Uttran. Klassen som är något av ett "Ungdoms-SM", har genom åren fostrat förare som till exempel Mattias Ekström. Han, med flera andra, har gått vidare i karriären och blivit framgångsrika både nationellt och internationellt.
- Jag har SSK att tacka för mycket i min karriär, säger Mattias Ekström som alltid försöker att ge något tillbaka till klubben, där hans lysande karriär en gång startade.

Hårda fighter kan vi vänta oss även i Yokohama Cup Scandinavia, där Norska och Svenska fullblodsracers gör upp om pokalerna. Camaro Cup-bilar blandas med tidigare Super Touring-bilar samt diverse röramsbyggen. Snabba varvtider på slicks och erfarna förare som Espen Lövstad, Norge, Lars Brandström, Djurås, Kjelle Folkesson, Sköldås och Björn Davidsson i en Trans Am GT-1, borgar för både dramatik och publikfrieri.

Utöver detta kör ett antal övriga klasser samt NSHC sina långlopp. Tidschema, upplysningar och resultat finns på sskracing.com.

Helgen startar med fri träning lördag morgon 09:00, följt av tidsträning för samtliga klasser. Lördag eftermiddag startar Race 1 och söndag förmiddag Race 2. Därefter NSHC.
10-04-26 Danmarkspremiär för Radical
STCC förlade årets säsongspremiär till Jyllands Ring i Danmark. Radical var en av supportklasserna. Per Staaf Jr visade tydligt att han har viljan att vinna årets mästerkap. Han tog pole i kvalet före nykomlingen Johan Lindbrandt och Markus Nordenström. Efter kvalet diskades dock både Lindbrandt och Tobias Alriksson för att de hade kört om på gulflagg.

I första racet tog Staaf kommandot före David Söderlund och Nordenström. Nordenström körde om Söderlund efter några varv och den ställningen stod sig i mål. Tommi Anttila kom på fjärde plats och var bästa Prosport.

I andra racet var det flera förare som hade för bråttom hem! Staaf, Robert Enestedt och Fredrik Moberg fick alla 20 sekunders tillägg för tjuvstart. Staaf tog hand om ledningen före Söderlund och Nordenström ännu en gång. Historien upprepade sig. Staaf var först över mållinjen före Nordenström och Söderlund. Med tidstillägget slutade Staaf sjua medan Nordenström tog sin första seger någonsin! Unge Jesper Westerholm fick kliva upp på pallen som trea. Anttila var återigen bästa Prosport.

Nu blir det ett uppehåll på en dryg månad för Radical-förarna. De kör sin kommande tävling ihop med SSK sista helgen i maj.

För mera information, besök vår hemsida: www.radical.nu
10-04-26 Kopplingsproblem förstörde för kvalsnabb Oscar Palm i Danmark
Oscar Palm slutade femma och sjua i helgens två tävlingar vid säsongspremiären av Porsche Carrera Cup Scandinavia på Jyllandsringen i Danmark. Palm inledde helgen starkt med sitt bästa kvalresultat hittills i karriären, vilket gav honom en tredjeplats på gridden inför Race 1 – men två dåliga starter förstörde MPS Motorsport-förarens chanser att kliva upp på pallen. Palm visade dock att snabbheten fanns där för att besöka podiet; endast dubbelsegrande Fredrik Larsson kunde notera en snabbare varvtid än Jönköpingsföraren i helgens andra och avslutande race.
– Helgen började riktigt bra och jag gjorde mitt bästa kval hittills i Carrera Cup, säger Oscar Palm.

Tyvärr hände det något med kopplingen i starten av både det första och det andra loppet och jag kom helt enkelt inte iväg tillräckligt bra. Jyllandsringen är extremt tight och svår att köra om på, men jag lyckades i alla fall ta tillbaka några av de placeringar jag förlorade. Även om slutresultatet inte blev som jag hade hoppats åker jag hem med en positiv känsla och vetskapen om att vi är närmare täten nu än någonsin tidigare.

Efter femteplatsen i Race 1 fick Palm starta på åttonde plats i helgens andra lopp. En hård kamp för att ta sig förbi norrmannen Roar Lindland gav till slut utdelning, och Oscar kunde snart passera även Mattias Stålknapp i en inbromsningsduell i första kurvan. Teamchefen och förarkollegan i MPS Motorsport, Richard Kressner, gjorde också en stabil insats och blandade sig i den täta striden i mitten av startfältet – helt i led med sin målsättning inför säsongen.
– En sak som blivit väldigt tydlig i helgen är att jag och Richard hjälper och kompletterar varandra riktigt bra, säger Oscar. Min ingenjör Jonathan har gjort ett imponerande jobb och att jag kunde bli trea på kvalet trots att jag till skillnad mot många andra inte har testat här inför säsongen är ett styrkebesked från honom och teamet. Nu är det nya tag som gäller på min favoritbana, Ring Knutstorp, om två veckor!

Nästa tävlingshelg i Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs den 7-8 maj.
10-04-25 Memphis Racing hits the track
Världens största Camaro Team är nu bara dagar från premiär! Memphis Racing startar hela 6 bilar i Camaro Cup 2010. Det nya teamet har byggt på rekordtid. Den 1 mars togs beslutet att satsa på deltagande redan 2010 trots att det saknades detaljer såsom bilar, trailers, tält, personal och andra inte alltför oviktiga beståndsdelar. Med mindre än 2 veckor kvar börjar allt komma på plats och Memphis Racing kommer att vara på plats den 7-8 Maj på Ring Knutstorp. Memphis Racings koncept är unikt vilket Ring Knutstorps besökare kommer att bli varse om. Memphis Racing kommer också bli först i världen med att ........, just det, med respekt för medtävlarehåller vi på denna del ett tag till.

Memphis Racing är en smältdeg av unika personligheter och levande legender bakom rattarna, de som ska …go "RACING IN MEMPHIS" …are:
#4 Hampus Lindqvist - Årets utmanare till "Gen 4 - titeln"
#48 Magnus Krokström - Den levande legenden i orange, utmanar återigen om titeln.
#74 Johan Klahr - Depåns överlägset "goaste gubbe"
#77 Mikael Wärn - Årets Rookie i Camaro Cup utmanar med två års erfarenhet i bagaget.
#83 Patric Sundell - SM-Guld i Superkart 2009! SM-Guld i Camaro Cup 2010?
#84 Richard Berggren - Plåtslagareföreningens bäste vän tillbaka på fullt ställ….
Stay tuned 4 more news!

10-04-25 Team X3M jonins Memphis Racing
TEAM X3M ansluter med sina resurser till Memphis Racing. Samarbetet innebär att Memphis Racing nu kan dra nytta av den inarbetade infrastuktur som TEAM X3M har byggt upp de senaste åren. Memphis Racing startar hela 6 bilar i Camaro Cup 2010 vilket innebär en enorm logistik som samarbetet nu säkrar.

Ett typexempel på när 1+1 blir 3. Tillsammans kan vi nu leverera ett urstarkt koncept som har gett ett enormt genomslag. Det samlade teamets samarbetspartners är en lång rad framstående företag vars varumärken vi nu är delaktiga i att profilera. Hela teamets "appearance" är helt unikt vilket ger just den "edge" som krävs i den stenhårda konkurrensen, säger Björn Hermansson TEAM X3M.
- "Världens största Camaro Team är nu bara dagar från premiär! Memphis Racing startar hela 6 bilar i Camaro Cup 2010. Det nya teamet har byggt på rekordtid. Den 1 mars togs beslutet att satsa på deltagande redan 2010 trots att det saknades detaljer såsom bilar, trailers, tält, personal och andra inte alltför oviktiga beståndsdelar. Med mindre än 2 veckor kvar börjar allt komma på plats och Memphis Racing kommer att vara på plats den 7-8 Maj på

Ring Knutstorp. Memphis Racings koncept är unikt vilket Ring Knutstorps besökare kommer att bli varse om. Memphis Racing kommer också bli först i världen med att ........, just det, med respekt för medtävlarehåller vi på denna del ett tag till.

Memphis Racing är en smältdeg av unika personligheter och levande legender bakom rattarna, de som ska …go "RACING IN MEMPHIS" …are:
#4 Hampus Lindqvist - Årets utmanare till "Gen 4 - titeln"
#48 Magnus Krokström - Den levande legenden i orange, utmanar återigen om titeln.
#74 Johan Klahr - Depåns överlägset "goaste gubbe"
#77 Mikael Wärn - Årets Rookie i Camaro Cup utmanar med två års erfarenhet i bagaget.
#83 Patric Sundell - SM-Guld i Superkart 2009! SM-Guld i Camaro Cup 2010?
#84 Richard Berggren - Plåtslagareföreningens bäste vän tillbaka på fullt ställ….
Stay tuned 4 more news!

10-04-25 Total dominans
Totalt ohotad satte Fredrik Larsson skräck i sina motståndare på Jyllandsringen med två raka segrar. Larsson var överlägset snabbast rakt igenom hela premiärhelgen och jakten på guldet har inletts.
-Helt underbart, utbrister Fredrik Larsson.

Fredrik Larsson siktar på guld 2010 och Larsson inledde säsongen som en mästare. Snabbast både på den fria träningen och i kvalet. Varken regerande mästaren Mangs, bara fyra eller utmanarna Robin Rudholm och Martin Öhlin hade något att sätta emot Falkenbergsonen.
-Gott och starta med en pole direkt, ler Fredrik Larsson.

Och imponerande blickar fortsatte att hagla över Jyllandsringen när Fredrik Larsson krossade sina motståndare i säsongens första race.

Larsson kontrollerade racet från start till mål där tvåan Robin Rudholm passerade hela tio sekunder efter. Martin Öhlin blev trea medan kungakronan på regerande mästaren Jocke Mangs bleknade när han tog målflagg som fyra.
– Jag fick en kanonstart och öppnade upp en lucka direkt. En helt underbar start på säsongen, säger Larsson.

Historien upprepades i race två. Larsson startade i ett rysligt tempo och ingen hade en chans att hänga på. Falkenbergsonen var mellan sex tiondelar och en sekund snabbare per varv loppet igenom plus nytt banrekord.

Hela tolv sekunder efter var Martin Öhlin på andra plats och trea blev Jocke Mangs medan Rudholm räddade fjärdeplatsen.
-Helt suveränt, avslutar Fredrik Larsson
10-04-23 Scirocco R-Cup med biogas i tanken och svenskt på startlinjen
I helgen startar Scirocco R-Cup – världens enda racingserie som kör på biogas. På startlinjen på tyska Hockenheim står unga förare från åtta länder, ett antal motorsportlegender som bland annat Carlos Sainz – och 22-årige Ola Nilsson från Hässleholm som den ende svenske representanten.

Scirocco R-Cup är världens mest miljöanpassade racingserie. 100 procent racing – men 80 procent lägre CO2-utsläpp är vad det handlar om i och med att alla de 275 hk starka racinganpassade Scirocco-bilarna tävlar med biogas i tanken. Det handlar med andra ord om samma princip som de biogasdrivna Volkswagen Scirocco som tävlar i STCC i Sverige.

Totalt ställer 25 förare upp i denna racingserie som består av klasserna Junior, Pro och Legend.
- I och med Scirocco R-Cup startar Volkswagen en helt ny era för enhetsklasser, säger Kris Nissen, chef för Volkswagen Motorsport.

I helgen går alltså starten på tyska Hockenheim-banan. Där kommer unga talanger att möta racingproffs och legender från motorsporten. Bland de sistnämnda finns namn som Carlos Sainz, Jacques Laffite och Frank Biela.

En av de unga förarna på startlinjen är svensken Ola Nilsson, 22. Han kommer från Hässleholm och vann 2009 års upplaga av Ginetta Cup.
- Det är rätt stor skillnad att köra framhjulsdrivet jämfört med bakhjulsdriften som jag är van vid. Min målsättning är att kunna vara med och konkurrera om pallplatser med de andra juniorerna men framförallt att etablera mig i serien, säger Ola Nilsson inför premiären.

Att få tävla mot storheter som Carlos Sainz är något han ser fram emot.
- Det blir en extra krydda i serien och jag tror att vi unga kan lära oss något av de mer etablerade. Sainz verkar vara snabb, det visade han på testet på Oschersleben senast.

En nyhet när det gäller de två liter stora motorerna i de bilar som tävlar i Scirocco R-Cup är att de, utöver 225 hk i grunden, kan utveckla ytterligare 50 hk under en begränsad tid genom att föraren trycker på en knapp som tillfälligt ökar turbotrycket. Funktionen – som kallas ”push-to-pass” – kan användas taktiskt av föraren vid omkörningar eller att förhindra att konkurrenterna kör om.

Scirocco R-Cup körs under sammanlagt sju deltävlingar – sex i Tyskland och en på brittiska Brands Hatch. Finalen – liksom premiären – går på legendariska Hockenheimbanan den 15-16 oktober.

10-04-21 Timmy Hansen snabb i Formel BMW
Timmy Hansen, 17, är på racingbanan Zandvoort i Holland och förbereder sig inför ännu en säsong i Formel BMW Europe. Under vårens officiella tester har Timmy varit med i toppen av resultatlistorna hela tiden. Med bara två veckor kvar till årets första tävling, som går i Barcelona 7-9 maj, som supportrace till F1, är Timmy förväntansfull.
- Vi har varit runt fem förare, bland annat fjolårstrean holländaren Robin Frijns och spanjoren Carlos Sainz Jr, som alltid varit med längst fram på testerna, berättar Timmy.
- Det känns bra och jag vet nu att jag kan vara med att fightas om segrar i år.

Det är bara Timmys andra år inom racing men ändå vill han sätta höga mål och vinna serien. Efter ett turbulent nybörjar år ser Timmy fram emot att få fortsätta att jobba ihop med det tyska teamet Mucke Motorsport.
- Det är en jättechans jag får, säger Timmy, och jag har förberett mig på det bästa sätt jag kunnat. Genom Svenska Bilsportförbundets juniorsatsning SMSC har jag fått tillgång till duktiga coacher både för den mentala träningen och för fysik och kost.

Formel BMW Europe sänds live på ViaSat Motor. Följ Timmy där!

Mer info på www.timmyhansen.se
10-04-21 Dags för årets Radical-säsong
Vintern är slut och racingsäsongen är här. STCC kör i gång sin tävlingssäsong med att köra på Jyllands Ring och Radical är en av de svenska supportklasserna. De skall köra ihop med den danska klassen Peugeot Spider Cup. Fjolårsvinnaren Andreas Ebbesson har gått vidare till STCC. Inför årets säsong finns det ingen klar vinnarkandidat på papperet. Som det verkar kommer det att bli en mycket spännande säsong där en handfull förare ser ut att kunna vara med och slåss om mästerskapet. Markus Nordenström har varit med i flera år och med hans rutin och stabila team är han en vinnarkandidat, likaså hans nye teamkompis Johan Lindbrandt som har kört både Ginetta och Sports 2000 med stor framgång. Cavalli-förarna Robert Helling och Oscar Andersson är bara 16 och 15 år gamla och med lite tid i bilen kan de också bli farliga. Tobias Alriksson är en annan förare som varit med ett par säsonger, kanske är det hans tur nu? Eller varför inte David Söderlund, Per Staaf Jr eller Marcus Jönsson? Kort sagt, det kommer att bli spännande!

För mera information, besök gärna vår hemsida: www.radical.nu
10-04-20 Guld i sikte för Fredrik Larsson
Fredrik Larsson gör sitt andra år i Porsche Carrera Cup Skandinavien och kan nu stolt presentera sin satsning för 2010. Med ett antal nya starka samarbetspartners i ryggen är det bara guld som gäller för fjolårets bronsmedaljör.
-Allt annat är en besvikelse, säger Fredrik.

Och det framgångsrika samarbetet med iPS Motorsport fortsätter.
-Valet att fortsätta med IPS Motorsport var enkelt eftersom jag vet att dom kommer att ge mig rätt förutsättningar att ta hem totalsegern i år, fortsätter Fredrik.
-Magnus Juhlin kommer hjälpa mig även i år som ingenjör, och med en hel säsong data i bagaget så kommer vi att vara ännu vassare på samtliga banor i årets mästerskap, lovar Fredrik.

Försäsongstesterna har gått enligt planerna och allt är minutiöst förberett inför helgens premiär på Jyllandsringen i Danmark.
-Det är en ny bana för mig, men vi har hittat speeden även här , bilen är den samma men noggrant preparerad och genomgången, och med en snabbare design, ler Larsson.

Motståndet i årets mästerskap är stenhårt och Fredrik Larsson har respekt för sina konkurrenter, men målet är klart in i minsta detalj.
-Det känns fantastiskt kul att det är igång och att premiären är nära, jag skall vara snabbast och vinna så mycket som möjligt säsongen igenom, avslutar en fokuserad Fredrik Larsson

Senaste nytt hittar Ni på: www.movitlarsson.se
För mer info om mästerskapet www.carreracup.se
10-04-20 Camarokungen i klassiska racingfärger
Tomas Engström vann Camaro Cup varje år mellan 1994 och 1998. 2010 gör han comeback i serien och han gör det i kulörer som förpliktigar - Gulfs klassiska orangea och blåa färger. Internationellt har Gulf de senaste åren haft ett framgångsrikt samarbete med Aston Martin Racing med bland annat en fjärdeplats i Le Mans 24-timmarslopp 2009 och totalseger i Le Mans series.

När Hansen Racing, som den officiella distributören av Gulf smörjmedel i Sverige, gör en seriös satsning på svensk banracing, väljer bolaget att samarbeta med teamet WRS Tekniksupport och föraren Tomas Engström.

Martin Steinkamp är ansvarig för Gulf inom Hansen Racing och han berättar varför bolaget väljer att satsa på på just WRS och Engström.
- Vi ser denna satsning som dels en bra test av Gulfs högkvalitativa racingoljor men även för att visa svenska motorintresserade att Gulf är tillbaka på allvar i Sverige. Hansen Racing och amerikanska bilar hör ihop och vad passar bättre än Gulf färgerna på en Camaro som en riktig Camaromästare kör, säger han. Tomas Engström ser fram emot sin comeback i serien.
- Väldigt inspirerande med den nya bilen, en riktig racerbil med 440 hästkrafter och ett imponerande vridmoment. Dessutom blir startfältet riktigt bra, säger han.

Engström räds inte en comeback i den serie han dominerade stort på 1990-talet.
- Visst sätter jag en del på spel genom att gå tillbaka men samtidigt är det en ny utmaning som
motiverar, säger Engström och fortsätter:
- Jag får sätta ribban på ett sjätte mästerskap och föra Gulftraditionen vidare. För alla bilsportintresserade i min ålder är Gulf förknippat med racing och det ska bli kul att representera ett så klassiskt företag, säger han. Martin Steinkamp säger att teamet kommer att ställa upp med seriens snyggaste bil.
- Vi ser fram emot ett spännade samarbete med Tomas och teamchefen Börje Wessman i WRS.

Fakta Hansen Racing Camaro Cup 2010
Till säsongen 2010 lanseras Camaro Cup generation 5. De gamla bilarna introducerades 2000 och har med andra ord några år på nacken. De nya bilarna påminner mycket om bilarna som används i Nascar. I år kommer 22 nya bilar till start. Parallellt kommer ett mästerskap att köras med de gamla bilarna. En av huvudsponsorerna för Camaro Cup är Hansen Racing.

Fakta bilen
Motor: Chevrolet V8 på 5,7 liter. Effekt cirka 440 hk, vridmoment över 600 Nm. Katalytisk
avgasrening.
Bränsle: E85 Etanol
Växellåda: 4-växlad Richmond Super T10.
Stötdämpare: Öhlins
Chassi: Rörram Camaro Cup 2010-specifikation.
Framvagn: Fullt justerbar med rörlänkarmar.
Bakaxel: GM, med Rampdifferential.
Bromsar fram: Skivor AP-Racing, Willwood 6-kolvs ok.
Bromsar bak: Skivor GM original, Willwood 4-kolvs ok.
Kaross: Glasfiber - Camaro Cup 2010-specifikation.
Interiör: Aluminium
Däck: Michelin slicks
Fälgar: 9-9,5 x 17
Minimivikt bil med förare: Cirka 1175 kilo.

Fakta Tomas Engström
Ålder: 46 år
Bor: Säter
Familj: Hustrun Nina, Barnen Desirée, Sara, Christoffer
och Jonathan
Meriter: Camaro Cup-mästare 1994-1998. Elva säsonger i
STCC med en tredjeplats totalt som bäst (2003). Deltagit
i flera VM- och EM-deltävlingar.

Fakta WRS Tekniksupport
Teamchef: Börje Wessman
Historia: Ett av Sveriges mest meriterade racing- och rallyteam. Mellan 1984 och 1994
bärgade teamet åtta SM-medaljer i rally varav tre guld. Teamet har de senaste åren drivit bilar
i STCC och Porsche Carrera Cup.
10-04-19 Team Surprise vann ERCup premiären på Sturup Raceway den 18/4
Långloppserien Endurance Racing Cup hade en ovanligt tidig premiärtävling på Sturup i söndags. Trots detta så hade 26 team fått sina bilar klara för att utmana den knixiga banan i 6 timmars hårdkörning.

Efter tidsträningen var det idel bekanta team som tog de främsta startpositionerna, och i första ledet stod fjolårssegrarna Pentascrew (Volvo 240) och 2Fast4You (Opel Ascona) framför Icar Racing (BMW 320) och Primus Racing (Porsche 944). I tredje led lurade Team Surprise (BMW 320) och Citius Motorsport (Toyota MR2). Det var också dessa sex bilar som bildade en tätklunga och som efter en timme hade varvat samtliga övriga tävlande.

Men långlopp handlar ju om att få bil och förare att hålla hela distansen ut, så snart började problemen både för team i täten och för de som låg längre ned i fältet. Ledande Pentascrew fick problem med en bränsleslang och hade efter två oplanerade depåstopp trillat ned till en 16:e plats efter två timmar. Team Surprise övertog ledningen men var jagade av 2Fast4You och Citius Racing.

Längre ned i fältet hände det en hel del. Flying Fellows (Volvo 240) som var på uppåtgående fick en annan bils frontspoiler i bakhjulet med punktering som följd, och senare kolliderade Ullared Motorsport (BMW) med Goa Gubbar (Escort) och fick reparera fronten i depån. Beamer Racing (BMW) smög sig upp genom fältet och låg 3:a efter fyra timmar, men sedan lossnade en kylarslang och de rasade i resultatlistan under reparationen. Tornado Racing (BMW) kolliderade med 2Fast4You, vilket resulterade i ett krökt fjäderben på BMW:n och en 2 min Stop & Go för Opelteamet. Tornado kom aldrig ut igen och mot slutet fick även Opeln tekniska problem och bröt tävlingen.

I täten fortsatte Team Surprise och Citius Motorsport att köra en problemfri tävling, medan Pentascrew gjorde en fantastisk uppkörning och tog sig upp till tredjeplatsen efter fem timmar. Bakom denna trio hade Fyra3Racing (BMW) och ATM Racing (Porsche 944) kört stabilt och klättrat till 4:e respektive 5:e plats. Denna ställning höll sig i mål. Primus Racing fick problem med ett hjul i samband med däckbyte men hann köra upp sig till en 6:e plats i mål.

Bland de team som bröt tävlingen fanns en provkarta på vad som kan hända under ett långlopp. Team Gapet (Honda) sköt en topplockspackning, Smällarens (Golf) körde sönder ett hjullager, ICar Racing (BMW) hade problem med både elsystemet och bromsarna, för Motor Event (BMW) brast ett växellådsfäste och för BPJ Motorsport (BMW) var det tändspolen som lade av. Men trots detta så var det mest glada miner i depån, och alla tyckte nog att det var skönt att säsongen äntligen var igång. Vid prisutdelningen sprutades det Pommac åt alla håll så det blir ett antal tröjor och jackor som åker i tvättmaskinen vid hemkomst.

Nu gäller det att få bilar och team klara för den andra deltävlingen på Kinnekulle om fyra veckor!
10-04-16 Daniel Ivarsson inför säsongen 2010
Nu har alla bitarna fallit på plats, våren är här och en ny säsong ligger i startgroparna. Daniel kommer i år att fortsätta i den svenska Formula Renault serien och dessutom köra några inhopp i en annan klass.
- Den svenska Formula Renault serien kommer i år att bli extra stark, en ny bil kommer att introduceras nere i Europa, eftersom den svenska Formula Renault serien kör vidare med fjolårsmodellen kommer många förare söderifrån söka sig till den svenska serien. Uppskattningsvis kommer runt 20 bilar till start i premiären. berättar Daniel.

Daniel kommer även köra något inhopp i en annan klass, mer om detta publiceras så fort det är klart!
- Som vanligt vid denna tiden på året är man grymt körsugen, det kommer bli skönt att komma igång, premiären går av stapeln den 8 maj på min hemmabana, Ring Knutstorp.

I förra veckan körde Daniel de två första testdagarna på just Ring Knutstorp, så här säger Daniel:
- Premiärtestdagarna gick mycket bra, till en början var det lite ringrostigt men efter halva första dagen var jag nere på tiderna jag presterade förra året. I det stora hela känns säsongen mycket lovande.

Mycket annat skoj är på gång, nyheter kommer efterhand allt faller på plats, häng med!
10-04-13 Första testerna med nya teamet positiva för Oscar Palm
Oscar Palm har genomfört de första testerna inför säsongen i Porsche Carrera Cup Scandinavia tillsammans med sitt nya team MPS Motorsport. Jönköpingsföraren noterade, trots kostsamma problem med en krånglande bensinpump, den fjärde snabbaste tiden vid det senaste testtillfället i Karlskoga – en halv sekund efter regerande mästaren och förhandsfavoriten Jocke Mangs.
– Jag är väldigt nöjd med hur MPS Motorsport tog sig an de här viktiga testerna, säger Oscar Palm.

Samarbetet fungerar perfekt och det känns redan som om vi har jobbat ihop i flera år. De problem jag hade med bensinpumpen kostade mig enligt datatelemetrin runt fem tiondelar per varv, vilket var precis vad som fattades för att slåss med Jocke i toppen. Tack till Roger Axelsson på Flash Engineering som hjälpte oss att hitta felet kort efter testet och därmed sparade oss massor av tid och energi.

MPS Motorsport kommer under årets säsong att använda sig av engelsmannen Jonathan Bartlett som ingenjör för teamets bilar. Bartlett har mångårig erfarenhet från Porsche Mobil 1 Supercup, Porsches mest prestigefyllda internationella mästerskap, där han bland annat har arbetat med tvåfaldige mästaren Jeroen Bleekemolen. Bartlett kommer även att agera förarcoach åt Palm under året.
– Jonathan gjorde oerhört stor skillnad under testet i Karlskoga, säger Oscar. Man märker direkt att han vet vad han pratar om och det är kul att ha honom med i teamet. Jag är laddad till hundra procent inför premiären om några veckor och det känns som om det kan gå riktigt bra i år!

Årets första tävlingshelg i Porsche Carrera Cup Scandinavia körs på Jyllandsringen i Danmark den 24- 25 april.
10-04-13 Bra premiär för Jimmy Johansson i tyska GT Mästerskapet
I helgen kördes premiären för det tyska GT mästerskapet, ADAC GT Masters, med svenske 24-åringen Jimmy Johansson i startfältet bakom ratten i en AUDI R8 LMS på Oschersleben. Det var första helgen för Jimmy i den vassa AUDI:n men det hindrade inte Bohuslänningen från att ta poäng i de båda första heaten för säsongen.

Intresset för racing med GT bilar är på kraftig uppgång runt om i världen. Vid sidan av VM serien så utgör det Tyska GT3 Mästerskapet en av de tuffaste serierna med ett starkt startfält både vad gäller förare och deltagande bilar. Premiären på tyska Oschersleben bjöd på 22 bilar på gridden fördelat på Porsche 911 GT3, Corvette Z06.R GT3, Lamborghini Gallardo, BMW-Alpina B6 GT3, Ascari KZ1-R GT3 och Audi R8 LMS.

ADAC GT Masters körs under sju tävlingshelger med två race varje helg. Varje race pågår en timma med ett obligatoriskt förarbyte.

Jimmy Johansson tävlar för teamet Pole Promotion där han delar bil med tyske Heiko Hammel. Duon var något återhållsamma med förväntningar inför premiären.
- Varken Heiko eller jag har någon erfarenhet av den Audi R8 LMS som vi tävlar med. För min del hade jag kört bilen under 22 varv på Hockenheim tidigare och då handlade det om att lära sig bilen så vi kom till Oschersleben utan några som helst kunskaper om inställningar för vare sig race eller kval. Vi fick två testpass innan kvalen och de gick åt att prova olika set up för att hitta en kompromiss som vi båda kände att vi skulle kunna genomföra tävlingen med. Det blev ingen tid över åt att optimera bilen för tidskval utan vi körde på raceinställningar, berättar Jimmy.

Heiko Hammel körde kvalet till det första racet där han noterade en sjunde tid medan Jimmy körde till sig en fjortonde startposition till race två.

Hammel inledde körningen i det första racet och lämnade över till Jimmy som kom ut på banan på en tionde plats innan jakten uppåt inleddes.
- Jag tog mig ganska snabbt upp till en åttonde plats och låg sist i en klunga på sex bilar där det var riktigt tuff racing om positionerna. Strax före målgång kunde jag smita upp på en femte plats som jag höll till målflaggan föll och det var ett resultat som vi var nöjda med. Speciellt som vi var bästa Audi-bil, summerar Jimmy det första heatet.

Inför heat två regnade det men regnet upphörde en stund innan start och samtliga bilar valde att inleda racet på slicks då banan var på väg att torka upp. Jimmy var förste förare i denna gång och gjorde en bra start för att avancera genom fältet. Efter sju körda varv så återkom regnet och det blev dramatiskt.
- När det åter började regna så blev det stora taktiköverläggningar. Att gå i depå och byta till regndäck skulle innebära att vi var tvingade att göra ytterligare ett stopp för förarbyte då detta skall ske i tidsintervallet efter 25 – 35 minuters körning. Mina varvtider på slicks i regnet var trots allt ganska bra så teamet bestämde att jag skulle fortsätta att köra på slicksen och det blev en riktigt spännande historia. Att hantera 500 hästkrafter på en blöt bana med omönstrade slicks är nervpirrande men teamet behöll mig ute under nästan 20 minuter för att bedöma hur vädret skulle bli under slutfasen av racet så jag gjorde mitt depåstopp precis före 35 minuters gränsen och lämnade över till Heiko som fortsatte att köra på slicks. Banan torkade också upp så sakta och Heiko kunde avancera till en åttonde plats i mål. Hade bara heatet fortsatt ytterligare ett par varv så är jag säker på att vi åter varit bland de fem främsta för han var klart snabbast under slutvarven. Vi tog dock poäng i båda heaten denna första helg och har lärt oss massor som vi nu tar med oss till Sachsenring där nästa deltävling körs den 9 maj, avrundar Jimmy.

Kompletta resultat samt mästerskapstabell finns på www.raceinfo.se i menyn under Resultat & tabeller – Racing – ADAC GT Masters Tyskland
10-04-12 Tekniska problem hindrade Felix Rosenqvist i Formel 3-debuten
Premiären av det tyska Formel 3-mästerskapet, ATS Formula 3 Cup, på Oschersleben i helgen blev en tuff tillställning för Felix Rosenqvist. 18-åringen, som gjorde sin F3-debut efter tre år i Formel Renault, tappade två timmars värdefull körning redan under fredagen då motorn i hans Performance Racing-bil inte ville starta inför de testpass som inledde tävlingshelgen. En startsmäll tvingade sedan Felix att bryta det första loppet, innan han såg ut att gå mot sina första poäng för säsongen i Race 2 efter att ha kört om Markus Pommer och närmat sig de framförvarande bilarna. Med ett fåtal varv kvar att köra sade dock växellådan upp sig, och Felix fick gå poänglös från premiärhelgen.
– Jag har nog aldrig haft så här många problem under en och samma helg, men jag är ändå inte på något sätt uppgiven, säger Felix. Vi visade att vi hade farten för att slåss om pallplatserna under de få problemfria varv vi fick, och det andra racet kändes riktigt bra innan växellådan började strula. Vi har dock en del tid att hitta för att utmana om de allra främsta positionerna, men det är egentligen inte heller vårt mål så här tidigt på säsongen.

Motorproblemen under testerna resulterade i att Felix kastades in i det första kvalet för helgen, där det ändå blev en respektabel femteplats på gridden inför Race 1. En dålig start gjorde att Rosenqvist tappade till åttonde ner mot första kurvan, och trots försiktig körning stötte han ihop med brasilianaren Luis Derani och tvingades bryta. Helgens andra race började betydligt bättre, men växellådsbekymren mot slutet av tävlingen förpassade Felix till en 11:e plats i mål.
– Nu lägger vi den här helgen bakom oss och satsar framåt mot resten av säsongen, avslutar Felix. Alla på Performance

Racing är oerhört motiverade att slå tillbaka så fort som möjligt, och jag ser fram emot nästa tävling på Sachsenring, som är en ny bana för de flesta i mästerskapet. Förhoppningsvis får vi en problemfri resa då.

Nästa deltävling i det tyska Formel 3-mästerskapet avgörs den 8-9 maj.
10-04-11 Daniel "Maverick" Haglöf vann i Hockenheim
Efter en svår helg i Hockenheim Tyskland lyckas Daniel "Maverick" Haglöf vinna ett race och komma 6:a i det andra.
Daniel har hela helgen brottats med ett envist motor bekymmer som gjort att han tappat ca 10 km/h i sluthastighet på rakan. Trots detta tog masen snabbaste varvtid under Lördagen och kunde från Pole positon köra hem söndagens regninga race.
-Jag är grymt nöjd att vi kan åka härifrån som 2:a i Mästerskapet. Det var två otroligt svåra lopp att köra. -Dock fungerade mitt chassi och körningen ypperligt och det var helt klart räddningen! Berättar Daniel
-Nu har vi en månad på oss att fixa bekymren, och teamet kommer byta ut min bil om de inte får till det. Avslutar en mycket glad Daniel

Practice
Good first test, setup is very good. I only drove six laps so I can save tires for tomorrow.
1. Daniel Haglöf 1:59.926
2. Hendrik Vieth 2:00.012
3. Fredrik Lestrup 2:00.462
4. Richard Trange 2:00.656
5. Jürgen Schmarl 2:00.713

Qualifying
Driving and setup is good, but the car still feels slow on the straights...
1. Hendrik Vieth 1:59.618
2. Stefan Landmann 2:00.001
3. Daniel Haglöf 2:00.073
4. Nico Bastian 2:00.141
5. Jürgen Schmarl 2:00.195

Race 1
I loose one position in the start but I take postion back in first lap. Felt like was a bit faster than Landmann and Vieth in front and I overtook Landmann. I pull out some meters on Landmann but I was unable to hold my position cause he was faster on the straights. So I concentrate to try and bring home 3rd but Landmann start to make some mistakes and the guys behind catch us. Same thing they overtake on the straights and I ended up in position 6. I have fastest lap of the race so I am fast enough! ! But not on the straights and you really need this on Hockenheim.
1. Hendrik Vieth 30:22.679
2. Stefan Landmann +1.716
3. Nico Bastian +2.904
4. Steve Kirsch +3.359
5. Hari Proczyk +4.290
6. Daniel Haglöf +4.911

Race 2
Today it was raining in Hockenheim, I got a good start from my pole position and I was able to pull out in fron a couple of seconds already on the first lap. From here I could control the race and secure my ninth mini victory! Now I am in second place in the championship I think 2 points behind Hendrik Vieth.
1. Daniel Haglöf 31:12.400
2. Nico Bastian +2.130
3. Fredrik Lestrup +2.415
4. Hendrik Vieth +2.975
5. Hari Proczyk +3.326
10-04-09 Livekommentering från Oschersleben
För att utöka bevakningen av Felix Rosenqvists säsong i tyska ATS Formula 3 Cup under 2010 introduceras nu livekommentering på www.felixracing.se - med start redan klockan 17.15 i eftermiddag då helgens första av två kval ska avgöras på Oschersleben. Livekommenteringen sker direkt från banan och låter läsaren följa med i allt som händer - när det händer.

www.felixracing.se / 17.15

Missa inte detta tillfälle att följa Felix mer ingående än någonsin förut!
10-04-08 Team biogas.se mycket nöjda med första testet
Idag rullade äntligen Team biogas.se:s två klimatsmarta VW Scirocco ut på Ring Knutstorp i Skåne.
– Fantastiskt roligt att vara i gång och köra igen, jag är väldigt imponerad av utvecklingsarbetet som Volkswagen Motorsport och KMS har gjort på bilarna under vintern, säger föraren Fredrik Ekblom.

Säsongens första test genomfördes i dag på hemmaplan, och dessutom på Ring Knutstorp där Team biogas.se gjorde sitt bästa resultat under fjolåret med Patrik Olssons andraplacering.
Tidigare i vår provkörde Fredrik Ekblom den uppdaterade versionen av den biogasdrivna VW Scirocco som han tävlade med ifjol i STCC. Teamet kommer att börja säsongen med två uppdaterade bilar, och senare under säsongen gör två helt nybyggda bilar entré i Sveriges kungaklass STCC.
Fredrik Ekblom ser ljust på den kommande säsongen.
– Tack vare utvecklingsarbetet är det en märkbar skillnad mot fjolåret, bilen känns riktigt bra, men det är förstås svårt att i dagsläget säga någonting om hur vi kommer att stå oss mot konkurrenterna, de utvecklar ju också sina bilar.

Teamchef Tommy Kristoffersson är även han nöjd med årets första test.
– Vi har ägnat förmiddagen åt att testa många inställningar på Ekbloms bil, och vi har kunnat följa testschemat precis enligt plan. Det är alltid väldigt nervöst att köra säsongens första test, men nu känns det mycket bra.

Patrik Olsson ägnade förmiddagen åt tillförlitlighetstest och hade redan före lunch hunnit köra drygt femtio varv på kurviga Ring Knutstorp.
– Det är hur kul som helst att vara igång igen, det är viktigt för mig att komma in i körningen. Vi visste ju redan att biogasdriften är oerhört bra och stabil, men det är kul att se att alla uppdateringar som gjorts också fungerar felfritt, säger han.

Sveriges klimatsmartaste racingteam har tagit de första stegen mot framgång i STCC 2010. Ett antal tester återstår innan premiären körs på danska Jyllandsringen 24-25 april.

Följ utvecklingen på www.biogas.se.
10-04-07 Daniel "Maverick" Haglöf fortsätter i Mini Challenge
Det är nu klart att Daniel kommer fortsätta köra Mini Challenge tillsammans med Gigamot Racing. Det självklara målet är att försöka försvara 2009-titel.
-Om jag lyckas försvara titeln så blir jag den första som gör detta i Mini Challanges historia. Berättar Daniel
Gigamot tittade länge på att ställa upp i Porsche Carrera Cup i Tyskland men de lyckades inte säkra tillräcklig budget.
-Visst det var tråkigt att vi inte löste budgeten det hade varit roligt att få tävla i en klass som är internationellt erkänd. - Men sedan jag gjorde säsongen i STCC 2005 så har jag lovat mig själv att jag aldrig ska gå in i en satsning med för liten budget eller sämre material än mina motståndare. Berättar Daniel
- Det ska i vilket fall bli jäkligt skoj att det drar igång igen och vi har alla förutsättningar att lyckas även detta år! Avslutar Daniel.

Premiären går av stapeln redan till helgen på Hockenheim som är en av Haglöfs absoluta favoritbanor.

Tidsschema Hockenheim
Fredag, 09. April
Fri träning 14.40 – 15.10
Lördag, 10. April
Kval 10.05 – 10.35
Race 1 14.25 – 14.55
Söndag, 11. April
Race 2 14.05 – 14.35

10-04-06 Oscar Palm Motorsport klar med ny huvudsponsor
Porsche Carrera Cup 2010 blir tuffare än någonsin. Startfältet med närmare 30 förare och hårt satsande team visar en stark utveckling i tävlingen och att kampen om titeln kommer att bli stenhård. Oscar Palm, som kommer att tävla för MPS Motorsport, rustar för strid tillsammans med nya huvudsponsorn 121.nu.
- Vi är ett företag som satsar mycket på idrottssponsring. Det ger oss bra exponering, främjar utövarna och engagerar oss som företag. Vi har tidigare bra erfarenheter från ishockeyn som på ett mycket bra sätt tar hand om sina partners.

Detta har lett till att vi tecknat flera avtal inom fotbollen med lag i både Superettan och Allsvenskan. Förutom detta så storsatsar vi nu alltså även på motorsport vilket känns spännande, säger Jonathan Isacsson, vd för 121.nu
- Oscar är en ung, hungrig, kreativ kämpe, han tävlar mot erkända mästare och prinsar. Han låter sig aldrig nedslås av tillfälliga motgångar. Som huvudsponsor ser vi nu Oscar som vår prins. Vi tror starkt på honom och vi är med och stöttar tills han blir motorsportens Kung, fortsätter Jonathan Isacsson, vd för 121.nu.
- Jag tycker det är jätteroligt att få in 121.nu som huvudsponsor. Det känns som att det kommer att bli mer än bara ett vanligt sponsorförhållande nu efter att vi lärt känna varann. Ett exempel är att de har en Ferrari 348 som företagsbil för sina anställda. De har utmanat mig på en tävling runt bana. Jag vet inte hur mycket allvar det ligger i utmaningen men jag tar den gärna. Kul med människor som tror att allt är möjligt, avslutar en leende Oscar Palm.

Premiären av Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs på danska Jyllandsringen helgen den 24-25 april.

: www.oscarpalm.com
10-04-06 Inför Oschersleben
Efter en lång vinter med rekordkyla i näst intill hela Europa är det nu äntligen dags att värma upp motorerna inför säsongens första sammandrabbning i det tyska Formel 3-mästerskapet, ATS Formula 3 Cup - som genom åren format några av världens främsta förare...

Läs mer om förutsättningarna inför årets första race på http://www.felixracing.se/nyheter/infor-oschersleben/ Vi ser fram emot en spännande säsong och hoppas kunna dela med oss av många positiva nyheter!
10-04-01 BMS-teamet sätter Brofalk i en helt ny miljöracer!
Förra säsongen slutade Anders Brofalk på en tredje plats i Camaro Cups Riksmästerskap. En placering han inte var nöjd med. Efter en mycket stark inledning, med fyra raka vinster, blev det stopp. Några brutna tävlingar gjorde att chansen till en ny mästerskapsseger grusades.

Nu satsar både Brofalk och BMS-teamet på en ny titel. Till sin hjälp har de en helt ny tävlingsbil, en miljöracer. Bilen tankas med ett bränsle baserat på alkylatbensin och etanol, och i motorn har man ersatt normal motorolja med ett helt nytt smörjmedel. Den nya produkten är betydligt miljövänligare och framställd av slaktavfall. Dessutom är den helt nedbrytbar i naturen. Egenskaper som ingen annan olja kan ståta med.

Camaro Cup-klassen går mot sin bästa säsong genom tiderna. Den helt nya Camaro Cup-bilen har blivit en succé och publiken kommer att kunna se hela 26 stycken av den. Vidare kan det komma 12 bilar av den äldre modellen. Inalles upp emot 38 bilart! 32 förare är anmälda redan nu och minst 6 till har bil och har aviserat att de ska köra hela eller delar av serien. Det är många nya förare i klassen men flera är etablerad racerförare med stark bakgrund. En av dem är Brofalks nya teamkollega Niklas Lovén från Växjö. Niklas har en gedigen meritförteckning med mästerskapssegrar både i Sverige och USA.
- Jag ser verkligen fram mot säsongen! Vi kommer att vara väl förberedda till premiären. Jag har kvar samma mekaniker jag har haft i två år nu och det ger oss en klar fördel när det är så många nya förare. Men det kommer att bli en tuff säsong och jag tror det gäller ha en väldigt hög lägstanivå om man ska bli Camaro Cupmästare i år, säger Anders Brofalk.

Passa på att titta på miljöracern och träffa Anders Brofalk, Niklas Lovén och BMS-teamet i helgen på Elmia mässan (Bilsport Performance Show) under påskhelgen.
10-03-31 Daniel Roos klar för fortsatt satsning på Formel Renault2.0 Sverige
Efter att med minsta marginal ha missat mästerskapstiteln förra säsongen återvänder Daniel Roos till Formel Renault 2.0 Sverige för en ny attack mot totalsegern 2010. 21-åringen från Sundsvall stannar kvar hos Team BS Motorsport som han körde för även 2009, då det blev en andraplats i både det svenska och det nordeuropeiska mästerskapet bakom teamkamraten Felix Rosenqvist.
- Daniel som person är positiv, utåtriktad och mycket målmedveten - men framför allt är han enormt snabb, säger Team BS Motorsports teamchef Lennart Bohlin. Han hanterar stress och högt tempo extremt bra, vilket naturligtvis är viktigt om man ska nå toppen i en så snabb klass som Formel Renault. Daniel har redan bevisat att han är en av de bästa unga förarna i landet och målsättningen för både honom och teamet borde vara ganska självklar mot bakgrund av 2009!
Daniel Roos blir den tredje föraren att bekräftas hos Team BS Motorsport efter John Bryant-Meisner och Mattias Lindberg.

DANIEL ROOS
Född: 10 februari 1989
Bor: I Sundsvall tillsammans med flickvännen Hanna
Intressen: Träning, vänner, slalom, snöskoter. Allt med en motor!

CV
1998-1999 Karting: Cadetti.
1999-2000 Karting: Micro. Gjorde sina första officiella tävlingar. Vann ett flertal lopp, däribland Grande Finale i Kristianstad.
2001 Karting: Mini. 2:a i MKR-serien. 1:a, Göteborgs Stora Pris.
2002 Karting: ICA-Junior. Flera segrar som förstaårsförare. 1:a, EM-kval i Belgien. Vinnare av Viking Trophy.
2003 Karting: ICA-Junior. 2:a, nordiska mästerskapen. Vinnare av Klippan Cup.
2004 Karting: ICA/Formel A. Svensk mästare, ICA.
2005 Formel Ford: Svensk och nordeuropeisk mästare. Vann sitt första formelbilsrace direkt i premiären.
2006 Formula Renault 2.0 UK: 3:a i Rookie-cupen.
2007-2008 Uppehåll.
2009 Formel Renault 2.0 Sverige/NEZ: 2:a totalt i båda mästerskapen.
10-03-28 Engström nöjd totalfyra
Tvåa i första racet med snabbaste varvtid och sjua i det andra med en demolerad bil.
-Jag måste vara nöjd med resultatet, vi visade att farten finns där, sade Tomas Engström efter ETCC-premiären i Braga, Portugal. Engström ligger totalt på fjärde plats i tabellen, teamkamraten i Hartmann Racing, James Thompson leder.

Tomas Engström hade vissa problem att hitta rätt inställningar på bilen till kvalet.
-Även om det är en Honda Accord är bilen helt annorlunda mot den jag är van vid. Det är andra stötdämpare, andra bromsar, annan hjulupphängning. Det tog en stund innan vi hittade rätt, sade han.

Engström kvalade in som femma till första racet och han körde upp sig till andra plats.
-Jag hade en riktigt snabb bil och presterade bästa varvtid. Om det varit någon annan än James som låg i ledningen hade jag gjort ett omkörningsförsök. Etta och tvåa i första tävlingen i nya teamet är väldigt bra, sade Engström.

I andra racet var det omvänd startordning med Engström på ruta sju.
-Jag gjorde en bra start och var uppe på fjärde plats. Men det blev trångt och jag blev påkörd.

Engström kom upp på banan igen och började jaga med en demolerad hjulupphängning. Men Engström blev inblandad i ytterligare en incident som definitivt kvaddade hjulupphängningen.
-Då var det bara att försöka ta sig i mål.

Engström blev alltså sjua och James Thompson trea i andra heatet.
-En rolig helg med ett nytt team och med nya arbetskamrater. Allting är bara positivt, det är ett jättebra team och Thompson känns som en riktig teamkamrat. Vi delar all information och hjälper varandra på banan. Jag ser fram emot fortsättningen på säsongen, sammanfattade Tomas Engström.

Resultat, ETCC Braga
Race 1: 1) James Thompson, Storbritannien, Honda, 2) Tomas Engström, Sverige, Honda, +0,679, 3) Kristian Poulsen, Danmark, BMW, +0,889, 4) Cesar Campanico, Portugal, BMW, +1,103, 5) Ibrahim Okyay, Turkiet, BMW, +10,782, 6) Michael Rossi, Frankrike, Seat, +16,606, 7) Marin Colak, Kroatien, Seat, +19,537, 8) Yuriy Protasov, Ukraina, BMW, +32,788.
Race 2: 1) Campanico, 2) Poulsen, +2,178, 3) Thompson, 16,355, 4) Okyay, +19,267, 5) Timur Sadredinov, Ryssland, Seat, +46,879, 6) Colak, +55,236, 7) Engström, +1,15,409, 8) Protasov, + 1 varv.

Totalt: 1) Thompson, 16 poäng, 2) Campanico, 15 3) Poulsen, 14, 4) Engström, 10, 5) Okyay, 9, 6) Colak, 5, 7) Sadredinov, 4, 8) Rossi, 3.
10-03-28 Oscar Palm klar för MPS Motorsport i Carrera Cup Scandinavia
Oscar Palm kommer att tävla för MPS Motorsport i Porsche Carrera Cup Scandinavia under 2010. MPS Motorsport utökar sin satsning på mästerskapet, och Oscar blir den andre av teamets förare vid sidan av teamägaren Richard Kressner. Nu 18-årige Palm slutade åtta i Porsche Carrera Cup Scandinavia under 2009.
– Det här är en bra lösning som kommer att underlätta mycket, säger Oscar Palm. Richard har visat att han tror på mig genom att erbjuda en riktigt bra deal, och vi kan dra dubbelt så stor nytta av att slå oss ihop än att fortsätta var och en för sig. Jag är säker på att vårt samarbete kommer att gynna oss båda och från det jag har hunnit se av MPS Motorsport är det ett mycket välorganiserat team. Målet är att kunna slå mig in i topp fem och jag tänker ge allt för att uppnå det!

Oscar Palm och Richard Kressner kommer att dela depåplats under säsongen, samtidigt som MPS Motorsport tar hand om underhållet av båda Porsche 997 GT3 Cup-bilarna.
– Jag är mycket glad över att kunna tävla med, istället för mot, en ambitiös förare som Oscar i år, säger Richard Kressner. Det tog inte lång tid att komma fram till ett samarbete, och tanken är att Oscar ska ge mig ett eller annat tips bakom ratten så att jag kan uppnå min målsättning att vara bland de 13 bästa i år. Det känns som om vi kan komplettera varandra bra. Dessutom har Carrera Cup Scandinavia infört ett teammästerskap inför den här säsongen, så vi ligger rätt i tiden.

Premiären av Porsche Carrera Cup Scandinavia avgörs på danska Jyllandsringen helgen den 24-25 april.
10-03-26 Jimmy Johansson kör AUDI R8 LMS i tyska GT Mästerskapet
Genom att byta från framhjulsdrivna bilar till en Porsche GT3 Cup inför säsongen 2009 så tog den då 24 årige Orustbon Jimmy Johansson ett nytt kliv i sin karriär genom att inrikta sig på GT bilar. Till säsongen 2010 tar Jimmy ytterligare ett steg genom att starta i det tyska mästerskapet GT Masters bakom ratten på en AUDI R8 LMS.

Säsongen 2009 var en stor utmaning för Jimmy Johansson då han, efter 9 säsonger i olika framhjulsdrivna bilar, tog steget till att köra en bakhjulsdriven bil med helt annan karaktär än vad som dittills fanns i Jimmys erfarenhetsbank.
- Det var nog den största utmaningen och framförallt den största omställningen jag har varit med om i min karriär. Allt som sitter i ryggraden efter 9 år måste vändas helt upp och ner då det krävs en helt annan körstil i en Porsche och visst hade jag det svårt i början av 2009, minns Jimmy.

Dock så visade han tidigt under säsongen att farten fanns där men det saknades lite erfarenhet och resultatet kom inte förrän halvägs in på säsongen då Jimmy kunde kliva upp på pallen efter deltävlingen på Holländska Zandvoort under juli månad.
- Jag gjorde för många missar i början av året innan jag började lita på bilen, men sen kom resultatet mer och mer. När året var slut så hade jag lyckas infria alla målsättningar vi hade satt upp inför säsongen så visst var jag nöjd, men tävlingsmänniska som jag är så grämer jag mig lite för misstagen jag gjorde under året som kostade onödigt många mästerskapspoäng, berättar Jimmy.

Till 2010 har det jobbats hårt bakom kulisserna för att hjälpa Jimmy till nästa steg i karriären. Det har varit en tuff resa men nu är allt på plats och vi kommer att se Jimmy bakom ratten på en AUDI R8 LMS i det tyska GT Mästerskapet. och - sWe Management har en målsättning att kunna ta förare hela vägen till de stora serierna och i Jimmys fall är det ingen hemlighet att det finns en dröm om att nå till DTM. Med detta i åtanke har vi knutit kontakt med Audi. Det är dessutom så att bilen kommer att drivas i samarbete med Phoenix Racing, som är ett av Audis team i just DTM mästerskapet, vilket gör att Jimmy kommer ha direkt kontakt med både mekaniker och ingenjörer från DTM, säger Jimmy´s manager Joakim Wiedesheim.
- Det är en häftig chans jag har fått och det känns verkligen skönt att äntligen veta att jag kommer kunna köra ytterligare en säsong på den här nivån för det såg länge mörkt ut. Jag är mer förberedd än någonsin och jag vet att förutsättningarna finns då mästerskapet förra året vanns av just en Audi R8 LMS, ler Jimmy och fortsätter.
- Det är ingen enkel uppgift att försöka uppfylla drömmen om en DTM styrning då det handlar om mer än bara resultat, det är mycket politik och ekonomi också men det känns verkligen som att det här tar oss ett steg närmare och det gör mig extremt motiverad avrundar Jimmy innan han fortsätter packa väskan för att bege sig av till de första testerna som är planerade redan i helgen.
- Vi har jobbat hårdare än någonsin för att lyckas hitta de ekonomiska resurserna som krävs och sanningen är att vi inte är riktigt i hamn ännu. Kontraktet vi har i nuläget sträcker sig över de första fem helgerna med tio heat och vi arbetar fortfarande med att finansiera de återstående två helgerna men jag är övertygad om att innan vi är färdiga så kommer både resultaten och de ekonomiska bitarna ha fallit på plats, avslutar en förväntansfull Wiedesheim.
10-03-26 Engström enda svensk i EM
-Vi siktar på seger.
Tomas Engström har en hög målsättning inför EM-premiären nu till helgen. Engström är enda svensk som tävlar i portugisiska Braga och tillsammans med teamkamraten James Thompson är han en av förhandsfavoriterna.

I höstas blev Engström sexa i EM-finalen på samma bana och sedan dess har han inte kört en meter racerbil.
-Ska bli kul att komma i gång igen. Vi har fri träning hela fredagen och
då får jag möjlighet att lära mig bilen. Den danska Hondan från Hartmann Racing skiljer sig en del från Engströms egna bilar, trots att det handlar om samma märke och modell. Bland annat har bilen annorlunda hjulupphängning och andra stötdämpare.
-Jag ska utgå från Thompsons inställningar, säger Engström.
Förmodligen ett klokt val eftersom James Thompson vann EM-finalen i höstas.

Vad tycker du om banan?
-Rolig. Den har en lång raksträcka på 900 meter som slutar i en chikan där det händer en hel del. Asfalten är otroligt aggressiv och däcken slits hårt. Men det är lika för alla, säger Engström. 14 förare kommer till start i Super 2000-klassen och det är inget snack om att Engström och Thompson har favorittrycket på sig. Främsta utmanare blir förmodligen danske VM-föraren Kristian Poulsen. Men trots bra motstånd är det seger som gäller för Hartmann Racings nya förarkonstellation.

Teamet går in i EM-säsongen med målsättningen att vinna. Förutom äran ligger också mycket pengar i potten. I varje EM-deltävling kör förarna om en miljon kronor.

Helgens schema
Fredag 26 mars
Under dagen: fri träning
Lördag 27 mars
09.15-09.45: fri träning
15.00-15.30: kval
Söndag 28 mars
08.30-08.45: warm up
11.20: race 1
12:35: race 2

TV-sändningar
Båda loppen direktsänds i Eurosport 2.

Webb
www.engstrommotorsport.com kommer att uppdateras med bilder under helgen.
Banans hemsida: www.camminho.com
ETCC:s officiella hemsida med livetiming: www.fiaetcc.com
10-03-24 Hansen racing och Meknonomen - nya huvudparnters till Camaro Cup
Camaro Cup är en del av STCC-paketet för att de bjuder på bra underhållning och för att de arbetar enträget för miljö- och publikvänlighet! De får alltid högt betyg när publiken tillfrågas om vilka klasser de gillar. Till 2010 gör man sitt största lyft någonsin och introducerar en extremt attraktiv och välgjord bil, generation 5-Camaron. Detta har i sin tur lett till att flera namnkunniga och meriterade förare sökt sig till klassen, samt att nya samarbetspartners attraherats! Nu presenteras två starka varumärken som huvudpartners till Camaro Cup, nämligen Hansen Racing och Mekonomen. Den förstnämnda har till och med gett namn åt klassen. 2010 är det Hansen Racing Camaro Cup som gäller!

Hansen Racing har levererat bildelar till Camaro Cup sedan starten och var huvudsponsor från 1988 till mitten av nittiotalet.
– Efter det har vi följt cupen med stort intresse och även haft individuella sponsoravtal, säger William Hansen, VD för Hansen Racing.
- I år har vår satsning på racing fått en nytändning i och med att vi breddat vår produktportfölj med flera starka varumärken. Det kändes helt naturligt att tacka ja till den nya heta Camaro Cup-klassen, den 5:e generationens bilar och förare kommer att bli mycket spännande att följa.
- Camaro Cup är extra speciell att vara partner till då det är en aktiv grupp förare där tävlingsatmosfären alltid är tät. Den gruppkänsla som finns, med kamratskap och mycket skratt, gör att det känns extra roligt för oss att få vara del av skapandet av historien som kommer att skrivas på tävlingsbanorna runt om i Sverige 2010. Vi på Hansen Racing önskar förarna lycka till och må bäste man, eller kvinna, vinna!

Mekonomen är inne i ett expansivt skede med nya butiksetableringar, i kombination med satsning och utveckling av konceptet Mekonomen Bilverkstad, samt företagskonceptet Mekonomen Fleet
– Vi ser det som positivt att vara med inom motorsporten då vi har en naturlig anknytning till bilar och kunder som har ett genuint intresse av just detta, säger Per-Ola Andersson, marknadschef Sverige på Mekonomen. Det främjar intresset hos såväl våra medarbetare som hos våra samarbetande verkstäder, leverantörer och kunder till Mekonomen Fleet.

Camaro Cup-klassen har nu knutit till sig två mycket kunniga och starka partners, och varumärken.
– Nu ska vi tillsammans fortsätta att utveckla Hansen Racing Camaro Cup! Vi kommer att fortsätta jobba målmedvetet med att stärka klassen både medialt och marknadsmässigt, säger Anders Brofalk, ordförande i Camaro Cupföreningen.

Tävlingshelger Hansen Racing Camaro Cup 2010
Ring Knutstorp 7-8 maj
Gelleråsen, Karlskoga 21-22 maj
Falkenberg Raceway 9-10 juli
Gelleråsen, Karlskoga 13-14 aug
Ring Knutstorp 17-18 sept
Mantorp Park 1-2 oktober

www.camarocup.com
10-03-22 Magnus Dybeck klar för DMS i GT3 Cup Challenge
Magnus Dybeck, 32 år, kommer att köra GT3 Cup Challenge för Danielsson Motorsport under årets säsong. Magnus har tävlat i olika långloppsserier i Porsche och Volvo tidigare, men i övrigt begränsar sig hans erfarenhet till klubbkörning.
- Tidigare har jag mestadels tävlat i långlopp, säger Magnus Dybeck. Genom att köra sprintrace med ett så profesionellt stall som DMS ger det mig en fantastisk möjlighet att lyfta min utveckling vidare, vilket jag är mycket tacksam för. Det går att nå en viss nivå på egen hand men efter ett tag behövs profesionellt stöd om utvecklingen ska fortsätta i samma takt. Jag är övertygad om att jag hos DMS och Alx får de bästa förutsättningarna. 2010 kommer att bli en spännande säsong som jag verkligen ser fram emot.

Danielsson Motorsport har stor erfarenhet av att hjälpa fram icke-profesionella, men talangfulla förare i karriären. Alx Danielsson kommer att fungera som coach och instruktör för att hjälpa Magnus att bli en fullfjädrad tävlingsförare.
- Jag såg Magnus första gången på en banträff där han körde Porsche och han imponerade ordentligt på mig, säger Alx. Han hör till den kategori talanger som har börjat köra sent i karriären och då kan man behöva ta hjälp för att ta de sista stegen i utvecklingen. Magnus har alla möjligheter att bli riktigt bra.

Magnus Dybeck kommer att köra en Porsche 997 GT3 Cup av 2007 års modell för DMS, samma bil som Alexander Graff visade framfötterna i på Carrera Cup Scandinavia-finalen förra året. Bilen är nu nyrenoverad och allt är upplagt för en spännande Porsche-säsong för Magnus Dybeck och DMS.

Danielsson Motorsport, www.dms.se
Alx, www.alx.nu

10-03-19 Andreas Simonsen ny i SMSC
Svenska Bilsportförbundets landslag i Racing utökas med Andreas Simonsen, startklar för Team CaWalli i tyska SEAT Supercopa. En serie som körs tillsammans med DTM.

Efter en framgångsrik karriär i Karting började göteborgaren redan som 15-åring med Volvo S40 Challenge. När JSM året efter flyttade över till nya S60 Challege korades Andreas Simonsen som den yngste guldmedaljören någonsin i Racing.
- Andreas är en ambitiös förare med stora segrar redan som mycket ung. När han nu står inför sin andra säsong i SEAT Supercopa har vi stora förhoppningar på en pallplats, säger förbundskapten Kenneth Thorén.

Redan 2007 begav sig Andreas söderut för att köra internationellt. Då hade Jimmy Johansson, Orust, året innan vunnit ADAC VW Polo Cup i Tyskland.
- Det var Jimmy som visade vägen och när jag fick kontakt med Team CaWalli följde jag efter, säger Andreas Simonsen.

Med nästan 30 identiska bilar i startfältet är det tuff konkurrens. Ändå blev unge Andreas fyra första året, och trea 2008.
Simonsen har också gjort inhopp i STCC - svensk kungaklass i Racing - där han var förste privatförare någonsin att ta mästerskapspoäng. Han har också besökt Hongkong för att tävla i Polo cup, och det blev segrar i de båda race han körde.

Som nybliven förare i SMSC, Swedish Motorsport Challenge, ingår 20-årige Simonsen i den elitsatsning som Svenska Bilsportförbundet gör med sitt landslag. Målet är att förbereda unga talanger för klivet upp i de allra högsta serierna internationellt. Klassen SEAT Supercopa körs tillsammans med DTM, det stora tyska mästerskapet som vid varje deltävling följs av hundratusentals åskådare.

Landslaget i Racing består nu av förarna Marcus Ericsson, Timmy Hansen, Jimmy Eriksson, Felix Rosenqvist, Philip Forsman och Andreas Simonsen. Förbundskapten är Kenneth Thorén, tillika vice ordförande i Svenska Bilsportförbundet.

Läs mer om Andreas Simonsen på www.andreassimonsen.com
Läs mer om SMSC på www.sbf.se/SMSC

Svenska Bilsportförbundet har som ändamål att främja och administrera landets bilsport, både som bredd- och elitverksamhet. Totalt har drygt 20 000 förare giltig tävlingslicens, och antalet licensierade funktionärer är ungefär lika stort.
Antalet medlemmar som tillhör klubbar anslutna till Bilsportförbundet är cirka 107 000, fördelade på 470 klubbar. Sedan 1962 är Svenska Bilsportförbundet medlem i Riksidrottsförbundet.
Varje år arrangeras i Sverige bilsporttävlingar som ingår i VM eller EM.
10-03-19 Alx Danielsson i rekordförsök med egenutvecklad projektbil
I samband med att svenska Gran Turismo Events organiserar Gran Turismo Nurburgring 2010 den 25 maj i år kommer Alx Danielsson försöka köra snabbare än någon annan på Nürburgrings klassiska nordslinga. Med 962 hästkrafter i ryggen hoppas Alx slå det gällande rekordet på 6 minuter, 48 sekunder, som för närvarande hålls av Michael Vergers i en Radical SR8LM. Bilen som Alx ska köra, en DMS GTR JO1, är en projektbil utvecklad av Danielsson
Motorsport.
- Det är en Ultima GTR i grunden, en bil som redan i originalskick är ruskigt snabb,
säger Alx. Att slå rekordet kommer att bli oerhört svårt och en lika ambitiös målsättning men vi spänner bågen högt med det här projektet. Vi har inte lämnat något åt slumpen och vi är väldigt spända på att få se vad vi kan göra på "ringen".

Extremskidåkaren Jon Olsson har designat den nya karossen och Danielsson Motorsport har satt i nya, specialbeställda, hjulupphängningar från Österrike. Motorn som kommer att användas vid rekordförsöket, en Lexus V8 på 4 liter, är uppskrämd till 962 hästkrafter. Med en totalvikt för hela ekipaget på dryga tonnet finns det krut för en ordentlig urladdning.
- För att få ned effekten i backen var det nödvändigt med ny hjulupphängning och geometri och det krävs naturligtvis ordentliga bromsar för att få stopp på ekipaget. Vi har även förbättrat aerodynamiken avsevärt, säger Alx.

För Danielsson Motorsport representerar DMS GTR JO1 en breddning av verksamheten mot projektbilar. Intresset för projektet har varit stort inom bilbranschen.
- Yokohama ställer upp med alla däck och Sikkens har hjälpt till med lack och annat, säger
Alx. Vi välkomnar alla övriga som är intresserade att höra av sig. För oss är utveckling av projektbilar ett naturligt steg att ta och det passar vår profil. Vi kommer att synas både på banan och gatan i framtiden.

Planerna för DMS GTR JO1 involverar även ett hittills okänt projekt.
- Bilen kommer att bli frontfigur för Time Attack Challenge (www.timeattackchallenge.com), ett nytt och unikt projekt. Familjens shoppingbil eller superbil spelar ingen roll, alla kan vara med. Vi kommer snart att släppa mer information om det, avslutar Alx.

Danielsson Motorsport, www.dms.se
Alx, www.alx.nu

10-03-17 Engström satsar internationellt
Tomas Engström gör en internationell satsning 2010.
Engström bildar team med danska Hartmann Racing och målet med satsningen är att vinna ETCC (European Touring Car Cup). Teamet räknar också med deltagande i de fyra deltävlingar som STCC och danska DTC kör tillsammans.
Engströms teamkamrat blir den välmeriterade britten James Thompson.

I början av februari avslöjade Engström att han ska köra en full säsong i Camaro Cup. Och nu kommer alltså beskedet att racerföraren från Säter tar steget ut i Europa tillsammans med danska Honda-teamet Hartmann Racing.
- Väldigt inspirerande. Vi och Hartmann har pratat i flera år om att göra en gemensam satsning och nu blir det verklighet, säger Tomas Engström.
Precis som många andra racingteam hade Engström Motorsport ett tufft år ekonomiskt 2009. Men nu ser det betydligt ljusare ut.
- En otrolig vändning mot hur det såg ut i höstas, säger Engström.
Samarbetet mellan Hartmann och Engström gör att de två skandinaviska Hondateamen blir ett. Hartmann Racing ska driva bilarna och Engström blir enbart förare och slipper därmed rollen som körande teamchef.
- Självklart är det en stor fördel att enbart behöva fokusera på körningen.
Tomas Engström har tävlat i STCC elva säsonger i rad men 2010 blir det alltså färre tävlingar i den svenska serien. Målet är att delta i de fyra deltävlingar som ingår i den skandinaviska cupen.
2011 är tanken att STCC och DTC slås ihop fullt ut till ett skandinaviskt mästerskap och då vill teamet delta hela säsongen.
2010 ligger fokus framförallt på att vinna ETCC, i år körs mästerskapet under tre tävlingshelger.
2009 vann James Thompson och Hartmann Racing mästerskapet. Tomas Engström var trea 2007 och tvåa 2008. Det är med andra ord två välmeriterade förare som teamet ställer på startlinjen.
- För oss finns det inget annat än att vinna. Vi sätter ribban jäkligt högt men vi vet att vi har ett team som har kapacitet att vinna, säger Engström.

Dina tankar om att bilda team med en internationell stjärna som James Thompson?
-Det här blir tredje året som han kör Honda Accord och det blir mitt sjätte. Vi har stor erfarenhet av bilarna och jag tror vi kan lära mycket av varandra. Att få köra tillsammans med en av världens bästa standardbilsförare är förstås riktigt kul. Det ska bli intressant att se hur han jobbar, säger Engström.
Thompson vann BTCC 2002 och 2004. Dessutom var han VM-trea 2007.
Teamet ska använda Hartmanns bilar under säsongen. Tomas Engström berättar varför.
- Vi har diskuterat om vi ska använda våra eller Hartmanns bilar. Fördelen med Hartmanns bilar är att de är utvecklade efter det nationella danska reglementet medan våra följer FIA-reglerna. Nationella lösningar brukar oftast innebära fördelar, säger han.
Teamchefen Hans Hartmann ser fram emot samarbetet med Tomas Engström.
-Vi har lärt känna varandra de senaste åren när vi tävlat i ETCC. Vi har diskuterat om vi skulle kunna samarbete och nu är det en realitet, säger han.

ETCC 2010
28 mars, Braga, Portugal
25 juli, Salzburgring, Österrike
17 oktober, Franciacorta, Italien

Skandinaviska cupen 2010
24-25 april, Jyllandsringen, Danmark
4-5 juni, Göteborg City Race
3-5 september, Jyllandsringen
17-18 september, Ring Knutstor
10-03-17 Rasmus Mårthen klar för DMS i JTCC!
Rasmus Mårthen, 17 år, är klar för Danielsson Motorsport och JTCC. Mora-sonen, som under fjolårets debutsäsong i JTCC för Mattias Ekströms stall körde hem en seger och slutade på en sammanlagd åttondeplats i mästerskapet, ser fram emot årets säsong.
- Jag kan banorna och DMS är ett starkt team som vet hur man jobbar med unga talanger, säger Rasmus. Jag kommer att trivas bra med Alx och hans gäng och det tror jag kommer att ge resultat.

Rasmus Mårthen har tävlat i karting sedan 2003 och till hans främsta framgångar hör segern i riksmästerskapet i Formel Yamaha, 2008. Från och med årets säsong ingår Rasmus i DMS utvecklingsprogram för unga förartalanger, Young Gun Programme.
- Jag är väldigt imponerad av Rasmus attityd. Han satsar stenhårt på motorsporten och vill oerhört mycket, säger stallchefen Alx Danielsson. Genom Young Gun Programme kan vi hjälpa Rasmus till rätt förutsättningar att lyckas i karriären.

Rasmus Mårthen kommer att köra i en av Danielsson Motorsports två Seat Leon-bilar, den andra körs av Kim Andersson, klar sedan tidigare.
- Vi tycker att vi har hittat en väldigt stark förarkombination i år, säger Alx. Det kommer att bli väldigt spännande att se vad våra två talanger kommer att kunna prestera.

Första deltävlingen i årets säsong av JTCC körs i samband med STCC den 7-8 maj på Ring Knutstorp Ring. Ytterligare sex deltävlingar väntar med final på Mantorp Park den 1-2 oktober.

Danielsson Motorsport, www.dms.se
Alx, www.alx.nu
10-03-16 Danielsson Motorsport blir MekoPartner Sportvagnsservice
Verkstadskedjan MekoPartner och racingstallet Danielsson Motorsport vidareutvecklar sitt samarbete från 2009 och öppnar verkstad för sportvagnar, MekoPartner Sportvagnsservice. Danielsson Motorsport har under de senaste åren tävlat i Carrera Cup och JTCC. Under fjolåret tog stallet fyra segrar i JTCC och erfarenheten från tävlingsverksamheten kommer väl till pass.
- Hos oss kommer kunden att kunna göra allt som de kan göra hos den dyra märkesverkstaden, till samma kvalitet, men billigare pris, säger Alx Danielsson för Danielsson Motorsport. Vi har den kompetens och noggrannhet som behövs för att tillfredställa de krav som kunderna ställer på oss.

MekoPartner är en nordisk kedja av självständiga bilverkstäder, anslutna till MekoPartner. Genom att vara anslutna till MekoPartner kan de ta del av gemensamma resurser som marknadsföring, utbildningar, tekniskt stöd och mycket annat.
- Med de kvalitetskrav som vi har på våra verkstäder och de reservdelar som används gäller vår stämpel i serviceboken lika mycket som märkesverkstadens, säger Tomas Näsberg, ansvarig för MekoPartner i Sverige. Med MekoPartner Sportvagnsservice breddar vi vår marknad och höjer vår profil. Danielsson Motorsport är den perfekta partnern för att utveckla konceptet.

Förutom att MekoPartner Sportvagnsservice i Danielsson Motorsports regi kommer att kunna leverera service, reparationer, renoveringar, diagnoser och hjälp med inställningar av hjulupphängningar och motorer, kommer man att erbjuda en mängd andra tjänster. Kunderna kommer bland annat att erbjudas deltagande på bandagar och förarkurser.
- Till vår första bandag den 6-9 april på Mantorp Park kommer två av våra kunder ned med varsin Porsche som är servade och preparerade av MekoPartner Sportvagnsservice. Den ena, en Porsche 997 Turbo har fått effekten höjd till dryga 600 hästar, fått väghållningen förbättrad samt genomgått seklådskonvertering, den andra Porschen, en 997 GT2 är uppskrämd till 750 hästkrafter och har även den genomgått en seklådskonvertering.

Danielsson Motorsport, www.dms.se
Alx, www.alx.nu

10-03-15 DMS satsar på rekordung talang i JTCC!
Danielsson Motorsport, DMS, fortsätter sin satsning på unga talanger och JTCC i år. Kim Andersson, 15 år, från Säffle Motor Club debuterar i JTCC för DMS i en Seat Leon och blir därmed den yngste föraren hittills i mästerskapets historia. DMS avslutade fjolåret med fyra raka segrar i JTCC men Kim känner ingen press.
- Det ska bli jättespännde, säger Kim. Jag är med för att få lära mig så mycket som möjligt i år, resultaten får komma när de kommer. Lite nervöst känns det, men jag är i goda händer hos Alx och hans team, och jag kommer att få det stöd jag behöver.

Alx Danielsson blev uppmärksammad på den unge talangen av Camaro Cup-föraren
Magnus Krokström och Kim fick förra året möjlighet att testa för DMS.
- Det var äldre förare var på plats, men Kim var snabbast av dem alla trots att han då bara var 14 år gammal. Vi fick god kontakt och sedan dess har vi jobbat på att hitta ett samarbete, säger Alx. Kim är en jättetalang som har alla förutsättningar att gå långt i karriären.

För att få köra JTCC trots sin unga ålder var Kim tvungen att få dispens av Svenska Bilsportförbundet, SBF.
- Det är inte ofta talanger som Kim dyker upp och i motorsportsverige måste vi ta hand om dem på bästa sätt. Jag är väldigt glad att jag och SBF hittade en väg fram för att ge Kim åldersdispens så att vi tillsammans ska kunna utveckla hans karriär på bästa sätt, säger Alx.

Kim Andersson började köra karting redan när han var tre år gammal och när han fyllde åtta fick han sin första bil, en Fiat 600, som han rattade runt på isen hemmavid. Kim tog under 2008 och 2009 hem riksmästerskapet för juniorer i crosskart och under fjolåret tog han också steget upp till fullvuxna bilar och blev tvåa i Clio Cup. I helgen som just var vann Kim både heaten i sin klass när första deltävlingen i isracing SM avgjordes i Robertsfors.
- Kim är något av en multitalang och allkonstnär bakom ratten. Is, grus, asfalt, spelar ingen roll, han behärskar alla underlag och det är ovanligt vid hans ålder, säger Alx. Han är en av de mest spännande förare jag har haft nöjet att arbeta med och det kommer att bli enormt intressant att följa och hjälpa honom i JTCC.

Första deltävlingen i årets säsong av JTCC körs i samband med STCC den 7-8 maj på Ring Knutstorp Ring. Ytterligare sex deltävlingar väntar med final på Mantorp Park den 1-2 oktober.

Om Danielsson Motorsport
Danielsson Motorsport, DMS, leds av racerföraren Alx Danielsson och grundades 2006. Stallet har sedan dess tävlat framgångsrikt i Carrera Cup Scandinavia och JTCC. Verksamheten omfattar även förarutveckling, utveckling av projektbilar, och inom ramarna för sin tävlingsverksamhet bedriver DMS även ett utvecklingsprogram för unga förare, Young Gun Programme, som ger möjlighet för unga talanger att bygga vidare på sina racingkarriärer.
Danielsson Motorsport driver från och med 2010 även MekoPartner Sportvagnsservice, en utveckling av verkstadsnätet MekoPartners koncept.
Danielsson Motorsports lokaler är belägna i Arlandastad Motor Town vid Arlanda flygplats i Stockholm.
För mer info om Danielsson Motorsport, besök gärna: www.dms.se

Om Alx Danielsson
Alx Danielsson, 28 år, från Östersund, nu boende i Uppsala, har sedan 2001 tävlat i formelbilar och sportvagnar på högsta internationella nivå. 2006 blev han mästare i World Series by Renault och har också varit uppvisningsförare för Renaults Formel 1-stall. Alx har med sina 13 segrar i Carrera Cup Scandinavia den högsta segerprocenten av alla förare. 2009 vann Alx Ferrari Scandinavia Challenge efter att ha tagit nio segrar på tolv tävlingar.

För mer info om Alx, besök gärna: www.alx.nu
10-03-11 Piruetter och sladdar i Sälen
Under de mest intensiva sportlovsveckorna erbjuder Volvo Cars Driving Academy (VCDA) tillsammans med Robert Dahlgren, en av våra STCC-förare, möjligheten att ta en svängom på is i en C30 från Polestar Racing.

Varje onsdag under veckorna 7, 8, 9, och 10 har köerna ringlat långa vid den isbana som spolats ovanpå en myr i centrala Sälen. Här har sportlovsfirare som tröttnat på skidbackarna chansen att åka med Robert Dahlgren i en C30 från Polestar som man kört med under STCC.

Robert är ju, som känt, en professionell racingförare och kan därför erbjuda några extra piruetter och svängar som kittlar långt ner i magen på den som sitter bredvid.

Det är nu tredje året i rad som Robert är inblandad i aktiviteten och han berättar att det är gratis för alla som vill åka med, och enda anledningen till att man måste sluta på eftermiddagen är att rallydäcken sliter så på isen. - Det är sjukt roligt att vara här uppe. Att få möta människor i olika åldrar och se att aktiviteten är omtyckt av både tjejer och killar. - På en dag blir det många sladdar och skratt blandat med tjut, säger Robert nöjt. Det är skillnad från tävlingarna då det är stort fokus och hög koncentration som gäller!

Rekordet med att köra 52 personer på en dag under några galna timmar mitt på dagen sattes förra veckan.
- Vi har startat klockan 11.30 på onsdagarna och redan en stund innan är där en lång kö med människor som vill åka med, säger Kent Olofsson, ansvarig på plats från Bilar & Teknisk Support som är på plats under alla veckorna.

De dagarna Robert Dahlgren är i Sälen har det varit extra högt tryck på banan, men intresset har även varit stort under övrig tid och nu har Kent Olofsson tillsammans med sina kollegor från VCDA snart avverkat fyra veckor av testkörningar på isen.

Kent berättar att många av de som kommit och testat bilarna har varit positivt överraskade över hur mycket en Volvo gör själv i svårhanterliga situationer.

Tanken kring isbanan och VCDAs närvaro är att människor skall erbjudas möjligheten att testa Volvos säkerhetssystem, som till exempel antisladdsystemet DSTC (Dynamic Stability and Traction Control) under kontrollerade förhållanden. Många bilförare vet inte hur det känns när systemen faktiskt aktiveras eller hur bilen beter sig i kraftig sladd, men här kan man testa allt tillsammans med en erfaren instruktör.
- Efter genomgång med en instruktör och ett test-varv på banan får kunden byta plats med vår VCDA-instruktör för att sedan själv köra och genomföra momenten slalom, kraftig bromsning och undanmanöver. Allt på blankis, förklarar Kent.

Volvo Personbilar Sverige har erbjudit under många år och det har varit en mycket uppskattad service. Hela Volvos produktutbud står uppradade på isen i Sälen för att varje kund som vill testa banan skall få sitta i en bil som känns bekväm och lagom storleksmässigt jämfört vad man brukar köra.
- Idén är ju att man skall få uppleva vad våra bilar kan erbjuda i form av aktiv säkerhet när man själv kanske tappat lite kontrollen över bilen, påpekar Kent.

Demo-centret i Sälen erbjuder också testkörningar på väg för alla som är nyfikna på Volvo.
10-03-11 Erfaret team när Walter Rörhl gör comeback på Nürburgrings 24-timmars
Förberedelserna är i full gång inför 63-årige Walter Rörhls comeback vid Nürburgrings 24-timmars. I samband med att han provade ut förarsätet kunde den förre WRC-mästaren träffa de lagkamrater som han ska dela en Porsche 911 GT3 RS med den 15 och 16 maj.

Förre DTM-föraren Roland Asch (59) liksom journalisterna Horst von Saurma-Jeltsch (55) och Chris Harris (35) känner Nürburgrings Nordslinga som sin egen ficka och har tävlat flera gånger i Tysklands viktigaste långdistansrace.

Roland Asch, som varit tvåa i DTM-mästerskapet två gånger, har kört 24-timmarstävlingen i Eifelbergen mer än ett dussin gånger. 2004 blev han femma totalt. Grunden för sin karriär lade han i Porsches märkesserie och i Porsche 944 Turbo Cup var han närmast oslagbar och han vann mästerskapet tre gånger i rad. 1991 vann han Porsche Carrera Cupen i Tyskland. I år har han redan deltagit i ett långdistansrace då han körde en Porsche 911 GT3 Cup i Dubais 24-timmarsrace. I den tävlingen kämpade han länge om ledningen tills han tvingades bryta.

När Horst von Saurma-Jeltsch debuterade 1987 var han teamkamrat med Roland Asch i 944 Turbo Cupen. Det dröjde inte länge innan Nürburgrings Nordslinga blev favoritbana för redaktionschefen för specialtidningen ”sport auto.”

Sedan 1988 har Horst von Saurma-Jeltsch kört det klassiska 24-timmarsloppet 20 gånger. 2001 delade han en Porsche 911 GT3 R med bland andra Porsches fabriksförare Timo Bernhard. I sin roll som journalist genomför han regelbundet tester på Nordslingan och 2004 satte han till och med varvrekord med en Porsche Carrera GT.

Den brittiska motorsportjournalisten Chris Harris bekantade sig med Nordslingan år 1999. Sedan dess har han kört 24-timmarsloppet fyra gånger, senast 2007 i en Porsche 911 GT3 Cup. Under säsongen 2008 blev han tia i Nürburgrings 24-timmarsmästerskap. Vid två gästframträdanden i Storbrittaniens Carrera Cup blev han sexa respektive sjua.

Som förberedelse inför 24-timmarsloppet kommer Walter Rörhl och hans teamkamrater att köra två andra långlopp på Nürburgring (VLN) i sin 450 hk starka Porsche 911 GT3 RS.
-Jag är säker på att vi snabbt bekantar oss med bilen och banan, sade Walter Rörhl med tillförsikt.
-Men vi behöver träna inför depåstoppen. Det var trots allt 17 år sedan jag senast gjorde förarbyten i tävlingstempo.
10-03-10 38 bilar anmälda i Camaro Cup - Camaro Cup slår rekord
Till årets Camaro Cup-säsong är 38 bilar anmälda
- Det är fantastiskt roligt, men vi måste vara ödmjuka, det kommer att bli en tuff säsong, säger förarföreningens ordförande Anders Brofalk.

Nyheterna är många inom Camaro Cup, den nya generation 4-bilen har anlänt och till kommande säsong har det sålts hela 26 bilar av den modellen. Utöver det kör 12 bilar från förra året.
- Det är kul att det tagit rejäl fart och att vi kan presentera ett stort startfält. Det kommer att krävas kval på våra tävlingar då vi är för många bilar. Men det är ett angenämt problem, säger Brofalk.

I startfältet ses totalt 38 förare varav 16 är under 26 år. Bland favoriterna i årets serie ses Fredrik Ros som i år sitter i en rejält konkurrenskraftig bil. Anders Brofalk själv blir farlig liksom STCC-stjärnan Tomas Engström och givetvis den regerande mästaren Ole Martin Lindum.

Så här ser startfältet ut i årets Camaro Cup 2010
1 Tobias Brink Brink Motorsport
2 Jonny Gustafsson
4 Hampus Lindkvist Team x3m
5 Andreas Ahlberg BMS Event
7 Ted Brink Brink Motorsport
8 Mikael Granberg Fini-Granberg Motorsport
9 Peggen Andersson
16 TBA TBA WRS Tekniksupport
17 Tomas Engström WRS Tekniksupport
18 Karl Jensen Jensen Racing Motorsport
20 Andre Andersson Orange Performance
21 Jan Nilsson
33 Jonas Nilsson Jonas Nilsson Motorsport
37 Ole Martin Lindum Lindum Racing
40 Simon Reinberth
44 Maggan J Hagman Maggan Hagman Racing
45 Jörgen Eriksson Emeren Motorsport
46 Christer Öhlin Emeren Motorsport
47 Fredrik Ros Emeren Motorsport
48 Magnus Krokström
52 Tommie Eliasson Orange Performance
57 Daniel Svensson
64 Marcus Larsson Bryntesson Motor Sport
66 Niklas Lovén Bryntesson Motor Sport
69 Anders Brofalk Bryntesson Motor Sport
73 Stefan Jacobsson
74 Johan Klahr Klahr Competition
76 Görgen Ohlsson GBS Racing
77 Michael Wärn MPW Racing Team
83 Patric Sundel Team X3M
86 Fredric Magnusson Freddie.Se Motorsport
84 Richard Berggren
88 TBA TBA Team CaWalli
91 Jörgen Edström MPS Motorsport
95 Mikael Eklund Team Nya Åkeriet Örebro
96 Marcus Palnér Bryntesson MotorSport
98 Stein Frederic Akre
99 Håkan Ricknäs Westlife Racing AB

För mera info om STCC och Camaro Cup´s tävlingshelger.
www.stcc.se
www.camarocup.com
10-03-08 Micke Ohlsson Motorsport kör GT3 Cup Endurance samt Swedish GT 2010!
Micke Ohlsson Motorsport har införskaffat en Porsche 996 GT3 Cup som ska köras i GT3 Cup Endurance. Svensk racing har under flera år saknat ett starkt upplägg med långlopp och GT bilar, nu kommer serier som fyller denna lucka och här vill vi vara med. Satsningen ska fungera som ett ytterligare steg i våra förarcoachningsutbildningar, där våra kunder får möjlighet att tävla i riktig racingbil.

Bilen kommer att köras de tre GT3 Cup Endurance helgerna med 1 timmes race och obligatoriskt depåstopp där möjlighet finns för att göra förarbyte. Vi tittar också på att köra ett antal Swedish GT-lopp och är framförallt intresserade av tävlingarna på Anderstorp och SPA-Francorchamps. Upplägget med långlopp och möjlighet till förarbyte, som båda dessa serier representerar, känns helt rätt i tiden.

Utöver tävling kommer den Porsche 996 GT3 Cup som nu är inköpt också användas i våra exklusiva förarcoachningskurser på Ljungbyhed Park. Titta gärna på hemsidan, www.mioh.net eller kontakta oss på Micke Ohlsson Motorsport för mer information.

Vad Micke Ohlsson själv kommer att köra under 2010, kommer att presenteras under april.

Kalender GT3 Cup Endurance
2 maj – Karlskoga
1 augusti – Kinnekulle
28 augusti – Falkenberg

Kalender Swedish GT
15-16 maj - Anderstorp
19-20 juni - Karlskoga
1 augusti – Kinnekulle
28 augusti – Falkenberg
2-3 oktober – Spa-Francorchamps
www.mioh.net
10-03-05 Team CaWalli fortsätter sin satsning på unga talanger
Torupsbaserade Team CaWalli har under flera år tävlat i Svenska Radical serien där man tagit såväl segrar som mästerskapstitlar. Team CaWalli värnar om unga talanger och Radical är en perfekt racingklass att växa i varför teamet nu satsar på ungdomarna Robert Helling och Oskar Andersson.

Team CaWalli vann Radical mästerskapet redan 2005. Under 2008 blev det en tredje plats med föraren Viktor Hallrup som man förra året placerade i en BMW i STCC:s privatförarcup, Semcon Cup, vilken Hallrup vann övertygande.

Den Radical racer som Hallrup rattade kommer i år åter ut på banan med Växjösonen Oskar Andersson vid ratten. Oskar, som ännu inte fyllt 15 år, har dock flera års erfarenhet bakom ratten då han inledde sin racingkarriär redan som 7 åring med karting där han skördat många fina framgångar. Nu blir det större och snabbare redskap för Oskar när han skall köra Radical i över 200 km/tim men det oroar inte Oskar alls.
- Jag har alltid älskat fart och att nu få sätta sig i en riktig racingbil känns underbart. Jag vet att det kommer att krävas hårt arbete för att lära sig att köra bilen och därför så har jag inte satt upp några resultatmål för säsongen utan mitt mål är att kunna lära och utvecklas, berättar Oskar som redan har fått en chans att testa bilen på Anderstorp under slutet av förra året.
- Jag trivdes direkt bakom ratten och tyckte det var riktigt roligt att få känna den fartupplevelsen som en Radical ger. Min teamkompis, Robert Helling, har redan kört en säsong så han kommer att hjälpa mig och så finns ju massor av erfarenhet inom hela Team CaWalli, avrundar Oskar som just nu är i full gång att lära sig banorna genom en datorsimulator hemma i Växjö.

Oskar kommer att köra en Radical 1300 Prosport, som är den äldre versionen man tävlar med i Sverige. Under 2009 kom nya Radical PR06 och i en sådan kommer man i år att kunna se 16 åriga Robert Helling försvara Team CaWallis färger. Robert, som också han kommer från Växjö, har redan ett års erfarenhet av Radical då han under 2009 slutade nia i serien.

Robert har redan ett välfyllt CV med bland annat två SM-silver i Karting, en 4:e plats i Belgiska gokart mästerskapen och 2008 blev han Nordisk Mästare i Formula Basic innan det blev Radical med en pallplats vid deltävlingen på norska Våler banan. 2010 sätter dock Robert upp målen betydligt högre:
- Med ett års erfarenhet av klassen, och med den nya bilen så har jag bestämt mig för sikta på mästerskapstiteln under 2010. En tuff målsättning i en så här konkurrenskraftig serie men man måste sikta högt för att komma långt, ler Robert som körde den nya PR06-modellen redan vid förra årets finaltävling.
- Jag fick chansen att köra finalen med den nya bilen vilket kändes otroligt bra då jag kunde skapa erfarenheter att ta med mig och analysera under vintern. Dock blev det inte riktigt som vi hade tänkt oss då en startkrasch gjorde att det inte blev så jättemycket körning. Men jag fick ändå en känsla för bilen och jag trivdes verkligen så jag hoppas och tror att jag tillsammans men Team CaWalli kommer kunna ha förutsättningarna för att lyckas fullt ut i år, avlutar en förväntansfull Robert.

Joakim Wiedesheim, ägare av Team CaWalli ser så här på årets satsning.
- Vi har under flera år varit med och fightats i toppen av Radical klassen. Naturligtvis är detta något vi vill fortsätta med. Jag tror att båda förarna kommer att kunna ta del av de erfarenheter vi har i teamet och tillsammans skall vi jobba hårt för att se Robert nå toppen. Jag tror också att vi kommer att kunna ge Oskar de förutsättningar som krävs för att lära något helt nytt vid så ung ålder. Jag är dock den sista som blir förvånad om Oskar överraskar oss alla under andra halvan av säsongen, berättar Joakim som är i full färd med att förbereda teamet inför ytterligare en framgångsrik säsong.
10-03-05 Inför säsongen: Felix Racings Formel 3-guide
Säsongsstarten av det tyska Formel 3-mästerskapet kommer allt närmare, och de första testerna är bara en knapp vecka bort. Felix Rosenqvist laddar just nu upp på ett försäsongsläger med Volkswagen Motorsport i de tyska Alperna, där han har chansen att för första gången stifta bekantskap med några av de förare han kommer att tävla emot under året.

I början av nästa vecka flyger Felix till England och den klassiska F1-anläggningen Silverstone, där han ska genomföra det test han belönades med när han vann Rydell Special Award i januari. Rickard Rydell själv kommer att finnas på plats och media från flera olika länder ska bevaka testkörningen, som Felix passande nog genomför tillsammans med sitt ordinarie team Performance Racing. Bara några dagar senare inleds därefter en intensiv period av officiella tester i Tyskland och Nederländerna (med det första planerat för Nürburgring) som sträcker sig över hela den resterande delen av mars, innan tävlingssäsongen drar igång på Oschersleben helgen den 10-11 april.

Som ett led i uppladdningen har Felix Racing tagit fram en F3-guide med historia, teknisk information och kuriosa om klassen som representerar den största utmaningen hittills i Felix karriär. Vi hoppas att denna sammanställning - som även jämför de olika nationella F3-mästerskapen runt om i världen - kan hjälpa dig att komma väl förberedd till vad som ser ut att bli en av de tuffaste säsongerna i tysk Formel 3 på mycket länge.

Läs guiden online: http://www.felixracing.se/formel-3/
10-03-04 Ny managementgrupp ska ta Philip Forsman till toppen
Efter tre år med inhopp i olika nationella mästerskap gör nu Philip Forsman, 21, en allvarlig satsning mot motorsportens allra översta divisioner. En helt ny managementgrupp ledd av kapitalförvaltaren Peter Birath – som bland annat hjälpte Björn Wirdheim till styrningen med Jaguar Racing i Formel 1 för sex år sedan – har bildats för att vägleda Forsman under ett avgörande skede av karriären. Även den förre WTCC-föraren Rickard Rydell finns med i projektet, som sjösätts med omedelbar verkan.
– Det här är en drömchans för mig, säger Philip Forsman. När jag blev uttagen till racinglandslaget kändes det som ett kvitto på att jag hör hemma i toppen, och det här samarbetet bekräftar bara den känslan. Peters erfarenhet av förhandlingar på högsta internationella nivå kommer att vara ovärderlig i den satsning vi kommer att göra, och Rickard är en förare av världsklass som jag av förklarliga skäl kommer att ha stor hjälp av. Jag är grymt laddad!

Philip Forsman spenderade säsongen 2009 med ett gästspel i Porsche Carrera Cup Scandinavia och ett antal deltävlingar i den svenska Formel Renault-serien, vilket resulterade i pallplatser i båda mästerskapen trots mycket begränsad körtid.
– Philips förmåga att anpassa sig till nya bilar var något av det första jag noterade när jag började titta närmare på honom, säger Peter Birath, som även blir Forsmans manager. Jag ser stor potential iPhilip och det finns ingen anledning till varför vi inte skulle ha siktet inställt på Formel 1. Jag vet efter arbetet med Björn Wirdheim att det är tufft, men jag vet också att det inte är omöjligt för en förare med Philips talang.

1998 års BTCC-mästare Rickard Rydell, som varit en av förarna i SEAT:s fabrikssatsning i VM-serien för standardbilar (WTCC) under de senaste åren, kommer att jobba med mental rådgivning och hjälpa Forsman med sin inställning till motorsporten.
– Philip har gjort bra ifrån sig hemma i Sverige och även i de lopp han har kört utomlands, säger Rydell. Jag ser fram emot att hjälpa honom utvecklas – och en stor del av hemligheten bakom att bli en riktigt snabb förare ligger på det mentala planet. Philip är definitivt ett av de mest intressanta namnen för framtiden och det ska bli spännande att följa honom på nära håll!

Förhandlingarna inför årets säsong pågår fortfarande, med Formel 3 som det troligaste alternativet just nu. Managementgruppen jobbar också på en femårsplan som ska ge Forsman de förutsättningar som behövs för att konkurrera i internationell formelbilsracing.
10-03-04 WTCC-premiär i helgen på Eurosport - Curitiba första anhalt i VM-serien
Söndag 7 mars startar FIA WTCC, VM för standardbilar. Precis som de tre senaste åren är de Autódromo Internatcional de Curitiba som som är premiärbana. WTCC-säsongen 2010 består av sammanlagt 24 lopp fördelade på 12 tävlingshelger. Avslutning sker traditionsenligt i Macau 21 november. En nyhet för året är att man förändrat poängsystemet till samma som gäller för de två andra tävlingsserierna med VM-status från Internationalla bilsportförbundet, rally-VM och formel 1. Poäng kommer nu att delas ut till de tio bäst placerade förarna i varje lopp med 25 poäng till vinnaren.

2009 vanns förar-VM av italienaren Gabriele Tarquini medan SEAT tog hem VM för tillverkare. SEATs fabriksteam kommer inte att delta i årets VM men modellen Léon 2.0 TDI får ändå en stark representation i WTCC genom flera privatteam. Andra modeller som deltar i hela VM-serien är Chevrolet Cruze LT, BMW 320si och Chevrolet Lacetti.

Officiella hemsidan för WTCC med pressbilder hittar ni på www.fiawtcc.com

Helgens sändningar på Eurosport

Lördag 6 mars
08.30-09.00: Inför WTCC 2010, repris
20.00-20.45: Kval, direkt

Söndag 7 mars
18.00-19.15: WTCC – lopp 1, direkt
19.15-20.15: WTCC – lopp 2, direkt

10-03-04 Niklas Lovén klar för Bryntesson MotorSport i Camaro Cup
Camaro Cup klassen växer och utvecklas, nu ansluter ännu en toppförare till klassen. Niklas Lovén har en gedigen meritförteckning, med mästerskaps segrar både i Sverige och USA. Han har också hunnit med att köra i det Brittiska Ascar mästerskapet. En serie som körs på ovalbanor med Nascar bilar. Niklas kommer i år att köra en av BMS teamet nya Gen-5 Camaro. Bakom satsningen ligger Bilsport & Mc Specialförsäkringar som ger Niklas chansen i den nya Camaro Cup klassen.
- Jag har följt Camaro klassens utveckling och tror väldigt mycket på konceptet med den nya bilen. Klassen har också en stark förarförening där man jobbar med att skapa en god anda mellan tävlande och teamen, något som kanske glöms i en del andra klasser. BMS teamet är ett bra team som vunnit flera Camaro mästerskap och jag ser fram emot vår satsning, säger Christer Johansson från och Bilsport & Mc Specialförsäkringar.
- Vi är mycket nöjda att vi knutit Niklas Lovén till vårt team . Han är en mycket rutinerad kille som har det som krävs för att bli en toppförare i Camaro Cup. Senast så tävlade Niklas i Porsche Carrera Cup, men nu blir det amerikanska muskler som gäller. Nu har vi tre av fyra förare klara för teamet säger Tony Bryntesson från BMS teamet.

Niklas är själv mycket glad att vara tillbaka i racingen efter ett års uppehåll, och ser verkligen fram mot premiären på Knutstorp banan i början av Maj.
- Det är verkligen jätte kul att få chansen att köra och tävla med den nya Camaro Cup bilen. Jag vet också att med BMS teamet och Bilsport & Mc Specialförsäkringar som stöd, kommer jag få de förutsättningar som behövs för att lyckas i klassen, avslutar Niklas Lovén.
10-03-03 Simon Reinberth kör Camaro Cup!
Efter två säsonger i JTCC och senaste säsongen i VW Polo Cup i tyskland så ökar Simon på med ca 200 hk inför säsongen 2010. Simon lyckades bli bäste rookie i Tyskland trots en säsong som strulade en hel del med krascher och otur.
Planen från början var att fortsätta i Tyskland ett år till men när Polocupen nu läggs ner och ersätts med Scirocco Cup så blir det för dyrt att fortsätta satsningen internationellt.

Simon kommer istället att ratta en Gen 4 Camaro som ifjol kördes av Daniel Andersson från Ludvika, planen är att ta ur allt som går ur Gen 4 bilen och vinna den klassen för att kunna växla upp och köra den nya Camaron Gen 5 till säsongen 2011.
Det är i dagsläget inte helt klart hur och vem som kommer att sköta bilen under säsongen, förhandlingar pågår bla med Clemens Andersson som skötte bilen åt Daniel under fjolårssäsongen. Just nu pågår sponsorförhandlingar för att säkra finansieringen av årets säsong för Simon.

Mer info kommer på www.eljasmotorsport.com och www.reinberth.se
10-03-02 Marcus Larsson klar för Bryntesson MotorSport i Camaro Cup 2010!
22-årige Marcus Larsson från Kungälv byter team och väljer mästarteamet – Bryntesson Motorsport från Jönköping. Deras Chevrolet Camaro Z28 skall äntligen kunna ge Marcus en plats på den slutgiltiga pallen!
- Det kom ärligt talat lite oväntat, säger Marcus. Klassen ömsar skinn i år och en del växlar över till en helt ny Camaro (generation 5) medan andra väljer att köra kvar på generation 4 modellen. Mitt fjolårsteam visste inte riktigt hur de skulle göra med förare till sin nya Camaro och efter lång väntan blev det klart att man själv ville köra. Jag stod då utan styrning i Camaro Cup i år och istället blev jag klar för en säsong i den Svenska Volvocupen med en sprillans ny Volvo. Då tog Bryntesson Motorsport kontakt och frågade om jag ville köra en av deras Camaro gen.4 bilar, så nu blir det så att jag dubblerar i två bilklasser i år. Det blir lite kluvet att växla mellan fram och bakhjulsdrift och flera hundra hästkrafter, men det blir garanterat kul!

Bilen kördes förra året av Skeneföraren och förre STCC föraren för Volvo Magnus ”Kroken” Krokström. Magnus lyckades vara på prispallen tio av tolv möjliga gånger varav fem var segrar, så bilen har alla möjligheter att ge Marcus rätt förutsättningar.
- För oss kändes det naturligt att vända oss till Marcus inför säsongen, säger Tony Bryntesson i Bryntesson Motorsport. Vi har haft koll på Marcus dom senaste säsongerna och vet att han har en stor potential. Nu kommer han att få köra Krokströms” fjolårsbil och den vet vi är en av dom absolut bästa i klassen. Nu är det upp till Marcus och hans mekaniker att bevisa resten, säger Tony Bryntesson.

Det blir alltså bråda tider för Marcus, eftersom han också kommer till start i SSK med en helt nybyggd Volvo 850.
- Ja , det var ju kanske inte riktigt meningen, men när det drog ut på tiden ville min chef att jag skulle bygga och köra en Volvo 850 i superskick. Och eftersom han stod för hela bygget tillsammans med utrustning, delar och personal körde jag igång. Nu väntar vi i princip bara på motor och stötdämpare sen skall den rastas, säger Marcus.

Men huvudintresset ligger såklart på Camaro. En bra insats i år kan underlätta inför nästa år.
- Japp. Då siktar jag på generation 5. Over and out.
www.camarocup.com
10-02-26 Marcus Jönsson fortsätter hos Ebbesson Motorsport!
Marcus Jönsson, från Båstad, gjorde sin debut i Radical under 2009 för Ebbesson Motorsport. Under sitt första år ingav han respekt genom att bli totalt 4 i SM och vald till Årets Rookie. Nu vill Marcus fortsätta i samma stil under 2010.

År 2009 överraskade Ebbesson Motorsport alla genom sin snabbhet. Andreas Ebbesson, som då körde Radical, vann hela mästerskapet med 130 poängs marginal och var överlägsen hela säsongen. Till 2010 kommer Marcus Jönsson fortsätta i Radical för Ebbesson Motorsport som har all erfarenhet för att leda Marcus mot en totalseger.

Under förra året var Marcus en förare med jämna resultat genom hela säsongen. Han fullföljde alla 16 race och tog hela tiden värdefulla poäng, vilket till slut ledde till en fjärdeplats i SM. Inför 2010 höjs ribban då han siktar högre! Vilken bil han kommer att köra är ännu inte helt klart, men med all säkerhet en mycket konkurrenskraftig.
- ”Marcus har stor talang och med 1 års erfarenhet av Radical kan han mycket väl lyckas att förbättra fjolårets prestation. Förhoppningen är att han skall ta vid efter Andreas och kanske nå en totalseger. Att köra en Radical snabbt handlar mycket aggressiv körstil, ett kontrollerat jävlar anamma, brukar vi säga. Lyckas han med det, då är vi med i toppen!” Ted von Krusenstierna.
- ”Jag tycker att det ska bli ett roligt år! Nu har jag samlat på mig erfarenhet och känner till de flesta banorna. Jag kan bilen och kommer att vara mycket tuffare, räkna med det!” Marcus Jönsson.

Fler nyheter kommer att presenteras inom kort. Håll utkik!

www.ebbessonmotorsport.com
10-02-22 Rydell till STCC - blir expert i Viasat Motor
Efter 20 år som fabriksförare i racing väljer Rickard Rydell att stå vid sidan av banorna 2010. Rydell lämnar inte sporten helt då han engagerats som expert i Viasat Motors STCC-sändningar. Dörren står också öppen för en återkomst i standardvagnsracing - om det ges rätt förutsättningar.

Rickard Rydell tävlar inte säsongen 2010. Det är första gången sedan 1977 då karriären inleddes i karting. År 1986 blev det Formel 3 för Picko Troberg och sedan 1990 har han varit fabriksförare för Toyota, Volvo, SEAT och Aston Martin. Bland meriterna finns seger i Macau Grand Prix 1992, BTCC 1998 och GT1-klassen i Le Mans 24-timmars 2007.
- SEAT Sport har lagt ner sitt fabriksteam i WTCC och jag kände tidigt att jag inte kunde hitta någon annan styrning med rätt förutsättningar. Det viktiga för mig är att sitta i en konkurrenskraftig bil som kan vara med och köra om segrar och mästerskapstecken. Finns den möjligheten nästa år kommer jag gärna tillbaka till standardvagnsracingen, säger Rickard Rydell.
Suget efter att köra racerbil finns där fortfarande, men även intresset för att göra andra saker. Säsongen 2010 ska Rickard Rydell vara expert i Viasat Motors omfattande STCC-sändningar.
- Under många år har jag haft uppemot 200 resdagar men nu ska det bli skönt att kunna landa hemma och prova på andra saker än att köra racerbil. Det ska bli jättekul att jobba med Viasat Motor igen, där jag bland annat ska vara expert i studiodelen av STCC-sändningarna.

STCC-premiären körs på Jyllandsringen i Danmark 24-25 april, med Rickard Rydell i tv-rutan.

Läs mer på: www.rickardrydell.com
10-02-19 Ebbesson Motorsport utökar med Porsche Carrera Cup!
Ebbesson Motorsport utökar inför säsongen 2010. Lars-Bertil Rantzow (L-B), välkänd både i affärsvärlden och i racingvärlden, kommer att köra Porsche Carrera cup för teamet. L-B som 2009 hade ett friår har kört Porsche sedan 2006 med många bra resultat i bagaget.

Ebbesson Motorsport växer på alla håll. Utöver satsningen i STCC ger man sig in en av de tuffaste racingserierna i Sverige, Porsche Carrera Cup. Det är en tuff utmaning då flera av landets proffsförare finns just här. Teamet har goda förutsättningar för att lyckas och samarbetet mellan förarna fungerar bra.
- "Vi tycker det ska bli roligt att arbeta tillsammans med L-B. Vi har under flera år haft kontakt med varandra och tycker att det känns helt rätt med honom som förare och representant för teamet. Det är av stort värde att komma från samma område med tillgänglighet, inte minst medialt. L-B har en mycket ambitiös inställning, stor erfarenhet och har den fart som krävs." Inge Ebbesson.

Såhär säger L-B inför sin comeback:
- "Jag är här i första hand för att ha roligt. Självklart vore det kul att vara med och slåss i toppen, men det ser jag som en bonus. Bilen är klart konkurrenskraftig och sen får vi se hur mycket kroppen klarar av."

Fler nyheter kommer att presenteras inom kort. Håll utkik! www.ebbessonmotorsport.com
10-02-16 Säsongsdebut för Dahlgren: "För tidigt att säga något"
Volvoteamet satsar allt på att försvara sin dubbeltitel från 2009.
Redan nu ligger de i Spanien för en intensiv testperiod.
- Svårt att säga vad det ger, det slutgiltiga svaret får vi inte förrän premiären, men jag är säker på en sak, vi har inte gjort bilen sämre, säger föraren Robert Dahlgren.

Spanska Guadix är platsen där Volvoteamet Polestar Racing lade grunden till sina titlar i 2009-års STCC-mästerskap. 12 dagars vintertest föregick fjolårets succé, i år satsar teamet på samma recept.
- Det var helt avgörande ifjol, det är jag säker på, säger Robert Dahlgren som är den förare i teamet som genomför testerna.

Han är nyligen hemkommen från årets första test. Fyra dagar har avverkats, samma bana, samma uppdrag.
- Jag har två primära uppgifter under en testdag. Att köra identiskt varje varv i fyra dagar och leverera så precis feed back som möjligt till våra ingenjörer. Jag vet inte så mycket om de exakta tekniska detaljerna, ofta kör jag blindtest, utan att veta vilka justeringar som görs. För mig handlar det om att leverera känsla, jag litar fullt ut på att våra ingenjörer har koll på siffrorna, säger han.

Dahlgren ser stora skillnader i årets första testpass i Spanien jämfört med fjolårets dito.
- Då var bilen nybyggd, vi skulle ta reda på i vilken ände vi skulle börja. Nu har vi bevisligen en bra bil men har massa saker att utveckla, det som skiljer är att tiondelarna blir allt svårare att hitta. Den dagen man anser att en bil är perfekt, den dagen är det dags att sluta, säger han.

Behöver ni testa i Spanien när ni vet att ni har en vinnarbil?
- Det är klart att vi behöver utveckla bilen precis som BMW utvecklar bilen åt Flash Engineering och WestCoast Racing. Vi måste göra samma jobb och lite bättre än vad BMW gör i Tyskland.

Var den bil du körde i Spanien 2010-års vinnarbil i STCC?
- Det är alldeles för tidigt att säga. Det kändes bra, var hur kul som helst att köra igen. Svaret får vi som sagt på premiären och jag lovar att den inte är sämre än förra sommaren.

www.STCC.se
10-02-12 Upp till bevis för publikfavorit när Nascar inleds med klassiker
VIASAT MOTOR: NASCAR, DAYTONA 500 Söndag den 14/2 kl. 18.00
På söndag rivstartar Nascarsäsongen med klassiska Daytona 500.
De två stora frågorna är om Jimmie Johnson kan ta sin femte raka Sprint Cup-seger, och om det äntligen ska lossna för publikfavoriten Dale Earnhardt Jr?
– Earnhardt Jr vill gärna täppa igen käften på belackarna, säger Viasat Motors Nascarexpert Ted Westerfors.

Helgen efter Super Bowl är det alltså dags för en annan amerikansk klassiker – Daytona 500, även kallat The Great American Race. Skillnaden här är att man inleder säsongen med det största evenemanget som drar åskådarmassor runt 220 000 personer.
– Och den som är först över mållinjen heter Daytonavinnaren i förnamn, resten av livet, säger Westerfors.

Dale Earnhardt Jr fick känna segerglädjen 2004. Men han har även upplevt stor sorg på banan. 2001 förolyckades hans pappa Dale Earnhardt Sr i sin 23:e Daytona 500-start.

Sedan dess har sonen ensam fört familjetraditionen vidare, med blandad framgång.
– Han har enorma krav på sig, att leva upp till pappans framgångar. I fjol slutade han 25.a i mästerskapet. Och funkar det inte i år… ja, då vet jag inte vad som händer, säger Westerfors.

Trots motgångar, har Earnhardt Jr blivit vald till den mest populära föraren 2003-2009.
– Inte minst för att han är som folk är mest i North Carolina.

Störst framgångar har tveklöst Jimmie Johnson haft, som i år jagar sin femte raka Sprint Cup-titel.
– Hemligheten bakom Johnsons framgångar är kombinationen kanonförare med bästa teamet. Samarbetet med stallchefen Chad Knaus sker närmast på telepatisk väg. Och Knaus är en mästarstrateg som kan göra oväntade grejer.

Johnson utmanas bland andra av sin och Earnhardt Jr:s teamkompis i Hendrick Motorsports, den 50-årige ”evige tvåan” Mark Martin.
– Jag tror alla unnar Martin att vinna. Och jag tycker faktiskt han ser yngre ut än på länge.

Daytona 500 visas även live på Viasat On Demand.se
10-02-08 Felix Rosenqvist tar steget till Formel 3
Efter tre säsonger och lika många mästerskapstitlar i Formel Renault vänder 18-årige Felix Rosenqvist nu blicken mot Europa och Formel 3 inför 2010. Felix har skrivit på för Performance Racing, och kommer att tävla i det tyska mästerskapet - som tidigare vunnits av förare som Jarno Trulli, Kris Nissen, Bernd Schneider, Tom Kristensen och Michael Schumacher.
– Det här är det perfekta steget för mig och jag är verkligen glad över att få chansen i Formel 3, säger Felix. Vi hade många alternativ inför den här säsongen, men jag har alltid tyckt att F3 är en av de mest intressanta klasserna - och nästan alla F1-förare har kört där någon gång under sin karriär. Vidare har Performance Racing flera års rutin från F3 och ett bra samarbete med Volkswagen. Förutsättningarna är rätt och jag ser fram emot att köra en ny och ännu snabbare bil efter åren i Formel Renault!

Tyska F3 är det motorsportfrälsta landets snabbaste formelbilsserie, och har en tydlig internationell profil med inte mindre än 13 olika nationaliteter i föraruppställningen under 2009. Totalt ska nio tävlingshelger (18 race) avgöras i Tyskland och Nederländerna, och samtliga lopp TV-sänds. Felix teamkamrat i Performance Racing blir den regerande asiatiske Formel Renault-mästaren Alon Day.
– En fantastisk jubileumspresent för vårt team, säger Bobby Issazadhe, teamchef på Performance Racing. Det här blir vårt tionde år i Formel 3, och äntligen har vi en svensk förare som är snabb nog att vinna race och mästerskap.

Felix CV talar sitt tydliga språk, och jag är säker på att han och Alon Day utgör en av de starkaste förarkombinationerna på gridden. Nu är det upp till oss att arbeta tillsammans för att göra så bra ifrån oss som möjligt. Det första testet inför säsongen kommer att äga rum på Silverstone i England - ett test Felix fått som vinnare av prestigefyllda Rydell Special Award. För en vecka sedan offentliggjorde också Svenska Bilsportförbundet (SBF) att Felix blir en av fem förare i en elitsatsning på racing som tagits fram inför 2010. Premiären för tyska Formel 3 körs på Oschersleben den 10-11 april.

2009
Mästare Formel Renault Sverige
Mästare Formel Renault North European Zone
2008
Mästare Formula Asia 2.0
2007
Årets Rookie Asian Formula Renault

Felix Rosenqvist, 18, är uppvuxen i Värnamo men bor i Malmö. Felix inledde sin karriär i karting, där han bland annat blev tvåa i nordiska mästerskapen 2005 och tävlade framgångsrikt internationellt fram till 2007 då han tog steget till formelbil och Formel Renault i Asien. Efter att ha slutat fyra totalt och blivit årets rookie under debutsäsongen kunde han med 10 segrar på 15 lopp titulera sig mästare i Formula Asia 2.0 ett år senare. 2009 återvände Rosenqvist till Sverige och vann både det svenska och nordeuropeiska

Formel Renault-mästerskapet. Säsongen avslutades med två inhopp, vilka resulterade i en pallplats i SEAT Leon Supercopa i Frankrike samt en dubbelseger och ett nytt banrekord vid finalen för brittiska Formula Palmer Audi på Snetterton. Under 2010 tävlar Rosenqvist i det tyska Formel 3-mästerskapet tillsammans med Performance Racing.
Felix Rosenqvist: www.felixracing.se
Tyska Formel 3: www.formel3.de
Performance Racing: www.performance-racing.se
10-02-05 Timmy Hansen klar för Formel BMW Europe 2010
Timmy Hansen, 17, är efter månader av förhandlingar nu klar att axla ännu en säsong i den tuffa racingserien Formel BMW Europe.
- Jag är superglad! jublar Timmy
- Jag har fått förfrågningar från alla toppteamen i serien, berättar Timmy, som till slut valde att gå med det teamet han jobbade ihop med förra säsongen, tyska stallet Mücke Motorsport.

Timmy ser med tillförsikt fram emot ett andra år i Formel BMW. Förra året var han nybörjare både i formelbil och inom racing, nu är läget ett helt annat. Med ett års rutin och en vilja av stål siktar Timmy på att vinna serien.
- Det ska om möjligt bli ännu roligare att köra i år, säger Timmy och fortsätter.
- Nu vet jag vad som väntar mig. Jag ska försöka förvalta min erfarenhet och satsar på att vara första bil över mållinjen.

Svenska landslaget i Racing
Svenska Bilsport förbundet har tagit ut Timmy till det nya svenska landslaget i racing. Tillsammans med fyra andra lovande förare, Markus Ericsson i GP2, Jimmy Eriksson, Felix Rosenqvist och Filip Forsman i tyska F3, är Timmy en del av Bilsportförbundets satsning att få en förare i världstoppen, F1 med andra ord.

Timmys Formel BMW säsong börjar med officiella tester på Monza-banan i Italien den 9-10 mars. Formel BMW Europe omfattar 8 tävlingshelger där 7 körs samtidigt med Formel 1. Första racet bli i Barcelonas Grand Prix den 7-9 maj
10-02-04 Hampus Lindkvist ny förare i TeamX3M
Vi kan nu stolt presentera ännu en ny förare i TeamX3M som kommer köra i CamaroCup Gen4..
Hampus Lindkvist är född 1988 och bor i rättvik där han jobbar som bilmekaniker. Han började sin motorsport karriär år 2000 inom radiostyrd bilsport där han hade en rad framgångsrika år med bla. Sverige cup silver och femte plats på nordiska mästerskapen. 2006 bytte han inrikning och började med karting, den första klassen blev formel yamaha och redan första säsongen visade Hampus att han var snabb då han tävlade mot betydligt mer meriterade förare.

Redan efter en säsong blev det klass byte och man valde då värsting klassen KZ2. Redan första säsongen ställde Hampus upp i SM och ett flertal större tävlingar, han körde då för Kartson Racing Team. Till 2008 valde man att fortsätta i klassen. Hampus var väldigt snabb men dom goda resultaten ute blev då det var en problemfylld säsong med mycket material problem och flertalet påkörningar.

Säsongen 2009 tog han ett steg vidare upp till banracing där han valde Camaro Cup. Vilket var ett väligt stort steg och dom flesta i klassen är mycket rutinerade och varit med länge. Med dom förutsättningarna Hampus hade ekonomiskt och då man hade problem med att få tillräcklig fart i motorn under säsongen, presterade han ändå bra och var med och tampades i mitten av fältet. Han slutade totalt på 17:e och 5:a i aspen junior cup. Nästa säsong satsar han vidare på Camaro Cup och kommer då bli att räkna med.

Hampus kommer 2010 att göra sin andra säsong i Camaro Cup där han nu har ett års erfarenhet och han siktar på att vara med i topp striden. Hampus Lindkvist Racing kommer under 2010 att samarbeta med Team X3M och vi tror att det kommer bli ett mycket framgångsrikt koncept.

Björn & Carro som ligger bakom TeamX3M ser positivt på vårt nya tillskott och ser väldigt positivt men en tillväxt som Hampus. Hampus är en behärskad och ödmjuk kille med ett gäng kompetenta mekaniker som följer med in i TeamX3M.

Namn: Hampus Lindkvist
Ålder: 21
Yrke: bilmekaniker
Kommer från: Insjön

10-02-04 Bröderna Brink växlar upp till Camaro Cup 2010
Bildelskedjan Mekonomen gör sin största satsning på motorsport någonsin då de tillsammans med Brink Motorsport gör entré i nya Camaro Cup. Efter guld- och bronsmedalj i junior riksmästerskapen ska nu bröderna Tobias och Ted Brink ta sig an utmaningen att kontrollera de kraftfulla Chevrolet Camaro bilarna.

När Camaro Cup med sin starka organisation valde att satsa på en ny bilmodell var Brink Motorsport genast intresserade. Tillsammans med huvudsamarbetspartnern Mekonomen får teamet nu möjligheten att göra sin största satsning hittills och tajmingen med de helt nya V8-mullrande rörramsbilarna är perfekt.
- Vi är väldigt stolta över att ha fått den här möjligheten och jobbar nu stenhårt för att kunna vara med och fajtas om placeringarna i mästerskapet, säger teamchef Tommy Brink.

Mekonomen är inne i ett expansivt skede med nya butiksetableringar i kombination med satsning och utveckling av konceptet Mekonomen Bilverkstad. Mekonomen vill nu ta tillfället att exponeras i samband med motorsport då både personal, leverantörer och andra samarbetspartners har ett stort motorintresse. Mekonomen har för avsikt att förädla sitt varumärke kring Brink Motorsport och kommer här i första hand förstärka och vidareutveckla uppbyggda affärsrelationer. Till de olika tävlingarna kommer personal, företagskunder och inte minst bilverkstäder att bjudas in för att få en heldag vid banan. Mekonomen når i samband med tävlingarna dessutom ut till en bredare och en motorintresserad publik som kommer till de populära tävlingarna.
- Vi ser det som positivt att vara med i motorsportbranschen då vi har en naturlig anknytning till bilar och kunder som har ett genuint intresse av just detta säger Per-Ola Andersson, marknadschef på Mekonomen. Det främjar intresset hos såväl våra medarbetare som hos våra samarbetande verkstäder, leverantörer och övriga partners. Vi ser fram emot att tillsammans med Brink Motorsport kunna göra bra ifrån oss, på banan, utanför banan och som sponsor till teamet, tillägger Per-Ola Andersson.

Teamet ser sin inblandning i Camaro Cup som ett projekt över flera år och inser att de denna första säsong har en hel del att lära. Både förare och mekaniker får en rejäl utmaning med att utnyttja de 440 hästkrafterna till fullo vilket alla i teamet ser fram emot.
10-02-04 Marcus Ericsson debuterar i GP2 - Ska "köra skiten" ur stallallkamrat
På fredagen GP2-debuterar racingtalangen Marcus Ericsson med sitt nya stall Super Nova. Abu Dhabis race blir ett första spännande test, och ett unikt tillfälle att mäta krafterna med de nya konkurrenterna och stallkamraten Josef Král.
– Det gäller både att skapa en bra relation med honom, och sedan köra skiten ur honom, säger Ericsson.

Även om Marcus Ericsson inte kommer att köra de resterande två loppen i Asia Series, ser han Abu Dhabis GP som en viktig förberedelse inför huvudserien i Europa.
– Inte minst som Europaseriens final körs i just Abu Dhabi. Därför lär de flesta stallen vara här.

Det kommer således att bli en bra värdemätare, och ett unikt tillfälle att känna på bilen innan de första testerna i Frankrike, i slutet av mars.
– Det är väldigt begränsat med tester. Inför fredagens race är det bara en halvtimmes test innan kval. Så det gäller att hoppa i bilen och vara aggressiv direkt.

För att förbereda sig på den nya utmaningen har han tränat hårt, både fysiskt och mentalt.
– Jag har varit i Österrike hos fysiske tränaren Erwin Göllner, där vi fokuserat på muskulaturen kring nacken.

Göllner har tidigare tränat F1-stjärnorna Jacques Villenueve och Damon Hill, men koncentrerar nu sitt arbete på unga förare.
– Den mentala biten har jag tränat hemma i Örebro tillsammans med Jan Alriksson. Vi jobbar mycket med målbilder, och försöker simulera tävlingarna. Det är otroligt nyttigt, särskilt när man kommer hit till GP2 där alla är så duktiga. Då blir varje detalj extremt viktig, och den mentala träningen kan bli direkt avgörande.

En annan avgörande faktor är relationen med teamet.
– Den här veckan handlar mycket om att bekanta mig med teamet, lära mig hur de jobbar, och bygga relationen.

Inte minst med stallkamraten Josef Král.
– Det är viktigt att ha en bra relation. Men sedan är han även den viktigaste att slå.

TV-tider GP2, ABU DHABI/
Fredag 5 februari
14:55 GP2 Asia Series: Abu Dhabis GP - Race 1.

Lördag 6 februari
14:55 GP2 Asia Series: Abu Dhabis GP - Race 2.

GP2-schemat 2010/
23-25 mars, Le Castellet, Frankrike (Test)
7-9 april, Barcelona, Spanien (Test)
8-9 maj, Barcelona, Spanien (Race)
14-15 maj, Monte Carlo, Monaco (Race)
29-30 maj, Istanbul, Turkiet (Race)
19-20 juni, Portimao, Portugal (Race)
26-27 juni, Valencia, Spanien (Race)
10-11 juli, Silverstone, Storbritannien (Race)
24-25 juli, Hockenheim, Tyskland (Race)
31 juli-1 augusti, Budapest, Ungern (Race)
28-29 augusti, Spa, Belgien (Race)
11-12 september, Monza, Italien (Race)
13-14 november, Yas Marina, Abu Dhabi (Race)

GP2 visas även live på Viasat On Demand.se
10-02-02 John Bryant-Meisner kör Formel Renault för Team BS Motorsport
15-årige John Bryant-Meisner från Stockholm är den förste föraren som offentliggör sin satsning på årets Formel Renault 2.0 Sverige.

Bryant-Meisner har skrivit på för förra årets dominanter, Team BS Motorsport, och tar steget till formelbilsracing efter sju säsonger i svensk och internationell karting.
– Det här är ett stort och viktigt steg för mig. Formel Renault känns som helt rätt val för mitt första år i bilracing. Team BS Motorsport hade en otroligt framgångsrik säsong förra året, och även om jag är ny i serien vill jag inte vara med bara för att fylla ut startfältet! Jag kommer att lära mig massor under 2010 och ser fram emot den största utmaningen hittills i min karriär, , säger John Bryant-Meisner.
– Vi är glada att kunna ge en ung och lovande förare som John sin formelbilsdebut och hälsar honom varmt välkommen till Team BS Motorsport. Vi utökar vårt engagemang i Formel Renault 2.0 Sverige från två till fyra bilar den här säsongen, och att kunna offentliggöra John som den första av våra förare redan nu ger oss gott om tid till förberedelser inför premiären på Ring Knutstorp, berättar Lennart Bohlin hos Team BS Motorsport.
- Detta ligger helt i linje med intentionerna för vår serie. Formel Renault 2.0 Sverige är en tävlingsklass som skall utgöra starten för unga kartingtalangers karriär inom formelbilsracing, kommenterar Mästerskapspromotorn Joakim Wiedesheim.

Fakta
Född: 21 september 1994
Familj: Mamma Pirjo, pappa Tom, storasyster Mikaela, storebror Sebastian och rottweilern Bianca
Går i grundskolan på Viktor Rydberg-skolan i Djursholm, Stockholm.
Intressen: Soft Air Gun, datorer.

CV
2003 Karting: Cadetti. Trea i sin första tävling
2004-2005 Karting: Micro. Tvåa i ett par MKR-deltävlingar
2006-2007 Karting: ICA-Junior i bland annat Italien
2008 Karting: KF3 internationellt.
2009 Karting: KF3 internationellt. Åtta i öppna belgiska mästerskapen. Fyra, Göteborgs Stora Pris.
10-02-01 STCC Stjärna Tomas Engström, 5-faldiga Camaro Cup Vinnaren klar för WRS
Tomas Engström som dominerade Camaro Cupen under 90-talet med 5 mästerskapssegrar gör nu en comeback i en av WRS Tekniksupports Camaro Cup-bilar.
-Tomas var en av dom första förarna som jag kontaktade när det blev klart att WRS skulle vara med i Camaro Cup och jag är idag jätteglad över att vi kan gå ut med att Tomas kommer att köra en av våra bilar i år. Jag har ju kunnat följa Tomas på nära håll i STCC dom senaste åren så jag vet att han är en av Sveriges absolut snabbaste förare och det ska bli spännande att få jobba tillsammans med honom, säger Börje Wessman.
-När jag fick frågan av Börje om jag var intresserad av att köra Camaro 2010 i nya bilen tvekade jag inte en sekund. Det känns otroligt inspererande att få köra Camaro igen och köra om ännu en Camarotitel.

Nya Camaron kommer att bli en rolig bil att utveckla och med 450 hk under gaspedalen blir det häftigt. Att sedan få jobba med Börje och hans team blir en oslagbar kombination 2010, säger Tomas.

Tomas Engström
Ålder: 46 år
Familj: Frun Nina, Barnen Desirée, Sara, Christoffer och Jonathan
Hemstad: Säter, Dalarna
Hemsida: www.engstrommotorsport.com
Racingmeriter: 5 mästerskapstitlar i Camaro Cup, 42 pallplatser varav 5 segrar i STCC
10-01-30 Robert Myrsäter klar för sportvagnsmästerskap i Europa
18-årige Robert Myrsäter tar steget ut i Europa för att tävla i sportvagnsracing under 2010. Myrsäter, som nyligen tog emot sitt silver för andraplatsen i förra årets svenska Radicalmästerskap i samband med Bilsportgalan i Örebro, kommer att ställa upp i European Sports-Car- Challenge (SCC) som en av förarna i ett helt nytt team lett av tyske dress-for-less-intressenten Mirco Schultis. Styrningen är ett resultat av Myrsäters lyckade inhopp på Hockenheim i höstas, där han under sin debut i serien slutade trea i de båda lopp han körde.
– Det är inte varje år man har planerna för den kommande säsongen redo så här tidigt, men i vinter har jag både hunnit med att ta körkort och ro ihop det här! konstaterar en nöjd Myrsäter. Mirco var fabriksförare för Walter Pedrazzas PRC-grupp när jag körde på Hockenheim, och han började diskutera möjligheterna att starta ett nytt team med mig som förare redan då. Det känns kanon att få chansen att etablera sig i sportvagnsracing, men det kommer att bli tufft och det gäller att jobba hårdare än jag någonsin har gjort tidigare.

Arbetet med uppbyggnaden av det nya teamet pågår för fullt, och engagerar några av Europas bästa ingenjörer och mekaniker. Förutom satsningen på SCC finns långt gångna planer på att bygga och testa en Le Mans-prototyp under året, vilken i så fall kommer att rattas av Myrsäter och Schultis själv.
– Kopplingen till Le Mans är både attraktiv och konkret, säger Robert. Teamet har definitivt kapaciteten att göra något bra av ett sådant projekt. För egen del kommer allt fokus dock att ligga på SCC och att lära mig alla nya banor så fort som möjligt. Det här blir den mest intressanta säsongen hittills för mig och om det går bra finns det en tydlig, långsiktig karriärväg att följa i framtiden.

Årets kalender för SCC är ännu inte fastställd, men all nödvändig information kommer att publiceras på www.robertmyrsater.se i takt med att sådan görs tillgänglig. Myrsäter Racing vill rikta ett särskilt tack till Walter Pedrazza, Radical-organisationen samt Bilsportgymnasiet i Mjölby för att ha lagt grunden till den här europeiska satsningen.

För mer information om Robert och SCC, se nästa sida
ROBERT MYRSÄTER
Namn: Robert Myrsäter
Ålder: 18 år
Född: 20 december 1991 i Västervik
Bor: Hultsfred och Mjölby
Klubb: Kalmar MK
Skola: Racinggymnasiet i Mjölby
Hemsida: www.robertmyrsater.se

CV
2009
Tvåa i det svenska riksmästerskapet för Radical tillsammans med Team CaWalli Bilsport & MC.
Sex pallplatser, banrekord på Kinnekulle Ring
2008
Inhopp i svenska Radical-serien tillsammans med Team CaWalli Bilsport & MC
2007
Formel Ford i Sverige
1997-2006
Karting. Vinnare av Swedish Kart Festival 2005 (ICA Junior), distriktsmästare 2003
www.ROBERTMYRSATER.se
10-01-29 Fem förare i nya racinglandslaget
Fem talangfulla formelförare utgör grundplåt i det nya svenska landslaget i Racing. Samtliga är runt 20 år och tävlar i sommar internationellt, varav två i anslutning till Formel 1.

Svenska Bilsportförbundets vice ordförande Kenneth Thorén har tagit på sig rollen som förbundskapten för de unga förarna. En elitsatsning inom SMSC (Swedish Motorsport Challenge) som siktar på att få fram ungdomar i den absoluta världstoppen.

Fyra av fem förare samlades för första gången i anslutning till Bilportgalan 2010 ! i Örebro.
- Målet är att få ett helsvenskt team internationellt med två förare i Formel 3. En sådan satsning skulle ge oss en möjlighet att synas ordentligt, säger Kenneth Thorén.
- Att vi sedan har två svenska talanger igång varje F1-helg är bra, och att de andra tre ungdomarna troligen kör tyska Formel 3 ser jag som mycket starkt, fortsätter Thorén.

De fem som ingår i 2010 års landslag i Racing är följande:
Marcus Ericsson, 19 år från Kumla. Kör GP2, klassen närmast under Formel 1, för stall Super Nova.
Jimmy Eriksson, 18 år från Tomelilla. Tävlar i sommar i tyska Formel 3-serien för team Motosport Academy i Tyskland.
Felix Rosenqvist, 18 år från Malmö (tidigare Värnamo). Kör i sommar Formel 3 och skrev idag på för det svenska teamet Performance Racing under ledning av Boby Issazadhe.
Philip Forsman, 21 år från Segeltorp. Förhandlar med flera team för att! köra Formel 3 i Tyskland.
Timmy Hansen, 17 år från Götene, debuterade förra året i den europeiska Formel BMW-serien. Han gör nu sitt andra år för team Mücke Motorsport.
Fler förare kan komma att bli aktuella för Svenska Bilsportförbundets elitsatsning i Racing. Liknande satsningar finns också i Rally och Rallycross.
10-01-29 Formel 1­stjärnan Emerson Fittipaldi gör historisk comeback
­ Slåss mot sportens giganter i "The Race Legends" till förmån för SOS Barnbyar
I "The Race Legends" möts världens främsta Formel 1­förare i e n unik och temperamentsfull uppgörelse. Loppet går av stapeln i augusti men förberedelserna för motorvendettan är redan i full gång. "The Race Legends" tillkännager även en exklusiv arenaspelning med ett av Sveriges absolut största popband genom tiderna, Roxette.
- "The Race Legends" har vi lyckats samla världens främsta nu levande legender inom Formel 1. Att få ställa dessa motorhelgon mot varandra i ett enda avgörande lopp på det här sättet är fullständigt unikt och givetvis en närmast osannolikt häftig upplevelse", säger Urban Stamming initiativtagare och CEO för "The Race Legends".

Startfältet blir extravagant. Bland de namn som nu tillkännages märks en av världens vassaste racing legender, Emerson Fittipaldi. Emerson är lika laddad nu som när han senast vann sitt andra Formel 1-]masterskap 1974. Stefan "Lill Lövis" Johansson och Reine Wisell är två av de svenska förarna i startfältet.
- "Att bli inbjuden att delta i detta historiska race känns självklart otroligt hedrande. Jag vill verkligen visa att åldern knappas är ett hinder för att köra osannolikt snabbt", säger Emerson Fittipaldi. "The Race Legend" evenemanget pågår under tre dagar mellan den 13-­- 15 augusti 2010 på småländska Anderstorp Raceway.

Med ett fullspäckat program ska motorentusiaster från hela Europa lockas att fylla de 45.000 åskådarplatserna till bredden. Biljettförsäljningen är redan i full gång. Den småländska motorstadion kommer att presentera en diger repertoar av makalösa framträdanden i dagarna tre med popikonerna Roxette i spetsen. -­ Roxette har inte spelat i Sverige sedan 2001 och det känns helt fantastiskt att få stå på en svensk scen igen. Extra kul att det sker på Anderstorp Raceway, en motorbana jag besökt (och faktiskt kört på) flera gånger, säger Per Gessle.
- "Att vi valde att ha tävlingen på Anderstorp Raceway är ingen tillfällighet. Banan är historisk mark. Här genomfördes sex Formel 1-­deltävlingar under 1970-­talet och sedan 1960 har det körts över 50 stora internationella racingtävlingar på banan. Att vi även har äran att presentera en högklassig konsert med Roxette känns helt otroligt", fortsätter Urban Stamming. Hela evenemanget genomförs till förmån för SOS Barnbyar
10-01-27 TeamX3M AB hälsar # 83 Patric Sundel välkommen upp i CamaroCup
# 83 Patric Sundel har kontrakterats som förare i ett treårs avtal som sträcker sig fram till Säsongen 2012.

Att börja säsongen med en premie av SBF för sitt SM guld i SuperKart ger ju vibbar man kan leva länge på. Det känns kul att även detta år ha förare från TeamX3M som premieras av SBF.

Vi i TeamX3M ser positivt på Patrics framtid i teamet och tror att den nya Generation 5 bilen kommer passa Patric mycket väl.

Just nu förhandlas med ett flertal olika chassi tekniker för att ge Patric den uppbackning han förtjänar. Den tekniker vi kommer anställa kommer även bli ett stark tillskott för våra övriga förare i såväl våra formel bilar som för våra 2 CamaroCup bilar. Patric började köra kart vid 24-års ålder för att se om.. Efter 36 vinster & 5 banrekord i växellådsklassen ICC (KZ2) var det dags att göra något annat.

Några år i Superkart gav ett världsrekord i Superstage på Emmaboda med tiden 1,13.72, ett SM-Guld 2009 och ett absolut banrekord på Knutstorp med tiden 55.501 sek. (det gamla sattes av Linus Lundberg i en Formel 3-bil 1991 med tiden 55,792 sek.).

Nu väntar vi bara på vår ”TurnKey Racer” så vi hinner få på några extraljus för om vi ska hinna träna innan premiären lär det bli på en mörk väg.

www.TeamX3M.com
10-01-26 Marcus Palnér fortsätter med BMS-teamet i Camaro Cup 2010!
Nu är det klart, Marcus Palnér tar steget och kör den nya Gen-5 Camaron. Att fortsätta i Camaro Cup är ett naturligt steg tycker Marcus, och att få möjligheten att köra den nya bilen känns bra då klassen utvecklas mycket positivt.
– 2009 var en milstolpe då jag tog mig upp från Clio Junior till Camaro Cup. Det är stor skillnad mellan de klasserna så i teamet är vi mycket nöjda med en 6:e plats i RM och en 2:a plats i Aspen Junior Cup, säger Marcus Palnér.

2010 kommer att bli en extremt rolig och fartfylld säsong med mycket folk och nya starka konkurrenter. Marcus Palnér och Bryntesson Motorsport fortsätter sitt framgångsrika samarbete från i fjol.
– Marcus utvecklades mycket under sin debutsäsong i klassen och har alla kvalitéer att vara med i toppen i Camaro Cup. Det är fantastisk kul att han satsar vidare hos oss, säger Tony Bryntesson, teamchef i BMS-teamet
10-01-24 Felix Rosenqvist tilldelas Rydell Special Award
För andra året i rad tilldelas Felix Rosenqvist utmärkelsen Rydell Special Award. Det är elfte gången som Rickard Rydell, i samarbetet med tidningen Bilsport, delar ut sitt pris på 50.000 kronor. Årets vinnare får även ett Formel 3-test på Silverstone i England av Performance Racing, värt cirka 100.000 kronor.
Inför 600 personer på Bilsportgalan i Örebro fick Felix Rosenqvist på lördagskvällen motta Rydell Special Award. Det var andra året i rad som 18-åringen tilldelades priset av Rickard Rydell.
- Det är roligt att tillsammans med Bilsport och Performance Racing försöka hjälpa en ung svensk förare med ambition att tävla internationellt. Prispengarna på 50.000 kronor och ett Formel 3-test är ett bidrag på vägen dit, säger Rickard Rydell och fortsätter:
- Felix Rosenqvist får priset för andra gången och är redo att ta klivet ut i Europa. Han har gjort bra resultat 2009, både i Sverige och de inhopp han gjort utomlands, och är en värdig vinnare av Rydell Special Award.
Precis som förra året var utmärkelsen en överraskning för Felix Rosenqvist, som bland annat körde hem SM- och NEZ-titlar i Formel Renault 2009.
- Att tilldelas Rydell Special Award en andra gång är givetvis mycket glädjande. Priset, där ett F3-test ingår, är nog det bästa en svensk förare kan få, säger Felix Rosenqvist.

Juryns motivering för Felix Rosenqvist som tilldelas Rydell Special Award 2009:

Dubbel mästare som med snabbhet och mångsidighet visat att han är redo för en ny utmaning i internationell formelbilsracing.

Alla vinnare av Rydell Special Award
2009 Felix Rosenqvist
2008 Felix Rosenqvist
2007 Marcus Ericsson
2006 Alexander Haegermark
2005 Daniel Roos
2004 Sebastian Hohenthal
2003 Sebastian Hohenthal
2002 Niklas Petersson
2001 Alexander Storckenfeldt
2000 Alx Danielsson
1999 Robin Rudholm

Läs mer på: www.rickardrydell.com
10-01-22 Peggen Andersson gör comeback i svensk racing och Camaro Cup tillsammans med Usabil.nu
Inte sedan säsongen 2000 har Peggen Andersson tävlat i större sammanhang i Sverige. Men nu är det dags för honom att åter köra biltävling i större sammanhang i Sverige.
-Ända sen jag slutade med STCC har jag haft en längtan att köra igen.
Men på senare tid har kostnaderna skjutit i höjden på ett sätt att det varit i princip omöjligt att göra en nystart på karriären.

Tills nu när Nya Camaro Cup drar igång med nya häftiga bilar.
Med Amerikanska Nascar som förebild byggs de nya bilarna på en rörram med plastkaross. Alla bilar blir likadana och en röd tråd i hela konceptet är att det ska vara rimligt ekonomiskt att köra.
-Nu blir det riktiga racerbilar i Camaro Cup! Då gäller det att försöka vara med från början.

Det ska bli väldigt roligt att tävla på samma villkor som de övriga i fältet. Det har jag inte gjort sedan jag körde Volvo Turbo Cup för snart trettio år sedan

I bilen sitter det en etanoldriven v8-motor på 450 hk som gör att det kommer att gå snabbare än med en STCC-bil.
Hittills är 22 bilar köpta och det är möjligt att ytterligare några hittar till Sverige innan fösta tävlingen i maj.
Karossen är av senaste snitt, den nyaste Camaron som kom 2009.
Sex tävlingshelger kommer att genomföras tillsammans med STCC. Med två tävlingar varje helg ger det 12 tävlingar.

Mera info om Peggen på www.usabil.nu om Camaro Cup www.camarocup.com
10-01-22 Attraktivt pris för segraren av Formel Renault 2010
2009 startades återigen en stark formelbilsserie i Skandinavien. Målet var att bygga en plattform för att ge unga talanger möjlighet att utvecklas innan det är dags att ta steget ut på den internationella arenan. Nu presenteras ytterligare en stark del i projektet, ett test av en konkurrenskraftig Formel 3 bil på Silverstone för svenskägda teamet Performance Racing väntar för årets NEZ-mästare.

Att ta steget ifrån den Skandinaviska arenan och ut till de riktigt starka internationella serierna kan allt för ofta vara ett för stort steg för unga lovande talanger. För att ge en möjlighet att utvecklas tidigt startades 2009 ett starkt Formelbils mästerskap i Skandinavien genom Formel Renault 2.0. Det blev ett fint premiärår som lade grunden för en än starkare serie denna säsong med fler lovande talanger. Till säsongen 2010 har bilsportsförbunden tillsammans med organisationen för serien tagit ytterligare steg för att ta fram plattformen som behövs för att stärka skandinavisk racing.
- Vi har tillsammans med organisationen för NEZ (North European Zone) tagit fram en kalender och ett mästerskap som sträcker sig över tre länder och kommer ge oss en mycket stark och konkurrenskraftig plattform att erbjuda våra lovande juniorer och nu kan vi presentera nästa steg i projektet, Vinnaren av årets NEZ mästerskap kommer att få en fri testdag på anrika Silverstone tillsammans med det svenskägda teamet Performance Racing som har 10 års erfarenhet av Formel 3 och förra året blev fyra i tyska ATS Formula 3 cup, vilket säger en del om teamets kompetens berättar seriens promotor Joakim Wiedesheim.

Performance Racings ägare Bobby Issazadhe berättar:
- Eftersom vi har vårat huvudkontor i Sverige, och i grunden är ett svensk team, så känns det extra roligt att kunna erbjuda detta till våra unga talanger i Skandinavien. Performance Racing har under hela sin historia haft som mål att erbjuda unga förare en stark möjlighet att ta steget ut till internationell racing med förutsättningarna att utvecklas på rätt sätt och kunna vara bekväma i den speciella situation det betyder att satsa 100 procent på racing. Första steget är att man utan press kan få köra ett riktigt test, på en riktig internationell bana, och det kan vi erbjuda. Vi har våran Workshop på Silverstone i England och det är också här testet kommer äga rum. Detta gör att den förare som kommer hit kommer få arbeta mycket nära teamet i våra lokaler och kunna utföra en heldags test i en av våra Formel 3 bilar. Testet är värt motsvarande 6500 Euro så visst är det en stor möjlighet för den blivande vinnaren berättar Bobby som har sitt kontor i Göteborg på den svenska västkusten.
- Vi letar ständigt efter nya talanger och naturligtvis så ger detta oss möjligheten att på nära håll kunna testa årets vinnare och förhoppningsvis kan det betyda att vi till 2011 har en väldigt snabb skandinavisk förare i en av Performance Racings bilar forsätter Bobby.

- Att få möjlighet att presentera denna nyhet för våra förare känns riktigt roligt. Målsättningen med serien är ju att erbjuda en plattform för utveckling av unga förare och detta ger ju oss ytterligare ett steg för att kunna få fram en ny lovande stjärna som kan representera skandinavisk racing internationellt säger Joakim Wiedesheim.

Testet kommer att äga rum under oktober månad efter att NEZ mästerskapet är avgjort och förhoppningsvis betyder detta att vi under säsongen 2011 kan se en ny stjärna växa och utvecklas på den internationella scenen.
10-01-19 Upprop: Anderstorp Raceway
Mer verksamhet på Anderstorps motorbana.
Tillstånd för motorbanans verksamhet ska nu belslutas av Länsstyrelsen i Jönköping. Skriver du på detta upprop så stödjer du ett tillstånd som ger mer verksamhet på banan. Namnlistan kommer att sändas till Länsstyrelsen Vi som undertecknar vill att motorbanan ska få mer möjligheter till verksamhet. Motorbanan betyder mycket för bygdens framtid.
För att undertackna uppropet: http://upprop.nu/ZHNC
10-01-17 Stureson sjua i Dubai
Johan Stureson körde hem en sjundeplats för teamet Need for Speed i Dubai efter 24 timmars tuff racing i 30 gradig värme.
- Härlig känsla att fullfölja loppet. Ett långlopp på 24 timmar är ytterst krävande och hela teamet ställs ständigt inför olika prövningar. Det gäller att ta snabba beslut på banan med omkörningar hela tiden, dag som natt, berättar Johan Stureson.

Det var Sturesons tredje 24 timmars race på Dubai Autodrome och andra året i rad Skåningen körde hem en topp tio placering tillsammans med rutinerade Hubert Bergh, Magnus Öhman och Patrik Söderlund.
- Det blev som befarat ett hårt race. Femma var vi ifjol och nu sjua, det får man vara nöjd med efter omständigheterna, kommenterar Johan Stureson.

Sjundeplatsen av 80 startande är en imponerande insats då teamet råkade ut för ett par tidskrävande incidenter på sin Porsche 997 Supercup under loppet.
- En 4:e plats var inom räckhåll, men på grund av brusten hjulupphängning, punktering, brusten växelspak och en kollision tappade vi 15 varv. En stor eloge till teamet som gjorde en riktigt bra insats och reparerade skadorna mycket snabbt, berömmer Stureson.

Stureson fick åter igen äran att köra den avslutande stinten och ta bilen i mål efter 567 körda varv, men det var nära att de inte nådde målflaggan.
- De sista 30 minuterna körde jag med trasig hjulupphängning och visste inte om det skulle hålla ihop till mållinjen, men det gick med 3,7 sekunders marginal till 8:e platsen, skönt, avslutar Johan Stureson.

www.youtube.com/24hNFS
www.johanstureson.se
10-01-14 Svensk komet klar för Supernova: Det närmaste F1 man kan komma
VIASAT MOTOR: GP2, BARCELONA
Lördag den 8/5
19-årige Marcus Ericsson fortsätter sin resa mot Formel 1.
Nu är det klart att racingkometen siktar mot stjärnorna med hjälp av Super Nova-stallet, som tävlar i GP2-serien. En serie som Viasat Motor kommer att hårdbevaka under 2010.
– GP2 är det närmaste man kan komma Formel 1, säger Eje Elgh, Viasat Motors expert.

Under torsdagen presenterades Marcus Ericsson som Super Nova-förare på en presskonferens i Birmingham, England.
– Super Nova är ett av de mest meriterade teamen, bland annat körde Kenny Bräck där och kom så när att vinna Formel 3000-mästerskapet, han blev tvåa till slut. Kenny har goda förbindelser med stallet sedan dess, säger Elgh som tillsammans med Bräck är rådgivare åt Marcus Eriksson.
Även Elgh har ingångar i stallet.
– Super Nova ägs av en gammal kompis till mig faktiskt, David Sears, som jag tävlade mot i Japan bland annat. Det är ett av de äldre teamen, som började i Formel 3000, och gick vidare i GP2.
De senaste åren har Super Nova dock inte firat lika stora triumfer.
– Men sedan vi studerat fjolåret bedömer vi att det ser ut som om de är på väg tillbaka.
Vi räknar med att det ska vara ett av de bättre teamen i GP2. Marcus ska vara nöjd med valet han gjort.

Viktigt att föraren fungerar i teamet
Materialet i GP2-bilarna är i princip lika för alla.
– Det är därför viktigt att föraren fungerar i teamet och förmedlar rätt saker. Jag vet hur tuff den här klassen är, och hur begränsat det är med testmöjligheter. Det går inte att kräva att Marcus omgående ska vara med och slåss om segrar. Han behöver komma in i det här.
Det saknades inte alternativ för Ericsson efter hans fina 2009 med seger i Japans F3-mästerskap samt teststyrning för F1-mästarna Brawn.
– Det fanns ju en massa olika möjligheter, både i GP2 och andra kategorier. Vi valde till slut mellan två stall. Vi tror att Super Nova kan erbjuda en miljö som Marcus kommer att trivas i, där man är van vid att jobba med unga förare.
GP2 hette ursprungligen Formel 2, men blev på grund av varumärkesstriderblev först Formel 3000 och sedermera GP2.
– GP2 körs i samband med Formel 1-racen, på samma banor. Det är det närmaste F1 man kan komma egentligen. Ett bevis för det är att Michael Schumacher använder en GP2-bil nu när han förbereder sin comeback, säger Elgh.
Bland de senaste åren mästare märks Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Timo Glock och Nico Hülkenberg.
– Samtliga förare i F1 i dag, poängterar Elgh.
Viasat Motor kommer att livesända samtliga race i GP2 under 2010, såväl resterande tävlingar i Asienserien samt från Europa.

Elgh om vad som krävs av Ericsson i GP2:
Att han har samlat på sig erfarenhet och mognad. Att han är beredd att ta egna beslut och inte räds uppgiften, för det kommer bli tufft. Efter bara 30 minuters fri träning så är det dags för kval. Det krävs att han anpassar sig till banorna snabbt, och efter vad bilen har ett erbjuda vid tillfället. Att han lär sig att köra bilar som inte alltid är perfekta. Rent fysiskt kommer det vara krävande då det är långa lopp.

GP2-schema 2010/
23-25 mars, Le Castellet, Frankrike (Test)
7-9 april, Barcelona, Spanien (Test)
8-9 maj, Barcelona, Spanien (Race)
14-15 maj, Monte Carlo, Monaco (Race)
29-30 maj, Istanbul, Turkiet (Race)
19-20 juni, Portimao, Portugal (Race)
26-27 juni, Valencia, Spanien (Race)
10-11 juli, Silverstone, Storbritannien (Race)
24-25 juli, Hockenheim, Tyskland (Race)
31 juli-1 augusti, Budapest, Ungern (Race)
28-29 augusti, Spa, Belgien (Race)
11-12 september, Monza, Italien (Race)
13-14 november, Yas Marina, Abu Dhabi (Race)

GP2 Asien-schema 2010/
5-6 februari, Yas Marina Circuit, Abu Dhabi (race)
26-27 februari, Sakhir, Bahrain (race)
13-14 mars, Sakhir, Bahrain (race)

Viasat Motor sänder samtliga race från båda GP2-serierna.
10-01- 10 JTCC tvåan Andreas Ahlberg kör nya Camaro Cup 2010
Efter en total andra plats och ett JSM silver i JTCC växlar Andreas Ahlberg och BMS Event upp ännu en växel och kör den nya Camaro Cup gen.5 bilen säsongen 2010. Bilen man kommer att köra är alltså den nya Camaro Cup bilen som visades på Martorp Park i samband med STCC-finalen förra året. Bilen ägs av den forne racingföraren Mikael Nordlander på Årsta Bil i Stockholm men drivs och monteras i Avesta hos BMS Event.

Det här är ett beslut som vuxit fram under hösten och det känns som ett naturligt steg att gå vidare med vår vision om att bli ett professionellt racingteam. Standarden på klassen har successivt ökat under de senaste åren och med den nya bilen är Camaro Cup ett realistiskt koncept och en proffsig klass, framförallt inom rimliga pengar.

Satsningen möjliggörs genom en del gamla partners men också nya företag som väljer att satsa på BMS Event och bröderna Joakim och Andreas Ahlberg och deras koncept. Andreas Ahlberg kommer alltså gå från 130 hästar och framhjulsdrift till en bil med 430 hästar och bakhjulsdrift och varvtider som ligger långt under de han någonsin varit i närheten av. Han är ändå medveten om vad som kommer att krävas för att nå framgång i den nya klassen men är inte speciellt orolig. - Visst, det kommer ta ett tag att komma in sig i den nya bilen men jag är övertygad om att vi kommer visa resultat redan första året i den nya klassen, kommenterar han.

Med detta lämnar bröderna Ahlberg helt JTCC bakom sig efter fem riktigt framgångsrika år med 10-talet segrar, 30-talet pallplatser, ett SM silver och ett SM guld som facit. - Vi bläddrar ännu ett kapitel och ser fram emot nya framgångar med nya bilar, partners och andra förutsättningar, säger BMS Events teamchef Gunnel Ahlberg. Inom ett par veckor hoppas man kunna presentera alla bitar och förmodligen ännu en ny bil i BMS Event.